Липсата на лекарства за онкоболните е геноцид

http://www.bnews.bg/article-134031

Държавата е длъжна да осигури животоспасяващите медикаменти за лечението на болните от рак и да продължи да се грижи за тях.

Варуфакис е извън групата за преговори с кредиторите

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/varufakis-e-izvyn-grupata-za-pregovori-s-kreditorite-6035308

Този ход на Ципрас се тълкува като знак, че гръцкото правителство е склонно да направи отстъпки, за да бъде постигнато споразумение с кредиторите

770 млн. паунда за трансфери и четвърт век в очакване на титлата за "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2522007_770_mln_paunda_za_transferi_i_chetvurt_vek_v_ochakvane/?ref=rss


Днес се навършва точно четвърт век, откакто английският гранд "Ливърпул" спечели последната си титла в историята.

На 28 април 1990 година "мърсисайдци", водени от легендарния Кени Далглиш побеждават с 2:1 "Куинс парк рейнджърс" и така си осигуряват златните медали за 18-и път в историята на клуба.

Оттогава до днес клубът е минал през много възходи и падения, включително и изстрадан триумф в Шампионската лига през 2005 година, но титлата в Англия продължава да им убягва....

Цариградско ще е с 6 ленти до Околовръстното

http://frognews.bg/news_90246/TSarigradsko-shte-e-s-6-lenti-do-Okolovrastnoto/

Отсечката от бул. „Цариградско шосе” до бул. „Андрей Сахаров” ще се превърне в булевард с две платна, всяко с по три ленти. При самия бизнес парк ще има и локални платна. Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Масовата санитарна резитба в центъра на Варна била резултат от дълго бездействие

http://www.moreto.net/novini.php?n=287520

Масираната санитарна резитба в централната част на Варна и други райони на града е факт. Не една или две са улиците, на които дърветата по цялото протежение са оставени почти без корони. Вълненията по темата нарастват все повече, особено с резитбата и покрай ремонтираните булеварди, където дървесната растителност вече се е разлистила.

Без вода в някои части на столицата в четвъртък

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-в-четвъртък-news323755.html

Без вода в някои части на столицата в четвъртък

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 30 април, съобщиха от пресцентъра на водоснабдителното дружество.

Във връзка с прекъсване на сградно водопроводно отклонение до бл. 212, жк. „Младост“ II, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 201, бл. 201А, бл. 211, бл. 212, бл. 278, бл. 279, ул. „Свети Киприян“ №5, пицария „Лъчони“, магазин „Берьозка“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: на паркинга на бл. 212 .

Във връзка с подмяна на сградно водопроводнно отклонение на ул. „Стара планина“ с. Подгумер , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Стара планина“, ул. „Тополите“, ул. „Спортист“, ул. „Котева“, ул. „Изгрев“, ул. „Зора“, ул. „Бреста“, ул. „Крушите“, ул. „Татар махала“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Котева“ ъгъла с ул. „Изгрев“ .

Във връзка с реконструкция на уличен водопровод на ул. „Лутраки „, гр. Банкя , се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Трапезица“ от ул. „Антим I“ до ул. „Майор Коста Паница“, ул. „Васил Левски“, по ул. „Майор Коста Паница“ от ул. „Васил Левски“ до ул. „Княз Борис I“, по ул. „Лутраки“ от ул. „Княз Борис I“ до ул. „Панайот Волов“, по ул. „Княз Борис I“ от ул. „Отец Паисий“ до ул. „Александър Стамболийски“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Лутраки“ ъгъла с ул. „Княз Борис I.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бл. 521, жк „Овча купел“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 15:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: Бл.521, бл. 522, бл. 524, бл. 525 – вх. 3, вх.И
При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: бл. 521, срещу вход А.

Във връзка с прекъсване на стар уличен водопровод на ул. „Тричкова могила“, вилна зона „Киноцентър“ III част, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 16:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Тричкова могила“ от ул. „Тричкова могила“ до ул. „Полковник Антон Кръстев“, по ул. „Полковник Антон Кръстев“ от ул. „Тричкова могила“ до ул. „Свети Сава“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Тричкова могила“ ъгъла с ул. „Полковник Антон Кръстев“.

Във връзка с подмяна на спирателни кранове на ул. „Нарцис“ кв. „Драгалевци“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 12:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Маестро Атанасов“ от ул. „Крайречна“ до ул. „Нарцис“, по ул. „Крайречна“ от ул. „Маестро Атанасов“ до ул. „Мащерка“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Маестро Атанасов“ ъгъла с ул. „Крайречна“ .

Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx 

ИТ секторът ще се опита да привлече още кадри сред младите хора

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/28/2522004_it_sektorut_shte_se_opita_da_privleche_oshte_kadri/?ref=rss


Българският ИТ сектор ще се опита да привлече още кадри сред младите хора в страната. В страната има висока безработица сред младите хора, а ИТ секторът се нуждае от поне 30-40 хил. специалисти в компютърните науки, обяви изпълнителният директор на БАИТ Весела Калъчева по време на срещата "Електронните умения за създаване на заетост и икономически растеж".

Срещата откри и кампанията eSkills for jobs 2015-2016. Тя е продължение на eSkills for jobs 2014, като е инициатива на...

Двор на две гимназии - или сметище!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/dvor-na-dve-gimnazii-ili-smetishte_38325/

От години дворът на Минния техникум прилича на бунище. След земетресението , сградата населява и Техникума по облекло и хранене, също така , част от помещенията са отдадени под наем, предполагам, но са стопанисвани от частни фирми-сервиз, фитнес зала.

Та се питам не е ли възможно да се отделят някакви средства , за подкастрянето на храсталака, да се почисти дворът на училището, където също се провеждат обучения на водачи на МПС-та, да се обезопаси , започналият строеж, който в...

Продължава

Със заповед на министъра на вътрешните работи са отличени 28 служители на РДПБЗН-Пазарджик

http://press.mvr.bg/NEWS/news150428_06.htm

Ръководството на МВР се гордее с вас, с доблестта, самоотвержеността и отговорността Ви, заяви в обръщението си към служителите главен комисар Николай Николов


11 години затвор за граничаря, убил бебе в Крушевец

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737458

11 години затвор, при максимални 15, получи на първа инстанция граничният полицай Костадин Стоянов за смъртта на 11-месечната Красимира от созополското село Крушевец. По време на заседанието майката на детето припадна, съобщава Нова тв.
На предишното заседание съдът назначи нова автотехническа експертиза по делото.
11 години затвор, при максимални 15, получи на първа инстанция граничният полицай Костадин Стоянов за смъртта на 11-месечната Красимира от созополското село Крушевец. По време на заседанието майката на детето припадна, съобщава Нова тв. На предишното заседание съдът назначи нова автотехническа експертиза по делото.

11 години затвор за граничаря, убил бебе в Крушевец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737458

11 години затвор, при максимални 15, получи на първа инстанция граничният полицай Костадин Стоянов за смъртта на 11-месечната Красимира от созополското село Крушевец. По време на заседанието майката на детето припадна, съобщава Нова тв.
На предишното заседание съдът назначи нова автотехническа експертиза по делото.
11 години затвор, при максимални 15, получи на първа инстанция граничният полицай Костадин Стоянов за смъртта на 11-месечната Красимира от созополското село Крушевец. По време на заседанието майката на детето припадна, съобщава Нова тв. На предишното заседание съдът назначи нова автотехническа експертиза по делото.

Съдът в Бургас осъди на 11 години затвор шофьорът, убил бебе на тротоар в Крушевец

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/28/2521972_sudut_v_burgas_osudi_na_11_godini_zatvor_shofyorut/?ref=rss


Бургаският окръжен съд осъди на 11 години затвор бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който с автомобила си се качи на тротоара и уби 11 месечно бебе в количка в созополското село Крушевец, съобщи агенция "Фокус". Той няма да има право и в продължение на 13 години да управлява лек автомобил.

На днешното заседание по делото прокурор Димо Маджаров поиска присъда от 10 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие и лишаване от право на управление...

Брутният външен дълг в края на февруари е над 38,6 млрд. евро

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737461

Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт, отчитат от БНБ на своя сайт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния.
Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.
Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт, отчитат от БНБ на своя сайт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния. Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.

Над 38,6 млрд. евро е брутният външен дълг в края на февруари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737447

Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт, отчитат от БНБ на своя сайт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния.
Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.
Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт, отчитат от БНБ на своя сайт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния. Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.

Брутният външен дълг в края на февруари е над 38,6 млрд. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737461

Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт, отчитат от БНБ на своя сайт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния.
Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.
Брутният външен дълг в края на февруари е повече от 38,6 млрд. евро или 90,6% от брутния вътрешен продукт, отчитат от БНБ на своя сайт. В този показател се включват задълженията на всички сектори, не само държавния. Спрямо февруари миналата година има увеличение с 4,5 на сто, но спрямо края на 2014-а година се отчита намаляване с близо 3 на сто.

Миков: Няма драма в исканата оставка на Стойнев

http://frognews.bg/news_90245/Mikov-Niama-drama-v-iskanata-ostavka-na-Stoinev/

Лидерът на левицата Михаил Миков коментира, че не трябва да се вижда драматизъм в исканата оставка на Драгомир Стойнев. Това стана след заседание на ръководството на партията, информира Дарик.

Младежите са потенциалът на пазара на труда

http://pik.bg/младежите-са-потенциалът-на-пазара-на-труда-news323748.html

Младежите са потенциалът на пазара на труда

Развитието на IT сектора в България води до икономически растеж, повишаване на конкурентоспособността и създаване на нови работни места. В този сектор младежите са потенциалът на пазара на труда. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на форума "Електронни умения за създаване на заетост и икономически растеж", организиран от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Компаниите в сферата на информационните и компютърни технологии (ИКТ) да определят компетенциите и практическите базови изисквания за започване на работа при тях", предложи заместник-министърът. Според него проблем на устойчивата заетост е разминаването между учебните програми на университетите и изискванията на работодателите.

При постъпване на работа за първи път в ИТ компания, обикновено младежите минават неколкомесечен курс на обучение.

"Преодоляването на този дисбаланс, чрез подготовка на работна сила, отговаряща на изискванията на работните места и икономиката, е предизвикателство за системите на образование и обучение и пазара на труда", каза Гълъб Донев.

През последните години броят на работните места в областта на ИКТ в Европа и България нараства. Голяма част от тях остават незаети поради липсата на подготвени специалисти. Прогнозите са, че до 2020 година в Европа ще бъдат създадени повече от 600 000 нови работни места в тази сфера.

Белезите не са за цял живот

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737476

Доц. д-р Кр. Калинова, д.м.
УМБАЛ - Стара Загора
Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови.
В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст,
Доц. д-р Кр. Калинова, д.м. УМБАЛ - Стара Загора Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови. В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст,

Пожар изпепели къща на тотомилионер в Хасковско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737448

Къщата на тотомилионер от Гърция в хасковското Криво поле пламна, а голяма част от покрива, покъщнината и техниката в дома е изгоряла при бедствието. Сигналът за него бил подаден две минути преди 18 часа следобяд завчера, уточниха от Областната противопожарна служба.
Според очевидци огънят тръгнал от тавана на къщата на родителите на 49-годишния
Къщата на тотомилионер от Гърция в хасковското Криво поле пламна, а голяма част от покрива, покъщнината и техниката в дома е изгоряла при бедствието. Сигналът за него бил подаден две минути преди 18 часа следобяд завчера, уточниха от Областната противопожарна служба. Според очевидци огънят тръгнал от тавана на къщата на родителите на 49-годишния

Белезите не са за цял живот

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737451

Доц. д-р Кр. Калинова, д.м.
УМБАЛ - Стара Загора
Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови.
В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст,
Доц. д-р Кр. Калинова, д.м. УМБАЛ - Стара Загора Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови. В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст,

Белезите не са за цял живот

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737476

Доц. д-р Кр. Калинова, д.м.
УМБАЛ - Стара Загора
Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови.
В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст,
Доц. д-р Кр. Калинова, д.м. УМБАЛ - Стара Загора Много хора имат погрешното схващане, че белезите са за цял живот, или единственото им лечение е пластичната операция. Други смятат, че те могат да бъдат лекувани с медикаменти само когато са нови. В действителност всеки белег, независимо от своя произход и възраст,

От 8 май тръгва метрото до Бизнес парка в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_497109.html

Новата отсечка на столичното метро, която трябва да стигне до Бизнес парка, ще бъде готова навреме и ще заработи на 8 май. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на изпълнението на проекта за разширяване на метрото. Тя обясни, че очаква пускането на метрото до Бизнес парка да облекчи чувствително движението в кв. „Младост”. „Очаква се с около 20% трафикът да намалее. Смятам, че това ще се случи, защото хората чакат с нетърпение пускането на метрото. Очаква се около 42 – 45 хил. души да ползват допълнително метрото след 8 май”, обясни Фандъкова. Кметът допълни, че се очаква до края на месец август продължението на бул. „Ал. Малинов”, което трябва да стигне до Бизнес парка и южната дъга на Околовръстното шосе, да бъде готово. Тя каза още, че отсечката от бул. „Цариградско шосе” до бул. „Андрей Сахаров” ще се превърне в булевард с две платна, всяко с по три ленти. Освен това при самия Бизнес парк ще има и локални платна. „Движението до „Цариградско шосе” ще бъде затруднено, когато правим разширенията", призна Фандъкова. Тя каза още, че в момента в София се ремонтират и квартални улици, като това става по заявка на районните кметове и така се разпределят задачите. 

ЕС отказа да изпрати военна мисия в Украйна, призова към реформи и борба с корупцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=287473

ЕС ще изпрати гражданска мисия в Украйна за оценка на ситуацията в източната Споразумението със свободна търговия с Украйна не бива да се отлага вечно и трябва да влезе в сила на 1-ви януари 2016 г. Това каза на срещата на върха в Киев председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Покръстването – цивилизационният избор на България

http://www.cross.bg/bulgariya-imeto-izbor-1462998.html

/КРОСС/ „Отбелязвайки светлата годишнина от покръстването на българите в православната християнска вяра, ние с огромна признателност даваме най-достойния израз на преклонението ни пред едно от най-великите държавнически решения в историята на Българската държава, пред величието на историческия акт на покръстването на българския народ, който превръща България в Държава на духа и център на славянската култура. Приемането на християнската вяра завинаги определя нашия цивилизационен избор като стожер на православната духовност и незаобиколим фактор в развитието на Европа. Няма меч, който да заглуши вярата ни, който да изтрие нашите А, Б, В...", заявяват участниците в научната конференция „1150 години от Покръстването - цивилизационният избор на България", организирана от Славянско дружество в България и НД „Русофили" с благословението на Светия синод на БПЦ, в призив-обръщение „към всички, за които мирът и съзиданието представляват основни духовни ценности". „Сътвореното от Българската православна църква и от славянската общност през вековете ни вдъхват увереност, че и днес ние, цялата славянска общност, целият християнски свят ще намерим своя път сред грохота на бомбите, сред зловещия огнедишащ кратер на корупция и алчност, на предателството и чуждопоклонничество за да съхраним това, което ни обединява, за да съхраним християнските и общочовешки светини, сътворени с божието вдъхновение

Сатанизмът на Евромайдана: На ветераните в Украйна предлагат хляб срещу Георгиевска лента

http://www.cross.bg/hlyab-hora-ykraiina-1462999.html

/КРОСС/ В Украйна измислиха нов начин да унизят ветераните от Великата Отечествена война. Не стига, че замразиха пенсиите на старите хора, а на работещите пенсионери орязаха 15 % от и без това оскъдните доходи, но сега им предлагат да предадат и най-ценното си за парче хляб. Така нацистите са хвърляли на концлагеристите парче хляб и гнило месо и, смеейки се, гледали как гладните хора се борят в калта за последната коричка от насъщния. Генетичните наследници на нацистите явно не са забравили опита на предците си и точно по същия начин се отнасят към бедните старци. Над тези, които са освободили Украйна от фашизма, неонацистите провеждат истински психологически тормоз, дразнейки нещастните и наплашени хора с консерви и пресен хляб. „В Чернигов майдановците-идиоти започнаха акцията „Нахрани комунист!“. В замяна на хранителни продукти те приемат комунистическа символика. За едно знаме те предлагат килограм ориз, елда и захар, бутилка олио и рибни консерви. Георгиевската лента заменят за хляб. Пунктът за обмяна ще бъде отворен от 1 май и ще приема партийни билети, съветски паспорти и Георгиевски ленти до Деня на победата“. „Ако някой даде партиен билет, това ще бъде просто джакпот“, възторжено заяви една от организаторките на акцията

Софиямед слага още камери, майките ще гледат бебетата ден и нощ!

http://www.bnews.bg/article-134021

Отначало мислехме, че бебето е изтървано, каза шефът на АГ отделението д-р Валери Нецов.

"Уимбълдън" обяви рекорден награден фонд от 37 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2521994_uimbuldun_obiavi_rekorden_nagraden_fond_ot_37_mln_evro/?ref=rss


Наградният фонд на тазгодишния "Уимбълдън" беше увеличен до рекордните в историята на тениса 26.75 млн. паунда (37.4 млн. евро). Сумата надвишава с около един милион евро досегашния рекорд, който беше поставен на US Open през 2014 г.

Участниците в 129-ото издание на най-стария турнир в света ще получат със 7% повече спрямо тези, които играха през миналата година в "Ол Ингланд клъб".

Само през последните четири години наградният фонд на "Уимбълдън" се е увеличил с 12.15...

11 години затвор за граничаря, убил малката Красимира

http://frognews.bg/news_90244/11-godini-zatvor-za-granicharia-ubil-malkata-Krasimira/

11 години затвор получи на първа инстанция граничният полицай Костадин Стоянов, който прегази на пътя 11-месечната Красимира от созополското село Крушевец.

Само 4% от българите заявяват искат ли да са донори

http://frognews.bg/news_90243/Samo-4procenta-ot-balgarite-zaiaviavat-iskat-li-da-sa-donori/

„Да" или „Не" да бъдат донори заявяват приживе едва 4% от българите. Неинформираността е една от основните причини за готовността да бъдеш донор.

БНТ цензурира Мария Календерска

http://www.bnews.bg/article-134028

Страхотен скандал се е разразил в БНТ по време на обедната оперативка в държавната телевизия.

Продължава пръскането срещу кърлежи в детските заведения във Варна

http://petel.bg/Prodalzhava-praskaneto-sreshhu-karlezhi-v-detskite-zavedeniya-vav-Varna__110097

Продължава обработката против кърлежи в детските заведения във Варна, съобщават от общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция,...

Външно организира евакуация на българи от Непал

http://petel.bg/Vanshno-organizira-evakuatsiya-na-balgari-ot-Nepal__110098

Всички български граждани, които се намират в Непал и искат да напуснат страната, могат да направят това с испански самолет, който ще...

Частично потопена църква е единственият спомен от българско село

http://www.mediapool.bg/chastichno-potopena-tsarkva-e-edinstveniyat-spomen-ot-balgarsko-selo-news233444.html

Впечатляващи снимки показват частично потопените руини на  църква, намирала се в населено място, залято повече от 50 години заради изграждането на язовир "Жребчево". Днес църквата Свети Иван Рилски е единственото останало доказателство за съществуването на село Запалня. Преди повече от половин век жителите на селото са били принудени от комунистическия режим да напуснат домовете си, за да бъде построен водоемът. Носеща името на светеца – покровител на България, разпадащата се каменна структура сега прерязва призрачно водите на язовир "Жребчево" в района на град Твърдица.

Бежанците от „Военна рампа” се разбунтуваха

http://frognews.bg/news_90242/Bejantsite-ot-Voenna-rampa-se-razbuntuvaha/

Около 20 бежанци, настанени в столичния кв. „Военна рампа”, се разбунтуваха. Те са недоволни от бавната процедура, свързана с получаване на бежански статут.

Фотосесия на моделки с огромен мечок е хит в интернет (видео)

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737427

Запис от фотосесия на руски моделки с огромен жив мечок се превърна в истински хит в интернет. Снимките са дело на фотограха Олга Баранцева и са правени край Москва. Снимките в снега са с участието на 700-килограмов мечок и моделите Мария Сидорова и Лидия Фетисова. Сесията е за кампания срещу лова на диви животни,

Фотосесия на моделки с огромен мечок е хит в интернет (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737427

Запис от фотосесия на руски моделки с огромен жив мечок се превърна в истински хит в интернет. Снимките са дело на фотограха Олга Баранцева и са правени край Москва. Снимките в снега са с участието на 700-килограмов мечок и моделите Мария Сидорова и Лидия Фетисова. Сесията е за кампания срещу лова на диви животни,

Фотосесия на моделки с огромен мечок е хит в интернет (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737421

Запис от фотосесия на руски моделки с огромен жив мечок се превърна в истински хит в интернет. Снимките са дело на фотограха Олга Баранцева и са правени край Москва. Снимките в снега са с участието на 700-килограмов мечок и моделите Мария Сидорова и Лидия Фетисова. Сесията е за кампания срещу лова на диви животни,

Нощ на литературата на 13 май в 11 български града

http://www.cross.bg/literatyrata-bulgariya-bulgarski-1462997.html

/КРОСС/През 2015 за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година. Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен. В София ще бъдат организирани 12 читателски гнезда съсредоточени в района на ул. „Оборище" и „Шипка" (НХА, САБ, СБХ, НМУ „Любомир Пипков", Чехословашки клуб „Т. Г. Масарик" и др.). Ще бъде издадена специална брошура с цялостна информация за събитието в столицата, карта и място за печати, които посетителите могат да получат във всяко посетено читателско гнездо. Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България, но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики" и Фондация „Детски книги", с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета".  

Скандал в БНТ. Спряха днешното участие на Мария Календерска в „Още от деня”

http://pik.bg/скандал-в-бнт-спряха-днешното-участие-на-мария-календерска-в-„още-от-деня”-news323741.html

Скандал в БНТ. Спряха днешното участие на Мария Календерска в „Още от деня”

Супер скандал се е развихрил в БНТ по време на обедната оперативка в държавната телевизия. Шефът на новините Даниел Чипев е отменил участието на шефа на Контролния съвет на ББЦ Мария Календерска, което трябваше да се излъчи на живо днес в предаването „Още от деня” с водещ Димитър Цонев.

По повод участието на Календерска и до момента в сайта на БНТ стои анкета с въпрос „Да остане ли партията на Бареков без субсидия”. До момента 75 % от гласувалите са посочили, че партийната субсидия на ББЦ не бива да бъде отнемана.

Поводът за гостуването на Календерска е действията на Сметна палата и Министерство на финансите, които поставят „България без цензура” сред партиите, които не са подали всички финансови документи в срок, въпреки че от ББЦ категорично отричат тази санкция.

Освен от отнемане на субсидията, партията на Бареков е заплашена и от отнемане на възможността да участва на всякакви видове избори, заради изискване в Изборния кодекс.

Изготвят изравнителните сметки за парно и топла вода

http://pik.bg/изготвят-изравнителните-сметки-за-парно-и-топла-вода-news323739.html

Изготвят изравнителните сметки за парно и топла вода

Фирмите за топлинно счетоводство започват изготвянето на изравнителните сметки за парно и топла вода за приключилия отоплителен сезон. Клиентите ще бъдат уведомени за две възможни дати за посещение в имотите им, информира БНР. 

Потребителите, които имат уреди с дистанционно отчитане, не се налага да осигуряват достъп до имотите си. Една част от тях обаче не са подменили водомерите си с уреди с радиомобил и затова ще трябва да осигурят достъп, но само за отчитане потреблението на топла вода. Отчитането на уредите трябва да стане до края на май. Неосигуряването на достъп до уредите дори на един клиент в сградата до края на този срок, означава начисляване на максимална мощност на този потребител и после поправки в изравнителните сметки на всички клиенти. 

Това е първият отоплителен сезон след промените в Наредбата за топлоснабдяване, които регламентираха нов начин за начисление на потребената през зимата енергия. Първите изравнителни сметки трябва да дойдат в началото на юли.

Линейка, превозваща болен блъсна възрастна жена във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287519

Линейка, превозваща пациент към лечебно заведение блъсна възрастна жена във Варна. Инцидентът е станал на светофар в района на спирка „Явор“, съобщи за Moreto.net шефът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Мая Рашева. Пострадалата е на възраст над 70 години.

Москов обвини директори на онкоцентрове в манипулации и източване на НЗОК

http://www.mediapool.bg/moskov-obvini-direktori-na-onkotsentrove-v-manipulatsii-i-iztochvane-na-nzok-news233443.html

На фона на засилващите се оплаквания от страна на онкоболници, че трупат огромни дългове от наложените им от касата лимити, здравният министър Петър Москов коментира във вторник, че лекарства за онкоболните има и обвини някои болници, че участват в схеми с фармацевтични фирми и източват касата. Повод за коментара на Москов стана сбирка на директори на онкологични центрове в Пловдив, която започна с молебен на митрополит Николай за онкоболните. На сбирката болниците се оплакаха, че новата методика, по която касата ги финансира, е "убийствена" и им носи големи загуби. От здравното министерство и здравната каса вече признаха, че проблем има, и обещаха корекции в бюджетите на някои болници, както и отблокиране на 35 млн. лева от резерва на касата за онкомедикаменти. Според Москов обаче оплакванията идват само от определени болници, а не от водещите онкоклиники в страната. По думите му тази реакция цели да бъдат запазени схемите на част от болниците с фармацевтични фирми и дистрибутори, с които се източва здравната каса. "Категорично нито методиката, нито лимитите са били причина да бъде отказано лечение на онкоболен", коментира Москов и заяви, че подобни твърдения са "грозна спекулация". "Лекарства има и те са осигурени", допълни той. "Новата методика наистина е убийствена. Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти", коментира обаче директорът на пловдивския онкоцентър д-р Калин Калинов. Според събралите се в Пловдив директори на онкоболници парите за лекарства на онкоболните в специализираните заведения са орязани навсякъде от 50 до 65%. На срещата беше излъчена контактна група от шестима управители на комплексни онкологични центрове, която да участва в преговори със здравната каса и здравното министерство. Дискусията за финансирането на онкоболниците започна с молебен за здравето на всички онкоболни пациенти, отслужен от пловдивския митрополит Николай. "Всеки такъв човек, беден или богат, българин или чужденец, всяка възрастна жена, както и всяко ромско дете, са човешки същества, които по Божията милост и воля са се родили на този Божи свят и имат равно на всеки друг право на грижа и помощ. Няма оправдание, поради което да не им бъде оказана помощ, когато те имат нужда от нея", каза митрополитът.

Продължават оплакванията на онкоцентровете от недостиг на средства

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-oplakvaniyata-na-onkotsentrovete-ot-nedostig-na-sredstva-news233443.html

Директори на онкологични центрове от страната се оплакаха, че трупат огромни дългове за лекарства по време на среща в Пловдив, посветена на проблемите на онкоболниците. От няколко седмици те сигнализират, че наложените им лимити ги вкарват в нови дългове и са принудени да връщат пациенти. От здравното министерство и здравната каса вече признаха, че проблем има, и обещаха корекции в бюджетите на някои болници, както и отблокирането на 35 млн. лева от резерва на касата за онкомедикаменти. "Новата методика наистина е убийствена. Към дата петък, последният работен ден на миналата седмица, ние сме вече 713 хиляди лева минус по отношение единствено и само на медикаменти", коментира директорът на пловдивския онкоцентър д-р Калин Калинов. Дискусията за финансирането на онкоболниците започна с молебен за здравето на всички онкоболни пациенти, отслужен от пловдивския митрополит Николай. "Всеки такъв човек, беден или богат, българин или чужденец, всяка възрастна жена, както и всяко ромско дете, са човешки същества, които по Божията милост и воля са се родили на този Божи свят и имат равно на всеки друг право на грижа и помощ. Няма оправдание, поради което да не им бъде оказана помощ, когато те имат нужда от нея", каза митрополитът.  

Размирици в бежанския център във „Военна рампа", пострадаха полицаи

http://www.cross.bg/kazakov-dvora-resheniyata-1462996.html

/КРОСС/Бежанци се разбунтуваха срещу бавната процедура по издаване на документи за статут. Напрежението е възникнало около 12:30 часа в двора на лагера в столичния кв. „Венна рампа". Пред Дарик директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков заяви, че напрежението е предизвикано от около 20 души, които излезли на двора на лагера и започнали да буйстват. Според него до сериозни инциденти не се е стигнало. По информация на Дарик обаче на мястото има няколко пострадали полицаи. За да следят за сигурността, на място са изпратени допълнителни патрули на полицията, както и жандармерия. „Те претендират, че закъсняват решенията за бежански статут. Събрал съм ръководния екип и ускорихме решенията. Те негодуват, че има забавени решения от миналата година. Аз съм нов, от средата на януари, и гледам да ускоря процедурите. Чакам директора на центъра и ще отидем на място заедно", каза още Казаков за хората, които се бунтуват.  

Джо Ловано, композитор и саксофонист: Смисълът на джаза е в пресичането на културите

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/28/2521832_djo_lovano_kompozitor_i_saksofonist_smisulut_na_djaza/?ref=rss


Един от колосите на американския джаз от последната четвърт на ХХ век насам изнесе концерт заедно с Бигбенда на БНР снощи в "София Лайв Клуб". С Джо Ловано, класик, новатор и носител на "Грами", но преди всичко визионер в джаза, разговаря Цветан Цветанов. "Дневник" препечатва текста от портал Култура.

Джоузеф Салваторе Ловано е роден в сицилианско семейство в Кливланд, Охайо, през 1952 г. За последните близо пет десетилетия е обогатил световната джаз сцена със собствен почерк и с...

Отвъдното законодателство

http://offnews.bg/news/n_1/n_496792.html

Можех да напиша и „небесното“, но в случая тази дума е по-подходяща. Ако съществува земно законодателство с всичките му там алинеи, адвокати, тоги, „един с червени дрехи, един с черни“, закон от Соломоново време, който и до ден днешен управлява обществото и комуто се покланят американските филми, неслучайно е толкова популярен този мотив, съдилище, съдебни заседатели и т. н., нарочно са превърнали в печеливша индустрия юридическите трилъри, буквата на закона са следвали и техните прадеди, фарисеите, когато са разпъвали Христа, от другата страна, от отвъдната страна също се е съблюдавал закон. Ненаписан, неподреден в параграфи и точки, без букви, но ясен и чист като капка роса – законът на сърцето, защото буквата може да бъде тълкувана всякак, може и да те подведе, но сърцето никога не лъже. Невидимото ни дава есенцията, която ни превръща в хора. И точно това е законът, който писателят следва, само с него се съобразява, ако е честен и добър писател. Не са му необходими никакви други земни закони, този вътрешният, отвъдният, сърдечният е толкова голям и вездесъщ, че обезсилва земните, пред него те са невалидни. И до читателското сърце на публиката достигат и остават да живеят там завинаги единствено писателите с големи сърца, спазилите Закона писатели, неговите служители и защитници, неговите проводници и продължители. Защото никога на тази грешна земя няма да бъдат велики писатели ония, за които са най-важни продажбите, евтината сензация, моментната слава, ония, които пишат, за да погъделичкат някакви нищожни страсти. Те са и ще си останат част от бизнеса, такива са фактите, позволете ми да ги разбирам тия неща, филолог съм от най-ранната си възраст и това е призванието ми, да чета, да отсявам и прецеждам. Както вие може да сте добри лекари, така аз съм добър читател, професионално добър читател. И не е въпрос на вкус понякога, а въпрос на Закон. Или е спазен, или е погазен. Добрите писатели виждат ангелите над главите ни... или демоните. Имат очите да ги виждат. Великите писатели могат да усетят буца в гърлото от случайния поглед на друг човек, великите писатели се вълнуват от своята Родина и могат да се разплачат, когато се завръщат в нея от дълго пътешествие, понякога и една седмица далече от България е много. Когато самолетът снишава за кацане и преминават над София, те сякаш са в своите селения... Деян Енев има извисен поглед върху българската литература, знае и ни разкрива оная тайна, пренася със себе си оная нишка от Талев и Йовков, иска да я занесе някъде напред и там да я предаде на следващите в тая космическа щафета. Така се прави по закона на писателя, това е приемствеността подобна на приемствеността при апостолите и монасите, нищо не се самопоражда, всичко идва отнякъде и отива нанякъде, по закона на писателя добрият писател знае откъде и накъде и с каква цел. Литературата е онова, което ни кара да изпитваме чувства, да сме човеци. И вселенският закон, основаващ се не на разума и рационалността, не на формулите и закономерностите, а на усещанията, на трептенията е писателският. Деян Енев е прокурор, адвокат и съдебен заседател на отвъдното законодателство. Не е съдия, защото Съдията е само Един. Но по закона на писателя той защитава и обвинява, преценява вината и дава своето мнение. В новата му книга той писателят лично е обвинител на „кожодерите“, които са „наклякали в кръг и чакат“. Като хиени. Наскоро не съм чувал писател от неговия ранг да заяви толкова категорично нещо срещу злодеите на времето ни. По закона на писателя обаче Деян няма право да мълчи. И им го казва – всички вас, кожодери, ви очаква „най-сигурното банково гише“. Съобщава им един факт. Не съм чул скоро никой друг голям писател да им го казва така смело. Те се правят, че не го чуват, но това е без значение. Те може и да си мислят, че Съдия няма, но рано или късно ще застанат на гишето, това е неотменимо някак си. Тук сред тези писателски и човешки разкази и есета е и цялата негова сага с „Калуня-каля“, книга, за която написахме много и за която има да се пише още повече. По закона на писателя Божинов я е сътворил в най-трудния период от живота си, защото не бива да си се родил писател и да те е страх от земните неща. Само ще попитам литературните чиновници, които следят под лупа процесите, дали са залостили със скали и стоманени резета за вечни времена пантеона с литературните шедьоври в България? Защото да се поставя под чистофайнически съмнения нещо, което намери толкова широк отзвук и спечели толкова читатели, само за да не се изцапа случайно свещеният пантеон, не съответства на закона на писателя. А и, както рекох, Съдията е друг, не са те. Текстовете на Деян не идват от въображението му. Те не са фентъзи, те са християнска мистика и метафизика. И не идват от него, а при него. Така е правилно по закона на писателя – да улавяш текстовете, които идват при теб. Другото е насилие над думите. По закона на писателя насилието е забранено. Всички текстове в книгата на Деян Енев са нужни, защото идват в своето време, преминават границата от отвъдното небитие към нашето битие и носят със себе си следващата истина по най-естествен начин, без да ни се натрапват. Като например „Патриотизмът – тази мръсна дума“. Това е, имаме нужда от тия думи, колкото и да ги смятат вече за мръсни. Имаме нужда, потребност напълно физическа и душевна и от тоя човек. Колкото и да говори за стари, овехтели, отминали и забравени неща. Нещата, от които произлизаме. Но ги забравяме... Имаме нужда от този „хронично безработен“ брадат търсач и откривател на шедьоври, постоянно обвит в цигарен дим като в една сивосинкава тога, който като малко дете може да се зарадва на един обикновен слънчев ден, на една дума или поглед или на един дребен подарен предмет. Хората, които познават Закона, които притежават у себе си знанието за него, са такива. "По закона на писателя", Деян Енев

Виетнам продължава дa се бори с наследството на агент "Ориндж"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/28/2521985_vietnam_produljava_da_se_bori_s_nasledstvoto_na_agent/?ref=rss


Тан Три не знае нищо за агент "Ориндж" (Agent Orange). Но лекарите казват, че той ще живее с ефектите му всеки ден от живота си. Тан Три е на 25 години.

Майка му Во Ти Нам в била изложена на хербицида, когато преди половин век, по време на Виетнамската война, американските войски обсипват цели декари от страната с химикала в опит да унищожат джунглите, в които се крият техните врагове. 

Нам вярва, че това е причината синът й да е с роден физически и психически...

Виетнам продължава са бори с наследството на агент "Ориндж"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/04/28/2521985_vietnam_produljava_sa_bori_s_nasledstvoto_na_agent/?ref=rss


Тан Три не знае нищо за агент "Ориндж" (Agent Orange). Но лекарите казват, че той ще живее с ефектите му всеки ден от живота си. Тан Три е на 25 години.

Майка му Во Ти Нам в била изложена на хербицида, когато преди половин век, по време на Виетнамската война, американските войски обсипват цели декари от страната с химикала в опит да унищожат джунглите, в които се крият техните врагове. 

Нам вярва, че това е причината синът й да е с роден физически и психически...

Смениха директора на ОДМВР в Русе

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737414

Смениха шефа на ОДМВР в Русе. Досегашният зам.-директор и началник на отдел "Криминална полиция" Теодор Атанасов е новият директор, който заема поста на оттеглилия се Георги Великов. Той пък е преназначен на старото му място като началник на сектор "Икономическа полиция. Преди да оглави русенската дирекция на 3 септември 2013 г., е работил 20 г.
Смениха шефа на ОДМВР в Русе. Досегашният зам.-директор и началник на отдел "Криминална полиция" Теодор Атанасов е новият директор, който заема поста на оттеглилия се Георги Великов. Той пък е преназначен на старото му място като началник на сектор "Икономическа полиция. Преди да оглави русенската дирекция на 3 септември 2013 г., е работил 20 г.

Смениха директора на ОДМВР в Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737414

Смениха шефа на ОДМВР в Русе. Досегашният зам.-директор и началник на отдел "Криминална полиция" Теодор Атанасов е новият директор, който заема поста на оттеглилия се Георги Великов. Той пък е преназначен на старото му място като началник на сектор "Икономическа полиция. Преди да оглави русенската дирекция на 3 септември 2013 г., е работил 20 г.
Смениха шефа на ОДМВР в Русе. Досегашният зам.-директор и началник на отдел "Криминална полиция" Теодор Атанасов е новият директор, който заема поста на оттеглилия се Георги Великов. Той пък е преназначен на старото му място като началник на сектор "Икономическа полиция. Преди да оглави русенската дирекция на 3 септември 2013 г., е работил 20 г.

13.8 хил. деца напуснали училище през учебната 2014/2015

http://www.moreto.net/novini.php?n=287504

През учебната 2014/2015 година броят на самостоятелните детски градини с директор е 1 991, или с 60 по-малко в сравнение с учебната 2013/2014 година, сочат данните на НСИ. Броят на децата, настанени в детски градини през учебната 2014/2015 година, е 241.

Борисов се видя с отец Никанор

http://frognews.bg/news_90241/Borisov-se-vidia-s-otets-Nikanor/

Премиерът Бойко Борисов се видя на четири очи с отец Никанор в Гигинския манастир. За това се похвали министър-председателят във фейсбук.

Борисов: Промени в кабинета не се налагат

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/borisov-promeni-v-kabineta-ne-se-nalagat-6035305

В неделя лидерът на АБВ Георги Първанов заяви категорично, че са необходими кадрови промени в правителството

Търговското споразумение САЩ-ЕС ще увеличи американските инвестиции у нас

http://www.mediapool.bg/targovskoto-sporazumenie-sasht-es-shte-uvelichi-amerikanskite-investitsii-u-nas-news233442.html

Ръст на американските инвестиции, от което ще спечелят и бизнесът, и хората, и увеличаване на търговията между САЩ и България, заради отпадането на мита и тарифи. Това ще са основните последици от подписването на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС, според Института за пазарна икономика (ИПИ). Тежките преговори между САЩ и ЕС за ТПТИ започнаха в средата на 2013 г. и се очаква да бъдат финализирани най-рано през 2016 г. заради редица все още спорни въпроси. Най-големите страхове на европейско ниво са свързани с навлизането на генномодифицирани храни и ликвидирането на дребния бизнес от големите корпорации, които са предимно американски. Защитата на извоюваните придобивки в Европа в областта на трудовия пазар, социалните услуги, здравеопазването и образованието, както и рискът от навлизането на американската култура с превземането на музикалната и филмовата индустрия, телевизии и медии – са другите страхове на Европа. Всичко това идва от факта, че преговорите между ЕС и САЩ са обвити в тайнственост. Публичната информация по темата е прекалено малко, което дава поводи за спекулации и разпространяване на митове. Според ИПИ, подписването на споразумението между САЩ и ЕС ще донесе само ползи за страната ни – по-голям избор за потребителите, по-ниски цени, по-ефективно използване на ресурсите, намаляване на разходите за производство и повишаване на производителността на труда и до ръст на икономиката. Минуси не бяха посочени. Подписването на документа е нещо като влизането на България в ЕС – за едни носи само ползи и почти никакви негативи, докато за други е обратното, направи образно сравнение икономистът Петър Ганев от ИПИ. С партньорството Европейският съюз цели по-голям пазарен достъп на европейските фирми до американския пазар, признаване на дипломи, лицензи и разрешителни за архитекти, юристи и други професии, по-бързо придобиване на лицензи и разрешителни за банкови, счетоводни и правни услуги. Целта е още въвеждане на единни правила за телекомуникациите, е-търговия, финансите, пощенските и куриерските услуги, което да даде възможност на фирмите да се конкурират на равни начала на двата пазара. В същото време се предвижда защита на секторите, в които Европа е по-напред от САЩ като обществено образование и здравеопазване, както и при социалните услуги. Положително търговско салдо между България и САЩ Анализът на ИПИ показва нарастващото значение на американския пазар за българските производители на стоки и услуги. Балансът в търговията ни със САЩ е положителен. Износът на български стоки и услуги към САЩ е около 1.5 пъти по-голям от вноса за този пазар, т.е. страната ни е нетен износител, сочат данните на НСИ. През последните пет години износът расте с двуцифрен ръст – средно с около 15% годишно, като САЩ е в топ 3 сред пазарите извън страните от ЕС. Този ръст е особено впечатляващ, ако се отчита фактът, че около 50% от износа на стоки се облага с мита, посочи старши икономистът Десислава Николова. България е изнесла за САЩ стоки и услуги за около 900 млн. долара през 2013 г.. От тях около 400 млн. долара се падат на стоки, около 300 млн. долара – на услуги, а останалите идват от  т.нар. верига на предлагането – стоки произведени у нас за компании от ЕС. Износът ни към американския пазар е силно диверсифициран. Двете най-големи пера в него са за стоки с висока добавена стойност – машини, електрическо и електронно оборудване (28%). И двете групи бележат висок ръст през последните пет години – средно около 30% годишно. При машините изнасяме компютърни компоненти и оборудване за автоматично обработка на данни, а при електронното – електронни игри, реостати, сигнална и пътна техника. Изнасяме още нефтени масла (8%), непреработен тютюн (8%), нитратни и фосфорни торове (6%), профили и ламарини (5%). В по-малки количества изнасяме още дървени столове, чорапи, медицински инструменти и уреди, билки, слънчогледови семена, житни и тестени изделия, лекарства, спортна екипировка, пресни и охладени зеленчуци, пирони и кламери, чакъл, стъклени чаши, етерични масла, каучукови тръби и маркучи, фураж. Заради ниската си база някои от тези продукти като мед, лекарства, стомана, желязо и ензими, отчитат трицифрен ръст през последните години. Спад е отчетен единствено при тютюна и нефтените масла, сочат данните на НСИ.  В същото време вносът от САЩ към България възлиза на 374 млн. долара за 2014 г. , като САЩ е 20-тият вносител и пети сред страните извън ЕС, сочат данните на НСИ. От САЩ внасяме машини и бойлери (121 млн. долара), минерални горива и масла (29.5 млн. долара). От общо 100 групи продукти само осем са с нулево мито, докато при млечните продукти, яйца, мед, месо и захар митото достига до 50%. Така премахването на митата ще засегне над 40% от вноса на американските стоки у нас, посочи Зорница Славова от ИПИ.  Малък бизнес - големи корпорации Поглъщането на малките фирми от големите корпорации е един от най-разпространените митове според ИПИ. Същите страхове имат и част от преговорящите в Европейската комисия и затова обещават "специална защита" за малките и средните предприятия (МСП). От анализ на ЕК се вижда 88% от всички износители от ЕС за САЩ са дребен бизнес, като 28% от стойността на износа се генерира от дребните предприятия. Именно такива са 78% от всички български износители за САЩ, на тях се пада и 40% от стойността на изнесената продукция. Тези данни еднозначно показват важната роля на малките и средните предприятия както за общия износ от ЕС за САЩ, така и за износа от България за американския пазар, коментира Десислава Николова, главен икономист в ИПИ. Мита и такси Друг популярен мит около бъдещето споразумение е, че митата във взаимната търговия са относително ниски и тяхното премахване не би имало особен ефект, казаха от ИПИ. Това не е точно така за България, каза Николова. Данните показват, че митата за близо половината от българските стоки за американския пазар са двуцифрени. Най-високо е митото за непреработения тютюн (45.3%), сирене (19.6%), чорапи (16.7%), фураж (18%), стъклени чаши (13.2%). За около 12% от изнасяната ни продукция за САЩ митата са относително ниски до 2%. Това са нефтени масла (1.1%), маслодайни семена (0.1%), медицински растения (1.5%), спортна екипировка (1.9%), етерични масла (1%), каучукови тръби и маркучи (1.3%). Нулеви са митата за машини, електрическо и електронно оборудване, торове, мебели, медицинско оборудване, ензими, слънчогледово семе, лекарства, пирони, кламери и чакъл, които заемат около половината от общия износ.  Тези данни показват, че премахването на митата в търговията между САЩ и страните от ЕС ще донесе пряк положителен ефект за над 50% от износа на България, посочи Десислава Николова. Българският износ към САЩ Друг мит е, че изнасяме основни суровини, а внасяме готов продукт. Данните на НСИ показват, че около три четвърти от износа ни към американския пазар е високо конкурентен, като всички неконкурентни продукти се радват на нулево мито. Това означава, че липсата на митническо облагане най-вероятно ще подпомогне техния износ, посочи Николова. По думите й веригите на предлагането са възможност за допълнителен износ на български стоки към американския пазар. Това са предимно компоненти за автомобилната индустрия, които се произвеждат у нас от чужди европейски инвеститори, част от които се изнасят и  за американския пазар. В момента т.нар. скрит износ е около 200 млн. долара и заема малко под една трета от общия износ на България за САЩ. През последните години се наблюдава и нарастващ обем на изнасяните услуги, като ръстът им от 2009 г. досега е 59%. По данни на НСИ техният обем е достигнал близо 296 млн. долара за 2013 г., което е близо 4% от износа на услуги от България. Най-голям дял заемат информационните и компютърни услуги (121 млн. долара 41% от износа) и пътуванията (около 20%). Търговията с услуги от България в САЩ не подлежи на митническо облагане, но нетарифните ограничения важат, което означава, че отпадането им ще даде допълнителен стимул за ръста и на този износ и повече американски инвестиции у нас, посочи Николова. Ръст на американските инвестиции Освобождаването на търговията ще увеличи търговския стокообмен между САЩ и ЕС, а оттам и инвестициите от САЩ в България, смята Петър Ганев. По думите му факторите за привличане на американски инвестиции у нас са сравнително ниските разходи на труд, по-ниските преки данъци и свободната търговия. Към момента САЩ е деветият най-голям чужд инвеститор у нас, като от 1996 до 2014 г. са вложени бруто близо 1.5 млрд. евро. Основната част от тях се падат на енергийната компания "Ей И Ес" за построяването на изцяло нова ГЕЦ в комплекса "Марица Изток", Голяма част от инвестициите са в сферата на високите технологии, електрониката и компютърните услуги – "Майкрософт", "Тъмбълуийлд", "Ай Би Ем", "Хюлет Пакард", АМИС, "ВиЕмУеър", "Джонсънс Контролс". През последните години навлизат и по-малки американски компании за разработка на софтуер.

Google обеща 150 млн. евро за европейски новинарски издания и журналистически компании

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737402

Технологичният гигант Google обеща да осигури 150 млн. евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката start-up компании през следващите три години, съобщава BBC.
Средствата са част от по-голям пакет и ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.
Технологичният гигант Google обеща да осигури 150 млн. евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката start-up компании през следващите три години, съобщава BBC. Средствата са част от по-голям пакет и ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.

Google обеща 150 млн. евро за европейски новинарски издания и журналистически компании

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737386

Технологичният гигант Google обеща да осигури 150 млн. евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката start-up компании през следващите три години, съобщава BBC.
Средствата са част от по-голям пакет и ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.
Технологичният гигант Google обеща да осигури 150 млн. евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката start-up компании през следващите три години, съобщава BBC. Средствата са част от по-голям пакет и ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.

Google обеща 150 млн. евро за европейски новинарски издания и журналистически компании

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737402

Технологичният гигант Google обеща да осигури 150 млн. евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката start-up компании през следващите три години, съобщава BBC.
Средствата са част от по-голям пакет и ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.
Технологичният гигант Google обеща да осигури 150 млн. евро на европейски новинарски издания и насочени към журналистиката start-up компании през следващите три години, съобщава BBC. Средствата са част от по-голям пакет и ще се използват за подкрепа на усилията на компаниите да печелят от собственото си онлайн съдържание.

Клиенти ще се срещнат с ръководството на Мтел

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737417

Продуктите, услугите и обслужването в компанията ще бъдат обсъждани на срещата
Мтел е първият телеком у нас, чието ръководство ще се срещне очи в очи с клиенти, за да обсъди с тях продуктите и услугите, които предлага, както и обслужването в компанията. Срещата е предвидена за края на май в централната сграда на Мтел в София.
Продуктите, услугите и обслужването в компанията ще бъдат обсъждани на срещата Мтел е първият телеком у нас, чието ръководство ще се срещне очи в очи с клиенти, за да обсъди с тях продуктите и услугите, които предлага, както и обслужването в компанията. Срещата е предвидена за края на май в централната сграда на Мтел в София.

Клиенти ще се срещнат с ръководството на Мтел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737400

Продуктите, услугите и обслужването в компанията ще бъдат обсъждани на срещата
Мтел е първият телеком у нас, чието ръководство ще се срещне очи в очи с клиенти, за да обсъди с тях продуктите и услугите, които предлага, както и обслужването в компанията. Срещата е предвидена за края на май в централната сграда на Мтел в София.
Продуктите, услугите и обслужването в компанията ще бъдат обсъждани на срещата Мтел е първият телеком у нас, чието ръководство ще се срещне очи в очи с клиенти, за да обсъди с тях продуктите и услугите, които предлага, както и обслужването в компанията. Срещата е предвидена за края на май в централната сграда на Мтел в София.

Клиенти ще се срещнат с ръководството на Мтел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737417

Продуктите, услугите и обслужването в компанията ще бъдат обсъждани на срещата
Мтел е първият телеком у нас, чието ръководство ще се срещне очи в очи с клиенти, за да обсъди с тях продуктите и услугите, които предлага, както и обслужването в компанията. Срещата е предвидена за края на май в централната сграда на Мтел в София.
Продуктите, услугите и обслужването в компанията ще бъдат обсъждани на срещата Мтел е първият телеком у нас, чието ръководство ще се срещне очи в очи с клиенти, за да обсъди с тях продуктите и услугите, които предлага, както и обслужването в компанията. Срещата е предвидена за края на май в централната сграда на Мтел в София.

Дарина пак с младо гадже

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737238

Дарина Павлова и 20 години по-младият от нея италиански актьор Джулио Мария Берути отново са щастливи заедно. През зимата медии съобщиха за раздялата им, но тези дни двамата използваха социалните мрежи, за да демонстрират чувствата си.
Първо 31-годишният бивш модел и любимец на жените на Апенините публикува в приложението за споделяне на снимки
Дарина Павлова и 20 години по-младият от нея италиански актьор Джулио Мария Берути отново са щастливи заедно. През зимата медии съобщиха за раздялата им, но тези дни двамата използваха социалните мрежи, за да демонстрират чувствата си. Първо 31-годишният бивш модел и любимец на жените на Апенините публикува в приложението за споделяне на снимки

Дарина Павлова пак с младо гадже

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737230

Дарина Павлова и 20 години по-младият от нея италиански актьор Джулио Мария Берути отново са щастливи заедно. През зимата медии съобщиха за раздялата им, но тези дни двамата използваха социалните мрежи, за да демонстрират чувствата си.
Първо 31-годишният бивш модел и любимец на жените на Апенините публикува в приложението за споделяне на снимки
Дарина Павлова и 20 години по-младият от нея италиански актьор Джулио Мария Берути отново са щастливи заедно. През зимата медии съобщиха за раздялата им, но тези дни двамата използваха социалните мрежи, за да демонстрират чувствата си. Първо 31-годишният бивш модел и любимец на жените на Апенините публикува в приложението за споделяне на снимки

Дарина пак с младо гадже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737238

Дарина Павлова и 20 години по-младият от нея италиански актьор Джулио Мария Берути отново са щастливи заедно. През зимата медии съобщиха за раздялата им, но тези дни двамата използваха социалните мрежи, за да демонстрират чувствата си.
Първо 31-годишният бивш модел и любимец на жените на Апенините публикува в приложението за споделяне на снимки
Дарина Павлова и 20 години по-младият от нея италиански актьор Джулио Мария Берути отново са щастливи заедно. През зимата медии съобщиха за раздялата им, но тези дни двамата използваха социалните мрежи, за да демонстрират чувствата си. Първо 31-годишният бивш модел и любимец на жените на Апенините публикува в приложението за споделяне на снимки

Вече и българските потребители ще могат да печелят от YouTube

http://econ.bg/Новини/Вече-и-българските-потребители-ще-могат-да-печелят-от-YouTube_l.a_i.670328_at.1.html

Най-голямата платформа за видео обмен в световен мащаб, YouTube, анонсира новината за старт на своята партньорска програма на територията на...

Най-малко 52 души загинаха в свлачище в Афганистан

http://www.vesti.bg/sviat/azia/naj-malko-52-dushi-zaginaha-v-svlachishte-v-afganistan-6035302

Засегнатата зона в Бадахшан е откъсната от останалата част на страната, затрупана със сняг и е достъпна само по въздух

11 г. затвор за граничния полицай, прегазил бебе

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/11-g.-zatvor-za-granichniia-policaj-pregazil-bebe-6035289

По време на съдебното дело днес стана ясно, че Стоянов е карал и с превишена скорост

Кучето Мима с отрязаните крачета почина в Германия

http://offnews.bg/news/n_1/n_497094.html

Кучето с отрязани крачета Мима, което стана символ на борбата срещу насилието над животните у нас, е починало в Германия от рак. Това съобщи във Фейсбук Джулия Стюарт.  Съдбата на Мима трогна хиляди хора и предизвика протести, след които се стигна до инкриминиране на жестокостта към животните в България.  На 23 април, в 7 часа сутринта, нашата обична Мима почина в съня си. В последната година тя беше болна от рак, който метастазира в белите й дробове. Предната вечер милата душица с нищо не е показала, че краят й е близо. Тя пожелала да излезе в двора и е заспала на одеалцето си, за да не се събуди никога повече, разказва защичничката на животните Стюарт.  Тя припомня тъжната история на кучето Мима: Тя бе едно бездомно куче, борещо се да оцелява в малкия провинциален град Дряново. Възрастен дряновец й бе направил нещо като заслон в овощната си градина, намираща се в покрайнините на селището. Нейната работа бе да пази имота му. В замяна на това, от време на време той й хвърляше комат сух хляб. По-голямата част от живота си тя бе на верига. Не беше обичана. Нямаше име. Тя беше просто "кучето". След скандал между възрастния дряновец и съсед, "кучето" става обект на кървава вендета. Съседът-садист започва невъобразимо жестоко отмъщение- всяка седмица реже по един нейн крак. На 09 март 2010, чудовището посича и последното й краче. Часове по-късно, синът на възрастния мъж я намира полужива в локва кръв. Тя е в шок. Той я отнася при местния ветеринар, който обработва раните й с антисептично средство, и толкоз. Без упойка, без превръзки.  След посещението при ветеринаря, синът на възрастния мъж я настанява под навес в двора си. Март е един от най-студените месеци в България, а тя е лежала на открито, вкоченявайки се от студ, без да може дори да се обърне, камо ли да потърси топло убежище! Тя беше просто "кучето". Не беше обичана.  Няколко дни по-късно, активист от местна организация за защита на животните решава да направи трагичната й съдба публично достояние и изпраща историята й до медиите. Последва репортаж по БНТ и публикация във Facebook. За кратко време светът научи за зверското изтезание над Мима.  Тя не беше вече просто “кучето”. Тя получи своето име. Трагедията й разтърси стотици хиляди хора по света и те поискаха да помогнат.  На 30 март, 2010 състрадателни българи спасиха Мима от първоначалния й "спасител", на когото не му достигна кураж да се погрижи както трябва за нея. На 16 Април, 2010 тя замина за Германия. Нейният нов и щастлив живот започна!  Мима не успя да проходи отново. Тя не можа да свикне с количката и протезите си, но беше обичана и обгрижвана през последните 5 години, и заобиколена с много четириноги приятелчета в дома й.  Мима бе въплъщение на любов и смелост! Въпреки нечовешките мъки, причинени й от "човек", тя продължи да обича хората! Аз не съм сигурна колко от нас са способни на това, но Мима беше, и ни даде урок по благородство. Дължим много на Мима и най-малкото, което можем да направим, е да постигнем едно по-добро бъдеще за бездомните животни, страдащи навсякъде по света. Искрено се надявам, че сме способни да оставим настрана личните амбиции и борби за надмощие и да се обединим в името на каузата ни!

Йотова предложи квоти за бежанците

http://frognews.bg/news_90240/Iotova-predloji-kvoti-za-bejantsite/

Илияна Йотова поиска въвеждане на схема с квоти за разпределянето на бежанците сред всички държави членки, а не концентрирането им в няколко страни по южната външна граница на ЕС като България.

11 години затвор за граничния полицай, който прегази бебе в Крушевец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737377


11 години лишаване от свобода при първоначален общ режим - това е решението на Бургаския окръжен съд за катастрофата, причинена от бившия служител на Гранична полиция Костадин Стоянов. Съдията обяви решението на съда преди минути. 
Стоянов е преизнат за виновен, че е извършил катастрофата след употреба на алкохол и марихуана,
11 години лишаване от свобода при първоначален общ режим - това е решението на Бургаския окръжен съд за катастрофата, причинена от бившия служител на Гранична полиция Костадин Стоянов. Съдията обяви решението на съда преди минути.  Стоянов е преизнат за виновен, че е извършил катастрофата след употреба на алкохол и марихуана,

Последни дни да платим местните данъци във Варна с отстъпка

http://www.moreto.net/novini.php?n=287517

Остават три дни, в които варненци могат да платят местните си данъци с отстъпка, съобщиха от общината за Moreto.net. До 30-ти април е срокът, в който всички физически и юридически лица на територията на Община Варна, които предплатят за цялата година данък върху недвижимите имоти, такса битови отпадъци и данък върху превозните средства, ще ползват 5% отстъпка.

Днес завършва Европейският музикален фестивал във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287491

Кросоувър проект става финал на Европейския музикален фестивал Варна 2015. Днес, 28 април, вторник, от 19:00 в Градската художествена галерия гостите от Германия Себастиан Лаверни квартет ще представят Classic 4 Jazz – своята версия на срещата на два подхода към музиката.

Бунт в столичен бежански център, пострадаха полицаи

http://www.bnews.bg/article-134027

Хората се бунтуват срещу бавната процедура по издаване на документи за бежански статут.

Среща на българския посланик за развитието на духовните отношения между България и Русия

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-razvitieto-1462993.html

/КРОСС/ Посланикът на Република България в Руската федерация Бойко Коцев обсъди с архиепископ Марк - викарий на руския патриарх Кирил, развитието и активизирането на духовните и църковни връзки между България и Русия. Общата оценка на двамата беше, че в момента отношенията между Българската православна църква и Руската православна църква се развиват много добре. Акцент в разговора на посланик Коцев с архиепископ Марк беше активизирането на образователния обмен между българските и руските духовни академии. Българският посланик информира, че в България има създадена организация изпратените от РПЦ студенти да изучават български език преди висшето си образование. Специално място в разговора беше отделено на развитието на стартиралата програма за поклоннически пътувания на руски православни вярващи в България, която се реализира със съдействието на българското посолство в Москва и е благословена от патриарсите на България и Русия. Обсъдено беше задълбочаването на сътрудничеството с РПЦ и Центъра за поклоннически пътувания към руската патриаршия за популяризиране на програмата за поклоннически пътувания до свети места в България, както и за функционирането на детски православни лагери в България. Двете страни обсъдиха възможността за изготвяне на съвместна програма за развитие на поклонническата дейност

Поредната „оригинална“ американска компютърна игра: Обама и Путин се обединяват срещу Ленин

http://www.cross.bg/obama-pytin-igrata-1462994.html

/КРОСС/ Американците не престават да изненадват със странните си хрумвания. Всеизвестен факт е, че в почти всички холивудски филми и компютърни игри лошият герой е винаги руснакът. Неотдавна в САЩ излезе нова компютърна игра на тази тема с нееднозначното заглавие „Яростта на Обама“, съобщи РТ. Според сюжета на играта Барак Обама и Владимир Путин се борят срещу възкръсналия Владимир Ленин и неговата армия от зомбита. Играта започва с това, как Обама напуска Белия дом, за да се „разправи“ лично с Путин, който се придвижва, буквално „яхнал мечка“. В същото време в мавзолея от мъртвите възкръсва не кой да е, а Владимир Ленин и заедно с цяла тълпа, така любими на американската публика, зомбита, облечени като красноармейци, превзема Москва. Това кара Путин и Обама да се съюзят и заедно да се борят срещу общия враг. Украинските медии също не пропуснаха да отбележат новината, като подчертаха, че в играта може да се играе само като американския президент. По-рано същият разработчик на компютърни игри представи играта „Хитлер в Лос Анджелис“, в която нацисткият лидер бяга в Бразилия, където тялото му бива замразено, а след години се „разтапя“ в американски музей.

Хосе Карерас ще изнесе прощален концерт у нас

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/hose-kareras-shte-iznese-proshtalen-koncert-u-nas-6035304

Името на сопраното, което ще участва, все още се пази в тайна, но организаторите разкриват, че тя също е звезда от световна величина

Министър Лиляна Павлова откри обновения парк на Карлово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737361


След няколко седмици очакваме да бъде одобрена новата Оперативна програма „Региони в растеж“, заяви регионалният министър
Още в първия мандат на премиера Бойко Борисов започнахме да влагаме усилия да променим облика на българските градове. Карлово вложи 5 млн. лв. европейски средства за подобряване на градската си среда,
След няколко седмици очакваме да бъде одобрена новата Оперативна програма „Региони в растеж“, заяви регионалният министър Още в първия мандат на премиера Бойко Борисов започнахме да влагаме усилия да променим облика на българските градове. Карлово вложи 5 млн. лв. европейски средства за подобряване на градската си среда,

100 бежанци протестираха в София

http://offnews.bg/news/n_1/n_497108.html

Около 100 бежанци от лагера във „Военна рампа“ в София излязоха на протест в двора на заведението, съобщи bTV. Причината за протеста е бавната процедура за получаване на статут. В района има засилено полицейско присъствие, като се е стигнало и до сблъсъци с протестиращите бежанци. По информация на Дарик при сблъсъците са пострадали няколко полицаи. „Те претендират, че закъсняват решенията за бежански статут. Събрал съм ръководния екип и ускорихме решенията. Те негодуват, че има забавени решения от миналата година. Аз съм нов, от средата на януари, и гледам да ускоря процедурите. Чакам директора на центъра и ще отидем на място заедно", заяви  директорът на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. В началото на април бежанците от центъра в „Овча купел“ излязоха на протест заради недостатъчната храна в лагера. Те обявиха още, че се бавят и процедурите за получаване на статут.

Полицаи с кучета са пред болницата на Кейт Мидълтън, подозира се, че е родила

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737378

Полицаи с обучени кучета бяха забелязани пред болница „Сейнт Мери“, където съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, трябва да роди второто си дете. Полицейският екип е засечен пред входа на лечебното заведение в Западен Лондон, съобщава „Мирър“.
Репортерите, които от дни са обсадили болницата, не пропуснаха необичайното присъствие.
Полицаи с обучени кучета бяха забелязани пред болница „Сейнт Мери“, където съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, трябва да роди второто си дете. Полицейският екип е засечен пред входа на лечебното заведение в Западен Лондон, съобщава „Мирър“. Репортерите, които от дни са обсадили болницата, не пропуснаха необичайното присъствие.

Полицаи с кучета са пред болницата на Кейт Мидълтън, подозира се, че е родила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737378

Полицаи с обучени кучета бяха забелязани пред болница „Сейнт Мери“, където съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, трябва да роди второто си дете. Полицейският екип е засечен пред входа на лечебното заведение в Западен Лондон, съобщава „Мирър“.
Репортерите, които от дни са обсадили болницата, не пропуснаха необичайното присъствие.
Полицаи с обучени кучета бяха забелязани пред болница „Сейнт Мери“, където съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, трябва да роди второто си дете. Полицейският екип е засечен пред входа на лечебното заведение в Западен Лондон, съобщава „Мирър“. Репортерите, които от дни са обсадили болницата, не пропуснаха необичайното присъствие.

Национална мрежа за децата настоява за промени в грижата за бебетата и майките след раждане

http://www.cross.bg/detzata-zdraveopazvane-natzionalna-1462995.html

/КРОСС/Майчиното и детско здравеопазване да бъдат приоритет, настояват организациите, обединени в Национална мрежа за децата (НМД), в писмо до Министерство на здравеопазването. От НМД са категорични, че са необходими промени в част от наличните грижи и практики преди и след раждането на дете. Разделянето на майките и бебетата, недостатъчната подкрепа за кърмене, недопускането на придружител по време на раждане или допускането му срещу заплащане и други практики са с негативен ефект върху майката и бебето, отчитат от организацията и настояват за прекратяването им. Национална мрежа за децата се застъпва и за назначаване на социален работник и/или психолог във всяко родилно отделение в страната с цел превенция на изоставянето на деца и повишаване знанието на семейството да полага по-адекватни грижи за детето. Тези служители ще подобрят комуникацията с родителите по отношение на процедурите, които се извършват на бебетата и децата, както и за информираното съгласие на пациента - да знае какви интервенции се прилагат за лечението и какви са алтернативите. Сигурната и доброжелателна среда в болниците изисква не само добре подготвени, обучени и подкрепени специалисти, но и промени в политиките и процедурите във всяка една отделна болница, както и различно отношение към децата и родителите като носители на права, посочват още от НМД. В своята позиция те пишат още: Приветстваме сформирането на Национален координационен съвет по майчино и детско здравеопазване

БСП търси подкрепа от Велизар Енчев за искането до КС

http://pik.bg/бсп-търси-подкрепа-от-велизар-енчев-за-искането-до-кс-news323728.html

БСП търси подкрепа от Велизар Енчев за искането до КС

На заседанието на ИБ на БСП обсъдихме инициирането на подписка за внасяне в Конституционния съд на заема от 16 млрд. лв. Отправена е покана за подкрепа на искането към АБВ, "Атака" и към независимия депутат Велизар Енчев. Това каза председателят на БСП след заседание на Изпълнителното бюро.

На въпрос за искането на оставката на зам.-председателя на БСП, Драгомир Стойнев, Миков отговори, че в партията тече демократична дискусия, което ще продължи и занапред. Председателят на БСП каза, че не може да се разграничи от всички изказвания с искане за оставка в партията, защото "ще му бъде трудно и няма да му стигне времето". "В БСП има органи, които вземат решения след провеждането на дискусии", обясни той.

Председателят на градската организация на БСП Калоян Паргов каза, че анкетата за кандидат-кмет на столицата, проведена сред членовете на партията, е приключила. Предпочитанията на социалистите са разнопосочни, а списъкът е доста дълъг. По отношение на сътрудничеството с други партии за местните избори, Миков обяви, че не изключено сътрудничество нито с АБВ, нито с "Движение 21" Иска ни се 1 май да бъде ден, в който хората ще заявят гласа си за една по-справедлива държава, каза още Миков. Той подчерта, че на 1 май ще има сходни мероприятия във всички областни градове. В Деня на труда митингът в София ще започне от 10.00 ч., в Борисовата градина.

СГП обжалва датата на неплатежоспособност на КТБ

http://www.vesti.bg/sgp-obzhalva-datata-na-neplatezhosposobnost-na-ktb-6035303

И прокуратурата иска същата дата на начало на неплатежоспособността, която поиска БНБ - 30 септември 2014 г., или с повече от месец по-рано от сегашната дата, постановена от съда

Градушка удари Враца (Снимки)

http://petel.bg/Gradushka-udari-Vratsa--Snimki-__110093

Булфото Градушка и проливен дъжд удариха Враца в ранния следобед. Пороят наводни улиците и затрудни придвижването на пешеходци и...

Кола разкъса крака на 10-годишно момче

http://petel.bg/Kola-razkasa-kraka-na-10-godishno-momche__110094

18-годишен шофьор буквално откъсна с предницата на колата си парче месо от крака на 10-годишен велосипедист в центъра на Шумен, пише...

Тапата на Аспарухов мост е колосална!

http://petel.bg/Tapata-na-Asparuhov-most-e-kolosalna--__110095

Тапата на Аспарухов мост е все по-страховита. Наша читателка изпрати нова снимка, която показва, че задръстването вече минава километър....

Руски египтолози откриха "белите стени" на древния Мемфис

http://petel.bg/Ruski-egiptolozi-otkriha-belite-steni-na-drevniya-Memfis__110096

Руски египтолози откриха в района на Мемфис "белите стени" на първата древна столица на Египет, пише "Новинар".  "Надяваме се това откритие...

Дългогодишен криминалист оглави дирекцията на МВР в Русе

http://pik.bg/дългогодишен-криминалист-оглави-дирекцията-на-мвр-в-русе-news323727.html

Дългогодишен криминалист оглави дирекцията на МВР в Русе

Теодор Атанасов е новият директор на ОД на МВР в Русе. Дългогодишният криминалист бе представен днес пред личния състав от зам.-министъра на МВР Красимир Ципов. Атанасов бе заместник на досегашния директор Георги Великов, който преди няколко дни подаде молба за освобождаване по собствено желание и бе преназначен като началник сектор "Икономическа полиция".

Теодор Атанасов е на 47 години, има две висши образования – военно и право. В системата на МВР е от 2001 г., когато започва като оперативен работник в група "Престъпления против личността" на сектор "Криминална полиция", за да стигне постепенно до шеф на Криминална полиция и зам.-директор на ОД на МВР-Русе. Има допълнителни квалификации в Международна правоприлагаща академия – ILEA, от Будапеща и Розуел. 

Полицаи с кучета са пред болницата на Кейт Мидълтън, подозира се, че е родила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737341

Полицаи с обучени кучета бяха забелязани пред болница „Сейнт Мери“, където съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, трябва да роди второто си дете. Полицейският екип е засечен пред входа на лечебното заведение в Западен Лондон, съобщава „Мирър“.
Репортерите, които от дни са обсадили болницата, не пропуснаха необичайното присъствие.
Полицаи с обучени кучета бяха забелязани пред болница „Сейнт Мери“, където съпругата на принц Уилям – Кейт Мидълтън, трябва да роди второто си дете. Полицейският екип е засечен пред входа на лечебното заведение в Западен Лондон, съобщава „Мирър“. Репортерите, които от дни са обсадили болницата, не пропуснаха необичайното присъствие.

Атина изтегли Варуфакис от преговорния процес с кредиторите

http://www.cross.bg/varyfakis-ministur-kreditorite-1462992.html

/КРОСС/ Берлин е доволен от решението на гръцкото правителство да „изтегли" финансовия министър Янис Варуфакис от ролята му на главен преговарящ с международните кредитори, съобщава вестник „Вима". В понеделник гръцкият премиер Алексис Ципрас внесе промени в екипа, който води преговорите с кредиторите от Европейския съюз и Международния валутен фонд, след като финансовият министър бе остро критикуван заради представянето си на срещата на Еврогрупата миналата седмиц. Атина се приближава опасно до банкрут и се опитва да постигне споразумение със своите кредитори, за да получи нов транш от помощта за страната, преди да остане без пари или да спре плащанията по дълга през май. Ципрас и някои високопоставени сътрудници изразиха подкрепа за финансовия министър Янис Варуфкис и се договориха той да оглавява нов екип, който да преговаря по споразумение за реформи с кредиторите, но назначиха като координатор на групата втория министър на външните работи Евклидис Цакалотос, съобщи правителствен източник. Назначението предполага, че Цакалотос, завършил Оксфорд икономист и професор, харесван от представителите на кредиторите, ще има по-активна роля при преките преговори отсега нататък. Варуфакис остана изолиран на срещата на Еврогрупата в Рига и се завърна с празни ръце в момент, когато Атина отчаяно се нуждае от нова помощ, за да избегне банкрут. По-късно той бе критикуван от медиите, че не е присъствал на официалната вечеря след срещата

Facebook въвежда видеочат в Messenger

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/04/28/2521803_facebook_vuvejda_videochat_v_messenger/?ref=rss


Facebook започва поетапното въвеждане на видеочат в Messenger. Така услугата на социалната мрежа става директен конкурент на Skype.

Засега видеочатът на Facebook Messenger ще е достъпен само чрез приложенията за iOS и Android. Услугата е безплатна и тръгва пробно в няколко държави. Постепенно тя ще бъде активирана и за останалите региони, като компанията планира да е готова в рамките на следващите няколко месеца.

Видео разговорите са с HD качество и не са ограничени по...

Ципрас смени финансовия министър Варуфакис от преговорния екип за дълга

http://www.moreto.net/novini.php?n=287466

Министърът на финансите на Гърция Янис Варуфакис е изваден от преговорния екип на гръцкото правителство с международните кредитори за дълга. Премиерът Алексис Ципрас е отстранил своя финансов министър, за да не дразни партньорите си от Еврогрупата, които не могат да се примирят с острия тон и изказвания на Варуфакис на срещите им и особено на последната в Рига.

Борисов "не вижда смисъл от ремонт на кабинета"

http://www.mediapool.bg/borisov-ne-vizhda-smisal-ot-remont-na-kabineta-news233441.html

"Не виждам смисъл от ремонт на кабинета", заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на призивите от страна на лидера на АБВ Георги Първанов. "Аз имам рядката привилегия да не гледам телевизия и да не слушам", коментира във вторник министър-председателят, игнорирайки политическите изявления на лидера на една от партиите, участващи в управлението. "Когато дойдат да ми приказват за магнолиите, се заслушвам от време на време, за да видя докъде е паднала журналистиката. А иначе всяка партия има право да си изявява своите претенции, да говори по своите програми, да си трупа точки пред избирателите. Всеки има право на мнение. Това е демокрацията", коментира Борисов по време на посещение в Долна Диканя, Радомирско. Все още не е ясно дали парламентарната група на АБВ, в която Първанов не участва, ще постави пред премиера искането на лидера си за ремонт на кабинета. По време на националната партийна конференция в неделя бившият президент Първанов нападна открито министри на Реформаторския блок, като особено рязък бе отношение на външния и военния министър, чиято дейност, думите му, била "вредна" за България. Призивите му обаче не намериха видим отзвук сред депутатите и останалите делегати на форума. Вицепремиерът Ивайло Калфин се ограничи с критики към политиките на правителството най-вече в областта на икономиката и енергетиката. Борисов каза, че няма критики към работата на министъра на отбраната Николай Ненчев. В отговор на журналистически въпрос за уволнението на митничарите на "Капитан Андреево" премиерът посочи, че подобна участ очаква всеки, който пречи на събирането на приходи. Той призова още за човешко отношение към пристигащите в страната ни имигранти, като посочи, че крайната цел е те да бъдат върнати по родните им места. С цел да се ограничи потокът от бежанци, е необходимо да се изградят центрове в държавите, в които има конфликти, обясни той. "Но за да не се създадат демографски проблеми, да не се настройва Европа, ако щете и Америка, срещу тях, най-добре е да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там, където са, а когато, както Ренци (италианският премиер Матео Ренци) каза, политиката с главно П реши тези кризи, да могат да се върнат по родните места. Това би трябвало да е крайната цел на помощта, която оказваме", каза Борисов. "Ако зад нас има ятагани, и ние ще бягаме, накъдето ни видят очите", заяви още Борисов. Премиерът и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов откриха във вторник предприятие за обработка на зеленчуци в радомирското село Долна Диканя.

Борисов за бежанците: Ако зад нас има ятагани, и ние ще бягаме

http://www.mediapool.bg/borisov-za-bezhantsite-ako-zad-nas-ima-yatagani-i-nie-shte-byagame-news233441.html

Не се налагат промени в правителството, коментира премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че няма критики към работата на министъра на отбраната Николай Ненчев. Премиерът Бойко Борисов коментира също, че трябва да има човешко отношение към бежанците и за да бъде ограничен емигрантският поток, е необходимо да се изградят центрове в държавите, в които има конфликти. "Но за да не се създадат демографски проблеми, да не се настройва Европа, ако щете и Америка, срещу тях, най-добре е да се изградят такива центрове. Всички ние да дадем пари, за да си останат там, където са, а когато, както Ренци (италианският премиер Матео Ренци) каза, политиката с главно П реши тези кризи, да могат да се върнат по родните места. Това би трябвало да е крайната цел на помощта, която оказваме", посочи той. "Ако зад нас има ятагани, и ние ще бягаме, накъдето ни видят очите", каза още Борисов. Премиерът премиерът и изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов откриха във вторник предприятие за обработка на зеленчуци в радомирското село Долна Диканя. Инвестицията е на стойност 8 306 000 лв. и е реализирана по Програмата за развитие на селските райони. Европейското финансиране е на стойност 4 млн. лв. Годишният капацитет на предприятието е 4 620 тона зеленчуци. То ще осигури работа на 100 човека в производството и на над 300 - в подготовката и доставката на суровината, съобщи управителят на фирмата-инвеститор "Елейа" ЕООД Ася Милева. Продуктите са в суров вид, с напълно съхранени витаминозни и хранително-вкусови качества. От отпадъците се предвижда да се добива биогаз. Предприятието има инсталация за анаеробно разграждане на биологични отпадъци, пречиствателна станция за промишлени и битово-фекални и отпадъчни води, фотоволтаична инсталация за производство на електроенергия за собствени нужди. С подобни предприятия ще въздигнем сектора, заяви премиерът Бойко Борисов, като уточни, че в община Радомир не е правена инвестиция в такъв размер от 80-те години на миналия век. Предприятието ще изкупува зеленчуци от Самоков до Петрич и ще създаде нови възможности за производителите, отбеляза той. "Аз така разбирам бизнеса - да намериш ниша, да направиш проект, бизнес план и след това държавата да ти помогне", каза премиерът. По думите му предприятието илюстрира успешната работа на Програмата за развитие на селските райони, също и колко важно е да усвояваме еврофондовете и да работят програмите. Борисов посочи, че страната ни вече е задала проектите по плана "Юнкер" и са впрегнати силите на експертите за максимално усвояване на средствата по европейските програми.

И прокуратурата иска по-ранна дата за начало на фалита на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/28/2521974_i_prokuraturata_iska_po-ranna_data_za_nachalo_na/?ref=rss


Софийска градска прокуратура (СГС) също смята, че началната дата за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ) не е шести ноември, а 30 септември. Това става известно от съобщение на държавното обвинеие, с което се съобщава, че е подаден протест срещу решението на Софийския градски съд в частта за датата.

Денят, който се смята за начална дата на неплатежоспособност на КТБ, е от ключово значение, защото от него ще зависи кои цесии и прихващания, извършени след...

Само във Фрог: И на граничарите им спретнаха номер, започнаха да ги въртят по пунктовете

http://frognews.bg/news_90239/Samo-vav-Frog-I-na-granicharite-im-spretnaha-nomer-zapochnaha-da-gi-vartiat-po-punktovete/

На граничните полицаи им спретнаха номер, с който да секне далаверата им. От миналата седмица всички, които работят на граничните пунктове по южната ни граница, са били разместени, научи Фрог нюз от служители в Елхово.

Да не можеш да се кандидатираш, ако два пъти си губил избори за кмет, е дискриминационно

http://www.cross.bg/silna-kadiev-reshenieto-1462991.html

/КРОСС/Решението да нямаш право да се кандидатираш, ако два пъти си губил избори за кмет, е дискриминационно, унизително и е лично срещу мен, пише на Фейсбук страницата си социалистът Георги Кадиев. Той очаква от левите да реагират на това решение, тъй като вярва, че те знаят колко е важно да има силна, модерна, проевропейска левица, със силно самочувствие и силна загриженост за България. Лесно е да се изнесем в чужбина. Трудно е да оправим страната си. Просто не си мълчете повече, пише в поста си Кадиев. Ето пълния текст на статуса от вчера на Георги Кадиев: Продължавам да очаквам реакция в БСП на решението да нямаш право да се кандидатираш, ако два пъти си губил избори за кмет. Решението е лично срещу мен. Не се сещам в друг голям град някой да е бил два пъти кандидат - извинете ме, ако не съм прав. Решението е дискриминационно. Всеки има право да избира и да бъде избиран.То е ненужно - можеха да ме отстранят на конференция. Не с тия номера. Решението е унизително. За мен - защото вложих година от живота си, за да има БСП силна кандидатура. Време, нерви, средства - с ясното съзнание, че няма да спечелим, но че не може да си силна партия, ако нямаш силна кампания в София. Да напомням ли, че през 2009 от 13 номинирани кандидати на БСП, 12 се отказаха? Аз глупав ли бях, че се наех с това? И унизителни за обикновения член на БСП и обикновения симпатизант. Той няма нужда от измислени ограничения. Няма нужда някой друг да решава вместо него

До 12 години половината учители ще са пенсионери

http://www.mediapool.bg/do-12-godini-polovinata-uchiteli-shte-sa-pensioneri-news233440.html

До 12 години 50% от българските учители ще навлязат в пенсионна възраст, съобщи във вторник главният секретар на Министерството на образованието и науката Красимир Вълчев. Той коментира, че е нормално разликата във възрастта между учениците и учителите да е едно поколение, а в България тази разлика е две поколения. Вълчев каза още, че целодневната организация на учебния ден трябва да стане по-ефективна и привлекателна за учениците, като за тази цел ще се използват средства от новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Със средства от програмата ще се организират за учениците разнообразни занимания по интереси, сред тях ще са и спортни дейности. "През 2009 г. за целодневна организация в училище бяха предоставени 18 милиона лева за 37 000 ученици, а през тази година са отделени повече от 120 милиона лева за над 200 000 ученици. Един час от това целодневно обучение в училище е за спорт", посочи той. На конференция за реформите в образованието министърът на образованието Тодор Танев представи новата четиристепенна система в образованието, включваща предучилищното и училищното образование, интегралните професионални колежи, висшите училища, центровете за върхови постижения и клъстерите. "Системата на образование у нас съществува почти непроменена от края на 19-и век, когато е формирана, за да отговаря на тогавашните нужди на индустриалното общество", каза Танев.

Над 13 хиляди българчета напуснали училище, заминават за чужбина!

http://www.bnews.bg/article-134026

Все повече родители избират ранно чуждоезиково обучение за децата си, като очаквано най-предпочитаният език е английският.

Димитров: Евро 2015 е крачка към подобряване на имиджа на българския футбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/04/28/2521948_dimitrov_evro_2015_e_krachka_kum_podobriavane_na/?ref=rss


Европейското първенство за юноши до 17 години, което ще се проведе между 6 и 22 май в Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол, е крачка към подобряването на имиджа на българския футбол, заяви селекционерът на България Александър Димитров.

България попадна в група с Хърватия, Испания и Австрия. Първият мач на тима ще е срещу хърватите на 6 май в Стара Загора.

"Целта е да променим имиджа и настроението към целия български футбол с тези чисти и все още непокварени неща....

И замириса на море, и на фалити...

http://offnews.bg/news/n_1/n_497099.html

Цял месец туристическият бранш бие тревога, че предстои провал на летния сезон и многобройни фалити заради сериозен отлив на туристи от изток, по причина на войната в Украйна. Това не е някакъв смешен плач, а огромен проблем, както на българския туризъм, така и на българската държава, доколкото туризма е една от малкото останали работещи индустрии в България. Тя формира значителна част от БВП и дава препитание на стотици хиляди българи в иначе тоталната икономическа разруха, в която се намира страната. В опит да намерят изход от критичната ситуация хотелиери и концесионери предложиха правителството в лицето на МРРБ да вземе решение за нулеви концесионни такси, заплащани от концесионерите, в замяна на което те от своя страна ще предложат безплатно чадърите и шезлонгите на гостите през предстоящия летен сезон. Този жест не е никак малък, доколкото е известно, че често престоят на едно семейство на плажа струва по-скъпо от самата нощувка в хотела. От концесионни такси на плажове в бюджета на страната влизат около 8,9 милиона лв. на година, а само за Слънчев бряг – сумата е приблизително 3 милиона лв. Половината от концесионната такса влиза в бюджета на съответната община на чиято територия е плажа и тя би следвало да я реинвестира обратно, което обаче на практика рядко се случва. Нещо повече, когато всички отрасли в българската икономика, вкл. и туризмът са в тежка криза, концесионните такси, кой знае защо, се увеличават. Това предложение не е отказ на концесионерите от концесионните договори, а конкретна антикризисна мярка, насочена, както към българските, така и към чуждестранните туристи. Ако кабинетът приеме това предложение, то по груби изчисления на бранша държавата ще изгуби тези 1 500 000 лв. концесионна такса, конкретно от комплекса Слънчев бряг, но в замяна на това най – малко 40 - 50 000 български граждани ще предпочетат българското Черноморие през летните си отпуски, което може да донесе приход на държавата от приблизително 100 милиона евро. Това напълно кореспондира и с призива и кампанията на Министерството на туризма и лично на премиера Борисов за максимално привличане на българските туристи по нашето Черноморие. Така, с общи съвместни усилия би могло да се преодолее огромния спад на туристите и да се избегнат задаващите се фалити. Нали всички сочим Гърция, където тези услуги са безплатни! О кей, да почерпим от техния опит. А защо не и турския, където ,например, за всеки чартърен полет, държавата осигурява 6000 евро. Засега обаче българската държава, си трае и не се намесва с антикризисни мерки. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не иска и да чуе за намаляване на концесиите, но и не предлага нищо друго. След като в края на миналия и началото на настоящия век няколко правителства позволиха на мутрите престъпно да застроят и в голяма степен да дискредитират великолепният ни черноморски бряг, след това държавата и морските общини се оттеглиха от регулаторните си функции и наблюдават отстрани черноморската агония. Хотелиерите се оплакват, че, например, в Слънчев бряг държавата практически отсъства. Преди 30 год., когато в най-големия ни морски комплекс през лятото са летували по 30 хил. души, те са охранявани от 80 милиционери. Днес в сезона в Слънчев бряг се струпват 500-600 хил. летовници и ги охраняват горе-долу пак толкова полицаи!? Е, за каква сигурност на летуващите става въпрос? На всичко отгоре 15 години държавата не сколасва да построи 30 км. магистрала между Бургас и Слънчев бряг и да се избегне колосалната автомобилна тапа, довеждаща до лудост почиващи и гости през юли и август. Просто ние сами принизяваме морските си курорти си до ранга на евтини третокласни алкохолни или пенсионерски дестинации. И после се оплакваме. За радост на гръцкия и турския туристически браншове, които в момента доволно потриват ръце в очакване.

Домът на бъдещето: с отворени пространства и открит към природата

http://econ.bg/Новини/Домът-на-бъдещето-с-отворени-пространства-и-открит-към-природата_l.a_i.670329_at.1.html

Домът на бъдещето е дом с открити пространства, лесно трансформируем, отворен към природата и финансиран от иновативни банкови решения. Зад тази...

Близо 30 хиляди декларации на физически лица са подадени до момента в НАП Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=287486

22 970 декларации на физически лица са подадени до момента в ТД на НАП Варна. Най-много са подадените на гише в офиса – 13 429 декларации, съобщиха от Националната агенция по приходите за Moreto.net. С всяка измината година обаче се увеличава броят на деклариралите доходите си по електронен път.

13 800 деца са напуснали училище през миналата учебна година

http://www.mediapool.bg/13-800-detsa-sa-napusnali-uchilishte-prez-minalata-uchebna-godina-news233439.html

През учебната 2013/2014 година 13 800 ученици са напуснали общообразователните училища по различни причини, сочат данни на Националния статистически институт, публикувани във вторник. По-голямата част – 11 800 деца са напуснали основното образование. Почти половината от напусналите са го направили по семейни причини. Близо 40 на сто са заминалите в чужбина, а десет на сто – поради нежелание да учат. През миналата учебната година броят на училищата е намалял със седем спрямо предходната поради закриване или преобразуване. В 2 019 общообразователни училища са обучавани 604 500 деца, от които 105 700 са в селата. Към 1 октомври 2014 година в страната са функционирали 70 частни общообразователни училища, а в тях са учили общо 7 017 ученици, което е само 1.2% от общия брой на учениците в общото образование. Аналогична е ситуацията и при детските градини. Частни забавачки са посещавали едва 3292 деца, представляващи 1.4% от общия брой на децата в детските градини. Според данните на статистиката през миналата година държавните и общински детски градини са били 1 991 или с 60 по - малко в сравнение с учебната 2013/2014 година. Броят на децата, които са ги посещавали е 241 100, което е със 17 900 или с 8 % повече от броя им през учебната 2010/2011 година и с 0.2% повече в сравнение с предходната учебна година. Обхватът на децата в детските градини обаче намалява от 83.6% за учебната 2013/2014 година на 82.9% за учебната 2014/2015 година. Средният брой деца в една детска градина за страната е 121, като за градовете е значително по-голям -162, а за селата -62. Средният брой деца, формиращи една група, е същият като през предходната година –24, като в градовете е 25, а в селата -20. През учебната 2014/2015 година общият брой на студентите в България възлиза на 279 000, което е с 2 200 или с 0.8% по-малко в сравнение с учебната 2010/2011 година и с 0.6% повече в сравнение с предходната учебна година

Борисов за уволненията в митниците: Всеки, който ми пречи, съдбата му е такава

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737342

"Сигурно има защо? Гоним 1 млрд. и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред медиите освобождаването вчера на 25 служители на агенция "Митници", работещи на пункта "Капитан Андреево", съобщи БНР.
От вчера Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума
"Сигурно има защо? Гоним 1 млрд. и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред медиите освобождаването вчера на 25 служители на агенция "Митници", работещи на пункта "Капитан Андреево", съобщи БНР. От вчера Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума

Борисов за уволненията в митниците: Всеки, който ми пречи, съдбата му е такава

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737342

"Сигурно има защо? Гоним 1 млрд. и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред медиите освобождаването вчера на 25 служители на агенция "Митници", работещи на пункта "Капитан Андреево", съобщи БНР.
От вчера Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума
"Сигурно има защо? Гоним 1 млрд. и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред медиите освобождаването вчера на 25 служители на агенция "Митници", работещи на пункта "Капитан Андреево", съобщи БНР. От вчера Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума

Борисов за уволненията в митниците: Всеки, който ми пречи, съдбата му е такава

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737328


"Сигурно има защо? Гоним 1 млрд. и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира пред медиите освобождаването вчера на 25 служители на агенция "Митници", работещи на пункта "Капитан Андреево", съобщи БНР. От вчера Борисов говори за необходимостта да бъде събрана въпросната сума

Западът води примитивна политика

http://www.cross.bg/rysiya-pytin-ykraiina-1462990.html

/КРОСС/ Интервю с бившия посланик на Полша в СССР и Русия Станислав Чосек. - В сво­ите мемо­ари вие писахте, че често сте въз­действали върху тона на изказва­ни­ята на пол­ски и руски поли­тици. Да не би посла­ни­кът да е играл ролята на цен­зор, смек­ча­ващ нравите? - Ако аз се бях огра­ни­чил един­ствено с ролята си на меха­ни­чен рет­лан­сла­тор, бих разпа­лил полско-​руска война. Когато въз­ни­кваха конфликтни ситу­ации, двете страни започ­ваха да разго­ва­рят на нелицепри­я­тен език. Те спе­ци­ално под­би­раха обидни изрази. Няколко пъти ги смек­ча­вах, тъй като смя­тах, че няма сми­съл да се нажежава ситу­аци­ята. Не лъжех, не препра­вях, а само обли­чах офици­ал­ната позиция в думи, които да не оскър­бя­ват никого. Пол­ската и рус­ката дипло­мация тогава бяха млади, а поня­кога и заядливи. - По какъв повод бяха тогава основ­ните сблъсъци? - По повод извеж­да­нето на войските от Полша напри­мер. Колко заплахи, колко демон­страции на сила

Batgirl ще привлича малките момиченца

http://www.investor.bg/zoom/355/a/batgirl-shte-privlicha-malkite-momichenca-193744/

Нова серия от женски персонажи ще се опита да спечели вниманието на децата

Заедно успяхме! "Рицарите на знанието" отиват на олимпиада в Белград

http://offnews.bg/news/n_1/n_497093.html

Кампанията "Рицари на знанието" и набирането на средства за изпращането на български ученици на Международния турнир на младите естествоизпитатели IYNT 2015 в Белград приключи успешно. Благодарение на безкрайната добрина нужната сума бе събрана за 23 дни.  Необходимата сума за целия отбор, състоящ се от 6 младежи на възраст между 13 и 16 години, и двама ръководители е 3 260 лева и трябваше да бъде събрана до 30 май. Отборът на България е бил две последователни години медалист. Турнирът е единствен по рода си, основан на умения за дебатиране. В него се решават реални изследователски задачи, поставени като проблем. Значителна част от сумата бе събрана от анонимен благодетел, който е превел 2000 лева на сметката на "Рицарите". "Изключително съм благодарен на всички, които приеха присърце нашата инициатива. Сега за децата следва да се подготвят максимално добре за състезанието. Ние ще се постараем да подготвим и двата ни отбора, пък дай Боже да успеем да наберем средства и за втория отбор до края на срока за регистрация. Надявам се да има дългосрочна перспектива след тази кауза. Радвам се на добрите хора и за техния положителен отговор на нашата инициатива. Оттук нататък с всичко, което ни предстои, мислим, че ще се справим", сподели пред OFFNews ръководителят на отбора ни д-р Младен Матев.  

Кралев: 17% от децата ни са със свръхтегло, вкарваме треньори в часовете по физическо

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737337

"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас – 16,7 %, а на затлъстяване – 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас – 18,9 % от момчетата и 16,
"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас – 16,7 %, а на затлъстяване – 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас – 18,9 % от момчетата и 16,

Кметът на Галиче Ценко Чоков признава: Бил съм мнозина, но кражбите и измамите са ми чужди

http://ad.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737332

Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти. "Ако ме набеждават, че съм бил някого - приемам, че съм бил много хора,
Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти. "Ако ме набеждават, че съм бил някого - приемам, че съм бил много хора,

Кралев: 17% от децата ни са със свръхтегло, вкарваме треньори в часовете по физическо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737337

"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас – 16,7 %, а на затлъстяване – 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас – 18,9 % от момчетата и 16,
"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас – 16,7 %, а на затлъстяване – 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас – 18,9 % от момчетата и 16,

Кметът на Галиче Ценко Чоков признава: Бил съм мнозина, но кражбите и измамите са ми чужди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4737332

Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти. "Ако ме набеждават, че съм бил някого - приемам, че съм бил много хора,
Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти. "Ако ме набеждават, че съм бил някого - приемам, че съм бил много хора,

Кметът на Галиче Ценко Чоков: Бил съм мнозина, но кражбите и измамите са ми чужди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737320

Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти.
Село Галиче отново е в епицентъра на конфликти и прокурорски проверки. Кметът Ценко Чоков е разследван по сигнали на хора от селото, че насила заграбвал земите им. Твърди се, че докато тече разследването, кметът вече почти разпродал спорните имоти. "Ако ме набеждават, че съм бил някого - приемам, че съм бил много хора,

СЕМ проверява медиите, пуснали кадри с побоя на бебето от акушерката

http://www.mediapool.bg/sem-proveryava-mediite-pusnali-kadri-s-poboya-na-bebeto-ot-akusherkata-news233438.html

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще проведе специално заседание заради разпространените кадри в някои медии от видеонаблюдението в болница "Софиямед". В края на миналата седмица в редица национални ежедневници и сайтове изтекоха кадри от насилието, което акушерката Емилия Ковачева оказва върху новороденото. Веднага след скандалното публикуване на кадрите неправителствените организации Асоциация на европейските журналисти – България и Националната мрежа за децата остро осъдиха поведението на тези медии. Те ги обвиниха в крайно неетично поведение, което само засилва мъката на роднините на пострадалото дете. "Трябва да се прави разлика между сензация и информация с обществено значение при отразяването на събития", каза председателят на СЕМ Георги Лозанов, цитиран от агенция "Фокус". Той напомни, че медиите понякога трябва да проявяват и човещина. "Журналистът в един момент влиза в човешки отношения с участниците около себе си. Журналистиката е хуманна професия, създадена да помага на хората, информирайки ги. Трябва да ги информираш така, че максимално да ги щадиш", каза Лозанов. Според него информацията не трябва да се превръща в репресия върху аудиторията и близките. "Има една граница (при отразяването на събития). Едно е, когато в обществен интерес се  покаже събитие , което е травматично като преживяване, тоест се дава обществено значима информация. Сензационно е, когато го показваш, само защото буди някаква емоционална реакция и интерес в аудиторията", каза шефът на СЕМ.

Кралев: 17% от децата ни са със свръхтегло, вкарваме треньори в часовете по физическо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4737326


"Над 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва честотата на свръхтегло при децата на възраст от I до XII клас – 16,7 %, а на затлъстяване – 8,2 %. Най-сериозен е проблемът именно при деца от I-ви до IV-ти клас – 18,9 % от момчетата и 16,

От 2018 г. колите ни ще се обаждат сами на Спешна помощ при катастрофа

http://pik.bg/от-2018-г-колите-ни-ще-се-обаждат-сами-на-спешна-помощ-при-катастрофа-news323708.html

От 2018 г. колите ни ще се обаждат сами на Спешна помощ при катастрофа

Днес Европейският парламент с мнозинство гласува системата за спешни повиквания от автомобили (eCall), съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. "Приемането на този законодателен текст е конкретна стъпка към създаването на механизъм, който ще спасява човешки животи. Това е един от най-ясните примери за ползите, които ЕС носи на европейските граждани." Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на дискусията по темата, която се проведе в понеделник, 27 април 2015г, по време на пленарната сесия в Страсбург.

Автомобилната система eCall ще предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти при настъпването на произшествие, с което ще бъде гарантирана по-бърза реакция и могат да бъдат спасени над 2600 човешки живота годишно. В своето изказване в пленарна зала г-жа Паунова обори твърдението, че eCall крие опасност за сигурността на личните данни: "Системата ще бъде задействана само в момент на сериозен инцидент, а няма да служи за проследяване на превозните средства или на информация за техните шофьори", подчерта българският евродепутат. Имайки предвид значителните потенциални ползи от системата eCall, българският евродепутат призова тя да бъде въведена възможно най-бързо във всички страни-членки на ЕС, за да може да се прилага навременно и ефективно след 2018 г.

Устройствата за спешно повикване, които автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи (eCall), ще трябва да бъдат монтирани във всички нови модели леки и лекотоварни автомобили до 31 март 2018 г.

Ева Паунова, която е член на комисията по Вътрешен пазар и защита на потребителите, следи темата от близо. 

Осем квартала остават без душ от 7 до 20 май

http://frognews.bg/news_90238/Osem-kvartala-ostavat-bez-dush-ot-7-do-20-mai/

Около 500 хил. души ще останат без вода в столицата веднага след празниците, честитиха от столичната "Топлофикация". В първия ден след Гергьовден само на студена вода ще останат кварталите "Младост" 2, 3, 4, 1A, "Младост 1" - бл. 1А, 1Б, 1В, 1Г, 1Д, 1И, както и в кварталите "Дървеница", "Студентски град", "Витоша", където няма да има топла вода от 7 до 20 май, включително.

Новата отсечка на метрото намалява трафика с около 20%

http://www.cross.bg/shose-platna-fandukova-1462988.html

София /КРОСС/ Отсечката на столичното метро от „Младост 1" до Бизнес парка ще е готова на 8 май. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова по време на проверка на изпълнението на проекта за разширение на столичното метро в отсечката „Младост 1 - „Бизнеспарк София". „Очаква се около 42 - 45 хил. души да ползват допълнително метрото след 8 май, а трафикът да намалее с около 20%", обясни Фандъкова.Пътният участък от „Цариградско шосе" до Околовръстното шосе ще бъде 6-лентов булевард и ще е готов до края на август, каза още Фандъкова. До края на август ще бъде завършен и участъкът от бул. „Цариградско шосе" до бул. „Андрей Сахаров". Булевардът ще бъде с две платна от по три ленти всяко, като при Бизнес парка ще има и локални платна.

Деца цигулари от Варна получиха Наградата "Стоян Камбарев" за полет в изкуството

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/04/28/2521872_deca_cigulari_ot_varna_poluchiha_nagradata_stoian/?ref=rss


Двамата братя цигулари Мартин и Александър Зайранови, на 13 и 16 г., получиха наградата за полет в изкуството "Стоян Камбарев" на шестата церемония на едноименната фондация, която се проведе вчера в "България мол".

Братята са възпитаници в Националното училище по изкуства "Добри Христов" във Варна. Освен бронзовата статуетка те получават награда на стойност 3000 лева, възможността да реализират собствен проект, както и да изнесат концерт в един от моловете в столицата.
...

Кунева настоя Шенген да не бъде обвързван с Механизма за сътрудничество и оценка

http://www.moreto.net/novini.php?n=287510

Механизмът за сътрудничество и оценка, който отчита напредъка на България в областта на правосъдието и борбата с корупцията, не бива да бъде обвързван с присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство, още повече в контекста на новите заплахи за сигурността пред Европа.

Прокуратурата протестира датата за фалита на КТБ

http://www.bnews.bg/article-134025

Началната дата на обявяване на банката в несъстоятелност следва да е 30.09.2014 г., смятат от СГП.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване