Пътник, пътувал от Либерия за Брюксел, е със съмнения за ебола

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382221

Пътник от Либерия, пристигнал вчера в щата Ню Джърси, е приет в болница поради подозрения, че може да е заразен с ебола, предаде Ройтерс.
Мъжът, летял от Либерия за Брюксел, преди да хване междинен полет за Нюарк, е имал температура, съобщи Ен Би Си, позовавайки се на неназовани служители. Пътникът е бил забелязан, Пътник от Либерия, пристигнал вчера в щата Ню Джърси, е приет в болница поради подозрения, че може да е заразен с ебола, предаде Ройтерс. Мъжът, летял от Либерия за Брюксел, преди да хване междинен полет за Нюарк, е имал температура, съобщи Ен Би Си, позовавайки се на неназовани служители. Пътникът е бил забелязан,

11-годишно габровче намери и върна изгубен портфейл на софиянец

http://pik.bg/11-годишно-габровче-намери-и-върна-изгубен-портфейл-на-софиянец-news240682.html

11-годишно габровче намери и върна изгубен портфейл на софиянец

11-годишният Дилян Ивайлов Иванов, петокласник в габровската Природоматематическа гимназия “Академик Иван Гюзелев”, намери изгубен портфейл, с крупна сума в левове и валута, кредитни карти и лични документи в него, и с помощта на неговата майка Светла Андреева го върнаха непокътнат на собственика му, съобщи gabrovonews.bg.

Дилян намерил портфейла на земята във вторник около 14.30 часа, докато вървял от училище на път към вкъщи, в района на чешмата на ул. “Иван Гюзелев” в Габрово, до сградата на Националната Априловска гимназия.  В него  имало около 300 български лева, много евро и долари.

“Детето ми се обади по телефона и ми каза, че е намерил портмоне. Отворил го и видял, че в него имало документи и много пари. Уплашил се и не знаел какво да прави. Казах му да го вземе и дойде при мен, за да можем да издирим човека, чиято собственост е”, разказа пред репортер на Габрово Нюз майката на Дилян.

“Търсихме някаква визитка на собственика, но не открихме такава и решихме да го занесем направо в полицията, откъдето да му бъде върнат. На път за там обаче реших да звънна все пак на визитки, който имаше в портфейла, защото все един от тези хора ще го познава. При първата не можаха да разпознаят кой е, но при втората – нотариус Мария Илиева от София, човекът беше открит.

Малко след това собственикът ми звънна по телефона и ми съобщи, че вече пътува от Севлиево към Габрово, защото бил разбрал, че си е загубил документите и тръгнал към София, за да си извади веднага нови”, допълни към казаното Светла Андреева.

По думите й около 50-годишният софиянец изразил прекалено щедро и неочаквано своята благодарност към 11-годишния Дилян.

Тя беше категорична, че нито за миг не й е минала мисълта да приберат парите и да подхвърлят документите, тъй като в подобна ситуация може да се окаже всеки.

Димитър Владимиров е новият зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина

http://www.cross.bg/dimitur-chyzhbina-bulgarite-1436288.html

София /КРОСС/ Със своя заповед министър-председателят проф. Георги Близнашки назначи досегашния главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров за заместник-председател на Агенцията, считано от 23 октомври 2014 г.От днес, 22 октомври, и по нейна молба Ива Йорданова е освободена от длъжността заместник-председател на ДАБЧ.

Цв. Василев: БНБ многократно променя позиция си за КТБ

http://econ.bg/Новини/Цв-Василев-БНБ-многократно-променя-позиция-си-за-КТБ_l.a_i.582268_at.1.html

Нелепите административни хватки, с които си служи Централната банка, целят да се държи консорциумът настрана, докато ликвидаторите не решат въпросите...

Станишев даде подкрепата си за Комисията "Юнкер"

http://www.cross.bg/komisiyata-promyana-stanishev-1436287.html

/КРОСС/ Днес ще подкрепя Комисията на Юнкер, защото такъв трябва да е демократичният подход. Това е важен политически договор с европейските граждани.Юнкер получи нашата подкрепа като председател, след като даде ясна заявка за промяна в приоритетите. Основната линия на тази промяна е планът му за 300 милиарда инвестиции в нови работни места, конкурентоспособност и растеж. Това заяви по време на дебата за новата Европейска комисия лидерът на ПЕС Сергей Станишев. "Подкрепяйки Комисията, ние подкрепяме и комисарите-социалисти, които показаха високо ниво на експертност и ангажираност по време на изслушванията.Балансът в Комисията беше подобрен в хода на преговорите. Благодарение на усилията на Групата на социалистите и демократите, имаме по-добро представителство и нито едно важно решение не може да бъде взето без подкрепата на нашето семейство.Подкрепата ни не е безусловна, ще следим за изпълнението на поетите ангажименти. И не на последно място ще подкрепя Комисията, защото, ако искаме промяна, трябва да участваме в нея на всеки етап", посочи в заключение той.

ЕК предложи конкретно как акционерите и банките да поемат удара от банкови кризи

http://europe.actualno.com/EK-predloji-konkretno-kak-akcionerite-i-bankite-da-poemat-udara-ot-bankovi-krizi-news_56285.html

Най-големите европейски банки е трябва да платят почти цялата сметка по създаването и поддръжката на Европейския банков фонд. Този фонд ще служи за подпомагане на закъсали банки. Оказва се, че в зако...

БСП ще решава на пленум за евентуална коалиция с ГЕРБ

http://politics.actualno.com/BSP-shte-reshava-na-plenum-za-eventualna-koalicija-s-GERB-news_56282.html

Председателят на БСП Михаил Миков свиква извънреден Национален съвет на партията през уикенда. Пленумът трябва да реши два проблема. Първият е дали да се сформира коалиция с ГЕРБ. Макар че ръководств...

Андрей Райчев: "Нека поклон ми направи, па ще видим по-подир", казва Борисов на реформаторите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382173

- На крачка от какво сме, г-н Райчев? Нови избори, десноцентристко, левоцентристко правителство, програмен кабинет, широка коалиция, голяма коалиция...
- Нито една от тези врати не е затворена. И никой не знае пред какво сме. Според мен най-малка е вероятността за предсрочни избори. Но за първи път в историята на българската коалиционност тече не - На крачка от какво сме, г-н Райчев? Нови избори, десноцентристко, левоцентристко правителство, програмен кабинет, широка коалиция, голяма коалиция... - Нито една от тези врати не е затворена. И никой не знае пред какво сме. Според мен най-малка е вероятността за предсрочни избори. Но за първи път в историята на българската коалиционност тече не

Пътник, пътувал за Брюксел, е със съмнения за ебола

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382200

Пътник от Либерия, пристигнал вчера в щата Ню Джърси, е приет в болница поради подозрения, че може да е заразен с ебола, предаде Ройтерс.
Мъжът, летял от Либерия за Брюксел, преди да хване междинен полет за Нюарк, е имал температура, съобщи Ен Би Си, позовавайки се на неназовани служители. Пътникът е бил забелязан, Пътник от Либерия, пристигнал вчера в щата Ню Джърси, е приет в болница поради подозрения, че може да е заразен с ебола, предаде Ройтерс. Мъжът, летял от Либерия за Брюксел, преди да хване междинен полет за Нюарк, е имал температура, съобщи Ен Би Си, позовавайки се на неназовани служители. Пътникът е бил забелязан,

КНДР освободи един от задържаните американци

http://www.cross.bg/kndr-osvobodi-edin-ot-zadurzhanite-amerikantzi-1436286.html

/КРОСС/ Американският гражданин Джефри Фаул, който бе арестуван по-рано тази година и излежаваше присъдата си в затвор в Северна Корея, е освободен, съобщи говорителят на Белия дом Джош Ърнест. Севернокорейските власти са издали неочаквано разрешение той да бъде прибран със самолет на Пентагона.    

Квесторите на "Виктория" разследват източване чрез нереални договори за наем и услуги

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/10/22/2404840_kvestorite_na_viktoriia_razsledvat_iztochvane_chrez/?ref=rss


Квесторите в поставената под специален надзор търговска банка "Виктория", дъщерна на КТБ, съобщават, че имат данни за източване на банката чрез изключително завишени договори за наем и за други външни услуги, сключени преди поставянето й под специален надзор. Обещават да информират обществеността щом проверката приключи. 

Божидар Аршинков и Христина Стамова опровергават твърдения на служители в банката, които ги обвиняват в подобни практики - за сключени договори на нереално високи...

Учени: Скоро всички хора ще живеят до 120 г.

http://www.vesti.bg/novini/ucheni-skoro-vsichki-hora-shte-zhiveiat-do-120-g-6025506

Броят на хората, живеещи повече от 100 години, е нараснал със 71% във Великобритания в последните десет години, съобщава в. "Дейли мейл".

Емил Хърсев: 10 милиарда ще ни струва фалитът на КТБ

http://www.bnews.bg/article-119722

Фалътът на КТБ ще ни струва поне 10 милиарда лева и спад на кредитирането и на брутния вътрешен продукт.

Квесторите на „Виктория” разследват източване чрез нереални договори за наем и услуги

http://www.cross.bg/bankata-rabotata-dogovori-1436285.html

/КРОСС/ „Квесторите нямат никакви връзки по права и съребрена линия с нито един от членовете на ръководството на БНБ, включително и по сватовство. Цитираните от вас договори за правна помощ са изцяло насочени към установяване на фактическото състояние на банката и са на цена, значително по-ниска от пазарните нива, използвани от банката преди квестурата. Изпълнителните производства са възложени съобразно минималните нива за адвокатските възнаграждения по действащата в страната адвокатска тарифа", заявяват Божидар Аршинков и Христина Стамова в писмо до изпълнителния директор на БТВ Павел Станчев във връзка с репортаж, касаещ работата им като квестори в ТБ „Виктория". „По повод сключените договори за правни консултантски услуги - в юридическото звено на банката, заварено от квесторите, бяха установени сериозни слабости и пропуски, като лоша организация на работата и неефективно разпределяне на отговорностите. Като пример - голяма част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафове и чекмеджета на юристите. В резултат и на това бе отстранен ръководителят на управление „Правно" и член на Управителния съвет Георги Дренски

Над 150 000 българи живеят с диабет, без да знаят

http://www.moreto.net/novini.php?n=268187

Над 576 000 българи страдат от захарна болест, като 150 000 от тях не са диагностицирани. Това каза за БТА Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет. В България от диабет страдат 1576 деца, като при тях заболяването е от тип 1 и изисква терапия с инсулин.

България може да оглави фонд на НАТО за помощ на Украйна

http://www.mediapool.bg/bulgaria-mozhe-da-oglavi-fond-na-nato-za-pomosht-na-ukraina-news226298.html

България е разглеждана като възможната страна ръководител на бъдещия доверителен фонд на НАТО в помощ на Украйна, съобщи на уебсайта си украинското министерство на отбраната. В текста се посочва, че представители на министерството са обсъждали с представителя на НАТО Фредерик Пежо бъдещето на т.нар. Програма за физическа рехабилитация на военнослужещите от всички силови структури, участвали в антитерористичната операция в източните райони на страната. Предвижда се лечение, възстановяване в санаториуми, протезиране и други дейности в подкрепа на травмирани бойци от силите за сигурност на Украйна, като програмата ще стартира още тази година. Отбелязва се, че част от финансирането на програмата ще дойде от средствата, предвидени в бюджета на НАТО за сътрудничество с Русия. Впоследствие ще бъде създаден съответният доверителен фонд, а България се обсъжда като евентуалната страна негов ръководител. От българското министерство на отбраната сами предложиха да участват с подкрепа за възстановяването на украински бойци заради наличните способности.

Експерти започнаха разшифровката на „черните кутии“ на „Falcon“

http://www.cross.bg/falcon-total-kompaniya-1436284.html

/КРОСС/ Комисията за разследване на катастрофата на самолета „Falcon" във Внуково, при която загина директорът на нефтената компания „Total" Кристоф дьо Маржери, е започнала разшифровката на „черните кутии" на самолета. Това съобщи заместник-председателят на междудържавния авиационен комитет Сергей Зайко, предаде РИА Новости. В момента руските и френските експерти работят по установяването на причините за катастрофата на френския лайнер. Напомняме, че самолетът „Falcon" се разби през нощта във вторник в московското летище Внуково, по предварителна информация, след сблъсък със снегорин. Шофьорът на снегопочистващата машина заяви, че не е забелязал, кога е навлязъл в лентата за ускорение на самолета.Същевременно стана известно името на новия директор на френската нефтена компания „Total". Новият президент на компанията е Патрик Пуяне, предаде в сряда агенция „France-Presse", позовавайки се на профсъюза.    

Квесторите на "Виктория": Не ние, предишното ръководство на банката я източваше

http://offnews.bg/news/n_1/n_407155.html

Цените, по които са сключени договорите за правна помощ от консултантите на ТБ "Виктория" са много по-ниски от тези, по които е плащано от мениджмънта на банката преди поставянето й под специален надзор от БНБ. Това заявяват самите квестори Божидар Аршинков и Христина Стамова в в право на отговор, изпратен до главния изпълнителен директор на БТВ Павел Станчев с копие до други медии. Те определят случвалото се преди тяхното влизане в банката като "източване". Реакцията им е по повод материал на телевизията, излъчен тази сутрин, чрез който бяха показани фактури за десетки хиляди левове, платени на Bul Lawyers и адвокатската кантора "Атанасов" по договори с квесторите на банката. По данни на телевизията на двете дружества са платени над 200 000 лева. "Цитираните от Вас договори за правна помощ са изцяло насочени към установяване на фактическото състояние на банката и са на цена, значително по-ниска от пазарните нива, използвани от банката преди квестурата", пишат Аршинков и Станчева. Те обясняват и защо се е наложило да наемат външни адвокати въпреки правния отдел на банката: "В юридическото звено на банката, заварено от квесторите, бяха установени сериозни слабости и пропуски, като лоша организация на работата и неефективно разпределение на отговорностите. Като пример - голяма част от оригиналите на кредитните досиета бяха открити в насипно състояние по шкафове и чекмеджетата на юристите." В резултат на това, пишат още квесторите, е бил отстранен ръководителят на управление "Правно" и член на Управителния съвет Георги Дренски. "В същия ден, 23 септември 2014, трима от ръководителите на управление "Правно", включително г-н Дренски, основаха секция на КТ "Подкрепа", чиято основна дейност е да саботира процеса по изясняване на фактическите обстоятелства, довели до затварянето на банката и работата ни по оптимизиране на нейната дейност. Любопитно обстоятелство е фактът, че от учредяването на секцията на КТ "Подкрепа" нейното ръководство отсъства от работа, ползвайки болнични листове с една и съща диагноза "Увреждане на  междупрешлен диск", пишат още квесторите на "Виктория". Болничните са били дадени за проверка. "Установено е неправомерно изнасяне на поверителна информация от банката, за което сме сезирали Прокуратурата на Република България. Към тази информация принадлежат и част от документите, показани в сутрешния блок на БТВ "Тази сутрин" от 22 октомври 2014 г. Продължава работата по установяването на фактическите обстоятелства и данни за източване на банката чрез изключително завишени договори за наем и други външни услуги, сключени от мениджмънта на банката преди откриването на процедурата по специален надзор. Заявяваме категорично, че ще запознаем обществеността с цялото фактическо състояние на банката след неговото пълно установяване", пишат още квесторите.

Защо Луиза Григорова се премести в Пловдив?

http://www.bnews.bg/article-119689

Луиза Григорова се изнесе от София заради културния живот в Пловдив.

Николай Цонев: Над 80 000 бюлетини не излизат в сметките от изборите

http://pik.bg/николай-цонев-над-80-000-бюлетини-не-излизат-в-сметките-от-изборите-news240680.html

Николай Цонев: Над 80 000 бюлетини не излизат в сметките от изборите

"Според протоколите от изборния ден на всички РИК-ове, над 83 000 бюлетини не излизат в сметките – това означава, че във всеки един многомандатен район са гласували повече хора, отколкото е имало бюлетини, или обратното. И ние питаме, как се случва това? Също така, масово в повечето секции са гласували хора, които не се знае дали са имали право да гласуват, т.к. не са предоставили никакви декларации. Става въпрос за десетки хиляди дописани под чертата избиратели", коментира на нарочна пресконференция председателят на ПП "Нова алтернатива" Николай Цонев.

"От името на представляваните от нас, български политически партии заявяваме, че не сме съгласни и няма да приемем легитимирането на резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени в неделя, 5.10.2014 г.", заявяват представителите на политическите формации в Отворено писмо. 

Три от най-младите български партии направиха проверка на изборните протоколи и констатираха груби нарушения при провеждането на парламентарните избори. Д-р инж. Ивайло Симеонов, председател на ПП "Нова България", Георги Грудев, председател на националния експертен съвет на ПП "Обединена България" и председателят на ПП "Нова Алтернатива" Николай Цонев, декларираха нежеланието си да се примирят с поредните опорочени и манипулирани избори в страната. 

На база нарушения в протоколите от изборния ден, представителите на трите партии са входирали обща жалба, сезирайки компетентните институции в България. В отворено писмо, партиите заявяват, че ще сезират и международните институции, които да вземат отношение към политическия монопол в страната, за да могат да бъдат защитени правата на българските граждани. „Заявяваме, че въпреки различията в политическите си платформи и вижданията ни за развитието на страната, се обединяваме, за да не позволим да бъдем използвани, при легитимирането на резултатите от прилагането на една силно съмнителна от гледна точка на европейското законодателство, избирателна система! Система с абсурдна отчетност и в нарушение на човешкото право за свободен избор, при която се пренебрегва прозрачността и демократичността на изборния процес!“, категорични са от ПП "Нова България", ПП "Нова алтернатива" и ПП "Обединена България".

Кръщават лъвчета на звездите на Лудогорец

http://pik.bg/кръщават-лъвчета-на-звездите-на-лудогорец-news240671.html

Кръщават лъвчета на звездите на Лудогорец

Футболната еуфория, свързана с мачовете на "Лудогорец" в Шампионска лига, обхвана с пълна пара и членовете на местния парламент в Разград. Общински съветници, членове на комисиите по законност и управление на общинската собственост, излязоха с предложение трите малки лъвчета от градския зоопарк да носят имената на звезди от шампионския тим, прославил по света града и цяла България.

Героят на "Лудогорец" Моци бе първото предложение за именуване на най-силното лъвче от царското трио. За него лобира съветникът от БСП Петко Стоянов. Колегата му ог ГЕРБ,Мирослав Грънчаров, веднага подкрепи идеята с допълнение, според което братчетата на Моци трябва да вземат имената на знаменития вратар Владислав Стоянов и на халфа Светослав Дяков.

Дискусията за кръщаването на царствените зверчета се разгоря по време на заседание на двете комисии, натоварени да определят началната цена за продажба на малките лъвчета. Това се налага заради невъзможността на местният бюджет да поеме издръжката на 7-членния лъвски прайд, който в момента обитава градската менажерия.

Вълненията около предстоящия мач с "Базел" обаче пренасочиха вниманието на общинските съветници и те отложиха решението за продажбата на царското трио за следващото си заседание. За сметка на това местните политици, както и всички техни съграждани, се впуснаха в предварителни анализи и прогнози за решителния мач в сряда вечер. Както може да се очаква всичките 13 участници в дискусията на общинско ниво заложиха за победа на "Лудогорец"

Източник: standartnews.com

Руската икономика спря да расте през септември

http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/10/22/2404841_ruskata_ikonomika_spria_da_raste_prez_septemvri/?ref=rss

Растежът на руската икономика е спрял през септември, а обменната стойност на валутата е достигнала рекордно ниски стойности през октомври, сочат данни на правителството.

Според министерството на икономиката страната вероятно ще завърши годината с най-слабия растеж от 2009г. насам. Причаната са икономическите санкции на Запада, както и бягството на капитали и замръзващата инвестиционна активност заради геополитическата несигурност.

Агенция "Интерфакс" цитира министъра на...

Бургаският съд глоби с 5 хил. лв. британец грабител на яйца от защитени птици

http://www.mediapool.bg/burgaskiyat-sad-globi-s-5-hil-lv-britanets-grabitel-na-yaytsa-ot-zashtiteni-ptitsi-news226297.html

Британски гражданин, който е крал яйца от гнездата на защитени птици у нас, е получил от Бургаския окръжен съд шест месеца условна присъда и му е наложена глоба от 5 хил. лв, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците в сряда (БДЗП). Това е първото по рода си у нас дело за ограбване на гнезда, което след тригодишно разследване стига до съда, посочва организацията, припомняйки, че по водени досега дела за трафик на птици и влечуги не са произнасяни ефективни присъди. Наказанието е възможно най-лекото от записаното в Наказателния кодекс. Той предвижда "който унищожи, улови, задържи или продаде екземпляр от европейски или световно застрашени диви гръбначни животни без необходимото за това разрешение, се наказва с лишаване от свобода до 5 години, както и с глоба от 5000 до 20 000 лева и с компенсиране на нанесените щети”. Решението на съда е резултат на извънсъдебно споразумение между Ян Фредрик Рос, който събирал за своя лична колекция яйцата на птици като земеродно рибарче, градинска овесарка, кафявокрил огърличник, голямо черноглаво коприварче и др. Защитата на британеца пледираше, че Рос не е знаел какво прави, но е установено, че той вече има две присъди за подобни дейния във Великобритания. Живеещият в Бургас Ян Рос е бил задържан през през декември 2011 г. при специализирана акция на бургаската полиция и в дома му са били открити и иззети яйца на различни видове редки птици, защитени от българското и европейско законодателство. Открити са също катерачна екипировка, дневници, описващи как Рос е събирал яйцата незаконно от гнезда на застрашени птици, кутии за съхранение и инструменти. Сред откритите яйца има и такива на изключително редки видове като белоглав лешояд и кафявокрил огърличник. БДЗП допълва, че в средата на 2014 г. белгийски съд осъжда на между 1 и 4 г. затвор, глоба от 90 хил. евро и конфискация на имущество за близо 1 млн. евро организирана група престъпници, действала в няколко държави, която е ограбвала яйца и млади птици от дивата природа и след подправяне на документи ги е продавала с голяма печалба. По време на това знаково дело представителите на съда в Белгия алармираха, че международната търговия със застрашени растителни и животински видове е достигнала размери и обороти, сравними с тези на каналите за трафик на наркотици и оръжия, посочва организацията.

Прокуратурата иска постоянно задържане за кикбоксьора, убил общинаря в Берковица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382198

Окръжна поркуратура – Монтана е внесла искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража” за убиеца на Стефан Васков от Берковица, пише "Конкурент". 27-годишният Цветан Ч. Е обвинен в умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. 
В нощта срещу неделя в апартамент в жилищен блок в квартал „Изгрев” в Берковица Цветан Окръжна поркуратура – Монтана е внесла искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража” за убиеца на Стефан Васков от Берковица, пише "Конкурент". 27-годишният Цветан Ч. Е обвинен в умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. В нощта срещу неделя в апартамент в жилищен блок в квартал „Изгрев” в Берковица Цветан

ВАС: Трите имена на съдиите са защитени данни

http://www.cross.bg/informatziya-danni-sudiite-1436283.html

София /КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) излезе със скандално решение по Закона за достъп до обществена информация. С два на един глас тричленен състав прие, че трите имена на съдиите не са обществена информация, а са защитени данни. Решението е прието на 9 октомври с гласовете на съдиите Таня Вачева (председател) и Иван Раденков (докладчик), третият член на състава - съдия Соня Янкулова, е била на особено мнение."С това решение сериозно са нарушени правни принципи, произтичащи от Конституцията, от Европейската конвенция за правата на човека и изобщо основните начала на демократичното общество. Нарушено е развитието на практиката на ВАС и е накърнен авторитетът на правосъдието у нас като средство за утвърждаване на основните правила в демократичното общество.Тенденцията е опасна, връща общественото развитие с много години назад и създава опасност както за правото на информация, така и за възможността да се проследява последователността на практиката на съдилищата и да има обществено и гражданско разбиране и информиране за това какво правят и как решават делата съдиите в тази страна", коментира за "Правен свят" адвокат Александър Кашъмов.Прави впечатление, че решението е изключително кратко, а мотивите - твърде постни.Гражданин от Хасково е поискал по Закона за достъп до обществена информация справка от Окръжен съд - Хасково за трите имена на петима съдии, които фигурират на сайта на съда само с две имена

Европарламентът одобри новия състав на Еврокомисията

http://offnews.bg/news/n_1/n_407119.html

Eвропейският парламент (ЕП) одобри пълния състав на новата Европейска комисия (ЕК) с председател Жан-Клод Юнкер, съобщава BBC. Комисията беше одобрена с гласовете на 423 евродепутати, предимно от групите на Европейската народна партия, социалистите и либералите. Против новата ЕК бяха 209, най-вече от зелените, крайнолевите и крайнодесните, а 67 от евродепутатите се въздържаха. Това означава, че Комисията ще може да поеме 5-годишния си мандат на предварително определената дата, а именно 1 ноември. През последния месец членовете на новата комисия претърпяха изтощителен "разпит" в отделни изслушвания в Европейския парламент. Първоначалният словенски кандидат за еврокомисар Аленка Братушек не беше одобрена от ЕП за комисар по енергетика. След това оттегли кандидатурата си и отстъпи пред сънародничката си Виолета Булц, която получи ресор "Транспорт".  Това обаче наложи промени и в ресора на Марош Шевчович от Словакия, който пое енергетиката в Евросъюза. Предишната Еврокомисия, която беше с председател Жозе Барозу, беше одобрена с 488 гласа от членовете на ЕП.

Прокуратурата иска постоянно задържане за мъжа, убил общинаря-инвалид в Берковица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382191

Окръжна поркуратура – Монтана е внесла искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража” за убиеца на Стефан Васков от Берковица, пише Окръжна поркуратура – Монтана е внесла искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража” за убиеца на Стефан Васков от Берковица, пише "Конкурент". 27-годишният Цветан Ч. Е обвинен в умишлено убийство по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. В нощта срещу неделя в апартамент в жилищен блок в квартал „Изгрев” в Берковица Цветан

Европейският парламент одобри състава на Комисията "Юнкер"

http://www.investor.bg/evropa/334/a/evropeiskiiat-parlament-odobri-systava-na-komisiiata-iunker-182354/

Българската Кристалина Георгиева ще отговаря за европейския бюджет и развитието на човешките ресурси в общността

359 варненци пожелаха да станат депутати

http://www.moreto.net/novini.php?n=268183

359 са били кандидатите за народни представители от Варна, показва справка на „Черно море“ в Районната избирателна комисия (РИК). Това прави 0.001% от населението на морската столица, сочат нашите изчисления. Най-много кандидати за депутати са имали от ГЕРБ – 30 души в листата.

Сирийските ВВС свалиха два от самолетите, пленени от ИД

http://www.cross.bg/pleneni-samoleta-durzhava-1436281.html

/КРОСС/ Самолети на сирийските военновъздушни сили унищожиха два от трите пленени от екстремистите "Ислямска държава" самолета. Това съобщи министърът на информацията на арабската република Омран аз Зоуби.Той добави, че в момента се издирва третата машина. „Този самолет не предизвиква опасения. Те не умеят да го ползват", каза министърът. По думите му, двата пленени самолета са били свалени, докато се подготвяли за кацане на летище на изток от град Алепо. Обектът се смята за една от най-големите бази на „Ислямска държава".

Стартира Балканският фестивал на ракията и високоалкохолните напитки в НДК

http://pik.bg/стартира-балканският-фестивал-на-ракията-и-високоалкохолните-напитки-в-ндк-news240676.html

Стартира Балканският фестивал на ракията и високоалкохолните напитки в НДК

От 23 до 26 октомври зала 6 на НДК ще бъде домакин на втория Балкански фестивал на ракията и високоалкохолните напитки, като ще бъдат представени над 200 марки. Събитието се превърна в традиционно, след като над 5000 души посетиха миналогодишния фестивал, а повече от 30 фирми-представиха продуктите си.

Тази година, в рамките на фестивала посетителите ще имат възможност да дегустират плодови, гроздови и анасонови ракии, както и български и вносни високоалкохолни напитки. Специално за събитието гостите ще могат да се докоснат първи до премиери и предпремиери и да опитат лимитирани серии на бутикови и отлежали питиета. Сред новостите е единственият ликьор в света, направен от листа от кока, гуарана, женшен и още 36 билки. Програмата на фестивала включва още конкурс Продукт на потребителя, организиран съвместно с асоциацията Активни потребители.

Източник: divino.bg

Фонд "Земеделие" отпусна 4,4 млн. лева за отглеждане на овце

http://econ.bg/Новини/Фонд-Земеделие-отпусна-4-4-млн-лева-за-отглеждане-на-овце_l.a_i.582249_at.1.html

Фонд „Земеделие” изплати близо 4,4 милиона лева за изхранване на овце - майки. Средствата са дадени на близо 5400 фермери, подписали договори по...

"Тотал" с нов президент след смъртта на Маржьори

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382182

Управителният съвет на "Тотал" се събра след смъртта вчера на президента си Кристоф дьо Маржьори и назначи Патрик Пуяне за генерален директор и Тиери Десмаре за президент, съобщи АФП.
63-годишният Кристоф дьо Маржьори, който загина при самолетна катастрофа в понеделник, беше генерален директор на "Тотал" от 2007 г. и генерален директор от 2010 г. Управителният съвет на "Тотал" се събра след смъртта вчера на президента си Кристоф дьо Маржьори и назначи Патрик Пуяне за генерален директор и Тиери Десмаре за президент, съобщи АФП. 63-годишният Кристоф дьо Маржьори, който загина при самолетна катастрофа в понеделник, беше генерален директор на "Тотал" от 2007 г. и генерален директор от 2010 г.

Трагично: 36-годишна родилка почина във Видин

http://www.bnews.bg/article-119712

Въпреки опитите на лекарите да спрат кръвозагубата на жената, нещата са били необратими

Жестокият убиец от Брестница оставил парче месо на бодливата тел над портата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382161


В село Брестница се говори, че убийците на Пенка Стойкова, която бе намерена в дома си зверски убита може да са били двамина - единият задължително местен. Това подсказва кървава пътека, водеща от опустялото жилище на пенсионерката до още по-пуста къща на около 100 метра. В двора й обаче има чешма, В село Брестница се говори, че убийците на Пенка Стойкова, която бе намерена в дома си зверски убита може да са били двамина - единият задължително местен. Това подсказва кървава пътека, водеща от опустялото жилище на пенсионерката до още по-пуста къща на около 100 метра. В двора й обаче има чешма,

McLaren разкри интериора на извънземния P1 GTR

http://cars.actualno.com/McLaren-razkri-interiora-na-izvynzemnija-P1-GTR-news_56278.html

Батмобилът е като най-невзрачната количка на Logan, която синът ми има в „колекцията“ си от една пълна торба с подобни. Батмобилът е като Hyundai i30 до LaFerrari. Единственото нещ...

Турски студент в болница със съмнения за ебола

http://asia.actualno.com/Turski-student-v-bolnica-sys-symnenija-za-ebola-news_56275.html

Студент, който е бил в Сомалия, е приет в болница в турския град Измир със симптоми, подобни на тези на ебола, предаде БГНЕС. 20-годишният пациент е приет с висока температура и стомашни болки. Взет...

"Тотал" избра нов президент след смъртта на Маржьори

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382164

Управителният съвет на Управителният съвет на "Тотал" се събра след смъртта вчера на президента си Кристоф дьо Маржьори и назначи Патрик Пуяне за генерален директор и Тиери Десмаре за президент, съобщи АФП. 63-годишният Кристоф дьо Маржьори, който загина при самолетна катастрофа в понеделник, беше генерален директор на "Тотал" от 2007 г. и генерален директор от 2010 г.

Производителите на кисело мляко и вина с шанс за пробив във Виетнам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381759

Виетнам е една от бързо развиващите се икономики в Югоизточна Азия. През 2013 г. БВП на страната нарасна с 5,42% до 358,9 млрд. долара. Така виетнамската икономика вече е 39-тата по големина в света. Страната се изкачи с пет места (до 70-то) в световната класация за икономическа конкурентоспособност.
През 2013 г. Виетнам е една от бързо развиващите се икономики в Югоизточна Азия. През 2013 г. БВП на страната нарасна с 5,42% до 358,9 млрд. долара. Така виетнамската икономика вече е 39-тата по големина в света. Страната се изкачи с пет места (до 70-то) в световната класация за икономическа конкурентоспособност. През 2013 г.

Д-р Тренчев пред Фрог: Надзорът на „Виктория” ни върза тенекия

http://frognews.bg/news_78726/

Служителите на банка „Виктория” се оплакват от грубо отношение от страна на квесторите. Поканих, както техни представители, така и квесторите. Срещата се състоя – размениха си взаимни обвинения и оправдания, разказва пред Фрог нюз лидерът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев.

Паметник на ген. Владимир Стойчев беше открит пред Спортната палата (видео)

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2404777_pametnik_na_gen_vladimir_stoichev_beshe_otkrit_pred/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев откри с гвардейски почести бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев пред сградата на Министерството на младежта и спорта. 

Паметникът е разположен вляво от входа на сградата. Той е дело на скулптура Александър Хайтов и архитекта Здравец Хайтов.

Идеята за издигането му е на Съюза на ветераните от войните в България, спортното министерство, Министерството на отбраната, Министерството на културата и Столичната община.

 "Днес откриваме...

Паметник на ген. Владимир Стойчев беше открит с почести пред Спортната палата

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2404777_pametnik_na_gen_vladimir_stoichev_beshe_otkrit_s/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев откри с гвардейски почести бюст-паметник на генерал Владимир Стойчев пред сградата на Министерството на младежта и спорта. 

Паметникът е разположен вляво от входа на сградата. Той е дело на скулптура Александър Хайтов и архитекта Здравец Хайтов.

Идеята за издигането му е на Съюза на ветераните от войните в България, спортното министерство, Министерството на отбраната, Министерството на културата и Столична община.

 "Днес откриваме...

Квесторите на ТБ "Виктория" налели над 200 000 лв. в консултанти, дублиращи работата на банковите служители

http://offnews.bg/news/n_1/n_407023.html

Над 200 000 лева са платили назначените от БНБ квестори на ТБ "Виктория" на консултанти. Това показаха разследвания на "Биволъ" и bTV. Банката е от групата на КТБ. Тя бе поставена под специален надзор от БНБ на 22 юни, управлява се от квестори и до момента вложителите нямат достъп до средствата си. Парите за консултанти са отишли за "Bul Lawyers" и адвокатското дружество на един от адвокатите в Bul Lawyers (Бисер Атанасов) - "Атанасов". Фактури за плащанията с подписите на двамата квестори на ТБ "Виктория" Божидар Аршинков и Христина Стаматова показаха тази сутрин bTV. Една от тях - за 16 989.38 лева - е била платена само за четири дена работа. Bul Lawyers са получили общо близо 100 000 лева, сочи разследването на телевизията. Според информацията, получена от служители в ТБ "Виктория" въпросните консултанти дублират работата на самите служители в банката. 108 000 лева пък са били преведени на "Атанасов", също за консултантски услуги. Служителите, изнесли фактурите, отказват да застанат с лицата си пред камерата, но сочат президента на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев за гарант за истинността на думите им. Пред bTV той казва: "Наистина са фрапантни сумите, които се дават. Още повече, че би трябвало в момента да се пести, за да не се задълбочават проблемите в тази банка". На въпрос за изпратеното от него писмо по повод ТБ "Виктория" до БНБ Тренчев заявява, че първоначално е била насрочена среща с главния директор на управление „Банков надзор“ в БНБ Нели Кордовска, която пое работата на излезлия в неплатен отпуск подуправител Цветан Гунев. Срещата обаче била отменена. Според информация на Нова тв управителят на БНБ Иван Искров е кум на един от квесторите - Божидар Аршинков. Самият Аршинков отрича. Източниците на информацията посочват още, че има служител на конкурентна банка, нает да консултира квесторите в ТБ "Виктория", срещу което получавал 5000 месечно. В Bul Lawyers работят адвокатите Бисер Атанасов, Весела Костадинова и Добромир Балджийски, както и счетоводителите Румен Радославов и Милена Николова.

Откриват изложба на картини от колекцията на Народния театър

http://www.cross.bg/risyvan-narodniya-ivan-1436282.html

/КРОСС/Портрети на някои от най-знаменитите творци, работили в Народният театър, ще извади от колекцията си първата ни трупа, пише "Площад Славейков". Експозицията ще бъде открита в сряда вечерта, часове преди юбилейното представление на „Хъшове", с което ще бъде отбелязан 10-ия му сезон. Изложбата е част от събитията, посветени на 110-ата годишнина на Народния. Сред най-ценните платна в сбирката на театъра е портретът на Пейо Яворов, рисуван от Цено Тодоров три месеца преди втория опит за самоубийство на поета през 1914 г. Картината обикновено стои в кабинета на главния драматург на Народния Георги Борисов. От кабинета на директора Павел Васев пък ще бъде изнесен портретът на Иван Вазов, рисуван от Петър Морозов през 1920 г. В изложбата ще бъде показана и картината на Васил Стоилов „Иван Вазов пред Народния театър". В експозицията са наредени още портретите на актрисата Невена Буюклиева в ролята на Мария Стюарт от едноименната трагедия на Фр. Шилер (худ. Олга Шаханова, 1949 г.), на Константин Кисимов в ролята на Подкальосин от „Женитба" от Н. В. Гогол (худ. Иван Табаков, 1948 г.), на Йордан Радичков (худ. Димитър Киров, 1999 г.), на Апостол Карамитев, (худ. Дора Бонева, 2013 г.). На главната: Йордан Радичков, рисуван от Димитър Киров Цено Тодоров е направил този портрет на Пейо Яворов три месеца, преди поетът да се самоубие

Реформаторите са обсъдили как ще бъде председателствана парламентарната им група

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/22/2404751_reformatorite_sa_obsudili_kak_shte_bude/?ref=rss


Депутатите на Реформаторския блок днес са обсъдили каква ще бъде формата на председателството на парламентарната им група, научи "Дневник". В понеделник ще бъде първото заседание на 43-ото Народно събрание.

Били са обсъдени различни варианти, но най-вероятно или ще има един председател със заместници от останалите партии в коалицията, или ще има петима съпредседатели. По-скоро е била отхвърлена възможността за ротационно председателство. Не са обсъждани имена.

Сред другите...

13 надзиратели на съд за убийство на рецидивист в затвора

http://www.grreporter.info/13_nadzirateli_na_sd_za_ubiystvo_na_recidivist_v_zatvora/16284

Заедно със служители на подсъдимата скамейка ще седне и бившият директор на затвора в Нигрита, срещу когото са повдигнати обвинения за укриване на престъпници.

прочети повече

Съдействие от Службите по търговско-икономически въпроси във Виетнам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381851

Търговските ни служби във Виетнам могат да окажат съдействие за установяване на контакти с потенциални виетнамски партньори, организиране на двустранни бизнес срещи, предоставяне на информация за предстоящи специализирани търговски панаири и изложения, както и други полезни съвети за установяване на виетнамския пазар.

Търговските ни служби във Виетнам могат да окажат съдействие за установяване на контакти с потенциални виетнамски партньори, организиране на двустранни бизнес срещи, предоставяне на информация за предстоящи специализирани търговски панаири и изложения, както и други полезни съвети за установяване на виетнамския пазар.

Казак: Политическите сили да загърбят противоречията

http://www.cross.bg/gerb-kazak-chetin-1436280.html

Габрово /КРОСС/ ДПС ще изчака да се сформира правителство, нашата позиция ще зависи от това кои политически сили ще го подкрепят. Ние имаме свое становище за решаването на неотложните проблеми в страната и мерките, които трябва да се вземат. Затова предложихме правителство на малцинството, което ГЕРБ да сформира и което ние да подкрепим. Нека изчакаме да видим дали ГЕРБ ще успеят да направят кабинет с първия проучвателен мандат, който президентът им е дал. Този коментар направи в Габрово депутатът от ДПС Четин Казак.На въпрос дали има съмнения, че ще се сформира правителство Четин Казак заяви, че към момента всички опции са възможни."Нека политическите сили да загърбят противоречията и да заработят за решаването на неотложните проблеми в страната", призова депутатът от ДПС.Той припомни, че предложението на ДПС е било да гарантира подкрепа минимум за 300 дни. "Обстановката е толкова динамична, че трудно някой сериозно може да дава прогнози, които да са по-дългосрочни. Нека да видим каква конфигурация ще се оформи след преговорите и тогава ДПС ще обяви своята позиция", коментира Казак.Народният представител заяви, че България трябва да има силна левица, силна десница и силен център. "Не вярвам политическата същност на БСП да девалвира. ДПС е стабилният фактор в центъра, явно ГЕРБ зае стабилното място в дясно, остава БСП да се справи с проблемите си. Не мисля, че ще се допусне социалистическата партия да девалвира", е мнението на Четин Казак

НОИ ще изчислява обезщетенията за болнични на основата на електронните болнични листове

http://www.moreto.net/novini.php?n=268175

Правителството одобри промени в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, свързани с въвеждането от 1 януари 2015 г. на електронен болничен лист. Според измененията данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, се взимат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи.

В помощ на бизнеса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381793

Подробна информация относно условията за търговия и установяване на бизнес във Виетнам може да се намери на тези адреси:Постоянно представителство на ЕС във Виетнам (Delegation of the European Union to Vietnam) - http://eeas.europa.eu/delegations/vietnam/index_en.htmЕвропейска търговска камара във Виетнам (European Chamber of Commerce in Vietnam) Подробна информация относно условията за търговия и установяване на бизнес във Виетнам може да се намери на тези адреси:Постоянно представителство на ЕС във Виетнам (Delegation of the European Union to Vietnam) - http://eeas.europa.eu/delegations/vietnam/index_en.htmЕвропейска търговска камара във Виетнам (European Chamber of Commerce in Vietnam)

Панаири и изложения във Виетнам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381801

В изложението COSMOBEAUTE 2014, което се проведе от 24 до 26 април тази година в град Хошимин, участваха три български фирми от козметичната промишленост. Българското кисело мляко, сирене и кашкавал бяха представени на международното изложение VIETFOOD & BEVERAGE 2014, което се проведе в същия град в периода от 10 до 13 септември.
В изложението COSMOBEAUTE 2014, което се проведе от 24 до 26 април тази година в град Хошимин, участваха три български фирми от козметичната промишленост. Българското кисело мляко, сирене и кашкавал бяха представени на международното изложение VIETFOOD & BEVERAGE 2014, което се проведе в същия град в периода от 10 до 13 септември.

Температурен рекорд отчете Добрич днес

http://pik.bg/температурен-рекорд-отчете-добрич-днес-news240674.html

Температурен рекорд отчете Добрич днес

За втора поредна година се отчита рекордна жега на 21 октомври, съобщи dobrichonline.bg.

На истински летен ден се насладиха добричлии в разгара на есента.

25.5 градуса е максималната измерена температура днес в градa, което е рекордно висока стойност за 21 октомври, съобщиха от Метеорологичната служба в Добрич.

Досегашният рекорд за тази дата бе 24.6 градуса, отчетени само преди година, на 21.10.2013 г.

Банята в София ще приюти и Музея на българския ХХ век

http://www.mediapool.bg/banyata-v-sofiya-shte-priyuti-i-muzeya-na-balgarskiya-hh-vek-news226296.html

Централната минерална баня в София ще приюти още един музей – на "Българският ХХ век". Досега беше ясно само, че в реконструираната с европейски средства сграда ще се помещава само Музеят на София. В сряда правителството даде съгласие министърът на културата да участва в създаването на новия музей. С организацията му са ангажирани още Институтът за изследване на близкото минало и Столична община. В музея ще се представя близкото минало на страната ни през ХХ век. Идеята е в центъра на експозицията да бъдат хората и дискусията за миналото. По този начин ще се създават обществени и интелектуални инструменти за разбиране и оценка както на миналото, така и на настоящето, се казва в съобщението на правителството.

Криминално разследване срещу терористите от "Секта на революционерите"

http://www.grreporter.info/Kriminalno_razsledvane_sreshchu_teroristite_ot_Sekta_na_revolyucionerite/16283

„Сектата“ е извършила четири удара от февруари 2009 до лятото на 2010, когато е застрелян журналистът Сократис Гиолиас до входа на жилището си в атинския квартал Илиуполи

прочети повече

Бареков се разведе тайно

http://www.cross.bg/barekov-evgeniya-nikolaii-1436279.html

/КРОСС/ Николай Бареков вече не е женен, научи от свои източници „Мироглед". Той се е развел тайно по взаимно съгласие със съпругата си Евгения в Брезнишкия районен съд. Решението на местните магистрати е от 30 юли тази година.Каква е причината Бареков да се развежда в Брезник не е ясно. Предполага се, че целта му е била раздялата да остане тайна. Разводът между него и Евгения обаче идва няколко дни след като на бял свят се появил вторият син на лидера на ББЦ Александър, който е плод на любовта му с Мария Календерска.Николай Бареков и Евгения вдигнаха сватба през 2008-ма година. Пищната церемония бе в Пловдив. 2 години по-рано, новоизгрелият политик се венча с половинката си пред общината, а после повтори ритуала в църква. На подписа му кумуваше лично Бойко Борисов.От любовта на Николай и Евгения още преди сватбата се роди Николай младши. След няколко месеца брачно щастие обаче семейството на Бареков започна да се разпада. В жълтите издания се появи информация, че съпругата му Евгения вече не крие, че отношенията им с устатия журналист са много лоши. Причината за кризата в брака им били зачестилите кръшкания на Бареков с манекенки и фолк певици. Наследничката на заможен пловдивски род, Евгения свалила всички снимки със съпруга й от профила си във Фейсбук. Дори премахнала статуса „Омъжена".От края на юли Бареков вече е напълно свободен

Учен засне тарантула колкото малко куче (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_407104.html

Ученият Пьотр Наскрецки се разхождал в дъждовната гора в Гвиана, когато чул, че нещо се разхожда по земята, чупейки съчки под краката си, но когато насочил фенерчето си натам в очакване да види малък бозайник, той се натъкнал на огромния паяк Голиат, съобщава Live Science. "В началото не знаех към какво точно гледам", казва ентомологът и фотограф към Музея по сравнителна зоология на Харвард. Секунди по-късно той разбрал, че кафявият космат бозайник всъщност е паяк с размерите на кученце. Познат като Южноамерикански голиат птицеядец, колосалният арахнид е най-големият паяк на света според Рекордите на Гинес. Краката му могат да достигнат дължина от 30 сантиметра или колкото дължината на "предмишница на дете", а тялото му може да бъде голямото колкото "голям свит юмрук". Докато теглото му надвишава 170 грама - точно колкото това на малко кученце, заяви Наскрецки.    "Птицеядецът има твърди връхчета на краката и зъбите си, които произвеждат отличителен звук, подобен на конски копита, които удрят твърда повърхност, но по-слаб", пише в блога си ученият. Когато той наближил огромното същество, то започнало да търка краката си в своето коремче. Първоначално Пьотр решил, че това държание е "сладко", но после се усетил, че паякът по този начин изпраща облак от косъмчета с микроскопични остри шипчета, които ако попаднат в очите или лигавицата, причиняват "страшна болка и сърбеж", като могат да останат там с дни. Това обаче не е единствената защита на птицеядеца - той също така разполага с 2 двусантриметрови зъба, които понякога достигат до 3,8 сантиметра дължина. Въпреки че ухапването му е отровно, то не е смъртоносно за хора, но е изключително болезнено. "Като да забиеш пирон в ръката си", заяви Наскрецки. Той обаче има и трето тайно оръжие. Космите в предната част на тялото на паяка имат мънички кукички и бодлички, които когато се потъркат едни в други, създават звук, "подобен на отлепването на Велкро ". Въпреки всичкото това паякът не е опасен за хора дори да ги ухапе. "Вероятно кокошка би нанесла повече щети", каза ученият. Името на вида е птицеядец, но той обикновено не яде птици, въпреки че със сигурност е способен да убие по-малък бозайник. Той ловува в гнездо от листа през нощта, което прави шансовете да се сблъска с птица много малки, но ако намери гнездо на земята или на някой клон, лесно би убил родителите и пиленцата, като е известно, че голиатът пробива яйца и ги изпива. Ученият изтъква, че видът на паяка не е застрашен, но е доста срамежлив и затова рядко се среща. Така Пьотр отговори и на обвиненията, че е взел и занесъл за евтаназия и научни изследвания тарантулата. "От 10-15 години работя в тези гори и това е едва третият път, в който засичам подобен паяк, но той изобщо не е застрашен. Около 16 000 вида животни изчезват годишно, без да се вдига пара около това", подчерта той.

50% ръст на стокообмена с Виетнам

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381819

Българският износ за този период е на стойност 12,3 млн. долара, което е с 22,5% повече спрямо първата половина на 2013 г. Данните на икономическото министерство показват още, че през 2013 г. общият стокообмен между двете държави е 63,9 млн. долара. Българският износ за миналата година е за 23,4 млн. долара, а вносът от Виетнам възлиза на 40,5 млн. Българският износ за този период е на стойност 12,3 млн. долара, което е с 22,5% повече спрямо първата половина на 2013 г. Данните на икономическото министерство показват още, че през 2013 г. общият стокообмен между двете държави е 63,9 млн. долара. Българският износ за миналата година е за 23,4 млн. долара, а вносът от Виетнам възлиза на 40,5 млн.

Борисов: Да възстановим доверието в десните демократични ценности на ЕС

http://www.cross.bg/borisov-gerb-evropeiiskiya-1436278.html

/КРОСС/ Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и десните демократични ценности и принципи, върху които е базиран той, заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. По думите на Борисов, днес е голям ден за Европа и европейските граждани. „Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя от името на ГЕРБ и лично от мое име за положителния резултат след гласуването на Европейския парламент за новата Европейска комисия. Това е начало, постигнато в много труден момент за Европа. Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и десните демократични ценности и принципи, върху които е базиран той. Убеден съм, че новата Комисия, начело с Вас като неин председател, е най-подходяща за решаването на сериозните предизвикателства, с които ще се сблъскваме. Уверен съм, че политиката, водена от Вас, ще допринесе за по-нататъшното развитие на Съюза“, посочва председателят на ГЕРБ.   Като лидер на най-голямата дясна партия в България, която е член на ЕНП, Бойко Борисов уверява Юнкер в готовността и желанието си да работи за задълбочаване на партньорството им в името на благото на всички европейски граждани. „Пожелавам Ви много успех в бъдещите предизвикателства“, се казва още в поздравителния адрес от Бойко Борисов до Жан-Клод Юнкер, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

София опрости 42 млн. долара дълг на Афганистан

http://www.mediapool.bg/sofiya-oprosti-42-mln-dolara-dalg-na-afganistan-news226295.html

България опрости 42 млн. долара от дълга на Афганистан. Останалите 8.2 млн. долара ще бъдат изплатени на 20 полугодишни вноски за 10 години. Това реши правителството, което одобри подписаното споразумение между двете страни за уреждане на дълга на Афганистан към страната ни. Задълженията на Афганистан към България произтичат от три кредитни междуправителствени спогодби от 70-те и 80-те години на миналия век и са за 50.6 млн. долара. От 2006 г. Афганистан е включен от Международния валутен фонд в списъка на страните, отговарящи на критериите за предоставяне на средства от Програмата за намаляване на бедността и подпомагане на растежа. През 2010 г. стараната получава статут на "силно задлъжняла и бедна страна", в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 83.8% редукция на задълженията на страната. Така в споразумението е заложена препоръчаната от Парижкия клуб редукция на афганистанския дълг. Тя ще бъде трансформирана в официална помощ за развитие, която ще бъде ползвана от Афганистан за приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование. Предоставянето на официална помощ за развитие е ангажимент на страната ни като държава-член на ЕС. Постигнатата договореност дава възможност на България да изпълнява ангажиментите си в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество без да се изразходват средства от републиканския бюджет в реално време, е посочено в правителственото съобщение.

България опрости 42 млн. долара дълг на Афганистан

http://www.mediapool.bg/bulgaria-oprosti-42-mln-dolara-dalg-na-afganistan-news226295.html

България опрости 42 млн. долара от дълга на Афганистан. Останалите 8.2 млн. долара ще бъдат изплатени на 20 полугодишни вноски за 10 години. Това реши правителството, което одобри подписаното споразумение между двете страни за уреждане на дълга на Афганистан към страната ни. Задълженията на Афганистан към България произтичат от три кредитни междуправителствени спогодби от 70-те и 80-те години на миналия век и са за 50.6 млн. долара. От 2006 г. Афганистан е включен от Международния валутен фонд в списъка на страните, отговарящи на критериите за предоставяне на средства от Програмата за намаляване на бедността и подпомагане на растежа. През 2010 г. стараната получава статут на "силно задлъжняла и бедна страна", в резултат на което кредиторите от Парижкия клуб са предоставили 83.8% редукция на задълженията на страната. Така в споразумението е заложена препоръчаната от Парижкия клуб редукция на афганистанския дълг. Тя ще бъде трансформирана в официална помощ за развитие, която ще бъде ползвана от Афганистан за приоритетни сектори като селско стопанство, инфраструктура, здравеопазване и образование. Предоставянето на официална помощ за развитие е ангажимент на страната ни като държава-член на ЕС. Постигнатата договореност дава възможност на България да изпълнява ангажиментите си в рамките на международната политика за развитие и сътрудничество без да се изразходват средства от републиканския бюджет в реално време, е посочено в правителственото съобщение.

Лили Иванова с благотворителен бутиков концерт - само за 150 души

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381729

Лили Иванова с
бутиков концерт

Събитието е благотворително, парите отиват за болничен кувьоз

Само 150 души ще имат късмет да чуят Лили Иванова на 10 ноември. Примата ще направи бутиков концерт в Гранд Хотел “София”, заедно с музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов и Росен Ватев. Това ще е венецът на посл Лили Иванова с бутиков концерт Събитието е благотворително, парите отиват за болничен кувьоз Само 150 души ще имат късмет да чуят Лили Иванова на 10 ноември. Примата ще направи бутиков концерт в Гранд Хотел “София”, заедно с музикантите Ангел Дюлгеров, Огнян Енев, Веселин Веселинов-Еко, Орлин Цветанов и Росен Ватев. Това ще е венецът на посл

Повишават с 14% линията на бедност за следващата година до 286 лв.

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/povishavat-s-14-liniiata-na-bednost-za-sledvashtata-godina-do-286-lv-182353/

Кабинетът дарява дърва за отопление на пострадалите от наводненията през лятото жители на общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново

Шикорски направи два гафа, но в миналото е правил всичко Украйна да не бъде васал на Русия

http://www.mediapool.bg/shikorski-napravi-dva-gafa-no-v-minaloto-e-pravil-vsichko-ukraina-da-ne-bade-vasal-na-rusiya-news226294.html

Радослав Шикорски направи два сериозни гафа. Най-напред е разказал на уебсайта "Политико" за предложението за подялба на Украйна, което Владимир Путин бил отправил към Доналд Туск през 2008 г. Като опитен дипломат е трябвало да си държи езика зад зъбите за разговор, на който не е бил свидетел и чийто контекст не е познавал.   Вторият гаф направи вчера, когато на пресконференция се оправдаваше за първия гаф. Като опитен държавен служител той не трябва да забравя, че даването на едно интервю (в случая на "Газета виборча") не го освобождава от задължението да информира журналисти от други медии. Вечерта чрез мъгляви обяснения още повече влоши положението си, макар че се извини на журналистите. Обаче политическите му противници и публицистите - които го атакуват за това, че е замълчал за предложението на Путин и на които се струва, че по тази причина светът не е узнал още през 2008 г. какво чудовище е владетелят на Кремъл - страдат от дълбока амнезия. Огромна глупост е твърдението, че тогава правителството на Туск се е съгласило с разделянето на Украйна.   Шикорски, в качеството си на дългогодишен шеф на полската дипломация, стори всичко по силите си неразделена Украйна да не стане васал на Русия.   Нека се върнем в 2008 г. През ноември Шикорски заминава за САЩ. Произнася речи пред престижния американски Атлантически съвет и на конференция на Института за стратегически изследвания на ЕС. Казва, че ако Русия се опита да промени със сила границите на Украйна, Европа трябва да възприеме това като агресия. И подчертава: "Не можем да се преструваме", че в отношенията ни с Русия "напоследък нищо не се е случило". Споменава войната в Грузия и войнствената реторика на новия президент Дмитрий Медведев. "Ще разюмирам доктрината на Медведев: Русия ще брани своите сънародници и инфраструктура в чужбина с помощта на сила, ако е необходимо", казва тогава Шикорски.   Той предлага нова доктрина спрямо Москва като реакция на заплахите й към Грузия и Украйна: "Всички опити за променяне на границите със сила или подривни действия трябва да бъдат възприемани от Европа като заплаха за нейната сигурност и да бъдат посрещнати с пропорционален отговор на цялата трансатлантическа общност [НАТО]".   Тогава вече бе изготвен докрай проектът "Източно партньорство". Инициираният от Стокхолм и Варшава въпреки съпротивата на няколко столици голям проект цели сближаването на Украйна, Грузия, Беларус, Армения, Азербайджан и Молдова с Европейския съюз. Резултатите се известни - Молдова има безвизов режим с ЕС и е парафирала споразумението за асоцииране; то е парафирано и от Грузия, а даже накрая Украйна го подписа (макар и без търговската част).   А годината 2008-а беше гореща.   През август президентът на Грузия Михаил Саакашвили се поддава на руските провокации и напада разбунтувалата се Северна Осетия. Русия отговаря със сила и танковете й се понасят към Тбилиси. След това Москва се присмива в лицето на света. Първо не изпълнява примирието, издействано от името на ЕС от президента на Франция, след което едностранно признава независимостта на южноосетинците и абхазците.   През април на среща на върха на НАТО в Букурещ на Украйна и Грузия е дадено обещание, че в бъдеще ще станат членове на алианса. До голяма степен те постигат този успех благодарение на Полша, което се признава даже от американска страна. Още преди Букурещ началникът на руския генерален щаб обявява, че ако тези две страни влязат в НАТО, Москва "ще предприеме военни и други стъпки по своите граници".   Заместник- министърът на външните работи Григорий Карасин пък предупреждава, че приемането на Украйна в НАТО ще предизвика "голяма криза" и "ще повлияе негативно на европейската сигурност".   Путин, който пристига като гост в столицата на Румъния, казва без заобикалки: Украйна е "изкуствена държава". На среща с президента Джордж Буш - знаем това от изтекла информация - подчертава, че половината Украйна е част от "Източна Европа", а останалата е "подарък за нас".   И накрая да се върнем до февруари 2007 г. В Мюнхен на международната конференция по сигурността 200 президенти, министри, дипломати и експерти от целия Запад с изумление слушат Путин, който обвинява САЩ, че се стремят към световно господство и заплашват с нова надпревара във въоръжаването. А Москва обявява план за разгръщане на мощта на руската армия и увеличаване на разходите за въоръжаване.   Всъщност не са били необходими специални пратеници от Полша, за да бъде предупреден светът за опасността от Путин.   По БТА.

До края на февруари 2015 г. МЗХ ще приема проекти за промотиране на храни

http://econ.bg/Новини/До-края-на-февруари-2015-г-МЗХ-ще-приема-проекти-за-промотиране-на-храни_l.a_i.582231_at.1.html

Правителството направи промени в Наредбата за условията и реда за избор, изпълнение и контрол на промоционални програми за земеделски и хранителни...

До края на февруари 2015 г. МЗХ ще приема проекти за промотиране на храни

http://econ.bg/Новини/До-края-на-февруари-2015-г-ще-се-приемат-проекти-за-промотиране-на-храни_l.a_i.582231_at.1.html

Правителството направи промени в Наредбата за условията и реда за избор, изпълнение и контрол на промоционални програми за земеделски и хранителни...

"Тур дьо Франс" представи тежък маршрут със 7 плaнински етапа за 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2404776_tur_dyo_frans_predstavi_tejuk_marshrut_sus_7_planinski/?ref=rss


Опасни павирани участъци, седем планински етапа, пет финала на изкачване и само два кратки индивидуални часовника са основните характеристики на тежкия маршрут, който ще има през следващата година най-престижното колоездачно състезание - "Тур дьо Франс".

Днес организаторите представиха 3344-те километра на 102-ото издание на състезанието, което ще се проведе между 4 и 26 юли.

За първи път от 2008 г. насам в Обиколката на Франция ще има бонификации за първо, второ и трето...

Жълт код във Варна утре заради силен вятър

http://www.moreto.net/novini.php?n=268180

Жълт код е обявен за Варна за утрешния ден. Причината за това е силеният вятър, който ще духа от юг-югоизток с пулсации до 24 м/сек, научи Moreto.net. За почти цялата страна е обявен жълт код. В няколко области, намиращи се в Централа и Южна България е обявен оранжев код заради силен вятър и очаквани обилни валежи.

Обявен е оранжев код в седем области за дъжд и вятър

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/obiaven-e-oranzhev-kod-v-sedem-oblasti-za-dyzhd-i-viatyr-6025502

В четвъртък през деня валежите ще обхванат цялата страна, като очакваното количество за денонощието ще е между 15-30 л/кв. м.

Оранжев код в седем области заради дъжд и вятър

http://www.mediapool.bg/oranzhev-kod-v-sedem-oblasti-zaradi-dazhd-i-vyatar-news226293.html

В нощта срещу четвъртък се очакват значителни валежи в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград, предупредиха от Министерството на околната среда и водите на база данни на НИМХ. Прогнозите са за обилни дъждове в западните райони на страната и над Родопите. В четвъртък през деня валежите ще обхванат цялата страна и да са в рамките на 15-30 л/кв. м. На места в Родопите, Предбалкана и Западните райони от страната валежите ще достигнат и до 50-60 л/кв.м. В областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за четвъртък е обявен оранжев код за дъжд. В три от тях - Габрово, Велико Търново и Кърджали има жълт код и за вятър, чиято скорост ще е между 25 и 30 метра в секунда.

Жълт код за силен вятър обявиха в 4 области - Кърджали, Хасково, Ямбол и Сливен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382149

Жълт код за силен вятър е обявен днес за четири области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус".
Кодът важи за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Сливен. Вятърът от юг-югозапад в тези области ще се усили и поривите ще достигат 18-20 м/с. Жълт код за силен вятър е обявен днес за четири области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус". Кодът важи за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Сливен. Вятърът от юг-югозапад в тези области ще се усили и поривите ще достигат 18-20 м/с.

"Тотал" избра ново ръководство след смъртта на Маржьори

http://www.vesti.bg/novini/total-izbra-novo-rykovodstvo-sled-smyrtta-na-marzhiori-6025503

Управителният съвет на "Тотал" се събра след смъртта вчера на президента си Кристоф дьо Маржьори и назначи Патрик Пуяне за генерален директор и Тиери Десмаре за президент.

Москва нарочи ебола за психологическо оръжие на Запада

http://offnews.bg/news/n_1/n_407074.html

Разпространението на ебола по страни и континенти провокира вълна от панически настроения, посочва в коментар държавното радио Голос России. Според редица експерти, паниката става допълнително натоварване на националните системи за здравеопазване на западните страни, но едновременно по парадоксален начин ще отвлече вниманието на обществеността от най-острите въпроси - отбелязва държавната медия. Информационната кампания, която сега се разгръща около епидемията, отвлича вниманието на широката общественост от световните събития. Първо, кризата в Украйна, чието решаване стигна до задънена улица. Всички очакват, че твърде скоро този конфликт отново ще премине в открита фаза. Най-вероятно това ще започне с настъплението на украинските войски. Разбира се, вниманието на световната общност трябва да бъде отвлечено от това. Второ, проблемът с ебола се състои в това, че сред гражданите на САЩ вече има заболели. В частност, получена е информация, че е бил заразен тъмнокож войник на американската армия. Той се намира в болница, а баща му в интервю за медиите говори за това, че правителството използва афроамериканците като пушечно месо. Пред президента Обама много скоро може да застане ново предизвикателство, което заплашва с комплексна дестабилизация страната, твърди професорът от Московския държавен университет Андрей Манойло. В коментара на Голос России се посочва още: "Както е известно, тълпата много лесно се поддава на страх. Още повече, че за сериозно безпокойство за живота си, американците имат всички основания: треската на ебола има летален изход до 90%. И фактът, че вирусът е стигнал до САЩ, по най-сериозен начин потиска психиката на гражданите на страната, която традиционно се смята за напълно защитена от несгодите на останалия свят. Огромна е съблазънта да се използва тази ситуация за текущите политически цели. Събитията през близките месеци ще покажат доколко са сбъркали в прогнозите си привържениците на поредната теория на заговора."

Митничари откриха контрабандни цигари в количката на 2-годишно дете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382130

Фрапиращ случай на пренасяне на контрабандни цигари в детска количка с малко дете засякоха митническите служители в Свиленград, съобщиха от Агенция "Митници".
При пристигането на митничарите за проверка в търговски обект 55-годишна жена с бебешка количка с двугодишно дете в нея панически се опитва да избяга. Фрапиращ случай на пренасяне на контрабандни цигари в детска количка с малко дете засякоха митническите служители в Свиленград, съобщиха от Агенция "Митници". При пристигането на митничарите за проверка в търговски обект 55-годишна жена с бебешка количка с двугодишно дете в нея панически се опитва да избяга.

Собствениците на йоркширски териер са най-щастливи

http://www.cross.bg/sobstvenitzite-kycheta-poroda-1436274.html

/КРОСС/ Най-щастливите собственици във Великобритания имат за домашен любимец йоркширски териер, установи ново изследване, цитирано от "Дейли мейл". То показало, че типичните собственици на тази порода се смеят десет пъти на ден, повече от всички други, и се определят като най-щастливите хора. Музикалният продуцент Саймън Кауъл е известен собственик на йоркширски териери, които осинови миналия октомври от приют. Освен това собствениците на мопс като светската лъвица Парис Хилтън са най-богатите със средна заплата от 85 000 паунда. Компанията Frontline Spot On, която осъществила изследването, искала да открие чертите от характера на собствениците на кучета във Великобритания. Тя установила, че собствениците на лабрадор пък най-вероятно да нямат партньор. Изследването сред 2000 собственици на кучета, показва още, че хората, които притежават дог, печелят най-малко, средно 35 000 паунда. Почитателите на Голдън ретрийвър са най-интелигентни, като 23% имат магистърска или докторска степен. Най-глезените кучета са далматинците, като техните собственици харчат 17 паунда на седмица за играчки и угощения. Въпреки малкия си размер кучетата порода чихуахуа изискват най-много внимание от собствениците си, които прекарват цели 16 часа на ден до домашните си любимци, дори в леглото. А любителите на кучета, които искат дълга и щастлива връзка, трябва да се насочат към мопс, защото 54% от собствениците на тази порода са женени

Задържаха за подкуп шефа на РИОСВ-Перник

http://frognews.bg/news_78724/

Задържаха директора на РИОСВ – Перник и служител в районната инспекция за сигнал за поискан подкуп от търговска фирма. Двамата мъже са задържани за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 302 от НК под прякото наблюдение на Окръжна прокуратура - Перник.

Обявиха жълт код за силен вятър в 4 области и оранжев код за дъжд в 7

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382141

Жълт код за силен вятър е обявен днес за четири области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи Жълт код за силен вятър е обявен днес за четири области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи "Фокус". Кодът важи за областите Кърджали, Хасково, Ямбол и Сливен. Вятърът от юг-югозапад в тези области ще се усили и поривите ще достигат 18-20 м/с.

Екокоалиция призова кабинета да включи "Рила-буфер" в "Натура 2000"

http://www.cross.bg/rila-natyra-zona-1436276.html

/КРОСС/ Коалицията "За да остане природа в България" приветства официалното решение от миналия четвъртък (16 октомври 2014 г.) на Европейската комисия (ЕК), която настоява в европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България да бъдат включени нови територии. В декларация, разпространена до медиите, природозащитниците призовават правителството да предприеме необходимото за изпълнение на ангажиментите си към европейското природозащитно законодателство, българската природа и правото на българските граждани за чиста и запазена околна среда и напомнят специално за значимостта на т.нар. "Рила-буфер", която се пренебрегва през последните години.Тъй като от 2010 г. до днес българските правителства не предприеха мерки за обявяване на цялата територия на орнитологично важното място (ОВМ) Рила за защитена зона от "Натура 2000", ЕК изпрати последното си предупреждение и даде срок от 2 месеца това да бъде коригирано, припомнят от коалицията и предупреждават, че в противен случай този казус, подобно на Калиакра, също се влезе в Европейския съд и страната ни може да бъде осъдена да плаща допълнително глоби за неспазване на европейското законодателство.Орнитологично важното място Рила обхваща значителна част от територията на Рила планина, като включва Национален парк "Рила", Природен парк "Рилски манастир" и територия около двата парка, която към момента няма законова защита

Ердоган с критики към САЩ заради Кобани

http://asia.actualno.com/Erdogan-s-kritiki-kym-SASht-zaradi-Kobani-news_56274.html

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разкритикува като „погрешни” действията на американските самолети, които пускат от въздуха муниции и оръжия за кюрдските бойци, отбраняващи ...

Американска компания придобива българския IT лидер Telerik

http://business.actualno.com/Amerikanska-kompanija-pridobiva-bylgarskija-IT-lider-Telerik-news_56272.html

Американската компания Progress Software придобива българския IT лидер Telerik. Сключеното споразумение между двете компании регламентира придобиването на българския доставчик на инструменти и решен...

БНБ си изми ръцете: Оздравяване на КТБ минава през законови промени

http://business.actualno.com/BNB-si-izmi-rycete-Ozdravjavane-na-KTB-minava-prez-zakonovi-promeni-news_56279.html

След излезлия официално днес, 22 октомври, одитен доклад за КТБ, БНБ изрично уточни, че Народното събрание трябва в рамките на правомощията си „да направи възможни” чрез изменения ...

Събрани са 3 500 тона винени сортове грозде във Варненско

http://pik.bg/събрани-са-3-500-тона-винени-сортове-грозде-във-варненско-news240665.html

Събрани са 3 500 тона винени сортове грозде във Варненско

Близо 3500 тона е събраната продукция от винените сортове грозде във Варненско. Това каза Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна, съобщи Фокус.

21 615 декара е площта на винените лозя в областта. Към момента се реколтирани 14 248 декара, получената продукция е 3 497.1 Гроздоберът в региона продължава, средният добив засега е 245 килограма от декар. Винени лозя има във всички общини в областта, като най-малко са площите в Девня и Долни чифлик. Най-високи добиви към момента има в община Долни чифлик. Обикновено високи добиви има в община Бяла, но тази година там добивите са средни. 809 декара е площта на десертните лозя във Варненско.

Към момента са реколтирани 589 декара. Получената продукция е 202.5 тона, средният добив е 344 килограма от декар. Отново в община Долни чифлик има най-добри добиви.

Екокоалиция призова кабинета да включи "Рила-буфер" в "Натура 2000"

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2014/10/22/2404748_ekokoaliciia_prizova_kabineta_da_vkljuchi_rila-bufer_v/?ref=rss


Коалицията "За да остане природа в България" приветства официалното решение от миналия четвъртък (16 октомври 2014 г.) на Европейската комисия (ЕК), която настоява в европейската екологична мрежа "Натура 2000" в България да бъдат включени нови територии. В декларация, разпространена до медиите, природозащитниците призовават правителството да предприеме необходимото за изпълнение на ангажиментите си към европейското природозащитно законодателство, българската природа и правото на българските...

ДПС няма да оттегли Сали

http://www.moreto.net/novini.php?n=268176

ДПС няма да оттегли обявения за депутат в 43-ото НС Александър Методиев-Сали. Това обяви председателят на партията Лютви Местан, който е в Кюстендил. Местан каза, че вината не е в ДПС, а в закона и движението няма да извършва антиконституционни действия и да оттегля отделни депутати или цели листи.

Бойко Борисов поздрави Юнкер

http://pik.bg/бойко-борисов-поздрави-юнкер-news240664.html

Бойко Борисов поздрави Юнкер

Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите на Борисов, днес е голям ден за Европа и европейските граждани. „Позволете ми най-сърдечно да Ви поздравя от името на ПП ГЕРБ и лично от мое име за положителния резултат след гласуването на Европейския парламент за новата Европейска комисия. Смятам, че това е начало, постигнато в един много труден момент за Европа.

Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Аз съм убеден, че новата Комисия, начело с Вас като неин председател, е най-подходяща за решаването на сериозните предизвикателства, с които ще се сблъскваме. Уверен съм, че политиката, водена от Вас, ще допринесе за по-нататъшното развитие на Съюза“, посочва председателят на ГЕРБ.

Като лидер на най-голямата дясна партия в България, която е член на ЕНП, Бойко Борисов уверява Юнкер в готовността и желанието си да работи за задълбочаване на партньорството им в името на благото на всички европейски граждани.

„Пожелавам Ви много успех в бъдещите предизвикателства“, се казва още в поздравителния адрес от Бойко Борисов до Жан-Клод Юнкер.

Фермери получиха близо 4.4 млн. лв. за изхранване на овце-майки

http://www.mediapool.bg/fermeri-poluchiha-blizo-44-mln-lv-za-izhranvane-na-ovtse-maiki-news226292.html

Близо 4.4 млн. лв. са получили 5 392 фермери, подписали договори по схемата de minimis за изхранване на овце-майки, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" в сряда. Исканията за финансиране по тази схема бяха 5 681, а одобрените пари са 4.65 млн. лева. Условие за изплащането на финансовото подпомагане е животновъдите да запазят 75% от броя на животните, за които е получена помощта до 31 декември 2014 година. Субсидиите се отпускат заради тежката година за овцевъдите и кризата в сектор животновъдство. Общият размер на помощите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337 лв.) за период от три данъчни години, припомниха от земеделския фонд.

Патрик Пуяне е новият генерален директор на Total

http://www.cross.bg/pyyane-total-marzhori-1436273.html

/КРОСС/ За изпълнителен директор на френската нефтена компания Total е назначен Патрик Пуяне, за президент на корпорацията без изпълнителни функции - Тиери Демаре, руководил компанията от 1995 до 2007 година, съобщи Съветът на директорите след заседание във връзка с ибелта на ръководителя на корпорацията Кристоф дьо Маржори, цитиран от ИТАР-ТАСС. Пуяне заема поста старши вицепрезидент на Total по стратегията. До 2011 г. Пуяне отговаряше за проучванията, добива и отношенията с профсъюзите. През 2011 г. дьо Маржори го назначи за наблюдател на блока по нефтопреработка. Понастоящем топмениджърът отговаря за приоритетите на стратегическото развитие на корпорацията. Пуяне идва в Total през 1997 г., отначало отговаря за бизнеса в Ангола, а след това - в Катар. От 1989 по 1997 г. Пуяне е бил чиновник в Министерството на промишлеността на Франция. За разлика от предшественика си Дьо Маржори, който имаше образование по търговия, Пуяне е завършил École nationale supérieure des mines de Paris, възпитаници на което са по-голямата част от висшите мениджъри на Total. Пуяне ще продолжи политиката на Total по развитие на бизнеса в Русия, казва Ахмед бен Салем от Oddo & Cie, цитиран от Bloomberg. „Компанията трябва да се фокусира върху съществуващите проекти, за да гарантира ръста през следващите три години, запазвайки контрол над издръжките", отбелязва той

Патрик Пуяне е новият генерален директор на Total

http://www.cross.bg/pyyane-total-marzheri-1436273.html

/КРОСС/ За изпълнителен директор на френската нефтена компания Total е назначен Патрик Пуяне, за президент на корпорацията без изпълнителни функции - Тиери Демаре, руководил компанията от 1995 до 2007 година, съобщи Съветът на директорите след заседание във връзка с ибелта на ръководителя на корпорацията Кристоф дьо Маржери, цитиран от ИТАР-ТАСС. Пуяне заема поста старши вицепрезидент на Total по стратегията. До 2011 г. Пуяне отговаряше за проучванията, добива и отношенията с профсъюзите. През 2011 г. де Маржери го назначи за наблюдател на блока по нефтопреработка. Понастоящем топмениджърът отговаря за приоритетите на стратегическото развитие на корпорацията. Пуяне идва в Total през 1997 г., отначало отговаря за бизнеса в Ангола, а след това - в Катар. От 1989 по 1997 г. Пуяне е бил чиновник в Министерството на промишлеността на Франция. За разлика от предшественика си Дьо Маржери, който имаше образование по търговия, Пуяне е завършил École nationale supérieure des mines de Paris, възпитаници на което са по-голямата част от висшите менеджъри на Total. Пуяне ще продолжи политиката на Total по развитие на бизнеса в Русия, казва Ахмед бен Салем от Oddo & Cie, цитиран от Bloomberg. „Компанията трябва да се фокусира върху съществуващите проекти, за да гарантира ръста през следващите три години, запазвайки контрол над издръжките", отбелязва той

Моята истина за „800-те дни“

http://e-vestnik.bg/21527/moyata-istina-za-800-te-dni/

На 8 юни, по време на предизборната кампания, в една своя реч използвах формулировка, заради която впоследствие си навлякох толкова упреци, че държа сега да обясня своята позиция. „След 800 дни вашият живот ще се подобри…“ С този силен образ исках да дам знак за нов импулс. Смятах, че моето избиране ще предизвика прилив от народна енергия.

Майка ми, която идеализираше всичко, свързано с България, като се почне с образа на баща ми, ми втълпяваше мисълта, че ние, българите, сме най-работливите и най-честните. Този стереотип, разбира се, беше далече от реалността – това си беше чист шаблон, защото за половин век тоталитарната система бе унищожила всякаква индивидуална инициатива. А аз не бях осъзнал до каква степен…

Формулата за „800-те дни“ трябваше да бъде силна, за да подтикне икономическото развитие. Бях я заимствал от един икономически трактат, в който се казваше, че когато едно предприятие изпадне в затруднение, е необходима една година за вглеждане назад, след това една година за възстановяване, а после още стотина дни, за да се видят първите резултати.

Излагайки този си подход, разбира се, не исках да кажа, че гледам на България като на частно предприятие! А тъкмо в това бях грубо и глупаво упрекван. Може би защото аз самият идвах от частния сектор и никога не съм имал работа с държавната администрация, се изразих по този начин.

Друг пример за добре стъкмена клевета: подиграваха ми се затова, че съм казал, че трябва да си сменим „чипа“, в смисъл, че трябва да настъпят дълбоки промени в нашия манталитет. Критикуван бях, че съм използвал образ от света на информатиката, който тогава не беше разбран, а десетина години по-късно той влезе в ежедневния език и днес служи да подчертае нуждата от промяна. И това е доказателство, че съм бил прав…

На по-повърхностно ниво бях обвиняван, че съм бил непоправим комарджия и че съм пропилял предполагаемото си богатство в игралните зали. Всъщност ми се е случило само три пъти в живота да вляза в казино. Първият път беше в Монако – тогава бях на 20 години; влязох в 10 часа сутринта с един адютант на принц Рение, за да видя какво представлява казино „Париж“.

Вторият път беше в Насау, на Бахамските острови – бях поканен от собственика на казиното да разгледам новото му обзавеждане. И последният път се случи през 90-те години в един хотел в Маракеш, където бяхме поканени на коктейл. И в нито едно от тези казина не съм играл. Та аз изпитвам истински ужас от хазартните игри!

Навярно някои са целели да ме очернят чрез тези намеци, тъй като София бе станала, противно на моите очаквания, регионална столица на хазарта. Опасявам се, че много от тези заведения имат и други, скрити дейности и че по този начин моите клеветници всъщност признаваха част от собствените си фантазии.

По-късно, през първите ми седмици като министър-председател, имах усещането, че се сблъсквам със стена – толкова различни бяха управленските механизми от представата, която имах за тях дотогава. Всеки път, когато предложех нов подход за действие, нова идея или просто реорганизация на службите, първата реакция неизбежно беше: „Това не е възможно!“

Удивен бях от липсата на инициатива, и то на всички административни равнища. Всички по навик приемаха нарежданията и ги изпълняваха, изпитвайки болезнен страх да поемат и най-малката отговорност. „Всички сме равни, но аз съм по-равен от теб“ – така се говореше при комунистите. И оттогава е останало едно дълбоко негативно изкривяване.

Онзи, който се е издигнал, съсредоточава в себе си много озлобление. Йерархията обаче се зачита, защото тя всява страх. Когато възникне някакъв проблем, все още се казва: „Това зависи от горе!“, и не се поема никаква отговорност. ...

Фирмите за зимно почистване са готови за снега

http://www.vesti.bg/bulgaria/firmite-za-zimno-pochistvane-sa-gotovi-za-snega-6025497

Оттук-нататък въпросът е до контрол, а той, както винаги, ще бъде сериозен, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова

Възрастна жена е намерена мъртва със следи от насилие в село Брестница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382099

Възрастна жена е намерена мъртва в село Брестница, община Ябланица, съобщиха от областна дирекция на МВР - Ловеч. Около 10.00 часа сутринта в полицията в Ябланица е получен сигнал, че 78-годишнa жена самотно живееща е намерена в двора на къщата си.   Тялото е открито с вързани ръце, а по него има следи от насилие. То е откарано за аутопсия. Възрастна жена е намерена мъртва в село Брестница, община Ябланица, съобщиха от областна дирекция на МВР - Ловеч. Около 10.00 часа сутринта в полицията в Ябланица е получен сигнал, че 78-годишнa жена самотно живееща е намерена в двора на къщата си. Тялото е открито с вързани ръце, а по него има следи от насилие. То е откарано за аутопсия.

РБ: Патриотичният фронт е приемлив вариант за коалиционен партньор

http://www.cross.bg/front-zelenogorski-gerb-1436275.html

/КРОСС/Реформаторският блок дава все по-ясни сигнали, че ще приеме за свой партньор Патриотичния фронт и заедно с ГЕРБ ще сформират тройна коалиция. След снощната среща в централата на ГЕРБ, днес депутати и лидери на партии в Реформаторския блок се събраха в сградата на СДС в столицата. Там са обсъдили правилник за работата на реформаторската парламентарна група и процедура за избор на председатели. Въпреки първоначалните резерви на председателя на Народна партия „Свобода и достойнство" - Корман Исмаилов, за партньорство с Патриотичния фронт, блокът започна да променя позицията си. „Ще положим максимални усилия да получим гаранции да се постигне едно стабилно проевропейско, проевроатлантическо мнозинство", заяви след срещата Исмаилов. Найден Зеленогорски, заместник-председател на „Движение България на гражданите" посочи, че „това, което ни събира е много повече от това, което ни разделя" И по думите му Патриотичният фронт, „като коалиционен партньор в едно дясно-центристко правителство, е приемлив вариант". По отношение на АБВ реформаторите нямат проблем формацията на Георги Първанов да подкрепя определени позиции и политики. Но за нас, ако има коалиция тя трябва да бъде дясно-центристка, категоричен бе Найден Зеленогорски. Той се надява, след като приключат разговорите на ГЕРБ с останалите формации, да започнат и преговорите по същностните политики на следващото управление

Мерджанов: Не водим преговори, а консултации с ГЕРБ

http://pik.bg/мерджанов-не-водим-преговори-а-консултации-с-герб-news240660.html

Мерджанов: Не водим преговори, а консултации с ГЕРБ

По повод на различните информации за това дали БСП ще участва във втори тур преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, от соцпартията обявиха своята официална позиция. Тя бе изразена от Атанас Мерджанов пред БНР.

„Ние не водим преговори, а участваме в консултации по инициатива на ГЕРБ. Късно снощи в централата на БСП се получи нова „покана” от тях, но без да са ясни форматът на срещата, мястото и часът, които те биха предложили. Ние от своя страна върнахме отговор, като предлагаме срещата да се състои в Народното събрание, каза говорителят на Изпълнителното бюро на столетницата.

Той потвърди позицията, която бе декларирана от председателя Михаил Миков, че социалистите ще участват в повторни разговори по въпросите и проблемите, които ГЕРБ смята за важни за развитието на страната. 

Говорителят на БСП припомни, че няколко месеца след оставката на кабинета „Орешарски” се говореше в колко трагично състояние са икономиката и държавата и добави, че вече се губи трета седмица след изборите и целият този процес минава в едно приспивно темпо. 

„Президентът свиква събранието чак на 27 октомври, провеждат се протяжни консултации. Няма нито загриженост, нито забързаност и очевидно е, че ГЕРБ са в доста сериозна и тежка ситуация. Фрагментираността на парламента ги притеснява допълнително”, каза още социалистът. По думите му това изчакване и непременно съобразяване с този или онзи не може да се обясни по друг начин освен с притеснение. 

„На няколко пъти заявихме, че желаем да сме наясно с всичко, което ще се случва в управлението на страната, включително и заради ролята ни на коректив”, припомни Атанас Мерджанов. Той бе категоричен, че едно управление е ефективно само когато има и надеждни управляващи, и действаща опозиция. Той изтъкна, че тъкмо в опозиция като коректив е полезната роля на „БСП Лява България”. „Още в нощта на изборите заявихме, че ще участваме активно във всеки един разговор по проблемите на страната”, завърши Мерджанов.

Русия забрани вноса на растителна продукция от Украйна

http://www.cross.bg/rysiya-ykraiina-prodyktziya-1436271.html

/КРОСС/ Русия забранява вноса и транзита на растителна продукция от Украйна, съобщи Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), цитирана от ТАСС. Решението за въвеждане на временни ограничения върху доставките от Украйна или транзита през нейна територия на всички видове подкарантинна растителна продукция е било взето от заместник-ръководителя на "Росселхознадзор" Алексей Саурин, тъй като до 21 октомври регулаторът не е получил отговор на запитванията, отправени до украинската Държавна ветеринарна и фитосанитарна служба, както и „предвид целия комплекс от заплахи и рискове, свързани със създалата се ситуация". "Росселхознадзор" е поискал от украинската Държавна ветеринарна и фитосанитарна служба до 21 октомври да предостави информация за плодовете и зеленчуците, внасяни в Русия, които биха могли да са реекспорт от държави членки на Европейския съюз. На 7 август Русия въведе ембарго върху вноса на хранителни продукти, включително плодове и зеленчуци, от страните от ЕС в отговор на европейските санкции, наложени срещу Русия заради ролята ѝ в украинската криза. Според руското ведомство освен това в растителната продукция, внасяна от Украйна, има карантинни за Русия обекти като ябълков плодов червей и калифорнийски трипс

Лидерът на младите социалисти в Благоевград подаде оставка

http://www.cross.bg/partiyata-vladimir-politicheska-1436272.html

/КРОСС/ Вчера се проведе заседание на общинското ръководство на БСП в Пиринско. Червените не успяха да мобилизират всички от ръководството и на заседанието присъстваха само 15 души. Ето как е протекло заседанието и какво написа лидерът на младежите Асен Балабанов след него. Публикуваме писмото му без намеса:"На провелото се днес заседание на общинското ръководство на БСП Благоевград за пореден път статуквото надделя над желанието за промяна. 15 от 31 присъстващи не се впечатлиха нито от принципни аргументи, нито от представените доказателства за груби уставни нарушения и фалшификации от страна на общинския председател Владимир Пандев и поръчаха "още от същото". За съжаление личното облагодетелстване и нежеланието за "пускане на кокала" отново се оказаха по- важни от бъдещето на БСП в общината. Независимо от катастрофалните изборни резултати, призивите за персонални промени на всички нива се размиха в колективна безотговорност. Не желаейки да бъда съпричастен към по-нататъшното затриване на общинската организация на БСП, преди броени минути депозирах оставката си като член на общинския пленум на партията. Нещо повече, тъй като за разлика от доста наши отговорни ръководители не съм забравил какво означава да се носи политическа отговорност, смятам да депозирам оставката си и като областен координатор на МО в БСП на предстоящия областен съвет в събота. Обновление и промяна без личен пример не може да има. " се казва в писмото

Астахов: Удължаването на срока на пребиваване на руското дете в норвежко приемно семейство е прекомерно

http://www.cross.bg/deteto-semeiistvo-ryskoto-1436269.html

/КРОСС/ Решението на норвежката комисия да удължи срока на пребиваване в приемно семейство на детето, от чиито руски родители бяха отнети родителските права, е прекомерно и не е в интерес на детето. Това заяви упълномощеният по правата на детето в Русия Павел Астахов в Twitter. Вчера комисията по делата на непълнолетните в норвежкия град Тромсьо прие решение да удължи срока на пребиваване на 5-годишното руско момченце в приемно семейство, въпреки исканията на родителите му и руското консулство, съобщи РИА Новости. „Оценяваме даденото решение като прекомерно и несъответстващо с интересите на детето, лишено от правото да се види с родителите си вече 2 седмици. Все пак успяхме да постигнем свиждане на детето с родителите. Според норвежките стандарти – това е напредък, а според човешките – подигравка”, отбеляза Астахов. Той допълни, че руското външно министерство, дипломатите, адвокатите и родителите ще се стремят към връщането на руското момченце в най-скоро време в родното му семейство и родина. На 8 октомври русначето бе изпратено в норвежко приемно семейство по разпореждане на службата за защита на детето. Момчето е взето направо от училище поради възникналите подозрения, че у дома то е подлагано на физическо насилие и тормоз. Повод за отнемането на детето от семейството му е станал разказът на момчето в училище за това, как майка му е извадила млечния зъб

Борисов към Юнкер: Трябва да възстановим доверието в ЕС и неговите десни демократични ценности и принципи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382103

Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на партията.
По думите на Борисов, Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите на Борисов,

Арестуваха шефа на РИОСВ-Перник с подкуп

http://www.cross.bg/borisov-pernik-shefa-1436268.html

Перник /КРОСС/ Арестуваха шефа на РИОСВ- Перник Огнян Борисов с подкуп. По неофициална информация на 21 октомври около обяд 39-годишният мъж е бил задържан при акция на "Икономическа полиция" на входа на столицата, в района на Владая. При обиска на автомобила на Борисов са намерени белязани банкноти в размер на 10 000 лв. От МВР засега отказват подробности по случая.От МОСВ потвърдиха единствено, че са уведомени за ареста.Огнян Борисов е шеф на РИОСВ- Перник от няколко месеца, а назначението му се свързва с ДПС. Преди това Борисов е работил в "Гранична полиция", съобщава Дарик.

Борисов към Юнкер: Трябва да възстановим доверието в ЕС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382079

Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на партията.
По думите на Борисов, Трябва да възстановим доверието в Европейския съюз и неговите десни демократични ценности и принципи, върху които той е базиран. Това заявява председателят на ГЕРБ Бойко Борисов в поздравителен адрес до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщиха от пресцентъра на партията. По думите на Борисов,

Мерджанов: БСП получи официална покана, да притичваме като РБ - не

http://frognews.bg/news_78723/

В централата на БСП снощи се е получила покана от ГЕРБ за разговори, но без да са ясни форматът на срещата, мястото и часа, съобщи говорителят на БСП и участник в преговорния екип Атанас Мерджанов пред БНР. Той обясни, че са върнали отговор на писмото на ГЕРБ, като предлагат срещата да се състои в Народното събрание, но до момента няма отговор.

Дни на младежката активност се проведоха в няколко варненски училища

http://www.moreto.net/novini.php?n=268171

Успешно приключи информационната кампания във варненските училища под наслов „Дни на младежката активност в подкрепа на кандидатурата на Варна за „Европейска младежка столица 2017“. Кампанията имаше за цел да популяризира Кандидатурата на Варна и да достигне до младежи, които не са или са по-слабо информирани за нея.

Продават се атрактивни имоти на военните за близо 16 млн. лева

http://econ.bg/Новини/Продават-се-атрактивни-имоти-на-военните-за-близо-16-млн-лева_l.a_i.582211_at.1.html

Правителството одобри продажбата на 15 военни имота, някои от които се намират на апетитни места в страната. Земите и сградите върху тях се продават...

Столична община започва да строи осем нови детски градини

http://www.cross.bg/detski-fandukova-obshtinata-1436270.html

/КРОСС/13 млн. лв. ще отдели Столичната община за строителството на осем детски градини през 2015 г., съобщи пред кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на новата сграда към 133 ЦДГ в район "Изгрев". Разширението на градината, на стойност 2 млн. лв., е за три групи. Откриват се и девет нови работни места за шест учителки и три помощник-възпитателки. Сроителството на тази детска градина е едно от осемте, завършени с 14-те млн. лв., отпуснати от правителството на Бойко Борисов, отбеляза Фандъкова. Миналата година общината е кандидатствала отново и е получила от държавата 6 млн. лв. за пет детски градини. Сумата обаче, според кмета, е крайно недостатъчна. Въпреки това общината ще продължи с изграждането на детски заведения, увери Фандъкова и добави, че общината продължава с усилията да реши въпроса за три и четиригодишните деца, както и да увеличи броя на яслените групи.  

Повече от 80 хиляди бюлетини не излизат в сметките от изборите

http://www.cross.bg/nova-bulgariya-izborniya-1436267.html

/КРОСС/ „От името на представляваните от нас български политически партии заявяваме, че не сме съгласни и няма да приемем легитимирането на резултатите от предсрочните парламентарни избори, заявиха представителите на партиите „Нова България", „Нова Алтернатива" и „Обединена България" по време на пресконференция в БТА.  Три от най-младите български партии направиха проверка на изборните протоколи и констатираха груби нарушения при провеждането на парламентарните избори. Д-р инж. Ивайло Симеонов, председател на „Нова България", Георги Грудев, председател на националния експертен съвет на „Обединена България" и председателят на „Нова Алтернатива" Николай Цонев декларираха нежелание да се примирят с поредните опорочени и манипулирани избори в страната, съобщава пресцентърът на „Нова алтернатива". „Според протоколите от изборния ден на всички РИК, повече от 83 хиляди бюлетини не излизат в сметките - това означава, че във всеки многомандатен район са гласували повече хора, отколкото бюлетини е имало, или обратното. И ние питаме, как се случва това? Също така, масово в повечето секции са гласували хора, за които не се знае дали са имали право да гласуват, тъй като не са предоставили никакви декларации. Става въпрос за десетки хиляди дописани под чертата избиратели", коментира председателят на „Нова алтернатива" Николай Цонев

Кофа за боклук стои от дни обърната до дърво

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kofa-za-bokluk-stoi-ot-dni-oburnata-do-durvo_35081/

Боклукчийска кофа е обърната до ябълково дръвче в квартал Тева, съобщават живущи в района. Гледката е от няколко дни и никой не се наема да си прибере кофата, въпреки, че точно до мястото има друга кофа за боклук.

"Ето това раждат дърветата на Тева", шегуват се с ирония местните.

 

Daimler излиза като акционер от Tesla

http://www.investor.bg/novini/444/a/daimler-izliza-kato-akcioner-ot-tesla-182352/

Германският концерн продава своето остатъчно участие от 4% за 780 млн. долара на неназован купувач

Стратегия извежда грамотността като национален приоритет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382064

Министерският съвет прие Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). Целта на документа е функционалната грамотност да се изведе като национален приоритет и да се гарантира сътрудничеството в областта на инициативите за ограмотяване, които да се реализират от местните, регионалните и националните власти, Министерският съвет прие Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). Целта на документа е функционалната грамотност да се изведе като национален приоритет и да се гарантира сътрудничеството в областта на инициативите за ограмотяване, които да се реализират от местните, регионалните и националните власти,

Стратегия извежда грамотността като национален приоритет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382080

Министерският съвет прие Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). Целта на документа е функционалната грамотност да се изведе като национален приоритет и да се гарантира сътрудничеството в областта на инициативите за ограмотяване, които да се реализират от местните, регионалните и националните власти, Министерският съвет прие Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020). Целта на документа е функционалната грамотност да се изведе като национален приоритет и да се гарантира сътрудничеството в областта на инициативите за ограмотяване, които да се реализират от местните, регионалните и националните власти,

Жозе Барозу: "Европа не е причината за кризата, а част от решението"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2014/10/22/2404752_joze_barozu_evropa_ne_e_prichinata_za_krizata_a_chast/?ref=rss


След два мандата и 10 години начело на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е готов да предаде щафетата на Жан-Клод Юнкер. От прес отдела на Европейския парламент (ЕП) представят разговор с напускащия председател на Комисията, след речта му в пленарна зала на 21 октомври.

Разговорът е относно изтичащия петгодишен мандат. Г-н Барозу защити дейността си, като подчерта че кризата в последните години не е причинена от ЕС, а от безотговорното поведение на финансовите пазари и на...

Монахиня записа кавър на хита на Мадона Like a Virgin

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/monahinia-zapisa-kavyr-na-hita-na-madona-like-a-virgin-6025499

Сестра Кристина е превърнала песента в балада и версията няма нищо общо с провокативното поведение на певицата в оригиналния клип

Миньор натрупа 35 години трудов стаж в дома си

http://www.cross.bg/rabota-stazh-kani-1436266.html

/КРОСС/ Пенсиониран италиански миньор призна, че за 35-годишния си трудов стаж почти не е ходил на работа, съобщава The Telegraph. Оказва се, че Карло Кани, който е бил служител на минна компания в Сардиния, благополучно е прекарал всичките си работни дни вкъщи. Кани разказва, че е започнал работа в мината през 1980 г., но съвсем скоро открил, че страда от клаустрофобия. За да не остане без работа и пари, той впрегнал цялата си енергия и въображение, за да намери изход от създалата се ситуация. Започнал често да посещава местните лекари, сдобивайки се с диагнози от амнезия до хемороиди. Веднъж натъркал очите си с въглищен прах, симулирайки инфекциозно заболяване, друг път пък си счупил кокалчетата на пръстите в стената. Известно време се правил на смъртно пиян. Добросърдечните лекарите сляпо вярвали на въображението на пациента, а Карло Кани се забавлявал в дома си. При това - трупайки стаж за пенсия. И така близо 35 години, докато достигнал 52 и излязъл в заслужен отдих.

Microsoft спира използването на бранда Nokia

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/10/22/2404575_microsoft_spira_izpolzvaneto_na_branda_nokia/?ref=rss


Microsoft започва поетапното ребрандиране на гамата си мобилни телефони и ще спре да използва бранда Nokia. Първо това ще се случи във Франция, където гамата ще бъде преименувана на Microsoft Lumia, съобщи самата компания във Facebook.

През следващите седмици ребрандирането ще се разпространи и към останалите държави. Компанията е потвърдила намеренията си пред онлайн изданието The Verge.

Промяната е естествено следствие на сделката между Microsoft и Nokia, когато...

Георги Апостолов: Около 22% от децата са тормозени и унижавани от техни връстници в интернет

http://www.moreto.net/novini.php?n=268137

Около 20% - 22% от децата биват по някакъв начин тормозени и унижавани от техни връстници в интернет, не се наблюдава тенденция към нарастване. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен интернет.

Гинеколог от Конго е носител на наградата „Сахаров“ за 2014 г.

http://www.cross.bg/chast-prava-zhenite-1436265.html

/КРОСС/Наградата „Сахаров" за свобода на мисълта за 2014 г. се присъжда единодушно на гинеколога Денис Муквеге за борбата му за защита на жените, решиха лидерите на политическите групи в ЕП и председателят на Парламента на 22 октомври. Другите финалисти също получиха признание: при обявяването на решението г-н Шулц подчерта, че то не е насочено срещу украинското протестно движение „Евромайдан" и че представители на движението ще бъдат поканени на церемонията по награждаването на 26 ноември в Страсбург. Делегация от всички политически групи от ЕП пък ще посети третата финалистка Лейла Юнус в Азербайджан, за да подкрепи борбата ѝ за демокрация и права на човека. Денис Муквеге добре познава страданията на жените, които стават жертви на сексуално насилие при въоръжени конфликти. През 1998 г. гинекологът основава клиника в Букаву, в източната част на Демократична република Конго, където лекува травмите на тежко пострадали по време на гражданската война в страната. Масовите изнасилвания са част от инструментите на войната, която тлее в тази част от Конго. Въпреки че пътува редовно в чужбина, за да отстоява правата на жените, и се занимава с управлението на клиниката, г-н Муквеге продължава да приема лично пациенти и да оперира в два дни от седмицата. Той бе номиниран от групите на С&Д и АЛДЕ, както и от депутатката Барбара Лохбилер. Наградата „Сахаров" се присъжда ежегодно от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г

Investor.bg търси журналисти за международни и вътрешни новини

http://www.investor.bg/drugi/128/a/investorbg-tyrsi-jurnalisti-za-mejdunarodni-i-vytreshni-novini-182322/

Новите ни колеги трябва да са с широк поглед в икономиката и финансите и интерес в сферата на пазарите

Investor.bg търси редактори на международни и вътрешни новини

http://www.investor.bg/drugi/128/a/investorbg-tyrsi-redaktori-na-mejdunarodni-i-vytreshni-novini-182322/

Новите ни колеги трябва да са с широк поглед в икономиката и финансите и интерес в сферата на пазарите

Руският газов монопол приключи

http://asia.actualno.com/Ruskijat-gazov-monopol-prikluchi--news_56268.html

Позициите на руския природен газ в Източна и Централна Европа изглеждаха непоклатими: 100% пазарен дял в Латвия, Естония, Литва и Беларус, 90% в България, 80% в Унгария и Словакия, 60% в Чехия, Полша ...

Който защитава дясното в България е българофоб, смята Сидеров

http://www.cross.bg/siderov-dyasnoto-bulgariya-1436263.html

/КРОСС/ Лидерът на "Атака" Волен Сидеров във всекидневния си коментар по телевизия „Алфа" обърна внимание как човек с малкото име „професор" се изявява навсякъде и прави внушение, че правителството трябва да е непременно дясно, нищо друго освен дясно. "Този човек е господин Михаил Константинов, който е математик, но се изявява като социолог, политолог, а в последно време като всичколог и дели българите на леви и десни, което е цинизъм и никой не му възразява. Същият този господин твърди, че десницата трябва да се превърне в мощен фактор", коментира националистът. Сидеров бе катеоричен, че да защитаваш дясното в България означава да си абсолютен българофоб, който защитава монополите, ограбващи народа. Лидерът на "Атака" припомни, че благодарение на управлението на дясното в България няма фабрики и заводи, няма български капитали, няма предприемачи. „Когато такива умници като този въпросния професор тръгнат да ти обясняват как дясното трябва да се възроди, да стане мощен фактор, на мен ми идва такъв да го прекарам през града с табела „Аз съм лъжец и българофоб, който работи за колониалното робство на Бъл гария! Но ми плащат, за да пропагандирам дясното", добави Сидеров. Лидерът на националистите коментира и изказване на Борисов, че заради погазване на принципи СДС, НДСВ и БСП са заминали в историята, като заяви, че Борисов коментира партии все едно, че няма нищо общо с тях

Шефът на РИОСВ-Перник е арестуван заради подкуп

http://www.vesti.bg/novini/shefyt-na-riosv-pernik-e-arestuvan-zaradi-podkup-6025500

Директорът на екоинспекцията в Перник Огнян Борисов е арестуван заради поискан подкуп заедно с един от служителите на РИОСВ.

Във Варненско са събрани 3 500 тона винени сортове грозде

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382054

Близо 3500 тона е събраната продукция от винените сортове грозде във Варненско. Това каза Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна, съобщи Фокус.
21 615 декара е площта на винените лозя в областта. Към момента се реколтирани 14 248 декара, получената продукция е 3 497.1 Гроздоберът в региона продължава, Близо 3500 тона е събраната продукция от винените сортове грозде във Варненско. Това каза Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна, съобщи Фокус. 21 615 декара е площта на винените лозя в областта. Към момента се реколтирани 14 248 декара, получената продукция е 3 497.1 Гроздоберът в региона продължава,

Още няма наказания за случая с Ана-Мария

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/oshte-niama-nakazaniia-za-sluchaia-s-ana-mariia-6025498

Ако в момента вземем решение за наказание, то ще бъде нарушение на процедурата, което означава, че ще падне в съда, заяви министър Румяна Коларова

Линията на бедност за 2015 г. се увеличава с 14 на сто

http://pik.bg/линията-на-бедност-за-2015-г-се-увеличава-с-14-на-сто-news240651.html

Линията на бедност за 2015 г. се увеличава с 14 на сто

Правителството определи линията на бедност за 2015 г. Тя е 286 лв. или с 14 на сто по-висока от размера й през тази година.

Линията на бедност се определя на база методика, основана на данните от изследването на НСИ на бюджетите на домакинствата в България. Тя представлява инструмент, чиято цел е да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности – калориен прием и структура на потребление на хранителни и нехранителни стоки и услуги.

37 деца ще получат персонални пенсии

37 деца без право на наследствена пенсия от починал родител, ще получат персонални пенсии от 101,70 лв. месечно, реши правителството.

Пенсиите, които са в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост, ще бъдат изплащани от 1 ноември. По този начин ще бъдат подпомогнати 24 семейства, останали в затруднено финансово положение.

Източник: standartnews.com

Събрани са 3 500 тона винени сортове грозде във Варненско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382046

Близо 3500 тона е събраната продукция от винените сортове грозде във Варненско. Това каза Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна, съобщи Фокус.
21 615 декара е площта на винените лозя в областта. Към момента се реколтирани 14 248 декара, получената продукция е 3 497.1 Гроздоберът в региона продължава, Близо 3500 тона е събраната продукция от винените сортове грозде във Варненско. Това каза Даря Велинова, експерт в Областната дирекция „Земеделие” във Варна, съобщи Фокус. 21 615 декара е площта на винените лозя в областта. Към момента се реколтирани 14 248 декара, получената продукция е 3 497.1 Гроздоберът в региона продължава,

Арестуваха шефа на РИОСВ- Перник с подкуп

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382051

Арестуваха шефа на РИОСВ- Перник Огнян Борисов с подкуп, съобщи Дарик. По неофициална информация на 21 октомври около обяд 39-годишният мъж е бил задържан при акция на "Икономическа полиция" на входа на столицата, в района на Владая.
При обиска на автомобила на Борисов са намерени белязани банкноти в размер на 10 000 лв. Арестуваха шефа на РИОСВ- Перник Огнян Борисов с подкуп, съобщи Дарик. По неофициална информация на 21 октомври около обяд 39-годишният мъж е бил задържан при акция на "Икономическа полиция" на входа на столицата, в района на Владая. При обиска на автомобила на Борисов са намерени белязани банкноти в размер на 10 000 лв.

Пожар обгази 5 деца и майка им в Радомир

http://pik.bg/пожар-обгази-5-деца-и-майка-им-в-радомир-news240653.html

Пожар обгази 5 деца и майка им в Радомир

Пожар тръгнал от диван е предизвикал задушаване на 5 деца и майка им.

Три от децата, сред които и пеленаче, са транспортирани в пернишката болница, съобщи "Струма БГ".

Директорът на здравното заведение д-р Иван Евлогиев съобщи, че в момента се назначават изследвания, но няма опасност за живата им.

От Радомир казаха, че и останалите две деца, които са в Спешен център в града ще бъдат транспортирани в пернишката болница.

Семейството на Зорница и Митко живее на четвъртия етаж в жилищния блок. Двамата имат 6 деца, най-голямото е в първи клас и не живее със семейството.

Под дивана, откъдето е тръгнал пожарът, е намерена запалка.

Този инцидент не е първи за семейството. Миналата година на едно от децта след подобен инцидент е присаждана кожа в болницата.

78-годишна зверски убита в дома си, клана, задушена с хавлиена кърпа (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382039

78-годишна жена бе открита мъртва в дома й в ловешкото село Брестница във вторник. Тялото на Пенка Стойкова намерила съседката Рама - помакиня, която живее през две къщи с възрастната си майка.
Ръцете й били вързани, а устата и носа й стягала хавлиена кърпа. По шията й пък имало множество порезни рани. 78-годишна жена бе открита мъртва в дома й в ловешкото село Брестница във вторник. Тялото на Пенка Стойкова намерила съседката Рама - помакиня, която живее през две къщи с възрастната си майка. Ръцете й били вързани, а устата и носа й стягала хавлиена кърпа. По шията й пък имало множество порезни рани.

Спипаха шефа на РИОСВ- Перник с подкуп

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4382007

Арестуваха шефа на РИОСВ- Перник Огнян Борисов с подкуп, съобщи Дарик. По неофициална информация на 21 октомври около обяд 39-годишният мъж е бил задържан при акция на Арестуваха шефа на РИОСВ- Перник Огнян Борисов с подкуп, съобщи Дарик. По неофициална информация на 21 октомври около обяд 39-годишният мъж е бил задържан при акция на "Икономическа полиция" на входа на столицата, в района на Владая. При обиска на автомобила на Борисов са намерени белязани банкноти в размер на 10 000 лв.

Реконструкция на рамо извършиха в УМБАЛ „Св. Марина” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=268151

Сложна операция на раменна става на 45-годишен пациент, страдащ от множествена склероза, бе извършена в понеделник, 20 октомври, в Отделението по ортопедия и травматология на Университетската болница „Св. Марина” във Варна, съобщиха от здравното заведение за Moreto.

5 деца и майка им са обгазени от пожар в Радомир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4382028

Пожар тръгнал от диван е предизвикал задушаване на 5 деца и майка им. Три от децата, сред които и пеленаче, са транспортирани в пернишката болница.
Директорът на здравното заведение д-р Иван Евлогиев съобщи, че в момента се назначават изследвания, но няма опасност за живата им.
От Радомир казаха, че и останалите две деца, Пожар тръгнал от диван е предизвикал задушаване на 5 деца и майка им. Три от децата, сред които и пеленаче, са транспортирани в пернишката болница. Директорът на здравното заведение д-р Иван Евлогиев съобщи, че в момента се назначават изследвания, но няма опасност за живата им. От Радомир казаха, че и останалите две деца,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване