Хаос на гробищата в кв.Църква: Кардараши строят гробници в частни имоти, софиянци напират за парцели

http://www.zapernik.com/obshtestvo/haos-na-grobishtata-v-kv-curkva-kardarashi-stroyat-grobnici-v-chastni_34638/

Пълен безпорядък цари в гробищния парк на квартал Църква, алармира кмета на населеното място Румен Петров.

Кардарашки фамилии строят цели гробници във "вечния дом" на църковчани, като вместо за едно, заемат парцели за 7-8 покойници. Още по-обезпокоително е, че строят железобетонните си гробници където си поискат, без да спазват правила и навлизат в частни имоти.

 

"Те са и недисциплинирани, тъй като не спазват указанията на кмета и на Общината и си...

Продължава

Microsoft разкри подробности за новия Windows 10

http://offnews.bg/news/n_1/n_395931.html

Microsoft разкри първите детайли от новия Windows 10 - следващата операционна система на компанията, предаде Би Би Си. Името е изненада, защото последната версия беше Windows 8, отбелязва британската медия. То символизира желанието на компанията не само да предложи частично обновяване, а да постави ново начало. Софтуерът ще работи на повече устройства, от телефони през таблети до персонални компютри и игрални конзоли. Windows 10 връща и старт менюто, което липсваше от Windows 8. Част от приложенията ще осигуряват бърз преглед на имейлите, съобщенията във Фейсбук, прогнозата за времето. Новата версия ще е изглежда подобна на Windows 8 and Windows 7. Поведението на новата операционна система ще зависи от вида устройство, на което се ползва. Но за разлика от предшественика си, при Windows 10 не е необходимо потребителят да превключва от Desktop Mode на тъч-алтернативата. Сред подобренията са нов бутон в Task Bar-а, която ще позволи на потребителя да вижда всички отворени приложения и файлове, помагайки му да превключва от едно на друго. Потребителите ще могат също да превключват отделните екрани на компютъра, позволявайки им да групират свързани документи. Подобна функция има операционната система на Apple. Microsoft ще предложи "технически преглед" на Windows 10 на лаптопи и настолни компютри тази седмица.

Московски: Кметовете са двигатели на развитието на отделните региони

http://frognews.bg/news_77269/

Кметовете са двигатели на развитието на отделните региони. Нужно е да чуем какви според вас трябва да бъдат приоритетите за развитието на Видинска област. Това каза водачът на листата на ПП ГЕРБ-Видин Ивайло Московски на среща с кметове на общини и населени места от област Видин.

Още една кола изгоря в Благоевград, подозират умишлен палеж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342060

Лек автомобил е опожарен тази нощ в Благоевград, предаде БГНЕС.
Ауди А6, паркирано на ул. "Братя Миладинови" е изгоряло тази нощ в града. Горящият автомобил е загасен от огнеборците, но купето на на автомобила е унищожено от огъня. Горял е и двигателният отсек.
Още не са установени причините. Вероятно обаче става дума за умишлен палеж, Лек автомобил е опожарен тази нощ в Благоевград, предаде БГНЕС. Ауди А6, паркирано на ул. "Братя Миладинови" е изгоряло тази нощ в града. Горящият автомобил е загасен от огнеборците, но купето на на автомобила е унищожено от огъня. Горял е и двигателният отсек. Още не са установени причините. Вероятно обаче става дума за умишлен палеж,

Разтърсващо! Иво от Самоков се обесил заради баба си и дядо си

http://pik.bg/разтърсващо-иво-от-самоков-се-обесил-заради-баба-си-и-дядо-си-news232022.html

Разтърсващо! Иво от Самоков се обесил заради баба си и дядо си

След като стана ясно по какви версии работят разследващите самоубийството на 26-годишния Иво Шипочки от Самоков, баща му Валери направи разтърсваща изповед, пише „Вяра”.
Според него не е истина, че синът му Иво се е обесил заради раздялата на родителите си. „Нищо вярно няма и в това, че се е обесил заради несподелена любов. Истината е, че сложи край на живота си заради баба си и дядо си”, казва дългогодишния ресторантьор в курорта Боровец и шофьор на бивши кметове в общината.

Той смята, че баба му и дядо му са смазали психически Иво. „Те направиха вмешателство и за да ни разделят със съпругата ми. Така, както разведоха и сина си, който освен всичко друго два пъти лежа и в психиатрия поради тази причина”, допълва Валери Шипочки.

„Шокиран съм. На некролога няма нито моето име, нито на никого от моя род. Погребаха детето ми за минути. Аз самият научих за погребението един час преди траурния акт. Дори не знаех на кой гробищен парк трябва да отида. Целият траурен ритуал на гробищния парк мина за пет минути. Като отидохме с моята сестра, нямаше нито свещи, нито цветя. Кандилото дори не бе запалено”, твърди смазания от мъка родител.

Закон за възрастните хора поискаха пенсионери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342058

Да бъде изработен закон за възрастните хора поискаха български пенсионери в Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, информира "Дарик".
Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество - възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, каза  Димитър Кисимов, Да бъде изработен закон за възрастните хора поискаха български пенсионери в Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, информира "Дарик". Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество - възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, каза  Димитър Кисимов,

Чудотворна икона ще бъде включена в борбата за намаляване на катастрофите на път Е-79

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2390722_chudotvorna_ikona_shte_bude_vkljuchena_v_borbata_za/?ref=rss


Чудотворната икона "Покров Богородичен" от Мелник ще "премине" на 2 октомври по първокласен път Е-79 с молитви на вярващите за спиране на войната и жертвите на пътя, съобщиха от общинската управа в Симитли, цитирани от БТА. Рано сутринта в четвъртък неврокопският митрополит Серафим ще отслужи молебен заедно със свещеници от общини на Неврокопската епархия.

Вярващи от населените места, през които преминава международният път Е-79 - един от най-натоварените пътни участъци в страната,...

Удар от мълния през 1994 г. превърна хирург в композитор

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/udar-ot-mylniia-prez-1994-g.-prevyrna-hirurg-v-kompozitor-6023678

Сикория признава, че не може да бъде наричан автор на творбата, защото "тя му е изпратена от другата страна"

Microsoft прескочи деветката и обяви Windows 10

http://www.investor.bg/softuer/458/a/microsoft-preskochi-devetkata-i-obiavi-windows-10,180972/

Така концернът иска да подчертае сериозния напредък, който е постигнал между Windows 8.1 и новата версия

Възстановеное е движението на ГКПП "Капитан Андреево"

http://www.cross.bg/andreevo-kapitan-avtomobili-1432750.html

/КРОСС/ Движението на ГКПП "Капитан Андреево" е възстановено. Блокираните в пункта около 50 автомобила вече се изтеглят. Натоварен е трафикът за товарни автомобили, съобщава БНР. На българска територия има образувана опашка от 30 ТИР-а. Няма техническа причина на граничния пункт за струпването на тежките автомобили, те са останали от почивните дни, когато движението към Турция е било много натоварено. Трафикът от Турция през граничния пункт "Капитан Андреево" бе блокиран по-рано тази сутрин от активисти на "България без цензура". Политическа демонстрация има и на пункта "Лесово", но там преминаването не е спряно, съобщиха от Гранична полиция.  

К. Крумова: Коалиция ББЦ няма да сработи след изборите

http://frognews.bg/news_77268/

Ако някой има претенции към неправителствената организация "Евромайки", да ги представи в съда. Регистрацията за име на сдружение, фондация или неправителствена организация няма нищо общо със запазването на марка, каквато от ББЦ претендират, че са запазили в Патентното ведомство. Аз нямам никакви искания към марката, каза по TВ 7 Калина Крумова, председател на сдружението "Евромайки".

Още една кола изгоря в Благоевград, подозират, че е запалена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342047

Лек автомобил е опожарен тази нощ в Благоевград, предаде БГНЕС.
Ауди А6, паркирано на ул. Лек автомобил е опожарен тази нощ в Благоевград, предаде БГНЕС. Ауди А6, паркирано на ул. "Братя Миладинови" е изгоряло тази нощ в града. Горящият автомобил е загасен от огнеборците, но купето на на автомобила е унищожено от огъня. Горял е и двигателният отсек. Още не са установени причините. Вероятно обаче става дума за умишлен палеж,

Как живеят в Донецката народна република?

http://www.cross.bg/donbas-horata-chast-1432751.html

/КРОСС/Опълченците са обикновени, но непримирими хора, новата власт започва разследване на масовите гробове, които украинската армия остави след себе си, разказва журналистът Александър Симов в репортажа си за в. "Дума" В неделя, 28 септември, в Донбас мистериозно се бе настанило неочаквано циганско лято. Внезапното слънце обаче не прави пейзажите, които започват от границата на Русия с Донецката народна република, по-приемливи. Хиляди декари слънчогледи са изгорели по нивите. Пътищата носят следите от снарядите. През километър-два се виждат изгорелите шасита на коли, трактори, бойна техника. Встрани край пътя се вижда и един пообгорял танк. Върху него има надпис - "Фашисти дотук!" Първият голям град, през който се минава от границата към Донецк, е Снежное. Някой е боядисал името на града в цветовете на руското знаме. Животът тук след примирието е започнал да се завръща. По къщите се веят знамената на Новорусия (така се наричат териториите на Донецката и Луганската народна република). В центъра на града има пазар. Хората са излезли и оживено говорят. Някои от къщите са обгорени, но ако човек не знае за войната, не би казал, че това е територия на напрежение.По-нататък се минава през няколко села. Там боевете са били по-ожесточени защото си виждат поразени от снаряди къщи, в едното от селищата е било обстрелвано даже гробището. Виждат се полуразрушени надгробни камъни и изровени гробове

Кризата изравни църковните и гражданските бракове

http://www.grreporter.info/Krizata_izravni_crkovnite_i_grazhdanskite_brakove/16181

Впечатляващ ръст (с 85%) е отчетен и при договорите за съжителство на семейни начала, въпреки че в абсолютни цифри те все още не са сред най-предпочитаните варианти за младите двойки

прочети повече

Партията на Татяна Дончева "Движение 21" с конкретни предложения към бизнеса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342048

Бизнесът няма нужда от екстравагантни идеи и общи приказки, а от конкретни мерки, които рязко да дръпнат икономиката нагоре.За да стане това обаче, трябва да ни управляват хора, които знаят как се ръководят екипи и фирми. С тези думи собственици и мениджъри на компании от различни сектори в Пазарджик посрещнаха част от икономическия екип ... Бизнесът няма нужда от екстравагантни идеи и общи приказки, а от конкретни мерки, които рязко да дръпнат икономиката нагоре.За да стане това обаче, трябва да ни управляват хора, които знаят как се ръководят екипи и фирми. С тези думи собственици и мениджъри на компании от различни сектори в Пазарджик посрещнаха част от икономическия екип ...

9% от българите страдат от диабет

http://healthy.actualno.com/9-ot-bylgarite-stradat-ot-diabet-news_52504.html

Девет на сто от българите страдат от диабет, каза в националния пресклуб на БТА д-р Наталия Темелкова, ендокринолог в Александровска болница. По думите й 435 хиляди пациенти с диабет се лекуват с меди...

Новата поредица кино-романи на Борис Акунин

http://books.actualno.com/Novata-poredica-kino-romani-na-Boris-Akunin--news_52515.html

След любимите приключения на Ераст Фандорин и неповторимите истории на сестра Пелагия, неуморният Борис Акунин ни предлага цяла нова поредица – цикъла творби с условно обозначение &bdquo...

Мексиканска телевизия: В България видяха истинско извънземно!

http://cosmos.actualno.com/Meksikanska-televizija-V-Bylgarija-vidjaha-istinsko-izvynzemno-news_52512.html

Мексиканската телевизия Tercer Milenio на журналиста и уфолог Жайме Маусан излъчи материал, посветен на фотографирано преди време извънземно в България!Снимката е направена от студенти, които правели ...

БВП е нараснал с 1,6% на годишна база през второто тримесечие

http://business.actualno.com/BVP-e-narasnal-s-16-na-godishna-baza-prez-vtoroto-trimesechie-news_52506.html

От Националния статистически институт (НСИ) обявиха обобщените икономически и финансови показатели. От тях стана ясно, че през второто тримесечие на годината регистрираме растеж от 1,6% на БВП на годи...

Работодатели и синдикати не щат бюджетна промяна, подготвена от служебния кабинет

http://business.actualno.com/Rabotodateli-i-sindikati-ne-shtat-budjetna-promjana-podgotvena-ot-slujebnija-kabinet--news_52516.html

Работодатели и представители на синдикати, участващи в Националния съвет за тристранно сътрудничество, обявиха официално това, което повтарят от дни - че са против актуализацията на бюджета, подготвян...

БСП: Започнахме пътя към ГКПП Салаш – Ново корито, след като ГЕРБ пропуснаха 3,5 г.

http://www.cross.bg/dimovo-bela-putya-1432749.html

/КРОСС/ "Строителството на пътя към бъдещия ГКПП със Сърбия при Салаш - Ново корито, което бе започнато на 19 юли т.г. от правителството с мандатоносител БСП, продължава и в момента едновременно на три места по трасето." Това съобщиха на пресконференция кандидатите за народни представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ във Видин Филип Попов, Николина Ванчева и Ваня Ставрева, който днес посетиха обекта. Те обясниха, че се рехабилитират 1 км съществуващ път и два моста в с. Салаш, а паралелно с това се извършва и трасирането на изцяло новия 4-километров участък от селото до граничната бразда. „Трите години и половина управление на ГЕРБ бяха пропуснати за отварянето на новия граничен пункт, междуправителствената спогодба, за който бе одобрена от правителството на Станишев през май 2009 г. Със съдействието на Михаил Миков проектът бе размразен през 2013 г. и започна реалното строителство на пътя", каза Филип Попов. Той поясни, че средствата в размер на 3,6 млн. лв. са били осигурени от държавния бюджет по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите". Кандидатите за народни представители припомниха, че днес строителни работи е трябвало да се извършват и на друг значим обект - обхода на град Димово и с. Бела, но на 19 септември т.г. назначеното от служебното правителство ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура" прекрати процедурата за избор на строител

Златото продължи към 9-месечното дъно

http://econ.bg/Новини/Златото-продължи-към-9-месечното-дъно_l.a_i.572118_at.1.html

Цената на златото остана близо до 9-месечното дъно, като поевтиня с 0,3% до 1 204,75 долара. Вчера (30 септември) контрактът поевтиня до 1 204,57...

Пенсионери поискаха закон за възрастните хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342046

Да бъде изработен закон за възрастните хора поискаха български пенсионери в Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, информира Да бъде изработен закон за възрастните хора поискаха български пенсионери в Международния ден на възрастните хора - 1 октомври, информира "Дарик". Най-многобройното и онеправданото съсловие в българското общество - възрастните хора, има нужда от закон, който да защитава правата му, каза  Димитър Кисимов,

Некачествен контрол на БАБХ позволява продажбата на масло с лошо качество

http://www.moreto.net/novini.php?n=265966

Производители на масло си позволяват нарушения, но това се дължи на некачествен контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Това заяви в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров в коментар на резултатите от изследването на Асоциация „Активни потребители”, което разкри, че в няколко марки масло на българския пазар има немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството.

Татяна Дончева изнесе пред студенти лекция "Прокурорът"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342051

Открита лекция “Прокурорът” изнесе вчера лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева пред пълна зала със студенти от юридическите факултети от софийските висши учебни заведения. На срещата тя очерта основните предложения на партията, свързани с промени в съдебната система.“Движение 21” ще настоява за спешна конституционна поправка, чрез ... Открита лекция “Прокурорът” изнесе вчера лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева пред пълна зала със студенти от юридическите факултети от софийските висши учебни заведения. На срещата тя очерта основните предложения на партията, свързани с промени в съдебната система.“Движение 21” ще настоява за спешна конституционна поправка, чрез ...

"Борисов е самобитен, Бареков - мераклия"

http://offnews.bg/news/n_1/n_395935.html

Борисов е самобитен, Бареков - амбициозен или на турски мераклия. Така лидерът на ДПС Лютви Местан определи с по една дума лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ББЦ Николай Бареков в интервю за "Нова телевизия". Телевизията прави тази седмица интервюта с лидерите на партиите с шанс да влязат в парламента и те завършват с блиц, в който те отговарят на няколко еднакви въпроса. Председателят на БСП Михаил Миков беше определен седна дума от Местан като уравновесен, а лидерът на ДСБ Радан Кънев като назидателен. На въпроса с колко пари живее на месец той каза, че семейството му харчи 2000-2500 лв. на месец напоследък, но преди разходите им били по-големи, защото големият му син още следвал медицина, а малкият бил в Американския колеж. Сега големият вече работи като хирург, а малкият следва медицина. Най-често му се налагало да лъже семейството си, защото все отлагал датата, от която ще им обръща повече внимание. Не познавам човек, който да не лъже, уточни партийният лидер. Лютви Местан призна, че не кара кола, защото го вози НСО, но не знаел защо има "сериозна охрана", НСО не му казва. Тази кампания е "тиха", но ако е спазарена, ДПС не участва този пазарлък, така лидерът на ДПС отговори на въпрос вярно ли е заключението на политолога Евгений Дайнов , че нещата са спазарени, когато предизборната кампания е тиха и кротка. Според Местан кампанията е "тиха" заради липсата на нови послания и нови играчи на политическата сцена. Срещата му с президента на Турция Ерджеп Ердоган била цивилизационна и натовска и въобще не ставало въпрос за купуването на гласове. По думите на Местан автобуси от Турция до Кърджали пътуват ежедневно и не са повече преди избори. Лидерът на ДПС смята, че гласовете за партията могат да нараснат с близо 25% до 500 000, благодарение на посланията и отговорната политика, която то води. Той допълни, че очаква разширена подкрепа не само от традиционните избиратели, но и етнически българи, и роми. На въпрос къде е Делян Пеевски и защо не се чуват никакви послания от него Местан отговори: "Пеевски е нейде из Родопите, Пазарджик и Стара Загора, където води две листи. Ще го видите в действие, ако минете през Пазарджик.

Търси се покрив за 119 души

http://www.cross.bg/nekovski-shtetite-kushtite-1432748.html

/КРОСС/Точно 60 дни след потопа, който връхлетя Мизия на 2 август, хората в града още не могат да се отърсят от преживения ад. Съборени са 27 от къщите, същата съдба чака още 57. По последни данни на общината наводнените домове са 593. От 3422 души постоянно население пострадалите са 1195. До момента щетите възлизат на близо 5,5 млн. лв., пише "Преса". По данъчни оценки пораженията по къщите са за около 4 млн лв, а останалата сума е за публичната инфраструктура - пътища, мостове, училища, за изграждането на разрушена подпорна дига. Около 30-40 от останалите без покрив семейства ще бъдат настанени в общински жилища, а другата част от пострадалите - в 30 фургона в района на бившата жп гара. В момента теренът от 4 дка се изравнява, после трябва да бъде застлан с чакъл, да се бетонира и да се прокарат ток и вода. Едва след това може да се поставят и фургоните. „119 души не могат да влязат в къщите си и наистина няма къде да отидат", обясни за „Преса" заместник-кметът на община Мизия Николай Нековски. Два месеца преди зимата техните къщи вече са изравнени със земята или предстои това да бъде направено. „Понеже държавата много дълго време не ни обръща внимание, в сряда ние ще кажем колко дни й даваме да го направи. В противен случай ще преминем към гражданско неподчинение. Може би аз ще съм единственият кмет, който ще застане пред хората", категоричен е Нековски

Училищна екскурзия – ако искаш, но ще си плащаш колкото ти се каже

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2390389_uchilishtna_ekskurziia_ako_iskash_no_shte_si_plashtash/?ref=rss


Екскурзиите не са задължителни, родителите сами избират дали да включат детето или не. С това се изчерпват почти напълно обясненията на всички по веригата, когато стане въпрос за цената, на която учениците ходят на екскурзии. За ангажименти и отговорности не става дума.

Неотдавна родители на деца от столично училище получили изненадваща за тях оферта за училищна екскурзия – срещу 17 лева се предлага ученикът да посети забележителности в центъра на София и да отиде до историческия...

Поскъпването на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката, смята министър Щонов

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2390718_poskupvaneto_na_toka_e_edna_ot_malkite_stupki_za/?ref=rss


Увеличението цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката каза днес по Би Ти Ви министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителтво Васил Щонов. Той добави, че няма да има поскъпване на всеки три месеца, като цената вероятно ще се актуализира веднъж годишно. Крайното решение обаче е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Коментирайки настоящето поскъпване, Щонов каза, че то вероятно ще е 9.8%. ДКЕВР трябваше да...

Янков: С новата цена на тока Борисов иска да рекетира цяла България

http://www.cross.bg/yankov-toka-krasimir-1432746.html

/КРОСС/ "Докато преди Бойко Борисов рекетираше отделни хора и фирми, сега - чрез новата цена на тока, се готви да рекетира цяла България." Това заяви за КРОСС областният председател на БСП-Варна и кандидат за народен представител Красимир Янков, който в последния парламент той оглавяваше Подкомисията за наблюдение на ДКЕВР. "Борисов използва марионетното служебно правителство, назначено от Плевнелиев, за да повиши цената на тока и да гарантира приходите от „зелена" енергия на фирми, близки до ГЕРБ. Нека си спомним кога тези фирми бяха включени в енергийната система на страната - през 2012 г. - в мандата на ГЕРБ. Можете ли да си обясните защо?", попита Красимир Янков. Той е категоричен, че българите ще бъдем принудени да плащаме десетократно по-скъпата зелена компонента в цената на електроенергията, в името на частни интереси, свързани с ГЕРБ. Красимир Янков припомни, че едно от първите неща, с които се зае БСП в изминалия мандат, бе намирането на резерви не само са задържане на цената на електроенергията, но и за двукратното й намаляване, което стана факт. „И тогава бе поискано увеличаване на цената на тока с до 40 %, но ние не се поддадохме, защото интересите на българските граждани и бизнес са по-важни от тези на монополите и производителите на скъпа енергия от Възобновяеми енергийни източници", каза Янков

Бащата на обесилия се самоковец: Смазаха го психически, после го погребаха за 5 минути

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342041

Синът ми Иво Шипочки не се е обесил заради раздялата ни с майка му, твърди неговият баща Валери в разтърсваща изповед пред „Вяра”. „Нищо вярно няма и в това, че се е обесил заради несподелена любов. Истината е, че сложи край на живота си заради баба си и дядо си”, казва дългогодишния ресторантьор в курорта Боровец и шофьор на бивши кметове в Синът ми Иво Шипочки не се е обесил заради раздялата ни с майка му, твърди неговият баща Валери в разтърсваща изповед пред „Вяра”. „Нищо вярно няма и в това, че се е обесил заради несподелена любов. Истината е, че сложи край на живота си заради баба си и дядо си”, казва дългогодишния ресторантьор в курорта Боровец и шофьор на бивши кметове в

Лек автомобил Ауди А6 горя в Благоевград

http://www.vesti.bg/novini/lek-avtomobil-audi-a6-goria-v-blagoevgrad-6023677

Пореден лек автомобил е опожарен тази нощ в Благоевград, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Бареков блокира за часове границата с Турция, полицията само гледа

http://www.mediapool.bg/barekov-blokira-za-chasove-granitsata-s-turtsiya-politsiyata-samo-gleda-news225442.html

Хората на Николай Бареков блокираха за няколко часа в сряда сутринта трите пропусквателни пункта по границата с Турция пред погледа на полицията, която не направи нищо срещу политическата акция на "България без цензура". По-късно в официално съобщение на партията бе съобщено, че блокадата е свалена, но ще бъде подновена в петък. Причината била получена от лидера на ББЦ информация, че ДПС и партия на Касим Дал (част от Реформаторския блок) подготвяли двойно гласуване на българските турци. Очаквала се инвазия от 250 автобуса в неделя рано сутринта. След като пуснели гласовете си в България те щели да се върнат в Турция да гласуват и там. От думите на Николай Бареков пред бТВ стана ясно, че за блокадата имало договорка и с МВР. "Договорката с полицията е, че ще следим потока, туристопотока, съвсем културно сме затворили само едното платно”, каза председателят на ББЦ. В официалните съобщения на партията обаче не се говори за "културна блокада", а за пълно блокиране на пътя и периодично пропускане на влизащи леки коли и ТИР-ове. Партията съобщава как е решила да отворила границата в сряда, но е поставила патрули да преброяват влизащите в България автобуси. "Вдигаме блокадата, за да не пречим на стокообмена между България и Турция. Не искаме да създаваме допълнително напрежение в служителите на МВР, които и без това са притеснени около подготовката на изборите у нас", обясняват от ББЦ. Блокадата ще бъде подновена в 20.00 часа в петък на "Капитан Андреево" и "Лесово", когато се очаквали автобусите. От репортажа на бТВ се видяха ясно и активистите на партия. Сред тях имаше роми, хора в спортни облекла и здрави мъже, които преди да блокират границата са получили тениски, партийни знамена и табелки с лозунги "Не искам Ердоган-Местан да е български султан", "Не искам Турция да решава вместо мен", "България на българите", "Не на турското робство 2014", "Не искам гости да определят съдбата ни" и "Нека да спрем изборния туризъм”. Николай Бареков обяви, че ще се спират "автобусите с туристи", но не успя да обясни по какво ще познават, че хората в тях пристигат специално за изборите. Той обясни още, че имунитетът му на евродепутат помага да се блокира границата и да се свърши едно добро дело като предотврати изборния туризъм. Пред камерата на телевизията застанаха и някои от привържениците на Бареков. Направи впечатление, че някои от тях изпитват сериозни затруднения да говорят членоразделно и да прочетат какво е изписано на плакатите им.

Бареков и хората му блокираха трите гранични пункта с Турция

http://www.mediapool.bg/barekov-i-horata-mu-blokiraha-trite-granichni-punkta-s-turtsiya-news225442.html

Лидерът на ”България без цензура” Николай Бареков и неговите хора блокираха в сряда трите гранични пункта с Турция – ”Капитан Андреево”, ”Малко Търново” и ”Лесово”. В момента преминаването на превозни средства е невъзможно, съобщават от МВР. Хората, които затвориха границата, обявяват, че няма да допускат преминаването на българските турци, които се връщат в България за празника Курбан Байрам, за да не им позволят да гласуват. Те още нямат отговор на въпроса как ще различават изборните туристи от останалите хора. На граничните пунктове има засилено полицейско присъствие, но от МВР не предприемат нищо, за да разгонят незаконната блокада на границата. Пред бТВ Николай Бареков обясни, че имунитетът му на евродепутат помага да се блокира границата и да се свърши едно добро дело като предотврати изборния турзъм. Пред камерата на телевизията застанаха и някои от привържениците на Бареков. Направи впечатление, че някои от тях изпитват сериозни затруднения да говорят членоразделно и да прочетат какво е изписано на плакатите им.

Световен ден на вегетарианството

http://www.cross.bg/vegetariantzi-meso-grypa-1432747.html

/КРОСС/На 1 октомври всяка година се празнува Световния ден на вегетарианството. Празникът е основан от North American Vegetarian Society през 1977г. Денят на последователите на културата на хранене, изключваща животински продукти от менюто, е учреден през 1977 година с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците. "Под храна, в широк смисъл, разбираме всичко онова, което човек възприема чрез ума, сърцето и стомаха си", "Истинският вегетарианец трябва да се храни освен с чиста храна, още и с чисти мисли" - казва Петър Дънов. Когато днес кажем "вегетарианец", повечето хора разбират, че става въпрос за човек, който не яде месо. Вегетарианците не консумират също продукти от животински вътрешности като мас, кожа, бульони от месо и т. н., за опростяване се говори само за месо. Има различни видове вегетарианци според това какви други изисквания имат към храната си, освен тя да изключва месо: Вегетарианци в най-общ смисъл (или "лактоововегетарианци") - те приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето съвременни вегетарианци се причисляват към тази най-широка и най-достъпна група. Към нея обикновено се препоръчва да спадат децата вегетарианци и всички възрастни, които нямат непоносимост или медицински препоръки за ограничаване на яйца или млечни произведения

Кандидат-комисарят по миграцията: България и Румъния трябва да бъдат в Шенген

http://www.cross.bg/shengen-evropeiiskata-komisar-1432744.html

/КРОСС/ "България и Румъния са изпълнили изискванията за Шенген и следва да бъдат приети", заяви кандидатът за комисар по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврампулос в отговор на въпроса на Илияна Йотова - евродепутат от групата на социалистите, дали ще окаже натиск върху Европейския съвет за присъединяването на двете страни. Той увери, че познава проблема, защото двете страни са съседни на Гърция и побърза да уточни, че има ангажимент за скорошното им присъединяване въпреки, че въпросът не попада в конкретните му правомощия. Според Авромопулос Шенген е едно от най-големите постижения на съвременното поколение европейци. Той се обяви за пълна забрана за повторно затваряне на границите и ограничение на свободното предвижване на хората. Категоричното му мнение бе, че тези сили които пречат на Шенген, "слагат прът в колелета на европейската демокрация". За първи път в следващия колегиум на ЕК ще има специален ресор, отговарящ за въпросите на миграцията и вътрешната сигурност. Това бе подчертано нееднократно както в изказванията както на кандидата на Юнкер за този пост, така и в мненията на членовете на парламентарната комисия ЛИБЕ по време на изслушването. Европа е изправена пред нови предизвикателства - бежански потоци, хора, търсещи закрила и убежище, терористични заплахи и т. нар чуждестранни бойци, опасностите от радикализация в световен мащаб. Димитриус Аврамопулос очерта няколко предизвикателства пред бъдещата си работа

Павел Христов: Няма населено място във Варненско, непосетено от кандидати на ГЕРБ

http://web.barometar.net/65285/

До края на предизборната кампания варненските кандидати на ГЕРБ ще обиколят всички населени места в областта. От 160 до момента те са посетили 153, обясни в ефира на Дарик Варна Павел Христов – шести във варненската листа на партията и председател на предизборния щаб. „Ние обикаляме постоянно. Няма да остане място, което да не бъде [...]

Бащата на обесилия се Иво: Баба му и дядо му го смазаха психически

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342033

Синът ми Иво Шипочки не се е обесил заради раздялата ни с майка му, твърди неговият баща Валери в разтърсваща изповед пред „Вяра”. „Нищо вярно няма и в това, че се е обесил заради несподелена любов. Истината е, че сложи край на живота си заради баба си и дядо си”, казва дългогодишния ресторантьор в курорта Боровец и шофьор на бивши кметове в Синът ми Иво Шипочки не се е обесил заради раздялата ни с майка му, твърди неговият баща Валери в разтърсваща изповед пред „Вяра”. „Нищо вярно няма и в това, че се е обесил заради несподелена любов. Истината е, че сложи край на живота си заради баба си и дядо си”, казва дългогодишния ресторантьор в курорта Боровец и шофьор на бивши кметове в

В Каталуния опънаха палатки заради референдума

http://www.bnews.bg/article-117783

Протестиращите в Каталуния обявиха, че отхвърлят решението на Конституционния съд в Мадрид, който спря действието на указа за провеждане на допитването за суверенитета на испанската автономна област на 9 ноември.

Алианс франсез-Варна стартира Международен фотоконкурс на тема "Нашият климат–в извънредно положение"

http://www.moreto.net/novini.php?n=265942

Фондация Алианс франсез стартира 5-то издание на Международен фотоконкурс на тема “Нашият климат – в извънредно положение”, съобщиха организаторите за Moreto.net. Алианс франсез-Варна е оторизиран да проведе I-я етап от конкурса на местно ниво.

Губим 1,2 млрд. евро, ако не ги усвоим за 100 дни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342027

1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, която бе предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова. 1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, която бе предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова.

Образованието и образованите млади българи са истинският фундамент, върху който се крепи държавата

http://www.cross.bg/durzhavata-obrazovanie-ilchev-1432743.html

/КРОСС/Днес се открива новата академична година в СУ " Св. Климент Охридски". Преди официалната церемония в Алма Матер проф. Иван Илчев, ректор на най-старото висше училище, съобщи пред БНР, че новите студенти са около 5000 души. А иначе в СУ се обучават около 25 000, което е около 10 процента от студентите в България. Годината, която отмина, все още се борим да се справим с шока на Симеон Дянков, но излизаме от дупката. А тази година за първи път беше повишено финансирането на някои професионални направления, които държавата смята за критично важни - това са инженерните и педагогическите. Хубавото е, че през тази година успяхме да направим, заедно с МОН и университетите, Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и стратегията за висшето образование. Това са обнадеждаващи стъпки, особено стратегията за висшето образование. Надявам се на благоразумие сред нашите политици. Надявам се, че става все по-ясно, че образованието и образованите млади българи са истинският фундамент, върху който се крепи държавата, коментира проф. Илчев. Ректорът подчерта, че за първи път СУ застава начело на три важни университетски мрежи. Това е Асоциацията на балканските университети, това е Консорциумът "Китай и страните от Централна и Източна Европа" , това е Европейската мрежа от катедри "Жан Моне". Досега поне такъв случай не е имало в историята ни, каза той.  

САЩ възпрепятстват на доставката „Мистрал“

http://www.cross.bg/frantziya-mistral-dostavkata-1432745.html

/КРОСС/ Трябва да бъдат изучени всички варианти, за да не се допуснат доставки от Франция на хеликоптероносачи „Мистрал" на Русия. Това заяви министърът на военноморските сили на ВМС на САЩ Рей Мабус, предаде RT. По-рано това предложение е издигнато от някои американски и европейски законодатели. Във връзка с това Мабус само напомни, че САЩ „решително възразяват срещу тази сделка". Както заяви президентът на Франция Франсоа Оланд след срещата на НАТО в Уелс на 5 септември, Париж ще вземе решение относно доставката на първия „Мистрал" на Русия в края на октомври.    

Имаме 100 дни да усвоим 1,2 млрд. евро или ги губим

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341916

1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, която бе предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова. 1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, която бе предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова.

Щонов: Ще предоговаряме контрактите за изкупуване на скъпа електроенергия

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/shtonov-shte-predogovariame-kontraktite-za-izkupuvane-na-skypa-elektroenergiia,180975/

Икономическото министерство прави анализ кои производители на електроенергия имат печалба "над нормалната", заяви министърът на икономиката

"Лудогорец" пуска в продажба още 200 пакетни билета за Шампионската лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2390716_ludogorec_puska_v_prodajba_oshte_200_paketni_bileta_za/?ref=rss


"Лудогорец" пуска в продажба допълнителни 200 пакетни билета за Шампионската лига. Те ще се продават на касите на националния стадион "Васил Левски" от 10.00 часа, съобщи Би Ти Ви.

Според информацията билетите са за т,нар. "лъвчета" (ъгловите сектори на "Васил Левски"). Цената е 147.25 лева,а пропуските важат за трите домакинства в груповата фаза на надпреварата - срещу "Реал", "Ливърпул" и "Базел".

Уточнението е, че няма да се продават повече от три пакета на човек....

Крумова: Коалиция ББЦ няма да сработи след изборите

http://www.cross.bg/krymova-hora-okazhe-1432741.html

/КРОСС/ "Ако някой има претенции към неправителствената организация "Евромайки", да ги представи в съда. Регистрацията за име на сдружение, фондация или неправителствена организация няма нищо общо със запазването на марка, каквато от "България без цензура" претендират, че са запазили в Патентното ведомство. Аз нямам никакви искания към марката." Това заяви в предаването "Добро утро, България!" по TV7 Калина Крумова, председател на сдружението "Евромайки". Тя призова спорът да не се решава чрез говорене в медиите, тъй като така излизат откровени неистини. "Идеята беше в политиката да бъдат мобилизирани българските жени и майките. Оказа се обаче, че нито в българския парламент, нито в европейските структури това стана. Точно майките, които трябваше да променят социалната система, ги няма", посочи Крумова. "Аз не говоря за избираеми места, а за това - думите да съответстват на действията. Ако кажем нещо, а след това се окаже, че нещата не стоят точно така, означава, че си непоследователен. Предпочитам да ме нарекат политически номад, отколкото много хора да вярват в мен, а да се окаже, че не е така", допълни тя. "Във времето доста хора напуснаха тази коалиция, а дойдоха нови. И аз не искам да съм лош пророк, но смятам, че тази коалиция няма да сработи след изборите. Нямам личен конфликт с Николай Бареков, но нещата в партията се представляват от много други хора", завърши Калина Крумова

Огнян Минчев: ДПС иска да стане втора политическа сила

http://web.barometar.net/65283/

Политологът Огнян Минчем коментира предизборната ситуация в страната в социалните мрежи така: „Емисари на ДПС масово изкупуват циганския вот в страната. С рухването на БСП в поредната катастрофа, вакуумът се запълва от коалиционния им партньор. Досега ДПС се стремеше към ролята на балансьор в позиция на трета политическа сила. Дано греша, но целите на движението [...]

E. Михайлов за Фрог: Побъркващо е! Превратаджии водят листи

http://frognews.bg/news_77225/

Поздразних се от лъжата на Нешка Робева, от това, че с много кротък и милозлив тон тя вече 25 години ръси неистини; злоупотребява с доверието, което е натрупала като спортист, и го използва, за да служи на една лъжлива партия, заяви за Фрогнюз кинорежисьорът Евгений Михайлов.

12 са ранените за денонощие в катастрофи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341888

12 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В страната са станали 11 пътнотранспортни произшествия.
На територията на столицата са станали 141 леки и три тежки пътни инцидента, при които има четирима 12 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 11 пътнотранспортни произшествия. На територията на столицата са станали 141 леки и три тежки пътни инцидента, при които има четирима

12 са ранените при катастрофи през изминалото денонощие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341882

12 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР.
В страната са станали 11 пътнотранспортни произшествия.
На територията на столицата са станали 141 леки и три тежки пътни инцидента, при които има четирима 12 души са ранени при катастрофи през изминалото денонощие, съобщиха от пресцентъра на МВР. В страната са станали 11 пътнотранспортни произшествия. На територията на столицата са станали 141 леки и три тежки пътни инцидента, при които има четирима

Евангелистки църкви са в схема за купуване на гласове, показа разследване на Нова телевизия

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2390713_evangelistki_curkvi_sa_v_shema_za_kupuvane_na_glasove/?ref=rss


Евангелитски църкви са част от схема за купуване на гласове, показа разследване на "Нова телевизия", излъчено тази сутрин. Свързвайки се с един от пасторите - Александър Тодоров от Самоков, репортерът под прикритие, който се представя за представител на нова партия, получава уверение за над 7000 гласа срещу сумата от 50 000 лева. Подкрепата трябва да дойде от посетителите в над 140 евангелитски храма в цялата страна.

Александър Тодоров, известен с прякора си Сашо Хлебаря, е...

Украйна обеща да разследва случая с масовите гробове

http://www.cross.bg/kraii-masovi-ykraiina-1432740.html

/КРОСС/ Всички случаи на масови гробове край Донецк, намерени от опълченците на 23 септември, ще бъдат разследвани веднага след като украинските власти получат достъп до тези места, предаде ИТАР-ТАСС. Това заяви официалният представител на украинското МВнР Евгени Перебийнис. Според него, разследванията трябва да бъдат обективни, прозрачни и безпристрастни. На 23 септември опълченци открили край Донецк няколко масови гроба с тела на мирни жители. Преди да бъдат открити ужасните находки в тези места се разполагали военнослужещи от 25-та въздушна бригада на въоръжените сили на Украйна и бойци от батальона „Айдар".  

Дъжд забавя мача на Григор Димитров в Пекин

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2390709_dujd_zabavia_macha_na_grigor_dimitrov_v_pekin/?ref=rss


Двубоят на Григор Димитров от втория кръг на силния турнир в Китай се бави заради дъжд. Българският тенисист трябва да играе с испанеца Пабло Андухар.

По програма беше предвидено срещата да започне около 9.00 часа българско време. Преди тях на корта обаче трябва да излязат Томаш Бердих и Виктор Троицки, а мачът им още не е стартирал.

Димитров ще се изправи за трети път срещу Андухар, като двамата са си разменили по една победа.

Испанецът спечели на червените...

Ебола достигна и САЩ

http://www.investor.bg/drugi/338/a/ebola-dostigna-i-sasht-,180974/

Досега СЗО е регистрирала над 6500 заразени в Африка, като над 3000 пациенти са починали

ДКЕВР е била подлагана на политически натиск

http://www.mediapool.bg/dkevr-e-bila-podlagana-na-politicheski-natisk-news225441.html

Убеден съм, че преди е имало политически натиск върху ДКЕВР, каза в сряда пред бТВ служебният министър на енергетиката Васил Щонов в деня, в който енергийният регулатор (ДКЕВР) трябва да се произнесе по въпроса с колко да поскъпне електроенергията. "Вижда се сходството на действията, които регулаторът е вземал и част от действията, които са се развивали в държавния сектор "Енергетика". Дефицитите са били ясни и миналата година и въпреки това се взима решение за задържане и дори намаляване на цената на тока", коментира още Щонов. Според него най-вероятното поскъпване на тока  ще бъде с 9.8 процента. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още в понеделник, но не успя да вземе решение и отложи процедурата с един ден. Министърът Щонов не каза дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск върху нея за отлагане на решението й. В същото време той каза, че е сигурен, че в последните години върху ДКЕВР е имало  външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията. Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. ”Проблемите се дължат главно на лошо управление”, каза министърът и даде за пример АЕЦ ”Козлодуй”. По думите  му в началото на 2014 година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи за сравнение с началото на миналата година. От тези пари в Българския енергиен холдинг обаче са влезли едва 11 милиона заради  прекомерно големите разходи на централата. Щонов коментира, че злоупотребите и неефективните разходи през последните 10 години са довели до кризата в енергетиката. ”Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-ата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработване в момента за нередностите по договорите”,  каза министърът. Той добави, че плавното поскъпване на тока не означава, че предстоят увеличения на всеки три месеца. Според него поскъпването е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР и той не би могъл да е категоричен в преценката си. Според Щонов увеличението на цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката.

ДКЕВР е бил подлаган на политически натиск

http://www.mediapool.bg/dkevr-e-bil-podlagan-na-politicheski-natisk-news225441.html

Убеден съм, че преди е имало политически натиск върху ДКЕВР, каза в сряда пред бТВ служебният министър на енергетиката Васил Щонов в деня, в който енергийният регулатор (ДКЕВР) трябва да се произнесе по въпроса с колко да поскъпне електроенергията. "Вижда се сходството на действията, които регулаторът е вземал и част от действията, които са се развивали в държавния сектор "Енергетика". Дефицитите са били ясни и миналата година и въпреки това се взима решение за задържане и дори намаляване на цената на тока", коментира още Щонов. Според него най-вероятното поскъпване на тока  ще бъде с 9.8 процента. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още в понеделник, но не успя да вземе решение и отложи процедурата с един ден. Министърът Щонов не каза дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск върху нея за отлагане на решението й. В същото време той каза, че е сигурен, че в последните години върху ДКЕВР е имало  външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията. Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. ”Проблемите се дължат главно на лошо управление”, каза министърът и даде за пример АЕЦ ”Козлодуй”. По думите  му в началото на 2014 година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи за сравнение с началото на миналата година. От тези пари в Българския енергиен холдинг обаче са влезли едва 11 милиона заради  прекомерно големите разходи на централата. Щонов коментира, че злоупотребите и неефективните разходи през последните 10 години са довели до кризата в енергетиката. ”Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-ата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработване в момента за нередностите по договорите”,  каза министърът. Той добави, че плавното поскъпване на тока не означава, че предстоят увеличения на всеки три месеца. Според него поскъпването е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР и той не би могъл да е категоричен в преценката си. Според Щонов увеличението на цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката.

Токът ще поскъпне най-вероятно с 9.8 процента

http://www.mediapool.bg/tokat-shte-poskapne-nai-veroyatno-s-98-protsenta-news225441.html

Най-вероятното поскъпване на електроенергията ще бъде с 9.8 процента, прогнозира в сряда пред бТВ енергийният министър Васил Щонов в деня, в който енергийният регулатор (ДКЕВР) трябва да се произнесе по въпроса. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още в понеделник, но не успя да вземе решение и отложи процедурата с един ден. Министърът Щонов не каза дали някой се е обаждал в комисията да оказва натиск върху нея за отлагане на решението й. В същото време той каза, че е сигурен, че в последните върху ДКЕВР е имало   външно влияние за задържане и намаляване цената на електроенергията. Според Щонов през последните 10 години е имало сериозно натрупване на проблеми в целия сектор, включително и в държавните предприятия. ”Проблемите се дължат главно на лошо управление”, каза министърът и даде за пример АЕЦ ”Козлодуй”. По думите  му в началото на 2014 година в централата е имало 70 милиона лева повече приходи и почти никакви разходи за сравнение с началото на миналата година. От тези пари в Българския енергиен холдинг обаче са влезли едва 11 милиона заради  прекомерно големите разходи на централата. Щонов коментира, че злоупотребите и неефективните разходи през последните 10 години са довели до кризата в енергетиката. ”Цените на изкупната енергия се определят от сключените договори с американските централи, ВЕИ-ата и заводските централи. Цените са били реални в мига, в който са били сключени. Има възможност да се предоговорят тези цени, въз основа на анализи, които разработване в момента за нередностите по договорите”,  каза министърът. Той добави, че плавното поскъпване на тока не означава, че предстоят увеличения на всеки три месеца. Според него поскъпването е по-скоро годишно, но това е решение на ДКЕВР и той не би могъл да е категоричен в преценката си. Според Щонов увеличението на цената на тока е една от малките стъпки за излизане от кризата в енергетиката.

"Лудогорец" посреща настоящия носител на трофея "Реал" (Мадрид)

http://www.moreto.net/novini.php?n=265951

Лудогорец приема Реал Мадрид в среща от 2-ия кръг на груповата фаза на Шампионската лига в група В. От 21:45 часа на Националния стадион "Васил Левски" българският шампион ще направи всичко по силите си, за да се представи успешно срещу актуалния носител на трофея.

Суровият петрол с лек ръст след снощния срив

http://econ.bg/Новини/Суровият-петрол-с-лек-ръст-след-снощния-срив_l.a_i.572107_at.1.html

Лекият суров петрол West Texas Intermediate се започна да се възстановява след най-големия спад от 22 месеца насам, информира „Блумбърг“. ...

Публикуват списъци с ВЕИ производители, които печелят много от цените си

http://econ.bg/Новини/Публикуват-списъци-с-ВЕИ-производители-които-печелят-много-от-цените-си_l.a_i.572108_at.1.html

Министерството на икономиката и енергетиката ще изкара списъци с фирми на производители на зелена енергия, чиято печалба е много по-голяма от...

Откриха още седем жертви на японския вулкан Онтаке

http://www.cross.bg/ontake-hilyada-zhertvi-1432739.html

/КРОСС/ Спасители откриха още седем жертви на японския вулкан Онтаке. С тях броят на загиналите достигна 43. По-рано беше съобщено, че са открити телата на 36 загинали, като спасителите са успели да свалят от върха само 12 от тях. Четири дни след изригването върхът все още бълва дим. В спасителните операция днес участват хиляда служители на силите за самоотбрана и пожарна безопасност. За първи път от началото на операцията в нея ще се включи и голям хеликоптер, който превози 180 спасители до мястото на бедствието. Въпреки това хиляда войници, полицаи и пожарникари продължават издирването на безследно изчезналите. Според местни медии те са поне двадесет.  

Проституция и дрога вкарват в хазната 160 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=265953

Малко над 160 млн. лв. са доходите на страната ни от проституция, търговия с дрога и други нелегални дейност, съобщи вчера Елка Атанасова от Националния статистически институт. Това на практика означава едва 0,2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Издирва се 44-годишна жена

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/hwl73qfINEA/

Издирва се 44-годишната Анна Кузбор Антонова от Бургас, която през месец май напуска дома си, като заявила на близките си, че отива при свой приятел във Варна. До месец август при ежедневните си телефонни разговори с децата си, Анна Антонова твърдяла, че е във Варна, но на рождения й ден – 12-ти август, близките й не успяват да се свържат с нея и провеждат телефон разговор с приятеля й. Същият заявил, че Антонова не е идвала при него нито през месец май, нито наскоро и въобще няма представа къде се намира. По данни на близките Антонова страда от депресия.

ОДМВР – Бургас, призовава гражданите, разполагащи с някаква информация относно местонахождението на АННА КУЗБОР АНТОНОВА, да се обадят на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР!

 

Чалгаджийките си избелват дупетата! Това е новата мода! Четете, за да впечатлите мутрите си

http://www.zapernik.com/obshtestvo/chalgadjiikite-si-izbelvat-dupetata-tova-e-novata-moda-chetete-za_34637/

Родните фолк знаменитости луднаха по нова мода – избелване на задниците, пише „Телеграф”, като се позовава на плейбои, преспали с някои от певиците.

Някои от най- големите имена в жанра прибегнаха до скъпарската процедура, за да избегнат разлики в цвета на пространството около ануса. Според столичната клюка сред прибегналите до процедурата са Андреа и Камелия, като първата дала пример за анално избелване.

Според плейбоите избелването се разпространява като епидемия не само сред...

Продължава

Намериха още 7 тела по склоновете на вулкана Онтаке, жертвите вече са 43

http://www.bnews.bg/article-117786

Нови седем тела са открити тази сутрин по склоновете на японския вулкан Онтаке, който изригна в събота. Така броят на загиналите вече е 43.

Честит празник на музикалните творци и меломаните!

http://www.cross.bg/myzikata-praznik-ryadkova-1432742.html

/КРОСС/Честит празник на музикалните творци и меломаните! Честит празник на всички, които знаят, че музиката започва там, където свършват думите! Днес празнуваме Международния ден на музиката с много концерти. Международният ден на музиката се отбелязва за първи път през 1974 година по решение на Международния съвет по музика към ЮНЕСКО. През 1980 г. по повод 700-годишнината от рождението на Йоан Кукузел, 1-ви октомври е обявен за празник на българските музиканти и певци. Днес Денят на музиката се отбелязва в над 120 страни и 350 града. Днес Националеният музикален театър тържествено открива сезон 2014-2015 г. с концерт-спектакъла МЕДИТЕРАНЕО. Популярни песни и мелодии от Средиземноморието със специалното участие на тенорът Jivko Jelev и Георгиос Филаделфевс (Гърция)ще звучат от 19.00 ч. Участват още: Добрина Икономова, Валентина Корчакова, Марчо Апостолов, Марио Николов, Стефан Петков, Пеньо Пирозов, Богомил Спиров, Оркестър и балет на Музикален театър Сценарий и режисура - Марио Николов; диригент - Юли Дамянов; сценография - Евгения Раева; хореография - Антоанета Алексиева, Татяна Янева, Светлин Ивелинов; хормайстор - Людмил Горчев; концертмайстор - Ружа Куртева В град Поморие се организират Концерти на хорово студио „Прима", Певческо дружество „Анхиало", Църковен хор „Благовестие" и хор „Тракийка". Организатор на събитието е Община Поморие. От 16

Почина 75-годишен мъж, скочил от терасата на апартамента си

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_5uv5EYOido/

На 01.10.т.г. около 03.51 ч. в Първо Районно управление «Полиция» – Бургас е получено съобщение за инцидент в бл. 16 вх. 2, ет. 3 в ж.к. «Възраждане», при който от терасата на апартамента скочил 75-годишният Р.М. от с. Граматиково, общ. Малко Търново,съобщиха от пресцентъра на полицията. Възрастният мъж е откаран в «Шокова зала» към МБАЛ – Бургас, където около 06.30 ч. починал вследствие множеството политравматични травми и последващ травматичен шок. По данни на близките на Р.М., същият от известно време имал психични проблеми. Работата по случая продължава от служители на Първо Районно управление «Полиция» – Бургас.

Щонов: Имало е натиск върху ДКЕВР, дефицитите са били ясни, но са задържали цената на тока

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341876

Най-вероятно токът ще поскъпне с 9,8%. Това прогнозира пред bTV министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов.
Той обаче направи уговорката, че крайно решение за това е на ДКЕВР. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес. Най-вероятно токът ще поскъпне с 9,8%. Това прогнозира пред bTV министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов. Той обаче направи уговорката, че крайно решение за това е на ДКЕВР. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес.

Търговия с гласове и в храма - 50 хил. лева за 7000 гласа

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/tyrgoviia-s-glasove-i-v-hrama-50-hil.-leva-za-7000-glasa-6023675

Репортерът на Нова ТВ Марин Николов влезе под прикритие в една от най-големите евангелистки църкви у нас и разкри мащабна схема за купуване на гласове

Имаме 100 дни да усвоим 1,2 млрд. евро или ги губим

http://web.barometar.net/65281/

1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, която бе предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова. Оптимистичната [...]

Истинското масло: 82% масленост, 16% вода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341869

Шокиращо изследване на активни потребители показа, че в част от маслата от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки.
„От 15 изследвани търговски марки – 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло. Тези показатели са съдържание на общи мазнини, вода и по-специфичният показател е добавка на немлечни мазнини”, Шокиращо изследване на активни потребители показа, че в част от маслата от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки. „От 15 изследвани търговски марки – 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло. Тези показатели са съдържание на общи мазнини, вода и по-специфичният показател е добавка на немлечни мазнини”,

Тристранката обсъжда актуализацията на бюджета

http://www.cross.bg/byudzheta-predvizhda-leva-1432738.html

/КРОСС/Актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса трябва да бъдат разгледани на заседание на тристранния съвет. Социалните партньори трябваше да заседават още в понеделник, но работодатели и синдикати бяха категорични, че настояват да се спази законовия срок от поне два работни дни, в които да могат да се запознаят с проектозаконите. Актуализацията на бюджета предвижда ръст на дефицита до 4 на сто, което ще ни вкара в процедура по свръхдефицит. Също така се предвижда поемането на нов дълг от 4,5 млрд. лева, както и осигуряване на заем за Фонда за гарантирането на влоговете. Актуализацията на бюджета на Здравната каса пък предвижда още 100 млн. лева за институцията, макар и в последния си работен ден парламентът да й даде 250 млн. лева. Една от задачите на служебното правителство бе да подготви актуализациите на двата документа, макар и те да трябва да бъдат одобрени от редовен парламент. Именно това предизвика остра реакция в редица експерти, които разкритикуваха освен съдържанието на документа и твърде високия, според тях, дефицит, но и ролята на служебния кабинет в този процес.  

„България без цензура“ блокира ГКПП „Капитан Андреево“ с българския флаг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341871

„България без цензура“ блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата са зам. „България без цензура“ блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата са зам.

Щонов: Най-вероятно токът ще поскъпне с 9,8%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341850

Най-вероятно токът ще поскъпне с 9,8%. Това прогнозира пред bTV министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов.
Той обаче направи уговорката, че крайно решение за това е на ДКЕВР. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес. Най-вероятно токът ще поскъпне с 9,8%. Това прогнозира пред bTV министърът на икономиката и енергетиката в служебното правителство Васил Щонов. Той обаче направи уговорката, че крайно решение за това е на ДКЕВР. Регулаторът трябваше да обяви увеличението на тока още вчера, но не успя да вземе решение и го отложи за днес.

„България без цензура“ блокира ГКПП „Капитан Андреево“ с българския флаг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341866

„България без цензура“ блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП „България без цензура“ блокира границата с Турция срещу изборния туризъм. Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата са зам.

Широката коалиция е лош вариант, но ако се стигне до нея, трябва да се стъпи върху конкретни приоритети

http://www.cross.bg/politika-bulgariya-nikolov-1432737.html

/КРОСС/Преди конференцията "Перспективи пред българската външна политика - рискове и предизвикателства" Петър Николов, председател на Института за дясна политика, обясни пред БНР, че липсата на темата в предизборната кампания вероятно се дължи на факта, че скоро отминаха изборите за европейски парламент. Нашата идея при създаването на Института беше да преопредели как ще изглежда управлението на България след изборите. Още тогава сме казали, че единственият начин България да излезе от кризата е да се създаде стабилно правителство и най-добре е това правителство да бъде разположено вдясно от центъра. От тази гледна точка нашата цел е да поставим темелите, които показват какво е дясно, какво е център и какво е ляво. Поканили сме водещи експерти, които да развият тези във всеки един от основните проблеми пред българската външна политика, обясни Николов.  Широка коалиция за мен е лош вариант, но ако се стигне до такова нещо, то трябва да се стъпва върху много сериозно вписване на конкретни приоритети и външната политика е една от сферите, в които десницата е тази, която успява, а левицата е тази, която се е проваляла, коментира възможностите след 5 октомври Петър Николов.  Смятаме, че е възможно да има консенсус. Реализирането на големите проекти на България се случи, след като имаше консенсус

Ужасно! Пробутват ни вода и свинска мас вместо масло

http://frognews.bg/news_77267/

В част от маслата, направени уж от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки, сочи изследване на активни потребители, излъчено по НТВ. От 15 изследвани търговски марки 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло.

Инициатива във Варна напомня за общността на онкоболните

http://www.moreto.net/novini.php?n=265932

По повод Световния месец за борба с рака на гърдата в Морската градина на Варна на 1 октомври от 17:30 часа на сцена "Раковина" се организира инициатива в подкрепа на онкоболните, научи Moreto.net. "С това събитие искаме да напомним отново за нас, които сме преживели кошмара на тежкото онкологично заболяване.

Кражба на строителни материали от складова база в Ахелой

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CZm7m1Yvc2w/

На 30.09.т.г. около 16.45 ч. в Районно управление «Полиция» – Поморие е получено съобщение за кражба на строителни материали, извършена от складова база, разположена на изхода на Ахелой в посока с. Тънково за времето от 18.09.т.г. до 30.09.т.г Констатирано е, че са отнети около 300 употребявани трегери Н 20 и 12 елементи за колона LICO 700х3000 мм. В резултат на полицейските действия е установено, че на около 200 м. източно от базата в постройка, стопанисвана от 46-годишния Г.М. от Ахелой, се намират част от откраднатите строителни материали. Г.М. е задържан за срок от 24 часа. Работата по случая продължава.

БСП: Елате на площад „Свобода“ всички!

http://www.cross.bg/bulgariya-lyava-teatur-1432734.html

/КРОСС/ Дора Янкова, водач на листата на Коалиция „БСП - лява България" и кандидатите за народни представители Емил Хумчев, Валентина Павлова, д-р Мариана Методиева, Светослав Димитров, инж. Венцислав Венков, Слава Пепеланова и Георги Славов канят всички граждани на Смолян в 18 часа тази вечер на площад „Свобода" в стария център. Какво ще правим? Ще се радваме на премиерата на спектакъла „Последният пастир" по пиесата на Николай Хайтов „Кучета" на Родопския драматичен театър. Имаме нужда от театър и сме щастливи, че го възродихме, категорични са от партията. По този начин ще бъде показана волята на БСП за подкрепа на театъра, следвайки докрай каузи, които са справедливи и социални. "С това доказваме, че духовността и нейното запазване е наш приоритет", подчертават от партията. С това „БСП - лява България" официално закрива кампанията си.  

Пламен Манушев: Програмата на ГЕРБ за енергийна ефективност ще разкрие нови работни места

http://web.barometar.net/65279/

Програмата на ПП ГЕРБ за енергийна ефективност предвижда мащабно обновяване на многофамилните жилищни сгради, от което големият печеливш ще бъдат не само домакинствата, но и малките и средни фирми, ангажирани с ремонтните работи. Това коментира пред представители на етажната собственост кандидат-депутатът от ПП ГЕРБ-Варна Пламен Манушев. Заедно с колегите си Красен Кралев и д-р Руслан [...]

"Мнима смърт" - Норвегия изстреля новия Стиг Ларшон

http://books.actualno.com/Mnima-smyrt---Norvegija-izstrelja-novija-Stig-Larshon-news_52498.html

      Той е журналист, но загърбва успешната си кариера заради литературата. Още първият му роман "Мнима смърт" го превръща в международна сензация (превод на 2...

Михаил Миков: Държавата е длъжник на четящите хора

http://education.actualno.com/Mihail-Mikov-Dyrjavata-e-dlyjnik-na-chetjashtite-hora-news_52495.html

Държавата е длъжник на четящите хора. Това призна лидерът на БСП Михаил Миков на среща със студентите, на която се запозна с проблемите им и обеща да помогне с разрешаването им. На нея присъства водач...

Кои са най-красивите дъщери на рокзведи

http://showbusiness.actualno.com/Koi-sa-naj-krasivite-dyshteri-na-rokzvedi---news_52497.html

Знаете ли от кого е вдъхновена любимата ви рокбалада? Може би не е от поредната „бройка“ в леглото на музиканта/певеца. Много звезди са написали някои от най-големите си хитове в ч...

От "Атака" хвърлят яйца по сградата на ДКЕВР

http://politics.actualno.com/Ot-Ataka-hvyrljat-jajca-po-sgradata-na-DKEVR-news_52496.html

Привърженици на "Атака", които по-рано днес преместиха протеста си срещу цената на тока пред ДКЕВР, хвърлят яйца по сградата на енергийния регулатор, предаде БГНЕС. В момента в ДКЕВР се п...

Миков, Паргов и Бойчев обещаха на студентите да помогнат за таксите за магистратури

http://education.actualno.com/Mikov-Pargov-i-Bojchev-obeshtaha-na-studentite-da-pomognat-za-taksite-za-magistraturi-news_52499.html

Лидерът на БСП Михаил Миков и водачът на листата за народни представители в 23-и МИР в София Жельо Бойчев обсъдиха проблемите на студентите на специална среща в столичния хотел "Сюит". На ра...

Порожанов: Няколко са проблемите с бюджета

http://business.actualno.com/Porojanov-Njakolko-sa-problemite-s-budjeta-news_52500.html

Няколко са проблемите с държавния бюджет. На първо място това е при приходната част и нормативната база, тъй като приходите са нереалистично заложени. Това заяви служебният министър на финансите Румен...

Нова и вълнуваща книга от "Индийската поредица" на Жанет 45

http://books.actualno.com/Nova-i-vylnuvashta-kniga-ot-Indijskata-poredica-na-Janet-45-news_52505.html

Направлявана от вещата ръка на Ганеша – мъдрото божество със слонска глава, легендарен писар на епоса „Махабхарата“ и благовещател, премахващ всякакви препятствия, &n...

Проф. Ивайло Дичев: Преференцията е приватизиране на кампанията от определени лица

http://www.cross.bg/dichev-partiya-ivaiilo-1432735.html

/КРОСС/Преференциите изпълняват в момента двусмислена роля. Те подменят мажоритарен избор. Но преференцията не е мажоритарен избор, смята проф. Ивайло Дичев. Пред БНР Дичев обясни: Преференцията е приватизиране на кампанията от определени лица. Обясняват ни, че с това ще се повиши избирателната активност. Или харесваш една партия - с нейната програма, листа, записваш се в нея, или пък гласуваш за друга партия. Ако една партия не може да си подреди листите, тя ще загуби изборите, друга ще спечели и в това няма нищо драматично. Но ние, избирателите, да участваме в първичните им форми на излъчване на кандидати, е абсурдно. Това става с пари на данъкоплатеца, защо ние ще плащаме за това, което партиите не са свършили? Какво ще се случи на тези приватизирани избори? Хората ще предпочетат някакви публично симпатични кандидати. Демокрацията у нас все пак е партиен продукт. Няма как да поправим недоверието към партиите чрез преподреждане на листите - коментира проф. Дичев.   

ООН получи писмо от Чуркин

http://www.cross.bg/rysiya-masovi-ednoznachno-1432736.html

/КРОСС/ Русия насочи вниманието на Съвета за сигурност на ООН върху намерените край Донецк на 23 септември масови гробове. Във връзка със случая постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин представи писмо на световната организация, предаде RT. „В безименни масови гробове са намерени полуразложени трупове в цивилни дрехи. Очевидно е, че тези хора са били зверски измъчвани, за което свидетелстват завързаните на гърбовете им ръце, следите от изстрели в главата и намерени до телата гилзи от пистолет Макаров, някои от телата са обезглавени", се подчертава в писмото на руския дипломат. Два дни преди намирането на тези гробове, дадената местност са напуснали военнослужещи от 25-та въздушна бригада на въоръжените сили на Украйна и бойци от батальона „Айдар". По последна информация телата на жертвите са около 400, от които 160 са на млади мъже и девойки. Наблюдателите от мисията на ООН потвърдиха ужасяващата находка и заявиха, че ще вземат участие в разследването на случая. Напомняме, в понеделник наблюдателите са посетили поредния масов гроб, открит в Донецка област, където преди това се локализирали украински военни формирования. Това се посочва в дневния отчет на мисията на ОССЕ в Украйна. Те са категорични, че киевските власти ще понесат отговорност за избиването на собствения си народ

Очаква се поскъпване и на въглищата

http://www.cross.bg/poskupvane-toka-tasev-1432733.html

/КРОСС/ Какво е състоянието на енергийната ни система и кой е виновен за новото поскъпване на тока, в студиото на "Добро утро, България!" по темата разговаряха бившият енергиен министър Трайчо Трайков и енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според специалистите повишаването на цената е неминуемо, тъй като вече са изчерпани всички други възможности за стабилизиране на сектора. Заради вътрешните задължения в системата е цяло чудо, че тя все още функционира, смятат гостите. Проф. Тасев дори прогнозира, че ще има поскъпване и на въглищата. Политикът Мария Капон, която се включи по телефона, заяви, че след първото увеличение на тока ще има второ и трето. Тя посочи, че така се наказва народът, който и без това е в мизерно положение. Трайков препоръча да се затегнат гайките в енергетиката и да се подобри ефективността на мрежата. Държавата от своя страна пък да подпомогне хората, които имат нужда от помощ.  

ООН получи писмо от Чуркин

http://www.cross.bg/masovi-rysiya-ednoznachno-1432736.html

/КРОСС/ Русия насочи вниманието на Съвета за сигурност на ООН върху намерените край Донецк на 23 септември масови гробове. Във връзка със случая постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин представи писмо на световната организация, предаде RT. „В безименни масови гробове са намерени полуразложени трупове в цивилни дрехи. Очевидно е, че тези хора са били зверски измъчвани, за което свидетелстват завързаните на гърбовете им ръце, следите от изстрели в главата и намерени до телата гилзи от пистолет Макаров, някои от телата са обезглавени", се подчертава в писмото на руския дипломат. Два дни преди намирането на тези гробове, дадената местност са напуснали военнослужещи от 25-та въздушна бригада на въоръжените сили на Украйна и бойци от батальона „Айдар". По последна информация телата на жертвите са 300, от които 160, са на млади мъже и девойки. Наблюдателите от мисията на ООН потвърдиха ужасяващата находка и заявиха, че ще вземат участие в разследването на случая. Напомняме, в понеделник наблюдателите са посетили поредния масов гроб, открит в Донецка област, където преди това се локализирали украински военни формирования. Това се посочва в дневния отчет на мисията на ОССЕ в Украйна. Те са категорични, че киевските власти ще понесат отговорност за избиването на собствения си народ

Посегнаха и на вярата!Попове агитират за партии срещу хилядарки

http://www.zapernik.com/obshtestvo/posegnaha-i-na-vyarata-popove-agitirat-za-partii-sreshtu-hilyadarki_34636/

Скандална търговия с вот се върти в храма, разкрива Нова телевизия. Представяйки се за партиен функционер, репортер влязъл в една от най-големите евангелистки църкви у нас и получил оферта за платена пропаганда. Пастори от цялата страна ни поискаха пари, за да склонят над 7000 вярващи да гласуват за определена партия. Разкрихме схема за търговия с гласове, използвана от реални партии в предизборната надпревара, обясняват репортерите.

Първата среща е с Александър Тодоров, по прякор Сашо...

Продължава

Йенс Столтенберг застава начело на НАТО

http://www.investor.bg/drugi/338/a/iens-stoltenberg-zastava-nachelo-na-nato,180973/

Засега е трудно да се прогнозира дали бившият премиер на Норвегия ще бъде "ястреб" или "гълъб" спрямо Русия

Теди Александрова с интересен герой в новия си клип

http://www.bnews.bg/article-117763

Теди Александрова обеща на своите фенове да ги зарадва с нов видеоклип.

Историкът Тимъти Снайдър: Русия иска да купи парламента на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=265961

Не САЩ, а ЕС е главният враг на Москва. И затова Кремъл се опитва да разедини европейците. Прави го с най-различни средства, включително купувайки цели парламенти - например в България, твърди историкът Тимъти Снайдър, цитиран от “Дойче веле”.

Некачествен контрол на БАБХ позволява продажбата на масло с лошо качество

http://www.cross.bg/maslo-maznini-babh-1432732.html

/КРОСС/ "Производители на масло си позволяват нарушения, но това се дължи на некачествен контрол от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ)." Това заяви в предаването „Тази сутрин" по bTV председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров в коментар на резултатите от изследването на Асоциация „Активни потребители", което разкри, че в няколко марки масло на българския пазар има немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството. Проучването е обхванало 15 от най-популярните на пазара марки масло, като тестът е направен в две независими лаборатории. „Преобладаваха българските масла, имаше две немски и едно полско. Осем продукта бяха с много добро качество", подчерта председателят на Асоциация „Активни потребители" Богомил Николов. „Има злоупотреби, както в маслата, така и в други продукти в млекопреработвателния сектор. Това е така заради недостатъчен контрол от БАБХ. Предприятията сменят имената си и продължават да работят в същите фабрики", коментира Димитър Зоров и прогнозира, че между 30% и 40% от бизнеса в тази сфера работи в сивия сектор. По думите му, цената е първият индикатор, но той не винаги е обективен. „При сиренето определено е обективен

Симпатизанти на "България без цензура" блокираха границата с Турция

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2390698_simpatizanti_na_bulgariia_bez_cenzura_blokiraha/?ref=rss


Трите гранични пункта на границата ни с Турция - "Капитан Андреево", "Малко Търново" и "Лесово" са блокирани, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към момента преминаването на превозни средства е невъзможно.

Блокадата е организирана от партия "България без цензура" на Николай Бареков, като мярка срещу изборния туризъм. "Блокиралите граничните пунктове са обявили, че няма да допускат преминаването на гражданите от Турция, които се връщат в България за празника Курбан Байрам и по този начин...

Поскъпването на тока - най-вече заради американските и ВЕИ централите, директен Щонов

http://news.ibox.bg/news/id_2072509284

Интересното в тази позиция на Васил Щонов е, че тя е общо взето сходна с тази на предшественика му на поста, а именно - Драгомир Стойнев. Според Щонов върху ДКЕВР е имало политически натиск.

Изслушването на проблемния еврокомисар Джонатан Хил ще бъде днес

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/01/2390408_izslushvaneto_na_problemniia_evrokomisar_djonatan_hil/?ref=rss


Изслушванията на новите еврокомисари от Европейския парламент (ЕП) продължават днес, от 9.00 ч. Корина Крету - "Регионална политика" (Румъния), Мариан Тисен - "Заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност" (Белгия), от 13.00 ч. Джонатан Хил – "Финансова стабилност, финансови услуги, капиталови пазарни съюзи" (Великобритания), Вера Журова - "Правосъдие, потребители и равенство на половете" (Чехия) и от 18.00 ч. - Тибор Наврачич - " Образование, култура,проблеми на младежта и...

ООН: Още десетки хиляди сирийци може да станат бежанци

http://www.cross.bg/pomosht-durzhava-islyamska-1432729.html

/КРОСС/ "Още десетки хиляди сирийци може да се окажат принудени да напуснат домовете си, ако джихадистите от "Ислямска държава" продължат да напредват", предупреди заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс. Тя отбеляза, че настъплението на "Ислямска държава" в района на Алепо е накарало над 160 000 души, предимно жени и деца, да избягат през границата в Турция само през последните дни. В разговор при закрити врата след брифинга в Съвета за сигурност руският посланик в ООН Виталий Чуркин е запитал Еймъс какви са последиците за цивилното население от въздушните удари срещу укрепления на "Ислямска държава" в Сирия. Тя отговорила, че няма доказателства атаките да пречат на достъпа до хуманитарна помощ, казаха дипломати, пожелали анонимност. Ожесточените боеве и променящите се фронтове на конфликта правят доставянето на помощи трудно и опасно. Доставките на хуманитарната помощ се блокират и от въоръжените опозиционни групировки, и от правителството, добави Еймъс. Около 11 милиона души в Сирия - половината население - се нуждае от помощ. Вътрешно разселените са около 6,4 души, а още 3 милиона се напуснали страната, предава БНР.  

Лютви Местан очаква все повече роми да признаят политиката на ДПС

http://www.cross.bg/mestan-stranata-lyutvi-1432731.html

/КРОСС/ДПС очаква 500 000 гласа на изборите на 5 октомври 2014 година. Обяснението за очаквания ръст следва да е политическо. От отговорната политика очаквам да дойде този ръст. Не крия - очаквам разширена подкрепа - не само от традиционните избиратели на ДПС, но и от нетрадиционни за ДПС райони, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова телевизия. Местан разчита в неделя все повече роми да признаят политиката на ДПС, защото интеграцията е отговорност на партиите. В този смисъл две от листите на движението - в Ямбол и в Кюстендил - се водят от роми. Ние поставихме проблемите на малцинствените квартали в центъра на политиката ни, тъй като те също трябва да придобият европейски вид, ако искаме България да се превърне в европейска страна, посочи още Местан от бастиона на ДПС - Кърджали.   По думите му въпреки че Движението за права и свободи се отваря към различни избиратели и региони, то продължава да стои „натикано в митологемата на етническа партия, която не стъпва на факти". И този път не чухте призива ми да дойдете в Кърджали и да заснемете автобусите, които идват тук и в неизборно време. Всеки божи ден в Кърджали пристигат от 13 - 14 до 20 автобуса, посочи Местан в отговор на обвиненията за изборен туризъм. В Република Турция живеят не по своя воля няколко стотин български граждани, изселници по неволя, те са прогонени. Така че този пътникопоток е съвсем естествен, допълни лидерът на  ДПС

Изслушването на проблемният еврокомисар Джонатан Хил ще бъде днес

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/01/2390408_izslushvaneto_na_problemniiat_evrokomisar_djonatan_hil/?ref=rss


Изслушванията на новите еврокомисари от Европейския парламент (ЕП) продължават днес, от 9.00 ч. Корина Крету - "Регионална политика" (Румъния), Мариан Тисен - "Заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност" (Белгия), от 13.00 ч. Джонатан Хил – "Финансова стабилност, финансови услуги, капиталови пазарни съюзи" (Великобритания), Вера Журова - "Правосъдие, потребители и равенство на половете" (Чехия) и от 18.00 ч. - Тибор Наврачич - " Образование, култура,проблеми на младежта и...

Мачът на годината: Лудогорец излиза срещу Реал

http://www.bnews.bg/article-117782

Лудогорец посреща Реал Мадрид на стадион "Васил Левски" в среща от втори кръг на груповата фаза на Шампионската лига.

Преглед на печата, сряда, 1 октомври

http://econ.bg/Новини/Преглед-на-печата-сряда-1-октомври_l.a_i.572094_at.1.html

„Монитор“: Европа обяви война на храните ментета Война на храните ментета обявиха земеделските министри от Европейския съюз, които се срещнаха в...

Продават ни вода, свинска мас и неизвестни съставки за истинско масло

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341828

Шокиращо изследване на активни потребители показа, че в част от маслата от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки.
„От 15 изследвани търговски марки – 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло. Тези показатели са съдържание на общи мазнини, вода и по-специфичният показател е добавка на немлечни мазнини”, Шокиращо изследване на активни потребители показа, че в част от маслата от краве мляко на пазара има вода, свинска мас и други странни съставки. „От 15 изследвани търговски марки – 7 не отговарят на възприетите стандарти за масло. Тези показатели са съдържание на общи мазнини, вода и по-специфичният показател е добавка на немлечни мазнини”,

ЕС отлага отмяната на антируските санкции

http://www.cross.bg/zasedanieto-chizhov-rysiya-1432730.html

/КРОСС/ Въпросът за възможна отмяна на антируските санкциите, въведени от страните членки на ЕС се отлага до края на октомври. Това съобщи постоянният представител на Русия при ЕС Владимир Чижов, предаде „Гласът на Русия". Според Чижов, този въпрос по всяка вероятност отново ще бъде повдигнат на заседанието. Той също коментира резултатите от заседанието на Комитета на постоянните представители на страните на ЕС, които обсъждали хода на изпълнението на мирния план за Украйна.    

Цитат на деня: Борисов е самобитен, Бареков - мераклия

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2390695_citat_na_denia_borisov_e_samobiten_barekov_-_merakliia/?ref=rss


Бойко Борисов е труден за побиране в една дума, но бих казал - самобитен. Михаил Миков беше урвановесен и отговорен председател на парламента, не го познавам, като политически лидер. Бареков е амбициозен, на турски бих казъл - мераклия
Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира по "Нова телевизия" опонентите си в предизборната кампания.

В отговор на въпросите от своеобразния лексикон на телевизията, които се задават на всички лидери на основни партии, Местан каза още, че не кара...

Преглед на варненския печат - 1 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=265941

От днес Варна е куклена сцена, е водеща тема в днешния брой на варненския вестник „Черно море”. С уличен театър „Кукли и клоуни“ от 10 ч. на студенти на проф. Жени Пашова от НАТФИЗ днес Варна се превръща в куклена сцена. В 10,30 ч.

Ангел Славчев: Бареков втвърдява електората на ДПС с блокирането на границата

http://www.cross.bg/barekov-elektorata-slavchev-1432728.html

/КРОСС/ „Нека приемем диагнозата на Бареков на сериозно. Той претопля стара манджа и я представя като свеж черен хайвер. Той се превърна в сервитьор сам за себе си. Блокирането на границата е стара и ненужна процедура. В Турция има 136 секции, където хората могат да гласуват. За какво ще идват чак до тук?" Това попита в сутрешния блок на бТВ журналистът Соня Колкутлиева. „Идеята на ББЦ в началото бе коренно различна, но Бареков стана слуга на мафията, срещу която уж се бореше. Той предизвиква привържениците на ДПС и по този начин ги сплотява. Той ги кара да се чувстват застрашени и така те се активизират. Задкулисието в ББЦ обаче е ДПС. В момента се събират хората в ДПС и втвърдяват електората на Движението." Това заяви от своя страна Ангел Славчев, който бе част от ББЦ и дясна ръка на лидера на партията. „Бареков е класически двуличник. Той яхва вълната на недоволството срещу ДПС и така смята, че печели дивидентите, които преди това печелеше "Атака". Той си прави собствения маркетинг, защото е отлъчен от всички. Дори Пеевски и ДПС не се интересуват вече. Те са му като родители, които са се отказали от него", категорична бе Колкутлиева. Славчев добави и подчерта, че Бареков е уникален манипулатор, който втвърдява електората на ДПС.  

Фотогалерия: Христиания - кварталът, в който законите на ЕС не важат

http://www.dnevnik.bg/na_put/2014/10/01/2389018_fotogaleriia_hristianiia_-_kvartalut_v_koito_zakonite/?ref=rss


Кристиания е една от държавите в Европейския съюз, за съществуването на която брюкселската админинстрация  нехае. Но и жителите на Кристиания нехаят за администрацията. Те са хипита и в началото на 70-те години са завладели част от един от островите на датската столица Копенхаген и са си извоювали правото да пренебрегват писаните закони.

След като датската армията напуска старите си казарми в средата на 70-те и преди властите да успеят да "усвоят" апетитния терен, там се нанасят...

Дарихме на Ирак оръжие за 6 млн. лв

http://frognews.bg/news_77265/

Дарение от 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 млн. боеприпаси на обща стойност 5 960 000 лева направи България на Ирак, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Янки разстреля с пистолет дрона на съседа си

http://www.vesti.bg/novini/ianki-razstrelia-s-pistolet-drona-na-syseda-si-6023674

Мъж от Ню Джърси беше арестуван, след като свали с изстрели от пистолета си безпилотния хеликоптер на свой съсед, предаде Си Би Ес.

Проблеми мъчат потребителите на Gmail

http://sciencelogy.actualno.com/Problemi-mychat-potrebitelite-na-Gmail-news_52490.html

Потребителите на Gmail изпитват проблеми при работа с пощата през последните няколко дни. Това става ясно от eдна страна от източници на Actualno.com, които споделят, че са се опитали да изпратят и/ил...

Съдът разреши на Октай да напуска дома си за изборите

http://society.actualno.com/Sydyt-razreshi-na-Oktaj-da-napuska-doma-si-za-izborite-news_52493.html

Софийският апелативен съд ще обяви решението си по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - Октай Енимехмедов в срок. Срокът е едномесечен и е препоръчителен, предаде БГ...

Вече 48 са жертвите на японския вулкан Онтеке

http://asia.actualno.com/Veche-48-sa-jertvite-na-japonskija-vulkan-Onteke-news_52494.html

В подножието на японския вулкан Онтаке бяха открити 12 нови тела, с което броят на жертвите вече е 48 и с голяма вероятност да продължи да расте, предадоха световните агенции. Спасителните операции...

Горят кабелите на тролеите на пл. "Руски паметник" (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341836

Горят кабелите на тролеите на пл. "Руски паметник". Това се вижда от снимките, които изпрати за "Труд онлайн" нашият читател Тодор Сотиров.
Очаквайте Горят кабелите на тролеите на пл. "Руски паметник". Това се вижда от снимките, които изпрати за "Труд онлайн" нашият читател Тодор Сотиров. Очаквайте

Горят кабелите на тролеите на пл. "Руски паметник" (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4341829

Горят кабелите на тролеите на пл. Горят кабелите на тролеите на пл. "Руски паметник". Това се вижда от снимките, които изпрати за "24 часа онлайн" нашият читател Тодор Сотиров. Очаквайте

Министерският съвет официално: Усвояваме 1,2 млрд. евро за 100 дни или ги губим

http://pik.bg/министерският-съвет-официално-усвояваме-12-млрд-евро-за-100-дни-или-ги-губим-news231989.html

Министерският съвет официално: Усвояваме 1,2 млрд. евро за 100 дни или ги губим

1 милиард и 209 милиона евро трябва да усвои България за по-малко от 100 дни от еврофондовете, за да не бъдат загубени. Това показва справка за изпълнението на оперативните програми и програмите за развитие на селските райони, предоставена на БГНЕС от кабинета на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Илияна Цанова.

Оптимистичната прогноза на Управляващите органи на европейските програми сочи, че загубите за България на 31 декември тази година ще възлизат на 190 359 069 евро или близо 400 млн.лв. Най-сериозни се очакват да бъдат загубите по временно замразената от Европейската комисия Оперативна програма "Околна среда" – почти 82 млн.евро. Още 80 млн. евро България ще загуби по програмите за развитие на селските райони.

По Оперативна програма "Регионално развитие", по която Брюксел спря плащанията по две от осите - за "Туризъм" и за "Градско развитие", се очакват загуби от 18 млн.евро. Почти 3 млн.евро ще са загубите и по Оперативна програма "Техническа помощ". Управляващият орган на Оперативна програма "Административен капацитет" твърди, че няма риск от загуба на средства. По прогнози на ЕК, обаче, по ОПАК ще се загубят 7 млн.евро. Загуби по същите оперативни програми (без ОП "Регионално развитие") имаше и към 31 декември 2013 г., но техния размер бе значително по-малък. За миналата година България не успя да усвои 62 млн.евро.

Предизвикателството страната ни да успее да усвои над 1,2 млрд.евро през оставащите три месеца до края на годината е много сериозно. Почти сигурно е, че загубите ще бъдат значително по-големи от прогнозираните към 25 септември 2014г. За това говорят и данните за обема на сертифицираните разходи в изминалия месец и половина. От началото на мандата на служебното правителство 6 август до 25 септември по еврофондовете са сертифицирани разходи в размер на 1,11%, което в абсолютна стойност възлиза на 103 846 092 евро. Това се дължи и на факта, че по програми с най-голям бюджет - "Транспорт", "Околна среда", "Регионално развитие" не са сертифицирани никакви разходи. По Програмата за развитие на селските райони също няма сертифицирани разходи, заради продължаващата липса на избор на сертифициращ орган. 5% ръст на сертифицирани разходи бележи Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която е с най-добро темпо на изпълнение още от миналата година.

Вчера икономическият вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, потвърди, че Европейската комисия няма да възстанови до края на годината плащанията по спряната изцяло ОПОС и частично ОПРР. Така Захариева призна, че служебното правителство няма да изпълни един от приоритетите си, заявени при обявяването му от президента Росен Плевнелиев, а именно: възстановяване на плащанията от ЕК по европейските фондове, спрени в мандата на кабинета "Орешарски", заради допуснати нарушения по обществени поръчки при управлението на правителството на Бойко Борисов. Комисията не възстановява плащанията независимо, че служебното правителство се съгласи върху програмата за екология да бъде наложена плоска финансова корекция в размер на 9,5%. Според Илияна Цанова това не означава, че страната ни ще загуби тези пари.

Още преди седмица стана ясно, че поради изчерпване на бюджета, ЕК спира да приема сертификати за плащания в средата или най-късно в края на октомври месец. Брюксел ще възстанови плащанията по фондовете на страните-членки в началото на 2015 г. Въпреки, че служебното правителство е било наясно с тази бюджетна процедура, в началото на септември, то взе решение да стартира плащания по ОПОС и ОПРР с пари от държавния бюджет. За целта бяха отпуснати допълнително 750 млн.лева. Три седмици по-късно, това решение на кабинета "Близнашки", бе посочено като един от мотивите за необходимостта от актуализация на бюджета и тегленето на нов заем. 

Местан: Разходите ми са около 2000-2500 лева на месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4341833

Продължаваме да получаваме доверието на огромна част от българското общество, представено от малцинствата, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова тв.
Относно информацията, че всички билети от Турция за изчерпани, Местан отговори: "Автобуси пристигат в Кърджали и в неизборно време, всеки божи ден пристигат от 13-14, до 20 автобуса. Продължаваме да получаваме доверието на огромна част от българското общество, представено от малцинствата, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Нова тв. Относно информацията, че всички билети от Турция за изчерпани, Местан отговори: "Автобуси пристигат в Кърджали и в неизборно време, всеки божи ден пристигат от 13-14, до 20 автобуса.

Община Варна подарява концерт и театрална постановка за хората от третата възраст

http://www.moreto.net/novini.php?n=265931

Община Варна организира безплатен концерт по повод Международния ден на възрастните хора – 1-ви октомври. Представителите на третата възраст ще имат възможност да се порадват на музикалните и танцови изпълнения на възпитаниците на Общинския детски комплекс, които ще изнесат представлението си от 18.

Бареков успя да блокира границата с Турция

http://offnews.bg/news/n_1/n_395917.html

Трите гранични пункта по границата ни с Турция „Капитан Андреево”, „Малко Търново” и „Лесово” са блокирани и в момента преминаването на превозни средства е невъзможно. Това съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от "Фокус". На граничните пунктове има засилено полицейско присъствие. Границата е блокирана от лидера на "България без цензура" Николай Бареков и симпатизанти на партията му. До момента няма ескалация на напрежението, уточниха оттам. Министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов трябва да вземе еднолично решение за сваляне на блокадата, защото въпросът е политически, казали от министерството на bTV. Повечето от хората, които са блокирали границата са кандидат-депутати и имат имунитет. "Точно в 8 часа лидерът Николай Бареков застана начело на барикадата, повеждайки стотици членове и водачи на листи на ББЦ. Стотиците протестиращи спряха движението на ГКПП "Капитан Андреево", носейки на ръце огромен български трибагреник. На браздата са зам.-председателят на ББЦ Росен Петров, водачът на листата за Пловдив област Мартин Иванов, Тезджан Наимова, Дяко Дяков, Мария Календерска , водачът на листата за Хасково Борислав Иглев и други", съобщиха от ББЦ. Оттам уточниха, че блокадата е протест срещу вноса на гласоподаватели от Турция, които се очакват да влеят над 150 000 гласа за ДПС и партията на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. 

Григор Димитров беше определен за най-голямата знаменитост в България

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2390690_grigor_dimitrov_beshe_opredelen_za_nai-goliamata/?ref=rss


Тенисистът Григор Димитров беше определен за най-голямата знаменитост в България в класация на "Форбс". От българската редакция на списанието подредиха 70-те най-забележителни личности в страната.

При съставянето на класацията се вземат предвид успехите им в областта, в която се развиват, обясниха организаторите. Важна е и тяхната медийна популярност и присъствието им в социалните мрежи.

Димитров постигна огромен скок в световната ранглиста през годината, като влезе в...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване