Разрешиха достъпа до земите край Иганово

http://frognews.bg/news_90269/Razreshiha-dostapa-do-zemite-krai-Iganovo/

Стопаните вече ще могат да стигат до земеделските си земи край Иганово. Вече е отпаднало ограничението да се стъпва в района до базата на ВМЗ.

"Човек да не се снима с магнолии и да не го удари топка в окото" (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_497232.html

Премиерът Бойко Борисов разкритикува медиите, че са обърнали толкова голямо внимание на снимката с магнолиите му и синината на окото, с която се появи вчера . "Те по телевизиите се занимават с това, само и само да не се снимам у нас един път. Една седмица се занимават само с магнолиите, врачки и магове... Какво значели магнолиите. Да не се снима човек! Сега вчера ги гледам, че ме ударила една тенис топка в окото и пак… Какво значи това. Ужас! Все едно никой от вас не се е удрял по главата. Това вече е просто... Имам чувството, че и едно пръстче да покажа, после пак една седмица ще правят анализи това пръстче какво значи и на кого съм го размахал", каза премиерът пред журналисти след на откриването на новосъздаденото предприятие за преработка на зеленчуци в село Долна Диканя, област Перник. На събитието присъстваше и йеромонах Никанор, който обясни, че изграждането на пътя до Гигинския манастир „Св. Св. Козма и Дамян” било лична заслуга на Борисов.  Двулентовият път от началото до края- от игла до конец- е лична заслуга на премиера Борисов. Аз му казах да е нещо по-малко, но той каза "не", каза йеромонахът. Той каза още, че когато Борисов посетил манастира за пръв път, колата му се счупила. "Нека се подиграват, той- Началникът, гледа отгоре кой какво е направѝл", каза премиерът на йеромонах Никанор, след като журналистка го попита дали в манастира ще засадят магнолии. Думите на Борисов можете да чуете след 8:20 минута: //

Адв. Стоянов за Фрог: Осъдих кмета на Пазарджик за „идиот” и „щурчо”

http://frognews.bg/news_90270/Adv-Stoianov-za-Frog-Osadih-kmeta-na-Pazardjik-za-idiot-i-shturcho/

20 години водя дела в България да ми се продаде една кантора в Пазарджик. Спечелих в българския съд и в европейския. Съдът казва да ми се продаде, но Общинският съвет взема друго решение. Кметът Тодор Попов вместо да изпълни решението на съда, изпълнява на – ОС. Тогава на пресконференция журналисти питали кмета защо така постъпва, а той казал, че сме били идиоти и щурчовци. Познавал ни от години и някога когато той бил адвокат, сме ходили да се топлим при него, разказва за Фрог нюз адвокат Валери Стоянов, който осъди градоначалника за обида.

Кражба е довела до аварията в София вчера

http://frognews.bg/news_90268/Krajba-e-dovela-do-avariiata-v-Sofiia-vchera/

Обелени кабели в колектор на ЧЕЗ в близост до стадион Васил Левски принудиха служители на компанията да захранят част от центъра алтернативно, което доведе до претоварване на съоръжения.

Откриха арсен в минералната вода на Огняново

http://www.bnews.bg/article-134041

Жителите на гърменските села Огняново и Марчево излязоха днес на протест.

Сидеров: Искахме признаване на геноцид и за българския народ

http://offnews.bg/news/n_1/n_497234.html

Декларацията на Атака беше редактирана, в нашето проекторешение пишеше "геноцид", а не "масово изтребление". При първото се търси отговорност и обезщетение, при второто - не.  Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров в ефира на bTV, във връзка с решението, прието от българския парламент на 24 април 2015 г., Масово изтребление може да е и дело на психопат. Това, което направи НС в лицето на седморната коалиция, не е нашата битка, която трае повече от 9 години, допълни председателят на националистите. Сега ГЕРБ явно е марионетка на това, което каже Меркел и Обама. Това е подигравка с геноцида, продължи той. Той настоя за признаване и на геноцид спрямо българския народ. Следващото предложение на "Атака" ще е 17 май да бъде датата, на която да честваме Баташкото клане, заяви Сидеров. По думите му Турция се държи "нагло и арогантно по отношение на нас".  Плевнелиев пое антибългарска линия, която е опасна за нас. Плевнелиев става опасен за страната, категоричен бе Сидеров.

Възможност за евакуация на български граждани от Непал

http://www.cross.bg/repyblika-pasport-vreme-1463012.html

/КРОСС/ Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 8 ч. местно време. Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 6.30 ч. местно време, съобщава Министерството на външните работи. Българите, които искат да използват тази възможност, следва да съобщят това на посолството на Република България в Делхи или в Дирекция „Ситуационен център" на МВнР не по-късно от 20.30 часа. днес (българско време). Необходимо е да предоставят своите три имена и номер на паспорт. За да се качат на самолета, те трябва да носят със себе си паспорт или друг документ, с който могат да удостоверят своята националност. Контакти с Посолството на Република БългарияТел.: +919910999498; +919560900115; +919910999472E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg  

Акциите на Енемона АД с оборот от над 10 хил. лота на БФБ

http://econ.bg/Новини/Акциите-на-Енемона-АД-с-оборот-от-над-10-хил-лота-на-БФБ_l.a_i.670375_at.1.html

Във вторник (28 април) единствено основният индекс SOFIX на Българската фондова борса (БФБ) завърши на зелена територия. Той нарасна с 0,42% до...

Танев: Радикална реформа идва в пакет

http://frognews.bg/news_90263/Tanev-Radikalna-reforma-idva-v-paket/

Кражбите от училищата са мародерство, кражби от бъдещето, заяви по БТВ проф. Тодор Танев, министър на образованието и науката по повод "изчезналите" имоти от БАН. Той обясни, че по тази тема е гневен. Трябва да направим реформите, но това е позитивна емоция, добави той.

Сидеров: Искаме референдум да останем ли в НАТО!

http://frognews.bg/news_90265/Siderov-Iskame-referendum-da-ostanem-li-v-NATO!/

Декларацията на Атака беше редактирана, в нашето проекторешение пишеше "геноцид", тогава се търси отговорност и обезщетение, заяви по БТВ лидерът на Атака Волен Сидеров. Масово изтребление може да е и дело на психопат. Това, което направи НС, в лицето на седморната коалиция, не е нашата битка, която трае повече от 9 години.

Педиатри обсъждат във Варна проблемите на рефлукса при бебетата

http://www.moreto.net/novini.php?n=287551

​​​​​​​На 29 април 2015 г. от 19:00 ч. в х-л „Голдън Тюлип" във Варна ще се състои работна среща на тема: „ГЕРБ в детска възраст – проблеми с много лица", научи Moreto.

Приеха промени в бюджета на община Добрич

http://pik.bg/приеха-промени-в-бюджета-на-община-добрич-news323901.html

Приеха промени в бюджета на община Добрич

Общинският съвет на Добрич прие информация за извършените промени на приходите и разходите по бюджета на Общината през първо тримесечие на 2015 година.

Бюджетът на Добрич за тази година е в размер на 49 475 600 лева, от които за държавни дейности – 27 835 886  лева и за местни дейности – 21 639 714 лева.

През първо тримесечие на 2015 г. са извършени промени на приходите и разходите, в резултат на които се отчита увеличение от 253 856 лева за делегираните от държавата дейности и 50 875 лева за местни дейности. Уточненият план по приходите и разходите към 31 март 2015 година е в размер на 49 780 331 лева.

Законът за публичните финанси задължава кметовете да отразяват промените по  общинските бюджети и на всяко тримесечие да ги представят в Общинските съвети.

Извънредно положение в Балтимор заради нов случай на полицейско насилие

http://www.mediapool.bg/izvanredno-polozhenie-v-baltimor-zaradi-nov-sluchai-na-politseisko-nasilie-news233458.html

Около 200 души са арестувани при размириците в американския град Балтимор заради поредния случай на полицейско насилие в САЩ. Протестиращите са опожарили 15 сгради, а пожарникари все още не могат да потушат огъня. Подпалени са и 144 коли. Над града все още се стеле дим от непотушените пожари. Това са най-тежките сблъсъци в САЩ след тези във Фъргюсън, избухнали след убийството на невъоръжен цветнокож от бял полицай. Протестите, прераснали в насилие през нощта, започнаха след погребението на 25-годишния Фреди Грей, починал на 19 април, след като получил травма на гръбнака в полицейски арест. В града е обявено извънредно положение и са разположени 1500 войници от Националната гвардия на САЩ. Те нямат разрешение да използват огнестрелно оръжие и ще играят спомагателна роля, за да възпрепятстват мародерството, грабежите и вандализма. Въоръжената полиция в Балтимор взе под охрана и пожарните служби, след като участниците в безредиците са пречели при гасенето на огъня. Някои от нарушителите са рязали с нож маркучите в различни части на града или пък са затруднявали придвижването на колите. Властите на града помолиха съседните щати да изпратят като подкрепления допълнително още 5000 полицаи. След смъртта на Грей в Балтимор миналата седмица имаше протести, но те бяха основно мирни. Размириците изненадаха градските власти. Заради тях губернаторът на щата Мериленд Лари Хоган обяви извънредно положение в Балтимор и задейства Националната гвардия. "Твърде много хора, цели поколения, са положили усилия да изградят този град, за да позволим да бъде разрушен от престъпници“, заяви кметът на града Стефани Роулингс-Блейк. Повечето размирици бяха в квартал на Балтимор, в който една трета от хората живеят в бедност. Фреди Грей беше арестуван на 12 април, докато се опитвал да избяга от полицията. Той бил отведен в ареста за притежание на нож. Транспортиран бил с полицейски бус, в който пътувал без колан и по пътя получил травма на гръбнака, която седмица по-късно станала причина за смъртта му. Близки на Грей казаха, че гръбнакът му е бил 80 процента увреден, докато той е бил в ареста, посочва Ройтерс. Шест полицаи бяха отстранени от длъжност заради случилото се докато се води разследване. Полицията отказва да посочи каква е тяхната раса, допълва АП. Днес близначката на Фреди Грей - Фредерика, призова съгражданите си да не предизвикват насилие във връзка със смъртта на брат й. Насилието не е правилният начин. То не ми харесва, каза Фредерика. Белият дом отказва да признае събитията в Балтимор като проява на расизъм. "Всяка ситуация трябва да се разглежда отделно и да се опитваме да реагираме на конкретните предизвикателства, с които се сблъскват местните жители", заяви президентският говорител Джош Ърнест на пресконференция. В същото време полицията в Лос Анджелис въведе в действие "синьо равнище на тревога", което задължава полицаите да бъдат по двойки при изпълнение на служебните им задължение по улиците на града. Полицията уточни, че мярката е предприета заради събитията в Балтимор.

Ексклузивно! Вижте снимка на родителите и сестричката на Никол! Съседи палят свещи за пребитото бебе!

http://petel.bg/Ekskluzivno--Vizhte-snimka-na-roditelite-i-sestrichkata-na-Nikol--Sasedi-palyat-sveshhi-za-prebitoto-bebe--__110112

Палим свещи и се молим детенцето да е оправи и да се прибере у дома. Това заявиха пред "Телеграф" съседи на семейството, чието новородено...

Черно море е на финал за Купата! Взе и втория мач срещу Локомотив след голово шоу в Пловдив

http://petel.bg/CHerno-more-e-na-final-za-Kupata--Vze-i-vtoriya-mach-sreshhu-Lokomotiv-sled-golovo-shou-v-Plovdiv__110109

Локомотив (Пд) води с 2:1 на Черно море след 75 минути игра в реванша от полуфиналите на турнира за Купата на България. Първата среща във...

Путин: Русия беше пред разпад като Югославия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/putin-rusiia-beshe-pred-razpad-kato-iugoslaviia-6035320

Запазихме единството и териториалната цялост на страната и трябва да сме благодарни на военнослужещиte, които защитиха страната с телата си, подчерта руският президент

До 2019 г. ЕС ще съкрати наполовина употребата на найлоновите пликчета

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/04/28/2522116_do_2019_g_es_shte_sukrati_napolovina_upotrebata_na/?ref=rss


До четири години всички държави-членки на Европейския съюз трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. консумацията им трябва да спадне до 80%. Тези амбициозни цели са заложени в Директивата за найлоновите торби, която депутатите в Европейския парламент приеха с голямо мнозинство във вторник.

Отделните страни могат да въведат и цена при продажба за всички найлонови торбички до края на 2018 г., гласи новоприетата директива. Тази мярка обаче не...

До 2019 г. страните в ЕС ще съкратят наполовина употребата на найлоновите пликчета

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/04/28/2522116_do_2019_g_stranite_v_es_shte_sukratiat_napolovina/?ref=rss


До четири години всички държави-членки на Европейския съюз трябва да съкратят наполовина годишната употреба на найлонови торбички, а до 2025 г. - консумацията им трябва да спадне до 80%. Тези амбициозни обвързващи цели са заложени в Директивата за найлоновите торби, която депутатите в Европейския парламент приеха с голямо мнозинство във вторник.

Отделните страни могат да въведат и цена при продажба за всички найлонови торбички до края на 2018 г., гласи новоприетата директива. Тази...

Преустановена е дейността на някои болници за онкоболни

http://pik.bg/преустановена-е-дейността-на-някои-болници-за-онкоболни-news323899.html

Преустановена е дейността на някои болници за онкоболни

Преустановена е дейността на някои болници за онкоболни. Вече има и листи на чакащи пациенти в общинските болници, където предстоят протести, стана ясно на заседание на УС на Сдружението на общинските лечебни заведения, проведено в Казанлък.

Очакват са протести сред медицинските специалисти от общинските болници съвсем скоро, заради орязаните лимити на клиничните пътеки, прогнозира д-р Атанас Атанасов, управител на болницата в Нови пазар. До месец ще стане ясно, че ще има проблем с изплащането на заплатите и осигуровките, а синдикатите е логично да реагират. 

Може да опазите черешовата реколта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737886


Няколко са основните вредители, които могат да провалят черешовата реколта. От болестите това са бяла ръжда по черешата, ранно и късно кафяво гниене. 
Какво още и как да опазите реколтата - четете
Няколко са основните вредители, които могат да провалят черешовата реколта. От болестите това са бяла ръжда по черешата, ранно и късно кафяво гниене.  Какво още и как да опазите реколтата - четете

МВнР: Има възможност за евакуация на български граждани от Непал

http://pik.bg/мвнр-има-възможност-за-евакуация-на-български-граждани-от-непал-news323898.html

МВнР: Има възможност за евакуация на български граждани от Непал

Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08.00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР.

Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06.30 ч. (местно време). 

Българите, които искат да използват тази възможност, следва да съобщят това на посолството на Република България в Делхи или в Дирекция „Ситуационен център” на МВнР не по-късно от 20.30 ч . днес (българско време). Необходимо е да предоставят своите три имена и номер на паспорт. 

За да се качат на самолета, те трябва да носят със себе си паспорт или друг документ, с който могат да удостоверят своята националност. 

Контакти с Посолството на Република България 
Тел.: +919910999498; +919560900115; +919910999472 

E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg 


Европейската комисия представи програмата за сигурност до 2020 година

http://www.mediapool.bg/evropeiskata-komisiya-predstavi-programata-za-sigurnost-do-2020-godina-news233457.html

Европейската комисия представи днес програмата за сигурност до 2020 г., която цели да подпомогне сътрудничеството между държавите от ЕС в борбата срещу заплахите и да подкрепи общите усилия в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленията, предаде БТА от Брюксел във вторник. Предложението подлежи на утвърждаване от Европейския парламент и от Европейския съвет. В програмата са определени мерки за укрепването на сигурността и по-ефективна борба с трите най-непосредствени заплахи, очертани пред ЕП от представителите на ЕК. Неотдавнашните терористични нападения в Европа бяха координирани на трансгранично равнище, трябва да се противопоставим при пълно зачитане на основните човешки права, заяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Отговорността за вътрешната сигурност се носи преди всичко от държавите в ЕС, но трансграничните предизвикателства са прекалено големи и не позволяват на отделните страни да действат самостоятелно, отбеляза той. По неговите думи тероризмът, организираната престъпност и киберпрестъпленията надхвърлят пределите на европейските граници. Тимерманс призова националните органи в ЕС да си сътрудничат по-ефективно, в дух на взаимно доверие. Ще работим за премахването на първопричините за радикализацията, като насърчаваме изграждането на истинска култура на търпимост в нашите общества, добави той. Еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос посочи, че държавите в ЕС трябва да си имат взаимно доверие и да координират и обменят ефективно информация. Според предложените днес мерки ЕК ще създаде център за събиране и разпространение на експертни знания за борба с радикализацията. Въпросът с т. нар. чуждестранни бойци ще бъде включен в съответното общностно законодателство. Ще бъде усилено сътрудничеството между компетентните органи в Европа (националните звена за финансово разузнаване, които ще бъдат свързани с Европол). ЕК ще разгледа необходимостта от ново законодателство за борба с финансирането на тероризма и за по-добро прилагане на изискванията за отнемането на имущество, придобито чрез престъпна дейност. Мерките ще обхванат и дейностите с виртуални парични средства (биткойн). До края на годината комисията ще разговаря с големи дружества от областта на информационните технологии, за да бъдат обединени усилията в противодействието на терористичната пропаганда в интернет. По този начин ще бъдат проучени начините за решаване на проблемите на правоприлагащите органи по отношение на новите технологии за криптиране. ЕК си поставя като първостепенна задача определянето на начини за преодоляване на пречките пред наказателните разследвания, свързани с онлайн съдържание. Ще бъде допълнена правната рамка в областта на огнестрелните оръжия. Предвижда се обособяването на европейски център за борба с тероризма, който ще работи включително по въпросите за финансирането на терористичните мрежи. В основата си предложението на комисията почива на вече съществуващата правна рамка в ЕС.

Обединяват болниците под шапката на ВМА, махат лимитите на онколекарствата

http://frognews.bg/news_90267/Obediniavat-bolnitsite-pod-shapkata-na-VMA-mahat-limitite-na-onkolekarstvata/

За всички онкоболни има осигурени лекарства и терапия. Никой няма да бъде върнат от лечение. Това каза здравният министър Петър Москов на пресконференция след заседанието на Висшия медицински съвет.

Махат лимитите на онколекарствата

http://frognews.bg/news_90267/Mahat-limitite-na-onkolekarstvata/

За всички онкоболни има осигурени лекарства и терапия. Никой няма да бъде върнат от лечение. Това каза здравният министър Петър Москов на пресконференция след заседанието на Висшия медицински съвет.

Възможност за евакуация на български граждани от Непал

http://www.moreto.net/novini.php?n=287405

Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08,00 ч. (местно време). Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06,30 ч.

Антонио Ангелов е новият шеф на "Гранична полиция"

http://www.vesti.bg/bulgaria/antonio-angelov-e-noviiat-shef-na-granichna-policiia-6035318

Досегашният директор на "Гранична полиция" Милен Пенев става директор на дирекция “Гранична полиция” – "Аерогари", която осъществява граничния контрол по въздушните граници на страната

Трус с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси Еквадор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737925

Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Еквадор и предизвика паника, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус".
Трусът е регистриран в 14:20 часа българско време в град Гуаякил, на 71 километра под земната повърхност. Засега няма данни за пострадали хора и щети.
Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Еквадор и предизвика паника, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус". Трусът е регистриран в 14:20 часа българско време в град Гуаякил, на 71 километра под земната повърхност. Засега няма данни за пострадали хора и щети.

Трус с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси Еквадор

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737925

Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Еквадор и предизвика паника, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус".
Трусът е регистриран в 14:20 часа българско време в град Гуаякил, на 71 километра под земната повърхност. Засега няма данни за пострадали хора и щети.
Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Еквадор и предизвика паника, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус". Трусът е регистриран в 14:20 часа българско време в град Гуаякил, на 71 километра под земната повърхност. Засега няма данни за пострадали хора и щети.

Трус с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси Еквадор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737906

Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Еквадор и предизвика паника, предаде Франс прес, цитирана от агенция
Земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разтърси югоизточната част на Еквадор и предизвика паника, предаде Франс прес, цитирана от агенция "Фокус". Трусът е регистриран в 14:20 часа българско време в град Гуаякил, на 71 километра под земната повърхност. Засега няма данни за пострадали хора и щети.

ВМА поема администрирането на 9 столични болници?

http://news.ibox.bg/news/id_2084882047

Целта била освобождане на финансов ресурс за увеличение на заплатите

Външно: Можем да евакуираме българите в Непал с испански самолет

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737939

Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08:00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР.
Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06:30 ч. (местно време).
Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08:00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР. Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06:30 ч. (местно време).

Външно: Можем да евакуираме българите в Непал с испански самолет

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737939

Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08:00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР.
Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06:30 ч. (местно време).
Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08:00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР. Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06:30 ч. (местно време).

Външно: Можем да евакуираме българите в Непал с испански самолет (ГАЛЕРИЯ)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737921

Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08:00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР.
Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06:30 ч. (местно време).
Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще излети от летището в Катманду на 29 април в 08:00 ч. (местно време), съобщават от пресцентъра на МВнР. Желаещите да се евакуират трябва да се явят на терминал 3 най-късно в 06:30 ч. (местно време).

Затягат мерките за справяне с безстопанствените кучета в Сливен

http://pik.bg/затягат-мерките-за-справяне-с-безстопанствените-кучета-в-сливен-news323893.html

Затягат мерките за справяне с безстопанствените кучета в Сливен

Контролът върху популацията на бездомни кучета в Сливен ще бъде завишен, ще се предприемат мерки за обезпаразитяване и кастрация на животните и връщането им на малки групи на местата, на които са уловени за обработка. На детските и спортни площадки, парковите пространства, където играят деца,  ще бъдат поставени табели, забраняващи достъпа на кучета до тях. Това каза кметът на община Сливен Кольо Милев по повод инцидента през уикенда, при който домашно куче ухапа дете на детска площадка. Той допълни, че ще се работи и за по–ефективно налагане на глоби на недобросъвестни стопани, чиито любимци застрашават безопасността на гражданите и особено на децата, информира "Дарик".

От началото на годината в Сливен са кастрирани общо 71 кучета. Дейността се извършва от ямболска фирма по договор с община Сливен от януари 2015 г. Евтаназия е направена на едно животно, а 18 са били заловени със специализиран транспорт. По данни на фирмата намерените мъртви животни са 8. Обработката на бездомните кучета става на принципите на масова кастрация по райони и във връзка с молби и сигнали от граждани. Уловените безстопанствени животни се кастрират, обезпаразитяват външно и вътрешно, ваксинират се срещу бяс, маркират се с микрочип и ушна марка, след което се връщат на мястото на залавяне. Неизлечимо болните и доказано агресивни животни се евтанизират.

БСП: Без Деня на победата, нямаше да отбелязваме 9 май като Ден на Европа

http://frognews.bg/news_90266/BSP-Bez-Denia-na-pobedata-niamashe-da-otbeliazvame-9-mai-kato-Den-na-Evropa/

“Изминаха седем десетилетия от края на най-страшната война в историята на човечеството. В Деня на победата – 9 май, ще отдадем почитта си към загиналите, ще се поклоним пред паметта на героите, сразили хитлерофашизма”.

БСП вече не изключва партньорство с АБВ на местния вот

http://www.mediapool.bg/bsp-veche-ne-izklyuchva-partnyorstvo-s-abv-na-mestniya-vot-news233456.html

БСП ще търси подкрепа основно от АБВ, "Атака" и независимия депутат Велизар Енчев за подписи за искането до Конституционния съд във връзка с държавния заем от 16 милиарда лева, каза председателят на БСП Михаил Миков на пресконференция след заседанието на ИБ на БСП във вторник. "Основно към тях е адресирана нашата покана и това е нормално, след заявките, които се чуха в публичното пространство, и техните позиции по отношение на заема”, коментира той, като уточни: "В това няма закачка, това е съвсем искрена покана”. По повод на взаимодействие с АБВ на местните и президентските избори, Миков коментира, че е малко прибързано да се коментират президентските избори. Той напомни, че НС на БСП е приел коалиционната рамка за местните избори и там много ясно са очертани и потенциалните партньори, и формите, в които се получава това партниране. "Там ясно са очертани и възможностите за подкрепа на общи кметски кандидатури в определени места и тук не изключваме нито АБВ, нито "Движение 21", нито други партии. Не бива да се търси уникалност на никого, всеки трябва да доказва политиката с делата си”, коментира Миков.

Ужас! Автомобил разкъса крака на 10-годишно момче

http://pik.bg/ужас-автомобил-разкъса-крака-на-10-годишно-момче-news323888.html

Ужас! Автомобил разкъса крака на 10-годишно момче

18-годишен шофьор буквално откъсна с предницата на колата си парче месо от крака на 10-годишен велосипедист в центъра на Шумен, пише "Монитор".

Произшествието станало в 19,10 в неделя, когато БМВ-то на младежа ударило в гръб колелото на 10-годишния Тошко. Детето се е отървало само с открита рана на лявата подбедрица и няма счупвания.

Момчето карало по улица „Съединение“ когато в гръб го застигнала колата на 18-годишния Дениз. Пред полицаите шофьорът обяснил, че както си карал, велосипедът пред него изведнъж свил в лявото платно. Хора, излизащи от близкия магазин обаче твърдели, че детето е заобикаляло спрял в дясната лента „Фолксваген Поло“.

Дениз ударил спирачки и оставил 6-7 метра следи от гуми, но не успял да избегне удара с момчето. Малкият Тошко бил с къси панталонки и предният капак на БМВ-то защипал и откъснал живо месо от крака му. 

„Видях го да се търкаля по земята, но беше контактен“ – разказа очевидец. Едната гуменка на детето изхвърчала при удара на другия тротоар.

Лекари от спешното отделение на болницата в Шумен казаха, че прегледът не е констатирал счупвания, а само откритата рана, на която заради липсващата тъкан трябвало да бъде направена пластика. Говорителят на областната дирекция на полицията в Шумен Ася Йорданова съобщи, че алкохолният тест на шофьора е отрицателен. 

Варненски фенове подкрепят с концерт футболната легенда Живко Господинов

http://www.moreto.net/novini.php?n=287524

Феновете на Спартак 1918 (Варна) ще подкрепят с благотворителен концерт футболната легенда на "соколите" Живко Господинов, който води борба с рака, научи Moreto.net. В инициативата са поканени да се включат музикантите от групата Power slaves с техния трибют на Iron Maiden.

Ципрас: Русия може да ни даде до 3 млрд. евро аванс за "Турски поток"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/28/2522125_cipras_rusiia_moje_da_ni_dade_do_3_mlrd_evro_avans_za/?ref=rss


Гърция може да получи до 3 млрд. евро под формата на аванс при сключване на договор за строителство през нейна територия на транзитен газопровод, продължение на т.нар. "Турски поток". Това съобщи премиерът Алексис Ципрас в понеделник вечерта в обширно интервю за гръцкия телевизионен канал Star TV.

По думите му, цитирани от агенция "Блумбърг", като част от проекта в Гърция ще бъде създаден европейски енергиен хъб и ще поевтинеят енергийните цени за страната. Строителството ще бъде...

Над 400 представители на бизнеса ще участват в Пролетния бал на индустрията и работодателите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737854


Престижната годишна церемония на работодателите и индустрията в България ще се проведе утре, 29 април 2015 г. в Интер Експо Център.
Кулминацията на бала ще е връчването на най-авторитетните за бизнеса награди „КРИБ – Качество, Растеж и Иновации от България”. Със специална награда на председателя на КРИБ ще бъде отличена компанията с най-голям
Престижната годишна церемония на работодателите и индустрията в България ще се проведе утре, 29 април 2015 г. в Интер Експо Център. Кулминацията на бала ще е връчването на най-авторитетните за бизнеса награди „КРИБ – Качество, Растеж и Иновации от България”. Със специална награда на председателя на КРИБ ще бъде отличена компанията с най-голям

Стойчо Стоев: Излизаме срещу най-добрите, тренирахме дузпи

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2522124_stoicho_stoev_izlizame_sreshtu_nai-dobrite_trenirahme/?ref=rss


Треньорът на "Левски" Стойчо Стоев заяви, че тимът му ще се изправи срещу най-добрия отбор в България в полуфиналния реванш за Купата на България срещу "Лудогорец".

Наставникът на сините призна, че възпитаниците му са тренирали изпълнения на дузпи, в случай че двата тима не успеят да излъчат победител в редовното време и продълженията.

Интересът към срещата на стадион "Георги Аспарухов" предизвика сериозен интерес и билетите за нея бяха разпродадени за дни. Стоев разкри,...

SOFIX приключи на плюс при нисък оборот

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/sofix-prikliuchi-na-plius-pri-nisyk-oborot-193763/

Акциите на Неохим поскъпнаха с 13%, след като торовият завод излезе на сериозна печалба за тримесечието

Изключителният LG G4 ще дебютира тази вечер в Лондон (Live)

http://www.cross.bg/london-vecher-smartfon-1463011.html

/КРОСС/ Ексклузивната световна премиера на смартфон LG G4 - наследникът на G3, който надмина всички очаквания по отношение на продажби и награди, ще се състои тази вечер в Лондон. След официалното му представяне, сред първите потребители на LG G4 ще бъдат 4 хиляди късметлии, които ще получат новия смартфон, като част от най-голямата потребителска кампания в историята на компанията. Премиерата на изключителния LG G4 може да бъде наблюдавана на живо от 18 ч. българско време.  

Анкара предупреди за влошаване на отношенията със София

http://www.cross.bg/tyrtziya-ankara-bulgariya-1463010.html

/КРОСС/ „Решението, прието от българския парламент на 24 април 2015 г. във връзка със събитията от 1915 г. по инициатива на ултранационалистическата, ксенофобска, расистка партия „Атака", която също е против евроатлантическите ценности, показва антагонистично отношение към Турция. Турция отхвърля тази клевета срещу своята история", гласи декларация, публикувана на страницата на турското външно министерство ден след решението на българския парламент. Народното събрание призна „масовото изтребление", но от първоначално внесеното от „Атака" проекторешение отпадна искането за признаване на „геноцид" над арменците в Османската империя. Промените дойдоха след личната заръка на премиера Бойко Борисов. „Парламентът на България за съжаление беше взет за заложник от екстремистките елементи в него и пренебрегна хуманитарните и конкретни инициативи, които Турция е предприела по този исторически въпрос, продължава декларацията. Няма съмнение, че това решение ще се отрази негативно на отношенията между Турция и България", реагира Анкара", бе заявено пред посланика на България в Анкара, който е бил поканен за обяснения в министерството.    

Фиксинг на БНБ, вторник, 28 април

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-вторник-28-април_l.a_i.670371_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за вторник, 28 април, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Метрото от „Младост“1 до Бизнеспарка тръгва на 8 май

http://econ.bg/Новини/Метрото-от-Младост-1-до-Бизнеспарка-тръгва-на-8-май_l.a_i.670368_at.1.html

Отсечката на столичното метро от „ж.к. Младост 1 - „Бизнеспарк София” ще е готова на 8 май. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по...

Ердоган критикува Путин, че е признал геноцида над арменците

http://www.moreto.net/novini.php?n=287514

Турският президент Реджеп Ердоган осъди руския си колега Владимир Путин, че е признал геноцида над арменците от страна на османските турци през Първата световна война. Ердоган заяви, че Русия първо трябва да признае какво прави в момента в Украйна, Донбас и Крим, преди да използва думата „геноцид” за исторически събития.

Иран задържа американски товарен кораб в Персийския залив

http://petel.bg/Iran-zadarzha-amerikanski-tovaren-korab-v-Persiyskiya-zaliv__110110

Ирански сили са задържали американски товарен кораб в Персийския залив и са го пренасочили към иранското пристанище Бандар Абас,...

Смени по върховете в армията и нови генерали за Гергьовден

http://petel.bg/Smeni-po-varhovete-v-armiyata-i-novi-generali-za-Gergovden__110111

На утрешното заседание на Министерски съвет ще бъдат разглеждани решения за предложения до Президента на Република България за кадрови...

Локо (Пд) поведе с 2:1 на Черно море в реванша от турнира за Купата

http://petel.bg/Loko--Pd--povede-s-2-1-na-CHerno-more-v-revansha-ot-turnira-za-Kupata__110109

Локомотив (Пд) води с 2:1 на Черно море след 70 минути игра в реванша от полуфиналите на турнира за Купата на България. Първата среща във...

38,6 млрд. евро е брутният външен дълг на България

http://pik.bg/386-млрд-евро-е-брутният-външен-дълг-на-българия-news323869.html

38,6 млрд. евро е брутният външен дълг на България

Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния. Това се казва в отчет на БНБ, публикуван на сайта на институцията.

Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.

В края на 2014-а година общият брутен външен дълг на всички сектори е бил повече от 39,7 млрд. евро.

Измерен спрямо края на 2014-а година, брутният външен дълг на държавата намалява с около 450 млн. евро. Въпреки това спрямо февруари миналата година задълженията са доста по-големи, а в отчета все още не е отбелязана новата емисия на външните пазари от повече от 3 млрд. евро, както и погасяването на дълга, изтеглен в края на миналата година основно заради КТБ.

С повече от 2 млрд. евро се е увеличил брутният външен дълг в сектор държавно управление през февруари спрямо година по-рано. Към края на отчетния период задълженията са над 5,5 млрд. евро.

Т. Безлов: 70% от контрабандните цигари са от вътрешен производител

http://frognews.bg/news_90264/T-Bezlov-70procenta-ot-kontrabandnite-tsigari-sa-ot-vatreshen-proizvoditel/

Последното изследване, което знаем от април-май миналата година, е, че около 70% от контрабандните цигари са от вътрешен производител. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Т. Безлов: Около 70% от контрабандните цигари са от вътрешен производител

http://frognews.bg/news_90264/T-Bezlov-Okolo-70procenta-ot-kontrabandnite-tsigari-sa-ot-vatreshen-proizvoditel/

Последното изследване, което знаем от април-май миналата година, е, че около 70% от контрабандните цигари са от вътрешен производител. Това каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Атанасова: В доклада на ДАНС няма нищо за КТБ

http://www.vesti.bg/bulgaria/atanasova-v-doklada-na-dans-niama-nishto-za-ktb-6035316

В доклада се обсъжда финансовата и банковата стабилност на държавата, каза председателят на парламентарната анкетна комисия за КТБ

Трябва ли гърците да си платят сметката?

http://www.investor.bg/nachalo/0/a/triabva-li-gyrcite-da-si-platiat-smetkata-193761/

Не всички в южната ни съседка са се облагодетелствали през годините от френско-германския финансов гръб, пише Кузман Илиев

Боян Чуков: Лъжите на Иван Кръстев

http://bulgarski.pogled.info/news/64103/Boyan-CHukov-Lazhite-na-Ivan-Krastev

/Поглед.инфо/ Анализът на Иван Кръстев за „Ню Йорк таймс" е базиран на няколко откровени лъжи.

Българка и дъщеря й обикалят заедно с Джек Лондон Аляска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737816

Най-новата книга на Никол Данева – „ALASKA. Едно българско момиче в земята на Последната граница” – е вече на пазара. За разлика от предишните й заглавия това не е нито роман, нито изследване на символиката и догмите на християнството. Има и още една новост – за първи път авторката има съавторка – Мадлен Пен – нейната дъщеря.
Най-новата книга на Никол Данева – „ALASKA. Едно българско момиче в земята на Последната граница” – е вече на пазара. За разлика от предишните й заглавия това не е нито роман, нито изследване на символиката и догмите на християнството. Има и още една новост – за първи път авторката има съавторка – Мадлен Пен – нейната дъщеря.

Обвинения за полицай, прикривал убиец на пътя

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/obvineniia-za-policaj-prikrival-ubiec-na-pytia-6035315

Полицаят е обвинен и в придобиването и държането на над 100 патрона за огнестрелни оръжия, без да има разрешително

"Софиямед" обвини акушерката за побоя над бебето: Като обладана е във видеото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/28/2522031_sofiiamed_obvini_akusherkata_za_poboia_nad_bebeto_kato/?ref=rss


"Тази необяснима жестокост е като на обладан човек във видеото." Така началникът на акушеро-гинекологичното отделение в столичната болница "Софиямед" д-р Валери Нецов си обяснява поведението на акушерката, която е обвинена в опит за убийство на новородено. Университетската болница днес даде пресконференция, на която отново изложи своята позиция по случая, както и разпространеното в медите видео от инцидента, станал на 17-и срещу 18-и април.

По думите на Нецов акушерката не е имала...

М. Миков: Начело на държавата стои човек, който последователно разединява обществото

http://www.cross.bg/pravitelstvo-obrazovanie-prezidentut-1463009.html

/КРОСС/ „С всеки следващ Консултативен съвет при Президента възникват все повече въпроси, отколкото общи позиции и отговори. Така беше и по въпросите с бежанците, ситуацията в Източна Украйна, кризата около КТБ - все ключови за развитието на България въпроси, по които всички имахме надежда, особено в началото, Президентът да изпълни ролята си на обединител на нацията", заяви председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук-коментар за заседанието на КСНС при държавния глава в понеделник.  „Тази надежда, поне за мен, стана съвсем напразна с вчерашното заседание на Консултативния съвет. Вместо нея, остана огорчението, че начело на държавата ни стои човек, който последователно разединява обществото и се явява изразител на интереси, чийто генезис той пази в тайна точно толкова, колкото и стенограмите от разговорите за КТБ или пък ангажиментите, които е поел или отхвърлил в Уелс през септември миналата година", отбелязва лидерът на социалистите. „Няма как да не сме обезпокоени, когато Президентът се застъпва за това България да бъде принудена да отделя непосилните 2% от своя брутен вътрешен продукт за въоръжаване и превъоръжаване. Странно е това искане, когато си спомним за уверенията, че 16-милиардният заем няма да се използва за закупуването на военна техника

Какво мисли Централна Европа за Русия

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/04/28/2522078_kakvo_misli_centralna_evropa_za_rusiia/?ref=rss


Препубликуваме текста на Иван Кръстев от портал "Култура". Акцентите са на "Дневник". Оригиналът на статията е публикуван във вестник "Ню Йорк Таймс".

Само допреди десет години в американските представи Централна Европа беше, по думите на Доналд Ръмсфелд, "Новата Европа" – група от свободомислещи, героични малки нации и най-близките съюзници на Америка. Вашингтон им помогна да влязат в НАТО като бариера срещу нестабилността в Близкия Изток и руския експанзионизъм. Днес тази...

Община Варна дава 300 хил. лева за климатични системи

http://www.moreto.net/novini.php?n=287547

Община Варна обявява обществена поръчка за доставка, монтаж и поддръжка на климатични системи, научи Moreto.net. Прогнозната стойност е 300 хил. лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 24 месеца. Техниката би следвало да бъде осигурена според нуждите на Община Варна и подразделенията й.

38,6 млрд. евро е брутният външен дълг на България

http://www.bnews.bg/article-134039

Спрямо февруари 2014-та има увеличение с 4,5%, в отчета не е отбелязан заемът от 3 млрд. евро за КТБ.

Софиямед: Няма повод да отнемат лиценза ни

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737808

Не виждам повод да бъде отнет лиценза на „Софиямед” поради факта, че имаме конкретен виновник за някакво действие. Това каза управителят на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев по време на пресконференция в лечебното заведение."
Емилия Ковачева бе отстранена в същия ден, в който се установи самоличността й на видеозаписите - 22 април,
Не виждам повод да бъде отнет лиценза на „Софиямед” поради факта, че имаме конкретен виновник за някакво действие. Това каза управителят на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев по време на пресконференция в лечебното заведение." Емилия Ковачева бе отстранена в същия ден, в който се установи самоличността й на видеозаписите - 22 април,

Софиямед: Няма повод да отнемат лиценза ни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737808

Не виждам повод да бъде отнет лиценза на „Софиямед” поради факта, че имаме конкретен виновник за някакво действие. Това каза управителят на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев по време на пресконференция в лечебното заведение."
Емилия Ковачева бе отстранена в същия ден, в който се установи самоличността й на видеозаписите - 22 април,
Не виждам повод да бъде отнет лиценза на „Софиямед” поради факта, че имаме конкретен виновник за някакво действие. Това каза управителят на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев по време на пресконференция в лечебното заведение." Емилия Ковачева бе отстранена в същия ден, в който се установи самоличността й на видеозаписите - 22 април,

Софиямед: Няма повод да отнемат лиценза ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737804

Не виждам повод да бъде отнет лиценза на „Софиямед” поради факта, че имаме конкретен виновник за някакво действие. Това каза управителят на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев по време на пресконференция в лечебното заведение.
Не виждам повод да бъде отнет лиценза на „Софиямед” поради факта, че имаме конкретен виновник за някакво действие. Това каза управителят на УМБАЛ „Софиямед” д-р Йордан Пелев по време на пресконференция в лечебното заведение." Емилия Ковачева бе отстранена в същия ден, в който се установи самоличността й на видеозаписите - 22 април,

Антонио Ангелов е новият директор на Гранична полиция

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/28/2522100_antonio_angelov_e_noviiat_direktor_na_granichna/?ref=rss


Главна дирекция "Гранична полиция" вече има нов директор, след като малко по-рано неофициално се разбра, че досегашният – Милен Пенев, е освободен от поста.

За директор е назначен главен комисар Антонио Ангелов, съобщи пресцентърът на МВР. Той вече е бил представен пред ръководните служители на дирекцията от главния комисар на ведомството Георги Костов.

"Нямаме повод за гордост по отношение на противопоставянето на нелегалната миграция и контрабандата", е заявил Костов,...

С какво да заменим вредните храни

http://frognews.bg/news_90262/S-kakvo-da-zamenim-vrednite-hrani/

Вижте кои са здравословните алтернативи на примамливи за много хора храни като тестено, сладкарски изделия, пържени храни и др. Като здравословното хранене не е задължително да е за сметка на хубавия вкус, или пък да е финансово по-обременяващо. Ето и храните, които ще ви доставят удовлетворение и ще запазят идеалната линия на талията ви:

Главният секретар на МВР представи новия директор на "Гранична полиция"

http://pik.bg/главният-секретар-на-мвр-представи-новия-директор-на-гранична-полиция-news323867.html

Главният секретар на МВР представи новия директор на  "Гранична полиция"

Нямаме повод за гордост по отношение на противопоставянето на нелегалната миграция и контрабандата. Това заяви главен комисар Георги Костов пред ръководните служители на ГД "Гранична полиция", съобщават от пресцентъра на МВР.

За да се промени това, трябва да има още по-тясно взаимодействие с ГДБОП и ГДНП.

Той обяви, че със заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, за директор на ГД „Гранична полиция“ е преназначен главен комисар Антонио Ангелов.

На представянето на новото ръководство на главната дирекция присъстваха директорите на ГДНП и ГДБОП - Христо Терзийски и Ивайло Спиридонов. За заместник-директор на ГДГП е преназначен старши комисар Стоян Иванов, досегашен директор на РДГП Бургас. 

Главният секретар на МВР увери, че новият директор може да разчита на целия ресурс на ведомството за постигане на по-добри резултати по приоритетните задачи. 

По думите на главен комисар Атонио Ангелов една от първите задачи на ръководството на дирекцията ще бъде засилване на оперативната работа. Трябва да се използва целия ресурс на оперативния състав, за да се противодейства на контрабандата и нелегалната миграция. Ще бъда безкомпромисен към всички прояви на корупция, заяви категорично той.. 
Досегашният директор Милен Пенев става директор на РДГП Аерогари 

Главен комисар Антонио Ангелов е роден на 23.07.1969 г. в Лом. Завършил е висше образование във ВИПОНД - МВР през 1994 г., специалности: „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността” и „Право”. Октомври 1994 г. започва работа в сектор „Криминална полиция” в столичното Шесто РПУ – СДВР.

Заема различни длъжности в СДВР, като от април 2014 г. е началник на отдел „Противодействие на криминалната престъпност” в дирекцията. 
За постигнати високи резултати в служебната дейност е награждаван от министъра на вътрешните работи с почетно отличие на МВР - „За доблест и заслуга” III степен през 2007 г, с „Почетен знак на МВР” III степен през 2011 г. и с „Почетен знак на МВР” II степен през 2013 г. 

Работници във ВМЗ-Сопот ще стачкуват

http://www.mediapool.bg/rabotnitsi-vav-vmz-sopot-shte-stachkuvat-news233454.html

Работници във ВМЗ-Сопот ще предприемат предупредителни стачни действия. Димитър Атанасов, председател на синдикат „Подкрепа“ заяви, че причината за стачката е искането за по-бързо пускане на площадка "Иганово", където се взривиха складове на предприятието: "Ние не искаме да пречим на разследващите органи, обаче разбирате, че ако се забави до края на другия месец, това за нас ще е пагубно. Хората се притесняват за това – вчера са дали заплатите, има пари още за един аванс и се приключва. Ние искаме следствените органи да си работят, никой не иска да им пречи. Искаме просто да си направят загражденията и ние да си започнем работата, за да могат да се успокоят хората. Значи ВМЗ-то или да работи, но не се ли отвори да работи, считайте, че сме отвсякъде запушени. Много от хората са със заеми. Колкото и някои да искат да ни изкарат, че сме някакви олигофрени тук, събрани от кол и въже, знайте, че това не отговаря на истината и най-големите ни критици го знаят това", каза Атанасов пред БНР. Той съобщи, че утре митингът ще е едночасов и предупредителен. Около 24-ти май, ако няма развитие по исканията на синдиката, стачката ще мине в безсрочна. "Спираме работа. В утрешния митинг ще се включат почти всички, около 3000 души. Ще бъде блокиран Подбалканският път", каза още синдикалистът. На този фон във вторник прокуратурата предложи да отпадне забраната за достъп до терените около с. Иганово. Вече е постъпил и протокол за извършено повърхностно прочистване от невзривени боеприпаси и взривни остатъци в землищата на с. Кърнаре, с. Певците и с. Иганово. От военна специализирана тактическа група на терени, попадащи в зоната с радиус от 1 км до 3 км от епицентъра на първия и втори взривен инцидент, е приключило извършването на повърхностно прочистване, с изключение на малък участък /необработваем лозов масив/ с изрично посочени координати. Протоколът е бил изпратен и на кмета на община Карлово, с оглед преценка на необходимостта от отмяна на заповедта му за ограничаване на достъпа до вече прочистените терени в радиус 1-3 км от епицентровете на двата взрива.

Москов: Има лекарства за онкоболните

http://pik.bg/москов-има-лекарства-за-онкоболните-news323864.html

Москов: Има лекарства за онкоболните

За мен е важно спокойствието на онкоболните, че имат лечение. Лекарства има и те са осигурени. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.

"Управителят на НЗОК ще предложи онколекарствата, ражданията, хемодиализата и процедурите с апаратна вентилация да се извадят от методиката и да се контролират по друг начин. Всеки български гражданин да има пълното спокойствие, че онколеченията са абсолютно осигурени. Другото са спекулации. От гледна точка на лимити и онколекарства нито методите, нито въведени от НЗОК могат да бъдат причина на някой още по-малко на онкоболен да му бъде отказано лечение", категоричен бе Москов. Относно сливането на 9 държавни болници в карето на бившата медицинска академия той поясни, че това няма да наруши структурата на клиничните звена.

"Идеята е администрирането да е обединено в едно и така се оптимизират разходите. Този ресурс може да бъде влят в заплатите на работещите и в лечението на пациентите", каза здравният министър. Той гарантира, че се запазва идентичността и структурата на всяка една от тези болници.

"Само администрациите са между 100 човека за 9-те болници, които взимат средно по 1000 лв. месечно. Тези болници няма да се закриват, а само административните дейности ще бъдат в една малка администрация", категоричен бе Москов.

"Стана ясно от изявленията на директора на "Иван Рилски", че се съпротивлява на идеята за сливане на 9-те болници в обща администрация и той беше сменен", добави Петър Москов. Не ме притеснява вот на недоверие, напротив. Готов съм да чуя аргументите на опозицията винаги, когато има пълна подкрепа на здравна комисия, не ме притеснява, всичко друго е за пред хората. Така Москов отговори на въпрос дали не се притеснява от първи вот на недоверие и как би убедил опозицията да подкрепи предлаганите от него промени. 

В България твоят дом не е твоята крепост

http://offnews.bg/news/n_1/n_497185.html

На 21 април Мартин Христов от OFFRoad-Bulgaria не се събужда с аларма, както всяка сутрин. В 7:30 часа на вратата му се позвънява, а от другата страна го чакат 15 души - съдии, полицаи, цивилни барети, френски съдия и преводач. И така кошмарът на Мартин и неговото семейство започва. Без да предполага, според френските власти, Мартин Христов е част от група, която източва кредитни карти чрез скиминг устройства. В дома му нахлуват българските и френските власти и започват обиск. Иззети са неговият компютър, телефон, както и таблетът на детето му, което също станало неволен свидетел на акцията. За претърсването в дома на сем. Христови разрешение дал български съдия по искане на Франция. Като единствено "доказателство" за това, че Мартин е хакер-милионер, било IP адрес. Според френските власти през януари тази година през IP адреса в дома се провел скайп разговор, който уличава Мартин в престъпление. В рамките на обиска служителите на реда не открили нищо, което да докаже, че Мартин източва кредитни карти по света. Полицаите оставили зад себе си един разбит компютър, разхвърляна къща, уплах у едно дете и спомен за цял живот на младото семейство. Иззетите вещи върнали на семейството няколко дни след обиска. Сем. Христови не са получили протокол за това, че от тяхната къща се изнася скъпата техника. Извинение Мартин не е получил нито от българските, нито от френските власти. Единствено с половин уста едно от "франсетата", както ни разказа Мартин, признал, че "може би са допуснали грешка" с обиска. На Мартин и неговото семейство сега остава да си върнат достойнството. Пред OFFNews той разказа, че утре има среща с адвокати с опит в европейското право и съда в Страсбург. Мартин ще си търси правата и смята да осъди както френските власти, които са допуснали тази грешка, така и българските, които са разрешили тормоза върху български гражданин.

3000 лв. глоба за кмета на Пазарджик за клевета и обида по адрес на адвокат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737785

Районният съд в Пловдив определи глоба от общо 3000лв. за кмета на Пазарджик Тодор Попов за изречени клевета и обида по адрес на пазарджишкия адвокат Валери Стоянов по време на пресконференция. Делото бе заведено от адвокат Стоянов за изречени обидни квалификации по негов и на колегата му Валентин Табаков адрес, пред журналисти на 14 април,м.г.
Районният съд в Пловдив определи глоба от общо 3000лв. за кмета на Пазарджик Тодор Попов за изречени клевета и обида по адрес на пазарджишкия адвокат Валери Стоянов по време на пресконференция. Делото бе заведено от адвокат Стоянов за изречени обидни квалификации по негов и на колегата му Валентин Табаков адрес, пред журналисти на 14 април,м.г.

НАТО увеличава силите за реагиране със 17 хиляди военнослужещи

http://www.cross.bg/nato-hilyadi-reagirane-1463008.html

/КРОСС/ Намерение за удвояване числеността на силите за реагиране от 13 хиляди до 30 хиляди военнослужещи заради новите предизвикателства пред алианса е заявено в съобщение, публикувано в официалния сайт на НАТО. „Наблюдаваме радикална промяна в сферата на сигурността в Европа", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в разговор с португалския външен министър Руи Машете и обвини Русия, че е нарушила международните норми със своите „агресивни действия срещу Украйна". Столтенберг добави, че в Европа се създава допълнителна групировка от сили за бързо реагиране с численост от 5 хиляди войници. На Срещата на върха през септември в Уелс страните от НАТО одобриха План за действие, който според тях е необходим заради действията на Русия в Украйна. Решено бе в рамките на силите за бързо реагиране да бъде създадена група с повишена боеготовност, която да бъде изпращана в кризисните зони.  

Надеждата за Президента като обединител на нацията за мен е вече напразна

http://bulgarski.pogled.info/news/64102/Nadezhdata-za-Prezidenta-kato-obedinitel-na-natsiyata-za-men-e-veche-naprazna

/Поглед.инфо/ С всеки следващ Консултативен съвет при Президента възникват все повече въпроси, отколкото се намират общи позиции и отговори.

Туристите в Гърция да разчитат на пари в брой

http://www.moreto.net/novini.php?n=287499

Туристите в Гърция са посъветвани да носят евро в банкноти и монети, в случай че дълговата криза на страната се изостри и местните банки извадят от употреба банкоматите, съобщи английският вестник "Телеграф". От гръцкия туристически съвет в Лондон казвали, че макар да не предвиждат скорошни проблеми, посетителите на страната не бива да разчитат само на кредитни карти или на местните банкомати, съобщава БГНЕС.

Пенев ще работи без пари в ЦСКА, новите собственици намерили инвеститори

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2522133_penev_shte_raboti_bez_pari_v_cska_novite_sobstvenici/?ref=rss


ЦСКА потвърди, че Любослав Пенев е новият треньор на отбора. Бившият селекционер е привлечен "с оглед единението на червената общност, за която той е знакова фигура с безспорен авторитет и професионални качества", обявиха от клуба.

Единият от новите собственици Милко Георгиев заяви, че Пенев ще работи без пари в клуба. "Аз и Ивайло (Манджуков) помолихме Любо в този тежък момент да дойде и да помогне. Той е невероятен мъжкар. Това е любов - да дойдеш без пари да работиш. Казали сме му...

Атанасова: За КТБ не се говори в доклада на ДАНС

http://pik.bg/атанасова-за-ктб-не-се-говори-в-доклада-на-данс-news323857.html

Атанасова: За КТБ не се говори в доклада на ДАНС

Представиха ни доклада, който оценява дейността на ДАНС за 2013г. и който не е внесен в Народното събрание от Министерския съвет, както стана ясно. В него няма данни по отношение на Корпоративна търговска банка.

Това каза председателят на временната анкетна комисия за КТБ Десислава Атанасова. "В доклада на ДАНС за КТБ не се говори. Обсъжда се финансовата и банковата стабилност на държавата, така, както изисква докладът за дейността на държавната агенция. Предвидени са мерки, обсъждани са предизвикателства и е обсъждана цялата дейност на агенцията по отношение на финансовата сигурност и стабилност, както и банкова такава", заяви Атанасова.

По време на закритото заседание на комисията за КТБ, депутатите са се запознали в резюме с докладите на трите одиторски компании, които са им предоставени от прокуратурата, както и с доклада на комисията за надзор над независимите одитори.

БСП предлага на АБВ и "Атака" да атакуват заема за 16 млрд. лв. в КС

http://econ.bg/Новини/БСП-предлага-на-АБВ-и-Атака-да-атакуват-заема-за-16-млрд-лв-в-КС_l.a_i.670364_at.1.html

БСП ще търси подкрепа основно от АБВ и "Атака" за подписката пред Конституционния съд (КС) във връзка със заема от 16 млрд. лв.. Това обяви...

Все повече българи в Холандия се чувстват дискриминирани

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/04/28/2522088_vse_poveche_bulgari_v_holandiia_se_chuvstvat/?ref=rss


Българите и поляците в Холандия се сблъскват с растящи нива на дискриминация в Холандия, сочи доклад на правителствен тинк-танк, публикувано от Dutch News.

В рамките на изследването са били анкетирани група български и полски граждани, живеещи в Холандия от 2009-2010 г. През 2010 г. 17% от българите, които току-що са се преместили в Холандия, заявяват, че срещат дискриминативно отношение към себе си. При второто интервю от изследването, проведено през 2013 г., 66% от българите са...

Близките на пометеният на Околовръстното дариха органите му

http://frognews.bg/news_90261/Blizkite-na-pometeniiat-na-Okolovrastnoto-dariha-organite-mu/

Пометеният от джип на Околовръстния път 25-годишен мъж е изпаднал в мозъчна смърт и близките му са дали съгласие за трансплантиране на органите му. Това съобщават от Военномедицинска академия (ВМА), където бе приет пострадалият.

Близките на пометеният от джип на Околовръстното дариха органите му

http://frognews.bg/news_90261/Blizkite-na-pometeniiat-ot-djip-na-Okolovrastnoto-dariha-organite-mu/

Пометеният от джип на Околовръстния път 25-годишен мъж е изпаднал в мозъчна смърт и близките му са дали съгласие за трансплантиране на органите му. Това съобщават от Военномедицинска академия (ВМА), където бе приет пострадалият.

Дейвид Бекъм изпревари по стил Кейт Мидълтън в ново допитване

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/28/2522079_deivid_bekum_izprevari_po_stil_keit_midultun_v_novo/?ref=rss


Футболистът Дейвид Бекъм се нареди на трето място в ново допитване за най-добре облечена забележителност на Острова, изпреварвайки херцогинята на Кеймбридж и съпруга на принц Уилям Кейт Мидълтън.

Бекъм се нарежда след универсалната модна икона Одри Хепбърн на първо място и покойната принцеса Даяна на второ, но преди собствената си съпруга Виктория, която е моден дизайнер. Бившата "Пош спайс" е eдва девета в класацията.


Проучването, което е направено сред 2000...

Видео: Грохот от каменни лавини, или как трусът удари Тибет

http://www.dnevnik.bg/video/2015/04/28/2522083_video_grohot_ot_kamenni_lavini_ili_kak_trusut_udari/?ref=rss




Запис от момента на непалското земетресение, но направен в Китай на север от епицентъра, е публикуван в интернет.

На него си вижда как от почти всички страни към хората в долината започват с тътен да падат каменни лавини.

Кадрите са от Гирон в Тибетския автономен район.

По официални данни жертвите в Непал вече надхвърлиха 5000 души.

Почна се! Градушка удари Враца

http://frognews.bg/news_90260/Pochna-se!-Gradushka-udari-Vratsa/

Градушка и проливен дъжд удариха Враца в ранния следобед. Пороят наводни улиците и затрудни придвижването на пешеходци и автомобили. Падналата градушка бе с размер на грахово зърно, информира Булфото

УЕФА обяви Михайлови за най-голямата футболна династия в България

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2522085_uefa_obiavi_mihailovi_za_nai-goliamata_futbolna/?ref=rss


Официалният сайт на УЕФА определи семейство Михайлови за най-голямата футболна династия в България. 

Журналистите от медиата на футболната централа са съставили списък с най-известните и влиятелни фамилии във всяка европейска държава, подредени по азбучен ред.

"Има три поколения вратари Михайлови в България – Бисер, Борислав и Николай. Бисер има спечелени четири титли в Български титли и три национални купи с "Левски" Това е клубът, в който най-големият му син Борислав...

Две варненски поликлиники дължат над 55 000 лв. на енергото

http://petel.bg/Dve-varnenski-polikliniki-dalzhat-nad-55-000-lv--na-energoto__110108

Общинските болници ДКЦ „Чайка” и ДКЦ „Св. Иван Рилски” в Аспарухово дължат общо 55 701 лв. за електрическа енергия към „Енерго Про”....

Локо (Пд) и Черно море си вкараха по един гол през първото полувреме

http://petel.bg/Loko--Pd--i-CHerno-more-si-vkaraha-po-edin-gol-prez-parvoto-poluvreme__110109

Локомотив (Пд) и Черно море си вкараха по един гол през първото полувреме на реванша от полуфиналите на турнира за Купата на България....

40 съдии подкрепят кандидатурата на Нели Куцкова за председател на САС

http://pik.bg/40-съдии-подкрепят-кандидатурата-на-нели-куцкова-за-председател-на-сас-news323849.html

40 съдии подкрепят кандидатурата на Нели Куцкова за председател на САС

Повече от половината магистрати от Софийския апелативен съд (САС) са изразили твърдата си подкрепа за кандидатурата на Нели Куцкова за председател на САС.

В становище до Висшия съдебен съвет (ВСС) 40 съдии (от общо 58) изразяват увереността си, че съдия Куцкова е доказала своя висок професионализъм, принципност, почтеност и безупречен морал и има необходимия капацитет, за да оглави съда, пише „Правен свят”.

В четвъртък ВСС ще направи трети опит да избере административен ръководител на апелативния съд в столицата. Кандидат е само съдия Нели Куцкова. При първия опит се яви само Веселин Пенгезов, но ВСС не го избра, тъй като срещу него има обвинение. Във втората процедура участваха Пенгезов и зам.-шефът на САС Стефан Гроздев, но избор отново нямаше.

Според запознати сегашната процедура ще покаже дали ВСС е способен да изпълнява една от основните си функции – кадровата. Ако не избере председател на САС, това означава да го обрече за още неопределено време без титуляр, което е недопустимо за третия по големина съд в страната, коментират юристи.

В становището си до ВСС съдиите наблягат на „отличната професионална подготовка, стабилност на знанията и опита, които са оценени недвусмислено с възможно най-високата оценка“ именно от съвета при приемането на атестацията на съдия Куцкова.

„През всички години на работа е доказала, че се ръководи от вътрешното си убеждение, което е основано на върховенството на закона, опирайки се на основните права и свободи в демократичното общество, като по този начин е допринесла за повишаване общественото доверие в правосъдието“, изтъкват още магистратите.

Те напомнят, че съдия Куцкова има дълъг опит като административен ръководител, което, според практиката на ВСС, е преимущество. В становището си Етичната комисия на ВСС казва, че съдия Куцкова е изключително компетентен и квалифициран магистрат, ползва се с голямо уважение и авторитет не само сред съдиите от САС, но и сред колегите й от съдилищата в Софийския съдебен район.

 

Лисица в Чернобил си прави сандвич с бекон (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_497221.html

Лисица в Чернобил бе заснета на видео как си прави четворен сандвич с бекон, пише Би Би Си. Без да изглежда уплашено, животното приема храна от ръцете на екип журналисти на радио "Свободна Европа", които са посетили района на аварията. С помощта на муцуната и устата си лисицата успява да си направи четворен сандвич, който отнася далеч от обектива, за да му се наслади. Видео:

"Нощни вълци": Полша ни демонстрира евтин цирк

http://www.cross.bg/vizi-vultzi-polsha-1463007.html

/КРОСС/ Всичко това е един евтин цирк, устроен от провинциален театър. Пътуват 20 души, абсолютно открито, съвършено без оръжие, за да посетят военно гробище, посрещат ги единомишленици, поляци... В същото време виждаме как пред тях изнасят някакви декори, започва разиграване на спектакъл, обиски, ровят им в бельото и т.н." Това заяви на пресконференция в Брест лидерът на симпатизиращия на президента Владимир Путин рокерски патриотичен клуб "Нощните вълци". Поводът за изявата на Александър Залдостатнов-Хирург е отказът на полските граничари да пропуснат рокерите, обявили, че потеглят на поход "Към Берлин", за да положат цветя на братски могили на съветски воини и да са в германската столица на 9 май. Залдостанов е санкциониран от САЩ и Канада за участието си в анексирането на Крим миналата пролет и не е сред пътуващите в "празничния марш на скок". Във вторник той заяви, че който от хората му има шенгенски визи, ще продължи поединично да опитва да влезе от Беларус в Полша. "Не вършим нищо незаконно и нямаме и 20 души", каза той и допълни, че не разполагат с обяснение защо са им отказани или отменени визи за ЕС. В понеделник руското министерство на външните работи официално протестира срещу отказа на Полша да пропусне рокерите и настоя да получи обяснение защо спира мотопробега "Пътищата на победата"

Шефове на Мтел се срещат с клиенти да чуят мнението им за телекома

http://www.mediapool.bg/shefove-na-mtel-se-sreshtat-s-klienti-da-chuyat-mnenieto-im-za-telekoma-news233453.html

Ръководството на Мтел ще се срещне със свои клиенти, за да изслуша тяхното мнение за предлаганите продукти и услуги, както и за обслужването в компанията. Потребителите ще могат да дадат и свои идеи и предложения за работата на телекома на разговора, който е планиран за края на май в централната сграда на "Мобилтел" в София. Двадесет ще са избраниците, които ще участват в дискусията. Всеки, който иска да се включи в срещата, може да заяви участие чрез попълване на анкета. В допитването ще бъдат избрани клиенти с различен профил: на различна възраст, с различни занимания, ползващи различни продукти и услуги на компанията от различен период от време.

Алиев: Да се съсредоточим върху енергийни проекти със сигурно бъдеще

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/aliev-da-se-sysredotochim-vyrhu-energiini-proekti-sys-sigurno-bydeshte-193757/

Можем да получим газ от Азербайджан и по-рано от предвиденото, надява се българският президент Росен Плевнелиев

Тръгнаха да изравняват сметките за парно и топла вода

http://frognews.bg/news_90259/Tragnaha-da-izravniavat-smetkite-za-parno-i-topla-voda/

Фирмите за топлинно счетоводство започват изготвянето на изравнителните сметки за парно и топла вода за приключилия отоплителен сезон. Клиентите ще бъдат уведомени за две възможни дати за посещение в имотите им, информира БНР.

5830 нарушения са констатирани в хода на полицейска операция TISPOL

http://pik.bg/5830-нарушения-са-констатирани-в-хода-на-полицейска-операция-tispol-news323840.html

5830 нарушения са констатирани в хода на полицейска операция TISPOL

5830 нарушения на разрешената скорост за движение на пътя са констатирани от служители на пътна полиция в страната за времето от 13 до 19 април. През този период се проведе полицейска операция, организирана от европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL.

На територията на всички държави-членки на организацията бяха извършени засилени проверки над водачите на МПС за спазване на разрешената скорост за движение, съобщиха от МВР. 868 от констатираните нарушения са установени от пътните полицаи, осъществяващи контрол с технически средства без монтирани видеозаписващи устройства, и 4962 нарушения са засечени от автоматизирани технически средства.

По време на проверките, освен спазването на разрешената скорост за движение по пътищата, бе извършен контрол на водачите за наличието на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Съставени са 20 акта за установяване на административно нарушение по Кодекса на застраховането, 12 от които са от служители на СДВР. В хода на акцията са установени 11 обявени за издирване, 45-ма нелегално пребиваващи емигранти на територията на страната, два случая на притежание на наркотични вещества. Разкрити са 60 други криминални престъпления – най-вече управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда. 

Радиотеатърът се завръща във Варна с постановката „Пияни от живота“ тази вечер

http://www.moreto.net/novini.php?n=287532

„Пияни от живота“ ще бъде премиерната постановка на възродения радиотеатър в ефира на Радио Варна. Пиесата ще прозвучи днес от 19.00 часа директно в ефира на радиото и в интернет. Постановката ще се реализира в Концертното студио на медията.

Пороен дъжд и градушка се изляха внезапно над Враца (снимки)

http://pik.bg/пороен-дъжд-и-градушка-се-изляха-внезапно-над-враца-снимки-news323838.html

Пороен дъжд и градушка се изляха внезапно над Враца (снимки)

Проливен дъжд, придружен с градушка, се изляха във Враца днес следобед, съобщи Булфото.

Наводнени са улици, а движението в града е силно затруднено.

Падналата градушка бе с размер на грахово зърно, но към момента няма данни за нанесени щети или пострадали хора.

 

Руска медия твърди: Гришо и Маша се разделили

http://frognews.bg/news_90258/Ruska-mediia-tvardi-Grisho-i-Masha-se-razdelili/

Григор Димитров и Мария Шарапова се разделили, съобщава руският телевизионен канал "Мир 24". От тиражираната информация излиза, че двамата били взели това решение, за да се концентрират върху състезателните си кариери. А причината се кореняла в особено убедителните им изяви в последно време на корта.

Пропадна прясно ремонтираният път Банско-Гоце Делчев

http://www.mediapool.bg/propadna-pryasno-remontiraniyat-pat-bansko-gotse-delchev-news233452.html

Прясно ремонтираният главен път между Банско и Гоце Делчев, по който се отива към Гърция през ГКПП "Илинден", пропадна наполовина, сигнализираха читатели на Mediapool, които по щастлива случайност не са се пребили в понеделник. Тогава не е имало никакви предупредителни знаци и табели за срутения наполовина път. Преминаването е опасно дори през останалия участък, защото мястото е на завой, разказаха пътниците. Фирмите, ангажирани с ремонта на трасето, са сигнализирали агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и са предупредили, че преминаването е опасно, защото има риск от допълнително срутване. Те са предложили алтернативен вариант за преминаване – "обход от 300 метра през горичката", обясниха пред Mediapool. Към момента от пресцентъра на АПИ няма официална информация по случая. Единствено уточниха, че преминаването е стеснено, но от там могат да се движат автомобили. Строител на обекта е "Ем Строй Галчев Инженеринг" ДЗЗД, консултант е "Рутекс" ООД, а надзорът се осъществява от "Мот Макдоналд". Лавиообразна пукнатина Пропадането на пътя Банско – Гоце Делчев е след село Места до разклона за село Кремен, община Банско. Първите пукнатини по асфалта са се появили още в средата на март. Причината е била пропадане на пътния насип вследствие на преовлажнените почви заради обилните валежи. Първоначално пукнатините по асфалта са били с дълбочина 50-60 см, но през последните дни се е образувало "лавинообразно разтваряне на пукнатината", като на места врязването достига до 5 – 6 метра, казаха от фирмите. Според тях, това не е имало как да бъде предвидено при ремонтните дейности, които са обхващали само смяна на горния пласт на пътя с нов асфалт. В момента фирмите очакват да им бъде възложено укрепване на пътя, като АПИ трябва да реши как да стане това - с пилони или с еркери. По същия начин преди началото на зимния сезон пропадна половината път между Симитли и Банско. Подготвя се алтернативно трасе Заради риска за сигурността на пътуващите, от пътната агенция са ограничили движението в участъка чрез стесняване на пътя. В момента се подготвя обходен маршрут по стар горски път, който ще бъде пуснат за движение в сряда. Все още няма официална информация дали по него ще могат да се движат тежкотоварни автомобили или ще се наложи те да стигат до района на Гоце Делчев през Папаз чаир. Укрепването на новопоявилото се свлачище ще бъде за сметка на пътната агенция. Ремонт за над 30 млн. лв. Един от най-натоварените пътища в Благоевградска област пътя Юндола – Разлог – Банско се ремонтира по програма "Транзитни пътища V" от 2 септември 2011 г. Ремонтът му продължава вече четвърта година заради недостиг на средства от държавния бюджет по съфинансирането на програмата. Отсечката, която е с дължина общо 110 км, е разделена на четири участъка. Основно се ремонтират 53 км от второкласния път Юндола - Якоруда - Разлог и около 57 км от второкласния път Разлог - Банско - Гоце Делчев – Садово. Целият проект е на стойност 15.7 млн. евро без ДДС. До момента са извършени строителни дейности за 60% на отсечката като на изпълнителите са разплатени близо 10 млн. евро, по данни на АПИ. В участъка от Банско до Гоце Делчев е положен само горен пласт плътен асфалтобетон. Частта от пътя, който е на територията на град Банско, е предвидено да бъде ремонтирана след приключване на реконструкцията на канализационната мрежа на града. В момента оставащите за изпълнение по проекта банкети са около 5 км, казаха от АПИ. Пусковият срок на основно ремонтирания път Юндола – Разлог – Банско е 1 август 2015 г.

Пропада прясно ремонтираният път Банско–Гоце Делчев

http://www.mediapool.bg/propada-pryasno-remontiraniyat-pat-banskogotse-delchev-news233452.html

Прясно ремонтираният главен път между Банско и Гоце Делчев, по който се отива към Гърция през ГКПП "Илинден", пропадна наполовина. Появилата се пукнатина може да доведе до допълнително срутване. Причините са свлачища и подкопаване откъм река Места, обясниха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Преминаването през участъка е опасно и се търси алтеранитвно трасе. Строител на обекта е "Ем Строй Галчев Инженеринг" ДЗЗД, консултант е "Рутекс" ООД, а надзорът се осъществява от "Мот Макдоналд". Пътната агенция забрани движението в опасния участък и се готви да отпусне допълнителни средства на същия строител за ремонт, но така и не съобщи дали смята, че някой не си е свършил работата, като не е предвидил очевидната възможност за свлачища в този район. Пропадането е след село Места до разклона за село Кремен, община Банско. Пукнатините по асфалта са с дълбочина 50-60 см. Тъй като има реален риск за сигурността на пътуващите, от пътната агенция ограничиха движението в участъка. В момента се подготвя обходен маршрут по стар горски път, който ще бъде пуснат за движение в сряда. Все още няма официална информация дали по него ще могат да се движат тежкотоварни автомобили или ще се наложи те да стигат до района на Гоце Делчев през Папаз чаир. Укрепването на новопоявилото се свлачище ще бъде за сметка на пътната агенция. Тя е възложила дейностите по укрепването му на изпълнителя на обекта "Ем Строй Галчев инженеринг" ДЗЗД. Един от най-натоварените пътища в Благоевградска област пътя Юндола – Разлог – Банско се ремонтира по програма "Транзитни пътища V" от 2 септември 2011 г. Ремонтът му продължава вече четвърта година заради недостиг на средства от държавния бюджет по съфинансирането на програмата. Отсечката, която е с дължина общо 110 км, е разделена на четири участъка. Основно се ремонтират 53 км от второкласния път Юндола - Якоруда - Разлог и около 57 км от второкласния път Разлог - Банско - Гоце Делчев – Садово. Целият проект е на стойност 15.7 млн. евро без ДДС. До момента са извършени строителни дейности за 60% на отсечката като на изпълнителите са разплатени близо 10 млн. евро, по данни на АПИ. В участъка от Банско до Гоце Делчев е положен горен пласт плътен асфалтобетон. Частта от пътя, който е на територията на град Банско, е предвидено да бъде ремонтирана след приключване на реконструкцията на канализационната мрежа на града. В момента оставащите за изпълнение по проекта банкети са около 5 км, казаха от АПИ. Пусковият срок на основно ремонтирания път Юндола – Разлог – Банско е 1 август 2015 г. Очаквайте подробности

Прясно ремонтираният път Банско – Гоце Делчев пропадна заради свлачище

http://www.mediapool.bg/pryasno-remontiraniyat-pat-bansko-gotse-delchev-propadna-zaradi-svlachishte-news233452.html

Прясно ремонтираният главен път между Банско и Гоце Делчев, по който се отива към Гърция през ГКПП "Илинден", пропада заради свлачища и подкопаване откъм река Места, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Строител на обекта е "Ем Строй Галчев Инженеринг" ДЗЗД, консултант е "Рутекс" ООД, а надзорът се осъществява от "Мот Макдоналд". Пътната агенция забрани движението в опасния участък и се готви да отпусне допълнителни средства на същия строител за ремонт, но така и не съобщи дали смята, че някой не си е свършил работата, като не е предвидил очевидната възможност за свлачища в този район. Пропадането е след село Места до разклона за село Кремен, община Банско. Пукнатините по асфалта са с дълбочина 50-60 см. Тъй като има реален риск за сигурността на пътуващите, от пътната агенция ограничиха движението в участъка. В момента се подготвя обходен маршрут по стар горски път, който ще бъде пуснат за движение в сряда. Все още няма официална информация дали по него ще могат да се движат тежкотоварни автомобили или ще се наложи те да стигат до района на Гоце Делчев през Папаз чаир. Укрепването на новопоявилото се свлачище ще бъде за сметка на пътната агенция. Тя е възложила дейностите по укрепването му на изпълнителя на обекта "Ем Строй Галчев инженеринг" ДЗЗД. Един от най-натоварените пътища в Благоевградска област пътя Юндола – Разлог – Банско се ремонтира по програма "Транзитни пътища V" от 2 септември 2011 г. Ремонтът му продължава вече четвърта година заради недостиг на средства от държавния бюджет по съфинансирането на програмата. Отсечката, която е с дължина общо 110 км, е разделена на четири участъка. Основно се ремонтират 53 км от второкласния път Юндола - Якоруда - Разлог и около 57 км от второкласния път Разлог - Банско - Гоце Делчев – Садово. Целият проект е на стойност 15.7 млн. евро без ДДС. До момента са извършени строителни дейности за 60% на отсечката като на изпълнителите са разплатени близо 10 млн. евро, по данни на АПИ. В участъка от Банско до Гоце Делчев е положен горен пласт плътен асфалтобетон. Частта от пътя, който е на територията на град Банско, е предвидено да бъде ремонтирана след приключване на реконструкцията на канализационната мрежа на града. В момента оставащите за изпълнение по проекта банкети са около 5 км, казаха от АПИ. Пусковият срок на основно ремонтирания път Юндола – Разлог – Банско е 1 август 2015 г.

Митов: Надявам се да развием и обогатим връзките между България и Ирак

http://pik.bg/митов-надявам-се-да-развием-и-обогатим-връзките-между-българия-и-ирак-news323831.html

 Митов: Надявам се да развием и обогатим връзките между България и Ирак

България и Ирак развиват отношения на дългогодишно приятелство и сътрудничество и се надявам с общи усилия да развием и обогатим връзките между нашите две страни във всички сфери от взаимен интерес.

С тези думи министър Даниел Митов приветства днес новоназначения посланик на Република Ирак в София Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Двамата дипломати обмениха мнения относно крайно усложнената обстановка в Близкия изток и изразиха готовност за продължаване на общите действия в борбата срещу т.нар „Ислямска държава”. Министър Митов сподели безпокойство от влошаването на сигурността в региона, което представлява заплаха не само за Ирак, но и за ЕС като цяло. „Изразяваме пълната си подкрепа за действията на иракското правителство, насочени към изтласкването на ИДИЛ от контролираните от тях територии и постигането на всеобхватен политически диалог“, посочи външният министър.

Посланик Ал-Джанаби благодари на българската държава за оказаното съдействие в борбата срещу тероризма и изрази надежда, че с помощта на България и международната общност ще бъде постигнато мирно решение на кризата в региона, което ще намали бежанския натиск към страните от ЕС.

Министър Митов изрази надеждата за скорошно финализиране на съгласувателните процедури по предложения проект на Меморандум и Споразумение съответно за реадмисия и борба с организираната престъпност между България и Ирак.

Даниел Митов и Кахтан Таха Халаф Ал-Джанаби обсъдиха още възможностите за задълбочаване на двустранния диалог в икономическата сфера и се обединиха около мнението, че добрите политически отношения дават широко поле за още по-силно присъствие на български фирми и реализирането на инфраструктурни проекти в Ирак.

Двамата подчертаха значението на интензивния диалог на високо политическо ниво, като българският първи дипломат отправи покана към своя иракски колега да посети страната ни. В знак на благодарност и засвидетелстване на положителния поглед върху отношенията с българската страна, посланик Ал-Джанаби връчи на министър Митов Кодекса на Хамурапи, който съдържа един от най-древните текстове на антична Месопотамия. 

Валутни курсове на БНБ за 29 април 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-29-април-2015-година-news323828.html

Валутни курсове на БНБ за 29 април 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 29 април 2015 година.

1 EUR - 1.95583

1 USD - 1.78991

100 JPY - 1.50344

100 CZK - 7.11962

1 GBP - 2.73543

1000 HUF - 6.49023

10 PLN - 4.88774

10 RON - 4.44244

10 SEK - 2.08493

1 CHF - 1.86910

10 NOK - 2.33059

10 TRY - 6.70701

1 AUD - 1.42221

1 CAD - 1.48304 

До 12 години: Всеки втори учител у нас - пенсионер

http://www.bnews.bg/article-134037

В България разликата във възрастта между учениците и учителите е две поколения, а нормално е да бъде едно.

ЧЕЗ спря тока на Атака и ТВ "Алфа", Сидеров откри заговор

http://offnews.bg/news/n_1/n_497192.html

ЧЕЗ спря едновременно електроподаването в централата на „Атака" и в телевизия „Алфа" вчера от 16 до 21 часа. Това съобщиха от пресцентъра на партията. В съседните сгради обаче имало ток. Волен Сидеров заяви, че спирането на тока от ЧЕЗ само в редакцията на медията и в централата им за повече от 5 часа е насочено действие срещу „Атака". „Ние говорим от доста време, че срещу телевизията ни има кампания, готвят се да я спират. Ето, виждаме как по този начин чрез спиране на електричеството беше прекратено излъчването на програмата ни за няколко часа. Бяха нанесени щети, техниката на медията пострада, а телевизията нямаше възможност да излъчва няколко часа", коментира Сидеров.  Според него "има връзка между шефът на енергийната комисия, КВЕР и ЧЕЗ, които са под пряко влияние на Валери Симеонов и действията им са целенасочени срещу медията на АТАКА". Правителството, в което участва и Патриотичен фронт, също искат спирането на телевизията.  „Негови представители няколко пъти казаха, че не е редно партия да има телевизия. Всичко това е отговор на въпроса защо във вчерашния ден за 5 часа ЧЕЗ изключи тока точно в партийната централа и телевизия АЛФА“, обяснява председателят на националистите.  „Това е действие срещу мен, защото същият ден правителството организира митинг по време на Консултативния съвет при президента с призив да отида в Сибир. На този съвет управляващата седморна коалиция се е обединила около идеята да се изхарчат милиарди за закупуване на старо американско въоръжение за армията“, уточни Сидеров и заяви, че единствено АТАКА е против това. "ЧЕЗ и правителството са в едно, защото, ако това правителството искаше да махне ЧЕЗ, щеше да му вземе лиценза, има основание. Те действат заедно и аз съм убеден, че тази провокация вчера, това спиране на тока е било съгласувано с правителствени представители“, заключва Волен Сидеров.

Когато днес България тъне в безвремие и безверие, да се обърнем към предците си

http://www.cross.bg/bulgariya-bezvremie-novoto-1463006.html

/КРОСС/ Когато в началото на 864 година българският владетел княз Борис приема християнството и новото си име Михаил, мощната някога България се намира в критичната фаза на своето съществуване. Тя губи войни и територии, притисната е от двете империи - Византия и Немската империя, между двете духовни столици - Константинопол и Рим и дори между двамата духовни водачи - патриарх Фотий и папа Николай І.. Огромна е поуката как с дипломация, с разум и с воля княз Борис І превежда държавата ни между миналото и бъдещото, как вдъхва новото й народностно единство и как само след десетилетие я легитимира като център на духовност, книжовност и самостоятелност. И всичко това единствено с дълбока вяра и прозорливост. Но и с лични жертви, на които днес малцина са способни. Когато днес България тъне в безвремие и безверие, задължени сме отново да се върнем към светлата годишнина - 1 150 години от покръстването и да преоткрием посланието на нашите предшественици". ПОКАНА СЛАВЯНСКО ДРУЖЕСТВО В БЪЛГАРИЯ и НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ РУСОФИЛИ с благословението на СВЕТИЯ СИНОД на БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ провеждат конференция на тема „1150 ГОДИНИ ОТ ПОКРЪСТВАНЕТО - ЦИВИЛИЗАЦИОННИЯТ ИЗБОР НА БЪЛГАРИЯ". Конференцията ще се проведе на 29.04.2015.г. от 10:00 часа в заседателната зала на х-л „Анел" - София, бул. "Тодор Александров" 14, с участието на учени от България, Русия, Чехия и Словакия.  

Земите край взривилия се склад в Иганово са почистени

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/28/2522075_zemite_krai_vzriviliia_se_sklad_v_iganovo_sa_pochisteni/?ref=rss


Земеделците, които имат земи в района на складовете на ВМЗ - Сопот, при село Иганово, където се взривиха боеприпаси, вече ще могат да обработват площите си, се разбра от съобщение на прокуратурата. Скоро след втория взрив в базата, който избухна на 14 април, кметът на Иганово Стефан Данчев заяви, че кампанията по розобера ще бъде провалена и местните хора на практика ще останат без препитанието си.   Военната специализирана тактическа група, която разчиства зоната с радиус от 1 до 3 км от...

Михаил Миков: Решенията за бюджета се вземат от МС, не от КСНС

http://www.cross.bg/mikov-ksns-pravitelstvoto-1463005.html

/КРОСС/ „Бюджетът е въпрос, който е в конституционната власт на правителството и на управляващото мнозинство. Той се формира в съответствие с политиките, провеждани от правителството. КСНС е орган със съвсем друга функция. Когато съветът заяви позиция, касаеща подобна тема, той изземва отговорността и правата на МС да определи процента от БВП за съответните сектори", заяви на пресконференция председателят на НС на БСП Михаил Миков. Той подчерта, че когато това се залага в хоризонт от 10 години, то би трябвало едва ли не да предопредели твърд процент от държавния бюджет, независимо кое ще е правителството, какво мнозинство има и какви са приоритетите му. „Фиксирането на твърд процент от бюджета в такъв орган засяга и други ключови сектори", обясни Миков. Чудесно е, че върховният главнокомандващ се грижи за армията, но е жалко, че не е и върховен учител и главен лекар, за да мисли по същия начин за образованието и за здравеопазването. „По никакъв начин не оспорваме необходимостта от боеспособна армия. Вглеждайки се във внесения в края на март доклад за отбраната обаче, виждаме разминаване между внесените в НС констатации и доклада, представен пред КСНС от министъра на отбраната", заяви още Миков. По думите му в армията има много проблеми, които не са свързани с техническото равнище на въоръжението ни, а с желаещите да служат в българската войска като професионални войници, които не само много

Прокуратурата предложи да отпадне забраната за достъп до терените край Иганово

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737769

Във връзка със засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете в с. Иганово на достъп до стопанисваните от тях имоти, Ви уведомяваме, че днес в Окръжна прокуратура – Пловдив, в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски,
Във връзка със засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете в с. Иганово на достъп до стопанисваните от тях имоти, Ви уведомяваме, че днес в Окръжна прокуратура – Пловдив, в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски,

Прокуратурата предложи да отпадне забраната за достъп до терените край Иганово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737747

Във връзка със засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете в с. Иганово на достъп до стопанисваните от тях имоти, Ви уведомяваме, че днес в Окръжна прокуратура – Пловдив, в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски,
Във връзка със засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете в с. Иганово на достъп до стопанисваните от тях имоти, Ви уведомяваме, че днес в Окръжна прокуратура – Пловдив, в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски,

Прокуратурата предложи да отпадне забраната за достъп до терените край Иганово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737769

Във връзка със засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете в с. Иганово на достъп до стопанисваните от тях имоти, Ви уведомяваме, че днес в Окръжна прокуратура – Пловдив, в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски,
Във връзка със засилените обществени очаквания към предоставяне възможност на собствениците и ползвателите на земи в района на взривовете в с. Иганово на достъп до стопанисваните от тях имоти, Ви уведомяваме, че днес в Окръжна прокуратура – Пловдив, в резултат на изисканото за целта съдействие от Сухопътните войски,

Valve се отказа от платените модификации за игри в Steam

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/28/2521922_valve_se_otkaza_ot_platenite_modifikacii_za_igri_v/?ref=rss


Само няколко дни след като обяви, че ще разреши на създателите на модификации за компютърни игри да продават творенията си чрез платформата Steam, компанията Valve обяви и края на услугата.

В официалния си блог компанията обявява, че причина за прекратяването на услугата са отзивите на потребителите. "Видимо е, че не сме разбрали какво точно правим", коментират от Valve. Компанията пише, че е искала да даде възможност на създателите на модификации за игрите да изкарват пари от труда...

Българо-руските отношения през погледа на туроператора

http://www.cross.bg/bulgariya-tyristi-politika-1463004.html

/КРОСС/ През последната година наблюдаваме явление, което сякаш досега никога не се е случвало и което не почива на здрав разум, а единствено на задкулисни сделки, лицемерие и, разбира се най-основното - на жажда за пари и власт. Това явление е противопоставянето на Русия. Днес слушах изказване на така наречения „президент на Република България", в което той отново се прехласна пред евроатлантическите „ценности" и пред НАТО като „гарант за независимостта на България". Разбира се, не стана ясно нито кои са тези ценности, нито как налаганите ни от НАТО и ЕС решения, които се взимат извън България и въпреки и независимо от волята на народа ѝ, укрепват нашия суверенитет, но това е хронично заболяване, от което страдат всички речи на господин Плевнелиев. В тях не се обосновава провежданата и покровителствана от него антируска политика, не се изтъкват аргументи защо това е правилно от гледна точка на справедливостта и доброто, а само се сочи целесъобразност, която в случая си е чисто нагаждане към интересите на САЩ и ЕС. С други думи, както винаги президентът успя да покаже на „избралия го" народ, че и той, и правителството нямат свои позиции и че нямат намерение да защитават интересите на другиго освен на външния фактор. Изказванията на министър-председателя Бойко Борисов с повод и без повод се движат в същото русло

НСОРБ провежда свое заседание във Враца

http://pik.bg/нсорб-провежда-свое-заседание-във-враца-news323827.html

НСОРБ провежда свое заседание във Враца

Последно за този мандат заседание на постоянната комисия по земеделие, гори, селски и планински райони към Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се провежда днес и утре във Враца.

Домакин на срещата е Община Враца, чийто заместник-кмет инж. Красимира Георгиева приветства участниците и им пожела успешна работа, съобщиха от пресцентъра на Община Враца.

Срещата бе открита от предсадателя на комисията и кмет на община Летница Красимир Джонев. Приветствие поднесе и изпълнителният директор на сдружението на общините Гинка Чавдарова. Участниците в заседанието са над 100 - кметове, заместник кметове и експерти на общини от цяла България.

Обсъжданата днес тема е приключването на общинските проекти по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.).

Измененията в нормативната уредба по управление на поземления фонд и горските територии ще бъдат обсъдени във втория ден.

Павлова: 1,7 млрд. лв са предвидените средства за всички 39 общини

http://www.moreto.net/novini.php?n=287528

1,7 млрд. лв са предвидените средства за всички 39 общини по ОП „Региони в растеж”, които се очакват да бъдат одобрени следващата седмица. Това съобщи в Карлово министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, съобщи Фокус.

Професор от Калининград допуска, че човечеството живее в ”Матрица”

http://www.cross.bg/matritzata-simylatziya-yurov-1463003.html

/КРОСС/ „Не твърдя, че живеем в мат­рица. Про­сто нау­ката отдавна настигна фан­та­сти­ката", казва про­фе­сор Артьом Юров, спе­ци­а­лист по тео­ре­тична физика от Бал­тийския феде­ра­лен уни­вер­си­тет „И.Кант". „Всеки, който е гле­дал извест­ните холи­вуд­ски филми „Мат­рицата" и „13-​ти етаж", се е замис­лял: „Дали е луд?" Същото нещо си е мислил и фило­софът от Оксфорд Ник Бостръм. Към 2003 година той стига до извода, че ние живеем не по-​малко от 33% в „мат­рица", раз­каза док­торът на физико-​математическите науки про­фе­сор Юров. Той предпо­лага, че нашата реал­ност напълно може да бъде компютърен модел, както в кул­то­вата фан­та­стична три­логия „Мат­рицата". „Защо е тол­кова висок процентът? Защото само три вари­анта са възможни. Първо - невъзможно е да се съз­даде такава симу­лация. Второ - възможно е да се съз­даде, но нашите потомци едва ли ще тръг­нат да се занима­ват с такава глупост. Трето - такива симу­лации са възможни и такива ще има още много и много

Танева: Работим за отварянето на израелския пазар за българско месо

http://pik.bg/танева-работим-за-отварянето-на-израелския-пазар-за-българско-месо-news323824.html

Танева: Работим за отварянето на израелския пазар за българско месо

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обсъди днес на среща с израелския министър на земеделието Яир Шамир отварянето на пазара за българско месо и живи животни.

По думите на министър Танева нашата цел ще бъде това да се случи в кратки срокове.

"Нашата страна има традиционно добри взаимоотношения с Израел, като желанието ни е те да се задълбочават и развиват в посока експорт на български фирми и продукция." Вкусът на родни хранителни продукти е познат в израелската страна, като министър Шамир каза, че на пазара се предлага "българското бяло саламурено сирене", съобщиха от МЗХ.

По време на срещата се обсъди и възможността наши млади фермери да се обучават в Израел. Министър Танева посочи, че обменът на добри практики е много важен, особено в областта на напоителните системи. "Това е едно от местата, от които ние можем да получим знания на възможно най-високо ниво", коментира Танева. 

Спипаха наркодилъри в Лом

http://pik.bg/спипаха-наркодилъри-в-лом-news323822.html

Спипаха наркодилъри в Лом

Служители на полицията в Лом засякоха наркодилъри след получен сигнал за лица, превозващи наркотични вещества. В резултат на проведените оперативно-издирвателни мероприятия на път ІІ-81, в района на с. Пишурка, община Медковец, полицаите спрели за проверка лек автомобил "Фолксваген Поло" с монтанска регистрация, собственост на 20-годишния М.Я. от гр. Лом, но управляван от криминално проявения Д.М./20 г./ от същия град. В автомобила са пътували - М.Х./24 г./ криминално проявен и осъждан и Р.П./31 г./, криминално проявен, и двамата от крайдунавския град.

При извършеното претърсване на автомобила след демонтиране на пластмасова декоративна кора под жабката, в обособен тайник са намерени 2 полиетиленови плика, съдържащи суха зелена листна маса, с общо тегло 1345 грама, която при направения полеви тест е реагирала на канабис. Тримата са доведени в РУ МВР Лом, където са дали подробни обяснения. По случая е образувано досъдебно производство в РУ МВР Лом.

Андрей Пленкович: След Лисабон има пауза за реформа на ЕС

http://www.euinside.eu/bg/faces/andrej-plenkovic-on-the-uk-election-and-eu

След приемането на Лисабонския договор на 1 декември 2009-а година беше наложена един вид пауза за предоговарянето на институционалната структура на Европейския съюз. Има много неформални дебати в каква посока ЕС трябва да продължи в бъдеще, но няма твърди намерения за отваряне на договорите за ...

Руската опозиция пред дилема - да замине в изгнание или да продължи битката с Кремъл

http://www.mediapool.bg/ruskata-opozitsiya-pred-dilema---da-zamine-v-izgnanie-ili-da-prodalzhi-bitkata-s-kremal-news233451.html

Изправена пред ново затягане на контрола от страна на Кремъл, руската опозиция, която е още в шок от убийството на една от водещите си фигури Борис Немцов, се колебае между изгнанието и продължаването на борбата чрез коалиция, обединяваща оскъдните либерални сили и демократите. Да си тръгнеш или да останеш? И за какво? Някои опозиционери и независими журналисти, дори цели редакции като тази на уебсайта "Медуза", базиран в Естония, избраха да заминат. Най-новото бягство е на една от най-известните екоактивистки на Русия - Евгения Чирикова, която напусна родината си, за да се установи в Естония. Страхът от това да види как децата й стават мишена на шантажи бе основателен за жената, която светът познава с това, че успя да спре прокарването на магистрала през гора близо до Москва. "Това е личен и много болезнен избор, който трябва да направят някои опозиционери, за да защитят близките си", разказва за АФП Вероника Куцило, главна редакторка на "Открита Русия" - движение, основано от бившия олигарх и опозиционер Михаил Ходорковски, който отиде да живее в Швейцария. Според Юлиус Фрайтаг, директор на фондация "Фридрих Науман за свободата", която следи отблизо еволюциите на руската опозиция, "все повече опозиционери напускат Русия или го обмислят сериозно заради новото затягане на контрола от страна на властта. Убедени са, че нещата ще се влошат", обобщи анализаторът. След убийството на 27 февруари на опозиционера Борис Немцов на две крачки от Кремъл, зачестиха обиските на хора от опозицията. На 16 април, докато руският президент Владимир Путин заявяваше по телевизията, че "опозицията има правото и възможността да участва в политическия живот на страната", въоръжени полицаи претърсиха офисите на "Открита Русия" и отнесоха компютри, наред с други неща. На следващия ден бе ред на апартамента на Наталия Пелевина - активистка от партия РПР-Парнас, чийто съпредседател бе Борис Немцов, да бъде обискиран. "Отскоро не взимат на прицел само известни опозиционери, а и обикновени активисти", каза тя за АФП. "Искат да ни тероризират, да ни принудят да се откажем от борбата. И да, страх ме е, но няма да се откажа никога". След този обиск активистката бе обявена за заподозряна в аферата "Болотная" (по името на Блатния площад в Москва), където на 6 май 2012 г. имаше протест срещу връщането в Кремъл на Владимир Путин. Тя може да бъде осъдена на между осем и шестнайсет години затвор. Подобно на нея Нармина Ахмедли често си мисли да напусне Русия, но не се решава да предприеме стъпката. "Всеки път се питам как бих могла да помогна на страната си, ако не съм в нея?". "Но стана толкова трудно, толкова ужасяващо човек да прави политика", смята тя. "Ние сме миниатюрни на фона на огромната машина на властта. Трябва да се обединим, за да имаме шанс да успеем". РПР-Парнас и партията на опозиционер номер едно Алексей Навални неотдавна обявиха създаването на ново движение - Демократическа коалиция, към която бързо се присъединиха още шест опозиционни групи и партии, сред които "Открита Русия". "Решихме да отстраним дреболиите, които разделяха досега лагера на опозицията", обобщи Навални, докато представяше списък с кандидати в Новосибирска, Калужка и Костромска област, където през септември ще има местни избори. Според директора на политическа експертна група Константин Калачев, тези избори "ще бъдат тест (за коалицията). Есента на 2015 г. ще даде представа за шансовете им през 2016 г.", когато ще се произведат избори на федерално ниво. Вече изчистена от "личните амбиции" на ръководителите си, опозицията би могла да убеди "минимум 15-20 на сто" от руснаците. "Това е достатъчно за влизане в Държавната дума", долната камара на парламента, отбеляза Калачев. "Отиваме с цел да спечелим", заяви миналата седмица твърдо Навални, според когото смъртта на Немцов "бе истински удар" за опозицията. Но опозиционерът казва, че съзнава какви спънки може да му заложи Кремъл. "Срещу нашата стратегия те противопоставят своята, която се основава на страх, разделение, корупция. Наистина се готвим за това", написа той в блога си. "Бъдещето на опозицията не зависи от нея, а от Кремъл", подчерта експертът Фрайтаг. "Ако Кремъл реши да отприщи нова вълна на репресии, тогава опозицията няма да има друг избор, освен да замине в изгнание". По БТА

Лидерът на "Нощни вълци": Полша ни устройва евтин цирк

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/28/2522044_liderut_na_noshtni_vulci_polsha_ni_ustroiva_evtin_cirk/?ref=rss


"Всичко това е един евтин цирк, устроен от провинциален театър. Пътуват 20 души, абсолютно открито, съвършено без оръжие, за да посетят военно гробище, посрещат ги единомишленици, поляци... В същото време виждаме как пред тях изнасят някакви декори, започва разиграване на спектакъл, обиски, ровят им в бельото и т.н."

Това заяви на пресконференция в Брест лидерът на симпатизиращия на президента Владимир Путин рокерски патриотичен клуб "Нощните вълци". Поводът за изявата на Александър...

Мафиотските групировки в Балтимор сключиха примирие, за да отмъстят на полицията

http://petel.bg/Mafiotskite-grupirovki-v-Baltimor-sklyuchiha-primirie--za-da-otmastyat-na-politsiyata__110105

По време на размириците в Балтимор са опожарени 144 автомобила и 15 сгради, а близо 200 души са задържани при избухналите безредици след...

1145 дка площи са окосени във Варна, режат приоритетно сухи и опасни дървета

http://petel.bg/1145-dka-ploshhi-sa-okoseni-vav-Varna--rezhat-prioritetno-suhi-i-opasni-darveta__110106

live.varna.bg 1145 декара тревни площи са окосени на територията на Община Варна. Дейностите се извършват по предварително утвърден график....

Внесоха в съда премазаната количка на загиналата Краси

http://petel.bg/Vnesoha-v-sada-premazanata-kolichka-na-zaginalata-Krasi__110107

Премазана детска количка беше внесена в съдебната зала на процеса за смъртта на бебето Краси. Детето беше пометено лек автомобил на...

Управителният съвет на ЦСКА обвини новите собственици, че са спрели плащанията

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2522077_upravitelniiat_suvet_na_cska_obvini_novite_sobstvenici/?ref=rss


Членовете на досегашния управителен съвет на ЦСКА атакуваха остро новите собственици в лицето на Ивайло Манджуков и Милко Георгиев. Те твърдят, че вече повече от месец не могат да изпълняват задълженията си.

"Или новите акционери трябва да поемат незабавно пълната отговорност и да продължат финансирането, или трябва да се откажат от управлението и да предоставят тази задача на други акционери, които имат силата и средствата да извършат това", се казва в декларация, подписана от...

Инвеститорите губят доверие в Турция

http://www.investor.bg/evropa/334/a/investitorite-gubiat-doverie-v-turciia-193754/

Слабата лира и по-бавният икономически растеж се отразяват негативно на водената от Реджеп Тайип Ердоган икономика

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване