Павел Писарев: Всички политически партии се нароиха от БКП

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246672_%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BB+%D0%9F%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%

 На 10 ноември бях във Велинград в почивната станция на Министерския съвет и си пишех докторската дисертация. Беше петък и разбрах от телевизията. Във Велинград дойде ген. Семерджиев и ние с неговия приятел – директора на почивната станция си приказвахме. Аз говорех много срещу Милко Балев, Семерджиев се смееше и моят приятел Иван Балабанов каза: "Сигурно нещо става в София, защото Семерджиев не реагира".

След това се прибрах в София. Започнаха митингите, срещахме се с приятели и обсъждахме какво става. Спомням си, че с Тончо Жечев обсъждахме нещата. Горе долу стана ясна картината. На заседанието на Политбюро повечето от присъстващите гласували за свалянето на Тодор Живков. За махането на Живков са били Петър Младенов, Йордан Йотов, Георги Атанасов, Добри Джуров и в последния момент е вдигнал ръка и Пенчо Кубадински. Болшинството е било много сериозно. За оставане на Живков са били Милко Балев и Димитър Стоянов. Самият Тодор Живков не е гласувал. На заседанието не е присъствал Гриша Филипов, който се е намирал в Прага.

От 10 ноември започна един процес. Активните участници в махането му – Петър Младенов и особено Андрей Луканов – той е изиграл най-сериозна роля, обикалял е всички и ги е уговарял да гласуват за свалянето на Живков. В началото са смятали, че ще правят друг социализъм. 10 ноември е минал под лозунга "Повече социализъм", да се поправят грешките и т.н. Но след това започва един процес под натиска на руския посланик Виктор Шарапов и на американския посланик Сол Полански. Постепенно процесите в България вземат друга посока. През лятото на 1990 г., когато се провеждаше Великото народно събрание, вече съществуваше активна опозиция – антисоциалистическа – СДС начело с Желю Желев. Те открито поставиха въпроса за приключването със социализма. Още през лятото вече не ставаше дума за никакъв социализъм, ставаше дума за реставрация, която в бъдещи години да се осъществи.

Имаше различни предположения как ще се върви по-нататък. Но това не е само български процес. Това не зависи само от българските партии и политици. Това е световен процес на ликвидиране на съветския социализъм. Така че приказките около 10 ноември, които се изказаха от българи са малоформатни. Те нито са решавали въпросите на световното развитие, нито някой ги е питал. Това си е един световен процес, в който България като малка държава участва.

Към 10 ноември Тодор Живков беше вече омръзнал на всички – беше омръзнал на населението, на самата партия. Той беше 33 години начело на партията и държавата. Страната вече беше започнала да изпитва икономически трудности. Така че отношението към него беше отрицателно и народните маси, включително и самата Комунистическа партия приветстваха махането на Живков. Но по-нататък нещата се развиха така, че реставрацията на капитализма доведе до голямо обедняване на народните маси и сега вече има някаква носталгия към него, а критичното съотношение към него намаля. И това е процес, който как ще завърши зависи от икономическото развитие на България.

Датата 10 ноември е преломен момент в историята на страната ни. България излезе от Варшавския договор, излезе от СИВ, насочи се и влезе в ЕС и в НАТО. Това е коренен прелом във външнополитическата ориентация. България вече не е сателит на Съветския съюз. Тя развива своите отношения преди всичко със САЩ, макар да сме в ЕС. На второ място това, че сме в ЕС също е исторически прелом, равен на самия 9 септември, равен на прелома на Първата световна война. България има няколко такива качествени преобразования в своето развитие и едно от тях е 10 ноември – да, 10 ноември е голям исторически прелом за България.

Ако говорим за елитите, тогава той беше един – елитът на БКП. Защото тези, които създадоха клубовете за гласност и преустройство, повече от 50 на сто бяха членове на БКП, много от тях и активни борци против фашизма. След това се нароиха много партии, членовете на които произлизаха от самата Комунистическа/социалистическа партия. Най-накрая стана ясно, че и сред късно управляващите, каквито са ГЕРБ, две трети от тях са бивши милиционери и бивши членове на БКП. Такова е и ръководството на ГЕРБ – те чакаха да бъдат поканени в БСП близо 15 – 20 години, БСП не се заинтересува от тях и те си направиха партия.

Иначе може да се каже, че всички партии са излезли от средите на БСП. Самият Желю Желев е бивш член на БКП, Петко Симеонов напусна партията през декември, Снежана Ботушарова беше партиен секретар на Съюза на юристите и в СУ и си върна партийната книжка в Народното събрание, когато беше депутат. Само няколко месеца преди 10 ноември Иван Костов кандидатстваше за член на партията, а неговата съпруга – партиен секретар. Все такива са – две трети от политическия елит са се нароили от БКП. То друга политическа партия нямаше, друг политически опит нямаше. Те и затова всичките партии копират методите и вътрешно политическия живот на БКП.

Старият политически елит беше отстранен, второ той остаря. Минаха 25 години и много от тях измряха. Например от участниците в преврата жив остана само Георги Атанасов. И привилегиите се развиха по особен начин. Тогава никой не е имал 14 апартамента, колкото имаше семейството на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Едно време е имало право един човек да има един апартамент, една вила и, ако е бил на държавна работа, да има лека кола. Сега в елита са милиардери, които ходят да почиват по Хаваите, пътуват по целия свят. Какво да говорим – не може и дума да става за сравнение. Аз не познавам някого от онова време, който да е бил необикновено богат. Не са живели зле, добре са живели. Обаче никакво сравнение не може да става между тогавашния и сегашния елит. 

 

 

 

БГНЕС

Министър Василева: Край на безконтролните строежи

http://pik.bg/министър-василева-край-на-безконтролните-строежи-news247909.html

Министър Василева: Край на безконтролните строежи

Край на безконтролните строежи обеща новият министър на околната среда Ивелина Василева. „Няма да позволим незаконни и безконтролни строежи. Ще работя за подпомагане на общините и ясно картографиране на защитените местности по крайбрежието ни", добави Василева пред Би Ти Ви.

 По думите й в момента ведомството работи за това да обяви защитените зони по местообитанията, да утвърди специализираните карти на дюните и да помогне на общините за техните устройствени планове, в които ясно е разписано какво може да се извършва. Екоминистърът напомни, че е отменена спорната заповед на регионална екоинспекция, с която се даваше зелена светлина на строителството в Карадере без да е правена екологична оценка. Освен това е сезирана и прокуратурата за това, че през 2005 г. е бил утвърден подробен устройствен план отново без такава оценка.

 Протестите се предизвикват от липса на информация, от липсата на прозрачност, от липсата на диалог, категорична е Василева, пише dobruch.utre.bg.

Мъж с увреждания чупи количката си 3 пъти заради разкопаните улици във Видин

http://pik.bg/мъж-с-увреждания-чупи-количката-си-3-пъти-заради-разкопаните-улици-във-видин-news247910.html

Мъж с увреждания чупи количката си 3 пъти заради разкопаните улици във Видин

Водният цикъл на Видин е в разгара си. Улиците почти навсякъде са разкопани, а от общината казват, че пари няма и не знаят кога ще приключи сагата с ремонтите. Хората в града са изправени пред ежедневни изпитания като например това да стигнеш до работа, без да спукаш гума и то, ако маршрутът ти не е изцяло затворен.

Екип на „Здравей, България” разказа историята на един жител на Видин. За последните пет месеца количката на Дани се чупи три пъти, докато той се опитва да се придвижи по разкопаните улици. Така почти през месец той остава заложник в собствения си дом. Не може да стигне нито до работните си срещи, нито дори най-елементарното - да си напазарува. Дани не иска да съди общината, защото сметката отново ще бъде платена от гражданите. Водният цикъл трябва да осигури на града по-качествена вода. От Община Видин отказаха да застанат пред камерата на Нова телевизия.

Община Пловдив съди Величко Апостолов за 86 000 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416688

Бившият общински юрист, кандидат за кмет на Пловдив, а сега частен съдебен изпълнител Величко Апостолов е изтеглил от сметките на градската управа 86 000 лева като такси за събиране на дълг от над 20 пъти по-малката сума 4200 лева. Сега общината води дело срещу него, за да си върне парите. 
Бившият общински юрист, кандидат за кмет на Пловдив, а сега частен съдебен изпълнител Величко Апостолов е изтеглил от сметките на градската управа 86 000 лева като такси за събиране на дълг от над 20 пъти по-малката сума 4200 лева. Сега общината води дело срещу него, за да си върне парите. "Настояхме съдът да запорира специалните сметки

Каталуния каза "да" за отделянето от Испания на символичен референдум

http://www.cross.bg/katalyniya-dopitvaneto-ispaniya-1438989.html

/КРОСС/Над 80 на сто от участвалите в символичното допитване за независимост, организирано вчера в испанската автономна област Каталуния, са гласували за отделяне от Испания, показват частични резултати, цитирани от "Франс прес". Резултатите са обявени след преброяване на 88,4 на сто от бюлетините. Те означават, че 1 649 239 души са гласували с "да" и на двата въпроса в допитването: "Искате ли Каталуния да бъде държава?" и "Ако да, искате ли да бъде независима от Испания?". В допитването са участвали най-малко 2 милиона 250 хиляди души. Символичното допитване за независимост на Каталуния, организирано вчера от местните власти, е безполезен пропаганден акт, заяви испанският министър на правосъдието Рафаел Катала. Според него допитването е политическа пропаганда в полза на регионалния лидер Артур Мас, без демократично значение. От своя страна Мас обяви допитването за пълен успех и отправи призив към правителството в Мадрид да произведе окончателен референдум за суверенитета на Каталуния, както беше направено в Шотландия.  

Стачкуващият Бирол Алитов от ВиК е застрашен от хипогликемична кома

http://dobrudjatv.net/%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%87%d0%ba%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b1%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%bb-%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%b8%d0%ba-%d0%b5-%d0%b7%d0%b0%d1%81/

С аплодисменти пред административната сграда посрещнаха тази сутрин служителите на ВиК своя вече бивш управител Юлиан Иванов в знак на подкрепата си към него, а багеристът Бирол Алитов, който в петък обяви гладна стачка, бе паркирал багера плътно пред входа на сградата, за да е […]

Светлана Боянова: Политическата нестабилност постави в риск агросектора

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/svetlana-boianova-politicheskata-nestabilnost-postavi-v-risk-agrosektora-183153/

Новият земеделски министър ще трябва да възстанови доверието между МЗХ и Фонд "Земеделие", заяви председателят на Института за агростратегии и иновации

Обискираната Борислава: Не аз съм постъпила лошо, за да ме карат на полиграф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417461

Ако видя полицайката, ще се притесня. Не аз съм постъпила лошо, за да ме карат на полиграф. Това казапред Нова телевизия Борислава Латинова, която неотдавна заяви, че е полицай Нели Иванова й е бъркала в гащите при обиск.  „Работите, които пишат за мен са нелепи. Не бих излъгала за такова нещо. Не вярвам как полицай се разпитва от полицай. Ако видя полицайката, ще се притесня. Не аз съм постъпила лошо, за да ме карат на полиграф. Това казапред Нова телевизия Борислава Латинова, която неотдавна заяви, че е полицай Нели Иванова й е бъркала в гащите при обиск. „Работите, които пишат за мен са нелепи. Не бих излъгала за такова нещо. Не вярвам как полицай се разпитва от полицай.

Кличко: Кубрат да не ме подценява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417062

“Надявам се Кубрат Пулев да знае, че шампионът не трябва да се подценява”, заяви Владимир Кличко за предстоящия бой с българина. Украинецът говори пред тв канала RTL, който ще излъчи мача в Хамбург в събота вечер.
“Чувствам се на 100 процента здрав и се радвам, че ще мога да пусна юмруците ми да летят”, казва Кличко. Шампионът разкрива, че в подго “Надявам се Кубрат Пулев да знае, че шампионът не трябва да се подценява”, заяви Владимир Кличко за предстоящия бой с българина. Украинецът говори пред тв канала RTL, който ще излъчи мача в Хамбург в събота вечер. “Чувствам се на 100 процента здрав и се радвам, че ще мога да пусна юмруците ми да летят”, казва Кличко. Шампионът разкрива, че в подго

Решават кои да са зам.-министри във втория кабинет "Борисов"

http://offnews.bg/news/n_1/n_415213.html

Премиерът Бойко Борисов събира министрите си днес, за да обсъдят кои да са заместник-министрите в новия кабинет. Днес ще стане ясно кои от парламентарно представените партии и коалиции ще имат представители във втория ешелон на властта и как ще бъдат разпределени те по министерства. Всеки от министрите има право да предложи екипа си, но крайната дума ще има премиерът. Днес служебното правителство с премиер Георги Близнашки ще направи отчет за работата си пред президента Росен Плевнелиев.

Борислава за полицайката: Тя ще трябва да ми се извини, не аз на нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417454

Борислава Латинова проговори пред Нова телевизия отново, след като предпочете да мълчи по време на проверката дали е била обискирана по унизителен начин от полицай Нели Върбанова.
Припомняме ви, че прокуратурата сложи край на предварителната проверка, която показа, че полицайката Нели Върбанова не е унижавала Борислава по време на обиска. Борислава Латинова проговори пред Нова телевизия отново, след като предпочете да мълчи по време на проверката дали е била обискирана по унизителен начин от полицай Нели Върбанова. Припомняме ви, че прокуратурата сложи край на предварителната проверка, която показа, че полицайката Нели Върбанова не е унижавала Борислава по време на обиска.

10-и ноември – 25 години преход в България

http://www.cross.bg/bulgariya-zhivkov-todor-1438988.html

/КРОСС/Днес се навършват 25 години от началото на прехода в България, положено със свалянето на дългогодишния партиен и държавен ръководител Тодор Живков. На 10-и ноември 1989-а година на пленум на Централния комитет на БКП Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 35 години. Ден по-рано пада Берлинската стена - един от най-известните символи на Студената война. Със свалянето на Тодор Живков от власт започват политически промени и преходът на страната към демокрация и пазарна икономика. На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление

10-и ноември – 25 години преход в България

http://www.cross.bg/zhivkov-bulgariya-todor-1438988.html

/КРОСС/Днес се навършват 25 години от началото на прехода в България, положено със свалянето на дългогодишния партиен и държавен ръководител Тодор Живков. На 10-и ноември 1989-а година на пленум на Централния комитет на БКП Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 35 години. Ден по-рано пада Берлинската стена - един от най-известните символи на Студената война. Със свалянето на Тодор Живков от власт започват политически промени и преходът на страната към демокрация и пазарна икономика. На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта. Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 г. в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 г., без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление

Вижте кои столични квартали ще останат без вода днес

http://pik.bg/вижте-кои-столични-квартали-ще-останат-без-вода-днес-news247907.html

Вижте кои столични квартали ще останат без вода днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Мярката се налага във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение на ул. „Стоичко Станиславов” кв. „Суходол” , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

ул. „Стоичко Станиславов” от №1 до №19
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Стоичко Станиславов”№11.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Във връзка с ремонт на сградно водопроводно отклонение до бл. 732 жк. „Люлин” VІІ , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на :
бл.729, бл. 730, бл. 731, бл. 732, бл. 736, бл. 737, бл. 738 
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Полк. Стоян Топузов”№730.
След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

Купете си вестник "24 часа" - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417452

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник  В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат- като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Преглед на печата - 10 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270198

История. "Стандарт": Социализмът паднал с Китайската стена 40 на сто от младите българи не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. Това показват резултатите от националното проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България", проведено от „Алфа рисърч".

Либералната революция освободи нагона и жаждата за успех в културна среда, в която нищо не ги удържаше

http://www.cross.bg/revolyutziya-kyltyrna-prehoda-1438987.html

/КРОСС/Ирен Леви и Иво Христов („Малки истории", БНТ) в разговор с доктор Николай Михайлов по повод 25 години от началото на прехода в България. Иво Христов, a-specto.bg Къде ви завари 10-ти ноември и какво изпитахте при новината? Надежда? Опасения от това, което се надига? Почувствах облекчение. Промяната се очакваше мъчително. Системата беше в маразъм. На фона на събитията в Европа, България упорстваше да поддържа жива мумия начело. Нещо патологично, принадлежащо на едно минало, което разговаря с мъртви думи. Помните Петър Младенов с неговите „благодарности" към Живков и изпращането му на „заслужен отдих". Това не е слово на живи хора. Това са думи, изречени от своеобразни автомати на историята. Пастернак дефинира комунизма като „магическа власт на мъртвото слово". Диктатура на пустотата, радикално лишена от смисъл, която е конституционно закрепена и полицейски обезпечена. Хората усещаха това като бреме и голямо изпитание. Когато чух, че Живков е паднал, изпитах нещо като световъртеж. Историческо вертиго. Усещаше се, че нищо няма да е същото. После разбрахме, че то хем не е същото, хем е същото и това е един мъчителен парадокс. Както казва Томазо ди Лампетуза „всичко трябва да се промени, за да остане точно същото"? Да, това имам предвид. Какво научихме за себе си през тези 25 години преход? Научихме колко неясна и парадоксална е думата „свобода"

Праскови с вид на понички пускат на пазара

http://pik.bg/праскови-с-вид-на-понички-пускат-на-пазара-news247902.html

Праскови с вид на понички пускат на пазара

Институтът по овощарство в Пловдив ще предложи на производителите на плодове ограничено количество разсад от три испански сорта праскови и един нектарини.

Продажбите ще стартират през ноември след листопада. Уникалното при плодовете е формата им, която проф. Аргир Живондов оприличава на понички.


Рядко се доверяваме на тези, които са по-добри от нас

http://www.cross.bg/po-dobri-ryadko-doveryavame-1438986.html

/КРОСС/Албер Камю, френски писател и философ: Рядко се доверяваме на тези, които са по-добри от нас.

Разпределят зам.-министерските постове

http://www.bnews.bg/article-121360

Предстои разпределението на заместник-министерските постове.

Мерзост! "Срамно обискираната" Борислава наглее: Полицайката да ми се извини, тя лъже! (обновена)

http://pik.bg/мерзост-срамно-обискираната-борислава-наглее-полицайката-да-ми-се-извини-тя-лъже-обновена-news247899.html

Мерзост! "Срамно обискираната" Борислава наглее: Полицайката да ми се извини, тя лъже! (обновена)

"Срамно обискираната" Борислава Латинова продължава с наглите лъжи в ефир.

Полицайката, която бе набедена за насилница, издържа на детектора на лъжата, а пред седмица прокуратурата прекрати разследването срещу нея.

Днес по Нова Борислава продължи с цирка и първо за пореден път излъга, че нейните приятели, доказано, че са криминално проявени, нямали до сега работа с полицията.

След това тя продължи да се изкарва жертва и заяви нагло, че чака извинение от полицайката, но не разкри дали и тя е готова да се яви на детектор на лъжата.

„Работите, които пишат за мен са нелепи. Не бих излъгала за такова нещо. Не вярвам как полицай се разпитва от полицай. Всичко е нагласено. А и никъде не показват резултатите от теста. Само се оказа, че е имало полиграф. Веднага след скандала ме посъветваха да не се явя, защото не бях добре емоционално. Не аз съм постъпила аз лошо, за да ме карат на полиграф. Ако я видя полицайката, ще се притесня”, каза скандалната Борислава.

Днес да почерпят

http://www.cross.bg/dnes-da-pocherpyat-1438985.html

/КРОСС/Александър Кашукеев - бизнесмен Борислав Средков - футболист Звезделин Минков - актьор, имитатор, хуморист Пламен Петров - бивш министър на транспорта проф. Стефан Стоилов - икономист

Протести срещу българин в Кипър, убил бездомно куче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417445

Днес в Окръжния съд в Паралимни започва делото срещу трима обвиняеми – българин и двама кипърски гърци, за случай на изключителна жестокост, довела до смъртта на бездомно куче, пише "Български новини".
Срещу тях са повдигнати обвинения за извършване на престъпление и причиняване на смърт. Случаят с бездомния пудел, наречен Били, Днес в Окръжния съд в Паралимни започва делото срещу трима обвиняеми – българин и двама кипърски гърци, за случай на изключителна жестокост, довела до смъртта на бездомно куче, пише "Български новини". Срещу тях са повдигнати обвинения за извършване на престъпление и причиняване на смърт. Случаят с бездомния пудел, наречен Били,

Борислава: Не лъжа! Ще видя полицайката в съда!

http://www.bnews.bg/article-121361

Не съм излъгала никога, категорична е 20-годишната Борислава Латинова.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/sofiya-otkrita-sofiyaot-1438984.html

/КРОСС/София.  ***София В Гербова зала на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев и Георги Близнашки, министър-председател на служебното правителство (6 август-7 ноември 2014 г.), ще направят оценка и отчет на приключилия мандат на назначения от държавния глава на 6 август т. г. служебен кабинет. ***София В Гербова зала на „Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев ще удостои 23-ма души с орден „За гражданска заслуга" - първа степен. ***СофияОт 10.00 часа в Аула на Нов български университет ще се проведе церемония по удостояване със званието Почетен доктор на НБУ на проф. Антонио Матачена - професор на два университета - „Университета на Болоня" и на Университета на Анкона. ***София От 10.00 часа „Галъп интернешънъл" организира кръгла маса по повод 25-ата годишнина от началото на демократичните промени през 1989 година. ***СофияОт 11.00 часа в залата на „Софияпрес" на ул. Славянска ще бъде открита нова детска библиотека. ***София От 12.30 часа в Музея на социалистическото изкуство ул. „Лъчезар Станчев" N7, ще бъде открита изложбата „Десталинизацията - дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953 - 1964)". ***СофияОт 18.30 часа ще бъде отрита изложбата на Моника Попова - „Максимална степен на бола" в галерия „Индустриална 11". ***СофияОт 19.00 часа на ул

Протести срещу българин в Кипър, убил бездомно куче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417440

Днес в Окръжния съд в Паралимни започва делото срещу трима обвиняеми – българин и двама кипърски гърци, за случай на изключителна жестокост, довела до смъртта на бездомно куче, пише Днес в Окръжния съд в Паралимни започва делото срещу трима обвиняеми – българин и двама кипърски гърци, за случай на изключителна жестокост, довела до смъртта на бездомно куче, пише "Български новини". Срещу тях са повдигнати обвинения за извършване на престъпление и причиняване на смърт. Случаят с бездомния пудел, наречен Били,

Адв. Марковски: При неизбежна отбрана може да се убива

http://frognews.bg/news_79896/

Детекторът на лъжата не е сигурно доказателство, затова е и изхвърлен като средство за достигане до истината. За да се намери тя, се използват всички доказателства - камери, свидетели. Охранителните камери са немите свидетели на престъплението, затова Лондон е осеян с тях, коментира по НТВ адв. М. Марковски.

10 ноември – 25 години от началото на прехода

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/10-noemvri-25-godini-ot-nachaloto-na-prehoda-6027015

Преди четвърт век Тодор Живков е принуден да се оттегли от ръководните постове в партията и държавата и започва т.нар. „преход“ – към многопартийна демокрация и пазарна икономика

Продават на търг снимка на Лили Иванова като Марлене Дитрих

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416843

Дни след грандиозния си успех в НДК Лили Иванова ще пее и днес, но на благотворителен търг в “Грандхотел София”, организиран от Христо Мутафчиев. На него ще се продават портрети на известни личности. Очаква се най-скъпо да е залагането за портрета на Лили Иванова като Марлене Дитрих на фотографката Велислава Ножарова. Сред експонатите е и снимка на Дни след грандиозния си успех в НДК Лили Иванова ще пее и днес, но на благотворителен търг в “Грандхотел София”, организиран от Христо Мутафчиев. На него ще се продават портрети на известни личности. Очаква се най-скъпо да е залагането за портрета на Лили Иванова като Марлене Дитрих на фотографката Велислава Ножарова. Сред експонатите е и снимка на

Изнасяме тонове риба за Гърция

http://pik.bg/изнасяме-тонове-риба-за-гърция-news247897.html

Изнасяме тонове риба за Гърция

Черно море кипи от риба, хвалят се рибари по цялото крайбрежие. Най-много в мрежите попадат барбун, лефер и чернокоп. На ден един кораб вади по 400 – 500 кг риба, които стигат както за разходи и надници на екипажа, така и за печалба, твърдят собственици на плавателни съдове от Балчик и Каварна. Богатият улов драстично свали цената на рибата, отчитат търговци, пише "Монитор".

Преди двадесетина дни килограм лефер се купуваше от рибари за по 28 лв., сега цената му падна на 18 лв. По-малкият брат на лефера – чернокопът (това са риби до 200 г – б.а.), се търгува от матрапази по 5 – 6 лв. за килограм. В момента има много добър улов и на лефер, и на чернокоп. Докато двата вида риба се радват на добър пазар у нас, то барбунът не е предпочитана риба за трапезата. Затова собственици на кораби са направили свои кооперации от по 4 - 5 лодки и изнасят барбуна за Гърция. Цената върви от 2,50 до 3,50 евро за кг в зависимост от качеството.

Южните ни съседи много държат на качеството и ако барбунът е добре охладен, плащат повече, твърдят опитни морски вълци. Добрият риболовен сезон е благодарение на дъждовното лято, което позволи на хайвера да остане тук. През август температурата на водата стигна до 27 градуса, но преди това, през юни и юли, водата беше 20 – 22 градуса и както се казва, хайверът се хвана, обясняват рибари. Всички те са в очакване и на богат улов от паламуд.

Вирус прави 50% от хората на Земята по-глупави

http://america.actualno.com/Virus-pravi-50-ot-horata-na-Zemjata-po-glupavi--news_59454.html

Почти половината от нас може да са заразени с вирус, който ни прави по-глупави, откриха американски учени, предаде БГНЕС. Удивителното откритие показва, че милиони хора могат да носят дълготрайна ин...

Св. апли Ераст, Олимп и Родион. Преп. Арсений Кападокийски

http://www.cross.bg/apostol-sveti-pavel-1438983.html

/КРОСС/Светите апостоли Олимп, Родион, Сосипатър, Ераст и Куарт Тези светии принадлежат към лика на седемдесетте Христови апостоли. От тях Олимп, или - Олимпан, за когото свети апостол Павел споменава в Посланието си до римляните (Рим. 16:15), отишъл със свети апостол Петър в Рим и там - по заповед на римския император Нерон бил посечен с меч в същия ден, в който бил разпнат свети апостол Петър. Също и апостол Родион, или Иродион, който бил сродник на светия първовърховен апостол Павел (Рим. 16:11) и проповядвал словото Божие в Патра, където бил и епископ, съпровождал свети апостол Петър в Рим и в деня на неговото разпятие бил обезглавен. Свети апостол Сосипатър бил родом от Ахаия и също бил сродник на апостол Павел, за което споменава сам апостол Павел в Посланието си до римляните (Рим. 16:11). Заедно със свети апостол Иасон той бил ученик на свети апостол Павел и пътешествал, проповядвайки Евангелието. След това бил епископ на Иконийската църква и починал в мир в дълбока старост. Подобно на него, починал мирно в Господа и свети апостол Ераст, за когото също споменава свети апостол Павел в Посланието до римляните (Рим. 16:23). Свети апостол Ераст бил дякон и пазител на имуществото на Иерусалимската църква, а след това - епископ в Панеада. Свети апостол Куарт, или Кварт, също споменат от свети апостол Павел (Рим. 16:23), пострадал много за своето благочестие, обърнал много гърци в Христовата вяра и мирно починал като епископ на град Берит

Новите тарифи за таксиметров превоз в Пловдив влизат в сила

http://pik.bg/новите-тарифи-за-таксиметров-превоз-в-пловдив-влизат-в-сила-news247893.html

Новите тарифи за таксиметров превоз в Пловдив влизат в сила

През тази седмица се очаква да влязат в сила новите тарифи за таксиметров превоз в Пловдив. След предложение, гласувано в общинския съвет на 23-ти октомври, бе взето решение минималната дневна тарифа да бъде 65 стотинки на километър, а нощната 75 ст. 

Максималните тарифи пък не може да надхвърлят 1.10 лв. през деня и 1.30 през нощта. 
По Закон решенията на общинския съвет влизат в сила 14 работни дни след гласуването им, което означава, че от средата на тази седмица, новите тарифи ще бъдат факт. 
Предложението за цените на таксиметровия превоз бе внесено в местния парламент от ресорния зам.-кмет Александър Държиков и бе подкрепено от Асоциацията на таксиметровите шофьори с подписка от над 700 души,пише Дарик.
 
Няколко синдикати и сдружения на таксиметрови шофьори в Пловдив се заканиха да обжалват новите тарифи в съда, но на този етап една такава жалба не спира изпълнението на решението на местния парламент. 

10 ноември в годините назад

http://www.cross.bg/noemvri-v-godinite-nazad-1438982.html

/КРОСС/1444 г. - В Битката при Варна кръстоносците, водени от крал Владислав III, претърпяват поражение от османците на султан Мурад II, а Владислав е убит. 1775 г. - Във Филаделфия е сформиран Американски морски пехотен корпус.1799 г. - Френската революция: Край на управлението на Директорията във Франция.1871 г. - Хенри Мортън Стенли открива изчезналия изследовател и мисионер Дейвид Ливингстън в Танзания, край езеро Танганайка.1928 г. - Принц Хирохито става 124-ти император на Япония.1942 г. - Втората световна война: Нацистка Германия нахлува във Вишистка Франция.1949 г. - Основан е ФК Академик (Свищов).1952 г. - Състои се премиерата на филма Под игото.1956 г. - Потушено е Унгарското въстание против комунистическата власт в страната.1961 г. - Сталинград е преименуван на Волгоград.1969 г. - В САЩ започва излъчването на детската програма Улица Сезам.1970 г. - Програма Луна: Изстрелян е съветският спускаем апарат Луноход 1.1975 г. - Общото събрание на ООН приема резолюция, с която приравнява ционизма с расизма (резолюцията е анулирана през декември 1991).1975 г. - Ангола става независима от Португалия държава, а за първи президент е избран Агостино Нето.1980 г. - В Полша е регистриран независимият профсъюз Солидарност.1989 г. - Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, след 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.1994 г. - Ирак декларира, че признава суверенитета на Кувейт.

Комунистите откраднали Първи май от анархистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417401

Знамето на комунистическата идеология - Денят на труда, е безцеремонно откраднато от анархистите, доказа проучване на в. Знамето на комунистическата идеология - Денят на труда, е безцеремонно откраднато от анархистите, доказа проучване на в. "168 часа". 1 май, който десетилетия наред е честван с най-пищните манифестации както у нас, така и в Съветския съюз, изобщо не е измислен от социалистите, както се твърдеше през изминалия век.

Преглед на печата

http://www.cross.bg/gerb-ministur-vreme-1438981.html

/КРОСС/Владислав Горанов готви нова актуализация на бюджета в. Класа  Документът трябва да бъде внесен в Народното събрание до края на седмицата"Проблемът с финансовия план до края на годината е приоритетен за Министерството на финансите. Актуализацията на бюджета е не само ключ към решаването на проблемите на отделните бюджетни системи, а и ще даде отговор на въпроса, свързан с увеличението на лимитите на дълга, които ще помогнат за изплащането на гарантираните вложения на вложителите в КТБ." Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за "Радио К2", цитирано от Дарик радио. Той допълни, че усилията на експертите от МФ са насочени към внасяне на актуализация на бюджета в Народното събрание до края на следващата седмица, малко след това и на проекта за бюджет за 2015 г, така че до края на годината да бъдат приети и двата документа. "Ние сме длъжни да решим казуса със затлачени плащания в някои системи от една страна и от друга страна да узаконим увеличението на лимитите на дълга, за да можем да подпомогнем Фонда за гарантиране на влоговете.Стр. 1 "Щурмуваха" стената по границата с Турция Германски активисти искаха да атакуват съоръжението, но после премислиха и направиха само "пърформанс" в. Дума  Стотина германци с радикални възгледи пристигнаха вчера край българо-турската граница с намерението да правят артистичен пърформанс

Ще правим секс само за кеф, а не за създаването на бебета

http://pik.bg/ще-правим-секс-само-за-кеф-а-не-за-създаването-на-бебета-news247891.html

Ще правим секс само за кеф, а не за създаването на бебета

До 2050 г. сексът ще е само за кеф, а не за създаването на бебета. Това смята 91-годишният проф. Карл Джераси, бащата на противозачатъчното хапче, цитиран от в. „Сънди телеграф", пише "Всеки ден".

 Според известния учен, който е роден във Виена от баща българин и майка виенчанка, до 2050 г. бебетата в западния свят ще се раждат след инвитро процедури. Тогава неговото хапче ще стане излишно, тъй като мъжете и жените първо ще замразяват своя генетичен материал, а след това ще се стерилизират. Новата тенденция ще сложи край на абортите и няма да има деца, които да са непланирани, прогнозира проф. Джераси.

 Напредъкът в лечението на стерилитета ще кара все повече двойки да прибягват до инвитро оплождане, дори да нямат проблеми. Ще се появи и поколението „маняна" (от исп. „утре"), които ще са спокойни, че родителството може да бъде отлагано без последствия. Тези по-възрастни родители може да имат дори по-здрави деца, тъй като техните яйцеклетки и сперматозоиди ще са по-млади, пише novini.bg.

 В бъдеще 20-годишните жени първо ще замразяват яйцеклетки, за да правят кариера и да търсят подходящ партньор. Дори и да нямат проблем, те все повече ще избират инвитро процедурите за зачеване заради напредъка на генетичния подбор, прогнозира проф. Джераси.

Отбелязваме 25 години от началото на прехода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417431

Днес отбелязваме 25 години от 10 ноември 1989-та година. Тази дата се възприема като начало на прехода към демокрация у нас. Датата, на която на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на ЦК на БКП. На негово място е избран Петър Днес отбелязваме 25 години от 10 ноември 1989-та година. Тази дата се възприема като начало на прехода към демокрация у нас. Датата, на която на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на ЦК на БКП. На негово място е избран Петър

Частен самолет се разби на Бахамите

http://www.vesti.bg/novini/chasten-samolet-se-razbi-na-bahamite-6027016

Частен самолет се разби на Бахамите, убивайки 9 души на борда, предаде "Асошиейтед Прес".

Бензинът поевтиня с още 3 стотинки

http://pik.bg/бензинът-поевтиня-с-още-3-стотинки-news247890.html

Бензинът поевтиня с още 3 стотинки

Масовият бензин А-95 в почивните дни падна до 2,30 лв. за литър, показа проверка на „Монитор”.

Под 2,40 вече е и цената по колонките на дизела. В последните 36 месеца в България не е имало толкова евтини течни горива, отчита статистиката. Добрата новина за българските потребители е следствие от продължаващия спад на котировките на петрола на световните пазари. Цената на брента с доставка през декември спадна трайно под 83 долара за барел на фона на продължаващия ръст в курса на долара. От началото на лятото досега цените на черното злато спаднаха с 25 процента.

Рязкото поевтиняване на нефта се обяснява най-вече с ожесточената конкуренция между ОПЕК и САЩ. С революцията на добива от шисти Щатите се превърнаха в най-големия производител на течни горива. През първото тримесечие на годината дневният добив в САЩ надхвърли 11 милиона барела спрямо 10,53 млн. в Русия и 9,45 млн. в Саудитска Арабия.

Педя човек-лакът брада пя за рождения ден на БНТ

http://www.bnews.bg/article-121313

Хиляди изпълниха градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, за да отпразнуват 55 години от създаването на Българската национална телевизия.

Отбелязваме 25 години от началото на прехода

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417424

Днес отбелязваме 25 години от 10 ноември 1989-та година. Тази дата се възприема като начало на прехода към демокрация у нас. Датата, на която на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на ЦК на БКП. На негово място е избран Петър Днес отбелязваме 25 години от 10 ноември 1989-та година. Тази дата се възприема като начало на прехода към демокрация у нас. Датата, на която на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на ЦК на БКП. На негово място е избран Петър

Разсад на праскови като понички пуска Институтът по овощарство през ноември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417427

Институтът по овощарство в Пловдив ще предложи на производителите на плодове ограничено количество разсад от три испански сорта праскови и един нектарини.
Продажбите ще стартират през ноември след листопада. Уникалното при плодовете е формата им, която проф. Аргир Живондов оприличава на понички. 
Виж целия текст Институтът по овощарство в Пловдив ще предложи на производителите на плодове ограничено количество разсад от три испански сорта праскови и един нектарини. Продажбите ще стартират през ноември след листопада. Уникалното при плодовете е формата им, която проф. Аргир Живондов оприличава на понички.  Виж целия текст

Най-важното от Варна във вчерашния 9 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270194

Григор Димитров подкрепи Варна за Европейска младежка столица "Варна е моят фаворит за Европейска младежка столица през 2017 година!" Това написа в профила си във Фейсбук тенис звездата Григор Димитров. С това най-големият български тенисист Григор Димитров официално подкрепи Варна в битката за Европейска младежка столица през 2017 г.

Доставят 30 000 шествалентни ваксини

http://pik.bg/доставят-30-000-шествалентни-ваксини-news247885.html

Доставят 30 000 шествалентни ваксини

Започва доставката на 30 000 шествалентни ваксини за новородени. Това обеща преди дни в Народното събрание бившият здравен министър Мирослав Ненков. От неговия екип са започнали работа по споразумение с доставчиците и за следващите три години.

До края на този месец предстои и доставка на петвалентни ваксини, съобщава НТВ. По този начин проблемът с ваксината за бебета е вече решен.

Разсад на праскови като понички пуска Институтът по овощарство през ноември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417425

Институтът по овощарство в Пловдив ще предложи на производителите на плодове ограничено количество разсад от три испански сорта праскови и един нектарини.
Продажбите ще стартират през ноември след листопада. Уникалното при плодовете е формата им, която проф. Аргир Живондов оприличава на понички. 
Виж целия текст Институтът по овощарство в Пловдив ще предложи на производителите на плодове ограничено количество разсад от три испански сорта праскови и един нектарини. Продажбите ще стартират през ноември след листопада. Уникалното при плодовете е формата им, която проф. Аргир Живондов оприличава на понички.  Виж целия текст

Болница става библиотека в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416846

Бившата Немска болница в центъра на Бургас ще стане библиотека. Проектът предвижда сградата да събере на едно място фонда на регионалната библиотека, както и да стане дом за развитието на различни видове съвременни изкуства, съобщават от общината.
Атрактивният нов облик ще бъде подсилен с големи стъклени прозорци-витрини, Бившата Немска болница в центъра на Бургас ще стане библиотека. Проектът предвижда сградата да събере на едно място фонда на регионалната библиотека, както и да стане дом за развитието на различни видове съвременни изкуства, съобщават от общината. Атрактивният нов облик ще бъде подсилен с големи стъклени прозорци-витрини,

Киш с бутертесто

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417164

Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31. Bашата любима рецепта може да спечели 30 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес mpopova@24chasa.bg. За въпроси - тел. 942 25 31.

Неграмотност! Според половината млади българи комунизмът паднал с Китайската стена

http://pik.bg/неграмотност-според-половината-млади-българи-комунизмът-паднал-с-китайската-стена-news247874.html

Неграмотност! Според половината млади българи комунизмът паднал с Китайската стена

40 на сто от младите българи не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. Това показват резултатите от националното проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България", проведено от „Алфа рисърч", пише "Стандарт". 25 г. след началото на демокрацията у нас колективната памет и познанието за социалистическа България постепенно избледняват, са изводите от допитването. Комунизмът е най-непознат за младото поколение.

94% от българите между 16 и 30 години признават, че не знаят почти нищо за този исторически период. Болшинството от тях не познават нито в пряк, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок. Беглите им познания за епохата се опират преди всичко на лични впечатления и разговори.


Калфин: Ходим по доста тънък лед

http://frognews.bg/news_79895/

Нито един от участниците в правителството не го определя като дясно. Да, двете основни партии в него са десни, те си сключиха и дясноцентристка коалиция., казва в интервю за 24 часа единственият ляв министър в дясното правителство на Борисов.

25 години от вътрешнопартийния "преврат" в БКП

http://news.ibox.bg/news/id_278189316

На 10 ноември 1989-а на пленум на ЦК на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията. Комунистическият диктатор управлява еднолично в продължение на 33 години

Днес министрите предлагат на Борисов заместниците си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417416

Днес се решава въпросът кои ще са заместник-министрите в кабинета Борисов. Премиерът събира всички министри, за да обсъдят дали коалиционната формула ще се пренесе и в различните ведомства. Крайната дума ще има Борисов, но всеки от министрите е получил правото сам да реши кой иска в екипа си. Всеки министър има свободата да номинира свои лични Днес се решава въпросът кои ще са заместник-министрите в кабинета Борисов. Премиерът събира всички министри, за да обсъдят дали коалиционната формула ще се пренесе и в различните ведомства. Крайната дума ще има Борисов, но всеки от министрите е получил правото сам да реши кой иска в екипа си. Всеки министър има свободата да номинира свои лични

"Рейндж Роувър" - любимата плячка на родните апаши

http://pik.bg/рейндж-роувър---любимата-плячка-на-родните-апаши-news247882.html

"Рейндж Роувър" - любимата плячка на родните апаши

Лъскав джип "Рейндж Роувър" потегля с мръсна газ посред нощ от паркинга в София. Минава през спуснатата бариера, като я чупи, после изчезва в мрака и оттогава няма и помен от автомобила.

Шофьорът зад волана не е собственикът на колата, а автокрадец. Случката е отпреди седмици, разказва "24 часа". Последните модели на "Рейндж Роувър" са любимата плячка на родните апаши напоследък, потвърди източник от МВР.

Асен Агов: Политиците ни не знаеха как се управлява свободна държава

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246671_%D0%90%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%90%D0%B3%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B5+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%85%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+

 Когато се връщам назад, няма как да не си спомня възторга от романтиката на 1990 и 1991 г., няма как да не си признаем и неопитността и твърде мечтателния поглед към онова, което днес наричаме посткомунизъм.

10-ти ноември ме завари много далеч от страната. Бях във Виндхук, столицата на Намибия, която дотогава беше под управлението на Южна Африка, за да направя документален филм за наближаващата независимост на страната. Вечерта на 10-ти ноември предадох материала си в София и в следващия момент се почука силно на вратата ми. Отворих и видях колега от BBC, който ми каза: "Вашият диктатор падна". Не можах да повярвам, макар да имаше достатъчно индикации преди заминаването ми, че в България предстоят драматични събития. Тези индикации идваха от всичко онова, което се случваше в Централна и Източна Европа, преди всичко, в тогавашната ГДР и Унгария. Въпреки това, ние избухнахме в радост и вечерта го отбелязахме подобаващо в бара на хотела. Така преживях 10-ти ноември. След две седмици вече бях в София, където промяната вече беше започнала.

Екип 1 и Екип 2

Времената бяха много бурни и ние трябваше да извоюваме позицията си. Телевизията беше все още под егидата на тогавашния ЦК на БКП. Няколко души бяхме създали още преди 10-ти ноември нелегално звено в нея, което се казваше "Телевизионна инициатива". След поредица от заплахи за стачки и за спирането на излъчването успяхме да се преборим, тя да бъде извадена изпод контрола на ЦК на БКП и ръководството й да бъде сменено.

Лека-полека стигнахме и до изграждането на цялата нова концепция за новините. Тогава създадохме Екип 1 и Екип 2. В Екип 2 бяхме с Нели Терзиева и Сашо Диков. Работихме много, около 3 месеца се готвихме, за да можем да фиксираме какъв език точно ще използваме. Използвахме езика, който използваха световните новинарски екипи - кратък и ясен, без прилагателни, с кратки анонси между отделните видеа. Самите видеа бяха много ритмични и най-важното - давахме всички гледни точки в новините - нещо, което беше невиждано дотогава. Екип 1 следваше същата линия и постепенно се наложихме. Нашите новини бяха гледани тогава масово в България.

За първи път в ефир: "Добър вечер, дами и господа"

Костваше ми страшно много работа в много тежки условия, с ръководство, което се стремеше всячески да ограничи свободата ни, ние се преборвахме. Работихме в една стаичка в тогавашната Дирекция "Информация" с две счупени пишещи машини "Марица", на които едва успявахме да си напишем материалите. Веднага след емисията в деня, в който се обърнахме към хората с госпожи и господа, телефонът на телевизията почервеня. Обаждаха се хора, които казваха: "Ние не сме никакви госпожи и господа, ние сме другари, но вие не сте наши другари". Имаше хули по телефона, в един момент спряхме да го вдигаме, защото нямахме сили. Имаше демонстрации пред телевизията срещу нас. Нели беше замерена с турски лири от протестиращи пред телевизията, когато идвахме на работа. Имаше спекулации с моята фамилия, имаше и решение на правителството тогава, че не може една туркиня и човек с фамилия Агов да водят националните новини. Хората обаче гледаха тези новини.

10 ноември

БКП се надяваше чрез този дворцов преврат да се реформира и да може да извърши такава реформа в България, която да даде повече правила и свободи на хората, да ликвидира част от най-тежките практики на предишния диктатор и т.н. и в същото време да остане в управлението. Но икономиката беше в колапс, докарана до това състояние от Тодор Живков и неговото обкръжение. БСП, която се преименува от БКП, беше в много слаба позиция.

Дали 10-ти ноември е началото на прехода? Като дата може би - да, но самият преход започна по-късно с правителството на Филип Димитров /1991-1992/. През 1992 г. ние бяхме наравно с Чехия, Унгария, Полша. Това са все страни, които след това успяха много бързо да се измъкнат от първите кризисни моменти на посткомунизма, а ние влачехме крак чак до 1996 г., за да се стигне до нов финансов колапс.

Управлението на СДС беше първата стъпка към Европа и демократична България, защото изборите за Велико Народно събрание и до днес остават под сянката на съмнение дали бяха честни. Тогава БСП ги спечели. По-късно Желю Желев, лидерът на СДС, бе принуден да ги признае, макар че първата вечер той отказа да приеме резултатите от изборите на 10-ти юни 1990 г. БКП, а по-късно БСП, действаха като спирачка. Конституцията беше изработена от хора, които нямаха представа как се управлява свободна държава.

Преди да започнем работа по Екип 2, бях редактор на репортажите от Кръглата маса. Трябва да се подчертае неопитността на хората, които участваха в нея. Те също нямаха представа как се управлява една свободна държава и някак си приеха тезата на БСП да се свика Велико Народно събрание и да се напише Конституция, която да гарантира гражданските права и свободи. Не е случайно, че във Великото Народно събрание депутати от СДС отказаха да подпишат новия основен закон. До ден-днешен, 25 години по-късно влачим на гърба си недъзите на тази Конституция. Тя даде на книга правата и свободите на българите, създаде някаква привидност на независима съдебна система, а знаем какво е състоянието на системата. Тя запази централизираната комунистическа държава. От там идват всички финансови несгоди, корупцията, липсата на справедливост, недоверието към политическата система.

Знаете ли защо, например народните представители са 240? Защото големият наш уважаван математик академик Благовест Сендов беше предложил числото 240, защото е много удобно да се дели на 2, 4, 6, 8, 10, на 12 и т.н. Т.е. могат да се сформират различни мнозинства. Днес си даваме сметката защо някои депутати се прехвърлят от някоя партия в друга.

Приемането на тази Конституция беше голяма грешка, написана точно от мнозинството на бившите комунисти. Останалите бивши комунистически страни не смениха своята Конституция, а само отмениха член 1. Например, в Полша първо проведоха икономическите реформи, а след това пристъпиха към смяната на основния закон. Затова Полша по време на кризата беше най-добре в целия ЕС. Днес тя тежи много в Европа.


БГНЕС

Днес министрите предлагат на Борисов заместниците си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417399

Днес се решава въпросът кои ще са заместник-министрите в кабинета Борисов. Премиерът събира всички министри, за да обсъдят дали коалиционната формула ще се пренесе и в различните ведомства. Крайната дума ще има Борисов, но всеки от министрите е получил правото сам да реши кой иска в екипа си. Всеки министър има свободата да номинира свои лични Днес се решава въпросът кои ще са заместник-министрите в кабинета Борисов. Премиерът събира всички министри, за да обсъдят дали коалиционната формула ще се пренесе и в различните ведомства. Крайната дума ще има Борисов, но всеки от министрите е получил правото сам да реши кой иска в екипа си. Всеки министър има свободата да номинира свои лични

Българският лекарски съюз ще има нов шеф през април

http://pik.bg/българският-лекарски-съюз-ще-има-нов-шеф-през-април-news247881.html

Българският лекарски съюз ще има нов шеф през април

Българският лекарски съюз ще има нов шеф през април. На отчетно-изборен събор на съсловната организация ще бъде избран наследник на д-р Цветан Райчинов, чийто втори петгодишен мандат изтича през март 2015 г. Според устава на БЛС той няма право повече да оглавява съюза.

В битката за стола на д-р Райчинов се очаква да се включат поне петима лекари, пише „Преса“. Новият шеф ще бъде избран от 360 делегати и совалките кой чия подкрепа ще получи вече са започ­нали. В единия лагер са хората на самия Райчинов - неговите заместници д-р Юлиян Йорданов и д-р Кирил Еленски. Според запознати с по-големи амбиции и шансове да седне на председателското място е хирургът д-р Йорданов.

В надпреварата ще се включи и бившият шеф на БЛС д-р Андрей Кехайов, който все още има силно лоби в съсловната организация.

Третият претендент за поста се очак­ва да бъде председателят на плевенската колегия д-р Венцислав Грозев. Хирургът и рицар тамплиер се ползва с подкрепата не само на докторите в Плевен, но и в цялата страна. Много вероятно е в стола на Цветан Райчинов да седне представител на съсловната организация от Варна.

Морското лоби в съюза е изключително силно, като вече е излъчвало шеф на БЛС - д-р Божидар Нанев, който по-късно стана и здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов.

Със сигурност в надпреварата ще се включи и най-голямата колегия в страната - софийската. Все още не е ясно името на кандидата от столицата за шеф на съсловната организация.

Председателят на лекарския съюз и неговите заместници получават месечна заплата от 3699 лева и управляват годишен бюджет от 1,5 млн. лева.

Плевнелиев и Близнашки ще отчетат работата на служебния кабинет

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2415325_plevneliev_i_bliznashki_shte_otchetat_rabotata_na/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев и служебният премиер Георги Близнашки ще отчетат днес приключилия мандат на служебния кабинет. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата ще направят оценка за трите месеца управление на служебното правителство. То беше назначено на 6 август с указ на президента след оставката на предишния премиер Пламен Орешарски.

В последната седмица всички служебни министри отчетоха изпълнение на поетите ангажименти.

Това беше...

Калфин: Участвам в управлението заради това, което сме включили в правителствената програма

http://politics.actualno.com/Kalfin-Uchastvam-v-upravlenieto-zaradi-tova-koeto-sme-vkluchili-v-pravitelstvenata-programa-news_59443.html

Участвам в управлението не заради Бойко Борисов, а заради това, което сме включили в правителствената програма и очаквам да работим в екип в правителството. Това каза вицепремиерът по демографската и ...

Психотест и тест за наркотици за депутатите - една крачка до реалност

http://politics.actualno.com/Psihotest-i-test-za-narkotici-za-deputatite---edna-krachka-do-realnost-news_59445.html

Предложих на определено време да се прави тест за наркотици и психотест и това да залегне в парламентарния правилник. Така депутати, които злоупотребяват, поне да носят морална отговорност. Това заяви...

Жаблянов като народопсихолог: Очакванията към кабинета не са десни

http://politics.actualno.com/Jabljanov-kato-narodopsiholog-Ochakvanijata-kym-kabineta-ne-sa-desni-news_59448.html

Правителството да не ходи към замразяване на доходите. Ако това се случи, ще се има напрежение. Това предупреди депутатът от БСП Валери Жаблянов в ефира на БНТ. По думите му очакванията към втория каб...

Опасността да въстанеш срещу исляма

http://asia.actualno.com/Opasnostta-da-vystanesh-sreshtu-isljama-news_59450.html

Тя е смела жена: мюсюлманка, отказала да сключи принудителен брак, а след това приела християнството. Сабатина Джеймс не се страхува да критикува открито исляма, което прави със свои съмишленици кон...

Половин България на път за Коледа и Нова година

http://pik.bg/половин-българия-на-път-за-коледа-и-нова-година-news247880.html

Половин България на път за Коледа и Нова година

Около 3,5 млн. българи ще пътуват по Коледа и Нова година при роднини, приятели и по курорти, от тях 170 000 ще минат границата, за да посрещнат празниците в странство.

Това съобщи за “Монитор” Румен Драганов, директор на Института по анализи и оценки в туризма. Основната група пътуващи си остават хората, които няма да бъдат у дома, но ще отседнат при близки в други къщи, а не по хотелите. Туристическият поток се насочва към местата, които предлагат СПА услуги, независимо дали са в планински курорти или в други части на страната. Най-търсено обаче си остава съчетанието между планински и СПА хотел. Очаква се до средата на ноември да бъдат изчерпани най-атрактивните оферти, но все още има хиляди изгодни предложения. във всички категории заведения. Съседните страни си остават най-посещавани за празниците от българите, които избират да посрещнат 2015 г. в чужбина.

Гърция си запазва първото място, следвана от Сърбия, Македония и Румъния, каза още Драганов. Хората, които интензивно ровят в нета за изгодни оферти, с изненада установяват, че в търсене на клиенти някои собственици на малки комплекси и дори на къщи за гости предлагат престой на цената на четири- и петзвездни хотели. Тридневните оферти за Банско са средно по 300 лева, като включват нощувки, закуски и празнични вечери. Любителите на белите писти обаче ще спечелят там не само посрещане на новата година извън дома, но и възможност да карат ски. В региона се надяват да има достатъчно сняг. Изгодни оферти има все още и за хотелите в Пампорово.

Приблизително на същата цена излиза ЧНГ и в повечето четиризвездни хотели в Солун, в петзвезден хотел в Охрид за десетина лева отгоре предлагат три нощувки, закуски и вечери, едната от които е празнична. За същите пари обаче може да отседнете и в габровското село Влайчовци. За любителите на сръбското гостоприемство е офертата да посрещнат смяната на годините в Сръбско Косово. Организаторите предлагат на половин цена възможността за четиридневната екскурзия, която включва три нощувки в Етно село.

На най-любознателните си гости съседите са готови да покажат Косовска Митровица за която често слушахме в новините по време на войната в региона. Мостът, който разделя сръбската и албанската част, също е част от атракциите. Оказва се, че сърбите успяват да впрегнат и най-неприятната част от новата си история в привличането на туристи.

Веселбата навръх Нова година обаче не е включена в офертата и всеки, който иска да тропне хорце и да седне на трапезата, трябва да доплати 33 евро. Майсторите на плескавицата в Лесковац се опитват да привлекат гости и в дните извън прословутата им Рощилиада, като предлагат за 275 лева две нощувки и закуски, както и празнична вечеря, където пиенето на местни напитки е на корем. Живата музика ще думка цяла нощ за най-развеселените.

Промоции за посрещане на Нова година има дори до лъскавия Дубай. Хората, които харесват тази дестинация, трябва да платят 1170 лева за седемдневен престой, който включва хотел със закуска, всекидневен трансфер до плажа, както и шопинг тур за злато и диаманти, но в цената не е включен самолетният билет, който в момента е около 410 долара. За посрещане на 2015 г. в Париж са необходими около 1000 лева на човек.

Парламентът започна с процедура по избор на министър-председател и членове на Министерския съвет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246670_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE

 Народното събрание избра на 7 ноември 2014 г. Бойко Борисов за министър-председател на Република България. Депутатите одобриха предложената от него структура на Министерски съвет и избраха членовете на правителството. Кандидатурата на Бойко Борисов за премиер бе подкрепена от 149 народни представители, а 85 бяха против.

 
За структурата на новия кабинет гласуваха 144 народни представители, против бяха 83, а един се въздържа. Според нея правителството ще има четирима вицепремиери.
 
Народното събрание избра със 136 гласа „за”, 97 „против” и 1 „въздържал се” Румяна Бъчварова за вицепремиер по коалиционната политика и държавната администрация, Меглена Кунева за вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, Томислав Дончев за вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика, Ивайло Калфин за вицепремиер по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика.
 
Парламентът избра Владислав Горанов за министър на финансите, Веселин Вучков за министър на вътрешните работи, Лиляна Павлова за министър на регионалното развитие и благоустройството, Николай Ненчев за министър на отбраната, Даниел Митов за министър на външните работи, Христо Иванов за министър на правосъдието, Тодор Танев за министър на образованието и науката, Петър Москов за министър на здравеопазването, Вежди Рашидов за министър на културата, Ивелина Василева за министър на околната среда и водите, Десислава Танева за министър на земеделието и храните, Ивайло Московски за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Божидар Лукарски за министър на икономиката, Теменужка Петкова за министър на енергетиката, Николина Ангелкова за министър на туризма и Красен Кралев за министър на младежта и спорта.
 
Новоизбраният Министерски съвет положи клетва пред Народното събрание.

Леден фестивал в Русе за Коледа

http://pik.bg/леден-фестивал-в-русе-за-коледа-news247878.html

Леден фестивал в Русе за Коледа

След близо век в Русе се възражда традицията ледени скулптури да красят центъра на града през зимата, пише "Монитор".

Тя е била поставена през 30-те години на миналия век от собственика на сладкарница на главната улица „Александровска” Денчо Ножаров, който сам изработвал двуметрови фигури на животни и хора. Леденият фест ще бъде подарък на русенци за Коледа и Нова година и ще е част от коледния фестивал. При достатъчно студено време те ще могат да наблюдават извайването на фигурите от 10 до 15 декември на централния площад.

Организаторите от общината и от фондация „Русе – град на свободния дух” са поканили за участие скулптори от България, Канада, Испания и Унгария. Леден бар ще предлага всичко необходимо за една коледна почерпка. Възраждането на традицията се приема с голямо одобрение от русенци.

Най-възрастните жители още си спомнят за майсторските фигури на бай Денчо пред сладкарницата му „Швейцария”, а по-младите са чували разкази за тях от своите баби и дядовци. Освен животни сладкарят и самоук скулптор ваел от сняг бюстове на Горки, Пушкин, Сталин, Вагнер и други известни личности, с което предизвиквал интерес не само у децата, а и у възрастните. Бай Денчо е изработвал ледените си фигури повече от десетилетие.

Пътна обстановка в страната - 10 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270193

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: без ограничения. АМ „Хемус”: област София: ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана и Видин, да ползват път ІІ-16 /(Мездра-Ботевград)-Ребърково-Елисейна-Своге-ок.

Русия и Китай засилват сътрудничеството в златодобива

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246669_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9+%D0%B7%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%8A%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%

 Най-голямата златодобивна компания в Китай "Чайна голд" (China Gold) може да стане партньор на групата "Ренова" в Русия. Преговори в Пекин проведе ръководството на руската икономическа група, съобщи РИА"Новости".

Китайската компания вероятно ще участва в разработката на едно от находищата – "Аметистовое". "Золото Камчатки", която е дъщерна компания на "Ренова", е най-големият производител на злато на територията на руския Камчатски край. Добивът на рудата започна през 2012 година, а балансовите запаси на находището "Аметистовое" е над 50 тона злато.
Според представител на руската страна сътрудничеството между Русия и Китай в областта на рудодобива става все по-привлекателно за китайските партньори. Руската златодобивна компания предлага на китайските си колеги и други перспективни проекти в Камчатка, където е възможно взаимодействие с привличане на китайски инвестиции и участие на китайски специалисти в изграждането и разработката на златоносните находища.



БГНЕС 

Русия отпуска 150 стипендии за българи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416793

150 държавни стипендии за български студенти, аспиранти и участници в летни училища, ще отпусне догодина федералната агенция "Россътрудничество", съобши зам.-шефът й Лариса Ефремова по време на научно-практическата конференция "Дни на руския език" в СОК "Камчия". Организатори на форума са домакините, 150 държавни стипендии за български студенти, аспиранти и участници в летни училища, ще отпусне догодина федералната агенция "Россътрудничество", съобши зам.-шефът й Лариса Ефремова по време на научно-практическата конференция "Дни на руския език" в СОК "Камчия". Организатори на форума са домакините,

Лидерът на ИД може би е ранен при въздушна атака

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246668_%D0%9B%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%98%D0%94+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B1%D0%B8+%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%BD%D0

 Лидерът на групировката „Ислямска държава“ (ИД, преди „Ислямска държава в Ирак и Леванта“, ИДИЛ) – Абу Бакр ал Багдади, може би е бил ранен при въздушен удар.

Такава информация се появи от служители на иракските власти, пожелали анонимност, и държавната телевизия, цитирани от АФП.

Впоследствие тя бе потвърдена и от вътрешното министерство и министерството на отбраната в Багдад. „Потвърдено е съобщението за раняването на Абу Бакр ал Багдади след въздушен удар на коалицията, нанесен по сграда в град Мосул, където през нощта в петък се е събрало висшето ръководство на групировката“, заяви иракският министър на отбраната Халед ал Обейди.

Канал „Ал Иракия“ разпространи аналогично съобщение на вътрешното министерство.

Няма данни колко сериозно е нараняването.

Вчера сателитният тв канал „Ал Арабия“, позовавайки се на местни племенни източници, също съобщи, че Ал Багдади е бил „тежко ранен“, но при въздушен удар, нанесен от антитерористичната коалиция начело със САЩ в околностите на град Каим (в провинция Анбар, на 550 км от Багдад) край границата със Сирия. Тв каналът се позовава и на депутата Мухамед ал Карбули, според когото авиацията на коалицията е нанесла удар по лидери на групировката, при който са загинали десетки хора, а много са били ранени.

След бомбардировката, твърди депутатът, активисти на ИД панически се опитвали да спасят оцелелите си другари, пренасяйки ги в местна болница. Според свидетелства на очевидци джихадистките главатари изхвърлили пациентите от болницата, за да освободят места за своите ранени, и призовали с високоговорители местното население да дойде в пунктовете за кръвопреливане.

Представители на Пентагона заявиха, че

нямат информация за такъв удар или за раняване на Ал Багдади.

По-рано беше съобщено, че американската авиация е унищожила автоколона от 10 бронирани коли на ИД, придвижваща се край иракския град Мосул. Според Централното командване на въоръжените сили на САЩ автоколоната вероятно е била свързана със среща между лидери на групировката.

Новинарския портал „Шафак нюз“ пък съобщи, че в резултат на удари на иракските ВВС западно от Багдад в събота вечерта е бил убит зам.-главатар на ИД с прякор Абу Хазифа ал Ямани.

Лидерът бил ликвидиран в района на град Фалуджа (провинция Анбар) – на 50 км от столицата. По данни на иракски военни източници операцията е била проведена в събота вечерта след получаване на оперативни данни за придвижване на колона от осем военни машини, в които се намирали редица лидери на ИД в този район. Иракските сухопътни сили там при подкрепа от авиацията унищожили конвоя на джихадистите.

Според други информации Ал Ямани, който отговарял за затвора във Фалуджа и е виновен за зверските убийства на десетки иракски войници, е само ранен.

При същия удар са били ликвидирани 27 терористи, включително 11 чуждестранни наемници, твърди порталът.

Източник: По материали на БТА    

Температурите достигат 18 градуса днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417390

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде около и над средното за месеца. Днес облачността над много райони ще се разкъсва и намалява. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините и котловините отново ще се образува мъгла, по-трайна ще остане в Северна и Източна България. Температурите ще се задържат без съществена промяна. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде около и над средното за месеца. Днес облачността над много райони ще се разкъсва и намалява. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините и котловините отново ще се образува мъгла, по-трайна ще остане в Северна и Източна България. Температурите ще се задържат без съществена промяна.

Данъчни ловят майстори, които работят на черно, по домови книги

http://pik.bg/данъчни-ловят-майстори-които-работят-на-черно-по-домови-книги-news247875.html

Данъчни ловят майстори, които работят на черно, по домови книги

Данъчни ловят майстори, които работят на черно, по домовите книги на кооперациите. До комичните ситуации се стигнало, след като десетки столичани започнали да водят дела срещу съседите си за възстановяване на разходите, направени за ремонт на покрив или на други общи части, пише "Монитор".

По стара българска традиция, след като комшиите не успеят да се разберат кой какво дължи за реновациите във входа, те завеждали дела срещу съкооператорите си, разказаха от съдебната власт.

Подобни процеси са доста често срещани и при тях особеното е, че се разглеждат много бързо, обясниха магистрати пред „Монитор”. Обикновено делото стартирало с иск на някой от съседите, който претендира за направени от него разходи. Като доказателство те представяли домовата книга на блока, в която е записано кой съсед какви общи части притежава от жилищната сграда, както и фактура за извършения ремонт.

Когато съдът започне да разглежда документите по делото, често се налагало да се иска справка от НАП за различни неща – от това дали ищецът има легални доходи, с които е платил ремонта, до това дали подобни майстори наистина съществуват. Най-често защитникът на ответниците настоява, че фактурата за ремонт е фалшива и стойността й е доста по-висока от реалната. Затова магистратите искат справки от данъчните, в които да се провери дали фирмите са декларирали пред държавата, че са получили доход от подобен ремонт. Често по време на ревизиите пък ставало ясно, че майсторите са „пропуснали” да декларират подобен приход. В тези случаи фирмите отнасяли сериозни санкции, а делата между съседи често приключвали в полза на тези, които отказват да платят, тъй като съседът приема, че такъв разход наистина не е извършен.

Заради това в момента фирмите, занимаващи се с ремонт на общи части като покриви и мазета, имат две различни оферти за дейностите си. При едната цената е с 20% по-ниска, но за сметка на това не получаваш фактура за извършения ремонт. При втората към цената на дейностите се добавя и ДДС, но фирмата издава фактура с касов бон, която може да послужи за доказателство в съда срещу съкооператорите.

Температурите достигат 18 градуса днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417386

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде около и над средното за месеца. Днес облачността над много райони ще се разкъсва и намалява. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините и котловините отново ще се образува мъгла, по-трайна ще остане в Северна и Източна България. Температурите ще се задържат без съществена промяна. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде около и над средното за месеца. Днес облачността над много райони ще се разкъсва и намалява. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините и котловините отново ще се образува мъгла, по-трайна ще остане в Северна и Източна България. Температурите ще се задържат без съществена промяна.

Наша икономическа зона предизвика интереса на китайска банка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246667_%D0%9D%D0%B0%D1%88%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%

 Първата в Югоизточна Европа "Евро-китайска зона за икономическо развитие" /„Euro-Chinese Economic Development Zone“ - ECEDZ/ бе представена вчера в Пекин. Проектът, който се развива в района на Пловдив, предизвика изключителен интерес на българо-китайския бизнес форум „България: разширявай своя бизнес", организиран от Българската агенция за инвестиции с подкрепата на ЕС.

На събитието присъстваха финансисти, представители на бизнеса, които дискутираха възможностите за инвестиции и сътрудничество в сферите на транспортната техника и машиностроенето, електрониката и електроинженерството, хранителната промишленост и земеделието, туризма и балнеологията в България.

Форумът бе открит от българския посланик в Пекин г-н Пламен Шукюрлиев. Заместник-изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ Костадин Джатев презентира предимствата на страната - политическа стабилност, стратегическо географско местоположение, съкратени административни процедури, най-атрактивните данъци в ЕС.

Г-н Джатев обяви подкрепата на БАИ за един от най-мащабните инвестиционни проекти на България - „Euro-Chinese Economic Development Zone“, който бе презентиран от инж. Емил Янков. Представители на Export-Import Bank of China, заинтригувани от зоната, решиха да я посетят през декември.

„ECEDZ  предоставя добра основа за развитието на икономическите отношенията между Китай и Европа“, коментира г-н Чангцинг Джанг от Hainan Longquanren Century Invest and Development Co., Ltd., китайският партньор на "Евро-китайска зона за икономическо развитие". Според него причините китайски компании да инвестират в ECEDZ са: местоположението, данъците, приятелските отношенията между България и Китай, културата. „Концепцията за Европейско-китайски логистичен и бизнес център е много атрактивна за бъдещото развитие на бизнеса и може да се осъществи много успешно. В момента за китайските инвеститори е трудно да основат собствена фирма и производство в България, защото не познават пазара. За това идеята е да се навлезе с нови технологии, с един нов логистичен хъб, който да използва модели като О2О и Б2С продажби, които са добре познати в Китай, например, чрез Таобао и Алибаба“, конкретизира г-н Джанг.  

Г-н Дзяи Ли, директор на туристическа агенция „Дзяи" и г-жа Лей Сю, изпълнителен директор на „Tianjin State Farms Agribusiness Group" посочиха причините да работят в България. Тиенджин Фарм Агробизнес Груп вече инвестира в сферата на земеделието в „Euro-Chinese Economic Development Zone“.

Следващият форум от серията „България: разширявай своя бизнес" ще се проведе на 11 ноември в Шанхай.

Черна статистика: 60% от лекарствата в интернет са фалшиви

http://pik.bg/черна-статистика-60-от-лекарствата-в-интернет-са-фалшиви-news247871.html

Черна статистика: 60% от лекарствата в интернет са фалшиви

Над 60% от лекарствата, продавани в интернет, са фалшиви. Това означава, че всеки втори медикамент в мрежата е менте. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова, позовавайки се на данни от Европейската комисия, предаде "Монитор".

По думите й българският потребител може да купи и купува всичко, което се предлага on line не само в наши, но и в чуждестранни сайтове. В повечето случаи ментетата не са опасни, но копират досущ оригиналите. Някои от тях обаче са с отклонение в дозировката на активното вещество и могат да окажат негативно влияние и странични реакции в човешкия организъм.

 Затова българският гражданин трябва да повиши своите знания и грамотността си по отношение на безопасната употреба на лекарства и лекарствената регулация като цяло, каза още доц. Стоименова.

За по-добра информираност Изпълнителната агенция по лекарствата, съвместно с пациентски организации, започва до дни широкомащабна кампания сред пациентите. С листовки, както и в лични консултации с фармацевтите в аптеките на хората ще бъде разяснявано как да приемат своите медикаменти, по какво да различават оригинала от ментето и къде да сигнализират, ако се усъмнят, че купено от тях лекарство е фалшиво.

Като пример за липса на информираност директорът на ИАЛ изтъкна страха на много граждани от лекарствата с черен триъгълник върху опаковката. Доц. Асена Стоименова поясни, че от 2011 г. те са разрешени от ЕМА (Европейската агенция за контрол на медикаментите) и не са рискови за здравето.

Таблетките за сексуална мощ са най-често копирани и продавани и в интернет, и на черно, припомниха фармацевти. Шест фалшиви лекарства за година, всичките за „мъжки проблеми”, са засечени на българския пазар от началото на годината до края на октомври. Всички те са предназначени за лечение на еректилна дисфункция, като пет от тях са се разпространявали в интернет, а един е открит в аптека, казаха от ИАЛ. От там допълниха, че от началото на годината са проверили 383 търговци на лекарства на едро и дребно, като 280 от проверките са били на аптеки. Издадените наказателни постановления са 80.

„Контролните органи не си вършат добре работата. Затова хората не ги търсят да подадат сигнал, когато попаднат на фалшив медикамент.” Така коментира проблема д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и припомни, че най-голямото количество ментета е внос от Индия.

Борислава: Ако видя полицайката, ще се притесня

http://frognews.bg/news_79898/

Ако видя полицайката, ще се притесня. Не аз съм постъпила лошо, за да ме карат на полиграф. Това каза по НТВ Борислава Латинова, която неотдавна заяви, че е полицай Нели Иванова й е бъркала в гащите при обиск.

Ивайло Калфин: Участието на АБВ във властта ще е оправдано само ако постигнем политиките си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416761

- Г-н Калфин, как се чувствате като единствен ляв министър в дясно правителство? При това с тежкия ресор социална политика?
- Нито един от участниците в правителството не го определя като дясно. Да, двете основни партии в него са десни, те си сключиха и дясноцентристка коалиция. Но в програмната декларация на това правителство, - Г-н Калфин, как се чувствате като единствен ляв министър в дясно правителство? При това с тежкия ресор социална политика? - Нито един от участниците в правителството не го определя като дясно. Да, двете основни партии в него са десни, те си сключиха и дясноцентристка коалиция. Но в програмната декларация на това правителство,

Рисунки и записки от лагерите на смъртта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417007

Записки и рисунки от
лагерите на смъртта


Тези рисунки с молив, често пъти върху празните вестникарски полета, представляват разтърсващ документ за съдбата на част от политическия, военен и интелектуален елит на България, а също така и на белоемигрантската аристокрация в условията на сталинския “военен комунизъм”. Те, както и Записки и рисунки от лагерите на смъртта Тези рисунки с молив, често пъти върху празните вестникарски полета, представляват разтърсващ документ за съдбата на част от политическия, военен и интелектуален елит на България, а също така и на белоемигрантската аристокрация в условията на сталинския “военен комунизъм”. Те, както и

Врагът на САЩ е в самите нас, казва Оливър Стоун

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246666_%D0%92%D1%80%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B5+%D0%B2+%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D1%81%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80

 В момента САЩ сами са си враг. Това заяви американският режисьор Оливър Стоун пред „Российская газета”.
„Що се отнася до собствената ни история, ние сме много невежа страна. Това е така, защото образователната ни програма е насочена в една линия – идеята за американската изключителност. Ние гледаме на света изключително с очите на Америка и не сме способни да погледнем през очите на другите. Този начин на мислене се проявява и в политиката. Конгресът все още се придържа към много строга линия по отношение на заплахите за националната сигурност. Но трябва да си признаем, че тези заплахи са просто сапунен мехур. Ние живеем в някаква параноя, страхуваме се от Иран, Китай, Русия. Във филма си исках да покажа, че истинският ни враг е вътре в нас. И това е липсата на широта в мисленето. Ето един пример – ако американец дойде да живее в Русия, ще научи руски, но няма да се чувства като у дома. Това е голям проблем”, казва Стоун във връзка с документалната си поредица „Неразказаната история на САЩ”.

Купете си вестник "Труд"- вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417459

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева.  Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад.  При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Близнашки се отчита за служебния кабинет, Плевнелиев ще направи оценка

http://pik.bg/близнашки-се-отчита-за-служебния-кабинет-плевнелиев-ще-направи-оценка-news247870.html

Близнашки се отчита за служебния кабинет, Плевнелиев ще направи оценка

Официален отчет какво е свършило служебното правителство ще направи Георги Близнашки днес. На събитието ще присъства и президентът Росен Плевнелиев, който ще даде оценка за свършената работа на кабинета. Той беше назначен от държавния глава на 6 август т. г.

Отчетът на кабинета съвпада с днешната знакова дата 10 ноември, когато отбелязваме четвърт век от началото на политическите промени у нас.  Мнозина наблюдатели му придават символно значение - България да скъса с конфронтацията и да започне с по-бързи темпове да развива икономиката си. 

Плавнелиев и Близнашки ще направят специални изявления за работата на служебното правителство. Това ще стане в 11 ч. часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Оливър Стоун се надява да направи интервю с Владимир Путин, когато снима филма си за Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246665_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80+%D0%A1%D1%82%D0%BE%D1%83%D0%BD+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B

 Американският режисьор Оливър Стоун се надява да направи интервю с руския президент Владимир Путин, когато снима филма си за Украйна, съобщава вестник„Российская газета”.
Пред вестника Стоун заяви, че все още не е получил отговор на молбата си за интервю с Путин. „Надявам се, че интервюто ще е възможно за документалния филм за Украйна, на който ще бъда съпродуцент. Все още чакаме отговор”, посочи той.
„Владимир Путин ми е интересен като личност, като политик, които почти 15 години е на власт и който има широк мироглед. В своите филми винаги се опитвам да показвам на своите съотечественици, че има и друга гледна точка. Така беше при обрисуването на Фидел Кастро и Уго Чавес”, разказва Стоун.
„Ясно е, че Русия предостави на Едуард Сноудън убежище в съответствие с международното право. Знаем в колко трудна ситуация се озова той. Мисля, че в миналото, в моята младост, много повече страни биха се решили да дадат убежище на подобен човек”, обяснява режисьорът.

Цивилно и военно разузнаване под една шапка?

http://politics.actualno.com/Civilno-i-voenno-razuznavane-pod-edna-shapka-news_59436.html

Цивилното и военното разузнаване да се слеят в Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР). Такъв законопроект ще внесе следващата седмица в парламента о.р. ген. Атанас Атанасов от Реформаторския ...

Максималните температури ще са между 13° и 18°

http://society.actualno.com/Maksimalnite-temperaturi-shte-sa-mejdu-13-i-18-news_59437.html

Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде около и над средното за месеца. Днес облачността над много райони ще се разкъсва и намалява. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините и котловин...

Св. мъченик Орест

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Orest-news_59438.html

Когато в Рим царувал нечестивият император Диоклетиан, при него веднъж дошъл един от неговите сановници на име Максимин и му казал: - Велики господарю! Ти, който си избраник на боговете и върховен ...

Петър Москов: Медицината ще трябва да се върне в болниците

http://healthy.actualno.com/Petyr-Moskov-Medicinata-shte-trjabva-da-se-vyrne-v-bolnicite-news_59440.html

Към момента аз като министър не мога да ви кажа има ли или няма пари. Парите изтичат и това може да се промени чрез ясна електронна система. Ще направя нужното пациентите да имат електронна здравна ка...

Готвят само козметични промени по актуализацията на бюджета?

http://business.actualno.com/Gotvjat-samo-kozmetichni-promeni-po-aktualizacijata-na-budjeta-news_59442.html

Редовният кабинет ще изтегли внесеният от служебното правителство проект за актуализация на бюджета*, ще нанесе дребни корекции и ще го внесе отново. Това заяви председателят на временната бюджетна ко...

Който ти е в жилището противозаконно, можеш да го гръмнеш най-спокойно

http://cite.actualno.com/Kojto-ti-e-v-jilishteto-protivozakonno-mojesh-da-go-grymnesh-naj-spokojno-news_59441.html

С тези думи адвокат Марин Марковски обобщи имаме ли или нямаме право на самоотбрана съгласно българското законодателство. Не се водиш нападател, ако искаш да задържиш престъпник, добави юристът. В за...

Транспортното министерство стартира работата си с конкурс

http://pik.bg/транспортното-министерство-стартира-работата-си-с-конкурс-news247866.html

Транспортното министерство стартира работата си с конкурс

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията организира информационен ден, посветен на втория конкурс по програма "Информационни и комуникационни технологии" от Рамковата програма за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020", съобщава БТА.

Информационният ден ще се проведе от 10.00 ч. в Представителството на Европейската комисия. 

Й. Даймел: ''Кабинетът се крепи на глинени крака''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246664_%D0%99.+%D0%94%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%B5%D0%BB%3A+%27%27%D0%9A%D0%B0%D0%B1%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D0%B5+%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8+

 "Всичко друго, само не и нови избори" - така може да се обобщи основният принцип, стоящ над всички действия на новото правителство, твърди политоложката Йохана Даймел и допълва: "За съжаление може да се предвиди, че в подобни условия не могат да се очакват някакви сериозни и големи реформи". В интервюто си за Дойче Веле политоложката от Дружеството за Югоизточна Европа критикува прекалено общата правителствена програма, която на всичкото отгоре обслужва и популистки искания, като да речем свикването на референдум за задължително гласуване.

Още по-учудващо, според Даймел, е това, че програмата съдържа обещания за неща, които България всъщност отдавна би следвало да е изпълнила: например въвеждането на правови принципи, извършването на реформа в правосъдието, осигуряването на независимост на медиите или на честни избори. "Все пак в правителствената програма поне се заявява, че трябва да се сложи край на политическия натиск над правосъдието", отчита тя и добавя:

Всевъзможни, но необвързващи обещания

"Но като цяло, новото правителство е разпънало пред българите нещо като голяма политическа сергия, на която има всевъзможни неща, но не и конкретни принципи и стратегии за управление. На всичкото отгоре, липсата на коалиционно споразумение между всички партньори на управлението прави обещанията, доколкото изобщо ги има, изцяло необвързващи.

България чака отговори на спешните за нея въпроси, твърди Даймел и изрежда някои от тях: "кой ще поеме дълговете на КТБ, как да се раздвижи икономиката на страната, каква ще е съдбата на важни инфрактруктурни проекти, включително на ядрената енергетика, а и най-важното: как да се възстанови доверието на гражданите към държавата като цяло? Но вместо да се търси отговор на тези въпроси, страната явно просто ще бъде някак администрирана, коментира политоложката.

Политоложката Йохана Даймел

Даймел е категорична и в оценките си по това дали новото правителство може да е стабилно: "Независимо от постигането на аритметично мнозинство, капаните са вече заложени, пояснява тя: "проблемът е не само в разнородността на подкрепящите правителството партньори, а и в това, че и самият Реформаторски блок е доста хетерогенна формация, а между АБВ и Патриотчния фронт лежат светове. Ако премиерът Борисов не успее да си подсигури мнозинство сред управляващата коалиция, той ще се нуждае от гласовете на опозицията, и тук мисля, че ДПС ще играе доста важна роля", предрича Йохана Даймел.

Предварително заложени конфликти

Интересни конфликти са заложени и другаде, смята тя и дава за пример неясното разграничаване на функциите между министъра за европейските фондове и икономиката Томислав Дончев от ГЕРБ и министъра на икономиката Божидар Лукарски от РБ. Йохана Даймел предрича сериозни изпитания и пред новия министър по труда и социалните въпроси Ивайло Калфин: "За пенсионната реформа и за нужните промени в социално-политическата сфера са нужни не само политическа воля, но и съответно финансово обезпечаване. Интересено ще бъде, следователно, да проследим парламентарните дебати, свързани с бюджета", казва тя.

В заключение Даймел констатира, че новото правителство на практика стои върху глинени крака: "Дали ще оцелее до местните избори и до президентските избори през 2016, предстои да видим. Във всеки случай смятам за твърде малко вероятно то да изкара пълния си мандат до 2018 година", казва Йохана Даймел от Дружеството за Югоизточна Европа.

 

 

Екипаж от МКС се прибра на Земятя

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246663_%D0%95%D0%BA%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%B6+%D0%BE%D1%82+%D0%9C%D0%9A%D0%A1+%D1%81%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B1%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D1%8F

 Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб "Съюз" ("Союз ТМА-13М") с международния екипаж от МКС в 05:58 часа българско време извърши кацане в планирания район на казахстанската степ, съобщи ТАСС, като цитира руския Център за управление на полетите. 

"Капсулата се приземи в планирания район за кацане на около 82 километра от казахстанския град Аркалик", уточняват от ЦУП. Самолетът на спасителната служба е уловил сигнала от УКВ предавателя на спускаемия апарат и го е съпроводил до мястото за кацане.
Руският космонавт Максим Сураев, астронавтът от НАСА Рийд Уайзман и Александър Герст от Европейската космическа агенция се прехвърлиха преди няколко часа в спускаемия апарат от МКС. Те работиха на орбита около Земята около 170 денонощия.
На МКС остават Александър Самокутяев и Елена Серова (Роскосмос) и Бари Уилмър (НАСА). Уилмър пое командването на станцията на мястото на Сураев.


БГНЕС 

Специален закон ще пази 1000 чиновници

http://pik.bg/специален-закон-ще-пази-1000-чиновници-news247868.html

Специален закон ще пази 1000 чиновници

Специален закон ще пази чиновниците, които работят по европроекти. "Става въпрос за малко над 1000 души. Тези експерти крепят цялата система и трябва да са достатъчно неуязвими и защитени", заяви пред "Стандарт" вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. Според него спецовете трябва да бъдат опазени от политически чистки, защото са висококвалифицирани, за да работят с милиардите от Европа.

"Големите експерти са сигурно около 50-60 човека, а хората, които вземат мениджърски решения, не са повече от 20", добави Дончев. Бъдещият закон ще даде и по-големи права на инвеститорите, които кандидатстват по европроекти. Целта е те да имат възможност да обжалват, когато не са доволни от съответното министерство.


10 ноември в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=270192

1444 г. — В Битката при Варна кръстоносците, водени от крал Владислав III, претърпяват поражение от османците на султан Мурад II, а Владислав е убит. 1775 г. - Във Филаделфия е сформиран Американски морски пехотен корпус. 1799 г.

25 години по-късно българинът забравя за комунизма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246662_25+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%BA%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%BE+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D

 Двадесет и пет години след началото на демократичните промени в България колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва.

Това показват резултатите от национално представително проучване на общественото мнение за равносметката от „25 години демократични промени в България”, извършено от „Алфа рисърч“. (Вж. изследването)

94% от най-младото поколение (на възраст между 16 и 30 години) споделят, че не знаят почти нищо за този период.

40% от тях не могат да посочат дали краят на комунизма е белязан от рухването на Берлинската, Московската, Софийската или Китайската стена. 92% не познават нито в реален, нито в метафоричен смисъл границите на комунистическия блок.

Познанията за епохата на комунизма се опират преди всичко на личните впечатления и разговори. Незначителен е делът на хората, които знаят за този период от книга (10%), филм, публицистично предаване (16%), училище или университет (10%).

Източник: Алфа рисърч

Липсата на дебат в медиите и публичното пространство, както и абдикацията на културните и образователни институции от темите за този период, лишават новите поколения от познание за идеологическата и политическа същност на комунистическия режим, за неговия обхват и неговия крах. Така

постепенно социализмът бива забравян,

а неуспехите на прехода го митологизират и идеологизират, коментират от „Алфа рисърч“.

За значителна част от българските граждани големите политически фигури и събития от края на 90-те – Маргарет Тачър, Хелмут Кол, Михаил Горбачов, Лех Валенса, рухването на Берлинската стена, са изместени от битовите спомени.

В края на 2014 г. обществото се лута между идеализацията на годините на младостта, „работата за всички”, „безплатното здравеопазване”, мозаечните спомени за „манифестациите”, „дефицита на стоки”, „ограниченията за пътуване”, „липсата на свобода” и „репресиите над инакомислещите”.

25 години след края на социализма оценката за него е силно поляризирана и

детерминирана почти изцяло от идеологическите убеждения на хората.

Така например хората с леви политически възгледи виждат в този период преди всичко спокойствието и сигурността, липсата на безработица, безплатното здравеопазване, доброто образование и индустриализацията на страната.

За хората с десни възгледи това е строй, при който са ограничавани основни права и свободи, период на утопия и обществени заблуди.

И докато левият прочит не вижда никаква сянка върху социализма, десният „признава” наличието на някои социални постижения – достъпно здравеопазване, постижения в образованието и науката, ниска безработица, спокойствие и др.

Източник: Алфа рисърч

„Алфа Рисърч“ сравнява и оценките, които са давали българските граждани за периода 1944-1989 г. и за последния генерален секретар на ЦК на БКП – Тодор Живков, през 90-те години (в изследванията на НЦИОМ) и днес.

Две години след падането на комунизма, докато е все още жива паметта за живота в този период, 76% от анкетираните от НЦИОМ пълнолетни граждани дават отрицателна оценка на Живков, докато днес е налице рязко

преобръщане и идеализация и позитивните оценки за Живков са 55%.

Източник: Алфа рисърч

Оставен на личните спомени, на носталгията по загубената сигурност и изчезващо знание за тъмните му страни, комунизмът постепенно губи политическата си оценка, продължавайки да подхранва стари и нови митове, коментират социолозите.

След падането  на комунизма, очакванията на българите са били в няколко насоки – отваряне на границите и свободно пътуване (30%), повишаване на доходите и благосъстоянието (27%), развитие на пазарна икономика и нови възможности за работа (20%), повече човешки права и свободи (19%), връщане на частната собственост (18%), избор на управляващи чрез свободни избори (15%). Въпреки че, обективно погледнато, повечето от тези очаквания са факт – България е член на ЕС и НАТО, пътуваме свободно, върната е собствеността, имаме многопартийна система и свободни избори и пр., субективните усещания са, че

очаквано и реално се покриват само в три направления –

присъединяване към ЕС, свобода на пътуване и връщане на частната собственост. Едва 2% смятат, че са се сбъднали очакванията за върховенство на закона, 5% – за изграждането на демократични институции, 10% – за избор на управляващи чрез действително свободни и демократични избори.

Източник: Алфа рисърч

Ако отношението към комунизма е поляризирано и силно белязано от индивидуалните биографии и политическите ориентации, то равносметката за последвалия период на прехода е в големите си щрихи много по-еднозначна, хомогенна и с ясен с отрицателен знак:

50% от населението над шестнадесетгодишна възраст намира развитието на България след 1989 г. за неуспешно,

срещу 10% позитивни мнения. Същевременно, оценките в личен план са доста по-слабо песимистични – едва 29% смятат, че са загубили по време на прехода. Налице много ясна тенденция – колкото по-конкретен и обозрим е обсегът на оценката, толкова по-умерени и нюансирани са мненията. Хората отчитат и негативните, и позитивните страни в своя живот. Обратното, колкото по-високо е нивото на обобщение, толкова по-силни са присъдите за неуспех и провал на българския преход.

Източник: Алфа рисърч

Един от големите проблеми, с които се сблъскваме след 25 години промени, е защо хората в личен план правят много по-нюансирана равносметка, отчитайки и придобивки, и загуби, но в обществен план виждат основно и предимно неуспехи? Отговорът, макар и на езика на всекидневието, може да се види в начина, по който българите определят спечелилите и загубилите от прехода: с опозицията „политици – обикновени хора”. Т.е. въпреки разслоението през изминалите 25 години, тази опозиция не е икономическа, не е поколенческа, не е етническа, а чисто политическа – тя предава усещането за формирането на

„класа на летящите в бързата лента”, за които правила и закони не важат и „класа на пешеходците”,

като тези две класи не могат да се срещнат помежду си. С нея общественото мнение изразява своето усещане за фундаменталния проблем на прехода – провал на върховенството на закона, неефективни и корумпирани институции, осигуряващи и покровителстващи злоупотребата с власт, казват от „Алфа рисърч“.

Източник: Алфа рисърч

Масовата негативна оценка за прехода не е отрицание на целите на прехода.

Изследването ясно показва, че хората не биха се отказали от достиженията на изминалите 25 години. По интуитивен всекидневен начин те са стигнали обаче до корена на проблема – не обвиняват конкретен политик или правителство, лява или дясна политика, а зле функциониращата държавност, която се е усъвършенствала в изсмукването на ресурси от общността, вместо в механизмите, гарантиращи спазването на законността, професионализма и почтеността.

Така, след 25 години промени, българското общество е изправено отново пред политическо предизвикателство – изграждане на ефективни и некорумпирани институции, осигуряващо върховенство на закона и на политическото представителство, което да бъде гарант за взаимното ограничаване на злоупотребата с власт, а не за взаимното насърчаване, обобщават социолозите.

Изследването е проведено сред 1200 български граждани над 16 годишна възраст чрез пряко стандартизирано интервю по домовете. Проучването е част от инициативата „25 години свободна България“. Екипът на проучването споделя виждането, че равносметката както за комунистическия режим, така и за прехода, не се свежда до и не се изчерпва с колективните спомени и нагласи в един определен отрязък от време. Тя може да бъде постигана само в цялостния анализ на архивните документи, конституционната и правна рамка, законодателството, икономическия модел, културните пластове, медиите и пр. през целия този период – анализ, който тепърва предстои да бъде направен. Настоящото проучване не казва „истината” за прехода, а откроява поредица от бели петна, диаметрално противоположни във времето нагласи и прочити на най-новата ни история, които търсят своето обяснение и повдигат тревожни въпроси.

Във връзка с изследването председателят на СЕМ Георги Лозанов коментира, че

има целенасочен опит да се заличи паметта за комунизма.

Според Лозанов целта е да не се знае нищо за този период, както младите не знаят, а тези, които помнят нещо, то да е преминало през филтрите на различни идеологически схеми и накрая нищо да не е останало от него и „да бъдем едни исторически бебета без памет за комунизма“.

По думите на Лозанов проектът по заличаване на паметта за комунизма върви толкова добре, както преди време строежът на социализма.

Източник: „Алфа рисърч“    

Четири ракетни пуска за осем дни: за какво се готви Русия?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246661_%D0%A7%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B8+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BC+%D0%B4%D0%BD%D0%B8%3A+%D0%B7%D0%B0+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%

 Руското министерство на отбраната рапортува за успешно проведено изпитание на междуконтинентална балистична ракета с морско базиране РСМ-54 “Синева”. Това бе четвърти ракетен пуск в разстояние на последните осем дни.

Военни експерти от страни членки на НАТО поставят тези изпитания наравно с полетите на руски стратегически бомбардировачи над Европа, изразявайки опасения във връзка със сериозното активизиране на руските военни.

Според изданието “Баренц обзървър”, за три денонощия Русия е “изпробвала цялата ядрена триада”: стратегически бомбардировачи, подводници и междуконтинентални балистични ракети.

Руски експерти дават по-сдържани преценки за ситуацията, но подкрепят извода на колегите си, че Русия се концентрира върху увеличаването на ядрените си сили.

Пуск след пуск

На 29 октомври екипажът на стратегическата атомна подводница “Юрий Долгоруки” изстреля успешно междуконтинентална балистична ракета “Булава”. Според експерти този пуск е един вид качествен контрол на серийно произвежданите ракети от този вид. До 2020 г. се планира Русия да построи 8 подводници - носители на ракети “Булава”.

На другия ден стартира ракета, с която боен разчет от войските за въздушно-космическа отбрана успешно изведе в орбита комуникационен сателит.

След това ракета “Топол-М”, носеща имитация на ядрен заряд, полетя от космодрума Плесецк към полуостров Камчатка.

И накрая в сряда моряците от подводницата “Тула” в състава на Северния флот изстреляха от подводно положение ракета “Синева”. Прелетели няколко хиляди километра, бойните блокове на ракетата поразиха определените цели на камчатския полигон Кура.

Ракетният комплекс Д-9РМ с ракета “Синева” бе приет на въоръжение в Съветския съюз през 1986 г. Производството на ракети РСМ-54 през 1996 г. бе спряно, но през 2007 г. те отново бяха приети на въоръжение в модернизиран вариант.

“Този пуск не беше уникален, но е твърде важен - смята военният експерт Александър Голц. - “Синева” бе изстреляна от атомна подводница клас 667БРДМ “Делфин”. Доста остаряла конфигурация. На подводницата обаче бяха монтирани модернизирани ракети. Много е важно да се провери как се съчетава и взаимодейства всичко това.”

Опасна игра

На фона на кризата в Украйна отношенията между Русия и Запада се изпълват с все повече напрежение.

Някои експерти са убедени, че Русия може да се насочи към все по-рискована ядрена политика. В противопоставянето със Запада Москва разполага днес с далеч по-малки ресурси, отколкото при разцвета на Съветския съюз.

“Любопитно нещо - през 90-те и в началото на 2000-те лидерите на Русия неведнъж се оплакваха, че никой не ще да ги чуе, въпреки че имаме ядрени сили. Тогава обаче Западът смяташе, че руските лидери са вменяеми.

Колкото по-адекватни му се виждаха нашите лидери, толкова по-малко внимание обръщаше на ядрения ни потенциал. Един нормален човек не би натиснал червеното копче, нали? Сега Западът вече не е тъй сигурен в нещата. Което естествено е добре дошло за Москва”, казва Александър Голц.

Цената на въпроса

Поевтиняващият петрол и стремителното отслабване на рублата заплашват с удар военния бюджет на Русия. Задават се икономически проблеми, но финансирането на стратегическите ядрени сили и силите за ядрено възпиране едва ли ще пострада.

Държавната програма за въоръжаване на Русия посочва като пръв приоритет именно развитието на стратегическите ядрени сили; втори е въздушно-космическата отбрана; трети - разполагането на единна космическа система (за предупреждение при ракетно-ядрена атака, б. пр.).

Може обаче да се забави предвидената модернизация на сухопътните войски, въздушнодесантните подразделения и морската пехота. Планирано бе основните средства за преоборудването им да се отпуснат тъкмо през 2015 г. В момента инициативата е под въпрос.

“Лично аз не смятам за оправдана тази подредба на приоритетите”, заяви пред Би Би Си руски военен експерт - о. з. полковник Виктор Мураховски.

“Всъщност в операциите участват именно силите с общо предназначение и специалните сили, както ни сочат и Чечения, и войната в Южна Осетия, и събитията в Крим. Значи точно те най-напред заслужават внимание и финансови средства. А сега министерството на отбраната финансира най-вече мерките срещу ядрената заплаха, която е в пъти по-малко вероятна”, смята Мураховски.

Според друга гледна точка, при съвременните условия за водене на войни силите с общо предназначение могат да разгромят врага в един локален или най-много регионален конфликт. В случай на по-мащабна конфронтация обаче за победа ще трябва да се използват ядрени оръжия.

По данни на експерти следващия месец Русия предстои да изстреля още няколко стратегически ракети от различни типове.

БТА

10 ноември 1989: 25 години демокрация, 25 години преход

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246660_10+%D0%BD%D0%BE%D0%B5%D0%BC%D0%B2%D1%80%D0%B8+1989%3A+25+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+25+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%8

 На 10 ноември 2014 година се навършват четвърт век от началото на Българския преход.

На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на партията Тодор Живков, който управлява еднолично в продължение на 33 години. Със свалянето от власт на българския диктатор започват политическите промени в страната и прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

Промените в бившия комунистически блок започнаха с идването на власт в Съветския съюз на Михаил Горбачов, който започва процес на перестройка. Ден преди свалянето на Живков в Германия бе съборена Берлинската стена. На 10 ноември 1989 година на заседание на Политбюро Тодор Живков е принуден да подаде оставка, след като това предложение е подкрепено и от близките му съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов. Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов.

Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са информирани. Новината се разпростира и извън заседанието. На пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов за негов наследник като генерален секретар на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, при първото заседание на Народното събрание след пленума, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Парламентът премахва от Наказателния кодекс текстовете, криминализиращи критиката към правителството. БКП се отказва от еднопартийния модел на управление месец по-късно - на 11-13 декември Централният комитет взема решения за курс към парламентарна демокрация и предлага отмяна на член 1 от Конституцията, регламентиращ монопола на партията върху властта.

Народното събрание гласува отмяната едва на 15 януари 1990 г. През месец юни 1990 година в България се провеждат и първите многопартийни парламентарни избори в България след 45 години тоталитарна система. Тодор Живков умира на 5 август 1998 година, без да бъде осъден за престъпленията, които са извършени по времето на неговото управление.




БГНЕС

11 г. затвор за изнасилвач на баби и момиче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417206

11 г. затвор получи изнасилвач на баби от тополовградското с. Орлов дол от съдилищата в Елхово и Ямбол. 
На 22 юли 2012 г. около 2 ч след полунощ Али Д. изнасилил 78-годишната П. А., която живее от години на семейни начала с брата на дядо му. Вечерта преди това бабата заедно с мъжа си била на годеж на близки в селото. Там бил и Али... 11 г. затвор получи изнасилвач на баби от тополовградското с. Орлов дол от съдилищата в Елхово и Ямбол. На 22 юли 2012 г. около 2 ч след полунощ Али Д. изнасилил 78-годишната П. А., която живее от години на семейни начала с брата на дядо му. Вечерта преди това бабата заедно с мъжа си била на годеж на близки в селото. Там бил и Али...

Бившият на Малина флиртува с Таня Боева

http://www.bnews.bg/article-121314

Жената, известна с най-стабилния брак във фолк бранша, е обект на сериозни свалки от чужд мъж.

Прокуратурата подреди в списък 436 обществено интересни дела

http://pik.bg/прокуратурата-подреди-в-списък-436-обществено-интересни-дела-news247863.html

Прокуратурата подреди в списък 436 обществено интересни дела

Развитието по 436 разследвания и съдебни дела е включено в специален списък на прокуратурата. В него са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу хора от властта, разследвания за злоупотреби с еврофондове, пране на пари, организирана престъпност. Има и куриозни казуси - като например това за опита за контрабандата на двойка ястребови орли, задържани през март 2010 г. във Видин. Всички тези дела са включени с аргумента, че се следят от Европейската комисия и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) или общественият интерес към тях е особено голям, пише "Сега", позовавайки се на източници от държавното обвинение.

Очаква се списъкът да бъде връчен на евроекспертите, чието посещение в София предстои в близкия месец. Те ще съберат информация за поредния доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква в началото на 2015 г. Ако се съди по списъка, съдебната власт няма как да се похвали с особени успехи. От данните на прокуратурата става ясно, че срокът на разследването за атентата на летище Сарафово от лятото на 2012 г., което все още се води срещу неизвестен извършител, е удължен до 22 декември. Това обаче не означава, че се очаква делото да приключи тогава, тъй като няма пречка да му бъде дадена нова отсрочка. До края на декември е продължено и делото за злополучната акция на баретите в Лясковец това лято, при която загина един от командосите от отряда за борба с тероризма.

И друга трагедия с жертви - тази за наводнението в хасковското с. Бисер, също още не е намерила съдебната си развръзка. Според данните от прокуратурата образуваното на 6 февруари 2012 г. производство се води срещу неизвестен извършител за това, че е причинил наводнение по непредпазливост със скъсаната язовирна стена на яз. "Иваново". Няма особено развитие и по делото за взривовете край Петолъчката от 2012 г. - то е в съда, но няма присъда.


НДСВ решава дали да се разпусне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246659_%D0%9D%D0%94%D0%A1%D0%92+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B5

 НДСВ ще се събере на извънреден конгрес ден преди Деня на жената догодина, за да реши бъдещето си. На 7 март пред актива на бившата царска партия ще бъде поставен въпросът дали тя да продължи да съществува, или да се разпусне.

 

В случай че не бъде взето решение за закриване на НДСВ, жълтите партийци ще трябва да помислят за радикални промени и по какъв път да поемат, след като в последните години резултатите от изборите стават все по-плачевни. На парламентарния вот през октомври подкрепата за формацията дори падна под границата от 1%, която осигурява държавна субсидия и офиси на тънък наем.

 

Показателно съдбоносното решение за НДСВ ще се вземе ден преди Деня на жената, а начело на самата формация е дама – бившият евродепутат Антония Първанова. Предишната председателка също бе представител на нежния пол – Христина Христова.

 

Въпросът за закриването на НДСВ беше поставен още преди месеци от видни партийци. Сред тях беше и бившият външен министър от кабинета „Сакскобургготски” Соломон Паси.

 

В събота жълтата партия направи кадрови промени, като оставка подаде зам.-председателят Станимир Илчев.

Прогноза за времето - 10 ноември

http://www.moreto.net/novini.php?n=270191

Облачността над много райони ще се разкъсва и намалява. Ще бъде почти тихо и сутринта на места в низините и котловините отново ще се образува мъгла, по-трайна ще остане в Северна и Източна България. Температурите ще се задържат без съществена промяна.

Колекция ни връща към бисерите на комунизма

http://www.grreporter.info/Kolekciya_ni_vrshcha_km_biserite_na_komunizma/16372

Днес България отбелязва 25 години от рухването на тоталитарния комунистически режим. На 10-ти ноември 1989 се провежда пленум на Централния комитет на Българската комунистическа партия, по време на когото се освобождава генералният секретар на партията Тодор Живков, след като той е управлявал еднолично в продължение на 33 години.

прочети повече

В Русе търсят политик за затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416896

Навръх 10 ноември русенци ще търсят кой политик трябва да отиде в затвора. Идеята е на Гражданско движение "Бъдеще за Русе" по случай 25-годишнината от падането на тоталитаризма, съобщи председателят му Бойко Никифоров.
В обявения "Ден за равносметка на прехода" пред сградата на общината от сутринта до вечерта ще има теглилка, Навръх 10 ноември русенци ще търсят кой политик трябва да отиде в затвора. Идеята е на Гражданско движение "Бъдеще за Русе" по случай 25-годишнината от падането на тоталитаризма, съобщи председателят му Бойко Никифоров. В обявения "Ден за равносметка на прехода" пред сградата на общината от сутринта до вечерта ще има теглилка,

Европа се нуждае от нов старт

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246658_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82

 Предоставените през 1989 г. шансове не бяха използвани напълно, така както биха могли. По тази причина изпитвам дълбока тревога, че можем да се върнем отново към времената на Студената война, особено когато наблюдаваме последните събития в Източна Европа.

 

Във връзка с това трябва да вдъхнем нова енергия в усилията по създаването на общ европейски дом, както го наричаше Михаил Горбачов. Европа се нуждае от нов старт. Трябва да бъде възроден Съветът НАТО – Русия, чието съществуване само по себе си е едно голямо постижение. Този Съвет е създаден именно за да помага в периоди на кризи. Днес се сблъскваме с криза, а Съветът не се събира. Мисля, че и двете страни имат повод да се замислят. Освен това на фона на такива сериозни съвременни проблеми като бежанския или ситуацията със здравеопазването по света, въпросите, по които днес спорят в Европа, изглеждат незначителни.

 

НАТО никога не е лъгал Москва, че няма да се разширява на Изток. Този въпрос никога не е бил предмет на преговорите и още повече резултат от тях. Трябва да си спомним за основните точки от договора “Две плюс четири” от 1990 г., който имаше за цел да урегулира външнополитическите аспекти на германското обединение. Документът предвиждаше, че на територията на тогавашната ГДР ще бъдат дислоцирани само германски войски и няма да се разполагат оръжия за масово унищожение, а също така, че в обединената страна ще има по-малко войници, отколкото бяха до обединението в Западна Германия.

Ханс-Дитрих Геншер

ГЕРБ отстъпва по една комисия на всички партии, реформаторите получават три

http://pik.bg/герб-отстъпва-по-една-комисия-на-всички-партии-реформаторите-получават-три-news247862.html

ГЕРБ отстъпва по една комисия на всички партии, реформаторите получават три

Социалната комисия на Народното събрание да бъде предложена на ДПС. Такава е нагласата в парламентарната група на ГЕРБ, пише "24 часа". Реформаторите ще получат три постоянни комисии, твърдят източниците ни. Със сигурност ГЕРБ им преотстъпва вътрешната, която ще бъде оглавена от бившия шеф на контраразузнаването и зам.-шеф на ДСБ ген. Атанас Атанасов. Управляващите ще създадат държавна агенция “Разузнаване”, която ще обедини цивилното и военното разузнаване, каза Атанасов.

Проектозаконът за новата спецслужба ще бъде внесен в парламента тази седмица. Втората сигурна комисия за реформаторите е земеделската, начело на която ще застане зам.-лидерът на ДСБ Румен Христов. Предстои уточняване на третата, която ще получат коалиционните партньори. В блока имат нагласата да поемат регионалната комисия в лицето на зам.-шефа на ДБГ Найден Зеленогорски, който поема функциите на Меглена Кунева в Народното събрание и ще е шеф на депутатите от Реформаторския блок заедно с Радан Кънев. Друга комисия, която реформаторите имат готовност да оглавят, е тази по младежта и спорта в лицето на университетския преподавател Вили Лилков.

Той вече е бил успешен председател на тази комисия, но в Столичния общински съвет. В ГЕРБ обаче обсъждали да предложат последната на Български демократичен център, където има изявен шампион - ММА бореца Борислав Иглев. От партията на Бойко Борисов ще предложат по една комисия на всичките шест парламентарни групи извън коалицията - патриотите, АБВ, БСП, ДПС, БДЦ и “Атака”, макар че се очаква Волен Сидеров да откаже. ГЕРБ ще покани всички партийни фракции в парламента на работна среща в началото на новата пленарна седмица, за да се чуят нагласите кой каква комисия има готовност да поеме. Желанието на Борисов е те да се разпределят при максимално съгласие не само защото председателите на постоянните комисии се гласуват в пленарната зала. Стремежът на управляващите бил да няма обидени, за да работят всички на максимални обороти. За да бъдат удовлетворени всички, от ГЕРБ ще предложат всяка парламентарна група да посочи по три желания, за да е сигурно уважено поне едно от тях. ГЕРБ ще намали броя на постоянните комисии в Народното събрание от 23 на 20, увериха още от партията.

Преди ден обаче парламентарната шефка Цецка Цачева обяви, че е възможно да бъде създадена комисия за монополите и правата на потребителите. Според запознати шефското място в нея може да бъде преотстъпено на БСП. Икономическата ще бъде оглавена от ГЕРБ, но председателят ще има трима заместници, един от които с ресор туризъм. За здравната комисия има най-много готови специалисти - начело там ще е ген. Стоян Тонев, Десислава Атанасова, д-р Джема Грозданова или д-р Даниела Дариткова. ГЕРБ със сигурност ще държи да има свои хора начело на комисиите по бюджет и финанси и по правни въпроси. Ясни са вече и имената за тях - Менда Стоянова и Данаил Кирилов.

Външната, към която е и отбраната, може да отиде при бившия зам.военен министър Валентин Радев или при адмирал Пламен Манушев. За образованието без конкуренция е Милена Дамянова.

Цецка Цачева ще прочете в пленарна зала в сряда, че Цветан Цветанов е новият председател на парламентарната група на ГЕРБ на мястото на Борисов. Той ще има двама заместници, един от които ще е Красимир Велчев.


10 ноември 1989 г.: Пада Живков, пада комунизмът

http://www.bnews.bg/article-121359

На 10 ноември 1989 година започва преходът на България към демокрация и пазарна икономика.

Берлинската стена от светлина отлетя във въздуха

http://europe.actualno.com/Berlinskata-stena-ot-svetlina-otletja-vyv-vyzduha-news_59430.html

Във вечерното неделно небе над Берлин бяха пуснати 7 хиляди светещи балона, символизиращи изчезването на границата между Източна и Западна Германия. Акцията стана кулминация на неделните тържества по ...

Мъж уби крадец на местопрестъплението - кой е виновен?

http://crime.actualno.com/Myj-ubi-kradec-na-mestoprestyplenieto---koj-e-vinoven-news_59432.html

Банално и битово, но с фатален край – така приключва случай в столичния квартал „Редута”, при който крадец влиза в мазе на живущ в кооперация в квартала и собственикът го...

Разкриха пола на второто дете на принц Уилям и Кейт Мидълтън

http://europe.actualno.com/Razkriha-pola-na-vtoroto-dete-na-princ-Uiljam-i-Kejt-Midyltyn-news_59434.html

Британският принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън ще стават родители на момиче. Желанието им синът Джордж да се сдобие със сестричка ще се сбъдне, пишат лондонски медии, според които вече е потвъ...

Западът е допуснал грешки в отношенията с Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246657_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8+%D0%B2+%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0

 В контекста на кризата около Украйна бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че има риск от нова студена война, предаде ТАСС.

 

“Такава опасност има и не можем да я пренебрегнем”, заявява той в публикувано интервю за германското сп. “Шпигел”. Ако заплахата не се приеме сериозно, “това може да предизвика трагедия”, смята Кисинджър.

 

“Ако Западът иска да е честен, трябва да признае, че е допуснал грешка”, казва той във връзка с украинската криза. “Европа и САЩ не схванаха значението на събитията, започнали с преговори за икономическите връзки между Украйна и ЕС, а после довели до демонстрации в Киев - обяснява бившият държавник.

 

 - Това (отношенията между Киев и ЕС - бел. на ТАСС) трябваше да стане обект на диалог с Русия.”

 

“Същевременно не искам да кажа, че е била съразмерна и руската реакция”, добавя той.

 

“При все това Украйна винаги е била от специално значение за Русия. Това не беше разбрано - една фатална грешка”, изтъква Кисинджър.

 

Той изразява обаче съмнения дали са целесъобразни антируските санкции. “Те са опасни с това, че в бъдеще големите държави може би ще се опитат да вземат предпазни мерки, ще започнат по-силно да регулират пазара си”, отбелязва бившият дипломат.

Москва гледа към Северния полюс

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246656_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%A1%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D1%81

 Русия стремително увеличава силите си в Арктика, опитвайки се да заздрави позициите си в този студен район, пише американското онлайн издание “Дейли бийст” в статия озаглавена “Русия - скок на Северния полюс”.

 

Интересите на РФ в Арктика са обусловени от възможността

 

да увеличи  потенциала си

 

за стратегическо ядрено възпиране, а също от икономическа целесъобразност. Сега Москва възстановява изоставени бази от съветско време, в които се планира през 2017 г. да бъдат разположени изтребители-прехващачи с голям радиус на действие МиГ-31, отбелязва изданието.

 

През април Владимир Путин обяви, че страната му ще създаде мрежа от арктически военни бази за постоянна дислокация на подводници и надводни кораби, като за тази цел Русия се опитва да възстанови изоставената съветска база на Новосибирските острови, пише „Дейли бийст”.

 

Руски сухопътни сили – в това число пехота и бронетехника – ще бъдат изпратени в ключови точки. Работи се и над нов флот подводни ракетни крайцери, способни да действат под ледените шапки. Москва отново открива десет издирвателно-спасителни бази, които по мнението на експертите ще са в състояние не само да обслужват новия търговски път, когато ледовете се разтопят, но и

 

ще изпълняват  военни задачи

 

на държавата, пише изданието.

 

„Дейли бийст” цитира становището на чужди изследователи за поетия от Москва курс: “Руските ръководители залагат на Арктика, очаквайки бъдещ икономически ръст на страната. Те очакват топенето на ледовете да отвори за Русия достъп до полезни изкопаеми и енергетични ресурси”, смята вицепрезидентът на вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания Хизер Конли.

Чърчил настоявал за ядрен удар по СССР

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246655_%D0%A7%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB+%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D1%8F%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80+%D0%BF%D0%BE+%D0%A1%D0%A1%D0%A1%D0%A0

 Британският политик Уинстън Чърчил - 61-ви и 63-ти премиер на Обединеното кралство, е настоявал през 1947 г. САЩ да нанесат ядрен удар по Съветския съюз. Това съобщи вчера лондонският в. “Мейл он сънди”, успял да се запознае със секретни документи на ФБР, предаде ТАСС.

 

“Според Чърчил превантивен удар по Съветския съюз е бил единственият начин да не се допусне комунистите да завоюват Запада”, посочва изданието. “Мейл он сънди” заявява, че СССР е създал и успешно е изпробвал първата си атомна бомба през 1949 г. и дотогава е бил “безпомощен” пред евентуална ядрена атака.

 

Документът, получен от вестника, представлява доклад, писан от агент на ФБР във връзка с проведена във Великобритания среща между Чърчил и американския сенатор републиканец Стайлс Бриджъс, придържал се към десни възгледи. “Чърчил настояваше сенаторът да убеди президента Труман да нанесе ядрен удар по СССР”, се казва в текста. След това, смятал британският политик, тогава лидер на опозицията, “СССР не би представлявал сериозен проблем”.

 

Чърчил губи общите избори във Великобритания през 1945 г. и се връща на премиерския пост едва през 1951 г., напомня ТАСС.

Екипаж от МКС се прибра на Земятя

http://www.vesti.bg/novini/ekipazh-ot-mks-se-pribra-na-zemiatia-6027014

Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб "Съюз" ("Союз ТМА-13М") с международния екипаж от МКС в 05:58 часа българско време извърши кацане в планирания район на казахстанската степ, съобщи ТАСС, като цитира руския Център за управление на полетите.

Каталуния гласува за независимост

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246654_%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%81%D1%82

 Националистите в Каталуния проведоха вчера символичен референдум за независимост на своя регион от Испания, предадоха световните агенции.

 

Местното правителство на премиера Артур Мас призова общо 5,4 млн. жители на североизточната автономна област, един от най-развитите икономически райони в Испания, да отговорят на два въпроса: желаят ли Каталуния да стане държава и ако да, трябва ли тя да бъде независима.

 

На много места желаещите да гласуват трябваше да чакат на дълги опашки и по обяд над 1 млн. души вече бяха дали гласа си, обявиха от каталунското правителство.

 

Мадрид съзира в допитването прикрит референдум за независимост, забранен според него от конституцията, тъй като въпросът засяга цялата нация, отбелязва АП. Според Артур Мас обаче вчерашното гласуване не представлява референдум и не е в нарушение на закона.

Рекорден брой сделки на цени над 1 млн. паунда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246653_%D0%A0%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+1+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D0%BF%D0%B0%D1%83%

 Броят на продажбите на жилищни имоти на стойност поне 1 млн. паунда във Великобритания е достигнал рекордно висока стойност, сочат данни на Lloyds Bank, цитирани от PropertyWire и Investor.bg.

 

През първото полугодие в страната са сключени 6143 сделки с жилища с цена над 1 млн. паунда, което се равнява на 33 продажби всеки ден през периода. Това представлява ръст от 46% спрямо същия период на миналата година, когато са били реализирани общо 4198 продажби. В сравнение с първото шестмесечие на 2009 г., когато продажбите в този пазарен сегмент достигнаха най-ниското си ниво през последното десетилетие, ръстът е 345%.

 

Скъпите жилища за над 1 млн. лири формират само 1,3% от всички жилищни продажби в страната, макар този дял да се е удвоил от 2009 г. насам. В Лондон те са 7,6% от всички продажби. Общо 1360 жилища с цена над 2 млн. паунда са били продадени през първото полугодие, което е ръст от 43% на годишна база, сочат още данните. Около 70% от всички сделки с жилища за милиони във Великобритания през периода са сключени в столицата. Мегаполисът е следван от югоизточната част на страната с дял от 16% и Източна Англия с 6%.

Бензинът падна с още 3 ст.

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246652_%D0%91%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%BE%D1%89%D0%B5+3+%D1%81%D1%82.

 Масовият бензин А-95 в почивните дни падна до 2,30 лв. за литър, показа проверка на „Монитор”. Под 2,40 вече е и цената по колонките на дизела. В последните 36 месеца в България не е имало толкова евтини течни горива, отчита статистиката.

 

Добрата новина за българските потребители е следствие от продължаващия спад на котировките на петрола на световните пазари. Цената на брента с доставка през декември спадна трайно под 83 долара за барел на фона на продължаващия ръст в курса на долара. От началото на лятото досега цените на черното злато спаднаха с 25 процента.

 

Рязкото поевтиняване на нефта се обяснява най-вече с ожесточената конкуренция между ОПЕК и САЩ. С революцията на добива от шисти Щатите се превърнаха в най-големия производител на течни горива. През първото тримесечие на годината дневният добив в САЩ надхвърли 11 милиона барела спрямо 10,53 млн. в Русия и 9,45 млн. в Саудитска Арабия.

На 10 ноември преди 25 години

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/HjL_hTTLGeE/

На 10 ноември през 1989 г. е Ноемврийският пленум на ЦК на БКП, когато се приема оставката на Тодор Живков, след 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени 2 точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало“, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума, членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

 

Преглед на печата от 10 ноември

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2415888_pregled_na_pechata_ot_10_noemvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Поредна ревизия в енергетиката
След това ще се набележат мерки за излизане от кризата

Лиляна Павлова: Ще завършим магистралите в срок
Приоритети са новата европейска програма, размразяването на европарите, завършването на рисковите пътни проекти и програмата за саниране

Сега

Прокуратурата подреди в списък 436 обществено интересни дела
Сагата "КТБ" още не е описана. За сметка на това под...

България имаше истинска опозиция на тоталитарния режим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246651_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D1%82

 Господине, в интервю от 10.11.2004 г. журналистката от в-к "Труд" Валерия Велева Ви задава въпроса: "Г-н Доган, защо на 15-та година от 10 ноември се разгоря спорът чия е тази дата? И БСП, и СДС, и д-р Желев не си я дават." В отговора и в цялото интервю се съдържат много неистини, манипулации и внушения, които ме принудиха да отправя това открито писмо до един от поредните „герои на нашето време”, който също обича да говори за морал и да скромничи. На въпрос: "Защо мълчите за Вашия принос за 10.11.1989 г. Нали на 10 ноември сте в килия? "Смъртен", така ли?", Вие отговаряте: "Не е морално човек да самоизтъква заслугите си." И заобикаляйки срамежливо баснята със "смъртната килия" добавяте: "След 42 дни ме освободиха от затвора и се включих в политиката."

Аз не принадлежа нито на СДС или на д-р Желев, нито на БСП и най-малко на ДПС. Ще започна малко по-отрано от времето, когато ДПС не съществуваше, нито СДС, когато БСП беше БКП, а д-р Желев не беше издал "Фашизмът" в издателството на комсомолците. Другарю Доганов, вярно е, че в България нямаше Унгарска революция (1956), нито Чехословашка пролет (1968) или "Солидарност" (1980-1989), но у нас имаше хиляди конспирации срещу болшевишката диктатура през целия период на съществуване на така нар. тоталитарен комунистически режим от 1944 до 1989 г. Вие къде бяхте през тези 45 години, др. Доган? Били сте дете, после юноша и в края им от Ахмед Доган Ви превърнаха в ... Меди Доганов. Оказахте ли някаква съпротива, както това сториха хиляди мюсюлмани в България, някои от които дадоха и живота си за вярата си? Или... клекнахте и предоставихте на господарите си да Ви стъкмят "биографийката"? За какъв морал и за какви заслуги говорите, др. Доганов? В интервюто си казвате: „Големият принос на "турското съпротивително движение" бе, че ние подготвихме майските събития през 1989 г. Именно подготовката на майските събития аз смятам за свой най-голям личен политически принос."
Кендене гел, г-н Доганов! (Елате на себе си!)
Вие или сте гледали много пъти филма "Фанфан Лалето", или любимият Ви герой е барон Мюнхаузен, щом сте съумели да поемете от затвора ръководството на "турското съпротивително движение". За изтрезняване бих Ви препоръчал да прочетете книгата "Шести отдел" (на VI -то у-ние на ДС) от последния му шеф Димитър Иванов. В нея той пише, че ДС е внедрила 13 свои кадрови ченгета в ръководството на така нар. турско съпротивително движение (стр. 98, 99). Вие сред тях ли бяхте или сте четиринадесетият?
Не злоупотребявайте с деликатността на журналистите, другарю "Сава" и по-добре разкажете на лековерните си мющерии как се превърнахте в съвременен след-десетоноемврийски богаташ? Откъде натрупахте имоти и парици за тежка сватба, на която дори такива като покойния Илия Павлов биха завидели? Нали сам споделяте, че на политическата сцена сте се появил в едно пуловерче, плетено от баба Ви от „домашна вълнена прежда"? Какъв е тоя Ваш морал, който Ви позволява да се возите по родопските чукари с "Мерцедеси", издокаран в копринени костюми пред тънещия в нищета Ваш "електорат"? В интервюто си Вие заявявате безпрекословно: "В началото ние нямахме опозиция", наверно спомняйки си за отгледаните като бройлери от БКП опозиционери, които тя покани на така нар. Кръгла маса и с чувство на превъзходство заявявате: "Аз не съм само наблюдател, аз съм участник в тези събития." Но това което пресели манджата, злоупотреби с търпението ми и предизвика моя отговор, е нахалното Ви, за да не кажа кощунствено твърдение: "Десницата няма реално изстрадана биография." Това вече е непоносимо и отиващо зад последния предел на всичко допустимо, другарю "Сава"! Сега ще разберете защо. Дано моят разказ Ви върне към реалността и никога повече не проговорите за изстрадани биографии.
Моят антикомунизъм започва от 1939 г. като легионер. На 9 септември 1944 г., на 19-годишна възраст бях задържан и пребит на няколко пъти. Без следствие и обвинение, тези на които по-късно ще служите, ме изпратиха в пловдивския затвор. От там - в първия концлагер на "нова България" край гара Белица, после в Дупница и накрая в София. "Освободиха ме" на 31.12.1945 г., за да ме мобилизират като трудовак. Не излезнал още от казармата, бях арестуван като горянин във връзка с асеновградската конспирация и смъртната ми присъда замениха с доживотна, поради младежката ми възраст. По същата конспирация бяха издадени 13 смъртни присъди. 11 от тях бяха изпълнени. Двама оставиха на доживот, защото бяха над 70 години. От тази присъда изтърпях 15 години при усилено строг режим. Вие, многострадални другарю Доганов, може би не знаете, че освен строг, има и усилено строг режим? След като отново ме "освободиха" в края на 1962 г., бях съден още два пъти и така ми се събраха общо 21 години затвор, за чиито ужаси фантазията Ви е бледна.
Това изстрадана биография ли е или стъкмена, др. "Сава"?
В допълнение ще кажа (колкото и нескромно да Ви прозвучи), че изпитите в тия ком-"университети" издържах блестящо – с цената на младост, здраве и живота дори. (Дадох многократни доказателства, че съм готов да го пожертвам в името на идеала и честта). Затова, би ми било обидно, ако някой поиска да сравнява Вашите и моите страдания. Не Ви обвинявам, че не са Ви изпращали в последния кръг на болшевишкия ад, но не мога и не бива да Ви се прощава, затова че сте приели копоите на ДС да Ви снабдят с агентурен псевдоним "Сава". Наверно знаете, че до 31.12.1962 година, ние политическите затворници изпитвахме най-дълбоко презрение и отвращение към нещатните доносници на ДС и ги изолирахме. В по-раншно свое интервю бяхте казали, че ДС оказва чест на всеки, към когото протяга своя мефистофелски договор. И неколкократно обещавахте да повдигнете воала над сътрудничеството Ви с тайната полиция на диктатурата, но засега това си остава в областта на моабетите и локумите. В същата книга обаче, на стр. 280 е поместена снимка, доказваща, че Вие продължавате да "изстрадвате биографията си и "след 10 ноември". Тя е от 1995 г. и на нея сте на коктейл с неколцина от видните български чекисти или гестаповци (както Ви се хареса): с генералите Любен Гоцев и Владо Тодоров, с полковник Димитър Иванов и др. подобни. Митко "Гестапото" е снабдил тоста ви с текст, който не се нуждае от никакви коментари: "Старото партньорство на нови релси..." Следват поименно част от участниците в юдинското хоро върху повалената снага на българския народ (включая „възроденото” от тях турско малцинство). Това е още една разлика в нашия и Вашия морал...
Но да се върна към пътеките на нашата Голгота.
През 1950-1953 г. в новия Шуменски затвор властта събра своите най-големи врагове сред политическите затворници от всички затвори. Тези от чието влияние се страхуваше. Сред тях бяха Осман Калъч (директор на религиозното училище в Шумен), Мехмед Фуад - секретар в консулството в Бургас, агронома от Нови-Пазар Лютви, бай Фехти от Русе и други, общо около двадесет честни граждани и политически затворници от турското малцинство. С повечето от тях се сближихме и станахме приятели за цял живот. И сега, след толкова години, аз си спомням за тях с отлични чувства... През следващите години такъв "елитен" затвор стана пазарджишкият и най-вече неговото наказателно отделение "Зад завесата", създадено за да умъртвява политически, морално или физически противниците на режима. Там бяха концентрирани представители на цялата палитра в българския политически и обществен живот - от крайната десница до крайната левица. В килиите и по карето можеха да се срещнат представителите на опозиция от БЗНС Ангел Держански и Борис Бумбаров, Иван Костов и Мишел Михайлов, Димитър Гичев и Евтим Арсов, от социалдемократите Коста Лулчев и Иван Копринков, Петър Брадков и д-р Петър Дертлиев. В това отделение ДС беше събрала и цвета на легионерите сред които младия тогава Васил Иванов Златарев - юрист и председател на националния студентски съюз (1941 -1944). Тук бяха Йосиф Робев и Димчо Соколов от Социалното движение на Цанков, можеше да се разговаря и спори с единствените попаднали в затворите, макар и по монтирани процеси, политически и финансови дейци на едрия български капитал Атанас Буров и инж. Губиделников (80-годишният Буров беше съден за... бягство през границата). Сред това множество от мислещи и борещи се и в условията на тюрмата личности, наред с няколкото български генерали (Иван Вълков, Димитър Мустаков, Кирил Станчев и др.) или католическите и протестантски свещеници, можеха да се видят и хората на крайната левица като троцкиста Димитър Гачев или анархиста Васил Тодоров - Народа. Всяка от тези личности беше изстрадала своята биография. Сред нас имаше даже и комунисти от Трайчо Костовия процес като Петър Семерджиев, Иван Тутев и др., които за жалост продължиха да служат на диктатурата било като Вас другарю с псевдонима, било като култ-съветници. (За гавра с културата, културен съвет се наричаше сборището от безцветни капитуланти, чиято незавидна роля беше да помагат в "превъзпитанието" или по-точно в духовното умъртвяване на съзатворниците си). През есента на 1956 година по решение на политбюро на БКП държавна сигурност, ползвайки "богатия съветски опит", създаде в Пазарджишкия и Плевенския затвори отделения с унищожителен режим за "непоправимите" си врагове. Причината за изолирането им беше да не влияят и да не поддържат борческия дух на пленниците на диктатурата. В Южното крило на третия етаж на затвора в гр. Пазарджик, освен някои от гореспоменатите "елитни" затворници, които идваха и си отиваха по за няколко месеца, постоянен "инвентар" на новосъздаденото наказателно отделение бяха трима легионери и трима анархисти. Ще спомена само две имена - на легионера Илия Минев и на анархиста Коста Стоянов от село Бистра (Търговищко). Първият е човекът с най-много наказания в карцерите, прекарал общо 25 години в затвора и други 8 години "на свобода" като интерниран в Делиормана. Вторият проведе най-дългата гладна стачка. От втория месец започна изкуственото му хранене, което продължи две години. Изпратен от ДС в лудницата, той бе ликвидиран като "по погрешка" вкарват маркуча вместо в хранопровода, в... белите му дробове. В пазарджишкото наказателно отделение бе доведен до самоубийство и земеделският деятел Евтим Арсов. Изправен пред избора да се опозори като капитулира или да умре за идеите си, той си надяна примката на шията на 2 февруари 1959 г. и отиде в пантеона на загиналите за свободата на българския народ. Други от наказаните в Пазарджишкия затвор през 1956-1959 г. изгубиха разсъдъка си в неравната борба с тиранията (в сравнение с която, другарю Доганов, турското робство си е една истинска демокрация). Този затвор остана с печалната си слава чак до "великия ден" на промяната през ноември 1989 г. До края той продължи да бъде безкръвната касапница на палачите, на които Вие служихте, др. "Сава". В него бе умъртвен и отвлеченият от Дания български политически емигрант Арсов. Там намери смъртта си вследствие нечовешки побоища и журналистът Георги Заркин.
Това са само някои от незнайните герои, които загинаха в борбата с маркс-ленинското мракобесие, чиито имена припомням и които и до днес са премълчавани при "тържествените зари". Други ще удължат километрическия мартиролог на падналите за свободата през 1944-1989 г. И накрая, другарю Доганов, ще си позволя да попълня дупките на Вашата памет с другото зловещо режимно отделение в плевенския затвор, където през 1956-1960 г. продължи нашата борба за човешко достойнство срещу назначения за целта садист и олигофрен майор Бакърджиев, който току що се беше завърнал от опреснителни курсове в СССР за инквизиции и унищожение на... вързани хора. Там, след Унгарската революция от октомври 1956 г., плевенските убийци ме смазаха от бой, счупиха ми прешлен и предизвикаха образуването на дискова херния, но това е "дребнотемие", по което тук няма да продължавам. В първата фаза на инквизициите бяхме уединени 9 затворници в три килии по трима души: Димитър Гичев - десен земеделец, Милан Дренчев - ляв земеделец и Любен Балъков - легионер; във втората килия Тома Мартинов – десен земеделец, Манол Зографов - ляв земеделец и Васил Златарев - легионер; в третата троцкиста Димитър Гачев и двама легионери - Васил Узунов и моя милост. Всички бяхме лежали до тогава над 10 години в затворите, а до края на Златарев се събраха 19 години и на Узунов от Чирпан 28 години и 8 месеца! На Гачев, с излежаното преди 9.9.1944 г., му се бяха събрали 24 години, от които 2/3 в условията на "народна демокрация"... След като и този режим не даде търсения резултат - вдигане на бялото знаме на предателството - от София наредиха на Бакърджиев да приложи възможно най-нечовешкия наказателен режим. Димитър Гичев, Васил Златарев, Стефан Вълков, Васил Узунов и Любен Балъков бяхме свалени на първия етаж и изолирани всеки поотделно в така нар. смъртни килии. Лишени от всичко - от колети и лавка за покупка на храна, от кореспонденция и свиждане с близките ни, от книги и вестници, със забрана дори на надзирателите да разговарят с нас, ние преживяхме през 1958-1960 година жестокости и ужаси, които никой нормален човешки ум не може да приеме, че са възможни през втората половина на XX век в претендиращата за цивилизованост малка страна от Източно-европейската част на социалистическия ГУЛАГ. Крайният резултат беше, че всички ние легионерите, които бяхме по-млади (тогава 35-38 годишни), останахме бездетни. Това са част от щрихите на нашите "неизстрадани биографии", другарю "Сава".
В заключение мога да Ви припомня кои основаха и първото "неформално" Независимо Дружество за Защита на Правата на Човека (НДЗПЧ) на 16 януари 1988 г. в Саранево - родния град на Илия Минев, с участието на пишещия Ви тези редове и други такива с "неизстрадани биографии". Това е действителното, а не съчинено... положение, другарю "Сава"'. Такава е истинската история на съпротивата срещу болшевишката диктатура и истината за изстраданите идеали и дела на участниците в нея. "Останалото, както казва поетът, е измама." Що се отнася до собствеността върху 10 ноември – за нея няма да спорим. Аз съм от тези, които мислят, че българският народ още няма своята голяма дата. Неговият Великден е в бъдещето и той ПРЕДСТОИ!
Без почит: Стефан Ив. ВЪЛКОВ Асеновград, 24.11.2004 г.

* Стефан Вълков е 21 години политически затворник по времето на комунизма. През 1988 г. е един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека, първата опозиционна организация в комунистическа България с принос за падането на режима. От 1992 г. Вълков е председател на НДЗПЧ и член на Националния координационен съвет на СДС. Разочарован, през 1994 г. се отказва от активен политически живот.

Съдържанието на блога може да се разпространява напълно свободно, стига някакви ограничения да не са специфично указани. Авторът на блога не се ангажира с мненията, изразени в публикуваните статии. Те не би следвало да се възприемат като някаква пропаганда, а единствено като илюстрация на историческото време.(Българска публицистика).

                    Прочел и предоставил: Стефчо Кирин

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416713

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Зарязахме традицията да почиваме по две седмици

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246650_%D0%97%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%BC%D0%B5+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BF%D0%BE+%D0%B4%D0%B2%D0%B5

 Кратките почивки в края на седмицата изместват трайно традицията българите да ходят по 14 дни на море. Статистиката за изминалия летен сезон показва, че има намаляване на средната продължителност на една почивка и при чужденците и при българите. Все по-често у нас пристигат туристи от съседни страни само за почивните дни. Престоят на румънците например е 2,8 дни, но за сметка на това те идват у нас по няколко пъти в годината, коментира Румен Драганов. По същия начин е ситуацията и при нашите пътувания. Хората почиват по няколко пъти, а любителите на ските, ходят повече от десет пъти до планинските курорти.

 

Тези промени се наблюдават не само у нас, но и в цяла Европа. Основен двигател за това са поевтинелите авиобилети. Вече е изключение семейство от Англия да пътува през уикенда до София или Прага, защото Париж и Рим вече са добре познати на западноевропейците. В това отношение обаче има доста какво да се желае, за да бъде страната ни по-достъпна, тъй като самолетните пътувания до България са по-скъпи в сравнение с други страни от Централна и Източна Европа.


Каталунците гласуваха за отделяне от Мадрид

http://europe.actualno.com/Kataluncite-glasuvaha-za-otdeljane-ot-Madrid-news_59427.html

Над 80% от участвалите в символичния референдум без правни последици, гласуваха за отделянето на Каталуния от Испания. Според неокончателните данни, цитирани от АФП, за отделянето са гласували 80,7% ...

Борислава Латинова твърдо държи на версията си: Полицията лъже

http://crime.actualno.com/Borislava-Latinova-tvyrdo-dyrji-na-versijata-si-Policijata-lyje-news_59428.html

Не съм излъгала никой. Не вярвам на дектора на лъжата – как полицаите се разпитват от полицаи? Според мен не е имало полиграф, заяви студентката Борислава Латинова, която нашумя покрай предп...

Половин България на път за Коледа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246649_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0

 Около 3,5 млн. българи ще пътуват по Коледа и Нова година при роднини, приятели и по курорти, от тях 170 000 ще минат границата, за да посрещнат празниците в странство. Това съобщи за “Монитор” Румен Драганов, директор на Института по анализи и оценки в туризма. Основната група пътуващи си остават хората, които няма да бъдат у дома, но ще отседнат при близки в други къщи, а не по хотелите. Туристическият поток се насочва към местата, които предлагат СПА услуги, независимо дали са в планински курорти или в други части на страната. Най-търсено обаче си остава съчетанието между планински и  СПА хотел. Очаква се до средата на ноември да бъдат изчерпани най-атрактивните оферти, но

 

все още има

 

хиляди изгодни предложения

 

във всички категории заведения. Съседните страни си остават най-посещавани за празниците от българите, които избират да посрещнат 2015 г. в чужбина. Гърция си запазва първото място, следвана от Сърбия, Македония и Румъния, каза още Драганов.

 

Хората, които интензивно ровят в нета за изгодни оферти, с изненада установяват, че в търсене на клиенти някои собственици на малки комплекси и дори на къщи за гости предлагат престой на цената на четири- и петзвездни хотели.

 

Тридневните оферти за Банско са средно по 300 лева, като включват нощувки, закуски и празнични вечери. Любителите на белите писти обаче ще спечелят там не само посрещане на новата година извън дома, но и възможност да карат ски.

 

В региона

 

се надяват да има достатъчно сняг

 

Изгодни оферти има все още и за хотелите в Пампорово. Приблизително на същата цена излиза ЧНГ и в повечето четиризвездни хотели в Солун, в петзвезден хотел в Охрид за десетина лева отгоре предлагат три нощувки, закуски и вечери, едната от които е празнична. За същите пари обаче може да отседнете и в габровското село Влайчовци.

 

За любителите на сръбското гостоприемство е офертата да посрещнат смяната на годините в Сръбско Косово. Организаторите предлагат на половин цена възможността за четиридневната екскурзия, която включва три нощувки в Етно село. На най-любознателните си гости

 

съседите са готови

 

да покажат Косовска Митровица

 

за която често слушахме в новините по време на войната в региона. Мостът, който разделя сръбската и албанската част, също е част от атракциите.

 

Оказва се, че сърбите успяват да впрегнат и най-неприятната част от новата си история в привличането на туристи. Веселбата навръх Нова година обаче не е включена в офертата и всеки, който иска да тропне хорце и да седне на трапезата, трябва да доплати 33 евро. Майсторите на плескавицата в Лесковац се опитват да привлекат гости и в дните извън прословутата им Рощилиада, като предлагат за 275 лева две нощувки и закуски, както и празнична вечеря, където пиенето на местни напитки е на корем.

 

Живата музика ще думка

 

цяла нощ

 

за най-развеселените.

 

Промоции за посрещане на Нова година има дори до лъскавия Дубай. Хората, които харесват тази дестинация, трябва да платят 1170 лева за седемдневен престой, който включва хотел със закуска, всекидневен трансфер до плажа, както и шопинг тур за злато и диаманти, но в цената не е включен самолетният билет, който в момента е около 410 долара.

 

За посрещане на 2015 г. в Париж са необходими около 1000 лева на човек.




Екипаж от МКС се прибра на Земята

http://cosmos.actualno.com/Ekipaj-ot-MKS-se-pribra-na-Zemjata-news_59424.html

Спускаемият апарат на пилотирания космически кораб "Съюз" ("Союз ТМА-13М") с международния екипаж от МКС в 05:58 часа българско време извърши кацане в планирания район на казахстан...

Прокуратурата подреди в списък 436 обществено интересни дела

http://crime.actualno.com/Prokuraturata-podredi-v-spisyk-436-obshtestveno-interesni-dela-news_59425.html

Развитието по 436 разследвания и съдебни дела е включено в специален списък на прокуратурата. В него са добре известните дела за неразкрити поръчкови убийства от последните 15 години, процесите срещу ...

Правителството готви нов вариант за актуализация на бюджета

http://business.actualno.com/Pravitelstvoto-gotvi-nov-variant-za-aktualizacija-na-budjeta-news_59426.html

Кабинетът на Бойко Борисов подготвя изцяло нов вариант за актуализация на бюджета за 2014 г. Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред радио К2. "До края на седмицата...

ОССЕ: Колони от танкове се движат из Източна Украйна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416894

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че е засякла колона от танкове в контролираните от проруските сепаратисти райони в Източна Украйна, предаде АФП. Наблюдатели на организацията преброили 40 танкове и камиони в край Донецк и Макийвка. Имало 19 руски камиона “КамАЗ” без регистрационни табели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че е засякла колона от танкове в контролираните от проруските сепаратисти райони в Източна Украйна, предаде АФП. Наблюдатели на организацията преброили 40 танкове и камиони в край Донецк и Макийвка. Имало 19 руски камиона “КамАЗ” без регистрационни табели,

Кой предложи, той заложи

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dQvWKkSDukg/

Как името на Божидар Лукарски се появи в списъка с кандидат-министри от квотата на Реформаторския блок? Този въпрос си задават както злорадстващите противници, така и недоумяващите привърженици на Блока. И имат основания. Не толкова заради конкретната личност, а заради принципа – все пак, само преди година скандирахме под прозорците на Министерския съвет „Кой предложи, кой предложи, кой, кой, кой?”

Накратко нещата изглеждат така:

Бойко Борисов казва на РБ, че очаква плик с предложения за министри. Председателският съвет на Блока се събира и определя пет имена за пет министерства. Впоследствие е информирана и парламентарната група. Пликът е предаден на Борисов. Петте имена, които изтичат в медиите, са: Меглена Кунева (външни работи), Николай Ненчев (отбрана), Атанас Атанасов (МВР), Румен Христов (земеделие), Тодор Танев (образование). Сред имената не фигурира това на Божидар Лукарски, макар той да твърди в профила си във Фейсбук: „Кандидатурата ми беше издигната от г-н Радан Кънев. Това могат да потвърдят всички, присъствали на председателския съвет на Реформаторския блок.” Присъствали на заседанието обаче не потвърждават това. Самият Радан Кънев също не го потвърждава. По време на преговорите на следващия ден Бойко Борисов отказва да даде МВР и земеделското министерство на РБ, като в замяна ги компенсира с министерство на здравеопазването (начело с Петър Москов) и министерството на икономиката (за Божидар Лукарски). Никой от представителите на РБ около преговорната маса не реагира на промяната. Няма коментар и за която и да е от номинациите на ГЕРБ.

Подробности от пейзажа:

Запознати разказват, че Председателският съвет на РБ е одобрил освен основните пет имена и ресори и по един резервен вариант, в случай че съответното министерство им бъде отказано. Тъй като министерствата са разпределяни на квотен принцип, резервите също са били определени по тази логика – т.е. ако кандидатурата на някоя партия отпадне, тя получава компенсацията, независимо от ресора. Основните пет имена са съответно от ДБГ, БЗНС, ДСБ, СДС и Гражданския съвет (който по някаква абсурдна логика се третира в Блока като шеста партия със своя отделна квота). Поради основателни съмнения, че може да не получат МВР, ДСБ са имали готов вариант със здравното министерство за Петър Москов. Другото министерство под съмнение е било земеделието, така че са обсъждани и други варианти, пак за СДС и то лично за Лукарски – включително транспорта, отбраната и спорта. За отбраната категорично е била подкрепена номинацията на Николай Ненчев, а СДС не са били съгласни да поемат спорта. Икономиката е била априори изключена като ресор с идеята, че ГЕРБ няма да дадат това министерство на Блока. Разговорът по този въпрос остава отворен, без конкретен резултат

В крайна сметка, по време на преговорите с ГЕРБ срещу министерството на икономиката е записано името на Божидар Лукарски. Според едни ГЕРБ изрично са предложили лидера на СДС за поста, според други Борисов изреждал министерства и имена, като стигнал до икономиката погледнал въпросително, а Лукарски казал „аз”. Има и версия, според която името на Божидар Лукарски вече е било записано в министерския списък още сутринта преди преговорите. Остава загадка какво се е случило в тъмните часове между заседанието на председателския съвет единия ден и преговорите на следващия. Депутати от парламентарната група на Блока твърдят, че не са чували за „резервите” и са били не по-малко изненадани от широката публика, когато са чули резултатите от преговорите. До момента обаче никой от групата официално не е поставил под въпрос, коментирал или оспорвал номинациите на РБ за министри. Нито тези на ГЕРБ.

Междувременно преговорите за съставяне на правителство са на финалната права, след като президентът връчи официално мандата на ГЕРБ, а Патриотичният фронт склони да подкрепи правителството срещу включване на негови искания в програмата. Да, важно е да има правителство. Да, много важно е да има (относителна) стабилност, при това без да е зависима от ДПС (формално). Да, изключително важно е РБ да участва в управлението, за да може да реализира реформаторската си програма, макар и поокастрена и смекчена, предвид трудното партньорство с ГЕРБ и рискованата подкрепа на Патриотичния фронт.

Но също толкова важно е да сме сигурни, че „совите” са това, което са. Че цената не е толкова висока, че да обезсмисля усилията и да фалшифицира целта. Че решенията наистина се взимат от хората, на които сме гласували доверието си и се взимат около масата на преговорите, а не някъде, от някого. Или направо, от КОЙ, защото сянката му вече се прокрадва иззад кулисите. А срещу сенките има само едно оръжие и то е светлината, истината, отговорите на въпросите. ГЕРБ демонстративно неглижират въпросите за топлите връзки на номинирания за финансов министър Владислав Горанов с Делян Пеевски. Като априорна истина се приема и „запазеното място” на Вежди Рашидов във всеки кабинет на Борисов (между другото, и около двамата витае призракът на КТБ), а именно кандидат-министърът на културата стана повод за първите протести, още преди правителството да е официално предложено.

ГЕРБ не обясняват, а от Реформаторския блок не питат (или поне не знаем това), може би защото на свой ред трябва да обяснят как се стигна до странния случай на икономическия министър Божидар Лукарски или защо беше измислен (след седем години членство в ЕС) ресорът вицепремиер по европейските въпроси, при това с фокус върху влизането в Шенген и мониторинговия механизъм по правосъдие и вътрешни работи (за които е пределно ясно кой и как отговаря, друг е въпросът защо нещата не се получават). А ако и самите реформатори не знаят отговорите на тези въпроси, тогава им остава само всички вкупом да викат „кой?”, както братята от приказката викали неволята.

И ако в момента пазарлъкът изглежда грозен, предстои разпределянето на заместник-министерските позиции, агенциите, парламентарните комисии. Иначе казано, кранчетата, местата, където се разпределят порциите (по Доган). Интуицията и слуховете подсказват, че там се играе още по-директно и безцеремонно. В парламента, казват, било като в бюро по труда – изпълзели са стари партийци и нови фаворити, всичките с мераци за високи постове. Политиците обичат фразата, че политиката е изкуство на компромиса. Въпросът е кога компромисът се превръща в сделка, в сговор.

Ако това правителство, което идва след една година протести, възпроизведе модела „Орешарски” (наличието на политически лица, че и лидери, в кабинета не е ваксина срещу сенчестите интереси, безпринципността или некомпетентността);

Ако вместо да се водят политически преговори се правят сделки от типа „ти на мене – аз на тебе”;

Ако се търсят не хора за постовете, а постове за хората;

Ако вместо реформа имаме ре-форма (повторение на формата) – няма никакъв смисъл от него.

Няма никакъв смисъл от изтощителните преговори, въпреки че за първи път виждаме коалиционни преговори пред камерите, в телевизионните студиа, че и в социалните мрежи. Или не съвсем? Дали това беше просто театър за пред публиката (с ефектната резистенция на ДПС в епизодична роля)? Договорено ли беше правителството още през август? Защо август – защото тогава Реформаторският блок оцеля на косъм и не се разпадна, с мотива, че разпадът означава изборна загуба. Желанието да се влезе в парламента, с какъвто и да е резултат и на всяка цена, надделя у всички партии. Бяха направени тежки компромиси, преглътнати бяха нелепи лични амбиции и междупартиен шантаж от най-долнопробно естество, уж в името на голямата цел – присъствието в парламента, участието в управлението, провеждането на реформи. Резултатът, както изглежда в момента, са просто още и още компромиси, а целта като че се е смалила до задоволяване на непремерени лични амбиции и рефинансиране на изтънелите партийни джобове.

Единственият начин да се уверим, че не е така, е да получим отговорите на въпросите. Единственият начин да направим крачка напред спрямо една година по-рано е да знаем кой, какво и защо прави. Ако случайно списъкът с кандидат-министерски имена е бил тест на общественото търпение, сега е моментът да се задраскат компромисите и да се направи първа заявка за едно ако не добро, поне сравнително почтено начало. И ако желаещите да управляват разчитат на опорните точки, че „протестът ги е довел на власт” и им е осигурил легитимна сянка – значи нищо не са разбрали.

Коментар на Ралица Ковачева

Изт.: КРОСС

 

 

 

На ноемврийския пленум на ЦК на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията

http://chronicles.actualno.com/Na-noemvrijskija-plenum-na-CK-na-BKP-Todor-Jivkov-e-osvoboden-ot-posta-generalen-sekretar-na-partijata-news_59142.html

На 10 ноември 1989 г. на пленум на Централния комитет на БКП Тодор Живков е освободен от поста генерален секретар на партията, след като е управлявал еднолично в продължение на 33 години. Само часове...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване