Германия ще инвестира милиони в наблюдение на социалните мрежи

http://europe.actualno.com/Germanija-shte-investira-milioni-v-nabludenie-na-socialnite-mreji--news_59614.html

Германската служба за външно разузнаване планира да инвестира 28 милиона евро (близо 35 милиона долара) идната година в програма за проникване в чуждестранни социални мрежи, откриване на слаби мест...

Разследващата швейцарска компания CCI обяви, че може да намери парите на КТБ

http://business.actualno.com/Razsledvashtata-shvejcarska-kompanija-CCI-objavi-che-moje-da-nameri-parite-na-KTB-news_59615.html

Разследващата финансови операции швейцарска компания ССI обяви в понеделник, че е способна да открие изчезналите 4.2 млрд. лв. от "Корпоративна търговска банка", чиято лиценз бе отнет мина...

Видео: Стената от балони отлетя в небето на Берлин

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/10/2416685_video_stenata_ot_baloni_otletia_v_nebeto_na_berlin/?ref=rss



Хиляди балони, пълни с хелий, излетяха в небето над Берлин в неделната вечер като символично напомняне за падането на Стената преди 25 години.

Като своеобразна възстановка на съоръжението, превърнало се в емблема на студената война и разделението на двете Германии, инсталацията следваше линията на Берлинската стена.

Осветените над 7000 балона бяха монтирани върху стойки, високи 3.6 метра – колкото са били високи бетонните и телени заграждения, чието изграждане...

23-ма дисиденти получиха орден "За гражданска заслуга"

http://offnews.bg/news/n_1/n_415587.html

Държавният глава Росен Плевнелиев връчи орден „За гражданска заслуга - първа степен" на 23 бивши дисиденти - „За приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитието на демократичните институции и защита на човешките права в България". Носителите на държавните отличия са се противопоставяли на репресивните методи и нарушаването на гражданските права по време на тоталитарния комунистически режим у нас. 12 от тях са удостоени с ордени посмъртно. Наградени бяха Албена Велкова, Тодорка Бобева, Евгения Желева, Стефка Монова, Цонка Букурова и Вяра Георгиева /посмъртно/, които са сред учредителите на Движението за самозащита на Русе и на Обществения комитет за екологична защита на Русе и сред организаторите на първите протестни демонстрации в България през 80-те години. Наградени бяха още Алфред Фосколо, Сабри Искендеров, Тодор Цанев, Георги Саръиванов, Петър Манолов, Зейнеп Келеш, Благой Топузлиев (1946-2010), Васил Узунов (1947-1994 г.), Стефан Вълков (1925 - 2012), Георги Заркин (1940-1977),отец Димитър Амбарев (1944- 2014), Димитър Влайчев (1942-1972 г.), Едуард Генов (1946-2009), Костадин Събев (1930-2014 г.), проф. Йордан Тодоров (1920-1996), Румяна Узунова (1936-1995), Нури Адалъ (1922-2004). "25 години след началото на демократичния преход, отдаваме заслужено почит и се прекланяме пред гражданската доблест, сила и мъжество на тези достойни българи, които не предадоха своя морал и човешко достойнство дори и в най-мрачните години на невиждани репресии. Вие сте доказателство, че нито един политически режим, колкото и да си е повярвал, колкото и да е силен, не може да смаже с насилие и терор духовните сили и жажда на българския народ за свобода и човешко достойнство", каза президентът по време на официалната церемония. "Въпреки всички нечисти опити за погазване на човешкия дух и порив за свобода, дори и в най-зловещите години на тоталитарния режим в България са живели хора, готови да жертват живота си в името на тези най-висши човешки ценности", каза още Плевнелиев. Той посочи, че истината за съпротивата срещу тоталитарната държава трябва да се предаде и да се знае от следващите поколения и "да не забравяме нито за миг, че в името на правото ни днес да се наричаме европейски граждани, да пътуваме свободно, да градим съдбата си в едно отворено общество на свободни хора, мнозина преди нас са рискували и загубили живота си".

Бивш транспортен министър стана иподякон

http://offnews.bg/news/n_1/n_415580.html

Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков Кристиан Кръстев стана иподякон. Кръстев съобщи новината, чрез профила си в социалната мрежа Facebook. Той споделя, че вчера, по време на празнична литургия в храма св. Цар Борис Покръстител в Берлин, е ръкоположен за иподякон. Това е най-ниската степен в църковната йерархия и означава, че Кръстев ще помага при подготовката и провеждането на богослуженията. Иподяконът е например четец, певец или свещоносец при богослуженията. Преди да стане министър, Кръстев беше заместник на Ивайло Московски в транспортното министерство в първия кабинет на Бойко Борисов.

Русия няма да налага ограничения върху движението на капитали

http://www.moreto.net/novini.php?n=270283

Руският президент Владимир Путин заяви, че властите предприемат мерки за стабилизиране на обменния курс на рублата, запазвайки възможностите за допълнителни интервенции на валутния пазар. Нашите финансови органи предприемат необходимите мерки, каза държавният глава по време на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Пекин.

Generali придоби пълен контрол над застрахователно дружество "Виктория"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419241

През октомври италианската финансова група Generali е придобила пълен контрол над застрахователно дружество "Виктория". В края на миналата година Generali купи мажоритарния пакет акции на компанията. Сделката е била регистрирана от Централния депозитар, съобщават от Generali. Стойността й не се съобщава. През октомври италианската финансова група Generali е придобила пълен контрол над застрахователно дружество "Виктория". В края на миналата година Generali купи мажоритарния пакет акции на компанията. Сделката е била регистрирана от Централния депозитар, съобщават от Generali. Стойността й не се съобщава.

Жена полудя! Поля с нафта къщата си в Чирпан и я запали

http://pik.bg/жена-полудя-поля-с-нафта-къщата-си-в-чирпан-и-я-запали-news248169.html

Жена полудя! Поля с нафта къщата си в Чирпан и я запали

Жена на 28 години поля с нафта семейната си къща на ул. "Александър Стамболийски" 23 в Чирпан и я запали, съобщиха от областната дирекция на МВР в Стара Загора, пише "24 часа".

Местни разказаха, че Златка П. не била добре психически и в последно време се пропила. В пияно състояние навръх празника Арханел Михаил към 6 часа сутринта тя драснала клечката на къщата, а докато пламъците се разгаряли, гледала отстрани, смеела се и пушела цигара. Сигнал за пожара на тел. 112 подала майката на младата жена, но пристигналите огнеборци не успели да спасят къщата, която изгоряла почти изцяло. Подпалвачката, която е от ромски произход, била задържана от полицията.

В Чирпан разказват, че преди време Златка била на гурбет в Австрия и със спечелените там пари купила въпросната къща за 27 хиляди лева на майка си Анка. Условието било тя да гледа 10-годишното момиченце на Златка. Съседите не знаят откъде е тръгнал конфликтът между майка и дъщеря, но твърдят, че дъщерята успяла да запали къщата от втори опит - преди това тя пак опитала, но дошлата пожарна най-напред предотвратила щетите.

Анка имала 3 дъщери, Златка била най-голямата от тях. В къщата тя живеела на съпружески начало с мъж на име Асен, който си имал неприятности със законите - последно полицията го хванала да краде дърва и конфискувала коня и каруцата му.

Секс рекетьорите с мачете остават в ареста

http://www.bnews.bg/article-121438

Шестимата задържани участници в организирана престъпна група за рекет остават в ареста.

Оптимистична теория за новия кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_415572.html

За първи път съставът на правителството и подкрепящото го парламентарно мнозинство е толкова разнороден и противоречив. По-добрата новина след тези избори е, че тотално деструктивните партии – ДПС, Атака, както и новият Франкещайн на корпоративния политически инженеринг ББЦ ще бъдат извън властта и няма да ѝ влияят поне на теория. Шареният кабинет, макар и с компрометирани фигури в него, най-вече тази на самия водач, има някои основни предимства, които е добре активните граждани да имат предвид и да се опитат да се възползват от тях. 1. Имаме премиер, който (въпреки престъпното си минало и връзките с олигархията) доказа, че се поддава на уличен натиск, вслушва сe и изпълнява волята на гражданското общество, ако бъде притиснат достатъчно силно. Това дава на гражданското общество време и пространство за спиране на вредни, опасни и несправедливи инициативи, както и за прокарване на важни и положителни такива от името на гражданското общество. Част от първите са например строителството на „Южен поток” без анализ на ползи и разходи, и публичност на документите по проекта, нови ядрени мощности, шистов газ, прокарването на законодателство в полза на модела „КОЙ”. Първият опит за последното – спасяване на КТБ с публични пари, беше осуетен от гражданите на 31 октомври с организирането на протест пред НС и становището на БНБ против това. Част от най-важните и положителни инициативи в обществена полза са например електронното гласуване и референдум за начините на гласуване, реформата в съдебната система, закон за собствеността и независимостта на медиите, пълна прозрачност на дейността на институциите и партиите (данни, договори, назначения, финансиране, законодателство), опазване на парковете и горите, обявяване на парк „Българско Черноморие”, закон за лустрация за държавните структури. Реформаторският блок би трябвало да подкрепи такива граждански действия и дори да ги започне сам. 2. Интересно е положението в най-чувствителния сектор – енергетиката. В едно правителство съжителстват най-големите лобисти на съветските енергийни проекти (тройния шлем на Първанов) АБВ, заедно с лобистите на американските енергийни и икономически проекти от РБ (включително шистов газ чрез фракинг и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции - TTIP ). Теоретично, докато крепят общото правителство, нито първите би следвало да продължават да лобират за „Южен поток” и АЕЦ „Белене”, нито вторите за шистовия газ и TTIP, както и взаимно не биха допуснали другият да го прави. Заявката да Теменужка Петкова да направи ревизия в енергетиката е позитивен знак в посока пътя към реална енергийна независимост на бизнес, домакинства и общини чрез енергийна ефективност и ВЕИ. Обратно на публичната манипулация на БСП и Атака, че енергийна независимост значи още руски газ и ядрени реактори. 3. Отдавна, както в България, така и по света, лявото не е ляво и дясното не е дясно. Двете структурират нереална схема на противопоставяне и разделение на „свои” и „чужди”. Идеологиите и на двете са твърде стари и неадекватни на реалното състояние на държавата и хората днес. Ефективното управление винаги е съчетание между леви и десни и други мерки. Още повече - както десните, така и левите отдавна не се придържат стриктно към тези модели. Така че едно от изкуствените разделения, които се насаждат в обществото от политиците, за да съществува в представите образ на „врага” и да бъде то по-лесно управлявано, отминава. С настоящия кабинет това хищно цвете би могло да започне да вехне и чезне още по-бързо. 4. Четвъртата част от една оптимистична теория за новия кабинет (и донякъде за нашия народ) включва хипотезата, че участието заедно във властта на НПСД (Корман Исмаилов) към реформаторите, от една страна, и Патриотичния фронт, от друга, би могло допълнително да отслаби влиянието на техните вече изключително вредни и рецидивни първообрази – съответно при турскоезичното малцинство и национализма – Корпорацията ДПС и машата на Путин в България Атака. Опасната политическа манипулацията с противопоставянето на българи и турци, която ДПС и Атака разиграват във всяка една кампания, трябва да престане. Това обаче ще е възможно, само ако представителите на тези партии във властта наистина се постараят сериозно в тази посока. 5. Конкретни и категорични действия за демонтирането на модела „КОЙ” (симбиозата между законодателна, изпълнителна, съдебна власт, бизнес и медии) от върховете на българските институции ще бъдат ясен знак, че новото управление е благонадеждно и тръгва в правилна обществено ползотворна посока. Някои от най-важните инициативи в тази посока посочихме в първата част на тази теория. Наличието или отсъствието на воля за такива действия ще проличат още в първите седмици и месеци на новото управление. Началото бе дадено с препоръката на НС за международно финансово разследване на КТБ, каквото БНБ одобри в четвъртък. Ако има опити за премахване на модела „КОЙ” и те бъдат прекъснати или осуетени, това ще е много сериозен знак за мислещата част от българските граждани – за това колко дълбоко е сраснала мафията с властта. Тогава хилядите хора от лятото на 2013 г. ще разберем, че трябва пак да излезем на площада. Всичко това, разбира се, е само на теория. Какво ще стане на практика зависи от субектите в новото управление. Дали оптимистичната теория ще проработи реално обаче най-вече зависи от волята и критичния рефлекс на събудените, мислещите и активни граждани. А на тях им писна едни и същи да ги лъжат от 25 години. Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникации и информационни науки на СУ „Св. Климент Охридски”, член на ПП „Зелените”

Радан Кънев: Ще търсим конституционно мнозинство за съдебна реформа

http://www.cross.bg/kunev-reforma-mnozinstvo-1439107.html

/КРОСС/ Постигнахме съгласие около всички основни точки за правосъдната реформа, каза председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция във Варна. Според него оттук нататък Министерството на правосъдието, което е определено като ресор на Реформаторския блок, ще има законодателната инициатива за ускорени първи стъпки от съдебната реформа. Кънев заяви също, че последователно ще бъде следвана и цялостната седемгодишна стратегия за съдебна реформа, която в по-късните си фази включва и конституционна промяна. „Ако сегашният парламент има достатъчно дълъг живот, в неговите рамки ще търсим възможност и за конституционно мнозинство около някои мерки за съдебна реформа, стига да е възможно. Излишно е да казвам, че в този парламент мнозинство от 2/3 е много трудна задача. Но това е и основната причина последователно да отказваме, лично аз, предложение за участие в изпълнителната власт", каза още Радан Кънев. По време на пресконференцията си във Варна Кънев заяви също, че най-важното предизборно обещание на Реформаторския блок - реформата в съдебната система, е над 90% законодателна дейност. „А необходимостта на събиране на конституционно мнозинство, също е законодателна дейност, каза той. Така че моето място, не само заради обещанията ми към варненци да бъда в парламента, е там, за да се събират необходимите мнозинства и да се защитават мерките за правосъдната реформа"

Generali придоби пълен контрол над застрахователно дружество "Виктория"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419231

През октомври италианската финансова група Generali е придобила пълен контрол над застрахователно дружество През октомври италианската финансова група Generali е придобила пълен контрол над застрахователно дружество "Виктория". В края на миналата година Generali купи мажоритарния пакет акции на компанията. Сделката е била регистрирана от Централния депозитар, съобщават от Generali. Стойността й не се съобщава.

Бизнесмен извлича платина и злато от стари компютри

http://www.monitor.bg/article?id=449875

Търновец си изкарва хляба, като извлича благородни, скъпи и редки метали от стари компютри, елуреди и битова техника. Преди да се захване с това занимание, Митко Димитров имал печеливш бизнес. Неговият съдружник обаче го прецакал с близо половин милион и така точно в началото на световната криза Митко трябвало да тръгне отначало и да мисли с какво ще се изхранва.

Изритаха Кристиян Коев - Флейтата от областната управа в София

http://frognews.bg/news_79964/

Кристиян Коев-Флейтата, познат като едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, e уволнен от областния управител на София. В администрацията Коев е бил консултант по еврофондовете, назначен на граждански договор от предходния областен управител Емил Иванов от ДПС.

21 страни членки, включително БГ, поискаха ЕК да подкрепи земеделците

http://www.vesti.bg/novini/21-strani-chlenki-vkliuchitelno-bg-poiskaha-ek-da-podkrepi-zemedelcite-6027093

21 страни членки, сред които и България, съобщиха, че са се обединили в Брюксел, за да гарантират, че ЕС ще може да осигури през 2015 г. достатъчно средства, за да помогне на земеделците да преодолеят руското ембарго и други възможни кризи.

Хасково събра 10 000 лв. за Вики

http://www.monitor.bg/article?id=449871

9844,80 лв. събра за по-малко от два дни дарителската кутия в помощ на 9-месечното сираче Вики, поставена на входа на църквата „Св. Архангел Михаил” на ул. „Цар Освободител” 38. Кутията бе отворена в неделя от отците Димитър и Никола в присъствието на юристи и нотариуси, които преброиха и описаха събраната сума.

Кунева: Хората трябва да знаят какво защитаваме в ЕС

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/kuneva-horata-triabva-da-znaiat-kakvo-zashtitavame-v-es-6027092

"Всички министри имат съзнанието, че няма да има свежи инвестиции, ако няма еврофондове и че трябва да оставим в нашите европейски партньори разбирането, че знаем какво работим и какво искаме да постигнем", заяви още вицепремиерът по координация на европейските политики

Черно море с четирима национали

http://www.moreto.net/novini.php?n=270267

Черно море може да се похвали с цели 4-има национали в различните национални гарнитури на България. Полузащитникът Матиас ще играе за родината си – Мартиника, в турнира Gold Cup. Халфът Бекир Расим и централният защитник Слави Сталев пък са на лагер в Сливен по покана на новия селекциоер на младежите Антони Здравков.

Подстригаха бивш министър за иподякон в Берлин

http://frognews.bg/news_79963/

Към вярата се обърна и се отдаде на Бога бивш министър.Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков - Кристиян Кръстев, стана иподякон.

Идва ли краят на американския мир

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418824

ПРОФ. ДЖОУЗЕФ УЕЙЛЪР*

Смятам, че е трудно да се оспори, че най-важният държавен играч в световните дела през изминалите 100 години е САЩ. Първата световна война е подходяща начална точка за маркирането на тази епоха. Америка не просто изигра сравнително значима роля за приключването на Първата световна война, тя имаше не по-маловажна роля ПРОФ. ДЖОУЗЕФ УЕЙЛЪР* Смятам, че е трудно да се оспори, че най-важният държавен играч в световните дела през изминалите 100 години е САЩ. Първата световна война е подходяща начална точка за маркирането на тази епоха. Америка не просто изигра сравнително значима роля за приключването на Първата световна война, тя имаше не по-маловажна роля

Илиян Василев: Грабежът на века предстои

http://www.cross.bg/nesustoyatelnostta-durzhavata-veka-1439106.html

/КРОСС/ Грабежът на века предстои. Най-силното доказателство за това е реактивацията на купувачи на активи и банки в лицето на „тарикатите" на прехода - олигарси от всякакъв калибър - вълци, трактори, корпулентни и прочие. Запомнете лицата на всички експерти, политици и други радетели на тезата за несъстоятелността на КТБ - утре, след като съда обяви несъстоятелността, те ще изчезнат от радара в своята анонимност. Махмурлукът неизбежно ще настъпи и тогава ще лъснат разходите, печелившите и анонимните отговорници за атаката срещу банката, която уж трябваше да бъда саморазправа с един банкер, а се превърна в саморазправа с държавата, данъкоплатците и правителството, което още дори не е стъпило в длъжност. Мината, която постави Кой? с помощта на хора, които от доста време се опитват да контролират ББ. Още ли има вярващи, че несъстоятелността е най-евтиното решение за държавата и данъкоплатците, след като 1,3 милиарда отлетяха чрез цесии от масата на несъстоятелността? Както казах - кражбата на века е в момент и предстои, докато ни карат да вярваме, че всичко лошо е в миналото и ЦВВ е единствено виновен

Д-р Евгени Таковски: Поне 60 генерични лекарства изчезват от пазара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419139

Д-р Тасовски, едно от най-големите негодувания срещу здравеопазването се поражда от цените на лекарствата, а фармацевтичните компании смятат, че у нас медикаментите са много евтини. Защо всички са недоволни?
- Цената на лекарствата, които се осигуряват и реимбурсират от здравната каса, се определя от цените им в 17 държави в Европа. Д-р Тасовски, едно от най-големите негодувания срещу здравеопазването се поражда от цените на лекарствата, а фармацевтичните компании смятат, че у нас медикаментите са много евтини. Защо всички са недоволни? - Цената на лекарствата, които се осигуряват и реимбурсират от здравната каса, се определя от цените им в 17 държави в Европа.

ГЕРБ предлага председателят на НС да решава за работата му при липса на кворум

http://politics.actualno.com/GERB-predlaga-predsedateljat-na-NS-da-reshava-za-rabotata-mu-pri-lipsa-na-kvorum-news_59612.html

Председателят на парламента да има правото да взема решение за работата на депутатите, ако не може да бъде установен кворум в пленарната зала - това предлагат от ГЕРБ да бъде записано в новия правилни...

Откриват паметник на Георги Марков на площад "Журналист"

http://society.actualno.com/Otkrivat-pametnik-na-Georgi-Markov-na-ploshtad-Jurnalist--news_59613.html

На 11 ноември на площад "Журналист" в София президентът Росен Плевнелиев ще открие паметник на писателя, журналиста и дисидента Георги Марков. Събитието е в рамките на двудневната межд...

Лиляна Павлова: Парите от винетки са похарчени, сега няма за ремонти на пътища

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419205

Сега започваме с една перспектива за един пълен мандат, за една дългосрочна реформаторска политика. Такава е цялостната ни концепция и воля. Това каза пред БНТ Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Тя заяви, че е била неприятно изненадана от това, че има неща, които са блокирани и останали във вида, Сега започваме с една перспектива за един пълен мандат, за една дългосрочна реформаторска политика. Такава е цялостната ни концепция и воля. Това каза пред БНТ Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя заяви, че е била неприятно изненадана от това, че има неща, които са блокирани и останали във вида,

Млада жена поля с нафта къщата си в Чирпан и я запали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419204

Жена на 28 години поля с нафта семейната си къща на ул. Жена на 28 години поля с нафта семейната си къща на ул. "Александър Стамболийски" 23 в Чирпан и я запали, съобщиха от областната дирекция на МВР в Стара Загора. Местни разказаха, че Златка П. не била добре психически и в последно време се пропила. В пияно състояние навръх празника Арханел Михаил към 6 часа сутринта тя драснала клечката на къщата,

„Пикадили“ и „Карфур“ се обединяват

http://offnews.bg/news/n_1/n_415569.html

„Пикадили“ и „Карфур“ обединяват дейността си в България. Това стана ясно от съвместно съобщение на двете компании, в което се съобщава за споразумението между собствениците на компаниите. „Пикадили“ беше купена от „АП Март“, свързана с производителя на пилешко месо „Градус“. Собствник на „Карфур“ пък е „КМБ България“. Двете компании ще участват с еднакви дялове в нов джойнт венчър, чийто капитал ще бъде увеличен с по 50% през тази и през следващата година. Новата компания ще има 75 магазина в България с общ оборот 452 млн. лева за 2013 г. и повече от 3000 служители. Начело на новата структура като регионален мениджър ще бъде Жером Лубер. Той е изпълнителен директор на „Маринопулос Груп“, която държи правата за марката „Карфур“, бил е управляващ директор на „Карфур Гърция“ между 2004 и 2008 г., както и и генерален мениджър за всички предпирятия в групата "Маринопулос". На местно ниво структурата ще се управлява досегашните изпълнителни директори - Милош Ристич от "КМБ България" и Таня Косева-Бошова от "Пикадили". Собствениците планират да увеличат броя на магазините и да успеят да постигнат по-ниски цени. Споразумението ще стане окончателно след официално одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Павлова: Парите от винетки са похарчени, сега няма за ремонти на пътища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419119

Сега започваме с една перспектива за един пълен мандат, за една дългосрочна реформаторска политика. Такава е цялостната ни концепция и воля. Това каза пред БНТ Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството.
Тя заяви, че е била неприятно изненадана от това, че има неща, които са блокирани и останали във вида, Сега започваме с една перспектива за един пълен мандат, за една дългосрочна реформаторска политика. Такава е цялостната ни концепция и воля. Това каза пред БНТ Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството. Тя заяви, че е била неприятно изненадана от това, че има неща, които са блокирани и останали във вида,

Президентът удостои с орден 23 души, противници на тоталитарния режим

http://www.moreto.net/novini.php?n=270290

Президентът Росен Плевнелиев удостои 23 души с орден „За гражданска заслуга” – първа степен. На официална церемония в президентството бяха отличени Цонка Букурова, Албена Велкова, Тодорка Бобева, Евгения Желева, Стефка Монова, Тодор Цанев, Петър Манолов, Зейнеп Келеш, Алфред Фосколо, Сабри Искендер и Георги Саръиванов.

“Реал” иска халф, забил си автогол от 44,5 метра

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419167



“Реал” (Мадрид) иска да привлече през лятото автора на един от най-куриозните автоголове. Според “Марка” испанският гранд има засилен интерес към световния шампион с Германия Кристоф Крамер.
В дербито на 11-ия кръг на Бундеслигата халфът на “Борусия” (М) донесе първа победа за “Борусия” (Д) след 5 поредни загуби с автогол. “Реал” (Мадрид) иска да привлече през лятото автора на един от най-куриозните автоголове. Според “Марка” испанският гранд има засилен интерес към световния шампион с Германия Кристоф Крамер. В дербито на 11-ия кръг на Бундеслигата халфът на “Борусия” (М) донесе първа победа за “Борусия” (Д) след 5 поредни загуби с автогол.

Намерената мъртва студентка във Велико Търново планирала самоубийство, повикала родителите си уж за дипломиране

http://pik.bg/намерената-мъртва-студентка-във-велико-търново-планирала-самоубийство-повикала-родителите--news248163.html

Намерената мъртва студентка във Велико Търново планирала самоубийство, повикала родителите си уж за дипломиране

24-годишната студентка, която бе открита мъртва тази сутрин във Велико Търново, най-вероятно се е самоубила, пише "24 часа".

Тя го е планирала, защото предишния ден се обадила да повика родителите си от Плевен. Казала им, че се дипломира, но помолила първо да минат през квартирата й и после заедно да отидат на церемонията. Елена била последен курс във Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет, но в този ден нямало насрочено връчване на дипломи, обяснили по-късно на родителите от висшето училище.

Щом приближили Велико Търново, майката и бащата на момичето, което обитавало мансарда на ул."Калоян", започнали да звънят на джиесема на дъщеря си, но тя не отговаряла. Тогава се обадили на хазайката, която се качила да провери какво става.
Вратата на мансардата била заключена, но в ключалката нямало ключ. Когато хазайката отключила с нейния, видяла момичето в леглото, завито с шалте. Елена не мърдала. Нямала пулс. Ужасената жена веднага позвънила на 112. На мястото пристигнали медици и полицаи. Не след дълго се появили и родителите.

При огледа по тялото на момичето следи от насилие не са открити. В стаята нямало предсмъртно писмо, но открили тест за бременност, бутилка кола на масата, носел се тежък мирис от силни цигари, най-вероятно марихуана.
Взетите проби за изследване при аутопсията ще установяват каква е причината за смъртта на студентката.

Ексминистър стана иподякон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419160

Бивш министър се обърна към вярата. Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков Кристиян Кръстев стана иподякон.
Чрез профила си в социалната мрежа фейсбук Кръстев сподели, че вчера, по време на празнична литургия в храма св. Цар Борис Покръстител в Берлин, е подстриган за иподякон. Бивш министър се обърна към вярата. Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков Кристиян Кръстев стана иподякон. Чрез профила си в социалната мрежа фейсбук Кръстев сподели, че вчера, по време на празнична литургия в храма св. Цар Борис Покръстител в Берлин, е подстриган за иподякон.

Всички големи инфраструктурни проекти са в забавени, обяви министър Павлова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416699_vsichki_golemi_infrastrukturni_proekti_sa_v_zabaveni/?ref=rss


Всички големи инфраструктурни проекти са в забавени, каза днес по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че има неща, които са блокирани и останали във вида, в която тя самата ги е оставила в края на предишния й мандат като министър.

Според Павлова една от причината е забавянето на тръгването на проектите, заради създаването на Министерството на инвестиционното проектиране, което пък сега ще се закрива. "Ситуацията за обновяване на...

Всички големи инфструктурни проекти са в забавени, обяви министър Павлова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416699_vsichki_golemi_infstrukturni_proekti_sa_v_zabaveni/?ref=rss


Всички големи инфструктурни проекти са в забавени, каза днес по БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя допълни, че има неща, които са блокирани и останали във вида, в която тя самата ги е оставила в края на предишния й мандат като министър.

Според Павлова една от причината е забавянето на тръгването на проектите, заради създаването на Министерството на инвестиционното проектиране, което пък сега ще се закрива. "Ситуацията за обновяване на...

Бившият министър Кристиян Кръстев стана иподякон (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419151

Бивш министър се обърна към вярата. Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков Кристиян Кръстев стана иподякон.
Чрез профила си в социалната мрежа фейсбук Кръстев сподели, че вчера, по време на празнична литургия в храма св. Цар Борис Покръстител в Берлин, е подстриган за иподякон. Бивш министър се обърна към вярата. Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков Кристиян Кръстев стана иподякон. Чрез профила си в социалната мрежа фейсбук Кръстев сподели, че вчера, по време на празнична литургия в храма св. Цар Борис Покръстител в Берлин, е подстриган за иподякон.

Бивш министър се обърна към вярата - замонаши се! (снимки)

http://pik.bg/бивш-министър-се-обърна-към-вярата---замонаши-се-снимки-news248160.html

Бивш министър се обърна към вярата - замонаши се! (снимки)

Бивш министър се обърна към вярата. Служебният министър на транспорта в правителството на Марин Райков - Кристиян Кръстев, стана иподякон, предаде Дарик радио.

Чрез профила си в социалната мрежа "Фейсбук" Кръстев сподели, че вчера, по време на празнична литургия в храма св. Цар Борис Покръстител в Берлин, е постриган за иподякон.

Това е най-ниската степен в църковната йерархия и означава, че Кръстев ще помага при подготовката и провеждането на богослуженията. Иподяконът е например четец, певец или свещоносец при богослуженията.

Преди да стане министър, Кръстев беше заместник на Ивайло Московски в транспортното министерство в първия кабинет на Бойко Борисов.

Кристиан Кръстев е роден на 9 юли 1976 г. в Ямбол. Бакалавър е по "Икономика на индустрията" от Университета за национално и световно стопанство. Магистър по "Международни икономически отношения" от УНСС и висш специалист по „Право" от същия университет.

Намерената мъртва студентка във Велико Търново повикала родителите си уж за дипломиране

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419130

24-годишната студентка, която бе открита мъртва тази сутрин във Велико Търново, най-вероятно се е самоубила. Тя го е планирала, защото предишния ден се обадила да повика родителите си от Плевен. Казала им, че се дипломира, но помолила първо да минат през квартирата й и после заедно да отидат на церемонията. 24-годишната студентка, която бе открита мъртва тази сутрин във Велико Търново, най-вероятно се е самоубила. Тя го е планирала, защото предишния ден се обадила да повика родителите си от Плевен. Казала им, че се дипломира, но помолила първо да минат през квартирата й и после заедно да отидат на церемонията.

Туристическият бранш иска по-малко сива икономика

http://www.moreto.net/novini.php?n=270268

Искаме от новия министър на туризма Николина Ангелкова да намали значително дела на сивия сектор в нашия бранш. Това каза пред вестник „Черно море“ председателят на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.

Дефицитът към края на октомври е 2,2% от БВП

http://www.vesti.bg/novini/deficityt-kym-kraia-na-oktomvri-e-22-ot-bvp-6027091

Дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа към края на месец октомври е 1 775 млн. лв. (2,2% от прогнозния БВП), при планиран за 2014 г. - 1 472,3 млн. лева (1,8% от БВП).

2-годишно дете бере душа след взрив на печка

http://www.monitor.bg/article?id=449840

Момиченце на година и осем месеца е в критично състояние след взрив на печка. Детето е с тежки изгаряния по цялото тяло, след като каката на хлапето решила да разпали семейното кюмбе с бензин. 9-годишната сестричка се грижела за малката, докато родителите работели.

Дефицитът по консолидираната фискална програма към края на октомври е 2,2% от прогнозния БВП

http://www.cross.bg/razmer-baza-konsolidiranata-1439105.html

/КРОСС/ По предварителни оценки дефицитът по консолидираната фискална програма на касова основа към края на месец октомври е 1 775 млн. лв. (2,2 % от прогнозния БВП), при планиран за 2014 г. - 1 472,3 млн. лева (1,8% от БВП). За сравнение дефицитът към 31.10.2013 г. бе в размер на 443,0 млн. лв., което означава, че на годишна база показателя се влошава номинално с 1 332 млн. лв., съобщава Министерството на финансите. На база оперативни данни и оценки, приходите и помощите по консолидираната фискална програма за десетте месеца на 2014 г. са в размер на около 24 004 млн. лв., което представлява 77,3 % от годишния разчет. Приходите по КФП към края на месец октомври нарастват с около 253 млн. лв. (1,1 %) спрямо отчетените за същия период на миналата година. Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на месец октомври възлиза на около 19 151 млн. лв., което представлява 78,7 % от годишните разчети за 2014 г. при 80,8 % изпълнение на актуализираните разчетите към 31.10.2013 година. Съпоставено със същия период на предходната година данъчните постъпления нарастват номинално с около 3,7 %, което значително изостава спрямо планирания ръст с разчетите към ЗДБРБ за 2014 година. Неданъчните приходи са в размер на около 2 978 млн. лв., което представлява 85,8 % изпълнение на годишните разчети. Постъпленията от помощи от страната и чужбина (вкл. помощите от фондовете на ЕС) са в размер на 1 876 млн. лв., или 58,0 % от разчета за годината

НАТО и Русия 3 пъти на ръба на войната след анексията на Крим

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419091


ЛОНДОН - НАТО и Русия са били поне три пъти на границата на военен конфликт, след като Москва анексира Крим през март т.г.
За това алармира базираният в Лондон мозъчен тръст Европейска лидерска мрежа. Организацията изброява 40 случая на руски военни провокации през последните 8 месеца. 11 от тях тя определя като “сериозни”. ЛОНДОН - НАТО и Русия са били поне три пъти на границата на военен конфликт, след като Москва анексира Крим през март т.г. За това алармира базираният в Лондон мозъчен тръст Европейска лидерска мрежа. Организацията изброява 40 случая на руски военни провокации през последните 8 месеца. 11 от тях тя определя като “сериозни”.

"Ако на ГЕРБ не им харесва парламентаризмът, да си направят диктатура"

http://offnews.bg/news/n_1/n_415565.html

Ако на ГЕРБ не им харесва парламентаризмът, да си направят диктатура. Отнасям се с голямо съжаление към тяхната амбиция да направят кабинет и да покажат, че са спасители на българите. Това заяви в интервю за bTV лидерът на Атака Волен Сидеров . В коментара си за кабинета "Борисов 2.0" той заяви, че е безпринципен, защото външният министър Даниел Митов е служител на американска фирма, а правосъдният Христо Иванов нарекъл Борисов и Цветанов преди година "мутри". "Можем ли да кажем, че това е принципен кабинет? Записва се в мафията и отива да въвежда ред в обществото чрез Дон Корлеоне. Образно казано", допълни лидерът на "Атака". На въпрос дали завижда на ролята на Патриотичния фронт в това управление, той отговори отрицателно, тъй като искали България да остане същата рухнала колониална държава. Сидеров заяви още, че не иска жестове от страна на ГЕРБ. Заявената му позиция бе в отговор на намеренията на управляващата партия да даде парламентарни комисии на всички групи в НС. "Защо трябва да ми предлагат? Така излиза, че ГЕРБ извършва някаква услуга и прави жест. Все едно Бойко Борисов пак раздава. С тази демагогия управлява първия кабинет. Ходеше да реже лентички на частни предприятия, но някак си успя да внуши, че той е бащицата", коментира той.

Кънев: Ще търсим конституционно мнозинство за съдебна реформа

http://politics.actualno.com/Kynev-Shte-tyrsim-konstitucionno-mnozinstvo-za-sydebna-reforma-news_59611.html

Постигнахме съгласие около всички основни точки за правосъдната реформа, каза председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция във Варна. Според него оттук нататък Министерството на правосъдието, ...

Кутев: Нахалство е Борисов да управлява със същите хора

http://frognews.bg/news_79962/

Да всички са тръгнали от БСП, даже и Бойко Борисов. На 10 ноември е хубаво да си припомним, че всички партии са тръгнали от БКП, което може би не е добре за политическата ни система. Това заяви по БНТ бившият депутат и медиен секретар на БСП Антон Кутев.

Автобус засече трамвай, прати седем в болница

http://www.monitor.bg/article?id=449833

Автобус, който минал на червено, засече трамвай и прати седем пътници в болницата. Тежката катастрофа стана вчера сутринта на централните столични булеварди „Драган Цанков” и „Евлоги и Христо Георгиеви”. Препълнените возила на градския транспорт седели от двете страни на кръстовището.

Поддържането на пътищата през зимата ще е трудно заради липса на пари

http://econ.bg/Новини/Поддържането-на-пътищата-през-зимата-ще-е-трудно-заради-липса-на-пари_l.a_i.603745_at.1.html

Поддържането на пътищата през зимния сезон ще е трудно, тъй като парите за това вече са похарчени, но не е ясно за какво точно. Това заяви в ефира на...

Отвлечена милионерска племенница бе върната срещу откуп в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419107

Драма с отвлечена племенница на милионер в Гърция приключи щастливо. Информацията по случая е била държана в пълна тайна, а подробностите бяха съобщени от полицията едва днес, след като 27-годишна студентка от Атина е върната на близките си, съобщава „Български новини“.
 Момичето е племенница на Янис Кайменакис, Драма с отвлечена племенница на милионер в Гърция приключи щастливо. Информацията по случая е била държана в пълна тайна, а подробностите бяха съобщени от полицията едва днес, след като 27-годишна студентка от Атина е върната на близките си, съобщава „Български новини“. Момичето е племенница на Янис Кайменакис,

Вложители в КТБ изригнаха пред ПИК за Томалевски: Кой си ти? Защо спекулираш с нещастието на измамените хора?

http://pik.bg/вложители-в-ктб-изригнаха-пред-пик-за-томалевски-кой-си-ти-защо-спекулираш-с-нещастието-на-news248152.html

Вложители в КТБ изригнаха пред ПИК за Томалевски: Кой си ти? Защо спекулираш с нещастието на измамените хора?

Разкритието на ПИК, че Бождар Томалевски е замесен в задкулисен сценарий за избелването на злополучния банкер Цветан Василев, предизвика справедливата реакция на вложители от  КТБ

Медията ни извади на бял свят обстоятелства, че в дъното на схемата бил прословутият Божидар Томалев, известен също и като Дарио Томалети, а и като Божидар Томалевски. В София го знаят и като "новия Остап Бендер". (виж в Още по темата)

"Това лице Томалевски никога не е било оторизирано от нас да представлява интересите ни.

Той се представя като политик и твърди щял да наеме швейцарска фирма, която да разследва кой е виновникът за фалита на банката. Как подобна фирма ще разследва това, след като тя няма необходимите права по закон да извършва подобна дейност? С неговите твърдения той спекулира с нещастието на десетки хиляди вложители в КТБ", заявиха пред ПИК представители на "КТБ alive" и гражданско сдружение "Ние гражданите".

"Кой си ти? Защо спекулираш с нещастието ни? Не може човек, за когото има съмнение в морала да ни представлява. Той злоупотребява с драмата на много наши сънародници", посочиха от двете сдружения пред ПИК.

Очаква се още утре от "КТБ alive" и от сдружение "Ние гражданите" да излязат със специална декларация за своеволните действия на Томалевски.

Отвлечена племенница бе върната на футболен бос в Гърция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4419094

Драма с отвлечена племенница на милионер в Гърция приключи щастливо. Информацията по случая е била държана в пълна тайна, а подробностите бяха съобщени от полицията едва днес, след като 27-годишна студентка от Атина е върната на близките си, съобщава „Български новини“.
 Момичето е племенница на Янис Кайменакис, Драма с отвлечена племенница на милионер в Гърция приключи щастливо. Информацията по случая е била държана в пълна тайна, а подробностите бяха съобщени от полицията едва днес, след като 27-годишна студентка от Атина е върната на близките си, съобщава „Български новини“. Момичето е племенница на Янис Кайменакис,

Откриха труп на млада жена във Велико Търново

http://offnews.bg/news/n_1/n_415554.html

24-годишно момиче е намерено мъртво в къща на ул."Калоян" във Велико Търново. По непотвърдена информация младата жена е била студентка последен курс във Великотърновския университет и е живяла на квартира в жилището в района на бившето кино „Полтава”. Тялото е открито тази сутрин от хазаите, след като два дни нямало признаци на живот в квартирата. При направения първоначален оглед следи от насилие не са открити. Аутопсия ще установява какви са причините за смъртта. По случая е започнало разследване.

Неформален вот подкрепи независимостта на Каталуня

http://www.cross.bg/katalynya-oblastta-referendym-1439104.html

/КРОСС/ С възгласи „Независимост, независимост!" поддръжниците на отделянето на Каталуня от Испания празнуват символичния си вот. Организаторите на гласуването твърдят, че 80% от населението на областта иска да се проведе „истински" референдум по въпроса, а повече от половината подкрепят пълната независимост на областта. В неделя гласуваха около половината от петте милиона избиратели в региона. „Беше много емоционален ден. Това е само първата стъпка към постигането на независимост на Каталуния", коментира жителят на Барселона Марк Диас. Според онези, които призовават към отделяне, Каталуня, която е приблизително една пета от цялата икономика на Испания, е дърпана назад от останалата част от страната. Областта има и свой език и култура. Представителите на испанското правителство, които се противопоставят на вота, казват, че той е нелегитимен. Президентът на Каталуня Артур Мас обаче е на мнение, че е крайно време правителството да обърне внимание на желанията на региона. „В близкото бъдеще ще трябва да използваме този инструмент - изборите, за да проведем референдум и да знаем каква част от жителите подкрепят независимостта на Каталуня", заяви Мас. Поддръжниците на независимостта се надяват, че резултатите от гласуването ще убедят централното правителство да им даде повече правомощия върху данъчната политика и вътрешните работи на областта, както и за провеждане на референдум за пълна независимост

10 банки изплащат влоговете от КТБ

http://www.monitor.bg/article?id=449827

Изплащането на гарантираните от закона депозити в КТБ до 100 000 евро ще бъдат изплащани през 10 банки. Това съобщи вчера пред БНТ председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Тя допълни, че сумите ще бъдат преведени по сметките в трезорите до 4 декември.

ЕС обсъжда нова помощ за фермерите, пострадали от руските санкции

http://www.moreto.net/novini.php?n=270273

Съветът на ЕС на ниво земеделски министри ще разгледа в понеделник допълнителни мерки за подкрепа на европейските производители заради ембаргото, наложено от Русия. Еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболов Кармену Вела предлага всестранно обсъждане, включително за допълнителни мерки за подкрепа за селскостопанските производители, предаде ТАСС.

До 11 заплати ще получат работещите в ТЕЦ "Варна" след затварянето й

http://www.mediapool.bg/do-11-zaplati-shte-poluchat-raboteshtite-v-tets-varna-sled-zatvaryaneto-y-news227038.html

До единадесет работни заплати, според стажа си в централата, ще получат като компенсация служителите на ТЕЦ "Варна", чиято експлоатация ще бъде прекратена от 1 януари 2015 г., заради това, че няма сероочистващи инсталации и изграждането им не е рентабилно предвид цените в страната. Това съобщиха в понеделник от собственика на топлоцентралата – ЧЕЗ. Обезщетенията за хората, които ще трябва да си търсят нова работа, са двойно по-големи от стандартните за сектор енергетика у нас. Съгласно браншовия колективен трудов договор в сектора компенсацията е до 5 работни заплати. От ЧЕЗ обаче са предвидили изплащаните заплати след закриването на централата да стигат до 11 за служителите с най-дългогодишен стаж в ТЕЦ "Варна". Дружеството също така ще предложи помощ на своите служители при регистрацията им в бюрото по труда и ще дадат персонални препоръки на всички свой служител. "За нас това бизнес решение е трудно, но неизбежно. Уверено мога да кажа, че служителите на ТЕЦ "Варна" са сред най-добрите специалисти в българската енергетика. Благодаря им за подкрепата във всички трудни моменти и предизвикателства, които преодолявахме заедно през последните 9 години“, казва в съобщението на ЧЕЗ Минчо Минчев, изпълнителен директор на централата. В него се допълва, че през годините централата винаги е била коректен работодател и е изпълнявала стриктно задълженията си. Редовно и в пълен размер са давани заплатите на хората, навреме са плащани и всички дължими данъци и осигуровки. От ЧЕЗ, която купи ТЕЦ "Варна" през 2006 г. за 206 млн. евро, не успя да намери икономически изгоден начин да модернизира предприятието, така че да отговаря на екологичните изисквания на Европейския съюз. Освен това през последните две години централата бе принудена да работи само по 5-6 месеца годишно, като отпадна от квотите за производство на електроенергия за регулирания пазар и договарянето на количества за студен резерв. В резултат само за 2013 година ТЕЦ "Варна“ отчете загуба над 67 млн. лв. До затварянето на топлоцентралата се стигна, след като ЧЕЗ не успя да привлече държавния "Български енергиен холдинг" като партньор в бъдещ джойнт-венчър, чиито акционери поравно да инвестират в екологизацията на ТЕЦ-а. Двете компании разработиха детайлен финансов модел на базата на настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори. Анализът обаче показал, че при настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ „Варна“ би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона. Срещу спирането на работата на предприятието обаче в понеделник се обяви протест във Варна с призива "Помогнете на ТЕЦ "Варна" да продължи да работи". Демонстрантите са недоволни от решението са се съкратят 221 от 305 заети в централата, като останалите 84 ще бъдат съкратени до една година. Според Румен Нешков, председател на КТ "Подкрепа" в централата, има шанс да се удължи срокът на работа поне на единия блок, но не стана ясно как може да стане това.

"За" и "против" социалистическа България: 2 мнения на наши читатели

http://offnews.bg/news/n_1/n_415468.html

Статиите на OFFNews за периода на социалистическа България често провокират интересни коментари сред читателите ни. В една от най-оживените дискусии двама от нашите читатели - привърженик и опонент на управлението на Тодор Живков, успяха във възможно най-кратка и разбираема форма да аргументират тезите си. Днес, денят, в който се навършват 25 години от началото на демократичните промени у нас, публикуваме двете противоположни позиции с надеждата дискусията за близкото минало да продължи и, разбира се, да спазва добрия тон. "ЗА" Аргументите на "Професор Балкански": Българите трябва да запомнят Тодор Живков с добро, защото вече никога няма да имат: 1. Безплатно здравеопазване 2. Безплатно образование 3. Безплатно ползване на спортната база 4. Ниски цени на тока, водата и парното 5. Ниски цени на храната 6. Ниски цени на книгите 7. Ниски цени за почивка на море и на планина 8. 8-часов работен ден 9. 5-дневна работна седмица. И още много, много социални придобивки, които сега са недостъпни за народа. ЧЕСТИТ ВИ КАПИТАЛИЗЪМ! "ПРОТИВ" Аргументите на "Nik": Да допълня Балкански: 10. Безплатен режим на тока, достигнал до 3 нема - 1 има 11. Тотален дефицит на стоки и услуги 12. Купонна система 13. Технологична изостаналост и баснословни цени на електроника - масов телевизор "В. Търново" струваше около 5 работни заплати 14. Задължителна военна служба веднага след завършване на средно образование 15. 2 програми на телевизията с прекъсване през делничните дни от 13 до 17 ч. 16. Петък - руска телевизия по БНТ 17. "Мелодия на годината", "Златен Орфей" и "Ален Мак" 18. Разглеждане на Плевенската панорама и НДК след предварителна заявка 19. Великденски козунаци с предварително записване 20. 2 вида сирене и 4 вида вино - липсата на асортимент някои ръководни кадри оправдаваха с липса на етикети 21. Евтини книги, но в режим на постоянен дефицит и вестник "Старт" (илюстрован спортен седмичник) със съветски "Крокодил" 22. Задължителен абонамент за "Септемврийче" и "Мурзилка"

Сградата на македонското правителство в пламъци

http://frognews.bg/news_79960/

Пожар избухна в сградата на македонското правителство в Скопие. Всички служители са евакуирани незабавно и изведени на улицата.

Швейцарската разследваща компания CCI обяви, че може да намери парите на КТБ

http://www.cross.bg/bulgariya-kompaniya-dogovor-1439103.html

/КРОСС/ Разследващата финансови операции швейцарска компания ССI обяви в понеделник, че е способна да открие изчезналите 4,2 млрд. лв. от Корпоративна търговска банка, чийто лиценз бе отнет миналата седмица от Българската народна банка, а Софийският градски съд започна производство по обявяването й в несъстоятелност.  ССI допълва, че не може да сключи договор за проучването на транзакциите на КТБ с политическа партия, каквато е „Другата България", чийто председател Божидар Томалевски преди ден анонсира сключването на такъв договор през настоящата седмица. CCI даде знак, че е готова да бъде наета от БНБ или Фонда за гарантиране на влоговете в банките за извършването на такова разследване в КТБ, за което вече била извършила предварително проучване проучване. Компанията заявява още, че е способна да проследи транзакциите на КТБ, включително в офшорни зони или фиктивни финансови институции, и да изготви препоръки как да бъдат върнати в банката източените около 4 млрд. лв. от КТБ. В писмо, подписано от Амит Щайнхарт, вицепрезидент по научните изследвания и член на Борда на директорите на CCI AG, изпратено до медиите, се посочва, че договор с партията на Томалевски въобще не е бил обсъждан и изявлението му за неговото подписване не е обсъждан с представителя на компанията в България - адвокат Александър Пелев

Несправедливост! Продавачка, давала вересии на бедни, почина от рак, а работодателят даде под съд семейството й

http://pik.bg/несправедливост-продавачка-давала-вересии-на-бедни-почина-от-рак-а-работодателят-даде-под--news248153.html

Несправедливост! Продавачка, давала вересии на бедни, почина от рак, а работодателят даде под съд семейството й

Работодател даде на съд магазинерка заради невърнати вересии, но жената починала и процесът продължава срещу нейните наследници. Потребителска кооперация „Македония”, известна повече под името РПК-Симитли, завела иска срещу Илинка Станкова след установени липси в магазина в село Градево, съобщава „Струма”.

При извършената ревизия на 17 септември 2009 година тя била начетена със сумата от 4010 лева, колкото била продажната стойност на хранителните продукти. Магазинерката обяснила, че 2100 лева са от вересии на хора от селото, но за другите 2000 лева не била наясно къде е отишла стоката. 

След като се запознала с ревизионния акт, магазинерката подписала декларация, че лично носи отговорност за парите, като вземе заем или се удържат от заплатата й.

По същото време кмет на Градево е нейният съпруг Александър Станков. На няколко вноски тя погасила 1036 лева, но през 2010 година спряла плащанията. Тогава председателят на кооперацията Страхил Христов направил две неща – подписал заповед за уволнение на магазинерката, а след време завел иска за 3000 лева за вреди, причинени за отчетническа дейност. 

Междувременно кметът на Градево Александър Станков пък срутил масивна сграда на кооперацията, която била в съседство с негов имот, а той искал да строи барче там. Местният управник обаче действал на своя глава и нямал нужните разрешителни от общинския кмет Апостол Апостолов. 

По-късно Станков възстановява срутената по негово време стена, но проблемът с дълга на съпругата му остава. Междувременно тя се разболява от рак и от РПК-Симитли отправят предложение към семейството да подаде декларация за опрощаване на дълговете. 

Текат известни разговори, но през февруари Илинка Станкова умира, но делото не се прекратява. Така искът се насочва към наследниците й - съпруг, дъщеря и син. 

Дефицитът в хазната е в размер на 1,77 млрд. лв.

http://econ.bg/Новини/Дефицитът-в-хазната-е-в-размер-на-1-77-млрд-лв-_l.a_i.603740_at.1.html

Дефицитът по консолидираната фискална програма към края на октомври възлиза на 1,775 млрд. лева при планиран за 2014 г. 1,47 млрд. Това сочат...

Кличко почна с долните номера. Пулев: Готов съм!

http://www.bnews.bg/article-121436

Скандалното решение бе взето, тъй като по договор на събитието можел да се яви единствено боксьорът, но не и неговият щаб.

Алтернативно на пазар - къде са местата за нещотърсачи?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418829

Пазаруването бавно, но сигурно започва да приема нови форми. Дистанцията между купувача и продавача се скъсява, а доволни остават и двете страни.
Доказателство за това е ноемврийският “КлошАрт базар”, който зарадва решилите да минат през ул. “Цар Иван Шишман” в съботния следобед. Едно столично заведение се превърна в своеобразен мол, където наред Пазаруването бавно, но сигурно започва да приема нови форми. Дистанцията между купувача и продавача се скъсява, а доволни остават и двете страни. Доказателство за това е ноемврийският “КлошАрт базар”, който зарадва решилите да минат през ул. “Цар Иван Шишман” в съботния следобед. Едно столично заведение се превърна в своеобразен мол, където наред

Паякът събра 1270 коли от тревата

http://www.monitor.bg/article?id=449812

Нагли шофьори паркират всеки ден колите си в градинки, паркове и детски площадки в София, а паякът е събрал 1270 автомобила от тревата. Това показва справка на Столичния инспекторат. Всеки ден инспекторите обхождат районите и налагат съответните глоби за това, че колата е оставена в тревата или до катерушките.

Павлова се оплаква: Замразени и блокирани са магистралите "Струма" и "Марица"

http://frognews.bg/news_79959/

Изненада ме , че в министерството има неща на същия етап от март 2014 г. Има проекти, които не са завършени, други са замразени , блокирани, а някои са в безтегловност.Това каза в "Още от деня" Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, като хвърли вината на предшественичката си.

Цитат на деня: Трябва да забършем зад себе си, за да продължим напред

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416680_citat_na_denia_triabva_da_zaburshem_zad_sebe_si_za_da/?ref=rss


Има нещо, останало зад нас, което трябва да забършем. Затова повиках почти същите футболисти. Не беше проблем да сменя седем-осем души, но първо трябва да заметем, за да продължим напред.

Това заяви националният селекционер Любослав Пенев в отговор на въпрос защо за европейската квалификация с Малта е повикал почти идентичен състав на този, който претърпя две поредни загуби от Хърватия и Норвегия.

"Ще продължа този разговор с играчите, но с повече детайли. Не може да имаме...

Плувците на ПСК "Черно море" спечелиха 22 медала на "Замората"

http://www.moreto.net/novini.php?n=270257

Перфектно се представиха състезателите на ПСК "Черно море" на международния турнир по плуване в памет на легендарния треньор Стефан Попов - "Замората". Варненци спечелиха общо 22 медала - 6 златни, 12 сребърни и 4 бронзови.

Ден след 10 ноември - без Тодор Живков започва пазарлък между БКП и опозиция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418907

Ден след като е свален от власт, Тодор Живков отива към 9,30 ч в кабинета си в ЦК на БКП. Започва да прибира от касата лични документи и вещи. Сред тях е и пистолет Валтер, спомен от партизанските години.
Така Ден след като е свален от власт, Тодор Живков отива към 9,30 ч в кабинета си в ЦК на БКП. Започва да прибира от касата лични документи и вещи. Сред тях е и пистолет Валтер, спомен от партизанските години. Така "кухненската демокрация", за която говори Петко Симеонов, беше издигната на "ново, по-високо равнище" - хората вече не само псуваха

МФ променя закона за ДДС

http://frognews.bg/news_79961/

Министерството на финансите изготви проектозакон за промени в закона за ДДС. В мотивите към проекта се посочва, че е направен във връзка с необходимостта от хармонизиране и привеждане в съответствие на националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви и регламенти.

Връчиха научните награди "Пробив"

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/vrychiha-nauchnite-nagradi-probiv-6027087

Наградите са в три категории - математика, естествени науки и фундаментална физика

Модернизацията на армията като огромна финансова дупка

http://www.mediapool.bg/modernizatsiyata-na-armiyata-kato-ogromna-finansova-dupka-news227037.html

Българската армия не може да участва във военни дейности заради остарялата съветска техника, но съвсем не излиза евтино на данъкоплатците. Само за модернизацията й през последните 12 години са изразходвани близо 2 млрд. лева, а са придобити минимални бойни способности. Армията закупи за стотици милиони хеликоптери и товарни самолети, които не успява да поддържа и те в продължителни периоди от време са "на трупчета". Причината е, че проектите се управляват лошо, изборът на многомилионните поръчки е съмнителен, а гражданският контрол на практика нулев заради острата съпротива на политическо ръководство, висши чиновници и военни да отговарят на въпроси, да аргументират и защитават решенията си. През следващите години предстои процесът на изразходване на средства в сектора да продължи и до 2020 година да бъда изхарчени още над 1.8 млрд. лева. Прегледът на модернизацията дотук показва, че е необходим напълно нов подход и носенето на ясна персонална отговорност. ВВС: Липса на реализъм и управление Най-скъпите армейски проекти през последните години бяха осъществени във Военновъздушните сили. Според прегледа на военното министерство "проектите почти винаги са планирани с голяма доза липса на реализъм, без делегирани адекватни правомощия на проектните мениджъри и техните екипи и без ясни ресурсни права и персонална отговорност за резултата". "В резултат на това, значителен брой проекти са прекратени през различни фази от тяхната реализация. Това е de facto разхищение и загуба на огромни ресурси с нулев резултат за въоръжените ни сили", се посочва в анализ на военното министерство. Липсата на планиране и адекватно решение е изключително видимо при един от най-скъпите проекти. Договорът с "Юрокоптер" за 18 хеликоптера (12 "Кугър" и 6 "Пантер) бе подписан през 2005 година по време на правителството на Симеон Сакскобургготски. Общата цена на поръчката, в която влизат и пакет от резервни части и друго оборудване, бе малко над 383 млн. евро. След идването си на власт от ГЕРБ обявиха, че няма достатъчно средства, за да се изпълни целият договор. През април 2010 г. тогавашният военен министър Аню Ангелов обяви, че се готви да прекрати едностранно договора, но само няколко дни по-късно съобщи, че сделката ще бъде предоговорена. Така с тежката задача в условия на финансова криза да бъде склонена компанията да се откаже от гарантирана поръчка се зае военният министър Аню Ангелов. След проведените преговори той обяви, че мисията му се е увенчала с успех и фирмата се е съгласила МО да се откаже от последните три хеликоптера "Пантер". Договорът обаче и досега не е завършен и изчистен, а в големи периоди от време хеликоптерите не летят заради липса на средства за скъпата им поддръжка. Друг договор, който бе предоговорен, бе с "Аления Аеронавтика" за товарни самолети "Спартан". Договорът бе подписан през 2006 година и предвиждаше закупуването на 5 самолета "Спартан” за 91.8 млн. евро. Той бе предоговорен от Аню Ангелов и сведен до 3 самолета на стойност 55.8 млн. евро без неустойки за българската страна. След това последва рамково споразумение за поддръжката на машините за 10 години, а сумата по него се оказа по-висока от аналогично споразумение в Литва. Отговори обаче така и не бяха дадени от политическото ръководство на министерството. "Независимо от факта, че в посочения период бяха придобити нови типове самолети, вертолети, кораби и транспортни средства, те не бяха насочени към основните необходими бойни способности на Въоръжените сили и реално проведената модернизация беше непоследователна и дисбалансирана", смята военното министерство. Така въпреки изхарчените милиони България има проблем с охраната на въздушното си пространство, тъй като не може да стартира проекта за замяната на старите руски изтребители МиГ 29. Използваните в момента радари, също руско производство, са критично технологично остарели, с огромни разходи за ремонт и техническа поддръжка и неспособни да комуникират с обединената система на НАТО за единна картина на въздушната обстановка. "При тези условия Военновъздушните ни сили не могат да бъдат считани за надежден и способен боен инструмент за гарантиране на въздушния суверенитет на България и се нуждаят спешно от нов тип основен боен самолет и нов тип съвременни 3 D радари", смята служебният военен министър Велизар Шаламанов. ВМС: Скъпа поддръжка и руски машини Във ВМС през последните години са придобити три фрегати клас "Е 71“, един кораб "Минен ловец“ и 3 вертолета "Пантер“. Останалата част от наличните кораби са руско производство и за значителен брой от тях модернизацията е технологично, оперативно и физически неоправдана. Така според военната експертиза са ограничени способностите на Военноморските сили за борба с надводен противник на дистанции отвъд пряката радиолокационна видимост, за наблюдение и контрол на корабоплаването, за задържане на нарушители, за откриване на ядрени, химически и биологични средства, за търсене и спасяване и особено за обмен на информация помежду си и със съюзниците ни в реално време. Пехотата продължава да се нуждае от бронирани машини Българската армия доскоро разчиташе най-вече на Сухопътните си войски за участие в мисии зад граници, което след края на мисията в Афганистан е символично. Въпреки това през последните години за оборудване в този род войски бе инвестирано най-малко. Парадоксално обаче пехотата придоби най-много бойни способности от американската помощ под формата на бронирани машини и други. Така прегледът на досегашната модернизация показва, че не са следвани точните приоритети, стартиралите проекти се управляват лошо и не са предвидени средства за експлоатацията и поддръжката на новото оборудване. Какво следва? На фона на изхарчените стотици милиони новият военен министър Николай Ненчев започна управлението си с признанието, че е много обезпокоен от технологичното състояние на армията и официален приоритет ще бъде модернизацията й. Работата по нея той ще започне с ревизия на досегашните проекти. Ненчев обяви обаче пълно съгласие със служебния военен министър и приетата от кабинета "Близнашки" визия за развитие на сектора до 2020 година. Така през следващите шест години ще бъдат изразходвани нови около 2 млрд. лева. Трябва да бъдат закупени нов тип основен, многофункционален боен самолет, нови 3D радари, да се модернизират фрегатите клас E- 71, да се закупят около 120 машини за батальонните бойни групи и други. За да се гарантира някаква ефективност на разходите, задължително трябва да бъде наложен сериозен граждански контрол през парламента. Добър механизъм за това е изискването проектите над 100 млн. лева да минават през Народното събрание. Проектите трябва да бъдат детайлно мотивирани и придружени с план сметка за употребата и поддръжката на съответното оборудване или въоръжение. Много от възможните решения са посочени във визията за развитието на сектора до 2020 година на служебния военен министър Велизар Шаламанов, включително детайлно разписано проектно управление. Но традиционно подобни документи в българската реалност остават само на хартия.

Министърът на образованието: Само Борисов може да стегне нещата

http://offnews.bg/news/n_1/n_415527.html

Борисов е земен, интересен човек и в момента надали може да се намери сред партийните ръководители някой, който да може по един пасващ на българската политическа култура начин да стегне нещата – защото имаме нужда от известно стягане. Това заяви в интервю за bTV новият министър на образованието проф. Тодор Танев. Той изрази мнение, че Борисов е променен спрямо първия си мандат като премиер и заяви, че новият образ на премиера му допада. На въпрос дали това е истинското поведение на Борисов, министърът отговори: „Мисля, че е едно от неговите истински поведения и че няма да се върне към старото“. „Нямам никаква идея кои ще бъдат моите заместници“, каза още Танев и изтъкна, че тяхното назначаване е работа на министър-председателя. Въпреки това той е уверен, че поне за неговия ресор Борисов няма да вземе решението еднолично и ще се допита до него и до останалите партии. Танев е получил уверението, че „Борисов няма да прави еднолични решения под никаква форма“. Танев изрази предпочитание да има заместници от повече от една партия. "Така ще имам по-голяма подкрепа, по-нормални отношения с образователната комисия в парламента", каза той. „Нашите деца не могат да получават вторична неграмотност за това, че ги бомбардират с все по-големи и по-тежки текстове. Въпросът е за количеството, което научават, покрай което загубват качеството.”, подчерта министърът на образованието. Колкото до реформите, които Танев смята да направи, той заяви: „Реформата в образованието прилича на реформата в гробището, тъй като няма подкрепа отвътре“.

Красен Кралев: Нужно е съдействие между бизнеса и федерациите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419066

“Бизнесът и спортните федерации трябва да работят в тясно сътрудничество - каза спортният министър Красен Кралев при откриването на покрита писта за картинг в един от моловете в София. - Много деца ще направят тук първите си стъпки в атрактивните автомобилни спортове. Това съоръжение ще е полезно не само за картинга, но и за федерацията по автомоби “Бизнесът и спортните федерации трябва да работят в тясно сътрудничество - каза спортният министър Красен Кралев при откриването на покрита писта за картинг в един от моловете в София. - Много деца ще направят тук първите си стъпки в атрактивните автомобилни спортове. Това съоръжение ще е полезно не само за картинга, но и за федерацията по автомоби

В Италия оправдаха сеизмолози за подценяване на земетресението в Акуила

http://europe.actualno.com/V-Italija-opravdaha-seizmolozi-za-podcenjavane-na-zemetresenieto-v-Akuila--news_59609.html

Апелативният съд в Акуила, Централна Италия, оправда седмината учени, осъдени на първа инстанция на шест години затвор за подценяване на рисковете преди земетресението, отнело живота на над 300 душ...

21 членки, включително България, поискаха ЕК да подкрепи земеделците

http://europe.actualno.com/21-chlenki-vkluchitelno-Bylgarija-poiskaha-EK-da-podkrepi-zemedelcite--news_59610.html

21 страни-членки, сред които и България, съобщиха, че са се обединили в Брюксел, за да гарантират, че ЕС ще може да осигури през 2015 г. достатъчно средства, за да помогне на земеделците да преодол...

Кабинетът отряза актуализацията на Близнашки, готви своя

http://www.bnews.bg/article-121435

Правителството отряза актуализацията на бюджета на Близнашки и ще предложи своя.

Кубрат бойкотира пресконференцията в Хамбург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419061

Голям скандал беляза първата официална пресконференция в Хамбург преди боя между Владимир Кличко и Кубрат Пулев.
Кобрата отказа да влезе в залата поради дискриминационното отношение на организаторите. Двубоят се организира от агенцията на братята Кличко и налага рестрикции спрямо “Зауерланд” и всички от страната на Пулев.
Конкретният повод Пулев Голям скандал беляза първата официална пресконференция в Хамбург преди боя между Владимир Кличко и Кубрат Пулев. Кобрата отказа да влезе в залата поради дискриминационното отношение на организаторите. Двубоят се организира от агенцията на братята Кличко и налага рестрикции спрямо “Зауерланд” и всички от страната на Пулев. Конкретният повод Пулев

Радан Кънев: Ще търсим конституционно мнозинство за съдебна реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416669_radan_kunev_shte_tursim_konstitucionno_mnozinstvo_za/?ref=rss


Постигнахме съгласие около всички основни точки за правосъдната реформа. Това каза на пресконференция във Варна лидерът на Реформаторския блок Радан Кънев.

Според него оттук нататък министерството на правосъдието, което е определено като ресор на Реформаторския блок ще има законодателната инициатива за ускорено въвеждане на първите стъпки от съдебната реформа.



Кънев заяви също, че последователно ще бъде следвана и цялостната седемгодишна стратегия за съдебна...

Над 460 души подкрепиха подписка срещу избора на Рашидов за министър на културата

http://offnews.bg/news/n_1/n_415506.html

Над 460 души подкрепиха  подписка срещу повторното назначаване на Вежди Рашидов за министър на културата. В подписката са се включили и редица дейци на културата, сред които режисьорът Явор Гърдев, диригентът Драгомир Йосифов, писателката Емилия Дворянова, литературоведът Ангел Игов, поетът Марин Бодаков, преводачът Зорница Христова, издателят Манол Пейков. Сред причините за създаването на петицията са посочени: "приоритизиране на един сектор – собствения, за сметка на всички останали (напр. централизиране на средствата и интересите в мегаломанския проект, известен като „Българския Лувър”, докато се орязват бюджети на регионални оркестри и театри); налагането на пазарен принцип (и съответния вкус) там, където е необходима държавна протекция; неглижирането на малките области, институции, дейности, имена в управляваната сфера – в противоречие с факта, че културата има различни нива, които трябва да работят заедно; неведението за връзките култура–образование, култура–общество и прочее „абстрактни излишества”, чието игнориране води до съвсем конкретни липси". "Не просто и не само заради: изказванията на министър Рашидов, които автоматично се превръщат в шлагер; примитивното мислене, прозиращо зад тях; неуместното му публично поведение (особено с оглед на титула „Култура” над завежданото от него министерство). Дори не заради извънкултурните му едри контакти (от типа „Мултигруп”). А заради действията и бездействията му по време на предишния мандат", се казва още в петицията срещу назначаването на Рашидов за културен министър. На 5 ноември около 50 души излязоха на протест срещу назначаването на Вежди Рашидов на поста министър на културата, но артистът заяви , че „Този протест има опашка. Аз бях предупреден три дена по-рано, заплашен по телефона, че ще има такъв протест. 12 човека, не могат да бъдат протест. 12 интелектуалци, които вие не ги разпознавате и ще ви питам познавате ли някой от тях. Това не е честно първо. На протест когато видя един Теодоси Спасов – ще се притесня. Когато видя един Георги Господинов – ще се притесня. Когато видя един Христо Мутафчиев – ще се притесня, или Вальо Танев. Или някой голям киноактьор или кинорежисьор сериозен - ще се притесня. Аз знам за какво е този протест, по-късно ще излезе и това. Не им прави чест. Не може с рекет да се правят тези неща“. В отговор на това му изказване писателят Георги Господинов написа във Фейсбук профила си, че "Нов човек трябва да поеме Министерството на културата" .

Шест училища във Врачанско без отопление на прага на зимата заради недобросъвестна фирма

http://pik.bg/шест-училища-във-врачанско-без-отопление-на-прага-на-зимата-заради-недобросъвестна-фирма-news248147.html

Шест училища във Врачанско без отопление на прага на зимата заради недобросъвестна фирма

Шест училища във Врачанско без отопление на прага на зимата. От фирмата доставчик изненадващо и без обяснения прекратили зареждането с метан, информира Би Ти Ви.

Кметове спешно търсят алтернативни решения, за да не останат децата на студено.

Преди няколко дни от фирмата доставчик на компресиран метан изненадващо изтеглили платформата си от гимназията в Зверино и двеста ученици останали без парно. В стаите на по-малките веднага били включени калорифери.

По-големите ученици обаче мръзнат. „Не е възможно да отопляваме цялата сграда на печки, защото инсталацията няма да издържи, а и нямаме толкова печки”, признава директорът на СОУ „Свети Климент Охридски” Йорданка Димитрова.

Часовете не са спрени само заради мекото време. Въпреки това са намалени с по десет минути, а следобед приключват по-рано.

„Сутрин им е малко студеничко, но няма болни деца засега, сутрин е към 14 градуса, по обед се затопля”, казва фелдшерът Иванка Иванова.

Без парно са над хиляда деца в общините Мездра, Враца, Бяла Слатина и Оряхово. Училищата са редовни платци, но фирмата доставчик, която е единствена в цялата област, не изпълнява ангажиментите си по договорите.

„Не може да почва отоплителният сезон и да кажеш „След една седмица ще доставям газ”, минава тази седмица... ми хубаво, че предприехме действия, ако бяхме се вързали на неговите думи...”, гневи се кметът на Мездра Иван Аспарухов.

За ситуацията е уведомено образователното министерство, а общините спешно уговарят доставки с фирми от други области.

Цените на хранителните стоки на едро продължават да се качват

http://www.moreto.net/novini.php?n=270271

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши миналата седмица от 1,333 пункта на 1,347 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища за Дарик. От началото на октомври нивото на индекса се повишило с около 5%.

Пратиха здрав мъж на смъртeн одър

http://frognews.bg/news_79958/

Пловдивчанин заведе безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заради сбъркани резултати от медицински изследвания. Георги Шушутев съди държавата заради това, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев.

МФ пласира 5-годишни ДЦК за 55 млн. лева

http://econ.bg/Новини/МФ-пласира-5-годишни-ДЦК-за-55-млн-лева_l.a_i.603728_at.1.html

Министерството на финансите преотвори за пети път емисията 5 годишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирана на 22 януари 2014 г. с падеж 22 януари...

Майстора и Златю Бояджиев пътуват за Южния полюс

http://www.cross.bg/polyus-yuzhniya-boyadzhiev-1439102.html

/КРОСС/ Уникален съвместен проект на Националната художествена галерия и Българския антарктически клуб е на път да бъде увенчан с успех. Готови са десетте платна, копия на творби от фонда на НХГ, които ще бъдат наредени в първата по рода си изложбена зала на Южния полюс. Те ще бъдат показани утре в Балната зала на бившия царски дворец. Договор за съвместната инициатива бе подписан в началото на април от директорката на националния музей Бисера Йосифова и шефа на родните изследователи-полярници проф. Христо Пимпирев. За арктическата галерия ще бъдат предложени около 50 творби от притежанията на НХГ. Конкретните произведения са предложени от експерти, а кои ще са първите избрани, са решили с онлайн гласуване ценители и любители. Първата живописна сбирка включва картини на Иван Мърквичка, Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев. Оригиналите са пресъздадени върху текстил, който би издържал на ниските температури и тежките климатични условия в Антарктида, в размер едно към едно. „Копията са с отлично качество", е оценката на Йосифова. До българската научна база на Южния полюс вече се издига нова постройка, която трябва да приюти пресъздадените шедьоври.  

ЧЕЗ ще осигури до 11 работни заплати на служителите в ТЕЦ „Варна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=270293

Служителите на ТЕЦ „Варна“, които ще бъдат освободени от работа след спирането на работата на централата от 01.01.2015 г., ще получат компенсационни пакети, които са два пъти по-големи от стандартните в сектор енергетика. ЧЕЗ ще осигури до 11 работни заплати на всеки един служител в зависимост от стажа му в централата.

Само в BLife: Вижте как феновете посрещнаха Цеца!

http://www.bnews.bg/article-121413

Фенове на Цеца Величкович, от различни градове на страната, окупираха в петък зала „Арена Армеец”, където сръбската звезда изнесе двучасов концерт.

Карфур и Пикадили ще се обединят в България

http://www.vesti.bg/novini/karfur-i-pikadili-shte-se-obediniat-v-bylgariia-6027090

АП Март АД, собственик на веригата от супермаркети Пикадили в България, и КМБ България, собственик на веригата от супермаркети Карфур в България, официално обявяват постигането на споразумение за обединяване на дейностите си по търговия на дребно.

Шефът на „Социално подпомагане” в Лом с присъда за педофилия

http://frognews.bg/news_79957/

Директорът на дирекция „Социално подпомагане” - Лом Асен Методиев бе осъден за разпространение на порнографски материали с непълнолетни.

Кунева: Работата на Съвета по европейските въпроси трябва да стане видима за гражданите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419032

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която днес води Съвета по европейски въпроси, заяви, че очаква той да запази и усили централната си роля като създател и координатор на европейските политики между различните министерства. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която днес води Съвета по европейски въпроси, заяви, че очаква той да запази и усили централната си роля като създател и координатор на европейските политики между различните министерства. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кунева: Хората трябва да знаят какво защитава България в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418971

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която днес води Съвета по европейски въпроси, заяви, че очаква той да запази и усили централната си роля като създател и координатор на европейските политики между различните министерства. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която днес води Съвета по европейски въпроси, заяви, че очаква той да запази и усили централната си роля като създател и координатор на европейските политики между различните министерства. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Фрегата "Верни" се завръща, приключи участието й в операция на НАТО

http://pik.bg/фрегата-верни-се-завръща-приключи-участието-й-в-операция-на-нато-news248142.html

Фрегата "Верни" се завръща, приключи участието й в операция на НАТО

Успешно приключи участието на фрегата "Верни" в операцията на НАТО в Средиземно море "ACTIVE ENDEAVOUR 2014", пише varnautre.bg.

Екипажът изпълни всички поставени задачи по наблюдение на морските превози в отговорната зона за патрулиране. От 31октомври до 6 ноември, съвместно с шест кораба от Постоянната група на НАТО в Средиземно море, се проведе съвместна операция по контрол на корабоплаването. През този период се повиши интензивността на запитвания, посещение и проверка на плавателни съдове в централната и източната част на Средиземно море. Бяха проведени действия, насочени към информиране на търговското корабоплаване за целите и задачите на операция "ACTIVE ENDEAVOUR". Отработи се и предаването и приемането на гориво и леки товари на ход от снабдителен кораб "Leroy Grumman" от ВМС на САЩ.

През целия период на участие в операцията бяха наблюдавани 903 кораба. През последния патрул беше установена комуникация и запитване на 44 кораба от търговския трафик, а за цялата операция общата бройка е 97. Наблюдавани бяха над 200 въздушни цели дневно, повечето от които са цивилни. Само за сравнение, в периода на операцията, в който участва и нашата фрегата (08.10. – 08.11.2014 г.), групата на НАТО е извършила запитване общо на 112 търговски кораба. 
От началото на плаването до сега фрегата "Верни" е проплавала 5 200 морски мили. 
Предстои обратният път към дома - още 1033 морски мили. 
На 11 ноември 2014 г. в 08.30 часа фрегата "Верни" ще бъде посрещната в Пункт за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.

МФ преотвори емисия левови 5-годишни ДЦК

http://www.vesti.bg/novini/mf-preotvori-emisiia-levovi-5-godishni-dck-6027089

Министерството на финансите преотвори за пети път емисията 5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирана на 22 януари 2014 г. с падеж 22 януари 2019 година.

Британското МО: Не правете секс с рускини и китайки

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/britanskoto-mo-ne-pravete-seks-s-ruskini-i-kitajki-6027086

В ръководството за безопасност се посочва, че руските служби за сигурност още от епохата на Студената война са използвали красиви жени, за да омайват поданиците на Нейно величество

Скандал избухна преди мача Пулев - Кличко

http://www.moreto.net/novini.php?n=270286

Сериозен скандал се заформи на пресконференцията преди сблъсъка между Кубрат Пулев и Владимир Кличко. Българският боксьор отказа да присъства на събитието, след като по договор на него е можел да се яви единствено боксьорът, но не и неговият щаб.

Любо Пенев изригна към "разбирачите": Ако искат да заповядат на моето място!

http://pik.bg/любо-пенев-изригна-към-разбирачите-ако-искат-да-заповядат-на-моето-място-news248144.html

Любо Пенев изригна към "разбирачите": Ако искат да заповядат на моето място!

Националният селекционер Любослав Пенев атакува част от ръководството на Българския футболен съюз на пресконференцията си преди мача с Малта. Специалистът обяви, че е чул много коментари от част от Изпълкома след последните два мача и покани тези, които "разбират много" да седнат на неговото място.

"Долових от част от Изпълкома специфична подкрепа. Чух коментари, че много сме тренирали, малко сме тренирали. Ако има нещо, се казва преди мача. Кой разбира, кой не разбира. Като толкова много разбират, да дойдат да седнат на моето място. Да заповядат. На мен нещата са ми ясни. Докато аз съм треньор, ще работим по начина, по който аз съм решил за най-добър, по методиката, която аз съм определил.

Ако ви изнася, ок, ако не, живи и здрави", каза Пенев, след което стана демонстративно от стола си и посочи свободното място към желаещите да го заемат. "Ще имам сериозен разговор с футболистите. Не случайно съм извикал и същия състав, с много малки изключения. За да заметем стореното и да продължим напред. Иначе нямах проблем да сменя седем, осем или десет човека.

И това може да стане. Ще има малки корекции към тактическите изисквания към футболистите. Усещам подкрепа и нямам забележки към играчите, но искам да виждам това, което правим на тренировките и в официалните мачове Тук съм и продължавам да бъда селекционер. Давам максималното от себе си, за да работим добре и да печелим точки. Аз съм корав тип, няма проблем. Когато отборът губи, треньорът носи отговорност", допълни националният селекционер.

Уволниха протестъра Кристиян Коев-Флейтата от областната управа в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4419005

Кристиян Коев-Флейтата, познат като едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, e уволнен от областния управител на София, съобщава Offnews.
В администрацията Коев е бил консултант по евофондовете, назначен на граждански договор от предходния областен управител Емил Иванов от ДПС.
В понеделник новият управител на Софийска област е Кристиян Коев-Флейтата, познат като едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, e уволнен от областния управител на София, съобщава Offnews. В администрацията Коев е бил консултант по евофондовете, назначен на граждански договор от предходния областен управител Емил Иванов от ДПС. В понеделник новият управител на Софийска област е

Европа дава на Украйна 1.9 млрд. долара за изплащане на руския газ

http://europe.actualno.com/Evropa-dava-na-Ukrajna-19-mlrd-dolara-za-izplashtane-na-ruskija-gaz-news_59608.html

Европа планира да предостави на Украйна 1.9 милиарда долара за изплащане на руския газ, заяви ръководителят на украинската компания „Нафтогаз” Андрей Коболев, предаде Газета.ру. &...

Видео: Полет над "светещата" Берлинска стена

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/10/2415818_video_polet_nad_sveteshtata_berlinska_stena/?ref=rss



Компанията Air Berlin организира специален полет над германската столица, организиран така, че пътниците да могат да видят инсталацията от светещи балони, която очертава линията на вече несъществуващата Берлинска стена.

Това е част от тържествата по повод 25-ата годишнина от премахването на забраната да се пътува между бившата ГДР и Западна Германия.

На борда на самолета имаха късмет да попаднат малцина, докато в Берлин в събота се събраха поне
100 000 местни...

Григор и Мария на пазар в Лондон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418996


Григор Димитров и Мария Шарапова обичат да се закачат с журналистите.
Този път избраният град е Лондон. Най-добрият български тенисист и руската му приятелка пуснаха свои снимки поотделно на едно и също място в британската столица. Малко по-късно двамата вече бяха заедно на пазар и позираха с очевидно удоволствие пред фоторепортерите, Григор Димитров и Мария Шарапова обичат да се закачат с журналистите. Този път избраният град е Лондон. Най-добрият български тенисист и руската му приятелка пуснаха свои снимки поотделно на едно и също място в британската столица. Малко по-късно двамата вече бяха заедно на пазар и позираха с очевидно удоволствие пред фоторепортерите,

Укриването на данъци - национален спорт за големите американските компании

http://www.investor.bg/sasht/337/a/ukrivaneto-na-danyci-nacionalen-sport-za-golemite-amerikanskite-kompanii-183528/

Нови документи изваждат наяве централната роля на Люксембург в схемите за данъчна оптимизация на гиганти, като Amazon, Verizon и Pepsi

"Пикадили" и "Карфур" се обединяват в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418960

Собствениците на веригите супермаркети "Карфур" и "Пикадили" се споразумяха да обединят дейността си в търговията на дребно в България. Това се посочва в съвместно съобщение на двете компании.
Собственикът на "Карфур" е "КМБ България", а "Пикадили" през първата половина на годината беше купена от "АП Март", Собствениците на веригите супермаркети "Карфур" и "Пикадили" се споразумяха да обединят дейността си в търговията на дребно в България. Това се посочва в съвместно съобщение на двете компании. Собственикът на "Карфур" е "КМБ България", а "Пикадили" през първата половина на годината беше купена от "АП Март",

Уволниха протестъра Флейтата, впоследствие човек на ДПС от областната управа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418982

Кристиян Коев-Флейтата, познат като едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, e уволнен от областния управител на София, съобщава Offnews.
В администрацията Коев е бил консултант по евофондовете, назначен на граждански договор от предходния областен управител Емил Иванов от ДПС.
В понеделник новият управител на Софийска област е Кристиян Коев-Флейтата, познат като едно от лицата на февруарските протести през 2013 година, e уволнен от областния управител на София, съобщава Offnews. В администрацията Коев е бил консултант по евофондовете, назначен на граждански договор от предходния областен управител Емил Иванов от ДПС. В понеделник новият управител на Софийска област е

Айнщайн се плези от фасадата на общежитие в Студентския град

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/10/2416564_ainshtain_se_plezi_ot_fasadata_na_obshtejitie_v/?ref=rss


Множество математически формули и самият Алберт Айнщайн, който се плези на любопитните минувачи, са нарисувани на две от стените на ново общежитие в Студентския град.

Авторът е Йоан Тодоров. Той е на 28 години и от десетилетие се занимава с рисуване, но тази украса е дебютът му на голяма площ.

Роден в Хасково, завършил математическа гимназия, той има автосервиз в столицата, в който дава нов живот на колите, като рисува върху тях различни картини. Негови "платна" има и...

Утре Борисов събира министрите на първо заседание заради бюджета

http://pik.bg/утре-борисов-събира-министрите-на-първо-заседание-заради-бюджета-news248141.html

Утре Борисов събира министрите на първо заседание заради бюджета

Първото заседание на новоизбраното правителство ще се проведе утре, 11 ноември, от 10.00 часа. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Кабинетът ще разгледа проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. и промени в данъчните закони.

Шоколадът в големи количества засилва паметта

http://www.vesti.bg/novini/shokoladyt-v-golemi-kolichestva-zasilva-pametta-6027088

Флаванолът в какаото спира естественото отслабване на паметта, свързано с възрастта, установиха американски учени, цитирани от френския вестник "Фигаро".

Путин и Обама с неформална беседа на срещата на върха на АТИС

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-i-obama-s-neformalna-beseda-na-sreshtata-na-vyrha-na-atis-6027082

Източник от администрацията на САЩ не изключи утре двамата да проведат „по-съдържателен разговор“

М. Кунева: Работата на СЕВ трябва да стане видима за гражданите, за да знаят кои са българските интереси в Брюксел

http://www.cross.bg/suveta-protzedyra-bulgariya-1439101.html

Вицепремиерът по координация на европейските политики Меглена Кунева, която днес води Съвета по европейски въпроси, заяви, че очаква той да запази и усили централната си роля като създател и координатор на европейските политики между различните министерства. Кунева посочи, че има амбицията да направи работата на съвета по-видима за обществото, за да знаят българските граждани какви позиции защитава България в Брюксел, съобщава пресцентърът на МС. Това е един проевропейски кабинет. Всички министри имат съзнанието, че няма да има свежи инвестиции, ако няма еврофондове и че трябва да оставим в нашите европейски партньори разбирането, че знаем какво работим и какво искаме да постигнем. Ще работя активно с всички министерства за постигането на целите, посочи още вицепремиерът. Кунева коментира, че за България е добре, че новото проевропейско правителство започва работа почти едно и също време с новия състав на Европейската комисия, като даде за пример първия съвет по Общи въпроси на ЕС на 19 ноември 2014 г. е и първият за новата Комисия. Това е шанс за свеж старт, коментира тя. На заседанието си днес Съветът по европейските въпроси одобри проект на позиция на Република България за Съвет на ЕС по икономически и финансови въпроси, на който финансовите министри ще обсъждат за бюджетната процедура на ЕС за 2015 г. Съветът ще се състои в петък тази седмица. В момента тече 21-дневна помирителна процедура между Съвета и Европейския парламент

Министерският съвет ще разгледа актуализацията на Бюджет 2014

http://www.cross.bg/izmenenie-zakona-durzhavniya-1439100.html

/КРОСС/ Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. и промени в данъчните закони ще разгледа кабинетът „Борисов" утре. Първото заседание на новоизбраното правителство ще започне в 10 ч., съобщава пресцентърът на МС. Проектътозаконът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. и мотивите към него са публикувани на сайта на Министерството на финансите.  

Министерският съвет ще разгледа актуализацията на Бюджет 2014

http://www.cross.bg/ministerskiyat-suvet-shte-razgleda-aktyalizatziyata-na-byudzhet-1439100.html

/КРОСС/ Проект на закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2014 г. и промени в данъчните закони ще разгледа кабинетът „Борисов" утре. Първото заседание на новоизбраното правителство ще започне в 10 ч., съобщава пресцентърът на МС.  

Мъгла и температури до 17° утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418949

През следващото денонощие отново в равнините и низините ще бъде с мъгла или ниска слоеста облачност. На места там ще преръмява слабо. В следобедните часове ще настъпи подобрение на видимостта.
Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където облачността ще е висока. Ще бъде почти тихо, в Североизточна България със слаб юг-югоизточен През следващото денонощие отново в равнините и низините ще бъде с мъгла или ниска слоеста облачност. На места там ще преръмява слабо. В следобедните часове ще настъпи подобрение на видимостта. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където облачността ще е висока. Ще бъде почти тихо, в Североизточна България със слаб юг-югоизточен

Утре ще е мъгливо, температурите - до 17°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418916

През следващото денонощие отново в равнините и низините ще бъде с мъгла или ниска слоеста облачност. На места там ще преръмява слабо. В следобедните часове ще настъпи подобрение на видимостта.
Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където облачността ще е висока. Ще бъде почти тихо, в Североизточна България със слаб юг-югоизточен През следващото денонощие отново в равнините и низините ще бъде с мъгла или ниска слоеста облачност. На места там ще преръмява слабо. В следобедните часове ще настъпи подобрение на видимостта. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони, където облачността ще е висока. Ще бъде почти тихо, в Североизточна България със слаб юг-югоизточен

Директорът на МВР - Бургас поголовно сече подчинени

http://pik.bg/директорът-на-мвр---бургас-поголовно-сече-подчинени-news248140.html

Директорът на МВР - Бургас поголовно сече подчинени

Директорът на ОД на МВР-Бургас комисар Георги Костов е предприел невиждани досега по своите мащаби и риск масови рокади по високите етажи на дирекцията, съобщи Флагман.бг. 

Шефът, който пристигна от Благоевргад на 1 август и се предполагаше, че ще издържи не повече от месец-два, до сдаването на властта от правителстото „Орешарски“, тези дни получил подкрепа от висши кръгове около Бойко Борисов. Те му дали уверение, че засега запазва поста.

Костов, за да докаже, че може да се справи с апатията на ченгетата тук, се е развихрил и даже да не е изчакал професионалния празник Св.Архангел Михаил в петък, за да смрази голяма част от възловите фигури в дирекцията. Пред Флагман.бг той още в петък обяви, че сериозни промени ще има, но не каза, че ще текат под негово ръководство.

Със сигурност този път си заминава началникът на РУП-Несебър - легендарният Стайко Манев, през когото минаваха повечето назначения в самата дирекция и чиято дума при кадруването през последните осем години се зачиташе от всички вътрешни министри, независимо от политическата им окраска. Манев знаел, че сбогуването му е неизбежно и този път изобщо не си направил труда да взема болничен. Напротив – тръгнал на екскурзия за Португалия с общинска делегация от Несебър. Все още бил в странство. До края на седмицата в кабинета му трябва да седне нов началник. Имало три варианта в главата на комисар Костов за РУП-Несебър  – началникът на РУП-Приморско Галин Сгуров, началникът на Пето РУП-Бургас Иван Вълков или „доставка“ от Столичната дирекция на МВР.

В Несебър, заедно с Манев заявление за напускане е подал и единият от заместниците му – шефът на криминалния сектор Георги Василев. Търси се човек за овакантеното място. По непотвърдена информация за там Костов гласял новия кримишеф от дирекцията Стефан Конов, който това лято дойде от столичния Инспекторат на МВР.

Слуховете носят, че и другият заместник на Манев – Генчо Памукчийски, отговарящ за охранителната дейност, също си бил подал рапорта за освобождаване, но това не бе потвърдено.

„Памукчийски дойде в РУП-Несебър преди четири години и още не се е рутинирал до степен , която да му пречи да си върши работата в тази лудница – за три месеца през лятото спокойно можеш да откачиш, какво да говорим, ако навъртиш 10 години. Памукчийски остава, важен ни е“, каза ни източник от дирекцията.

Тежко бъдеще очаквал и зам.директорът на ОД на МВР Калоян Калоянов – един от малкото останали професионалисти сред масовото безхаберие, обзело полицията през тази година. Калоянов успешно ръководеше състава и като вр.и.д. директор след отстраняването на комисар Милен Димитров, познавайки както екипите, така и контингента. С идването на Костов от югозападна България обаче положението му се е влошило. Очевидно двамата си нямат доверие. До дни ще се разбере дали Калоянов ще оцелее, имало вариант дори да си тръгне обиден след рокадите. Една от идеите на Костов е да направи Галин Сгуров свой заместник, на мястото на Калоянов.

Към момента най-шокиращият ход на Костов е унизителното понижение на главния криминалист на дирекцията Николай Николов. Той, според непотвърдена информация, вече бил с разписана заповед за началник на  РУП-Сунгурларе, където за последните 6 месеца напр. има само една избягала от старчески дом баба. Ако това се случи, ще означава, че атестацията за Николай Николов е крайно негативна.


В ОД на МВР никой не потвърждава информацията ни за Николай Николов. Ако се окаже вярна, ще е най-голямата подигравка с известното ченге, нашумяло преди година с това, че една най-обикновена мутра потроши челюстта му при спор за паркиране.

Костов спешно търси още и началник на най-голямото полицейско управление – Първо РУП-Бургас. Там досегашният началник Красимир Кирязов изневиделица е подал заявление за пенсиониране. Нямало е натиск върху него да вземе това решение, но не са ясни и мотивите. Кирязов няма издънки в професионалната си биография.

Комисар Костов готвел промени и в ръководството на разследващите полицаи. Очаквало се да си
разменят местата главният разследващ полицай Недка Стоянова и заместникът й Златко Пеев.

„Размяната Пеев-Стоянова обаче няма как да се случи, защото тези назначения стават в главна дирекция „Разследваща полиция“ и не знаем кой е съветвал комисар Костов да се меси в техните работи“, коментират компетентни служители.

От около седмица в дирекцията било като разбунен кошер. Никой нищо не подхващал по отлежаващи разработки, защото не се знаело кой вятър накъде ще задуха и дали някой ефрейтор няма да се окаже генерал. Всеки следял всеки и слухтял. За тази обстановка допълнително допринасяла мълвата, че ексдиректорът Милен Димитров, отстранен заради започнало срещу него дисциплинарно производство,  работел за своето завръщане. Той често се появявал с папки из етажите на ведомството и поддържал контакти с тукашните ченгета, в готовност за реванш. Димитров е близък до Цветан Цветанов и Светлозар Лазаров. Ако това се случи – ще е прецедент в историята на МВР-Бургас.

Ризова към Сидеров: Лъжеше като гл. редактор на „Демокрация”

http://frognews.bg/news_79956/

Гражданското общество се е събудило. Затова излязох на протест в петък. Така обясни в предаването „Лице в лице” лидерът на „Атака” Волен Сидеров уличният си изблик при гласуването на новия кабинет.

Над 70 служители на ТЕЦ Варна протестираха срещу закриването на електроцентралата

http://www.moreto.net/novini.php?n=270292

Над 70 служители на ТЕЦ-Варна се събраха на протест пред Катедралата срещу планираното закриване на електроцентралата от 1-ви януари 2015 от собственика ЧЕЗ-България. Проявата протече под организацията на синдикалните организации КТ „Подкрепа“ и КНСБ, предаде репортер на Moreto.

ГЕРБ "запушва устата" на хапещатата Мая Манолова

http://frognews.bg/news_79955/

В парламентарния правилник ГЕРБ се опитва да узакони лошите практики, които прилагаше в 42-то Народно събрание. ГЕРБ се опитва да ограничи правата на опозицията и буквално „да й запуши устата”, като тези предложения не са насочени само към опозицията, а и срещу по-малките партии, които са част от новото управляващо мнозинство. Това каза пред журналисти в Смолян депутатът от БСП лява България Мая Манолова.

Вавринка разби Бердих на финалите на АТП в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416648_vavrinka_razbi_berdih_na_finalite_na_atp_v_london/?ref=rss


Шампионът от Australian Open Стан Вавринка постигна разгромна победа с 6:1, 6:1 срещу Томаш Бердих в първия двубой от група А във финалите на АТП.

Швейцарският тенисист имаше нужда от едва 59 минути, за да стартира успешно второто си участие в Лондон.

Той спечели 59 от 88-те точки в мача по пътя към петата поредна и общо десета победа в 15-ия му мач с чеха.

Вавринка се намираше в много слаба форма в последните месеци, като беше спечелил само осем от последните...

Банкери станаха актьори, играят благотворително

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4415867

Банкери станаха артисти снощи в театър “Сълза и смях”. Под ярките прожектори те се въплътиха в герои от приказките на Андерсен. Вчера беше премиерата на постановката “Чудеса, чудесии или чудният свят на приказките” - спектакъл с изцяло благотворителна цел. Актьорите ще обиколят с представлението си повече от 30 български градове, за да съберат даре Банкери станаха артисти снощи в театър “Сълза и смях”. Под ярките прожектори те се въплътиха в герои от приказките на Андерсен. Вчера беше премиерата на постановката “Чудеса, чудесии или чудният свят на приказките” - спектакъл с изцяло благотворителна цел. Актьорите ще обиколят с представлението си повече от 30 български градове, за да съберат даре

Премиерът Бойко Борисов назначи първите заместник-министри

http://www.moreto.net/novini.php?n=270287

Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на първите заместник-министри. Кандидатурите им са предложени от ресорните министри. Своите постове запазват заместник-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, на финансите Кирил Ананиев, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов.

Одобрени са 13 зам.-министри, депутатът Красимир Ципов влиза в МВР

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416657_odobreni_sa_13_zam-ministri_deputatut_krasimir_cipov/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов издаде заповеди за назначаване на първите 13 заместник-министри, предложени от ресорните членове на кабинета. Повечето са познати лица - изпълнявали са същите функции при предишното управление на ГЕРБ или в служебния кабинет. 

За зам.-министър на вътрешните работи е назначен депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който беше член на правната комисия в 41-я парламент. Служебният министър на земеделието Васил Грудев пък е приел сега да бъде заместник на...

Борисов назначи първите зам.-министри

http://offnews.bg/news/n_1/n_415520.html

Премиерът Бойко Борисов назначи първите министри, съобщиха от правителствената пресслужба. На постовете си ще останат зам.-министрите на външните работи Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров, зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, на земеделието и храните Георги Костов и на младежта и спорта Калин Каменов. Министърът на земеделието и храните в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър. В екипа на МЗХ влиза и с Цветан Димитров, който заемаше същия пост и в първото правителство на Бойко Борисов. Зам.-министри на транспорта, информационните технологии и съобщенията стават Антон Гинев и Валери Борисов. Освен Кирил Ананиев, зам.-министър на финансите ще бъде и Карина Караиванова - директор на дирекция „Национален фонд” от началото на 2011 г., с прекъсване в периода декември 2012 – февруари 2013 г., когато е била зам. Финансов министър. Зам.-министър на околната среда и водите става Павел Гуджаров. Той е магистър от Стопанската академия в Свищов. Гуджаров е бил зам.-кмет на Община Раковски и депутат в 42-ото Народно събрание. Заместник-министър на вътрешните работи ще бъде Красимир Ципов.

Дават по-високи компенсации на освободените служители от ТЕЦ "Варна"

http://pik.bg/дават-по-високи-компенсации-на-освободените-служители-от-тец-варна-news248135.html

Дават по-високи компенсации на освободените служители от ТЕЦ "Варна"

Служителите на ТЕЦ "Варна," които ще бъдат освободени от работа след спирането на работата на централата от 1 януари, ще получат компенсационни пакети, които са два пъти по-големи от стандартните в сектора. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ, чието дружество е собственик на топлофикацията.

ЧЕЗ ще осигури до 11 работни заплати на всеки един служител в зависимост от стажа му в централата. Това надвишава стандартната компенсация съгласно браншовия колективен трудов договор в сектора в размер на до 5 работни заплати. Размерът на компенсацията е в съответствие с програма, която е разработена съвместно от ТЕЦ "Варна" и синдикатите и е заложена в колективния трудов договор. 

ТЕЦ "Варна" ще предложи помощ при регистриране в бюрото по труда и персонални препоръки на всички свои служители. През годините централата винаги е била коректен работодател и е изпълнявала стриктно задълженията си. ТЕЦ "Варна" е изплащала редовно и в пълен размер възнагражденията на служителите и всички дължими данъци и осигуровки. 

„За нас това бизнес решение е трудно, но неизбежно. Уверено мога да кажа, че служителите на ТЕЦ "Варна" са сред най-добрите специалисти в българската енергетика. Благодаря им за подкрепата във всички трудни моменти и предизвикателства, които преодолявахме заедно през последните 9 години,“ заяви Минчо Минчев, изпълнителен директор на централата.

ТЕЦ "Варна" ще трябва да преустанови работа на 1 януари 2015 г., за да спази изискванията на българското и европейското законодателство, след като не се намери възможност за нейната екологизация.

През последните две години централата бе принудена да работи само по 5-6 месеца годишно, като отпадна от квотите за производство на електроенергия за регулирания пазар и договарянето на количества за студен резерв. В резултат само за 2013 година ТЕЦ "Варна" отчете загуба над 67 милиона лева. Ръководството на централата инициира редица разговори с отговорните институции в търсене на промяна в регулаторната среда, която да осигури пазар за произвежданата от ТЕЦ „Варна“ електроенергия и да бъде запазена ролята на централата като резервна мощност.

Тъй като в диалога с институциите не бе намерено работещо решение за промяна в регулаторната среда, ЧЕЗ заедно с БЕХ създаде работна група, която да проучи възможността централата да остане да работи изцяло на либерализирания пазар. Двете компании разработиха детайлен финансов модел на базата на настоящите цени на електроенергията на свободния пазар, цени на горивото и цени на емисиите на парникови газове, както и други относими фактори.

Анализът категорично показа, че при настоящите условия на регионалния електроенергиен пазар, евентуалната инвестиция в централата не е оправдана, тъй като ТЕЦ "Варна" би произвеждала електроенергия на цена, която няма да е конкурентна на либерализирания пазар в региона.

Любо Пенев тръгна в атака

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418897

Големият нападател Любослав Пенев отново тръгна мощно в атака. Националният селекционер разкритикува членовете на Изпълкома, които поискаха главата му след загубите от Хърватия и Норвегия.
"Чух, че много сме тренирали, малко сме тренирали - рече в свой стил Пенев. - Ако нещо има да се казва, да бъде преди мача. Като толкова много разбират, да дойд Големият нападател Любослав Пенев отново тръгна мощно в атака. Националният селекционер разкритикува членовете на Изпълкома, които поискаха главата му след загубите от Хърватия и Норвегия. "Чух, че много сме тренирали, малко сме тренирали - рече в свой стил Пенев. - Ако нещо има да се казва, да бъде преди мача. Като толкова много разбират, да дойд

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване