В Русия създадоха хеликоптер „за всеки“

http://www.cross.bg/helikopter-afalina-heliwhale-1466912.html

/КРОСС/ Завършилата миналата събота международна изложба „HeliRussia 2015" не беше съпътствана от много новини. Въпреки това във „фестивала за хеликоптерите" за първи път участва кемерската (Сибир) компания HeliWhale, която представи своя свръхлек хеликоптер „Афалина". Конструкторите на новата машина подчертават уникалността на своя продукт, докато експертите са скептично настроени към идеята за „вертолет за всички". Свръхлекият двуместен многоцелеви хеликоптер „Афалина" пристигна на изложбата в Москва без носещи ротори. Конструкторите от компанията обясниха, че са решили от самото начало да подложат своето творение на всеобщо обсъждане с цел получаване на конструктивни критики и чак след това да завършат машината.Междувременно точно носещите ротори („Афалина" има коаксиална схема) са ноу-хау-то HeliWhale. Тази схема на роторите се смята за доста сложна за производство, поддръжка и ремонт, но за хеликоптерите от лек и свръхлек клас тя е оптимална: при подобно разположение на роторите машината се пилотира по-лесно в планини, по-устойчива е на страничните пориви на вятъра, безшумна и компактна е и не се нуждае от голяма площадка за излитане и кацане

България открива ново почетно консулство в Австрия

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541890_bulgariia_otkriva_novo_pochetno_konsulstvo_v_avstriia/?ref=rss


Правителството взе решение за откриване на почетно консулство на България в Австрия. Седалището му ще е в град Санкт Пьолтен, а австрийският гражданин д-р Петер Харолд ще бъде назначен за почетен консул с окръг, обхващащ територията на федералната провинция Долна Австрия. Решението е взето на днешното редовно заседание на правителството.

В мотивите за решението се посочва, че сътрудничеството с федералната провинция Долна Австрия се отличава с особен интензитет, солиден взаимен...

Уредени са отношенията МВР-ДАНС след преструктурирането им

http://pik.bg/уредени-са-отношенията-мвр-данс-след-преструктурирането-им-news339468.html

Уредени са отношенията МВР-ДАНС след преструктурирането им

Правителството прие постановление, с което се уреждат отношенията във връзка с преобразуването на структури и преминаването на функции от Държавната агенция "Национална сигурност" към МВР.

Промените бяха направени със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, който влезе в сила на 1 април тази година. С постановлението се уреждат предаването и приемането на активите, пасивите, дълготрайните материални активи, архива и другите права и задължения, както и финансовите отношения във връзка с преобразуването на структури в ДАНС и преминаването им в МВР. 

Висшите училища ще се финансират според качеството на обучение

http://education.actualno.com/Visshite-uchilishta-shte-se-finansirat-spored-kachestvoto-na-obuchenie-news_475321.html

Правителството предлага на Народното събрание да разгледа и приеме проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Със законопроекта се постига съответствие с приетата Стра...

Социалната пенсия за старост става 115,15 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788910

От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението е с 1,9 на сто – процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите,
От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението е с 1,9 на сто – процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите,

Гърменци хукнаха за гъби в планината установи проверка

http://frognews.bg/news_91949/Garmentsi-huknaha-za-gabi-v-planinata-ustanovi-proverka/

Доста семейства вече са напуснали махалата. Някои от тях са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове.

Гърменци хукнаха за гъби в планината

http://frognews.bg/news_91949/Garmentsi-huknaha-za-gabi-v-planinata/

Доста семейства вече са напуснали махалата. Някои от тях са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове.

Жители на Гърмен хванаха планината за гъби

http://frognews.bg/news_91949/Jiteli-na-Garmen-hvanaha-planinata-za-gabi/

Доста семейства вече са напуснали махалата. Някои от тях са поели към планината, където през летния сезон събират билки, гъби и диворастящи плодове.

Местят агенцията по ОП под шапката на финансовия министър

http://pik.bg/местят-агенцията-по-оп-под-шапката-на-финансовия-министър-news339467.html

Местят агенцията по ОП под шапката на финансовия министър

Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите. Това се предвижда в промените в Закона за обществени поръчки, които бяха приети днес от правителството.

Направените промени ще подобрят възможностите за достъп на специализираните предприятия до участие в обществените поръчки. Това ще създаде предпоставки за провеждане на единна политика в областта на обществените поръчки чрез обединяване в общо ръководство на органите, отговорни за методология, мониторинг, централизирано възлагане, предварителен и последващ контрол. Ще се подобри финансовото и ресурсно обезпечаване на АОП, особено във връзка с предвиденото в новия закон разширяване на обхвата на предварителния контрол, осъществяван от агенцията.

Ще се създадат по-благоприятни условия за реализиране на Националната стратегия за развитие на сектора обществени поръчки за периода 2014-2020 г., която е важно условие за изпълнението на Споразумението за партньорство. С промените се цели и да се преодолее недобросъвестното използване на предвидените облекчения и да се намалят рисковете от забавяне или неуспешно възлагане на поръчките.

Със законопроекта се отменя забраната възложителите да поставят изисквания за икономическо и финансово състояние, квалификация и технически възможности по отношение на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания. По този начин се гарантира, че възлагането на поръчката ще се съобрази с капацитетните възможности на тези лица при запазване на конкуренцията между тях. Това ще доведе до преустановяване на практиката да се злоупотребява с регистрацията по Закона за интеграция на хората с увреждания, използвана от недобросъвестни лица с цел участие в поръчки, за чието изпълнение не разполагат с необходимия опит и капацитет.

Промените предвиждат поне 80 на сто от предмета на поръчката да се изпълнява от специализирано предприятие или кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс, или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да са такива предприятия или кооперации. Урежда се и възможността при възлагане на запазени поръчки да участват и други лица, извън кръга на специализираните предприятия. Целта е да се постигне бързина и ефективност в процеса на възлагане, тъй като се спестява време от прекратяване и повторно откриване на процедурата, в случай че не може да се възложи на специализирано предприятие.

Въвежда се гъвкав подход при разделянето на обособени позиции, което ще спомогне за по-лесно управление на изпълнението на поръчката, без да се възпрепятства участието на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания, които при необходимост могат да се обединяват. 

Трудови инспектори установиха над 3000 нарушения в строителството

http://econ.bg/Новини/Трудови-инспектори-установиха-над-3000-нарушения-в-строителството_l.a_i.675511_at.1.html

Българските сторителни компании са получили глоби за стотици хиляди левове от началото на годината. Установените от Изпълнителна агенция „Главна...

Националният туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица" става част от филм

http://www.cross.bg/filipov-voiivodata-botev-1466911.html

/КРОСС/Походниците от Враца, които ще участват в 69-тия Национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица", тръгнаха днес от своя град, изпратени от Войводата. Филип Филипов, който играе ролята на Христо Ботев във филма на Искрен Красимиров "БОТЕВ: От Голгота към Свобода", изпрати врачанската група. Утре, 28 май, от Козлодуйския бряг Филип Филипов ще поведе походниците на бял кон и в пълна бойна униформа. Всичко това е част от новия художествено-документален филм на Искрен Красимиров "100 000 крачки с БОТЕВ", който ще покаже как 750 Ботеви поклонници от всички възрасти и от цялата страна ще преминат по Пътя на безсмъртието- от брега на река Дунав, където четата слиза от парахода "Радецки", до лобното място на Войводата във Врачанския Балкан.  

Трудови инспектори установиха над 3000 нарушения в строителството

http://econ.bg/Новини/Трудови-инспектори-установиха-над-3000-нарушения-в-струителството_l.a_i.675511_at.1.html

Българските сторителни компании са получили глоби за стотици хиляди левове от началото на годината. Установените от Изпълнителна агенция „Главна...

Съвет към правителството ще чертае политики срещу корупцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=290302

Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет.

23 години затвор за циганин, убил старица за 20 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788891

23 години затвор даде Великотърновският апелативен съд на 21-годишния циганин Лальо Цеков - Табака за жестоко убийство с цел грабеж в луковитското с. Петревене. Апелативната инстанция е завишила с 6 години първоначалното наказание на Окръжен съд - Ловеч, определено при съкратено съдебно следствие.
Табака бе задържан в началото на февруари м.г.
23 години затвор даде Великотърновският апелативен съд на 21-годишния циганин Лальо Цеков - Табака за жестоко убийство с цел грабеж в луковитското с. Петревене. Апелативната инстанция е завишила с 6 години първоначалното наказание на Окръжен съд - Ловеч, определено при съкратено съдебно следствие. Табака бе задържан в началото на февруари м.г.

ДФ „Земеделие” отпуска 3,5 млн. лв. в подкрепа на пчеларите

http://www.cross.bg/minimis-razmer-shemata-1466909.html

/КРОСС/ Управителният съвет на ДФ „Земеделие" реши да отпусне държавна помощ de minimis в размер на 3,5 млн. лв. в подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 и началото на 2015 година. Средствата се предоставят от бюджета на Държавен фонд „Земеделие" на регистрирани по Наредба №3 пчелари. Допустими за подпомагане са стопани, отглеждащи минимум 10 (но не повече от 200) пчелни семейства. Размерът на подпомагане на пчелно семейство ще бъде определен на базата на подадените за участие в схемата заявления. Документи за кандидатстване за предоставяне на помощта ще се приемат от 10 до 30 юни в областните дирекции на ДФЗ. Срокът за сключване на договорите и изплащане на сумите е от 13 до 31 юли 2015 година. Максималният размер по схемата de minimis за всеки земеделски стопанин или стопанство е не повече от равностойността на 15 хил. евро за период от три последователни данъчни години.  

Създава се ново село – Попови ливади

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541881_suzdava_se_novo_selo_popovi_livadi/?ref=rss


На днешното си заседание правителството взе решение за създаване на ново населено място на територията на община Гоце Делчев – село Попови ливади, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Селото ще се намира в местността "Попови ливади", обявена през 1967 година за планински климатичен курорт.

Решението за извършване на административно-териториалната промяна е взето от Общинският съвет на Гоце Делчев през юли 2014 година, а основание за промяната са изпълнените...

Опашка от тирове на моста Видин-Калафат

http://www.cross.bg/mosta-opashka-broyat-1466910.html

/КРОСС/ Опашка от тирове чака за преминаване по моста Видин - Калафат. Към обяд в сряда броят на тежките камиони надмина 50, каза за „Стандарт" изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на движението по пътното съоръжение инж. Любомир Низамов. Забавянето е по причина на граничните служби, които правят проверки на колите. Обикновено на денонощие по моста преминават по 1800 - 2000 автомобила, но през последните дни броят им е само 1400 - 1500, допълни г-н Низамов.Според шофьори, които чакат от вторник вечерта за преминаване, щателна порверка правят гранични полицаи. Те проверяват почти всеки камион. Според тях причината е търсене на укрити бежанци. Записват се и данните за всеки автомобил. Това също отнема време. Що се отнася до транспортното дружество, то ние не бавим преминаването. Следим за реда на колите, не позволяваме пререждане, допълни Любомир Низамов. Според него на румънския бряг опашка няма.Копирано от standartnews.com

Д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС: Ако недоволството на пациентите е критерий, за месец 150 болници ще бъдат закрити

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/05/27/2541265_d-r_vencislav_grozev_predsedatel_na_bls_ako/?ref=rss


След балотаж и разлика от седем гласа с втория, д-р Венцислав Грозев пое ръководния пост на най-голямата медицинска съсловна организация в България - Българския лекарски съюз на 9 май. Досега той беше председател на регионалната колегия на БЛС в Плевен. Завършил е Медицинския университет в Плевен през 1983 г., а през 1991 г. специализира в обща хирургия. По-късно придобива още няколко специалности - по изгаряния и пластично-възстановителна хирургия, лапароскопска хирургия и спешна хирургия при...

Млада поморийка сама се натресе в ареста на полицията

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/xqwhvG28LE8/

Невероятно, но факт! 23-годишна поморийка се явила в сградата на РУ-Поморие, но при пропуска служителят забелязва при проведена беседа с нея, че в сгъната от З.С. дреха, се виждало суха, зелена, тревна маса в насипно състояние. При извършеният тест веществото реагирало на “канабис”. Същата е задържана за срок до 24 часа. Образувано е бързо полицейско производство.

Съдът пощади Преслава!

http://www.bnews.bg/article-135655

Едно от малкото дела за нарушаване на интелектуална собственост завърши без резултат.

Кралица Елизабет официално обяви референдума за ЕС

http://europe.actualno.com/Kralica-Elizabet-oficialno-objavi-referenduma-za-ES--news_475318.html

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора официално обяви, че страната ще проведе референдум за оставането си в Европейския съюз до края на 2017 г. Това тя заяви по време на официална реч, в която...

Правителството създаде ново село - Попови ливади

http://society.actualno.com/Pravitelstvoto-syzdade-novo-selo---Popovi-livadi-news_475319.html

Правителството създаде ново населено място – село Попови ливади, на територията на община Гоце Делчев. Селото ще е в местността „Попови ливади”, която е обявена за планин...

Ловеч награждават деца за есета и рисунки

http://lovech.actualno.com/Lovech-nagrajdavat-deca-za-eseta-i-risunki-news_475320.html

Общинският детски комплекс (ОДК) в Ловеч ще награди в петък, 27 май, победителите в три национални ученически конкурса – за есе на тема „Напред, науката е слънце“, за мул...

Роми бягат от Гърмен и правят палатков лагер край Гоце Делчев - тамошните роми бесни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788880


Десетки роми от размирното гето на Гърмен избягали от страх и си направили палатков лагер близо до ромския квартал Комсала на град Гоце Делчев. Това е станало преди три дни, но за краткото време на преселването градските цигани побеснели,че събратята им са започнали да обират лозята наоколо.
Ядосани,
Десетки роми от размирното гето на Гърмен избягали от страх и си направили палатков лагер близо до ромския квартал Комсала на град Гоце Делчев. Това е станало преди три дни, но за краткото време на преселването градските цигани побеснели,че събратята им са започнали да обират лозята наоколо. Ядосани,

Местан: Необходима е промяна на властовата формула

http://www.cross.bg/promyana-mestan-yltranatzionalistite-1466908.html

София /КРОСС/ Ако някой има идея зад красиви думи като върховенство на закона да скрие желанието си за кадрово овладяване на съдебната власт чрез прекратяване на мандати, чрез противоконституционни предложения, няма как да има за съюзник ДПС. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан. По думите му е нормално , когато става въпрос за конституционна промяна, за реализирането на която е необходим по-голям ресурс, да се търси по-активен диалог с опозицията. Препоръчително било диалогът да се осмисли като изначална необходимост, а не да се случва само поради принудата на обстоятелствата. Не може конституционните промени да се реализират с нарушение на Конституцията, трябва да бъдем убедени, че всички предложения са от компетенциите на ОНС и че това са реформите, които ще доведат до повишена отговорност и ефективност на правораздаването в България. и трето, необходима е промяна на властовата формула. Българското управление трябва да се освободи от популистите, от ултранационалистите, каза Местан. Той загатна, че при друга властова конфигурация и освобождаването на българското управление от ултранационалистите, ДПС може да участва в дебатите за конституционни изменения и с друга позиция. Това не е условие, това е нашата позиция, уточни лидерът на ДПС.

Лютви Местан: Необходима е промяна на властовата формула

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788888

Ако някой има идея зад красиви думи като върховенство на закона да скрие желанието си за кадрово овладяване на съдебната власт, чрез прекратяване на мандати чрез противоконституционни предложения няма как да има за съюзник ДПС. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус.
„Някой вярва ли на тезата,
Ако някой има идея зад красиви думи като върховенство на закона да скрие желанието си за кадрово овладяване на съдебната власт, чрез прекратяване на мандати чрез противоконституционни предложения няма как да има за съюзник ДПС. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус. „Някой вярва ли на тезата,

Лютви Местан: Необходима е промяна на властовата формула

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788881

Ако някой има идея зад красиви думи като върховенство на закона да скрие желанието си за кадрово овладяване на съдебната власт, чрез прекратяване на мандати чрез противоконституционни предложения няма как да има за съюзник ДПС. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус.
„Някой вярва ли на тезата,
Ако някой има идея зад красиви думи като върховенство на закона да скрие желанието си за кадрово овладяване на съдебната власт, чрез прекратяване на мандати чрез противоконституционни предложения няма как да има за съюзник ДПС. Това каза пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде Фокус. „Някой вярва ли на тезата,

Със закон за евросредствата ще борим корупцията

http://pik.bg/със-закон-за-евросредствата-ще-борим-корупцията-news339459.html

Със закон за евросредствата ще борим корупцията

Трябва да бъде разработен проект на закон за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. Това е една от мерките, предвидени в план за действие за периода 2015-2016 г. за изпълнение на Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи финансовите интереси на ЕС, приет днес на заседанието на правителството, предаде БГНЕС.

Други конкретни мерки са провеждане на специализирани обучения на служители, разработване и внедряване на функционалност за електронно подаване на сигнали за нередности чрез ИСУН 2020, поддържане на регистри на нередностите и измамите, актуализиране на споразуменията за сътрудничество между институциите, представени в Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС, внедряване на система за обмен на рискова информация с цел улесняване обмена на данни и повишаване ефективността на проверките, провеждане на информационни кампании за гражданите по отношение начините за сигнализиране за нередност, разширяване на оперативното сътрудничество в рамките на ЕС и др.

Министрите приеха и доклад за дейността на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС през 2014 г. Докладът е изготвен на базата на информация, представена от членовете на Съвета и от Прокуратурата на Република България. Той обхваща мерките, предприети от страната ни за борба с измамите, засягащи приходната и разходната част на бюджета на ЕС.

Нередностите по структурните и Кохезионния фонд, докладвани през 2014 г. общо до ОЛАФ и на национално ниво, са 523, от които до ОЛАФ са изпратени 180 нередности с финансово изражение 35 110 115 евро. От докладваните нередности 65% са свързани с нарушения за проведена процедура за извършване на обществени поръчки.

Три от докладваните нередности са квалифицирани като подозрения за измама с обща сума на нередните разходи 904 122 евро. Това представлява по-малко от 1% от общия брой на нередностите и по-малко от 3% от общата сума на нередните разходи за всички нередности. Нередностите по земеделските фондове са общо 808, като 28 от тях с финансово изражение 2 378 268 евро са докладвани на ОЛАФ.

В 73% от случаите нередностите се дължат на недължимо получени суми или невъзстановяване на недължимо получени суми заради административна грешка. За 2014 г. до ОЛАФ са докладвани девет нередности, квалифицирани като подозрения за измама, с обща сума на нередните разходи 1 092 436 евро и две нередности, квалифицирани като установени измами, с обща сума на нередните разходи 90 586 евро.

Общата сума на нередните разходи на нередностите, квалифицирани като подозрение за измама и установена измама, представлява 13% от общата сума на нередните разходи за всички нередности.

Опашка от камиони чака за преминаване по моста Видин – Калафат

http://pik.bg/опашка-от-камиони-чака-за-преминаване-по-моста-видин-–-калафат-news339460.html

Опашка от камиони чака за преминаване по моста Видин – Калафат

Опашка от камиони чака за преминаване по моста Видин – Калафат. Към обяд в сряда броят на тежките камиони надмина 50, каза изпълнителният директор на смесеното българо-румънско дружество за управление на движението по пътното съоръжение инж. Любомир Низамов, пише "Стандарт".

Забавянето е по причина на граничните служби, които правят проверки на колите. Обикновено на денонощие по моста преминават по 1800 – 2000 автомобила, но през последните дни броят им е само 1400 – 1500, допълни г-н Низамов.

Според шофьори, които чакат от вторник вечерта за преминаване, щателна порверка правят гранични полицаи. Те проверяват почти всеки камион. Според тях причината е търсене на укрити бежанци. Записват се и данните за всеки автомобил. Това също отнема време. Що се отнася до транспортното дружество, то ние не бавим преминаването. Следим за реда на колите, не позволяваме пререждане, допълни Любомир Низамов. Според него на румънския бряг опашка няма.

Приета е Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта

http://pik.bg/приета-е-национална-стратегия-за-борба-срещу-употребата-на-допинг-в-спорта-news339458.html

Приета е Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта

Министерският съвет прие Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта (2015-2024). Нейна цел е опазване на здравето на хората, практикуващи професионален и масов спорт, чрез изпълнението на политики и дейности, насочени към намаляване на трафика, разпространението и използването на забранени средства и методи, както и към обучение за вредните последици от тяхната употреба.

С приетата стратегия се определят нормативните промени за контрол на допинга, които включват контрол върху производството и разпространението на храни и хранителни добавки за спортисти, както и сертифициране на Лабораторията за антидопингов контрол за анализиране на тези продукти. Стремежът е лабораторията за антидопингов контрол към Антидопинговия център да получи международна акредитация от Световната антидопингова агенция, което ще повиши нивото на борбата с допинга в България.

Предвидено е също регулиране на фитнес-центровете в България и създаване на база данни на фитнес-инструкторите. Основната цел на стратегията е допинг-превенцията, като същевременно се отчитат най-ефективните оръжия в борбата с допинга – информацията и образованието. За по-висока информираност относно негативите от употребата на допинг са предвидени антидопингови обучения сред учениците и родителите им, провеждане на семинари и конференции. В съответствие със стратегията се идентифицират и възможностите за участие в научно-изследователски проекти за борба с допинга.

Правителството ще насочи усилията си към насърчаване на равнопоставеността и принципа на откритост в спортните състезания и сътрудничеството между организациите, отговарящи за спорта, както и чрез закрила на физическата и морална неприкосновеност на спортистите. За изпълнението на Националната стратегия ежегодно ще се разработва План за действие.

Близо 20 млн. лв. са отпуснати за закупуване на учебници и учебни помагала

http://pik.bg/близо-20-млн-лв-са-отпуснати-за-закупуване-на-учебници-и-учебни-помагала-news339461.html

Близо 20 млн. лв. са отпуснати за закупуване на учебници и учебни помагала

Правителството одобри допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата.

Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс, както и учебниците и учебните помагала по специалните учебни предмети "Развитие на речта" и "Произношение" за учениците с увреден слух от I до III клас, се предоставят безвъзмездно. Средствата са разпределени съобразно информацията за броя на децата по възраст и общини. Финансирането е предвидено по бюджета на МОН. 

Депутатите узакониха "агента провокатор"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541841_deputatite_uzakoniha_agenta_provokator/?ref=rss


Депутатите приеха окончателно промените в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), предложени от главния прокурор и внесени от депутати от ГЕРБ като мерки срещу укриването от затвора. В залата нямаше дебат, като окончателно приетите текстове не се различават особено от това, прието на второ четене в комисията в парламента.

Единствената новост е, че народните представители записаха, че прилагане на специални разузнавателни средства спрямо магистрати ще могат да искат вътрешният министър...

Правителството одобри висшите училища да се финансират спрямо качеството на обучение

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541866_pravitelstvoto_odobri_visshite_uchilishta_da_se/?ref=rss


Целево финансиране на висшите училища според качеството на обучение и потребностите на икономиката. Това предложение на Министерството на образованието одобри на днешното си заседание правителството и го прати към Народното събрание.

Промяната е записана в закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, който освен диференциране на финансирането на висшите учебни заведения, предвижда и въвеждането на приоритетни и защитени професионални направления. Повече пари ще...

КНСБ е за право на избор на пенсионен фонд, но еднократен

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/knsb-e-za-pravo-na-izbor-na-pensionen-fond-no-ednokraten-195568/

Многократният избор противоречи на разходопокривния модел на пенсионното осигуряване у нас, смятат от синдиката

Ангелкова: Брошурите бяха прибрани, защото са сгрешени, някой ги е извадил

http://society.actualno.com/Angelkova-Broshurite-bjaha-pribrani-zashtoto-sa-sgresheni-njakoj-gi-e-izvadil-news_475317.html

86 000 лева струват броушурите, които канят туристи за лов и риболов у нас, но са със сгрешена информация и снимки, които не отговарят на природата в страната ни. Това обясни министърът на туризма Ник...

Пак тръгват безплатни туристически обиколки из Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290308

От 15 юни до края на активния летен сезон във Варна отново ще се провеждат безплатни туристически обиколки на града. Туровете се организират за поредна година съвместно от общината и Съюза на екскурзоводите. Разходките ще са с продължителност от около три часа и ще включват посещение на всички музеи, съобщи шефът на общинската дирекция по туризъм, Соня Георгиева, предаде репортер на Moreto.

Кунева оглавява новосъздадения Национален съвет по антикорупционни политики

http://pik.bg/кунева-оглавява-новосъздадения-национален-съвет-по-антикорупционни-политики-news339449.html

Кунева оглавява новосъздадения Национален съвет по антикорупционни политики

Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията се създава към Министерския съвет.

Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им.

Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет, пише БГНЕС.

Председател на новосъздадения съвет е вицепремиерът по координация на координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, а заместник - министърът на правосъдието Христо Иванов. Членове на съвета са заместник-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, заместник-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС.

Националният съвет по антикорупционни политики ще заседава веднъж на два месеца с възможност за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти.

Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който да осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики. Негови членове са представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Надежда Нейнски е предложена за посланик на България в Турция

http://politics.actualno.com/Nadejda-Nejnski-e-predlojena-za-poslanik-na-Bylgarija-v-Turcija-news_475315.html

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Турция. Със същото решение кабинетът...

Кабинетът предлага Надежда Нейнски за посланик в Анкара

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541757_kabinetut_predlaga_nadejda_neinski_za_poslanik_v_ankara/?ref=rss


Бившият външен министър в кабинета "Костов" Надежда Нейнски е предложена от правителството за извънреден и пълномощен посланик на България в Турция. Решението е взето на днешното редовно заседание на Министерския съвет, съобщи правителствената пресслужба. То подлежи на утвърждаване от президента, който трябва да подпише указ за назначаването. 

Надежда Нейнски ще замести начело на мисията в Анкара Красимир Тулечки, чийто мандат изтече. Кандидатурата й отговаря на всички изисквания на...

Швейцария и ЕС се споразумяха за падане на банковата тайна

http://www.bnews.bg/article-135663

Те ще обменят автоматично информация за банковите сметки на свои граждани от 2018 година.

Бум на акнето заради лоша храна и стрес

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/bum-na-akneto-zaradi-losha-hrana-i-stres-6036819

Изследване показа увеличение с 214 на сто на случаите на проблемна кожа при зрелите хора

Пукнатини по пътя на добрите намерения в Пловдив

http://pik.bg/пукнатини-по-пътя-на-добрите-намерения-в-пловдив-news339450.html

Пукнатини по пътя на добрите намерения в Пловдив

Всяко чудо за три дни се оказва съвсем вярна приказка, поне що се отнася до дъното на езерото в Цар Симеоновата градина. Венец на основната реконструкция на градината, излязла над 8 млн. лева, бе откриването на Пеещите фонтани в петък вечерта. Двама министри и един партиен лидер уважиха тържеството, събрало половината град около пълното вече езеро, заради случайно забавяне само не дойде и самият министър-председател.

Още тогава БГНЕС писа, че откриването започна с гафове - пеещите фонтани почти не се чуваха, оказа се, че има проблем в озвучителната уредба. На третия ден след това пък наблюдателни установиха напуквания в боята на дъното на езерото. Тук се работеше в зимните месеци, бързането беше голямо и откриването ознаменува официалното обявяване на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 година.

Но, ако на третия ден вече има дефекти, какво ли ще стане след четири години, чудят се пловдивчани. Впрочем езерото се радва на заслужено голям интерес в топлите дни, особено атракцията Сухи фонтани, в която непрекъснато има и съвсем малки, и пораснали вече деца. С тяхната поява и с примамливата чистота на езерната вода се появи нов проблем - езерото беше на път да се превърне в детски басейн първите дни. Охраната едва успяваше да изкара от водата развеселени малчугани, а родителите им само гледаха отстрани. В момента се пишат изрични табели за забрана на къпането в езерото, а охраната обяснява, че и водата е третирана с химически препарати, и преливникът е с дълбочина три метра и половина и изобщо езерото не е за къпане, както мнозина го схванаха.

Придобивките на Пловдив в празничните дни отвориха доста работа на общинските охранители и на други места. Едрият цветен надпис PLOVDIV 2019 на стълбите на Каменица осъмна с няколко дупки. Оказа се, че повредата не е плод на вандалски акт, а на любители да се увековечат на снимки в буквите, които се оказаха пълна бутафория. В момента четири от буквите са на ремонт, а за охранителите остава грижата да не допускат някой да сяда по картона. Дано всичко друго не се окаже бутафория, коментират развеселени минувачи. 

15 млн. лева за разширението на метрото до "Хладилника"

http://pik.bg/15-млн-лева-за-разширението-на-метрото-до-хладилника-news339446.html

15 млн. лева за разширението на метрото до "Хладилника"

Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева.

Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника" с една метростанция, което включва тунелен участък с дължина 950 метра и линеен пункт с дължина 200 метра за смяна посоката на движение на влаковете.

Управляващите заявяват, че с предоставянето на средствата ще бъде спазен строителният график през 2015 година и ще се даде възможност за изпълнението на тази важна инвестиция в транспортната инфраструктура на столичния град. Разходите са за сметка на предвидените по централния бюджет средства в съответствие със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 година.

Правителството днес учреди и ограничено вещно право – право на прокарване, в полза на Столична община върху имоти, собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Решението ще позволи на общината да изгради водопровод за метростанция "Летище София".

При избора на терен за преминаване на съоръжението е търсен икономически най-изгодният вариант, при който водопроводната връзка е с най-малка дължина. По този начин се постига по-ниска цена на строително-монтажните работи и по-малки разходи при експлоатацията на съоръжението. 

„Евангелието на Юда и театралната му версия“

http://www.cross.bg/evangelie-vyrst-gregor-1466907.html

/КРОСС/На 15 юни 2015 г. в Гьоте-институт ще се проведе кръгла маса на тема „Евангелието на Юда и театралната му версия". Специално за нея пристига проф. Грегор Вурст, който през 2007 г. заедно с Родолфе Касер публикува превода и едно критично издание на смятаното за изгубено Евангелие от Юда. Грегор Вурст е професор по църковна история и патристика в католическо-теологическия факултет на Аугсбургския университет. Събитието е с вход свободен. Начален час - 9.30. Работни езици: български и немски. Съществуването на Евангелие от Юда в античността е известно от споменаването му в труда на починалия към 200 г. Ириней Лионски „Против ересите". То е използвано в кръга на езотерична група, която днес наричаме сетианска гностическа секта, и съдържа диалог на Исус с Юда. Запазеният текст е коптски превод на споменатия от Ириней гръцки оригинал, създаден около 160/170 г. сл. Хр. Вече се уталожи вълнението около мнимото „алтернативно" Евангелие, което разкривало непознати детайли за историческите събития около Исус и неговите Апостоли. Евангелието от Юда - такова, каквото го познаваме днес - ни дава известна информация за догматичното и христологично развитие на гностични секти повече от 100 години след смърт та на Христос

Ирак планира драстичен скок на износа си на петрол

http://www.cross.bg/irak-barela-miliona-1466906.html

/КРОСС/ Ирак възнамерява да увеличи дневните пратки на суров петрол за износ с 26%, или 800 хиляди барела, съобщава РБК, позовавайки се на цитиран от Bloomberg график на доставките за следващия месец. За сравнение, това е повече, отколкото предлага на пазара Катар и много повече от ръста на добива на ОПЕК през миналия месец, който е 18 хиляди барела на денонощие. Плановете за доставка не се осъществяват винаги, което означава, че Ирак може да не успее да продаде планираното ново количество. На редовната среща на петролния картел, планирана за 5 юни се очаква участниците в него да оставят общата квота за добив на настоящите си нива от 30 милиона барела на денонощие. РБК отбелязва, че квотата е ориентировъчна, тъй като страните в момента добиват повече - 30,84 милиона барела, а ако Ирак увеличи доставките, това число може да се увеличи още. През април Багдад е изнесъл почти 3,1 милиона барела на денонощие, което е рекорд за страната. 90% от продукцията й е за експорт. В момента Ирак увеличава износа по две направления - от шиитския Юг, където работят фирми като BP и Royal Dutch Shell, и от Иракски Кюрдистан, чието правителството миналата година се споразумя с Багдад да изнася продукцията си самостоятелно. Миналата година Ирак добиваше по средно 3,3 милиона барела на денонощие, което по данни на Bloomberg e най-високото равнище от 1979 г. насам. До 2018 г. страната иска да достигне до 6 милиона барела

БСП е против предложените от управляващите условията за пенсиониране

http://pik.bg/бсп-е-против-предложените-от-управляващите-условията-за-пенсиониране-news339448.html

БСП е против предложените от управляващите  условията за пенсиониране

ПГ на БСП Лява България няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха пред медиите в Корнелия Нинова, зам.-председател на ПГ на БСП Лява България Корнелия Нинова и депутатът от левицата Георги Гьоков.

"Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери", обяви Нинова. Левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента – 60 г. и 8 м. за жените и 63 г. и 8 м. за мъжете и стаж – 35 г. за жените и 38 г. за мъжете.

"Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране - ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си", поясни зам.-председателят на групата на левицата в НС. Като друго предложение на БСП тя посочи преизчисляването на размера на пенсиите. По думите й в момента всяка година стаж се изчислява по 0,1%, а левицата предлага той да се качи на 0,2%. "Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10%.

Увеличението само с Швейцарско правило не помага на пенсионерите", категорична бе тя. Корнелия Нинова допълни, че левицата предлага увеличение и на осигурителната вноска с 2% от 01.01.2016г., максимален фиксиран осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати и увеличение на фонд безработица от 1% на 2%". Според изчисленията на социалистите с техните предложения приходната част на бюджета на НОИ ще нарасне с 920 млн. лв.

Корнелия Нинова подчерта, че тези предложения по никакъв начин няма да повлияят негативно и да задълбочат дефицита в НОИ и в пенсионната система. От увеличението на осигурителната вноска с 2% в бюджета на НОИ ще влязат 700 млн. лв. повече; от увеличението на максималния осигурителен праг на 10 минимални заплати още 70 млн. лв. допълнително; от увеличението на вноската за фонд безработица на 2% ще дойдат още 200 млн. лв. в плюс. "В приходната част по пенсионните промени предлагаме с нашите мерки 970 млн. лв. повече приходи", заяви Нинова.

Тя обясни, че в разходната част преизчисляването на пенсиите със завишен процент ще се увеличи с 800 млн. лв., а ранното пенсиониране ще струва 20 млн. лв. и то само в първите години. "Гарантираме преизчисление на сегашните пенсии, получаване на по-високи за бъдещите пенсионери и че хората ще могат все някога да се пенсионират", заключи Нинова.

Управляващите виждат единствено три възможности за преодоляване на огромната зависимост на пенсионната система от държавния бюджет, а именно: повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране; увеличаване на осигурителната вноска за пенсия и затруднен достъп до пенсионната система на категорийните работници. Това заяви депутатът Георги Гьоков пред медиите. Според него обаче основният проблем на осигурителната система е по- скоро недостатъчната приходна част, отколкото разходната. Той бе категоричен, че левицата няма да подкрепи увеличаването на възрастта за пенсиониране на 65г. за мъжете и жените и на стажа на 40г. Гьоков подчерта, че дори възрастта за пенсиониране ще се покачва над 65г. - спрямо промените в продължителността на живота.

Според него желанието на "левия" министър Калфин за намаляване на разходите в пенсионната система чрез намаляване на броя на пенсионерите и изплащаните пенсии- ще доведе до увеличаване на младежката безработица и увеличение на младежката емиграция. Гьоков посочи като друг недостатък и предложението да се увеличи стажът за пенсиониране за работещите при условията на трета категория труд на 40 години за мъжете и 37 години за жените. Социалистите не приемат и намерението да се увеличи възрастта и стажът за пенсиониране и при първа и втора категория труд.

"В условия на висока безработица, това решение не само отрязва достъпа на десетки хиляди души до пенсия, но и допълнително понижава доверието в пенсионната система", заяви той. По думите му по отношение на разходите, има значителни резерви за оптимизирането им, без непременно жертва да са отново най-уязвимите. "Имаше намерение да се вдигат осигурителните вноски с 4,5% за 12 години напред. За изминалите 10-15 години ги намалихме с 14-15 %, а сега за 12 години ще ги увеличаваме с 4,5%. Но дори и това намерение няма да се осъществи, защото един от "компромисите" е това увеличение да е само с 2%", заключи Гьоков. 

ЕК представи проектобюджет на ЕС за 2016 г. за 144 млрд. евро

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-predstavi-proektobiudjet-na-es-za-2016-g-za-144-mlrd-evro-195571/

Средствата ще бъдат инвестирани за увеличаване на иновациите, създаване на работни места, подпомагане на сближаването между държавите членки

Социалната пенсия за старост става 115.15 лв. от 1 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541870_socialnata_pensiia_za_starost_stava_11515_lv_ot_1_juli/?ref=rss


Правителството одобри решението за увеличаване на социалната пенсия за старост от 1 юли 2015 г.

Тя се увеличава с 1.9% от 113 на 115.15 лева. С 1.9% от 1 юли ще се осъвременят и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г.

Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия,...

Онлайн услугите трансформират останалите икономически сектори

http://sciencelogy.actualno.com/Onlajn-uslugite-transformirat-ostanalite-ikonomicheski-sektori-news_475314.html

Тазгодишното издание на „Български награди за уеб“ ще бъде посветено на начина, по който различни сегменти се променят под влияние на мрежата. Крайният срок за участие в конкурса е...

БСП отсвири ГЕРБ за промени в Конституцията

http://frognews.bg/news_91948/BSP-otsviri-GERB-za-promeni-v-Konstitutsiiata/

БСП отказа да оглави Комисията за промени в конституцията. „Това предложение е интересно и то отговаря на капацитета на нашата парламентарна група и на народните представители, които я съставят, включително и персоналното предложение, което са направили за председател", коментира депутатът от БСП Чавдар Георгиев.

Върховният съд отмени оправдателната присъда на Брендо

http://petel.bg/Varhovniyat-sad-otmeni-opravdatelnata-prisada-na-Brendo__113779

Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда за пране на пари срещу Евелин Банев-Брендо, доведения му брат Симо Карайчев,...

Меле като в уестърн пред 7000 свидетели на площада в Сатовча

http://petel.bg/Mele-kato-v-uestarn-pred-7000-svideteli-na-ploshhada-v-Satovcha__113780

снимка СОУ Сатовча*снимката е илюстративна Пиянски екшън замалко да развали най-хубавата вечер на абитуриентите от гимназия „Св.св....

20-те най-красиви места в България, които задължително трябва да посетите в живота си!

http://petel.bg/20-te-nay-krasivi-mesta-v-Balgariya--koito-zadalzhitelno-tryabva-da-posetite-v-zhivota-si--__113781

Снимки и текст: "За жената" Невероятно е, че България събира на малката си територия, толкова разнообразни и пленителни природни...

Районът на Варна е бил металургичен център в древността! Обработвани са мед и злато

http://petel.bg/Rayonat-na-Varna-e-bil-metalurgichen-tsentar-v-drevnostta--Obrabotvani-sa-med-i-zlato__113783

Районът на Варна е бил високоспециализиран металургичен център за обработка на мед и злато през древността, разказа в интервю за БТА...

Ирак планира драстичен скок на износа си на петрол

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/27/2541862_irak_planira_drastichen_skok_na_iznosa_si_na_petrol/?ref=rss


Ирак възнамерява да увеличи дневните пратки на суров петрол за износ с 26%, или 800 хиляди барела, съобщава РБК, позовавайки се на цитиран от Bloomberg график на доставките за следващия месец.

За сравнение, това е повече, отколкото предлага на пазара Катар и много повече от ръста на добива на ОПЕК през миналия месец, който е 18 000 барела на денонощие. Плановете за доставка не се реализират винаги, което означава, че Ирак може да не успее да продаде планираното ново количество....

Македония – новото поле на битката между САЩ и Русия

http://www.cross.bg/rysiya-makedoniya-gazoprovoda-1466928.html

/КРОСС/ Стратегията на Щатите за спиране на Русия и опитите за намаляване на енергийното й доминиране са съвършено прозрачни, както и западната подкрепа на народните движения, пише Блумбърг, цитиран от inews.bg. Македония е бедна, без излаз на море, страна с население от около два милиона души. За Кремъл тя стана новият фронт за идеологическа борба, тъй като Съединените Щати подготвят там смяна на режима с цел да противодействат на руското влияние. Както често става в такива случаи - тази гледна точка е вярна в такава степен, в каквато руските интереси съвпадат с интересите на корумпираното авторитарно правителство, пише Блумбърг. Агенцията цитира изказване на руския министър на външните работи Сергей Лавров от миналата седмица: "Не мога да кажа със сигурност, но обективно се получава така, че събитията в Македония се развиват на фона на отказа на правителството на тази страна да се присъедини към политиката на санкциите срещу Русия и активната подкрепа, която проявява Скопие по отношение на плановете за строителството на газопровода "Турски поток", против което се обявяват много от Брюксел и отвъд океана. Не може да се отърсим от усещането, че между тези събития има някаква връзка". Причината за такова предположение и сарказмът на Лавров са напълно разбираеми. В Кремъл не биха могли да не възникнат подозрения по повод началото на политическата криза в Македония

Беларус: ЕС не може да замени Русия за Минск

http://www.cross.bg/minsk-zameni-makeii-1466904.html

/КРОСС/ Евросъюзът в качеството на партньор не може да замени Русия за Минск. Това заяви беларуският външен министър Владимир Макей, предаде РИА Новости. „Нека бъдем честни. Европа не може да замени Русия за нас, поне засега, в този момент. Ние разбираме, че в трудни времена винаги ще бъдем с Русия“, каза Макей в интервю за в. Washington Post преди заминаването си в Рига за срещата на върха ЕС – „Източно партньорство“, която се проведе на 21-22 май. Беларуският външен министър отбелязва, че „Русия е помогнала на Беларус, когато Минск имаше проблеми в различни сфери“. „По този начин, ние сме много близки и ще се подкрепяме взаимно в трудни ситуации“, подчерта Макей. Той съобщи също, че Минск не е обезпокоен по повод възможната намеса на Москва в политиката на Беларус. „Възможно ли е нашата източна съседка да се намеси в политическите ни процеси? Не, това е абсолютно невъзможно, защото ние имаме здрави приятелски, братски и добросъседски отношения с Русия“, отбеляза той.

КНСБ: Сребърният фонд не трябва да отива във втория стълб на пенсионната система

http://www.moreto.net/novini.php?n=290301

Сребърният фонд не трябва да е във втория стълб на осигурителната система. Това заяви Ася Гонева от КНСБ. Тя обясни, че от синдиката не са против да има такъв избор за втора пенсия - между НОИ и универсален пенсионен фонд, тъй като солидарната система дава възможности, които капиталовата, в този вид дефинирани вноски не дава, но механизмът, коригиран след критиките не е най-доброто решение.

Личните данни на 100 хиляди американци са откраднати

http://america.actualno.com/Lichnite-danni-na-100-hiljadi-amerikanci-sa-otkradnati-news_475312.html

Данъчната служба на САЩ призна, че е станала жертва на кибератака, в резултат на която са били откраднати личните данни на 100 000 данъкоплатци, съобщи Франс прес, цитирана от БНР. Кибератаката била ...

На второ четене: Промени в НПК по отношение на обвинени и осъдени, както и за СРС

http://crime.actualno.com/Na-vtoro-chetene-Promeni-v-NPK-po-otnoshenie-na-obvineni-i-osydeni-kakto-i-za-SRS-news_475313.html

Народното събрание прие на второ четене дългоочаквани промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Сред най-важните предложения, които стават закон, личат следните текстове: - Всеки обвиняем, който е ...

15 млн. лв. отпусна кабинетът за разширението на метрото до кв. Хладилника

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788842

Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция „Джеймс Баучер“ до кв.
Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция „Джеймс Баучер“ до кв.

Правителството създаде ново село - Попови ливади

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788846

Правителството създаде ново населено място – село Попови ливади, на територията на община Гоце Делчев. Селото ще е в местността „Попови ливади”, която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 
За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е
Правителството създаде ново населено място – село Попови ливади, на територията на община Гоце Делчев. Селото ще е в местността „Попови ливади”, която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.  За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е

Панов: Разделянето на ВСС няма да реши проблемите на кадровиците в Темида

http://www.cross.bg/panov-vurhovniya-predsedatelyat-1466903.html

София /КРОСС/ Реформата в съдебната система се прави със забързани темпове, а за дебатите около промените няма достатъчно време. Тези опасения изрази председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди заседанието на ВСС днес. Той изрази и съмнение, че разделянето на Висшия съдебен съвет на прокурорска и съдийска квота, няма да реши проблемите на кадровиците в Темида. По думите му за разделянето на ВСС на две колегии трябва да се постигне разбиране между всички специалисти, защото това е от значение за кариерното израстване на съдиите, атестирането им и избора на председатели на съдилища. "За тайното и явното гласуване вече има много аргументи "за" и "против". Тази дискусия трябва да се проведе на ниво конституционалисти, защото те са специалисти в тази материя, посочи Панов. По думите му, замяната на един състав на ВСС с друг, не би могло само по себе си да означава реформа. Притесняват ме и предстоящите местни избори наесен. Да не използват политиците реформата в съдебната система за вота, каза още председателят на Върховния касационен съд.

Споразумение с ЕС сложи край на пословичната швейцарска банкова тайна

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/27/2541871_sporazumenie_s_es_sloji_krai_na_poslovichnata/?ref=rss


Европейският съюз (ЕС) и Швейцария подписаха споразумение, според което двете страни ще осъществяват автоматичен обмен на информация за финансовите сметки на гражданите си от 2018-а година насам.

Споразумението си поставя за цел да предотврати избягването на данъци и укриването на доходи от страна на гражданите на ЕС чрез използване на швейцарски банки и слага край на емблематичната за страната банкова тайна поне за европейците.

Споразумението беше подписано тази сутрин от...

Ангелкова: Брошурите с американски елени и гризли са стари, изнесени са нелегално от склада

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788833

Брошури, рекламиращи отстрел на американски елен, кафява мечка, гризли и сьомга в България са били раздавани на фестивала
Брошури, рекламиращи отстрел на американски елен, кафява мечка, гризли и сьомга в България са били раздавани на фестивала "Зелени дни", който се е провел през уикенда.Брошурата била на английски. По повод скандала заради тези брошури, тъй като кафявата мечка е забранена за отстрел в България, а американски елен и гризли у нас няма,

Правителството създаде ново село - Попови ливади

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788824

Правителството създаде ново населено място – село Попови ливади, на територията на община Гоце Делчев. Селото ще е в местността „Попови ливади”, която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. 
За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е
Правителството създаде ново населено място – село Попови ливади, на територията на община Гоце Делчев. Селото ще е в местността „Попови ливади”, която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.  За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е

Парламентът прие на второ четене промените в НПК

http://www.cross.bg/sudut-arest-prokyrora-1466905.html

/КРОСС/Парламентът прие на второ четене промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Парламентът удължи заседанието си до приемането му по предложение на Цвета Караянчева от ГЕРБ. По-рано от БСП поискаха отлагане на законопроекта за уточняване на текстове от преходните и заключителни разпоредби, което бе отхвърлено.  Промените трябва да гарантират по-строги мерки срещу бегълците от правосъдието. Идеите как да стане това бяха лансирани от главния прокурор Сотир Цацаров. В окончателния вариант на НПК те са сериозно редактирани. Мярката за неотклонение „подписка" и занапред ще е поемане на ангажимент от страна на обвиняеми и подсъдими да не напускат местоживеенето си без разрешение на прокурор или на съда. В НПК обаче се записва изрично задължение на структурите на МВР да контролират спазването на тази забрана. При налагане на „домашен арест" съдът ще определя адреса, на който ще се изпълнява мярката, като контролът отново изрично се възлага на МВР. А последваща промяна на адреса се разрешава от прокурора по време на досъдебното производство или от съда, пред който делото е висящо. Алтернативно контролът върху „домашния арест" може да става и с електронни гривни.Твърде оспорвано мина предложението занапред внесените парични гаранции да служат и като обезпечение за направени съдебни разноски, т.е. съдът да налага запор върху тях по искане на частните обвинители или прокурора.  

Българската конкуренто-способност не успява да застигне другите в Източна Европа

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/bylgarskata-konkurento-sposobnost-ne-uspiava-da-zastigne-drugite-v-iztochna-evropa-195565/

България заема 55-то място от 61 икономики в Годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитие на управлението

До края на месеца приключва ваксинацията срещу "син език" във Варненско

http://pik.bg/до-края-на-месеца-приключва-ваксинацията-срещу-син-език-във-варненско-news339435.html

До края на месеца приключва ваксинацията срещу "син език" във Варненско

Очаква се до края на месец май ваксинацията на дребните и едри преживни животни срещу болестта „син език” във Варненска област да приключи. Това съобщи д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните – Варна, предаде "Фокус".

В областта на ваксинация подлежат около 50 000 овце и около 10 000 говеда. Над 87% от овцете вече са ваксинирани, при едрите преживни животни ваксинация е извършена на над 76% от погуловието. Д-р Денев допълни, че процесът протича нормално. Осигурено е необходимото количество ваксини, включително и за реваксинацията. Огнища на заболяването „син език” през миналата година бяха констатирани в 73 населени места в областта.

Около 400 животни бяха предадени в екарисаж за обезвреждане с потвърдена диагноза „син език”. Експертите от отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните – Варна извършват спрямо годишен план и проверки на животинските ферми. Към момента няма констатирани фрапиращи нарушения или несъответствия спрямо законодателството, каза още д-р Даниел Денев.

Кабинетът отпусна 15 млн. лв. за разширението на метрото до кв. Хладилника

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788819

Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция „Джеймс Баучер“ до кв.
Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция „Джеймс Баучер“ до кв.

Кабинетът раздаде имоти на общини и железницата

http://www.mediapool.bg/kabinetat-razdade-imoti-na-obshtini-i-zheleznitsata-news234583.html

Редица имоти на държавата бяха отстъпени безвъзмездно на общини, на Националната компания "Железопътна инфраструктура" и на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов", съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет след заседанието на правителството в сряда. Русе, Хасково, Опака и Столичната община получават терени. От публична държавна в частна собственост са преобразувани два терена, управлявани и в момента от Националната компания "Железопътна инфраструктура". Те са в район "Подуяне" на Столична община и са с обща площ 880 кв. м. Промяната ще даде възможност на компанията да се разпорежда с тях, в резултат на което ще може да реализира необходимите за подобряване на финансовото й състояние приходи. Имотите нямат функционално и технологично значение за сигурността и осъществяването на железопътните превози, уточняват от правителството. Друг имот с променен статут е бивша ветеринарна лечебница, с отпаднала необходимост за Българската агенция по безопасност на храните. Теренът с площ 2.2 дка и с построената в него едноетажна сграда, се намира в с. Стефаново, община Добрич. С променен статут от публична държавна в частна държавна собственост са и 13 военни имоти, които са с отпаднала необходимост за Министерството на отбраната и Българската армия. Те са в землищата на Горна Оряховица и на Столичната община. Терените са незастроени и са с обща площ от около 249 дка. Решението ще позволи извършването на разпоредителни действия, се посочва в съобщението.

Ритай!

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/27/2541222_ritai/?ref=rss


Ако някога се почувствате провокиран от нечии думи или дела, не се колебайте да го пребиете. Ако не сте сам – по-добре! Не се притеснявайте от дознателите и прокуратурата. Внимавайте само да не убиете. Мачкайте, но аматьорски. Важното е на записите от побоя да ритате неумело. Ако този, когото пребивате от бой, е млад и енергичен – още по-добре. Прокуратурата ще забележи, че вашата ярост е отишла на халост, защото той е успял да се прикрие. В тази игра допълнителни точки за непохватност трупате...

Скок над активен вулкан (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/redbull/skok-nad-aktiven-vulkan-video-6036817

Отборът на Ред Бул прави скокове над Бромо – активен вулкан близо до Джакарта, Индонезия

Концертът на DUB FX в София се мести на територията на парка на Летище София !

http://frognews.bg/news_91947/Kontsertat-na-DUB-FX-v-Sofiia-se-mesti-na-teritoriiata-na-parka-na-Letishte-Sofiia-!/

DUB FX пристига у нас 13-ти юни, заедно със специалните гости за вечерта DUB PHIZIX и MC STRATEGY, за да спретнат неповторима музикална парти нощ на открито за зажаднелите български фенове!

Докато се разберат кой да е кмет на Неделино, ще дойдат изборите

http://news.ibox.bg/news/id_1407869388

Административният съд в Смолян отмени поредното решение на Общинския съвет

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788812

Приета е Национална програма за изпълнение
на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база

Правителството прие Национална програма за изпълнение на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база (БОТИБ).
С разписаните в програмата дейности се осигуряват подходящи условия за
Приета е Национална програма за изпълнение на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база Правителството прие Национална програма за изпълнение на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база (БОТИБ). С разписаните в програмата дейности се осигуряват подходящи условия за

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788796

Приета е Национална програма за изпълнение
на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база

Правителството прие Национална програма за изпълнение на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база (БОТИБ).
С разписаните в програмата дейности се осигуряват подходящи условия за
Приета е Национална програма за изпълнение на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база Правителството прие Национална програма за изпълнение на Стратегията за развитие на българската отбранителна технологично-индустриална база (БОТИБ). С разписаните в програмата дейности се осигуряват подходящи условия за

Част от енергийния пазар може да остане регулиран и след 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chast-ot-energiiniia-pazar-moje-da-ostane-reguliran-i-sled-2016-g-195567/

Причината за такава опция е защитата на битовите потребители в първите месеци от либерализацията на пазара

Част от енергийния пазар може да остане регулирана и след 2016 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/chast-ot-energiiniia-pazar-moje-da-ostane-regulirana-i-sled-2016-g-195567/

Причината за такава опция е защитата на битовите потребители в първите месеци от либерализацията на пазара

До дни става ясно в какви води ще се къпем на плажовете във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290300

В началото на другата седмица ще стане ясно дали във Варна и комплексите има плажове с лоши показатели на водите. В понеделник и вторник експерти от Регионалната здравна инспекция вече са взели първите за сезона проби и трябва технологично време за обобщаване на изследванията от микробиологията.

Започнаха Ботевите дни във Враца

http://www.cross.bg/vratza-botev-botevata-1466902.html

/КРОСС/В сряда тържествено бяха открити „Ботеви дни 2015" във Враца. На централния градски площад пред паметника на Христо Ботев врачански ученици представиха въстанията, четата на Хаджи Димитър, Априлското въстание, изготвянето на знамената от сестрите Мица и Калица Хаджикръстеви и Райна Княгиня, Баташкото клане, кървавото писмо, Ботевата чета и Освобождението. Пред строените колони на участниците в 69-ия национален туристически поход „Козлодуй - Околчица" и събралите се граждани, под звуците на българския химн на площада бе издигнат националният флаг и бе запален вечният огън до паметника на Войводата. „Днес Ботевият площад отново прелива от възторженост! Химнът, Ботевият марш, безсмъртното „Жив е той!" ни изпълват с гордост, самочувствие и вяра. Нашият град, нашата Ботева Враца е озарена от паметните дни на признателност и преклонение пред безсмъртния подвиг на Христо Ботев и неговите юначни четници! Десетилетия наред всяко поколение ги изпълва със смисъл, дела и съдържание и в тях е събрана синовната почит към героите, искрената обич към родния град, към неговата история, настояще и бъдеще

Отпускат 15 млн. за разширението на метрото до „Хладилника“

http://www.cross.bg/dulzhina-metrostantziya-pravo-1466900.html

София /КРОСС/ Правителството одобри допълнителен трансфер по бюджета на Столична община за 2015 г. в размер на 15 000 000 лева. Средствата са за финансиране на метрополитена и съпътстваща инфраструктура за изграждането на разширението на Линия 2 от метростанция „Джеймс Баучер" до кв. „Хладилника" с една метростанция, което включва тунелен участък с дължина 950 метра и линеен пункт с дължина 200 метра за смяна посоката на движение на влаковете. С предоставянето на средствата ще бъде спазен строителният график през 2015 г. и ще се даде възможност за изпълнението на тази важна инвестиция в транспортната инфраструктура на столичния град.Разходите са за сметка на предвидените по централния бюджет средства в съответствие със Закона за държавния бюджет на Република България за 2015 година.Правителството днес учреди и ограничено вещно право - право на прокарване, в полза на Столична община върху имоти, собственост на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Решението ще позволи на общината да изгради водопровод за метростанция „Летище София". При избора на терен за преминаване на съоръжението е търсен икономически най-изгодният вариант, при който водопроводната връзка е с най-малка дължина. По този начин се постига по-ниска цена на строително-монтажните работи и по-малки разходи при експлоатацията на съоръжението.

Няма да има голям ремонт на еврозоната. Само освежаване

http://www.euinside.eu/bg/news/no-eurozone-repairs-just-a-layer-of-fresh-paint-four-presidents-report

Голяма част от срещата на върха на ЕС през юни ще бъде посветена на евентуалния ремонт на еврозоната с представянето на втория доклад на четиримата президенти - шефовете на ЕК, Еврогрупата, Европейския съвет и ЕЦБ. Заради Великобритания обаче, не се очакват решения, които да предвиждат в обозрим ...

Митьо Пищова абитуриент

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788797

Митьо Пищова стана абитуриент! Но не на собствения си бал, а на този на 18-годишната красавица Йоана Георгиева от Нови Искър.
Зрелостничката спечели конкурса "Мис Вселена България 2015", организиран от агенцията на Пищова "ВИП Моделс". Брюнетката отпразнува с пищно тържество завършването в ресторант в родния си град,
Митьо Пищова стана абитуриент! Но не на собствения си бал, а на този на 18-годишната красавица Йоана Георгиева от Нови Искър. Зрелостничката спечели конкурса "Мис Вселена България 2015", организиран от агенцията на Пищова "ВИП Моделс". Брюнетката отпразнува с пищно тържество завършването в ресторант в родния си град,

Митьо Пищова абитуриент

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788791

Захвърли проходилката, движи с бастун

Борислав РАДОСЛАВОВ
Митьо Пищова стана абитуриент! Но не на собствения си бал, а на този на 18-годишната красавица Йоана Георгиева от Нови Искър.
 Зрелостничката спечели конкурса
Захвърли проходилката, движи с бастун Борислав РАДОСЛАВОВ Митьо Пищова стана абитуриент! Но не на собствения си бал, а на този на 18-годишната красавица Йоана Георгиева от Нови Искър. Зрелостничката спечели конкурса "Мис Вселена България 2015", организиран от агенцията на Пищова "ВИП Моделс". Брюнетката отпразнува с пищно тържество завършването

ЕК ни изпраща 788 имигранти

http://frognews.bg/news_91946/EK-ni-izprashta-788-imigranti/

Нови предложения за справянето с проблема с имигрантския натиск в Европейския съюз представи днес Европейската комисия. Основната идея е да бъдат разселени 60 хиляди имигранти в следващите две години. За всяка държава от ЕС, участваща в схемата, са предложени конкретни бройки.

Китай ражда по един милиардер всяка седмица

http://www.cross.bg/miliarderi-kitaii-sravnenie-1466899.html

/КРОСС/ По един нов милиардер се е появявал всяка седмица в Китай през първото тримесечие на 2015 г., показва доклад на UBS и PricewaterhouseCoopers. "Трупането на богатство е във възход в Китай, подкрепено от силен икономически растеж и стабилни капиталови пазари. И всичко това се случва през последните 15 години", обясни Франсис Лиу, управител на UBS Wealth Management. Големите пари стават в сферата на недвижимите имоти, здравеопазването, технологиите и други потребителски индустрии, казва експертът. Според данните през 2014 г. в Китай е имало 200 милиардери в сравнение с 570 в САЩ. По-възрастните поколения съсредоточават своята филантропия в области като образование и здравеопазване, докато по-младите милиардери - предприемачи са се насочили към социалните въпроси, като например подкрепа за непривилегированите общности. Милиардерът Джак Ма, съосновател на "Алибаба", започна благотворителна дейност миналата година, като подкрепи различни каузи от околна среда до култура. Нарастващият брой богати китайци ще превърнат Азия в най-големия център за нови милиардери. Притежателите на състояние в Азия са по-млади в сравнение с богаташите в други части на света. Около 25% от новите милионери и милиардери в Китай са израснали в бедност в сравнение с 8% в САЩ. "Ние сме много оптимистично настроени, че през следващите пет до десет години азиатските милиардери ще са повече от американските", заяви Лиу, цитиран от Си Ен Ен и БГНЕС.  

Роди се ново село

http://www.cross.bg/livadi-gotze-delchev-1466898.html

София /КРОСС/ Правителството създаде ново населено място - село Попови ливади, на територията на община Гоце Делчев. Селото ще е в местността „Попови ливади", която е обявена за планински климатичен курорт през 1967 г.За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на община Гоце Делчев е взел решение на 31.07.2014 г. Основание за предложението са изпълнените условия, предвидени в Закона за административно-териториално устройство на Република България - постоянно живеещо население и изградена социална инфраструктура.С промяната на статута на Попови ливади и обособяването на новото населено място през новия програмен период 2014-2020 г. общината ще може да кандидатства за финансиране по европейски програми с проекти за подобряване на условията за живот.

Не са установени драстични нарушения в мината в Оброчище

http://pik.bg/не-са-установени-драстични-нарушения-в-мината-в-оброчище-news339428.html

Не са установени драстични нарушения в мината в Оброчище

4 нарушения на трудовото законодателство са констатирани в мината в добричкото село Оброчище, в която по време на работа на 7 април загина миньор. Те обаче не са драстични, съобщи началникът на Дирекцията по охрана на труда в Добрич Маргарита Антонова. Продължава следствието за изясняването на причините за смъртта на миньора, информира БНР. 

За остраняване на нарушенията, Инспекцията по труда е издала 12 задължителни предписания и един акт за спиране на съоръженията. Работата в мината беше възстановена още на другия ден след злополуката, припомни Антонова:

"В мината има дейности, които постоянно трябва да се извършват, така, че ако се спре работата, започва обрушване на тавани, стени, да е осигурено постоянното действие на вентилационните съоръжения."
 
Загиналият по време на работа миньор е бил с каска на главата. Причината за смъртта ще се доказва в съда. С тези обяснения, Маргарита Антонова отказа да съобщи работната версия за инцидента на Инспекцията по труда.

Нова система ще облекчава трафика в София

http://sofia.actualno.com/Nova-sistema-shte-oblekchava-trafika-v-Sofija-news_475303.html

Столичната община открива нов център за управление на трафика. Днес специална инспекция на обекта направи зам.-кметът Любомир Христов. Общата стойност на проекта е 10 млн. евро. Целта е да се модерниз...

Откриват лот 2 Димитровград – Харманли от автомагистрала „Марица“ на 28 май

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788777

Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала „Марица“ ще бъде открит на 28 май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала „Марица“ ще бъде открит на 28 май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Ето как в Нова Загора поръсиха пътищата със захар против катастрофи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788751

Нетрадиционната кметска заповед на новозагорския кмет Николай Грозев (ГЕРБ) вече е изпълнена: ведомствен автомобил на Гражданска защита към община Нова Загора е минал по главните пътища в общината, а от прозореца млада служителка е поръсила асфалта със захар.
Посипани са 50 кила, при това - качествена захар, ако се съди по опаковката.
Нетрадиционната кметска заповед на новозагорския кмет Николай Грозев (ГЕРБ) вече е изпълнена: ведомствен автомобил на Гражданска защита към община Нова Загора е минал по главните пътища в общината, а от прозореца млада служителка е поръсила асфалта със захар. Посипани са 50 кила, при това - качествена захар, ако се съди по опаковката.

Свлачище отнесе шосе, гълта къщи

http://www.bnews.bg/article-135662

Жителите на дупнишкото село Кременик остават без път, треперят за домовете си.

Откриват лот 2 Димитровград – Харманли от автомагистрала „Марица“ на 28 май

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788770

Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала „Марица“ ще бъде открит на 28 май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.
Лот 2 Димитровград – Харманли (от км 36+400 до км 70+620) от автомагистрала „Марица“ ще бъде открит на 28 май. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Общата дължина на участъка е 34,22 км. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Пенсията за старост „скача” с 2 лв.

http://www.cross.bg/pensiya-sotzialnata-pensiite-1466897.html

София /КРОСС/ От 1 юли 2015 година размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115.15 лв., реши днес правителството. Повишението е с 1.9 на сто - процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 година. Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще има увеличение и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост - добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване на пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944-1945 г. и добавката по Закона за ветераните от войните.

Сензационно откритие в Египет кара учените да сънуват кошмари! Никой няма разумно обяснение

http://petel.bg/Senzatsionno-otkritie-v-Egipet-kara-uchenite-da-sanuvat-koshmari--Nikoy-nyama-razumno-obyasnenie__113777

Точно така, това е гигантски пръст! Но точно на какво същество е принадлежал!?За това вече няма обяснение! В началото на 20-ти век иманяри...

Облачно, но без дъжд утре по Черноморието

http://petel.bg/Oblachno--no-bez-dazhd-utre-po-CHernomorieto__113778

Утре облачността ще е променлива, често до значителна, почти без валежи. Ще духа умерен до силен вятър от север-северозапад, следобед...

Българските миньори са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша

http://society.actualno.com/Bylgarskite-miniori-sa-gotovi-na-krajni-merki-za-da-zapazjat-rannoto-pensionirane-v-bransha-news_475305.html

Българските миньори са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша, каза за Радио „Фокус” – Смолян синдикалния лидер на КНСБ в „Горубсо-...

Тайните жестове на масоните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788666

Масоните и тяхното тайно общество винаги са будели интерес и редица въпроси. Кой популярни личности са били или са масони? Как масоните се познават един друг? Обвързани ли са с политиката и бизнеса и по какъв начин?
Предлагаме ви една книга, която изследва връзката на масоните с „Рокфелер център” в Ню Йорк,
Масоните и тяхното тайно общество винаги са будели интерес и редица въпроси. Кой популярни личности са били или са масони? Как масоните се познават един друг? Обвързани ли са с политиката и бизнеса и по какъв начин? Предлагаме ви една книга, която изследва връзката на масоните с „Рокфелер център” в Ню Йорк,

Бюджетът за бежанците – недостатъчен

http://www.moreto.net/novini.php?n=290298

Държавната агенция за бежанците полага значителни усилия, за да може да предоставя минималните стандарти на хората в центровете, но въпреки това тя е под постоянно напрежение. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Трудови инспектори следят под лупа болниците

http://pik.bg/трудови-инспектори-следят-под-лупа-болниците-news339426.html

Трудови инспектори следят под лупа болниците

Засилени проверки в болничните заведения извършват служители на Областната инспекция по труда в Благоевградска област, след случая с битото от акушерка 7-дневно бебе в столицата.

Те са започнали в началото месец май и ще продължат до края на юни, съобщи директорът на Инспекцията по труда Петър Попадиин. Проверяващите следят стриктно за работното време, трудовите правоотношения на всички медицински служители, заетостта на персонала и безопасните условия на труд.

Към момента проверки са извършени в болниците в Сандански и Гоце Делчев, но засега няма официална информация за констатирани нарушения.

Засилен е контролът и върху строителния сектор. Ежемесечно се правят проверки за условията на труд, който се полага от работниците, строящи АМ "Струма" в областта, поясни още Попадиин.

Общо констатираните нарушения при проверки на фирми и предприятия в Благоевградска област, извършени през месец април, са 869. 500 от нередностите са свързани със здравословните и безопасни условия на труд, а 369 са по трудови правоотношения. 16 са са влезлите в сила наказателни постановления и споразумения, като очакваните финансови постъпления от тях са 15 900 лева.

След намесата на Инспекцията по труда са изплатени забавени плащания на работници в размер на 84 831 лева.

ЕС пренасочва в страните-членки 40 000 бежанци

http://www.cross.bg/bezhantzi-gurtziya-italiya-1466896.html

/КРОСС/ Европейският съюз поиска от страните-членки да приемат следващите две години 40 000 бежанци от Сирия и Еритрея, които вече се намират в Италия и Гърция, предаде АФП и БГНЕС. "Ние...предлагаме спешен механизъм за пренасочване на бежанци в други европейските страни-членки", заяви еврокомисарят по вътрешната политика Димитрис Аврамопулос на пресконференция. "Сирийците и еритрейците ще бъдат преместени от Италия и Гърция в други страни-членки на ЕС за период от две години", добави той.  

Откриха 14 нарушения в мина Оброчище

http://www.cross.bg/narysheniya-rabota-minata-1466895.html

/КРОСС/ 14 нарушения на трудовото законодателство са констатирани в мината в добричкото село Оброчище, в която по време на работа на 7 април загина миньор. Това е установено след проверка на Инспекцията по труда в Добрич по повод на смъртната злополука с работник на „Евроманган" ЕАД, с. Църква, приключила в края на месец април. За отстраняване на нередностите са дадени 12 задължителни за изпълнение предписания и е съставен 1 акт.Имаме обратна информация, че работодателите вече са взели мерки по отношение на нашите изисквания, обяви пред журналисти директорът на Инспекцията по труда Маргарита Антонова и поясни, че в началото на юли в мината отново ще бъде извършена проверка. 10 от установените нарушения са свързани с безопасността на труда, но не става въпрос за сериозни пропуски, които видимо застрашават живота и здравето на хората, коментира Антонова. Ако имаше подобни пропуски не бихме допуснали мината да продължи работа, допълни тя.По думите й на този етап не може да се посочи точната причина, довела до тежкия инцидент в мината. По случая е образувано следствено дело и материалите от проверката на трудовите инспекции са предоставени на разследващите.През месец април 2015 г. са извършени 88 проверки, от които 14 за проучване на жалби и сигнали, съобщават още от Инспекцията по труда. По време на проверките са констатирани 388 нарушения на трудовото законодателство

В Дания ще има предсрочни парламентарни избори на 18 юни

http://www.mediapool.bg/v-daniya-shte-ima-predsrochni-parlamentarni-izbori-na-18-yuni-news234582.html

Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит насрочи парламентарни избори в страната на 18 юни, съобщи Ройтерс. На тях нейната левоцентристка Социалдемократическа партия ще срещне силна конкуренция от десноцентристките либерали и от антиимигрантската Датска народна партия /ДНП/.   Изборите са предсрочни, защото 4-годишният мандат на сегашното правителство изтича на 14 септември т.г. Повечето политици обаче поискаха гласуването да бъде преди лятната ваканция, за да може новото правителство да представи своята програма на първата есенна сесия на Фолкетинга (датския парламент) и да започне работа незабавно.   Предизборните сондажи сочат, че коалицията от социалдемократи и други партии изостава със 7-8 процентни пункта зад евентуален блок начело с либералите.   Евроскептичната ДНП може да се окаже в управляваща коалиция за първи път в своята 20-годишна история, ако либералите, които са главната опозиционна партия, победят.

Само във Фрог: В Перник се купуват най-много шофьорски книжки

http://frognews.bg/news_91945/Samo-vav-Frog-V-Pernik-se-kupuvat-nai-mnogo-shofjorski-knijki/

В Перник се купуват най-много книжки в момента, признаха пред Фрог нюз високопоставен служител на ДАИ. Причината е, че там все още не е въведена електронната система на изпитване, а манипулациите с листовките се оказват фасулска работа.

Пиян потроши социалното в Монтана, търсел си помощите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788784

49-годишен мъж от Монтана ще търка наровете в монтанския арест 5 денонощия заради погром, извършен от него в социалната служба в града, съобщи "Конкурент".
Във вторник по обяд 49-годишният Александър Н. , добре почерпен, се появил в социалната служба. Той търсил сметка от служителите за това, че според него помощите му закъсняват.
49-годишен мъж от Монтана ще търка наровете в монтанския арест 5 денонощия заради погром, извършен от него в социалната служба в града, съобщи "Конкурент". Във вторник по обяд 49-годишният Александър Н. , добре почерпен, се появил в социалната служба. Той търсил сметка от служителите за това, че според него помощите му закъсняват.

23 признака, че вече не си тийнейджър

http://curious.actualno.com/23-priznaka-che-veche-ne-si-tijnejdjyr-news_475301.html

Точно така, онези години си отминават и ти трябва да грабнеш живота си в ръце. Налага се да започнеш да се грижиш сам за себе си, а може би и за някой друг. Това означава,че трябва да захвърлиш раздъ...

България остава сред най-неконкурентните държави

http://www.vesti.bg/pari/biznes/bylgariia-ostava-sred-naj-nekonkurentnite-dyrzhavi-6036813

През 2015 г. България заема 55-о място сред 61 страни, докато през 2014 г. се е класирала на 56-о

При полицейска операция край Ямбол са задържани 11 нелегални имигранти

http://www.mediapool.bg/pri-politseiska-operatsiya-krai-yambol-sa-zadarzhani-11-nelegalni-imigranti-news234581.html

При полицейска операция в околностите на Ямбол са задържани 11 нелегални имигранти, съобщи говорителят на ОД на МВР Татяна Павлова, цитирана от БТА.   Осем от незаконно пребиваващите в страната чужденци са открити в околностите на Ямбол. Те били без документи за самоличност и обяснили, че са граждани на Ирак. Други трима имигранти били задържани при превозването им към вътрешността на страната от 24-годишен български гражданин. Водачът не спрял на подадения сигнал от служители на МВР, изгубил управление над автомобила и се блъснал в улично препятствие. След това направил опит да избяга, но бил задържан.   Чужденците също нямали документи за самоличност и заявили, че са афганистански граждани.   Имигрантите са настанени в Разпределителния център в Елхово. Водачът им е задържан в полицията за срок до 24 часа.

Решено! Надежда Нейнски става посланик в Турция

http://frognews.bg/news_91943/Resheno!-Nadejda-Neinski-stava-poslanik-v-Turtsiia/

Надежда Нейнски да бъде назначена за посланик в Турция, предлага правителството. Решението е взето на днешното заседание на кабинета и предложението ще бъде изпратено до президента, който трябва да издаде указ за назначението.

Безплатни УНГ прегледи за деца в ДКЦ "Софиямед" по случай 1 юни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788753

По случай международния ден на детето – 1юни, специалистите по УНГ заболявания от болница „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца. Те ще се проведат на 1, 2 и 3-ти юни от 9:00 до 12:30ч. в диагностично-консултативния център след предварително записване на тел. 0700 31 051. Завеждащият отделението по ушно-носно-гърлени болести
По случай международния ден на детето – 1юни, специалистите по УНГ заболявания от болница „Софиямед“ обявяват безплатни консултативни прегледи за деца. Те ще се проведат на 1, 2 и 3-ти юни от 9:00 до 12:30ч. в диагностично-консултативния център след предварително записване на тел. 0700 31 051. Завеждащият отделението по ушно-носно-гърлени болести

795 милиона души гладуват по света

http://www.cross.bg/gladyvashtite-strani-sveta-1466894.html

/КРОСС/ Броят на гладуващите хора по света продължава да намалява и вече възлиза на 795 милиона души, показват данните от годишния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, Международния фонд за селскостопанско развитие и Световната програма по прехраната, цитиран от ТАСС. В развиващите се региони в света броят на гладуващите е намалял до 12,9% от населението. "По този начин по-голямата част - 72 от 129 страни са постигнали целите на хилядолетието за развитие, включително и намаляване на броя на гладуващите наполовина до 2015 г. в сравнение с 1990 година", се казва в доклада. Голям успех в това отношение са постигнали страните от Азия, Латинска Америка и Карибския басейн. В същото време, в африканските страни, въпреки относителния напредък, борбата срещу глада е възпрепятствана природни бедствия, болести, политическа нестабилност и въоръжените конфликти. "В момента най-много гладуващи има в 24 страни в Африка - два пъти повече, отколкото през 1990 г.", се посочва в доклада, предаде БГНЕС.  

Дарина Павлова на яхта с Антонио Бандерас

http://www.bnews.bg/article-135653

На червения килим в курортното градче тя се озовала по покана на режисьора Матео Гароне.

Пиян потроши социалното в Монтана, търсел си помощите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788756

49-годишен мъж от Монтана ще търка наровете в монтанския арест 5 денонощия заради погром, извършен от него в социалната служба в града, съобщи
49-годишен мъж от Монтана ще търка наровете в монтанския арест 5 денонощия заради погром, извършен от него в социалната служба в града, съобщи "Конкурент". Във вторник по обяд 49-годишният Александър Н. , добре почерпен, се появил в социалната служба. Той търсил сметка от служителите за това, че според него помощите му закъсняват.

Делът на гладуващите по света е намалял наполовина през последните 25 години

http://www.mediapool.bg/delat-na-gladuvashtite-po-sveta-e-namalyal-napolovina-prez-poslednite-25-godini-news234580.html

Делът на гладуващите в развиващите се страни е намалял с близо 50 процента през последния четвърт век, покривайки ключова цел за глобалното развитие. Това сочи съвместен доклад на три агенции на ООН, занимаващи се с въпросите на изхранването, предаде ДПА.   През 2000 година международната общност прие Целите на хилядолетието за развитие, включващи ангажимент в периода 1990-2015 година да бъде намален наполовина делът на хората, страдащи от глад.   В действителност делът на гладуващите в развиващите се региони се е понижил от 23,3 процента през 1990-92 година до 12,9 процента през 2014-16 година, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), Международния фонд за развитие на земеделието и Световната програма по храните.   В доклада им "Състояние на хранителната несигурност в света" се отбелязва, че целта (за намаляване с 50 процента) може да се приеме за изпълнена.   В абсолютно изражение 795 милиона души - около един на всеки девет - в момента са недохранени. От тях 512 милиона живеят в Азия, а 233 милиона - в Африка. През 1990-92 година броят им е 991 милиона.   През последното десетилетие броят на хората, страдащи от глад, се е свил със 167 милиона въпреки непрекъснатото увеличение на населението с 1,9 милиона души допълнително от 1990 година, допълва Франс прес, цитирайки ФАО.   Гладуващите намаляват въпреки природните бедствия, продължаващите конфликти и бедността, отбелязва Асошиейтед прес.

Нови дупки „цъфнаха" между кръпките на Аспарухов мост

http://www.cross.bg/most-dypki-asparyhov-1466892.html

/КРОСС/ Положението с дупките по ключовия не само за Варна, а за целия автомобилен трафик по морето Аспарухов мост никак не е розово. По асфалта се виждат относително скорошни кръпки, но между тях са се отворили нови дупки. Непредубеден наблюдател може да остане с впечатлението, че асфалтът е ремонтиран избирателно, пише вестник „Народно дело". По страничните ленти между мантинелата и парапета на моста също зеят сериозни дупки. Те са най-вече около стълбовете за осветлението и контактната мрежа на тролеите и изглеждат доста притеснително, пише още изданието и промня, че наскоро кметът на Варна Иван Портних е признал, в обширно интервю, че Аспарухов мост не отговаря на изискванията за безопасност,.  

Еврокомисар Корина Крецу пристига в София

http://pik.bg/еврокомисар-корина-крецу-пристига-в-софия-news339423.html

Еврокомисар Корина Крецу пристига в София

Европейският комисар по регионална политика Корина Крецу ще посети България на 28 и 29 май. Във фокуса на визитата ще бъдат инвестициите, които Европейският съюз прави чрез кохезионната си политика в развитието на страната.

За периода 2014 – 2020 г. за България по кохезионната политика е заделено финансиране в размер на 7,6 милиарда евро. Новите оперативни програми имат за основен акцент повишаване на конкурентоспособността на страната чрез подкрепа за малките и средни предприятия за създаване на квалифицирани и добре платени работни места; създаване на системи и структури за развитие на висококачествени научни изследвания и иновации; подобряване на основна инфраструктура и услуги за хората, като водоснабдяване и управление на отпадъците; повишаване на нивото на административните услуги и по-добро управление. На 28 май комисар Крецу ще се срещне с министър-председателя Бойко Борисов и министрите, които отговорят за инвестиционните програми по кохезионната политика в България.

Тя ще посети магистрала "Марица", която се изгражда с европейско финансиране и ще обсъди предизвикателствата на градското развитие с кмета на София Йорданка Фандъкова. Двете ще посетят и някои от обектите в столицата, изградени със средства от ЕС. На 29 май Крецу ще участва в конференция "Предизвикателствата на кохезионната политика в България 2014 – 2020 г.", организирана от Искра Михайлова, председател на комисията по регионално развитие в Европейския парламент, и Българската строителна камара. "Инвестициите от кохезионната политика на ЕС са от огромна значение за развитието на България.

Новите програми за периода 2014 – 2020 г. са истинска възможността засилване на конкурентоспособността на икономиката и подобряване на качеството на живота на хората. С нетърпение чакам визитата, за да видя лично на място възможностите и предизвикателствата, и да предложа цялата помощ, която аз и службите на Европейската комисия можем да дадем, така че хората наистина да усетят ползите от европейските инвестиции", заявява комисар Крецу преди посещението. 

Нова система ще облекчава трафика в София

http://www.cross.bg/sofiya-trafika-ypravlenie-1466893.html

София /КРОСС/ Столичната община открива нов център за управление на трафика. Днес специална инспекция на обекта направи зам.-кметът Любомир Христов. Общата стойност на проекта е 10 млн. евро. Целта е да се модернизират кръстовищата в столицата и да има автоматизирано управление на трафика. Ползите за столичани ще започнат да се усещат още от следващата година, когато на 160 ключови кръстовища в София ще се въведе централизирано управление. Системата ще се контролира от компютър, който ще получава информация от детектори и датчици, монтирани на различни места в града. Като се добави и видеонаблюдението, ще се получава реална картина за трафика в града, като по най-натоварените пътни артерии зеленият сигнал на светофарите ще свети по-дълго.Системата ще може да осигурява бързо придвижване на полицейски автомобили, линейки и пожарни. Ще улеснява и градския транспорт. Предвижда се и нова организация на пресичането на пешеходците, така че да не се задържат колите излишно, когато няма никой около светофарите. "Ще се инсталира бутон за пресичане. С натискането му се заявява наличието на хора, които искат да пресекат", обясни зам.-кметът на София.С новите мерки Общината очаква да ограничи задръстванията в София до 30%.    

Война между свекърва и снаха е последният кошмар на шеф Манчев за този сезон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788716

27 май 2015 г., София. Бермудски триъгълник снаха-свекърва-зет поглъща ресторант  в последния епизод на 2-ия сезон на „Кошмари в кухнята“. Картината, която се разкрива към комплекс, пълни душата със семейна идилия. Китен комплекс с прекрасна градинка и щъкащи кокошки обещава уют и отмора. Комплексът се намира само на 6 км от центъра на Варна в
27 май 2015 г., София. Бермудски триъгълник снаха-свекърва-зет поглъща ресторант  в последния епизод на 2-ия сезон на „Кошмари в кухнята“. Картината, която се разкрива към комплекс, пълни душата със семейна идилия. Китен комплекс с прекрасна градинка и щъкащи кокошки обещава уют и отмора. Комплексът се намира само на 6 км от центъра на Варна в

Война между свекърва и снаха е последният кошмар на шеф Манчев за този сезон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788741

27 май 2015 г., София. Бермудски триъгълник снаха-свекърва-зет поглъща ресторант  в последния епизод на 2-ия сезон на „Кошмари в кухнята“. Картината, която се разкрива към комплекс, пълни душата със семейна идилия. Китен комплекс с прекрасна градинка и щъкащи кокошки обещава уют и отмора. Комплексът се намира само на 6 км от центъра на Варна в
27 май 2015 г., София. Бермудски триъгълник снаха-свекърва-зет поглъща ресторант  в последния епизод на 2-ия сезон на „Кошмари в кухнята“. Картината, която се разкрива към комплекс, пълни душата със семейна идилия. Китен комплекс с прекрасна градинка и щъкащи кокошки обещава уют и отмора. Комплексът се намира само на 6 км от центъра на Варна в

Първанов: Не гърменизирайте политиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788733

Лидерът на АБВ Георги Първанов определи като неприемливи предложените промени в Конституцията. По думите му това не е промяна, която ще доведе до ефективна съдебна система, съобщи Дарик.
По повод напрежението в Гърмен, Първанов коментира:
„Това е най-лошият възможен сценарий - да етнизираме изборите, да етнизираме политиката.
Лидерът на АБВ Георги Първанов определи като неприемливи предложените промени в Конституцията. По думите му това не е промяна, която ще доведе до ефективна съдебна система, съобщи Дарик. По повод напрежението в Гърмен, Първанов коментира: „Това е най-лошият възможен сценарий - да етнизираме изборите, да етнизираме политиката.

Депутатите в парламента докато не приемат новия НПК

http://frognews.bg/news_91942/Deputatite-v-parlamenta-dokato-ne-priemat-noviia-NPK/

Парламентът удължи заседанието си до приемането на второ четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

Съветници излязоха с декларация в подкрепа на онколозите от Русе

http://pik.bg/съветници-излязоха-с-декларация-в-подкрепа-на-онколозите-от-русе-news339420.html

Съветници излязоха с декларация в подкрепа на онколозите от Русе

Членовете на комисията по здравеопазване към Общинския съвет в Русе излязоха с декларация в подкрепа на Комплексния онкологичен център, като настояват той да остане самостоятелна общинска структура. Това съобщи началникът на онкохирургията д-р Бисер Начев, който е присъствал на заседанието на комисията.

Предстои декларацията да бъде гласувана на следващото заседание на Общинския съвет. Протестът на медиците от Онкодиспансера продължи и днес. В 13 часа те излязоха с плакати, с които отново настояват да се премахнат членовете за сливане и заличаване в проектозакона за лечебните заведения. Онколозите обясниха, че все още на сайта на здравното министерство стои старият текст, въпреки обещанията на министър Москов да бъде променен. Лекарите искат яснота, тъй като вече се говори за нов вариант - създаването на клъстери от функционално обединени лечебни заведения.

Те настояват да запазят юридическата си самостоятелност. Утре представители на Онкодиспансера в Русе ще се включат в протеста на колегите си в Шумен, който ще се състои вечерта пред театъра с участието на лекари и общественост. 

Родители и учители от Долни чифлик се включват в кампания срещу дрогата

http://www.moreto.net/novini.php?n=290276

Родители и учители от всички населени места на община Долни чифлик се включват активно в борбата срещу употребата на дрога. Те ще се съберат в неделя, 30 май, в градското читалище „Изгрев”. Кампанията „Не на наркотиците” стартира през януари т.

Италиански съд постанови доживотна присъда за трафикант на мигранти

http://www.mediapool.bg/italianski-sad-postanovi-dozhivotna-prisada-za-trafikant-na-migranti-news234579.html

Трафикант на хора, замесен в корабокрушение с фатален край, получи доживотна присъда от сицилиански съд, което е първото по рода си съдебно решение, предаде ДПА.   По информация на вестниците "Република" и "Кориере дела Сера", присъдата на Хадж Хамуда Радуан от Тунис, признат за виновен по множество обвинения за непредумишлено убийство, е била произнесена от съдия в град Катания.   Друг трафикант, Хамид Бушаб от Мароко, е получил десет години затвор.   Двамата са признати за виновни за корабокрушение от 12 май 2014 г. на около 50 морски мили (93 км) от бреговете на Либия и на около 100 морски мили южно от остров Лампедуза, най-южната точка на Италия.   Тогава италианските военноморски сили качили на кораби 206 оцелели и телата на 17 загинали, включително момиченце на няколко месеца.   Прокуратурата в Катания приветства решението, отбелязвайки, че то е правен прецедент, тъй като с него е установена юрисдикция на италианските власти над смъртоносните корабокрушения в международни води.   Засега не е ясно дали решението, което бележи повратна точка, ще бъде обжалвано, отбелязва ДПА.

Разсеяна жена отиде в полицията да плати акт, пълен с канабис

http://offnews.bg/news/n_1/n_511079.html

Бързо полицейско производство беше образувано срещу жена от Поморие, която забравила канабис в съставения ѝ наказателен акт.  Случаят се разиграл вчера в районното управление на Поморие. 23-годишната жена отишла да плати глобата, която преди това ѝ била наложена. Докато разговаряла с полицай на пропуска на управлението, той забелязал, че в прегънатия на две наказателен акт имало, според съобщението на полицията, "суха, зелена, тревна маса в насипно състояние". При извършен на място тест веществото реагирало на "канабис".  В резултат жената била задържана и е образувано бълзо полицейско производство.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване