Халифатът отвръща на удара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253263_%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%84%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B0

 От месеци на иракчаните се казваше, че “Ислямска държава” (ИД) е преминала в отстъпление. През април министър-председателят Хайдер ал Абади обяви, че е спечелил “психологическата битка” след прогонването на джихадистите от родния град на Саддам Хюсеин Тикрит. Жители на Багдад слушаха по радиата в колите си поп песни, осмиващи ИД. Но падането на Рамади на 15 май смаза този оптимизъм, а улиците отново са изпълнени с лошо предчувствие. ИД е съвсем наблизо и също така заплашва петролната рафинерия и електроцентралата в Байджи, от които зависи Багдад. Тревогата се засили, когато пет дни по-късно дойде новината, че ИД е превзела Палмира в Сирия.

Рамади, който се намира на 110 километра западно от Багдад, е столицата на най-голямата иракска провинция Анбар и беше последният останал град под контрола на правителството в населения предимно със сунити район. От много месеци ИД беше завзела части от големия град, но запазването на контрола върху правителствените сгради там беше ключов елемент от плановете за отвоюване на провинцията. В случая иракската армия не се представи по-добре, отколкото когато избяга от втория по големина иракски град Мосул през юни миналата година, като отново изостави голямо количество военна техника. Вълна от самоубийствени нападения с камиони проби отбраната на Рамади и хвърли в бягство мъжете, които защитаваха града.

ИД изглежда несломена след почти година оглавявани от САЩ бомбардировки и подкрепяни от Иран сухопътни операции. Тя понася поражения и губи територия от кюрдите, а също от багдадското правителство и неговите милиции. Някои от командирите й, включително нейният заместник водач, са убити от американски бомби. Въздушни удари разрушават контролирани от нея петролни съоръжения, което рязко намалява приходите й.

Но ИД продължава да привлича чуждестранни и местни бойци. Изпращаните от нея конвои от атентатори самоубийци с 15-тонни камиони правят напразни опитите за удържане на укрепени линии.

Тя отново тръгва в настъпление в Анбар - главния район на сунитските племена в Ирак и поради това благоприятна почва за ИД, чиято основна подкрепа идва от сунитите, страхуващи се от доминираното от шиитите правителство в Багдад и маргинализирани от него. А тя също така отново печели терен в Сирия, където на 20 май щурмува Палмира. Страхът е, че тя ще разруши едно от световните съкровища - град от римската епоха, както прави с други предмюсюлмански антични ценности.

Лесно е Абади да бъде обвинен за падането на Рамади. Но проблемите на правителството са доста по-големи от избора на министър-председател. Неговата армия е хартиен тигър, чиито командири надуват числеността на своите войски с фиктивни войници и претендират за допълнителни заплати, но бягат, когато са в опасност. Редовите войници, които са предимно шиити, следват техния пример, страхувайки се да не бъдат заловени от безмилостен враг, който ги смята за еретици. След като през юни миналата година превзе Тикрит, ИД изкла 1500 армейски курсанти в Кемп Спайкър.

При положение че не може да разчита на своите сили, Абади се обръща към “Хашид аш шаби”, или “формирования за народна мобилизация”, които бяха пуснати в действие през юни миналата година, за да попречат на ИД да нахлуе в Багдад. Те се състоят от около 40 милиции, които са почти изцяло шиитски, а много от тях са подкрепяни от Иран. През последната година те отблъскват ИД от иранската граница и прочистват район около Багдад. Сега се готвят заедно с иракската армия да предприемат контраатака срещу Рамади. Но “Хашид аш шаби” могат да се окажат нож с две остриета. Ако загубят, шиитските милиции отслабват най-добрата отбрана на Багдад. Ако спечелят, те може да оспорят контрола на правителството. Каквото и да се случи, тяхното изпращане в сунитски райони крие опасност от разразяване на нови междуобщностни кръвопролития.

Вместо това американците и сунитските съседи на Ирак насърчават Абади да въоръжи сунитските племена, макар засега почти без резултат. Те си спомнят “сунитското пробуждане” от 2006-2007 г., когато американски командири плащаха, обучаваха и въоръжаваха племенни членове в Анбар и за седем месеца изтласкаха от провинцията предшественика на ИД - Ал Каида в Ирак. Но този номер трудно ще бъде повторен. Тринайсетте главни племена в провинцията са колкото разделени, толкова и слаби.

Заинтересованите външни сили наблюдават ситуацията, но най-вероятно ще прехвърлят отговорността. Йордания помага на американците да обучават малък брой сунитски племенни членове, но иска иракското правителство да плати за подходящо разгръщане.

Саудитска Арабия е погълната от своята война в Йемен. Америка продължава да обучава сунитски войници в базата си “Айн ал Асад” в сърцето на Анбар, но докато чака тяхното изпращане, приветства намесата на милицията, като очевидно се надява, че шиитските формирования ще успеят там, където иракската армия и коалицията се провалят. Ако на място бъдат разположени още американски войски освен неколкостотин съветници и инструктори, има опасност САЩ отново да бъдат въвлечени в сухопътни сражения.

Засега водачите на ИД, изглежда, са съсредоточени върху преследване на тактически предимства, като същевременно укрепват позициите си в населените предимно със сунити иракски провинции и печелят битката за сърцата и умовете на местните хора - чрез страх и предоставяне на обществени услуги. Въпреки обезглавяванията нейните администратори печелят похвали за ефективното си управление, чистите улици и навременното плащане на заплатите. Тя частично възстановява електричеството в Мосул, ремонтира хотел там и отваря дворците на Саддам Хюсеин за разходки през уикендите. Обременената от дългове Йордания се надява, че ИД може да види взаимен интерес от запазване на нейния граничен пункт отворен за търговия и дори признава разписките, които тя издава за вносни мита, за подлежащи на намаляване на данъчното облагане.

Опасността е, че халифатът на ИД се превръща в постоянна част от региона. Границите ще се преместят в близките месеци. Но след като кюрдите се управляват сами на североизток, а шиитите - на юг, иракчаните поставят под въпрос решимостта на правителството да отвоюва от ИД сунитския северозапад.

“Разделението вече е реалност”, въздиша сунитски политик в изгнание. “То само остава да бъде нанесено на картата”, каза той.

Ще вали, но ще е топло

http://frognews.bg/news_91710/SHTe-vali-no-shte-e-toplo/

Ще вали, но ще е топло. Над западните райони на отделни места ще превали и прегърми, а над Източна България ще е предимно слънчево, но след обяд от югозапад ще се заоблачи, съобщиха от НИМХ-БАН, цитирани от БТА.

Валенсия - "фараонски" публични проекти и корупция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253262_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%8F+-+%22%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%22+%D0%BF%D1%83%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B8+%D0%B

 С “фараонските” си публични проекти и безкрайни корупционни скандали, автономната област Валенсия представя в концентриран вид и болките на Испания, и желанието на населението за пълна промяна на предстоящите избори.

“Това, което характеризира днес испанците, е умората. Изморени сме и искаме промяна”, казва 59-годишният компютърен специалист Педро Моралес, когото срещаме при павилиона на десноцентристката партия “Сиудаданос” (Гражданите) в един парк във Валенсия (Източна Испания) преди регионалните и местни избори на 24 май.

Според проучванията на общественото мнение тази млада политическа формация, създадена в Каталуния през 2006 г., вероятно ще е главният печеливш от очаквания отлив на избирателите от Народната партия на Мариано Рахой, която управлява града от 1991 г., областта - от 1995 г. и страната - от 2011 г.

Наред с Мадрид резултатите от Валенсия (една от основните крепости на консерваторите в Испания) “ще бъдат определящи за парламентарните избори”, планирани за края на годината, обяснява Хосе Пабло Ферандис от испанския институт за проучване на общественото мнение “Метроскопия”.

Като жител на Валенсия “се чувствам постоянно като посмешище”, оплаква се Педро Моралес, говорейки за безконечните корупционни афери, които тресат областта с пет милиона жители.

Намиращите се наблизо активисти на “Сиудаданос” го потвърждават. Това е един от стълбовете на кампанията им, както и на антилибералите “Подемос”.

Повече от сто местни някогашни управници са в полезрението на правосъдието, включително двама бивши президенти на областта на портокаловите градини.

Много от скандалите за корупция, разтърсващи Народната партия в национален мащаб, тръгнаха от Валенсия, като аферата “Гюртел”, засегнала ръководството й, или казуса “Ноос” - делото за присвояване на държавни средства срещу Иняки Урдангарин, съпруг на сестрата на испанския крал Фелипе Шести, Кристина Бурбонска.

Бездънен кладенец

Педро Моралес критикува също “пилеенето и злоупотребите” с обществени средства, при положение че областта има дългове от 37 милиарда евро - сума, почти равна на средствата, инвестирани в плана за спасяване на испанския банков сектор през 2012 г.

Наблизо виждаме Градчето на науката и изкуствата във Валенсия - огромен комплекс с футуристична архитектура, олицетворяващ това разхищение: операта, построена през 2005 г., е обезобразена от скелета, издигнати, за да попречат цели парчета от фасадата да паднат.

“Бездънен кладенец”, казва със съжаление Мигел Анхел Вера от Профсъюзната конфедерация на работническите комисии. Според опозицията комплексът е струвал 1,2 милиарда евро, при първоначално предвидени около 300 милиона.

Градчето е само един от примерите за гигантските инфраструктурни обекти, построени в средиземноморската област, която си се представяше като европейската Калифорния. Там има също изоставена писта за състезания от “Формула 1″, пристанищни съоръжения за регатата “Купата на Америка”, чиито яхти не са идвали във Валенсия от 2010 г. насам, както и увеселителен парк, научно-изследователски център.

“Накараха ни да вярваме, че всички можем да станем новобогаташи”, отбелязва синдикалистът, възмущавайки се от продажбата на земеделски земи и унищожаването на местната текстилна промишленост и производство на играчки, за да се заложи всичко на строителния отрасъл. Гръмването на балона с недвижимите имоти през 2008 г. остави и областта, и Испания, да тънат в мизерия.

За да изплатят астрономическия дълг, областните управници “орязаха бюджетите на основните социални услуги - само за хората в най-голяма нужда”, а също в сектора на образованието и здравеопазването, казва критично социологът Андреу Тобара, член на ръководството на партия “Подемос” във Валенсия.

“Последното, което съм си представял, е, че през 2015 г. във Валенсия онова, от което ще се нуждаем най-много, е храната”, като 33 процента от населението е заплашено от бедност, казва кандидатът на “Сиудаданос”, 50-годишният Фернандо Хинер, мечтаещ да свали от поста настоящия кмет - 66-годишната Рита Барбера, която го заема от 24 години.

“Нужна е промяна!”, възкликва 64-годишната бивша секретарка Кармен Бухоса, гледайки Фернандо Хинер, който тръгва с велосипеда си.

Русия готви Ялта 2. Западът приема условията

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253261_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%AF%D0%BB%D1%82%D0%B0+2.+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D1%83%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1

 Големите атлантически сили са на път да приемат очертаване на нови сфери на влияние, наложени от Русия, така както стана и в Крим на конференцията в Ялта преди 70 години. Жертвите този път са държави, които са свикнали с яростта на Голямата мечка, която зад привидния вид на кротка плюшена играчка, си остри ноктите и се готви да вземе във владение нови територии.

Молдовците, грузинците и украинците познават прегръдката на руснаците, които обещават цивилизация, пари и образование, но носят със себе си терор, дисциплинарни батальони и дълготрайно господство.

Русия отново става господарка на играта в нейното естествено пространство за експанзия и разтваря чадъра си над страни, преситени от игрите на Голямата мечка, които опитаха да избягат на Запад: Република Молдова, Грузия и Украйна. Трите се надяваха до неотдавна, че на срещата на върха на Източното партньорство (21-22 май) ще им бъде вдигната бариерата и ще могат да се отърват от историческите вериги, които ги приковават към Русия.

Техният оптимизъм се стопи междувременно и разбраха, че трябва да използват собствените си сили, инстинкти и опит, за да преживеят един нов етап, в който ще бъдат части от пъзел: между проспериращия, но егоистичен Запад и щедрия, но доминиращ Изток.

С времето може да им се стори по-просто да се насочат към Евразийския съюз, където са поканени да влязат без условия, където могат да развиват търговия без да спазват никакви норми и където рублата може да бъде от помощ. В Република Молдова и в Грузия последните социологически проучвания вече показват, че мнозинството от хората предпочитат съюза под ръководството на Москва вместо Европейския съюз.

Войната на изтощение, с която Русия иска да превърне изтока на Украйна в автономен регион, подобен на Приднестровието, за да си осигури защитен коридор около Крим, е доказателство за молдовците и грузинците, че Западът никога няма да ги защити от руснаците. Отново трябва да разчитат на себе си, както е било винаги в миналото: лице в лице с Русия. Зная, че нямат много варианти, винаги ще се надяват, че Западът ще ги компенсира, но дотогава трябва да се оправят както могат, да показват поне малко привързаност към Москва. Защото, ако не го направят доброволно, ще бъдат принудени.

Васалността не беше приета по един и същи начин - ако молдовците са били винаги по-кротки, грузинците са почти винаги готови да се бунтуват. Украинците в западната част на страната имат засилено национално чувство, докато тези в промишлените зони на изтока са проруски настроени. На пръв поглед и арменците се оставиха яхнати от Москва, но с тяхната силна диаспора на Запад биха могли да променят ориентацията в даден момент, при всички положения историята им е пълна с атентати срещу потисниците.

Русия ще дирижира концерта на западняците за подялба на света на сфери на влияние, изхождайки може би от идеята, която е имал американският президент Франклин Делано Рузвелт в един разговор с външния министър на СССР Вячеслав Михайлович Молотов в началото на войната, когато говорели за “Четиримата полицаи”, които следва да наложат мир след Втората световна война: Русия, САЩ, Великобритания и Китай.

Междувременно европейците съобщиха с цинизъм на молдовците, грузинците и украинците, че “мечтата за присъединяване”, както я нарече председателят на Европейския съвет Доналд Туск, не е съществувала никога, но това, че няма да се изпълни, няма да им навреди, защото само така могат да постигнат “европейските стандарти”.

Варна се срина до пето място по размер на заплатите

http://petel.bg/Varna-se-srina-do-peto-myasto-po-razmer-na-zaplatite__113244

Варна и региона вече са на пето място по размер на средната месечна работна заплата. Това сочат данните на Териториалното звено на...

Българите преди македонците при папата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4779608


ДИАНА ПЕТРОВА,
пратеник на "Труд" в Рим
Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим ще бъдат в 11 часа при папа Франциск във Ватикана. Българска официална делегация винаги е приемана от главата на католиците преди 24 май в знак на уважение към делото на славянските просветители светите братя Кирил и Методий.
ДИАНА ПЕТРОВА, пратеник на "Труд" в Рим Премиерът Бойко Борисов и водената от него делегация в Рим ще бъдат в 11 часа при папа Франциск във Ватикана. Българска официална делегация винаги е приемана от главата на католиците преди 24 май в знак на уважение към делото на славянските просветители светите братя Кирил и Методий.

Най-важното от Варна във вчерашния 22 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=289957

88 зрелостници и 125 седмокласници от Варненско не се явиха на днешните изпити Без сигнали за преписване и за анулирани работи протича изпитният ден във Варна и областта за зрелостниците и седмокласниците, каза за Moreto.net началникът на Регионалния инспекторат по образование Венцеслава Генова.

Диктатура на пияните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780591



Колкото повече обществото се надига срещу пияните шофьори, колкото жертвите на пътя набъбват заради безумното каране, толкова повече стават онези пийнали водачи, които пътните полицаи хващат.   Може би това явление се подчинява на обратната пропорция, а може и просто сега контролът да е станал по-строг.
Колкото повече обществото се надига срещу пияните шофьори, колкото жертвите на пътя набъбват заради безумното каране, толкова повече стават онези пийнали водачи, които пътните полицаи хващат.  Може би това явление се подчинява на обратната пропорция, а може и просто сега контролът да е станал по-строг.

6,8 разтресе до Соломоновите острови

http://frognews.bg/news_91708/6-8-raztrese-do-Solomonovite-ostrovi/

6,8 разтресе до Соломоновите острови в южната част на Тихия океан. Това стана само няколко дни след, като архипелагът бе разлюлян от друг силен трус, предаде Ройтерс, като се позова на Геофизичния институт на САЩ.

Полицаи и бандити се стреляха в Мексико, 37 убити

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253260_%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D1%85%D0%B0+%D0%B2+%D0%9C%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BA%D0%BE%2C+3

 При въоръжен сблъсък между мексиканската федерална полиция и наркобандити загинаха най-малко 39 души.

Престрелката е станала в Танхуако, щат Мичоакан, на границата с щата Халиско. Според правителствен източник броят на загиналите може да нарасне. Местните медии съобщават за "над 43 въоръжени цивилни лица".

Сблъсъкът избухнал, след като въоръжена бандитска група открила стрелба по полицейски конвой. Федералните подгонили престъпниците, които се барикадирали в близко ранчо. По време на завързалата се престрелка са загинали минимум 37 бандити и двама полицаи.

Мичоакан и Халиско се явяват най-криминогенните щати в Мексико. Оттук минават неркопратките за САЩ, поради което картелите често влизат в сблъсъци с федералните и военните - от една страна, а от друга - помежду си в борба за доминация.

За последните 9 години в нарковойната в Мексико са загинали над 80 000 души - цивилни, бандити, полицаи, военнослужещи. Цифрата вероятно е дори по-голяма, тъй като още 22 000 мексиканци се водят безследно изчезнали.

Остава топло, на места ще превали

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253259_%D0%9E%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%BE%2C+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B0+%D1%89%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8

 Над западните райони облачността ще е променлива и на отделни места, там ще превали и прегърми. Над Източна България ще е предимно ясно, а през деня слънчево, но след обяд от югозапад ще се заоблачи.

Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от изток-югоизток, съобщиха от НИМХ. Максималните температури ще са между 26-31°.

Над планините ще има променлива облачност и над масивите от Западна България ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен предимно южен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра около 12°.

По Черноморието ще е слънчево, но от югозапад облачността постепенно ще се увеличава. Ще духа слаб източен вятър. Максималните температури ще са между 21°-24°. Температурата на морската вода е 18-21°. Вълнение на морето 1-2 бала. 

Германия и САЩ защитиха целостта на Македония

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253258_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B

 Обвиненията, че САЩ са замесени в заговор за дестабилизирането на Македония са абсурдни. Това заявиха от посолството на САЩ в Скопие за македонската "Нова телевизия".

Реакцията на посолството на САЩ идва след неотдавнашното изявление на руския външен министър Сергей Лавров, според когото Западът стои зад настоящата политическа криза в Македония и оказва натиск върху премиера Никола Груевски.

"САЩ искат мир и стабилност в Македония, като част от нашата цел - "Европа – цяла, свободна и мирна". Македонските граждани искат да се присъединят към ЕС и НАТО, защото знаят, че това е най-добрият път за сигурна и просперираща Македония. Ние напълно сме съгласни с това", са казва в реакцията на посолството.

Преди три дни Лавров заяви по време на обръщението си към Съвета на Руската федерация, че зад натиска на Запада върху македонския премиер стои отказа на Груевски да въведе санкции срещу Русия и подкрепата на газопровода "Южен поток" и сега на "Турски поток".

В същото време от германското посолство в Скопие също публикуваха опровержение на думите на Лавров, който упрекна Запада за натиск, но и говореше за подялбата на Македония между България и Албания.

"Вашата страна, както и всички страни от Западните Балкани, доброволно избраха пътя към Европейския съюз. В неотдавнашно изявление македонският външен министър още веднъж ясно посочи интеграцията в ЕС и НАТО като цел на своята държава. Германия и нейните партньори в ЕС признават териториалната цялост на страната", се казва в съобщението.

Вигенин: Изказванията на Митов за Лавров са опасни

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253257_%D0%92%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BD%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B7%D0%B0+%D0%9B%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0

 Изказванията на българския външен министър Даниел Митов по адрес на руския му колега Сергей Лавров са по-опасни от спекулациите на самия Лавров за подялба на Македония между България и Албания.

Това заяви пред БНТ бившият ни външен министър (2012-2013) и някогашен евродепутат социалист Кристиан Вигенин.

"Трябва да се реагира по-спокойно и да не се издава раздразнение", каза Вигенин.

Лавров направи изявлението си за евентуална подялба на Македония в реч пред Съвета на федерацията. Митов реагира, като заяви, че намира внушенията за крайно безотговорни.

Вигенин нападна и премиера Бойко Борисов, като заяви, че е направил две грешки по отношение на Македония. Първата от тях е, че е посъветвал колегата си Никола Груевски да подаде оставка. Втората е изявлението му, че военните ни са на границата с бившата югорепублика.

Според бившия външен министър обаче опитите да се внушава, че в Македония има битка между САЩ и Русия, не е е правилна, а много повърхностна оценка на процесите. Нито пък може да се говори, че протестите там са предизвикани, за да се осуети проектът "Турски поток". Нещата в съседната ни страна тръгнали на зле много преди да е ясно, че ще има такъв проект.

В студиото бе и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той обясни новата вълна антибългарски настроения в Македония с факта, че там е много силна носталгията по Титова Югославия. А тогава политиката е била срещу нашата страна.

"Попитах Груевски от коя чужда служба според него са изтеклите записи. Той не пожела да отговори. Не отговори и на други въпроси, включително защо на митингите му е пълно със знамена на Сърбия и Русия. Не отговори и защо много македонски граждани искат страната им да влезе в НАТО и ЕС", каза Ковачев.

Смениха шефа на полицията в Търговище

http://frognews.bg/news_91707/Smeniha-shefa-na-politsiiata-v-Targovishte/

Смениха шефа на полицията в Търговище. Със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова за директор на Областната дирекция временно е назначен, за срок една година, старши комисар Николай Ненков.

Жертвите на катастрофи продължават да се увеличават

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/23/2538809_jertvite_na_katastrofi_produljavat_da_se_uvelichavat/?ref=rss


Тенденцията за увеличаване на жертвите от пътно транспортни произшествия се запазва и през май месец. От началото на 2015 година в катастрофи са били убити 235 души, което е с десет души повече от същия период през 2014 година.

От началото на миналата година в България отново се увеличават хората, които загиват на пътя, като преди това те няколко години наред намаляваха. 

Доскоро като основна причината за нарастването на жертвите се посочваше липсата на достатъчен контрол...

Джихадисти на 4 часа път от Дамаск

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253256_%D0%94%D0%B6%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+4+%D1%87%D0%B0%D1%81%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82+%D0%94%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA

 Джихадистката групировка "Ислямска държава", която очевидно бърза да обяви, че вече си има собствена държава навръх свещения за мюсюлманите месец Рамадан, след като установи контрол над половината сирийска територия, се намира вече само на 4 ч път с кола от Дамаск.

 
Вчера стана ясно, че терористите са овладели и последния граничен пункт на Сирия с Ирак. Става дума за Ат Танф, както е наричан в Сирия, или Ал Уалид, както е наричан в Ирак, в провинция Хомс, където в сряда ИД превзе античния град Палмира. Военните на сирийския режим са се изтеглили от пункта, след като водеха сражения с джихадистите, същото са направили и иракските сили от тяхната страна на пункта, съобщиха от Сирийската обсерватория за човешки права и иракски източници, цитирани от Ройтерс. На практика сирийският режим вече няма контрол над границата с Ирак. ИД държи също граничен пункт между сирийската провинция Дейр аз Зур и иракската Анбар, а друг пункт на границата между двете страни в Североизточна Сирия е под контрола на кюрдска милиция.
 
Междувременно терористите започнаха масови екзекуции в древния град Палмира, където световно културно наследство отпреди над 2000 г. е на път да бъде варварски унищожено. В интернет се появиха кадри как десетки обезглавени хора лежат по улиците на града. Най-напред са били обезглавени 14 души, набедени за сътрудници на режима в Дамаск. От затвора Тадмур в древния град пък са освободени хиляди сирийски дисиденти и откровени престъпници, някои от които осъдени за тежки криминални деяния. Профили в Туитър, близки до ислямистите, разпространиха снимки, на които затворниците празнуват своята свобода и безчинстват из града, първият, който джихадистите превземат директно от армията, която пък вече призна, че се е изтеглила от него. Освен това ИД е превзела и ключова рафинерия в района на Хомс и петролно поле.
 
Междувременно бе съобщено, че американските и коалиционните сили са извършили 18 въздушни удара по цели на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак от сряда насам. Десет от ударите са били в Ирак и са поразили цели в околностите на Байджи, Фалуджа, Махмур, Мосул, Синджар и Тал Афар. Унищожени са били тактически бойни единици, тунели, тежко въоръжениe. В Сирия ударите са били насочени срещу обекти в района на Хасака, Алепо, Ракка и Кобане.

Македония си постави стратегическа цел - членство в ЕС и НАТО

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253255_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%86%D0%B5%D0%BB+

 Македонското външно министерство също реагира на официалните изказвания от страна на съседни и чужди държави. Стратегическата цел на Македония е интреграцията в Европейския съюз и НАТО и заплахите за блокади на членството на страната не допринасят за стабилността на региона, гласи изявлението на македонското външно министерство.

“Мирното съжителство между различните етнически и религиозни общности e основа на македонското общество и всички ние сме обединени за европейско бъдеще на страната”, подчертава македонското външно министерство.

Причината за реакцията основно е изказването на албанския премиер Еди Рама по време на регионална среща посветена на борбата с тероризма в Тирана. Албания, която е член на НАТО от 2009-та г., налага вето на членството на Македония в Алианса.

”Въпреки добрата воля за членство на Македония в НАТО, това не може да се случи, ако Скопие не приложи стриктно Охридското споразумение. За съжаление в Куманово термините албански и тероризъм се използват заедно в опит да се придаде терористична приставка на етническата общност. За Македония трябва да е ясно, че албанците остават съставен фактор в страната”, заяви Рама.

Същевременно македонските власти започнаха предаване телата на загиналите при полицейската операция в квартал Дива Населба. При сраженията, които избухнаха на 9 май, загинаха 10 членове на въоръжената група – 9 от тях са граждани на Косово.

Подробностите около полицейската операция остават неясни. Косовските власти ще извършат аутопсия на загиналите членове на въоръжената група, което може да хвърли и повече светлина около акцията, която разтърси региона. Същевременно в Македония цари затишие пред буря, пишат местните медии. Медийните бомби, протестите за и против правителството, преговорите между партии са преустановени.

Празнична програма за 24-ти май във Варна

http://petel.bg/Praznichna-programa-za-24-ti-may-vav-Varna__113240

С празнична Света литургия от 9.30 ч. пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“ започва честването на 24-ти май – ден на българската...

Проф. Николай Овчаров: Този сезон трябва да бъде разкрит акрополът на Перперикон

http://petel.bg/Prof--Nikolay-Ovcharov--Tozi-sezon-tryabva-da-bade-razkrit-akropolat-na-Perperikon__113242

През този археологически сезон трябва да бъде разкрит акрополът на Перперикон, заяви пред Фокус археологът проф. Николай Овчаров. „Ако...

Читател: Дали някога ще оправят дупките пред нашия блок? (снимки)

http://petel.bg/CHitatel--Dali-nyakoga-shhe-opravyat-dupkite-pred-nashiya-blok---snimki-__113243

"Това е актуалното състояние на улицата пред нашия блок "Д-р Басанович" 12, пише ни читател. Той прати и снимки, от които ясно личи, че участъкът има нужда от сериозен ремонт. 

Пътна обстановка в страната - 23 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=289982

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: област Пазарджик и Пловдив: от км 63+000 до км 90+197 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област Пазарджик:; напълно се затваря ляво платно в участъка от км 60+600 до км 70+900, посока гр.

Оправдават Сидеров през 2016 г., Бисеров през 2025, Цветан Василев през 2026-а

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253254_%D0%9E%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%A1%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+2016+%D0%B3.%2C+%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B2+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0

 Волен Сидеров, срещу когото този понеделник се гледа делото за хулиганство по време на полета София-Варна и за нанасяне на телесна повреда на полицай на 6 януари 2014 г., ще бъде оправдан в края на следващата година. Процесът срещу Христо Бисеров ще бъде прекратен през 2025 г., а Цветан Василев ще бъде върнат в България, съден и накрая оправдан някъде около 2026 г.

Това не са видения на екстрасенси, а резултати, получени от

математически анализ на най-важните процеси

в България от началото на века. Те продължават минимум две и половина години на първа инстанция, след 8-9 стигат до втора и обикновено завършват с прекратяване или оправдаване на подсъдимите. Няма никакво значение какво се е случило или, както казват юристите, каква е фактическата обстановка.

Никой например не спори, че на 7 април 2006 г. на автомагистрала „Тракия” колата на Волен Сидеров е блъснала автомобила на студента Явор Доков, а после шофьорът на депутата е бил младежа. След инцидента Сидеров заяви, че го е возел заместникът му в партия „Атака” Павел Чернев, който първо потвърди, а после се отрече от показанията си. Оказа се, че така всъщност е бил прикриван истинският шофьор Любомир Бакърджиев, който имал условна присъда. На 22 юни 2006 г. по искане на главния прокурор Борис Велчев парламентът свали имунитета на Сидеров.

Бакърджиев беше осъден на пробация, а Сидеров обвинен в подбуждане на Чернев към лъжесвидетелство. Лидерът на „Атака” беше оправдан в края на октомври 2008 г., т. е. след две години и половина. Това беше най-бързо приключилото дело, но то не мина през трите инстанции.

Няма спор, че докато шеф на пътния фонд бе Веселин Георгиев, милиони са плащани за поддръжка на пътища на фирмата „Биндер”. Тя не е на братята му, както често се пише, а на самия Георгиев – той излиза от нея, когато получава държавното назначение. Скандалът, станал известен като „Батко и братко”, гръмна през януари 2008 г. Георгиев беше оправдан преди няколко дни, т. е. след седем години и четири месеца. Прокуратурата обаче може да протестира присъдата, така че делото ще се точи още.

Бившият председател на Варненския административен съд Анелия Цветкова бе заловена с 10 000 лв. белязани банкноти през 2008 г. и след четири години беше осъдена (условно) за подкуп. Тази година делото й стигна до Върховния касационен съд (ВКС). Дотук – седем лета.

Осем години върви процесът срещу Марио Николов, жена му и още шест души за източване на 7,5 млн. евро по програма САПАРД. То започна по сигнал на европейската служба за борба с измамите ОЛАФ през 2007 г. Веднъж дадоха на Николов на 12 години затвор, после апелативният съд отмени присъдата и върна делото за ново разглеждане. В Германия вече има осъдени за този казус, а у нас междувременно се създаде Специализиран наказателен съд. Последния път делото там беше отложено, защото се оказа, че обвинителният акт не е връчен на подсъдимите(!?).

За бившия шеф на „Топлофикация” Валентин Димитров може да се използват думите на Вазов за Левски:

Девет годин той…

Вальо Топлото беше задържан през 2006 г. и всеки ден ни съобщаваха колко милиона са намерени в сметките му и в сейфове на името на майка му. Той е подсъдим по три дела: за присвояване на 6 млн. лв., за безстопанственост и задето не е декларирал пред БНБ сделки за 10 млн. лв. По първото обвинение Димитров беше осъден през 2009 г. на 14 години затвор, но после Софийският апелативен съд върна делото с унищожителни за прокуратурата и за съдията Георги Колев (сега председател на ВАС) аргументи: мотивите към присъдата били преписани от обвинителния акт.

През февруари т. г. апелативните съдии потвърдиха присъдата на Димитров от 3 г. затвор за безстопанственост. На съдийката, която му ги даде през 2010 г., й трябваха 2 години, за да напише мотивите, затова процесът мина през втора инстанция след 5 години. Но това не е окончателно – сега думата има ВКС. Както се вижда от случая с Цветкова, там ще идат още 3 години. Краят на процесите срещу Николов и Димитров може да се очаква през 2017-2018 г., т. е. 10-12 години след началото им.

Шумните дела у нас се развиват

по един и същ сценарий:

първоинстанционният съд ги връща за доразследване (може би с право, но това значи, че обвинителите са слаби), после обикновено произнася тежки присъди. Подсъдимите обжалват, след многократни отлагания с времето общественият интерес към техните случаи спада и… може да е случайно съвпадение, но те или биват оправдани, или делата се връщат пак на първата инстанция. Случва се процесите да започнат отначало и по други причини – например някой от съдебния състав умира или се издига. При процеси с продължителност по 1-2 петилетки това изглежда естествено.

Сега да наложим тази схема върху делата срещу Волен Сидеров, Христо Бисеров и Цветан Василев. Срещу Сидеров не се явяват да свидетелстват даже тези, които се обявяват за негови жертви. Вероятно ще го оправдаят и никой няма да протестира присъдата, така че можем да очакваме края догодина. Процесите срещу Бисеров и Василев са в началото си – изтекли са само 18 месеца от началото на разследването срещу бившия депутат от ДПС и по-малко от 10 – срещу банкера. В първия случай чакаме доказателства от Швейцария, в другия – екстрадиция от Сърбия. Видяхме, че за това две години не стигат. След това за първите две инстанции ще трябват 5 до 7 години, а за последната – още 3. Така че тези сериали ще завършат най-вероятно през 2025-2026 г., когато малцина ще си спомнят кога и защо са започнали.

Българското правосъдие е като сапунките – продължително, със странни обрати и задължително – с щастлив край. За подсъдимите, естествено.

Людмила Филипова показа на деца как се садят цветя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780474


Писателката Людмила Филипова се включи в засаждането на цветя в двора на 164-о ОДЗ “Зорница” в София. Децата се радваха, а забавната част се преплете и с образователна. Инициативата иска да насочи вниманието на малките към опознаване на природата и да ги възпита да отглеждат и да се грижат за растенията.
Писателката Людмила Филипова се включи в засаждането на цветя в двора на 164-о ОДЗ “Зорница” в София. Децата се радваха, а забавната част се преплете и с образователна. Инициативата иска да насочи вниманието на малките към опознаване на природата и да ги възпита да отглеждат и да се грижат за растенията.

Над 40 наркоиграчи загинаха при престрелка в ранчо в Мексико

http://frognews.bg/news_91706/Nad-40-narkoigrachi-zaginaha-pri-prestrelka-v-rancho-v-Meksiko/

42 членове на наркокартел бяха убити от правителствените сили за сигурност в Мексико, предаде Ройтерс, като се позова на комисаря по националната сигурност Монте Алехандро Рубидо. Органите на реда също са дали една жертва по време на атаката.

Н.Пр. Микола Балтажи: Русия е агресор, няма право на вето върху европейския избор на Украйна

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253253_%D0%9D.%D0%9F%D1%80.+%D0%9C%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%91%D0%B0%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B8%3A+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80%2C+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0

 Години наред спецслужбите в Москва са подготвяли тази военна авантюра и анексирането на Крим

Български журналисти казват, че разбират, че страната ми е жертва на руската агресия, но хранят семейства и спазват редакционна политика, която не позволява да се пише за това

- Ваше превъзходителство, каква е равносметката през тази година и половина след трагичните събития на Майдана?

- Ключовият момент, е че украинският народ излязъл на Евромайдана, защитавайки своето бъдеще и на децата си, плати много висока цена за своята европейска интеграция, пътя към Европа и тази борба за европейски ценности и демокрация продължава и в Източна Украйна. Веднъж завинаги ние получихме отговор - мястото на украинците, на всички хора живеещи в Украйна, в това число и на българите, е в Европа. Алтернативата е постсъветски съюзи, структури. Не за това украинците проливат кръвта си.

Другата поука, която трябва да извлечем е, че все пак по пътя към изграждането на независима държава не всичко е било наред, имало е освен постижения и грешки, нищо не идва изведнъж. Реформите бяха подценявани. Би могло да се фокусира повече внимание върху регионите, включително автономна република Крим, включително Донбас. Има една поговорка - конецът се къса където е по-тънък. Мисля, че новата украинска власт разбира това много добре, като пое курс към извършване на реформи.

За нас основното е да се изтегли държавата от тази дълбока икономическа криза, да се осъществи децентрализация на властта с повече пълномощия за регионите и да се пребори корупцията, чието ниво е безпрецедентно, да се извърши сериозна реформа в правосъдието и правоохранителните структури, данъчната система, да се промени украинската Конституция. Това е второто, което бих искал да отбележа - че курсът към реформи е без алтернативен. Ако ние не успеем това ще бъде не по-малка заплаха за украинската държава отколкото руската агресия.

Третото е, че отношенията с нашите съседи и преди всичко с Руската федерация, с която ние от самото начало когато Украйна стана независима държава държахме да бъдат добросъседски, равноправни и прагматични. Нашият път към Европа никога не е бил за сметка на Русия. Тези отношения трябва да бъдат третирани като равни от другата страна и Украйна да се третира като независима държава. Ето това го няма. Най-простият пример е, че Украйна се разглежда от руските управници - без разлика от управляващите, президента, опозицията, като една провинция, като у-краина, покрайнината, периферията на Русия. И даже самата дума – събитията стават на Украйна, а не в Украйна, означава, че тя не се третира като независима държава, а периферия на руската империя. И този термин се употребява съзнателно. Това е много важно, защото когато Путин каза - няма такава държава Украйна, това са няколко области, които са били част от царска Русия, проектът Новорусия, друга част е била подвластна на Австро-Унгария - това е следващата стъпка. Но всичко започва от възприемането от страна на руските управници към Украйна не като независима държава. Всички сантименти, риторика от руските управници, че те уважават териториалната цялост на Украйна и т.н. – на практика нещата изглеждат другояче.

Тук важното е, че отношенията между Украйна и Русия трябва да бъдат равноправни, Русия е признала това де юре, подписала е редица двустранни и многостранни документи, но на практика това не го признава. Русия няма и право на вето върху европейския избор на Украйна. Украинците са независима и суверенна нация и държава и имат право на избор. Това всичко се игнорира. Всички тези неща, тази авантюра, които се случиха по-късно, започвайки от анексирането на Крим и с хибридната война - това е логическо продължение на това неадекватно възприятие на Украйна в съзнанието на руските управници.

- След събитията на Майдана, очаквахте ли тази агресия от страна на Русия - анексирането на Крим, след това военните без опознавателни знаци, събитията в Донбас?

- Не, не очаквахме, че ще се стигне до такава откровена агресия, безпардонна намеса във вътрешните работи на Украйна, чак до анексирането на Крим - не. Ние добре знаем какво е Русия, добре осъзнаваме това водейки преговорите с Руската федерация. Ще ви дам един пример - преговорите за делимитацията и демаркация на границата продължиха много години и то почти безрезултатно. И за морската граница - също. Логиката е ние сме братски народи, ние сме един народ, не ни трябват граници. А се оказа, че те не случайно са говорели така, те са се подготвяли. Подготвяли са се много години, за тази военна авантюра, за анексирането на Крим - това е подготвяно много години от руските спецслужби.

- Путин призна това.

- Да, той призна. Сега там е много модно да се признават нещата постфактум. Отначало се отрича и манипулира и, простете, откровено се лъже от първите хора в Русия, а след това се признава и даже се поема отговорността за тези престъпления, защото аншлуса на Крим за нас е престъпление. Сега хибридната война в Източна Украйна-това е военно престъпление и има квалификации на ОС на ООН - кое е военна агресия. Русия е агресор, това е истината. Всичко останало, през пропагандната война, жестока и агресивна, и безпардонна, отрича за нейното участие, тяхното участие в доставките на оръжие за терористите. Ето скоро хванаха двама руски войници, горките, загубили се…и това, че Русия не иска да признае, че е част от проблема, тя всъщност го създаде и сега е част от него, но казва, че това е вътрешно украински конфликт, вътрешно украинска война, създадена от украинските бандеровци и фашисти и Русия няма към това никакво отношение. Това е нонсенс, защото всеки човек мислещ, който може да прочете не само това, което пишат руските вестници и дава телевизията им, може да прецени, че истината е в това, че не украинските танкове са в Русия, а обратното.

- Имахте ли опасения, през това време и особено след като започнаха военните действия в Донбас, че Украйна може да се разпадне, че няма да издържи и ще се пречупи под натиска?

- Всъщност, тезата, че Украйна няма държава, че няма да издържи, че няма бъдеще - това беше излъчено от Кремъл и много бързо беше подхваната от Крим, в окупираните територии, в други държави, включително и в България. Вие можете да чуете различни експерти, които говорят точно в духа на руската пропаганда. За нас този въпрос не съществува, Украйна е даденост като независима държава призната през 1991 година от цялата световна общност и призната, в това число от Руската федерация. Фактически Русия е сложила подписа си и под Будапещенския меморандум, като гарант заедно със САЩ и Великобритания, за независимостта на Украйна. Тя отрича сега подписа си и казва, ами вие там имате нова власт и Будапещенският меморандум не е валиден. Това го каза Лавров. Ако всяка държава в международните дела действа по същия начин - докъде ще стигнем…

Този цинизъм не знае граница, той се усеща навсякъде, но тази суфистикирана руска пропаганда е много тежко за един средностатистически гражданин да намери истината, и е много лесно да бъде манипулиран от тези митове измислени от Русия, които се разпространяват навсякъде-това е истината.

- Според вас, българските медии, българското общество, наясно ли са с това, което се случи и продължава да се случва в  страната ви?

- Зависи. Аз съм дълбоко убеден, че мнозинството на българското общество, както и журналистите, и експертите, и политиците, обикновените хора - те разбират нещата. Но, нека бъдем откровени, хибридната война продължава и срещу България. И това не е тайна, това можеш да го усетиш навсякъде. Вижте колко е активна част от неправителствения сектор, който работи изцяло за Русия. Колко журналисти, експерти, политолози…впрочем, когато дойдох в България казах, че ме притесняваше, че нямаше украинисти - социолози, политолози, експерти, които познават съвременна Украйна. И се оказа, че след анексирането на Крим е пълно с «експерти», които познават украинската история, държава и си позволяват да правят оценки, но като правило, следват руслото на руската пропаганда.

Така и за медиите, те са различни. Много български медии застават или подкрепят пропагандната кампания на Русия. Дори когато цитираш само руските медии без да се позоваваш на украинските, на демократичните медии, дори когато цитираш мнения на така наречените лидери на Донецката и Луганската републики, които за нас са, извинете, те са марионетки, пълни с плява и лъжа. Какво може да очакваш от тях? И ти се позоваваш на тези хора - т. нар. министър на отбраната на така наречената ДНР и ЛНР, които говорят, че на 9 май те ще бъдат атакувани от украинските войници. Абсурд.

България е демократично общество, тук има плурализъм на мненията, но когато медията съзнателно се позовава на такъв източник тя фактически заблуждава читателите. Ако човекът чете една и съща медия и естествено той няма възможността да прецени нещата.

Аз съм имал случаи когато журналисти са ми казвали: господин Посланик, аз много добре разбирам ситуацията в Украйна, вие сте жертва на руската агресия, но имаме такава редакционна политика, и ние имаме семейства и трябва да се храним. Това съм го чувал от български журналисти, но това не им прави чест, защото става дума за морална отговорност, за кодекс за етика.

Какво ще пишат те, когато нещата в Русия се променят, защото е ясно, че това там не може да продължи дълго време. На лъжата краката са къси и всичко тайно става явно. И руският народ в края на краищата ще научи истината, че е бил съзнателно манипулиран от собствената си власт.

 - Да, дори термините имат значение - дали ще напишеш „сепаратисти” или „опълченци”…

- Права сте, ето от тук започва информационната война. Защото руската пропаганда, а там работят професионалисти, добре платени за сметка на руските данъкоплатци и там се харчат, по различни оценки от три до 4 милиарда годишно - руските данъкоплатци плащат, за да ги лъжат и манипулират. И ето оттук почват белите, както казват българите. Ние ги наричаме терористи, еднозначно, Путин просто ги вкара в Украйна, те завзеха държавните сгради и казаха - ние го правим по същия начин както на Евромайдана. Но, има едно „но” - на Евромайдана излязоха хора без оръжие, помня студентите с дървените щитове срещу спецназа, загинаха сто души - „Небесната сотня”, но под украинско знаме. А тук се прави под знаме на съседна държава, това вече е сепаратизъм. Идват руски «туристи» от ростовска област, да закачат руското знаме и да си отидат.

Тези терористи, които идват с калашниците, извършват убийства, мародерства, убиват украински патриоти, рекетират бизнеса-това е безпредел. Но тях ги наричат бунтовници. Руската телевизия говори за герои, за Бандера в Украйна, а те героизират бандити и терористи. Те ги въоръжиха с модерна военна техника, а когато се оказа, че те не са способни, ги подкрепиха и с войски, с редовни войски.

Има и други такива капани на руската пропаганда. Те са митове, които отразяват съдържанието на руската пропаганда и информационната война…те са много.

- Като мита за „украинския фашизъм”…

- Да, за фашизма, за бандеровците, антидържавен преврат. Чакайте, за какво говорите - да не би в Киев да са дошли някакви военни на власт, да са избили опозицията, несъгласните, рускоговорещите?

Нека да си спомним, как измислиха тази приказка за антидържавния преврат? Тя се появи на следващия ден след като Янукович напусна. Техния представител Лукин беше цяла нощ участвал в преговорите - бившият президент, опозиция и европейските министри. Но той не подписа спогодбата. Защо? Защото Русия още тогава си е имала своя сценарий. Тя не е искала да поеме отговорността за мирния процес в Украйна.

Но какво можеше да се направи тогава - Украйна няма закон за импийчмънт, Янукович избяга, има вакуум във президентската власт. И по Конституция избират председателя на Върховната Рада за временен президент и се насрочват предсрочни президентски избори и след това и парламентарни избори. Изцяло легитимна власт. Министър-председател става кой – Арсений Яценюк, както те го наричат „бандеровец”. Преди това е бил и министър на икономиката и външните работи, и председател на парламента. Изцяло легитимна власт. Какъв антидържавен преврат? Гласуването на новото правителство, подкрепено и от частта на бившата управляваща партия, беше извършено в същият парламент, създаден в резултат на избори, признати от всички международни структури за свободни и демократични. Ето го митът за бандеровците и фашистите и антидържавен преврат… Но как старателно се измъква от арсенала, от сандъка на комунистическото минало, тая миризма, която се използва от руското ръководство и пропаганда. И като претекст за откровена военна намеса се използва сезирането от новата власт на закона за езика, че бил забранен руският език. Но това го казват външният министър, вицепремиерът и всички говорят, че така наречените опълченци излизат да се бият, защото е забранен родния им език. Това не е манипулация. Това е груба лъжа!

И другите митове, че се избива от украинските войници собственото население. Коя власт ще стреля по собственото си граждани? Това не може да стане по определение. Когато влязоха изпратени от Русия първите бандити в Донецк, които са до лакът в кръв от предишните конфликти в Чечня и на Балканите - те поставиха пред себе си жени и деца. „Ще застанем зад жени и деца, нека посмеят да стрелят”. Кой го каза това? Путин. Той го каза за Крим! И те го направиха. И украинските войници се изтеглиха. Всеки ден, всеки час, всяка минута по руската телевизия по много агресивен, много безпардонен начин се тиражира тази откровена лъжа, че украинците избиват собствените си граждани. На практика те гинат от обединени руско-терористични сили.

- Руснаците се чувстват горди от „присъединяването на Крим” и наистина подкрепят Путин…

- Да, възможно е. Мисля, че за да извършиш една такава авантюра, трябва много добре да бъде подготвено собственото население. Както направи нацистката Германия преди да извърши аншлуса на Австрия? Какво казваше Хитлер, че Германия сред Версайския мир е била унижена. Какво правят тези, че с разширяването на ЕС и НАТО Русия е поставена на колене, а сега се изправя. Това можете да го чуете и от техните глашатаи тук в България, които говорят, че Русия се изправила, но за сметка на Украйна, за сметка на кръвта на украинските патриоти и на собствените си граждани, които гинат и ги прибират с така наречения „груз-200”, тайно, никой да не знае и ги погребват и това е. Без чест, без нищо. Това е истината.

И това е било много добре подготвено, защото руските управници много добре познават психологията на руския човек. Защо е така - оказа се, че руският човек предпочита ефимерни великодържавни геополитически амбиции вместо по-добър живот. Не ги интересува това! Каква полза има един обикновен руснак от Вологда или Сибир, че Крим е насилствено анексиран и е част от РФ. И сега казват - е, какво толкова, санкции, те ни мобилизират и сплотяват около нашия лидер. И той знае това и на това се държи. Той знае, че всяка една лъжа и манипулация ще бъде подкрепена от обществото. Това е пълният абсурд, който става сега в Русия.

- Споменахте „глашатаите на руската политика и пропаганда” …

- Не искам да им правя реклама, тези хора, които подкрепиха Русия и така наречения референдум в Крим, те са приятелите на Русия и Путин. Тяхното участие беше определено като груба намеса във вътрешните работи и нарушаване на териториалната цялост на Украйна и те са рестриктирани от украинските власти и тяхното присъствие там е нежелателно. Но става дума само за тях. Ние сме отворени за приятели. Ние свалихме визите още след Оранжевата революция - ние искаме повече хора да видят, че украинците са мирна, приятелска, европейски настроена нация.

- Как ще коментирате провокацията на активисти, свързани с „Атака” и измислената теза, че българите в Украйна искат някаква автономия?

-Това беше откровено неприятелски акт. Но да ви кажа, че тази провокация трябва да бъде разглеждана и третирана в общия контекст на тази хибридна и информационна война от страна на Русия, която се води не само срещу Украйна, но и срещу България.

Самата идея за създаване на някакви народни република на етническа основа, „бесарабска република”, бесарабска народна рада”- този фалшив проект се появи след като се провали проектът на Кремъл със защитата на рускоговорещите. Даже бандитите и терористите не говорят вече за това. Голяма част, поне половината от украинските войници, които участват в антитерористичната операция говорят руски, те са рускоговорящи и казват: Ние нямаме нужда от защитата на Путин! Отивайте си, нямаме нужда от вашето военно присъствие.

Тези, които се самоопределят като руснаци в Украйна са малко повече от 8 милиона. Те винаги са били добре, нито са били притеснени, косъм не е паднал от главата им. Редица доклади, омбудсмани, ООН, ОССЕ го потвърждават. Но след като този проект се провали те се заеха с други националните малцинства, чрез тях да дестабилизират ситуацията, да ги скарат с украинците, да обвинят централното правителство, че не може да контролира ситуацията и т.н. И да се върнем на Вашия въпрос-каква е основната цел на Русия? Просто да демонтира украинската държава или поне да създаде едно проруско правителство, което да прави това, което им казват от Кремъл.

Тези хора, които сега излизат пред камерите в Одеса - тях не ги познава никой, националните малцинства се дистанцират от това и говорят еднозначно - ние нямаме нужда от защита отвън!

И това всичко рефлектира тук в България. И пак същите, които правят този проект в Украйна, същите го правят тук в България. Вижте как реагираха руските медии - станахме в епицентъра на тяхното внимание. И пак каква манипулация - идват 30-ина души на протест, а казват - 1 000 души.

Българите в Украйна нямат нужда от защитата на такива самозванци и го казвам с пълната отговорност и тези идеи за т.нар. национално-териториална автономия е с цел да се подкопава Украйна отвътре.

Ние трябва да обединим усилията си, всички - и депутати, и политици, и бизнеса, и Вие, медиите, да дадем решителен отпор на тези провокации.

- Спомням си и лъжата, че Украйна мобилизира масово и предимно българи по време на антитерористичната операция.

-Вижте, руската пропаганда спекулира с тези национални чувства. Те са човешки, нормални чувства. Коя майка иска да прати сина си на фронта? Но става дума за защитата на териториалната цялост на Украйна, за защитата на правата на националните малцинства, тя не ги нарушава, тя ги защитава. Те са в същата ситуация, както украинците, не е ли така?

- Самият факт, че няма бежанска вълна на българи от Украйна е показателен…

- Точно така, но това се прави в кабинети откъдето ни облъчват с информационната война.

Тук пак медиите фокусираха върху мобилизацията, върху тези, които евентуално ще искат да се върнат в България, но не се говореше за българите, които редом с украинците, с руснаците, с другите национални малцинства се борят за независимост и свобода в Донбас. За тях трябва да се говори. Те са чест на Украинската държава и ние се гордеем с тях!

Но когато говорим за българската общност трябва да се мисли как да помогнем на общността в Украйна и това разбиране съществува - има го в правителството, във всички кръгове. Освен, пак в глашатаите, в онези, които бързат да изпреварят паровоза на руската пропаганда.

- Чисто човешки, не като дипломат, как усещате общата нагласа на България, като цяло, към Украйна?

-Човешки искам да кажа, че това е изключително чувствителна тема. Като си помисля, всеки час, почти всяка минута, че родната ти страна е обект на военна агресия, като си представиш, че всеки ден гинат войници, цивилни, естествено, че ти е много мъчно и много чувствително и емоционално възприемаш реакциите на политиците, на хората, на който и да било.

Искам да кажа, че изявленията на българското ръководство - преди всичко на господин президента, на външния и министъра на отбраната и на други държавници, които разбират опасността за всички нас от така наречения руския път, който за нас означава танкове и война, ние високо ценим тази подкрепа на суверенитета, териториалната ни цялост на Украйна и на европейската интеграция. България е четвъртата страна в ЕС, която ратифицира споразумението ни с ЕС за асоцииране и се прояви като достойна европейска държава.

Но в същото време, ако говорим човешки, както питате, криво ми става, когато има хора, които съзнателно изкривяват нещата. Навсякъде има хора, и в Украйна също, особено във временно окупираните територии, които са зомбирани, които не могат да преценят какво става. И тук има такива. Не само заради историческият сантимент към царска Русия, аз говоря за онези, които го правят съзнателно, които разбират нещата, но го правят. Сигурно не поради алтруистични причини. Но ти носиш голяма отговорност щом си политик, журналист, експерт и излизаш пред камерата и манипулираш съзнателно българина, живеещ в една европейска страна - това за мен е неразбираемо. Ние трябва да се противопоставим на тези аномалии, аз го наричам това аномалия.

Как могат тези политици да подкрепят Русия, това, което им казват от „белокаменната”, след като най-голямата българска диаспора е в Украйна? Не виждам тук логика.

И затова трябва със съвместни усилия да спечелим пропагандната война, която отравя съзнанието на хората. Спечелим ли информационната война, ще спечелим войната срещу руския агресор. Но трябва да се действа паралелно. Германия издаде инструкции за дипломатите, те са достъпни, как да противодействат на руската пропаганда и руските митове. Това се прави и в ЕС и в НАТО. Защото не може да се позволи един свободен, достоен човек в 21 век да бъде подложен на лъжлива пропаганда.

Аз съм оптимист и казвам винаги на хората, с които общувам в България: търсете истината и там ще намерите отговорите на всички въпроси.

Защото те ще ви се усмихват, ще ви обещават, ще ви говорят за православие, за славянство, за братски народ. След като Русия прекрачи императивните норми на международното право, погази всички морални норми, цинизмът вече е норма.

 

Затова казвам на хората - търсете истината.

“Ислямска държава“ твърди, че може да купи атомна бомба от Пакистан до една година

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253252_%E2%80%9C%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%E2%80%9C+%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%BA%D

 „Ислямска държава“ е разпространила в интернет пропагандни материали, в които се твърди, че групировката се развива толкова бързо, че би могла да купи първата си атомна бомба до една година, пише The Independent.
В „хиперболизирания“, според вестника, материал, се казва още, че „Ислямска държава“ се е издигнала от корените си до „най-експлозивната ислямска групировка в съвременния свят“ и има намерението да еволюира в „най-експлозивното ислямско движение, което светът изобщо някога е виждал“. Фрагментът, озаглавен „Перфектната буря“, описва как военизирани ислямистки групировки като „Боко Харам“, които наскоро се присъединиха към „Ислямска държава“, се обединяват в Близкия Изток, Африка и Азия, за да създадат единна глобална организация.
Пропагандният материал твърди още, че обединението се извършва в момент, в който бойците на „Ислямска държава“ са се сдобили с „танкове, противотанкови оръжия, ракетни системи, противовъздушни оръжия“ от САЩ и Иран, и сега групировката планира да се сдобие и с „екстремни“ оръжия, каквито не притежава – атомна бомба.
„Ислямска държава“ има милиарди долари, така че може да поиска от своите съюзници в Пакистан да закупи ядрено устройство през търговците на оръжие, свързани с корумпираните чиновници в региона“, твърди пропагандата на джихадистите.
„Ако не атомна бомба, защо да не са няколко хиляди тона амониев нитрат“, казва се още в техния материал, цитиран от The Independent.

“General Morors” ги заплашва рекордна глоба от над 1 милиард долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253251_%E2%80%9CGeneral+Morors%E2%80%9D+%D0%B3%D0%B8+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+1+

  Министерството на правосъдието на САЩ е уличило американската корпорация “General Motors” (GM) в престъпни действия, свързани с укриване на информация за дефект в системата за запалване на нейните автомобили, заради който може да са загинали най-малко 100 души, пише The New York Times.
По сведения на източник на изданието, „следователи от правосъдното министерство на САЩ смятат, че има наличие на престъпни действия в това, че GM не е разкрила информация за дефекта, свързан със смъртта на най-малко 104 човека, водят се преговори за обезщетението, което, както се очаква, може да стане рекордно“.
Според вестника, окончателната сума на глобата може значително да превиши 1 милиард долара.

Сонда на NASA се доближи до Луната повече от всякога

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253250_%D0%A1%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+NASA+%D1%81%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B6%D0%B8+%D0%B4%D0%BE+%D0%9B%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D0%

 Сонда на Националната космическа агенция на САЩ (NASA) е се доближила до Луната повече, от когато и да било, отваряйки врата към нови открития за най-близкия съсед на Земята, пише Space.com. На 4 май апаратът Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) е извършил две запалвания на двигателя си, променящи орбитата му. Сега той прелита на 20 километра над южния полюс на естествения ни спътник и на 165 километра от северния. “Доближихме LRO до Луната повече от когато и да било преди, но маневрите приличат на всички други маневри за поддържане на позиция, така че операторите на сондата знаят точно какво да правят”, казва Стив Одентал, мениждър на експедицията LRO от космическия център на NASA “Годдард”. 

Снижаването на апарата ще увеличи чувствителността на шестте му научни инструмента, давайки възможност на изследователите да разберат повече за водата и други вещества, съдържащи се в зоните на лунните полюси. “Полюсите на Луната все още са области, пълни със загадки. Във вътрешността на някои кратери никога не прониква директна слънчева светлина и там са регистрирани най-ниските температури в Слънчевата система”, казва Джон Келър от “Годдард”. 
За два от инструментите на LRO промяната на орбитата ще има най-голям ефект. Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA), който създава топографска карта на лунната повърхност, и Diviner Lunar Radiometer Experiment, който картографира температурите на спътника. Приближаването до повърхността ще даде възможност на лазерите на LOLA да връщат по-силен сигнал, което ще позволи извършването на по-детайлни измервания на релефа на северния и южния полюс на спътника ни. В същото време Diviner ще измерва температурните аплитуди през деня и нощта с по-голяма точност. 
Учените се надяват новите данни, изпратени от Diviner, да предоставят повече доказателства за наличието на вода и лед на Луната. Тази информация ще помогне на NASA и други космически организации при планирането на бъдещи експедиции на човешки екипажи на естествения сателит. 

Деян Енев: За политиците писателите са девета дупка на кавала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780195

- Как ще празнуваш деня на светите братя Кирил и Методий, Деяне? Липсват ли ти някогашните манифестации?
- Миналата година малко ненадейно се озовах в Пловдив точно навръх 24 май по време на шествието на училищата по централната улица,с ликовете на светите братя и с хоругвите. Беше много трогателно.
- Как ще празнуваш деня на светите братя Кирил и Методий, Деяне? Липсват ли ти някогашните манифестации? - Миналата година малко ненадейно се озовах в Пловдив точно навръх 24 май по време на шествието на училищата по централната улица,с ликовете на светите братя и с хоругвите. Беше много трогателно.

Актрисата Виолета Гиндева: Театърът е нашето спасително въже

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780599

- При внушителните ви на брой роли в театъра и киното каква реплика, текст до ден-днешен ви кара да умувате, да търсите смисъла му?
- Затруднява ме този въпрос.
- Задавам ви го, понеже ме удиви едно признание на актьор, играл десетилетия наред Отело. И чак на 74 разбрах какво означава: "Тя ме обичаше заради самотата ми,
- При внушителните ви на брой роли в театъра и киното каква реплика, текст до ден-днешен ви кара да умувате, да търсите смисъла му? - Затруднява ме този въпрос. - Задавам ви го, понеже ме удиви едно признание на актьор, играл десетилетия наред Отело. И чак на 74 разбрах какво означава: "Тя ме обичаше заради самотата ми,

Камарата на представителите на САЩ прие закон за космическия рудодобив

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253249_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5

 Откакто свят светува хората гледат нагоре към небето и се чудят. Какво ли е там? Кой ли е там? Сега към тези въпроси можем да добавим: А мога ли да го притежавам? Съединените щати вече са показали склонността си да предявяват претенции за собственост върху намиращи се в Космоса неща, пише The Washington Post. Има не един, не два, а шест американски флага на Луната, в случай, че на други държави започнат да им хрумват определени идеи. Така че изглежда логично, че законодателите в САЩ биха търсили гаранции за правата на собственост на американските космически компании. Според SPACE Act (Космическия закон), който току що бе приет от Камарата на представителите в Конгреса, фирми, които добиват ресурси от астероиди ще имат право да запазят всичко, което изкопаят. Ето така се правят сериозни комерсиални космически изследвания. Перспективите са толкова големи, че компаниите настояват за федерална защита за огромни, летящи обекти, които все още дори не са проучили. 
Всъщност е важно този въпрос да се обсъди, тъй като никой не желае да се стига до ситуация, в която множество фирми се борят за едно и също парче скала и няма как да разрешат спора. Два са ключовите въпроси. Кой трябва да регулира комерсиалната космическа дейност и какви правила ще важат? По подразбиране компетентният орган е Федералната въздушна администрация (FAA), тъй като тя издава лицензи за комерсиалните изстрелвания на космически апарати. Това би дало на регулатора огромна власт над прохождащата космическа индустрия. 
Технически юрисдикцията на въздухоплавателната администрация обхваща само изстрелванията и влизанията в земната атмосфера, но компанията Bigelow, например, иска да експериментира с надуваеми хабитати, които ще позволят на хората да живят в Космоса. Получавайки лиценз за достъп до Космоса от администрацията, Bigelow ще бъде в състояние да заяви претенции за изключителни права към голямо парче от Луната. 
Експертите по космическо право смятат, че тази изключителна територия би била много, много голяма. Това е така, тъй като според Договора за открития Космос от 1967 година управляваните от хора кораби имат право да оперират в 200-километрова зона, чието предназначение е да осигури безопасността на астронавтите, обяснява Джоан Габриновиц,бивш редактор на „Журнал за космическо право“. Ако същият стандарт се прилага за комерсиалните операции на Луната или на други небесни тела, то Bigelow би могъл да се превърне в първия едър земевладелец в открития Космос. 

“GPS”за магазини използва осветителните тела, за да упътва клиентите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253248_%E2%80%9CGPS%E2%80%9D%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B

 Нова навигационна система за ориентация на закрито, която разчита на LED светлини, за да определя местоположението на потребителите с точност до един метър, влиза в действие в търговска верига във Франция, пише The Telegraph. Разработената от Philips система използва осветителните тела, за да формира мрежа за позициониране във вътрешността на сграда. Всяка LED лампа излъчва чрез светлината си уникален код, който е невидим за човешкото око, но се засича от камерите на смартфоните. Това задейства мобилно приложение, което показва на клиента къде точно се намира, упътва го до стоките, които са в списъка му за пазаруване и му предоставя информация, както за местоположението му, така и за специални предложения, нови продукти и идеи за рецепти. 
Philips твърди, че наред с навигационна си функция, LED системата може да намали потреблението на електричество с до 50 процента в сравнение с конвенционалното осветление за магазини. Първата компания, която инсталира технологията в магазините си е третата по големина търговска верига в света Carrefour. Дебютът на новата система е в супермаркет във френския град Лил, като очакванията са тя да навлезе в други европейски държави и в Северна Америка през 2016 година.
“Нашата свързана осветителна система има потенциала да превърне пазаруването в интерактивно и персонализирано изживяване”, казва Гербен ван дер Лугт, ръководител на отдела, занимаващ се със системата за навигация на закрито във Philips. 

23 май в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=289981

Събития 1430 г. — Жана д'Арк попада в плен на бургундите, докато се опитва да освободи Компиен. 1498 г. — Джироламо Савонарола, италиански духовник и политически реформатор, е обесен и изгорен на клада. 1555 г. — Кардинал Джампиетро Карафа е избран за папа и приема името Павел IV.

Цветан Василев спасил фондация „Демокрация”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253247_%D0%A6%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD+%D0%92%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%E2%80%9E%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%

 Цветан Василев спасил фондация „Демокрация” във времената след падането на СДС от власт и приключването на мандата на Иван Костов като премиер. Това призна Командира в интервю за bTV вчера. Така той само потвърди, че топлите му връзки със забегналия зад граница ексбанкер датират от началото на века. По думите на Костов Василев бил единственият, който „ни помогна” по времето на кабинета „Сакскобург-готски”. Тогава фондацията трябвало да сдаде заемания от нея офис и единствено обвиняемият за източването на КТБ финансист им подал ръка. Фондация „Демокра0-ция” от години се намира на гърба на сградата, където се помещава и централата на трезора.

 

Командира заяви, че Василев никога не бил поискал нищо от него „по политически въпрос”, но в същото време отново използва случая, за да се превърне в адвокат на ексбанкера, твърдейки, че „Василев е помагал на много хора, отнасял се е с разбиране и беше интересен събеседник”. Както стана ясно още миналата година, Костов е имал повече от тесни връзки с бизнеса на забегналия в чужбина финансист, като дъщеря му Мина е имала консултантски договор с една от фирмите, свързани с Василев. Отделно преди няколко седмици лъсна, че самият експремиер е договорил лично с мажоритарния собственик на КТБ висока лихва за договора си за депозит в банката. След поставянето на трезора под спецнадзор Костов развалил контракта си и от преференциален го превърнал в стандартен, за да може да си вземе и гарантираните пари от фонда. На въпрос за това вчера той заяви, че не можело да бъде обвиняван, че си е спасил парите, както и че тази операция е била одобрена от бившите вече квестори на КТБ, които в момента са разследвани от прокуратурата за нанасяне на умишлена щета.

Двойно убийство потресе Поморие! Мъж закла майка си и баща си!

http://petel.bg/Dvoyno-ubiystvo-potrese-Pomorie--Mazh-zakla-mayka-si-i-bashha-si-__113239

Зверско убийство потресе поморийско село. Около 21.40 ч. снощи, в Районно управление – Поморие е получено съобщение за инцидент, възникнал...

Борисов: Без дилема ЕС или Русия за Източна Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253246_%D0%91%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%91%D0%B5%D0%B7+%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B0+%D0%95%D0%A1+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%

 

 
Шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер буквално се нахвърли да разцелува премиера Бойко Борисов, щом го видя.
„Държавите от Източна Европа не трябва да бъдат поставяни пред дилемата да избират между ЕС и Русия.“ Тази категорична позиция заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред партньорите от Брюксел на форум в Рига. Там се проведе

 

среща на високо равнище

 

по т.нар. Източно партньорство – стратегия на ЕС, насочена към постсъветските републики Беларус, Молдова, Украйна, Армения, Азербайджан и Грузия. В латвийската столица Борисов бе посрещнат изключително топло както от германския канцлер Ангела Меркел, така и от шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер, който буквално се нахвърли да го разцелува.

 

На форума българският премиер подчерта, че установяването на функционираща демокрация, стабилни институции и силна икономика е в интерес както на самите партньори и ЕС, така и на Русия. Той коментира въпроса с разрива между Брюксел и Кремъл и политиката на санкции и контрасанкции още през седмицата в родния парламента, като заяви, че България се съобразява с общата позиция на съюза, но в същото време не желае да разваля отношенията си с „братския руски народ“.

 

Вчера в Рига Борисов посочи, че Източното партньорство е процес за сближаване с ЕС и насърчаване на политиките и икономиките на източните съседи. „То

 

няма за цел да създаде нови разделителни

 

линии в Европа”, подчерта премиерът и побърза да изрази подкрепата на България за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на шестте страни в програмата.

 

По отношение на визовата либерализация Борисов приветства напредъка на Украйна и Грузия и изрази надежда за успешно завършване на процеса по примера на Молдова, която от миналата година се ползва от безвизов режим. Премиерът припомни, че България беше сред първите държави - членки на ЕС, ратифицирали подписаните двустранни споразумения за асоцииране на Молдова, Грузия и Украйна. Борисов изрази и очакване, че отношенията с Армения и Азербайджан ще продължават да се развиват възходящо. „За България Азербайджан е стратегически партньор и ние сме готови да участваме конструктивно в намирането на взаимноизгоден модел на отношенията с ЕС”, подчерта той.

 

В рамките на форума в Рига Борисов проведе и двустранни срещи с чуждестранни лидери. При разговорите с италианския му колега Матео Ренци беше договорено

 

задълбочаване на сътрудничеството

 

за справяне с бежанската вълна. „Както Средизем-номорието, така и българската югоизточна граница са подложени на засилен миграционен натиск и само съвместните действия ще позволят успешното справяне с увеличаващите се потоци към нашите граници, както и в борбата с каналджийството“, отбелязаха двамата премиери. Пред Ренци Борисов изтъкна проведената преди дни успешна акция у нас, при която бяха задържани 150 нелегални имигранти и двама чужденци, организиращи незаконна миграция.

 

Италианският премиер прие поканата на Борисов за посещение в София, което вероятно ще се проведе непосредствено след визитата на Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Путин ще ликвидира пиратите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253245_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D1%89%D0%B5+%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5

 По указание на руския президент Владимир Путин правителството погва интернет пиратите, информира вчера НТВ. Държавният глава е поръчал на кабинета до 1 юли т.г. да разработи технологически решения за спиране на незаконното разпространяване в световната мрежа на кино и телевизионна продукция. Осен това властите планират да внедрят и

 

правила за защита

 

на руските притежатели на авторски и сродни права.

 

Съответното поръчение на Путин е публикувано на сайта на Кремъл като резултат от срещата му с интернет предприемачи и представители на Фонда за развитие на интернет инициативите. Президентът заръча на правителството и до 1 октомври т.г. да представи предложения за налагане на руски технологически проекти на чуждите пазари. Една от стъпките в тази посока ще бъде представяне на продуктите в рамките на мероприятията на Шанхайската организация за сътрудничество, пишат агенциите. Пресата припомня, че в Русия вече действа т.нар. антипиратски закон, забраняващ пускането в интернет на нелегална продукция. Нормативният документ действа от 1 август 2013 г., като под ударите му попадат видео материалите, музикалните произведения, книгите и програмното обезпечение. През март т.г. на заседание на ръководството на федералната служба за сигурност Путин заяви, че руското виртуално пространство трябва да се изчисти от всички незаконни и престъпни материали. За тази цел специализираните органи започват да използват съвременни технологии и да формират система за международна информационна безопасност. Медиите уточняват, че в последно време в Русия не се отварят някои сайтове с екстремистко и порнографско съдържание, като вместо тях се появява съобщение на Роспотребнадзор, че съответната страница съдържа информация, забранена за разпространение в страната.   

 

 В същото време държавният глава отбелязва, че борбата с незаконните сайтове не бива да се превръща в

 

борба със свободата на словото

 

По данни на контролиращите органи делът на пиратска продукция в руската мрежа се равнява на 63%. Руският бизнес, зависещ от интернет, пък осигурява около 10% от брутния вътрешен продукт. „И по брой на хората, които използват услугите на интернет, Русия уверено заема първо място в Европа. 60 млн. души всеки ден използват световната мрежа“, подчерта Путин на срещата си с интернет предприемачите през март т.г. Освен това Фондът за развитие на интернет инициативите е подкрепил повече от 150 проекта и сега контролира бизнес с обща капитализация от 109 млн. евро. Пред Путин предприемачите подчертаха, че начинаещите в този бизнес се нуждаят от държавна подкрепа, за да може в Русия да се развиват местни, а не чужди технологични проекти.

Михаела Филева прави голям концерт за представянето на дебютния си албум

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780452

Тавата се казва “Инкогнито” и промоцията и? ще бъде на 28 май в столичен клуб. Михаела работи повече от две години върху албума и в него са събрани както популярните и? хитове, така и съвсем нови изпълнения. Специални гости на концерта ще бъдат Били Хлапето, Графа, ВенЗи, Прея и Дивна, с които чаровната певица има общи парчета, включени в сидито.
Тавата се казва “Инкогнито” и промоцията и? ще бъде на 28 май в столичен клуб. Михаела работи повече от две години върху албума и в него са събрани както популярните и? хитове, така и съвсем нови изпълнения. Специални гости на концерта ще бъдат Били Хлапето, Графа, ВенЗи, Прея и Дивна, с които чаровната певица има общи парчета, включени в сидито.

ФИФА пита за ЦСКА

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780802

ЦСКА продължава да се люшка между варианти за минаване през несъстоятелност, оздравителни стратегии за дългосрочно развитие, както и мистериозни оферти за светкавично разплащане на лицензионните задължения. Последното изглежда като план за очевидно продължаване по същия път като досега, закърпване на положението и печелене на време.
ЦСКА продължава да се люшка между варианти за минаване през несъстоятелност, оздравителни стратегии за дългосрочно развитие, както и мистериозни оферти за светкавично разплащане на лицензионните задължения. Последното изглежда като план за очевидно продължаване по същия път като досега, закърпване на положението и печелене на време.

Буш-младши по-отрицателен герой от Сталин

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253244_%D0%91%D1%83%D1%88-%D0%BC%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%88%D0%B8+%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B9+%D0%BE%D1%82+%D0%A1%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B

 Бившият американски президент Джордж Буш-младши изпревари съветския тоталитарен лидер Йосиф Сталин в рейтинг на най-отрицателните личности в историята, пише в. “Дейли Майл”. Изданието цитира резултати от мащабна анкета, в която са участвали 7 хил. студенти от 37 държави, включително Аржентина, Пакистан, Южна Корея, Италия и САЩ. Средната възраст на анкетираните е 23 години. Буш-младши е на четвърто място, следван от Сталин. Водещ в класацията е Адолф Хитлер, на второ място е Осама бин Ладен и трети е Саддам Хюсеин.

 

Междувременно действащият президент на САЩ Барак Обама заяви, че има “личен интерес” в постигането на споразумение с Иран за ядрената му програма. Обама заяви, че е заложена неговата репутация, в случай че Иран се сдобие с ядрено оръжие. “След 20 години, ако е рекъл Бог, аз все още ще съм тук. Ако Иран има ядрено оръжие, моето име стои върху това”, каза американският президент. “Наред с дълбоките интереси на националната ни сигурност, имам и личен интерес този въпрос да бъде уреден”, добави той. Иран и шестте световни сили (петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия) постигнаха миналия месец рамково споразумение и подготвят окончателно уреждане на въпроса с иранската ядрена програма до 30 юни.

 

Същевременно стана ясно, че Обама може да посети Куба преди края на мандата си. Това заяви прессекретарят на Белия дом Джош Ърнест. “Знам, че има един човек, който особено много се надява президентът Обама да посети Хавана и този момент да е в близкото и обозримо бъдеще. Този човек е самият президент Обама”, каза Ърнест.

 

Кубински служители се срещнаха с техни американски колеги в четвъртък в четвъртия кръг от преговорите за възстановяването на дипломатическите отношения между Куба и САЩ и отварянето на посолства в съответните столици, пише “Вашингтон пост”.

Педофилски скандал се вихри на Острова

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253243_%D0%9F%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB+%D1%81%D0%B5+%D0%B2%D0%B8%D1%85%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0

 Британските започнаха разследване срещу над 1400 души по обвинения в сексуално насилие срещу деца, пише местната преса. В списъка фигурират 76-ма политици от местно и национално ниво и 261 публични личности - 135 души от филмовата, телевизионната и радио индустрии, 43-ма от музикалния бранш, и 7 спортисти. 216 от разследваните хора в списъка са починали. Всички обвинени са мъже. Обект на проверката са и 357 различни институции в страната, на територията на които са се извършвали престъпленията, или са съучаствали по друг начин - училища, домове за деца, религиозни институции, медицински центрове, поправителни центрове, спортни съоръжения, военни лагери и др. Операцията тече от миналата година. Властите предупреждават, че потърпевшите може да са стотици хиляди и призовават за повече подкрепа за жертвите на сексуален тормоз. Те дадоха данни, според които от 2012 г. насам сигналите за подобни посегателства са се увеличили със 71%, стигайки до 116 000 през 2014 г.

 

Проблем според полицията е интернет, който отваря нови възможности пред педофилите. Сигналите, подадени от възрастни, станали жертва някога на посегателство, и на деца, които са преживели травмата наскоро, се увеличават всекидневно.

Малолетни жрици превземат вечния град

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253242_%D0%9C%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B6%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0%D1%82+%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4

 При масирана акция на полицията в Рим с кодово название “Meeting point” бе разбита нелегална организация за детска проституция,  действаща  в района на централната гара на Вечния град. Арестувани са осем постоянни клиенти на малките жрици – момичета и момчета на възраст от 13 до 17 години най-вече от ромски произход. Сред задържаните е известен енорийски свещеник от сателитното на Рим крайморско градче Фиумичино, като в клисарницата на храма му униформените открили истинска порнографска видеотека. Трима пък от закопчаните са дърти мераклии за нежна плът съответно на 80, 79 и 73 години,  най-възрастният от които е бил сгащен „на калъп” с момченце. Според изтеклата от полицията информация тартор на разкритата мрежа за

 

детска проституция

 

е бивш католически свещеник, който преди няколко години захвърлил расото и се отдал изцяло на педофилските си страсти.

 

Любопитното е, че алъш-веришът с детска плът се вихрил повече от година под носа на представителите на силите на реда и по-точно срещу управлението на Транспортната полиция. Там са ескалаторите на гаровия изход към известната улица „Джолити” и малолетните жрици от двата пола обикаляли все около тях. Най-често клиентите спазарявали обекта на ласките им на площадката пред подвижните стълби, като цената на еднократен „сеанс” била между 10 и 50 евро. Най-евтина била оралната любов, която често била консумирана дори под самите ескалатори или в близките тоалетни. Повече пари струвало заиграването с малките проститутки от двата пола  в някои от долнопробните хотели в района или по домовете на клиентите. До един те били мъже над средната възраст, някои от които имали престижни професии и  разполагали с  много пари позволяващи им да вкарват в леглото си по няколко „жрици” наведнъж. Но именно тези похотливковци, повели към хотел или частен дом цял отбор малки мургавелковци, стреснали дежурните гарови полицаи и началниците им на бърза ръка спретнали операцията „Meeting Point”.

 

Според италианските медии разбитата мрежа за детска проституция е ново доказателство на твърденията за процъфтяването напоследък в Рим на алъш-вериша с много нежна плът. Неотдавна жесток скандал се развихри в баровския квартал „Париоли”, където находчиви сводници бяха развъртели доходоносен бизнес благодарение на дашни ученички на по 14 и 15 години. Тогава сред клиентите им се оказа съпругът на знойната евродепутатка и внучката на фашисткия водач Бенито Мусолини – Алесандра Мусолини. Съответно забежката на половинката й по малолетните жрици му струваше раздялата с брачното ложе.

Лукарски води 40 бизнесмени в Москва

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253241_%D0%9B%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8+40+%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B2+%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0

 Министърът на икономиката Божидар Лукарски пристига на тридневно посещение в Москва, придружаван от внушителна бизнес делегация, съобщиха за „Монитор” от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Заедно с министъра, който ще е в руската столица от 24 до 26 май, идват представители на повече от 40 наши компании.

 

В програмата на Лукарски е предвидена среща с първия зам.-министър на икономическото развитие на Русия Алексей Лихачов. Очаква се по време на разговорите да бъдат обсъдени възможностите за по-нататъшното развитие на двустранните икономически отношения, включително в условията на санкции от ЕС спрямо Русия и ответните мерки на Москва. Основната цел на тази среща обаче ще бъде подготовката на заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. В средата на май т. г. в парламента Лукарски потвърди, че заседание ще има най-вероятно през октомври. Последното такова беше през април 2011 г.

 

За представителите на бизнеса ще бъде организиран българо-руски бизнес форум, обясниха организаторите. Планира се и посещение на най-голямото международно изложение на машиностроителни изделия и металообработка, както и на 9-ия международен форум за управление на отпадъците.

 

Преди ден от Москва обаче дойде неприятната новина, че Съюзът на машиностроителите на Русия няма да подпише споразумение за сътрудничество с българската браншова камара „Машиностроене”. Основните причини са спирането на „Южен поток” и санкциите срещу Русия.

Прогноза за времето - 23 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=289980

Днес над западните райони облачността ще е променлива и на отделни места, там ще превали и прегърми. Над Източна България ще е предимно ясно, а през деня слънчево, но след обяд от югозапад ще се заоблачи. Ще духа слаб, по Черноморието до умерен вятър от изток-югоизток.

Роналдо смени Ирина с италианка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253240_%D0%A0%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4%D0%BE+%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%98%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0

 Асът на “Реал” (Мадрид) Кристиано Роналдо преодоля набързо раздялата си с руската манекенка Ирина Шейк. Тези дни той бе заснет в обятията на друга хубавица - италианския топмодел Алесия Тедески. Тя е била поканена от португалеца да гледа мача с “Ювентус” от полуфиналите в Шампионската лига. След срещата двамата са били щракнати заедно, а впоследствие са се отдалечили прегърнати към хотел, за да изкарат нощта насаме.

 

Впоследствие двамата са били заснети и по улиците на Мадрид, а красавицата не спира да се хвали с екскурзията си до испанската столица в профила си в Инстаграм. Засега обаче тя не иска да разкрие връзката си с Роналдо.

 

Очаква се след края на сезона, който за португалеца приключва с мача на “Реал” (Мадрид) срещу “Хетафе” късно тази вечер, двамата да се отдадат на ваканция заедно. Според таблоидите в Испания те ще се отправят към Ривиерата.

Борисов се среща с папа Франциск във Ватикана

http://offnews.bg/news/n_1/n_509161.html

Премиерът Бойко Борисов ще води делегацията, която ще посети Рим по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На 23 май премиерът Борисов ще бъде на аудиенция при папа Франциск, като е предвидена среща и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. По-рано беше обявено, че Борисов ще подари на папата дарохранителница с камък от гроба на свети Иван Рилски. При посещението си при папата по повод 24 май 2012 г. президентът Росен Плевнелиев подари на папа Бенедикт XVI 200-килограмово позлатено яйце, обсипано с разноцветни кристални камъни, заради което отнесе много критики.  По време на посещението си в Италия Бойко Борисов ще поднесе и венец пред паметника на Иван Вазов в Рим. На 24 май пък Борисов ще присъства на молебен в църквата „Свети Павел“ в Рим, където ще бъдат и представители на българската общност в Италия. Премиерът ще участва и в поклонение пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“. Във водената от министър-председателя делегация участват министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на отбраната Николай Ненчев, както и народните представители Димитър Главчев, Явор Хайтов, Найден Зеленогорски, Борислав Борисов, Полина Карастоянова, Марияна Георгиева и Мариана Бояджиева, обясниха от правителствената пресслужба.

Никол и преди е имала закачка с Неймар

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253239_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB+%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D0%B5+%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D1%81+%D0%9D%D0%B5%D0%B9%D0%BC%D0%B0%D1%80

 Раздялата на Неймар с дългогодишната му приятелка Бруна явно не се отразява твърде тежко на звездата на “Барселона”. Оказа се, че нападателят е намерил набързо заместничка на певицата и вече е паднал в прегръдките на телевизионната водеща Никол Балс.

 

Никол, която преди години бе гадже и на Роналдо, още преди е имала закачка с Неймар, но без сериозно обвързване.

 

Пищната брюнетка изгря с появата си на корицата на “Плейбой” през 2010 г. и и оттогава си спечели много фенове. Фактът, че Неймар е с цели седем години по-млад от новата си изгора, очевидно не пречи на съвместните им забавления. Никол дори вече обяви, че ще присъства на всички мачове на Бразилия, по време на Копа Америка през лятото.

Няма виновни за потопа в Мизия, сочи експертиза

http://petel.bg/Nyama-vinovni-za-potopa-v-Miziya--sochi-ekspertiza__113236

Няма виновни за наводнението в Мизия през лятото на 2014 г. Това показва експертизата по случая. Местните хора, от чиито домове бедствието...

Варненци, не опитвайте разходка по свлачището! Опасно е, изсечено е, има полиция

http://petel.bg/Varnentsi--ne-opitvayte-razhodka-po-svlachishheto--Opasno-e--izsecheno-e--ima-politsiya__113237

Мерките за спиране на достъпа до Станчовата алея в Морската градина на Варна, която стана опасна след свличане на земни маси, май...

Илиана Беновска: Напуснах „България търси талант” заради личната си хигиена!

http://petel.bg/Iliana-Benovska--Napusnah----Balgariya-tarsi-talant----zaradi-lichnata-si-higiena-__113238

Миналата седмица шоуто „България търси талант” най-изненадващо напусна Илиана Беновска! Дни преди това свое решение журналистката...

Вратарска съпруга на финал за Евровизия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253238_%D0%92%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%BF%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB+%D0%B7%D0%B0+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%8F

 

 
В този тоалет ще излезе Едурне тази вечер на сцената.
Певицата е и търсен модел на бельо.
Футболна съпруга е една от участничките, достигнали до финала на песенния конкурс Евровизия. и не без основание може да се каже, че именно тя ще придаде истинския сексапил на събитието. Става въпрос за съпругата на

 

вратаря на “Манчестър Юнайтед”

 

Давид де Хеа - ослепителната Едурне, която отделно от музиката често се появявяа във фотосесии по бельо

 

Сега испанците имат първата си възможност да забият гол на европейски финал, коментира британският “Дейли Стар”, правейки паралел с предстоящия финал в Шампионската лига между “Барселона” и “Ювентус” на 6 юни. Защото Испания не без основание се надява да грабне приза на Евровизия с песента на блондинката Amanacer, което в превод означава “Изгрев”.

 

Изтеклото видео от генералната репетиция на грандиозното шоу във виенската “Винер Щадхале” показва как зашеметяващата певица започва изпълнението си, облечена в скромна червена рокля. Но и тя не остава дълго върху тялото й. След наелектризиращо начало на сцената излиза и мускулест мъжага, който повлича Едурне в страстен танц...

 

Призната вече за голяма звезда в родната си Испания,

 

29-годишната блондинка

 

чието пълно име е Едурне Гарсия Алмагро, е сочена като новата Шакира в световен мащаб. Всъщност, зрителите ще могат да видят това още тази вечер...

Мачовете по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780810


                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Властелинът на технологиите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253237_%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8%D1%82%D0%B5

 През 2005 година германската марка Audi представи своя първи всъдеход в историята си с индекса Q7. Буквата „Q” е символ на системата за двойно задвижване Quattro, а цифрата „7” обозначава мястото в моделната гама на Audi. Първото поколение на Audi Q7 беше в производство почти цяло десетилетие. Сега щафетата поема изцяло новото второ поколение на Q7, представено през януари на автосалона в Детройт. С второто поколение на големия всъдеход Audi поставя нови стандарти в този пазарен сегмент. Задвижването, ходовата част, леката конструкция, асистиращите функции и мултимедийната система впечатляват със своите модерни и технологични решения. С новото Q7 дебютира новата модулна платформа MLB, която ще се използва за голяма част от бъдещите модели на Audi от A4 до A8. Противно на съвременните тенденции, автомобилът не е пораснал на размери, а дори е леко намален в сравнение с предходния модел. Дължината му е 5,05 м, а междуосието е почти 3 м. Широчината е 1,97 м, а височината - 1,74 м. Въпреки че е по-къс с 37 мм и по-тесен с 15 мм от предходния модел, в салона на новото Q7 разстоянието между първия и втория ред седалки е нараснало с 21 мм, а височината в интериора се е увеличила с 41 мм на предния ред. Благодарение на използваните алуминиеви сплави

 

общото тегло е намалено с цели 325 кг

 

и вече е под 2 тона, а коефициент на челно съпротивление е 0.32.

 

Промените във външния вид на новото Audi Q7 не са толкова радикални, а по-скоро в дизайна са добавени свежи елементи. Ето защо моделът е запазил характерния си силует с изключение на най-задните колони, които са с по-малък ъгъл на наклон. Плавните линии са отстъпили място на правите контури и ъгловати ръбести детайли. Най-значимата новост в Audi Q7 е широката шестоъгълна радиаторна решетка с масивна хромирана рамка. Правоъгълните фарове могат да бъдат със светодиоди (LED), а също и с новата матрична технология, която може да променя посоката и интензивността на светлинния лъч. Запазени са разширените арки на калниците, както и обгръщащата багажна врата, покрити отгоре със спойлер. В цялостния стил добре се вписват и новите продълговати задни светлини. Моделите с пакет S line се разпознават по аеродинамичния бодикит и 21-инчовите джанти, вместо стандартните 18-инчови.

 

Докато промените във външния дизайн не са кардинални, в интериора на новото Q7 всичко е ново. В салона преобладават хоризонтални линии. В интериора са съчетани кожа и полиран алуминий. Вентилационните отвори се простират върху целия преден панел. Данните от приборите

 

се показват на 12,3-инчов TFT дисплей

 

като водачът може да променя неговата конфигурация и да вижда например картата на навигационната система. Данните могат да бъдат прожектирани и върху предното стъкло. От средата на таблото се показва горният дисплей на мултимедийната система MMI, като в зависимост от версията екранът е с диагонал 7,0 или 8,3 инча. Управлението на менюто става чрез сензорния панел, който разпознава написаните букви с пръсти. Бутоните на аудиосистема и контролирането на климатроника са малко и подредени рационално. Обхватът на регулиране на кормилната колона и предните седалки е разширен, така че новата Q-седмица може да се шофира от миньончета до баскетболисти. Електрическите седалки са удобни и стандартно включват отопление. Пакетът S line предполага спортни седалки с подобрени странични опора. Колоните на покрива са станали по-тънки, което е подобрило видимостта. Шофьорът и пътникът до него са разделени от големият тунел, на който е поставен новият по форма селектор на трансмисията и подлакътник, в който се крие кутия за малки вещи. Клиентите могат да избират формата на втория ред седалки - диван с три места или две отделни кресла. И в двата случая седалките се регулират хоризонтално, като се движат напред-назад в предела на 110 мм. Мястото за краката и над главите на пътниците отзад е малко повече от преди. Освен това седалките на третия ред сега са предназначени не само за деца, но и за възрастни със среден ръст.

 

Обемът на багажника е цели 890 литра

 

в конфигурация с 5 места, а при сгъване на втория ред седалки се отваря пространство с обем до 2075 л. Багажната врата се отваря и затваря с електрическо задвижване и може да се задейства със сензори, като водача протегне крака си под задната броня.

 

Стандартното оборудване на новото Audi Q7 включва система за безключов достъп, пълен електрически пакет, двузонов климатроник, сензори да светлина и дъжд, сензори за паркиране, адаптивен круйз-контрол с ограничител на скоростта, система за автоматично намаляване на скоростта и асистент за следене на лентата на движение. Стандартни са 6 въздушни възглавници и 2 завеси, система за контрол на стабилността, както и система за следене на налягането в гумите. Като опции се предлагат 4-зонална климатична инсталация, предни седалки с функция за масаж и отопляеми задни седалки, панорамен покрив, аудиосистема с мощност 1920 вата, камери за пълен 360-градусов обзор от птичи поглед, автопилот за успоредно и перпендикулярно паркиране и излизане от мястото, безжичен Интернет, монитори под формата на таблети за пътниците отзад и др. Сред допълнителното оборудване са и системите за нощно виждане, за разпознаване на пътните знаци и за спазване на лентите за движение.

Търсенето на нови жилища върви нагоре

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253236_%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%B6%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5

 В последните месеци търсенето на новопостроени апартаменти нараства, твърдят брокери от агенциите за недвижими имоти.

 

Няколко да причините за тази конюнктура на пазара. Първата е, че предлагането на качествени жилища в големите градове не е достатъчно. В момента повечето оферти са за апартаменти с повече недостатъци, които досега никой не е искал да купи. За тях хората дават пари само в краен случай. Втората причина е, че след 2008 г. строителството на жилища рязко спадна и едва сега повече инвеститори се осмеляват да рискуват и започват да търсят терени за застрояване. На трето място е

 

наличието на повече свободни пари

 

Те бяха изтеглени от хората през миналото лято покрай фалита на КТБ и банковата паника. Сега притежателите на повече излишни пари в брой търсят да ги вложат в качествено жилище. Не на последно място нараства и активността на младите семейства в търсенето и покупката на жилища. За това допринасят и по-добрите условия по ипотечните кредити, предлагани от немалко банки.

 

Според имотни брокери в столицата всяко трето жилище в София е било купено от семейства на възраст между 30 и 40 години с едно или две деца. За почти две трети това е първо собствено жилище. Купувачите вече не търсят цена на квадратен метър, а се интересуват от функционалността на апартаментите и неговата крайна цена. Много малко от хората купили жилище преди получаването на разрешение за ползване са поръчали на строителя да го довърши „до ключ”. Все още повечето клиенти

 

предпочитат сами да си направят довършителните работи

 

По това се отличаваме от европейците, които не се сглупяват да дават пари за жилище, което след това трябва да довършват. Подобен нелогичен стремеж има единствено в България.

 

Средната площ на купените апартаменти от началото на годината е 74 квадрата, сочи статистиката. С почти равен дял, но все пак с лек превес са закупените двустайни - 45%, а 40% са тристайните. Оста­на­лите продажби се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. Все по-често купувачите тръгват с желание да закупят в даден район, който впоследствие променят на друг при намиране на имот, който пасва на изискванията им.

 

70% от закупените жилища са тухлени, а имотите в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и съставляват по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50 от апартаментите с нови собственици са с централно топлоснабдяване.

Бягаме от фиксираните ипотеки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253235_%D0%91%D1%8F%D0%B3%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%BE%D1%82+%D1%84%D0%B8%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8

 Ипотеките с фиксирана лихва, които ударно се предлагаха от всички банки и се търсиха от всички новодомци през миналата година, вече регистрират спад на своите привърженици.

 

 Причината е в силната динамика на пазара на ипотечни кредити и постоянното понижаване на лихвените проценти, което означава, че обвързването с една твърда лихва за периода в следващите няколко години най-вероятно ще бъде неизгодно. Това коментира шефът на консултантската компания КредитЦентър Тихомир Тошев.

 

Нулева

 

Индикатори сочат, че низходящата тенденция при лихвите ще се запази. От една страна банките продължават да имат достъп до все по-евтин ресурс от европейските си банки-майки. В страните от еврозоната лихвите по някои продукти и депозити дори вече са отрицателни. Това означава, че на европейските банки е по-изгодно да държат част от парите си в български банки при нулева лихва, отколкото да губят от парите си.

 

От друга страна на местно ниво привлечените депозити не намаляват своя обем, а дори напротив - растат, въпреки почти занулените вече лихвени нива, които банките в България плащат на вложителите. За сравнение само през последната една година депозитите на домакинствата са се увеличили с около 2 млрд.  лв., което е значително увеличение, особено като се имат предвид и печалните събития с Корпоративна търговска банка.

 

Предоговаряне

 

Всичко това означава, че кредитните институции имат възможност да отпускат все по-нисколихвени ипотечни кредити, стига насреща си да имат коректен платец. Алтернативната опция са появилите се оферти за фиксиране на лихвата за определен средносрочен период.

 

Така например Първа инвестициоинна банка предлага закотвяне на лихвата и съответно на месечната вноска за период до три години, като след това се дава възможност за предоговаряне на условията за нов сходно дълъг период. Основен момент при изплащането на ипотечните заеми сега е именно възможността по-активно да се предоговарят условията с банката. Това се позволява от отпадналата със закон такса за предсрочно погасяване. Липсата й гарантира на потребителите, че ще могат да изискват от банката си актуални към пазара лихви или в противен случай да изберат рефинансиране на кредита чрез заем от друга банкова кредитна институция.

 

Преобладаващата част от банкерите обаче предпочитат да подобрят условията за своите съществуващи клиенти и да ги задържат, отколкото да ги оставят да идат при конкуренцията и съответно да изместят всичките си сметки и спестявания при тях, коментират представители на бранша.

Тирана: Кризата в Македония застрашава европейската перспектива на Балканите

http://svetoven.pogled.info/balkani/news/64702/Tirana-Krizata-v-Makedoniya-zastrashava-evropeiskata-perspektiva-na-Balkanite

/Поглед.инфо/ Политическата криза в Република Македония застрашава и е истинска заплаха за евроинтеграцията на целия регион.

Религиозен календар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780692

Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова
 Преп. Михаил се посветил на Бога и съвсем млад бил избран за Синадски епископ. Участвал в Шестия вселенски събор. По време на управлението на император Лъв Арменец той бил отстранен от епископската си длъжност и бил изпратен на заточение. Починал в изгнание, но докрай останал верен на православието.
Св. Михаил Синадски. Св. Мария Клеопова Преп. Михаил се посветил на Бога и съвсем млад бил избран за Синадски епископ. Участвал в Шестия вселенски събор. По време на управлението на император Лъв Арменец той бил отстранен от епископската си длъжност и бил изпратен на заточение. Починал в изгнание, но докрай останал верен на православието.

Германия и САЩ се оправдават за ситуацията в Македония

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/64701/Germaniya-i-SASHT-se-opravdavat-za-situatsiyata-v-Makedoniya

/Поглед.инфо/ Обвиненията, че САЩ са замесени в заговор за дестабилизирането на Македония са абсурдни. Това заявиха от посолството на САЩ в Скопие за македонската "Нова телевизия".

Спортът по телевизията през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4780816


                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Няма да се съглася на лоша сделка с Иран

http://svetoven.pogled.info/news/64700/Nyama-da-se-saglasya-na-losha-sdelka-s-Iran

/Поглед.инфо/ Президентът на САЩ Барак Обама подписа законопроекта, даващ право на Конгреса да преразгледа всяко финално споразумение между Иран и Шесторката.

За задръстванията по магистралата са виновни шофьорите, отсече шефът на АПИ

http://petel.bg/Za-zadrastvaniyata-po-magistralata-sa-vinovni-shoforite--otseche-shefat-na-API__113234

Все повече стават оплакванията на изнервени шофьори, вследствие на ремонта по магистрала „Тракия“, заради който за движение бе оставено...

Шойбле предлага Гърция да въведе паралелна валута

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/64699/SHoible-predlaga-Gartsiya-da-vavede-paralelna-valuta

/Поглед.инфо/ Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле допуска възможността Гърция да въведе паралелна национална валута.

Сталин – хладнокръвният стратег с невероятно търпение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4775617

В тази монументална и полемична книга Хенри Кисинджър отговаря на въпроса какво е „дипломация”. Като започва с всеобхватен исторически преглед, пречупен през собствените му очи, и стига до впечатления от личните си разговори с мнозина от световните лидери, Кисинджър сочи пътищата, по които изкуството на дипломацията и балансът на силите са създали
В тази монументална и полемична книга Хенри Кисинджър отговаря на въпроса какво е „дипломация”. Като започва с всеобхватен исторически преглед, пречупен през собствените му очи, и стига до впечатления от личните си разговори с мнозина от световните лидери, Кисинджър сочи пътищата, по които изкуството на дипломацията и балансът на силите са създали

Прокуратурата прекрати разследването срещу биячите на Октай Енимехмедов

http://frognews.bg/news_91711/Prokuraturata-prekrati-razsledvaneto-sreshtu-biiachite-na-Oktai-Enimehmedov/

Прокуратурата е прекратила разследването срещу биячите на Октай Енимехмедов, изтърпяващ присъда за нападението на Ахмед Доган, съобщи Ureport. Досега делото се водеше срещу неизвестни извършители. Постановлението на Софийската районна прокуратура е от 13 май.

Доктори твърдят: Тази икона лекува

http://petel.bg/Doktori-tvardyat--Tazi-ikona-lekuva__113232

Чудотворната икона на свети Георги Софийски Най-нови лекува пациенти в Александровска болница, пише „Телеграф”, като се позовава на...

Мариана Векилска заголи крак в ефир

http://petel.bg/Mariana-Vekilska-zagoli-krak-v-efir__113233

Водещата Мариана Векилска се включи в символичния протест срещу високите токчета на фестивала в Кан. Тя, обаче, направи това не на...

Публикуваха първата серия от мейлите на Хилари

http://svetoven.pogled.info/news/64698/Publikuvaha-parvata-seriya-ot-meilite-na-Hilari

/Поглед.инфо/ Държавният департамент на САЩ публикува първата порция електронни писма на Хилари Клинтън.

До обяд - слънце, след това - облаци и дъжд. Градусите - до 31°

http://petel.bg/Do-obyad---slantse--sled-tova---oblatsi-i-dazhd--Gradusite---do-31--__113230

Над западните райони облачността ще е променлива и на отделни места, ще превали и прегърми. Над Източна България ще е слънчево, но след...

148 мобилни камери снимат на пътя от днес, обявяват местата в интернет

http://petel.bg/148-mobilni-kameri-snimat-na-patya-ot-dnes--obyavyavat-mestata-v-internet__113231

148 камери ще дебнат за нарушители на пътя от днес, съобщиха от КАТ. Пътните полицаи няма да спират водачите, които карат с превишена...

На 23 май рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780415


Емилия Радева, актриса
Асен Златев, олимпийски шампион по щанги
Бойко Станкушев, журналист, медиен съветник на военния министър Николай Ненчев
Вергиния Стоянова, кмет на район “Средец” - София
Виолета Здравкова, Мис България 1999 г.
Живко Виденов, лекоатлет
Иван Капралов, омбудсман на Шумен
Мариана Аламанчева, актриса
Павел Кърлев,
Емилия Радева, актриса Асен Златев, олимпийски шампион по щанги Бойко Станкушев, журналист, медиен съветник на военния министър Николай Ненчев Вергиния Стоянова, кмет на район “Средец” - София Виолета Здравкова, Мис България 1999 г. Живко Виденов, лекоатлет Иван Капралов, омбудсман на Шумен Мариана Аламанчева, актриса Павел Кърлев,

"Монитор": Ханбалистът Крум се самоубил от любов по наркозависима

http://petel.bg/Monitor--Hanbalistat-Krum-se-samoubil-ot-lyubov-po-narkozavisima-__113229

Студентът-ханбалист се е самоуби от любов по момиче, за което се твърди, че е било пристрастено към дрогата, пише "Монитор". В четвъртък...

Публикуваха мейлите на Хилари Клинтън

http://petel.bg/Publikuvaha-meylite-na-Hilari-Klintan__113227

Държавният департамент на САЩ публикува първата порция електронни писма на Хилари Клинтън. Публикувани са 296 писма или по-точно...

The Independent: “Ислямска държава“ твърди, че може да купи атомна бомба от Пакистан до една година

http://petel.bg/The-Independent-----Islyamska-darzhava----tvardi--che-mozhe-da-kupi-atomna-bomba-ot-Pakistan-do-edna-godina__113228

„Ислямска държава“ е разпространила в интернет пропагандни материали, в които се твърди, че групировката се развива толкова бързо, че би...

В Ръжена моми и момци нагазиха в розовите масиви

http://pik.bg/в-ръжена-моми-и-момци-нагазиха-в-розовите-масиви-news337188.html

В Ръжена моми и момци нагазиха в розовите масиви

Ритуал "розобер" показаха от читалището в село Ръжена, предаде кореспондентът на БГНЕС от Казанлък.

Млади моми и момци от сутринта нагазиха в розовите масиви с народни носии. Пяха, свириха, танцуваха и браха рози. Ритуалът е част от празника на розата, който се провежда в Казанлък.

"Десните" не приемат пенсионната реформа на кабинета

http://pik.bg/десните-не-приемат-пенсионната-реформа-на-кабинета-news337183.html

"Десните" не приемат пенсионната реформа на кабинета

Коалиция "Десните" изразява категоричното си неодобрение на мерките по реформиране на пенсионната система на страната, обявени от правителството на 20 май тази година.

Очакванията на обществото бяха за много по-пълни и решителни промени в пенсионния модел на България, чиято цел да не бъде само краткосрочното намаление на дефицита на държавното обществено осигуряване (ДОО), но и много по-силно застъпване на спестовния характер на пенсионното осигуряване. Очакванията бяха за даване на приоритет на натрупване на пенсионните осигуровки по лични партиди на работещите, както и дългосрочно балансиране на пенсионната система и най-вече на ДОО, при което да се прекрати перманентното генериране на дефицити и най-вече прекратяване на практиката за използване на пенсионните осигуровки на гражданите. за социално подпомагане на населението. За съжаление нищо от тези очаквания не се изпълни, заявяват от коалиция "Десните" в позиция.

"Десните" възразяват срещу решението на правителството увеличението на приходите в ДОО да става основно за сметка на увеличената възраст за пенсиониране на работещите. Според тях, тази мярка противоречи на разбирането, че в дългосрочен план пенсионната система трябва да премине основно на капиталово-покривен принцип, в който водеща роля би трябвало да имат пенсионните фондове, а НОИ да играе все по-ограничена и по-скоро допълваща роля.

Това е много по-справедливо от обществена гледна точка. Категорично не приемаме и отстъпката по отношение на възрастта и начина за пенсиониране на работещите в сектор "Сигурност". Възможността служители в сектора да могат да се пенсионират без да е необходимо да напускат работните си места означава, че тези служители, освен че ще получават заплата за своята работа, ще получават и пенсия, която ще идва от пенсионните вноски на всички останали работещи. Няма да бъде пресилено, ако подобно действие, освен брутално популистко, се класифицира и като пълно извращение на пенсионната система в страната.

Този ход, освен че увеличава необосновано заплатите на работещите "пенсионери" в сектора, влияе и изключително демобилизиращо на всички останали, които ще продължат да внасят своите пенсионни осигуровки, надявайки се на достойна пенсия след пенсионирането си. Не приемаме и увеличението на пенсионните вноски да постъпи в ДОО, а не, както беше планирано в Кодекса за социално осигуряване – в пенсионно-осигурителните дружества. Изразяваме неразбиране защо бизнесът се е съгласил с тази позиция? Задаваме въпрос защо след като се цели основно стабилизиране на НОИ, не се предприемат стъпки за намаляване на изкуствено раздутите разходи на института от огромния брой инвалидни пенсии? Фрапираща е информацията, че половината от пенсиите за 2014 г. са отпуснати именно на това основание.

Сякаш в България е имало война, казват "Десните". Заявяваме категорично, че предложените промени на пенсионната система не променят по никакъв начин нейното развитие в дългосрочен план, както това е видно от основните документи на правителството за 2015 – 2018 г. На първо място е ясно, че значително орязаните приходи в следствие на постигнатия компромис ще имат много по-малък ефект върху дефицита на ДОО. На второ място възниква въпросът защо крайният резултат от реформата не цели премахване изобщо на дефицита на ДОО, а той остава перманентен през целия разглеждан период. И накрая, какъв е смисълът от една реформа, когато нейният краен резултат е абсолютно същият, както ако реформа изобщо не се провежда. Смятаме, че отговорът на тези въпроси е, че направените предложения са палеативни.

Те не представляват истинска реформа и всъщност решават един краткосрочен конюнктурен проблем, като основната цел е да се увеличат приходите в ДОО сега, за да се намали натискът върху бюджета в рамките на следващите три години, като се закрепи обреченото на срив държавно обществено осигуряване, което ще продължи да поглъща като черна дупка не само пенсионните осигуровки на населението, но и не малка част от държавния бюджет, който се пълни от данъците на всички граждани, заявяват още от коалицията. 

Айфеловата кула затворена заради джебчии (Обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4780600


Айфеловата кула бе затворена за посещения вчера. Причината е протест на персонала срещу зачестяването на джебчийските набези, съобщи АП. Прочутата забележителност на Париж обикновено е отворена всеки ден на годината и на нея се качват хиляди души дневно. Водят се разговори с полицията за решение на проблема с кражбите.
Айфеловата кула бе затворена за посещения вчера. Причината е протест на персонала срещу зачестяването на джебчийските набези, съобщи АП. Прочутата забележителност на Париж обикновено е отворена всеки ден на годината и на нея се качват хиляди души дневно. Водят се разговори с полицията за решение на проблема с кражбите.

Започва посещението на папа Йоан Павел II в България

http://chronicles.actualno.com/Zapochva-poseshtenieto-na-papa-Joan-Pavel-II-v-Bylgarija-news_474458.html

Апостолическото поклонничество на папа Йоан Павел II в България е 96-тото посещение на главата на Римокатолическата църква извън Италия и първо по рода си в България. Състоява се в периода 23 - 26 ма...

Ще успее ли Пиронкова да мине първи кръг на "Ролан Гарос"?

http://tennis.actualno.com/Shte-uspee-li-Pironkova-da-mine-pyrvi-kryg-na-Rolan-Garos-news_474511.html

Поредното сказание от „Легендата за червената земя” вече трепти на устните на разказвача. В неделя, 24 май, от 12:00 часа българско време, то ще почне да се лее и да чертае нови ...

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4771098

Асен Златев, щангист, олимпийски шампион от Москва '80, 65 г.
Бойко Станкушев, журналист, медиен съветник на министъра на отбраната, 61 г.
Димитър Баненкин, актьор, 53 г.
Емилия Радева, актриса.
Мариана Аламанчева, актриса.
Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите в България , 69 г.
Таньо Клисуров, поет, 71 г.
Асен Златев, щангист, олимпийски шампион от Москва '80, 65 г. Бойко Станкушев, журналист, медиен съветник на министъра на отбраната, 61 г. Димитър Баненкин, актьор, 53 г. Емилия Радева, актриса. Мариана Аламанчева, актриса. Павел Кърлев, изпълнителен секретар на Федерацията за защита на потребителите в България , 69 г. Таньо Клисуров, поет, 71 г.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване