Кабинетът прие стратегия за развитие на професионалното образование

http://www.mediapool.bg/kabinetat-prie-strategiya-za-razvitie-na-profesionalnoto-obrazovanie-news226319.html

Министерският съвет прие Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение в България за периода 2015-2020 г., съобщи пресслужбата на кабинета. Нейната цел е да стимулира обучението в професионалните гимназии, чиито ученици са намалели с 25 хиляди за последните 14 години, както и да се намалят отпадащите от училище младежи от социално слаби семейства. Очаква се новите мерки да позволят и на възрастни да получат квалификация по определена специалност в професионални гимназии и в центрове за професионално обучение, за да се реализират на пазара на труда. Обучението чрез работа се става в партньорство с колежи, центрове за професионално обучение и един или няколко работодатели. Така успоредно с подобряване на практическата подготовка, ще се постигне и повишаване на адаптивността и възможностите за заетост на обучаваните. Ще се усъвършенства и системата за признаване на знания, умения и компетентности, придобити чрез неформално обучение и самостоятелно учене. Ще се въведе кредитна система в професионалното образование за улесняването на трансфера, признаването и натрупването на индивидуални резултати от ученето, посочват от Министерския съвет. Предвижда се и въвеждането на "защитени" професии. Стратегията предвижда шест месеца след утвърждаването да се разработи План за изпълнението на дейностите по график, с посочване на институции, източници на финансиране и очаквани резултати. Този план ще се актуализира на всеки две години с отчитане на постигнатите резултати и при необходимост въвеждане на мерки за подобрение на изпълнението.

Дженифър Лопес стана съседка на Челси Клинтън

http://www.bnews.bg/article-119718

Суперзвездата Дженифър Лопес вече е съседка на Челси Клинтън, дъщерята на бившия президент Бил Клинтън, съобщи в. "Ню Йорк пост".

Украйна се надява на 760 млн. евро от Европа до края на годината

http://www.cross.bg/ykraiina-godinata-pomosht-1436341.html

/КРОСС/ Общият размер на европейската помощ за Украйна до края на годината възлиза на 760 милиона евро. Това съобщиха от пресслужбата на президента на Украйна Петро Порошенко след телефонния разговор на държавния глава с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Европейският съюз обмисля и предоставянето на третия пакет макрофинансова помощ, която Украйна може да получи през първата половина на 2015 г.

Богданов: И при спасяването, и при фалирането на КТБ ще има разходи за бюджета

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bogdanov-i-pri-spasiavaneto-i-pri-faliraneto-na-ktb-shte-ima-razhodi-za-biudjeta-182383/

Трябва да се вземе политическо решение кой вариант ще бъде по-малкото зло за държавата, смята икономистът Лъчезар Богданов

Улиците в село Долище са покрити с чакъл, след като поройните дъждове унищожиха инфраструктурата

http://www.moreto.net/novini.php?n=268198

Улиците в село Долище са покрити с чакъл, след като поройните дъждове унищожиха инфраструктурата. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна кметският наместник на Долище Иван Костов. Аксаковското село Долище е един от районите в област Варна, пострадал сериозно по време на наводненията тази година.

Петков: Браво на ГЕРБ, но има нещо нагласено

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382776

"Поздравление за ГЕРБ, че са тръгнали на разговори за правителство, хората искат диалог от политиците, но непоследователността на ГЕРБ е на път да заличи доброто впечатление." Това обяви зам.-шефът на АБВ Румен Петков в Шумен. "Не може да кажеш, че вторият кръг от разговори ще е експертен, а 6 часа по-късно да започнеш разговори на лидерско ниво. "Поздравление за ГЕРБ, че са тръгнали на разговори за правителство, хората искат диалог от политиците, но непоследователността на ГЕРБ е на път да заличи доброто впечатление." Това обяви зам.-шефът на АБВ Румен Петков в Шумен. "Не може да кажеш, че вторият кръг от разговори ще е експертен, а 6 часа по-късно да започнеш разговори на лидерско ниво.

Броят на заразените с ебола гони 10 000 души

http://www.cross.bg/zarazeni-broyat-virysa-1436340.html

/КРОСС/ Броят на хората, заразени с вируса ебола, е достигнал 9 936 човека, 4877 са починали. Данните бяха разпространени днес от Световната здравна организация.Повечето заразени са от три страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. Носителите на вируса тук са 9911 човека, а 4868 са починалите. Най-тежко е положението в Либерия, където има 2700 умрели, а заразените са 4600.    

Цанова пое вината за гафа с Ива Йорданова

http://www.cross.bg/iiordanova-tzanova-gafa-1436339.html

/КРОСС/ Вицепремиерът Илияна Цанова пое вината за гафа с назначението на любимата на Божидар Лукарски за шеф на Държавната агенция за българите в чужбина. Цанова била заблудена, призна самата тя. Не е знаела нито за танцовите изяви на пилон на Йорданова, нито за връзката й със синия лидер. „Грешката е моя, просто трябваше да направя един гугъл сърч", обясни вчера вицепремиерът и добави, че е получила няколко автобиографии на кандидати за мястото, но тази на съветничката й Йорданова я впечатлила най-силно.  За и.д. зам.-председател на агенцията бе назначен досегашният главен секретар на структурата Димитър Владимиров. Йорданова не успя да се задържи на поста и седмица. Тя стана известна и с участието си в конкурса „Умна и красива" в „Шоуто на Слави", където танцува на пилон.   Фотография: Булфото

Мъж се оплака от полицейско насилие в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_407285.html

36-годишен мъж се оплака от полицейско насилие в София. Петър Богданов разказа на страницата си във Facebook, че е бил удрян от полицаи, след като му е наложена глоба за неправилно паркиране във вторник. „В района на Женския пазар дълго време се опитвах да си намеря място за паркиране. В една от уличките видях на ъгъла свободно място, което беше в насрещното. Пуснах мигачите и си паркирах. Докато се опитвах да си пусна SMS-а, дойдоха двама полицаи и ми поискаха документите на колата и моите“, обяснява Богданов. Той посочва, че е дал поисканите документи на единия полицай и започнали да обсъждат защо е влязъл в насрещното, докато другият проверявал по радиостанцията дали мъжът е криминално проявен. „Аз знаех, че съм нарушил закона но не бях съгласен, че е нещо сериозно. Той ме удари в корема и аз му се развиках че няма право и поисках да ми се представи и да ми покаже документите си, при което започна яко да ме налага. Другият също се включи, викнаха подкрепление, а междувременно от близкия безистен наизкочиха 3-4 ченгета. Всички се събраха около мене и ме биеха и ритаха с всичка сила. Спукаха ме от бой. Аз започнах да викам, а те ме свалиха на земята и продължиха да издевателстват над мен“, разказва Петър Богданов.  „Събра се тълпа от 30-40 човека, потресени от това което се случва. Дойде и патрулкта с подкрепление от още 5 полицая. Държаха се смен като с престъпник №1 в България. Закопчаха ме и ме закараха в 3-то районно“, допълва той. Богданов обяснява, че името на полицая, който го е ударил първо, е Стоян Стоименов. От МВР потвърдиха за инцидента, като обясниха, че при проверката Богданов се е държал арогантно, опитал се да осуети проверката и да си тръгне и не изпълнил полицейското разпореждане. Затова се е наложило използването на белезници, които били поставени принудително заради оказаната съпротива, уточниха от МВР. Мъжът отведен в 3-то РУП, където са му съставени актове за нарушения Закон за движение по пътищата и за неизпълнение на полицейско разпореждане. При отвеждането му в полицейското управление, мъжът е прегледан от екип на Спешна помощ, който установил охлузвания по лицето му, като по тялото на задържания нямало травми, казаха още от МВР. Богданов е задържан за 24 часа.

ГЕРБ покани на нов кръг преговори БСП и АБВ

http://econ.bg/Новини/ГЕРБ-покани-на-нов-кръг-преговори-БСП-и-АБВ_l.a_i.582499_at.1.html

ГЕРБ покани официално на втори тур преговори за съставяне на правителство левите партии БСП и АБВ. От "Позитано" 20 обаче се оплакаха, че от лагера...

Apple патентова технология за управление на автомобили с мобилно устройство

http://www.cross.bg/ystroiistvo-avtomobila-mobilnoto-1436337.html

/КРОСС/ Apple патентова управлението на някои функции на автомобила с мобилно устройство. Информация за това се появи на интернет страницата на патентното ведомство. В текста се посочва, че технологията предвижда предаването на сигнал за местонахождението на автомобила на мобилното устройство. След това то определя геопозицията си и разстоянието до превозното средство. При задоволително местоположение джаджата получава достъп до някои от функциите на колата като заключване или отключване на вратите, отопление на купето и други. В патента не се уточнява вида на мобилното устройство.

Русия и Украйна без сделка за газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382974


Русия и Украйна не успяха да се споразумеят за доставките на природен газ за зимата на среднощна среща в Брюксел, която се водеше с посредничеството на Европейската комисия, предадоха световните агенции.
Министрите на енергетиката на двете страни 
ще се срещнат
 отново на 29.Х. 
в Брюксел, но има големи различия в позициите им, Русия и Украйна не успяха да се споразумеят за доставките на природен газ за зимата на среднощна среща в Брюксел, която се водеше с посредничеството на Европейската комисия, предадоха световните агенции. Министрите на енергетиката на двете страни ще се срещнат отново на 29.Х. в Брюксел, но има големи различия в позициите им,

Медиите в Югоизточна Европа – монополизирани, несолидарни и страхливи

http://www.mediapool.bg/mediite-v-yugoiztochna-evropa-monopolizirani-nesolidarni-i-strahlivi-news226318.html

Монополи, непрозрачно финансиране, слаби профсъюзи, липса на възможност за обединяване с други журналисти, клики и капсулирани професионални мрежи са сред основните фактори, възпрепятстващи свободата на медиите в Италия, Югоизточна Европа и Турция. Това са някои от предварителните констатации от изследване на професор Евгения Сиапера от Школата по комуникации в Дъблинския университет, което е част от проекта "Safety Net for European Journalists " на няколко европейски организации. Тези резултати бяха представени на 8-ия медиен форум за Югоизточна Европа, организиран от South East Europe Media Organisation (SEEMO) в Скопие, Македония на 16-18 октомври. Журналистите от този регион работят в обстановка, където бизнес интересите надделяват над свободата на словото, директно чрез дялове или индиректно с пари за реклама, показва проучване, базирано на 110 задълбочени интервюта с журналисти. Въпреки наличието на законова регулация за прозрачността на медиите в много страни, собствениците изглежда намиран начин да заобиколят закона като продават дяловете си на хора под техен контрол. Липсата на солидарност между журналистите е друг сериозен проблем. В доста случаи журналисти, подложени на натиск, не разчитат на подкрепа от колеги или професионални организации. Синдикатите са слаби и професионалистите не ги припознават като защита, напротив в повечето случаи те биват подозирани в услуга на управленски интереси. Силната концентрация на собствеността и обвързаност с политически и бизнес интереси е другият източник на съперничество между журналистите. "Ако работиш за двама различни собственици, твоят колега наистина е най-големият ти враг", сподели хърватската журналистка Зринка Врабец Мойзеш в кулоарите на форума. Страхът от загуба на работата, особено на фона на световната икономическа и финансова криза, е широко разпространен сред журналистите. Този страх е добре използван от собствениците за контрол върху служителите и съдържанието, което те произвеждат. Физическо насилие, клевети, тролене, хакване, кибер и сексуален тормоз са също често срещани форми на заплаха. Те са с различна интензивност в различните държави, но съществуват навсякъде. Повишаване на обществената чувствителност и осигурявайки конкретна подкрепа на журналистите е изключително важно в тази ситуация. "Медийната свобода е важна не само за журналистите, но предимно за гражданите, тъй като е част от тяхното право да получават балансирана и вярна информация" заключи Франческа Ванони от организацията Osservatorio Balcani e Caucaso .   -------------------------- Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието й се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

БНБ: Европейските препоръки за незабавно изплащане на гарантираните влогове в КТБ не са задължителни

http://www.mediapool.bg/bnb-evropeiskite-preporaki-za-nezabavno-izplashtane-na-garantiranite-vlogove-v-ktb-ne-sa-zadalzhitelni-news226317.html

Препоръките на Европейския банков орган (ЕБО) за незабавен достъп на вложителите до гарантираните им влогове в КТБ, нямат задължителен характер. Това съобщи БНБ в отговор на писмото, изпратено от ЕБО до Централната банка и Фонда за гарантиране на влоговете с препоръка да започне изплащането на гарантираните влогове в поставената под специален надзор КТБ. Препоръката беше изплащането да започне до 21 октомври. На 22 октомври БНБ информира, че в отговора си до ЕБО е посочила, че е според българското законодателство изплащането на влогове може да стане само след отнемане лиценза на една банка, което не е факт. Освен това от БНБ напомнят, че отнемането на банков лиценз подлежи на обжалване пред Върховния административен съд. Именно единствено чрез отнемането на лиценза БНБ може да установи дали депозитите в една банка са неналични - дефиниция, на която се позовават от ЕБО, обясняват от БНБ. И допълват, че тези законови ограничения са валидни и за Фонда за гарантиране на влоговете, който не може да започне изплащане без отнет лиценз на съответната банка. "Освен това такова решение предполага изразходване на средства на Фонда за милиарди левове и не би могло да бъде взето без ясно правно основание в националното законодателство", посочват от БНБ. По повод несъответствията между европейското право и българските закони по въпроса с изплащането на гарантираните влогове, посочени от ЕБО, а преди това и от Европейската комисия, промяната на това положение не е в компетенциите нито на БНБ, нито на Фонда, заявяват още от БНБ. В отговора до ЕБО се допълва и че в националното законодателство не са налице разпоредби и процедури, които оправомощават БНБ да даде възможност за частичен достъп до депозити. Европейският банков орган вече започна разследване за евентуално нарушаване на европейските разпоредби от компетентните органи в България, за да провери дали мерките, взети от надзора на българската банка КТБ, представляват евентуално нарушаване на изискванията на директивата на ЕС за схемата за гарантиране на депозитите. Според нея притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите. По повод стартираната от ЕК процедура по същия повод, от Министерството на финансите съобщиха, че ще предложат на парламента промяна в българското законодателство, така че да съответства на европейската директива.

Комисията “Юнкер” одобрена от ЕП

http://www.monitor.bg/article?id=447602

Новата Европейска комисия с председател люксембургецът Жан-Клод Юнкер, която трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември, беше одобрена вчера от Европейския парламент, предадоха агенциите.

Канада в паника след стрелбите в столицата

http://america.actualno.com/Kanada-v-panika-sled-strelbite-v-stolicata--news_56323.html

Полицията в канадската столица Отава издирва лицата, открили днес стрелба в няколко части на града. При нападенията загина един войник, един от стрелците също е бил убит. Стрелба е била открита в ра...

Шофьорът на снегорина, убил президента на „Тотал”, не е бил пиян

http://www.moreto.net/novini.php?n=268186

Шофьорът на снегорина, предизвикал самолетната катастрофа на летище „Внуково” - Владимир Мартиненко, не забелязал как е излязъл на пистата пред самолета с президента на френската петролна компания „Тотал”. Кристоф дьо Маржори загина при катастрофа на частния му самолет през нощта срещу вторник.

Найден Найденов: Целта ни в Шампионската лига е младите да израснат

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2405144_naiden_naidenov_celta_ni_v_shampionskata_liga_e/?ref=rss


Треньорът на волейболния "Марек" Найден Найденов каза, че целта пред отбора е да трупа опит в Шампионската лига. По думите му финансовите възможности не позволяват на клуба да постига победи в Европа.

"Като треньор няма как да не искам да играем по-добре и по-добре и да трупаме победи, но сме наясно с реалността. Затова наблягаме на работата с младите. Целта пред момчетата е да играят и изпитват удоволствие от сблъсъците с нашите именити съперници", заяви той. По думите му играчите...

Неизвестни откриха стрелба в канадския парламент

http://econ.bg/Новини/Неизвестни-откриха-стрелба-в-канадския-парламент_l.a_i.582491_at.1.html

Неизвестни откриха стрелба пред канадския парламент. Нападателите са двама или трима като единият е бил убит от полицията. Сградата на парламента,...

Новости в строителството на „Стройко“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382660

Последните тенденции в областта на строителството изложиха над 250 компании от бранша по време на традиционното изложение „Стройко 2000“ в НДК. Акцентът тази година за пореден път е енергийната ефективност. 
Сред интересните предложения е например течен тапет, който се нанася като мазилка на стената. От фирмата производител твърдят Последните тенденции в областта на строителството изложиха над 250 компании от бранша по време на традиционното изложение „Стройко 2000“ в НДК. Акцентът тази година за пореден път е енергийната ефективност. Сред интересните предложения е например течен тапет, който се нанася като мазилка на стената. От фирмата производител твърдят

Южна Африка понижи прогнозата си за годишния икономически растеж

http://www.investor.bg/drugi/338/a/iujna-afrika-poniji-prognozata-si-za-godishniia-ikonomicheski-rastej-182385/

Финансовият министър на страната Нкланкла Нене прогнозира, че БВП ще се разшири с 1,4% през 2014 г., вместо с 2,7 на сто

Събарят населени с роми опасни сгради във Враца

http://www.cross.bg/vratza-opasni-naematelite-1436336.html

/КРОСС/ Акция по събаряне на опасни сгради започна във Враца. В тях бяха временно настанени ромски семейства, които се оплакаха, че остават на улицата. От общината коментираха, че още преди четири месеца са предупредили наемателите да напуснат.В сградите на бившето ХЕИ в центъра на Враца преди години са били настанени осем ромски семейства, впоследствие в тях са се самонастанили още 15.Сградите са опасни в санитарно-хигиенно отношение, поради тази причина извеждаме хората, те не могат да бъдат пренастанени, поради това, че са нередовни наематели и самонастанили се, обясни Пламен Иванов от общината във Враца.Задълженията на наемателите са в размер на 15 хиляди лева. Събарянетона сградите мина кандала до сблъсъци с полицията не се стигна. Акцията по събарянето бе охранявана от жандармерия.Част от хората ще бъдат приютени в бившите казарми, но ромите се оплакват от лошите условия там, съобщава bTV. Снимка: Булфото, всички права запазени

В ГЕРБ държат докрай два варианта: тройна или четворна коалиция

http://www.cross.bg/gerb-borisov-kunev-1436335.html

София /КРОСС/ В ГЕРБ държат в готовност до края на седмицата две формули за управление - тройна или четворна коалиция, разкриха пред "24 часа" от партийната централа на Бойко Борисов. Според единия в управлението ще са ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ), а според другия към тях ще бъде допусната и АБВ.След като във вторник вечер петимата лидери на реформаторите гостуваха на Борисов в централата на ГЕРБ, Радан Кънев обяви на въпрос на "24 часа", че те са категорично против кабинет на малцинството, т.е. само на ГЕРБ и блока. "Това е лош вариант и не може да бъде нито добрият, нито по-добрият", отсече Кънев. И потвърди, че с Борисов е обсъден коалиционен кабинет с участието на ПФ като "един от добрите варианти за мнозинство и правителство". Другото, което Кънев определи като невъзможно, е кабинет с участието на БСП. Някакво участие на АБВ обаче не изключи."Сега проблемът е не искат ли реформаторите с патриотите, а патриотите да поискат реформаторите", довери човек от ГЕРБ. На късната среща с Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов Борисов бил заедно с Румяна Бъчварова от Изпълнителната комисия на ГЕРБ и със зам.-председателите на партията Цветан Цветанов и Димитър Николов."С повече участници в управлението политическата хигиена ще се подобри - всеки ще контролира другия", сподели член на ръководството на ГЕРБ

Тимбърлейк осъди светско списание

http://www.bnews.bg/article-119709

Певецът Джъстин Тимбърлейк и съпругата му Джесика Бийл осъдиха списание "Хийт", след като то публикувало "невярна и необоснована история" за сътресения в двегодишния им брак.

724 килограма от декар е средният добив от ябълки във Варненска област към момента

http://www.moreto.net/novini.php?n=268154

724 килограма от декар е средният добив от ябълки във Варненска област към момента. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна. С ябълкови дървета има засадени общо 1960 декара в общините Аврен, Аксаково, Бяла, Ветрино, Вълчи дол, Долни чифлик и Провадия.

Прокуратурата разследва смъртта на родилка във Видин

http://www.cross.bg/vidin-proverka-slychaya-1436334.html

Видин /КРОСС/ Окръжната прокуратура във Видин разследва смъртта на 36-годишна родилка. Сигналът е подаден на 16 октомври от съпруга на жената, съобщи прокурорът Владислав Влашев. Още същия ден е разпоредена проверка по случая. Жената е починала на 15 октомври в родилното отделение на видинската болница МБАЛ "Света Петка" след трето раждане с цезарово сечение.В болницата се прави вътрешна проверка по случая.    

Предстоящи събития в страната за утре, 23 октомври

http://www.cross.bg/sofiyaot-provede-zala-1436333.html

/КРОСС/ *** Брюксел.Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение за участие в заседанието на Европейския съвет. ***София.Вицепрезидентът Маргарита Попова ще се срещне с регионалния представител на Върховния комисар на ООН за бежанците за Централна Европа Монсерат Фейшас Вие. ***София.От 9.30 ч. Висшият съдебен съвет ще проведе заседание. ***София.От 10 ч. ще проведе заседание на Столичния общински съвет. ***София.От 9.30 ч. 35 състав на Софийски градски съд ще гледа делото срещу Михаил Маджунов, Юлиан Рангачев, Иван Табаков, Иглика Станчева, обвинени по чл. 123 на Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост. ***София.От 15 ч. в „Гранитна зала" в Министерския съвет ще заседава Енергийният борд към служебното правителство. ***София.От 9 ч. в София Хотел Балкан (Шератон), зала Средец, ще бъде проведена конференция на тема „Интелигентна трансформация на градовете". ***София.От 9 ч. в конферентната зала на хотел „Шипка" ще бъде открит семинар на тема „Технология и инструменти за ефективни продажби". ***София.От 9.30 ч. в Висше транспортно училище „Тодор Каблешков" ще се проведе научно-практическа конференция на тема "Транспортът в променящия се свят -предизвикателства и решения". Конференцията ще бъде открита от министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Участие ще вземат и ректорът на УНСС проф. д.ик.н

Вратарят на „Рома” след 1:7 от „Байерн”: Можем още

http://www.monitor.bg/article?id=447588

„Байерн” (Мюнхен) попиля „Рома” като гост в италианската столица със 7:1. Интересен лапсус след мача направи вратарят на римляните Морган де Санктис. В опит да каже, че не това са възможностите на „Рома”, той заяви: „Можем и още.”

Словашка фирма праща мутри на наши тираджии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382809

Словашка транспортна фирма пратила в Белгия и Англия бандити, за да отвлекат трима шофьори от Димитровград. Това разказа единият от тях - 25-годишният Йордан Чилингиров. Опитът за похищението станал, след като той и други негови колеги настояли да получат заплатите си. Чилингиров работел в словашкото представителство на NTG Frigo заедно с Христо Словашка транспортна фирма пратила в Белгия и Англия бандити, за да отвлекат трима шофьори от Димитровград. Това разказа единият от тях - 25-годишният Йордан Чилингиров. Опитът за похищението станал, след като той и други негови колеги настояли да получат заплатите си. Чилингиров работел в словашкото представителство на NTG Frigo заедно с Христо

Вижте класацията на най-продаваните книги тази седмица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382972

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Икономистът Любомир Дацов: Няма начин КТБ да бъде оздравена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382963

Няма начин КТБ да бъде оздравена, независимо от това какъв е размерът обезценените активи на банката. Това каза икономистът Любомир Дацов пред Фокус.
По думите му, вероятно следващата седмица БНБ ще започне процедура по несъстоятелност, тъй като няма други варианти.
„При такъв размер на провизиране на кредитите, което означава, Няма начин КТБ да бъде оздравена, независимо от това какъв е размерът обезценените активи на банката. Това каза икономистът Любомир Дацов пред Фокус. По думите му, вероятно следващата седмица БНБ ще започне процедура по несъстоятелност, тъй като няма други варианти. „При такъв размер на провизиране на кредитите, което означава,

Ердоган определи като грешка спускането на US оръжие над Кобани

http://www.moreto.net/novini.php?n=268217

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е било грешка САЩ да спуснат от въздуха оръжие на кюрдските бойци, защитаващи граничния сирийски град Кобани, тъй като някои от оръжията са били иззети от джихадистите на „Ислямска държава", които са обсадили града, съобщава „Ройтерс".

Любомир Дацов: Няма начин КТБ да бъде оздравена

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382953

Няма начин КТБ да бъде оздравена, независимо от това какъв е размерът обезценените активи на банката. Това каза икономистът Любомир Дацов пред Фокус.
По думите му, вероятно следващата седмица БНБ ще започне процедура по несъстоятелност, тъй като няма други варианти.
„При такъв размер на провизиране на кредитите, което означава, Няма начин КТБ да бъде оздравена, независимо от това какъв е размерът обезценените активи на банката. Това каза икономистът Любомир Дацов пред Фокус. По думите му, вероятно следващата седмица БНБ ще започне процедура по несъстоятелност, тъй като няма други варианти. „При такъв размер на провизиране на кредитите, което означава,

Условието на реформаторите за коалиция с ГЕРБ: Кънев - правосъден министър

http://www.cross.bg/gerb-blok-sreshtata-1436332.html

София /КРОСС/ Реформаторският блок е поставил ново условие, за да подпише коалиционно споразумение с ГЕРБ. То е лидерът на ДСБ и говорител в оставка на Блока Радан Кънев да стане правосъден министър и да се нагърби със съдебната реформата. Това съобщи kmeta.bg, позовавайки се на източници, приближени до партията на Бойко Борисов. Припомняме, че ГЕРБ започна втори кръг на консултациите с неофициална среща с Реформаторския блок вчера вечерта. На срещата присъстваха лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и лидерите на отделните партии, които влизат в състава на Реформаторския блок. След края й Румяна Бъчварова, част от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че срещата е била от бърз порядък след решението на върховния форум на ГЕРБ да проведе консултации с четири от политическите сили.Тя обясни, че Реформаторският блок е първата поканена политическа сила ,тъй като от ГЕРБ считат, че с нея имат най-малко различия. По време на разговора двете политически сили са уточнили позициите си по въпроси, по които досега не са имали пълна яснота. Бъчварова заяви, че не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, a на този етап - за изясняване на позициите.

ВКС ще реши да сезира ли конситицуоналистите за касиране на изборите

http://www.bnews.bg/article-119723

Пленумът на ВКС ще разгледа 4 жалби на политически партии и кандидат за независим депутат, с които се иска съдът да сезира Конституционния съд за оспорване на законността на изборите за народни представители в 43-то Народно събрание, проведени на 5 октомври 2014 г.

Ердоган разкритикува пускането на US оръжия над Кобани

http://www.cross.bg/kobani-erdogan-boiitzi-1436331.html

/КРОСС/ Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е било грешка САЩ да пуснат от въздуха оръжие на кюрдските бойци, защитаващи граничния сирийски град Кобани, тъй като някои от оръжията са били иззети от джихадистите на „Ислямска държава", които са обсадили града, съобщават агенциите. Пентагонът съобщи, че голяма част от американските оръжия, които са били спуснати в неделя, са достигнали до кюрдските бойци, независимо от наличието на видео, на което се виждат джихадисти с пакет от пратките. „Направеното по този въпрос се оказа грешно. Защо се оказа грешно? Защото някои от оръжията, които са спуснати от самолетите С-130, са били иззети от „Ислямска държава", заяви Ердоган на пресконференция в Анкара. Запитан за плана на Турция за подпомагането на преминаването на кюрдските бойци пешмерга от Ирак към сирийския Кобани, за да подпомогнат защитата, Ердоган заяви, че е предложил това по време на телефонен разговор през уикенда с американския президент Барак Обама. „Трудно ми е да разбера защо Кобани е толкова стратегически важен за тях, защото там няма цивилни, само около 2000 бойци", посочи Ердоган. Той допълни, че разговорите между властите за преминаването на пешмерга през Турция ще продължат. Турски журналист, близък до правителството, каза, че 500 иракски кюрдски борци се очаква да преминат в Кобани този уикенд.  

Икономистът К. Ангарски: Парите от КТБ не са изчезнали

http://frognews.bg/news_78754/

Икономистът Красимир Ангарски, който е един от хората, внедрили валутния борд в България, даде своето мнение по съобщението на БНБ за одитния доклад за КТБ по БНТ. Според него, „дупката” от 4.222 милиарда лева не са изчезнали, а са обявени за обезценка.

Свидетел лъгал по делото срещу Данчо Пръча

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382815

Свидетел е дал неверни показания по делото срещу врачанския кримигерой Йордан Тонов-Данчо Пръча. Това заяви пред Софийския апелативен съд свидетелят Тони Янков. Пред магистратите Пръча обжалва 10-годишната си присъда, че е ръководил банда за бизнес с дрога и проститутки.
“Чух разпитаният по делото Борислав Борисов да казва на Цветомир... Свидетел е дал неверни показания по делото срещу врачанския кримигерой Йордан Тонов-Данчо Пръча. Това заяви пред Софийския апелативен съд свидетелят Тони Янков. Пред магистратите Пръча обжалва 10-годишната си присъда, че е ръководил банда за бизнес с дрога и проститутки. “Чух разпитаният по делото Борислав Борисов да казва на Цветомир...

Сюзън Сарандън проговори за развода

http://www.cross.bg/vruzki-dulgite-omuzhena-1436330.html

/КРОСС/ Холивудската актриса Сюзън Сарандън проговори за раздялата с Тим Робинс, за който бе омъжена в продължение на 21 години. „Близо до Том винаги се чувствах дълбоко омъжена жена. Капанът на дългите връзки и бракове се крие в това, че в един момент започваш да възприемаш отношението към другия като даденост. Договорът е подписан, сделката е сключена. Това е всичко и вече можеш да спиш спокойно. А на мен не ми харесва подобно сънливо съществуване", коментира актрисата. Тя отбелязва, че никога не е вярвала в институцията брак. Според нея при дългите връзки партньорите избират определен стил на поведение, което често не е добре за един романтичен съюз. Единственият изход бил да продължиш да работиш върху себе си и взаимоотношенията.    

В ГЕРБ държат докрай 2 варианта: тройна или четворна коалиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382899

В ГЕРБ държат в готовност до края на седмицата две формули за управление - тройна или четворна коалиция, разкриха пред “24 часа” от партийната централа на Бойко Борисов.
Според единия в управлението ще са ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ), а според другия към тях ще бъде допусната и АБВ.
След като във вторник вечер В ГЕРБ държат в готовност до края на седмицата две формули за управление - тройна или четворна коалиция, разкриха пред “24 часа” от партийната централа на Бойко Борисов. Според единия в управлението ще са ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и Патриотичният фронт (ПФ), а според другия към тях ще бъде допусната и АБВ. След като във вторник вечер

Жени върна пръстена на Тачо

http://www.monitor.bg/article?id=447574

РезюмеЕдна иначе забавна игра стана пореден повод за скандал между Жени и Тачо. Нещата в Къщата на „ВИП брадър” се разгорещиха дотолкова, че Калканджиева върна пръстена на съпруга си и се премести от общото им легло.

Заседава Енергийният борд към Министерския съвет

http://www.vesti.bg/novini/zasedava-energijniiat-bord-kym-ministerskiia-syvet-6025532

Енергийният борд към правителството ще заседава на 23 октомври от 15.00 часа в Министерския съвет.

Детски танцов състав "Ветринче" отбелязва своя 40-годишен юбилей с тържествен концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=268136

С тържествен концерт в село Ветрино ще бъде отбелязан 40-годишния юбилей на Детски танцов състав "Ветринче", научи Moreto.net. Детският танцов състав е носител на десетки национални и международни награди, заслуга за което имат хореографите Йордан Кънчев, Георги Велев, Радка Иванова, Валентин Василев и Тодор Ганчев, а стотици деца са обикнали фолклорното ни танцово изкуство и са предавали обичта си от поколение на поколение, за да го има танцовият състав и днес и да радва сърцата на зрителите.

БНБ: Препоръките на банковия орган за изплащане на депозити не са задължителни

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/22/2405127_bnb_preporukite_na_bankoviia_organ_za_izplashtane_na/?ref=rss


Препоръките, отправяни от Европейския банков орган (ЕБО), нямат задължителен характер. За това информират от БНБ българската общественост след като от ЕБО на 17 септември са изпратили писмо до централната банка и до Фонда за гарантиране на влоговете с препоръка да започне изплащането на гарантираните влогове в поставената под специален надзор КТБ. Препоръката беше изплащането да започне до 21 октомври.

Днес от централната банка съобщават, че са отговорили на ЕБО като припомнят...

В Крим забраняват продажбата на алкохол след 23 часа

http://offnews.bg/news/n_1/n_407273.html

Кримските депутати въвеждат ограничения в продажбата на алкохол на територията на полуострова, съобщи ТАСС. Законът трябваше да влезе в сила от 1 януари 2015 г., но това ще стане по-рано - само след 10 дни. Той гласи, че продажбата на спиртни напитки на дребно може да става само между 10:00 часа сутринта и 23:00 часа вечерта. "Ние се намираме в преходен период, затова може да пием и през нощта. Гражданите са обладани от висок патриотичен подем, броят на престъпленията е спаднал 2,5 пъти. Затова даже и не виждаме причина рязко да ограничим употребата на алкохол. Нека пият от радост", заяви през април Сергей Аксьонов, тогавашният държавен глава на Крим. Новият закон забранява и продаването на алкохол на местата, където се провеждат спортни прояви, в спортните и детски магазини. Предстои и създаване на специализиран орган за издаване на лицензи за търговия на дребно с алкохол. Новият закон обаче няма да засегне домакинствата, произвеждащи алкохол за лична употреба, както и съдържащите етилов спирт препарати за различни нужди и алкохола, внасян за нуждите на дипломатическите мисии, консулствата и международните организации.

Инвестициите в бизнес имоти нарастват с 54%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382695

Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България – предимно търговски и офис центрове, е достигнал 114 млн. евро от началото на годината до края на септември Това е с 54% повече от цялата 2013 година. Това съобщиха от консултантската компания „Фортон“. Преди два месеца друга консултантска компания - „Колиърс“, изнесе данни за 26 млн. Обемът на инвестициите в бизнес имоти в България – предимно търговски и офис центрове, е достигнал 114 млн. евро от началото на годината до края на септември Това е с 54% повече от цялата 2013 година. Това съобщиха от консултантската компания „Фортон“. Преди два месеца друга консултантска компания - „Колиърс“, изнесе данни за 26 млн.

В. Рашидов: Някой в момента краде парите на вложителите в КТБ

http://frognews.bg/news_78753/

Някой в момента краде парите на българските граждани, коментира Вежди Рашидов. На въпрос какво ще се случи с КТБ и има ли надежда за решаване на казуса, Рашидов отговори, че това нещо не е в ръцете на вложителите.

Трилогията "Хобит" се превръща в най-скъпата филмова продукция в историята

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/10/22/2404992_trilogiiata_hobit_se_prevrushta_v_nai-skupata_filmova/?ref=rss


Трилогията на Питър Джаксън "Хобит", която наближава своята връхна точка с издаването на последната си част "Битката на петте армии" през декември, бе обявена за най-скъпата филмова продукция на всички времена с общ бюджет 934 млн. новозеландски долара или около 464 млн. паунда, предаде "Гардиън".

Сумата стана известна заедно с публикуването на финансови документи в Нова Зеландия, където се снимат отделните части, а от студиото "Уорнър Брос" отказаха да коментират разхода. Филмите се...

Спекулациите за нови стимули на ЕЦБ продължават да тласкат европейските акции

http://www.investor.bg/evropa/334/a/spekulaciite-za-novi-stimuli-na-ecb-prodyljavat-da-tlaskat-evropeiskite-akcii-182384/

Появилата се информация, че 11 банки може да се провалят на стрес тестовете не беше достатъчна да уплаши инвеститорите

Училища, забавачки и социални заведения във Варна готови за зимата

http://www.cross.bg/gorivo-dostavya-hranitelni-1436329.html

Варна /КРОСС/ Училищата, детските и социални заведения във Варна са готови за предстоящия зимен сезон, съобщиха от общинските дирекции "Образование, младежки дейности и спорт", "Социални дейности" и "Здравеопазване". Извършени са ремонтни дейности на котлите в ОДЗ №12 "Първи юни", ЦДГ № 3 "Детско градче" и ЦДГ №12 "Пинокио". Подменени са топлообменник и помпа в ОДЗ №14 "Дружба", а в ЦДГ№21"Калина Малина" - разходомер и циркулационна помпа. В ЦДГ №17 "В. Терешкова" има нов котел и оборудване. Подменени са и котлите в СОУ „Н.Геров" и ОУ „Св. Кл. Охридски" в село Константиново. В СОУ „Л. Каравелов" до края на седмицата ще бъде монтирана горелка.31 общински училища и 35 детски градини използват за отопление горивни инсталации с дизелово гориво. 10 училища, средношколското общежитие, ОДЗ 11 и ОДЗ 14 се отопляват с природен газ. Абонати на топлофикационното дружество „Далкия" АД са 7 училища и 10 детски градини.Директорите на детските заведения, като второстепенни разпоредители с бюджети, самостоятелно сключват договори с доставчиците. По-голямата част от тях вече са стартирали процедури за сключване на нови договори за предстоящия отоплителен сезон. Поддържаната наличност на гориво е приблизително 60% от капацитета на цистерните. Във всички детски градини и училища са извършени проби на отоплителните инсталации

КТБ е раздала кредити за над 3.4 млрд. лв. на кухи фирми

http://www.mediapool.bg/ktb-e-razdala-krediti-za-nad-34-mlrd-lv-na-kuhi-firmi-news226316.html

Корпоративна търговска банка (КТБ) е раздала кредити за над 3.4 млрд. лв. на 82 фирми, преобладаващата част от които са без дейност. Това е близо две трети от кредитния портфейл на банката, който възлиза на над 5.3 млрд. лв. В същото време депозитите на гражданите и домакинствата в КТБ са 4.37 млрд. лв. Високо ликвидните средства на банката, които са в наличност или в БНБ, са едва 331 млн. лв. Общите активи на банката възлизат на 6.66 млрд. лв., а капиталовата дупка на 4.22 млрд. лв. Това показват публикуваните от БНБ данни за основните балансови позиции на КТБ към 30 септември. Оценките на активите и пасивите на КТБ бяха направени от одиторските компании "Ърст енд Янг", "Делойт България" и "АФА" по международните стандарти за финансова отчетност. Одитният доклад е основен за взимане на окончателно решение на съдбата на КТБ. БНБ обеща това да стане ясно до 20 ноември. От съобщението на Централната банка става ясно, че диагнозата е фалит, ако парламентът не промени законодателството и не осигури държавен ресурс за спасяване на банката. Данните от одита потвърждават, че КТБ масирано е набирала средства от вложители и депозити на държавни фирми, общини и институции чрез примамливо високи лихви. В същото време чрез сложни схеми е отпускала кредити на свързани фирми, които са прехвърляли парите на трети компании и те са купували активи – предприятия, бизнеси, имоти и т.н. Крайните собственици на тези компании най-вероятно никога няма да станат публично достояние, освен ако със задачата за откриването им не се заеме специализирана международна компания. За назначаването на такава проверка пръв настоя Реформаторският блок, а след това и ДПС, и ГЕРБ и други партии и политици, но БНБ така и не предприе такъв ход. Централната банка публикува в сряда само резултатите от одита, но не и самите доклади, които са поверителни. Оповестените данни потвърждават вече известния факт, че мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев е източвал банката, но няма преки данни за други личности и компании. 366 млн. лв. взети от Цветан Василев са несъбираеми Като абсолютно несъбираеми са определи две тегления за общо 266 млн. лв. от КТБ направени от фирми, свързани с мажоритарния собственик на банката Цветан Василев. Едната счетоводна операция е за изтеглените на каса 206 млн. лв. на 20 юни – деня, в който КТБ беше затворена и поставена под специалния надзор на БНБ. Тези пари са получени от фирмата на Василев "Бромак" срещу обещанието й да ги върне до 30 юни, но това не е направено и досега. За това срещу Василев беше повдигнато обвинение за източване на банката и прокуратурата поиска задържането му. Банкерът обаче е на свобода в Белград, в очакване на развоя на делото за екстрадирането му. Друга подобна операция, определена като несъбираема, е заемообразно предоставяне на ДЦК-та за 80 млн. евро на "ТЦ-ИМЕ" – холдинговото дружество на Цветан Василев, на което са отпуснати над 1.5 млрд. лв. от КТБ, според публикации в пресата. Дружеството в момента е в процедура по несъстоятелност и "вероятността това вземане да бъде събрано е минимална", е посочено в съобщението на БНБ. Две трети от кредитите са раздадени на кухи фирми Близо две трети от кредитите в размер на 3.43 млрд. лв. са раздадени на 82 фирми, като преобладаващата част от тях (67 случая) нямат собствена оперативна дейност или тя е силно ограничена, а приходите им се генерират от трети лица. Това са дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна. В много случаи без собствен персонал и друга оперативна дейност. Много от тях са създадени по-малко от година преди да получат първия си заем или са такива с цел придобиване на дялове и акции в други дружества. На повечето от тях не са намерени подробни бизнес планове или друга информация, която да подкрепи отпускането на заема и как той ще бъде погасяван във времето. За голяма част от тях в кредитните досиета няма документи, които да удостоверят дали заемът е използван по предназначение. Обезпеченията по тези кредити са залози на материални активи, бъдещи вземания с постъпления по банкови сметки на кредитополучателя в банката, акции на придобитите предприятия или търговски предприятия. В резултат на правния анализ преобладаващата част от тези обезпечения се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, което ги прави нереализируеми, констатират одиторите. Така само 2% от раздадените 3.43 млрд. лв. имат валидни обезпечения. От тях кредити за близо 1.4 млрд. лв. са предоговаряни многократно, като са удължавани сроковете за тяхното погасяване. Обслужването им е било преустановено след поставянето на банката под специален надзор и към 30 септември налице са значителни просрочия. За това обезценката на кредитите от тази група от 86 компании е най-голяма – за над 3 млрд. лв. В подобно положение е и група от 5 фирми с експозиция от 172 млн. лв., които макар и да имат оперативна дейност, не обслужват кредитите си. Други две фирми пък вече са в процедура по несъстоятелност и очакваната загуба от тях е оценена на 14 млн. лева. Група от 6 компании с обща експозиция от 377 млн. лева е определена като дружества с оперативна дейност с висока степен на бизнес зависимост от малко на брой свързани лица, като необходими обезценки са за 216 млн. лева. За други 29 компании с кредити за общо 888 млн. лева е установена оперативна дейност, но имат проблем с обслужването нва заемите заради влошено финансово състояние. Така необходими обезценки са оценени на 594 млн. лева. Така като без проблемни са определени само 14 дружества с общ размер на експозициите от 441 млн. лева. При тях в пет от случаите не са установени съществени валидни обезпечения, но финансовото състояние на фирмите дава основание за заключение, че за тази група необходимите обезценки ще са за 46 млн. лева. Гражданите с влогове за над 4.1 млрд. лв., общини държат 100 млн. лв. Влоговете на граждани и домакинства в КТБ възлизат на над 4 млрд. лв.. Депозитите на държавни и общински предприятия в КТБ възлизат на 378 млн. лв. Частни фирми държат на влог 766 млн. лв. към края на септември, докато към края на юни техните депозити са били 813 млн. лв. Общини имат сметки в КТБ за 100 млн. лв. Тези пари няма да бъдат загубени, защото са обезпечени с държавни ценни книжа.

Родители заключват бебето си само вкъщи, то плаче с часове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382925

Родители оставят бебето си само вкъщи, като го заключват, сигнализираха съседи на семейството от Сандански. Те твърдят, че малкият Божидар, който е на година и един месец, многократно е оставян сам, заключен в къщата, в която живеят родителите му Лиляна и Йордан П. в курортния град, пише struma.bg.
Последният случай е отпреди четири дена, Родители оставят бебето си само вкъщи, като го заключват, сигнализираха съседи на семейството от Сандански. Те твърдят, че малкият Божидар, който е на година и един месец, многократно е оставян сам, заключен в къщата, в която живеят родителите му Лиляна и Йордан П. в курортния град, пише struma.bg. Последният случай е отпреди четири дена,

МОСВ: Очакват се повишения на водните нива почти в цялата страна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268214

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), през тази нощ и в четвъртък, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ). В следствие на прогнозираните валежи, са вероятни повишения на водните нива почти в цялата страна, като по-съществени се очаква да бъдат в басейните: Дунавски басейн – подводосбори: • р.

Безотговорни родители заключват бебето си само, то плаче с часове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382919

Родители оставят бебето си само вкъщи, като го заключват, сигнализираха съседи на семейството от Сандански. Те твърдят, че малкият Божидар, който е на година и един месец, многократно е оставян сам, заключен в къщата, в която живеят родителите му Лиляна и Йордан П. в курортния град, пише struma.bg.
Последният случай е отпреди четири дена, Родители оставят бебето си само вкъщи, като го заключват, сигнализираха съседи на семейството от Сандански. Те твърдят, че малкият Божидар, който е на година и един месец, многократно е оставян сам, заключен в къщата, в която живеят родителите му Лиляна и Йордан П. в курортния град, пише struma.bg. Последният случай е отпреди четири дена,

Трима души са хоспитализирани в САЩ заради съмнения за ебола

http://www.cross.bg/hospitalizirani-liberiya-nablyudenie-1436328.html

/КРОСС/ Трима души са хоспитализирани в САЩ заради съмнения за ебола. Единият от тях е поставен под наблюдение в болница в Нюарк, Ню Джърси. Другите двама са хоспитализирани на летището в Чикаго. Симптомите са засечени след наблюдение на пътниците, пристигащи от страни в Западна Африка, където вирусът е най-широко разпространени. И тримата мъже са летели от Либерия. Към момента пет летища в САШ приемат полети от Либерия, Сиера Леоне и Гвинея.

НЗОК с проверка в „Софиямед“ след сигнал за източване на Касата

http://offnews.bg/news/n_1/n_407264.html

Здравната каса е започнала проверка в болница „Софиямед“ след сигнал за източване на Касата. Това съобщиха за OFFNews от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За източването на пари от Касата от страна на „Софиямед“ съобщи пред „Господари на ефира“ пациентка, лекувана в болницата. Тя обясни, че е насочена към частната болница от лекар със симптоми като шум в ушите и секреция. Приета е за лечение за 4 дни в стационара на „Софиямед“, но само по документи, тъй като всяка вечер се прибира вкъщи. При изписването си пациентката поискала да види епикризата. След като я получила обаче, тя забелязала, че са вписани дейности, които не са извършване, в това число и оперативна намеса. В епикризата се посочва, че съм оперирана на 3 октомври между 16.00 и 20.09 часа. Аз по това време бях на системи, пътувах до вкъщи и след това гледах телевизия, обяснява пациентката. В документа обаче подробно е описано какви точно дейности са извършени по време на несъществуващата операция. „Под локална анестезия с Лидокаин 2% се направи разрез на лявата ТМ в долно-задния квадрант. Изтече сериозен секрет от тъпанчевата кухина. Поставиха се капки и се постави стерилна превръзка“, се казва в документа. Според него операцията е извършена от д-р Христов. Жената обяснява и че вписаните симптоми не са тези, с които е приета. Вместо това е записано, че има световъртеж и залитане. Според епикризата жената е преминала и през прегледи от кардиолог и анестезиолог, каквито тя твърди, че не са направени. В документа се казва още, че пациентката е изписана в подобрено общо състояние и след спокоен постоперативен период. Епикризата е подписана от началника на Отделението по Ушно-носно-гърлени болести д-р Иван Йорданов, както и от д-р Батмаз. За да има по-добър ефект от лечението от болницата й препоръчват да премине още 4 дни лечение. За целта обаче тя трябва да използва ЕГН-то на свой близък и да подпише декларация от негово име, защото иначе би било сложно да се лекува повече от четири дни. Така ще се води, че се лекува друг пациент, но всъщност лечението ще се прилага на нея. Пациентката се съгласява и използва ЕГН-то на сина, като подписва и декларация от негово име. Декларацията е подписана е от д-р Батмаз. Така лечението продължава още 4 дни. Жената обаче е категорична, че няма подобрение на състоянието й и че след това е вдигнала температура. От Здравната каса обясниха, че по случая е започнала проверка. Срокът за приключването й обаче е 30 дни. Едва след това ще може да се коментира какво е установила тя. Това обаче не означава, че няма да бъде направена и по-цялостна проверка на лечебното заведение, посочиха от НЗОК. Поискахме коментар и от болница „Софиямед“ и очакваме отговор. Свързахме се и с председателя на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз д-р Петко Загорчев, който обясни, че за да се сезира Комисията, трябва да има официално подаден сигнал до нея за нарушения, за да се изискат необходимите документи от болница „Софиямед“.

Стрелбата в центъра на Отава продължава

http://www.cross.bg/strelbata-v-tzentura-na-otava-produlzhava-1436327.html

/КРОСС/ Канадската полицията съобщава за нова стрелба в магазин, който се намира в близост до сградата на парламента, съобщава АП. По-рано бе съобщено, че няколко човека са открили огън около и в парламента. Според информация на „Ройтерс" единият от стрелците е убил военен от почетния караул пред Мемориала на загиналите във войните. Втори човек е произвел над 30 изстрела в сградата на парламента, а трети - в магазина. В нощта на 22 октомври канадските власти увеличиха нивото на терористична заплаха на "средно" заради изявленията на бойците на терористичната организация "Ислямска държава."    

4 къщи за самотни и болни вдигнаха в Монтана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382722

Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище изгради община Монтана през т.г. Къщите приютиха деца и възрастни с увреждания. Там те получават грижи, близки до семейните, и възможност да се интегрират в обществото. Сградите са едноетажни със застроена площ от 600 кв.м, а защитеното жилище е 105 кв.м. Три центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище изгради община Монтана през т.г. Къщите приютиха деца и възрастни с увреждания. Там те получават грижи, близки до семейните, и възможност да се интегрират в обществото. Сградите са едноетажни със застроена площ от 600 кв.м, а защитеното жилище е 105 кв.м.

Стрелба в канадския парламент, един убит

http://frognews.bg/news_78752/

Най-малко един от стрелците, атакували канадския парламент и мемориала до него, е убит от тежковъоръжени полицаи, предаде CBC Television. Канадски политик е съобщил, че заподозреният е бил ликвидиран в самата сграда.

Според доклада на одиторите 4 млрд. лоши кредити дала КТБ (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382757


От 5,3 млрд. кредити, които КТБ е отпуснала, 4 млрд. не могат да бъдат върнати. Това е записано в доклада, изготвен от одиторските фирми “Ърнст енд Янг”, “Делойт България” и АФА. Документът е бил разгледан днес от управителния съвет на БНБ, съобщиха от централната банка.
Одиторите констатираха, че от общо 6,662 млрд. лв. От 5,3 млрд. кредити, които КТБ е отпуснала, 4 млрд. не могат да бъдат върнати. Това е записано в доклада, изготвен от одиторските фирми “Ърнст енд Янг”, “Делойт България” и АФА. Документът е бил разгледан днес от управителния съвет на БНБ, съобщиха от централната банка. Одиторите констатираха, че от общо 6,662 млрд. лв.

Красимир Ангарски: БНБ е длъжна да предложи оздравителна процедура за КТБ

http://econ.bg/Новини/Красимир-Ангарски-БНБ-е-длъжна-да-предложи-оздравителна-процедура-за-КТБ_l.a_i.582462_at.1.html

Българската народна банка (БНБ) е длъжна да предложи оздравителна процедура за Корпоративна търговска банка (КТБ). Това коментира финансистът...

Варненска гимназия отбелязва Деня на строителя с "отворени варти"

http://www.moreto.net/novini.php?n=268188

Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Варна организира Дни на отворените врати на 23 и 24 октомври по повод Деня на строителя /26 октомври/, научи Moreto.net. В програмата са включени състезания по професионални дисциплини изучавани в училището, откриване на изложба на постиженията на възпитаници на гимназията от националните състезания „Аз мога да строя“ и „Най-добър млад строител“ и открити уроци на преподаватели от училището, който започват на 23-ти октомври от 13 часа.

Убит е един от стрелците в парламента на Канада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382895

Канадските полицаи са убили най-малко един от стрелците, замесени в атака в парламента и в района около него, съобщи канадската телевизия CBC.
Според информация, предоставена от канадски политик, заподозреният е бил ликвидиран в самата сграда.
От полицията са съобщили, че са преследвали най-много трима нападатели, Канадските полицаи са убили най-малко един от стрелците, замесени в атака в парламента и в района около него, съобщи канадската телевизия CBC. Според информация, предоставена от канадски политик, заподозреният е бил ликвидиран в самата сграда. От полицията са съобщили, че са преследвали най-много трима нападатели,

Убит е един от стрелците в канадския парламент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382888

Канадските полицаи са убили най-малко един от стрелците, замесени в атака в парламента и в района около него, съобщи канадската телевизия CBC.
Според информация, предоставена от канадски политик, заподозреният е бил ликвидиран в самата сграда.
От полицията са съобщили, че са преследвали най-много трима нападатели, Канадските полицаи са убили най-малко един от стрелците, замесени в атака в парламента и в района около него, съобщи канадската телевизия CBC. Според информация, предоставена от канадски политик, заподозреният е бил ликвидиран в самата сграда. От полицията са съобщили, че са преследвали най-много трима нападатели,

Пилонки, папионки, лордове, или допълнение към стратегията за насърчаване на грамотността

http://offnews.bg/news/n_1/n_407272.html

Знам, че животът е несправедлив. Един се ражда висок, рус, със сини очи и неустоим чар. Зъбите му като рекламен продукт на “Колгейт”, а нозете на Баришников. Друг - оплешивява в пубертета и дере котки около изправителното училище в град Бойчиновци. И двама за жалост се раждат в България. България е бедна и безпътна държава. Без полезни изкопаеми и лауреати на Нобелова награда. С ужасно количество на ексхумирани вампири, чиито кости са изровени в името на световния кръволожки туризъм и борбата за мир. Не е ясно дали кокалите на днес печелившите ни прародители са крепели някога грамотни мозъци. Това и националните корифеи на археологията не могат да потвърдят. Те обаче със захлас пеят стара ученическа песен в която се твърди, че едни двама братя от Солун измислили българската азбука. Сега на тази азбука пишат и в Москва и в Киев. Човеците от Москва и Киев обаче са врагове и се избиват по всички закони на терора, които дори и вампирите не са познавали. Град Солун се намира в нашата Южна съседка Гърция, в която българите ходим на курорт, а нашите циганки си продават бебетата. Циганките са по принцип неграмотни, но това не пречи на търговията, защото гърците говорят и пишат на техен си език и с техни си букви, на които и алфата и омегата не можеш да разбереш без да си завършил Гимназията за древни езици и култури, която се намира посред женския пазар в София. София е столицата на България. България е все още член на ЕС. Николай Бареков е депутат в Европейския Парламент от квотата на Република България. Той е роден в град Пловдив, живее на постоянен адрес в един лачен квартал в София и плаща 5 хиляди евро наем. Развежда се обаче с първата си съпруга в минимализираното градче Брезник. Отдъхва и се весели, като пие оригинално шампанско вино във френския курорт Сен Тропе. Споменатият индивид е български политик и обществен деец. Лидер е на парламентарно представена в 43-то НС партия. Партията се казва ни повече, ни по-малко “България Без Цензура”. Което ще рече, че в страната България съществува апаратът на цензурата. За непросветените и дипломирани в училището за проблемни деца в град Бойчиновци ще споменем, че цензурата е контрол над изреченото или показано в публичното пространство мнение. Цензурата е многолика и гъвкава. Тя се регулира от хора и пари. Или от хора с пари. Пари са онези платежни средства, с които се купуват хляб, вино и избори. И други неща. Най-вече още пари... Главен цензор в България е един чичо с папионка, /пеперуда от френски/ вързана около врата му. Артистично несресан и архангелски неразбираем като изказ. Симпатяга. Той е назначен пожизнено, защото е безконфликтно обтекаем. Когато някой псува и си показва задникът в телевизора в най-гледаното време, този артистичен чичо призовава народът да дебатира псувните и циците. Няма място обаче за дебат. Псувните са цветисти, а циците две... Какво да им дебатираш. Той е интелектуалец и не дава да се цензурират пошли и кървави филми, кошмарни рекламни слотове за диарични лекарства и дамски превръзки. Това щяло да наруши демокрацията. В просташките реалите -формати, участниците се бият и призовават към сексуално насилие. Но това също не се цензурира. Новините обаче си се цензурират негласно навсякъде. От чорбаджиите на медиите. И това помага на демокрацията.Този интелигентен човек хората нежно наричат Гого Папионката. Той не се обижда и чака ново поредно назначение. И той добре и демокрацията в разцвет. Заради това и вестниците никой не ги чете. Защото са кошмарни. За 10 години нито една страна не успя да унищожи с простащина печатните си издания. В България, родината на солунските братя Кирил и Методий, дали азбуката на стотици милиони хора -успяхме. Онези, които бяха непримирими напуснаха страната. Гого и собствениците на медии останаха. На тях им е добре. Какво им е... Нищо лично, само бизнес. Пък и какво лошо има в заглавие като: ”Папагал в душевен дисконфорт - смята се за кокошка”. Новина... ”Самоуби се ходжата на Лили Иванова”, “Зам. главен прокурор се застреля”. Такъв е животът, несправедлив. Защо се стреля, след като може да се мисли за Лили Иванова. За това бягат хората от България. Или поне онези, които могат да четат надписите за влизане и излизане. Но и за тях се намира отмъщение. За де не се отпускат много сънародниците ни в чужбина, у нас е измислена форма за контрол и натиск. Това е “Агенцията за Българите в чужбина”. Абсолютно ненужна държавна структура в съвременните условия на живот. Тя е нежна издънка на покойния “Славянски комитет”, удобно място офицерите от ДС пред пенсия да получават добри пари. Ама животът е не само несправедлив, но и неумолим. Ченгетата си измряха и от естествена смърт. Освен това, облагите в тази Агенция, не са кой знае колко големи, затова тя става ковачница на кадри, за голямата дембелска политика. Ето защо там е назначена и нежната амурна връзка на един партиен лидер. Гаджето му, на български... ако това е български, ама... Що за лидер е той, това е друго питане? Но момичето хубавко, стройно, върти едни очета, и не само тях и става за началничка. Според нея и споменатия мъжкар. Ама, тя взе че преувеличи възможностите си. Пообърка един щатски университет с един колеж, един “Бъркли” с друг “Бъркли” и работата се запече. Нейсе, подаде оставка... После написа обидено писмо до нацията, че така, като нея напускали достойните хора. Ама, достойните хора не лъжат? Не твърдят, че са завършили университет в Монтана и да ни пробутват удостоверение от СПТУ в бившия Михайловград. Ам, сега няма да се обиждаме... Прочее да сте чули нещо за оня мадама Калинка с образованието от Германия. Тя също беше несломим професионалист. После роди детенце, да и е живо и здраво. И тя, и да не се мота в пространството. Другите хора, как го могат. Животът е несправедлив... А има и няколко чевека, които още могат да четат в България. Не всички гледат “Вип Брадър”. Не защото там не се появява лорда Евгени Минчев, а по хигиенни причини. Макар че предаването отговаря на всички изисквания на съвременния отврат. Цици, педали, алкохолици, нимфоманки, бабички от запаса и дори българо-съветска дружба. И побой имеше и разкаяния и... даже един лорд. Ей, това титлите за нищо ги нямаме в България. Почти като професорските и докторските. Пък и не знам, дали наистина трябва да изписвам пред Е. Минчев нещо друго освен Пз /Пазарджик/. Като на автомобилна регистрация. Знаем, че всичко в света може да се купи, ама за безкръвта трапанация и подменяне на индентичността в особено големи размери не бях чел дори и нашите вестници. Което е жалко и загуба на читатели естествено. От третия пол или от седмия, все тая. Освен това се надявам да се учреди и още една нова партия на титулованите особи. Мисля, че тази ниша в момента е хлабава, пък и нови избори предстоят. А сега за допълнението, или анекса към предложението на МОН българските питомци да се научат на азбуката, а не само на интернет британски език, какъвто крещят по сокаците нашите мили юноши, ако не са много пияни, надрусани или не се бият по стадионите. Госпожо временен министър Коларова, знам, че сте разумен човек и наистина можете да направите добро предложение за повишаване интензитета не само на четенето или стратегия за повишаване на грамотността, което само по себе си е жалко наистина, дори и когато се погледнем в огледалото на тези над 1000 години. Става дума не само за четенето, уважаема го-жо временен министър, но и за разбирането след прочитането, което трябва да е свързан процес. Моля, нека се направят промени в СЕМ. В подбора на кадрите на началстващите лица, определени за промоция в правителството. И да се пристъпи към освидетелствуване на всички публицчи личности, които извършват пропагандна дейност в страната. Ясно защо... Нормален човек, който слуша, чете и гледа нормални неща не може да бъде априори генно-модифициран кретен. Или поне не всички, както се казва в една реклама по телевизията. А телевизията е, тя е онова, което все още крепи страната да не се избие в тъмните часове на денонощието. Ами като приключат реалите-форматите и турските сериали какво ще стане? На гражданска война ли трябва да наблегнем, та дано да се успокоят духовете на аналфабетите. Ако има и други предложения, склонен съм да помогна. Привет и на всички онези, които ще ми препоръчат да си гледам работата и да оставя свестните хора да се лигавят в медиите и по улиците. Сигурно са прави. Но конфликтът в Украйна не е само газ и ансамбъл “Любе”. Зад него се крие и огромна доза посткомунистическа простотия. Нарочно инжектирана и с национализъм и подхранвана със сантимент. Всеки знае как се прави. Прочее прочетете текста отначало...

ВКС ще решава дали да прати в КС четири жалби срещу изборите

http://www.mediapool.bg/vks-shte-reshava-dali-da-prati-v-ks-chetiri-zhalbi-sreshtu-izborite-news226315.html

В четвъртък Пленумът на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) ще разгледа 4 жалби на политически партии и кандидат за независим депутат срещу парламентарните избори. Политическите формации и независимият кандидат настояват ВКС да предаде на Конституционния съд с техните жалби за нарушения по време на вота. Едната жалба е от Никола Вапцаров, кандидат за независим народен представител, издигнат от инициативен комитет в Благоевград. Втората жалба е от три партии - "Нова България", "Обединена България" и "Нова алтернатива", с която искат касиране на изборите за народни представители в 25 МИР в София. Третата е от кандидати за народни представители от района на Кюстендил. Последната е от Патриотичния фронт. Те са се обърнали към ВКС, защото нямат право сами да отнесат жалбите си до Конституционния съд.

Хвърлиха куче без глава пред полецйски участък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382798

Заклано куче без глава е било хвърлено пред сградата на полицейския участък в Кресна, научи “Труд”. 
Според една от версиите жестокостта била насочен срещу началника на участъка в Кресна Васил Спасов, когото местните криминални типове ненавиждали. Преди време неизвестни му посегнаха на лозето, като обраха цялото грозде. По-късно автомобилът му... Заклано куче без глава е било хвърлено пред сградата на полицейския участък в Кресна, научи “Труд”. Според една от версиите жестокостта била насочен срещу началника на участъка в Кресна Васил Спасов, когото местните криминални типове ненавиждали. Преди време неизвестни му посегнаха на лозето, като обраха цялото грозде. По-късно автомобилът му...

Надал премина на скорост и втория кръг в Базел

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2405118_nadal_premina_na_skorost_i_vtoriia_krug_v_bazel/?ref=rss


Испанският тенисист Рафаел Надал се класира с лекота за четвъртфиналите на турнира в Базел. Третият в световната ранглиста победи с 6;1, 6:1 Пиер-Юг Ербер.

Надал не показа никакви признаци на физически притеснения. Той избра да отложи операцията от апендицит за края на сезона и се впусна в надпреварата.

Испанският състезател нямаше особени трудности срещу Ербер и постигна успеха за 57 минути. Французинът дори улесни съперника си с неубедителния си начален удар. Той имаше...

Депутатите ще хапват в обновен стол

http://society.actualno.com/Deputatite-shte-hapvat-v-obnoven-stol-news_56322.html

В доста по-приятна обстановка ще се хранят депутатите от новото Народно събрание. В стола на сградата ще бъдат подменени чиниите, чашите, приборите и дори покривките. Това става ясно от обществена по...

Кабинетът "Орешарски" втори по неодобрение в света през 2013 г.

http://www.mediapool.bg/kabinetat-oresharski-vtori-po-neodobrenie-v-sveta-prez-2013-g-news226314.html

Кабинетът на Пламен Орешарски е било второто най-неодобрявано правителство в света през 2013 година, показва класацията на международната социологическа агенция "Галъп" - The Gallup Global States of Mind. Проучването е направено на базата на отношението на населението на 137 страни към техните правителства. Първото място е за правителството в Босна и Херцеговина, което е имало едва 8% одобрение, но общо 91% от жителите на страната отчитат, че властта е корумпирана. На второ място е кабинетът "Орешарски" с 13% одобрение, а 79% от българите са посочили, че властта е корумпирана. На трето място пак е балканска държава – Гърция. Там изпълнителната власт е с 14% одобрение на правителството, следва Румъния, Перу и Молдова с одобрение от 18%. Голям процент на хората, които не одобряват правителството си, има още в Чехия, Молдова, Пакистан, Коста Рика, Ямайка, Португалия и Испания. В доклада на The Gallup Global States of Mind се посочва, че в редица държави правителството е забранило да бъдат зададени част от въпросите в проучването, които засягат мнението на анкетираните за управляващите.

Обедните новини на Би Ти Ви със 7-минутно закъснение. Причината - обновяване на студиото

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382807

Обедните новини на Би Ти Ви започнаха вместо точно в 12 ч със седем минути по-късно. Картината замръзна, а малко след това започнаха реклами. Обедните новини на Би Ти Ви започнаха вместо точно в 12 ч със седем минути по-късно. Картината замръзна, а малко след това започнаха реклами. "Причината за днешното забавяне е, че сме в процес на цялостното обновяване на студиото, подмяна на техника, кабели и декори." Това обясниха официално от телевизията на запитване на "24 часа". "Този

КЗК отмени избор на изпълнител за доставка на ваучери за храна за нуждите на БДЖ

http://www.moreto.net/novini.php?n=268215

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решение на управителите на „БДЖ- Товарни превози“ ЕООД и „БДЖ- Пътнически превози“ ЕООД за обявяване класирането на участниците и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Избор на оператор за изработване и доставка на ваучери за безплатна храна на правоимащия персонал от „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД и „БДЖ- Пътнически превози“ ЕООД за едногодишен период”.

ВАС праща вота в Турция на Конституционния съд

http://www.cross.bg/zhalba-plenyma-konstitytzionniya-1436326.html

София /КРОСС/ Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) реши днес да изпрати в Конституционния съд (КС) пет жалби на различни партии, които искат касиране на резултатите от парламентарните избори, проведени на 5 октомври, научи "Правен свят". Заседанието на Пленума е продължило около час и половина, но официална информация няма да има днес.Към Конституционния съд ще бъде препратена жалбата на Патриотичния фронт, с която се иска касиране на изборите в Турция заради множество нарушения. От коалицията, включваща НФСБ и ВМРО, твърдят, че изборният процес в Турция е протекъл "при груби, съществени и многобройни нарушения на Конституцията и Изборния кодекс, в условията на лоша организация, грешки и неподготвеност на избирателните комисии, което води до опорочаване на волята на избирателя". В жалбата са изброени примери за редица нарушения, предимно в град Чорлу, като се посочва, че няма механизъм, който да гарантира, че избирателите са дали вота си само по веднъж, че е имало гласуващи, придружавани от лица, без необходимия за целта документ, че има секции, в които са отчетени гласували нереалистично голям брой избиратели - над 936.КС ще бъде сезиран и с жалбата на независимия кандидат Никола Вапцаров, който е бил издигнат от инициативен комитет в Благоевград. Засега не е известно какви нарушения е посочил в жалбата си г-н Вапцаров

Полицията иззе 900 хил. евро от Фабио Канаваро за укриване на данъци

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2405117_policiiata_izze_900_hil_evro_ot_fabio_kanavaro_za/?ref=rss


Бившият футболист и световен шампион с Италия Фабио Канаваро е разследван за данъчни измами в големи размери, потвърди полицията в Неапол.

Местните власти са иззели 900 хиляди евро от считания за един от най-добрите защитници на всички времена.

Ходът на полицията е част от разследване на компанията на Канаваро за отдаване под наем на луксозни яхти F.D. Rent Service Srl, която той управлява заедно със съпругата си Даниела Ареносо.

Данъчните власти и прокуратурата...

Овчаров: Докладът за КТБ не е изненада

http://www.cross.bg/durzhavata-bankata-rymen-1436325.html

София /КРОСС/ Докладът за КТБ не е изненада, очакваше се подобна капиталова дупка. През последните 2-3 обаче месеца вървят още няколко сериозни процеси. Единият е, че част от читавите активи на банката са подложени на атаки, което допълнително ще усложни ситуацията. Това заяви пред ТВ7 икономистът Румен Овчаров.Важното е дали държавата ще се ангажира със спасяване на банката, за което според мен мина времето, защото това трябваше да стане през юли.Сега се налага държавата просто да бръкне и да извади парите, което аз не виждам как може да стане, допълни още социалистът.Овчаров коментира и политическата ситуация в държавата. БСП няма какво да прави в едно правителство, където ще присъства само, колкото да не е изолирана. Това е един сценарий изцяло на Бойко Борисов, смята Овчаров.Според него, Борисов явно променя визията си към предстоящите президентски избори и освен това, иска да създаде правителство, което в крайна сметка да замести това, което искаше на изборите.Той получи убедителна победа, но не такава, каквато си я представяше, допълни кадърът на БСП.Историята с "фараоните" и "богатите младоци" в БСП е много измислена и звучи несериозно. Не мисля, че има битка на поколенията, има умора в партията, каза в заключение Румен Овчаров.

Жозеф Дол подкрепил членство на ДБГ в ЕНП

http://www.mediapool.bg/zhozef-dol-podkrepil-chlenstvo-na-dbg-v-enp-news226313.html

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Жозеф Дол е подкрепил "Движение България на гражданите" за членство в европейската десница. Това съобщи лидерът на ДБГ Меглена Кунева след срещата си в сряда с Дол в Брюксел.   По-рано тя получи и подкрепата на българските партии - членки – СДС и ДСБ, както и на ГЕРБ. Срещата на ЕНП ще продължи два дни. ДБГ още не е подала официално документи за членство. Това ще се случи след предстоящите срещи с лидерите на европейската десница.   На срещата е било обсъдено и сформирането на коалиционно правителство след предсрочните избори у нас на 5 октомври. Кунева е получила уверение, че ако България сформира дясно-центристко правителство, страната ще получи силна подкрепа от ЕНП.

Дъжд и студ от утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382846

През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. През нощта с умерен до силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и в западните райони и Родопската област ще завали дъжд. В югоизточната половина от страната ще духа умерен и силен южен вятър. Минималните температури ще са от 5-6° в крайните През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. През нощта с умерен до силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и в западните райони и Родопската област ще завали дъжд. В югоизточната половина от страната ще духа умерен и силен южен вятър. Минималните температури ще са от 5-6° в крайните

Юнкер изготви план за инвестиции в ЕС

http://www.cross.bg/yunker-evropeiiskiya-ikonomikata-1436324.html

/КРОСС/ Бъдещият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер възнамерява да предприеме спешни мерки за съживяване на икономиката на Европейския съюз. Това съобщи „Ройтерс", позовавайки се на изявление на политика по време на заседание на Европейския парламент в Страсбург. Юнкер ще представи нова инвестиционна програма за увеличаване броя на работните места, както и цялостното укрепване на икономиката в размер на 300 милиарда евро до Коледа.

Съдът окончателно обяви строежа на Яйлата за незаконен

http://www.mediapool.bg/sadat-okonchatelno-obyavi-stroezha-na-yaylata-za-nezakonen-news226312.html

Върховният административен съд обяви окончателно в сряда, че бетонният строеж в резервата Яйлата е незаконен. С това върховните магистрати потвърдиха решението на административния съд в Добрич. Собственици на терена и строители на обекта са братята Иван и Илко Павлови, които са арендатори на земеделски терени от Генерал Тошево. Те са купили активите на бившото соцстопанско в село Българево и така са придобили собствеността върху полуразрушена рибарска хижа на брега в Яйлата. Двамата са получили строително разрешително да ремонтират хижата, но вместо това са започнали мащабен бетонен строеж, без да го съгласуват с екоинспекцията в Добрич. Властите бяха сезирани след проверката на неправителствената организация "Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство". След решението на ВАС двамата братя ще трябва да съборят бетонното си творение на свои разноски, а след това и да рекултивират терена.

Дъжд и студ от утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382836

През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. През нощта с умерен до силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и в западните райони и Родопската област ще завали дъжд. В югоизточната половина от страната ще духа умерен и силен южен вятър. Минималните температури ще са от 5-6° в крайните През следващото денонощие ще настъпи съществена промяна на времето. През нощта с умерен до силен вятър от северозапад ще нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и в западните райони и Родопската област ще завали дъжд. В югоизточната половина от страната ще духа умерен и силен южен вятър. Минималните температури ще са от 5-6° в крайните

Продължават разговорите между БНБ и Оманския фонд за КТБ

http://frognews.bg/news_78751/

Водят се разговори между БНБ и Оманския фонд за възможността за оздравяване на КТБ, но инвеститорите искат да знаят каква помощ е готова да предостави държавата, съобщиха източници от Централната банка. Предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите, коментираха от БНБ.

Борислава 2 часа дава обяснения в СДВР

http://www.bnews.bg/article-119743

Борислава Латинова в продължение на два часа дава обяснения в СДВР.

359 варненци пожелаха да станат депутати

http://www.moreto.net/novini.php?n=268201

359 са били кандидатите за народни представители от Варна, показва справка на „Черно море“ в Районната избирателна комисия (РИК). Това прави 0.001% от населението на морската столица, сочат нашите изчисления. Най-много кандидати за депутати са имали от ГЕРБ – 30 души в листата.

Община Варна и вузовете отчетоха съвместната си работа през 2014 г.

http://www.moreto.net/novini.php?n=268204

Съвместната работа през 2014 г. между община Варна и висшите училища в морската столица, както и приоритетите за догодина, бяха обсъдени на среща днес. В нея взеха участие ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър“ – проф. д-р Галя Герчева, зам.

Красимир Ангарски: При такива големи необезпечени кредити в КТБ не може да няма престъпление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382818

БНБ може да предложи оздравителна процедура, те са длъжни да предложат такава, това каза финансистът Красимир Ангарски пред "24 часа".
Със сигурност не може да няма престъпление при такива големи липси, отбеляза бившият министър. Престъплението трябва да се търси в неправилните отчети. През тези години къде са били контролните органи, попита той. БНБ може да предложи оздравителна процедура, те са длъжни да предложат такава, това каза финансистът Красимир Ангарски пред "24 часа". Със сигурност не може да няма престъпление при такива големи липси, отбеляза бившият министър. Престъплението трябва да се търси в неправилните отчети. През тези години къде са били контролните органи, попита той.

Видео: Центърът на Отава е блокиран от престрелки

http://www.dnevnik.bg/video/2014/10/22/2405110_video_centurut_na_otava_e_blokiran_ot_prestrelki/?ref=rss



Канадския войник бе прострелян до военния мемориал на метри от сградата на парламента в столицата Отава.

Близо два часа по-късно центърът на града е блокиран от мащабна полицейска операция, в която на няколко пъти избухваха престрелки.

Един от нападателите е застрелян, а поне още един се издирва в района.

Инцидентът става два дни след като приел исляма канадец блъсна двама войници, уби един от тях и при опита да избяга бе застрелян.

Тихомир Безлов: Сбъднаха се най-лошите прогнози за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382814

Сбъднаха се най-лошите прогнози за КТБ, каза Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията, пред Фокус.
„Отначало се говореше за дупка от 2-3 млрд. лева, а излезе, че тя е в най-лошите очертания. Оттук-нататък възникват няколко въпроса”, обясни Безлов, поставяйки на първо място какво ще се прави с гарантираните депозити. Сбъднаха се най-лошите прогнози за КТБ, каза Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията, пред Фокус. „Отначало се говореше за дупка от 2-3 млрд. лева, а излезе, че тя е в най-лошите очертания. Оттук-нататък възникват няколко въпроса”, обясни Безлов, поставяйки на първо място какво ще се прави с гарантираните депозити.

Племенникът на президента все пак пусна 2 жалби

http://www.cross.bg/politziyata-zhalbi-prokyratyrata-1436323.html

София /КРОСС/ Племенникът на президента Росен Плевнелиев - Станислав, вчера все пак пусна жалби в полицията и прокуратурата в Благоевград заради скандала от миналата седмица. Тогава той бе отведен в ареста заради преминаване на червен светофар с автомобил и последвал спор с униформените служители. При задържането униформен служител ударил главата му в полицейското бюро."Пуснахме жалби в полицията и прокуратурата, защото искаме да ни отговорят на конкретни въпроси по проверката, която се прави. Вярвам на институциите и очаквам обективна проверка, която не е нужно да приключи бързо, а да бъде обстойна", заяви бащата Румен Плевнелиев.Той подчерта, че правата на детето му са били нарушени в полицията, тъй като не са му позволили да се обади на близките си.Президентският брат разбрал, че полицията и прокуратурата се самосезирали от медийни публикации, но смята, че би трябвало да се проверят точно нещата, които според него са нарушени."Не са му дали да се обади на мен или на адвокат. Лишили са го от възможността да си бие инсулин, защото е диабетик. Подписал е актовете под физически и психически натиск. Арестуван е, без да е оказвал съпротива", допълни бащата.След като вече има подадени жалби, той ще очаква отговор от двете институции, но потвърди, че съдебно дело няма да завежда."Сега в полицията си правят вътрешна проверка, но заради факта, че няма наша жалба, те няма да са длъжни да ни отговорят и няма да разберем какъв е резултатът

Проф. Христина Вучева: Лихвите по кредитите скачат при фалит на КТБ

http://www.cross.bg/vycheva-bankata-lihvite-1436322.html

/КРОСС/ В сравнение с преките щети за засегнатите вложители, загубите за обществото и държавата при евентуален фалит на КТБ ще бъдат много по-големи, предупреди бившият финансов министър проф. Христина Вучева в интервю за Дарик радио. Отнетият лиценз на банката, очаквано, ще доведе до ръст на лихвите по кредитите в страната, посочи Вучева. „И законът, и практиката показват, че все още има възможност за спасяването на КТБ, въпреки ясната сметка, че реалното оздравяване закъсня много", коментира още проф. Вучева. Въпреки изказванията на политици от последните часове за съдбата на КТБ, които не звучаха обнадеждаващо, все пак се надявам, че след като НС започне работа, ще има воля да се потърси решение за оздравяване на банката, коментира проф. Вучева. „Обществото - имам предвид всички нас, а не само вложители или заинтересовани кръгове, ще бъде в по-лоша позиция, ако банката се ликвидира, и в много по-добра, ако банката се възстанови дори при тази ситуация според мен, ако тя бъде с увеличен капитал, с нови акции, които да се притежават от фонда за гарантиране на депозитите. Това е най-добрият вариант - държавна подкрепа. Фондът, да кажем, би могло да извади 1 милиард, увеличението на капитал е достатъчно, а държавата да предостави временно на влог някаква сума от своите разполагаеми резерви срещу лихва

Красимир Ангарски за КТБ: При такива големи липси със сигурност има престъпление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382748

БНБ може да предложи оздравителна процедура, те са длъжни да предложат такава, това каза финансистът Красимир Ангарски пред БНБ може да предложи оздравителна процедура, те са длъжни да предложат такава, това каза финансистът Красимир Ангарски пред "24 часа". Със сигурност не може да няма престъпление при такива големи липси, отбеляза бившият министър. Престъплението трябва да се търси в неправилните отчети. През тези години къде са били контролните органи, попита той.

Иво Прокопиев: БНБ е длъжна по закон да отнеме лиценза на КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/10/22/2405094_ivo_prokopiev_bnb_e_dlujna_po_zakon_da_otneme_licenza/?ref=rss


БНБ е длъжна по закон да отнеме лиценза на КТБ, при положение, че капиталът й е отрицателен и това формално е констатирано в докладите на одиторските компании. Парламентът и политиците не трябва да имат нищо общо с решението за бъдещето на КТБ. Смисълът на независимостта на БНБ е тя да може да решава по закон, без да пита политиците. Това коментира пред Би Ти Ви съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев.

Коментарът му беше по повод твърдението на БНБ от днес, че КТБ може да...

Скромна търговия и разнопосочни индекси белязаха борсовия ден на БФБ

http://econ.bg/Новини/Скромна-търговия-и-разнопосочни-индекси-белязаха-борсовия-ден-на-БФБ_l.a_i.582432_at.1.html

Разнопосочна бе борсовата търговия по време на днешната сесия на Българската фондова борса. Със скромен оборот от 660 хил. лв. приключи третият ден...

Небесният "Байерн" отиде при папата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382298

След божественото 7:1 небесният "Байерн" на аудиенция при папата!
Така възкликна в. "Билд" за двата луди дни на баварците в Рим. Първо на препълнения "Стадио Олимпико" отборът на Пеп Гуардиола изнесе лекция със 7:1 на "Рома", която ще се помни с години. На другия ден папа Франсиск, заклет фен на аржентинския "Сан Лоренцо", прие 5-кратните еврошамп След божественото 7:1 небесният "Байерн" на аудиенция при папата! Така възкликна в. "Билд" за двата луди дни на баварците в Рим. Първо на препълнения "Стадио Олимпико" отборът на Пеп Гуардиола изнесе лекция със 7:1 на "Рома", която ще се помни с години. На другия ден папа Франсиск, заклет фен на аржентинския "Сан Лоренцо", прие 5-кратните еврошамп

Тихомир Безлов: КТБ вероятно ще фалира

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382770

Сбъднаха се най-лошите прогнози за Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията пред Сбъднаха се най-лошите прогнози за Корпоративна търговска банка (КТБ). Това каза Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията пред "Фокус". Отначало се говореше за дупка от 2-3 млрд. лева, а излезе, че тя е в най-лошите очертания. Оттук-нататък възникват няколко въпроса, на първо място какво ще се прави с гарантираните

Унгария планира данък върху интернет трафика

http://offnews.bg/news/n_1/n_407255.html

Михай Варга, икономическият министър на Унгария, представи своите предложения за промяна на данъчното законодателство през 2015 г, сред които и данък върху интернет трафика, съобщи "Ройтерс". Данъкът ще бъде смятан на база изпратен или получен гигабайт информация, като за всеки гигабайт стойността му ще бъде 150 унгарски форинта (0.48 евро). Идеята дошла, след като екипът на Варга искал да въведе нов данък върху телефонните обаждания и кратките съобщения, но в последствие разбрали, че интернетът замества телефоните в много случаи. Данъкът ще бъде начисляван или върху фирмата, която предоставя интернет трафика, или върху крайния потребител, според условията на Закона за електронната комуникация. Сметката ще се калкулира месечно, като информацията за използваните услуги ще бъде събирана от интернет доставчиците. Държавният секретар по бюджета Петер Банай заяви, че данъкът ще носи на бюджета около 65 милиона евро годишно. Интернет доставчиците заявяват, че ако им се наложи да плащат на държавата този допълнителен данък, ще вдигнат цените на услугите си. Часове след новината над 100 000 души се включиха в протестна страница във Фейсбук и заплашиха с протести.

Трима българи се събраха в Казан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382801


Трима известни български спортисти ще играят в Казан през този сезон. Футболната ни звезда Благой Георгиев ще носи екипа на “Рубин”, а волейболните национали Теодор Салпаров и Ева Янева - съответно на “Зенит” и “Динамо”.
Благой премина в руския гранд през лятото след година и половина в “Амкар” (Перм). Трима известни български спортисти ще играят в Казан през този сезон. Футболната ни звезда Благой Георгиев ще носи екипа на “Рубин”, а волейболните национали Теодор Салпаров и Ева Янева - съответно на “Зенит” и “Динамо”. Благой премина в руския гранд през лятото след година и половина в “Амкар” (Перм).

Младежите на Лудогорец паднаха с 0:5 от Базел

http://www.cross.bg/bazel-mladezhite-minyta-1436321.html

/КРОСС/ Младежите на Лудогорец загубиха с 0:5 от връстниците си от Базел. Това е трето поредно поражение за тима на Атанас Димов. Резултатът бе открит още в 11-ата минута от Арджент Кани. Осем минути по-късно Албиан Айети направи 2:0, а в самия край на полувремето той завърши отлично пас на Антонио Фишер за 3:0.В 64-та минута Седрик Итен преодоля няколко играчи на домакините и с точен удар увеличи преднината на швейцарците. Веднага след подновяване на играта Шарл Пикел направи 5:0. След изиграните срещи от този кръг Базел, Ливърпул и Реал са с по 6 т., а тимът на разградчани - с 0.    

Министър Грудев: Ще работим за максимално бързо изплащане на субсидиите на животновъдите

http://www.moreto.net/novini.php?n=268211

„Ще настоявам за максимално бърза актуализация на бюджета, за да може до края на ноември да бъдат изплатени националните доплащания за животновъдство“. Това каза министърът на земеделието и храните Васил Грудев на среща в МЗХ с представители на животновъдни асоциации, на което бяха обсъдени актуалните проблеми в сектора.

Майк Тайсън става член на Съюза на руските писатели

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382794

Американският боксьор Майк Тайсън ще бъде приет за член на Съюза на руските писатели. Това е заявил пред ТАСС промоутърът Владимир Хрюнов. На 27 октомври в Москва ще бъде представена автобиографичната книга на боксьора "Тайсън. Безпощадната истина".
Утре от 11:00 часа е насрочено заседание на московския филиал на Съюза на руските писатели. Американският боксьор Майк Тайсън ще бъде приет за член на Съюза на руските писатели. Това е заявил пред ТАСС промоутърът Владимир Хрюнов. На 27 октомври в Москва ще бъде представена автобиографичната книга на боксьора "Тайсън. Безпощадната истина". Утре от 11:00 часа е насрочено заседание на московския филиал на Съюза на руските писатели.

Вучич с грандомански планове за растежа на Сърбия

http://balkani.actualno.com/Vuchich-s-grandomanski-planove-za-rasteja-na-Syrbija--news_56320.html

Сръбският премиер Александър Вучич е доста амбициозен що се отнася до икономическия ръст на страната му. Той заяви, че през 2016 г. растежът на Сърбия ще бъде един от най-големите в Европа. Подобрение...

Вторият кръг преговори продължава утре

http://politics.actualno.com/Vtorijat-kryg-pregovori-prodyljava-utre--news_56321.html

Вторият етап от преговорите за съставяне на стабилно парламентарно мнозинство ще продължат утре, на 23 октомври, със среща между ГЕРБ и АБВ. При първия си разговор формациите постигнаха съгласие по мн...

$ 5000 билет за Федерер - Димитров

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382790


5000 долара е най-скъпият билет за мача Роджър Федерер - Григор Димитров в Ню Йорк.
Рекордьорът по титли от “Големият шлем” и най-добрият български тенисист ще играят един срещу друг в легендарната зала “Медисън скуеър гардън” на 10 март.
Споменатата цена е за V.I.P. пакет, който включва място на първия ред зад основната линия, 5000 долара е най-скъпият билет за мача Роджър Федерер - Григор Димитров в Ню Йорк. Рекордьорът по титли от “Големият шлем” и най-добрият български тенисист ще играят един срещу друг в легендарната зала “Медисън скуеър гардън” на 10 март. Споменатата цена е за V.I.P. пакет, който включва място на първия ред зад основната линия,

Майк Тайсън става член на Съюза на руските писатели

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382780

Американският боксьор Майк Тайсън ще бъде приет за член на Съюза на руските писатели. Това е заявил пред ТАСС промоутърът Владимир Хрюнов. На 27 октомври в Москва ще бъде представена автобиографичната книга на боксьора Американският боксьор Майк Тайсън ще бъде приет за член на Съюза на руските писатели. Това е заявил пред ТАСС промоутърът Владимир Хрюнов. На 27 октомври в Москва ще бъде представена автобиографичната книга на боксьора "Тайсън. Безпощадната истина". Утре от 11:00 часа е насрочено заседание на московския филиал на Съюза на руските писатели.

Кмет: Не бива да затварят Предела

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382702

Абсолютно недопустимо е затварянето на високопланинския проход Предел през зимата. Това заяви вчера кметът на община Банско Георги Икономов.
Поводът стана информацията на „Труд“, че Агенция пътна инфраструктура не може да намери необходимите пари за ремонтиране на свличаща се подпорна стена на пътя. Абсолютно недопустимо е затварянето на високопланинския проход Предел през зимата. Това заяви вчера кметът на община Банско Георги Икономов. Поводът стана информацията на „Труд“, че Агенция пътна инфраструктура не може да намери необходимите пари за ремонтиране на свличаща се подпорна стена на пътя.

БНБ преговаря с Оманския фонд, инвеститорът иска да знае с колко може да помогне държавата

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/22/2405092_bnb_pregovaria_s_omanskiia_fond_investitorut_iska_da/?ref=rss


Водят се разговори между БНБ и Оманския фонд за възможността за оздравяване на КТБ, но инвеститорите искат да знаят каква помощ е готова да предостави държавата. Това научи БТА от източници от централната банка. Оманският фонд е миноритарен акционер в поставената под специален надзор КТБ. 

Предоставянето на държавна помощ е в правомощията на министъра на финансите, коментираха от БНБ.

Квесторите в КТБ трябва да осчетоводят изготвените в одиторския доклад оценки и до 31...

Експертите за КТБ - спасение или фалит следва?

http://www.bnews.bg/article-119742

Вижте какво казват експертите за съдбата на КТБ след отчайващите данни от одитния доклад!

ДАНС е провела акция в психиатрията в Карлуково

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/22/2405086_dans_e_provela_akciia_v_psihiatriiata_v_karlukovo/?ref=rss


ДАНС е провела акция в Държавната психиатрична болница в Карлуково. Причината е образувано разследване в Окръжна прокуратура – Ловеч за престъпления по служба. Задържани са двама души за 24 часа, съобщава сайтът на "Капитал".

От прессъобщението на агенцията става известно, че длъжностни лица са...

"Топлофикация София" пуска парното

http://econ.bg/Новини/-Топлофикация-София-пуска-парното_l.a_i.582422_at.1.html

Заради предстоящото понижение на температурите през следващите дни "Топлофикация София" започва да пуска парното в столицата. Очаква се от четвъртък...

"Топлофикация София" пуска парното

http://econ.bg/Новини/Топлофикация-София-пуска-парното_l.a_i.582422_at.1.html

Заради предстоящото понижение на температурите през следващите дни "Топлофикация София" започва да пуска парното в столицата. Очаква се от четвъртък...

К. Парамов пред Фрог: В тази история с КТБ има уникална хитрост

http://frognews.bg/news_78749/

В тази история с КТБ има една уникална хитрост, провлачвайки във времето разрешаването на проблема й. Това каза пред Фрог нюз финансовият експерт Кольо Парамов.

Обявяват военни имоти в Аспарухово за продажба

http://www.moreto.net/novini.php?n=268168

Правителството промени от публична в частна държавна собственост статута на 15 военни имота с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия и разреши те да бъдат продадени. Общата цена на имотите е около 10 млн.

Държавата ще покрива част от застраховките на площи, върху които се отглеждат рози и лавандула

http://www.cross.bg/klisyrova-lavandyla-eterichnomaslenite-1436319.html

/КРОСС/ Държавата ще покрива част от застраховките на площи, върху които се отглеждат рози и лавандула през 2015 година. С оглед изготвяне на бюджета за финансиране, на земеделското министерство е предоставена информация за производителите и за засетите декари, заяви председателят на Националната асоциация на етеричномаслените култури Зара Клисурова.  Държавата няма да поеме целия размер на полицата, ще има съфинансиране от страна на производителите. Ще се покриват главно щети от наводнения и градушки. Детайлите ще станат ясни до края на годината, обясни Клисурова. В момента повечето производители в сектора на етеричномаслените култури не застраховат площите си, каза Клисурова. Цената на земята в района на Карлово стигна 350-500 лв. на декар. Преди пет години сделките се случваха на цена 200-250 лв./дка.

ДБГ пристъпва към подаване на документи за членство в ЕНП

http://www.cross.bg/kyneva-bulgariya-pravitelstvo-1436320.html

/КРОСС/ „Срещата ни с председателя на Европейската народна партия г-н Жозеф Дол беше изключително ползотворна. Получаваме подкрепа за членство в ЕНП и незабавно пристъпваме към подаване на документите", съобщи лидерът на „Движение България на гражданите" Меглена Кунева в телефонно интервю за ВTV.  На срещата е била обсъдена и темата за сформирането на коалиционно правителство след предсрочните избори. Кунева е получила уверение, че ако България сформира дясно-центристко правителство, страната ще получи силна подкрепа от ЕНП. Попитана за снощните разговори в централата на ГЕРБ, тя обясни, че срещата е била насрочена за 18 ч. снощи, за да успеят да присъстват всички лидери на партиите от РБ, в т.ч. и тя самата, която рано сутринта е трябвало да отпътува за Брюксел. Кунева потвърди, че обществеността и медиите са свидетели на всеки етап на преговорите на РБ с ГЕРБ и тази прозрачност ще продължи. Тя потвърди и нагласата на Реформаторския блок, обявена днес сутринта от Божидар Лукарски, за съставяне на правителство до седмица. Европейските ни партньори очакват от България да излъчи стабилен кабинет и да даде категоричен сигнал за политическа стабилност

При фалит на КТБ лихвите по кредитите ще се увеличат

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/pri-falit-na-ktb-lihvite-po-kreditite-shte-se-uvelichat-6025528

Законът и практиката показват, че все още има възможност за спасяването на КТБ, въпреки ясната сметка, че много се закъсня за реалното ѝ оздравяване, смята финансистът

Червен пленум ще бистри за коалиция с ГЕРБ и конфликта стари-млади

http://frognews.bg/news_78748/

Михаил Миков е решил да свика извънреден Национален съвет на БСП в събота и неделя. Пленумът трябва да реши два проблема. Първият е - дали да се сформира коалиция с ГЕРБ. Макар че ръководството на червените дава отчетливи сигнали след изборите на 5 октомври, че остават в опозиция, напоследък започва да се чува по-сериозно и противоположното мнение.

Цитат на деня: Настроението ми е хубаво и дано мотивира "Лудогорец"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2405089_citat_na_denia_nastroenieto_mi_e_hubavo_i_dano/?ref=rss


Излизаме за първи точки в Шампионската лига. Аз съм оптимист, както винаги. Дано този път късметът не ни изневери. Настроението ми е хубаво и се надявам това да даде мотивация на играчите.

Това заяви собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев пред "Дарик" преди двубоя на тима с "Базел".

Срещата е от третия кръг в група B на Шампионската лига и започва в 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски".

Домусчиев обясни, че изказването му за заемането на второто...

Девет ранени при експлозията в Кайро

http://www.vesti.bg/novini/devet-raneni-pri-eksploziiata-v-kajro-6025530

Бомба избухна пред портите на Университета в Кайро, ранявайки най-малко девет души, включително старши офицер и трима цивилни граждани.

Последният дом на българския граф тъне в забрава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380822

Дали повече от стотина души в България знаят къде се намира гробът на граф Николай П. Игнатиев? Дали учениците от едноименното 6-о основно училище в София проучват неговия пълен с превратности живот? Колко от жителите на населените места у нас, които носят неговото име, са посетили гроба на своя патрон? 
Дали повече от стотина души в България знаят къде се намира гробът на граф Николай П. Игнатиев? Дали учениците от едноименното 6-о основно училище в София проучват неговия пълен с превратности живот? Колко от жителите на населените места у нас, които носят неговото име, са посетили гроба на своя патрон?

Фермерите отмениха протеста

http://www.cross.bg/fermerite-protest-zhivotni-1436317.html

София /КРОСС/ Планираният за края на месеца протест на фермерите се отменя. На извънредна среща животновъдите и министърът на земеделието Васил Грудев се споразумяха за изплащане на субсидиите най-късно до месец. До 15 ноември на фермерите да бъдат изплатени 90 милиона лева за отглежданите животни, такъв ангажимент е поел Грудев.Закъснението на субсидиите, които обикновено се изплащат в средата на октомври беше една от причините за подготвян протест в бранша. Другият сериозен проблем е тарифата, по която ще се изплащат обезщетенията за умрелите от "син език" животни. Докато първоначалното обещание на министъра беше, държавата да изплати по 200 лева на животно, през последните дни министерството оповести, че ще изплаща по 2.37 лв. на килограм. Това взриви недоволството на фермерите, тъй като никой не е теглил умрелите животни. През днешната среща, по информация на животновъдите, това предложение е оттеглено и министърът е поел ангажимент да се мисли за други по-изгодни варианти. На този етап фермерите оттеглят подготовката за протест. Крайното решение обаче ще бъде на структурите по места, съобщи БНР.

Кадиев: Чудя се за какво ни е БНБ

http://www.cross.bg/kadiev-chydya-se-za-kakvo-ni-e-bnb-1436318.html

София /КРОСС/ Четейки този доклад, се чудя за какво ни е БНБ, като е пропуснала такава голяма риба през мрежата. Това написа в социалната мрежа Георги Кадиев по повод оповестения по-рано днес от БНБ доклад на одиторите за КТБ, според който дупката в банката е над 4.2 млрд. лв. „Съжалявам, че омаскариха 130-годишна институция, основен стълб в държавата. Те ще си отидат, и дано да е скоро, и дано да е завинаги. Но след тях години ще трябва да се гради ново доверие в централната банка", пише още Кадиев.

Емил Хърсев: 4,222 млрд. лв. не са липси в капитала на КТБ, а необходима обезценка

http://econ.bg/Новини/Емил-Хърсев-4-222-млрд-лв-не-са-липси-в-капитала-на-КТБ-а-необходима-обезценка_l.a_i.582408_at.1.html

Въпросните 4,222 млрд. лв. от доклада на одиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) не са реални липси, а необходима обезценка. Това коментира в...

Подсъдими цигани обидени на спецпрокуратурата, че ги нарича „роми”

http://www.moreto.net/novini.php?n=268216

Спецсъдът даде ход по делото за организиране и ръководене на престъпна група, извършваща финансови операции между България, Великобритания и Северна Ирландия в периода 2006 г. - 2009 година. Подсъдими по делото са Симеон Иванов, Гина Иванова, Даринка Младенова, Иван Иванов, Златко Иванов, Николинка Младенова, Марияна Иванова, Златко Стоянов и Елисавета Горанова, обвинени за пране на пари.

Убийците от Брестница изтезавали бившата счетоводителка да каже къде са парите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382193

"Всички я уважаваха, не бе скандалджийка, защо са я убили", питаше през сълзи днес Цано Драганов, девер на жестоко убитата в дома си в с. Брестница 78-годишна Пенка Стойкова. Дошъл бе от съседното Голяма Брестница по заръка на племенничките, за да уреди опелото на майка им в селската църква. След което щели да я погребат в София, обяснява мъжът.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване