БФС пуска билети за мача с Малта въпреки опасенията от наказание

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416223_bfs_puska_bileti_za_macha_s_malta_vupreki_opaseniiata/?ref=rss


Привържениците на националния отбор по футбол ще могат да си купят билети за мача с Малта от днес следобед, обявиха от БФС пред "Дневник". Продажбата започва, въпреки че все още не е ясно дали България няма да понесе наказание да играе пред празни трибуни.

Дисциплинарната комисия на УЕФА ще разглежда в четвъртък инцидентите от двубоя с Хърватия в София. Българският отбор може да бъде наказан да играе без публика или пък да понесе глоба.

"Продажбата трябва да започне,...

Плевнелиев за новините на турски език: Какъв е смисълът да лишиш хората от нещо вече постигнато

http://pik.bg/плевнелиев-за-новините-на-турски-език-какъв-е-смисълът-да-лишиш-хората-от-нещо-вече-постиг-news248017.html

Плевнелиев за новините на турски език: Какъв е смисълът да лишиш хората от нещо вече постигнато

Не разбирам какъв ще бъде позитивният ефект за страната от такъв акт – да лишиш хората от нещо вече постигнато. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета и оценката на служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 на въпрос за отпадането на новините на турски език, предаде Фокус.

„Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на живот, ще станем по-демократични и ще стимулираме икономиката, ще създадем работни места или българите ще живеем по-добре. Ако някой е на обратното мнение, нека да го докаже", заяви Плевнелиев.

"Не разбирам, защо през 21 век – векът на интернет и комуникацията, ние трябва да си служим със забрани. Днес е толкова лесно да се осведомиш на всякакъв език", посочи той.

Президентът обясни, че освен новините на българските медии, чете всеки ден тези и в английските и немските. „Ако знаех турски, щях да чета и на турски. Ако знаех гръцки, с удоволствие, за да разбера, за да видя. Съзнателният човек на 21 век има право на максимален обем информация, за да може да вземе сам своето логично, обосновано решение”, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Служебният кабинет се справи с това да внесе спокойствие в нацията. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета и оценката на служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде Фокус.

„Преди малко повече от 3 месеца оттук започна пътят на служебното правителство на проф. Близнашки. То пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите. Пет правителства и три парламента се смениха за 3 години“, заяви Плевнелиев. Той посочи, че по проекта „Южен поток“ в кабинета „Орешарски“ се е говорело едно на партньорите, а се вършело друго.

„Наложи се служебното правителство да вземе категорични мерки, за да възвърне доверието на партньорите. То работеше в режим на тежки финансови рестрикции, заради неактуализирания навреме бюджет. Служебният кабинет прояви характер, отстоявайки позициите на България. Бе финализирано споразумение с ЕК за периода 2014-2020 г. Също така проведените избори са легитимни и не се оспорват от никого“, каза още Росен Плевнелиев.

Служебното правителство се справи достойно с поставената задача и да организира плавен преход към ново правителство, каза още Плевнелиев За две години пет правителства и три парламента се смениха в България.

Плевнелиев посочи, че служебните министри доказаха, че може да се свърши много работа за кратко време, когато си професионалист. „Те работиха по съвест. Предприеха основни мерки в енергетика, здравеопазване, правосъдие, възвръщането на доверието на ЕС и т.н. В мандата на проф. Близнашки влезе в сила споразумението за партньорство с ЕК в периода 2014 – 2020 година”, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че служебното правителство е изпълнило успешно основната си мисия за организиране и провеждане на парламентарните избори. „Изборният борд доказа смисъла на сътрудничеството между граждански организации, институции за провеждане на честни избори”, обяви държавния глава.

Плевнелиев коментира въпросът с европейските фондове, подчертавайки, че за периода 2009 – 2012 година се е наблюдавало силно ускоряване, а при правителството на Пламен Орешарски точно обратното.

Държавният глава заяви, че избирането на Кристалина Георгиева за заместник-председател на ЕК е безспорен успех. „Получаването на този най-висок пост е доказателство за доверието ,с което се ползваха българската кандидатура и служебно правителство”, каза още Росен Плевнелиев.

По време на служебното правителство на проф. Георги Близнашки беше не пасивен, а активен член на НАТО с ясна позиция и приорите, каза още Плевнелиев.

„Издигнахме доверието на партньорите в НАТО на ново, по-високо ниво. Програмата „България в НАТО и европейската обрана 2020” безспорно изигра своята роля за това. Поставиха се условията за въвеждане на проектното управление за първи път в отбранителните проекти”, заяви Плевнелиев и посочи, че този подход задължително трябва да бъде подкрепен. „Избрахме Германия за рамкова страна в инициативата за съвместно изграждане на способности в европейската отбрана”, обясни Плевнелиев.

„Подготвихме се добре за историческата среща на върха на НАТО в Уелс, където приехме план за готовност във връзка с кризата в Украйна”, каза още Росен Плевнелиев.

Когато се предлагат законодателни решения, всеки трябва да си даде сметка за техните въздействия, каза Плевнелиев. Държавният глава припомни, че всеки законопроект трябва да бъде поставен на оценка на въздействието, да бъде публично оповестен и как би се отразил на нацията, защото законодателството не е национален акт, а процес, в който съобразно Конституцията и последната дума имат гражданите. „Служебните правителства са специални правителства.

„За да стигне една държава до служебно правителство, значи има криза. Служебното правителство е кризисен мениджър”, заяви Плевнелиев и посочи, че то трябва да има възможности да действа максимално адекватно спрямо непредсказуемата среда.

„Аз съм абсолютно убеден, че и четирите служебни правителства до момента са успявали да действат максимално адекватно , защото са имали възможността да го направят”, подчерта Плевнелиев.

Разследват висш белгийски политик за ексхибиционизъм

http://www.vesti.bg/razsledvat-vissh-belgijski-politik-za-ekshibicionizym-6027045

Според разпространени от медиите данни той неколкократно мастурбирал в общите части на мъжката тоалетна на провинциална бензиностанция в присъствието на други хора

Горещите "картофи" за властта в социалния сектор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417137

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБюджет, е-карта и реформи при джипитоИска или не новото правителство ще трябва да се захване с проблемите в здравеопазването от втората за годината актуализация на бюджета на НЗОК. А за да не изпадне в същата ситуация догодина, много добре трябва да напише финансовите разчети за 2015 г. Т.е. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕБюджет, е-карта и реформи при джипитоИска или не новото правителство ще трябва да се захване с проблемите в здравеопазването от втората за годината актуализация на бюджета на НЗОК. А за да не изпадне в същата ситуация догодина, много добре трябва да напише финансовите разчети за 2015 г. Т.е.

Протести срещу обвинената в корупция шефка на унгарската данъчна служба

http://www.mediapool.bg/protesti-sreshtu-obvinenata-v-koruptsiya-shefka-na-ungarskata-danachna-sluzhba-news227007.html

Няколко хиляди души протестираха в Будапеща с искане за оставката на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, заподозряна в корупция, предаде Асошиейтед прес.   Над 10 хиляди души са участвали във вечерното шествие в неделя според организаторите, цитирани от АП. Те са преминали от централата на данъчните служби до сградата на министерството на икономиката, на което те са подчинени. Протестиращите скандираха "няма да плащаме данъците си на мошеници".   Миналата седмица беше потвърдено, че името на Вида е включено в американски списък от шест унгарски личности. Американският шарже д'афер в Будапеща Андре Гудфренд съобщи, че САЩ разполагат с надеждна информация за корупция.   Габор Ваго, бивш депутат от партия "Политиката може да бъде различна", поиска оставката на Вида и нейните заместници. Той призова ЕС да разследва унгарските данъчни власти, "защото местните институции се провалиха". Ако Вида и заместниците й не подадат оставки до 17 ноември, ще се обмислят методи за гражданско неподчинение, заяви той пред събралите се протестиращи.

Томислав Дончев: КТБ ще бъде като верига след крака ни поне една година

http://web.barometar.net/65712/

КТБ ще бъде като верига или тежест след крака ни поне една година заради целия шоков ефект върху икономиката, коментира вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНР и допълни, че е рано да се каже какъв ще бъде точно ефектът. Притеснява ме това, че скромният растеж, планиран за тази и следващата година, [...]

Свидетелка на удара между трамвай и автобус: Чух трясъка, пищене „О, Боже“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418110

Жена, която се е разминала на косъм с катастрофата между трамвай и автобус разказа какво е видяла и ужаса, който е преживяла.
„Стоя и се кръстя и не смея да си тръгна, защото аз трябваше да съм в този трамвай. Просто го изпуснах за малко и изчаках следващия“, разказа уплашената свидетелка пред bTV.
“Чух трясъка, пищене „О, Боже“, допълни тя. Жена, която се е разминала на косъм с катастрофата между трамвай и автобус разказа какво е видяла и ужаса, който е преживяла. „Стоя и се кръстя и не смея да си тръгна, защото аз трябваше да съм в този трамвай. Просто го изпуснах за малко и изчаках следващия“, разказа уплашената свидетелка пред bTV. “Чух трясъка, пищене „О, Боже“, допълни тя.

Лидерът на „Ислямска държава” е ранен, твърдят властите в Ирак

http://www.moreto.net/novini.php?n=270218

Лидерът на групировката "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е бил ранен при въздушен удар. Това съобщиха служители на иракските власти, пожелали анонимност, и държавната телевизия, цитирани от "Асошиейтед прес".

Красен Кралев отрича за конфликт на интереси с парите за реклама на тотото

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416236_krasen_kralev_otricha_za_konflikt_na_interesi_s_parite/?ref=rss


Новият спортен министър Красен Кралев отрича да е в конфликт на интереси с усвояването на рекламния бюджет на тотото, като определя информациите по темата като "спекулативно поднасяне на информацията".

"Там всичко е прозрачно", казва Кралев в интервю за "24 часа".

"Истината е, че една от дъщерните фирми на компанията, която притежавах, участва с миноритарен дял в консорциум, воден от друга фирма, който спечелил поръчката за рекламно обслужване на тото преди две години и...

Свидетелка на удара между трамвай и автобус: Чух трясъка, пищене „О, Боже“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418102

Жена, която се е разминала на косъм с катастрофата между трамвай и автобус разказа какво е видяла и ужаса, който е преживяла.
„Стоя и се кръстя и не смея да си тръгна, защото аз трябваше да съм в този трамвай. Просто го изпуснах за малко и изчаках следващия“, разказа уплашената свидетелка пред bTV.
“Чух трясъка, пищене „О, Боже“, допълни тя. Жена, която се е разминала на косъм с катастрофата между трамвай и автобус разказа какво е видяла и ужаса, който е преживяла. „Стоя и се кръстя и не смея да си тръгна, защото аз трябваше да съм в този трамвай. Просто го изпуснах за малко и изчаках следващия“, разказа уплашената свидетелка пред bTV. “Чух трясъка, пищене „О, Боже“, допълни тя.

Младеж би полицаи и екип на Спешна помощ в Левски

http://pik.bg/младеж-би-полицаи-и-екип-на-спешна-помощ-в-левски-news248016.html

Младеж би полицаи и екип на Спешна помощ в Левски

17-годишен би полицаи и екип на спешна помощ в град Левски, съобщиха от полицията.

На 7 ноември 2014 г. около 2:30 в полицията в града е получен сигнал от длъжностни лица при Спешна медицинска помощ, че при посещение на адрес, младеж е буйствал и посягал да ги удря.

Той нападнал и блъскал полицейските служители, които се отзовали на сигнала.

В Районна прокуратура град Левски е образувано бързо производство срещу извършителя на престъплението за причинени леки телесни повреди на полицай.

За престъплението Наказателния кодекс предвижда до три години затвор.

Ислямисти печелят милиони от антики от Ирак и Сирия

http://www.cross.bg/siriya-tzennosti-chast-1439045.html

/КРОСС/Терористите от "Ислямска държава"(ИД) пълнят интернет със сцени на извършваните от тях варварства над хора, но мълчат за едно друго свое посегателство - краденето и унищожаването на безкрайно ценни археологически паметници в Ирак, от което те извличат големи печалби. Кощунства от този характер се извършват в окупираните от ислямистите области, в които са и голяма част от паметниците на месопотамската и асирийската култура. Очевидно търговията с антики се е превърнала в източник на финансиране за "Ислямска държава". Британският в. "Гардиън" алармира за това още през юни т.г., особено в контекста на обстоятелството, че на окупираната от терористите територия има към 2400 района на археологически разкопки. Каква част от това културно-историческо наследство вече е преминало незабелязано през границата и колко са спечелили от това джихадистите, можем да съдим по показанията на задържан неотдавна активист на групировката. Той е заявил, че от продажбата на антични предмети бойците от ИД са спечелили 875 милиона долара, голяма част от които са придобити в брой. По информация на "Гардиън" само от продажбите на съкровища, открити в планината Каламун, западно от Дамаск, ислямистите са изкарали 36 милиона долара. Сред тях има и предмети, датиращи отпреди 8 хиляди години, изтъргувани на черния пазар

Какво се случи на 10 ноември 1989 г.

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/komentari/kakvo-se-sluchi-na-10-noemvri-1989-g-6027043

25 г. след началото на прехода колективната памет за социалистическа България постепенно избледнява, а познанието за този период изчезва, посочват социолози

17-годишен блъска и би полицаи и екип на Спешна помощ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418096

17-годишен би полицаи и екип на спешна помощ в град Левски, съобщиха от МВР.
На 7 ноември 2014 г. около 2:30 в полицията в града е получен сигнал от длъжностни лица при Спешна медицинска помощ, че при посещение на адрес, младеж е буйствал и посягал да ги удря.
Той нападнал и блъскал полицейските служители, които се отзовали на сигнала. 17-годишен би полицаи и екип на спешна помощ в град Левски, съобщиха от МВР. На 7 ноември 2014 г. около 2:30 в полицията в града е получен сигнал от длъжностни лица при Спешна медицинска помощ, че при посещение на адрес, младеж е буйствал и посягал да ги удря. Той нападнал и блъскал полицейските служители, които се отзовали на сигнала.

Федерер отвя Раонич в дебюта му в Лондон

http://www.bnews.bg/article-121393

В следващия сблъсък Федерер ще срещне Кей Нишикори, а Раонич и Анди Мъри ще се изправят също един срещу друг утре, 11 ноември.

Външно призова българите в Либия да напуснат страната

http://www.cross.bg/grazhdani-vunshno-libiiiski-1439044.html

/КРОСС/Министерството на външните работи препоръча всички български граждани, останали на територията на Либия след събитията през месец юли 2014 г., да напуснат в най-кратък срок страната, съобщиха от МВнР. "Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове, в условията на временно нефункциониране на местните либийски държавни структури и ескалация на въоръженото противопоставяне между различни либийски групировки", се посочва в съобщението. От Външно министерство напомнят, че след изтеглянето на състава на българското посолство от Триполи в края на месец юли тази година, възможностите за защита и съдействие на бедстващи български граждани на либийска територия са крайно ограничени.    

Тийнейджър блъска и би полицаи и екип на Спешна помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418084

17-годишен би полицаи и екип на спешна помощ в град Левски, съобщиха от МВР.
На 7 ноември 2014 г. около 2:30 в полицията в града е получен сигнал от длъжностни лица при Спешна медицинска помощ, че при посещение на адрес, младеж е буйствал и посягал да ги удря.
Той нападнал и блъскал полицейските служители, които се отзовали на сигнала. 17-годишен би полицаи и екип на спешна помощ в град Левски, съобщиха от МВР. На 7 ноември 2014 г. около 2:30 в полицията в града е получен сигнал от длъжностни лица при Спешна медицинска помощ, че при посещение на адрес, младеж е буйствал и посягал да ги удря. Той нападнал и блъскал полицейските служители, които се отзовали на сигнала.

Плевнелиев още не си прави "сметки" за следващите президентски избори

http://www.mediapool.bg/plevneliev-oshte-ne-si-pravi-smetki-za-sledvashtite-prezidentski-izbori-news227006.html

Президентът Росен Плевнелиев обяви, че още не си прави "никакви сметки" за следващите президентски избори и отклони спекулации, че използва активността на назначените от него две служебни правителства, за да печели дивиденти срещу евентуална кандидатура за държавен глава на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.   "Българският народ има още две години време, за да вземе решение кой ще бъде най-полезен за нацията. Президентските избори са много далеч и не си правя никакви сметки, защото ако беше така щях да бъда нечестен към българските граждани. Това, което аз съм разбрал е, че в политиката обикновено нещата не се случват така, както се замислят – слава Богу, че в демокрацията това е доказан факт", заяви държавният глава, след като заедно със служебния премиер Георги Близнашки отчетоха дейността на служеното правителство.   Плевнелиев отхвърли оценката на ДПС, че кабинетът "Близнашки" е най-слабият в българската история и припомни управленията на Андрей Луканов, Жан Виденов и Пламен Орешарски. Освен това се обяви срещу плановете на БСП за ограничаване на правомощията на служените правителства с аргумента, че те управляват в кризисни моменти и трябва да имат достатъчно свобода на действие.   Георги Близнашки, който вече за трети път в последните дни отчита публично управлението си заяви, че кабинетът му е върнал България към исконните ценности на демокрацията и успял да проведе легитимни избори.   Очаквайте подробности.

24-годишен почина при катастрофа, спътникът му е в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418085

Катастрофа на пътя между Съединение и село Найден Герово взе една жертва и прати един в болника. 24-годишен мъж загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив.
Инцидентът е станал около 22:40 часа вчера. Според първоначалната информация лек автомобил "Рено" , управляван от мъж с инициали Г. Д. Катастрофа на пътя между Съединение и село Найден Герово взе една жертва и прати един в болника. 24-годишен мъж загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Инцидентът е станал около 22:40 часа вчера. Според първоначалната информация лек автомобил "Рено" , управляван от мъж с инициали Г. Д.

Наетите лица по трудов договор намаляват

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418080

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудов договор към края на септември 2014 г. намаляват с 490 700, или с 2.2% спрямо края на месец юни, съобщава националната статистика. Спрямо края на второто тримесечие на миналата година най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности. По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудов договор към края на септември 2014 г. намаляват с 490 700, или с 2.2% спрямо края на месец юни, съобщава националната статистика. Спрямо края на второто тримесечие на миналата година най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности.

24-годишен почина при катастрофа, спътникът му е в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418078

Катастрофа на пътя между Съединение и село Найден Герово взе една жертва и прати един в болника. 24-годишен мъж загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив.
Инцидентът е станал около 22:40 часа вчера. Според първоначалната информация лек автомобил Катастрофа на пътя между Съединение и село Найден Герово взе една жертва и прати един в болника. 24-годишен мъж загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР-Пловдив. Инцидентът е станал около 22:40 часа вчера. Според първоначалната информация лек автомобил "Рено" , управляван от мъж с инициали Г. Д.

Путин не одобрявал използването на лика му за търговски цели

http://www.mediapool.bg/putin-ne-odobryaval-izpolzvaneto-na-lika-mu-za-targovski-tseli-news227005.html

Президентът Путин посреща с неодобрение използването на лика му за търговски цели, заявява пред "Известия" прессекретарят му Дмитрий Песков. При все това "борбата с подобни прояви не е сред нашите приоритети, не е основният въпрос от дневния ни ред", уточнява Песков.   Образът на Владимир Путин, признат от "Форбс" вече втора поредна година за най-влиятелния човек в света, вълнува и руските, и чуждестранните предприемачи. Портрети на Путин украсяват модна в момента колекция тениски с надпис "Всичко е наред", а преди месец бе представена и колекцията "Родина", включваща облекла с лика на президента. В Ерусалим има заведение "Путин бар", а в сръбския град Нови Сад - кафе "Путин". Името и ликът на руския държавен глава са включени в логото на златни и титанови смартфони, калъфи за други електронни устройства, чаши, стенни часовници, магнити и подложки за мишки, изрежда всекидневникът.   "До момента нито Путин, нито негови представители не са давали оценки за маркетинговия бум, свързан с името на президента. Дмитрий Песков впрочем е заявявал, че самият държавен глава не носи дрехи със собствените си принтове", добавя "Известия".   Успешният руски алкохолен бранд "Путинка" и заводът производител на тази водка "Кристал" са тясно свързани със структурите на милиардера Аркадий Ротенберг и семейството му, сочи разследване на "РБК дейли". В интервю за американското списание "Форбс" през 2012 г. обаче Ротенберг заяви, че не пие водка, а вино, и отрече да има какъвто и да било интерес към руската спиртна индустрия, напомня вестникът.   Според него сегашният собственик на марките "Путинка", "Путинка перцовая" и др. е кипърската офшорка "Ермира", свързана с фирми на Аркадий Ротенберг. А притежателят на "Ермира" Владислав Копилов поддържа бизнес отношения с предприемача Сергей Ролдугин, смятан за приятел на самия Владимир Путин.   Говорител на Ротенберг отказал коментар. Пожелал анонимност високопоставен руски чиновник обаче твърди, че милиардерът е сред най-изявените играчи на алкохолния пазар в страната.   Разцветът на бранда в Русия датира от 2004-2005 г., когато във федерацията се продаваха годишно към 4 милиона декалитра "Путинка", пише изданието. Според мениджър от голяма алкохолна компания собственикът на бранда е получавал тогава по 8-10 рубли от всяка половинлитрова бутилка.

Отпускат 150 стипендии за обучение на българи в Русия през 2015

http://www.cross.bg/ryski-stipendii-rysiya-1439043.html

/КРОСС/ България ще получи от “Россътрудничество” 150 стипендии за обучение в Русия. Това стана ясно на научно-практическата конференция за педагози и експерти в образованието “Дни на руския език”, която се провежда в Санаторно-оздравителния комплекс “Камчия”, пише в. „Дума”. Броят на българите, които се обучават в Руската федерация на държавна стипендия, се е увеличил двойно. 17 от новоотпуснатите стипендии ще са за аспиранти, 88 за студенти, 30 за допълнителна квалификация и 15 за лятно училище. Данните изнесе зам.-ръководителят на “Россътрудничество” Лариса Ефремова. Зам.-министърът на образованието в Руската федерация Вениамин Каганов, който откри форума, направи предложение ежегодно други 20 български млади филолози русисти да специализират в Русия. Председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева заяви, че в България има 2000 училища и 470 детски градини, в които се изучава руски. Ректорът на Държавния институт по руски език “А.С. Пушкин” Маргарита Русецкая представи новия интернет портал www.pushkininstitute.ru, който дава възможност за изучаване на руски език онлайн. Тя покани педагозите да участват в разработването на български профил в портала, който да отговаря на спецификата на българската образователна система и програмата за чуждоезиково обучение

Сърбия напредва с делото за екстрадиция на Цветан Василев

http://balkani.actualno.com/Syrbija-napredva-s-deloto-za-ekstradicija-na-Cvetan-Vasilev-news_59537.html

Необходимите документи и доказателства за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия в България са почти изцяло събрани. Това съобщи БНТ, като цитира пожелали анонимност източници от Висшия съд в Белг...

Медицинско чудо - жена оцеля след 45 минути без пулс

http://america.actualno.com/Medicinsko-chudo---jena-ocelja-sled-45-minuti-bez-puls-news_59538.html

Американка от щата Флорида се върна към живота, въпреки че прекара 45 минути без пулс след усложнения при цезарово сечение. Екип от лекари се опитвали да спасят Руби Касимиро в продължение на три часа...

Русия със сериозен интерес към инфрастрактурата в Гърция

http://balkani.actualno.com/Rusija-sys-seriozen-interes-kym-infrastrakturata-v-Gyrcija--news_59543.html

Държавната железопътна компания на Русия притиска Атина с интересите си за закупуване на гръцките железници. Президентът на руските железници Владимир Якунин пристига с оферта за закупуването на дър...

Старт Арт академия стартира по проект в две училища в Район „Илинден” – Столична община

http://www.klassa.bg/News/Read/article/246677_%D0%A1%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82+%D0%90%D1%80%D1%82+%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B2+%D0%

 

Сдружение „Младежки алианс за политики и интеграция“ съвместно с Район „Илинден“ – СО реализира проект „Старт Арт“, финансиран по Програма за изпълнение на Общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и в подкрепата на кандидатурата на София за Европейска столица на спорта през 2018г. Една от основните цели на проекта е развитие на творческите, музикални, спортни и арт умения на ученици между 15-18г. от 3-то СОУ „Марин Дринов“ и 113-то СОУ „Сава Филаретов“, Район „Илинден“ – СО.

В продължение на един месец по проект „Старт Арт”, като допълнителна извънкласна дейност ще бъдат обхванати  90 (деветдесет) ученика  между 15-18г. от 3-то СОУ „Марин Дринов“ и 113-то СОУ „Сава Филаретов“, Район „Илинден“, които в 8 групи по интереси ще развият творчески, музикални, танцови и спортни умения. Всяка група ще бъде ръководена от обучители, обществено значими и активни личности. Роси Рос ще бъде обучител на група „Като две капки вода”, група по фотография ще бъде ръководена от Елина Нинова. Галя Минчева и Даниела Райчева ще обучават младежите от групата по „Декупаж”, младият спортист Иван Петров ще работи с децата по „Спорт чрез музика”, курс по „Пантомима” ще бъде ръководена от г-н Недялков, „Карикатура”, „Графика” и „Акварател” от господата Атанасов, Николов и Петков.

            В резултат от изпълнението на проекта се очаква да се развие културното изразяване на младите хора, да се подобри взаимодействието и партньорството между местната власт и НПО, да се популяризира доброволчеството, чрез участие на ключови активни хора и общественици в извънкласни дейности с ученици.

В крайната фаза на проекта пешеходният подлез в кв. Захарна фабрика ще бъде ремонтиран и превърнат в място за изкуство, култура, спорт и творчески прояви.

 

Проект „Старт Арт“ е  финансиран по Програма за изпълнение на общинската стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепата на кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2018г.

Пресякоха канал за фалшиви стоки от Турция, през България, за Прибалтика

http://www.cross.bg/kapitan-logoto-putyvasht-1439042.html

/КРОСС/Митнически служители на Капитан Андреево и Капитан Петко войвода предотвратиха нови два опита за допускане в търговската мрежа на територията на Европейския съюз на общо 1626 фалшиви стоки. Фалшификатите са били превозвани от български камион и от пътник в автобус. При проверката в района на ГКПП Капитан Петко войвода на български камион с хасковска регистрация, пътуващ от Турция през България за Прибалтика, се установява, че в 28 от превозваните 342 колета се съдържат стоки, за които се предполага, че нарушават права върху интелектуалната собственост. При извършената физическа проверка митническите служители са открили 385 чифта спортни обувки с логото на Nike и Adidas и общо 447 тениски, якета, шалове, шапки и жилетки, носещи логото на Hugo Boss, Moncler, Philipp Plein и Ralph Lauren. При втория случай при проверка на МП Капитан Андреево на пътнически автобус, пътуващ пътуващ по редовната линия Истанбул - Букурещ, сe установява, че багажът на турски гражданин съдържа 800 парфюми и тоалетни води с логото на 20 различни защитени търговски марки. Стоката е задържана с протокол съгласно Закона за марките и географските означения. В изпълнение на Регламент 608/2013 на Съвета на ЕС и ЗМГО ще бъдат уведомени правопритежателите на марките.

Моторен влекач дерайлира и затапи жп пътя в район на Мездра

http://www.bnews.bg/article-121392

Моторен влекач, извършващ планови ремонтни дейности на железния път в района на Мездра, дерайлира между Левище и Елисейна.

Българи в чужбина подкрепят Варна за Европейска младежка столица през 2017

http://www.moreto.net/novini.php?n=270236

Българи от САЩ и Канада подкрепят кандидатурата на Варна в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година. Това стана ясно от електронното издание на "Вестникът на българите в САЩ и Канада". В него се посочва, че Варна е единственият български град, стигнал до финала в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 г.

Недекларирана валута за над 1,1 млн. лв. разкриха и задържаха от отдел „Борба с наркотрафика"

http://www.cross.bg/slyzhiteli-evro-kalotina-1439041.html

/КРОСС/Недекларирана валута за над 1,1 млн. лв. разкриха и задържаха при четири случая служители от отдел „Борба с наркотрафика" на Митнически пункт Калотина. Около полунощ на пункта е селектиран за проверка излизащ от страната луксозен автомобил с немска регистрация, управляван от немски гражданин от турски произход. След като е бил помолен да се запознае с информацията за лимитите за пренос на валута, шофьорът е заявил, че няма нищо за деклариране. На автомобила е извършена щателна митническа проверка, при която зад тапицерията в таблото на колата митническите служители са открили, опаковани в найлонови пликове, 399 500 евро. В дрехите на шофьора са открити други 6 000 евро. Няколко часа по-късно днес митническите служители на МП Калотина са проверили отново излизащ от страната луксозен автомобил, този път с френска регистрация и управляван от френски гражданин от турски произход. В чантичката на водача са открити недекларирани 21 500 евро. Дни по-рано митническите служители на МП Калотина проверяват влизащ в страната микробус с немска регистрация, управляван от немски гражданин от турски произход. При извършената щателна митническа проверка, под тапицерията на тавана са открити пет пакета, увити в станиол, с общо 50 000 евро. В чантичката с документи на шофьора са открити още 30 000 евро. Двайсет минути по-късно митническите служители на Калотина проверяват влизащ в страната луксозен автомобил, управляван от украински гражданин

Наетите лица по трудов договор намаляват

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418068

По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудов договор към края на септември 2014 г. намаляват с 490 700, или с 2.2% спрямо края на месец юни, съобщава националната статистика. Спрямо края на второто тримесечие на миналата година най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности. По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудов договор към края на септември 2014 г. намаляват с 490 700, или с 2.2% спрямо края на месец юни, съобщава националната статистика. Спрямо края на второто тримесечие на миналата година най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности.

Лицето на демокрацията: Новият 10-ти ноември не идва с надежда, а с буря

http://frognews.bg/news_79916/

Новият 10-ти ноември не идва с надежда, а с буря. Това каза пред Фрог нюз лицето на демокрацията Лияна Панделиева. В първата част на интервюто, което публикувахме през миналата седмица, тя разкри, че Петко Симеонов и Любомир Павлов са били хората, които са я открили за тази знаменита роля. Лияна разказа и за това, как гледа на този период от позицията на времето:

Плевнелиев: Близнашки гарантира финансовата стабилност

http://frognews.bg/news_79915/

Във време на тежка криза служебното правителство пое нелеката задача да гарантира финансова стабилност, да възстанови социалния диалог между държавата и институциите. Пет правителства и три парламента се смениха за 3 години. Това каза президентът Росен Плевнелиев в своята оценка за служебното правителство.

Кървав екшън! Двойно убийство блокира българо-турската граница - шофьори на тирове се биха и клаха

http://pik.bg/кървав-екшън-двойно-убийство-блокира-българо-турската-граница---шофьори-на-тирове-се-биха--news248008.html

Кървав екшън! Двойно убийство блокира българо-турската граница - шофьори на тирове се биха и клаха

Двойно убийство е причината да се затвори турския пункт Хамзабейли. По тази причина е бил блокиран и трафикът към и от България завчера, съобщиха от полицията в Одрин.

До инцидента се стигнало след като турски шофьор на ТИР прередил свой колега на опашката, която чакала пред пункта.

След това двамата шофьори се скарали и единият ударил с метална щанга по главата опонента си, а първия го пробол с нож.

Въпреки пристигането на медицински екипи на спешна помощ и двамата издъхнали.

"Опашката се проточи над 20 километра, а полицаите пренасочваха движението през Капитан Андреево", уточниха наши водачи на камиони.


1700 грама сребро и 86 грама злато задържаха на Лесово

http://www.cross.bg/grama-zlato-srebro-1439040.html

/КРОСС/Сребърни и златни колиета задържаха митнически служители от мобилна митническа група на МП Лесово. Ценната стока била укрита под хастара на дамска чанта, която при проверката се сторила съмнително тежка на проверяващия митнически служител. Чантата е собственост на пътничка, пътуваща в румънска кола от Турция през България до Румъния. Митничарите са открили стотици колиета от сребро и злато, както и сребърни пендари, с общо количество 1700 грама сребро и 86 грама злато.

BlackBerry обмисля пускането на нови устройства

http://www.investor.bg/novini/261/a/blackberry-obmislia-puskaneto-na-novi-ustroistva-183487/

Компанията се фокусира върху връщането си към печалбата, но не се готви да представи голяма гама от нови продукти

България е изнесла стоки за 31,8 млрд. лева до края на септември

http://econ.bg/Новини/България-е-изнесла-стоки-за-31-8-млрд-лева-до-края-на-септември_l.a_i.603365_at.1.html

През август месец страната ни е изнесла за страните от Европейския съюз (ЕС) стоки на стойност 2,3 млрд. лева, което е с 3,5% по-малко спрямо същия...

Япония и Китай направиха "първа стъпка към подобряване на двустранните отношения"

http://www.mediapool.bg/yaponiya-i-kitai-napraviha-parva-stapka-kam-podobryavane-na-dvustrannite-otnosheniya-news227004.html

Първата официална среща между китайския президент Си Цзинпин и японския премиер Шиндзо Абе, състояла се в понеделник в Пекин, е и първи знак за затопляне в двустранните отношения след години, изпълнени с неприязън, предаде Франс прес. Отношенията между втората и третата икономика в света са твърде западнали поради териториални спорове и силни разногласия по повод исторически събития, напомня АФП.   Подготовката за тази среща породи напрежение в дните, предшестващи провеждащият се днес в Пекин форум на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество /АТИС/.   Със сериозни лица, двамата ръководители размениха днес хладно ръкостискане пред камерите.   "Много страни се надяваха на тази среща на върха между Япония и Китай, и то не само азиатските нации. Мисля, че направихме първа стъпка към подобряване на двустранните отношения", заяви Шиндзо Абе след разговора.   Той изрази надежда, че китайско-японската среща на високо равнище - първа от декември 2011 г., бележи началото на "връщане към взаимноизгодни връзки въз основа на общи стратегически интереси".   Преговорите продължиха половин час, съобщиха японските медии. Китайската агенция Синхуа съобщи, че те са били организирани "по искане на японската страна".   Шиндзо Абе предложи да се задейства механизъм за комуникация по море, чрез който да се избягват евентуални инциденти, свързани с островите, за които претендират и двете държави. "Мисля, че ще започнем да работим конкретно" по въпроса, заяви той с оглед бъдеща среща между китайските и японските морски власти.   Ново напрежение между двете страни породи през 2012 г. осъществената от Токио национализация на островите Сенкаку в Източнокитайско море. Япония ги управлява отдавна, но Китай, който ги нарича Дяоюй, има претенции към архипелага.   В петък двете най-големи сили в Азия заявиха, че са "постигнали споразумение постепенно да възстановят политическия, дипломатическия диалог и диалога в сферата на сигурността".

Как олигарсите превзеха Източна Европа

http://www.mediapool.bg/kak-oligarsite-prevzeha-iztochna-evropa-news227003.html

Четвърт век след краха на комунизма, надеждите от 1989 все още не са реализирани в Източна Европа. Нещо повече: в редица страни, включително и България, тече пълзяща олигархизация, която ерозира традиционните партии. Има три изречения, които може би изразяват най-добре надеждите, страховете и разочарованията по пътя, по който страните от бившия Източен блок тръгнаха преди 25 години, отбелязва "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ): първото изречение е цитат от първия президент на Чехословакия Томаш Масарик: "О, народе, твоето правителство се върна отново при теб". Второто изречение е казано от полския дисидент и публицист Адам Михник и гласи: "Най-лошото на комунизма е онова, което идва след него", а третото може да се прочете в наскоро отпечатаната книга на бившия чешки президент Вацлав Клаус: "Искахме нещо повече от пълни супермаркети". Две години след началото на прехода, едно старо и очукано БМВ все още будеше истинско възхищение и прикрита завист в морето от шкоди, лади и трабанти. Днес в същата тази част на Европа блестящите нови лимузини са обичайна гледка, а все повече семейства от новата средна класа си позволяват втора, дори трета семейна кола. Очевидно Михник се е лъгал: преходът от планова към пазарна икономика може и да е бил болезнен, но той донесе успех по-бързо от очакваното, отбелязва още "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Днес почти никой не си спомня вече за това колко негативни емоции предизвикваше дори самото споменаване на формулата "шокова терапия", въведена от Лешек Балцерович. Носителят на Нобелова награда Джоузеф Стиглиц твърдеше през 2002 година, че плавният преход е по-малко болезнен, а в дългосрочен план той създава повече стабилност и по-висок растеж. В публикуваното в списание "Foreign Affairs" проучване на харвардския икономист Андрей Шлайфер и политолога Даниел Трейзман обаче се казва, че "бързите и дълбоки реформи не са по-болезнени". Учените отбелязват също, че животът в страните от бившия Източен блок се е подобрил "драматично", а гражданите там водят "по-богат, по-дълъг и по-щастлив живот". Понятието "реформи" обаче е подвеждащо, поне по отношение на най-успешните посткомунистически държави в Европа - Чешката република, Словакия, Полша, Унгария и трите прибалтийски държави. Това, което се случи в тях през 90-те години на миналия век, на практика сложи край на колебливите реформи с пазарни елементи, с които комунистическите държави се опитваха още от края на 60-те години да спрат упадъка на социализма. Вацлав Клаус, Лешек Балцерович и бившият естонски премиер Март Лаар предприеха нещо много по-смело - те имаха куража да скочат в "леденостудените води на егоистичния интерес", както го беше формулирал Карл Маркс в своя "Комунистически манифест". Освобождаването от държавните окови даде тласък за бързото наваксване на изоставането спрямо Запада, което изненада дори и най-големите оптимисти. Далеч по-лоши бяха резултатите в страните, решили да извършват постепенен преход като Румъния, България и бившите югославски републики. Свръхрегулираните и уж социално защитени реформи в Словения и Хърватия например ги доведоха до ръба на неплатежоспособността. Ерозия на политическата среда Но взирането в процентите на икономическия прираст и в търговските баланси накара някои да пропуснат негативните тенденции, които ясно се очертават в Източна Европа от 2008/2009 насам. В Унгария може и да изглежда, че премиерът Виктор Орбан води страната си по пътя на либералната демокрация. В действителност неговият режим носи политическите белези на една плебисцитна диктатура, а икономическият му модел представлява вид държавен капитализъм, ориентиран по примера на Китай, Русия и Турция, констатира ФАЦ. Виктор Орбан постигна нещо немислимо до неотдавна: само за няколко години той успя да направи така, че опозицията в страната, която е член на ЕС, да бъде заклеймена като нелегитимна, пише по същата тема "Зюддойче Цайтунг": "Орбан се провъзгласи за единствен представител на нацията. Опозицията срещу него и срещу неговата партия ФИДЕС автоматично се представя като опозиция срещу цялата нация", пише румънската изследователка на национализма Силвия Мартон. Подобни тенденции има и в други бивши социалистически страни. Това се видя например преди година, когато новооснованата Партия на "недоволните граждани" (АНО) на словашкия милиардер Андрей Бабис успя да стане втора политическа сила на парламентарните избори в Чехия. През май тя спечели и европейските избори, а след успеха си на местните избори през октомври тази година, успя да превземе и кметствата на големите градове на страната. Така в Чехия се разпадна традиционният политически спектър, а консервативните партии днес изглеждат напълно маргинализирани. В Словакия пък, групировката "Пента" на милиардера Ярослав Хашак дори не излиза на открита политическа борба, а предпочита да дърпа конците на правителството задкулисно. От дълго време насам в Централна и Източна Европа тече пълзяща олигархизация. Тя е резултат от прекалено тесните връзки между правителства, партии и ограничен кръг бизнесмени, които успяха да натрупат гигантски състояния в хода на партийно направляваната приватизация. Многобройните корупционни скандали от последните десетина години показаха бързата идеологическа и програмна ерозия на партиите, както и постепенното им подчиняване на мощни бизнес интереси. За разлика от Русия, където олигарсите щат не щат са длъжни да се подчиняват на путиновия режим на тайните служби, в страните от Централна и Източна Европа олигарсите са тези, които са подчинили държавата и партиите. В техен интерес е свеждането на външната политика до външно-икономическа политика. Отминаха времената, в които чешките политически лидери открито критикуваха нарушенията на човешките права в Куба, Беларус, Тибет или Чечения. Анексирането на Крим и руската инвазия в Източна Украйна бяха заклеймени от сегашните правителства в Прага и Братислава само с половин уста. Основната им грижа се оказа друга: как да саботират и осуетяват икономическите санкции на Запада срещу Русия, пише ФАЦ.

Том Круз бил влюбен в асистентката си

http://web.barometar.net/65711/

Изглежда, че Том Круз вече окончателно е затворил страницата с Кейти Холмс. В последния брой на списание „US Weekly“ 52-годишната знаменитост разкрива, че се е влюбил от пръв поглед в Емили, асистентката му от снимачната площадка на „Мисия невъзможна 5″. По време на снимките той е прекарал голяма част от времето си да флиртува с [...]

Microsoft разработва слушалки, които помагат на слепи хора да се придвижват в града

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/11/10/2416232_microsoft_razrabotva_slushalki_koito_pomagat_na_slepi/?ref=rss


Придвижването на слепите хора е трудно, особено в големите и оживени градове. По данни на благотворителната организация Guide Dogs във Великобритания има 2 млн. души, които са се регистрирали с увредено зрение. От тях 180 хил. души рядко или почти никога не излизат, съобщава БиБиСи.

Проблемът е подобен и в други държави. От Microsoft искат да го решат с новата си разработка - слушалки за навигация. Те се свързват със смартфон и се нуждаят допълнителни сензори, които да са поставени...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2014/11/10/2416241_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в новините в 12:00 часа:

Днес се навършва четвърт век от началото на Българския преход. 

Продължават преговорите за ядрената програма на Иран. 

Лидерът на "Ислямска държава" е ранен при въздушен удар в Ирак.

По предварителни данни, близо 81 на сто от участвалите в неофициалния рефендум за независимост на...

Проф. Близнашки: Изпълнихме ангажиментите си, които приехме пред президента и обществото

http://www.cross.bg/bliznashki-pravitelstvo-izbori-1439039.html

/КРОСС/Изпълнихме ангажиментите си, които приехме пред президента и обществото, каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по време на отчета и оценката на служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков" 2. Особено предизвикателство беше да върнем страната към демокрацията и да произведем успешните парламентарни избори, посочи служебният министър-председетал.  От първият ден се сблъскахме със сериозни предизвикателства. Тежките проблеми, които наследихме направиха ясно едно - това правителство нямаше как да ограничи функциите си само в организирането на честни и прозрачни избори. Работихме посветено, открито, честно и прозрачно. Оттегляме се с достойнство и чувство за изпълнен дълг, заяви проф. Георги Близнашки. Той благодари и на служебните министри за тяхната работа и добави: „Ние се оттегляме с достойнство и с чувство на изпълнен дълг".

Откриха вирус, който ни прави по-глупави

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/otkriha-virus-kojto-ni-pravi-po-glupavi-6027037

Вирусът, който произлиза от водораслите и никога досега не е бил наблюдаван при здрави хора, е установено, че засяга когнитивните функции

Пореден фалстарт на делото САПАРД в спецсъда

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/poreden-falstart-na-deloto-sapard-v-specsyda-6027041

Марио Николов и съпругата му Мариана се явиха в съда, въпреки, че са нередовно призовани

80% от каталунците поискаха независимост от Испания

http://econ.bg/Новини/80-от-каталунците-поискаха-независимост-от-Испания_l.a_i.603372_at.1.html

Каталуня поиска да бъде независима от испанското правителство. 80% от гласоподавателите са подкрепили независимостта на региона на провелия се в...

Външно министерство отново препоръча на българите да напуснат Либия

http://www.mediapool.bg/vanshno-ministerstvo-otnovo-preporacha-na-balgarite-da-napusnat-libiya-news227002.html

Министерството на външните работи поднови "настоятелната си препоръка" към всички български граждани, останали на територията на Либия, да напуснат в най-кратък срок страната.   Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове, в условията на временно нефункциониране на местните либийски държавни структури и ескалация на въоръженото противопоставяне между различни либийски групировки, се посочва в разпространеното в понеделник съобщение.   Министерството на външните работи напомня, че след изтеглянето на състава на българското посолство от Триполи в края на юли тази година, възможностите за защита и съдействие на бедстващи български граждани на либийска територия са крайно ограничени.

Експлозия уби 47 ученици в училище в Нигерия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418053

Най-малко 47 ученици бяха убити днес в Североизточна Нигерия, след като бомба избухна в гимназия преди започването на сутрешните часове, съобщи АФП.
“В момента ние имаме 47 мъртви тела в болницата. Още десетки ученици са ранени при експлозията”, съобщиха членове на спасителните Най-малко 47 ученици бяха убити днес в Североизточна Нигерия, след като бомба избухна в гимназия преди започването на сутрешните часове, съобщи АФП. “В момента ние имаме 47 мъртви тела в болницата. Още десетки ученици са ранени при експлозията”, съобщиха членове на спасителните

Млад шофьор загина на пътя, висока скорост го заби в мантинела

http://www.bnews.bg/article-121388

24-годишен шофьор загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа вчера на пътя между Съединение и село Найден Герово.

Танов остава начело на митниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=270232

Кастингът за заместник-министри ще продължи до края на седмицата. За всяко място има най-малко по две номинации. Последната дума по оценката на професионалните качества щяла да има спецкомисия начело с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Прекъснаха движението на влаковете в междугарието Левище - Елисейна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418044

От 09.55 часа е прекъснато движението на влаковете в междугарието Левище - Елисейна. Това съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Моторен влекач, извършващ планови ремонтни дейности на железния път в района на Мездра, дерайлира между Левище и Елисейна, удря стълб на контактната мрежа и нарушава проходимостта и по двата От 09.55 часа е прекъснато движението на влаковете в междугарието Левище - Елисейна. Това съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Моторен влекач, извършващ планови ремонтни дейности на железния път в района на Мездра, дерайлира между Левище и Елисейна, удря стълб на контактната мрежа и нарушава проходимостта и по двата

Бившият кмет на Кочериново започна да изтърпява 4-годишната си присъда

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-kmet-na-kocherinovo-zapochna-da-iztarpyava-4-godishnata-si-prisada-news227001.html

Бившият кмет на община Кочериново Костадин Катин влезе в затвора в Бобов дол, за да изтърпи присъдата си от 4 години затвор, наложена за злоупотреба със служебно положение и превишаване на власт. Това е първият кмет в Югозападна България, който има ефективно наказание "лишаване от свобода" за срок от 4 години, съобщава БНР. Катин изкара почти два мандата като кмет, но вторият от тях бе раздиран от непрестанни скандали. Той ще бъде запомнен с проваления проект за изграждане на регионален завод за преработка на отпадъци и съмненията за източване на пари. Съдът даде присъда на Катин за това, че в периода 2008-2009-та година е превишил властта си и е издал разрешителни за сеч и извозване на дървесина. Изсечени бяха тополи, които са част от горския фонд на Кочериново. Пред съда бе доказано, че Катин е подбудил свидетели по делото да лъжесвидетелстват. Доказването на обвинението продължи повече от три години. На 22 февруари 2011 г. Катин бе отстранен от длъжността кмет на община Кочериново. На 15 юли същата година Окръжната прокуратура внесе обвинителния акт в съда.  Бившият кмет изтърпява присъдата при първоначален общ режим.

Руски ветерани се поклониха пред паметната плоча на загиналите в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/GQT0BQs4yu0/

IMG_3025-2

Руски ветерани от ІІ световна война, намиращи се на почивка в базата на правителството на Москва при устието на река Камчия, участваха в поклонението пред паметната плоча  на офицери от Съветската армия, загинали при обезвреждане на немска морска мина на плажа пред сегашния интерхотел „Поморие”.

Поклонението, организирано от Българския антифашистки съюз и от ръководството на БСП в Поморие, заедно с местната структура на движението „Русофили”, се състоя пред гранитната плоча, на която са изписани имената на: майор Иван Поликарпович Кособукин, капитан Николай Прокофиевич Шайтир, старши-лейтeнант Николай Сергеевич Савченко, младши лейтенант Алексей Яковлевич Рубцов.

Освен в Бургас, благодарение на инициативни граждани паметна плоча за трагичното събитие има и в Поморие. На поклонението пред нея се събраха десетки представители на поморийската и несебърската общественост, ветерани, съмишленици, руснаци, офицери и сержанти от резерва, които положиха венци и цветя, изразявайки своята признателност и преклонение пред паметта на загиналите, действайки самопожертвователно, руски офицери. Сред тях бе и вицеконсулът от консулството на Руската федерация във Варна Галина Петровская.

Паметта е важна заради тези преди нас, заради самите нас и заради децата ни. За да не се повтарят никога повече ужасите на Втората световна война. Не можем да бъдем безразлични. Днес  ние прекланяме глава не само пред загиналите в Поморие руски офицери, а пред милионите съветски войници и хилядите българи, дали живота си за да има мир в Европа. Поставяйки цветя и венци и прекланяйки се пред техния подвиг ние, техните потомци, заявяваме: Никой не е забравен! Нищо не е забравено! изтъкна в словото си Никодим Стоянов – председател на Общинския партиен съвет на БСП в Поморие.

70 години след трагичното събитие историята доказва, че няма нищо случайно и, че никой не живее напразно. Всичко започва с неголяма бележка, публикувана на 8 май 1980 във вестник „Отечествен фронт” в рубриката „Никой не е забравен”. В нея се съобщава, че през 1944 на брега на морето, до сегашния интерхотел „Поморие”, била доплувала морска мина. С обезвреждането й са заели трима съветски офицери. Мината се взврила и тримата загинали.” Освен това, че единият се казва майор Кособукин, а втория наричаха Иван Иванович, други подробности не се знаят-пише помориецът Христо Сариев и предлага: да се проучи всичко възможно за случая,да се изяснят имената на загиналите и да се постави мемориална плоча в близост до мястото на трагичната им кончина”.

Тази бележка прочел заместник-началникът на топографския отдел при щаба на Одеския военен окръг полковник В.Бортничук и решил с цената на всичко да установи имената и обстоятелствата при които загинали съветските офицери.И тук няма нищо случайно. Бортничук дълги години изучавал историята на България, неведнъж е посещавал страната, разбира и чете на български език, получава в Одеса 10 български вестници и списания. Анализирайки наличната информация,той достигнал до извода,че загиналите са били морски офицери,тъй като в онези дни в района на Бургас нямало сухопътни войски.

Това предположение потвърдил героят на Съветския съюз,капитан първи ранг П.Державин-командир на бригада катери по време на войната. Той писал на Бортничук, че в района на Поморие тогава се е намирала 83 бригада на морската пехота и дал адреса на двама офицери от тази бригада – на героя на Съветския съюз полковник М.Ашик и бившия командир на батальон В.Быстров. Те на свой ред съобщили адреса на бившия командир на 16 батальон на морската пехота подполковник И.Биляк и на старши писаря на батальона П.Филипенко. Тръгвайки по следата Бортничук установява по безспорен начин, че загиналите са:  майор Иван Поликарпович Кособукин-началник-шаб на батальона, капитан Николай Прокофиевич Шайтир-командир на минохвъргачната рота, старши  лейтeнант Николай Сергеевич Савченко – батальонен лекар, младши-лейтенант Алексей Яковлевич Рубцов – техник от оръжейната работилница.

На 2 ноември 1944 те виждат до брега деца,в непосредствена близост до морска мина,която вятърът приближил до брега.Военните успели да обезопасят района,но при опита да закотвят на безопасно разстояние мината до идването на сапьори, тя се взривила.

IMG_3057 -3

Вестта за гибелта на офицерите и спасението на децата мълниеносно се разнесла в окръга.На другия ден телата на загиналите били погребани в непосредствена близост до Руския паметник в Бургас,където на времето /6 февруари 1878/, бургаското гражданство е посрещнало с хляб и сол челния отряд на 15 драгунски полк под командването на полк. Лермонтов. Траурната процесия минала по главната улица на Бургас покрай шпалир от български войници и съветски моряци,пише във вестник „Черноморски фронт” на 10 февруари 1985 полковник В.Шевченко.

70 години по-късно хората,събрали се да почетат паметта на съветските офицери, положиха венци и цветя пред паметната плоча на  загиналите във войните поморийци.

Като доказателство,че никой не е забравен и нищо не забравено, дует „Страст”към Военен клуб – Айтос заедно с гостуващ ветеран от войната, изнесе рецитал в памет на загиналите, при който звучаха песни от войната, познати на всички поколения.

Максим МОМЧИЛОВ

 

Руски ветерани от ІІ световна война се поклониха пред паметната на плоча на загиналите в Поморие

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CpaNIzf__Gs/

IMG_3025-2

Руски ветерани от ІІ световна война, намиращи се на почивка в базата на правителството на Москва при устието на река Камчия, участваха в поклонението пред паметната плоча  на офицери от Съветската армия, загинали при обезвреждане на немска морска мина на плажа пред сегашния интерхотел „Поморие”.

Поклонението, организирано от Българския антифашистки съюз и от ръководството на БСП в Поморие, заедно с местната структура на движението „Русофили”, се състоя пред гранитната плоча, на която са изписани имената на: майор Иван Поликарпович Кособукин, капитан Николай Прокофиевич Шайтир, старши-лейтeнант Николай Сергеевич Савченко, младши лейтенант Алексей Яковлевич Рубцов.

Освен в Бургас, благодарение на инициативни граждани паметна плоча за трагичното събитие има и в Поморие. На поклонението пред нея се събраха десетки представители на поморийската и несебърската общественост, ветерани, съмишленици, руснаци, офицери и сержанти от резерва, които положиха венци и цветя, изразявайки своята признателност и преклонение пред паметта на загиналите, действайки самопожертвователно, руски офицери. Сред тях бе и вицеконсулът от консулството на Руската федерация във Варна Галина Петровская.

Паметта е важна заради тези преди нас, заради самите нас и заради децата ни. За да не се повтарят никога повече ужасите на Втората световна война. Не можем да бъдем безразлични. Днес  ние прекланяме глава не само пред загиналите в Поморие руски офицери, а пред милионите съветски войници и хилядите българи, дали живота си за да има мир в Европа. Поставяйки цветя и венци и прекланяйки се пред техния подвиг ние, техните потомци, заявяваме: Никой не е забравен! Нищо не е забравено! изтъкна в словото си Никодим Стоянов – председател на Общинския партиен съвет на БСП в Поморие.

70 години след трагичното събитие историята доказва, че няма нищо случайно и, че никой не живее напразно. Всичко започва с неголяма бележка, публикувана на 8 май 1980 във вестник „Отечествен фронт” в рубриката „Никой не е забравен”. В нея се съобщава, че през 1944 на брега на морето, до сегашния интерхотел „Поморие”, била доплувала морска мина. С обезвреждането й са заели трима съветски офицери. Мината се взврила и тримата загинали.” Освен това, че единият се казва майор Кособукин, а втория наричаха Иван Иванович, други подробности не се знаят-пише помориецът Христо Сариев и предлага: да се проучи всичко възможно за случая,да се изяснят имената на загиналите и да се постави мемориална плоча в близост до мястото на трагичната им кончина”.

Тази бележка прочел заместник-началникът на топографския отдел при щаба на Одеския военен окръг полковник В.Бортничук и решил с цената на всичко да установи имената и обстоятелствата при които загинали съветските офицери.И тук няма нищо случайно. Бортничук дълги години изучавал историята на България, неведнъж е посещавал страната, разбира и чете на български език, получава в Одеса 10 български вестници и списания. Анализирайки наличната информация,той достигнал до извода,че загиналите са били морски офицери,тъй като в онези дни в района на Бургас нямало сухопътни войски.

Това предположение потвърдил героят на Съветския съюз,капитан първи ранг П.Державин-командир на бригада катери по време на войната. Той писал на Бортничук, че в района на Поморие тогава се е намирала 83 бригада на морската пехота и дал адреса на двама офицери от тази бригада – на героя на Съветския съюз полковник М.Ашик и бившия командир на батальон В.Быстров. Те на свой ред съобщили адреса на бившия командир на 16 батальон на морската пехота подполковник И.Биляк и на старши писаря на батальона П.Филипенко. Тръгвайки по следата Бортничук установява по безспорен начин, че загиналите са:  майор Иван Поликарпович Кособукин-началник-шаб на батальона, капитан Николай Прокофиевич Шайтир-командир на минохвъргачната рота, старши  лейтeнант Николай Сергеевич Савченко – батальонен лекар, младши-лейтенант Алексей Яковлевич Рубцов – техник от оръжейната работилница.

На 2 ноември 1944 те виждат до брега деца,в непосредствена близост до морска мина,която вятърът приближил до брега.Военните успели да обезопасят района,но при опита да закотвят на безопасно разстояние мината до идването на сапьори, тя се взривила.

IMG_3057 -3

Вестта за гибелта на офицерите и спасението на децата мълниеносно се разнесла в окръга.На другия ден телата на загиналите били погребани в непосредствена близост до Руския паметник в Бургас,където на времето /6 февруари 1878/, бургаското гражданство е посрещнало с хляб и сол челния отряд на 15 драгунски полк под командването на полк. Лермонтов. Траурната процесия минала по главната улица на Бургас покрай шпалир от български войници и съветски моряци,пише във вестник „Черноморски фронт” на 10 февруари 1985 полковник В.Шевченко.

70 години по-късно хората,събрали се да почетат паметта на съветските офицери, положиха венци и цветя пред паметната плоча на  загиналите във войните поморийци.

Като доказателство,че никой не е забравен и нищо не забравено, дует „Страст”към Военен клуб – Айтос заедно с гостуващ ветеран от войната, изнесе рецитал в памет на загиналите, при който звучаха песни от войната, познати на всички поколения.

Максим МОМЧИЛОВ

 

ВТБ обмисля оттеглянето си от Лондонската фондова борса

http://www.investor.bg/evropa/334/a/vtb-obmislia-otteglianeto-si-ot-londonskata-fondova-borsa-183489/

Банката смята да търси финансиране от азиатска борса, коментира ръководителят на институцията Андрей Костин

Прекъснаха движението на влаковете в междугарието Левище - Елисейна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418038

От 09.55 часа е прекъснато движението на влаковете в междугарието Левище - Елисейна. Това съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Моторен влекач, извършващ планови ремонтни дейности на железния път в района на Мездра, дерайлира между Левище и Елисейна, удря стълб на контактната мрежа и нарушава проходимостта и по двата От 09.55 часа е прекъснато движението на влаковете в междугарието Левище - Елисейна. Това съобщиха от Националната компания „Железопътна инфраструктура“. Моторен влекач, извършващ планови ремонтни дейности на железния път в района на Мездра, дерайлира между Левище и Елисейна, удря стълб на контактната мрежа и нарушава проходимостта и по двата

В неделя бе организиран първият Фермерски пазар в Добрич

http://dobrudjatv.net/%d0%b2-%d0%bd%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bb%d1%8f-%d0%b1%d0%b5-%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b7%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%bd-%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b5/

Успешно премина неделята за производителите решили да участват в първият Фермерският панаир. Богдан Богдев собственик на хотел и ресторант Вила ди Полета в Добрич, обяви първото издание като експериментално.  11 изложители от Добрич и Варна предложиха хляб и курабийки от лимец, домашни сурови бонбони и […]

Наетите лица по трудов договор намаляват, средната заплата за септември е 820 лв.

http://www.cross.bg/zaplata-litza-trydov-1439038.html

/КРОСС/По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудов договор към края на септември 2014 г. намаляват с 490 700, или с 2.2% спрямо края на месец юни, съобщава националната статистика. Спрямо края на второто тримесечие на миналата година най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности. В хотелиерство и ресторантьорство са намалели с 19.5%, а в култура, спорт и развлечения - с 13.6%.  Увеличение на наетите лица по трудов договор е регистрирано в дейност "Образование" с 2.2%. В икономическия сектор най-голям брой наети по трудов договор са в промишлената дейност и търговията с автомобили и мотоциклети - съответно с 21.9 и 17.1%. Средната брутна месечна работна заплата за юли 2014 г. е 815 лв., за август - 793 лв., и за септември - 820 лева, сочи още официалната статистика. През третото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата e 809 лв. и намалява спрямо второто тримесечие на тази година с 1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо намаление на средната месечна работна заплата, са финанси и застраховане със 7.5%, както и производството на електрическа и топлинна енергия с 4.3%. Икономическите дейности с най-високо средно месечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудов договор през третото тримесечие на 2014 г. са в сферата на информационните технологии - 1753 лв., производството на електрическа и топлинна енергия - 1528 лв

Експлозия уби 47 ученици в училище в Нигерия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418019

Най-малко 47 ученици бяха убити днес в Североизточна Нигерия, след като бомба избухна в гимназия преди започването на сутрешните часове, съобщи АФП.
“В момента ние имаме 47 мъртви тела в болницата. Още десетки ученици са ранени при експлозията”, съобщиха членове на спасителните Най-малко 47 ученици бяха убити днес в Североизточна Нигерия, след като бомба избухна в гимназия преди започването на сутрешните часове, съобщи АФП. “В момента ние имаме 47 мъртви тела в болницата. Още десетки ученици са ранени при експлозията”, съобщиха членове на спасителните

Преместиха имигрантите от лагера в Ковачевци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418030

Изведоха имигрантите от Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци, който преди повече от година бе превърнат във временен бежански лагер. Близо 80 сомалийци, афганистанци и пакистанци, сред които и около 15 деца, са извозени с два автобуса към София, ескортирани от три жандармерийски коли. Изведоха имигрантите от Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци, който преди повече от година бе превърнат във временен бежански лагер. Близо 80 сомалийци, афганистанци и пакистанци, сред които и около 15 деца, са извозени с два автобуса към София, ескортирани от три жандармерийски коли.

Петков за Фрог: Този главен секретар на МВР за нищо не става

http://frognews.bg/news_79914/

АБВ разполага с достатъчно качествени кадри в различни сфери, за да предложи свои зам.-министри, коментира за Фрогнюз Румен Петков от АБВ.

Пластична хирургия за едната от близначките Олсън?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/plastichna-hirurgiia-za-ednata-ot-bliznachkite-olsyn-6027039

Според чуждестранните медии и феновете на близначките, които пишат в социалните мрежи, Мери-Кейт Олсън е решила да промени визията си

Прободоха с нож собственик на заведение в Провадия

http://web.barometar.net/65709/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна информират, че на 08.11. т.г., около 03:40 часа, е получен сигнал за това, че пред увеселително заведение в гр. Провадия, след възникнал скандал между собственика и клиент на заведението, 33-годишният собственик е бил прободен с хладно оръжие в областта на корема, вследствие на което му е нанесена средна телесна повреда и [...]

Изведоха имигрантите от лагера в Ковачевци, карат ги в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418018

Изведоха имигрантите от Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци, който преди повече от година бе превърнат във временен бежански лагер. Близо 80 сомалийци, афганистанци и пакистанци, сред които и около 15 деца, са извозени с два автобуса към София, ескортирани от три жандармерийски коли. Изведоха имигрантите от Националния детски екологичен комплекс в село Ковачевци, който преди повече от година бе превърнат във временен бежански лагер. Близо 80 сомалийци, афганистанци и пакистанци, сред които и около 15 деца, са извозени с два автобуса към София, ескортирани от три жандармерийски коли.

Ограничават движението в София заради визитата на президента на Унгария

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4418028

Във връзка с официалното посещение на президента на Унгария Янош Адер на 11 и 12 ноември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства от 8.00 часа до приключване на мероприятието на 11 ноември на ул. „6 септември” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”, съобщиха от Столична община.
От 8.00 ч. Във връзка с официалното посещение на президента на Унгария Янош Адер на 11 и 12 ноември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства от 8.00 часа до приключване на мероприятието на 11 ноември на ул. „6 септември” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”, съобщиха от Столична община. От 8.00 ч.

Арсен Венгер: Никой не може да спре "Челси"

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416176_arsen_venger_nikoi_ne_moje_da_spre_chelsi/?ref=rss


Мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер заяви, че през този сезон лидерът във Висшата лига "Челси" едва ли ще може да бъде спрян. Според него сините имат всички предпоставки да преминат границата от сто точки в края на шампионата.

В събота "Челси" победи "Ливърпул" с 2:1, като е спечелил 29 точки от 33 възможни. Отборът на Жозе Моуриньо има аванс от четири точки пред "Саутхемптън", осем пред шампиона "Манчестър сити" и цели 12 пред "Арсенал".

"Ако продължават по същия начин,...

Бербатов на диджеите в YALTA CLUB

http://www.cross.bg/tiga-yalta-otnoshenie-1439037.html

/КРОСС/TIGA JAMES SONTAG, е от онези типажи, които веднага асоциираме с тълковната и чиста форма на думата артист. И да, можем да ви изредим ред причини защо на 14 ноември ще е истински пропуск, ако не го чуете и видите в ROOM 2 на YALTA CLUB, но няма да го направим. Знаем, че всеки с усет и отношение към музиката ще го направи, защото TIGA не е просто диджей, той е като "Бербатов" на диджеите. Можем обаче да благодарим на момчетата от TAKEOVER - LIUBO URSINY, VALDY и PHILIP CHERNIKOV за поканата, благодарение на която най-накрая ще видим TIGA. Ето какво със сигурност обаче трябва да знаете за TIGA - той е канадец със забележително остър ум, страхотно чувство за хумор и фантастичен вкус за музика. А последното ни вълнува пряко. Той е от хората, които няма време да се вкопчат за проблемите, тъй като светкавично намират решение за тях. Така TIGA се превръща в основополагащ елемент в монреалската техно сцена. Неговият лейбъл Turbo Recordings функционира вече над шеста година, а самият той издава за лейбъли като Crosstown Rebels и Different. Свири в най-готините клубове по-света и заедно с това успява да бъде един от най-остроумните артисти в сцената. А подобно отношение винаги личи в музиката на един артист. Впечатляващото му портфолио включва два соло албума Sexor и Ciao!, хитовите сингли "Sunglasses at Night", "Pleasure from the Bass" и "You Gonna Want Me", на които сме танцували със сигурност поне неведнъж

Путин: Русия и Китай възнамеряват по-активно да използват национални валути при разплащанията помежду си

http://www.cross.bg/pytin-prezident-rysiya-1439036.html

/КРОСС/ Русия и Китай са насочени към по-широкото използване на рублата и юана при разплащанията помежду си. Това потвърди руският президент Владимир Путин по време на срещата на върха на АТИС. „В рамките на сътрудничеството си с Китай ние възнамеряваме да използваме по-активно националните си валути при разплащанията помежду си”, заяви руският държавен глава, като напомни, че първите сделки в рубли и юани вече се осъществяват. Путин отбеляза, че осъществяването на плащанията в национална валута се планира най-вече при търговията с нефт. „Нашите експерти проучват тези възможности”, заяви руският президент. „Плащанията в национални валути, във всеки случай, между такива партньори, като Русия и Китай, са много перспективна посока в  нашето сътрудничество. Това може да разшири възможностите ни във взаимната търговия и да окаже съществено влияние на световните пазари – и финансови, и енергийни”, подчерта Путин. Руският президент отбеляза, че ако разплащанията между двете държави се осъществят в юани, това би означавало, че влиянието на долара в световната енергетика обективно ще се понижи

Лидерът на лейбъристите предупреди британския бизнес за рисковете от излизането от Евросъюза

http://www.dnevnik.bg/evropa/2014/11/10/2416200_liderut_na_leiburistite_predupredi_britanskiia_biznes/?ref=rss


Лидерът на опозицията и председател на Лейбъристката партия във Великобритания Ед Милибанд ще атакува плановете на премиера Дейвид Камерън за провеждане на референдум за членството на страната в Европейския съюз, съобщи "Ройтерс".

В обръщение към бизнеса Милибанд възнамерява да предупреди, че "флиртът" с излизането от ЕС може да унищожи милиони работни места. В предварително публикувани откъси от речта на Милибанд се споменава, че антиевропейските настроения на правителството...

Ограничения в София заради визитата на президента на Унгария

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418007

Във връзка с официалното посещение на президента на Унгария Янош Адер на 11 и 12 ноември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства от 8.00 часа до приключване на мероприятието на 11 ноември на ул. „6 септември” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”, съобщиха от Столична община.
От 8.00 ч. Във връзка с официалното посещение на президента на Унгария Янош Адер на 11 и 12 ноември се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства от 8.00 часа до приключване на мероприятието на 11 ноември на ул. „6 септември” между бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Любен Каравелов”, съобщиха от Столична община. От 8.00 ч.

Бензинът става 2,20 лева за Нова година

http://www.moreto.net/novini.php?n=270223

Цените на суровия петрол ще продължат да падат поне до края на месеца. Прогнозата се основава на два безспорни факта. Първият е, че въпреки драстичното поевтиняване на суровината от юни насам големите производители не само задържат, но някои дори и увеличават нивото на добива си.

Победите на Локо София и Ботев осигуриха на участник от Несебър 14 000 лева от "Еврофутбол"

http://www.cross.bg/leva-ychastnik-zalog-1439035.html

/КРОСС/Победите на Локомотив София, Ботев Пловдив, Челси, Нюкасъл, Фрайбург и равенството между К.П.Р. и Манчестър Сити осигуриха на участник от Несебър печалба от 13 811,42 лева от „Еврофутбол". Той осъществи успешна прогноза за шест срещи в права колонка с едва 20 лева залог. Ето и неговото предвиждане:  Славия София - Локомотив София 2Литекс Ловеч - Ботев Пловдив 2Ливърпул - Челси 2У.Б.А. - Нюкясъл Юнайтед 2Фрайбург - Шалке 04 1К.П.Р. - Манчестър Сити 1Х Гонките, които предлага българския букмейкър, също донесоха интересни суми на почитателите на надбягвания с хрътки. Играч от Ямбол грабна 1 700 лева в петък, след като игра със 100 лева за Победител с две кучета за осмата гонка Арчуей.Майстор на предвижданията от село Главница (Силистра) взе 731,50 лева с 5 лева залог за същата гонка и надбягване, но с прогноза за Трио.В събота участник от Бяла Слатина прибра 284,25 лева с един лев на талона, а той избра Трио за деветото състезание Маунт Вю. Неделният ден ще бъде запомнен, най-вече от столичанин, който пусна своя талон в пункта на ул. „Св. Киприян" №60 в ж.к. „Младост-2". Той увеличи бюджета си с 2 100 лева с предвиждането си, че хрътката Barbican Belle ще спечели първото надбягване в Кинсли. Също вчера участник от плевенското село Брест добави към приходите си 411,30 лева, който спечели с 2 лева залог за Трио в 11-та гонка в Ситингборн

Българска организация за авторски права стъпи в Google Play Music

http://sciencelogy.actualno.com/Bylgarska-organizacija-za-avtorski-prava-stypi-v-Google-Play-Music-news_59527.html

Google Play Music и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – "Музикаутор", сключиха договор, благодарение на който българските и международни...

Сетиха се: Калфин се изказа против ТПТИ в сегашния му вид

http://business.actualno.com/Setiha-se-Kalfin-se-izkaza-protiv-TPTI-v-segashnija-mu-vid--news_59530.html

В настоящия си вид Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ не е изгодно нито за България, нито за Европа. Това заяви новият социален министър Ивайло Калфин по вре...

Протест за изборна организация свали румънски министър от поста му

http://balkani.actualno.com/Protest-za-izborna-organizacija-svali-rumynski-ministyr-ot-posta-mu-news_59531.html

Румънският външен министър Тит Корлатеан подаде оставка след протестите на румънските граждани заради затрудняване на гласуването в чужбина по време на първия тур на президентската надпревара. Корл...

7 приказни места по света, които наистина съществуват

http://curious.actualno.com/7-prikazni-mesta-po-sveta-koito-naistina-syshtestvuvat-news_59534.html

Природата е най-изящното творение, което не е създадено от човек и никога не спира да ни изумява. Има обаче и прекрасни местенца, които са изцяло създадени от човешка ръка и напомнят на илюстрация от ...

Обраха църквата на Мая Нешкова

http://blagoevgrad.actualno.com/Obraha-cyrkvata-na-Maja-Neshkova-news_59535.html

Църквата на естрадната любимка Мая Нешкова и композитора Кирил Икономов е била обрана. Затова съобщи самата изпълнителка на евъргрийна „Честит рожден ден“ в страницата си във &...

Ако няма осъдени за КТБ, държавата няма право да осъди и един джебчия

http://www.mediapool.bg/ako-nyama-osadeni-za-ktb-darzhavata-nyama-pravo-da-osadi-i-edin-dzhebchiya-news227000.html

Ако държавата не осъди никого за източването на "Корпоративна търговска банка" (КТБ), тя няма право да осъди дори един джебчия, заяви вицепремиерът по европейските фондове Томислав Дончев пред БНР в понеделник. Той каза още, че "първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ - кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и кредитни карти в КТБ". Представителят на ГЕРБ коментира още, че случаят с отнемането на лиценза на КТБ и стартираната процедура по обявяването й в несъстоятелност трябва да остане изолиран.  "Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси", допълни Дончев. В КТБ са затворени около 100 млн. лв. на общините, около 160 млн. лв. на държавните енергийни дружества и 30 млн. лв. по програмата за саниране на панелните сгради с пари от европейските фондове. По повод очакваното в понеделник обсъждане на назначенията във втория ешелон на властта, вицепремиерът заяви, че заместник-министрите ще се определят по качествата, а не по партийната принадлежност. Относно оспорваното избиране на лидера на СДС Божидар Лукарски за министър на икономиката, Томислав Дончев коментира, че "един министър не се предполага, че ще бъде непременно експерт в сферата, в която работи, по-скоро той трябва да има ясна политическа воля и визия какво трябва да се промени". "Изразът, че трябва да има "анклави" в държавното управление, е мой. Не трябва да се следва логиката на политическите квоти, а да има възможност министърът да предложи хора, с които да работи, това е свързано и с отговорността. Заместник-министри, които отговарят за оперативна програма, ще бъдат обект на двойна преценка. Ако само преди 7-8 месеца някои мерки бяха взети, нямаше да сме в тази ситуация със спрените средства по еврофондовете", каза още Томислав Дончев.

Износът се е увеличил

http://www.vesti.bg/novini/iznosyt-se-e-uvelichil-6027042

През периода януари - август 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 2.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 17.5 млрд. лева, съобщиха от НСИ.

Вижте още снимки от катастрофата между автобус и трамвай

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4418000

9 души са ранени при катастрофата между автобус по линията 72 и трамвай на ул.  9 души са ранени при катастрофата между автобус по линията 72 и трамвай на ул. "Граф Игнатиев" и "Евлоги Георгиев". Вижте трагедията през обектива на "24

Да влязат младите майстори на покера

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416201_da_vliazat_mladite_maistori_na_pokera/?ref=rss


Новият световен шампион по покер ще бъде млад човек.

Когато тази вечер финалистите в Световните серии по покер (WSOP) седнат край масата в битката за 10 милиона долара първа награда, това ще бъде най-младата и неопитна група от играчи в историята на "ноемврийската деветка".

Нито един от тях досега не е печелил титла. Единият е шампион по джаги и никога не е играл в покер сериите. Друг получава редкия втори шанс да е на финал за втори път, след като миналата година отпадна...

Пореден фалстарт на делото САПАРД в спецсъда

http://www.cross.bg/deloto-suda-prokyratyrata-1439034.html

/КРОСС/Пореден фалстарт регистрира делото САПАРД в спецсъда и беше отложено за 15 януари догодина. Подсъдими по него са Радмил Петров, Марио Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова, Лазарина Георгиева, Марияна Николова, Валентин Ангелов, Иван Иванов. Според прокуратурата те са действали като организирана престъпна група, която е източила 7.5 млн. евро от САПАРД чрез документи престъпления. Марио Николов и съпругата му Мариана се явиха в съда, въпреки, че са нередовно призовани. Причината за отлагането този път стана отсъствието на адвоката на Мариана Николова - Станислава Каракушева. Тя представила молба пред съда, че е в отпуск по майчинство до 2 януари. Освен това се оказа, че Марио Николов и съпругата му не са получили в необходимия срок преди заседанието днес и препис от обвинителния акт и разпореждането на съда за насрочване на делото. Те им бяха връчени днес. Така процесът все още не може да тръгне в спецсъда въпреки, че първото заседание бе насрочено още през януари тази година. Разследването започна още преди 7 години и прокуратурата раздели делото на две - едното за документните престъпления, а другото за пране на пари. Делото за източването бе върнато от Софийският апелативен съд и така прокуратурата внесе обвинителния акт в спецсъда. БГНЕС припомня, че главният прокурор Сотир Цацаров на форум в Мюнхен обяви, че делото "САПАРД" за източването на близо 7,5 милиона евро от европейска програма се връща в съда

Служителите в ТЕЦ Варна излизат на протест

http://www.cross.bg/protest-slyzhitelite-varna-1439033.html

/КРОСС/Нов протест на ТЕЦ Варна.  Служителите там ще се съберат пред катедралата в морския град, за да защитят работата си. Плановете са ТЕЦ-ът да бъде затворен в началото на следващата година. Така около 300 души ще останат на улицата.

Кметът на Варна Иван Портних се срещна с полския посланик

http://web.barometar.net/65706/

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с извънредния и пълномощен посланик на Република Полша у нас Н. Пр. Кшищоф Краевски. Проведохме изключително полезна среща, на която обсъдихме традиционно добрите взаимоотношения между община Варна и Полша в сферата на културата, туризма и икономиката, заяви след срещата Иван Портних. Той посочи, че се надява тенденцията [...]

Цитат на деня: Държавата няма право да осъди дори един джебчия, ако няма осъдени за КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/10/2416224_citat_na_denia_durjavata_niama_pravo_da_osudi_dori/?ref=rss


"Това трябва да остане изолиран случай. Говорим за милиарди. Част от тези милиарди тежат върху публичните финанси. Ако държавата не осъди никого за това, тя няма право да осъди дори един джебчия."

Вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев пред БНР.

"Първата крачка на политическата класа е да се види кои нейни представители имат връзка с КТБ. Кои са политическите фигури и представителите на другите видове власти, които имат вложения, кредити и...

Тийнейджър без книжка блъсна 15-годишна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417964

16 - годишен неправоспособен водач е блъснал пешеходка на ул. 16 - годишен неправоспособен водач е блъснал пешеходка на ул. "Калина" в Пловдив, съобщиха от полицията. В 14.30 часа вчера тийнейджърът връхлетял с опела си върху момиче на 15 г. Пешеходката е била откарана в болница, откъдето е била изписана за домашно лечение. Няма данни за употреба на алкохол от шофьора. Още двама без книжка са били заловени

Скандал между духовници запали Видинската епархия

http://pik.bg/скандал-между-духовници-запали-видинската-епархия-news248002.html

Скандал между духовници запали Видинската епархия

Пореден грозен скандал между духовници възмути миряните във Видинска епархия. Той се разрази докато владиците празнуват юбилеи и правят помени за патриарх Максим.

Скандалът е за пари и власт. Развръзката, колкото и да се отлага, трябва да се случи на 18 ноември, когато е насрочено заседание на Епархийския съвет във Видин. Преди това духовниците ще честват с концерт рождения ден на владиката Дометиан, пише "Труд".

Архимандрит Антим е протосингел на Видинската митрополия, преди събратът му Поликарп да стане епископ и викарий на дядо Дометиан. След като получава по-висш сан и съответно по-висок административен пост, Поликарп отнема правото на протосингела да оперира с финансите както на митрополията, така и на Клисурския манастир.

След серия от анонимни доноси срещу Поликарп се стига до свещеническа конференция, на която бе огласена декларация, че викарийният епископ злоупотребява с парите на митрополията, подвежда владиката и дори Светия синод - нямал висше образование. Отците твърдят, че през 2009 г. Поликарп е изгонен от Руенския манастир в Софийска епархия заради финансови злоупотреби - дължал пари на банки и физически лица и сега с парите на митрополията погасява старите си дългове.

Епископ Поликарп не отрича за финансовите си задължения от миналото, но не приема обвиненията в злоупотреба с църковни средства. Според източници от синода тези му проблеми били заради високопоставен държавен чиновник, а не по негова лична вина.

През годините той работи по много социални проекти - нещо, с което малцина духовници се ангажират. Привърженици на младия духовник твърдят, че в случая той е жертва на заговор между Антим и свещеници от Берковица. Ревизия, извършена наскоро, разкрила злоупотреби за 25 000 лева.

Но не посочва за какъв период са тези липси и дали случайно не става дума за липси от времето, преди епископът да поеме управлението на епархията. Същият този Йоан, в нарушение на църковния устав е шеф на общинското предприятие „Обредни дейности” ЕООД в Берковица. Църквата не признава закона за конфликт на интереси, но очевидно не зачита и собствения си устав. А там - в чл. 139, ясно пише: „На клирици и монашестващи е забранено да бъдат управители на „търговски дружества, в които Българската православна църква - Българска Патриаршия и нейните местни поделения, не са еднолични собственици на капитали на търговски дружества или не притежават 50 на сто от капитала на дружеството.”

На конкурса той се яви със светското си име - Ивайло Борисов. Постът, който заема Йоан, е под въпрос не само заради това, но и заради жалби, които Общинският съвет ще разглежда. За сигналите пред „Труд” потвърди и кметът на Берковица Димитринка Каменова. Без знанието на митрополит Дометиан епископът местел свещеници из епархията, е другото обвинение на кръга около архимандрит Антим. Което не е вярно - Дометиан лично представя на 1 юли Антим като нов игумен на Чипровския манастир архимандрит Неофит, близък до Антим. Владиката представя и новия игумен на Лопушанския манастир. Като протосингел Антим работи по няколко църковни проекта. За финансирането на реставрацията и ремонта на храмовете той използвал парите на митрополията, алармират източници от Видинска епархия.

Опасенията на духовниците са, че ако проектът се провали, ще бъде ощетена църквата, а не некоректният строител. Всъщност, вероятно Антим е най-ядосан, че са му отнели възможността да контролира Клисурския манастир, където се реализират сериозни приходи, от които не е ясно колко влизат в касата на митрополията.

Печалбите идват от кръчмата в близост до вратите на обителта, от продажбата на свещи, от сватби и туристи в много посещавания манастир, където нощувката е 35 лева. И от горите, които обителта притежава. Не случайно архимандрит Йоан посочи, че са отнети правомощията на епископа точно по управление на имоти и гори.

Целият скандал, който стана публичен след едно извънредно заседание на епархийския съвет в Монтана преди дни, където бе връчена декларация срещу Поликарп на Видинския митрополит, не работи в полза на архимандрит Антим. Защото освен че брани финансови интереси, той неистово иска да стане епископ. Но това, което се случва,най-вече вреди на Църквата.

В този случай са замесени все млади духовници. Повечето от тях досега имаха добро име - организират неделни училища, отварят кухни за бедни. И петното, което лепят на един от своите, хвърля сянка над добрините им.


Русия се отказа от задържане на рублата във валутен коридор

http://www.dnevnik.bg/biznes/2014/11/10/2416221_rusiia_se_otkaza_ot_zadurjane_na_rublata_vuv_valuten/?ref=rss


Централната банка на Русия обяви, че се отказва от практиката на задържане на курса на рублата във валутен коридор, съобщи РБК. Действалият досега механизъм за фиксиране на курса в рамките на интервал на допустима стойност на бивалутна кошница и провеждане на валутни интервенции в случай, че курсът на руската валута се приближи до тези граници се отменя на 10 октомври.

"В резултатът на новото решение курсът на рублата ще се формира въз основа на пазарни фактори, което ще спомогне за...

Варненски таксиметров шофьор: Очакваме с нетърпение първите стъпки на новия министър на транспорта

http://www.moreto.net/novini.php?n=270224

Очакваме с нетърпение първите стъпки на новия министър на транспорта. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна Димчо Иванов от варненския таксиметров синдикат „Авто” – 94. Той допълни, че вече законът е бил приет и след това е задължително да бъдат променени всички подзаконови нормативни актове - наредби, свързани с него.

Външно препоръча българските граждани в Либия да напуснат страната

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417989

Министерството на външните работи подновява настоятелната си препоръка към всички български граждани, останали на територията на Либия след събитията през месец юли 2014 г., да напуснат в най-кратък срок страната.
„Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове, Министерството на външните работи подновява настоятелната си препоръка към всички български граждани, останали на територията на Либия след събитията през месец юли 2014 г., да напуснат в най-кратък срок страната. „Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове,

МУЗИКАУТОР и Google Play Music сключиха споразумение

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/4doXB8yWQfc/

Google Play Music и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – МУЗИКАУТОР, сключиха договор, благодарение на който българските и международни творци – композитори, автори на текст и на аранжимент, ще генерират приходи от дигиталната музикална платформа в България.

„Изключително доволни сме, че добавихме Музикаутор към нашето семейство от партньорски дружества на авторите, докато проправяхме пътя за стартирането на Google Play Music в България. С нетърпение очакваме да работим с Музикаутор, както и с останалите авторски сдружения, които участваха в стартирането ни на 10 нови пазара, за да предоставим на потребителите решение за легалното ползване на музика в дигиталния свят, което в същото време позволява на творците да бъдат възнаградени за техните произведения” – коментира Виктория Кампоамор, Ръководител партньорства издатели и дружества на Google Play за Европа, Близкия изток и Африка.

Google Play e поредната голяма дигитална платформа, която стартира в България. Тя дава на потребителите още една възможност за легален достъп до музикално съдържание. Постигането на споразумение с Google Play е важна стъпка за нас, защото създава още един източник на приход за авторите” – коментира изпълнителният директор на МУЗИКАУТОР – Иван Димитров.

Миналата седмица от Google анонсираха, че освен в България музикалната услуга стартира в нови 12 европейски държави – Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Македония, Малта , Румъния и Словения, с което общият брой на държавите, в които e достъпна Google Play Music, се увеличава на 58.

Услугата Google Play Music позволява безплатно съхранение на до 20 000 песни от личната библиотека на потребителите в облака, които те могат да слушат онлайн и офлайн както на компютър, така и на всяко устройство с Android или iOS. Клиентите на музикалния магазин ще могат да закупуват музика през мрежата или от своите Android устройства, като закупените песни и албуми ще бъдат незабавно достъпни и също ще могат да се съхраняват в облака.

Google Play Music предлага и абонамент за стрийминг музикална услуга, наречена All Access, която дава достъп до повече от 25 милиона песни от целия свят. Потребителите могат да ползват услугата безплатно 30 дни, след това срещу месечна такса на стойност 7,99 лв., а след 7 януари 2015 г. – 8,99 лв. Всеки може да създава плейлисти и собствени радио станции и да ги слуша от телефона, таблета или компютъра си, както и офлайн от всяко Android или iOS устройство.

По данни на IFPI, Google Play Music е най-бързо развиващата се абонаментна музикална услуга за 2013 г., пише КРОСС.

НСИ: Износът за трети страни е намалял

http://www.vesti.bg/novini/nsi-iznosyt-za-treti-strani-e-namalial-6027038

През периода януари - септември 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 8.0% спрямо същия период на 2013 г. и е в размер на 11.9 млрд. лeвa, съобщиха от НСИ.

Плевнелиев: Служебното правителство изпълни основните си мисии (обновена)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416226_plevneliev_slujebnoto_pravitelstvo_izpulni_osnovnite/?ref=rss


Служебното правителство се справи достойно с поставената задача и да организира плавен преход към ново правителство. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчета и оценката на служебното правителство в президентството. Той припомни, че за две години пет правителства и три парламента са се сменили в България, а за краткото време служебните министри са успели да свършат много работа.  

"Те работиха по съвест. Предприеха основни мерки в енергетика, здравеопазване,...

Кристиано марширува към №1 в историята по "Златни топки"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417017

След 18 гола в 11 кръга Кристиано Роналдо най-после поведе за “Златната обувка”. Парадокс? Не. Досега пред настоящия носител на трофея вървяха стрелци от първенства по схемата “пролет - есен”. 
Кристиано заби веднъж за “Реал” при 5:1 над “Райо Валекано” в Мадрид в събота вечерта. Асът събра 36 точки (при коефициент 2 за Примера дивисион в класация След 18 гола в 11 кръга Кристиано Роналдо най-после поведе за “Златната обувка”. Парадокс? Не. Досега пред настоящия носител на трофея вървяха стрелци от първенства по схемата “пролет - есен”. Кристиано заби веднъж за “Реал” при 5:1 над “Райо Валекано” в Мадрид в събота вечерта. Асът събра 36 точки (при коефициент 2 за Примера дивисион в класация

Заместниците на външния министър остават същите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417976

Заместниците на външния министър Даниел Митов остават непроменени от месеците на служебния му мандат. Те са трима и са професионални дипломати. Валентин Порязов, Румен Александров и Катя Тодорова бяха назначени на 18 август 2014 г. Засега не се предвиждат промени на заместниците на външния министър, съобщиха от МВнР. Заместниците на външния министър Даниел Митов остават непроменени от месеците на служебния му мандат. Те са трима и са професионални дипломати. Валентин Порязов, Румен Александров и Катя Тодорова бяха назначени на 18 август 2014 г. Засега не се предвиждат промени на заместниците на външния министър, съобщиха от МВнР.

Валери Жаблянов: Гарантирането на социалните плащания е приоритет за БСП

http://frognews.bg/news_79913/

Приоритет на БСП Лява България, като опозиция в парламента, ще бъде гарантирането на социалните плащания. Това заяви в предаването „Денят започва” по БНТ депутатът от левицата Валери Жаблянов. Социалистът прогнозира, че ако управляващите замразят социалните разходи, това ще предизвика ново обществено напрежение.

Ще се коригира внесената от служебния кабинет промяна на бюджета

http://www.mediapool.bg/shte-se-korigira-vnesenata-ot-sluzhebniya-kabinet-promyana-na-byudzheta-news226999.html

Още в понеделник започват разговорите в финансовото министерство по актуализацията на бюджета на 2014 г. като внесеният в парламента от служебния кабинет вариант за промяна на  финансовата рамка ще бъде изтеглен за дребни корекции. това каза зам.-председателят на ГЕРБ и шеф на временната бюджетна комисия в парламента Менда Стоянова.   Убедих се, че числата във внесения в Народното събрание проект за актуализация на бюджета, изработен от служебното правителство, отразяват реалното състояние на хазната, каза Стоянова пред БНТ. “Говорим за 4% дефицит, който е свръхдефицит по европейските нормативи, говорим за един допълнителен дълг от 4 милиарда, което също е стряскащо, но, за съжаление, нещата са такива”, каза тя. “Още днес започват разговорите с Финансовото министерство по тази тема… Ще се опитаме максимално бързо да разгледаме актуализацията в парламента, защото наистина няма време до края на годината да се финансират много разходи, за които няма осигурени средства”, допълни Стоянова. Тя припомни, че става въпрос за осигуряване на допълнителни средства за Здравната каса, за да се разплати с болниците и за лекарства, субсидиите за животновъдите, за увеличението на заплатите в системата на МВР. “Колкото до парите на негарантираните вложители в КТБ те не могат да бъдат осигурени от бюджета. Това нито е предвидено в закона, нито е редно или правилно”, изрично подчерта тя. Най-сериозният негативен ефект от скандала “КТБ” е нарушеното доверие, според нея. “БНБ е стожер на банковата система. Тя беше гарант за това, че в системата нещата са стабилни и смятам, че трябва да продължи да бъде гарант. Българинът трябва да има доверие в институциите. За съжаление, в случая “КТБ” се оказва, че няколко държавни институции, не само БНБ, явно не са си свършили добре работата”, каза Стоянова. Попитана дали има доверие на министрите на финансите и икономиката и дали те са в състояние да свършат добре своята работа, тя каза, че познава Владислав Горанов, работила е с него в предходния мандат и категорично смята, че в тази тежка финансова ситуация той има капацитет да се справи с нея.   "В икономическото министерство се изисква повече работа по отношение на различните агенции, които се намират в него, както и по отношение на политика за стимулиране на български бизнес. За съжаление аз не познавам господин Лукарски нито в лично качество, нито като специалист. Така че не мога да кажа дали той ще се справи с тази задача“, добави Менда Стоянова.

Внимание! Млекопроизводители от Ямболско готвят блокада на пътя за ГКПП "Лесово”

http://pik.bg/внимание-млекопроизводители-от-ямболско-готвят-блокада-на-пътя-за-гкпп-лесово”-news247995.html

Внимание! Млекопроизводители от Ямболско готвят блокада на пътя за ГКПП "Лесово”

Млекопроизводители от Ямболска област подготвят блокада на пътя за гранично-контролно пропускателен пункт „Лесово”. Това заяви д-р Георги Георгиев, председател на Регионалната асоциация на млекопроизводителите пред "Фокус".

Над 50 представители на бранша от Ямболска област са потвърдили към момента, че ще се включат към протеста на главния път, който поема трафика за българо-турската граница. Фермерите са категорични, че ако не бъдат предприети спешни мерки, браншът им е обречен на фалит. Стопаните искат да бъде гарантирана изкупната цена на млякото. Докато през лятото тя е била 80 ст. за литър, сега е паднала до 50 стотинки.

Млекопроизводителите настояват държавата да ги компенсира заради вноса на млечни продукти от страните-членки на ЕС и дъмпинговите цени. Протестът е насрочен за 12 ноември на главен път 1-7 до село Окоп. Това ще бъде само началото на протестните действия. Ако никой не чуе исканията им, млекопроизводителите са готови да пренесат протеста си в София.

Мъж загина при катастрофа край Лом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417977

45-годишен мъж от Лом почина при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР - Монтана. Вчера около 07,00 ч. е подаден сигнал в Районно управление „Полиция’’ - Лом, че в началото на село Септемврийци е намерен лек автомобил "БМВ 525" със софийска регистрация след претърпяно пътно транспортно произшествие.
Установено е, 45-годишен мъж от Лом почина при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР - Монтана. Вчера около 07,00 ч. е подаден сигнал в Районно управление „Полиция’’ - Лом, че в началото на село Септемврийци е намерен лек автомобил "БМВ 525" със софийска регистрация след претърпяно пътно транспортно произшествие. Установено е,

Настоятелно! Външно предупреждава българите да напуснат Либия

http://pik.bg/настоятелно-външно-предупреждава-българите-да-напуснат-либия-news247996.html

Настоятелно! Външно предупреждава българите да напуснат Либия

Министерството на външните работи (МВнР) подновява настоятелната си препоръка към всички български граждани, останали на територията на Либия след събитията през месец юли 2014 г., да напуснат в най-кратък срок страната.

Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове, в условията на временно нефункциониране на местните либийски държавни структури и ескалация на въоръженото противопоставяне между различни либийски групировки.

МВнР напомня, че след изтеглянето на състава на българското посолство от Триполи в края на юли тази година, възможностите за защита и съдействие на бедстващи български граждани на либийска територия са крайно ограничени.

Външно препоръча българите в Либия да напуснат страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417961

Министерството на външните работи подновява настоятелната си препоръка към всички български граждани, останали на територията на Либия след събитията през месец юли 2014 г., да напуснат в най-кратък срок страната.
„Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове, Министерството на външните работи подновява настоятелната си препоръка към всички български граждани, останали на територията на Либия след събитията през месец юли 2014 г., да напуснат в най-кратък срок страната. „Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове,

Турски тираджии се избиха, затвориха пътя към Лесово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417965


Двойно убийство затворило турския граничен пункт Хамзабейли. Това наложило в неделя трафикът да бъде пренасочен през Капъкуле и Капитан Андреево, разказаха наши шофьори. "Така се образува огромна колона от над 20 км и подмина Одрин", сподели български тираджия.
Скандалът между двамата шофьори избухнал заради пререждане. Двойно убийство затворило турския граничен пункт Хамзабейли. Това наложило в неделя трафикът да бъде пренасочен през Капъкуле и Капитан Андреево, разказаха наши шофьори. "Така се образува огромна колона от над 20 км и подмина Одрин", сподели български тираджия. Скандалът между двамата шофьори избухнал заради пререждане.

Таня Боева: Краси Кочев ми е много добър приятел!

http://www.bnews.bg/article-121377

Таня Боева отрече клюката, че е залюбила бившия на Малина – бореца Краси Кочев, научи BLife.

45-годишен загина при катастрофа край Лом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417966

45-годишен мъж от Лом почина при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР - Монтана. Вчера около 07,00 ч. е подаден сигнал в Районно управление „Полиция’’ - Лом, че в началото на село Септемврийци е намерен лек автомобил 45-годишен мъж от Лом почина при катастрофа, съобщиха от ОД на МВР - Монтана. Вчера около 07,00 ч. е подаден сигнал в Районно управление „Полиция’’ - Лом, че в началото на село Септемврийци е намерен лек автомобил "БМВ 525" със софийска регистрация след претърпяно пътно транспортно произшествие. Установено е,

Историк: Младите хора ще изведат страната от кризата

http://pik.bg/историк-младите-хора-ще-изведат-страната-от-кризата-news247994.html

Историк: Младите хора ще изведат страната от кризата

Младите хора ще изведат страната от кризата, защото живеят и се борят в реална, а не в идеологическа обстановка - това поколение носи шансовете за нормалност и добруване, каза в интервю за БТА историкът доц. Иван Лазаров, преподавател във Великотърновския университет.

Доц. Лазаров се занимава със средновековна, политическа и културна история на България. Преди 25 години е един от основните участници в първите демократични митинги по площадите в София и Велико Търново. Според него един от проблемите в първите години след 10 ноември 1989 г. е неподготвеността на тогавашното младо и активно поколение да се изправи лице в лице с новите икономически реалности. Като специалист по история, той е категоричен, че преходът е приключил с раздържавяването на индустрията и влизането на страната в ЕС и НАТО.

Доц. Иван Лазаров твърди, че носталгията по времето на социализма е по-скоро защитна реакция и връщане към спомените от младостта на няколко поколения българи, която съвпада с този исторически период от българската история. Лазаров определи като феномен навлизането на периферните култури към центъра на обществото, чийто пик се е случил в началото на новото хилядолетие.

Според Лазаров този процес също върви към нормализиране. По думите му най-големият проблем на страната - 25 години след началото на демократичните процеси, е липсата на политически елит, който да гарантира спазването на правилата. Като задача на обществото ни за следващите 20 години той препоръчва да се научим да съблюдаваме правилата. Единствено спазването на правилата ще ни направи свободни, каза доц. Лазаров.

Историкът смята, че българската нация е млада и жизнена със силни социални инстинкти, които ще са в основата на следващия възходящ тренд в историческото й развитие. Ние сме млада и жизнена нация. В момента сме по-скоро като повехнало цвете, нужни са ни добри градинари в ролята на качествен елит, заяви историкът.

НСИ: С 2.2% са намалели наетите лица

http://www.vesti.bg/novini/nsi-s-2.2-sa-namaleli-naetite-lica-6027035

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2014 г. намаляват с 49.7 хил., или с 2.2% спрямо края на юни 2014 г., като достигат 2.25 милиона, съобщават от НСИ.

Хенри Кисинджър: Кризата в Украйна може да прерасне в трагедия

http://www.moreto.net/novini.php?n=270217

Ветераните на западната дипломация Хенри Кисинджър и Ханс-Дитрих Геншер смятат, че Западът е допуснал грешки в отношенията с Русия. В контекста на кризата около Украйна бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че има риск от нова студена война.

Автобусът минал на червено: Петима ранени след дерайлирането на трамвая

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417953

Петима са ранените след катастрофата между трамвай и автобус в София, информира Нова тв.
Инцидентът е станал на булевардите „Драган Цанков” и „Евлоги и Христо Георгиеви”.
Автобус 72 е минала на червено, защото по думите на шофьора спирачките са отказали и така е отнел предимството на трамвая.
Пострадали са петима души. Петима са ранените след катастрофата между трамвай и автобус в София, информира Нова тв. Инцидентът е станал на булевардите „Драган Цанков” и „Евлоги и Христо Георгиеви”. Автобус 72 е минала на червено, защото по думите на шофьора спирачките са отказали и така е отнел предимството на трамвая. Пострадали са петима души.

Трамвай и автобус се удариха в София

http://www.vesti.bg/novini/tramvaj-i-avtobus-se-udariha-v-sofiia-6027036

Тежка катастрофа между автобус и трамвай стана на кръстовището на булевард "Евлоги Георгиев" и улица "Граф Игнатиев" в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

Външно министерство отново призова българите в Либия да напуснат страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/11/10/2416211_vunshno_ministerstvo_otnovo_prizova_bulgarite_v_libiia/?ref=rss


Министерството на външните работи (МВнР) отново препоръча на всички български граждани, които все още пребивават на територията на Либия, да "напуснат в най-кратък срок страната", съобщиха от ведомството.

Напомнянето е в контекста на събитията от юли тази година, когато посолството ни в Триполи затвори врати заради ескалацията на напрежението в арабската държава.

"Тези наши граждани следва да отчетат критичните за сигурността и живота им сериозни рискове, в условията на...

София от днес е домакин на Седмото международно триенале на графиката

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/11/10/2416175_sofiia_ot_dnes_e_domakin_na_sedmoto_mejdunarodno/?ref=rss


Във всички изложбени зали на галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6 тази вечер в 18 ч. се открива Седмото международно триенале на графичните изкуства "София 2014", което ще събере най-новите творчески постижения на  художници от 30 страни.

Събитието е с 20-годишна история, специалисти го оценяват като актуална платформа за съвременната световна графика и го нареждат сред най-значимите международни прояви в областта на визуалните изкуства, казва Албена Спасова, координатор на секция...

"Газпром" плати за транзита на газ през Украйна за септември

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gazprom-plati-za-tranzita-na-gaz-prez-ukraina-za-septemvri-183479/

Споразумението за "зимните" доставки на газ, постигнато в Брюксел, отпуши и плащанията за транзита

Тежка катастрофа между трамвай и автобус в София

http://frognews.bg/news_79912/

Трамвай и автобус се сблъскаха на кръстовището на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. „Граф Игнатиев”. Трамваят е дерайлирал. Към „Пирогов” пътуват петима пострадали, които са контактни. Най-тежко е пострадала ватманката на трамвая.

24-годишен шофьор загина край Найден Герово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4417944

24 -годишен шофьор загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа вчера на пътя между Съединение и село Найден Герово, съобщи пловдивската полиция. Трагедията се е разиграла около 22.40 часа вчера. Според първоначалната информация лек автомобил „Рено 24 -годишен шофьор загина, а спътникът му е настанен в болница при катастрофа вчера на пътя между Съединение и село Найден Герово, съобщи пловдивската полиция. Трагедията се е разиграла около 22.40 часа вчера. Според първоначалната информация лек автомобил „Рено", управляван от Г. Д. от гр. Стрелча, при движение с несъобразена скорост и намалена

Новият кабинет подготвя вариант на европейската такса върху финансовите транзакции

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2014/11/10/2416207_noviiat_kabinet_podgotvia_variant_na_evropeiskata/?ref=rss


Данък върху операциите на капиталовите пазари по подобие на европейската такса върху финансовите транзакции се готвят да въведат партиите от мнозинството, пише "Капитал Daily" като се позовава на управленската програма на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ.

Печалбите от сделките на борсата ще останат освободени, а ще се правят отчисления върху оборотите от операции с ценни книжа. Вицепремиерът Ивайло Калфин, чиято партия АБВ е вносител на предложението, уточни, че...

Плевнелиев: Президентските избори са много далече

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-prezidentskite-izbori-sa-mnogo-daleche-6027034

Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на българина, каза президентът

Плевнелиев: Защо да махаме новините на турски?

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-zashto-da-mahame-novinite-na-turski-6027034

Не вярвам, че когато се отменят новините на турски език, ще повишим стандарта на българина, каза президентът

Плевнелиев: Близнашки се справи достойно

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/plevneliev-bliznashki-se-spravi-dostojno-6027034

Той даде пример с "Южен поток", "за който се говореше едно, а се правеше друго"; "Наложи се служебното правителство да предприеме мерки за замразяване на проекта до синхронизирането му с ЕС", каза президентът

Близнашки: Изпълнихме ангажиментите си, които приехме пред президента и обществото

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4417947

"Особено предизвикателство беше да върнем страната към демокрацията и да произведем успешните парламентарни избори". Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по време на отчета и оценката на служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде „Фокус“.
„Изпълнихме ангажиментите си, "Особено предизвикателство беше да върнем страната към демокрацията и да произведем успешните парламентарни избори". Това каза служебният министър-председател проф. Георги Близнашки по време на отчета и оценката на служебното правителство в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, предаде „Фокус“. „Изпълнихме ангажиментите си,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване