Хулио Иглесиас и първородният му син пяха заедно в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789523

“Радвам се, че отново съм в София. Пял съм пред вашите майки, бащи, баби и дядовци. Много се радвам, че имам възможността да пея и пред вас. Благодаря ви за тази прекрасна вечер!”, каза най-успешният испаноговорещ изпълнител - Хулио Иглесиас, по време на концерта си в зала “Арена Армеец” във вторник вечерта.
“Радвам се, че отново съм в София. Пял съм пред вашите майки, бащи, баби и дядовци. Много се радвам, че имам възможността да пея и пред вас. Благодаря ви за тази прекрасна вечер!”, каза най-успешният испаноговорещ изпълнител - Хулио Иглесиас, по време на концерта си в зала “Арена Армеец” във вторник вечерта.

Борисов: Митничарите бойкотират отпора срещу сивата икономика

http://www.cross.bg/molya-sivata-boiikotirat-1466957.html

София /КРОСС/ Митничарите на Свиленград бойкотират отпора срещу сивата икономика. Това е заявил пред министрите премиерът Бойко Борисов по повод кризата на българо-турската граница, стана ясно от стенограмата на Министерски съвет.„Във всяка една група, която задържаме, в две от тях - данъчни, в две от тях - граничари, и трябва да ви кажа, че това е страшно дисциплиниращо за състава. В момента 15 митничари сме изпратили, всеки момент ще са в Свиленград. Затова моля, когато говорите и с лидерите си на партиите, това изрично да го отбележите, отпор на сивата икономика. Тези два милиарда и кусур, които не са влезли някъде, е отпор пряко насочен срещу нас. На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация за, образно казано, четири тира с цигари, тези с гилзите, където е накълцаният тютюн, с над 1100-1200 кашона с такива гилзи, което се равнява на три и половина тира с цигари все едно нелегално са влезли. И трябва да ви кажа и от съвещанието сутринта, това, което докладват двете приходни агенции, службите, прокурорите, в следващите седмици приходите ще се увеличат и това го гарантирам. Какво по-добро този задържан митничар, или задържан граничар, или задържан данъчен, ако ги е давал нагоре, да каже на кой", казва Борисов.И продължава: „Сиреч, това е най-добрият начин за борба с корупцията

Мъж легна на релсите да се самоубива, в реанимация е

http://frognews.bg/news_91969/Maj-legna-na-relsite-da-se-samoubiva-v-reanimatsiia-e/

55-годишният Георги Михов от бургаския квартал „Долно Езерово“ е докаран в безпомощно състояние в МБАЛ-Бургас, след като бе блъснат от влак. Това съобщи "Флагман", като се позова на източник от Спешното отделение на болницата.

Мъж се хвърли под влак, по чудо оцеля

http://news.ibox.bg/news/id_1698446045

Благодарение на това, че машинистът е карал с ниска скорост

Руска подводница и военен кораб доближили Латвия

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruska-podvodnica-i-voenen-korab-doblizhili-latviia-6036835

Според информация на Националните въоръжени сили през 2015 г. руска военна техника се е приближавала към границата на Латвия над 50 пъти

90% от бежанците напускат България

http://www.cross.bg/aleksandrov-bezhantzite-durzhavnata-1466956.html

София /КРОСС/ Статистиката на МВР очерта тенденция за ръст на хората, които се опитват да преминат границата ни. Коментар по темата направи пред ТВ7 Златко Александров, главен секретар на Държавната агенция за бежанците."Държавната агенция за бежанците работи изключително сериозно по този въпрос. Имаме поети ангажименти по всички световни конвенции. Тези, които влизат в нашата страна имат право на свободно движение. Няма как да ги затворим в някое помещение", убеден е Александров. Той не е съгласен, че сме разграден двор."По-големият брой влизащи няма как да не се виждам, защото те са по различни от нас", добави Александров.3889 лица са настанени към момента в центровете на Държавната агенция за бежанците. Над 90% от получилите международна закрила напускат България и заминават към Западна Европа. Според Златко Александров те са тръгнали именно натам.Около 110 трансфера (връщане в България) има от началото на 2015 г.

Ваньо Танов: Колоната на "Капитан Андреево" се стопява

http://pik.bg/ваньо-танов-колоната-на-капитан-андреево-се-стопява-news339575.html

Ваньо Танов: Колоната на "Капитан Андреево" се стопява

Колоната от тежкотоварни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево се стопява. Това каза Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници” във връзка с усложнената ситуация и колоните от автомобили на граничния контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево, пише "Фокус".

По думите му до сутринта се очаква опашката от автомобили да премине през пункта и няма необходимост от допълнителни митнически служители за справянето с проблема.

МУ-Варна ще обособи нови учебни зали в предоставени от правителството имоти

http://www.moreto.net/novini.php?n=290317

Правителството предостави на Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” във Варна безвъзмездно управлението върху имоти – публична държавна собственост. В тях висшето учебно заведение ще обособи пови учебни зали, лаборатории и помощни помещения към катедрите.

Ядрените преговори с Иран може да продължат и след 30 юни

http://www.mediapool.bg/yadrenite-pregovori-s-iran-mozhe-da-prodalzhat-i-sled-30-yuni-news234609.html

Крайният срок 30 юни, който Иран и шестте световни сили си самоналожиха, за да постигнат окончателно споразумение по ядрената програма на Техеран и да уредят продължаващото вече десетилетие противопоставяне по този въпрос, може да бъде удължен, предаде Ройтерс, като се позова на иранската държавна телевизия. "Възможно е крайният срок да бъде удължен и преговорите да завършат след 30 юни", каза иранският заместник-министър на външните работи и един от главните преговарящи на Техеран Абас Арагчи. Френският посланик в САЩ Жерар Аро заяви вчера, че е малко вероятно до 30 юни да има споразумение, тъй като ще останат за доуточняване технически детайли, отбелязва Ройтерс. Според цитиран от ТАСС дипломатически източник от западна делегация е възможно преговорите по изготвяне на окончателно ядрено споразумение между Иран и страните от групата 5+1 (САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия) да се удължат до 6 или 7 юли. Франция няма да приеме споразумение за иранската ядрена програма, ако Техеран отказва проверки на военните си обекти. Това заяви френският външен министър Лоран Фабиюс днес, седмица след като иранският върховен водач аятолах Али Хаменей изключи всякакви инспекции на военни инсталации, предаде Франс прес. "Няма да има приемане (на ядреното споразумение) от страна на Франция, ако не е ясно, че ще може да се правят проверки на всички ирански инсталации, включително на военните обекти", каза Фабиюс във френския парламент. Той изрази пожелание всички големи сили, участващи в ядрените преговори с Иран, "да приемат френската позиция". Същевременно в момента в Иран набира популярност разпространен в интернет видеоматериал, на който твърдолинейният ирански депутат Махди Кучакзаде и иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф си разменят остри реплики във връзка с ядрените преговори със световните сили, предаде Асошиейтед прес. На записа, който се появил в понеделник, Зариф и Кучакзаде водят разгорещен разговор, очевидно в края на парламентарно заседание при закрити врата. Иранският депутат хардлайнер нарича външния министър "предател", заявявайки, че говори от името на върховния лидер аятолах Али Хаменей. Това на свой ред предизвиква гневна реакция от страна на Зариф, който е видимо засегнат от казаното и напада остро законодателя, заявявайки му, че няма право да говори от името на най-висшия държавен ръководител в страната. Според появили се спекулации нискокачественият запис най-вероятно е заснет с мобилен телефон и е разпространен от депутат, присъствал на заседанието. Няколко народни представители поискаха властите да разкрият човека, който стои зад изтичането на записа в публичното пространство, и той да бъде даден на съд.

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове

http://pik.bg/задълженията-на-нек-към-двете-американски-централи-растат-с-часове-news339591.html

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове

Задълженията на НЕК към двете американски централи растат с часове, каза директорът на БЕХ. Не е реалистично токът да поскъпне с 30-40%, смята шефът на КЕВР.
 
Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен каза в парламента, че се водят трудни преговори с централите за финално подписване на договорите, с което да бъде намалена цената за разполагаемост, която НЕК заплаща. Ефектът от тази мярка ще е икономия от 1 млрд. лв. за оставащия период на действие на договорите.

Миналия месец НЕК подписа споразумения за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3". 

Новите условия влизат в сила, след като НЕК плати задълженията си. Министърът уточни, чеНЕК е приела да изплати старите задължения към американските си партньори от 600 млн. лева.

Коен каза, че част от текстовете на договорите се съгласуват в момента с Комисията за енергийно и водно регулиране.

Прогнозите за поскъпване на електроенергията с 30-40 на сто са нереалистични, заяви междувременно председателят на КЕВР Иван Иванов. Той припомни, че цената на тока ще бъде определена в края на юни след обществено обсъждане. 

Такива повишения, може би, някои хора ги искат, но не са реалистични. Цялата комисия продължава работата. Открито заседание, след това ще има закрито заседание, обществено обсъждане и едва накрая – в края на месец юни, ще бъдат с решение определени цените.
 
И електроенергийната борса, която в България се очаква да заработи през следващата година, ще докаже, че поскъпване на тока с 40% не е реално, каза още председателят на регулатора. 

Стартът на борсата, по думите му, ще окаже положителен ефект както върху потребителите, така и върху енергодружествата, които трябва да влязат в една наистина конкуренция помежду си, по думите на Иванов.  

Вече е проведена среща с представители на скандинавската компания, която ще е оператор на енергийната борса у нас, каза той.

Октомври-ноември-декември са предвидени за провеждане на тестови изпитания, а от началото на 2016 година борсата се очаква да заработи.

"Адидас" призова ФИФА за прозрачност след арестите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542119_adidas_prizova_fifa_za_prozrachnost_sled_arestite/?ref=rss


Немската фирма за спортно облекло "Адидас" се обърна с призив към ФИФА, след като няколко ръководители на футболната централа бяха арестувани по обвинения в корупция.

"Адидас е напълно отдаден в създаването на култура, която насърчава най-високите етични стандарти и морал и като такива, очакваме същото и от партньорите си," заяви ръководството на компаният в официално писмо до медиите.

"След днешните новини ние можем единствено да насърчим ФИФА да продължи да утвърждава и...

Плевнелиев: Решението за случая с Гърмен е само едно

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/plevneliev-reshenieto-za-sluchaia-s-gyrmen-e-samo-edno-6036836

"Институциите трябва да се обърнат с лице към хората и техните проблеми и трябва да бъдат обективни”, посочи Плевнелиев

Скандал в правна комисия! ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, БДЦ И АБВ не искат да чуят гласа на народа

http://www.cross.bg/provezhdane-gerb-referendym-1466955.html

София /КРОСС/ Комисията по правни въпроси отхвърли три предложения на "Атака", с които се правят изменения в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Промени обаче удариха на камък след като всички партии се бяха сговорили да не приемат полезните редакции на закона, предложени от АТАКА и така гражданите пак останаха без глас за съдбата си.Председателят на комисията от ГЕРБ Даниел Кирилов направи фрапантно нарушение на приетите правила и демокрацията. Той добави в едно от гласуванията три отрицателни гласа на членове на комисията от ГЕРБ, които не присъстват. По този начин беше отхвърлено референдумите да се провеждат по облекчен начин.Сериозно влияние на гласуването оказа и размаханият пръст от страна на ДПС в лицето на Четин Казак. Становището на Министерство на правосъдието, оглавявано от протестъра Христо Иванов, също беше отрицателно и в нарушение на действащите закони в България.Една от предлаганите промени на националистите бе да бъдат променени текстове, с които да бъде въведен образователен ценз за имащите право на глас. По-точно да бъдат спазени законите в България, а именно щом основното образование е задължително, то да бъде и предпоставка за допускане до урните.Също така от "Атака" предлагат задължително да се гласува при референдуми

Превратът срещу Бойко. Мишената е ГЕРБ, Пеевски е само мюре. Мисията: втори мандат на Плевнелиев

http://web.barometar.net/80245/

Нищо лично към „Протестна мрежа”. Не познавам никого оттам.Вече година се дърлим медийно с тези момчета и момичета и сигурно у широката публика е останало впечатление, че проблемът е едва ли не персонален. Всъщност не бих могъл да имам персонален проблем с персони, които не представляват себе си. Кои са всъщност те? Асен, Антоанета, Ивет, […]

Луди по релсите: Мъж е в реанимация след удар на влак!

http://www.bnews.bg/article-135681

Локомотивният машинист свирнал, но мъжът не се отдръпнал от релсите.

"Лукойл" заплаши лабораторията на Иван Костов със съд

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789505

Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината. Това се казва в изявление на
Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината. Това се казва в изявление на "ЛУКОЙЛ България", разпространено до медиите. В него се заявява, че компанията възнамерява да защити репутацията си в съда.

"Лукойл" заплаши лабораторията на Костов със съд

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789517

Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината. Това се казва в изявление на "ЛУКОЙЛ България", разпространено до медиите.
В него се заявява, че компанията възнамерява да защити репутацията си в съда.
Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината. Това се казва в изявление на "ЛУКОЙЛ България", разпространено до медиите. В него се заявява, че компанията възнамерява да защити репутацията си в съда.

Отпада ограничението да има до 3 учебника по предмет за клас

http://offnews.bg/news/n_1/n_511212.html

Ограничението да има най-много три учебника по предмет за клас отпада. Депутатите от Комисията по образование в Народното събрание приеха на второ четене текста от проектозакона за предучилищното и училищното образование, според който министърът на образованието е длъжен да одобри всички проекти на учебници, които отговарят на държавния образователен стандарт. Текстът ще влезе в сила, след като проектозаконът бъде гласуван на второ четене и в пленарна зала и бъде обнародван. Сегашното ограничение за един учебен предмет да има максимум 3 учебника за клас беше прокарано по времето на образователния министър Владимир Атанасов в кабинета "Сакскобургготски". Това се случи в последния момент, в пленарна зала, по предложение на внучката на Тодор Живков Жени Живкова - тогава депутат от левицата. Проектозаконът за предучилищното и училищното образование е с основен вносител Милена Дамянова (ГЕРБ), която е председател на комисията и е бивш зам.-министър на образованието.

Спортният министър защити идеята треньори да влязат в третия час по физическо

http://pik.bg/спортният-министър-защити-идеята-треньори-да-влязат-в-третия-час-по-физическо-news339574.html

Спортният министър защити идеята треньори да влязат в третия час по физическо

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев мотивира пред Парламентарната комисия по образованието и науката и училищни директори разпоредбата от Закона за предучилищно и училищно образование, чрез която ще се даде възможност организирането и провеждането на третия час по физическо възпитание да се осъществява от професионални треньори, съобщиха от спортното министерство.

Своята подкрепа за идеята изрази и министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев. Кралев заяви, че Министерството на младежта и спорта стои твърдо зад представения проект на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от председателя на комисията Милена Дамянова и група народни представители.

Необходимостта от законодателната промяна - организирането и провеждането на третия час да се осъществява от педагогически специалисти в областта на физическото възпитание и спорта, с професионална квалификация учител или треньор, е продиктувана от често срещаната досега практика, третият час по физическо възпитание да се провежда от учители без квалификация в тази област.

„В много училища третият час по физическо възпитание и спорт не се провежда като част от общата философия за развитие на двигателната култура при подрастващите. Често се използва за допълване на норматива на преподаватели по други специалности. Министерство на младежта и спорта настоява третият час по физическо възпитание и спорт да се изпълни със съдържание.

Да се използва за усъвършенстване на придобитите умения по вид спорт или за провеждане на вътрешно училищни първенства, категорично заяви министър Кралев на заседанието. - Това не би могло да се осъществява от преподаватели с друга специалност. С провеждането на третия час по физическо възпитание и спорт в този вид не се постигат очакваните резултати”

Министър Кралев допълни, че това води до формално провеждане на третия час и ниска мотивация на учениците за участие в него. Резултатът от всичко това е големият процент на деца със свръхтегло и затлъстяване. По думите на Кралев, цифрите са стряскащи. Около 17% е свръхтеглото, 8% е затлъстяването, а около 60% от подрастващите са с гръбначни изкривявания. При децата от 1 до 4 клас цифрите са още по-фрапиращи.

„Установихме, че губим битката с компютрите и електронните игри и това се случва в цяла Европа. Най-модерната тенденция е привличането на професионални треньори, които да направят тези часове по-атрактивни. Конкретните специалисти могат да разкрият магията и спецификата на спорта. Тази практика е въведена във Великобритания, Белгия, Холандия, Швейцария, Австрия, като за последните две години отчетените резултати са отлични”, посочи Кралев.

Министърът сподели, че при срещите си с преподаватели, които не са специалисти, те признават, че не могат да водят пълноценно часа по физическо. „Особено важно е да обърнем внимание на децата от първи до четвърти клас. Това е времето, в което ние не трябва да прилагаме физическо възпитание, а да поставим основите на физическото образование. Нямаме право да изпуснем децата си в тази възраст, защото после положението е безвъзвратно изгубено, подчерта министър Кралев. - Знам, че от 2400 училища в България, 800 са без физкултурни салони. Това обаче са различни проблеми и не трябва да се смесват. Липсата на физкултурни салони, главно в малките населени места, не трябва да е аргумент да загърбим детското здраве и физическото образование”.

Според министър Тодор Танев обсъжданата разпоредба дава нов смисъл на закона. „Тук не става дума за някакво си физическо възпитание или за профсъюзни мерки, а за стратегически въпрос, които дава нов смисъл на закона. Тъй като, както министър Кралев отбеляза, вече говорим за физическо образование”, заяви Танев. За решаване на проблема с липсата на физкултурни салони е създадена съвместна работна група между експерти на МОН и ММС, която извършва инвентаризация на състоянието на спортната база в училищата. Идеята е, след като пълната картина се изясни, да се предложи на Министерски съвет и Парламента мащабна 5-годишна програма, чрез която да се изградят нови физкултурни салони и да се ремонтират вече съществуващите такива.

 „Контролът за организиране и провеждане на часа по физическо възпитание е изцяло и основно задължение на директора на училището. Показателно е, че където директорът изпълнява това свое задължение, часовете по физическо възпитание, включително и третият час, се провеждат съобразно учебната програма. Няма отсъстващи ученици и децата в тези училища не са в процентите на неспортуващите и на страдащите от затлъстяване и други заболявания, свързани с липсата на двигателна активност”, допълни Кралев. 

Министърът подчерта, че много от Българските спортни федерации, сред които Българския футболен съюз и централите по баскетбол, волейбол, борба, лека атлетика, хандбал, художествена гимнастика и шах, са изразили готовност да предоставят специалисти за провеждане на третия час по физическо възпитание.

55-годишният Георги Михов оцеля по чудо, след като влак го помете в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789497

Георги Михов е мъжът, който по чудо оцеля след като е бил пометен от влакова композиция близо до бургаския квартал Долно Езерово. Мъжът е жител на квартала. Прегледите са показали , че той има контузия на белия дроб, както и няколко разкъсни рани. Не са открити обаче фрактури или вътрешни кръвоизливи, казаха от бургаската болница.
Георги Михов е мъжът, който по чудо оцеля след като е бил пометен от влакова композиция близо до бургаския квартал Долно Езерово. Мъжът е жител на квартала. Прегледите са показали , че той има контузия на белия дроб, както и няколко разкъсни рани. Не са открити обаче фрактури или вътрешни кръвоизливи, казаха от бургаската болница.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/05/27/2542104_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в 17 ч:

- Прилагане на специални разузнавателни средства спрямо магистрати ще могат да искат вътрешният министър и председателят на ДАНС. Промяната беше приета окончателно от депутатите.
-  Съпредседателят на патриотите Валери Симеонов постави ултиматум към ГЕРБ от седем точки, с краен срок на изпълнение 1 юли.
- Над 80 ...

Започна бавното придвижване през ГКПП "Капитан Андреево"

http://society.actualno.com/Zapochna-bavnoto-pridvijvane-prez-GKPP-Kapitan-Andreevo--news_475377.html

Започна бавното придвижване на ТИР-овете на граничния пункт "Капитан Андреево". Опашката от чакащи тежкотоварни автомобили е намаляла от 10 на около 5 километра, предаде БНР. Същевременно с...

Кога и къде ще спира топлата вода в София през лятото

http://pik.bg/кога-и-къде-ще-спира-топлата-вода-в-софия-през-лятото-news339586.html

Кога и къде ще спира топлата вода в София през лятото

"Топлофикация София" обяви графика за спиране на топлата вода по квартали в столицата заради подмяната на 37 км тръби и основни ремонти в ТЕЦ "София-Изток".
Преди дни от Топлофикация София обявиха, че за първи път през последните 10 г. ще извърши толкова мащабни ремонтни дейности. Докато се подменят участъците по мрежата, ще се извършват и основните ремонти в ТЕЦ „София-Изток.

Заради планираните ремонти топлата вода ще спира поетапно в 15 столични квартала от май до септември, като работите трябва да са приключили към средата на септември. 

Топлоподаването ще спира в следните районни общини: Подуене, Красно село, Лозенец, Триадица, Красна поляна, Люлин, Възраждане, Надежда, Илинден, Връбница, Сердика, Овча купел, Изгрев, Младост, Студентски град. 

Спирането на топлата вода е с различна продължителност и засяга определени участъци, описани в обявения вече график на дружестовото.

Първи без топла вода остават в  жк "Западен парк" и "Илиден".

Най-дълъг е срокът, където ще се подменят главни магистрални топлопроводи - около 40 дни. Един от тези случаи е в  "Сердика" - там няколко блока остават без топлоподаване от 21 юли до 27 август.

За "Разсадника", "Изток" и "Младост" топлата вода спира през август, а за  Студентски град прекъсва през определени периоди от юли и август.

В "Люлин" топлата вода ще спира поетапно през цялото лято до края септември.

НС прие промени в НПК срещу бягства на осъдени

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/ns-prie-promeni-v-npk-sreshtu-biagstva-na-osydeni-6036834

Съдът ще може да преценява в кои случаи при осъдителна присъда да бъдат отнемани личните документи на осъдените

Син на китайски милиардер обзаведе кучето си с два часовника Apple

http://www.cross.bg/chasovnika-apple-kycheto-1466954.html

/КРОСС/ Синът на китайския милиардер Ван Цзянлин купи на кучето си два златни часовника Apple за 24 000 долара, съобщава сайтът на тайландския вестник "Тхаи Рат". На страницата на четириногото в Weibo (китайският аналог на Twitter и Facebook), са поместени няколко снимки, на които то позира с марковите часовници на лапите. "Имам две нови часовника! Аз, разбира се, трябва да нося четири, защото имам четири лапи. Но това би било пълен кич", пише под една от снимките.

Пресичай трудно (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_511195.html

Читател на OFFNews ни изпрати снимки на пореден шофьор, за когото правилата за движение по пътищата не важат. Снимките са направени на кръстовището между столичните булеварди "Прага" и "Пенчо Славейков". На тях се вижда как водачът на джип ауди е спрял на светофара, заемайки половината пешеходна пътека, а минувачите го заобикалят.

ДФ „Земеделие“ отпуска 3.5 млн. лева за подкрепа на пчеларите

http://www.moreto.net/novini.php?n=290327

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ взе решение за отпускането на държавна помощ de minimis в размер на 3.5 млн. лева в подкрепа на пчеларите за справяне с последствията от нестабилните климатични условия през 2014 и началото на 2015 г.

Кървава катастрофа затвори Прохода на републиката, човек загина зверски смазан от ламарините

http://petel.bg/Karvava-katastrofa-zatvori-Prohoda-na-republikata--chovek-zagina-zverski-smazan-ot-lamarinite__113796

Кървава кататсрофа стана тази вечер около 19:30 часа на Прохода на Републиката,съобщи "Пик". В жестоката катастрофа е загинал един човек....

Яне Янев: В Гърмен има цигани, защото на Ахмед Башев не му стигат гласове

http://pik.bg/яне-янев-в-гърмен-има-цигани-защото-на-ахмед-башев-не-му-стигат-гласове-news339585.html

Яне Янев: В Гърмен има цигани, защото на Ахмед Башев не му стигат гласове

Напрежението в Гърмен е създадено от бившия и дългогодишен кмет на селото Ахмед Башев, защото не му достигат гласове отново да стане кмет и то още на първия тур на местните избори наесен.

Това обяви пред „Лице в лице” Яне Янев, председател на РЗС и съветник на премиера Бойко Борисов.

„Нещата не се казват с истинските им имена. Те са много прости – Башев е седнал септември миналата година, взел е тефтра и отмята фамилиите, и не му стигат 600-700 гласа, за да бъде избран за кмет още на първи тур. Тогава е започнало е великото преселение на цигани. Хората няма как да не го забележат това нещо”, обясни схемата съветника на премиера.

По негова информация настоящият кмет Минка Капитанова е била човек на Башев, но е спряла да му се отчита и е минала в лагера на Алиосман Имамов.

Той също смята, че в ДПС има два лагера. Това е теза, която първи разви ген. Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

Г. Ганев: Европа е слаба спрямо САЩ и ТПТИ й е необходимо

http://europe.actualno.com/G-Ganev-Evropa-e-slaba-sprjamo-SASht-i-TPTI-j-e-neobhodimo-news_475370.html

Трябва да се разбере, че Европа е в слаба икономическа позиция в сравнение със САЩ. САЩ може да избира с кого да си играе, но Европа - не. Ако не се сключи Трансатлантическото партньорство за...

Оградата на плажа в Кранево се достроява

http://www.cross.bg/bager-ivitza-kranevo-1466953.html

/КРОСС/ Оградата на плажа в Кранево не само не пада, но се достроява, сигнализираха зрители на bTV.Преди повече от месец показахме металното съоръжение, което разделя плажната ивица пред бившия международен лагер в черноморското село.След проверка на строителното министерство, собственикът на бившия лагер сам започна премахването на част от оградата, защото се оказа, че няма строителни книжа. Днес все още ограда няма, но на мястото работи багер и поставя основите за ново съоръжение. Според кмета на селото, този път всичко е законно.„Вчера около 12 часа получих сигнал от 112, че има багер, който работи на плажната ивица. Веднага дойдох видях го този багер, който е зад гърба ми. Погледнах строителното разрешение, което е влазло в сила от вчера. Всичко е съвсем наред в документите, хората в момента полагат основата по кадъсър както си е и няма сантиметър вляво вдясно", обясни кметът на селото Румен Николов.Според главния архитект на Балчик Анна Демирева всички документи на инвеститора са изрядни и строителството е напълно законно.Малкото хора по плажа по това време в Кранево пък са раздвоени, защото в базата се настаняват основно деца оградата е за тяхна сигурност.„Прескачат през огради, през прозорци, само и само да излязат. И според мене е нормално оградата да бъде бетонна, за да е по-труден изхода от една страна

Социалната пенсия за старост става 115,15 лв.

http://econ.bg/Новини/Социалната-пенсия-за-старост-става-115-15-лв-_l.a_i.675541_at.1.html

От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението е с 1,9 на сто. Това е процентът, с който...

Кой иска да вкара Галин в блатото?

http://www.bnews.bg/article-135677

Феноменалният успех на попфолк звездата смути сънищата на негови колеги, които подхванаха отвратителна компроматна война в медиите.

Борисов: На митница Свиленград ни бойкотират, но приходите в бюджета се увеличават

http://web.barometar.net/80243/

На днешното заседание на правителството след точката за изпълнението на бюджета, докладвана от финансовия министър, премиерът Борисов направи следния коментар: „На Свиленград бойкотират. Нали разбирате, че ако тези камиони се пуснат без да се проверяват, ще влезе месо, ще влезе и захар, и шоколади, и цигари или каквото и да било. Вчера има нова реализация […]

(Не)обикновени хора: Боби от Ловеч опъва жици и мечтае за Ел Ей

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4788348

Той е Борислав Панков, на 17 години, от Ловеч. Ще кажете - един от всичките тийнейджъри, чиято кръв кипи от безграничността на новото време. Но за хората, които го познават, той е необикновено момче.
Боби, както го наричат неговите приятели, е ученик в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I”, с профил английски език. Дете на образовани родители.
Той е Борислав Панков, на 17 години, от Ловеч. Ще кажете - един от всичките тийнейджъри, чиято кръв кипи от безграничността на новото време. Но за хората, които го познават, той е необикновено момче. Боби, както го наричат неговите приятели, е ученик в Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I”, с профил английски език. Дете на образовани родители.

Няма увеличение на регистрираните случаи на шарка в Бургаска област

http://pik.bg/няма-увеличение-на-регистрираните-случаи-на-шарка-в-бургаска-област-news339584.html

Няма увеличение на регистрираните случаи на шарка в Бургаска област

Няма увеличение на регистрираните случаи на шарка в Бургаска област. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция в града.

От там са категорични, че не може да се говори за увеличение на регистрираните случаи на варицела, скарлатина и рубеола в областта.

От началото на 2015г. до момента са регистрирани 369 заболявания от тези нозологични единици, като за периода от м. януари до края на м. май през 2014 г. регистрираните случаи са 581.

От началото на м. април до момента – 25 май в област Бургас са регистрирани 93 случая на варицела, 34 случая на скарлатина, като няма регистрирани случаи на рубеола и морбили.

Готова е наредбата за сертифициране на балнео и спа обекти

http://www.cross.bg/tzentrove-yslygi-tyrizum-1466952.html

Сандански /КРОСС/ Първата Наредба за условията и реда за сертифициране на балнеолечебни, спа, уелнес и таласотерапевтични центрове е вече публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на туризма. Това съобщи министър Николина Ангелкова по време на откриването на втория конгрес на Българския съюз по балнеология и спа туризъм в Сандански.Министър Ангелкова подчерта, че с поднормативния акт за първи път се въвеждат минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези специализирани центрове. Тя обясни още, че право да ползват съкращението "спа" ще имат само сертифицираните по реда на наредбата обекти. Подробните изисквания към обектите са подредени в няколко групи: изграждане; оборудване и обзавеждане; обслужване; предлагани туристически услуги; квалификация и стаж на кадрите.„Така ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като спа център, както е било допускано през годините. Потребителите трябва да знаят какво да очакват, когато плащат за този тип услуга, и къде могат да я получат. Затова ще бъде създаден и регистър на сертифицираните центрове като част от Националния туристически регистър", допълни министър Ангелкова.По думите й приемането на Наредбата е сред основните приоритети на министерството и е била чакана десетилетия от бранша. „Страната ни е на второ място в Европа по ресурси от минерална вода", каза министърът

Мъж е в реанимация, влак го блъсна на ж.п. линия в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789455

Влак блъсна 55-годишен мъж на ж.п. линията в района на квартал „Долно Езерово” в Бургас. Човекът е закаран в МБАЛ-Бургас. Няма пряка опасност за живота му, съобщава Фокус.
Той е бил в близост до ж.п. линията и при даване на сигнал от машиниста не се е отместил. Става въпрос за пътническия влак от Бургас до Айтос.
Влак блъсна 55-годишен мъж на ж.п. линията в района на квартал „Долно Езерово” в Бургас. Човекът е закаран в МБАЛ-Бургас. Няма пряка опасност за живота му, съобщава Фокус. Той е бил в близост до ж.п. линията и при даване на сигнал от машиниста не се е отместил. Става въпрос за пътническия влак от Бургас до Айтос.

Мъж е в реанимация, влак го блъсна на жп линия в Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789473

Влак блъсна 55-годишен мъж на жп линията в района на квартал „Долно Езерово” в Бургас. Човекът е закаран в МБАЛ-Бургас. Няма пряка опасност за живота му, съобщава Фокус.
Той е бил в близост до жп линията и при даване на сигнал от машиниста не се е отместил. Става въпрос за пътническия влак от Бургас до Айтос.
Влак блъсна 55-годишен мъж на жп линията в района на квартал „Долно Езерово” в Бургас. Човекът е закаран в МБАЛ-Бургас. Няма пряка опасност за живота му, съобщава Фокус. Той е бил в близост до жп линията и при даване на сигнал от машиниста не се е отместил. Става въпрос за пътническия влак от Бургас до Айтос.

Данъчната система има нужда от промяна

http://www.cross.bg/promyana-rutzete-sistema-1466951.html

София /КРОСС/ Предлагаме да се направи дискусия за промяна в данъчната система. Има съгласие, че има нужда от такава промяна. Но хората са чувствителни на тази тема, коментира пред ТВ7 проф. Митко ДимитровЗа доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания при Българска академия на науките (БАН) няма как икономиката да се оставя само в ръцете на икономистите или само в ръцете на политиците. "Не е важно само дали е пропорционално или прогресивно. Важно е на какво ниво е. Можем да си запазим плоския данък, но да го направим 30% и тогава никой няма да е доволен. Не може да се гледа толкова елементарно", смята той.В тазгодишния доклад на института се отделя голямо внимание на европейските фондове. Направен е и анализ на изминалия 7-годишен период

ВКС отмени оправдателната присъда на Брендо

http://offnews.bg/news/n_1/n_511187.html

Върховният касационен съд отмени оправдателната присъда на Евелин Банев – Брендо по делото за пране на пари и върна разглеждането му отново на Софийския апелативен съд. Осъденият на 20 г. затвор за наркотрафик в Италия Брендо бе върнат у нас, за да бъде съден участие в организирана престъпна група и за пране на 21 млн. лв. По този процес той първоначално бе осъден на 7 години и половина, но на 11 юли миналата година бе оправдан от апелативния съд. Заедно с него подсъдими бяха бившата му съпруга Моника Добринова , сестра ѝ Десислава Дишлиева , както и Симо Карайчев , който е брат на Банев. Те също бяха оправдани. Прокуратурата обаче протестира решението и сега върховните магистрати решиха, че по делото са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Затова и то се връща в Софийския апелативен съд за разглеждане от нов състав. "При новото разглеждане на делото въззивният съд следва да проследи внимателно рамките на фактическото обвинение, повдигнато с обвинителния акт и неговата доказателствена обезпеченост", се казва в решението на Върховния касационен съд. След оправдателната присъда Евелин Банев-Брендо е с най-леката мярка за неотклонение подписка, но със забрана да напуска страната. Въпреки това никой не знае къде е той, а властите не го издирват, защото няма такова искане. Делото срещу Брендо, Дишлева, Добринова и Карайчева започна още през 2007 г. През юни 2013 г. Софийският градски съд (СГС) призна Банев за виновен и му постанови присъда от седем години и половина затвор, а останалите трима подсъдими получиха тригодишни условни присъди. За едното от обвиненията, а именно "пране на пари", Брендо може да получи затвор от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лв. Наказанието за другото обвинение срещу Банев - участие в организирана престъпна група, е лишаване от свобода от 3 до 8 години.

Ненчев заповяда на военното разузнаване да предаде архива си на Комисията по досиетата

http://www.mediapool.bg/nenchev-zapovyada-na-voennoto-razuznavane-da-predade-arhiva-si-na-komisiyata-po-dosietata-news234608.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев със своя заповед в сряда е задължил службата "Военна информация" и нейния директор да предаде архивите на военното разузнаване на Комисията по досиетата. Това обяви самият министър на специална пресконференция, на която присъстваха и членове на комисията. Става дума за предаването на повече от 30 000 архивни единици, които ще се съхраняват в сградата на Комисията по досиетата в Банкя. Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя, и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страницата с репресивните структури на комунизма, заяви Ненчев, цитиран от БТА. Той каза, че разбира натиска това да не се случи и добави, че вероятно ще има още тайни, които не знаем, но, по думите му, през 2015 г., 26 години след промените, ние трябва да продължим напред, свободни от тайни и зависимости. Министърът вярва, че в това решение е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни като Полша, Германия и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви, каза Ненчев. Той декларира, че няма в какво да се съмнява по отношение на Комисията по досиетата - нито в професионализма на членовете й, нито в народните представители и Народното събрание, приели този закон. Започваме процедура веднага след като е назначен директор на службата, заяви министърът и добави, че не иска да чакат повече, защото иска темата да бъде затворена и законът да бъде изпълнен в цялост. Николай Ненчев иска с предаването на тези досиета шумът около службата "Военна информация" да приключи. Той отбеляза, че тя има важни задачи и нейното ръководство и служителите й трябва да продължат спокойно и професионално да работят по поставените им теми. Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов подчерта, че от службата "Военна информация" са в правото си да направят мотивирани предложения във връзка с чл. 32, за това, което сметнат за необходимо, но добави, че и Комисията по досиетата може да прецени за кои документи да приложи въпросния законов текст. Попитан защо чак сега е издал заповедта и какво е пречело това да стане още в началото, Николай Ненчев каза, че е имал известно противоречие с бившия директор на "Военна информация" и добави, че е искал да започнат начисто и новият директор да поеме изцяло тази отговорност. Ненчев не се притеснява, че заповедта му може да бъде атакувана. По отношение на това кой гарантира, че няма да бъдат оповестени имена на чужди граждани, Ненчев каза, че гаранция дава законът. Той добави, че гаранцията, която дава Евтим Костадинов, е необходима и самият министър я е поискал, тя е спомената и в подписаното от тях днес споразумение. Попитан за гаранцията по отношение на сътрудничили чужди граждани, Костадинов коментира, че по този въпрос ненужно е имало нагнетяване в медийното пространство и заяви, че такива документи няма да дойдат при тях. Досиетата на чуждите граждани ние нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме, посочи Костадинов. Той направи и разграничение между досиета на привлечени като агенти чужди граждани, и евентуални документи, водени в ущърб на чужди гражданин, примерно след някакво нарушение. Гаранцията е осемгодишната практика, коментира също членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. Тя отбеляза, че до момента в архива им има имена на чужди граждани и добави, че информация никога не е излизала. Бончева посочи, че през 2013 г. има прессъобщение от "Военна информация", в което се твърди, че до края на годината ще бъдат предадени всички архивни единици. До този момент тези 33 000 архивни единици не са предадени. Никъде в това прессъобщение и в изявите на г-н Иванов /предишния директор на службата/ не се споменава, че става въпрос за чужди граждани. "Така че, не се хващайте на тази въдица", коментира Бончева. Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че за него днес е исторически ден. Комунистическите досиета на военното разузнаване бяха една от най-строго пазените тайни - тук имаше жестока съпротива, каза Димитров, който поздрави военния министър, че е имал смелостта, каквато никой друг не е намерил, да свърши това докрай. За да продължим напред, трябва да продължим начисто, коментира Мартин Димитров.

Ненчев заповяда на служба "Военна информация" да предаде архивите си на Комисията по досиетата

http://www.mediapool.bg/nenchev-zapovyada-na-sluzhba-voenna-informatsiya-da-predade-arhivite-si-na-komisiyata-po-dosietata-news234608.html

Министърът на отбраната Николай Ненчев със своя заповед в сряда е задължил службата "Военна информация" и нейния директор да предаде архивите на военното разузнаване на Комисията по досиетата. Това обяви самият министър на специална пресконференция, на която присъстваха и членове на комисията. Става дума за предаването на повече от 30 000 архивни единици, които ще се съхраняват в сградата на Комисията по досиетата в Банкя. Дълбоко съм убеден във всичко онова, което правя, и вярвам, че България трябва да разбере докрай, да отвори и прочете страницата с репресивните структури на комунизма, заяви Ненчев, цитиран от БТА. Той каза, че разбира натиска това да не се случи и добави, че вероятно ще има още тайни, които не знаем, но, по думите му, през 2015 г., 26 години след промените, ние трябва да продължим напред, свободни от тайни и зависимости. Министърът вярва, че в това решение е интересът на българското общество, което трябва да знае всичко за този период, за да не го допуска никога повече. Това е интересът на България, която трябва да се нареди до останалите страни като Полша, Германия и Чехия, които отдавна предадоха тези архиви, каза Ненчев. Той декларира, че няма в какво да се съмнява по отношение на Комисията по досиетата - нито в професионализма на членовете й, нито в народните представители и Народното събрание, приели този закон. Започваме процедура веднага след като е назначен директор на службата, заяви министърът и добави, че не иска да чакат повече, защото иска темата да бъде затворена и законът да бъде изпълнен в цялост. Николай Ненчев иска с предаването на тези досиета шумът около службата "Военна информация" да приключи. Той отбеляза, че тя има важни задачи и нейното ръководство и служителите й трябва да продължат спокойно и професионално да работят по поставените им теми. Председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов подчерта, че от службата "Военна информация" са в правото си да направят мотивирани предложения във връзка с чл. 32, за това, което сметнат за необходимо, но добави, че и Комисията по досиетата може да прецени за кои документи да приложи въпросния законов текст. Попитан защо чак сега е издал заповедта и какво е пречело това да стане още в началото, Николай Ненчев каза, че е имал известно противоречие с бившия директор на "Военна информация" и добави, че е искал да започнат начисто и новият директор да поеме изцяло тази отговорност. Ненчев не се притеснява, че заповедта му може да бъде атакувана. По отношение на това кой гарантира, че няма да бъдат оповестени имена на чужди граждани, Ненчев каза, че гаранция дава законът. Той добави, че гаранцията, която дава Евтим Костадинов, е необходима и самият министър я е поискал, тя е спомената и в подписаното от тях днес споразумение. Попитан за гаранцията по отношение на сътрудничили чужди граждани, Костадинов коментира, че по този въпрос ненужно е имало нагнетяване в медийното пространство и заяви, че такива документи няма да дойдат при тях. Досиетата на чуждите граждани ние нито ги искаме, нито имаме право да ги коментираме, посочи Костадинов. Той направи и разграничение между досиета на привлечени като агенти чужди граждани, и евентуални документи, водени в ущърб на чужди гражданин, примерно след някакво нарушение. Гаранцията е осемгодишната практика, коментира също членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева. Тя отбеляза, че до момента в архива им има имена на чужди граждани и добави, че информация никога не е излизала. Бончева посочи, че през 2013 г. има прессъобщение от "Военна информация", в което се твърди, че до края на годината ще бъдат предадени всички архивни единици. До този момент тези 33 000 архивни единици не са предадени. Никъде в това прессъобщение и в изявите на г-н Иванов /предишния директор на службата/ не се споменава, че става въпрос за чужди граждани. "Така че, не се хващайте на тази въдица", коментира Бончева. Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че за него днес е исторически ден. Комунистическите досиета на военното разузнаване бяха една от най-строго пазените тайни - тук имаше жестока съпротива, каза Димитров, който поздрави военния министър, че е имал смелостта, каквато никой друг не е намерил, да свърши това докрай. За да продължим напред, трябва да продължим начисто, коментира Мартин Димитров.

Горанов очаква поне 1.236 млрд. лв. излишък до юни, Борисов: Не се гласете да ги харчим

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/27/2542096_goranov_ochakva_pone_1236_mlrd_lv_izlishuk_do_juni/?ref=rss


Финансовият министър Владислав Горанов очаква в края на месец май да бъде отчетен излишък в размер на минимум 1.236 млрд. лева. Това се разбира от стенограмата на днешното заседание на Министерския съвет.

"Казвам "минимум", тъй като предварителните оценки ни принуждават да сме малко по-консервативни, тъй като има още три работни дни до края на седмицата, през които могат да се извършват допълнителни разходи и да постъпят допълнителни приходи. Минималният размер на излишъка, който се...

Не съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/05/27/2541910_ne_sum_pesimist_za_ukraina_prosto_se_strahuvam_za/?ref=rss


Текстът е от сайта на Николай Слатински и е озаглавен "Не е вярно, че съм песимист за Украйна, просто се страхувам за нейното бъдеще"

Тези дни бях за малко в Украйна – в Киев и Харков.
И тук ми се иска да споделя някои свои впечатления и разсъждения след пътуването в тази ключова за националната, регионалната, континенталната и дори за глобалната сигурност държава.

Но най-напред да кажа четири нещица

за България – така, както я "видях" от Украйна
...

Митов: Европа трябва да помогне на Македония да излезе от кризата (видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2542071_mitov_evropa_triabva_da_pomogne_na_makedoniia_da/?ref=rss




"Надявам се на скорошен край на политическата криза в страната, но не мога да правя подобни прогнози". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов пред БГНЕС след закритото заседание на парламентарната комисия по външнa политика.

Според него е необходим много силен ангажимен от страна на на всички европейски институции. "Ние сме призовали за това. Еврокомисията, Съветът, всички трябва да използват институционалното си влияние, за да може Македония колкото е...

Корман Исмаилов: Българските политици отглеждат бедни, необразовани хора, за да гласуват за тях

http://pik.bg/корман-исмаилов-българските-политици-отглеждат-бедни-необразовани-хора-за-да-гласуват-за-т-news339580.html

Корман Исмаилов: Българските политици отглеждат бедни, необразовани хора, за да гласуват за тях

Проблемът не е само Гърмен. В бъдеще ще има подобни проблеми, песимист съм, че проблемът с ромите ще бъде решен. В основата на всичко е бедността. Българските политици отглеждат бедни, необразовани хора, за да гласуват за тях, каза политикът от Реформаторския блок Корман Исмаилов в „Лице в лице“ по Би Ти Ви.

Политиките за интеграция и създаване на заетост тотално се разминават. Те не работят нарочно, за да има гласове за дадена партия, допълва Исмаилов. Българските партии си играят с етническите страхове, за да могат да извличат политически дивиденти. Големите проблеми не се решава, а задълбочават, категоричен беше Исмаилов.

Ръководството на ДПС попада в изолация на някои политически въпроси и сега търсят път да се върнат, нападайки Атака и Патриотичния фронт. Трагедията на прехода е, че генерацията, която управляваше се запази. Те говорят едно днес, а друго утре.

Затова няма промени и реформи, затова нищо не върви напред, категоричен беше Корман Исмаилов. Има противоречия и съпротива от съдебната система за реформирането й. Няма единна форма за реформа на съдебната система, категоричен беше Исмаилов.


Камери, джипиеси и забрана на сеч по тъмно ще борят незаконния дърводобив

http://www.mediapool.bg/kameri-dzhipiesi-i-zabrana-na-sech-po-tamno-shte-boryat-nezakonniya-darvodobiv-news234607.html

Промени в Закона за горите, които трябва да противодействат на незаконната сеч в горите и да доведат до свалянето на въведената в началото на март тримесечна забрана за износ на дървесина, одобри правителството на заседанието си в сряда. Сега парламентът трябва да гласува корекциите в спешен порядък, след като обеща това на дърводобивния бранш, недоволен от мораториума, който му носел щети за милиони. Засилване и по-ефективен контрол върху дейностите в горските територии е основната цел на промените, каза пред журналисти министърът на земеделието Десислава Танева. Тя допълни, че при изготвянето на промените в закона са взети предвид предложения на природозащитните организации. На въпрос дали промените ще доведат до отпадането на мораториума за износ на дървесина министърът отговори,че решението за отмяната му и за неговия срок зависят от НС. Според одобрените от правителството текстове, дейностите в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план. По думите на Танева, липсата на такова изискване до момента е довело до голи сечи в територии с концентрирана възстановена собственост на горски територии. "Въвежда се задължение да не се извършват каквито и да било дейности в горските територии през тъмната част от денонощието", каза Танева. Собствениците на автомобили, превозващи дървесина, ще трябва да имат джипиес устройства, за да могат контролните органи да осъществяват непрекъснат контрол в реално време. "Въвеждаме и задължения на всички складове, където има придвижване на придобитата дървесина и на местата, където тя се преработва ще бъдат поставени камери за постоянно видеонаблюдение", допълни министърът. Сред другите мерки е разширяване на правата на горските инспектори на служителите в държавните предприятия за контрола върху по-голям териториален обхват. Предвиждат се и мерки за засилване на контрола върху експерти и лесовъди, които имат право да маркират дърветата за сеч. За горите, които са върху земеделски територии - 105 хиляди хектара, се въвежда процедура, която позволява и по инициатива на собственика на съответната земеделска земя, върху която има гора, да се поиска промяна на предназначението или да се заяви ползването по начина, по който му е възстановена. Към момента съгласно режима това става със съответната годишна инвентаризация, каза министърът. След като бъдат приети промените в закона, ще бъдат направени изменения в три наредби и ще бъде разработена и една нова. Актовете са свързани с уреждането на начина на ползване и осъществяване на дейности в горските територии.

Петър Диков: Каквото и да се прави в Борисовата градина, целта е добре поддържан парк

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/27/2542080_petur_dikov_kakvoto_i_da_se_pravi_v_borisovata_gradina/?ref=rss


Главният архитект на София Петър Диков определя като откровени лъжи и неверни твърдения някои от изказванията във връзка с провеждащия се конкурс за нов подробен устройствен план на Борисовата градина.

Сред идеите на седемте архитектурни екипа, които са се включили в конкурса на направление "Архитектура и градоустройство", са поставянето на виенско колело, повече велоалеи, реорганизация на павилионите и големи спортни комплекси и площадки. По думите на Диков това са само начални...

Фиксинг на БНБ, сряда, 27 май

http://econ.bg/Новини/Фиксинг-на-БНБ-сряда-27-май_l.a_i.675551_at.1.html

Валутните курсове на БНБ за сряда, 27 май, в сила от 16:00 ч. днес до 16:00 ч. на следващия ден, са: за ...

Мостът между Варна и острова се руши

http://www.moreto.net/novini.php?n=290329

Когато преди години се разработваше новият Общ устройствен план на Варна, специалистите ни караха да обърнем поглед на юг от центъра на града, защото това е посоката, в която той ще се развива в следващите десетилетия. Една от зоните, за които бяха дадени най-смели идеи, беше островът в канала между морето и Варненското езеро.

Ненчев: Военното разузнаване отваря досиетата, за да знаем за комунизма

http://politics.actualno.com/Nenchev-Voennoto-razuznavane-otvarja-dosietata-za-da-znaem-za-komunizma-news_475369.html

Днес с моя заповед задължих служба "Военна информация" и нейния директор да предаде архивите на военното разузнаване. Това обяви военният министър Николай Ненчев, предаде БГНЕС. Министър...

Единадесет косовски партизани бяха осъдени за военни престъпления по време на войната със Сърбия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/27/2542083_edinadeset_kosovski_partizani_biaha_osudeni_za_voenni/?ref=rss


Съдиите от ЕС в Косово осъдиха 11 бивши албански партизани, двама от които приближени на бившия премиер Хашим Тачи на затвор за военни престъпления, извършени по време на войната в Косово през 1998-99 г., съобщава "Ройтерс".

В рамките на две паралелни дела съдии от полицейската и съдебна мисия на ЕС обявиха, че военните престъпления са били извършени срещу цивилни косовари в лагер, управляван от Косовската армия за освобождение, която във войната се сражава срещу сръбската армия....

"Лукойл" завишавали разходите си, за да не плащат корпоративен данък

http://econ.bg/Новини/-Лукойл-завишавали-разходите-си-за-да-не-плащат-корпоративен-данък_l.a_i.675538_at.1.html

Лют спор се разгоря очаквано днес между "Лукойл" и Лабораторията за управление на риска към Нов български университет, ръководена от бившия премиер...

Хърватка поднесе първата сензация на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542076_hurvatka_podnese_purvata_senzaciia_na_rolan_garos/?ref=rss


Хърватската тенисистка Миряна Лучич-Барони поднесе първата голяма изненада в тазгодишния "Ролан Гарос". В двубой от втория кръг тя победи миналогодишната финалистка и трета в световната ранглиста Симона Халеп със 7:5, 6:1.

23-годишната румънка изигра много слаб мач, в който допусна пет пробива и направи изключително скромните за възможностите си пет печеливши удара при 15 непредизвикани грешки.

Десет години по-възрастната Барони, която е номер 70 в класацията на WTA, беше...

Над 80% от българите пътуват само из страната

http://www.bnews.bg/article-135678

През първото тримесечие на тази година най-много са пътували българите на възраст 25 - 44 години.

Народът срещу Арабаджиеви

http://www.bnews.bg/article-135679

Безогледната демонстрация на богатство и липса на вкус събуждат здравия земен дух на българина и както показва историята, водят до промяна.

Акцентите в бизнеса на 27 май

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/akcentite-v-biznesa-na-27-mai-195589/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Вдигат социалната пенсия за старост с 2 лв.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vdigat-socialnata-pensiia-za-starost-s-2-lv-195592/

Със същия процент от 1,9 на сто се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност

Маргарита Михнева: Не само Костов, а и двете му дъщери са получавали големи лихви от КТБ

http://web.barometar.net/80241/

„Не само Иван Костов, а и неговите две дъщери са взимали големи специални лихви от КТБ, взимали са и хонорари, и наеми. Също прокурор Роман Василев е с незаконна лихва, съдът ще реши дали това е правилно“. Това каза пред БНТ разследващият журналист Маргарита Михнева.“Шофьорът и охранителят на Цветан Василев Димитър Свещаров също е взимал […]

Тъжна статистика: 795 млн. души гладуват по света

http://www.moreto.net/novini.php?n=290305

Броят на гладуващите хора по света продължава да намалява и вече възлиза на 795 милиона души, показват данните от годишния доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, Международния фонд за селскостопанско развитие и Световната програма по прехраната.

Столична община се отказа да загражда паметника пред НДК

http://www.cross.bg/obshtina-pametnika-stolichnata-1466950.html

София /КРОСС/ Столичната община се е отказала от идеята да загради паметника пред Националния дворец на културата (НДК), показва справка на "Дневник" в регистъра на Столичната община. Публичната покана за избор на изпълнител е била оттеглена на 26 май.Идеята беше 12-метрова ограда да скрива монумента, докато бъде взето окончателното решение за съдбата му. Причината Столичната община да се опита да търси начин за обграждане на разпадащата се скулптурна композиция е, че авторът на "1300 години България" Валентин Старчев е подал жалба пред Върховния административен съд. Той атакува решението на Административния съд - София-град, който прекрати делото срещу решението на Столичния общински съвет монументът да бъде демонтиран. Новата процедура ще отложи във времето решението за бъдещето на паметника и то ще дойде със сигурност за след края на ремонта на градината пред НДК, който трябва да е завършен през октомври.Прогнозната стойност на поръчката за оградата беше 200 000 лева без ДДС, като средствата трябваше да дойдат от бюджета на дирекция "Зелени системи". Оградата трябваше да бъде с дължина 70 м и средна височина 12 м.Монументът "1300 години България" е в окаяно положение от години. През 2012 г. Столичната община премахна тонове железа от разпадащия се паметник, защото бяха опасни за преминаващите. Тогава Диков инициира анкета в интернет, в която повечето гласували поискаха събарянето на монумента, построен през 1981 г

Валутни курсове на БНБ за 28 май 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-28-май-2015-година-news339578.html

Валутни курсове на БНБ за 28 май 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 28 май 2015 година.

EUR 1 1.955830

USD 1 1.800450

JPY 100 1.455560

CZK 100 7.137020

DKK 10 2.622990

GBP 1 2.766380

HUF 1000 6.333650

PLN 10 4.731660

RON 10 4.397100

SEK 10 2.109670

CHF 1 1.893170

NOK 10 2.321320

TRY 10 6.779780

AUD 1 1.388200

CAD 1 1.445440 

Стари градски песни сбират пенсионери в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789445

С изпълнения на любими песни и хора софийският клуб за стари градски песни "Ехо от младостта -Злати Златев" отпразнува настъпването на почивния сезон. През септември продължават разучаването на златните хитове от тяхната младост. Веселите пенсионери се събират всяка сряда в ресторант "Интервю" в Полиграфическия комбинат.

Пиронкова отпадна в първия кръг на двойки на "Ролан Гарос"

http://www.cross.bg/pironkova-dvoiiki-krug-1466949.html

/КРОСС/ Цветана Пиронкова и партньорката й - грузинката Оксана Калашникова, отпаднаха в първия кръг на двойки на турнира „Ролан Гарос".Първата ракета и 353-тата в света представителка на Грузия загубиха от Даниела Хантухова (Словакия) и Саманта Стосър (Австралия) с 2:6, 5:7.Срещата продължи 1 час и 9 минути.

Двама българи се спасиха от смъртна присъда в Малайзия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789449

Двамата българи в Малайзия, получили смъртна присъда в Малайзия, се отърваха с по-леко наказание, след като Апелативният съд в Путраджая смекчи обвиненията срещу тях за трафик на наркотици, предаде местната агенция Бернама, цитирана от Фокус.
Вместо това двамата българи – Иван Киров Костов и Георги Динев Бакалов,
Двамата българи в Малайзия, получили смъртна присъда в Малайзия, се отърваха с по-леко наказание, след като Апелативният съд в Путраджая смекчи обвиненията срещу тях за трафик на наркотици, предаде местната агенция Бернама, цитирана от Фокус. Вместо това двамата българи – Иван Киров Костов и Георги Динев Бакалов,

ВКС върна делото срещу Брендо

http://frognews.bg/news_91967/VKS-varna-deloto-sreshtu-Brendo/

ВКС върна делото на Евелин Банев-Брендо за пране на пари на по-долна инстанция.

Двама българи избегнаха смъртната присъда за трафик на наркотици в Малайзия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789439

Двамата българи в Малайзия, осъдени на смърт, минаха на по-лека присъда след като Апелативният съд в Путраджая смекчи обвиненията срещу тях за трафик на наркотици, предаде местната агенция
Двамата българи в Малайзия, осъдени на смърт, минаха на по-лека присъда след като Апелативният съд в Путраджая смекчи обвиненията срещу тях за трафик на наркотици, предаде местната агенция "Бернама", цитирана от Фокус. Вместо това двамата българи – Иван Киров Костов и Георги Динев Бакалов, ще излежат 15 годишна присъда за притежание на

Янев: Феодалът Башев е организирал великото преселение на ромите в Марчево

http://www.cross.bg/bashev-romite-yanev-1466948.html

София /КРОСС/ Феодалът Башев е организирал великото преселение на ромите в катуна в Марчево. Това каза пред bTV лидерът на РЗС Яне Янев. Като бивш депутат от Благоевград познавам спецификата на проблемите. Неслучайно преди време казах, че в страната се разраства влиянието на феодалния режим на редица кметове. Какво всъщност се е случило в Гърмен - Башев е седнал през септември миналата година, взел е тефтера, в който отмята фамилиите във всички съставни села в община Гърмен и е преценил, че не му достигат 600-700 гласа, за да бъде избран отново за кмет. И тогава е започнало великото преселение на големия катун, който стана прословут в Гърмен, посочи Янев. По думите му кметицата Минка Капитанова е функция на Башев. Но тя спряла да му се отчита, преминала в лагера на Алиосман Имамов и неговия бизнес кръг. Скараха се и започна този процес. Лагерите в ДПС са чисто конюнктурни и са на база икономически интереси, каза още лидерът на РЗС. Башев, който е агент на ДС, когато не успее да се договори с ДПС, се явява като независим. Подкрепя го този, който подкрепя и другите независими кметове, посочи Янев. По думите му в 80-90 общини има установен феодален режим. Законите на държавата не важат за феодалните общини, подчерта той. Кметовете-феодали си отглеждат местни политически котараци като им подхвърлят от време на време някоя тлъста мръвка. Кметовете-феодали държат и полиция, и данъчни, и банки

Общината се отказа да крие паметника при НДК със зелена ограда

http://offnews.bg/news/n_1/n_511183.html

Столична община оттегли публичната покана за проектиране и изграждане на декоративна зелена ограда около паметника "1300 години България" при НДК. Поканата е била оттеглена на 26 май, става ясно от информацията, публикувана в регистъра на Столична община. Изграждането на 12-метрова озеленена стена за 200 000 лева около 35-метровия паметник, чието демонтиране предстои, предизвика спорове "за" и "против". По този повод зам.-кметът по екология Мария Бояджийска обясни пред OFFNews, че причината за решението е поредното обжалване на решението паметникът да бъде премахнат и липсата на яснота кога може да се случи това. Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" и възстановяването на паметника на Софийските полкове на негово място се обжалва пред ВАС от съавтора па "1300 години България" Валентин Старчев.

В Испания идва краят на стария тип политика

http://www.mediapool.bg/v-ispaniya-idva-krayat-na-stariya-tip-politika-news234606.html

Във всички страни, засегнати от кризата в еврозоната, националната политика се фрагментира, а популистки движения отправят предизвикателство към утвърдените партии. В малко държави тази фрагментация се оказва толкова драматична, колкото в Испания. През последните три десетилетия властта неизменно се върти между двете господстващи партии на левоцентризма и десноцентризма - социалистите и Народната партия. Но след областните и местните избори миналия уикенд Испания изглежда навлиза в несигурна епоха, в която и двете партии трябва да споделят политическата сцена с нови, бунтарски формации.   В известен смисъл тези изборни резултати не бяха изненада. Народната партия, оглавявана от министър-председателя Мариано Рахой, и опозиционните социалисти понесоха тежки загуби. И двете партии бяха обвинявани за преживяваните напоследък от страната икономически трудности и политическата корупция. За разлика от тях крайнолявата партия "Подемос", която е против икономиите, и центристката партия "Сиудаданос", която настоява за реформи, успяха да влязат по впечатляващ начин в местните законодателни събрания.   Забележителното при тези избори обаче беше не представянето на която и да е партия, а как цялостният резултат сигнализира за несигурно политическо бъдеще в Испания. Нито една партия не разполага самостоятелно с категорично мнозинство в която и да е от 13-те области, в които бяха произведени избори в неделя, а всички признаци сочат, че подобен резултат без категоричен победител ще има на общите избори по-късно тази година.   За Рахой изходът от гласуването е разочароващ и това е разбираемо. През последните четири години той помага за измъкването на Испания от икономическата криза с програма от сурови реформи, особено в трудовия пазар на страната. Испанската икономика е на път да постигне растеж от 3 процента тази година - по-бърз от този на която и да е голяма страна в еврозоната, а потребителските нагласи се издигат до нивата отпреди кризата.   Този бърз растеж обаче не е достатъчен и за значително намаляване на равнището на безработицата в Испания, което продължава да е 23 процента. Макар че тази безработица до голяма степен се дължи на спукването на балона в испанския строителен сектор преди идването му на власт, Рахой плаща тежка цена за това. Корупционните скандали, тормозещи неговата партия, също нанасят сериозна вреда.   Рахой трябва да си извлече някои поуки от този резултат. Той може да се успокои, че Народната партия продължава да е най-голямото движение в Испания с 27 процента от общия дял на гласовете; а "Подемос" съвсем не е толкова силна, колкото подобната на нея, противопоставяща се на икономиите партия СИРИЗА в Гърция. Но министър-председателят подценява гнева на испанците от корупцията и е необходимо да предприеме решителни мерки за борба с нея. А въпреки че не би трябвало да отслабва усилията си за осъществяване на икономическа реформа, той понякога изглежда нечувствителен към дълбоките тревоги, които изпитват младите испанци за своето бъдеще.   Има една по-обща поука за всички партии в Испания. Необходимо е те да разбират все по-сложния пейзаж на националната политика. След като Испания върви към общи избори, на които може да няма категоричен победител, всички партии - било то нови или стари - ще трябва да покажат зрялост в отношенията едни към други. "Подемос" и "Сиудаданос", които може да имат решаваща роля за властта, в крайна сметка ще трябва да решат дали могат да бъдат отговорни партии в управлението или са предопределени да бъдат единствено протестни движения.   Испания има всички основания да се приближава към общите избори тази година в положителен дух. Страната извървя забележително дълъг път от дълбините на кризата и в много отношения е пример за други в периферията на Европа.   Правителството на Рахой в частност има да защитава силно представяне в осъществяването на реформа. Надеждата трябва да бъде политическата фрагментация в Испания да не предизвика застой, подкопавайки ценните икономически постижения, които виждаме.   По БТА

Меркел отново оглави класацията за най-влиятелната жена в света

http://offnews.bg/news/n_1/n_511175.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел оглави класацията на списание "Форбс" за най-влиятелна жена в света за пети пореден път. Втора е Хилъри Клинтън, която тази година се кандидатира за президен на САЩ, а на трето място е съпругата на Бил Гейтс Мелинда, отличена за работата си в семейната фондация. Останалите в топ 10 са Кристин Лагард, бразилският президент Дилма Русеф, изпълнителният директор на Фейсбук Шерил Сандбърг и първата дама на Съединените щати Мишел Обама. "Форбс" базира класацията си на приходите, медийно присъствие, сферите на влияние и отпечатъка, оставен в световната история от дамите.  

Разписание на автобусите до Гробищния парк в Перник за Черешовата задушница

http://www.zapernik.com/obshtestvo/razpisanie-na-avtobusite-do-grobishtniya-park-v-pernik-za-chereshovata_38697/

Временни маршрутни разписания на градски автобусни линии за

дата 30.05.2015 год./ ЧЕРЕШОВА ЗАДУШНИЦА /

Автобусна линия №2 „ Профилакториум“ – „Гробищен парк”Перник

От Профилакториума

06.00;07.00;08.00;08.45;09.00;09.45; 10.00;10.45;11.00;11.45;12.00;12.45; 13.00;13.45;14.00;15.00; 16.00;17.00;18.00;19.00;20.00

От Гробищен...

Продължава

Плевнелиев: Проблемът с Гърмен е социален, но и политически

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789435

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички.
Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение, пише БГНЕС.
Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение, пише БГНЕС.

Исмаилов: Етническата игра ще продължи да се играе

http://frognews.bg/news_91961/Ismailov-Etnicheskata-igra-shte-prodalji-da-se-igrae/

Проблемът не е само Гърмен, имало е и ще има, дай боже да не ескалират тези проблеми, но съм песимист, заяви по БТВ Корман Исмаилов от РБ. Този процес се нарича управление на бедността, ромските гласове и тези на малцинствата стават ключови.

Плевнелиев: Проблемът с Гърмен е социален, но и политически

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789432

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички.
Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение, пише БГНЕС.
Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение, пише БГНЕС.

Двама българи в Малайзия избегнаха смъртната присъда за трафик на наркотици

http://pik.bg/двама-българи-в-малайзия-избегнаха-смъртната-присъда-за-трафик-на-наркотици-news339572.html

Двама българи в Малайзия избегнаха смъртната присъда за трафик на наркотици

Двама българи в Малайзия избегнаха смъртната присъда, след като Апелативният съд в Путраджая смекчи обвиненията срещу тях за трафик на наркотици, предаде местната агенция Bernama.

Вместо това двамата българи – Иван Киров Костов и Георги Динев Бакалов, ще излежат 15 годишна присъда за притежание на метамфетамин. 
Костов и Бакалов бяха задържани на 18 май 2011 г.

На 31 октомври 2012 те бяха осъдени на смърт, след като съдът ги намери за виновни за трафика на респективно 1 945.6 гр. и 2 176,85 грама метамфетамин.

76 младежи от кв. "Максуда" участваха в социален проект

http://www.moreto.net/novini.php?n=290331

76 младежи участваха в социалния проект „Нови територии за мобилна работа във Варна” в рамките на една година. Дейностите са насочени към млади хора от квартал „Максуда” и цели да разшири мобилната работа на социалните работници на терен.

Българите със сметки в Швейцария на светло след 2018 г.

http://www.mediapool.bg/balgarite-sas-smetki-v-shveitsariya-na-svetlo-sled-2018-g-news234605.html

България и останалите страни в Европейския съюз ще получават автоматично информация за гражданите си със сметки в швейцарски банки. От 2018 г. банковата тайна за европейските клиенти на тези финансови институции ще отпадне. Това става възможно, след като в сряда ЕС и Швейцария подписаха спогодба за данъчна прозрачност. С нея двете страни се задължават да обменят автоматично информация за сметките на гражданите си, съобщи пресслужбата на Европейската комисия. Спогодбата ще влезе в сила от 2018 г., а целта й е да се ограничи укриването на данъци основно от европейски граждани, които използват за целта строгата банкова тайна в Швейцария. Споразумението беше определено от ЕК като „историческо“. „Спогодбата отбелязва нова ера в областта на данъчната прозрачност и сътрудничеството между ЕС и Швейцария. Това е удар срещу укриващите данъци и още една стъпка към по-справедливо облагане в Европа“, коментира еврокомисарят по данъчната политика Пиер Московиси. От ЕК обясниха, че по силата на споразумението от 2018 г. всяка година властите във всяка страна от ЕС ще получават имената, адресите, данъчните номера, рождените дати на гражданите си със сметки в Швейцария. Ще се изпраща и финансова и счетоводна информация. Според комисията това не само ще помогне на държавите в борбата им с укриването на данъци, но ще направи сметките в швейцарски банки по-малко атрактивни. В момента Брюксел приключва преговорите за такива спогодби с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино. Очаква се те да бъдат подписани до края на годината. Преди дни стана ясно, че швейцарските власти може да оповестят публично част от имената на българи със сметки в местни банки. Конфедеративната данъчна служба на Швейцария започна да публикува в интернет имената на данъчни измамници със сметки в местни банки. Мярката важи само за хора, които швейцарските власти не могат да открият. Досега България не е получавала данни от Швейцария за българи със сметки в местни банки, обясни преди време министърът на финансите Владислав Горанов. От 2007 г. НАП може да получава данни за българи със сметки в Швейцария, ако те поискат това, за да платят данъците си в България, а не в страната, където държат пари. От 1 януари действа спогодба за избягване на двойното данъчно облагане между България и Швейцария. Тя дава възможност на данъчните да искат информация за това дали българи имат сметки в Швейцария, но при положение, че срещу тях се водят разследвания за укриване на данъци. Досега България не е отправяла подобни запитвания. Реформа на корпоративното облагане Междувременно в сряда ЕК обяви, че се подготвят промени в правилата за корпоративно облагане в рамките на ЕС. В съобщението от Брюксел не се дават подробности за конкретните мерки. Казва се само, че корпоративното облагане трябва да стане по-справедливо и в същото време да се гарантира, че фирмите плащат данъци в страните, в които формират печалба. През 2011 г. ЕК лансира идеи за промяна на подхода за формиране на данъчната основа за фирми, които работят на територията на няколко страни от ЕС. Според нея трябва да има единен механизъм за пресмятане на данъчната основа, но без да се уеднаквяват ставките в отделните държави. Концепцията включваше данъците на компании, формиращи приходи от няколко държави, да се събират от данъчните служби в държавата, в която е регистрирано дружеството майка. Тяхно задължение е да ги разпределят сред страните, в които дружеството формира печалбата си. В сряда от Брюксел съобщиха, че реформата в корпоративното облагане ще се основава именно на тези идеи.  

Янев: Ромите за ДПС са биологически единици за гласуване

http://frognews.bg/news_91960/IAnev-Romite-za-DPS-sa-biologicheski-edinitsi-za-glasuvane/

Бил съм депутат 2 мандата от Благоевградски МИР и съм получавал доверието на гражданите, което ме е задължавало да познавам проблемите им, заяви по БТВ лидерът на РЗС Яне Янев.

Гърция отваря "спящи сметки", за да плати на МВФ

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-otvarja-spjashti-smetki-za-da-plati-na-MVF-news_475362.html

Министерството на финансите в Гърция е започнало спешно да прехвърля към централната банка на страната дребни суми и средства от “спящи“ сметки на всички държавни институции. Ресур...

Борисов: Свихме сивия сектор и вкарахме над 2 млрд. лв. в бюджета (Стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789297

Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа воля в борбата с корупцията на днешното заседание на Министерски съвет. Премиерът посочи, че от началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са
Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа воля в борбата с корупцията на днешното заседание на Министерски съвет. Премиерът посочи, че от началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са

Борисов: Свихме сивия сектор и вкарахме над 2 млрд. лв. в бюджета (стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789305

Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа воля в борбата с корупцията. Премиерът посочи, че от началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,125 млрд. лв.
Министър-председателят Бойко Борисов изрази пълно съгласие с румънския евродепутат Моника Маковей за необходимостта от политическа воля в борбата с корупцията. Премиерът посочи, че от началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,125 млрд. лв.

Плевнелиев: Проблемът с Гърмен е социален, но и политически

http://pik.bg/плевнелиев-проблемът-с-гърмен-е-социален-но-и-политически-news339571.html

Плевнелиев: Проблемът с Гърмен е социален, но и политически

Решението на проблема в Гърмен е само едно и то се крие в думичката институции – институции, които работят за гражданите и гарантират, че правилата важат за всички. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който днес дава традиционния абитуриентски бал за младежи в неравностойно социално положение.

Както правилата за строителството, така и тези за използване на езика на омразата са еднакви за всички, продължи Плевнелиев. Според президента институциите трябва да се обърнат към хората, да бъдат обективни и да заемат страната на законите, а когато някой е строил незаконно - да си понесе отговорността. "Проблемът е комплексен, имаме социален елемент, когато имаме бедност и много от противозаконните действия и престъпления се базират на лошата икономическа перспектива. В този смисъл проблемът е социален, но той е и политически, защото много политици в България използва по абсолютно безотговорен начин езика на омразата.

Те са готови да запалят килимчето и да подклаждат агресия, но не са готови да заменят политическата си идентичност в интерес на сигурността и спокойствието", каза Росен Плевнелиев, коментирайки събитията в община Гърмен. 

До края на работната седмица ще е облачно и дъждовно, затопля се през уикенда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789400

През нощта и утре ще е предимно облачно. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи.
Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН,
През нощта и утре ще е предимно облачно. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи. Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН,

Спортният министър защити идеята треньори да влязат в третия час по физическо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789410

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев мотивира пред Парламентарната комисия по образованието и науката и училищни директори разпоредбата от Закона за предучилищно и училищно образование, чрез която ще се даде възможност организирането и провеждането на третия час по физическо възпитание да се осъществява от професионални треньори,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев мотивира пред Парламентарната комисия по образованието и науката и училищни директори разпоредбата от Закона за предучилищно и училищно образование, чрез която ще се даде възможност организирането и провеждането на третия час по физическо възпитание да се осъществява от професионални треньори,

До края на работната седмица ще е облачно и дъждовно, затопля се през уикенда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789420

През нощта и утре ще е предимно облачно. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи.
Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН,
През нощта и утре ще е предимно облачно. На отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи. Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°. Такава е прогнозата за времето на НИМХ към БАН,

Спортният министър защити идеята треньори да влязат в третия час по физическо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789428

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев мотивира пред Парламентарната комисия по образованието и науката и училищни директори разпоредбата от Закона за предучилищно и училищно образование, чрез която ще се даде възможност организирането и провеждането на третия час по физическо възпитание да се осъществява от професионални треньори,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев мотивира пред Парламентарната комисия по образованието и науката и училищни директори разпоредбата от Закона за предучилищно и училищно образование, чрез която ще се даде възможност организирането и провеждането на третия час по физическо възпитание да се осъществява от професионални треньори,

Митов иска гаранции за запазване на границите на Балканите

http://offnews.bg/news/n_1/n_511160.html

Българският външен министър Даниел Митов ще инициира декларация в подкрепа на ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа заради ситуацията в Македония. Той обясни пред журналисти след днешната външна комисия към парламента, че идеята е това да се случи в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), където влизат Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора и Турция. Министърът каза още, че страната ни е дала заявки за идеята си по време на вчерашната среща на страните от ПСЮИЕ в Тирана. "Това според мен е важен акт към затвърждаване на регионалното сътрудничество и към гарантирането на теритоториалната цялост на република Македония - в този случай", обясни министърът. Митов изрази и убеждението си, че Балканите могат сами да се справят с процесите, които протичат на полуострова. "Тук трябва да кажем нещо друго - Балканите са били арена на геополитически сблъсъци твърде дълго време. Ние можем сами да се справяме, имаме потенциала. Всички държави, които участват в ПСЮИЕ имат амбицията да станат европейски и натовски членове един ден. Това дава достатъчно сериозна основа, на която да стъпим", обясни Митов. Той заяви, че се надява възможно най-скоро Македония да излезе от политическата криза, в която е изпаднала. Според Митов обаче всички европейски институции трябвало да поемат ангажимент да работят за решаването на проблемите в Македония. Гражданите на република Македония имат право на добро управление. Послдните събития и разкрития от подслушаните разговори ни навеждат на мисълта и на притеснението, че няма как да се реши кризата без да има ясно поета политическа отговорност и без да бъдат направени реформи, обясни Митов. Той каза още, че страната ни няма да пречи на присъединяването на Македония към ЕС, но в същото време "нашите съседи трябва да си дадат сметка , че пътят им към европейско и евроатлантическо членство минава през определени изисквания, а такова е това за добросъседски отношения". В тази връзка Митов обяви, че има напредък в преговорите на станата ни с Македония за подписването на такъв договор. Той изрази убеждението си, че такъв договор "в един момент ще стигнем до съгласие".

Медиатор ще помага на младежи при търсене на работа в Смолян

http://smolyan.actualno.com/Mediator-shte-pomaga-na-mladeji-pri-tyrsene-na-rabota-v-Smoljan-news_475374.html

Младежки медиатор започна работа в община Смолян по Национална програма „Активиране на неактивни лица“, съобщиха от пресцентъра на общината. Ролята му е да изпълнява дейности, свър...

Затягат изискванията за СПА хотелите

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zatiagat-iziskvaniiata-za-spa-hotelite-195588/

Ще бъде прекъсната порочната практика всеки хотел с басейн да има възможност да се рекламира като СПА център

Глобално финансиране и глобално затопляне

http://www.mediapool.bg/globalno-finansirane-i-globalno-zatoplyane-news234604.html

След 2008 година, когато световната финансова криза почти срина глобалната икономика, финансовата реформа е сред приоритетите в програмите на хората, определящи политиката. Докато обаче лидерите преминават от намиране на решения на проблемите от миналото към установяване на финансовата система на бъдещето, те трябва също така да се борят с новите заплахи за нейната стабилността и по-специално със заплахите, произтичащи от климатичните промени.   Ето защо все повече правителства, регулаторни власти, хора, определящи стандартите, и играчи на пазара започват да включват във финансовата система правила, засягащи устойчивостта. В Бразилия централната банка вижда интегрирането на природозащитните и социалните фактори в управлението на риска като начин за повишение на устойчивостта. В страни като Сингапур и Република Южна Африка, компаниите, които са листвани на борсата, са задължени да разкриват екологичните си и социални показатели - изискване, което все повече инвеститори и регулаторни власти възприемат като ключово за ефективното функциониране на финансовите пазари.   Подобни инициативи някога можеше да бъдат разглеждани като част от периферната "зелена" ниша. Днес те са възприемани като основни за функционирането на финансовата система. В Бангладеш усилията на централната банка в подкрепа на икономическото развитие включват евтино рефинансиране на банки, които отпускат кредити на проекти, изпълняващи цели, свързани с възобновяемите източници на енергия, енергийна ефектинвност или управлението на отпадъците.   Във Великобритания Bank of England в момента оценява значението на климатичните промени за застрахователния сектор като част от основното й правомощие да контролира сигурността и стабилността на финансовите институции.   В Китай годишните инвестиции в зелената промишленост могат да достигнат 320 милиарда долара през идните пет години, като правителството може да осигури само 10-15% от цялата сума. За да предотврати недостиг на финансиране Китайската народна банка неотдавна излезе с доклад заедно с програмата на ООН за околната среда (UNEP), очертаващ широкообхватен набор от препоръки за установяване на китайска зелена финансова система.   В Индия Федерацията на индийските камари на търговията и промишлеността създаде нова работна група - "зелена облигация", за да проучи как дълговият пазар на страната може да отговори на предизвикателството на финансовата "умна" инфраструктура. Неотдавнашни законови изменения предлагат големи възможности за листвани инвестиционни фондове за пласиране на капитал в чиста енергия.   Досега такива мерки са засегнали само малка част от активи на стойност 305 трилиона долара, притежавани от банки, инвеститори, финансови институции и лица в световната финансова система. Те са предназначени обаче за по-широко приложение, тъй като както финансистите, така и регулаторните органи признават всички последици от екологичните нарушения.   Последиците вече са жестоки. В 116 от 140 страни, оценени от ЮНЕП запасите от природен капитал, който подкрепя създаването на стойност, намаляват. Човешката и икономическата цена на продължаващия високовъглероден растеж включва сериозни последици за здравето, нарастващо разрушение на инфрастуктурата, водната и продоволствена сигурност, както и все по-големи колебания на пазара, особено в развиващите се страни. Тези щети ще се задълбочат, като рисковете ще станат неуправляеми, ако не бъдат намалени емисиите газове, предизвикващи парников ефект, до нетно нулево равнище между 2055 и 2070 година.   Колкото по-очевидна става заплахата от климатичните промени, толкова по-важно ще бъде финансирането на справянето с неговите последици. Развиващите се страни се ангажираха да мобилизират 100 милиарда долара годишни финансови потоци към развиващите се страни до 2020 година, но е нужно много повече.   Преди всичко е изключително важно финансовите проблеми, свързани с изменението на климата, да бъдат поставени в по-широкия контекст на зелената икономика и устойчивото развитие. Задачата на тези, които са натоварени с управлението на финансовата система, е да създадат условия за организиран преход от високо към нисковъглеродни инвестиции и от уязвими към устойчиви активи. Според Инициативата за нова климатична икономика 89 трилиона долара ще бъдат изразходвани за инвестиции в световната инфраструктура до 2030 година - с допълнителни 4,1 трилиона долара, необходими тя да стане нисковъглеродна и устойчива.   За да мобилизират необходимия капитал, хората, определящи съответните мерки, ще трябва да впрегнат мощта на финансовата система. Обхватът на управлението на риска ще трябва да бъде разширен, така че дългосрочната устойчивост и опасностите от промяната на климата да бъдат включени в предпазните правила за банкиране, застраховане и инвестиране. Новите "зелени банки" могат да помогнат да се внесат средства от дълговите пазари и пазарите на акции. Ще трябва да се подобри прозрачността чрез усъвършенстване на корпоративната отчетност и предоставяне на информация от финансовите институции. Професионалните финансови умения и стимули ще трябва да бъдат преразгледани и модернизирани, за да бъдат отразени тези нови приоритети.   Разкриват се обещаващи перспективи за международно сътрудничество. Финансовите министри и централни банкери от Г-20 призоваха неотдавна Съвета за финансова стабилност да проучи как финансовият сектор може да се справи с климатичните проблеми. Подобни действия не само ще укрепят климатичната сигурност, но и ще допринесат за една по-работеща, ефективна и устойчива финансова система.   По БТА

Дефицитът в НЗОК е 200 млн. лв. към края на април

http://econ.bg/Новини/Дефицитът-в-НЗОК-е-200-млн-лв-към-края-на-април_l.a_i.675539_at.1.html

Дефицитът в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към края на април е 200 млн. лв. това съобщи управителят на касата Глинка Комитов. Според...

Роми от Марчево се спасяват в планината

http://frognews.bg/news_91966/Romi-ot-Marchevo-se-spasiavat-v-planinata/

Част от ромите от квартал „Кремиковци” са напуснали махалата на гърменското село Марчево. Това коментираха част от събралите се жители на Гърмен.

Горанов: Очакваме към края на месец май да бъде отчетен излишък в размер на минимум 1, 236 млрд. лв.

http://pik.bg/горанов-очакваме-към-края-на-месец-май-да-бъде-отчетен-излишък-в-размер-на-минимум-1-236-м-news339568.html

Горанов: Очакваме към края на месец май да бъде отчетен излишък в размер на минимум 1, 236 млрд. лв.

Очакваме към края на месец май да бъде отчетен излишък в размер на минимум 1, 236 млрд. лв. Това казва министърът на финансите Владислав Горанов по време на днешното правителствено заседание, показва стенограмата от него.

Усилията, които полагаме, дават резултати. В края на този месец ще представим информация за очакваното изпълнение на Консолидираната фискална програма към края на май и отчета към края на април. За данните към края на април мога да кажа, че се отчита излишък по консолидираната фискална програма в размер на 1, 066 млрд. лв., посочва Горанов.

„Тази тенденция се запазва и при фискалното изпълнение за месец май. Очакваме към края на месец май да бъде отчетен излишък в размер на минимум 1 милиард 236 милиона лева.

Казвам „минимум“, тъй като предварителните оценки ни принуждават да сме малко по-консервативни, тъй като има още три работни дни до края на седмицата, през които могат да се извършват допълнителни разходи и да постъпят допълнителни приходи.

Минималният размер на излишъка, който се очаква да отчетем към края на месеца, аз предполагам, че ще бъде и с 50 милиона над това, което докладвам в момента, е 1 милиард 236 милиона, като може да стигне до 1 милиард 300 милиона”, допълва финансовият министър.

Ваньо Танов: Колоната на Капитан Андреево се стопява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789403

Колоната от тежкотоварни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево се стопява. Това каза за Фокус Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници” във връзка с усложнената ситуация и колоните от автомобили на граничния контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево.
По думите му до сутринта се очаква опашката от автомобили да премине през пункта и няма
Колоната от тежкотоварни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево се стопява. Това каза за Фокус Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници” във връзка с усложнената ситуация и колоните от автомобили на граничния контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево. По думите му до сутринта се очаква опашката от автомобили да премине през пункта и няма

"Лукойл" ще съди Костов

http://www.cross.bg/neft-rcmb-urals-1466947.html

София /КРОСС/ Разпространеният вчера доклад на Лабораторията за риск мениджмънт, ръководена от Иван Костов, изобилства с неверни твърдения и интерпретации, които допълинтелно деформират истината, се казва в изявление на "ЛУКОЙЛ България" до медиите. В него се заявява, че компанията възнамерява да защити репутацията си в съда. В доклада се изказва подозрение, че внасяният в България суров петрол сорт "Урал" е оценяван по значително по-високи стойности от борсовата му цена, увеличена със застраховките и навлото. Изводът на анализаторите е, че последиците от това облагодетелстват групата "Лукойл" и нанасят значителни щети на българските домакинства и институции, а също така и намаляват конкурентоспособността на българските фирми.Компанията заявява, че разпространението на сведения, които не отговарят на истината и накърняват бизнес репутацията й, е наказуемо в съда. Тя има намерение да защитава бизнес репутацията си с всички допустими законови средства, включително пред българския съд, а при необходимост - извън страната.Бургаската рафинерия уточнява, че купува на пазарни цени нефта тип Urals, който е основната й суровина за преработка. Тези пазарни цени са нито по-високи, нито по-ниски от тези, по които друга рафинерия, намираща се на територията на Европейския съюз, заплаща за доставяния нефт тип Urals, твърди компанията

Във Видинско санкционират родители, ако децата им отсъстват от училище

http://vidin.actualno.com/Vyv-Vidinsko-sankcionirat-roditeli-ako-decata-im-otsystvat-ot-uchilishte-news_475372.html

81 родители са санкционирани за допуснати от децата им повече от 5 отсъствия в училище, каза на пресконференция Венци Пасков, директор на Регионална дирекция за социално подпомагане – Видин,...

Стивън Джерард публикува прощално писмо до феновете на "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542068_stivun_djerard_publikuva_proshtalno_pismo_do_fenovete/?ref=rss


Капитанът на "Ливърпул" Стивън Дежрард се обърна с прощално писмо към феновете на мърсисайдци, в което обеща скоро да се върне на "Анфийлд".

Англичанинът изигра последния си мач за тима през уикенда при кошмарната загуба с 1:6 от "Стоук сити", а от следващия сезон ще носи екипа на "Лос Анджелис галакси" в САЩ.

Халфът написа, че е "потресен" от невероятното изпращане, което привържениците на тима му организираха, и заяви, че ще го цени до края на живота си.

"Беше...

"ПФ са прави в исканията си, но трябва време"

http://offnews.bg/news/n_1/n_511135.html

"Огромната част от позициите, които изрази ПФ, са действително основани на правителствената програма", заяви Радан Кънев пред "Фокус" относно ултиматумът на Патриотие , че ще оттеглят подкрепата си за правителството. "Трябва да се подходи отговорно и конструктивно към тази позиция и да се водят разговори, а естествено и да се мисли за реалистични срокове, защото всичко това в рамките на месец може би не е дори възможно. Всичко, което е стъпило на програмата на правителството, е наш ангажимент и трябва да го изпълним", заяви Кънев. Според него програмата на правителството не включва увеличаване на преференциалния праг. Нещо повече, програмата на РБ изисква преференция без праг. "Сегашният нисък праг е нещо, което смятаме за полезно. Аз не поставям ултиматуми. Градивно е да се говори върху програмата. Позицията на ПФ е изцяло стъпила на правителствената програма, така че трябва да се подходи с уважение и да се водят разговори", допълни депутатът. От ПФ днес излязоха с декларация в пленарна зала, в която категорично заявяват, че 7 месеца след съставянето на Правителството по приоритетите на партията не е направено нищо. По внесените от патриотите промени в Избирателния кодекс вече месец и половина не е извършено разглеждане дори в комисията, но недвусмислено от ГЕРБ заявили, че са против да се правят изменения в "12 без 5". Това предпоставя предстоящите избори да бъдат манипулирани и да не отразят реалните предпочитания на българския избирател, предупреждават от партията. "Клин" в управляващата коалиция са на път да станат и защитните съоръжения по турската граница. "В края на януари от ПФ поискаха промяна в Закона за обществените поръчки за огражденията, но вече четири месеци по-късно не само, че не е изграден нито метър от нея,но и изградените по времето на кабинета Орешарски паднаха от вятъра", посочват патриотите. Незабавно да се премахнат всички незаконни постройки на територията в кв. Кремиковци, с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване, е третото условие към властта, което поставят от партията. Институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразността на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ. Да се предприемат и спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната, както и да се въведе активната регистрация и увеличаване на санкциите за купуване и продаване на гласове, поискаха от партията. Подкрепата и търпението на ПФ са на изчерпване и от 1 юли ще оттеглим подкрепата си от властта, предупреждават от партията.

Финансират висшите училища според качеството на обучение и потребностите на икономиката

http://www.moreto.net/novini.php?n=290323

Правителството предлага на Народното събрание да разгледа и приеме проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето образование. Със законопроекта се постига съответствие с приетата Стратегия за развитие на висшето образование (2014-2020 г.

Само Хърватия и Украйна са по-неконкурентни от България в Европа

http://www.mediapool.bg/samo-harvatiya-i-ukraina-sa-po-nekonkurentni-ot-bulgaria-v-evropa-news234603.html

Българската конкурентоспособност не е претърпяла съществени проблеми от 2010 година насам и в момента по-неконкурентни от нея в Европа са само Хърватия и Украйна. Това сочат данни от Годишника на световната конкурентоспособност за 2015 г. на Института за развитие на управлението в Швейцария, представени от Центъра за изследване на демокрацията в сряда. Все пак страната ни е мръднала с една позиция напред в сравнение с миналогодишното 56-то място сред 61 държави, включени в Годишника. Страната остава далеч от най-доброто си постижение – 38-мо място през 2009 г., което е признак, че българските правителствени и бизнес лидери все още не съумяват да дефинират и осъществят последователни политики, съобразени с националните интереси, нужди и конкурентни предимства на регионите, които да се основават на дългосрочна стратегия за развитие на конкурентоспособността, коментират от ЦИД. Основните предимства на българската икономика остават свързани с ниските цени, което прави страната уязвима на промени в международната конюнктура. Банковата криза от 2014 г. и високите държавни разходи оказват негативно влияние и отслабват конкретната позиция на страната, коментират от Центъра. В същото време нивото на безработица остава високо, въпреки лекото понижение. Дългосрочните фактори за конкурентоспособност - опазване на околната среда, образование, цялостна инфраструктура и здравеопазване, както и индикаторите за ефективност на бизнес процесите - ниво на производителност и качество на управленските практики, са сред най-ниско оценените и продължават да стоят като сериозно предизвикателство. Българската конкурентоспособност се намира в стагнация и на практика през първите 8 години от членството си в ЕС държавата не е съумяла да скъси дистанцията с останалите страни от Източна Европа, посочват от центъра. Като основни предизвикателства пред страната през 2015 г. продължават да стоят оптимизирането на работата на публичната администрация, справянето с енергийната бедност, както и борбата с корупцията. Сред факторите, които подобряват общата конкурентоспособност на България, са ръстът на разходите на бизнеса за наука и иновации.

Ваньо Танов: Колоната на Капитан Андреево се стопява

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789394

Колоната от тежкотоварни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево се стопява. Това каза за Фокус Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници” във връзка с усложнената ситуация и колоните от автомобили на граничния контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево. По думите му до сутринта се очаква опашката от автомобили да премине през пункта и няма
Колоната от тежкотоварни автомобили на ГКПП – Капитан Андреево се стопява. Това каза за Фокус Ваньо Танов, директор на Агенция „Митници” във връзка с усложнената ситуация и колоните от автомобили на граничния контролно-пропускателния пункт Капитан Андреево. По думите му до сутринта се очаква опашката от автомобили да премине през пункта и няма

Експерт: Разрешавайки на гражданите да носят оръжие, Украйна няма да може да контролира неговото разпространение

http://www.cross.bg/ykraiina-oruzhie-denisov-1466946.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко подкрепи предложението на главната прокуратура за разрешаване на гражданите да притежават и носят огнестрелно оръжие. Това съобщи по-рано днес главният прокурор на Украйна Виктор Шокин, цитиран от ТАСС. От своя страна директорът на украинския филиал на Института на страните на ОНД Денис Денисов смята, че плановете на украинските власти за легализиране на оръжието е опит поне по някакъв начин да се рационализира количеството на въоръжените хора в страната. Според Денисов, това ще доведе само към още по-голям ръст на престъпност в Украйна, който и без това е доста висок. „И колкото повече ще се влошава икономическата ситуация в страната, толкова повече ще се увеличава престъпността, в това число и с използване на различни видове оръжия, с които в момента разполагат хиляди граждани на Украйна. Към това, оръжие имат и хора, завърнали се от военните действия в Източна Украйна", поясни експертът. „Процесът на разпространение на оръжие не се контролира от държавата и довежда до значително увеличаване на организираната престъпност", каза в заключение той.  

Даниел Митов: Съседите на Македония трябва да подкрепят нейната териториална цялост

http://pik.bg/даниел-митов-съседите-на-македония-трябва-да-подкрепят-нейната-териториална-цялост-news339566.html

Даниел Митов: Съседите на Македония трябва да подкрепят нейната териториална цялост

"Разбира се". Това заяви пред БГНЕС министърът на външните работи Даниел Митов, отговаряйки на въпрос дали и останалите съседи на Македония трябва да се присъединят към позицията на София за спазването на териториалната цялост на Република Македония.

"Дори вчера, когато бяхме в Тирана, за да поемем председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/, много ясно пред всички държави казахме, че България има намерение да инициира документ – декларация в подкрепа за ненарушимостта на границите в Югоизточна Европа", зави министър Митов.

Според него "това е важен акт и стъпка към затвърждаване на регионалното сътрудничество и към гарантирането на териториалната цялост на Република Македония". Очаквайте подробности. 

Кунева застава начело на Съвета "Антикорупция"

http://www.cross.bg/suvet-politiki-izpulnenieto-1466945.html

София /КРОСС/ Вицепремиерът Меглена Кунева ще оглави Националния съвет по антикорупционни политики. Това решение беше взето на заседанието на Министерския съвет. На заседанието беше взето решение за създаване на Национален съвет по антикорупционни политики със съвещателни, координационни и контролни функции по отношение на разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията към Министерския съвет.Националният съвет ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, програми и планове в областта на превенцията и противодействието на корупцията. Той ще следи и отчита изпълнението на приетите стратегически и програмни документи и ще организира независими външни оценки на изпълнението им. Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на тяхната ефективност. Междуведомственият орган ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.Председател на новосъздадения съвет ще бъде вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси - Меглена Кунева, а негов заместник ще бъде министърът на правосъдието - Христо Иванов

Юристи пред Фрог: Цацаров ще е новият министър-председател

http://frognews.bg/news_91965/IUristi-pred-Frog-TSatsarov-shte-e-noviiat-ministar-predsedatel/

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде новият министър-председател на България. Това казаха пред Фрог нюз магистрати, относно предстоящата съдебна реформа. Те са скептични, че действително ще има промяна. Категорични са, че дори някои проблеми ще се задълбочат, а прокуратурата ще действа още по-безнаказано, избирателно, безскрупулно и репресивно, дирижирана от модела КОЙ.

Red Bull CANVAS COOLER за втори път у нас по време на КАПАНА ФЕСТ в Пловдив

http://plovdiv.actualno.com/Red-Bull-CANVAS-COOLER-za-vtori-pyt-u-nas-po-vreme-na-KAPANA-FEST-v-Plovdiv-news_475371.html

Проектът Red Bull Curates CANVAS COOLER, стартирал преди години в Бристол, ще се проведе за втори път у нас. Домакин ще е културната ни столица Пловдив, а художниците ще творят по време на КАПАНА ФЕСТ...

Въвеждат евростандарти при категоризацията на хотелите

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/vyvejdat-evrostandarti-pri-kategorizaciiata-na-hotelite-195584/

Новите правила завишават изискванията към луксозните обекти и облекчават режима за по-ниския клас хотели

Голям удар на полицията! Задържаха издирван от 30 години мафиот

http://petel.bg/Golyam-udar-na-politsiyata--Zadarzhaha-izdirvan-ot-30-godini-mafiot__113793

Един от най-издирваните италиански мафиоти беше арестуван след 30-годишно преследване. Паскуале Скоти беше задържан в Бразилия, предаде...

Феновете на "Спартак" получиха добра новина на протеста. Подготвят грамада от камъни пред Общината

http://petel.bg/Fenovete-na-Spartak-poluchiha-dobra-novina-na-protesta--Podgotvyat-gramada-ot-kamani-pred-Obshhinata__113794

Над 70 фенове на футболния ФК "Спартак" взеха участие в поредния протест, относно неизяснения казус около базите на клуба. Както е известно,...

Екоминистерството след публикация на Труд: Жълтото нещо вероятно е природен феномен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789384

Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
За феномена писа в. Труд".
Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. За феномена писа в. Труд".

Times of Malta: Токът в България най-евтин в ЕС

http://europe.actualno.com/Times-of-Malta-Tokyt-v-Bylgarija-naj-evtin-v-ES-news_475359.html

През втората половина на 2014 г. електроенергията в България е била най-евтината в ЕС с 9 евро за 100 kWh, сочат данни на Евростат, според които за същия период Малта е отбелязала най-голям спад в цен...

Екоминистерството: Жълтият дъжд вероятно е природен феномен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789377

Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.
Анализът за съдържание на тежки метали и арсен във фините прахови
Появата на жълтия дъжд не се дължи на промишлена или друга антропогенна дейност, а се дължи най-вероятно на природен феномен. Такова е заключението от изследванията на Изпълнителна агенция по околна среда след жълтия дъжд, валял над София на 23 май, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Анализът за съдържание на тежки метали и арсен във фините прахови

"Лукойл" обяви, че смята да съди Иван Костов

http://www.vesti.bg/pari/biznes/lukojl-obiavi-che-smiata-da-sydi-ivan-kostov-6036832

От компанията заявяват, че докладът на Лабораторията за управление на риска изобилства от неверни сведения и интерпретации, които допълнително деформират истината

Дегустираме вино и гурме менюта в двора на Археологическия музей във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290338

Вина от над 40 изби в България, Италия, Нова Зеландия и Южна Африка ще могат да бъдат дегустирани на тазгодишния Фестивал „Вино и храна“, който ще се проведе във Варна в средата на следващия месец, предаде репортер на Moreto.net. От 12 до 14 юни в английския двор на Археологическия музей посетителите ще могат да се насладят и на тристепенно гурме меню, приготвено от най-добрите готвачи на Българската асоциация за кулинарна култура, начело с председателя й Петър Йоргов.

Две години затвор за мним инвалид, ще връща 17 000 лв. пенсия

http://pik.bg/две-години-затвор-за-мним-инвалид-ще-връща-17-000-лв-пенсия-news339563.html

Две години затвор за мним инвалид, ще връща 17 000 лв. пенсия

Мним инвалид от Павликени ще лежи 2 години в затвора, защото 10 години е получавал пенсия с фалшиво решение за ТЕЛК от Ловеч. Районният съд във Велико Търново е постановил шофьорът да върне на държавата и неправомерно получените 17 084 лева с лихвите, пише "Труд".

При разследването се оказало, че 64-годишният Никола П. е ползвал облагите от 2003 г до 2013 г.,когато измамата била засечена от полицията и тръгнала проверка.В началото мъжът получавал по 80 лева за 50 % инвалидност, а през последните години пенсията му стигнала до 200 лева.

Осъден е, защото е знаел, че не е инвалид и ползва неистинско телково решение. По време на съдебното следствие във Велико Търново така и не станало ясно кой точно е изготвил фалшивото решение, което било дошло в РУСО по пощата от Ловеч със служебен щемпел на комисията. При разследването обаче се оказало, че служителката, която работела в този ТЕЛК, е починала.

В документа били посочени имената на докторите Б.Х., И.И.,Б.П. и Д.Д.,но подписите не били техни. Освен това някои от тях също вече не били между живите, а други са отнесли присъда след грандиозен скандал в ТЕЛК-а в Ловеч преди няколко години. Медиците отнесли наказанията, след като се разбрало, че са издавали фалшиви решения в няколко области, а после тази комисия бе закрита.

Никола П. пък отказал да обясни пред съда как се е сдобил с въпросното експертно решение. Становището на първата инстанция подлежи на обжалване пред Окръжния съд във Велико Търново.

Иракските сили за сигурност отвоюваха от "Ислямска държава" два района в Рамади

http://www.mediapool.bg/irakskite-sili-za-sigurnost-otvoyuvaha-ot-islyamska-darzhava-dva-raiona-v-ramadi-news234602.html

Иракската армия, подкрепена от шиитски въоръжени формирования, отвоюва от групировката "Ислямска държава" два района в град Рамади, съобщи представител на властите, цитиран от осведомителните агенции в сряда. "Силите за сигурност и отрядите "Ал хашд аш шаби" успяха днес да освободят два района - "Ат Таш" и "Ал Хумейра", които се намират в южната част на Рамади", каза Раджеа ал Исауи от съвета на провинция Анбар, чиято столица е градът. По думите му това са стратегически райони. "Ислямска държава" извърши множество самоубийствени нападения срещу армията в Анбар, при които бяха убити поне 17 войници, заяви иракски военен говорител, цитиран от Асошиейтед прес. Бригаден генерал Саад Маан Ибрахим каза, че нападенията са били извършени снощи в околностите на контролирания от групировката град Фалуджа. Атаките са били предприети броени часове след като иракското правителство обяви началото на операция за отвоюване на райони, завзети от "Ислямска държава" в Анбар. Същевременно кюрдските сили са прогонили джихадисти на "Ислямска държава" от 14-те селища на асирийски християни в североизточната част на Сирия, които групировката контролираше от февруари, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от Франс прес. Офанзивата е продължила десет дни. На 23 февруари "Ислямска държава" премина в настъпление в район, където има 35 села на асирийски християни. Джихадистите поеха контрола над тях, принуждавайки над 5000 души да избягат. 210 асирийски християни все още са заложници на "Ислямска държава". Асирийците са една от най-отдавна приелите християнството общности. В Сирия те са общо 30 000, или 2,5 на сто от общо 1,2 милиона християни в страната. Повечето от тях живеят в 35 села в провинция Хасака, които днес са под контрола на кюрдските сили и на режима на Башар Асад.

Бургазлия се хвърли под влака, опитват да го спасят в Интензивното

http://www.cross.bg/byrgazliya-se-hvurli-pod-vlaka-opitvat-da-go-spasyat-v-intenzivnoto-1466944.html

Бургас /КРОСС/ 55-годишният Георги Михов от бургаския квартал „Долно Езерово" е докаран в безпомощно състояние в МБАЛ-Бургас, след като бе блъснат от влак. Това съобщи Флагман.бг, като се позова на източник от Спешното отделение на болницата. Човекът е опитал да сложи край на живота си и е легнал върху релсите на влака, но машинистът е карал с ниска скорост поради ограничения в участъка.Инцидентът станал в 15:40 часа. Михов е настанен в реанимация.

Пиронкова отпадна на двойки от "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/27/2542049_pironkova_otpadna_na_dvoiki_ot_rolan_garos/?ref=rss


Цветана Пиронкова приключи в първия кръг участието си на двойки в "Ролан Гарос". Българската тенисистка и грузинската й партньорка Оксана Калашникова загубиха с 2:6, 5:7 срещу силния словашко-австралийски тандем Даниела Хантухова и Саманта Стосър. 

27-годишната Пиронкова и 24-годишната Калашникова допуснаха четири пробива при петте възможности, които се откриха пред съперничките им, и напуснаха корта победени след 69 минути игра.

Хантухова и Стосър пробиха първи в...

Над 240 фиша за неправилно паркиране в Сливен

http://pik.bg/над-240-фиша-за-неправилно-паркиране-в-сливен-news339558.html

Над 240 фиша за неправилно паркиране в Сливен

249 нарушения за неправилно паркиране и престой са констатирани от полицейски служители в Сливен от 18 до 25 май, за които са съставени фишове на водачите. Съставени са 9 акта по сигнали на граждани.

От 23 май екипи на „Пътна полиция” в Сливен снимат с мобилни камери нарушенията на скоростта и издават електронни фишове. Три коли с мобилни камери снимат в Сливен. По един автомобил има в районните управления на Нова Загора, Котел и Твърдица. Екипите са оборудвани с мобилни знаци Е-24, които се поставят пред и зад полицейския автомобил. Водачите трябва да имат предвид, че заснемането на скоростта става и в двете посоки на движение.

За дните 23-25 май на територията на община Сливен са съставени 22 електронни фиша.

Продължава  работа по пакета от спешни мерки на Областната дирекция на МВР - Сливен, целящи  максималното ограничаване на грубото и явно нарушаване на правилата за движение, намаляване на тежките пътни инциденти, нулева толерантност към отнемането на предимство  и грубото паркиране на пешеходни пътеки, върху тротоари, тревни площи и други места.

Майка намери червеи в пюрето на бебето си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789366

Младата майка Стела Василева от село Врачеш купила пюре на бебето си и се натъкнала на ужасяваща
Младата майка Стела Василева от село Врачеш купила пюре на бебето си и се натъкнала на ужасяваща "екстра"- мъртви червеи, съобщава Нова телевизия. "Това беше една необичайна "протеинова съставка" в храната на едно малко дете", гласи писмото на майката за рубриката "Моята новина " в медията. Стела буквално щяла да припадне ,

Облаци и дъжд и в четвъртък

http://society.actualno.com/Oblaci-i-dyjd-i-v-chetvyrtyk-news_475365.html

Облачното време ще продължи и в четвъртък, 28 май. Според синоптичната прогноза през деня на отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени ...

Паметникът "1300 години България" няма да има жива ограда

http://sofia.actualno.com/Pametnikyt-1300-godini-Bylgarija-njama-da-ima-jiva-ograda--news_475368.html

Отпаднало е предложението да се изгради 12-метрова жива ограда около паметника „1300 години България“ пред НДК. Това обяви столичният зам.-кмет Тодор Чобанов в общината,съобщава To...

"Лукойл България": Лабораторията на Костов пусна заблуждаващ доклад

http://business.actualno.com/Lukojl-Bylgarija-Laboratorijata-na-Kostov-pusna-zablujdavasht-doklad-news_475363.html

Докладът на Лабораторията за управление на риска на Иван Костов е построен на неверни сведения и интерпретации. Това обяви в своя официална позиция "Лукойл България" във връзка със скандални...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване