35 000 моржове се скупчиха на брега на Аляска заради топене на ледовете

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/01/2391163_35_000_morjove_se_skupchiha_na_brega_na_aliaska_zaradi/?ref=rss


Рекорден брой тихоокеански моржове не са намерили ледени късове за почивка в арктически води и са се струпали на брега на северозападна Аляска преди две седмици. Около 35 000 моржове са били фотографирани от въздуха в този район, съобщава Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA), цитирани от британския вестник "Гардиън".

Огромното скупчване на животните е забелязано по време на годишно морско проучване на бозайниците, извършвано от NOAA.

Събирането на...

"Майкрософт" представи ориентирана към бизнеса Windows 10

http://www.mediapool.bg/maikrosoft-predstavi-orientirana-kam-biznesa-windows-10-news225488.html

"Майкрософт" (Microsoft) представи следващата си операционна система Windows 10, прескачайки една версия от последната си Осмица и анонсира версия за технически преглед за настолни компютри, която ще е налична от 1 октомври, съобщиха от компанията. Тя акцентира върху подобренията, предназначени за бизнеса, включително актуализирани възможности за потребителско обслужване и подобрени възможности за защита и управление. Компанията представи и най-мащабната си програма за отворено сътрудничество Windows Insider Program (WIP), чиято цел е да промени процеса на създаване и доставка на Windows, за да отговаря още по-добре на нуждите на потребителите. Участниците в програмата ще получат версията за техническия преглед на Windows 10 и всички нови компилации по време на цикъла на разработка, за да ги използват и да дадат своите отзиви и препоръки. Новата операционна система ще работи с още повече устройства, но в същото време ще осигури по-добра защита от пробив, кражба или фишинг. Windows 10 помага и за предотвратяване на загуба на данни посредством контейнери и разделители на данни на ниво приложения и файлове, което позволява защитата да следва данните от таблет или компютър до USB паметта, имейла или облака. Предварителната версия за технически преглед на Windows 10 демонстрира разширено старт меню с бърз достъп до най-честно използваните функции и файлове. Дава се възможност и за преоразмеряване и местене на приложенията, от които ще може да се отварят по четири на един екран.

Словакия не получава 50% от руския газ

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2391207_slovakiia_ne_poluchava_50_ot_ruskiia_gaz/?ref=rss


Словакия съобщи в сряда, че доставките на природен газ от Русия внезапно са намалели наполовина, а премиерът Роберт Фицо обвини Москва, че това е част от политическа битка. Според "Ройтерс" Русия и ЕС продължават да си играят на котка и мишка с началото на студения сезон в Европа и отложената за следващата седмица тристранна среща с Украйна за уговаряне на условията за снабдяване на страната през зимата.

От 1 октомври официално започва отоплителният сезон, в който индустрията...

Във Варна започна кукленият фестивал "Златният делфин" (видео)

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/01/2391206_vuv_varna_zapochna_kukleniiat_festival_zlatniiat/?ref=rss


Днес във Варна беше открит XVI Международен куклен фестивал на кукленото изкуство "Златният Делфин". Студенти от класа на проф. Жени Пашова в НАТФИЗ организираха уличното представление " Кукли и клоуни", а гостите от чужбина се снимаха за спомен под дъгата на популярната пластика на скулптура Альоша Кафеджийски на площада п ред кукления театър във Варна.


Откриването на фестивала "Златният делфин" във Варна

В тазгодишното – шестнайсто издание на фестивала, който се...

МВР и фонд Земеделие получават най-много пари при актуализация на бюджета

http://www.moreto.net/novini.php?n=266038

От планираните 448 млн. лв. допълнително за министерствата и Висшия съдебен съвет, предвидени в актуализиацията на Бюджет 2014, най-много ще получат МВР и фонд "Земеделие". Финансовият министър Румен Порожанов за първи път представи разбивка на тази сума по ведомства на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Правителството одобри актуализиран вариант на Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г.

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/mxYv2GyrlY8/

Правителството одобри актуализиран вариант на Стратегията за развитие на висшето образование в България за периода 2014-2020 г. и предлага на Народното събрание да я приеме. Стратегията е съобразена с българските и европейски документи за развитие на висшето образование в новия програмен период и е координирана с проекта на оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”.

Стратегията разглежда приоритетните области за развитие на висшето образование в две направления – от една страна като обществено и индивидуално благо, което допринася за цялостното развитие на личността и обществото и подготвя студентите както за професионалната им реализация, така и за социалната и гражданската им роля, и от друга – като двигател за динамично развитие на икономиката и изграждане на общество, основано на знанието и напредъка на технологиите.

Актуализираният вариант на Стратегията е резултат от обществените потребности и създава приемственост на най-добрите национални традиции в системата на висшето образование, въз основа на които са формулирани приоритетни насоки и неотложни мерки за ускорена модернизация и интернационализация на висшето образование в България. Очертана е Пътна карта на предстоящите реформи и е приложен подробен План за действие през първите три години от периода.

След направен цялостен анализ на състоянието на системата за висше образование са определени конкретните цели на стратегията – подобряване на достъпа и увеличаване на дела на завършилите висше образование (достигане на равнище от 36% завършили висше образование на възраст между 30 и 34 години през 2020 г.), съществено повишаване на качеството на висшето образование и на съвместимостта му с европейските системи за висше образование, изграждане на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и пазара на труда и постигане на динамично съответствие между търсенето и предлагането на специалисти с висше образование, стимулиране на научноизследователската дейност във висшите училища и развитието на иновации, ориентирани към пазарната икономика, модернизация на системата за управление на висшите училища, повишаване на средствата за финансиране на висшето образование и науката и на ефективността на използването им, преодоляване на негативните тенденции в кариерното израстване на преподавателите във ВУЗ и стимулиране, на най-добрите, разширяване и укрепване на мрежата за учене през целия живот.

Към актуализирания вариант на Стратегията е приложен подробен План за действие. Средствата, необходими за изпълнението му, ще бъдат осигурени от два източника – програмно финансиране от националния бюджет за предвидените реформи в периода 2014-2020 г. и средства от европейските структурни и инвестиционни фондове.

Герхард Шрьодер призова ЕС и Русия да излязат от спиралата на санкциите

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/01/2391189_gerhard_shryoder_prizova_es_i_rusiia_da_izliazat_ot/?ref=rss


Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, близък приятел на руския президент Владимир Путин, днес призова ЕС и Русия да "излязат от спиралата на санкциите" въпреки украинската криза, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Взаимните санкции вредят страшно много и на двете страни", заяви Шрьодер в северногерманския град Рощок на конференция, посветена на германско-руските икономически отношения.

"Ето защо призовавам европейските политици, както и руските да излязат от...

Правителството прие отчет за 2013 г. за изпълнението на Стратегията за демографско развитие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/KY7sj_k2uBE/

Правителството прие Отчет за 2013 г. и План за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие на населението в Република България (2012-2030 г.).

Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни тенденции през 2013 г. могат да се отчетат намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението.

Конкретните показатели сочат, че населението в България (7 245 677 души) продължава да намалява, но с по-забавени темпове. Намалението през 2013 г. се дължи на отрицателен естествен прираст, а не толкова на външна миграция. В резултат на естествения прираст населението намалява с 37 767 души, а в резултат на механичния прираст (нетното салдо от външната миграция) – с още 1108 души.

Средният брой живородени деца от една жена (1,48) се задържа близо нивата от 2011 г. (1,51) и 2012 г. (1,50). Макар и незначително, се повишава броят на семействата, които създават повече от едно дете. За 2011 г. родените като първо дете в семейството са 52%; през 2012 г.- 51,6%; през 2013 г. – 51,33%. Абортите са намалели с 487 в сравнение с 2012 г. През 2013 г. сключените бракове са 21 943 или със 776 повече спрямо предходната година. Броят на разводите е 10 908 – с 1039 по-малък от този през 2012 г.

Намалява общата смъртност – починалите (104 345 души) са с 4936 (4,5%) по-малко в сравнение с предходната година. Продължава да намалява детската смъртност, въпреки че все още остава висока в сравнение със средната за ЕС. През 2013 г. в страната са починали 489 деца на възраст до една година, което е 7,3 на 1000 живородени деца. След достигнатия пик през 1997 г. – 17,5 на 1000 деца, този показател непрекъснато намалява. Достигнатото ниво на детска смъртност през 2013 г. е най-ниското в демографското развитие на страната.

Продължава да нараства средната продължителност на предстоящия живот (от раждането). Средната продължителност на предстоящия живот (по предварителни данни) общо за населението на страната, изчислена за периода 2011-2013 г., е 74,5 години. Спрямо предходния период (2010-2012 г.) тя се увеличава с 4 месеца.

Миграцията на населението извън страната и през 2013 г. (19 678 души) остава значително по-ниска от тази през 2010 г. (27 708 души).

Коефициентът на заетост на населението във възрастовата група 20-64 навършени години нараства с 0,5 процентни пункта в сравнение с 2012 г., а във възрастовата група 55-64 г. – с 1,7 процентни пункта. Увеличението при жените е с 2,1 процентни пункта, а при мъжете – с 1,1 процентни пункта.

Относителният дял на завършилите средно или по-високо образование сред населението на възраст 19-24 г. общо за страната е 83,6 на сто. При мъжете е 83,4%, а при жените – 83,8 процента. През 2013 г. броят на лицата на 15 и повече навършени години, участвали в поне един вид обучение, е 555,7 хиляди, като 268,4 хиляди от тях са мъже, а 287,3 хиляди са жени. В сравнение с предходната учебна година броят на учениците в общото образование през 2013/2014 г. се увеличава с 1,5 хил., или с 0,2 на сто.

Ранното чуждоезиково обучение все повече навлиза в началния етап на основното образование. Относителният дял на децата в общообразователните училища, изучаващи чужди езици в началните класове (I-1V), е 82,8%. Най-голям е делът на изучаващите английски език – 89,2% от тези, които изучават чужди езици.

Значително се увеличава броят на лицата на възраст 16 и повече години, записани в програми за професионално обучение срещу заплащане за придобиване на степен на професионална квалификация в центрове за професионално обучение, професионални гимназии и професионални колежи. В сравнение с предходната учебна година броят на записаните курсисти се увеличава общо с 4,6 хил. души, или с 18,9%, което илюстрира желанието на лицата за повишаване или придобиване на нова квалификация и предоставя допълнителни възможности на пазара на труда.

Въпреки относителното забавяне на темповете на намаляване на населението през последните години, краткотрайното подобряване на показателите за раждаемостта, бавното увеличаване на средната продължителност на предстоящия живот и намаляване на влиянието на външната миграция, с голям дългосрочен негативен ефект остават отрицателният естествен прираст на населението, ниската раждаемост, високото равнище на общата смъртност, остаряването на населението, обезлюдяването на населени места и райони, възпроизвеждането на различни социални неравенства.

Демографските промени и застаряването на населението изискват неотложно преструктуриране на икономиката и устойчива промяна във всички секторни политики, в политиките за заетост и управление на човешките ресурси. Едно от най-големите предизвикателства в следващите десетилетия ще бъде осигуряването на възможност за приемане и посрещане на последствията от застаряването на работната сила и насърчаване на заетостта на възрастните хора.

Икономическите последици от застаряването на населението върху пазара на труда и неговото функциониране са многопосочни: очаква се да намалява количеството и качеството на труда; неблагоприятно ще бъде отражението и върху неговата цена, а оттам и върху конкурентоспособността на бизнеса и икономиката, качеството и производителността на труда. Очакват се промени в образователното равнище на работната сила, професионалните компетенции и адаптивност към промените, въздействия върху стабилността на социалните системи и др.

МЗХ ще проведе процедура по избор на сертифициращ орган

http://econ.bg/Новини/МЗХ-ще-проведе-процедура-по-избор-на-сертифициращ-орган_l.a_i.572322_at.1.html

Правителството даде съгласието си министърът на земеделието и храните да проведе процедура за възлагане на обществена поръчка за определяне на...

Взрив в завод за боеприпаси в Горни Лом, двама са ранени

http://offnews.bg/news/n_1/n_396456.html

Взрив разтърси завода за боеприпаси „Миджур“ в Горни Лом. При инцидента са ранени две жени. Това съобщи кметът на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от „Труд“. Инцидентът е станал около 17 часа, като в този момент във фабриката е имало работници. При взрива няма жертви, но от взривната вълна са пострадали две жени, които са се намирали до портала на завода, обясни Костин. Засега не е ясно дали има щети, тъй като районът е отцепен. Не е ясно и каква е причината за взрива. При взрив в завода през 2010 г. Бяха сринати два цеха за боеприпаси. При инцидента пострадаха четирима души. Според тогавашния директор на завод „Миджур“ Люсиен Иванов техническа грешка е причинила взрива. Срещу Иванов започва дело, по което той е оправдан. Бивши работници в завода обаче разказват, че във фабриката се съхранява силно взривното вещество хексоген. По правило, след извличането му от утилизирани боеприпаси, трябва да бъде съхраняван в специални контейнери. Вместо това обаче той се събирал на купчинки в ъглите на цеха и се използвал след това за пълнене на нови патрони в съседния цех.

Мая Манолова се хвана с младежи на граовско хоро

http://frognews.bg/news_77324/

Атрактивната предизборна кампания на социалистите в Кюстендил продължи днес с флашмоб. Водачът на листата на коалиция БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за Кюстендил и областта Мая Манолова се включи в селското хоро заедно с младежи и граждани на Еврейския пазар в града.

Взрив разтърси завод за боеприпаси, две жени ранени

http://www.vesti.bg/novini/vzriv-raztyrsi-zavod-za-boepripasi-dve-zheni-raneni-6023752

2 жени пострадаха при експлозия в завод за производството на взривни вещества край село Горни Лом, Видинско.

В Бургас откриха високотехнологично производство за хирургически конци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/SLTSE0yUx-k/

Picture 055„Това е изключително смел и добър пример как с подкрепата на общинската администрация се реализират големи проекти като това високотехнологично производство за хирургични конци и игли“. За нас е комплимент, че  избрахте Бургас за тази инвестиция, бъдете сигурни, че оттук пътят към европейските пазари е най- кратък“.

Това заяви кметът Димитър Николов преди да пререже лентата на представителство на водеща московска фирма за производство на хирургически конци и игли „Р1 сьюче“  на ул. „Индустриална“96. Заводът е с високотехнологично оборудване с няколко степени на хигиена и безопасност.

Компанията произвежда 11 000 вида конци за различни области на хирургията.

 

Компанията е една от водещите в производството на хирургически конци, игли и инструменти.

Следващата стъпка на инвеститорите е да разширят присъствието си, като започнат да произвеждат и хирургически инструменти. Това  ще доведе до разкриване и  на нови свободни работни места.

„Предпочетохме Бургас пред 3 други големи български града, защо условията за инвестиции и инфраструктурата са много добри, заяви Владимир Резников, изп. директор на „Р1 сьюче“.

Picture 031-1

Министерски съвет даде "Св. Александър Невски" на Светия Синод

http://offnews.bg/news/n_1/n_396440.html

Министерският съвет взе решение на заседанието си днес да прехвърли собствеността на патриаршеския храм „Св. Александър Невски” на Светия Синод на Българската православна църква, съобщи след края на заседанието Георги Близнашки, цитиран от "Фокус". „Този храм е построен преди 100 години. През цялото това време въпросът за собствеността остава неуреден по най-различни съображения. Преценихме, че можем да намерим юридическото решение, изхождайки от разбирането, че ничията собственост по силата на закона е държавна собственост. След днешното решение държавата и църквата си подават ръка, за да вървят заедно напред и много ми се иска решението да бъде възприето по този начин”, каза министър-председателят. На пресконференцията в Министерския съвет Близнашки прочете писмо от патриарх Неофит до правителството, в което се благодари на министрите, чиито имена щели да останат в историята като имена на достойни мъже и жени. Министър председателят нарече решението за собствеността на храма историческо. Синодът обаче се задължава да даде 25-годишно право за ползване на криптата на църквата на Министерството на културата за музей на християнското изкуство.

Дамите в Реформаторския блок се обединиха около превенцията на рака на гърдата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/if3DQ5I-i_U/

В първия ден на октомври  - Световният  месец за борба с рака на гърдата,  дамите от листата на Реформаторски блок – Бургас отправят послание към жените да не подценяват профилактичните изследвания. Ракът на гърдата е  най-срещаното онкологични заболяване при жените. По данни на реформаторите в област Бургас през 2013 година са регистрирани 2463 заболели от карцином на млечната жлеза, а само от началото на 2014 година досега техният брой е 2257.

„Приемам инициативата лично. Преди самата аз да се разболея, мислех, че това е нелечимо заболяване, но за щастие се оказа, че съм грешала.  Споделям за болестта, защото минах през всички етапи – химиотерапия, операция и лъчетерапия и искам да вдъхна надежда на жените, че могат да победят рака и да продължат живота си нормално.  Разбира се  най-важни  в битката с коварната болест остават профилактичните прегледи”, сподели Бориска Стоева, която е една от най-лъчезарните дами в СДС.

От позицията на лекар д-р Татяна Михова  съветва дамите да ходят на прегледи при мамолог и гинеколог поне веднъж годишно, защото превенцията е важна за успешността на лечението.  Пациентът може да бъде напълно излекуван, ако заболяването се открие  в начален стадий.

Световният месец за борба с рака на гърдата се отбелязва от 1985 година. В началото целта на инициативата е  била да  популяризира мамографията,  като ефективно средство за ранно откриване и лечение на заболяването. Днес по цял свят се организират стотици кампании, които да насърчат профилактичните прегледи, но и да помогнат на жените, борещи се с коварната болест.

На снимката отляво-надясно: Светомира Димитрова, Бориска Стоева, д-р Татяна Михова, Камелия Борисова

ГЕРБ в Несебър: Стоим зад интересите на местните хора, ще подкрепяме туризма и рибарството

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/C1m988DVUYg/

unnamedСъздаване на Министерство на туризма, довършване на четирилентовия път Бургас-Слънчев бряг, подкрепа за рибарите и мерки за развитие на сектора, изграждане на по-модерна и безопасна инфраструктура бяха част от темите, които кандидатите за народни представители от ГЕРБ-Бургас обсъдиха с жителите на Несебър. Поредната среща се състоя в чителище „Яна Лъскова” в Стария град, на нея присъстваха областният лидер на партията и кандидат за депутат Димитър Бойчев, колегите му Атанас Терзиев и Любомир Йорданов.

„Ако имаше обособено и действащо Министерство на туризма, много по-лесно би било постигнато развитие по редица проблеми, засягащи бранша.  Като пример мога да посоча въпроса за търсенето на нови алтернативи, с коитo да се облекчи допълнително визовия режим за туристи от Русия, Украйна и Беларус. Много важен акцент от регионалната ни програма, тясно свързан с развитието на туризма, е доизграждане на проекта Зона за обществен достъп на пристанище Бургас. Благодарение на усилията на ГЕРБ досега, вече са налице морската гара и круизните кораби. При следващ мандат на управление проектът ще бъде финализиран. Това ще се отрази положително на туристопотока в цялата област Бургас. Туристите ще посещават Несебър, който е една от най-привлекателните дестинации в региона.”, заяви Димитър Бойчев.

Конкретно за населеното място той сподели, че се предвижда изграждане на панорамен път и велоалея между Ахелой и Равда, както и на пътна инфраструктура в квартал Инцараки (Свети Влас), изграждане на ПСОВ за селата  Гюльовца и Оризаре, за който в момента има отреден терен от община Несебър, реализиране на най-мащабния проект на стойност над 90 млн.лв. за пълен воден цикъл на Несебър, Слънчев бряг и близките населени места. Друг акцент, с който се ангажират от ГЕРБ, бе изграждане на рибарско пристанище и рибна борса в Несебър, както и мостик за нуждите на рибарите и местното население и за опазване на бреговата пясъчна ивица в Обзор.

„Като местни хора с Димитър Бойчев знаем какво ви вълнува и какво очаквате да бъде осъществено в Несебър. Това е и едно от нещата, с които се гордеем – нашата листа е съставена само от хора от региона. Ангажиментите, които днес поемаме пред вас, ще защитаваме на национално ниво”, коментира Атанас Терзиев.

По отношение на най-големия курорт у нас, Слънчев бряг, той допълни, че  ще се търсят възможности за обособяването му като териториално-устройствена  единица „курортен комплекс”. Подарък за присъстващите на сцената на читалището бе постановката “Бай Ганьо в театъра” на ДТ “Адриана Будевска” – Бургас.

Няма да позволя Борисов да дойде на власт!

http://www.bnews.bg/article-117869

С правителство на ББЦ ще има нов ред в държавата, категоричен е Николай Бареков.

Гръмна барутната фабрика в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-informatziya-veshtestva-1432877.html

/КРОСС/ Сигнал за инцидент в завод-частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. В цеха работят 15 души. Не е ясно дали в момента на експлозията те са били в него. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. По непотвърдена информация при инцидента са пострадали двама човека. По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба. Към мястото е тръгнал и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. За случая е информиран и служебният премиер Георги Близнашки. Той е получил информация от министъра на вътрешните работи и от ръководството на ДАНС. „Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив. Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени. До този момент нямаме конкретна информация", каза Близнашки след края на заседанието на Министерски съвет. „Очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място

Гръмна барутната фабрика в Горни Лом

http://www.cross.bg/gorni-informatziya-purvonachalni-1432877.html

/КРОСС/ Сигнал за инцидент в завод-частна собственост край село Горни Лом, Видинско, е получен на тел.112 в 17.05 часа. Заводът произвежда взривни вещества за граждански цели и утилизира боеприпаси. В цеха работят 15 души. Не е ясно дали в момента на експлозията те са били в него. Към мястото незабавно са насочени екипи на полицията и пожарната. Уведомена е Инспекцията по труда. По непотвърдена информация при инцидента са пострадали двама човека. По първоначални данни няма опасност за жителите на село Горни Лом. Районът на инцидента е отцепен. Създадена е необходимата организация, съвместно с Окръжната прокуратура във Видин, за провеждане на първоначални действия по разследването. По разпореждане на главния прокурор на Република България на място са изпратени следователи от Националната следствена служба. За случая е информиран и служебният премиер Георги Близнашки. Той е получил информация от министъра на вътрешните работи и от ръководството на ДАНС. „Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив. Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени. До този момент нямаме конкретна информация", каза Близнашки след края на заседанието на Министерски съвет. „Очаквам съответните ведомства да ни уведомят за своите проучвания на място. Изпратили са екипи, органите на реда се опитват да установят щетите", добави той.

31 ареста в операция на територията на България и Испания

http://www.vesti.bg/novini/31-aresta-v-operaciia-na-teritoriiata-na-bylgariia-i-ispaniia-6023753

Голяма организирана престъпна група, занимаваща се със злоупотреби с платежни инструменти, е разбита при съвместна акция на българските и испански правоохранителни органи.

Населението на България продължава да се топи, но по-бавно

http://offnews.bg/news/n_1/n_396412.html

Населението в България, което е 7 245 677 души, продължава да намалява, но с по-бавни темпове. Това стана ясно от приетият днес отчет за 2013 г. за изпълнението на Стратегията за демографско развитие. Топенето на населението през 2013 г. се дължи на отрицателен естествен прираст, а не толкова на външна миграция. В резултат на естествения прираст населението намалява с 37 767 души, а в резултат на миграционните процеси – с още 1108 души. Демографска ситуация в страната продължава да се характеризира с намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Все пак през миналата година се забелязват положителни тенденции, като намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението. Средният брой живородени деца от една жена е 1,48 и се задържа близо нивата от 2011 г. (1,51) и 2012 г. (1,50). Броят на семействата, които създават повече от едно дете се повишава, а абортите са намалели с 487 в сравнение с 2012 г. Сключените бракове през миналата година са 21 943, което е със 776 повече спрямо 2012 г. Разводите също са по- малко. Те са 10 908, което е с 1039 по-малко от тези през 2012 г. Общата смъртност също намалява, като починалите през годината са 104 345 души. Това е с 4936 (4,5%) по-малко в сравнение с предходната година. Детската смъртност продължава да намалява, въпреки че все още остава висока в сравнение със средната за ЕС. През 2013 г. в страната са починали 489 деца на възраст до една година, което е 7,3 на 1000 живородени деца. След достигнатия пик през 1997 г. – 17,5 на 1000 деца, този показател непрекъснато намалява. Достигнатото ниво на детска смъртност през 2013 г. е най-ниското в демографското развитие на страната. Продължава да нараства средната продължителност на предстоящия живот, която, изчислена за периода 2011-2013 г., е 74,5 години. Спрямо предходния период (2010-2012 г.) тя се увеличава с 4 месеца. Завършилите средно или по-високо образование сред населението на възраст 19-24 г. са 83,6 %. При мъжете е 83,4%, а при жените - 83,8%. Ранното чуждоезиково обучение продължава да навлиза в началния етап на основното образование. Децата в общообразователните училища, изучаващи чужди езици в началните класове, са 82,8%, като от тях най-много изучават английски език. Въпреки положителните тенденции, с голям дългосрочен негативен ефект остават отрицателният естествен прираст на населението, ниската раждаемост, високото равнище на общата смъртност, остаряването на населението, обезлюдяването на населени места и райони, възпроизвеждането на различни социални неравенства. Според доклада, демографските промени и застаряването на населението изискват неотложно преструктуриране на икономиката и устойчива промяна в политиките за заетост и управление на човешките ресурси. Заради застаряването на населените се очаква да намалява количеството и качеството на труда. Очакват се промени в образователното равнище на работната сила, професионалните компетенции и адаптивност към промените, въздействия върху стабилността на социалните системи.

Несебърска група откри фестивал в Гърция

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/RxTck9Gcsb8/

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Група за автентичен фолклор „Незабравка” при СОУ ”Любен Kаравелов” – Несебър с ръководител Андиопа Цветкова и хореограф Десислава Червенкова откри Международния фолклорен фестивал „Лира” в гр. Паралия Катерини – Гърция,в който участваха 17 групи от 10 страни.

17-те танцьори, облечени в автентични костюми от различни фолклорни области на България привлякоха многобройна публика още на шествието из градските улици. На сцената те се представиха с тракийски, пирински и шопски танц. Завладяващите носии, оригиналната хореография и перфектната игра предизвикаха бурни овации.

Освен плакет-лира и сертификат несебърската група спечели много нови приятели и покани за участия

Извън конкурсната програма танцьорите от „Незабравка” сътвориха невероятно фолклорно стрийт шоу на крайбрежната алея в курортното градче, което привлече многобройна публика.

                                                           Мара МОМЧИЛОВА

Кошмар в Горни Лом - неофициално над 10 жертви след взрива в завод "Миджур"

http://vidin.actualno.com/Koshmar-v-Gorni-Lom---neoficialno-nad-10-jertvi-sled-vzriva-v-zavod-Midjur-news_52637.html

Жертвите при взрива в завода за производство на взривни вещества край село Горни Лом са над 10. Това сочи неофициалната информация. Три жени са пострадали при експлозията, едната от които е съпруга...

Над 1 млн. лева допълнително се дават на различни общини за ремонти

http://politics.actualno.com/Nad-1-mln-leva-dopylnitelno-se-davat-na-razlichni-obshtini-za-remonti-news_52627.html

Министерският съвет одобри и допълнителни трансфери в размер на 1 085 000 лв. от централния бюджет по бюджетите на общини за 2014 година. На Община Девин се отпускат 250 000 лв. за рехабилитация на у...

Полицаите искат преговори за пенсионната реформа

http://www.cross.bg/pregovori-pensionirane-zam-predsedatelyat-1432876.html

София /КРОСС/ Никой не е поискал нашето мнение относно готвените реформи. Всичко е въпрос на преговори, не сме се събирали изобщо, не сме обсъждали и разглеждали предложения.Така зам.-председателят на полицейския синдикат Илия Хрисимов коментира пред ТВ7 идеята на служебното правителство за по-късно пенсиониране в системата на МВР.Трябва да се стигне до разбирателство, защото сами знаем какво е състоянието на държавата. Затова обаче са нужни преговори. Опитахме се преди една година да влезем в този консултативен съвет, получихме уверение, че ще ни включат, но всичко си остана така, каза още Хрисимов.27 години трудов стаж е максималната възраст за пенсиониране. Представете си как работи един 50-годишен жандармерист или пожарникар например, смята Хрисимов.Той призна, че ако го пенсионират сега, ще получи обезщетение от 30 хил. лв. Знам, че не е приятно за някои, но тези 20 заплати са компенсация за орязаните граждански права, за безсънните нощи и т.н., добави зам.-председателят на полицейския синдикат.Хрисимов обаче заяви, че за момента служителите в МВР не подготвят протестни действия и ще изчакат да минат изборите и да разговорят с новия министър, преди да вземат решение за протест.

МИНУТА ПО МИНУТА! Трима доброволци са готови да влязат във взривения цех за боеприпаси

http://www.zapernik.com/krimi/minuta-po-minuta-trima-dobrovolci-sa-gotovi-da-vlyazat-vuv_34660/

zaPernik.com ще следи обмена и ще даде на читателите си най-важното от случилото се в тази новина!

Гръмнала е барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Има пострадали, информира Би Ти Ви.

Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече.

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той съобщи за пострадалите двете жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора, но не е ясно колко. Полицията и пожарната вече са на...

Продължава

Удариха престъпна група, занимавала се със злоупотреби с платежни инструменти

http://www.cross.bg/bulgariya-pretursvaniya-ispaniya-1432875.html

/КРОСС/ На 30 септември 2014 г. ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отделът за Източна Европа (UDEV) в Централното звено в Мадрид на Националната криминална полиция на Испания, работещи в тясно сътрудничество с Европейския киберцентър (EC3) на Европол в Хага, проведоха мащабна операция под кодовото наименование „Империум" на територията на България и Испания. Разбита бе голяма организирана престъпна група, занимаваща се със злоупотреби с платежни инструменти.Координираната акция се проведе на територията на областите София, Пловдив, Бургас и Силистра в България и в град Малага, Испания и приключи с 31 ареста (26 от които в България и 5 в Испания). Извършени бяха 38 претърсвания в България и 2 претърсвания в Испания.Разкрити бяха 8 специализирани работилници, 2 от които изключително модерни и комплексни. Намерени и иззети са хиляди микро-камери, четци за платежни карти, микроелементи и електроника, както и огромни количества бели пластики. По време на операцията е намерено и оборудване за 3D-принтиране, с което се произвеждат пластмасовите детайли, които трябва да се инсталират за компрометиране на банкомати и POS-терминали. Иззети са стотици готови за използване банкови карти.Операцията бе проведена от българските и испанските власти чрез координационни центрове в София и Мадрид. Експертите от Европейския киберцентър присъстваха с мобилни офиси, с цел директен контакт с базите-данни на Европол за координация и обмяна на информация в реално време

Затвор за 34-годишен варненец за кражби при опасен рецидив

http://www.moreto.net/novini.php?n=266026

За кражба при продължавано престъпление и опасен рецидив, Районен съд – Варна наложи ефективно наказание на 34-годишен мъж. Деянията са извършени от подсъдимия Р.Асенов в периода от 20 юли до 23 октомври миналата година във Варна, съобщиха от съда за Moreto.

Разбиха голяма престъпна група в България и Испания при акция на ДАНС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343147

Мащабна операция на ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отделът за Източна Европа (UDEV) в Мадрид се проведе вчера на територията на България и Испания. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Разбита бе голяма организирана престъпна група, занимаваща се със злоупотреби с платежни инструменти. Мащабна операция на ДАНС, Апелативната специализирана прокуратура и Отделът за Източна Европа (UDEV) в Мадрид се проведе вчера на територията на България и Испания. Това съобщиха от пресцентъра на ДАНС. Разбита бе голяма организирана престъпна група, занимаваща се със злоупотреби с платежни инструменти.

Служебният кабинет прехвърли безвъзмездно"Св. Александър Невски" на Светия Синод

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343136

Служебният кабинет прехвърли безвъзмездно храм-паметника "Св. Александър Невски" на Светия Синод, предаде БГНЕС.
"Решението предвижда Светия Синод да предостави Криптата за ползване на Националната художествена галерия за срок от 25 години", заяви служебният премиер Георги Близнашки след днешното заседание на Министерски съвет. Служебният кабинет прехвърли безвъзмездно храм-паметника "Св. Александър Невски" на Светия Синод, предаде БГНЕС. "Решението предвижда Светия Синод да предостави Криптата за ползване на Националната художествена галерия за срок от 25 години", заяви служебният премиер Георги Близнашки след днешното заседание на Министерски съвет.

Вижте топ 10 на най-купуваните книги

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343107

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Норвегия е най-добрата страна, в която да остарееш

http://offnews.bg/news/n_1/n_396407.html

Норвегия е на-добрата страна, в която да остарееш. Това показва изследване на качеството на живот за хора в по-напреднала възраст, проведено в 96 страни, пише Би Би Си Международният индекс HelpAge Global AgeWatch измерва социалното и икономическо благосъстояние на хората над 60 години. Индексът се съсредоточава върху четири области на изследване- сигурност на доходите, здраве, лични способности и дали лицето живее в "благоприятна среда". Резултатите от изследването бяха публикувани на Международния ден на възрастните хора. След Норвегия в статистиката са Швеция, следвана от Швейцария, Канада и Германия. Австралия, Западна Европа и Северна Америка са оценени високо, а последна в статистиката е Афганистан. Според експерти по-голямата продължителност на живот е положителен знак, дължащ се на напредък в областта на здравеопазването и в храненето, по-добра хигиена и икономически просперитет. Като се добави към това намаляването на раждаемостта, става ясно защо има все повече възрастни хора и страни с по-висок процент на застаряващо население. В развиващите се страни обаче осигуряването на стабилен живот за хората в напреднала възраст е предизвикателство. Според експерти решението на този проблем се крие в увеличаване на ръста на данъчно финансирани, независещи от вноски, "социални пенсии". Докладът предвижда, че до 2050 година 21% от населението на света ще бъде над 60 години, а в повече от 40 държави този процент ще е 30. ООН заяви, че очакванията са броят на хората над 60 години да стигне 1,4 милиарда души до 2030 година.

Взрив и ранени в барутната фабрика в Горни Лом

http://frognews.bg/news_77323/

Взривила се е барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Има пострадали.Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече, съобщи bTV .

Служебният кабинет прехвърли храм-паметника "Св. Александър Невски" на Светия Синод

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343130

Служебният кабинет прехвърли безвъзмездно храм-паметника Служебният кабинет прехвърли безвъзмездно храм-паметника "Св. Александър Невски" на Светия Синод, предаде БГНЕС. "Решението предвижда Светия Синод да предостави Криптата за ползване на Националната художествена галерия за срок от 25 години", заяви служебният премиер Георги Близнашки след днешното заседание на Министерски съвет.

Правителството прехвърли "Ал. Невски" на Църквата

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pravitelstvoto-prehvyrli-al.-nevski-na-cyrkvata-6023748

Правото за ползване засега се учредява за 25 години, каквито са правилата на в Църквата, но ще бъде безсрочно, съобщи служебният премиер

Георги Близнашки: Министерският съвет одобри проекта за актуализация на бюджета

http://pik.bg/георги-близнашки-министерският-съвет-одобри-проекта-за-актуализация-на-бюджета-news232238.html

Георги Близнашки: Министерският съвет одобри проекта за актуализация на бюджета

Днес се проведоха разговори със социалните партньори. На свое заседание Министерски съвет одобри проекта за актуализация на бюджета за 2014 г. Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки след заседание на Министерски съвет, предаде агенция "Фокус".

Служебният министър на финансите Румен Порожанов добави:

„След като на оперативно заседание беше разгледан доста подробно проектът на Закона за бюджета, се проведоха различни срещи – в понеделник с представители на водещи икономисти и финансисти. Вчера проведохме среща с ПП ГЕРБ, Реформаторския блок и „България без цензура”.

„БСП лява България” отказаха да присъстват, като заявиха своите обструкции относно правото на служебно правителство да внася такъв закон, а ДПС прати писмо срещата да бъде отложена след изборите”.

По думите на Порожанов една от причините за необходимостта от актуализация на бюджета за тази година са надценени приходи – около 2 милиарда лева в рамките на консолидираната фискална програма.

Маргарита Попова ще е патрон на оперен конкурс в Панагюрище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342357

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще е патрон на международния оперен конкурс за млади изпълнители Вицепрезидентът Маргарита Попова ще е патрон на международния оперен конкурс за млади изпълнители "Елена Николай" в Панагюрище. Той ще е посветен на 110-годишнината от рождението на голямата оперна певица Елена Николай. Член на журито ще са директорът на операта в Болоня Франческо Ернани, който е оглавявал Арена ди Верона, миланската "Ла Скала"

Кабинетът актуализира бюджета напук на синдикати и работодатели

http://frognews.bg/news_77321/

Въпреки негодуванието на социалните пратньори, кабинетът одобри актуализацията на бюджета. По-рано на заседание на тристранния съвет синдикатите и работодателите поискаха оттеглянето на проекта. Те се обявиха за актуализация на бюджета, но с дефицит до 3 процента и без ново увеличение на дълга.

Плувният сезон в новия басейн в “Меден рудник” ще бъде открит тази есен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/eCsXGfkbU78/

Picture 115-1

Picture 115-1

Съоръжението разполага с модерна филтрираща инсталация с озонатор, wi-fi и трибуни с 300 места

 

С  два басейна, трибуни с 300 седящи места, wi-fi, вертикална система на филтрация, компесаторен резервоар и  озонираща система за пречистване на водата разполага новият закрит плувен комплекс в “Меден рудник“.

Плувният сезон   в новото модерно съоръжение предстои да бъде открит съвсем скоро. Кметът Димитър Николов и директорът на ТД “Възраждане” Магдалена Манолова инспектираха днес как вървят довършителните дейности по амбициозния проект.

Големият басейн в комплекса е с размер 12,50 х 25,00 м. и дълбочина 1,80-2,00 м.  Съоръжението е оборудвано  според изискванията на Българската федерация  по плуване с  разделителни коридори, стартови блокчета, обозначителна система за плуване /гръб/ и фалстарт, метални стълбички, 2  вратички за водна топка.

Вторият басейн  е учебен с размери 10 х10 м. и дълбочина 0,80-1,20 м., също с вертикална система на филтрация, компесаторен резервоар, озонираща система за пречистване на водата.

За да се избегнат инциденти, вследствие на подхлъзване, подът около басейна е от матиран гранитогрес .

В обслужващата част на сградата на нивото на басейните са разположени кабинети за треньори, стая за спасител-инструктор, съблекални, умивални, санитарни възли, душове, септични вани за крака, лекарски кабинет със самостоятелен санитарен възел.

В непосредствена близост до входа  са разположени помещения за гардероб и тоалетни за посетителите. Съоръжението  ще е достъпно и ще може да се ползва от хора с увреждания.

Предвижда се съвсем скоро около плувния комплекс да бъдат изградени паркинг, спортни игрища за футбол, баскетбол и волейбол.

Picture 113-1

Picture 118-1

Служебният кабинет опитва да гарантира повече пари за отбрана

http://www.mediapool.bg/sluzhebniyat-kabinet-opitva-da-garantira-poveche-pari-za-otbrana-news225487.html

Плавно покачване на разходите за отбрана, създаване на държавен фонд за превъоръжаване и механизъм за мониторинг на военните сделки. Това е заложено в програмата "България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020", която бе приета от правителството в сряда. Според документа, изготвен от екипа на служебния военен министър Велизар Шаламанов, още следващата година бюджетът за отбрана трябва да скочи значително до 1.5% от БВП, а  всяка следваща година да се увеличава с 0.1% до 2020 г. В момента бюджетът за отбрана се движи около 1.3% от БВП, а тригодишната бюджетна рамка също предвижда подобни измерения. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък вече отхвърли призивите за повече разходи. Вдигането им на този етап изглежда силно съмнително, въпреки че президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев пое ангажимент в тази посока пред НАТО. В същото време МО предвижда да бъде създаден нов целеви държавен фонд "Интелигентна отбрана" за превъоръжаване, който да се финансира основно с приходите от ефективно управление и реализация на излишна движима и недвижима собственост с отпаднала необходимост за армията. Ведомството обаче не може да генерира сериозни приходи по това перо, като за последно се оплака от застоя на пазара на недвижимо имущество.   Според документa трябва да бъде постигнато балансирано финансиране на основни бойни способности от Сухопътни войски, ВВС и ВМС. Предлага се и създаване на отбранителен клъстер от предприятия, институти и търговски дружества за поддръжка изпълнението на програмата, като ще се работи за развитие на иновационен капацитет по програми на НАТО и ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба. В програмата са заложени основните инвестиционни проекти за превъоръжаване на въоръжените сили по приоритети. Сред тях са придобиването на нов тип основен многофункционален боен самолет,  модернизация на фрегати клас E-71, изграждане на батальонни бойни групи и други. Според плановете на МО през следващите години за модернизация трябва да бъдат отделени около 1.8 млрд-2 млрд. лева. "Това, което правим с националната програма, е да поставим тези проекти в ясен времеви график, какво може да се случи в период от шест до десет години и в ясна финансова рамка. Така например проектът за многоцелеви изтребител да бъде ограничен в намиране на решение, което да елиминира зависимостта от Русия, да ни направи съвместими с НАТО, в рамките на този период с използването примерно на не повече от 600 млн. лева. Тоест, ако има решение тази задача, ще имаме нов изтребител. Ако няма решение – няма да има", обясни Шаламанов преди дни в интервю за Mediapool. Предвижда се националната програма да бъде основа за разработване на проектите на решения на Народно събрание и на правителството за приемане на основните проекти за превъоръжаване и за изготвяне на проектите за изменение на нормативната уредба, необходима за реализацията на програмата. В България традиционно програмите за модернизация на въоръжението сили не се изпълняват поради липса на средства.

Поскъпването на тока е абсолютно необходимо, отсече министър Щонов

http://www.moreto.net/novini.php?n=266058

Повишението на цената на тока е абсолютно необходимо, категоричен е енергийният министър Васил Щонов. По думите му средствата, които ще донесе увеличението - около 200 млн. лв., представляват малко над една пета от дефицита. Служебният енергиен министър призова да се спре с популисткото говорене.

Сидеров: ДКЕВР отново действаха като политически зависим орган

http://www.cross.bg/siderov-pravitelstvo-reshenieto-1432874.html

София /КРОСС/ Много хора участвахме в днешното шествие в София срещу решението на ДКЕВР за увеличението цената на тока. Ние имахме разговори с членовете на комисията не да се отложи решението за това, а изобщо да няма такова повишение, но те отново действаха като политически зависим орган. Това каза пред БНТ Волен Сидеров, председател на „Атака". Няма как това увеличение да не се отрази на цените на редица други продукти и няма начин как то да не повлияе на подкрепата към партии, които имат общо с него. В случая имам предвид например партия ГЕРБ, с чиято помощ и под чието влияние беше създадено служебното правителство и неговите решения ще дадат отражение и в подкрепата на партията на Борисов, смята Сидеров. Членовете на всеки държавен орган трябва да бъдат първо осигурени добре финансово със заплати, за да не бъдат зависими от някой и на второ място членовете на такива органи трябва да бъдат законово уредени на своите места, ако си вършат добре работата и да не зависят в действията си от това кое правителство е на власт. Когато хората осъзнаят, че не трябва да качват на власт партии на герберисти, костовисти, които само ограбват държавата ни и ограничават свободите на хората, тогава държавата ни ще може да започне да се управлява нормално

Преразпределят разходите по политики на икономическото министерство

http://econ.bg/Новини/Преразпределят-разходите-по-политики-на-икономическото-министерство_l.a_i.572320_at.1.html

Разходите по политики по бюджета на Министерство на икономиката и енергетиката ще бъда преразпределени. Това решение взе днес служебният кабинет по...

Гръмна барутната фабрика в Горни Лом, има пострадали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343117

Барутнатата фабрика в Горни Лом е гръмнала, има пострадали, съобщава bTV.
Фабриката се намира в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече.
Информацията е потвърдена от кмета на Община Чупрене Ваньо Костин. Барутнатата фабрика в Горни Лом е гръмнала, има пострадали, съобщава bTV. Фабриката се намира в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече. Информацията е потвърдена от кмета на Община Чупрене Ваньо Костин.

„Ал. Невски“ стана на църквата

http://www.cross.bg/sobstvenost-tzurkva-pravoslavna-1432873.html

София /КРОСС/ Министерският съвет прехвърли безвъзмездно на Българската православна църква Патриаршеския храм „Св. Александър Невски".Правителството обяви имота - публична държавна собственост, за имот - частна държавна собственост, с условие в срок до 31 декември 2014 г. БПЦ да учреди в полза на Министерството на културата безвъзмездно право на ползване върху част от сутерена - „Крипта", и подхода към нея на първия етаж за срок от 25 години.Предоставянето на правото на собственост върху имота с обща площ 4951 кв. м и сградата на храм-паметник „Св. Александър Невски" създава по-добри възможности Българската православна църква да изпълнява функциите си.

Взриви се барутна фабрика край Видин! Има пострадали!

http://www.bnews.bg/article-117868

Най-малко двама пострадали има при взрив в барутна фабрика във Видинско.

Увеличиха с 670 000 лв. разходите за вота в чужбина

http://www.cross.bg/yvelichiha-s--lv-razhodite-za-vota-v-chyzhbina-1432872.html

София /КРОСС/ Правителството одобри промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на избори за народни представители през 2014 г.С промените разходите на МВнР се завишават с 670 хил. лв. с цел създаване на добра организация за провеждане на вота зад граница. Част от средствата ще бъдат осигурени чрез намаляване с 200 хил. лв. на разходите за медийни пакети на база на издадените от ЦИК решения, а останалите 470 хил. лв. - чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет.    

Акропола е застрашен от срутване

http://balkani.actualno.com/Akropola-e-zastrashen-ot-srutvane-news_52633.html

Скалата на Акропола, на върха на която се намира Пантеона, се нуждае от подпора, за да се ограничи падането на камъни и да се стабилизира една от страните на хълма, считат инженери, цитирани от аге...

Кандидат на "Глас Народен": ВНС трябва да бъде свикано и да променим Конституцията

http://politics.actualno.com/Kandidat-na-Glas-Naroden-VNS-trjabva-da-byde-svikano-i-da-promenim-Konstitucijata-news_52626.html

Глас Народен вече изрази мнение, че трябва да се свика Велико народно събрание. Част от най-наложителните промени са правото на конституционна жалба, излизане на прокуратурата от съдебната власт, отзо...

Кошмар! Взрив в барутна фабрика, има пострадали (обновена)

http://pik.bg/кошмар-взрив-в-барутна-фабрика-има-пострадали-обновена-news232235.html

Кошмар! Взрив в барутна фабрика, има пострадали (обновена)

Гръмнала е барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Има пострадали, информира Би Ти Ви.

Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече.

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той съобщи за пострадалите двете жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора, но не е ясно колко.

Полицията и пожарната вече са на място.

Не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза Костин.

Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент във фабриката.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур” стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. 

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Кошмар! Взрив в барутна фабрика, има пострадали

http://pik.bg/кошмар-взрив-в-барутна-фабрика-има-пострадали-news232235.html

Кошмар! Взрив в барутна фабрика, има пострадали

Гръмнала е барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, област Видин. Има пострадали, информира Би Ти Ви.

Засега има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече.

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той съобщи за пострадалите двете жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора, но не е ясно колко.

Полицията и пожарната вече са на място.

Не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му, каза Костин.

Жителите на населеното място са в паника, тъй като това е поредният инцидент във фабриката.

През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур” стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. 

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Ужас! Гигантски буболечки налазиха Южна България

http://pik.bg/ужас-гигантски-буболечки-налазиха-южна-българия-news232234.html

Ужас! Гигантски буболечки налазиха Южна България

Гигантски хищни буболечки са се превърнали в напаст за много райони в Южна България. В края на лятото насекомото тормози жителите на цели градове, сред които и Хасково, съобщава haskovo.net.

Буболечката е от вида Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Според експерти бумът й се дължи на изменението на климата у нас, който все повече се приближава до този в тропическия и субтропическия пояс. Именно в по-горещи и влажни ширини водната гадинка се размножава най-добре.

Най-страшно обаче е ухапването й. То се счита за едно от най-болезнените, причинени от насекоми. Всеки опит за допир с гола ръка води до незабавно ухапване, за разлика от поведението на повечето насекоми, които бързат да бягат. Това обаче първо напада, допълва още сайтът.

В Хасково първоначалните сигнали били за нещо като гигантски скакалци, който налитат по прозорците и терасите.

Справка с ентомолози и биолози изяснява, че става дума за гигантска буболечка, считана за най-голямата от вида на полутвърдокрилите в Европа. Други видове от същия род пък са най-едрите от разреда в световен мащаб въобще.

Насекомото се нуждае от много вода, тъй като освен естествена среда, тя е и местообитание на храната му.

Буболечката е хищник и яде всичко, което мърда, а любимото й меню са рибки, жаби, попови лъжички, червеи и всички останали насекоми. За всеядността допринасят и размерите - до 12 см, най-често около 10 см. Освен големина, насекомото има и зловещи ловни приспособления, чиято невропаралитичната отрова позволяват да се справя с по-големи екземпляри от него като жабите например.

Водачът на листата във Варна Лиляна Павлова: Пътната безопасност е приоритет на ПП ГЕРБ

http://www.moreto.net/novini.php?n=266048

Пътната безопасност е много важен приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ. Гледайки статистиката, виждаме как броят на жертвите по пътищата расте. Това заяви на среща с транспортния бранш водачът на листата на ГЕРБ-Варна Лиляна Павлова.

Взрив разтърси завод за боеприпаси, две жени ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343114

Мощен взрив разтърси завода за взривни материали "Миджур" във видинското село Горни Лом. Гърмежът е станал около 17 часа, каза пред "Труд" кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Той допълни, че по първоначални данни в момента на инцидента във фабриката е имало работници. От силната взривна вълна са пострадали две жени, Мощен взрив разтърси завода за взривни материали "Миджур" във видинското село Горни Лом. Гърмежът е станал около 17 часа, каза пред "Труд" кметът на община Чупрене Ваньо Костин. Той допълни, че по първоначални данни в момента на инцидента във фабриката е имало работници. От силната взривна вълна са пострадали две жени,

Ангелкова се срещна с представители на морския бранш

http://www.cross.bg/angelkova-sreshtata-predstaviteli-1432871.html

/КРОСС/ По инициатива на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова днес бе проведена среща с представители на браншови организации в сферата на водния транспорт. По време на срещата бяха обсъдени теми, свързани с нормативната уредба и други текущи въпроси, касаещи водния транспорт. Министър Ангелкова изрази своята позиция, че всички промени в законодателството в сектора трябва да бъдат предварително обсъждани с бранша. Министър Ангелкова информира бизнеса, че съвместно с Румъния се работи по проекта за подобряване на корабоплаването по река Дунав. Основна цел е да бъдат оптимизирани сроковете за подготовката му, за да се кандидатства за финансиране по Механизма за свързана Европа (Connecting Europe Facility). Това ще е една от основните теми на предстоящата в петък среща на министъра в Букурещ.По време на срещата ще бъде обсъдена и темата, свързана с намерението на румънската страна да бъде въведена такса в размер на 150 евро за акостиране на ро-ро кораби в пристанище Бекет. Този въпрос беше обсъден на срещата днес и представителите на бранша изразиха благодарност за спешните мерки, които предприема министър Ангелкова и ангажираността на държавата с проблемите на бизнеса.    

Българи на протест: Ето кой е виновен за скъпия ток!

http://www.bnews.bg/article-117866

Шестима виновници изброиха няколко десетки протестиращи срещу поскъпването на електрическата енергия.

Изпълнителят на скоростното автобусно трасе във Варна ще е ясен до десет дни

http://www.dnevnik.bg/morski/2014/10/01/2391196_izpulniteliat_na_skorostnoto_avtobusno_trase_vuv_varna/?ref=rss


В близките десет дни се очаква да стане ясен изпълнителят, който ще изгражда високоскорстното автобусно трасе във Варна. Това каза днес кметът на града Иван Портних.

Става дума за т.нар. "BRT коридор" (от англ. Bus Rapid Transport), който е един от компонентите на проекта за Интегриран градски транспорт във Варна.

Процедурата за избор на изпълнител за високоскоростното трасе започна в началото на май т.г. но през юли срокът за подаване на документи за участие в него бе...

Давид срещу Голиат на зеления терен

http://www.investor.bg/novini/346/a/david-sreshtu-goliat-na-zeleniia-teren,180990/

Лудогорец се изправя срещу Реал Мадрид, който е от друга финансова галактика

Невиждано! Порше катастрофира в Перник, до него Хамър, до Хамъра - Шевролет Камаро

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nevijdano-porshe-katastrofira-v-pernik-do-nego-hamur-do-hamura_34659/

На уникална гледка станаха свидетели жители на пернишкия квартал Димова махала. Читател на zaPernik.com ни изпрати снимки на катастрофирало Порше. Автомобилът е с варненска регистрация.

До него паркирал Хамър. Шофьорите се чудят какво да прави. До Хамъра - Шевролет Камаро. Егати гледката.

Инцидентът е станал в района на Минната гимназия, в малката уличка, която се влива във вътрешната магистрала.

Продължава

Повишава се броят на семействата с повече от едно дете

http://www.cross.bg/naselenieto-broyat-sravnenie-1432870.html

/КРОСС/ Министерският съвет прие отчет за 2013 г. и план за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в Р България (2012-2030 г.). Текущата демографска ситуация в страната се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниска раждаемост и задържащо се високо равнище на общата смъртност. Като положителни тенденции през 2013 г. могат да се отчетат намаляващата обща и детска смъртност и увеличаващата се средна продължителност на живота на населението, а по-конкретно: - Населението в България (7 245 677 души) продължава да намалява, но с по-забавени темпове. Намалението на населението през 2013 г. се дължи на отрицателен естествен прираст, а не толкова на външна миграция. В резултат на естествения прираст населението намалява с 37 767 души, а в резултат на механичния прираст (нетното салдо от външната миграция) - с още 1108 души.- Средният брой живородени деца от една жена (1.48) се задържа близо нивата от 2011 г. (1.51) и 2012 г. (1.50).- Макар и незначително, повишава се броят на семействата, които създават повече от едно дете. За 2011 г. родените като първо дете в семейството са 52%; през 2012 г. - 51,6%; през 2013 г. - 51,33%.- Намалява броят на абортите - с 487 случая в сравнение с 2012 г.- През 2013 г. сключените бракове са 21 943 - със 776 повече спрямо предходната година.- Броят на разводите е 10 908 - с 1039 по-малък от този през 2012 година

Правителството даде 2.8 млн. лева на Софийския университет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391192_pravitelstvoto_dade_28_mln_leva_na_sofiiskiia/?ref=rss


Кабинетът даде допълнителни 2.8 млн. лева на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи правителствената пресслужба след днешното редовно заседание на Министерския съвет. Средствата са за извършване на основни ремонти на сгради на университета.
 
Най-старото висше училище в страната се грижи за девет сгради – недвижими културни ценности, и за 10 други паметници на културата, строени през ХІХ и ХХ век. Състоянието им по отношение на енергийна ефективност, инсталации, фасади,...

Русия и Турция увеличават капацитета на "Син поток"

http://www.cross.bg/mlrd-potok-tyrtziya-1432869.html

/КРОСС/ Русия и Турция се договориха в най-близко бъдеще да бъде увеличена мощността на газопровода "Син поток" от 16 млрд. куб. м годишно на 19 млрд. , съобщиха от „Газпром". Днес в Москва се проведе работна среща между президента на руската компания Алекесй Милер и турският министър на енергетиката Танер. "Беше постигнато споразумение в близко бъдеще газопроводът "Син поток " да се натовари максимално за обезпечаване на растящите нужди на турските потребители", се казва в съобщението на „Газпром". От компанията съобщават още, че очакват пред 2014 г. ще постигнат исторически рекорд на доставките на руски газ за Турция - 30 млрд. куб. метра спрямо 26.6 млрд. година по-рано."Газпром" изнася суровина по "Син поток" съгласно подписан с турската компания БОТАШ договор, според който руската компания трябва да достави 365 млрд. куб. м за срок от 25 години.

Войнствеността на Путин ще му донесе провал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343027

Лилия Шевцова*
Тактическите победи често водят до стратегически поражения. Към такъв изход се е запътил Владимир Путин. В началото сметките на руския президент изглеждаха точни: Западът преглътна анексията на Крим, а украинците не се противопоставиха истински заради страх от война. Това вкара Русия в режим на военно-патриотична мобилизация и Лилия Шевцова* Тактическите победи често водят до стратегически поражения. Към такъв изход се е запътил Владимир Путин. В началото сметките на руския президент изглеждаха точни: Западът преглътна анексията на Крим, а украинците не се противопоставиха истински заради страх от война. Това вкара Русия в режим на военно-патриотична мобилизация и

Представлението "Двамата невронци" във Варна се отменя

http://www.moreto.net/novini.php?n=266063

Драматичен театър "Н.Вапцаров" - Благоевград, отменя представлението "Двамата невронци", което беше предвидено в програмата на Фестивален и конгресен център за 3 октомври 2014 г. Закупените от билетен център на ФКЦ билети за спектакъла могат да бъдат върнати в срок до 20 октомври, съобщиха от ФКЦ-Варна за Moreto.

Вижте защо плажовете на Япония са празни, въпреки летните температури

http://offnews.bg/news/n_1/n_396320.html

През голяма част от месец септември, след разочароващото лято, в Токио се радваха на температури от 25 градуса и нагоре. В повечето страни по света това би довело до прилив на желаещи да плажуват, но не и в Япония. Само за нощ плажуващите японци станаха рядкост, пише Майкъл Фицпатрик за Би Би Си . Ако посетите слънчевите плажове в близост до Токио през август, ще станете свидетели на плавното преминаване на милиони японците от техните климатизирани убежища към следобедната жега и вълните на морето. Краят на август тази година беше неочаквано студен в Япония, така че се очакваше завръщането на слънцето и жегата в началото на септември да бъде посрещнато с радостни възгласи и плясъци на вълни. Но не, плажовете останаха болезнено изоставени дори през почивните дни. Само кучета, техните собственици и някой и друг чужденец, могат да се видят по крайбрежието, сега, когато партито приключи. А японците не са се отказали само от ходене на море в края на август, басейните също са затворени, дори температурите да са летни. Говорителката на най-добрия морски курорт на Токио, Ишики Бийч в Хаяма, който е в топ 100 в света, каза че те са затворили, защото "не е топло и не е лято", въпреки че термометърът показва 28 градуса. За някой като мен, който е израснал, проклинайки оловните облаци над Северна Европа, ми се струва престъпно да не се използва хубавото време. Едва ли само календара може да е причина са се изостави морската забава в този град, който е на същата географска ширина като Малта? Моят приятел Нобио Сато се опита да ми обясни този феномен. "В основни линии, японците винаги спазват стриктно законите. Ние сме научени да не плуваме, когато няма спасители", казва той. " Същото е и със светофарите. Не виждаш много хора да пресичат неправилно, нали?" Това е така. Дори когато не се задават коли, японците са склонни да чакат да светне зелено, за да преминат. "Това, което се случи на първи септември, е, че спасителите изчезнаха, защото месните власти ги изтеглиха от плажовете. Летните ресторанти и барове също са затворени. "Повечето от нас са толкова подвластни на правителството, че ние никога няма да помислим да оспорим статуквото", обяснява Сато. Още със започване на училище децата в Япония са инструктирани: "Спазвайте правилата. Не бъдете егоисти. Пиронът, който стърчи, бива забиван надолу". Те научават, че лятото свършва в нощта на 31 август, а от 1 септември започва есента и се правят неща, традиционни за този сезон. Само варварин би бил достатъчно глупав да пренебрегне "правилното поведение", което е било установявано поколения наред с широко обществено съгласие. "Повечето японци са много внимателни за "четирите сезона" и какво трябва да правят през всеки сезон", добавя Юкито Оно, друг любител на плажните забавления. Смята се, че Япония оперира със строги социални норми, за да постигне своята социална сплотеност, която е разковничето, заради което страната е такова приятно място за живеене. В Япония няма кошчета за боклук нито по плажовете, нито по улиците. Японците си взимат боклука с тях вкъщи - това е един от положителните ефекти на социалната сплотеност.  Проф. Томоти Такемото, създател на блога "Японска култура", казва следното: "Японците взимат навътре неодобрителните погледи на своите съграждани. Такъв социален натиск ги представя като прекалени конформисти в очите на западняците. Изглежда все едно правим всичко заедно". "Едно от обясненията на това поведение е ката-факторът. На основата на традиционните бойни изкуства или чаените церемонии японците научават различни ката-схеми, или подходящи форми на поведение, за различни ситуации в ежедневието", добавя той. Да не се ходи на плажа след 1 септември може да е пример за такава схема. Аз, от своя страна, направих свой приоритет да ходя на плаж през септември, като тържествен израз на моите неотменими права на гайджин (чужденец на японски). Другата причина, поради която японците не ходят на плаж, са медузите. "В Япония има твърдо убеждение, че медузите ще дойдат и ще те хванат, ако си на море след Обон - 13,14 и 15 Август (религиозен празник, на който японците почитат предците си)", казва Ейми Чавес, която живее в къща на плажа на остров в западната част на Япония, като се позовава на стара легенда, предавана от поколение на поколение. "Да, има елемент на суеверие в това вярване", казва моят приятел публицистът Нобио Сато. "Моите родители не искат да пускам децата си на плаж в периода на Обон. Tе ме предупреждават, че духовете на нашите прадеди ще ни удавят. Въпреки това ние отидохме на плажа, но през цялото време имахме угризения", разказва той. "Може би трябваше да обърна повече внимание на това предупреждение. Последният път, когато се пробвах да плувам в океана на празника, ме ужили медуза. Очевидно предците са били недоволни от мен", завършва Сато.

Кабинетът даде 2,5 млн. на СУ за ремонти

http://www.bnews.bg/article-117865

Допълнителен трансфер по бюджета на СУ „Св. Климент Охридски” в размер на 2,8 млн. лв. одобри служебният кабинет.

ЦИК санкционира ДПС за агитация на турски език

http://www.moreto.net/novini.php?n=266056

Със свое решение ЦИК е постановила, че евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, областният шеф на ДПС-Варна Ерджан Ебатин и кандидат-депутатът Йордан Цонев са нарушили забраната за водене на предизборна кампания на език, различен от българския.

Гигантски хищни буболечки нападнаха Южна България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343099

Гигантски хищни буболечки са се превърнали в напаст за много райони в Южна България. В края на лятото насекомото тормози жителите на цели градове, сред които и Хасково, съобщава haskovo.net.
Буболечката е от вида Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Според експерти бумът й се дължи на изменението на климата у нас, Гигантски хищни буболечки са се превърнали в напаст за много райони в Южна България. В края на лятото насекомото тормози жителите на цели градове, сред които и Хасково, съобщава haskovo.net. Буболечката е от вида Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Според експерти бумът й се дължи на изменението на климата у нас,

НАП продава ниви, почивни бази, автомобили и трактори

http://econ.bg/Новини/НАП-продава-ниви-почивни-бази-автомобили-и-трактори_l.a_i.572314_at.1.html

Почивна база, нива и автомобили предлагат за продажба от Националната агенция за приходите (НАП). Почивната база, обявена на търг от данъчните,...

Манолова се хвана на хорото

http://www.cross.bg/kyustendil-kampaniya-horo-1432868.html

Кюстендил /КРОСС/ Атрактивната предизборна кампания на социалистите в Кюстендил продължи днес с флашмоб. Водачът на листата на коалиция "БСП лява България" за Кюстендил и областта Мая Манолова се включи в селското хоро заедно с младежи и граждани на Еврейския пазар в града. "Благодарение на младежката организация в Кюстендил правим привлекателна, атрактивна и приятна за гражданите на нашия град кампания. Този флашмоб е част от нея и искаме чрез него да привлечем вниманието на кюстендилци, че има избори в неделя", подчерта Манолова."Граовското хоро, което изпълнихме, е емблемата на нашия край, сложно хоро. То носи настроение, заряд, всички го харесват. Това е позитивен знак към хората в Кюстендилска област, че идват избори, че отиваме с усмивка, с приятелство и, че сме за честна феър-плей кампания и с призива: "Нека да спечели този, който е направил най-много за Кюстендил, а това сме ние", каза водачът на листата с номер 22 за Кюстендил и областта. Манолова припомни, че по идеи на младежите бяха организирани игра на пейнтбол, "Битката за червената крепост", благотворително парти, на което бяха събрани пари за детска площадка в Кюстендил, провеждат се безплатни прегледи за профилактика на рак на гърдата, като вече са прегледани 1000 жени. "Стигнахме с червения кемпер до всяко село, до всеки квартал, надяваме се до всеки човек в Кюстендилска област

Кралицата си търси чистач на дъвки

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kralicata-si-tyrsi-chistach-na-dyvki-6023746

Кандидатът, мъж или жена, който ще бъда нает на работа в шотландската резиденция на Елизабет Втора, ще има за задача да отлепва дъвките, оставени от невнимателни посетители

Кралица Елизабет си търси дъвкочистач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343087

Кралица Елизабет обяви свободна позиция за човек, който ще отлепва дъвките, оставени от невнимателни посетители. 
Според текста на обявата, кандидатът, мъж или жена, който ще бъда нает на работа в шотландската резиденция на Елизабет Втора  - двореца "Холируд Хаус" в Единбург. Наетият служител ще работи на 20-часова работна седмица при Кралица Елизабет обяви свободна позиция за човек, който ще отлепва дъвките, оставени от невнимателни посетители.  Според текста на обявата, кандидатът, мъж или жена, който ще бъда нает на работа в шотландската резиденция на Елизабет Втора  - двореца "Холируд Хаус" в Единбург. Наетият служител ще работи на 20-часова работна седмица при

Пенсията вече ще може да се плаща във всяка поща

http://www.mediapool.bg/pensiyata-veche-shte-mozhe-da-se-plashta-vav-vsyaka-poshta-news225486.html

Влизащо в села от 7 октомври 2014 г. превеждането на пенсиите от Националния осигурителен институт (НОИ) по електронен път ще позволи на възрастните хора да получават месечните си суми във всеки пощенски клон в страната, а не само в станцията по адресната регистрация, съобщиха от "Български пощи" в сряда. Вече пенсионните записи в пощенските станции ще се получават с електронен пенсионен картон. Хартиеният носител на досегашния картон се заменя със служебен бон, който се издава в пощенските станции, ще служи като оправдателен документ за извършеното плащане и ще подписва от пенсионера. От 7 октомври 2014 година във всички пощенски станции от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас изплащането на пенсии да се извършва чрез „електронен пенсионен картон”. За населените места от останалите области изплащането на пенсии остава по досегашния ред. С новия начин на изплащане на пенсиите ще може да се получи едновременно месечната пенсия, неполучените от предходните пет месеца пенсии, както и пенсионен запис, ако има такъв. Всички тези плащания се посочват на отделни редове в служебния бон. Предвижда се и възможност за получаване на пенсията от всяка пощенска станция в страната. Това е облекчение, което спестява време и транспортни разходи за правоимащите лица, посочват от пощите. Все още обаче предстои пълното въвеждане на "електронния пенсионен картон”.

Кралица Елизабет търси да назначи отлепвач на дъвки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343039

Кралица Елизабет обяви свободна позиция за човек, който ще отлепва дъвките, оставени от невнимателни посетители. 
Според текста на обявата, кандидатът, мъж или жена, който ще бъда нает на работа в шотландската резиденция на Елизабет Втора  - двореца Кралица Елизабет обяви свободна позиция за човек, който ще отлепва дъвките, оставени от невнимателни посетители.  Според текста на обявата, кандидатът, мъж или жена, който ще бъда нает на работа в шотландската резиденция на Елизабет Втора  - двореца "Холируд Хаус" в Единбург. Наетият служител ще работи на 20-часова работна седмица при

Играта "Тетрис" ще бъде превърната във филм

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/01/2391157_igrata_tetris_shte_bude_prevurnata_vuv_film/?ref=rss


Познатата от вече три десетилетия видеоигра "Тетрис" ще бъде превърната във филм, в който тя вдъхновява "епична научно-фантастична история", предаде Би Би Си, позовавайки се на информация от филмовата компания Threshold Entertainment, която през 1995 екранизира играта Mortal Kombat.

На пръв поглед изглежда странен избор точно "Тетрис" да бъде превърната в игрален филм, макар че по-рано тази година "Лего" също пуснаха игрален филм в обръщение. Именно той спомогна за стимулирането на...

Ръкоположиха епископ Йеротей Агатополски

http://www.cross.bg/episkop-iieroteii-agatopolski-1432867.html

/КРОСС/ Шестима български митрополити дойдоха в сливенската църквата „Света Богородица" за хиротония (ръкополагане) на архимандрит Йеротей Станиславов Косаков за епископ с титла Агатополски. В церемонията се включиха Великотърновският Григорий, Старозагорският Галактион, Доростолският Авмросий, Пловдивският Николай, Неврокопският Серафим и Сливенският Йоаникий.Решението за ръкополагането на нов епископ на Българската православна църква и назначаването му за викарен епископ на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий е взето на заседание на Светия синод през септември по предложение на сливенския владика. Архимандрит Йеротей (Ивайло) Станиславов Косаков е роден на 1 февруари 1977 година във Велико Търново. Завършва Софийската духовна семинария през 2003, след което постъпва като послушник в манастира "Св. Вмчк Георги" в Поморие. Завършва катедра „Теология" при Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" през 2010 със степен "магистър". Понастоящем е докторант по църковна история в същата катедра. Член е на Сливенския епархийски съвет втори мандат. Член е на Църковния събор.Титлата Агатополски, която ще носи епископ Йеротей, е на името на древно просиялата епископия на град Агатопол, днешен Ахтопол, съществувала от 1443 година до 1830 година, когато е присъединена към Созополската митрополия. През този период епископите на Агатополоската епархия са 25

Този сезон продават дървата във Варна по 60 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=265985

Кубчето дърва за огрев във Варна през този отоплителен сезон струва между 50 и 60 лева. Това установи репортерска проверка на „Черно море“. Не продаваме на кубик, вземаш тази купчинка и това е, каза ни собственик на борса за дърва.

Британският кандидат-еврокомисар увери, че ще работи за интересите на всички

http://www.mediapool.bg/britanskiyat-kandidat-evrokomisar-uveri-che-shte-raboti-za-interesite-na-vsichki-news225485.html

Британският кандидат за европейски комисар, номиниран да отговаря за финансовите услуги, капиталовите пазари и финансовата стабилност в комисията на Жан-Клод Юнкер, увери на днешното си изслушване в Европейския парламент, че ще работи за всички страни членки на съюза, а не само за интересите на Великобритания и в частност на лондонското Сити, предаде ДПА.   "Не съм дошъл тук, за да прокарвам интересите на която и да е отделна група. Не съм тук като представител на лондонското Сити. Тук съм, за да представлявам европейските интереси и да вземам правилните решения за едно ефикасно регламентиране и постигане на стабилност на финансовите услуги", подчерта Джонатан Хил.   Хил, бивш председател на Камарата на лордовете, е един от кандидатите за комисари, за които имаше най-много спорове и притеснения - главно заради връзките му с лобисткия сектор. Хил, който е основател на лобистката компания Куилър, увери евродепутатите, че вече няма акции в никакви фирми и не участва в никакви бордове.   Опасенията, свързани с британеца Хил, се дължат и на това, че е кандидат на страна, която става все по-евроскептична.   По този повод на днешното изслушване Хил заяви, че подкрепя оставането на Великобритания в ЕС. Той добави, че не вижда конфликт между това да е европейски комисар и клетвата за вярност, която е дал на британската кралица.   Хил се обяви и за регламентиране на бонусите на банкерите, въпрос, който поражда полемика във Великобритания. Той подкрепи и идеята за създаване на банков съюз като част от усилията да се избегнат банковите кризи в еврозоната.

Кабинетът отпусна още 670 хил. лв. за изборите в чужбина

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2391170_kabinetut_otpusna_oshte_670_hil_lv_za_izborite_v/?ref=rss


Правителството одобри промени в план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на избори за народни представители през 2014 г.

С промените разходите на Министерството на външните работи се завишават с 670 хил. лв. с цел създаване на добра организация за провеждане на вота зад граница.

Част от средствата ще бъдат осигурени чрез намаляване с 200 хил. лв. на разходите за медийни пакети на база на издадените от ЦИК решения, а останалите 470 хил. лв. – чрез...

15 български компании бяха отличени в европейски бизнес конкурс

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/15-bylgarski-kompanii-biaha-otlicheni-v-evropeiski-biznes-konkurs,181049/

Целта на European Business Awards е да отличи най-добрите практики и да насърчи проявата на предприемачески дух сред бизнеса в Европа

Британската кралица търси чистачки на дъвки

http://curious.actualno.com/Britanskata-kralica-tyrsi-chistachki-na-dyvki-news_52624.html

Кралица Елизабет II търси чистач на дъвки, за да поддържа дворците й чисти, съобщава в. "Дейли мейл". Официална обява за чистач в двореца Холирудхаус в Единбург гласи, че успешният кандида...

Кисинджър искал САЩ да нападне Куба

http://america.actualno.com/Kisindjyr-iskal-SASht-da-napadne-Kuba-news_52631.html

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър настоявал за военна инвазия в Куба в средата на 70-те години на миналия век и заявил, че ще "смаже" Фидел Кастро заради изпращането н...

Работи се по мащабен проект за океанариум в Бургас

http://econ.bg/Новини/Работи-се-по-мащабен-проект-за-океанариум-в-Бургас-_l.a_i.572308_at.1.html

Проектът за изграждане на атракционния комплекс „Океанариум” в Бургас продължава да се изпълнява. Амбициите ни са да направим така, че градът да се...

Гигантска буболечка нападна Южна България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343071

Гигантски хищни буболечки са се превърнали в напаст за много райони в Южна България. В края на лятото насекомото тормози жителите на цели градове, сред които и Хасково, съобщава haskovo.net.
Буболечката е от вида Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Според експерти бумът й се дължи на изменението на климата у нас, Гигантски хищни буболечки са се превърнали в напаст за много райони в Южна България. В края на лятото насекомото тормози жителите на цели градове, сред които и Хасково, съобщава haskovo.net. Буболечката е от вида Lethocerus patruelis (Гигантска водна буболечка). Според експерти бумът й се дължи на изменението на климата у нас,

Укрепва се административният капацитет на Комисията по прозрачност и Инспектората на МЗ

http://www.vesti.bg/novini/ukrepva-se-administrativniiat-kapacitet-na-komisiiata-po-prozrachnost-i-inspektorata-na-mz-6023749

С промени в Правилника за условията и реда за работа на Комисията по прозрачност по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина правителството увеличи числеността на комисията с двама членове – по един представител на Министерството на здравеопазването и на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Правителството одобри актуализацията на бюджета, въпреки критиките

http://offnews.bg/news/n_1/n_396430.html

Служебното правителство одобри проекта за актуализацията на бюджета за 2014 г., въпреки че по-рано днес работодатели и синдикати се обявиха против него при обсъждането му в Тристранния съвет. Според кабинета "Близнашки" необходимостта от тази актуализация идва от невъзможността да бъдат постигнати заложените фискални цели по държавния бюджет за 2014 г. Една от причините за това е отклонение от допусканията по основни показатели в макроикономическата рамка, както и надценените прогнози за приходите по държавния бюджет. Като друг основен мотив от правителството изтъкват необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в "някои бюджетни системи". В проекта за актуализацията на бюджета се вижда, че според кабинета дефицитът ще достигне до 4% от БВП (3.152 млрд. лв.), като аргументират това със спряното еврофинансиране и недостига в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Бизнесът и синдикатите настояваха проектът да се преработи и дефицитът да се сведе до допустимите от Маастрихтските критерии 3 на сто от БВП. Служебното правителство предлага България да поеме нов държавен дълг в размер до 4.5 млрд. лв. Това ще наложи увеличение на допустимия максимален размер на държавния дълг към края на годината до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП). Част от парите ще бъдат предназначени за подкрепа на фонда за гарантиране на влоговете и за банковата система заради кризата около КТБ. Кабинетът предлага фондът да получи заем до 700 млн. евро и държавна гаранция за 2 млрд. лв. В този нов дълг е включена възможност за дългово финансиране с оглед предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв. Друго предложение на министрите е да се отпусне допълнително финансиране от 448.5 млн. лв. за бюджетни системи, които в противен случай не биха могли да изпълняват функциите си. Един от примерите е МВР, където в приетия от предишния парламент закон е заложено увеличение на заплатите, за което са необходимо 160 млн. лв. За социални плащания също се очаква недостиг на средства. Причината за това е по-големият брой получатели на помощи, при финансирането на психиатричната помощ, хемодиализата, лечението на болни от ХИВ/СПИН, спешната помощ, болници в отдалечени райони. В проекта за актуализация на бюджета са включени и мерки за увеличение на събираемостта на приходите и икономии, основно по проектите на публичната инвестиционна програма на предходния кабинет. Служебното правителство е на мнение, че бюджетът за 2014 г. не може да бъде стабилизиран в краткосрочен план с мерките в приходите и разходите. Новият проектозакон ще бъде внесен за разглеждане в следващото Народно събрание, веднага щом то заработи.

Започват да изплащат пенсиите чрез електронен пенсионен картон

http://econ.bg/Новини/Започват-да-изплащат-пенсиите-чрез-електронен-пенсионен-картон_l.a_i.572310_at.1.html

Националният осигурителен институт и „Български пощи” ЕАД подписаха споразумение за изплащане на пенсии по електронен път. От октомври пенсионните...

Джон Тери влезе в Клуб 100

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343078

Джон Тери влезе в Клуб 100 на Шампионската лига. Защитникът на “Челси” игра за стотен път в турнира при победата с 1:0 като гост на “Спортинг”. За тима от Лисабон отново в групата не беше националът Симеон Славчев.

“Да играеш сто мача и все за един клуб е феноменално постижение. Джон е исторически футболист за нашия клуб”, каза треньорът Жозе Мо Джон Тери влезе в Клуб 100 на Шампионската лига. Защитникът на “Челси” игра за стотен път в турнира при победата с 1:0 като гост на “Спортинг”. За тима от Лисабон отново в групата не беше националът Симеон Славчев. “Да играеш сто мача и все за един клуб е феноменално постижение. Джон е исторически футболист за нашия клуб”, каза треньорът Жозе Мо

Барозу: Каквото и да казва Путин, няма да променяме споразумението с Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2391160_barozu_kakvoto_i_da_kazva_putin_niama_da_promeniame/?ref=rss


Изменения в търговското споразумение между Украйна и ЕС могат да бъдат внесени само ако Киев и Брюксел се договорят за това, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Барозу в писмо до руския президент Владимир Путин, цитирано от "Ройтерс".

Путин призовава да бъдат проведени тристранни преговори за бъдат внесени изменения в споразумението, тъй като в сегашния си вид то ще нанесе щети на руската икономика. Той заплаши, че ще ограничи достъпа на Украйна до руските пазари, ако...

Порожанов, Искров и Христов в делегацията ни за срещите на СБ и МВФ

http://www.vesti.bg/novini/porozhanov-iskrov-i-hristov-v-delegaciiata-ni-za-sreshtite-na-sb-i-mvf-6023750

Правителството определи състава на делегацията на България за участие в редовните годишни срещи на управителните съвети на Групата на Световната банка и на Международния валутен фонд, които ще се проведат в периода 10-12 октомври т. г. във Вашингтон.

Близнашки излъга Напоителни системи - парите за заплати ги няма!

http://www.bnews.bg/article-117860

Средствата на държава в размер на 4,5 млн. лв., обещани за заплати на работниците не достигат до “Напоителни системи”

Кокалов: Искров е разрешил на квесторите да продават активи на банка „Виктория"

http://www.cross.bg/aktivi-kokalov-bankata-1432866.html

София /КРОСС/ Бламирахме проекта за актуализация на бюджета, а не конкретно правителството, защото не сме съгласни с предложенията и цифрите предложени в него. Това каза пред bTV Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ. Ние не сме против актуализацията на бюджета по принцип, а сме против залагането на средства за нещо, което евентуално може да се случи в бъдещето - а именно това са средствата за помощ на КТБ. Според нас докато нямаме ясна и конкретна информация за случващото се в банката не може да се предвиждат средства за нея. Освен това смятаме, че това е работа на новия парламент и новото правителство, добави Кокалов. Ние не сме против да бъдат отделени повече средства за здравеопазване, за МВР и ред други министерства и сектори, които имат нужда, но това не е работа на едно служебно правителство, отбеляза синдикалният лидер. Вижда ли ли сте доклада относно състоянието на КТБ, запита Кокалов. Това, че някой казал, че в банката има еди каква си дупка, това за момента са само догадки и не почиват на конкретни и ясни факти. Квесторите нямат право да разпродават активи по закон, но стана ясно тези дни, че със специално писмо от гуверньора на БНБ - Иван Искров, такива права са им дадени и те са започнали да продават кредитни пакети и активи на банка „Виктория". Ние бяхме на среща с главния прокурор Цацаров и го информирахме да следи за подобни действия от квесторите в КТБ и дъщерната й банка

Русия се надява България да продължи "Южен поток" след изборите

http://www.moreto.net/novini.php?n=266036

Москва се надява, че работата по газопровода "Южен поток" ще продължи след края на изборите в България и след подновяването на състава на Европейската комисия, заяви руският заместник външен министър Алексей Мешков в интервю за РИА "Новости".

КНСБ: Гуверньорът Искров е вменил на квесторите да продават кредити

http://frognews.bg/news_77318/

Гуверньорът на БНБ Иван Искров е вменил на квесторите на КТБ и ТБ Виктория да продават кредити. Това се прави на търг, но да сте чули нещо? Някой явно цели фалит на банката, за да се вземат апетитни парчета от нея. Това обяви пред bTV заместник-председателят на КНСБ Иван Кокалов.

Съдът отмени акт на данъчните срещу Цветанов

http://www.cross.bg/tzvetanov-danuchnite-priema-1432865.html

/КРОСС/ По жалба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, преди седмица Административен съд-София град (АССГ) е отменил ревизионен акт на Националната агенция по приходите срещу него. През октомври 2013 г. срещу Цветанов е бил съставен акт, с който е било определено, че той дължи 6623 лв. данъци за недекларирани приходи през 2008 г. Съдия Ралица Романова (която преди време отмени полицейското разпореждане, с което Цветанов беше задължен да си направи полицейска регистрация) обаче приема, че изводът на данъчните е "необоснован и недоказан".Срещу Цветан Цветанов имаше две данъчни проверки - първата беше през 2009 г., когато Яне Янев повдигна въпроса за притежаваните от семейството на тогавашния вицепремиер Цветанов недвижими имоти. НАП извърши проверка, която оневини изцяло дясната ръка на Бойко Борисов, а прокуратурата отказа да образува досъдебно производство.През 2013 г., когато ГЕРБ подадоха оставка, а прокуратурата образува няколко разследвания срещу Цветан Цветанов, беше назначена и нова данъчна ревизия.Една скоба - според източници на "Капитал" от Съдебната палата, проблемите на Цветанов започват след негов сблъсък със Сотир Цацаров, който е провокиран от среща на главния прокурор с тогавашния директор на ГДБОП Станимир Флоров. На нея висшият полицай коментира СРС-та, на които се среща името на Цацаров.Ревизията е назначена в първите дни на кабинета "Орешарски" - на 10 юни 2013 г. и обхваща периода от 1 януари 2007 до 31 декември 2012 г

Кейт Мидълтън чака близнаци?

http://www.cross.bg/bliznatzi-keiit-chaka-1432864.html

/КРОСС/ Кейт Мидълтън чака близнаци. Херцогинята на Кембридж, която е в шестата седмица на бременността, си е направила преглед с ултразвук, а апаратът е отчел два сърдечни пулса, т.е. Кейт чака близнаци, съобщава National Enquirer, позовавайки се на анонимен източник. Информация, че съпругата на принц Уилям чака близнаци се появи в пресата още в края на май, но малко по-късно бе опровергана. Новината за двойната бременност все още не е потвърдена. Според биографа Робърт Лейси вероятността Кейт да роди две деца наведнъж не е изключена, тъй като и в нейния род, и в този на съпруга й има близнаци.

ЦИК одруса Местан и Цонев за агитация на турски език

http://frognews.bg/news_77317/

Със свое решение ЦИК е постановила, че евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк, областният шеф на ДПС-Варна Ерджан Ебатин и кандидат-депутатът Йордан Цонев са нарушили забраната за водене на предизборна кампания на език, различен от българския. Написа акт и на лидера на ДПС Лютви Местан заради нарушение на забраната от негови хора, да не се води предизборната кампания на турски език.

Младежите на "Лудогорец" загубиха с 0:3 от "Реал"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2391037_mladejite_na_ludogorec_zagubiha_s_03_ot_real/?ref=rss


"Лудогорец" допусна втора загуба в младежката Шампионска лига, като този път намали минимално пораженията до три гола в своята врата.

След като в първия двубой паднаха с 0:4 от "Ливърпул, сега младежите от Разград загубиха с 0:3 при домакинството на "Реал" (Мадрид) на стадион "Георги Аспарухов".

Гостите от Испания контролираха мача от самото начало и рядко допускаха положения пред своята врата, докато проблемите на "Лудогорец" бяха предимно в защита. Българският отбор...

В Истанбул ще пътуват "ботобуси"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/v-istanbul-shte-pytuvat-botobusi-6023744

Първият автобус, който има ботаническа градина на покрива си, вече пътува из мегаполиса

Мними наематели обраха възрастна жена във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265988

На 30 септември е подаден сигнал от възрастна жена от гр. Варна за това, че неизвестни лица, под предлог, че търсят квартира, са влезли в дома й и са извършили кражба на преносим компютър. Това съобщиха от ОД на МВР-Варна за Moreto.

SOFIX започна октомври с понижениe

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-zapochna-oktomvri-s-ponijenie,181051/

Съотношението печеливши/губещи акции на борсата бе 17/25, а при 6 позиции нямаше промяна

Путин: Русия няма да ограничава достъпа до интернет

http://www.cross.bg/rysiya-internet-pytin-1432863.html

/КРОСС/ Русия няма намерение да ограничава достъпа до интернет, да го поставя под пълен контрол. Този въпрос дори не се разглежда, заяви руският президент на заседанието на Съвета за сигурност на Русия по въпроса за противодействието на заплахите в информационната сфера, предаде ИТАР-ТАСС. Проблемите на функциониране на руския сегмент на интернет и като цяло на информационната сигурност станаха актуални на фона на изострените отношения между Русия и редица западни страни, заради събитията в Украйна. Въведените срещу Москва санкции отново накараха руските власти да форсират замяната на вноса, включително и в сферата на интернет технологиите, с оглед на това, че включването на потребители от Русия към глобалната мрежа в момента е под контрола на американски компании. „Редица страни се опитват да използват доминиращото си положение в глобалното информационно пространство за постигане не само на икономически, но и военнополитически цели", смята руският президент Владимир Путин. По думите му регистрирано е постоянно нарастване на атаките срещу руските информационни ресурси. „Трябва да кажа, че в последно време, за половин година броят на атаките се е увеличил в пъти. Просто е несъпоставимо дори с миналата година", - отбеляза държавният глава. При това Путин допълни, че методите, средствата и тактиката на тези атаки постоянно се усъвършенства

Росен Плевнелиев: България ще подкрепи всяка инвестиция, която създава перспектива за нови работни места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343038

"Този завод е изключително важна за Русе и региона инвестиция, която ще осигури работни места за много семейства, ще отвори възможности за местния бизнес и ще предложи икономическа перспектива, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на новия завод на ВИТТЕ Аутомотив за производство на електронни и механични компоненти за автомобилната "Този завод е изключително важна за Русе и региона инвестиция, която ще осигури работни места за много семейства, ще отвори възможности за местния бизнес и ще предложи икономическа перспектива, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на новия завод на ВИТТЕ Аутомотив за производство на електронни и механични компоненти за автомобилната

Плевнелиев: Подкрепяме всяка инициатива, създаваща работни места

http://pik.bg/плевнелиев-подкрепяме-всяка-инициатива-създаваща-работни-места-news232222.html

Плевнелиев: Подкрепяме всяка инициатива, създаваща работни места

Този завод е изключително важна за Русе и региона инвестиция, която ще осигури работни места за много семейства, ще отвори възможности за местния бизнес и ще предложи икономическа перспектива, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на новия завод на ВИТТЕ Аутомотив за производство на електронни и механични компоненти за автомобилната индустрия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът посочи, че в момента в завода работят 180 души и предстои в близките години компанията да увеличи техния брой до 600. „България ще подкрепи осъществяването на всяка инвестиция, която създава перспектива за нови работни места“, подчерта Росен Плевнелиев.

Благодарение на направените инвестиции страната ни е фактор в развитието на автомобилния клъстер както в Европа, така и в света, посочи още държавният глава.

„Във всеки осем от десет автомобила в Европа, има компоненти, произведени в България“, отбеляза Росен Плевнелиев и добави, че в момента у нас работят над сто компании от автомобилния сектор, чиито оборот надхвърля 1,5 млрд. лева.

„България и Русе има с какво да се гордеят и тази модерна производствена мощност е доказателство, че само за година може да се затвори цикълът от идеята на инвеститора до новопостроения завод. Благодаря на инвеститорите, строителите и проектантите, че спазиха думата си и точно една година след първата копка, вече има действащо производство“, заяви държавният глава. 

АФП: Германия търси глобална роля, но се дъни военната й машина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343037

Засрамващите военни гафове при изпращане на оръжия за кюрдите в Северен Ирак накараха анализатори да говорят за катастрофа в Бундесвера, а тиражен вестник сравни ситуацията с комедия, особено с оглед на амбициите на Берлин за по-голяма роля в международните кризи.
Първо бяха проблемите с транспорта на 6-имата инструктори, Засрамващите военни гафове при изпращане на оръжия за кюрдите в Северен Ирак накараха анализатори да говорят за катастрофа в Бундесвера, а тиражен вестник сравни ситуацията с комедия, особено с оглед на амбициите на Берлин за по-голяма роля в международните кризи. Първо бяха проблемите с транспорта на 6-имата инструктори,

Кабинетът одобри промени в бюджета въпреки критиките в тристранката

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/01/2391152_kabinetut_odobri_promeni_v_bjudjeta_vupreki_kritikite/?ref=rss


Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г., въпреки че по-рано през деня не срещна подкрепа на работодателските и синдикалните организации при обсъждането му в Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Отклонението на основни макроикономически показатели от очакванията, надценената с над 1 млрд. лв. прогноза за приходите и необходимостта от нови разходи са мотивите, съобщи правителствената пресслужба. 
...

Служебният кабинет даде 3 134 000 лева за култура и спортни стипендии

http://education.actualno.com/Slujebnijat-kabinet-dade-3-134-000-leva-za-kultura-i-sportni-stipendii-news_52621.html

На днешното си редовно заседание служебното правителство взе три решения, с които отпуска повече средства за култура, образование и спорт. С първото решение правителството одобри допълнителни разходи...

Русия и Турция ще увеличават капацитета на "Син поток"

http://www.mediapool.bg/rusiya-i-turtsiya-shte-uvelichavat-kapatsiteta-na-sin-potok-news225484.html

Русия и Турция се договориха за увеличаване на мощността на газопровода "Син поток", който доставя руски газ по дъното на Черно море до Турция. Президентът на "Газпром "Алекесй Милер и турският министър на енергетиката Танер Йълдъз са се разбрали капацитетът на тръбата да се увеличи от сегашните 16 млрд. куб. м годишно на 19 млрд. , съобщиха от руския газов гигант в сряда. За разширяването на газопровода цел ще бъдат модернизирани компресорната станция "Береговая" в Русия и приемащият терминал Дурусу в Турция", се отбелязва в съобщението. Договорено е също така в близко време "Син поток" да бъде максимално натоварен с руски газ, за да се отговори на нарастващите текущи нужди на руските потребители. От "Газпром" съобщават още, че очакват пред 2014 г. ще постигнат исторически рекорд на доставките на руски газ за Турция - 30 млрд. куб. метра спрямо 26.6 млрд. година по-рано. Проектната мощност на построения преди повече от 10 години газопровод е 16 млрд. куб. м, но в действителност неговият обем не винаги е запълван. Така например през 2012 г. Турция получи по това трасе 14.7 млрд. куб. м, а през миналагтаг одина количествата намаляха до 13.7 млрд. куб. м. "Газпром" изнася суровина по "Син поток" съгласно подписан с турската компания БОТАШ договор, според който руската компания трябва да достави 365 млрд. куб. м за срок от 25 години.

Тоти и Шави биха рекорди на Гигс и Раул, Меси се нареди до Стоичков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343036


Легенди на “Рома” и “Барселона” изместиха такива на “Манчестър Юнайтед” и “Реал” (Мадрид) при рекордни постижения в Шампионската лига след мачовете от вторник вечерта.
Попадение на Франческо Тоти донесе равенството 1:1 на римските “вълци” като гости на “Манчестър Сити” в среща от група Е.
Така италианецът стана най-възрастният голмайстор в Легенди на “Рома” и “Барселона” изместиха такива на “Манчестър Юнайтед” и “Реал” (Мадрид) при рекордни постижения в Шампионската лига след мачовете от вторник вечерта. Попадение на Франческо Тоти донесе равенството 1:1 на римските “вълци” като гости на “Манчестър Сити” в среща от група Е. Така италианецът стана най-възрастният голмайстор в

Съдът отмени ревизионен акт срещу Цветан Цветанов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343030

Административен съд-София град (АССГ) е отменил ревизионен акт на Националната агенция по приходите срещу него. Това става по жалба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава "Капитал".
Срещу Цветанов бе съставен акт през октомври 2013 г., като е било определено, че той дължи 6623 лв. данъци за недекларирани приходи през 2008 г. Административен съд-София град (АССГ) е отменил ревизионен акт на Националната агенция по приходите срещу него. Това става по жалба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава "Капитал". Срещу Цветанов бе съставен акт през октомври 2013 г., като е било определено, че той дължи 6623 лв. данъци за недекларирани приходи през 2008 г.

Съдът отмени ревизионен акт срещу Цветанов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343011

Административен съд-София град (АССГ) е отменил ревизионен акт на Националната агенция по приходите срещу него. Това става по жалба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава Административен съд-София град (АССГ) е отменил ревизионен акт на Националната агенция по приходите срещу него. Това става по жалба на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщава "Капитал". Срещу Цветанов бе съставен акт през октомври 2013 г., като е било определено, че той дължи 6623 лв. данъци за недекларирани приходи през 2008 г.

The Daily Telegraph призна Крим като част от Русия

http://www.cross.bg/rysiya-chast-daily-1432862.html

/КРОСС/ Британският вестник The Daily Telegraph призна Крим като част от Русия. В материал за урагана в Севастопол изданието посочва, че градът се намира в южната част на Русия. "В Севастопол, в южната част на Русия, един човек пострада, след като палатката, за която се държеше, бе вдигната от силния вятър", пише The Daily Telegraph. Повод за материала на британското издание става клип от YouTube, на който е запечатан въпросният инцидент. video:http://www.youtube.com/watch?v=lVSRAF76c1g    

Служители на ТВ7 и Нюз7 протестираха пред Съдебната палата

http://www.mediapool.bg/sluzhiteli-na-tv7-i-nyuz7-protestiraha-pred-sadebnata-palata-news225483.html

Служителите на телевизиите ТВ7 и Нюз7 излязоха на масов мълчалив протест пред Съдебната палата в София в сряда.   Повод за решението им е безпрецедентния натиск, упражняван върху медиите от адвокат Панайот Велков, назначен за привременен синдик, след като на 24 юни "Ноу фрейм медия България", която стоеше зад партията на Николай Бареков, поиска ТВ7 да бъде обявена в несъстоятелност.   Евродепутатът заяви, че се надява до дни да получи достъп до телевизията, за да си получи милионите, които тя според него му дължи. Дни по-късно ръководството на ТВ7 и Нюз7 поиска от Софийския градски съд (СГС) да открие производство по несъстоятелност, като с този ход телевизията се надяваше да се защити от недействителни претенции на кредитори. Стъпката бе предприета десет дни след като БНБ постави под специален надзор Корпоративна търговска банка (КТБ), която финансираше телевизията, превърната в рупор на мажоритарния си собственик Цветан Василев и бившия му партньор и настоящ противник Делян Пеевски.   След гръмкия раздор между двамата Василев призна единствено, че е финансирал телевизионното риалити на Бареков "България без цензура", на чиято база възникна едноименната му партия.   След откриването на производството по несъстоятелност привременният синдик Велков предприема серия от стъпки, водещи към фалит двете медии. Първо на 10 юли сключва договор за охрана с "Делта Гард" ООД, без да има правомощията за това. Стойността да договора е 30 000 лева на месец, като на практика сумата е двойна, макар че помещенията на ТВ7 и Нюз7 са едни и същи.   Впоследствие става ясно, че към договора с "Делта Гард" е сключен и анекс, според който при предсрочното му разваляне, независимо по чия вина, медиите дължат неустойка в размер на 30 месечни възнаграждения.   "Със запорно съобщение, получено на 16 септември 2014 г. разбрахме, че банковите сметки на "ТВ7" ЕАД са запорирани заради иск на "Делта Гард" ООД срещу "ТВ7" ЕАД с претенция за 954 120 лв. Оказва се, че Велков е сключил анекс към договора на "ТВ7" ЕАД, в който е заложил клауза, че ако се прекрати договора, телевизията дължи 30 месечни възнаграждения. Анекс, отново сключен без представителна власт, в нарушение на компетентността на привременния синдик, неизгоден, разорителен за телевизията, сключен от лице, което би трябвало да се грижи за оздравяване на телевизиите, а не за унищожаването им. Анекс, който Велков не е счел за нужно да връчи на на телевизията и до момента", пишат от ръководството на медията в свой сигнал до омбудсмана Константин Пенчев.   Подобни сигнали срещу действията на адвокат Панайот Велков са подадени още до прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС).   "Една телевизия, която има пари в сметките си и може да плаща заплати, е блокирана без никакво право, без да е обявена в несъстоятелност, без решение на съда, без да има право на запори", обясни по време на протеста настоящият изпълнителен директор на TV7 Емил Кошлуков.   По думите му, определени политически кръгове искат умишлено да съсипят телевизията. Това нарушава свободата на словото, защото служителите не могат да работят по този начин, смята Кошлуков.   "От една страна тези кръгове вероятно искат да разграбят техниката на телевизията, а от друга страна – тя се изплъзва от контрола на хората, които са я използвали за политически поръчки до този момент", добави той.   В момента телевизията изпитва затруднения да построи своето студио за изборите на 5 октомври, оплака се директорът. Още на 30 юли привременният синдик е поискал телевизията да бъде запечатана, но съдията не е уважил това искане. Според Кошлуков TV7 и Нюз7 имат ресурс да работят до края на сезона и няма да се предадат.

Фрог научи: Кардиолози точат НЗОК чрез безработни

http://frognews.bg/news_77316/

Хора, наети по програми по временна заетост, са били подлагани на коронарография без да имат нужда от това, сигнализират пред Фрог нюз потърпевши от Русе. По този начин лекарите, извършващи процедурата, са точили Здравната каса. Дали е възможно това, коментира проф. Генчо Начев, директор на Университетска болница за активно лечение на сърдечно-съдови заболявания „Св. Екатерина”.

България и още пет страни ще "намаляват нивото на амбиция" на ЕС за спад в замърсяването на въздуха

http://www.dnevnik.bg/zelen/2014/10/01/2391121_bulgariia_i_oshte_pet_strani_shte_namaliavat_nivoto_na/?ref=rss


Министърът на околната среда Светлана Жекова и колегите й от Чехия, Полша, Унгария, Словакия и Румъния определят като "прекалено амбициозно" предложеното равнище на намаление на нивата на определени замърсители в законодателния пакет в областта на чистотата на атмосферния въздух на Европейския съюз. В тази връзка те са се споразумели да работят за "намаляване на нивото на амбиция", приемане само на индикативни цели (за намаляване на нивата на замърсителите) за 2030г. или създаване на еднакво...

Водачът на листата във Варна Лиляна Павлова: Пътната безопасност е приоритет на ПП ГЕРБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343028

Пътната безопасност е много важен приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ. Гледайки статистиката, виждаме как броят на жертвите по пътищата расте. Това заяви на среща с транспортния бранш водачът на листата на ГЕРБ-Варна Лиляна Павлова.
Лиляна Павлова обясни, че част от тези мерки е продължаване на изграждането на нова транспортна инфраструк Пътната безопасност е много важен приоритет в управленската програма на ПП ГЕРБ. Гледайки статистиката, виждаме как броят на жертвите по пътищата расте. Това заяви на среща с транспортния бранш водачът на листата на ГЕРБ-Варна Лиляна Павлова. Лиляна Павлова обясни, че част от тези мерки е продължаване на изграждането на нова транспортна инфраструк

Прокуратурата на Лихтещайн потвърди, че разследва Василев

http://www.moreto.net/novini.php?n=266042

Властите в Лихтенщайн потвърдиха, че разследват Цветан Василев по подозрение за пране на пари. Това съобщава агенция Ройтерс като се позовава на главния прокурор на Лихтенщайн Робърт Валнер. До разследването се е стигнало след като банка в Лихтенщайн е подала информация към оторизираните власти в страната.

Мария Шарапова е първата 1/4-финалистка в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2391149_mariia_sharapova_e_purvata_14-finalistka_v_pekin/?ref=rss


Руската тенисистка Мария Шарапова се превърна в първата четвъртфиналистка в турнира на твърди кортове в Пекин.

Поставената под номер 4 състезателка победи Карла Суарес Наваро от Испания с 6:1, 7:6 (3) за 1.40 часа.

Бившата номер 1 в света бе безупречна в първия сет и взе категоричен аванс с пет поредни гейма и даде само следващия на своята съперничка.

Втората част бе по-оспорвана, но Шарапова отново имаше предимство. Тя сервираше за спечелване на мача при 5:4,...

Пострадалите от наводнения в Мизия протестират пред общината

http://pik.bg/пострадалите-от-наводнения-в-мизия-протестират-пред-общината-news232218.html

Пострадалите от наводнения в Мизия протестират пред общината

Близо 100 човека протестират пред сградата на общината в Мизия, пише  „Конкурент“.

Местните жители недоволстват срещу начина на разпределяне на даренията за пострадалите от наводнението. Хората от града са приготвили жълти и червени картони, които ще раздават на местната управа, ако не отмени решението на общинския съвет за изразходване на постъпилите пари. Местният парламент е гласувал част от постъпилата сума, по сметката на общината, да бъде изплозвана за разрушаване на опасни къщи и почистване.

Хората от града настояват въпросната сума в размер на 66 000 лева да бъде разпределена между пострадалите след потопа в началото на август.

Местните обясниха, че някои от дарители са определили точно как да бъдат похарчени даренията им, а други не. Хората от Мизия обаче са категорични, че ако решението на местния парламент не бъде отменено са готови на гражданско неподчинение.   

Лиляна Павлова: Можем да договорим 300 млн. лв. европейско финансиране за туристическа инфраструктура

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343021

„От всички научени уроци, които имаме от предишния мандат и стъпвайки на изводите от тях в новата ни управленска програма, изходихме от категоричната потребност за създаване на самостоятелно Министерство на туризма. Създаването му покзава фокусирането на сектора до най-висше политическо ниво „От всички научени уроци, които имаме от предишния мандат и стъпвайки на изводите от тях в новата ни управленска програма, изходихме от категоричната потребност за създаване на самостоятелно Министерство на туризма. Създаването му покзава фокусирането на сектора до най-висше политическо ниво". Това заяви Лиляна Павлова, водач на варненската листа н

Георги Христов пуска пилотния сингъл от новия си албум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342346

"Изгарям" е новото денс парче на Георги Христов. Премиерата на песента е днес - Международния ден на музиката. Музиката и аранжиментът са на Димитър Гетов, а текстът - на Катя Близнакова и Георги Христов. "Изгарям" е първата песен от новия албум на Георги Христов, който той ще представи на големия си концерт в зала 1 на НДК на 26 ноември.

Президентът: На държавата са необходими парламент и работещо правителство (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342921

"Не вярвам и не си и помислям, че след изборите няма да имаме парламент и правителство. Това е невъзможен сценарий, който ще съсипе държавата. След тези избори ни е необходим работещ парламент и работещо правителство". Това заяви в отговор на журналистически въпрос президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава беше на посещение в Русе,

Хонконг и Китай: една страна, две култури

http://www.mediapool.bg/honkong-i-kitai-edna-strana-dve-kulturi-news225482.html

Напреженията между Хонконг и останалата част на Китай не са само политически, след като нарастващото взаимодействие и културни различия през последните години предизвикват все повече търкания между местните жители и хората от континенталната част на страната.   Когато Ечо Ванюй Ли се върнала от обучение в чужбина, тя установила, че дискриминацията в Хонконг, на прага на родния й континентален Китай, е по-лоша, отколкото на другия край на света в САЩ.   "Ако отидеш да пазаруваш, понякога, когато не си местен или говориш мандарински китайски, можеш да видиш неприязънта по техните лица", каза 25-годишната Ли, която прекарала година в Корнелския университет в щата Ню Йорк.   Тя учи кантонски - местния език, но все още се чувства по-удобно в Ню Йорк, отколкото в Хонконг.   Територията тази седмица е обхваната от протести срещу контрола на Пекин върху изборните й процедури. Но напреженията на по-лично, културно ниво се увеличават след края на британското колониално управление през 1997 г.   Китайците от континенталната част често са посрещани с негодувание в града, където ги възприемат като "скакалци", плъзнали върху него заради ресурсите и развлеченията му. Местни жители се оплакват от някои черти в тяхното поведение като плюене, предреждане или оставяне на децата да уринират на обществени места - неща, които не биха предизвикали възмущение в селските райони на Китай.   Хората от континенталната част казват, че това са изолирани провинения на неколцина невъзпитани нарушители и че враждебната реакция към тях като цяло е несправедлива.   25-годишната Рафаела Юлин Фан, която се преместила от континентална провинция преди шест години, каза, че в един магазин я изгонили и крещели обиди по нея, след като тя пипнала изложените дрехи.   Част от възмущението се дължи на големия брой новопристигащи. През 2013 г. са дошли 40 милиона туристи от Китай - почти шест пъти повече от броя на местните жители, показват данни на хонконгската служба за преброяване на населението и статистика.   Здравните служби бяха подложени на натиск, след като очакващи раждане майки се струпаха на границата заради по-добре оборудваните родилни отделения и правата, които получават децата, родени в Хонконг. Сега правилата се променят, за да се попречи на жени от континента да раждат в болниците на територията, освен ако нямат местен съпруг.   Има и обществено недоволство от масовото купуване на лекарства или бебешко мляко от посетители от континента.   Мнозина също така идват, за да останат. През първите шест месеца на 2014 г. са се преместили 113 китайци от континента средно на ден в Хонконг съгласно неговия план за допускане на еднопосочни пътувания.   Туристите може да се сблъскват с неприязън, но техните пари са добре дошли. През 2013 г. приходите от туризма са достигнали 343 милиарда хонконгски долара (44,25 милиарда американски долара), показват данни на хонконгската комисия по туризма. Но дори работещите в сферата на туризма започват да се оплакват. Спасители организираха протест това лято срещу прекаленото струпване на китайски посетители на обществените плажове и басейни.   Група жители протестира в известния търговски квартал Цим Ша Цуй през февруари, като каза на "скакалците" да си вървят у дома, а властите заклеймиха демонстрацията като "варварска".   Напливът на туристи "предизвиква недоволство сред хонконгците, защото те откриват, че не могат да получат от мястото, където живеят, това, от което се нуждаят, и това променя облика на мястото, където живеят", каза местната активистка Кати Ло.   В търговски квартали като Мон Кок, Цим Ша Цуй и Козуей Бей местните магазини и други обекти са измествани от луксозни магазини, чиято цел е да привличат китайци от континента, заяви тя.   "Хонконг не е много голямо място. Ние вече нямаме много обществени обекти, например нашите игрища за баскетбол или бадминтон са доста препълнени с туристи", каза Ло. "Затова хората започват да си мислят: "Добре, платих данъците, а защо тези обществени услуги са някак отмъквани или експлоатирани". Мисля, че това е уместен въпрос", заяви тя.   Властите, изглежда, са еднакво загрижени както за враждебната реакция, така и за наплива. Комисията за равни възможности провежда този месец консултация, като пита обществеността дали да бъде разширен обхватът на антидискриминационното законодателство, за да се обяви за незаконна дискриминацията по произход. Това би позволило на китайците от континента да търсят правно обезщетение, ако могат да докажат, че са били подложени на дискриминация от местни жители на Хонконг, въпреки че те до голяма степен имат общ етнически произход.   Тази промяна би привела Хонконг в съответствие с други правосъдни системи, при които "различната етническа принадлежност на лицето, което извършва дискриминацията, не е предпоставка" за определяне на поведението като незаконно, каза Пуджа Капай, директор на Центъра за сравнително и публично право в Хонконгския университет.   ----------------------   Студентите в Хонконг смятат, че бъдещето им е застрашено. Туитър поколението е разтревожено от растящата разлика между бедни и богати и иска истинска демокрация.   Протестиращите студенти смятат, че хонконгското правителство не им обръща внимание , но също така усещат, че могат да променят бъдещето на територията, ако останат единни.   През последните седмици студентите се променят, като изоставят обичайната си заетост с чуждестранни университетски обмени и партита и се захващат с политически активизъм. Мнозина признават, че по-рано политиката не се е радвала на особен интерес. Сега те са се заели сериозно с нея, като обсъждат новините и провеждат кризисни срещи всяка нощ по време на уличните демонстрации.   Те са разгневени поради сблъсъците с полицията, която използва сълзотворен газ, и са възмутени от невежеството – както смятат те - на правителството.   "Да спрем ли? - Не!", крещят те. Често се чува думата Тянанмън, макар че те са били доста малки или още неродени, когато беше потъпкано движението за демокрация в Китай през 1989 г.   Въпреки това масовото избиване, както се твърди, на студенти на пекинския площад Тянанмън ги вълнува. Мнозина се страхуват, че мирните протести в Хонконг може да свършат по подобен начин.   "Положението става доста сериозно", казва Цъ Чин Чоу. Демокрация, свобода, право на глас за всички - това са нещата, от които се нуждае Хонконг, смята тя. Младата студентка изтъкна социалните проблеми и увеличаващата се разлика между богати и бедни. Тя смята, че има опасност за нейното бъдеще, перспективите й за работа и в крайна сметка живота на децата й.   "Най-големият проблем е правителството и неговата лоша политика", казва Чоу, която е облечена в черно като всички останали и носи само една жълта лентичка. Когато мисли за непосредствено предстоящото бъдеще, Чоу знае, че първата й работа след университета няма да й позволява да излиза от къщи. Наемите в Хонконг са високи, а създаването на семейство е трудно. Тя се тревожи дали ще може да осъществи мечтата си да има собствен дом.   Студентите отдават голямо значение на образованието. "Ние учим в университета, за да използваме знанията си за благото на обществото, но без демокрация и свобода знанията са безполезни", казва Фун Сай Кит, чийто очи са зачервени от сълзотворния газ.   По време на срещата студентите непрекъснато изпращат съобщения по своите смартфони и таблети, като превеждат на английски и испански това, което се казва. "Разпространете вестта по целия свят", призовават студентски водачи своите другари.   За студентите всяко съобщение, изразяващо подкрепа, е важно. На свой ред те постоянно разпространяват новини за протеста.   Те се разграничават от Китай - комунистическото отечество и господстващ съсед. Израснали са при различни условия и искат да останат различни.   Жителите на Хонконг често се отнасят с презрение към китайците от континента - новобогаташите и туристите, които прииждат през границата. Тяхната съпротива се подсилва от репресивната според тях политическа система на Китай.   "Ние просто не искаме да бъдем още един Китай", казва Чоу.   По БТА

Мизия недоволства срещу разпределението на даренията за пострадалите от наводненията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4343015

Близо 100 човека протестират пред сградата на общината в Мизия, съобщи „Конкурент“. Местните жители недоволстват срещу начина на разпределяне на даренията за пострадалите от наводнението. Хората от града са приготвили жълти и червени картони, които ще раздават на местната управа, ако не отмени решението на общинския съвет за изразходване на Близо 100 човека протестират пред сградата на общината в Мизия, съобщи „Конкурент“. Местните жители недоволстват срещу начина на разпределяне на даренията за пострадалите от наводнението. Хората от града са приготвили жълти и червени картони, които ще раздават на местната управа, ако не отмени решението на общинския съвет за изразходване на

Мизия протестира срещу разпределението на даренията за жертвите на наводненията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4343000

Близо 100 човека протестират пред сградата на общината в Мизия, съобщи „Конкурент“. Местните жители недоволстват срещу начина на разпределяне на даренията за пострадалите от наводнението. Хората от града са приготвили жълти и червени картони, които ще раздават на местната управа, ако не отмени решението на общинския съвет за изразходване на Близо 100 човека протестират пред сградата на общината в Мизия, съобщи „Конкурент“. Местните жители недоволстват срещу начина на разпределяне на даренията за пострадалите от наводнението. Хората от града са приготвили жълти и червени картони, които ще раздават на местната управа, ако не отмени решението на общинския съвет за изразходване на

Плевнелиев: Ще подкрепим всяка инвестиция, която създава перспектива за нови работни места

http://www.cross.bg/zavod-glava-plevneliev-1432860.html

Русе /КРОСС/ Този завод е изключително важна за Русе и региона инвестиция, която ще осигури работни места за много семейства, ще отвори възможности за местния бизнес и ще предложи икономическа перспектива, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на новия завод на ВИТТЕ Аутомотив за производство на електронни и механични компоненти за автомобилната индустрия. Държавният глава посочи, че в момента в завода работят 180 души и предстои в близките години компанията да увеличи техния брой до 600.България ще подкрепи осъществяването на всяка инвестиция, която създава перспектива за нови работни места", подчерта президентът.Благодарение на направените инвестиции страната ни е фактор в развитието на автомобилния клъстер както в Европа, така и в света, посочи още държавният глава. „Във всеки осем от десет автомобила в Европа, има компоненти, произведени в България", отбеляза Росен Плевнелиев и добави, че в момента у нас работят над сто компании от автомобилния сектор, чиито оборот надхвърля 1,5 млрд. лв.„България и Русе има с какво да се гордеят и тази модерна производствена мощност е доказателство, че само за година може да се затвори цикълът от идеята на инвеститора до новопостроения завод. Благодаря на инвеститорите, строителите и проектантите, че спазиха думата си и точно една година след първата копка, вече има действащо производство", заяви държавният глава.    

Воден теч разцепи гората над Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=266053

Нова опасност грози район "Аспарухово", алармираха читатели на Topnovini.bg. Голямо количество вода е напоило подпочвения слой в местността "Бункера" на пътя за Боровец, където се е образувал огромен процеп. Причината за това е аварирал водопровод на ВиК-Варна, който свързва намиращия се в близост резервоар на дружеството с водопреносната мрежа на квартала.

Митов: Участието на българи в действията на "Ислямска държава" да се криминализира

http://www.cross.bg/politika-bulgariya-mitov-1432859.html

/КРОСС/ В условията на кризата в Украйна, Сирия и Ирак България повече от всякога има нужда от силна политика, която да защити интересите и правата на българските граждани и бизнеси, заяви министърът на външните работи Даниел Митов при откриването на кръглата маса „Перспективи пред българската външна политика: Рискове и предизвикателства" , която се проведе в НДК днес. Събитието бе организирано от Институт за дясна политика и Клуб „Конрад Аденауер" и събра мненията на редица експерти в областта. Сред участниците бяха Огнян Минчев, Соломон Паси, Милен Керемедчиев и други.Министър Митов заяви, че България трябва да е част от усилията на ЕС и на НАТО за борба с „Ислямска държава", като основни приоритети са военно неутрализиране, пресичане на финансирането на тази организация и делигитимирането й като политически приемлив избор. Надявам се да имаме възможност да започнем законова инициатива по криминализирането на български граждани, участващи в действия на Ислямска държава, добави той.Министър Митов определи постиженията на България във външната политика за последните 25 години като едни от най-значимите за страната. Той очерта огромния успех на България по отношение присъединяването на България към ЕС и членството й в НАТО, успехи постигнати с много усилие, но и определили посоката на развитие

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване