Важно е да знаете! Ето какви са правата ви при проблем със самолетните полети

http://petel.bg/Vazhno-e-da-znaete--Eto-kakvi-sa-pravata-vi-pri-problem-sas-samoletnite-poleti__113280

Снимка: Булфото Комисията за защита на потребителите (КЗП) разпространи практична информация за пасажерите за някои от най-често...

Няма да повярвате какво направи този слон, докато краде банани

http://petel.bg/Nyama-da-povyarvate-kakvo-napravi-tozi-slon--dokato-krade-banani__113281

Факсимиле от telegraph.co.uk Слон от Тайланд си направи селфи, докато опитва да отмъкне банан от туристи. Снимката е публикувана в Instagram от...

Премиерът Борисов поднесе на папа Франциск сребърна хранителница с камък от гроба на св. Иван Рилски

http://www.cross.bg/borisov-premierut-bulgarskata-1466326.html

/КРОСС/ Водената от мен официална делегация, беше приета от папа Франциск, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, написа премиерът Бойко Борисов на официалната си страница в социалната мрежа Фейсбук.  „Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Библиотечна зала на Апостолическия дворец във Ватикана. Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Специално искам да благодаря на игумена на рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница, на която е изобразено успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца - това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава", казва премиерът Борисов.  

Мерят никотиновата зависимост в сряда пред галерията в Разград

http://pik.bg/мерят-никотиновата-зависимост-в-сряда-пред-галерията-в-разград-news337271.html

Мерят никотиновата зависимост в сряда пред галерията в Разград

Информационно-скринингова кампания под мотото  „СТОП на тютюнопушенето!“ ще се проведе в сряда, 27 май, от 10,00 до 18,00 ч. в градинката пред „Проф. Илия Петров“ в Разград – съобщават от местната управа.

Проявата е по повод Световния ден без тютюнев дим – 31 май, а нейни организатори са Общинският съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център към него, в партньорство с  РЗИ – Разград и отдел „Здравеопазване“ към Община Разград.

Програмата предвижда демонстрации с пушеща кукла „Сю”; измерване на въглероден монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи чрез апарат Smoker Lyzer; измерване на дихателен обем; изследване степента на никотинова зависимост чрез тест на Фагестрьом; разпространение на здравно-информационни материали.

През 1987 г. Световната здравна организация (СЗО), за да привлече общественото внимание към тютюневата епидемия и нейните здравни и социални последици, обявява 31 май за Световен ден без тютюнев дим. Отбелязва се в страните по целия свят, като се подчертават здравните рискове, свързани с употребата на тютюн и се апелира за ефективни политики за намаляване на нивата на потребление. Темата, определена от СЗО тази година, е „Спрете незаконната търговия с тютюневи изделия!“.

33-годишна жена загина при пожар в Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781722

33-годишна жена почина при пожар в Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Вчера около 15.00 часа в районното в Плевен бил получен сигнал за възникнал пожар в жилище в ж.к. „Мара Денчева“ в града.
Огънят е потушен от собственика – 65-годишен плевенчанин. На място са изпратени полицейски екипи и бърза помощ.
33-годишна жена почина при пожар в Плевен, съобщиха от пресцентъра на МВР. Вчера около 15.00 часа в районното в Плевен бил получен сигнал за възникнал пожар в жилище в ж.к. „Мара Денчева“ в града. Огънят е потушен от собственика – 65-годишен плевенчанин. На място са изпратени полицейски екипи и бърза помощ.

Божидар Данев: България се деиндустриализира

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bojidar-danev-bylgariia-se-deindustrializira-195326/

Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги, смята изпълнителният председател на БСК

Шефката на Лондонската асоциация на българските училища с бомба: Трябва да има матури по български в чуждите образователни системи на европейско ниво

http://pik.bg/шефката-на-лондонската-асоциация-на-българските-училища-с-бомба-трябва-да-има-матури-по-бъ-news337263.html

Шефката на Лондонската асоциация на българските училища с бомба: Трябва да има матури по български в чуждите образователни системи на европейско ниво

Всяка подкрепа от държавата е достатъчна за българските училища зад граница. Лошото е когато я няма. Така беше десетилетия наред, но вече не е така, слава Богу. Мисля че това е заслуга именно на българите зад граница, които се самоорганизираха и започнаха да създават една много голяма образователна мрежа от училища.

Това каза за предаването „Събота 150 по „Хоризонт“ Снежина Мечева-говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина и директор на училището в Лондон. Благодарение на държавната помощ, броят на училищата зад граница расте и ако преди време те са  били около 10-тина, сега са близо 300, коментира тя.

"Всички и в България, и ние – зад граница, очакваме излизането на новия Закон, защото за нас, досега, и дума няма в предишните закони. Аз се шегувах навремето и казвах: „ние сме незаконни“. Държавата трябва да ни узакони, защото на практика ние сме България извън България и я крепим да я има. Борбата ни е нашите училища да се институционализират, да станат част от образователната система.  Слава Богу, по време на министър Сергей Игнатов излезе постановление 334, което ни направи част от тази система, но друго е да има един Закон, който би трябвало да е непоклатим. По-голяма крачка от тази едва ли може да се направи", твърди Мечева.

Училищата зад граница използват същите учебници, които се ползват в България. Често те са неприложими, особено в гимназиалния курс, посочи Мечева. Учителите трябва да разказват приказки, а авторите на учебници сякаш се конкурират да пишат по-сложно и неразбрано, коментира тя.

Българските училища в чужбина предвиждат редица прояви по случай 24 май. В Рим 320 учители, родители и ученици отиват на свои разноски да се поклонят на гроба на Свети Константин Кирил Философ.

"Мога да кажа, че тази инициатива тръгва и с Божия благословия, но всъщност, най-голямата благословия е желанието на тези хора да  отидат там и да направят Рим  български, на 24 май, на площада пред Ватикана да се веят българските знамена, да седят нашите деца с емблемите на своите училища и да пеят химна на Кирил и Методий. На площада ще има 17 училища от различни държави по света", каза Мечева.

Други 4 училища ще участват в поклонение в Никулчица, където се предполага че е погребан Св. Методий. В Чикаго  пък ще бъде открит паметник на Левски.

Снежина Мечева е на мнение, че трябва да поискаме българският език да стане матуритетен в чуждите образователни системи на европейско ниво. Такъв изпит е имало в Англия преди години, но сме загубили правата за него, сподели Мечева.  Оценките от такива изпити влизат в  образуването на бал за кандидатстване  в университет,  изтъкна тя.

"Централизираната образователна система произвежда функционална неграмотност"

http://offnews.bg/news/n_1/n_509252.html

Навръх 24 май по традиция говорим за наука и култура, тоест за знание. Обикновено имаме предвид идеалното знание, знанието заради самото знание, знанието без връзка с действителността. Днес бих искал да кажа няколко думи за икономиката на знанието. В икономиката на знанието знанието и образованието се разглеждат като бизнес продукт, чрез който може да се печели, и като актив, който може да произвежда стойност. Проблемът е, че в България няма знание за знанието, което може да генерира икономика на знанието. А няма, защото не е постигнат трудния баланс между държавата и пазара. Всъщност, да се говори за пазар в образованието, се смята едва ли не за кощунство. При това не само в България, в цяла Европа. А държавното образование потиска индивидуалността на ученика и налага колективистични идеали. В резултат България реформира образованието си вече половин век. Висшето - от 70-те години на миналия век, началното и средното – от 80-те години на миналия век. Училищата не могат или не искат да отговорят на реалните потребности на учениците, качеството на образованието се понижава и много ученици отпадат от системата на образованието. Причината: образователна система е централизирана, не-пазарно регулирана, необвързана с приноса и резултатите. И фактически не дава никакво право на избор. Да имаш право на образование, а изборът ти да е ограничен само до образование от една и съща централизирана образователна система, е равносилно на „избор“ на един и същ зарзават на един и същ производител, само че от различни щандове. Резултатът: международните изследвания категорично показват, че в сравнение с повечето си европейски връстници 15-годишните български младежи много по-зле решават практически проблемни ситуации. Нищо чудно, след като в училище ги учат единствено да рецитират и да се приспособяват. Ако съдим по младежката безработица, университетите не се справят много по-добре. Което не е за чудене, след като реализацията на завършилите студенти на пазара на труда почти не се взима предвид при оценката на университета в рейтинговата система на българските висши училища. Тежестта на този фактор е едва 7%. Това, което рейтинговата система все пак показва, е добре известно и без нея – а именно, че държавните ВУЗ-ове предлагат по-некачествено образование от частните. Накратко: централизирана образователна система в България произвежда функционална неграмотност. И макар от години да тече процес на децентрализация, до момента той се състои главно във въвеждането на делегирани бюджети. А приоритет трябва да бъде преразпределението на правомощията за вземане на решения между различните „актьори” в системата, което да бъде допълвано от нов вид финансиране, нови учебни планове, оценка на качеството и професионална подкрепа. Истинска промяна в статуквото няма да настъпи, докато политици, синдикалисти, чиновници, учители и родители не осъзнаят, че и образованието е стока. То е стока, защото е резултат от съзнателна човешка дейност (макар че хора, които добре познават българската образователна система, основателно се съмняват в това). То е стока, защото се търси: ако свалим цената, ще има повече желаещи да получат образование. То е стока, защото се предлага от едни хора - „професионалисти” - на други хора. И накрая, то е стока, защото онези хора, които го предлагат, очакват да получат нещо в замяна на своя труд. Ако учителските профсъюзи и образователните чиновници някой хубав ден признаят, че образованието е стока, ще трябва да приемат освобождаването му от държавния монопол, тоест от себе си. А дотогава да бъдат любезни да работят без пари.

Перпетуум мобиле на име Мадона

http://www.cross.bg/maiika-detzata-madona-1466325.html

/КРОСС/ Самотна и изоставена, буквално от самото си раждане. Така се е чувствала тя. Будеща нощем родителите си, влизайки в спалнята им и лягайки в леглото между тях. По - късно ще разказва, че се сгушвала в червената нощница на майка си и заспивала веднага. Това щастие не трае дълго. Майка й се разболява от рак. Влизанията и престоите в болницата стават все по - чести, а стоенето вкъщи при съпруга и петте деца - все по - редки.Умира бавно, мъчително, в продължение на две години. Губи косата си, миглите, веждите си, губи килограми, губи човешкия си облик и накрая живота си. Няма по - голяма трагефия за едно дете от смъртта на майка му. Трагедията става двойна, ако детето е малко. Пробвайте се да обясните на малко дете, че майка му я няма. Кажете му, че тя не е до магазина, не пишка, не се къпе. Пробвайте с думите, че тя няма да се върне никога, че е станала звездчика, че е на небето. Ще имате нулев успех. Можете да се успокоите с тезата, че детето е малко и ще забрави. И ще сбъркате. Децата помнят. Децата страдат. Децата не забравят. Едно необикновено дете, едно момиче, което като порасне ще стане по - известно от Папата, от всички американски президенти накуп и изобщо от всички на света, губи майка си, когато е едва на пет годинки. Това същото момиченце заявява на съсипания си от скръб баща: „Мама умря и вече няма кой да ме обича. Затова ще накарам целия свят да ме обича". Не зная дали баша й е повярвал тогава. Не е и важно. Думите й се сбъдват

Варненка посрещна 80-тата си годишнина на парашут

http://www.moreto.net/novini.php?n=290018

Неуморният дух на варненката Пенка Балева не й дава покой дори в навечерието на нейната 80-годишнина, която ще стане факт след 10 дни. На спортното летище в Монтана варненката направи 14-тия си тандемен парашутен скок от 3 400 метра височина и го посвети на всички българи, които живеят в и извън пределите на Родината, и на любимите си градове Варна и Дряново, научи Moreto.

Министър Танева: Държавна помощ за производството на български семена

http://www.cross.bg/semena-bulgarski-taneva-1466324.html

/КРОСС/ Министерството на земеделието и храните подкрепя производството на български семена с държавна помощ, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Фестивала „Семе българско" в Севлиево, съобщава пресцентърът на ведомството. Бюджетът по Схемата „Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за производство на семена и посадъчен материал" тази година възлиза на 1,5 млн. лв., допълни Танева. За да запазим националната си идентичност и да защитим родното производство, трябва да засяваме продукцията с български семена, посочи тя. „Надявам се скоро в магазините да се купуват продукти с българското знаме, за да може потребителят да е сигурен, че продуктът е произведен с български суровини. Трябва да подкрепим производителите си, за да бъдем по-силна държава", категорична е Танева. Пред присъстващите на фестивала земеделският министър заяви, че именно кметът на община Севлиево д-р Иван Иванов е един от малкото кметове, които са изпълнили своето задължение със Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и е предоставил на животновъдите от общината 18 хил. дка, половината от които вече са разпределени. „От няколко месеца се борим целият публичен поземлен фонд мери, пасища и ливади да се ползва в подкрепа на българския земеделец и животновъд", каза още Танева

Шефът на АПИ обвини шофьорите за задръстванията

http://www.mediapool.bg/shefat-na-api-obvini-shofyorite-za-zadrastvaniyata-news234425.html

За задръстванията са виновни не само Агенция „Пътна инфраструктура“ и ремонтите по пътищата, а и неспособността на водачите да шофират в ограничени условия, обясни в събота шефът на агенцията инж. Лазар Лазаров пред Нова телевизия. Така той коментира километричните задръствания още на самия изход на София, които изнервиха пътуващите от София към Пловдив по магистрала „Тракия“ в петък вечер. “На магистралата в момента текат ремонти, а те няма как да се извършат с магическа пръчка“, коментира шефъг на АПИ. Според инж. Лазаров основното задръстване е било по причина на катастрофа още преди изхода на столицата, предизвикана от неправилно изпреварващ автомобил. Заради това той обвини шофьорите за лошо управление на колите в подобни условия. Той допълни, че движението на камионите допълнително натоварвало трафика по магистралата. Според шофьори разстоянието София-Пловдив, което обикновено отнема малко над час, сега се взима за близо 5 часа.

Мъж е в болница след ужилване от стършел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781724

Три спешни случая на пострадали от насекоми и влечуго са обслужени от спешно отделение на благоевградската болница, пише „Струма”. В най-тежко състояние е 28-годишен, ужилен от стършел по крака. Младият мъж е приет по спешност в реанимация. Инцидентът станал вчера малко преди обяд в землището на благоевградското село Церово.
Три спешни случая на пострадали от насекоми и влечуго са обслужени от спешно отделение на благоевградската болница, пише „Струма”. В най-тежко състояние е 28-годишен, ужилен от стършел по крака. Младият мъж е приет по спешност в реанимация. Инцидентът станал вчера малко преди обяд в землището на благоевградското село Церово.

Стършел прати 28-годишен в болница в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781720

Три спешни случая на пострадали от насекоми и влечуго са обслужени от спешно отделение на благоевградската болница, пише „Струма”. В най-тежко състояние е 28-годишен, ужилен от стършел по крака. Младият мъж е приет по спешност в реанимация. Инцидентът станал вчера малко преди обяд в землището на благоевградското село Церово.
Три спешни случая на пострадали от насекоми и влечуго са обслужени от спешно отделение на благоевградската болница, пише „Струма”. В най-тежко състояние е 28-годишен, ужилен от стършел по крака. Младият мъж е приет по спешност в реанимация. Инцидентът станал вчера малко преди обяд в землището на благоевградското село Церово.

Лъвският прайд: С какво се занимават потомците на Лев Толстой?

http://www.cross.bg/tolstoii-vladimir-pisatelya-1466323.html

/КРОСС/ Дворянският род Толстой е един от най-многобройните в Русия. Само преките потомци на Лев Толстой днес са около 400. Много от тях продължават просветителската, културната мисия на знаменития си прадядо и с право носят неговата фамилия. Семейството е най-важната ценност в живота за великия руски писател Лев Толстой. „В Анна Каренина" семейството практически има сакрален характер. Героинята от романа „Война и мир" Наташа Ростова, която отначало е малко лекомислена, заглеждаща се по мъжете намира истинското щастие в децата и семейството. На семейството е посветена и автобиографичната трилогия на Толстой „Детство. Младост. Юношество". Самият Лев Толстой има 13 деца, от които четири умират като малки или в ранна възраст. Почти всички останали емигрират след революцията през 1917 г. Приживе Толстой се радвал на помощта на цялото семейство, което живее с неговото творчество и тази привързаност се запазва и след смъртта му. Съпругата му София Андреевна няколко пъти преписва на ръка „Война и мир", най-голямата му дъщеря Татяна става през 1917 г. първата уредничка на музея в Ясна поляна (Тулска област, 200 км от Москва). Средната и малката дъщери на Толстой - Мария и Александра също са негови помощнички и доверени лица. Родът днес По данни на рода Толстой, днес Лев Николаевич и неговата съпруга София Андреевна имат почти 400 потомци

Борисов се срещна "на четири очи" с папа Франциск (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_509269.html

Днес Бойко Борисов заедно с водената от него делегация се срещна с папа Франциск във Ватикана, съобщиха от пресцентъра на премиера. Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук след края на срещата. "Днес, водената от мен официална делегация, беше приета от папа Франциск по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала“ във Ватикана. Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Специално искам да благодаря на игумена на Рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница , на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава". Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Меродий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Министър-председателят Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Като подарък от премиера кардиналът получи изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба. По време на посещението си в Италия Бойко Борисов ще поднесе и венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. На 24 май пък Борисов ще присъства на молебен в църквата „Свети Павел“ в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“. Във водената от министър-председателя делегация участват министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева, обясниха от правителствената пресслужба.

Първа среща на най-високо ниво проведоха лидерите на двете кипърски общности

http://www.cross.bg/anastasiadis-obshtnosti-akundzhu-1466322.html

/КРОСС/ Кафе в окупираната и свободната част на разделената от 41 години Никозия заедно пиха днес лидерите на двете кипърски общности - президентът на Кипър Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Първата по рода си среща на най-високо ниво от двете страни на бариерата е част от подновените усилия за решаване на Кипърския въпрос и обединяване на страната, съобщава БНР. Стотици хора посрещнаха с огромно вълнение и ентусиазъм и бурно аплодираха лидерите на двете кипърски общности по време на тяхната разходка в двете части на Стария град на Никозия. Президентът на Кипър Никос Анастасиадис първи пресече демаркационната линия на пропускателния пункт в центъра на кипърската столица и влезе в окупираните територии. По-късно лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ премина през бариерата, където Анастасиадис му предаде маслинова клонка, и посети свободната част на Никозия. И в двете зони на столицата двамата лидери разговаряха с граждани и пиха кафе. Неформалната среща на Анастасиадис и Акънджъ е първа по рода си за такова реципрочно пресичане на „зелената" линия под контрола на ООН от лидери на двете кипърски общности. Тя е част от подновените усилия за решаване на Кипърския въпрос и е дълбоко символична, показвайки, че двете общности могат да вървят заедно по пътя на мира, помирението и обединяването на страната

Премиерът подари на папата камък от гроба на св. Иван Рилски

http://www.mediapool.bg/premierat-podari-na-papata-kamak-ot-groba-na-sv-ivan-rilski-news234424.html

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети в събота от папа Франциск по повод честването на 24 май, който е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи правителствената пресслужба. С традиционната аудиенция се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Той поднесе на папа Франциск като подарък камък от гроба на св. Иван Рилски. "По специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител беше изработена хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата", се отбелязва в съобщението на правителствения пресцентъра. Българският премиер разговаря на четири очи с папата в Апостолическия дворец "Библиотечна зала" във Ватикана. Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, на когото подари два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Премиерът подари камък на папа Франциск

http://www.mediapool.bg/premierat-podari-kamak-na-papa-frantsisk-news234424.html

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети в събота от папа Франциск по повод честването на 24 май, който е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи правителствената пресслужба. С традиционната аудиенция се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Той поднесе на папа Франциск като подарък камък от гроба на св. Иван Рилски. "По специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител беше изработена хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата", се отбелязва в съобщението на правителствения пресцентъра. Българският премиер разговаря на четири очи с папата в Апостолическия дворец "Библиотечна зала" във Ватикана. Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, на когото подари два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Бойко Борисов подари камък на папата

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-podari-kamak-na-papata-news234424.html

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети в събота от папа Франциск по повод честването на 24 май, който е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи правителствената пресслужба. С традиционната аудиенция се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Той поднесе на папа Франциск като подарък камък от гроба на св. Иван Рилски. "По специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител беше изработена хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата", се отбелязва в съобщението на правителствения пресцентъра. Българският премиер разговаря на четири очи с папата в Апостолическия дворец "Библиотечна зала" във Ватикана. Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, на когото подари два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Бойко Борисов подари на папата камък от гроба на св. Иван Рилски

http://www.mediapool.bg/boiko-borisov-podari-na-papata-kamak-ot-groba-na-sv-ivan-rilski-news234424.html

Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети в събота от папа Франциск по повод честването на 24 май, който е Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщи правителствената пресслужба. С традиционната аудиенция се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Той поднесе на папа Франциск като подарък камък от гроба на св. Иван Рилски. "По специална молба на премиера до игумена на Рилската Света обител беше изработена хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – подарък, какъвто за първи път се прави на папата", се отбелязва в съобщението на правителствения пресцентъра. Българският премиер разговаря на четири очи с папата в Апостолическия дворец "Библиотечна зала" във Ватикана. Борисов отбеляза, че българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Бойко Борисов се срещна и с Държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, на когото подари два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Българките – най-младите майки в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=290015

Българките са най-младите майки в Европа. Това показват последните данни на Евростат. Жените у нас стават майки средно на около 25-26 години. Почти на същата възраст раждат и в съседна Румъния. Освен това, оказва се, че около 15 на сто от родените в двете страни деца са на майки в тийнейджърска възраст.

Мечка нахлу в село, унищожи пчелин, яде агнета

http://pik.bg/мечка-нахлу-в-село-унищожи-пчелин-яде-агнета-news337249.html

Мечка нахлу в село, унищожи пчелин, яде агнета

Мечка слезе в две от махалите на симитлийското село Полето, алармираха разтревожени жители на селото, цитирани от struma.com. Според пострадалите, преди дни огромният звяр унищожил пчелина на местен човек, а след това и агнета в кошарите на фермер. Ловци от селото забелязали мечката, която се шмугнала в храсталаци в гората над Лазовата махала и изчезнала.

Факт е, обаче, че всяка вечер слиза в селото и прави бели. "Щом яде агнета, значи е стръвница, страхуваме се, че ще нападне човек, казват местните. В селото панически се разказват случки от последната седмица, свързани с мечката. Хората са извели кучетата си навън и по цели нощи те лаят, алармират за опасността. 

"Това е прецедент, село Полето не е високопланинско, та звярът може да излезе и на главния път, има деца, които се прибират от училище по тъмно, трябва да се вземат спешни мерки, казват хората от село Полето. Те са алармирали и общинския кмет и трябва спешно да бъде взето решение как мечката да бъде прокудена от симитлийското село

Пържене в собствен сос на американската посланичка

http://www.cross.bg/bulgariya-vuprosi-trolove-1466321.html

/КРОСС/ "Червени тролове налазиха фейсбук-страницата на американското посолство". Точно това заглавие си харесах за отправна точка при анализа на едно много интересно виртуално явление. Тези дни американската посланичка Марси Рийс се излъга да обяви, че ще отговаря на въпроси на фейсбук-потребители и на страницата на посолството постнаха нейна снимка, под която да се формулират питанията. Случилото се след това може да бъде обобщено не под общия знаменател "червени тролове", а под обобщението - "народът срещу американската посланичка". Червените тролове са удобно извинение за закостеняли мозъци, за заемането на позицията на щраус, който се опитва да си скрие главата и да не види истината. Много е лесно да си обясниш негативните емоции през баналното червено тролство. Но това е толкова универсално и безпомощно в своята същност обяснение, че веднага рухва. Дясната мисъл обича да си обяснява всичко с митологичните тролове, без да види, че заприличва на фентъзи герой. Тази, идеалната излъскана евроатлантическа България, по начина, по който се мержелее в еротичните им блянове, не съществува. И никога няма да я има. Българите просто не обичат американците. Всъщност и аз заблуждавам. Горното изречение е безумно. Българите не обичат американската политика и американския политически елит. Това е вярното твърдение. И ако отворите фейсбук-страницата на посолството на САЩ, сами ще се убедите

Трябвало да приберат лудия от Горица часове преди убийството, полицаи не го открили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781714

Имаше прокурорско постановление за задържането на Валентин и принудителното му изпращане в болница, но полицаите не го откриха, твърди кметът на с. Горица Росен Капитанов.
Според него това е станало часове преди убийството. Патрулката останала до около 14 ч. в селото след което потеглила обратно към Поморие.
Имаше прокурорско постановление за задържането на Валентин и принудителното му изпращане в болница, но полицаите не го откриха, твърди кметът на с. Горица Росен Капитанов. Според него това е станало часове преди убийството. Патрулката останала до около 14 ч. в селото след което потеглила обратно към Поморие.

По-малко от 1% са младите учители в България

http://petel.bg/Po-malko-ot-1--sa-mladite-uchiteli-v-Balgariya__113277

По-малко от 1% са младите учители в България. Това каза пред ''Фокус'' Елена Налбантова, представител на синдикат ''Образование'' към КТ...

Съдят полицаи, пуснали изверг, посегнал многократно на младо момиче

http://petel.bg/Sadyat-politsai--pusnali-izverg--posegnal-mnogokratno-na-mlado-momiche__113278

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу полицаите, пуснали на свобода похитителя Тансел Хасан от Добрич, който след това отвлече...

Движението при "33" км на автомагистрала "Хемус" в посока от София към Ботевград е затруднено

http://pik.bg/движението-при-33-км-на-автомагистрала-хемус-в-посока-от-софия-към-ботевград-е-затруднено-news337231.html

Движението при "33" км на автомагистрала "Хемус" в посока от София към Ботевград е затруднено

Движението при км "33" на автомагистрала "Хемус" в посоката от София към Ботевград временно се извършва само в лентата за изпреварване, съобщи пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура" /АПИ/, цитирана от БТА.

Причина за ограничението е пътнотранспортно произшествие. Шофьорите трябва да преминават през участъка с повишено внимание и със съобразена скорост, напомнят от АПИ.

Къде се канят да ходят на почивка руските туристи

http://www.cross.bg/pochivka-tyrtziya-kyrorti-1466320.html

/КРОСС/ През тази година руснаците се готвят да сменят мястото си за отдих: тези, които са почивали в Европа, сега избират Турция, останалите искат да посетят руските курорти. Експертите предполагат, че броят на руските туристи зад границата ще се намали с 25-30%. Къде и защо точно там ще прекарват отпуската си руснаците, провери „Руски дневник". Александра (34-годишна) вече няколко пъти ходи на почивка със семейството си в Турция, но тази година е решила да се ограничи с почивка в южните руски курорти. „Ние пресметнахме нещата и решихме, че тази година Турция ни е скъпа и ще отидем в Геленджик. Ако неочаквано там цените се вдигнат, то ние винаги имаме шанса да останем у дома в Поволожието и да си починем на Волга, но вече сме свикнали да бъдем на море, затова ще се опитаме да направим една икономична почивка, но на юг", разказа жената на „Руски дневник". Видимостта на икономиите Преподавателят по пеене Юлия (30-годишна) вече няколко години ходи с приятели да практикува йога в Северна Карелия, но тази година цените на приемащата страна са скочили наполовина. „Поскъпнаха билетите, настаняването и храната, затова ние решихме да видим къде можем да идем на почивка на друго място. Вероятно ще е Алтай, там има повече щадящи бюджета варианти или пък ще живеем на палатка", каза тя

Борисов изнерви Груевски във Ватикана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781709

ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим
Водената от българския премиер Бойко Борисов официална делегация остана във Ватикана час и половина повече от македонската.
Това ядосалo македонския премиер Никола Груевски.
Плакет, на който пише - "Целият свят за свобода" е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов.
ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим Водената от българския премиер Бойко Борисов официална делегация остана във Ватикана час и половина повече от македонската. Това ядосалo македонския премиер Никола Груевски. Плакет, на който пише - "Целият свят за свобода" е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов.

Българските волейболисти взеха втора поредна победа над Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/23/2539213_bulgarskite_voleibolisti_vzeha_vtora_poredna_pobeda/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол спечели и втората си контрола срещу Сърбия.

Отборът, воден от Пламен Константинов, победи с 3:2 (25:23, 23:25, 25:20, 17:25, 15:13). Вчерашната среща отново завърши с успех на българските волейболисти в пет гейма. 

Както и вчера, много силно в състава на гостите се представи ветеранът Владимир Николов. 37-годишният диагонал завърши с 24 точки при 59% успеваемост в атака и само три грешки. 

Новото попълнение на турския...

Българските волейболист взеха втора поредна победа над Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/23/2539213_bulgarskite_voleibolist_vzeha_vtora_poredna_pobeda_nad/?ref=rss


Българският национален отбор по волейбол спечели и втората си контрола срещу Сърбия.

Отборът, воден от Пламен Константинов, спечели с 3:2 (25:23, 23:25, 25:20, 17:25, 15:13). Вчерашната среща отново завърши с успех на българските волейболисти в пет гейма. 

Както и вчера, много силно в състава на гостите се представи ветеранът Владимир Николов. 37-годишният диагонал завърши с 24 точки при 59% успеваемост в атака и само три грешки. 

Новото попълнение на турския...

Да помогнем на Ангелина Кукова!

http://pik.bg/да-помогнем-на-ангелина-кукова-news337230.html

Да помогнем на Ангелина Кукова!

Преди 2 години Ангелина Кукова е оперирана по повод киста на яйчник. Няколко месеца по-късно момичето получава силни болки в стомаха и е прието по спешност в болницата в Сливен с кървяща язва на стомаха. 6 месеца след това Ангелина отново изпитва силни болки в коремната област и постъпва за нова операция, този път в Стара Загора. Хистологичният резултат след операцията показва, че не става въпрос за кисти, а за метастазни злокачествени образувания. След множество изследвания и прегледи първичният източник е открит – рак на стомаха.

През август 2014 Ангелина е оперирана отново, този път за отстраняване на стомах и яйчници. Веднага след това е подложена на 4 курса химиотерапия от първа линия и тъй като заболяването прогресира, лечението е продължено с 6 курса от втора линия.

Въпреки тежката терапия, ефект няма, затова Ангелина отива в Анадолу медикъл център за консултация. Турските специалисти предлагат нова схема на химиотерапия. Ангелина вече е преминала през първия курс по новата схема и се чувства по-добре.

Целта на кампанията е да се съберат 17 100 евро за 5 курса химиотерапия.

Изтърбушеното образование

http://www.cross.bg/tyrtziya-tvurde-ylitzite-1466319.html

/КРОСС/ Всеки европеец, отивайки в Турция, няма как да не се чувства особено и различно. Ако идваш от Швейцария, Великобритания или от Австрия, Истанбул ще ти се стори твърде шумен, твърде мръсен, твърде разнообразен и претрупан, не особено подреден, даже хаотичен, с много тежък автомобилен трафик по улиците и какво ли още не. Всеки европеец може да открие страшно много несъвършенства в Турция и да обясни защо Турция не може да бъде член на ЕС - права на гражданите, цензура, авторитарни нагласи на властта, корупция, съдебна система, проблеми със свободата, със сигурност и пр. Но както и да злорадстваме ние българите относно Турция, има няколко безспорни факта в тази страна, които забиват нашата държава от ЕС в земята и ни отнемат всякакво право да раздаваме каквито и да било оценки за Турция. Първо, Ердоган се е погрижил да направи великолепен трамваен транспорт в Истанбул, който се движи самостоятелно и независимо от натъпкания уличен трафик. Той е бърз, чист, модерен и наистина удобен. Нищо общо с трамвайния пейзаж в България. Второ, метрото също е добре уредено, идеално поддържано, пътувайки с него трудно можеш да кажеш, че не си в ЕС - хората са облечени чисто, четат книги, слушат музика, мъжете стават от местата за да отстъпят място на жените, възпитана и културна атмосфера, в която се движат интересни млади хора

За последните 5 години в България е фалирало всяко пето предприятие

http://business.actualno.com/Za-poslednite-5-godini-v-Bylgarija-e-faliralo-vsjako-peto-predprijatie-news_474555.html

85 големи предприятия са закрити само за пет години – между 2008 и 2013 г. Заедно с тях са фалирали много свързани с тяхното производство средни и малки компании. Обезглавени са цели сектори...

Най-чистите и най-мръсните варненски плажове това лято

http://www.moreto.net/novini.php?n=290013

На 12 плажа във Варна и близките курорти качеството на водата е „отлично“, а на две ивици къпането не се препоръчва, показват данните в последния доклад на Европейската агенция за околната среда. В проучването, което се прави ежегодно преди началото на всеки летен сезон и има за цел да ориентира туристите, са използвани данни за 2014 г.

Анкара: “Турски поток” може да тръгне след 2017 г.

http://www.investor.bg/aziia/336/a/ankara-turski-potok-moje-da-trygne-sled-2017-g-195325/

Преговорите с Русия продължават, но все още няма обвързващо споразумение, посочи турският посланик в Москва

Германка на 65 г. роди четиризнаци

http://offnews.bg/news/n_1/n_509260.html

65-годишната Анегрет Рауниг от Берлин стана майка за 13-и път, като роди четиризнаци - три момчета и едно момиче, предават световните агенции. Малчуганите били родени с помощта на цезарово сечение в 26-тата седмица, като теглото им е между 650 и 960 грама. Обикновено бебетата се раждат между 37-ата и 40-ата седмица на бременността.  Родилката досега има 13 деца и 7 внуци, като последното ѝ раждане я прави най-възрастната майка на четиризнаци в света, "Не се страхувам. Смятам, че ще продължа да бъда здрава и във форма. Колкото до организацията с гледането на четирите деца, това не е нещо ново за мен, имам достатъчно опит", цитира думите ѝ немското издание "Bild". Няколко години Рауниг се е опитвала да забременее с помощта на изкуствено оплождане в Украйна. Към него я подтикнала една от дъщерите й. Германката работи като преподавател по руски и английски език. Тринадесетото си дете е родила на 55 години и още тогава се е превърнала в знаменитост. Участвала е в много телевизионни програми.

Германска компания открива предприятие във Видин

http://econ.bg/Новини/Германска-компания-открива-предприятие-във-Видин_l.a_i.674809_at.1.html

Германска компания открива голямо шивашко предприятие във Видин. Това съобщи областният управител Момчил Станков. Очакванията са новото...

Двухиляден хор ще пее на Червения площад за 24 май

http://www.cross.bg/kiril-slavyanskata-rysiya-1466318.html

/КРОСС/ Тържествата по случай Деня на славянската писменост и култура ще преминат като единен празничен концерт, който ще започне едновременно в различни градове на страната, точно в 12 часа московско време, съобщиха за „РИА Новости" от организационния комитет на тържествата. В деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий, Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил ще извърши литургия в храма „Христос Спасител". След богослужението патриарх Кирил ще произнесе приветствено слово преди началото на концерта на Червения площад. Програмата на концерта включва изпълнения на двухиляден хор, военният оркестър на Министерството на отбраната на РФ, оркестър „Русия" и много други музиканти. Очаква се в програмата да вземат участие звезди от руския театър и кино, популярни естрадни изпълнители, солисти от музикалните театри. През тази година програмата на хоровия концерт се състои от 20 произведения, чиито текстове ще се показват на екрани върху стените на Кремъл, за да може зрителите да пеят с артистите. Подобни хорови изпълнения са много популярни в Русия и всеки, който ходи на подобни концерти си тананика. Сред произведенията, които ще прозвучат тази година в Москва са „Химна на светите братя Кирил и Методий", финала на тържествената увертюра „1812 г" на Чайковски, чиято 175-годишнина отбелязваме именно през 2015 г

Яна след второто порно: Не ми дреме кой какво мисли и говори!

http://www.bnews.bg/article-135465

Ново порно клипче с адреналинката Яна даде повод отново да се говори за нея.

Десислава Танева: Трябва да подкрепим производителите си, за да бъдем по-силна държава

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/23/2539255_desislava_taneva_triabva_da_podkrepim_proizvoditelite/?ref=rss


Министерство на земеделието и храните подкрепя производството на български семена с държавна помощ. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Фестивала "Семе българско" в Севлиево, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Тя обяви, че бюджетът по схемата "Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за производство на семена и посадъчен материал" тази година възлиза на 1 500 000 лева.

"За да запазим националната си...

Карат към Пирогов мотоциклетист, врязал се в кола на магистрала Хемус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781682

Катастрофа между мотоциклетист и лек автомобил е станала на АМ „Хемус” след тунел „Витиня” в посока Варна, съобщи Фокус.
Сигналът за инцидента е подаден в 12:17 часа днес. Пострадал е мотористът, който е на видима възраст около 25 години. В момента той се транспортира в УМБАЛ „Пирогов”.
На този етап няма информация за други пострадали.
Катастрофа между мотоциклетист и лек автомобил е станала на АМ „Хемус” след тунел „Витиня” в посока Варна, съобщи Фокус. Сигналът за инцидента е подаден в 12:17 часа днес. Пострадал е мотористът, който е на видима възраст около 25 години. В момента той се транспортира в УМБАЛ „Пирогов”. На този етап няма информация за други пострадали.

Почивките в България и Турция най-изгодни за лятото

http://frognews.bg/news_91730/Pochivkite-v-Balgariia-i-Turtsiia-nai-izgodni-za-liatoto/

България и Турция са най-изгодни за почивка това лято. Дни преди официалното откриване на сезона - почивките в морските курорти на двете държави могат да бъдат планирани в последната минута на най-изгодни цени в Европа. Данните са на компания, предлагаща нискобюджетни ваканции, съобщи НТВ.

Танева иска продукти с българското знаме в магазините

http://pik.bg/танева-иска-продукти-с-българското-знаме-в-магазините-news337225.html

Танева иска продукти с българското знаме в магазините

Надявам се скоро в магазините да се купуват продукти с българското знаме, за да може потребителят да е сигурен, че продуктът е произведен с български суровини. Трябва да подкрепим производителите си, за да бъдем по-силна държава. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на откриването на фестивала "Семе българско" в Севлиево, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

Танева обяви своята подкрепа за производството на български семена с държавна помощ. Бюджетът по Схемата "Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за производство на семена и посадъчен материал" тази година възлиза на 1 500 000 лева, обясни министърът.

Тя подчерта, че за да запазим националната си идентичност трябва и да защитим родното производство трябва да засяваме продукцията с български семена. На организаторите на фестивала министърът пожела повече изложители догодина и събитието да стане ежегодно, както и да го мултиплицират и в други общини в страната, където има интерес. В тазгодишния фестивал "Семе българско" участват близо 100 изложители, които представят семена, вина, мляко и млечни продукти, мед и пчелни продукти, керамични и дървени изделия, български породи животни, градинска техника.

Убиец съди Пловдивския затвор: Имало мишки и хлебарки

http://petel.bg/Ubiets-sadi-Plovdivskiya-zatvor--Imalo-mishki-i-hlebarki__113274

Снимка: "Марица" Затворник, осъден на до живот за убийство, съди Пловдивския затвор за 1800 лева. Назъм Назми Азис се жалва от лошите...

Изчислиха го! Ето точно колко дни годишно губим в битка с бюрокрацията

http://petel.bg/Izchisliha-go--Eto-tochno-kolko-dni-godishno-gubim-v-bitka-s-byurokratsiyata__113275

Снимка: Thinkstock Данък "бюрокрация" има и времево измерение и се оказва, че в България това бреме е огромно. Това твърди анализ на...

Германска компания открива предприятие във Видин

http://petel.bg/Germanska-kompaniya-otkriva-predpriyatie-vav-Vidin__113276

Снимка: Thinkstock/Guliver Германска компания открива голямо шивашко предприятие във Видин. Това съобщи областният управител Момчил Станков....

Министър Танева: Подкрепяме производството на български семена с държавна помощ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781577

Министерство на земеделието и храните подкрепя производството на български семена с държавна помощ. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Фестивала „Семе българско“ в град Севлиево, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Бюджетът по Схемата „Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за
Министерство на земеделието и храните подкрепя производството на български семена с държавна помощ. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Фестивала „Семе българско“ в град Севлиево, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Бюджетът по Схемата „Помощ за участие на земеделски стопани в схема за качество за

Намериха труп на жена в столицата, има заподозрян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781674

Сигнал за намерен труп на жена в кв.“Ботунец“ е подаден в полицията малко след 9.30 часа днес, съобщиха от пресцентъра на МВР
Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на починалата – 47 - годишна жена. След проведени незабавни заградителни действия бил задържан заподозрян за тежкото престъпление.
Трупът е изпратен за аутопсия.
Сигнал за намерен труп на жена в кв.“Ботунец“ е подаден в полицията малко след 9.30 часа днес, съобщиха от пресцентъра на МВР Изпратеният на място полицейски екип установил самоличността на починалата – 47 - годишна жена. След проведени незабавни заградителни действия бил задържан заподозрян за тежкото престъпление. Трупът е изпратен за аутопсия.

Полицията в Мексико уби при престрелка 42 тежковъоръжени престъпници

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/23/2539251_policiiata_v_meksiko_ubi_pri_prestrelka_42/?ref=rss


При мащабната престрелка с наркокартел полицията на Западно Мексико уби 42 предполагаеми престъпници, залови трима и даде една жертва от редиците си, съобщава "Ройтерс" като се позовава на комисаря по националната сигурност на Мексико Монте Алехандро Рубидо.

Престрелката, която се разразила вчера недалече от границата на щатите Мичоакан и Халиско, е продължила три часа и е най-голямата акция срещу наркокартел в страната от 2006 г. насам.

Губернаторът на Мичоакан - Салвадор...

Новият директор на БАБХ ще направи цялостен преглед на работата на службата

http://www.cross.bg/damyan-iliev-taneva-1466317.html

/КРОСС/ Новият директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев ще направи цялостен преглед на работата на службата, заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Севлиево. След като в петък изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов беше уволнен заради обвинения в корупционни практики, министърът на земеделието и храните Десислава Танева посочи, че разчита на новоназначения д-р Дамян Илиев да направи необходимите промени, за да се върне доверието в институцията. „Все пак това са сигнали и твърдения, които и органите, които трябва да ги установяват, досега не са установили. Така че едно такова решение, когато се взема, трябва да е достатъчно сигурно", каза министър Танева в отговор на въпрос защо мерките се предприемат чак сега, въпреки че сигналът от фирмата „Аладин Фуудс" не е единствен. Новоназначеният д-р Дамян Илиев, досегашен заместник на Пламен Моллов, ще встъпи в длъжност от понеделник.

Военен самолет на САЩ падна в океана

http://offnews.bg/news/n_1/n_509257.html

Учебен самолет T-45C на военновъздушните сили на САЩ се е разбил в залива на Сан Диего в петък следобяд, съобщават американските агенции. Пилотът е успял да катапултира преди сблъсъка с водата, като цивилна лодка го е откарала до брега, след което е бил откаран в болница. Той е бил освободен след преглед в лечебното заведение.  Все още не са ясни причините за инцидента.

Камерън: Още се съвземам от прегръдката на Бойко

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/kameryn-oshte-se-syvzemam-ot-pregrydkata-na-bojko-6036612

"Привет, диктаторе!" - с тези думи пък председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздравил вчера в Рига унгарския премиер Виктор Орбан, често критикуван за автократичното си управление

Трети храм строи малко селце

http://pik.bg/трети-храм-строи-малко-селце-news337220.html

Трети храм строи малко селце

Трети храм се гради в кюстендилското село Жиленци, в което няма поставени табели с имена на улиците и номера на къщите. Малката църква "Преображение" е върху терен, дарен от семейство, което живее в селото, съобщи кметът Камен Златков, съобщи БНР.

Храмът "Свети Никола" в селото е построен през 1893 година. Свои поклонници има и параклисът "Свети Георги", а за новия храм "Преображение" Общинският съвет в Кюстендил гласува специално за деактуването на терен от частния двор на семейството дарители. 

Все още обаче не се намират около 10 000 лева, за да се поръчат табели за 10-те махали на селото, където заможни кюстендилски бизнесмени, предприемачи и политици са си построили къщи. За да намериш точния адрес, ти трябва водач или да звъниш на кмета, да питаш коя къща къде е, отбелязват местните жители.

 

Обама: Битката с „Ислямска държава” не е загубена

http://www.cross.bg/palmira-obama-durzhava-1466316.html

/КРОСС/ Битката срещу „Ислямска държава" не е загубена, въпреки напредването на джихадистите в Ирак и Сирия, увери американският президент Барак Обама. В региона няма да се изпращат войски, заявява Обама в интервю за AFP. „Не смятам, че сме изгубили битката, са думите на американския президент в интервю", взето преди да бъде оповестено падането на сирийския град Палмира. В същото време напредването на джихадистите, превзели Рамади - столица на иракската провинция Анбар, и сирийския град Палмира накараха Вашингтон да се усъмни ефикасна ли е стратегията да се разчита само на иракски сили, подкрепени от въздуха, за да се отвоюват територии, завладени от ИД, посочва агенцията. Цитират се мнения на експерти, които препоръчват Вашингтон да се откаже от принципа без войски на терена, провъзгласен от Обама в началото на кампанията - той се ангажира да не въвлича САЩ в нова война, съпроводена с окупация, както стана в Ирак и в Афганистан. Съветът за сигурност на ООН осъди в петък превземането на Палмира от бойци на „Ислямска държава". Съветът подчертава, че основната отговорност по защитата на населението е на сирийските власти. Организацията изразява тревога за намиращите се в Палмира останки от древен град, включени в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Братът на Ким Чен-ун изчезна след концертите на Ерик Клептън

http://frognews.bg/news_91729/Bratat-na-Kim-CHen-un-izchezna-sled-kontsertite-na-Erik-Kleptan/

Братът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун - 34-годишният Ким Чен-чхол, е изчезнал, след като тази седмица два пъти посети концертите на Ерик Клептън в Лондон, съобщи информационната агенция Ренхап.

Доставките по газопровода „Турски поток“ най-вероятно ще започнат след 2017 година

http://www.moreto.net/novini.php?n=290011

Доставките по газопровода „Турски поток“ най-вероятно ще започнат след 2017 година. Това заяви пред Интерфакс посланикът на Турция в Москва Умит Ярдъм. Посланикът обясни, че Русия и Турция „все още не са достигнали началния етап от проекта“.

Борисов дари на папата камък от гроба на Св. Иван Рилски

http://www.bnews.bg/article-135464

В програмата на делегацията следва посещение и поднасяне на венец пред паметника на Иван Вазов в Рим.

Данев: България се деиндустриализира, губим хиляди работни места

http://pik.bg/данев-българия-се-деиндустриализира-губим-хиляди-работни-места-news337222.html

Данев: България се деиндустриализира, губим хиляди работни места

85 големи предприятия са закрити в България между 2008 и 2013 г. За същия период е изчезнало всяко пето средно предприятие, а с 12% се е свил броят на малките фирми.

Това е довело до загуба на 380 000 работни места. Този статистика сподели изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на семинар за актуалните проблеми на пазара на труда. Заедно с големите предприятия са фалирали много свързани с тяхното производство средни и малки компании, обезглавени са цели сектори, коментира Данев, цитиран от пресцентъра на БСК.

"Тези данни означават само едно: бизнесът се маргинализира. Не се внедряват нови технологии, няма нови идеи и нови продукти. Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги. Вместо да се реиндустриализира, България се деиндустриализира", каза още той. Вследствие на този процес на деиндустриализация между 2008 и 2014 г. работните места в страната са намалели с над 380 000. В същото време драстично се разтваря ножицата между качеството на работната сила, произвеждана от образователната система, и уменията, търсени от бизнеса.

Расте броят на хората с висше образование, но за жалост, пазарът няма нужда от тях, защото техните специалности често не отговарят на потребностите на икономиката. Икономиката търси висококвалифицирани хора с определени компетенции, но не ги намира. Голяма част от населението е неграмотно или без никакви умения, а на пазара няма работа за нискоквалифицирани хора, каза още Данев. Единственият шанс за хората без образование са туризмът и селското стопанство, където те могат да бъдат полезни, обаче само ако се управляват и ръководят интелигентно.

"Икономиката и осигурителната система са скачени съдове обясни директорът на БСК и допълни, че сривът на икономиката заради кризата доведе до бум в разходите за пенсии, защото хората са се втурнали да търсят различни канали да получат сигурен доход, какъвто е пенсията. От 2.5 млрд лв. през 2000 г. разходите за пенсии са нараснали на 8 млрд лв. през 2014 г., предимно заради скока в броя на инвалидните пенсии.

През 2000 г. те са били 200 000. 14 години по-късно те вече са били 450 000. С 50% - от 10 млн. лв. на 15 млн. лв., са се повишили и разходите за болнични. Сериозна е диспропорцията в заплащането на труда, сочи още статистиката. Хората, които произвеждат добавена стойност, печелят по-малко от заетите в администрацията, показват данните. "Младите хора не искат да работят в реалната икономика, те предпочитат безрисковото и добре платено работно място в администрацията. Това създава ценностна система, която не е икономически обоснована, а се управлява от бюрокрацията", подчерта Божидар Данев.

Прави впечатление също, че възнагражденията в сектора с най-големи загуби и задължения – енергетиката, са нарастнали 5,5 пъти от 2000 до 2013 г. Изпълнителният председател на БСК нарече този факт алогичен и го обясни с монополното положение, свръхрегулацията и силните политически влияния в сектора. Данев коментира и решението на Върховния административен съд (ВАС), който отмени решението на правителството за повишаване на минималната работна заплата от началото на 2015 г. Според него жалбата до ВАС и последващото решение за отмяна на въведената в началото на годината минимална работна заплата има дисциплиниращ ефект. "Когато има законова разпоредба, тя трябва да се спазва", категоричен е изпълнителният председател на БСК. Той обаче не очаква никакви практически последствия от решението на ВАС, тъй като още през следващата седмица Националният съвет за тристранно сътрудничество ще разгледа решението за минималната заплата и кабинетът ще вземе съответното решение. 

Днес Пловдив е истинска симфония на радостта

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253269_%D0%94%D0%BD%D0%B5%D1%81+%D0%9F%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B4%D0%B8%D0%B2+%D0%B5+%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%B8%D0%BC%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B

 Официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година събра много пловдивчани и гости на града на площада пред общината, за да отбележат "Заедно“ това събитие. Така е озаглавена и концепцията, с която Пловдив спечели надпреварата за титлата.

Празникът започна с концерт на ансамбъл "Тракия". Предстои на сцената да се качи и Хорът на пловдивските момчета. Поканата да се включат в събитията в днешния празничен ден беше оправена към пловдивчани още в петък, когато по дължината на част от централната пешеходна улица беше опъната бяла мрежа с надписи "Пловдив 2019“, защото надсловът на днешния празник е "Всички под един покрив".

Като част от тържествата снощи бяха официално открити обновените "Пеещи фонтани" в Цар-Симеоновата градина в присъствието на хиляди пловдивчани. И днес тук има много граждани, повечето от които за пореден път определиха обявяването на града за европейска столица на културата през 2019 година като едно от най-значимите събития в историята на града.

Празнични събития през днешния ден ще има на открити сцени на много от емблематичните за града места. След по-малко от час на площад "Стефан Стамболов" ще прозвучи "Одата на радостта“ в изпълнение на солисти от операта и хора на момчетата. В небето над Пловдив ще полетят 2019 балона.

Невиждани тържества в Пловдив, целият град по улиците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781602

Изборът на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. е знаково събитие както за града, така и за цяла България. През последните 4 г. положихме много усилия, за да чуем на 5 септември м.г. от председателя на журито Стийв Грийн името на победителя - Пловдив. Това заяви кметът инж. Иван Тотев,
Изборът на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г. е знаково събитие както за града, така и за цяла България. През последните 4 г. положихме много усилия, за да чуем на 5 септември м.г. от председателя на журито Стийв Грийн името на победителя - Пловдив. Това заяви кметът инж. Иван Тотев,

Най-малко 43 души са убити при престрелка в Мексико

http://www.cross.bg/meksiko-chlenove-naii-malko-1466315.html

/КРОСС/ Нарковойната в Мексико взе нови жертви. Най-малко 43 души са убити при престрелка между специалните части и членове на наркобанда. Един федерален полицай е сред загиналите, друг е тежко ранен. Смята се, че убитите са членове на картела „Халиско Нова Генерация". Престрелката е станала в ранчо близо до Гуадалахара. Там федералните сили заместиха местната полиция след убийството на кандидат за кмет. От март досега членове на Халиско са убили най-малко 20 полицаи. Повече от 100 хиляди души са загинали в сблъсъците между наркобандите и силите на реда от 2007 г. в Мексико.

Пияният шофьор в Пловдив ранил три момичета

http://pik.bg/пияният-шофьор-в-пловдив-ранил-три-момичета-news337216.html

Пияният шофьор в Пловдив ранил три момичета

Шофьорът с 2,32 промила алкохол, който катастрофира тази нощ в Пловдив е ранил три момичета, съобщи TrafficNews.bg, позовавайки се на информация от полицията.

Две от ранените са на 22 години, а една е на 28. Момичетата са пътували в автобуса. Те са откарани в болница и след преглед са освободени за домашно лечение.

Катастрофата стана между лека кола и автобус около 1 ч. днес. Тогава на спешен телефон 112 е било получено съобщение за ПТП на кръстовището на бул. “Пещерско шосе” и ул. “Царевец”. Пристигналият на място автопатрул установил, че лек автомобил “Шкода”, управлявана от 31-годишен водач от Пловдив е бил навлязъл в лентата за насрещно движение и се е блъснал в автобус, управляван от 57-годишен мъж от Красново.

Пострадали леко са били три момичета. Алкохолната проба на водача на автобуса е била отрицателна, а на виновния шофьор отчела 2.32 промила алкохол. Той е задържан за 24 часа. Работата продължават служители на сектор “Пътна полиция” Пловдив.

Папата прие Борисов и бг делегацията, говорили си за бежанците

http://frognews.bg/news_91728/Papata-prie-Borisov-i-bg-delegatsiiata-govorili-si-za-bejantsite/

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация бяха приети от папа Франциск във Ватикана.

Папата прие Борисов и бг делегацията

http://frognews.bg/news_91728/Papata-prie-Borisov-i-bg-delegatsiiata/

Министър-председателят Бойко Борисов и водената от него делегация бяха приети от папа Франциск във Ватикана, съобщи „Фокус“.

Руската азбука не е дип кирилица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780679

Едната масова заблуда на руснаците е, че говорят славянски език. Другата е, че пишат на кирилица.
Русия си служи не с кирилица, а с азбука на нейна основа, въведена от Петър I - “гражданската азбука”. Тя не е създадена от Кирил и Методий, а от Имперската канцелария и тъкмо нея при царизма и в съветската епоха Русия налага на съседите си,
Едната масова заблуда на руснаците е, че говорят славянски език. Другата е, че пишат на кирилица. Русия си служи не с кирилица, а с азбука на нейна основа, въведена от Петър I - “гражданската азбука”. Тя не е създадена от Кирил и Методий, а от Имперската канцелария и тъкмо нея при царизма и в съветската епоха Русия налага на съседите си,

Папата благослови Борисов за 24 май, а след това прие и македонците

http://society.actualno.com/Papata-blagoslovi-Borisov-za-24-maj-a-sled-tova-prie-i-makedoncite-news_474556.html

Папа Франциск благослови премиерът Бойко Борисов, който беше приет от Негово Светейшество Папа Франциск на десет минутна аудиенция в апостолическия дворец "Библиотечна зала", предаде БГНЕ...

Токов удар причини смъртта на 31-годишен машинист в Мадан

http://www.cross.bg/madan-godishen-smurtta-1466314.html

/КРОСС/ Удар от електрически ток е тай-вероятната причина за смъртта на 31-годишен машинист в Мадан. Той е загинал в края на работната смяна в петък в рудник „Петровица" на Горубсо - Мадан, съобщава БНР. Според изпълнителния директор на рудодобивното предприятие инж. Сергей Атанасов машинистът неволно е закачил проводника, по който тече 240 волта прав ток и задвижва 60-тонна композиция. Загиналият е работил в мините от девет месеца и половина. Негови колеги разказват, че семейството има малко дете, а след месеци трябва да се роди и второ.  

Високото кръвно вече не е изключение и при децата

http://www.moreto.net/novini.php?n=290010

Високото кръвно налягане вече не е изключение и при децата в България. Юношите у нас, които страдат от хипертония са 5% от населението. Кардиолози предупреждават, че заболяването става все по-масово сред младите. 2 млн. българи имат повишено кръвно налягане.

Нова мода! На сватба с бронетранспортьор!?

http://petel.bg/Nova-moda--Na-svatba-s-bronetransportor--__113271

Московските сватбени агенции започнаха да предлагат на своите клиенти да наемат бронетранспортьор, с който да отидат до ритуалната зала....

Ислямска държава превзе музея на Палмира

http://petel.bg/Islyamska-darzhava-prevze-muzeya-na-Palmira__113272

Членове на Ислямска държава са нахлули в музея на град Палмира и са блокирали входовете и изходите. По думите на ръководителя на...

65-годишна германка роди четиризнаци! А ето колко внуци има родилката

http://petel.bg/65-godishna-germanka-rodi-chetiriznatsi--A-eto-kolko-vnutsi-ima-rodilkata__113273

На снимката: 65-годишната Анегрет Раунинг роди четиризнация. Това е най-възрастната жена, родила четиризнаци. Тя е майка на 13 деца и баба на...

Затворник, осъден за убийство, съди Пловдивския затвор: Имало мишки и хлебарки

http://petel.bg/Zatvornik--osaden-za-ubiystvo--sadi-Plovdivskiya-zatvor--Imalo-mishki-i-hlebarki__113274

Снимка: "Марица" Затворник, осъден на до живот за убийство, съди Пловдивския затвор за 1800 лева. Назъм Назми Азис се жалва от лошите...

Ретро кола, карана от Брус Уилис, на парада в София

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/retro-kola-karana-ot-brus-uilis-na-parada-v-sofiia-6036611

Над 200 уникални ретро автомобила паркираха на площад "Александър Невски" в София рано тази сутрин за участие в Националния парад на ретро колите

Пламен Моллов е уволнен заради нетърпимостта на бизнеса към него

http://www.mediapool.bg/plamen-mollov-e-uvolnen-zaradi-netarpimostta-na-biznesa-kam-nego-news234423.html

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че директорът на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов е уволнен в петък заради “създалата се нетърпимост в сектора" към него след скандала с "такса спокойствие". Тя обясни, че земеделското министерство е извършило проверка за работата на Моллов и са установени сигнали за корупция и от други места за него. “Проверка извършихме дотолкова, доколкото установихме получаването и на други сигнали от различни места - от различни организации относно тези практики. Всеки може да докаже правото си в съответния орган, но не може да се работи в условията на секторна нетърпимост", каза Десислава Танева. Тя благодари на “всички потърпевши“ от корупцията, които са имали смелостта да отидат в министерството с имената си да подадат сигнали. “Това е рядко, повярвайте“, каза Танева. В петък вечерта премиерът Бойко Борисов уволни Пламен Моллов, след като скандалът с разкритията на фирми за упражняван върху тях рекет беше на път да вземе застрашителни размери. Реакцията на премиера дойде само ден, след като собственикът на "Аладин Фуудс" Аладин Харфан обяви, че е отказал да плати поисканите му от името на Моллов 10 хил. евро подкуп – т.нар. "такса спокойствие". Това е предизвикало постоянни инспекции и затваряне на обекти на фирмата. Харфан нарече агенцията корумпиран орган, от който страда целият бранш. Той обвини за това шефа й проф. Пламен Моллов и посочи, че хората, поискали подкупа от фирмата му, са главният експерт в агенцията д-р Ерсин Ахмедов, д-р Чакъров, и Стоян Пашев като лице, с което е трябвало да се разбере как да плати. Харфан обясни още, че преките му загуби от спирането на производството са в размер на 650 000 лв., а загубите от оборота – над 30%. В петък Националната асоциация на млекопреработвателите потвърди твърденията на Аладин, че фирми от бранша са били изнудвани от БАХБ да си плащат т.нар. "такса спокойствие", за да им бъдат спестени проблеми с проверки от страна на агенцията. "Същата схема, каквато е с Аладин. Отива се в предприятието: "Ще ти решим проблема. Дай 10-20 хиляди лева". Вече са толкова онаглели, че просто нямам думи”, каза Богдан Борисов, председател на асоциацията, цитиран от бТВ. Според него случаят с "Аладин Фуудс" доказва, че "има явна и то безогледна корупция”. Предстои да се види докъде ще стигне прокуратурата, за чиято намеса настояха и "Аладин", и Моллов, който обясни обвиненията на Харфан с това, че агенцията си върши работата, а неговата фирма е допуснала нарушения. Моллов, който е бивш депутат от НДСВ пое поста през 2013 г. при правителството "Орешарски". Той бе предложен от тогавашния земеделски министър Димитър Греков, считан за протеже на ДСП – партията, която години наред и в различни правителства контролира земеделието и храните. "Аладин фуудс" притежава фабрика за преработка на птиче месо и склад в Съединение, фабрика за преработка на картофи, цех за сос и фурна за арабски хляб в с. Цалапица, както и 28 обекта за бързо хранене в цялата страна. В дружеството работят около 800 души.

Папа Франциск подари на Борисов плакет с надпис: Целият свят за свобода

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781564

ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим
Плакет, на който пише - "Целият свят за свобода" е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов.
Папата прие и благослови Борисов в Рим ден преди 24 май - Деня на славянската писменост и култура.
Премиерът Борисов е подарил на папа Франциск камък от гроба на Св.
ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим Плакет, на който пише - "Целият свят за свобода" е подарил папа Франциск на българския премиер Бойко Борисов. Папата прие и благослови Борисов в Рим ден преди 24 май - Деня на славянската писменост и култура. Премиерът Борисов е подарил на папа Франциск камък от гроба на Св.

Десислава Танева: Сигналът за корупция не е единствен от фирмата за бързо хранене, във връзка с работата на проф. Пламен Моллов

http://pik.bg/десислава-танева-сигналът-за-корупция-не-е-единствен-от-фирмата-за-бързо-хранене-във-връзк-news337200.html

Десислава Танева: Сигналът за корупция не е единствен от фирмата за бързо хранене, във връзка с работата на проф. Пламен Моллов

Трябва да се направи един цялостен преглед относно политиките и функционирането на Българската агенция по безопасност на храните и там където е необходимо да се направят съответните промени. Това каза министъра на земеделието и храните Десислава Танева, пред журналисти, след откриването на фестивала „Семе българско“ в Севлиево, във връзка с уволнението на изпълнителни директор на Българската агенция по безопасност на храните, предаде "Фокус". „Тъжната истина е, че сигналът за корупция не е единствен от фирмата, която се е осмелила да излезе публично на пресконференция. Затова може да се информирате и от многото браншови организация, както и от многото стенограми от заседанията на Комисията по земеделие в Народното събрание”, обясни министърът. Попитана за това, защо при такъв случай, на многобройни сигнали за Корупция, не е имало някаква промяна, а това се случва сега, Танева подчерта, че не мисли, че промяната е дошла късно и добави: „Все пак това са сигнали и твърдения, които органите, трябва да установяват - досега не са установили”. По думите й, когато едно такова решение се взема, то трябва да е абсолютно сигурно. Министър Танева коментира, че от министерството са безкомпромисни и по отношение на управлението на горите.

„Всеки един сигнал, който съм получила по отношение на нерегламентирани дейности, веднага на следващия ден изпращам представители, ако има обосновани съмнения, че това е истина – освобождавам директора”, заяви Танева. Танева отново подчерта, че когато се взимат такива решения, трябва да имаш сигурни доказателства. Попитана, дали сигналът на веригата за бързо хранене е било такова сигурно доказателство, за да бъде уволнен Моллов министърът на земеделието обясни, че това е било мотивът, но влияние са оказали и други пропуски и оплаквания, които са били проверени. „В крайна сметка, за да работи ефективно държавата и да прилага ефективни политики в даден сектор, тя трябва да се ползва и с обществената подкрепа и органи”, каза тя и поясни, че без тяхната подкрепа, осъществяването на секторните политики е било невъзможно. 

Акцията срещу неправилното паркиране засегна и полицейски автомобил

http://pik.bg/акцията-срещу-неправилното-паркиране-засегна-и-полицейски-автомобил-news337214.html

Акцията срещу неправилното паркиране засегна и полицейски автомобил

Акцията срещу неправилното паркиране, която стартира във Фейсбук, вече засече и полицейски автомобили.

На страницата "Заедно срещу крайно наглите шофьори" са публикувани снимки на полицейска кола, неправилно паркирала в столицата. Снимките на неправилно спрелия полицейски джип са съпътствани с коментар, който заявява, че полицаите по време на нарушението, не са били в акция.  

"Случващото се е рецидив, просто тоя път са извадили късмет да имаме съмишленик със стикери в себе си наблизо" - пише още в коментара.

"Казали сме още в началото, не е първото им спиране там. Наблизо е пазара, хората в района казват че си пазаруват. Още повече че преспокойно дори да са в акция могат да паркират най вдясно на "Тодор Александров" който е на 5 метра, 3 ленти и в никакъв случай няма да пречат на никой. Въпрос на съобразителност или наглост" - заявяват от страницата./topnovini.bg

Кралев: С европейското по футбол за юноши доказахме, че сме готови за домакинство и на по-голям форум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781542

Късно снощи министърът на младежта и спорта участва в грандиозната церемонията по закриване на дванадесетото Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години.
В официалните ложи на стадион „Лазур” в Бургас бяха още президентът на УЕФА Мишел Платини, президентът на БФС Борислав Михайлов и неговите колеги Ноел льо Грае – президент на френския
Късно снощи министърът на младежта и спорта участва в грандиозната церемонията по закриване на дванадесетото Европейското първенство по футбол за юноши до 17 години. В официалните ложи на стадион „Лазур” в Бургас бяха още президентът на УЕФА Мишел Платини, президентът на БФС Борислав Михайлов и неговите колеги Ноел льо Грае – президент на френския

Ще съдя клиента на прокуратурата Огнян Донев за клевета

http://www.bnews.bg/article-135463

Стоя зад всяко едно разследване, правено от журналистите на телевизията, в която работих. Това коментира евродепутатът Николай Бареков по повод клеветите на бизнесмена Огнян Донев в ефир.

Станишев открива конференция в Рим за сигурността с Могерини и Питела

http://www.cross.bg/stanishev-vunshnite-predstavitel-1466313.html

/КРОСС/ В понеделник, 25 май, в Рим Сергей Станишев ще открие конференция на високо равнище, организирана от Партията на европейските социалисти под надслов „Прогресивният отговор на предизвикателствата, пред които е изправена Европа в Средиземноморието: Нови политики за Близкия Изток и Северна Африка в областта на външните отношения, сигурността и развитието ". В конференцията ще вземат участие Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела, министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони, нобеловият лауреат за мир Денис Муквеге, представители на правителствата на Франция и Малта, регионалният представител на Върховния комисариат за бежанците на ООН за Югоизточна Европа Лоран Йолс и др. По време на събитието високопоставените лидери ще обсъдят критичната ситуация с бежанците от страните в конфликт в региона, стремящи се към европейските брегове, и приносът на социалистическото семейство за намирането на единен, европейски отговор на това предизвикателство. „Избрахме да проведем тази среща именно в Рим, защото Италия е една от най-засегнатите страни от бежанската вълна. За България този въпрос също е от изключителна важност и страната ни трябва не само да следи дебатите по темата сигурност, но и да има принос в дискусиите", заяви Станишев.  

Военноморското училище е домакин на ориентационен курс по Обща политика за сигурност и отбрана

http://www.moreto.net/novini.php?n=289929

ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще бъде домакин на ориентационен курс по Обща политика за сигурност и отбрана в периода от 25 до 29 май 2015 г., научи Moreto.net. Мероприятието е организирано от Дипломатическия институт на министерството на външните работи, съвместно с Европейския колеж за сигурност и отбрана.

Бойко Борисов подари камък от гроба на Свети Иван Рилски на папа Франциск

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/05/23/2539215_boiko_borisov_podari_kamuk_ot_groba_na_sveti_ivan/?ref=rss


Министър-председателят Бойко Борисов и водена от него делегация бяха приети днес от папа Франциск по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

С традиционната аудиенция се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа.

Българският премиер разговаря на четири очи с папата в Апостолическия дворец "Библиотечна зала"...

Атанас Атанасов: ДПС има дълбоки корени в съдебната власт и не желае реформа

http://www.mediapool.bg/atanas-atanasov-dps-ima-dalboki-koreni-v-sadebnata-vlast-i-ne-zhelae-reforma-news234422.html

“ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система и не иска промяна на статуквото. Затова е против готвените промени в конституцията, които целят реформиране на системата“. Това коментира в събота шефът на вътрешната комисия в парламента и депутат от Реформаторския блок Атанас Атанасов пред Нова телевизия. “Наблюдавайки внимателно процеса в парламента, ще кажа, че има две политически сили, които категорично са против съдебната реформа – ДПС и “Атака. Те са политически антиподи, но напоследък не виждам искри между тях“, каза Атанасов. Очаква се във вторник управляващите да внесат своя проект за промени в основния закон, който ще бъде скрепен с над 120 депутатски подписа. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че неговият подпис, нито този на друг депутат от движението, няма да бъде поставен редом до подписа на някой ултранационалист от Патриотичния фронт. Проектът за промени в конституцията предвижда основно разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокуроро-следователска. Целта да се даде право на самоуправление на основните гилдии в системата. ДПС вече подкрепи стратегията за съдебната реформа, в която тази мярка е записана, но сега твърдо се противопоставя на законопроекта, с който тази стратегия ще бъде реализирана.   Въпреки всички препоръки на Брюксел, прокуратурата остава почти напълно незасегната от реформите. Според Атанас Атанасов "особено силен е контролът на ДПС върху прокуратурата”. “Те (ДПС) не желаят промяна на това статукво, защото ще загубят позиции, които дълги години системно са градили чрез внедряване на свои зависими хора на възлови позиции в съдебната система. Над 90% от българите обаче искат радикална промяна в съдебната власт”, каза депутатът и допълни, че главната цел на реформаторите е прокуратурата да стане отчетна и да бъде упражняван някакъв контрол върху нея, защото "сега е безконтролна". “В целия Европейски съюз няма такова държавно обвинение, което не е длъжно да дава обяснения на когото и да било”, посочи депутатът. По думите му управляващата коалиция ще разчита БСП и АБВ за реформа в конституцията. "По отношение на БСП смятам, че сериозно трябва да се проведе разговор. Аз не чувам никакви сериозни аргументи от БСП защо не искат да подкрепят изменението в конституцията”, посочи ген. Атанасов. Той заяви, че трябва откровено да се каже, че изменението в конституцията зависи от БСП и те трябва да проумеят, че с това псевдоопозиционно поведение към промените обслужват интереса на доскорошния си коалиционен партньор, който ги предаде – ДПС.

Китайският държавен капитализъм достига своя предел

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiskiiat-dyrjaven-kapitalizym-dostiga-svoia-predel-194426/

По-бавният икономически растеж показва, че някои държавни предприятия са изградили гигантски свръхкапацитети

ВВС: Финландската армия е изпратила писма на 1 милион войници от запаса

http://www.cross.bg/zapasa-voiinitzi-slychaii-1466312.html

/КРОСС/ Финландските власти са изпратили писма на около 1 милион войници от запаса с искане на техните контакти, както и за да им припомнят задълженията в случай на конфликт, предаде ВВС. Говорителят на Министерството на отбраната заяви, че писмата осведомяват резервистите към кое подразделение трябва да се присъединят в случай на война. Мярката няма нищо общо със ситуацията в Украйна и анексирането на Крим към Русия, подчерта той.

Учителите в България намалели със 70% за 15 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_509248.html

Работещите в момента у нас учители са 85 000, а преподавателите в университетите са 23 750 души, като учителите са намалели със 70 процента от 2000 г. насам, а преподавателите са се увеличили с 5 процента за тези 15 години. Данните бяха цитирани от председателя на Синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлиян Петров. Според него педагозите в детските градин и училища са със средна възраст от 59 и 57 години. Учителите до 30-годишна възраст в цяла България пък са 717 или под 1 процент от останалите им колеги. Това значи, че през 2020 г. 35 на 100 от преподавателите ще бъдат в пенсионна възраст . Децата в детските градини у нас сега са 240 000, учениците са 751 000, а студентите са 273 000. Така от 2000 г. насам децата в детските градини са се увеличили с 20 процента, учениците са намалели с 40 процента, а студентите са се увеличили с 12 процента. Училищата в България са 2 568, като за 15 години са закрити 923 или 36% от общия им брой, съобщиха от синдиката и допълват, че през 2015 година детските градини у нас са 1991 при 3249 през 2000 година, което означава, че са били затворени 40% от тях. ВУЗ-овете са 54, а през последните 15 години броят им е скочил с 20%.

ПФ несъгласни с увеличаването на възрастта за пенсиониране и на осигурителния стаж

http://politics.actualno.com/PF-nesyglasni-s-uvelichavaneto-na-vyzrastta-za-pensionirane-i-na-osiguritelnija-staj-news_474554.html

Имаме предварително заявено становище, че не сме съгласни с увеличаването на възрастта за пенсиониране и с увеличаване на осигурителния стаж. Това каза Димитър Байрактаров, народен представител от Пат...

Бизнесмен от Ахелой вдигна паметник на Левски в Чикаго

http://pik.bg/бизнесмен-от-ахелой-вдигна-паметник-на-левски-в-чикаго-news337208.html

Бизнесмен от Ахелой вдигна паметник на Левски в Чикаго

Българи патриоти издигнаха бюст-паметник на Васил Левски в двора на българската черква "Св. Иван Рилски" в Чикаго. Инициатор е 61-годишният строител от гр.Ахелой Милчо Томов, който казва, че е родственик на сподвижника на Васил Левски от Габровския революционен комитет Петър Аладжата, съобщи Pirinsko.com.

Фондация “Ние, българите по света” поръчват изработката на паметника с лика на Апостола за българската имигрантска общност в Чикаго. Скулптурата е дело на младите художници Христо Георгиев от гр.Поморие и Милен Каменов от гр.Враца. Сред инициаторите са Никола Масларски от гр. Разлог, благоевградчаните Пламен Бежански - "Газдата", Драгомир Богданов и Станимир Динев, които са членове на най-старата и най-голяма българска организация зад граница, Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана във Форт Уейн, САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония.

Това е вторият паметник на Левски в САЩ. Другият се намира до българското посолство във Вашингтон. Младите футболисти на “Миньор” Чикаго също се възползваха от възможността да се включат в изграждането на бюст-паметника на Апостола на свободата – Васил Левски. Играчите на най-добрия български отбор събраха 500 долара и ги дариха за свещената българска кауза.

Разложанинът Никола Масларски бе в групата, която откри паметника на 16 май. В социалните мрежи той и останалите членове на Фондация “Ние, българите по света” написаха: “Голям ден бе 16-и май в Чикаго. Ето първата причина. Издигнахме го и стоеше толкова колосален, огромен и велик, че всички немеехме и се чувствахме толкова малки пред Него. Честито, Чикаго! От признателните българи”.

Каменос: Удържането на джихадистката заплаха изисква финансова стабилност в Гърция

http://www.cross.bg/gurtziya-kamenos-durzhava-1466311.html

/КРОСС/ Гърция ще се присъедини към САЩ и други страни от НАТО в усилията за разгромяването на джихадистката група „Ислямска държава", заяви гръцкият министър на отбраната Панос Каменос, цитиран от вестник Kathimerini. „Важно е алиансът да разбере, че проблемът с „Ислямска държава" се разраства и че стабилизирането на Гърция по всички възможни начини е от решаващо значение. Мисля, че в тази връзка скоро може да очакваме добри новини", намекна Каменос за продължаващите преговори с гръцките кредитори по дълга.

Няколко района във Варна остават без вода

http://pik.bg/няколко-района-във-варна-остават-без-вода-news337207.html

Няколко района във Варна остават без вода

Няколко района във Варна остават без вода днес.

Това съобщи за "Фокус" дежурният диспечер на ВиК – Варна. Без вода днес ще бъде част от кв. „Левски”, районът на базар „Левски”, част от кв. „Чайка”, част от ж.к. „Бриз”, районът на паметника в местност „Св. Никола” и районът на хотели „Бриз” от 10.00 до 18.00 часа.

Диспечерът на водното дружество допълни, че дежурните екипи са в готовност да реагират при възникване на нова авария на територията на града. 

Братът на Ким Чен Ун изчезна след концерт на Ерик Клептън

http://www.bnews.bg/article-135461

След концерта братът на Северно корейския лидер имал билет за полет до Москва, откъдето да продължи за Пхенян.

Училищата са намалели с 36% за 15 години

http://econ.bg/Новини/Училищата-са-намалели-с-36-за-15-години_l.a_i.674807_at.1.html

В България сега работят 85 000 учители в средното образование и 23 750 преподаватели във висшите училища, като учителите са намалели със 70% от 2000...

Борисов целуна ръка на папа Франциск (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781527

Министър-председателят Бойко Борисов, заедно с водената от него делегация, бяха приети от папа Франциск във Ватикана, предаде Фокус.
Срещата продължава и в този час, като веднага след нея е предвидено Борисов да проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.
Министър-председателят Бойко Борисов, заедно с водената от него делегация, бяха приети от папа Франциск във Ватикана, предаде Фокус. Срещата продължава и в този час, като веднага след нея е предвидено Борисов да проведе среща с държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

Скандалният журналист Григор Лилов: Над 30 милиарда долара са изнесени от България!

http://petel.bg/Skandalniyat-zhurnalist-Grigor-Lilov--Nad-30-miliarda-dolara-sa-izneseni-ot-Balgariya-__113270

Интервю на Валерия Калчева, снимка Иван Грегоров Скандалният журналист и икономически и финансов анализатор Григор Лилов е роден през...

Кунева: Антикорупционният закон не оставя вратички

http://www.moreto.net/novini.php?n=290006

Законът за предотвратяване на корупцията по високите етажи не оставя вратички. Колкото лица, заемащи висши публични длъжности, бъдат уличени в конфликт на интереси и корупционно поведение, толкова ще бъдат наказани. Това заяви в студиото на "Панорама" снощи вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева.

Започна работата на мобилните системи за контрол на скоростта

http://press.mvr.bg/NEWS/news150523_01.htm

Покана – неделя, 24 май, 11 часа, южната дъга на Околовръстен път, срещу Ботаническата градина /посока от кв. „Бояна“ към ж.к. „Младост“/

Атанас Атанасов: БСП трябва да спре да обслужва ДПС и да подкрепи съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/23/2539208_atanas_atanasov_bsp_triabva_da_spre_da_obslujva_dps_i/?ref=rss


ДПС е дълбоко вкоренена в съдебната система и има контролни механизми за вземане на решения в тази система. Тя не иска промяна на статуквото. Затова е против готвените промени в Конституцията, които целят реформиране на системата. Това заяви пред "Нова телевизия" Атанас Атанасов, председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и депутат от Реформаторски блок.

"Особено силен е контролът на ДПС върху прокуратурата", коментира още Атанасов. Той подчерта, че...

У нас – неграмотно население без умения, фалиращи предприятия

http://news.ibox.bg/news/id_12279081

85 големи предприятия са закрити само за пет години. Заедно с тях са фалирали много свързани с тяхното производство средни и малки компании, заявява Божидар Данев. Работните места в страната са намалели с над 380 000. Икономиката търси висококвалифицирани хора с определени компетенции, но не ги намира. Голяма част от населението е неграмотно или без никакви умения, а на пазара няма работа за нискоквалифицирани хора.

Турция отлага „Турски поток” за след 2017 година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781523

Доставките по газопровода „Турски поток“ най-вероятно ще започнат след 2017 година. Това заяви пред "Интерфакс" посланикът на Турция в Москва Умит Ярдъм.
Дипломатът обясни, че Русия и Турция „все още не са достигнали началния етап от проекта“, съобщава Фокус. „Би било погрешно да обявим като начална дата за пускането на газопровода 2016 или 2017
Доставките по газопровода „Турски поток“ най-вероятно ще започнат след 2017 година. Това заяви пред "Интерфакс" посланикът на Турция в Москва Умит Ярдъм. Дипломатът обясни, че Русия и Турция „все още не са достигнали началния етап от проекта“, съобщава Фокус. „Би било погрешно да обявим като начална дата за пускането на газопровода 2016 или 2017

Турция отлага „Турски поток” за след 2017 година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781510

Доставките по газопровода „Турски поток“ най-вероятно ще започнат след 2017 година. Това заяви пред
Доставките по газопровода „Турски поток“ най-вероятно ще започнат след 2017 година. Това заяви пред "Интерфакс" посланикът на Турция в Москва Умит Ярдъм. Дипломатът обясни, че Русия и Турция „все още не са достигнали началния етап от проекта“, съобщава Фокус. „Би било погрешно да обявим като начална дата за пускането на газопровода 2016 или 2017

Приказни герои в борбата с черната статистика за жертвите на пътя

http://pik.bg/приказни-герои-в-борбата-с-черната-статистика-за-жертвите-на-пътя-news337204.html

Приказни герои в борбата с черната статистика за жертвите на пътя

Детски празник под надслов "Движение без риск" събра десетки малчугани и техните родители в парка "Заимов" в София.

Инициативата има за цел да обърне черната статистика за броя на жертвите на пътни инциденти и да повиши културата за безопасно движение. С помощта на популярни герои от приказки и детски филми децата бяха запознати с правилата за движението по пътищата чрез атрактивни игри и състезания. Червената шапчица, Супер Марио и прелестна розова принцеса разказаха на децата "Приказка за пътя".

Децата имаха възможност да участват в състезание с велосипед, да се научат как да помогнат на ранен човек, да се качат в истинска полицейска кола с пуснати сирени и да помогнат на регулировчик. Дадено беше началото и на детски конкурс за снимка и рисунка на тема "Пътна безопасност" за деца от столични училища.

Родителите пък получиха възможност да погледнат през специални "пияни" очила, които симулират начина, по който човек вижда пътя след употреба на алкохол. Детският празник беше подпомогнат и много хубава музика, танци и награди. Всяка година при пътни инциденти по света умират 186 000 деца, което означава 500 жертви всеки ден. България не прави изключение от тази жестока статистика, посочиха организаторите. У нас ежегодно над 1000 деца губят живота си при катастрофи.

Цветанов: Искам да благодаря на Иван Портних за успешните политики, които реализира

http://web.barometar.net/80191/

Заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, както и кметовете на Пловдив и Варна Иван Тотев и Иван Портних участваха в честванията по случай избирането на Пловдив за Европейска столица на културата. На въпрос на Илиана Беновска и Деница Гацинска дали Иван Тотев ли е кандидатът на ГЕРБ за следващия мандат, Цветанов отговори: „Разбира се. Мисля, […]

Анкара напомни: Все още няма договор за „Турски поток”

http://www.cross.bg/potok-yardum-dogovor-1466310.html

/КРОСС/ Пускането на „Турски поток" трябва да се очаква по-скоро след 2017 г., съобщи „Интерфакс", който публикува интервю с турския посланик в Москва Умит Ярдъм. Според дипломата Турция и Русия все още „не са достигнали стадия за начало на проекта". Ярдъм смята, че е неправилно да се определят конкретни срокове за пускане на газопровода. „Ако все пак успеем да осъществим този проект, това ще е голяма победа за двете страни, затова контактите между нас по този въпрос продължават", казва още посланикът. Той припомня, че към момента няма подписано споразумение или обвързващ договор, свързан с „Турски поток", а „само желание и намерение това да се реализира". По-рано председателят на „Газпром" Алексей Милер заяви, че газопроводът ще влезе в действие през декември 2016 г., а полагането на тръбите по дъното на Черно море е запланувано да започне през юни.

Уникален "Спартан 2", шофиран от Брус Уилис, на ретропарад в София

http://pik.bg/уникален-спартан-2-шофиран-от-брус-уилис-на-ретропарад-в-софия-news337203.html

Уникален "Спартан 2", шофиран от Брус Уилис, на ретропарад в София

Над 200 уникални ретро автомобила паркираха на площад "Александър Невски" в София рано тази сутрин за участие в Националния парад на ретро колите.

Стотици столичани и гости на града се стекоха пред храм-паметника "Св. Александър Невски", за да видят отблизо стари и редки автомобили, мотоциклети и камиони. Уникални и отлично запазени автомобили "Мерцедес", "Фиат", "Бентли", "Фолксваген", "Пежо" и много други демонстрираха своя блясък в центъра на столицата.

Събитието се организира от Българския автомобилен клуб "Ретро" за 26-та поредна година, като по традиция изложението на ретро автомобилите се пада около Спасовден, който е също така Ден на шофьора.

За БГНЕС председателят на ретро клуба Ваня Гюдерова обясни, че посланието на тазгодишния парад е шофьорите по българските пътища да вземат пример от собствениците на ретро возилата по отношение на шофирането.

"Ние сме миналото, но се обръщаме към бъдещето и доброто шофиране. Призоваваме всички - млади и стари шофьори, да шофират безопасно, толерантно и да си извадят пример от нас", коментира тя и обясни, че тези превозни средства са се запазили досега благодарение на техните шофьори и начина, по който те са ги управлявали през годините по пътищата.

В България има доста хора, които са запалени по този вид скъпо хоби - колекционирането на ретро коли. Според Гюдерова все пак това начинание не е свързано толкова с парите, колкото с любов към техническите достижения на миналото, които са база за автомобилостроенето в бъдеще. Един от най-атрактивните модели в тазгодишния ретро парад е бял "Спартан 2" от 1980 година.

Собственикът на уникалното возило Станислав Василев от София обясни, че от този модел са произведени само 94 бройки. Първият собственик на автомобила, който днес стотици гости на събитието разгледаха и снимаха с телефоните си, пък е бил холивудската суперзвезда Брус Уилис, сподели Василев. Автомобилът е възстановен и е в отлично състояние, на много малко километри, добави той.

23-годишен бере душа след удара край село Долище

http://www.bnews.bg/article-135460

23-годишен мъж, пострадал при катастрофата край село Долище, е в критично състояние

МВР в Скопие: Македония е безопасна за туристите

http://www.vesti.bg/sviat/balkani/mvr-v-skopie-makedoniia-e-bezopasna-za-turistite-6036609

Отбелязва се, че терористичното нападение в Куманово е представлявало изолиран случай и че в момента обстановката в страната е мирна и няма заплаха от дестабилизация

Папата благослови Борисов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781517

ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим
Папа Франциск прие и благослови българския премиер Бойко Борисов в Рим ден преди 24 май.
Заедно с премиера при папата са и министрите на културата - Вежди Рашидов, и на отбраната - Николай Ненчев.
Благословия получиха и депутати от българския парламент - Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски,
ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим Папа Франциск прие и благослови българския премиер Бойко Борисов в Рим ден преди 24 май. Заедно с премиера при папата са и министрите на културата - Вежди Рашидов, и на отбраната - Николай Ненчев. Благословия получиха и депутати от българския парламент - Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски,

Пазарът на труда остава фрагментиран

http://www.investor.bg/analizi/85/a/pazaryt-na-truda-ostava-fragmentiran-195291/

Все още има области, които регистрират рекордно нисък брой на заетите лица на фона на ръст на заетостта за страната

Първо в ПИК! Бареков изригна: Ще съдя клиента на прокуратурата Огнян Донев, който е партньор на Цветан Василев и е разследван за пране на пари!

http://pik.bg/първо-в-пик-бареков-изригна-ще-съдя-клиента-на-прокуратурата-огнян-донев-който-е-партньор--news337198.html

Първо в ПИК! Бареков изригна: Ще съдя клиента на прокуратурата Огнян Донев, който е партньор на Цветан Василев и е разследван за пране на пари!

Евродепутатът Николай Бареков остро реагира на изказванията по негов адрес от Огнян Донев в ефира на Би Ти Ви, видя ПИК.

Публикуваме реакцията на лидера на ББЦ във "Фейсбук" без редакторска намеса:

Когато едрият капитал в България, наричан справедливо от медиите олигархия, сипе клевети и раздава морал и правосъдие от най-високата журналистическа трибуна върху медиите и техните настоящи представители, обществото бива превръщано в обикновена тълпа, на която се сервират хляб и зрелища.

Тази сутрин един клиент на прокуратурата и представител на приватизацията по времето на г-н Костов – Огнян Донев -безсрамно и цинично излъга в ефира на БТВ, че Николай Бареков бил взел 300 млн от КТБ, за да му "съсипе" бизнеса с журналистически разследвания.

Стоя зад всяко едно разследване, правено от журналистите на телевизията, в която работих. Още повече, разследването за цените на лекарствата лично внесох в прокуратурата и г-н Донев стана неин клиент, за което явно той не може да ми прости лично на мен, най-силната фигура, която се изпречва пред очите му.

В политически план това разследване коства главата на един министър и тоталната резигнация на първия кабинет на г-н Борисов в очите на хората. Заиграването на властимащите с олигархията никога не носи нещо добро на народа. Лъжата, която повтаря Огнян Донев, явно цели да ме дискредитира, но фактите са абсолютно ясни. Никога не съм бил в управата, нито съм имал договор с формата „Краун Медиа“, която е усвоила въпросните 300 млн от КТБ.

В ТВ7 съм работил последователно първо като обикновен журналист, после като директор на новините и за кратко (само за 6 месеца) като изпълнителен директор на ТV7 и News7, без да имам каквито и да било права да подписвам финансови договори., За тази работа си имаше втори изпълнителен директор, който отговаряше за финансовите въпроси на телевизията – г-жа Десислава Тошева.


Всички тези данни отдавна са представени както на обществото, така и на всички органи, които са заинтересовани да открият какви са обезпеченията срещу отпусканите пари на ТV7. Ще потърся правата си по съдебен път за клеветите на Огнян Донев, но си задавам въпроса докога обикновените граждани ще позволяват хора като Донев и неговите наследници да третират журналистите като олигофрени, като им поднасят лъжи и манипулации с цел да изчистят собствения си имидж.

И накрая още един факт – за разлика от г-н Донев, аз не фигурирам в нито един фирмен или търговски регистър редом с г-н Цветан Василев, но г-н Донев фигурира не само като негов колега в настоятелството на УНСС, но и като потенциален и реален търговски партньор по редица сделки, за които обществото беше информирано в множество медии през годините. Не аз съм разследван за пране на пари и за незаконна приватизация, така че моята съвест е чиста, но явно олигархията не може да си прости, че не успя да ме унищожи въпреки гнусните атаки.

Един ден времето за възмездие ще дойде за тези, които ограбиха народа по време на злополучния 25-годишен преход и които винаги са на власт, независимо коя партия печели изборите.

В Спортна зала се изграждат нови трибуни и се увеличава размера на игрището

http://web.barometar.net/80188/

Кметът на Варна Иван Портних информира за ремонтните дейности, които се извършват в Двореца на културата и спорта във Варна: „Спортна зала е отново строителна площадка. Положихме много усилия, за да се представим като достоен домакин на Световната купа по гимнастика и акробатика. След успешно проведеното състезание продължаваме с ремонта – изграждат се новите трибуни, […]

Божидар Данев: България се деиндустриализира

http://www.cross.bg/danev-bozhidar-reshenieto-1466309.html

/КРОСС/ 85 големи предприятия са закрити само за пет години - между 2008 и 2013 година. Заедно с тях са фалирали много, свързани с тяхното производство, средни и малки компании. Обезглавени са цели сектори, сочи статистиката. За същия период е изчезнало всяко пето средно предприятие. С 12% се е свил броят на малките фирми. Увеличили са се единствено семейните микропредприятия.  „Тези данни означават само едно: бизнесът се маргинализира. Не се внедряват нови технологии, няма нови идеи и нови продукти. Нашата икономика се превръща в икономика на бедните и непродуктивни услуги. Вместо да се реиндустриализира, България се деиндустриализира", заяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев на семинар за актуалните проблеми на пазара на труда, в рамките на изпълняван от БСК проект по ОПРЧР. Вследствие на всичко това, между 2008 и 2014 г. работните места в страната са намалели с над 380 хиляди. В същото време драстично се разтваря ножицата между качеството на работната сила, произвеждана от образователната система, и уменията, търсени от бизнеса. Расте броят на хората с висше образование, но за жалост, пазарът няма нужда от тях, защото техните специалности често не отговарят на потребностите на икономиката. Икономиката търси висококвалифицирани хора с определени компетенции, но не ги намира. Голяма част от населението е неграмотно или без никакви умения, а на пазара няма работа за нискоквалифицирани хора, каза още Данев

Младежът, пострадал при катастрофата край с. Долище е в критично състояние

http://www.moreto.net/novini.php?n=290005

В критично състояние в реанимацията на варненската болница „Света Анна” е 23-годишният Хюсеин, шофьор на микробуса, който в петък катастрофира при сблъсък с лек автомобил край село Долище, Варненско. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна от реанимацията на МБАЛ „Света Анна” - Варна.

Шефът на БАБХ уволнен заради „нетърпимост на сектора“

http://frognews.bg/news_91727/SHefat-na-BABH-uvolnen-zaradi-netarpimost-na-sektora/

Шефът на БАБХ Пламен Моллов е уволнен заради "създалата се нетърпимост в сектора" след скандала "такса спокойствие". Това каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Акцията "Аз съм наглец" застигна и патрулките

http://offnews.bg/news/n_1/n_509240.html

Гражданската инициатива срещу неправилно паркиращи шофьори - "Аз съм наглец", застигна и полицейските коли. Фейсбук страницата "Заедно срещу крайно наглите шофьори" публикува снимки на полицейска кола, неправилно паркирала в столицата, запречвайки тротоара.  "Точно как да го коментирам не знам, а и едва ли има много смисъл. Само знам, че се гордеем с нашия съмишленик! За "адвокатите" - НЕ СА били на акция, случващото се е рецидив, просто тоя път са извадили късмет да имаме съмишленик със стикери в себе си наблизо", пишат от страницата. Заедно срещу крайно наглите шофьори. На една от снимките се вижда как съмишленик на инициативата е залепил на стъклото на колата лепенка с надпис "Аз съм наглец и предпочитам да преча на хората, като паркирам толкова безобразно" . 

В критично състояние е млад шофьор, пострадал при зверския сблъсък край Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781499

В критично състояние в реанимацията на варненската болница „Света Анна” е 23-годишният Хюсеин, шофьор на микробуса, който в петък катастрофира при сблъсък с лек автомобил край село Долище, Варненско.
Това съобщиха за Фокус от реанимацията на МБАЛ „Света Анна” - Варна.
От там потвърдиха, че пациентът е на изкуствено дишане.
В критично състояние в реанимацията на варненската болница „Света Анна” е 23-годишният Хюсеин, шофьор на микробуса, който в петък катастрофира при сблъсък с лек автомобил край село Долище, Варненско. Това съобщиха за Фокус от реанимацията на МБАЛ „Света Анна” - Варна. От там потвърдиха, че пациентът е на изкуствено дишане.

В критично състояние е млад шофьор, пострадал при зверския сблъсък край Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781504

В критично състояние в реанимацията на варненската болница „Света Анна” е 23-годишният Хюсеин, шофьор на микробуса, който в петък катастрофира при сблъсък с лек автомобил край село Долище, Варненско.
Това съобщиха за Фокус от реанимацията на МБАЛ „Света Анна” - Варна.
От там потвърдиха, че пациентът е на изкуствено дишане.
В критично състояние в реанимацията на варненската болница „Света Анна” е 23-годишният Хюсеин, шофьор на микробуса, който в петък катастрофира при сблъсък с лек автомобил край село Долище, Варненско. Това съобщиха за Фокус от реанимацията на МБАЛ „Света Анна” - Варна. От там потвърдиха, че пациентът е на изкуствено дишане.

Да отидеш на летището и да чуеш... "Върви, народе възродени"

http://petel.bg/Da-otidesh-na-letishheto-i-da-chuesh----Varvi--narode-vazrodeni__113267

Снимка: Нова телевизия В навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, възпитаници на Националната...

На празничния 24 май ни удря градушка

http://petel.bg/Na-praznichniya-24-may-ni-udrya-gradushka__113268

Илюстрация: Булфото През нощта над страната ще бъде предимно ясно и почти тихо. Утре ще бъде предимно слънчево с висока облачност. Около...

Правителство ще създаде агенция за електронното управление

http://www.mediapool.bg/pravitelstvo-shte-sazdade-agentsiya-za-elektronnoto-upravlenie-news234421.html

Правителството ще създаде изцяло нова държавна структура, която ще отговаря за изграждането на електронното управление, съобщи правителствената пресслужба в петък вечерта. Концепцията за създаването на новата Държавна агенция “Електронно управление“ вече е била обсъдена на заседанието на Съвета за административна реформа. “Със създаването на агенцията се цели да се постигне повече оперативност и стабилност, както и да се ускори работата по електронното управление“, коментира вицепремиерът по държавната администрация Румяна Бъчварова. Формирането на агенцията ще стане чрез преструктуриране на органите, които към момента са отговорни за електронното управление. Агенцията ще отговаря за стратегическото планиране и бюджетното програмиране на политиките за електронно управление. Отделно ще поддържа техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация. "Очаква се икономическите ефекти и ползи от реализирането на най-приоритетните мерки на агенцията в областта на е-управлението да бъдат в размер на над 1 млрд. лева годишно", се казва в съобщението на правителството.

65-годишната германка роди четири близнаци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/65-godishnata-germanka-rodi-chetiri-bliznaci-6036608

Тринадесетото си дете Анегрет Рауниг е родила на 55 години и още тогава се е превърнала в знаменитост

Акад. Атанасов: В България се намират много от „модифицираните от Господ храни”

http://www.cross.bg/bulgariya-atanasov-prodykti-1466308.html

/КРОСС/ България е благословена, що се отнася до производство на фармацевтични продукти на базата на естествени суровини, каза ръководителят на геномния център към Софийския университет акад. Атанас Атанасов в интервю за ВTV. „България е страна, в която може да се намерят голям брой от „модифицираните от Господ храни" - билки, част от които не виреят никъде другаде по света, горските плодове, гъбите, мановият мед, лозята и вината от типични сортове, както и уникалните млечно-кисели бактерии. Никъде киселото мляко не е така кисело, в положителния смисъл, както в България. Щамовете бързо загубват своята активност, след като бъдат изнесени. Защо тази симбиоза се получава само в България, а не навън, още не е разгадано", посочи Атанасов. Ако българско кисело мляко бъде изнесено в чужбина и с него се подквасва нова партида, то ще запази характеристиките си докъм третия месец. След шестия месец обаче то вече ще бъде някакъв съвсем друг тип кисело мляко - не българско, отбеляза той. „Всички продукти трябва да бъдат чисти и екологични, а това е нашето богатство. В последните 25 години едно от най-големите предимства на прехода е, че България стана екологично по-чиста", посочи Атанасов. Само ресурсите в Родопите да се използват, страната ще стане пет пъти по-богата, заяви още експертът. „В оценката на чужди фирми за това богатство няма нищо лошо, но по-добре е правото върху тези продукти да бъде запазено за България

Анкара очаква пускането на "Турски поток" след 2017 г.

http://asia.actualno.com/Ankara-ochakva-puskaneto-na-Turski-potok-sled-2017-g--news_474551.html

Пускът на газопровода "Турски поток" вероятно ще е след 2017 г., казва турският посланик в Москва Умит Ярдим в интервю за Интерфакс, предаде БГНЕС. По думите на дипломата Турция и Русия &...

301 блока се класират за санирането

http://pik.bg/301-блока-се-класират-за-санирането-news337196.html

301 блока се класират за санирането

Обитателите на 301 жилищни блока в България очакват сградите им да бъдат санирани по действащата програма, финансирана от оперативна програма "Регионално развитие". Крайният срок на действието й е октомври тази година.

Според справка на регионалното министерство към средата на май са сключени споразумения за финансова помощ за 102 сгради, а за 236 обекта вече са възложени технически обследвания, информира "Труд".

Най-напреднали в процедурата са 41 блока, за които вече е възложено изработването на проекти за самото саниране. За 4 проектите са вече готови и са издадени разрешения за стореж, което означава, че самото саниране вече може да започне и има изгледи да завърши до края на лятото.

От цялата програма, която е на стойност 50 млн. лв., досега са завършени само два блока в столицата. За тях акт 16 бе издаден още миналата година. Програмата претърпя ред изменения откакто стартира през 2012 г. Първоначално хората трябваше да осигурят 50% от разходите, после сумата бе намалена на 25%, а преди няколко месеца, когато стартира програма за саниране на панелни блокове от националния бюджет, държавата реши да подкрепи и започналите дейности по "Регионално развитие" като се осигурят 100% от средствата. Част от парите по програмата – около 12 млн. лв., се оказаха блокирани в КТБ.

Експерт: България е благословена с „модифицирани" от Господ храни

http://www.bnews.bg/article-135458

Всички продукти трябва да бъдат чисти и екологични, а това е нашето богатство.

Един от ранените край Долище в критично състояние

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/edin-ot-ranenite-kraj-dolishte-v-kritichno-systoianie-6036607

Четирима от пострадалите при удара между лека кола и микробус, при който загинаха трима млади, остават за наблюдение във варненската болница

Рекордни проливни дъждове взеха десетки жертви в Южен Китай

http://www.moreto.net/novini.php?n=290001

Най-малко 35 души са загинали при рекордни проливни дъждове, които наводниха Южен Китай тази седмица. Това съобщава ДПА, позовавайки се на информация от държавната информационна агенция „Синхуа". В провинция Гуейджоу са регистрирани най-много смъртни случаи - 11, по данни на Министерството на гражданските дела.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване