1 млн. долара за 27-годишен фолксваген

http://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/1-mln.-dolara-za-27-godishen-folksvagen-6027063

Толкова предложил арабски шейх на уругвайския президент Хосе Мухика за стария му „Бръмбар“

Калфин: Споразумението за трансатлантическо партньорство със САЩ на този етап не е полезно за България и ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418450

На етапа, на който са в момента преговорите, тъй като не сме видели окончателен текст, споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не би било полезно нито за Европа, нито за България.
Това заяви вицепремиерът за социална и демографска политика и социален министър Ивайло Калфин по време на дискусия, На етапа, на който са в момента преговорите, тъй като не сме видели окончателен текст, споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) не би било полезно нито за Европа, нито за България. Това заяви вицепремиерът за социална и демографска политика и социален министър Ивайло Калфин по време на дискусия,

Варна отбеляза 570 години от Битката на народите (снимки)

http://www.moreto.net/novini.php?n=270253

С тържествено полагане на венци и цветя пред символичния мавзолей на Крал Владислав III Ягело в парк-музей на бойната дружба "Владислав Варненчик", Варна почете паметта на средновековния пълководец и на всички загинали воини в последния кръстоносен поход на Стария континент през 1444 година.

Задържаха фалшиви спортни стоки и парфюми

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zadyrzhaha-falshivi-sportni-stoki-i-parfiumi-6027062

Митничари предотвратиха опита за допускане в търговската мрежа на 1626 фалшиви стоки

ТИР и две коли катастрофираха в Кюстендил

http://pik.bg/тир-и-две-коли-катастрофираха-в-кюстендил-news248079.html

ТИР и две коли катастрофираха в Кюстендил

ТИР и два леки автомобила се сблъскаха в Кюстендил, предаде "Фокус".

Катастрофата е между тежкотоварен автомобил с румънска регистрация, в който последователно са се блъснали леки превозни средства „Опел” и „Нисан” с кюстендилска регистрация.

Мястото на пътния инцидент е между две повдигнати пешеходни пътеки, изградени на улицата.

При катастрофата няма тежко пострадали. На място има екипи на „Пътна полиция”, които изясняват причините за инцидента.

ЕС обсъжда нова помощ за фермерите, пострадали от руските санкции

http://www.cross.bg/podkrepa-plodove-zelenchytzi-1439077.html

/КРОСС/Съветът на ЕС на ниво земеделски министри ще разгледа в понеделник допълнителни мерки за подкрепа на европейските производители заради ембаргото, наложено от Русия. Еврокомисарят по околна среда, морско дело и риболов Кармену Вела предлага всестранно обсъждане, включително за допълнителни мерки за подкрепа за селскостопанските производители, предаде ТАСС. В края на септември Европейската комисия обяви, че ще отпусне още 165 милиона евро в подкрепа на земеделските производители, пострадали от руските санкции. Тези пари са предназначени за неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците. Еврокомисията задели по-рано 33 милиона евро в подкрепа на пазара на праскови и нектарини, 125 милиона евро в помощ на производителите на бързо развалящи се плодове и зеленчуци. На 7 август Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, които въведоха санкции срещу нея заради ситуацията в Украйна.  

Велт: От началото на 2014 руските олигарси изгубиха една България

http://www.vesti.bg/novini/velt-ot-nachaloto-na-2014-ruskite-oligarsi-izgubiha-edna-bylgariia-6027068

От началото на 2014 г. руските олигарси са загубили почти 50 млрд. долара заради великодържавната политика на своя президент Владимир Путин, пише в. "Ди Велт". Тази сума, отбелязват авторите, е сравнима с брутния вътрешен продукт на България.

Убиецът на Стефка спря симулациите и се яви в съда

http://www.bnews.bg/article-121419

Умишлено боледуващият Владимир Маринов, обвинен за убийството на приятелката си Стефка Маджарова, за първи път се яви в съдебната зала и така най-накрая започна процесът срещу него в Пловдивския окръжен съд.

Ако знаех турски, щях да чета новини на турски

http://www.cross.bg/tyrski-novinite-znaeh-1439076.html

/КРОСС/"Не разбирам защо през XXI в. трябва да си служим със забрани. Ако знаех турски, щях да чета новини на турски, ако знаех гръцки, щях да чета на гръцки. Не разбирам какъв ще е позитивният ефект за страната от такъв факт, да лишиш хората от нещо постигнато е много лесно. Не вярвам, че като отменим новините на турски език, ще повишим стандарта на живот". Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета на дейността на служебното правителство. Така той коментира искането на Патриотичния фронт (ПФ) новините на турски да бъдат свалени от БНТ. Висши представители на ГЕРБ вече коментираха, че е възможно новините на турски да преминат в БНТ 2. Президентът обясни, че освен български медии всекидневно чете английски и немски медии.  

Цените на хранителните стоки на едро се покачват

http://pik.bg/цените-на-хранителните-стоки-на-едро-се-покачват-news248078.html

Цените на хранителните стоки на едро се покачват

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши миналата седмица от 1,333 пункта на 1,347 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища, цитирана от Дарик.

От началото на октомври нивото на индекса се повишило с около 5%.

Цената на оранжерийните домати се покачи миналата седмица с 6,6% до 1,93 лв/кг. Краставиците поскъпнаха с 18,2% до 2,21 лева. Зелето се продава на едро по 0,46 лв/кг. Цената на картофите е средно 0,54 лв/кг. Морковите поскъпват с една стотинка до 0,73 лв/кг. Червените чушки поскъпват с 3,9% до 1,58 лв/кг, а цената на зелените чушки се качва с 5% до 1,27 лв/кг.

Ябълките се продават по 1,07 лв/кг. Цената на лимоните се задържа на 2,16 лв/кг. Гроздето от внос поскъпва със 17,8% до 1,85 лв/кг.

Кравето сирене се продава средно по 5,43 лв/кг, а кашкавалът тип „Витоша” поевтинява с 0,9% средно по 10,60 лв./кг. Олиото се търгува по 1,90 лв. за литър. Каймата поевтинява с 1,9% до 4,56 лв/кг. Захарта се продава по 1,20 лв/кг.

Брашното тип „500” поскъпва с 3,7% до 0,85 лв/кг. Зрелият фасул се продава по 4,10 лв/кг. Цената на ориза се качва с 1,9% до 2,11 лв/кг. Яйцата се търгуват средно по 0,19 лв. за брой на едро.

Гърция и Кипър ще подпишат икономическо споразумение с Израел

http://www.vesti.bg/novini/gyrciia-i-kipyr-shte-podpishat-ikonomichesko-sporazumenie-s-izrael-6027067

Гърция и Кипър се подготвят да подпишат икономическо споразумение с Израел. В края на миналата седмица двете страни подписаха подобно споразумение с Египет. Предвижда се създаване на обща специална икономическа зона, пише вестник "Етнос".

Застъпничество за конкуренцията в областта на свободните професии

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/iEJkZW7J3TE/

През последните години премахването на ограниченията за конкуренцията в областта на свободните професии е важен приоритет в дейността на КЗК.

Използвайки правомощията си по застъпничество за конкуренцията, КЗК е постановила около 20 становища, като е отправила множество препоръки за подобряване на конкуренцията при упражняването на редица свободни професии в България. Тези препоръки са изготвени въз основа на задълбочени оценка, като са отчетени принципите, заложени в докладите и проучванията на Европейската комисия, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и опита на другите държави членки на ЕС в областта на защитата на конкуренцията при предоставянето на професионални услуги.

КЗК препоръча премахване на възможността за определяне на минимални цени на услугите при архитектите, инженерите в инвестиционното проектиране, одиторите, ветеринарите, както и при упражняващите творческа дейност като свободна професия. Според КЗК фиксирането на минимални цени представлява едно от най-тежките нарушения на конкуренцията, тъй като ограничава ценовата конкуренция между участниците на пазара. Минималните цени по никакъв начин не могат да бъдат гаранция за качество. Ефектът от тях е защита на неефективните участници на пазара.

Често като условие за практикуването на дадена свободна професия се изисква задължително членство в професионална организация. Според КЗК това изискване би могло да е необходимо с оглед ефективното осъществяване на регулаторни и контролни функции, възложени от държавата на съответната организация. Когато това не е необходимо, професионалистите трябва да имат възможност да избират в коя професионална организация да членуват (архитекти, инженери, ветеринари). В случай, че е възможно, определени функции не следва да бъдат концентрирани в една организация. В тази връзка по отношение на одиторите КЗК предложи въвеждане на повече от една организация, отговорна за обучението и предоставянето на правоспособност на кандидат-одиторите, които да се конкурират по отношение на подготовката на кандидатите при наличие на единни стандарти, утвърдени от държавата.

Характерно за свободните професии е наличието на изисквания за упражняване на професията, като например изисквания за образование и стаж, които имат за цел да осигурят високо качество на извършваните услуги. В някои случаи обаче тези изисквания са по-високи от необходимото и неоправдано ограничават броя на участниците на пазара. В тази връзка КЗК препоръча да се намали срока на стаж по специалността, необходим за придобиване на ограничена правоспособност за самостоятелно изработване на проекти от определена категория от архитектите и инженерите. Също така в практиката си по застъпничество КЗК предложи да се премахне изискването собственик на аптека да бъде единствено магистър-фармацевт, както и да отпадне изискването за три години професионален опит за управител на ветеринарно лечебно заведение. Комисията установи, че за подобряване на конкуренцията между представителите по индустриална собственост е необходимо да се промени дефиницията за нужния им стаж, така че да предоставя възможност на всички лица, отговарящи на изискванията, да осъществяват дейност. След изследването на условията за конкуренция на пазара на преводачески услуги КЗК препоръча да отпадне изискването легализираните преводи да се извършват само от преводачески агенции, но не и от отделни физически лица, упражняващи свободната професия на преводач.

КЗК отправи и други препоръки за премахване на някои необосновани бариери за навлизане на пазара. Така Комисията се произнесе за отпадане на изискването кандидатите за нотариуси да посочват само три съдебни района, в които желаят да практикуват, както и за премахване на възрастови ограничения за нотариусите и изисквания те да са български граждани. КЗК намира също така, че е необходима отмяна на забраната за стажант, асистент или заместник ветеринарен лекар да открие професионална практика в радиус от 30 км от кабинета или клиниката, където е работил. Като бариера за навлизане на пазара на легализираните преводи беше идентифицирана и правната несигурност, породена от непълната и неясна правна уредба. При оценката на бариерите за навлизане на пазара КЗК винаги анализира дали дадено ограничение е оправдано от друга цел от обществен интерес. Така например КЗК реши, че изискването определянето на очната рефракция да се извършва от очен лекар, но не и от оптометрист, се налага от естеството на самата услуга с цел гарантиране на здравето на хората.

Регулациите в сферата на свободните професии понякога водят до ограничаване на възможностите на упражняващите свободни професии да се конкурират свободно. В тази връзка КЗК препоръча отпадане на забрана за реклама при нотариусите и забрана за сравнителна реклама при одиторите, както и премахване на ограничението ветеринарните лекари да упражняват ветеринарномедицинска практика само на територията на един ветеринарен участък.

КЗК предложи премахване на регулации, които водят до поставяне на някои участници на пазара в привилегировано положение спрямо други. Пример за такива са правомощията на професионалната организация на ветеринарите да определя броя и поименния състав на ветеринарните лекари, с които да се сключи договор за изпълнение на държавната профилактична програма, както и да взема решение на кои ветеринари да се предоставят за безвъзмездно ползване ветеринарни лечебници – държавна собственост. Подобен риск е налице и от изискването за създаване на отделен списък към Агенцията по вписванията на контрольорите и проверителите, различен от регистъра на регистрираните одитори. КЗК установи, че задължение за частните съдебни изпълнители да заплащат държавни и местни такси, дължими за получаване на информация за длъжника, не ги поставя в непривилегировано положение спрямо държавните съдебни изпълнители, тъй като последните не носят финансовия и стопански риск от своята дейност и следователно не са „предприятия” по смисъла на ЗЗК.

В някои случаи КЗК констатира регулации, които водят до ограничаване на възможностите на упражняващите свободни професии сами да решават как да организират дейността си. КЗК счита, че подобни ограничения могат да намалят разнообразието на наличните услуги и да възпрат развитието на нови бизнес модели. Такъв е случаят със забраната за съвместяване на дейността на архитект с тази на строител, строителен предприемач или консултант. Във връзка с дейността на фармацевтите КЗК предложи да бъде допусната хоризонтална интеграция, като се разреши създаване на вериги аптеки. Негативен ефект върху конкуренцията имат и изискванията за офис, техника и персонал по отношение на преводачите на легализирани преводи.

Осигуряването на по-ефективна конкуренция при предоставянето на професионални услуги е неотменим приоритет за КЗК и заема важна част от дейността й по застъпничество за конкуренцията, като понастоящем се провеждат проучвания относно регулациите на дейността на общопрактикуващите лекари и независимите оценители в страната. При тези проучвания КЗК извършва пълни, обективни и всеобхватни конкурентноправни оценки на всички източници на правната уредба, като в тази връзка разчита на становищата и активното съдействие на всички ангажирани държавни органи и засегнати субекти.

Дупката в стокообмена ни се е увеличила с 870 млн. лв.

http://www.mediapool.bg/dupkata-v-stokoobmena-ni-se-e-uvelichila-s-870-mln-lv-news227019.html

За деветте месеца на настоящата година дупката в стокообмена на страната ни се е увеличила с 870.1 млн.  лв. спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 5.827 млрд. лв., сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени в понеделник. Според тях общият износ на български стоки за отчитаните месеци е намалял с 2.1 на сто и възлиза на 31.8 млрд. лв., а общият внос в страната се е увеличил с 0.5 процента спрямо година по-рано и е за 37.7 млрд. лв. Въпреки като цяло отрицателната тенденция на годишна база, от НСИ посочват, че през септември 2014 г. експортът ни бележи ръст от 3.6 на сто спрямо същия месец на 2013 г. и е бил за 3.9 млрд. лв. Расте и импортът през септември 2014 г. с 2.4 на сто в сравнение с година по-рано и възлиза на 4.7 млрд. лв., което е положителен сигнал за икономиката и потреблението.  Общото външнотърговско салдо за деветмесечието на 2014 г. е на минус и остава отрицателно дори и след приспадане на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки . И в този случай разликата между внос и износ в ущърб на България е 4.1817 млрд. лв. На търговията с Европа се падат 2.6074 млрд. лв. от дупката в стокообмена, останалите 2.8413 млрд. лв. се дължат на стокообмена ни с държави извън Европейския съюз.   През септември 2014 г. общото външнотърговско салдо е отрицателно и е на минус 765.2 млн. лева. Според изнесените данни, в периода януари - август 2014 г. износът на български стоки за Европейския съюз се увеличава с 2.6% спрямо година по-рано е и 17.5 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 71.7% от износа за държавите - членки на ЕС. През август 2014 г. обаче износът за ЕС намалява с 3.5% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.3 млрд. лв. За деветте месеца на тази година най-голям ръст бележи българският експорт в Европа в областта на мазнини, масла, восъци от животински и растителен произход (21.6%), а най-голям е спадът при безалкохолните напитки, алкохолът и тютюна (20.2%) и при мениралните горива и масла (16.9%). Вносът на европейски стоки у нас през деветмесечието също е нараснал с 3.5% в сравнение с предходната година и е за 20.1 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. Августовският внос на стоки от ЕС у нас е с 12.4 на сто повече спрямо година по-рано и е за 2.5 млрд. лв. При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (8.4%) е отчетено в сектор "разнообразни готови продукти", а най-голямо намаление (16.9%) се наблюдава в сектор "мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”. Към страни извън ЕС износът на български стоки намалява с 8 на сто през деветмесечието спрямо същия период на 2013 г. и възлиза на 11.9 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Сингапур, Руската федерация, Китай,  бившата югославска република Македония и Сърбия, които формират 53.2% от експорта ни трети страни. През септември 2014 г. износът на България за държави извън ЕС се увеличава с 15.6% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.5 млрд. лв. Най-голям ръст през първите девет месеца бележи износът на разнообразни стоки в трети страни (16.4%), а най-много е спаднал експортът на необработени (сурови) материали, негодни за консумация (с изключение на горивата) – с 29.9%, и на минерални горива, масла и подобни продукти” - с 16.6%. Вносът на България от трети страни за първите девет месеца на 2014 г. намалява с 2.9% спрямо същия период на 2013 г. и е за 14.8 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Украйна. Само през септември 2014 г. вносът на България от трети страни се увеличава с 8.4% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.9 млрд. лeвa. През деветте месеца най-много спрямо година по-рано е нараснал вносът от държави извън ЕС на безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн (21.8%). Най-голям спад се наблюдава в сектор "минерални горива, масла и подобни продукти (15.6%).

15 години затвор за апаши, обрали търновски архитект

http://pik.bg/15-години-затвор-за-апаши-обрали-търновски-архитект-news248075.html

15 години затвор за апаши, обрали търновски архитект

Общо 15 години затвор даде Великотърновският окръжен съд на двама рецидивисти за дързък грабеж от преди 3 години. 9 години ще лежи зад решетките 27-годишният Йордан Б. от Елена, признат за виновен, че е нападнал и ограбил известния архитект Пламен Цанев от Велико Търново. 6 години затвор получава съучастникът му Методи В. /24г./ от София.

Престъплението бе извършено в началото на май 2011 година. Същата вечер архитектът излязъл да се почерпи с приятели по повод Гергьовден.

Около 2 часа след полунощ тръгнал към дома си пеша. Докато се качвал по стълбите до Природоматематическата гимназия, зад гърба му изскочили двама мъже и го повалили на земята. Започнали да го ритат където сварят, като крещели да им даде всичко, което има.

Отмъкнали марков часовник, златен пръстен и чантата му и изчезнали. Оставили арх. Цанев в безпомощно състояние. Според съдебна експертиза, стойността на откраднатите от двамата нападатели вещи възлиза на 1657 лв.

Двамата мъже имат дебели криминални и съдебни досиета, включително няколко присъди за грабежи, извършени в същия период от време. Поради престъпното им минало и високата обществена опасност на извършеното престъпление, съдът е постановил значителните по размер наказания. Йордан ще трябва да търпи отделно и три години затвор по друго дело.

Кадри на Орешарски влизат в кабинета "Борисов 2"

http://www.cross.bg/finansite-oresharski-posta-1439075.html

/КРОСС/Поне трима от зам.-министрите в новото правителство са играли важна роля и в кабинета на Пламен Орешарски, пише Клуб Z. Кирил Ананиев, който ще бъде зам.министър на финансите, беше съветник на бившия премиер. Бойко Пенков запазва поста си на здравен зам.министър във ведомството, управлявано от Петър Москов. Кирил Ананиев е бил зам.-финансов министър в четири кабинета - на Иван Костов, Симеон Сакскобугготски, Сергей Станишев и служебното правителство на Георги Близнашки. Той е известен като един от най-добрите специалист в бюджетната сфера. Кариерата му е минала изцяло в Министерството на финансите, където започва работа през 1980 г. Симеон Дянков го махна от поста, а президентът Георги Първанов го назначи за свой секретар по финансовата политика. После беше съветник и на Пламен Орешарски. Изненадващо транспортният министър Ивайло Московски е предложил негов заместник да стане Антон Гинев. Той заемаше същия пост в правителството на Орешарски. Гинев е отличен специалист жп транспорт и е бивш шеф на Национална компания "ЖП инфраструктура". Легендарният гимнастик Йордан Йовчев също се очаква да запази поста си на зам.-министър. Другият заместник на Московски пък ще е Валери Борисов. Зам.-министър на финансите ще бъде и Карина Караиванова. Карина Караиванова беше зам.-министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов. Завършила е бакалавърска степен по икономика в Софийския университет, където е защитила и магистратура по финанси и банково дело

Ниските цени на петрола вредят пряко на фирмите-доставчици

http://www.cross.bg/dolara-firmi-aktziite-1439074.html

/КРОСС/ „Затягането на коланите" от страна на големите петролни фирми, причинено от спада на цените на петрола, вреди пряко на финансите и стойността на акциите на доставчиците на петрол, а инвеститорите опитват да преценят дали секторът ще продължава да бъде печеливш, коментира Reuters. Големите фирми все по-често забавят или прекратяват проекти, но според инвеститорите това е положителен опит за намаляване на капиталовите разходите след като ниските приходи от продажби започват да влияят на корпоративните печалби. Цената на акциите на някои от европейските доставчици вече падна значително. Furgo, която преди се разглеждаше като най-безопасната инвестиция на амстердамския пазар, загуби 30% от стойността си на фондовия пазар, след като намали дивидентите по акциите. Обратите в стойността на Furgo приличат на тези на малка фирма - само в четвъртък еднодневният й ръст беше 28%. Периодът на най-голяма волатилност обаче тепърва ще настъпи, коментират анализаторите, тъй като спадът в цените на петрола и забавянето на въздействието на снижаването на капиталовите разходи ще увеличат напрежението върху фирмите да запълнят липсите в отчетите си. „Петролните фирми днес приличат на банките от еврозоната преди няколко години. Секторът понесе много щети и най-вероятно положението ще се влоши преди да се подобри", коментира мениджърът в Montaigne capital Арно Скарпаси

Студенти влизат в казармата срещу 500 лв.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417864

Студентите от гражданските висши училища ще имат възможност да се записват на курсове по начална и по специална военна подготовка. Обучението ще се провежда в Националния военен университет и Военноморското училище. Двата курса са по 90 административни часа. Записването на студентите може да става единствено след като има сключен договор между циви Студентите от гражданските висши училища ще имат възможност да се записват на курсове по начална и по специална военна подготовка. Обучението ще се провежда в Националния военен университет и Военноморското училище. Двата курса са по 90 административни часа. Записването на студентите може да става единствено след като има сключен договор между циви

Петър Стоянов: Да не превръщаме 10 ноември в 9 септември

http://frognews.bg/news_79935/

25-ата годишнина от падането на комунизма задължително си струва да се отбележи и да се осмисли, но в никакъв случай с казионен ентусиазъм и с висок патос. Първо, защото това ще напомни на честванията на 9 септември или на 50 години от Октомврийската революция и което е по-важно, защото едно фанфарно честване не би отговаряло на нагласите на повечето български граждани и тяхната оценка за прехода, каза президентът Петър Стоянов.

Правосъдният министър запазва заместниците си, в МВР остава един

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418392


Правосъдният министър Христо Иванов, който бе и в служебния кабинет, се очаква да запази екипа си - столичния съдия Петко Петков и бившия шеф на затворническо общежитие Марин Вачевски, който сега отговаря за всички затвори. Наскоро Иванов обяви, че се е съгласил да е правосъден министър и в редовното правителство, Правосъдният министър Христо Иванов, който бе и в служебния кабинет, се очаква да запази екипа си - столичния съдия Петко Петков и бившия шеф на затворническо общежитие Марин Вачевски, който сега отговаря за всички затвори. Наскоро Иванов обяви, че се е съгласил да е правосъден министър и в редовното правителство,

Украйна се опасява от изпращане на руски „умиротворители” в източната част

http://www.moreto.net/novini.php?n=270226

Украйна отново обвини Русия, че изпраща още войски и тежки оръжия през границата в контролираните от проруските сепаратисти райони в Източна Украйна. Говорителят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко предупреди, че Москва търси претекст да разположи "мироопазващи сили" там.

Наръгаха с нож шеф на кръчма след скандал

http://pik.bg/наръгаха-с-нож-шеф-на-кръчма-след-скандал-news248073.html

Наръгаха с нож шеф на кръчма след скандал

Собственик на кръчма в Провадия е бил наръган с нож. Инцидентът е станал в събота около 3:40 часа след полунощ, след възникнал скандал между собственика и клиент на заведението, съобщиха от МВР.

33-годишният собственик е бил прободен в областта на корема. Нанесена му е средна телесна повреда и е настанен за лечение в МБАЛ "Св. Анна", без опасност за живота.

След проведени оперативно - издирвателни дейности е установен и задържан за срок до 24 часа извършителят – И.Р. на 30 г. от Провадия, неосъждан.

Образувано е досъдебно производство.


УМБАЛ “Свети Георги“ Пловдив и ЕVN България откриха реновиран хирургичен комплекс в Клиниката по детска хирургия

http://plovdiv.actualno.com/UMBAL-Sveti-Georgi-Plovdiv-i-EVN-Bylgarija-otkriha-renoviran-hirurgichen-kompleks-v-Klinikata-po-detska-hirurgija--news_59577.html

Днес представители на ръководствата на УМБАЛ “Свети Георги“ и ЕVN България прерязаха лентата на изцяло обновения хирургичен комплекс в Клиниката по детска хирургия към УМБАЛ &b...

Над 20 големи в спорта изгоряха с влогове в КТБ

http://bgfootball.actualno.com/Nad-20-golemi-v-sporta-izgorjaha-s-vlogove-v-KTB-news_59578.html

Най-големите футболни звезди на България - героите от Световното първенство в САЩ от 1994 г., се оказаха част от вложителите, които няма да получат пълната сума на депозитите си в Корпоративна търговс...

Крисия, Хасан и Ибрахим излизат на финала на Евровизия на 15 ноември

http://music.actualno.com/Krisija-Hasan-i-Ibrahim-izlizat-na-finala-na-Evrovizija-na-15-noemvri-news_59579.html

Българските участници в Детската Евровизия Крисия, Хасан и Ибрахим ще излязат втори в големия финал на 15 ноември. Това определи жребият за стартовите позиции на песните, които се надпреварват за побе...

Плевнелиев мълчи дали ще се кандидатира за втори мандат

http://politics.actualno.com/Plevneliev-mylchi-dali-shte-se-kandidatira-za-vtori-mandat-news_59580.html

"Не си правя сметка за следващите президентски избори". Така държавният глава Росен Плевнелиев отговори на въпроса ще се кандидатира ли за втори мандат. Президентът и служебният премиер Геор...

Сероводород задушава Москва

http://europe.actualno.com/Serovodorod-zadushava-Moskva-news_59581.html

Въздухът на руската столица е бил с концентрация на сероводород, токсичен миризлив газ, който бил усетен от жителите на редица квартали на Москва, съобщиха местните власти. Те признаха, че не знаят...

Закриха дело за атака с фекалии

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418432

Съдебно дело за атака на бижутерски магазин и персонала му с човешки фекалии да се гледа на закрито, постанови състав на Хасковският районен съд.
На 20-ти май миналата година обектът за сребърни накити бе залят с кофа лайна от двама маскирани. Впоследствие собственичката му Мариана Димитрова бе обвинена в рекет срещу бившия си съпруг Даниел. Съдебно дело за атака на бижутерски магазин и персонала му с човешки фекалии да се гледа на закрито, постанови състав на Хасковският районен съд. На 20-ти май миналата година обектът за сребърни накити бе залят с кофа лайна от двама маскирани. Впоследствие собственичката му Мариана Димитрова бе обвинена в рекет срещу бившия си съпруг Даниел.

ФТ: Еврозоната няма механизми за защита от депресия

http://www.vesti.bg/novini/ft-evrozonata-niama-mehanizmi-za-zashtita-ot-depresiia-6027065

Трудно можем да кажем каква беше възможността за разпадането на еврозоната по време на кризата, но към настоящия момент тя остава висока. Преди две години звучаха изпълнени с надежди прогнози за скорошното оздравяване на европейската икономика, но сега вече знаем, че те не могат да се сбъднат. Това пише Волфганг Мюхнау във "Файненшъл Таймс".

В Индия вече има министър на йогата

http://www.cross.bg/iiogata-modi-ministur-1439073.html

/КРОСС/Индийският премиер Нарендра Моди назначи министър на йогата в стремеж да възроди тази древна система от физически, интелектуални и духовни практики. Предприетите от него съществени рокади в кабинета целят ускоряване на реформите, започнали с идването му на поста през май, предаде Франс прес. Строг вегетарианец и убеден привърженик на йогата, която практикува всекидневно, Моди назначи снощи министър, който ще отговаря за традиционната медицина и лечителските практики от рода на аюрведата, йогата, унани, сидха и хомеопатията. През септември Моди, който е хиндуистки националист, настоя ООН да обмисли учредяването на Международен ден на йогата. По време на посещение в САЩ, на срещата си с Барак Обама, той описа с хвалебствени думи това древно индийско учение. Вчера индийският премиер говори на световен конгрес по аюрведа - древна система за здравни грижи и лечение. Моди заяви, че "йогата е световно призната от хората, които искат да живеят без стрес и са избрали холистичния подход към здравето си", тоест подхода, разглеждащ човека като органична цялост. Аюрведата ще се радва на същото признание, "ако бъде представяна правилно, като начин на живот", увери индийският премиер. През септември той заяви пред Общото събрание на ООН, че йогата "дава възможност да откриеш в себе си чувството за единство със света и природата". Новият министерски портфейл се поема от досегашния министър на туризма Шрипад Йесо Найк

Калфин: Свободната търговия на САЩ и ЕС е лоша за нас

http://www.vesti.bg/pari/stoki-i-ceni/kalfin-svobodnata-tyrgoviia-na-sasht-i-es-e-losha-za-nas-6027060

Според вицепремиера споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции не би трябвало да е приемливо за България, ако няма компенсация

Детска хирургия в Пловдив с нов операционен блок

http://www.vesti.bg/novini/detska-hirurgiia-v-plovdiv-s-nov-operacionen-blok-6027069

Напълно обновен операционен блок бе открит днес в Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Столична полиция издирва 35-годишната Антоанета Димитрова (снимка)

http://pik.bg/столична-полиция-издирва-35-годишната-антоанета-димитрова-снимка-news248071.html

Столична полиция издирва 35-годишната Антоанета Димитрова (снимка)

Седмо райнно управление в столицата издирва Антоанета Любенова Димитрова, от София, с последен адрес в ж.к.Младост- 1, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 7 ноември, към 15 часа, тя е напуснала домашния си адрес и оттогава е в неизвестност.

Антоанета е висока към метър и 65 см, с нормално телосложение, с вълниста, светло-кестенява, дълга до под раменете коса. Очите й са светлокафяви, с овално светло лице. На 7 ноември е била облечена със светлосиньо дънково яке, сини дънки, оранжеви боти.

По данни на близките й не носи документ за самоличност. Хората, които имат информация за Антоанета Димитрова, ще помогнат за издирването й като се обадят на тел. 112, 02/ 982 87 60, 02/ 982 87 31 или в най близкото поделение на МВР.


Ген. Атанас Атанасов: Законът за МВР трябва да бъде променен

http://pik.bg/ген-атанас-атанасов-законът-за-мвр-трябва-да-бъде-променен-news248069.html

Ген. Атанас Атанасов: Законът за МВР трябва да бъде променен

Законът за МВР трябва да бъде променен поради няколко сериозни принципни въпроса. Мисля, че имаме единомислие тук с нашите коалиционни партньори от ГЕРБ. Трябва да се възстанови конкурсното начало при назначаване и израстване в йерархията на служителите на МВР при заемане на ръководни длъжности.

Това каза депутатът от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов в интервю за БНР. "По отношение на разположението на силите и средствата на състава на Министерството трябва много сериозно да се помисли, защото битовата престъпност, която ни залива в малките населени места, може да бъде пресечена само с насищане на униформени служители. От тук нататък има и още сериозни въпроси. Трябва да се извади бившата структура ГДБОП от ДАНС и да намери своето място в криминалната полиция, защото там е естественото й място. Това са належащите неща, които трябва да се свършат", добави той.

"В сектор "Сигурност" като цяло има един набор от хора, за които е известно, че са хора, издигнати на ръководни длъжности от сараите, за да обслужват обръчите от фирми. Това нещо трябва да приключи, и то за кратък период от време", беше категоричен ген. Атанасов. По отношение на проекта за сливане на военното и цивилното разузнаване, той обясни:

"Аз ще го предложа първо на колегите от парламентарната група да се запознаят с него и ако имам тяхната подкрепа, ще го внесем тази седмица. Анализът на досегашната дейност на българските разузнавателни служби показва, че в повечето случаи те се дублират, изразходват се излишни средства за постигане на един и същи ефект по два различни канала - това е недопустимо. От друга страна разузнаването трябва да се ръководи от едно и също място, защото на този етап много често това нещо се е случвало. Получава се нездрава конкуренция между двете разузнавателни служби, която трябва да бъде елиминирана. Имаме няколко структури от сектора за сигурност, които нямат законова регламентация. Две от тях са сегашната НРС и Служба "Военна информация" към Министерство на отбраната", завърши ген. Атанасов.

Самарас и Давутоглу се срещат на 5 декември в Атина

http://www.grreporter.info/Samaras_i_Davutoglu_se_sreshchat_na_5_dekemvri_v_Atina/16374

Срещата ще се състои в рамките на програмираното заседание на Върховния съвет за сътрудничество между двете страни, което ще се проведе в гръцката столица на 5 и 6 декември.

прочети повече

Москва иска да купи гръцките железници и пристанища

http://news.ibox.bg/news/id_1761859710

Интерес представлява приватизацията на стратегически транспортни връзки

В Атина се проведе Годишно общо събрание на Асоциацията на балканските търговски палати

http://www.cross.bg/palati-balkanskite-subranie-1439072.html

/КРОСС/ На 8 ноември 2014 г. в Атина се проведе Годишно общо събрание на Асоциацията на балканските търговски палати (АВС). Домакин на срещата бе председателят на Съвета на гръцките търговско-промишлени палати Константинос Михалос. Председатели и представители на търговските палати на Албания, Босна и Херцеговина, България, Кипър, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора взеха участие в събитието. БТПП беше представена от главния секретар на Палатата Васил Тодоров. В рамките на общото събрание на АВС бе разгледан въпросът за предимствата и недостатъците на двата вида членство в търговско-промишлените палати - задължително и доброволно, като Васил Тодоров посочи предимствата на българския модел на доброволно членство. Председателят на Стопанската камара на Македония Бранко Азески представи необходимостта от активизиране на дейностите по изграждане на трансграничните транспортни коридори VIII и X и тяхното значение за улесняване на търговията и стокообмена между балканските държави. От българска страна Васил Тодоров направи презентация на предстоящото международно състезание по арбитраж /Pre-Moot/, което ще се проведе в БТПП в началото на 2015 г. В състезанието ще вземат участие студенти от цял свят, като то представлява тренировъчна фаза за официалното състезание - The Annual Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, което всяка година се провежда през месец октомври във Виена

Препаратите в капсули може да са опасни за децата

http://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/preparatite-v-kapsuli-mozhe-da-sa-opasni-za-decata-6027058

Децата, които слагат тези капсули в устата си, могат да погълнат значително количество концентрирано химично вещество

Правителството с нов вариант за актуализация на бюджета

http://www.cross.bg/leva-miliona-ministerstvo-1439071.html

/КРОСС/Правителството ще предложи нов вариант за актуализация на бюджета. Внесеният от служебния кабинет проект ще бъде оттеглен. Министърът на финансите Владислав Горанов кани утре представители на социалните партньори, за да обсъдят новия вариант за актуализация. В мотивите, с които се оттегля внесената актуализация се подчертава, че надграждането ще е в две посоки - фискална консолидация и допълнителни законови промени в контекста на отнетия лиценз на КТБ. С новия законопроект ще се направи усилие да се свие прогнозирания дефицит. Прогнозите за неизпълнение на приходите по държавния бюджет се очертават в размер на 1 милиард 61 милиона 800 хиляди лева, което е 1,3 процента от прогнозирания брутен вътрешен продукт /БВП/. Признава се съществуването на натиск при разходите в някои бюджетни системи, което изисква и осигуряването на допълнителен ресурс, за да не се позволи възникването на нови просрочени задължения в края на годината. Най-сериозен се посочва проблемът с недостига в МВР. Анализът сочи, че не съществува възможност за оптимизиране и ограничаване на разходите на това министерство, с което да се посрещне очертаващия се недостиг. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата за тази година е 125 700 милиона лева, от които 110 милиона лева за разходи за персонал

Младите ни летци изтребители ще се обучават по нова програма

http://news.ibox.bg/news/id_1848561739

С нея се поставя началото на решителна трансформация на системата за летателно обучение

Доларът губи позиции за 2-ри пореден ден след данните за безработицата в САЩ

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dolaryt-gubi-pozicii-za-2-ri-poreden-den-sled-dannite-za-bezraboticata-v-sasht-183500/

Спекулациите за по-ранно увеличение на лихвените равнища се изпариха след петъчния доклад, а това оказа допълнителен силен натиск върху долара

Късметлия от Варна спечели кола от тотото

http://www.moreto.net/novini.php?n=270244

Късметлия от Варна спечели лек автомобил Ford Fiesta – голямата награда в играта „Втори ТОТО шанс” на Български Спортен Тотализатор, научи Moreto.net. Наградата ще връчи г-н Димитър Момиров, мениджър приемателна мрежа на БСТ – община Варна.

Президентът Петър Стоянов: Падането на комунизма е събитие с огромно историческо значение

http://pik.bg/президентът-петър-стоянов-падането-на-комунизма-е-събитие-с-огромно-историческо-значение-news248067.html

Президентът Петър Стоянов: Падането на комунизма е събитие с огромно историческо значение

25-ата годишнина от падането на комунизма задължително си струва да се отбележи и да се осмисли, но в никакъв случай с казионен ентусиазъм и с висок патос.

Първо, защото това ще напомни на честванията на 9 септември или на 50 години от Октомврийската революция и което е по-важно, защото едно фанфарно честване не би отговаряло на нагласите на повечето български граждани и тяхната оценка за Прехода, каза президентът Петър Стоянов в интервю за БНР.

За мен няма никакво съмнение, че падането на комунизма е събитие с огромно историческо значение за България и ако днес носталгията към комунизма се подхранва от една страна умишлено, но от друга страна заради очевидните неудачи на българския преход, ако днес това е така, аз съм сигурен, че след още 25 години оценката за българския комунизъм ще бъде такава, каквато му се полага – една човеконенавистническа система, основа на лъжа и цинизъм.

В същото време преходът в България не отговаря на очакванията на българите, а това е така, защото той се прави от същите хора, може би със същия ентусиазъм, които строиха комунизма в България преди 1989-а година.

Българите трябва да разберат, че не системата, не европейската ни интеграция е виновна за нашето положение, защото тази система, с тези ценности работи превъзходно в Холандия, във Франция, Германия, а заради природата на българския преход, който носи не само родилните петна, но и преките последствия на циничния български комунизъм, каза още той. Д-р Петър Берон подкрепи казаното от президента Петър Стоянов. Комунистите видяха, че управляващите не могат да управляват по старо му, а масите не искат да живеят по старо му.

И те решиха, както беше казал един: Ако ще строим капитализма, капиталисти ще сме ние. Настаниха първите, разиграха си връзките и сега всички фамилии, които ни управляват, са с червени корени, добави д-р Берон.

Равносметката е шарена, но няма връщане назад. Не може да се върне едно управление, което е тиранично, еднопартийно, такова управление няма връщане. Те и самите и комунисти, и техните деца не искат да се върне това управление, защото станаха капиталисти, грабиха хотелите по морето и сега са си много добре.

Останалите хора трябва да оценят тези свободи, които имат. Трябва да знаят, че тези свободи са извоювани. Въпреки че комунистите сами си направиха смяната на ръководството, те бяха видели, че трябва да дадат възможност да се промени Конституцията, каза още д-р Петър Берон.


Ген. Атанасов: Няколко структури от сектор "Сигурност" нямат законова регламентация

http://www.cross.bg/atanasov-otnoshenie-razyznavatelni-1439070.html

/КРОСС/Законът за МВР трябва да бъде променен поради няколко сериозни принципни въпроса, счята генерал Атанас Атанасов. В интервю за БНР той посочи, че Реформаторският блок има единомислие с коалиционния си партньор ГЕРБ по отношение на необходимостта да се възстанови конкурсното начало при назначаване и израстване в йерархията на служителите на МВР при заемане на ръководни длъжности. По отношение на разположението на силите и средствата на състава на Министерството трябва много сериозно да се помисли, защото битовата престъпност, която ни залива в малките населени места, може да бъде пресечена само с насищане на униформени служители. От тук нататък има и още сериозни въпроси. Трябва да се извади бившата структура ГДБОП от ДАНС и да намери своето място в криминалната полиция, защото там е естественото й място. Това са належащите неща, които трябва да се свършат, добави депутатът.  В сектор "Сигурност" като цяло има един набор от хора, за които е известно, че са хора, издигнати на ръководни длъжности от сараите, за да обслужват обръчите от фирми. Това нещо трябва да приключи, и то за кратък период от време, беше категоричен ген. Атанасов. По отношение на проекта за сливане на военното и цивилното разузнаване, той обясни: Аз ще го предложа първо на колегите от парламентарната група да се запознаят с него и ако имам тяхната подкрепа, ще го внесем тази седмица

Ананиев и Караиванова ще са заместници на Горанов във финансовото министерство

http://pik.bg/ананиев-и-караиванова-ще-са-заместници-на-горанов-във-финансовото-министерство-news248065.html

Ананиев и Караиванова ще са заместници на Горанов във финансовото министерство

Започна процедурата по определянето на заместник-министрите в правителството на Бойко Борисов. Очакванията са, че ГЕРБ като мандатоносител ще има заместник-министър във всяко министерство. Възможно е някои от заместник-министрите в служебния кабинет да запазят постовете си. На влизане на срещата на новото правителство, на която министрите предлагат своите заместници, някои от тях обявиха имената им и коментира най-актуалните теми от ресорите си.

„Още тази сряда Министерският съвет ще приеме проект за актуализация на държавния бюджет”, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от Би Ти Ви.

Парите в бюджета за изплащане на гарантираните влогове на гражданите би трябвало да бъдат осигурени още преди четвърти декември. Това ще стане с актуализация на бюджета и съкращаване на разходите за оставащите 35 дни до края на годината.

„В проектозакона за актуализацията на бюджета се предлага дефицит от 3.7 на сто – увеличава се държавният дълг на 4,5 млрд. лв., който да осигури по-големия дефицит и фонда за гарантиране на влоговете”, обясни Горанов. Както първо пред ПИК, разкри финансовият министър е предложил за свои заместници Кирил Ананиев и Карина Караиванова.

Ченгета се биха с бандити на връх професионалния си празник

http://www.bnews.bg/article-121384

Група полицаи са участвали в побой с ъндърграунда в бургаска дискотека, на полицейския празни Св. Архангел Михаил. Мелето станало заради момиче в заведението.

15 години решетки за дует, ограбил търновски архитект

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418405

Общо 15 години затвор даде Великотърновският окръжен съд на двама рецидивисти за дързък грабеж от преди 3 години. 9 години ще лежи зад решетките 27-годишният Йордан Б. от Елена, признат за виновен, че е нападнал и ограбил известния архитект Пламен Цанев от Велико Търново. 6 години затвор получава съучастникът му Методи В. /24г./ от София. Общо 15 години затвор даде Великотърновският окръжен съд на двама рецидивисти за дързък грабеж от преди 3 години. 9 години ще лежи зад решетките 27-годишният Йордан Б. от Елена, признат за виновен, че е нападнал и ограбил известния архитект Пламен Цанев от Велико Търново. 6 години затвор получава съучастникът му Методи В. /24г./ от София.

Бедно семейство от еленско село забогатя след техническа грешка

http://pik.bg/бедно-семейство-от-еленско-село-забогатя-след-техническа-грешка-news248066.html

Бедно семейство от еленско село забогатя след техническа грешка

Бедно семейство от еленското село Константин за кратко живяло в охолство, след като социалните служби им превели по погрешка 28 000 лв.

Нури Еминов и съпругата му Хатче Аптулова неочаквано се превърнали в богаташи след технически гаф. Парите се озовали в дебитната карта на мъжа миналата есен и социалната му пенсия се увеличила драстично.

От социалното ведомство обаче засекли къде изтекли парите и предприели незабавни мерки, информира Труд.

Отрудената фамилия никога не е разполагала с такива авоари. Двамата съпрузи преживяват благодарение на личното си стопанство. От средата на миналата година Нури Еминов получава пенсия заради 74 % инвалидност. Така семейният бюджет е бил по-малко от 200 лв. месечно.

"Джакпотът" им се паднал на 27 септември миналата година. "Тогава от социалните служби започнали да превеждат парите, но ние не знаехме.

Един ден отидох да тегля пенсията на мъжа ми и гледам в сметката около 1100 лв. Помислих, че това са обещетения, инвалидни, еднократните помощи, застраховките. Те може би още щяха да превеждат, защото Нури направи застраховка за 30 000 лв", обяснява Хатче Аптулова.

Така балканджиите, които били затънали в борчове, решили, че са се отървали от мизерията. Без много да му мислят за отрицателно време похарчили над 7000 лв. от парите.

"Най-напред разплатих дълговете. Бяхме затънали в борчове към местната бакалия и към хора от селото, докато ходехме по ТЕЛК-ове.

Дори и не подозирахме, че социалните са се объркали. Хубавата приказка обаче бързо свърши. Разбрахме горчивата истина в началото на тази година, когато банковата сметка бе блокирана - оказа се, че сме харчили чужди пари и трябва да ги връщаме", плаче Хатче Аптулова. Когато случаят започнал да се разплита, в дома им нахлули полицаи. Отвели Хатче и Нури в социалната служба, където жената припаднала. "Успяхме да върнем 700 лв. Но това не е по наша вина. Грешката е в социалните", оправдава се Хатче Аптулова.

От Регионалната дирекция за социално подпомагане във Велико Търново са завели съдебен иск срещу семейството. "Дължат още 6400 лв. Досега внасяха на няколко пъти. Мъжът получава пенсия и интеграционни добавки. Не са съвсем без доходи", коментират социални служители.

Делото срещу семейството е насрочено за 13 ноември в Районния съд във Велико Търново. Магистратите ще трябва да отсъдят дали съпрузите трябва да възстановят неправомерно полученото богатство до стотинка.

Без опасност за живота са пострадалите в катастрофата

http://frognews.bg/news_79933/

Няма опасност за живота на пострадалите при катастрофата между трамвай и автобус в центъра на София. Ранените са общо седем души, сред тях и ватманката на трамвая. Три жени са били приети в „Пирогов", като едната остава за изследвания в спешния институт. Другите две са изписани без сериозни травми. Останалите ранени - един мъж и три жени, са закарани във Военномедицинска академия, където им предстоят изследвания.

Кондьо празнува 28 години на сцена

http://www.bnews.bg/article-121402

Звездата на Фен ТВ сподели в предаването „Зад кулисите”, че тази година ще чества два празника – 50-годишен юбилей и 28 години на сцената.

45 години не стигат за 45% от българите

http://offnews.bg/news/n_1/n_415328.html

45% от българите оценяват периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. като положителен в най-новата ни история. 17% са на мнение, че това са напълно успешни години, а 28 на сто - че е имало грешки, но постигнатото е повече. Така сумирани 17% и 28% дават 45% положителна оценка. Данните са на "Галъп интернешънъл" и са актуални към началото на септември 2014 г. Проучването е реализирано сред 1000 пълнолетни респонденти чрез лични стандартизирани интервюта. 11% са на мнение, че "дори да са постигнати някакви успехи загубеното е повече" в периода от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., а едва 6% - че това са напълно загубени и тежки години. Едва 1 на сто приемат периода от 10 ноември 1989 г. до наши дни за напълно успешен . За 8% постигнатото след 10 ноември е повече от грешките и трудностите. 25% смятат, че "имало е и добро, и лошо и не може да се каже кое е повече", а за 34 на сто - загубеното е повече. 27% са на мнение, че последните 25 години са напълно загубени и тежки. Публикуваме пълните данни от проучването на "Галъп":

Депутатите с 2700 лева основна заплата, с надбавките става двойна

http://offnews.bg/news/n_1/n_415357.html

Основните заплати на депутатите стават 2700 лева, става ясно от публикувани днес данни на НСИ за средната работна заплата за третото тримесечие. С надбавките, на които имат право, реално възнаграждението им почти се удвоява. Съгласно правилника на парламента основната депутатска заплата е равна на три средни заплати в обществения сектор за последния месец от предходното тримесечие. Тя се преизчислява на всяко тримесечие на база данните на Националната статистика. Средната заплата за септември в обществения сектор е била 900 лева. Така основната депутатска заплата става 2700 лева. Основната заплата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева пък става 4185 лева. Според правилника възнаграждението на председателя е равно на основното депутатско възнаграждение плюс 55% от него. Основната заплата на заместник-председателите на парламента е с 45% над тази на редовите депутати, т.е. 3915 лева. Председателите на комисии получават с 35% отгоре, т.е. по 3645 лева, а заместниците им - 3375 лева, с 25% повече. Председателите на парламентарни групи също вземат 3645 лева основна заплата. Отделно депутатите вземат 15% върху тази сума за участие в постоянна комисия на НС. Обикновено народните представители участват минимум в две комисии, а в някои случаи - и в три. Извън тази е надбавката за сътрудници, консултации, наем на помещения и други дейности, свързани с работата им. Тя е равна на допълнителни 2/3 от основното възнаграждение на депутатите. Депутатите получават и по 1% върху основното си възнаграждение за всяка година стаж. Те получават и застраховка "Живот" за трета категория труд, признават им се транспортните разходи при пътуване с държавния, общинския вътрешноградски транспорт, жп транспорта, както и автомобилния и водния транспорт в първа класа и спално място. Плащат им се и транспортните разходи с частни автобусни линии във връзка с дейността като народни представители, пише в правилника. Те имат право и на 40 самолетни билета годишно до района, от който са избрани, ако там има летище и се намира на повече от 250 км от София, както и на 12 допълнителни самолетни билета (еднопосочни или двупосочни) всяка година "във връзка с дейността им като народни представители". На депутатите без собствено жилище в София се предоставя такова безплатно. Разходите за ремонт, обзавеждане, охрана, данъците и таксите отново се поемат от бюджета на Народното събрание. На депутатите се осигуряват командировъчни и пари за път за сметка на НС при посещения в избирателните райони, а размерът на квартирните и лимитът за пътни се определя от председателя на НС. Депутатите имат право на работно помещение в София, осигурено от НС с необходимите технически и комуникационни средства, както и на служебна уеб страница в интернет, поддържана на сървъра на Народното събрание.

Led Zeppelin отказа оферта от 500 млн. лири за ново турне

http://offnews.bg/news/n_1/n_415403.html

Вокалистът на Led Zeppelin Робърт Плант отказа предложението на британския бизнесмен сър Ричард Брансън да тръгне отново на турне с групата в замяна на 500 милиона лири, съобщи "Дейли мейл". Предложението е било бандата да се събере и да направи турне с 35 концерта. Останалите членове на Led Zeppelin са се съгласили, но Плант е отказал. Така всеки от тях "губи" по близо 190 милиона лири печалба.  Вокалистът буквално е разкъсал документите, което предизвикало огромен шок. От "Дейли мейл" отбелязват, че за група, разпаднала се през 80-те години на миналия век след смъртта на барабаниста си, интересът към Led Zeppelin продължава да е огромен. Останалите членове се събраха за последно за концерт преди 7 години в Лондон. Брансън, който е голям почитател на групата, е останал много разочарован от отказа на вокалиста да пее отново.

Камерън: Референдумът за излизането на Англия от ЕС няма да повлияе на икономиката

http://econ.bg/Новини/Камерън-Референдумът-за-излизането-на-Англия-от-ЕС-няма-да-повлияе-на-икономиката_l.a_i.603505_at.1.html

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън отхвърли притеснението, че референдум за излизането на страната от Европейския съюз (ЕС) ще навреди на...

Соня Немска пусна тийзър към ново парче (видео)

http://www.bnews.bg/article-121409

Соня Немска разпространи тийзър на новата си песен „Като стъкло”, на която снима клип преди дни.

Samsung ще инвестира още до 3 млрд. долара във Виетнам

http://www.investor.bg/harduer/459/a/samsung-shte-investira-oshte-do-3-mlrd-dolara-vyv-vietnam-183499/

Става дума за разширяване на съществуващ в страната завод за смартфони в северния град Таи Нгуен

Samsung ще инвестира нови до 3 млрд. долара във Виетнам

http://www.investor.bg/harduer/459/a/samsung-shte-investira-novi-do-3-mlrd-dolara-vyv-vietnam-183499/

Става дума за разширяване на съществуващ в страната завод за смартфони в северния град Таи Нгуен

Работещите в ТЕЦ Варна на протест за запазване на дейността й

http://www.cross.bg/varna-grad-tetz-1439069.html

/КРОСС/Днес, 10.11.2014 г., от 17.00 ч. пред Катедралния храм в град Варна работниците и служителите от „ТЕЦ Варна" ЕАД ще проведат митинг под мотото „Помогнете на ТЕЦ Варна да продължи да работи". Това съобщи председателят на Регионалния съвет на КНСБ в областния град Илия Илиев. В съобщението се посочва, че предстои съкращаване на 221 от 305 заети, а останалите 84 ще бъдат съкратени до една година. Съкращаването на работните места е следствие от намаляването на обема на работата, което се дължи на спирането на блоковете на централата поради ограниченията на комплексното разрешително и екологичното законодателство. Поради тази причина е невъзможно „ТЕЦ Варна" ЕАД да продължи да изпълнява своята основна дейност. Работещите в дружеството напомнят, че искането за намиране на решение за запазване на централата е отправяно многократно към институциите и отговорните лица.Работниците и служителите от „ТЕЦ Варна" ЕАД и Регионалният съвет на КНСБ във Варна призовават всички членове и симпатизанти на организацията, както и обществеността на град Варна солидарно да подкрепят искането на работниците за решаване на проблемите, така че да се запазят работните места в дружеството.

Мая Иванова завърши 14-а на световното по вдигане на тежести

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416373_maia_ivanova_zavurshi_14-a_na_svetovnoto_po_vdigane_na/?ref=rss


С 14-о място на Мая Иванова в категория до 53 килограма започна българското участие при жените на световното първенство по вдигане на тежести в Алмати, Казахстан.

23-годишната състезателка завърши с общ сбор от 185 килограма. Тя записа 80 килограма в изхвърлянето и 105 килограма в изтласкването.

По-рано през тази година със същия общ сбор Иванова взе бронзов медал на европейското първенство.

Олимпийската шампионка Зулфия Чиншанло от Казахстан спечели световната...

Румен Драганов: 350 млн. лв. ще платят българите за почивка по Коледа и Нова година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416923


Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма пред "24 часа": - Г-н Драганов, за Коледа и Нова година българите ще имат по 5 дни за празнуване - две миниваканции. Това ще промени ли намеренията на хората за по-дълги почивки? - Няма да ги промени. Независимо от повечето почивни дни нагласата на българите е да ползват за

Цените на хранителните стоки на едро продължават да се качват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418388

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши миналата седмица от 1,333 пункта на 1,347 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища, цитирана от Дарик.
От началото на октомври нивото на индекса се повишило с около 5%.
Цената на оранжерийните домати се покачи миналата седмица с 6, Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши миналата седмица от 1,333 пункта на 1,347 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища, цитирана от Дарик. От началото на октомври нивото на индекса се повишило с около 5%. Цената на оранжерийните домати се покачи миналата седмица с 6,

Поколение, израснало в лъжа, направи прехода

http://www.bnews.bg/article-121407

Най-голямо недоверие към правителство през последните 25 години е имало към това на Жан Виденов през 1997 г – 80% и това още не е надминато, сочат данни на „Галъп Интернешънъл".

Влекач дерайлира на жп път, наруши графика на влакове

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416383_vlekach_derailira_na_jp_put_narushi_grafika_na_vlakove/?ref=rss


Влекач дерайлира между гарите Левище и Елисейна, в района на Мездра, прекъсвайки движението на влаковете, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура".

Инцидентът е станал, докато машината е извършвала ремонтни дейности по железния път. Влекачът е ударил стълб на контактната мрежа, вследствие на което проходимостта по двата жп пътя е била нарушена.

На мястото на инцидента са изпратени аварийни екипи, които работят по отстраняването на повредите.
...

Основателят на най-големия торент тракер е освободен от затвора

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/10/2416381_osnovateliat_na_nai-golemiia_torent_traker_e_osvoboden/?ref=rss


Питър Сънди, който е основателят на най-големия торент тракер в света, е освободен от затвора. Той прекара зад решетките по-малко от шест месеца и вече е свободен човек, съобщава онлайн изданието VentureBeat.

Самият Сънди също потвърждава новината чрез публикация в Twitter. "Моето тяло отново беше обединено с душата и съзнанието ми - частите от мен, които са най-важни и никога не могат да бъдат пленени като заложници", написа Сънди.

В края на май т.г. той беше арестуван в...

Джеб Буш може да се кандидатира за президент на САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=270247

Бившият държавен глава на САЩ Джордж Буш-младши заяви, че съществува 50% вероятност неговият брат Джеб да се кандидатира на изборите за президент през 2016 г. Това съобщи 43-ят държавен глас на САЩ в ефира на телевизионния канал CBS.

Страх от саморазправа тресе Александровска болница

http://frognews.bg/news_79932/

Неописуем страх от саморазправа обзе хирурзите от столичната Александровска болница. До преди няколко години клиниката се сочеше за една от най-добрите в страната. Заради различни управленски решения тя мина назад в класацията по рейтинг.

Българка вече гледа ХОБИТ: БИТКАТА НА ПЕТТЕ АРМИИ в Средната земя с режисьора Питър Джаксън

http://cinema.actualno.com/Bylgarka-veche-gleda-HOBIT-BITKATA-NA-PETTE-ARMII-v-Srednata-zemja-s-rejisiora-Pityr-Djaksyn--news_59571.html

За да отбележи края на сагата за Средната земя, режисьорът Питър Джаксън обяви безпрецедентен глобален конкурс за феновете. Над 140 000 души от цял свят се включиха в надпревара за петдневно пътешеств...

Откриха новия кооперативен пазар в Стралджа

http://yambol.actualno.com/Otkriha-novija-kooperativen-pazar-v-Straldja--news_59568.html

Днес - 10 ноември, в Стралджа беше открит новият кооперативен пазар. Съоръжението разполага с 30 търговски щанда за продажба на селскостопанска продукция и промишлени стоки и складови помещения. Стр...

Психовойната продължава: Кубрат не седна до Кличко за пресконференция

http://moresport.actualno.com/Psihovojnata-prodyljava-Kubrat-ne-sedna-do-Klichko-za-preskonferencija-news_59569.html

Българският боксьор Кубрат Пулев отказа да присъства на пресконференцията преди мача му срещу Владимир Кличко, предаде БГНЕС. Скандалното решение бе взето, тъй като по договор на събитието можел да ...

Гари Каспаров предупреждава: Путин е като Хитлер, ЕС и САЩ да не се лъжат

http://europe.actualno.com/Gari-Kasparov-preduprejdava-Putin-e-kato-Hitler-ES-i-SASht-da-ne-se-lyjat-news_59554.html

Европейският съюз действа спрямо Владимир Путин като някой пълен невежа. Това заяви един от най-великите шахматисти в света Гари Каспаров пред EUobserver. Каспаров прави аналогия между Путин и Хитлер...

И Габрово поиска милиони от държавата заради наводненията

http://gabrovo.actualno.com/I-Gabrovo-poiska-milioni-ot-dyrjavata-zaradi-navodnenijata-news_59573.html

Габровската община кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отпускане на 3 милиона и 800 хиляди лева, предаде БНР. Средствата са необхо...

Екарисажът в Шумен възобнови работа

http://shumen.actualno.com/Ekarisajyt-v-Shumen-vyzobnovi-rabota-news_59574.html

Екарисажът в Шумен е възобновил дейността по събиране и обезвреждане на отпаднали животни. Информацията съобщи управителят на заведението Мирослав Александров. От 5 ноември се работи с нормален графи...

Правителство на върха на иглата

http://www.cross.bg/gerb-borisov-boiiko-1439067.html

/КРОСС/ Колко дяволи може да се съберат на върха на една игла? Векове наред разни умници си блъскат главите над този въпрос, но като че Бойко Борисов стигна до верния отговор. Той гласи следното:Към 84 депутати от ГЕРБ закарфичвате 23-ма реформатори. Стават 107. Но тъй като не са достатъчно за съставянето на стабилно правителство, към тях прибавяте 19 депутати от Патриотичния фронт и още 11 от АБВ. Резултатът вече е 137. Междувременно се подсигурявате с негласната подкрепа на ДПС (още 38), а точно в деня на връчването на мандата обявявате, че лидерът на европейските консерватори ви е обещал рамо и от БДЦ (плюс 15). По този начин събирате на върха на иглата общо 190 дяволи, с чиято помощ си ушивате премиерски костюм.Задачата обаче не е чак толкова проста, иначе нямаше да е философска, а чисто аритметическа. Лидерът на ГЕРБ прекрасно знаеше това и тъкмо тук се справи за отличен 6. Например хем пое отговорността за бъдещето управление, хем успя да я превърне в „споделена". Хем се опита да угоди на всички, хем откри формулата как да ги направи свои съучастници и заложници.О, да, предстои да видим какви последствия ще произтекат за държавата и нейните граждани! Но отсега може да се признае нещо много, много важно.Първо, никой наш политик не е бил такъв майстор в поддържане на интрига, още повече в продължение на цял месец след избори

Ниските цени на петрола вредят пряко на фирмите в сектора

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/10/2416375_niskite_ceni_na_petrola_vrediat_priako_na_firmite_v/?ref=rss


"Затягането на коланите" от страна на големите петролни фирми, причинено от спада на цените на петрола вреди пряко на финансите и стойността на акциите на доставчиците на петрол, а инвеститорите опитват да преценят дали секторът ще продължава да бъде печеливш, пише "Ройтерс".

Големите фирми все по-често забавят или прекратяват проекти, но според инвеститорите това е положителен опит за намаляване на капиталовите разходите след ниските приходи от продажби започват да влияят на...

10 ноември – Международен ден на науката за мир и устойчиво развитие

http://www.cross.bg/naykata-yunesko-programa-1439059.html

/КРОСС/Днес се отбелязва Международният ден на науката за мир и устойчиво развитие по инициатива на ЮНЕСКО. Темата на тазгодишното издание е „Качествено научно образование: осигуряване на устойчиво бъдеще за всички". Целта на този ден е да насочи общественото внимание към взаимовръзката между високите научни постижения и въздействието им върху ежедневния живот на хората, както и да стимулира широк публичен дебат по актуални социални проблеми, за чието разрешаване науката би могла да съдейства. По този повод днес в централата на ЮНЕСКО ще бъде представена и новата онлайн Световна научна библиотека (World Library of Science) със свободен достъп, която съдържа стотици специално разработени материали, снимки, илюстрации и научни концепции, представени по разбираем от широката публика начин. Освен инициативите за празника ЮНЕСКО всяка година насърчава жените да допринесат за развитието на науката в света чрез съвместната програма с L'Oréal - „За жените в науката". От създаването си през 1998 г. програмата отличава жени изследователки от целия свят. Партньорството „За жените в науката" създава и глобална мрежа от Международна, Регионална и Национална стипендиантска програма, за да подкрепи младите жени, които са бъдещето на науката. Националната стипендиантска програма се провежда за пети пореден път в България, като процесът за кандидатстване продължава до 15 декември 2014 г

Историята на бесарабските българи през обектива на камерата

http://www.cross.bg/besarabiya-snimki-ykraiina-1439068.html

/КРОСС/ Фото-изложба, разказваща за живота на българите от Бесарабия, Таврия и Крим ще се открие в залата на Столична библиотека на 1 декември от 17.00 часа. Изложбата под наслов "Българите в Бесарабия, Таврия и Крим. Фото-хроника на ХХ век" се състои от автентични фотографии на българи от историческите диаспори в Бесарабия, Таврия и Крим. Фотодокументите представляват в миниатюра копия на реалността от целия ХХ век. Всяка снимка е къс разказ за отделната личност или за един конкретен момент, за една фаза от историческия процес или за определено събитие от социокултурния живот на тези наши сънародници. Различните сюжети (от сватба, училище, работа, казарма и пр.) фиксират душевните настроения на героите, техните взаимоотношения с времето и неговите предложения за бит, реализация и диалогизъм. Снимките впечатляват с духа на времето, който се е запечатал върху тях и чрез тях намира начин да комуникира с нашето съвремие. Изложбата се организира от от Български младежки клуб „Актив" (Одеса, Украйна), Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна", Сдружение "Бащино огнище" и Организация "Европа - Дом за всички българи" През 2010 г. Българския младежки клуб „Актив" от гр. Одеса, Украйна стартира кампания по събиране на стари снимки на българи от Бесарабия

Продадоха "Краставицата" в Лондон

http://www.vesti.bg/novini/prodadoha-krastavicata-v-london-6027059

Финансовата група "Safra Group" на бразилския милиардер Джоузеф Сафра е купила най-известния небостъргач в Лондон "Мери Екс".

Съмнения за разпределение на делото за фалита на КТБ

http://www.mediapool.bg/samneniya-za-razpredelenie-na-deloto-za-falita-na-ktb-news227018.html

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се гледа от съдия Калина Илиева, която е командирована в Софийския градски съд от Софийския районен съд. Съдия Илиева е била преместена през лятото на миналата година. Веднага след новината за избрания съдия се появиха и първите съмнения. Делото за фалита на КТБ е под номер 7549/2014. Софийският градски съд е длъжен да изпраща във Висшия съдебен съвет протокола от разпределението, но това не се е случило. На страницата на ВСС са публикувани протоколите на разпределените дела под номер 7548/2014 и 7550/2014. Съдия Богдана Желявска, която се занимава с разпределението на делата в търговското и гражданското отделение на СГС, коментира пред "Дневник", че "делото не може да не е там". Но делото все пак го няма там. Извън проблемите около разпределението на делото, проблем има и със статута на командирования съдия. Командироването на магистрати в по-горна инстанция е единственият възможен начин някой да бъде повишен, без да се явява на конкурс. Висшият съдебен съвет и шефовете в съдебната система са критикувани твърде често за тази практика, но тя продължава да се използва. Освен заобикалянето на конкурса, командированите магистрати са по-податливи на външно влияние, защото мястото им в системата не е сигурно. Във всеки един момент те могат да бъдат преместени обратно в по-долустоящия съд, откъдето са дошли. СГС реши да не се съобрази и с искането на голяма част съдебните репортери, които настояваха да присъстват при случайното разпределение на делото за КТБ, за да се гарантира, че то наистина ще е "случайно". От съда не реагираха по никакъв начин на писмото.

Съдия в командировка ще гледа делото за фалита на КТБ

http://www.mediapool.bg/sadiya-v-komandirovka-shte-gleda-deloto-za-falita-na-ktb-news227018.html

Делото за несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се гледа от съдия Калина Илиева, която е командирована в Софийския градски съд от Софийския районен съд, съобщи сайтът "Дневник". Съдия Илиева е била преместена през лятото на милата година.   Командироването на магистрати в по-горна инстанция е единственият възможен начин някой да бъде повишен, без да се явява на конкурс. Висшият съдебен съвет и шефовете в съдебната система са критикувани твърде често за тази практика, но тя продължава да се използва.   Освен заобикалянето на конкурса, командированите магистрати са по-податливи на външно влияние, защото мястото им в системата не е сигурно. Във всеки един момент те могат да бъдат преместени обратно в по-долустоящия съд, откъдето са дошли.   СГС реши да не се съобрази и с искането на голяма част съдебните репортери, които настояваха да присъстват при случайното разпределение на делото, за да се гарантира, че то наистина ще е "случайно". От съда не реагираха по никакъв начин на писмото.  

Цените на хранителните стоки на едро продължават да се качват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418381

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши миналата седмица от 1,333 пункта на 1,347 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища, цитирана от Дарик.
От началото на октомври нивото на индекса се повишило с около 5%.
Цената на оранжерийните домати се покачи миналата седмица с 6, Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши миналата седмица от 1,333 пункта на 1,347 пункта, съобщават от Държавната комисия по стокови борси и тържища, цитирана от Дарик. От началото на октомври нивото на индекса се повишило с около 5%. Цената на оранжерийните домати се покачи миналата седмица с 6,

ТИР и две коли катастрофираха в Кюстендил

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418373

ТИР и два леки автомобила се сблъскаха в Кюстендил, предаде "Фокус".
Катастрофата е между тежкотоварен автомобил с румънска регистрация, в който последователно са се блъснали леки превозни средства „Опел” и „Нисан” с кюстендилска регистрация.
Мястото на пътния инцидент е между две повдигнати пешеходни пътеки, изградени на улицата. ТИР и два леки автомобила се сблъскаха в Кюстендил, предаде "Фокус". Катастрофата е между тежкотоварен автомобил с румънска регистрация, в който последователно са се блъснали леки превозни средства „Опел” и „Нисан” с кюстендилска регистрация. Мястото на пътния инцидент е между две повдигнати пешеходни пътеки, изградени на улицата.

Пратиха здрав пловдивчанин на смъртно легло, съди държавата в Страсбург

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418375

Пловдивчанин заведе безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заради сбъркани резултати от медицински изследвания. Георги Шушутев съди държавата заради това, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите, пише "Марица". Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Пловдивчанин заведе безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заради сбъркани резултати от медицински изследвания. Георги Шушутев съди държавата заради това, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите, пише "Марица". Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии.

Мими Иванова и Развигор Попов стискат палци на Михаела

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-magiiata-na-h-faktor/mimi-ivanova-i-razvigor-popov-stiskat-palci-na-mihaela-6027057

Музикалното семейство е допринесло изключително много за развитие на финалиста от отбора на Саня - именно в тяхната школа тя прави първите си стъпки

ТИР и две коли катастрофираха в Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418367

ТИР и два леки автомобила се сблъскаха в Кюстендил, предаде ТИР и два леки автомобила се сблъскаха в Кюстендил, предаде "Фокус". Катастрофата е между тежкотоварен автомобил с румънска регистрация, в който последователно са се блъснали леки превозни средства „Опел” и „Нисан” с кюстендилска регистрация. Мястото на пътния инцидент е между две повдигнати пешеходни пътеки, изградени на улицата.

Румен Нешков, КТ „Подкрепа”: Правят се опити да се намери компромисно решение за ТЕЦ Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=270233

Най-лесното е да нарежем едно предприятие на парчета и да изгоним хората. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Румен Нешков, от КТ „Подкрепа”, във връзката с намерението на собственика да закрие ТЕЦ Варна ЕАД. Той посочи, че по този повод днес във Варна ще се проведе протестен митинг под надслов „Да спрем разграбването”, който ще започне в 17.

Тайният живот на Тиранозавър рекс

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/tajniiat-zhivot-na-tiranozavyr-reks-6027055

Най-ефективната машина за убиване, която някога е бродила на Земята е обичала да си играе, твърди американски палеонтолог

Командос застреля трима души в Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418359

40-годишният командос Тони Станоев застрелял трима от роднините на бившата си съпруга. Жестокото убийство е станало в македонския град Кавадарци. Сред жертвите е и жена, която само преди няколко дни се е омъжила, съобщава „Утрински весник“.
Снежана и нейните родители – Биляна на 54 и Илия на 61 години са жертвите на жестокото тройно убийство. 40-годишният командос Тони Станоев застрелял трима от роднините на бившата си съпруга. Жестокото убийство е станало в македонския град Кавадарци. Сред жертвите е и жена, която само преди няколко дни се е омъжила, съобщава „Утрински весник“. Снежана и нейните родители – Биляна на 54 и Илия на 61 години са жертвите на жестокото тройно убийство.

Оцветяват в лилаво Дом-паметник”Йордан Йовков” в подкрепа на недоносените деца.

http://dobrudjatv.net/%d0%be%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%8f%d0%b2%d0%b0%d1%82-%d0%b2-%d0%bb%d0%b8%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d0%be-%d0%b4%d0%be%d0%bc-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b9%d0%be%d1%80%d0%b4/

Отделението по неонатология (новородени) към МБАЛ в Добрич стартира от днес акция по набиране на дарителски средства за закупуване на дихателен апарат с който се дава равен шанс на недоносените деца да започнат своя живот без опасност за тяхното по-нататъшно здраве, заяви за радио Добруджа […]

Техническа грешка превърна за кратко бедни съпрузи в богаташи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418352

Бедно семейство от еленското село Константин за кратко живяло в охолство, след като социалните служби им превели по погрешка 28 000 лв.
Нури Еминов и съпругата му Хатче Аптулова неочаквано се превърнали в богаташи след технически гаф. Парите се озовали в дебитната карта на мъжа миналата есен и социалната му пенсия се увеличила драстично. Бедно семейство от еленското село Константин за кратко живяло в охолство, след като социалните служби им превели по погрешка 28 000 лв. Нури Еминов и съпругата му Хатче Аптулова неочаквано се превърнали в богаташи след технически гаф. Парите се озовали в дебитната карта на мъжа миналата есен и социалната му пенсия се увеличила драстично.

Командос застрелял трима роднини, след това пил кафе с приятелите си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418348

40-годишният командос Тони Станоев застрелял три от роднините на бившата си съпруга. Жестокото убийство е станало в македонския град Кавадарци. Сред жертвите е и жена, която само преди няколко дни се е омъжила, съобщава „Утрински весник“.
Снежана и нейните родители – Биляна на 54 и Илия на 61 години са жертвите на жестокото тройно убийство. 40-годишният командос Тони Станоев застрелял три от роднините на бившата си съпруга. Жестокото убийство е станало в македонския град Кавадарци. Сред жертвите е и жена, която само преди няколко дни се е омъжила, съобщава „Утрински весник“. Снежана и нейните родители – Биляна на 54 и Илия на 61 години са жертвите на жестокото тройно убийство.

Путин: Русия настоява за обективно разследване на катастрофата на малайзийския Боинг в Украйна

http://www.cross.bg/katastrofata-razsledvane-pytin-1439066.html

/КРОСС/ Русия, както и Малайзия, настоява за обективното и пълно разследване на катастрофата на Боинг 777 в Донбас в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Претекстът, че районът, в който е паднал самолета е контролиран от опълченците, е несъстоятелен, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. „Русия, както и Малайзия, настоява за пълноценното, обективно и пълноформатно разследване на тази катастрофа в пълното съответствие с резолюцията на  Съвета за сигурност на ООН. Смятам, че изтъкването на факта, че територията на катастрофата е контролирана от така наречените проруски сепаратисти, е абсолютно несъстоятелно”, заяви Путин по време на среща с премиера на Малайзия Нажиб Разак в Пекин. Украинските военни постоянно обстрелват територията около района на катастрофата на Боинга, и това не позволява да се работи в пълен обем на мястото на инцидента, заяви още руският държавен глава. „Но ние във всеки случай приветстваме това, че малайзийските специалисти бяха допуснати най-накрая до пълноформатното участие в разследването, а не само до работата на така наречената техническа комисия. Убеден съм, че и вашите специалисти ще донесат необходимия принос за пълноценното разследване на тази трагедия”, отбеляза Путин. Руският президент изрази съболезнованията си към семействата на загиналите в катастрофата

Индийският премиер назначи министър на йогата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2014/11/10/2416346_indiiskiiat_premier_naznachi_ministur_na_iogata/?ref=rss


Индийският премиер Нарендра Моди назначи министър на йогата, за да възроди древната система от физически, интелектуални и духовни практики. Новият министерски пост се поема от досегашния министър на туризма Шрипад Йесо Найк, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предприетите от премиера съществени рокади в кабинета целят ускоряване на реформите, започнали с идването му на поста през май тази година. Снощи (9 ноември 2014 г.) Моди съобщи имената на общо 21 нови министри и 17 нови...

Делото "САПАРД" отложено за пореден път, въпреки че Марио Николов най-накрая се яви

http://www.mediapool.bg/deloto-sapard-otlozheno-za-poreden-pat-vapreki-che-mario-nikolov-nai-nakraya-se-yavi-news227017.html

Специализираният съд регистрира пореден неуспешен опит да даде ход на делото за източване на 7.5 млн. евро от програма "САПАРД", въпреки че основният подсъдим Марио Николов, съпругата му Марияна, както и Петя Хаджииванова най-накрая се явиха в съдебната зала.   Оказа се обаче, че Николови са призовани нередовно, не са получили копие от обвинителния си акт в задължителния 7-дневен срок преди заседанието, а и защитничката на Николова – Станислава Каракушева, отсъстваше от залата, тъй като е в отпуск по майчинство до 2 януари догодина.   Така спецсъдът отложи делото за 15 януари, когато се очаква най-накрая да му даде ход, ако всички подсъдими и защитниците им присъстват. Заради многократните неуспешни опити на магистратите да призоват Николов и съпругата му, спецпрокуратурата дори поиска в началото на октомври двамата да бъдат съдени задочно, но съдът отказа.   По това дело бизнесменът Марио Николов първо бе осъден на първа инстанция на 12 години затвор, съпругата му Мариана Николова също бе призната за виновна и осъдена на 5 години затвор, а различни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими – Ана Шаркова, Лазарина Георгиева, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Осъден на първа инстанция с тях бе и Григор Главев, но той почина преди делото да приключи окончателно. Двама бяха оправдани - Радмил Петров и Петя Хаджииванова. След това обаче Софийският апелативен съд (САС) отмени всички присъди и върна казуса на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения - противоречия, неясноти и пропуски при изготвяне на обвинителния акт. В мотивите си САС остро разкритикува и първоинстанционното решение, произнесено от настоящия председател на Върховния административен съд Георги Колев, посочвайки, че в него буквално са били преписани цели пасажи от обвинителния акт.   В началото на март по делото отново се случиха тежки гафове, но след като то вече бе прехвърлено в специализирания съд. Съдия Пламен Панайотов, определен за съдия докладчик по делото, си направи отвод. Причината е, че преди години той е бил прокурор по същото това дело. Така процесът отново не тръгна. Спецсъдът определи нов съдия в лицето на Мария Кавракова, която първо реши да го върне на прокуратурата заради процесуални грешки. Междувременно фиаско претърпя и делото за пране на пари от САПАРД, където подсъдим е и бизнесменът Людмил Стойков. Според обвинението той е създал престъпна група, ръководена от Марио Николов, за пране на над 12.8 млн. лева, отклонени от САПАРД. Стойков бе оправдан и на първа инстанция по втория казус, но ефективни осъдителни присъди получиха останалите подсъдими - Марио Николов, Марияна Николова, Ана Шаркова, Иван Иванов и Валентин Ангелов. Това дело не успя да тръгне повече от две години на втора инстанция и, след като най-сетне това се случи през 2012 г., САС оправда всички подсъдими. Голям скандал последва и след като прокурорът Стойчо Ненков оттегли протестите срещу оправдателните присъди точно на Марио Николов и Людмил Стойков. Той бе обвинен в престъпление срещу правосъдието. Успоредно с това двамата германски граждани Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха осъдени за участие в схемата, но се оказа, че родните разследващи не са използвали достатъчно ефективно доказателствата, събрани от немските им колеги.

Русия очаква нулев растеж догодина, инфлация и ускорен отлив на капитали

http://www.mediapool.bg/rusiya-ochakva-nulev-rastezh-dogodina-inflatsiya-i-uskoren-otliv-na-kapitali-news227016.html

Руската централна банка (РЦБ) понижи прогнозата си за растежа на националната икономика до 0.3 на сто за тази година спрямо 0.4 процента при предишната оценка, съобщи ТАСС. Причините за понижението са както външни фактори, така и фактори от структурен характер, се посочва в тригодишната стратегия за парична и кредитна политика на централната банка за периода 2015-2017 година.   За догодина банката очаква нулев растеж и едва 0.1 на сто през 2016 година, отбелязва Ройтерс.   Базовият сценарий на финансовата институция се основава на продължителност на западните санкции срещу Русия, наложени заради ролята на Москва в Украйна, до края на 2017 година. Банката очаква цената на петрола Юралс (Urals) догодина да се възстанови до средно 95 долара, но да спадне до 90 долара до края на 2017 година.   По-рано банката прогнозираше цена от 104.8 долара за барел Юралс, посочва ТАСС, цитирана от БТА.   Финансовата институция е повишила прогнозата си за изтичане на капитали от 90 милиарда долара до 128 милиарда долара за 2014 година.   Централната банка излиза и с по-висока оценка за инфлацията тази година, залагайки на темп от 8.2-8.4 процента при прогнозни данни за 7.5 на сто.   В края на октомври регулаторът съобщи, че до края на първото тримесечие на 2015 година годишната инфлация в Русия ще остане на равнище 8 процента.   За цялата 2015 година прогнозата за инфлацията е повишена от 4.5-5 процента на 6.2-6.4%, а отливът на капитали – от 35 милиарда долара на 99 милиарда долара.   Централната банка на Русия отбелязва, че да се предотврати резкият ръст на цените през тази година чрез мерки на парично -кредитната политика е било невъзможно заради непредвидени фактори. Целта на парично-кредитната политика е понижение на инфлацията до 4% през 2017 г. и поддържането й близко до това равнище. Динамиката на курса, формираща устойчиви очаквания за девалвация и увеличено търсене на валута, застрашава финансовата стабилност на Русия, отчита регулаторът.

Русия очаква нулев растеж догодина, по-висока инфлация и ускорен отлив на капитали

http://www.mediapool.bg/rusiya-ochakva-nulev-rastezh-dogodina-po-visoka-inflatsiya-i-uskoren-otliv-na-kapitali-news227016.html

Руската централна банка (РЦБ) понижи прогнозата си за растежа на националната икономика до 0.3 на сто за тази година спрямо 0.4 процента при предишната оценка, съобщи ТАСС. Причините за понижението са както външни фактори, така и фактори от структурен характер, се посочва в тригодишната стратегия за парична и кредитна политика на централната банка за периода 2015-2017 година.   За догодина банката очаква нулев растеж и едва 0.1 на сто през 2016 година, отбелязва Ройтерс.   Базовият сценарий на финансовата институция се основава на продължителност на западните санкции срещу Русия, наложени заради ролята на Москва в Украйна, до края на 2017 година. Банката очаква цената на петрола Юралс (Urals) догодина да се възстанови до средно 95 долара, но да спадне до 90 долара до края на 2017 година.   По-рано банката прогнозираше цена от 104.8 долара за барел Юралс, посочва ТАСС, цитирана от БТА.   Финансовата институция е повишила прогнозата си за изтичане на капитали от 90 милиарда долара до 128 милиарда долара за 2014 година.   Централната банка излиза и с по-висока оценка за инфлацията тази година, залагайки на темп от 8.2-8.4 процента при прогнозни данни за 7.5 на сто.   В края на октомври регулаторът съобщи, че до края на първото тримесечие на 2015 година годишната инфлация в Русия ще остане на равнище 8 процента.   За цялата 2015 година прогнозата за инфлацията е повишена от 4.5-5 процента на 6.2-6.4%, а отливът на капитали – от 35 милиарда долара на 99 милиарда долара.   Централната банка на Русия отбелязва, че да се предотврати резкият ръст на цените през тази година чрез мерки на парично -кредитната политика е било невъзможно заради непредвидени фактори. Целта на парично-кредитната политика е понижение на инфлацията до 4% през 2017 г. и поддържането й близко до това равнище. Динамиката на курса, формираща устойчиви очаквания за девалвация и увеличено търсене на валута, застрашава финансовата стабилност на Русия, отчита регулаторът.

Индия вече си има министър на йогата

http://offnews.bg/news/n_1/n_415401.html

Индийският премиер Нарендра Моди назначи министър на йогата като част от програмата на управника за възраждане на древната практика в страната, пише АФП. Въпреки че постъпи на поста през май, в неделя Моди назначи още 21 министри, с което да засили развитието на реформите в Индия. Новият йога министър ще трябва да "подсили" психологическото здраве на индийците и да работи по плана на Моди да има специален йога ден. Освен новите министри, Моди назначи и още 17 заместници, с което да подсили още повече министерският екип, който вече се състои от 66 министри.

Зала "България" отново събира музиканти от различни страни

http://www.cross.bg/sinchyk-orkestur-filharmoniya-1439064.html

/КРОСС/ "Чувствам се прекрасно с този оркестър, защото са професионалисти и ние се разбираме чудесно"- споделя световно известния диригент Урош Лайовитц за музикантите от Софийска филхармония. На 13 ноември от 19.00 часа в зала „ България" под виртуозната му палка и солист Алексaндър Синчук ще прозвучат произведения на АНАТОЛИЙ ЛЯДОВ с „ Вълшебното езеро", ЕДВАРД ГРИГ -Концерт за пиано и оркестър и СЕРГЕЙ РАХМАНИНОВ със своите „Симфонични танци".Урош Лайовиц е роден през 1944 г. в Любляна, където завършва дирижиране и композиция. Работил е с едни от най-известните симфонични и оперни оркестри в Европа. От 1989 година до 2012 г. е преподавал в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.Получавал е редица награди за дирижиране и композиция в Любляна, Виена и Милано.Бляскавата кариера на АЛЕКСАНДЪР СИНЧУК започва след спечелването на Първа награда на ІV-ия международен конкурс „Сергей Рахманинов" в Москва през 2008, когато 19-годишният пианист получава и специална награда от Рахманиновото общество - концерт в легендарната Карнеги Хол в Ню Йорк. Роден е на 27 юли 1988 в Находка, Приморски край. През 2009 г. Александър Синчук прави своя дебют в Карнеги Хол в Ню Йорк с рецитал с творби на Скрябин, Чайковски, Прокофиев и Рахманинов. През декември същата година участва в турне на Националната филхармония под диригентството на Владимир Спиваков из различни градове в Сибир

Лекарства на основата на мазнините ще изместят антибиотиците

http://www.moreto.net/novini.php?n=270242

Ерата на антибиотиците отминава. Те губят своята ефективност, а бактериите развиват устойчивост към тях. Швейцарски учени са разработили препарат на базата на липиди, който може да замени антибиотиците, като с нищо не им отстъпва по ефективност, съобщи Евросми.

Как технологиите променят мозъка (видео)

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/kak-tehnologiite-promeniat-mozyka-video-6027054

Сюзън Грийнфилд, невролог от Оксфорд с благородническа титла, беше гост на Mtel Media Masters 2014, за да ни представи няколко възможни отговора

Плевнелиев не вижда плюсове от свалянето на новините на турски език

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416363_plevneliev_ne_vijda_pljusove_ot_svalianeto_na_novinite/?ref=rss


Не разбирам какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета и оценката на служебното правителство в президентството в отговор на въпрос за отпадането на новините на турски език.

"Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на живот, ще станем по-демократични и ще стимулираме икономиката, ще създадем работни места или българите ще живеем...

Музикаутор и Google Play Music сключиха споразумение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418331

Google Play Music и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – Музикаутор, сключиха договор, благодарение на който българските и международни творци – композитори, автори на текст и на аранжимент, ще генерират приходи от дигиталната музикална платформа в България. Google Play Music и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – Музикаутор, сключиха договор, благодарение на който българските и международни творци – композитори, автори на текст и на аранжимент, ще генерират приходи от дигиталната музикална платформа в България.

Варна е предвидила 1,5 млн. лв. за зимна поддръжка

http://varna.actualno.com/Varna-e-predvidila-15-mln-lv-za-zimna-poddryjka-news_59561.html

Община Варна предвижда 1,5 млн лева за зимна поддръжка. Сумата може да варира в зависимост от метеорологичната обстановка. Информацията съобщи заместник-кмета на общината Христо Иванов. Районните кме...

Кметът на община Сунгурларе: Пред фалит сме!

http://burgas.actualno.com/Kmetyt-na-obshtina-Sungurlare-Pred-falit-sme-news_59564.html

Oбщина Сунгурларе е на път да фалира, сподели кметът Георги Кенов пред „Фокус”.   Причината са блокираните вече пети месец близо 4 млн лева общински средства в КТБ. Блоки...

Според слуховете: Доста звезди имат тлъсти сметки в КТБ

http://business.actualno.com/Spored-sluhovete-Dosta-zvezdi-imat-tlysti-smetki-v-KTB-news_59563.html

Много от популярните лица в България имат влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ), които са доста над 100 хил. евро т.е. границата, гарантирана от закона. Една от най-яростно протестиращите беше...

10 ноември: 25 години преход и книга по темата

http://society.actualno.com/10-noemvri-25-godini-prehod-i-kniga-po-temata-news_59558.html

Седем души са ранени при катастрофата между рейс и трамвай в столицата. Катастрофата между автобус 72 и трамвай 10 стана на кръстовището на булевард "Евлоги Георгиев" и улица "Граф Игн...

Обама обърка икономическите успехи на САЩ

http://www.vesti.bg/novini/obama-obyrka-ikonomicheskite-uspehi-na-sasht-6027056

"Икономическата ситуация в САЩ значително се подобри, по специално страната създаде повече работни места от другите развитие икономики". Това заяви американският президент Барак Обама в интервю за телевизия CBS.

Няма опасност за живота на пострадалите при катастрофата между трамвай и автобус в на София

http://www.cross.bg/tramvaya-sofiya-avtobys-1439065.html

/КРОСС/Няма опасност за живота на пострадалите при катастрофата между трамвай и автобус в центъра на София. Пострадали са общо седем души, сред тях и ватманката на трамвая. Три жени са били приети в „Пирогов", като едната остава за изследвания в спешния институт. Другите две са изписани без сериозни травми. Останалите ранени - един мъж и три жени, са закарани във Военномедицинска академия, където им предстоят изследвания.  Днес около 10.50 ч. автобус №72 и трамвай катастрофирага на кръстовището на бул. „Драган Цанков" и бул. „Христо и Евлоги Георгиеви", вследствие на което трамваят излезе от релсите.  По първоначална информация автобусът е ударен в задната част от трамвая, който е навлязъл в кръстовището. След удара трамвайната мотриса е дерайлирала и е излязла с повече от метър встрани. Според разкази на свидетели и органите на реда автобусът, който се е движел по бул. „Христо и Евлоги Георгиеви", в посока Националния стадион „Васил Левски", е минал на червен светофар и е бил блъснат странично от трамвая, който правел завой на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия в посока бул. „Драган Цанков".  Шофьорът е дал алкохолна проба, която е отрицателна. Той разказа, че спирачките му са отказали и затова е минал не на мервен, а на жълт светофар.  В района на инцидента има камери

Външният министър на Румъния подаде оставка

http://econ.bg/Новини/Външният-министър-на-Румъния-подаде-оставка_l.a_i.603476_at.1.html

Министърът на външните работи на Румъния Титус Корлъцян съобщи днес, че се оттегля от поста си, предаде агенция Аджерпрес. "Информирах преди...

Людмила Захажаева и още двама напускат Къщата на крачка от полуфинала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418333

Само седмица преди финала на VIP Brother двама ще напуснат Къщата по силата на зрителския вот. Номинирани тази седмица са Иво Аръков, Албена Вулева, Наско Месечков, Влади Въргала и Камелия Воче, съобщава Нова тв.
Никой от тях не подозира плана на Big Brother, а всички съквартирантите се чувстват като финалисти. Само седмица преди финала на VIP Brother двама ще напуснат Къщата по силата на зрителския вот. Номинирани тази седмица са Иво Аръков, Албена Вулева, Наско Месечков, Влади Въргала и Камелия Воче, съобщава Нова тв. Никой от тях не подозира плана на Big Brother, а всички съквартирантите се чувстват като финалисти.

Плевнелиев: Защо да сваляме новините на турски?

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-zashto-da-svaliame-novinite-na-turski-6027052

"Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на българина", каза президентът

Двама напускат VIP Brother на крачка от полуфинала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418319

Само седмица преди финала на VIP Brother двама ще напуснат Къщата по силата на зрителския вот. Номинирани тази седмица са Иво Аръков, Албена Вулева, Наско Месечков, Влади Въргала и Камелия Воче, съобщава Нова тв.
Никой от тях не подозира плана на Big Brother, а всички съквартирантите се чувстват като финалисти. Само седмица преди финала на VIP Brother двама ще напуснат Къщата по силата на зрителския вот. Номинирани тази седмица са Иво Аръков, Албена Вулева, Наско Месечков, Влади Въргала и Камелия Воче, съобщава Нова тв. Никой от тях не подозира плана на Big Brother, а всички съквартирантите се чувстват като финалисти.

10.11.1989 г.: на пленума Тодор Живков моли да остане поне председател на Държавния съвет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417956

В 15 часа на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков, удържал властта в България цели 35 години, тихо и кротко преминава в В 15 часа на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков, удържал властта в България цели 35 години, тихо и кротко преминава в "заслужен отдих". От трибуната на пленума в Бояна премиерът Георги Атанасов обявява "единодушното решение на Политбюро да приеме молбата на другаря Тодор Живков за освобождаване от постовете генерален секретар на ЦК на БКП

Съдът в Белград е пред решение за екстрадицията на Цветан Василев

http://www.mediapool.bg/sadat-v-belgrad-e-pred-reshenie-za-ekstraditsiyata-na-tsvetan-vasilev-news227015.html

Случаят с Цветан Василев е към края си, тъй като съдът в Белград е на път да приключи събирането на необходимите документите, за да вземе решение по искането за екстрадиция на банкера, съобщи БНР, позовавайки се на анонимен източник от съда. Източникът уточнява, че процедурата все пак може да продължи дълго, ако Цветан Василев обжалва евентуалното решение да бъде екстрадиран в София. Тогава окончателното решение ще е в ръцете на министъра на правосъдието на Сърбия. Цветан Василев е обвинен от българската прокуратура за източването на 206 млн. лв. от "Корпоративна търговска банка", чийто мажоритарен собственик е неговата фирма "Бромак". При поставянето на банката под особен надзор в края на юни Василев бе във Виена и отказваше да се върне да свидетелства в България заради притеснения за сигурността си. След като бе обявен за издирване чрез Интерпол, той се предаде на сръбските власти в средата на септември. Съдът в Белград обаче реши да го остави на свобода, докато се разглежда искането на българската прокуратура за екстрадицията му. Освен него по делото за източването на 206 милиона лева от КТБ обвинения имат още изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, шефът на управление "Кредитиране" Георги Зяпков, главната счетоводителка Мария Димова, заместничката й Борислава Тренева-Кючукова, както и подуправителят на БНБ Цветан Гунев.

Ал Брукс: Успешният трейдър не трябва да е перфектен, а последователно добър

http://www.investor.bg/novini/130/a/al-bruks-uspeshniiat-treidyr-ne-triabva-da-e-perfekten-a-posledovatelno-dobyr-183455/

Инвеститорите трябва да се развиват, за да разберат наистина как работи пазарът, посочва пред Investor.bg популярният трейдър

КЪМ КОМЕНТАРИТЕ ОТ 5 НОЕМВРИ-НЕПРИМИРИМ ЗА НЕРЕДНОСТИТЕ-ПОЛОЖИТЕЛНО ОТНОШЕНИЕ ЗА НОВИНАТА С ГНЯВ ОТ ЗАСЕГНАТИТЕ-ЕКСПЕРТ

http://www.zapernik.com/obshtestvo/kum-komentarite-ot-5-noemvri-neprimirim-za-nerednostite-polojitelno-otnoshenie-za-novinata_35579/

ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА СЛЕПИ И ГЛУХИ.

Ние решихме да проверим, ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ПАРКИНГА ПРЕД БОЛНИЦАТА Е СВОБОДЕН И НЕ СЕ НАЛАГА ВЛИЗАНЕТО В ДВОРА НА БОЛНИЦАТА-ДОРИ И ОТ БОЛЕН ИНВАЛИД.

ЕТО ВИ 3 СНИМКИ /ИМАМЕ ДЕСЕТКИ НАПРАВЕНИ/ ОТ

ДНЕС. Нека да преценим правилна ли беше публикуваната новина от 5 Ноември и...

Продължава

Китай и Южна Корея подписаха споразумение за свободна търговия

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitai-i-iujna-koreia-podpisaha-sporazumenie-za-svobodna-tyrgoviia-183496/

Според информации в медиите сделката предвижда премахване на митата върху над 90% от стоките в следващите 20 години

Задържаха непълнолетен варненец за кражба на кола

http://www.moreto.net/novini.php?n=270245

Непълнолетно момче е било задържано за кражба на автомобил, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигнал за това, че неизвестно лице е извършило кражба на "Опел", " е подаден на 9 ноември от 49-годишна жена от гр. Варна.

Средната заплата се вдигнала с 19 лв. за година

http://www.bnews.bg/article-121408

Средната брутна месечна заплата през септември т.г. е 820 лв. или с 19 лв. повече спрямо същия месец на миналата година.

"Галъп": От Виденов насам българите са имали само 4 повода за оптимизъм

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416327_galup_ot_videnov_nasam_bulgarite_sa_imali_samo_4/?ref=rss


Българите са имали само четири повода за оптимизъм през последните 25 години на преход от комунизъм към демокрация. Тези моменти се наричат Костов, Сакскобургготски, Борисов и Европейски съюз. Това показват данни на агенцията "Галъп интернешънъл", които бяха представени днес от политолога и директор на агенцията Първан Симеонов по повод годишнината от началото на демократичните процеси у нас.  

Тези четири събития в политическата реалност на съвременната ни историята са повлияли на...

Разглеждат мерки за подкрепа на европейските земеделци заради руското ембарго

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418295

Съветът на ЕС на ниво земеделски министри разглежда днес допълнителни мерки за подкрепа на европейските производители в условията на ембаргото, наложено от Русия. Това съобщи новият комисар на 28- членния блок по Околна среда, морско дело и риболов Кармену Вела, цитиран от ТАСС.  „Това е моята първа среща на този пост. Съветът на ЕС на ниво земеделски министри разглежда днес допълнителни мерки за подкрепа на европейските производители в условията на ембаргото, наложено от Русия. Това съобщи новият комисар на 28- членния блок по Околна среда, морско дело и риболов Кармену Вела, цитиран от ТАСС. „Това е моята първа среща на този пост.

Разглеждат мерки за подкрепа на европейските земеделци заради руското ембарго

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418307

Съветът на ЕС на ниво земеделски министри разглежда днес допълнителни мерки за подкрепа на европейските производители в условията на ембаргото, наложено от Русия. Това съобщи новият комисар на 28- членния блок по Околна среда, морско дело и риболов Кармену Вела, цитиран от ТАСС.  „Това е моята първа среща на този пост. Съветът на ЕС на ниво земеделски министри разглежда днес допълнителни мерки за подкрепа на европейските производители в условията на ембаргото, наложено от Русия. Това съобщи новият комисар на 28- членния блок по Околна среда, морско дело и риболов Кармену Вела, цитиран от ТАСС. „Това е моята първа среща на този пост.

Москва готова да купи гръцките железници

http://econ.bg/Новини/Москва-готова-да-купи-гръцките-железници_l.a_i.603475_at.1.html

Руската държавна железопътна компания е готова да купи гръцките железници. Заедно с това Москва е заявила интерес към закупуване на акции на...

МВР отчете ръст на убийствата при служебния кабинет

http://offnews.bg/news/n_1/n_415378.html

Увеличение на умишлените убийства за периода август-октомври отчете МВР. Според статистиката регистрираните умишлени убийства са 39, което е увеличение от 62.5%, става ясно от отчета на служебното правителство. За трите месеца обаче, в които начело на МВР беше Йордан Бакалов, ведомството е успяло да намали престъпността с 14.8%, в сравнение със същия период миналата година. Разбити са пет организирани престъпни групи – две за рекет, една за подкупи и изнудване, една за фалшиви документи за самоличност и една за разпространение на наркотици. Намаление се отчита при грабежите, кражбите и посегателствата върху автомобили. С 6% е подобрена работата по линия наркотици – за периода август-септември МВР е задържало 1.7 кг хероин, 39 906 кг канабис и 12 934 къса марихуана, 1.4 кг и близо 16 хил. таблетки синтетични наркотици. Полицията отчита и намаляване на дела на купения вот с 30% заради организираната превантивна дейност на прокуратурата и МВР. Благодарение на работата на полицията има четирима осъдени за купуване на гласове, след сключено споразумение с прокуратурата. 14 119 полицаи охранявали секционните избирателни комисии, отчита още МВР. Ведомството се похвали и с резултати от мерките за опазване на държавната граница и предотвратяването на незаконно влизане в страната. 14 631 са върнати от границата, а осъдените каналджии са 71. 185 незаконно пребиваващи чужденци са експулсирани. МВР си дава висока оценка и за това, че е ръководството е успяло да „успокои и стабилизира служителите“ след сътресения при предходното управление. Заради липса на средства Йордан Бакалов е спрял обществени поръчки за близо 10.5 млн. лв., а други 18 поръчки за 22.1 млн. лв. са отложени. Спряна е и обществената поръчка за изграждането на система централизирана система за контрол на движението по пътищата, която е с прогнозна стойност от 53 млн. лв. Причината за спирането ѝ е, че да нея нямало осигурени средства, а в документацията драстично са завишени индикативните стойности за отпечатване на фишовете за нарушения и за куриерската услуга по доставянето им.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване