ВКС отмени оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=290332

Върховният касационен съд (ВКС) отмени оправдателната присъда на Евелин Банев - Брендо за пране на пари. Делото се връща за ново разглеждане на Софийския апелативен съд. Трябва да бъдат отстранени допуснати съществени нарушения на процесуалните правила относно обвиненията спрямо подсъдимите Евелин Банев и Десислава Дишлиева.

2 години затвор за мним инвалид, ще връща 17 000 лева пенсия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788908

Мним инвалид от Павликени ще лежи 2 години в затвора, защото 10 години е получавал пенсия с фалшиво решение за ТЕЛК от Ловеч. Районният съд във Велико Търново е постановил шофьорът да върне на държавата и неправомерно получените 17 084 лева с лихвите.
При разследването се оказало, че 64-годишният Никола П. е ползвал облагите от 2003 г до 2013 г.
Мним инвалид от Павликени ще лежи 2 години в затвора, защото 10 години е получавал пенсия с фалшиво решение за ТЕЛК от Ловеч. Районният съд във Велико Търново е постановил шофьорът да върне на държавата и неправомерно получените 17 084 лева с лихвите. При разследването се оказало, че 64-годишният Никола П. е ползвал облагите от 2003 г до 2013 г.

ВКС отмени оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.mediapool.bg/vks-otmeni-opravdatelnata-prisada-na-brendo-za-prane-na-pari-news234601.html

Върховният касационен съд отмени в сряда оправдателната присъда за пране на пари от наркотрафик на Евелин Банев – Брендо, която бе произнесена от Софийския апелативен съд през миналата година. Причината е тежка процесуална грешка на въззивния съд. Още на първа инстанция Софийският градски съд оправда Брендо по обвиненията, че е добил имуществото чрез пране на пари. Прокуратурата не е обжалвала. Въпреки това апелативният съд отново се е произнесъл по същия въпрос, оправдавайки Брендо по всички обвинения в рамките на делото. През 2014 година Софийският апелативен съд (САС) оправда сочения от МВР за "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо по всички обвинения за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Заедно с него за невинни бяха обявени и бившата му съпруга Моника Добринова, доведения му брат Симо Карайчев и вдовицата на убития през 2005 г. Константин Дишлиев – Десислава. На първа инстанция Банев бе осъден на 7 години и половина затвор от Софийския градски съд (СГС) за участие в престъпна група за пране на пари, но така и не се доказа, че личното му имущество е било придобито чрез пране на пари. Добринова, Карайчев и Дишлиева получиха тогава по 3 години условно с по 5 години изпитателен срок. ВКС реши да отмени и техните оправдателни присъди, произнесени на втора инстанция. Евелин Банев и съучастниците му бяха привлечени като обвиняеми по това дело през април 2007 г. Те бяха обвинени, че от 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г., участвайки в бандата, са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като са "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Прокуратурата твърдеше още, че четиримата са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания, осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт. На 9 юли 2013 година италиански съд постанови срещу Евелин Банев 20-годишна присъда за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. Това наказание обаче не е окончателно, тъй като предстои по обвинението да се произнесе втората инстанция.

Абонат спря с кроше инкасатор на ВиК

http://pik.bg/абонат-спря-с-кроше-инкасатор-на-вик-news339557.html

Абонат спря с кроше инкасатор на ВиК

Нередовен абонат от варненското с. Чернево спрял с кроше инкасатор на ВиК, който искал да му спре водата заради натрупани дългове. Служителят трябвало да спре водата на 53-годишния мъж от селото, тъй като имал натрупана неплатена сметка за около 2 000 лева, пише "Петел".

Между двамата възникнал скандал. След като спорът се изострил, влезли в действие и ръцете. Служителят на ВиК получил удар в дясната ключица

. По случая има образувано досъдебно производство, информират от пресцентъра на полицията, без да споменават дали побойникът е задържан.

Съседи пребиха мъж с колове

http://www.cross.bg/susedi-prebiha-muzh-s-kolove-1466943.html

/КРОСС/ 37-годишен мъж е жестоко пребит от съседи. Екшънът се разиграл малко преди обяд днес в благоевградското село Дъбрава, пише struma.bg. По първоначална информация причината за кървавата разправия се оказали кравите на пострадалия, нахлули в двора на съседите.Разярените комшии грабнали колове и започнали да налагат младия мъж. На място веднага е извикана полиция.Раненият е транспортиран в благоевградската болница с множество наранявания по главата и гърба.

Бан Ки Мун призова Европейския съюз да разшири пътищата за законна имиграция

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/27/2542058_ban_ki_mun_prizova_evropeiskiia_sujuz_da_razshiri/?ref=rss


Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун призова днес Европейския съюз "да разшири законните пътища" за имигрантите, търсещи по-добър живот. На съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер генералният секретар поощри плана на комисията за преразпределение на имигрантите.

"Призовавам държавите от ЕС да проявят съчувствие в преразпределението на тези хора, предложението на Европейската комисия е стъпка в правилната посока", заяви Бан Ки Мун.
...

ВКС отмени оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.bnews.bg/article-135675

Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев.

Лишена от свобода осъди затвора в Сливен

http://sliven.actualno.com/Lishena-ot-svoboda-osydi-zatvora-v-Sliven-news_475367.html

Лишена от свобода осъди администрацията на женския затвор в Сливен заради липса на тоалетна в спалното помещение. За претърпените неимуществени вреди затворничката С.Г. ще получи 3 хил.лева обезщетени...

Зам.-министър Борисов ще открие 50-то заседание на Европейския комитет по пощенско регламентиране

http://www.cross.bg/reglamentirane-komitet-poshtensko-1466942.html

София /КРОСС/ Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов ще открие 50-то Пленарно заседание на Европейския комитет по пощенско регламентиране. Събитието ще се проведе на 28 и 29 май 2015 г. в София.Комитетът е създаден през 1992 г. в рамките на Европейската конференция за пощи и телекомуникации. В него членуват министерствата и регулаторните органи на пощенските администрации на държавите от Европа.

Кабинетът създаде ново село, за да взима европейски пари

http://www.mediapool.bg/kabinetat-sazdade-novo-selo-za-da-vzima-evropeiski-pari-news234600.html

Правителството създаде ново населено място, за да може да получи финансиране по европейски програми през настоящия програмен период 2014 – 2020 г. В същото време редица села, с население над 500 души отново останаха без финансиране отново и през втория програмен период за страната.   В правителственото съобщението не е посочено колко души живеят в новото село, което се нарича Попови ливади. Става ясно обаче, че това се прави с цел да се строят семейни хотели по Програмата за развитие на селските райони, както и да бъде изградена инфраструктурата - пътища, ВиК мрежа и канализация, с помощта на европейски средства.   Новото село Попови ливади се намира в едноименната местност над Гоце Делчев, която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г.  От тогава досега в местността има изградени десетки вили и хотели без строителни книжа. С даването на статут на село собствениците им се надяват да узаконят незаконните постройки, което не е ясно как ще се случи, става ясно от местни сайтове.   За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е взел решение на 31 юли 2014 г.   Основание за предложението са изпълнените условия, предвидени в Закона за административно-териториално устройство на страната – постоянно живеещо население, което не е посочено колко души е, и изградена социална инфраструктура.   С промяната на статута на Попови ливади и обособяването на новото населено място през новия програмен период 2014-2020 г. общината ще може да кандидатства за финансиране по европейски програми с проекти за подобряване на условията за живот, се казва в съобщението на правителството.

Кабинетът даде 800 хил. лв. за манастирския комплекс "Св. Йоан Предтеча"

http://www.mediapool.bg/kabinetat-dade-800-hil-lv-za-manastirskiya-kompleks-sv-yoan-predtecha-news234599.html

Правителството отпусна 800 хил. лв. за довършване на реставрацията на средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали. Средствата се отпускат като допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г., е посочено в съобщението на пресслужбата на кабинета. С възстановяването на религиозната обител, манастирът ще се превърне духовен център на Източните Родопи, съчетавайки религиозна, просветна и социална дейност, е посочено още в съобщението. Манастирският комплекс "Св. Йоан Предтеча" е разположен на десния бряг на река Арда в кърджалийския квартал "Веселчане". Той е бил част от средновековен епископски комплекс "Св. Йоан Продром". Основан е през VI - VII век. От археологическите разкопки е известно, че има четири последователно строени църкви. Те са в типично византийски стил и със силно атонско влияние. Манастирът е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос. Руините на манастира са открити през 30-те години на миналия век от местни любители на историческото минало. Дълги години останките остават неизследвани, като през 1962 г. са открити и други части от сградите на манастира. Цялостното археологическо проучване е извършено в периода 1980-1984 г. Реставрацията е направена от 1998 до 2000 г. под ръководството на проф. Николай Овчаров и Даниела Коджаманова. Историческите сведения и запазените останки от градежи дават основание да се твърди, че той се е превърнал още в края на IX и началото на X век в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. За това свидетелстват уникалните находки, намерени в храма и около него. Открити са пет зидани гробници, едната от които е била затворена херметически. След внимателното й отваряне, са открити мощи на висш християнски духовник от края на XI и началото на XII век. В гроба са намерени още напълно запазен епитрахил (църковна одежда), тъкан със злато и с впечатляваща украса, както и зашити църковни мощи в платнен кръст. Само на четири места в света има запазени такива находки. Това потвърждава, че през средновековието днешният Кърджали е бил важен християнски център. Счита се, че епитрахилът е изключително скъп и е изработен в Константинопол. През 2000 г. възстановената църква в манастира е осветена отново. Заради високата художествена и архитектурна стойност останките от манастира и църквата "Св. Йоан Продром" са обявени за паметници на културата от национално значение още през 1968 г. Голяма част от находките, открити при проучването на манастира, могат да се видят в Регионалния исторически музей в Кърджали.

Вучич в Тирана: Косово е Сърбия

http://frognews.bg/news_91964/Vuchich-v-Tirana-Kosovo-e-Sarbiia/

Премиерът на Албания Еди Рама приветства визитата на сръбския си колега Александър Вучич в Тирана и подчерта, че различните позиции за Косово не засенчват стойността на диалог между Сърбия и Косово, съобщава albeu.com.

Граничният полицай, задържан за трафик на чужденци, остава в ареста

http://www.cross.bg/trafik-politzaii-elhovo-1466941.html

/КРОСС/ Районният съд в Елхово остави в ареста граничния полицай от Елхово, обвинен за трафик на чужденци. Според съда, Георги Иванов трябва да остане зад решетките, защото може да се укрие. Полицаят беше арестуван при съвместна акция на МВР, ДАНС и прокуратурата. Около 18.00 часа на 23 май той превел със собствения си лек автомобил през Граничен пункт "Лесово" двама иракски граждани без документи, укривайки ги под плоскости за изолация. На граничния полицай е повдигнато обвинение за трафик на хора. Работата по случая продължава.

Пуснаха безпилотни камиони в САЩ!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789349

В близко бъдеще тираджийската професия ще се превърне от една от най-тежките в предпочитана и релаксираща. Daimler e на път да облекчи живота на шофьорите на тежките машини, след като е първата компания в света, която получи разрешение да пусне на публични пътища безпилотни камиони.
Американският щат Невада е първото място,
В близко бъдеще тираджийската професия ще се превърне от една от най-тежките в предпочитана и релаксираща. Daimler e на път да облекчи живота на шофьорите на тежките машини, след като е първата компания в света, която получи разрешение да пусне на публични пътища безпилотни камиони. Американският щат Невада е първото място,

"Лукойл" ще съди Костов заради твърдението за манипулирани цени

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/05/27/2542035_lukoil_shte_sudi_kostov_zaradi_tvurdenieto_za/?ref=rss


Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината, се казва в изявление на "ЛУКОЙЛ България" до медиите. В него се заявява, че компанията възнамерява да защити репутацията си в съда. 

В доклада се изказва подозрение, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със...

България ще приеме 343-има имигранти от Италия, 229-има от Гърция и 216-има от трети държави

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/27/2542062_bulgariia_shte_prieme_343-ima_imigranti_ot_italiia/?ref=rss


Първите законодателни предложения от Европейския дневен ред за имиграцията бяха представени днес.

"Тези, които нямат оправдани искания да търсят убежище в Европа, трябва да бъдат бързо идентифицирани и върнати в тяхната собствена страна. Това е жизненоважно условие, за да могат миграционните политики да бъдат добре приемани в обществото", заяви зам.-председателят на Европейската комисия.

Прием на квоти от Гърция и Италия

От Италия: България ще трябва да приеме...

МОСВ: Жълтият дъжд е природен феномен

http://www.vesti.bg/bulgaria/mosv-zhyltiiat-dyzhd-e-priroden-fenomen-6036829

След проверката за тежки метали вече е ясно - в жълтия дъжд не е имало нищо опасно

Хотели крият нощувки, за да не плащат туристически данък

http://pik.bg/хотели-крият-нощувки-за-да-не-плащат-туристически-данък-news339554.html

Хотели крият нощувки, за да не плащат туристически данък

Хотели крият нощувки, за да не плащат туристически данък. Някои не декларират в едномесечния срок гостите си. През миналата година, а и сега проверките са хванали нарушители, които са най-концентрирани в района на Варненския свободен университет-вили и семейни хотели, както и къщи за гости. Но сред тези, които правят врътки и искат да ударят поне един месец гратис, има и четиризвездни и петзведни хотели.

Засечените нарушения са основание да се прекрати категоризацията на обектите, посочи шефът на дирекция „Местни данъци и такси" в община Варна Николай Бонев, съобщава Стандарт.

От началото на година има малка събираемост на туристическия данък -200000 лева, но сезонът тепърва тръгва. По план в местната хазна трябва да влязат 4.3 млн. лева, колкото и през миналата година. Налогът за хотелите 1 и 2 звезди във Варна е 50 ст за нощувка, на 3 звезди-60 ст, на 4 звезди-90 ст, а 5 звезди-1.40 лева.

Община Варна е участвала в 18 международни и вътрешни изложения-в Германия, Русия и за първи път с щанд в Париж, посочи шефката на общинската дирекция „Туризъм" Соня Георгиева. Морската столица ще посрещне другия месец руски журналисти, които да рекламират региона в местните медии.


Труп на делфин е изхвърлило морето край Аспарухово

http://www.moreto.net/novini.php?n=290333

Зачестяват случаите на мъртви делфини по варненското крайбрежие. Още един труп е бил забелязан край парка в кв. Аспарухово, сигнализира читател на Topnovini.bg. Тялото на бозайника, чийто вид не може да бъде установен поради напредналия му стадий на разлагане, лежи на брега на плавателния канал "Море-езеро", на метри от ресторант "Кометата".

България подкрепя общ ЕС пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения

http://business.actualno.com/Bylgarija-podkrepja-obsht-ES-pazar-za-izvejdane-ot-eksploatacija-na-jadreni-syoryjenija-news_475366.html

България приветства идеята за създаване на пазар в сферата на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения на територията на Европейски съюз. Това каза заместник-министърът на енергетиката Антон П...

Цветелин Кънчев: Няма сценарий в Гърмен

http://society.actualno.com/Cvetelin-Kynchev-Njama-scenarij-v-Gyrmen-news_475356.html

Премиерът Бойко Борисов да събере на една маса всички страни, които имат отношение към проблемите, довели до случващото се в Гърмен и напрежението между българи и роми там. За това призова лидерът на ...

Пуснаха 40 паркоместа на ул. "Вечерница" в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789325

Завърши изграждането на нови паркоместа на улица „Вечерница“ в пловдивския район „Западен“. Съоръжението около магазин „Триумф“ е разделено на няколко части и е за около 40 автомобила.
Паркингът на улица „Вечерница“ пред номера 8, 10 и 12 е от асфалт, а срещу магазин „Триумф“ – от бетонови ивици. Мястото е изключително посещавано от жителите на
Завърши изграждането на нови паркоместа на улица „Вечерница“ в пловдивския район „Западен“. Съоръжението около магазин „Триумф“ е разделено на няколко части и е за около 40 автомобила. Паркингът на улица „Вечерница“ пред номера 8, 10 и 12 е от асфалт, а срещу магазин „Триумф“ – от бетонови ивици. Мястото е изключително посещавано от жителите на

3 години затвор за мъж с 6 присъди, мамил таксиджии

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789344

Районният съд във Велико Търново постанови 3 години затвор за дързък измамник, който завлякъл таксиметрови шофьори със 71 лв., задигнал им 250 лв. и два скъпи мобилни телефона. Цялата сума, която опасният клиент дължал на двамата таксиджии, била 133 лева, но те не успели да я докажат, защото не пазели всичките касови бележки.
Асен Д.
Районният съд във Велико Търново постанови 3 години затвор за дързък измамник, който завлякъл таксиметрови шофьори със 71 лв., задигнал им 250 лв. и два скъпи мобилни телефона. Цялата сума, която опасният клиент дължал на двамата таксиджии, била 133 лева, но те не успели да я докажат, защото не пазели всичките касови бележки. Асен Д.

Арестите във ФИФА - шок преди избори!

http://www.cross.bg/fifa-blater-vitzeprezident-1466940.html

/КРОСС/ Арестите на седем високопоставени ръководители на ФИФА в сряда разтърси световната футболна централа, само два дни преди изборите за нов президент, където Сеп Блатер очаква да спечели петия си мандат. Сред седемте арестувани за пране на пари и изнудване е и вицепрезидентът на ФИФА Джефри Уеб. Всички те ще бъдат депортирани в САЩ, където ще се изправят пред обвинения за присвояване на над 100 милиона долара от подкупи. Американските власти казаха, че девет футболни ръководители са сред 14-те обвиняеми за корупция. Като част от разследването, швейцарската полиция претърсва файлове и имейли от централата на ФИФА, свързани със Световните първенства през 2018 година в Русия и 2022 година в Катар. Много слухове за корупция и измами се носеха след изборите на Мондиалите през 2010 година, въпреки това днес говорителят на ФИФА каза, че Мондиалите остават там, където е било избрано. Говорителят на ФИФА Валтер де Грегорио каза, че Блатер не е част от разследването и президентските избори ще се проведат в петък, както е предвидено. "Не е най-доброто време", каза Де Григорио пред репортерите, но добави, че ФИФА приветства действия, които ще помогнат за изчистването на футбола от подобни неправилни действия. Блатер не е притеснен Блатер е припознат като фаворит за спечелване на пети президентски мандат на компанията за милиарди долари ФИФА. Събитията обаче могат да променят вота

Вижте кога и на кого ще спрат топлата вода в София - график на Топлофикация

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789311

„Топлофикация София” ЕАД публикува на сайта си график на летните ремонти, заради които поетапно ще бъде спирана топлата вода.
Кой кога няма да има топла вода може да видите
„Топлофикация София” ЕАД публикува на сайта си график на летните ремонти, заради които поетапно ще бъде спирана топлата вода. Кой кога няма да има топла вода може да видите

Вдигането на пенсионната възраст свива разходите за пенсии с 0,5% от БВП към 2037 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vdiganeto-na-pensionnata-vyzrast-sviva-razhodite-za-pensii-s-05-ot-bvp-kym-2037-g-195578/

Мерките за реформа на пенсионната система, предложени в законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, са в парламента

България с ново почетно консулство в Австрия

http://frognews.bg/news_91963/Balgariia-s-novo-pochetno-konsulstvo-v-Avstriia/

Правителството прие решение за откриване на почетно консулство на България в Австрия със седалище в Санкт Пьолтен и за назначаване на австрийския гражданин д-р Петер Харолд за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на федералната провинция Долна Австрия.

Борисов: Започна монтажът на пистата на спортна зала „Колодрума” в град Пловдив

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789321

Вече е започнал монтажът на пистата на спортна зала „Колодрума” в град Пловдив. Това сподели Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
Строителството на залата е предвидено да приключи до края на месец юни.
Първото голямо събитие, което ще се проведе там, е Световно първенство по
Вече е започнал монтажът на пистата на спортна зала „Колодрума” в град Пловдив. Това сподели Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Строителството на залата е предвидено да приключи до края на месец юни. Първото голямо събитие, което ще се проведе там, е Световно първенство по

Кунева оглавява Съвета "Антикорупция"

http://offnews.bg/news/n_1/n_511153.html

Вицепремиерът Меглена Кунева ще оглави Националния съвет по антикорупционни политики. Това решение беше взето на заседанието на Министерския съвет.  На заседанието беше взето решение за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията към Министерския съвет. Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет. Председател на новосъздадения съвет ще бъде вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси - Меглена Кунева, а негов заместник ще бъде министърът на правосъдието - Христо Иванов. Членове на съвета ще бъдат заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС. Антикорупционният съвет ще заседава веднъж на два месеца, като има възможност и за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти. Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който ще осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. В него ще участват представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Роми от „Кремиковци“ се самонастаниха край Гоце Делчев, местните не ги искат

http://blagoevgrad.actualno.com/Romi-ot-Kremikovci-se-samonastaniha-kraj-Goce-Delchev-mestnite-ne-gi-iskat-news_475364.html

Жители на квартал „Кремиковци“ са се настанили близо до имотите на роми от гоцеделчевския квартал „Кумсала“. Това разбуни духовете в квартала и изправи местните...

Пуснаха безпилотни камиони в САЩ!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789316

В близко бъдеще тираджийската професия ще се превърне от една от най-тежките в предпочитана и релаксираща. Daimler e на път да облекчи живота на шофьорите на тежките машини, след като е първата компания в света, която получи разрешение да пусне на публични пътища безпилотни камиони.
Американският щат Невада е първото място,
В близко бъдеще тираджийската професия ще се превърне от една от най-тежките в предпочитана и релаксираща. Daimler e на път да облекчи живота на шофьорите на тежките машини, след като е първата компания в света, която получи разрешение да пусне на публични пътища безпилотни камиони. Американският щат Невада е първото място,

Костов се обяви за прогресивно облагане, плоският данък не си изпълнил целите

http://frognews.bg/news_91962/Kostov-se-obiavi-za-progresivno-oblagane-ploskiiat-danak-ne-si-izpalnil-tselite/

Плоският данък не изпълни заложените цели за увеличаване на инвестиционната активност, обяви бившият премиер Иван Костов на кръгла маса, съобщава money.bg.

Борисов: Започна монтажът на пистата на спортна зала „Колодрума” в град Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789308

Вече е започнал монтажът на пистата на спортна зала „Колодрума” в град Пловдив. Това сподели Бойко Борисов в профила си във фейсбук.
Строителството на залата е предвидено да приключи до края на месец юни.
Първото голямо събитие, което ще се проведе там, е Световно първенство по
Вече е започнал монтажът на пистата на спортна зала „Колодрума” в град Пловдив. Това сподели Бойко Борисов в профила си във фейсбук. Строителството на залата е предвидено да приключи до края на месец юни. Първото голямо събитие, което ще се проведе там, е Световно първенство по

Резкият спад на петрола удари по богатството на руските олигарси

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/rezkiiat-spad-na-petrola-udari-po-bogatstvoto-na-ruskite-oligarsi-195580/

Според оценки на UBS най-тежко засегнат е бил председателят на "Новатек" Леонид Михелсон, който е изгубил 7 млрд. долара

Марси Рийс: САЩ са инвестирали 60 млн. долара в ремонт на БГ военни съоръжения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789309


"Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент".

Рашидов инспектира Ларгото

http://www.cross.bg/largoto-kyltyrno-komynikatzionen-proekta-1466939.html

София /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов инспектира днес хода на изпълнението на заключителния етап на проекта за изграждане на Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика". Реализацията на заключителния етап на проекта за големия музей на открито на Ларгото се финансира по ОП "Регионално развитие". Очаква се до края на м. октомври 2015 г. да бъде изцяло завършено изграждането на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". След като бъде експонирана и консервирана разкритата археология на обекта, Ларгото ще стане и една от най-посещаваните и привлекателни дестинации за многобройните гости на столицата ни, които искат да се запознаят с нейното прекрасно културно-историческо наследство.

Извънредно! Бургазлия се хвърли под влака, бере душа в болница

http://pik.bg/извънредно-бургазлия-се-хвърли-под-влака-бере-душа-в-болница-news339546.html

Извънредно! Бургазлия се хвърли под влака, бере душа в болница

55-годишният Георги Михов от бургаския квартал „Долно Езерово“ е докаран в безпомощно състояние в МБАЛ-Бургас, след като бил блъснат от влак, съобщи "Флагман".

Човекът е опитал да сложи край на живота си и е легнал върху релсите на влака, но машинистът е карал с ниска скорост поради ограничения в участъка.

Инцидентът станал в 15:40 часа.

Михов е настанен в реанимация.

Марси Рийс: САЩ са инвестирали 60 млн. долара в ремонт на БГ военни съоръжения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789300

"Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент".
"Няма бази на САЩ в България. Участието на американски военни части в съвместни учения с България и други наши партньори от НАТО във военни бази, които са българска собственост, е описано в Споразумението за военно сътрудничество между правителствата на България и САЩ. Това споразумение е одобрено от българския парламент".

Близо 20 млн. лв. са отпуснати за закупуване на учебници и учебни помагала

http://www.moreto.net/novini.php?n=290320

Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата. Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс, както и учебниците и учебните помагала по специалните учебни предмети „Развитие на речта” и „Произношение” за учениците с увреден слух от I до III клас, се предоставят безвъзмездно.

Отмениха оправдателната присъда на Брендо

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/otmeniha-opravdatelnata-prisyda-na-brendo-6036828

Делото за пране на пари е върнато за разглеждане отново на Апелативния софийски съд

Шарапова лесно премина втория кръг в Париж

http://www.cross.bg/sharapova-rolan-garos-1466938.html

/КРОСС/ Действащата шампионка Мария Шарапова победи с лекота съотборничката си от тима на Русия за Фед Къп Виталия Дяченко и се класира за трети кръг на Ролан Гарос, предаде БГНЕС. Поставената под №2 Шарапова отстрани Дяченко в два сета 6-3, 6-1. Това бе първа среща между двете тенисистки. В следващия етап Маша ще се изправи срещу Саманта Стоусър. Това ще бъде повторение на мача от миналогодишното издание на Ролан Гарос, в който рускинята се наложи над австралийката с 3-6, 6-4, 6-0. Шарапова има само две загуби в 16 мача със Стоусър и я е победила във всичките четири срещи на клей между двете. Приятелката на Григор Димитров спечели две титли на Ролан Гарос в последните три сезона и загуби финала срещу Серина Уилямс през 2013 г.  

Ангелкова: Брошурите с мечки са стари, не знам кой ги е извадил от склада

http://offnews.bg/news/n_1/n_511147.html

Брошурите, които рекламират България с лов на американски елени и мечки, са стари. Те са били одобрени от бившия зам.-министър на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова. За брошурите, за които са използвани снимки на американски видове и които предлагат забранения по закон лов на мечки, съобщиха от Сдружение за дива природа „Балкани“. Брошурите са изработени по проект по ОП „Регионално развитие“, стартирал през 2009-2010 г. и са стрували 86 000 лева. Брошурите са одобрени от тогавашния зам.-министър на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов, а ръководител на проекта е бил Владимир Туджаров, уточни Ангелкова. Заради неадекватния си вид брошурите са били пренесени в склад в Божурище. Не знам кой ги е извадил и защо, каза Ангелкова, като обеща виновникът да бъде намерен. Тя подчерта, че е възложено да се провери по всички програми какви брошури са изработени досега, за да може направеното досега да се използва.

Официално: Надежда Нейнски отива посланик в Турция

http://www.bnews.bg/article-135674

Кандидатурата на Надежда Нейнски отговаря на всички изисквания на Закона за дипломатическата служба, пише в съобщението.

Въоръжените сили на Латвия забелязали руски военен кораб и подводница

http://www.mediapool.bg/vaorazhenite-sili-na-latviya-zabelyazali-ruski-voenen-korab-i-podvodnitsa-news234598.html

Руски военен кораб и подводница са били забелязани днес отново близо до морските граници на Латвия, съобщиха латвийските военни, цитирани от ТАСС в сряда. "В изключителната икономическа зона, на пет морски мили от териториалните води, Националните въоръжени сили идентифицираха днес руска подводница клас "Кило" и хидрографски кораб ГС-66", гласи съобщението. Според разпространени преди това данни от министерството на отбраната в Рига през 2014 г. военни самолети и кораби на Руската федерация са се приближавали към латвийските граници над 250 пъти. Според информация на Националните въоръжени сили през 2015 г. руска военна техника се е приближавала към границата на Латвия над 50 пъти.

Борисов: Най-чистият отговор на въпроса за борбата с корупцията дадохме като свихме сивия сектор

http://www.cross.bg/sektor-zaslyzhava-siviya-1466937.html

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа воля в борбата с корупцията. Премиерът посочи, че от началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,125 млрд. лв. повече в държавния бюджет.„Ако не бяхме проявили политическа воля..., тези пари щяха да са някъде - не знам къде, не искам никого да обидя. Факт е, че сега са в бюджета на държавата... Само това да сме направили, си заслужава нервите, заслужава си упреците, заслужава си каквото и да било. Това са пари, които са влезли в държавата, а не в сивия сектор. Това именно и госпожа Маковей каза: политическа воля! Хиляди нови закони, хиляди нови конституции, ако щете, да променим, няма ли я политическата воля, нищо няма да се случи. Затова ние даваме, според мен, по най-чистия прозрачен и проверуем начин отговор на въпроса за борба с корупцията", каза министър-председателят по време на днешното правителствено заседание.    

Военните ремонтират границата

http://www.cross.bg/granitzata-dava-ministur-1466936.html

София /КРОСС/ Армията ремонтира наскоро построената ограда по границата, заяви военният министър Николай Ненков.Причината е, че на места съоръжението е демонтирано, а какви са причините - дали некачествен строеж или миграционен натиск, компетентните институции мълчат, съобщава Нова телевизия."Питайте Орешарски за строежа на оградата на границата, ние сега я ремонтираме", лаконичен беше Ненков.Днес той предаде на Комисията по досиетата чуждите агенти работили за страната ни. На въпрос какви гаранции дава, че няма да изтекат имената им, военният министър заяви: "Гаранция дава закона".

Евроскептик поема външното министерство на Финландия

http://www.mediapool.bg/evroskeptik-poema-vanshnoto-ministerstvo-na-finlandiya-news234597.html

Лидерът на финландската евроскептична партия "Финландците" Тимо Сойни беше номиниран за министър на външните работи и европейските въпроси на Финландия, предаде Ройтерс.   Новият финландски премиер Юха Сипиле, чиято центристка партия "Финландски център" спечели парламентарните избори на 19 април, представи в сряда състава на правителството си. То е трипартийно и е ориентирано в дясно.   Партията "Финландците" за първи път е част от кабинета. Нейният лидер неотдавна каза, че Гърция трябва да напусне еврозоната, посочва Ройтерс.   За министър на финансите е предложен консерваторът и еврофил Александер Стуб, който беше досега премиер. Неговата партия, десноцентристката Национална коалиционна партия, също влиза в състава на кабинета.   Стуб ще носи основната отговорност за съкращенията, необходими за оздравяване на икономиката, която е в криза.   "Финландски център" получи като цяло 6 министерски поста, "Финландците" и Националната коалиционна партия имат по четири.

Майки сами ремонтират опасна детска площадка в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Majki-sami-remontirat-opasna-detska-ploshtadka-v-Plovdiv-news_475360.html

Майки сами ще запретнат ръкави и ще оправят опасна детска площадка, намираща се в района на улиците "Лерин" и "Петър Ченков" в Пловдив, съобщава topnovini.bg. До две седмици млади...

Работещите за международни компании българи могат да платят осигуровки у нас до края на 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2542040_raboteshtite_za_mejdunarodni_kompanii_bulgari_mogat_da/?ref=rss


Българите, които работят за международни организации, ще могат да внесат дължимите им осигуровки за минал период до края на 2016 г., реши Министерският съвет.

Според сега действащата наредба българите, които работят в международни органи или организации, могат да се осигуряват за своя сметка за инвалидност поради общо заболяване, за старост и за смърт върху избран месечен осигурителен доход – между минималния и максималния размер, за съответната година. Осигуровките се внасят чрез...

ГЕРБ прокара възможност за внедряване на агенти-провокатори

http://www.mediapool.bg/gerb-prokara-vazmozhnost-za-vnedryavane-na-agenti-provokatori-news234596.html

Въпреки съпротивата на Реформаторския блок, ГЕРБ успя да прокара в сряда спорна разпоредба в Наказателно-процесуалния кодекс, която предвижда свидетелите по делата да бъдат обзавеждани с микрофони, за да събират още данни за престъпна дейност. Това са т. нар. "агенти-провокатори", каквато фигура нямаше в закона досега. Промяната се прави с преходни и заключителни разпоредби към законопроекта за изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Чрез това се прави и промяна в Закона за СРС. Новите текстове дават възможност специални разузнавателни средства да се ползват и спрямо свидетел по наказателно производство, но само с негово съгласие. Това ще се прави с цел да се установи друга престъпна дейност. "Това е узаконяване на агента-провокатор", реагира рязко десният Атанас Атанасов. Новата разпоредба ще се прилага само в случаи на тероризъм, изнудване, принуда, трафик на хора и подкуп, опита се да успокои реформаторите Димитър Лазаров (ГЕРБ). Досега СРС-та можеха да се ползват по отношение на свидетели само с цел да се опази живота и имуществото им. По този повод Атанас Атанасов припомни за случая със следователя Петър Петров – Пепи Еврото, който беше уличен от Върховния касационен съд в престъплението провокация към подкуп по делото "Цонев, Сантиров, Попов". Въпреки това на Петров не му се случи нищо особено и той напусна съдебната система с близо 20 брутни заплати. Ако акцията с участието на Пепи Еврото се провеждаше след влизането в сила на новия закон, то той щеше да излезе напълно чист от ситуацията. Депутатите приеха още вътрешният министър и председателят на ДАНС също да имат право да искат използването на специални разузнавателни средства (СРС) срещу магистрати. Това беше една от малкото промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха направени в пленарната зала преди окончателното гласуване на ключовия законопроект. По-рано парламентарната правна комисия прие само шефът на Софийската апелативна прокуратура да има право да иска подслушване на съдии, прокурори и следователи. Самият дебат бе отворен от главния прокурор Сотир Цацаров, който настояваше само той да има право да прави такива искания, а само председателят на Върховния касационен съд да ги разрешава. В крайна сметка депутатите напълно бламираха предложенията на Цацаров, които бяха направени в опит да се спре изтичането на информация по магистратските дела. Предложението за разширяване на кръга от искатели дойде от депутата от Реформаторския блок Петър Славов Темата за СРС успя да предизвика оживление в Народното събрание. В края на дебата Мая Манолова от БСП попита дали "случайно" тези изменения не се правят, за да се оправдае едно конкретно лице, чието дело е висящо във Върховния касационен съд. Така тя намекна за заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е осъден на две инстанции, защото е забранил използването на законни СРС-та срещу полицейски шеф. Димитър Лазаров от ГЕРБ определи изказването ѝ като "гнусно внушение" и отхвърли обвиненията. Част от промените в Закона за СРС бяха предложени от Бюрото за контрол на СРС като реакция на скандала "Червей". Парламентът прие и исканата от прокуратурата промяна, с която постановяването на ефективна присъда затвор още на първа инстанция ще е повод за съдиите да задържат подсъдимите в ареста. В НПК беше регламентирана възможността спазването на домашния арест да се контролира с гривна за електронно наблюдение. Депутатите приеха и предложението на прокуратурата при забрана за напускане на страната да се отнемат документите за самоличност.

Столичната община се отказа да загражда паметника пред НДК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2542036_stolichnata_obshtina_se_otkaza_da_zagrajda_pametnika/?ref=rss


Столичната община се е отказала от идеята да загради паметника пред Националния дворец на културата (НДК), показва справка на "Дневник" в регистъра на Столичната община. Публичната покана за избор на изпълнител е била оттеглена на 26 май.

Идеята беше 12-метрова ограда да скрива монумента, докато бъде взето окончателното решение за съдбата му. Причината Столичната община да се опита да търси начин за обграждане на разпадащата се скулптурна композиция е, че авторът на "1300 години...

Нова система намалява времето за пътуване в столицата с 30%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789280

Автоматизирана система за управление на трафика в София ще намали времето за пътуване с 30%, вредните емисии с една четвърт, а разхода на гориво на превозните средства в града със 7%. Това заяви пред журналисти заместник-кметът по транспорта в Столичната община Любомир Христов. Днес той представи концепцията
Автоматизирана система за управление на трафика в София ще намали времето за пътуване с 30%, вредните емисии с една четвърт, а разхода на гориво на превозните средства в града със 7%. Това заяви пред журналисти заместник-кметът по транспорта в Столичната община Любомир Христов. Днес той представи концепцията "Умни градове",

Политици излизат на светло от архивите на Военното разузнаване

http://offnews.bg/news/n_1/n_511143.html

Имена на популярни в обществото хора, сред които и политици, може да излязат наяве, след като бъдат разсекретени архивите на Военното разузнаване. Това прогнозира председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов , след като днес министърът на отбраната Николай Ненчев  днес подписа заповед, с която новият директор на Служба „Военна информация“ се задължава да предаде близо 33 хил. архивни единици на Комисията по досиетата. Предаването на архивите се превърна в ябълка на раздора между разузнавателната общност и политическото ръководство на Министерството на отбраната. Бившият шеф на разузнаването  Веселин Иванов напусна поста си, след като отказа да предаде архивите. Основният мотив за това беше, че в документите има данни за чужденци, работили за българското разузнаване, а разкриването на имената им би застрашило живота им. Убеждението на министър Ненчев и на шефа на Комисията по досиетата обаче е, че в тези архиви не се съдържат такива документи. „Не мога да споря с него или да го оборвам. Г-н Иванов искаше да подпишем, че архивът ни е предаден, при условие, че има още непредадени 33 хил. архивни единици. Аз такова нещо не мога да приема“, коментира пред журналисти Костадинов. Той обясни, че „едно е досието на привлечен чужд гражданин, който да работи за нашата старана, но друго е, когато има папка и чужд гражданин е бил обект на разузнаването“. Прогнозите му са, че от тези документи ще излязат имената на политици . „Тези документи има какво да ни кажат. Сред тях може би ще се разбулят митове и за други личности от обществения, икономическия и политическия живот“, коментира той. Неговата колежка Екатерина Бончева допълни, че до този момент в архивите на Комисията по досиетата са получавани архиви за чужди граждани, които не са свързани със службите и до момента информацията за тях е опазена и не е оповестена. „Задължих Служба „Военна информация“ и нейния директор да предаде архивите на Военното разузнаване. Дълбоко съм убеден във всичко това, което правя и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страниците за репресивните структури на комунизма. Разбирам натиска това да не се случи. Вероятно ще има още тайни, които не знаем, но през 2015 година, 26 години след промените, ние трябва да продължим напред свободни от тайни и зависимости. В това решение, вярвам, е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни като Полша, Унгария и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви“, каза министърът на отбраната, след подписването на заповедта и на споразумение с Комисията по досиетата. Ненчев обясни, че забавянето за подписването на заповедта е свързано със смяната на ръководството на разузнаването. „Исках новият директор да поеме изцяло тази отговорност“, обясни той. Предстои да бъде уточнено как ще бъдат предадени архивите. Те ще бъдат съхранявани в базата на Комисията по досиетата в Банкя. Това е последният непредаден архив на комунистическата държава и в него се крият тайните на този период. Това е нещото, което много отдавна трябваше да е направено. Положихме много усилия, аз самият зададох много въпроси към министъра, за да разясня въпроса дали има заплаха за действащите разузнавачи. От това, което получих като отговор, имам увереност, че сме подготвили достатъчно добре нещата нормативно, за да няма заплаха за действащите разузнавачи“, коментира пред OFFNews депутатът от Реформаторския блок  Петър Славов . Той обясни, че в базата на Комисията по досиетата в Банкя са взети всички мерки за сигурност за съхраняването на архивите. Неговият колега Мартин Димитров обясни, че досиетата на Военното разузнаване са били една от най-строго пазените тайни. „Аз поздравявам персонално Николай Ненчев, че имаше смелостта, която никой друг не намери, да свърши тази работа докрай. А за да продължим напред, трябва да продължим на чисто. Тези тайни и зависимости да бъдат ясни, за да може България да бъде истински член на Европейския съюз, свободна от държавна сигурност, от комунистическия режим и от всички пакости и бели, които преживяхме“, каза той пред журналисти.

Гърция и ЕС сближават бавно позициите си

http://www.investor.bg/evropa/334/a/gyrciia-i-es-sblijavat-bavno-poziciite-si-195581/

Има напредък по отношение на ДДС, но са нужни още предложения за реформи, твърди Валдис Домбровскис

Община Варна чака 4,3 млн. от туристически данък

http://www.moreto.net/novini.php?n=290330

По-малко от 200 000 лева от туристически данък са постъпили в общинската хазна на Варна от началото на годината. Сумата е малка, но тепърва от кметската администрация очакват приходите да нарастват след старта на сезона, съобщи шефът на дирекцията, отговаряща за местните данъци и такси, Николай Бонев, предаде репортер на Moreto.

Две млади шофьорки се помляха в Пловдив (снимки)

http://pik.bg/две-млади-шофьорки-се-помляха-в-пловдив-снимки-news339541.html

Две млади шофьорки се помляха в Пловдив (снимки)

Две млади шофьорки се помляха пред Дома на културата "Борис Христов" в Пловдив, предаде Topnovini.bg.

Сигналът за катастрофата е подаден в 15.20 часа днес , съобщиха от Областната дирекция на МВР.

Лек автомобил "Тойота", управляван от 18-годишна девойка, движил се по ул. "Цар Иван Александър", не спира на знак "Стоп" и отнема предимството на "Форд" с шофьорка на 18 години.

От силния удар двата автомобила са се озовали на тротоара пред Дома на културата.

При инцидента няма пострадали, уточниха от полицията. Двете девойки са тествани за алкохол, пробите са отрицателни.

Случаят е отработен по административен път.

 

Снимка: Topnovini.bg

 

Снимка: Topnovini.bg

Отмениха оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.cross.bg/deloto-brendo-pari-1466935.html

София /КРОСС/ Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Евелин Банев - Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд. Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев.През април месец Брендо очаквано не се яви пред Върховния касационен съд за делото, в което прокуратурата протестира оправдателната му присъда за пране на пари. С мотив, че Софийският апелативен съд не е извършил оценка на доказателствата, защото не е посочено неправомерно регистриране на дружества, обвинението тогава поиска от върховните съдии да върнат делото за ново разглеждане.Това се случва с решение на ВКС от днес, 27 май. Върховните съдии връщат делото за отстраняване на допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Те са записали в решението си, че при новото разглеждане на делото въззивният съд следва да проследи внимателно рамките на фактическото обвинение повдигнато с обвинителния акт, неговата доказателствена обезпеченост, съответно рамките, в които прокурора с въззивния протест изисква проверка по реда на глава двадесет и първа от НПК, съобщи БГНЕС.

Москов даде заден за сливането на диспансерите и пред депутатите от ГЕРБ

http://www.mediapool.bg/moskov-dade-zaden-za-slivaneto-na-dispanserite-i-pred-deputatite-ot-gerb-news234595.html

Бъдещето на бившите онкологични и психо- диспансери в страната ще се решава индивидуално и няма да има насилствено сливане с болници. Това е уверил здравният министър Петър Москов депутатите от парламентарната група на ГЕРБ на среща във вторник. Сливането на бившите диспансери с болниците бе заложено в Закона за лечебните заведения, който още не е стигнал до парламента и е на фаза обществено обсъждане. Както се очакваше, предложението провокира сериозно напрежение сред персонала на засегнатите структури и местните власти, чиято собственост са онкологичните и центровете за психично здраве. Последваха протести на онколози, а в Шумен местната власт дори предприе трансформиране на онкодиспансера в специализирана болница, за да заобиколи реформата на Москов. Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по принцип не обича да има недоволстващи от управлението му, още повече, че наближават местните избори. От партията му още преди седмица заявиха, че са обезпокоени от начина, по който се провежда здравната реформа. Първоначално министър Москов обяви, че няма да отстъпи от намерението си, тъй като то цели да осигури пълноценно лечение на пациентите, а протестите се дължат на засегнати интереси. Той упрекна директори на онкоболници, че участват в схеми за източване на касата със скъпи лекарства и се закани, че с предлаганите от него промени ще пресекат практиката определени структури да извършват само изгодни и доходоносни дейности, каквато е химиотерапията. В последствие министърът смекчи позицията си и тръгна на обиколки и срещи из страната, за да тушира напрежението в онкоцентровете и центровете за психично здраве, като им обеща да прилага индивидуален подход, а на някои места като Пловдив обеща сливане изобщо да няма. Тази своя позиция Москов е представил във вторник и пред депутатите от ГЕРБ, към които в последните седмици валят оплаквания от местните власти и директори на болници. Темата с преструктурирането на болнични структури е особено чувствителна за местните власти и заради предстоящите избори, и никой не желае спекулации за "закриване" на каквото и да било. След срещата с депутатите на ГЕРБ стана ясно, че текстовете в Закона за лечебните заведения ще бъдат коригирани, така че сливането на бившите диспансери с местните болници да не е императивно, а да има възможност за избор между няколко варианта. Освен сливането се предвижда възможност за обединение в консорциум, каквото ще се приложи в Пловдив, където няколко болници ще кандидатстват за общ договор със здравната каса. Въпреки, че в края на миналата седмица Москов се срещна с работещите в онкодиспансера в Русе, през тази седмица протестите там бяха подновени.

"Лукойл" заплашва Иван Костов със съд след доклада за надутите цени на петрола

http://offnews.bg/news/n_1/n_511131.html

"Лукойл" ще съди Иван Костов, заради доклада на ръководената от него Лаборатория за управление на риска, според който компанията завишава изкуствено разходите си със стотици милиони. Това съобщиха от "Лукойл България" ЕООД.  "Разпространеният документ изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината", твърдят от компанията. Както OFFNews писа, руската компания надува цената на бензина и нафтата у нас, пести данък печалба и изнася капитали в Русия, сред които и част от събраното от българите ДДС върху горивата. Сортът петрол, с който работи рафинерията, е "Урал". Вместо това обаче за данъчни цели се смята цената на по-скъпия сорт "Брент", който няма никаква връзка с работата на "Лукойл". Разликата между реалната цена на суровия петрол, който "Лукойл" е купил от Русия, и цената, която е отчел в България, е 13,27% за изследвания период между 2006 и 2014 г. (разликата варира между 6,68% и 15,61% в различните години). Заради този финт "Лукойл" декларира средногодишно със 763,5 млн. лв. повече от реалните си разходи. С натрупване за периода 2006-2014 сумата е 6871.7 млн. лв. От описаната схема може да се направи изводът, че за 9 години "Лукойл" е спестил 687 млн. лв. данък печалба. Целия текст на анализа на Лабораторията за управление на риска можете да видите тук.  От "Лукойл България" ЕООД днес пишат:   Внасяният нефт тип Urals, който е основна суровина за преработка от Лукойл Нефтохим Бургас АД, се закупува от Лукойл Нефтохим Бургас на пазарни цени. Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип Urals.  В доклада цената на доставяния нефт Urals за Лукойл Нефтохим Бургас АД и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb.  Котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd. Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт Urals на «ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас» включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени. На база статистика за последните 2 години средната стойност на:  котировката Br dtd = 86, 737 долара на барел; котировката Ur rcmb = 85,789 долара на барел; средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи = 85, 680 долара на барел. Тези факти са публикувани и достъпни за широката общественост. Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда.  "Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната. 

Кънчев: Премиерът да ни събере заради Гърмен - законите са над всички

http://www.cross.bg/gurmen-bulgariya-borisov-1466934.html

София /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов да събере на една маса всички страни, които имат отношение към проблемите, довели до случващото се в Гърмен и напрежението между българи и роми там. За това призова в ефира на Дарик лидерът на „Евророма" Цветелин Кънчев.Той подчерта, че събитията не трябва да се политизират и приемат за етнически, а трябва да се говори по-скоро за социалния мир в страната.По повод незаконните ромски къщи в община Гърмен Кънчев напомни осъдителната присъда за България в Страсбург, при която ясно било указано, че властта е трябвало да се намеси активно още при строителството, а не да изселва ромите от „Баталова воденица" в София.„Вярвам в правоохранителните органи - никой не печели, ако има сблъсък", каза по повод подготвяния за 2 юни протест лидерът на „Евророма": „Много внимателно трябва да се пипа и в никакъв случай да не се политизира. В момента нямаме предпоставка всеки да си изиграе мача пред собствените избиратели, обстановката е коренно различна, бих казал опасна".Кънчев подчерта, че в случая в Гърмен не подозира сценарий, а по-скоро ситуация, от която се възползват определени политически сили. Той отправи апел към всички:„Нека да се успокоим, в никакъв случай да не се връзваме на ситуацията, която са създали две враждуващи крила в ДСП. Най-тъжното в случая е, че от този местен скандал може да стане страшно за страната ни. Не бива

14 нарушения в мина "Оброчище" са открити при проверката след смъртта на миньор

http://dobrich.actualno.com/14-narushenija-v-mina-Obrochishte-sa-otkriti-pri-proverkata-sled-smyrtta-na-minior--news_475355.html

По данни от НОИ трудовите злополуки, станали при осигурители от област Добрич през април, са 4, от които една е смъртната злополука, съобщават от областната дирекция „Инспекция по труда&...

Книгите, които Бил Гейтс препоръчва за четене на плажа

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/05/27/2541674_knigite_koito_bil_geits_preporuchva_za_chetene_na_plaja/?ref=rss


Основателят на Microsoft обича да чете много книги. Често те са доста сложни, но тази година е подбрал няколко, които според него са "по-леки" и идеални за четене на плажа.

Гейтс споделя кои са избраните от него книги в личния си сайт. Ето и списъка:

"Хипербола и половина" (Hyperbole and a Half) от Али Брош. Това е книга с кратки комикси, в които авторката описва младостта си и си припомня различни преживявания. "Ще я прочетете за максимум три часа, но ще искате да е много...

Борисов: Договорът за реставрацията на „Трапезица” ще допринесе не само за развитието на туризма, но и за икономиката в региона

http://pik.bg/борисов-договорът-за-реставрацията-на-„трапезица”-ще-допринесе-не-само-за-развитието-на-ту-news339539.html

Борисов: Договорът за реставрацията на „Трапезица” ще допринесе не само за развитието на туризма, но и за икономиката в региона

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство „Гайдар Алиев”, с които ще се реализира проект за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват „Трапезица“ във Велико Търново.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. Договорът беше подписан от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на Велико Търнаво Даниел Панов и изпълнителния директор на фондацията Анар Алиперов. „Инвестицията е в размер на 1,2 млн.евро. Благодарим на фондацията за подадената ръка, надявам се, че и занапред ще продължим културния и исторически обмен“, заяви министър Рашидов.

Премиерът Борисов благодари на президента на Азербайджан Илхам Алиев, че само два месеца след техния разговор България получава тази подкрепа. Министър-председателят изтъкна значението на Велико Търново като туристически център и посочи, че договорът ще допринесе не само за развитието на туризма, но и на икономиката в региона. „Надявам се това да е началото на нашата нова работа. Благодаря ви, оценяваме жеста да се дадат тези пари за „Трапезица“, каза още Борисов.

„Много се радвам, че взимам участие в това събитие и благодаря на г-н Борисов, че реализираме тази идея“, заяви вицепремиерът Елчин Ефендиев. Той подчерта ролята на президента на Фондацията г-жа Мехрибан Алиева за реализацията на проекта и посочи, че дарението е израз на дълбоко уважение към българската култура. Елчин Ефендиев покани министър-председателя Бойко Борисов да посети Азербайджан по време на предстоящите първи европейски олимпийски игри. 

Камионите на "Капитан Андреево" се движат с 1 км на час

http://petel.bg/Kamionite-na-Kapitan-Andreevo-se-dvizhat-s-1-km-na-chas__113792

Скоростта на тировете преди Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево" се е променила - от 0,5 км в час вчера до 1 км...

С подписка в Мизия искат нова експертиза, която да установи виновните за наводнението

http://www.cross.bg/miziya-ekspertiza-valya-1466933.html

София /КРОСС/ 300 подписа са събрани за по-малко от два дни в Мизия под искането на местните жители да се направи нова експертиза за причините, довели до наводнението в града през август миналата година.Според огласената в средата на месец май съдебно-техническа експертиза за бедствието няма виновни, а огромното количество валежи е довело до унищожителното наводнение.В интервю за Дарик Валя Берчева от Сдружение „Гражданско общество за Община Мизия" обясни, че жителите на Мизия ще търсят съдействието на главния прокурор за установяването на виновниците.„Не можем да приемем това, което изнесоха като информация, че няма виновни. И преди са валяли обилни дъждове. Шарани няма как да валят от дъждовете. Няма как да приемем, че няма човешка грешка, че няма намесени язовири. Искаме да се обърне внимание, да се повтори експертизата, да се разнищи докрай случая", заяви Берчева.Освен еднократната помощ от държавата веднага след бедствието и даренията, събрани от БЧК, местните, които останаха без покрив или с наводнени къщи, все още очакват подпомагане от междуведомствената комисия.„Междуведомствената комисия изплаща само до данъчната оценка на имота. Мизия е най-бедната част на Европа. С една данъчна оценка от 2000-3000 лева няма как един човек да покрие разходите, за да започне да живее нормално. Хората имат нужда от някакви средства, за да започнат да работят и да си почистват и оправят домовете", обясни Валя Берчева

България продължава да е на дъното по конкурентоспособност

http://econ.bg/Новини/България-продължава-да-е-на-дъното-по-конкурентоспособност_l.a_i.675531_at.1.html

България остава сред най-неконкурентоспособните икономики. По този показател страната ни заема 55-о място сред 61 държави, става ясно от Годишника на...

Ваньо Танов влезе инкогнито на Капитан Андреево и започна проверка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789220

Предсрочно заради лоша организация и бавна обработка си тръгва и.д. шефът на митница Свиленград Стефан Марашев
Шефът на митниците Ваньо Танов лично се зае с организацията на работата на митниците на ГКПП Капитан Андреево.
Малко преди 16 часа следобяд днес той влязъл икогнито на пункта с джип на
Предсрочно заради лоша организация и бавна обработка си тръгва и.д. шефът на митница Свиленград Стефан Марашев Шефът на митниците Ваньо Танов лично се зае с организацията на работата на митниците на ГКПП Капитан Андреево. Малко преди 16 часа следобяд днес той влязъл икогнито на пункта с джип на "Гранична полиция" и започнал инспекцията на

Ангелкова: Грешните брошури бяха в склада

http://www.moreto.net/novini.php?n=290325

86 000 лева струват броушурите, които канят туристи за лов и риболов у нас, но са със сгрешена информация и снимки, които не отговарят на природата в страната ни. Това обясни министърът на туризма Николина Ангелкова преди старта на втората годишна среща на Българския съюз по Балнеология и спа в Сандански.

Схемата за имигрантите: ЕК плаща по 6000 евро за бежанец, България приема 788

http://society.actualno.com/Shemata-za-imigrantite-EK-plashta-po-6000-evro-za-bejanec-Bylgarija-priema-788-news_475349.html

Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в ЕС. Основната идея е да бъдат разселени 60 хил. имигранти в следващите 2 години. За всяка държава от ЕС...

Тибетски капки - индивидуален подход при лечението на тежки болести

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789286

Напоследък има доста продукти, които се предлагат като „Тибетски капки” и поради големия интерес към темата д-р Симеонова разказва любопитната история на капките и подробно разяснява приложението и комплексното им въздействие върху организма. „Оригиналните Тибетски капки са стигнали до нас от древната книга с рецепти - „Императорската лечебница”.
Напоследък има доста продукти, които се предлагат като „Тибетски капки” и поради големия интерес към темата д-р Симеонова разказва любопитната история на капките и подробно разяснява приложението и комплексното им въздействие върху организма. „Оригиналните Тибетски капки са стигнали до нас от древната книга с рецепти - „Императорската лечебница”.

Тибетски капки - индивидуален подход при лечението на тежки болести

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789270

Напоследък има доста продукти, които се предлагат като „Тибетски капки” и поради големия интерес към темата д-р Симеонова разказва любопитната история на капките и подробно разяснява приложението и комплексното им въздействие върху организма. „Оригиналните Тибетски капки са стигнали до нас от древната книга с рецепти - „Императорската лечебница”.
Напоследък има доста продукти, които се предлагат като „Тибетски капки” и поради големия интерес към темата д-р Симеонова разказва любопитната история на капките и подробно разяснява приложението и комплексното им въздействие върху организма. „Оригиналните Тибетски капки са стигнали до нас от древната книга с рецепти - „Императорската лечебница”.

Русия съзря провокация срещу страната в арестите във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542029_rusiia_suzria_provokaciia_sreshtu_stranata_v_arestite/?ref=rss


Председателят на Националния антикорупционен комитет на Русия Кирил Кабанов заяви, че днешните арести на високопоставени ръководители на ФИФА са атака по домакинството на световното първенство, което страната трябва да приеме през 2018 г.

"Тази ситуация може да е разиграна срещу Русия и срещу провеждането на световното тук. Ако се оказва юридически начин за признания за взимане на подкупи, може и да се стигне дотам, че процедурата да излезе незаконна", заяви Кабанов, като не определи...

Русия съзря в арестите във ФИФА атака срещу страната

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542029_rusiia_suzria_v_arestite_vuv_fifa_ataka_sreshtu/?ref=rss


Председателят на Националния антикорупционен комитет на Русия Кирил Кабанов заяви, че днешните арести на викопоставени ръководители на ФИФА са атака по домакинството на световното първенство, което страната трябва да приеме през 2018 г.

"Тази ситуация може да е разиграна срещу Русия и срещу провеждането на световното тук. Ако се оказва юридически начин за признания за взимане на подкупи, може и да се стигне дотам, че процедурата да излезе незаконна"q заяви Кабанов, като не определи...

Затегнаха режима, за да няма още бе (Галеви)

http://www.bnews.bg/article-135673

Гривни ще могат да се поставят на обвиняеми с мярка "домашен арест" само при преценка на прокурор или на съда.

Туроператори разглеждат забележителности на Търговище

http://targovishte.actualno.com/Turoperatori-razglejdat-zabelejitelnosti-na-Tyrgovishte-news_475354.html

Община Търговище и Туристическият информационен център организират днес пролетен сити тур под мотото “Търговище – непозната, но привлекателна туристическа дестинация”. П...

Съседи жестоко пребиха мъж с колове в Благоевградско

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789260

37-годишен мъж е жестоко пребит от съседи. Екшънът се разиграл малко преди обяд днес в благоевградското село Дъбрава, пише struma.bg. По първоначална информация причината за кървавата разправия се оказали кравите на пострадалия, нахлули в двора на съседите.
Разярените комшии грабнали колове и започнали да налагат младия мъж.
37-годишен мъж е жестоко пребит от съседи. Екшънът се разиграл малко преди обяд днес в благоевградското село Дъбрава, пише struma.bg. По първоначална информация причината за кървавата разправия се оказали кравите на пострадалия, нахлули в двора на съседите. Разярените комшии грабнали колове и започнали да налагат младия мъж.

Проф. Нина Дюлгерова колабира в ефир

http://www.cross.bg/dyulgerova-kolabira-nina-1466932.html

София /КРОСС/ Проф. Нина Дюлгерова колабира по време на живо предаване в ефира на „Алфа" TV днес. Както се вижда от видео, публикувано в YouTube, както говори, Дюлгерова започва да се олюлява и се свлича на земята пред смаяния поглед на водещата. На помощ веднага й се притичат хора от екипа, а предаването е прекратено. Към момента няма информация какво е състоянието й. Видео  

Ненчев показва архивите на военното разузнаване

http://frognews.bg/news_91959/Nenchev-pokazva-arhivite-na-voennoto-razuznavane/

Днес с моя заповед задължих служба "Военна информация" и нейния директор да предаде архивите на военното разузнавате. Това обяви военният министър Николай Ненчев.

Ненчев показва архивите на военно разузнаване

http://frognews.bg/news_91959/Nenchev-pokazva-arhivite-na-voenno-razuznavane/

Днес с моя заповед задължих служба "Военна информация" и нейния директор да предаде архивите на военното разузнавате. Това обяви военният министър Николай Ненчев.

Отмениха оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789238

Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд, съобщи  БГНЕС.
Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев.
През април месец Брендо очаквано не се яви пред Върховния касационен
Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд, съобщи  БГНЕС. Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев. През април месец Брендо очаквано не се яви пред Върховния касационен

Съседи жестоко пребиха мъж с колове в Благоевградско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789237

37-годишен мъж е жестоко пребит от съседи. Екшънът се разиграл малко преди обяд днес в благоевградското село Дъбрава, пише struma.bg. По първоначална информация причината за кървавата разправия се оказали кравите на пострадалия, нахлули в двора на съседите.
Разярените комшии грабнали колове и започнали да налагат младия мъж.
37-годишен мъж е жестоко пребит от съседи. Екшънът се разиграл малко преди обяд днес в благоевградското село Дъбрава, пише struma.bg. По първоначална информация причината за кървавата разправия се оказали кравите на пострадалия, нахлули в двора на съседите. Разярените комшии грабнали колове и започнали да налагат младия мъж.

"Лукойл" заплаши със съд лабораторията на Костов

http://www.mediapool.bg/lukoil-zaplashi-sas-sad-laboratoriyata-na-kostov-news234594.html

"Лукойл България" заплаши със съд, включително извън страната, Лабораторията за управление на риска към НБУ, ръководена от бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов, заради доклада й, че бургаската рафинерия е ощетила с над 1 млрд. лв. българския бюджет, излишно е надула цените на горивата за потребителите и е облагодетелствала руския си собственик. Това е ставало чрез включване в производствените разходи цената на суровия петрол сорт "Брент", вместо тази на внасяния за преработка в "Нефтохим" сорт "Уралс", който е по-евтин, се посочва в публикувания във вторник документ. Ден по-късно от "Лукойл" обявиха, че той "изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината". Петролната компания също така твърди, че купува суровината си на пазарни цени и че лабораторията и сбъркала котировките, с които се обвързват двата сорта нефт. От "Лукойл" също така прилагат справка за доставната и борсова цена на нефта "Уралс" в периода края на август – края на декември 2014 г., включително по танкери, дати и количества. Според козмпанията, цените, на които купува, са "нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип "Уралс". "В доклада цената на доставяния нефт "Уралс" за "Лукойл Нефтохим Бургас" АД и вносът й, който е направен на територията на България, се съпоставя с котировката Br dtd. Всъщност, ценовата формула на доставяния нефт Urals е обвързана с котировката Ur rcmb" посочват от дружеството. То разяснява, че котировките Br dtd и Ur rcmb представляват публикации на международно признат и използван в търговията с нефт и нефтопродукти борсов бюлетин Platts. През последните няколко години Ur rcmb е с около 1 долар на барел по-евтин от Br dtd. Ur rcmb включва стойността на суровия нефт и транпортните разходи от пристанище Новоросийск през Бургас. Ценовата формула на доставяния нефт на «ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас» включва отстъпка от котировката Ur rcmb, защото се редуцира стойността на транспорта от Бургас. 4Това още веднъж доказва, че рафинерията купува нефт по пазарни, а не по завишени цени", заявяват ат "Лукойл България". Според предоставената да две години средната стойност на:ползвания петрол - котировката Br dtd и бали 86.737 долара, а на Ur rcmb = 85.789 долара на барел; средно доставна цена на нефт Urals до пристанище Бургас, включително всички разходи = 85, 680 долара на барел. "Разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията на компанията, е наказуемо в съда. "Лукойл Нефтохим Бургас" има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост – извън страната, заключава прессъобщението.

Отмениха оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789230

Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд, съобщи  БГНЕС.
Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев.
През април месец Брендо очаквано не се яви пред Върховния касационен
Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд, съобщи  БГНЕС. Заедно с Брендо по делото са подсъдими още Десислава Дишлиева, Моника Добринова и Симо Карайчев. През април месец Брендо очаквано не се яви пред Върховния касационен

Ужас! Трафикант катастрофира с нелегални имигранти

http://pik.bg/ужас-трафикант-катастрофира-с-нелегални-имигранти-news339531.html

Ужас! Трафикант катастрофира с нелегални имигранти

Трафикант на нелегални имигранти катастрофира в ямболското село Козарево. След инцидента 24-годишният софиянец Л.М. е избягал от местопроизшествието и се опитал да се укрие.

Следствие на бързи заградителни действия обаче той е задържан, съобщиха от МВР-Ямбол. В колата марка ВАЗ е имало трима афганистанци.

Екшънът се разиграва около 18,30 часа във вторник. Първоначално шофьорът на Ладата не е спрял на сигнал със стоп-палка.

Минути по-късно той загубил управлението над автомобила и се блъснал в тротоара. Тримата чужденци са задържани и настанени в разпределителния център на Елхово.

Водачът пък е арестуван за срок от 24 часа по Закона за МВР, казаха от полицията в Ямбол. При друга полицейска операция под наблюдението на прокуратурата са задържани 8 нелегални имигранти.

Двете групи от по 4 човека са спипани в близост до местното село Окоп.

Всички имигранти са били без документи и са се представили за граждани на Ирак. Предадени са за настаняване в разпределителен център Елхово, където ще продължи работата за установяване на самоличността им.


Депутатите не пожелаха да изслушат вътрешния министър за Гърмен

http://www.mediapool.bg/deputatite-ne-pozhelaha-da-izslushat-vatreshniya-ministar-za-garmen-news234593.html

Мнозинството в парламента не прие вътрешният министър Румяна Бъчварова да бъде изслушана във връзка с напрежението в Гърмен. За сметка на това пък темата се превърна в повод партиите да сблъскат позициите си под формата на декларации. Предложението да бъде изслушана Бъчварова, която преди два дни беше на място в Гърмен, бе направено от депутата от "Атака" Десислав Чуколов. Той заяви, че именно парламентът е най-адекватното място, където вицепремиерът да дойде. "Няма да я посрещнем с освиркване. Трябва да разберем има ли задържани, какво се случва. Случаят в Гърмен не бива да бъде замитан под килима", каза още Чуколов. Предложението бе подкрепено от вносителите му, БСП, АБВ, ПФ и БДЦ, ГЕРБ и Реформаторският блок се въздържаха или бяха против, а по-голяма част от депутатите на ДПС не участваха в гласуването. В дебатите около несъстоялото се изслушване Патриотичният фронт постави ултиматум на ГЕРБ за събаряне на всички незаконни постройки в Гърмен. В отговор пък Атака обяви бившите си съюзници за "приемливи" патриоти. БСП прибегна до познатата им тема за страха в държавата. Лидерът на ДПС пък неглижира темата с престъпността и се обяви за достъп до образование на всички граждани. ДПС: Проблемът е в социалното изключване на ромската общност "Напрежението в Гърмен изважда на преден план един хроничен проблем на българското общество", коментира Местан. Според него проблемът бил социален, не етнически и в крайна сметка темата не опирала до битова престъпност, а до достъп до образование и детски градини. В сряда той призова за ангажиране с първопричината за появата на подобни проблеми. Ромският въпрос е стратегически важен за българската държава. Проблемът е социалното изключване на ромската общност, заяви той. След което от името на партията настоя за интеграция на ромите. Катуница, Гърмен и други проблеми са въпрос на политическа отговорност. Този проблем обаче не е оцветен политически, смята той. Местан настоя да не се спекулира с това, че проблемите в община Гърмен се генерирали от това, че общината се управлява от човек на ДПС. Лидерът на формацията изтъкна, че подобни проблеми има и в общини, които не се ръководят от кметове на ДПС. "Необходима е цялостна политика на интеграция", каза той. И настоя за равенство пред закона и достъп до образование на всички граждани. Лидерът на движението обясни, че всички български граждани трябва да осигурят достъп на децата си до предучилищно образование. В същото време в ромските махали нямало достъп до детски заведения. "Над 80% от отпадналите от образователната система деца са от ромската общност", цитира Местан. Според данните му от училище отпадали роми, които не са имали достъп до детска градина. Ще се направи ли нещо в тази посока, както попита лидерът на ДПС, или щяло да се прави политика "дрън-дрън-ярина". Без да коментира проблемът с незаконното строителство, той призова да бъде осигурена детска градина за всяко българско дете. БСП: Гърмен е симптом за болестта на име страх "Гърмен не е прецедент, но е симптом за болестта, от която страда обществото ни, и тази болест си има име - страх". Това пък каза от своя страна говорителят на БСП Атанас Мерджанов в декларация на парламентарната група по повод напрежението в общината. "Българинът се страхува от собствената си държава, той не е спокоен в собствения си дом, страх го е не само, че може да го ограбят на улицата, страх го е че ще остане без работа, че детето му няма пари за уроци или че ще катастрофира на бала, страх го е, че мазето му е разбито или колата му е открадната", посочи той. При пълна бездържавност, при наличието на цели територии, на които де факто няма правила, е само въпрос на време страхът да се превърне в агресия, предупреди той. И добави, че жертвите на множество престъпления може да преминат в настъпление: "Жертвите да решат, че може да разчитат само на себе си, и тогава няма да имаме нужда от съдебна реформа, защото уличното правосъдие не се нуждае от ВСС и не се интересува от колко камари е съставен той и в какъв мандат е избран." Българите имат право да изискват сигурност от своята държава и тя е длъжна да им я предостави, за това се надяваме борбата с така наречената битова престъпност да бъде издигната в абсолютен приоритет, каза Мерджанов. Гърмен повдига и друг въпрос - не е нормално през 2015 г. десетки хиляди граждани да живеят в условията на цигански гета, посочи той и отбеляза, че в тази среда няма какво друго да се роди освен престъпност. За БСП решението на проблема е работа и образование. Трябва да разберем, че тяхната мизерия обрича обществото на бедност и риск, добави Мерджанов. От "БСП лява България" няма да се включим в общия хор на безотговорно изказващите се политици. Няма да разобличаваме конспирации, според които някой подклажда конфликти с изборни цели, няма да оправдаваме беззаконието, но ще поддържаме и ще се противопоставим на саморазправата, заяви още той. "Ще се противопоставим първо на политическото драматизиране и на етнизацията на ситуацията. Не възнамеряваме да заравяме главата си в пясъка и да смятаме, че случилото се е инцидент и че става дума за битов въпрос, че бурята ще отмине от само себе си", каза Мерджанов. "Атака" срещу Патриотичния фронт И лидерът на "Атака" Волен Сидеров се включи в парламентарните дебати за напрежението в Гърмен, като обвини всички партии, че досега са си затваряли очите. Той нападна бившите си съратници, а вече върли опоненти от Патриотичния фронт и ги нарече "допустимите патриоти", защото никой не им правел забележки за расистките изказвания. "Драги мои, сладки медени, политически неофити, да ви кажа, че в тези общини, за които размахвате пръстчета и искате да пращате ромите в лагери, резултатите на изборите през 2013 г. са 4:1 в полза на ГЕРБ спрямо ДПС, а през 2014 г. - 3:1 в полза на ГЕРБ", каза Сидеров. "И кои са гласували за тях - същите роми, които искате сега да бъдат изселени. Те обичат ГЕРБ, които подкрепяте, повече от ДПС", опонира Сидеров на тезата на Патриотичния фронт, че за ситуацията в Гърмен виновни са от ДПС. Острите думи на Сидеров срещу Патриотичния фронт предизвикаха реакцията на зам.-председателя на групата на ПФ Валентин Касабов. "Как е белият прах, а, как? Викайте по-силно", обърна се той към Сидеров. И продължи: "Велик е Путин и перхидроленият пудел е негов пророк", а в това време председателят на парламента Цецка Цачева му отне думата и обяви, че го наказва с отстраняване от днешното заседание.

„Лачените обувки на българското кино” на голям екран пред Народния театър

http://frognews.bg/news_91958/Lachenite-obuvki-na-balgarskoto-kino-na-goliam-ekran-pred-Narodniia-teatar/

Кой е любимият игрален български филм ще стане ясно на 7 юни, неделя. Финалът на „Лачените обувки на българското кино” ще бъде излъчен и на голям екран пред Народния театър "Иван Вазов" в София.

Съдът отмени оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://society.actualno.com/Sydyt-otmeni-opravdatelnata-prisyda-na-Brendo-za-prane-na-pari--news_475352.html

Върховните магистрати отмениха оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Апелативния софийски съд, предаде БГНЕС. Заедн...

Как да си направим ядливи тухлички "Лего" (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/kak-da-si-napravim-iadlivi-tuhlichki-lego-video-6036827

Нужни са само четири съставки - желатин, сироп от царевица, желе и вода. И правилните стъпки, разбира се

Върховният съд върна оправдателната присъда на Брендо за пране на пари

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2542025_vurhovniiat_sud_vurna_opravdatelnata_prisuda_na_brendo/?ref=rss


Върховният касационен съд (ВКС) върна на Софийския апелативен съд делото за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо и още трима души заради допуснати съществени процесуални нарушения. Това става известно от сайта на съда.

На първа инстанция Банев получи седем години и половина затвор, а Моника Добринова - бивша съпруга на Брендо, сестра й Десислава Дишлиева и доведеният брат на Банев Симо Карайчев получиха тригодишни условни присъда. Впоследствие Апелативният съд оправда всички....

На Аспарухов мост във Варна: Нови дупки „цъфнаха“ между кръпките

http://www.moreto.net/novini.php?n=290326

Положението с дупките по ключовия не само за Варна, а за целия автомобилен трафик по морето Аспарухов мост никак не е розово. Това видя екип на „Народно дело“. По асфалта се виждат относително скорошни кръпки, но между тях са се отворили нови дупки.

Правителството на Камерън ще замразява на данъците на домакинствата

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-na-kameran-shte-zamrazyava-na-danatsite-na-domakinstvata-news234592.html

Британското правителство на Дейвид Камерън ще предложи за гласуване закон, с който да се гарантира замразяването на данъците за домакинствата до 2020 година. "Ще бъде създаден закон (...), за да се гарантира, че няма да има повишение на данъците върху доходите, на Данък добавена стойност, нито на социалните удръжки през идните пет години", заяви Нейно Величество Елизабет Втора в парламента в традиционна си "кралска реч", в която официално се представя пътната карта, очертана от правителството. Речта се произнася от монарха, но е написана от правителството и представя неговата програма, отбелязва Ройтерс. Камерън обеща по време на предизборната си кампания да въведе тази мярка, ако победи на вота на 7 май, спечелен категорично от неговата партия в противоборство с лейбъристите. Изборният резултат позволи на консерваторите да получат абсолютно мнозинство в Камарата на общините. Освен това правителството ще вдигне тавана за облагане с близо 2000 лири до 12 500 лири (17 600 евро) до 2020 година и ще гарантира, че служителите, които получават минимална заплата, няма да плащат и никакъв данък върху доходите за техните първи 30 работни часа седмично. Правителството предвижда и да намали с 3000 лири годишно максималната сума на социалните помощи за семействата до 23 000 лири (32 500 евро). С тази мярка и с редица други, които подготвя, правителството на Камерън планира да икономиса общо 12 милиарда лири годишно от плащания на социални помощи. Камерън и неговият финансов министър Джордж Обзбърн обещаха страната да постигне бюджетен излишък през финансовата април 2018 - март 2019 година. Правителството ще внесе законопроект за организиране до края на 2017 г. на референдума за членството на Великобритания в Европейския съюз, съобщи още британската кралица. Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално в четвъртък и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините, долната камара на британския парламент. "Ще бъде представен закон за организирането на референдум по въпроса дали Обединеното кралство да остане или не в Европейския съюз, като този референдум ще бъде организиран преди края на 2017 г.", подчерта британският монарх. "Референдумът ще се състои след фазата за предоговаряне на условията на британското членство в групата на 28-те", допълни още кралицата. "Правителството ще предоговори връзките на Великобритания с ЕС и ще продължи реформата на ЕС, което ще е от полза за всички страни членки", каза Елизабет Втора, цитирана от Ройтерс. Дейвид Камерън, който подкрепя идеята за оставане на страната му в един реформиран съюз, прие в понеделник председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, за да му представи исканията си за реформите на блока. По-късно тази седмица той ще продължи дипломатическата офанзива и ще има срещи с френския президент Франсоа Оланд и германския канцлер Ангела Меркелс. Утре Камерън ще има обяд с Оланд в Елисейския дворец, а в петък ще разговаря с Меркел в Берлин. Представянето на програмата на британското правителство от Елизабет Втора бележи и началото на сесията на новоизбрания парламент след вота на 7 май. "Великобритания ще продължи да оказва натиск върху Русия с цел съхраняване на териториалната цялост на Украйна. Британското правителство настоява за пълното прилагане на минските договорености", заяви кралицата. В речта си тя обеща, че ще бъдат предоставени повече пълномощия на правителството на Шотландия. "Новият парламент ще работи за пространна конституционна реформа, която да предостави на Шотландия тези широки пълномощия", допълни кралицата. Очаква се, че местните власти ще получат пълен контрол върху взиманите в региона данъци, а също и, че ще могат да се разпореждат със средствата за социални осигуровки в размер на 2,5 милиарда британски лири. Кралицата обеща също допълнителни, но по-малко широки пълномощия на правителствата на Уелс и на Северна Ирландия.

Шарапова продължи защитата на титлата в Париж с убедителна победа

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542004_sharapova_produlji_zashtitata_na_titlata_v_parij_s/?ref=rss


Миналогодишната шампионка Мария Шарапова се класира за третия кръг на "Ролан Гарос". Руската тенисистка победи сънародничката си Виталия Дятченко с 6:3, 6:1 и продължава защитата на трофея без загубен сет.

Шарапова имаше нужда от 80 минути, за да спечели първата си среща с 24-годишната Дятченко, която заема 91-ото място в световната ранглиста.

Световната номер 2 реализира пет пробива при 13-те си възможности, докато сънародничката й се възползва само веднъж от открилите се...

Зачестяват случаите на мъртви делфини

http://varna.actualno.com/Zachestjavat-sluchaite-na-myrtvi-delfini-news_475351.html

Зачестяват случаите на мъртви делфини по варненското крайбрежие. Още един труп е бил забелязан край парка в кв. Аспарухово, съобщава Topnovini.bg.  Тялото на бозайника, чийто вид не може да ...

Масови жалби срещу мобилните оператори за злоупотреба с личните данни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789217


Над 200 жалби на граждани са постъпили в Комисията за защита на личните данни за първите пет месеца на 2015 година. Това съобщи в Бургас председателят на държавния орган Венцислав Караджов. Комисията за защита на личните данни проведе в морския град изнесено заседание и открита приемна с граждани.
Според данните от началото на година най-много са
Над 200 жалби на граждани са постъпили в Комисията за защита на личните данни за първите пет месеца на 2015 година. Това съобщи в Бургас председателят на държавния орган Венцислав Караджов. Комисията за защита на личните данни проведе в морския град изнесено заседание и открита приемна с граждани. Според данните от началото на година най-много са

Какво мислят в МВР за това?

http://www.dnevnik.bg/live/novini_ot_vas/2015/05/27/2542010_kakvo_misliat_v_mvr_za_tova/?ref=rss


Защо жителите на "Лозенец" не са извикали паяк, а са се саморазправили с "чуждия"?


Приета е Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789209

Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024). Нейна цел е опазване на здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт, чрез изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи,
Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024). Нейна цел е опазване на здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт, чрез изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи,

Затяга се контролът за участия на фирми на хора с увреждания в обществени поръчки

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2542023_zatiaga_se_kontrolut_za_uchastiia_na_firmi_na_hora_s/?ref=rss


Възложителите на обществени поръчки да имат правото да поставят изисквания за икономическо и финансово състояние, квалификация и технически възможности на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания, които участват в конкурсите. Това предвижда проект на промени в Закона за обществените поръчки, който правителството одобри на днешното си заседание.

Целта на промените е да се преодолее недобросъвестното използване на предвидените облекчения за фирмите на хора с...

Лукойл: Цените на петрола, който внасяме, не са завишени

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lukoil-cenite-na-petrola-koito-vnasiame-ne-sa-zavisheni-195576/

Компанията има намерение да защитава репутацията си в съда при разпространение на неверни сведения

Бившият външен министър Надежда Нейнски отива посланик в Турция

http://www.mediapool.bg/bivshiyat-vanshen-ministar-nadezhda-neinski-otiva-poslanik-v-turtsiya-news234591.html

Бившият външен министър и основател на отцепилата се от СДС маргинална партия "Синьо единство" Надежда Нейнски е предложена за посланик в Турция. Това реши правителството, като се очаква президентът Росен Плевнелиев да издаде указ. Надежда Нейнски ще заеме поста на Красимир Тулечки, чийто мандат е изтекъл. Кандидатурата на Надежда Нейнски отговаря на всички изисквания на Закона за дипломатическата служба, е посочено в съобщението на правителствената пресслужба. Постове Надежда Нейнски беше външен министър по времето на правителството на ОДС на Иван Костов в периода 1997-2001 г. Била е депутат в четири състава на българския парламент, като в периода 2008 – 2009 г. беше и зам.-председател на Народното събрание. В периода 2009 – 2014 г. е депутат в Европейския парламент, като влезе с листата на Синята коалиция. В периода 1999 – 2006 г. е вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП). От октомври 2012 г. е президент на Съюза на малките и средни предприятия – Европa към ЕНП. Кариера Политическата кариера на Надежда Нейнски започва с настъпването на демокрацията. През 1990 г. Надежда Михайлова, по фамилията на първия си съпруг, става член на Радикалдемократическата партия, като завежда отдел "Международни отношения". Харесана е от тогавашния лидер на СДС Филип Димитров, който я прави говорител и ръководител на пресцентъра на СДС по време на предизборната кампания през 1991 г. Тогава синята партия печели изборите "с малко, но завинаги" по думите на Александър Йорданов, а Надежда Михайлова става говорител и ръководител на пресцентъра на Министерския съвет (1991-1993 г.). В периода 1994 – 1997 г. е заместник-председател на СДС, а от 2002 до 2005 г. и председател на партията, от която вече са се отцепили редица "седесари" и са направили свои партии. Въпреки че, се кълнеше, че няма да постъпи като някогашните си съпартийци през 2013 г. Надежда Нейнски основа своята партия "Синьо единство", с която безуспешно се яви на евроизборите през 2013 г. Макар че участва в преговорите за създаването на Реформаторския блок, партията на Нейнски остана извън него и влезе в новоучредената коалиция "Десните" с други малки десни партии. След крайно незадоволителния дебют на "Десните" на предсрочните парламентарни избори миналия октомври, "Синьо единство" напусна и тази коалиция. Към момента не е ясно какво ще се случи с партийния проект на Надежда Нейнски, след като тя поеме изключително важния посланически пост в Турция. Семейство 52-годишната Надежда Нейнски е родена в София. Завършва филология в СУ "Св. Климент Охридски". Дипломиран експерт е по водене на преговори и постигане на устойчиви споразумения от Правителствено училище "Джон Кенеди" на Харвардския университет. (John Kennedy School of Government). Владее английски и испански. Има две дъщери Нина и Виолета от първия си съпруг – Камен Михайлов. Разделя се с него и през 2009 г. се жени за бизнесмена Светлин Нейнски. Награди Надежда Нейнски е награждавана нееднократно с чужди и държавни отличия. Има специално златно отличие на Академията на САЩ за постижения, орден първа степен на Кралство Дания, медал от Република Малта, почетен знак на Венеция. Кавалер е на Националния орден на Почетния легион има и кръст на Ордена за обществена служба от испанския крал.

Приета е Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789186

Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024). Нейна цел е опазване на здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт, чрез изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи,
Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024). Нейна цел е опазване на здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт, чрез изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи,

ПИК TV: Първанов: Предложените промени в конституцията са неприемливи

http://pik.bg/пик-tv-първанов-предложените-промени-в-конституцията-са-неприемливи-news339511.html

ПИК TV: Първанов: Предложените промени в конституцията са неприемливи

Направените предложения за промяна в конституцията относно съдебната власт са неприемливи.

Това заяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на АБВ Георги Първанов.

След като вчера предложенията бяха внесени в деловодството на парламента Първанов обяви, че вече в АБВ имат "основание за разсъждение и цялостна позиция". "Ще имаме възможността по всеки един от пунктовете на промените да коментираме и да изразим възраженията си. Това не е промяна, която може да направи съдебната власт по-ефективна", заяви Георги Първанов.

Няма да бъдем вносители на такива предложения и ще отстояваме своята визия, изразена в предложения в нас проект по Закона за съдебната власт", заяви Първанов. АБВ също имат предложение, което касае разделянето на Висшия съдебен съвет на два камари, но без това да изисква конституционни промени.

По отношение на ситуацията в Гърмен Първанов коментира, че "някой се опитва да лови риба в мътна вода". "Държавата трябва да си свърши работата, свързана с подобен род незаконни застроявания и които са в противоречие с обществения ред. От друга страна, държавата трябва да респектира всички онези, които се опитват да провокират напрежение", каза той. Според Първанов след Гърмен може да се случат такива неща в много от българските общини, включително и в големи градове. "Има опасност от гърменизация на политическия изборен процес", каза лидерът на АБВ.

На въпрос на БГНЕС защо парламентарната група на АБВ не е подкрепила подписката на БСП за сезиране на Конституционния съд по повод заема за 16 млрд. лева Първанов застъпи тезата, че се е получило недоразумение. "АБВ има готовност да подкрепи подписката на БСП", каза той.

"Парламентарната група на АБВ е обяснила това недоразумение. Предложил съм на председателя на БСП Михаил Миков да направим една среща на наше ниво и да изясним проблема. АБВ има свое политическо решение да подкрепи тази подписка, ако не достигат нашите подписи", коментира Първанов.

През миналата седмица Михаил Миков обяви, че от АБВ са отказали да се включат в подписката и тя не може да бъде внесена, защото не достигат 8 подписа. От АБВ пък коментираха, че не са получавали въпросната подписка, което БСП категорично отрече.

"Искаме този въпрос да се изчисти и изясни", каза Първанов и посочи, че очаква отговор от Миков за евентуална среща между двамата. Първанов обаче коментира, че е скептичен за успеха на подобно дело в Конституционния съд.

"Каквото и да е, АБВ има готовност да подкрепи една такава подписка. Това е само първата стъпка. Опитваме се да реализираме един цялостен процес на мониторинг на контрол по изпълнението на ратификационното споразумение. Бяха изтеглени вече първите траншове и суми и е много важно да се проследи тяхната реализация", подчерта Първанов.

По отношение ултиматума на Патриотичния фронт и поставените седем задачи пред кабинета Първанов каза, че поставеният срок - 1 юли, е твърде кратък, за да могат да се случат всички неща, които искат хората на Валери Симеонов.

Apple и Google са най-скъпите брандове

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/27/2542008_apple_i_google_sa_nai-skupite_brandove/?ref=rss


Технологичните фирми и търговците на дребно постигат най-висок ръст в класацията на брандовете, съставeна от Millward Brown, цитиранa от руския "Ведомости". Марките от тези сектори са поскъпнали с 24%, като строго технологичните фирми в топ 20 са 6, а ако се вземат и онлайн търговците като Alibaba и Amazon стават 11. Сред първите 20 са и Visa и MasterCard, които са свързани тясно със съвременните технологии.

Успешните фирми не само предоставят стоки и услуги, отличаващи се от...

Автобус, задвижван с кравешка тор, постави рекорд за скорост (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789182

Автобус, който се задвижва с гориво от кравешка тор, постави рекорд, като разви скорост от 123,5 км/ч, съобщава агенция ЮПИ. Рекордът беше поставен на изпитателната писта в Милбрук в графство Бедфордшър. Автобусът „Бъс хаунд“ се задвижва с биометан, получен от кравешка тор. В чест на източника на горивото превозното средство бе боядисано като

Автобус, задвижван с кравешка тор, постави рекорд за скорост (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789162

Автобус, който се задвижва с гориво от кравешка тор, постави рекорд, като разви скорост от 123,5 км/ч, съобщава агенция ЮПИ. Рекордът беше поставен на изпитателната писта в Милбрук в графство Бедфордшър. Автобусът „Бъс хаунд“ се задвижва с биометан, получен от кравешка тор. В чест на източника на горивото превозното средство бе боядисано като

Делчев: РБ не иска промени в Изборния кодекс в 6 без 10

http://www.cross.bg/blok-delchev-tyrizum-1466931.html

София /КРОСС/ Реформаторският блок е против промени в Изборния кодекс. Трябва да има ясни правила, които не се сменят в 6 без 10 преди избори. Има нужда от промени в кодекса, но ще бъдат обсъждани след предстоящите избори за местна власт. Това каза в „Кой говори" по Дарик радио Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии.От Реформаторския блок ще внесем предложения за изменения в Закона за гражданската регистрация, за да се спре т.нар. изборен туризъм, заяви Делчев. Местната власт ще е задължена да проверява всеки подаден сигнал, при отказ ще бъдат налагани санкции, добави още той.Делчев обяви, че днес е внесъл в деловодството на НС въпрос към министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова свързан с изборния туризъм. Според думите му има редица сигнали за значително нарастване на населението в конкретни райони на страната, като даде за пример Трън, където има сигнали за 700% увеличение на новорегистрираните жители. Няма ясна картина какво се случва в страната, затова искам министър Павлова да предостави информация за всички 265 общини в страната, коментира Делчев.Изборният туризъм е порок. Всяка партия трябва да декларира, че няма да се използва тази практика и да подкрепи промените в Закона за гражданската регистрация, каза народният представител

БСП обсъжда изключване на Георги Кадиев от парламентарната група

http://www.moreto.net/novini.php?n=290324

Георги Кадиев да бъде изключен от парламентарната група на БСП, е било обсъдено на заседанието й снощи, съобщава „24 часа". Червеното ръководство и много от депутатите са бесни на колегата си за соловата му акция по внасяне на промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език.

Жълтият дъжд, който шашна столичани, вероятно е природен феномен

http://pik.bg/жълтият-дъжд-който-шашна-столичани-вероятно-е-природен-феномен-news339527.html

 Жълтият дъжд, който шашна столичани, вероятно е природен феномен

Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Анализът за съдържание на тежки метали и арсен във фините прахови частици от проба, взета в района на кв. „Павлово“ сочи, че регистрираните концентрации на олово, кадмий никел и арсен са значително под допустимите им годишни концентрации. Те са съпоставими с измерените концентрации през същия сезон на 2014 г.

Пробата от валежа, взета в района на Централна метеорологична станция на НИМХ – БАН в София показва, че данните от анализа на характерните показатели са съпоставими с измерените през месец март в горския стационар „Витиня“. Заключението от нея е, че няма съществено отклонение, следствие на извънредното събитие жълт дъжд.

€1,2 млн. дава Азербайджан за реставрация на Трапезица

http://www.bnews.bg/article-135671

Оценяваме жеста да се дадат тези пари за „Трапезица“, каза премиерът Борисов.

Делото за двореца "Ситняково" тръгва на втора инстанция

http://www.cross.bg/sakskobyrggotski-delata-zasedanie-1466930.html

София /КРОСС/ На 28 май Софийският апелативен съд ще разгледа в открито заседание едно от делата за т.нар. "царски имоти", по което Държавата чрез Министерство на регионалното развитие и благоустройството претендира собствеността на двореца "Ситняково". Това съобщиха от адвокатска къща „Савова & с-ие" - защитници на държавата в спора.Ситняково е сред петте имота, за връщането на които държавата заведе дела през 2011 г. Ответници са Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.През ноември м.г. столичният окръжен съд излезе с категорично решение: резиденцията никога не е била частна собственост на бившите царе и техните наследници. Преди това Сакскобургготски бе загубил на първа инстанция споровете за „Царска Бистрица" и „Саръгьол". Без решение са още делата за „Врана" и 16 500 дка рилски гори.Очаква се в четвъртък апелативният съд да приключи процеса на едно заседание, съобщиха от адвокатската къща „Савова & с-ие".Комплексът „Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. сградата е дадена за безвъзмездно ползване на писателския съюз. През 2003 г. е върната на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

Пенсията за старост се вдига с 2 лв.

http://frognews.bg/news_91957/Pensiiata-za-starost-se-vdiga-s-2-lv/

От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Това реши правителството днес.

Ще се проведе протест срещу липсата на достъпен транспорт до "Витоша"

http://sofia.actualno.com/Shte-se-provede-protest-sreshtu-lipsata-na-dostypen-transport-do-Vitosha-news_475348.html

На 28 чай (четвъртък) от 9.30 ч. ще се проведе протест пред Столична община (ул. „Московска“ 33) срещу отказа на Столичния общински съвет да разреши проблема с достъпния транспорт ...

Окончателно: 16 месеца затвор за ром, развял члена си на Богоявление

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789169

25-годишният ром от Първомай Янко Минчев, който навръх Богоявление т.г. в Първомай развя члена си пред десетки, ще лежи 16 месеца в затвора. Пловдивският окръжен съд потвърди наказанието му. Решението е окончателно. В момента Минчев е в пазарджишката тъмница.
Той беше арестуван на 6 януари, след като се съблече чисто гол по време на ритуала с
25-годишният ром от Първомай Янко Минчев, който навръх Богоявление т.г. в Първомай развя члена си пред десетки, ще лежи 16 месеца в затвора. Пловдивският окръжен съд потвърди наказанието му. Решението е окончателно. В момента Минчев е в пазарджишката тъмница. Той беше арестуван на 6 януари, след като се съблече чисто гол по време на ритуала с

Уникална методика за здраве и дълголетие прилагат руски холистични експерти в Родопите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789172

Александър Кундос и Ирина Митрофанова разказват за Центъра за безлекарствени здравни процедури, изграден в партньорство с екипа на Еко хотел Здравец

Готови ли сте за живот без болести и без лекарства? С този въпрос и с широка и искрена усмивка на уста ще ви посрещнат в своя малък и спретнат кабинет на едно вълшебно място в полите на Родопите
Александър Кундос и Ирина Митрофанова разказват за Центъра за безлекарствени здравни процедури, изграден в партньорство с екипа на Еко хотел Здравец Готови ли сте за живот без болести и без лекарства? С този въпрос и с широка и искрена усмивка на уста ще ви посрещнат в своя малък и спретнат кабинет на едно вълшебно място в полите на Родопите

Вучич в Албания: Смятаме Косово за част от Сърбия

http://balkani.actualno.com/Vuchich-v-Albanija-Smjatame-Kosovo-za-chast-ot-Syrbija--news_475347.html

Сърбия ще продължава да третира Косово като своя съставна част. Това заяви днес сръбският премиер Александър Вучич, който се намира на първото си официално посещение в албанската столица Тирана. &...

Създадоха антикорупционен съвет с председател Меглена Кунева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789165

Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет.
Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии,
Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет. Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии,

Марси Рийс: Няма бази на САЩ в България

http://petel.bg/Marsi-Riys--Nyama-bazi-na-SASHH-v-Balgariya__113790

Посланикът на САЩ в София - Марси Рийс, отговори на множество въпроси във Facbook, предаде bTV. Тя отоговаяр на всички, вкълочили се в...

16 месеца затвор за мъжа, разголил се на Богоявление

http://petel.bg/16-mesetsa-zatvor-za-mazha--razgolil-se-na-Bogoyavlenie__113791

Окръжният съд в Пловдив потвърди присъдата на 25-годишния Янко Минчев, който свали демонстративно панаталона си при хвърлянето на...

Държавата отпуска 20 млн. лв. за учебници

http://www.cross.bg/ychenitzite-detzata-pomagala-1466929.html

София /КРОСС/ 19 898 965 лв. допълнителни трансфери ще бъдат отпуснати на общините за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата, реши правителството днес.Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс, както и учебниците и учебните помагала по специалните учебни предмети „Развитие на речта" и „Произношение" за учениците с увреден слух от I до III клас, се предоставят безвъзмездно. Средствата са разпределени съобразно информацията за броя на децата по възраст и общини. Финансирането е предвидено по бюджета на МОН.

Без ток във Варна и областта утре ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=290315

Поради профилактика и неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 28 май - четвъртък, без електрозахранване ще са следните райони: - от 08:00 ч. до 17:00 ч. - ж.к. "Възраждане", бл.

Торите ще внесат законопроект за провеждане на референдум за членството в ЕС до края на 2017 г.

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/27/2541997_torite_shte_vnesat_zakonoproekt_za_provejdane_na/?ref=rss


Правителството на Дейвид Камерън ще внесе законопроект за референдум за членството в ЕС до края на 2017 г. Това съобщи британската кралица Елизабет Втора в традиционното си слово пред членовете на парламента. То се произнася от монарха, но е написано от правителството и представя неговата програма, обяснява агенция "Ройтерс", цитирана от БТА.

Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално утре и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините - долната...

Създадоха антикорупционен съвет към МС с председател Меглена Кунева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789159

Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет.
Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии,
Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет. Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии,

Котка с две лапи стана хит в Instagram /видео/

http://www.cross.bg/kotka-obicha-koteto-1466927.html

/КРОСС/ Котка, родена без две предни лапи, стана звезда в Instagram. Според The Daily Mail, за месец животинката е успяла да събере на 50 000 почитатели в социалната мрежа. Стопанката на котето споделя, че го е взела от приют през октомври 2014 година. Нарекла го Bunny Sue Roux. По думите й Ру, както го нарича на галено, се адаптирал към новия си дом. Когато й се налагало да върви бързо, за да не изостава, котето подскачало на задните си лапички като зайче. Собственичката смята, че в бъдеще ще трябва да сложи на домашния си любимец протези, тъй като непрестанните подскоци могат да повлияят негативно на здравето му. Въпреки вроденото си заболяване, ежедневието на Ру не се отличава много от това на нормалните му събратя. „Той обича да обича да яде, да спи, да си играе с гумена мишка и да гледа птици през прозореца", споделя тя.   Видео

Правителството дава 15 000 000 лв. на софийското метро

http://frognews.bg/news_91956/Pravitelstvoto-dava-15-000-000-lv-na-sofiiskoto-metro/

Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева. Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника" с една метростанция, което включва тунелен участък с дължина 950 метра и линеен пункт с дължина 200 метра за смяна посоката на движение на влаковете.

Букурещ може да бъде потопен, ако ледът на полюсите се разтопи

http://curious.actualno.com/Bukuresht-moje-da-byde-potopen-ako-ledyt-na-polusite-se-raztopi-news_475334.html

Представете си как вашите пра-правнуци учат география на карти, на които държави като Дания и Холандия просто отсъстват, Великобритания е сведена до няколко разпокъсани островчета, а териториите на Ге...

Създадоха Фейсбук група в подкрепа на Гърмен

http://blagoevgrad.actualno.com/Syzdadoha-Fejsbuk-grupa-v-podkrepa-na-Gyrmen-news_475345.html

Фейсбук група в подкрепа на Гърмен създадоха местни жители. Тя носи името „Подкрепа за с.Гърмен !! Нека изселим незаконно пребиваващите...!!!“ и вече има над 2 000 членове, предад...

Медсестри стигат безплатно до работа с европари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789143

130 медсестри и санитарки от варненската МБАЛ "Св. Анна" 14 месеца пестят пари и време за транспорт до работните си места благодарение на спечелен европроект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез схемата "На път".
С близо 328 000 лв. от март 2014 г. до края на май тази година е осигурен превоз на служителите на болницата,
130 медсестри и санитарки от варненската МБАЛ "Св. Анна" 14 месеца пестят пари и време за транспорт до работните си места благодарение на спечелен европроект по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" чрез схемата "На път". С близо 328 000 лв. от март 2014 г. до края на май тази година е осигурен превоз на служителите на болницата,

Правителството създаде ново село – Попови ливади

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/pravitelstvoto-syzdade-novo-selo-popovi-livadi-6036826

Селото ще е в местността "Попови ливади", която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г.

Горчева: Де, гиди, нагли типове, дето купувате циганския вот!

http://frognews.bg/news_91954/Gorcheva-De-gidi-nagli-tipove-deto-kupuvate-tsiganskiia-vot!/

Циганите били имали незаконно построени къщи. А паметникът на Съветската армия и чучелото пред НДК законни ли са? Не! Ама ги вардите с камери и полиция!, възкликна на стената си в социалната мрежа Фейсбук журналистката Даниела Горчева. И продължи:

Елизабет Втора официално обяви референдума за ЕС

http://www.bnews.bg/article-135670

В своята реч пред Камарата на лордовете кралицата заяви, че "правителство ще издава закони, които ще са в интерес на всички в тази държава".

Казийски е на крачка от раздяла с "Тренто", искан е в Япония и Южна Корея

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541995_kaziiski_e_na_krachka_ot_razdiala_s_trento_iskan_e_v/?ref=rss


Българският волейболист Матей Казийски е близо до раздяла с "Тренто", съобщава "Гадзета дело спорт". Според информацията посрещачът има предложения от отбори в Япония и Южна Корея.

Капитанът на "Тренто" имаше важна роля по пътя към четвъртата шампионска титла в Серия А1. Договорът му с клуба изтече след последната шампионска точка срещу "Модена".

Казийски е разговарял няколко пъти с ръководството на отбора. Очакванията според авторитетния вестник са той да поеме в друга...

Защо точно САЩ бръкнаха в кошера на ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541860_zashto_tochno_sasht_bruknaha_v_koshera_na_fifa/?ref=rss


В последните години ФИФА влиза в новините не само с налагането на правила на футболното игрище, но и с нарушаването на правила извън него. Организацията, управляваща най-популярния спорт в света, е машина за милиарди (повече финансов конгломерат, отколкото спортна организация), която редовно е обвинявана в корупционни практики.

Обвиненията в раздаване и получаване на подкупи достигна връхната си точка, след като Русия и Катар спечелиха правото да бъдат домакини на световните...

Къде няма да има топла вода в София през лятото (график)

http://offnews.bg/news/n_1/n_511104.html

"Топлофикация" ще остави без топла вода половин София в разгара на лятото. От дружеството започват мащабна подмяна на 37 км. топлопроводни тръби и ремонт на ТЕЦ "София-Изток". Заради ремонта 15 общини в столицата ще останат без топла вода в периода от май до септември. От "Топлофикация - София" уточняват, че ремонтите ще отнемат от 15 до максимум 40 дни в различните райони. Обектите за ремонт са разположени в Подуене, Красно село, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Люлин, Възраждане, Надежда, Илинден, Връбница, Сердика, Овча купел, Изгрев, Младост и Студентски град. Вижте къде и за колко време се очаква да няма топла вода в столицата:

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване