Конфискуват имущество за почти 380 хиляди лв. на бивш зам. шеф на ДАИ в Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791051

Иск за конфискация на имущество, в полза на държавата, на стойност 378 875лв. от бившия зам.шеф на ДАИ в Пазарджик Тодор Грочев е внесла в местния окръжен съд Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от съда.
Предмет на конфискацията е къща в гр. Пещера и пари, над 200 хиляли лв., от 10 запорирани банкови сметки и влогове.
Иск за конфискация на имущество, в полза на държавата, на стойност 378 875лв. от бившия зам.шеф на ДАИ в Пазарджик Тодор Грочев е внесла в местния окръжен съд Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съобщиха от съда. Предмет на конфискацията е къща в гр. Пещера и пари, над 200 хиляли лв., от 10 запорирани банкови сметки и влогове.

Путин засекрети информацията за смъртта на руски войници в мирно време

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/28/2542670_putin_zasekreti_informaciiata_za_smurtta_na_ruski/?ref=rss


Загубите в личния състав на министерство на отбраната на Русия "в мирно време в период на провеждане на специални операции" стават военна тайна, съобщава РБК. Президентът Владимир Путин допълни свой указ, който преди действаше само във военно време.

Президентският указ от 28 май изменя закон за държавната тайна от 1995 г., приет по време на войната в Чечня. Специални операции с участието на военнослужещи на министерство на отбраната са се провеждали в Чеченската република и Южна...

Руска корпорация патентовала кратката схема за полета до МКС

http://www.cross.bg/shema-kratkata-izpolzva-1467141.html

/КРОСС/ Руската ракетно-космическа корпорация „Енергия" е патентовала кратката схема за полета до Международната космическа станция (МКС), която позволява да се достигне до нея само за 6 часа, предаде агенция ТАСС, цитирана от Дарикнюз. Този способ се използва от 2012 г. при приближаването на транспортни и пилотирани космически кораби към МКС. Технологията на кратката схема за приближаване и скачване е едно от най-значимите изобретения на „Енергия", за които корпорацията е получила патент. Засега ускорената 6-часова схема, при която космическият апарат осъществява само четири обиколки на Земята, преди скачването си с МКС, се използва само от руските товарни и пилотирани кораби, припомня агенцията.  

ДАНС не открила нарушения в университетската болница в Пловдив

http://frognews.bg/news_92030/DANS-ne-otkrila-narusheniia-v-universitetskata-bolnitsa-v-Plovdiv/

Проверката на ДАНС в Университетска болница "Св. Георги" в Пловдив е приключила. На този етап няма открити нарушения на този етап, съобщи изпълнителният директор проф. Карен Джамбазов, цитиран от БНР.

Мтел с отличия за рекламна ефективност EFFIE

http://www.cross.bg/mtel-vodish-kampaniyata-1467140.html

София /КРОСС/ Мтел получи Сребърна награда на фестивала за ефективност на рекламата „EFFIE България 2015", организиран от Българската асоциация на комуникационните агенции. Отличието беше връчено на церемония снощи за кампанията „Ти водиш", реализирана за Мтел от рекламната агенция на телекома - „The Smarts".„Ти водиш" е имиджовата кампания, която миналата година представи новото мото на Мтел. Кампанията беше отличена в една от най-оспорваните категории - „Корпоративни комуникации", където не бяха връчени бронзов и златен приз. Според експерти тази категория е една от най-трудните на фестивала, тъй като участниците в нея трябва да демонстрират как освен, че са постигнали добри бизнес резултати, са успели трайно да променят и нагласите на потребителите.Чрез „Ти водиш" Мтел направи заявка за нов имидж, като даде обещанието за общуване с клиентите по нови правила. Компанията се ангажира да продължи да бъде предпочитаният от клиентите телеком, който им предоставя най-добрите технологии, но те да имат свободата да избират кога и как да ги ползват. Само за два месеца чрез кампанията Мтел успя да наложи новото си корпоративно мото - „Ти водиш", и започна да преобръща негативните нагласи към марката, натрупани през годините.Режисьор на телевизионния клип за кампанията е Петко Спасов. Оператор е Юлиян Атанасов, а музиката е дело на Николай Маджаров-Файчето

Облачно ще бъде утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=290392

През следващото денонощие облачността над страната ще бъде по-често значителна, но още преди обяд от северозапад ще започне да намалява. Само на отделни места слабо ще превали. Ще духа слаб северозападен, в Източна България - до умерен северен вятър.

Борисов в Димитровград: Завърши реконструкцията на железопътната гара в града (снимки)

http://pik.bg/борисов-в-димитровград-завърши-реконструкцията-на-железопътната-гара-в-града-снимки-news340126.html

Борисов в Димитровград: Завърши реконструкцията на железопътната гара в града (снимки)

"Завърши реконструкцията и модернизацията на железопътна гара Димитровград. Изграденият жп надлез е единственото висящо кръгово съоръжение в градска среда за България". Това написа министър-председателят Бойко Борисов в социалната мрежа "Фейсбук".

"Също така са изградени и два пешеходни надлеза с асансьори за трудно подвижни хора и майки с малки деца. Стойността на пътното съоръжение, двата пешеходни надлеза и ремонтът на гарата в Димитровград е близо 8 млн. лв., изплатени по проект от ОП "Транспорт". Общината е отделила още 3 млн. лв. за подобряване на инфраструктурата в района на жп гарата", категоричен е премиерът. 

Майката на умъртвената Севиля: Дочаках възмездието! Страх ме e от отмъщение!

http://frognews.bg/news_92029/Maikata-na-umartvenata-Sevilia-Dochakah-vazmezdieto!-Strah-me-e-ot-otmashtenie!/

След близо 4-годишна съдебна битка убийците на 19-годишната Севиля Райчева Антон Ангелов и Янка Младенова влизат в затвора. Върховният касационен съд потвърди присъдата на Апелативния съд, която отреди на двамата по 10 години стоене зад решетките.

Майката на умъртвената Севиля: Дочаках възмездието! Страх ме от отмъщение!

http://frognews.bg/news_92029/Maikata-na-umartvenata-Sevilia-Dochakah-vazmezdieto!-Strah-me-ot-otmashtenie!/

След близо 4-годишна съдебна битка убийците на 19-годишната Севиля Райчева Антон Ангелов и Янка Младенова влизат в затвора. Върховният касационен съд потвърди присъдата на Апелативния съд, която отреди на двамата по 10 години стоене зад решетките.

Едвин Сугарев: КТБ се е крепяла на политическата корупция

http://web.barometar.net/80261/

Не може да се разкаже накратко за аферата КТБ. Това е банка на властта, това е банка, която се е крепяла на политическата корупция. Тази банка е изкуствено фалирана, а вина носят БНБ и прокуратурата. Спасяването е било възможно и е щяло да струва няколко много по-малко, от сегашните милиарди. Това каза в предаването „Лице […]

Реформатори и Патриоти внесоха законопроект срещу изборния туризъм

http://politics.actualno.com/Reformatori-i-Patrioti-vnesoha-zakonoproekt-sreshtu-izbornija-turizym-news_475561.html

Реформаторският блок и Патриотичният фронт внесоха в парламента изменения в Закона за гражданската регистрация, които спират изборния туризъм. Това каза след внасянето на предложенията Найден Зеленого...

Берн учи София как да се справи с бежанците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790898


Швейцарски експерти ще обучават софийски специалисти в сферата на екологията и миграцията. Това договори кметът на София Йорданка Фандъкова, която е на работно посещение в Берн.
Служители на столичния завод за преработка на отпадъци ще заминат на обучение в Берн. Фандъкова посети вчера станцията, която пречиства водите на швейцарската столица.
Швейцарски експерти ще обучават софийски специалисти в сферата на екологията и миграцията. Това договори кметът на София Йорданка Фандъкова, която е на работно посещение в Берн. Служители на столичния завод за преработка на отпадъци ще заминат на обучение в Берн. Фандъкова посети вчера станцията, която пречиства водите на швейцарската столица.

Прокуратурата проверява незаконни адресни регистрации в община Несебър

http://www.cross.bg/nesebur-litzata-obshtina-1467139.html

София /КРОСС/ Окръжната прокуратура в Бургас ще проверява закононарушения при адресни регистрации в община Несебър, съобщиха от държавното обвинение. Повод за проверката са медийни публикации и сигнал от политически партии.Целта ѝ е да провери спазването на Закона за гражданската регистрация.Адресната регистрация се извършва от кмета на общината на района или на кметството или от определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето, уточняват от прокуратурата.Предмет на проверката е дейността на органите в периода 1 октомври 2014 г. до настоящия момент и засяга градовете Несебър, Обзор, Свети Влас и селата Приселци, Раковсково, Равда, Тънково, Кошарица, Оризаре и други населени места в община Несебър.Ще се провери представят ли се документ за собственост, документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за предоставяне на социална услуга от резидентен тип и договор за настаняване в специализираните институции или други документи, доказващи собствеността или ползването на имота. Дали при извършване на регистрацията е представено и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик чрез декларация, подадена лично или с нотариална заверка на подписа.Спазено ли е изискването на ЗГР броят на лицата, които могат да се регистрират по настоящ адрес на адреса на едно жилище със съгласието на собственик на жилището, да не надвишава повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище

ПРОМЯНАТА събира експерти в социалното предприемачество

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/promianata-sybira-eksperti-v-socialnoto-predpriemachestvo-6036883

Социални предприемачи от Африка, Европа и България ще представят работа си за промяна на образователните системи, но и на конкретни образователни практики, в своите държави

Страните от Г7 предлага въвеждане на кодекс за поведение за банкерите

http://econ.bg/Новини/Страните-от-Г7-предлага-въвеждане-на-кодекс-за-поведение-за-банкерите_l.a_i.675734_at.1.html

Страните от Г7 предлагат въвеждане на кодекс за поведение на банкерите. Те обсъдиха подобна възможност в рамките на продължаващата среща в Дрезден, в...

Петкова: 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" работят само на печалба

http://pik.bg/петкова-5-ти-и-6-ти-блок-на-аец-козлодуй-работят-само-на-печалба-news340127.html

Петкова: 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" работят само на печалба

Темата с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" е много важна. Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика.

"Трябва обаче да бъдат изпълнени определени условия. Трябва да бъде дадено разрешение от МОСВ дали да бъде извършен ОВОС. Становището им е, че не е налице такава необходимост. Води се едно дело обаче, свързано с ОВОС от зелени организации, които обжалват решението на МОСВ", обясни Петкова.

По думите й, Министерство на енергетиката има възможност да укрепи правната защита на това дело. "На 18 март беше първото дело и тогава бяха подадени още три искания, които не са съгласни с решението на МОСВ.

Съдът прецени, че тяхното искане е неоснователно, но те пък от своя страна обжалваха", добави Петкова. Тя посочи, че на второто дело съдът е спрял производството. 

Митничарите получават полицейски права

http://petel.bg/Mitnicharite-poluchavat-politseyski-prava__113921

Служителите на Агенция "Митници" ще получат полицейски права. Това ще стане с промените в закона за митниците, които депутатите приеха на...

Полицейски патрули всеки петък и събота пред дискотеките в Кюстендил

http://kustendil.actualno.com/Policejski-patruli-vseki-petyk-i-sybota-pred-diskotekite-v-Kustendil-news_475559.html

Пред дискотеките в Кюстендил да има всеки петък и събота полицейски патрули е договорил кметът на община Кюстендил Петър Паунов с Районното управление на полицията, съобщава Дарик нюз. „Нещ...

Татяна Дончева вероятно ще подкрепи Фандъкова на изборите

http://politics.actualno.com/Tatjana-Doncheva-verojatno-shte-podkrepi-Fandykova-na-izborite-news_475560.html

За местните избори през октомври тази година Движение 21 ще подготви листи във всички областни градове, съобщи лидерът на партията Татяна Дончева пред журналисти. Ще имат листи и в други не-областни, ...

Арестите в Цюрих – поредната война между САЩ и Русия

http://www.cross.bg/rysiya-fifa-pytin-1467138.html

/КРОСС/ Разследването на американските и швейцарските власти надвисна като тъмен облак над плановете на Владимир Путин да домакинства Световното първенство по футбол през 2018 година. Според американските съдебни власти става въпрос за нарушения, извършени през последните 20 години. Те се отнасят за няколко турнира за световната купа, като включват договори за маркетинг и реклама и най-вече за правата на телевизиите. Сред арестуваните вицепрезидентите на организацията Джeфри Уеб и Еухенио Фигередо, както и бившият вицепрезидент Джак Уорнър. Арестувани са също Едуардо Ли, Хулио Роча, Костас Такас, Рафаел Екскивел, Хосе Мария Марин, Николас Леос, свързаните със спортния маркетинг Алехандро Бурзако, Арън Дейвидсън, Уго Джинкис и Мариано Джинкис, както и Хосе Маргулис, който е играл ролята на посредник при незаконните плащания, пише БЛИЦ. Руските управници обаче бързо реагираха и прозряха американска конспирация зад скандала за корупция и пране на пари във ФИФА, който шокира целия свят. Рано сутринта в сряда полицията в Швейцария в сътрудничество със САЩ арестуваха девет високопоставени фигури от ръководството на ФИФА като част от мащабно разследване, продължаващо две десетилетие, за корупция и подкупи. Защо обаче, зададоха въпрос руснаците, народ като САЩ, който е безразличен към футбола, преследват корупцията до ядрото на играта? Още по-подозрителен за много хора в Москва, стана времето на акцията в Цюрих

МС обжалва решението на ВАС за лимити на болниците

http://frognews.bg/news_92028/MS-objalva-reshenieto-na-VAS-za-limiti-na-bolnitsite/

Министерски съвет обжалва решението на Върховния административен съд, според което финансовите ограничения на болниците трябва да паднат. Мотивите за жалбата обаче все още не са оповестени, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването - една от организациите, които осъдиха новия метод за финансиране на болниците.

Американка изхвърли Сесил от Ролан Гарос

http://www.bnews.bg/article-135740

По-късно и първата ни женска ракета Цветана Пиронкова играе своя мач.

Корупционният скандал: Сеп Блатер се крие, спонсорите притискат ФИФА

http://offnews.bg/news/n_1/n_511539.html

Огромният корупционен скандал във ФИФА надхвърли границите на футбола. След вчерашния арест на 14 високопостовани служители по обвинение за пране на пари, рекет, продажба на мачове и получаване на подкупи за общо над 150 млн. долара днес в скандала се намесиха държавни лидери и спонсорите на FIFA. В същото време, президентът на ФИФА Сеп Блатер се скри от всички публични събития на които трябваше да присъства. Все по-силно се чуват гласовете на хората, които искат неговата оставка. Кока-Кола (Coca-Cola)  и  Виза (Visa)  настояха световната организация бързо да разреши проблемите и да прекрати незаконните практики. Visa  заплашиха да прекъснат партньорството си с FIFA . Coca-Cola също изразиха публично критично отношение към ръководството на федерацията. ФИФА има договори с компании като "Адидас", "Газпром", "Хюндай", "Бъдвайзър" и "Макдоналдс", като повечето от тях вече рязко се разграничиха от скандала и поискаха бързото му разрешаване. Темата с арестите на високопоставени ръководители на ФИФА навлезе и в политическия спектър. Президентът на Русия - домакин на Световното през 2018 г. - Владимир Путин  подкрепи Сеп Блатер. Той отхвърли обвиненията на САЩ за корупция при избора на страната му за домакин. Путин заяви, че обвиненята нямат нищо общо със страната му, а че целта им е отнемане на домакинството през 2018 г. Той обвини САЩ в намеса извън юрисдикцията им. Малко след арестите от американското министерство на правосъдието обявиха, че се водят две паралелни криминални разследвания, свързани с даването на домакинството на двете предстоящи първенства - през 2018 и 2022 г. - на Русия и Катар. В скандала се намеси и министър-председателят на Великобритания. Дейвид Камерън директно призова Сеп Блатер, който не е сред арестуваните, да подаде оставка. Скандалът се разрази вчера - само два дни преди изборите за президент на ФИФА, на които единствен опонент на Блатер е принцът на Йордания  Али Бин Ал Хюсеин . Рано сутринта, към 6 ч., над 10 цивилни полицаи пристигнаха в петзвездния хотел в Цюрих, където бяха настанени високопоставените представители на ФИФА за предстоящия конгрес и извършиха арестите. "Днес (вчера - бел.ред.) е тъжен ден за футбола. Тази криза не може да продължава. Тя е видна за всички и наличието й се потвърди от събитията по-рано днес. ФИФА има нужда от добри ръководители, които да предпазват националните федерации", заяви вчера принц Али. Междувременно футболният свят се обедини около мнението, че президентските избори трябва да бъдат отложени .  "Мисля, че е необходимо време, за да се проучи ситуацията, а отлагането на гласуването е логично”, заяви днес министърът на външните работи на Франция Лоран Фабиюс . Той потвърди, че слухове за корупция във ФИФА има от много години. Председателят на Футболната асоциация на Англия  Грег Дайк също призова за отлагане, като дори заяви, че президентът на ФИФА трябва да се оттегли от поста на президент. " Сеп Блатер трябва да си върви . Той или трябва да си подаде оставката, или да загуби изборите, или трябва да намерим трети начин, по който да го премахнем", заяви Дайк по повод най-големия корупционен скандал в историята на световния футбол.  Вчера европейската футболна централа УЕФА подкрепи идеята за това изборите да бъдат пренасрочени, като дори нападна пряко ФИФА. От централата определиха световната федерация като "система, която ако не бъде спряна, в крайна сметка ще убие футбола". От ареста на високопоставените служители на ФИФА, сред които и вицепрезидент на Международната футболна федерация, президентът й Сеп Блатер се скри от всякаква публичност. От арестите досега той трябваше да участва в три събития, но това не се случи, а говорителят му обясни отсъствието с "очевидни причини", отбелязва британският Independent.

Претоварна станция за отпадъци заработи в Несебър

http://nessebar.actualno.com/Pretovarna-stancija-za-otpadyci-zaraboti-v-Nesebyr-news_475557.html

Модерна Претоварна станция за отпадъци официално бе открита в община Несебър. Тя бе осъществена по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Бургас&ldqu...

Горбачов: Зле съм, не излизам от болниците напоследък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791251

Михаил Горбачов продължава да лежи в болница, съобщи „Новости”. 84-годишният последен лидер на Съветския съюз не може да постигне подобрение в здравето си от 2013 година досега.
Самият перестройчик е потвърдил това пред агенцията с думите:
Михаил Горбачов продължава да лежи в болница, съобщи „Новости”. 84-годишният последен лидер на Съветския съюз не може да постигне подобрение в здравето си от 2013 година досега. Самият перестройчик е потвърдил това пред агенцията с думите: "Не излизам от болниците напоследък”. Горбачов има здравословни проблеми от 2013 година,

Горбачов зле, не излиза от болниците

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791256

Михаил Горбачов продължава да лежи в болница, съобщи „Новости”. 84-годишният последен лидер на Съветския съюз не може да постигне подобрение в здравето си от 2013 година досега.
Самият перестройчик е потвърдил това пред агенцията с думите: "Не излизам от болниците напоследък”. Горбачов има здравословни проблеми от 2013 година,
Михаил Горбачов продължава да лежи в болница, съобщи „Новости”. 84-годишният последен лидер на Съветския съюз не може да постигне подобрение в здравето си от 2013 година досега. Самият перестройчик е потвърдил това пред агенцията с думите: "Не излизам от болниците напоследък”. Горбачов има здравословни проблеми от 2013 година,

20 на сто от избирателите в Турция не знаят за кого да гласуват на предстоящия вот

http://www.moreto.net/novini.php?n=290383

Броени дни преди парламентарните избори в Турция на 7 юни социологическите анкети сочат, че процентът на колебаещите се избиратели е около 20 на сто. Близо 15 на сто са електорат на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/.

Камион помете пешеходец във Варна

http://www.bnews.bg/article-135737

60-годишният мъж е пресичал на пешеходна пътека на бул. „Цар Освободител“

Мохамед Халаф: "Ислямска държава“ няма да завладее столицата на Ирак

http://frognews.bg/news_92027/Mohamed-Halaf-Isliamska-darjava-niama-da-zavladee-stolitsata-na-Irak/

"Ислямска държава" (ИД) все още воюва за територии и се разширява не само в Ирак, но и в Сирия, преминавайки държавните граници. ИД контролира 70% от територията на Сирия. Границата между Ирак и Сирия вече не съществува. Завладян е единственият гранично-пропускателен пункт с Йордания. "Ислямска държава" обаче няма да може да завладее столицата на Ирак.

Защо Путин се интересува от Македония

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789725

Руските лидери, чийто конфликт с Украйна ги изправи срещу най-голямата източноевропейска страна, сега обръщат поглед към една балканска държава с по-малко жители от Бруклин. Има обаче една обща тема: газопроводите.
Македония, държавица с 2 милиона души население, отрязана от руините на Югославия, се бори с ширеща се корупция
Руските лидери, чийто конфликт с Украйна ги изправи срещу най-голямата източноевропейска страна, сега обръщат поглед към една балканска държава с по-малко жители от Бруклин. Има обаче една обща тема: газопроводите. Македония, държавица с 2 милиона души население, отрязана от руините на Югославия, се бори с ширеща се корупция

Петкова: Газовият хъб може да бъде изграден с европейски пари

http://pik.bg/петкова-газовият-хъб-може-да-бъде-изграден-с-европейски-пари-news340124.html

Петкова: Газовият хъб може да бъде изграден с европейски пари

Нашата идея за изграждане на газов хъб може да се случи. Но за да кандидатстваме за европейско финансиране, тези три български проекта трябва да бъдат оценени като проекти от общ интерес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в Народното събрание.

Петкова подчерта, че предстои втори етап на оценка на проектите за газопровода Варна – Оряхово, реконструкцията на Северния пръстен и рехабилитацията на мрежата за транзит на газ. Едва след края му България може да кандидатства за европейско финансиране.

"Имаме увереността на европейските ни колеги, че това може да стане", каза още Петкова. По отношение на добива на природен газ от Черно море, Петкова каза че едно от първите решения на кабинета е било за стартирането на процедура за проучване на блоковете "Силистар" и "Терес". Официалната информация затова е публикувана на 18 април във вестника на ЕС.

"Вече има и компании, закупили документация за участие в процедурата", обяви министърът на енергетиката и допълни, че крайната дата за даване на предложения от компаниите е 21 септември. Първите сондажи в блок "Хан Аспарух" пък ще започнат през януари 2016 г.

Предположенията са, че в Черно море има големи залежи на газ. Очакваното количеството в блок "Непутн" е над 42 млрд. куб. м. Сондажи на турската територия на Черно море са започнали и от страна на компанията "Шел". Министърът на енергетиката каза още, че предоговорените условия с т. нар. "американски централи" трябва да бъдат одобрени до 30 юни. За да влязат в сила обаче, Националната електрическа компания трябва да заплати просрочените си задължения в размер на 750 млн. лв.

"Ние не разполагаме с такива средства и ще търсим кредит. Той ще бъде изтеглен от БЕХ, но трябва да имаме предвид, че през изминалата година е изтеглен и облигационен заем от 1 млрд. лв.", поясни Петкова. Тя каза още, че за реализирането на проекта "Цанков камък" са изтеглени 4 търговски и 1 експортен кредит в размер на 100 млн. лв., който НЕК все още погасява. 

Германия изнася производства... на своя територия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/germaniia-iznasia-proizvodstva-na-svoia-teritoriia-195668/

Или как местните компании успяха да запазят дейността си в страната, внасяйки работници от централно- и източноевропейски страни

Митницата с достъп до системите на МВР

http://frognews.bg/news_92026/Mitnitsata-s-dostap-do-sistemite-na-MVR/

Митницата ще има достъп до информационните системи на МВР. Това предвиждат част от промените в Закона за митниците, които Народното събрание прие на първо четене. Митничарите освен това ще се явяват на психотест.

Прогнозират над 60% спад на туристи в Кранево

http://dobrich.actualno.com/Prognozirat-nad-60-spad-na-turisti-v-Kranevo-news_475556.html

В Кранево се очаква драстичен спад на туристите през летния туристически сезон, заяви пред Дарик Даниела Пеловска, собственост на хотел в курортното селище. Тя прогнозира, че намалението на летовници ...

Татяна Дончева заяви подкрепа за Фандъкова за кмет на София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791236

За местните избори през октомври тази година Движение 21 ще подготви листи във всички областни градове, съобщи лидерът на партията Татяна Дончева пред журналисти. Ще имат листи и в други необластни, но важни населени места.
В навечерието на изборите щяло да стане ясно къде ще имат свои кандидати за градоначалници.
За местните избори през октомври тази година Движение 21 ще подготви листи във всички областни градове, съобщи лидерът на партията Татяна Дончева пред журналисти. Ще имат листи и в други необластни, но важни населени места. В навечерието на изборите щяло да стане ясно къде ще имат свои кандидати за градоначалници.

Движение 21 на Татяна Дончева ще подкрепи Фандъкова за кмет на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791241

За местните избори през октомври тази година Движение 21 ще подготви листи във всички областни градове, съобщи лидерът на партията Татяна Дончева пред журналисти. Ще имат листи и в други необластни, но важни населени места.
В навечерието на изборите щяло да стане ясно къде ще имат свои кандидати за градоначалници.
За местните избори през октомври тази година Движение 21 ще подготви листи във всички областни градове, съобщи лидерът на партията Татяна Дончева пред журналисти. Ще имат листи и в други необластни, но важни населени места. В навечерието на изборите щяло да стане ясно къде ще имат свои кандидати за градоначалници.

Сопотчани напомниха на Борисов за обещанието му

http://news.ibox.bg/news/id_565560895

Да бъде отпуснат безлихвен заем на общината, с който да си плати дълговете

Катастрофа предизвика социално напрежение в Рим

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/katastrofa-predizvika-socialno-naprezhenie-v-rim-6036881

Автомобил, за който се твърди, че е бил управляван от роми, прегази девет души на автобусна спирка при бягство от полицията

Топлофикации: Държавната политика ощетява и нас, и потребителите

http://www.mediapool.bg/toplofikatsii-darzhavnata-politika-oshtetyava-i-nas-i-potrebitelite-news234654.html

Девет от 12 топлофикации в страната работят на загуба, през последните осем години секторът е натрупал отрицателен резултат за около 300 млн. лв., 64 млн. лв. от които само през миналата година. Това съобщиха от Асоциацията на топлофикационните дружества в четвъртък и предупредиха, че нещата се влошават от държавната политика, която отказва клиенти, недоволстващи от сметки, получавани заради нормативни недомислици. Ако нещата продължават в същия тренд, топлофикации скоро няма да има, или ще оцелеят само тези, които имат конюнктурна възможност, заяви председателят на асоциацията Илия Николаев пред журналисти след среща със зам.-министъра на енергетиката Николай Николов, председателя на парламентарната комисия за наблюдение на енергийния регулатор Искрен Веселинов и енергийни експерти. Браншът е поискал да се разработи стратегия за развитието на централното топлоснадяване и охлаждане, каквито възможности има с прилагането на програмата за саниране на панелките. Освен това настояват за редица законови и нормативни промени, които според тях ще подобрят качеството на услугите за потребителите и на дейността на топлофикациите. Топлофикациите искат енергийното министерство да се активизира в търсене на еврофинансиране за сектора и съзират такава възможност в плана "Юнкер" на Европейската комисия, след като България не е успяла да защити включване на дружествата в оперативните програми. Изкривено ценообразуване "В последните години е силно изкривен начинът на ценообразуването в сектора. Искаме цени, които да са разбираеми, предвидими и приемливи за клиентите", заяви Тодор Николов, директор на варненската топлофикация "Далкия". "Основният проблем идва от регулаторната база, която не е добре ориентирана към проблемите на топлофикациите и дава възможност за субективни решения", поясни той. Според него Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да удължи срока за регулиране на цените на топлофикациите, за да получат те макрорамка за работата и инвестициите в мрежата си. "Енергийната ефективност не е в по-малкото потребление, а в намаляване на загубите при производството, преноса и отдаването на енергия", допълни Симо Симов, член на управата на пловдивската "ЕВН България Топлофикация". "В момента регулаторният период (за определяне на цените на парно и топла вода веднъж годишно – б.а.) е много кратък и има възможност за допълнителното му съкращаване от КЕВР, независимо какъв е поводът, като топлофикациите нямат възможност в тези кратки срокове да приложат адекватни мерки", каза Тодор Николаев. Според него периодът трявба да бъде удължен на пет години, за да получат дружествата достатъчно възможности да планират дейността си нормално, а не да не смогват да догонват или да да изчакват промените в цените на природния газ, които се отразяват пряко на техните тарифи. Исканото по-скъпо парно при поевтиняващ газ било заради загубите Поради тези причини топлофикациите масово са поискали поскъпване на топлоенергията от 1 юли, въпреки че цената на природния газ се очертава да бъде намалена с над 6 процента в следващото тримесечие. Това увеличение ни е нужно да компенсираме предишните си загуби и да може да инвестираме в мрежата, каза Николаев. Той и колегите му сочат като проблем и променената през миналата година наредба за топлоснабдяването, която трябваше да облекчи абонатите с прогнозно отчитане на топломерите, като направи сметките им през зимата по-ниски, а през есенните и пролетните месеци малко по-високи, за да не натоварва бюджета им. Непредвидени от управляващите детайли обаче ще доведат до високи изравнителни сметки за тези потребители, тъй като във формулата за фактуриране се получава изкривяване заради по-студената зима в сравнение с предишните две години, взети за сравнителна база. Нефактурирана топлоенергия ще натовари изравнителните сметки Това със сигурност ще доведе до напрежение сред потребителите на парно, прогнозираха от ЕВН преди две седмици. Сега представителят на пловдивската топлофикация отново посочи, че заради нормативните неуредици има голямо количество топлоенергия, която и потребена от клиентите, но не им е фактурирана. Заради методиката за изчисляване на сметките, приета от държавата, сега тя ще бъде начислена и ще се натрупат големи изравнителни сметки, каза Симо Симов. Той обясни, че асоциацията е предложила на Министерството на енергетиката промени в наредбата за топлоснабдяването, която да даде повече свобода на дружествата и на клиентите да избират как да им се разпределя топлоенергията и да се изчисляват сметките им. В момента предвидените възможности са три – прогнозни сметки според потреблението на клиента в предходната година, месечно засичане на топломерите и плащане на реалната консумация и равни месечни вноски, които обаче отново са на базата на прогнозна консумация. Клиентите да избират как да си плащат Според Тодор Николов световната практика познава поне още десет начина за разпределяне на енергията и ако с нашата нормативна уредба се регламентират дори само пет от тях, хората ще могат да избират, а не методът да е спуснат отгоре. Шефът на "Далкия" коментира, че ако се върне възможността за плащане на сметките по кубатура или квадратура на жилището, така ще се решат множество от проблемите с кражбите на топлоенергия от съседи, влизаща в сметките на останалите, както и с комфорта в жилищата. По думите му голяма част от проблемите на хората с високи сметки за парно идват не толкова от цените, колкото от това, че не си осигуряват комфорт на отоплението, а поддържането на неравномерни температури в жилището и общите части води до по-големи загуби на топлина, които обаче влизат в сметката. От асоциация смятат, че има голям потенциал за връщане на доверието на хората в централното топлоснабдяване при изпълнението на програмата за саниране на панелките. Това ще стане със смяната на вертикалните щрангове с хоризонтални, при които вече няма да се налага на клиентите, които не ползват радиаторите си, но не може да ги свалят, да плащат за отопляването на общите части с минаващите през дома им вертикални тръби. Възможностите на санирането Освен това програмата за саниране е възможност и за внедряването на централното охлаждане на жилищни сгради, което е приоритет на европейската енергийна политика, смятат от организацията. В момента централно охлаждане у нас се предлага само в Пловдив от ЕВН, но единствено за нови сгради, тъй като системата за охлаждане се проектира конкретно за сградата. Според асоциацията, правителството трябва да е по-активно и да подпомага топлофикациите за кандидатстването им с проекти за модернизиране на мрежите пред предвидените от Европейската комисия 2 млрд. евро специално за стимулиране на сектора за централно топлоснабдяване и охлаждане.

Руски историк: Вместо българите, турците ни станаха "братушки"

http://offnews.bg/news/n_1/n_511459.html

"Комсомолская правда" публикува интервю с к.и.н., ст. н. сътрудник в Института по славянски филологии към РАН Пьотр Искендеров за "цветната революция в Македония, за това, какво се случва на Балканите и какво отношение има към Русия." Представяме Ви пълния превод на интервюто, а коментарите оставяме на Вас. Барутният погреб на Европа - Пьотр Ахмедович, не мина много време, откакто Русия обяви плановете си за полагането на газопровода "Турски поток" и в малката държава Македония (само 2 милиона жители) многобройни екстремисти нападнаха градове. Накъде отива всичко това? В Балканския регион нищо не е просто, там се случват често странни неща. Спомняте си известния виц на нашите фантасти братя Стругацки. Попитали камилата, защо имаш крива шия. "А какво не ми е криво?" - отговорила камилата. На Балканите наистина всичко е сложно. Вие казахте: малка държава, наречена Македония. Ако на моето място седеше гражданин на Гърция ... - Той би казал, че Македония е Гърция? Той би казал, че сте го обидил и би отказал да говори с вас. Гърците не признават името Македония. За тази историческа област са претендирали най-малко три държави. Сърбия, България и Гърция. България не признава македонците като народ, те смятат, че са българи. Сърбите като че ли признават македонците като нация, но винаги са имали определени териториални претенции. Гърция не признава името, тя смята, че то означава претенция към тяхната историческа Македония, от където са известни исторически личности. Освен това, там живеят албанци, които въобще не искат да чуят за никаква Македония, за никакви македонци-славяни и те активно се възползват от етническия фактор. В момента по официални данни, албанците в Македония са около една четвърт от населението. Албанците твърдят, че са половината. Да се пресметне е трудно, защото областите, населени с албанци, са доста затворени, външни хора там не влизат, да не говорим за преброители, които да се осмелят да преброяват албанци с техните големи семейства. А терористите в района не са малко. Такова е историческото положение. А албанците като начало искат да направят от Македония албанско-славянска конфедерация. - Това вече преживяхме в Косово. Или не? Да, в Косово започна всичко през 1981 г. под претекст за повече права, преподаване на албански език, албански училища, издигане на статута на Косово (тогава Косово бе автономна провинция в рамките на Сърбия) в република. Албанците не криеха, че за тях това е само първи етап. А след топва настъпва това, което в историята на Италия, например, се нарича "иредента", т.е. присъединяване на територии. И кой ще събира териториите, не е съвсем ясно, тъй като в историята на албанския народ няма единен исторически център  като това, което е Белград за сърбите, за Гърция - Атина, Букурещ за Румъния, и т.н. В историята на Албания няма такъв. А стремеж да се създаде Велика Албания има. Западът отмъщава на Македония за проруската й политика - Тези стремежи са перманентни. Защо изострянето на положението се случва точно сега? - Наскоро правителството на Македония за първи път през последните години (то е почти 10 години на власт), проведе твърда военно-полицейска операция срещу албанските тайни структури, в частност срещу тези, базирани в град Куманово. То отказа да се присъедини към антируските санкции. Напротив, дори увеличи износа на свои продукти в Русия. Всъщност направи нещо, което не посмя дори Сърбия, която отказа да се присъедини към антируските санкции, но обеща на Брюксел да не увеличава износа си за Русия. Македонци започнаха да увеличат износа си. Някой каза, че това е реекспорт, но това няма значение. Те се възползваха от ситуацията активно да увеличат търговията си с Русия. И освен това правителството на Никола Груевски обяви намерението си да се присъедини към проекта "Турски поток". Ето това бе последната капка. И всичко се събра - претенциите на съседните балкански страни, албанският вътрешен фактор, който не крие стремежа си да превърне Македония в албанско-славянска конфедерация. Плюс вътрешната политическа опозиция. - Не разбирам какво им пречи на албанците или на местните социалдемократи "Турския поток"? Напротив, нали пари ще дойдат. - На тях, общо взето, им е все едно. И вие сте прав, пари от транзита, работни места. Точно заради това решението засегна интересите на външния фактор - Брюксел и Вашингтон. Които досега пазеха мълчание и предпочитаха да не забелязват македонския конфликт. През 2001 г., когато албанците вдигнаха въоръжено въстание, македонците, за да го потушат набързо, закупиха от същата тази Украйна няколко хеликоптери. И стреляха от тези хеликоптери. И меко казано, не улучиха. След това се намеси международната общност, казвайки: спрете да стреляте по мирното население. От тогава като цяло, нито Европейският съюз, нито Съединените щати никога особено не се интересуваха кой е на ключови позиции в Македония, защото голяма разлика между тях няма.  И властта, и опозицията обявиха за свой приоритет членството в Европейския съюз, присъединяването към НАТО и по принцип водеха доста сходна политика. Всъщност, друга политика е невъзможно да се провежда, тъй като социално-икономическата ситуация е сложна: безработица от 20-25%, промишлеността е почти унищожена, обкръжението е враждебно, проблеми с местните албанци, страната е зависима от международни помощи. През 2011 г. също имаше вълнения. Опозицията заяви, че при разпръсне на демонстрациите са загинали хора. Но никакви особени изявления на Запада не последваха. И след като Груевски обяви намерението си да се обърне към Русия, Западът се притече на помощ на албанските радикали и вътрешната опозиция и веднага се сети за тези събития. Докато Македония гледаше на Запад или най-малкото бе неутрална, тя може да се пържи в собствен сос. А щом видят в нея потенциален съюзник на Русия ... - Но е мъничък този съюзник. - "Турски поток" също е мъничък, такава една тясна тръба. Но ако погледнем, тя преминава през Турция, през границата с Гърция. И въпреки че там има други проблеми и турците с гърците също не особено се обичат, но мисля, че икономиката по-скоро ще ги сближи. - Това означава, че Съединените щати и техните съюзници трябва да дестабилизират Македония, да се организира някаква мъничка война? - Програмата минимум е смяна на проруското правителство, програмата максимум е да се дестабилизира целия регион, за да няма никакви инвестиции, никакви газопроводи. - Но в същото време, извън този регион, конфликтът да не излиза. - Разбира се. Албания вече е член на НАТО и официален кандидат за членство в ЕС. Сърбия е официален кандидат за членство в ЕС. Тук е наблизо и Гърция. Естествено, че е желателно да изолира района от всички страни и да се остави да тлее. Важното е през него да не минават руски тръби. - Още повече, че войните-междуособици на Балканите са също историческа традиция. Втората балканска само да си спомним един пример. Между другото, втората Междусъюзническа война от лятото на 1913 бе между Сърбия и България, именно заради Македония. Преди това, двете страни се обърнаха към арбитража на руския цар Николай II. Споразуменията, които бяха сключени преди Балканската война, предвиждат спорните въпроси да се отнасят към арбитража на руския цар. Те се съгласиха. Но веднага след като приключи първата война и те видяха плодородните македонски долини и потенциалния излаз на Македония към Егейско море, и от едната, и от другата страна започнаха зазвучаха обвинения. Българите казваха, че руският цар е просръбски, сърбите - че Русия винаги е подкрепяла българите. И така и двете се оплакваха пред арбитража, но се готвеха за война. И през лятото на 13-та година стана тази кървопролитна война, от която полза извлякоха не славяните, а турци и румънци. Турците почти без съпротива преминаха, спечелиха прилични територии. Румънците фактически стигнаха до София. А всичко започна именно заради същата тази Македония. Корумпираните елити - Между другото, какво се случи между нас с България? Спомняте си целия този вой - братушки, братушки? И там през последните няколко години такава твърда антируска политика върви. Изявлението на министъра им на отбраната, че води хибридна война с Русия и необходимостта от засилване на нейните собствени въоръжени сили. Враждебното изявление на министъра им на външните работи по адрес на Лавров. Тази история, че се отказват от "Южен поток", а след започват да пищят, нека да го изградим. И въобще Балканите ту канят Русия да помогне, а когато помага, започват да плюят по нея. - Тук също много неща са объркани. Наистина, в очите на славянските народи от Югоизточна Европа Русия не трябва да покровителства нищо. Тя трябва да помогне, а в нужния момент да се махне встрани. Тя трябва да помогне военно, трябва да помогне финансово, трябва да помогне политически. Но това не трябва да се намесва в никакви спорове и да даде на местните държави да избират своя собствен път. Вие плащате, а ние сами някак си ще се оправим. Има и други нюанси. Едно нещо са обществените настроения, съвсем друго - настроенията на елита. В исторически план (може би съм субективен) в сръбското общество, проруските симпатии винаги са били по-силни от тези в българското. Може би това е субективно мнение. Сред българите има много искрени русофили. Но местните елити ... - Не са наши хора? Много меко казано. Те имат различна концепция. Русия е воювала на Балканите, в България за собствените си интереси, за да установи контрол над проливите и да забие копие до портите на Константинопол. И от гледна точка на интересите на България, тези руско-турски войни, по тяхно мнение, не играят особена роля, защото българите и така са щели да се освободят. Но на тях май и при турците им е било зле, щели да се освободят по-късно. Руски дипломати в навечерието на Първата световна война и в първите месеци, когато като че ли България е избирала към кого да се присъедини, са докладвали, че не трябва да имаме никакви илюзии. Има русофилски кръгове, има обществени организации, но целият управляващ елит, който дойде на власт, всъщност, благодарение на Русия, с руска помощ и с подкрепата на Русия на международната арена, целият управляващ елит е прогермански. Там са германските банки, германските капитали, немските фирми. Интереси на българския управляващ елит са на Запад. - Същото е и сега? - Да. Затова не трябва да се поддаваме на илюзии. Това все пак се определя от икономическите интереси. И на второ място, от егоистичните интереси на местния управляващ елит. В тази връзка, балканските елити исторически ... - са най-корумпираните? - Да, исках да кажа именно тая дума. Те са по-корумпирани може би дори от толкова омразните ни елити в централна Европа - чехи, унгарци. Там все пак има здрави икономически интереси, и на тях им стига акъла да се дистанцират и от едните, и от другите. На Балканите всичко това е откровенно. Както се казва - може да се продаваш, но не бива да се отдаваш. А на Балканите просто се отдават. Мечката си отива, идва еничарят - Има ли някой, който е заинтересуван от стабилността на Балканите така, както сме ние? - Как ще се развият събитията в Македония и с "Турски поток" зависи от Турция. Сега Турция води своя собствена игра, много по-сложна. Ние сме с Турция, нашият привидно вековен враг на Балканите, сега се оказваме в един алианс заради укрепването на собствените ни (и турските, и руските) позиции в региона. Сега Турция много внимателно следи това, което се случва в Македония. Ако се вгледате в турските медии, те казват, че тази цветна революция е организирана от САЩ, много по-ясно, отколкото дори нашите ръководители, експерти и депутати. Много по-ясно, например, от същия Алексей Пушков. Турците се изразяват по-остро - че дестабилизирайки ситуацията в Македония, Съединените щати и Европейския съюз засягат не Македония, не и Русия, а удрят по Турция. За това, че Турция се опитва да провежда независима политика. Турция провежда политика на неоосманизъм, за възстановяване на влиянието си в териториите, които са били част от Османската империя. И това, съжалявам, се простира в Близкия изток, в Иран и може да достигне в Централна Азия и Кавказ. Турция се опитва, доколкото може сега , да провежда самостоятелна политика, независимо от факта, че е член на НАТО. А фактът, че тя не е член на Европейския съюз, й позволява да маневрира, за да поставя условия на ЕС. - Няма що - съюзник! - По някои въпроси, да, имаме противоречия, за Сирия -също. Но с турците може да се преговаря и най-важното е, че тук има широко поле на изграждане на коалиции. Доколкото Турция се интересува от "Турски поток", не само за получаване на руския газ, които ще купува, но и да премине транзит към Европа, да се превърне в оператор на транзита, да стане общорегионален газоразпределителен хъб и по този начин да увеличи влиянието си в региона. Турция, разбира се, не се интересува от нестабилността в Македония. Турция може да има огромно влияние върху всички балкански мюсюлмани. Тя е в състояние да обуздае местните албанци, ако се стигне до това. Турция може да бъде нашият най-важен и надежден съюзник. Тя сега е обективно срещу всякакъв конфликт, срещу по нататъшния разпад на местните държави, в което са заинтересовани САЩ. - А Европа?  - Какво за Европа? ЕС не знаят какво да правят в тази ситуация. Под натиска на САЩ, те нарекоха Русия труден преговарящ, обявиха "Газпром" за монополист. Е добре, преговаряйте сега с Турция за доставките на газ за Европа. Така е по-лесно. Русия ще се оттегли, както искахте, турските еничари идват с ръка на газовия клапан. Вие не искахте да говорите с Русия.

Лоша новина за "Турски поток": Македония и Сърбия ще се съобразяват с ЕС

http://balkani.actualno.com/Losha-novina-za-Turski-potok-Makedonija-i-Syrbija-shte-se-syobrazjavat-s-ES-news_475554.html

Перспективите за излизането на газопровода „Турски поток“ зад пределите на Турция стават все по-малко реални, пише руският в. "Коммерсант“. Една от ключовите страни...

Засечете навреме разгонването на млечните крави

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790826

Специалистите по осеменяване и селекция на кравите от Съюза на говедовъдите-Запад в Рейн-Вестфалия, Германия, препоръчват на млекопроизводителите лесен начин да засичат навреме разгонването на кравите, като с вагинален тест проверяват слузта
Според тях така ще се избегне вероятността да се пропусне най-подходящият момент за осеменяване на
Специалистите по осеменяване и селекция на кравите от Съюза на говедовъдите-Запад в Рейн-Вестфалия, Германия, препоръчват на млекопроизводителите лесен начин да засичат навреме разгонването на кравите, като с вагинален тест проверяват слузта Според тях така ще се избегне вероятността да се пропусне най-подходящият момент за осеменяване на

Засечете навреме разгонването на млечните крави

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790821

Специалистите по осеменяване и селекция на кравите от Съюза на говедовъдите-Запад в Рейн-Вестфалия, Германия, препоръчват на млекопроизводителите лесен начин да засичат навреме разгонването на кравите, като с вагинален тест проверяват слузта
Според тях така ще се избегне вероятността да се пропусне най-подходящият момент за осеменяване на
Специалистите по осеменяване и селекция на кравите от Съюза на говедовъдите-Запад в Рейн-Вестфалия, Германия, препоръчват на млекопроизводителите лесен начин да засичат навреме разгонването на кравите, като с вагинален тест проверяват слузта Според тях така ще се избегне вероятността да се пропусне най-подходящият момент за осеменяване на

Кораби, наети по проекта "Южен поток", все още са на рейда пред Варна

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/05/28/2542657_korabi_naeti_po_proekta_jujen_potok_vse_oshte_sa_na/?ref=rss


Кораби, наети за работа по морския участък от спрения проект за газопреносно трасе "Южен поток" все още се намират в български териториални води. Част от тях са на рейд във Варненския залив.
Това са четири специализирани плавателни съда за транспортиране на тръби до специализираните кораби, които трябва да ги положат на морското дъно. Друга част от транспортните кораби са на рейд пред Бургас.

Според агенция БГНЕС Корабите са собственост на норвежки, датски и английски компании....

Рядък небесен феномен над Пловдив

http://pik.bg/рядък-небесен-феномен-над-пловдив-news340120.html

Рядък небесен феномен над Пловдив

Рядко небесно явление се наблюдава днес в Пловдив - въпреки облаците, се вижда, че слънцето е с ореол.

Става дума за оптичния феномен Хало- сферична шарена дъга около Слънцето, образувана от ледени кристали. Тя е на височината на перестите облаци- 5-10 км в горната част на тропосферата и в нея светлината се отразява и пречупва, а по-късно се разлага на много цветове.

Кристалите като призми отразяват и пречупват слънчевата светлина, която образува красиви сияния. Леденото Хало обикновено се образува в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени " диамантен прах" плават във въздуха. 

Организират зооизложба с домашни животни във варненско училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=290419

За седемнадесета поредна година, първото екоучилище в гр. Варна, СОУ „Пейо Яворов“ организира зооизложба на домашни любимци, съобщиха организаторите за Moreto.net. На 29 май 2015г. от 13.00 часа ученици ще представят своите домашни любимци, отглеждани с много внимание и обич.

Костов поиска от "Лукойл" копия от договорите за внос на петрол

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/05/28/2542659_kostov_poiska_ot_lukoil_kopiia_ot_dogovorite_za_vnos/?ref=rss


Бившият премиер Иван Костов поиска от председателя на управителния съвет на "Лукойл Нефтохим Бургас" Сергей Андронов да предостави на Лабораторията за управление на риска копия от всички договори на дружеството за внос на суров петрол от 1 януари 2006 до 31 декември 2014 година и взетите счетоводни операции по тях. Иван Костов отказа да коментира пред репортер на "Дневник".

Пред "Офнюз" Костов отговори на компанията "ЛУКОЙЛ България", която вчера го заплаши със съд заради...

Кристалина Георгиева: Европейският инвестиционен фонд от 315 млрд. евро ще стартира на 1 юли

http://pik.bg/кристалина-георгиева-европейският-инвестиционен-фонд-от-315-млрд-евро-ще-стартира-на-1-юли-news340119.html

Кристалина Георгиева: Европейският инвестиционен фонд от 315 млрд. евро ще стартира на 1 юли

Европейският инвестиционен фонд от 315 милиарда евро ще стартира на 1 юли, съобщи днес европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Кристалина Георгиева.

"Убедена съм, че гласуването в Европейския парламент на 24 юни ще бъде положително, а от 1 юли Европа ще получи ключов инструмент за инвестиции", каза тя. На днешния си брифинг официалният представител на Европейската комисия Маргаритис Схинас, заяви, че решението за инвестиционния фонд на ЕС ще бъде одобрено от Съвета на ЕС на 19 юни и от Европейския парламент на 24 юни.

"Основното споразумение между Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент относно бъдещето на инвестиционния фонд е постигнато. Сега то трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) по време на заседанието му на 19 юни и от Европейския парламент на 24 юни", заяви официалната представителка на ЕК.

Създаване на европейски инвестиционен фонд с цел възобновяване на икономическия растеж и заетостта в ЕС е от основно значение за икономическата програма на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Решението да се започне създаването на фонда беше прието от Европейската комисия на 13 януари, пише БГНЕС.

Очаква се, че от бюджета на ЕС за нуждите на фонда да бъдат отпуснати 16 млрд. евро, а 5 млрд. евро ще дойдат от Европейската инвестиционна банка. Останалите средства ще бъдат предоставени от националните бюджети или ще бъдат включени под формата на заеми. Шест държави Германия, Франция, Италия, Испания, Люксембург и Полша вече са обявили предоставяне на средства по този фонд за проекти на тяхна територия./ТАСС

Путин се намеси в скандала с ФИФА

http://www.bnews.bg/article-135733

Мнозина призовават да бъдат отнети домакинствата на Мондиалите през 2018 и 2022 г., съответно в Русия и Катар.

Аспарухов: Помощта от ЕК за бежанците ще е полезна за интегрирането им

http://pik.bg/аспарухов-помощта-от-ек-за-бежанците-ще-е-полезна-за-интегрирането-им-news340118.html

Аспарухов: Помощта от ЕК за бежанците ще е полезна за интегрирането им

Помощта, която се очаква от Европейската комисия за решаване на бежанския проблем в страната, ще бъде изключително полезна и ще допринесе за цялостното интегриране на бежанците в обществото. Освен с жилищното настаняване на тези хора страната ни трябва да се справи и с тяхното приобщаване в социален аспект. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов.

Той взе участие в кръгла маса на тема: "Партньорство за осигуряване на достъп до жилищно настаняване на лицата, получили международна закрила в Република България", съобщиха от МРРБ.

"Не бива да подценяваме и психологическия аспект – откъде идват хората, какъв е техният бит, религия, култура, обществени порядки. Как ще бъдат приети в местната общност. Различните райони в страната имат свои особености – етнически, религиозни, демографски, и те трябва да се използват при разпределението на бежанците. По важно от това да им намерим жилище, е това, хората да бъдат приети от местното население" каза още Аспарухов.

По думите му от изключителна важност е лицата, получили бежански или хуманитарен статут, да присъстват като целева група в нормативните документи. Това с особена сила важи за общините, тъй като на тях е възложено да предоставят услуги на гражданите.

Днешната дискусия беше организирана от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, Представителството на Върховния комисар за бежанците на ООН България и Българския съвет за бежанци и емигранти. Целта на форума бе да се обсъди достъпа до жилищно настаняване на лицата, получили бежански или хуманитарен статут, както и сътрудничеството между държавните институции, органите на местно самоуправление и НПО за подобряване качеството и ефективността на предлаганите услуги. 

Финландия има нов премиер

http://petel.bg/Finlandiya-ima-nov-premier__113918

снимка: EPA Финландският Едускунт (парламентът) избра днес председателя на спечелилата изборите през април партия "Финландски център"...

Безработицата във Варненско с лек спад, 2335 си намериха работа през април

http://petel.bg/Bezrabotitsata-vav-Varnensko-s-lek-spad--2335-si-nameriha-rabota-prez-april__113919

Спад от 0,8 пункта в равнището на безработица във Варненска област през април, отчитат от Регионалната служба по заетостта. Без работа са...

Пиронкова за първи път в третия кръг на Ролан Гарос

http://petel.bg/Pironkova-za-parvi-pat-v-tretiya-krag-na-Rolan-Garos__113920

За първи път в своята кариера Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция по тенис, предаде Нова ТВ. ...

Арх. Янко Апостолов: Критиките към "Квадрат 500" са необмислени

http://offnews.bg/news/n_1/n_510358.html

Арх. Янко Апостолов е главният проектант на реконструкцията на Националната галерия "Квадрат 500", която беше открита официално 28 май . OFFNews се срещна с него по време на разходката за медии на 25 май , за да разбере повече за работата му по проекта и мнението му за новия музей. Имахте ли проблеми при работата си по Националната галерия „Квадрат 500” с кураторския екип и по-конкретно господата Светлин Русев, Валентин Старчев или някой друг, както се появи информация от един от членовете на работната група по изготвянето на концепцията ѝ - Петко Дурмана , и какви? Не бих коментирал конкретно изказванията на художника Петко Дурмана поради простата причина, че не намирам темата, която повдига, за релевантна. По отношение на работата ми с кураторските екипи мисля, че нещата се получиха изключително добре и имаше диалог от самото начало. Разбира се, когато има работа върху такъв сложен проект с толкова много различни аспекти, има различни виждания, но в процеса на работа всички тези неща бяха изгладени и сега съм доста впечатлен от начина, по който изкуството се вписва в архитектурата. Това е конкретно за начина, по който аз оценявам успеха на постигнатото. Разбира се, не съм изкуствовед, а съм архитект и приемам нещата от конкретен професионален ъгъл. Архитектурно, доколкото знам, музеят черпи идеи от МоМА в Ню Йорк? Проектът черпи идеи от много други музеи, които имат отворено общо централно пространство като скулптурния двор, който имаме тук. Дворът ще бъде използван за специални събития, за излагане на изкуство и за всякакъв вид обществени прояви. Това всъщност е символичното сърце на музея. Разбира се, това „серце“ ще затупти едва когато се завърши последния етап - крило Юг, което за съжаление в момента не е никак гарантирано поради липса на финанси. Една от залите в "Квадрат 500". Снимка: Асен Емилов. Подът на двора всъщност е таванът на депото за картини, който издържа до 500 килограма на квадратен метър, доколкото знам. Има ли опасност да се срине под тежестта на скулптурите? Вижте, доста сериозен проблем е, когато хора, които не са архитекти, не са конструктори, се изказват по тема, която е извън тяхната компетентност. Когато един художник прави подобни необмислени изказвания в общественото пространство се създават излишни недоразумения. Сравнете това примерно, ако аз започна да се опитвам да образовам нацията за историята на българското изкуство. Би било нелепо. Но нека погледнем конкретно вътрешния двор на музея: настилката му е от каменни плочи, издигнати на пиедестали, защото това е единственият начин, по който може да се постигне идеална хоризонтална повърхност. Защо е необходима тази идеална хоризонтална повърхност – защото вътрешният двор е една изложбена зала на открито. Всички елементи, които виждате, участват в общата композиция – каменните повърхности като стени и под, интегрираното изкуствено осветление и хореографията на различните скулптури, които виждате. Сложените в момента произведения са сравнително леки и товарите им са разпределени, така че няма никакъв проблем и така сме го предвидили. Това, което не е използвано в момента и в бъдеще може би ще даде голяма гъвкавост и възможности за различни кураторски проекти, е, че самите каменни плочи могат да бъдат изваждани и на тяхно място може да бъде инсталиран друг вид елементи или да се създават всякакъв друг вид инсталации на изкуството в двора. Но това е в бъдещето. Изглед към Северното крило на музея, погледнато от двора му. Снимка: Асен Емилов. В момента се открива само първия етап на музея. Какво предстои и как виждате бъдещето на музейната институция? Да, така е, в момента се открива само частта, съдържаща постоянната колекция на музея. Южното крило - близо една четвърт от общия комплекс, около 6000 м2 , тепърва предстои да се реализира. Но това никак не е гарантирано, защото е необходимо отново щастливо да се съчетаят двата благоприятни фактора, а именно: наличието на европейско финансиране и наличието на политическа воля. Разбирате, че след смяната на пет кабинета брез последните 4 години, изпитвам доза скептицизъм относно завършването на комплексът така, както е проектиран. А завършването му е необходимо, защото без последното крило, в което са съсредоточени временните експозиции, образователния център, библиотеката и аудиториума, музеят никога няма да може да разгърне истинската си дейност на съвременен културен институт. Накратко, бъдещето за момента е неясно, но се надявам, че постигнатото до момента ще предизвика необходимата обществена подкрепа и политическа ангажираност, за да може и България най-накрая да има една истинска Национална галерия.

168 часа: Новите мутри: Крадци на ДДС и образовани деца на олигарси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791168

Новите мутри са крадци на ДДС, изучени в чужбина деца на олигарси и подставени лица, които държат официалния бизнес на големи контрабандисти, наркобосове и измамници. Това показа проучване на в.
Новите мутри са крадци на ДДС, изучени в чужбина деца на олигарси и подставени лица, които държат официалния бизнес на големи контрабандисти, наркобосове и измамници. Това показа проучване на в. "168 часа" в подземния свят, охранителните фирми и полицията. Лъскави мерцедеси S класа, шевролети, порше-кайени и рейнджровъри.

Борисов ще вдига икономиката със заводи

http://frognews.bg/news_92025/Borisov-shte-vdiga-ikonomikata-sas-zavodi/

След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката, заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод за производство на уплътнения за автомобилните гиганти от цял свят в Стара Загора.

Общинските съветници от БСП против сливането на болниците

http://frognews.bg/news_92024/Obshtinskite-savetnitsi-ot-BSP-protiv-slivaneto-na-bolnitsite/

Общинските съветници от БСП в София се обявиха против сливането на общински болници с държавни, предаде БНР.

Проф. Теодора Димитрова оглави Стопанската академия в Свищов

http://www.cross.bg/akademiyata-rektor-teodora-1467135.html

/КРОСС/ 35-годишната преподавателка по финанси проф. Теодора Димитрова наследи на ректорския стол в Стопанската академия „Д. А. Ценов" проф. Величко Адамов. Димитрова бе избрана в четвъртък със 108 гласа „за" от 131 присъстващи. Битката за ректорския пост не мина гладко. Преди два месеца бе сформиран Инициативен комитет, който номинира за поста доц. Иван Марчевски. С наближаването на вота привържениците му депозираха жалби до Административния съд във Велико Търново, до Районната прокуратура в Свищов и до Министерството на образованието за допуснати нарушения при подготовката за провеждане на Общо събрание. В Административния съд в старата столица бе образувано дело, което ще се гледа на 9 юни. „Докато жалбата срещу Общото събрание не бъде разгледана от съда, то не би трябвало да се състои. Въпреки това на 20 май бе проведено първото заседание на новото Общо събрание, на което бе издигната кандидатурата на проф. Теодора Димиторва. Доц. Иван Марчевски отказа участие заради становището на прокуратурата и на просветното министерство, че в академията се допускат нарушения", коментира юристът Калин Костов, който е сред поддържниците на доц. Марчевски. Според прависта сега казусът е в ръцете на министъра на образованието. Новоизбраният ректор е нелегитимен, а мандатът на стария е изтекъл. Заради това още в петък от министерството трябва да назначат служебен ректор", категоричен е Калин Костов. Проф

Теменужка Петкова: 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй работят само на печалба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791210

Темата с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" е много важна. Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика, съобщи Фокус.
"Трябва обаче да бъдат изпълнени определени условия.
Темата с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" е много важна. Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика, съобщи Фокус. "Трябва обаче да бъдат изпълнени определени условия.

Теменужка Петкова: 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ Козлодуй работят само на печалба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791204

Темата с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ
Темата с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блок в АЕЦ "Козлодуй" е много важна. Това са блокове, които работят само на печалба и имаме интерес да работят възможно най-дълго. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика, съобщи Фокус. "Трябва обаче да бъдат изпълнени определени условия.

Местан: Следващата седмица представяме позицията си за избора на Димитър Радев за управител на БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791166

Следващата седмица ще представим официална позиция във връзка с избора на Димитър Радев за управител на БНБ. Това каза за Агенция
Следващата седмица ще представим официална позиция във връзка с избора на Димитър Радев за управител на БНБ. Това каза за Агенция "Фокус" лидерът на ДПС Лютви Местан по повод срещата, която проведоха депутатите от ДПС с кандидата за управител на БНБ Димитър Радев. "Чухме Димитър Радев днес. Следващата седмица предстои нарочно заседание на

Биопродуктите в училище могат да спомогнат в борбата със затлъстяването

http://european-parliament.pogled.info/news/64838/Bioproduktite-v-uchilishte-mogat-da-spomognat-v-borbata-sas-zatlastyavaneto

/Поглед.инфо/ Според евродепутата подрастващите трябва да консумират качествени продукти, тъй като това е инвестиция в здравето на бъдещите европейски граждани

Подадени са 110 хил. заявления за директни плащания за 34 млн. декара

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/05/28/2542646_podadeni_sa_110_hil_zaiavleniia_za_direktni/?ref=rss


Ден преди официалния краен срок за приемане на заявления по директните плащания - 29 май 2015 г., земеделските стопани са обявили за обработване 34 млн. декара земя, при 34.9 млн. дка през миналата година, съобщи Министерството на земеделието.

По искане на браншовните организации в сектора срокът за прием на документите беше удължен от 15 на 29 май. Между 30 май и 23 юни заявки отново ще се приемат, но канддидатите ще трябва да плащат санкция в размер на 1% от бъдещата субсидия за...

50% повече нарушения на пътя от връщането на камерите

http://pik.bg/50-повече-нарушения-на-пътя-от-връщането-на-камерите-news340115.html

50% повече нарушения на пътя от връщането на камерите

50% повече нарушения са засечени само за шест дни от връщането на мобилните камери на КАТ. От тях - за превишена скорост са хванати 324 шофьори повече. Данните са само за София, информира Нова телевизия.

Тежките катастрофи са с 4 по-малко, леките намаляват със 100. Няма нито един загинал на пътя човек. 

Стефан Мавродиев: Театърът е последна дупка на кавала!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791007

Актьорите нямат кой знае какви претенции, но не могат да премълчат, че
получават заплати, по-ниски от тази на чистачка*
Стефан Мавродиев с втори “Аскеер”:
ДИМИТЪР СТАЙКОВ
- След като дъщеря ти Ивана живее в Париж, разбираш ли по-дълбоко героя си от спектакъла “Деца на света” на Стефан Цанев, в който говориш по скайпа със сина си извън България?
Актьорите нямат кой знае какви претенции, но не могат да премълчат, че получават заплати, по-ниски от тази на чистачка* Стефан Мавродиев с втори “Аскеер”: ДИМИТЪР СТАЙКОВ - След като дъщеря ти Ивана живее в Париж, разбираш ли по-дълбоко героя си от спектакъла “Деца на света” на Стефан Цанев, в който говориш по скайпа със сина си извън България?

Имате 2 месеца да приложите правилата на ЕС за банките, ни предупреди EK

http://www.moreto.net/novini.php?n=290421

Европейската комисия поиска от България и още няколко държави от ЕС да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ), съобщиха от изпълнителния орган на ЕС. Другите държави са: Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция.

Кой литературен герой си според зодията

http://curious.actualno.com/Koj-literaturen-geroj-si-spored-zodijata-news_475482.html

Всички си имаме своите любими книги и литературни герои, на които искаме да подражаваме. Едни са доблестни, други смели, а трети - непредвидими. Зодията ни говори много за нас, а също така ни подсказв...

РБ и ПФ ще спират изборния туризъм с промени в Закона за гражданската регистрация

http://www.cross.bg/zelenogorski-broya-adres-1467136.html

София /КРОСС/ Реформаторският блок и Патриотичният фронт внесохме днес в деловодството на парламента изменения в Закона за гражданската регистрация, които спират изборния туризъм. Това каза в НС след внасянето на предложенията Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на реформаторския блок и заместник-председател на „Движение България на гражданите".Където не е спазен законът при гражданските регистрации, те служебно ще бъдат заличени. Вече няма да е възможно да се регистрират по 20,40 или 100 души на един адрес, подчерта Зеленогорски. Същото ще важи и не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели - там също в момента се регистрират безконтролно стотици хора и после ходят да гласуват на изборите, а с тези мерки това вече няма да е възможно - въвеждаме изискването такива регистрации да могат да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезони, обясни още той.По думите му таванът на регистрираните в едно жилище лица ще е до два пъти над обичайно живеещите в жилището, като ще може само в някои случаи - напр. при многодетни семейства - да се настаняват три пъти над обичайния брой живеещи. Т.е. ако в момента в жилището са регистрирани пет души, ще могат да се регистрират максимално 10, а не 20 или 100, както е в момента, обясни Зеленогорски

"Движение 21" удря рамо на Фандъкова?

http://www.cross.bg/izbori-promeni-sudebnata-1467137.html

София /КРОСС/ За местните избори „Движение 21" ще подготви листи във всички областни градове. Това съобщи на пресконференция лидерът на партията Татяна Дончева.По отношение на листите за общински съветници, партията ще се яви самостоятелно на изборите. От думите на Дончева стана ясно още, че "Движение 21" може да подкрепи столичния кмет Йорданка Фандъкова на предстоящите местни избори, но преди всичко ще се търсели нови имена в политиката, на които да се заложи на предстоящите избори. Татяна Дончева коментира и съдебната реформа. Според нея промени в конституцията трябва да има задължително, за да се проведе съдебната реформа. За „Движение 21" внесените промени в Конституцията са неудовлетворителни. Разделението на ВСС на колегии нямало да реши проблемите в съдебната система. Според нея са нужни сериозни конституционни промени, за да започне ефективна борба с корупцията.

Опашката на "Капитан Андреево" се стопи

http://society.actualno.com/Opashkata-na-Kapitan-Andreevo-se-stopi-news_475551.html

Опашката, която на моменти през последните 4 дни се извиваше на 20 км. пред първа бариера на ГКПП "Капитан Андреево", днес вече е напълно стопена. От митница Свиленград уточниха, че по вре...

Брюксел напомни да побързаме с правилата за преструктуриране на банки

http://www.mediapool.bg/bryuksel-napomni-da-pobarzame-s-pravilata-za-prestrukturirane-na-banki-news234653.html

България трябва да побърза с приемането на правилата за преструктуриране на банки и финансови посредници, за да не бъде изправена пред съда на ЕС. Това предупреди в четвъртък Европейската комисия, която прие мотивирано становище срещу страната и още 10 държави, които не са пренесли в законодателството си европейската директива за преструктуриране на банките. Срокът за това изтече в края на миналата година. Мотивираното становище е втори етап от наказателната процедура за неспазване на европейските правила. Освен до България такова ще бъде изпратено до Чехия, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Холандия, Малта, Полша,, Румъния и Швеция. Държавите имат 2 месеца да изпълнят изискванията на Брюксел иначе ще бъдат дадени на съд. Директивата за преструктуриране на банките въвежда механизми, с които да се помага на закъсали финансови институции, за да се избегне техният фалит и използването на публични средства за спасяването им. Вместо това тези правила предвиждат разходите да бъдат пропорционално покрити от акционерите и кредиторите на банките чрез механизма за „споделяне на загубите“. България има всички шансове да избегне делото, тъй като законът за преструктуриране на банките вече е готов и беше пуснат преди седмици за обществено обсъждане от Министерството на финансите. За да бъде прекратена наказателната процедура, той трябва да бъде гласуван и от парламента. Проектозаконът предвижда специален фонд да подпомага преструктурирането на банките. Той ще се пълни от вноски на търговските банки. Освен това финансовите институции ще са длъжни да имат планове за възстановяване, а БНБ ще може да поема контрола над банка, която нарушава или е близо до нарушаване на капиталовите изисквания и/или изискванията за ликвидност. При задълбочаване на промените, ще се пристъпва към преструктуриране.  

Шестокласник открива своя първа изложба в Русе

http://ruse.actualno.com/Shestoklasnik-otkriva-svoja-pyrva-izlojba-v-Ruse-news_475550.html

Шестокласникът Тодор Колев от ОУ „Иван Вазов“ ще открие своя изложба в регионална библиотека „Л. Каравелов“, съобщава Дарик нюз. Тя е озаглавена „Изр...

Възмущение във Facebook: Унищожават архитектурната идентичност на Жеравна

http://sliven.actualno.com/Vyzmushtenie-vyv-Facebook-Unishtojavat-arhitekturnata-identichnost-na-Jeravna-news_475549.html

Край със статута в Жеравна на архитектурен резерват. Голямото строителство може да започне! С тези две изречения Facebook страница, посветена на Жеравна, публикува скандално съобщение за пореден случа...

Туризмът не иска да е претекст за бутафорни крепости

http://www.mediapool.bg/turizmat-ne-iska-da-e-pretekst-za-butaforni-kreposti-news234652.html

Против разрушаването на културни паметници чрез реконструкции, които ги превръщат в нискобюджетен туристически продукт, се обявиха участниците във втория конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, който се провежда в Сандански. "В последните години се разрушават паметници с европейски средства, като се надграждат и облицоват с неестествени материали", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от Дневник.бг. По думите му с тези реконструкции се изземват функциите на историци и археолози и така атракциите се превръщат в нискобюджетни продукти. Това нанася щети на туризма, който и без това на много места по Черноморието вече се превърна в нискобюджетен, допълни Драганов и подчерта, че тази профанизация не трябва да се допуска при културното наследство. Той напомни, че такъв проблем е налице при крепостта "Кракра" над Перник, Созопол, Белчин баня и др. Участниците в конгреса призовават да не се използва туризмът като оправдание за разрушаването на културните паметници. Те сравниха случващото се с навлизането на чалгата в много сфери на живота. Според членовете на организацията решението е да не дострояват изкуствено и необосновано историческите паметници, а да се обяснява по-добре на туристите, така че тяхното въображение да "доизгражда" обектите. Драганов посочи, че в СПА-туризма също има опити за подмяна на автентичността, като се предлагат продукти и процедури, които не са типични за България - процедури с вулканични камъни от Египет, азиатски масажи, руски бани и др. Всичко това на практика рекламира чужд продукт и руши уникалността на характерните за България неща. Несериозно е, като ни питат в балнеологичните центрове какво лекуваме, да обясняваме, че се справяме с всичко, допълва Драганов. В началото на май президентът на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места (ИКОМОС) Густаво Араос изпрати писмо до Народното събрание, президента и правителството, за да предупреди, че културното наследство на България е застрашено, след като по европейски проекти се "социализират" културни паметници. По време на конгреса в четвъртък бе представена и комбинирана СПА-почивка с отсядане в два курорта – едни български и един румънски, която се планира да се предлага от следващата година по европейския проект "Роман СПА"- Той обединява асоциации и СПА-курорти от България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Португалия и Румъния.  Тяхната цел е да съчетават пътувания и почивки по места, които едновременно предлагат балнеолечение и останки от времената на Римската империя. Това е първият трансграничен пакет, останалите предлагат почивки само в отделните курорти. Резервациите за комбинираната почивка ще се правят онлайн, съобщи генералният секретар на проекта Йоахим Либер. Българско-румънският пакет е за осем дни. Първите два от тях се предвижда туристите да отседнат в румънския балнеокурорт курорт Байле Херкулане,  а след това посещение на София и Вършец и отсядане в Хисаря. Предвидено е и пътуване до Пловдив и разглеждане на древните останки, като се отбелязва, че градът е определен за европейска столица на културата през 2019 г.

Министър Ненчев: Да изпълняваш закона не е предателство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791149

"Дори е малко странно, да не кажа обидно, в една правова държава и вече 25 години демокрация, да се обвинява някой в предателство, който изпълнява закона". Така министърът на отбраната Николай Ненчев коментира в Смолян обвиненията срещу него в предателство заради предаването на архивите на служба Военна информация на комисията по досиетата.
"Дори е малко странно, да не кажа обидно, в една правова държава и вече 25 години демокрация, да се обвинява някой в предателство, който изпълнява закона". Така министърът на отбраната Николай Ненчев коментира в Смолян обвиненията срещу него в предателство заради предаването на архивите на служба Военна информация на комисията по досиетата.

Лекуваха две млади варненки, опитали да се самоубият с хапчета

http://www.moreto.net/novini.php?n=290422

Два млади жени – на 23 и на 35 години са лекувани в Клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница след опити за самоубийство. Пациентките вече са стабилизирани и днес са изписани от лечебното заведение, увери за Moreto.

Кораби по "Южен поток" на рейд пред Варна и Бургас

http://frognews.bg/news_92022/Korabi-po-IUjen-potok-na-reid-pred-Varna-i-Burgas/

На рейд пред Варна се намират четири специализирани плавателни съда за транспортиране на тръби по спрения проект „Южен поток”. Други са пред Бургас. Корабите в български териториални води са собственост на норвежки, датски и английски компании.

Жена чака линейка 5 часа... и умря!

http://www.bnews.bg/article-135738

Медицинските служители се държали брутално с внука на възрастната жена.

Петингът пак оглави секс-модата

http://frognews.bg/news_92023/Petingat-pak-oglavi-seks-modata/

Най-безопасният вид сексуален акт е петингът, който започва отново се връща на мода. За да го практикуват партньорите не трябва да правят нищо друго, освен да удължат любовната игра до достигане на оргазъм. Важна подробност е, че проникването е напълно забранено в тази игра.

България иска специален пратеник на ЕС в Македония

http://www.mediapool.bg/bulgaria-iska-spetsialen-pratenik-na-es-v-makedoniya-news234651.html

България подкрепя идеята на Европейския съюз (ЕС) да изпрати свой специален пратеник в Република Македония за решаване на политическата криза в страната, съобщи министърът на външните работи Даниел Митов. "Това е германска инициатива, която България е подкрепила отдавна. България, Германия и Холандия изразиха становище за по-голяма ангажираност на всички европейски институции в Македония за решаване на политическата криза там. Изпращането на специален пратеник е един опит да се намери инструмент, чрез който да стане по-интензивен ангажиментът на ЕС в Македония. Дори и това да не се случи, там има доста специални представители. Това не значи, че ние няма да търсим други механизми за засилване на европейските институции в Скопие", обясни Митов пред БНР. Той коментира, че българската дипломация ще бъде активна по отношение на решаване на политическата криза в Македония. "Необходимо е засилването на присъствието на европейските външни министри и представители - индивидуално или през клъстери от държави. Трябва да има яснота за провеждане на реформи, които да са съвместими със заявеното от Скопие намерение за членство в ЕС. Напоследък виждаме отстъпление от тези реформаторски намерения", коментира още Митов пред БНР.

Кметът на В.Търново кани министър Москов на разговор за здравната реформа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791151


Кметът на Велико Търново Даниел Панов е изпратил покана до здравния министър д-р Петър Москов за провеждането на среща-разговор по повод готвените промени в Закона за лечебните заведения. Той обяви инициативата на общинска сесия по повод искане от страна на съветниците от БСП и Румен Димитров от
Кметът на Велико Търново Даниел Панов е изпратил покана до здравния министър д-р Петър Москов за провеждането на среща-разговор по повод готвените промени в Закона за лечебните заведения. Той обяви инициативата на общинска сесия по повод искане от страна на съветниците от БСП и Румен Димитров от "Нашият град" местният парламент да излезе с

Министър Петкова: НЕК е буферът, който обира всички негативи

http://pik.bg/министър-петкова-нек-е-буферът-който-обира-всички-негативи-news340111.html

Министър Петкова: НЕК е буферът, който обира всички негативи

"Темата с финансовото състояние на НЕК е важен за нас. НЕК е буферът, който обира всички негативи." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседание на Комисията по енергетика, предаде агенция "Фокус".

"Осъзнавайки тези проблеми, една от първите задачи, с които се заехме. Ситуацията в НЕК наистина излиза извън контрол. С двете американски централи договорихме намаление на цената за разполагаемост. Успяхме да подпишем споразуменията, като договорихме основните параметри", обясни Петкова.

По думите й, до 30 юни 2015 година всички договорености трябва да бъдат транспонирани в двата дългосрочни договора. 

"По отношение на ангажимента, който НЕК поеха е, че намалението влиза в сила, когато НЕК плати задълженията си към двете американски централи. НЕК обаче не разполага с такива финансови средства, поради което ще търсим кредитен ресурс, който ще се тегли от БЕХ", допълни Петкова.

Тя уточни, че взимането на кредитния ресурс е много важен, тъй като ще даде възможност да бъде приспадната една сума близо от около 250 млн. лева, които пък ще отидат в мините. 

Красимир Янков: Полицейщината се завръща

http://www.cross.bg/slyzhiteli-yankov-mitnicheskite-1467133.html

/КРОСС/ Тестът за психологическа пригодност при назначаване на служители, предвиден в предложените промени в Закона за митниците, противоречи на Закона за държавния служител и Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители, заяви от парламентарната трибуна народният представител от „БСП лява България" Красимир Янков. Според нормативната уредба водещи трябва да бъдат професионалните качества на новопостъпилите служители, отбеляза той.  Той критикува и друга промяна в Закона за митниците, която предвижда агенцията самостоятелно да извършва дейностите по реализиране на стоките, задържани от митническите органи. Според Янков тази промяна ще създаде условия за липса на контрол. Към момента митническите органи предават отнетите и изоставени в полза на държавата стоки на Националната агенция за приходите. Красимир Янков определи като несъстоятелни и промените в закона, които вменяват на митническите служители полицейски функции - извършването на оперативно-издирвателни действия. Той припомни, че в момента упълномощени да извършват оперативно-издирвателни действия са Национална служба „Борба с организираната престъпност", ДАНС, Икономическа и Гранична полиция. „Вменяването на тази дейност и на митническите служители говори за липса на координация между институциите

И Путин коментира скандала с ФИФА: САЩ пак се месят в чужди работи

http://football.actualno.com/I-Putin-komentira-skandala-s-FIFA-SASht-pak-se-mesjat-v-chujdi-raboti-news_475543.html

Без никакви съмнения САЩ се опитват да не допуснат Сеп Блатер да бъде преизбран за президент на ФИФА. Това е пореден опит от тяхна страна да се намесят в юрисдикцията на други държави, заяви президен...

БСП обезсмисли споразумение с Международния наказателен съд в опит да атакува правосъдния министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542619_bsp_obezsmisli_sporazumenie_s_mejdunarodniia/?ref=rss


Депутатът от БСП Чавдар Георгиев, заради когото е започвала наказателна процедура срещу България, се опита да атакува правосъдния министър Христо Иванов и поиска оставката му и с това обезсмисли тайно споразумение, подписано между прокуратурата и Международния наказателен съд в Хага.

Документът, гласуван днес на закрито заседание, урежда условията и процедурите, при които България ще приема на своя територия защитени свидетели на международния съд.

Той беше подписан от главния прокурор Сотир Цацаров при посещението на делегация от Международния наказателен съд през ноември. Подобно споразумение е подписано от още държави от Европейския съюз, като едно от изискванията е документът да бъде таен и съдържанието му да не се оповестява.

БСП обаче твърди, че нямало основание обсъждането на проекта да бъде закрито, като това се случило заради председателя на парламента Цецка Цачева и поиска оставката на Иванов. Те дори заговориха и за вот на недоверие.

Министърът отказа коментар, призова споразумението да не се разгласява и поиска среща с представители на БСП.

"Споразумението е класифицирано с оглед неговия предмет и съдържание, с ниво на сигурност на информацията "за служебно ползване", се посочва в доклада на правната комисия, която е разгледала и приела документа. Според Чавдар Георгиев, който е бивш заместник-министър на екологията обаче, Народното събрание било унизено и е било принудено да подписва "абсурдни тайни споразумения" на тъмно. 

БСП обезмисли споразумение с Международния наказателен съд в опит да атакува правосъдния министър

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542619_bsp_obezmisli_sporazumenie_s_mejdunarodniia/?ref=rss


Депутатът от БСП Чавдар Георгиев, заради който е започвала наказателна процедура срещу България, се опита да атакува правосъдния министър Христо Иванов и поиска оставката му и с това обезмисли тайно споразумение подписано между прокуратурата и Международния наказателен съд в Хага.

Документът, гласуван днес на закрито заседание, урежда условията и процедурите, при които България ще приема на своя територия защитени свидетели на международния съд.

Той беше подписан от...

Чакат европари за лифт между Търново и Арбанаси

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791148



Общинската управа на Велико Търново се надява нафинансиране в размер на около 4 млн. лв. от еврофондове на проекта за лифт, който ще свързва Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси. Атракцията се се подготвя от десетина години, но досега не бе реализирана заради липса на пари.
"По опертивните програми в новия планов период ще има
Общинската управа на Велико Търново се надява нафинансиране в размер на около 4 млн. лв. от еврофондове на проекта за лифт, който ще свързва Велико Търново и архитектурния резерват Арбанаси. Атракцията се се подготвя от десетина години, но досега не бе реализирана заради липса на пари. "По опертивните програми в новия планов период ще има

Опашката на "Капитан Андреево" се стопи

http://www.cross.bg/sytrin-svilengrad-smyana-1467132.html

/КРОСС/ Опашка пред ГКПП "Капитан Андреево", която на моменти стигаше до 20 километра, днес вече е стопена на нула. От митница "Свиленград" уточниха, че по време на 12-часовото дежурство на нощната смяна, застъпила в сряда в 20 часа до тази сутрин са обработени 300 камиона на трасе „вход", а на „изход" към Турция са преминали - 43 тежкотоварни возила. Капацитетът на работа на смяна е 800 камиона.И тази сутрин шефът на Агенция „ Митници" Ваньо Танов е инспектирал работата на митническите служители, както и движението на камионите през границата.Танов е командирована на бариерата от вчера. Във вторник вечерта заради кризата с опашките край Свиленград го командирова шефът му -финансовия министър Владислав Горанов.

Махат шест дървета в лошо състояние от центъра на Варна, садят други

http://petel.bg/Mahat-shest-darveta-v-losho-sastoyanie-ot-tsentara-na-Varna--sadyat-drugi-__113916

Шест дървета с влошено състояние ще бъдат премахнати в процеса на реализация на проект „Естетизация и модернизация на главни пешеходни...

Въоръжен ограби столичен магазин

http://frognews.bg/news_92021/Vaorajen-ograbi-stolichen-magazin/

Въоръжен мъж ограби столичен магазин. Собственикът на обекта Михаил Русинов пусна в социалните мрежи кадри от нападението и разказа за него.

Хапче доставя лекарства със захарни иглички

http://sciencelogy.actualno.com/Hapche-dostavja-lekarstva-sys-zaharni-iglichki--news_475546.html

Швейцарският фармацевтичен гигант Novartis обяви, че ще си партнира с базираната в САЩ биотехнологична стартираща компания Rani Therapeutics в разработването на “хапче-робот”, дост...

Какъв човек си според стар египетски хороскоп

http://curious.actualno.com/Kakyv-chovek-si-spored-star-egipetski-horoskop-news_475542.html

Хората не са се променили толкова, колкото си мислим. Времената се менят, но в същността си ние пазим качества, които някога са принадлежали на предците ни. Този интересен египетски хороскоп ще ви раз...

Полицията откри само 4-ма незаконно пребиваващи в ромското гето на Гърмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791056

Само четирима души без адресна регистрация пребивават в ромското гето "Кремиковци" край Гърмен. Това установи полицията, която влезе на проверка в махалата едва сега.
На четиримата роми без регистрации им били съставени актове. Иначе 799 роми имат адресни регистрации в махала Кремиковци, каза кметицата на Гърмен Минка Капитанова.
Само четирима души без адресна регистрация пребивават в ромското гето "Кремиковци" край Гърмен. Това установи полицията, която влезе на проверка в махалата едва сега. На четиримата роми без регистрации им били съставени актове. Иначе 799 роми имат адресни регистрации в махала Кремиковци, каза кметицата на Гърмен Минка Капитанова.

Министрите от Г-7 обсъждат въвеждането на кодекс за поведение за банкерите

http://www.cross.bg/sreshtata-vuvezhdaneto-obsuzhdat-1467131.html

/КРОСС/Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-7 продължават срещата си в германския град Дрезден, предаде Франс прес. Акцент на форума са въвеждането на кодекс за поведение за банкерите и повишаване на световния икономически растеж. Сред останалите теми, които обсъждат представителите на Германия, Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ са укриването на данъци от мултинационалните корпорации и ограничаване на достъпа до финансиране на терористични групи като "Ислямска държава". Финансовата криза в Гърция не фигурира официално в дневния ред на разговорите, но се очакват неофициални обсъждания по нея, тъй като на срещата присъстват ръководителите на Международния валутен фонд, Еврогрупата и Европейската централна банка, коментира Франс прес.  

Убиецът от Бакаджика влезе в отбора на братя Галеви!

http://www.bnews.bg/article-135735

Славов има влязла в сила 10-годишна ефективна присъда още от 2012 г., но въобще не е влизал в затвора.

Има план за преместването на Историческия музей в ЦУМ

http://offnews.bg/news/n_1/n_511621.html

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви пред OFFNews, че много пъти е коментирал с Вежди Рашидов идеята НИМ да се премести в ЦУМ , като вече има и конкретни идеи как това да се случи. "Сега да свърши това ( бел.ред. - откриването на Националната галерия "Квадрат 500" ) и в обозримо бъдеще ще се обсъждат всички варианти да се обезщети господин Георги Гергов, който е притежателят на сградата на ЦУМ. Той я е купил с голям заем за близо 70 милиона. Очевидно, че държавата не може да извади 70 милиона да ги плати в момента, и след това още 30-40 за реконструкция на сградата за музей. Затова в момента зрее една идея на Вежди Рашидов, гениален е понякога министърът – държавата да му плаща вноските в банката (на Гергов) в течение на 20-30 години, докато сградата стане нейна. Ще се подпише един договор, че се плащат вноските за сградата и се прехвърля дългът му. Това е едно решение. Сега, като свърши това нещо, надявам се ние да сме на дневен ред", каза Димитров. Той изтъкна, че откакто Южната дъга е била построена, НИМ е станал по-достъпен и се радва на още по-голяма посещаемост. "В момента имаме 5 пъти повече посетители от който и да е музей в центъра. Те имат по 50-60 хиляди посещения годишно, ние миналата година имаме 269 хиляди. Това е точно 5 пъти повече от който и да е музей в центъра. Разбира се, бихме могли да имаме и 1 милион посещения, ако бъдем в центъра и имаме добър мениджмънт. При наличие на всички големи съкровища на България при нас – нормално е", допълни историкът.

ПИК TV: Димитър Лазаров оглави комисията за промени в конституцията

http://pik.bg/пик-tv-димитър-лазаров-оглави-комисията-за-промени-в-конституцията-news340101.html

ПИК TV: Димитър Лазаров оглави комисията за промени в конституцията

Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в конституцията.

Комисията ще бъде съставена от 16 народни представители - по двама от всяка парламентарна група в 43-ото Народно събрание. Председател на комисията ще бъде депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров.

Решенията в комисията ще се взимат с обикновено мнозинство от всички членове на комисията. На практика това означава, че за приемане на дадено решение ще бъдат необходими поне 9 гласа "за".

Комисията ще има един заместник-председател в лицето на Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Останалите членове на комисията ще бъдат Данаил Кирилов (ГЕРБ), Димитър Делчев (РБ), Християн Митев и Емил Димитров (ПФ), Мая Манолова и Чавдар Георгиев (БСП), Четин Казак и Хамид Хамид (ДПС), Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев (АБВ), Красимира Ковачка и Явор Хайтов (БДЦ) и Явор Нотев и още един представител на "Атака", който ще бъде определен по-късно.

Вчера от ГЕРБ предложиха председателското място да заеме Янаки Стоилов от БСП, но от опозицията отклониха това предложение. Днес председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че не е по силите на едно парламентарно мнозинство да реши подобен въпрос без подкрепа от останалите партии и поради тази причина е взето решение комисията да се сформира на паритетен, а не на пропорционален принцип.

Самият факт, че успяхме в рамките на 43-ото Народно събрание да изберем главен съдебен инспектор показва, че можем да формираме мнозинства, които да бъдат полезни за държавата, каза Цветан Цветанов. Той отправи призив в тази комисия всички представители от отделните парламентарни групи да участват активно, да се правят взаимни компромиси, за да можем да се стигне до промяна в конституцията с необходимите 180 гласа, защото това е по-силния знак от втория за вариант за промени, който допуска решението да се вземе и със 160 гласа.

Промените в конституцията се правят при три четения в Народното събрание, а не само при две, както при всички останали законопроекти. При 180 гласа процедурата е по-бърза, но промяна може да се случи и при 160 гласа, макар и при по-дълъг срок между второ и трето четене.

"Въпреки нашите дълбоки резерви към проекта за промени, ние сме готови да участваме в дебатите и работата на тази комисия, където ще очакваме да чуем аргументи относно необходимостта от промени, адекватността на предлаганите промени с оглед преследваната цел - подобряване функционирането на съдебната система", каза Четин Казак от ДПС и добави, че групата ще иска да чуе и сериозни аргументи дали тези промени могат да бъдат извършени от обикновено, а не от Велико Народно събрание.

МЗХ удължи срока за директните плащания до утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=290413

МЗХ удължи срока за подаване на заявленията за директните плащания за кампания 2015 г. до 29 май без санкции, след допитване до браншовите организации в сектора. Министерството предложи три варианта на бизнеса – да няма удължаване на срока, той да бъде удължен с 2 седмици или с 1 месец.

Най- добрите фирми за логистика, спедиция, транспортни услуги

http://www.cross.bg/eood-yslygi-bulgariya-1467134.html

/КРОСС/ Имате нужда от висококачествени транспортни услуги, логистика и спедиция? Попаднали сте на правилното място! Не, ние не предлагаме нито една от изброените услуги. За сметка на това ще ви запознаем с най-добрите в бранша, които с годините са успели да си изградят репутацията на надежден и качествен партньор в сферата на транспортните услуги, на когото бихте могли да се доверите с „вързани очи и ръце". Memo Log - Мемо Лог ЕООД Основана преди 13 години Мемо Лог може да ви предложи всичко необходимо за извършването на един бърз и висококачествен международен превоз. Компанията разполага с над 50 превозни средства в своя автопарк, които постоянно са „на път", както се казва. Мемо Лог ЕООД е член на Българската Търговско-Промишлена Палата, Съюзът на Международните превозвачи и Националното сдружение на българските спедитори. Тя оперира на територията на град Варна и освен сухопътни превози предлага и морски транспорт. Мемо Лог ЕООД постоянно усъвършенства своите услуги и доказателство за това е изграждането на нов комплекс, който ще разполага със собствен тир терминал, складова база и офиси. Компанията има СЕМТ/ЕКТМ сертификат, който й позволява да извършва международни превози и до трети страни. Основните маршрутни линии на компанията са от/за България, Италия, Гърция, Франция, Турция, Испания и Германия. Мемо Лог ЕООД може да ви окаже и адекватно съдействие пред митниците

Николета слиза от екран!

http://www.bnews.bg/article-135736

Николета не се справя добре, категорични са продуцентите.

Приказката Ролан Гарос за Сесил приключи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791081

Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Каратанчева, която премина тежки квалификации в турнира, загуби от Ирина Фалкони (САЩ) с 6:3, 1:6, 2:6 за 93 минути. В първия кръг българката отстрани бившата номер едно Йелена Янкович (Сърбия) със 6:3, 6:4.
Българката взе първия сет,
Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Каратанчева, която премина тежки квалификации в турнира, загуби от Ирина Фалкони (САЩ) с 6:3, 1:6, 2:6 за 93 минути. В първия кръг българката отстрани бившата номер едно Йелена Янкович (Сърбия) със 6:3, 6:4. Българката взе първия сет,

Сесил отпадна от Ролан Гарос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791100

Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Каратанчева, която премина тежки квалификации в турнира, загуби от Ирина Фалкони (САЩ) с 6:3, 1:6, 2:6 за 93 минути. В първия кръг българката отстрани бившата номер едно Йелена Янкович (Сърбия) със 6:3, 6:4.
Българката взе първия сет,
Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Франция по тенис. Каратанчева, която премина тежки квалификации в турнира, загуби от Ирина Фалкони (САЩ) с 6:3, 1:6, 2:6 за 93 минути. В първия кръг българката отстрани бившата номер едно Йелена Янкович (Сърбия) със 6:3, 6:4. Българката взе първия сет,

МС обжалва решение на ВАС за болничните лимити

http://www.cross.bg/bolnitzite-suda-pravata-1467130.html

София /КРОСС/ Министерският съвет е обжалвал решението на Върховния административен съд, според което финансовите ограничения на болниците трябва да паднат.Мотивите за жалбата все още не са оповестени, съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването, една от организациите, които осъдиха новия метод за финансиране на болниците. Той бе въведен тази година и предвиждаше лечебните заведения да получат с 5% по-малко пари от миналата година, а изхарченото в повече от предвиденото за тях, да не им се плаща от Здравната каса.След като частни болници и неправителствени организации внесоха жалба в съда срещу орязаните болнични бюджети, съдът отмени ограниченията, а в мотивите си посочи, че те биха нанесли значителни и трудно поправими вреди за пациентите. Днес обаче стана ясно, че решението на съда е обжалвано от Министерския съвет, а мотиви за това няма.„Интересно е с кой от изводите на съда не е съгласно правителството и какви аргументи противопоставя на очевидното и за магистратите ограничение на правата на пациентите", изтъкват от Центъра за защита на правата в здравеопазването.Ако след произнасянето на Върховния административен съд срещу методиката за финансиране на болниците, която орязва техните бюджети, по някаква причина тя остане, то болниците съобщиха, че са готови да съдят Здравната каса за неизплатени средства, съобщава Дарик.

Неков: Подрастващите трябва да са информирани за здравословните храни

http://society.actualno.com/Nekov-Podrastvashtite-trjabva-da-sa-informirani-za-zdravoslovnite-hrani-news_475540.html

Проблемът със затлъстяването в Европа става все по-остър. Затова е важно подрастващите да бъдат по-добре информирани за ползите от здравословното хранене. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по врем...

Борисов: След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791094

След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод за производство на уплътнения за автомобилните гиганти от цял свят в Стара Загора.
Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, като България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестици.
След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод за производство на уплътнения за автомобилните гиганти от цял свят в Стара Загора. Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, като България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестици.

Рафаел Бенитес официално напусна "Наполи"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/28/2542630_rafael_benites_oficialno_napusna_napoli/?ref=rss


Рафаел Бенитес официално обяви, че напуска "Наполи" след две години начело на италианския тим.

Испанският специалист ще поеме "Реал" (Мадрид), наследявайки на поста италианеца Карло Анчелоти, който бе уволнен заради слабия сезон на белите. 

Договорът на Бенитес с "Наполи" бе за две години и опция за продължаване с още една, но той не иска да се възползва от нея.

Последният мач на испанеца начело на тима от Неапол ще бъде срещу "Лацио". Този двубой ще реши и кой...

Оградата по границата не падала, а била подкопана от дъждовете

http://frognews.bg/news_92020/Ogradata-po-granitsata-ne-padala-a-bila-podkopana-ot-dajdovete/

Оградата по българско-турската граница не е паднала, а има участък от 50-80 м., който е с подкопана основа в резултат на поройните дъждове и снежните виелици. Не могат да ни обвиняват, оградата е стабилно направена по проект, възложен от МВР.

Христо Иванов да подаде оставка? БСП само си приказват

http://offnews.bg/news/n_1/n_511565.html

Искането на БСП правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставка заради днешното закрито гласуване на първо четене  на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на наша територия на свидетели на Съда е необосновано. Това коментира пред журналисти в Народното събрание председателят на правната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов. "Това е абсолютно несериозно, необосновано. Това са приказки", коментира той исканата оставка.  Кирилов обясни, че не може да каже дали гледането на споразумението на второ четене може да бъде открито. Според него съдържанието на документа "условно казано е класифицирана информация" и имало основание заседанието отново да е при закрити врата. "Има си строго определени отговори, които могат да декласифицират информация, те са определи в Закона за защита на класифицираната информация", коментира той. На въпрос защо се налага документът да бъде засекретен при положение, че в него няма конкретни данни за защитените свидетели и че, според БСП, в доклада не е записано изрично, че трябва да се гласува при закрити врата, Кирилов отговори: "Това не е споразумение на Народното събрание. Това е споразумение на правителството. Редно е да се приложат изискванията и стандартът, които Международният съд изисква и налага." Подобни споразумения били подписвани по същия начин и в много други държави. В конкретния случай над 14 държави били ратифицирали същото споразумение и и там то било секретно. Кирилов обясни, че в споразумението не ставало дума за престъпници, а за защитени свидетели. Журналисти му обърнаха внимание, че и защитените свидетели могат да са престъпници, а той отговори само с думите: "Те са защитени свидетели". На въпрос кой ще поема разноските на въпросните защитени свидетели, той заяви, че те са за сметки на Международния съд. "Ако по някакво изключение се наложи приемащата страна да поеме някакви разноски има изрично правило, че в този случай те винаги се договарят отделно. По тази причина и към това споразумение, което има рамков характер, няма и финансова обосновка", обясни Според БСП обаче Международния съд ще поема само разноските за пътуването на защитените свидетели.

Имиграцията - още един фактор, пречещ на българските роми да се образоват

http://education.actualno.com/Imigracijata---oshte-edin-faktor-prechesht-na-bylgarskite-romi-da-se-obrazovat-news_475509.html

Ромите, ангажирани в най-нискоквалифицирана миграция, се оказват най-засегнати от предизвикателствата при срещата с образователната система. Това стана ясно при представянето на резултатите от доклада...

10 кратки истории, които ще докоснат сърцето ви

http://curious.actualno.com/10-kratki-istorii-koito-shte-dokosnat-syrceto-vi-news_475480.html

Светът е пълен с истории, които все още не са разказни и такива, които никога не са стигали до нас, а са точно такива, че биха докоснали най-дълбоката част от нас. Това са 10 истории, които са толкова...

Борисов: След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката (Галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791082

След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод за производство на уплътнения за автомобилните гиганти от цял свят в Стара Загора.
Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, като България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестици.
След инфраструктурата са заводите. Така се вдига икономиката. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов завод за производство на уплътнения за автомобилните гиганти от цял свят в Стара Загора. Борисов поясни, че това е една огромна инвестиция, като България дава едва 10-15%, а всичко останало са европейски инвестици.

ВИП-тенисът се завръща

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791085

Популярни лица на България сменят костюмите с анцузи за звездния турнир по тенис ASICS МАСТЪРС на 6 и 7 юни. Елитни политици, икономисти, медици, бизнесмени, шоумени, спортисти и журналисти ще кръстосат ракети на кортовете на Дипломатическия клуб в Горна Баня. Безпрецедентният ВИП-турнир за любителски двойки събира много от “старите муцуни”,
Популярни лица на България сменят костюмите с анцузи за звездния турнир по тенис ASICS МАСТЪРС на 6 и 7 юни. Елитни политици, икономисти, медици, бизнесмени, шоумени, спортисти и журналисти ще кръстосат ракети на кортовете на Дипломатическия клуб в Горна Баня. Безпрецедентният ВИП-турнир за любителски двойки събира много от “старите муцуни”,

75-годишен устрои капан на телефонни измамници

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791084

75-годишен пенсионер от град Кубрат устрои капан на телефонни измамници, като викна полиция на мястото на среща за предаване на пари и стана свидетел на ареста на куриера.
Случката се разиграла в сряда, когато мошениците попаднали на домашния телефон на Х.П. и му съобщили, че има да получава 38 000 евро от роднини.
75-годишен пенсионер от град Кубрат устрои капан на телефонни измамници, като викна полиция на мястото на среща за предаване на пари и стана свидетел на ареста на куриера. Случката се разиграла в сряда, когато мошениците попаднали на домашния телефон на Х.П. и му съобщили, че има да получава 38 000 евро от роднини.

Т. Дончева за делото срещу Гр. Ганчев: Черешката на тортата не е захар ... а "Петрол"

http://frognews.bg/news_92019/T-Doncheva-za-deloto-sreshtu-Gr-Ganchev-CHereshkata-na-tortata-ne-e-zahar-a-Petrol/

"Черешката на тортата не е нито десерти, нито захар - тя се казва "Петрол". Това дело започна и се стартира по този начин в съда в пълно нарушение на всякакъв процес заради "Петрол" и апетитите на властта към това дружество."Това каза днес адвокат Татяна Дончева, след като процесът за организирана престъпна група срещу Гриша Ганчев, сина му Данаил и още 8 човека не можа да тръгне в Специализирания наказателен съд.

Цяла седмица чакат напразно премиера в Търново

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791083



Цяла седмица медии, управници и жители на Велико Търново чакаха премиера Бойко Борисов да посети болярския град. Ден след ден гръмваше мълва за пристигането на министър-председателя.
Официална визита на борисов бе планирана за вторник, когато бе обявен българо-азърбайджански договор за реставрация на хълма Трапезица.
Цяла седмица медии, управници и жители на Велико Търново чакаха премиера Бойко Борисов да посети болярския град. Ден след ден гръмваше мълва за пристигането на министър-председателя. Официална визита на борисов бе планирана за вторник, когато бе обявен българо-азърбайджански договор за реставрация на хълма Трапезица.

Арестуваха шофьор, блъскал нарочно паркирани автомобили

http://www.bnews.bg/article-135734

Умишлено ударил в задната част „Фолксваген Кади”, влачил го 7-8 метра, отново го ударил и го обърнал по таван.

Откриха официално новата Национална галерия „Квадрат 500”

http://art.actualno.com/Otkriha-oficialno-novata-Nacionalna-galerija-Kvadrat-500-news_475539.html

Национална галерия „Квадрат 500” отвори официално врати днес. На церемонията присъстваха министри, депутати, бизнесмени, дипломати и посланици. Събитието уважи и вицепрезидентът Ма...

Проверяват адресни регистрации в община Несебър

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/proveriavat-adresni-registracii-v-obshtina-nesebyr-6036880

Повод за проверката са медийни публикации и сигнал от политически партии, уточняват от държавното обвинение

Балнео секторът иска автентичен български СПА туризъм

http://society.actualno.com/Balneo-sektoryt-iska-avtentichen-bylgarski-SPA-turizym-news_475538.html

Ако искаме да имаме успех в СПА туризма, трябва да акцентираме върху типично български програми за лечение и разкрасяване, обясни д-р Таня Ангелова в Сандански. В момента у нас се предлагат всякакви т...

Сърбия е готова да намали зависимостта си от руски газ

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/syrbiia-e-gotova-da-namali-zavisimostta-si-ot-ruski-gaz-6036876

Това е голям обрат в политиката на Сърбия, която е традиционен съюзник на Русия, коментира АП

Над 24 милиона лева идват в Перник по програма Регионален растеж

http://www.zapernik.com/politika/nad-24-miliona-leva-idvat-v-pernik-po-programa-regionalen_38723/

За община Перник са отредени 24 291 835 лв. по програмата "Региони в растеж", съобщи кметът Иван Иванов. По думите му основната част от тези средства ще бъдат изразходвани за реализацията на проект за интегриран градски транспорт. Той е на стойност 18 231 000 лв. и се предвижда да бъдат купени 17 нови тролейбусни мотриси, изградена нова контактна мрежа и пункт за управление на транспорта. Работите по реалното изпълнение на проекта ще започнат след 10 август и трябва да приключат до...

Продължава

Включват Варна в европейската веломрежа

http://www.moreto.net/novini.php?n=290412

Варна да бъде включена в мрежата за велосипеден туризъм „Евро вело“, това предложение е отправено от община Варна и кмета Иван Портних към Министерството на транспорта. Свързването на морската столица с европейските маршрути ще допринесе много за развитието на туризма, обяви шефът на ресорната дирекция в градската управа, Соня Георгиева, предаде репортер на Moreto.

ЕК дава 2 месеца на България да приложи правилата на ЕС за банките

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791077

Европейската комисия поиска от България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ).
Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява втория етап от процедурата на ЕС за
Европейската комисия поиска от България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ). Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява втория етап от процедурата на ЕС за

Прехващачи свалиха крилата ракета по време на учения

http://www.cross.bg/proverka-raketa-yspeshno-1467129.html

/КРОСС/ Авиацията и силите за ПВО, участващи във внезапната проверка на бойната готовност, успешно изпълниха учебно-бойните задачи на полигона Ашулук, съобщи началникът на управлението на пресслужбата и информацията към руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков. „В хода на заключителния етап на внезапната проверка на бойната готовност силите на авиацията и ПВО на полигона в Ашулук успешно отблъснаха масиран ракетно-авиационен удар на условен противник“, информира той. „С практическото изстрелване на зенитни управляеми ракети бяха успешно унищожени четири мишени, две от които имитираха крилати ракети, а останалите – балистични цели“, каза още генералът. Той отбеляза, че успешно са изпълнени учебните задачи и в другите военни полигони, участващи във внезапната проверка. „Главнокомандващият ВВС доложи на министъра на отбраната, че в рамките на внезапната проверка с първата ракета е унищожена крилата ракета, изстреляна от стратегическия бомбардировач Ту-95МС. Епизодът бе отработен на полигона Пембой, разположен в република Коми“ каза Конашенков. Пилотът на МиГ-31, опитен ас, произведе изстрелване на ракета клас „въздух-въздух“. Крилатата ракета бе унищожена на височина 300 метра над земята на десет километра от целта й, уточниха в окръга. По-рано звеното изтребители-прехващачи МиГ-31 бе предислоцирано на летището във Воркута от Пермския край

Фрог научи: Светлозар Лазаров ходатайствал да назначат кумеца му в ДАИ

http://frognews.bg/news_92017/Frog-nauchi-Svetlozar-Lazarov-hodataistval-da-naznachat-kumetsa-mu-v-DAI/

Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров ходатайствал да назначат кумеца му в ДАИ. Това разкриха пред Фрог нюз служители от Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация”.

3000 души събра в деня на българската просвета и култура iCreate

http://art.actualno.com/3000-dushi-sybra-v-denja-na-bylgarskata-prosveta-i-kultura-iCreate-news_475535.html

На 24 май се проведе за пръв път фестивала iCreate, в партньорство с Българската академия на науките и посолството на САЩ. Домакини бяха фонд Eleven, VIVACOM Art Hall и Kidamom. Събитието премина под...

35-годишна професорка оглави Стопанската академия в Свищов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791061

35-годишната професор Теодора Димитрова стана ректор на Стопанската акадимия "Д.А.Ценов" в Свищов. Тя бе избрана в четвъртък със 108 гласа "за" от 131 присъстващи.
Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.  Величко Адамов. Той изкара два мандата. За изминалите 8 г проф.
35-годишната професор Теодора Димитрова стана ректор на Стопанската акадимия "Д.А.Ценов" в Свищов. Тя бе избрана в четвъртък със 108 гласа "за" от 131 присъстващи. Така младата преподавателка по Финанси стана наследничка на досегашния ректор проф.  Величко Адамов. Той изкара два мандата. За изминалите 8 г проф.

ЕК ни даде още два месеца за банките

http://frognews.bg/news_92018/EK-ni-dade-oshte-dva-mesetsa-za-bankite/

ЕК даде на България срок два месеца, за да приложи правилата за ограничаване на сътресенията и фалитите на банки. Банки намиращи се на прага на несъстоятелност трябва да се преструктурират без да се налага данъкоплатците да плащат за спасяването им.

Еврокомисията дава 2 месеца на България да приложи правилата на ЕС за банките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791062

Европейската комисия поиска от България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ).
Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява втория етап от процедурата на ЕС за
Европейската комисия поиска от България, Чешката република, Франция, Италия, Литва, Люксембург, Нидерландия, Малта, Полша, Румъния и Швеция да приложат изцяло Директивата за възстановяване и преструктуриране на банките (ДВПБ). Искането на Комисията е под формата на мотивирано становище, което представлява втория етап от процедурата на ЕС за

Учителка се самоуби след печалба от лотария

http://www.bnews.bg/article-135732

В предсмъртно писмо бившата учителка обяснявала, че вече не й се живее.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване