Библията на дявола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253291_%D0%91%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D0%B0

 Мрачна фигура с рога, козя брадичка и вила в ръка - това е образът, който сега асоциираме с дявола. Но това не винаги е било така. Дълго време не се е считало за необходимо Сатаната да има свое изображение. Докато Христос, Дева Мария и редица светци имат своя облик, Принцът на мрака остава обгърнат в мистерия. Едва през 16-и век в изкуството започва да се появява образът на дявола и този образ носи много човешки черти. Има само някои малки изключения през Средновековието и едното от тях е Кодекс Гигас.

Направена от кожата на 160 магарета и оцеляла през вековете, Кодекс Гигас (на латински Codex Gigas) или Библията на дявола си остава една от най-мистериозните книги, съществуващи днес. Неясни са причините за създаването й, авторът й остава неизвестен, а изображението на дявола на страниците й е причина ръкописът да се смята за прокълнат.

Със своите 92 см дължина, 50 см ширина, 22 см дебелина и тегло от 74,8 кг Кодекс Гигас е най-големият известен средновековен ръкопис, съхранен през годините. Книгата съдържа 320 пергаментни листа, запазени под дървена корица с подвързия от кожа с метални орнаменти. Книгата е толкова тежка, че за да бъде повдигната, са необходими двама души. Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията от св. Йероним Блаженни. Това е единствената запазена книга, в която Старият и Новият завет са събрани на едно място с магически формули, екзорсистки заклинания и други местни поверия. Ръкописът е написан изцяло на латински език, а почеркът, с който са изписани страниците, е еднообразен в цялата книга. Точно това е причината да се смята, че тя е дело на един човек. Каква е била целта му обаче е спорно. Също и колко време му е било необходимо, за да я създаде. През този период голяма част от ръкописите наистина са били създавани от едно лице. Ако и в този случай е така, се появява по-голямата загадка – как една ръка е успяла да извърши толкова много труд. Изпълнението на задачата би отнело години. А всичко в ръкописа е безупречно. В него не са открити и никакви грешки, което показва колко старателен е бил авторът му.

Страниците на ръкописа са украсени с илюстрации и орнаменти в червено, синьо, жълто и зелено. Но не толкова украсата и детайлите привличат интереса на учените. Любопитството им е разпалено от една-единствена страница – 290-а. На нея е разположена 50-сантиметрова рисунка на дявола – най-голямото изображение на сатаната в книга.

Някои от страниците на ръкописа са по-тъмни от останалите, а буквите им са по-бледи, което се дължи на въздействието, което светлината оказва върху пергамента. Това показва, че през вековете тези страници са били излагани най-продължително време на светлина. Най-вероятно това е причината страницата с рисунката на дявола да е осеяна с повече петна от останалите. Просто тя е била показвана по-често. Екзорсистите намират друго обяснение – според тях страницата е обладана и това е намерило и външно отражение.

За да се допълни въздействието, което Кодекс Гигас има върху всички, които са го видели, през годините се повтаря една мрачна легенда, свързана със създаването му.

Според преданието книгата е написана от монах, нарушил клетвата си. За наказание той трябвало да бъде зазидан жив в стените на манастира. За да избегне наказанието, монахът се зарекъл, че само за една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание. С напредването на нощта монахът осъзнал, че няма да може да изпълни обещанието си. Около полунощ той избрал единственото възможно решение – да продаде душата си на дявола. В замяна той трябвало да завърши ръкописа вместо него. В знак на благодарност монахът изрисувал дявола на една от страниците на кодекса или сатаната сам пренесъл образа си върху страниците...

Колкото и зловеща да е легендата, явно тя не е достатъчна причина Кодекс Гигас да е унищожен от Инквизицията. Книгата е запазена, а заклинанията в нея дори са били прилагани, когато е трябвало да се прогонят нечистите сили, вселили се в някоя изтерзана душа.

Днес желаещите да разгърнат страниците на Кодекс Гигас могат да го направят и виртуално. Ръкописът е дигитализиран, а достъпът до него е безплатен.

ИСТОРИЯ

Оцелява и в големия пожар през 1697 г.

Кодекс Гигас е създаден в Бенедиктинския манастир в Подлажице, близо до чешкия град Хрудим. За първи път ръкописът се споменава през 1229 г. По-късно кодексът е предаден на Цистерцианския манастир Седлец, който го продава на Бенедиктинския манастир в Бржевнов. В периода 1477-1593 г. Дяволската библия се съхранява в библиотеката на манастира в Броумов, а през 1594 г. е отнесена в Прага като част от колекцията на император Рудолф II.

В края на Тридесетгодишната война, през 1648 г., колекцията на Рудолф II е открадната от шведски войници и е отнесена в Швеция като военна плячка. През 1649 г. ръкописът попада в кралската библиотека в Стокхолм, където се съхранява и до днес.

През 2007 г. след повече от 300 години Кодекс Гигас отново е върнат в Прага, където в продължение на една година е изложен в Чешката национална библиотека. Хиляди идват да видят с очите си изображението на дявола и мнозина се кълнат, че то наистина им е повлияло и вярват, че в книгата са се вселили нечисти сили.

Интересното е, че на 7 май 1697 г. в националната библиотека избухва пожар. Изгарят стотици книги, кодексът обаче е спасен от пламъците. Неизвестни спасители го хвърлят през прозореца. Книгата не се разминава без поражения – някои от страниците й изчезват и не са открити и досега.

Меле между българи и роми вдигна полицията в Гърмен на крак, има ранени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782237

Полицейски сили се струпват в центъра на община Гърмен край Гоце Делчев поради възникнало напрежение между българи и роми, предаде БГНЕС.
Към 17.30 часа в квартал "Заграде" на Гърмен е станал скандал между две компании - едната от българи, другата от роми заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара,
Полицейски сили се струпват в центъра на община Гърмен край Гоце Делчев поради възникнало напрежение между българи и роми, предаде БГНЕС. Към 17.30 часа в квартал "Заграде" на Гърмен е станал скандал между две компании - едната от българи, другата от роми заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара,

Меле между българи и роми вдигна полицията в Гърмен на крак, има ранени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782235

Полицейски сили се струпват в центъра на община Гърмен край Гоце Делчев поради възникнало напрежение между българи и роми, предаде БГНЕС.
Към 17.30 часа в квартал
Полицейски сили се струпват в центъра на община Гърмен край Гоце Делчев поради възникнало напрежение между българи и роми, предаде БГНЕС. Към 17.30 часа в квартал "Заграде" на Гърмен е станал скандал между две компании - едната от българи, другата от роми заради силно пусната музика. Ромите пиели алкохол на пейката под чинара,

Паяжина от офшорки победи държавата

http://www.cross.bg/arkytino-zashtitenata-zona-1466341.html

/КРОСС/ Върховният административен съд заличи дюните в защитената местност на резерват „Ропотамо". Със свое решение (№ 4149 от 15 април) съдебен състав, председателстван от Ваня Пунева, отмени две заповеди на министъра на околната среда и водите от февруари 2013 г., с които защитената зона „Беглик таш - Ропотамо" бе прекатегоризирана като буферна зона на резервата и на практика беше забранено строителството в нея. Сега по искане на собственика на терени в местността -едноличното акционерно дружество „Аркутино", тези заповеди бяха обявени за нищожни. Според данните в Търговския регистър към днешна дата това дружество се представлява от родения в Кувейт канадски гражданин Мустафа Гази Кериба. То е 100% собственост на регистрираната на Кайма-новите острови компания „Инджаз ийстърт еуропеан пропърти дивелопмънт". А министерството бе осъдено да заплати съдебните разноски по делото. Земята, която инвеститорите смятат да застроят и така старателно бранят, за да не попадне в защитената територия, се намира близо до баровското селище „Свети Тома" (собственост на „Главболгарстрой") и до комплекса „Червено знаме" (по-известен като недостроения детски комплекс, замислен от Людмила Живкова). Както става ясно от решението на върховните магистрати, там дюните не са дюни. В същото време обаче те попадат в екологичната мрежа „Натура 2000"

Променят движението в София заради 24 май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782203

Във връзка с провеждане на тържествено шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май се въвеждат промени в организацията на движение в София.
Забранени са престоят и паркирането на автомобили на ул.
Във връзка с провеждане на тържествено шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май се въвеждат промени в организацията на движение в София. Забранени са престоят и паркирането на автомобили на ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски" от страната на Националната библиотека,

Сотир Цацаров: Всеки твърди, че разбира и може да направи съдебна реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/23/2539398_sotir_cacarov_vseki_tvurdi_che_razbira_i_moje_da/?ref=rss


Греховете на съдебната институция са много. В нея има натрупани и много шлака, и много потенциал. Всеки твърди, че разбира и може да направи съдебна реформа. Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за "Нова телевизия".

"Прокуратурата е контролирана от закона и съда. Няма действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол", заяви Цацаров, попитан защо в момента в съдебната...

Руската азбука не е дип кирилица

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253290_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B4%D0%B8%D0%BF+%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0

 Едната масова заблуда на руснаците е, че говорят славянски език. Другата е, че пишат на кирилица.

Русия си служи не с кирилица, а с азбука на нейна основа, въведена от Петър I - “гражданската азбука”. Тя не е създадена от Кирил и Методий, а от Имперската канцелария и тъкмо нея при царизма и в съветската епоха Русия налага на съседите си, в Средна Азия и даже на финландците и монголците.

Прави го и сега - неотдавна руската Дума забрани на автономните републики Карелия и Татарстан да се върнат към латиницата. Обвини ги в “сепаратистки уклон”, въпреки че латиницата по-добре пасва на фонетиката на финския и татарския език.

Кирил и Методий създават писменост за чехите и българите, за да четат Библията. Не за татарите, които изповядват исляма.

Пък и защо им е

на мюсюлманите

православна азбука?

Другата заблуда е, че кирилицата е славянска азбука. Такава е глаголицата. С нея отначало си служат западните и южните славяни, а хърватите я ползват чак до края на XVIII в. Кирилицата е леко изменена гръцка азбука, а гърците не са славяни. Пък и половината славянски народи днес пишат не на нея, а на латиница. Кирилицата е българска азбука, защото възниква в България. Тя е азбуката на църковнославянската книжнина, но тук православната традиция няма нищо общо. Ако имаше, католическа Европа, която през Средновековието си служи с латинския за религиозни цели, би трябвало днес да се върне към него като официален език.

Впрочем беларуският литературен език възниква на латиница, но царят го забранява с указ през 1839 г. Беларуската периодика излиза на латиница чак до ХХ в. (Bielarus, Bielaruskaja krynica, Nazva Niva).

Нея пък я забранява

СССР, понеже била

“западничество”

Тя напомня на беларуси, литовци и латвийци за тяхното вековно съжителство с поляци, словаци, чехи и украинци във Великото литовско княжество и в Жечпосполита.

В Украйна литературният език възниква на кирилица и все пак през 1863 г. царски указ забранява религиозната литература на украински. През 1876 г. пак с указ е забранена всякаква литература на украински освен белетристиката.

След краха на СССР през 1991 г. 4 републики се връщат към латиницата: Молдова, Азербайджан, Узбекистан и Туркменистан. Петата вероятно ще е Беларус и тогава ще отпадне нуждата беларуската класика да се превежда на днешния, създаден по заповед на Сталин изкълчен “белоруски” език.

В руската Дума обаче тези тежнения на Беларус се оценяват като “сепаратизъм”, “отдръпване от Русия” и “възприемане на полската азбука”. А дали е “полска” латиница, или “гръцка” кирилица, е все тая - и Полша, и Гърция членуват в НАТО и в ЕС, така че тук няма политически подтекст. Има само демагогия - че Русия е монополистът в раздаването на азбуки на нейните съседи.

Демагогски е и

руският култ към

Кирил и Методий Светите братя нямат никакво отношение към Русия, тъй като са умрели много преди Украйна (Киевска Рус) да се покръсти. По тяхно време Московията не съществува. На нейната територия се е простирала Велика Мордовия със столица Ерзя (Рязан). Азбуката си Кирил създава за чехите и тръгва с нея към Моравия още преди набезите на Рюрик, от които възниква езическата Рус.

Кирил знае, че славяни в днешните руски земи няма. Затова и не предприема мисия в по-близките до Византия земи на днешна Украйна и Русия. Дори Киев още не е славянски, а е съюзен с Хазарския хаганат и се обитава предимно от юдеи и сармати. Киевските князе са с еврейски корен и са сродени с хазарските, които също изповядват юдаизма. Затова Киев в средата на IX в. е наричан “градът на синагогите”. Поне така твърди един научнопопулярен сериал по израелската телевизия. В него за Хазарския хаганат се говори като за “още една прародина на израилтяните”.

За какво му е

на Кирил да ходи

в Града на синагогите? През 860-861 г. той води диспут в хазарската столица и се е убедил лично, че там почва за азбуката му няма. Именно това тежко противоречие между реалностите и представата за себе си на Руската църква и на руските идеолози като за “славянски” раздува руския култ към светите братя. В Чехия, където Методий проповядва години наред, култът към тях е доста по-умерен.

След като болшевиките завземат властта, комисарите им извършват реформа на великоруския език. Първо го преименуват на “руски”, за да махнат “великодържавното и имперското” от него. Правят го скудоумно и думата за националност на руснаците се оказва прилагателно (“русские”), а не съществително, както е в другите славянски езици и дори в полския.

После Троцки и Свердлов създават “нова гражданска азбука”. Накрая Троцки настоява руският език да мине на латиница “заради целите на световната революция”.

Леле-мале, ако се беше наложил! Латиницата щеше да е официална в СССР, а и в България след 1944 г. чак до 1991 г., когато Елцин я ни върнал кирилицата, я не.

От 15 юли до 10 август е идеално време за отпуска

http://petel.bg/Ot-15-yuli-do-10-avgust-e-idealno-vreme-za-otpuska-__113308

Дъжд през първите три седмици на юни Дъждовете през юни ще започнат от първия ден на месеца и няма да спрат цели 3 седмици. Т.е. сухо ще е...

Читателски сигнал: На Червения площад е пълна кочина (снимки)

http://petel.bg/CHitatelski-signal--Na-CHerveniya-ploshhad-e-palna-kochina--snimki-__113309

Читател изпрати серия от снимки от днес, на които се вижда изключителната кочина на площад "Съединение" в града. Кошчетата за боклук са...

Ислямистите: До 1 г. имаме атомна бомба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782129

“Ислямска държава” може да се сдобие с ядрено оръжие в рамките на една година, съобщи в. “Индипендънт”. Терористите щели да закупят атомна бомба от Пакистан през търговци на оръжие, свързани с корумпираните чиновници. След това джихадистите щели да транспортират бомбата през Либия и Нигерия на Запад.
“Ислямска държава” може да се сдобие с ядрено оръжие в рамките на една година, съобщи в. “Индипендънт”. Терористите щели да закупят атомна бомба от Пакистан през търговци на оръжие, свързани с корумпираните чиновници. След това джихадистите щели да транспортират бомбата през Либия и Нигерия на Запад.

Що за хора са руснаците?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253289_%D0%A9%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5%3F

 Защо всички славяни се разбират без преводач, а само руснаците не схващат какво им се говори на някой славянски език? Дори езиците от собствената им група - беларуски и украински, са непонятни за руснаците.

Защо Русия се отнася пренебрежително към уж братския украински език и не го е преподавала никога, и сега не го преподава в училищата? Защо руснаците в Източна Украйна не желаят да го учат, отричат статута на украинския като официален език на държавата им и се цепят от нея?

А това е езикът на древния Киев,

Майката на руските градове,

Покръстителя на Русия

Той е в сърцевината на самата руска същност!

Откъде е този странен за славяните руски сепаратизъм, нежеланието да признаеш общите си корени с Беларус и Украйна и с Великото литовско княжество?

Отговорите на тези въпроси са в историята на руския език, който с голямо напъване може да се нарече руски и с още по-голямо - славянски.

През 2006 г. историкът Вадим Ростов публикува статията “Неруският руски език” и с нея отвори дебат по отдавна потискани теми. А именно - що за хора са руснаците, откъде са се взели, що за език е руският, кой е техният хан Аспарух - първосъздателят, и пр.

Преди всичко трябва да се има предвид, че Русия не е поначало славянска държава. От огромната й територия само три области - Брянска, Смоленска и Курска, са населени със славяни от древността. Обитавало ги е племето кривичи от балтийската група.

Славяни в останалата част

от Европейска Русия

не е имало никакви

Тя е била населена от угро-фини при Великото преселение на народите. До ден днешен тя се обитава от потомци на угро-финските племена чуди, мордовци, пермци, вятичи, мурома и др.

В историческата област Московия например всички топоними са фински: Москва, Рязан (Ерзя), Суздал, Вологда, Кострома, Тула и др.

Тези земи са нападани и колонизирани от воините на Рюрик, чиито набези през река Лаба (Елба) зачестяват в края на IX век. Те строят близо до Ладога укрепения град

Новгород, който е проекция

на вече изградения на Лаба

Староград (днес Олденбург)

Но тези колонисти са били твърде малко. Дружините им са държали укрепените селища, основани от викинги, нормани, датчани и шведи. Именно тази верига от крепости се нарича в началото Рус. 90-95% от населението около тях обаче е било неславянски туземци, покорени от по-цивилизованите им окупатори.

Езикът на тези колонии е бил славянско койне, пише Ростов. Тоест това е бил езикът на общуването между много племена - всяко със свое наречие и език. С времето местното население го усвоява. Според руския лингвист акад. Александър Янов този процес в Новгородска област е продължил 250 г. Той анализира езика на Брестките грамоти, който от саамски постепенно добива черти на индоевропейски език. Появяват се флексии (представки, наставки и окончания, носещи смислови нюанси). Още по-късно той се развива като синтетичен (с падежи) славянски език.

Нестор, летописецът на Киевска Рус, пише в “Повест за изминалите години” (1113 г.), че саамите от Ладога постепенно научили славянския език на Рюрик и почнали да се наричат “словени”, т.е. “словесни”, “говорещи”. За разлика от “немците”, които са “неми”, т.е. неговорещи словото.

 

Руски селянин с типично облекло и крака, обути в лапти. Всички славяни се обуват в изделия от кожа - цървули, чизми, ботуши и пр. Само руснаците носят лапти като фините.

 

 

Етимологията на думата “немец” е позната в науката от столетия. Изложена е и художествено от Хенрик Сенкевич в романа му “Кръстоносци”. Това е величествен епос за битката при Грюнвалд през 1410 г., където полско-литовска войска разгромява Тевтонския орден. Там за втори път след битката при Одрин през 1205 г. кръстоносците са разбити от славяни. В романа Збишко от Богданец обяснява защо тевтонците са

“немци” - защото не

говорят, неми са и

бръщолевят нещо неразбираемо, което за Збишко, а и според шляхтича Юранд от Спихов, не е човешки говор. (Всъщност “славяни” няма връзка с думата “словени”. Тя произлиза от праславянската форма “склавени”.)

След ладожките саами славянското койне става разбираемо и за северните угро-фински племена: мурома, вепси, чуди и др. Но при тях този процес отнема повече време. При най-южните - мордовците в района на Москва, възприемането на славянското койне се проточва чак до времето на Петър I. Тук-там и днес са съхранени туземни езици - например ерзя в Рязанска област и финското наречие на вятичите. А характерното за Централна Русия “окане” погрешно се определя като праславянска черта на руския език (в думи като “роспись”). То е особеност на финските диалекти и всъщност е довод за незавършената славянизация на тези земи.

И още един довод, но неезиков - лаптите са чисто фински атрибут. Славянин лапта не обува. Славяните носят чизми, цървули, обуща, ботуши, гамаши и пр., но все от кожа. Докато всички угро-фински народи са носели лапти. Руснаците също са на лапти, и то чак до времето на Сталин. Дори днес в Северна Русия по замръзналата земя се ходи по-добре с лапти. Само на 90 км северно от Москва

има села, в които калта

се гази само с лапти

За цели 3 века по време на Златната орда населението на Московията се подсилва с етнически сродни угро-фини, монголи, татари и др. Това е и периодът на най-силно влияние на тюркските езици върху руския, както и на най-голямо азиатско влияние в Русия.

Пример за него е книгата на Афанасий Никитин “Хождение през три морета” (XV в.). В нея авторът изведнъж преминава от славянското койне в Твер на езика на ордата и завършва благодарствено:

“В името на Аллаха Милостивия и Милосърдния и на Исуса Духа Божий. Аллах е велик...” и продължава: “Бисмилля Рахман Рахим. Иса Рух Уалло. Аллах акбар. Аллах керим.”

В онези времена религията на ордата и на Московията е обща - хибрид от ислям и християнство (ереста на арианите, които почитат поравно Исус и Мохамед). Разделянето по верски принцип става чак през 1589 г., когато Москва приема православния канон с посредничество на български духовници и книги, а Казан - чистия ислям.

 

Руски “славяни” в битка с монголците - идеализирана рисунка

 

През Средновековието в Московията се говорят няколко езика:

- славянско койне като език за връзка на княжеските елити с угро-финските туземци;

- тюркски наречия за религиозни нужди по време на Ордата, а и след като Иван Грозни сяда на трона;

- български език, на който е написана православната религиозна книжнина.

Тази смесица става основа на съвременния руски език. Лексикално той съвпада едва 30-40% с другите славянски езици, при които лексикалното съвпадение е 70-80%. Съветските езиковеди обаче, а и днешните руски лингвисти сочат два извора на руския език: народния говор и старобългарския в църковнославянска редакция. Но народният говор изобщо не е славянски, а е славяно-финско койне с големи тюркски и монголски примеси.

Трети език в Русия днес е литературният руски. Той обаче не възниква от жив език, а е кабинетно изобретение на Михаил Ломоносов, на Теофан Прокопович и на Александър Сумароков. Той е някакво “есперанто”, основано на изброените езици.

Това обяснява защо руският е по-близък до езиците от южната славянска група - български и сърбохърватски, отколкото до езиците от уж своята източна група - украински и беларуски. Не е ли странно да е така, при положение че

Русия никога не е

граничила с Балканите

и обратното - винаги е граничила с беларуски и украински земи.

От друга страна, в украинския и в беларуския език почти няма българско влияние. Ако нещо българско в тях все пак се открие, то се оказва привнесена чрез руски балканска езикова реалия.

Работата е там, че в Русия кореняци славяни не е имало освен две малки колонии украински заселници в Суздал през XII век. Славяните в Русия са внесени като роби по време на войните на Московията срещу Великото литовско княжество и срещу Жечпосполита. Само във войната през 1654-1667 г. са поробени няколко десетки хиляди беларуси.

Попиването на славянския език сред туземците в Московията е ставало и чрез религията, която се е опирала на български текстове. Това обяснява защо мордовците в Рязан, Москва, Тула, Кострома, Вятка и Мурманск научават руски през българския - те не са имали свое местно славянско наречие.

По същата причина скромният славянски процент в днешната руска лексика (30-40% срещу 60-70% угро-фински и тюркски думи) не е общ с беларуския и украинския, а е общ с българския. Той е навлязъл в руски през двата периода на южнославянското влияние - Х век при Симеон и Петър и XV в. след покоряването на България от турците.

А в Беларус и Украйна процентът е друг, защото населението е друго - в Беларус наполовина са балти, в Украйна - наполовина сармати. В тях е имало славянски народни говори, които не допускат български думи от църковните книги да се наместят, подменяйки изконната лексика със същото значение.

 

Автентична рисунка на средновековно руско семейство от Ерзя (Рязан)

 

Шапката на Мономах е тюбетейка

От Иван Грозни насетне Московията претендира, че е наследница на Киевска Рус и на Византийската империя. Доказва го с шапката на Мономах (на снимката вляво), уж подарена на киевския княз Владимир Мономах от дядо му - василевса Константин IX Мономах.

Първият княз на Суздал Юри Дологоруки и митичен основател на град Москва през XI век е шести син на Владимир Мономах. Така самото наличие на шапката в Москва доказвало, че царета й са наследници както на киевския, така и на цариградския престол. По-късно е изработено и фалшиво завещание на Владимир Мономах в полза на сина му Юри Долгоруки.

Всъщност Москва е основана през 1288 г. А шапката на Мономах е преправена златна тюбетейка, подарена в Бухара на Иван Калита, който приема исляма и управлява Москва от 1319 до 1340 г.

 
 

Работодателят може да ни следи служебната поща само в един случай

http://sciencelogy.actualno.com/Rabotodateljat-moje-da-ni-sledi-slujebnata-poshta-samo-v-edin-sluchaj-news_474589.html

Първият в България семинар на тема „Трудово право и защита на личните данни в IT сектора“ от специалистите на Адвокатско дружество „Динова Русев и Съдружници“ с...

Бездомник умря на улицата, нямал пари за лекар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782227

Най-големият фен на Анджелина Джоли в Смолян почина на… улицата, където живееше. Клошарят Стоян Христов бе открит мъртъв миналия уикенд. Според лекарите 39-годишният мъж е получил инфаркт и е починал в съня си. Родопчанинът се оплаквал от здравословни проблеми, но нямал пари, за да отиде на лекар, разказаха познати на мъжа пред 24smolian.
Най-големият фен на Анджелина Джоли в Смолян почина на… улицата, където живееше. Клошарят Стоян Христов бе открит мъртъв миналия уикенд. Според лекарите 39-годишният мъж е получил инфаркт и е починал в съня си. Родопчанинът се оплаквал от здравословни проблеми, но нямал пари, за да отиде на лекар, разказаха познати на мъжа пред 24smolian.

Бездомник умря на улицата, нямал пари за лекар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782229

Най-големият фен на Анджелина Джоли в Смолян почина на… улицата, където живееше. Клошарят Стоян Христов бе открит мъртъв миналия уикенд. Според лекарите 39-годишният мъж е получил инфаркт и е починал в съня си. Родопчанинът се оплаквал от здравословни проблеми, но нямал пари, за да отиде на лекар, разказаха познати на мъжа пред 24smolian.
Най-големият фен на Анджелина Джоли в Смолян почина на… улицата, където живееше. Клошарят Стоян Христов бе открит мъртъв миналия уикенд. Според лекарите 39-годишният мъж е получил инфаркт и е починал в съня си. Родопчанинът се оплаквал от здравословни проблеми, но нямал пари, за да отиде на лекар, разказаха познати на мъжа пред 24smolian.

"Хамбургер" засега оцеля, но отново ще играе бараж за оставане в Бундеслигата

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/23/2539396_hamburger_zasega_ocelia_no_otnovo_shte_igrae_baraj_za/?ref=rss


"Хамбургер" запази надежди да остане единственият отбор, който никога не е изпадал от Бундеслигата, след като победи "Шалке" с 2:0 в последния кръг на сезона и завърши на 16-о място в крайното класиране. 

Отборът от Хамбург обаче ще трябва да мине през бараж срещу третия от Втора бундеслига, за да запази мястото си в елита. Съперникът ще стане ясен след утрешния последен кръг във второто ниво на германския футбол, като вариантите са три - "Дармщад", "Карлсруе" или...

Оградата по границата на път да рухне

http://society.actualno.com/Ogradata-po-granicata-na-pyt-da-ruhne-news_474587.html

Участъци от 30-километровата ограда, която беше построена на турската граница срещу бежанците, са на път да рухнат заради бързото и некадърно монтиране на носещите стоманени колове, съобщава регионалн...

Студентът от Благоевград се е застрелял с краден пистолет от бивш полицай

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782167

24-годишният Крум Чобанов се е застрелял с боен пистолет, който бил откраднат преди две години от бивш полицай. Това установи разследването на самоубийството на студента-хандбалист, който решил да си сложи край на живота след скандал с приятелката си.
Първоначално се смяташе, че той се е гръмнал с преработен газов пистолет.
24-годишният Крум Чобанов се е застрелял с боен пистолет, който бил откраднат преди две години от бивш полицай. Това установи разследването на самоубийството на студента-хандбалист, който решил да си сложи край на живота след скандал с приятелката си. Първоначално се смяташе, че той се е гръмнал с преработен газов пистолет.

Що за език е руският?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253288_%D0%A9%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA+%D0%B5+%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82%3F

 Три факта усилено и целенасочено се укриват от руските езиковеди като шила в торба.

1. До XVII век никой по света не възприема езика на Московията като руски. Наричат го език на московитите, московитски.

2. Руски език дотогава са наричали само и единствено украинския език.

3. Езикът на Московията не се е признавал от европейските учени за славянски, а е бил отнасян към угро-финските говори.

Днес, разбира се, вече не е така. Заради имперските си интереси и с цел завоюването на славянски земи Русия оказва огромен натиск върху своите езиковеди. Поставя им задачата да придадат на руския език “славянски статут”. Ако на запад от Русия живееха германски племена, заповедта би била руският да стане част от германското езиково семейство.

Тези реформи започват от Михаил Ломоносов и подсилват слабите славянски черти на руския език. Но и в средата на XIX в. полският лингвист Йежи Лешчински пише:

“Езикът на прусаците с много повече основания може да се смята за славянски от великоруския език, който има много по-малко общо с полския и с другите славянски езици от пруския.”

Русия започва официално да се нарича така при цар Петър I (от 21 октомври 1721 г.). За него името “Московия” е било мракобесно. Петър I не само бръснел насила брадите на руснаците, но

забранил на жените

в Московията да носят

чадри (фереджета) Забранил и харемите (“тереми”, в които жените са държани под ключ). При пътуванията в Европа Петър I настоявал картографите да изписват на картите си името на царството му не Московия или Московития, както дотогава, а Русия.

Стратегията на Петър I е била да “изсече прозорец в Европа”. Той настоявал, че континентът свършва не на границата между Великото литовско княжество и Московията, а при Урал. Така за пръв път в историята московитите са наречени славяни и за пръв път Московията е включена географски в Европа.

Дотогава чешки и полски автори на славянски граматики отчетливо разграничавали руския (т.е. украинския) език от московитския, който изобщо не причислявали към славянските езици. Той е бил твърде беден на славянски думи, нещо, което се признава от съветския езиковед Игор Улуханов още през 1972 г. в неговия труд “Разговорната реч в Древна Русия”. Той пише, че кръгът славянизми, редовно повтарящи се в живата реч, се разширявал много бавно. Записите на устна реч, направени от чужденци през XVI-XVII век, включват само няколко славянски думи, а основната маса е угро-финска и тюркска лексика, изтъква Улуханов.

В целия “Парижки речник на московитите” (1586 г.) Улуханов

открива само 2

славянски думи:

“владика” и “златен” В речника на Ричард Джеймс от 1618-1619 г., воден като дневник, думите са повече - 16 (“благо”, “блажи”, “брани”, “враг”, “време”, “възкресение”, “възкръсна”, “длан”, “немощ”, “пещера”, “помощ”, “празник”, “пряпор”, “разробване”, “сладък” и “храм”). В “Граматика на московитския език” немският учен и пътешественик Хенрих Лудолф е събрал през 1696 г. цели 41 думи (макар че някои са с финско окане в представките - “роскошь”). Другата устна лексика на московитите е финска и тюркска.

За лингвистите в онази епоха не е имало никакво основание да наричат езика на московитите славянски, тъй като по основния критерий - устна реч, той не е съдържал славянизми. Ростов дава много характерен пример: Мордовецът Иван Сусанин от Костромския уезд не е знаел руски и се налага родата му, като прави челобитня пред царицата, да плати на тълмач за превода на молбата им от костромски фински на “господарски” руски.

Днес обаче мордовският град Кострома се смята в Русия за люлка на руския дух и на славянството. Когато реши да вземе руско гражданство, френският актьор Жерар Депардийо бе адресно регистриран именно в Мордовия. Там има и рок група, която пее мордовските песни на руски, ужким са славянски. Но само преди два века в Кострома никой не е говорел на славянски.

Като аргумент за наличие на славянски език се изтъква, че църквата в Московията е проповядвала на славянски.

Това обаче е бил

български език,

на който се е водела и държавната преписка. Този аргумент нищо не доказва. В Европа по същото време деловодството е на латински. Това не хвърля никаква светлина по въпроса какви народи са я населявали.

С Люблинската уния от 1569 г. Великото литовско княжество прави обща държава с поляците (на полски “Жечпосполита”). То запазва беларуския за държавен език, а Полша въвежда латинския. Днес в Смоленска, Курска и Брянска област никой не “ока” и не се говори руски, а беларуски, същият като в Минск и Витебск.

Всеки езиковед би заключил, че в тези области живеят беларуси, тъй като говорят този език. Не и руските езиковеди. Те отнасят тези хора към етноса на “окащите” им съседи, които по времето на Лудолф са знаели само 41 славянски думи.

Улуханов уточнява как да се разбира един пасаж у Лудолф - за двата езика в Московията, местния и църковнославянския (българския). Той пише: “Колкото някой иска да се изкара по-учен, толкова повече поръсва със славянски изрази речта си и писанията си, макар някои да се присмиват на тези, които злоупотребяват със славянския език в ежедневната реч.”

В Беларус, Литва или Украйна да се присмиват някому, че използва славянски думи, е нелепо. Не се и случва. Обратно - никой няма да те разбере, ако вместо със славянски думи изграждаш фразите си с угро-финска или с тюркска лексика.

Такова “двуезичие” го няма никъде при славяните,

дори при държаните

500 г. под турски

ярем българи

Има го само в Московията.

 

 

 

Тъкмо това двуезичие заради липсата на народна славянска основа е шилото, което строителите на руския език крият на дъното на торбата.

Техният “език” минава през т. нар. стадий на развитие на термина. В началото е “московитски”. После при Ломоносов е “руски”, а след като Русия окупира Беларус и Западна Украйна през 1794 г., сменят името му на “великоруско наречие на руския език”. Срещаме го в “Тълковния речник на великоруското наречие на руския език” на Владимир Дал от 1861 г. В него под “руски” език се разбира беларуски и украински.

Днешните издания на този речник обаче са под името “Тълковен речник на живия руски език”. Дал, който е омъжил щерка си за българин, никога не е правил речник с такова име.

През 1778 г. в Москва излиза брошурата на Фьодор Карин “Писмо за преобразителите на руския език”.

“Ужасната разлика между нашето московско наречие и славянския ни пречи да се разбираме със същата лекота, с коята съживява красноречието при обикновен разговор - пише Карин. - Както опитният овощар подновява старото дърво с млади калеми и чисти изсъхналите филизи и тръни около стъблото му, така великите писатели са преобразили нашия беден език, който, ашладисан със славянския, е станал и безобразен.”

Очевидно “бедният

и безобразен” език

е чакал Пушкин

и Лермонтов да преобразят есперантото на Прокопович, Ломоносов и Сумароков в днешния “велик и могъщ” руски език.

Другите славяни нямат такъв проблем - при тях наречията органично прерастват в литературен език. Само на руснаците им се налага да съчетават угро-финския говор на простолюдието с официалния славянски на държавата. В Украйна, да речем, би било нелепо да се иска “засилване на славянизмите в писмената реч”, тъй като тамошната лексика си е славянска и няма нужда от подсилване като руската с български думи. Както се казва,

млякото не се

пресича с още мляко

В края на XVIII в. строителите на руския загърбват и българския, който от векове е удържал Русия “в славянството”. Обявяват руския език на славянизираните угро-фини за суверенен. Макар да му липсват типичните за славянските езици черти, той е вкаран в тяхното семейство. Патриотизмът побеждава езиковата реалност.

Така стоят нещата и днес. За да ги разберем, помага Мелетий Смотрицки, беларуски просветен деец, работил в Киев и Вилнюс, автор на “Граматiки словенскiя правильное синтагма”. Тя е издадена през 1619 г., т.е. доста преди Ломоносов да положи руската граматика на научни основи. За Смотрицки има разлика между църковния български и руския. Той пише:

“Словенски переводимъ: Удержи языкъ свой от зла и устнъ своъ же не глати лсти. Руски истолковуемъ: Гамуй языкъ свой от злого и уста твои нехай не мовятъ здрады.”

От цялата му книга е ясно, че под руски той разбира украинския (който по онова време е общ с беларуския). А не езика на Московията. “Нехай”, “мовять”, “здрады” са украински думи и затова Смотрицки ги нарича не “преведени”, а “изтълкувани на руски”. В сп. “Руска реч” обаче Владимир Аниченко от университета в Гомел нарича езика, на който Смотрицки превежда,

“така наречен руски”

Така наречен от Смотрицки? И така наречен от народите във Великото литовско княжество? Тук личи стремежът на Аниченко да не дразни руските филолози. Един вид той им казва: Всичко е окей, нашият стар език е “т. нар.” руски. А истинският руски, без т. нар. е бил в Русия. Смотрицки е объркал термините.

Да се слагат днешни мисли в главите на стари автори обаче, не е научно. Ако те пишат черно на бяло, че руски е именно украинският език, а не московският, защо да извращаваме думите им? Защо да преиначаваме историята? При такъв подход ще се окаже, че украинският език е аномалия. Паднал е в Киев от Луната, чужд е и затова е “т. нар.” Смотрицки показва, че за него руски са реалиите на украинския и беларуския. Докато днес под руски се разбира език, основан на българския.

 

 

Угро-фински езици

Днес ги говорят повече от 20 милиона души. Те единствени заедно с турския и татарския се говорят в Европа, без да са индоевропейски езици. Донесени са през Урал от V век насетне.

Делят се на няколко групи. Пермско-финската се говори от коми, удмурти и бесермени. Волжко-финската - от мордовци (ерзяни, мокшани), мурома, марийци и мешчери. В Балто-финската влизат сету, финландци, ингерманци, естонци, ижорци, квените в Норвегия, загадъчните вод, карели, вепси и мери. В групата на унгарците са още хантите и мансите.

От всички тях само унгарците успяват да си направят остров в славянското море и да оцелеят езиково в него повече от 10 века.

 

 

Славянски езици

Днес ги говорят над 400 милиона души. Част са от индоевропейското семейство. Най-ранната им фиксирана в писмен вид форма е старобългарският език от IX век. В езикознанието той се смята за много близък до праславянския, т.е. до езика преди разселването на славяните от прародината им около Балтийско море през IV-V в. Ръсел Грей и Куентин Аткинсън от Оксфордския университет пишат през 2007 г. в сп. “Нейчър”, че цели 20 века по-рано балто-славянското езиково единство вече се е разпадало.

Разселването води до нов разпад и през VIII в. има три групи славянски езици - западна, южна и източна. Но поради интензивните исторически и културни контакти помежду им славянските езици остават фонетично близки, със сходна структура на думата и изречението, с общи граматически категории, семантика и морфологично редуване.

В източната група влизат беларуски, руски и украински.

В западната са чешки и словашки, езиците от лехитската подгрупа - кашубски, силезийски и полски, както и двата лужишки езика. Тук спадат още литовският и латвийският, макар че заради архаичните им черти някои учени ги определят като твърде рано отделили се от славянското семейство балтийски езици или като част от източната група.

В южната група са българският език заедно с македонската езикова норма и сърбо-хърватският. С разпада на Югославия той на свой ред се разпадна на сръбски, черногорски, хърватски, словенски и босненски.

Камерън се възстановява от прегръдката на Борисов (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-135479

Шегата на Камерън е уловена от камерите на телевизионния канал 5news по време на срещата на високо равнище в Рига.

Слави покани Деси Добрева в “България търси талант”, но още не я е извикал за втория си концерт наесен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780277

Много вероятно е Десислава Добрева да се окаже успешнo телевизионно лице заради школата на Слави Трифонов. Досега всеки, минал през нея, продължава с добра кариера на екрана.
Певицата смени журналистката Илиана Беновска в журито на “България търси талант”. Решението е на Трифонов, чиято компания “Седем осми” продуцира предаването по Би Ти Ви.
Много вероятно е Десислава Добрева да се окаже успешнo телевизионно лице заради школата на Слави Трифонов. Досега всеки, минал през нея, продължава с добра кариера на екрана. Певицата смени журналистката Илиана Беновска в журито на “България търси талант”. Решението е на Трифонов, чиято компания “Седем осми” продуцира предаването по Би Ти Ви.

Братът на Ким Чен Ун изчезнал мистериозно след концерт в Лондон

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/23/2539394_bratut_na_kim_chen_un_izcheznal_misteriozno_sled/?ref=rss


По-големият брат на севернокорейския лидер Ким Чен Ун - 34-годишния Ким Чен Чул е изчезнал безследно след като посетил два последователни концерта на музиканта Ерик Клептън в Лондон. За това съобщи информационната агенция "Ренхап". Лондонската полиция Скотланд ярд обаче отрече при тях да е постъпвал сигнал за изчезнал човек с това име и уточни, че не са предприели издирване.

Ким Чен Чул трябвало да се върне в Северна Корея днес, в събота, с полет от Лондон до Москва и оттам през...

Цацаров: Какво значи да си човек на ДПС? Какво значи да си човек на ГЕРБ?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253287_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B8+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA+%D0%BD%D0%B0+%D0%94%D0%9F%D0%A1%3F+%D0%9A%D0

 "На кого да отговоря, на Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате? Прокуратурата си върши нормално работата.  Какво значи да си човек на ДПС, какво значи да си човек на ГЕРБ? В момента, в който свърша нещо, което е изгодно за една политическа сила, останалите политически сили веднага решават, че си техен човек"

Това каза пред Нова ТВ главният прокурор Сотир Цацаров. Така той коментира твърденията. че неговите действия често са в унисон с иинтересите на ДПС..

Цацаров разказа, че се чува с премиера Бойко Борисов всяка седмица. "В сряда при премиера има една оперативка, участват ДАНС, МВР и други служби", обясни Цацаров. И поясни, че на тези сбирки не е ставало дума за делата срещу зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Вие приписвате една много неземна сила на главния прокурор. Че е в състояние да се разбере с всички, освен с двама-трима, които са честни и му искат импийчмънта. Какъв чадър очаквате срещу Цветн Цветанов, той е осъден на две инстанции, по делата, по които е оправдан, това е протестирано", заяви Цацаров.

Главният прокурор призна, че трябва да има основания за прекратяване на мандата му. Така той коментира идеите на реформаторите парламентът да може да инициира импийчмънт на обвинител номер 1.

"Ако примем, че за 7 години не могат да те мръднат, това означава, че си безнаказан. Ако приемем, че трябва да има основания, това трябва да става при стриктно определена процедура. Но да бъде прекратяван мандата на главния прокурор, защото еди-кое си дело е решено еди как си - не трябва",аргументира се Цацаров.

Според него "всеки твърди, че прави съдебна реформа, всеки твърди, че разбира от нея". Той припомни, че прокуратурата се контролира от закона и от съда. "Няма действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол", заяви Цацаров.

Според главния прокурор аферата "Костинброд" е показала "върховенството на закона". Ден преди парламентарните избори през 2013 г. прокуратурата публично подкрепи "разкритието" на Бареков, че в склад на печатница в Костинброд се съхрнаяват огромен брой бюлетини и имаше подозрения, че те ще бъдат използвани за манипулиране на вота. В крайна сметка обаче делото завърши без присъда.

"Положени бяха огромни усилия да се покаже, че това е афера, че прокуратурата е извръшила преподреждане на бюлетините. Но аз направих това, което трябваше да направя. След аферата "Костинброд" се промени целия механизъм за печатане на бюлетините", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви още, че банкерът Цветан Василев ще бъде разпитан в момента, в който бъде екстрадиран от Сърбия. По повод изтеклото видео, в което Василев и шефът на БНБ Иван Искров пеят прегърнати на парти, той коментира: "За това видео чух, че защитник на Цветан Василев каза, че ще има още. Това ми беше достатъчно, за да превключа на друга програма на телевизията".

Цацаров заяви, че Искров няма правомощия да контролира и да управлява банковия надзор.

"Аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник - пели. Очевидно е, че щом са пели по този начин, са имали някакви доста близки отношения. Няма наказателна отговорност да пееш с Цветан Василев или с Иван Искров. От моя гледна точка не е много коректно да изстрелваш в медйното пространство такива клипове", каза още Цацаров.

Главният прокурор заяви, че другата седмица досъдебното производство ще разполага с всички данни за хората, които са имали влогове в КТБ с преференциални лихви. Той коментира, че не е законно превръщането на преференциални влогове в нормални и съотвено защитени от фонда за гарантиране на влоговете

"Сагата КТБ преди да избухне не говори ли за беззаконие? Колко време парите на държавните предприятия пребиваваха в КТБ? Колко време това беше банка, която е била достатъчно добре обгрижвана?", каза още Цацаров.

Според Цацаров на обществото е внушено, че прокруатурата е всесилна. "И в същото време правиш това, което законът ти разрешава. Следва укора, че или не желаеш да си изпълниш длъжността, или слагаш чадър на този или онзи", обясни главният прокурор. 

Цацаров разказа, че наскоро при него е бил предшественикът му Борис Велчев, с когото пили кафе. Той го попитал как се издържа 7 години на това напрежение. Велчев отговорил: "Мога да ти гарантирам, че физически се издържа, психически не мога да ти гарантирам".

Главният прокурор не приема твърдението на един от неговите предшественици Иван Татарчев, че нас прокуратурата е само Господ. "Господ е над всички. Ако имаш съзнанието, че над теб е Господ, ти като човек си го много закъсал", смята Цацаров. Той допълни, че не е очаквал силната истерия срещу себе си и институцията. И заяви, че знае греховете на тази институция.  нея с годините са се натрупали инертност, грешки, конюнктурни решения, нагласа към силните на деня", призна Цацаров.

В личен план главният прокурор заяви, че не е масон, но от 13 години е ловец, плаща си членския внос, макар да няма пушка и да не е ходил на лов

"Постът носи една доза помия. Елемент от тази доза помия е: той не прави ниещо, той е човек на Пеевски, той е човек на Борисов", каза Цацаров. От всичко това той се отърсвал, като в свободното си време се занимавал със сглобяване на самолетчета. Вече имал 65.

Цацаров: Защо забравяте за сметките на държавните предприятия в КТБ?

http://offnews.bg/news/n_1/n_509390.html

Разбира се, Цветан Василев ще бъде разпитан- в момента, в който бъде екстрадиран, ако бъде екстрадиран, заяви пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. Цацаров обаче не е съгласен банкерът да бъде разпитан по видеовръзка: "Защото правно това не е механизъм. Това не е предаване и телемост. Това е Наказателно-процесуален кодекс." Това, което аз очаквам да се случи, е в рамките на наказателния процес. Това, което ще се случва или има да се случва, или някой казва, че ще прави с още видеа, с файлове, за които един ще твърди, че са негови или не са негови. Това е част от играта, която не е вътре в този наказателен процес. Очаквам стигане до съд. Това очаквам. Квесторите са получавали определени указания от ръководни лица от БНБ, от Управителния съвет, например, заяви главният прокурор. Квесторите нямат указания от Иван Искров как да процедират с влогове с лихви от типа на 9,8%. Ако това искате да ви кажа, отговарям ви. Няма такива указания от Искров.  Квесторите са имали указания как да процедират с такива влогове, които мисля, че са давани както от Управителния съвет, не мога да говоря с точност съвсем в момента, така и от изпълняващата функциите, свързани с управлението на банковия надзор, мисля, че госпожа Кордовска. По нашия анализ банковият надзор е автономия в БНБ. Не управителят, управителният съвет има минимални средства, лостове или както щете го наречете за влияние. Заместникът на управителя или подуправителя, който е шеф на банковия надзор, реално управлява банковият надзор като самостоятелна своя територия. Иван Искров или който и да е управител на БНБ няма правомощията да контролира и управлява банковия надзор. Защо – питайте хората, които са творили този закон, каза Сотир Цацаров. "Били на празник – пели" Извинявайте, аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник – пели. Това е цялата история. Очевидно е, че щом са пели по този начин са имали някакви доста близки отношения. Няма наказателна отговорност за това да пееш с Цветан Василев, няма наказателна отговорност и за това да пееш с Иван Искров. От моя гледна точка не е много, търся най-меката дума, коректно да изстрелваш в публичното пространство такива клипове. Защото те бяха подложени на тълкуване по доста унизителен начин. Василев може да е обвиняем или лице, за което има искане за екстрадиция, но и той има право, и той като всеки български гражданин има и съответното достойнство, отбеляза главният прокурор. Цацаров е категоричен, че "хората, които са имали преференциални влогове в КТБ и които са получавали огромни лихви, ще бъдат разкрити - когато синдиците предоставят тази информация, предполагам, че до седмица ще я предоставят". Моето мнение, хайде не моето мнение, нашето мнение – мнението и на колегите ми, които работят по това дело е, че при този обем данни, с който разполагаме засега, прекратяването на договорите, извинете то е извършено от вложителите... Но този начин на разпореждане с влоговете и превръщането им в нормални, разбирайте защитени от закона и съответно изплатими до съответната граница от фонда не е законен, каза той. Сагата КТБ преди да избухне, хайде така да го кажем, тя за какво говори? За мълчаливо съгласие на беззаконие. Нима ние бихме казали, че до момента, в който.. кой пример да дадем – примерно със сметките на държавните предприятия. Тоест на търговските дружества, чиито едноличен собственик е държавата. Колко време тези пари пребиваваха в КТБ или са пребивавали? Това какво е? Това го забравихме. Колко време това беше банка, която е била достатъчно добре обгрижвана. Колко време тази банка е била част от функциониращия властови механизъм? - попита Цацаров. "На кого да отговоря? На Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате?" Най-евтиното, лесно и безболезнено нещо е да твърдиш, че правиш съдебна реформа. Всеки го твърди – и още нещо – всеки твърди, че разбира от него. Аз не познавам някой, който не разбира от съдебна реформа, каза главният прокурор. Според него "положени бяха огромни усилия, за да се покаже, че "Костинброд" е афера. Положени бяха дори усилия, за да се твърди, че едва ли не прокуратурата или по-скоро прокурори са извършили подреждане и преподреждане на бюлетини. На тези, които винаги ме питат за това, аз си позволявам да задам въпроса – Вие сте главния прокурор, вие сте в кабинета си. В 11 часа през нощта получавате съвсем ясен рапорт, който показва, от агенти на ДАНС, какво има в печатницата в Костинброд. Какво правите? Можете ли да ми отговорите на този въпрос? Направих това, което трябваше да направя. Може ли някой да ми обясни защо след аферата „Костинброд“ се промени целият механизъм на печатане на бюлетините, че получиха номера, печатат се в печатницата на БНБ и защо се въведе ключът към въпроса „Защо по аферата не стана нищо?“, измененията в Наказателния кодекс, които криминализираха държането на тези бюлетини?" Делото потъна, защото нямаше предвидена наказателна отговорност за държане на бюлетини. Прокуратурата извърши възстановяване на законността, предотвратяване на нарушение. Не обжалвахме, защото в крайна сметка към момента на извършване на престъплението, не протестирахме, нали, на практика това е възможността, защото наблюдаващите прокурори в един момент прецениха абсолютно всички плюсове и минуси. И стигнаха до извода, че много трудно ще обосновем отговорността на едно единствено длъжностно лице, при положение, че престъплението съществува след това. Т.е., че престъплението е въздигнато в такова след това, допълни Цацаров. Тази афера след това се обърна срещу прокуратурата. Просто бе казано и бе препотвърдена тезата, че главният прокурор свърши всичко това, за да осигури победата на БСП и ДПС. И тези обвинения продължават. Онзи ден какво чух от, естествено, от трибуната на Народното събрание? Че ДПС закриля съдебната мафия, а главният прокурор е опънал чадър над ДПС - каза Цацаров. На въпроса "Как отговаряте на тези обвинения?" той отвърна: "На кого да отговоря? На Радан Кънев? Вие сериозно ли ме питате?" Какъв чадър очаквате срещу Цветан Цветанов, при положение, че той е осъден на две инстанции по наш обвинителен акт, а по делата, по които е оправдан присъдите му са протестирани. Къде е чадърът? - попита главният прокурор. Не съм масон Постът на главния прокурор носи една доза помия. Елемент от тази доза помия е – той не прави нищо, той закриля еди-кой си, той е човек на Пеевски, после той е човек на Борисов и прочие, и прочие. Плюс дежурната помия, която нали и ваши колеги… Няма лошо, всеки работи според политиката на издателите си, изсипват. Аз мисля, че това горе-долу в един момент някак си просто го претръпнах. В смисъл чета го, но го чета като факти, каза Цацаров. Не, не съм масон. Имал съм някакви мисли за членства в други общества, които са съвсем професионални и за хоби насочености, но не съм ги осъществявал, защото не зная как ще бъдат изтълкувани. Член съм на още едно общество – ловец съм от 13 г., но за мой срам само плащам членски внос, не притежавам ловни пушки и не съм излизал никога на лов, каза още той.

САЩ преразглеждат сътрудничеството си с германското външно разузнаване

http://www.cross.bg/razyznavane-bild-dokymenti-1466340.html

/КРОСС/ Шефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър нареди да бъдат преразгледани критериите за сътрудничество между американската Агенция за национална сигурност и германското външно разузнаване с мотива, че Берлин не може да гарантира сигурността на секретните документи, съобщи днес германският вестник Bild. Според американски разузнавач, на когото се позовава вестникът, Вашингтон е недоволен от това, че в медиите изтичат секретни документи от комисията на Бундестага, разследваща скандала с тайните служби. За САЩ това е по-опасно от разкритията на Сноудън, заявява източникът на Bild.

ПАК ПАДНА ЧОВЕК!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/pak-padna-chovek_38653/

Днес ПАК имаше инцидент на моста на ул.Струма и ул. Искър.

КМЕТЕ, мини пеша по този мост!За колите- трудно, за пешеходци - опасно, за майки с колички - невъзможно!!!!НАПРАВЕТЕ ПОНЕ ПАРАПЕ

Т!

Ирландците казаха "Да" на гей браковете

http://europe.actualno.com/Irlandcite-kazaha-Da-na-gej-brakovete-news_474585.html

Ирландски политически наблюдатели от двата лагера на дебата относно гей браковете казаха, че първите отворени урни при преброяването на гласовете от вчерашния референдум сочат солидна победа на привъ...

Камерън: Още се възстановявам от прегръдката с Бойко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782150


“Още се възстановявам от прегръдката ми с Бойко”, обясни на шега британският премиер Дейвид Камерън пред телевизионната камера по време на срещата на високо равнище в Рига, която събра лидерите на страните - членки на ЕС, и шест бивши съветски републики.
Явно поздравът с българския премиер Бойко Борисов е направил на Камерън особено силно
“Още се възстановявам от прегръдката ми с Бойко”, обясни на шега британският премиер Дейвид Камерън пред телевизионната камера по време на срещата на високо равнище в Рига, която събра лидерите на страните - членки на ЕС, и шест бивши съветски републики. Явно поздравът с българския премиер Бойко Борисов е направил на Камерън особено силно

Откриха писмо на Айнщайн

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782152

Писмо, написано от Алберт Айнщайн до студенти в бразилски колеж, беше открито близо 65 г. след създаването му. Бележката, натракана на пишеща машина, е на немски и е подписана от великия физик. През годините е съхранявана в сейфа на Colegio Anchieta в Порто Алегре. Открита е заедно със снимка на Айнщайн,
Писмо, написано от Алберт Айнщайн до студенти в бразилски колеж, беше открито близо 65 г. след създаването му. Бележката, натракана на пишеща машина, е на немски и е подписана от великия физик. През годините е съхранявана в сейфа на Colegio Anchieta в Порто Алегре. Открита е заедно със снимка на Айнщайн,

Министър Танева иска продукти с българското знаме в магазините

http://www.moreto.net/novini.php?n=290032

Министерството на земеделието и храните променя законодателството в една посока - да защити българското производство. Това каза в Севлиево министър Десислава Танева при откриването на двудневния фестивал "Семе българско",предаде БТА.

Нов филиал на Столичната библиотека в Студентски град

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/nov-filial-na-stolichnata-biblioteka-v-studentski-grad-6036621

Студентите и живеещите в района вече ще имат на разположение богат фонд от заглавия, читалня и възможност за срещи с писатели

Обстановката в Гърмен се нажежава! Викат жандармерията

http://petel.bg/Obstanovkata-v-Garmen-se-nazhezhava--Vikat-zhandarmeriyata__113307

Най-малко трима души са пострадали по-сериозно и са транспортирани в болница след масов бой в благоевградското село Гърмен,...

Местан: Правата и свободите да не се противопоставят на националната сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782165

“Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите.” Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод тезата, че едва ли не това провокира етническо напрежение.
“Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите.” Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод тезата, че едва ли не това провокира етническо напрежение.

Цацаров: Не е престъпление да пееш с Цветан Василев

http://politics.actualno.com/Cacarov-Ne-e-prestyplenie-da-peesh-s-Cvetan-Vasilev-news_474584.html

„Цветан Василев ще бъде разпитан за КТБ в момента, в който бъде екстрадиран, ако бъде екстрадиран от Сърбия". Това заяви в предаването „Комбина" по Нова телевизия главния...

Местан: Правата и свободите да не се противопоставят на националната сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4782149

“Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите.” Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод тезата, че едва ли не това провокира етническо напрежение.
“Не битката за права и свободи, не политиката на отстояването на правата и свободите генерира етническо напрежение, а обратното - политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите.” Това коментира пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан по повод тезата, че едва ли не това провокира етническо напрежение.

Змия ухапа мъж в Хасково

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782134

Първият пациент за годината, ухапан от змия, е потърсил помощ в Спешно отделение при МБАЛ
Първият пациент за годината, ухапан от змия, е потърсил помощ в Спешно отделение при МБАЛ "Хасково", съобщиха медици. Младият мъж разказал на лекарите, че видял змията в последния момент. Усетил как го е клъвнала по десния крак и след това изпитал студ в областта на ухапването, съобщава Haskovo.info.

По искане на банатски българи Румъния обяви 24 май за Ден на българския език

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253286_%D0%9F%D0%BE+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D0%B

 Общността чества 150-тата годишнина от създаването на банатския български правопис от учителя Йозо Рил

24 май се обявява за Ден на българския език в Румъния. Това гласи закон, приет от парламента на северната ни съседка и обнародван на 6 май т.г., съобщава православната медия Двери.бг.

Първоначален тласък на идеята дават банатските българи. Депутатът в румънския парламент Николай Миркович, внася още през 2014 г. предложение 24 май да се чества като Ден на българския език в Румъния.

Първото честване на Деня на българския език в Румъния ще съвпадне с отбелязването на 150-тата годишнина от създаването на банатския български правопис от учителя Йозо Рил.

Банатски българи, живеещи на територията на Румъния, Сърбия и България ще се съберат във Винга, Румъния, където за пръв път се определят правилата на писане на втория вариант на книжовния български език.

Под надслов "Книгите са приятели, книгите са учители" подканят варненчета да изявяват талантите си

http://www.moreto.net/novini.php?n=289999

Под надслов "Книгите са приятели, книгите са учители" за четвърта поредна година се провежда образователен проект във варненската детска градина №17 „Валентина Терешкова" поради доказаните си във времето успех сред децата и младите семейства, съобщиха от детското заведение за Moreto.

398 000 евро компенсации заради руското ембарго

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780682


398 000 евро компенсации ще получи страната ни от ЕК заради санкциите срещу Русия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в парламента вчера.
Той обясни, че от българските производители на плодове и зеленчуци са получени заявления за обезщетения за общо 1,4 млн. евро. Одобрени били молби за 398 000 евро,
398 000 евро компенсации ще получи страната ни от ЕК заради санкциите срещу Русия. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в парламента вчера. Той обясни, че от българските производители на плодове и зеленчуци са получени заявления за обезщетения за общо 1,4 млн. евро. Одобрени били молби за 398 000 евро,

Ирландия: Привържениците на хомосексуалните бракове предвкусват победа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253285_%D0%98%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B

 Привържениците на хомосексуалните бракове в католическа Ирландия вече обявиха победа още преди края на преброяването на гласовете на историческия референдум, организиран в страната вчера. Противниците като че ли са се примирили със загубата, предава АФП.

Това е историческо събитие, ние сме първата страна в света, която се обявява за равенство в брака чрез референдум, заяви министърът на здравеопазването Лео Варадкар.

Окончателните резултати от вота се очакват всеки момент. Но още преди публикуването им ръководителят на кампанията на противниците на гей браковете Дейвид Куин, директор на института Йона - група защитаваща интересите на католическата общност – призна поражението на своя лагер.

Това е недвусмислено победа на лагера на привържениците, обяви ирландската телевизия RTE.

Според Куин приблизително двама от всеки трима гласували е подкрепил гей браковете.

Петима загинаха при пожар в Шнайцлройт

http://frognews.bg/news_91739/Petima-zaginaha-pri-pojar-v-SHnaitslroit/

Петима души загинаха при пожар, избухнал в баварския курорт Шнайцлройт, предадоха германските медии.

На разходка в Горна Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780708

Няма любител на зимните спортове, който да не е чувал за Инсбрук, както и няма любител на музиката, който да не знае Залцбург.
Освен тези щампи обаче двата града могат да бъдат прекрасно място за почивка и извън най-силния им сезон - зимата. Нужно е само да хванете влак от близкия германски град Мюнхен или от австрийската столица Виена,
Няма любител на зимните спортове, който да не е чувал за Инсбрук, както и няма любител на музиката, който да не знае Залцбург. Освен тези щампи обаче двата града могат да бъдат прекрасно място за почивка и извън най-силния им сезон - зимата. Нужно е само да хванете влак от близкия германски град Мюнхен или от австрийската столица Виена,

Роботите винаги ще имат нужда от нас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253284_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%B8+%D1%89%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D1%83%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D1%81

 "Човешките същества се срамуват, че са били родени, а не произведени", написа философът Гюнтер Андерс през 1956 г. Нашият срам само се задълбочи със ставането на нашите машини по-вещи.

Всеки ден ни бива припомняно превъзходството на нашите компютри. Самоуправляващи се автомобили не стават жертва на разсейване или гняв на пътя. Алгоритмите не страдат от когнитивни изкривявания, които би могло да се случат при решенията на лекари, счетоводители и адвокати. Компютрите работят със скорост и прецизност, пред която ние можем да изглеждаме кат тромави страхливци.

Изглежда очевидно: най-добрият начин да се отървем от човешките грешки е да се отървем от хората.

Това предположение, макар и модно, само по себе си е погрешно. Желанието ни да освободим себе си от самите нас се основава на заблуда. Ние преувеличаваме способностите на компютрите също както се отнасяме грубо към собствените си таланти. Лесно е да разберем защо. Чуваме за всяка трагедия, в която има човешка грешка – химически завод се взривява, защото техник не успял да отвори винтил; самолет пада от небето, тъй като пилотът направил грешка – но това, което не чуваме е всеки път, когато хора използват своята експертност за избягване на инциденти или предотвратяване на рискове.

Пилоти, лекари и други професионалисти непрекъснато се сблъскват с неочаквани опасности с голяма самоувереност, но с малко вяра. Дори във всекидневната ни рутина извършваме подвизи възприемане и умения, които са извън възможностите и на най-бързите компютри. Гугъл е бърз в информацията за това колко малко инциденти има с неговите автономни леки коли, но не разтръбява случаите, при които контролиращите колите шофьори е трябвало да поемат волана. Компютрите са чудесни при следване на инструкции, но са ужасяващи при интерпретиране. Техните таланти приключват на границата на тяхното програмиране. Човешките умения тямат такива ограничения. Помислете само как капитан Чесли Б. Суленбърг III приземява Еърбъс А320 в р. Хъдзън, след като се сблъсква с ято гъски и неговите двигатели спират да работят. Родена от задълбочен опит в реалния живот, подобна интуиция е извън преценяването.

Ако компютрите можеха да бъдат изумени, то те биха се били изумили от нас.

Докато нашите недостатъци придобиват застрашителни измерения в мозъците ни, ние гледаме на компютрите като на непогрешими. Тяхната написана съгласуваност представлява идеал за съвършенство далече от нашата непохватност. Това, което забравяме е, че че нашите машини са направени от нашите ръце. Когато прехвърляме тази работа на машините, ние не отстраняваме човешкото управление и неговия потенциал да сътвори грешка. Компютрите се чупят. Те имат вируси. Те биват хаквани. И когато се загубят в света, те попадат в ситуации, за които техните програмисти не са ги подготвили. Те работят перфектно, докато не престанат.

Много беди, приписвани на човешки грешки, на практика са дело на поредици от събития, които са стартирани или усложнени от технологични неуспехи. Помислете за катастрофата през 2009 г. на полет 447 на Ер Франс, който излетя от Рио де Жанейро към Париж. Сензорите за скорост замръзнаха. Без информация за скоростта автопилотът не може да извърши необходимите пресмятания. Той изключва и неочаквано предава контрола на пилотите. По-късно резследващите установяват, че авиаторите изглежда са били изненадани от стресовата ситуация и са допуснали грешки. Самолетът с 228 пътници на борда падна в Атлантическия океан. Катастрофата беше пример за това, което учените наричат парадокс на автоматизацията. Софтуерът, създаден да отстранява човешка грешка, е по-вероятно понякога да направи по-вероятна човешката грешка. Когато компютърът поеме работата, работниците биват оставени да не вършат почти нищо. Тяхното внимание се приспива. Техните умения, липсата на опит, атрофията. После, когато компютърът се провали, хората загазват.

През 2013 г. Федералната администрация по въздухоплаване отбеляза, че предоверяването на автоматиката се е превърнало в основен фактор при въздушни злополуки и призова авиолиниите да дават повече възможности на пилотите да летят на ръчно управление. Най-добрият начин полетите да бъдат направени по-сигурни,отколкото са сега, предлага проучването, може би е прехвърлянето на някои отговорности от компютрите обратно на хората. Когато хората и машините работят съгласувано, не винаги е по-добре да има повече автоматизация.

Ние сме заедно в нещата, самите ние и компютрите ни. Дори ако инженерите създадат автоматизирани системи, които могат да се справят с всяка възможна случайност, ще минат години, преди системите да са напълно изградени. В авиацията би отнело десетилетия за заместване или преоборудване на хиляди действащи самолети., всички те създадени да имат пилоти в своите кабини. Същото е положението на пътя или на ж. п. линията. Инфраструктурата не може да бъде подменена за ден-два.

Трябва да гледаме на компютрите като на наши партньори, с допълващи способности, а не като на наши заместители. Това, което бихме загубили, ако бързаме да съкратим участието си в трудна работа, биха били нашата гъвкавост и мъдрост, разграничаващи ни от машините.

Светът е по-сигурен, отколкото когато и да било, поради човешката изобретателност, технически напредък и обмислени регламенти. Компютрите могат да помогнат да се поддържа прогреса. Скорошни влакови катастрофи, включително тази на Амтрак този месец, вероятно можеха да бъдат избегнати ако автоматизираните системи за контрол на скоростта бяха действащи. Алгоритмите, които усещат когато шофьорите са уморени и пускат аларми могат да предотвратят появата на отломки.

Опасността от мечти за перфектно автоматизирано общество е в това, че тя прави такива умерени подобрения да изглеждат по-малко неотложни – и по-малко достойни за инвестиции.

Защо да се безпокоим да правим малки крачки напред, ако утопията се намира точно след завоя?

 

 

 

БГНЕС

Стефан Данаилов получава "Аскеер 2015" на 24 май

http://pik.bg/стефан-данаилов-получава-аскеер-2015-на-24-май-news337373.html

Стефан Данаилов получава "Аскеер 2015" на 24 май

Големият български актьор и педагог Стефан Данаилов ще бъде удостоен с голямата награда на Академия "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство тази година.

На 24 май – Денят на най-светлия ни празник, празникът на българската духовност, словесност и култура и на славянската писменост, в Театър "Българска армия" за 25-и път Фондация "Академия Аскеер" ще връчи своите национални награди за постижения в театралното изкуство през изтеклия сезон. Наградите "Аскеер" са единствени по рода си – те са автентичният и самоотвержен, неказионен глас на театралното съсловие.

Всяка от тях е професионален, естетически избор на хора, правещи театър. Не подлежат на номиниране заглавия и творци от Театър "Българска армия".

Стотици са номинираните за "Аскеер" през този четвърт век. 182 творци са удостоени със статуетката на рицаря Аскеер, дело на Георги Чапкънов – Чапа.

В знак на почит и признателност, тук нека припомня носителите на "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство: Славка Славова, Леон Даниел, Ицхак Финци, Желчо Мандаджиев, Георги Калоянчев, Йордан Радичков, Валери Петров, Юлия Огнянова, Иван Кондов, Николай Бинев, Вили Цанков, Стоянка Мутафова, Наум Шопов, Петър Слабаков, Таня Масалитинова, Георги Русев, Татяна Лолова, Кирил Дончев, Георги Черкелов, Йосиф Сърчаджиев, Коста Цонев, Асен Шопов, Емилия Радева, Надежда Сейкова.

Традиционно връчването на наградите "Аскеер" е под почетния патронаж на министъра на културата и на министъра на отбраната. Галаспектакълът тази година е поверен на Диана Добрева – режисьор, по сценарий на Ангел Еленков, сценография – Нина Пашова и музикална картина – Петя Диманова.

Ето и номинациите по категории за "АСКЕЕР 2015":

Изгряваща звезда: Дамян Тенев за ролята на Джон в "Разбиване" от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково. Дария Симеонова за ролята на Хор в "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София". Радина Думанян за ролята на Матилда в "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.

Поддържаща мъжка роля: Вежен Велчовски за ролята на Гиги в "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев". Стефан Мавродиев за ролята на Гърти в "Кривите огледала" от Дейвид Линдзи-Абер, постановка Ивайло Христов, Младежки театър "Николай Бинев". Стоян Младенов за ролята на Малволио, домоуправител на Оливия в "Дванайсета нощ" от Уилям Шекспир, постановка Тея Сугарева, Малък градски театър "Зад канала".

Поддържаща женска роля: Василена Атанасова за ролята на Паула в "Госпожа Клайн" от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев". Донка Аврамова-Бочева за ролята на Мартирио, Николина Янчева за ролята на Адела, Филипа Балдева за ролята на Ангустиас, Лиляна Шомова за ролята на Магдалена, Яна Кузова за ролята на Амелиа и Жана Рашева за ролята на Понсия в "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане". Мария Каварджикова за ролята на Лелята в "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов, постановка Стоян Радев, Народен театър "Иван Вазов". Сценография: Мариета Голомехова за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев". Петър Начев за "Чиста къща" от Сара Рул, постановка Иван Урумов, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив.

Чавдар Гюзелев - художник и Иван Москов - видеозаснемане и монтаж за сценографската среда на "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов". Костюмография: Диана Добрева за "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане". Мариета Голомехова за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев". Свила Величкова за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов". Театрална музика: Антони Дончев за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов". Петър Дундаков за "Евридика в подземния свят" от Сара Рул, постановка Стайко Мурджев, Драматичен театър "Николай О. Масалитинов" – Пловдив. Христо Намлиев за "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София" и за "Момо" по едноименния роман на Михаел Енде, драматизация Веселка Кунчева и Ина Божидарова, Младежки театър "Николай Бинев". Водеща мъжка роля. Герасим Георгиев - Геро за ролята на Пони в "Семеен албум" от Малин Кръстев, постановка Малин Кръстев, Младежки театър "Николай Бинев".Стефан Мавродиев за ролята на Анри в "Чинечита" от Тиери Дебру, постановка Емил Бонев, Театър 199 "Валентин Стойчев". Христо Петков за ролята на Мъж в "Разбиване" от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково.

Водеща женска роля: Анастасия Лютова за ролята на Жената в "Разбиване" от Нийл Лабют, постановка Стайко Мурджев, копродукция на Театър 199 "Валентин Стойчев" и Драматично-куклен театър "Иван Димов" – Хасково. Илка Зафирова за ролята на Госпожа Клайн в "Госпожа Клайн" от Никълъс Райт, постановка Стилиян Петров, Театър 199 "Валентин Стойчев". Снежина Петрова за ролята на Непознатата в "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов". Режисура: Диана Добрева за "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, Общински културен институт Театър "Възраждане". Иван Добчев за "Антигона" от Жан Ануи, Театър "София". Стефан Москов за "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, Народен театър "Иван Вазов".

Най-добро представление: "Антигона" от Жан Ануи, постановка Иван Добчев, Театър "София". "Каквато ти ме искаш" от Луиджи Пирандело, постановка Стефан Москов, Народен театър "Иван Вазов". "Къщата на гнева" по Федерико Гарсия Лорка, постановка Диана Добрева, Общински културен институт Театър "Възраждане".

Съвременна българска драматургия: "Мадам Мишима", Монодрама от Елена Алексиева (Копродукция на Сдружение "Артсензориум" и Театър "София", постановка Калин Ангелов, 9 ноември 2014 г.); "Семеен албум" от Малин Кръстев (Младежки театър "Николай Бинев", постановка Малин Кръстев, 21 декември 2014 г.); "За теб" от Яна Борисова (Продуцентска къща "СМУТ", постановка Петър Кауков, 5 декември 2014 г. в "Открита сцена" – София). 

Десислава Танева иска българското знаме върху стоките в магазините

http://www.mediapool.bg/desislava-taneva-iska-balgarskoto-zname-varhu-stokite-v-magazinite-news234435.html

Надявам се в скоро време след съответните промени в магазините вие да можете да купувате продукти с българското знаме, което ще означава, че продуктът е произведен с български суровини, каза в събота земеделският министър Десислава Танева при откриването на фестивала “Семе българско“ в Севлиево. Тя каза, че министерството на земеделието и храните променя законодателството в една посока - да защити българското производство. По думите й производителите трябва да бъдат подкрепени, за да бъде държавата по-силна, съобщава “Дарик“. Министърът на земеделието и храните, управителят на Габровска област Николай Сираков и кметът на Севлиево Иван Иванов участваха в откриването на второто издание на националния фестивал "Семе българско". Изложението, организирано от общината и от рекламна агенция, е посветено на българското производство и на съхраняването на традициите. Повече от 100 производители на български екологично чисти продукти предлагат на открито в градския парк "Казармите" семена, вино, мляко и млечни изделия, цветя, билки, плодове и зеленчуци, мед, български породи животни, градинска техника.

Ирландците одобриха еднополовите бракове

http://frognews.bg/news_91738/Irlandtsite-odobriha-ednopolovite-brakove/

Католическа Ирландия каза убедително "Да" на еднополовите бракове. Резултатът от вчерашния референдум направи страната първата в света, в която узаконяването им беше решено чрез общонародно допитване.

Танева не казва защо е уволнен Моллов

http://www.bnews.bg/article-135478

Танева заяви, че ще бъде направен цялостен анализ на работата на агенцията по храните.

Цацаров: Няма сделки и дума да не става за чадър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253283_%D0%A6%D0%B0%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BA%D0%B8+%D0%B8+%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B7%D0%B0

 Били на празник - пеели. Щом са пеели, значи са имали някакви доста близки отношения, но няма наказателна отговорност за това да пееш с Цветан Василев или да пееш с Иван Искров.

По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред бТВ клипчето с председателя на Управителния съвет на БНБ Иван Искров и мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, в което двамата пеят прегърнати в заведение.

Не оправдавам нито Искров, нито Василев, подчерта Цацаров и добави, че според него "не е много коректно да се изстрелват в публичното пространство такива клипове, които са били подложени на тълкуване по унизителен начин". По отношение на думите на адвокатите на Цветан Василев, че могат да се очакват още подобни клипчета, Цацаров каза, че единствените му очаквания са в рамките на наказателния процес, а клипчетата са извън него.

Главният прокурор за пореден път бе категоричен, че Цветан Василев няма да бъде изслушван чрез видеоконферентна връзка. Василев ще бъде разпитан веднага, щом бъде екстрадиран в България, каза Цацаров.

Според Сотир Цацаров квесторите в КТБ не са получавали указания от Иван Искров какво да правят с депозитите с преференциални лихви. Ако е имало указания, те са давани от управляващите "Банков надзор" в БНБ. По анализа на прокуратурата банковият надзор е автономия с БНБ и конструкцията по закон е такава, че Иван Искров или който и да е друг председател на УС на БНБ няма правомощията да контролира "Банков надзор".

До седмица досъдебното производство ще разполага с данните относно лицата с преференциални лихви, каза още Цацаров. Според него при обема от данни, с който прокуратурата разполага в момента, прекратяването на тези преференциални договори или разпореждането с тях така, че те да бъдат превърнати в изплатими по закона за гарантиране на влоговете, не е законен механизъм.

Сотир Цацаров бе категоричен, че делото "Костинброд" не е било грешка и прокуратурата е нямала друг вариант за реакция. В резултат на случилото се са били променени редица законови разпоредби относно бюлетините и изборния процес, подчерта той. Наблюдаващите прокурори са преценили всички плюсове и минуси и са стигнали до извода, че много трудно ще обосноват вината на едно конкретно лица, обоснова Цацаров отказа на прокуратурата да обжалва оправдателната присъда на Росен Желязков, който бе единственият обвинен за случая.

Главният прокурор отхвърли твърденията, че е изпълнил поръчка на ДПС и БСП или че е "човек на ДПС или на ГЕРБ". В момента, в който аз или прокуратурата свършим нещо, което е изгодно за една политическа сила, останалите веднага казват, че съм човек на "еди-кой си", обясни Цацаров. "Избра ме Висшият съдебен съвет", каза Цацаров с уговорката, че много добре си спомня репликата на Николай Кокинов от скандалния разговор с участието на Бойко Борисов.

В момента комуникацията между Цацаров и Борисов е единствено по работа, най-вече на оперативките всяка сряда в Министерски съвет, където присъстват представители на ДАНС, МВР и други служби, каза Цацаров. По никакъв начин на тези оперативки не е ставало дума за делата на Цветан Цветанов, настоя Цацаров. Запитан дали има сделка - да няма промени в законите, свързани с прокуратурата с цената на оправдателна присъда за дела, свързани с ГЕРБ и Цветанов главният прокурор каза, че няма такава сделка и не може да става дума за чадър при положение, че Цветанов е осъден на две инстанции, а оправдателните му присъди са обжалвани от държавното обвинение.



БГНЕС

Росица Ганева не яде купешко пиле заради хормоните и готви почти без мазнина

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780160


Росица Ганева не яде пилешко месо, освен ако не е домашно, защото в купешкото има много хормони. Миналата есен решила да започне да се храни по-здравословно и наблягала на рибата и пилето. Резултатът бил съвсем нездравословен – проблеми с хормоналния баланс. След консултация със специалист той и? препоръчал да се откаже напълно от пилешкото,
Росица Ганева не яде пилешко месо, освен ако не е домашно, защото в купешкото има много хормони. Миналата есен решила да започне да се храни по-здравословно и наблягала на рибата и пилето. Резултатът бил съвсем нездравословен – проблеми с хормоналния баланс. След консултация със специалист той и? препоръчал да се откаже напълно от пилешкото,

Сотир Цацаров: Вложителите с преференциални лихви в КТБ ще са ясни до седмица

http://www.cross.bg/tzatzarov-vasilev-tzvetan-1466339.html

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров, че ще разпита Цветан Василев веднага щом бъде екстрадиран у нас. „Ще разпитам Цветан Василев веднага, когато бъде екстрадиран у нас", каза той в интервю за Нова телевизия и отхвърли възможността за разговор с Василев чрез видео връзка.  „Това, което очаквам да се случи, е в рамките на наказателния процес. Едни видеа, едни файлове - това е част от играта, която не е от този наказателен процес. Но дело ще има", каза Цацаров в отговор на въпрос за развитието на ситуацията около Цветан Василев. Главният прокурор не е очаквал атаката срещу себе си. „Не я очаквах и срещу институцията. Не ме разбирайте погрешно - в нея има натрупана както много шлака, така и потенциал, който се нуждае от хоризонт, за да бъде разкрит", допълни той. Цацаров отговори и на въпроси, свързани с нашумялото видео, на което шефът на БНБ Иван Искров и скандалният банкер Цветан Василев пеят „Назад, назад, моме Калино". „Иван Искров, или който и да било управител на БНБ, няма правомощия да контролира банковия надзор. Аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник - пели. Нали това е цялата история. Щом са пели по този начин, значи са имали доста близки отношения. Няма наказателна отговорност да пееш с Цветан Василев или Иван Искров. От моя гледна точка не е най-коректно да изстрелваш в публичното пространство такива клипове

Втори миноносец се кани да влезе в Черно море

http://petel.bg/Vtori-minonosets-se-kani-da-vleze-v-CHerno-more__113304

Ракетният ескадронен миноносец на военноморския флот на САЩ Donald Cook е готов да влезе в акваторията на Черно море, съобщава ТАСС,...

С дарения: Вдигат камбанария и ограда в Германския манастир

http://petel.bg/S-dareniya--Vdigat-kambanariya-i-ograda-v-Germanskiya-manastir__113305

На снимката: В двора на Германския манастир поклоници се молят пред чудотворната икона „Св. Богородица”, в която са вградени мощи на...

Тежък инсулт повали шампиона по бокс Краси Чолаков

http://petel.bg/Tezhak-insult-povali-shampiona-po-boks-Krasi-CHolakov__113306

Краси Чолаков няма осигуровки, помогнете му да живее Никой не може да повярва, че толкова тежък удар може да повали големия ни боксов...

Николай Михайлов завърши 21-и в часoвника на Джирото

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/23/2539392_nikolai_mihailov_zavurshi_21-i_v_chasovnika_na_djiroto/?ref=rss


Николай Михайлов завърши 21-и в индивидуалната езда по часовник в 14-ия етап на "Джиро д'Италия".

Със силното си представяне българският състезател на "Полковице" доказа, че притежава отлични възможности в тази дисциплина. 

Балканският шампион в часовника успя да изпревари 158 колоездачи, сред които лидера на "Скай" Ричи Порт, водача в генералното класиране преди днешния етап Фабио Ару и състезатели като Ригоберто Уран, Роман Кройцигер, Дарио Каталдо и Филип Жилбер. ...

Цацаров: Никой не разбира от съдебна реформа (интервю)

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/cacarov-nikoj-ne-razbira-ot-sydebna-reforma-interviu-6036620

До седмица досъдебното производство ще разполага с данните относно лицата с преференциални лихви, обеща главният прокурор

Жълт прах над Перник

http://www.zapernik.com/obshtestvo/jult-prah-nad-pernik_38652/

Здравейте, от една седмица градът ни е потънал във фин жълт прах. Някой има ли представа какво точно дишаме. Има ли РИОСВ в града.......

Ирландците одобриха еднополовите бракове в исторически вот

http://www.moreto.net/novini.php?n=290025

Католическа Ирландия каза убедително "Да" на еднополовите бракове. Резултатът от вчерашния референдум направи страната първата в света, в която узаконяването им беше решено чрез общонародно допитване. Все още не са преброени всички бюлетини, но първоначалните данни показват, че над 70% са гласували с "Да".

Рухва оградата срещу бежанци на границата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782034

Участъци от 30-километровата ограда, която беше построена на турската граница срещу бежанците, са на път да рухнат заради бързото и некадърно монтиране на носещите стоманени колове, съобщава регионалното издание svilegrad24.com. В момента граничните полицаи са я подпрели на няколко места с колове и пръти, за да не се срине окончателно.
Участъци от 30-километровата ограда, която беше построена на турската граница срещу бежанците, са на път да рухнат заради бързото и некадърно монтиране на носещите стоманени колове, съобщава регионалното издание svilegrad24.com. В момента граничните полицаи са я подпрели на няколко места с колове и пръти, за да не се срине окончателно.

Гърция отново търси 3 млрд. евро за пенсии

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-otnovo-tyrsi-3-mlrd-evro-za-pensii-news_474583.html

Осигурителните каси в Гърция са “на червено”, властите в южната съседка търсят 3 милиарда евро за изплащане на пенсии, алармира в. “Етнос”. Според изданието чер...

Променят движението за празничните шествия

http://pik.bg/променят-движението-за-празничните-шествия-news337369.html

Променят движението за празничните шествия

Във връзка с провеждане на тържествено шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 24 май се въвеждат промени в организацията на движение в София.

Забранени са престоят и паркирането на автомобили ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски" от страната на Националната библиотека, с изключение на автомобилите на снимачния екип. От 6.00 часа до приключване на празничната програма на 24 май, е забранено спирането и престоят и на ул. "Шипка" между ул. "Кракра" и бул. "Васил Левски" от страната на Националната библиотека, също и на паркинга зад Националната библиотека.

Празничното шествие ще се проведе от 10.00 часа по маршрут: от площада пред Археологическия музей по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека.

Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства от 8.00 до 11.00 часа по: бул. "Цар Освободител" между бул. "В. Левски" и пл. "Независимост"; ул. "Аксаков" между ул. "Г. Бенковски" и ул. "Дякон Игнатий"; ул. "Бенковски" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител"; ул. "Леге" между ул. "Съборна" и пл. "Атанас Буров"; ул. "Дякон Игнатий" между ул. "Аксаков" и бул. "Цар Освободител"; ул. "15 ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски"; ул. "Кн. Александър І" между ул. "Съборна" и пл. "Кн. Александър І".

От 09.00 до 10.00 часа, с изключение на колите на масов градски транспорт, няма да се преминава по: бул. "Васил Левски" между бул. "Цар Освободител" и бул. "Янко Сакъзов"; ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и пл. "Св. Ал. Невски"; ул. "Шипка" между бул. "Васил Левски" и ул. "Кракра".

От 10.00 до 12.00 часа никой няма да може да преминава, включително и колите на масов градски транспорт, по: бул. "Васил Левски" между бул. "Цар Освободител" и бул. "Янко Сакъзов"; ул. "Оборище" между ул. "Кракра" и пл. "Св. Ал. Невски", с изключение на тролейбусите; ул. "Шипка" между бул. "Васил Левски" и ул. "Кракра". Променя се частично маршрутите на автобусни линии номера 9, 280 и 306 както следва: № 9 – от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", обратен завой пред Национален стадион "Васил Левски", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по маршрута си; № 280 и 306 – от бул. "Цариградско шосе" по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", ул. "Ген. Гурко", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" и по маршрута си.

Ще има и промени частично в маршрутите на тролейбусни линии номера 1, 2, 4, и 11 както следва: номера 1 и 2 – от бул. "Васил Левски" обратен завой при кино "Одеон", бул. "Патриарх Евтимий" и по маршрута си; номера 4 и 11 – от бул. "Цар Освободител" по бул. "Васил Левски", ул. "Ген. Гурко", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", бул. "Цариградско шосе" и по маршрута си; Тролейбусите от линии номера 1, 2 и 4 преминали преди мероприятието да се движат по следния маршрут – от ул. "Кракра" по ул. "Оборище", десен завой по бул. "В. Левски" и по маршрута си.

Детектор на гравитационни вълни може да доведе до революция в астрономията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253282_%D0%94%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%BD%D0%B8+%D0%B2%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0

 Обновената Обсерватория за наблюдение на гравитационни вълни с лазерен интерферометър (LIGO), беше официално въведена в действие - стъпка, която може да доведе до коренна промяна в извършването на астрономически проучвания, пише Tech Times. В миналото астрономите са използвали единствено визуални наблюдения, за да изследват Вселената. По-късно са се научили да разделят светлината на спектър от цветове, за да определят химическия състав на далечни небесни тела. Тази придобивка пък е последвана от използването на рентгенови лъчи, които проучват космическите обекти на дължини на вълните, невидими за човешкото око. При изследвания с различни дължини на светлинните вълни е възможно да се наблюдават различни явления. Гравитационната астрономия би могла да се превърне в най-новия инструмент за астрономически наблюдения. 
Гравитационните вълни, до чието съществуване пръв стига Алберт Айнщайн през 1916 година, са гънки в материята на пространство-времето. Те се произвеждат от ускорението на масата по подобен начин, както ускоряващите се електрони произвеждат радиовълни. Гравитационните вълни може да разкрият информация за природата на притеглянето, както и за явленията, причиняващи гравитационните нагъвания. Те никога не са наблюдавани директно, тъй като са необходими изключително чувствителни инструменти. 
LIGO се състои от два детектора с Г-форма, известни като интерферометри. Те се намират в Ханфорд, щата Вашингтон и в Ливингстън, щата Луизиана, в САЩ. Във всяко съоръжение лазерен лъч се разделя на две, като двата получени лъча преминават покрай страните на “Г”, удряйки се в прецизно конструирани огледала. Ако гравитационните вълни съществуват, според Общата теория на относителността на Айнщайн, дължините на двата лъча ще се различават, макар и съвсем малко. LIGO вече е в състояние да засече промени в дължината 1000 пъти по-малки от един протон. Последните обновявания на мрежата ще увеличат чувствителността на детекторите десет пъти. Това от своя страна ще увеличи 1000 пъти броя на обектите, от които биха могли да се засекат гравитационни вълни. 

Откриха защо доматеният сок е по-вкусен по време на самолетен полет

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253281_%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%81%D0%BE%D0%BA+%D0%B5+%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%

 Учени са открили вероятната причина за предпочитанието на пътуващите със самолет към коктейла “Блъди мери”, който се приготвя с доматен сок, и шампанското, пише Discovery News. В рамките ново изследване екип от Университета Корнел е установил, че грохотът на самолетните двигатели усилва възприятията на човешките рецептори за пикантни вкусове, какъвто е този на доматите. Обратно, 85 децибела от ръмжащи реактивни двигатели подтиска сетивата за сладко. “Мултисензорната природа на това, което определяме като вкус без съмнение се основава на сложни взаимодействия на централната и периферната нервни системи. Резултатите обрисуват ново сензорно взаимодействие с интересни заключения за ефекта на заобикалящата среда при консумацията на храна”, посочва един от авторите на изследването Робин Дандо. 
По-специално, проучването идентифицира аминокиселината глутамат, която се съдържа в големи количества в доматите, като носеща особена наслада при полет. Виното, орехите, гъбите, сиренето пармезан и грахът също имат високо съдържание на глутамат. Дандо и колегата му Кимбърли Ян се надяват, че авиопревозвачите ще използват изследването, за да приспособят менютата си. 
Подобно изследване, поръчано миналата година от Lufthansa откри, че налягането в пътническия салон също влияе на възприятията. Германската авиокомпания поръча проучването, след като забеляза, че пътниците консумират бира и доматен сок в еднакви количества. 

Стилиян Петров: По време на лечението припадах, бях в кома

http://frognews.bg/news_91737/Stiliian-Petrov-Po-vreme-na-lechenieto-pripadah-biah-v-koma/

Всичко се случи за една седмица. Тогава планувахме бъдещето, къде ще отидем на почивка, до кога ще играя. След 4 дни получих новината, че съм болен от левкемия. Тогава се появиха много въпроси, на които няма отговор. Това каза футболната легенда Стилиян Петров по НТВ.

Руснаците и сексът

http://offnews.bg/news/n_1/n_509371.html

Един "неприличен" танц показва къде минава разделителната линия между старо и младо поколение руснаци днес. Отричането на секса е един от фундаментите на политическия режим в Русия, пише в коментара си Иван Преображенский. Оренбургската танцова школа "Кредо", станала известна със своята композиция за пчеличките и Мечо Пух , възобнови своята дейност. И с право, след като няма никаква опасност в репертоара ѝ да влезе танцът туърк, предизвикал огромно възмущение сред руските "моралисти". А тези, които искат да се научат да танцуват туърк, не бива чак толкова да се притесняват, защото в Оренбург има и други танцови школи. Дори по времето на Съветския съюз другарите не се опитваха да наложат пълна забрана на модерните танци, включително и такива с подчертано сексуален подтекст. Затова подобни опити днес не само представляват чист анахронизъм, но и вбиват клин между двете "путинови" поколения руснаци: на неговите връстници, гласуващи под строй за настоящия президент на Русия, и на младежите до 20 години, които не помнят други времена, когато Русия не е била управлявана от Путин. Туъркът като политически танц Да припомним, че когато ансамбълът "Кредо" за първи път изпълни своята композиция "Пчеличките и Мечо Пух", еуфорията беше толкова голяма, че направо взриви рускоезичния интернет. Работата е в това, че момичетата (на възраст между 14 и 19 години) изпълниха танц, който много прилича на популярния днес туърк. Този танц се характеризира с това, че наподобява движенията при правенето на секс - макар и не чак толкова ясно изразено, колкото например при танца ламбада, който беше много популярен в Съветския съюз в края на 80-те години. И ето че веднага се намериха застъпници на морала и нравствеността, които се втурнаха да обясняват, че в тяхната родина такова нещо като секс изобщо не съществува. Тези хора продължават да водят тази битка и днес, цели 23 години след разпадането на Съветския съюз. Те се опитаха да вменят на учителите, че развращавали младежта. Въпросът беше отнесен до специален следствен комитет, чиято проверка завърши със заключението, че нямало нищо "еротично или порнографско" във въпросния танц. На танцовата школа "Кредо" ѝ беше разрешено отново да преподава танци. Само че, разбира се, без туърк. Казусът обаче беше грешно изтълкуван от отрядите на "нравствената полиция": на 25 април районният съд в Новоросийск наложи присъди между 10 и 15 дни на няколко момичета, танцували туърк пред военно-историческия мемориал "Малая земля", а в Кемерово полицията издирва две момичета, снимали се полуголи пред Вечния огън. Секс и лъжи Заключението на разследващите от Оренбург може и да е като цяло много положително, но трябва да признаем, че то няма нищо общо с действителността. Правоохранителните органи не пожелаха да завеждат дело, за да не се раздухва излишно скандалът. Но това съвсем не означава, че не са излъгали. Защото е очевидно, че танцът туърк съдържа еротични елементи. Както впрочем и всички други танци, особено тези, които се изпълняват с партньор. И в това няма нищо лошо. Лошото започва тогава, когато някой комплексиран псевдо-моралист реши да доказва, че "у нас няма такова нещо като секс". А такива хора колкото щеш сред 70-годишните днес наши сънародници, чийто живот е минал в откровени лъжи. Те изглежда са забравили как в младежките си години и те са се носили във вихъра на танца ламбада. Именно това отричане на секса днес е един от фундаментите на руския политически режим, наред с т. нар. "духовно възраждане". Днешната младеж, която иначе не е против сегашната власт, просто не може да разбере защо не е редно да се прави флашмоб пред военно-историческия мемориал, боди-арт инсталация в чест на Деня на победата или още по-безобидно - просто да танцува туърк. Всъщност тези младежи, ако трябва да използвам речника на руските псевдо-моралисти, са израснали "в условията на сексуална разюзданост", стигнала своя апогей в програмите на руските телевизии именно при управлението на Владимир Путин. Конфликт на поколенията За това поколение няма нищо престъпно в словосъчетанието "правя секс". То е нещо толкова нормално, колкото и човек да се храни, да диша и да извършва всички останали физиологични нужди. И след като е повече от естествено, изобщо не се налага човек да се притеснява от него и да се опитва да го прикрива. Младите хора днес не могат да проумеят, защо да е срамно да танцуваш туърк, да се снимаш гол или да правиш секс. Така че когато Кремъл си мисли, че руските моралисти работят в негова полза, режимът очевидно не разбира, че всъщност тези хора залагат под него бомба със закъснител. Защото така те разпалват конфликт между режима на Путин и путиновата младеж. Този конфликт не може да има щастлив край, защото двете страни в него говорят на различни езици. За властите той е по-страшен дори от регистрацията на една опозиционна партия, например тази на Алексей Навални. И ето как шеговитите думи: "Днес туърк танцува, а утре как да бутне президента умува" изведнъж придобиват съвсем различен смисъл. * Иван Преображенский е руски политолог и редовен участник в гeрманско-руския форум "Петербургски диалог", както и член на руско-полския дискусионен клуб PL-RU Дойче веле

Google е на крачка от разработването на машини с човешка интелигентност

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253280_Google+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%

 Компютрите ще развият способност да разсъждават като хора в рамките на едно десетилетие и скоро след това ще спрем да ги смятаме за свои приятели, предсказва един от водещите специалисти в областта на изкуствения интелект, пише The Guardian. Проф. Джеф Хинтън, който беше нает от Google преди две години за разработването на интелигентна операционна система, казва, че компанията е на крачка от създаването на алгоритъм, способен на логически разсъждения, естествен разговор и дори флирт.
Изследователят посочва, че най-голямата търсачка работи върху нов вид алгоритъм, който кодира мисли под формата на последователност от цифри - нещо, което се определя като “мисловни вектори”. Въпреки че разработката е в ранна фаза, той отбелязва, че съществува реална възможност за създаване на по-развита версия на съществуващия софтуер, която ще се доближи до причинно-следствените връзки и логика, присъща на човека. 
Идеята, че мислите могат да се уловят и сведат до сухи последователности от цифри е спорна, изтъква Хинтън. “Има много хора, които смятат това за невъзможно и казват, че не можеш да уловиш мисъл по този начин”, добавя той. “Но няма причина да не може. Мисля, че сме в състояние да уловим мисъл чрез вектор”. Ученият вижда бъдеще, в което хората ще разговарят с компютрите си, не само за да извличат информация, но и за забавление. 
В последните две години науката постигна значителен напредък в преодоляването на трудностите в сферата на изкуствения интелект. Ричард Сочър от Станфордския университет в САЩ наскоро разработи програма, която разпознава човешки чувства. Изследователят обучи софтуера с помощта на 12 хиляди изречения, взети от страница за филмови отзиви. 

Що за език е руският?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780635


Три факта усилено и целенасочено се укриват от руските езиковеди като шила в торба.
1. До XVII век никой по света не възприема езика на Московията като руски. Наричат го език на московитите, московитски.
2. Руски език дотогава са наричали само и единствено украинския език.
3. Езикът на Московията не се е признавал от европейските учени за
Три факта усилено и целенасочено се укриват от руските езиковеди като шила в торба. 1. До XVII век никой по света не възприема езика на Московията като руски. Наричат го език на московитите, московитски. 2. Руски език дотогава са наричали само и единствено украинския език. 3. Езикът на Московията не се е признавал от европейските учени за

Гръмотевична буря наводни улиците във Враца (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4782014

Повече от 30 минути гръмотевична буря вилня и удави Враца и околностите. За кратко време над града се стовариха огромни количества дъжд, които превърнаха улиците в реки. Облаците бяха толкова тежки и черни, че хората не виждат близкия балкан, съобщава tribali.info.
Враца обезлюдя, а пешеходци и шофьори се скриха на сухо в очакване всеки момент да
Повече от 30 минути гръмотевична буря вилня и удави Враца и околностите. За кратко време над града се стовариха огромни количества дъжд, които превърнаха улиците в реки. Облаците бяха толкова тежки и черни, че хората не виждат близкия балкан, съобщава tribali.info. Враца обезлюдя, а пешеходци и шофьори се скриха на сухо в очакване всеки момент да

Дъжд и вероятност за градушки на 24 май

http://society.actualno.com/Dyjd-i-verojatnost-za-gradushki-na-24-maj-news_474582.html

Облаци и дъжд очакваме за празника на буквите и славянската писменост въпреки слънчевите лъчи, с които ще започне 24 май. Времето в неделния ден ще бъде предимно слънчево с висока облачност. Около и...

Пострадалите от наводнението в Мизия заплашиха с протести

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/23/2539393_postradalite_ot_navodnenieto_v_miziia_zaplashiha_s/?ref=rss


Пострадалите от наводнението в Мизия през август миналата година заплашиха с протести, съобщи БНР. Хората в града са недоволни от експертизата, според която няма виновни за бедствието, опустошило града и взело два човешки живота. Според тях главната причина за потопа е лошото стопанисване на язовирите в района.

Жителите на Мизия настояват за помощи при ремонтите на къщите, за да има къде да живеят, след като бъдат изведени от временните фургони. В противен случай те заплашват да...

Хенри Кисинджър: Бъдещето на Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253279_%D0%A5%D0%B5%D0%BD%D1%80%D0%B8+%D0%9A%D0%B8%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D1%8A%D1%80%3A+%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%B5%D1%89%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0

 Наистина колко път е трябвало да мине Европа, за да стигне дотук. Тя се хвърля в глобални изследвания, разпространява своите практики и ценности из целия свят. Всяко столетие сменя своите вътрешни структури и изнамира нови начини за оценки на международния ред. Но сега, в кулминацията на новата епоха,

Европа, вместо да участва в нея, се чувства задължена да стои настрана от политическите механизми, чрез които е управлявала своите дела в продължение на три и половина столетия. Воден от желанието да смекчи до известна степен обединението на Германия, Европейският съюз установява през 2002 г. обща валута и официална политическа структура през 2004 г. Така обединена Европа, цяла и свободна, урежда своите различия чрез мирни механизми.

Обединението на Германия променя равновесието в Европа, защото никакво конституционно споразумение не може да промени факта, че Германия отново е най-силната европейска държава. Общата валута предизвиква степен на единение, невиждано в Европа от времето на Свещената римска империя. Дали ЕС ще постигне глобалната роля, прокламирана от неговата харта, или, подобно на империята на Карл V, ще се окаже неспособен да запази обединението си?

Новата структура в известен смисъл представлява възстановяване на принципите на Вестфалската конференция. Докато ЕС може да бъде тълкуван като завръщане на Европа към вестфалската международна система - създаденото тогава се разпространява сега из света, критикувано и давано за пример през по-голямата част на съвременната епоха, този път като регионална, а не като национална сила, като нова единица в една понастоящем глобална версия на Вестфалската система.

Крайният резултат съчетава аспекти както от национален, така и от регионален подход, без поне засега да реализира достатъчна полза от всеки един от тях. Европейският съюз намалява суверенитета и традиционните правителствени функции на своите държави членки, като например контрола върху валутата и границите им. От друга страна, европейската политика остава предимно национална и в много държави забележките срещу политиката на ЕС са се превърнали в централен вътрешен проблем. Резултатът в конституционно отношение е хибрид, нещо средно между държава и конфедерация, действащ с помощта на министерски срещи и обща бюрокрация - по-сходен със Свещената римска империя, отколкото приличащ на Европа от XIX век. Но за разлика от Свещената римска империя (в по-голямата част от нейната история) ЕС се бори да разреши вътрешните си напрежения, като следва своите ръководни принципи и цели. В хода на този процес той ратува за паричен съюз успоредно с една данъчна раздробеност и бюрокрация, скарана с принципите на демокрацията.

В сферата на външната политика ЕС възприема общите, глобални идеали, без да се стреми да ги променя, и космополитична идентичност в съчетание с вярност към нацията - една европейска общност, съпътствана от разделения изток - запад и север - юг и едно екуменическо, примирително отношение към автономните движения (в Каталония, Бавария или Шотландия), заплашващи целостта на отделни държави. Европейският „обществен модел" е зависим от пазарния динамизъм, макар че той все още е малко тромав. Политиката на ЕС проявява черти на толерантен стремеж към обединяване, като не иска да налага на всяка цена определени утвърдени западни ценности дори когато някои държави членки следват политики, определени предимно от страх пред неевропейско нахлуване.

Резултатът е цикъл, изпробващ обществената легитимност на самия ЕС. Европейските държави са се отказали от значителни сектори от това, което по-рано са разбирали като своя суверенна власт. Тъй като европейските лидери все още се определят или отхвърлят от национални демократични процеси, те се изкушават да водят настъпателна национална политика, което пък води до появата на спорове между различни региони на Европа - най-вече заради икономически проблеми.

Европа се е завърнала към въпроса, с който е започнала, с изключение на това, че сега той има глобален характер. Какъв международен ред би могъл да бъде извлечен от едва сдържани аспирации и противоречиви насоки? Кои страни ще бъдат съставните елементи на този ред и по какъв начин ще свързват своите политики? От колко единство се нуждае Европа и колко различия може да понесе? Но пред проблема за новото сътрудничество предстои дълъг път и може би това е най-фундаменталният проблем: предвид нейната история, колко много различия Европа може да запази, за да постигне едно осъзнато единство?
Когато действа като глобална система, Европа представлява основната концепция за световния ред. Нейните държавници определят международните структури и ги налагат на останалия свят. Днес самият характер на появяващия се нов световен ред е противоречив и регионите извън Европа играят важна роля при определяне на неговите съставни елементи. Дали светът се движи към регионални блокове, изпълняващи ролята на държавите във Вестфалската система? Ако е така, дали ще последва равновесие, а и това ще намали ли броя на ключовите играчи до такава степен, че твърдостта да стане неизбежна и да се върнат заплахите от началото на двайсетото столетие с негъвкаво изградените блокове, опитващи се да се повалят един друг? В един свят, където континентални структури като Америка, Китай, и може би Индия и Бразилия вече са стигнали критичната маса, как Европа ще осъществи превръщането си в регионална единица? И същевременно, както процесът на интеграция отново трябва да се справя с нарастващата компетентност на различни европейски административни органи, не е ли това ново повторение на познатото. И кога ще се прояви силното желание за реално постигане на обявените общи цели? Европейската история показва, че обединението никога не е било постигано от предварително определени административни процедури. То е изисквало винаги един обединител - Прусия в Германия, Пиемонт - в Италия, без чието лидерство (и воля за постигане на свършен факт) обединението би било мъртвородено. Коя страна или институция ще играе днес тази роля? Има три избора: да се засили атлантическото партньорство; да се възприеме една още по-неутрална позиция; или да се тръгне към мълчаливо сплотяване с извъневропейска сила или групировка от такива сили. Дали Европа предвижда променливи коалиции, или се вижда като член на Северноатлантическия блок, който общо взето възприема предвидими позиции? На кои свои части Европа ще разчита: на своето скорошно минало като част от сплотения Атлантическия алианс, или на дълголетната си история на маневриране за максимум преимущества на основата на национален интерес? Накратко, ще има ли и занапред Атлантическа общност и ако да, както аз твърдо се надявам, как тя ще се самоопредели?

От съществено значение за европейците е да решат какво ще бъде политическото развитие на Европа. Нейните атлантически партньори залагат много на това. Дали новопоявяващата се Европа ще бъде активен участник в изграждането на нов международен ред, или тя ще е погълната от собствените си вътрешни проблеми? Ясната стратегия на равновесие на силите на традиционните европейски велики сили е променена от съвременните геополити-чески и стратегически реалности. Но едва ли зараждащата се организация от „правила и норми" на един паневропейски елит ще се окаже достатъчно надежден носител на глобална стратегия, ако не бъде придружена от някои съобразявания с геополитическата действителност.

Европа, която навремето има почти пълен монопол върху оформянето на световния ред преди по-малко от сто години, сега се намира пред опасността сама да се откъсне от съвременното търсене на световен ред, като приравнява своя вътрешен строеж с крайните си геополитически цели. За мнозина крайният резултат представлява кулминация на мечтите на поколения - един мирно обединен континент, способен да се съревновава с останалите сили в света. Макар че ценностите, съдържащи се в мирно ориентирания и мек подход на Европа, често са били вдъхновяващи, малко други региони в света са показали подобна привързаност само към този политически стил, който създава и възможности за дисбаланс. Европа се обръща навътре към себе си тъкмо когато оформеният до значителна степен световен ред се изправя лице с лице пред тежък сблъсък, чийто резултат може да погълне всеки регион, неуспял да допринесе за офюрмянето на този нов глобален порядък. По този начин Европа е увиснала между миналото, което се мъчи да преодолее, и едно бъдеще, което още не е определила.

Хенри Кисинджър 

World Order




Протестът срещу статуквото минава през знанието

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253278_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+

 Държави, в които образованието и културата постоянно са пренебрегвани, никога не могат да се измъкнат от тресавището на бедността. В тях може да има прекрасни условия за чуждите инвеститори, може да има чудесна данъчна среда, но независимо от всичко това, ако съответната държава не поставя специален акцент върху развитието на образователните и културни политики, тя ще си остане просто един придатък към развития свят. България няма никакъв шанс да се измъкне от последното място по доходи в Евросъюза, ако разчита единствено на евтиния труд. Това може да стане само при положение, че се работи посока на ограмотяване на нацията.

Да бъдеш грамотен - това съвсем не означава само да знаеш къде се поставя пълен член и къде запетайка или да можеш правилно да решаваш изпитните тестове в училище и в университета. Да бъдеш грамотен - това означава да познаваш процесите, които движат съвременния свят. Да, днес това никак не е лесно. Ние сме подложени на една перманентна манипулация от страна на елита, чиято цел е да ни накара да повярваме, че живеем в най-добрия от всички възможни светове. Че няма никакъв смисъл да се бунтуваме срещу несправедливостите. Че трябва да се радваме и на малкото, което имаме. А междувремено въпросното малко, което имаме, не спира да се смалява.Защото когато не се съпротивляваме, когато сме доволни от статуквото, елитите продължават да богатеят все повече и повече за наша сметка. В периода след Втората световна война, чийто край отбелязваме тази година, благосъстоянието на обикновените хора в развития свят расте. Тесе трудят при виeпо-добри условия, имат по-добро заплащане, както и възможност да получават по-качествено медицинско обслужване и по-добри медицински грижи. Защо става така? Ами защото тези хора не наблюдават безучастно случващото се около тях. Те се борят за правата си.

Днес сме свидетели на обратния процес. Обикновените хора в развития свят живеят все по-зле. Техните доходи постоянно намаляват, за сметка на доходите на елитите. Наскоро ми попаднаха едни данни за положението в Италия, според които 5 процента от населението там контролира 32 процента от националното богатство. Подобно е положението и в други европейски държави. Да не говорим пък за Съединените щати, където ножицата между бедни и богати се разтваря все повече и повече. Защо се получи така? Защо неолибералната контрареволюция, чиято същност се изразява в обезправяване на 99 процента от населението за сметка на единия процент, се разпростря в развития свят? Има много отговори на този въпрос - икономически, политически, социални. Има обаче и друг тип отговори, свързани именно с образованието или по-точно с неговата липса. Ние от дълги години живеем, без да полагаме каквито и да било интелектуални усилия. За много от нас допирът до културата се изразява в гледане на шоу-програми с въпроси и отговори или на риалити формати, където с удоволствие се смеем на някой участник, за когото току-що сме разбрали, че не знае коя е столицата на Индия. Да, на фона на подобни участници ние наистина изглеждаме много интелигентни и знаещи. Само че ако погледнем малко по-внимателно света, който сме построили, ще ни се наложи да се отнесем досто по-критично към интелектуалния си потенциал.

Разбира се, елитите нямат интерес обикновените хора да са особено умни. Те нямат нужда от мислещи личности, имат нужда от изпълнители. Управляващите имат нужда от електорат, който да гласува за тях и който да не оспорва властта им. И естествено, колкото си по-необразован, толкова по-малка е вероятността да се съпротивляваш. Харесваш статуквото, защото не си представяш, че може да съществува нещо различно от него. Ето защо днешната съпротива е свързана не само с личната смелост и с готовността за поемане на рискове. Съпротивата днес минава до голяма степен през познанието. Колкото повече знаем, толкова сме по-склонни да оспорваме съществуващия ред.




Шведски електро-поп, италианска опера и звезда от Австралия са фаворитите за "Евровизия" 2015

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/23/2539385_shvedski_elektro-pop_italianska_opera_i_zvezda_ot/?ref=rss


Остават часове до финала на музикалния конкурс "Евровизия", който ще се проведе тази вечер и ще се излъчва на живо (от 22 ч. по БНТ) от спортния комплекс "Щадхале" във Виена. В традиционния европейски "кич-фест" тази година ще се съревновават шведска електрическа музика, поп опера от Италия и популярен изпълнител от Австралия, които са сред най-големите фаворити, пише "Ройтерс". 

Шоу се гледа от 195 милиона души в 40 страни всяка година. Миналата година победител стана брадатата...

"Спартак" (Варна) спечели приятелски турнир по плажен футбол

http://www.moreto.net/novini.php?n=290030

Отбора на Спартак (Варна) спечели титлата в приятелския турнир по плажен футбол, който се проведе на горещия пясък на Южния плаж в морската столица. В първия си мач, спартаклии отстъпиха с 4:8 пред шампиона на България – Одесос, но след това си го изкараха на домакините от Cuba Team с 6:3 и на отбора на Варненските момчета, който Симеон Христов и компания отнесоха s 14:4.

Да спрем 20-годишното царстване на мутро-чалгата и примитивизма в София

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253277_%D0%94%D0%B0+%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC+20-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%86%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D1%83%D1%82%D1%80%D0%BE-%D1%87%D

 Уважаеми колеги и приятели, 

както и опоненти,

Има предложение за моя кандидатура за Кмет на София.
Мислих за кратко и се осмелих да кажа "да".
Защо? Пред пророците, че Йорданка Фъндъкова и ГЕРБ отново са "обречени" на съкрушителна победа?
Дали не съм малко нещо мазохист?

Захващам се, защото не обичам да се примирявам.
В София се строи много и лъскаво, но свръхскъпо и крадливо. Зле се управлява като голяма градска система. Не искам да съм мрънкащ примиренец пред тази практика след 2005 година, и още поне 10 години преди това.

Захващам се, защото ми е интересно дали е възможно да се пребори медийната пропаганда за милата и спокойно обясняваща Фъндъкова като успешен кмет? Дали може да се вдигне завесата и цензурата, за да се видят ясно хората и силите, които зад нейния симпатичен женски образ въртят огромни далавери и злоупотреби? В град с над 1,5 милиарда бюджет.

Захващам се, защото искам на интелигенцията в София да й се даде сила. За да спре убиването на българската наука и опростачването на университетите. За да сложим бариера пред денационализирането на българската култура. За да се изправим след 20 години царстване на мутро-чалгата и примитивизма.

Захващам се, защото в София има толкова много деца и ученици, млади семейства и изоставени възрастни, които искат промяна. За да не ги напъхват в клещите на гастърбайтерските неволи и унижения.

Е, ще видим докъде и как! 
Тук само ви споделям моята стартова лична позиция.

Отворен съм за всякакви ваши реакции и мнения.
Но моля за коректен тон, без грубиянски емоции.

23 май 2015
проф. Михаил Мирчев




Йордан Лечков: Ще се кандидатирам отново за кмет

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781993

Живот и здраве, ако не ми повдигнат някое и друго обвинение и ако не ме осъдят от телевизора някои от управляващите, ще се кандидатирам отново за кмет”, това заяви в предаването „Комбина” по Нова телевизия бившият кмет на Сливен Йордан Лечков.
Лечков твърди, че като кмет не злоупотребявал със служебното си положение.
Живот и здраве, ако не ми повдигнат някое и друго обвинение и ако не ме осъдят от телевизора някои от управляващите, ще се кандидатирам отново за кмет”, това заяви в предаването „Комбина” по Нова телевизия бившият кмет на Сливен Йордан Лечков. Лечков твърди, че като кмет не злоупотребявал със служебното си положение.

Шумахер показвал прогрес

http://news.ibox.bg/news/id_59594915

"Възстановяването му ще отнеме много дълго време"

Ето как американските дипломати спазват правилата за движение в София (снимки)

http://petel.bg/Eto-kak-amerikanskite-diplomati-spazvat-pravilata-za-dvizhenie-v-Sofiya--snimki-__113302

Интересни снимки с коментар е публикувал Григор Малинов в социалните мрежи. На тях ясно се вижда как дипломати правят нарушения. Ето как е...

Седмична прогноза: Времето в първите дни няма да е приятно, но към края слънцето ще ни зарадва

http://petel.bg/Sedmichna-prognoza--Vremeto-v-parvite-dni-nyama-da-e-priyatno--no-kam-kraya-slantseto-shhe-ni-zaradva__113303

Илютрация: Булфото Почти цялата седмица ще е с валежи и ще е по-хладно. Това съобщи вчера синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Вчера и днес...

Станишев открива конференция в Рим за сигурността с Могерини и Джани Питела

http://frognews.bg/news_91736/Stanishev-otkriva-konferentsiia-v-Rim-za-sigurnostta-s-Mogerini-i-Djani-Pitela/

В понеделник, 25 май, в Рим Сергей Станишев ще открие конференция на високо равнище, организирана от Партията на европейските социалисти. Тя е под надслов: "Прогресивният отговор на предизвикателствата, пред които е изправена Европа в Средиземноморието: Нови политики за Близкия Изток и Северна Африка в областта на външните отношения, сигурността и развитието ".

Маша: Не понасям водката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781974

Руската тенисистка Мария Шарапова призна в интервю за "Уол Стрийт Джърнал", че не може да търпи вкуса на водката.
"Не мога да търпя вкуса на водката. Бих могла да пия водка, смесена с нещо, но никога няма да опитам чиста водка", категорична е Маша. Тя разказа какъв е идеалът ? за почивка. "Предпочитам да съм около океана,
Руската тенисистка Мария Шарапова призна в интервю за "Уол Стрийт Джърнал", че не може да търпи вкуса на водката. "Не мога да търпя вкуса на водката. Бих могла да пия водка, смесена с нещо, но никога няма да опитам чиста водка", категорична е Маша. Тя разказа какъв е идеалът ? за почивка. "Предпочитам да съм около океана,

Маша: Не понасям водката

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781970

Руската тенисистка Мария Шарапова призна в интервю за
Руската тенисистка Мария Шарапова призна в интервю за "Уол Стрийт Джърнал", че не може да търпи вкуса на водката. "Не мога да търпя вкуса на водката. Бих могла да пия водка, смесена с нещо, но никога няма да опитам чиста водка", категорична е Маша. Тя разказа какъв е идеалът ? за почивка. "Предпочитам да съм около океана,

"Ислямска държава" може да се сдобие с ядрено оръжие

http://www.moreto.net/novini.php?n=290027

"Ислямска държава" може теоретично в близките 12 месеца да получи ядрено оръжие от Пакистан, пише британският вестник "Индипендънт", позовавайки се на пропагандното списание на джихадистите "Дабиг". На банковите сметки на ИД има милиарди долари.

Цацаров: Законът е такъв, че не можем да обвиним Иван Искров

http://www.mediapool.bg/tsatsarov-zakonat-e-takav-che-ne-mozhem-da-obvinim-ivan-iskrov-news234434.html

Законът е конструиран така, че прокуратурата не може да повдигне обвинение на управителя на БНБ Иван Искров за КТБ. Това каза в събота пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров. Той обясни, че гуверньорът на централната банка формално не носи никаква отговорност за неупражнения банков надзор върху кредитната институция. Цацаров отхвърли възможността да бъде разпитан мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев с видеоконферентна връзка. Това засега е единствената форма на съдействие с българските власт, на която Василев е готов. Той няма никакво намерение да се връща в България. “Ще разпитаме Цветан Василев, когато той бъде екстрадиран (от Сърбия). Видеоконферентната връзка не е правен механизъм“, каза Цацаров. Главният прокурор отново заяви, че прокуратурата смята за незаконно превръщането на депозитите с преференциални условия в обикновени, което позволи тяхното изплащане. Това се случи по време на управлението на квесторите, назначени отново от БНБ. Ръководителят на държавното обвинение разкритикува спиране на изтичането на пазени в тайна досега записи с участието на основни фигури около сагата “КТБ“. “Няма наказателна отговорност да пееш с Цветан Василев, както няма наказателна отговорност с Иван Искров“, каза Цацаров по повод видеото, на което се вижда как Василев и Искров пеят прегърнати “Назад, назад, моме Калино“. Главният прокурор призова да се пази достойнството на Цветан Василев. Сотир Цацаров отхвърли и слуховете, че е постигнал задкулисна договорка с повечето парламентарно представени партии за конституционните промени. Според водещи фигури от Реформаторския блок влиянието на Цацаров и интересите на ДПС в съдебната власт пречат за реформата в държавното обвинение. “Вие преписвате една невероятна неземна сила на главния прокурор, който е способен да се споразумение с всички парламентарни групи, освен с един-двама души…“, коментира още Цацаров.

Сотир Цацаров: Сглобявам си самолети

http://frognews.bg/news_91735/Sotir-TSatsarov-Sglobiavam-si-samoleti/

Успокоявам се, като си сглобявам самолети. Имам 65 до този момент. Кое момче не иска да стане пилот?! На военната комисия ми казаха, че няма да мога, защото нося очила. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по НТВ.

За буквите, равнодушието и мантрите

http://offnews.bg/news/n_1/n_509340.html

Искам да ви призная нещо. Официалното празнуване на 24 май ме отегчава от малка. Само като си представя, че пак наближава тази дата и ме обхващат песимистични чувства. Не бързайте да ме съдите. Просто така и не ми стана ясно знаят ли държавните ни мъже и жени, които ще се изтупат с новите си костюми пред паметника на светите братя Кирил и Методий, (както беше и едно време пред мавзолея) какво точно се празнува. Ако изслушате докрай скучните им речи, ще разберете, че идея си нямат. Едно време повтаряха като папагали, че „и ние сме дали нещо на света – на вси славяни книга да четат“. Сега речите са малко попреправени (реиновирани), в стил „имаме съществен принос в развитието на европейската общност“. Навремето това беше „решителна крачка към дружбата със СССР“, а сега е „решителна крачка за равнопоставеност в ЕС“. Някак измежду другото, ей така, сякаш случайно, става дума и за равноапостолните Кирил и Методий, най-вече в качеството им на „покровители на Европа“, което за българските политици изглежда доста важно, все едно папата ги е назначил за духовни евродепутати. Но истинският им лик и дело и преди, и сега остават като някаква срамна тайна, която трябва да бъде премълчана на такъв хубав празник. И затова сме го превърнали в тържество на буквите. Или пък на ченгелчетата и луличките. Или пък на думите. На кои думи? Ако се водим по политиците – на нищо незначещата словесна алабалалогия. Или пък на книгата. На коя книга ли? Не и на тази, заради която е съставен нашият писмен език. На коя и да е книга, но не и на Евангелието. Защото ние сме светска държава. Бяхме светска държава и преди. И в социалистическото общество не можеше да се говори за разни ми ти там попски работи. Защото отдавна беше известно от съветските другари, че всички попове са тунеядци. В либералното общество е същото. Само посмей да кажеш нещо за духовност и веднага ще бъдеш обвинен, че връщаш децата в средновековието, че не си толерантен и че не е политически коректно да се говорят такива неща. Затова и цяла редица от образователни министри ни обясняваха, че българското образование е светско, (разбирай атеистично) и в него и дума не може да става за това, че човекът има душа. Сегашният не направи изключение. Дори се разходи до Светия Синод, за да го каже лично. Но тази година в навечерието на 24 май традицията беше променена. (Какво да се прави – всичко подлежи на преоценка – учеността на Жолио-Кюри, постиженията на Ломоносов и Асен Златаров и т.н.) Та, най-после се заговори за духовност. И то не къде да е, а по време на матурите. И то не как да е, а съвсем открито, направо рекламно. Все едно казахме на децата си: „Честит празник! Да поразсъждаваме върху духовността. Ето ви два текста за йога с 12 въпроса към тях. Няма не искам, няма недей – ще разсъждаваш по темата, защото това е матура! Задължителна! Най-важният изпит!“ Някой ще каже: „Ама нали не можеше да се говори за религия в училище? Нали майките ни трябваше да ни учат на това в какво да вярваме? Нали вероучението било само за неделните училища?“ И най-важното е, че това не направи впечатление на почти никого (с изключение на малка група студенти-богослови). Изчезнаха истеричните лелки, които щом чуят за религия в училище си късат дрехите и казват, че никога няма да позволят „децата им да бъдат осакатени“. И атеистите мълчат. Странно... И за да не изтече тази новина, без да сме я анализирали, ето някои детайли, от текстовете, върху които учениците трябваше да разсъждават. „Съгласно йогата главната цел на човека е освобождаването от материалното съществуване. Като условия за постигането на тази цел се посочват, първо, равнодушието, безстрастието, основано върху убеждението, че изпълненият със злини и страдания светски живот е безплоден, и второ, съзерцанието, изградено върху идеята,че е необходимо да се познае висшата истина...“ Може да се каже, че поне що се отнася до първото изискване на йогата – равнодушието – българският политически елит напълно се е справил. Но остава загадка защо и децата трябва да бъдат привличани към този светоглед. Във втория текст вече внушението е направо все едно гледаш онзи мустакат чичка от безкрайно дългите реклами на рендета и ножове. „...– Чувал съм изказвания, че йогата е мистична дисциплина, което я прави достъпна само за избрани. – Това са старомодни разбирания. В наши дни йогата се пренася от пещерите в научните лаборатории. Йогата е за всички; тя подобрява качеството ни на живот независимо от възрастта и от социалното положение...“ Бях разочарована, че накрая няма етикет с цена, която е зачертана и под нея има промоционална оферта, че ако станеш йога сега, ще ти я донесе лично някой индийски гуру с безплатна доставка. Следват 12 въпроса за осмисляне и възпроизвеждане на религиозното учение. (Текстовете са доста дълги, цитирах само по няколко изречения от тях, че нямам намерение и аз да им правя реклама.) Точно преди празника на светите наши първоучители едно става ясно - че в българското училище може да се говори за йога, но не и за Бога. Даже не само да се говори, ами и да се изпитва. Ако бях по-мнителна, щях да си помисля, че някой може да е взел пари, за да рекламира чужди духовни практики на най-важните училищни изпити. Но аз не съм мнителна. Както и да е. Христос е персона нон грата в школото ни и то не от вчера. Въпреки че, именно Той е бил целта на нашето просвещение. Светите Кирил и Методий не са искали да ни въведат нито в Съветския съюз, нито в Европейския съюз, а да ни направят достойни членове на Църквата Христова. Не са ни дали да четем просто книга, а са ни дали да служим на Бога на разбираем за нас език. Целта на мисията им, както и на техните ученици, е ние да познаваме Православната вяра и да я изповядваме, защото тя е нашия билет за Царството Божие, а не за земни царства. И както някога изглеждаше нелепо хората, които твърдяха, че религията е „опиум за масите“, да носят портрети на солунските духовници, защото по собствените им речи тези светци би трябвало да не са нищо повече от международни наркобосове, така и сега е нелепо да си слагаш икона на Христос над главата си и едновременно с това да не го пускаш в училище. И заедно с това да даваш на децата учения, обратни на това, което Той ни е открил. Нелепо е да го наричаш свойски „Началника“ и да повтаряш, че „Началникът вижда“, а да не знаеш, че Той освен, че вижда и говори. Например това, че не трябва да съблазняваме нито едного от тия малките. Ето защо на 24 май няма да отида на честванията пред Народната библиотека в София. Няма да слушам речите, които ще се кажат там. Няма дори да гледам репортажите по телевизията. Всяка година се повтарят едни и същи мантри. Наслушах се на политически гурута. И слава Богу, че вече не е задължително да се ходи на манифестации и събрания. Само дето ми е мъчно, задето казваха, че комунизмът си е отишъл. Пък той само се е преоблякъл в йогистки дрехи. Даже чух, че президентът договорил да имаме будистки храм в столицата, защото източните книги били много популярни в Европа. На този ден ще отида на църква, за да продължа логиката на светите равноапостолни Кирил и Методий. Там, на езика, който те са ни оставили, ще беседвам с Бога, с Когото те са искали да ни сближат и ще бъда участник на мистичната Тайна Вечеря. И така ще им засвидетелствам любовта и признателността си! Написах този текст с цялото ми уважение към българските учители, които преподават на нашите деца четмо и писмо срещу мизерно възнаграждение и цялата ми болка, че не им позволяват да обвържат това знание с духовността, с която то е неразривно свързано.

В Студентски град вече работи нов филиал на Столичната библиотека

http://pik.bg/в-студентски-град-вече-работи-нов-филиал-на-столичната-библиотека-news337358.html

В Студентски град вече работи нов филиал на Столичната библиотека

Нов филиал на Столичната библиотека беше открит в Студентския град. Посетителите ще имат достъп до 3200 книги, а със заявка и до фонда на Софийската библиотека от  1 милион заглавия. В новото книгохранилище има 5 работни места с компютри , както и кът за четене.

Помещението за новата библиотека се предоставя безвъзмездно от Минно-геоложкия университет. Парите за ремонт в размер на 50 хиляди лева са осигурени от Столичната община, а градската библиотека осигурява книгите и персонала за новия си филиал. В него всяка събота ще се организират срещи с писатели. Посетителите ще могат да четат и от дигитализиран фонд. Нямам проблем в съотношението между броя на дискотеките и броя на библиотеките в Студентски град, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Важното е да стимулираме младите хора да посещават библиотеките. Нека не забравяме и че еъв всеки университет има библиотека, така че библиотеки има. Според мен човек, който чете, който обича книгите, който се занимава с изкуство, култура, той може и културно да се забавлява. Нека не забравяме, че в София има над 130 читалища и в повечето от тях има читалищни библиотеки. В същото време в много училища също има училищни библиотеки, така че реално мрежата от библиотеки в София е много голяма,обясни Фандъкова.

В новата библиотека посетителите могат да открият българска класика, съвременни автори, чужда литература, исторически романи, фантастика, справочници, речници, книги по социология и политология, обясни директорът на Столичната градска библиотека Юлия Цинзова.

Русия е готова да отиде на съд, за да си върне дадените на Украйна заеми

http://www.cross.bg/rysiya-medvedev-ykraiina-1466338.html

/КРОСС/ „Русия е готова да прибегне до съдебна процедура, за да си получи обратно дадените на Украйна заеми", заяви премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев в телевизионно интервю.  Коментирайки намерението на Киев да обяви мораториум върху външните плащания, Медведев заяви, че Русия не възнамерява да преструктурира украинския дълг. Според него, последните заявления на Върховната Рада и на украинското правителство са силно противоречиви. „При все че става дума за частните дългове, се намеква, че няма да бъдат плащани и заемите на правителството на Янукович. Това, на практика, изглежда като отказа на болшевиките да платят дълговете на царското правителство. Ако това наистина се случи по този начин, то безусловно ще означава дефолт на Украйна и определено ще повлияе на договореностите с Международния валутен фонд. Русия ще заеме максимално твърда позиция и ще защитава своите национални интереси", подчерта Дмиртий Медведев. Той припомни, че малко преди бившият украински президент да бъде свален от власт, Киев получи от Москва заем от 3 млрд. долара. Руският премиер посочи, че въпреки санкциите и контрамерките, ЕС остава за Русия търговски партньор номер едно. Медведев припомни, че скоро предстои да бъде разгледан въпросът за продължаване на ембаргото за европейските хранителните стоки и решението ще зависи изцяло от поведението на Брюксел.

Цацаров: Ще разпитам Цветан Василев, когато бъде екстрадиран у нас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781980

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред Нова телевизия, че веднага щом Цветан Василев бъде екстрадиран у нас, той ще го разпита.
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред Нова телевизия, че веднага щом Цветан Василев бъде екстрадиран у нас, той ще го разпита. "Ще разпитам Цветан Василев веднага, когато бъде екстрадиран у нас", обеща главният прокурор като отказа възможността да разговарят с банкера чрез видео връзка. На въпрос как ще се развие ситуацията около Цветан

Цацаров: Ще разпитам Цветан Василев, когато бъде екстрадиран у нас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781985

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред Нова телевизия, че веднага щом Цветан Василев бъде екстрадиран у нас, той ще го разпита. "Ще разпитам Цветан Василев веднага, когато бъде екстрадиран у нас", обеща главният прокурор като отказа възможността да разговарят с банкера чрез видео връзка.
На въпрос как ще се развие ситуацията около Цветан
Главният прокурор Сотир Цацаров заяви пред Нова телевизия, че веднага щом Цветан Василев бъде екстрадиран у нас, той ще го разпита. "Ще разпитам Цветан Василев веднага, когато бъде екстрадиран у нас", обеща главният прокурор като отказа възможността да разговарят с банкера чрез видео връзка. На въпрос как ще се развие ситуацията около Цветан

Франция задължи веригите да даравят храна, а не да я изхвърлят

http://europe.actualno.com/Francija-zadylji-verigite-da-daravjat-hrana-a-ne-da-ja-izhvyrljat-news_474579.html

Супермаркетите във Франция ще бъдат принудени да не изхвърлят храна с изтичащ срок на годност, а да я предават в края на работния ден за благотворителни цели, за храна за животни или за компостиране. ...

Асоциацията на млекопреработвателите: Българското мляко е много по-добро като качество от европейското

http://pik.bg/асоциацията-на-млекопреработвателите-българското-мляко-е-много-по-добро-като-качество-от-е-news337356.html

Асоциацията на млекопреработвателите: Българското мляко е много по-добро като качество от европейското

Българското мляко е много по-добро като качество от европейското. Това каза председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров, цитгиран от "Фокус". Той добави, че българското мляко е много по-добро като микроорганизми и суматични клетки.

„Не казваме, че всичкото мляко е такова, но в края на краищата потребителят няма как да го диференцира именно заради неефективния и слаб контрол на Агенцията по безопасност на храните. Правилно вчера попитаха млекопроизводителите как да разберат кой продукт, как е произведен от неотговарящото мляко, което е по 40-45 стотинки. Как да разбере потребителят – няма как, защото ние нееднократно млекопроизводителите сме поставили въпроса, че в България има цели региони, в които няма предприятия за преработка на отговарящо мляко. Къде отива това мляко – в сивия сектор, разбира се. Това мляко като отива там никъде не се отчита. Същевременно като излезе на пазара никъде не се отчита. Това също е едно убиване на конкурентоспособността”, посочи Димитър Зоров. Според него сивият сектор много пречи на българските млекопроизводители.

„Вчера на митинга се каза,че това, което се отчита като декларирано мляко е около 500 хиляди тона. В България вчера млекопроизводителите твърдяха, че млякото е над 1 млн. тона, само че другото е в сивия сектор. Именно заради това онзи ден на срещата с премиера предложихме диференцирана данъчна ставка за млечните продукти, защото по този начин секторът ще събере повече пари от изваждането на сивия сектор. Това ще е мярката за изваждане на сивия сектор. Така хем цените на стоките ще паднат с толкова, с колкото падне ДДС-то и това ще една увеличаваща потреблението мярка. Ще го почувства и производителят, и бюджетът, и потребителят. Какво по-хубаво от това”, коментира Димитър Зоров. 

Ципрас: Гърция е на финалната права в преговорите с кредиторите

http://www.moreto.net/novini.php?n=290026

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви днес, че правителството му е на финалната права в преговорите с международните кредитори за постигане на споразумение, което няма да предвижда нови съкращения на пенсии и строги икономии, предаде Ройтерс.

Баскетболният Черно море поведе с 1-0

http://petel.bg/Basketbolniyat-CHerno-more-povede-s-1-0__113300

Снимка: lap.bg Черно море Порт Варна победи Рилски спортист като гост в първата финална среща от битката за третото място. Тимът наДраган...

Трима в болница след меле в Гърмен! Има още ранени! Мястото гъмжи от полиция! (видео)

http://petel.bg/Trima-v-bolnitsa-sled-mele-v-Garmen--Ima-oshhe-raneni--Myastoto-gamzhi-ot-politsiya---video-__113301

Напрежение в благоевградското село Гърмен след сбиване между роми и българи. Трима души са пострадали и са откарани в болница след...

Константинов след победите над Сърбия: Имаме грешки за изчистване

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/23/2539386_konstantinov_sled_pobedite_nad_surbiia_imame_greshki/?ref=rss


Селекционерът на българския национален отбор по волейбол Пламен Константинов изрази задоволство от контролите със Сърбия, но предупреди, че има неща за коригиране преди началото на Световната лига. 

Българските волейболисти записаха две победи с по 3:2 гейма при гостуването си в Белград. Първата среща беше вчера, а втората - днес по обяд. 

"Това бяха две полезни проверки както за нас, така и за сръбския отбор. И двата тима използвахме всички налични състезатели. Сега можем...

Бареков: Мария Календерска беше част от Протестна мрежа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781961


"Няма да коментирам анонимници. Никой не е напуснал. Това лице (Янко Янков - б. р.) беше овободен още преди няколко седмици, предпочел е да отиде на заплата при Ковачки. Днес на Националния съвет на партията всички наши членове от Стара Загора бяха там, говорихме за местни избори, имаме първите номинации за кметове.

Българите губят над седмица годишно в битка с бюрокрацията

http://www.mediapool.bg/balgarite-gubyat-nad-sedmitsa-godishno-v-bitka-s-byurokratsiyata-news234433.html

Освен финансова тежест, битката на гражданите с бюрокрацията в държавата има и сериозно времево измерение - 57 милиона дни на година за всички българи. Това показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ), цитиран от в. "Сега". Анализът е основан на доклада за състоянието на администрацията през 2014 г., който беше приет от Министерски съвет. Данните показват, че през миналата година всички структури на държавата са извършвали общо 2321 вида административни процедури - от издаване на обикновени справки и удостоверения до сложно лицензиране. Въпросните 57 милиона дни са време, което е отишло за попълване на бланки, заявления, декларации, висене по гишета или пред компютъра и разкарване по кабинети. Така излиза, че общуването с администрацията по 8 дни годишно средно на всеки българин. Но от всички групи предприемачите са двойно натоварени, защото имат отношения с държавата и като физически и като юридически лица. Най-често хората са общували с Националната агенция по приходите (НАП), която за една година е извършила 190.692 милиона услуги, или 87.2% от общия брой, показва докладът за 2014 г. Уточнението обаче е, че в това число влизат и "услугите" да приемат и заведат данъчните декларации и документите за платен данък на гражданите. Сред останалите администрации с голям брой предоставени услуги са НОИ, агенциите за социално подпомагане, по геодезия, по заетостта и по вписванията, министерствата на вътрешните и на външните работи, както и общинските администрации. Според анализа на института виновни за преразхода на време са най-вече огромните като бройка услуги, които се предоставят от администрацията и основно - над 1251 лицензионни режима, въведени незаконно от общините. Колосалните числа показват, че бюрокрацията у нас е огромно бреме и че се нуждае от опростяване на правилата, съкращаване на времето и спешно повсеместно преминаване към електронно управление, твърдят от ИПИ. За щастие водещата институция в административните услуги НАП е напред с електронното управление.

Детски турнир по футбол на 25 май

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/r40zIWbK2b4/

Пролетният детски турнир по футбол, организиран от Община Поморие ще се проведе на 25.05.2015 г. /понеделник/, от 15:00 часа на стадион Поморие. Ще участват Подготвителните групи на ОФК “Поморие” , ФШ “Каблешково” и ФШ “Ахелой”.

Артинсталация: Птици от бутилки за минерална вода

http://www.bnews.bg/article-135472

Целта на инсталацията е да покаже нагледно колко място се спестява в контейнерите за рециклиране, когато свиваме бутилките след употреба.

Американската армия се оказва безпомощна пред тълпа гащници

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253276_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%

 Варварите ще взривят още едно безценно съкровище на човечеството, за да разберем омразата им към нашата цивилизация.

Позор за САЩ и съюзниците им, пуснали духа на злото и неспособни да го укротят. Американската армия се оказва безпомощна пред тълпа гащници. Те, които се хвалят, че могат да вкарат ракета в окото на комар. Те, които знаят какво си говорим под юргана. Или мощта им е бутафорна, или лъжат, че искат да се справят с главорезите, а ги помпат с боен опит и чужда кръв. Стратегическият им съюзник в района също подозрително мълчи. За първи път една ислямистка групировка се заканва не на Израел, а на Европа.

Какво ще правим, когато фанатиците достигнат нашата граница? Депесетата и бурките ще цвилят от радост, НАТО ще бъде обхванат от Мюнхенския синдром, САЩ ще се измъкнат по чорапи, Русия ни презира, Германия и Франция няма да си мръднат пръста за нас....

Нямаме много време !



Автор: Васил Василев

Отборът на Поморие се наложи с 4:1 над Свиленград

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/WZ-ME5oYpj4/

Отборът на Поморие зарадва верните си фенове с убедителна победа в последното си домакинство за сезона. Първенецът на Югоизточната III-та девизия се наложи с 4:1 над Свиленград в мач от 33-ия кръг на стадион Поморие.
Старши треньорът Малин Орачев даде шанс за изява на повече от футболистите, които по-рядко влизаха в игра през първенството.Само трима от титулярите се ползваха със същия статут и в предишните срещи.
Още в 10-та минута Емил Гетов откри за домакините от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Димитър Коларов.Алеко Христов удвои в 29-та минута след центриране на Стойко Иванов, а в самия край на полувремето Живко Илиев направи аванса на своя тим класически.
Малко след почивката опитният Владислав Ямуков от Свиленград получи директен червен картон, но и в намален състав гостите стигнаха до почетен гол чрез Любомир Александров (49′) .
Девет минути преди края, Коларов се реваншира за многобройните си пропуски, като оформи крайния резултат 4:1.
Стартов състав ОФК “Поморие”:
Даниел Желев, Стойко Иванов, Красимир Пчеларов, Петър Кехайов, Антон Иванов, Живко Илиев, Стайко Стайков, Стефан Стаматов, Димитър Коларов, Емил Гетов, Алеко Христов.
Резервен състав ОФК “Поморие”:
Боян Андонов, Енчо Лемперов, Даниел Стоянов, Георги Петков, Александър Иванов, Абдулазиз Ибрахим, Христо Лемперов

Русия амнистира укрити капитали

http://www.cross.bg/kapitali-aktivi-pari-1466337.html

/КРОСС/ Руската Държавна дума разгледа окончателно, на трето четене, закона за амнистия на капиталите. Основната цел е да се овладее масовото им изтичане от страната, предаде БНР. Законът предвижда пълно освобождаване от наказателна отговорност при данъчни нарушения, ако физическите лица доброволно обявят своите капитали и активи в чужбина. Кампанията по узаконяването на активите започва от 1 юли и приключва в края на годината, като обхваща сделките, извършени до 1 януари 2015 г. Всеки, който иска да легализира задграничните си активи, ще трябва да попълни данъчна декларация, в която да посочи притежаваните от него имоти, транспортни средства, акции и банкови сметки. Заявителите не са длъжни при това да разкриват произхода и структурата на своите активи в чужбина. Деклараторите няма да бъдат подложени на наказателно или административно преследване и от тях няма се изискват невнесени данъци. Това ще важи само за посоченото в декларацията, която след подаването няма да може да се допълва. Информацията в документа ще се смята за данъчна тайна. Еднократната амнистия на капиталите беше предложена в края на миналата година от Владимир Путин. „Всички разбираме, че пари могат да се печелят по различни начини. Но съм убеден, че трябва окончателно да обърнем офшорната страница в историята на нашата страна", заяви руският президент

Журналистът Патрик Смит: САЩ признаха поражението си в Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253275_%D0%96%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%9F%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BA+%D0%A1%D0%BC%D0%B8%D1%82%3A+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0

 САЩ изглежда признават, че са надценили възможностите си спрямо Украйна и сега се връщат към реалността, което е оптималното политическо решение от всички възможни.

Това констатира журналистът Патрик Смит в интернет изданието "Salon". Според него, американският държавен секретар Джон Кери "призна поражението" с неотдавнашната си среща с Владимир Путин и Сергей Лавров. Журналистът смята, че тези 7 часа, които Кери е прекарал в Сочи, са били най-важните от всичките му пътувания в чужбина като представител на своята нация.

Това, че администрацията на Обама в някакъв момент ще трябва да отстъпи беше очевидно от самото начало – буквално седмици след преврата в Киев, подкрепян от САЩ. "Не може толкова лесно да превърнеш фундаменталните пропуски, безразличието към историята и дипломатическата нечувствителност в печелвиша комбинация от карти", подчертава журналистът. По думите му с посещението си в Сочи Кери доказа, че САЩ са подценили своята комбинация.

Позовавайки се на свои източници, отбелязва БГНЕС, Смит казва, че по-голямата част от срещата в Сочи е била свързана с иранската ядрена програма. По негови данни на Украйна е било отделено 10 % от времето. Според Смит, новата позиция на Кери може да се разглежда като "капитулация и молба за сътрудничество".

"САЩ осъзнаха, че никой няма да ги подкрепи, когато агитират за военно решение на украинския конфликт. Освен това никой не смята властта в Киев за нещо повече от "корумпирани бездарници", констатира журналистът.



Източник: Гласове

Възстановяването на здравни осигуровки ще е за 5 години назад

http://healthy.actualno.com/Vyzstanovjavaneto-na-zdravni-osigurovki-shte-e-za-5-godini-nazad-news_474578.html

За да възстановят здравноосигурителните си права, гражданите ще трябва да платят дължимите осигуровки за пет години назад, решиха депутатите от парламентарната здравна комисия. Предложението на МЗ в ...

Съдят полицаи - пуснали на свобода мъж, изнасилил 7 пъти 18-годишно момиче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781957

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу полицаите, пуснали на свобода похитителя и изнасилвач Тансел Хасан от Добрич, който след това отвлече друго момиче. Подведени под отговорност са бившият началник на полицейското управление в Генерал Тошево и разследващият случая полицай, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.
Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу полицаите, пуснали на свобода похитителя и изнасилвач Тансел Хасан от Добрич, който след това отвлече друго момиче. Подведени под отговорност са бившият началник на полицейското управление в Генерал Тошево и разследващият случая полицай, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.

Съдят полицаи, пуснали на свобода мъж, изнасилил 7 пъти 18-годишно момиче

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781953

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу полицаите, пуснали на свобода похитителя и изнасилвач Тансел Хасан от Добрич, който след това отвлече друго момиче. Подведени под отговорност са бившият началник на полицейското управление в Генерал Тошево и разследващият случая полицай, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.
Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу полицаите, пуснали на свобода похитителя и изнасилвач Тансел Хасан от Добрич, който след това отвлече друго момиче. Подведени под отговорност са бившият началник на полицейското управление в Генерал Тошево и разследващият случая полицай, съобщи окръжният прокурор Пламен Николов.

100 ухапани от кърлежи за седмица във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=289978

През изминалата седмица регистрираната в РЗИ-Варна остра заразна заболяемост се движи в характерните за сезона граници, съобщиха от здравната инспекция за Moreto.net. През отчетния период e регистриран спад на нивото на заболеваемостта от чревни инфекции/основно за сметка на етиологично недоказани и неизследвани ентероколити/,в сравнение със заболеваемостта за предходната седмица.

Николета Лозанова избухна: Не съм спала с Бареков, не ходя със селско стопанство

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253274_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0+%D0%9B%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D1%83%D1%85%D0%BD%D0%B0%3A+%D0%9D%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D

 "Днес съм била с Бареков, преди това бях със свинар, арабин, земеделец и всичко възможно селскостопанско! С кой ли ще съм утре? Защо толкова ме подценявате, че веднъж не написахте с еродиран, успял и много уважаван и достоен мъж... И защо веднъж не подплатихте фантазиите си с факти?! Кога ли ще ви секне музата... Не стига, че сте се изчерпали, ами и се повтаряте вече, моля - не изтърквайте името ми! Казах "името ми", защото личността ми не можете никога!" 

Това написа във Фейсбука си плеймейтката Николета Лозанова по повод слуховете, че е новата дама до Николай Бареков. (Текстът е автентичен и не са поставяни корекции - б.а.) Преди това и журналистът призна, че между двамата не е имало нищо общо. 

Слон открадна телефона на турист и си направи селфи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781943

Слон от Тайланд си направи селфи, докато опитва да отмъкне банан от туристи. Снимката е публикувана в Instagram от американеца Кристиян Леблан.Той възнамерявал да снима слоновете, докато пътувал в един от резерватите на Тайланд. Вместо това обаче слонът протегнал хобота си, взел фотоапарата и започнал да се снима, съобщава The Telegraph.
Слон от Тайланд си направи селфи, докато опитва да отмъкне банан от туристи. Снимката е публикувана в Instagram от американеца Кристиян Леблан.Той възнамерявал да снима слоновете, докато пътувал в един от резерватите на Тайланд. Вместо това обаче слонът протегнал хобота си, взел фотоапарата и започнал да се снима, съобщава The Telegraph.

Слон открадна телефона на турист и си направи селфи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781940

Слон от Тайланд си направи селфи, докато опитва да отмъкне банан от туристи. Снимката е публикувана в Instagram от американеца Кристиян Леблан.Той възнамерявал да снима слоновете, докато пътувал в един от резерватите на Тайланд. Вместо това обаче слонът протегнал хобота си, взел фотоапарата и започнал да се снима, съобщава The Telegraph.
Слон от Тайланд си направи селфи, докато опитва да отмъкне банан от туристи. Снимката е публикувана в Instagram от американеца Кристиян Леблан.Той възнамерявал да снима слоновете, докато пътувал в един от резерватите на Тайланд. Вместо това обаче слонът протегнал хобота си, взел фотоапарата и започнал да се снима, съобщава The Telegraph.

Премиерът и водената от него делегация поднесоха цветя на паметника на Иван Вазов в Рим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253273_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%BE+%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B

 Бойко Борисов и папа Франциск са обсъдили миграционния натиск над Европа

След срещата си с папата, премиерът Борисов коментира пред журналисти, че заедно с папата са обсъждали миграционния натиск над Европа, както и инфраструктурата. С държавния секретар на Ватикана премиерът Бойко Борисов е коментирал теми от финансов характер.

Благодаря на папа Франциск, че продължава традицията на всеки 24 май да приема българска делегация, заяви министър-председателят, цитиран от "Фокус".

"Аз, като човек съм скромен, но в случая отношението на папата, което тук има, е към целия български народ. Това е изключително дело на светите братя Кирил и Методий към това, че сме дали писменост", заяви премиерът.

„Може би много народи сега щяха да имат друга религия, ако нямахме тази писменост. Затова тази година поканих делегация от всички парламентарни групи, за да покажем единството на държавата, етническата толерантност, че сме помъдрели и че няма да допускаме в България такива събития, каквито имаме сега в Македония”, подчерта Борисов.

Премиерът изрази благодарност и към отношението на папата към българите. „Това, понеже за нас е като даденост, никак не е лесно и много държавни глави в света чакат с години да ги приемат, докато за България, това е едно голямо предимство. Държим да видите и църквата, която са ни предоставили, ще ви я покажа, тя е с огромна история. Навремето там е живял Св. Павел и с огромна традиция там са били първите християнски събрания, които той е правел”, посочи премиерът.

Бойко Борисов обяви, че вече са говорили за бежанците, за огромния проблем на милиони хора по света, за това, което България прави – високо се цени. „Говорехме за емиграционния натиск, който продължава по Средиземно море и по сухопътната граница на България, за хуманитарните мисии, за инфраструктурата в България, за това, че толкова много църкви, манастири и джамии се реконструират или се строят нови. С главния кардинал говорехме повече за финансови и икономически въпроси по света, които в момента имаме като проблеми. Той беше добре информиран за България. Имаме едно добро и нормално посещение”, каза още премиерът Бойко Борисов.

Във фейсбук Борисов публикува снимки и от срещата си с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин.

На него премиерът е подарил изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Борисов: За понеделник ми трябва инструмент, с който да помогна на хората от Мизия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253272_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%97%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%BC%D0%B8+%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0

 Възложих на финансовия министър, докато се прибера, да говори с кметове и с когото е необходимо за тази цел, заяви премиерът от Рим

За понеделник ми трябва инструмент, с който да окажа помощ на хората от Мизия – като правителство. Възложих на финансовия министър, докато се прибера - да говори с кметове и с когото е необходимо, за да ми даде инструменти – дали от програмата за саниранe да пренасочим средства, или да се помогне индивидуално на хората там. Това каза министър-председателят Бойко Борисов във Ватикана, след като приключи аудиенцията му при Негово Светейшество Папа Франциск, предаде „Фокус”.

На въпрос какво си е пожелал, докато е бил при папа Франциск, премиерът каза, че си е пожелал да спрат природните бедствия. „Сутринта слушах хората от Мизия и си мислех, че там проблемите донякъде са решени, тъй като те станаха преди нас”, коментира той.

Министър-председателят заяви още, че след срещата си е разговарял с папата и с кардиналът във връзка Асеманиевото евангелие. За Борисов това е една невероятно културна историческа ценност. „Ние искаме Ватикана да ни позволи да участваме с него в ЮНЕСКО”, подчерта той.

Борисов изрази надежда, това да стане реалност и добави, че евангелието е едно от най-първите ни евангелиета. „Навремето е имало постъпления от българска страна да участваме заедно с Ватикана, но тогава ни беше отказано”, каза Борисов и обясни, че причината за отказа е, че ако има такъв прецедент, след това всички ще искат да участват съвместно с Ватикана.

На въпрос, засягащ конституционните промени, той заяви категорично: „Разбира се, че ще имаме промени в Конституцията, просто имаше отсъстващи депутати. Знаете, че не сме от най-дисциплинирания парламент”.

Борисов разговарял с папата за бежанците и за българските църкви

http://offnews.bg/news/n_1/n_509321.html

За проблема с бежанците и за българските църкви разговарял с папа Франциск премиерът Бойко Борисов по време на аудиенцията при Главата на Римокатолическата църква. Това съобщи самият Борисов, след като поднесе венец на паметника на Иван Вазов в Рим, цитиран от специалния пратеник на OFFNews в Рим. Водената от Бойко Борисов делегация пристигна тази сутрин в Рим по повод 24 май – Ден на славянската писменост и култура. На летището Борисов беше посрещнат от българския посланик в Рим Марин Райков, както и от Западноевропейския митрополит. Борисов разговаря с папа Франциск на четири очи в рамките на 10 минути, след което при двамата е влязла и останалата част от делегацията. „Първо благодарихме на папата, че продължава тази прекрасна традиция – на всеки светъл празник да ни приема. Понеже на нас това ни е като даденост, но има много държавни глави в света, които чакат с години да ги приемат. За България това е едно голямо предимство, така че му благодарим“, заяви Борисов. „Говорихме си за бежанците, за проблемите на огромен брой хора по света. Това, което прави България, се цени. Този миграционен натиск, който продължава по Средиземно море и по южната граница на България. Говорихме и за инфраструктурата в България, за това, че толкова много църкви и манастири се реконструират“, каза още премиерът. Борисов се е срещал досега три пъти с папа, но по думите му най-незабравима е била срещата с папа Йоан Павел II. “Незабравими са ми срещите и с тримата, но папа Йоан Павел II просто действително излъчваше такава святост, че не мога да забравя тази среща. Сега и папа Франциск е много добър човек, от него блика доброта”, каза Борисов. Българската делегация подари на папата дарохранителница с камък от гроба на свети Иван Рилски. Папа Франциск пък подари на премиера плакет с изобразен на него ангел и с думите „Един свят, основан на солидарност, мир и справедливост“. Папата е благословил членовете на делегацията. Попитан какво си е пожелал за България по време на срещата с папата, Борисов заяви: „Пожелах си да няма повече бедствия като това в Мизия. Сега като се прибера ще говоря и с кметове, да видим дали от програмата за саниране ще пренасочваме, дали индивидуално ще помагаме, за да направи правителството нещо за тези хора“. След аудиенцията при папата Борисов се срещна и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин, като двамата са разговаряли повече по финансови въпроси. След срещата на папа Франциск с Бойко Борисов на аудиенция пристигна и македонският премиер Никола Груевски.Делегацията на Македония обаче е трябвало да почака, защото посещението на българската делегация се е оказало по-дълго от предвиденото.  „Забавихме се, малко се изнерви македонската делегация. Има едно евангелие – Асеманиевото евангелие, което е най-старото евангелие като културно-историческа ценност. Искаме Ватикана да ни позволи да участваме с него в ЮНЕСКО във вечните паметници. Папата и кардинала обещаха да проверят как стоят нещата и се надявам истински, че ще получим такова разрешение, защото това е най-първото ни евангелие“, обясни премиерът. „Правени са и преди такива опити – да участваме заедно с Ватикана, но е било отказано, доколкото разбирам причината е била да не се допусне такъв прецедент, защото след това всички ще искат да кандидатстват заедно с Ватикана. Но действително ще положим усилия да има такова решение до следващата визита“, обеща Борисов. Тази година поканих в делегацията по един депутат от всяка парламентарно представена партия. Аз мисля, че не трябва да допускаме в България да има такива сръдни, каквито има сега в Македония, подчерта още министър-председателят. След срещите във Ватикана делегацията постави венец на паметника на Иван Вазов в Рим. За втория ден от посещението на Борисов в Рим пък са предвидени молебен в църквата „Свети Павел“ и молебен на гроба на Св. Кирил, както и срещи с представители на българската общност в италианската столица.

Румъния и Молдова ще създадат общ батальон

http://www.mediapool.bg/rumaniya-i-moldova-shte-sazdadat-obsht-batalyon-news234432.html

Румъния и Молдова взеха решение да създадат миротворчески батальон, в който ще бъдат поканени и военнослужещи от Украйна и Полша, съобщава Газета.ру. “В дейността на това подразделение се планира да бъде използван големият опит на румънските военнослужещи, получен в хода на миротворчески мисии и международни учения“, заяви министърът на отбраната на Румъния Виорел Чибутару.

Бареков горд: От Костинброд тръгна политическата ми кариера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253271_%D0%91%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B4%3A+%D0%9E%D1%82+%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B1%D1%80%D0%BE%D0%B4+%D1%82%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1

 Няма да коментирам анонимници. Никой не е напуснал. Това лице беше освободен, предпочел е да отиде на заплата при Ковачки, заяви евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков в интервю за предаването "Комбина"по Нова телевизия, отговаряйки на въпроса за "кървавото" писмо на вече бившия областен лидер на партията Янко Янков.

Днес на Националния съвет на партията всички наши членове от Стара Загора бяха там, говорихме за местни избори, имаме първите номинации за кметове. Бях избран за председател на предизборния щаб на ББЦ.

"Съжалявам, че днес нямаше камера на Нова телевизия, за да видите 300 души от цялата страна на разширеното заседание на партията",  изброи пилците Бареков.

"Мария беше на протестите на "Протестна мрежа", но ние сме демократична партия и демократично семейство", отговори той на въпроса вярно ли е, че Мария Календерска е ходила на протестите им. "Тя е чист човек, прекалено е млада, но не и наивна", допълни той.

За Костинбродската афера Бареков заяви, че на практика от нея е тръгнала политическата му кариера. "Имах информация тогава. Костинброд не е режисиран, той е самата действителност", беше категоричен Бареков.

Сам с кола до морето на цена като със самолет. Ето как да ви излязат сметките

http://petel.bg/Sam-s-kola-do-moreto-na-tsena-kato-sas-samolet--Eto-kak-da-vi-izlyazat-smetkite__113298

Снимка: "24 часа" За четиричленно семейство най-изгодно излиза с автомобил, най-скъпо е с автобус Пътуването на сам човек с кола до...

„Ислямска държава“ е планирала атентат срещу германският президент?

http://petel.bg/---Islyamska-darzhava----e-planirala-atentat-sreshhu-germanskiyat-prezident-__113299

В Швейцария се провежда разследване по отношение на предполагаем член на „Ислямска държава“, който може да е планирал атентат срещу...

Моллов е уволнен заради "създалата се нетърпимост в сектора"

http://offnews.bg/news/n_1/n_509331.html

"Създалата се нетърпимост в сектора" е причината, която министърката на земеделието Десислава Танева изтъкна като причина за вчерашното уволнение на директора на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов .  "Проверка извършихме дотолкова, доколкото установихме получаването и на други сигнали от различни места - от различни организации относно тези практики. Всеки може да докаже правото си в съответния орган, но не може да се работи в условията на секторна нетърпимост", каза още Танева пред bTV. Министърката изрази благодарност към всички, които са сигнализирали за нерегламентирани практики, посочвайки имена, тъй като това било рядкост. „Тъжната истина е, че сигналът за корупция не е единствен от фирмата, която се е осмелила да излезе публично на пресконференция. Затова може да се информирате и от многото браншови организации, както и от многото стенограми от заседанията на Комисията по земеделие в Народното събрание”, обясни министърът. Уволнението на Моллов идва след обвинения за рекет от Агенцията за храните. Първо обвинения за искане на "такса спокойствие" отправи един от най-големите производители на месо за дюнери "Аладин Фуудс". Той обяви, че от Агенцията са поискали на собственика на фирмата Аладин Харфан 10 000 лева, а след това и 10 000 евро, за да не затворят цеха му в Съединение след проверка на Агенцията. Когато Харфан отказал да плати, последвали нови проверки на БАБХ и затваряне на цеха. От "Аладин" обявиха, че имат и запис на срещата, на която им е поискана "такса спокойствие". Пламен Моллов категорично отрече тези обвинения и представи информация за извършени в цеха в Съединение проверки, при които са открити редица нарушения. Моллов дори заяви, че ще сезира прокуратурата за нанесени морални щети от страна на "Аладин Фуудс". По-рано днес от Асоциацията на млекопроизводителите подкрепиха твърденията на Аладин Харфан за рекет от страна на БАБХ. Те потвърдиха, че от Агенцията са искали 10 - 20 000 лева, за да не се затваря предприятие.

Каним Ватикана да кандидатстваме за ЮНЕСКО с евангелие

http://society.actualno.com/Kanim-Vatikana-da-kandidatstvame-za-UNESKO-s-evangelie-news_474577.html

Едно от най-красивите старобългарски евангелия - Асеманиевото, може скоро да стане част от наследството пазено от ЮНЕСКО. Това стана ясно след аудиенцията на премиера Бойко Борисов и водената от него ...

Трафикът по пътя Добрич – Варна е интензивен

http://pik.bg/трафикът-по-пътя-добрич-–-варна-е-интензивен-news337348.html

Трафикът по пътя Добрич – Варна е интензивен

Сухи са пътищата във Варна и областта.

В областта трафикът е с нормална интензивност. Движението по пътя Добрич – Варна се извършва без ограничения, към този час на деня, като трафика е интензивен в двете посоки. По автомагистрала "Хемус", участък Варна – Шумен, движението е с нормална интензивност. В посока Бургас по АМ „Черно море” движението е спокойно, малко по-интензивно е в районите на Приселци, Бяла и Обзор.

До 90 км/ч е ограничението на скоростта от началото до края на резервната писта за излитане и кацане на самолети до Провадия заради зачестилите пътни инциденти в този участък. От ОПУ – Варна допълниха, че към момента няма въведени забрани и ограничения за движение по пътищата в областта. 

3000 българи получват инфаркт на месец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781936

3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7. Същевременно възрастовата граница на хората, получаващи инфаркт, е паднала драстично – все по често пациенти под 40 години са покосявани от сърдечен удар. За това алармират кардиолози.
3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7. Същевременно възрастовата граница на хората, получаващи инфаркт, е паднала драстично – все по често пациенти под 40 години са покосявани от сърдечен удар. За това алармират кардиолози.

3000 българи получват инфаркт всеки месец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781930

3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7. Същевременно възрастовата граница на хората, получаващи инфаркт, е паднала драстично – все по често пациенти под 40 години са покосявани от сърдечен удар. За това алармират кардиолози.
3000 българи получават инфаркт всеки месец, 250 от тях са млади хора. Над 60% от смъртните случаи у нас са заради сърдечно-съдови заболявания, съобщи TV7. Същевременно възрастовата граница на хората, получаващи инфаркт, е паднала драстично – все по често пациенти под 40 години са покосявани от сърдечен удар. За това алармират кардиолози.

Цацаров: Ловец съм, но нямам тръпка

http://www.bnews.bg/article-135476

За видеото на Иван Искров с Цветан Василев, главният прокурор каза, че то не е част от играта по наказателения процес срещу банкера.

Камерън: Още се възстановявам от прегръдката на Бойко (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/2015/05/23/2539348_kamerun_oshte_se_vuzstanoviavam_ot_pregrudkata_na/?ref=rss




Здравата прегръдка на премиера на България Бойко Борисов направи впечатление на министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън по време на срещата на лидерите на Европейския съюз в Рига в петък.

Борисов е използвал случая, за да поздрави Камерън за победата му на изборите във Великобритания в началото на този месец.

"Все още се възстановявам от прегръдката на Бойко (I’m still recovering from my Boyko hug). Когато Бойко те прегърне...", казва Камерън на...

"България без цензура" готова с поне 50 кандидати за кмет

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bylgariia-bez-cenzura-gotova-s-pone-50-kandidati-za-kmet-6036619

В предаването "Комбина" лидерът Николай Бареков говори за КТБ, Цветан Василев и Мария Календерска

Олигофренясаха ни Олигарсите, затова светът ни вижда като ОО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253270_%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%8F%D1%81%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BD%D0%B8+%D0%9E%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B5%2C+%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D0%

 Проблемът не е в това, с какво лети премиера, а в това при КОЙ каца. Изобщо, фокусирането на дебата, възникнал около откриването на трибуната „Моци“ на стадиона в Разград, върху спора за това защо Министър-председателят е ползвал хеликоптер и дали трябва да върне разходите за полета, е не просто глупаво и абсурдно, но и целенасочено бягане от съществения проблем. И реването срещу ползването на хеликоптера и изявленията за връщане на парите за полета са проява на евтин популизъм. Ако правителственото посещение при Домусчиев с хеликоптер е по-смущаващо от посещение с кортеж, то това е поради вкоренената ни от древността представа за

височайшото посещение от небето като благословия

Драматичният дебат възниква след като един спортен журналист бе обиден, защото влиза в известната от миналото роля на селския идиот или на дворцовия шут като неблагоразумно постави неудобен въпрос на човек, на който министрите му идват с хеликоптер на гости. Журналистът, разбира се, трябва да е благодарен, че живее в хуманният 21 век, където могат само да ти се поскарат. Едно време, с шутовете и идиотите са се отнасяли доста по сурово: - биели ги с камшици, ритали ги и изобщо ги малтретирали по всякакъв начин.

Къде обаче е същественият проблем, за който се избягва да се говори? Това е въпросът за общуването на висшите политици с едрия бизнес. Някои казват, че именно това общуване води до така наречения олигархичен модел на управление на държавата. В това общуване, разбира се, няма нищо незаконно, защото и видните политици и едрите бизнесмени добре познават законите, нали в крайна сметка те заедно ги правят. Но все пак има неща които смущават. Защо, например, 

държавата трябва да налива милиони,

за да поддържа стадионите, които се ползват от професионалните футболни клубове, вместо тези пари да се инвестират за развитието на масовия спорт? Нали именно развитието на масовият спорт е заложено като приоритет във всички спортни стратегии и предизборни програми? Някой ще каже - защото с малки изключения стадионите са държавни. Да така е, но те фактически се владеят от футболните клубове, а собствеността на държавата се състои по-скоро в охранителна функция, която да гарантира, че тези спортни имоти ще се ползват по предназначение, за да не стане както, между другото, стана с театрите, които бяха приватизирани, уж с клауза ограничаваща промяната на предназначението им.

Преди 9 септември 1944г. общините са предоставяли единствено терени за изграждане на спортните съоръжения: оттам нататък всички стадиони в страната ни са построени с частни дарения и доброволен труд. Министри, депутати, висши офицери, индустриалци, търговци, общественици и други граждани са участвали с дарения и доброволен труд за изграждането на спортните обекти. За спортните дружества и организации, някои от тези хора са дарявали и личните си имоти, без при това да са притежавали спортните клубове или дори и една акция в тях. След 9 септември 1944 г. собствеността на цялото имущество на спортните организации е одържавено. От 1944 г. до настоящия момент единствено държавата, а напоследък и някои общини, са строили големи спортни обекти.

Каква е ситуацията днес? 

Стадионите на известните футболни клубове у нас, през последните две десетилетия се ползват от собствениците на тези клубове, които са най-богатите хора на България. Надали има смисъл да коментирам, как тези хора са придобили през годините на прехода своите активи от държавата. Съмнява ли се някой, че това е станало по типичния за страната ни крайно изгоден за купувачите прозрачен и пазарен начин? Съмнява ли се някой и в това, че от тази благородна „спортна“ дейност едрият бизнес си спестява доста данъци? Ако тези хора бяха инвестирали 1/100 от активите си за ремонт на стадионите, то привържениците на футбола у нас щяха да се радват на една модерна спортна база. Само че нашите едри „капиталисти“, почти без изключение, имат едно по-друго разбиране от това на нашите предци от преди войната. Докато едните са се били в национално освободителните войни за България и са инвестирали и дарявали за родината ни спечелените по цял свят пари, то днешните парвенюта, придобитото в страната ни, гледат да го изнесат навън, практикувайки един социалистически капитализъм, който означава приходите - за нас, разходите - за сметка на народа, или което ще рече за сметка на олигофрените. Олигофренясаха ни Олигарсите, а после се чудим защо оня чех ни изобразявал като ОО

 

 

 

Борисов: Като бях при папата си пожелах да спрат природните бедствия в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=290024

За понеделник ми трябва инструмент , с който да окажа помощ на хората от Мизия– като правителство. Възложих на финансовия министър, докато се прибера - да говори с кметове и с когото е необходимо, за да ми даде инструменти – дали от програмата за саниранe да пренасочим средства, или да се помогне индивидуално на хората там.

В Мизия готови на протести заради липсата на виновни за наводнението

http://www.mediapool.bg/v-miziya-gotovi-na-protesti-zaradi-lipsata-na-vinovni-za-navodnenieto-news234431.html

Пострадалите от водното бедствие в Мизия заплашиха с протести и жива верига заради експертизата по делото за наводнението през миналата година, която показа, че става дума за природен феномен, а не за човешка грешка, съобщи БНР. Пострадалите от бедствието продължават да твърдят, че главната причина за бедствието е лошото стопанисване на язовирите в района. Жителите на Мизия настояват и за помощи при ремонтите на къщите, за да има къде да живеят, след като ги изведат от временните фургони. В противен случай, те заплашват да направят жива верига и да затворят пътя за АЕЦ "Козлодуй". Правителството ще търси варианти да помогне на пострадалите от град Мизия, заяви премиерът Бойко Борисов от Рим. "Слушах сутринта хората в Мизия. Аз мислех, че там проблемите са ги решили, защото станаха преди нас, но възложих на финансовия министър, докато се прибера, да говори с кметове, да ми даде инструменти дали от програмата за саниране да пренасочим средства, дали индивидуално на хората да помогнем", заяви Борисов, цитиран от БНР.

Секс роботи ще лекуват педофили след 25 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4781925

В близко бъдеще роботи ще станат сексуални консултанти и ще въвеждат хората в тайните на секса, това твърдени сподели американския сексолог д-р Иън Кърмър на кръгла маса, организирана от изданието Hopes and fears. Според него роботите ще стават все по-интелигентни, ще се превърнат в "сексуални сурогати" и ще могат да помогнат на хората да се
В близко бъдеще роботи ще станат сексуални консултанти и ще въвеждат хората в тайните на секса, това твърдени сподели американския сексолог д-р Иън Кърмър на кръгла маса, организирана от изданието Hopes and fears. Според него роботите ще стават все по-интелигентни, ще се превърнат в "сексуални сурогати" и ще могат да помогнат на хората да се

Секс роботи ще лекуват педофили след 25 години

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4781921

В близко бъдеще роботи ще станат сексуални консултанти и ще въвеждат хората в тайните на секса, това твърдени сподели американския сексолог д-р Иън Кърмър на кръгла маса, организирана от изданието Hopes and fears. Според него роботите ще стават все по-интелигентни, ще се превърнат в
В близко бъдеще роботи ще станат сексуални консултанти и ще въвеждат хората в тайните на секса, това твърдени сподели американския сексолог д-р Иън Кърмър на кръгла маса, организирана от изданието Hopes and fears. Според него роботите ще стават все по-интелигентни, ще се превърнат в "сексуални сурогати" и ще могат да помогнат на хората да се

Рубини: Доларът се включва във валутните войни

http://www.investor.bg/analizi/9/a/rubini-dolaryt-se-vkliuchva-vyv-valutnite-voini-194473/

Влизането на Америка в схватката е само въпрос на време, смята известният икономист

Журналистът Патрик Смит: САЩ признаха поражението си в Украйна

http://svetoven.pogled.info/news/64712/ZHurnalistat-Patrik-Smit-SASHT-priznaha-porazhenieto-si-v-Ukraina

/Поглед.инфо/ САЩ изглежда признават, че са надценили възможностите си спрямо Украйна и сега се връщат към реалността, което е оптималното политическо решение от всички възможни.

Католическа Ирландия подкрепи хомосексуалните бракове

http://www.mediapool.bg/katolicheska-irlandiya-podkrepi-homoseksualnite-brakove-news234430.html

Ирландците гласуваха “за“ легализирането на еднополови бракове, показват предварителните проучвания от референдума в страната, който е първи по рода си в света,  съобщава в събота ББС. Всички основни участници в кампанията признаха, че хората са се произнесли в полза на браковете между хомосексуалните мъже и жени. “Това е наистина историческо събитие. Ние сме първата страна в света, гласувала на референдум за равенство в правото на брак“, каза министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който по-рано през тази година открито обяви, че е гей. “ Това е чиста победа на лагера на “Да“, призна директорът на института Йона Дейвид Куин,  който представлява интересите на католическата общност и бе водач на кампанията против еднополовите бракове. Според него съперниците му са спечелили с две от всеки три бюлетини. Ирландците бяха призовани вчера да отговорят на въпроса: “Може ли да се сключва законен брак от две лица независимо от техния пол?“ Заедно с това им бе поставен друг въпрос – дали минималната възраст за заемане на президентския пост да бъде намалена от 35 на 21 години. Противниците на хомосексуалните бракове гласуваха под лозунга: “Децата имат право на майка и баща“. Католическата църква призова народа да гласува с “Не“, но той не я послуша, въпреки че 77% от ирландците са католици.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване