Извънредно, часове преди мача! В Лудогорец се изпокараха заради Кристиано Роналдо!

http://www.zapernik.com/sport/izvunredno-chasove-predi-macha-v-ludogorec-se-izpokaraha-zaradi-kristiano_34656/

Напрежение възникна в лагера на Лудогорец преди очаквания с огромен интерес мач срещу Реал (Мадрид). Срещата от Група "B" на Шампионската лига е от 21:45 часа тази вечер на "Васил Левски", а БЛИЦ разбра, че футболисти на "орлите" са стигнали до конфликт заради... Кристиано Роналдо.

Играчи спорели кой да вземе фланелката на португалеца след мача тази вечер. Не е тайна, че в Лудогорец има няколко играчи, които са върли фенове на Реал (Мадрид) и най-вече на Роналдо. Защитникът Георги...

Продължава

Служител на НАП-Перник е оцелелия участник в катастрофата с каруца, при която загинаха две жени

http://www.zapernik.com/krimi/slujitel-na-nap-pernik-e-oceleliya-uchastnik-v-katastrofata-s-karuca_34655/

Един от участниците в кървавата катастрофа с каруца на път Е-79, в която изгоряха две жени, е служител на НАП-Перник.

Припомняме,че преди ден две леки коли се удариха челно заради каруца. Две жени загинаха.

Трагедията се случва на 2 км след Симитли по посока Кресненско дефиле.

Единият автомобил е изгорял напълно, след като се е взривил в 20.05 часа. Жената, която го е управлявала, е загинала и нейното тяло е изгоряло. В другата катастрофирала кола имало затисната жена....

Продължава

Депозит Привилегия с 1% бонус

http://www.cross.bg/bank-privilegiya-sredstva-1432844.html

/КРОСС/ Привилегията да си клиент на Ти Би Ай Банк- това е мотото на новата промоция, с която банката предлага на своите клиенти бонус от 1% върху стандартните лихвени проценти по депозити Привилегия. Предложението е валидно за 6 и 12 месечен срок на договора.Депозитът позволява свободно довнасяне на средства и е с атрактивни лихви, както за спестяванията в лева, така и в евро. С промоционалната надбавка нивата достигат 4.25% на годишна база. Ти Би Ай Банк няма изискване за минимална сума за откриване. Лихвата се изплаща при закриване или при изтичане срока на договора. Привилегия е предназначен за физически лица, а офертата е валидна до 30 ноември 2014 г. включително.Депозит Привилегия може да бъде отрит във всеки офис на Ти Би Ай Банк в страната, където Вашият Личен банкер ще Ви обслужва и съветва как да управлявате парите си. Повече информация клиентите могат да получат, като посетят най-близкия клон на банката или на www.tbibank.bg.Паричните средства, както и начислените лихви по тях в Ти Би Ай Банк, включително по промоционални депозити, са гарантирани, съгласно Закона за гарантиране на влоговете в банките.Наскоро БAKP - Агенция за Кредитен Рейтинг присъди на Ти Би Ай Банк сертификат с дългосрочен рейтинг на финансова сила „ВВ" със „стабилна" перспектива и краткосрочен такъв „В"

Жена в неизвестност, казала, че отива при приятел във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=266041

ОДМВР - Бургас издирва 44 годишната Анна Кузбор Антонова от Бургас, която през месец май напуска дома си, като заявила на близките си, че отива при свой приятел във Варна, съобщиха от полицията за Moreto.net. До месец август при ежедневните си телефонни разговори с децата си, Анна Антонова твърдяла, че е във Варна, но на рождения й ден – 12-ти август, близките й не успяват да се свържат с нея и провеждат телефон разговор с приятеля й.

Облачно, без валежи ще бъде утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=266007

През нощта над много райони ще е ясно. От изток ще започне заоблачаване, което през деня ще обхване цялата страна. Почти без валежи. Утре ще духа умерен вятър от изток-североизток и с него ще започне да прониква студен въздух. Минималните температури ще са предимно между 6° и 11°, максимални - между 18° и 23°.

Глобиха Местан заради агитацията на турски

http://www.bnews.bg/article-117851

Централната избирателна комисия написа акт на лидера на ДПС Лютви Местан заради нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на турски език.

Даниел Митов предлага криминализиране на участието на български граждани в "Ислямска държава"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391032_daniel_mitov_predlaga_kriminalizirane_na_uchastieto_na/?ref=rss


Министърът на външните работи Даниел Митов предлага иницииране на законодателство, което да криминализира участието на български граждани в редиците на екстремистката групировка "Ислямска държава".

"Предвид събитията в Близкия изток "Ислямска държава" е огромна заплаха за нашата национална сигурност и за сигурността на партньорите ни в ЕС и в трансатлантическата общност", каза Митов при откриването на форума "Перспективи пред българската външна политика: рискове и...

Ердоган: Турция ще продължи да настоява за промяната на властта в Сирия

http://www.cross.bg/tyrtziya-erdogan-siriya-1432843.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че за Турция си остава важна темата за промяната на властта в Сирия, съобщи „Ройтерс". По думите на Ердоган, въпреки готовността на турските власти да се бият с "Ислямската държава," Турция ще продължи да настоява за оставка на настоящата сирийска администрация. Президентът заяви, че турските власти ще продължат да поощряват в Сирия да се установи "конституционна, парламентарна система на управление, която ще вземе под внимание мнението на всички граждани". В допълнение, Ердоган посочи, че сирийските бежанци, които в момента са в Турция, трябва да се завърнат по домовете си. Към момента на територията на Турция има 1,5 милиона сирийци.    

ЦИК предупреди студентите да не си правят селфи с бюлетината

http://offnews.bg/news/n_1/n_396249.html

Говорителите на Централната избирателна комисия (ЦИК) предупредиха младите избиратели, че селфита в стаичката за гласуване са забранени и ще доведат до анулиране на вота им. Говорителите Александър Андреев и Камелия Нейкова бяха на разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София.  „Една тенденция, която в последно време се появи, а именно селфито. В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника, телефони, и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени”, обяви пред младежите Андреев. Не става въпрос за масова практика на предишни избори, а за мода сред младите и превенция, обясни за OFFNews Андреев. На въпрос как секционните избирателни комисии могат да хванат хора, които си правят селфита или снимат само бюлетината той отговори "Ако ги хванат". Александър Андреев не можа по памет да каже имало ли е и колко случая на анулирани бюлетини заради заснемане на изборите за Европейски парламент на 25 май тази година.

Отпуснаха 3,2 млрд. лири на военноморските сили на Великобритания

http://europe.actualno.com/Otpusnaha-32-mlrd-liri-na-voennomorskite-sili-na-Velikobritanija-news_52606.html

Британското правителство отпусна 3,2 милиарда лири (5,18 млрд. долара) за нуждите на военноморските сили (ВМС) на кралството. Информацията предаде ТАСС, като се позова на BBC. По данни на британската...

Българин избяга от полицейски участък в Промахон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342772

Българин е успял да избяга от полицейския участък на Промахон, където е бил отведен, за да бъде установено дали е валидна издадената срещу него заповед за задържане.
Инцидентът е станал през нощта, когато нашенецът се опитал да премине проверката на паспортите на границата и се установило, че има издадено съдебно решение, пише "Български новини". Българин е успял да избяга от полицейския участък на Промахон, където е бил отведен, за да бъде установено дали е валидна издадената срещу него заповед за задържане. Инцидентът е станал през нощта, когато нашенецът се опитал да премине проверката на паспортите на границата и се установило, че има издадено съдебно решение, пише "Български новини".

Отложиха мача на Гришо

http://www.cross.bg/pablo-andyhar-nomer-1432842.html

/КРОСС/ Дъжд отложи мача на Григор Димитров с испанеца Пабло Андухар. Срещата трябваше да се изиграе днес, но бе отложена за четвъртък заради непрестанния дъжд, който се излива над Пекин. Така двубоят Григор Димитров - Пабло Андухар ще се играе утре, като попадна под номер 2 в програмата на корт "Moon" и трябва да започне около 09:00 - 09:30 ч.б.в.Григор е поставен под номер 5 в основната схема на турнира и вече си осигури 45 точки за световната ранглиста и чек за 31 740 долара от наградния фонд, а при нов успех ще удвои заработеното.Това ще бъде трети мач на ATP ниво и общо четвърти в съперничеството между Григор Димитров и Пабло Андухар. До момента Гришо води с 2:1 победи. Първият им двубой беше за титлата на Чалъндж турнира в Женева през 2010, спечелен от хасковлията с 2:1 сета.Ако запише втора победа в Китай, то на четвъртфиналите българинът ще срещне защитаващия титлата си номер 1 в света Новак Джокович.    

Лудогорец- Реал или с прашката на Давид срещу Голиат

http://frognews.bg/news_77305/

Помните ли библейския разказ за Давид и Голиат.Всички казват, че не могат да се мерят двата отбора нито по опит и история, нито с бюджет и име. Едните са " кралете" на Испания, другите са "орлите на Лудогорието".В единия отбор е Роналдо, в другия Марселиньо. И мачът сякаш е предрешен. Но знае ли човек. Помните ли какво направи козарчето Давид с простата си прашка. Топка е.

Инцидент в частен завод край с. Горни Лом

http://press.mvr.bg/NEWS/news141001_06.htm

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и директорът на ГДПБЗН Николай Николов пътуват към мястото на инцидента

Варненски пенсионер заплашва с гладна стачка заради 1037 лв. данък

http://www.moreto.net/novini.php?n=265998

70-годишен пенсионер от Варна обяви, че е готов да започне гладна стачка пред сградата на общината заради данък в размер на 1036, 99 лв, който по негови думи му е взет, без да го дължи. В сигнал до редакцията на вестник "Народно дело" Сашо Маринов разказа, че през 2011-а за имота му на ул.

Студентите по англицистика в Алма матер вече имат нова интерактивна зала

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/01/2391017_studentite_po_anglicistika_v_alma_mater_veche_imat/?ref=rss


Аудитория 243 в Софийския университет "Св. Климент Охридски" е изцяло обновена и с възможности за интерактивно обучение. В първия академичен ден залата, която се намира в сградата на Ректората, беше открита на официална церемония в присъствието на преподавателите и студенти от катедра "Англицистика и американистика".

Стойността на двугодишния проект е 227 585 лева, а средствата са осигурени от Фондация "Америка за България". Залата е оборудвана с видеоконферентна и мултимедийна...

Българин избяга от полицейски участък на ГКПП Кулата-Промахон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342746

Българин е успял да избяга от полицейския участък на Промахон, където е бил отведен, за да бъде установено дали е валидна издадената срещу него заповед за задържане.
Инцидентът е станал през нощта, когато нашенецът се опитал да премине проверката на паспортите на границата и се установило, че има издадено съдебно решение, пише Българин е успял да избяга от полицейския участък на Промахон, където е бил отведен, за да бъде установено дали е валидна издадената срещу него заповед за задържане. Инцидентът е станал през нощта, когато нашенецът се опитал да премине проверката на паспортите на границата и се установило, че има издадено съдебно решение, пише "Български новини".

Шок! Прокуратурата иска личните данни на 500 000 клиенти на КТБ

http://frognews.bg/news_77304/

Личните данни на 500 000 клиенти на Корпоративна търговска банка почват да се описват в списъци от квесторите в банката. Те предприемат това масово осветяване на трите имена, ЕГН, адреси и договори на вложителите по разпореждане на прокуратурата. Това научи Фрог нюз от източници в магистратурата.

EK: България не спазва правото на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/01/2391020_ek_bulgariia_ne_spazva_pravoto_na_es/?ref=rss


България е в средата на класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за неспазване на правото на Европейския съюз (ЕС). Това сочат данни, представени днес от Европейската Комисия.

Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г. са били открити общо 42 наказателни процедури, като по-съществената част от тях са свързани с неправилно приложение на правото на ЕС. Отчита се, че нашата страна наред с Белгия, Естония, Румъния, Великобритания, Кипър, Полша и...

Работодатели и синдикати подкрепиха отпускането на още 100 млн. лв. на НЗОК

http://www.mediapool.bg/rabotodateli-i-sindikati-podkrepiha-otpuskaneto-na-oshte-100-mln-lv-na-nzok-news225472.html

Работодатели и синдикати подкрепиха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) с още 100 млн. лв., предложена от служебния кабинет. Средствата ще отидат в четири направления - за здравноосигурителни плащания на болници и за медицинска помощ (50 млн. лв.), за онкологична терапия (15 млн. лв.), за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ (10 млн. лв.) и за лекарства за домашно лечение и диетични храни (25 млн. лв.). Управлението на Здравната каса не иска просто така пари, за да си "завърже" бюджета до края на годината, а е мислило в посока опит за компенсация на този недостиг, каза министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Управителят на НЗОК Румяна Тодорова заяви, че според настоящата нормативна база Здравната каса не може да си позволи да не плати извършена дейност, независимо дали тя е била качествено извършена или не. Ако допълнителните 100 млн. лв. бъдат одобрени от новото Народно събрание, това ще е второ наливане на средства в Здравната каса, която през август вече получи 225 млн. лв. над предвидения лимит. Тогава НЗОК поиска допълнителни 328 млн. лв., като предупреди, че ако парите не бъдат отпуснати, болници ще спрат да работят от есента. Наливането на нови средства в бездънната Здравна каса става на фона на неизпълнението на правителственото постановление от началото на годината (ПМС 25/2014). В него се предвиждаха мерки по отношение на цените на лекарствата, медицинските стандарти и финансовия контрол. Общо бяха заложени 20 мерки за изпълнение, които трябваше да доведат до намаляване на разходите в здравната система. За пореден път обаче те останаха само едни добри пожелания на фона на растящите искания за още средства от НЗОК. Проблемът с липсата на реформи в здравеопазването беше отбелязан от бизнеса и синдикатите. Те посочиха, че разходите за здраве са нараснали двойно за последните 5 години, като в същото време качеството на услугата остава на същото ниво.

НОИ почерпи за празника им пенсионерите с бисквитки

http://www.bnews.bg/article-117844

За празника на пенсионера повечето възрастни хора отидоха в Националния осигурителен институт, където се почерпиха със сокчета и бисквитки.

Около една трета от парите за изборите в чужбина ще са за командировки

http://www.mediapool.bg/okolo-edna-treta-ot-parite-za-izborite-v-chuzhbina-shte-sa-za-komandirovki-news225471.html

Около една трета от средствата за изборите зад граница ще отидат за покриване на разходите за командировките на членовете на секционните комисии. Това стана ясно на брифинг във МВнР за организирането на вота в чужбина. Първоначално определената сума за вота зад граница бе 1 200 000, но изчисленията към момента показват, че ще са необходими около 1 876 861 лева. Общият брой на членовете на секционни избирателни комисии /СИК/ зад граница е 2140 души - по петима членове в 428 секции, съобщи директорът на дирекция "Правна" в МВнР Красимир Божанов. От тях приблизително около 600 са излъчени от политическите партии. Останалите 1540 са попълнени по предложение на МВнР и на ръководителите на дипломатическите мисии. Около 570 души са служители на МВнР, на задграничните ни представителства и на други ведомства, които този път бяха включени в съставите на СИК и ще бъдат командировани от София, посочи Божанов. Около 970 са представителите на българската общност. Използвали сме най-икономичните възможни варианти – например много голяма част от секциите в Холандия са попълнени от наши колеги в Постоянното ни представителство към ЕС в Брюксел, каза Красимир Божанов. Секциите в чужбина са се увеличили с 88% спрямо изборите през 2013 година. Броят на избирателните секции зад граница за предстоящия парламентарен вот е 426, като 31.92 на сто от тях са в Турция, 9.62 на сто - в САЩ, 9.39 процента във Великобритания, 4.46 на сто в Германия, 9.62 на сто - в Испания, а 2.58 на сто - във Франция. 32.39 на сто от секциите са в други държави. Рекордният брой на секциите се дължи на промените в изборното законодателство. За разкриването на секция в чужбина са нужни поне 20 заявления за населените места, в които има дипломатически мисии на България. В останалите трябват 40 заявления. Ако през последните 5 години в някое населено място е имало секция, в която са гласували повече от 100 избиратели, там автоматично тя се образува отново. Ако ръководителите на дипломатическите служби преценят, секции могат да се откриват и на други места.

Милиардерът емигрант Игнат Канев се върна за двоен празник в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342759

Канадският милиардер Игнат Канев се завърна за двоен празник в България, съобщи bTV. Българинът, роден в русенското село Горно Абланово, ще отбележи на 6 октомври 88-ия си рожден ден и откриването на културен дом, изграден по негова идея.
Игнат Канев напоследък се завръща все по-често в родината си. Канадският милиардер Игнат Канев се завърна за двоен празник в България, съобщи bTV. Българинът, роден в русенското село Горно Абланово, ще отбележи на 6 октомври 88-ия си рожден ден и откриването на културен дом, изграден по негова идея. Игнат Канев напоследък се завръща все по-често в родината си.

ПЕС работи по координационна стратегия, която да превърне социалистите в първа политическа сила

http://www.cross.bg/sotzialistite-stanishev-parlament-1432840.html

/КРОСС/ На 30 септември в Европейския парламент се проведе среща на Бюрото на Групата на социалистите и демократите с ръководството на фракцията на Германската социалдемократическа партия в Бундестага. На срещата лидерът на Групата на социалистите и демократите в ЕП Джани Питела и лидерът на ПЕС Сергей Станишев обсъдиха с немските си колеги необходимостта от засилено сътрудничество и добра координация между Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, ПЕС и националните партии. "Балансът на силите в Европейския парламент е променен и без подкрепата на социалистите не може да бъде прието нито едно важно решение. Тази ситуация ни дава възможност да изискваме от Комисията изпълнението на поетите ангажименти" - каза Станишев. "По време на изслушванията очакваме конкретни ангажименти за заетост и социална ангажираност във всички ресори" - допълни той и подчерта, че ще бъде обърнато специално внимание на инвестиционния план на Юнкер, който обеща 300 млрд. публични и частни инвестиции в реалната икономика, но все още няма детайли как и в кои сфери ще бъдат привлечени инвеститори. "ПЕС започва изработването на цялостна координационна стратегия за сътрудничество между всички представители на лявото политическо семейство в Европа за изграждане на единна политика, която да изведе социалистите като първа политическа сила през 2019 г." обяви Станишев пред Джани Питела и ръководствата на двете парламентарни групи

Клуни и Аламудин даряват парите от сватбените фотосесии

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/kluni-i-alamudin-dariavat-parite-ot-svatbenite-fotosesii-6023729

Голяма част от средствата ще бъде предоставена на благотворителната организация "Satellite Sentinel Project"

Платформа за толерантност образова младите хора

http://www.cross.bg/hora-mladite-prostranstvo-1432839.html

/КРОСС/ От днес стартира "Пл@тформа за толер@нтност.bg"- интерактивна енциклопедия за правата на човека, толерантността и многообразието, насочена към младите хора и част от паневропейската кампания на Съвета на Европа „Движение за език без омраза", разработена от сдружение „Възможности без граници".Платформата цели да повлияе и ограничи речта на омразата, расизма и ксенофобията във виртуалното пространство и да направи всеки от нас поне малко по - толерантен. Защото всеки има право да живее и създава семейство с любов, да изповядва вярата си, да е горд с произхода си и да бъде оценяван, съобразно своите знания и умения, а не по възраст, пол или социален статус.На сайта http://ontolerance.eu/ могат да бъдат намерени актуални статии по теми, свързани със зашита на правата на човека и антидискриминация, галерия със снимки, викторини и тестове, чат с психолог и интерактивна образователна игра. Основната идея на платформата е да образова младите хора за човешките права и борбата с дискриминацията и да помогне."Пл@тформа за толер@нтност.bg" е създадена със средства от Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство /2009-2014/.    

Канадският милиардер Игнат Канев се върна за двоен празник в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342753

Канадският милиардер Игнат Канев се завърна за двоен празник в България, съобщи bTV. Българинът, роден в русенското село Горно Абланово, ще отбележи на 6 октомври 88-ия си рожден ден и откриването на културен дом, изграден по негова идея.
Игнат Канев напоследък се завръща все по-често в родината си. Канадският милиардер Игнат Канев се завърна за двоен празник в България, съобщи bTV. Българинът, роден в русенското село Горно Абланово, ще отбележи на 6 октомври 88-ия си рожден ден и откриването на културен дом, изграден по негова идея. Игнат Канев напоследък се завръща все по-често в родината си.

Алфа Рисърч: Най-вероятен е парламент от шест партии, но може и да са осем

http://www.mediapool.bg/alfa-risarch-nai-veroyaten-e-parlament-ot-shest-partii-no-mozhe-i-da-sa-osem-news225470.html

Общо пет партии изглеждат сигурни за мястото си в Народното събрание, но има още три други, които са много близо до това постижение. Това показват данните на социологическата агенция "Алфа рисърч", публикувани в сряда. Агенцията коментира, че най-вероятно е в следващото Народно събрание да влязат шест партии, но не изключено те да са седем или осем. На първо място с голяма преднина е ГЕРБ с 34.1 процента подкрепа. Това означава, че партията има реален шанс за между 98 и 100 депутати в следващия парламент. Далечното второ място е за БСП с 19.1%, което означава между 53 и 55 депутати. Очакванията са трета сила да бъде ДПС с 15.4% или 44-46 народни представители. Абсолютно изравнение са силите на Реформаторския блок и "България без цензура" – 6% подкрепа (между 16 и 18 депутата). Най-голямата интрига е близо до бариерата. Там е Патриотичният фронт. с 4.2% (12 депутата), както "Атака" (3.9%) и АБВ (3.8%). "Вероятността в парламента да попаднат повече от шест партии би намалила тежестта на най-големите парламентарни групи и би поставила на още по-сериозно изпитание математическите и политически конфигурации за съставяне на правителство", се казва в анализа на "Алфа Рисърч". Изследването е проведено със собствени средства на агенцията в периода 28–30 септември. В него са взели участие 1100 пълнолетни граждани от цялата страна, а информацията е добита чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните. "На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии", коментират от "Алфа рисърч". Прогнозата за избирателната активност бележи лек ръст в сравнение с началото на кампанията, основно заради ориентиране на част от колебаещите се към партиите, които са близо до 4%-та бариера. Те са и особено активни в дните непосредствено преди вота на 5 октомври. Агенцията прогнозира, че между 3.2 и 3.3 милиона българи ще отидат до урните. Очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013 г. и само силна мобилизация на гражданите в последните няколко дни, както и неизвестният брой гласуващи в избирателните секции в чужбина могат да променят тази тенденция, смятат от социологическата агенция. "Алфа рисърч" посочва, че от началото на кампанията ГЕРБ изглежда със стабилна подкрепа, а при БСП има съвсем леко отстъпление. На "Позитано" все още имат вота на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младо поколение се преориентира към АБВ на Първанов или "Движение 21" на Татяна Дончева. "Алфа рисърч" посочва, че ДПС събира около 12% от вота на потенциалните гласоподаватели в страната, но за по-точна оценка на тежестта на движението са прибавени традиционните 80-100 хиляди гласа от Турция. Така се стига и до прогнозния резултат от 15%. Агенцията допълва, че Реформаторският блок (РБ) е влязъл със силен старт в кампанията, но не е съумял да го трансформира в по-сериозна вълна на подкрепа и в момента гравитира около сигурните си 5.5%-6.5% подкрепа. Успех за коалицията е разширяването на влиянието към повече региони, но проблем е липсата на сериозен пробив в исторически силните за десницата големи градски центрове. "България без цензура“ (ББЦ) потвърждава характеристиките си на силен медиен феномен, пише в анализа на "Алфа рисърч". Агенцията отбелязва, че след спада, последвал успеха на Бареков на евроизборите, партията се връща в играта. И трите партии, които са близо до 4%-та бариера – Патриотичен фронт (ПФ), Атака и АБВ - бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията, сочи изследването. Поради неравномерното им регионално представителство и много малките разлики между тях, които на практика не надхвърлят размера на статистическата грешка, оценката за тях е много трудна.

ДКЕВР реши - токът поскъпва с 9,79% от днес

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/dkevr-reshi-tokyt-poskypva-s-979-ot-dnes,181028/

Две закрити заседания бяха нужни на енергийния регулатор, за да одобри предложението на работната група за новата цена на тока

"Лев Инс" е най-успешният застраховател в България

http://www.cross.bg/seenews-pozitzii-bulgariya-1432838.html

/КРОСС/ ЗК „Лев Инс" АД е най-успешната сред българските застрахователни компании за Югоизточна Европа в престижната класация на SeeNews TOP 100 SEE на новинарска агенция SeeNews.Дружеството участва в ежегодната класация за шести пореден път, като за 2013 г. се изкачва с цели шест позиции нагоре и заслужено заема място в топ 20. Позиционирането на компанията сред 20-те най-добри в бранша за Югоизточна Европа се дължи на устойчивия и здравословен растеж, който демонстрира ЗК „ЛЕВ ИНС"АД, както и на стабилните резултати, постигнати през изминалата година. Успехът е продукт на усилията на мениджмънта и колектива, но в голяма степен се дължи на доверието на клиентите.Класацията SeeNews TOP 100 SEE - Застрахователи се базира на брутните записани премии от неконсолидираните финансови отчети за 2013 г. В нея намират място 21 фирми от Румъния, 20 от България, 16 от Хърватска, Сърбия участва с 12, Босна и Херцеговина - с 10, а Словения - с 8. Другите страни в региона са класирани с шест или по-малко участнициПрез 2013 г. ЗК "Лев Инс" АД затвърди своите позиции на фона на несигурността на националния застрахователен пазар и нестабилността в икономиката и зае лидерска позиция сред българските застрахователни компании. Този факт закономерно я нарежда на предни позиции в класацията на SeeNews TOP 100 SEE, като най-успешния застраховател в България.

Подсъдим по САПАРД се завърна изненадващо от чужбина

http://www.bnews.bg/article-117850

Подсъдимият по делото „САПАРД" Иван Иванов, срещу когото процесът течеше задочно, вече се е върнал в страната.

Изборите зад граница ще струват над 1,8 млн. лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=266030

Изборите зад граница струват към момента 1876 871 млн. лева и ще бъдат в 428 секции, отворени в чужбина. Това обяви работната група за организация на изборите в чужбина по време на брифинг в МВнР. Сформирани са съставите на секционните избирателни комисии в чужбина.

Ето къде няма да има вода в петък в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342729

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 3 октомври, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.„Солун” жк. „Борово” , се налага спиране на водоподаването от 13:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района : по ул. Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 3 октомври, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.„Солун” жк. „Борово” , се налага спиране на водоподаването от 13:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района : по ул.

Биткойнът отстъпи трайно под 400 долара

http://www.investor.bg/novini/130/a/bitkoinyt-otstypi-traino-pod-400-dolara,181027/

Криптовалутата остана под натиск поради опасенията за възможно регулиране на пазара

ЦИК гръмна: Билбордовете на АБВ в Перник са незаконни!

http://www.zapernik.com/politika/cik-grumna-bilbordovete-na-abv-v-pernik-sa-nezakonni_34654/

Централната избирателна комисия се произнесе с решение за транспарантите и билбордовете на Росица Янакиева и АБВ в Перник, като е обявила, че са незаконни. Преди дни Районната избирателна комисия в Перник взе същото решение.

Цял Перник е окичен с незаконните плакати и транспаранти на АБВ. Не е спазено съотношението на надписа "Купуването и продаването на гласове е престъпление". От АБВ са написали това изречение с по-малки, почти нечетаеми букви. Излишно е да разсъждаваме...

Продължава

Вижте къде няма да има вода в петък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342684

Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 3 октомври, съобщиха от пресцентъра на дружеството.
Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.„Солун” жк. „Борово” , се налага спиране на водоподаването от 13:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района : по ул. Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 3 октомври, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул.„Солун” жк. „Борово” , се налага спиране на водоподаването от 13:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района : по ул.

Борисов обяви, че Иван Костов е овладял Реформаторския блок и работи с БСП

http://www.mediapool.bg/borisov-obyavi-che-ivan-kostov-e-ovladyal-reformatorskiya-blok-i-raboti-s-bsp-news225469.html

Бившият председател на ДСБ и бивш премиер Иван Костов е оглавил Реформаторския блок и Реформаторите не работят за дясно-центристка коалиция, а искат да дадат мандата на БСП. Това обяви пред избиратели във Велико Търново във вторник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от партийния си пресцентър. "Убеден съм в това. Първите избори за ГЕРБ бяха европейски, имахме 5 евродепутати и нямахме къде да ги приемем. Европейската народна партия (ЕНП) направи извънреден конгрес в Мадрид, за да приемат ГЕРБ. Само една партия от стотиците в Европа гласува против – ДСБ. Костов, от цяла Европа, за да може БСП да управлява с ДПС колкото се може повече години", разви теорията си Борисов, който посети Велико Търново заедно с главния секретар на ЕНП Антонио Лопес. Пред симпатизантите на ГЕРБ бившият премиер каза, че десницата според него не искала дясно-центристко управление. "Не искаха Дянков - няма Дянков, не искаха Цветан Цветанов - няма Цветан Цветанов, ама сега да няма и Бойко Борисов? Да направим коалиция, но да няма никой от ГЕРБ. Да ги изкараме отпред и да ги сложим. Как ще стане?", попита той, имайки предвид тезата на Реформаторите, че на три ключови поста - премиер, вътрешен министър и финансов министър, трябва да има нови лица. След това очаквано заключи, че само неговата партия можела да изкара страната от кризата. Във Велико Търново Борисов за пореден път заяви, че ГЕРБ се нуждае от максимална подкрепа, и се аргументира с това, че партията трябва да има добра стартова позиция при преговорите в Европейския съюз. "Иначе ще ни извиват ръцете. Няма да се поддам на такива като Радан, Костов и компания и ще им върна мандата", каза той и се закани: "Нямаме ли над 105 - 110 депутати, няма какво да участваме в преговори, от нас си зависи – ние или ще строим, ще управляваме стабилно, ще правим реформи, или не ни трябва да управляваме." Тезата му за "105 – 110 депутати" е поредна промяна в плановете на Борисов. Само преди две седмици той твърдеше, че няма ли 121 души в парламента, ще върне мандата. Дни след това пък обясни, че минималният брой народни представители, с които възнамерява да преговаря за общо управление, е 115. Във Велико Търново той каза също, че ако в парламента влязат много от малките партии, това означава, че големите ще бъдат зависими от тях, което ще доведе до изключителна нестабилност на държавата. "Трябва ни максимално голям резултат, за да можем да предложим на другите партии да спасим заедно България – това не е коалиция или разбирателство. Това е в името на спасението на държавата, защото всичките й параметри са на червено", каза лидерът на ГЕРБ. "Дойде БСП, дойде ДПС и събориха банката. Дойде ли Румен Гечев – банките падат", продължи Борисов, имайки предвид кризата с Корпоративна търговска банка (КТБ), която от юни е под специалния надзор на БНБ. За пореден път, обаче лидерът на ГЕРБ не пое ангажимент за позиция по въпроса дали банката да се спасява с пари на данъкоплатците или да бъде затворена. "Дойдат ли БСП - ДПС плюс "Атака" със златното пръстче - спират фондовете, дойде ли ГЕРБ - пускат фондовете. Дали заради Батко и Братко, дали заради друго – това са фактите", каза още Борисов.

Алфа Рисърч: 6 партии най-вероятно влизат в бъдещия парламент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342692

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч, На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч,

„Златният делфин” във Варна започна с шоу в черно-бяло

http://www.moreto.net/novini.php?n=266028

Празнична атмосфера обгърна любимото на варненските деца градско пространство около сградата на Държавния куклен театър тази сутрин, когато официално беше открит XVI Международен куклен фестивал „Златният Делфин”. Студенти от класа на проф.

Пишман-обирджия удари продавачка и си тръгна с празни ръце

http://www.bnews.bg/article-117838

Полицаи от Луковит задържаха пишман-обриджия, нападнал продавачка в денонощен магазин, от който обаче си тръгнал с празни ръце.

Гарантираните влогове на физически лица в КТБ са под 1 млрд. лева, твърди синдикалист

http://business.actualno.com/Garantiranite-vlogove-na-fizicheski-lica-v-KTB-sa-pod-1-mlrd-leva-tvyrdi-sindikalist-news_52612.html

Бламирахме проекта на служебното правителство главно заради проекта за решение за КТБ чрез актуализация на бюджета. Но не беше само това, заяви вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов. Днес ни казаха, ч...

В 10 области пенсиите ще се изплащат по електронен път

http://society.actualno.com/V-10-oblasti-pensiite-shte-se-izplashtat-po-elektronen-pyt--news_52613.html

От 7 октомври 2014 година (вторник) във всички пощенски станции от областите Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас изплащането на пенсии да се извършва чр...

Нинова: Имаме сърце да работим за възрастните хора

http://www.cross.bg/ninova-vuzrastnite-surtze-1432837.html

/КРОСС/ Отношението към възрастните е мерило за всеки един от нас - дали има сърце да бъде политик и държавник. Ние имаме сърце. Може да не сме свършили всичко, което се очаква от нашите родители и от нас, но винаги сме работили и ще продължим да работим, така че да им осигурим по-справедлив и спокоен живот. Така водачът на листата на "БСП лява България" в София област Корнелия Нинова се обърна към повече от 200 души, които се бяха събрали в Перник, за да отбележат Деня на възрастните хора. Тя им честити празника и подчерта, че по-възрастните заслужават уважение от по-младите, защото са ги възпитали, отгледали и образовали, защото са градили държава и са работили за България.„Днес е наш ред да осигурим достойнството ви, да ви гарантираме справедливи пенсии, евтини лекарства, клубове, където да развивате социалната дейност, работа за децата и внуците ви, за да не ви напускат. Ще работим за това", заяви Нинова. Тя припомни, че през изминалата година БСП е осигурила коледни и великденски надбавки на пенсионерите, размразила е пенсиите, намалила е таксата при личен лекар от 3 на 1 лв. „Предоставихме на военноинвалидите и пострадалите от войните безплатни лекарства, транспорт и лечение в санаториуми, но това не е достатъчно. Подкрепете ни, за да продължим действията си в подкрепа на възрастните хора", обърна се Корнелия Нинова към перничани.    

Държавата продала гори за "прекратения" строеж на "Южен поток"

http://www.mediapool.bg/darzhavata-prodala-gori-za-prekrateniya-stroezh-na-yuzhen-potok-news225468.html

Сделка за 13.195 млн. лв. е сключило Министерството на земеделие и храните с българо-руската компания "Южен поток България" дни преди оставката на правителството на Пламен Орешарски, разкри Реформаторският блок, който представи на пресконференция в сряда данни, получени по Закона за достъп до информация. Според тях агроведомството е продало в края на юли 2014 г. на "Южен поток България" 358.551 дка гори от "Държавно горско стопанство Варна". Тяхното предназначение вече е било сменено за нуждите на строежа на газопровода, за който Брюксел смята, че не отговаря не европейските изисквания и поиска от България спиране на всички дейности по проекта. Покупко-продажбата е станала след стартирането на наказателната процедура от Еврокомисията срещу България и многократните призиви от Брюксел за пълно прекратяване на реализацията на газопровода до изчистване на съмненията за нарушаване на европейското законодателство. "Южен поток България", в която с равни дялове участват "Българският енергиен холдинг" и руската "Газпром", е подала на 16 юли заявление за закупуване на 17 терена, а само ден по-рано е приключила смяната на статута на парцелите от Държавния горски фонд и те са превърнати в урбанизирана територия, върху която може да се строи, заяви кандидат-депутатът от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов на извънредна пресконференция. Петър Москов допълни, че сме свидетели на огромно финансово престъпление. "Цялата държавна машина е впрегната в това да обслужва корпоративен интерес в условията на спрян от официалните български и европейски власти проект. Този случай и този с КТБ са веществените доказателства, затова че България се управлява от мафия с нашите пари в корпоративен интерес. Само реформираната държава може да спре тези кражби. Днес ще изпратим този документ до прокуратурата, която да се самосезира, защото за нас това е мащабно финансово престъпление", заяви Москов, който също е претендент за следващия парламент. Според него е крайно време прокуратура да престане да бъде гише за поръчки или зала за пресконференции с лобистки интереси. "Нарушен е държавният интерес и е нарушена думата на министър-председателя пред парламента, че проектът ще бъде спрян”, допълни той. Мартин Димитров заяви, че реформаторите планират в следващия парламент да създадат комисия, която да разследва докрай кой е замесен в проекта за "Южен поток" и ще извади истината наяве - къде са парите, в кои фирми, кой е нарушил забраните на министър-председателя за спиране на Южен поток. "Положението напомня дните на Тройната коалиция и тогавашния скандал със земи от горския фонд и стартиралата наказателна процедура срещу България. Притеснява ни фактът, че положението се повтаря с нерегламентираната държавна помощ. Държавата за своя сметка е сменила статута на тези земи в урбанизирана територия и това струва доста скъпо", коментира Петър Славов. Според него е възможна и нова наказателна процедура срещу България заради "Южен поток" и затова бърза трябва да се разкрият замесените в схемата, която пък трябва да се спре.

Една зелена ябълка на ден помага срещу затлъстяването

http://www.vesti.bg/novini/edna-zelena-iabylka-na-den-pomaga-sreshtu-zatlystiavaneto-6023728

Една ябълка на ден помага в борбата със затлъстяването, показва ново проучване, пише в. "Дейли Мейл".

ЕС обмисля дали да обяви „Южен поток“ за незаконен

http://econ.bg/Новини/ЕС-обмисля-дали-да-обяви-Южен-поток-за-незаконен_l.a_i.572252_at.1.html

Нов проектозакон предвижда страните-членки на Европейския съюз да приложат закон за ограничаването влиянието на руски компании като „Газпром“ в...

Кампанията и след нея

http://offnews.bg/news/n_1/n_396038.html

В едно изречение, искахме да стане по-добре, а то стана както винаги: - Отлагане на решаването на тежките проблеми: Кампанията е бледа, защото основните проблеми бяха съзнателно отложени за решаване след изборите. По казуса "КТБ" двете най-големи партии са уклончиви, като ГЕРБ е в най-обтекаема позиция. В крайна сметка, всяко едно решение остава на масата - от фалит до спасяване на банката. Ситуацията в енергетиката е сходна. Най-естествената мярка - умерено увеличение на цената на тока - ще се вземе най-вероятно от ДКЕВР преди изборите. Реалният план за балансиране на системата, евентуалното предоговаряне на дългосрочни договори, решенията по Белене и пр. - остават за след изборите, като отново са възможни почти всички варианти. Бюджетът на държавата за тази и следващата година остава една голяма питанка: някакъв отговор започва да дава служебното правителство, но той не обвързва политически никого след изборите; - Ситуационни коалиции: Какъвто и да е резултатът от вота, най-вероятно ще имаме коалиция, която ще се договаря ad hoc в последния момент. Трите най-големи партии, плюс ББЦ, АБВ (а защо не патриотите и АТАКА) могат да се коалират с абсолютно всеки. Разбира се, за да спасят България, макар че ситуацията трябва да е наистина отчайваща, за да се нуждае някой от повечето от тези "спасители". Възможността за всякакви следизборни коалиции прави програмите на партиите въпрос на декорация. Затова някои - като ББЦ - започнаха да пишат неща в тях, просто за да обърнат внимание към себе си. Вместо да сложиш разголена дама на първа страница, изписваш с големи букви 1 млн. работни места: притегателният ефект е сходен, според маркетолозите. Други нарекоха подхода "метафора", имайки предвид сигурно "хипербола"; - Малка вероятност от ясно-разписани следизборни споразумения: Тъй като ще има голям - и оправдан - натиск за бързо сформиране на кабинет, едва ли ще има време за следизборно договаряне на ясни политики между коалиционните партньори. Така върху мъглата на програмите ще се растели и още по-гъстата мъгла на коалиционното споразумение: партиите ще бъдат с доста развързани ръце при вземането на решения; - Плява остава при зърното: Ако надеждата е била кампанията да отсее политическата плява от сериозните партии, програми и политици, резултатът е спорен. Очевидно инженерни проекти - проекции на корпоративни интереси - продължават да се "състезават", да насищат ефира с циркаджилъци и манипулации. Партиите, които претендират за сериозност, не си изработиха инструменти за ясно разграничаване от инженерната продукция. Напротив, повечето не изключват коалиции с тях. Това е не само жалко, но и опасно. Размива политическия процес, унищожава всякакво доверие в него; - Кампания на инерцията: Повечето партии залагат на инерционни процеси, които да ги изведат до място в новия парламент. ГЕРБ разчита на махалото към дясното. БСП - на адаптивността и устойчивостта на твърдия си електорат. На този фон само инженерната фауна показва признаци на възможност за самостоятелно задвижване, особено при наличие на финансов ресурс. Както и РБ, който кипи от вътрешен живот: доколко тази вътрешна мобилност се изразява в измеримо движение във физическото пространство ще стане ясно след 5-ти октомври. Всички тези констатации са сравнително ясни. Въпреки това, тези избори не са безсмислени. Напротив, това са може би най-значимите избори от много време насам. Ясно е, че политическите партии не успяха да минат през особено стойностен процес на "катарзис": надеждата е по-скоро в отношението на изберелите към тях. Тук има позитиви: - Няма "спасител" от героичен мащаб, всяко решение на който да се приема безкритично. Да, ГЕРБ ще е първата партия, но това не е ГЕРБ от 2009 г. Борисов няма да може да си позволи лукса на първия си мандат - от МВР-екшъните и подслушването до конкубината с Пеевски-Василевия политико-корпоративен джоинт-венчър (или по-скоро алъш-вериш). Ако тръгне по този път, вместо в 2009 г., ГЕРБ бързо ще се окаже в 2013 г.; - БСП е на сериозен кръстопът: тя може да стане нишова партия на пенсионерите в България или да се реформира в по-модерна левица. Засега избира първото, което ще остави много леви хора в търсене на нещо различно в ляво. Може би е време тези леви - и нови и не толкова нови - да се опитат да организират нещо наистина смислено като партиен проект, било вътре или извън БСП. Нещо, което да не е просто соц-носталгия + крипто-путинизъм + увеличение на пенсиите; - РБ се налага като формация от нов тип, при която циментът е в мъдростта и търпимостта на симпатизантите и електората (поне огромната им част) . Пропорциите в това отношение в ръководството са различни, но надеждата е, че един процес на рефлективно балансиране (reflective equilibrium) ще примири ръководство с електорат, ще утвърди Блока като стимул за реформаторство в управлението; - ДПС остава като лакмус за проблемите в партийната система . Тестът е доколко партията ще бъде инкорпорирана в следващото управление, така че да се заметат следите на Пеевски-Василевия захват на държавата и той да бъде продължен под нови форми.Така че смисълът от гласуване е много голям. Изборите няма да ни вкарат в обетованата земя, но негласуването, апатията, деполитизацията и оставянето на инерцията ще ни отдалечи - може би с десетилетията - от нея. Даниел Смилов, личен Facebook профил

Журналисти от TV7 протестират с лепенки на устите пред Съдебната палата

http://offnews.bg/news/n_1/n_396242.html

Журналисти и служители на TV7 излязоха на символичен протест пред Съдебната палата заради действията на синдика в телевизията и неизплатени трудови възнаграждения .  Протестиращите бяха с лепенки на устите, защото според тях върху медията се упражнява натиск. В момента сметките на телевизията са запорирани от страна на синдика Панайот Велков. По-рано днес новият шеф на TV7  Емил Кошлуков сезира Висшия съдебен съвет за злоупотреби на привременния синдик. Сигнали са изпратени и до правосъдния министър, омбудсмана и Съвета за електронни медии. До назначаването на синдика в ТV7 се стигна малко след избухването на т.нар. война между Делян Пеевски и Цветан Василев. Панайот Велков влезе в телевизията след като продуцентската компания на Николай Бареков "Ноу фрейм медия България" АД поиска Софийският градски съд да обяви телевизиите TV7 и News7 в несъстоятелност заради просрочени дългове в големи размери. Казусът все още чака своята развръзка.

Политически пиар с гърмежи стресна столичани

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/politicheski-piar-s-gyrmezhi-stresna-stolichani-6023723

Фойерверките, които се чуха около 13 часа в района на стадион "Васил Левски", били заявени преди време от политическа сила, която имала необходимите разрешения

Селфитата в тъмната стая на вота - забранени

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/selfitata-v-tymnata-staia-na-vota-zabraneni-6023726

Служители на ЦИК се срещнаха със студентите от Минно-геоложкия университет, за да обяснят как се извършва машинно гласуване

И деца ще се включат в планинското бягане на Витоша

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2014/10/01/2391013_i_deca_shte_se_vkljuchat_v_planinskoto_biagane_na/?ref=rss


На 4 октомври, събота, ще се състои първото планинско бягане "Витоша – моята планина". Надбягването е в 7 категории за жени и мъже и започва в 10 часа часа от площада на Бояна до хижа "Алеко".

Маратонът има и категорията за деца, като в надбягването могат да се включат момичета и момчета, родени след 1999 година. Децата ще започнат бягането от хижа "Алеко" - през влекове "Стената" и "Платото", откъдето трябва да достигнат до пътеката за Черни връх, а оттам - до Голи връх, за да...

Общият брой на членовете на СИК зад граница е 2140 души

http://www.cross.bg/mvnr-granitza-bozhanov-1432836.html

София /КРОСС/ Общият брой на членовете на секционните избирателни комисии зад граница е 2140 души - по петима членове в 428 секции. Това съобщи директорът на дирекцията „Правна" в МВнР Красимир Божанов на брифинг на работната група за организация на изборите в чужбина, ръководена от заместник-министър Катя Тодорова. От тях приблизително около 600 са излъчени от политическите партии. Останалите 1540 са запълнени по предложение на МВнР и на ръководителите на дипломатическите мисии.Около 570 души са служители на МВнР, на задграничните ни представителства и на други ведомства, които са включени в съставите на СИК и ще бъдат командировани от София, посочи Божанов. Около 970 са представителите на българската общност.Към момента вотът зад граница струва 1876 871 млн. лва.

Шумът на клаксона, или новият литературен сборник Klaxon Press

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/01/2390981_shumut_na_klaksona_ili_noviiat_literaturen_sbornik/?ref=rss


В началото на годината се срещнах с Моника Георгиева и без да хаби време, тя ми разказа за мечтата си да издаде литературен сборник в България с нова поезия и проза. Казах й, че сигурно ще е доста трудно да намери подкрепа за такова нещо и още по-трудно да намери новите, неиздавани досега автори, които да помести в сборника.

Няколко месеца по-късно Klaxon Press излезе от печатните машини на издателството на Софийския университет "Св. Климент Охридски". С огромната подкрепа на...

ЕК: Срещу България са били повдигнати 42 наказателни процедури през 2013 г.

http://econ.bg/Новини/ЕК-Срещу-България-са-били-повдигнати-42-наказателни-процедури-през-2013-г-_l.a_i.572249_at.1.html

България се нарежда горе-долу в средата на класацията за започнати наказателни процедури от Европейската комисия (ЕК) срещу държавата. Това показва...

Алфа Рисърч: Най-вероятно в парламента ще влязат 6 партии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342676

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч, На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч,

Проливни дъждове в Пекин отложиха за утре мача на Григор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342673

Григор Димитров ще изиграе втория си мач на тенис турнира в Пекин утре. Първата ни ракета трябваше да се изправи днес срещу Пабло Андухар, но двубоят беше отложен за утре. Причината - проливните дъждове в китайската столица. Началният час на мача ще стане ясен малко по-късно днес, когато организаторите на турнира публикуват програмата за утрешния Григор Димитров ще изиграе втория си мач на тенис турнира в Пекин утре. Първата ни ракета трябваше да се изправи днес срещу Пабло Андухар, но двубоят беше отложен за утре. Причината - проливните дъждове в китайската столица. Началният час на мача ще стане ясен малко по-късно днес, когато организаторите на турнира публикуват програмата за утрешния

Колко се страхува Пекин от демократичен Хонконг?

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kolko-se-strahuva-pekin-ot-demokratichen-honkong,180987/

Китай се опасява от възхода на сепаратистките настроения, включително в Тибет и Синдзян

Тристранката одобри актуализацията на бюджета на НЗОК

http://frognews.bg/news_77302/

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри нова актуализация в НЗОК. Така 100 млн. лв. от банковата сметка на НЗОК се прехвърлят за здравноосигурителни плащания.

Нападателят на Доган ще се среща с избиратели

http://www.moreto.net/novini.php?n=266002

Съдът позволи на нападателя на Доган - Октай Енимехмедов да напуска доми си до 5-ти октомври и да участва в предизборната кампания. Така мъжът всял смут на конференцията на ДПС от началото на 2013-та година ще има възможност за срещи с избиратели.

Порожанов предлага буфер за КТБ в актуализацията на бюджета

http://www.cross.bg/mlrd-bankata-vlogovete-1432835.html

София /КРОСС/ В предложението за актуализация на държавния бюджет трябва да се заложи буфер за КТБ. Това каза на срещата със социалните партньори Румен ПорожановСлужебният министър на финансите отбеляза, че при изтичане на срока, в който една търговска банка е поставена под специален надзор, може да се наложи държавата да подпомогне осигуряването на средства за Фонда за гарантиране на влоговете. Министърът каза, че това е записано и в плана за преструктуриране на КТБ, изпратен в Европейската комисия. От думите му стана ясно, че са предвидени три хипотези - в хипотеза на отнемане на лиценза на банката Фондът за гарантиране на влоговете трябва да влезе в действие и да изплати по сегашни оценки около 3,6 - 3,7 млрд. лв. „Това ще означава недостиг за фонда от 1,6 млрд. лв., който може да бъде осигурен чрез излизане на вътрешния пазар на облигационни емисии. За това предвиждаме държавно гарантиран дълг до 2 млрд. лв.", посочи Порожанов. „Заложена е и опция за финансиране на фонда от централния бюджет в размер на 700 млн. лв., а останалите средства да бъдат набрани от облигационната емисия. Третата хипотеза предвижда приемане на оздравителен план за банката. Надяваме се заявеният за това интерес да бъде сериозен, но не изключваме да бъде поискана допълнителна ликвидност от държавата, ако се появи напрежение при отваряне на банката", коментира служебният финансов министър

Четирима хакери отиват на съд с обвинения за кражба на софтуер от Xbox и военни технологии

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/01/2390841_chetirima_hakeri_otivat_na_sud_s_obvineniia_za_krajba/?ref=rss


Четирима хакери ще бъдат изправени на съд с обвинения в кражба на интелектуална собственост под формата на софтуер в особено големи размери. Според обвинението те са откраднали софтуер от Microsoft, водещи разработчици на игри и дори американската армия, съобщава в. Guardian. Сред хакнатите са компаниите Epic Games и Valve.

Мъжете са на възраст между 18 и 28 години. Те са обвинени в кражбата на софтуер за Xbox, предварителни копия на хитови игри и тренировъчен софтуер за пилоти на...

Съседи се биха, фермер е със строшена челюст

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342647

52-годишен мъж от Сапарева баня наби негов съсед по имот в село Сапарево. Животни влезли в имота на Д.И. и нанесли поражения. Ядосаният мъж вдигнал скандал и нанесъл побой върху собственика на животните, като му счупил челюстта.
По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, пише struma.com. 52-годишен мъж от Сапарева баня наби негов съсед по имот в село Сапарево. Животни влезли в имота на Д.И. и нанесли поражения. Ядосаният мъж вдигнал скандал и нанесъл побой върху собственика на животните, като му счупил челюстта. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, пише struma.com.

Само в zaPernik.com! Червената фурия Корнелия Нинова празнува с възрастните хора на Перник

http://www.zapernik.com/politika/samo-v-zapernik-com-chervenata-furiya-korneliya-ninova-praznuva-s-vuzrastnite_34653/

Водачът на листата на БСП за София Корнелия Нинова посети Перник и празнува с пернишките пенсионери в Световния ден на възрастните хора.
Продължава

Вуцов: Сигурен съм, че ще вкараме голове на ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/01/2391005_vucov_siguren_sum_che_shte_vkarame_golove_na_cska/?ref=rss


Треньорът на "Ботев" Велислав Вуцов е уверен, че отборът му ще отбележи гол в мача си с ЦСКА в София този петък. Ако го постигнат, "канарчетата" ще са първият състав, който се разписва срещу червените като гост през сезона.

"Най-обичам такива мачове, в които те смятат за обречен и по-слаб. В нашето първенство с изключение на "Лудогорец", който е с голям потенциал, но не го реализира винаги, между останалите отбори разликата не е толкова голяма. Затова се стига и до доста изненади",...

ЕК с 42 наказателни процедури към България за 2013 г.

http://frognews.bg/news_77301/

През миналата година България е била обект на 42 наказателни процедури, показва публикуваният днес доклад на Европейската комисия за прилагането на европейското законодателство.

"Алфа рисърч" прогнозира шестпартиен парламент

http://www.vesti.bg/izbori2014/prouchvania/alfa-risyrch-prognozira-shestpartien-parlament-6023724

На финала на предизборната кампания голямата интрига са малките партии, показва анализът на социологическата агенция

Марая Кери призна: Развеждам се!

http://www.bnews.bg/article-117846

Марая Кери и Ник Кенън си казаха официално „Да“ през 2008 г., след 2-месечна връзка.

Движение 21: Пациентът трябва да е в центъра на здравната реформа

http://www.mediapool.bg/dvizhenie-21-patsientat-tryabva-da-e-v-tsentara-na-zdravnata-reforma-news225467.html

"Пациентът трябва да е в центъра на здравната реформа. Само тогава има шанс тя да се реализира". Това заяви Лидия Стойкова-Чорбанова от "Движение 21“ на открита дискусия на тема "Българското здравеопазване – а се накъде?“. На форума, организиран от партията на Татяна Дончева в сряда, присъстваха представители на Българския лекарски съюз, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, общопрактикуващи лекари и зъболекари. На дискусията "Движение 21“ определи четири основни мерки за действие, които смята за неотложни. Това са ревизия на законовата уредба за болничната помощ, промяна на здравноосигурителния модел и установяване на максимална независимост на здравноосигурителната институция, ефективното разпределение на здравните заведения в страната, както и преоценка и ревизия на изразходването на събраните здравни осигуровки. "Реформата в здравеопазването трябва да се направи отведнъж, това е сфера, в която нещата не могат да се случват лека-полека. Това е реформа, която не може да протече за 4 години. Периодът на нейното осъществяване ще е много по-дълъг и най-вероятно лаврите ще обере някой друг. Това не значи, че не трябва да бъде стартирана веднага“, заяви пред гостите д-р Зорина Петрова, водач на листата на "Движение 21” във Видин. На здравния форум бяха повдигнати въпроси и за следдипломното обучение на медицинските работници, изготвянето на ясни правила за работа в болниците, промяна на законодателството и възможности за увеличаване на събираемостта на здравни осигуровки. Избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Отложиха мача на Гришо в Пекин за утре заради проливни дъждове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342652

Григор Димитров ще изиграе втория си мач на тенис турнира в Пекин утре. Първата ни ракета трябваше да се изправи днес срещу Пабло Андухар, но двубоят беше отложен за утре. Причината - проливните дъждове в китайската столица. Началният час на мача ще стане ясен малко по-късно днес, когато организаторите на турнира публикуват програмата за утрешния Григор Димитров ще изиграе втория си мач на тенис турнира в Пекин утре. Първата ни ракета трябваше да се изправи днес срещу Пабло Андухар, но двубоят беше отложен за утре. Причината - проливните дъждове в китайската столица. Началният час на мача ще стане ясен малко по-късно днес, когато организаторите на турнира публикуват програмата за утрешния

Китай даде зелена светлина на валутната двойка юан-евро

http://www.investor.bg/novini/130/a/kitai-dade-zelena-svetlina-na-valutnata-dvoika-iuan-evro,181024/

Еврпейските пари ще се превърнат в шестата основна обменна валута на Шанхайската фондова борса

Избори без надежда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342627

Очертават се доста странни избори. Няма патос. Няма скандали. Няма митинги, хепънинги. Политиците говорят, сякаш са скучни сами на себе си. Медиите ги отразяват вяло. Защо? 
Това са първите избори, в които няма добри и лоши. Дори няма по-добри. Няма надежда, че чрез по-добрите ще можем да накажем, да махнем по-лошите. 
Управлението на Бойко Очертават се доста странни избори. Няма патос. Няма скандали. Няма митинги, хепънинги. Политиците говорят, сякаш са скучни сами на себе си. Медиите ги отразяват вяло. Защо? Това са първите избори, в които няма добри и лоши. Дори няма по-добри. Няма надежда, че чрез по-добрите ще можем да накажем, да махнем по-лошите. Управлението на Бойко

Мъж наби фермер, счупи му челюстта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342626

52-годишен мъж от Сапарева баня наби негов съсед по имот в село Сапарево. Животни влезли в имота на Д.И. и нанесли поражения. Ядосаният мъж вдигнал скандал и нанесъл побой върху собственика на животните, като му счупил челюстта.
По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, пише struma.com. 52-годишен мъж от Сапарева баня наби негов съсед по имот в село Сапарево. Животни влезли в имота на Д.И. и нанесли поражения. Ядосаният мъж вдигнал скандал и нанесъл побой върху собственика на животните, като му счупил челюстта. По случая е образувано досъдебно производство в РУ Дупница, пише struma.com.

Задържаха провадиец за данъчни измами

http://www.moreto.net/novini.php?n=266018

Вчера, служители на отдел „Икономическа полиция”, при специализирана полицейска операция, са задържали мъж, на 35 г. от гр. Провадия. Мъжът е установен като извършител на престъпление против данъчната и осигурителната система на Р.

Трима арестувани за парични преводи „Hawala”

http://www.grreporter.info/Trima_arestuvani_za_parichni_prevodi_Hawala/16183

Методът „Hawala” е популярен в арабския свят начин за пренасяне на „черни” пари. Основан е на мрежа от хора, които се намират в различни точки на света, които пренасят пари без посредничеството на финансови институции.

прочети повече

ДКЕВР потвърди: Токът поскъпва с близо 10%

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-потвърди-Токът-поскъпва-с-близо-10-_l.a_i.572241_at.1.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди първоначалното си предложение за поскъпване на тока. Средното увеличение на цените е 9,79...

ДКЕВР потвърди: Токът поскъпва с близо 10%

http://econ.bg/Новини/ДКЕВР-запази-прогнозата-си-токът-поскъпва-с-близо-10-_l.a_i.572241_at.1.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди първоначалното си предложение за поскъпване на тока. Средното увеличение на цените е 9,79...

България е в средата на класацията по брой на наказателни процедури от ЕК

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-v-sredata-na-klasatsiyata-po-broi-na-nakazatelni-protseduri-ot-ek-news225465.html

България е в средата на своеобразната класация за броя на откритите от Европейската комисия наказателни процедури за неспазване на правото на ЕС. Това сочат данни, представени от комисията и цитирани от БТА в сряда.   Срещу нашата страна към 31 декември 2013 г. са били открити общо 42 наказателни процедури, като по-съществената част от тях са свързани с неправилно приложение на правото на ЕС. Отчита се, че нашата страна, наред с Белгия, Естония, Румъния, Великобритания, Кипър, Полша и Португалия, миналата година е била предадена на Съда на ЕС. Процедурата срещу България пред Европейския съд е свързана с непълното приемане на правилата за вътрешния енергиен пазар.   ЕК отчита, че в последните години броят на предприеманите наказателни процедури намалява, а се увеличават случаите на намиране на решения по т. нар. "пилотни процедури" - предварителни извънсъдебни преговори със страната нарушител. За сравнение, през 2009 г. наказателните процедури са били 2900, а през миналата година са намалели до 1300 случая.   Запазва се посоката повечето от откриваните процедури да бъдат свързани с нарушения в областите на околната среда, данъците, превозите и вътрешния пазар и услугите.   Рекордьор по брой на откритите процедури миналата година са Италия (104), Испания (90) и Гърция (79), докато най-рядко процедури са били започвани срещу Латвия (20), Малта (21) и Естония (25). Срещу Хърватия се водят само две процедури, но страната се присъедини към ЕС едва миналата година.

На изборите голямата интрига са малките партии

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2390996_na_izborite_goliamata_intriga_sa_malkite_partii/?ref=rss


 

На финала на една пасивна и доста вяла от страна на основните играчи кампания, в която и ГЕРБ и БСП се държат като партии, чиято участ е вече предизвестена, големият печеливш и голямата изненада могат да се окажат малките партии. Това е основният извод, който се налага от националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред извадка от 1100 пълнолетни граждани от цялата страна.
...

Държавата отказва острова в Тихия океан, защото нямал жители

http://offnews.bg/news/n_1/n_396195.html

Външно министерство изтъкна няколко причини за отказа си да приеме острова в Тихия океан, който бизнесменът Владимир Баланов поиска да дари на държавата ни и по този начин да увеличи площта й с 1/4 , съобщи "24 часа". Един от доводите според шефа на министерския кабинет Владимир Миланов е, че островът няма местно население и не е годен за обитаване от човек. В такъв случай е в сила разпоредбата на чл. 121, ал. 3 от Конвенцията на ООН по морско право, където пише, че скали, които не са годни за обитаване от човека или за самостоятелна стопанска дейност, нямат нито изключителна икономическа зона, нито континентален шелф. Миланов изтъква международната класификация за остров и българския закон, които твърдят, че недвижимата собственост трябва да е прикрепена трайно към земята, а не както в случая с плаващата пемза, която е категоризирана от Външно като движима вещ. Така островът в Тихия океан не може да бъде обявен за част от територията на страната ни. Владимир Баланов обаче не се отказва от благородното си желание да присъедини собствеността си към държавата. “Надявам се, че за разлика от чиновника в едно временно правителство президентът ще обърне по-сериозно внимание”, коментира той, като споменава становището на председателя на правната комисия на ООН проф. Александър Янков, че е възможно островът да стане част от България . Островът, който България може да получи, се е образувал през 2012 г. от пемзата на изригнал подводен вулкан близо до Нова Зеландия. Той е с площ от 27 хил. кв. км, което е 1/4 от сегашната площ на страната ни, като освен всичко територията ще ни осигури морска зона, богата на икономически изгоди. Владимир Баланов е изпратил документите до правителството, Министерството на външните работи и президента, като получава отказ от Външо. Ако и Плевнелиев, и правителството откажат дарението, бизнесменът ще използва острова за източник на полезни изкопаеми и инертен материал, а България ще се лиши от възможността да увеличи площта си с 27 хил. кв. км. Владимир Баланов е икономист и юрист по образование. Той се занимава с бизнес от 1989 г. и разбрал за плаващия остров до Нова Зеландия съвсем случайно от интернет. Оказало се, че подобни образувания са ничия собственост, докато някой не предяви претенции към тях. Българинът незабавно съставя експедиция, която тръгва от Аржентина и през юни 2013-а поставя вимпел на своята фирма на острова. В началото на тази година той успява да защити правото си на собственост върху 30-те хиляди кв. км в Тихия Океан, оценени на повече от 5 трилиона долара. Заради данъците обаче бизнесменът е принуден да регистрира острова на офшорна фирма.

Преди 50 години тръгва първият влак-стрела в света

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2391011_predi_50_godini_trugva_purviiat_vlak-strela_v_sveta/?ref=rss


Точно преди 50 години в 10 часа сутринта точно по разписание в Токио и Осака пристигат първите два влака "Хикари супер експрес шинкансен". Стотици любопитни се събират още през нощта в двете гари, за да видят този символ на възраждането на следвоенна Япония. След по-малко от 10 дни започва олимпиадата в Токио.

Това е първата високоскоростна железница в света, използвана за комерсиални цели. Влаковете-стрела стават символ на извисяването на Япония до световна икономическа...

Обстрелваха съветник на Порошенко с торти /видео/

http://www.cross.bg/poroshenko-suvetnik-prokyror-1432834.html

/КРОСС/ Съветникът на украинския президент Петро Порошенко стана жертва на сладка атака. По време на пресконференция днес към Олег Махницко полетяха чинии с торти. Бившият главен прокурор на Украйна и член на партията "Свобода" обаче ловко се измъкна от атаката, прикривайки се зад масата, а след края й продължи с брифинга си. Един от нападателите му е задържан от полицията. Махницко изпълняваше длъжността главен прокурор от 25 февруари тази година, веднага след смяната на властта в страната. На 18 юни той бе заменен на поста от Виталий Ярема. Още на същия ден Порошенко го назначи за свой съветник. Видео

Празната кутия е пълна *

http://pik.bg/празната-кутия-е-пълна-*-news232156.html

Празната кутия е пълна *

Рециклирането е един от най-достъпните и ефективни начини да се грижим за природата, но колко често наистина си даваме сметка, че дори просто действие като изхвърлянето на картонените кутии от течности в сините контейнери може да е от съществено значение за опазването на околната среда?

През този месец Карфур България си сътрудничи с ЕКОПАК, за да информира и образова своите клиенти за разделното събиране и рециклиране на картонени опаковки за течности. Целта на кампанията „Празната кутия е пълна“ е да излъчи силно послание за повече ефикасност при оползотворяване на ресурсите за по-чисти, по-зелени и по-красиви градове. На клиентите на търговската верига ще бъде напомняно да рециклират използваните картонени кутии и по този начин активно да допринасят за опазване на природата.  

През октомври в хипермаркетите Карфур в София, Пловдив и Бургас ще има специални информационни материали, поставени на съответните щандове в магазините. Клиентите ще имат възможност да се информират допълнително за инициативата от седмичните каталози на търговската верига и на уеб сайта й – carrefour.bg/bg.

В своята дейност Карфур си сътрудничи с организации, които активно работят за защита на околната среда и опазване на природните ресурси, като акцентира върху активна комуникация със своите клиенти. Отговорното отношение в тази сфера е водещ принцип за „КМБ България“, която представлява марката Карфур у нас. Следвайки солиден пран за прилагането на екологични практики, „КМБ България“ печели доверието на клиентите си и допринася за изграждането на един по-чист и отговорен към природата свят.

„КМБ България“ е част от Маринопулос Груп, която представлява ексклузивно марката Карфур в Югоизточна Европа. Компанията е създадена през 2009 г. Днес нейната мрежа включва 22 търговски обекта (хипермаркети и супермаркети) с повече от 1500 служители в София, Варна, Русе, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Плевен.

„Празната кутия е пълна“ е част отспециален проект за разделно събиране и рециклиране на картонени опаковки за течности, реализиран от ЕКОПАК  България с подкрепата на общините на София, Пловдив и Бургас. „КМБ България“ е ключов партньор на кампанията, представляваща ритейл сектора.

 

 

* Информацията е предоставена от партньор на ПИК.

МФ предлага буфер за КТБ в актуализацията на бюджета

http://econ.bg/Новини/МФ-предлага-буфер-за-КТБ-в-актуализацията-на-бюджета_l.a_i.572239_at.1.html

Към бюджетния дефицит до края на годината трябва да се добави и необходимостта от префинансиране на представяне на помощ към Корпоративна търговска...

Младеж от Кнежа преби с кол свой съгражданин заради неуредени отношения

http://pik.bg/младеж-от-кнежа-преби-с-кол-свой-съгражданин-заради-неуредени-отношения-news232159.html

Младеж от Кнежа преби с кол свой съгражданин заради неуредени отношения

На 30 септември 2014 г. около 8:30 ч. в РУП - Кнежа е получен сигнал за побой в града. Изпратеният на място полицейски екип е установил, че на 56 годишен мъж от град Кнежа е причинена телесна повреда.

Лицето е транспортирано в ЦСМП - Плевен където е установено, че е с фрактура на черепа - без опасност за живота. От проведените издирвателни мероприятия е установен извършителя на деянието - 20 годишен мъж от Кнежа.

Като причина за деянието е посочил неуредени междуличностни отношения с пострадалия и е предал дървен кол, с който е причинил телесната повреда.

Задържан е за 24 часа в РУП - Кнежа. Уведомен е прокурор от РП - Кнежа, работа продължат служители на РУП - Кнежа.

Димитрис Аврамопулос: България и Румъния трябва да бъдат в Шенген

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/01/2391003_dimitris_avramopulos_bulgariia_i_rumuniia_triabva_da/?ref=rss


България и Румъния са изпълнили изискванията за Шенген и следва да бъдат приети, заяви кандидатът за комисар по миграция и вътрешна сигурност Димитрис Аврамопулос в отговор на въпрос на Илияна Йотова, евродепутат от групата на социалистите, дали ще окаже натиск върху Европейския съвет за присъединяването на двете страни. Това съобщи Европейският информационен център на депутата от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, цитиран от БТА.
...

ДКЕВР най-после потвърди поскъпването на тока от днес

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2014/10/01/2391000_dkevr_nai-posle_potvurdi_poskupvaneto_na_toka_ot_dnes/?ref=rss

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обяви новите по-високи цени на тока, които влизат в сила от днес, съобщи БТА.

Увеличението е в рамките на предложените в средата на месеца до 10 на сто.

Клиентите на ЧЕЗ, която обслужва Западна България, ще плащат с 9.97 процента повече за дневната тарифа и с 9.84 процента повече за нощната. Битовите клиенти на ЕВН, която работи в Югоизточна България, увеличението е съответно 9.70 на сто при дневната енергия и 9.35...

Миков към възрастни хора: Дължим ви уважение и признание за това, което сте направили през годините

http://frognews.bg/news_77300/

Дължим ви уважение и признание за това, което вие сте направили през годините. Вашият труд е вграден в това, което днес ни заобикаля в цяла България. Активният ви живот е преминал в градеж и строителство, затова всички трябва да се отнасяме към вас с нужното уважение.

Путин е наредил да се повиши нивото на защита на руския интернет

http://asia.actualno.com/Putin-e-naredil-da-se-povishi-nivoto-na-zashtita-na-ruskija-internet-news_52596.html

Владимир Путин е наредил да се повиши нивото на защита на руските комуникационни мрежи и информационни ресурси, предаде Интерфакс. „Трябва да се повиши качествено защитата на родните мрежи ...

KIA грабна 3 награди за дизайн в Париж

http://cars.actualno.com/KIA-grabna-3-nagradi-za-dizajn-v-Parij-news_52609.html

КIA Motors е сред най-големите победителите в Automotive Brand Contest 2014, годишен конкурс за дизайн на автомобили, управляван от Германски Дизайнерски Съвет. Независимо жури отличи КIA като победит...

Нека бъда министър-председател, па да видите няма ли да тропна по масата

http://cite.actualno.com/Neka-byda-ministyr-predsedatel-pa-da-vidite-njama-li-da-tropna-po-masata-news_52610.html

С тези думи Николай Бареков обобщи намерението си да управлява от пети октомври тази година. Те бяха насочени към сектор "Енергетика" и обяснението беше, че ще вкара ред и при ЕРП-тата, и ВЕ...

ДКЕВР реши: Токът поскъпва с 9,79% от 1 октомври

http://offnews.bg/news/n_1/n_396239.html

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) взе решението за увеличаване на цената на тока от 1 първи октомври след втори ден обсъждане на промяната, съобщи БНР. Регулаторът трябваше да определи точния процент на увеличението на цената на електроенергията на закрито заседание във вторник. Началният час на заседанието беше променено от 10 за 14 часа, като промяната в последния момент според ДКЕВР е желанието на членовете на комисията да се запознаят с всички документи по въпроса. След като комисията не успя да вземе окончателно решение, заседание за промяната на цената на тока беше насрочено за днес. Увеличаването на цената на тока е с 9,79%, което е в рамките на предварително обявените 10%. Най-голямо ще е увеличението за абонатите на ЧЕЗ, за които увеличението ще е с близо 10% за дневната тарифа и с 9,8% за нощната. Увеличението за абонатите на Енерго про е с 9,8% за дневната тарифа и с 9,5% за нощната тарифа. Увеличението за абонатите на ЕВН е с 9,7% за дневната тарифа и с 9,31% за нощната.

Мартен Роберто кръсти дъщеря си Франки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342344

Мартен Роберто стана баща вчера сутринта малко след 8 ч. Той и съпругата му Джули кръстиха първородната си дъщеря Франки Мартин Лепоева. Това съобщи жена му в личния си профил във фейсбук. Тя е родила бебето със секцио. Мартен и Джули имат връзка от близо 10 години, а преди 3 години се ожениха.










Мартен Роберто стана баща вчера сутринта малко след 8 ч. Той и съпругата му Джули кръстиха първородната си дъщеря Франки Мартин Лепоева. Това съобщи жена му в личния си профил във фейсбук. Тя е родила бебето със секцио. Мартен и Джули имат връзка от близо 10 години, а преди 3 години се ожениха.

Русия се надява България да продължи работата по "Южен поток" след изборите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342623

Москва се надява, че работата по газопровода "Южен поток" ще продължи след изборите в България и след подновяването на състава на Европейската комисия, заяви руският заместник външен министър Алексей Мешков в интервю за РИА "Новости".
"Работата по "Южен поток" се извършва в различни насоки и съответната подготовка се прави от българска страна. Москва се надява, че работата по газопровода "Южен поток" ще продължи след изборите в България и след подновяването на състава на Европейската комисия, заяви руският заместник външен министър Алексей Мешков в интервю за РИА "Новости". "Работата по "Южен поток" се извършва в различни насоки и съответната подготовка се прави от българска страна.

Минимална заплата от 380 лева предвижда Бюджет 2015

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/minimalna-zaplata-ot-380-leva-predvijda-biudjet-2015,181026/

За бюджета за догодина ще се работи по преоценената макрорамка, по която е подготвена актуализацията на Бюджет 2014

Ректорът на СУ: Държавата иска с една инвестиция да получи салам тип "народен" и еленска пастърма

http://offnews.bg/news/n_1/n_396053.html

Основната логика на реформата, която служебното правителство иска да направи, е че вече парите няма да следват студента – парите ще следват качеството. Това каза служебният министър на образованието Румяна Коларова след като участва в откриването на новата учебна година в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. "Това означава, че в тези университети, където има високо качествено образование, ще отиват парите", допълни Коларова. „Когато мислим за качество на образованието, мислим за качество на наука. Когато търсим начин, по който ще финансираме образованието, не трябва да пропускаме финансирането на центрове за върхови постижения, центрове за компетентности, каквито съм напълно убедена, че ще се създадат във всички добри висши български училища”, обясни тя. На церемонията присъства и служебният премиер Георги Близнашки. "СУ изпитва известни финансови трудности, но се надява, че на днешното заседание на Министерския съвет ще подпомогнем академичната общност, стига останалите министри да споделят нашите съображения", обеща проф. Близнашки. На заседанието си днес МС ще разгледа Стратегията за развитие на висшето образование. Част от проблемите на Софийския университет са свързани с това, че той се опитва да бъде университет в същинския смисъл на тази дума и развива всички научни направления, коментира премиерът Близнашки. Той отбеляза, че в някои области студентите са малко, а трябва да има достатъчно преподаватели и затова често се стига до финансови затруднения. От своя страна ректорът на Софийския университет "Свети Климент Охридски” Проф. Иван Илчев се оплака, че Софийският университет стои на челно място във всички национални класации, но за съжаление не получава достатъчно финансиране от държавата. "Държавата очевидно смята, че с една и съща инвестиция може да получи салам тип "народен" и еленска пастърма”, обяви Илчев. "Знанието побеждава невежата арогантна сила, която в последните години се пъчи на преден план у нас”, заяви ректорът на СУ. Той бе категоричен, че за най-стария университет качеството не е достатъчно. 120 години СУ е един от стожерите на обществото ни, посочи той. Той призова студентите да помнят историята с думите -"Ако искаш да градиш, отричайки всичко сторено от тези преди теб, няма как градежът да е стабилен”. Илчев се обърна и към онези, които като форма на протест смятат да не гласуват в неделя на предсрочния вот. Според него с този си акт те ще връчат властта в ръцете на онези, от които се отвращават.

Секира за народа: Токът поскъпва със средно 9,79%

http://www.bnews.bg/article-117845

ДКЕВР официално вдигна цените на тока. Това се случи на тъмно, защото заради протестите комисията по енергийно регулиране проведе заседанието си закрито за медиите и публичността

Алфа рисърч: 6 партии влизат в парламента

http://offnews.bg/news/n_1/n_396235.html

След вота най-вероятно ни очаква шестпартиен парламент и трудно съставяне на правителство. Това показва анализът на Алфа рисърч на динамиката на електоралното поведение. ГЕРБ би имал около 98-100 депутата , БСП – 53-55 , ДПС – 44-46 , РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно е Патриотичният фронт –  с 12 народни представители. Битката обаче както за шестата партия, така и евентуално за седми-осми участник в 43-то Народно събрание може да се окаже твърде оспорвана. ГЕРБ запазва солидната си преднина пред БСП, но без да я увеличава в хода на кампанията. Около 34% е вотът, на който партията може да разчита на изборите в неделя. БСП има съвсем леко отстъпление от позициите си спрямо проучването на Алфа Рисърч в началото на кампанията. Тя запазва вота на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младо поколение се преориентира към АБВ на Първанов или Движение 21 на Татяна Дончева. Въпреки сериозния спад спрямо предишните извънредни парламентарни избори през 2013г., БСП остава втора политическа сила с около 19-20% от твърдо решилите да гласуват. Данните са от националното представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред извадка от 1100 пълнолетни граждани от цялата страна. Обичайно в последните дни на кампанията ДПС възвръща изключително високата мобилизация на своите симпатизанти, чиято концентрация продължава да бъде сред етническите малцинства и в строго обособени секции. Към момента ДПС събира около 12% от вота на потенциалните гласоподаватели вътре в страната. За по-точна оценка на тежестта на Движението и бъдещата парламентарна конфигурация, към тях би следвало да се прибавят и около 80-100 хил. гласа от Турция, които е получавало през последните години. При тази хипотеза, то би достигнало докъм 15% . Евентуален по-висок вот от южната ни съседка може да повлияе както на избирателната активност, така и не резултатите на движението. Реформаторският блок (РБ) в момента гравитира около сигурните си 5.5%-6.5% подкрепа. Успех за него е разширяването на влиянието към повече региони, а проблем – липсата на сериозен пробив в исторически силни за традиционната десница големи градски центрове. „България без цензура“ (ББЦ) потвърждава характеристиките си на силен медиен феномен. След спада, последвал успеха му на евроизборите и отсъствието му от медийната сцена през летните месеци, в момента той отново се връща в играта и позициите му с РБ са на практика изравнени. Предимството на РБ е, че има по-голям твърд електорат, а на ББЦ, че може да привлече по-компактни групи избиратели в определени региони, които изследванията няма как точно да измерят. Все пак, независимо от амплитудите, ББЦ е почти сигурен участник в следващия парламент. Оттук нататък следва голямата интрига. И трите партии, които са близо до 4%-та бариера – Патриотичен фронт (ПФ), Атака и АБВ, бележат ясно забележим ръст в хода на кампанията. Поради неравномерното им регионално представителство и много малките разлики между тях, които на практика не надхвърлят размера на статистическата грешка, оценката за това колко и кои от тях ще преминат чертата е много трудна. Най-стабилна и равномерно нарастваща изглежда подкрепата за ПФ, който ако запази настоящата си мобилизация от около 4.5%, има най-големи шансове да попадне в 43-то Народно събрание. Една седмица преди края на кампанията Атака и АБВ остават съвсем малко под 4%-та бариера, но с тенденция към ръст. Вотът и за двете формации е неустойчив и се влияе от ситуацията и региона, поради което оценяваме като по-слаби, но не и изключени шансовете им за преминаване на бариерата, отбелязват от "Алфа рисърч". Тенденцията за мобилизация на малките партии обхваща и Движение 21 на Т.Дончева, което може да достигне до 2%. Не са изключени шансовете на „Десните“ и Зелените също да се доближат до 1% подкрепа. На база избирателите в България може да се очаква, че около 3 млн. 200 хил. до 3 млн. 300 хил. ще отидат до урните. Очакваната активност е по-ниска от тази на изборите през 2013 г. и само силна мобилизация на гражданите в последните няколко дни, както и неизвестният брой гласуващи в избирателните секции в чужбина може да промени тази тенденция.

НСТС одобри нова актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=266024

Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри нова актуализация на бюджета на НЗОК. Чрез нея 100 млн. лв. от банковата сметка на здравната каса се прехвърлят за здравноосигурителни плащания. Това е остатък от средствата от цялостната дейност на НЗОК за миналата година и не засяга трансфери от националния бюджет към този на касата.

Кунева: Бюджет 2015 да не повтаря грешката на сегашния

http://www.vesti.bg/izbori2014/kampanii/kuneva-biudzhet-2015-da-ne-povtaria-greshkata-na-segashniia-6023721

Взима се дълг след дълг и това се превръща в огромен проблем за данъкоплатците, защото те го плащат. Така публичните финанси няма да издържат повече от още година-две, заяви водачът на листата на 25 МИР София на Реформаторския блок

Борис Солтарийски има дъщеричка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4342604

Вокалистът на "Ку-ку бенд" Борис Солтарийски стана баща на дъщеричка. Малката му наследничка ще носи името Ема. Новината бе съобщена лично от щастливата майка Аделина в профила й във фейсбук: „Днес в деня на музиката аз и Борис Солтарийски станахме родители на малката Ема ;)))”, написа красавицата.
Припомняме, Вокалистът на "Ку-ку бенд" Борис Солтарийски стана баща на дъщеричка. Малката му наследничка ще носи името Ема. Новината бе съобщена лично от щастливата майка Аделина в профила й във фейсбук: „Днес в деня на музиката аз и Борис Солтарийски станахме родители на малката Ема ;)))”, написа красавицата. Припомняме,

Борис Солтарийски стана баща

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342586

Вокалистът на Вокалистът на "Ку-ку бенд" Борис Солтарийски стана баща на дъщеричка. Малката му наследничка ще носи името Ема. Новината бе съобщена лично от щастливата майка Аделина в профила й във фейсбук: „Днес в деня на музиката аз и Борис Солтарийски станахме родители на малката Ема ;)))”, написа красавицата. Припомняме,

Майстор бере душа след падане от покрив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4342598

55-годишен мъж е в критично състояние след падане от покрив в хасковското село Малево. Сафет Реджеб е със счупени ребра, таз, крак и разкъсан далак след като се подхлъзнал при ремонт на покрив на комшия и полетял от височина към 7 метра.
Инцидентът станал следобяд завчера, съобщиха очевидци. Майсторът по първоначални данни се цанил доброволно на 55-годишен мъж е в критично състояние след падане от покрив в хасковското село Малево. Сафет Реджеб е със счупени ребра, таз, крак и разкъсан далак след като се подхлъзнал при ремонт на покрив на комшия и полетял от височина към 7 метра. Инцидентът станал следобяд завчера, съобщиха очевидци. Майсторът по първоначални данни се цанил доброволно на

"Нова алтернатива" сигнализира за акция на ДАНС в офис на неин кандидат-депутат

http://www.mediapool.bg/nova-alternativa-signalizira-za-aktsiya-na-dans-v-ofis-na-nein-kandidat-deputat-news225464.html

Лидерът на партия "Нова алтернатива" и бивш военен министър Николай Цонев поиска в сряда оставката на шефа на ДАНС Владимир Писанчев заради нахлуване на екипи на агенцията за национална сигурност в офиса на кандидат-депутата на партията в Силистра Николай Николов. Случката се разиграла във вторник и служителите на ДАНС са иззели апаратура и документация. "Подали сме сигнал до Главния прокурор за нарушение на закона и считаме, че това е опит за сплашване на наш кандидат по време на кампанията", заяви лидерът на партията Николай Цонев Претърсванено на офиса се случва броени дни преди изборите за народни представители и е в разрез с разпоредбите на Изборния кодекс и разписаните законови случаи за производство срещу кандидат за народен представител. "В "Нова алтернатива“ считаме, че ДАНС е извършила определеното от Специализирания съд претърсване на нашия кандидат само и единствено за да всее страх у симпатизантите ни. Това е знак, че сме на правилния път в борбата си срещу статуквото и беззаконието", заяви Цонев. Той уточнява, че партията е подала сигнал за това до главния прокурор, ЦИК, както и наблюдаващата мисия към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. "Тепърва ще проследим какви действия ще предприеме прокуратурата“, допълни партийният лидер. *Парламентарни избори 2014. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

София е домакин на среща на Борда на CEDEC

http://www.vesti.bg/novini/sofiia-e-domakin-na-sreshta-na-borda-na-cedec-6023722

София е домакин на срещата на Борда на директорите на една от най-влиятелните европейски организации, защитаваща интересите на производителите и дистрибуторите на електроенергия – CEDEC, предаде репортер на БГНЕС.

ЦИК не разрешава селфити в тъмната стаичка

http://www.cross.bg/zabraneni-sofiya-glasyvane-1432833.html

София /КРОСС/ Снимките в помещенията, където се гласува, са забранени, предупредиха днес представители на Централната избирателна комисия при разяснителна кампания пред студенти от Минно-геоложкия университет в София. Говорителят на комисията Александър Андреев каза, че ако гражданин бъде забелязан да си прави снимки с бюлетината в помещението за гласуване, неговият глас няма да бъде зачетен.Строго забранени са и така популярните селфита - автопортрети, правени с камерата на телефона. "В много случаи хората желаят да се заснемат как гласуват в изборното помещение или в кабината за гласуване. Това е недопустимо, тъй като по силата на Изборния кодекс използването на фотоапарат, всякаква заснемаща техника и снимането на вота се третира като показване на вота, т.е. нарушение на тайната на гласуването. Тези бюлетини ще бъдат унищожени", обясни Андреев.Според студентите от Минно-геоложкия университет подобни разяснителни кампании трябва да се правят на всички избори в училища и университети.    

"Алфа Рисърч": Най-вероятен 6-партиен парламент и трудно съставяне на правителство

http://www.dnevnik.bg/izbori2014/2014/10/01/2390994_alfa_risurch_nai-veroiaten_6-partien_parlament_i/?ref=rss


Най-вероятен шестпартиен парламент и трудно съставяне на правителство - това е изводът от националното представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", проведено чрез пряко стандартизирано интервю в периода 28-30 септември сред 1100 пълнолетни граждани от страната. Резултатите от него бяха обявени днес на сайта на агенцията.

При такава хипотеза ГЕРБ би имал около 98-100 депутата, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, най-вероятно...

ДКЕВР реши; токът вече скочи с 10%

http://frognews.bg/news_77299/

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране прие окончателно решение за нови по-високи цени на електроенергията, които трябва да влязат в сила от днес - 1 октомври.

Планират пътна рехабилитация в Цветния квартал

http://www.moreto.net/novini.php?n=266021

Ремонт на улици в Цветния квартал - това ще бъде една от важните задачи в работата на администрацията, средства за която ще бъдат заложени в бюджета за догодина, съобщиха от общината за Moreto.net. Пътната инфраструктура там е амортизирана, затова са нужни спешни мерки за дълготрайно решаване на проблема, обяви кметът на Варна Иван Портних.

Пенсионерите от Перник празнуват: Искаме здраве и достоен живот

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pensionerite-ot-pernik-praznuvat-iskame-zdrave-i-dostoen-jivot_34652/

Пенсионерите от Перник отпразнуваха Международния ден на възрастните хора в Младежкия дом на Перник. Празникът бе ознаменуван от ядене, пиене, танци и сладки приказки, което за пореден път доказа, че старите хора знаят как да се забавляват и да бъдат щастливи.

Празненството уважиха и видни гости,...

Продължава

Хеттрик срещу Лудогорец ще прати Роналдо в историята

http://offnews.bg/news/n_1/n_396082.html

При три или повече попадения, отбелязани от Кристиано Роналдо тази вечер, португалецът ще стане голмайстор №1 в историята на европейските клубни турнири. Носителят на Златната топка Кристиано Роналдо със сигурност не е дошъл просто на разходка до София, а е с ясна цел тук. Тя е победа за Реал Мадрид и три или повече попадения, които ще го пратят на първо място в класацията на голмайсторите в Шампионската лига и Лига Европа за всички времена. Престижната листа се води от легендата на Реал Мадрид - Раул със 71 гола, а на второ място - с 69 след снощи - е Лионел Меси. Третото място принадлежи на Роналдо и при хеттрик той ще изравни Раул, а ако съумее да отбележи и повече попадения, ще стане лидер.  За справка статистиката на гостуванията на Реал Мадрид от миналия шампионски сезон в надпреварата е - шест мача на чужд терен, в който играчите на Карло Анчелоти вкараха впечатляващите 20 гола, като само Кристиано Роналдо стана автор на 9 от тях. Букмейкърската къща „Бетфеър" приема залози за хеттрик на Роналдо при коефициент 7. За сравнение победа на Лудогорец се оценява на 17. Лудогорец - Реал Мадрид е с начален час 21:45 и ще се изиграе пред пълните трибуни на Националния стадион "Васил Левски". OFFNews ще следи двубоя на живо.

Скандален рекорд! ГЕРБ дава по 100 лв за глас в Бургаско!

http://www.bnews.bg/article-117841

ДПС „разширява географията си“ чрез контролиран вот, убедени са в ГИСДИ.

Уиски Фест София 2014 започва на 31 октомври

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/uiski-fest-sofiia-2014-zapochva-na-31-oktomvri-6023717

За трета поредна година тридневният фестивал ще събере известни уиски-експерти и почитатели на напитката

Американският колеж обяви 2 октомври за неучебен след смъртта на осмокласника

http://offnews.bg/news/n_1/n_396104.html

Американският колеж в София обяви 2 октомври за неучебен ден и отмени планирания за 4 октомври Ден на отворените врати. Решението е взето във връзка с трагичната кончина на осмокласник от учиището. Момчето колабира в редовен час по физическо на 29 септември и, въпреки оказаната му първа помощ от учителката, медицинската сестра и училищния лекар, издъхва. Аутопсията показа, че детето е починало вследствие на тежка вирусна пневмония, която е довела до миокардит. Днес президентът на колежа Пол К. Джонсън излезе с изявление към родителите във връзка с трагедията. Ето какво се казва в него: "Уважаеми родители, По време на редовен час по физкултура и спорт вчера, ученик от 8/8 колабира. Въпреки оказаната първа помощ от преподавателката по спорт, училищния лекар и медицинската сестра, смъртта на момчето е установена малко по-късно в медицински център „Грийнберг“. Незабавно са започнати процесуални действия от компетентните органи, на които колежът оказва пълно съдействие. Осмокласниците бяха информирани тази сутрин на среща в аудитория „Уитакър“. Учениците от останалите класове бяха информирани на обща среща през втория учебен час. Преди началото на работния ден, целият персонал обсъди как да подкрепи учениците през тази седмица. Училищният психолог и академичните съветници са на разположение в офисите си за срещи с учениците. В израз на съпричастност, обявеният на 4 октомври Ден на отворените врати се отменя. Изказваме най-искрените си съболезнования на семейството на починалото момче. С уважение, Пол К. Джонсън Президент Американски колеж в София“ След предоставяне на информацията, различни медии безконтролно спекулират със случая. В съпричастност със семейството на ученика, ръководството и преподавателите на Американския колеж се обръщат с апел към медиите да се придържат към фактологията на събитията и да изчакат информацията от компетентните органи след приключване на следствиeто."

Половината руснаци очакват Русия да ограничи пътуването в чужбина, сочи проучване

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/01/2390984_polovinata_rusnaci_ochakvat_rusiia_da_ogranichi/?ref=rss


Половината руснаци очакват, че властите ще ограничат правото на прекосяване на границите на страната, сочи изследване на "Левада център", цитирано от РБК. Мнозинството се противопоставя на ограниченията.

Почти една трета от руснаците (28%) смятат за целесъобразно ограничаването на напускането на страната на определени категории граждани, 55% се противопоставят на такава политика, а 16% не са сигурни в позицията си.

"Левада" коментира, че руснаците, които могат да пътуват...

Окончателно: Токът поскъпва с 9,79%

http://pik.bg/окончателно-токът-поскъпва-с-979-news232153.html

Окончателно: Токът поскъпва с 9,79%

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) потвърди очакваното повишение на цената на тока с 9,79 на сто от 1 октомври, съобщи Нова тв.

Най-голямо ще е увеличението на абонатите на ЧЕЗ, които ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто.

Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на Енерго про. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече.

При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.

Токът поскъпва с 10% от днес

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/tokyt-poskypva-s-10-ot-dnes-6023719

Повишението на цената на електроенергията е в рамките на предварително обявеното

EK: България е била обект на 42 наказателни процедури през 2013-а

http://www.cross.bg/zakonodatelstvo-bulgariya-obekt-1432832.html

/КРОСС/ През миналата година България е била обект на 42 наказателни процедури, показва публикуваният днес доклад на Европейската комисия за прилагането на европейското законодателство. Според него 11 от процедурите срещу страната ни са били свързани с късно въвеждане на европейските норми в националното законодателство, останалите 31 - с неправилно или лошо прилагане.Данните за България подреждат страната ни по средата на общоевропейската класация, в която с най-лоши показатели са Италия, Испания и Гърция, а с най-малко нарушения на европейското законодателство - Латвия, Малта и Естония.Най-много от процедурите за нарушения на общностното право в страните-членки са били свързани с околната среда, данъчната политика, транспорта, вътрешния пазар и услугите. От Европейската комисия отбелязват, че общият брой на случаите през 2013-а е намалял значително спрямо предходни години, и отдават това на практиката си да влизат в диалог с отделните държави на ранен етап от установяване на нарушенията, и да търсят споразумение за отстраняването им, съобщи БНР.

Одобриха новата актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/nzok-byudzheta-aktyalizatziya-1432831.html

София /КРОСС/ Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри нова актуализация в НЗОК.100 млн. лв. от банковата сметка на здравната каза се прехвърлят за здравноосигурителни плащания. 50 млн. лв. от средствата ще отидат за болнична помощ, 25 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв. за онколекарства, а 10 млн. лв.ще бъдат отделени за медицински изделия."Не бе направена промяна в нормативната уредба на НЗОК. Тя не може да въведе никаква финансова дисциплина, защото е с орязани права", каза при обсъждането управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова. По-рано днес стана ясно, че представителните организации на работодателите и на работниците и служителите се обявиха против актуализацията на бюджета за 2014 г.

Над 100 материала участват в надпреварата Mtel Media Masters’2014

http://www.cross.bg/medii-materiala-tehnologii-1432823.html

/КРОСС/ Журналисти от 39 национални и регионални медии, както и такива на свободна практика, ще се състезават за наградите Mtel Media Masters'2014 в четвъртото издание на конкурса, който търси най-добрите постижения при отразяване на теми от всички области от нашия живот, повлияни от новите технологии, иновациите и науката.До края на вчерашния ден, 30 септември, когато изтече срокът за участие, в Центъра за развитие на медиите (ЦРМ) и във фондация „Медийна демокрация" (ФМД) постъпиха общо 108 материала на 56 автори, които ще спорят в трите състезателни категории. Кандидатурите са много качествени и се очертава оспорвано състезание, коментираха от неправителствените организации, които провеждат конкурса. Според тях журито ще бъде изненадано от разнообразието на гледни точки към темите на конкурса.Най-много журналистически материали са изпратили участниците в категория „Печатни медии" - 51. В категория „Информационни агенции и нови медии" се надпреварват 33 материала. Голяма е конкуренцията и в категория „Електронни медии", където най-добрият материал ще бъде определен измежду 24 кандидатури. Журито на конкурса ще оценява журналистическите творби според критериите информативност, обективност, аналитичност, собствен стил, творчески и нестандартен подход към темата

Одобриха новата актуализация на бюджета на НЗОК

http://www.cross.bg/odobriha-novata-aktyalizatziya-na-byudzheta-na-nzok-1432831.html

София /КРОСС/ Националният съвет за тристранно сътрудничество одобри нова актуализация в НЗОК.100 млн. лв. от банковата сметка на здравната каза се прехвърлят за здравноосигурителни плащания. 50 млн. лв. от средствата ще отидат за болнична помощ, 25 млн. лв. за лекарства за домашно лечение, 15 млн. лв. за онколекарства, а 10 млн. лв.ще бъдат отделени за медицински изделия."Не бе направена промяна в нормативната уредба на НЗОК. Тя не може да въведе никаква финансова дисциплина, защото е с орязани права", каза при обсъждането управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

Българин се спусна с балон в пещера за Рекордите на Гинес (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_396201.html

Българинът с австрийски паспорт Иван Трифонов се спусна в пещера и се изкачи отново на повърхността за Рекордите на Гинес, съобщи британският вестник „Гардиън“. 70-годишният Иван Трифонов се е спуснал с балон в пещерата Мамет в планината Велебит в Хърватия. Пещерата е с дълбочина 206 метра, като отворът на тавана й е широк 60 метра. Целият полет е продължил около 25 минути. Балонът е проектиран специално за предизвикателството и е по-малък от обичайното. Вместо в кошница, Трифонов е бил в тясна стоманена рамка над два резервоара с гориво. Беше много трудно и не мисля, че някой ще успее да повтори това, заяви Трифонов. Спускането на българина в пещерата Мамет е заснето от различни ъгли и материалът е предаден на Книгата на рекордите на Гинес. 70-годишният Иван Трифонов вече е вписан в Книгата на Гинес с четири рекорда, сред които прелитане с въздушен балон над Северния и Южния полюс. Трифонов е и автор на предизвикателството, изпълнено от Феликс Баумгартнер, за скок от ръба на стратосферата.

Рекорден спад на даренията у нас през 2013-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=265992

Рекорден спад на даренията у нас през 2013-та година отчетоха от Българския дарителски форум. За първи път от седем години стойността на даренията е намаляла с 22 процента спрямо предходната 2012-а година. Това се дължи основно на спада в даренията на компаниите и на оттеглянето на някои чуждестранни донори, обясни директорът на организацията Красимира Величкова.

Токът поскъпва с близо 10% от днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=266029

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране потвърди очакваното повишение на цената на тока с 9,79 на сто от днес - 1 октомври. В решението, публикувано на сайта на комисията, се виждат идентични цифри като тези от проекторешението.

Кошлуков и колеги си залепиха устите

http://frognews.bg/news_77298/

Със залепени усти служители на ТV7 и News7 излязоха на мълчалив протест пред Софийския градски съд. Репортери, редактори, оператори, режисьори и други служители се строиха на стълбите пред съда в знак на протест срещу натиска, който им оказва синдикът Панайот Велков и хората, които по думите им стоят зад него. С тиксо на устата бе и изпълнителният директор на TV7 Емил Кошлуков.

Щафетните игри за деца и родители в Декатлон продължават

http://moresport.actualno.com/Shtafetnite-igri-za-deca-i-roditeli-v-Dekatlon-prodyljavat-news_52583.html

На 27.09. френската верига за спортни стоки Декатлон организира щафетни игри - "Мама, татко и аз". Някои от имената на отборите, които взеха участие са доста колоритни - "Тони и тати&q...

Ердоган: Турция ще се бори срещу "Ислямска държава"

http://asia.actualno.com/Erdogan-Turcija-shte-se-bori-sreshtu-Isljamska-dyrjava-news_52593.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция ще се бори срещу "Ислямска държава" (ИД) и други "терористични" групировки в региона, но добави, че ще запази целта си...

Истинска домашна лютеница

http://recipes.actualno.com/Istinska-domashna-lutenica--news_52603.html

Почти няма човек, който да не обича домашната лютеница. Вкусът й коренно се различава от купената и нищо не може да я замени. Много хора си мислят, че правенето на лютеница е сложно и не се престрашав...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване