България дари оръжие за 6 млн. лева на Ирак

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341817

Дарение от 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 млн. боеприпаси на обща стойност 5 960 000 лева направи България на Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Дарение от 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 млн. боеприпаси на обща стойност 5 960 000 лева направи България на Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна.

България дари оръжие за 6 млн. лева на Ирак

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341822

Дарение от 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 млн. боеприпаси на обща стойност 5 960 000 лева направи България на Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.
Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Дарение от 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 млн. боеприпаси на обща стойност 5 960 000 лева направи България на Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна.

Ако властта е спазарена, ние не участваме в този пазарлък, каза Лютви Местан

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2390692_ako_vlastta_e_spazarena_nie_ne_uchastvame_v_tozi/?ref=rss


Тази кампания е тиха, но ако е спазарена, ние не участваме в този пазарлък, защото в нейния ход не съм говорил с нито един от политическите лидери, това каза днес по "Нова телевизия" лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него спокойната атмосфера преди изборите може да е признак и за нормален политически процес, но по-скоро е вярно обяснението, че има криза на посланията, като липсват нови.

В отговор на въпрос, Местан каза, че ДПС ще откаже участие във властта, дори ако получи покана,...

Проституция и дрога вкарват в хазната 160 млн. лева

http://pik.bg/проституция-и-дрога-вкарват-в-хазната-160-млн-лева-news231972.html

Проституция и дрога вкарват в хазната 160 млн. лева

Малко над 160 млн. лв. са доходите на страната ни от проституция, търговия с дрога и други нелегални дейност, съобщи Елка Атанасова от Националния статистически институт. Това на практика означава едва 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Според експертите от НСИ причина за ниската стойност е факта, че през България преминава канал за трафика на наркотици от арабския свят към Европа. В сравнение с останалите страни от Европа обаче страната ни не се отличава съществено. Подобни резултати показа статистиката на Италия, Румъния и другите ни съседни страни.

По неофициални данни обаче БГ пазарът на сексуслуги върти около €1,665 млрд. Годишно.

Кризата обаче е ударила и този пазар, но заедно със съживяването на икономиката, започва да се повишават и приходите от тази дейност. Приходите на проститутките имат също така сезонен характер и достигат най-висока точка през лятото, когато в страната има повече туристи от чужбина. За отчитането на сенчестите дейности се ползват данни, които се събират от заинтересованите служби - Агенция „Митници”, Националната агенция за приходите, НОИ, Агенцията по заетостта, Инспекцията по труда, както и информация от Европол и Интерпол.

По нова методология ще се изчисляват от този месец и т.нар. условна рента, която взема предвид стойността на гаражите, както и косвено измерените услуги, което включва разходите на работодателите за персонала като купони за храна и ползването на служебен транспорт, телефони и др, пише "Монитор".

За да стане ясна разликата между старата и новата методология, от националната статистика са направили нови изчисления на БВП от 1995 г. до последните данни за 2013 г, които показват, че БВП на страната е нараснал с 4,5% до 80,3 млрд. лв. Представените вчера данни нямат отношение към подготвяната от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет, беше категоричен вчера председателят на НСИ Сергей Цветарски.



Застреляха американски кмет в дома му

http://offnews.bg/news/n_1/n_395918.html

Кметът на американския град Бел Гардънс в щата Калифорния е бил застрелян в дома си. Съпругата му е арестувана като единствен заподозрян за убийството, съобщи Би Би Си. Смъртоносният изстрел дошъл след скандал между 45-годишния Даниел Креспо и съпругата му Левет Креспо, съобщи полицията. Предполага се, че тя е застреляла съпруга си, след като 19-годишният им син се опитал да се намеси в скандала. Креспо е прострелян няколко пъти и е починал по-късно по пътя към болницата. Креспо беше кмет на Бел Гарденс, окръг Лос Анджелис повече от десетилетие. Избран е на изборите през 2001 г. Двойката - заедно още от ученическите години - се жени през 1986 година.

Министър Щонов: Имало е политически натиск върху ДКЕВР

http://pik.bg/министър-щонов-имало-е-политически-натиск-върху-дкевр-news231971.html

Министър Щонов: Имало е политически натиск върху ДКЕВР

Убеден съм, че преди е имало политически натиск върху ДКЕВР. Това заяви служебният министър на енергетиката Васил Щонов в сутрешния блок на БТВ. Дефицитите са били ясни и миналата година и въпреки това се взима решение за задържане на цената на тока. 900 милиона лева е дефицитът за следващите 12 месеца.

Очакваме днешното решение на ДКЕВР, заяви Щонов. Той не изрази мнение дали е имало обаждане вчера в ДКЕВР, за да не се вземе решение за цената тока. Ние сме едно експертно правителство и работим с факти, които са проверяеми, каза Щонов. Времето, в което са заложени изкуствените въображаеми приходи в системата на енергетиката е било при предишното правителство и предишната ДКЕВР.

Това е едно безхаберие и нежелание да се справят с истинските проблеми, коментира Щонов. През последните 10 години е имало едно натрупване на проблеми. Те се дължат главно на недобро управление, уточни Щонов. Аз предприемам действия, за да ги прекратя тези злоупотреби и течовете.

Тежестта няма да бъде поета само от гражданите, заяви министърът. Режим на тока може да стане само, ако не продължат инвестициите в електропреносната мрежа, коментира още той.


Защо Местан е приел турските език, герб и химн да са втори официални в България?

http://www.bnews.bg/article-117793

Блокадата на границата трябва да спре непочтената сделка между ГЕРБ и ДПС, сключена за създаването на коалиция, която ще бъде гарантирана с купените гласове от Турция.

Щонов гадае: с 9,8% скача токът

http://frognews.bg/news_77264/

Странно е точно преди изборите да се блокират границите. Ние сме експертно правителство и нямаме поглед върху партиите, но това е важен ден и трябва да се осигури възможност на гражданите да упражнят правото си на глас, каза по БТВ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов по темата за блокирането на турската граница от ББЦ.

Бареков блокира границата с Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-granitzata-partiyata-1432726.html

/КРОСС/ "България без цензура" блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата. Протестиращите спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата са зам.-председателят на ББЦ Росен Петров, водачът на листата за Пловдив област Мартин Иванов, Тезджан Наимова, Дяко Дяков, Мария Календерска, водачът на листата за Хасково Борислав Иглев и други. Протестната група опъна десетки лозунги, сред които „Не искам Ердоган-Местан да е български султан" , „Не искам Турция да решава вместо мен", „България на българите", „Не на турското робство 2014", „Не искам гости да определят съдбата ни", „Нека да спрем изборния туризъм". На браздата е изпратена жандармерия. Бареков е с тениска с лика на Васил Левски, а симпатизантите на партията носят тениски с надписи „Не искам турско робство", „Блокада и борба". ББЦ опъна и две шатри на границата, където ще лагеруват протестиращите. На тях са опънати плакати "Знаете ли за кого гласувате". Блокадата е протест срещу вноса на гласоподаватели от Турция, които се очакват да влеят над 150 000 гласа за ДПС и партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Същите тези избиратели са гласували за Ердоган на изборите в Турция

1 октомври - Ден на музиката, пенсионерите и архитектите

http://www.moreto.net/novini.php?n=265958

От Световен ден на музиката, през Ден на възрастните хора, на архитектите, празник на закрилата на Пресвета Богородица, Ден на вегетарианците до първи учебен ден за студентите - 1 октомври е празник на мнозина. Освен всичко изброено дотук 1 октомври е още Световен ден за борба с хепатита.

Донори са дали нов шанс за живот на 51 българи

http://pik.bg/донори-са-дали-нов-шанс-за-живот-на-51-българи-news231969.html

Донори са дали нов шанс за живот на 51 българи

От началото на годината 51 души са получили шанс за втори живот след присаждане на нов орган. Близките на 14 починали българи са дали съгласие за донорство, други 10 здрави хора са взели трудното решение да дарят единия си бъбрек или половината си черен дроб на свой роднина.

Освен това страната ни е спасила и трима чужденци.

От Евротрансплант пък сме получили един бъбрек. От 2001 г. досега само през 2010 г. са извършени повече трансплантации - 68, като има години - 2001 и 2012 г., когато е имало едва по двама донори, пише в. "Преса".

Въпреки сериозния ръст на извършените присаждания България все още е на едно от последните места в Европа по брой донори - двама на 1 млн. население. След нас са единствено Гърция и Сърбия. Първенци с 36 и 34 донори на 1 млн. души са съответно Хърватия и Испания.

"Нужен ни е нов стандарт по трансплантология и прелицензиране на центровете, които присаждат органи. Те трябва да отговарят на определени количествени и качествени критерии, за да може да извършват животоспасяващите операции", категоричен е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и трансплантационна хирургия във ВМА.

Въпросният стандарт обаче отлежава вече повече от половин година в здравното министерство. Според проф. Владов страната ни има нужда от два центъра за чернодробни и бъбречни трансплантации и един за сърдечни.

В момента 941 българи чакат за нов орган. От присаждане на бъбрек се нуждаят 865 души, на черен дроб - 41, и на сърце - 21. Още 8 болни чакат бял дроб, 5 - панкреас, един - тънко черво, но такива трансплантации у нас все още не се правят.

Местан: Месечните ми разходи са 2000-2500 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341804

Продължаваме да получаваме доверието на огромна част от българското общество, представено от малцинствата, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова тв.   Относно информацията, че всички билети от Турция за изчерпани, Местан отговори: Продължаваме да получаваме доверието на огромна част от българското общество, представено от малцинствата, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова тв.  Относно информацията, че всички билети от Турция за изчерпани, Местан отговори: "Автобуси пристигат в Кърджали и в неизборно време, всеки божи ден пристигат от 13-14, до 20 автобуса.

Борисов е самобитен, а Бареков - мераклия

http://www.cross.bg/mestan-dyma-liderite-1432727.html

/КРОСС/Като тежко изпитание лидерът на ДПС Лютви Местан определи блиц интервюто си в Нова телевизия, в което трябваше да асоциира всеки от лидерите на водещите партии с една дума.  Г-н Борисов е труден за побиране в една дума, каза Местан и допълни: И все пак - самобитен. Михаил Миков, според лидера на ДПС, е уравновесен и отговорен председател на парламентарната група на БСП и на парламента. Радан Кънев - назидателен, а Николай Бареков - амбициозен. Турската дума е мераклия, посочи Местан. С облекло за 1200 лева (от обувките през костюма до ризата и вратовръзката) лидерът на ДПС седна трети на стола в студиото на Нова в седмицата на лидерите преди изборите на 5 октомври. Като най-добро свое качество той посочи взискателността към себе си, която стига до перфекционизъм, а като най-лошо - че мачка с перфекционизъм най-близките си хора. Месечните доходи на семейството си Лютви Местан определи като „динамична величина", но все пак той посочи, че са около 2000 - 2500 лева. Сумата е нараснала след като големия му син вече работи като хирург, а за малкия вече не плащат голямата такса за Американския колеж, тъй като е студент. Лидерът на ДПС не кара кола, откакто е със сериозна охрана, която ползва по решение на НСО. А защо не знае. Това е класифицирана информация, посочи той. Снимка: Булфото

Отчаян баща повече от 4 месеца издирва изчезналата си дъщеря (снимка)

http://pik.bg/отчаян-баща-повече-от-4-месеца-издирва-изчезналата-си-дъщеря-снимка-news231968.html

Отчаян баща повече от 4 месеца издирва изчезналата си дъщеря (снимка)

Отчаян баща повече от 4 месеца издирва безследно изчезналата си дъщеря, която потънала вдън земя, след като хванала приятеля си с любовница, пише "Монитор".

Следите на 30-годишната Радослава Петрова се губят в края на май т.г. и оттогава от нея ни вест, ни кост. Разследването на полицията засега все още също не е довело до никакъв успех. Младата и красива жена живеела с приятеля си на семейни начала в търновското село Емен. Работела в малък семеен хотел в селото като барманка и сервитьорка.

По думите на баща й Христо Петров малко преди да изчезне тя научила, че приятелят й си има любовница. Какво се е случило между двамата, дали е имало конфликт и размяна на остри думи не е ясно. Бащата Христо разказва, че за последен път се чул с дъщеря си на 22 май, когато й се обадил да я подсети да честити рождения ден на баба си. След това, на 28 или 29 май се обадил неговият племенник, който му казал, че Радослава е изчезнала.

Бащата опитал да се обади на дъщеря си, но мобилният й телефон вече бил изключен. Той подал сигнал в полицията и младата жена била обявена за национално издирване. Разследващите казали на бащата, че при направената разпечатка от мобилния телефон на Радослава било установено, че последният разговор, който тя водила, била с търновска таксиметрова компания. Младата жена поръчала такси, което да я откара до Велико Търново и слязла в района на бившия "Балкантурист”, в старата част на града.

В района има хотел, който вероятно е снабден с камери, записващи движението в района. Дали полицията е проверила съдържанието на записите и дали е открила нещо в тях, не е ясно. Заради тайната на разследването от полицията не дават информация. На бащата казали само, че дъщеря му била тръгнала без багаж, само с дрехите върху гърба си, личната си карта и малко пари. Разтревоженият Христо посетил няколко врачки в региона. Една от тях му казала, че дъщеря му е жива и се намира в Свищовския край. Била много разстроена и не искала да вижда никого от близките си. Всички опити тя да бъде открита по селата там обаче завършили с неуспех. В интернет мъж пък пуснал видеоклип, в който заснел уж изчезналата Радослава, която работела като сервитьорка в бургаско заведение.

Според бащата обаче жената в клипа не приличала на дъщеря му. "Не искам дори и да си помисля, че с момичето ми може да се е случило най-лошото. Надявам се, че тя е жива и здрава и, че просто е решила да напусне региона за известно време. Не вярвам в слуха, че е заминала за чужбина с човек, с когото се е запознала в хотела. Тя не беше наивна за да тръгне с някой, когото слабо познава.

Вярвам, че е в България и че един ден ще ми се обади, защото мъката и болката, която ми причинява, са много големи”, с развълнуван глас споделя бащата Христо Петров.

Лукарски издаде чара на Реформаторите

http://frognews.bg/news_77263/

Няма опасност Реформаторският блок да се разпадне, успокои по БНТ лидерът на СДС Божидар Лукарски. В това се криел чарът на РБ, че сме разнолики, но винаги излизаме с единно решение по всяка тема.

Местан: От Чикаго до Чорлу се борим за всеки един глас

http://frognews.bg/news_77256/

Близо 25% ръст на гласовете очаква ДПС, на първо място той ще дойде от посланието и от отговорната политика, заяви по НТВ лидерът на ДПС Лютви Местан от Кърджали.

Няколко варненски улици остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=265959

От ВиК-дружеството във Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария без вода ще останат абонатите между улиците "Горна студена" , "Манастирска", "Балкапан" и "Яш". Водоподаването се очаква да бъде възстановено до 17 часа, информират още от дружеството.

Пенсионери искат закон за възрастните хора в България

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pensioneri-iskat-zakon-za-vyzrastnite-hora-v-bylgariia-6023671

„Искаме да виждаме отношение на зачитане и уважение към това съсловие, защото всеки един гражданин на България, иска или не, идва сред нас“, казва председателят на Асоциацията на пенсионерите у нас Димитър Кисимов

Български пенсионери искат закон за възрастните хора

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bylgarski-pensioneri-iskat-zakon-za-vyzrastnite-hora-6023671

„Искаме да виждаме отношение на зачитане и уважение към това съсловие, защото всеки един гражданин на България, иска или не, идва сред нас“, казва председателят на Асоциацията на пенсионерите у нас Димитър Кисимов

Щонов: Токът най-вероятно ще поскъпне с 9.8%

http://www.cross.bg/tzentrali-miliona-toka-1432725.html

/КРОСС/ „Странно е точно преди изборите да се блокират границите. Ние сме експертно правителство и нямаме поглед върху партиите, но това е важен ден и трябва да се осигури възможност на гражданите да упражнят правото си на глас." Това заяви в сутрешния блок на бТВ министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов в отговор на въпрос относно блокирането на турската граница от партията на Николай Бареков. „ДКЕВР има задачи, които следва. Тя трябва да се извърши свои собствени анализи, за да подкрепи нашите предложения. Аз съм абсолютно убеден, че преди е имало политически натиск върху регулатора. Дефицитите са били ясни и преди две години, и въпреки това се задържава, и намалява цената на тока. Абсолютно същото се получава и с бюджета в момента. Това с тока е в резултат на двата основни удари в системата - включването на американските централи през 2011 година и прекомерното включване на ВЕИ-тата. Текущият дефицит е 900 милиона лева. Това вдигане на цената на тока е малка стъпка към подобряването на системата. Нужни са тези стъпки, това са минимални проценти", коментира той ситуацията с увеличението на електроенергията. По негови думи токът най-вероятно ще поскъпне с 9.8%, но категорично подчерта, че решението е на ДКЕВР и той също го очаква. Според него през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. „Проблемите се дължат главно на недобро управление

Маги Желязкова: Венета Райкова сее пошлост от екрана

http://web.barometar.net/65278/

Маги Желязкова призна, че двете с Венета Райкова не се понасят, макар че не са имали спречквания. Брюнетката не симпатизира на Венета Райкова и не я възприема като водещ. „Искам да гледам на екрана водещи, които са интелигентни, влизат по-навътре в тематиката и имат доста по-богат речник от това да питат: „Колко ти струва еди-кое [...]

Грозданов: При ремонта на бюджета не трябва да се бърза със заеми

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/grozdanov-pri-remonta-na-biudjeta-ne-triabva-da-se-byrza-sys-zaemi,180971/

Не бива да допускаме бюджетен дефицит над 2 – 3%, заяви изпълнителният директор на Съюз "Произведено в България"

Жена скочи успешно с колата си от мост в Хърватия

http://curious.actualno.com/Jena-skochi-uspeshno-s-kolata-si-ot-most-v-Hyrvatija-news_52487.html

Целеустремена шофьорка в малко крайморско градче в Хърватия беше заснета да скача с колата си от вдигнат мост.Мостът в град Тисно на хърватското адриатическо крайбрежие е бил вдигнат значително, за да...

Започна гласуването в конкурса "Дърво с корен 2014"

http://society.actualno.com/Zapochna-glasuvaneto-v-konkursa-Dyrvo-s-koren-2014-news_52492.html

От 1 октомври започва гласуването за най-обичано българско дърво в петото издание на конкурса, търсещ историите, които свързват хората с техните любими дървета. Гласуването ще продължи до края на месе...

Остават 10 дни до COPI'S – запазете датите в календара си – 8 -10 октомври

http://sciencelogy.actualno.com/Ostavat-10-dni-do-COPIS--zapazete-datite-v-kalendara-si--8--10-oktomvri-news_52489.html

Вече можете да напечатате мебелите си с уникален ваш дизайн. Можете да видите демонстрация на популярния 3D печат като ви бъде отпечатана собствената фигура на 3D принтер или да видите как вашето лого...

Блокада на 3 гранични пункта на границата с Турция: „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Лесово”

http://frognews.bg/news_77261/

Трите гранични пункта на границата ни с Турция „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Лесово” са блокирани, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Кобила срещу мечка и хаосът в главите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341481

Горе-долу по времето, когато блестящите постмодерни българо-френски интелектуалци Юлия Кръстева и Цветан Тодоров направиха по една среща с модерния роден елит, по Би Ти Ви показаха как една мечка прескача оградата на вилната зона в Карлово и плячкосва кошерите. Виладжиите се опитват да я изгонят с пиратки и камъни, но мечката (мечокът) само се от Горе-долу по времето, когато блестящите постмодерни българо-френски интелектуалци Юлия Кръстева и Цветан Тодоров направиха по една среща с модерния роден елит, по Би Ти Ви показаха как една мечка прескача оградата на вилната зона в Карлово и плячкосва кошерите. Виладжиите се опитват да я изгонят с пиратки и камъни, но мечката (мечокът) само се от

Обсъждат стратегията за развитие на висшето образование

http://econ.bg/Новини/Обсъждат-стратегията-за-развитие-на-висшето-образование_l.a_i.572078_at.1.html

Проект на Стратегия за развитие на висшето образование в периода 2014-2020 г. ще обсъди правителството на заседанието си. Той е съобразен с...

ФБР пуска онлайн портал за анализ на компютърни вируси

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/01/2390434_fbr_puska_onlain_portal_za_analiz_na_kompjuturni_virusi/?ref=rss


ФБР скоро ще пусне публична версия на своя вътрешен портал за анализ на съмнителни файлове. Известен като Malware Investigator Portal, сайтът ще позволява на компании и институции да проверяват съмнителни файлове за наличие на компютърни вируси, съобщава оналйн изданието ZDNet.

Системата ще позволява на използващите я да качват в нея файлове, за които имат съмнения, че може да има вируси или друг зловреден код. Полученият файл ще се анализира и сравнява в базата данни на ФБР, както и...

Тачо: Край, късам с Жени!

http://web.barometar.net/65277/

Не мисля, че с Жени ще живеем заедно след „ВИП брадър“, това е краят. Това признание направи Тачо пред Нова телевизия. Така той окончателно задраска шефката на „Визаж“ и намекна за предстоящ развод. „Всичко приключи след връзката ми със Зорница Линдарева“, призна съпругът на Калканджиева.“Детето не трябва да расте с такива скандали“, отсече Стефан Манов. [...]

Протестите в Хонконг - сложна дилема за Китай

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245666_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%A5%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3+-+%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0

 Продемократичните протести в Хонконг изправят комунистическото ръководство на Китай пред сложна политическа дилема.

Пекин не може да предприеме прекалено твърди действия в полуавтономната територия, тъй като разполагащите със свобода медии осигуряват картина за цял свят, но е решен бързо да сложи край на демонстрациите, за да не окуражи дисидентите, сепаратистите и протестиращите против правителството на други места в Китай. Властта блокира повечето новини и кадри от протестите, така че да не достигат до обществеността в континенталната част на страната.

Демонстрантите, които искат да имат по-силен глас в избирането на лидера - или главния администратор - на финансовия център, се противопоставиха на опитите на полицейските сили за борба с безредиците да прекратят със сълзотворен газ и лютив спрей техните протести през уикенда, а в понеделник демонстрациите обхванаха още квартали на Хонконг, създавайки напрегната ситуация.

“Китайските власти не искат да видят как това се разпространява в континенталната част на страната”, каза в Пекин историкът и политически анализатор Чжан Лифан. “То поставя под огромен натиск Пекин, който най-вече се притеснява от ефект на доминото”, заяви той.

Доста малко вероятно е все по-твърдолинейното ръководство в Пекин, което през последната година и половина предприема сурови мерки срещу несъгласието и всякакви призиви за повече демокрация, да се съгласи на каквито и да е обсъждания за политически реформи в Хонконг. Нито пък иска кръвопролития.

Но то ще използва сила - колкото прецени за необходимо - за да осигури стабилност, каза Чжан.

“Все пак то смята, че политическата власт произтича от дулото на оръжието, а не от изборите”, каза той. “То ще се обърне към този опростенчески закон на джунглата”, заяви Чжан.

Коментарна статия, която беше за кратко достъпна на информационния уебсайт на националистическия китайски вестник “Глобъл таймс”, наведе на мисълта, че Пекин възнамерява да изпрати военната си полиция, която е част от китайските въоръжени сили, за да помогне за “потушаване на бунтовете”. Редакционната статия по-късно беше изтрита. В Хонконг подкрепяният от Пекин главен администратор Лян Чжънин отрече “слуховете”, както ги нарече той, за евентуална намеса на китайската армия.

Засега положението не е стигнало до точката, при която да са нужни войски, каза старши сътрудникът в Института за китайска политика към Нотингамския университет Стив Цан. Даже решението на хонконгското териториално правителство да използва през уикенда полицейски сили за борба с безредиците е отишло твърде далеч, като е създало предпоставки все още мирните демонстрации да тръгнат към опасно развитие, заяви Цан.

“Ако властите променят тактиката, върнат се към традиционния метод на полицейски действия, изтеглят полицейските сили за борба с безредиците и разговарят с хората, демонстрациите ще се върнат в допустимите рамки”, каза Цан.

Пекин ще организира използването на сила, ако е необходимо да се разпръсват тълпи, и ще пази изпращането на армията за в краен случай, каза анализаторът от Китайския университет в Хонконг Уили Лам.

“Възможно е хонконгската полиция да има достатъчно сили и да използва водни оръдия и други неща, вероятно гумени куршуми, за разпръсване на тълпите”, заяви Лам.

Протестите отразяват разочарованието от управлението на континентален Китай сред хонконгците, особено по-младото поколение, което смята, че Пекин не изпълнява обещанията за повече демокрация в територията. Тези обещания бяха записани в хартата на Хонконг като част от решението “една страна, две системи”, което Великобритания договори с Пекин, когато бившата колония беше върната на Китай през 1997 г.

Миналия месец Пекин отхвърли предложение за открито номиниране на кандидати за първите в Хонконг избори за ръководство - нещо, което беше обещано за 2017 г. Вместо това всички кандидати трябва да продължат да бъдат определяни от комисия, която до голяма степен е подчинена на Пекин.

Жителите “разбират, че Пекин няма да си промени мнението, и искат да изпратят посланието, че “ние искаме да държим бъдещето си в своите ръце”, каза Лам.

Евентуално смазване на протестите би се разиграло пред погледа на сравнително свободните медии в Хонконг, който съгласно принципа “една страна, две системи” запазва собствена правна система и множество характерни за Запада граждански свободи, с които не се ползва континенталната част на Китай.

От друга страна, китайските държавни медии почти не отразяват протестите в Хонконг - само отбелязват, че незаконно събиране на хора е излязло от контрол и полицията го овладява.

Главната официална реакция на китайското правителство във връзка с протестите беше кратко изявление, осъждащо незаконното събиране на хора и изразяващо подкрепа за опитите на администрацията на Лян да разпръсне тълпите.

“Смятаме, че повечето жители на Хонконг няма да търпят крайните, незаконни действия на няколко човека за сметка на върховенството на закона, стабилността и благоденствието на Хонконг”, каза в изявление в неделя китайската служба за връзка с Хонконг.

Китайската централна телевизия не показа никакви кадри от улиците на Хонконг. Това беше в остър контраст с подробното отразяване на протестите и напрежението във връзка със застрелването на невъоръжен 18-годишен чернокож във Фъргюсън, Мисури, с репортери на място и анализатори в студиото, които обсъждаха расизма и неравенството в американското общество.

Алтернативен информационен поток обаче прониква в континенталната част на Китай чрез изпращани от мобилни телефони съобщения. Потребители публикуват видеоклипове и снимки от улиците на Хонконг, а също статии за размириците, пращани като снимков материал, не като текст, така че да могат да заобиколят цензурата, която включва претърсване на текстовите съобщения за ключови изрази.

Заглушени бяха обсъжданията в наподобяващата Туитър китайска мрежа Сина вейбо, в която Пекин затегна цензурата и сплаши микроблогърите с цел да не публикуват деликатни в политическо отношение материали след репресии миналата година. Китай също така блокира достъпа до услугата за споделяне на снимки Инстаграм.

Лам каза, че както и да се развият протестите, хората в Хонконг изпращат силен сигнал, че “правилата на играта се променят” и те вече не се задоволяват само с китайския икономически просперитет, без да имат думата за своето бъдеще.

В центъра на Пекин икономистът и чест критик на правителството Вън Къцзян каза, че на хонконгците би трябвало да бъде даден истински избор.

“Икономиката на Хонконг вече е толкова процъфтяваща, а градът е толкова отворен и международен, че хората в Хонконг са достатъчно мъдри, за да определят политическото си бъдеще”, каза Вън. “Стабилност без свобода е робство. Тя е безсмислена”, заяви Вън.

ГИТ стартира кампания за предотвратяване на трудовите злополуки

http://www.cross.bg/rabotnoto-podhluzvane-padane-1432724.html

/КРОСС/ Около 800 предприятия в цялата страна ще бъдат проверени от инспекторите по труда в рамките на информационна и инспекционна кампания за предотвратяване на злополуките на работното място в резултат на подхлъзване, спъване и падане на едно ниво. Проверките стартират от 1 октомври 2014 г. в секторите „Производство на храни" и „Хуманно здравеопазване". В тях заради наличието на „мокри" процеси и необходимостта от често хигиенизиране има висок риск от подхлъзване върху влажни настилки. Резултатите ще бъдат отчетени в началото на 2015 г. Предстои планирането на проверки и в други рискови сектори. Специално за кампанията са обучени по двама инспектори от регионална дирекция, които ще бъдат водещи при проверките. Разработени са инструкция и въпросници, които да насочват проверяващите какви точно нередности да търсят, кои нормативни актове са нарушени и как да бъдат отстранени нарушенията. При посещенията в предприятията инспекторите по труда ще информират работодателите и работещите за рисковете на работното място, които могат да доведат до падане след подхлъзване и спъване, както и как да ги минимизират. За целта ще се разпространяват обучителни видеоклипове, изготвени от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. В тях чрез анимация се илюстрират най-честите опасни ситуации, които могат да предизвикат падане на работното място, и последиците от тях

От днес започва дератизация на шахти и дерета във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=265938

От днес - 1 октомври започва масова дератизацията на каналните шахти и деретата във Варна, съобщават от Общинско предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация” за Moreto.net. „Дератизацията включва залагане на родентициди в каналните шахти или в дупките на гризачите.

Има смисъл да се гласува за малките партии. Но за кого?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245665_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%

 Странни са сегашните избори. Някак вяла предизборна кампания. По това някои тълкуват, че властта е договорена още преди изборите.

Мнозина демонстративно казват, че няма да гласуват, защото няма за кого, защото няма нищо да се промени.
Погрешно. Има смисъл.
Повечето хора се демотивирани да гласуват за партии, които имат малък шанс да влязат в парламента. Услужливи социолози и анализатори ги разочароват допълнително. Съобщават им, че гласът им може да се загуби, като отиде в партия, която няма шанс.
Така те или се отказват да гласуват въобще или дават гласа си за някоя от големите, на принципа кое е по-малкото зло. За едни е БСП, за други е ГЕРБ.
Партията на Борисов има най-много поддръжници според социологическите прогнози, но колко места ще има в следващия парламент зависи от избирателната активност.
Ето например ДПС – колкото по-малко хора гласуват, толкова повече депутати ще имат. Техните избиратели са относително постоянна бройка, около 400 хил. Ако гласуват 4 млн. души, ДПС ще има 10%, ако гласуват 3 млн. души, ДПС ще има над 13%.
ГЕРБ имаше 1,08 млн. гласа на изборите 2013 г. От 4 млн. души гласували, това е около 27%, от 3 млн., това е над 35%. И т. н., за БСП бяха 940 хил. през 2013 г. С повишена избирателна активност ще се увеличат и гласовете за тези две партии, но не толкова много, колкото за малките партии.
При по-висока избирателна активност имат повече шанс малките партии. Повече от тях ще прескочат бариерата и големите партии няма да вземат толкова депутати. Така примерно ГЕРБ има по-малки шансове да управлява самостоятелно, Борисов има по-малък шанс да стане премиер отново.
Има партии като „Зелените”, „Десните” или „Глас народен”, „Нова алтернатива” (на бившия военен министър Цонев) и др., които нямат шанс. Какъв е тогава смисълът да се гласува за тях? Има смисъл – поддръжниците им поне ще гласуват с чиста съвест, че са си дали гласа за когото искат, а не на принципа „по-малкото зло”, с компромис. И така са дали шанс на тези партии да постигнат резултат, с който ще получават субсидия и ще се развиват занапред.

Социолози изчислиха разни варианти – че в новия парламент ще влязат 4, 5, 6 или дори 7 партии. По-вероятно е да са 5. При 5 партии ГЕРБ ще има около 100 депутати. При 4 партии може да стигне 110-115 депутати. Но колкото повече хора гласуват, парламентът ще стане по-шарен. Създават се възможности за по-широка коалиция. Това е най-добрият вариант за България, вместо двупартийна коалиция, която бързо може да се разпадне, като се вземе предвид манталитетът на Борисов. Той иска пак да е премиер, да командва еднолично всичко – от строежа на магистралите и почистването на снега, до фалита на банките, арестите на „МВР пикръчс”, проверките на митницата и т. н. Дори Тодор Живков не е имал такъв манталитет – той разпределяше отговорности в една пирамидално построена тоталитарна държава. А неговият бодигард иска в демократична държава да командва като фелдфебел. При по-широка коалиция фатмашкия му манталитет няма да има толкова лош ефект върху държавата.
Затова е важно гласуването.
На изборния тезгях има всякакви десни, леви и центристки партии. Има и патриотични, националистически. Въобще, пълен избор. Който казва, че няма за кого да гласува, очевидно чака марсианци да дойдат в избирателните листи. България това може да извади на избори. Няма други.
И има смисъл да се гласува за малки партии. Те имат шанс. Дори за онези, които са доста под бариерата, има смисъл. Важно е да гласуват повече хора.

Предизборни прогнози на “Алфа Рисърч” от началото на септември.
Предизборни прогнози на “Екзакта рисърч”, в. “Капитал”.
Предизборни прогнози на “Сова Харис” по поръчка на в. “Преса” от края на септември.

МВР: И трите ГКПП с Турция са блокирани

http://www.bnews.bg/article-117789

Блокиралите граничните пунктове са обявили, че няма да допускат преминаването на гражданите от Турция, които се връщат в България за празника Курбан Байрам и по този начин да се включат в изборите.

"Форбс": Топ 70 на БГ знаменитостите за 2014 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/forbs-top-70-na-bg-znamenitostite-za-2014-g-6023670

На първите три места се нареждат Григор Димитров, Кубрат Пулев и Влади Ампов - Графа

"Фобрс": Топ 70 на БГ знаменитостите за 2014 г.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/fobrs-top-70-na-bg-znamenitostite-za-2014-g-6023670

На първите три места се нареждат Григор Димитров, Кубрат Пулев и Влади Ампов - Графа

Гърците не дават плащаницата на Самуил под натиск на Скопие

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245664_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B5+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%B8%D0%BB+%D0%B

 „Много съм разочарован, че приятелите от Гърция не ни предоставиха плащаницата на цар Самуил, с която са били загърнати костите му в саркофага на остров Свети Ахил в Малкото Преспанско езеро в Северна Гърция. А това беше единственото нещо, което им поискахме”, каза шефът на Националния археологически институт и музей към БАН (НАИМ) Людмил Вагалински вчера по време на пресконференция, която даде Националният комитет за отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил. Ценната реликва е трябвало да стане водещ експонат в изложбата „Цар Самуил (+1014) в битка за България”, която се открива на 7 октомври в археологическия музей по повод събитието. Експозицията е една от проявите в чест на юбилея, предвиждащ още една мащабна изложба в Националния исторически музей - „Българската автокефална архиепископия в Охрид 1018-1767 г.”, която се открива днес. Както и Международна научна конференция в БАН (6-8 октомври ) на тема „Европейският югоизток през втората половина на X - началото на XI век. История и култура”. В нея ще се включат 65 представители, като 20 от тях са чужденци от държави, сред които Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Сърбия и САЩ.

 

Вагалински отбеляза още, че златотъканата плащаница на Самуил има

 

голяма емоционална стойност

 

защото това е единствената лична вещ на царя към наши дни. Тя се пази в Музея на византийската култура в Солун. „Много е достъпна, но по политически причини ни бе отказана под предлог, че не е в добро състояние. Как точно сега откриха, че се нуждае от реставрация, като от толкова години е при тях”, попита риторично Вагалински и предположи, че отказът е бил направен под македонски натиск. Изложбата в археологическия музей ще се постарае да пресъздаде епохата с помощта на различни средства - мултимедия, каталог, постерна фотоизложба с актуални снимки от Северна Гърция, Македония и България, както и детска книжка. За пръв път ще бъде показан

 

нагръдният кръст

 

от планински кристал, принадлежал на духовник от най-висш ранг, като се предполага, че е от гроба на патриарх Дамян, както и оръжие от тази епоха.

Нова схема: Търговия с гласове в храм

http://frognews.bg/news_77260/

Поредна схема за купуване на вот беше разкрита, като този път става въпрос за търговия с гласове в храм.

Двубоят "Лудогорец" - "Реал" (Мадрид) ще затвори улиците около стадион "Васил Левсски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2390681_dvuboiat_ludogorec_-_real_madrid_shte_zatvori_ulicite/?ref=rss


Столичната община въведе някои промени в движението в центъра преди и по време на двубоя между "Лудогорец" и "Реал" (Мадрид) от втория кръг в груповата фаза на Шампионската лига.

Двубоят е тази вечер от 21.45 часа и ще се играе на Националния стадион "Васил Левски".

Заради провеждането на срещата са забранени влизането, престоят и паркирането на автомобили около съоръжението от 7.00 часа на 1 октомври до приключване на мача. Ограничението обхваща също така алеите около...

Първи случай на ебола в САЩ

http://offnews.bg/news/n_1/n_395902.html

Първи случай на смъртоносния вирус ебола беше диагностициран в Далас, Тексас, САЩ, съобщи Би Би Си. Ръководството на тексаската презвитерианска болница заяви, че пациентът е бил изолиран от останалите болни. Смята се, че мъжът се е заразил в Либерия преди около 2 седмици. Той напуснал Либерия на 19 септември и пристигнал в САЩ на следващия ден, без да прояви симптоми на болестта. Симптомите се проявили на 24 септември и на 28-и той е приет в болница. Повече от 3000 души вече починаха от ебола в Западна Африка. "Болният в Далас е бил диагностициран в САЩ", каза директорът на Центъра за контрол и превенция на заболяванията Томас Фрийдън.

Пратихме оръжие за 6 млн. лв. срещу „Ислямска държава”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245663_%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+6+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BB%D0%B2.+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%

 България е изпратила въоръжение на стойност близо 6 млн. лв. на правителството на Ирак за подпомагане борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава”, които в последните месеци показно обезглавиха няколко западни журналисти. Военната помощ е осигурена от МО, което предоставя близо 1800 бр. стрелково оръжие и 6 милиона бр. боеприпаси. Става дума за излишно за армията ни въоръжение. „Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Транспортирането му бе извършено с помощта на партньорски държави”, поясниха от МО. Оръжието ще отиде в крайна сметка при кюрдите, на които към момента международната общност възлага надежди за противопоставяне срещу „Ислямска държава”.

Уверение: Скоро няма да ни трябват визи за Канада

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/uverenie-skoro-niama-da-ni-triabvat-vizi-za-kanada-6023669

Въпросът с визовия режим на Канада за българи и румънци ще бъде решен скоро, изрази увереност посланичката на ЕС в Отава

Хирург взе подкуп с белязани банкноти, заплаши журналист

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341807

Хирург е хванат с белязани банкноти, дадени му от сина на негова пациентка. Синът на жената се оплаква от поведението на доктора. Освен исканите пари, той го обиждал и дори ритнал, твърди мъжът пред Нова тв.
Инцидентът станал след като жена от Велико Търново била оперирана от жлъчка от хирурга. След като всичко минало нормално, Хирург е хванат с белязани банкноти, дадени му от сина на негова пациентка. Синът на жената се оплаква от поведението на доктора. Освен исканите пари, той го обиждал и дори ритнал, твърди мъжът пред Нова тв. Инцидентът станал след като жена от Велико Търново била оперирана от жлъчка от хирурга. След като всичко минало нормално,

Производството на дизел нагоре 9,4%

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245662_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B5%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5+9%2C4%25

 За седмия месец на годината спрямо юни нараства производството на твърди горива с 32,5% до 2175 хил. т, на пропан-бутан - с 25% до 10 хил. т, на безоловен бензин - със 7,3% до 147 хил. т, на дизелово гориво - с 9,4% до 174 хил. т и на електроенергия - с 11,9% до 3 902 гВтч, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ).

 

През юли производството на електроенергия на годишна база е скочило с 19%. Спрямо юли 2013 г. се увеличава и производството на твърди горива с 12,9% и на пропан-бутан - с 11,1%. Намалява обаче производството на безоловен бензин с 1,09%, на дизелово гориво - с 14,3% и на природен газ - с 35%.

 

Отчетен е спад в добива на природен газ - с 18,8% до 13 млн. куб. м и на доставките му с 5,7% до 148 млн. куб. м.

 

За всички други енергийни продукти доставките спрямо юни се увеличават. При твърдите ръстът е с 29,4% до 2331 хил. т, на пропан-бутана - с 15,2% до 38 хил. т, на безоловния бензин - с 23,8% до 52 хил. т, на дизеловото гориво - с 20,7% до 169 хил. т и на електроенергията - с 5,6% до 2 551 гВтч.

Хирург взе подкуп с белязани банкноти, заплаши журналист

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341801

Хирург е хванат с белязани банкноти, дадени му от сина на негова пациентка. Синът на жената се оплаква от поведението на доктора. Освен исканите пари, той го обиждал и дори ритнал, твърди мъжът пред Нова тв.
Инцидентът станал след като жена от Велико Търново била оперирана от жлъчка от хирурга. След като всичко минало нормално, Хирург е хванат с белязани банкноти, дадени му от сина на негова пациентка. Синът на жената се оплаква от поведението на доктора. Освен исканите пари, той го обиждал и дори ритнал, твърди мъжът пред Нова тв. Инцидентът станал след като жена от Велико Търново била оперирана от жлъчка от хирурга. След като всичко минало нормално,

SG: Скъпият долар е по-голяма заплаха за развиващия се свят от лихвите на Фед

http://www.investor.bg/novini/130/a/sg-skypiiat-dolar-e-po-goliama-zaplaha-za-razvivashtiia-se-sviat-ot-lihvite-na-fed,180904/

Засилването на американските пари ще постави под допълнителен натиск уязвимите икономики, смятат експертите на банката

ГеоПост Франция взе 11% от капитала на Спиди

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245661_%D0%93%D0%B5%D0%BE%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D0%B7%D0%B5+11%25+%D0%BE%D1%82+%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D0%B

 ГеоПост Франция придоби 11% от капитала на най-голямата българска куриерска компания - „Спиди“ АД за 12 милиона лева при пазарна капитализация на дружеството от 107 милиона лева. Сделката е част от плановете на френската компания да придобие до 25% от капитала на „Спиди“ като част от стратегическа сделка в Балканския регион. Същевременно „Спиди“ ще придобие дъщерните дружества на ГеоПост в България и Румъния и ще се фокусира върху развитието на куриерския и логистичния бизнеса в региона и връзката му с европейския пазар.

 

В момента е в ход увеличение на капитала на „Спиди“ АД на стойност от 20,5 милиона лева, което заедно с инвестиционен заем ще финансира инвестиционна програма в размер на 32,4 млн. лева.

 

От началото на септември „Спиди“ вече предлага доставки до всяка точка на Румъния по ценовата си тарифа за България. Подготвя се и специално предложение за електронните търговци, опериращи на европейския пазар и в частност за Германия с фокус за пратки до 2 кг.

Слънчевата енергия може да осигури над 50% от необходимия ток до 2050-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=265930

Различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. Това съобщават от българския офис на международната екоорганизация "Грийнпийс", цитирайки нова публикация на Международната агенция по енергетика.

Волейболистките се впускат в предизвикателството срещу световния шампион Русия

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2390675_voleibolistkite_se_vpuskat_v_predizvikatelstvoto/?ref=rss


Женският национален отбор по волейбол се впуска в голямото предизвикателство да опита да надскочи възможностите си и очакванията във втората фаза на световното първенство. Капитанът Страшимира Филипова и съотборничките ѝ се изправят срещу настоящия шампион Русия.

Срещата от група F е в 21.00 часа българско време тази вечер в Модена. След нея отборът предстои да играе със САЩ, Казахстан и Холандия.

Българките спечелиха три победи и загубиха от Бразилия и Сърбия в първата...

Стотици затвориха границата с български флаг: Не искаме турско робство!

http://www.bnews.bg/article-117791

„България без цензура“ запази заканата си и блокира границата с Турция. Огромен български трикольор затвори пътното платно, по което коли и автобуси влизат от Турция.

България е №1 за аутсорсинг в Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245660_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%E2%84%961+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D1%83%D1%82%D1%81%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в изследване сред 51 държави, направено от анализаторската компания A.T. Kearney. България заема 9-о място, като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването. Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света.

 

Лидерските позиции за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира, представена от шест страни в топ 10. Централна Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Това предимство е още по-голямо за Югоизточна Европа.

"Лудогорец" пуска още 200 пакетни билета за мача с "Реал"

http://offnews.bg/news/n_1/n_395889.html

"Лудогорец" пуска допълнително 200 пакетни билета часове преди мача с "Реал" (Мадрид) на касите на стадион "Васил Левски". Пропуските за трите домакински мача на "зелените" от втора група на Шампионска Лига са за т. нар. сектори "Лъвчетата", които свързват секторите "А" и "Б", "Б" и "В", и "В" и "Г", съобщи bTV. Билетите са с цена 147,25 лв. и ще бъдат пуснати в 10 часа на касите. Бройките са останали от неизпълнени заявки на фенклубовете. Със сигурност утре вечер атмосферата на стадиона ще бъде неповторима, като по трибуните се очакват над 40 хиляди зрители. Около 700 полицаи ще работят за опазване на обществения ред по време на футболната среща тази вечер. Специалните мерки за сигурност предвиждат на стадиона да не бъдат допускани дори фенове, които носят парфюми, съобщи БНР. От СДВР напомниха, че на самия стадион "Васил Левски" за охраната ще отговаря частна охранителна фирма. В зоната около стадиона ще са ангажирани около 130 служители на СДВР, а по цялата територия на София за гарантиране на обществения ред по време на футболната среща, ще се грижат около 550 служители. В района на храм-паметника "Свети Александър Невски" пък ще бъде обособена фен зона, където ще могат да паркират привържениците на гостуващия отбор "Реал" Мадрид, след пристигането им в София.  Заради мача са въведени и ограничения в паркирането и движението около стадиона: – от 18 ч. на 28 септември до приключване на мача на 1 октомври зад сектор „Г“ на Националния стадион „Васил Левски“; – от 18 ч. на 30 септември 2014 г. до приключване на мача при сектор „Б“ стадиона; – от 7 ч. до приключване на мача по алеите около стадиона; – от 12 до 24 ч. на 1 октомври на моста пред Националния стадион; – от 12 до 24 ч. на 1 октомври на ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Евлоги Георгиев“ и бул. „Васил Левски“, извън местата „служебен абонамент“. От 20,45 ч. до приключване на мача при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР временно ще се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: – ул. „Ген. Гурко“ между бул. „Васил Левски“ и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“; – бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ между пл. „Орлов мост“ и бул. „Черни връх“; – бул. „Драган Цанков“ между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „П.К. Яворов“. С удължено работно време до 1 ч. на 2 октомври ще се движи столично метро, както и колите по: – тролейбусна линия № 2; – трамвайни линии № 10, 12 и 18; – автобусни линии № 76, 94, 280 и 604. От 20,45 ч. на 1 октомври до приключване на мача се променя частично маршрута на автобусна линия № 75, като се скъсява маршрута ѝ до Военна академия.

Р.Луканов за неочакваното в "Сделка или не"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/r.lukanov-za-neochakvanoto-v-sdelka-ili-ne-6023631

По повод новия сезон на играта „Сделка или не” по Нова попитахме водещия Румен Луканов за новите стратегии, тръпката от играта, какво са правили в студиото кон и печено теле и колко екзотичен на вкус е крокодилът на скара

Рожденикът Лъчезар Танев: В моя бранш тишината ме прави неспокоен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341180

В българския офис на футболен мениджър №1 у нас Лъчезар Танев също се усеща синдрома "Шампионска лига в София". Работи се на фона на малко истерична симфония от звън на десетки телефони и гласове по разпределяне на билети и покани, резервации, имейли, посрещания на гости и всичко необходимо за домакинство на десетки колеги на импресариото, които ще В българския офис на футболен мениджър №1 у нас Лъчезар Танев също се усеща синдрома "Шампионска лига в София". Работи се на фона на малко истерична симфония от звън на десетки телефони и гласове по разпределяне на билети и покани, резервации, имейли, посрещания на гости и всичко необходимо за домакинство на десетки колеги на импресариото, които ще

Лукарски: Няма опасност Реформаторският блок да се разпадне

http://www.cross.bg/blok-lykarski-opasnost-1432722.html

/КРОСС/ "Няма опасност Реформаторският блок да се разпадне." Това заяви категорично Божидар Лукарски в сутрешния блок на БНТ1. "В това се крие чарът на РБ - че сме разнолики, но винаги излизаме с единно решение по всяка тема", допълни той. "Коалицията се представлява от петима председатели, но това не е нещо, което да занимава избиратели към днешна дата", добави кандидат-депутатът. Лукарски заяви, че единствено с ГЕРБ може да се говори за коалиционни условия в бъдещия парламент, поради общите им виждания за управлението на България. По думите му, 43-тото НС трябва да проведе много належащи реформи, заради което то най-вероятно няма да изкара пълния си мандат. Представителят на РБ не смята, че основният проблем в политиката е броят на българските депутати.  

Софийският университет открива академичната година

http://offnews.bg/news/n_1/n_395894.html

Днес най-старото българско висше училище - Софийският университет - открива академичната 2014/2015 година. Официалното откриване е от 10 ч. На него ще присъстват служебният министър-председател проф. Георги Близнашки и министърът на образованието доц. Румяна Коларова, които са и преподаватели в Алма матер. Днес Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" обяви ден на отворените врати. От 9 до 17 ч. всички студенти, преподаватели и граждани ще могат да се запознаят с услугите, които тя предлага.

Донори са дали нов шанс за живот на 51 българи

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245659_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D1%81%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0+51+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0

 От началото на годината 51 души са получили шанс за втори живот след присаждане на нов орган.

Близките на 14 починали българи са дали съгласие за донорство, други 10 здрави хора са взели трудното решение да дарят единия си бъбрек или половината си черен дроб на свой роднина. Освен това страната ни е спасила и трима чужденци. От Евротрансплант пък сме получили един бъбрек. От 2001 г. досега само през 2010 г. са извършени повече трансплантации - 68, като има години - 2001 и 2012 г., когато е имало едва по двама донори, пише в. "Преса".

Въпреки сериозния ръст на извършените присаждания България все още е на едно от последните места в Европа по брой донори - двама на 1 млн. население. След нас са единствено Гърция и Сърбия. Първенци с 36 и 34 донори на 1 млн. души са съответно Хърватия и Испания.

"Нужен ни е нов стандарт по трансплантология и прелицензиране на центровете, които присаждат органи. Те трябва да отговарят на определени количествени и качествени критерии, за да може да извършват животоспасяващите операции", категоричен е проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и трансплантационна хирургия във ВМА. Въпросният стандарт обаче отлежава вече повече от половин година в здравното министерство. Според проф. Владов страната ни има нужда от два центъра за чернодробни и бъбречни трансплантации и един за сърдечни.

В момента 941 българи чакат за нов орган. От присаждане на бъбрек се нуждаят 865 души, на черен дроб - 41, и на сърце - 21. Още 8 болни чакат бял дроб, 5 - панкреас, един - тънко черво, но такива трансплантации у нас все още не се правят. 

Дайте гласа си за нашата партия и ще ви се даде!

http://www.bnews.bg/article-117790

Жестока схема за купуване на гласове на вярващи християни разкри тв репортаж.

Канада възнамерява да премахне визите за българи и румънци

http://www.cross.bg/kanada-vizite-vuznameryava-1432720.html

/КРОСС/ Скорошно решаване на въпроса за задължителните визи за български и румънски граждани, очаква посланикът на Европейския съюз в Канада, съобщават местни медии. Цитира се и мнението на говорителя на канадското министерство на гражданството и имиграцията, който посочва, че Отава възнамерява да премахне визите за всички европейски страни, но решението на правителството ще бъде съобразявано с определени критерии, предава БНР.  

В МС отново правят опит за обсъждане на държавния бюджет

http://www.cross.bg/byudzhet-byudzheta-durzhavniya-1432723.html

/КРОСС/В Министерския съвет отново правят опит за обсъждане на държавния бюджет и този на Здравната каса. Заседанието започва в 11.00 часа. В понеделник срещата се провали, защото синдикати и работодатели нямали време да се запознаят с проектопромените. Актуализацията се налага заради неизпълнението на приходите, заложени в сегашния вариант на бюджета. Последна дума за актуализацията на държавната хазна и на бюджета за здраве ще имат депутатите от бъдещото 43-то Народно събрание.

Брюксел: Ако иска в ЕС, Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245658_%D0%91%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%A1%2C+%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0

 Сърбия трябва "внимателно да обмисли" решението си да не се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия, ако иска да се присъедини към Европейския съюз. Това изявление бе направено днес, по време на изслушванията на номинирания за поста комисар по разширяването и политиката на съседство на ЕС Йопанес Хан.

"Ако Белград иска да се придвижи към членство в ЕС, трябва да изпрати правилния сигнал по въпроса за санкциите срещу Русия", цитира агенция ТАНЮГ Йоханес Хан.

Президентът Томислав Николич и премиерът Александър Вучич нееднократно заявиха, че Сърбия няма да подкрепи наложените от ЕС санкции срещу Русия заради политиката й в Украйна.

В Белград се надяват, че пътят на страната към ЕС няма да навреди на отношенията с Русия. Министърът на външните работи Ивица Дачич заяви по време на посещението си в Словения през септември, че "от самото начало ние дадохме ясно да се разбере, че по пътя ни към ЕС няма да разваляме добрите си отношения с Русия".

По мнението на анализатори, Европейският съюз всъщност поставя пред Белград въпроса за избор между ЕС и Русия. Според пътната карта за присъединяване към ЕС, Сърбия се надява да стане член през 2020 година. 

Сикрет сървис: Нахлуването в Белия дом е недопустимо

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245657_%D0%A1%D0%B8%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%82+%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%81%3A+%D0%9D%D0%B0%D1%85%D0%BB%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B2+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%B5+%

 Директорката на американската служба Сикрет сървис Джулия Пиърсън пое отговорността за спадовете в сигурността в Белия дом.

Тя заяви, че проникването на мъж, който наскоро размаха нож в Белия дом, е недопустимо и няма да се случи отново. "Това е неприемливо. Поемам пълната отговорност за случилото се и това няма да се случи отново", каза тя.

Пиърсън каза, че е започнало обстойно разследване за това как ветеран от американската армия, който е носил нож в себе си, е успял да прескочи оградата, да притича през поляната и да влезе през предната врата на Белия дом, а след това да отиде в церемониалната Източна зала, преди да се разбере за него.

Тя получи критики от председателя на Комисията за държавен надзор Дарел Иса, който обвини Сикрет сървис за "лошото поведение на агенцията и пропуските в сигурността". Според него е "невероятно и неприемливо", че този нарушител е успял да стигне до Белия дом. Най-високопоставеният демократ в комисията Елая Къмингс изрази недоволството си от нахлуването в Белия дом. "Не искам да си представям какво би се случило, ако Гонзалес носеше пистолет, а не нож", каза Къмингс.

Какво е да имаш 8 милиона и да ги загубиш за 6 месеца?

http://www.cross.bg/milen-plovdiv-imotite-1432721.html

/КРОСС/Да имаш 8 милиона и да ги изгубиш за 6 месеца. Така един никому неизвестен младеж от Пловдив стана известен като бедняка-милионер. Твърди, че е измамен и така остава без имотите си, които можеха да му осигурят живота му до старини.  Точно преди една година 21-годишният Милен Паунчев е един от най-богатите хора в Пловдив. Има три луксозни автомобила, движи се с охрана, живее в къща с италиански дизайн. Пилее пари в нощните клубове под тепетата и в Слънчев бряг. Спонсорира отбора по борба Локомотив. Днес младежът няма нищо и се прехранва от благодеянията на приятели. Твърди, че е станал жертва на престъпна схема. В началото на 2013 година Милен е обикновено момче от Пловдив, студент в София. През март умира баща му, а 20 дни по-късно и майка му. Като на филм се оказва наследник на 100 декара в "Остромила" - кварталът, който през последните 7-8 години е доста атрактивен за строителните предприемачи. Скъпите земи на Милен са наследство от първия съпруг на майка му. Младежът смята, че се равняват на 8 милиона лева по пазарни цени. Свързва се с двама бизнесмени от Пловдив, на които започва да продава имотите. Така днес Милен няма пукнат лев, а само луксозни спомени. 100-те декара е прехвърлил на своите благодетели. Твърди, че не са му платили всички пари, които можеха да го направят милионер. Милен живее в двуетажната къща на родителите си, която е ремонтирал със 150 хиляди лева от продажбите на земи

FAZ: Бедност в България; хората обезсърчени

http://frognews.bg/news_77258/

Под заглавие Armut in Bulgarien (Бедност в България) и Dauerkrise im Land lässt Bulgaren resignieren (Продължителната криза в страната обезсърчи българите) престижният германски всекидневник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

От днес „Златният делфин” превръща Варна в куклена сцена

http://www.moreto.net/novini.php?n=265939

От днес - 1 до 7 октомври Варна ще бъде център на кукленото театрално изкуство. Най-старият международен фестивал за куклено изкуство в България „Златният Делфин”, основан във Варна през 1969 г., ще събере за своето XVI издание утвърдени трупи от 9 страни.

Протест срещу повишаване на цената на тока

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245656_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B

 Протест срещу увеличението на цената на тока с 10% ще се състои от 18:00 ч. на 1 октомври пред министерство на икономиката и енергетиката.

Недоволните граждани ще се съберат на кръстовището на ул. "Раковски" и ул. "Славянска" в София, за да протестират срещу "поредното предизвикателство срещу българската общественост, нова стъпка в геноцида, извършван срещу българския народ от вътрешната и международна олигархия".

Според протестиращите високата цена на тока се дължи на: високата цена, по която се изкупува произведената електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ); високата цена по която се изкупува произведената от американските ТЕЦ "Марица Изток-1" и "Марица Изток-2" електроенергия; злоупотребите на енергоразпределителните дружества (ЧЕЗ, ЕВН, ЕнергоПро ...); злоупотребите с евтината електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", която се използва за обогатяване на частни лица чрез износ, и фактът, че безупречните в технологично отношение 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" са спрени от действие.

"Фактите показват, че не само не трябва да се увеличава цената на тока, но е възможно нейното намаляване на половина. Единствената причина за увеличаването на тока е безкрайната алчност на българската и международна олигархия, която паразитира върху неволята и страданията на българския народ. Единственият начин да се противопоставим на извършвания срещу нас геноцид е пътят на борбата", пишат организаторите на протеста.

Протестиращите ще издигнат и шест основни цели: одържавяване на енергоразпределителните дружества; разваляне концесиите за добив на злато и други цветни и ценни метали; възстановяване на националната банкова и застрахователна система; ревизия на всички сделки сключени с държавна собственост; съд за виновниците за националната катастрофа и геноцида над българите; възстановяване на националния суверенитет и премахване на чуждите военни бази на наша територия.

Първи случай на заразен от ебола в САЩ

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/pyrvi-sluchaj-na-zarazen-ot-ebola-v-sasht-6023667

Става дума за мъж, който е пътувал в Африка, но симптомите му се проявили една няколко дни след завръщането му в САЩ

Норвегия е най-добрата страна за живеене

http://www.cross.bg/norvegiya-vuzrastnite-hora-1432718.html

/КРОСС/ Норвегия е най-добрата страна за живеене според неправителствената организация HelpAge International, предава BBC. При класирането на държавите се отчита социалното и материалното благополучие на хората над 60 години.В проучването са включени 96 страни. На второ място е Швеция, следвана от Швейцария, Канада и Германия. Но последно място в класацията пък е Афганистан, където условията за живот на възрастните хора са най-тежки. По данни на неправителствената организация, през 2050 г. 21% от населението на света ще бъде над 60-годишна възраст. Според ООН пък броят на възрастните хора се очаква да достигне 1.4 милиарда до 2030 година.    

Отново слънчево и приятно топло

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245655_%D0%9E%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D0%BB%D1%8A%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%BE+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%BD%D0%BE+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE

 Първият октомврийски ден ще бъде предимно слънчев, въпреки че сутринта на места в низините и котловините на страната видимостта ще бъде намалена, съобщиха от НИМХ.

Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София около 7°. След обяд ще се появи слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще са между 20° и 25°, в София около 21°.

Над планините ще остане слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север- североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 15°, а на 2000 метра около 10°. По Черноморието ще бъде слънчево. След обяд ще се появи слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са около 21° и 23°. Вълнението на морето ще е 1 – 2 бала. Температурите на морската вода са 18° – 20°. 

Иван Кръстев: Периодът, който започна с рухването на Берлинската стена, завършва с издигането на Кримската стена

http://www.dnevnik.bg/intervju/2014/10/01/2390142_ivan_krustev_periodut_koito_zapochna_s_ruhvaneto_na/?ref=rss


 "Дневник" препечатва с позволение на редакцията разговора на Христо Буцев с Иван Кръстев от новия брой на вестник "Култура". 

Идвайки за разговора, слушах в продължение на 15 минути "Одата на радостта" - един уличен музикант свиреше няколко такта от началото и непрекъснато и методично ги повтаряше. Дали не можем да започнем от това безкрайно повторение на "Одата на радостта"?

Или да започнем с друго: отдавна не съм усещал около себе си такъв страх от случващото се по...

Мирослав Ненков промени ръководствата на 9 болници

http://news.ibox.bg/news/id_1441560831

Някои от махнатите са от отишлия си политически кабинет на предишната министърка

Денят след изборите – 6 октомври, ще бъде неучебен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245654_%D0%94%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%E2%80%93+6+%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8%2C+%D1%89%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0%B5+%D

 Във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на 5 октомври 2014 г. Министерството на образованието и науката определя деня след вота - 6 октомври 2014 г. (понеделник), за неучебен ден във всички училища на територията на България, съобщиха от МОН.

На повечето места в страната изборните секции се разполагат в учебните заведения. Тъй като е необходимо технологично време за почистване и подреждане на класните стаи след гласуването в училищата и с цел възстановяване на подходящата учебна атмосфера и обстановка, денят след вота се освобождава от учебни занимания.

Със заповедта на служебния министър на образованието и науката доц. Румяна Коларова учебното съдържание за неучебния ден по съответните предмети ще бъде преструктурирано от учителите, одобрено от директорите на училищата и съгласувано с началниците на регионалните инспекторати на образованието. По този начин неучебният ден няма да се отрази на обучителния процес в училищата. 

Тристранката и кабинетът гласуват актуализацията на Бюджет 2014

http://offnews.bg/news/n_1/n_395883.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и след това правителството ще обсъдят и гласуват предложението от Министерството на финансите промени в държавния бюджет за тази година, който включва и актуализация на бюджета на Здравната каса. Тристранката ще е от 11 ч. , а заради нейното заседание кабинета по изключение ще заседава следобед - от 16 ч. Заседанието на НСТС първоначално беше насрочено за понеделник, но синдикатите и работодателите обявиха, че ще го бойкотират, защото не са получили проектозаконите 2 работни дни предварително.  Министерството на финансите представи в събота проекта на промени в държавния бюджет, а предложението за промени в бюджета на Здравната каса станаха ясни в петък. Промените в бюджета на касата Здравната каса предвиждат увеличение на разходната част със 100 млн. лв., които ще дойдат от вътрешни резерви. Актуализацията на държавния бюджет, предложена от служебния финансов министър Румен Порожанов , предвижда вземането на нов държавен дълг в размер на 4,5 млрд. лв. Дефицитът към края на годината пък ще е 4%, с което държавата ни ще премине лимита от 3% за държавите в Еврозоната и това ще затрудни допълнително влизането ни в зоната. Служебният кабинет ще гласува тези промени в държавния бюджет и този на касата, но те ще влязат в сила, едва когато ги приеме сформираното след изборите на 5 октомври Народно събрание.

Форбс: Григор Димитров е знаменитост № 1 на България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/245653_%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B1%D1%81%3A+%D0%93%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%80+%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%82+%E2%84%96+1+%D0

 Без политици и бизнесмени в класацията на 70-те български знаменитости, която беше съставена от родното издание на прочутото списание "Форбс", предаде репортер на БГНЕС.

Напълно заслужено класацията е оглавена от тенисиста Григор Димитров, който през последната година отбеляза огромен напредък както на корта, така и в личния си живот, където негова партньорка е великолепната Маша Шарапова. Техният роман държи в напрежение световните светски издание и често двамата биват сравнявани с една друга прочута тенис двойка от 90-те години Щефи Граф и Андре Агаси. По всичко личи, че на Гришо му предстои бляскава кариера и той е само в началото на своя успешен професионален път.

На второ място "Форбс" класира друг известен български спортист – боксьорът Кубрат Пулев, който след броени седмици ще се срещне на ринга с Кличко в спор за световната титла, ако украинецът отново не се разболее.

В първата тройка попада певецът и композитор Влади Ампов-Графа.

Сред 70-те знаменитости намират място писателите Георги Господинов, Захари Карабашлиев и Людмила Филипова, както и актьорите Владо Пенев, Захари Бахаров и Силвия Лулчева.

При съставянето на класацията се вземат предвид успехите на личностите в областта, в която се развиват. Важна е и тяхната медийна популярност и присъствието им в социалните мрежи.

Скандална търговия с вот в храма. Коя партия ще покаже Бог в неделя?

http://www.cross.bg/tzurkvi-pastorite-sreshta-1432719.html

/КРОСС/Четири дни преди изборите Нова телевизия разказва за скандална търговия с гласове в евангелистки храм. Представяйки се за партиен функционер, репортер на Нова влезе в една от най-големите евангелистки църкви у нас и получи оферта за платена пропаганда. Пастори от цялата страна ни искат пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия.  Свързваме се с Александър Тодоров, по прякор Сашо Хлебаро - известен в Самоков като старейшина на пасторите на протестантски църкви в ромските махали на софийска област. Общински съветник в Самоков, разказва репортерът. Няколко дни по-късно се срещаме със седем добре облечени божи служители на куп - от различни църкви в ромски махали, обединени под шапката на евалнгелското движение. Правим трета среща - този път в Перущица, където ни канят, за да се уверим как ще склонят вярващите да гласуват. Даваме на пастора напечатани няколко реда, които да повтори пред вярващите християни евангелисти. Пастор Салчо взима листа с текста и обещава, като проповядва да се придържа към смисъла му. Така и прави. И представя на християните нашия функционер. След проповедта се уговарят подробностите. Първо пасторите казват, че за услугата искат различни дарения за църквите, но накрая отварят дума за пари - около 50 000 лв. за осигуряване на над 7000 гласа в 140 църкви в страната. На среща на другия ден в София, Хлебаро уточнява, че иска парите на два пъти

Преглед на печата - 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=265940

Неуспешното завършилото заседание на ДКЕВР за цените на тока е сред водещите теми на вестниците в сряда. „След серия от протести под прозорците на ДКЕВР и заседание продължило над 3 часа, енергийният регулатор все още не е одобрил окончателните цени на тока от 1 октомври.

Ето къде се налага спиране на водоснабдяването

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341791

В четвъртък заради подмяна на водомерен възел в кв. „Димитър Миленков” се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Димитър Миленков”.  На 2 октомври във връзка с направа на временен уличен водопровод на ул. „Йордан Йовков”, гр. В четвъртък заради подмяна на водомерен възел в кв. „Димитър Миленков” се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Димитър Миленков”. На 2 октомври във връзка с направа на временен уличен водопровод на ул. „Йордан Йовков”, гр.

Лудогорец пуска още 200 пакетни билета

http://www.cross.bg/macha-lydogoretz-kasite-1432717.html

/КРОСС/ Часове преди мача между Лудогорец и Реал (Мадрид), ръководството на родния футболен шампион ще изненада футболните фенове у нас, пускайки допълнителни 200 пакетни на касите на ст. "В. Левски". Пропуските за трите домакински мача на "зелените" от втора група на Шампионска Лига са за т. нар. сектори "Лъвчетата", които свързват секторите "А" и "Б", "Б" и "В", и "В" и "Г". Билетите са с цена 147,25 лв. и ще бъдат пуснати в 10:00 часа на касите. Бройките са останали от неизпълнени заявки на фенклубовете, предава бТВ. Със сигурност утре вечер атмосферата на стадиона ще бъде неповторима, като по трибуните се очакват над 40 хиляди зрители.  

Пенсионер да си в Норвегия

http://europe.actualno.com/Pensioner-da-si-v-Norvegija-news_52479.html

Норвегия, Швеция и Швейцария са признати за страните в света с най-благоприятни условия от гледна точка качеството на живот на гражданите на възраст над 60 години. Това гласи класацията Global AgeWa...

ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки

http://balkani.actualno.com/ECB-moje-da-poeme-loshite-zaemi-na-grycki-i-kipyrski-banki-news_52480.html

Марио Драги иска Европейската централна банка да купи пакети с лоши заеми от гръцки и кипърски банки, което може да засили напрежението между управляваната от него институция и Германия, коментира вес...

НИМ представя непоказвани съкровища, укривани близо век

http://goodnews.actualno.com/NIM-predstavja-nepokazvani-sykrovishta-ukrivani-blizo-vek-news_52483.html

Непоказвани досега наши съкровища ще бъдат представени за първи път пред публика от днес в Националния исторически музей. Сред предметите в изложбата „Българска автокефална архиепископия в О...

Имаме по-малко от 100 дни, за да не загубим 1,2 млрд. евро от ЕС

http://business.actualno.com/Imame-po-malko-ot-100-dni-za-da-ne-zagubim-12-mlrd-evro-ot-ES-news_52484.html

1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за...

Хан: Сърбия да размисли за санкциите, ако иска в ЕС

http://europe.actualno.com/Han-Syrbija-da-razmisli-za-sankciite-ako-iska-v-ES-news_52485.html

Сърбия трябва внимателно да обмисли своето решение да не се присъединява към санкциите на ЕС против Руската федерация, ако иска да стане членка на Европейския съюз. Това заявил по време на изслушван...

ДКЕВР вдига тока; протести

http://frognews.bg/news_77255/

Днес ще се чака решението за цената на тока. До късно снощи Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заседава и трябваше да вземе окончателно решение, за да може новите цени да влязат в сила от днес.

Петролът в Азия обърна посоката в сряда сутринта

http://www.vesti.bg/novini/petrolyt-v-aziia-obyrna-posokata-v-sriada-sutrinta-6023668

Цените на петрола нараснаха в Азия в сряда сутринта след големия спад, предизвикан от икономическите данни от САЩ.

България - най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа

http://www.cross.bg/evropa-aytsorsing-bulgariya-1432716.html

/КРОСС/ България е най-предпочитаното място за аутсорсинг в Европа. Страната ни е единствената от Стария континент, която попада в топ 10 на световната класация за най-атрактивни дестинации за аутсорсинг, в изследване сред 51 държави, направено от анализаторската компания A.T. Kearney, пише "Монитор". България заема 9-о място, като се изкачва с осем места в престижния индекс спрямо 2011 г., когато за последно беше направено проучването. Така за втори път в период от седем години страната ни влиза в челната десетка на най-атрактивните дестинации за развитие на аутсорсинг сектора в света. Лидерските позиции за пореден път се заемат от Индия, Китай и Малайзия, като Азия продължава да доминира, представена от шест страни в топ 10. Централна Европа предлага зряла индустрия и много опитни играчи на стойност около 50% от тази на услугите в Западна Европа. Това предимство е още по-голямо за Югоизточна Европа.    

Очаква се окончателното решение за цената на тока от 1 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_395875.html

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обяви окончателното си решение за новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от днес. Предложението на енергийния регулатор е токът да поскъпне с почти 10 процента. Експерти са изчислили, че средната месечна сметка за ток на домакинствата ще се вдигне с близо 4 лв. Решението трябваше да се вземе до полунощ вчера, но на вчерашното заседание на ДКЕВР регулаторът не успя да вземе решение.  Снощи от пресцентъра на регулатора обявиха, че комисията ще обяви дали ще има нови цени днес. Заради очакваното решение за скок в цената на тока вчера пред комисията имаше протести, а преди дни членовете й бяха замеряни с яйца на дискусия. Увеличението се налага заради проблемите с недостига на средства в Националната електрическа компания. Експерти предупреждават за още няколко поскъпвания на тока през зимните месеци.

Вижте на кои места ще спират водата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341788

В четвъртък заради подмяна на водомерен възел в кв. „Димитър Миленков” се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Димитър Миленков”.  На 2 октомври във връзка с направа на временен уличен водопровод на ул. „Йордан Йовков”, гр. В четвъртък заради подмяна на водомерен възел в кв. „Димитър Миленков” се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на кв. „Димитър Миленков”. На 2 октомври във връзка с направа на временен уличен водопровод на ул. „Йордан Йовков”, гр.

В Швеция обмислят квоти за жени шефове

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/v-shveciia-obmisliat-kvoti-za-zheni-shefove-6023666

Идеята е на партията на зелените, която се готви да стане част от управляващата коалиция в страната

Кой може да мине 30 километра за около 700 лева – училищна екскурзия

http://www.dnevnik.bg/live/chitatelski_dnevnik/2014/10/01/2390175_koi_moje_da_mine_30_kilometra_za_okolo_700_leva/?ref=rss



Кое може да изхарчи 650 лева за трийсетина кимометра? Същото, което може да изхарчи и 850 лева за същото разстояние. А отговорът е – еднодневна...

Радар засича шофьорите, които говорят по телефона и пишат sms-и

http://www.cross.bg/danni-izpolzvaneto-ystroiistva-1432715.html

/КРОСС/ Американската компания ComSonics е разработила нов преносим детектор, който може да установи дали водачът на преминаващ автомобил пише текстово съобщение или говори по телефона, съобщава Ingenieur.de. Изобретението, което прилича на лазерен пистолет, наподобява други продукти на компанията, произвеждаща устройства за засичане на скорост и за откриване на повреди в телевизионни кабели. При фината настройка на радарите, инженерите от ComSonics са открили, че при различни видове пренасяне на данни се използват различни честоти. Телевизионните сигнали, мобилните обаждания или изпращането на sms също се различават по отношение на честотата. Така се появила идеята да се изобрети детектор за засичане на използването на мобилни устройства, пише Actualno. Преди обаче уредът да започне да се произвежда в САЩ, трябва да се изяснят някои правни въпроси, сред които въпросът за поверителността. Компанията създател подчертава, че при засичането не може да се разкрие съдържанието на комуникацията. В Съединените щати използването на смартфони зад волана е сериозен проблем. Според данни на застрахователи около 20 процента от инцидентите на пътя са причинени от невнимание.  

Меси бележи, но Барселона губи на „Парк де Пренс“ (видео)

http://www.bnews.bg/article-117787

Лео Меси отбеляза гол №500 за каталунците в Шампионската лига, но Барселона допусна загуба при гостуването си на ПСЖ в Париж.

Откриват 126-тата академична година в Софийския университет

http://www.cross.bg/yniversitet-sofiiiskiya-tata-1432714.html

/КРОСС/ Днес започва 126-тата академична година в Софийския университет "Св. Климент Охридски". На официална церемония в 10 ч. в аулата на Ректората учебната година ще бъде открита. Там ще присъстват служебният премиер Георги Близнашки и министърът на образованието и науката Румяна Коларова, съобщиха от правителствената пресслужба. В началото на церемонията ректорът проф. дин Иван Илчев и членовете на Академическия съвет на Софийския университет ще поднесат цветя пред паметниците на Евлоги и Христо Георгиеви, съобщиха от пресцентъра висшето училище. Ректорът ще открие академичната учебна година със слово и ще представи деканите на факултетите. Също така студентите в първи курс, лауреати от национални и международни олимпиади, ще получат студентските си книжки от Илчев.  

Кристалина Георгиева на живо по БНТ 2

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341230

В продължение на 3 часа Кристалина Георгиева трябва да даде отговори на поне 45 въпроса. Това - в т.нар. изпит на еврокомисарите.
Българката е номинирана за заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси. И ще се яви пред три комисии - “Бюджети”, “Бюджетен контрол”, и “Правни въпроси”. В продължение на 3 часа Кристалина Георгиева трябва да даде отговори на поне 45 въпроса. Това - в т.нар. изпит на еврокомисарите. Българката е номинирана за заместник-председател на Европейската комисия по бюджета и човешките ресурси. И ще се яви пред три комисии - “Бюджети”, “Бюджетен контрол”, и “Правни въпроси”.

Истинското краве масло: 82% мастни единици и 16% вода

http://offnews.bg/news/n_1/n_395876.html

"Истинското масло е 82% мастни единици, 16% вода и останалите 2% са сух немаслен млечен екстрат. Когато го извадите от хладилника, то е твърдо, трудно се маже и има характерния за маслото вкус." Така зам.-председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Симеон Присадашки описа истинското масло в коментар за Нова тв по повод резултатите от изследване на асоциация "Активни потребители". Стандартът за истинското масло е залегнал в Регламент 1255/1999г. на ЕС От тестваните в две лаборатории 15 марки масло при пет е установено наличието на немлечни мазнини. Само при една от тях (Масло смес "Хранинвест") това е обозначено на етикета, но измереното количество е 50%, а декларираното - 30%. В останалите четири случая нарушението варира между 10 и 50% (Fine Food, “Хранинвест”, Kitchen Butter), а при марката Miltex съдържанието на немлечни мазнини достига шокиращите 75%, показва изследването. Заместителите най-често биват твърди растителни масла, например палмово масло. Съществуват обаче подозрения и за използването на хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. При пет от пробите (Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис, MILTEX) е установено по-ниско съдържание на мазнини от декларираните. При “Хранинвест” и Miltex разминаването е до 2%, но при останалите три (Fine Food, Kitchen Butter и Филипополис) то е с 10-11%. Установени са пет случая на завишено количество вода спрямо обозначеното - при Fine Food, Масло смес “Хранинвест”, Kitchen Butter, Филипополис и Miltex. При шеста марка - Horeca, няма разминаване с обявеното, тъй като не е обявено водно съдържание, но измерената стойност е по-висока от заложеното в европейския регламент. Добавянето на повече вода влошава качеството на продуктите, намалява срока им на трайност и повишава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми. Освен това, водно съдържание над 25% означава, че е почти сигурно наличието на технологични добавки (влагосъдържащи вещества) в продуктите, което е абсолютно недопустимо. При пет от изпитаните продукти на етикета не е посочено водното съдържание (Alpenbutter “Meggle”, Deutsche Markenbutter, Полско масло “Mlekovita”, Horeca и Верея). Асоциация "Активни потребители" е изпратила резултатите до Българската агенция за безопасност на храните преди повече от 10 дни. Реакцията на БАБХ вчера обаче беше, че научила за изследването заедно с медиите - т.е. на 29 септември. Специалистите препоръчват БАБХ да изпрати пробите в референтната лаборатория на ЕС във Франция, за да е сигурно, че резултатите от тестовете няма да бъдат повлияни от странични фактори.

Деми Мур се предложила на Аштън Къчър като бавачка на бебето му от Мила Кунис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341783

Деми Мур предложила да помогне "по всякакъв начин" с бебето на бившия си съпруг Аштън Къчър и новата му изгора Мила Кунис, съобщава Контактмюзик.
51-годишната актриса беше омъжена за звездата от "Двама мъже и половина" осем години, но през ноември 2011 г. връзката им приключи. Сега обаче тя иска да помогне на Аштън, Деми Мур предложила да помогне "по всякакъв начин" с бебето на бившия си съпруг Аштън Къчър и новата му изгора Мила Кунис, съобщава Контактмюзик. 51-годишната актриса беше омъжена за звездата от "Двама мъже и половина" осем години, но през ноември 2011 г. връзката им приключи. Сега обаче тя иска да помогне на Аштън,

Днес е големият ден - "Лудогорец" посреща шампиона "Реал" Мадрид

http://www.cross.bg/real-madrid-lydogoretz-1432713.html

/КРОСС/ Футболистите на "Лудогорец" посрещат довечера европейския клубен шампион "Реал" Мадрид във втория си мач от Шампионската лига. "Лудогорец" ще изиграе първия си домакински мач в Шампионската лига. Един от двата дебютанта в най-силния клубен турнир остави отлични впечатления с играта си срещу "Ливърпул" на "Анфийлд", въпреки че загуби с 1:2 след дузпа в 93-ата минута. Този път обаче съперникът ще бъде далеч по-силен в лицето на настоящия европейски шампион и рекордьор по титли Реал Мадрид. Реал Мадрид пък започна защитата на титлата с разгромна домакинска победа с 5:1 срещу швейцарския първенец "Базел". Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев няма проблеми с контузени или наказани футболисти и ще пусне в игра най-доброто, с което разполага. Поради контузии срещата за "Реал" ще пропуснат Сами Кедира, Фабио Коентрао и Хесе Родригес, но в състава се завръща защитникът Пепе, който страдаше от мускулна травма. В предни позиции старши-треньорът Карло Анчелоти най-вероятно ще заложи на Кристиано Роналдо, Гарет Бейл и Хавиер Ернандес.  

Най-важното от Варна във вчерашния 30 септември

http://www.moreto.net/novini.php?n=265907

Прокуратурата не откри нередности в строежа, вдигнат на метри от плажа на Кабакум Варненската прокуратура не е открила нередности в строежа на апартаментен комплекс до плажа на Кабакум, срещу който в началото на годината въстана Отвореният обществен съвет на протестиращите (ООС).

Влакова катастрофа взе 12 жертви

http://www.bnews.bg/article-117785

Три от вагоните на едната композиция са дерайлирали и са се преобърнали близо до горад Горакхпур в Индия. Вследствие на инцидента са загинали най-малко 12 души.

1 октомври - празник на мнозина

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/1-oktomvri-praznik-na-mnozina-6023665

Световен ден на музиката, на възрастните хора, на архитектите, начало на академичната година... и още

Бой с камъни и стрелба за кражба на царевица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341360

Същинска война с камъни и куршуми се разрази във вторник край ломското село Долни Цибър.  Роми и служители на охранителна фирма влязоха в сблъсък заради кражби в земеделските масиви. При схватката, в която гърмяха и пушки, бяха ранени трима роми. Заради екшъна районът около Долни Цибър беше блокиран от полиция и жандармерия.
Конфликтът в ... Същинска война с камъни и куршуми се разрази във вторник край ломското село Долни Цибър. Роми и служители на охранителна фирма влязоха в сблъсък заради кражби в земеделските масиви. При схватката, в която гърмяха и пушки, бяха ранени трима роми. Заради екшъна районът около Долни Цибър беше блокиран от полиция и жандармерия. Конфликтът в ...

Диагностицираха първи случай на ебола в САЩ

http://www.cross.bg/diagnostitziran-ebola-slychaii-1432712.html

/КРОСС/ В САЩ е диагностициран първият случай на пациент, който се е заразил с ебола в Африка, съобщава AFP, позовавайки се на говорителя на Американските центрове за контрол и превенция на болестите. Мъжът е бил хоспитализиран и диагностициран в Тексас, където е пристигнал на 20 септември след посещение в Либерия. Специалистите изразиха увереност, че здравните власти ще съумеят да предотвратят разпространяването на вируса в САЩ.  

Бунт срещу цената на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341778

Протест срещу увеличението на цената на тока с 10% ще се състои от 18:00 ч. на 1 октомври пред министерство на икономиката и енергетиката.
Недоволните граждани ще се съберат на кръстовището на ул. "Раковски" и ул. "Славянска" в София, за да протестират срещу "поредното предизвикателство срещу българската общественост, нова стъпка в геноцида, Протест срещу увеличението на цената на тока с 10% ще се състои от 18:00 ч. на 1 октомври пред министерство на икономиката и енергетиката. Недоволните граждани ще се съберат на кръстовището на ул. "Раковски" и ул. "Славянска" в София, за да протестират срещу "поредното предизвикателство срещу българската общественост, нова стъпка в геноцида,

Йенс Столтенберг днес встъпва в длъжност като генерален секретар на НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2390495_iens_stoltenberg_dnes_vstupva_v_dlujnost_kato/?ref=rss


Днес в длъжност встъпва новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг, съобщи АФП. Смята се, че бившият норвежки премиер има близки връзки с Русия, което ще се превърне в оръжие в арсенала на алианса в хода на конфликта с Москва.

В миналото той е поддържал добри отношения с Владимир Путин и Дмитрий Медведев. През десетилетието, в което Столтенберг беше на власт двете страни подписаха важни договорености за разделянето на Баренцово море и облекчаване на визовия режим между двете...

Йенс Стотленберг днес встъпва в длъжност като генерален секретар на НАТО

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2390495_iens_stotlenberg_dnes_vstupva_v_dlujnost_kato/?ref=rss


Днес в длъжност встъпва новият генерален секретар на НАТО Йенс Столтеберг, съобщи АФП. Смята се, че бившият норвежки премиер има близки връзки с Русия, което ще се превърне в оръжие в арсенала на алианса в хода на конфликта с Москва.

В миналото той е поддържал добри отношения с Владимир Путин и Дмитрий Медведев. През десетилетието, в което Столтенберг беше на власт двете страни подписаха важни договорености за разделянето на Баренцово море и облекчаване на визовия режим между двете...

51 българи получили нов орган от началото на годината

http://www.cross.bg/bubrek-donori-polychili-1432711.html

/КРОСС/ От началото на годината 51 души са получили шанс за втори живот след присаждане на нов орган. Близките на 14 починали българи са дали съгласие за донорство, други 10 здрави хора са взели трудното решение да дарят единия си бъбрек или половината си черен дроб на свой роднина. Освен това страната ни е спасила и трима чужденци. От Евротрансплант пък сме получили един бъбрек. От 2001 г. досега само през 2010 г. са извършени повече трансплантации - 68, като има години - 2001 и 2012 г., когато е имало едва по двама донори. Въпреки сериозния ръст на извършените присаждания България все още е на едно от последните места в Европа по брой донори - двама на 1 млн. население. След нас са единствено Гърция и Сърбия. Първенци с 36 и 34 донори на 1 млн. души са съответно Хърватия и Испания. В момента 941 българи чакат за нов орган. От присаждане на бъбрек се нуждаят 865 души, на черен дроб - 41, и на сърце - 21. Още 8 болни чакат бял дроб, 5 - панкреас, един - тънко черво, но такива трансплантации у нас все още не се правят, пише в."Преса".  

Деми Мур предложила на Аштън Къчър и Мила Кунис да им помага с бебето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341771

Деми Мур предложила да помогне Деми Мур предложила да помогне "по всякакъв начин" с бебето на бившия си съпруг Аштън Къчър и новата му изгора Мила Кунис, съобщава Контактмюзик. 51-годишната актриса беше омъжена за звездата от "Двама мъже и половина" осем години, но през ноември 2011 г. връзката им приключи. Сега обаче тя иска да помогне на Аштън,

Кандидатите за народни представители от листата на „БСП Лява България“ разговаряха с жители на кв. Изток

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kandidatite-za-narodni-predstaviteli-ot-listata-na-bsp-lyava-bulgariya_34635/

Кандидатите за народни представители от коалиция „БСП Лява България“ д-р Анна Милошева и Теодора Крумова се срещнаха с жители на кв. Изток. Мероприятието се проведе на ул. „Рашо Димитров“ и в него участие взеха и двама от общинските съветници от БСП Милена Милошева и Николай Николаев.

На срещата бяха обсъдени...

Продължава

Протест срещу увеличението на цената на тока

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341770

Протест срещу увеличението на цената на тока с 10% ще се състои от 18:00 ч. на 1 октомври пред министерство на икономиката и енергетиката.
Недоволните граждани ще се съберат на кръстовището на ул. Протест срещу увеличението на цената на тока с 10% ще се състои от 18:00 ч. на 1 октомври пред министерство на икономиката и енергетиката. Недоволните граждани ще се съберат на кръстовището на ул. "Раковски" и ул. "Славянска" в София, за да протестират срещу "поредното предизвикателство срещу българската общественост, нова стъпка в геноцида,

Непоказвани съкровища, укривани един век, представят в НИМ

http://www.cross.bg/chast-srebro-restavratziya-1432710.html

/КРОСС/ Непоказвани досега наши съкровища ще бъдат представени за първи път пред публика от днес в Националния исторически музей. Сред предметите в изложбата „Българска автокефална архиепископия в Охрид 1018-1767" са уникална златна корона от XVIII век с инкрустирани скъпоценни камъни, епископска плащаница от 1298 г., множество богато украсени дарохранителници и мощехранителници от сребро и злато. Ценните артефакти са били съхранявани близо век в секретен фонд на НИМ. Те попаднали у нас през Първата световна война. През 1916 г. директорът на тогавашния Народен музей проф. Богдан Филов моли да бъде създаден специален разузнавателен отряд от историци, който да събере всички движими културни ценности по фронтовата линия в Македония. Задачата била изпълнена блестящо, но България се оказала от губещата страна във войната и трябвало да предаде находките на Сърбо-хърватско-словенското кралство. Това било вписано и в клауза № 126 на Ньойския договор, но страната ни не го спазила. Предметите били укрити в специалния фонд до 1992 г., когато са разсекретени с решение на Министерството на културата. Недокосвани с години, те се нуждаели от реставрация и консервация, приключили наскоро, разказа проф. Божидар Димитров. Малка част от тях вече са представяни в други изложби, но за първи път се показват заедно и в пълния си блясък, изтъква още той

ДКЕВР пак заседава за цената на тока /обновена/

http://www.cross.bg/tzenata-yvelichenieto-toka-1432709.html

София /КРОСС/ Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди очакваното повишение на цената на тока с 9,79 на сто от 1 октомври. Най-голямо е увеличението за абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто. Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече. При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на средно напрежение, е в размер на 2,2%. Увеличението на общата цена на клиентите на свободния пазар, присъединени на високо напрежение, е в размер на 1,6%. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на цената на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес. Нееднократно и от комисията, и от служебното правителство подчертаваха, че увеличението на цената на тока е първа стъпка от плавното повишение на цената в средносрочен план, за да се стабилизира системата.  

ДКЕВР пак заседава за цената на тока

http://www.cross.bg/toka-tzenata-zasedava-1432709.html

/КРОСС/ За втори пореден ден Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще заседава за новите цени на тока, които трябва да влязат в сила от днес. Предварителните изчисления на комисарите сочат, че цените трябва да се увеличат с близо 10% и за трите електроразпределителни дружества, но до късно снощи регулаторната комисия не успя да потвърди решението си. Обяснението на комисията е, че с това увеличение на цената на тока ще се покрие минимална част от дефицита в НЕК, като това ще бъде една от множеството мерки за стабилизиране на системата. Нееднократно и от комисията, и от служебното правителство подчертаваха, че увеличението на цената на тока е първа стъпка от плавното повишение на цената в средносрочен план, за да се стабилизира системата.  

Щонов: Плавно поскъпване на тока не означава поскъпване на всеки 3 месеца

http://business.actualno.com/Shtonov-Plavno-poskypvane-na-toka-ne-oznachava-poskypvane-na-vseki-3-meseca-news_52468.html

Текущият дефицит в енергетиката е в размер на 900 млн. лв. Предлаганото (и все още неодобрено от ДКЕВР увеличение с 9,79%) ще покрие 200 млн. лв. Други 200 млн. лв. ще дойдат от бизнеса под формата на...

Явлението либература ще бъде представено в Русе

http://books.actualno.com/Javlenieto-liberatura-shte-byde-predstaveno-v-Ruse--news_52472.html

Изложбата "Либература или тоталната литература" ще бъде открита от 11.00 ч. днес в Регионалната библиотека "Любен Каравелов" в Русе, съобщиха от Полския институт в София. Либерату...

Mercedes работи по „мини-гелендеваген“

http://cars.actualno.com/Mercedes-raboti-po-mini-gelendevagen-news_52475.html

Британският CAR Magazine има информация, че Mercedes-Benz работи по мини G-Wagon, който ще се появи през 2019 г. Според изданието той ще носи името GLB, като вече се работи по него под кодовото наимен...

Сълзотворен газ вместо демокрация

http://asia.actualno.com/Sylzotvoren-gaz-vmesto-demokracija-news_52477.html

Десетки хиляди демонстрират в Хонгконг срещу предвидената реформа на изборното право и настояват за истинска демокрация. Китайското ръководство обаче не е готово да отстъпи, освен в детайли. Комента...

Пътна обстановка в страната - 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=265917

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия: Област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 движението на МПС по виадукта ще се извършва по следния начин: - посока Бургас-София: затворена е за движение аварийната лента; движението се извършва в изпреварваща и активна/интензивна лента; въведено ограничение на скоростта до 60 км/ч; - посока София-Бургас: отворена за движение.

Мащабна инспекция за храната в училище

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341487

Седем деца от София са в болница заради хранително натравяне. Яли са пиле с ориз в училищния стол. Още трима първолаци са изписани за домашно лечение. Случката изобщо не е маловажна. Става дума за храната, която ядат децата! 
В такива случаи е редно училищните столове да се затварят за строга инспекция, да се проверяват стриктно, а Седем деца от София са в болница заради хранително натравяне. Яли са пиле с ориз в училищния стол. Още трима първолаци са изписани за домашно лечение. Случката изобщо не е маловажна. Става дума за храната, която ядат децата! В такива случаи е редно училищните столове да се затварят за строга инспекция, да се проверяват стриктно, а

Ангел Найденов: На изборите няма друга цел за БСП освен победа

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341227

- До изборите остават 5 дни, а в БСП расте вътрешното напрежение заради борбата за преференции. Ръководството на партията призова кандидатите за депутати да не правят кампания за преференциален вот, след като някои от тях вече открито агитират хората да гласуват мажоритарно за тях. Ще загубите ли от тези вътрешни борби, г-н Найденов?
- Официалн - До изборите остават 5 дни, а в БСП расте вътрешното напрежение заради борбата за преференции. Ръководството на партията призова кандидатите за депутати да не правят кампания за преференциален вот, след като някои от тях вече открито агитират хората да гласуват мажоритарно за тях. Ще загубите ли от тези вътрешни борби, г-н Найденов? - Официалн

Слънчево и приятно топло време ни очаква днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341757

Първият октомврийски ден ще бъде предимно слънчев, въпреки че сутринта на места в низините и котловините на страната видимостта ще бъде намалена, съобщиха от НИМХ за "Фокус".
Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София около 7°. След обяд ще се появи слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток. Първият октомврийски ден ще бъде предимно слънчев, въпреки че сутринта на места в низините и котловините на страната видимостта ще бъде намалена, съобщиха от НИМХ за "Фокус". Минималните температури ще са между 5° и 10°, в София около 7°. След обяд ще се появи слаб, в източните райони до умерен вятър от североизток.

Барак Обама ще се срещне с Бенямин Нетаняху в Белия дом

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2390205_barak_obama_shte_se_sreshtne_s_beniamin_netaniahu_v/?ref=rss


Президентът на САЩ Барак Обама ще приеме в Белия дом в сряда израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от "Ройтерс.

На срещата ще бъдат обсъдени отношенията на Израел с палестинците, ситуацията в ивицата Газа, преговорите за иранската ядрена програма, както и борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".

Последната среща между Обама и Нетаняху беше през март тази година в Белия дом.


179 обществени трапезарии изхранват 13 000 до края на годината

http://www.cross.bg/trapezariite-hora-podpomagane-1432708.html

/КРОСС/ Общо 179 обществени трапезарии в цялата страна отварят врати от днес и ще осигуряват топъл обяд на над 13 000 потребители до края на годината. Трапезариите ще работят всеки ден, без почивните r празничните дни. В тях ще могат да се хранят лица и семейства на месечно социално подпомагане, самотно живеещи хора с минимална пенсия, бездомни хора. Средствата за дейността на трапезариите са осигурени от бюджета на социалното министерство и са на стойност от малко над милион и 920 000 лева. Очаква се одобряването на новата оперативна програма, насочена към подпомагане на най-нуждаещите се лица, чрез която ще бъде осигурено финансиране за целогодишната работа на трапезариите.  

ЕС обяви война на храните ментета

http://www.vesti.bg/novini/es-obiavi-vojna-na-hranite-menteta-6023664

Война на храните ментета обявиха земеделските министри от Европейския съюз, които се срещнаха в Италия.

Диагностицираха първи случай на ебола в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341751

В САЩ е диагностициран първият случай на пациент, който се е заразил с ебола в Африка, съобщи AFP, позовавайки се на говорителя на Американските центрове за контрол и превенция на болестите.
Пациентът е мъж, който е пътувал до Либерия. В момента болният е хоспитализиран в Далас, щата В САЩ е диагностициран първият случай на пациент, който се е заразил с ебола в Африка, съобщи AFP, позовавайки се на говорителя на Американските центрове за контрол и превенция на болестите. Пациентът е мъж, който е пътувал до Либерия. В момента болният е хоспитализиран в Далас, щата

"Фолксваген" направи и "Голф" за всякакви терени

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/01/2390055_folksvagen_napravi_i_golf_za_vsiakakvi_tereni/?ref=rss


След "Фолксваген Пасат" и "Голф" ще има версия с по-сериозни възможности извън пътя. Изпълнението Alltrack ще дебютира на започващият утре автосалон в Париж.

Отвън колата се отличава от стандартния "Голф" комби по защитните метални елементи в предната, задната част и на праговете, предпазните арки на калниците и добавените акценти в хром. Променени са броните, както и радиаторната решетка.

Автомобилът стои видимо на по-голямо разстояние от пътя, като най-ниската точка на...

Смелите мечти разкриват пътя към бъдещето

http://www.cross.bg/smelite-putya-budeshteto-1432707.html

/КРОСС/ Виктор Юго, френски поет, писател, драматург, романист, художник и общественик: "Смелите мечти разкриват пътя към бъдещето.".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване