Румъния излиза от списъка на най-бедните евродържави

http://www.moreto.net/novini.php?n=290290

Румъния излиза стъпка по стъпка от списъка на най-бедните европейски държави, в който има най-вече източноевропейски бивши комунистически страни, информира румънският сайт "Економика". Онлайн изданието отбелязва, че Румъния вече не е включена с шест региона в класацията на най-бедните 20 региона в Европейския съюз, а само с пет.

ГЕРБ не успява да привлече подкрепата на БСП за конституцията срещу пост в ресорната комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541994_gerb_ne_uspiava_da_privleche_podkrepata_na_bsp_za/?ref=rss


Въпреки опита за привличане на подкрепа за поправките в конституцията с офертата към БСП да оглави комисията за промените в основния закон, за събирането на мнозинство от поне две трети, или 160 депутати, пред управляващите стоят трудни разговори. Четвъртата поправка в конституцията беше внесена от 132 депутати, като ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и осемте вносители от БДЦ имат общо 133 гласа, тоест нужни са поне 27 депутати.

БСП отказва да поеме ръководството на...

ГЕРБ не успя да привлече подкрепата на БСП за конституцията срещу пост в ресорната комисия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541994_gerb_ne_uspia_da_privleche_podkrepata_na_bsp_za/?ref=rss


Въпреки опита за привличане на подкрепа за поправките в конституцията с офертата към БСП да оглави комисията за промените в основния закон, за събирането на мнозинство от поне две трети, или 160 депутати, пред управляващите стоят трудни разговори. Четвъртата поправка в конституцията беше внесена от 132 депутати, като ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и осемте вносители от БДЦ имат общо 133 гласа, тоест нужни са поне 27 депутати.

БСП отказва да поеме ръководството на...

Ненчев: Наредих да се предадат архивите на Военна информация

http://pik.bg/ненчев-наредих-да-се-предадат-архивите-на-военна-информация-news339515.html

Ненчев: Наредих да се предадат архивите на Военна информация

"Днес с моя заповед задължих да се предадат архивите на Служба "Военна информация" на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия". Tова каза пред медиите военният министър Николай Ненчев.

Министър Ненчев подчерта, че България трябва да узнае истината за онези време.

"Българското общество трябва да знае всичко за този период и да не го допуска повече", каза още Ненчев и допълни, че иска темата да бъде затворена и законът - изпълнен изцяло.

Във Велико Търново и 10-годишните посягат към цигарите

http://velikotarnovo.actualno.com/Vyv-Veliko-Tyrnovo-i-10-godishnite-posjagat-kym-cigarite-news_475342.html

И 10- годишни посягат към цигарите, показва статистика, с която разполага Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, съобщава Дарик нюз. Според данните възрастовата граница на младите пушачи п...

Санкт Петербург отбелязва Ден на града

http://www.cross.bg/grada-sankt-peterbyrg-1466926.html

/КРОСС/ Премиерът на Русия Дмитрий Медведев поздрави Санкт Петербург за Деня на града. Днес в Санкт Петербург отбелязват Ден на града. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев посети родния си град и положи цветя на паметника на създателя на северната столица на Русия император Петър I. Градските власти подготвиха специално за жителите на града истински подарък - ново лоби на метро-станция „Спортивная", чиито изходи се намират на двата бряга на река Нева. Тази година Санкт Петербург навършва 312 години от създаването си, предаде "ТВ Център". През целия ден в града се провеждат празнични мероприятия, а в Лятната градина по стара традиция са включени фонтани. Същевременно, премиерът Медведев поздрави жителите на Санкт Петербург с Деня на града и на страницата си в Twitter: „Честит Рожден ден, моя роден град!", написа Медведев.  

Москов дава рамо на Калфин – ликвидира възрастните и пести от пенсии

http://www.bnews.bg/article-135666

Ако със затваряне на болници възрастните намалеят с 20 %, ще се спестят 1,5 млрд. от пенсии.

Антон Павлов: Добра е идеята за пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения

http://pik.bg/антон-павлов-добра-е-идеята-за-пазар-за-извеждане-от-експлоатация-на-ядрени-съоръжения-news339512.html

Антон Павлов: Добра е идеята за пазар за извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения

България приветства идеята за създаване на пазар в сферата на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения, на територията на Европейски съюз.

Това каза заместник-министърът на енергетиката Антон Павлов на десетия Европейски форум за ядрена енергия в Прага. Според него необходимо е да бъдат търсени и подкрепяни инициативи за сътрудничество в областта, като предпоставка за намаляване на разходите от една страна и повишаване на нивата на ядрена безопасност от друга. Антон Павлов представи опита на страната в областта на извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения чрез изключването на четирите малки реактора на АЕЦ "Козлодуй", информират от пресцентъра на министерството на енергетиката. "Това е дългосрочен процес, който поставя сериозни предизвикателства от технологична, социална, екологична и икономическа гледна точка", каза той.

Антон Павлов благодари за подкрепата, която оказва Европейският съюз в усилията на Министерството на енергетиката за безопасното извеждане от експлоатация на ядрени мощности, разположени на площадката на АЕЦ "Козлодуй". "Въпреки липсата на предишен опит в този дълъг и сложен технически процес, седем години по-късно работим активно по демонтирането на оборудването в машинна зала, както и по реализацията на проекти, допринасящи за изпълнението на заложените цели", категоричен бе енергийният заместник-министър. Според Павлов с основен принос в програмата на страната за извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения са изграждането на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, както и предстоящото финализиране на проекти за извличане, охарактеризиране, преработване и погребване на различни видове радиоактивни отпадъци.

Десетият юбилеен форум за ядрена енергия е една от най-мащабните платформи в Европа за открито и прозрачно обсъждане на широк спектър от въпроси в областта на ядрената енергия. Домакин на събитието, в което участваха заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович, премиерът на Словакия Роберт Фицо, премиерът на Чехия Бохуслав Соботка, бе министърът на промишлеността и търговията на Чехия Ян Младек.

Съдът остави в ареста граничаря от Лесово

http://pik.bg/съдът-остави-в-ареста-граничаря-от-лесово-news339513.html

Съдът остави в ареста граничаря от Лесово

Районният съд в Елхово наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на  арестувания граничен полицай на ГКПП "Лесово" Георги Иванов.

Започва работата по разследването на случая и досъдебното производство, съобщи прокурорът от Окръжната прокуратура в Ямбол Милен Божидаров.

С постановление на Районната прокуратура в Елхово на 24 май Иванов бе привлечен като обвиняем и му бе наложена мярката за неотклонение "задържане под стража до 72 часа".

При акция на МВР и ДАНС Иванов бе заловен, докато превеждал нелегално през границата ни с Турция със собствения си автомобил двама иракски граждани.

Тримата са задържани, нелегалните имигранти са разпитани пред съдия.

Убеден евроскептик става външен министър на Финландия

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/27/2541915_ubeden_evroskeptik_stava_vunshen_ministur_na_finlandiia/?ref=rss


Бъдещото финландско правителство ще включва евроскептик за външен министър. Тимо Сойни, лидерът на партията "Истински финландци", която е участник в новото коалиционно управление, ще ръководи не само външната политика на страната, но и ролята ѝ в ЕС, тъй като длъжността му комбинира и тази на министър на европейските въпроси.

Бившият министър-председател на Финландия Александър Стуб ще бъде новият финансов министър.



Сойни беше финландският политик, който...

Над 200 жалби за злоупотреба с лични данни

http://pik.bg/над-200-жалби-за-злоупотреба-с-лични-данни-news339509.html

Над 200 жалби за злоупотреба с лични данни

Над 200 жалби са подадени в Комисията за защита на личните данни от началото на годината до момента. Близо 70 от сигналите са срещу колекторски фирми и мобилни оператори, съобщи в Бургас председателят на Комисията Венцислав Караджов. Гражданите най-често се жалвали, че след сключване на договори, личните им данни впоследствие се предоставяли на колекторски фирми за събиране на неизплатени задължения.

Много от подадените сигнали са срещу домоуправители и работодатели - заради нерегламентирано видеонаблюдение, както и срещу банки, кредитни институции и дружества, предоставящи комунални услуги. Недоволни имало и от медии за неправомерно използване на лични данни в журналистически материали. Други сигнали пък са за злоупотреба от страна на НОИ, органите на съдебната власт, МВР и общините, пише "Стандарт".

При установена злоупотреба с лични данни, Комисията има право да налага солени глоби, които варират от 500 до 100 000 лв. Най- голямата санкция, наложена до момента на администратор на лични данни е за 60 000 лв. Комисията за защита на личните данни проведе в морския град изнесено заседание и открита приемна с граждани. Бургазлии ще имат възможност лично да отправят своите питания, свързани с последните законови промени, свързани със защитата и правилното обработване на личните данни. Приемната ще бъде отворена до 28 май.

 

Иван Костов: Осигурителните вноски покриват едва 43% от разходите на НОИ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ivan-kostov-osiguritelnite-vnoski-pokrivat-edva-43-ot-razhodite-na-noi-195573/

Инвалидните пенсии са голям проблем за системата, отчете директорът на икономическия институт на БАН Митко Димитров

България приема още 788 бежанци през следващите две години

http://offnews.bg/news/n_1/n_511124.html

България трябва да приеме още 788 бежанци в рамките на следващите две години според квотите на ЕС. Това стана ясно от предложението на ЕК за справяне с проблема с имигрантския натиск в ЕС, което беше представено днес. Общо ще трябва да бъдат разселени около 60 000 имигранти, а за всеки приет по тази схема имигрант съответната държава ще получава 6000 евро от ЕС. Според схемата България ще трябва да приеме 343 бежанци от Италия, 229 бежанци от Гърция и 216 разселени мигранти. ЕК представи и препоръки, които ще трябва да бъдат изпълнени при приемането на бежанците. Сред тях са да бъдат сваляни пръстови отпечатъци, засилване на борбата с каналджиите, събиране на данни за плавателните съдове, използвани от мрежите на каналджиите. За следващата година бюджетът на ЕК за миграцията ще бъде увеличен, обясни зам.-председателят на ЕК Кристалина Георгиева. Предложението е за увеличение с 28,5% до 9,5 млрд. евро на средствата за справяне с външни кризи като събитията в Украйна и тези в Сирия. Парите по програми за съседство и за сътрудничество за развитие ще се увеличат съответно с 34% до 2,1 млрд. евро и с 27% до 2,7 млрд. евро. Въпросът с миграцията трябва да бъде разглеждан в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие – това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави, подчерта Георгиева. Убедена съм, че въпросът с мигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем, каза тя.

Защо и възрастните страдат от акне?

http://health.actualno.com/Zashto-i-vyzrastnite-stradat-ot-akne-news_475268.html

Небалансираното хранене, стресът и замърсяването увеличиха с 200% случаите на акне при възрастните, показват официални данни. Проблемът с кожата обикновено се свързва с хормоналните промени при тийне...

Това е абитуриентката с най-изгарящата рокля! (СНИМКА)

http://curious.actualno.com/Tova-e-abiturientkata-s-naj-izgarjashtata-roklja-SNIMKA-news_475336.html

С всяка следваща година родните абитуриенти ни напомнят, че... модата се развива. Костюмите и роклите стават все по-ефектни. Аксесоарите към тях също. Да не говорим за колите. В тази снимка виждаме...

Архивите на служба "Военна информация" ще бъдат предадени на комисията по досиетата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541989_arhivite_na_slujba_voenna_informaciia_shte_budat/?ref=rss


Архивите на служба "Военна информация" ще бъдат предадени на комисията по досиетата, след като военният министър Николай Ненчев подписа днес заповед за това. На пресконференция той подчерта, че предприема тази стъпка, за да се узнае в България истината за времето на социализма.

"Българското общество трябва да знае всичко за този период и да не го допуска повече. "Искам тази тема, да бъде затворена и законът да бъде изпълнена изцяло", добави още Ненчев.

От документите ще...

Утре над Черноморието ще е предимно облачно

http://www.moreto.net/novini.php?n=290313

През нощта и утре ще е предимно облачно. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи. Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад.

Улесняват участието на специализирани предприятия в обществени поръчки

http://econ.bg/Новини/Улесняват-участието-на-специализирани-предприятия-в-обществени-поръчки_l.a_i.675529_at.1.html

Промени в Закона за обществените поръчки ще улесни участието на специализирани предприятия в обществени поръчки. Законодателните изменения бяха...

Част от ромите вече се изселват от Гърмен

http://society.actualno.com/Chast-ot-romite-veche-se-izselvat-ot-Gyrmen-news_475340.html

Част от ромите от квартал „Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево. Това коментираха част от събралите се жители на Гърмен, които вчера се включиха в мирният ...

Част от ромите напуснали Гърмен, избягали в планината и в Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789110

Част от ромите от квартал „Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево. Това коментираха част от събралите се жители на Гърмен, които вчера се включиха в мирният протест шествие, съобщи „Фокус”.
По думите им, голяма част от обитателите са напуснали постройките, тъй като се страхуват от създалата се ситуация.
Част от ромите от квартал „Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево. Това коментираха част от събралите се жители на Гърмен, които вчера се включиха в мирният протест шествие, съобщи „Фокус”. По думите им, голяма част от обитателите са напуснали постройките, тъй като се страхуват от създалата се ситуация.

Архивите на „Военна информация” отиват в Комисията по досиетата

http://www.cross.bg/informatziya-komisiyata-predadat-1466925.html

София /КРОСС/ Министърът на отбраната Николай Ненчев е подписал заповед за предаване на 33 хил. архивни единици на военното разузнаване на разположение на Комисията по досиетата.„Днес с моя заповед задължих да се предадат архивите на Служба "Военна информация" на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия", каза на пресконференция министър Ненчев.Той подчерта, че България трябва да узнае истината за онези времена. „Българското общество трябва да знае всичко за този период и да не го допуска повече", каза Ненчев. „Искам тази тема да бъде затворена и законът да бъде изпълнена изцяло", добави още военният министър.Досега бившите директори на служба „Военна информация" отказваха да предадат тези документи с аргумента, че така ще се наруши закона, ако се предадат досиетата на агентите чужди граждани.Досиетата на агентите чужди граждани остават в служба „Военна информация", заяви Евтим Костадинов, шеф на Комисията по досиетата. Той дава пълни гаранции, че от предадените архиви нищо няма да изтече в публичното пространство. Гаранция за това е и досегашната практика на комисията в резултат, на което няма сигнал за изтекла информация.

Слабата икономика намалила натиска върху околната среда у нас

http://www.mediapool.bg/slabata-ikonomika-namalila-natiska-varhu-okolnata-sreda-u-nas-news234590.html

Има подобряване на важни за българската околна среда показатели, но това се дължи най-вече на слабата икономика и свитото потребление, става ясно от Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда за 2013 г., одобрен от правителството на редовното му заседание в сряда. Според данните от преди две години се наблюдава рекордно намаляване на натиска върху природните ресурси, ползвани за производството на енергия, като темповете на намаляване надхвърлят ръста на икономиката малко над 1 на сто. Първичната енергийна интензивност намалява с 8.4 на сто, а крайната енергийна интензивност - с 6 на сто в сравнение с предходната 2012 г. Производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници в страната значително се увеличава. Този факт, както и намаленото потребление на енергия, причинено от кризата (през 2013 г. отново се наблюдава спад в крайното енергийно потребление, който е значителен и достига 5 на сто в сравнение с предходната 2012 г.), са предпоставки за постигане на задължителната национална цел, в рамките на Директива 2009/28/ЕО, за достигането на 16 процентен дял на възобновяемата енергия в брутното крайно потребление на енергия до 2020 година. Към края на 2013 г. общите нива на емисиите на серен диоксид, азотни оксиди, амоняк и неметанови летливи органични съединения са значително по-ниски от ангажиментите на страната по различни договорености и съгласно целите по Националната програма за 2020 година. В България сектор "Енергия" има ключова позиция в националната икономика. Той е източник на 74 на сто от агрегираните емисии на парникови газове за 2013 година. Най-голям дял от емисиите на парникови газове имат горивните процеси за производство на енергия – 67.3 на сто от сумарните емисии на сектора, като значителен дял от агрегираните емисии на парникови газове заемат тези на въглероден диоксид – 96.8 на сто. През 2013 г. във всички големи горивни инсталации, за които е необходимо, е изпълнено изискването за монтиране на сероочистващи инсталации. Емисиите на серен диоксид през 2013 г. са със 130 хиляди тона по-малко в сравнение с 2012 г. Въпреки предприетите мерки, топлоелектрическите централи са най-големият източник на серен диоксид - 72 на сто от общото емитирано в страната количество. Докладът показва, че се запазва тенденцията транспортът да емитира висок процент от общото количество на азотните оксиди - 37 на сто, и от емисиите на въглероден оксид - 21 на сто. Почти 100 процента от извършваните услуги от наземния товарен транспорт (автомобилен, железопътен и речен) се извършва от сухопътния транспорт. Структурата на товарните превози се променя, като относителният дял на автомобилния транспорт нараства от 51.9 на сто през 2000 г. до 86 на сто през 2013 г., за сметка на железопътния транспорт, който намалява от 44.9 на сто на 10.2 на сто през 2013 година. Въпреки нарастването на относителния дял на автомобилния транспорт, емисиите на въглероден оксид в атмосферния въздух за 2013 г. намаляват с 58 на сто спрямо 2001 г., а емисиите на азотни оксиди в атмосферния въздух за 2013 г. намаляват с 20 на сто спрямо 2001 година. Битовото отопление е основен източник на фини прахови частици, емитирайки 59 на сто от общото количество, изхвърляно в атмосферата, като основна причина за това е изгарянето на твърди и течни горива. И през 2013 г. замърсяването с фини прахови частици продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух в страната. България рециклира 25 на сто от битовите си отпадъци през 2012 г. и достига до 29 на сто през 2013 г. Към момента у нас на човек се падат около 103 кг рециклирани битови отпадъци и тенденцията е това количество да расте. Анализът на данните от националните инвентаризации за периода до 2013 г. спрямо целта от Киото показва, че емисиите на парникови газове са значително по-ниски в сравнение с базовата 1988 г. и в момента България има необходимия резерв, който осигурява изпълнение на ангажиментите, поети с подписването на Протокола от Киото.

Карлови Вари и Баден Баден ще помагат на Кюстендил да се превърне в европейска СПА дестинация

http://kustendil.actualno.com/Karlovi-Vari-i-Baden-Baden-shte-pomagat-na-Kustendil-da-se-prevyrne-v-evropejska-SPA-destinacija-news_475339.html

Кметът на Карлови Вари Петр Кулханек, съветникът на кмета на Баден Баден Сигрун Ланг, маркетинг- мениджърът на Европейската Спа асоциация Жоал Барбароса посетиха Кюстендил, съобщава Дарик нюз. Заедно ...

Мис Лорин Хил пее в България, Рут Колева подгрява концерта

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/mis-lorin-hil-pee-v-bylgariia-rut-koleva-podgriava-koncerta-6036825

Възможността да чуем хитовете й на живо в София идва това лято, когато за първи път, специално за събитието, ще бъде построена открита сцена пред зала "Арена Армеец"

Ковчегът с мощите на княз Владимир ще обиколи десетки градове в Русия

http://www.cross.bg/moshtite-rysiya-knyaz-1466924.html

/КРОСС/ Ковчегът с мощите на светия равноапостолен княз Владимир – покръстителят на Русия, ще обиколи десетки градове в Русия и Беларус. Молебен бе отслужен в сряда сутринта в храма „Христос Спасител“ в Москва. „Тъй като тези година отбелязваме 1000 години от кончината на княз Владимир, който е поставил началото на християнското покръстване от Киевска Рус, покръствайки народа, и благодарение на когото православната вяра се е разпространила на цялата територия на нашето отечество, бе прието решение да бъде пренесена частица от мощите на равноапостолния княз в различните епархии на Руската православна църква. Това не е първото пътешествие на мощите из Русия, но именно през тази година маршрутът на светинята ще бъде доста по-представителен и ще продължи по-дълго време“, отбеляза свещеникът от храма „Христос Спасител“ протойерей Михаил Рязанцев. Ковчегът с мощите на княз Владимир ще обиколи руските и белоруските градове в продължение на половин година – от 27 май до 1 декември и ще обхване 50 населени места. „Това ще бъдат 45 града в Русия и пет в Беларус. Самото пътешествие е разделено на седем маршрута. Първият – от днес до 17 юни ще обхване южната част на Централна Русия. Той ще започне днес в Тула и ще завърши в Брянск. Вторият маршрут ще започне на 20 юни и ще завърши на 10 юли, като това ще бъде посещение на беларуски градове и Смоленск

Флашмоб показва нагледно броя на жертвите на пътя

http://offnews.bg/news/n_1/n_511122.html

655 души ще легнат на пътното платно пред храм-паметника "Св. Ал. Невски", за да онагледят бройката на жертвите на пътя. Организатор на събитието е Българската асоциация на пострадалите при катастрофи. Флашмобът има за цел да привлече вниманието на участниците в движението - през 2014 година по пътищата на България живота си са изгубили 655 души. Основните причини за смъртността са превишаване на скоростта, отнемане предимството на пешеходците на пешеходни пътеки и употреба на алкохол. „В момента пътната полиция е безсилна, защото проверките трябва да се извършват само в присъствието на камера и да се заснема самата проверка, а камери не са доставени“, коментира пред OFFNews  председателят на Асоциацията Владимир Тодоров. Според него голяма част от алкохолните проби падат в съда, тъй като процедурите също са остарели. Една от основните причини за смъртността на пътя е липсата на камери.  Събитието „Да легнем на паважа!“ ще се проведе на ул. „Оборище“ – в отсечката между ул. „Раковски“ и катедралата “Св. Александър Невски” от 10:00 часа.

Крият анаболи за 14 млн. лева в кучешка храна; спипаха ги на Дунав мост 2

http://frognews.bg/news_91955/Kriiat-anaboli-za-14-mln-leva-v-kucheshka-hrana-spipaha-gi-na-Dunav-most-2/

Мега количество контрабандни анаболи на обща стойност над 14 млн. лв. задържаха митнически служители на Дунав мост 2.

За 2 г. на България се пада да приеме 788 имигранти от Гърция и Италия

http://www.mediapool.bg/za-2-g-na-bulgaria-se-pada-da-prieme-788-imigranti-ot-gartsiya-i-italiya-news234589.html

Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в ЕС. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години. За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин, предаде БТА от Брюксел в сряда. Схемата предвижда нашата страна да приеме 343 имигранти, пристигнали в Италия (от общо 24 000), 229 от Гърция (от общо 16 000), както и 216 разселени мигранти. Разселените от Италия и Гърция имигранти ще бъдат онези, пристигнали от Сирия и Еритрея след 15 април тази година. ЕК обаче може да предложи нова схема за разселването на мигранти, ако България бъде залята внезапно от бежанска вълна, съобщи в отговор на въпрос на пресконференция в белгийската столица еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. По думите на Аврамопулос, ако България бъде внезапно залята от имигрантска вълна, ЕК може да предложи на останалите държави в ЕС да поемат част от тази тежест. Дали такава внезапна вълна се е появила, ще оценяваме случай по случай, поясни той. Аврамопулос добави, че при отчитането на внезапен имигрантски прилив, България може да бъде изключена от механизма за разселване, т.е. от нашата страна да не се очаква да приема мигранти, пристигнали в други държави. Допълнително България в такъв случай би могла да получи спешна помощ от ЕС, добави еврокомисарят. Говорим днес за криза в Средиземноморието. Утре следващата криза може да бъде в Черно море, може България и Румъния да бъдат изправени пред същия проблем. Ако е необходимо, механизмът за разселване ще засегне и тази част на Европа, заяви еврокомисарят. Комисията представи препоръки за приемането на имигрантите, като основното задължение е от тях да бъдат сваляни пръстови отпечатъци. Предвижда се също задълбочено сътрудничество със страните на произход на имигрантите, както и с доставчиците на интернет, за да се подсили борбата с каналджиите. Друга нова мярка е събирането на данни за плавателните съдове, използвани от престъпните мрежи на каналджиите. Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева уточни на пресконференция в отговор на въпрос, че за следващата година бюджетът на ЕС предвижда чувствително увеличение на средствата, свързани с миграцията. Предложението на ЕК за новия бюджет е 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 на сто) за справянето с външни кризи, каквито са събитията в Украйна и в Сирия. Средствата по програмите за съседство и за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро (с 34 на сто повече спрямо миналата година) и 2,7 милиарда евро (повишение от 27 на сто). Трябва да разглеждаме въпроса с миграцията в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие - това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави, отбеляза Георгиева. Убедена съм, че въпросът с мигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем, добави тя.

За 2 г. на България се пада да приеме 788, разселени от Гърция и Италия, имигранти

http://www.mediapool.bg/za-2-g-na-bulgaria-se-pada-da-prieme-788-razseleni-ot-gartsiya-i-italiya-imigranti-news234589.html

Европейската комисия представи нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в ЕС. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години. За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин, предаде БТА от Брюксел в сряда. Схемата предвижда нашата страна да приеме 343 имигранти, пристигнали в Италия (от общо 24 000), 229 от Гърция (от общо 16 000), както и 216 разселени мигранти. Разселените от Италия и Гърция имигранти ще бъдат онези, пристигнали от Сирия и Еритрея след 15 април тази година. ЕК обаче може да предложи нова схема за разселването на мигранти, ако България бъде залята внезапно от бежанска вълна, съобщи в отговор на въпрос на пресконференция в белгийската столица еврокомисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. По думите на Аврамопулос, ако България бъде внезапно залята от имигрантска вълна, ЕК може да предложи на останалите държави в ЕС да поемат част от тази тежест. Дали такава внезапна вълна се е появила, ще оценяваме случай по случай, поясни той. Аврамопулос добави, че при отчитането на внезапен имигрантски прилив, България може да бъде изключена от механизма за разселване, т.е. от нашата страна да не се очаква да приема мигранти, пристигнали в други държави. Допълнително България в такъв случай би могла да получи спешна помощ от ЕС, добави еврокомисарят. Говорим днес за криза в Средиземноморието. Утре следващата криза може да бъде в Черно море, може България и Румъния да бъдат изправени пред същия проблем. Ако е необходимо, механизмът за разселване ще засегне и тази част на Европа, заяви еврокомисарят. Комисията представи препоръки за приемането на имигрантите, като основното задължение е от тях да бъдат сваляни пръстови отпечатъци. Предвижда се също задълбочено сътрудничество със страните на произход на имигрантите, както и с доставчиците на интернет, за да се подсили борбата с каналджиите. Друга нова мярка е събирането на данни за плавателните съдове, използвани от престъпните мрежи на каналджиите. Заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева уточни на пресконференция в отговор на въпрос, че за следващата година бюджетът на ЕС предвижда чувствително увеличение на средствата, свързани с миграцията. Предложението на ЕК за новия бюджет е 9,5 милиарда евро (увеличение с 28,5 на сто) за справянето с външни кризи, каквито са събитията в Украйна и в Сирия. Средствата по програмите за съседство и за сътрудничество за развитие ще бъдат увеличени съответно на 2,1 милиарда евро (с 34 на сто повече спрямо миналата година) и 2,7 милиарда евро (повишение от 27 на сто). Трябва да разглеждаме въпроса с миграцията в глобален смисъл. Обърнете внимание на увеличението на инвестициите в икономическото развитие - това е инвестиция там, където възникват причините за миграцията, в крехките държави, отбеляза Георгиева. Убедена съм, че въпросът с мигрантите ще остане открит, докато има проблеми при съседите, трябва да бъдем готови заедно да се справяме с този проблем, добави тя.

Китайска делегация проучва възможностите за инвестиции в България

http://pik.bg/китайска-делегация-проучва-възможностите-за-инвестиции-в-българия-news339506.html

Китайска делегация проучва възможностите за инвестиции в България

България от всички страни-членки на ЕС има традиционно най-добри връзки с Китай и мисля, че реализирането на потенциални китайски инвестиции в Европа през България би било най-естественото нещо. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на проведена днес среща с китайска делегация, включваща представители на местното правителство на град Циндао, провинция Шандун и на водещи компании от "Свободна търговска зона Циндао".

Делегацията пристигна в България за проучване на възможностите за инвестиции у нас. В рамките на визитата те ще посетят "Евро–китайска зона за икономическо развитие", която е част от "Тракия икономическа зона". Делегацията ще се запознае с възможностите на Летище Пловдив и пристанищата във Варна и Бургас, както и ще се срещнат с областния управител на Пловдив Розалин Петков и кмета на Пловдив Иван Тотев, информираха от икономическото министерство. Божидар Лукарски приветства китайската делегация и посочи, че българското правителство и в частност Министерство на икономиката имат интерес от привличането на китайски инвестиции в страната.

Той посочи, че освен добрите отношения между двете държави България предлага и много добри условия за инвестиции, а данъчната ни политика е една от най-благоприятните в ЕС. Той изрази надежда, че китайската страна ще намери интересни проекти у нас и съвсем скоро нови китайски инвеститори ще се присъединят близо 120-те чуждестранни компании, които в момента оперират в "Тракия икономическа зона".

"Страните ни имат приятелски отношения и това не е случайно", заяви Ванг Хуайуе, политически ръководител на партията в Циндао и директор на "Свободна търговска зона Циндао". Зоната е получила от китайското правителство статут да работи по изпълнение на стратегията - "Пътят на коприната" за изнасяне на инвестиции предимно в държави от Централна и Източна Европа. Той посочи, че от 2000 г. насам статистиката свидетелства за динамично развитие в търговските и културни отношения между България и Китай.

"Това се изразява и във факта, че видни китайски бизнесмени оперират успешно в България и това създава мост за развитие на отношенията", допълни Ванг Хуайуе. По негови думи именно впечатленията на тези бизнесмени популяризират България като инвестиционна дестинация в Китай и предоставят информация от първа ръка на потенциални инвеститори, насочили погледа си към Европа.

Испанските авиодиспечери ще стачкуват през юни

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/27/2541976_ispanskite_aviodispecheri_shte_stachkuvat_prez_juni/?ref=rss


Испанските авиодиспечери ще стачкуват четири дни през юни, съобщи в сряда говорител на синдикатите, цитиран от "Ройтерс". Стачки ще има на 8, 10, 12 и 14 юни по два часа сутрин и два часа следобeд в цялата страна.

Причината е стар диспут за глоби, наложени от авиооператора АЕNA на 61 авиодиспечери в Барселона заради стачка през 2010 г.

Стачните действия съвпадат с началото на летния туристически сезон и заплашват да създадат проблеми за сектора, който генерира над 10% от...

Прокуратурата отказа да образува дело срещу "Протестна мрежа"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-otkaza-da-obrazuva-delo-sreshtu-protestna-mrezha-news234588.html

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу членовете на "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, съобщи в сряда пресцентърът на държавното обвинение. Проверката срещу тях започна през февруари т.г. по сигнала на издател на сайта ПИК Недялко Недялков, който всекидневно осъмва и замръква поне с една "бомба" срещу "Протестна мрежа". Както посочва прокуратурата, в сигнала са "изложени твърдения за възможни незаконосъобразни действия и престъпни деяния относно финансирането, приходите и разходите на лицата, членове на "Протестна мрежа“". "На базата на заключенията на г-н Недялков и на изредени от него финансирания на фондации прокурор Боряна Бецова от СГП възложи проверка на ГД "Криминална полиция" срещу четиримата", се казва в съобщението. Постановлението за отказ да се образува дело е на наблюдаващия прокурор Боряна Бецова, която водеше и проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала на "Протестна мрежа". Бецова отказа да образува досъдебно производство срещу двамата, а от постановлението й личеше, че проверката е извършена изключително формално. В случая с "Протестна мрежа" очевидно е вложено повече усърдие, а съобщението за отказа от дело е публикувано на сайта на прокуратурата, което се случва изключително рядко. За сравнение, постановлението за отказ да се образува дело срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева от същата прокурорка не бе публикувано. Едно от възможните обяснения за това решение на прокуратурата е, че в постановлението за "Протестна мрежа" са описани точните суми по всички проекти, които са изпълнявали хората от "Протестна мрежа". Така те услужливо могат да се използват за целите на бъдещи "бомби" в изданията, гравитиращи около Делян Пеевски. Подобна екзактност липсваше в постановлението за доходите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. "Не са установени задължения от страна на проверяваните лица, които е следвало да бъдат декларирани, и действия от тяхна страна, насочени към прикриване на тези задължения по някой от изрично изброените в закона начини", се казва в постановлението на прокурор Бецова за "Протестна мрежа". Тя прави пълен анализ на приходите на четиримата от "Протестна мрежа". Без някаква очевидна причина в постановлението на Бецова пише, че са снемани обяснения от ръководството на медийна група "Икономедия" за техните проекти. От документа се разбира, че "Икономедия" е била подложена на пълна данъчна ревизия през 2014 година за периода 2007 до 2012 година и не са открити нарушения. В постановлението на Бецова за шефката на "Нова българска медийна група" Ирена Кръстева не се споменаваше нищо за извършвана пълна данъчна ревизия на групировката за пет години назад, а се споделяше само информацията, че Кръстева си е платила данъците. Четиримата активисти на гражданската група, които са автори на сигнали до прокуратата срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, бяха проверявани и от приходната агенция по искане на държавното обвинение, след като през ноември 2014 г. Недялко Недялков и главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов подадоха сигнала в прокуратурата с настояване да се направи проверка на доходите им. Това се случи в деня, в който "Протестна мрежа" участва в протест пред Съдебната палата срещу подправянето на инициалите "Д.П." на "10" в тефтерчето на Филип Златанов. И досега няма обяснение защо прокуратурата въобще реши да започне настоящата проверка, която ангажира време, ресурси и усилия на икономическата полиция, на НАП и други служители. Интересен детайл е, че проверката на "Икономедия" (друга любима мишена на ПИК) бе мотивирана с това, че Николай Стайков от "Протестна мрежа" преди години е работил в едно от изданията на медийната група. В крайна сметка настоящото постановление на прокурор Бецова снема всякакви съмнения за финансирането на гражданските активисти и "Икономедия". Ден след като се разбра, че "Протестна мрежа" ще бъде проверявана от същата прокурорка, която отказа да образува дело срещу Пеевски, френският посланик Ксавие дьо Кабан написа в Туитър: "Боряна Бецова каква ябълка е?", по аналогия с крилата му фраза за "гнилите ябълки" в българското правораздаване. Последва официален отговор на главния прокурор Сотир Цацаров: "Боряна Бецова не е гнила ябълка. Боряна Бецова е прокурор, който съвестно и отговорно изпълнява служебните си задължения".

Прокуратурата отказа да образува дело срещу хората от "Протестна мрежа"

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-otkaza-da-obrazuva-delo-sreshtu-horata-ot-protestna-mrezha-news234588.html

Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу членовете на "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, съобщи в сряда пресцентърът на държавното обвинение. Проверката срещу тях започна през февруари т.г. по сигнала на издател на сайта ПИК Недялко Недялков, който всекидневно осъмва и замръква поне с една "бомба" срещу "Протестна мрежа". Както посочва прокуратурата, в сигнала са "изложени твърдения за възможни незаконосъобразни действия и престъпни деяния относно финансирането, приходите и разходите на лицата, членове на "Протестна мрежа“". "На базата на заключенията на г-н Недялков и на изредени от него финансирания на фондации прокурор Боряна Бецова от СГП възложи проверка на ГД "Криминална полиция" срещу четиримата", се казва в съобщението. Постановлението за отказ да се образува дело е на наблюдаващия прокурор Боряна Бецова, която водеше и проверката срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева по сигнала на "Протестна мрежа". Бецова отказа да образува досъдебно производство срещу двамата, а от постановлението й личеше, че проверката е извършена изключително формално. В случая с "Протестна мрежа" очевидно е вложено повече усърдие, а съобщението за отказа от дело е публикувано на сайта на прокуратурата, което се случва изключително рядко. За сравнение, постановлението за отказ да се образува дело срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева от същата прокурорка не бе публикувано. Едно от възможните обяснения за това решение на прокуратурата е, че в постановлението за "Протестна мрежа" са описани точните суми по всички проекти, които са изпълнявали хората от "Протестна мрежа". Така те услужливо могат да се използват за целите на бъдещи "бомби" в изданията, гравитиращи около Делян Пеевски. Подобна екзактност липсваше в постановлението за доходите на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. "Не са установени задължения от страна на проверяваните лица, които е следвало да бъдат декларирани, и действия от тяхна страна, насочени към прикриване на тези задължения по някой от изрично изброените в закона начини", се казва в постановлението на прокурор Бецова за "Протестна мрежа". Тя прави пълен анализ на приходите на четиримата от "Протестна мрежа". Без някаква очевидна причина в постановлението на Бецова пише, че са снемани обяснения от ръководството на медийна група "Икономедия" за техните проекти. От документа се разбира, че "Икономедия" е била подложена на пълна данъчна ревизия през 2014 година за периода 2007 до 2012 година и не са открити нарушения. В постановлението на Бецова за шефката на "Нова българска медийна група" Ирена Кръстева не се споменаваше нищо за извършвана пълна данъчна ревизия на групировката за пет години назад, а се споделяше само информацията, че Кръстева си е платила данъците. Четиримата активисти на гражданската група, които са автори на сигнали до прокуратата срещу депутата от ДПС Делян Пеевски, бяха проверявани и от приходната агенция по искане на държавното обвинение, след като през ноември 2014 г. Недялко Недялков и главният редактор на ПИК Ивайло Крачунов подадоха сигнала в прокуратурата с настояване да се направи проверка на доходите им. Това се случи в деня, в който "Протестна мрежа" участва в протест пред Съдебната палата срещу подправянето на инициалите "Д.П." на "10" в тефтерчето на Филип Златанов. И досега няма обяснение защо прокуратурата въобще реши да започне настоящата проверка, която ангажира време, ресурси и усилия на икономическата полиция, на НАП и други служители. Интересен детайл е, че проверката на "Икономедия" (друга любима мишена на ПИК) бе мотивирана с това, че Николай Стайков от "Протестна мрежа" преди години е работил в едно от изданията на медийната група. В крайна сметка настоящото постановление на прокурор Бецова снема всякакви съмнения за финансирането на гражданските активисти и "Икономедия". Ден след като се разбра, че "Протестна мрежа" ще бъде проверявана от същата прокурорка, която отказа да образува дело срещу Пеевски, френският посланик Ксавие дьо Кабан написа в Туитър: "Боряна Бецова каква ябълка е?", по аналогия с крилата му фраза за "гнилите ябълки" в българското правораздаване.

Варна посреща руски журналисти, за да рекламират курортите ни

http://www.moreto.net/novini.php?n=290312

В началото на юни 10 руски журналисти ще посетят Варна, за да рекламират впоследствие града и региона като туристическа дестинация. Местната управа ще посрещне гостите за своя сметка и ще изнесе презентация пред тях в периода 6-7 юни.

Първанов: Конституционните промени са неприемливи

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/pyrvanov-konstitucionnite-promeni-sa-nepriemlivi-6036814

Това не е промяна, която може да направи съдебната власт по-ефективна, да направи съдебния процес по-бърз, смята лидерът на АБВ

Съдът остави в ареста граничаря от Лесово

http://www.bnews.bg/article-135669

Районният съд в Елхово наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на граничния полицай Георги Иванов.

Македония назова условията си за участие в "Турски поток"

http://www.cross.bg/makedoniya-stranata-evroatlanticheskata-1466923.html

/КРОСС/ Македония ще се присъедини към газопровода "Турски поток", само ако Европейската комисия и Русия постигнат споразумение за този проект. Това обяви македонският премиер Никола Груевски в интервю за електронното издание "Прес 24". Той добавя, че Македония е страна, която приема решения, съобразени с евроатлантическата й ориентация. "Ние сме страна, която е насочена към евроатлантическата общност и при взимането на решения, които са от стратегическо значение, се водим от тази цел", коментира премиерът.Той подчертава, че Македония няма особена нужда да развива своята газова инфраструктура, защото в момента не използва и половината от капацитета, който притежава. Капацитетът няма да бъде използван изцяло и след като приключи газификацията на страната.В същото време той заяви, че на страната й трябват нови източници на доставка, за да се гарантира енергийната сигурност в дългосрочен план. В допълнение, страната планира да построи няколко електроцентрали, които работят на природен газ.

Все повече евреи напускат Украйна

http://europe.actualno.com/Vse-poveche-evrei-napuskat-Ukrajna--news_475337.html

През 2014 г. пет хиляди евреи са напуснали Украйна. През първите три месеца на тази година миграцията се увеличи с рекордните 215%. Причината за това явление според аналитици е засилването на антисем...

Кременлиев от Гърмен за Фрог: Държавата да мери с еднакъв аршин

http://frognews.bg/news_91953/Kremenliev-ot-Garmen-za-Frog-Darjavata-da-meri-s-ednakav-arshin/

Иван Кременлиев е един от пострадалите в мелето в Гърмен в края на миналата седмица. Той е и председател на инициативния комитет на протестиращите. „Днес ситуацията тук е нормална”, разказа той за Фрог.

Българи намериха изход в кризата - ядат сярна гъба вместо месо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789094

Българи се хранят със сярна гъба вместо с месо. Опасният деликатес, за който специалистите предупреждават, че може да е отровен, расте масово по дърветата в цялата страна. За поредна година той се превръща в основно блюдо за хора, които от немотия не стъпват в магазина.
Те разчитат само на събраното от близките поляни за прехраната си.
Българи се хранят със сярна гъба вместо с месо. Опасният деликатес, за който специалистите предупреждават, че може да е отровен, расте масово по дърветата в цялата страна. За поредна година той се превръща в основно блюдо за хора, които от немотия не стъпват в магазина. Те разчитат само на събраното от близките поляни за прехраната си.

Панов притеснен политиците да не използват съдебната реформа като лозунг

http://pik.bg/панов-притеснен-политиците-да-не-използват-съдебната-реформа-като-лозунг-news339500.html

Панов притеснен политиците да не използват съдебната реформа като лозунг

Това, което ме притеснява освен времето, е и бъдещите местни избори – дали те по някакъв начин няма да повлияят на политиците в този момент да използват именно съдебната реформа като лозунг и да я свързват с местните избори. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов на въпрос за промените в конституцията.

Панов посочи, че ако това се случи наистина, има много рискове за съдебната реформа, но смята, че дебатите тепърва предстоят. Председателят на ВКС подчерта промените на конституцията са нещо важно, но има и много други важни пункта, по които трябва да се коментира, когато става дума за съдебна реформа и посочи като такива, медиацията, промените в ГПК, НПК и др. Той подчерта, че "една цялостна реформа трябва да се върши според мен с цялостен поглед". Панов каза, че подкрепя идеите на МП.

"Това, което малко ме притеснява е необходимостта от време, което няма как да бъде преодоляно когато става дума за реформа на конституцията", каза той. Панов посочи, че същински дебат трябва да се проведе, за което е необходимо време, за да се коментира всяка една промяна. Според него например за тайното и явно гласуване дискусия трябва да се проведе на ниво конституционалисти, юристи, специалисти в тази материя с аргументи "за" и "против". Първото нещо, според него, е дебатът около самите реформи, около това промяната на конституцията какво всъщност цели.

"Дали е тази дълбока реформа, която се иска, или дали тя не засяга само ВСС. "Моето усещане е, че трябва да се постигне консенсус между политическите сили около това. Ако се даде знак към обществото, че има съгласие за конституционни промени, това означава сигнал, че политическата общност желае да извърши промени в съдебната система", заяви Панов. Що се отнася до това какво прави съдебната система, той смята, че тя от една страна се е пренаситила от идеите за реформи повече от 20 години, но от другата страна има разбирането, че и самите магистрати трябва да направят своите крачки за реформирането. "За мен има воля от страна на магистратите, това се усеща от всички съдии, мога да говоря само за тях", заяви председателят на ВКС.

Цветанчо Трифонов – съдията, който от 25 години е шеф

http://www.mediapool.bg/tsvetancho-trifonov-sadiyata-koito-ot-25-godini-e-shef-news234587.html

Звучи невероятно, но е факт - в съдебната система има един съдия, който практически няма нито един ден като редови магистрат, а е бил само шеф. Това е съдия Цветанчо Трифонов, който в сряда беше избран от Висшия съдебен съвет за нови пет години начело на районния съд в Козлодуй. Една малка, но много показателна част от биографията на съдия Трифонов лъсва от атестационния му формуляр, който задължително се публикува от Висшия съдебен съвет. Той постъпва в съдебната система като стажант-юрист във Врачанския окръжен съд през 1990 година. Стажът му приключва на 30 септември 1991 година. На 9 декември 1991 година той е избран за шеф на районния съд в Кнежа. На тази позиция той изкарва точно 18 години, 2 месеца и 19 дни - до 20 февруари 2010 година. Към този момент съдия Цветанчо Трифонов вече не може повече да е шеф на същия съд, защото вече е влязла в сила промяна в Закона за съдебна власт, която ограничава до два шефските мандати на един и същи човек в един и същи съд. Той трябва да се премести и успява. На 28 февруари 2010 година съдия Трифонов разчиства бюрото си в Кнежа и на 1 март вече е избран за шеф на районния съд в Козлодуй. Така изкарва до четвъртък, 27 май 2015 година, когато Висшият съдебен съвет му гласува без дебат още един мандат за шеф на съда в Козлодуй. Ако всичко е наред, на 27 май 2020 година съдия Цветанчо Трифонов ще направи 29 години и 7 месеца като съдебен началник. Той ще може да се пенсионира, без да е бил редови съдия. От атестацията на съдия Цветанчо Трифонов става ясно нещо още по-любопитно. Дипломата му по "Право" от Софийския университет е издадена на 5 април 1992 година – четири месеца, след като той вече е бил назначен за шеф на съда в Кнежа. Дори и да се приеме, че издаването на дипломата му малко се е забавило и ВСС е направил изрична справка в университета, то удостоверението му за юридическа правоспособно е издадено на 28 ноември 1991 година. Няма и две седмици по-късно съдия Цветанчо вече ръководи съдии в Кнежа. Преди да стане съдебен шеф той е работил 5 месеца като подземен шлосер в Мадан и още 11 години като електротехник в Кнежа. В четвъртък съдия Цветанчо Трифонов се яви пред ВСС да поиска препотвърждаване на доверието. Този ВСС, както практически всички други ВСС-та от времето на Великото Народно събрание, му дава своето доверие. Съдия Трифонов обясни, че съдът в Козлодуй работи много добре. Единственото нещо, което в съда в Козлодуй не работи, е асансьорът за гражданите в четириетажната сграда. Асансьорът не работи не защото е развален, а защото съдия Трифонов е наредил да го спрат. Той беше напълно наясно, че хората в неравностойно положение не могат да се качват без този асансьор по етажите на съда. Ето и обяснението му: "Установихме, че асансьорът се ползва безцелно. Сега спестяваме по 300-400 лева, които се използват за други неща". Това е българската съдебна система. Случаят лесно може да послужи за емблема на тежкия проблем със съдебната номенклатура в системата. В самия ВСС има редица юристи, които от дълго време на са практикували като магистрати, а само се въртят на различни административни постове.

Отпускат 800 хил. лв. за средновековния манастирски комплекс Св. Йоан Предтеча

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789073

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лв. за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.
Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром“. Основан е през VI-VII век.
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лв. за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром“. Основан е през VI-VII век.

Във Враца започнаха традиционните Ботеви дни

http://vraza.actualno.com/Vyv-Vraca-zapochnaha-tradicionnite-Botevi-dni-news_475335.html

С кратка театрализация, която проследява развитието на борбите за освобождението на българския народ, започна днес тържественото откриване на „Ботеви дни`2015" във Враца, съобщава Дарик...

Отпускат 800 хил. лв. за средновековния манастирски комплекс Св. Йоан Предтеча

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789091

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лв. за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали.
Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром“. Основан е през VI-VII век.
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лв. за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром“. Основан е през VI-VII век.

Социалната пенсия за старост става 115,15 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=290316

От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението е с 1,9 на сто – процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г.

Кийра Найтли стана майка

http://www.cross.bg/naiitli-kiiira-maiika-1466922.html

/КРОСС/ Британската актриса Кийра Найтли стана майка. Това съобщава E! Online, позовавайки се на източници от обкръжението на актрисата. Според информация на Hollywood Life на 25 май звездата е родила момиченце.За пръв път за бременността на Найтли бе съобщено през декември миналата година.

Кабинетът предлага GPS устройства за камионите, превозващи дървесина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541917_kabinetut_predlaga_gps_ustroistva_za_kamionite/?ref=rss


Камионите, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства. Това е една от мерките за засилен контрол върху извършването на дейности в горските територии в предложения от Министерския съвет проектозакон за изменение и допълнение на Закона за горите. Промените са свързани с контрола за добив на дървесина и начина на провеждане на сеч, се уточнява в съобщение на правителствената пресслужба.

GPS устройствата в комбинация с разработването на електронна система за издаване на...

Опазете ягодите от сиво гниене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789086


Сивото гниене е болест, която е много опасна за ягодовите лехи. Ако срещу нея не се вземат навременни мерки, може да се провали голяма част от ягодовата реколта.
Така че напомняме на градинарите, които не са пръскали да го направят.
Целия материал чети
Сивото гниене е болест, която е много опасна за ягодовите лехи. Ако срещу нея не се вземат навременни мерки, може да се провали голяма част от ягодовата реколта. Така че напомняме на градинарите, които не са пръскали да го направят. Целия материал чети

Номинацията за нов шеф на БНБ събра разнопосочни отзиви

http://www.mediapool.bg/nominatsiyata-za-nov-shef-na-bnb-sabra-raznoposochni-otzivi-news234586.html

От „прекалено семпла автобиография“ до „много сериозна кандидатура“. Такива отзиви събра сред депутатите номинацията за нов управител на Българската народна банка (БНБ) на експерта от Международния валутен фонд (МВФ) Димитър Радев. Той официално беше представен като кандидатура на ГЕРБ за мястото на Иван Искров, чиито мандат изтича в началото на октомври. Във вторник Радев се срещна с представителите на Патриотичния фронт, Реформаторския блок, АБВ и ГЕРБ в парламента, като беше представян от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. Днес срещите на Радев трябваше да продължат с опозиционните партии. Разговорът с БСП обаче беше отложен за четвъртък. Засега кандидатурата на Радев провокира различни коментари сред депутатите от отделните парламентарни групи. Сериозни критики липсват. Според Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт трябва да има няколко кандидатури за управител на БНБ, за да се направи правилният избор. Той смята, че Радев няма ясна концепция за бъдещата си работа, както и екип. Всъщност не е ясно дали ГЕРБ ще остави Радев сам да избере хората, с които да работи като подуправителя, отговарящ за банковия надзор, например. „За мен няма никакво значение кой къде е работил. Въпросът е да е експерт и да е специалист в съответната сфера. Не мога да кажа какъв икономист е, защото CV-то му е прекалено семпло. В един период от време е бил заместник-финансов министър, след това - в друг период, е бил нещо като експерт в МВФ“, коментира Байрактаров, цитиран от БНР. Депутатът от БСП Георги Кадиев, заяви че е чувал "хубави неща" за Радев като бивш заместник-министър, но се притеснява от факта, че той има повече опит в писане на бюджети, отколкото в банковите дела. Той определи като недостатък това, че Радев е по-скоро макроикономист, отколкото банкер. Добре било, че кандидатът на ГЕРБ от години работи в САЩ и е „откъснат от доста корупционната среда в България“. Кадиев все пак се надява БСП да има своя номинация за управител на БНБ. „Хората правят институциите. В лицето на Димитър Радев виждам една много сериозна кандидатура. За мен нямаме време за губене. Аз се надявам Искров да си удържи на думата и в момента, в който има внесена кандидатура, той да подаде оставка“, коментира Мартин Димитров от Реформаторския блок. Преди време Искров заяви, е ще се оттегли от поста, когато партиите се обединят около това кой да го замести. Новият управител на БНБ трябва да посочи подуправител за банковия надзор, който депутатите да гласуват. В момента тази позиция се заема временно от Нели Кордовска. Преди време Искров предложи за поста Димитър Костов, който и в момента е подуправител на централната банка, но отговаря за управление „Банково“. Кандидатурата му, макар и подкрепена от ГЕРБ, така и не беше гласувана заради липсата на съгласие сред управляващите партии.  

23 години затвор за ром, убил жестоко баба за 20 лева

http://pik.bg/23-години-затвор-за-ром-убил-жестоко-баба-за-20-лева-news339492.html

23 години затвор за ром, убил жестоко баба за 20 лева

23 години затвор даде Великотърновският апелативен съд на 21-годишния циганин Лальо Цеков - Табака за жестоко убийство с цел грабеж в луковитското с. Петревене.

Апелативната инстанция е завишила с 6 години първоначалното наказание на Окръжен съд - Ловеч, определено при съкратено съдебно следствие, съобщи 24 часа. Табака бе задържан в началото на февруари м.г. за убийството на 74-годишната Виолета Иванова от с. Петревене. Той влязъл в къщата на самотната, трудноподвижна баба да отмъкне пари, за да отиде на дискотека. Тя го усетила, развикала се и Табака я удушил с двете си ръце, като преди това я бил по главата.

В портмонето й намерил 20 лева, прибрал ги и се заел са заличава следи. Измил ръцете си със сапун. Като се прибрал, хвърлил обувките си в печката да изгорят и седнал спокойно да вечеря. Скоро обаче бил разкрит и задържан. Направил самопризнания. Делото се гледа за втори път в Търново, след като апелативните магистрати отмениха първоначалната присъда на Окръжния съд в Ловеч заради нарушения.

Един от пороците бе предубеденост при произнасянето на база на етническия произход на убиеца. Друг състав на съда в Ловеч дал 17 години решетки при куриозно разминаване между фактите в обвинителния акт и описаното в мотивите към присъдата.

Магистратите в старата столица открили, че според първоинстанционния съд цел на грабежа, придружен с убийство, били златните накити на бабата, каквито няма данни тя да е притежавала.

Освен това било описано, че Лальо захвърлил тялото на жертвата си на полето, залял го с бензин и го запалил, а то било открито в къщата от сина й на следващия ден.

Тъй като поредна отмяна на присъдата е процедурно невъзможна, апелативната инстанция е решила делото по същество, пише в съдебния акт.

 

Министърът на отбраната предава агентурните досиета на военното разузнаване на комисията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789065

Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че е подписал заповед за предаване на 33 хил. архивни единици на военното разузнаване на разположение на Комисията по досиетата.
Досега бившите директори на служба Военна информация отказваха да предадат тези документи с аргумента, че така ще се наруши закона,
Министърът на отбраната Николай Ненчев обяви, че е подписал заповед за предаване на 33 хил. архивни единици на военното разузнаване на разположение на Комисията по досиетата. Досега бившите директори на служба Военна информация отказваха да предадат тези документи с аргумента, че така ще се наруши закона,

Местан: При друга конфигурация на властта можем да променим позициите си

http://politics.actualno.com/Mestan-Pri-druga-konfiguracija-na-vlastta-mojem-da-promenim-poziciite-si-news_475331.html

При друга властова конфигурация и освобождаването на българското управление от ултранационалистите, ДПС може да участва в дебатите и с друга позиция. Тази заявка даде лидерът на ДПС Лютви Местан в ку...

Рекордно количество анаболи задържаха на Дунав мост 2

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789071


Рекордно количество контрабандни анаболи задържаха митничарите на Дунав мост 2, съобщиха от агенция "Митници". Пратката била открита от мобилна група, която спряла за проверка товарен микробус със словашка регистрация, превозващ палета с кучешка храна за Словакия.
Съвместно със служители от ГПУ-Видин микробусът е отклонен към митническия терминал
Рекордно количество контрабандни анаболи задържаха митничарите на Дунав мост 2, съобщиха от агенция "Митници". Пратката била открита от мобилна група, която спряла за проверка товарен микробус със словашка регистрация, превозващ палета с кучешка храна за Словакия. Съвместно със служители от ГПУ-Видин микробусът е отклонен към митническия терминал

Д-р Андреева за Фрог: Брюксел иска парамедици у нас

http://frognews.bg/news_91952/D-r-Andreeva-za-Frog-Briuksel-iska-parameditsi-u-nas/

Искахме при неотложни състояния във всяка линейка да не присъства спешен лекар, а парамедик, евентуално фелдшер или лекарски асистент. Пациентът на място трябваше да бъде обгрижван от парамедик или фелдшер и след това в болница да се извършват манипулации. Това беше залегнало в концепцията за Спешна медицина, която е съгласувана с Брюксел. Всичките пари, за които говори Москов, са извоювани от нашия кабинет със споразумението за партньорство. Това обясни бившият здравен министър д-р Таня Андреева по отношение на идеята в здравеопазването да има парамедици.

Гърция и кредиторите започват изготвянето на споразумение

http://petel.bg/Gartsiya-i-kreditorite-zapochvat-izgotvyaneto-na-sporazumenie__113789

Техническите екипи на Гърция и международните кредитори трябва да започнат днес изготвянето на дългоочакваното споразумение между тях,...

Депутат от ДПС поиска прокурорска проверка в Гърмен

http://www.cross.bg/politicheska-gurmen-napravyat-1466920.html

София /КРОСС/ Прокуратурата и отговорните институции да направят проверка по случая в община Гърмен, призова депутатът от ДПС Янко Янков.По думите му законодателите трябва да помисля за улесняване на процедурите по узаконяване на постройките в ромските махали.В община Гърмен например ДНСК е издала през 2012 г. близо 130 решения за събаряне на незаконни постройки, но заповедта е била отлагана досега. Тогава кмет е бил бившият депутат на ДПС Ахмед Башев.Сегашният кмет - Минка Капитанова, оглавила общината с подкрепата на Башев през 2013 г., отправи вината към самия него.Янко Янков коментира, че агитките са стимулирани финансово от различни партии да провокират размирици в смесени райони. Но уточни, че ДПС нямали интерес от това и никога не са ползвали услугите им:„Футболните агитки се политизираха. Това не може да стане без политическа намеса. Тази уж спонтанна организация на агитките - бъркането на емоцията от футбола с политическа емоция, и то емоция с конкретни действия, свързани с политиката - не може да стане без политическа намеса. За това има универсален инструмент, измислен от финикийците".По думите на Янков проблемите са свързани с изпълнение или неизпълнение на закони: „Кой контролира изпълнението на законите? Защо трябва да се бият хората. Ние като народни представители сме виновни

Платини свиква изпълкома на УЕФА заради арестите в Цюрих

http://www.cross.bg/fifa-tzyurih-izborite-1466919.html

/КРОСС/ Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че свиква във Варшава заседание на изпълкома на организацията заради случващото се в Цюрих с ръководителите на съюза. „Членовете на изпълкома ще се съберат и ще проведат заседание по средата на деня, а утре ще има съвместно заседание с членовете на националните футболни асоциации", заяви Платини, цитиран от AFP. „УЕФА е удивена от днешните събития в Цюрих, добави той. Ръководителите на европейския футбол са в полската столица за финала на Лига Европа между „Севиля" и „Днипро" тази вечер, преди да отпътуват за Цюрих за конгреса на ФИФА. Сред арестуваните в Швейцария функционери на ФИФА по обвинения в корупция и пране на пари няма нито един европеец. В същото време президентът на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк определи събитията от тази сутрин като „много сериозни за ФИФА и нейното ръководство". На изборите за президент на ФИФА в петък асоциацията ще гласува срещу Сеп Блатер. „Като една от асоциациите, които са номинирали принц Али, не е изненадващо, че при изборите за президент ще гласуваме за него. Но трябва да се постави въпросителна дали изборите въобще трябва да се състоят при тези обстоятелства", добави той. „Очевидно, че нещата се променят много бързо и нашата делегация за конгреса ще обсъди позицията си с колегите от УЕФА утре сутрин", каза Дайк

ПИК TV: Съветници излязоха с декларация в подкрепа на онколозите от Русе

http://pik.bg/пик-tv-съветници-излязоха-с-декларация-в-подкрепа-на-онколозите-от-русе-news339474.html

ПИК TV: Съветници излязоха с декларация в подкрепа на онколозите от Русе

Членовете на комисията по здравеопазване към Общинския съвет в Русе излязоха с декларация в подкрепа на Комплексния онкологичен център, като настояват той да остане самостоятелна общинска структура. Това съобщи началникът на онкохирургията д-р Бисер Начев, който е присъствал на заседанието на комисията. Предстои декларацията да бъде гласувана на следващото заседание на Общинския съвет.

Протестът на медиците от Онкодиспансера продължи и днес. В 13 часа те излязоха с плакати, с които отново настояват да се премахнат членовете за сливане и заличаване в проектозакона за лечебните заведения. Онколозите обясниха, че все още на сайта на здравното министерство стои старият текст, въпреки обещанията на министър Москов да бъде променен. Лекарите искат яснота, тъй като вече се говори за нов вариант - създаването на клъстери от функционално обединени лечебни заведения. Те настояват да запазят юридическата си самостоятелност.

Утре представители на Онкодиспансера в Русе ще се включат в протеста на колегите си в Шумен, който ще се състои вечерта пред театъра с участието на лекари и общественост.

ЦСКА отново има ток на стадиона си

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541913_cska_otnovo_ima_tok_na_stadiona_si/?ref=rss


На стадион "Българска армия" отново има ток, потвърдиха от пресслужбата на ЦСКА пред "Дневник". Засега не е ясно каква част от дълга си към ЧЕЗ са покрили червените.

Преди близо седмица токът беше спрян заради неплатени сметки. Тогава единият от собствениците на клуба Милко Георгиев заяви, че задълженията са 87 хил. лева.

От ЧЕЗ поискаха ЦСКА да изчисти поне 30% от сумата, за да пуснат тока.

Заради оставането "на тъмно" пропадна пресконференцията на Любослав...

800 хил. лв. за довършване на манастир "Св. Йоан Предтеча"

http://pik.bg/800-хил-лв-за-довършване-на-манастир-св-йоан-предтеча-news339486.html

800 хил. лв. за довършване на манастир "Св. Йоан Предтеча"

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лева за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали.

Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс "Св. Йоан Продром". Основан е през VI-VII век. В края на IX и началото на X век той се е превърнал в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. Цялостното археологическо проучване е извършено в периода 1980-1984 г.

Реставрацията протича от 1998 г. до 2000 година. Тогава е осветена отново възстановената църква на манастира. Поради високата художествена и архитектурна стойност, останките от средновековния манастир и църква "Св. Йоан Продром" са обявени за паметници на културата от национално значение. С постановлението на правителството манастирът, освен исторически паметник ще се превърне духовен център на Източните Родопи, съчетавайки религиозна, просветна и социална дейност. 

Отпускат 800 хил. лв. за довършване на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“

http://www.cross.bg/iioan-kompleks-srednovekovniya-1466901.html

/КРОСС/ Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г. в размер на 800 хил. лв. за довършване на строителството на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча" в Кърджали.Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс „Св. Йоан Продром". Основан е през VI-VII век. В края на IX и началото на X век той се е превърнал в епископско, а по-късно и в митрополитско средище. Цялостното археологическо проучване е извършено в периода 1980-1984 г. Реставрацията протича от 1998 г. до 2000 година. Тогава е осветена отново възстановената църква на манастира. Поради високата художествена и архитектурна стойност, останките от средновековния манастир и църква „Св. Йоан Продром" са обявени за паметници на културата от национално значение. С постановлението на правителството манастирът, освен исторически паметник ще се превърне духовен център на Източните Родопи, съчетавайки религиозна, просветна и социална дейност.

Задържаха трима варненци, участвали в престъпна група за кражба на коли

http://www.moreto.net/novini.php?n=290306

Трима варненци са задържани, като част от престъпната група за противозаконни отнемане на автомобили, съобщиха от полицията за Moreto.net. И.М. на 37 г. е осъждан, а И.С. на 40 г. и Ц.Т. на 34 г. са с чисто съдебно минало. На същите са повдигнати обвинения.

Уникален препис на Паисиевата история вече е в университетски музей в Търново

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789064

Абсолвенти от специалност
Абсолвенти от специалност "Връзки с обществеността" във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий" подариха на музея на учебното заведение днес уникален колективен препис на "История славянобългарска". Изданието е единствено по рода си, тъй като е първият изцяло граждански препис на Паисиевата творба,

НС почете с изложба паметта на Росица Янакиева

http://www.cross.bg/yanakieva-rositza-subranie-1466918.html

София /КРОСС/ Изложба в памет заместник-председателя на 43-ото Народно събрание Росица Янакиева беше представена в парламента. Експозицията „Беломорска Тракия", в която са включени 25 платна на художника Димитър Делийски, беше открита от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя отбеляза, че за Росица Янакиева картините на известния творец са били извор на вдъхновение. Председателят на Народното събрание припомни думите й, че Димитър Делийски е завещал на град Перник огромно културно богатство и е оставил ярка следа в българското изобразително изкуство. Хубаво е, когато талантът на доказани творци в палитрата на можещите и известни българи ни събира във времена, в които проблемите ни разединяват, посочи Цецка Цачева.Председателят на ПГ на АБВ проф. Борислав Борисов подчерта, че експозицията „Беломорска Тракия" е доказателство за всеотдайността на Росица Янакиева и е посветена на човек, горял във всичко, с което се захване. Росица Янакиева беше пряма, емоционална, убедителна, верен приятел и съмишленик, заяви той. Проф. Борислав Борисов допълни, че Росица Янакиева ще остане в историята като доблестен политик, силен управленец и достойна личност с държавническо мислене и поведение.Художникът Димитър Делийски (1933 - 2012 г.) има десетки самостоятелни изложби в София, Земен, Ямбол и участва в стотици общи експозиции в страната

Хванаха престъпна група, откраднала куп автомобили във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789063

Организирана престъпна група за кражба на автомобили е разбита във Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морската столица, цитирани от "Петел".
Акцията е реализирана от служители на Отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Варна, районните управления и РС „Военна полиция” – Варна, под прякото ръководство на ГД „Национална полиция” и под
Организирана престъпна група за кражба на автомобили е разбита във Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морската столица, цитирани от "Петел". Акцията е реализирана от служители на Отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Варна, районните управления и РС „Военна полиция” – Варна, под прякото ръководство на ГД „Национална полиция” и под

Кабинетът отпуска 800 хил. лева за средновековен манастир в Кърджали

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541911_kabinetut_otpuska_800_hil_leva_za_srednovekoven/?ref=rss


Кабинетът отпусна 800 хиляди лева за довършването на строителството на средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, съобщи правителствената пресслужба.

Средствата се отпускат като допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2015 г.

Манастирският комплекс е бил част от средновековен епископски комплекс "Св. Йоан Продром". Основан е през VI-VII век, като в края на IX и началото на X век се е превърнал в епископско, а по-късно – и в...

Ангелкова търси виновника за ловните брошури на гризли в България

http://frognews.bg/news_91951/Angelkova-tarsi-vinovnika-za-lovnite-broshuri-na-grizli-v-Balgariia/

86 000 лева струват брошурите, рекламиращи отстрел на американски елен, кафява мечка, гризли и сьомга в България, но са със сгрешена информация и снимки, които не отговарят на природата в страната ни.

Заев: Албанците, осъдени по делото "Монструм", са невинни

http://balkani.actualno.com/Zaev-Albancite-osydeni-po-deloto-Monstrum-sa-nevinni--news_475330.html

Седмината етнически албанци, които бяха осъдени по делото за Смилковското езеро, са невинни. Това заяви Зоран Заев, лидер на основната политическа партия в Македония СДСМ в интервю за германското и...

Кабинетът даде 20 млн. лв. за купуване на учебници и учебни помагала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789057

Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс,
Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс,

Общинските съветници в Пазарджик ще връщат по 4000 лв. неправомерно взети пари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789051

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е уведомила с писма всичките 41 общински съветници в Пазарджик, че трябва да възстановят по 4000 лв. неправомерно взети възнаграждения в периода от януари 2012 г. до април 2014 г.
Проверката, започната по сигнал на двама юристи, е установила, че в рамките на повече от 2 години местните старейшини са
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е уведомила с писма всичките 41 общински съветници в Пазарджик, че трябва да възстановят по 4000 лв. неправомерно взети възнаграждения в периода от януари 2012 г. до април 2014 г. Проверката, започната по сигнал на двама юристи, е установила, че в рамките на повече от 2 години местните старейшини са

Опазете ягодите от сиво гниене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789054


Сивото гниене е болест, която е много опасна за ягодовите лехи. Ако срещу нея не се вземат навременни мерки, може да се провали голяма част от ягодовата реколта.
Така че напомняме на градинарите, които не са пръскали да го направят.
Целия материал чети
Сивото гниене е болест, която е много опасна за ягодовите лехи. Ако срещу нея не се вземат навременни мерки, може да се провали голяма част от ягодовата реколта. Така че напомняме на градинарите, които не са пръскали да го направят. Целия материал чети

Кабинетът даде 20 млн. лв. за купуване на учебници и учебни помагала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789031

Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс,
Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс,

Ненчев предава архивите на Военното разузнаване

http://www.bnews.bg/article-135668

Министър Ненчев подчерта, че България трябва да узнае истината за онези време.

За ратификация е предложено изменението на Протокола от Киото

http://pik.bg/за-ратификация-е-предложено-изменението-на-протокола-от-киото-news339483.html

За ратификация е предложено изменението на Протокола от Киото

Правителството днес предложи за ратификация изменението на Протокола от Киото.

Кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира Изменението от Доха на Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК) и на Споразумението между Европейския съюз и неговите държави-членки, от една страна, и Исландия, от друга страна, относно участието на Исландия в съвместното изпълнение на задълженията на Европейския съюз, неговите държави-членки и Исландия за втория период на задължения по Протокола от Киото към РКООНИК.

С Изменението от Доха се установява втори период на задължения по споразумението за контрол над глобалното затопляне, който започва на 1 януари 2013 г. и завършва на 31 декември 2020 г. Европейският съюз и Исландия официално са декларирали, че ще изпълняват съвместно задълженията си по втория период.

С ратификацията за България ще бъде осигурена абсолютната предпоставка за предоставяне на предписаното количество на държавата (определен брой Предписани емисионни единици)/, чрез който страната ни ще може ефективно да се включи в съвместното изпълнение на задълженията от ЕС и Исландия по втория период на задължения по Протокола от Киото съгласно действащото европейско законодателство и в съответните гъвкави механизми по него. 

Хванаха престъпна група, откраднала куп автомобили във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789028

Организирана престъпна група за кражба на автомобили е разбита във Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морската столица, цитирани от
Организирана престъпна група за кражба на автомобили е разбита във Варна, съобщиха от Областната дирекция на МВР в морската столица, цитирани от "Петел". Акцията е реализирана от служители на Отдел „Криминална полиция” към ОДМВР – Варна, районните управления и РС „Военна полиция” – Варна, под прякото ръководство на ГД „Национална полиция” и под

Българският отбор по таекуондо с бронзов медал от Германия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789033

През уикенда се проведе един от най-силните турнири в Европа по таекуондо, в дисциплина Пумсе – Отвореният турнир на Германия. Домакин на събитието тази година беше източногерманският град Дрезден, столица на Саксония. В турнира взеха участие 334 състезатели от 22 държави. Българската федерация по таекуондо – олимпийска версия,
През уикенда се проведе един от най-силните турнири в Европа по таекуондо, в дисциплина Пумсе – Отвореният турнир на Германия. Домакин на събитието тази година беше източногерманският град Дрезден, столица на Саксония. В турнира взеха участие 334 състезатели от 22 държави. Българската федерация по таекуондо – олимпийска версия,

Референдумът за излизане на Великобритания от ЕС ще се проведе до края на 2017 г.

http://www.cross.bg/provede-velikobritaniya-evropeiiskiya-1466917.html

/КРОСС/ Референдум за излизането на Великобритания от Европейския съюз ще се проведе до края на 2017 г. Това каза британската кралица Елизабет II на церемонията по откриването на новия британски парламент "Ще бъдат приети предварителни законодателни мерки, за да може до края на 2017 г. да се проведе референдум за членството на Великобритания в ЕС", каза монархът. "Моето правителство ще проведе преговори за преразглеждане на отношенията с Европейския съюз и ще се насочи към реформиране на ЕС в полза на всички негови членове", каза Елизабет II.Провеждане на подобен референдум до 2017 г. беше едно от предизборните обещания на Консервативната партия, водена от министър-председателя Дейвид Камерън, който спечели изборите на 7 май.

Българският отбор по таекуондо с бронзов медал от Германия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789041

През уикенда се проведе един от най-силните турнири в Европа по таекуондо, в дисциплина Пумсе – Отвореният турнир на Германия. Домакин на събитието тази година беше източногерманският град Дрезден, столица на Саксония. В турнира взеха участие 334 състезатели от 22 държави. Българската федерация по таекуондо – олимпийска версия,
През уикенда се проведе един от най-силните турнири в Европа по таекуондо, в дисциплина Пумсе – Отвореният турнир на Германия. Домакин на събитието тази година беше източногерманският град Дрезден, столица на Саксония. В турнира взеха участие 334 състезатели от 22 държави. Българската федерация по таекуондо – олимпийска версия,

Онлайн услугите трансформират останалите икономически сектори

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/onlajn-uslugite-transformirat-ostanalite-ikonomicheski-sektori-6036823

Тазгодишното издание на „Български награди за уеб“ ще бъде посветено на начина, по който различни сегменти се променят под влияние на мрежата. Крайният срок за участие в конкурса е на 10 юни

Платини свиква изпълкома на УЕФА заради арестите в Цюрих

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541899_platini_svikva_izpulkoma_na_uefa_zaradi_arestite_v/?ref=rss


Президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че във Варшава свиква заседание на изпълкома на организацията заради случващото се в Цюрих с ръководителите на УЕФА. 

"Членовете на изпълкома ще се съберат и ще проведат заседание по средата на деня, а утре ще има съвместно заседание с членовете на националните футболни асоциации", заяви Платини, цитиран от "Франс прес". 

"УЕФА е удивена и опечалена от събитията, които се случиха днес в Цюрих", добави той.

Ръководителите...

САЩ подканят Гърция за реформите

http://www.grreporter.info/sashch-podkanyat-grtsiya-za-reformite/17332

Гърция трябва да направи „няколко много трудни стъпки”, а за гръцкия премиер ще е „предизвикателство” да убеди своите поддръжници за тях, заяви финансовият министър на САЩ Джак Лю, който имаше телефонен разговор с Алексис Ципрас по-рано днес

прочети повече

ООН: Броят на гладуващите по света е спаднал с 200 млн. за четвърт век

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/27/2541895_oon_broiat_na_gladuvashtite_po_sveta_e_spadnal_s_200/?ref=rss


Броят на гладуващите хора в световен мащаб е намалял от около един милиард преди 25 години до около 795 милиона днес, или до един човек на всеки девети, въпреки нарастването на населението, съобщи ООН в сряда, а възходът на развиващите се страни като Китай и Бразилия дава началото на нов икономически просперитет и подобрява производството на храни, пише The New York Times.

В развиващите се региони броят на гладуващите е паднал до 780 милиона, или 12.9% от населението, от 991 милиона...

3128 нарушения по големите строежи установени за 4 месеца

http://www.moreto.net/novini.php?n=290299

609 проверки при строителството на автомагистрали „Марица”, „Струма”, „Хемус”; големи строителни обекти - „Метрополитен, „Лукойл Нефтохим Бургас” АД, и строителни обекти с голям обем изкопни работи, са извършили инспекторите по труда през първите 4 месеца на годината.

Фондация "Гейдар Алиев"дари 1.2 млн. евро за реставрация на "Трапезица"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541907_fondaciia_geidar_alievdari_12_mln_evro_za_restavraciia/?ref=rss


Азербайджанската фондация за историческо и културно наследство "Гейдар Алиев" дарява 1.2 млн. евро за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват "Трапезица" във Велико Търново по силата на подписан днес договор, съобщи правителствената информационна служба. "Благодарим на фондацията за подадената ръка, надявам се, че и занапред ще продължим културния и исторически обмен", заяви на церемонията министърът на културата Вежди Рашидов.

Премиерът Бойко Борисов,...

Пиян потроши социалното в Монтана, търсел си помощите

http://www.cross.bg/aleksandur-pomoshtite-sotzialnata-1466916.html

/КРОСС/ 49-годишен мъж от Монтана ще търка наровете в монтанския арест 5 денонощия заради погром, извършен от него в социалната служба в града, съобщи "Конкурент".Във вторник по обяд 49-годишният Александър Н. , добре почерпен, се появил в социалната служба. Той търсил сметка от служителите за това, че според него помощите му закъсняват. Чиновниците търпеливо му обяснили, че парите не се бавят, а срокът за превода е краят на месеца. Александър обаче не останал доволен от отговора и започнал да крещи и да хули дамите в службата. Когато те се опитали да го изведат, грабнал стол и с него потрошил един от прозорците.За секунди дошла полиция, арестували го и го осъдили по бързата процедура на 5 денонощия арест.При разпитите станало ясно, че преди да нахлуе при социалните, Александър буйствал и в офиса на банката, където получава помощите си. Там обаче охраната бързо го озаптила и до инцидент не се е стигнало.

Евреите масово напускат Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-evreiiski-evropeiiskata-1466915.html

/КРОСС/ През 2014 г. пет хиляди евреи напуснаха Украйна. През първите три месеца на тази година миграцията се увеличи с рекордните 215%. Причината за това явление според аналитици е засилването на антисемитските настроения, тъй като действащата украинска власт поддържа радикалния национализъм и героизира батальоните на ОУН-УПА, които по времето на Втората световна война сътрудничеха на фашистите и участваха в етническите чистки. Такова съдържание има писмото на шефа на Европейската еврейска асоциация Менахем Марголин до президента на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер; Марголин призова официалния Евросъюз да реагира на „възраждането на традициите на нацистка Германия".Според отчета на специалната комисия в Европейската еврейска асоциация в много области на Украйна се забелязват нарушения на правата и свободите на евреи: закриват се еврейски организации и училища, разрушават се исторически и културни паметници, в много градове се чуват призиви за насилствено „очистване" на страната от евреите и пр. Въпреки немалките лобистки възможности на световните еврейски асоциации, западните лидери продължават да игнорират катастрофалното положение на еврейския народ в Украйна и да търсят съмнителни политически изгоди от развитието на украинския неонацизъм. Steven Laack Източник: Издателство „Распер"  

ПИК TV: Бъчварова няма да бъде изслушана в НС заради Гърмен

http://pik.bg/пик-tv-бъчварова-няма-да-бъде-изслушана-в-нс-заради-гърмен-news339473.html

ПИК TV: Бъчварова няма да бъде изслушана в НС заради Гърмен

Мнозинството в Народното събрание отказа да извика за изслушване министъра на вътрешните работи и вицепремиер Румяна Бъчварова по повод събитията в Гърмен.

От името на "Атака" депутатът Десислав Чуколов поиска изслушване на Румяна Бъчварова, но мнозинството не подкрепи с достатъчно гласове това предложение. 65 депутати гласуваха "за", 49 бяха против, а 32 се въздържаха. Предложението бе подкрепено от вносителите му, БСП, АБВ, ПФ и БДЦ, а ГЕРБ и Реформаторския блок се въздържаха или бяха против, докато по-голяма част от депутатите на ДПС не участваха в гласуването.

Румяна Бъчварова трябва да дойде в парламента, за да бъде изслушана от депутатите относно случващото се в Гърмен и какви мерки е предприела или не е предприела българската полиция там, каза Чуколов. Проблемът не трябва да се замита под килима, каза Чуколов и обеща, че Бъчварова няма да бъде посрещната с освирквания, както това се е случило при нейното посещение в Гърмен.

Уредиха отношенията между МВР и ДАНС след преструктурирането им

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789014

Правителството прие постановление, с което се уреждат отношенията във връзка с преобразуването на структури и преминаването на функции от Държавната агенция „Национална сигурност” към МВР.
Промените бяха направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който влезе в сила на 1 април т. г.
Правителството прие постановление, с което се уреждат отношенията във връзка с преобразуването на структури и преминаването на функции от Държавната агенция „Национална сигурност” към МВР. Промените бяха направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който влезе в сила на 1 април т. г.

България и Палестина ще си сътрудничат в борбата с престъпността

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788977

Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с правителството на Палестина за полицейско сътрудничество. Целта на двете страни е превенция и борба с престъпността, съобшиха от пресцентъра на правителството.
Съгласно документа министерствата на вътрешните работи ще осъществяват техническо сътрудничество,
Министерският съвет одобри проект на меморандум за разбирателство с правителството на Палестина за полицейско сътрудничество. Целта на двете страни е превенция и борба с престъпността, съобшиха от пресцентъра на правителството. Съгласно документа министерствата на вътрешните работи ще осъществяват техническо сътрудничество,

Уредиха отношенията между МВР и ДАНС след преструктурирането им

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788998

Правителството прие постановление, с което се уреждат отношенията във връзка с преобразуването на структури и преминаването на функции от Държавната агенция „Национална сигурност” към МВР.
Промените бяха направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който влезе в сила на 1 април т. г.
Правителството прие постановление, с което се уреждат отношенията във връзка с преобразуването на структури и преминаването на функции от Държавната агенция „Национална сигурност” към МВР. Промените бяха направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който влезе в сила на 1 април т. г.

Удар! Спипаха хиляди ампули контрабандни анаболи на Дунав мост 2

http://pik.bg/удар-спипаха-хиляди-ампули-контрабандни-анаболи-на-дунав-мост-2-news339477.html

Удар! Спипаха хиляди ампули контрабандни анаболи на Дунав мост 2

Рекордно количество контрабандни анаболи задържаха митнически служители на Дунав мост 2. Те са били превозвани в товарен микробус с регистрация от Словакия, превозващ палета с кучешка храна за централноевропейската страна, съобщават от Агенция Митници.

При проверката митничарите са открили под  пакетите с храна за кучета, са кашони, съдържащи ампули с анаболен стероид, съдържащ хормон на растежа и използван за натрупване на маса при фитнес упражнения, предаде "Дарик".

Общото количество на задържаната пратка е 14 820 ампули в картонени опаковки със съответните надписи и инструкции за употреба на турски език. Пазарната цена на една оригинална ампула препарат е  над 1000 лв. Тъй като се оказало, че фирмата изпращач не съществува, контрабандната стока и микробусът са задържани.

Предстои да се установи дали ампулите са оригинални и дали съдържанието им отговаря на описаното в листовката.

Жена поема председателския пост на Българската асоциация на ПР агенциите

http://econ.bg/Новини/Жена-поема-председателския-пост-на-Българската-асоциация-на-ПР-агенциите_l.a_i.675515_at.1.html

На годишното Общо събрание на Българска асоциация на ПР агенциите (БАПРА) Деница Сачева, основател на ПР агенция Интелдей Солушънс, пое...

Фондация "Гейдар Алиев" дари 1,2 млн. евро за реставрацията на крепостта "Трапезица"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788992

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство„Гайдар Алиев”, с които ще се реализира проект за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват „Трапезица“ във Велико
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство„Гайдар Алиев”, с които ще се реализира проект за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват „Трапезица“ във Велико

Елизабет Втора официално обяви референдума за оставането на Великобритания в ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788979

Кралицата Елизабет Втора официално обяви, че Великобритания ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г.
Това тя заяви по време на официална реч, в която представи плановете на еднопартийното консервативно правителство на Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си.
Премиерът определя своят пакет от 26 проектозакона като
Кралицата Елизабет Втора официално обяви, че Великобритания ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г. Това тя заяви по време на официална реч, в която представи плановете на еднопартийното консервативно правителство на Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си. Премиерът определя своят пакет от 26 проектозакона като

Фондация "Гейдар Алиев" дари 1,2 млн. евро за реставрацията на крепостта "Трапезица"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788964

В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство„Гайдар Алиев”, с които ще се реализира проект за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват „Трапезица“ във Велико
В присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера на Азербайджан Елчин Ефендиев беше подписан договор за дарение на средства от страна на Фондацията за историческо и културно наследство„Гайдар Алиев”, с които ще се реализира проект за реставрация, консервация и социализация на културно-музейния резерват „Трапезица“ във Велико

Борисов се среща с европейския комисар по регионална политика

http://pik.bg/борисов-се-среща-с-европейския-комисар-по-регионална-политика-news339478.html

Борисов се среща с европейския комисар по регионална политика

Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с европейския комисар по регионална политика Корина Крецу, която пристига на двудневно официално посещение в България.

Разговорът между двамата ще се проведе в четвъртък, 28 май, в сградата на Министерския съвет. Г-жа Крецу ще се срещне и с министрите, които отговорят за кохезионната политика и оперативните програми, съфинансирани чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие в България.

По-късно в същия ден, от 16.00 часа, комисар Крецу и премиерът Борисов ще участват в церемония по откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица“, финансирана със средства по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г. В церемонията ще участват още вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Радан Кънев: Исканията на Патриотичния фронт са част от правителствената програма

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541889_radan_kunev_iskaniiata_na_patriotichniia_front_sa/?ref=rss


Седемте искания на Патриотичния фронт са част от правителствената програма, заяви пред журналисти съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. По-рано днес от трибуната на Народното събрание Валери Симеонов поиска до 1 юли управляващите да изпълнят исканията им, като в противен случай те ще оттеглят подкрепата си от кабинета.

"Огромната част от позициите, които изрази Патриотичния фронт са действително основани на правителствената програма", каза Кънев...

"Spitzenkandidaten" - една година от избора на Жан-Клод Юнкер (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_511099.html

Преди една година, между 22 и 25 май 2014 г., гражданите на Европейския съюз избираха своите представители в Европейския парламент. Може да се каже, че на тези избори се проведе първата реална общоевропейска предизборна кампания. Тези избори дадоха шанс на гражданите на ЕС да имат думата за това кой да бъде председател на ЕК. За първи път основните европейски политически семейства номинираха свои “Spitzenkandidaten” (кандидат за председател), които да дадат човешко лице на техните всеевропейски кампании. За първи път и европейците имаха възможност да наблюдават дебати с тези кандидати. Това отвори нови перспективи пред европейската демокрация. Една година по-късно главните герои в този процес разказват за изборите в ексклузивни интервюта – Жан-Клод Юнкер (сега председател на ЕК), Мартин Шулц (сега председател на ЕП), Алексис Ципрас (премиер на Гърция) и Ска Келер (евродепутат от групата на Зелените). Откъде дойде идеята? Имаше ли съпротиви, които трябва да бъдат преодолени? Каква роля изиграха медиите в този процес? Какво означава това за европейските институции и в по-широк смисъл за европейската демокрация и политика? Какво можем да очакваме през 2019 г. и след това? Всички тези въпроси получават отговори в репортажа на EuroparlTV, посветен на първата годишнина от избирането на новата Европейска комисия.

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще насити сезона с изобилие от концерти

http://www.moreto.net/novini.php?n=290309

Международният музикален фестивал „Варненско лято“ 2015 започва на 20 юни в зала 1 на Фестивалния и конгресен център, съобщиха организаторите за Moreto.net. Най-дългогодишният фестивал в историята на България, станал запазена марка на естетското лято край морето, е създаден през 1926 г.

Ваньо Танов пое митницата "Капитан Андреево" на ръчно управление

http://www.mediapool.bg/vanyo-tanov-poe-mitnitsata-kapitan-andreevo-na-rachno-upravlenie-news234585.html

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пое управлението на митническия пункт по нареждане на финансовия министър Владислав Горанов в сряда. В същото време митничари го обвиниха, че негова заповед, с която нарежда проверка и на транзитно преминаващите тирове е причината за образувалата се километричната опашка на граничния пункт. Кризата на българо-турската граница от тирове продължава вече трети ден. По информация на митницата в Свиленград колоната от чакащи тежкотоварни автомобили е намаляла от 10 на 6 километра днес спрямо вторник. Шофьори обаче недоволстваха и твърдят, че опашката не е помръднала. Изнервените хора се оплакват, че търпят загуби от престоя, че няма създадени нормални битови условия, липсват и тоалетни, предаде БНР. Митничари разказаха пред Mediapool, че километричните опашки са заради заповед на Ваньо Танов от месец май, с която променя реда и условията за обработка на товарите през митниците в цялата страна. Най-общо нареждането е на пълна проверка да подлежат и тежкотоварните автомобили, които преминават транзитно през България, дори всичко в документите им да е наред и да са пломбирани. Освен това е било наредено и инспекция на тировете, които разтоварват на вътрешна митница. Според митничари това е причината за образуването на колоната от тирове на граничния пункт, защото на ГКПП "Капитан Андреево" трафикът е най-голям и е външна граница на ЕС. Те твърдят, че затруднения има и на други гранични пунктове, но от Агенция "Митници" отрекоха пред Mediapool. Двойно повече време за обработка на камионите Допълнителните проверки на транзитно преминаващи тирове със същия наличен състав е довело до двойно по-малко обработени тежкотоварни автомобили. Например, ако преди заповедта на смяна на ГКПП "Капитан Андреево" са обработвали по 300 – 400 тира в една посока, то след влизането в сила на заповедта се правят двойно по-малко – около 150 – 200 тира, твърдят митничари. Нощната смяна на митническия пункт е обработила 736 камиона в двете посоки - към Турция и на влизане в България, като капацитетът е около 800 камиона, казаха от митница Свиленград. От там добавиха, че всички смени работят в пълен състав. От Агенция "Митници" не съобщиха дали Ваньо Танов е издал заповед за обработка още на вход на абсолютно всички тирове, дори и на транзитно преминаващите и на разтоварващите на вътрешна митница, но обещаха по-късно да отговорят на въпросите на Mediapool. Комплексни проблеми Във вторник финансовият министър Владислав Горанов посочи, че проблемите, довели до тежките затруднения в трафика на митническите пунктове на българо-турската граница "Капитан Андреево" и "Лесово" са комплексни. По думите на Горанов те се свеждат до организацията на работата на пункта, избора на икономическите оператори на режим за митническо оформяне и мотивацията на митническите служители. Отражение дава и точещият се пета година ремонт на ГКПП "Капитан Андреево", за който обаче е отговорно именно Министерството на финансите, още когато Горанов беше заместник на Симеон Дянков.  От сряда на ГКПП "Капитан Андреево" са командировани и допълнителни екипи, за да отпадне съмнението за недостиг на хора там. Все още няма официална информация дали е сменен началникът на митница "Свиленград" Стефан Марашев, както вчера се зарече финансовият министър. Според Горанов именно Марашев е виновен за създалата се ситуация, защото не е могъл да предложи по-добра организация на работата на пункта "Капитан Андреево". Шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов пък обяви, че огромна част от проблема с натрупването на тежкотоварни превозни средства е предизвикан от практиката задействани на турска територия транзитни операции да се завършват на ГКПП "Капъкуле" – митническия пункт от турска страна. Това налага на пункта "Капитан Андреево" товарът да премине рентгенова и физическа проверка за сигурност и безопасност, да се постави отново под режим транзит и така да продължи движението му до крайна точка в България или друга страна в ЕС. Директорът на Агенция "Митници" заяви, че това е ангажимент и отговорност на българската държава като член на Европейския съюз. По тази причина министърът на финансите призова икономическите оператори коректно да избират определени митнически режими и процедури. "Митническият пункт не трябва да бъде за митническо оформяне, а само за контрол", призова Владислав Горанов във вторник.

Озоновата дупка се затвори

http://offnews.bg/news/n_1/n_511098.html

Озоновата дупка над Антарктика щеше да е 40% по-голяма през 2013 г., ако Монреалският протокол не беше прекратил производството на фреони, според ново проучване. Според сценария, Австралия и Нова Зеландия щяха да бъдат подложени на много по-голямо ултравиолетово облъчване, което от своя страна щеше да увеличи разпространението на рака на кожата, казват авторите на публикация, наскоро излязла в Nature Communications . В доклада се вижда и че до 2011 г., изтъняването на озоновия слой щеше да се случи и над Арктика, над северното полукълбо, застрашавайки жителите на Европа. В средата на 80-те години учените откриха дупка в озоновия слой над Антарктида, а през 1987 г. светът се съгласи да подкрепи Монреалския протокол, който ограничава производството на хлорфлуорвъглеводороди (CFC). Въпреки това, концентрацията на фреони продължи да нараства до 1993 г., а дори и днес озоновата дупка се появява отново всяка пролет, а това допринася за увеличаването на причиняващата рак UV радиация в Австралия и Нова Зеландия. Но без Монреалския протокол, положението щеше да бъде много по-лошо, казват изследователите. Арктическият озонов слой без Монреалския протокол (вляво) и състоянието му през май 2011 (вдясно). Снимка: Sandip Dhomse Екипът, ръководен от проф Мартин Чипърфийлд (Martyn Chipperfield) от университета в Лийдс, използва "моделът на химически транспорт", за да изчисли какво щеше да се случи през последните две десетилетия, ако фреоните не бяха контролирани. Важно е да се каже, че моделът е най-точният до момента, защото използва реални данни за ветровете, които духат в студените части на Южния полюс, където разрушаването на озоновия слой се извършва в най-висока степен. Според новия модел, а 40% увеличение на размера на антарктическата озонова дупка до 2013 г. би допринесло за 8 до 12 на сто увеличение в ултравиолетовите нива над Австралия и Нова Зеландия. До 2013 г., е продължило намаляването на озона над северното полукълбо, което довело до 14% увеличение на нивата ултравиолетово излъчване над Обединеното кралство. През 2065г. количеството озон би било около една трета от настоящите нива, а UV индекса би бил около три пъти по-висок. Защо UV нивата в южното полукълбо са  по-високи от тези в северното полукълбо UV нивата в южното полукълбо са естествено много по-високи от тези в северното полукълбо заради модела на циркулация, по-чистия въздух и по-силната обща слънчева радиация през лятот. Затова, независимо от благоприятните промени в озоновия слой, хората в Нова Зеландия и Австралия ще трябва да продължат да се предпазят от UV радиацията. Д-р Ричард Макензи от Университета на Уайкато, Австралия,  изтъква три причини като отговор на въпроса защо интензитета на UV-лъчите е по-голям в южното полукълбо: На първо място - Земята обикаля около Слънцето в елипса, а не в кръг. Най-близкото място на подхода на Слънцето към Земята е през декември / януари, когато в южното полукълбо е лято. Най-отдалеченото разстояние е през юни / юли, когато е лятото в северното полукълбо. Само този фактор означава, че в южното полукълбо през лятото ще има поне 7% повече UV радиация, отколкото в летните месеци в Северното полукълбо. Вторият фактор е озонът. През лятото има много по-малко озон в южното полукълбо, отколкото в северното полукълбо. Тъй като озонът се генерира над екватора, той се транспортира към по-високи географски ширини и се изнася от южното полукълбо, а този фактор има ефект около 10%. "Останалите 20% се дължат на по-чистия въздух, който имаме тук" - казва Макензи. Още новини от науките и технологиите - в  Наука ОFFNews .

БСП може да изключи Георги Кадиев от групата си

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/bsp-mozhe-da-izkliuchi-georgi-kadiev-ot-grupata-si-6036821

Причината за скандала между депутата и колегите му е внесеното от него предложение за промяна в Изборния кодекс, с което да се разреши изборната агитация на майчин език

"Лачените обувки на българското кино" на живо пред Народния театър

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/lachenite-obuvki-na-bylgarskoto-kino-na-zhivo-pred-narodniia-teatyr-6036820

Любителите на българското кино ще могат да споделят с приятели страстта си към вечните филмови класики на открито на 7 юни след 20:45 ч.

Н. Ангелкова: Брошурите с американски елени и гризли са стари, изнесени са нелегално от склада

http://www.cross.bg/angelkova-sklada-tyrizum-1466913.html

/КРОСС/ Брошури, рекламиращи отстрел на американски елен, кафява мечка, гризли и сьомга в България са били раздавани на фестивала „Зелени дни", проведен през уикенда. Брошурата е на английски. Кафявата мечка е забранена за отстрел, а американски елен и гризли в България няма. „Брошурите са изработени по проект по ОП „Регионално развитие", който е стартирал през 2009 -2010 година. Тогава са одобрени брошурите за всички видове туризъм от тогавашния отговорен зам.-министър с ресор туризъм Иво Маринов, ръководител на проекта е бил Владимир Туджаров. Това, което сме възложили не само за този случай, е да видим по всички програми какви програми са изработени до момента, за да може това, което е направено, да се използва", каза министърът на туризма Николина Ангелкова минути преди да открие в Сандански втория конгрес по балнео и СПА туризъм. „Тези брошури трябваше да бъдат и бяха в склада в Божурище, така че който ги е изнесъл, ще бъде наказан. Тези брошури са стари и не отговарят на актуалната информация, затова бяха оставени в склада, съгласно моя заповед. В момента ми предстои да възложа процедура за изработване на нови рекламни материали", каза министър Ангелкова. Цената на брошурите е 86 хил. лв., каза Ангелкова без да стане ясно дали парите са само за скандалната ловна брошура, или за всички.  

Швейцария разследва избора на Русия 2018 и Катар 2022, блокира банкови сметки

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541898_shveicariia_razsledva_izbora_na_rusiia_2018_i_katar/?ref=rss


Швейцарската прокуратура обяви, че разследва процедурата по избирането на Русия и Катар за домакини на световните първенства през 2018 и 2022 г. От офисите на ФИФА в Цюрих са иззети документи.

Прокуратурата е блокирала сметки в няколко местни банки след арестите на високопоставени ръководители на ФИФА тази сутрин. Целта е да се провери дали в тях са превеждани подкупи. Иззети са и банкови документи.

Пресдиректорът на ФИФА Валтер де Грегорио обяви, че няма да има нови...

Елизабет Втора официално обяви референдума за оставането на Великобритания в ЕС (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788911

Кралицата Елизабет Втора официално обяви, че Великобритания ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г.
Това тя заяви по време на официална реч, в която представи плановете на еднопартийното консервативно правителство на Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си.
Премиерът определя своят пакет от 26 проектозакона като
Кралицата Елизабет Втора официално обяви, че Великобритания ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г. Това тя заяви по време на официална реч, в която представи плановете на еднопартийното консервативно правителство на Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си. Премиерът определя своят пакет от 26 проектозакона като

Кабинетът предложи Надежда Нейнски за посланик на България в Турция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788965

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Със същото решение кабинетът предлага на държавния глава Росен Плевнелиев да освободи от поста Красимир Тулечки, предвид изтеклия срок на мандата му.
Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Със същото решение кабинетът предлага на държавния глава Росен Плевнелиев да освободи от поста Красимир Тулечки, предвид изтеклия срок на мандата му.

Държавата отпусна 20 милиона за учебници за следващата учебна година

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/05/27/2541891_durjavata_otpusna_20_miliona_za_uchebnici_za/?ref=rss


Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата в страната, съобщава правителствената пресслужба. За "Дневник" от там поясниха, че парите се отпускат сега в подготовка за следващата учебна година, така че да може през лятото да се организират поръчките и доставките.

Средствата са разпределени съобразно информацията за броя на децата по възраст и общини....

ДФ "Земеделие" отпуска 3,5 млн. лв. на пчеларите

http://society.actualno.com/DF-Zemedelie-otpuska-35-mln-lv-na-pchelarite-news_475325.html

Управителният съвет на ДФ „Земеделие" реши да отпусне държавна помощ de minimis в размер на 3,5 млн. лв. в подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични у...

Предложиха Надежда Нейнски за посланик на България в Турция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788927

Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Със същото решение кабинетът предлага на държавния глава Росен Плевнелиев да освободи от поста Красимир Тулечки, предвид изтеклия срок на мандата му.
Правителството предлага на президента да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Турция, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Със същото решение кабинетът предлага на държавния глава Росен Плевнелиев да освободи от поста Красимир Тулечки, предвид изтеклия срок на мандата му.

Бойко Борисов се съгласи с Моника Маковей за битката с корупцията (стенограма)

http://petel.bg/Boyko-Borisov-se-saglasi-s-Monika-Makovey-za-bitkata-s-koruptsiyata--stenograma-__113785

Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа...

Бургазлия се хвърли под влака, опитват да го спасят в Интензивното

http://petel.bg/Burgazliya-se-hvarli-pod-vlaka--opitvat-da-go-spasyat-v-Intenzivnoto__113788

55-годишният Георги Михов от бургаския квартал „Долно Езерово“ е докаран в безпомощно състояние в МБАЛ-Бургас, след като бе блъснат от...

Швейцария и ЕС решиха: Край на банковата тайна

http://frognews.bg/news_91950/SHveitsariia-i-ES-reshiha-Krai-na-bankovata-taina/

Европейският съюз и Швейцария подписаха историческо споразумение, което ще сложи край на банковата тайна за граждани на ЕС, съобщиха от Европейската комисия, цитирана от „Франс прес". Споразумението ще позволи още предотвратяване на граждани на ЕС да укриват недекларирани доходи в швейцарски банки.

В Приморско ще протестират срещу екорекета

http://burgas.actualno.com/V-Primorsko-shte-protestirat-sreshtu-ekoreketa-news_475324.html

Собственици на терени в община Приморско ще протестират на 28 май и ще затворят пътя Бургас-Царево от 10:45 часа, съобщава Дарик нюз. Протестът е насочен срещу проекта за защитена зона „Роп...

ЕК предлага да приемем 788 бежанци

http://www.cross.bg/imigranti-shemata-razseleni-1466914.html

/КРОСС/ Европейската комисия представи новите си предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в Европейския съюз. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години.За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки, като от България се очаква да приеме 788 имигранти. За всеки приет по схемата имигрант ЕС осигурява 6000 евро на страната домакин.Схемата предвижда страната да приеме 343 имигранти, пристигнали в Италия (от общо 24 000), 229 от Гърция (от общо 16 000), както и 216 разселени мигранти. Разселените от Италия и Гърция имигранти ще бъдат онези, пристигнали от Сирия и Еритрея след 15 април тази година.Комисията представи препоръки за приемането на имигрантите, като основното задължение е от тях да бъдат сваляни пръстови отпечатъци. Предвижда се също задълбочено сътрудничество със страните на произход на имигрантите, както и с доставчиците на интернет, за да се подсили борбата с каналджиите.Друга нова мярка е събирането на данни за плавателните съдове, използвани от престъпните мрежи на каналджиите.

Мината в Оброчище работи без сериозни нарушения

http://news.ibox.bg/news/id_400333693

14 са нарушения на трудовото законодателство, но нито едно не е сериозно

Виновникът за пускането на брошурите с мечки и сьомга ще бъде наказан

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/05/27/2541880_vinovnikut_za_puskaneto_na_broshurite_s_mechki_i/?ref=rss

Министърът на туризма Николина Ангелкова е издала заповед остарелите туристически брошури  на България да стоят в склад в Божурище. Някой обаче е нарушил заповедта и е разпространил някои от тези брошури преди дни по време на събитието "Зелени дни", от които се видя, че България се рекламира със забранения улов на кафява мечка и със сьомга.

Това каза пред журналисти Ангелкова в Сандански, където пристигна за участие във втория годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА...

България открива ново почетно консулство в Австрия

http://pik.bg/българия-открива-ново-почетно-консулство-в-австрия-news339465.html

България открива ново почетно консулство в Австрия

Правителството прие решение за откриване на почетно консулство на България в Австрия със седалище в град Санкт Пьолтен и за назначаване на австрийския гражданин д-р Петер Харолд за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на федералната провинция Долна Австрия.

На фона на динамично и успешно развиващите се българо-австрийски отношения, сътрудничеството с федералната провинция Долна Австрия се отличава с особен интензитет, солиден взаимен интерес и отлични перспективи за по-нататъшно задълбочаване. В политическия диалог е изградено взаимно доверие, а в областта на търговията, инвестициите и икономическите връзки са реализирани редица съвместни проекти.

Д-р Харолд познава добре и от дълги години България, притежава необходимия авторитет и отлични контакти както в Австрия, така и у нас. Ангажиран е с редица проекти за насърчаване на сътрудничеството и популяразиране на българската култура и наука в Долна Австрия.

През 2013 г. заслугите му са отличени с почетен знак на българското Министерство на културата. С присъствието и дейността си той би могъл да допринесе съществено за увеличаване на видимостта на България като бизнес и инвестиционен партньор, да разшири кръга на заинтересованите от контакти с България фирми и институции в Долна Австрия, да популяризира страната ни като туристическа цел чрез нейната култура, традиции, специфични природни дадености и съвременна туристическа инфраструктура.

България открива ново почетно консулство в Австрия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788929


Правителството прие решение за откриване на почетно консулство на България в Австрия със седалище в град Санкт Пьолтен и за назначаване на австрийския гражданин д-р Петер Харолд за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на федералната провинция Долна Австрия, съобщиха от Министерски съвет.
Правителството прие решение за откриване на почетно консулство на България в Австрия със седалище в град Санкт Пьолтен и за назначаване на австрийския гражданин д-р Петер Харолд за почетен консул с консулски окръг, обхващащ територията на федералната провинция Долна Австрия, съобщиха от Министерски съвет.

БСП е против пенсионната реформа на Калфин и внася своя алтернатива

http://www.mediapool.bg/bsp-e-protiv-pensionnata-reforma-na-kalfin-i-vnasya-svoya-alternativa-news234584.html

Парламентарната група на БСП няма да подкрепи предложената от кабинета пенсионна реформа, по която беше постигнато съгласие със социалните партньори и внася в Народното събрание свои алтернативни предложения. Това обяви в сряда в парламента зам.-председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова. Предложенията на БСП не са нови и от левицата периодично ги лансират – замразяване на пенсионната възраст, възможност за ранно пенсиониране с намалена пенсия при недостигащи години. Преди ден синдикатите започнаха поредица от срещи с парламентарно представените партии, за да осигурят подкрепа за внесената от кабинета пенсионна реформа. Те призоваха да няма политически заигравки с предложенията, по които бе постигнато съгласие със социалните партньори, но от БСП се обявиха против тях, макар в пакета да има сходство с техните идеи. От БСП предлагат запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35 г. за жените и 38 г. за мъжете. "Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране - ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0.4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си", обясни Нинова. Почти същата възможност фигурира и в проекта за пенсионна реформа на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, но тя е само за хората, на които не им достигат до 12 месеца възраст. БСП има сходно с Калфин предложение и за преизчисляването на размера на пенсиите. От левицата предлагат тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да се увеличи от 1.1 на сто на 1.2 на сто. "Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10%", посочи Нинова. Във внесения от кабинета законопроект пък се предвижда от 1 януари 2017 година тежестта на една година осигурителен стаж при изчисляване размера на пенсиите да започне да се увеличава до достигането на 1.5 на сто. От БСП предлагат още увеличение на осигурителната вноска за фонд "Пенсии" с 2 пункта от 2016 година и за фонд "Безработица" от 1% на 2%. Според изчисленията на социалистите с техните предложения приходната част на бюджета на НОИ ще нарасне с 920 млн. лева. Нинова обясни, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще се увеличи с 800 млн. лева, а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години. "Управляващите виждат единствено три възможности за преодоляване на огромната зависимост на пенсионната система от държавния бюджет, а именно: повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и затруднен достъп до пенсионната система на категорийните работници", коментира колегата й Георги Гьоков. Гьоков посочи като друг недостатък и предложението да се увеличи стажът за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд на 40 години за мъжете и 37 години за жените. Социалистите не приемат и намерението да се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране и при първа и втора категория труд. "В условия на висока безработица, това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система”, заяви той.

Богата програма за децата на 1-ви юни в Ловеч

http://lovech.actualno.com/Bogata-programa-za-decata-na-1-vi-uni-v-Lovech-news_475322.html

Община Ловеч, Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ и Ловчанското читалище организират на 1-ви юни, Международният ден на детето, празник "Весел карнавал". Забавлени...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване