Алармата за източване на ТБ "Виктория" с помощта на квесторите вие силно

http://business.actualno.com/Alarmata-za-iztochvane-na-TB-Viktorija-s-pomoshtta-na-kvestorite-vie-silno-news_56159.html

Квесторите, назначени от БНБ, за да оздравят Търговска банка "Виктория", всъщност я източват. За това сигнализираха служители на банката, която е дъщерна на КТБ, съобщава БТВ. В сигнала до...

Авариен ремонт оставя без вода части от Бургас и региона

http://burgas.actualno.com/Avarien-remont-ostavja-bez-voda-chasti-ot-Burgas-i-regiona-news_56166.html

От 8 дo 24 часа днес (22 октомври) поради авариен ремонт и строително-монтажни работи на помпена станция "Победа" ще бъде спряна водата на няколко места в Бургас и региона. Информацията съоб...

Почина големият Бен Брадли

http://www.cross.bg/bradli-glaven-redaktor-1436161.html

/КРОСС/На 93-годишна възраст в дома си почина бившият главен редактор на вестник "Вашингтон пост" Бен Брадли. Брадли управлява "Вашингтон пост" 26 години - от 1965 до 1991 година. Под негово ръководство бяха публикувани първите материали от разследването на аферата "Уотъргейт". През 1974 г. президентът Ричард Никсън подава оставка, под заплахата от импийчмънт. Благодарение на Брадли, изданието се превръща във флагман на американската журналистика. Докато той е главен редактор, на вестника е присъждана 17 пъти наградата "Пулицър".  

Иде седмица на студ и виелици

http://frognews.bg/news_78693/

Цяла седмица студ се задава. За поройни дъждове от 50 л/кв.м и опасност от наводнения в утрешния ден предупреди Министерството на околната среда и водите. Особено критично ще е положението с река Върбица при Златоград, където е обявен червен код. Температурите ще паднат под нулата в петък срещу събота. Най-студено през почивните дни ще е в Габрово и Велико Търново, където живакът ще падне до -4 градуса.

Прозрачността и противопоставянето на задкулисието не е “празнодумство”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380492


ПРАВО НА ОТГОВОР

Пиша ви по повод карето в броя на “24 часа” от 19 октомври 2014г., гласящо “Бойко Борисов: Сидеров показа, че празнодумството е най-силната му политика”, поместено начело на първа страница. Журналистически коректно е, когато публикувате обидни твърдения на някого, които засягат друго лице, в случая Сидеров, ПРАВО НА ОТГОВОР Пиша ви по повод карето в броя на “24 часа” от 19 октомври 2014г., гласящо “Бойко Борисов: Сидеров показа, че празнодумството е най-силната му политика”, поместено начело на първа страница. Журналистически коректно е, когато публикувате обидни твърдения на някого, които засягат друго лице, в случая Сидеров,

Мачът на "Лудогорец" ще блокира зоната около националния стадион

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2404467_machut_na_ludogorec_shte_blokira_zonata_okolo/?ref=rss


Традиционно ограничение на движението на частни автомобили около националния стадион "Васил Левски" ще има заради втория домакински мач на "Лудогорец" от Шампионската лига. Двубоят с "Базел" е от 21.45 часа тази вечер.

От 7 часа до приключване на мача по алеите около стадион "Васил Левски" няма да могат да паркират автомобили. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства на моста пред...

Линията на бедността през 2015 г. ще бъде 286 лв.

http://econ.bg/Новини/Линията-на-бедността-през-2015-г-ще-бъде-286-лв-_l.a_i.581266_at.1.html

Линията на бедността през 2015 година ще бъде с 14% по-висока спрямо настоящата година и ще е в размер на 286 лева. Предстои това да бъде одобрено от...

Пием три пъти по-малко кафе от сърбите

http://www.moreto.net/novini.php?n=268104

По 2,2 кг кафе изпива годишно всеки българин, докато при съседите от Сърбия консумацията надхвърля 7 килограма на глава от населението. Ароматната напитка не е единствената, по която имаме да догонваме и потребителите от Западна Европа, които изпиват по 6,4 кг смлени кафеени зърна.

Сестрата на Бойко Борисов: Не давам съвети на брат си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4381112

Правителство трябва да има, но то трябва да е на принципна основа, а не на всяка цена. Това каза пред bTV сестрата на Бойко Борисов Красимира Иванова. Според нея брат й правилно не присъства на консултациите, защото преговорният екип е достатъчно силен.
Правителство трябва да има, но то трябва да е на принципна основа, а не на всяка цена. Това каза пред bTV сестрата на Бойко Борисов Красимира Иванова. Според нея брат й правилно не присъства на консултациите, защото преговорният екип е достатъчно силен. "За мен лично е добре да чуя какво говорят хората на по-ниско ниво,

Криминален психолог не вярва в гаврата с Борислава

http://pik.bg/криминален-психолог-не-вярва-в-гаврата-с-борислава-news240466.html

Криминален психолог не вярва в гаврата с Борислава

Криминалният психолог Тодор Тодоров изказа съмнения в достоверността на версията на 20-годишната Борислава Латинова, която твърди, че е била разсъблечена на централен софийски булевард от полицаи.

Каква е истината около унизителния обиск на Борислава?

Този въпрос от няколко дни е основна тема в медиите и социалните мрежи. Както стана ясно, 20-годишното момиче твърди, че е било свалено от автомобил и обискирано до голо на централен софийски булевард от полицайка, докато наоколо минувачи са я снимали и са се смеели.

От СДВР пък вече обявиха, че правят проверка, но няма как да дадат повече подробности, докато тя е в ход. Стана ясно също, че полицаите, участвали в обиска на Борислава и младежите, които са били в нея, са се съгласили доброволно да се подложат на полиграф.

„Най-бързият начин е полиграф – да се разбере кой казва истината и кой не, както и да се разбере мотивът да не се казва истината от която и да е страна“, заяви криминалният психолог Тодор Тодоров пред Нова телевизия.

Според него по случая има много неща, които или са преекспонирани, или по някаква друга причина представени така. „Не мога да кажа какъв би могъл да е мотивът. Във всяко семейство има различни отношения, различни неща се случват“, смята Тодоров.

„Не виждам какъв мотив може да има полицаят, ако това момиче се е държало нормално, най-вероятно не би трябвало изобщо полицията да използва сила или да използва агресия. Звучи ми нереалистично“, коментира още експертът.

Дълбоко се съмнявам, че полицай ще реши да прави такъв обиск. Обискът се извършва в определени помещения, не на булеварда.

Най-слабото звено според Тодоров обаче са снимките на обиска, за които твърди Борислава, че са правени от случайни хора. В предходни дни тя вече призова хората, които са я щракали, да се свържат с нея, за да има доказателства.

Според криминалния психолог социалните мрежи щяха вече да гърмят с такива кадри, ако някой ги беше направил.  „В днешно време толкова хора снимат, а в социалните мрежи досега няма нищо подобно. Защо никой до момента не е реагирал?“, запита той.

 

Очаква се БНБ да обяви резултатите от одита на КТБ

http://econ.bg/Новини/Очаква-се-БНБ-да-обяви-резултатите-от-одита-на-КТБ_l.a_i.581826_at.1.html

Очаква се да бъдат обявени окончателните резултатите от одита на КТБ АД и дъщерната ѝ ТБ "Виктория", съобщава БНР. Крайният срок за предаване на...

Крими психолог се усъмни в разказа на Борислава

http://www.bnews.bg/article-119662

Криминалният психолог Тодор Тодоров изказа съмнения в достоверността на версията на 20-годишната Борислава Латинова, която твърди, че е била разсъблечена на централен софийски булевард от полицаи.

Променя се движението в София за мача Лудогорец-Базел

http://offnews.bg/news/n_1/n_406864.html

Столична община ще промени организацията на движение в София за мача между Лудогорец и Базел тази вечер. Забранява се влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва: - до приключване на мача на 22.10.2014 г. зад сектор „Г” на Национален стадион „Васил Левски”; - до приключване на мача на 22.10.2014 г. до сектор „Б” на Национален стадион „Васил Левски”; - до приключване на мача на 22.10.2014 г. по алеите около Национален стадион „Васил Левски”. Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на участниците в мероприятието, както следва: - от 12 до 24 часа днес на моста пред Национален стадион „Васил Левски”; - от 12 до 24 часа днес на ул. „Ген. Й. В. Гурко” между бул. “Евлоги Георгиев” и бул. „Васил Левски”, извън местата за платено паркиране „служебен абонамент”. От 20.45 часа до приключване на мача при необходимост и по преценка на ръководството на СДВР ще се забрани влизането на пътни превозни средства в двете посоки, с изключение на автобусите на масовия градски транспорт по: - ул. „Ген. Й. В. Гурко” между бул. „Васил Левски” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”; - бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” между пл. „Орлов мост” и бул. „Черни връх”; - бул. „Драган Цанков” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и бул. „П. К. Яворов”. За придвижването на зрителите на срещата градски транспорт ще има до 1 часа през нощта по следните линии: - тролейбусна линия № 2; - трамвайни линии №№ 10, 12 и 18; - автобусни линии №№ 76, 94, 280 и 604. Ще бъде удължено до 01.00 часа на 23.10.2014 г. работното време на метрото. От 20.45 часа днес до приключване на мача се променя частично маршрута на автобусна линия № 75, като се скъсява маршрута й до Военна академия. 

Лихвите по кредитите ще се увеличат, а депозитите може би ще поевтинеят

http://www.cross.bg/lihvite-kreditite-depozitite-1436160.html

/КРОСС/Лихвите по кредитите ще се увеличат, а депозитите ще поевтинеят малко или ще останат на настоящите си нива, смята финансистът доцент Григор Сарийски. Промените са следствие от ситуацията около Корпоративна търговска банка.  По думите му, вероятността да се стигне до фалит на банката е малка, но БНБ е допуснала огромна грешка със забавянето си при решаване на проблема. Оздравяването на цялата група на КТБ е по-добрият вариант, вместо купуване само на дъщерната „Виктория", смята финансистът. Забавянето на решението за КТБ ще бъде платено от данъкоплатците, категоричен е доцент Григор Сарийски.  В случай, че се наложи да бъде емитиран допълнителен дълг, с който да бъдат доналяти средства във Фонда за гарантиране на влоговете, една част от тези лоши дългове ще бъдат покрити за сметка на данъкоплатците. Разбира се има и други хипотези. Може просто да увеличите вноските на банките и фактически банката, за да може да компенсира по някакъв начин тази увеличена вноска или трябва да понижи лихвите по депозитите, или да увеличи лихвите по кредитите, което означава, че редовният клиент на банката ще остане в неизгодна позиция, коментира пред БНР финансистът.  Доц. Григор Сарийски допълни, че ще се влоши инвестиционният климат в страната ни. В съчетание с цялостната икономическа ситуация и свръхликвидността на банките това ще доведе до разтваряне на границата между лихвите по депозитите и лихвите по кредитите

Новак Джокович стана баща на момченце

http://offnews.bg/news/n_1/n_406870.html

Световният №1 в тениса Новак Джокович е станал баща на момченце, пишат сръбски медии. Съпругата му Йелена е родила първото им дете във вторник през нощта. "Новости Online" пише, че родителите на Джокович са празнували в един от ресторантите "Новак" и че Джокович е "щастлив, горд и радостен". Родителите на Йелена са били при нея в Ница. Новак Джокович съобщи през април, че с годеницата му Йелена Ристич очакват дете. 27-годишният сърбин се ожени за Ристич през юли, малко след като спечели втората си титла от престижния турнир "Уимбълдън". Все още Джокович не е потвърдил новината, че е станал баща.

Вадят мед и орехи от комините

http://pik.bg/вадят-мед-и-орехи-от-комините-news240460.html

Вадят мед и орехи от комините

Гълъби, орехи и мед изскачат от комините. Не става въпрос за фокуси, а за находките, на които се натъкват коминочистачите дни преди началото на отоплителния сезон.

Октомври е месецът за профилактика на отдушниците и специалистите, предлагащи услугата, са във вихъра си. Тарифите им в София вървят между 30 и 100 лева, а в други градове на страната цената започва от 30 лева.

Цял кошер с пчели жужеше в комин на къща в „Кнажево”, разказва коминочистачът Венцислав Гогов. Наложило са е да бъде извикан специалист, който да извади царицата майка, за да се разпръсне роякът. 

„Махнахме кошера, а по комина се стичаше мед”, разказва Гогов. Той е в бранша от 2000 година, като в началото чистил само комините на близки и познати. 

Не са редки случаите, когато от комините се вадят умрели птици – предимно гълъби и свраки. Често в комините се намират орехи и жълъди, складирани от катерици.

Линията на бедност става 286 лв.

http://frognews.bg/news_78692/

С 35 лева се увеличава линията на бедността през 2015-та година. На днешното си заседание правителството ще одобри новия й размер, който през следващата година ще бъде 286 лева.

Помощник-оператор на NBC News се излекува от ебола

http://www.cross.bg/ebola-bolnitzata-zarazi-1436158.html

/КРОСС/ Американецът Ашока Мукпо, помощник-оператор в телевизионния канал NBC News, който се зарази с ебола в Либерия, е излекуван от смъртоносния вирус, предадоха информационните агенции. Журналистът бе настанен в болницата на 6 октомври, след като се зарази в Западна Африка. Той е вторият пациент с ебола, успешно лекуван в Медицинския център на Небраска. Той е бил подложен на терапия с експерименталния медикамент Brincidofovir. Междувременно окончателно бе потвърдено, че испанската санитарка Тереса Ромеро, първият случай на заразил се извън Африка, вече не е носител на вируса, предаде АП. От болницата "Карлос Трети" в Мадрид съобщиха, че и вторият тест за ебола на Ромеро е отрицателен. Тя е била лекувана с преливане на кръв от пациент, преборил се с болестта.  

Шикорски се отметна за подялбата на Украйна

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ukrajna/shikorski-se-otmetna-za-podialbata-na-ukrajna-6025455

Подобен разговор той лично не бил чул, а му разказвали за него; освен това предполагаемата среща между Доналд Туск и Владимир Путин през 2008 г. изобщо не се е състояла

Преглед на печата - 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268099

Вестниците в сряда съобщават, че преговорите на ГЕРБ за съставяне на правителство са продължили на тайна среща с РБ. „Реформаторите тайно при Борисов! Петимата лидери на Реформаторския блок - Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев и Корман Исмаилов в момента са при Бойко Борисов в централата на ГЕРБ, научи ексклузивно "24 часа".

Продават на търг над 200 вещи на Мадона

http://www.cross.bg/veshti-madona-turg-1436157.html

/КРОСС/На 7 и 8 ноември в Ню Йорк ще се проведе най-големият досега търг с вещи от професионалния и личния живот на поп звездата Мадона. За разпродажба ще бъдат предложени повече от 200 лота, сред които 30 дрехи от филма „Евита" и костюм от клипа й Material Girl (Материално момиче). Всички вещи в търга се оценяват на около 500 000 долара.

Окончателният доклад на БНБ за КТБ излиза днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381106

Днес се очаква окончателния доклад на БНБ за бъдещето на КТБ, съобщи Нова телевизия.
Възможностите за изход са две. Първата е да се тръгне към оздравяване на банката. Това означава, че КТБ и банка „Виктория” трябва да могат да изплатят всички депозити, когато отворят врати. Идеята е парите за това да дойдат от инвеститори и с евентуалното участие Днес се очаква окончателния доклад на БНБ за бъдещето на КТБ, съобщи Нова телевизия. Възможностите за изход са две. Първата е да се тръгне към оздравяване на банката. Това означава, че КТБ и банка „Виктория” трябва да могат да изплатят всички депозити, когато отворят врати. Идеята е парите за това да дойдат от инвеститори и с евентуалното участие

Окончателният доклад на БНБ за КТБ излиза днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4381104

Днес се очаква окончателния доклад на БНБ за бъдещето на КТБ, съобщи Нова телевизия.
Възможностите за изход са две. Първата е да се тръгне към оздравяване на банката. Това означава, че КТБ и банка „Виктория” трябва да могат да изплатят всички депозити, когато отворят врати. Идеята е парите за това да дойдат от инвеститори и с евентуалното участие Днес се очаква окончателния доклад на БНБ за бъдещето на КТБ, съобщи Нова телевизия. Възможностите за изход са две. Първата е да се тръгне към оздравяване на банката. Това означава, че КТБ и банка „Виктория” трябва да могат да изплатят всички депозити, когато отворят врати. Идеята е парите за това да дойдат от инвеститори и с евентуалното участие

Синодът търси пари за „Св. Александър Невски”

http://frognews.bg/news_78691/

След като преди броени дни МС прехвърли собствеността на патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски” на синода, от там вече се чудят как да намерят средства за реставрация. Близо 10 млн. лв. ще са необходими. Има идея катедралата да бъде ремонтирана с пари по европейски програми, както и със средства от международни донорски програми. Очаква се финансиране и от национални програми от типа на „Красива България”.

Ремонтират 18 моста в София

http://pik.bg/ремонтират-18-моста-в-софия-news240454.html

Ремонтират 18 моста в София

18 моста ще бъдат ремонтирани през следващата година, обеща вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. Сред тях са надлезът при „Захарна фабрика”, който е строен през 60-те години, както и още два на „Цариградско шосе”.

„Тази година реконструираме изцяло 17 моста – 9 от тях са напълно готови, а по 8 продължаваме да работим”, съобщи Фандъкова.

Вече са готови два надлеза на бул. „Цариградско шосе” и петте съоръжения на бул. „Ботевградско шосе”.

Във вторник кметът присъства на откриването на изцяло ремонтирания Александровски мост в кв. „Княжево”.

Съоръжението е построено по време на управлението на княз Александър Батенберг през 1880 г. Малко над 82 000 лева са вложени във възстановяването на Александровския мост.

Обновени са настилката, тротоарите и осветлението и са монтирани две камери за видеонаблюдение.

ЕП одобри новата Еврокомисия на Юнкер

http://www.cross.bg/yunker-novata-vstupi-1436155.html

/КРОСС/Европейският парламент одобри новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Новият състав трябва да встъпи в длъжност в началото на ноември. Комисията беше одобрена с 423 гласа "да", като 209 души гласуваха с "не", а 67 се въздържаха. Гласовете за Юнкер са основно от консерваторите, социалистите и либералите от ЕНП. В новата комисия ще има 14 християндемократи, 8 социалисти, 5 либерали и един консерватор. Заместниците на Юнкер ще са 7, като четирима от тях са от по-новите страни-членки от Централна и Източна Европа. Очакванията са днес новият изпълнителен орган на Евросъюза да получи достатъчно мнозинство и да встъпи в длъжност от 1-и ноември.  

ЕП гласува новата Еврокомисия

http://www.cross.bg/novata-yunker-komisiya-1436155.html

/КРОСС/ Европейският парламент ще гласува днес състава на новата Европейска комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Той ще представи новите комисари и приоритети на комисията. В новата комисия ще има 14 християндемократи, 8 социалисти, 5 либерали и един консерватор. Заместниците на Юнкер ще са 7, като четирима от тях са от по-новите страни-членки от Централна и Източна Европа. Очакванията са днес новият изпълнителен орган на Евросъюза да получи достатъчно мнозинство и да встъпи в длъжност от 1-и ноември. За да бъде одобрена, новата комисия има нужда от обикновено мнозинство от 50 на сто плюс един от гласувалите. Няма съмнения, че то е предварително гарантирано от Европейската народна партия, социалистите и либералите. Очаква се консерваторите да се въздържат по идейни съображения, а повечето от „Зелените" да гласуват против заради недостатъчна ангажираност към околната среда. Срещу комисията на Жан-Клод Юнкер ще гласуват и евроскептиците от крайния ляв и десен спектър, но той вече обяви, че не иска гласовете им, защото смята да гради политика на единство и съгласие, а не на разединение. Българският представител в новата ЕК ще бъде Кристалина Георгиева. В новия си мандат тя ще е един от седемте заместник-председатели, като ще отговаря за бюджета и човешките ресурси. Тя ще следи за изразходването на 140 милиарда евро годишен бюджет, както и за дейността на Европейската служба за борба с измамите

Топлофикациите готови да пуснат парното заради идващия студ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381099

Топлофикациите са готови да пуснат парното предвид задаващия се в края на седмицата студ, съобщава БГНЕС.
За да се даде старт на новия отоплителен сезон обаче три дни поред температурите трябва да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване.
В случай че тези условия не са изпълнени, Топлофикациите са готови да пуснат парното предвид задаващия се в края на седмицата студ, съобщава БГНЕС. За да се даде старт на новия отоплителен сезон обаче три дни поред температурите трябва да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване. В случай че тези условия не са изпълнени,

Части от Варна остават без вода днес

http://varna.actualno.com/Chasti-ot-Varna-ostavat-bez-voda-dnes-news_56160.html

Стотици домакинства във Варна ще бъда без вода през деня. Причина за това е авариен ремонт на магистрален водопровод. Без вода до 21.00 часа ще бъдат абонатите в района на Бизнес хотела, кв. &bdq...

Горски шеф гръмна 200 кг глиган крадец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380498

Дългогодишен авджия и горски началник в Лом отстреля голям глиган, овършал царевичните ниви в района. В неделя дружинката в крайдунавското село Добридол излязла на лов за диви прасета. Заедно с местните стрелци тръгнал и поканеният като гост на четата Ганчо Лозанов - главен горски инспектор в Регионалната дирекция на горите в Берковица. Дългогодишен авджия и горски началник в Лом отстреля голям глиган, овършал царевичните ниви в района. В неделя дружинката в крайдунавското село Добридол излязла на лов за диви прасета. Заедно с местните стрелци тръгнал и поканеният като гост на четата Ганчо Лозанов - главен горски инспектор в Регионалната дирекция на горите в Берковица.

Топлофикациите готови да пуснат парното заради идващия студ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4381095

Топлофикациите са готови да пуснат парното предвид задаващия се в края на седмицата студ, съобщава БГНЕС.
За да се даде старт на новия отоплителен сезон обаче три дни поред температурите трябва да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване.
В случай че тези условия не са изпълнени, Топлофикациите са готови да пуснат парното предвид задаващия се в края на седмицата студ, съобщава БГНЕС. За да се даде старт на новия отоплителен сезон обаче три дни поред температурите трябва да паднат под 12 градуса средноденонощно, както и дългосрочната прогноза да е за трайно застудяване. В случай че тези условия не са изпълнени,

Реформаторите се събират след тайната среща с ГЕРБ

http://www.bnews.bg/article-119661

Реформаторският блок ще проведе заседание днес, на което ще решава за коалиция с ГЕРБ.

Най-важното от Варна във вчерашния 21 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268051

Над 1 млн. евро месечно влизат във Варна от чуждестранните студенти Интересът към Варна като дестинация за обучение на чуждестранни студенти нараства с всяка изминала година. Програмите на петте ВУЗ-а в града стават все по-привлекателни за желаещите чужденци да завършат висшето си образование у нас.

Смъртта на шефа на френския петролен гигант „Тотал" е твърде удобна, нали?

http://www.cross.bg/marzhori-total-rysiya-1436156.html

/КРОСС/Смъртта на шефа на френския петролен гигант „Тотал" Кристоф дьо Маржери е твърде удобна, смята Петър Волгин. Дьо Маржори е стратегът на френския петролен пробив в Русия и Иран. Кристоф дьо Маржери беше противник на санкциите срещу Русия и смяташе, че не е необходимо разплащанията за нефт и газ да се извършват непременно в долари. Беше твърд противник на ограничаването на доставките на природен газ от Русия,. Смяташе, че откъдето и другаде да идва този ресурс, ще струва много по-скъпо на европейците. Е, смъртта му е твърде удобна, нали? - пише журналистът Петър Волгин във Фейсбук профила си. Фирменият „Фалкон-50" на Кристоф Дьо Маржори се е разбил в 23.57ч. на 20 октомври при излитане от московското летище Внуково в снегорин, озовал се на пистата. Според руската служба за раследване на авиокатастрофите инцидентът се е случил при лоши метеорологични условия, снеговалеж и видимост от около 350 метра. Самолетът е бил на височина от 2-3 метра, когато колесникът му се е ударил в снегорина. По-късно властите информираха, че шофьорът на снегорина е бил пиян. Следствието работи по четири версиии: грешка на диспечерите, нарушение на шофьора на снегорина, лоши метеорологични условия и пилотска грешка, пише Иво Христов в статията си под заглавие "Шефът на френския петролен гигант „Тотал" загина в Москва" в a-specto.bg

Един човек загина във войната по пътищата за денонощие

http://pik.bg/един-човек-загина-във-войната-по-пътищата-за-денонощие-news240451.html

Един човек загина във войната по пътищата за денонощие

През изминалото денонощие на територията на страната са станали 22 тежки катастрофи.

При тях са ранени 26 души.

Един от пострадалите е с опасност за живота.

При катастрофите е загинал един човек.

На територията на София са станали 141 леки и 4 тежки ПТП с шестима ранени.


Още излекувани от ебола

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-ebola/oshte-izlekuvani-ot-ebola-6025454

Операторът на Ен Би Си, заразил се в Западна Африка, беше изписан от болницата; испанската медицинска сестра Тереса Ромеро също няма вируса в кръвта си

МОСВ предупреждава за високи нива на реките заради валежи в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381085

Валежите започват на 22 октомври и постепенно ще обхванат цялата страна. Очаква се повишаване на речните нива в Западна и Централна България, червен код е обявен за река Върбица, предупреждават от МОСВ.
По данни и прогнози на НИМХ, в сряда до вечерта в западните и южните райони ще завали дъжд. До четвъртък, Валежите започват на 22 октомври и постепенно ще обхванат цялата страна. Очаква се повишаване на речните нива в Западна и Централна България, червен код е обявен за река Върбица, предупреждават от МОСВ. По данни и прогнози на НИМХ, в сряда до вечерта в западните и южните райони ще завали дъжд. До четвъртък,

Осъденият до живот Чеци сам в еднична килия

http://pik.bg/осъденият-до-живот-чеци-сам-в-еднична-килия-news240448.html

Осъденият до живот Чеци сам в еднична килия

Веднага след като получи доживотна присъда за убийството на Яна Кръстева, Николай Русинов-Чеци е бил настанен сам в единична килия в Софийския затвор, съобщава "24 часа".

Управата е отвела в помещението със строг режим и контрол 37-годишния софиянец от кв. “Хаджи Димитър” още в понеделник вечерта, направо от Съдебната палата. Той чу решението на съда в 17 ч същия ден. Делото срещу него започна на 31 януари м. г. Досега Чеци бе в килия с други арестанти. “От снощи е преместен в Първа група”, потвърди пред “24 часа” адвокатът му Иво Найденов. Сега Чеци има право да напуска помещението само за 1 час на ден, докато трае разходката в т. нар. каре.

По време на нея той няма да се среща с други затворници. По-рядко вече ще се вижда и с близките си, защото са му намалени часовете за свиждане. Според закона подсъдим с невлязла в сила присъда, но с наложено наказание доживотен затвор, трябва да бъде преместен в помещението със строг контрол, казаха юристи.

Те обясниха, че при доживотната присъда с право на замяна след 20 г. може да поиска наказанието да се преразгледа Ако има добро поведение, т. е. не влиза в конфликт с другите лишени от свобода или надзирателите, комисия към затвора също може да предложи на съда по-лека присъда. Всички тези хипотези обаче още не засягат Чеци, защото той е осъден на първа инстанция.

Предстои делото да се гледа от Апелативния и Върховния съд. Чеци чу присъдата 40 месеца след убийството на 28-годишната новоприета студентка Яна Кръстева.


Предупреждават за високи нива на реките заради валежи в четвъртък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4381081

Валежите започват на 22 октомври и постепенно ще обхванат цялата страна. Очаква се повишаване на речните нива в Западна и Централна България, червен код е обявен за река Върбица, предупреждават от МОСВ.По данни и прогнози на НИМХ, в сряда до вечерта в западните и южните райони ще завали дъжд. До четвъртък, Валежите започват на 22 октомври и постепенно ще обхванат цялата страна. Очаква се повишаване на речните нива в Западна и Централна България, червен код е обявен за река Върбица, предупреждават от МОСВ.По данни и прогнози на НИМХ, в сряда до вечерта в западните и южните райони ще завали дъжд. До четвъртък,

Станимир Маринов премина първия концерт в Х фактор

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%bc%d0%b8%d1%80-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%86/

Добричлията Станимир Маринов преодоля първия от големите концерти в Х фактор. Снощи стартираха изпълненията на живо на участниците в групите на момичетата и момчетата, като изпълнителят от Добрич се представи с песента „Nobody’s perfect“ на Джеси Джей. Рискът да заложи на женска песен, го остави […]

Сфинкс с лице на жена в Амфиполи

http://www.grreporter.info/Sfinks_s_lice_na_zhena_v_Amfipoli/16281

Мраморната глава на сфинкса, поставен на източната част на входа на гробницата е най-новото откритие на археолозите в Амфиполи. Тя бе намерена в третата камера на гробницата и на дълбочина 5,20 метра от върха на купола.

прочети повече

Григор Димитров стартира в Базел в опит да хване последния влак за Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2404378_grigor_dimitrov_startira_v_bazel_v_opit_da_hvane/?ref=rss


Григор Димитров не успя да защити титлата в Стокхолм и се отдалечи доста от финалите на АТП в Лондон. Наличните точки в последните два редовни турнира - тази седмица от категория "АТП 500" в Базел и през следващата седмица от сериите "Мастърс 1000" в Париж, обаче все още дават шансове на българина да заеме едно от осемте места в английската столица. 

Димитров стартира в Базел днес срещу един от най-обещаващите играчи в световния тур - 17-годишния Александър Зверев, който получи...

Канада повиши нивото на терористична опасност заради джихадистите

http://www.cross.bg/kanada-nivoto-teroristichna-1436154.html

/КРОСс/ Канада повиши нивото на терористична заплаха от „ниско" на „средно" заради заплахите на джихадистите да организират атентати в страните от международната коалиция, провеждаща операцията срещу ИДИЛ, съобщиха информационните агенции. По думите на Жан Кристоф де ла Руа- представител на министерството на обществената сигурност и гражданска отбрана на Канада обаче, повишаването на нивото на терористична опасност не е свързана с конкретна заплаха. По думите на Жан Кристоф де ла Руа, решението означава, че разузнавателните служби на страната разполагат с данни, че „лице или група лица на територията на Канада или извън пределите й има намерение и възможност да извърши терористичен акт".  

Райони без вода във Варна днес заради ремонт на магистрален водопровод

http://www.moreto.net/novini.php?n=268098

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради авария на магистрален водопровод без вода днес - 22.10.2014г. (сряда) ще останат абонатите в кв. "Аспарухово", кв. "Галата", в района на Бизнесхотела, местността Боровец и село Звездица.

Пенчо Ковачев изнася лекция за 85 г. от рождението на Радичков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380786

Журналистът от в. “24 часа” Пенчо Ковачев ще изнесе лекцията “Радичков от дописник до класик” утре в Берковица. Това е част от програмата, с която Северозападът чества 85 г. от рождението на писателя Йордан Радичков. Заради това в общинската библиотека има подредени снимки от посещенията на Радичков в Берковица и района, Журналистът от в. “24 часа” Пенчо Ковачев ще изнесе лекцията “Радичков от дописник до класик” утре в Берковица. Това е част от програмата, с която Северозападът чества 85 г. от рождението на писателя Йордан Радичков. Заради това в общинската библиотека има подредени снимки от посещенията на Радичков в Берковица и района,

Ясни са финалистите в конкурса "Зелен автомобил на годината"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2014/10/22/2404324_iasni_sa_finalistite_v_konkursa_zelen_avtomobil_na/?ref=rss


Журито на конкурса "Зелен автомобил на годината" обяви финалистите в тазгодишното издание. Сред претендентите има електромобил (БМВ i3), дизелов модел (Ауди A3 TDI), икономичен безнинов автомобил ("Хонда Фит"), както и кола, работеща на природен газ "Шевролет Импала Би-Фюел". Последният финалист е "Фолксваген Голф", който в САЩ се предлага на бензин, дизел и на електричество.

Наградата зелен автомобил на годината ще бъде връчена на автосалона в Лос Анджелис. През миналата година...

"Лудогорец" излиза срещу "Базел" в мач на честта

http://www.cross.bg/bazel-livurpyl-otbor-1436153.html

/КРОСС/ Българският шамопион "Лудогерец" излиза тази вечер, от 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски", срещу швейцарския първенец "Базел" в третия си мач от Шампионската лига. Българският отбор записа две загуби с по 1:2 от "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид) в група В. Сега Козмин Моци и компания нямат какво да губят, напротив, биха могли да вземат сладък реванш от Базел. Тимът, който ги препъна в миналата кампания на входа за Шампионската лига. Швейцарците несъмнено са корав съперник, с опит в надпреварата. Затова в разградския тим засвидетелстваха, че очакват именно срещу Базел да е най-трудният двубой на тима до момента. "Базел" има две победи в двата си мача с "Лудогорец". Швейцарският шампион вече имат три точки в актива си след победата с 1:0 срещу "Ливърпул" в миналия кръг и ще вземе сериозно предимство пред българския отбор, ако не загуби двубоя в София. Евентуален успех пък значително ще увеличи шансовете на "Базел" за второто място с оглед на това, че за "Ливърпул", който също има три точки, предстоят две срещи с големия фаворит "Реал".  

Заплатите в ДКЕВР хвръкват двойно

http://frognews.bg/news_78690/

Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Съставът на комисията вече ще се избира от парламента и от името й отпада определението „държавна“.

Пътна обстановка в страната - 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268090

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: Няма ремонтни дейности. АМ „Хемус”: Област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Бургаската болница има нужда от 150 кръводарители

http://healthy.actualno.com/Burgaskata-bolnica-ima-nujda-ot-150-kryvodariteli-news_56151.html

Бургаската болница има нужда от още 150 доброволци кръводарители, за да се попълнят липсващите количества. Това каза началникът на Отделението по трансфузионна хематология в здравното заведение д-р То...

Топлофикациите готови да пуснат парното

http://society.actualno.com/Toplofikaciite-gotovi-da-pusnat-parnoto-news_56155.html

Топлофикациите са готови да пуснат парното предвид задаващия се в края на седмицата студ. За да се даде старт на новия отоплителен сезон обаче три дни поред температурите трябва да паднат под 12 гра...

Електромобилът Visio.M е университетска разработка

http://cars.actualno.com/Elektromobilyt-VisioM-e-universitetska-razrabotka-news_56154.html

Кога ще настъпи, не съм сигурен. Сигурен съм обаче, че бъдещето (поне в Европа) принадлежи на електромобилите. Причината е, че тази индустрия се сочи като основен виновник за замърсяването на атмосфер...

Страхил Ангелов за "фалита" на БСП и отношенията с Кутев

http://politics.actualno.com/Strahil-Angelov-za-falita-na-BSP-i-otnoshenijata-s-Kutev-news_56158.html

Кръжецът от стари кадри в БСП превърна партията в акционерно дружество, в тяхна собственост. Коментарът направи Страхил Ангелов от БСП в ефира на радио "Фокус". Според него, тъй като са лош...

ТБ "Виктория" се източва, алармират нейни служители

http://business.actualno.com/TB-Viktorija-se-iztochva-alarmirat-nejni-slujiteli-news_56159.html

Квесторите, назначени от БНБ, за да оздравят Търговска банка "Виктория", всъщност я източват. За това сигнализираха служители на банката, която е дъщерна на КТБ, съобщава БТВ. В сигнала до...

СЕМ ще препоръча цялостна ревизия на предизборната агитация

http://politics.actualno.com/SEM-shte-preporycha-cjalostna-revizija-na-predizbornata-agitacija-news_56163.html

Разнообразни нарушения по време на изминалата предизборната кампания отчитат от Съвета за електронни медии. Като се започне от използването на деца за предизборна агитация и се стигне до неприлични же...

Линията на бедност през 2015 г. ще е 286 лв.

http://www.cross.bg/elektronniya-listove-ta-1436152.html

/КРОСС/ Линията на бедността се увеличава с 35 лева през 2015-та година. На днешното си заседание правителството ще одобри новия й размер, който през следващата година ще бъде 286 лева. С друго решение кабинетът ще дари 1500 кубически метра дърва на жителите на пострадалите от наводненията в общините Мизия, Бяла Слатина, Берковица и Георги Дамяново, които се отопляват с този вид гориво. За организацията и контрола при снабдяването с дърва ще отговарят земеделският министър и кметовете на населените места. На заседанието ще бъдат одобрени и промени в Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, във връзка с въвеждането на електронния болничен лист от началото на 2015-та година. Според новите текстове данните, приети в електронния регистър на болничните листове и решенията по обжалването им, се взимат предвид при преценката на правото и определянето на размера на паричните обезщетения и помощи. За осигурителите и самоосигуряващите се лица отпада задължението да проверяват дали представените им болнични листове отговарят на нормативните изисквания - това ще се прави по служебен път.  

Титулярите на ЦСКА с общо 4 загуби в дербито

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380273

Освен победната серия в последните 18 месеца ЦСКА има още едно огромно психологическо предимство пред "Левски" - едва трима от титулярите на Стойчо Младенов за съботния дуел са губили шампионатно вечно дерби. А сумарните поражения на "червените" се броят на пръстите на едната ръка - четири.
Рекордьор от титулярите на ЦСКА по загуби е Маркиньос. На Освен победната серия в последните 18 месеца ЦСКА има още едно огромно психологическо предимство пред "Левски" - едва трима от титулярите на Стойчо Младенов за съботния дуел са губили шампионатно вечно дерби. А сумарните поражения на "червените" се броят на пръстите на едната ръка - четири. Рекордьор от титулярите на ЦСКА по загуби е Маркиньос. На

Слънчево и до 25° днес, следобед застудява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4381066

Времето ще се задържи предимно слънчево и все още топло, с максимални температури между 20° и 25°, в София 21-22°. Ще се усили вятърът от юг, в Източна България до силен. По-късно през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, а вятърът в северозападните райони ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Времето ще се задържи предимно слънчево и все още топло, с максимални температури между 20° и 25°, в София 21-22°. Ще се усили вятърът от юг, в Източна България до силен. По-късно през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, а вятърът в северозападните райони ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Човек е такъв, каквито са неговите желания

http://www.cross.bg/avgystin-chovek-zhelaniya-1436151.html

/КРОСС/ Аврелий Августин, Августин Блажени или Августин от Хипон - една от най-важните личности в развитието на западното християнство. В римокатолицизма той е светец и Отец на Църквата, както и патрон на Августинския монашески орден: "Човек е такъв, каквито са неговите желания".

До 25° през днес, следобед идват валежи и студ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4381061

Времето ще се задържи предимно слънчево и все още топло, с максимални температури между 20° и 25°, в София 21-22°. Ще се усили вятърът от юг, в Източна България до силен. По-късно през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, а вятърът в северозападните райони ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Времето ще се задържи предимно слънчево и все още топло, с максимални температури между 20° и 25°, в София 21-22°. Ще се усили вятърът от юг, в Източна България до силен. По-късно през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, а вятърът в северозападните райони ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/dyma-tryd-zhenite-1436150.html

/КРОСС/ Водещи заглавия в печата в. Труд - 8393 лв. заплата за шефа на ДКЕВРв. 24 часа - И мъже и жени в пенсия на 65 г.в. Стандарт - Дупката в КТБ 4 милиардав. Новинар - Ебола на 385 км. От Свиленградв. Дума - 30 млн. лв. от еврофондовете точени за псевдоклъстерив. Сега - Пенсионната реформа залага драстичен ръст на осигуровкитев. Телеграф - Заплати по 7 бона в ДКЕВРв. България днес - Лили Иванова: Жал ми е за Данчетов. Капитал - Вдигане на пенсионната възраст и по-високи осигуровкив. Преса - БСП няма кураж да управлява с ГЕРБ Водещи заглавия на вътрешните страници Посланик Рийс: За 2 г. работих с 4 кабината, ще работя и с новия - в. 24 часа - стр. 4Червените сядат на маса с ГЕРБ, но не на софра - в. 24 часа - стр. 5Реформаторите тайно при Борисов - в. 24 часа - стр. 5Висш прокурор открит застрелян - в. 24 часа - стр. 6Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 г. - в. Сега - стр. 2, 3Арестант умря при неясни обстоятелства в столичен участък - в. Сега - стр. 4БСП ще продължи преговорите с ГЕРБ като опозиция - в. Сега - стр. 5Ще глобяват за паркиране в паркове и по тротоари в София в. Дума - стр. 2ГРАЖДАНИ АЛАРМИРАТ: Нито лев от платените такси не влиза в общинския бюджет в. Дума - стр. 2Партиите си вдигнаха субсидиите 10 пъти в. Труд - стр. 3Вдигат осигуровките с 2 пункта от 2015 г. в. Труд - стр. 4 Водещи интервюта Андрей Райчев, социолог: „Нека поклон ми направи, па ще видим по-подир", казва Борисов на реформаторите - в. 24 часа - стр

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-zala-1436149.html

/КРОСС/ СофияПрезидентът Росен Плевнелиев ще присъства на церемонията по официалното откриване на паметник на генерал Владимир Стойчев, която ще се проведе пред сградата на Министерството на младежта и спорта. СофияОт 10.00 часа Правителството ще проведе редовното си заседание в сградата на Министерски съвет. СофияНа 22 и 23 октомври ще се проведе Първата Международна Православна Алфа конференция с благословението на Негово Светейшество българския патриарх Неофит. СофияОт 10.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на инспекция на новопостроена сграда на детска градина ЦЗГ 133 на ул. „Тодор Стоянов" 20, в район „Изгрев". София От 09.30 часа във „Фабрика 126", на бул. Мария Луиза 126 ще се проведе форумът „София-умен и иновативен град", на който конкретните нужди и проблеми на Столицата ще бъдат разгледани през призмата на три основни аспекта - умна икономика, умна мобилност, умна околна среда. Събитието се организира се от Двустранната търговска камара България-Румъния и е част от проект, финансиран от Столична Община по програма Европа 2014 г. Форумът ще бъде официално открит от Н. Пр. Антон Пъкурецу - Посланик на Румъния в България. СофияОт 10.00 часа в Пресклуба БТА ще се състои пресконференция във връзка с проекта „Русе - едно добро решение". СофияОт 10

Рождениците днес

http://www.cross.bg/petur-bivsh-zam-ministur-1436148.html

/КРОСС/ Петър Жотев, бивш вицепремиер и министър на икономиката Борислав Костурков, журналист Доц. Ботьо Захаринов, преподавател в НБУ, бивш зам.-министър на екологията Сабрие Сапунджиева, зам.-министър на правосъдието в кабинета "Орешарски" Милка Йорданова, бивша акробатка, световна шампионка Росица Тоткова, политик Проф. Петър Луканов, балетен педагог

Един район във Варна остава без ток днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=268089

От Енерго-про съобщиха за Moreto.net, че поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия днес - 22 октомври - сряда без електрозахранване ще са абонатите в карето от ул.”Д-р Иван Селеменски”, ул.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/zhivo-tema-selo-1436147.html

/КРОСС/ БНТ1, "Денят започва" Тема: Сняг от четвъртък - каква зима ни очаква?Тема: За пътя на бежанците и могат ли емигранти, които все още не са получили статут, да се придвижат свободно?Тема: Приключиха ли ремонтите по софийските улици и готова ли е столицата за зимата?Тема: Как най-големият подарък за рожден ден се оказа помощта за някого или историята на една жена, която вместо подаръци поиска от приятелите си да дарят пари за болния СлавиТема: Как продължава казусът КТБ?Гост: Петър Ганев - икономист и Борис Михайлов - Инициативен комитет на клиентите на банкатаТема: Възможна ли е пенсионната реформа, която предлага социалният министър? bTV, "Тази сутрин" Тема: Източва ли се дъщерната банка на КТБ?Тема: Готви ли се за вендета село Рзино след смъртта на пребития от роми Георги Рогачев?Тема: Сестрата на Бойко Борисов д-р Красимира Иванова с рецепта за здраво правителствоТема: С колко ще скочат осигуровките от догодина? И още - трябва ли мъжете и жените да се пенсионират на една и съща възраст?Тема: На живо от село Грашево - как се живее без вода седмици наред? Нова телевизия, "Здравей, България" Среднощни совалки! Последните новини от изненадващите нощни преговори между ГЕРБ и Реформаторите. Гост: Божидар Лукарски. И още: Кой кого надцаква в политическите преговори? Говорят: Методи Андреев от ГЕРБ и Георги Кадиев от БСП. Кюстендил очаква Местан

22 октомври в историята

http://www.cross.bg/voiina-svetovna-bulgariya-1436146.html

/КРОСС/ 1575 г. - Основан е град Агуаскалиентес.1721 г. - Руският цар Петър I се обявява за император.1797 г. - Французинът Андре-Жак Гарньорен извършва първият регистриран скок с парашут от височина 1 000 м над Париж.1877 г. - При взрив в мина в Шотландия загиват 207 миньори - най-голямата производствена катастрофа в тази страна.1879 г. - Открито е Областното събрание на Източна Румелия, което избира за председател Иван Гешов.1883 г. - В Ню Йорк е открита Метрополитан Опера - най-известният оперен театър в САЩ.1906 г. - Положен е основният камък на сградата на Варненския аквариум.1912 г. - Балканска война: Начало на Лозенградската операция1913 г. - При взрив в мина в Ню Мексико (САЩ) загиват 263 миньори.1914 г. - Първа световна война: САЩ обявяват, че няма да участват във войната, но ще оказват материална помощ на Франция и Великобритания.1916 г. - Първа световна война: България в Първата световна война: Български военни части овладяват Кюстенджа (Румъния).1935 г. - В СССР е въведено военното звание маршал..1937 г. - В България са насрочени първите парламентарни избори след Деветнадесетомайският преврат от 19 май 1934 г.1941 г. - В Белград е открита антимасонска изложба.1945 г. - Аржентина - сватба на Хуан Перон за Ева Мария Дуарте.1952 г. - Еврейската свещена книга Тора е издадена за първи път на английски език.1953 г. - Лаос придобива независимост от Франция.1962 г. - Карибската криза: Американският президент Джон Ф

Сензация: Мъж с прекъснат гръбнак ходи след терапия, оперира го български неврохирург

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380603

Революционна терапия с присаждане на клетки от носа в Полша вдигна на крака мъж, напълно парализиран от кръста надолу след удар с нож.
Британски медии, сред които авторитетните Ройтерс и в. “Гардиън”, обявиха, че пожарникарят Дарек Фидика е българин. Проверка на “24 часа” показа, че българин всъщност е шефът на полския изследователски екип, Революционна терапия с присаждане на клетки от носа в Полша вдигна на крака мъж, напълно парализиран от кръста надолу след удар с нож. Британски медии, сред които авторитетните Ройтерс и в. “Гардиън”, обявиха, че пожарникарят Дарек Фидика е българин. Проверка на “24 часа” показа, че българин всъщност е шефът на полския изследователски екип,

Св. равноапостолни Аверкий Йераполски

http://www.cross.bg/averkiii-ploshtada-zhezula-1436145.html

/КРОСС/ Св. Аверкий бил трети епископ на град Йерапол, Мала Азия. Живял в края на първия и началото на втория век. Дейността му в Йерапол била свързана с много трудности. Тук в началото на неговото светителствуване християните били твърде малко. Той употребил всички усилия да увеличи броя на членовете на Църквата. Бог го подкрепял чрез много чудеса. При едно шумно езическо празненство той силно скърбял за заслепението на народа. Усърдно се молил на Бога да му помогне да просвети езичниците, да им отвори очите на правата вяра. На следващата нощ имал такова съновидение: - Иди и съкруши със жезъла си началниците на заблуждението! - казал му един светъл момък, като му подал жезъла. Разбрал смисъла на видението, епископ Аверкий бързо отишъл в езическото капище и разтрошил на късове издигнатите там идоли. Езичниците узнали за това и с ярост се спуснали към дома на Аверкий. Устремили се да го бият. Епископът не избягал. Не се скрил. Спокойно излязъл на площада, като спечелил уважението на всички с осанката си. От площада почнал да учи народа в Кого да вярва. Пред очите на цялата тълпа излекувал в името на Бога трима болни. Яростта на езичниците преминала в почит към Божия човек. На тълпата вече било ясно, че истински Бог е Оня, Когото Аверкий проповядва. Все повече се сгъстявали слушателите, които искали да слушат словото му за великия и истински Бог. На другия ден приели от него Кръщение повече от 500 души. С проповедническа цел св

Джаджите за пестене на ток са безполезни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380393

Обикновено става въпрос за устройство, което се включва в контакта, стабилизира напрежението и намалява реактивната мощност, която уредите консумират от мрежата. Нужно е само едно устройство и разходите за ток на апартамент, малък хотел, ресторант или производствено помещение с мощност на включените консуматори до 15 kW ще се „стопят" Обикновено става въпрос за устройство, което се включва в контакта, стабилизира напрежението и намалява реактивната мощност, която уредите консумират от мрежата. Нужно е само едно устройство и разходите за ток на апартамент, малък хотел, ресторант или производствено помещение с мощност на включените консуматори до 15 kW ще се „стопят"

"Лудогорец" срещу "Базел" - има ли сили българският шампион за място в Европа през пролетта

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/10/22/2404385_ludogorec_sreshtu_bazel_-_ima_li_sili_bulgarskiiat/?ref=rss


Българският шамопион "Лудогерец" се изправя срещу швейцарския първенец "Базел" в третия си мач от Шампионската лига, след като записа две загуби с по 1:2 от "Ливърпул" и "Реал" (Мадрид) в група В. Двубоят започва в 21.45 часа на Националния стадион "Васил Левски". 

Залогът:

"Лудогорец" изигра два силни мача срещу "Ливърпул" (1:2) и "Реал" (Мадрид) (1:2), но в крайна сметка не спечели нито една точка. В отбора от Разград неколкократно афишираха амбиции не просто да...

Над 12 000 бюлетини липсват

http://politics.actualno.com/Nad-12-000-buletini-lipsvat-news_56143.html

Минимум 12 245 бюлетини липсват. Това показа справка в официалните данни на ЦИК. Към избирателните секции са отишли 7 458 615 бюлетини. От тях не са използвани 3 908 097. Общо 37 004 са сбъркани или ...

Има климат на насилие в българските медии

http://society.actualno.com/Ima-klimat-na-nasilie-v-bylgarskite-medii-news_56142.html

Климатът на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотното място в класацията за свобода на словото за тази година. Това...

Много "против", малко "за" предложената пенсионна реформа

http://society.actualno.com/Mnogo-protiv-malko-za-predlojenata-pensionna-reforma-news_56137.html

Вчера в социалното министерство бяха представени официално дългоочакваните предложения за пенсионната реформа. И синдикатите, и работодателите имат забележки по предложения вчера документ. Първите са...

С деца на баня!

http://viewpoint.actualno.com/S-deca-na-banja-news_56146.html

Имаше навремето един хубав лаф - "Да отидеш с деца на баня, да ти изядат сапуна!" Горе-долу така изглежда седмица след началото на консултациите ситуацията с бъдещото правителство. Сапун не...

Китай ще изпрати сонда на Луната

http://cosmos.actualno.com/Kitaj-shte-izprati-sonda-na-Lunata-news_56148.html

Китай се готви да изпрати на Луната нова космическа сонда, която трябва да навлезе в орбита около спътника на Земята, след което да се върне на нашата планета. Сондата, която все още няма официално и...

Кипър ще блокира Турция за ЕС

http://asia.actualno.com/Kipyr-shte-blokira-Turcija-za-ES--news_56150.html

Кипър обяви, че ще блокира отварянето на нови глави в преговорите за присъединяване на Турция към ЕС в отговор на действията на Анкара в южната част на острова за проучване на находища на природен ...

22 октомври в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=268088

Събития 1575 г. — Основан е град Агуаскалиентес. 1721 г. — Руският цар Петър I се обявява за император. 1797 г. — Французинът Андре-Жак Гарньорен извършва първият регистриран скок с парашут от височина 1 000 м над Париж.

Бан Ки Мун: Само силовият подход към ИД може да радикализира другите сунитски групировки

http://www.vesti.bg/novini/ban-ki-mun-samo-siloviiat-podhod-kym-id-mozhe-da-radikalizira-drugite-sunitski-grupirovki-6025453

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се опасява, че единствено военният отговор на заплахата от групировката "Ислямска държава" (ИД) може да доведе до радикализиране на другите сунитски въоръжени движения в региона и да провокира нова вълна от насилие.

Служебният кабинет разпределя държавни имоти

http://www.bnews.bg/article-119660

Служебният кабинет ще решава за голям брой заменки и безвъзмездно прехвърляне на имоти на днешното си заседание.

Прогноза за времето - 22 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=268087

Днес времето ще се задържи предимно слънчево, над цялата страна все още и топло с максимални температури между 20° и 25°, в София 21-22°. Ще се усили вятърът от юг, в Източна България до силен. По-късно през деня от северозапад ще започне увеличение на облачността, а вятърът в северозападните райони ще се ориентира от северозапад и с него ще нахлува студен въздух.

Канада повиши нивото на терористична заплаха

http://news.ibox.bg/news/id_201763940

Заради заплахите на джихадистите да организират атентати в страните от международната коалиция

Познавам си хората и се надявам следващата стъпка да не е компроматна война

http://cite.actualno.com/Poznavam-si-horata-i-se-nadjavam-sledvashtata-stypka-da-ne-e-kompromatna-vojna-news_56134.html

Това заяви депутатът Георги Кадиев, визирайки нападките на Димитър Дъбов срещу него и други млади кадри на БСП. Дъбов обвинява, че Кадиев, Кирил Добрев, Жельо Бойчев и Страхил Ангелов - "младите ...

Чудовищно е донорството да става "автоматично"

http://actualno.actualno.com/Chudovishtno-e-donorstvoto-da-stava-avtomatichno-news_55999.html

Българите да стават донори, без да бъдат питани роднините им, ако пациентът не е отказал приживе органите му да продължат нечий чужд живот след трансплантация. По този начин ще се увеличат донорските...

Турската армия - внушителна само на хартия

http://asia.actualno.com/Turskata-armija---vnushitelna-samo-na-hartija-news_56140.html

На хартия турската армия изглежда наистина впечатляващо. Но в борбата срещу "Ислямска държава" може и да се стигне до неприятни изненади. Защото голяма част от турските въоръжения са от вр...

Иван Иванов: Сигурен съм, че ЦСКА ще бие "Левски"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380276

Футболист №1 на България за миналата година Иван Иванов обяви, че е убеден в победата на ЦСКА над "Левски".
"Сигурен съм, че "червените" ще спечелят дербито - каза юношата на клуба, пристигнал с "Базел" за двубоя в Шампионската лига срещу "Лудогорец". - Очевидно е, че са с класи над другите отбори с изключение на "Лудогорец". Сега ЦСКА може само.. Футболист №1 на България за миналата година Иван Иванов обяви, че е убеден в победата на ЦСКА над "Левски". "Сигурен съм, че "червените" ще спечелят дербито - каза юношата на клуба, пристигнал с "Базел" за двубоя в Шампионската лига срещу "Лудогорец". - Очевидно е, че са с класи над другите отбори с изключение на "Лудогорец". Сега ЦСКА може само..

Религиозен календар за 22 октомври

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380310

Св. равноап. Аверкий,
 еп. Йераполски
 чудотворец
Св. Аверкий бил епископ на град Йерапол в Мала Азия. Живял в края на I и началото на II в. Дейността му била свързана с много трудности. В началото християните в Йерапол били твърде малко. Той употребил всички усилия да увеличи членовете на църквата. Бог го подкрепял чрез много чудеса. Св. Аверки Св. равноап. Аверкий, еп. Йераполски чудотворец Св. Аверкий бил епископ на град Йерапол в Мала Азия. Живял в края на I и началото на II в. Дейността му била свързана с много трудности. В началото християните в Йерапол били твърде малко. Той употребил всички усилия да увеличи членовете на църквата. Бог го подкрепял чрез много чудеса. Св. Аверки

Димитър Дъбов е свикнал да взема рушвети!

http://www.bnews.bg/article-119617

Това не е като да вземаш рушвети, както той е свикнал!, казва пред BPost.bg Страхил Ангелов по адрес на Димитър Дъбов.

Ще фалират ли българските мандри?

http://business.actualno.com/Shte-falirat-li-bylgarskite-mandri-news_56129.html

Няма пазар за продуктите ни, евтиният внос ни убива, казва собственикът на мандрата в с. Трънчовица Иван Марков. Той разказа, че колегите му са в много тежко положение. Вече започват фалити на мандр...

Искаме правителство, подкрепено от поне три партии, казва Лукарски

http://politics.actualno.com/Iskame-pravitelstvo-podkrepeno-ot-pone-tri-partii-kazva-Lukarski-news_56130.html

За окончателно разбиране с ГЕРБ още не може да става дума. Изгладихме доста от противоречията си обаче и останахме позиция да имаме още срещи на експертно ниво. Това заяви лидерът на СДС Божидар Лукар...

Пожар в БСП - Кадиев предизвика Дъбов, не одобрява и подхода на ГЕРБ

http://politics.actualno.com/Pojar-v-BSP---Kadiev-predizvika-Dybov-ne-odobrjava-i-podhoda-na-GERB-news_56132.html

Според мен ГЕРБ тръгна в много лоша посока – съставяне на просто математическо мнозинство. Малките партии ще усетят, че губят, защото трябва да се вземат непопулярни мерки. Мисля, че трябваш...

Рене Зелуегър се обезобрази доброволно (снимки)

http://showbusiness.actualno.com/-Rene-Zeluegyr-se-obezobrazi-dobrovolno-snimki-news_56135.html

След като изчезна от светлината на прожекторите за няколко месеца американската актриса Рене Зелуегър се появи с напълно променено лице, съобщи Daily Mirror. Сега Рене Зелуегър прилича на Камерън Диа...

Преглед на печата от 22 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/10/22/2404235_pregled_na_pechata_ot_22_oktomvri/?ref=rss

Държавно управление

Капитал Daily

Единен системен администратор ще помага за е-управлението
Служебният кабинет публикува проект за промяна на закона, който да се съобрази с промените в технологиите и добрите практики по света

Сега

Пенсионната реформа залага драстичен ръст на осигуровките
До 2 процентни пункта увеличение на вноските за пенсия и безработица от 2015 г. и максимален осигурителен доход до 3800 лв. предлагат експертите от съвета...

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4380143

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Сестрата на Бойко Борисов: Петър Москов се натиска да става министър

http://society.actualno.com/Sestrata-na-Bojko-Borisov-Petyr-Moskov-se-natiska-da-stava-ministyr--news_56122.html

Петър Москов се е устремил да става министър. Така ми се струва. Това заяви сестрата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - д-р Красимира Иванова в ефира на bTV. Тя набеди едно от лицата на ДСБ и Реформато...

Ще фалират ли бълграските мандри?

http://business.actualno.com/Shte-falirat-li-bylgraskite-mandri-news_56129.html

Няма пазар за продуктите ни, евтиният внос ни убива, казва собственикът на мандрата в с. Трънчовица Иван Марков. Той разказа, че колегите му са в много тежко положение. Вече започват фалити на мандр...

Настроения срещу ДПС заради Кюстендил - законът е виновен

http://politics.actualno.com/Nastroenija-sreshtu-DPS-zaradi-Kustendil---zakonyt-e-vinoven-news_56127.html

Вече нещата са избистрени и ясни. Това заяви избраният за депутат от гражданската квота на ГЕРБ Методи Андреев, който е бивш шеф на Комисията по досиетата. След като избирателят ни е задал задача да ...

Хора на София-Запад охраняват багера, срещу когото протестират в "Гео Милев"

http://sofia.actualno.com/Hora-na-Sofija-Zapad-ohranjavat-bagera-sreshtu-kogoto-protestirat-v-Geo-Milev-news_56128.html

Багер, полиция, революционни песни – това е обстановката в столичния квартал „Гео Милев”, където строителен предприемач иска да започне работа на терен. Теренът обаче е к...

Парите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ''Атака''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246129_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D0%95%D0%A0%D0%91%2C+%D0%91%D0%A1%D0%9F%2C+%D0%94%D0%9F%D0%A1+%D0%B8+%27%27%D0%90%D1%82%D0%B0%D0%BA%D0%B0%27%27

 Увеличаване на разходите, спад в печалбите, загуби, свиване на балансите - така могат да се обобщят данните от финансовите отчети на водещите политически сили в България през не толкова мирната 2013-а, която е последно приключилата финансова година.

Дали в страната цари политически мир или пък партиите са се впуснали в убийствено съревнование, е не без значение за финансовото състояние на политическите сили. Първо, защото и те, както всяка една организация със стопанска или нестопанска цел, се нуждаят от предвидимост в приходната част, за да могат да планират дейността си - административна, организационна, оперативна, пропагандна, рекламна и пр. Тази предвидимост им помага да привличат нови съмишленици, което пък от своя страна гарантира по-голяма електорална подкрепа на избори. А именно по-голямата електорална подкрепа води до още по-големи приходи в партийните каси - благодарение на гарантираната държавна субсидия, която през 2014 година бе намалена от 12 на 11 лева за всяка подадена бюлетина за партия или коалиция, събрала поне 1 процент на изборите.

Нека в случая се дистанцираме от дискусията дали партиите трябва да получават такава помощ и какъв би трябвало да е размерът ѝ. След като тя е факт, е редно да гледаме на бюджетната подкрепа като на основен и по презумпция предвидим източник на приходи за политическите сили, благодарение на който те функционират и успяват да развиват дейност.

Този механизъм работи успешно в условията на "политически мир" - когато партиите не гледат само как най-бързо да се разправят с политическите си опоненти, а използват силите и енергията си, за да се съревноват идейно една с друга. На някои от партиите в предишното Народно събрание неведнъж им се наложи да прибягват панически до кризисен пиар, а той не е безплатен. Не е безплатна и предизборната надпревара, каквато партиите тряваше да финансират на три пъти за година и половина. А както стана ясно след вота на 5 октомври, при някои от политическите сили ефектът от положените усилия и инвестираните средства е с отрицателен знак. Това важи най-вече за партиите, които регистрираха отлив на електорат, което от своя страна неизменно води до свиване на приходите от държавното финансиране.

Данните за субсидиите на политическите партии за периода 2009-2013 година. Източник: БГНЕС

ГЕРБ има най-много пари?

След няколко години, в които ГЕРБ доминираше политическия живот на страната и беше с най-висока, макар и спадаща, електорална подкрепа, балансът на партията нарасна до 25,3 милиона лева (към 2013 година). И макар годишно той да намалява с 19%, тази цифра превръща ГЕРБ в най-силната във финансов план партия в България. След ръст на разходите с 60% - до 24,4 милиона лева, ГЕРБ приключва 2013 година с оперативна загуба от 6,1 милиона лева (при 9,2 милиона печалба година по-рано). Отрицателният финансов резултат е покрит от натрупаните резерви, които към 31 декември 2013 година достигат близо 22 милиона лева.

Заради очаквания спад на приходи обаче ГЕРБ, подобно на други партии, ще трябва да извърши промени в своя бюджет. Ако държавната субсидия се задържи на 11 лева и догодина, а парламентът заседава без прекъсване, през 2015 година в касата на ГЕРБ ще постъпят 12,2 милиона лева от това перо. Цифрата изглежда внушителна, но не и ако я срявняваме със сумите, получени през 2012 и 2013 година. През 2013 година субсидията е била в размер на 17,9 милиона лева, а през 2012 година дори още повече - 23,9 милиона лева, според годишните доклади за дейността на ГЕРБ.

Парите на социалистите

Балансът на левицата към 31 декември 2013 година е 6,1 милиона лева, което е увеличение с почти 36% на годишна база. За същата 2013-а партията отчита нетен паричен поток от 1,6 милиона лева (при 428 хиляди лева през 2012). Ръстът се дължи както на по-голямата държавна субсидия от 10,4 милиона лева (при 8,2 милиона през 2012), така и на постъпления от банкови и валутни операции на стойност 2,1 милиона лева. Благодарение на положителното развитие през сравняваните две години, резервите на БСП нарастват от 1,8 милиона на 3,5 милиона лева.

Подобно на ГЕРБ, БСП също е увеличила разходите си през миналата година - с 34% до 11,2 милиона лева. Но отново заради по-малката държавна субсидия от догодина, социалистите също ще трябва да пренастроят бюджета си. По линия на държавното финансиране лявата коалиция може да разчита на 5,6 милиона лева субисидия през 2015 година. Левицата има обаче банкови заеми за близо 1,9 милиона лева, от които 1,5 милиона лева са с падеж около година, сочи финансовият отчет на социалистите.

Дотук констатираме сходни тенденции между ГЕРБ и БСП - и двете партии увеличават разходите си, без да печелят от това политически дивиденти, които пък да им носят финансови постъпления.

Изключението ДПС

Случаят с ДПС е съвсем друг. Първото, което прави впечатление, е много високият относителен дял на приходите от членски внос. През 2013 година той е съставлявал 24% от всички постъпления в партийната каса. Изразено в цифри: от общо 8,1 милиона лева приходи, от членски внос са събрани 1,9 милиона лева. 5,9 милиона лева са от държавната субсидия.

Второто, което отличава Движението от ГЕРБ и БСП, е ефективността на изразходените средства - ако ги съотнесем към изборните резултати и постоянно растящата електорална подкрепа за тази партия. В същото време е факт, че за една година ДПС е увеличило двойно оперативните си разходи - до 10,1 милиона лева. Така партията приключва 2013 с оперативна загуба от малко над 2 милиона лева, при 2,8 милиона лева печалба година по-рано, сочат цифрите в годишния финансов отчет на Движението. Отрицателният финансов резултат е покрит от резервите на ДПС, които в края на миналата година се свиват до 7,8 милиона лева. Балансът на партията към декември 2013 година е 8,65 милиона лева.

Има и трета разлика между ГЕРБ, БСП и ДПС - докато държавната субсидия за първите две формации намалява, за ДПС тя се увеличава: на над 6 милиона лева за 2015 година.

Кадър от гражданска акция, състояла се в София през май 2013 година

Финансовото състояние на "Атака"

Най-интересен от всички отчети е този на „Атака” - четвъртата политическа сила в предишния български парламент. В одитирания счетоводен баланс на партията за 2013 година не е посочен размерът на собствения капитал. Балансът ѝ в края на 2013 година е 1,1 милиона лева, като се свива с повече от 11% на годишна база. Нетекущите активи на „Атака” са се удвоили през 2013 - на 602 хиляди лева, като увеличението се дължи на дълготрайните материални активи, записани в графата „Съоръжения и други”. Ако през 2012 година партията на Волен Сидеров е разполагала с 917 хиляди лева, то през миналата година паричните ѝ средства са се стопили до 479 хиляди лева.

При пасивите прави впечатление това, че „Атака” няма задължения над една година. Дължимите средства към доставчици, служители и осигуровки възлизат на 693 хиляди лева, като сумата се свива с близо 33% на годишна база.

Иначе и в „Атака” са развързали кесията през 2013 година - оперативните им разходи скачат с 24% до 3,4 милиона лева, основно записани в графата „Други разходи”. Благодарение на по-голямата държавна субсидия за партията през 2013 година (близо 3,1 милиона лева) и членския внос в размер на 372 хиляди лева, общите приходи на „Атака” нарастват с 30% за година. Но това не помага на партията да излезе на печалба - „Атака” приключва годината с оперативна загуба в размер на 31 хиляди лева.

Същите числа за 2012 година изглеждат така: субсидия - близо 2,5 милиона лева, 153 хиляди лева постъпления от членски внос и 147 хиляди лева загуба в края на годината. През следващата година "Атака" може да разчита на 1,6 милиона лева държавна субсидия.

Финансите на партиите може и да не са основен акцент в политическите коментари, но именно те са всъщност факторът, който определя в сянка мощта на отделните политически сили. Те ни показват коя партия е готова да води дълга и изтощителна политическа борба, коя партия се развива успешно в смутни времена и коя е застрашена от финансов, а оттам и от политически срив. Защото двете винаги вървят ръка за ръка.

Цветанов, недостойно е мъж да клевети жена! И да се крие зад депутатски имунитет!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246128_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE+%D0%B5+%D0%BC%D1%8A%D0%B6+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B6%D0%B5%D

 Вчера за пореден път бяхме принудени да наблюдаваме как една достойна жена, съдия Мирослава Тодорова, няма възможност да защити в съда доброто си име.  Ответникът по делото Цветан Цветанов, шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, видите ли, си сменил адвокатката, а новата пък представила автобусен билет, че пътува в чужбина. Целта на шиканирането е  ясна – делото да се отложи за следващата седмица, когато водачът на две листи на ГЕРБ ще попадне в парламента и ще се прикрие зад депутатския имунитет. Няма да му бъде търсена отговорност за клеветите, които повтаряше публично по адрес на съдия Мирослава Тодорова. Защото искът е граждански, а депутатите имат имунитет срещу граждански искове. А след изтичането на депутатския му мандат, според закона, клеветата ще е покрита с давност.

Депутатите имат имунитет. Следствието е, че обществото се заразява  с опасния вирус на безнаказаността. Със съзнанието, че ако си на власт, можеш да обиждаш и клеветиш безнаказано, да тъпчеш закона и да нямаш морал.
Цветанов, бъди мъж! Яви се в утре в съда! Понеси отговорност за явните клевети, с които позореше един достоен съдия! И, с цялото ми уважение към равнопоставеността на половете – една достойна жена! Депутатският имунитет по граждански дела е с цел  защита на публични личности от изнудване. Дали някой си е представял, че ще се намери мъж, политик и силов вицепремиер,  който да се крие зад имунитета си, за  да оклевети безнаказано една жена?
Цветанов, покажи, че ти стиска! Ако в четвъртък по някакви причини съдът пак не се произнесе, обещай, че ще свалиш депутатския си имунитет и ще отговаряш за клеветите си! Постъпи достойно поне веднъж!  Нали в твоята партия твърдите, че сте си взели поука от грешките си? Или това е само преди избори и за пред избирателите?

Подводницата, издирвана от шведите, вероятно е руска – втори „Курск”?

http://news.ibox.bg/news/id_63003353

Появиха се неофициални информации, че става дума за флагмана “Дмитрий Донской”, тежък ракетен подводен кораб със стратегическо предназначение, снабден с комплекс „Булава”...

Пускат допълнителни билети за концерта на СЕСА

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246127_%D0%9F%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%86%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B0+

 Концертът на СЕСА определено се очертава като най-вълнуващото и мащабно музикално събитие за сезона. Заради изключителния интерес към шоуто на кралицата на балканската музика в София, организаторите решиха да пуснат в продажба 3 000 допълнителни билета от всички ценови категории 15 дни преди концерта.

 

Така многобройните почитатели на сръбската мега звезда в България ще имат възможност да се насладят на най-грандиозния спектакъл извън пределите на родината й. Изпълнителката сподели, че няма търпение да се срещне с българските си фенове и обеща да ги зарадва с много изненади.

 

На сцената заедно с СЕСА ще излязат 14 от най-добрите сръбски музиканти, а нейни подгряващи изпълнители ще са победителите от фестивалa за духова музика в Гуча - Dzambo Agusevi Оrchestra.

 

Билети за концерта все още могат да бъдат закупени на цени от 20 до 55 лева  в мрежите на TicketPro и Eventim, както и на касите на EasyPay.  

Безплатни изследвания за диабет и хепатит на изложението „Медикус, Денто, Галения“ в Пловдив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246126_+%D0%91%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0++%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D0%B1%D0%B5%D1%82+%D0%B8+%D1%85%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%

 Безплатни изследвания за  диабет, хепатит В и хепатит С ще се правят по време на Международната изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения 2014“. Тя ще се проведе от 22 до 25 октомври в Международен панаир Пловдив.

            Измерванията на кръвна захар и други показатели са част от Дните на диабета, които  организира Националната асоциация на децата и младите хора с дибет.  Желаещите да се тестват имат възможност за това всеки ден на щанда на асоциацията в палата 11, където ще получат безплатни консултации и ще видят  филм са опасното забялаване. Предвидени са и  дискусии по темите  „ Диабетът. Какво знаем и какво не? Симптоми. Видове. Грижа за децата с диабет. Самоконтрол. Спорт и хранене. Оказване на първа помощ при Тип 1” и „Балансирано хранене – сила за живот. Затлъстяването при децата. Спорт и диабет” на 23 и 24 октомври от 14 до 16 часа.

            Безплатни скринингови изследвания  за хепатит В и  С ще се извършват всеки ден от 11 до 16 часа в мобилен кабинет пред палата 11, като резултатите ще се дават до десет минути. Организатор е  фондация „Позитивен избор“.

            Лекция на тема "Предизвикателствата пред хората с ревматични заболявания" ще има на 24 октомври по инициатива на Сдружение „Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България“.

            Проявите, ориентирани към профилактиката на различни заболявания и подобряване на начина на живот на страдащите от тях, са важна част от  „Медикус, Денто, Галения“. Те допълват новостите от света на здравето, които демонстрира изложбата. В нейното 20-о издание участват 75 фирми от 6 държави. Те показват  медицинска техника и консумативи, болнично обзавеждане, апаратура за спешна помощ и реанимация,  оборудване за стоматологични кабинети и зъботехнически лаборатори, диагностични уреди, продукти за профилактика и хигиена на устата, работно облекло и предпазни средства. Представят се близо 20 новости, от които 14 световни.

            Наред с иновациите от медицината и стоматологията, посетителите на „Медикус, Денто, Галения 2014“ могат да видят експозициите на: Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна есен“ (22-26 октомври); Панаира на колекционерите „Булколекто“ (24-26 октомври); Международните киноложки изложби,  финалите за Световната киноложка купа, Републикански шампионат за българско овчарско куче и Национален шампионат на Чили (25 -26 октомври).

            Палатите ще се отворени от 9 до 18 ч., в неделя – до 16 часа. Билетът с  цена  2 лева дава достъп до всички прояви, а за ученици, пенсионери и инвалиди той струва един лев. 

Европарламентът днес гласува комисията на Жан-Клод Юнкер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4380615

Kомисията по транспорт на Европейския парламент одобри вчера кандидатката на Словения Виолета Булц за еврокомисар за транспорта, предаде Ройтерс. Тя бе изпитана завчера вечерта, след като се наложи да смени спешно отхвърлената словенска кандидатка Аленка Братушек.
Булц се е занимавала с баскетбол на младини, има черен колан по таекуондо, Kомисията по транспорт на Европейския парламент одобри вчера кандидатката на Словения Виолета Булц за еврокомисар за транспорта, предаде Ройтерс. Тя бе изпитана завчера вечерта, след като се наложи да смени спешно отхвърлената словенска кандидатка Аленка Братушек. Булц се е занимавала с баскетбол на младини, има черен колан по таекуондо,

Дайте на Украйна оръжия, за да се защитава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246125_%D0%94%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%B7%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B2%

 Когато украинският президент Петро Порошенко изнесе реч на съвместно заседание на двете камари на американския Конгрес миналия месец, той благодари на САЩ за помощта им в борбата с руската агресия, и действително нашата страна, заедно със съюзниците ни от НАТО, направи много. Порошенко обаче поиска още от нас. “Одеялата и очилата за нощно виждане също са важни, но човек не може да спечели война с одеяла”, каза той.

Смятаме, че сега е дошло времето да прибавим отбранителна военна помощ, включително оръжия, към подкрепата си за Украйна.

Тази кауза заслужава да бъде подкрепена. Украинският народ е изправен срещу тежковъоръжени бунтовнически сили - екипирани, обучени и подкрепяни от Русия - а отскоро и срещу самите руски въоръжени сили, които се опитват да наложат със сила желаното от Владимир Путин политическо и икономическо господство.

Тази агресия подкопава мира и стабилността не само за Украйна, но и в цяла Европа и създава лош прецедент за международните отношения. Това е заплаха за интересите на САЩ. Както видяхме при трагичното сваляне на малайзийски пътнически самолет, според някои данни извършено от подкрепяни от Русия сили, последиците от безразсъдната агресия на Путин са глобални.

Важно е да се помни какво предизвика намесата на Русия: мирните демократични протести на украинския народ, които свалиха от власт корумпиран про-Путинов режим. Подкрепата на желанието на Украйна за мир, свобода, териториална цялост и демокрация е подкрепа на важни за американците ценности.

Ние и партньорите ни от НАТО предприехме важни мерки за подкрепа на Украйна чрез доставяне на военна помощ за над 100 милиона долара (включително 46 милиона долара помощ, обявени при посещението на Порошенко), разполагане на сили в Източна Европа и увеличено военно сътрудничество. И най-важното - ние и европейските ни партньори наложихме тежки икономически санкции, които нанесоха удар на руската икономика, насочвайки я към рецесия и сигнализирайки на Путин, че той не може хем да се възползва от европейската икономическа мощ, хем да я застрашава.

В тази помощ обаче досега не са включени оръжията, от които украинската армия се нуждае, за да се защитава. Украинските сили понасят тежки загуби от артилерийски обстрел в резултат на тежкото въоръжение, което е доставено, а вероятно и използвано, от Русия от името на бунтовниците. В същото време Порошенко и украинската армия проявяват голяма сдържаност в устояването на руските провокации, като отказват да отвръщат на идващия от руска територия артилерийски огън и дават ясно да се разбере, че единствената им цел е да защитават собствената си територия.

Украинските сили проявяват волята да бранят нацията си от превъзхождащите ги бунтовнически и руски сили. Това, което им липсва, не е воля, а средства. Украйна поема значителен риск с отблъскването на агресията на далеч по-големия си съсед и прави това без да очаква силите на САЩ или НАТО да й се притекат на помощ. Украинците също разбират, че получаването на допълнителни оръжия, за да се защитават, съдържа риск. Те не искат от нас да водим битките им вместо тях, те просто искат да бъдат способни да се бият сами за същите принципи, които цени Америка.

Смятаме, че САЩ трябва да започнат да доставят отбранителни оръжия, които ще помогнат на Украйна да защитава територията си. Те може да включват противотанкови оръжия за защита от доставените от Русия бронетранспортьори, както и боеприпаси, превозни средства и обезопасена комуникационна апаратура. Те не биха представлявали опасност за Русия, освен ако силите й продължат с агресията над Украйна. С други думи, тези оръжия са смъртоносни, но не и провокационни, защото са с отбранителен характер.

Такава подкрепа би помогнала за насърчаване на решението, към което се стремим ние и украинците: трайно примирие, водещо към дълготрайно решение, което спазва суверенитета на Украйна, бъдещето й и свободата й да определя собствения си демократичен път, включително чрез парламентарни избори този месец. Макар и да няма чисто военно решение на нещо, което е политически проблем, допълнителна военна помощ от САЩ може да помогне за насърчаване на политическо решение като увеличи цената на бъдеща агресия от Русия. Покачването на цената ще разколебае Путин и така политическият и икономически натиск отвън и вътре в самата Русия ще наложи политическо споразумение.

Допълнителните оръжия трябва да са само част от стратегията ни, в съчетание с подкрепа за усилията на Украйна да реформира своите политически и икономически институции и да намали енергийната си зависимост, продължаваща дипломация и неспирен натиск върху руската икономика. Тази стратегия обаче трябва да включва оръжията, които да помогнат на украинските войски да защитават нацията си.

Американец се излекува от ебола

http://www.vesti.bg/novini/amerikanec-se-izlekuva-ot-ebola-6025452

Операторът от американската телевизионна компания Ен Би Си Ашока Мукпо напълно се излекува от болестта, предизвикана от вируса ебола, и в сряда ще напусне болницата в Омаха, щата Небраска, където беше през последните две седмици, съобщиха във вторник от лечебното заведение.

Експерт по детектор на лъжата се съмнява в историята на Борислава

http://crime.actualno.com/Ekspert-po-detektor-na-lyjata-se-symnjava-v-istorijata-na-Borislava-news_56120.html

Ако в случая с Борислава Латинова се използва полиграф, то той трябва да се използва както при служителите на реда, така и по отношение на обвиняващата страна. Това заяви криминалният експерт Тодор То...

САЩ пратиха оръжие на Ислямска държава

http://america.actualno.com/SASht-pratiha-oryjie-na-Isljamska-dyrjava--news_56121.html

Ислямска държава „получи” оръжие от САЩ след като едната пратка бе пусната на грешното място. Говорителят на американското военно министерство Джон Кирби съобщи, че повечето боепр...

Русия всъщност сама помага на Америка да разширява влиянието си по света

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246124_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B2%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B

 Руска федерална телевизия показа неотдавна “сензация”! Участвал в едно от най-популярните политически токшоута, авторът на тези редове разкри пред руските зрители “страховита американска тайна” - че американската външна политика често действа цинично и пресметливо.

Казах, че са раздути петорно гръмогласните, патетични твърдения, според които Америка била гарант на международния ред, разнасяла в цял свят свобода и демокрация. Това е красив амбалаж, зад който често се крие строгата американска “реалполитик”.

Водещият програмата посрещна “изобличението” с нескрит възторгт, макар да мисля, че повечето хора в Русия всичко това си го знаят. Дето е думата, не съм открил Америка.

Щом обаче в Русия заговарят за “коварната и цинична” американска външна политика, например спрямо Украйна, забравят, че Русия сама подпомогна САЩ да постигнат интересите си в тази страна.

Ще обясня защо според мен Русия е сторила твърде много, за да направи Украйна завой към Запада.

Първо, украинците бяха страшно разочаровани от руската подкрепа за Виктор Янукович, намразен от повечето хора в Украйна. Още повече че Янукович и свитата му, както писаха различни медии, са отнесли от страната и много милиони долари народни пари. Сега Янукович и Ко живот си живеят в луксозното руско убежище.

Второ, в Украйна се помни, че руската външна политика открито стоеше зад провала на договора за асоцииране с ЕС миналия ноември, което предизвика първите протести на Майдана. И както казва руската поговорка, “по-далеч в гората - по-едри дървата”. За събитията след това читателят е информиран не по-зле от мен.

Нека погледнем данните от допитвания как се отнасят украинците към Запада и към Русия. Резултатът далеч не е в полза на последната. И антируските нагласи в Украйна съвсем не са присъщи само на т. нар. бандеровци - те процъфтяха във всички украински области без териториите под контрола на сепаратистите.

Смешно ми става да слушам разсъжденията на някои “аналитици” в Русия, че Майданът бил “скалъпен от американците”. Ако разгледаме ситуацията подробно, тезата им не издържа критика. Причините за протестите на Майдана, сетне и за преврата, естествено, бяха вътрешни. Просто гневът на украинците срещу корумпирания, деребейски и бездарен режим на Янукович бе задминал точката на кипене. Както впрочем посочи в едно изявление Владимир Путин.

Америка, разбира се, е голяма и мощна страна, но няма начин да направиш революция с каквито щеш “кифли от Държавния департамент”. Същите дивотии впрочем се чуха в Русия и за протестите на Блатния площад през 2011 и 2012 г. - помните ли прословутите диверсии с “департаментски курабийки” * ? А сега ни поднасят подобни глупости и за Хонконг: народните протести там също били дело на всесилните американци!

Колкото до петте милиарда долара, наистина изплатени от Агенцията на САЩ за международно развитие USAID (служба към Държавния департамент на САЩ) за 22 години на украински неправителствени организации, тези програми също не са “направили Майдана”. Противно на версията, широко разпространена в Русия, тези пари не са били раздадени на протестиращите, за да излязат на Майдана, а са били платени на украински НПО далеч преди революционните събития и за съвсем различни цели.

САЩ например съдействаха за финансиране на украинските програми за неразпространение на ядрените материали, възпрепятстване на търговията с хора, контрол върху прането на пари, мониторинг на изборите. Отпускани бяха и средства за подпомагане на жертвите от Чернобил и на заразените с вируса на СПИН в Украйна, за развитие на разследващата журналистика в страната.

Читателите може би се чудят защо са го правели САЩ? Отговарям: защото държавните програми от този род са базова съставка на американската “мека сила”, прилагана не само спрямо Украйна, но и спрямо много други държави.

И ще задам насрещен въпрос: какво попречи на Русия да приложи в Украйна също такава “мека сила”? Щом Русия е пропуснала възможността да повлияе на Украйна по този начин, да не би Щатите да са виновни?

Често ме питат и друго: “А щеше ли Америка да е доволна, ако Русия се месеше по същия начин във вътрешните работи на вашите съседи?” Пак отговарям. Ако Русия искаше да плаща 5 милиарда долара - ако ще и 50 милиарда! - на мексикански, кубински, канадски или дори американски НПО, всичко това щеше да е нормално. Дори ако Русия бе финансирала НПО чрез програми и уроци по ненасилствена гражданска съпротива, както правеха между другото и САЩ в Украйна - пак няма никакви проблеми. Правото на мирен протест е сред основните човешки права, тачени в Америка. Такава програма ще е твърде полезна, да речем, в Куба.

Естествено правителствата в цял свят не обичат много-много НПО от рода на “Хюман райтс уоч”, “Амнести интернешънъл”, дори на Института за демокрация и сътрудничество (руска НПО, действаща в Ню Йорк), разкриващи множество болни места и злоупотреби във властта. В развитите демокрации обаче НПО са неразделна част от гражданското общество, разрешават им да работят, дори да получават средства от източници в чужбина.

Не се отказвам от думите си по телевизията - нещо повече, потвърждавам ги отново: във външната си политика Вашингтон безспорно често действа прагматично, с хладна пресметливост. В конкретния случай с Украйна обаче “коварният американски империализъм” изобщо няма пръст в нещата. Кой ли не би могъл “да сложи ръка” на Украйна след водена с десетилетия високомерна политика по принципа “Украйна си е моя и без това, няма къде да ходи”. Все едно някой мъж години наред да понабийва благоверната, а щом тя в крайна сметка избяга при друг, да беснее и крещи по новия й съпруг: “Долу ръцете от жена ми!”.

Русия спечели Крим - браво за това постижение, ако приложим тук циничните правила на “реалполитик”. Същевременно обаче тя изгуби цялата останала Украйна. Това впрочем не е съвсем точно. По-право, Русия е изгубила Украйна много отдавна, още през 1922 г., натрапвайки на украинците военния болшевизъм, а после комунизма за 70 години напред, чак до 1991 г. (Да не споменавам изобщо за гладомора **.) Украйна неслучайно бе първата съветска република след балтийските, хукнала презглава да бяга от Москва. И ето че пак избяга, и пак от Москва - през 2014 г.

Прочее, не е вярно, че коварните, свръхцинични, “еднополюсни” световни жандарми - американците, са “сложили ръка” на Украйна. Москва фактически я поднесе на Запада на тепсия. И Вашингтон с лекота си я взе. Русия направи на САЩ огромен външнополитически подарък. За този подарък Барак Обама, честно казано, би трябвало да покани героите на руската външна политика в Белия дом и да им връчи там ордени “за заслуги пред американското Отечество”.

Коалиционна бъркотия след изборите в БГ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246123_+%D0%9A%D0%BE%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2+%D0%91%D0%9

 В последните 18 месеца избирателите в България ходиха три пъти до урните, гласувайки два пъти на национални избори и веднъж на избори за Европейски парламент. Заради силно фрагментираните резултати последните национални парламентарни избори имат потенциала да дестабилизират политическата система в страната, пише в. "Вашингтон пост".

 

Парламентарните избори в България бяха проведени с използването на система с отворени листи, въведена през май 2014 г. за изборите за Европейски парламент, която дава на избирателите възможността да заобиколят партийните листи с кандидати. Съобразно с това осем партии и коалиции бяха избрани в Народното събрание (четири от които нови), превръщайки го в най-разделения парламент в демократичната история на страната. Освен това изборите се характеризираха (отново) с ниска избирателна активност малко над 51%, сходна с дела на избирателите, които участваха на парламентарните избори през 2013 г. Докато преговорите за коалиция продължават, най-вероятното правителство е кабинет на малцинството на най-голямата партия (която има само 35% от депутатските места), третото правителство на малцинството в страната от 2009 г.

Присъствието на осем политически партии в Народното събрание, много от които държат малка част от депутатските места, показва високото ниво на политическа несигурност в България в този момент. Освен това пет от тях – БСП-Лява България, Реформаторският блок, Патриотичният фронт, България без цензура и АБВ, са коалиции с предизборни споразумения, които може да не издържат при преговорите за коалиция. Коалицията Реформаторски блок е на особено тънък лед заради острите различия сред партиите дали да подкрепят Бойко Борисов като излъчен от ГЕРБ премиер или не.

С осем партии/коалиции в парламента има много възможности за правителство, но на практика само няколко са правдоподобни.

- Кабинет на малцинството само на ГЕРБ. Според действащата в България процедура новото правителство ще трябва да бъде гласувано от (идеално) 121 депутати (или обикновено малцинство от кворума в парламента). Първоначално Борисов пусна понятието "правителство на малцинството със споделена отчетност", за да опише формулата си за неформална, за всеки отделен случай коалиция с всеки желаещ партньор. Вместо да подписва официални коалиционни споразумения с друга партия, ГЕРБ ще сътрудничи с отделни хора от други партии, които може да имат както експертни качества, така и идеологическа близост, за да получат определени министерства в кабинета на малцинството на ГЕРБ. Правителство на малцинството, ръководено от партия, която контролира само 35% от депутатските места, дори това да е толкова дисциплинирана партия като ГЕРБ, е нестабилно. Борисов има опита да ръководи страната начело на кабинет на малцинството между 2009 и 2013 г., но тогава ГЕРБ контролираше много повече депутатски места.

- Официална широка коалиция, ръководена от ГЕРБ. Малко след изборите Борисов упълномощи трима представители на ГЕРБ да проведат индивидуални преговори за коалиция с всяка една от останалите седем партии в реда на получения вот, а не според идеологическата близост. Въпреки това има силни стратегически причини, поради които "широка коалиция" в германски стил между водещите партии е малко вероятна. Първо, коалиция ГЕРБ-БСП или ГЕРБ-ДПС ще има много малко мнозинство. Второ БСП и ДПС управляваха заедно в последната година и половина на фона на масови ежедневни протести, свързани с възприятието, че управлението се основава на задкулисни сделки, политически контрол над медиите и корупция. Избирателите на ГЕРБ имаха засилено присъствие на протестите, така че Борисов трябва да осъзнае, че влизането в коалиция със социалистите или ДПС носи значителна вероятност за недоволство в партийните му редици.

- Официална коалиция на ГЕРБ с малки партии. Четвъртата и петата фракция (РБ и ПФ) са идеологически близки и естествени партньори на ГЕРБ. Но има личностни конфликти, които стоят на пътя на дясноцентристка коалиция. Лидерите на РБ поискаха ръководено от ГЕРБ правителство без Борисов начело, а Борисов запази най-острата си реторика за РБ след началото на преговорите за коалиция. РБ иска също така ангажименти от ГЕРБ, че правителството му ще продължи съдебните реформи и противопоставянето на Русия, но Борисов изглежда не иска да се ангажира с нито едно от двете. Вместо това той прехвърли обвиненията на РБ в непрозрачност върху тях самите, като намекна, че те са ръководени зад кулисите от бившия премиер Иван Костов. АБВ и ББТ предложиха обща и до момента безусловна подкрепа на ГЕРБ, но техните групи са твърде малки, за да дадат парламентарно мнозинство на ГЕРБ.

Възможно е ГЕРБ да не успее да сформира официална коалиция, което ще доведе до нови избори още през декември тази година. Този сценарий ще доведе до нова нестабилност, но може би е приемлив за ГЕРБ. Като най-голямата партия с много силна преднина пред останалите от ГЕРБ не биха се притеснявали, че приумиците на нова предизборна кампания могат да произведат различен победител.

Депутатите взимат първа заплата след 3 дни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246122_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+3+%D0%B4%D0%

 Депутатите ще получат първите си заплати още преди да са положили клетва.В петък по картите на избраниците ще бъдат преведени начислените пари от деня на избора им - 5 октомври, до края на месеца.

Първото заседание на Народното събрание е насрочено за понеделник (27 октомври). Стартовата заплата на парламентаристите ще е 2586 лв. Изчислена е върху данните на статистиката за средната заплата в обществения сектор през последния месец от второто тримесечие - юни. Все още не е излязла информацията за периода юли-септември. Когато това стане, депутатската заплата най-вероятно ще се увеличи още.

"Преса" научи, че за октомври пратениците на народа в събранието няма да получат така наречените пари за представителни разходи. Този допълнителен "бонус" е 2/3 от заплатата им, или 1724 лв., които се раздават в пликове, без да се плаща данък върху тях. Причината за орязването на тези средства за октомври е, че все още не са структурирани парламентарните групи, няма и комисии. Всъщност въпросните 2/3 към заплатите са за плащане на експерти и сътрудници.

Някои от избраниците ще вземат и по две заплати за октомври, установи проверка на "Преса". Зам.-кметът на Враца Красимир Богданов, който влезе в парламента от Патриотичния фронт, призна: "Подавам молба за напускане на 24 октомври. Все още съм в общината, изпълнявам си задълженията." Доктор Димитър Шишков от РБ е минал на граждански договор в пловдивската болница и няма намерение да се отказва от практиката на уролог. Според юристи той няма право на това (само юристи и хабилитирани лица могат да работят и по професиите си, докато са депутати). С проф. Радослав Гайдарски имаше подобен казус, докато беше депутат. Тогава той обясни, че ходи да оперира без пари, за да поддържа формата си. 

В какво състояние Барозу остави Европа?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246121_%D0%92+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%81%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B7%D1%83+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0%3F

 Когато Барозу стана президент на Европейската комисия през 2004 г. континентът изглеждаше във видимо оптимистично настроение. Току-що 10 нови страни се бяха присъединили и еврото се оформяше като следващото голямо събитие.

Десетилетие по-късно Барозу твърди, че постижението, което му дава най-голям повод да се гордее, е "Да разширяваш Европа и да запазиш Европа обединена и отворена". Само че сега Европа е много по-различно място.

Разширена?

Като средство за стабилност и търговия разширяването остава един от най-големите успехи на ЕС. А решението за пълно отваряне на британския пазар на труда за страните от ЕС през 2004 г., което според мнението на много хора днес пося семената на политическите засечки, на които сме свидетели, беше взето от лейбъристките правителства, а не от Барозу, нали?

Отворена?

Свободата на движение в ЕС – на стоки, работна сила, капитал и услуги – все още е в сила, което като цяло е добра новина. Само че сега тези свободи са подложени на огромен натиск след десетилетия политическа неправилна употреба:

Във Великобритания свободното движение на работниците е на първата линия на дебатите. Вместо затваряне на границите голямата тревога от свободата на движение – има го и на места като Германия, Дания и Холандия – може да бъде насочена към пренаписване на правилата за достъп до ползите.

С прекалената си ревност някои от колегите на Барозу като Вивиан Рединг активно работиха, за да направят трудна защитата на свободното движение във Великобритания – като осъждат Обединеното кралство за съществуващите правила за достъп до ползите, например.

Пазарът за услуги в ЕС не е напълно отворен – около 800 професии – от адвокатите до фризьорите – са субект на всякакъв вид протекционистични правила в места като Франция, Италия и Германия.

Пазарът в столицата може би върви назад. Финансовото интегриране в Европа – вкл. трансграничното банково кредитиране – е намаляло с две трети през последното десетилетие, с което са орязани парите за бизнес, довеждайки кризата до големи части от еврозоната. Иронично, но се смяташе, че еврото беше замислено да има точно обратния ефект.

Не зная дали Тачър би се противопоставила на Юкип, както твърди Барозу, но зная, че ЕС от 80-те години на миналия век беше построен по-скоро около единния пазар, отколкото около политическия съюз. Предизвикателството към следващата Европейска комисия ще бъде да префокусира приоритетите към сфери, в които ЕС може да оказва помощ на заетост и растеж, а не да ги наранява.

Обединена?

Трудно е да се спори, че ЕС от 2014 г. е по-сплотено място, отколкото през 2004 г. Антисистемните партии от левицата и десницата отбелязаха големи успехи, печелейки рекордната една трета от местата на европейските избори през май. Барозу спори, че възходът на тези партии "няма нищо общо с Европейския съюз". Това не е вярно:

Той е лицето на Европейската комисия, нека не забравяме, когато електоратите във Франция, в Холандия и Ирландия отхвърлиха различни договори на ЕС с референдуми, но им беше казано, че те или са отговорили погрешно или не са разбрали въпроса.

Между 2004 г. и днес доверието към ЕС сред европейците средно спадна от 50% на около 30 на сто.

Във Великобритания Юкип успешно свърза Европа и имиграцията. Северният популизъм, който успешно създаде засилващи се успешно антиимигрантски партии в Дания и Швеция, дойде заедно с различен антиевропейски аромат.

Кризата в еврозоната вби клин между еврозоната на севера и юга, между кредитори и длъжници – кризата осигури нова и плодородна основа за бунтарски партии и в левицата, и в десницата. Ако еврото бъде изоставено няма да има антиевропейска Алтернатива за Германия в тази страна, която спечели 12% от гласовете на местните избори. Или пък силно настроената срещу строги икономии Подемос в Испания, която е основана през март 2014 г., но сега притежава около 20 на сто от гласовете.

Истина е, че ЕС е само една част от много по-голяма история – и трудно можем да обвиним Барозу заради всички предизвикателства, пред които сега е изправена Европа. В същото време тук има един много голям урок за следващата Европейска комисия. Както Барозу, изглежда, сам прие на края, Европа не може да бъде изградена от Брюксел. Когато градиш ЕС от горе на долу, без да бъде обществото с теб, неизбежно ще последва и политическа засечка. Не само основаващо се само на стореното от него, но всичко това ще бъде едно трайно наследство от двата мандата на Барозу не просто за Великобритания, но все повече из цяла Европа.

8400 заплата за скандалната шефка на ДКЕВР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246120_8400+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%9A%D0%95%D0%92%D0%A0

 Почти двойно ще бъдат увеличени заплатите на председателя и на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Съставът на комисията вече ще се избира от парламента и от името й отпада определението "държавна". Това е записано в проект за промяна на Закона за енергетиката, подготвен от икономическото министерство, който бе пуснат за обществено обсъждане днес, съобщава "Труд".

Според сегашния закон членовете на ДКЕВР получават 85% от три средни месечни заплати в сектор "Енергетика" по данни на НСИ. В момента това прави 4505 лв. Според проектозакона в бъдеще те ще се разписват за сума, равна на 90% от 5 средни заплати, което е 7951 лв. месечно. Заплатата на председателя на ДКЕВР пък става 8393 лв. при 4929 лв. сега. Това е повече от заплатата на президента, председателя на парламента или на премиера.

БГНЕС припомня, че на 25 септември представители на Граждански контрол замериха председателя на ДКЕВР Светла Тодорова с яйца по време на заседание на Комисията. Това стана само няколко дни след като Тодорова предложи увеличаване на цената на тока с 10 на сто.

Градинка в "Гео Милев" е на път да докара граждански бунт

http://sofia.actualno.com/Gradinka-v-Geo-Milev-e-na-pyt-da-dokara-grajdanski-bunt-news_56117.html

Да, възнамерявам да реализирам правата си и да вкарам . Нямам право да отстъпвам, след като бях запалашен, че ще бъда запален с децата си. Ако отстъпя, ще покажа, че ме е страх от нещо, а мен няма от ...

Още един излекуван от ебола

http://america.actualno.com/Oshte-edin-izlekuvan-ot-ebola-news_56118.html

Операторът от американската телевизионна компания NBC Ашока Мукпо напълно се излекува от болестта, предизвикана от вируса ебола, и в сряда ще напусне болницата в Омаха, щата Небраска, където беше през...

Канада повиши нивото на вътрешна терористична заплаха

http://america.actualno.com/Kanada-povishi-nivoto-na-vytreshna-teroristichna-zaplaha----news_56119.html

В Канада бе повишено нивото на вътрешна терористична заплаха от ниска до средна, съобщи във вторник телевизия Си Би Си. Според телевизионния канал тази мярка вероятно е наложена във връзка с нападени...

Вложителите да получат незабавен достъп до парите си

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246119_%D0%92%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8A%

 БНБ да даде на вложителите в КТБ и ТБ „Виктория“ достъп до гарантираните им влогове от 21 октомври. Това е препоръчал Европейският банков орган (ЕБО) в писмо до централната банка и Фонда за гарантиране на влоговете.

 

ЕБО е информирал двете институции, че са нарушили евродирективата за схемите за гарантиране на депозитите и обяснява какви действия трябва да предприемат, за да изпълнят задълженията си съгласно европейското законодателство.

 

Според директивата притежателите на влогове трябва да бъдат компенсирани не по-късно от 25 работни дни след прекратяването на достъпа до депозитите.

 

БНБ има два варианта за решение, обясни Даниел Божилов от фейсбук групата на вложителите КТБalive. Единият е да осигури частичен достъп до депозитите. Другият вариант е Фондът за гарантиране на влоговете да започне да изплаща само гарантираните депозити, които са до 196 000 лв.

 

Междувременно от МФ потвърдиха, че са получили писмо от Оманския фонд, в което той заявява намерение да участва в рекапитализация на КТБ, но без участието на „Бромак“ на Цветан Василев. В консорциума от потенциални инвеститори освен фонда влиза и австрийският консултант ЕПИК. Интерес да се присъедини проявила и базираната във Великобритания компания „Джемкорп“, чийто представител е българинът Атанас Бостанджиев. Предлагаме да обсъдим потенциалната рамка и графика за решаване на проблема, пише в писмото, адресирано до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и управителя на БНБ Иван Искров. Подписалите го представители на фонда, ЕПИК и „Джемкорп“ предлагат среща по въпроса тази седмица, на която предлагат да присъства и адвокатско-разследващата фирма „Фреш фийлдс”. Авторите на писмото посочват, че ще се обвържат с твърди ангажименти и цифри едва след като станат ясни параметри като ликвидност и активи на КТБ и какъв вид помощ правителството би осигурило по отношение на вложенията и рестрикциите за теглене на средства.

Свидетел уличи Цветан Василев в манипулация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246118_%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BB+%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D0%B2+%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BF%D1%83%D0%BB

 Един от основните свидетели по делото срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев ­ Бисер Лазов, уличи сайтове и самия него в грандиозна манипулация.

 

Лазов, който е бивша дясна ръка на Василев и в момента защитен свидетел по досъдебното производство срещу него за източването на близо 206 млн. лв. от поставения под спецнадзор трезор, разпространи вчера вечерта отворено писмо до медиите. Поводът бе, че по-рано през деня в сайтове, първият от които factor.bg, бе тиражирано писмо, представено за негово. С „творението” в устата на Лазов се вкарват твърдения, че бил принуден от депутата от ДПС Делян Пеевски да дава показания срещу Василев. Явно шокиран от тиражираното, в отговор Лазов заяви, че никога не е съставял или подписвал подобен документ, както и че въпросното писмо е „грозен фалшификат и манипулация, чието авторство най-вероятно изхожда от Цветан Василев или от неговите приближени”. Той настоя материалът да бъде премахнат от сайта factor.bg. „Настоявам също така при поява на какъвто и да било документ, изхождащ от мен, да бъда потърсен лично за потвърждаването на неговото авторство, както изисква сериозната журналистика”, пише още свидетелят срещу Василев.

Френски петролен бос се разби в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246117_%D0%A4%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D0%BE%D1%81+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Президентът на френската нефтена компания „Тотал” Кристоф дьо Маржри загина при самолетна катастрофа на московското летище „Внуково”, информира вчера агенция ТАСС. Трагедията се разигра в понеделник в 23,57 ч местно време. 63-годишният бизнесмен бил на борда на лекомоторния Фалкън 50, койтоq излитайки за Париж, се сблъскал на пистата със снегорин. От удара самолетът се запалил и

 

напълно изгорял

 

като фрагментите били разхвърляни в радиус от 200 м.

 

Освен Маржри в катастрофата загинаха и трима членове на екипажа, също френски граждани. Една от жертвите е жена на 39 години, най-вероятно стюардеса. 60-годишният шофьор на снегорина не е пострадал, но се намира в състояние на шок, уточниха от Следствения комитет. Според говорителя на ведомството Владимир Маркин водачът на почистващата машина е бил пиян. „Вече е установено, че шофьорът се е намирал в състояние на алкохолно опиянение. Освен това най-вероятно, докато тече разследването, от работа ще бъдат отстранени редица служители на летището”, подчерта Маркин. Вече са намерени черните кутии, информира РИА Новости, цитирайки ръководителката на пресслужбата на „Внуково” Елена Крилова. По думите й записващите устройства са

 

в нормално състояние

 

което ще помогне на разследващите да установят истинската причина за трагедията. На този етап Росавиация работи върху четири основни  версии – вина на пилотите, вина на диспечерите, вина на шофьора на снегорина и лоша видимост. Следователите уточняват, че Фалконът е закачил снегорина с предна част на колесника си и се е преобърнал. Не е изключен и вариантът падналата мъгла над летището да е станала причина за катастрофата, уточняват агенциите. Според информирани източници заради слабата видимост в понеделник вечерта 12 самолета, които е трябвало да кацнат във „Внуково”, са били пренасочени към аерогарата „Домодедово”.

 

На сайта на „Внуково” се съобщава, че в злополучната вечер видимостта е била 350 м. Руският зам.-министър на транспорта Валерий Окулов практически обвини служителите на летището за катастрофата.

 

я„Такова безхаберие, че просто нямам думи”, отсече чиновникът пред ТАСС. Заради инцидента започва

 

цялостна проверка

 

на работата на аерогарата.  

 

Парижката прокуратура образува наказателно дело за неумишлено убийство, съобщи АФП. Френското бюро за разследване на катастрофи в гражданската авиация изпраща в Москва трима дознатели, които ще работят по случая. „Ще бъде направено всичко необходимо за възможно най-бързо разследване на катастрофата”, увери руският премиер Дмитрий Медведев в телеграма до френския си колега Манюел Валс. Съболезнования на близките изказаха президентите на Русия и Франция Владимир Путин и Франсоа Оланд. „Г-н Путин  познаваше отдавна Маржри и поддържаше с него тесни делови контакти”, каза прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

 

Известието за смъртта на бизнесмена потресе Франция. Парижката борса реагира вчера сутринта със сериозен спад на акциите на една от най-крупните петролни компании в света ”Тотал”, но страстите се поуталожиха след съобщение, че в близките часове ще бъде определен приемник на Маржри, посочва ТАСС. Нефтеният бос беше в руската столица за участие в заседанието на консултационния

 

съвет за чужди инвестиции

 

което се проведе в понеделник в Москва в присъствието на премиера Медведев. Приживе бизнесменът усилено лобираше пред френското правителство за доставката на хеликоптероносците „Мистрал” в Русия, която се задържа заради ситуацията в Украйна. Той беше и един от противниците на въвеждането на западни санкции срещу Москва. През юни т.г. в интервю за РБК Маржри заяви, че санкциите не плашат „Тотал” и той не бърза да „напуска” Русия, където работи с компании като „Газпром”, „Лукойл” и „Роснефт”.

Падна последният препъникамък за Юнкер

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246116_%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BF%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D1%8A%D0%BA+%D0%B7%D0%B0+%D0%AE%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%80

 Комисията по транспорт на Европейския парламент одобри вчера кандидата на Словения Виолета Булц за еврокомисар, съобщи парламентарната група на социалистите и демократите. Така отпадана и последната пречка пред очакваното днес гласуване на целия състав на Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер. Късно в понеделник Булц, която освен всичките си останали качества е дипломиран шаман и

 

може да ходи по въглени

 

бе изпитана в Страсбург от евродепутатите от транспортната комисия и мненията бяха, че се е справила добре. Някои евродепутати обаче бяха против нейното утвърждаване, тъй като отбелязаха, че тя е имала едва четири дни да се подготви и заради това е неравнопоставена спрямо останалите кандидати за еврокомисари, разполагали с почти месец за подготовката си за изпитите. Проблемите за Юнкер дойдоха, след като първият кандидат на Словения за еврокомисар Аленка Братушек, която бе предложена за зам.-председател с ресор енергетика бе отхвърлена от евродепутатите. Новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи нейното портфолио да мине към словака Марош Шефчович, който първоначално трябваше да отговоря за транспорта, а новият словенски кандидат да вземе неговия ресор.

 

Ако комисията по транспорт бе отхвърлила кандидатурата, днес ЕП нямаше да бъде в състояние да гласува новата ЕК и така щеше да пропадне целият първоначален график, според който новите комисари трябва да започнат работа от 1 ноември.

 

В четвъртък или петък новата ЕК трябва да бъде утвърдена и от Европейския съвет.

 

По време на изслушването Марош Шефчович каза, че диверсификацията на доставчиците на газ остава приоритет и за новата Европейска комисия, но

 

не и строежът на газопровода “Южен поток”

 

Според него Европейският съюз трябва да окаже политическа и финансова подкрепа на конкурентния проект Южен газов коридор. “Не можем да приемем такъв мащабен проект да се реализира на територията на ЕС от компания, която не желае да спазва правилата”, заяви Марош Шевчович.

Почина легендарният журналист Бен Брадли

http://www.vesti.bg/novini/pochina-legendarniiat-zhurnalist-ben-bradli-6025451

На 93-годишна възраст почина бившият главен редактор на в. "Вашингтон пост" Бен Брадли, под чието ръководство бяха публикувани първите материали за разследването на скандала Уотъргейт, в резултат на който през 1974 г. президентът Ричард Никсън подаде оставка, под заплахата от импийчмънт.

ФРАНЦИЯ по пътя на Великобритания за чужденците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246115_%D0%A4%D0%A0%D0%90%D0%9D%D0%A6%D0%98%D0%AF+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%87%D1%83%D0%B

 Франция обсъжда планове да забрани достъп до страната за имигранти от Европейския съюз, ако те представляват заплаха за обществения ред и сигурност, въпреки предупреждението на ЕК към Великобритания, че ограничаването на имиграцията от Европа ще е незаконна, пише британският в. “Дейли телеграф”. Френският парламент обмисля два законопроекта за имиграцията и тероризма, които биха дали на Франция възможност да отказва да приема нежелани граждани от други страни от ЕС. Дебатите последваха коментари на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че опитите на британския премиер Дейвид Камерън да наложи контрол върху имиграцията от ЕС са нарушаване на законодателството на Евросъюза, тъй като свободата на движение е основен принцип.

 

Ръководителите на ЕС не са изразили позиция по френските планове, а засега няма коментар и от висши представители на съюза, но плановете породиха загриженост сред правозащитните организации, че законите ще бъдат използвани да се откаже достъп на ромите, отбелязва вестникът.

 

Според френския вътрешен министър Бернар Казньов целта на тези закони е да предотвратят връщането във Франция на чужди граждани, за които се смята, че са извършили терористичен акт.

 

Лекторът по право в университета в Нантер Серж Слама обаче казва, че определението за заплаха за сигурността в проектите е изключително широко, което значи, че на почти всеки може да бъде забранен достъп в страната, посочва “Дейли телеграф”.

ИД ще забие знаме на Белия дом и Бъкингам

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246114_%D0%98%D0%94+%D1%89%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%BE%D0%BC+%D0%B8+%D0%91%D1%8A%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D0%BC

 17-годишен австралийски тийнейджър, който казал на майка си, че напуска Сидни, за да вземе участие в риболовно пътешествие, е новият говорител на джихадистката групировка „Ислямска държава” (ИД), съобщава в. The Australian.

 

В пропагандно видео, качено в YouTube, момчето заплашва да убие „тирани” от САЩ, Великобритания и „особено от Австралия”.

 

Момчето, идентифицирано като Абдула Елмир и познатo oще в средите на групировката като „рижавия джихадист”, лично заплашва австралийския премиер Тони Абът заради въздушните удари на страната срещу позиции на ИД.

 

„Ние няма да оставим оръжията си, докато не стигнем до земите си, докато не вземем главата на всеки тиранин и черният флаг не се развее високо над всяка една земя. Докато не побием знамето си над Бъкингамския дворец и Белия дом, няма да се спрем”, казва говорителят.

 

Междувременно американският експертен сайт Ай Ейч Ес оцени петролния добив на ИД на 800 млн. долара годишно. Според сайта, цитиран от АФП, ИД контролира производствен капацитет от 350 хил. барела на ден, но произвежда само 50 - 60 хил., които продава на черния пазар средно по 40 долара, далеч под цените на световните пазари, където барелът е около 85 долара.

 

Продажбите на петрол на ИД се извършват главно с камиони през турската граница.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване