10 ноември: 25 години преход

http://society.actualno.com/10-noemvri-25-godini-prehod-news_59423.html

На 10 ноември 2014 година се навършват четвърт век от началото на Българския преход. На 10 ноември 1989 година на пленум на Централния комитет на БКП бе освободен от поста генерален секретар на парти...

Борсата в Токио с лек спад в понеделник на обяд

http://www.vesti.bg/novini/borsata-v-tokio-s-lek-spad-v-ponedelnik-na-obiad-6027013

Токийската фондова борса записа спад от 0,72% в понеделник сутринта заради укрепването на йената, което удря по износителите и сред смесените данни за заетостта в САЩ от последната седмица.

Посрещаме Нова година с бензин от 2,20 лв.

http://pik.bg/посрещаме-нова-година-с-бензин-от-220-лв-news247848.html

Посрещаме Нова година с бензин от 2,20 лв.

Цените на суровия петрол ще продължат да падат поне до края на месеца. Прогнозата се основава на два безспорни факта. Първият е, че въпреки драстичното поевтиняване на суровината от юни насам големите производители не само задържат, но някои дори и увеличават нивото на добива си. Дневният обем на добива на нефт и газов кондензат в Русия на 5 ноември беше 10,542 млн. барела, съобщи Централното диспечерско управление на горивно-енергийния комплекс. За сравнение - среднодневният добив в Русия през 2013 г. и 2012 г. г. е бил съответно 10,469 и 10,329 млн. барела. Само от януари до 30 септември добивът в Русия е скочил с 0,6%, пише "Стандарт".

САЩ също увеличиха добива си през последните 5 месеца с над 400 хил. барела дневно, а Либия - с 200 хиляди. Саудитска Арабия и останалите страни, членки на OPEC, отчитат най-високите нива на добива от средата на 2013 г. насам, които достигнаха почти 31 млн. барела на ден. Нещо повече, Саудитска Арабия, която намалява износа, особено за САЩ, постоянно увеличава количествата, които рафинира на своя територия. Освен това най-големият износител на петрол планира да инвестира над 100 млрд. долара в изграждането на модерни рафинерии до 2024 г., когато ще преработва 8 млн. барела нефт дневно - 70% от добива си.

Резултатът е, че от средата на юни досега цената на нефта се понижи с 25%. Само от началото на октомври американският лек суров петрол WTI се срина с 14% - от 90 на 77,21 долара за барел, а европейският Brent с 11% - от 92,5 на 82,33 долара.

Вторият факт, който ще гарантира поевтиняване на "черното злато", е че датата на планираната за 27 ноември среща на представителите на 12-те страни в централата на OPEC във Виена няма да се променя. Което означава, че общо решение за намаляване на добива, което евентуално би повишило цената на петрола, няма да има поне до 27 ноември. Така че ще сме свидетели на задържане или спад на цените на нефта поне още 17 дни. Което ще рече, че фючърсите за доставка през първата десетдневка на януари 2015 г. ще се сключват на сегашните или дори на още по-ниски цени. Конкретно за България можем да очакваме падане на цената на най-масовия бензин А 95 поне до 2,20 лв. за литър до Нова година.

Копирано от standartnews.com

Чърчил искал ядрен удар по СССР

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416883

Бившият британски премиер Уинстън Чърчил опитвал да убеди властите в САЩ да нанесат ядрен удар по СССР, за да се възпрепятства влиянието на комунизма на Запад. Това се казва в неизвестен досега документ, написан от агент на ФБР. В него той съобщава, че Чърчил настойчиво е настоявал пред сенатора републиканец Стайлз Бридж да убеди президента Хари Бившият британски премиер Уинстън Чърчил опитвал да убеди властите в САЩ да нанесат ядрен удар по СССР, за да се възпрепятства влиянието на комунизма на Запад. Това се казва в неизвестен досега документ, написан от агент на ФБР. В него той съобщава, че Чърчил настойчиво е настоявал пред сенатора републиканец Стайлз Бридж да убеди президента Хари

Хиляди на протест в Румъния в подкрепа на вота в чужбина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416902

Хиляди румънци излязоха на протест срещу Виктор Понта и неговата победа на първия кръг на президентските избори, предаде Ройтерс. Демонстрацията бе в подкрепа на румънците в чужбина, на които е било попречено да пуснат гласа си в урните на 2 ноември.
Масови протести бяха организирани в столицата Букурещ, както и в градовете Клуж и Тимишоара, Хиляди румънци излязоха на протест срещу Виктор Понта и неговата победа на първия кръг на президентските избори, предаде Ройтерс. Демонстрацията бе в подкрепа на румънците в чужбина, на които е било попречено да пуснат гласа си в урните на 2 ноември. Масови протести бяха организирани в столицата Букурещ, както и в градовете Клуж и Тимишоара,

Работещите във варненския ТЕЦ се вдигат на мащабен протест

http://pik.bg/работещите-във-варненския-тец-се-вдигат-на-мащабен-протест-news247831.html

Работещите във варненския ТЕЦ се вдигат на мащабен протест

Служителите на ТЕЦ – Варна излизат на протест, съобщиха синдикатите. Във връзката с намерението на собственикът да закрие ТЕЦ - Варна, преустановявайки дейността на централата от 01 януари догодина и уволнявайки последните 300 работници, синдикалните организации на КТ Подкрепа и КНСБ организират протестен митинг под надслов „Да спрем разграбването”.

Митингът ще се състои от 17:00 ч. пред катедралния храм „Св.Успение Богородично”.

10 ноември 1989 г. - от Тато до Боко (за тези, които не помнят онова време)

http://e-vestnik.bg/21649/10-noemvri-1989-g-ot-tato-do-boko-za-tezi-koito-ne-pomnyat-onova-vreme/

Първата страница на българския официоз от 11 ноември 1989 г. обявява, че е на 10-и е избран нов генерален секретар на БКП - Патър Младенов.

Датата 10 ноември 1989 г. е споменавана толкова често, колкото 9 септември 1944 г., но е доста неясна за поколенията на българите под 30-40-години.
Някакво актуално представително проучване на социолози, публикувано сега, точно преди 25-годишнината от 10 ноември, показва, че 94% от хората под 30 години не знаят почти нищо за онова време. По-възрастните, поживели в онзи период, знаят и спорят, а по-младите просто нямат ясни представи. Чули нещо от разкази на родители, дядовци, прочели нещо, видели някой клип с Тодор Живков в тубата. В интернет сега можеш да прочетеш за онзи период само идеологизирани коментари, филипики, спорове. За обективната истина ще чакаме да минат още 25 години. Сега няма да се появи. Което значи, че просто ще минем без обективна оценка за онова време, защото тя е най-нужна за първите години след промяната, а не в някакво историческо бъдеще след още 20-30 години. Тогава ще е без значение.

А сега е трудно е да се каже каква е поуката от историята. Мненията са диаметрално разделени. В същото социологическо проучване се оказва, че одобрение към Тодор Живков заявяват 55% от анкетираните. Няма в най-новата българска история държавник или политик с такова високо одобрение. В някакви временни периоди отделни политици са получавали доверие и доста над неговото, но от дистанцията на годините - никой друг.
Например генерал Добри Джуров, член на Политбюро на ЦК на БКП и един от хората, свалили Живков, в първия месец след 10 ноември получи одобрение около 90 процента - непостигнат от никого рекорд. Това се дължеше на това, че Джуров като военен министър удържа свалянето на Живков и прехода в първия момент, като гарант на промяната с армията, без тя да се намеси, без да се стигне до кървави сблъсъци.

Днес малцина от младите знаят кой е Добри Джуров въобще.

Но Тодор Живков се оказва с 55% одобрение

А той беше диктаторът на България. Суверенът с желязна власт, облечена в кадифена ръкавица. Гъвкав и лукав режим, на който Живков беше върхът на пирамидата в продължение на 33 години. Тази продължителна власт не може да се сравни с нищо в съвременния свят, освен с властта на Ким Ир Сен в Северна Корея (премиер и партиен лидер от 1948-1949 до 1994 г.) и властта на Фидел Кастро в Куба (премиер от 1959, партиен лидер от 1965 до 2006-2008 г.).

Царуването на Живков надминава това на римските императори, с единствено изключение – първият император Октавиан Август, преди 2000 г., властвал 41 години. В следващите 4 века, дори в най-стабилните периоди на империята, няма нито един, който да е царувал по-дълго от Тодор Живков, чак до император Теодосий Втори в 5 век. Българският комунистически владетел има по-кратък престой на престола от няколко европейски царе от Средновековието и от българския цар Петър I, царувал от 927 до 969 г.

Момент от пленума на 10 ноември. На трибуната говори членът на Политбюра и външен министър Петър Младенов, който става генерален секретар на БКП, в средата е членът на политбюро и премиер Георги Атанасов, вдясно Тодор Живков. Снимка: БТА

Когато у нас се говорят за комунизъм и за режим, често забравят, че това беше едноличен режим на Тодор Живков. Лична власт, облечена в комунистическа идеология, лицемерни приказки за демократичен централизъм, грижа за народа, възход и социална справедливост. Зад всичко това основната грижа на властта беше да не би да се ...

Мексиканският президент осъди размириците в страната

http://news.ibox.bg/news/id_817080528

До вандалски акции се стигна на протеста срещу изниването на 43-ма стиденти

Бунт в Мексико, атакуват сгради на властта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416904

Протести в Мексико прераснаха в размирици, след като студенти от град Игуала опитаха да разбият вратата на Националния дворец на площад “Сокало” в столицата Мексико, предаде Ройтерс. Участниците в бунта опитаха да разбият централната врата на зданието, използвано от президента на страната за официални церемонии, както и да подпалят дървените части. Протести в Мексико прераснаха в размирици, след като студенти от град Игуала опитаха да разбият вратата на Националния дворец на площад “Сокало” в столицата Мексико, предаде Ройтерс. Участниците в бунта опитаха да разбият централната врата на зданието, използвано от президента на страната за официални церемонии, както и да подпалят дървените части.

Кабинетът обсъжда днес кандидатурите за зам.министри

http://news.ibox.bg/news/id_917385351

Очаква се като мандатоносител ГЕРБ да поискат по поне едно такова във всяко ведомство

Плевнелиев награждава 23 българи, работили срещу комунизма

http://pik.bg/плевнелиев-награждава-23-българи-работили-срещу-комунизма-news247821.html

Плевнелиев награждава 23 българи, работили срещу комунизма

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои 23-ма души с орден „За гражданска заслуга“ –първа степен, за приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитие на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България. Това съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Събитието ще се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от 14.30 часа. Носителите на държавните отличия са се противопоставяли на репресивните методи и нарушаването на гражданските права по време на тоталитарния комунистически режим у нас. Дванадесет от тях ще бъдат удостоени с ордени посмъртно.

Плавнелиев награждава 23 българи, работели срещу комунизма

http://pik.bg/плавнелиев-награждава-23-българи-работели-срещу-комунизма-news247821.html

Плавнелиев награждава 23 българи, работели срещу комунизма

Президентът Росен Плевнелиев ще удостои 23-ма души с орден „За гражданска заслуга“ –първа степен, за приноса им за развитието и укрепването на гражданското общество, за развитие на демократичните институции и защита на човешките права и свободи в България. Това съобщиха от прессекретарията на държавния глава.

Събитието ще се проведе в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от 14.30 часа. Носителите на държавните отличия са се противопоставяли на репресивните методи и нарушаването на гражданските права по време на тоталитарния комунистически режим у нас. Дванадесет от тях ще бъдат удостоени с ордени посмъртно.

Осъдиха ученичка, шофирала пияна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416826

18-годишна ученичка получи присъда от Районния съд в Чепеларе за това, че шофирала пияна. В 6.30 часа на 25 октомври т.г. ченгетата засекли буксуващ Фолксваген Голф, който имало опасност да се блъсне в оградата на бензиностанция. Шофьорката Н.С.Г., която се суетяла край возилото, се оказала правоспособна, но на ченгетата им лъхнало, 18-годишна ученичка получи присъда от Районния съд в Чепеларе за това, че шофирала пияна. В 6.30 часа на 25 октомври т.г. ченгетата засекли буксуващ Фолксваген Голф, който имало опасност да се блъсне в оградата на бензиностанция. Шофьорката Н.С.Г., която се суетяла край возилото, се оказала правоспособна, но на ченгетата им лъхнало,

Русия и Китай сложиха 17 подписа за петрола и газа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416908

Русия и Китай подписаха 17 споразумения в рамките на форума на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Пекин, предаде РИА “Новости”. Основната част от тях са свързани с петролните и газовите доставки. Подписите бяха сложени пред президентите на двете стани - Владимир Путин и Си Цзинпин. Едното от споразуменията засяга доставките на газ по Русия и Китай подписаха 17 споразумения в рамките на форума на Азиатско-тихоокеанското сътрудничество в Пекин, предаде РИА “Новости”. Основната част от тях са свързани с петролните и газовите доставки. Подписите бяха сложени пред президентите на двете стани - Владимир Путин и Си Цзинпин. Едното от споразуменията засяга доставките на газ по

От орбита се връща старият екипаж на МКС

http://www.vesti.bg/novini/ot-orbita-se-vryshta-stariiat-ekipazh-na-mks-6027012

Руският космонавт Максим Сураев, астронавтът от НАСА Рийд Уайзман и Александър Герст от Европейската космическа агенция се прехвърлиха в спускаемия апарат от МКС. Те работиха на орбита около Земята около 170 денонощия.

7000 дела срещу длъжници за парно заведоха в Перник

http://pik.bg/7000-дела-срещу-длъжници-за-парно-заведоха-в-перник-news247816.html

7000 дела срещу длъжници за парно заведоха в Перник

Пернишката „Топлофикация” погна некоректните длъжници. Дружеството е изпратило 10 000 писма на граждани, които имат неплатени сметки, пише "Мироглед".

Предупреждения са получили всички, които дължат над 50 лв. Отделно до момента са заведени 7000 дела срещу некоректни длъжници.

„Разбирам проблемите на хората, но задълженията трябва да се плащат. Много от абонатите реагират срещу това, че не ползват парно, а трябва да плащат за сградна инсталация. Законът обаче е такъв и всички сме длъжни да го спазваме”, каза директорът на дружеството Кремен Георгиев.

„Топлофикация” има около 20 000 абоната. Само около 1/3 от тях са коректни платци. Задълженията на останалите са около 37 млн лв.

"Атлетико" и "Валенсия" изпуснаха второто място в Ла Лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416010_atletiko_i_valensiia_izpusnaha_vtoroto_miasto_v_la_liga/?ref=rss


Шампионът "Атлетико" (Мадрид) и "Валенсия" направиха грешни стъпки в 11-ия кръг на Ла Лига и позволиха на "Реал" (Мадрид) и "Барселона" да се откъснат на първите две места във временното класиране.

"Дюшекчиите" допуснаха обрат с 1:2 при визитата си на "Реал сосиедад" и пропуснаха възможността да се върнат на втората си позиция. Вместо това съставът на Диего Симеоне остава четвърти с 23 точки, докато "Реал" и "Барселона" са съответно с 27 и 25.

"Атлетико" стартира отлично...

Взрив на газ в Украйна рани 8 души

http://www.vesti.bg/novini/vzriv-na-gaz-v-ukrajna-rani-8-dushi-6027011

Мощен взрив разтърси част от кафе в украинския град Харков. Според агенция УНН, пострадали са най-малко осем души.

Федерер стартира с победа на финалите в Лондон, Мъри - със загуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2014/11/10/2416009_federer_startira_s_pobeda_na_finalite_v_london_muri_-/?ref=rss


Световният номер 2 Роджър Федерер стартира с победа над Милош Раонич участието си на финалите на АТП в Лондон.

Швейцарецът се наложи с 6:1, 7:6 (0) за близо час и половина игра, като напълно надигра опонента си и в нито един момент не му позволи дори да погледне към успеха.

Федерер мина като на парад през първия сет, в чието начало поведе с бърз пробив. Той задържа умело контрола над случващото се на корта и отпусна само гейм на Раонич за цялата част.

Следващият...

Пловдивчани приемат в домовете си гостите в международния форум "EMPATHEAST"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4416854

Десетки пловдивчани ще приемат в домовете си гостите в международния форум за промяна чрез емпатия (съчувствие) "Empatheast", който ще се проведе тази седмица от 14 до 16 ноември в града под тепетата. По този начин те ще се включат в социалния експеримент "EMPATHEAST OPEN HOME" ("Отворен дом на емпатията"), Десетки пловдивчани ще приемат в домовете си гостите в международния форум за промяна чрез емпатия (съчувствие) "Empatheast", който ще се проведе тази седмица от 14 до 16 ноември в града под тепетата. По този начин те ще се включат в социалния експеримент "EMPATHEAST OPEN HOME" ("Отворен дом на емпатията"),

На 10 ноември рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4416848

Атанас Узунов, бивш футболен съдия
Корнелия Маринова, депутат в 43-ото НС
Михаил Макариев, художник
Мирела Веселинова, журналист, бивш главен редактор на сп. “Правен свят”
Найда Манчева, легендарна тъкачка
Пламен Петров, бизнесмен, министър на транспорта и съобщенията в правителството на НДСВ
Проф. Стефан Стоилов, икономист, бивш министър и д Атанас Узунов, бивш футболен съдия Корнелия Маринова, депутат в 43-ото НС Михаил Макариев, художник Мирела Веселинова, журналист, бивш главен редактор на сп. “Правен свят” Найда Манчева, легендарна тъкачка Пламен Петров, бизнесмен, министър на транспорта и съобщенията в правителството на НДСВ Проф. Стефан Стоилов, икономист, бивш министър и д

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване