Съдът решава дали да остави в ареста акушерката, обвинена в убийство

http://www.cross.bg/ydryala-kovacheva-signal-1462566.html

/КРОСС/ Днес Софийски градски съд ще решава дали акушерката Емилия Ковачева да остане в ареста. Тя бе обвинена в опит за убийство след постъпил сигнал, че е удряла и се е опитала да души бебе на няколко дни в болница „Софиямед. Инцидентът е станал около 2 ч. на 18 април. Според разлседващите Ковачева, която е била на нощно дежурство, е удряла бебето с ръка, със стъклено шише и се е опитвала да го души На сутринта детето е преместено в „Токуда", но сигнал до полицията е подаден на 21 април. Ковачева бе арестувана за 72 часа. Жената все още не е дала обяснения пред прокуратурата и не е ясно защо е удряла новороденото.

Предстоящи събития за днес, 25 април

http://www.cross.bg/provede-sofiya-organizira-1462565.html

/КРОСС/ *** София. От 9 ч. ще се проведе научната конференция с международно участие в чест на 20-годишнината от учредяването на Българската асоциация по реторика, на тема „Реторика във времето" в ауд. 305, блок 4, Философски факултет на Софийски университет „Св. Кл. Охридски" на бул. „Цариградско шосе" 125, 4-ти километър. ***София. От 10 ч. за шеста поредна година София събира най-доброто и актуално в сферата на личностното развитие и здравословния начин на живот. Фестивалът „Свободата да бъдеш" отваря вратите на познанието и себеусъвършенстването в залите на Софарма Бизнес Тауърс на ул. „Лъчезар Станчев" 5.***София. От 11 ч. ще се проведе протест от Фондация „Безопасни улици от Валя" пред Софийския университет във връзка с тежките пътни инциденти с фатален край. ***София. От 9.30 ч. ще се проведе форум за алтернативно образование „Цар Борис ІІІ" - 99 - 101. ***София. От 11.30 ч. в Националния исторически музей ще бъде представена инициативата „Букварино".***София. От 17.30 ч. в зала „Люмиер" на НДК ще се проведе церемония по връчване на наградите от конкурса за есе и мултимедия „Значението на паметта за Холокоста за света след Втората световна война".***София. Партия АБВ ще се проведе пряк избор за председател на партията. От 10 ч

Психолог: Бебешкият плач е най-стресиращ след лъвския рев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732353

Нека да не забравяме, че вторият по стрес фактор след рева на лъва е бебешкият плач, припомни психологът. Жестокостта е навсякъде около нас и тя се случва всеки ден. Така психологът Росен Йорданов коментира пред Нова тв тежкия инцидент, при който акушерка преби новородено дете в столична болница.  Появиха се хипотези,
Нека да не забравяме, че вторият по стрес фактор след рева на лъва е бебешкият плач, припомни психологът. Жестокостта е навсякъде около нас и тя се случва всеки ден. Така психологът Росен Йорданов коментира пред Нова тв тежкия инцидент, при който акушерка преби новородено дете в столична болница. Появиха се хипотези,

Безплатна обиколка днес развежда из хотелите на Стара Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287194

В рамките на инициативата “Непознатото минало на Стара Варна” се провеждат безплатни лекции и посещения на туристически обекти посветени на миналото на Варна от ХІХ в. и първата половина на ХХ в. Период, който често се нарича в краеведските среди с романтичното название „Стара Варна” и крие в себе си безкрайно интересни градски истории, които определят развитието на града и дават представа за богатото културно-историческо наследство на морската столица, съобщиха организаторите за Moreto.

Влакът София - Кюстендил прегря, всички пътници евакуирани

http://www.zapernik.com/pernik/vlakut-sofiya-kyustendil-pregrya-vsichki-putnici-evakuirani_38293/

Това съобщава читател на zaPernik.com

Днес към 8:30 влака от София за Кюстендил, тръгващ от София 7:55 аварира. Спускахме се към Драгичево, когато започна да мирише на изгоряло, в същия момент машиниста се свърза с нас и ни каза всички пътници незабавно да напуснем влака! Във влака имаше над 100 човека, които всички се разтичаха към вратите в очкване на влака да спре, а миризмата на изгоряло продължаваше да се усеща. Влакът спря, всички излязохме и се чудехме какво се случва, машинистът ни каза да се отдалечим от влака....

Продължава

Липса на съчувствие към бежанците

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251442_%D0%9B%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%87%D1%83%D0%B2%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B8%D0%B5+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%B1%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5

 Забелязал съм преди, че политиците консерватори нямат съчувствие.

Когато, през миналия октомври, Европа понижи италианската операция Mare Nostrum за издирване и спасяване, при която беше спасен живота на над 100 000 нелегални имигранти, опитващи се да пресекат Средиземно море, Великобритания каза, че ще изпрати само техническа експертиза. Да изпратиш технически експерти? Това е равносилно на "Изчезвай!".

И какъв беше отговорът на Филип Хамънд, външен министър, когато се сблъска с новините през този уикенд, че близо 1000 мигранти са загубили живота си в едно единствено опасно пътуване? Изучете внимателно изявлението, защото то е автентичния глас на правителството на Дейвид Камерън.

Хамънд каза: "Трябва да се насочим към трафикантите, които са отговорни за това толкова много хора да загиват в морето и да предотвратим техните невинни жертви да бъдат подмамвани или принуждавани да предприемат тези опасни пътувания". Премиерът запази същата линия: "Това са много мрачни дни за Европа. Наистина е ужасяващо, сцените, които видяхме на телевизионния екран, загубата на живот, и трябва да хвърлим вината върху ужасяващите трафиканти на хора, които са тези, които управляват, популяризират и продават тази търговия в човешкия живот".

Да, само че за съжаление тези трафиканти не живеят зад ъгъла на "Даунинг стрийт". Те са отдалечени на хиляди километри , разполагат с обширна мрежа, която се протяга от Либия в съседните страни. При положение, какъв е броят на тези провалили се държави – като Либия и при положение, че доколкото зная, не сме предложили да нахлуем в никоя от тях, как ще се осъществи предложението на правителството да вземем на мушка трафикантите? И двете изявления са просто "дрън, дрън".

Поради което на народите в Европа им станаха ясни две прости неща. Има силен морален ангажимент за възобновяване на ефективна издирвателно-спасителна операция; и всяко колебание за предприемане на решителни действия за предотвратяване загубата на човешки живот би добавила съмнения по отношение на това ЕС дали е движеща сила на доброто. При тези обстоятелства водачите на европейските правителства, включително Камерън, се събраха, за да обсъдят миграционната криза. Те ще бъдат под натиска да отидат далече, може би доста по-далече, отколкото премиерът би искал.

Преди да се вгледаме в това какво трябва да направи ЕС, е добре да анализираме трафика на хора като бизнес. На първо място – търсенето. Бежанците бягат от такива зли перспективи като варварска гражданска война в Сирия и един от най-репресивните режими в света – в Еритрея. Те се стремят към сигурност, поминък и смислен живот, които не могат да получат там, където са се родили и израсли. Те най-малкото са крайно отчаяни.

Тези бежанци не могат да не знаят за рисковете, на които се излагат при опит да пресекат Средиземно море. Не мисля, че те разработват варианти за оцеляване, но статистиката е, че през миналата година 219 000 са се впуснали да пресичат морето и от тях около 3500 са останали завинаги сред вълните. Мрачното пресмятане може би ще покаже, че си струва да поемеш риска да потънеш. Поради което трябва да заключим, че търсенето на достъп до Европа ще остане силно.

"Доставките" също ще продължат да са сериозни. За трафикантите на хора е печеливш бизнес в страни, където има малко работа. Джейсън Пек, президент на "Анализи на Либия", обяснява това: "Няма суверенна държава в Либия, което означава, че поддържавните действащи лица могат да правят каквото си искат. .. Конфликтът задвижва бизнеса на трафикантите на хора... Не е по-различен от талибаните в Афганистан и търговията с опиум. В момента, в който започнат да изпитват недостиг на средства, те увеличават производството на хероин." Накратко, и бежанците, и трафикантите в еднаква степен постъпват рационално.

Само че какво трябва да направят страните членки на ЕС? Очевидната първа стъпка е операцията по издирване и спасяване в Средиземно море незабавно да бъде подновена с достатъчно средства, за да има значение. Има модел за многонационална морска сила, която успешно се справя със сомалийските пирати край Африканския рог. Някои хора също сочат към австралийската "Операция Суверенни граници". Бежанци от Афганистан, Бангладеш, Иран и Шри Ланка биват прибирани близо до бреговете на Индонезия, след което ги връщат обратно или транспортират до лагери на отдалечени острови, отдадени под наем на австралийското правителство. Нито едно от тези решения не е приятно, но никой не се дави и досега през тази година нито един търсещ убежище бежанец не е пристигнал с лодка в Австралия.

Следва и въпросът за това как европейските страни трябва да действат по отношение на пристигащите от Северна Африка бежанци. Неизбежно тази работа основно лежи върху Гърция и Италия. Само че бежанците не се стремят да достигнат само Италия и Гърция. Тяхната цел е Европа, където могат да си намерят работа, да се заселят и да водят спокоен живот. Ако европейската солидарност не означава нещо, то тогава бежанците от лодките трябва да бъдат разпределяни между всички страни членки, включително и Великобритания.

Не бъди наивен, все едно чувам да казват читателите – даже не си и помисляй, че Камерън може да се съгласи с нещо такова по време на една предизборна кампания, доколкото последните проучвания на общественото мнение показват, имиграцията е едно от най-големите опасения на избирателите .Но има и още: и лейбъристите, и Юкип изпреварват консерваторите заради отношението им към имиграцията и политическо убежище, сочи последното проучване на компанията Ипсос МОРИ.

И още... дефицитът на състрадание при торите, който споменах по-рано, е важен при избори. И може да бъде една от основните причини, поради която добрите икономически показатели на страната няма да донесат на консерваторите полза, на каквато те се надяваха. Преди повече от 10 г. Тереза Мей, тогава председател на консервативната партия, каза: "Знаете ли как ни наричат хората? Гадната партия."Днес Камерън може да смекчи този образ с допринасяне към един ефективен план за работа с бежанците, които рискуват живота си в коварните води на Средиземно море в търсене на по-добър живот. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Дончева: Премиерската магнолия е царско цвете, но и жертвено

http://frognews.bg/news_90091/Doncheva-Premierskata-magnoliia-e-tsarsko-tsvete-no-i-jertveno/

Магнолията е доста сложен символ - и царско растение, и жертвено цвете, каза по НТВ историкът и астролог Силва Дончева. Всяко цвете е създадено от определен ангел и носи информация, добави тя. Затова не трябва да късаме цветя, подарявайки откъснато цвете, ти подаряваш смърт, защото късайки цвете, убиваш ангел, обясни Дончева.

Шокиращо! Скандалната акушерка Ковачева давала уроци на родители! Показвала им как да сменят памперси!

http://pik.bg/шокиращо-скандалната-акушерка-ковачева-давала-уроци-на-родители-показвала-им-как-да-сменят-news322001.html

Шокиращо! Скандалната акушерка Ковачева давала уроци на родители! Показвала им как да сменят памперси!

"Първи грижи за новороденото". Така се казва практическата лекция в Училището за родители на УМБАЛ "Софиямед", която е изнесена на 14 януари. По ирония на съдбата в демонстрацията участва Емилия Ковачева, печално позната от четвъртък на цяла България като акушерката, която преби зверски бебе. В лекцията тя запознава бъдещите родители как да сменят памперси, какви са правилните позиции за кърмене, оригване, къпане и масажиране на бебето и други тънкости, пише в. "Стандарт".

Три месеца по-късно Ковачева е в ареста. Тя е привлечена като обвиняема в опит за убийство на новородено бебе в столичната болница "Софиямед". Все още не е ясно какво е отключило агресията у опитната и добродушна акушерка. Днес съдът ще гледа мярката й за неотклонение. Прокуратурата ще поиска постоянен арест за 40-годишната акушерка. Утре Никол става на 11 дни.

Новороденото момиченце не е в обятията на майка си, а в интензивното отделение на болница "Токуда". Пребитото бебе вече е в стабилно състояние, диша само и животът му е извън опасност. "Ще остане в интензивното, докато трябва, а след това ще бъде под наблюдение", съобщи Боряна Маринкова от пресцентъра на болница "Токуда".

Според нея неонатолозите правят всичко възможно, за да елиминират или минимализират евентуални бъдещи усложнения. Момиченцето е прието в 20,30 часа на 18 април в тежко състояние, с черепно-мозъчна травма, мозъчен кръвоизлив и голям оток. Първите 48 часа били критични, но положението вече е овладяно, твърди Маринкова. Малката Никол проплакала в родилното отделение на УМБАЛ "Софиямед" на 14 април. Бебето се родило без усложнения, напълно здраво и доносено. На 17 април сутринта на смяна в отделението застъпила акушерката Емилия Ковачева. Тя поела и нощната смяна. Около 2 часа на 18 април внезапно започнала да нанася множество удари с ръце и стъклено шише за хранене по главата и тялото на детето.

"Опитвала се е и да го задуши, като е притискала с ръце врата му В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма, представляващо постоянно общо разстройство на здравето , опасно за живота", пише в обвинението. На сутринта дежурният лекар установил понижен тонус, назначил изследвания, а по-късно станало ясно, че състоянието на детето се влошава. Спешно било преместено в болница "Токуда". По принцип в София има 3 болници с трето ниво на компетентност по неонатология: "Токуда", "Майчин дом" и Специализираната болница по педиатрия. Те приемат най-тежките случаи. Маринкова призна, че медицинските специалисти не са спали, откакто са приели детето: "Това е и емоция, и състрадание, и съчувствие, на никое дете не трябва да се случва това". Според прокуратурата сигналът за потресаващия случай бил подаден в полицията на 22 април от лекарите в "Токуда".

От "Софиямед" обаче заявиха, че ръководството своевременно е сезирало компетентните органи и им е оказало пълно съдействие. Според БНР акушерката Ковачева обяснила пред полицията, че е удряла новороденото, защото то е плачело повече от другите деца в стаята и това я изнервило. На записите от видеокамерите се видяло, че жената минава покрай кошчето и удря детето с юмрук. Минута по-късно тя започнала да повива напълно спокойно съседното новородено. Действията й се повтаряли няколко пъти във въпросната нощ.

Има щети след мощния трус от 7,5 по Рихтер в Непал, още няма данни за ранени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251441_%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%82%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%BE%D1%82+7%2C5+%D0%BF%D0%BE+%D0%A0%D0%B8%D1%85%D1%82%D0%B5%D1%80+%D0%B2+%D

 Земетресение с магнитуд 7,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Непал, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 11,56 ч. местно време, 6.11 ч. по Гринуич, с епицентър на 89 км северозападно от столицата Катманду, с дълбочина 10 км. Вторичен трус от 5,5 по Рихтер е регистриран 30 минути след първия.

Местни жители публикуват трескаво коментари на сайта на Европейския сеизмологичен център, след разтърсилия ги мощен земен трус. Повечето коментари са на граждани, които са били на над 80 км разстояние от епицентъра на земетресението. Съобщават за счупени прозорци, силно клатене в продължение на повече от 20 секунди. Повечето хора, които живеят в столицата са изпаднали в паника и са избягали от домовете си. Все още няма официална информация за щетите и дали има загинали и ранени хора. 

 

 

 

 

 

 

 

 

БГНЕС

Бръмбари полазиха Голямата ябълка - Volkswagen Beetle

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4730524

Разликата между Beetle и New Beetle не е само в трите букви. Наследникът не успя да повтори големия успех на оригинала, макар че направи добър старт на един от основните пазари – САЩ. В началото на новия век годишните продажби на модела там стигаха 80 000 броя – огромна цифра за една непрактична и нишова кола за рационални потребители като тези в
Разликата между Beetle и New Beetle не е само в трите букви. Наследникът не успя да повтори големия успех на оригинала, макар че направи добър старт на един от основните пазари – САЩ. В началото на новия век годишните продажби на модела там стигаха 80 000 броя – огромна цифра за една непрактична и нишова кола за рационални потребители като тези в

Бръмбари полазиха Голямата ябълка - Volkswagen Beetle

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4730669

Разликата между Beetle и New Beetle не е само в трите букви. Наследникът не успя да повтори големия успех на оригинала, макар че направи добър старт на един от основните пазари – САЩ. В началото на новия век годишните продажби на модела там стигаха 80 000 броя – огромна цифра за една непрактична и нишова кола за рационални потребители като тези в
Разликата между Beetle и New Beetle не е само в трите букви. Наследникът не успя да повтори големия успех на оригинала, макар че направи добър старт на един от основните пазари – САЩ. В началото на новия век годишните продажби на модела там стигаха 80 000 броя – огромна цифра за една непрактична и нишова кола за рационални потребители като тези в

Психолог: Акушерката може да е изживяла "бърнаут"

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/psiholog-akusherkata-mozhe-da-e-izzhiviala-byrnaut-6035148

"Много незначително събитие може да е капката, която прелива чашата. Възможно е плачът на бебето да е отключил състоянието ѝ", на мнение е психологът Росен Йорданов

Иван Игов: Има изход за хората със синдрома на професионалното прегаряне

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251440_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%98%D0%B3%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%98%D0%BC%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%

 Доколкото разбирам акушерката, която нашумя тези дни с необяснимия си побой над новородено дете в столичната болница "Софиямед", не е неопитна, има доста стаж в професията. Вероятно става дума за някакви фамилни драми, но шокиращото й поведение е твърде агресивно срещу току що роденото дете.

Моето убеждение е, че тя преживява състояние, известно като синдрома на професионалното прегаряне – burnout. Това се случва с хората не само в медицината, а и в много други професии- в учителската, при социалните работници, при пилотите и др. Понякога тези състояния се изострят рязко- човек уж се чувства добре, няма белези на хронична умора, но в един момент започва да изпитва негативни възприятия към света около себе си, към самия себе си, към работата си, може да стане безчувствен към другите…За съжаление, основният изход от постоянната фрустрация е агресията. Тя може да бъде насочена навън, но и навътре- срещу себе си. Това е обяснението за мен.

Случаят с пилота на самолета на немските авиолинии, който се самоуби, погубвайки още 140 души, както и този драматичен инцидент, показват колко е важно на работното място постоянно да бъдат правени оценки на хората. На първо място, за да има контрол над психичното им здраве и уменията да си вършат работата и второ, заради тяхното развитие. Много често състоянието на burnout е свързано и със ситуация, в която човекът има желанието, потенциала да се развива, но го държат на някаква ниска позиция, в която той не може да използва своите способности. В такива случаи самият човек се чувства зле и безпомощен.

Eто защо, преди около 60 г., най-напред IBM в САЩ създават структура, където да се правят оценки - асесмънт, но не с цел хората да бъдат уволнявани, премествани при констатиране на проблем. А напротив- да бъдат подпомагани и развивани в позитивна посока. Още тогава специалисти за забелязали, че компютърната индустрия е място, в което хората работят твърде сами, под постоянен стрес заради срокове и натовареност и че те се нуждаят от някакъв вид разтоварване. Но тъй като сме различни като личности един тип разтоварване може да е полезно за едни, но вредно за други. Тук се явява проблемът за човешката индивидуалност. Така преди 60 г. висшето ръководство на IBM отделя една сграда за Асесмънт център и целият процес на оценка и развитие се нарича по света вече по този начин.

В България също има такава практика и структури. Съществува български модел, в основата на който са усилията на проф.Сава Джонев и Пламен Димитров. Има и външни компании, международно признати, които също предлагат своите модели за България. Но в случая в моята работа напоследък става дума за класически вътрешен Асесмънт център, защото другите форми на работа са вид консултантски услуги. Вътрешният модел, за който говорим, обаче, има за цел да се проследяват хората на определени периоди и тогава вече се вижда накъде вървят, как се развиват, имат ли нужда от специализирана помощ и промяна. На това ниво се решава дали известна промяна би могла да бъде подкрепена от фирмата, за която даден специалист се труди.

В нашия Асесмънт център се прави психологическа оценка и психологически профил на човека, но те не са предназначени за началника му, а за самия него.Обикновено правим това за хора на мениджърски позиции. А първоначално започнахме да изграждаме такива профили за диспечери на АЕЦ "Козлодуй", след това - за техни колеги в енергетиката и др. В тези центрове има едно много важно правило, което , за съжаление, май не важи за медицинските изследвания. А то е, че когато установим състояние, което може да попречи на хората да вземат правилните решения, в такъв случай информираме заявителя, т.е. техния работодател. Но не с цел той да бъде уволнен, а за да му се дадат препоръки, за да излезе от това състояние, включително и психологическо консултиране или терапия.

Често вътрешните Асесмънт центрове работят като вътрешна структура в големите фирми. У нас има такива примери. Но нашият опит е също много пълноценен, защото правим оценки на висшия мениджмънт на всеки 6 месеца, а на хората на особено важни позиции- поне един път годишно. Оценки от този характер се правят често и при наемането на специалисти на високи постове.

Понякога се получават странни неща- хора, които се оказват непригодни за работа в дадена компания, впоследствие отиват и стават политици. Ще се въздържа от конкретни примери, но ги има. Говоря и за хора с личностни проблеми, които вече са във властта. За жалост, такива измервания или личностни профили никога не се правят на политици.

По принцип при нас не се говори за слабости, оценките нямат за цел да

окепазят човека, акцентът е в потенциала за развитие. Показваме силните му страни, които той може да развие и другите, които се нуждаят от корекция. Но когато установим, че човекът е в състояние на прегаряне, повишава се невротизма му, чувства се зле на работното място, задължително го насочваме към консултиране, за да може той да осъзнае проблема си и да овладее навреме ситуацията. Често той просто напуска, защото разбира, че не е за тази работа и в това няма нищо лошо.

Искам да насоча вниманието на работодателите да не пестят пари и да дадат оценка за развитие на служителите си. От една страна, защото може да се стигне до инциденти като този с акушерката, а от друга- защото хората се нуждаят от развитие. А ученето през целия живот е едно от най-важните неща, които всеки работодател трябва да осигури на служителите си. 

 

 

 

 

БГНЕС

Кралев: Всички спортисти са заплашени от скандал със замърсени хранителни добавки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732340

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред БНТ последните информации по случая с националния отбор по вдигане на тежести. Както е известно 11 щангисти дадоха положителни допинг проби. Анализите в три лаборатории – в България, Хамбург и Кьолн обаче показаха, че причината е в замърсена с веществото хранителна добавка.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред БНТ последните информации по случая с националния отбор по вдигане на тежести. Както е известно 11 щангисти дадоха положителни допинг проби. Анализите в три лаборатории – в България, Хамбург и Кьолн обаче показаха, че причината е в замърсена с веществото хранителна добавка.

Банка Piraeus опрощава дългове до 20 000 евро

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251439_%D0%91%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0+Piraeus+%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B4%D0%BE+20+000+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE

 Гръцката банка Piraeus предприе безпрецедентен ход, като реши да опрости еднократно кредитите на хора, които дължат до 20 000 евро, за да облекчи засегнатите от кризата клиенти, предаде Reuters.

Банката взе решението да премахне или преструктурира дълговете в отговор на "хуманитарната криза", през която преминават най-бедните им клиенти.

Представители на банката заявиха, че също ще отпишат лихви по ипотеки за квалифицирани кредитополучатели, но не предоставиха подробности за това колко хора ще се възползват от тази мярка.

Заемите в размер до 20 000 евро, свързани с кредитни карти и потребителски кредити, ще бъдат изцяло заличени, докато ипотечните кредити ще бъдат замразени, а лихвата опростена.

Piraeus е забележително изключение, тъй като редица шефове на други гръцки банки напуснаха постовете си, след като радикалната лява партия Сириза дойде на власт през януари.

Гръцките банки са в отчаяна нужда от ликвидност, тъй като за периода от декември до февруари притежателите на сметките са изтеглили близо 25 милиарда евро заради страхове от падането на гръцкото правителство на премиера Алексис Ципрас.

Кабинетът в момента води напрегнати преговори с Европейския съюз и МФВ относно реформите, които трябва да извърши, за да отключи останалите 7,2 милиарда евро от спасителния заем. 

Депутати предлагат 10-годишна давност за дългове

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251438_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+10-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D0

 10-годишна давност за дългове на граждани предлагат депутати от ГЕРБ с проект за промени в Закона за задълженията и договорите. 

С изтичането на десетгодишен давностен срок, се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността, освен в случаите, когато задължението е отсрочено или разсрочено. Това е записано в предложението им за създаване на нов член 112 в закона. Проектът е публикуван на сайта на Народното събрание.

Предвижда се формулировката да не се прилага за задълженията на физически лица, упражняващи търговска дейност като еднолични търговци.

Тя няма да важи и при дългове, при които има обезпечение.

"В последните години се наблюдават редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават над десет години, а в някои случаи и по петнадесет и повече години. През цялото това време на длъжника се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно започват да превишават главницата. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и е в обективна невъзможност да изплати своите дългове. Съгласно действащото законодателство при смърт на длъжника, изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници", обясняват в мотивите си вносителите.

В повечето европейски държави има въведен регламент за потребителки фалити, но в Република България към настоящия момент няма нормативна база и нужните условия за въвеждане на процедури на потребителска несъстоятелност.

Алтернативно решение за избягване на съществуването на фигурата „вечния длъжник“ е въвеждане на десет годишна абсолютна погасителна давност по отношение за физическите лица. В момента в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) е въведена обща пет годишна давност и се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок и три годишна давност за вземанията за възнаграждения за труд, за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор, за наем, за лихви и за други периодични плащания.

Жадните шофьори са по-опасни от пияните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732327

Обезводнените водачи представляват не по-малка опасност на пътя от онези, които сядат зад волана след употреба на алкохол. До такъв неочакван извод са стигнали учени от университета в британския град Лъфбъроу, съобщава The Daily Mail.  Изненадващото заключение на англичаните се основава на двудневни изпитания,
Обезводнените водачи представляват не по-малка опасност на пътя от онези, които сядат зад волана след употреба на алкохол. До такъв неочакван извод са стигнали учени от университета в британския град Лъфбъроу, съобщава The Daily Mail. Изненадващото заключение на англичаните се основава на двудневни изпитания,

Здравното министерство започна проверка в ”Софиямед”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251437_%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D

 Това съобщи "Дневник", като се позова на ресорния министър Петър Москов.  По-рано днес стана ясно, че акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева е била с юмруци и шише, както и душила 4-дневното момиченце Никол, защото плачело повече от другите бебета в отделението и я изнервяло. Вчера прокуратурата й повдигна обвинение в опит за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин. Москов, който е анестезиолог по професия, коментира, че му е трудно да разбере какво се е случило, за да се стигне до инцидента и очаква за това да се произнесат компетентните органи - прокуратурата и специфичните медицински експерти.  Подчерта обаче, че лекарската професията е такава - свързана с нощен, а понякога - с извънреден и непредвиден труд. "Понякога така се случва, някой не издържа психически или физически", допълни министърът. По думите му синдромът на "емоционалното прегаряне" (burnout syndrome -бел.ред.) е широкосрещан сред лекарите, медицинските сестри и акушерките и че срещу него няма лек. Нова телевизия съобщи междувременно, че Ковачева е била на работа близо 24 часа. "По-скоро трябва да се търсят решения от гледна точка на урегулиране на възнагражденията на всички, които работят там, това е и  една от целите ни", коментира още министърът. "Доброто, ако може да има добро в такава ситуация, е, че реакцията по веригата на колегите е била добра. И моята информация от сутринта е, че детето е вън от опасност за живота. Надявам се това да продължи да е така", каза Петър Москов. "Софиямед” е била обект на 11 проверки след жалби на пациенти от създаването си през май 2012 г. до март 2015 г., съобщиха за bTV от Изпълнителната агенция „Медицински одит”. „Всички жалби досега са за неудовлетвореност от качеството на оказаната медицинска помощ, като последната е от март 2015 г.”, сочи статистиката на контролния орган. Три от проверките са извършени в клиниката на „Софиямед”, една – в Спешното отделение и шест в самата болница – в Хирургичното отделение, в Неврохирургията и в Акушеро-гинекологичното отделение. „Извършена е и една планова проверка касаеща Упрвление, дейност, структура и организация на медицинското обслужване в лечебното заведение. Констатирани са нарушения по стандартите „Клинична лаборатория”, „Анестезиология и реанимация”, „Неврохирургия” , „Нервни болести” и нарушение на икономическите права на пациента”, посочват от Изпълнителната агенция „Медицински одит”.

Ливърпул е отбор №1 на Англия за последните 50 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251436_%D0%9B%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BF%D1%83%D0%BB+%D0%B5+%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BE%D1%80+%E2%84%961+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BD%D0%B3%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8

 Кой е най-великият отбор на Англия? Спорен въпрос с много отговори... Колкото фенове, толкова и схващания по въпроса.

Най-много титли има Манчестър Юнайтед, изпреварил наскоро Ливърпул с 20 срещу 18 първи места.

Но "Sky sports" нареди класация според крайните класирания на английските четири професионални дивизии в последните 50 сезона.

И усредни като коефициент мястото, на което би бил всеки един от тимовете според позициите им на финала на всяка година.

Ако в някой сезон съответният отбор е бил извън елита (случвало се е на Юнайтед, Челси и Тотнъм от топ 5), то класирането му се отбелязва по поредност от 1 до 92 - колкото са професионалните тимове в Англия. Например - завършек като 8-ми във втора лига е 28-мо място (20 елитни отбора плюс 8 от втория ешелон).

Ливърпул се оказва на върха пред Юнайтед, въпреки че от 20 години "червените дяволи" почти не излизат от тройката. Но тимът от Мърсисайд пък има 12 титли и 11 втори места, както и 7 трети в този период. Това са 30 сезона, в които не е бил извън топ 3!

Десетката е интересна, като има изненадващи отбори като Нюкасъл и Уест Хем - но това сочи статистиката.

Класацията е любопитна. Извън топ 10 има легендарни отбори, печелили титли през този период.

11-и е Лийдс, който диктува модата в началото на 70-те години, но дългият му престой извън елита напоследък му отрежда едва 16,4 като средна финална позиция. И все пак - коефициент, достатъчен да го остави в една въображаема Висша лига по този показател (с 20 отбора).

12-и е Саутхемптън (17,9 средно класиране), който стигна до трета лига през новия век и се завърна триумфално в елита.

13-ото място е за Нотингам Форест, вдигал и титлата в този период (с Брайън Клъф като мениджър, 1978 г.).

Нататък в топ 20 са: Ипсуич (също ставал шампион в този половин век), Ковънтри, Съндърланд, Лестър, Норич и Дарби (2 титли през 70-те години).

В Италия разбиха терористична клетка, готвили атентат срещу Ватикана

http://www.moreto.net/novini.php?n=287187

Властите в Италия са задържали заподозрени в екстремизъм лица. Предполага се, че те са свързани с "Ал Кайда" и са подготвяли атентат срещу Ватикана. Общо 20 заповеди за арест са издадени от италианската полиция, като до момента са задържани 9-ма души.

Отварят столичния бул. ”Христофор Колумб” в събота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251435_%D0%9E%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%8F%D1%82+%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B1%D1%83%D0%BB.+%E2%80%9D%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80+%D0%9A%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0

 Заради аварията пропадна част от пътя и булевардът бе затворен, което предизвика големи задръствания. Ремонтът на съоръжението продължи повече от три седмици и струва 160 000 лв., съобщиха от „Софийска вода“. Екипите й и фирмата подизпълнител са работили без почивен ден, без да се наруши отвеждането на отпадъчните води от голяма територия на столицата и за да се намали максимално неудобството при придвижването за софиянци. При връзката между стръмен и полегат участък (оформен като праг) в следствие на силата на водата с времето се бил образувал отвор в дъното на канала, през който е изнесена земна маса, открита при плановата проверка на „Софийска вода“. В по-малка степен подобни дефекти се наблюдавали в различни участъци на колектора. Работниците са се затруднили при достигането до колектора, защото много от ревизионните отвори на каскадата били затрупани още през 70-те години, когато е асфалтиран участъкът. Някои отвори се оказали на около 1 метър под нивото на пътя, други на дълбочина над 2 метра. Две ревизионни шахти са били изградени до нивото на пътя, направен е специален отвор, за да е възможно доставяне на строителни материали за ремонта на участъка. "Бяха приложени сложни инженерни решения за отклоняване на отпадъчните и дъждовни води, които се събират в съоръжението от различните части на ж.к. "Младост". Целта бе осигуряване на пълна безопасност на работещите по строежа", обясняват от "Софийска вода".

Избират най-добрия готвач в страната

http://petel.bg/Izbirat-nay-dobriya-gotvach-v-stranata__109728

Над 100 готвачи от цялата страна се борят днес в Пловдив за националната кулинарна купа на България. Предстои да бъдат избрани и "Млад...

Възможно е плачът на бебето да е отключил агресията на акушерката

http://pik.bg/възможно-е-плачът-на-бебето-да-е-отключил-агресията-на-акушерката-news322026.html

Възможно е плачът на бебето да е отключил агресията на акушерката

Жестокостта е навсякъде около нас и тя се случва всеки ден. Така психологът Росен Йорданов коментира пред Нова телевизия  тежкия инцидент отпреди два дни, когато акушерка преби новородено дете в столична болница.

Появиха се хипотези, че побойницата може да е станала жертва на „бърнаут“ или професионално изпепеляване, което отключва агресия. „Ако има „бърнаут“, ти ставаш равнодушен към хората“, посочи Йорданов. Има рискови събития, които остро провокират възможността на човека да поддържа баланс с външната среда, отбеляза специалистът. Много незначително събитие може да е капката, която прелива чашата.

Възможно е плачът на бебето да е отключил състоянието й, на мнение е той. Липсва обаче, по думите му, информация за състоянието на жената. „Ние виждаме повърхността на нещата и е възможно жената да е такава, каквато я описват. Въпросът с индивидуалното състояние е въпрос, който близките и колегите могат да не забележат“, изтъкна специалистът.

Според него напълно възможно е акушерката да е направила това в пълно съзнание. Нека да не забравяме, че вторият по стрес фактор след рева на лъва е бебешкият плач, припомни психологът.

Правителството заменя реалните действия с медийно присъствие, заяви Миков

http://politics.actualno.com/Pravitelstvoto-zamenja-realnite-dejstvija-s-medijno-prisystvie-zajavi-Mikov-news_469610.html

Предстои много работа и всички имат своя ангажимент по отношение на политическата декларация на конгреса, за резолюцията за участие в местните избори, които да бъдат съчетани с нетърпящото отлагане...

Парад на ретро автомобили разнообрази деня на русенци

http://ruse.actualno.com/Parad-na-retro-avtomobili-raznoobrazi-denja-na-rusenci-news_469613.html

Близо 70 стари автомобила от България и Румъния пристигнаха тази сутрин в Русе, за да участват в първия по рода си Парад на ретро автомобилите. Най-старите коли са от Русе и Шумен – "...

Огнян Минчев: Паркирах неправилно, но защо ме връщат в предвиртуалния свят

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251434_%D0%9E%D0%B3%D0%BD%D1%8F%D0%BD+%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%85+%D0%BD%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%BE+%D0%B7%D0%B0

 Политологът Огнян Минчев се възмути от методите на работа на администрацията на Столичния инспекторат. Той си призна, че е паркирал неправилно пред районния съд, но се шокира, че е било необходимо да загуби половин ден, за да разбере, че дължи 30 лева глоба.  

Ето какво написа Минчев във фейсбук:

Паркирах неправилно пред районния съд - правилните 10-15 места бяха заети. На връщане намерих синя листовка от Инспектората на Софийска община - трябва да се явя в някакъв офис на Красно село. Обаждам се на единствения посочен телефон - на централния Софийски Инспекторат. Не могат да ми дадат информация - да отида на Красно село. След допълнителни усилия намирам телефон на въпросното поделение на Красно село. Напразно - никой не вдига. На другия ден - вдигна и ... ме изпрати на друг телефон, на който ... никой не вдига. Наложи се да изгубя половин ден - отидох до Красно село. Почаках, почаках ... хеле, дойде служебното лице. Оказа се, че дължа 30 лева. И защо трябваше да ходя на крака? Защо трябваше да си губя времето?

Защо не можеше да науча по телефона важната служебна инспекторатска тайна - че дължа 30 лева? Всъщност, освен екскурзията в пространството - пресичането на задръстената от трафик София - трябваше да направя и поход във времето, да се върна в предвиртуалния свят на високомерни чиновници, около които се върти света. Тяхното вехто самодоволство, разбира се, се финансира от моите и вашите данъци. Все пак ми е любопитно какво мисли г-жа Фъндъкова за това?

Главатарят на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е убит

http://web.barometar.net/79814/

Лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава“ Абу Бакр ал Багдади е убит при въздушен удар на коалицията. Представители на „Ислямска държава“ в Мосул са потвърдили смъртта на лидера на организацията. Според източника на иракската информационна агенция Waradana, ал Багдади е починал в ръцете на своя лекар в сирийския град Ракка, в резултат на сериозни наранявания, […]

Имигранти от първа и втора класа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251433_%D0%98%D0%BC%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D1%81%D0%B0

 Хилядите нелегални имигранти, тръгнали с риск за живота си от Африка към Европа, биват разделяни на човешки същества от първа и втора класа, пише испанският в. "А Бе Се".

Класификацията им се извършва въз основата на три признака - народността, цвета на кожата и парите, които носят. Трафикантите, които организират опасните пътувания от северноафриканския бряг, не се срамуват да третират кандидатите за пътуване по расови и икономически критерии.

Така например сирийците, които бягат от гражданската война в страната си, обикновено имат повече пари, отколкото африканците, идващи от Субсахарска Африка. И мафиотите не пропускат да се възползват от това.

"В Либия смятат един сириец за бял арабин с пари. Тези три фактора значат много неща", изтъква Джовани Абате от Международната организация по миграция (МОМ). Той е сред първите хора, установили връзка със спасените през последните дни имигранти, докарани на италианския остров Сицилия. И от тях разбират подробностите.

Така например цената, която плаща един африканец, за да бъде закаран до Европа, варира между 400 и 600 долара. За сирийците тя вече скача на 1000-1500 долара. Както се вижда, разликата може да бъде повече от двойна.

Африканци се спасяват със салове на гръцкия остров Родос,
след като корабът им заседна и се разби в скалите.

Паралиите обикновено биват настанявани на най-добрите и най-сигурни места на корабите. Екипажът се отнася към тях по коренно различен начин. Дори понякога късметлиите имат на разположение спасителни пояси.

Докато жителите на Субсахарска Африка, които не са нито араби, нито бели, нито имат достатъчно пари, биват натъпквани в трюмовете на плавателните съдове. Там пътуването е значително по-тежко. И да излезеш оттам жив в случай на потъване е почти невъзможно. Това стана безпощадно ясно миналата седмица. Предполага се, че при потъването на препълнен с имигранти кораб се удавиха над 800 души.

В други случаи някои от самите пътуващи биват натоварвани със задачата да бъдат надзиратели на спътниците си. В замяна те не плащат за превоза.

Преди дни италианската брегова охрана спасила 218 имигранти край бреговете на Либия. В групата имало 6 млади жени от Нигерия, като 4 от тях били бременни. Те твърдели, че бягали от страната си заради насилието, наложено от ислямистите от групировката "Боко Харам". Истината обаче се оказала друга. Самите мафиоти, които прекарват нелегално жените в Европа, ги изнасилват в нощни клубове в Нигерия. При това го правят чрез вудуистки ритуали. А момичетата на практика не могат да избягат от мафиотските мрежи.

Тази година близо 200 000 имигранти без документи ще се опитат да стигнат до Италия по море от Африка. Такава е мрачната прогноза на СОМ. Миналата година броят на тези хора бе "само" 170 000. Това означава, че тази година те ще се увеличат с 15 на сто.

"Те идват предимно от Либия. Да стабилизираме тази страна ще бъде наш приоритет", заяви Флавио ди Джакомо, говорител на МОМ.

След свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия е раздирана от постоянни конфликти на провинциална и племенна основа.

Понякога трафикантите пребиват до смърт имигранти. Това чуха съдии в Катания след ареста на капитана и предполагаем член на екипажа на кораба, при чието потъване се смята, че се удавиха над 800 души. Един от нещастниците бил пребит само за това, че се изправил без разрешение в лодката, на която бил прехвърлен от кораба. Той починал от побоя.

Големият проблем е, че законите в европейските страни за убежището не засягат случаите на икономическите имигранти. А такива са почти всички африканци, опитващи се да влязат на Стария континент. Сред изключенията са бягащите от конфликта с "Боко Харам" в Нигерия или от диктаторския режим в Гамбия.

"Но тежкият живот в Либия или мъченията, на които тези хора са подлагани в страните си, са достатъчно основание те да бъдат приети в Европа и за тях да бъдат полагани достатъчно грижи", смята Итаи Вирири, друг говорител на МОМ.

Яне Янев: Държавата няма имунитет, за да се пребори с енергийната мафия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732319

За 25 години не се намериха прокурори, които да осъдят виновните – за АЕЦ „Белене” и куп енергийни проекти, които се загробиха. В крайна сметка се намери удобен съдия за енергийната мафия. Това заяви пред Нова тв. лидерът на РЗС Яне Янев.  „Ако вие бяхте на въпросните дела в районния съд на въпросната съдийка, щяхте да се хванете за главата.
За 25 години не се намериха прокурори, които да осъдят виновните – за АЕЦ „Белене” и куп енергийни проекти, които се загробиха. В крайна сметка се намери удобен съдия за енергийната мафия. Това заяви пред Нова тв. лидерът на РЗС Яне Янев. „Ако вие бяхте на въпросните дела в районния съд на въпросната съдийка, щяхте да се хванете за главата.

Нинова не ще да е кмет; иска да си е депутат

http://frognews.bg/news_90090/Ninova-ne-shte-da-e-kmet-iska-da-si-e-deputat/

Няма да участвам в местните избори като кандидат за кмет, заяви по НТВ Корнелия Нинова, заместник-председател на парламентарната група на "БСП лява България". „Предпочитам да си довърша мандата си в парламента, а и кметските дела са нещо, с което не съм се занимавала и не познавам добре, а не бих искала да се хващам с работа, която не познавам добре”, добави тя.

Защо не е добре да пееш. Дори и „моме Калино“

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251432_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D1%88.+%D0%94%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%E2%80%9E%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D0%B5+%D0%9A%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%

 Новините накратко: Първо, прочутият сейф вече е отворен. Второ, дори миризмата не подсказва на някои, че трябва да се преобуят. (извинете за френския – б.а.)

"Какво пък толкова? Яли, пили и се веселили“.

Понеже няколко пъти вече чух подобна реплика, а съм сигурен, че така звучат думите и на още много българи, започвам направо с отговора:

Не е нормално управител на централна банка да споделя празника на поднадзорен собственик на частна банка. Не е нормално да танцува заедно с него и не е нормално да пее заедно с него. И не е необходимо от тази близост да са произтекли някакви зависимости. Достатъчно е да изглежда, че може да са произтекли.

Това е толкова ясно и базисно, че дори споровете по въпроса изглеждат нелепо.

Това е все едно председател на съд да се прегръща и да пее „Белите манастири“ заедно с една от страните по дело за милиарди, което предстои да бъде гледано в същия съд. Ако все още не е ясно – това е все едно футболният съдия да е в главната роля на банкета на отбора, чийто мач ще свири след два дни.

Понеже наистина някои продължават да се правят, че не разбират какъв е проблемът, следва цитат:

Дори само външното възприятие на евентуален конфликт на интереси може да навреди на вас и на Банката. Ако не сте сигурни, запитайте се дали ситуацията ще може да издържи на обществения контрол и дали има потенциал да постави в неудобно положение Банката или вас самия“.

Този текст изглежда все едно е специално писан за изпълнението на Иван Искров и Цветан Василев. Това е цитат от Етичния кодекс на централната банка на Канада. Но това е много далеч.

Членовете на Управителния съвет могат да приемат покани за конференции, приеми или културни събития, които включват и подходящо гостоприемство(разбирай почерпка – б.а.), само ако участието на члена на съвета отговаря на задълженията му или е в интерес на Банката. Това се отнася и за техните съпруги или регистрирани партньори“.

Този цитат е от Кодекса на централната банка на Федерална република Германия. В този документ има още едно изискване – до края на 31 януари всяка година всеки член на Управителния съвет трябва да декларира всички покани, които е приел за изтеклата година.

Под една или друга форма подобни текстове може да откриете във всеки Етичен кодекс на централна банка в Европейския съюз. Има ги на сайтовете им.

Етичен кодекс ли?

Преди десетина години имаше съобщения, че и БНБ ще си приеме такъв. На сайта на банката обаче подобен документ не може да бъде открит. Дори и да има формално приет някакъв кодекс, неговата тайнственост на практика го обезмисля.

На сайта обаче се появи съобщение, че „управителят на БНБ няма да се поддаде на каквито и да е опити за натиск и отклоняване на общественото внимание и във всичките си действия се е ръководил от върховенството на закона“.

Прекрасно! Следващото изречение поне носи някаква информация - то ни казва, че излъченото от „Господари на ефира“ видео е на празненство на семейство Василеви, а Искров е бил гост:

"Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка."

Преди по-малко от година управителят на БНБ Иван Искров каза и друго:

„Никога не съм използвал самолети, собственост на когото и да било, в това число и на Цветан Василев."

Поводът бяха твърдения, че се е возил с частния самолет на собственика на бившата КТБ.

Всъщност, ползвал е. Защото присъствието, прегръдката, танците и пеенето на семейното парти на Василеви по същество не се различава от ползването на частния им самолет.

„Омешали са си капите“, казва народът по този повод.

Сега за видеото. Внимателното гледане води до следния извод: Цветан Василев е домакин, на заден план в кадър са част от бодигардовете му, а снимащият е на централната маса, към която са насочени погледите на останалите, както и подканването на Искров хората извън кадър да пеят и танцуват заедно с него.

Може ли този запис да е направен тайно?

Не, разбира се. Снимащият е част от купона.

Може ли този запис да излезе извън ръцете на домакините?

Изключено. Цветан Василев, а и всеки с неговия начин на живот, не допуска да бъде сниман от който и да е. Записите остават при него. Както и разказите му пред нотариус:

„Да. Има и не са в сейф, който е под мой контрол, а са при нотариус. И то не при един, а при двама нотариуси от различни държави. Какво съдържат тези разкази? - Много нелицеприятни неща за целия политически елит.“

Това каза Цветан Василев в края на март в онова интервю пред Явор Дачков.

"Изобщо не се притеснявам, да отваря всички сейфове", каза два дни по-късно Делян Пеевски.

Излъченият запис ни казва, че сейфът, който не бил сейф, вече е отворен. И новината не е, че Иван Искров пял на банкет на Василев, а че самият Василев е имал навика да събира записи/снимки/документи за – както казва самият той - целия политически елит.

Започва разхвърлянето на омешените капи.



Иван Бедров

Яне Янев изригна: Енергийната мафия е най-зловещата мафия в България. Източи 80 млн. лв. от НЕК и остави държавата без сили

http://pik.bg/яне-янев-изригна-енергийната-мафия-е-най-зловещата-мафия-в-българия-източи-80-млн-лв-от-не-news322011.html

Яне Янев изригна: Енергийната мафия е най-зловещата мафия в България. Източи 80 млн. лв. от НЕК и остави държавата без сили

"Над 90 млн. лв. са източени от НЕК през годините. 25 г. правораздавателните органи не направиха нищо, за да накажат тези, които източиха енергетиката. Продължават внушението, че всеки, който се опита да говори срещу енергийната мафия, ще има съдбата на Яне Янев", каза в "Събуди се" на Нова телевизия лидерът на РЗС Яне Янев. Думите му са по повод това, че бившият енергиен министър Румен Овчаров го осъди, понеже бил наречен от Янев "част от организирана престъпна група и част от най- зловещите енергийни мафиотски мрежи на прехода".

"Аз водя битка с енергийната мафия години наред. Гордея се с това. Защото това е най-зловещата мафия в България. Държавата няма имунна система, за да се пребори с нея. Щом се опитват с фалшиви подписи да ме осъдят. Казусът "Ченалова" е по-безобиден. Защото в моя случай става дума за подменени мотиви и подписани от друго лице", поясни Янев. 

Яне Янев вече предостави на журналистите графологична експертиза, доказваща, че подписът на съдията под мотивите по делото и подписът под присъдата не са идентични помежду си и не са положени от едно и също лице, т. е. че поне единият от подписите на съдия Силвия Цепова е фалшифициран. "Ще застана на детектор на лъжата, но нека първо съдийката да го направи",  призова лидерът на РЗС.

ЕЦБ е започнала да изкупува обезпечени облигации с отрицателна доходност?

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ecb-e-zapochnala-da-izkupuva-obezpecheni-obligacii-s-otricatelna-dohodnost-193581/

През последните две седмици банката е купувала германски книжа с негативна възвръщаемост, твърдят пред Bloomberg анонимни източници

Правителството отчаяно се стреми към временно споразумение

http://www.grreporter.info/pravitelstvoto-otchayano-se-stremi-km-vremenno-sporazumenie/17176

Според Йерун Дайселблум няма да има извънредно заседание на Еврогрупата преди 11 май, а френският комисар Пиер Московиси твърди, че гръцките опити за реформи трябва да се активизират

прочети повече

Видеото подарък за рождения ден на Искров, очакват се нови

http://offnews.bg/news/n_1/n_495644.html

Видеото, на което се вижда как банкерът-беглец Цветан Василев се прегръща и пее „Назад, назад, моме Калино“ заедно с управителя на БНБ Иван Искров, е изтекло в медиите благодарение на един от двамата му адвокати, твърди Ройтерс . Агенцията казва още, че един от защитниците му потвърдил, че е предал записа на българска телевизия. "Това видео е заснето през януари 2014 г. , на частно парти в Банско“, казва пред Ройтерс един от адвокатите на Василев, Христо Ботев . „Видеото само показва колко искрен е господин Искров, когато заявява, че не е имал каквито и да е близки отношения с господин Василев извън професионалните". "Видеото, в което Василев и Искров пеят в дует, няма никаква конкретна цел. Просто напомняме на Иван Искров, че е време да си подаде оставката", признава в предаването "Господари на ефира" другият защитник на банкера Константин Симеонов. Той допълни, че не е изключено да се появят и още такива клипчета и че "може да следва и продължение". "Това е подарък на патерица за рождения ден на г-н Искров", добавя юристът. Симеонов обясни, че знае кой е снимал клипчето, но било твърде лично. Любителското видео е заснето на Антоновден миналата година, стана ясно още от обясненията на адвоката. Съпругата на банкера се казва Антоанета, възможно е тя да е операторът зад камерата. "Засега това видео е най-интересното, но не мога да гарантирам, че няма да има и други. Може да следва и продължение", каза още Симеонов. Ройтерс обяснява още кой е Цветан Василев. Агенцията разказва и какво се е случило с неговата Корпоративна Търговска Банка (КТБ). Ройтерс припомня събитията от лятото на 2013 година, когато десетки хиляди български граждани изпълниха улиците в знак на протест "срещу корупцията и ниския стандарт на живот, които тормозят хората четвърт век след падането на комунизма“. Агенцията разказва и за това, как Василев отхвърля всякакви обвинения, че е виновен за краха на КТБ и за това, че е предизвикал банкова криза в страната и обвинява за това политици, прокурори и централната банка на България. Ройтерс посочва още, че в момента Василев е в Сърбия, в очакване на съдебно решение за искана екстрадиция от българска страна. Видеото беше излъчено в четвъртък вечерта в предаването "Господари на ефира" по "Нова телевизия". Часове по-късно то набра голяма популярност в социалната мрежа и предизвика редица гневни коментари, дори призиви за оставка на управителя на БНБ Иван Искров, Междувременно от централната банка направиха официално изявление, че „Никакви събития от неофициален характер, сред поканените на които е бил и управителят на БНБ Иван Искров, не са влияели и няма да повлияят на принципната и последователна позиция на централната банка“. Вижте видеото

Русия строи жп линия, заобикаляща Украйна

http://svetoven.pogled.info/russia/news/64033/Rusiya-stroi-zhp-liniya-zaobikalyashta-Ukraina

/Поглед.инфо/ Руските жп войски пристъпиха към изграждането на жп линия, която ще свърже Воронежка с Ростовска област.

Британски военен е ударил ученик в Сливен

http://www.mediapool.bg/britanski-voenen-e-udaril-uchenik-v-sliven-news233336.html

Британски, а не американски войник, е ударил ученик в Сливен, съобщиха в събота от българското Министерство на отбраната. В петък вечерта от областната дирекция на МВР в града съобщиха, че американски военен в нетрезво състояние е ударил ученика. Взети са необходимите мерки и ще бъде направено разследванепо случая. Командирът на британския контингент ще предприеме съответните дисциплинарни мерки, уточниха от Министерството на отбраната. Военнослужещият, който е ударил ученика,е бил във видимо нетрезво състояние, по думите на говорителят на областната дирекция на МВРв Сливен Първолета Мандинска. Инцидентът е станал в петък следобед в центъра на града в близост до Пето среднообразователно училище "Пейо Яворов". Войникът бил с колеги в Сливен в свободния си ден. Той започнал разговор с ученици, които говорели английски.Според очевидци ударил шамар на детето, защото му се присмяло. Свидетели на събитието са станали служители на общинска охрана, които са се обадили в полицията. След разговор в районното управление с родителите на детето, военнослужещият се извинил.  Родителите няма да повдигат обвинение. Дали мъжът ще бъде наказан, ще решават неговите началници във военния полигон "Ново село", каза още Първолета Мандинска. 

Пиян американски военен ударил ученик в Сливен

http://www.mediapool.bg/piyan-amerikanski-voenen-udaril-uchenik-v-sliven-news233336.html

Американски военнослужещ в нетрезво състояние е ударил ученик в Сливен. Това съобщи  говорителят на областната дирекция на МВРв Сливен Първолета Мандинска. Инцидентът е станал в петък следобед в центъра на града в близост до Пето среднообразователно училище "Пейо Яворов". Американецът, който със свои колеги е бил в Сливен в свободния си ден, е започнал разговор с ученици, които говорели английски. Според очевидци, той е ударил шамар на детето, защото му се присмяло. Свидетели на събитието са станали служители на общинска охрана, които са се обадили в полицията. След разговор в районното управление с родителите на детето, военнослужещият се извинил.  Родителите няма да повдигат обвинение. Дали мъжът ще бъде наказан, ще решават неговите началници във военния полигон "Ново село", каза още Първолета Мандинска. 

Проф. Цветков: БКП/БСП, не е нито лява, нито дясна, тя е просто агентура на Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251431_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%9A%D0%9F%D0%91%D0%A1%D0%9F%2C+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE+%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%2C+%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE

 Преди дни на книжният пазар излезе ново изследване на проф. Пламен Цветков. „В сянката на Сталин и Хитлер” е посветена на началото на Втората световна война в Европа и е втори том от поредицата за съдбата на европейските народи по време на съюза между Сталин и Хитлер.

 
Проследени са подялбата на Полша между Третия райх и Съветския съюз, съветската окупация на Естония, Латвия и Литва, както и титаничното, но несполучило усилие на Сталин да завладее Финландия. За мястото на България в тези събития и последиците от тях, разговаряме с историка, разбивач на митове.
 
Интервю на Анелия Димитрова
 
- Проф. Цветков, какво ново ще научи българинът за своята историческа съдба от новото ви изследване „В сянката на Сталин и Хитлер”?
 
- На първо място ще научи, че без този съюз между Сталин и Хитлер сключен чрез Пакта за ненападения от 23 август 1939 година и потвърден с Договора за дружба и за границата от 28 септември същата година, просто в Европа нямаше да избухне Втората световна война. Без този съюз нямаше да има война, не би била възможна.
 
Българинът ще е изненадан, че противно на някои твърдения, Борис Трети и Богдан Филов водят една едва ли не рософилска политика. Просто страхът от Русия е бил наистина сковаващ.
 
И ще научи, че ако има някаква фатална грешка на тогавашното правителство на България е, че подценява САЩ. Има едно сурово предупреждение на американския пълномощен министър у нас Джордж Ърл, който казва, че евентуално игнориране на Съединените щати, и ако България тръгне да къса с тях ще бъде оставена сама и ще загубят независимостта на своята държава. Това в края на краищата се случва на България, и то става ясно от тази книга.
 
- Какво още не  знаем за ролята на Съветския съюз в историята на Българи и Европа извън цялата 50-годишна пропаганда?
 
- Най-напред читателят ще научи, че принципна разлика между германския национал-социализъм и руския комунизъм няма. Това са два тоталитарни режима, изключително агресивни, с амбицията да завладеят цялата планета. Впрочем, това и прави и съюза между Сталин и Хитлер невъзможен - и двамата искат да завладеят света, а той е само един.
 
Това са тоталитарни режими, между които няма съществени идеологически различия, става дума просто за един и същи режим и, разбера се, това предопределя съдбата на Източна Европа да замени национал-социалистическия терор с комунистическия терор.
 
В случая с България и Румъния дори става по-лошо, защото докато те все още са съюзници на Хитлер имат възможност до голяма степен да водят собствена политика и така спасяват българските евреи. Докато, след като страната е окупирана от Червената армия и дума не може да става за някаква самостоятелна политика.
 
Всъщност, този съюз между Сталин и Хитлер предопределя съдбата на Европа, а и на света и най-вече на източно-европейските народи за следващия половин век.
 
Това, което българинът трябва да знае е, че Българската комунистическа партия, сега наречена –социалистическа, не е нито лява, нито дясна, тя е просто агентура на Москва. Като такава е създадена, в резултат на един вътрешно-партиен преврат и това не е партия в истинския смисъл на думата.
 
- Някои коментатори намират прилики между навечерието на Втората световна война през 1939 година и сегашната ситуация в света, визирайки и политиката на Великите сили спрямо окупацията на Чехословакия, и поведението на Запада спрямо руската агресия в Украйна. Вие виждате ли аналогии в тези два повратни момента в историята?
 
- Има доста аналогии. По същия начин, по който Великобритания и Франция капитулираха пред Хитлер в Мюнхен и, както САЩ и Великобритания капитулират пред Сталин през февруари 1945 година, така като че ли Западът е готов да капитулира пред Путин във връзка с Украйна.
 
Но все пак, има и проблясъци на научаване на уроците от миналото. ЕС, разбира се, продължава да е безпомощен. Ясно е, че ще трябва да се измине доста дълъг път преди да има една единна надеждна външна политика. САШ сякаш започват да са една идея по-твърди спрямо режима на Путин. Но днешният свят е „по-тесен”, по-глобализиран е по-трудно е да се стигне до онова нападение на Хитлер срещу западните демокрации, което той прави през април и май 1940.
 
А Русия не е толкова силна. Те вече са загубили 25 милиарда от санкциите. И както сполучливо беше коментирал един западен журналист: Да, руснакът може да се радва, че Крим се е върнал в Русия, но като се прибере в къщи и види празния хладилник, той вече не се радва чак толкова.
 
Но има риск. Не бива да се забравя, че Путин е притиснат до стената. Аз пак ще повторя, че агресията на Путин срещу Украйна беше страхът, че може да го последва съдбата на Янукович, че и той може да се изправи пред един масов бунт и недоволство на собствения си народ.
 
Това, което насърчава Путин сега срещу Украйна, а преди няколко години срещу Грузия е пак западната политика, в която включвам и българската политика, която беше прекалено мека и прекалено отстъпчива. Тогава не поискаха да дадат „зелена светлина” нито на Грузия, нито на Украйна за членство в НАТО. Очевидно е, че Франция и Германия не са много склонни Украйна да влезе в НАТО. С което, между другото пак насърчават Путин.
 
- Виждате ли белезите на тази хибридна война, която Русия води срещу Запада, Източна Европа и, включително и България?
 
- Това е очевиден факт. От Москва са внушени всички тези вайкания на Михаил Миков колко зле се отразяват на българската икономика санкциите срещу Русия, как България трябвало да гласува срещу санкциите…
 
Ние имаме някаква непрекъсната шумотевица от страна на руската агентура в България - БСП, Атака. Изненадващо си мълчат и хората от „Скат”, които сега са коалиционни партньори на ГЕРБ. Но това е очевиден факт.
 
Между другото, тези дни се случи нещо изключително лошо в НС. Понеже много се спекулира от страна на руската агентура в България с -темата за арменския геноцид. Сега, по предложение на „Атака” НС разисква този проблем, като за мен това е едно отстъпление пред руската агентура. Самият факт, че го предлага „Атака” трябваше да накара депутатите да гласуват против.
 
И аз разделям този факт, от темата за геноцида и това, че турците трябва да вземат пример от Германия, която имаше смелостта да погледне миналото си и да скъса с него по един категоричен начин. Една съвременна Турция по същия начин би трябвало да скъса с Османското минало.
 
- Едва ли ще се случи, като имаме предвид, че премиерът Ахмет Давутоглу „проповядва” неосманизъм?
 
- Това е така, но както Путин, така и Ердоган тръгва срещу най-образованата част от своя народ, което предварително ги обрича на крах.
 
- В Чехия, Полша, Балтийските страни разкриха „проекти” на руската пропаганда за манипулации на общественото мнение, съществуват „фабрики”, така наречените „тролове” в социалните мрежи, открито се правят опити за подкупване на журналисти и медии. Забелязвате ли нещо подобно и у нас?
 
- За съжаление, да, защото повечето наши медии са в ръцете на комунисти, включително и БНТ-тя е под силно комунистическо влияние. Ще използвам един скорошен пример - годишнината от атентата в църквата „Света Неделя”. Навсякъде се пишеше в медиите, че това било дело на „ултралявото крило” на БКП. Ама разберете, това е операция на ГПУ (Главно политическо управление), на репресивните и шпионските служби на комунистическа Русия. Уж това била някаква местна инициатива и не знам още какви глупости се повтарят.Разбира се, Москва се осланя на своята местна комунистическа агентура, в лицето на БКП, но всички те козируват и изпълняват, няма ултралеви, няма ултрадесни. Давам само един пример, за да се види какви са нашите медии.
 
Същото е и с агресията на Русия срещу Украйна. Някакъв привиден опит за „обективизъм”. Видите ли имало някакви руснаци, които се надигнали на бунт срещу украинския национализъм и фашизъм. Това просто не е вярно, това е агресия на Русия срещу Украйна.
 
- Осъзнава ли политическата ни класа мащабите и влиянието върху цялото ни общество от тази информационна война?
 
- Някои го осъзнават. Понякога дори и Бойко Борисов се стряска от това, което се случва. Тук имаше няколко посещения на висши американски представители и от техните разузнавателни и контразузнавателни служби. Те му дават информация, че нещата не са за подценяване. Това правителство се съгласи на разполагането на тези командни центрове на НАТО в България. Поне в тази насока България си изпълнява задълженията на лоялен член на НАТО.
 
- А обществото ни до каква степен вече е „промито”?
 
- Обществото ни е с доста промити мозъци. Историята на русофилството винаги е била история на много пари и тези пари се изсипват не върху всеки, който демонстрира в полза на Русия, а върху този, който ги организира.
 
Има и нещо специфично българско, казвал съм го и преди - неизживяният и чудовищен комплекс спрямо Турция и всичко турско. Това го прави податливо на руската пропаганда. От край време е така. Още Георги Раковски го е забелязал.

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 25 април за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=287189

Във Варна продължава засиленото присъствие на пътна полиция по най-натоварените места в града, съобщиха от полицията за Moreto.net. Ето къде ще има униформени екипи днес - 25 април - събота, които ще следят предимно за превишена скорост: 07:30 - 09:00 бул.

Приключенски романи за пласмасова смет ще се разменят този уикенд

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2015/04/25/2518714_prikljuchenski_romani_za_plasmasova_smet_shte_se/?ref=rss


Първата част от кампанията "Книги за смет" започва в Пловдив тази събота и продължава в София в неделя. През май акциите ще продължат в Плевен (9 май) и Бургас (16 май).

Срещу предаден килограм пластмасови бутилки, тази година организаторите ще раздават на хората, загрижени за средата, в която живеят, предимно приключенски класически романи, информират от фондация Credo Bonum. Събраните отпадъци ще бъдат предадени за рециклиране.

Сред избраните заглавия са "Магоьсникът от...

Родолюбци почитат с митинг обявяването със закон на комунистическия режим за престъпен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251430_%D0%A0%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%82+%D1%81+%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B3+%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+

 На 26 април, неделя, от 17 до 19 часа Гражданска инициатива ЗА демонтиране на Паметника на съветската армия организира митинг, посветен на 15 години от приемането на Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Събитието ще се проведе пред паметника на съветската армия в София, който е най-големият, най-ужасяващ и унизителен символ на комунистическия режим в България. Член 1 от цитирания закон гласи, че Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.

На същата тази „чужда сила“, която окупира страната ни и поставя на власт комунистите, реализирали режим на репресии, терор, потъпкване на всички основни права и свободи на българските граждани, днес имаме огромен, невиждано огромен паметник на едно от най-хубавите места в София. Именно затова вече почти 5 години ние искаме неговото демонтиране и преместване в музей. По време на събитието ще поставим табела с описание на историческите факти, свързани с паметника, които за съжаление са почти непознати на по-голямата част от нашето общество.

Ще използваме годишнината от приемането на закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, за да попитаме политиците какво реално направиха и могат да направят оттук нататък, за да се проведе реална декомунизация и демонтиране на мракобесните тотеми на тоталитарния режим, казват пред Faktor.bg организаторите. Проявата се орагизира чрез Фейсбук.

Българите ли? А, ония, бавноразвиващите се...

http://frognews.bg/news_90089/Balgarite-li-A-oniia-bavnorazvivashtite-se/

Преди години, току-що дошъл в Париж, попаднах на едно писателско соаре. Разбрала, че съм български писател, една колежка французойка каза на съседа си по маса - а, от ония, бавноразвиващите... Аз тогава онемях и бях готов да скоча...После се овладях и си тръгнах...

Евродепутатът Емил Радев почете 100-годишнината от трагичните събития, при които загинаха 1,5 млн. арменци

http://pik.bg/евродепутатът-емил-радев-почете-100-годишнината-от-трагичните-събития-при-които-загинаха-1-news322019.html

Евродепутатът Емил Радев почете 100-годишнината от трагичните събития, при които загинаха 1,5 млн. арменци

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев почете паметта на 1,5 млн. арменци, станали жертва на трагичните събитие преди 100 години в Османската империя. Евродепутатът положи венец пред паметника до община Варна, където на 24 април арменската общност организира възпоменателна церемония. На нея присъстваха още  зам.-кметът Тодор Иванов, районни кметове, представители на редица институции. Множество граждани се включиха в шествието, което потегли от арменската църква „Св. Саркис”.

Само преди дни Емил Радев подкрепи резолюцията, с която Европейският парламент прикани Армения и Турция да подновят дипломатическите си отношения, да отворят границите си и да работят за икономическа интеграция. Евродепутатите приветстваха изказвания на президента и министър-председателя на Турция, които поднесоха съболезнования и признаха зверствата срещу арменците в Османската империя. Резолюцията насърчава Турция "да се възползва от отбелязването на 100-годишнината, за да продължи усилията си за приемане на миналото си, включително с отварянето на архивите, да признае арменския геноцид и по този начин да положи основите на истинско помирение между турския и арменския народ".

Още през 2008 г. Общинският съвет във Варна гласува Декларация за признаване и осъждане на геноцида над арменците в Османската империя 1915 – 1923 г. В качеството си на общински съветник и председател на групата на ПП ГЕРБ във варненския местен парламент Емил Радев бе сред инициаторите за приемането на документа.

Слагат стряскащи етикети на ракията и водката

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251429_%D0%A1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82+%D1%81%D1%82%D1%80%D1%8F%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%89%D0%B8+%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2%D0%B

Етикети с предупреждение да не шофираме в нетрезво състояние ще се лепят върху бутилките с алкохол в държавите от Европейския съюз. Ще има и текстове, които ще предупреждават за вредното въздействие на спиртните напитки по време на бременност. Въвеждането на такива етикети се предвижда след предложението за приемането на резолюция, която ще се гласува 29- април от Европейския парламент. 

В нея се предвижда още върху етикетите на всяка бутилка с алкохол да бъдат изписани калориите и съставките, които се съдържат в питиетата. Родните производители на спиртни напитки не са особено очаровани отвата мярка, тъй като трябва да печатат наново етикетите на шишетата, което ще ги удари в джоба. Те не изключват новата мярка, която се предвижда да вдигне цената на ракията, водката и виното на пазара.

БСП се отваря за местни коалиции с АБВ, обявява листите след юли

http://www.mediapool.bg/bsp-se-otvarya-za-mestni-koalitsii-s-abv-obyavyava-listite-sled-yuli-news233335.html

БСП се хвърля в битката на местните избори наесен с почтени хора с обществено влияние. Кандидатите за кметове и листите с общински съветници ще бъдат обявени след юли. Дава се свобода на структурите по места за сформиране на коалиции, но "няма да се допуснат компромиси с партии партньори, които изповядват десни политики". Това стана ясно от провеждащия се Национален съвет на БСП, който прие на закрито заседание изисквания и механизъм за оценяване на дейността на кметове и общински съветници, издигнати или подкрепени от БСП и коалиция.  Критериите за избор Водещ принцип при издигането на кандидат за кмет ще бъде избираемостта и общественият авторитет.  Не могат да бъдат кандидати хора, които два пъти са губили избори за същата позиция. Ще се държи на хора с политическа отговорност, висока обща култура, умения да ръководят екип. При издигането на кандидатите ще се отстояват принципите на обновление и приемственост. Пленумът прие и коалиционнатарамка за участието на БСП в местнитеизбори наесен. В документа се отбелязва, че е необходимо максимално обединяване на ляво настроените избиратели около партията. БСП ще търси съюзници с ясен политически облик, с които да може да провежда лява следизборна политика. Потенциалните коалиционни партньори са партиите от коалиция „БСП Лява България“, партии с ясна политика и доказали своята защита на социалните ценности, както и партии, които могат да предложат изявени личности с висок професионализъм. БСП ще продължи диалога и ще търси партньорство с гражданските организации. Предстои много работа на всички нива Предстои ни много работа до изборите, на всички нива - и Националният съвет, и областните председатели, и общинските ръководства имат своя ангажимент, каза лидерът на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на пленума. Залагаме на левите стандарти и работа в интерес на хората и за хората, каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов преди заседанието на Националния съвет на БСП. "Основните критерии на БСП за избор на кандидати за предстоящите избори ще бъдат съобразени с левите стандарти, приети от последното заседание на конгреса на партията", каза Мерджанов. Левите стандарти залагат на провеждане на лява политика, включване на почтени и уважавани хора в листите, които са доказали своят професионализъм и работа в интерес на хората и за хората, обясни Мерджанов. По думите му коалиционна рамка за предстоящите избори е достатъчно широка.  "Няма да допуснем компромис с десни мерки и изповядване и провеждане на дясна политика, каквато сегашното правителство води", добави Меджанов. Той обясни, че ще бъде дадена свобода на общинските партийни организации, но те трябва да се съобразят с политическата декларация, гласувана на последното заседание на конгреса и с коалиционната рамка, която ще бъде обсъдена на днешното заседание.   На въпрос дали АБВ е възможен коалиционен партньор, говорителят на партията каза, че това е възможно само, ако се споделят леви политики и става дума за подкрепа на кандидатури и кметове, които са съобразили своята политика с левите стандарти. "БСП ще участва преимуществено с листи от "БСП Лява България" и нейните досегашни коалиционни партньори. Листите ни ще бъдат обявени след края на юли", каза Атанас Мерджанов. Кабинетът подменя реални политики с медийно присъствие В началото на пленума лидерът на БСП Михаил Миков коментира и политическата ситуация в страната. "Правителството продължава да заменя реалните политически действия, законодателството и управленските решения със силно медийно присъствие, много често подменящо дневния ред на обикновения човек с теми, които са необходими за медийно въздействие върху общественото съзнание", каза Миков при откриването на заседанието на Националния съвет на БСП. Той коментира, че за последния месец в икономическата област  правителството ревизира  прогнозата за бюджета. "Очевидно е, че есента умишлено беше занижена прогнозата за 2015 г. за да се обоснове орязването на 14 социални плащания, намаляване на средствата за образование и други социални сфери", каза Миков. Според актуализираната прогноза на Министерство на финансите - от 0.7%  при приемането на бюджета за 2015 г., прогнозата сега е удвоена. По думите на Миков това е станало без в страната да са се случили особени икономически процеси, без засилване на чуждите инвестиции, без усилване на икономическата активност, даже напротив. Миков подчерта, че в областта на социалното осигуряване правителството не е изпълнило поетия ангажимент до края на март да има ясно виждане за необходимите промени в социално осигурителното законодателство. "Това което излиза е увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране със съответните реакции на големи социални групи", каза лидерът на БСП. Според него е очевидно, че все още има колебания в правителството и ще се очаква в следващите дни това да се реализира като конкретна законодателна инициатива, извън разговорите в публичното пространство. В областта на здравеопазването са факт ценоразписите и опашките на чакащите, каза Миков. Той подчерта, че на определени места в страната вече започват реакции както от медицинското съсловие, така и от граждани във връзка с орязаните и ограничени лимити в здравеопазването.

БСП залага на почтените с влияние за местните избори, обявява листите след юли

http://www.mediapool.bg/bsp-zalaga-na-pochtenite-s-vliyanie-za-mestnite-izbori-obyavyava-listite-sled-yuli-news233335.html

БСП се хвърля в битката на местните избори наесен почтени хора с обществено влияние. Кандидатите за кметове и листите с общински съветници ще бъдат обявени след юли. Дава се свобода на структурите по места за сформиране на коалиции, но "няма да се допуснат компромиси с партии партньори, които изповядват десни политики". Това стана ясно от провеждащия се Национален съвет на БСП, който обсъди на закрито заседание подготовката на партията заместните избори, които се очаква да бъдат в края на октомври. Предстои много работа,на всички нива Предстои ни много работа до изборите, на всички нива - и Националният съвет, и областните председатели, и общинските ръководства имат своя ангажимент, каза лидерът на БСП Михаил Миков при откриването на заседанието на пленума. Залагаме на левите стандарти и работа в интерес на хората и за хората, каза говорителят на БСП Атанас Мерджанов преди заседанието на Националния съвет на БСП. "Основните критерии на БСП за избор на кандидати за предстоящите избори ще бъдат съобразени с левите стандарти, приети от последното заседание на конгреса на партията", каза Мерджанов. Левите стандарти залагат на провеждане на лява политика, включване на почтени и уважавани хора в листите, които са доказали своят професионализъм и работа в интерес на хората и за хората, обясни Мерджанов. По думите му коалиционна рамка за предстоящите избори е достатъчно широка.  "Няма да допуснем компромис с десни мерки и изповядване и провеждане на дясна политика, каквато сегашното правителство води", добави Меджанов. Той обясни, че ще бъде дадена свобода на общинските партийни организации, но те трябва да се съобразят с политическата декларация, гласувана на последното заседание на конгреса и с коалиционната рамка, която ще бъде обсъдена на днешното заседание.   На въпрос дали АБВ е възможен коалиционен партньор, говорителят на партията каза, че това е възможно само, ако се споделят леви политики и става дума за подкрепа на кандидатури и кметове, които са съобразили своята политика с левите стандарти. "БСП ще участва преимуществено с листи от "БСП Лява България" и нейните досегашни коалиционни партньори. Листите ни ще бъдат обявени след края на юли", каза Атанас Мерджанов. Кабинетът подменя реални политики с медийно присъствие В началото на пленума лидерът на БСП Михаил Миков коментира и политическата ситуация в страната. "Правителството продължава да заменя реалните политически действия, законодателството и управленските решения със силно медийно присъствие, много често подменящо дневния ред на обикновения човек с теми, които са необходими за медийно въздействие върху общественото съзнание", каза Миков при откриването на заседанието на Националния съвет на БСП. Той коментира, че за последния месец в икономическата област  правителството ревизира  прогнозата за бюджета. "Очевидно е, че есента умишлено беше занижена прогнозата за 2015 г. за да се обоснове орязването на 14 социални плащания, намаляване на средствата за образование и други социални сфери", каза Миков. Според актуализираната прогноза на Министерство на финансите - от 0.7%  при приемането на бюджета за 2015 г., прогнозата сега е удвоена. По думите на Миков това е станало без в страната да са се случили особени икономически процеси, без засилване на чуждите инвестиции, без усилване на икономическата активност, даже напротив. Миков подчерта, че в областта на социалното осигуряване правителството не е изпълнило поетия ангажимент до края на март да има ясно виждане за необходимите промени в социално осигурителното законодателство. "Това което излиза е увеличаване на стажа и възрастта за пенсиониране със съответните реакции на големи социални групи", каза лидерът на БСП. Според него е очевидно, че все още има колебания в правителството и ще се очаква в следващите дни това да се реализира като конкретна законодателна инициатива, извън разговорите в публичното пространство. В областта на здравеопазването са факт ценоразписите и опашките на чакащите, каза Миков. Той подчерта, че на определени места в страната вече започват реакции както от медицинското съсловие, така и от граждани във връзка с орязаните и ограничени лимити в здравеопазването.

БСП решава с кого да се коалира на местните избори

http://www.mediapool.bg/bsp-reshava-s-kogo-da-se-koalira-na-mestnite-izbori-news233335.html

Националният съвет на БСП ще обсъди на закрито заседание днес подготовката си за местните избори, които се очаква да са след шест месеца. Социалистите трябва да утвърдят критерии за издигане на кандидати за кметове и общински съветници. В тях традиционно ще бъде вписано изискването за висше образование, професионална и обществена признатост, както и за моралните им качества. Спорове се очакват покрай решението в какъв формат да се яви БСП. Най-вероятно това ще е пак коалицията "БСП Лява България" - с партиите, с които влязоха и в парламента. Големият въпрос е отношението към АБВ. Социалисти са на мнение, че е редно да се даде свобода на местните структури да решават самостоятелно за сформирането на подкрепа на регионално ниво и там, където би имало полза от сътрудничество с АБВ, това да е възможно. До коалиция с АБВ на национално ниво няма да се стигне, смятат депутати. Социалистите трябва да подготвят организацията на традиционния събор на левицата по случай 1 май - Международен ден на труда и на левия печат. Очаквайте подробности

Пускат движението по столичния бул. "Хр. Колумб"

http://www.vesti.bg/bulgaria/puskat-dvizhenieto-po-stolichniia-bul.-hr.-kolumb-6035147

Дейността по възстановяването на целостта на съоръжението продължи повече от три седмици

Кери: Натискът върху Русия трябва да продължи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732309

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в хода на срещата на осемте страни-членки на Арктическия съвет, че настоява натискът върху Русия да бъде продължен. Това съобщава агенция Ройтерс.  „Необходимо е натискът да бъде продължен”, отбеляза Кери, говорейки за икономическите санкции срещу Русия.
Американският държавен секретар обвини Русия,
Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви в хода на срещата на осемте страни-членки на Арктическия съвет, че настоява натискът върху Русия да бъде продължен. Това съобщава агенция Ройтерс. „Необходимо е натискът да бъде продължен”, отбеляза Кери, говорейки за икономическите санкции срещу Русия. Американският държавен секретар обвини Русия,

Да се държим за румънците!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4731522

Стана ясно, че ще заимстваме от румънския опит със сортирането на случаите за Бърза помощ.  Всъщност румънската реформа в спешната медицина минава за пример за успешна реформа.
Напоследък Румъния минава и за добър пример за борба с корупцията. Което неизбежно води до сравнения с начина, по който ние (не) се справяме с проблема.
Стана ясно, че ще заимстваме от румънския опит със сортирането на случаите за Бърза помощ.  Всъщност румънската реформа в спешната медицина минава за пример за успешна реформа. Напоследък Румъния минава и за добър пример за борба с корупцията. Което неизбежно води до сравнения с начина, по който ние (не) се справяме с проблема.

КАТ е един абсолютно безсмислен орган, обяви адв. Хаджигенов

http://pik.bg/кат-е-един-абсолютно-безсмислен-орган-обяви-адв-хаджигенов-news322016.html

КАТ е един абсолютно безсмислен орган, обяви адв. Хаджигенов

КАТ е един абсолютно безсмислен орган. Той абсолютно нищо не прави. Това обяви в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия адв. Хаджигенов. Той гостува заедно с Петър Славов от Реформаторския блок и Красимир Костов от Пътна безопасност по темата за безнаказаността по пътищата. За това Славов е внесъл предложение за поправки в закона.

„Иска ми се нещо да се промени. Аз предлагам, ако даден водач е причинил смърт или тежка или лека повреда, органите на КАТ своевременно да му вземат книжката“, предлага реформаторът. В последните години виждаме, че тези водачи намират начин да обжалват своите обвинения, разтревожен е той. Адвокатът обаче прие несериозно думите му. „Това е безумно. Това е нонсенс. Това е безсмислено, това противоречи на безумието на виновниците. Вие условно казано ще откъснете главата на някой без да се знае виновен ли е или не“, коментира Хаджигенов.

„Вие много обичате да критикувате, но никога не предлагате нещо конкретно“, атакува го Славов. Какво ще стане, когато съдът оправдае конкретен човек, а той досега е седял без книжка, запита го Хаджигенов. Предвиждаме много бърз съдебен контрол. Аз съм далеч от истината, че КАТ си върши безгрешно работата, но все пак трябва да има контрол, контрира го Славов. „Стотиците хиляди по пътищата, всеки от тях е отделен индивид“, каза от своя страна Красимир Костов, който описа образно ситуацията така: „Има закон, но той е за кой – за лъва или за коня?“.

Първи министър ще бъде разпитван от прокурор

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bxylUfsjcsw/

Военният министър Николай Ненчев ще бъде разпитан от прокуратурата, след като даде скандално интервю във в. “Сега”, в което твърди, че му е предложен подкуп, за да подпише договор с руската компания РСК-МиГ, цитира Кросс. Ненчев обяснява защо няма да подпише договор за възстановяване на част от изтребителите МиГ-29.

„Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат. Идва някой и казва: „Аз минавам оттук. Чул съм еди-какво си. Тези хора са готови. Дават едни сериозни проценти. Защо не го направите?”, казва Ненчев. Министърът не споменава нито имена, нито фирми.

От прокуратурата уточниха вчера, че до този момент Ненчев не е подал сигнал за предлагания подкуп, въпреки че по закон носи наказателна отговорност, ако не направи това.

През март в София имаше представител на РСК-МиГ, който беше извикан от Министерството на отбраната, за да започнат разговори на много ниско ниво. „Нито аз, нито представителят на компанията от Русия сме се срещали по какъвто и да е повод с министър Ненчев”, обяснява пред „Труд” представителят на руското дружество о.р. бриг. ген. Александър Александров. Той припомни, че човекът на компанията от Русия е бил от дирекция, която се занимава с изготвяне на предварителни договори. Българското военно министерство е отправило писмено искане да бъдат ремонтирани 14 двигателя за МиГ-29. То е било подписано от Ненчев, твърди Александров. От Русия отвърнали, че трябва да бъде внесена банкова гаранция, която е около 10% от общата сума. Тогава българските експерти отговорили, че могат да си позволят ремонта на два двигателя. „Все още чакаме този договор да бъде подписан. Нямам никаква идея откъде Ненчев говори за 80 млн. лева. Срещи на живо е имало единствено с представители на дирекция „Отбранителна политика”, допълни Александров. Той твърди, че РСК-МиГ нямат никакъв бизнес интерес в България, тъй като имат изключително сериозни ангажименти по поддържането на хилядите произведени в Русия изтребители, които са на въоръжение в други страни като Индия.

От Министерството на отбраната са отказали да уточнят пред „Труд” кой конкретно е отправил оферта към министър Ненчев и на каква стойност е била тя. Мотивите за отказа са, че в момента върви проверка.

Проверката се осъществява от Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления. Ще бъдат снети обяснения от Николай Ненчев, след което ще се извърши преценка на необходимостта от събиране на други данни, включително и за оферти за поддръжката на военна авиационна техника.

Прокуратурата ще проверява и твърденията на министър Ненчев, че към него са отправени заплахи и закана за убийство. „Спомням си едни бивши разузнавачи ме обвиниха. Мисля, че бяха в телевизия „Алфа”. Там те казаха: „Предателство. Смърт, смърт, смърт”. Три пъти го казаха в ефир. Не е само това, но нека не безпокоим моите близки.”

Състоянието на битата от акушерка Никол се подобрява

http://petel.bg/Sastoyanieto-na-bitata-ot-akusherka-Nikol-se-podobryava__109727

Екипът на неонатологията на болница „Токуда” и останалите им колеги от лечебното заведение шесто денонощие се борят за живота на...

Евродепутатът от ПП ГЕРБ Владимир Уручев се срещна с народният представител д-р Вяра Церовска в Перник

http://www.zapernik.com/politika/evrodeputatut-ot-pp-gerb-vladimir-uruchev-se-sreshtna-s-narodniyat_38292/

Евродепутатът от ПП ГЕРБ Владимир Уручев се срещна с народният представител д-р Вяра Церовска в Перник.  Двамата разговаряха за основните проблеми на града и възможностите да се прилагат европейските регионални политики на местно ниво.

„Владимир Уручев е експерт в сферата на енергийната политика, който би могъл да бъде изключително полезен чрез идеи за развитието на нашия град“, заяви д-р Церовска. Тя допълни, че предстои следващия месец евродепутатът да отвори...

Продължава

Психолог: Акушерката може да е прегряла професионално

http://frognews.bg/news_90088/Psiholog-Akusherkata-moje-da-e-pregriala-profesionalno/

Жестокостта е навсякъде около нас, тя се случва всеки ден, но не искам да прибързвам да намирам вината в професионалното прегаряне, заяви психологът Росен Йорданов по повод ужасяващия случай за побой от акушерка над бебе. В конкретния случай много важно е да се знаят подробностите. Психичните кризи се съпътства от няколко фактора, един е професионалното изпепеляване, характерно за хора, които отговорят за хора, добави той.

Кой е учителят, който ви вдъхновява ?

http://www.zapernik.com/obshtestvo/koi-e-uchitelyat-koito-vi-vduhnovyava_38291/

Една инициатива, която се превърна в традиция.

Търсим съвременните будители на нашето общество. Ето защо питаме самите ученици в кои часове влизат с интерес, кои са интересните за тях учители. Поради тази причина е обяснимо, че в конкурса могат да участват само ученици.

Конкурсът „Учителят, който ме вдъхновява” се провежда за трета поредна година по инициатива на КСМП и с финансовата подкрепа на Община Перник.  Обхваща ученици от основните и средни училища на...

Продължава

Починал е лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади

http://www.moreto.net/novini.php?n=287205

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр Ал Багдади е починал, съобщават иракски медии. По-рано беше съобщено, че Багдади е ранен тежко при въздушен удар през март, но се възстановява успешно. Новината за смъртта беше потвърдена от представители на групировката.

Лакмусът Рашидов

http://viewpoint.actualno.com/Lakmusyt-Rashidov-news_469604.html

Културният шок от некултурното поведение на министъра на културата Вежди Рашидов ни най-малко не шокира т.н. опозиция. Проруските формации БСП и Атака явно не виждат нищо нередно техният побратим да с...

Земетресението в Непал взе жертви

http://asia.actualno.com/Zemetresenieto-v-Nepal-vze-jertvi-news_469609.html

Мощното земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер и последвалите вторични силни трусове срути 9-етажна историческа кула в непалската столица Катманду. На място са открити телата на поне 10 з...

Акушерката, обвинена в опит да убие бебе, остава в ареста

http://www.mediapool.bg/akusherkata-obvinena-v-opit-da-ubie-bebe-ostava-v-aresta-news233334.html

Акушерката Емилия Ковачева, която бе обвинена в опит за убийство на новородено бебе, остава за постоянно в ареста, реши в събота Софийският градски съд (СГС). Магистратите прецениха, че на този етап от разследването няма данни тя да е невменяема. Ковачева бе арестувана и обвинена преди два дни по сигнал, че е нанесла удари с ръка и със стъклено шише с биберон на 4-дневно бебе в столичната болница "Софиямед". Сигнал за инцидента бе подаден чак на 22 април, след като бебето е преместено в болница "Токуда", въпреки че самият инцидент е от 18 април. Засега няма яснота защо полицията е уведомена четири дни по-късно. Съдът посочи в определението си, че убедително е било установено, че детето е било в добро физическо състояние до нощта на 17 срещу 18 април. С показанията на свидетелите се установява, че вечерта на 18 април състоянието му се е влошило и на главата му се е появил оток. Според съда от записите на охранителните камери се вижда, че на бебето са нанесени удари, като един от тях е със стъклено шише за хранене. Съдът не прие възраженията на защитата, която оспорва автентичността на записите като годно доказателство. По-рано в събота самата Ковачева заяви пред магистратите, че не е виновна и иска да бъде освободена от ареста. Наблюдаващият прокурор Николай Христов пък цитира справка, според която обвиняемата няма психично заболяване. Психиатричната експертиза обаче още не е изготвена. Според държавното обвинение Ковачева е проявила изключителна ярост и садизъм към бебето.  Адвокатът й Владислав Янев репликира прокуратурата, заявявайки, че има голям период от около 12 часа от времето, в което се твърди, че бебето е бито, до констатирането на тежките отоци. Янев се усъмни и в автентичността на записите на инцидента, с които прокуратурата разполага. По думите му, дори и да е имало удари по детето, те са нанесени "шляпвайки" без да предизвикат травми. Адвокатът допълни, че "целта на тези удари, ако допуснем, че са нанесени, е била не да наранят бебето или да го убият, а да го успокоят – тя е можела да го убие с един удар, ако е искала, но тя го е пошляпвала, за да го успокои". "Ние смятаме, че детето е изнасяно от това помещение. Правено му е кръвопреливане и други изследвания – в онези помещения има ли камери", попита зашитникът Янев, защитавайки тезата, че нараняванията на детето може да са се появили след като смяната на акушерката е приключила. "В писмени обяснения пред полицията, които нямат доказателствена стойност, обвиняемата е заявила, че поради плача на бебето го е ударила неколкократно. Към момента аз не мога да си отговоря какви са мотивите за това престъпление. Какво е накарало тази жена и какво е отключило агресията й, за да увреди по този начин едно невръстно дете", коментира извън съдебната зала прокурор Христов. По думите му разследването ще търси становище от психолози и психиатри, тъй като мотивът на Ковачева е важен за хода на делото. Попитан дали извършвайки престъплението тя е осъзнавала своите действия, той отговори: "Доказателствата по делото сочат, че към момента на извършване на деянието тя е била вменяема. Няма други доказателства, които да оборват становището". По време на заседанието на СГС в събота стана ясно още, че Емилия Ковачева не помни ясно какво се е случило по време на нощното й дежурство на 18 април в болницата. Определението на съда за постоянния й арест обаче не е окончателно и може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

Адвокатът на акушерката: Ударите по бебето са били леки

http://www.mediapool.bg/advokatat-na-akusherkata-udarite-po-bebeto-sa-bili-leki-news233334.html

Софийският градски съд решава днес дали акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе в болница "Софиямед" да остане в ареста или мярката и за неотклонение да бъде заменена с по-лека. Софийска градска прокуратура поиска налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”. Защитата на обвиняемата поиска по-лека. Адвокатът й Владислав Янев изтъкна влошеното  здравословно и материално състояниена Ковачева.Той поиска да бъдат предоставени допълнителни доказателства в първия работен ден след днешното заседание, но съдът го отхвърли.  Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства, които могат да свидетелстват за наличието на обосновано предположение, че обвиняемата е извършила престъплението, в което е обвинена. Прокуратурата: Побоят е зверски Обвинението претендира, че са налице всички кумулативно дадени предпоставки на обвиняемата да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”. Като основна бе посочена опасността обвиняемата да се укрие или да извърши ново престъпление. Наблюдаващият прокурор Николай Христов определи като зверски побоя над 4-дневното бебе. В пледоарията си той каза, че експертна справка показва, че тя не страда от психическо заболяване. До определението, че побоят над детето е бил зверски, се стигна след пледоарията на защитата, в която адвокатът каза, че няма сигурност в това, че записите са автентични. Тезата на адвоката е, че има голям период от около 12 часа от времето, в което се твърди, че бебето е бито, до констатирането на тежките отоци. Защитата: Бебето е пошляпвано Според защитата, версията на прокуратурата е невъзможна и необективна.  Дори и да се приеме, че акушерката е нанесла удари, те са били леки и не са причинили травмата на бебето, твърди адвокат Янев. По думите му Ковачева „шляпнала“ бебето. Голяма част от казаното от адвоката бе върху това, че акушерката е работела 24 часа, че била принудена да робува, защото семейството й зависело от нея. Преди началото на съдебното заседание адвокатът каза, че „не е етично да се манипулира общественото мнение”. Представени бяха експертизи за състоянието на бебето. Пред съдебния състав беше представена и техническаекспертиза за записите от камерата, заснела престъплението.Адвокат Янев се възмути, че записите са „изтекли”в медиите. Близките на Ковачева не коментираха случилото се пред медиите, а тези на пострадалото бебе Никол не дойдоха в съда. Очаквайте подробности

Съдът решава за акушерката, която удря новородено, дали да остане в ареста

http://www.mediapool.bg/sadat-reshava-za-akusherkata-koyato-udrya-novorodeno-dali-da-ostane-v-aresta-news233334.html

Софийският градски съд ще реши днес дали акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе в болница "Софиямед" да остане в ареста или мярката и за неотклонение да бъде заменена с по-лека. Ковачева беше задържана с прокурорско постановление за 72 часа. Прокуратурата поиска тя да бъде оставена в ареста за постоянно. Според държавното обвинение на 18 април акушерката е направила опит за умишлено убийство на бебе, родено 4 дни по-рано, без усложнения, здраво и доносено. "Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето.Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно-черепна травма", мотивира се прокуратурата. Видеокамери в болницата са записали инцидента. Жената беше арестувана, след като на 22 април в полицията е подаден сигнал от болница "Токуда", където бебето е било настанено, заради влошеното му състояние. В момента акушерката е отстранена от работа след вътрешна проверка на случая, назначена от ръководството на болница "Софиямед". Разследващите все още не са обявили официално подробности за здравословното състояние на акушерката, нито версии за мотивите й да посегне на новороденото. Неофициално запознати с разследването коментираха, че тя е удряла бебето, защото плачело по-силно от другите деца в стаята и това я изнервяло. От болница "Софиямед" твърдят, че тя е човек с отлична репутация, а в поведението й не е имало нищо, което да наведе на мисълта, че има проблеми. Очаквайте подробности

Трамваи 11 и 19 в София с променен маршрут заради ремонт

http://pik.bg/трамваи-11-и-19-в-софия-с-променен-маршрут-заради-ремонт-news322015.html

Трамваи 11 и 19 в София с променен маршрут заради ремонт

Въвежда се временна организация на движение във връзка с ремонт на релсовия път по трамвайни линии 11 и 19. 

От 8.00 до 16.00 часа днес и от 8.00 до 16.00 часа на 26 април ще се извърши профилактика на релсовия път по бул.“Никола Мушанов“ и бул.“Овча купел“. 

През това време се въвежда временна организация на движението:

-трамвайна линия 11 ще се движи от кв.“Илиянци“ до депо „Красна поляна“ 

-трамвайна линия 19 ще се движи от гара София – север до депо „Красна поляна“ 

Разкрива се временна автобусна линия №11-ТМ с маршрут: трамвайно ухо „Овча купел“, бул.“Овча купел“, бул.“Никола Мушанов“, бул.“Възкресение“, ул.“Кубан“, ул.“Суходолска“ и по ул.“Западна“ до ж.к.“Западен парк“ (крайна станция на автобусни линии №№ 72 и 77.)

Базар за употребявани велосипеди се провежда в Добрич

http://pik.bg/базар-за-употребявани-велосипеди-се-провежда-в-добрич-news322014.html

Базар за употребявани велосипеди се провежда в Добрич

Третият велобазар за употребявани велосипеди и аксесоари се провежда днес в Добрич. Началото е в 10.30 часа, мястото – до скейт-парка в градския парк “Св. Георги”.

В базара могат да се включат всички, които предлагат и/или търсят употребявани велосипеди и принадлежности за тях - каски, кошници, помпи, детски столчета и др. Тази година могат да се включат и почитателите на ролерите и скейтборда.

Входът е свободен и няма такса за участие. Цените се определят от продавачите. Право да продават имат всички пълнолетни участници в базара, а непълнолетните е препоръчително да са с придружител./topnovini.bg

Предизборно стотици сменят адресната си регистрация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732296

Предизборното преселение вече започна. Масово хора сменят адресните си регистрации, показа проверка на кореспондентите на Нова тв. в Монтана. Въпреки сериозният демографски срив този край на България привлича нови заселници. Само за последните два месеца в малките населени места на общината са се регистрирали по настоящ адрес 653 души или това са
Предизборното преселение вече започна. Масово хора сменят адресните си регистрации, показа проверка на кореспондентите на Нова тв. в Монтана. Въпреки сериозният демографски срив този край на България привлича нови заселници. Само за последните два месеца в малките населени места на общината са се регистрирали по настоящ адрес 653 души или това са

Обрат: Елена Петрова се върна при мъжа си

http://www.bnews.bg/article-133820

Aĸтpиcaтa изцялo ce e пocвeтилa нa ceмeйcтвoтo cи и пpaви вcичĸo възмoжнo дa зaбpaви зa пepиoдa, в ĸoйтo зaвъpтя глaвaтa нa cвoй ĸoлeгa oт cнимaчнaтa плoщaдĸa – peжиcьopa Mapтин Maĸapиeв.

Съдът решава за ареста на акушерката, пребила 4-дневно бебе

http://offnews.bg/news/n_1/n_495637.html

Софийският градски съд ще гледа днес мярката за неотклонение на акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе по особено жесток начин в болница "Софиямед". Тя е задържана за срок от 72 часа, прокуратурата поиска постоянното й задържане. Според държавното обвинение на 18 април акушерката е направила опит за умишлено убийство на бебе, родено 4 дни по-рано, без усложнения, здраво и доносено. Акушерката от столична болница е с безупречно професионално досие и все още няма обяснение какво я е провокирало към тази нечувана жестокост. Тя е била бебето: с ръце и стъклено шише, опитвала се е да го души. Всичко това е запечатано от охранителните камери. На 14 април в болница „Софиямед” ООД без усложнения се е родило здраво и доносено дете,  На 17 април Емилия Ковачева е била на работа в болницата дневна смяна, като дежурен акушер. Ковачева е продължила работата си и в нощната смяна - на 17 срещу 18 в същата болница. В отделението по неонатология в болницата е било и новороденото дете. На 18 април около 2.00 ч. дежурната акушерка Емилия Ковачева е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. На 22 април лекарски екип от болница „Токуда” е сигнализирал полицията за състоянието на детето. Незабавно е започнало разследване, като са разпитани множество свидетели, иззети са веществени и писмени доказателства, назначени са съдебно-медицински експертизи. В момента акушерката е отстранена от работа след вътрешна проверка на случая, назначена от ръководството на болница "Софиямед".

Г-н Путин, не хвърляйте камък срещу България! Не я заливайте с хули и обиди!

http://pik.bg/г-н-путин-не-хвърляйте-камък-срещу-българия-не-я-заливайте-с-хули-и-обиди-news322013.html

Г-н Путин, не хвърляйте камък срещу България! Не я заливайте с хули и обиди!

Отворено писмо на Румен Петков, гл. редактор на сайта "Поглед.инфо", до президента на Руската федерация Владимир Путин

Уважаеми Владимир Владимирович,

Пише ви един съвсем обикновен българин, една средностастическа електорална единица (както обича да се изразява нашият евроатлантически елит), надявайки се да ме извините и да ме разберете защо искам да ви отнема от времето.

Знам, че сега много неща са се струпали на главата Ви. Светът в момента прилича на атомна електронцентрала, в която инженерите са се напили жестоко, а реакторът излиза извън контрол. Наясно съм, че управлявате най-голямата страна в света и ежедневно, дори ежеминутно Ви занимават много по-големи проблеми от този, който аз ще поставя, но точно поради тази причина ще се постарая да съм кратък, ясен и нетолерантен. Тоест - няма да фризирам истината, ще се опитам да Ви представя какво точно чувствам и ще го изразя крайно.

Владимир Владимирович, аз през целия си съзнателен живот съм бил русофил. Отдаден, енергичен и страстен русофил. Завърших своята аспирантура в Москва, не само защото това беше невероятна възможност, но и защото с цялото си сърце обичах Русия. Тази любов никога не ме е напускала. Любовта към Русия е част от моя български патриотизъм. Няма начин да обичам истински България, без да обичам Русия, защото противното би означавало да съм проводник на някаква голяма измама. Нашите народи са братски. В Москва се чувствам като у дома си. Приятно ми е да разговарям с руснаци, изключително топло чувство е да знаеш, че в този прекрасен и гневен свят (както казваше Андрей Платонов) имаш един братски народ, народ, с който делите обща емоционалност, ценности, вяра и надежди.

Заради това ме боли, много ме боли, когато виждам как в телевизионни предавания в Русия, във форуми, в статии, в анализи в момента у вас се прокарва тезата, че българите са някакви неблагодарници, някакви озверели предатели, които само търсят начини да забият нож в гърба на Русия.

Слушам често изявления на Владимир Жириновски в тази посока. Във форумите виждам, че думите му намират отклик, хората харесват това, което казва, и стават яростни и невъздържани. Ужасно е да видиш как геополитическото торнадо настройва братя срещу братя и е на път да пусне ледени бури между два народа, които просто не могат да спрат да се обичат.

Заради това на Вас, а и на всички руснаци, които се увличат да пишат по този начин, искам да кажа - не бъркайте нашите продажни и лакейски елити със самия народ.

Днес българският народ е лишен от глас. Една грантова прослойка от интелектуалци, чужди агенти и откровени шпиони е узурпирала властта и тласка нашата държава далеч от нейните истински корени.

Твърдят, че изборът на ЕС и НАТО бил наш цивилизационен избор.

О, само колко ми е писнало да ги слушам!

Нашият цивилизационен избор е направен от княз Борис I, който решава да приеме християнството през 864 година и то от Константинопол, което завинаги ни поставя в лоното на източното православие.

Самият аз може и да не съм достатъчно религиозен, но съм израснал в тази търсаческа, ценностна, хуманна култура и просто не мога да не я уважавам.

Утре може да го има НАТО, може и да го няма, но източното православие винаги ще остане белег за цивилизацията, към която принадлежим и чийто пориви носим в душите си. Това ни сродява трайно с руския народ и подобен факт не може да бъде променен, колкото и мнения из форумите да бъдат изписани.

Нашият елит е продажен, антибългарски, той води страната ни към национална катастрофа, към пълна икономическа изолация.

Хората усещат това. Гневните гласове у нас се увеличават все повече.

Българският народ не иска да подменят душата му. Не иска да воюва срещу своите братя. Не желае да участва в геополитическа конфронтация, която е насочена срещу Русия.

Вярно е - управляват ни продажници, но трябва да си давате сметка за истинските чувства на българите.

Тези, които ни тикат към катастрофа, са изразители на чужди, външни интереси и заради това целият народ не трябва да бъде поставен под общ знаменател.

Ние сме братя! И това също няма да се промени.

Но на всички, които днес вдигат ръка срещу България, искам да припомня няколко печални, но, за съжаление, истински факти. Двадесет години, в периода след 1991 година, България не съществуваше за Русия. Русия изчезна от нашите земи, нямаше я. Това не е било никога пречка за нашето русофилство, защото то е част от патриотизма ни, но, все пак, в най-бруталните и тежки години на нашия преход нашите братя просто ги нямаше. Русия се отдръпна и потъна в сянка.

Вярно е, самата Русия също имаше проблеми за решаване, но това, че тя избяга и изостави България, беше огромна грешка.

Тук се отвори голям вакуум.

Но природата не търпи празни пространства. По нашите земи се намести фондация "Америка за България", която купи съвестите на интелигенцията, плати за написването на нови учебници, даваше хонорари на исторически предатели и мошеници да изкарват Русия агресор. Точно по този начин израсна едно младо поколение с промит мозък, окъпано от най-злостна русофобия и това е една от причините Паметникът на Съветската армия, светиня за много българи, често да осъмва освеквернен.

Това са продуктите на американското влияние у нас.

А американците са ни чужди по дух хора, те не предлагат култура, те идват тук нагло с парите си, със своята арогантност.

Нашата грешка като русофили е, че не можахме да им се противопоставим.

Загубихме решителна битка.

Но Русия я нямаше никаква, за да ни даде сили.

Тук, разбира се, не става въпрос за пари. Само онези евроатлантиците са обсебени от парите.

Говоря за културно, ценностно присъствие на Русия у нас. Не проформа, а с активни действия.

Двадесет години Русия беше някакъв призрак на хоризонта, страна без ясни очертания и така България удари дъното.

Цели поколения изоставиха руския език, тази неземна съкровищница от богаство, и днес дори трудно се намират качествени преводачи на руска литература. Руската култура остана в сянка, нямаше руско кино, музика, театър...

И въпреки всичко, тази така мразена днес в Русия България успя да запази спомена за своите братя.

Направи го на инат.

От 25 години промиват мозъците на българите, че Русия е някакъв враг, нещо чуждо, а обикновените българи продължават да не го вярват.

Социологическите изследвания показват, че едва 3 % от нашия народ смята Русия за заплаха за страната ни. Около 85 на сто се обявяват за приятелски отношения с Русия.

Там, където в последните години се осъществи контакт между двете страни - на българското Черноморие, русофобия няма. Нашите народи са братски, и когато комуникираме, ние винаги ще се разберем.

И въпреки че ни промиват мозъците отдавна, и въпреки че американската пропаганда е щедро платена, ние като народ продължаваме да се съмняваме в клишетата на евроатлантизма. Заради това в цяла България се проведоха демонстрации срещу политиката на санкции към Русия, за мир, а не за война в Украйна.

Много българи осъзнават истината - Русия не е агресор, Русия се защитава и колкото й да съскат грантовите интелектуалци, любовта към Вашата страна, Владимир Владимирович, е вписана в нашия генетичен код.

Петко Р. Славейков бе написал стихотворение – "Кат Русия няма втора".

Да, наистина е така! Като Русия няма втора, и точно заради това си позволявам да кажа на глас всички чувства, които ме вълнуват.

Аз съм главен редактор на един сайт - "Поглед.инфо". Ние се опитваме да бъдем медия, която показва истината за световните събития, а не да се подвеждаме по глупостите за хибридната война. Знам от личен опит колко е тежко да избереш и да застанеш на страната на истината, а не на лъжата.

Наричат ни рубладжии, путинисти, предатели...

Разбира се, това е израз на обичайната злоба на слугите, които знаят, че са си продали душите за един хонорар.

Ние обаче сме на страната на истината.

Няма да си изкривим душата.

Няма да предадем нашите ценности.

Няма да се огънем в мразовитата буря на сегашния разделен свят. Но искаме просто нашите братя да знаят пълната истина. На какъв натиск са подложени русофилите у нас. Колко ни е трудно да казваме своето мнение. Каква желязна цензура има за нашите мнения в официалните медии.

Заради това, не хвърляйте камък срещу България!?

Не я заливайте с хули и обиди!?

Ние сме ваши братя!

С уважение и болка,

Румен Петков

Главен редактор на сайта "Поглед.инфо"

Сашо Кадиев поиска смъртна присъда за акушерката, пребила 4-дневно бебе

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251428_%D0%A1%D0%B0%D1%88%D0%BE+%D0%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%B2+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B0%D0%B

 Синът на актрисата Катето Евро - Сашо Кадиев, поиска смъртна присъда за акушерката, която почти не уби 4-дневното бебе в болницата в Самоков. "Имах неблагоразумието да гледам видеото с акушерката, която извършва това нечовешко действие спрямо едно невинно и беззащитно същество. Господ да ми прости, но бих искал тази жена да умре. Бих искал да бъде осъдена на смърт", написа във Фейсбука си артистът и водещ в БТВ. 

Припомняме, че обвинената в опит за убийство на 4-дневното бебе акушерка Емилия Ковачева го е удряла, защото то плачело повече от другите в отделението и това я изнервило. Близки до разследването са обяснили, че Ковачева е удряла бебето с юмрук и шише, докато минавала покрай него. Това е записано от видеокамерите, които показват как тя минава покрай кошчето и удря детето, а минута по-късно е започнала да повива едно от другите три новородени в стаята.

Действията и се повторили няколко пъти в нощта на 18 април, са разказали криминалисти, гледали видеозаписите пред държавното радио. С останалите бебета акушерката се е държала нормално и е проявявала агресия само към това дете. Изяснява се какво се е случило от момента на побоя над новороденото (около 2 часа на 18 април) до вечерта, когато детето е откарано в болница "Токуда" в тежко състояние. Близки до разследването са разказали, че решението за преместване на детето е на млада лекарка от болница "Софиямед", която е видяла тежкото състояние на новороденото. От полицията първо са разговаряли и с майката на детето, но тя е изпаднала в шок.

Реката носи истории

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/lica/rekata-nosi-istorii-6035132

Рибарските истории на Иван Нейков и Николай Спасов край бреговете на Дунав, разказва Елеонора Гаджева

АБВ избира нов лидер, на Позитано раздават опорни точки за изборите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251427_%D0%90%D0%91%D0%92+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%BB%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%9F%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D

 Членовете на АБВ предстои да изберат нов председател на партията, след като Георги Първанов хвърли оставка. Бившият президент на България се отказа да ръководи формацията, след като парламентарната й група гласува "за" дълга от 16 млрд. лв. Делегатите могат да дадат гласа си и по електронен път. Така електронното гласуване, заедно с прекия избор на партийния лидер от членовете на партията, а не от делегати, ще бъде приложено като практика за вътрешнопартийни избори за първи път в България, уточняват от пресцентъра на АБВ. 

Според правилата за гласуване, членовете на партията могат да изберат един от двата начина - или електронно, или да отидат до урната, за да дадат своя вот. В случай на дублиране на двата варианта за гласуване, ще се счита за действителен традиционният (с бюлетина), а електронният ще бъде анулиран. Гласуването за избор на председател на ПП АБВ се провежда на 25 април в цялата страна, след като настоящият лидер на партията Георги Първанов подаде оставката си като такъв.

Докато АБВ си избират нов лидер, Националният съвет на БСП ще заседава днес в централата на партията. Ще бъдат обсъдени актуалната политическа обстановка в страната и задачите на "Позитано 20". Втора точка от дневния ред са политическите изисквания и механизъм за оценяване дейността на кметове и общински съветници, издигнати или подкрепени от БСП и коалиция, и за издигане на кметове и общински съветници от "БСП лява България". Обсъждане и приемане на коалиционна рамка за участие на БСП в "Местни избори - 2015" ще бъде другата тема на заседанието.

Поход срещу рака на гърдата в София

http://www.mediapool.bg/pohod-sreshtu-raka-na-gardata-v-sofiya-news233333.html

За 13-а поредна година ще се проведе походът срещу рака на гърдатав София днес, който се организира от "Ейвън" като промоция на здравето и профилактиката сред жените.  Над 48 хиляди жени в България имат рак на гърдата, а всяка година в регистъра се допълват имената на близо 3800 нови случая. Ракът на гърдата е лечимна 100%, стига да бъде открит навреме.  В 11 часа днес (събота) на площад "Княз Александър I Батенберг" всеки желаещ може да се включи в похода на компанията. В нея участват известни български певци, актьори водещи и публични фигури, сред които Поли Генова, Драго Симеонов, Койна Русева, Мария Гроздева, Теодора Духовникова. Те ще бъдат облечени в розови фанелки. Шествието ще премине по жълтите павета до Паметника на Съветската армия, където ще има концерт и изненади от организаторите. Ще има и разпродажба на различни продукти, като печалбата от тях ще отива за фондация "Една от 8" и програмата "Бъди до мен", която осигурява психологически и юридически консултации и групи по взаимопомощ за жени с рак на гърдата, както и практическа подкрепа след операция и по време на лечението. От 13 години в рамките на кампанията "От любов към живота" са дарени близо 1.4 млн. лв. Със средствата е закупена апаратура за превенция на рака на гърдата, като мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за седем болници в страната. Проведени са над 30 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна.

Поход срещу рака на гърдата в София днес

http://www.mediapool.bg/pohod-sreshtu-raka-na-gardata-v-sofiya-dnes-news233333.html

За 13-а поредна година ще се проведе походът срещу рака на гърдатав София днес, който се организира от „Ейвън“ като промоция на здравето и профилактиката сред жените.  Над 48 хиляди жени в България имат рак на гърдата, а всяка година в регистъра се допълват имената на близо 3800 нови случая. Ракът на гърдата е лечимна 100%, стига да бъде открит навреме.  В 11 часа днес (събота) на площад "Княз Александър I Батенберг" всеки желаещ може да се включи в похода на компанията. В нея участват известни български певци, актьори водещи и публични фигури, сред които Поли Генова, Драго Симеонов, Койна Русева, Мария Гроздева, Теодора Духовникова. Те ще бъдат облечени в розови фанелки. Шествието ще премине по жълтите павета до Паметника на Съветската армия, където ще има концерт и изненади от организаторите. Ще има и разпродажба на различни продукти, като печалбата от тях ще отива за фондация "Една от 8" и програмата "Бъди до мен", която осигурява психологически и юридически консултации и групи по взаимопомощ за жени с рак на гърдата, както и практическа подкрепа след операция и по време на лечението. От 13 години в рамките на кампанията "От любов към живота" са дарени близо 1.4млн. лв.Със средствата е закупена апаратура за превенция на рака на гърдата, като мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за седем болници в страната.Проведени са над 30 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна.

Откраднаха люлките от детска площадка

http://pik.bg/откраднаха-люлките-от-детска-площадка-news322008.html

Откраднаха люлките от детска площадка

Поредно посегателство над общинска собственост в Благоевград регистрираха от кметската администрация. На "горещия телефон" на общината постъпил сигнал за откраднати люлки от детска площадка в кв. "Освобождение". След направена проверка на място от общински експерти бе констатирано, че двете седалки на съоръжението са демонтирани и липсват.

"Металната конструкция на люлките не е засегната, по всичко си личи, че седалките не са демонтирани с подръчни материали и набързо", коментира Мария Колибарска, старши експерт "Инвестиционна дейност" в община Благоевград, цитирана от "Труд". Площадката е намира на ул. "Шар планина" и е за деца от 3 до 12 години. До нея се намира и друга детска площадка за деца до 3 години. Останалите съоръжения и на двете площадки са в добро състояние, няма следи за опити за демонтиране на съоръжения или елементи от тях. Разпитани бяха преминаващи граждани, но никой от тях не е видял извършителите.

"Това е единствената площадка в квартала, винаги е спокойно и чисто, разочаровани сме и не разбираме кой може да е сторил това", коментираха родители. За случая е сигнализирано и в Първо районно управление Благоевград.


Янев: Правосъдие "Влакът-стрела" ми приложиха

http://frognews.bg/news_90086/IAnev-Pravosadie-Vlakat-strela-mi-prilojiha/

Според вас Румен Овчаров кой е, попита по НТВ Яне Янев, който понастоящем е премиерски съветник. И ако каза, че, ако се направи анкета, българските граждани щели да отговорят другояче. Знам какво мислите, но няма как да го изречете, обърна се към водещата той.

Янев: 25 г. не се намериха прокурори и съдии, да осъдят енергийната мафия

http://frognews.bg/news_90086/IAnev-25-g-ne-se-nameriha-prokurori-i-sadii-da-osadiat-energiinata-mafiia/

Според вас Румен Овчаров кой е, попита по НТВ Яне Янев, който понастоящем е премиерски съветник. И ако каза, че, ако се направи анкета, българските граждани щели да отговорят другояче. Знам какво мислите, но няма как да го изречете, обърна се към водещата той.

САЩ може да се присъединят към "нормандския формат" за Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_1805159416

Посланикът на САЩ в Русия Джон Тафт изтъкна, че Обама с радост би приел, ако бъде поканен. От своя страна руският външен министър Сергей Лавров заяви в интервю за руски медии, че този въпрос трябва да се повдигне пред френската страна, която е инициирала формата

Корнелия Нинова: От БСП не сме агресивна опозиция, но по-добра от ДПС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/251426_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%9D%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%9E%D1%82+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BC%D0%B5+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0+%

 Зам.-председателят на БСП Корнелия Нинова категорично отрече, че има амбициите да се кандидатира за кмет на който и да е град. Самата тя се самооцени като политик, който отговаря на критериите за градоначалник, които левицата имат. "Няма да участвам като кандидат за местния вот в София. Предпочитам да си довърша мандата в парламента, тъй като си не познавам кметските дела", призна си народният представител. В Нова ТВ тя увери водещата, че в БСП няма напрежение след избора на Михаил Миков за лидер на партията по повод данните на АСТА, че Нинова и колежката й Мая Манолова имат по-висок рейтинг от лидера си. На този етап нямало причина той да подава оставка. В БСП нямало различни фракции, а различие в мненията, обясни Нинова. 

Според нея БСП не е беззъба опозиция, но трябвало да бъде по-агресивна, което не зависело само от Миков, а от всички депутати. Тя не пропусна да се закачи с ДПС и подчерта, че нейната партия е най-последователната от опозицията в Народното събрание и допълни, че ясно хората виждали кой е с управлението на ГЕРБ и кой е срещу него, визирайки явно формацията, оглавявана от Лютви Местан. За пример тя даде позицията на "столетницата" по отношение на дълга от 16 млрд. лв., който държавата ни иска. По думите й местните избори ще са тестът, който ще покаже как се справя БСП като опозиция. 

По повод вота през есента и коалициите в ляво според Нинова трябва да се даде право на всички кандидати в общините да избират сами дали да се коалират с АБВ или с формацията на Татяна Дончева. Според нея вотът ще е много нереален заради регистрацията на чужди хора в селата в Северозападна България 6 месеца преди изборите. 

Според нея пенсионната реформа е сбъркана, тъй като целта на всеки министър е да осигурява пари за своя сектор. За пример тя посочи идеите на Ивайло Калфин, който искал да стабилизира НОИ. В същото време финансовият министър Владислав Горанов дърпал чергата към себе си и настоявал парите от частните пенсионни фондове да отиват във фискалния резерв.

Днес тестват новата климатична инсталация на зала „Конгресна“

http://www.moreto.net/novini.php?n=287195

Днес ще бъде тествана новата климатична инсталация на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта. Това съобщиха от фирмата, изпълняваща строително-ремонтните дейности на съоръжението. Към момента напълно са изградени въздухопроводите на системата, сменени са изцяло компрометираните въздушни филтри и са почистени помещенията, през които преминава чистия въздух.

Хиляди поискаха от Барак Обама да признае геноцида срещу арменците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732284

Хиляди демонстранти излязоха на улиците в САЩ с искането президентът Барак Обама да признае геноцида срещу арменците в Османската империя, съобщава РИА Новости, цитиран от
Хиляди демонстранти излязоха на улиците в САЩ с искането президентът Барак Обама да признае геноцида срещу арменците в Османската империя, съобщава РИА Новости, цитиран от "Фокус". „Ние желаем Обама да признае геноцида. Той обещаваше да стори това, а сега отказва да произнесе тази дума“, заяви участник в демонстрацията в Лос Анджелис.

Ликуй, народе! Парното изстива от понеделник

http://frognews.bg/news_90087/Likui-narode!-Parnoto-izstiva-ot-ponedelnik/

Топлофикация София” ЕАД започва поетапно спиране на отоплението от понеделник, 27 април, съобщиха от компанията. Според прогнозата, предоставена от НИМХ към БАН, се очаква трайно затопляне на времето.

СДС: Варна се презарежда и това е резултат от дясната политика

http://petel.bg/SDS--Varna-se-prezarezhda-i-tova-e-rezultat-ot-dyasnata-politika__109725

На 24 април се проведе разширен Областен съвет на СДС - Варна. Представена бе информация от НИС на СДС, както и доклад за организационното...

Ад на пътя! Камион уби на място млада жена на пешеходна пътека в Бургас! Шофьорът в шок!

http://petel.bg/Ad-na-patya--Kamion-ubi-na-myasto-mlada-zhena-na-peshehodna-pateka-v-Burgas--SHoforat-v-shok--__109726

Флагман.бг снимки: Боряна ТЕНЧЕВАИзобщо не я видях, загина на място, каза шофьорът на товарния автомобил Камион "Ивеко", с бургаска...

Иван Портних: Зала „Конгресна“ ще е окончателно готова за волейболната среща България-Куба

http://web.barometar.net/79812/

Кметът на Варна Иван Портних съобщи, че ремонтът на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта ще бъде окончателно завършен за мача на волейболните ни национали с Куба: „Новите седалки за Спортна зала се товарят в момента и ще бъдат във Варна в понеделник. Монтажът ще започне веднага. Днес ще бъде тествана новата климатична […]

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/04/25/2519785_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите днес:


Fitch: Действията на ЕЦБ ще бъдат решаващи, ако Гърция пропусне плащане към МВФ

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/fitch-deistviiata-na-ecb-shte-bydat-reshavashti-ako-gyrciia-propusne-plashtane-kym-mvf-193578/

Пропускането на плащане само по себе си няма да доведе до фалит на страната, а по-скоро до понижение на кредитния рейтинг, смятат от агенцията

Кауза

http://analitichen.pogled.info/news/64032/Kauza

/Поглед.инфо/ Има едно огромно, но невидимо, винаги лично, но безлично престъпление, което бе извършено  и се извършва върху българите в последните десетилетия. Това не е ликвидирането на индустрията – (лека, наред с тежката, печеливша, наред с губещата).

Ден на спорта в град Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/den-na-sporta-v-grad-pernik_38289/

Много забавления и награди в подножието на хижа Славей

Младежка неформална група Dream Alert организира ден на спорта в град Перник.Спортният празник ще се проведе на 25-ти април (събота) от 10 ч. в подножието на хижа Славей.

Тази инициатива е част от проекта "Спорт, мотивация, възможности" на младежката организация. В рамките на този проект, в няколко от големите училища в града беше представена и презентация за спорта и...

Продължава

"Ал Кайда" превзе важен град в северозападна Сирия

http://asia.actualno.com/Al-Kajda-prevze-vajen-grad-v-severozapadna-Sirija-news_469600.html

Бойци на терористичната групировка „Ал Кайда“ и техните съюзници са превзели последния важен град в северозападната сирийска провинция Идлиб, контролиран от правителствените сили...

Швейцарски град забрани снимките със санбернари

http://europe.actualno.com/Shvejcarski-grad-zabrani-snimkite-sys-sanbernari-news_469602.html

Властите в швейцарския град Цермат забраниха туристите да се снимат с кучета санбернар, пише "24 часа". Повод за това стана оплакването на природозащитници. "Фотосесиите със санбернар...

Мръсна схема! Бизнесмени с "Мерцедеси" мамят с помощи за бедни, вижте как се подиграват с хората!

http://pik.bg/мръсна-схема-бизнесмени-с-мерцедеси-мамят-с-помощи-за-бедни-вижте-как-се-подиграват-с-хора-news321988.html

Мръсна схема! Бизнесмени с "Мерцедеси" мамят с помощи за бедни, вижте как се подиграват с хората!

Нахални тарикати, които изобщо не са социално слаби, напоследък нагло злоупотребяват с помощите, раздавани всяка събота в православния храм “Св. Архангел Михаил” във Варна. За това алармираха възмутени варненци, които съобщиха, че неколцина “бизнесмени” идват с Мерцедесите си и нахално ги пререждат на опашките за храна и дрехи, а след това товарят помощите на колите и ги продават на Колхозния пазар.

Сайтът topnovini.bg дори е направил проверка на място, която е потвърдила твърденията на социално слабите. Възраст­ните хора разказаха с възмущение, че напоследък наглите търговци, които не само, че ощетяват останалите, като вземат повече храна и дрехи но се държали и арогантно към тях. “Виждал съм тези хора да носят чувалите на пазара и да продават взетите безплатно дрехи”, свидетелства един от пенсионерите.

Организаторът на милосърдната инициатива Иван Панайотов също потвърди, че казаното от хората отговаря на истината. “Ние обаче не можем да се превръщаме в полицаи и да проследяваме всеки, който идва тук. Разчитаме на съвестта на хората, но злоупотребите трябва да бъдат укорявани”, категоричен бе той. Това че някои, не дотам нуждаещи се, вземат храна, не е сериозен проблем, защото готвим в големи количества. За радост има много сърдечни хора, които постоянно правят дарения”, обясни Панайотов. Екипът му от доброволци, вече е взел мерки, като е забранил на 4-5 човека, отличаващи се с особена наглост, да ползват услугата. Социалната кухня към православния духовно-просветителски център “Св. Архангел Михаил” съществува от 3 години и половина.

Инициативата се радва на голяма популярност, като се посещава средно от около 350 социално слаби варненци. Има много дарители и много доброволци, от които поне 20 помагат постоянно. Варненецът Юлиян Янев дори посочва името на Хрисонка Панчева, като една от тези, които се облагодетелстват неправомерно. “Тази жена всяка година иска помощи от община Варна и Социално подпомагане, защото лъже че е бедна. Всъщност има апартамент 89 квадрата на сп. “Тракия” и лозе 2 декара на “Почивка”, като е единствен собственик.

Въпреки това, всяка година получава помощи като социално слаба. Научила е и съседките ни от улица “Велико Христов” да ходят с нея, да се редят по опашки и да се правят на социално слаби. След това продава помощите на пазара и трупа пари, с които си урежда, както е уж бедна, всяка година екскурзии в чужбина. През юни 2014 година беше в Брюксел за 2 седмици, а през септември ходи за 3 седмици в Москва и Санкт Петербург”, коментира още мъжът.

МЕТРО Кеш енд Кери търси „звездите“ на малкия и среден бизнес в България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4730935

За втора поредна година

• „Звездите на МЕТРО“ ще донесат 10 000 лева за социално ангажиран проект в подкрепа на малките общности
• Независимите предприемачи ще могат да разкажат своите истории в страницата на кампанията www.metro.bg/stars, а гласуването в тяхна подкрепа ще продължи до 20 юни, за да определи 10-те финалисти
• Крайният победител ще
За втора поредна година • „Звездите на МЕТРО“ ще донесат 10 000 лева за социално ангажиран проект в подкрепа на малките общности • Независимите предприемачи ще могат да разкажат своите истории в страницата на кампанията www.metro.bg/stars, а гласуването в тяхна подкрепа ще продължи до 20 юни, за да определи 10-те финалисти • Крайният победител ще

Уникалното е, че това е магазин от ново поколение

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4730755

Интервю с управителя на Mr. Bricolage в София Ринг МОЛ:
- Г-н Колчаков, с какво се отличава новият магазин на веригата Mr. Bricolage, който отвори врати през март в столичния Ринг Мол?
- Уникалното за Мосю Бриколаж в Ринг Мол-а е, че това е магазин от ново поколение - първият пълноформатен магазин на веригата в рамките на друг търговски център.
Интервю с управителя на Mr. Bricolage в София Ринг МОЛ: - Г-н Колчаков, с какво се отличава новият магазин на веригата Mr. Bricolage, който отвори врати през март в столичния Ринг Мол? - Уникалното за Мосю Бриколаж в Ринг Мол-а е, че това е магазин от ново поколение - първият пълноформатен магазин на веригата в рамките на друг търговски център.

Корнелия Нинова за пенсионното осигуряване: Моята е лесна, аз съм стара

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4732282

„Моята е лесна, защото аз съм стара”, обяви пред Нова тв Корнелия Нинова по повод бъркотията с пенсионната реформа. 5000 души в момента губят доходност от пенсионните си партиди, защото те са блокирани в НАП, обясни още депутатката от БСП.  От своя страна НАП държи парите им в банки и печели лихви, а тези хора нито могат да си извадят парите оттам,
„Моята е лесна, защото аз съм стара”, обяви пред Нова тв Корнелия Нинова по повод бъркотията с пенсионната реформа. 5000 души в момента губят доходност от пенсионните си партиди, защото те са блокирани в НАП, обясни още депутатката от БСП. От своя страна НАП държи парите им в банки и печели лихви, а тези хора нито могат да си извадят парите оттам,

МЕТРО Кеш енд Кери търси „звездите“ на малкия и среден бизнес в България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4730909

За втора поредна година

• „Звездите на МЕТРО“ ще донесат 10 000 лева за социално ангажиран проект в подкрепа на малките общности
• Независимите предприемачи ще могат да разкажат своите истории в страницата на кампанията www.metro.bg/stars, а гласуването в тяхна подкрепа ще продължи до 20 юни, за да определи 10-те финалисти
• Крайният победител ще
За втора поредна година • „Звездите на МЕТРО“ ще донесат 10 000 лева за социално ангажиран проект в подкрепа на малките общности • Независимите предприемачи ще могат да разкажат своите истории в страницата на кампанията www.metro.bg/stars, а гласуването в тяхна подкрепа ще продължи до 20 юни, за да определи 10-те финалисти • Крайният победител ще

Корнелия Нинова за пенсионното осигуряване: Моята е лесна, аз съм стара

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732275

„Моята е лесна, защото аз съм стара”, обяви пред Нова тв Корнелия Нинова по повод бъркотията с пенсионната реформа. 5000 души в момента губят доходност от пенсионните си партиди, защото те са блокирани в НАП, обясни още депутатката от БСП.  От своя страна НАП държи парите им в банки и печели лихви, а тези хора нито могат да си извадят парите оттам,
„Моята е лесна, защото аз съм стара”, обяви пред Нова тв Корнелия Нинова по повод бъркотията с пенсионната реформа. 5000 души в момента губят доходност от пенсионните си партиди, защото те са блокирани в НАП, обясни още депутатката от БСП. От своя страна НАП държи парите им в банки и печели лихви, а тези хора нито могат да си извадят парите оттам,

Шест часа етичната комисия на ВСС е проверявала за нарушения в Административен съд - Варна

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/25/2519815_shest_chasa_etichnata_komisiia_na_vss_e_proveriavala/?ref=rss


Трима членове на етичната комисия към Висшия съдебен съвет са извършили вчера проверка в Апелативния съд във Варна. Димитър Узунов, Мария Кузманова и Юлиана Колева са разговаряли близо шест часа без почивка с всички съдии, научи Дневник.

"Проверката е по решение на Етичната комисия, а повод за нея са сигналите, които част от колегите във Варна подадоха до нас през януари и март, каза за "Дневник" Димитър Узунов. Имало е известно напрежение, свързано с натоварването на двете отделения...

Тодорка и началото на света

http://offnews.bg/news/n_1/n_495445.html

- Как може да не си чувала! – изрича заплашително главен мениджър Баранов. – Ти си тук, за да си чувала. Плащаме ти да чуваш. Какво знаеш за Дипетцбергер! – обаче аз не зная нищо за Дипетцбергер и позорно мълча. Дали е финансист, или остров в Тихия океан?  Взирам се в лицата на колегите. Както обикновено всички са хладнокръвни и мълчат. - След четвърт час искам справка за Дипетцбергер, да, Тодорке. – Може да е Дюлецбергер, или Тепетцбергер. Потърси. Провери. И внимавай. Хладнокръвните лица се отпускат. Топката на Дипетцбергер е прехвърлена в моето поле. Със сигурност трябва да идвам по-съсредоточена на работа. Мениджър Баранов иска да стане фактор – всички ние приветстваме стремежа му. Особено трима мои колеги, високи професионалисти. Сутрин идват един час преди началото на работното време. Аз съм офис мендижърка и кафеджийка на службата, но до сутрешното кафе на господин Баранов нямам достъп. Това е сферата на тримата професионалисти; който дойде най-рано, не съблича палтото си, ами направо грабва кафето от шкафа и вари чашата за шефа. - Ти занесе ли документа? – пита главният мениджър. - Кой документ? - питам на свой ред аз. - Ма как не знаеш кой документ? Ти вчера за какво се тутка цял ден? - Аха, онзи – сеща се един от професионалистите, най-възрастният от амбициозната тройка, който винаги се усмихва с разбиране. – Не зная дали съм уцелил ваксата, докато работех по тази проблематика, господин главен мениджър – продължава той. –Но дължа да отбележа, че това е добре балансиран документ. Вашата намеса беше от решаващо значение – възрастната амбиция се усмихва съпричастно. Разбиране и съпричастие – това са неговите две стихии. - Тодорке, търси – разпорежда мениджърът и аз се чудя къде да търся и какво да търся. В стаята ми има три шкафа, всичките пълни с идеално балансирани документи. Никой не ги е поглеждал от три години насам. Обаче Зрялата Усмивка, т.е. колега, който вече е уцелил ваксата, изрича: - Аз ще донеса документа, господин главен мениджър. Взех го, за да се запозная подробно с условията – бляскава точка за него, излита с едни гърди пред колегите и лош знак за мене, защото: – Всъщност по-добре Тодорка да прибере документа от бюрото ми, да му хвърли един поглед за правописни грешки, да го редактира от стилистична гледна точка и да го занесе в Хранилището. Главният мениджър се прокашля с подтекст: - Тодорке, взимаш го от бюрото му, поглеждаш го за правописни грешки, редактираш го от стилистична гледна точка и после знаеш къде. Знам къде, в Хранилището. Но изведнъж Главният поглежда зловещо към бюрото ми. На него има десетина листа. - Това защо е тука, Тодорке? - пита той. – Защо не е занесено това! Може би чакаш аз да го занеса? Още преди един час това трябваше да бъде занесено, където трябва. Не съм доволен, никакъв прогрес не отбелязваш в развитието си. - Това е копието, още вчера занесох оригинала - възразявам аз и там ми е грешката. Главният мениджър Баранов се зачервява, което едва ли е добър знак, затова тръгвам да прибера документа от бюрото на Възрастната Усмивка, но мениджърът се провиква: – Ама на теб кой ти е казвал, че можеш да тръгваш? Я се върни! – набутва ми сноп листа, отпечатани от двете страни. - Разбра ли за какво става дума? Аз не съм разбрала за какво става дума, но казвам: – Разбрах. Става дума за нови изисквания. Винаги, когато не е ясно какво искат от мене, тръгвам към нови изисквания и никога досега не е имало фал. Изискванията водят до оптимизиране на дейността, тоест към съкращаване на личен състав. Изискванията и оптимизирането са единственото сигурно нещо в живота ми. - Добре – изрича Баранов малко по-меко, което ме кара да застана нащрек. И наистина:. – Трябва да го интерпретираш до утре, 11:00 часа. Ясен ли съм? - Материалът е прекалено дълъг – изтъквам аз и естествено греша. - Не съм твърдял никога, че не е дълъг – заявява мениджърът. – Започвай да интерпретираш, след като завършиш надписването на коледните картички. - Но господин мениджър – правя нов фал старт аз.- Мисля, че човек не може да интерпретира толкова страници за три часа. - Ами мисли. Да съм ти забранявал някога да мислиш? Започвам да чета текста. Не чета дълго. Той се взира в моя проект за надпис за коледни картички. – Какви са тия тъпи „ най-добри пожелания”; що за малоумна „красива и плодотворна година”! Напиши нещо eстествено, интересно. А ти! Нула напредък. Ще се атестираме. Ние работим в Структурата за развитие и просперитет, елитна организация, която за жалост не е в София, а в най-красивия град на България - Пловдив. Впрочем всички градове в страната твърдят, че са най-красивите в България, за да се утешават, че не са столица, използвайки красотата като извинение, че са дълбока провинция. Прочее, като се атестираме, аз трябва да нарамя куфарите и да се транспортирам където ми видят очите. Главен Мениджър Баранов знае прекрасно, че не желая да се транспортирам в тая криза; известно му е, че не съм благородна съпруга, очарователна дъщеря нито съм нежен фактор в ежедневието на друг мениджър. Затова: - Тодорке! За какво се мислиш! Помниш ли какво ти подчертах вчера. Работи! Дебело ти го подчертах! Потулих в офиса си. Това е едно претъпкано със стари мебели стайче, където освен петте внушителни шкафа с папки има хладилник и бюфетче с кафе, бисквити, захар и чаши. Едната врата води към кабинета на Баранов, откъдето вечно се носи аромат на евтин одеколон - тук никога не казваме, че някой е скръндза. Човекът просто цени парите, следователно е благороден. В това отношение Баранов е истински аристократ. Другата врата води към естетката Мелина. Тя също е моя пряка ръководителка, заместничка на главния мениджър, красива и благородна представителка на юриспруденцията, последователка на разделното хранене, посрещаща всичко, което й се съобщи с хладнокръвното: - „Някои лица отново се омазаха.” Мелина често наднича при мене и подхвърля: – Я да видим тези сладки. Тези сладки никак не са онези сладки, защото тя отдавна ги е олапала, тези вече са шеста кутия. Те са основен елемент от разделното хранене на Мелина. Още не съм излязла от стаята и мениджърът пита: - Ти къде си гледала? – не ми оставя време да отговоря къде, защото разпорежда: - Какъв е тоя паянтов надпис над пожеланията за Нова Година! Хич не се прави на изненадана, Тодорке. Този надпис трябва да се центрира – вече съм го центрирала, но отвръщам – “Да, господин главен мениджър” . - Какви са тия смехотворни изявления за Нова Година, бе Тодорке – в стаята влиза Зрялата Усмивка, който освен че се усмихва, ме гледа ехидно. Той знае добре кого може да гледа ехидно в тази организация, и кого не. - Ти ли ги избълва тези творби? Ех, Тодорке-е…. Господин главен мениджър, желаете ли една кока кола? Главният мениджър се замисля дълбоко и стига до извода, че желае. Дъртата Усмивка тича до хладилника, който аз съм длъжна да поддържам изрядно пълен с кока кола, но човекът е изпреварен от друг амбициозен колега, Междинната Усмивка, индивид от мъжки пол на средна възраст, Златната Уста (ЗУ) – наричан така, поради ежедневните благопожелания, които отправя очевидно към кого. Междинната вече носи кока кола и чаша димящо кафе върху единствения сребърен поднос в структурата. - Заповядайте – изрича ЗУ и поднася естествено на кого сребърния поднос. Главният мениджър е трогнат. Кафето е идеално, кока-колата - съвършена. Одъртялата Усмивка не е очарован; пак е изпреварен и пренебрегнат, но преглъща жабата. Затова пък ЗУ сияе. Всеки ден при нас атмосферата е заредена с висок интелектуален заряд: Дъртата и Междинната са настанени в една стая. Имат толкова много работа, че не могат да се погледнат. И двамата смятат, че единственият човек, който не работи в тая структура, съм аз. – Какво е това нехайство? – пита главният мениджър. – Тодорке, защо не си ми пратила сводката за ежедневния печат по електронната поща, по дяволите? - Пратих ви я още сутринта - отвръщам аз. Не си я пратила, защото я няма при мене. - Не мога да зная защо - отвръщам, което си е чисто самоубийство. - Пратих я. - Вместо да си наведеш главата и да млъкнеш, ти ми формулираш лъжи. Защо ми формулираш лъжи? Ти какво прави целия ден? Интерпретирах, както ми възложихте – дъвча аз. - Не е тук мястото да интерпретираш – поставя ме където трябва Главният. – Ти си тука да ми пращаш сводката за печата, която не си ми пратила. Пратих я - казвам аз. Що не си призна, че формулираш лъжи, нямаше да ти изсъхне езикът – разсъждавам със закъснение аз. Още по-зле е да ти рукнат сълзи на кошута пред главния мениджър. За да не се просълзяваме като кошути, се хващам да пиша сведение - съобщавам на нашите колеги как ще пътуват до международния симпозиум по залесяване в Кьолн. Нося сведението на Главния мениджър - шефовете ще летят не в бизнес класа, а икономична, защото няма пари. Ние знаем, че шефовете са фина материя. Главният мениджър задрасква фразата „икономична класа” и отново написва „икономична класа” над задрасканото. След това излита в коридора и прави изявление с могъщия си глас: - Тодорке! Защо си генерирала такъв малоумен документ! Няма капка ясна мисъл. У тебе не виждам никакъв мисловен процес. Овехтялата усмивка, който знае всичко за мисловните процеси, съвсем случайно е в коридора. Междинната Златна Уста също е там - пак са го натоварили с работа за трийсет човека, не може да се огледа, но въпреки това се оглежда и следи развоя на брожението. Естетката Мелина наблюдава сцената благосклонно. - Пак някой го мързи – подхвърля тя. - Я да видим какво са ни пратили от столицата. От столицата не са ни пратили нищо. Много хубаво. Всички сме чули каква оценка ми даде г-н Баранов. В коридора никой не ме поглежда, естествено. Луд ли си да общуваш с човек, който не притежава мисловен процес? Номер 3 от амбициозната троица също се дистанцира навреме от опасността. Името му е Красин, но никой не се обръща към него по този начин. Той е толкова надежден и предан, този тъй млад член на нашия колектив. Въпреки крехката си възраст успява да се добере пръв и прави следобедното кафе на главния мениджър, което говори за извънредно висок потенциал. Приказва умно и плодотворно с Естетката Мелина. Нежен и искрен е. Предполагам, че поради тази причина го наричаме Божата Кравичка, но може и да греша. Божата Крава също е чула правилната забележка на главния мениджър, фокусирана върху ограниченото ми мислене. Смятате ли, че младият експерт ме вижда, когато се срещнем в коридора? Аз ходя като мокра кокошка и наистина съм мокра вътрешно от сълзите, които съм изляла наум. Надявам се, че не ми личи. Естетката Мелина е отново в извънредно тясна пола, следователно е в добро настроение. Отслабнала е и всеки може да види това с очите си. - В пет чеса служебно събиране, уведоми колегите – разпорежда ми тя и изведнъж се досеща: – Какво става с атестацията? - С коя атестация? - задавам си аз риторичен въпрос наум и добре че не го изричам гласно. Казвам, че ще проверя. Междувременно от хотел „Тримонциум” звънят и информират: – Тодорке, за 10 и 11 декември няма места. - Тия какво бълбукат точно сега - ядоса се естетката Мелина и поръча: - Я ми донеси една сладка. - Докато й я нося, пита: – Ма защо се бави атестацията ми? Вече две седмици чакам. Ходи и натисни секретарката да се размърда. С атестацията й става това, че Баранов я е натопил пред началството - Естетката не милеела за работата. Идвала да не казваме в колко сутринта и си тръгвала след обяд - да не казваме в колко! Така ли е? – Баранов поиска потвърждение от колегите преди служебното събиране, но никой не потвърди, нито отрече каквото и да било. Това го разстрои и той ревна: - Тодорке, ти всеки ден закъсняваш за работа и си тръгваш по-рано – главният ни мениджър се взираше през цялото време не в мен. Фиксираше естетката Мелина. - Някои лица правят инсинуации – сряза го Естетката и с това инсинуациите пресъхнаха, но тя продължи - Някои лица снощи са препили. Дори и хладнокръвната Божа Крава се втрещи. Вечер аз оставах да заключвам структурата. Изводът се наложи от само себе си - Баранов правил инсинуации и е натопил Естетката, затова атестацията й боксува втора седмица. …Телефонът пак звъни, но не са ония от хотел „Тримонциум“. Главният мениджър ми звъни. Тодорке, ти защо не си чела инструкциите? Ха сега де! Кои инструкции? Най-добрата политика е да кажеш, че си ги чела. Щом са инструкции, значи пак ще оптимизираме. - Става дума за новите изисквания – изрекох със свито сърце аз. - Така е – призна главният. – Но защо ти си давала нареждания за дигиталните снимки на строителите? Аха, строителите. Ясно. - Господин главен мениджър, Красин работи по проекта със строителите – откачам въжето от шията си аз. - Абе ти не виждаш ли колко зает е Красин? Веднага дай указания за дигиталните снимки на строителите. Трябва да прочетеш инструкциите. - Но в инструкциите пише, че не трябват дигитални снимки за строителите – възразявам аз и това ки изяждам хляба до последната троха. - Загубих цял час с тебе – отбелязва той. – Аз няма да ти върша работата. Ходи направи дигитални снимки. Ако не трябват, ще ги хвърлим. И чети. Защо ти звъняха ония от хотела? - Нямат стаи за 10 и 11 декември – докладвам аз. - Какво! Как! Защо? В офиса се е присламчила Дъртата Усмивка; стъклата на прозорците вече сияят, отразявайки енергичното разположение на неговия дух. - Как така си допуснала да няма стаи за нашите хора! Тодорке, трябва да си по-гъвкава и далеч по-настоятелна – клъвна ме пътьом Усмивка № 1. Той знае на кого може да каже да бъде гъвкав. След миг се обръща към Баранов: - Господин главен мениджър, довърших онзи материал, обаче дали съм уцелил ваксата? Уцелил я е. Естетката Мелина грациозно се носи към нас. - О, колко сме хубави днес, направо сме подпухнали – казва тя на главния мениджър. Или чавка й е изпила ума, или мъжът й се издигнал до небесата. – Полей цветята ми – обръща се строго към мене тя. – Знаеш как са изсъхнали. И докато не съм забравила – тя грациозно чеше сочната си фигура, нареждайки: – Вземи да унищожиш тия папки със стари материали. Главният мениджър я гледа продължително и изрича: - Я и докато на мене не ми е излязло от ума. Тодорке, сега няма да унищожаваш никакви материали. Веднага се обади на тия от хотела да намерят стаи за нашите хора. - Обадих се два пъти– казах аз. – Нямат стаи. - Ма какво ме интересува, че нямат стаи. Ти си тука, за да имат стаи. - Ще се наказваме – подмята Усмивка Първа. Пак е щастлив. – Докато не съм забравил – Тодорке, я хвърли поглед на тоя текст. Може да съм изпуснал някоя запетайка в процеса на генериране на смисъл. - Незабавно хвърли поглед на тоя текст за някоя запетайка в процеса на ... знаеш на какво – нарежда шефът. –Аз отивам на съвещание. Като се върна, да си намерила стаи в хотела. Трябва да проявяваш гъвкавост и настоятелност. Затова ти плащаме. Ти не проявяваш нито гъвкавост, нито настоятелност. И това ще бъде взето в предвид. - Тодорке, събра ли парите за кафе? – пита ме Естетката Мелина, но това малко я интересува, защото следващият й въпрос е ключов за повествованието. – И какво става с атестацията ми, господин Баранов? - Атестацията …чака…- отвръща главният мениджър с много многоточия в устата си, след което се връцва и тръгва на съвещание. Дърта Усмивка №1, съвсем взела-дала, светкавично се втурва след него. - Папката ви, господин главен мениджър! Забравихте си папката – размахва я услужливо той. – Ето ви и химикалче. - Благодаря – изрича твърдо мениджърът, покъртен. - Егати и проливния дъжд – отбелязва Естетката Мелина. – Я да видим има ли от ония сладки. Трябва да поддържаме сочна фигура. Тичай до секретарката на Началството и разбери какво става с атестацията – нарежда ми тя и се оттегля със сладките в стаята си. Подреждам папките, документите, поливам цветята, навън вали. Шефът е на съвещание. Всичко се е покрило в глъбините на офисите. Не усещам кога става пет часът. Служебно събиране. Главният мениджър е дълбоко навъсен. Това е обичайното състояние на неговото естество. Насядали сме в стаята му. Мирише на евтин, тоест благороден одеколон. Естетката Мелина е заела най-предна позиция. Усмихнатият нафталин седи непосредствено до нея, Междинната със златната уста (ЗУ) - също е начело, но странично. Божата Крава се е интегрирала най-близо до главния мениджър и го гледа с ей такива очи. Това значи, че ще се наказваме скоро. Ясно е кого ще наказваме. Мен. - Трябва да има ротация на комисията за оценка състоянието на автомобилния парк – заявява шефът. - Определено трябва да има – поддържа го Усмивка Номер Едно. Ако усмихнатият екземпляр те срещне в коридора и ти се усмихва, значи скоро ще има ротация –„Тодорке, има ротация. Ще те ротираме. И скоро ще се атестираме и ще се взимаме предвид.” Веднага ми излиза херпес на устната, но едва ли някой забелязва това, защото го мажа с мехлем „Зовиракс”, 12 лева тубичката. – Аз напускам комисията за автомобилния парк поради служебна заетост. Главен мениджър Баранов е уведомен – осведомява ни Междинната със златната си уста. Човекът е могъщ, което е артистичен начин да избегнем думата „тлъст”. Ние, естествено, не обиждаме на „тлъст”. Освен това той яде само зеленчуци, но въпреки това става още по-могъщ. Комисия за автомобили, мисля си аз. Само тука няма да ме хванат. Абсолютно нищо не разбирам от автомобили и слава Богу. - Има ли желаещ да стане член на комисията на мястото на нашия колега? – пита вулканично главният мениджър. - Пак ни задават насочващи въпроси – отбелязва Естетката Мелина и разлива смях – богат като ковчеже сапфири. Веселието й ме навежда на мисли за електрическия стол. - Интересувах се дали има желаещи да станат член на комисията за оценка на автомобилния парк – пита зловещо главният мениджър. - Аз съм служебно възпрепятствана – заявява Естетката Мелина. Като светило на юриспруденцията тя знае кога да се самосезира и възпрепятства. - Аз също съм служебно възпрепятстван – споделя с тъга Божията Крава под благосклонния поглед на Баранов. - Ако няма желаещи, ще теглим чоп - заявява с мрачна решимост главният мениджър. - Аз желая – писа се доброволец Усмивка Зряла Взела-дала и отново блесна естествено в чии очи. - Ти не желаеш – прекъсва го категорично господин Баранов. – Ти работиш в други ключово важни сфери. Други желаещи няма. Цари мъртва тишина, ако не броим дишането на Естетката Мелина, което е много изразително. Тя винаги диша изразително, защото сочната й фигура го налага. - Тодорке, тебе гледам – подсказва ми шефът и ме гледа, без да мигне. – Тодорке, какво ще кажеш? Аз нищо не казвам. - Питах те какво ще кажеш – изрича с дълбок подтекст той. – Желаеш ли да станеш новия член на комисията? - Не, господин главен мениджър. - Какво? - Не желая да стана новият член на комисията, господин главен мениджър. - В момента не ми е интересно дали желаеш. - Наистина не е интересно – изтъква Междинната и се придвижва с едни гърди по-напред естествено в каква посока. - Господин главен мениджър, аз нищо не разбирам от автомобили – опитвам да се откача от въжето аз. - Как да не разбираш, нали си купи кола – засича ме главният мениджър. - Но, господин главен мениджър - подхващам уверено аз. – Мога да различа автомобил от двуколка, това е всичко. - И е напълно достатъчно – заявява мениджърът. - Дори не бих могла да забележа щетите, нанесени на автомобилния парк. Не мога да оценя нищо. - Аз не твърдя, че можеш – изтъква той. - Но тогава не съм в състояние да стана член на комисията – настоявам аз. - Това не е мой проблем, Тодорке. Ти си тук, за да си в състояние. Всички колеги ме гледат с дълбокото убеждение, че аз съм твърде подходящ член на комисията, способен да оцени с един удар щетите на автомобилния парк. Естетката Мелина вметва: „Колко сме гениални; скоро ще омажем пейзажа с каймаЬЬ”, а двете Усмивки, разбира се, се усмихват. - Но нали щяхме да хвърляме чоп – напомням аз, преглъщайки собствения си език. - Хвърляхме и се падна на тебе – заявява главен мениджър Баранов. – Не ни губи повече времето. Имаме планини от работа да вършим. Усещам, че се вбесявам, но предполагам, че това не представлява интерес за никого. Още утре тръгвам по мъчителния път на самоусъвършенстването.

Спират парното в София от 27 април

http://pik.bg/спират-парното-в-софия-от-27-април-news322005.html

Спират парното в София от 27 април

"Топлофикация София" започва поетапно спиране на отоплението от понеделник, 27 април. Според прогнозата, предоставена от НИМХ към БАН, се очаква трайно затопляне на времето.

Така ще бъдат изпълнени предвидените в нормативната база условия, при които може да се обяви приключването на отоплителен сезон 2014-2015г. Спирането на парното бе отложено заради застудяването през настоящата седмица. При желание от страна на клиентите, отоплението в отделни сгради може да остане включено. За тази цел е необходимо да има решение на общото събрание на етажната собственост.

На основание на това решение упълномощено лице подава заявление в обслужващия топлорайон. Според законовите разпоредби, компанията е задължена да предоставя на клиентите си топлинна енергия за отопление в периода 1 октомври – 30 април. 

АБВ избира лидер на партията

http://www.mediapool.bg/abv-izbira-lider-na-partiyata-news233332.html

Партия АБВ  ще проведе вътрешно гласуване за избор на ръководител в събота. Настоящият председател Георги Първанов е в оставка,след като съпартийците му в парламента подкрепиха поемането на нов държавен дълг от 16 милиарда лева. Бившият президент Първанов обаче отново е сред кандидатите, измежду които членовете на АБВ ще могат да избират днес по електронен път или с традиционната бюлетина. Другите двама конкуренти за поста са председателят на общинската организация в Русе Стелиян Стефанов и областният управител на Пазарджик Трендафил Величков. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени в неделя на Националната конференция на АБВ.

Ваксините предотвратяват между 2 и 3 милиона смъртни случая на година

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/04/25/2519816_vaksinite_predotvratiavat_mejdu_2_i_3_miliona_smurtni/?ref=rss


Откакто през 70-те години Световната здравна организация си поставя за цел да повиши имунизационния обхват по цялата земя, делът на ваксинираните хора скача от 5% на 80% през 2013 г. Днес благодарение на ваксините всяка година се предотвратява смъртта на между 2 и 3 милиона души, които са в контакт със заразоносители на различни болести, но са защитени с предварителен имунен отговор.

Това отбелязва СЗО в началото на Световната седмица на имунизацията, която започна този петък и ще...

Пол Маккартни отново е най-богатият музикант във Великобритания

http://www.moreto.net/novini.php?n=287099

Да бъдеш част от "Бийтълс" явно влияе много добре на банковата ти сметка, особено ако си автор на голяма част от песните на най-известната група в света, тъй като Пол Маккартни отново оглави класацията за най-богати музиканти във Великобритания и Ирландия на в.

Жена хвърли манго по президента на Венецуела, той ѝ подари апартамент

http://www.bnews.bg/article-133826

За едно манго ви дават цял апартамент, а какво ли ще получи човек, ако хвърли ананас, чудят се във Венецуела.

55 секции са открити във Варна за избора на председател на ПП АБВ

http://www.moreto.net/novini.php?n=287206

55 са мобилните секции в град Варна, в които членовете и симпатизантите на ПП АБВ, а и граждани, ще могат да пуснат бюлетина за председател, а пет са стационалните места в град Варна, където също ще може да се гласува. Жителите на район Приморски могат да гласуват в клуба на ПП АБВ на бул.

Жена хвърли плод по венецуелския президент, той й подари апартамент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732261

Жена замери президента на Венецуела Николас Мадуро с манго, а той й отвърна с подарък - апартамент, предаде Ройтерс.
Миналата седмица по време на посещение в щата Арагуа Мадуро, който е бивш шофьор, подкара автобус и беше замерен с манго от жена от наблюдаващото го множество. Когато разгледал плода, той открил върху него изписано име на жената,
Жена замери президента на Венецуела Николас Мадуро с манго, а той й отвърна с подарък - апартамент, предаде Ройтерс. Миналата седмица по време на посещение в щата Арагуа Мадуро, който е бивш шофьор, подкара автобус и беше замерен с манго от жена от наблюдаващото го множество. Когато разгледал плода, той открил върху него изписано име на жената,

БАН: Както сега хората пътуват за Гърция, така ще се редят на опашка и за Космоса

http://pik.bg/бан-както-сега-хората-пътуват-за-гърция-така-ще-се-редят-на-опашка-и-за-космоса-news322000.html

БАН: Както сега хората пътуват за Гърция, така ще се редят на опашка и за Космоса

Космическият туризъм ще навлиза много бързо - както сега хората пътуват за Гърция, така ще се редят на опашка и за Космоса, прогнозира пред БТА проф. д.т.н. инж. Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания и технологии към Българска академия на науките /БАН/. Това е предизвикателство, което ще "взриви" хората, смята той. В отговор на въпрос проф. Гецов каза, че трябва да сме оптимисти за излъчването на трети български космонавт.

Една от възможностите да имаме трети космонавт зависи от държавно решение и икономическото състояние на страната, като този път трябва да мине през Европейската космическа агенция, изрази мнение професорът. Според него в този случай България трябва да излъчи много интересна програма или експеримент и да настоява да го осъществи наш учен, специалист или пилот, което би струвало около 20 милиона. По думите му само един килограм, изведен в Космоса, струва 15-20 хиляди долара, а една минута на борда на Международната космическа станция - около 50 хиляди долара.

Става въпрос за сериозни неща и всеки, който иска да участва, трябва изцяло да се посвети на тази цел и мечта, подчерта той. Третият начин българин да лети в Космоса е космическият туризъм, при който почти липсват изисквания. Поне няколко десетки хора от България се хвалят, че са се записали по една или друга програма, посочи проф. Петър Гецов. Според него възможностите на България да излъчи трети космонавт стават все по-големи, особено след присъединяването на страната ни към Европейската космическа агенция през този месец. Това ще струва на страната ни членски внос от 1,3 млн. евро на година, припомни професорът.

Малко хора знаят, че 90 на сто от тези пари се връщат в България, което ще е сериозна "инжекция" за научните изследвания и малкия бизнес - основно в областта на високите технологии, софтуера и изследванията в космоса, коментира проф. Гецов.

Евродепутатът Емил Радев беше удостоен с юбилеен плакет на Първа Езикова гимназия във Варна

http://web.barometar.net/79810/

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев беше удостоен с юбилеен плакет на Първа езикова гимназия във Варна. Почетният знак по случай 50-годишния юбилей на училището бе връчен лично от директора Веселин Василев. Като възпитаник на Първа езикова гимназия с успешна професионална реализация, който представя България в Европарламента, Емил Радев прие поканата за среща с Ученическия съвет […]

Готова е новата кухня на ЦДГ „В. Терешкова“ в квартал Аспарухово

http://web.barometar.net/79808/

Готов е новият кухненски блок към ЦДГ №17 „Валентина Терешкова“ във варненския квартал „Аспарухово“, съобщиха от общинската дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“. Съоръжението беше наводнено и изцяло разрушено от бедствието през 2014 г. След извършен основен ремонт кухнята е оборудвана по съвременни стандарти, инсталирани са нови, модерни и енергоефективни уреди. Изцяло е възстановена каналната […]

Времето днес: "Тихият пролетен дъжд звънна над моята стрях"

http://frognews.bg/news_90085/Vremeto-dnes-Tihiiat-proleten-dajd-zvanna-nad-moiata-striah/

Днес ще има значителна облачност и на много места ще превали дъжд. В следобедните часове в отделни райони е възможно да прегърми, съобщиха от НИМХ. Минимални температури - между 5° и 10°, максималните ще са между 17° и 22°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за април. След обяд слабо ще се понижи.

Има ли нещо общо между минималната заплата и произво-дителността на труда у нас?

http://www.investor.bg/analizi/85/a/ima-li-neshto-obshto-mejdu-minimalnata-zaplata-i-proizvo-ditelnostta-na-truda-u-nas-193580/

Между 2001 и 2014 г. реалният ръст на минималното заплащане е шест пъти по-голям от този на производителността на труда, изчислява Десислава Николова от ИПИ

В Гърция посегнаха на парите на болниците и университетите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732257

Парламентът на Гърция прие спорно постановление, което прави задължителен трансферът на резервни фондове от обществените учреждения и местни власти към Централната банка, предаде Франс прес.
Постановлението беше прието с подкрепата на управляващото мнозинство от СИРИЗА и техните коалиционни партньори Независими гърци,
Парламентът на Гърция прие спорно постановление, което прави задължителен трансферът на резервни фондове от обществените учреждения и местни власти към Централната банка, предаде Франс прес. Постановлението беше прието с подкрепата на управляващото мнозинство от СИРИЗА и техните коалиционни партньори Независими гърци,

Край Дунава хората все още "паркират" лодки пред домовете си

http://petel.bg/Kray-Dunava-horata-vse-oshhe-parkirat-lodki-pred-domovete-si__109724

  Докога  жители на дунавските села ще държат лодки за евакуация пред  домовете си – този въпрос зададе Нова Тв  преди половин година...

Днес чистят Римските терми

http://www.moreto.net/novini.php?n=287204

„Обичам Варна, чистя Римските терми” продължава. Това съобщиха организаторите за Moreto.net. По инициатива на музея днес – 25 април, от 10 ч. желаещите да се включат се събират на входа на термите с градински инструменти (пожелателно) и доброволчески дух (задължително).

13 катастрофи станаха за денонощие в Бургас

http://pik.bg/13-катастрофи-станаха-за-денонощие-в-бургас-news321997.html

13 катастрофи станаха за денонощие в Бургас

13 леки катастрофи са станали през изминалото денонощие в Бургас, съобщи дежурният в ОД на МВР в града. При пътнотранспортните произшествия няма пострадали или убити. Нанесени са леки материални щети. Къща е горяла в бургаския квартал Банево през изминалото денонощие, съобщи дежурният в Общината.

Вероятната причина е проблем с електрическата мрежа. Огънят е потушен. Спокойно е преминала нощта в Бургас, допълни дежурният в общината. Няма получени сигнали за възникнали сериозни инциденти. 

12-те правила на успеха според Джон Рокфелер

http://curious.actualno.com/12-te-pravila-na-uspeha-spored-Djon-Rokfeler-news_469594.html

Днес името Рокфелер е нарицателно за голямо богатство. И с право. Джон Рокфелер (1839 - 1937 г.) е американски предприемач, осъществил революция в петролната индустрия. Бизнесът му го превръща в еди...

Близо 90% от гражданите са против паркирането да се превръща в частен бизнес

http://society.actualno.com/Blizo-90-ot-grajdanite-sa-protiv-parkiraneto-da-se-prevryshta-v-chasten-biznes-news_469598.html

89,8 % от гражданите не са съгласни уличното паркиране да бъде превърнато в частен бизнес. Само 8,7 % смятат, че за паркирането върху улици и булеварди трябва да се определят пазарни цени. Това са ...

Корнелия Нинова: Това не е пенсионна реформа, това е пълна каша

http://pik.bg/корнелия-нинова-това-не-е-пенсионна-реформа-това-е-пълна-каша-news321996.html

Корнелия Нинова: Това не е пенсионна реформа, това е пълна каша

Това не е пенсионна реформа, това е пълна каша. Абсурдно е на 67 години да се работи. Това мнение даде в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия зам-председателят на БСП лява България Корнелия Нинова. Друго обаче е тревожно, по думите й.

„Според мен целта на министрите е да стабилизират финансов секторите, в които работят, а не се интересуват как ще се отрази това на хората“, каза тя. „Министърът на финансите казва – вноските от социалните вноски трябва да отидат в НОИ. В социалната комисия пък Калфин казва, че не ги иска в НОИ. Тогава Горанов казва да отидат в Сребърния фонт. Единият министър не знае какво прави другият“, смята Нинова.

От тази каша НАП се възползва или не знае какво да прави. Пълен хаос е, в крайна сметка губят хората, категорична е Корнелия Нинова. Като политическо безхаберие оцени тя и действията на кабинета след наводненията. Можем да бъдем по-силни. Може би по-агресивна политика е необходима, каза Нинова по адрес на партията си. Ако трябва да сравнявам с другите партии в парламента, мисля, че сме най-последователната и най-ярката опозиционна група, подчерта тя. Местните избори ще са тестът как сме се справили като опозиционна партия, по думите й. На въпрос дали ще има успех столетницата с лидер Михаил Миков, Нинова запита: „Защо само от лидера предопределяте резултата от едни избори?“. Днес предстои пленум на БСП лява България. Корнелия Нинова даде малко повече подробности и за него.

„Днес ще приемем критериите, на които трябва да отговарят кандидатите и сроковете, в които трябва да бъдат номинирани“. Стана ясно и че днес ще се обсъжда и коалиционна формула. Помолена да отговори дали отговаря на критериите за кмет и дали би се номинирала за такъв, социалистката бе категорична: „Отговарям на критериите, но няма да участвам в кметските избори като кандидат за кмет. Не бих искала да се захващам с работа, която не познавам добре. Предпочитам, да си довърша мандата“.

Масово се забелязва преселване от едно населено място в Монтанско в друго. Дали това се прави с предизборна цел, Нинова коментира така: „Това ще бъде абсолютно изманипулиран вот под формата, в която го показвате. Но това зависи от кметовете“.

Иранските кораби са се оттеглили от бреговете на Йемен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732249

Министърът на отбраната на Съединените щати Аштън Картър потвърди, че иранските бойни кораби в Аденския залив са се оттеглили от бреговете на Йемен, като нарече това стъпка към деескалация, предава ТАСС, цитиран от
Министърът на отбраната на Съединените щати Аштън Картър потвърди, че иранските бойни кораби в Аденския залив са се оттеглили от бреговете на Йемен, като нарече това стъпка към деескалация, предава ТАСС, цитиран от "Фокус". „Корабите заминаха. Мога с увереност да потвърдя това“, каза Картър в хода на брифинг по повод края на неговата работна

Протести срещу Обама, премълчал думата"геноцид"

http://offnews.bg/news/n_1/n_495634.html

Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. Президентът Барак Обама обеща солидарност с арменците, но не назова думата "геноцид" за събитията от преди сто години в Османската империя, съобщава Асошиейтед прес. "Искаме Обама да признае срама си!", "Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа за произнесе думата", "Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", бяха само някои от думите на участниците в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие над 50 хил. души. В изявлението си Обама каза, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото. Президентът изтъкна още, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило. По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за такъв.

Съдът решава дали да остави в ареста акушерката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732236

Съдът ще решава днес дали в ареста да остане акушерката, която би 4-дневно бебе, информира Нова тв.
40-годишната Емилия Касабова е обвинена в опит за убийство по особено жесток начин. Прокуратурата иска постоянното й задържане. Акушерката от столична болница е с безупречно професионално досие и все още няма обяснение какво я е провокирало към тази
Съдът ще решава днес дали в ареста да остане акушерката, която би 4-дневно бебе, информира Нова тв. 40-годишната Емилия Касабова е обвинена в опит за убийство по особено жесток начин. Прокуратурата иска постоянното й задържане. Акушерката от столична болница е с безупречно професионално досие и все още няма обяснение какво я е провокирало към тази

АБВ си избира председател

http://www.bnews.bg/article-133824

Георги Първанов, Трендафил Величков и Стелян Русев са кандидатите за първия пост в партията.

Един район без вода във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287203

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите между бул."Княз Борис 1-ви" , бул."Сливница" , бул."Мария Луиза" и ул."Преслав" . Водоподаването в района ще бъде възстановено до 13 часа, допълват от ВиК.

Днес се избира новия лидер на АБВ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732229

Ключови събития в БСП и АБВ днес. Членовете на АБВ ще избират председател. До тази ситуация се стигна, след като лидерът и основател на партията Георги Първанов хвърли оставка, когато депутатите му подкрепиха в парламента взимането на 16 милиарда нов външен дълг.
Сега бившият президент отново е кандидат за председател на АБВ.
Ключови събития в БСП и АБВ днес. Членовете на АБВ ще избират председател. До тази ситуация се стигна, след като лидерът и основател на партията Георги Първанов хвърли оставка, когато депутатите му подкрепиха в парламента взимането на 16 милиарда нов външен дълг. Сега бившият президент отново е кандидат за председател на АБВ.

Социкономии разбили виадуктите

http://www.moreto.net/novini.php?n=287199

Икономии при строителството на виадуктите на магистралите „Тракия” и „Хемус”, заедно със занемарената поддръжка са причина за лошото им състояние сега. Това е мнението на водещи специалисти по мостовете у нас. „В един период преди 1989 г.

Експерт: Знаят се тези, които пият и карат всяка вечер

http://petel.bg/Ekspert--Znayat-se-tezi--koito-piyat-i-karat-vsyaka-vecher__109721

  „И сега във всички села и градчета се знаят местните джигити, които нямат книжки, които пият и карат всяка вечер, но нищо не се случва,...

Актьор от "Всички обичат Реймънд" се самоуби

http://petel.bg/Aktor-ot-Vsichki-obichat-Reymand-se-samoubi__109722

Сойър Суитън, един от близнаците от комедийния американски сериал "Всички обичат Реймънд" се самоуби, седмици преди да навърши 20 години....

Колоездачи почитат паметта на убитата Криси от Перник

http://petel.bg/Koloezdachi-pochitat-pametta-na-ubitata-Krisi-ot-Pernik__109723

Колоездачи от Перник ще почетат паметта на 16-годишната Кристина Даниелова, която беше убита на вътрешно-градската магистрала от пиян...

Дъжд и температури между 17° и 22° ни очакват днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4732219

Днес максимални температури ще са между 17° и 22° Атмосферното налягане е по-високо от средното за април. След обяд слабо ще се понижи. Това съобщиха за
Днес максимални температури ще са между 17° и 22° Атмосферното налягане е по-високо от средното за април. След обяд слабо ще се понижи. Това съобщиха за "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН – Георги Цеков. Облачността ще е променлива, по-често значителна и на много места ще превали дъжд.

7,4% скок в износа на костюми и сака

http://pik.bg/74-скок-в-износа-на-костюми-и-сака-news321983.html

7,4% скок в износа на костюми и сака

Износът на български дамски и мъжки костюми, сака и панталони нарасна със 7,4% до 541 млн. евро за периода януари-октомври 2014 г., каза Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ), цитирана от "Стандарт".

Костюмите, саката и панталоните имат най-голям дял в размер на 35,7% от общия експорт на родно облекло. Повечето от тези дрехи отиват в Германия (34,5% от износа или 186,6 млн. евро), Италия (15,4% или 83,5 млн. евро), Гърция (10% или 54,1 млн. евро), Франция (9,5% или 51,3 млн. евро) и Великобритания (5,7% или 30,9 млн. евро). "Шивашките фирми са в доста сериозен подем", каза Радина Банкова. Общият обем на износа на текстил и облекло за периода януари-октомври 2014 г. възлиза на 1,516 млрд. евро и нараства спрямо същия период на 2013 г. с 5,6%.

От тях 1,037 млрд. евро е стойността на експорта на различните видове облекла - костюми, сака, панталони, фланели, ризи, палта и др. Износът на текстилни изделия възлиза на 299,4 млн. евро и нараства спрямо 2013 г. с 6,2%. Тук влизат например прежди от камгарна вълна и от синтетични щапелни влакна, спално бельо, покривки и кърпи за маса и др. Български марки дрехи обаче почти не се изнасят. Вероятно само 2-3 български марки успяват да намерят пазар в чужбина. "Много е трудно. Унищожават се и малките магазини в цяла Европа. Но има една стабилна клиентска група, която не иска да ходи и пазарува в молове, а предпочита бутиците", каза Радина Банкова.

"В повечето случаи клиентите от чужбина сами си избират какво точно искат да им се ушие. Редовно с колегите работим по поръчка. Изпращат ни мостри и модели и ние създаваме това, което те искат. Изработваме някакво изделие, както те си го представят, много често само от дизайнерски скици", каза Радина Банкова.

Магнолия - дървото на властта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4731827

Със скоростта на магнолия, пардон – мълния, снимката на премиера Бойко Борисов пред любимите му разцъфтели дръвчета на двора в Банкя обикаляше из интернет през изминалата седмица.
Оказва се обаче, че магнолията е любим растителен вид не само на българския премиер – по нея си падат известни световни личности – от държавни глави като президента
Със скоростта на магнолия, пардон – мълния, снимката на премиера Бойко Борисов пред любимите му разцъфтели дръвчета на двора в Банкя обикаляше из интернет през изминалата седмица. Оказва се обаче, че магнолията е любим растителен вид не само на българския премиер – по нея си падат известни световни личности – от държавни глави като президента

Пореден протест срещу социалния блок и къщите за пострадали в „Аспарухово“ ще се проведе днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=287193

Поредна проява на недоволство срещу социалния блок и къщите за пострадали от потопа в „Аспарухово“, готвят варненци чрез Фейсбук, научи Moreto.net. Днес в 9:30 часа те планират протестно шествие, което ще тръгне от улица „Манастирска“ No 1, зад старото кметство в квартала и ще продължи по улиците „Кишинев“ и „Народни Будители“, за да стигне до началото на моста.

Наталия Симеонова: 3500 души във фейсбук ме върнаха на екрана на Би Ти Ви

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4731351

Все още обичам Денис и може би
чувствата към него ми пречат да срещна
партньор, с когото да живея, казва
известната тв водеща

Наталия Симеонова е една от най-популярните телевизионни водещи у нас, а животът и? прилича на холивудска история. Омъжена е за рокзвездата Денис Ризов от “Ахат”, но от десетина години живеят разделени.
Все още обичам Денис и може би чувствата към него ми пречат да срещна партньор, с когото да живея, казва известната тв водеща Наталия Симеонова е една от най-популярните телевизионни водещи у нас, а животът и? прилича на холивудска история. Омъжена е за рокзвездата Денис Ризов от “Ахат”, но от десетина години живеят разделени.

Нинова: В БСП няма враждуващи фракции

http://politics.actualno.com/Ninova-V-BSP-njama-vrajduvashti-frakcii-news_469591.html

Няма да участвам в местните избори като кандидат за кмет, заяви Корнелия Нинова, заместник-председател на парламентарната група на "БСП лява България", пред Нова телевизия. „Пред...

Доведеният баща на Ким Кардашиян: Аз съм жена

http://showbusiness.actualno.com/Dovedenijat-bashta-na-Kim-Kardashijan-Az-sym-jena-news_469593.html

Брус Дженър, олимпийски медалист от миналото и доведен баща на риалити звездата Ким Кардашиян, сменя пола си. Вчера той даде първото си интервю след обявяването на решението си. „Чувствам се...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване