Италиански постанови доживотна присъда за трафикант на мигранти

http://www.mediapool.bg/italianski-postanovi-dozhivotna-prisada-za-trafikant-na-migranti-news234579.html

Трафикант на хора, замесен в корабокрушение с фатален край, получи доживотна присъда от сицилиански съд, което е първото по рода си съдебно решение, предаде ДПА.   По информация на вестниците "Република" и "Кориере дела Сера", присъдата на Хадж Хамуда Радуан от Тунис, признат за виновен по множество обвинения за непредумишлено убийство, е била произнесена от съдия в град Катания.   Друг трафикант, Хамид Бушаб от Мароко, е получил десет години затвор.   Двамата са признати за виновни за корабокрушение от 12 май 2014 г. на около 50 морски мили (93 км) от бреговете на Либия и на около 100 морски мили южно от остров Лампедуза, най-южната точка на Италия.   Тогава италианските военноморски сили качили на кораби 206 оцелели и телата на 17 загинали, включително момиченце на няколко месеца.   Прокуратурата в Катания приветства решението, отбелязвайки, че то е правен прецедент, тъй като с него е установена юрисдикция на италианските власти над смъртоносните корабокрушения в международни води.   Засега не е ясно дали решението, което бележи повратна точка, ще бъде обжалвано, отбелязва ДПА.

Спестяванията на домакинствата растат по-бавно

http://www.mediapool.bg/spestyavaniyata-na-domakinstvata-rastat-po-bavno-news234578.html

Българските домакинства продължават да трупат пари в банките, но с доста по-бавни темпове. През април влоговете на гражданите са нараснали само с 33 млн. лв. и в края на месеца са били 40.439 млрд. лв., показва статистиката на Българската народна банка (БНБ). За сравнение през март новопривлечените депозити бяха за 194 млн. лв. Домакинствата започнаха да увеличават парите си в банките след временен отлив покрай банковата криза от лятото на миналата година. Само от началото на 2015 г. до края на април депозитите на гражданите са се увеличили с 1.177 млрд. лв. Повечето привлечени пари в банките, съчетани със свиващото се кредитиране, доведе до рекорден спад на лихвите по влоговете, като за някои продукти те паднаха и под 1%. Анализаторите прогнозират, че намалението на лихвите ще продължи, но с по-бавни темпове. През април влоговете на бизнеса в банките намаляват спрямо март и в края на месеца са били 15.431 млрд. лв. Те са нараснали с около 100 млн. лв. от началото на годината. Кредитирането за бизнеса обаче остава свито въпреки падащите лихви. В края на април фирмените заеми са били 30.765 млрд. лв., което е намаление със 77 млн. лв. спрямо края на март. На годишна база бизнес кредитите са намалели с 14.1 на сто въпреки спада на лихвите. Анализатори обясняват това със затегнатите условия за отпускане на заеми основно от банките с български собственици след кризата с Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка от миналата година. Ниските лихви не са довели и до драстично нарастване на заемите за домакинствата. В края на април те са били за общо 18.251 млрд. лв. -увеличение с около 30 млн. лв. спрямо края на март. В сравнение с април 2014 г. потребителското кредитиране се е свило с 1.7 на сто. Това се дължи основно на спада при ипотечните кредити, отчетен въпреки данните на брокери за раздвижване на пазара на имоти. В края на април жилищните заеми са били за общо 8.687 млрд. лв., което е с 2.3 на сто по-малко в сравнение с година по-рано. Спрямо края на март сумата остава почти без промяна, а за четирите месеца от началото на годината е намаляла с около 60 млн. лв. Минимален ръст от 0.4% на годишна база има при потребителските заеми, които в края на миналия месец са били 7.34 млрд. лв. От началото на годината те са нараснали с 63 млн. лв.

Белгийското въздушно пространство е закрито до второ нареждане заради технически срив

http://www.mediapool.bg/belgiyskoto-vazdushno-prostranstvo-e-zakrito-do-vtoro-narezhdane-zaradi-tehnicheski-sriv-news234577.html

Белгийското въздушно пространство е закрито от около 9.20 ч. в сряда местно време /10.20 ч. българско/ до ново нареждане заради срив в електрозахранването на системите в Ръководството на въздушното движение, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.   Според сайта на летището в Брюксел десетки полети закъсняват или са пренасочени за кацане другаде. Всички летища в страната - Брюксел, Шарльороа, Остенде и Лиеж, са прекратили работа.   През март мащабна повреда в електрозахранването предизвика хаос в Холандия, като бяха временно прекратени полетите от и до летище Схипхол в Амстердам, а машините бяха пренасочвани към Белгия и Германия. Железниците в Амстердам тогава също бяха блокирани.

Детски празник с много игри и награди за пореден път в София, Парк Кестените, район Нови Искър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/253546_%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D1%81+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0

     Парк Кестените в Район Нови Искър стана традиция да бъде най-веселата точка на София на 1-ви Юни, Денят на детето с множество игри, организирани за децата и техните родители. За поредна година, благодарение на организацията на районната администрация много семейства ще имат възможността да се забавляват от сърце, да се катерят и да падат, да тичат и да се смеят до припадък докато деца и родители скачат в чували, играят футбол, редят пъзели, решават загадки, танцуват и пеят, тичат за да открият съкровищата във вълшебния лабиринт в парка. Очакват ви много приятни изненади и страшно много награди.
     Миналата година в деня на детето над 350 семейства или общо над 1000 души от цяла София играха и се забавляваха в парка. Тази година организаторите издадоха че са подготвили още по-интересни игри и забавления, за които децата ще разказват седмици наред ;)

Заповядайте и вие да празнуваме заедно.
 
1-ви Юни, 10:30 Парк Кестените, Район Нови Искър, София

Папата не бил гледал телевизия от 1990 г. насам. А дали е пропуснал нещо добро?

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/27/2541813_papata_ne_bil_gledal_televiziia_ot_1990_g_nasam_a_dali/?ref=rss


Ако има една универсална истина за хората, които не притежават телевизор, е че в крайна сметка ще ви се похвалят, че не притежават телевизор. Дори и папа Франсиск го направи.

В интервю за аржентински вестник папата обяви, че не е гледал телевизия от 1990 г. насам.

Светият отец признава, че в нощта на 15 юли 1990 година обещал на Дева Мария да се въздържа от гледане на телевизия. Просто си казах: "Това не е за мен", разказва той пред аржентинския вестник "Ла вос дел...

Видео: Nikon направи фотоапарат за кучета

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/05/27/2541668_video_nikon_napravi_fotoaparat_za_kucheta/?ref=rss


Кучетата са емоционални животни и се вълнуват от какво ли не. Те са и любопитни, което би ги направило добри фотографи, защото биха улавяли интересни моменти от своето ежедневие. За феновете на тези животни горните редове звучат съвсем нормално.

Очевидно и в компанията Nikon има немалко почитатели на четириногия приятел на човека, защото те са разработили специален фотоапарат за него. Устройството се прикрепя към гърдите на кучето заедно с лента със сензор за измерване на сърдечния...

Жестоко убито куче намериха в Нови пазар

http://pik.bg/жестоко-убито-куче-намериха-в-нови-пазар-news339418.html

Жестоко убито куче намериха в Нови пазар

Сигнал за умъртвено куче получили полицаите в Нови пазар. Тялото се намирало на ул.”Стефан Караджа” пред блок 48 и за него съобщил 45-годишен мъж. Според него зверството е станало през ноща на 26 май.

При оглед е установено, че животното има разкъсна рана, а в тялото е открито парче асфалт. Вероятно смъртта е настърила в следствие на побой и пробождане с кол, а асфалтът е попаднал в тялото, след като то е било влачено по пътя.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител./topnovini.bg

 

ПИК TV: Изсякоха дървета по свлачището в Морската градина

http://pik.bg/пик-tv-изсякоха-дървета-по-свлачището-в-морската-градина-news339404.html

ПИК TV: Изсякоха дървета по свлачището в Морската градина

Забраната за достъп до плажа на 3 буна поради свлачищни процеси продължава да е в пълна сила.Затворена е и Станчовата алея, а движението по нея е забранено заради опасността от ново свличане на неукрепената част от ската над варненския плаж. За да се спрат по-нататъшни процеси се наложи изсичането на вековни дървета,намиращи се на ската.

В момента всичко по ръба на ската е изсечено, като клоните са оставени на затворената алея. Продължава да е затворен и завоят под "Почивка", по който преди коли и пешеходци можеха да слязат до крайбрежната алея.

Съд в Италия прати трафикант на мигранти в затвор до живот

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/syd-v-italiia-prati-trafikant-na-migranti-v-zatvor-do-zhivot-6036809

Решението е правен прецедент, тъй като с него е установена юрисдикция на италианските власти над смъртоносните корабокрушения в международни води

Президентът на Беларус, "последният диктатор в Европа", флиртува със Запада

http://www.mediapool.bg/prezidentat-na-belarus-posledniyat-diktator-v-evropa-flirtuva-sas-zapada-news234576.html

Първият дипломат на САЩ преди време нарече Беларус, тази изолирана страна, последната диктатура в Европа. Нейната всяваща страх служба за сигурност все още се нарича КГБ. Но след година на геополитически конфликт с Русия някои хора на Запад казват, че Беларус в крайна сметка може би не е чак толкова лоша.   Неотдавна високопоставени лидери от ЕС посетиха президента Александър Лукашенко, който управлява страната с желязна хватка от 1994 г. Визити направиха и водещи представители на Държавния департамент, въпреки че последният посланик на САЩ бе експулсиран преди седем години. А миналата седмица беларуски лидери участваха в среща на върха с ЕС, чиято цел е да помогне на бивши съветски страни да се отдалечат от Русия и да изградят по-здрави връзки с Европа.   Западни официални лица започнаха да усещат, че изолирането на Беларус просто я приближава към Русия.   Лукашенко се наслаждава на вниманието, след като се разграничи от Русия заради грубата й политика към Украйна. Той се хвали с дипломатическите си успехи, като същевременно продължава твърдата линия срещу потисканата опозиция. Но дори опонентите му казват, че сега внимават да не му оказват твърде голям натиск от страх, че Русия може да се възползва от евентуални смутове, както постъпи в Украйна.   Затоплянето в отношенията между Беларус и Запада е знак на променящите се съюзи в Европа година след началото на най-кръвопролитния конфликт на континента от балканските войни през 90-те години на миналия век. Превземането на Крим от Русия бе първото насилствено заграбване на земя на европейска територия след Втората световна война. То вцепени съседите на Русия, които се опасяват, че може да дойде и техният ред. Много лидери търсят начини да се защитят, маневрирайки по тънко въже между опитите си да не предизвикват ядрена Русия и изграждането на връзки с други страни, които биха могли да им помогнат.   Лукашенко се зарича, че Русия винаги ще е най-важният партньор на Беларус, а икономиката й от съветски тип остава силно зависима от руската подкрепа. Той обаче изгражда и независима линия, отказвайки да признае анексирането на Крим, обещавайки приятелство с новото проевропейско държавно ръководство на Украйна и насърчавайки беларуска национална идентичност, която е отделна от руската.   "Вече не съм последният европейски диктатор", пошегува се той пред репортер на Блумбърг нюз, който го интервюира тази пролет, имайки предвид изказването от 2005 г. на тогавашния държавен секретар на САЩ Кондолиза Райс. "Има и малко по-лоши диктатори от мен, нали? Аз вече съм по-малкото зло."   Новият подход на Беларус започна миналата година, след като анексирането на Крим разклати представите за сигурността в Европа. 60-годишният Лукашенко отдавна е един от най-силните съюзници на руския президент Владимир Путин, отчасти заради нуждата на страната му от икономически "спасителен пояс" от Русия, която купува близо половината износ на силно неефективните промишлени предприятия на Беларус.   Украйна обаче също е важен търговски партньор на Беларус, а двете държави имат почти 1100 км обща граница и споделят редица културни сходства. Беларуският език, потъпкван при съветското управление, е близък роднина на украинския. Опасявайки се от прекъсване на контактите с Украйна, Беларус гласува против анексирането на Крим в ООН.   Лидерите на ЕС също бяха готови за промяна в стратегията. Те до голяма степен бяха отрязали Беларус със санкции и забрани за пътуване на държавното й ръководство след грубите репресии, последвали президентските избори от 2010 г. Опозиционни кандидати бяха хвърлени в затвора и бити. Сега повечето от тях живеят в изгнание.   Водещите европейски официални лица обаче видяха отваряне след кримския конфликт и промениха подхода си. Участващи в процеса дипломати казват, че предишните им усилия са били насочени към отстраняване от власт на Лукашенко, който управлява Беларус с почти абсолютна власт през по-голямата част от независимото й съществуване.   Новите усилия целят укрепване на връзките с Беларус, изолирана държава с население 9,5 милиона души, с надеждата, че обикновените беларуси постепенно ще увеличат исканията си за европейски път на демократично развитие. Ако Беларус е по-малко изолирана, тя ще е и по-малко зависима от Русия, казаха официалните лица.   "През последните 20 години Беларус за Европа, образно казано, беше като Куба за САЩ", каза Андрейс Пилдегович, държавен секретар на латвийското външно министерство, който е лидер на политиката на протягане на ръка, включваща сътрудничество за модернизиране на образователната система на Беларус и по-голямо отваряне на границите.   "Президентът Лукашенко никога няма да е Вацлав Хавел", почитаният лидер на постсъветска Чехословакия, "но не е Милошевич", бруталния сръбски лидер, каза Пилдегович.   Критиците казват, че затоплянето на отношенията може да укрепи позициите на Лукашенко, без да постигне по-добро отношение от него към опозицията му. Те казват също, че страната е толкова икономически зависима от Русия, че отварянето на Лукашенко може да е просто опит да постигне по-добра преговорна позиция за бъдещи прояви на щедрост от Кремъл.   Беларуската рубла спадна с 34 процента спрямо щатския долар от началото на 2014 г. Руснаците внасят по-малко заради икономическата криза. А сривът в цените на петрола лиши Беларус от друг важен източник на приходи.   "Сериозно разграничаване от Русия е невъзможно просто защото сме толкова свързани с тях сега", каза Валерий Карбалевич, който е написал биография на Лукашенко.   Беларуски официални лица казват, че просто се стремят към добри отношения с всичките си съседи и че никоя страна не може да се радва на война в съседна държава.   "Дайте да сме честни. Европа не може да замести Русия за нас, поне не и днес. Даваме си сметка, че в тежки времена винаги ще сме с Русия. Това обаче не значи, че Русия ще стане подозрителна, ако развием нормални отношения с Европейския съюз. Не се боим, че някой иска да ни окупира. Не искаме обаче тук да настъпи икономически колапс", заяви в интервю беларуският външен министър Владимир Макей.   Малобройното опозиционно движение в страната, което е маргинализирано от повече от 20 години, е разделено по въпроса как да подходи към новите инициативи от Европа с наближаването на планираните за края на годината президентски избори. Повечето активисти казват, че приветстват по-силни връзки с Европа. Те също така признават новите ограничения на възможностите си, наложени от избирателите, които сега отъждествяват уличните протести с насилието и нестабилността в Украйна.   Някои обаче казват, че подобрените отношения с Европа не трябва да стават за сметка на отслабване на натиска върху Лукашенко да се отнася по-хуманно с критиците си. Опозиционни активисти рутинно биват държани в затвора за по 15 дни. Мнозина също установяват, че са изхвърлени от трудовия пазар. А според правозащитни организации в Беларус има 5-6 политически затворници.   "Въпреки факта, че в Беларус няма демокрация, страната не трябва да се затваря", каза Александър Милинкевич, който бе съперник на Лукашенко на президентските избори през 2006 г. Той каза, че ако целта е беларуските нагласи да станат по-западни, населението се нуждае от по-силни връзки с европейските страни.   "Колкото повече Европа имаме в главите си, толкова по-демократични ще сме. Не мисля, че има алтернатива на това", каза той.   По БТА

Елена Кучкова срещу щраусите в „Мис Пепеляшка”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788616

„Мис Плеймейт” Елена Кучкова влиза в директен сблъсък с щраусите този четвъртък, 28 май, когато зрителите на Нова ще видят финалния за този сезон епизод на „Мис Изкусителната блондинка и един от най-обсъжданите съквартиранти във ВИП Брадър ще бъде ВИП гост във ферма за щрауси край Долна баня. Срещата с пернатите обаче ще бъде колкото вълнуваща,
„Мис Плеймейт” Елена Кучкова влиза в директен сблъсък с щраусите този четвъртък, 28 май, когато зрителите на Нова ще видят финалния за този сезон епизод на „Мис Изкусителната блондинка и един от най-обсъжданите съквартиранти във ВИП Брадър ще бъде ВИП гост във ферма за щрауси край Долна баня. Срещата с пернатите обаче ще бъде колкото вълнуваща,

Елена Кучкова срещу щраусите в „Мис Пепеляшка”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788626

„Мис Плеймейт” Елена Кучкова влиза в директен сблъсък с щраусите този четвъртък, 28 май, когато зрителите на Нова ще видят финалния за този сезон епизод на „Мис Изкусителната блондинка и един от най-обсъжданите съквартиранти във ВИП Брадър ще бъде ВИП гост във ферма за щрауси край Долна баня. Срещата с пернатите обаче ще бъде колкото вълнуваща,
„Мис Плеймейт” Елена Кучкова влиза в директен сблъсък с щраусите този четвъртък, 28 май, когато зрителите на Нова ще видят финалния за този сезон епизод на „Мис Изкусителната блондинка и един от най-обсъжданите съквартиранти във ВИП Брадър ще бъде ВИП гост във ферма за щрауси край Долна баня. Срещата с пернатите обаче ще бъде колкото вълнуваща,

Път за милиони, водещ за никъде, вече се руши

http://www.cross.bg/pynkt-granichen-ryshi-1466891.html

/КРОСС/ Път за милиони, водещ за никъде, вече се руши. Всъщност трасето се използва за ралита и като екопътека. Според табелите този път води до граничен пунк „Рудозем" и оттам - до гръцкия град Ксанти. Изведнъж, след няколко километра пътят внезапно свършва в един скат.В нищото срещаме Евгений, който подобно на много туристи не забелязал табелата, която съобщава, че пункт няма.„Не знаех, че този гранчен пункт не работи и както следвах табелите, изведнъж се оказа, че няма път", обяснява Евгений.Пътят е построен по европроект преди шест години. 12-километровата отсечка глътнала 20 млн. лв. И въпреки че не води доникъде, се използва по неочакван начин.„Ние го ползваме за барбекюта, за разходка на децата ни. Това е най-скъпата екопътека, която държавата е изградила", казва Захри Говедаров, жител на с. Чепинци.Никъде край пътя няма обезопасителни мрежи. И постоянно падащите свлачища и камъни бавно, но сигурно рушат настилката.„Гледам как всеки ден се руши. Това са милиони пари, наши пари", казва Исмет Садъков, жител на с. Чепинци.20-милионната отсечка не само не стига до границата. Продължението от гръцка страна изобщо не е започвано.„Гръцката страна се е задължила да изгради този път и да отворим граничен пункт още през 1995 г. Нашите южни съседи не си изградиха техният участък, за да можем да свържем Смолян с Ксанти", обясни зам.-областният управител на област Смолян Зарко Маринов

Топ 10: Най-красивите жени по националности

http://curious.actualno.com/Top-10-Naj-krasivite-jeni-po-nacionalnosti-news_475296.html

Със сигурност, след като прекарате цял живот в родната си страна, ще започнете да оценявате привлекателните черти и на хората от други националности. Всеки е красив, сам по себе си, независимо от пол,...

Ръст на острите заразни заболявания в Кюстендилска област

http://www.cross.bg/zabolyavaniya-zarazni-ostri-1466890.html

/КРОСС/ 51,23 на десет хиляди души е била седмичната заболяемост от грип и остри респираторни заболявания в Кюстендилска област през миналата седмица, съобщават от Регионалната здравна инспекция, цитирани от вестник "Наблюдател Кюстендил" За сравнение през предходната седмица те са били 32,60 на десет хиляди души. В отчетния период не са регистрирани епидемични взривове от остри заразни заболявания. Инспекторите са отразили 24 случая на ентероколит и по един на туберкулоза, скарлатина, варицела, дизентерия и хепатит В. Седем са били болните от ротавирусен гастроентерит.  

Откриха какво причинява агресията

http://interest.actualno.com/Otkriha-kakvo-prichinjava-agresijata--news_475257.html

Броят на мъртвите мозъчни клетки определя нивото на агресия у хората. До този извод са стигнали учените руския град Новосибирск. Те направили опитите си върху плъхове, които били разделени на две гру...

Бродуей спечелил 1,36 млрд. долара от продажба на билети за един сезон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788671

Сезон 2014/2015 е най-касовият в историята на Бродуей с приходи от продажбата на билети, възлизащи на 1,36 млрд. долара. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на Бродуейската лига, която представлява продуцентите и собствениците на театри.
От там отчитат и повишен интерес от страна на публиката - 13,
Сезон 2014/2015 е най-касовият в историята на Бродуей с приходи от продажбата на билети, възлизащи на 1,36 млрд. долара. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на Бродуейската лига, която представлява продуцентите и собствениците на театри. От там отчитат и повишен интерес от страна на публиката - 13,

Бродуей спечелил 1,36 млрд. долара от продажба на билети за един сезон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788698

Сезон 2014/2015 е най-касовият в историята на Бродуей с приходи от продажбата на билети, възлизащи на 1,36 млрд. долара. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на Бродуейската лига, която представлява продуцентите и собствениците на театри.
От там отчитат и повишен интерес от страна на публиката - 13,
Сезон 2014/2015 е най-касовият в историята на Бродуей с приходи от продажбата на билети, възлизащи на 1,36 млрд. долара. Това съобщава Ройтерс, като се позовава на Бродуейската лига, която представлява продуцентите и собствениците на театри. От там отчитат и повишен интерес от страна на публиката - 13,

Нов съвет към МС ще прави антикорупционни политики

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/nov-syvet-kym-ms-shte-pravi-antikorupcionni-politiki-6036810

Председател на новосъздадения съвет е вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси, а заместник – министърът на правосъдието

Искате ли да сте във форма за лятото и да преливате от енергия! Ето го решението за вас

http://petel.bg/Iskate-li-da-ste-vav-forma-za-lyatoto-i-da-prelivate-ot-energiya--Eto-go-reshenieto-za-vas__113623

Искате ли да сте във форма за лятото? Бихте ли се радвали да имате тонус и прилив на енергия през целия ден? Желаете ли да се отървете от...

От мястото! Пропадна укрепен склон във Варна!

http://petel.bg/Ot-myastoto--Propadna-ukrepen-sklon-vav-Varna--__113772

Свлачище се е образувало на ул „Поп Димитър“. В момента то се укрепва с габиони, с каквито е било и досега.  Живеещите  в района твърдят,...

От какво беше странният жълт дъжд онзи ден? Природна аномалия или...

http://petel.bg/Ot-kakvo-beshe-stranniyat-zhalt-dazhd-onzi-den--Prirodna-anomaliya-ili---__113773

Фото Блиц Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен....

Прибраха "на топло" рецидивист, нападнал жена и обрал бижутата й

http://petel.bg/Pribraha-na-toplo-retsidivist--napadnal-zhena-i-obral-bizhutata-y__113774

Мярка за неотклонение “задържане под стража” наложи Районен съд  - Варна на 36-годишен мъж, привлечен като обвиняем за извършен...

Официално: Предлагат Надежда Нейнски за посланик в Турция

http://petel.bg/Ofitsialno--Predlagat-Nadezhda-Neynski-za-poslanik-v-Turtsiya__113775

Кабинетът предлага на президента на България да издаде указ за назначаването на Надежда Нейнски за извънреден и пълномощен посланик на...

Датско радио уби в ефир заек срещу "лицемерието към животните"

http://offnews.bg/news/n_1/n_511077.html

Датска радио станция уби деветседмично зайче в ефир, за да даде урок на своите слушатели за "лицемерието в отношението на хората към животните". Радиоводещите са донесли заека Алън в студиото, където животното е било бито до смърт с помпа за колело на живо в ефира на радиото в неделя. След това Асгер Юл, един от водещите, е занесъл заека в дома си, за да го сготви и изяде, пише "Гаридън". В студиото, по време на дебата за правата на животните, е била поканена екозащитничката Линс Кеслър. Когато тя е разбрала за плана на водещия да убие заека, тя го е гонила из студиото в опит да го спре. Директорът на малката радиостанция е застанал на страната на своите колеги, като е заявил същата позиция като тяхната и смята постъпката на водещите като правилна. 

ГЕРБ с идея: На БСП да е председателското място за промени в конституцията

http://frognews.bg/news_91941/GERB-s-ideia-Na-BSP-da-e-predsedatelskoto-miasto-za-promeni-v-konstitutsiiata/

Представител на БСП да оглави временната парламентарна комисия за промените в конституцията с цел партията да бъде привлечена да подкрепи идеите на управляващите. Такава идея е обсъдена в сряда сутрин по време на председателския съвет в Народното събрание. Тя е била лансирана от председателя на парламента Цецка Цачева.

Актуална защита при доматите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788682


Много често след градушка любителите градинари се опасяват, че доматите могат да се заразят от най-важната болест за тях, а именно картофената мана. За да се развие тази болест обаче, освен зараза е необходим и критичен период, т.е. в продължение на минимум два последователни дни да има благоприятни условия за заразяване.
Целия материал чети тук.
Много често след градушка любителите градинари се опасяват, че доматите могат да се заразят от най-важната болест за тях, а именно картофената мана. За да се развие тази болест обаче, освен зараза е необходим и критичен период, т.е. в продължение на минимум два последователни дни да има благоприятни условия за заразяване. Целия материал чети тук.

БСП отказа на ГЕРБ да поеме Комисията за промени в Конституцията

http://politics.actualno.com/BSP-otkaza-na-GERB-da-poeme-Komisijata-za-promeni-v-Konstitucijata-news_475295.html

БСП отказа да оглави Комисията за промени в конституцията. „Това предложение е интересно и то отговаря на капацитета на нашата парламентарна група и на народните представители, които я с...

БСП увеличава бюджета на НОИ с 970 млн. лв.

http://frognews.bg/news_91940/BSP-uvelichava-biudjeta-na-NOI-s-970-mln-lv/

ПГ на БСП няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха пред медиите в НС зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и депутатът от левицата Георги Гьоков. „Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери”, обяви Нинова.

ГЕРБ дава на БСП комисията за Конституцията, те отказаха

http://www.moreto.net/novini.php?n=290291

"Ние сме предложили на БСП, като част от българската опозиция, те да оглавят Комисията за промяна в Конституцията, за да може действително да има гаранция, че всичко това, което ще се дискутира ще бъдем готови на всякакъв диалог", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Камионите на „Капитан Андреево” започнаха да намаляват

http://www.cross.bg/pynkt-andreevo-kapitan-1466889.html

/КРОСС/ С един-два километра по-малка е тази сутрин опашката от чакащи товарни автомобили пред граничния пункт Капитан Андреево в сравнение с вчера, когато надхвърляше 10 километра, съобщиха от митницата в Свиленград. Нощната смяна на митническия пункт е обработила 736 камиона в двете посоки - към Турция и на влизане в България, като капацитетът е около 800 камиона, посочиха от митницата.Оттам добавиха, че всички смени работят в пълен състав.В Свиленград още очакват директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който трябва да предприеме мерки за подобряване на организацията на работата на митническия пункт Капитан Андреево, за да се облекчи трафикът на товарните автомобили.   Снимка: Булфото

Радикали устроиха тест за „сепаратизъм“ в Одеса

http://www.cross.bg/znameto-novorysiya-otkazvali-1466888.html

/КРОСС/ В Одеса радикално настроени общественици устроиха за съдиите тест за „сепаратизъм“, съобщи „Звезда“. Пред входа на Апелационния съд в града радикалите постлали знамето на Новорусия и предложили на тези, които искат да влязат в сградата да изтрият краката си върху него. Тези, които го сторили, били записани като патриоти, а останалите – като съучастници на „сепаратистите“. Пред входа на съда, освен постланото на земята знаме на Новорусия, радикалите поставили и плакат с надпис „Истрийте краката си“ (правописът е запазен). „Патриотите“ от Одеса заснели с камера служителите на съда и полицията, които съзнателно отказвали да стъпят върху знамето и да изтрият краката си. Членовете на организацията акцентирали вниманието на минувачите върху това, че подкрепата на това знаме означава „сепаратизъм“. Местните медии пишат, че болшинството от гражданите отказвали да стъпят върху знамето. Краката си във флага на Новорусия изтрили няколко души. Служителите на полицията също отказвали да стъпят върху знамето, отбелязват националистите.

На 2 юни сирени ще оповестят отдаването на всенародна почит

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/DktVkblasbs/

На 2 юни се навършват 139 години от гибелта на поета революционер Христо Ботев. По традиция на тази дата, в 12.00 часа, в продължение на 2 минути, сирените в цялата страна ще вият в знак на всенародната почит към неговото дело и на загиналите за Свободата на България.
При подаването на сигнала пешеходците и пътните превозни средства спират на място до края на звука от сирените.

Любомир Дацов: По-високите приходи не означават, че правителството е оправило икономиката

http://pik.bg/любомир-дацов-по-високите-приходи-не-означават-че-правителството-е-оправило-икономиката-news339412.html

Любомир Дацов: По-високите приходи не означават, че правителството е оправило икономиката

Министърът на финансите има вътрешна информация, която не е станала публично достояние. Видимо е, че има повече приходи в бюджета, но не мога да коментирам числата, защото не са изнесени официално. Министърът като говори е едно.

Голяма част от повишената обща събираемост сигурно се дължи на по-добрите икономически резултати, на това, че икономиката се възстановява. Една от основните причини, която важи и за ЕС, е, че вследствие на курса на долара като цяло износът, включително към ЕС и трети страни, е значително по-голям. И това влияе положително на приходната част, Втора причина, която ми е трудно да оценя в момента, е, че в края на годината бяха прехвърлени една част от данъците и приходите, включително предплатени разходи, които резултатират в по-добрите приходи сега.

Явно има и еднократно приходи. Например, ако се погледне в тримесечните данни, които са изнесени и са официално известни, имаше неданъчни приходи. Например значителната сума от около 120 млн., които не е ясно откъде са дошли. Винаги се случва по някакъв начин нещо, когато не е планирано в бюджета. Миналата година беше една особена година и всичко можеше да се пише на досието на старото правителство и оттам нататък да бъдат прилагани съответните механизми.

Определено данъчните и митническите служби работят по-добре и събират повече приходи. Друг е въпросът, че е хубаво да се види благодарение на какви мерки. Защото за оценка мерките трябва да бъдат оповестени. Факт е, че по-добрите резултати особено върху дефицита, т.е. върху салдото на бюджета, идват от бюджети, които са извън държавния бюджет. Т.е. те са по линия на социални и пенсионни осигуровки, от общини и на фондовете от ЕС. Що се отнася до ДДС трябва да се види дали има задържан ДДС. Трябва да се види нивото на данъчния кредит, за да се прецени дали там има подобрение. Но по принцип, след като ако има мерки по линия на акцизите – те са основната част там където има контрабанда, основно горива и цигари - естествено, че се подобряват мерките, свързани с ДДС.

Но трябва да се види от кои сектори идва това нарастване на ДДС – дали е от сектори само вследствие на борба с контрабандата, или има и други хоризонтални мерки или по-голяма икономическа активност. По-високите приходи не означават, че правителството е оправило икономиката. Ако е факт възстановяването на икономиката, то по-скоро започна по време на правителството на Орешарски. И може да се каже, че част от мерките, въпреки политическата нестабилност, като икономическа политика са били доста правилни. Но много по-важното е, когато има някаква нормалност на работата. Трябва да кажем, че голямата част от приходите и подобряването на резултата идва, на първо място, по линия на еврофондовете, еднократни приходи, които могат да бъдат някакви лицензи. Но определено здравноосигурителните вноски и другите неща вървят по-добре, което е определено по-добра работата на НАП и митниците.

И основната част от подобряване на приходната част е следствие на средствата, които са събирани от НАП, а не от митниците. Що се отнася до приходите за здравната каса и проблемите в здравеопазването може да се използва анекдота "Толкова, колкото може да похарчи жената, надали може да бъде спечелено от съпруга й". При здравната каса има един основен проблем – той е в модела, който се налага. Сегашното правителство се опитва да прави нещо. Но този модел, който се предлага, беше разглеждан и преди това, беше една от възможностите, които бяха обсъждани и анализирани, когато се готвеше също здравна реформа – например през 2006-2007 г.

И е много сложен за управление. Реформата е по-добра стъпка от сегашната ситуация, но основният недостатък на този модел е изискването на голям административен капацитет за управление. А голяма част от административните проблеми на здравната система идват от липсата именно на този капацитет. Управлението на системата е изцяло в ръцете на непрофесионален екип, защото работата на докторите е да лекуват, а не да управляват. Част от тези неща се пренасят като неефективност в системата. Но големият проблем е, че този модел беше избран, за да бъде запазена ролята на здравната каса, да не се позволява появяването на алтернативни източници на финансиране. Т.е. това е компромис, когато е правен избор на модела. Според мен по-добър е т. нар. холандски модел на здравно осигуряване. Защото той позволява по-голям контрол, по-голяма ефективност и като цяло държавата не се грижи за покриване на недостига в здравната каса, който възниква по всякакви възможни причини, по независими от самите фондове причини.

Манчетър Юнайтед иска да привлече Бензема

http://football.actualno.com/Manchetyr-Unajted-iska-da-privleche-Benzema-news_475294.html

„Манчестър Юнайтед“ иска да привлече Карим Бензема от „Реал“, съобщава „Гардиън“. За да се подсили с нападателя, ръководството на &bdquo...

Актуална защита при доматите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788687


Много често след градушка любителите градинари се опасяват, че доматите могат да се заразят от най-важната болест за тях, а именно картофената мана. За да се развие тази болест обаче, освен зараза е необходим и критичен период, т.е. в продължение на минимум два последователни дни да има благоприятни условия за заразяване.
Целия материал чети тук.
Много често след градушка любителите градинари се опасяват, че доматите могат да се заразят от най-важната болест за тях, а именно картофената мана. За да се развие тази болест обаче, освен зараза е необходим и критичен период, т.е. в продължение на минимум два последователни дни да има благоприятни условия за заразяване. Целия материал чети тук.

Защо дъното на Пеещите фонтани в Пловдив се люпи? Ето коя е причината и кой - виновникът

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788684

Дъното на "Пеещи фонтани" в цар Симеоновата градина в Пловдив започна да се люпи още на петия ден от официалното им откриване, алармираха жители на града под тепетата.
Те недоволстват, че от фирмата изпълнител са прибрали 2,2 млн.лв. за калпаво свършена работа.
Веднага след като сигналът стигна до кмета Иван Тотев и ресорния за строителството и
Дъното на "Пеещи фонтани" в цар Симеоновата градина в Пловдив започна да се люпи още на петия ден от официалното им откриване, алармираха жители на града под тепетата. Те недоволстват, че от фирмата изпълнител са прибрали 2,2 млн.лв. за калпаво свършена работа. Веднага след като сигналът стигна до кмета Иван Тотев и ресорния за строителството и

Радан Кънев: Нямам никаква надежда ДПС да подкрепи реформата в правосъдието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788689

Нямам никаква надежда и очакване ДПС да подкрепи реформата в правосъдието. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус.
"Категорично сме за максимално нисък преференциален праг. В програмата на РБ пише преференция без праг, така че ако може да се свали, още по-добре", уточни Кънев.
Нямам никаква надежда и очакване ДПС да подкрепи реформата в правосъдието. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус. "Категорично сме за максимално нисък преференциален праг. В програмата на РБ пише преференция без праг, така че ако може да се свали, още по-добре", уточни Кънев.

20 хиляди евакуирани в Кьолн заради открита бомба от войната

http://www.mediapool.bg/20-hilyadi-evakuirani-v-kyoln-zaradi-otkrita-bomba-ot-voinata-news234575.html

На около 20 000 жители на западногерманския град Кьолн бе наредено да напуснат домовете си, след като властите откриха 200-килограмова бомба от Втората световна война, предаде Асошиейтед прес. Училищата и детските градини в района са затворени, а десетки линейки спешно евакуират обитателите на дом за стари хора.   Бомбата бе открита край моста "Мюлхайм" над река Рейн. Предвижда се тя да бъде обезвредена в сряда следобед. От общината предупредиха, че докато трае операцията, ще бъде прекратено корабоплаването по реката и ще бъде затворено въздушното пространство над района.   70 години след края на войната неексплодирали бомби все още биват откривани сравнително често в Германия, най-вече по време на строителни работи в големите градове. АП припомня, че Кьолн е бил редовна мишена на съюзническите бомбардировачи през войната.

Надежда и домове за децата е риск

http://www.cross.bg/detzata-mehanizum-politiki-1466887.html

/КРОСС/ В Кърджали вече работи Областен координационен механизъм по деинституционализация /ОКМД/. Вчера в областната администрация се проведе първото му заседание, открито от областния управител Илия Илиев. Той изтъкна ползите от подобен механизъм на регионално ниво и потвърди ангажимента на държавата да сътрудничи със структурите на гражданското общество при взимането на важни за децата и семействата решения, пише в. "Нов живот". "Настоящият координационен механизъм не е комисия, нито съвет, въпреки че има постоянен състав и асоциирани членове, както и правилник за организацията и дейността. Той е по-скоро платформа за прилагане на политики чрез междуинституционално партньорство. Неговите целеви групи са децата в риск и нашата задача е да ги защитим като обединим своите усилия, време и ресурси за успешно решаване на всеки един отделен казус", обясни местният координатор на проекта Иванка Таушанова. Механизмът по деинституционализация е разработен в изпълнение на двугодишна социална програма, която българският клон на британската благотворителна организация „Надежда и домове за децата" реализира на територията на 10 области в страната. Механизмът е в рамките на проекта „ОКМ - модел за ефективно сътрудничество и взаимодействие между гражданския сектор, регионалните и общинските структури", който се финансира с европейски средства

БСП е против предложените от управляващите условия за пенсиониране

http://www.cross.bg/pensionirane-levitzata-sistema-1466886.html

София /КРОСС/ ПГ на БСП лява България няма да подкрепи предложенията на управляващите за промяна в условията на пенсиониране и предлага своя алтернатива. Това обявиха пред медиите в НС зам.-председателят на ПГ на БСП лява България Корнелия Нинова и депутатът от левицата Георги Гьоков. „Ние днес внесохме предложенията си по Кодекса за социално осигуряване. Алтернативата ни е от години и е последователна политика. Тя е финансово обоснована, човешки ориентирана към сегашните и бъдещите пенсионери", обяви Нинова.Корнелия Нинова обясни, че левицата предлага запазване на възрастта и стажа за пенсиониране, такива каквито са в момента - 60г. и 8 м. за жените и 63г. и 8 м. за мъжете и стаж - 35г. за жените и 38 за мъжете. „Предлагаме и да се даде възможност на т. нар. ранно пенсиониране - ако не ти стигнат 2 години възраст, да можеш да се пенсионираш по-рано с 0,4% по-ниска пенсия и да я получаваш така до края на живота си", поясни зам.-председателят на групата на левицата в НС. Като друго предложение на БСП тя посочи преизчисляването на размера на пенсиите. По думите й в момента всяка година стаж се изчислява по 0,1%, а левицата предлага той да се качи на 0,2%. „Реално това означава увеличение на основата на пенсиите с най-малко 10%. Увеличението само с Швейцарско правило не помага не пенсионерите", категорична бе тя. Корнелия Нинова допълни, че левицата предлага увеличение и на осигурителната вноска с 2% от 01.01.2016г

Датският премиер насрочи предсрочни избори на 18 юни

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/27/2541812_datskiiat_premier_nasrochi_predsrochni_izbori_na_18/?ref=rss


Датският премиер Хеле Торнинг-Шмит насрочи парламентарни избори в страната на 18 юни, съобщи "Ройтерс". На тях нейната лявоцентристка Социалдемократическа партия ще срещне силна конкуренция от дясноцентристките либерали и от антиимигрантската Датска народна партия.

Изборите са предсрочни, защото 4-годишният мандат на сегашното правителство изтича на 14 септември. Повечето политици обаче поскаха гласуването да бъде преди лятната ваканция, за да може новото правителство да представи...

Зам. – министър Аспарухов: Сега децата с увреждания имат своя дом, дано скоро намерят и своите семейства

http://pik.bg/зам-–-министър-аспарухов-сега-децата-с-увреждания-имат-своя-дом-дано-скоро-намерят-и-своит-news339411.html

Зам. – министър Аспарухов: Сега децата с увреждания имат своя дом, дано скоро намерят и своите семейства

„Време е да съчетаем материалното с духовното, защото децата с увреждания  освен от дом, имат нужда и от родители.“ Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов при откриването на заключителната конференция “Малките стъпки на голямата промяна“ по проект „Детство за всички”. „Когато влезем в новите центрове за настаняване от семеен тип и защитените жилища, можем да оценим огромната разлика с предишните домове. Условията в тях са два или три пъти по-добри от нормалните условия на живот на обикновения българин“, каза още Аспарухов.

„Помня първата конференция, на която беше представена трудната дума „деинституционализация“. И се радвам, че имам възможност да бъда тук, когато се отчитат резултатите“, коментира заместник – министърът и подчерта значителния финансов ресурс, който е вложен за създаването на новите центрове и защитените жилища и положените усилия. „Всичко това обаче си струваше“, беше категоричен Аспарухов. 

Проектът „Детство за всички” е първата стъпка от Плана за действие за изпълнение на стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България”. Целта му е промяна на философията за грижа за деца с увреждания, като най-уязвима група от децата в институции.

„Детство за всички” се финансира от различни европейски фондове по няколко оперативни програми: Оперативна програма „Регионално развитие“, Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Програмата за развитие на селските райони. 

Очертава се дефицит от 200 млн. лева в бюджета на НЗОК

http://www.mediapool.bg/ochertava-se-defitsit-ot-200-mln-leva-v-byudzheta-na-nzok-news234574.html

Прогнозният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на база разходите към края на април е 200 млн. лева, обяви в сряда управителят на институцията Глинка Комитов. "При лекарствените продукти за домашно лечение и медицинските изделия се очертава недостиг от около 108-109 млн. лв. За лекарствените продукти в болничната медицинска помощ - за онколекарства се очертава недостиг от 59 млн. лв. и за болнична медицинска помощ - около 125 млн. лв. Или общо около 292 млн. лева. Но тъй като имаме резерв от 93 млн. лева., значи приблизителният дефицит е около 200 млн. лв.”, заяви Комитов пред БНТ. Въпреки преразхода Комитов заяви, че е възможно да не се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки. На заседание на Надзорния съвет на касата в понеделник беше взето решение за започване на преговори с Лекарския съюз за намаляване на цените на пътеките заради продължаващото отчитане на надлимитна дейност от болниците. Това предизвика остри реакции от страна на съсловната лекарска организация и директори на болници, които предупредиха, че рестрикциите ще увеличат дълговете на лечебните заведения. В сряда Комитов уточни, че няма предложение за намаляване на цените, а единствено решение да се покани на разговори БЛС, за да се обсъди тази възможност. "Никой не е казал и никой не е убеден, аз пък още по-малко, че ще се стигне до намаляване”, зави той. Комитов посочи, че НЗОК е длъжна да поиска разговори за намаляване на цените на пътеките, ако анализите покажат преразход на обемите медицинска дейност, защото така е записано в рамковия договор, подписан с Лекарския съюз. Той очаква в рамките на преговорите да се намери взаимно приемливо решение, балансиращо интересите на лекарите и касата. Комитов напомни, че касата е предложила законодателни промени, които ще й позволят да засили контрола над изразходването на средствата. "Контролните органи трябва да имат повече правомощия, за да може когато се установи някакво нарушение в болнично заведение да може да се наложи санкция в момента, а не пост-фактум", заяви Комитов. Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.

Очертава се дефицит от 200 млн. лева в бюджета на здравната каса

http://www.mediapool.bg/ochertava-se-defitsit-ot-200-mln-leva-v-byudzheta-na-zdravnata-kasa-news234574.html

Прогнозният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на база разходите към края на април е 200 млн. лева, обяви в сряда управителят на институцията Глинка Комитов. "При лекарствените продукти за домашно лечение и медицинските изделия се очертава недостиг от около 108-109 млн. лв. За лекарствените продукти в болничната медицинска помощ - за онколекарства се очертава недостиг от 59 млн. лв. и за болнична медицинска помощ - около 125 млн. лв. Или общо около 292 млн. лева. Но тъй като имаме резерв от 93 млн. лева., значи приблизителният дефицит е около 200 млн. лв.”, заяви Комитов пред БНТ. Въпреки преразхода Комитов заяви, че е възможно да не се стигне до намаляване на цените на клиничните пътеки. На заседание на Надзорния съвет на касата в понеделник беше взето решение за започване на преговори с Лекарския съюз за намаляване на цените на пътеките заради продължаващото отчитане на надлимитна дейност от болниците. Това предизвика остри реакции от страна на съсловната лекарска организация и директори на болници, които предупредиха, че рестрикциите ще увеличат дълговете на лечебните заведения. В сряда Комитов уточни, че няма предложение за намаляване на цените, а единствено решение да се покани на разговори БЛС, за да се обсъди тази възможност. "Никой не е казал и никой не е убеден, аз пък още по-малко, че ще се стигне до намаляване”, зави той. Комитов посочи, че НЗОК е длъжна да поиска разговори за намаляване на цените на пътеките, ако анализите покажат преразход на обемите медицинска дейност, защото така е записано в рамковия договор, подписан с Лекарския съюз. Той очаква в рамките на преговорите да се намери взаимно приемливо решение, балансиращо интересите на лекарите и касата. Комитов напомни, че касата е предложила законодателни промени, които ще й позволят да засили контрола над изразходването на средствата. "Контролните органи трябва да имат повече правомощия, за да може когато се установи някакво нарушение в болнично заведение да може да се наложи санкция в момента, а не пост-фактум", заяви Комитов. Според него не трябва се дават бюджети на болниците, а да се плаща само срещу отчетена дейност, тъй като в момента болниците се стремят да усвоят изцяло определените бюджети.

Италиански мафиотски бос арестуван в Бразилия след 30-годишно издирване

http://www.mediapool.bg/italianski-mafiotski-bos-arestuvan-v-braziliya-sled-30-godishno-izdirvane-news234573.html

Италианските власти обявиха вчера, че членът на неаполитанската мафия камора Паскуале Скоти бил арестуван в Бразилия, след като се укривал в продължение на 30 години, съобщи ДПА.   Скоти беше един от осмината престъпници в списъка на италианското вътрешно министерство с най-издирваните лица. Полицията издирваше мафиота от 1985 г.   Вътрешният министър на Италия Анджелино Алфано приветства залавянето на 58-годишния Скоти и благодари на бразилските власти за сътрудничеството.   Според агенция АНСА мафиотът бил арестуван през 1983 г. след престрелка с полицията, при която загинал друг гангстер. Скоти избягал от болница година по-късно. Говорело се, че той бил приближен на влиятелния бос на камората от 80-те години на 20 век Рафаеле Кутоло, отбелязва ДПА.

Световноизвестните продукти на Bang & Olufsen ексклузивно в магазините на Мтел

http://www.cross.bg/olufsen-bang-dizaiin-1466885.html

/КРОСС/ Почитателите на технологичните аксесоари вече могат да намерят продуктите на една от най-известните световни марки за производство на озвучителна техника - Bang & Olufsen (B&O), в магазините на Мтел. Партньорството на телекома с датската компания е ексклузивно за България.Двата модела безжични колони, които вече се продават в магазините на Мтел, Beolit 15 и BeoPlay А2, обединяват в себе си най-доброто съчетание между дизайн и мощен True360 звук, характерен за Bang & Olufsen. Свързват се с всяко устройство посредством Bluetooth 4.0 и могат да работят 24 часа само с едно зареждане.По-компактният модел BeoPlay А2 тежи само 1,1 кг и се предлага в черен и сив цвят. Той може да бъде купен на изплащане за 31.90 лева на месец за срок от две години. Мощният Beolit 15 е изработен от премиум материали, като клиентите могат да избират между два цвята - син или „шампанско". Цената му е 45.90 лева на месец за период от 24 месеца.С над 700 собствени магазина по целия свят в основата на марката Bang & Olufsen стои опитът на поколения майстори, които споделят обща страст към перфектния дизайн и изработка. Те обръщат специално внимание на детайлите във всички продукти, които са създадени с изчистен дизайн, без излишна сложност и претрупаност. Целта е да се постигне максимална простота на употреба и перфектна интеграция в дизайна на вашето жилище.    

НАТО провежда учения в Балтийско море

http://www.cross.bg/ycheniya-nato-novosti-1466884.html

/КРОСС/ Военно-морските сили (ВМС) на НАТО проведоха учения с ВМС на Литва, след което корабите на Алианса отплаваха за учения в Латвия, предаде РИА Новости. В бойните учения взеха участие силите на Втората военно-морска група на НАТО, чийто състав бе от един американски крайцер и три фрегати на Канада, Турция и Холандия. „Втората постоянна военно-морска група на НАТО пристигна в Рига, след провеждането на учения в Балтийско море съвместно с ВМС на Литва", цитира съобщението на ВМС командването на НАТО РИА Новости. Групата на алианса планира и провеждане на учения с ВМС на Естония.  

Видео: Нова провокация на "Грийнпийс" за спасяването на Арктика

http://www.dnevnik.bg/zelen/2015/05/27/2541799_video_nova_provokaciia_na_griinpiis_za_spasiavaneto_na/?ref=rss


Кампанията на международната природозащитна организация "Грийнпийс" за спасяване на Арктика продължава с провокативно видео, насочено към петролния гигант Шел (Shell), който планира да добива нефт това лято край Аляска.

Във видеото три реплики на известни творби ("Pearblossom Highway" на Дейвид Хокни, "Christina’s World" на Андрю Уайът и "An Arctic Summer: Boring Through the Pack in Melville Bay" на Уилям Брадфорд) се запалват и се трансформират в нефтодобивната инфраструктура на...

Търси се работа за руската шпионка Анна Чапман

http://offnews.bg/news/n_1/n_511010.html

Бившата шпионка Анна Чапман и Елена Терешкова, дъщерята на първата жена космонавт Валентина Терешкова, от 1 юни прекратяват работата си във Фондсервисбанк, съобщава вестник " Известия ". Според изданието, всички съветници на президента на банката Александър Воловник от следващия месец официално прекратяват сътрудничеството си с банката. В самата Фондсервисбанк не коментират ситуацията, отбелязвайки, че по време на оздравяването на банката им е забранено да говорят с пресата. Терешкова е потвърдила информацията за прекратяването на отношенията си с банката. "Да напусна е тъжно и тежко, периодът на работа в банката бе много светъл за мен. Фондсервисбанк повече от 20 години се занимава с космоса, сътрудничи с космическата агенция и направи за това време много добри дела. Свалям шапка на хората, които работят в банката", - заяви Елена Терешкова. Анна Чапман отказва изявления пред пресата. Бившата шпионка стана съветник на шефа на банката през 2010 г., почти веднага след разкриването й в Съединените щати. В банката Чапман се е занимавала с дизайна на новата униформа на руските космонавти. Банката е обслужвала почти всички големи руски космически компании. Но през 2013 г. ръководството на Роскосмос препоръча техните предприятия да прехвърлят средствата си в държавни банки. На 25 февруари Централната банка на Русия назначи временна администрация от Агенцията за гарантиране на влоговете (АСВ) да управлява Фондсервисбанк.

Вицепрезиденти на ФИФА сред арестуваните за пране на пари (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-135660

Те са заподозрeни в получаване на подкупи на обща сума над 100 милиона долара от началото на 90-те години на миналия век досега.

Шеста работна среща на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи ще се проведе край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290224

В периода 28-30 май 2015 г., в конферентната зала на хотел "Адмирал" на Златни пясъци, ще се проведе Шестата работна среща на Европейската асоциация на ендокринните хирурзи (6th Workshop of European Society of Endocrine Surgeons - ESES).

Тайните жестове на масоните

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788654

Масоните и тяхното тайно общество винаги са будели интерес и редица въпроси. Кой популярни личности са били или са масони? Как масоните се познават един друг? Обвързани ли са с политиката и бизнеса и по какъв начин?
Предлагаме ви една книга, която изследва връзката на масоните с „Рокфелер център” в Ню Йорк,
Масоните и тяхното тайно общество винаги са будели интерес и редица въпроси. Кой популярни личности са били или са масони? Как масоните се познават един друг? Обвързани ли са с политиката и бизнеса и по какъв начин? Предлагаме ви една книга, която изследва връзката на масоните с „Рокфелер център” в Ню Йорк,

Радан Кънев: Нямам никаква надежда ДПС да подкрепи реформата в правосъдието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788665

Нямам никаква надежда и очакване ДПС да подкрепи реформата в правосъдието. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус.
Нямам никаква надежда и очакване ДПС да подкрепи реформата в правосъдието. Това каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Радан Кънев, предаде Фокус. "Категорично сме за максимално нисък преференциален праг. В програмата на РБ пише преференция без праг, така че ако може да се свали, още по-добре", уточни Кънев.

"Има опасност от гърменизация на политическия процес"

http://offnews.bg/news/n_1/n_511031.html

Гърмен е най-лошият сценарий да етнизираме изборите. Някои политици се опитват да ловят риба в мътна вода и държавата трябва да се намеси, и да реши проблема за незаконните постройки в общината. Държавата трябва и да респектира всички, които се опитват да изведат ползи от такива ситуации. Гърмен може да се повтори на много места в България, вкл. и в големи градове. Има опасност от "гърменизация" на политическия процес и не се наемам да давам прогноза как ще завърши всичко. За това предупреди в кулоарите на НС лидерът на АБВ Георги Първанов, който присъства на откриване на изложба в памет на Росица Янакиева. Относно внесените вчера промени в Конституцията бившият президент повтори позицията на партията, че АБВ няма да бъде сред вносителите на законопроекта, защото чрез експерти предлага свой закон за съдебната реформа.  "Имаме основания за разсъждения относно внесения законопроект за промени в Конституцията, но направените предложения за съдебната власт са неприемливи за АБВ. Това не е промяна, която ще я направи по ефективна, а това очакват избирателите да направим съдебния процес по-бърз. Ние няма да бъдем вносители и ще отстояваме своята позиция да бъде разгледан нашия закон за съдебната власт", посочи Първанов. Президентът изрази и своето съмнение, че Изборният кодекс може да се промени до местните избори. "Късно е за промени, но преференциите могат да поднесат неприятни изненади в много общини. Дава се простор на корпоративния вот", предупреди лидерът на АБВ.  За ултиматума на ПФ да оттеглят подкрепата си и исканията към властта Първанов обяви, че 1 юли е непосилно кратък срок да се изпълнят желанията на Патриотите. 

ЕС обмисля въвеждането на минимална стойност на корпоративния данък, пише Handelsblatt

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/05/27/2541806_es_obmislia_vuvejdaneto_na_minimalna_stoinost_na/?ref=rss


Европейският съюз обсъжда въвеждането на минимално равнище на корпоративния данък за целия континент, съобщава германското бизнес издание Handelsblatt.Това ще бъде първата крачка към унифициране на данъчната политика в Европа.

Корпоративният данък има много различни равнища в различните страни в ЕС, като във Франция достига 34.4%, а в Ирландия – едва 12.5%. Някои страни предлагат и данъчни отстъпки до 90% в опит да привлекат нови фирми.

Планът, части от който може да бъдат...

Бури и наводнения убиха 18 души в Тексас и Оклахома

http://www.mediapool.bg/buri-i-navodneniya-ubiha-18-dushi-v-teksas-i-oklahoma-news234572.html

Бури и наводнения, причинени от проливни дъждове, убиха най-малко 18 души в американските щати Тексас и Оклахома през последните пет дни, съобщиха световните агенции, като се позовават на местните власти.   Броят на жертвите в Тексас може да се окаже по-голям, тъй като много хора все още са в неизвестност след като бурите връхлетяха двата щата през уикенда. Рекордните наводнения унищожиха стотици къщи, отнесоха мостове и дори изровиха ковчег от гробище в Хюстън, съобщи Ройтерс. Няколко десетки се водят като "изчезнали".   Над 2500 автомобила са били изоставени по улиците и магистралите в района на Хюстън от шофьорите им, търсещи спасение от стихията. Над 100 хиляди домакинства са останали без ток в четвъртия по големина град в САЩ.   Президентът Барак Обама заяви вчера, че е уверил губернатора на Тексас Грег Абът, че може да разчита на помощ от федералното правителство за възстановяването след наводненията. Губернаторът обяви бедствено положение в най-малко 40 окръга на щата.

50% повече наши студенти в Германия. Срокът за документите е до 15 юли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788539

Германия става все по-предпочитана дестинация от българските студенти. С близо 50 на сто са се увеличили младежите, които подават документи за тамошните вузове. Причините са две – немските университетите нямат семестриални такси, а повечето от тях вече има специалности с преподаване на английски език.
Германия става все по-предпочитана дестинация от българските студенти. С близо 50 на сто са се увеличили младежите, които подават документи за тамошните вузове. Причините са две – немските университетите нямат семестриални такси, а повечето от тях вече има специалности с преподаване на английски език.

КНСБ: Миньорите са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша

http://pik.bg/кнсб-миньорите-са-готови-на-крайни-мерки-за-да-запазят-ранното-пенсиониране-в-бранша-news339407.html

КНСБ: Миньорите са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша

Българските миньори са готови на крайни мерки, за да запазят ранното пенсиониране в бранша. Това каза синдикалният лидер на КНСБ в „Горубсо-Мадан” Румен Каров. Каров уточни, че не само миньорите от „Горубсо-Мадан” ще устояват тази позиция, а всички миньори от страната, предаде "Фокус".

Той е провел разговори с негови колеги от „Бобовдол”, и с работещи в други мини в страната и всички те са против да се повиши пенсионната възраст на 55 години.

„В сряда, на 20 май правителството, под натиска на Бойко Борисов се споразумяват да се пенсионират българските миньори на 50-годишна възраст с плавен растеж от 45 до 50 години и да остане така завинаги, а в петък от парламентарната трибуна г-н Калфин говори, че ще се пенсионират българските миньори на 55-годишна възраст, с плавен растеж от четири месеца на година. Това взриви обстановката, а на всичкото отгоре в петък се случи и нещастие, при трудова злополука в рудника загина наш колега миньор. Нашите миньори не искат да умират по забоите”, каза Каров. Той подчерта, че миньорите искат да се отделят категориите – миньорите да се водят 0-ва категория, 1-ва категория да са полицаи, военни и т.н.

„Миньорът плаща данък общ доход, плаща всичко и накрая като се пенсионира получава една мизерна пенсия”, каза Каров и уточни, че в „Горубсо-Мадан” средната пенсия е между 500 и 600 лв.

„Ние първо даваме здравето си, второ – плащаме с живота си, накрая ще ти казват, че ще се пенсионираш на 55 години. Не го приемаме и това няма да стане! Ще блокираме икономиката на държавата, ако се наложи, ще провокираме и работата на бизнеса, ако се наложи, защото миньорът заслужава да се пенсионира на възраст 45 години, за това отговарят условията на труд. Когато подобрят условията на труд, тогава ще седнем на масата да предоговаряне въпросите за ранното пенсиониране”, каза Каров. 

УМБАЛ-Ппевен се включва в "Приказки без край"

http://www.cross.bg/podobryavane-detzata-varna-1466883.html

/КРОСС/ Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата "Приказки без край" се присъединява към кампанията на bTV "Да изчистим България заедно". На 31 май, неделя, когато във фокуса на кампанията попадат детските площадки, се организира почистване и освежаване на дворните пространства около детските клиники на 4 болници в страната - в Плевен, София, Варна и Враца. Инициативата ще се проведе под мотото "Заедно за по-добра среда за нашите деца!" В Плевен в УМБАЛ "Георги Странски" ще бъде почистена градинката пред линиката по детски болести. В София ще се почиства в района на Втора МБАЛ /бул. "Христо Ботев" 120/. Там ще се чисти вътрешният двор и пребоядисват всички пейки и оградата. Участие в акцията ще вземе и телевизионната водеща Радост Драганова. В морската ни столица в УМБАЛ "Св. Марина" ще се чисти градинка и ще се ремонтират пейки. В МБАЛ "Св. Анна" във Варна ще се почиства градинка, пребоядисване на пейки и засаждане на цветя. Началният час на кампанията в неделя ще бъде от 10 часа. Организаторите канят всички, които имат желание да помогнат дворните пространства на болниците да станат по-приветливи за малките пациенти, да се присъединят към инициативите по места. Началото на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата "Приказки без край" бе поставено през ноември 2012 г

Танева: Закон спира сечта през нощта

http://frognews.bg/news_91939/Taneva-Zakon-spira-sechta-prez-noshtta/

"С изменения в Закона за горите се въвежда задължението да не се извършват каквито и да е било дейности в горите през тъмната част на денонощието", заяви земеделският министър Десислава Танева.

Абитуриентка от еврейското училище на бал с мерцедеса на Ева Браун

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4787310

Абитуриентката Велика Желева от еврейското училище бе закарана на бала си с автомобил, за който се твърди, че е бил ползван от Ева Браун, приятелката на Хитлер. Мерцедесът от 1932 г., който е собственост на колекционер от Варна, е напълно възстановен с оригинални части. Когато го е придобил, в него е имало само шаси и каросерия.
Абитуриентката Велика Желева от еврейското училище бе закарана на бала си с автомобил, за който се твърди, че е бил ползван от Ева Браун, приятелката на Хитлер. Мерцедесът от 1932 г., който е собственост на колекционер от Варна, е напълно възстановен с оригинални части. Когато го е придобил, в него е имало само шаси и каросерия.

Израел нанесе въздушни удари по ивицата Газа в отговор на палестински ракетен обстрел

http://www.mediapool.bg/izrael-nanese-vazdushni-udari-po-ivitsata-gaza-v-otgovor-na-palestinski-raketen-obstrel-news234571.html

Израелски бойни самолети тази нощ нанесоха удари по ивицата Газа в отговор на вчерашния палестински ракетен обстрел срещу южен Израел, съобщи Ройтерс.   Израелски военни заявиха, че са ударили четири "терористични инфраструктури" в южната част на ивицата Газа. Няма сведения за жертви и материални щети.   По-рано вчера ракета, изстреляна от ивицата Газа, падна в открита местност близо до град Ашдод, без да причини жертви и разрушения.

В Асеновград затварят отсечки на "Шести януари" - вижте кои и кога

http://asenovgrad.actualno.com/V-Asenovgrad-zatvarjat-otsechki-na-Shesti-januari---vijte-koi-i-koga-news_475288.html

За срок от две седмици ще бъде затворена за движение на моторни превозни средства част от улица „Шести януари“ в Асеновград. Ограничението ще влезе в сила от 15-ти юни и се налага ...

Червени депутати скочиха на Кадиев: Вън от ПГ!

http://www.bnews.bg/article-135659

Основният аргумент бил, че не е спазил партийните процедури за внасяне на законопроект.

Международно признатият либийски премиер оцеля при покушение

http://www.mediapool.bg/mezhdunarodno-priznatiyat-libiyski-premier-otselya-pri-pokushenie-news234570.html

Покушение беше извършено срещу премиера на признатото от международната общност либийско правителство Абдулах ат Тани, съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизия "Скай нюз – Арабия". Според телевизията Тани не е пострадал, но няколко от телохранителите му са ранени.   Нападението било извършено, докатокортежът на Тани напускал град Тобрук, в източната част на Либия. В града се намира централата на правителството, което беше принудено да напусне столицата Триполи, след като тя беше завзета от коалицията от ислямистки милиции "Фаджр Либия" ("Либийска зора").   В правителствено комюнике се посочва, че автомобилът на премиера бил преследван и обстрелван от въоръжени мъже, след като Тани си тръгнал от парламента, където отговарял на въпроси на депутати, предаде ДПА.   Самото парламентарно заседание било прекъснато, когато същите нападатели открили огън по сградата. Според правителството нападението било извършено от "група престъпници, наети от една от страните" в конфликта в Либия.

Надежда Нейнски става посланик в Турция

http://www.cross.bg/tyrtziya-kabineta-vunshna-1466882.html

/КРОСС/ Надежда Нейнски да бъде назначена за посланик в Турция, предлага правителството.  Решението е взето на днешното заседание на кабинета и предложението ще бъде изпратено до президента, който трябва да издаде указ за назначението. Бившата външна министърка в кабинета на Иван Костов потвърди преди дни, че с нея са водени разговори за посланическия пост в Турция. „В последните години под една или друга форма неизменно съм била част от българската външна политика. Така че всичко онова, което опира до възможностите ми, експертизата ми да защитя българския национален интерес - аз съм готова да го направя", заяви в интервю за БНТ бившият евродепутат и външен министър.

ГЕРБ отговаря на патриотите до седмица

http://frognews.bg/news_91938/GERB-otgovaria-na-patriotite-do-sedmitsa/

До седмица ГЕРБ ще подготви становище за позиция по исканията на „Патриотичен фронт", след като по-рано днес Валери Симеонов обяви седем задачи, които кабинетът трябва да изпълни в срок до 1 юли.

Фарсът с матурите

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788532

Това са най-успешните матури от години насам – каза министърът на образованието Тодор Танев, след като тестовете се оказаха с грешки, а темата по литература беше осветена.
Ще кажете, че на проф. Танев вече сме му свикнали на щуротиите. Министърът обаче е прав. Матурите са успешни. Те са очакваният край на един 12-годишен фарс (за съответния
Това са най-успешните матури от години насам – каза министърът на образованието Тодор Танев, след като тестовете се оказаха с грешки, а темата по литература беше осветена. Ще кажете, че на проф. Танев вече сме му свикнали на щуротиите. Министърът обаче е прав. Матурите са успешни. Те са очакваният край на един 12-годишен фарс (за съответния

Нова система за управление на трафика в София ще намали времето за пътуване с 30%

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/05/27/2541805_nova_sistema_za_upravlenie_na_trafika_v_sofiia_shte/?ref=rss


Автоматизираната система за управление на трафика в София ще намали времето за пътуване с 30%, вредните емисии с една четвърт, а разхода на гориво на превозните средства в града със 7%, каза днес заместник-кметът по транспорта в Столичната община Любомир Христов. Той представи пред журналисти концепцията "Умни градове", която ще бъде въведена и в София.

Реално ползите за столичани ще започнат да се усещат още от следващата година, когато на 160 ключови кръстовища в София ще се въведе...

Москов поема обществените поръчки на болниците

http://www.moreto.net/novini.php?n=290264

Кабинетът ще разгледа решение за създаване на орган за възлагане на обществени поръчки в сектор "Здравеопазване". На практика, здравният министър Петър Москов поема обществените поръчки за лекарства на болниците. Той ще планира, подготвя и провежда търговете.

Молдовският президент: Предпочитаме в ЕС, вместо в орбитата на Москва

http://www.mediapool.bg/moldovskiyat-prezident-predpochitame-v-es-vmesto-v-orbitata-na-moskva-news234569.html

Четирите милиона граждани на Молдова предпочитат да влязат в ЕС, вместо да останат в орбитата на Русия. Това заяви в интервю за Асошиейтед прес в Тирана молдовският президент Николае Тимофти, който участваше в срещата на високо равнище на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).   Молдовците жънат икономически ползи от по-тесните връзки и безвизовия режим с 28-членния съюз, посочи Тимофти, добавяйки, че присъствието на Русия продължава да е фактор в бившата съветска република, 24 години след като тя обяви независимост при разпадането на СССР през 1991 година.   "Не можем да отречем реалностите, които съществуват в Молдова. Ние бяхме част от съюз, в който доминираше Русия", отбеляза той. "Но ние сме европейска страна и нашият народ има европейски аспирации", каза молдовският президент. По думите му в Молдова са разбрали, че могат да живеят много по-добре в европейското семейство, отколкото в който и да е друг политически съюз.   Проевропейското правителство на Молдова обаче разчита на подкрепата на комунистическата партия, която не одобрява бързите реформи, приближаващи страната към ЕС, отбелязва агенцията.

България се ракламира със забранен лов на мечка и други американски видове

http://www.mediapool.bg/bulgaria-se-raklamira-sas-zabranen-lov-na-mechka-i-drugi-amerikanski-vidove-news234568.html

Министерството на туризма рекламира забранен лов на мечки у нас, който се наказва със затвор до три години. За това алармира на страницата си във фейсбук сдружението за дива природа "Балкани". Рекламата е отпечатана на брошура на английски език за лов и риболов, финансирана с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие". Тя се е разпространявала безплатно сред посетителите на фестивала "Зелените дни" в София, който завърши тази неделя. За да е още по-пълен абсурдът, на брошурата са изобразени мечка гризли, която живее в Северна Америка -предимно в Аляска и Канада, както и американски елени и сьомга. "Възмутени сме от ловеца насочил пушка към мечка, което е абсолютно забранено по българското законодателство, освен в изключителни случаи, когато е застрашен живота на хората. Нещо повече ловците, които убият мечка в природата у нас са заплашени от затвор от 3 години", коментираха от неправителствената организация пред Mediapool. Често в сайтове на ловните стопанства се среща реклама за отстрел на защитените от закона мечка и на дива котка, като никой не контролира и наказва за тази подвеждаща информация, допълниха от сдружение за дива природа "Балкани". "Министерство на туризма рекламира лов на мечки и американски елени и риболов на сьомга! Като част от проекта по ОПРР за подкрепа на националния маркетинг на туристическия продукт е издадена брошура на английски Fishing and Hunting (bulgariatravel.org). Още с първите три снимки на животни забелязваме некомпетентност и нарушаване на законите. Толкова ли нямаме снимки на балкански пъстърви и благородни елени, че трябва да използваме американски видове? А какво ще кажете за рекламата на лов на мечки - забранена дейност по закон, която се санкционира с до 3 години затвор. Отстрелът на проблемни мечки не е лов", е написано на фейсбук страницата на организацията. Брошурата е отпечатана през 2012 г. В момента тече проверка защо продължава да се разпространява, като виновните длъжностни лица ще бъдат наказани, казаха от Министерството на туризма пред Mediapool.

Министерството на туризма рекламира забранен лов на мечки

http://www.mediapool.bg/ministerstvoto-na-turizma-reklamira-zabranen-lov-na-mechki-news234568.html

Министерството на туризма рекламира забранен лов на мечки у нас, който се наказва със затвор до три години. За това алармира на страницата си във фейсбук сдружението за дива природа "Балкани". Рекламата е отпечатана на брошура на английски език за лов и риболов, финансирана с европейски средства по оперативна програма "Регионално развитие". Тя се е разпространявала безплатно сред посетителите на фестивала "Зелените дни" в София, който завърши тази неделя. За да е още по-пълен абсурдът на брошурата е изобразена мечка гризли, която живее в Северна Америка предимно в Аляска и Канада, американски елени и сьомга. "Възмутени сме от ловеца насочил пушка към мечка, което е абсолютно забранено по българското законодателство, освен в изключителни случаи, когато е застрашен живота на хората. Нещо повече ловците, които убият мечка в природата у нас са заплашени от затвор от 3 години", коментираха от неправителствената организация пред Mediapool. Често в сайтове на ловните стопанства се среща реклама за отстрел на защитените от закона мечка и на дива котка, като никой не контролира и наказва за тази подвеждаща информация, допълниха от сдружение за дива природа "Балкани". "Министерство на туризма рекламира лов на мечки и американски елени и риболов на сьомга! Като част от проекта по ОПРР за подкрепа на националния маркетинг на туристическия продукт е издадена брошура на английски Fishing and Hunting (bulgariatravel.org). Още с първите три снимки на животни забелязваме некомпетентност и нарушаване на законите. Толкова ли нямаме снимки на балкански пъстърви и благородни елени, че трябва да използваме американски видове? А какво ще кажете за рекламата на лов на мечки - забранена дейност по закон, която се санкционира с до 3 години затвор. Отстрелът на проблемни мечки не е лов", е написано на фесбук страницата на организацията. Брошурата е отпечатана през 2012 г. В момента тече проверка защо продължава да се разпространява, като виновните длъжностни лица ще бъдат наказани, казаха от Министерството на туризма пред Mediapool.

Дарина Павлова на яхта с Бандерас в Кан

http://petel.bg/Darina-Pavlova-na-yahta-s-Banderas-v-Kan__113768

Бизнесдамата Дарина Павлова била специален гост на партито, с което Антонио Бандерас полял година щастлива любов с Никол Кимпел....

Ударихме дъното! От немотия хората минаха на опасна сярна гъба вместо месо!

http://petel.bg/Udarihme-danoto--Ot-nemotiya-horata-minaha-na-opasna-syarna-gaba-vmesto-meso-__113769

Българи се хранят със сярна гъба вместо с месо. Опасният деликатес, за който специалистите предупреждават, че може да е отровен, расте...

Утре във Варна се решава титлата в женския тенис на маса

http://petel.bg/Utre-vav-Varna-se-reshava-titlata-v-zhenskiya-tenis-na-masa__113770

Утре във Варна ще се проведе последният кръг от финалната четворка на държавното първенство по тенис на маса за жени. Домакин е отборът на...

Невиждана драма в ефира на Алфа ТВ! Проф. Нина Дюлгерова колабира!

http://petel.bg/Nevizhdana-drama-v-efira-na-Alfa-TV--Prof--Nina-Dyulgerova-kolabira--__113771

Проф. Нина Дюлгерова колабира по време на живо предаване в ефира на „Алфа” TV днес. Както се вижда от видеото, живото предаване беше...

Скандал в Плевен завърши с прострелян мъж

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788643

53-годишен мъж е бил прострелян с газов пистолет при скандал в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.
Снощи, към 21.00 часа, служителите на реда се отзовали на сигнал за възникнал скандал и изстрели зад жилищен блок в квартал „Дружба”. Пристигналите на място униформени заварили 53-годишен мъж с нанесени в областта на тялото
53-годишен мъж е бил прострелян с газов пистолет при скандал в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Снощи, към 21.00 часа, служителите на реда се отзовали на сигнал за възникнал скандал и изстрели зад жилищен блок в квартал „Дружба”. Пристигналите на място униформени заварили 53-годишен мъж с нанесени в областта на тялото

KIA произведе 1-милионния cee’d

http://www.cross.bg/ceed-evropa-markata-1466881.html

/КРОСС/Вчера, 26 май, в Европа се „роди" KIA cee'd №1 000 000, първият модел на марката, конструиран и произведен в Европа. Специално разработен за потребителите на Стария континент, сийд изигра съществена роля в устойчивото развитие на бранда през последните 9 години. Едномилионният модел е сee'd GT с 5 врати в цвят „Бяла перла". Автомобилът и неговият 1.6-литров T-GDI (турбо бензинов двигател с директно впръскване) с мощност от 204 к.с. са произведени в Словакия за клиент на марката в Холандия.Ексклузивно произведен за европейските потребители в супер модерния завод на марката в Жилина, Словакия, cee'd заема 21% от общите продажби на КIA в Европа. Над 75 960 броя от модела са реализирани през 2014 г., което подрежда cee'd на второ място в класацията на най-търсените КIA модели, след бестселъра - компактния SUV Sportage.По-късно тази година КIA ще осъществи премиерата на моделната линия GT, която комбинира стила и спортното излъчване на cee'd GT и pro_cee'd GT с функционалността и практичността на 5-вратата версия. Линията GT ще се предлага за трите представителя на семейство сийд.В допълнение, новата GT линия ще демонстрира изцяло нов 1.0-литров T-GDI (турбо бензинов двигател с директно впръскване) и нова 7-степенна трансмисия с двоен съединител

Кои са арестуваните ръководители във ФИФА

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541721_koi_sa_arestuvanite_rukovoditeli_vuv_fifa/?ref=rss


Общо деветима високопоставени настоящия и доскорошни футболни ръководители във ФИФА и регионалните асоциации, членуващи в световната централа, бяха арестувани днес от швейцарската полиция в хотел в Цюрих.

От ФИФА не обявиха официално имената им, но вече се появиха информации кои са били задържаните. Сред тях има двама действащи вицепрезиденти - Джефри Уеб и Еухенио Фигередо. Освен представителите на ФИФА са арестувани и петима маркетингови ръководители.

Очаква се да им...

Мъж е прострелян с газов пистолет след скандал в Плевен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788604

53-годишен мъж е бил прострелян с газов пистолет при скандал в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен.
Снощи, към 21.00 часа, служителите на реда се отзовали на сигнал за възникнал скандал и изстрели зад жилищен блок в квартал „Дружба”. Пристигналите на място униформени заварили 53-годишен мъж с нанесени в областта на тялото
53-годишен мъж е бил прострелян с газов пистолет при скандал в Плевен, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Плевен. Снощи, към 21.00 часа, служителите на реда се отзовали на сигнал за възникнал скандал и изстрели зад жилищен блок в квартал „Дружба”. Пристигналите на място униформени заварили 53-годишен мъж с нанесени в областта на тялото

Андреа си показа дупето в САЩ (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-135658

На 27 май изпълнителката гостува в Лас Вегас, след което ще отпътува за Сиатъл, където ще поднесе своето шоу на 30 май.

В Асеновград заличават и местят десетки пешеходни пътеки

http://asenovgrad.actualno.com/V-Asenovgrad-zalichavat-i-mestjat-desetki-peshehodni-pyteki-news_475285.html

Цели 23 пешеходни пътеки в Асеновград ще бъдат заличени, а други ще бъдат преместени. Ще бъдат създадени и нови пешеходни пътеки. Изпълнението на тази планирана дейност е в съответствие с Генералния ...

От десетилетия войски смазват ромската престъпност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788218

Броженията в Гърмен, провокирани от циганската престъпност, достигащи напрежение като при война, съвсем не са единични и съвсем не стават само в България, пише "България днес".
Една от най-легендарните е операцията, водена от генерал Чочоолу в Пловдив през лятото на 1978 г. Тогава млада семейна двойка се разхожда в квартал „Изгрев“.
Броженията в Гърмен, провокирани от циганската престъпност, достигащи напрежение като при война, съвсем не са единични и съвсем не стават само в България, пише "България днес". Една от най-легендарните е операцията, водена от генерал Чочоолу в Пловдив през лятото на 1978 г. Тогава млада семейна двойка се разхожда в квартал „Изгрев“.

EС и Швейцария слагат край на банковата тайна

http://www.cross.bg/taiina-kraii-bankovata-1466879.html

/КРОСС/ Европейската комисия и Швейцария подписаха споразумение, което слага край на банковата тайна за жителите на страните от ЕС, съобщава комисията. Банковата тайната позволяваше на европейците да укриват недекларирани доходи в швейцарски банки. Споразумението е „още един удар срещу лицата, укриващи данъци, и представлява скок към по-справедливо данъчно облагане в Европа", заяви еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси.

Пускат последни билети за концерта на Ерос Рамацоти

http://music.actualno.com/Puskat-posledni-bileti-za-koncerta-na-Eros-Ramacoti-news_475283.html

Днес в 14:00 часа ще бъдат пуснати в продажба последните 1500 броя седящи места за концерта на Ерос Рамацоти в Арена Армеец на 26 септември, съобщиха организаторите от Жокер Медиа. Горещите билети са ...

Георги Първанов: Има опасност от "гърменизация" на политическия и изборния процес

http://pik.bg/георги-първанов-има-опасност-от-гърменизация-на-политическия-и-изборния-процес-news339392.html

Георги Първанов: Има опасност от "гърменизация" на политическия и изборния процес

Има опасност от "гърменизация" на политическия и на изборния процес. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов /президент на България 2002 - 2012 г./ в коментар на ситуацията в община Гърмен.

Според Първанов най-лошият възможен сценарий е да се етнизират изборите и политиката. "Има такива опити, някой се опитва да лови риба в мътна вода", коментира той. Държавата трябва да си свърши работата, свързана с подобен род поселения с незаконни застроявания, които са в противоречие с обществения ред, смята Георги Първанов.

Държавата трябва да респектира онези, които се опитват да провокират напрежение в тази ситуация, защото след Гърмен може да се случат такива неща в много от българските общини, включително и в големи градове, каза още той.

БСП отказа офертата на ГЕРБ да оглави комисията за Конституцията

http://offnews.bg/news/n_1/n_510972.html

От БСП отказват предложението, което им направиха от ГЕРБ, да оглавят парламентарната комисия, която ще разглежда промените в Конституцията. Това стана ясно от думите на депутата от БСП Чавдар Георгиев, който говори пред журналисти в парламента. "При условие, че нашата парламентарна група е против тези изменения на Конституцията, сами разбирате, че това предложение не е целесъобразно", каза Георгиев. Той все пак определи предложението като интересно и заяви, че "отговаря на капацитета на парламентарната група на БСП и народните представители, които я представят". От БСП определиха като "добра новина" заявката на Георги Първанов, че АБВ има готовност да подкрепи подписката на левицата срещу срещу решението за заем от 16 млрд. лв. Очаква се Първанов да се срещне с лидера на БСП Михаил Михов, за да обсъдят тази възможност. "Наистина с тази подкрепа ние ще можем да внесем искането за противоконституционноста на Закона за одобрение на този огромен дълг, заробващ страната ни. И ако наистина има пълно разбиране и подкрепа от страна на АБВ, това ще се случи, но все пак трябва да протече този диалог между лидерите на двете формации", коментира Георгиев. В същото време от БСП заявиха, че са против предложените от Калфин пенсионни промени и ги нарекоха "недовършени". Те предложиха свои промени, които по думите им били по-добри: "Предлагаме увеличение на осигурителната вноска с 2% от 1 януари 2016 г., както и максимален осигурителен праг в размер на 10 минимални заплати и това да бъде фиксирано, а не всяка година да се определя от бюджета - по този начин хората с по-големи дохои ще плащат по-големи вноски. Предлагаме още увеличение вноската във фонд "Безработица" на 2%, като аргументите ни са, че безработицата е висока - навремето този процент се намаляваше, но нямаше таква безработица", заяви Корнелия Нинова. По думите й предложенията на БСП не били популистки и нямало да доведат до задълбочаване на дефицита в НОИ и в пенсионната система, защото тези мерки щели да донесат 970 млн. лева повече приходи.  От БСП смятат, че ако пенсиите бъдат преизчилени с завишен процент, което щяло да доведе най-малко до 10% увеличение, ще струва 800 млн. лева. А ранното пенсиониране, което предлагат, ако не стигат 2 години стаж или възраст, би струвало 20 млн. лева и то само в първите години, защото " след това намалената пенсия до края на живота компенсира тези разходи". "В разходната част ние предлагаме подобряване на мерките, което ще струва 820 млн. лева. Както виждате не само, че не увеличаваме дефицита в НОИ, а напротив. С тези разходи гарантираме на хората, на които не им достига малко, за да се пенсионират, да не прибягват до опити да се сдобият с инвалидна пенсия, а да се пенсионират по-рано. Гарантираме и преизчисление на сегашните пенсии, които са ниски", обясни Нинова.

Еколози бият тревога, рядък делфин може да изчезне до 2030-а

http://www.moreto.net/novini.php?n=290272

Най-малките и най-рядко срещани морски делфини в света може да изчезнат до 15 години, ако не се предприемат мерки по защитата им, сочи ново изследване, цитирано от BBC News. Застрашеният вид може да бъде открит само във водите край бреговете на Нова Зеландия.

Засилваме контрола върху незаконната сеч с камери и GPS системи

http://econ.bg/Новини/Засилваме-контрола-върху-незаконната-сеч-с-камери-и-GPS-системи_l.a_i.675501_at.1.html

Собствениците на моторни превозни средства за транспорт на дървесина, трябва да са снабдени с GPS системи, а обектите, които складират и обработват...

От десетилетия войски смазват ромската престъпност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788207

Броженията в Гърмен, провокирани от циганската престъпност, достигащи напрежение като при война, съвсем не са единични и съвсем не стават само в България, пише
Броженията в Гърмен, провокирани от циганската престъпност, достигащи напрежение като при война, съвсем не са единични и съвсем не стават само в България, пише "България днес". Една от най-легендарните е операцията, водена от генерал Чочоолу в Пловдив през лятото на 1978 г. Тогава млада семейна двойка се разхожда в квартал „Изгрев“.

С потури на 24 май

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/27/2541776_s_poturi_na_24_mai/?ref=rss


Какво общо имат потурите и цървулите с българското просвещение? - пита Александър Андреев от "Дойче веле" по повод една българска проява в Брюксел на Деня на славянската писменост.

На 24 май българи се събраха в Брюксел за големия празник, за да припомнят на Европа за писмеността и културата си. Чудесно! Но защо се бяха пременили с калпаци, потури, беневреци и цървули? Какво общо имат тези неудобни, нехигиенични, отдавна изпреварени от времето и по същество грозни дрехи и...

Sky инвестира в хъб за изкуство в Европа

http://www.investor.bg/novini/261/a/sky-investira-v-hyb-za-izkustvo-v-evropa-195552/

Компанията се опитва да се пребори с големи конкуренти като Netflix, предоставяйки свое качествено съдържание

Концертът на DUB FX в София се мести на територията на парка на Летище София

http://music.actualno.com/Koncertyt-na-DUB-FX-v-Sofija-se-mesti-na-teritorijata-na-parka-na-Letishte-Sofija--news_475280.html

DUB FX пристига у нас 13-ти юни, заедно със специалните гости за вечерта DUB PHIZIX и MC STRATEGY, за да спретнат неповторима музикална парти нощ на открито за зажаднелите български фенове! Партито ...

ФИФА получи червен картон

http://www.investor.bg/novini/346/a/fifa-poluchi-cherven-karton--195556/

Властите са конфискували документи от футболната централа, Швейцария ще екстрадира арестуваните в САЩ

Антикорупционното разследване стига до сърцето на ФИФА

http://www.investor.bg/novini/346/a/antikorupcionnoto-razsledvane-stiga-do-syrceto-na-fifa-195556/

Властите са конфискували документи от футболната централа, Швейцария ще екстрадира арестуваните в САЩ

Ето какво предстои в НДК от 1 до 7 юни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4788584

1 юни (понеделник), зала 1, 19:00 часа – ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ТАНЦУВАТ.Спектакъл на учениците от Националното училище за танцово изкуство.
 В понеделник (1 юни) от 19:00 часа в зала 8 ще се проведе конференция на фондация „Reach for change“.
 Заедно в Непал – благотворителна изложба от 1 – 7 юни (понеделник – неделя), ет. 0, център.
1 юни (понеделник), зала 1, 19:00 часа – ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ТАНЦУВАТ.Спектакъл на учениците от Националното училище за танцово изкуство.  В понеделник (1 юни) от 19:00 часа в зала 8 ще се проведе конференция на фондация „Reach for change“.  Заедно в Непал – благотворителна изложба от 1 – 7 юни (понеделник – неделя), ет. 0, център.

Поискана е оставката на (Не)Зависимия Депутат за Права и Свободи

http://bulgarski.pogled.info/news/64812/Poiskana-e-ostavkata-na-Ne-Zavisimiya-Deputat-za-Prava-i-Svobodi

/Поглед.инфо/ Предложението на депутата Георги Кадиев за разрешаване на предизборна агитация на езици различни от българския, което той еднолично внесе като Законопроект за изменение на Изборния кодекс, доведе до искане на неговата оставка като депутат от ПГ на БСП. Въпросът за оставката постави народният представител Стоян Мирчев на вчерашното заседание на парламентарната група.

Прокуратурата няма да образува дело срещу членове на "Портестна мрежа" по сигнала на ПИК

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2541797_prokuraturata_niama_da_obrazuva_delo_sreshtu_chlenove/?ref=rss


Софийската градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу членовете на "Протестна мрежа" Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, съобщиха от държавното обвинение. Проверката срещу тях започна по сигнал от собственика на сайта ПИК Недялко Недялков за възможни престъпления, свързани с финансирането им, неплащане на данъци и укриване на средства.

Според наблюдаващия прокурор Боряна Бецова няма данни за извършени престъпления против...

Окошариха млад мъж за наркотици

http://pik.bg/окошариха-млад-мъж-за-наркотици-news339391.html

Окошариха млад мъж за наркотици

 В Районно управление „Полиция”-Ямбол е задържан 25-годишен мъж за притежание на наркотици, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Ямбол.

Вчера, при извършена проверка на А.Г. от Ямбол, служителите на реда открили у него грам кристалообразно вещество, дало реакция на метаамфетамин при полевия наркотест.

Задържан е с полицейска мярка за 24 часа. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Гладуващите хора по света са 795 милиона

http://africa.actualno.com/Gladuvashtite-hora-po-sveta-sa-795-miliona--news_475279.html

Броят на гладуващите хора по света продължава да намалява и вече възлиза на 795 милиона души. Това показват данните от годишния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, Международния...

Звездата на съвременното изкуство в световен мащаб Олафур Елиасон с изложба на ДОМА Арт Фест Нордика

http://art.actualno.com/Zvezdata-na-syvremennoto-izkustvo-v-svetoven-mashtab-Olafur-Eliason-s-izlojba-na-DOMA-Art-Fest-Nordika-news_475278.html

Звездата на съвременното изкуство в световен мащаб – исландецът с датски произход - Олафур Елиасон ще участва на фестивала за съвременно изкуство от северните страни ДОМА Арт Фест Нордика. Т...

Европейската централна банка стяга примката около гръцките банки

http://www.grreporter.info/evropeiskata-tsentralna-banka-styaga-primkata-okolo-grtskite-banki/17331

„Драги поставя брояч”, посочва високопоставен банков представител. Той смята, че по този начин Европейската централна банка изпраща по свой начин послание за незабавно намиране на решение

прочети повече

Вдигат с 2 лева социалната пенсия за старост

http://pik.bg/вдигат-с-2-лева-социалната-пенсия-за-старост-news339389.html

Вдигат с 2 лева социалната пенсия за старост

От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението е с 1,9 на сто - процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще има увеличение и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост (добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944-1945 г. и добавката по Закона за ветераните от войните).

Вижте снимка на абитуриента Борисов-май 1977 г.

http://frognews.bg/news_91937/Vijte-snimka-na-abiturienta-Borisov-mai-1977-g/

Май, 1977 г. с елегантен черен костюм, купен от ЦУМ, младичкият Бойко Борисов е един от най-атрактивните абитуриенти на 78-о СОУ в Банкя, което е завършил с отличен.

Цачева изгони Касабов за обида срещу Сидеров, ПФ се отказват да влизат в зала

http://politics.actualno.com/Cacheva-izgoni-Kasabov-za-obida-sreshtu-Siderov-PF-se-otkazvat-da-vlizat-v-zala-news_475277.html

Патриотичният фронт в момента изразява, своята подкрепа към нашия колега Валентин Касабов заради това, че той беше абсолютно неправомерно отстранен от председателят на НС Цецка Цачева, тъй като тя отс...

Патриотите поставиха искания и срок за изпълнение, иначе оттеглят подкрепата си

http://www.moreto.net/novini.php?n=290273

Патриотичният фронт поставя условия пред управляващата коалиция и срок за изпълнението им, заявявайки, че ще оттеглят подкрепата си, предава БТА. "Декларираме, че подкрепата на ПГ на ПФ към настоящето управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнението на заложените в програмата за стабилно управление приоритети.

ГЕРБ няма да внася предложение за промени в Изборния кодекс

http://www.cross.bg/gerb-izborniya-kodeks-1466880.html

/КРОСС/ГЕРБ няма да внася предложение за промени в Изборния кодекс, стана ясно след среща между ръководствата на Патриотичния фронт и ГЕРБ. След разговорите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви: ГЕРБ няма да внесе предложение за промени в Изборния кодекс, защото ние категорично сме заявили, че три месеца преди провеждането на местни избори да правиш промяна на Изборния кодекс винаги отварят възможността за много спекулации, много внушения. Той уточни, че е поел като ангажимент в рамките на предстоящата седмица ГЕРБ да подготви становище по декларацията на колегите си от ПФ и да бъде направена работна среща. По-рано от Патриотичния фронт поставиха седем условия, за да продължи подкрепата за правителството. Едно от тях бе разглеждане в комисии и гласуване в залата на промените в Изборния кодекс, внесени от Патриотичния фронт (ако не бъде прието задължителното гласуване без референдум, да се въведе активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове). Междувременно в кулоарите на парламента лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че вероятно е твърде късно, за да се направят необходимите промени. Преференциалният вот на местните избори може да поднесе много неприятни изненади в общините. Може с 30 или 50 гласа в една община да се изберат общински съветници. Това дава простор на корпоративния вот, коментира той

Кметът на Крън: Поредната 30-годишна "дупка" в Казанлък вече е спомен

http://pik.bg/кметът-на-крън-поредната-30-годишна-дупка-в-казанлък-вече-е-спомен-news339387.html

Кметът на Крън: Поредната 30-годишна "дупка" в Казанлък вече е спомен

Поредната 30-годишна "дупка" на територията на Община Казанлък вече е само спомен. Тя се намираше в нашия град Крън и дълго време бе изключително неприятна гледка за всички ни. На нейно място вече се намира парк, за който в строителната програма на Община Казанлък са заложени 44 000 лв. за завършителните дейности по втория етап за изграждане му. Товаказа кметът на град Крън Теменужка Люцканова по време на среща със съгражданите си.

На срещата присъстваха и общинските съветници Радиана Стефанова и Валентин Кралев, които запознаха присъстващите с предстоящите дейности по преасфалтиране на три улици в Крън – ул. "Бузлуджа", ул. "Бончо Шанов", ул. "Тодор Юлиев" – общо 2630 кв. м. И на трите улици има изградена канализация.

"Когато всички работим заедно и гледаме в една посока, хубавите неща се случват. От една страна общинска администрация, от друга страна общинския съвет, и разбира се от голямо значение е че в Крън имате кмет, който е изключително активен. Можем да кажем, че точно съвместната работа на институциите води до решаване на проблеми с дългогодишна история на територията на цялата община" – бяха категорични общинските съветници. 

До седмица ГЕРБ излиза с позиция за ултиматума на „Патриотичен фронт”

http://www.cross.bg/gerb-tzvetanov-front-1466876.html

/КРОСС/ До седмица ГЕРБ ще подготви становище за позиция по исканията на „Патриотичен фронт", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента.  По-рано днес Валери Симеонов обяви седем задачи, които кабинетът трябва да изпълни в срок до 1 юли. В отговор на въпрос на за компромисите, на които е готова ГЕРБ, Цветанов каза, че компромис е възможен по всичко, което е в интерес на държавата. Становището на ГЕРБ ще бъде обсъдено след седмица, на нова работна среща между Цветанов и Валери Симеонов. ГЕРБ няма да бъде вносител на промени и ще подкрепи само предложения, по които има политически консенсус, каза Цветанов в коментар на предлаганите от „Патриотичен фронт" промени в Изборния кодекс.  

Цитат на деня: Блатер не танцува в офиса си, но е спокоен

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2541792_citat_na_denia_blater_ne_tancuva_v_ofisa_si_no_e/?ref=rss


"Президентът Блатер не танцува в офиса си. Той е много спокоен, следи какво се случва. Това имах предвид."

Това уточнение направи пресдиректорът на ФИФА Валтер де Грегорио по време на извънредната пресконференция след сутрешния арест на високопоставени ръководители на международната федерация във ФИФА.

"Президентът е напълно спокоен, защото знае, че не е замесен. Ще приеме всичко, което се случи", каза първоначално Де Грегорио. Последва въпрос как може Блатер да е спокоен...

След арестите: Англия може да е домакин на Световното по футбол през 2018-та

http://offnews.bg/news/n_1/n_511028.html

След като днес в Цюрих бяха задържани няколко високопоставени служители на Международната футболна федерация (FIFA), разговорите за домакинство на Световните първенства по футбол през 2018-та и 2022-ра г. може да бъдат възобновени. Според британския "Independent" Англия е най-големият фаворит за домакинство на Световното през 2018-та г. В момента Русия официало е държавата с тези права, но въпросителните около арестите остават. Ако стане ясно, че Русия и Катар (домакин на СП за 2022) са спечелили тези си права неправомерно, е съвсем възможно държавите-домакини да бъдат сменени преждевременно. Най-голям претендент за домакинството на Катар през 2022 са Съединените американски щати и Австралия. Един от арестуваните днес служители на FIFA е вицепрезидентът на асоциацията Джефри Уеб. В изявление днес швейцарската федерална служба по правосъдието обяви, че американските власти подозират високопоставените служители в получаването на подкупи в размер над 100 млн. долара от началото на 90-те години досега. Престъпленията били договорени и подготвени в САЩ, а за получаването на парите са били използвани сметки в банки на територията на САЩ. Обвиненията са подкрепени от разследване на ФБР. Според разследването заподозрените – представители на спортни медии и фирми, свързани със спорта – са били въвлечени в схеми за незаконни плащания на футболни функционери – делегати на ФИФА и членове на нейни организации. В замяна те са получили права за медийното излъчване, маркетинга и спонсорството във връзка с футболни турнири в Латинска Америка.

Слабата реколта на гъби в Родопите срина пазара

http://pik.bg/слабата-реколта-на-гъби-в-родопите-срина-пазара-news339385.html

Слабата реколта на гъби в Родопите срина пазара

Заради слабата реколта тази пролет се срина пазара на гъби в Родопите, съобщава Би Ти Ви.

Гъбари и изкупвачи се оплакват, че пунктовете в Смолян са празни, а изкупените количества са минимални.

Причини за това са дългата зима и сухата пролет. Гъбарите си спомнят, че миналата година гъби е имало в изобилие. Мечките в гората са другото притеснение на хората.

Проф. Желязкова: Изтървахме гетата

http://www.vesti.bg/prof.-zheliazkova-iztyrvahme-getata-6036808

Цялото общество трябва да разбере, да се приспособи и да живее по този нов труден начин, няма връщане назад, смята социалният антрополог проф. Антонина Желязкова, директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия

Приднестровието търси защита от Путин

http://www.cross.bg/pridnestrovieto-moldova-slychaii-1466878.html

/КРОСС/ Притесненията на обществените организации са свързани със създаващата се политическа обстановка около Приднестровието, след като Украйна прекрати споразумението за транзит на руски миротворци през територията на страната, пише livenews.bg Представители на 66 обществени организации от непризнатата Приднестровска молдовска република (ПМР) решиха на общо събрание вчера да се обърнат към президента на Русия Владимир Путин с молба „да бъдат взети мерки за тяхната защита в случай на заплаха за мирното съществуване на приднестровските граждани", съобщи РИА "Новости". "От името на обществеността на Приднестровието искаме да се обърнем към президента на РФ Владимир Путин: В случай на някаква опасност той, като гарант на мира на територията на Приднестровието, като страна в преговорния процес, да вземе всички възможни мерки: и политически, и дипломатически, и икономически, и санкционни, а в случай на опасност и други, разбира се", заяви на събранието председателката на Съюза на жените от ПМР Татяна Долишная. Притесненията на обществените организации са свързани със създаващата се политическа обстановка около Приднестровието, след като Украйна прекрати споразумението за транзит на руски миротворци през територията на страната. "За първи път от 25 години се оказваме притиснати в менгеме както от Молдова, така и от Украйна", казва председателят на Съюза на молдовците от ПМР Валериан Тулгар

Гергана Паси обяви,че няма интерес да оглави антикорупционното звено

http://www.mediapool.bg/gergana-pasi-obyaviche-nyama-interes-da-oglavi-antikoruptsionnoto-zveno-news234567.html

Нямам интерес да оглавявам никакво антикорупционно звено в държавата и никога с никого не съм обсъждала такава възможност, написа Гергана Паси във Фейсбук в сряда. Тъй като в нашата държава "митовете и легендите" се радват на по-дълъг живот от нас самите, бързам да опровергая информация, която претендира да излиза от "кулоарите на МС" и се разпространява лавинообразно, посочи тя. Преди два дни медии тиражираха твърдение, че вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи Гергана Паси да поеме бюрото за предотвратяване на корупцията, което се предлага да се създаде с новия антикорупционен проектозакон. Самата Кунева също отрече това да е вярно. "Гледам разни медии публикуват твърдение, че Гергана Паси ще оглави Националното бюро за предотвратяване на корупцията, макар вчера да са проверили и това да е било отречено и от моя кабинет, и от самата Гергана", написа Кунева също във Фейсбук в с. "Гергана е страхотно почтен човек и отличен професионалист, но подобна възможност никога не е била обсъждана, както и каквито и да е кандидатури на този етап. Не обичам конспиративните теории, но ми се струва, че пускането на този слух има две цели – а) да разводни важния дебат за борбата с корупцията, сега когато представихме плана за създаване на Бюрото и б) да подкопае предложението Соломон Паси да е кандидатът на РБ за кмет на София. За радост, няма да успее и в двете. Ще създадем този орган, който да преследва безкомпромисно корупцията и конфликта на интереси по високите етажи на властта и също така ще имаме много успешен кандидат", допълва Кунева.

Варна 2015! Островът под Аспарухов мост запустява, всичко се руши (снимки)

http://petel.bg/Varna-2015--Ostrovat-pod-Asparuhov-most-zapustyava--vsichko-se-rushi--snimki-__113761

Веселин Златков фото Румен Сарандев На редакционната поща на "Петел" Info@petel.bg получихме призив от хора, които работят на острова под...

Специалисти на "Енерго про Мрежи" отстраниха авария в село Благоево след катастрофа

http://petel.bg/Spetsialisti-na-Energo-pro-Mrezhi-otstraniha-avariya-v-selo-Blagoevo-sled-katastrofa__113763

Специалисти на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи отстраниха авария след пътнотранспортно произшествие в разградското село Благоево в рамките на часове....

Шумна компания стреля 4 пъти по възмутен съсед

http://petel.bg/SHumna-kompaniya-strelya-4-pati-po-vazmuten-sased-__113764

Четири изстрела били произведени по съсед, който направил забележка на пияна компания в плевенския квартал „Дружба", съобщиха от...

Ангелкова започна с оправданията: Брошурите с мечки гризли са изнесени незаконно от склад

http://petel.bg/Angelkova-zapochna-s-opravdaniyata--Broshurite-s-mechki-grizli-sa-izneseni-nezakonno-ot-sklad__113765

Министърът на туризма официално коментира скандала с брошурите, рекламиращи България като страна за лов на мечки гризли и сьомга....

Само още 3 хиляди лева са нужни за малкия Хриси от Варна

http://petel.bg/Samo-oshhe-3-hilyadi-leva-sa-nuzhni-za-malkiya-Hrisi-ot-Varna__113766

Парите за лечението на малкия Християн Гатев недостигат. До момента по сметката му са постъпили 330 лева. Допълнително на благотворителен...

Шокиращо признание на зам. кмет от Варна: Незаконните постройки в "Максуда" се увеличиха

http://petel.bg/SHokirashho-priznanie-na-zam--kmet-ot-Varna--Nezakonnite-postroyki-v-Maksuda-se-uvelichiha__113767

Към момента това, което се случва от 3 години и половина е, че ние като районна администрация сме изпълнили всички изисквания,...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване