След час гледат делото срещу акушерката, прокуратурата иска постоянен арест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732515

 След час ще се гледа мярката по случая относно зверското нападение на акушерката Емилия Ковачева над 4-дневната Никол. Прокуратурата поиска постоянен арест на 40-годишната жена. Тя бе доведена в съда, но не в засадателната зала, информират от Нова тв.   Адвокатите се запознават със случая. Законът предвиджа затвор от 15 години.
 След час ще се гледа мярката по случая относно зверското нападение на акушерката Емилия Ковачева над 4-дневната Никол. Прокуратурата поиска постоянен арест на 40-годишната жена. Тя бе доведена в съда, но не в засадателната зала, информират от Нова тв. Адвокатите се запознават със случая. Законът предвиджа затвор от 15 години.

Да замериш президент с манго и да получиш апартамент

http://www.mediapool.bg/da-zamerish-prezident-s-mango-i-da-poluchish-apartament-news233339.html

Жена замери президента на Венецуела Николас Мадуро с манго, а той й отвърна с подарък - апартамент, предаде Ройтерс. Миналата седмица по време на посещение в щата Арагуа Мадуро, който е бивш шофьор, подкара автобус и беше замерен с манго от жена от наблюдаващото го множество. Когато разгледал мангото, той открил върху него e изписано име на жената, която го e хвърлила, както и телефон. Посланието гласяло: "Марлени Оливо. Ако можете, обадете ми се!" Мадуро се заинтересувал и разбрал, че жената имала проблем с къщата си. Резултатът бил, че той решил да ѝ отпусне държавно жилище, след което обещал да изяде мангото, с което Марлени го замерила. Популисткият жест породи както възхищение, така и низ от шеги в интернет. За едно манго ви дават цял апартамент, а какво ли ще получи човек, ако хвърли ананас, написа сайтът "Долар тудей". По време на обиколките си из страната Мадуро събира всякакви петиции и жалби от сънародниците си.

Близо 90 на сто от българите не са съгласни уличното паркиране да стане частен бизнес

http://pik.bg/близо-90-на-сто-от-българите-не-са-съгласни-уличното-паркиране-да-стане-частен-бизнес-news322074.html

Близо 90 на сто от българите не са съгласни уличното паркиране да стане частен бизнес

89,8% от гражданите не са съгласни уличното паркиране да бъде превърнато в частен бизнес. Само 8,7% смятат, че за паркирането върху улици и булеварди трябва да се определят пазарни цени.

Това са моментните резултати от независимата анкета, провеждана в сайта на Софийския обществен съвет във връзка с готвените промени в Закона за движението по пътищата, целящи да превърнат в търговски досегашния административен режим за контрол върху организацията на движението в градовете.

"Резултатите са красноречиви – хората желаят местното самоуправление пряко да се занимава с организацията на движението по улиците, както и в момента го изисква законът, а не да печелят търговски дружества от проблемите с паркирането.

Големия процент от гласували "против" показва, че създадената в София порочна практика с възлагането на на контрола върху паркирането на търговско дружество, която всъщност промяната в ЗДвП цели да легализира, не ги удовлетворява.

Това е така, защото фирмата не е Столична община и не е длъжна да осигурява прозрачност на приходите от платеното паркиране или да ги харчи по нормативно установеното предназначение.

Доказано е – така не се решават проблемите, а само се изместват. И хората са абсолютно прави – за 15 години събиране на пари от търговското дружество от зоните за платено паркиране няма построен нито един паркинг!" – коментират от Софийски обществен съвет.

Открита е ремонтираната кухня на на ЦДГ „В. Терешкова" в Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=287221

Готов е новият кухненски блок към ЦДГ №17 „Валентина Терешкова" във варненския квартал „Аспарухово", съобщиха от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт". Съоръжението беше наводнено и изцяло разрушено от бедствието през 2014 г.

Военният министър предлага 9 проекта за модернизация на армията за 4 млрд.лв.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/25/2520014_voenniiat_ministur_predlaga_9_proekta_za_modernizaciia/?ref=rss


Министърът на отбраната Николай Ненчев ще представи пред Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента девет инвестиционни проекта за модернизация на Българската армия за около 4 млрд. лева. Не казвам, че те трябва да бъдат извадени точно сега, заяви той в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

КСНС ще заседава на 27 април, понеделник, и ще обсъди развитие на Въоръжените сили в контекста на актуалната среда за сигурност.

Смисълът на този КСНС е да...

Деян Икебаната: Търся човек не за секс, а за любов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732498

Защо нямам човек до себе си ли? Ами защото не мога да срещна човека на живота си. Аз не търся човек за секс, а за любов. Искам да имам едно дете, но не мога да намеря жената. Това сподели пред bTV Деян Неделчев - Икебаната.  Той допълни, че през живота си е минал през всякакви препятствия, работил е какво ли не.
Защо нямам човек до себе си ли? Ами защото не мога да срещна човека на живота си. Аз не търся човек за секс, а за любов. Искам да имам едно дете, но не мога да намеря жената. Това сподели пред bTV Деян Неделчев - Икебаната. Той допълни, че през живота си е минал през всякакви препятствия, работил е какво ли не.

Най-малко 449 са жертвите на земетресението в Непал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/stn-ozdujAg/

Най-малко 449 души са загинали при днешното опустошително земетресение с магнитуд 7,9 в Непал. Говорител на непалското Министерство на вътрешните работи съобщи, че в столицата Катманду са загинали 71 души. 43 са жертвите в съседния град Бактапур. Епицентърът на труса, с дълбочина едва 2 км, е бил на 80 км източно от непалския град Покхара.

Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения: „Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от XIX век. Продължаваме да събираме информация”.

По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду.

Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред СNN: „Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго”.

Индийският премиер Нарендра Моди е събрал правителството, за да обсъдят извънредната ситуация. Пакистанският му колега Наваз Шариф е поискал помощ за Непалската автономия.

Днешното земетресение от 7,9 по Рихтер е най-силното от 1934 г., когато Катманду е бил разрушен напълно.

Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия, съобщи Кросс.

Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е регистрирано и на територията на Япония в Тихия океан, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 15.35 ч. местно време, 6.35 ч. по Гринуич, с епицентър на 306 км южно от Йокохама и на 251 км южно от Татеяма, с дълбочина 82 километра. Няма информация за загинали и разрушения.

Пуснаха движението към столичното летище

http://econ.bg/Новини/Пуснаха-движението-към-столичното-летище_l.a_i.669754_at.1.html

След близо месец ремонт прекият път към летище "София" вече е отворен за автомобили. Движението бе спряно заради аварирал колектор на „Софийска вода“...

Експерт: Джигитите се знаят, но нищо не се случва

http://www.bnews.bg/article-133837

Не намираме златния ключ, който може да ограничи войната по пътищата.

Милена Стойчева: Стремим се постепенно да наложим модела на blended classroom

http://www.investor.bg/imenata-na-biznesa/107/a/milena-stoicheva-stremim-se-postepenno-da-nalojim-modela-na-blended-classroom-193335/

Икономическата грамотност, предприемаческото мислене и финансовата култура са наш приоритет, твърди изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България“

Мистериозен стрелец проби тавана на движеща се кола

http://pik.bg/мистериозен-стрелец-проби-тавана-на-движеща-се-кола-news322071.html

Мистериозен стрелец проби тавана на движеща се кола

Петричката полиция разследва мистериозна стрелба, в резултат на която е пробит таванът на лека кола. Екшънът се разиграл снощи около 23,00 часа в района на старите таксита в Петрич.

Млад петричанин, движейки се в посока Ръждак, бил стреснат от силен трясък. След 20-30 метра спрял и забелязал дупката в тавана на колата си откъм шофьорското място и сигнализирал на тел. 112, съобщава Struma.bg.

По чудо младежът се е отървал без никакви наранявания. На място пристигнали полицейски екипи и дежурният прокурор. Днес разследването продължава, полицията установява с какво оръжие е стреляно.

Пиян британски войник удари дете в центъра на Сливен (обновена)

http://www.cross.bg/sliven-ydaril-mandinska-1462559.html

/КРОСС/ Военнослужещият, ударил дете в Сливен, е британец, съобщава пресцентърът на Министерството на отбраната в уточнение на заявлението на говорителя на ОД на МВР-Сливен Първолета Мандинска, че американски военнослужещ в нетрезво състояние е ударил ученик в Сливен.  Инцидентът е станал вчера следобед в центъра на града в близост до Пето среднообразователно училище „Пейо Яворов". Британецът, който със свои колеги бил в Сливен в свободния си ден, започнал разговор с ученици, които говорели английски. Според очевидци той е ударил шамар на детето, защото му се присмяло. Свидетели на събитието са станали служители на общинска охрана, които са се обадили в полицията. След разговор в районното управление с родителите на детето, военнослужещият се извинил. Родителите нямало да повдигат обвинение. Дали мъжът ще бъде наказан, ще решават неговите началници във военния полигон „Ново село", каза още Първолета Мандинска. По случая ще бъде направено разследване и ще бъдат предприети съответните мерки, уверява МО.      

Колоездачи почитат паметта на убитата Криси от Перник

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732463

Колоездачи от Перник ще почетат паметта на 16-годишната Кристина Даниелова, която беше убита на вътрешно-градската магистрала от пиян шофьор преди две години. На 26 април 2013 г. велосипедът на Криси беше пометен от голф в района на бензиностанция „Шел“, а девойката загина на място, съобщава ТВ7.  В трагичната вечер 28-годишният Павел Иванов
Колоездачи от Перник ще почетат паметта на 16-годишната Кристина Даниелова, която беше убита на вътрешно-градската магистрала от пиян шофьор преди две години. На 26 април 2013 г. велосипедът на Криси беше пометен от голф в района на бензиностанция „Шел“, а девойката загина на място, съобщава ТВ7. В трагичната вечер 28-годишният Павел Иванов

До 350 000 затворници излизат на свобода в чест на Деня на победата

http://www.moreto.net/novini.php?n=287215

Депутатите от Държавната Дума одобриха постановлението на президента Владимир Путин за амнистия по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Той може да влезе в сила още днес или в неделя, предава РИА Новоснти.

Анголецът Фортеш не бил избягал от ЦСКА, а е разтрогнал по взаимно съгласие (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/25/2520009_angolecut_fortesh_ne_bil_izbiagal_ot_cska_a_e/?ref=rss


Анголският футболисти Амансио Фортеш не е избягал от ЦСКА, а е разтрогнал с клуба по взаимно съгласие преди седмица.

Това съобщиха червените на клубния си сайт в отговор на излязлата във в. "Труд" информация, че 25-годишният полузащитник си е събрал багажа, без да уведоми ръководството и от една седмица е в неизвестност. 

"ЦСКА София информира, че Амансио Фортеш разтрогна своя договор с клуба по взаимно съгласие още миналата седмица. За целта му е изплатена съответната...

Анголецът Амансио Фортеш е избягал от ЦСКА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/25/2520009_angolecut_amansio_fortesh_e_izbiagal_ot_cska/?ref=rss


Анголският футболисти Амансио Фортеш е избягал от ЦСКА, съобщава в. "Труд". 25-годишният полузащитник си е събрал багажа, без да уведоми ръководството на клуба и от една седмица е в неизвестност. 

Фортеш беше привлечен през зимната пауза и игра в повечето контроли от подготвителния лагер, но заради контузия не записа нито една минута в официален мач. Наскоро травмата му се усложни и стана ясно, че няма да се разчита на него до края на сезона. 

Очакваше се преминалият през...

Победа на поморийските юноши младша възраст на чужд терен

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bSVvXbIrxsg/

Отборът на ОФК “Поморие” юноши младша възраст гостува на 25.04. на ОФК “Странджа-Агрокорн” гр.Средец и победи с 4:0. Голмайсторите са Пламен Алдинов,Димитър Димитров,Лазар Недев и Джелял Хюсеинов

Отбр деца “Б” на ОФК “Поморие” гостува на ОФК “Странджа-Агрокорн” -Средец на 25.04. Срещата завърши с равен резултат 1:1. Гол за отбора на ОФК “Поморие” отбеляза Георги Атанасов.

Адвокат на Василев: Искров е объркал ролята си на гуверньор с тази на гувернантка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732478

"Гуверньорът на БНБ е объркал ролята си на гуверньор с тази на гувернантка" - това коментира тази сутрин по Би Ти Ви Константин Симеонов, адвокат на мажоритарният собственик на обявена в неплатежоспособност КТБ Цветан Василев, за излъчения видеоклип, в който управителят на БНБ Иван Искров и Цветан Василев пеят заедно "Назад, назад, моме Калино".

Таня Андреева през сълзи за побоя над 4-дневната Никол: Това не е агресия, това е чудовищно

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4732483

"Никога, в цялата си кариера, не съм попадала на подобен случай. Никога не съм виждала медицинско лице умишлено или под влияние на нещо в живота си да навреди така на пациент. Това не е просто агресия, това е чудовищно", разплака се в ефира на bTV министърката на здравеопазването в правителството на Орешарски - Таня Андреева.
"Никога, в цялата си кариера, не съм попадала на подобен случай. Никога не съм виждала медицинско лице умишлено или под влияние на нещо в живота си да навреди така на пациент. Това не е просто агресия, това е чудовищно", разплака се в ефира на bTV министърката на здравеопазването в правителството на Орешарски - Таня Андреева.

Таня Андреева за побоя над 4-дневната Никол: Това не е агресия, това е чудовищно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732475


"Никога, в цялата си кариера, не съм попадала на подобен случай. Никога не съм виждала медицинско лице умишлено или под влияние на нещо в живота си да навреди така на пациент. Това не е просто агресия, това е чудовищно", разплака се в ефира на bTV министърката на здравеопазването в правителството на Орешарски - Таня Андреева.

Сериозните проблеми в ЦСКА продължават да се трупат

http://bgfootball.actualno.com/Serioznite-problemi-v-CSKA-prodyljavat-da-se-trupat--news_469621.html

Ръководството на ЦСКА продължава да се сблъсква с куп проблеми, които застрашават сериозно съществуването на клуба в елита на българския футбол. Може би най-големият проблем е дългът, който "чер...

Жена бе прегазена от самосвал на пешеходна пътека в Бургас

http://burgas.actualno.com/Jena-be-pregazena-ot-samosval-na-peshehodna-pyteka-v-Burgas-news_469636.html

Самосвал прегази млада жена на пешеходна пътека в Бургас около 10,30 ч. тази сутрин. Фаталният инцидент е станал в к-с „Възраждане“, в района на магазин Била. Жената, на възраст ...

ББЦ-Пловдив иска признаване на арменския геноцид

http://www.bnews.bg/article-133832

Единствено „България без цензура” беше легитимирана официално като партия, подкрепяща признаването на този нечовешки акт.

Методи Андреев: Съдебната реформа няма да реши проблема

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732462

Поредната съдебна реформа няма да може да реши кардинално проблема с несъответствието между заявената форма на управление - демокрация и реалните резултати от действието на съдебната власт. Това каза пред
Поредната съдебна реформа няма да може да реши кардинално проблема с несъответствието между заявената форма на управление - демокрация и реалните резултати от действието на съдебната власт. Това каза пред "Фокус" Методи Андреев, депутат от ГЕРБ. По думите му, за да се направи такава реформа в съдебната система, която да даде очаквания ефект,

Шофьор в паника: Куршум проби тавана на колата му

http://www.bnews.bg/article-133836

Екшънът се разиграл снощи около 23,00 часа в района на старите таксита в Петрич.

Обиди и заплахи звучат в гръцкия парламент

http://www.grreporter.info/obidi-i-zaplakhi-zvuchat-v-grtskiya-parlament/17177

Законопроектът за прехвърляне на средствата на държавните институции в Банката на Гърция, за да се осигурят пари за заплати и пенсии, взриви атмосферата и без малко да доведе до сбиване

прочети повече

Василева: Близо 160 млн. лв. има за наводнения и свлачища

http://frognews.bg/news_90095/Vasileva-Blizo-160-mln-lv-ima-za-navodneniia-i-svlachishta/

Близо 160 млн. лв. са отделени за превенция на риска от наводнения и свлачища. Парите са осигурени по изцяло нова приоритетна ос, която не съществуваше в Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 година, съобщи за „Фокус” министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Варненци протестираха срещу социалния блок и къщичките за пострадали в "Аспарухово"

http://www.moreto.net/novini.php?n=287222

Близо 300 души се събраха на протест в "Аспарухово" срещу изграждането на социален блок и къщички за пострадалите в квартала тази сутрин, предаде репортер на Moreto.net. Недоволстващите заявиха, че няма да допуснат до домовете им на улиците "Горна студена" и "Манастирска" да бъдат настанявани хора от ромски произход от други райони на града.

Броят на загиналите след земетресението в Непал превишава 1400 души (обновена)

http://www.cross.bg/katmandy-nepal-zemetresenieto-1462574.html

/КРОСС/ Броят на жертвите, загинали след земетресението в Непал тази сутрин, превишава 1400 души, предават световните агенции.  Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения: „Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от XIX век. Продължаваме да събираме информация". По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду. Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред СNN: „Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго".Индийският премиер Нарендра Моди е събрал правителството, за да обсъдят извънредната ситуация. Пакистанският му колега Наваз Шариф е поискал помощ за Непалската автономия. Днешното земетресение от 7,9 по Рихтер е най-силното от 1934 г., когато Катманду е бил разрушен напълно. Силно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщи Европейският сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 11.56 ч. местно време, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 километра

AFP: Броят на загиналите след земетресението в Непал достигна 688 души (обновена)

http://www.cross.bg/katmandy-nepal-trys-1462574.html

/КРОСС/ Броят на жертвите, загинали след земетресението в Непал тази сутрин, достигна 688 души, предава AFP, позовавайки се на информация на официалните власти в страната. „Броят на загиналите достигна 688 души в цялата страна“, заяви говорителят на непалското вътрешно министерство Лаксми Прасад. Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения: „Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от XIX век. Продължаваме да събираме информация". По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду. Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред СNN: „Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго".Индийският премиер Нарендра Моди е събрал правителството, за да обсъдят извънредната ситуация. Пакистанският му колега Наваз Шариф е поискал помощ за Непалската автономия. Днешното земетресение от 7,9 по Рихтер е най-силното от 1934 г., когато Катманду е бил разрушен напълно. Силно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщи Европейският сеизмологичен център

Най-малко 449 са жертвите на земетресението в Непал (обновена)

http://www.cross.bg/katmandy-nepal-rihter-1462574.html

/КРОСС/ Най-малко 449 души са загинали при днешното опустошително земетресение с магнитуд 7,9 в Непал. Говорител на непалското Министерство на вътрешните работи съобщи, че в столицата Катманду са загинали 71 души. 43 са жертвите в съседния град Бактапур. Епицентърът на труса, с дълбочина едва 2 км, е бил на 80 км източно от непалския град Покхара. Непалският министър на информацията Миненда Риджал съобщи за сериозни разрушения: „Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от XIX век. Продължаваме да събираме информация". По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду. Манеш Шрестха, жител на Катманду, разказа пред СNN: „Земетресението продължи много дълго. През всичките тези години не съм виждал толкова силно земетресение. Понякога сме свидетели на трусове тук, но това беше много силно и продължи много дълго".Индийският премиер Нарендра Моди е събрал правителството, за да обсъдят извънредната ситуация. Пакистанският му колега Наваз Шариф е поискал помощ за Непалската автономия. Днешното земетресение от 7,9 по Рихтер е най-силното от 1934 г., когато Катманду е бил разрушен напълно

Десетки жертви и разрушения след земетресението в Непал (обновена)

http://www.cross.bg/nepal-trys-katmandy-1462574.html

/КРОСС/ Силно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщава Европейският сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 11,56 ч. местно време, 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 километра. Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия. Местни жители публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на повече от 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди. Повечето хора, които живеят в столицата, са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Все още няма официална информация за загинали и ранени хора и за щетите. По-късно последва ново силно земетресение в същия регион. Новият земен трус е с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер, регистриран е в 12.30 ч. местно време, 6.45 ч. по Гринуич, с епицентър на 64 км северозападно от столицата на Непал - Катманду, с дълбочина 10 километра. РИА „Новости" съобщава, че няколко сгради са се срутили. Има съобщения за жертви, но броят на загиналите е трудно да бъде определен на този етап. Кореспондент на CNN е видял поне петима загинали в болница в Катманду. В столицата царял пълен хаос, ранени хора тичали по улиците. Разрушени са много къщи и исторически сгради

Силни земетресения разтърсиха Непал и Япония

http://www.cross.bg/trys-rihter-stolitzata-1462574.html

/КРОСС/ Силно земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщава Европейският сеизмологичен център, цитиран от БГНЕС.  Земният трус е усетен в 11,56 ч. местно време, 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 километра. Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия. Местни жители публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на повече от 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди. Повечето хора, които живеят в столицата, са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Все още няма официална информация за загинали и ранени хора и за щетите. По-късно последва ново силно земетресение в същия регион. Новият земен трус е с магнитуд 6,5 по скалата на Рихтер, регистриран е в 12.30 ч. местно време, 6.45 ч. по Гринуич, с епицентър на 64 км северозападно от столицата на Непал - Катманду, с дълбочина 10 километра. РИА „Новости" съобщава, че няколко сгради са се срутили. Земетресение с магнитуд 6 по скалата на Рихтер е регистрирано и на територията на Япония в Тихия океан, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 15.35 ч. местно време, 6.35 ч

В Швейцария забраниха снимките със санбернари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732449

Властите в швейцарския град Цермат забраниха туристите да се снимат с кучета санбернар.
Повод за това стана оплакването на природозащитници.
Властите в швейцарския град Цермат забраниха туристите да се снимат с кучета санбернар. Повод за това стана оплакването на природозащитници. "Фотосесиите със санбернари са недостоен спектакъл. Фирмите, предлагащи подобна услуга, унижават достойнството на животните. Санбернарът е куче-спасител, а не куче-играчка", твърдят от STS.

Меглена Кунева: Партиите от коалицията подкрепят промени в Конституцията

http://www.cross.bg/kyneva-vlast-bulgariya-1462573.html

/КРОСС/ Промяната в Конституцията ще доведе до стабилност и необратимост на реформите в България, заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в интервю за Дарик радио. „Разговарях с мои колеги-юристи, включително конституционалисти, на тема дали не трябва да се върви към конституционна икономия и дали тези промени са необходими, за да върви Законът за съдебната власт. Има различни мнения - някои казват, че и така може да се приеме Законът за съдебната власт, но аз имам памет", посочи Кунева. През 2002 г., когато правосъден министър бе Антон Станков, направената крачка към съдебна реформа бе прерязана от Конституционния съд, защото противоречала на Конституцията, отбеляза тя. „Така че известна предпазливост и необратимост през конституционни промени на това, което Законът за съдебната власт ще постигне, е добре. Още повече, че в партиите, които подкрепят мнозинството, няма противоречие, съдебната власт, включително Прокуратурата, е зад тези промени. Нека направим крачката", призовава Кунева. „Присъединяването към Европейския съюз нямаше да се случи, ако не беше трудът на много хора и поставянето на членството като обединяваща национална цел", каза Кунева в коментар на годишнината от подписването на Договора за присъединяване на България към ЕС. Тя определи датата като празник за България. Кунева припомни, че през 2000 г

Sony повишава четири пъти прогнозата за годишната си оперативна печалба

http://www.investor.bg/harduer/459/a/sony-povishava-chetiri-pyti-prognozata-za-godishnata-si-operativna-pechalba-193587/

Ако японската компания за потребителска електроника спечели 2,52 млрд. долара през 2015 г., то това би била най-голямата печалба от 2008 г. насам

БДЖ осигури безплатни вагони за превоз на участниците в "Байк и Рън за Чепън"

http://pik.bg/бдж-осигури-безплатни-вагони-за-превоз-на-участниците-в-байк-и-рън-за-чепън-news322063.html

БДЖ осигури безплатни вагони за превоз на участниците в "Байк и Рън за Чепън"

Днес "БДЖ – Пътнически превози" ЕООД осигури безплатни специални вагони за превоз на участниците в ежегодното състезание "Байк и Рън за Чепън".

Състезанието за планинско бягане и колоездене ще се проведе за четвърти път край гр. Драгоман. Събитието е част от програмата на "Зелени дни" – форум за устойчив туризъм, отговорен бизнес и зелени идеи, който ще се проведе в периода 21 – 24 май 2015 г. Участниците в състезанието "Байк и Рън за Чепън", заедно със своите велосипеди, ще пътуват с влак по маршрута от София до Драгоман и обратно.

За тяхното удобно придвижване националният железопътен превозвач осигури специален допълнителен подвижен състав към два пътнически влака, движещи се по този маршрут.

Това са сутрешният пътнически влак №10130, който заминава от София в 07:40 ч. и пристигна в Драгоман в 08:34 ч. и следобедният пътнически влак №10209, който тръгва от гара Драгоман в 16:05 ч. и пристига в София в 17:05 ч.

Румяна Угърчинска: Нито скачам, нито рипам, нито провокирам скандали

http://pik.bg/румяна-угърчинска-нито-скачам-нито-рипам-нито-провокирам-скандали-news322062.html

Румяна Угърчинска: Нито скачам, нито рипам, нито провокирам скандали

Не, не съм казвала нито дума и не съм давала интервюта по повод изложбата в Лувъра.

Това заяви в предаването „На светло“ по Нова телевизия журналистката Румяна Угърчинска по повод обвиненията към нея, че е оценила българското участие в изложбата във Фейсбук статус.

Аз не съм присъствала на прословутата изложба, категорична бе Угърчинска. „Аз нито скачам, нито рипам, нито провокирам скандали“, възмути се тя.

Имам чувството, че тези, които не понасят друго освен своето мнение, провокираха този скандал, завърши Румяна Угърчинска.

"Сан Антонио" обърна серията с "Клипърс", "Хюстън" и "Вашингтон" докосват втория кръг

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/25/2519972_san_antonio_oburna_seriiata_s_klipurs_hjustun_i/?ref=rss


Шампионът "Сан Антонио спърс" постигна разгромна домакинска победа със 100:73 над "Лос Анджелис клипърс" и обърна резултата в сблъсъка от първия кръг на плейофите в Западната конференция. "Шпортите" се възползваха от ужасяващата стрелба на съперника, за да запишат втори успех в серията и да се доближат на две победи от полуфиналите. 

"Клипърс" постигна най-лошия точков актив в плейофен мач в цялата си история. В третата част на двубоя гостите вкараха едва 11 точки, което пък е...

Ивелина Василева: Близо 160 млн. лв. за превенция на риска от наводнения и свлачища

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732435

Близо 160 млн. лв. са отделени за превенция на риска от наводнения и свлачища. Парите са осигурени по изцяло нова приоритетна ос, която не съществуваше в Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 година. Това съобщи за „Фокус”  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.   Средствата ще бъдат осигурявани на общините на конкурентен
Близо 160 млн. лв. са отделени за превенция на риска от наводнения и свлачища. Парите са осигурени по изцяло нова приоритетна ос, която не съществуваше в Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 година. Това съобщи за „Фокус”  министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Средствата ще бъдат осигурявани на общините на конкурентен

Силно земетресение с магнитуд 7.9 разтърси Непал, има жертви

http://offnews.bg/news/n_1/n_495670.html

Силен земен трус с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер разтърси Непал. Има жертви и разрушени сгради, съобщи Би Би Си.  Трусът е регистриран на 80 км източно от Пакхара в Непал в събота. Епицентърът на труса е бил на 31 км дълбочина. По първоначални данни, жертвите са поне две - едно дете близо до Катманду и едно на индийска територия. Вероятно стотици са затрупани под отломките на падналите сгради. Земетресението е било усетено чак в Делхи и северните градове на Индия. Половин час след първия трус е усетен нов, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Той е бил с магнитуд от 6.5 по скалата на Рихтер. Той е регистриран е в 12:30 часа местно време, 6:45 часа по Гринуич. Епицентърът му е било на 64 км северозападно от столицата на Непал – Катманду, с дълбочина 10 километра.

Гражданите не желаят уличното паркиране да се ползва за печалбарство

http://pik.bg/гражданите-не-желаят-уличното-паркиране-да-се-ползва-за-печалбарство-news322060.html

Гражданите не желаят уличното паркиране да се ползва за печалбарство

89,8 % от гражданите не са съгласни уличното паркиране да бъде превърнато в частен бизнес. Само 8,7 % смятат, че за паркирането върху улици и булеварди трябва да се определят пазарни цени.

Това са моментните резултати от независимата анкета, провеждана в сайта на Софийски обществен съвет във връзка с готвените промени в Закона за движението по пътищата, целящи да превърнат в търговски досегашния административен режим за контрол върху организацията на движението в градовете.

"Резултатите са красноречиви – хората желаят местното самоуправление пряко да се занимава с организацията на движението по улиците, както и в момента го изисква законът, а не да печелят търговски дружества от проблемите с паркирането. Големия процент от гласували "против" показва, че създадената в София порочна практика с възлагането на на контрола върху паркирането на търговско дружество, която всъщност промяната в ЗДвП цели да легализира, не ги удовлетворява.

Това е така, защото фирмата не е Столична община и не е длъжна да осигурява прозрачност на приходите от платеното паркиране или да ги харчи по нормативно установеното предназначение. Доказано е – така не се решават проблемите, а само се изместват. И хората са абсолютно прави – за 15 години събиране на пари от търговското дружество от зоните за платено паркиране няма построен нито един паркинг!" – коментират от Софийски обществен съвет.

На първо четене мина законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Депутати от РБ и ГЕРБ поискаха замяна на думата "такса" с "цена" в чл. 99, ал. 3, целяща превръщането на улиците в платен паркинг. Мина и друга поправка за въвеждане на глоба от 200 лв. за паркиране на не означените места в градинки, паркове, детски площадки и тротоари. Подготвят се протести срещу измененията.

Над 400 са загиналите при силното земетресение в Непал*

http://asia.actualno.com/Nad-400-sa-zaginalite-pri-silnoto-zemetresenie-v-Nepal-news_469630.html

Поне 449 са жертвите на мощния трус, който разлюля няколко района на Непал, съобщи правителството на страната, съобщават местните органи за сигурност. В Катманду досега е потвърдена смъртта на 71 ду...

Как да се справим с негативните хора

http://curious.actualno.com/Kak-da-se-spravim-s-negativnite-hora-news_469631.html

Всички сме изпитвали страничните ефекти от комуникацията с негативни колеги, познати или партньори. Може би работите с някой, който непрекъснато се оплаква, но предприема нищо, за да се справи с пр...

Япония планира да кацне на Луната през 2018 г.

http://cosmos.actualno.com/Japonija-planira-da-kacne-na-Lunata-prez-2018-g-news_469633.html

В недалечно бъдеще Япония може да стане четвъртата държава в света, кацнала на Луната. Японската агенция за изследване на Космоса (JAXA) придвижва напред плана си, предвиждащ кацане на естествения спъ...

Адвокат на Цветан Василев: Искров бърка "гуверньор" с "гувернантка"

http://www.moreto.net/novini.php?n=287217

„Това би било смешно, ако не беше толкова тъжно” – с тази руска поговорка адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов коментира кадрите, в които се вижда как преди година босът на КТБ и управителят на БНБ Иван Искров пируват в механа.

Психолог за магнолиите и Борисов: Това е начин да се покаже едно друго аз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732436

„Магнолиите са начин да покажем едно друго аз и да избягаме от факта, че нещата са грозни, лоши, тъжни. Неудовлетворителност звучи навсякъде около нас. Този коментар за снимката с магнолиите на премиера Борисов направи пред Нова телевизия политическият психолог Антоанета Христова. Тя и астрологът Силва Дончева анализираха символиката на цветята,
„Магнолиите са начин да покажем едно друго аз и да избягаме от факта, че нещата са грозни, лоши, тъжни. Неудовлетворителност звучи навсякъде около нас. Този коментар за снимката с магнолиите на премиера Борисов направи пред Нова телевизия политическият психолог Антоанета Христова. Тя и астрологът Силва Дончева анализираха символиката на цветята,

В момента: Хоро се вие на Аспарухов мост, блокирано е движението в едното платно (ето какво се случва)

http://petel.bg/V-momenta--Horo-se-vie-na-Asparuhov-most--blokirano-e-dvizhenieto-v-ednoto-platno--eto-kakvo-se-sluchva-__109734

Уникална ситуация в момента на Аспарухов мост. На едното платно се извива хоро, а поводът е сватба, научи "Петел". Очевидци разказват, че...

Антоанета Василева е отговорният оператор във филма по Кустурица ”Бял банкер, чер мустак“

http://www.bnews.bg/article-133835

Василеви притежават записи на пиянски изпълнения на шарена палитра от министри, олигарси и висши държавни служители.

Психолог за магнолиите и Борисов: Това е начин да се покаже едно друго аз

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4732451

„Магнолиите са начин да покажем едно друго аз и да избягаме от факта, че нещата са грозни, лоши, тъжни. Неудовлетворителност звучи навсякъде около нас. Този коментар за снимката с магнолиите на премиера Борисов направи пред Нова телевизия политическият психолог Антоанета Христова. Тя и астрологът Силва Дончева анализираха символиката на цветята,
„Магнолиите са начин да покажем едно друго аз и да избягаме от факта, че нещата са грозни, лоши, тъжни. Неудовлетворителност звучи навсякъде около нас. Този коментар за снимката с магнолиите на премиера Борисов направи пред Нова телевизия политическият психолог Антоанета Христова. Тя и астрологът Силва Дончева анализираха символиката на цветята,

Експерт: Знаят се тези, които пият и карат всяка вечер, но не се залавят

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732422

„И сега във всички села и градчета се знаят местните джигити, които нямат книжки, които пият и карат всяка вечер, но нищо не се случва, нито те биват залавяни от полицията, нито кметът е подал сигнали и са взети мерки тези хора преди да са станали убийци да бъдат спрени”, заяви пред Нова тв. Красимир Костов, експерт по пътна безопасност.
„И сега във всички села и градчета се знаят местните джигити, които нямат книжки, които пият и карат всяка вечер, но нищо не се случва, нито те биват залавяни от полицията, нито кметът е подал сигнали и са взети мерки тези хора преди да са станали убийци да бъдат спрени”, заяви пред Нова тв. Красимир Костов, експерт по пътна безопасност.

Методи Андреев: Съдебната реформа няма да реши проблема в институциите, прилагащи закона

http://pik.bg/методи-андреев-съдебната-реформа-няма-да-реши-проблема-в-институциите-прилагащи-закона-news322057.html

Методи Андреев: Съдебната реформа няма да реши проблема в институциите, прилагащи закона

Поредната съдебна реформа няма да може да реши кардинално проблема с несъответствието между заявената форма на управление - демокрация и реалните резултати от действието на съдебната власт.

Това каза пред "Фокус" Методи Андреев, депутат от ГЕРБ. По думите му, за да се направи такава реформа в съдебната система, която да даде очаквания ефект, тоест съдебната система да стане такава, каквато искаме да бъде, да се спазва закона, да няма закон за едни, а беззаконие на други, да няма частни съдии и прокурори, да няма съмнение в решенията на съда, а когато се чуят да вдъхват уважение доверие, трябва нова конституция. „За да се спазват законите трябва да има съответно желание, мотивация, трябва да има хора, които са възпитани, че трябва да се спазват законите. Това силно се отнася за онези, които са натоварени от държавата и обществото с това да прилагат законите - хората от съдебната власт. Когато тези хора не са правилните хора, когато те са попаднали на неправилното място в неточното време, тогава ние не можем да кажем, че законите не се изпълняват.

Това е констатация, която е резултат от несъответствието между желано и реално случило се”, каза още Андреев. Според него най-важния момент е да констатираме, че законите не се спазват, но и да изречем основната причина - лош подбора на хората, които се занимават с прилагането на закона. „Подборът на представляващите тази система лица не е добър. Знаете колко случаи имаше когато един съдия трябва да извърши някакво действие, за да може да се издигне в кариерата си. Това действие е свързано с някакво незачитане на закон или със защита на корпоративен или политически интерес. Ако ние съумеем да създадем принципи, да създадем методология за подбор на правилните хора, които да отидат на правилните места в съдебната система, нещата ще са значително по-добре”, смята депутатът.

Андреев каза още, че е много важно са се намери начин да бъде оценявана почтеността на всеки човек, защото тя е необходимото качество за човек, който се занимава с прилагането на закона. „Той трябва да е почтен към хората, които са го избрали, към законодателството, към практиката на органа, към който работи. Но почтеността е много рядко срещана у нас човешка черта и затова имаме тези проблеми с прилагането на законите”, убеден е депутатът. 

В коментар на случващото се със съдия Румяна Ченалова, Методи Андреев заяви, че безспорно има неща, заради които тя трябва да се срамува. Според депутатът от ГЕРБ остава въпросът дали съдия Ченалова е единствената, която нарушава правилата. „Аз се притеснявам да не стане така, че да посочим 5-6 виновника за състоянието на съдебната система и да си мислим, че нещата са приключили”, каза още той. Според него, ако има други такива като Румяна Ченалова, те трябва да бъдат посочени, отстранени, а законът да започне да се прилага в такива случаи. 

89,8% не искат паркирането да се ползва за печалбарство

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/898-ne-iskat-parkiraneto-da-se-polzva-za-pechalbarstvo-6035151

На първо четене мина законопроектът за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата.

И част от "Виница" остава без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=287216

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще остане кв."Виница" абонатите около Конна база до 15 часа; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - районът между бул."Княз Борис 1-ви" , бул.

Държавата може да поеме цифровия ефир

http://www.cross.bg/signal-myltipleksite-televiziya-1462572.html

/КРОСС/ Най-вероятно държавата ще отнеме лицензите за управление на мултиплексите за разпространение на цифрова телевизия и сама ще поеме тази дейност, показа допитване на „Труд" до юристи в сферата на телекомуникациите по повод осъдителното решение на съда в Люксембург, че страната ни е нарушила три директиви в конкурсите за мултиплексите. Ако не отстрани нарушенията, България ще плаща глоби, които се определят отново от Съда на ЕС по искане на Брюксел. Съдът задължава България да премахне последиците от ограничението върху конкуренцията, при което тези лицензи са раздадени преди пет години. Затова най-вероятно е 15-годишните разрешителни да бъдат отнети, въпреки че „НУРСТ диджитъл" и „Фърст диджитъл", които ги притежават, могат да осъдят държавата. В същото време Комисията за регулиране на съобщенията трябва да организира нови конкурси по нови правила. Ситуацията на пазара в момента е такава, че кандидати да разпространяват цифров тв сигнал едва ли ще се намерят, смятат от бранша. Дори да се появят обаче, конкурсът ще отнеме поне половин година, а европейска директива задължава държавата да осигури безплатно цифров сигнал. У нас около 20% от населението, което е предимно социално слабо и живее в отдалечени райони, не плаща за кабелна или за сателитна телевизия, а разчита на ефирната. От септември 2013 г. обаче аналоговият ефирен сигнал бе спрян и ако мултиплексите спрат, тези хора ще останат без никаква телевизия.

Спират парното в София от понеделник

http://econ.bg/Новини/Спират-парното-в-София-от-понеделник_l.a_i.669751_at.1.html

От понеделник, 27 април, започва поетапното спиране на отоплението в София, съобщиха от „Топлофикация София“. Приключването на отоплителен сезон...

Колоездачи почитат паметта на убитата Криси от Перник

http://pik.bg/колоездачи-почитат-паметта-на-убитата-криси-от-перник-news322054.html

Колоездачи почитат паметта на убитата Криси от Перник

Колоездачи от Перник ще почетат паметта на 16-годишната Кристина Даниелова, която беше убита на вътрешно-градската магистрала от пиян шофьор преди две години.

На 26 април 2013 г. велосипедът на Криси беше пометен от голф в района на бензиностанция „Шел“, а девойката загина на място, съобщава ТВ7.

В трагичната вечер 28-годишният Павел Иванов прелетя в рисковия участък с ограничение 40 км/ч със 100 км/ч, а след инцидента избяга от местопроизшествието. За деянието си получи 4 години и половина ефективна присъда.

Велосипедистите ще тръгнат от кв. Църква в 16:00 ч., като всеки може да се включи към протестното шествие. Велопротестът ще бъде ескортиран от полиция.

Една от мечтите на Криси беше в Перник да се изграви велоалея. Две години след нейната смърт такава все още няма, пише Мироглед.

МВР иска нови 30 млн. лв. за лични документи

http://www.cross.bg/dokymenti-lichni-blanki-1462571.html

/КРОСС/ Четири месеца след началото на годината МВР пристъпи към изпитаната тактика и поиска от централния бюджет да му бъдат отпуснати нови 30,6 млн. лева. Това става ясно от проектопостановление на Министерския съвет, качено на правителствения сайт. Парите ще отидат за книжни тела за паспорти, бланки за лични карти и следгаранционна поддръжка на технически средства и компютърни програми. В постановлението е записано, че в тазгодишния бюджет на дирекция „Български документи за самоличност" са отпуснати над 80 млн. лв. за издръжка и още почти 13 млн. лв. за капиталови разходи. Средствата обаче са недостатъчни и затова вътрешният министър Румяна Бъчварова настоява за нов транш. Поредната допълнителна финансова инжекция за МВР ще бъде компенсирана от очакваните приходи от такси за издаване на лични документи, твърди Бъчварова. През миналата година вътрешното ведомство е събрало над 50,6 млн. лв. по тази линия. „За периода от 01.01.2015 г. до 31.03.2015 г. са събрани 11 692 567 лева. В този смисъл необходимите допълнителни средства за обезпечаване на дейностите по издаване на български лични документи през 2015 г. са в рамките на постъпващите такси по Закона за българските лични документи", пише в доклада на Румяна Бъчварова.  Най-сериозна сума ще бъде похарчена за новите документи, в които ще бъде вграден електронен носител на информация. Очаква се тяхното производство да започне в края на годината

Кунева: Няма противоречие в партиите, които подкрепят мнозинството, за промените в Конституцията

http://pik.bg/кунева-няма-противоречие-в-партиите-които-подкрепят-мнозинството-за-промените-в-конституци-news322052.html

Кунева: Няма противоречие в партиите, които подкрепят мнозинството, за промените в Конституцията

България ще постигне стабилност с промяната в Конституцията, необратимост на реформите. Това заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева в интервю за предаването „Седмицата” по Дарик.

„Разговарях с мои колеги, юристи, включително конституционалисти на тема дали не трябва да се върви към конституционна икономия и дали тези промени са необходими, за да върви Закона за съдебната власт. Има различни мнения – някои казват, че и така може да се приеме Закона за съдебната власт, но аз имам памет”, посочи вицепремиера Кунева и даде за пример, че през 2002 година, когато правосъден министър е бил Антон Станков се е направила крачка към съдебна реформа, а Конституционния съд „преряза съдебната реформа, защото противоречи на конституцията”.

„Така че известна предпазливост и необратимост през конституционни промени на това, което Закона за съдебната власт ще постигне, е добре. Още повече, че няма противоречие в партиите, които подкрепят мнозинството, в съдебната власт, включително и Прокуратурата е зад тези промени. Нека направим крачката”, каза още Меглена Кунева.

Откраднаха 18 милиона рубли от безработен в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4732424

18 милиона рубли са били откраднати от безработен мъж в Москва. Той пристигнал в руската столицата, за да си купи камион с тези пари, съобщава Интерфакс.
Престъплението е било извършено на „Ленински проспект” в петък към 12.00 часа. До дагестанеца се приближила сива кола „Мицубиши”, в която имало четирима неизвестни лица с маски.
18 милиона рубли са били откраднати от безработен мъж в Москва. Той пристигнал в руската столицата, за да си купи камион с тези пари, съобщава Интерфакс. Престъплението е било извършено на „Ленински проспект” в петък към 12.00 часа. До дагестанеца се приближила сива кола „Мицубиши”, в която имало четирима неизвестни лица с маски.

Откраднаха 18 милиона рубли от безработен в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732420

18 милиона рубли са били откраднати от безработен мъж в Москва. Той пристигнал в руската столицата, за да си купи камион с тези пари, съобщава Интерфакс.
Престъплението е било извършено на „Ленински проспект” в петък към 12.00 часа. До дагестанеца се приближила сива кола „Мицубиши”, в която имало четирима неизвестни лица с маски.
18 милиона рубли са били откраднати от безработен мъж в Москва. Той пристигнал в руската столицата, за да си купи камион с тези пари, съобщава Интерфакс. Престъплението е било извършено на „Ленински проспект” в петък към 12.00 часа. До дагестанеца се приближила сива кола „Мицубиши”, в която имало четирима неизвестни лица с маски.

Двойка ушати сови се подготвя да стане приемно семейство

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/04/25/2519547_dvoika_ushati_sovi_se_podgotvia_da_stane_priemno/?ref=rss


Излюпи се първата горска ушата совичка в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. С тази пролетна новина се похвалиха в началото на тази седмица (21.04.2015 ) ветеринарите от центъра. Хубавата вест носи след себе си и други положителни събития, които ще спасят още намерени яйца и бебета-сирачета.

През последните седмици в центъра се появяват много нови бебета – 16 ловни соколчета и 2 забулени совички, а сега и двойката горски ушати сови имат свое поколение. Ушатото бебе е и...

Масови протести в САЩ заради отказа на Обама да произнесе думата "геноцид"

http://www.moreto.net/novini.php?n=287213

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. "Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", бяха само някои от лозунгите на участниците в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие над 50 хил.

Започва сезонът на охлювите, изкупвачи подават уведомления в РИОСВ

http://pik.bg/започва-сезонът-на-охлювите-изкупвачи-подават-уведомления-в-риосв-news322051.html

Започва сезонът на охлювите, изкупвачи подават уведомления в РИОСВ

До дни започва сезонът, в който се събират охлюви, пише Мироглед.

Официалният старт на кампанията е 10 май, а краят е 30 юни. Затова РИОСВ припомня на всички желаещи да събират охлюви от видовете лозов и градински, с цел търговия и изнасяне през граница,  че са длъжни да оборудват пунктове за изкупуване на охлюв ите, съгласно изискванията. Крайният срок за подаване на Уведомления е 30 април.

Събраните екземпляри трябва да са с размери над 28 мм диаметър на черупките. Отговорниците на изкупвателните пунктове са длъжни да осигурят хладни помещения за съхраняването им, подходящ амбалаж, както и калибровъчни сита за отделяне на маломерните охлюви, които трябва да се връщат незабавно в природата.

Все още не е ясно каква е цената, на която ще се изкупуват охлювите тази година.  През 2014 г. обаче стойността на килограм от пълзящите бе 50-60 ст.  Реализацията им е за хранително-вкусовата промишленост в страната и за износ в чужбина. Във Франция и Италия охлювите се считат за деликатес. В България този вид месо не е сред най-широко разпространените.

Огнян Минчев отнесе глоба за неправилно паркиране

http://www.bnews.bg/article-133834

Не може хората да губят половин ден, за да разберат, че дължат 30 лева, ядосва се политологът.

Първи министър на прокурор

http://www.cross.bg/nenchev-ministur-rysiya-1462570.html

/КРОСС/ Военният министър Николай Ненчев ще бъде разпитан от прокуратурата, след като даде скандално интервю във в. „Сега", в което твърди, че му е предложен подкуп, за да подпише договор с руската компания РСК-МиГ. Ненчев обяснява защо няма да подпише договор за възстановяване на част от изтребителите МиГ-29. „Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат. Идва някой и казва: „Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?", казва Ненчев. Министърът не споменава нито имена, нито фирми. От прокуратурата уточниха вчера, че до този момент Ненчев не е подал сигнал за предлагания подкуп, въпреки че по закон носи наказателна отговорност, ако не направи това. През март в София имаше представител на РСК-МиГ, който беше извикан от Министерството на отбраната, за да започнат разговори на много ниско ниво. „Нито аз, нито представителят на компанията от Русия сме се срещали по какъвто и да е повод с министър Ненчев", обяснява пред „Труд" представителят на руското дружество о.р. бриг. ген. Александър Александров. Той припомни, че човекът на компанията от Русия е бил от дирекция, която се занимава с изготвяне на предварителни договори

ТИР с арматурно желязо се е обърнал на пътя Ботевград-Мездра

http://pik.bg/тир-с-арматурно-желязо-се-е-обърнал-на-пътя-ботевград-мездра-news322050.html

ТИР с арматурно желязо се е обърнал на пътя Ботевград-Мездра

Тир, натоварен с арматурно желязо, се е обърнал на пътя Ботевград-Мездра, в района на Новачене.

Това съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на МВР.
Сигналът за инцидента е подаден около 10:20 часа. Няма пострадали. Фирмата собственик на желязото е сигнализирана, за да бъде разтоварен товарния автомобил.

Движението е ограничено и се извършва двупосочно в едната лента от пътното платно. 

Калфин: Гласувам на вътрешнопартийните избори за лидер, за да покажа, че има друг път за развитие на партийната демокрация

http://pik.bg/калфин-гласувам-на-вътрешнопартийните-избори-за-лидер-за-да-покажа-че-има-друг-път-за-разв-news322049.html

Калфин: Гласувам на вътрешнопартийните избори за лидер, за да покажа, че има друг път за развитие на партийната демокрация

 Гласувам, за да покажа, че има и друг начин за развитие на партийната демокрация в България. Това каза Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на труда, социалната и демографска политика и заместник-председател на АБВ, след като гласува на вътрешнопартийните избори за лидер, които се провеждат днес, предаде "Фокус".

„Това е експеримент в нашата политическа действителност. Надявам се да е успешен”, обясни Калфин. По повод на утрешната конференция, на която ще бъдат обявени резултатите, той заяви: „Очаквам на конференцията да бъдат стегнати редиците. Имаме местни избори, които трябва да печелим.

По този случай имаме доста работа, която трябва да свършим преди това. Имаме няколко резолюции по отношение на политиките и управлението в момента, както и към обстановката в региона. Това са важни теми, по които трябва да се проведе съдържателна дискусия и надявам се да излезем от нея с ясно очертана идентичност”.

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4731568

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Самолет се приземи аварийно с горящ двигател

http://balkani.actualno.com/Samolet-se-prizemi-avarijno-s-gorjasht-dvigatel-news_469627.html

Самолет на турската авиокомпания „Turkish Airlines“ пътуващ по маршрута Истанбул-Милан се е приземил аварийно на летището в Истанбул поради запалване на десния двигател, съобщава...

В АБВ развиваме пряката демокрация, заяви Първанов

http://politics.actualno.com/V-ABV-razvivame-prjakata-demokracija-zajavi-Pyrvanov-news_469629.html

Удовлетворен съм, че този пряк избор, първи по своя характер в левицата, е знак за необходимостта от пряка демокрация в отделните партии. Това каза Георги Първанов, председател на ПП АБВ в оставка, ...

Над 100 са загиналите при силното земетресение в Непал

http://asia.actualno.com/Nad-100-sa-zaginalite-pri-silnoto-zemetresenie-v-Nepal-news_469630.html

Поне 114 са жертвите на мощния трус, който разлюля няколко района на Непал, съобщи правителството на страната. В Катманду досега е потвърдена смъртта на 71 души, каза Лаксми Прасад Дакал, говорите...

Майки с бебешки колички блокираха булевард в Бургас

http://petel.bg/Mayki-s-bebeshki-kolichki-blokiraha-bulevard-v-Burgas__109732

фото: Флагман „Тротоарът не е за паркиране“, „Не ми пречи“, „А ти толерантен ли си“ са само част от плакатите, с които майки с бебешки...

Цитат на деня: Искров е объркал ролята си на гуверньор с тази на гувернантка

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/25/2519990_citat_na_denia_iskrov_e_oburkal_roliata_si_na/?ref=rss


"Гуверньорът на БНБ е объркал ролята си на гуверньор с тази на гувернантка" - това коментира тази сутрин по Би Ти Ви Константин Симеонов, адвокат на мажоритарният собственик на обявена в неплатежоспособност КТБ Цветан Василев, за излъчения видеоклип, в който управителят на БНБ Иван Искров и Цветан Василев пеят заедно "Назад, назад, моме Калино". 

Адвокатът повтори, че видеото е снимано на Антоновден 2014г. в Банско и че знае кой го е снимал, но отказва да съобщи засега името....

Училищата и университетите да въведат часове по предприемачество

http://european-parliament.pogled.info/news/64036/Uchilishtata-i-universitetite-da-vavedat-chasove-po-predpriemachestvo

/Поглед.инфо/ Евродепутатът-социалист представи възможностите пред младежите в рамките на програмата „Еразъм+“ на форум в Пловдив

До 350 000 затворници излизат на свобода в чест на Деня на победата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732410

Депутатите от Държавната Дума одобриха постановлението на президента Владимир Путин за амнистия по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Той може да влезе в сила още днес или в неделя, предава РИА Новоснти.  Според предварителните данни амнистията може да засегне 60 000 осъдени на лишаване от свобода и до 200 000 души с
Депутатите от Държавната Дума одобриха постановлението на президента Владимир Путин за амнистия по случай 70-годишнината от победата във Великата отечествена война. Той може да влезе в сила още днес или в неделя, предава РИА Новоснти. Според предварителните данни амнистията може да засегне 60 000 осъдени на лишаване от свобода и до 200 000 души с

Психолог разкри любопитни подробности за магнолиите на Борисов! Вижте какво символизира най-актуалното цвете в страната

http://pik.bg/психолог-разкри-любопитни-подробности-за-магнолиите-на-борисов-вижте-какво-символизира-най-news322047.html

Психолог разкри любопитни подробности за магнолиите на Борисов! Вижте какво символизира най-актуалното цвете в страната

Символиката на цветята, видяна от Фейсбук профилите на политиците в последно време, коментираха в предаването „На светло“ по Нова телевизия политическият психолог Антоанета Христова и историкът астролог Силва Дончева.

„Магнолиите са начин да покажем едно друго аз и да избягаме от факта, че нещата са грозни, лоши, тъжни. Неудовлетворителност звучи навсякъде около нас“, така Христова анализира прословутите снимки на премиера Бойко Борисов до неговите магнолии.

Припомняме, че след снимките на Бойко Борисов още редица известни българи качиха фотоси с нежното цвете.

Не мога да кажа категорично, че той го е направил напълно целенасочено, подчерта тя, като изтъкна, че магнолията е израз на красота и изтънченост.

Според Силва Дончева магнолията е жертвено цвете. „Всяко цвете е създадено от определен ангел и носи информация. Затова не трябва да късаме цветя, това е обида към ангел“, каза тя.

По нейните думи всеки има цвете, в което се отразява. От разговора стана ясно още, че стайното цвете, с което се охарактеризира Сидеров преди време, било символ на невъзможността той да излезе в реалността, а теменужките на Костов били в противовес на неговата строга личност, тъй като били символ на невинността.

Психолог разкри подробности за магнолиите на Борисов! Вижте какво символизира най-актуалното цвете в страната

http://pik.bg/психолог-разкри-подробности-за-магнолиите-на-борисов-вижте-какво-символизира-най-актуалнот-news322047.html

Психолог разкри подробности за магнолиите на Борисов! Вижте какво символизира най-актуалното цвете в страната

Символиката на цветята, видяна от Фейсбук профилите на политиците в последно време, коментираха в предаването „На светло“ по Нова телевизия политическият психолог Антоанета Христова и историкът астролог Силва Дончева.

„Магнолиите са начин да покажем едно друго аз и да избягаме от факта, че нещата са грозни, лоши, тъжни. Неудовлетворителност звучи навсякъде около нас“, така Христова анализира прословутите снимки на премиера Бойко Борисов до неговите магнолии.

Припомняме, че след снимките на Бойко Борисов още редица известни българи качиха фотоси с нежното цвете

Не мога да кажа категорично, че той го е направил напълно целенасочено, подчерта тя, като изтъкна, че магнолията е израз на красота и изтънченост.

Според Силва Дончева магнолията е жертвено цвете. „Всяко цвете е създадено от определен ангел и носи информация. Затова не трябва да късаме цветя, това е обида към ангел“, каза тя.

По нейните думи всеки има цвете, в което се отразява. От разговора стана ясно още, че стайното цвете, с което се охарактеризира Сидеров преди време, било символ на невъзможността той да излезе в реалността, а теменужките на Костов били в противовес на неговата строга личност, тъй като били символ на невинността.

Психолог: Бебешкият плач вероятно е отключил агресията на акушерката

http://offnews.bg/news/n_1/n_495659.html

Професионално прегряване или т.н синдром на "бърн аут"са вероятните причини за агресия на акушерката Емилия Ковачева, заяви по Нова телевизия психологът Росен Йорданов. Тази диагноза е характерна за обслужващи професии при които хора се грижат за хора. Два са факторите, които биха отключили пробивите в психическото здраве на медицинския работник и които са довели до трагедията с бебето Никол. Първият е хронично натрупан и непреработен стрес, а вторият – рисково събитие, съпроводено с отключващ фактор, т.е. капката, която е преляла чашата и това би могло да бъде именно плачът на бебето. Преди да се даде окончателна оценка за причините за неподозираната жестокост на акушерката трябва да се обърне внимание на хронологията на нейното душевно състояние – дали не е развила синдрома на професионалното изпепеляване и дали не е преживяла някакъв травматичен стрес. Едва тогава ще може да се каже дали е изпаднала във временна невменяемост или е извършила всичко с бистро съзнание, смята Йорданов. Той допълни, че може би много от колегите й тайничко проявяват разбиране към нея, макар че постъпката й спрямо бебето е нечувана.„Притеснявам се, че тази жена не е намерила среда да сподели, ако е имала проблем”, посочи психологът.

Първа езикова гимназия с ден на Отворените врати в навечерието на своя 50-годишен юбилей

http://www.moreto.net/novini.php?n=287214

Днес до 13:00 ч. в сградата на Първа езикова гимназия – гр. Варна (ул. „Подвис“ № 29), ще се проведе Ден на отворените врати, научи Moreto.net. Ден за кандидат-гимназистите, за техните родители, за възпитаниците и приятелите на училището с 50-годишна история.

Лудостта не идва за един миг, коментира Таня Андреева случая с акушерката

http://news.ibox.bg/news/id_144484190

Имало е стигми, че акушерката, която преби 4-дневно бебе, е имала някакъв проблем. Това допусна бившият здравен министър Таня Андреева в ефира на БиТиВи. "Много от нас са давали дежурства, но за да се стигне до това, за мен лудостта не идва за един миг", коментира бившият здравен министър.

Унгария решава съдбата на нелегалните имигранти с референдум

http://www.cross.bg/yngariya-imigranti-molbi-1462569.html

/КРОСС/ Властите в Будапеща ще правят национално допитване, за да се определят политиката на правителство към нелегалните имигранти в страната, предадоха информационните агенции.  Осем милиона въпросника ще бъдат изпратени на всички пълнолетните граждани на Унгария през следващия месец. „Ще попитаме народа дали смята, че незаконните имигранти трябва да бъдат задържани, или незабавно експулсирани", обясни правителственият говорител Золтан Ковач. Властите обявиха, че броят на незаконно пребиваващите в страната чужденци се е увеличил драстично в последната година. Според данни на Евростат през 2014 г. в Унгария са били подадени близо 43 хиляди молби за убежище. През януари т.г. са депозирани 13 хиляди нови молби, главно от жители на Косово, които обаче нямат почти никакъв шанс да получат бежански статут. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви пред националното радио, че европейското законодателство в сферата на имиграцията е прекалено либерално. Според него страните от ЕС сами трябва да решават как да се справят с бежанците.

Ерик Шмид обяви кои са трите най-важни проекта на Google

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/25/2518710_erik_shmid_obiavi_koi_sa_trite_nai-vajni_proekta_na/?ref=rss


Google не крие, че е компанията на възможно най-големите амбиции и планове. Паралелно с това тя търси начини да прилага амбициозните си проекти и в бизнеса си в момента.

По време на конференцията BoxDev 2015 председателят на борда на Google обяви, кои са трите най-важни проекта на компанията. Сред тях не попадат нито роботите, нито самоуправляващите се автомобили, посочва онлайн изданието Business Insider.

Най-важното е т.нар. машинно обучение. Целта компютрите да могат да...

Мощни земетресения в Непал и Япония, хората са в паника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732398

Земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 11,56 ч. местно време, 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км. Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия.
Земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 11,56 ч. местно време, 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км. Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия.

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев възражда легендарния фестивал „Странджа пее“

http://pik.bg/кметът-на-малко-търново-илиян-янчев-възражда-легендарния-фестивал-„странджа-пее“-news322046.html

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев възражда легендарния фестивал „Странджа пее“

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев е стартирал амбициозната задача да възроди най-стария фолклорен събор в държавата - „Странджа пее“, пише Флагман.

От месеци в Общината тече трескава подготовка по организирането на мащабното събитие. За домакин на надпяванията е определено едно от най-красивите села в Странджа – Граматиково, където от 19 до 21 юни ще се стекат над 200 фолклорни състава.

Втора седмица делегация на Община Малко Търново, водена от кмета Илиян Янчев, обикаля читалище по читалище в цялата Странджа и Тракия, за да кани лично съставите, съхранили традиционния български дух и култура. Партньори на събието са Министерство на културата, парк „Странджа“, БНР, БНТ и Етнографския музей на БАН.

Участниците в Националния събор за народно творчество ще се надпреварват в няколко възрастови групи и категории. Най малката група е на децата - до 7 години, а "най-възрастните" са над 25. Лауреатът ще бъде отличен с традиционната статуетка, символ на „Странджа“, както и парична награда.

В журито попада продуцентът Ваня Монева, диригентът Димитър Христов, деканът на Факултета по Български фолклор проф.Светла Станилова, главният диригент на Академичния оркестър Д-р Владимир Владимиров, доц.Наталия Рашкова, доц.Венета Райчева, Ангел Добрев от Съюза на композиторите и други.

„Основният акцент са конкурсните изяви за певци, свирачи, обичаи и групи за съвременна интерпретация на фолклорни песни. Ще има разнообразни концерти, занаяти и ще дадем възможност на местни производители да покажат натурални продукти от Странджа. В рамките на събора ще има и научна конференция“, разясни пред един от моторите на инициативата Лазар Налбантов.

МЕТРО Кеш енд Кери търси „звездите“ на малкия и среден бизнес в България

http://offnews.bg/news/n_1/n_495657.html

„Звездите на МЕТРО“ ще донесат 10 000 лева за социално ангажиран проект в подкрепа на малките общности Независимите предприемачи ще могат да разкажат своите истории в страницата на кампанията www.metro.bg/stars, а гласуването в тяхна подкрепа ще продължи до 20 юни, за да определи 10-те финалисти Крайният победител ще стане известен на 26 юни след вот на жури от представители на неправителствени организации, медийни партньори и бизнеса Ако си независим предприемач или собственик на малък или среден бизнес в България и развиваш социално отговорни проекти в подкрепа на общността, то твоята компания може да бъде една от „Звездите на МЕТРО 2015“. Веригата за търговия на едро МЕТРО Кеш енд Кери България търси да отличи „звездите“ на малкия и среден бизнес, за да връчи една голяма награда на стойност 10 000 лева и десет допълнителни финансови награди. Много предприемачи и фирми организират локални социални инициативи, но, за разлика от големите компании, рядко получават признанието на обществото. Независимите предприемачи често подкрепят обществени прояви, подпомагат местни църкви и домове за деца в неравностойно положение или със собствени средства изграждат цели градини и паркове. МЕТРО търси точно хората, чиито добрини често остават в рамките на малкия квартал. Сега те могат да спечелят 5 000 лв. в брой и още 5 000 лв. в подкрепа на свой бизнес проект, като споделят своята история на www.metro.bg/stars до 20 юни. Кампанията не е ограничена само за клиенти на МЕТРО, а е отворена за участие за всички български предприемачи, които подкрепят или създават собствени каузи в помощ на определени социални групи, на своите съграждани или организации, които изпитват потребност от такава подкрепа. Всеки един участник може сам да разкаже своята история, да приложи снимки и видео материал през онлайн формуляра достъпен на www.metro.bg/stars, за да генерира собствена подстраница за проекта си. На нея потребителите могат да разгледат подробности и снимки и да решат кои проекти да подкрепят със своя глас. Именно онлайн гласуването ще определи и десетте проекта, които ще достигнат до финалния кръг на кампанията на 20 юни. Големият победител в „Звездите на МЕТРО 2015“ ще бъде определен от жури с представители на бизнес, медии и неправителствени организации и ще стане известен на 26 юни. Освен десетте финалисти, избрани от публиката, във финалното гласуване ще бъде включена и една допълнителна история, която журито е сметнало за “вдъхновяваща”, но не е успяла да събере достатъчно подкрепа от онлайн гласуването. Това е втората поред кампания „Звездите на МЕТРО“. През 2014 година МЕТРО България организира първото издание на проявата, като част от световната кампания на компанията. Със свои истории в кампанията се включиха стотици предприемачи от различни населени места на България. Победител стана собственикът на счетоводна фирма Антон Димов с историята „Да си различен е привилегия голяма“ за работата му с фондация „Помощ за лица с проблеми в развитието“, насочена към подкрепа на деца и младежи от аутистичния спектър. „Звездите на МЕТРО 2015“ е награда за малките фирми с големи сърца, с която МЕТРО Кеш енд Кери България още веднъж подкрепя независимия бизнес у нас.“, казва Вероника Пунчева, управляващ директор на МЕТРО България. „Усилията, енергията и ентусиазмът, които независимите предприемачи влагат в ежедневната си работа, са това, което вдъхновява МЕТРО да бъде техен партньор и да работи в тяхна подкрепа. На това се базира и новото позициониране на компанията, „YOU & METRO” - само онези, които безрезервно инвестират своето време, амбиция, креативност и страст в подкрепа на своите клиенти, ще се развиват успешно, заедно с тях.“ „Една от целите, които Български дарителски форум си поставя, е дарителството и корпоративната социална отговорност да не са приоритет само на големите компании. „Звездите на МЕТРО“ е проект, който дава възможност да постигнем точно това. Кампанията на МЕТРО е с ясни и прозрачни правила и е насочена към хората от малкия и среден бизнес, които в страни с развита корпоративна социална отговорност най-често генерират проекти и поемат ангажименти в подкрепа на малките общности.“, казва Красимира Величкова, изпълнителен директор на Български дарителски форум. „Наличието на такива проекти е гаранция, че обществената среда се модернизира и се радва на устойчивост. Вярвам, че освен признание за малките фирми, нашето партньорство ще информира и допринесе за налагането на успешни и съвременни дарителски практики сред независимите предприемачи.“ Партньорска публикация

Не се очакват кризисни ситуации заради снеготопенето

http://www.moreto.net/novini.php?n=287211

Не се очакват кризисни ситуации заради снеготопенето и към момента няма повод за притеснение и безпокойство, каза зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров. Той допълни, че са освободени обеми в язовирите, които да поемат снеготопенето.

Увеличават броя на такситата в Стара Загора

http://pik.bg/увеличават-броя-на-такситата-в-стара-загора-news322045.html

Увеличават броя на такситата в Стара Загора

Предложение за увеличаване броя на таксиметровите автомобили в Стара Загора ще гласуват на предстоящото си заседание, старозагорските общински съветници.

„Предложението, за увеличение броя на такситата с 50 автомобила, е направено заради постъпила молба от страна на таксиметровите фирми“, обясни председателят на Общинския съвет Емил Христов. Той уточни, че ако бъде подкрепено искането, в областния град право да предоставят таксиметрова услуга ще имат 600 автомобила. Емил Христов напомни и че увеличаването на броя на такситата е предпоставка и за създаване на нови работни места.

Разпределението на броя на автомобилите между превозвачите ще се определя на база срока за издаване и валидност на Разрешението за таксиметров превоз при съблюдаване на условията за лоялна конкуренция.

Общинският съвет определя минималната цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег в размер на 0.70 лв. за дневна и нощна тарифа и максимална цена за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег в размер на 0.90 лв. за дневна и нощна тарифа, валидни за територията на община Стара Загора.

В момента такситата в Стара Загора возят при тарифа от 0.79 лв. за километър пробег, първоначалната такса е 0.90 лв, а за престой цената е 0.20 лв. за минута.

- See more at: http://starazagora.topnovini.bg/node/599802#sthash.XyV8Z5tS.dpuf

Кралев: Всички наши спортисти са застрашени заради добавките

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/25/2519988_kralev_vsichki_nashi_sportisti_sa_zastrasheni_zaradi/?ref=rss


Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че всички български спортисти са изложени на риск от положителни допинг проби заради замърсеността на хранителните добавки, които им се доставят. 

Кралев отново се застъпи за 11-те български щангисти, които бяха уличени в употреба на анабола станозолол. Резултатите от лабораторията в Кьолн потвърдиха наличието на станозолол в хранителната добавка "Трайбест", използвана от националния отбор. Същите бяха и резултатите на друга...

Трус от 7.9 в Непал, има над 450 жертви и разрушения в три държави (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/25/2519989_trus_ot_79_v_nepal_ima_nad_450_jertvi_i_razrusheniia_v/?ref=rss

Силно земетресение с магнитуд 7.9 е регистрирано в Непал и според очевидци има рухнали сгради в столицата Катманду и поне 450 жертви. По предварителни данни то е станало едва на около 2 км под земната повърхност и е последвано от серия вторични трусове, някои от които са били от 6.6 степен.

Трусът е усетен чак в Делхи на запад от епицентъра и няколко северни града на Индия. Си Ен Ен съобщава за лавини в района на Еверест.

Според сеизмолозите това е най-силното...

Трус от 7.9 в Непал, има над 100 жертви и разрушения в три държави (обновена)

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/25/2519989_trus_ot_79_v_nepal_ima_nad_100_jertvi_i_razrusheniia_v/?ref=rss


Силно земетресение с магнитуд 7.9 е регистрирано в Непал и според очевидци има рухнали сгради в столицата Катманду и поне 108 жертви. По предварителни данни то е станало едва на около 2 км под земната повърхност и е последвано от серия вторични трусове, някои от които са били от 6.6 степен.

Трусът е усетен чак в Делхи на запад от епицентъра и няколко северни града на Индия. Си Ен Ен съобщава за лавини в района на Еверест.

Според сеизмолозите това е най-силното...

Трус от 7.9 в Непал, има жертви и разрушения

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/25/2519989_trus_ot_79_v_nepal_ima_jertvi_i_razrusheniia/?ref=rss


Силно земетресение с магнитуд 7.9 е регистрирано в Непал и според очевидци има рухнали сгради в столицата Катманду и поне една жертва.

Трусът е усетен чак в Делхи и няколко северни града на Индия.

"Всички са на улицата, много хора тичат към болниците", разказва очевидец на "Ройтерс". Според него има ранени със счупени крайници, хора се опитват да разчистят паднали къщи и рухнали стени. Дете е загинало, затиснато от паднала статуя в парк край Катманду.

Много...

Майката на Паоло: Единственото, което искам за Анджела, е да е жива

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732397

Нито веднъж не съм усетила, че този човек съжалява. Един път се видях с него, той се държа със страшна злоба. Това каза майката на 4-годишния Паоло, който беше прегазен преди 11 месеца в Стара Загора, за убиеца му Георги Сапунджиев.
Нито веднъж не съм усетила, че този човек съжалява. Един път се видях с него, той се държа със страшна злоба. Това каза майката на 4-годишния Паоло, който беше прегазен преди 11 месеца в Стара Загора, за убиеца му Георги Сапунджиев. "Справедлива присъда щеше да е детето ми да е тук, а този човек - циничен и арогантен, да беше посегнал на себе си.

Жертвите на силното земетресение в Непал вече са над 1000

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-silnoto-zemetresenie-v-nepal-veche-sa-nad-1000-news233338.html

Над 1000 са вече жертвите от разрушителното земетресение и последвалите около 20 вторични труса, които разтърсиха Непал в събота,  съобщи Ройтерс. Трусът предизвика лавини под най-високия връх на земята Еверест и помете базовия лагер. Непалското правителство обяви извънредно положение в пострадалите райони и призова международната общност да окаже хуманитарна помощ, предаде ДПА. Най-малко 29 от 75-те окръга в страната са засегнати от трусовете. На съвещание правителството реши да отпусне 500 милиона непалски рупии (около 5 млн. долара) за фонда за борба с бедствията. Земетресението е усетено силно в съседните държави - Индия, Китай, Пакистан и Бангладеш, където също има жертви, предадоха агенциите. По информация на посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщиха от Министерството на външните работи. Почетният консул на България в Непар - Бхола Тхапа, продължава да поддържа редовен контакт с местните власти. Земетресение от 7.9 по Рихтер Земетресението е било с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер. То е регистрирано на територията на Непал в 11.56 часа местно време(6.11 часа по Гринуич), с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 км. Трийсет минути по-късно е отчетен силен вторичен трус от 5.5 по Рихтер. След това са последвали около двайсетина по-леки труса. Хаос и паника В столицата Катманду е настъпил пълен хаос и паника след силното земетресение, предаде кореспондентът на Си Ен Ен.Хора с различни наранявания са тичали по улиците. Разрушени са много къщи и исторически сгради. Една от тях е историческата кула Дхарара, построена през 1832 г. Тя е едно от популярните места за туристи през последните години, тъй като от тераса на 8-ия етаж може да се разгледа панорама на Катманду. Не е известно колко души е имало в сградата в момента на земетресението, но според непалски медии, под руините са затиснати около 50 души. Сериозно е пострадал е и град Покхара, който е туристически център. Трусът е усетен и в съседните страни Трусовете са били бяха усетени силно в съседните страни - Индия, Китай, Пакистан и Бангладеш. В Бангладеш са загинали двама души, а над 100 са ранени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местната телевизия Сомой. Едната жертва е в Дака, другата - в северозападния окръг Пабна. Ранените са пострадали, когато хората се втурнали навън от домовете и моловете. Китайската телевизия, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи за загинал китайски турист на границата с Китай. Земетресението е усетено силно и в гъстонаселения индийски щат Бихар. Полицейски източник оттам казал, че телефонните линии са блокирани от тревожни позвънявания, но засега не могат да кажат има ли при тях жертви и разрушения. Има сведения за загинало дете, затиснато под рухнала стена, в индийско село до границата с Непал. Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър: "В момента сме в процес на събиране на повече информация и работим, за да достигнем до пострадалите и у нас, и при съседите в Непал". Лавини под Еверест Земетресението предизвика лавини под връх Еверест. Жертвите са най-малко 10, има и около 30 пострадали, съобщи Министерството на туризма на Непал. Една от лавините е паднала между ледника Кумбу и базовия лагер, съобщи Анг Тшеринг от непалската планинарска асоциация. "Броят на жертвите може да се увеличи и да включва както шерпи, така и чужденци", каза представителят на туристическото министерство Гянендра Шреста. Румънският алпинист Алекс Гаван, написа в "Туитър" от връх Пумори, на около 8 км западно от Еверест: "Базов лагер Еверест огромна лавина след това огромна лавина от Пумори. Бягам от палатката си да спася живота си. Невредим. Много хора нагоре в планината". Друг алпинист - Даниел Мазур съобщи, че базовият лагер на Еверест е "сериозно пострадал" и екипът му е блокиран."Молете се за всички", написа той на страницата си в "Туитър". Лавина през април миналата година уби 16 непалски водачи (гидове). Април е един от най-популярните периоди за изкачване на Еверест преди дъждовете и облаците да скрият планината в краяна другия месец, отбелязва Ройтерс.  Агенцията припомня също, че земетресение с магнитуд 8.3 през 1934 г. уби 8500 души в Непал. Помощ от други страни България изказа съболезнования на семействата и близките на стотиците жертви на природната стихия, се посочва в съобщението на външното ни министерство. Руският президент Владимир Путин изпрати съболезнования на непалския си колега Рам Баран Ядав, придружени със съчувствени думи за роднините на жертвите и пожелания за скорошно оздравяване на другите пострадали, съобщи Кремъл. Руското министерство на извънредните ситуации предложи на Непал помощ за ликвидиране на последиците от стихийното бедствие и изрази готовност да изпрати в района над 50 спасители с голям опит и високотехнологично оборудване, действали преди в Хаити, Турция и Китай, информира ТАСС. Индия изпрати в Непал около 50 спасители с военнотранспортен самолет и до вечерта ще прати още две машини, съобщи министерството на отбраната в Делхи.

Стотици жертви в Непал и съседните страни след силен трус

http://www.mediapool.bg/stotitsi-zhertvi-v-nepal-i-sasednite-strani-sled-silen-trus-news233338.html

Стотици са жертвите на силното земетресение и последвалите вторични трусове, които разтърсиха Непал, предадоха агенциите. Земетресението предизвика лавини под най-високия връх на земята Еверест. Най-малко 200 са загинали, а 400 са ранени, съобщи министерството на вътрешните работина Непал, цитирано от ДПА.Заместник-главен инспектор Сингх Бамзаяви пред Ройтерс, че жертвите досега са 449, но това не е официално потвърдена към момента информация. В Катманду е потвърдена смъртта на 71 души, заяви говорителят на министерството Лакшми Прасад Дхакал. Още 43-ма загинали са регистрирани в съседния град Бхактапур. Трусовете са били усетени силно в Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш, където също има жертви, предадоха агенциите. Земетресение от 7.9 по Рихтер Земетресението е било с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер. То е регистрирано на територията на Непал в 11.56 часа местно време(6.11 часа по Гринуич), с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 км. Трийсет минути по-късно е отчетен силен вторичен трус от 5.5 по Рихтер. Хаос и паника В столицата Катманду е настъпил пълен хаос и паника след силното земетресение, предаде кореспондентът на Си Ен Ен, който е видял поне петима загинали в болница.Хора с различни наранявания са тичали по улиците. Разрушени са много къщи и исторически сгради. Една от тях е историческата кула Дхарара, построена през 1832 г. Тя е едно от популярните места за туристи през последните години, тъй като от тераса на 8-ия етаж може да се разгледа панорама на Катманду. Не е известно колко души е имало в сградата в момента на земетресението, но според непалски медии, под руините са затиснати около 50 души. Знае се за загинало дете, затиснато от паднала статуя в парк край Катманду. Пострадал е и град Покхара, който е туристически център. Трусът е усетен и в съседните страни Трусовете са били бяха усетени силно в съседните страни - Индия, Китай, Пакистан и Бангладеш. В Бангладеш са загинали двама души, а над 100 са ранени, предаде Асошиейтед прес, като се позова на телевизия Сомой. Едната жертва е в Дака, другата - в северозападния окръг Пабна. Ранените са пострадали, когато хората се втурнали навън от домовете и моловете. Китайската телевизия, цитирана от Асошиейтед прес, съобщи за загинал китайски турист на границата с Китай. Земетресението е усетено силно и в гъстонаселения индийски щат Бихар. Полицейски източник оттам казал, че телефонните линии са блокирани от тревожни позвънявания, но засега не могат да кажат има ли при тях жертви и разрушения. Има сведения за загинало дете, затиснато под рухнала стена, в индийско село до границата с Непал. Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър: "В момента сме в процес на събиране на повече информация и работим, за да достигнем до пострадалите и у нас, и при съседите в Непал". Лавини под Еверест Земетресението предизвика лавини на връх Еверест и най-малко 30 души са ранени, предаде Асошиейтед прес, като цитира непалски гид. Една от лавините е паднала между ледника Кумбу и базовия лагер, съобщи Анг Тшеринг от непалската планинарска асоциация. Подробности не са известни поради смущения с комуникациите с базовия лагер. Според министерството на вътрешните работи на Непал пострадалите 30 души са в базовия лагер. Румънският алпинист Алекс Гаван, написа в "Туитър" от връх Пумори, на около 8 км западно от Еверест: "Базов лагер Еверест огромна лавина след това огромна лавина от Пумори. Бягам от палатката си да спася живота си. Невредим. Много хора нагоре в планината". Друг алпинист - Даниел Мазур съобщи, че базовият лагер на Еверест е "сериозно пострадал" и екипът му е блокиран."Молете се за всички", написа той на страницата си в "Туитър". Лавина през април миналата година уби 16 непалски водачи (гидове). Април е един от най-популярните периоди за изкачване на Еверест преди дъждовете и облаците да скрият планината в краяна другия месец, отбелязва Ройтерс.  Агенцията припомня също, че земетресение с магнитуд 8.3 през 1934 г. уби 8500 души в Непал.

Десетки жертви в Непал и Индия след силно земетресение

http://www.mediapool.bg/desetki-zhertvi-v-nepal-i-indiya-sled-silno-zemetresenie-news233338.html

Десетки са жертвите от силното земетресение и последвалите вторични трусове, които разтърсиха Непал и Индия, предадоха агенциите. Трусът с магнитуд от 7.9 по скалата на Рихтер беше регистриран на територията на Непал в 11.56 часа местно време(6.11 часа по Гринуич), с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду и с дълбочина 10 км. Трийсет минути по-късно е отчетен силен вторичен трус от 5.5 по Рихтер.  Има съобщения за жертви, но на този етап е трудно да бъде определен броят на загиналите.  Кореспондентът на Си Ен Ен съобщава, че е видял поне 5 загинали в болница в Катманду. В столицата цари пълен хаос. Хора с различни наранявания са тичали по улиците. Разрушени са много къщи и исторически сгради. Една от тях е историческата кула Дхарара, построена през 1832 г. Тя е едно от популярните места за туристи през последните години, тъй като от тераса на 8-ия етаж може да се разгледа панорама на Катманду. Не е известно колко души е имало в сградата в момента на земетресението, но според непалски медии, под руините са затиснати около 50 души. Знае се за загинало дете, затиснато от паднала статуя в парк край Катманду. В района на Еверест са се свлекли няколко лавини. Земетресението е усетено дори в Ню Делхи, Индия. Индийският премиер Нарендра Моди написа в Туитър: "В момента сме в процес на събиране на повече информация и работим, за да достигнем до пострадалите и у нас, и при съседите в Непал". Земетресението е усетено силно и в гъстонаселения индийски щат Бихар. Полицейски източник оттам казал, че телефонните линии са блокирани от тревожни позвънявания, но засега не могат да кажат има ли при тях жертви и разрушения. Има сведения за загинало дете, затиснато под рухнала стена, в индийско село до границата с Непал.

Силно земетресение и вторични трусове в Непал

http://www.mediapool.bg/silno-zemetresenie-i-vtorichni-trusove-v-nepal-news233338.html

Земетресение с магнитуд от 7.5 по скалата на Рихтер е регистрирано на 80 км източно от Пакхара в Непал в събота, съобщи американският сеизмологичен институт (Службата на САЩ за геоложко наблюдение). Към момента няма данни за жертви, а само за материални щети, каза министърът на информацията на Непал Минендра Риджал по индийска телевизия. Епицентърът на труса е бил на 31 км дълбочина. Земетресението е било усетено чак в Делхи и северните градове на Индия, предаде Ройтерс. Половин час след първия трус, ново силно земетресение е било усетено в Непал, съобщават от Европейския сеизмологичен център. Новият земен трус е бил с магнитуд от 6.5 по скалата на Рихтер. Той е регистриран е в 12:30 часа местно време, 6:45 часа по Гринуич. Епицентърът му е било на 64 км северозападно от столицата на Непал – Катманду, с дълбочина 10 километра.

Анализ на дербитата в "А" група днес

http://bgfootball.actualno.com/Analiz-na-derbitata-v-A-grupa-dnes--news_469619.html

Днес два от най-популярните отбори в България - "Левски" и Лудогорец, играят своите мачове от родната "А" група. Първи на терена излизат "сините", които гостуват в Дупни...

Адвокатът на акушерката, пребила бебе: Общественото мнение се манипулира

http://crime.actualno.com/Advokatyt-na-akusherkata-prebila-bebe-Obshtestvenoto-mnenie-se-manipulira-news_469626.html

Считам, че не е етично така да се манипулира общественото мнение. Това, което става в момента в медиите... не е етично да се отразява така този случай. Това каза в Съдебната палата адв. Владислав Ян...

"Пик": Обявиха за издирване Дивака! Едноръкият крадец кътал цял арсенал в дома си

http://petel.bg/Pik--Obyaviha-za-izdirvane-Divaka--Ednorakiyat-kradets-katal-tsyal-arsenal-v-doma-si__109730

фото: 24 часа, архив Един от най-известните столични автокрадци в България Румен Садовски - Дивака е бил обявен за издирване, научи ПИК от...

Адвокатът на акушерката: Общественото мнение се манипулира

http://petel.bg/Advokatat-na-akusherkata--Obshhestvenoto-mnenie-se-manipulira__109731

Снимки: Би Ти Ви   Считам, че не е етично така да се манипулира общественото мнение. Това, което става в момента в медиите... не е етично...

Протести срещу Обама, премълчал думата „геноцид”

http://www.cross.bg/obama-genotzid-priznae-1462568.html

/КРОСС/ Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. Президентът Обама обеща солидарност с арменците, но не назова думата „геноцид" за събитията отпреди сто години в Османската империя, съобщава The Аssociated Press. „Искаме Обама да признае срама си!", „Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа да произнесе думата", „Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", казаха участници в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие повече от 50 хиляди души. В изявлението си Обама каза, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото. Президентът изтъкна, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило. По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за геноцид.

Charter Communications ще отправи оферта за придобиването на Time Warner Cable?

http://www.investor.bg/novini/261/a/charter-communications-shte-otpravi-oferta-za-pridobivaneto-na-time-warner-cable-193585/

Charter обаче ще трябва да излезе с по-добро предложение за Time Warner Cable в сравнение с предложението, отправено преди година

Ужас в Азия! Тежки земетресения разлюляха Непал и Япония

http://frognews.bg/news_90094/Ujas-v-Aziia!-Tejki-zemetreseniia-razliuliaha-Nepal-i-IAponiia/

Няколко сгради са се срутили в столицата на Непал Катманду в резултат на земетресение в събота сутринта, предава РИА Новости, като се позовава на данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC).

Международния филмов фестивал „Златен витяз“ стартира днес в СОК Камчия

http://www.moreto.net/novini.php?n=287192

Престижният славянски форум на изкуствата „Златен витяз“ ще гостува в Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“ от днес до 29 април, научи Moreto.net. Той е организиран от Международния филмов фестивал „Златен витяз“ и Фондация „Устойчиво развитие на България“, с подкрепата на кмета на Варна Иван Портних.

АБВ-Шумен започна гласуването за лидер на партията

http://pik.bg/абв-шумен-започна-гласуването-за-лидер-на-партията-news322041.html

АБВ-Шумен започна гласуването за лидер на партията

Точно в 9 ч. днес в офиса на АБВ в Шумен започна гласуването за лидер на партията. Сред първите своя глас даде областният лидер на политическата сила Пламен Петков (на снимката). “Гласувам за силна партия и лидер, който е нужен не само на АБВ, но и на България”, коментира Петков.

Въпросът към гражданите по време на вота е: Общината или частна фирма трябва да се грижи за сметопочистването и сметоизвозването?

Общо 241 членове от 18 клуба на АБВ в област Шумен днес ще избират между тримата номинирани за лидерския пост – Георги Първанов, Трендафил Величков, областен управител на Пазарджик и Стелиян Стефанов от Русе, който е председател на общинската организация на АБВ в дунавския град.

Постоянни избирателни секции са устроени още във Велики Преслав, Каспичан и Нови пазар. Вота в останалите населени места от областта ще бъде обезпечен с мобилна секция. Заявки за гласуване са подадени и от най-отдалечените от областния център общини – Върбица и Никола Козлево.

Урните по време на вота са две. Първата е за членовете на АБВ и в нея се събират бюлетините за лидер на партията. Втората урна е достъпна за симпатизантите на политическата сила и всички граждани, които искат да изразят своята позиция по поставения въпрос. “Това е един от най-важните въпроси за Шумен, защото годишно това коства на данъкоплатците милиони левове. В крайна сметка нека хората кажат дали тези пари да остават в общинската хазна и местната администрация да организира сметопочистването и сметоизвозването или всяка година милионите да се дават на частна фирма”, коментира общинският председател на АБВ-Шумен Валентин Велев.

Изборният ден за АБВ ще приключи в 18 ч.

Резултатите от вота, който ще се провежда днес в цялата страна ще бъде оповестен утре по време на националната конференция на АБВ в София./topnovini.bg

Андреева: Прехвърляне "от болната глава на здравата" са листите на чакащи

http://frognews.bg/news_90093/Andreeva-Prehvarliane-ot-bolnata-glava-na-zdravata-sa-listite-na-chakashti/

Лудостта не идва за един миг – човек с нормално психично състояние не може да извърши това, коментира по БТВ бившият здравен министър и дългогодишен акушер-гинеколог д-р Таня Андреева случая с пребитото в „Софиямед” бебе. Тя призна, че в 15-годишната си практика не е виждала такъв случай: „Това деяние не е просто агресия, не е просто чудовищно, никой човешки мозък не може да си позволи да мисли това”.

Култура три в едно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4731449

Армия от писатели бори чалгата
       в провинцията, търси се публика

И като стана дума за Лувъра, та вече две недели. Доживяхме културата да е централна тема в новините. То съкровища, то църковни хорове, то книги, рицари и изложби – всичко пропуснато през последните десетилетия си го взехме в свръхдоза наведнъж.
Армия от писатели бори чалгата       в провинцията, търси се публика И като стана дума за Лувъра, та вече две недели. Доживяхме културата да е централна тема в новините. То съкровища, то църковни хорове, то книги, рицари и изложби – всичко пропуснато през последните десетилетия си го взехме в свръхдоза наведнъж.

Купете си вестник 24 часа - вече и със sms

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732381

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "24 часа" в PDF формат - като изпратите sms на стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Видни българи, убити от българи: Захари Стоянов - отровен, Стефан Стамболов - съсечен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4731587

ЙОРДАН ВАСИЛЕВ
Поредицата „Видни българи, убити от българи“ е подбрана и подготвена от литературния историк и бивш депутат Йордан Василев. В нея авторът проследява съдбата на онези българи, останали в историята ни, чието име е белязано с насилствена смърт или съмнение за такава. Василев започва от Ботев и неговия разстрел през1876 г.
ЙОРДАН ВАСИЛЕВ Поредицата „Видни българи, убити от българи“ е подбрана и подготвена от литературния историк и бивш депутат Йордан Василев. В нея авторът проследява съдбата на онези българи, останали в историята ни, чието име е белязано с насилствена смърт или съмнение за такава. Василев започва от Ботев и неговия разстрел през1876 г.

Купете си вестник Труд - вече и със sms

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4732384

В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева.
Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на
В MediaMall.bg вече може да закупите вестник "Труд" в PDF формат - като изпратите smsна стойност 1,20 лева. Също така от MediaMall.bg може да се закупуват архивни броеве на вестника до 3 месеца назад. При поискване е възможно да се закупуват и архивни броеве в PDF формат до 2002 г. включително - за целта пишете с конкретното си искане на

Сто години по-късно за арменците в Сирия трагедията се повтаря

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/25/2519760_sto_godini_po-kusno_za_armencite_v_siriia_tragediiata/?ref=rss


За хилядите сирийски арменци, които днес са бежанци в Ливан, ужасяващите кланета и масовите гонения, на които са били жертва техните предци преди един век, е травма, която се повтаря, разказва агенция "Франс прес", цитирана от БТА.

Маги Мелконян едва сдържа сълзите си, когато разказва за дългото и мъчително пътуване, отвело я преди две години от Алепо, родния й град в Северна Сирия, до Ливан заради войната. "Ние тръгнахме точно както нашите предци... Без нищо", казва тя.

С...

В разгара на скандала с Вежди Рашидов, тенорът Георги Петров се ожени за актрисата Ева Тепавичарова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4731038

От самото начало на връзката си с тенора, който доскоро пееше в хора “Йоан Кукузел” - Георги Петров, Ева Тепавичарова знаела, че това не е просто случайно увлечение. Много бързо и двамата усетили, че отношенията им ще се задълбочат. Затова най-важно за нея още след първите им няколко срещи било запознанството му със сина и? Борил.
От самото начало на връзката си с тенора, който доскоро пееше в хора “Йоан Кукузел” - Георги Петров, Ева Тепавичарова знаела, че това не е просто случайно увлечение. Много бързо и двамата усетили, че отношенията им ще се задълбочат. Затова най-важно за нея още след първите им няколко срещи било запознанството му със сина и? Борил.

Василева: Близо 160 млн. лв. ще бъдат осигурени за превенция на риска от наводнения и свлачища

http://pik.bg/василева-близо-160-млн-лв-ще-бъдат-осигурени-за-превенция-на-риска-от-наводнения-и-свлачищ-news322038.html

Василева: Близо 160 млн. лв. ще бъдат осигурени за превенция на риска от наводнения и свлачища

Близо 160 млн. лв. са отделени за превенция на риска от наводнения и свлачища. Парите са осигурени по изцяло нова приоритетна ос, която не съществуваше в Оперативна програма „Околна среда” 2007 – 2013 година.

Това съобщи за "Фокус" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Средствата ще бъдат осигурявани на общините на конкурентен подбор. „Това, върху, което ние искаме да се фокусираме е иновативни решения. Решения, които са свързани с екосистемни услуги за справяне с тези проблеми, така, че когато отворим програмите за проектни предложения всички общини са добре дошли да кандидатстват за тях. Мисля, че в края на годината ще имаме готовност за отваряне на покани за проектни предложения”, обясни още министър Василева.

До края на годината общините ще имат възможност да подготвят своите проекти. Кандидатстването и подборът ще се случат през следващата година. Към момента има качена информация на сайта на Министерство на околната среда и водите. „Ние сме в комуникация с Националното сдружение на общините в България, оповестили сме възможностите, така, че когато проектните предложения бъдат подготвени, надявам се те веднага ще могат да кандидатстват и да бъдат одобрени”, каза още Ивелина Василева.

Откъс от "Животът ми като автор на комикси" от Дженет Тажиян

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/04/25/2509267_otkus_ot_jivotut_mi_kato_avtor_na_komiksi_ot_djenet/?ref=rss


Днес в рубриката "Четиво" на "Детски Дневник" ви предлагаме откъс от "Животът ми като автор на комикси" от Дженет Тажиян, предоставен ни от издателство "Софтпрес".

В третата книга от "Историите на Дарек" любимият на децата пакостник решава да рисува комикси.

Всичко започва с пристигането нов ученик - Умберто, който се придвижва с инвалидна количка. В пристигането му Дерек вижда намесата на съдбата за решаване на един от най-наболелите си проблеми – скорошното заминаване на...

Христова: Борисов ни предлага фототерапия

http://frognews.bg/news_90092/Hristova-Borisov-ni-predlaga-fototerapiia/

Ако човек отвори социалните мрежи, ще види, че хората бягат от действителността чрез много красиви фотоси, заяви по НТВ политическият психолог Антоанета Христова в коментар за магнолиите на премиера. Тя каза, че в психологията имало цяла школа, наречена фототерапия. Това е начин да се избяга от факта, че нещата са тъжни, тревожни, неудовлетворителни.

„Вълшебната флейта на Ана“ събира днес деца и родители във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287196

Театрално-музикалната приказка „Вълшебната флейта на Ана“, в която участват над 20 млади музиканти, е съботното музикално изкушение за варненските деца и родители, съобщиха организаторите за Moreto.net.. Само днес в залата на Градската художествената галерия на Варна малчуганите ще имат възможност да се потопят в магическия свят на музиката.

Парламентът удължи срока, в който няма да се глобяват офшорни собственици на ниви

http://www.cross.bg/sanktzii-zemi-zemedelski-1462567.html

/КРОСС/ Депутатите удължиха с пет месеца срока, след който ще се налагат имуществени санкции на офшорки, притежавaщи земеделски земи у нас. Удължаването се налагало заради невъзможността големите компании да продадат притежаваните от тях земеделски земи до 1 май - първоначално определеният краен срок. обясни: „Ние не решаваме генерално въпроса с отстрочката в момента. Искаме тази отсрочка, за да можем да проучим европейския опит, защото вече са предприети първи стъпки за наказателна процедура от ЕС. Очевидно е, че ще има рестрикции по отношение на пазара на земята и търговията със земеделска земя, особено когато тя се ползва спекулативно. Миналата година този закон, който е приет с мораториум, не е свършил нищо. Тогава пък не е имало санкции. Сега има санкции, които са много големи. Срокът беше много кратък и фирмите не могат да реагират, обясни вносителят на предложението Румен Христов.

Адвокат на Цветан Василев заплаши с нови клипове "недосегаемите"

http://www.mediapool.bg/advokat-na-tsvetan-vasilev-zaplashi-s-novi-klipove-nedosegaemite-news233337.html

Константин Симеонов, един от адвокатите на Цветан Василев, заплаши да пусне и други клипове на подзащитника му с известни публични личности. Пред „Господари на ефира“ Симеонов заяви, че е предоставил „любителското видео“, на което се вижда как фалиралия банкер и шефа на БНБ Иван Искров се веселят заедно на частно парти. То е заснето на 17 януари 2014 г. в заведение в Банско.  Банкерите са отбелязвали Антоновден. Съпругата на Василев се казва Антоанета, но не е ясно дали са празнували нейния имен ден, коментираха от „Господари на ефира“. Константин Симеонов не уточни дали Цветан Василев е правил записи на частните си партита, в които са участвали част от политическия елит и други хора на ръководни постове в държавата, но се закани да пусне нови интересни видеа с публични личности. Думите на адвокат Симеонов са в съзвучие с последните интервюта и изявления на Цветан Василев. Той предупреди от Белград, че може да изкара доста интересни неща за политическия и бизнеселит в страната и умишленото съсипване на КТБ. Покана към Искров да напусне поста шеф на БНБ Дуетното изпълнение на "Назад, назад, моме Калино"  на Искров и Василев било доказателство, че отношенията между двамата не са били само служебни, каза адвокат Сименов. По думите му видеото е пуснато, като покана към гуверньора на БНБ да напусне поста, който заема. То е и подаръка за рождения ден на Искров от банкера Василев, каза шеговито адвокат Василев. От миналата година Иван Искров вместо да си подаде оставка заради краха с КТБ разиграва цялата държава като поставя неизпълними условия.  Първо поиска парламентът да му гласува наследник преди да си е подал оставката. Това беше по времето на управлението на БСП, ДПС и „Атака“. След смяната на властта пък се опита да изтъргува мястото си срещу висок пост в Черноморскота банка за развитие, което не се случи. Последно Искров се изяви в парламентарната комисия по случая КТБ в края на март. "Няколко месеца ви чакам, изберете управител. Направете ми подарък, и без това имам рожден ден на 26 март", каза Искров по време на изслушването му в края на март. „Е нали искаше подарък за рождения си ден, това видео може да се приеме като такъв подарък“, коментира Константин Симеонов. В същото време БНБ се задоволи да излезе с позиция по скандалния клип, в която се казва, че Иван Искров няма да се поддаде на опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона“. „Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка“, се казва още в съобщението на БНБ. БНБ ще обжалва решението на Софийския градски съд от 22 април, с което съдът обяви КТБ в несъстоятелностс начална дата на неплатежоспособност 6 ноември 2014 г. Тове е датата на вземане на решение от управителния съвет на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Позицията на Централната банка е, че като начална дата на неплатежоспособност трябва да бъде определена - 30 септември 2014 г., когато КТБ е отчела отрицателен собствен капитал и отрицателна капиталова адекватност в своите финансови и надзорни отчети. Когато собственият капитал на банка е отрицателна величина, управителният съвет на БНБ задължително отнема лиценза й, което е направил със своето решение от 6 ноември 2014 г. на база отчетите на банката към 30 септември 2014 г., посочват от Централната банка.

Стотици сменят адресните си регистрации

http://www.moreto.net/novini.php?n=287210

Предизборното преселение вече започна. Масово хора сменят адресните си регистрации, показа проверка на кореспондентите на Нова в Монтана. Въпреки сериозният демографски срив този край на България привлича нови заселници. Само за последните два месеца в малките населени места на общината са се регистрирали по настоящ адрес 653 души или това са две средно големи села в Северозапада.

Яне Янев: Брюксел ще каже дали съм правилно осъден

http://offnews.bg/news/n_1/n_495653.html

Лидерът на РЗС Яне Янев и настоящ съветник на премиера ще стигне до европейските институции, за да докаже, че е неправилно осъден за клевета от Румен Овчаров. "Мотивите към съдебното решение са подменени и подписани от друго лице. Аз водя битки с енергийната мафия от години наред, това е най-зловещата мафия в България, тя показа с поведението си, че за нея държавата е безпомощна. Убеден съм, че подобни въпроси като този, с който се опитват да ме осъдят по бързата процедура с фалшиви подписи ще отидат на вниманието на европейските институции”, заяви политикът в ефира на Нова телевизия. „Вещото лице е установило, че мотивите са подписани от друго лице и са написани в друга кантора. Има 14 разлики в подписите. Аз лично не бях се натъквал на случай, при който някой друг подписва съдебно решение, а не съдията по делото, такъв прецедент не съществува за последните 25 години”, заяви съветникът на премиера. Той настоява съдията по делото да премине детектора на лъжата. За 25 г. не се намираха прокурори и съдии, които да осъдят енергийната мафия, заради която потънаха милиарди като в дупка, продължи Янев и посочи, че съдията по делото носел отговорност за това Янев да плати на Овчаров за клевета. Борецът срещу корупцията" трябва да плати 10 000 лева за репликата си, че Овчаров е бил "част от организирана престъпна група и част от най-зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода", която съдът прецени като клевета. Правосъдието ни по отношение на него било тип "Влакът-стрела". Адвокатите от кантората Доковска продължавали да се хвалят, че имало и други дела и на Янев нямало да му се размина, каза още той. Досега е имало пробиви и съмнения за корупция в съдебната система, но досега не се бях натъквал на факт някой друг, а не съдията по делото да подпише съдебното решение. Значи тези хора нямат никаква съвест и задръжки към нищо, каза Янев и обясни, че имало графологична експертиза и той се бил обърнал към главния прокурор. Преди време лидерът на РЗС провокира премиера  с билбордове" Ще уволня Бойко Борисов". Днес настоящият съветник на министър-председателя признава, че Борисов има "държавническа мисия и не му се сърди, а рекламата била в полза на Атанас Семов

Младежите от ГЕРБ избират ново ръководство

http://pik.bg/младежите-от-герб-избират-ново-ръководство-news322037.html

Младежите от ГЕРБ избират ново ръководство

Областната организация на Младежки ГЕРБ - Сливен ще проведе редовно отчетно-изборно събрание на 25 април, съобщиха от пресцентъра на партията.

Ще бъде представен отчет за дейността за периода 2012-2015 г. и ще бъдат издигнати номинации за ново ръководство, след като мандатът на досегашното изтече. Делегатите ще направят предложения за председател, организационен секретар и членове на ръководството.

Събранието ще се проведе на 25 април от 11.00 часа. Гости на форума ще бъдат членове на областното ръководство на партията.

Австралийска блогърка излъга, че има рак на мозъка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732365

Австралийска блогърка, която стана известна с историята си, че се е излекувала от рак на мозъка с природни лечения, призна, че никога не е била болна, предаде АФП.
През 2013-а година Бел Гибсън създава блога си „The Whole Pantry” („Целият килер”) и в него говори за поддържането на добра форма с хранене.
Австралийска блогърка, която стана известна с историята си, че се е излекувала от рак на мозъка с природни лечения, призна, че никога не е била болна, предаде АФП. През 2013-а година Бел Гибсън създава блога си „The Whole Pantry” („Целият килер”) и в него говори за поддържането на добра форма с хранене.

Дебютант от Шотландия детронира Марк Селби в "Крусибъл"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/25/2519978_debjutant_ot_shotlandiia_detronira_mark_selbi_v/?ref=rss


Дебютантът Антъни Макгил поднесе първата голяма изненада на световното първенство по снукър, след като детронира миналогодишния шампион Марк Селби. 24-годишният шотландец, който премина през квалификациите, за да стигне до първото си участие в "Крусибъл", се наложи с 13:9 и стана първият четвъртфиналист в тазгодишното издание на турнира. 

Макгил показа блестяща игра, като освен способността да гради големи серии, показа и страхотни качества в защита. Той успя да надиграе Селби именно...

Частните фондове не искат НОИ да управлява и парите за втора пенсия

http://econ.bg/Новини/Частните-фондове-не-искат-НОИ-да-управлява-и-парите-за-втора-пенсия_l.a_i.669736_at.1.html

Не е правилно, нито прагматично, НОИ да управлява фонд за допълнително пенсионно осигуряване. А и тази институция няма капацитета да се занимава с...

Силно земетресение в Непал, има жертви (снимки и видео)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/silno-zemetresenie-v-nepal-ima-zhertvi-snimki-i-video-6035149

Посолството на Русия в столицата на Непал, цитирано от ТАСС, съобщи, че вторичните трусове, макар и с по-малка сила, продължават с интервал от 10-15 минути. За два часа те са били над 20. Интернет няма, телефонните връзки са прекъснати в столицата

Силно земетресение в Непал, има жертви (видео)

http://www.vesti.bg/sviat/azia/silno-zemetresenie-v-nepal-ima-zhertvi-video-6035149

Посолството на Русия в столицата на Непал, цитирано от ТАСС, съобщи, че вторичните трусове, макар и с по-малка сила, продължават с интервал от 10-15 минути. За два часа те са били над 20. Интернет няма, телефонните връзки са прекъснати в столицата

Силно земетресение и вторични трусове в Непал

http://www.vesti.bg/sviat/azia/silno-zemetresenie-i-vtorichni-trusove-v-nepal-6035149

Министърът на информацията на Непал Минендра Риджал заяви по индийска телевизия, че има информация за материални щети в Катманду и околностите, но не и жертви

Нинова: Моята е лесна, защото съм стара

http://www.bnews.bg/article-133830

Реформата, която се прави в пенсионната система, работи за самата система, а не за хората, обвини Нинова бившия си съпартиец Калфин.

Самосвал премаза жена на пешеходна пътека в Бургас (Обновена)

http://petel.bg/Samosval-premaza-zhena-na-peshehodna-pateka-v-Burgas--Obnovena-__109729

фото: Боряна ТЕНЧЕВА; flagman.bg   Самосвал прегази млада жена на пешеходна пътека в Бургас около 10,30 ч. тази сутрин. Фаталният инцидент е...

Експерти: Знае се кои карат пияни всяка вечер, но не ги залавят

http://society.actualno.com/Eksperti-Znae-se-koi-karat-pijani-vsjaka-vecher-no-ne-gi-zalavjat-news_469617.html

„И сега във всички села и градчета се знаят местните джигити, които нямат книжки, които пият и карат всяка вечер, но нищо не се случва, нито те биват залавяни от полицията, нито кметът е п...

Съдът решава дали да остави в ареста акушерката, обвинена в убийство (обновена)

http://www.cross.bg/kovacheva-slychaya-suda-1462566.html

/КРОСС/ Мярката по случая относно нападение над 4-дневната Никол в УМБАЛ „Софиямед" ще бъде гледана в 13 часа. Прокуратурата поиска постоянен арест на на акушерката Емилия Ковачева. Тя бе доведена в съда, но не в засадателната зала, информира Нова телевизия. Адвокатите се запознават със случая. Законът предвижда затвор от 15 години. Ако признае вината си, Ковачева може да получи до 10 години. Близките на Ковачева, които също са в съда, отказват да коментират случая. Емилия Ковачева бе обвинена в опит за убийство след постъпил сигнал, че е удряла и се е опитала да души бебе на четири дни в болница „Софиямед. Инцидентът е станал около 2 ч. на 18 април. Според разлседващите Ковачева, която е била на нощно дежурство, е удряла бебето с ръка, със стъклено шише и се е опитвала да го души. На сутринта детето е преместено в „Токуда", но сигнал до полицията е подаден на 21 април. Ковачева бе арестувана за 72 часа. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване