Роми пометоха хора на спирка в Рим: Жена загина, 8 ранени, 4 с опасност за живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791698

Кола с роми, чиято националност не се съобщава, помете хора на спирка в Рим, убивайки жена и ранявайки 8 души в сряда вечерта, предаде в. „Стампа“. Инцидентът доведе до социално напрежение в италианската столица.
Убитата е 44-годишна филипинка, с опасност за живота са двама нейни сънародници, французойка и италианка,
Кола с роми, чиято националност не се съобщава, помете хора на спирка в Рим, убивайки жена и ранявайки 8 души в сряда вечерта, предаде в. „Стампа“. Инцидентът доведе до социално напрежение в италианската столица. Убитата е 44-годишна филипинка, с опасност за живота са двама нейни сънародници, французойка и италианка,

Финландия с нов премиер

http://offnews.bg/news/n_1/n_511837.html

Финландия има нов премиер, след като парламентът избра председателя на спечелилата изборите партия „Финландски център“ Юха Сипиле за министър-председател на страната. Кандидатурата на Сипиле беше подкрепена от 128 депутати, а 62-ма гласуваха „против“. Новият премиер и съставът на новото правителство трябва да бъдат утвърдени и от президента на Финландия Саули Наиинистьо, което трябва да се случи утре. Новият кабинет е трипартиен. В него ще влязат „Финландски център“, „Финландците“ и Националната коалиционна партия. Новият кабинет ще има 14 министри, като „Финландски център“ ще има шестима министри, а останалите две партии – по четирима министри. За министър на външните работи е избран лидерът на „Финландци“ Тимо Сойни. Министерството на финансите пък ще бъде поето от бившия премиер и настоящ лидер на Националната коалиционна партия Александър Стуб.

Топлофикациите очакват високи изравнителни сметки

http://pik.bg/топлофикациите-очакват-високи-изравнителни-сметки-news340198.html

Топлофикациите очакват високи изравнителни сметки

Пропуските в наредбата за топлоснабдяване, които не бяха коригирани, въпреки настояването на топлофикационните дружества, вероятно ще доведат до високи изравнителни сметки в края на сезона, посочи на пресконференция Сими Симов от Асоциацията на топлофикационните дружества в България, цитиран от БТА. 

Според него пропуските в наредбата са довели до големи количества нефактурирана топлоенергия в някои дружества и съответно изравнителните сметки на техните потребители ще бъдат по-високи. 

Теодор Николов от „Далкия Варна“ посочи, че един от основните приоритети на промените в регулациите и новата енергийна стратегия е осигуряването на предимство за централизираното отопление и охлаждане. 

Николов се оплака, че в последните години топлофикационните дружества сумарно са натрупали загуба от 300 млн. лв. и ако не се вземат спешни мерки, секторът се води към фалит.

Илия Николаев, председател на асоциацията, съобщи, че за 2014 г. от 12 топлофикационни дружества в страната, девет са на загуба с общ размер от 78 млн. лв. 

ВСС с нови дисциплинарки срещу Янева, Желявска и Светлозар Костов

http://www.cross.bg/kostov-zhelyavska-yaneva-1467170.html

София /КРОСС/ Висшият съдебен съвет образува нови дисциплинарни производства срещу бившата шефка на СГС Владимира Янева, бившата й заместничка Богдана Желявска, както и срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов.Предложението за Янева и Желявска е на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и се базира на констатациите в доклада от проверката в СГС. Главният прокурор Сотир Цацаров пък поиска Костов да бъде наказан заради нарушения на случайното разпределение на дела (сам се определил по едно), не изпълнил разпореждане на зам. главен прокурор и не упражнявал контрол за спазването на сроковете. В дисциплинарния състав на Костов бяха избрани Каролина Неделчева, Румен Боев, Галя Георгиева. Срещу шефа на спецпрокуратурата има още две дисциплинарни производства.    

Медийната комисия игнорира протестиращите журналисти от БНР

http://www.mediapool.bg/mediynata-komisiya-ignorira-protestirashtite-zhurnalisti-ot-bnr-news234666.html

Медийната комисия в Народното събрание не пожела да изслуша в сряда протестиращите журналисти от БНР. Вместо да се занимаят с казуса, ресорните депутати решиха, че случващото се в медията не е техен проблем, тъй като не са нарушени правата на слушателите. По думите на председателя на комисията и депутат от ПФ Полина Карастоянова казусът все още е в полето на трудово-правните отношения между синдикати и генералния директор Радослав Янкулов и даде да се разбере, че не смята за нужно парламентът да се намесва, докато не бъдат нарушени правата на слушателите. Темата не беше включена в дневния ред на заседанието, но журналисти от БНР, които бяха отишли в парламента останаха търпеливо до края му, поискаха да получат възможност да изкажат становище и да чуят мнението на депутатите в последната точка "Разни", която по традиция е посветена на въпроси извън предварително обявения дневен ред. По информация на "Дневник" в края на заседанието Карастоянова съобщила на колегите си, че е постъпило писмо от управителния съвет на БНР за актуалната ситуация и за развитието на взаимоотношенията в радиото, но то било само за тяхна информация. Въпреки че очевидно става дума за една и съща тема, Карастоянова не пожела да изслуша и гледната точка на присъстващите журналисти, а просто закри заседанието заради изчерпването на дневния му ред. "Недоволството в радиото, подкрепено от 100-150 души, подписали декларацията за оставка, но подклаждано от не повече от 10, демонстрира манипулация на интереси и претенции за "победа на всяка цена и независимо с какви средства", се казва в писмото на Янкулов до парламентаристите, цитирано от "Дневник". "УС на БНР твърдо стои зад убеждението, че има пътища за намиране на изход от ситуацията и за пореден път в това писмо декларира, че сме готови да ги търсим и намерим заедно с всички, които наистина държат на радиото и обичат професията си", пише още в него. На 13 май протестиращите започнаха подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Конфликтът в БНР зрее отдавна, но ескалира, след като медията трябваше да изпълни постановление на Министерския съвет за 10% съкращения на разходите за персонал.

Молби за вземания от КТБ ще се подават до 22 юни

http://www.cross.bg/bankata-vzemaniya-srok-1467169.html

София /КРОСС/ Молбите за предявяване на вземания от КТБ трябва да се подадат лично в централата на банката или да се изпратят по пощата, съобщават синдиците Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Те уточняват, че подробна информация за процедурата по предявяване на вземания може да се открие на сайта на банката или на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете. Оттам става ясно, че вземанията се предявяват в срок от два месеца от вписването на решението за откриване на производството по несъстоятелност в Търговския регистър, като в конкретния случай този срок изтича на 22 юни тази година. Вземанията на вложителите в банката с негарантирани влогове се вписват автоматично в списъка от синдиците.В съобщението до медиите Ангелчев и Илиев подчертават, че при тях постъпват многобройни запитвания за вземания от банката в несъстоятелност.

Пиронкова мина в третия кръг на "Ролан Гарос", Каратанчева отпадна

http://www.mediapool.bg/pironkova-mina-v-tretiya-krag-na-rolan-garos-karatancheva-otpadna-news234665.html

Цветана Пиронкова достигна за пръв път в кариерата си до третия кръг на турнира "Ролан Гарос", след като в четвъртък победи с 6:3, 7:6 (6:2) Дениса Алертова от Чехия. Българката контролираше мача през цялото време, като само във втория сет допусна известно отпускане, което направи играта по-оспорвана. В началото на този сет Пиронкова бе "пробита"при 2:0 за Алертова. Пиронкова върна веднага пробива, но още в следващия гейм отново не успя да вземе подаването си. Така се стигна до 4:1 за чехкинята. Пиронкова обаче върна увереността си, спечели следващите три гейма и изравни при 4:4. После двете си размениха по два гейма и се стигна до тайбрек, в който българката даде само две точки на съперничката си. По-рано в четвъртък Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг, след като поведе с един сет (6:3) на американката Ирина Фалкони, но загуби следващите два - 1:6, 2:6.

Шеф на болница се направи на просяк, за да провери лекарите си

http://www.bnews.bg/article-135755

Д-р Стоянов искал лично да се увери дали докторите са будни по време на нощните дежурства

Чудо в Италия: Тийнейджър оживя след 43 минути давене

http://www.monitor.bg/article?id=470574

15-годишният Микаел от Милано е жив и здрав, след като престоява под вода цели 43 минути и спират всичките жизнени функции на организма му. Успя да го съживи след месец упорита работа лекарският екип за сърдечносъдова и белодробна реанимация на престижната миланска болница „Сан Рафаеле”.

Кметът на Бургас във фейсбук: Футболните фенове да не стават хулигани

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791681


Кметът на Бургас Димитър Николов призова футболните фенове да пазят града и стадиона по време на финалът за Купата на България между отборите на „Левски“ и „Черно море“. „Обръщам се с уважение към феновете на двата отбора и ги призовавам да не замърсяват и рушат хубавия ни град. Нека емоциите си останат на стадиона.
Кметът на Бургас Димитър Николов призова футболните фенове да пазят града и стадиона по време на финалът за Купата на България между отборите на „Левски“ и „Черно море“. „Обръщам се с уважение към феновете на двата отбора и ги призовавам да не замърсяват и рушат хубавия ни град. Нека емоциите си останат на стадиона.

Борисов: Към момента няма да има промени в кабинета

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542900_borisov_kum_momenta_niama_da_ima_promeni_v_kabineta/?ref=rss


"Категорично към момента няма да има кадрови промени в кабинета. Прекрасно работи кабинетът, който може да предложи по-добър вариант, е добре дошъл." Това заяви премиерът Бойко Борисов в Димитровград.

Там Борисов заедно с транспортния министър Ивайло Московски и кмета Иво Димов разгледаха обновената железопътна гара и новия жп надлез в центъра на Димитровград.

В строителството на жп надлеза, който е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линията...

Борисов: След магистралите идват заводите

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/borisov-sled-magistralite-idvat-zavodite-6036893

Днес официално бе открита 34-километровата отсечка Харманли – Димитровград на автомагистрала „Марица“

Мерки срещу изборния туризъм внесоха Реформаторите и Патриотите в парламента

http://www.mediapool.bg/merki-sreshtu-izborniya-turizam-vnesoha-reformatorite-i-patriotite-v-parlamenta-news234664.html

Реформаторският блок и Патриотичният фронт са внесли изменения в Закона за гражданската регистрация, които според тях трябва да спрат изборния туризъм, съобщиха в четвъртък от пресцентъра на "Движение България на гражданите". "Където не е спазен законът при гражданските регистрации, те служебно ще бъдат заличени. Вече няма да е възможно да се регистрират по 20, 40 или 100 души на един адрес", заявява съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски след внасянето на поправките, цитиран от партийния пресцентър. По думите му същото ще важи не само за жилищата, но и за търговски обекти и хотели – "там също в момента се регистрират безконтролно стотици хора и после ходят да гласуват на изборите, а с тези мерки това вече няма да е възможно – въвеждаме изискването такива регистрации да могат да се правят само по 4 месеца през летния и зимния туристически сезони". Зеленогорски твърди, че таванът на регистрираните в едно жилище лица ще е до два пъти над обичайно живеещите в жилището. Само в някои случаи - например при многодетни семейства, ще е разрешено да се настаняват три пъти над обичайния брой живеещи. Така, ако в момента в жилището са регистрирани пет души, ще могат да се регистрират максимално 10, а не 20 или 100, както е в момента. В допълнителните разпоредби е вписано, че обитателите на едно жилище трябва да разполагат с минимум 15 кв. м самостоятелна площ, за да бъдат регистрирани.. Според предложените изменения контролът върху кмета на малко населено място или район по отношение на извършените регистрации и заличавания ще се осъществява от кмета на общината, а той самият пък ще бъде контролиран от органите на МРРБ и областния управител, добави Зеленогорски. Органите да извършват служебни проверки за съответствието на броя на лицата, регистрирали постоянен или настоящ адрес през последните 12 месеца жилищата на територията на общината (района), като регистрациите в нарушение на този закон се заличават служебно, а лицата се уведомяват за предприемане на съответните действия по Закона за българските лични документи, се казва още в предложения законопроект. В двумесечен срок от влизане в сила на този закон, собствениците или титулярите на вещно право на ползване следва да приведат в съответствие броя на лицата, регистрирани в имота по постоянен или настоящ адрес, се предвижда още в законопроекта.

Избраха Bentley EXP10 Speed 6 за най-красив концепт

http://cars.actualno.com/Izbraha-Bentley-EXP10-Speed-6-za-naj-krasiv-koncept-news_475103.html

Bentley EXP10 Speed 6 бе избран за най-красивия концептуален автомобил автомобил в конкурса за дизайн, провел се по време на Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Наградата бе връчена ...

Бойко отсече: Няма да има промени в правителството

http://www.moreto.net/novini.php?n=290444

"Няма да има промени в настоящият кабинет". Това заяви категорично премиерът Бойко Борисов в Димитровград при инспекцията си на ремонтираната жп-гара в Димитровград. "Кабинетът работи прекрасно, който може да предложи по-добър - да заповяда!", отсече премиерът в отговор на исканата от БСП Лява България оставка на правосъдния министър Христо Иванов заради проведеното обсъждане и гласуване при закрити врата на Споразумението между България и Международния наказателен съд за релокация на територията на България на свидетели на съда.

Калфин с резерви към Радев за шеф на БНБ

http://www.cross.bg/radev-kalfin-ypravitel-1467167.html

Плевен /КРОСС/ Смущаващи са доста неща около избора на нов управител на БНБ, заяви в Плевен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той посочи, че Димитър Радев не бил особено конкретен по въпросите, които са му задали на срещата с парламентарната група на АБВ вероятно заради това, че вече 15 г. е извън България.На нас ни трябва управител, който ще върне доверието в банковата система, колкото и да повтаряме мантрата, че тя е стабилна, посочи Калфин. Ние го правихме и преди случая с КТБ, подчерта той. Социалният министър определи развитието на целия случай като най-лошия вариант, който можеше да се случи, пише "Стандарт".„И проблемът не е в КТБ. Той е в регулацията на БНБ през намесата на Комисията по финансов надзор, одиторите на банката, синдици, квестори и всякакви модели на цесии, замяна на дългове...Просто такъв уникум няма в днешна Европа. И когато питаш кандидата за управител на БНБ - това системен проблем ли е или личен, и той не дава ясен отговор, за мен е притеснително", каза министър Калфин.Въпреки резервите си обаче Калфин смята, че партията му би подкрепила Димитър Радев за поста. Условието е той да се ангажира с ясни намерения. Например - с искането на АБВ да бъде поканена експертиза от Европейския банков орган, която да направи одит на целия процес, довел до фалита на КТБ.Бъдещият шеф на народната банка трябва да поеме ясен ангажимент за нещо, което предишното ръководство бойкотираше

Цвети отстрани чехкиня, продължава в третия кръг на "Ролан Гарос"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791670

Цветана Пиронкова за първи път се класира за третия кръг на откритото първенство на Франция по тенис. Българката отстрани Дениса Алертова от Чехия след 6:3, 7:6(2).
И ако в първия сет Цвети не срещна голяма съпротива, то във втория трябваше да положи изключителни усилия, за да не влезе срещата в трети сет. Алертова водеше с 4:1.
Цветана Пиронкова за първи път се класира за третия кръг на откритото първенство на Франция по тенис. Българката отстрани Дениса Алертова от Чехия след 6:3, 7:6(2). И ако в първия сет Цвети не срещна голяма съпротива, то във втория трябваше да положи изключителни усилия, за да не влезе срещата в трети сет. Алертова водеше с 4:1.

Мъж със 190 пластични операции ще си имплантира и крила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791672

Мъжът, претърпял 190 пластични операции, за да заприлича на мъжкото Барби Кен, ляга отново под скалпела, за да си имплантира крила, пише в. "Дейли мейл".
Роденият в Словакия Джъстин Йедлица е похарчил досега над 150 хиляди британски лири, за да осъществи своите налудничави трансформации. Джъстин Йедлица сам проектирал четирите импланта за
Мъжът, претърпял 190 пластични операции, за да заприлича на мъжкото Барби Кен, ляга отново под скалпела, за да си имплантира крила, пише в. "Дейли мейл". Роденият в Словакия Джъстин Йедлица е похарчил досега над 150 хиляди британски лири, за да осъществи своите налудничави трансформации. Джъстин Йедлица сам проектирал четирите импланта за

Пиронкова закова чехкиня, вече е в третия кръг на Ролан Гарос

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791683

Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция. Българката отстрани Алиса Алертова от Чехия след 6:3, 7:6(2).
И ако в първия сет Цвети не срещна голяма съпротива, то във втория трябваше да положи изключителни усилия, за да не влезе срещата в трети сет. Два пробива позволиха на Алертова да поведе с 4:1.
Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на Откритото първенство на Франция. Българката отстрани Алиса Алертова от Чехия след 6:3, 7:6(2). И ако в първия сет Цвети не срещна голяма съпротива, то във втория трябваше да положи изключителни усилия, за да не влезе срещата в трети сет. Два пробива позволиха на Алертова да поведе с 4:1.

Избраха Емил Панчев за шеф на СБА

http://frognews.bg/news_92049/Izbraha-Emil-Panchev-za-shef-na-SBA/

Инженер Емил Панчев е новият председател на Съюза на българските автомобилисти. Бившият главен секретар на Съюза беше избран начело на организацията с пълно единодушие по време на Общото събрание, съобщи БНР.

Балканските страни задълбочават военното сътрудничество

http://www.cross.bg/otbranata-provede-cherna-1467166.html

/КРОСС/ По време на двудневната годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни, която се проведе от 26 до 28 май в Будва, Черна гора, беше приета съвместна декларация, в която военните ръководители изразяват своята твърда решимост за задълбочаване на военното сътрудничество и проучване на възможностите за нови инициативи в духа на Интелигентна отбрана, Обединяване и споделяне и Инициативата за обединени сили.Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и неговите колеги от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора дискутираха геополитическата ситуация на Балканите и възможностите за провеждането на бъдещи съвместни учения. Те обсъдиха и подготовката на планираното „Balkan Bridges", което ще се проведе в София през ноември тази година.Като успешни инициативи на конференцията през последната година бяха отчетени съвместното учение CJSE "EAGLE", организирано в Анкара през 2014 г. и двата форума, посветени на командването и информационния мениджмънт, които бяха проведени в Сараево и Букурещ.Почетни гости на годишната конференция бяха заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, командващият на Съюзното командване на Силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фергюсън и началниците на отбраната на Хърватия и Словения. Следващото, десето издание на форума ще се проведе в Турция през 2016 г.    

Външният дълг намалява на тримесечна, но расте на годишна база

http://business.actualno.com/Vynshnijat-dylg-namaljava-na-trimesechna-no-raste-na-godishna-baza-news_475602.html

Брутният външен дълг намалява с близо 386,9 млн. евро или 1% от брутния вътрешен продукт (БВП) за първите три месеца на тази година, достигайки 39,4 млрд. евро (92,3% от БВП) в края на март 2015 г., ...

Пиронкова мачка в Париж, втора чехкиня е поставена на колене

http://www.bnews.bg/article-135754

Цвети започна много мотивирано и демонстрира отличен сервис и почти безгрешни удари.

Мъж със 190 пластични операции ще си имплантира и крила

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791623

Мъжът, претърпял 190 пластични операции, за да заприлича на мъжкото Барби Кен, ляга отново под скалпела, за да си имплантира крила, пише в.
Мъжът, претърпял 190 пластични операции, за да заприлича на мъжкото Барби Кен, ляга отново под скалпела, за да си имплантира крила, пише в. "Дейли мейл". Роденият в Словакия Джъстин Йедлица е похарчил досега над 150 хиляди британски лири, за да осъществи своите налудничави трансформации. Джъстин Йедлица сам проектирал четирите импланта за

Ненчев връща Стуци "Ламборджинито" в МО

http://offnews.bg/news/n_1/n_511796.html

Стоян Стоянов-Стуци се връща на бял кон в Министерството на отбраната, научи OFFNews . Той стана популярен с това, че е единственият държавен служител, който е горд собственик на  Lamborghini Countach .  Това е поредното спорно назначение на военния министър, който само преди месец върна уволнения от  Ангел Найденов бивш шеф на Изпълнителната агенция "Военни клубове и военнопочивно дело"  Тодор Манолов. Манолов беше отстранен след проверка на инспектората на МО, назначена от служебния министър Тодор Тагарев. Причината за назначаването му бяха сигнали за неефективна работа. Само преди месец обаче той отново е върнат на същия пост.  Стоян Стоянов се връща в системата, която напусна през 2009 година при първото правителство на ГЕРБ. Към момента от министерството не потвърждават официално за подготвяното назначение. Пред OFFNews медийният съветник на министъра Валерия Кардашевска заяви, че няма подписана заповед за назначение на втори зам.-директор в агенцията. На въпрос предлаган ли е постът на Стоянов, тя отговори: „Не мога да кажа“. Такъв беше и отговорът ѝ на въпроса дали със Стоянов са водени разговори. По същия начин отговори пред OFFNews и Стоянов. Единственото, което отговори на въпроса предлаган ли му е пост, беше: "Не мога да кажа".   Неофициално се твърди, че назначението му трябва да се случи на 1 юли.  Дълги години бившият полковник от армията бе начело на агенция "Военни клубове и информация", която стопанисваше военните клубове в страната, резиденция "Лозенец" и военните медии. Бившият военен министър Николай Цонев обаче закри агенцията му, а Стоянов стана зам.-директор на социалните дейности на военните. При правителството на ГЕРБ и следващия военен министър Николай Младенов започнаха разкритията с популярните розови BMW-та, закупени от агенцията на Стоянов. В резултат той беше отстранен на 15 септември 2009 година. За Lamborghini-то си Стоянов сам разказва, че е заменил за старо Ferrari Daytona , което било уникално с още други седем в света. Неговата страст била да купува уникални автомобили и да ги колекционира. След като реставрирал Ferrari -то, швейцарски колекционер предложил през 1990 г. бартер. Така Стоянов се сдобил с Lamborghini Countach, което през 2009 година на международните пазари се е търгувало за 2 млн. евро.  Стоянов беше кандидат за кмет на София през 2011 година, издигнат от партия „Нова сила“. На парламентарните избори през 2014 година беше в листата на Патриотичния фронт в Кърджали.  В последните няколко години рокадите мегаагенцията на военното министерство, което стопанисва голям брой почивни бази и генерира сериозни приходи, са нещо нормално. 

Босия търси съмишленици в хвърлянето на домати срещу депутати

http://frognews.bg/news_92048/Bosiia-tarsi-samishlenitsi-v-hvarlianeto-na-domati-sreshtu-deputati/

Дисидентът Николай Колев Босия търси съмишленици в хвърлянето на запъртъци и домати срещу депутатите. Той протестира цяла седмица пред парламента с искане да бъде махнат транспортния мистър Ивайло Московски заради търговията с шофьорски книжки.

Болничен шеф се направи на просяк

http://www.cross.bg/stoyanov-prosyak-kazala-1467165.html

/КРОСС/ Директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов измислил интересен начин да провери дали подопечните му лекари си вършат съвестно работата. Той се облякъл като просяк и се престорил на болен пациент, съобщава "България Днес".Нестандартната нощна акция се провела преди около седмица. Д-р Стоянов искал лично да се увери дали докторите са будни по време на нощните дежурства. "Облякъл се като просяк - с одърпани дънки, сложил качулка и отишъл в Спешното отделение. Позвънил и излязла дежурната сестра. "Просякът" започнал да обяснява, че има болки на цялата лява ръка и му е изтръпнал левият крак. Освен това го мъчели главоболие и учестено дишане. Сестрата му казала да изчака и затворила", разказаха пред изданието запознати.Мнимият просяк обаче чакал в продължение на около 20 минути, без нищо да се случи, и затова отново звъннал на вратата на Спешното. Ситуацията се повторила и отново не получил нужното внимание. След още 20 минути чакане пак звъннал и това вече силно ядосало медицинската сестра, която му се развикала, че няма време да се занимава само с него."Сестрата му казала нещо от сорта "Като съм казала да чакаш, ще чакаш". Тогава той си махнал качулката и казал: "С този инфаркт колко по-точно минути да изчакам". И бесен си тръгнал от болницата", разказаха още запознати с историята

Димитър Лазаров: Промените в Конституцията не решават реформата

http://frognews.bg/news_92050/Dimitar-Lazarov-Promenite-v-Konstitutsiiata-ne-reshavat-reformata/

Единствено с промени в Конституцията няма да се приключи реформата в съдебната система. Трябва да се променят закони, свързани с дейността на съдебната власт, по отношение на прекия избор на представителите на магистратите във Висшия съдебен съвет (ВСС) и по посока на премахването на формализма при воденето на дела. Възможно е да се постигне конституционно мнозинство в Народното събрание. Това каза за БНР Димитър Лазаров, който беше избран за председател на парламентарната комисия за промени в Конституцията.

100 000 лева за „Черно море” при победа на финала

http://www.monitor.bg/article?id=470566

Българският футболен съюз обяви Ивайло Стоянов за съдия на финала за Купата на България „Левски” - „Черно море”. Негови помощници ще бъдат Иво Колев и Крум Стоилов. Петричанинът, известен с прякора Сватбата заради участието си в тв реалити, има един финал в кариерата си: ЦСКА - „Славия” (1:0) през 2011 г. Мачът за трофея е в събота от 20 часа на стадион “Лазур” в Бургас.

Цвети Пиронкова стигна за първи път до третия кръг на "Ролан Гарос"

http://news.ibox.bg/news/id_2054618310

В следващия кръг, който се явява 1/16-финал, нашенката ще се изправи срещу победителката от двубоя Хедър Уотсън (Великобритания) - Слоун Стивънс (САЩ)

Англичанин и ирландец умряха в Слънчев бряг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791655

Англичанин и ирландец бяха намерени мъртви в хотелските си стаи в Слънчев бряг. Става дума за различни хотели, двата случая нямат нищо общо, станали са в рамките на едно денонощие, казаха от РУП в курорта.
49-годишният британец е издъхнал от инфаркт, а ирландецът също имал сърдечни проблеми. Той употребил алкохол преди инцидента,
Англичанин и ирландец бяха намерени мъртви в хотелските си стаи в Слънчев бряг. Става дума за различни хотели, двата случая нямат нищо общо, станали са в рамките на едно денонощие, казаха от РУП в курорта. 49-годишният британец е издъхнал от инфаркт, а ирландецът също имал сърдечни проблеми. Той употребил алкохол преди инцидента,

Слаба търговия и оборот от 220 хил. лв. на БФБ в четвъртък

http://econ.bg/Новини/Слаба-търговия-и-оборот-от-220-хил-лв-на-БФБ-в-четвъртък_l.a_i.675761_at.1.html

Разнопосочни индекси на Българската фондова борса (БФБ) в четвъртък (28 май). Основният индикатор на борсата SOFIX завърши деня с понижение от...

Христо Златински сменя контузения Георги Миланов в националния отбор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791644

Полузащитникът на "Лудогорец" Христо Златински ще смени контузения Георги Миланов в състава на националния ни отбор за приятелския мач срещу Турция на 8 юни и европейската квалификация срещу Малта на 12-ти юни, съобщи БНР.
Футболистът на ЦСКА (Москва) ще се подложи на операция в Мюнхен, за което от руския клуб информираха Българския футболен съюз
Полузащитникът на "Лудогорец" Христо Златински ще смени контузения Георги Миланов в състава на националния ни отбор за приятелския мач срещу Турция на 8 юни и европейската квалификация срещу Малта на 12-ти юни, съобщи БНР. Футболистът на ЦСКА (Москва) ще се подложи на операция в Мюнхен, за което от руския клуб информираха Българския футболен съюз

Христо Златински сменя контузения Георги Миланов в националния отбор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791629

Полузащитникът на
Полузащитникът на "Лудогорец" Христо Златински ще смени контузения Георги Миланов в състава на националния ни отбор за приятелския мач срещу Турция на 8 юни и европейската квалификация срещу Малта на 12-ти юни, съобщи БНР. Футболистът на ЦСКА (Москва) ще се подложи на операция в Мюнхен, за което от руския клуб информираха Българския футболен съюз

Незаконна канализация причинила срутването на ската във варненския квартал "Възраждане"

http://www.moreto.net/novini.php?n=290449

Скатът в квартал "Възраждане" във Варна, който започна да се срутва снощи, е пропаднал не заради дъжда а вследствие от спукване на незаконна канализация. На съоръжението се натъкнали изпълнителите на изкопните дейности на нов строеж на ул.

Изчезна журналистът Мартин Кръстев

http://offnews.bg/news/n_1/n_511824.html

МВР издирва 53-годишния журналист Мартин Тодоров Кръстев. Той е в неизвестност от 27 май, като последно е бил забелязан да напуска дома си, в който не се е прибрал след това. Роднините на Кръстев се опитали да се свържат с него, но телефонът му бил изключен, което наложило да потърсят помощта на полицията. Според тях той не е съобщавал да има работа извън София или друго дело, което да налага отсъствието му от дома. Мартин Кръстев е бивш журналист, само преди няколко месеца е бил управител на Академичното издателство "Проф. Марин Дринов" на БАН. Работил е във вестниците "24 часа", "Стандарт", "Монитор", "Класа" и "КЕШ". Той е среден на ръст, с нормално телосложение, кафяви очи, гъсти вежди. При притеснение леко заеква, отбелязват от МВР. В деня на изчезването си е бил облечен с черна тениска и сини дънки, със сиво-бежови обувки и черно-бежова чанта през рамо, съобщават от МВР. Гражданите, които имат информация за Мартин Кръстев, могат да подадат сигнал на тел. 112, 02/982 71 21, 02/982 71 66 или в най близкото поделение на МВР при гарантирана анонимност.

100 лв глоба за пиян германец, вилнял в хотел на Златни пясъци

http://www.moreto.net/novini.php?n=290439

За проява на дребно хулиганство, ВРС наложи глоба в минимален размер от 100 лева на чуждестранен турист, нарушил обществения ред и спокойствие в КК „Златни пясъци”, научи Moreto.net. Инцидентът възникнал около 3 часа тази сутрин, в хотел „Голден Явор“ на комплекса.

Московски: Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура

http://www.cross.bg/moskovski-ivaiilo-transport-1467164.html

/КРОСС/ Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура по трансевропейските транспортни коридори. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на пускането в експлоатация на Лот 2 на автомагистрала „Марица". Министър Ивайло Московски заяви, че средствата предоставени от Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г. за строителството на Лот 2 са над 146 млн. лв. и след пускането на тази част от АМ „Марица" трафикът в този участък ще се увеличи с около 13%. Лот 1 „Оризово - Димитровград" е с дължина 31 км и се очаква да бъде завършен през октомври тази година, когато в експлоатация ще бъде въведена цялата магистрала, допълни той.„При стъпването ми в длъжност заварих голямо забавяне в изпълнението на всички проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт", заяви министър Ивайло Московски. Полагаме максимални усилия да бъдат наваксани закъсненията и програмният период да завърши успешно, уточни той. Днес, заедно с премиера Бойко Борисов проверихме проекта за модернизация на жп линията Пловдив - Свиленград, посетихме жп гара Димитровград и недоизграденият жп надлез в района на водната кула в града, който е на стойност 7.5 млн. лв., допълни министърът. Той обяви, че проектът е в напреднала фаза на готовност и скоро ще бъде приключен

Вицепремиерът Калфин: Кръст на комисията по досиетата

http://frognews.bg/news_92047/Vitsepremierat-Kalfin-Krast-na-komisiiata-po-dosietata/

Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден на държавата. Това заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло Калфин. 26 години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там, уточни той.

Вшицепремиерът Калфин: Кръст на комисията по досиетата

http://frognews.bg/news_92047/Vshitsepremierat-Kalfin-Krast-na-komisiiata-po-dosietata/

Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден на държавата. Това заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло Калфин. 26 години след промените не вярвам доколко в досиетата е цялата информация и доколко е обективна информацията, която има там, уточни той.

Пиронкова за пръв път прескочи втория кръг на "Ролан Гарос"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/28/2542879_pironkova_za_pruv_put_preskochi_vtoriia_krug_na_rolan/?ref=rss


Първата ракета на България Цветана Пиронкова достигна за пръв път в кариерата си до третия кръг на "Ролан Гарос".

Пловдивчанката победи чехкинята Дениса Алертова с 6:3, 7:6 (2) в двубоя си от втората фаза и така остана единствената българска представителка в турнира, след като Григор Димитров и Сесил Каратанчева отпаднаха последователно в Париж.

Българката изигра добър мач, в който допусна отпускане само в средата на втория сет, но успя да се събере и да обърне нещата в...

Бил Гейтс: Епидемия може да убие 40 млн. души

http://www.cross.bg/geiits-grip-hora-1467163.html

/КРОСС/ Председателят на Съвета на директорите на Microsoft Бил Гейтс прогнозира глобална катастрофа в близко бъдеще. В интервю за Vox той сподели, че е събрал група изследователи, чиято задача била да симулират възможна инфекциозна катастрофа.Специалистите са заключили, че в случай на разпространение на болести като испанския грип например, за 250 дни ще загинат 33 милиона души от целия свят."От гледна точка на разпространението на болестта ние сме създали най-опасната среда в историята на човечеството", казва Гейтс.Според него сценарии за край на света като мащабно земетресение, изригване на вулкан и падане на астероид са малко вероятни. Опасността от ядрена война също била малка. Докато опасността от световна епидемия с трагичен изход за милиони хора е съвсем реална.Човечеството е наясно с опасността от пандемия, мисли за това и се страхува от нея. "Толкова много се говори за това, даже е смешно, че не сме готови за такова развитие на събитията. А ние не сме готови. Както в случая с ебола", отбелязва той. Според Гейтс, при сегашните условия последствията от пандемията на всяко инфекциозно заболяване ще бъдат далеч по-катастрофални, отколкото въздействието на епидемията от испански грип от 1918-1919 г. Тогава 550 милиона души са били заразени. "Днес само за 60 дни болестта се разпространявя в градовете по целия свят. С испанския грип това не се случи", посочва той. Това, по думите му, се дължало на свободното движение

Нови подробности около мелето във "Владиславово"! Има и трета кола! Побоят е бил зверски

http://petel.bg/Novi-podrobnosti-okolo-meleto-vav-Vladislavovo--Ima-i-treta-kola--Poboyat-e-bil-zverski__113928

Очевидец на инцидента във "Владиславово", за който "Петел" първи съобщи, се свърза с нас на редакционната ни поща, за да разкаже какво е...

Финландия има нов министър-председател

http://europe.actualno.com/Finlandija-ima-nov-ministyr-predsedatel--news_475600.html

Парламентът на Финландия избра председателя на спечелилата изборите през април партия "Финландски център" Юха Сипиле за министър-председател на страната, предадоха световните агенции. К...

Роми газят хора в Рим: Жена загина, 8 души ранени на спирка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791621

Кола с роми, чиято националност не се съобщава, помете хора на спирка в Рим, убивайки жена и ранявайки 8 души в сряда вечерта, предаде в. „Стампа“. Инцидентът доведе до социално напрежение в италианската столица.
Убитата е 44-годишна филипинка, с опасност за живота са двама нейни сънародници, французойка и италианка,
Кола с роми, чиято националност не се съобщава, помете хора на спирка в Рим, убивайки жена и ранявайки 8 души в сряда вечерта, предаде в. „Стампа“. Инцидентът доведе до социално напрежение в италианската столица. Убитата е 44-годишна филипинка, с опасност за живота са двама нейни сънародници, французойка и италианка,

Калфин: Отварянето на досиетата е вредно за държавата

http://frognews.bg/news_92046/Kalfin-Otvarianeto-na-dosietata-e-vredno-za-darjavata/

Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден на държавата. Това заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло Калфин, съобщи БТА.

Цвети Пиронкова продължава да печели на "Ролан Гарос"

http://tennis.actualno.com/Cveti-Pironkova-prodyljava-da-pecheli-na-Rolan-Garos-news_475598.html

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова остава единственият представител на България на „Ролан Гарос”, след като днес успя да победи с 6:3, 7:6(2) Дениса Алертова във вт...

Путин засекрети загубите в армията: Убитите в мир - тайна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791550

Президентът Владимир Путин постанови с указ, че загубите на руската армия "в мирно време в период на провеждане на специални операции" стават държавна тайна.
Досега според закон от 1995 г. такава бяха само сведенията, разкриващи загуби сред личния състав във военно време.
Разгласяването на държавна тайна се наказва със затвор до 4 години или до 7
Президентът Владимир Путин постанови с указ, че загубите на руската армия "в мирно време в период на провеждане на специални операции" стават държавна тайна. Досега според закон от 1995 г. такава бяха само сведенията, разкриващи загуби сред личния състав във военно време. Разгласяването на държавна тайна се наказва със затвор до 4 години или до 7

БЛС с регистър за кредитите и квалификацията на медиците

http://frognews.bg/news_92045/BLS-s-registar-za-kreditite-i-kvalifikatsiiata-na-meditsite/

Новият регистър на Българския лекарски съюз (БЛС), който позволява на всеки гражданин да получи информация за конкретен лекар, бе представен пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

Газовият хъб може да бъде изграден с европейски пари

http://www.moreto.net/novini.php?n=290432

Нашата идея за изграждане на газов хъб може да се случи. Но за да кандидатстваме за европейско финансиране, тези три български проекта трябва да бъдат оценени като проекти от общ интерес. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред Комисията по енергетика в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

Селфи като на оскарите в "И аз го мога"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791565


Със селфи като онова, което си направиха холивудските актьори на раздаването на оскарите миналата година, завърши първият сезон на „И аз го мога“ по Нова тв. Всички участници танцуваха като за последно, а накрая Алфредо Торес извади телефон, за да запечата кадъра за спомен.
Финалната битка, както впрочем и основната конкуренция през трите месеца
Със селфи като онова, което си направиха холивудските актьори на раздаването на оскарите миналата година, завърши първият сезон на „И аз го мога“ по Нова тв. Всички участници танцуваха като за последно, а накрая Алфредо Торес извади телефон, за да запечата кадъра за спомен. Финалната битка, както впрочем и основната конкуренция през трите месеца

Наши ли са всъщност снимките, които публикуваме в Instagram?

http://www.investor.bg/zoom/355/a/nashi-li-sa-vsyshtnost-snimkite-koito-publikuvame-v-instagram-195697/

Художник направи изложба със скрийншотове на снимки от популярната платформа, без да иска разрешение за ползването на кадрите

Полицията издирва журналиста Мартин Кръстев

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542868_policiiata_izdirva_jurnalista_martin_krustev/?ref=rss


Полицията издирва 53-годишния Мартин Тодоров Кръстев, съобщава МВР. Мъжът е в неизвестност от 27 май, когато е излязъл от дома си в София и не се е прибрал.

След като близките му направили безуспешни опити да се свържат с него, те са потърсили помощ в Първо районно управление. По думите им Кръстев не е споделял да има неотложни задачи в провинцията, телефонът му също бил изключен.

Мартин Кръстев е бивш журналист, допреди няколко месеца той е бил управител на Академичното...

Омуртаг даде 600 лева за обучение на местен доктор

http://www.bnews.bg/article-135742

Целта е да се задържи младата лекарка в местната болница, за да се задоволят потребностите от специализирани кадри.

Новият регистър на БЛС дава информация за квалификацията на лекарите

http://pik.bg/новият-регистър-на-блс-дава-информация-за-квалификацията-на-лекарите-news340194.html

Новият регистър на БЛС дава информация за квалификацията на лекарите

Новият регистър на Българския лекарски съюз (БЛС), който позволява на всеки гражданин да получи информация за конкретен лекар, бе представен пред Комисията по здравеопазване в Народното събрание днес.

Базата данни с публичен достъп ще позволява на пациентите да видят къде работи даден лекар, каква е неговата специалност, както и да получат неговите координати. Системата ще дава възможност и за търсене на специалисти по региони. Регистърът е част от цялостна система, която превръща БЛС в лекарска камара с основни функции като продължаващото медицинското обучение и професионално развитие, заложени в европейските директиви, каза пред БГНЕС д-р Юлиян Йорданов от БЛС.

Чрез системата Акредитационният съвет на БЛС ще следи и за това колко кредита е придобил даден лекар при участието си в конференции и семинари. Базата данни от своя страна е свързана с европейските професионална карти на лекари, позволяващи свободното движение на медици в ЕС. Тя има задължителни елементи и чип. Така, когато един лекар отиде в страна от ЕС, ще бъде лесно разпознат, което ще го освободи от неудобството да носи куп документи със себе си. Чрез новия документ ще може да се влезе директно и в регистрите на БЛС.

Предстои Акредитационният съвет да създаде правила за добра медицинска практика по специалности. Те ще бъдат в защита на медиците и ако се стигне до обжалване, ще служат като критерий затова дали лекарят си е свършил работата.

Ирландец и англичанин умряха от алкохол в Слънчев бряг

http://frognews.bg/news_92044/Irlandets-i-anglichanin-umriaha-ot-alkohol-v-Slanchev-briag/

29-годишен ирландец и 49-годишен англичанин умряха след свръхупотреба на алкохол. Телата им са намерени в курорта Слънчев бряг в рамките на един ден, съобщи flagman.bg.

Англичанин и ирландец покосени от инфаркт в един ден в Слънчев бряг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791584

Двама чужди туристи са издъхнали в един ден след сърдечни инциденти.
Единият от тях е около 30-годишен ирландец, който въпреки младата си възраст е бил с доста сериозно наднормено тегло. Аутопсията категорично показа инфаркт, потвърди шефът на бургаската съдебна медицина д-р Галина Милева.
Мъртъв в хотелската си стая е откри и англичанин около
Двама чужди туристи са издъхнали в един ден след сърдечни инциденти. Единият от тях е около 30-годишен ирландец, който въпреки младата си възраст е бил с доста сериозно наднормено тегло. Аутопсията категорично показа инфаркт, потвърди шефът на бургаската съдебна медицина д-р Галина Милева. Мъртъв в хотелската си стая е откри и англичанин около

Фермерски гняв срещу национални агенции за цената на млякото

http://frognews.bg/news_92043/Fermerski-gniav-sreshtu-natsionalni-agentsii-za-tsenata-na-mliakoto/

Председателят на Асоциацията на млекопризводителите Димитър Зоров обвини в "Лице в лице" по bTV Агенцията за храните и Агенцията за пиходите за сегашното тежко положение на млекопроизводителите, ниските изкупните цени на млякото, ментета и картелите.

ОЗХО: Унищожени са 90% от химическите оръжия по света

http://europe.actualno.com/OZHO-Unishtojeni-sa-90-ot-himicheskite-oryjija-po-sveta--news_475595.html

90% от декларираното химическо оръжие в света е унищожено. Това заяви генералният директор на Организацията по забрана на химическото оръжие (ОЗХО) Ахмед Узюмджю, предаде ТАСС. Става въпрос за унит...

168 часа: Истинската история на румънката Маковей, която вбеси властта в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791175

Коледата на 2004 г. променя изцяло живота на 47-годишната Моника Маковей, дотогава директор на Хелзинкския комитет за човешките права в Румъния. Същата, която при посещението си в София миналата седмица ядоса българските полити с критиките си за борбата срещу корупцията. Моника Маковей обаче не през целия си живот е била желязната лейди - мразена
Коледата на 2004 г. променя изцяло живота на 47-годишната Моника Маковей, дотогава директор на Хелзинкския комитет за човешките права в Румъния. Същата, която при посещението си в София миналата седмица ядоса българските полити с критиките си за борбата срещу корупцията. Моника Маковей обаче не през целия си живот е била желязната лейди - мразена

"Черно море" се притесни от съдията на финала с "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/28/2542857_cherno_more_se_pritesni_ot_sudiiata_na_finala_s_levski/?ref=rss


"Черно море" изрази притеснения от назначението на Ивайло Стоянов за главен рефер на финала за Купата на България срещу "Левски". Веднага след обявяването на наряда, от варненския клуб написаха на официалния си сайт, че има "съмнения относно феърплея". 

"Основания за това има повече, отколкото е нужно - Сватбата винаги е свирил в полза на сините", се казва в публикацията. 

От "Черно море" дават три примера за това. "На 30 март 2013 г. във Варна "Черно море" мачка "Левски"...

Измерват въглеродния оксид във варненско училище по повод Деня без тютюн

http://www.moreto.net/novini.php?n=290397

По повод 31 май - Световния ден без тютюн, РЗИ Варна организира на 29 май от 09.50 ч. в VІІ СОУ „Н. Геров“ информационна кампания с насоченост към учащи , техните учители и родители за измерване на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи („Smokerlyzer”).

Избраха Емил Панчев за шеф на Съюза на българските автомобилисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791578

Инженер Емил Панчев е новият председател на Съюза на българските автомобилисти, съобщи БНР.
Бившият главен секретар на Съюза беше избран начело на организацията с пълно единодушие по време на Общото събрание.
След внезапната кончина на дългогодишния председател на централата Георги Янакиев в края на 2014 година,
Инженер Емил Панчев е новият председател на Съюза на българските автомобилисти, съобщи БНР. Бившият главен секретар на Съюза беше избран начело на организацията с пълно единодушие по време на Общото събрание. След внезапната кончина на дългогодишния председател на централата Георги Янакиев в края на 2014 година,

Емил Панчев е новият председател на СБА

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791570

Инженер Емил Панчев е новият председател на Съюза на българските автомобилисти, съобщи БНР.
Бившият главен секретар на Съюза беше избран начело на организацията с пълно единодушие по време на Общото събрание.
След внезапната кончина на дългогодишния председател на централата Георги Янакиев в края на 2014 година,
Инженер Емил Панчев е новият председател на Съюза на българските автомобилисти, съобщи БНР. Бившият главен секретар на Съюза беше избран начело на организацията с пълно единодушие по време на Общото събрание. След внезапната кончина на дългогодишния председател на централата Георги Янакиев в края на 2014 година,

Висшия съдебен съвет образува нови дисциплинарни дела срещу Янева и Желявска

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542741_visshiia_sudeben_suvet_obrazuva_novi_disciplinarni/?ref=rss


Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и нейния заместник Богдана Желявска вече са с по още едно дисциплинарно дело. Това се случи след предложение на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, за което гласуваха членовете на съвета. Повод е докладът на работната група от ВСС, която провери как се е управлявал Софийския градски съд и излезе с констатации за лошо управление. Още тогава Панов призова документът да не остава без последствия.
...

В Русия загубите на армията вече са държавна тайна

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/v-rusiia-zagubite-na-armiiata-veche-sa-dyrzhavna-tajna-6036894

Причината, поради която загубите не трябва да са публични, е Донбас, смята военен експерт

Вицепрезидентът: България и Полша са партньори по проблемите на сигурността

http://pik.bg/вицепрезидентът-българия-и-полша-са-партньори-по-проблемите-на-сигурността-news340193.html

Вицепрезидентът: България и Полша са партньори по проблемите на сигурността

България и Полша са партньори при преодоляване на проблемите, свързани със средата на сигурност в Европа.

Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на среща с полска парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих. Маргарита Попова и Йежи Вендерлих обмениха мнения по въпроси на двустранните отношения, по вътрешнополитическата ситуация в двете приятелски страни и по теми от международния дневен ред. Вицепрезидентът и заместник-председателят на полския Сейм се обединиха около мнението за необходимостта от съвместни усилия по въпросите на сигурността. По думите на Маргарита Попова, наследството от последната голяма война все още „тегнат в Европа“.

„За да има ред и сигурност, законът трябва да се спазва“, подчерта вицепрезидентът Попова, която открои и проблемите пред страната ни, свързани със засиления миграционен натиск. Вицемаршал Йежи Вендерлих от своя страна очерта като едно от водещите предизвикателства надигащите се европейски популистки движения. По думите му, все още последиците от кризата от 2009 г. не са напълно преодолени и справянето с европейския популизъм е в интерес на европейците.

Маргарита Попова и Йежи Вендерлих подчертаха още, че изборната обстановка в много европейски държави разкрива нови възможности проблемите на европейските граждани да бъдат разрешавани от политиците в диалог с тях. България и Полша ще продължат активното си партньорство по всички въпроси от двустранен и от европейски интерес, беше подчертано още по време на срещата.

НЕК с 25 млн. лева печалба от първото тримесечие на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_511813.html

Националната електрическа компания (НЕК) е излязла на печалба от първото тримесечие на годината. Печалбата възлиза на 25 млн. лева. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на блиц контрол в парламентарната комисия по енергетика. НЕК излиза на печалба за първи път от много време насам. За сравнение, след първото тримесечие на 2014 г. НЕК е бил на загуба със 119 млн. лева, подчерта Петкова. Министърът допълни, че въпреки това дефицитът в НЕК остава голям, но се работи в посока на преодоляването му, като един от основните лостове е либерализацията на пазара на електроенергия. Това, което правим, е да намерим най-добрия модел за либерализация, който ще компенсира разликите в цените чрез компенсаторен механизъм. По този повод се подготвя сключване на договор със Световната банка за избор на модел, каза Петкова. По думите й законодателните мерки за либерализацитя на пазара трябва да са готови през септември. Министърът даде информация и за процедурите по удължаване на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и за заведеното от зелени организации дело срещу решението на МОСВ, според което блоковете нямат нужда от нов ОВОС. На 18 март беше първото дело и тогава бяха подадени още три искания за присъединяване като страна по делото – от две зелени организации и от частно лице, които не са съгласни с решението на МОСВ. Съдът прецени, че тяхното искане е неоснователно, но те обжалваха и сега се чака решение, обясни Теменужка Петкова. Въпреки това по думите й ще бъде направено всичко възможно сроковете за удължаване на живота на двата блока да бъдат спазени. Енергийният министър каза още, че в момента има разговори с банки по повод необходимостта БЕХ да изтегли заем, за да бъдат изплатени просрочените задължения към двете американски централи – ТЕЦ „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Марица Изток 3“. Едва след заплащането на тези задължение ще влязат в сила споразуменията за намаляването на цените на тока от двете централи.

Кабинетът работи прекрасно. Към момента промени няма да има

http://www.cross.bg/borisov-promeni-raboti-1467162.html

/КРОСС/ Към момента няма да има кадрови промени в кабинета. Това каза премиерът Бойко Борисов при посещението си в Димитровград, където заедно с транспортния министър Ивайло Московски и кмета Иво Димов разгледа обновената жп гара и новоиградения жп надлез в центъра на ДимитровградПрекрасно работи кабинетът. Който може да предложи по-добър вариант, е добре дошъл, добави Борисов.

Акцентите в бизнеса на 28 май

http://www.investor.bg/bylgariia/5/a/akcentite-v-biznesa-na-28-mai-195691/

Най-интересното от света на бизнеса през погледа на редакторите на Investor.bg

Билалов се втали от „Връзки”

http://www.monitor.bg/article?id=470538

Отслабнал до неузнаваемост и свеж като гимназист се появи Михаил Билалов на премиерата на новия сериал на bTV „Връзки” завчера в столичен мол.

Превес на печелившите акции на БФБ

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/preves-na-pechelivshite-akcii-na-bfb-195696/

Книжата на Агрия Груп поевтиняха с 2,7%, след като холдингът отчете 74% годишен спад в консолидираната печалба за първото тримесечие

Калфин: Комисията по досиетата трябва да се закрие

http://petel.bg/Kalfin--Komisiyata-po-dosietata-tryabva-da-se-zakrie__113927

Целият механизъм за отваряне на досиетата е ненужен и вреден на държавата. Това заяви в Плевен вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от...

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/05/28/2542834_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите в емисията тази вечер:

Министерският съвет е обжалвал решението за отпадане на лимитите на болниците Шефът на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров от ГЕРБ, оглави комисията за промените в Конституцията Еврокомисията поиска от България и още 10 държави да приложат правилата за възстановяване и преструктуриране на...

Преди до Живков, днес - до Борисов. Открийте разликите

http://offnews.bg/news/n_1/n_511778.html

Днес Националната галерия "Квадрат 500" беше официално открита в присъствието на множество гости, сред които редица министри и премиерът Бойко Борисов. След като изрекоха откриващите си слова, Борисов и компания бяха разведени на бърза обиколка да разгледат картините и скулптурите лично от председателя на работната група, която трябваше да изготви концепцията на галерията, акад. Светлин Русев , който собственоръчно нареди експозицията в музея. В интернет обаче бързо изплува снимка от сайта "Изгубената България" , описана като "Тодор Живков критично оглежда портрет, Светлин Русев очаква притеснен оценката му", датирана около 70-те години на ХХ век. В социалните мрежи веднага се появиха сравнения между снимките на Русев с Живков отпреди 40 години и актуалните с Борисов от днес.  Живков критично оглежда портрет, Русев очаква притеснен оценката му, 70-те години на XX век. Снимка: Изгубената България. Борисов оглежда портрет, който Русев му показва, 28 май 2015 г. Снимка: БГНЕС. Светлин Русев е роден на 14 юни 1933 г. в село Върбица. Завършва живопис в Художествената академия през 1959 г. при проф. Дечко Узунов. Председател е на Съюза на българските художници в периода 1973—1985 г., а между 1982 и 1984 г. е първи заместник-председател на Комитета за култура. От 1985 до 1988 г. е директор на Националната художествена галерия. В периода 1976-1988 г. е член на ЦК на БКП. Светлин Русев е народен представител в редица Народни събрания до 1989 г. и с листата на БСП в Седмото велико народно събрание през 1990 г. По това време е член на Висшия съвет на БСП. Удостоен е с държавно звание Народен художник, през 1969 г. става Лауреат на Димитровска награда.

Мъртъв мафиот възкръсна след 30 години

http://www.cross.bg/skoti-paskyale-italiya-1467161.html

/КРОСС/ Италианските мафиоти доказаха, че за престъпленията на организираната престъпност няма нито прошка, нито забрава - след 31 г. на упорито търсене те откриха и закопчаха в Бразилия със съдействието на местни полицаи спасилия се там от правосъдието виден бос на неаполитанската Камора Паскуале Скоти, пише Монитор. А при арестуването през 1984 г. на Рафаеле Кутоло - супербоса на прочулата се с кръвопролитията си „Нова камора органидзата", той обявява пред магистратите, че най-верният му човек Паскуале Скоти е билубит при престрелка в началото на 80-те години. И от тогава соченият за свръхинтелигентен и опасен бандит е смятан за мъртъв от роднини, близки, познати и колеги. Но не и от антимафиотите, просто защото те не намират каквато и да било макар и малка следа за някаква негова насилствена или естествена кончина. Тъй като срещу Паскуале Скоти има издадена доживотна присъда за убийства, той е включен в списъка с трийсетината търсени под дърво и камък италиански престъпници. В издирването му се включва и Интерпол, като ченгетата започват да работят усилено по откриването му освен в Италия, също така в Румъния, Великобритания, Китай и някои южноафрикански страни. Цели три десетилетия усилията на силите за сигурност остават напразни, но идва моментът, в който те разбират от прехванат разговор между стари камористи, че Паскуале Скоти е жив и здрав „някъде на юг"

НЕК с 25 млн. лв. печалба за първото тримесечие

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nek-s-25-mln-lv-pechalba-za-pyrvoto-trimesechie-195695/

Световната банка ще съдейства за модел за либерализация на енергийния пазар, съобщи Теменужка Петкова

Едвин Сугарев: КТБ е била банка на властта и се е крепяла на политическата корупция

http://pik.bg/едвин-сугарев-ктб-е-била-банка-на-властта-и-се-е-крепяла-на-политическата-корупция-news340191.html

Едвин Сугарев: КТБ е била банка на властта и се е крепяла на политическата корупция

Не може да се разкаже накратко за аферата КТБ. Това е банка на властта, това е банка, която се е крепяла на политическата корупция. Тази банка е изкуствено фалирана, а вина носят БНБ и прокуратурата. Спасяването е било възможно и е щяло да струва няколко много по-малко, от сегашните милиарди. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Едвин Сугарев.

Гост в студиото беше и икономистът Красен Станчев. Ясно е, че КТБ е получавала политическа подкрепа. Такава банкова кражба няма за последните 100 години в историята. За тази кражба са виновни нейните управители. Схемите и системите за източването са били много, каза Станчев.

От КТБ са откраднати 4,2 млрд лева. Тези пари обаче са били натрупани по много странен начин, с едно решение на БНБ. Тези пари не съществуват реално. Схемите с кредитите са страшни. Почти 99% от кредитите са невъзвращаеми и от там идва дупката, която сега всички ние трябва да плащаме и да покриваме, продължи Сугарев.

Най-лошото е, че в момента не се правят изводи от това, което се случи с КТБ. Там казусът се е случил стихийно, каза още Станчев.

Оградата по турската ни граница е стабилна и действаща

http://www.moreto.net/novini.php?n=290434

Оградата по българско-турската граница е много стабилно направена, съоръжението е действащо, коментира пред журналисти в Смолян генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски. Според него тя може бързо да се укрепи. Ген.

Бил Гейтс вещае масова гибел: Инфекциозна болест ще убие 33 милиона

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791561

Известният милиардер Бил Гейтс предсказа масова епидемия от инфекциозно заболяване в света, която ще доведе до смъртта на милиони хора в следващите 20 години. В интервю за Vox той съобщи, че е събрал група изследователи, за да моделират възможните последици от такава катастрофа. Изследователите са стигнали до извода,

Бил Гейтс вещае: Инфекциозна болест ще убие 33 милиона (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791557

Известният милиардер Бил Гейтс предсказа масова епидемия от инфекциозно заболяване в света, която ще доведе до смъртта на милиони хора в следващите 20 години. В интервю за Vox той съобщи, че е събрал група изследователи, за да моделират възможните последици от такава катастрофа. Изследователите са стигнали до извода,

Във Великобритания починаха най-възрастните в света близнаци

http://www.mediapool.bg/vav-velikobritaniya-pochinaha-nai-vazrastnite-v-sveta-bliznatsi-news234663.html

С разлика то няколко седмици, във Великобритания починаха най-възрастните в света близнаци. 103-годишната Гленис Томас е напуснала този свят на 23 април, а сестра й Флорънс Дейвис – на 20 май, пише "Дейли Телеграф". Изданието отбелязва, че двете сестри цял живот са живели в съседни домове в миньорското селище Абътридр в Южен Уелс като кухните ми са били разделени от врата, през която те по всяко време са можели да си гостуват. Според техни роднини Гленис и Флорънс са били много близки и не обичали да се разделят. Дъщерята на Гленис- 65-годишната Гуенда Стейси, разказала, че майка й и леля й живели простичко, били щастливи да са една до друга и никога не са пътували зад граница. Томас имала трима внуци, девет правнуци и един праправнук. Флорънс имала три деца, девет внука и 12 правнука. Цял живот до излизане в пенсия, двете жени работили като чистачки. И двете надживели съпрузите си, а в последните години били настанени в дом за възрастни хора.

13 млрд. евро са инвестициите у нас за 10 години по сертифицирани от БАИ проекти

http://www.cross.bg/bulgariya-stoiinost-ikonomikata-1467160.html

София /КРОСС/ За периода 2005-2014 г. инвестициите в България са на обща стойност 34,9 млрд евро по данни на БНБ, а БАИ е сертифицирала общо 185 инвестиционни проекта на стойност 13 млрд евро. Това са 37% от всички инвестиции в страната, като са разкрити 60 000 нови работни места. Финансовото подпомагане на сертифицирани проекти във връзка с изграждане на необходимата инфраструктура е на стойност 64,6 млн. лв. Това каза изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев на организираната от БАИ дискусионна кръгла маса на тема „Бизнес и институции в диалог за подобряване на инвестиционната среда в България". Събитието се организира с подкрепата на Министерството на икономиката на Република България и зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева.По време на кръглата маса бяха представени данни за всички сертифицирани проекти от БАИ за последните 10 години. Основният фокус по време на отворената дискусия с представители на бизнеса беше определянето на нови правила относно съкращаване на процедурата по издаване на "синя карта" за постоянно пребиваване на чужденци на територията на РБ. Бяха поставени и редица конкретни въпроси и препоръки от страна на инвеститорите за подобряване на икономическата среда в България. Заместник-министър Везиева подчерта важността на ясния и открит диалог между представителите на бизнеса и институциите

Проблемите на Гърция и разпродажбите в Китай натежават на Wall Street*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/problemite-na-gyrciia-i-razprodajbite-v-kitai-natejavat-na-wall-street-195692/

Американската икономика да нарасне с 2%, а безработицата да падне под 5% тази година, предвижда президентът на Фед в Сан Франциско Джон Уилямс

Фронтекс обяви, че действа по-близо до Либия за спасяване на мигранти

http://www.mediapool.bg/fronteks-obyavi-che-deistva-po-blizo-do-libiya-za-spasyavane-na-migranti-news234662.html

Изпълнителният директор на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници (Фронтекс) Фабрис Леджери каза, че нейните кораби действат по-близо от когато и да било до обхванатата от конфликт Либия, но ще влизат в тези потенциално опасни териториални води само с цел да спасяват изпаднали в беда мигранти, предаде Асошиейтед прес.   Леджери заяви, че патрулните катери и авиацията на Фронтекс са приблизително на 80 морски мили от либийския бряг.   От началото на годината около 75 000 мигранти са били спасени при опит да стигнат по море от Либия до Италия и Гърция.   Предполага се, че над 1800 са загинали. Повечето спасителни операции се провеждат на около 40 морски мили от либийския бряг.   Фронтекс е доста критикувана, че стои твърде близо до бреговете на Италия, но след като вече разполага с повече ресурси и по-голям бюджет, агенцията разширява дейността си на юг до края на териториалните води на Малта.

Историята на Митко или как общината взема будките, за да ги даде на #КОЙто трябва

http://offnews.bg/news/n_1/n_511633.html

В квартал "Изток" на ул. "Жолио Кюри" има 3 будки - за вестници, за цигари и за дюнери. На отсрещния ъгъл, точно зад Била, има будка за плодове и зеленчуци. Адресът й се води на ул. "Юрий Гагарин", но всъщност разстоянието между нея и другите 3 будки е 10 метра. На сергията за плод-зеленчук работи Митко. Митко е любимецът на квартала. Отваря сутрин още преди 9. Затваря чак, когато се е стъмнило. За разлика от продавачите на пазара, винаги слага по някой плод отгоре, вместо да удря в кантара, както сме свикнали. И никога не се опитва да ти пробута развален плод между другите. Развалените домати ни ги събираше отделно, когато бяха протестите, за да има какво да хвърляме. И само тогава затваряше по-рано, защото не изпускаше протест. Митко е любимецът на бабите в квартала. Денем те минават през сергията, поръчват си плодовете, но за да не носят торбите, Митко вечер след работа им ги занася по домовете. Митко е младеж около 30-те, който порасна пред очите ни. Откакто преди десетина години отвори сергията си, разбиванията на коли по уличката спряха, защото той е все там и гледа. Всъщност целият квартал си прави срещите при него и като някаква форма на квартална социална отговорност не купуваме зеленчуците от съседния хипермаркет, а винаги от Митко, защото ни е приятно да вярваме, че в тази държава има поне един млад човек, който с 5 лева инвестиция, много труд и честност успява да върти малкия си бизнес. От следващия месец сергията на Митко ще бъде отнета. Начинът, по който община "Изгрев" го прави е типичен пример за съсипване на малкия бизнес в полза на големите играчи и се случва не само в "Изгрев" и не само на Митко, а на стотици други малки продавачи, които ще бъдат изгонени за да дойде... Вие знаете кой. Аргументите По неизвестни причини община "Изгрев" решава, че трябва да разкара трите будки от ул. "Жолио Кюри". Аргументът е, че не можело да има преместваеми търговски обекти на главната улица на квартала. (Интересно къде да са, ако не на главната?) Затова общината мести будките с 10 метра на отсрещния ъгъл, който вече се води с адрес странична уличка. Понеже местата са нови, община "Изгрев" пуска търг като за нови позиции. Обединява вестниците и цигарите в позиция "Вестници и пакетирани храни" (познайте #КОЙ има верига с правописна грешка в името за вестници, цигари и пакетирани храни) и пуска втора позиция - бързо хранене - т.е. дюнерите се запазват, само се местят с 10 метра. Само се местят с 10 метра звучи опростено, защото до сегашните будки е прокарана канализация. Сега трябва да се прокара до новото място, т.е. и улицата ще бъде разкопана, за да сложат нови тръби. Собствениците на старите будки имат мижав шанс да участват в търга. Общината има изискване как да изглеждат будките. Те трябва да си поръчат нови за цена около 10 000 лева на фирма, която работи по одобрения от общината идеен проект. За големите това не важи. Ако си голяма верига, ти се позволява да запазиш "корпоративната визия" на будката си. Нашият горд протестър Митко - един от хилядите млади хора, които доведоха тази власт, предварително е с 10 000 лева назад в търга срещу хората, срещу които преди 2 години протестираше. Но даже и отнякъде да ги извади, пак няма шанс. Позицията е "цигари, вестници и пакетирани храни", а не "плод и зеленчук". Според общината квартал "Изток" има нужда от цигари и вестници, не от плодове и зеленчуци. Можем само да гадаем дали абсурдът е спонсориран от няКОЙ, който има бизнес с цигари и вестници или от близкия хипермаркет, който покрай всичко продава и зарзават. Разбира се има и трети вариант - да сме си избрали на власт честни, но не особено интелигентни хора. Историята на Митко тези дни се мултиплицира многократно. Днес Столичният общински съвет пусна конкурсите за преместваеми търговски обекти в Изгрев и Витоша, днес отварят офертите на приключил предишен конкурс в Изгрев. На заседанието си СОС между другото промени условията, по които ще се определя победителят в конкурсите. Кой разбра, кой не от съветниците, но те подкрепиха предложената цена за наем да носи не 60, а 80 точки от възможните общо сто в надпреварата. Така шансът на малките и средни търговци със собствен бизнес стана практически нулев. И досега възможностите им да се класират за павилион по типов проект - задължително условие, изграждането на който излиза около 10 000 лева, бе минимален. Наемът обаче формираше 60% от необходимите точки, още 25% носеше срокът за изграждане на обекта, а предвиденият брой работни места, в това число за наемане на хора с трайни физически увреждания - 15%. От днес наетите безработни - здрави или недотам, отиват в десета глуха с 5% от броя точки, а срокът за изграждане ще носи 10%. Според кмета на район "Изгрев" инж. Цветомир Жеков точките за най-висок наем са увеличени, защото общината има нужда от пари. Очевидно и от богати победители в конкурсите, които обявява. Всичко, свързано с тях, е в ръцете на районния кмет. Механизмът е изцяло изграден на законна основа - има наредба за преместваемите търговски обекти, схема на разположението им по места и позиции и конкурс. Всичко това гласувано от Столичния общински съвет и подписано от главния архитект на София Петър Диков. Кучето обаче е скрито в позицията - какъв анализ е направил районният кмет, та на дадено място вместо павилион за зеленчуци да се появи друг за пакетирани храни, остава дълбока тайна. В одобрените графични схеми, готови от няколко години между другото, пише обект "за търговия". Няма спор - и зеленчуците, и пакетираните храни са за покупко-продажба. Формално кметът не е нарушил нито една буква от изискванията, а конкурсът е за свой човек с достатъчно едър бизнес, за да покрие изискванията. Да се върнем към Митко. Той реши, че повече с тази община няма да се занимава. Ако намери друг квартал в друга община, където не му искат 10 000 лева за "типов павилион" щял да се премести там. Ако не, щял да зареже бизнеса, който с 5 лева и много, много труд изгради пред очите ни. Спестих му прогнозата, че заради умниците в общината павилион под 10 000 лева няма да намери. И си премълчах съвета да бяга докато е млад от тази държава, която миналато лято толкова се надяваше да промени към по-добро.

Медиците от Комплексния онкологичен център в Русе отново протестират

http://www.cross.bg/tzentur-ryse-onkologichen-1467159.html

/КРОСС/ За пореден ден лекарите и сестрите от Комплексния онкологичен център в Русе излязоха днес на протест, след което част от екипа отпътува за Шумен, за да подкрепи протеста на колегите си там тази вечер. Онколозите обясниха, че само през 2014 година в тяхното лечебно заведение са извършени 1828 операции, като 202 от тях са високоспециализирани. Тези данни бяха съобщени в подкрепата на искането им Комплексният онкологичен център да остане самостоятелно лечебно заведение. Ние се борим освен за пациентите и за заплатите си, защото не виждаме нищо лошо в това един човек, когато полага компетентен и отговорен труд, да е добре заплатен. Те също се борят за нашите заплати. Целта на реформата е финансирането, което ние изработваме по договор със Здравната каса, да премине в общия кюп на многопрофилната болница и при нас да се спуска "отгоре", каквото те преценят, цитира БНР. Работещите в Онкологичния център са притеснени, че това централизиране ще наруши доставката на медикаменти за пациентите им. Медиците очакват от министъра на здравеопазването покана за среща в София, каквато им бе обещана миналия петък, когато д-р Москов се срещна с тях в Русе.  

Жертвите на горещините в Индия вече са над 1400

http://www.mediapool.bg/zhertvite-na-goreshtinite-v-indiya-veche-sa-nad-1400-news234661.html

Жертвите на горещата вълна, връхлетяла обширни райони на Индия, надхвърлиха 1400. Според метеоролозите краят й засега не се вижда, предаде ДПА. Представител на властите в южния щат Андхар Прадеш заяви, че само там регистрираните жертви са 1020, като температурите продължават да се движат между 45 и 47 градуса. В съседния щат Телангана службата за управление на кризи съобщава за 340 починали, като мнозинството от тях са бедни работници, които са работели на открито. Властите в Индия заявиха, че хората са приканени да не излизат навън между 11 и 16 ч, а на лекарите в болниците е казано да не излизат в отпуски. Местната телевизия Ен Ди Ти Ви съобщава за 60 починали в източните щати Ориса и Западен Бенгал, както и за още няколко в Делхи и околностите. Обичайно оживените улици на столицата изглеждаха празни в следобедните часове на днешния ден, а по пазарите имаше по-малко хора, отбелязва ДПА. Оживи се и продажбата на студени напитки по пътищата. Метеоролозите съобщиха, че горещините се очаква да се задържат над по-голямата част от Индия през идните няколко дни.

Смолян посрещна военните от 28-ия контингент, завърнал се от Афганистан

http://pik.bg/смолян-посрещна-военните-от-28-ия-контингент-завърнал-се-от-афганистан-news340192.html

Смолян посрещна военните от 28-ия контингент, завърнал се от Афганистан

Военнослужещи от 28-ия контингент, участвали в международната мисия "Решителна подкрепа" в Афганистан, бяха посрещнати на централния площад "Свобода" в Смолян с тържествена церемония днес. Министърът на отбраната Николай Ненчев награди военнослужещите от 28-ия контингент и ги поздрави с успешно изпълнената мисия.

"Благодаря Ви и се радвам, че Ви посрещаме днес, в този красив край на България. Помня деня, в който ви изпратихме, в проливен дъжд в Карлово. Днес съм убеден, че всеки един от Вас заслужава награда за проявения професионализъм и отдаденост, с която изпълнихте мисията. Но най-високата награда за Вас е подкрепата и високата оценка на българското общество. Вие сте носители на славния дух на Българската армия", заяви Ненчев в приветствието си към военнослужещите. Командирът на 101-ви алпийски батальон в Смолян подполковник Димитър Кацаров също ги поздрави с "добре дошли".

"Когато Ви изпращахме, Ви пожелах Родопа планина да Ви закриля и съм много щастлив, че днес Ви посрещаме всички, живи и здрави. Изпълнихте успешно своята мисия, проявихте висок професионализъм и мъжество", заяви подполковник Димитър Кацаров. Военнослужещите от контингента бяха поздравени и от кмета на Община Смолян Николай Мелемов.

На церемонията присъстваха 24 военнослужещи от 28-ия контингент - екип от съветници и група за непосредствена охрана. Командир на екипа е подполковник Недко Симеонов от Щаба на отбраната. Останалата част от 28-ия контингент, който е в състав близо 110 военнослужещи, беше посрещната с тържествена церемония в Карлово, пред Националния музей "Васил Левски", съобщиха от МО. Национален командир на 28-ия контингент е полковник Георги Маргитин. Командир на взвода за охрана от състава на контингента е капитан Марин Цаловски – командир на взвод от 61-ва Стрямска механизирана бригада. 

Полицията в София започва проверка за самонастанили се роми

http://sofia.actualno.com/Policijata-v-Sofija-zapochva-proverka-za-samonastanili-se-romi-news_475577.html

Полицията в София и общината започват проверка след сигнали на граждани за самонастанили се роми в няколко столични квартала. Това е станало ясно след среща на ръководството на СДВР и представители на...

Една тапа по-малко на Е-79

http://www.bnews.bg/article-135751

Утре ще бъде положена хоризонталната маркировка, което също ще причини временни затруднения на трафика по основната пътна артерия в югозапада - Е-79.

СЗО: Рисково сексуално поведение при 20% от младите българи

http://frognews.bg/news_92041/SZO-Riskovo-seksualno-povedenie-pri-20procenta-ot-mladite-balgari/

20% от младите хора у нас имат рисково сексуално поведение, сочат данни на Световната здравна организация. Специалисти искат в българските училища да бъде въведен предмет по сексуално обучение. Подобни занимания има в някои централно и западноевропейски училища като децата, независимо от своята ценностна система, биват запознавани с хомосексуалните отношения, например.

СЗО: 20% от младите българи с рисково сексуално поведение

http://frognews.bg/news_92041/SZO-20procenta-ot-mladite-balgari-s-riskovo-seksualno-povedenie/

20% от младите хора у нас имат рисково сексуално поведение, сочат данни на Световната здравна организация. Специалисти искат в българските училища да бъде въведен предмет по сексуално обучение. Подобни занимания има в някои централно и западноевропейски училища като децата, независимо от своята ценностна система, биват запознавани с хомосексуалните отношения, например.

Борисов се похвали за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица“

http://frognews.bg/news_92042/Borisov-se-pohvali-za-otkrivaneto-na-LOT-2-na-AM-Maritsa/

Премиерът Бойко Борисов се похвали за откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица”. Във фейсбук той написа:

Останаха 150 км. магистрали за довършване

http://www.cross.bg/pavlova-magistrali-magistralata-1467158.html

/КРОСС/ Изключително съм щастлива, че след толкова премеждия и препятствия, най-накрая успяхме и успешно завършихме изграждането на ЛОТ 2 на автомагистрала „Марица" в участъка от пътния възел „Димитровград" до Харманли. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на официалната церемония по пускането на трасето в експлоатация. Тя припомни, че строителството на магистралата е започнало през 1979 г. Тогава са построени само 17 км от лявото платно и един участък от 13 км, посочи министърът. Сега, почти 35 години по-късно, ние вече имаме завършени и почти готови 80 км от АМ „Марица", заяви Павлова и допълни, че тя вече ще може да поеме огромния трафик от границата с Турция при пункт „Капитан Андреево". През следващите месеци, благодарение на интензивния трафик и усиления труд ще бъде завършен и следващият лот на магистралата от Димитровград до връзката с АМ „Тракия". Така цялата магистрала с обща дължина 114 км ще бъде завършена до месец октомври тази година, каза още регионалният министър.Лиляна Павлова изрази надежда, че управлението на премиера Бойко Борисов през първия мандат и началото на втория ще бъде запомнено с 300 км нови магистрали, които трябва да бъдат завършени до края на 2015 година и 1600 км рехабилитирани пътища първи, втори и трети клас

Полицията проверява за самонастанили се роми в София

http://pik.bg/полицията-проверява-за-самонастанили-се-роми-в-софия-news340189.html

Полицията проверява за самонастанили се роми в София

Полицията в София и Общината започват проверка след сигнали на граждани за самонастанили се роми в няколко столични квартала. Това стана ясно след среща на ръководството на СДВР и представители на Общината с жители на "Бояна", "Симеоново" и "Драгалевци".

Поводът за срещата е увеличението на битовата престъпност в някои от най-престижните жилищни комплекси на София. Кметът на район "Витоша" Валери Йорданов уточни, че е разпоредил проверка, която трябва да приключи следващата седмица, съобщава БНР. След това ще бъдат предприети мерки, ако се докаже, че има самонастанили се.

"Поне това, което казаха живущите и присъстващите от квартала, че те не са много отдавна там, но това, което ги тревожи, е, че не забелязват тези лица да извършват някаква работа, тоест да работят някъде, и се забелязва някаква миграция към тези заселвания", каза той.

Директорът на СДВР Младен Маринов допълни, че оперативната обстановка в някои от столичните квартали в действителност е усложнена. За "Драгалевци", "Симеоново" и "Бояна" бяха поставени въпросите, касаещи битовата престъпност, по-основно кражбите, които се извършват в домовете, дворните места – тези кражби, които се извършват от лица, които не са организирани групи, а са лица, които по този начин се изхранват и си изкарват прехраната. 

Варненско кметство предоставя безвъзмездно фрезован асфалт

http://www.moreto.net/novini.php?n=290443

Фрезован асфалт за настилане на подходи, алеи, паркинги и други площи без настилка предлагат от кметство „Одесос“ на желаещите да се възползват варненци, научи Moreto.net. От администрацията уточняват, че е необходима заявка, в която да се посочи количество и мястото, за което ще се използва старият асфалт.

Сугарев: БНБ и прокуратурата са отговорни за фалита на КТБ

http://www.cross.bg/sygarev-krediti-opredelena-1467155.html

София /КРОСС/ Фалитът на КТБ е изкуствено предизвикан. Отговорност имат две институции - БНБ и прокуратурата, заяви пред bTV Едвин Сугарев. По думите му, за КТБ не извършено това спасяване, което е можело да бъде направено. БНБ е поставила определена задача на 3-те избрани одитиращи фирми. Те следват определена от БНБ методология, която не е използвана при други банки.Става дума за обезценка на активите на банката. И тя създава дупката от 4.2 млрд. лв., посочи Сугарев. Той заяви, че 90% от кредитите до поставянето на КТБ под особен надзор били редовни. Когато една банка е затворена и се знае, че отива към фалит, хората, които дължат кредити, престават да ги изплащат. Те и нямат тази възможност, защото всички кредити са блокирани, каза още той. Сега почти 99% от кредитите са невъзвращаеми и от там идва дупката, която всички ние трябва да плащаме и да покриваме, добави Сугарев.      

Дай на кирилица

http://www.cross.bg/kirilitza-daii-internet-1467157.html

/КРОСС/ Тази вечер в Бетахаус се открива изложба на постери в подкрепа на интернет кампанията „Дай на кирилица". Някои от най-добрите български графични дизайнери илюстрират абсурда, който употребата на така наречената „шльокавица" предизвиква. В плакатите едни и същи фрази са представени изписани на кирилица и произволно транскрибирани на латиница. „Дай на кирилица" имат интернет сайт и фейсбук страница, където продължават да събират подобни бисери. За инициативата „Дай на кирилица", която далеч не приключва с изложбата, разказва Амалия Аббас.  

Попова: България и Полша са партньори по проблемите на сигурността

http://www.cross.bg/popova-venderlih-iiezhi-1467156.html

София /КРОСС/ България и Полша са партньори при преодоляване на проблемите, свързани със средата на сигурност в Европа. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова на среща с полска парламентарна делегация, водена от заместник-председателя на Сейма на Република Полша Йежи Вендерлих. Маргарита Попова и Йежи Вендерлих обмениха мнения по въпроси на двустранните отношения, по вътрешнополитическата ситуация в двете приятелски страни и по теми от международния дневен ред.Вицепрезидентът и заместник-председателят на полския Сейм се обединиха около мнението за необходимостта от съвместни усилия по въпросите на сигурността. По думите на Маргарита Попова, наследството от последната голяма война все още „тегнат в Европа". „За да има ред и сигурност, законът трябва да се спазва", подчерта вицепрезидентът Попова, която открои и проблемите пред страната ни, свързани със засиления миграционен натиск.Вицемаршал Йежи Вендерлих от своя страна очерта като едно от водещите предизвикателства надигащите се европейски популистки движения. По думите му, все още последиците от кризата от 2009 г. не са напълно преодолени и справянето с европейския популизъм е в интерес на европейците.Маргарита Попова и Йежи Вендерлих подчертаха още, че изборната обстановка в много европейски държави разкрива нови възможности проблемите на европейските граждани да бъдат разрешавани от политиците в диалог с тях

Сугарев: БНБ и прокуратурата са отговорни за фалита на КТБ

http://www.cross.bg/sygarev-krediti-prokyratyrata-1467155.html

София /КРОСС/ Фалитът на КТБ е изкуствено предизвикан. Отговорност имат две институции - БНБ и прокуратурата, заяви пред bTV Едвин Сугарев. По думите му, за КТБ не извършено това спасяване, което е можело да бъде направено. БНБ е поставила определена задача на 3-те избрани одитиращи фирми. Те следват определена от БНБ методология, която не е използвана при други банки.Става дума за обезценка на активите на банката. И тя създава дупката от 4.2 млрд. лв., посочи Сугарев. Той заяви, че 90% от кредитите до поставянето на КТБ под особен надзор били редовни. Когато една банка е затворена и се знае, че отива към фалит, хората, които дължат кредити, престават да ги изплащат. Те и нямат тази възможност, защото всички кредити са блокирани, каза още той.      

Изпращане на абитуриент завърши с бой, куршуми и арести

http://varna.actualno.com/Izprashtane-na-abiturient-zavyrshi-s-boj-kurshumi-i-aresti--news_475592.html

Трима мъже от село Казашка река, община Аврен, са в ареста, след като пребиха непълнолетно момче и го заплашиха с пистолет, възпроизвеждайки изстрел, съобщава Topnovini.bg. Екшънът се разиграл във веч...

Бракониер се опита да прегази горски

http://pik.bg/бракониер-се-опита-да-прегази-горски-news340186.html

Бракониер се опита да прегази горски

Горският стражар Георги Жегов се размина на косъм при опит да бъде прегазен от бракониер в гората край Разлог.

Само бързата реакция е спасила живота му. Служителят установил в сряда нарушители на Закона за горите в местността Тишето край града. Веднага е извикал подкрепление от Държавно горско стопанство – Разлог към Югозападно държавно предприятие. Колегите му Божидар Букурещлиев и Тодор Любенов пристигат със служебен автомобил „Фолксваген Пасат", за да окажат съдействие.

Двамата оставят колата и се придвижват пеша до мястото на нарушението. Когато се връщат обратно, установяват, че трите гуми на колата са срязани. Бракониерът Лазар Владимиров Юруков за малко не прегазил Жегов с джипа си. Той е в списъка на лицата с повече от два акта за незаконна сеч в района на Разлог. За периода от 2012 г. до февруари 2015 г. са му съставени 10 акта за установяване на административни нарушения.

Неговият авер в сряда Иван Радков Юруков пък отправил заплахи за саморазправа към горския стражар Божидар Букурещлиев. За случая е уведомена полицията в планинския град. Горските служители признават, че битката с бракониерите е много трудна. Нарушителите разполагат с всякаква необходима техника, за да са бързи и мобилни при набезите си в гората. Разполагат с високопроходими автомобили, с моторни триони и резачки, добра екипировка, дори с камери за нощно видеонаблюдение.

Има данни, че местни дървени босове купуват автомобили на нарушителите, които после стоварват дървесината в цеховете им. Бизнесмените намират „работна ръка" за добиването на дървен материал в нарушение на закона сред безработните, социално слабите, криминалния контингент. Краде се почти изцяло за зареждане на гатерите, много малко са незаконните сечи за дърва за огрев.

Борисов: Важна е европейската солидарност

http://pik.bg/борисов-важна-е-европейската-солидарност-news340187.html

Борисов: Важна е европейската солидарност

Чакаме да дойдат от Европейската комисия всеки момент, че по договор трябва да има шатра и всичките тези работи. Да е жив и здрав Жан Клод Юнкер и всички, които ни помагаха, защото всичко е благодарение на европейската солидарност. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на официална церемония по откриването на ЛОТ 2 на автомагистрала "Марица".

Много от възрастните хора въздишат по социализма, но от 1979 година са искали да построят тази магистрала. Въздишат по онова време, но сега се случва, продължи Борисов. Съжалявам, че хората, които живеят в Димитровград и Харманли не могат да видят какво се случва от другата страна - Сандански и Благоевград, Шумен и Белокопитово, каза Борисов и не пропусна да похвали кмета на Димитровград.

Имайте предвид, че е важна и европейската солидарност. 75% от това са го пратили французи, германци и холандци, с техни пари. Това, че всички еврофондове се усвояват от България и с всеки месец се вдигаме на по-горно ниво – хем на усвоения, хем на по-малък процент грешки, е показател за нашето развитие. Каквото иска да говорят завистниците, думите отлитат, направеното остава. Това ще го ползвате вие, каза още Борисов. ---- Общата дължина на новооткрития днес участък е 34,22 км.

Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. Пресичането на автомагистралата с международен път Е-85 (І-5) Димитровград – Хасково ще се осъществява безконфликтно на две нива. На 34-километровия участък има още два пътни възела – "Симеоновград" – за връзка с път III-503 Симеоновград – Харманли, и "Тополовград" – с път II-76 Тополовград - Харманли. Изградени са мост над река Харманлийска, надлези, подлези и т.н. Изпълнител на лот 2 е СДРУЖЕНИЕ "МАРИЦА ХАЙУЕЙ". Стойността на договора за строително-монтажни работи е 146 564 400 лв. с ДДС. Строителният надзор е осъществен от ДЗЗД "РУТЕКС – ЕТЕ". Техният договор е за 799 200 лв. с ДДС. Авторският надзор е на "Пътпроект" ЕООД.

Автомагистрала "Марица" е част от Трансевропейския транспортен коридор №IV и от трансевропейската автомагистрала "Север-Юг". Тя ще свързва АМ "Тракия" при пътен възел "Оризово" с Капитан Андреево на българо-турската граница. АМ "Марица" е основен маршрут на движение в посока Пловдив – ГКПП "Капитан Андреево". Проектът "Изграждане на АМ "Марица" лот 1 и лот 2" се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт" 2007-2013 г.

Със средства от оперативната програма се строят общо 65,62 км. До края на октомври т.г. ще завършат строително-монтажните работи на лот 1 Оризово – Димитровград от км 5+000 до км 36+400. Общата дължина на тази участък е 31,4 км. Преди два дни Бойко Борисов съобщи, че за втори път му се налага да разваля готова магистрала, след като Лиляна Павлова му докладвала, че при проверката на извършената работа на Лот 2 на АМ "Марица" екипът на Агенция "Пътна инфраструктура", заедно с лабораторията на агенцията, които са направили проби на обекта, съгласно изискванията и наредбите за качество, са установили, че в три малки участъка на този лот има отклонения от нормата за равност. Заради това било разпоредено на изпълнителя да преработи проблемните участъци – да се премахне асфалтът изцяло и да започне наново асфалтиране в цялостна широчина. 

Медийната комисия в НС остана глуха за проблема в БНР

http://bulgarski.pogled.info/news/64839/Mediinata-komisiya-v-NS-ostana-gluha-za-problema-v-BNR

/Поглед.инфо/ Парламентарната комисия по култура и медии отново отказа да вземе отношение и да се занимае сериозно със случващото се в Българското национално радио.

Реформаторите и фронтът внесоха поправки против изборния туризъм

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542747_reformatorite_i_frontut_vnesoha_popravki_protiv/?ref=rss


Реформаторският блок и Патриотичният фронт са внесли днес в деловодството на парламента изменения в Закона за гражданската регистрация, които спират изборния туризъм, съобщиха от пресцентъра на "Движение България на гражданите".

"Където не е спазен законът при гражданските регистрации, те служебно ще бъдат заличени. Вече няма да е възможно да се регистрират по 20, 40 или 100 души на един адрес", заяви съпредседателят на парламентарната група на реформаторите Найден Зеленогорски след...

Борисов защити Иванов: Няма да има промени в кабинета

http://politics.actualno.com/Borisov-zashtiti-Ivanov-Njama-da-ima-promeni-v-kabineta-news_475591.html

Няма да има промени в кабинета, защото сегашният работи прекрасно. Това каза премиерът Бойко Борисов, докато правеше оглед на ремонтираната жп гара в Димитровград, предаде изданието topnovini.bg. Отг...

ВСС образува дисциплинарки срещу Владимира Янева, Богдана Желявска и Светлозар Костов

http://frognews.bg/news_92040/VSS-obrazuva-distsiplinarki-sreshtu-Vladimira-IAneva-Bogdana-Jeliavska-i-Svetlozar-Kostov/

По предложение на председателя на ВКС Лозан Панов, Висшият съдебен съвет образува дисциплинарни производства срещу Владимира Янева и Богдана Желявска, съобщи „Фокус".

Непоклатимата бизнес империя на Сеп Блатер

http://www.investor.bg/novini/346/a/nepoklatimata-biznes-imperiia-na-sep-blater-195673/

Разследванията срещу ФИФА предизвикаха хаос в организацията, но президентът й остава хладнокръвен

Столична полиция издирва изчезнал журналист

http://www.bnews.bg/article-135749

Мартин Тодоров Кръстев е излязъл от дома си на 27 май и не се е прибрал вечерта.

Хората с имоти в различни общини ще могат да плащат данъците им онлайн

http://www.mediapool.bg/horata-s-imoti-v-razlichni-obshtini-shte-mogat-da-plashtat-danatsite-im-onlain-news234660.html

Нов информационен портал, който трябва да е готов до края на годината, ще позволи хората да плащат местните си данъци и такси, без да се налага да пътуват до общината, където имат имот, съобщи председателят на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) Гинка Чавдарова, цитирана от БТА. Тя участва в ежегодната среща на финансистите на общините, която започна в четвъртък край Варна. Така ще се спести на собствениците на имоти в различни общини както пътуването, така и таксите за банкови преводи, посочи Чавдарова. По думите й системата ще помогне и на общините, които ще увеличат приходите си. В момента много хора, които имат по няколко имота, пишат, че всички са им основни, за да си намалят размера на данъците, каза Чавдарова. Според нея със старта на портала общините вече ще обменят информация и ще се наложи собствениците да си плащат пълния размер на налога. Все още има въпроси около старта от 1 юли на системата, чрез която ще се прави проверка дали е платен данъкът на автомобила преди той да премине през годишен технически преглед, допълни Чавдарова. Тя посочи, че общините и Държавна автомобилна инспекция все още уточняват технически въпроси, но проблемите могат да бъдат изчистени до края на следващия месец. Акцент в настоящата среща ще бъдат промените при изчисляването на таксата за битовата смет, които влизат в сила от следващата година, каза Чавдарова. Тя посочи, че общините ще могат да избират между няколко варианта при определянето размера на налога. По думите й, за големите градове таксата може да се изчислява на база площ на имота или броя на живеещите. Ръководството на сдружението е договорило с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда кметствата да получават нисколихвени заеми или грантове при купуване на контейнери за селата. Нашето желание е през тази година да се направи пилотно проиграване на новите начини за изчисляване на такса смет в рамките на едно регионално депо, каза Чавдарова. Според нея, тъй като в обхвата на една система за управление на отпадъците има и големи, и малки населени места в различни общини, това ще помогне да се види кои варианти са работещи и къде кметствата ще срещнат проблеми. Би било добре, методиката за определяне на таксата да бъде окончателно приета от финансовото министерство, след такъв пилотен опит, смята Чавдарова. Тя посочи още, че ръководството на сдружението настоява МФ да наложи някакви ограничения, за да няма през 2016 г. повишение на такса смет с над 10 процента.

Нямало да има кадрови промени в кабинета, работел прекрасно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791477


"Не, категорично към момента няма да има кадрови промени в кабинета. Прекрасно работи кабинетът, който може да предложи по-добър вариант, е добре дошъл". Това каза министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в Димитровград, където заедно с транспортния министър Ивайло Московски и кмета Иво Димов разгледаха обновената жп гара и

Откриха ЛОТ 2 на АМ „Марица“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4791493

Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на транспорта Ивайло Московски, регионалния министър Лиляна Павлова и народния представител Делян Добрев участвахме в церемонията по откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица“, съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук.  Участъкът е финансиран със средства по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.
Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, министъра на транспорта Ивайло Московски, регионалния министър Лиляна Павлова и народния представител Делян Добрев участвахме в церемонията по откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица“, съобщи премиерът Бойко Борисов във Фейсбук. Участъкът е финансиран със средства по ОП „Транспорт“ 2007-2013 г.

Германия изнася производства на своя територия

http://www.cross.bg/germaniya-rabotna-ruka-1467154.html

/КРОСС/ Германия със сигурност е изнесла в чужбина или прехвърлила на подизпълнители част от промишленото си производство. Благодарение на гъвкавостта на германския пазар обаче местните компании успяха да запазят своята дейност в Германия, внасяйки кадри от централно- и източноевропейски страни с евтина работна ръка. Повечето от имигрантите са от Източна и Южна Европа, пише Патрик Едри, президент и главен изпълнителен директор на консултантската компания Partenaire Europe, в коментар за френския вестник Les Echos, цитиран от investor.bg. Франция се пита от няколко години за вредите от своята прогресивна деиндустриализация от 1980 г.. За сметка на това, от другия бряг на Рейн, тази тема се споменава рядко днес: дебатите по нея се проведоха отдавна, отначало около обединението на Германия, а след това и с присъединяването към ЕС на страните от Източна и Южна Европа (Полша, Чехия, Словакия,Румъния, България). Влизайки на общия пазар, държавите, граничещи с Германия, започнаха да застрашават нейната конкурентоспособност. Освен това предприемачите си зададоха въпроса дали да не изнесат в чужбина производствената си дейност. Германия със сигурност изнесе в чужбина или прехвърли на подизпълнители част от промишленото си производство, по-конкретно в страните от Централна и Източна Европа

Община Омуртаг отпуска стипендия за специализация на млад лекар

http://targovishte.actualno.com/Obshtina-Omurtag-otpuska-stipendija-za-specializacija-na-mlad-lekar-news_475589.html

Общинският съвет в Омуртаг определи на редовното си заседание днес да се отпусне стипендия от 600 лева за специализация по кардиология на д-р Ажда Хасанова Ибрямова, съобщава topnovini.bg. Младата лек...

Психотест за митничарите и оперативно-издирвателни правомощия разписа парламентът

http://www.moreto.net/novini.php?n=290433

Психотест за митничарите и оперативно-издирвателни правомощия разписа парламентът с приетите на първо четене промени в Закона за митниците. Вносител е Министерският съвет. И сега има възможност митническите служители да извършват оперативно-издирвателни действия, но целта е тя да се засили, обясни Стефан Дедев от ГЕРБ.

Борисов: "Марица" започна по соц-а, ние я довършихме (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791475


"Много хора въздишат по социализма и от 1979-та година са искали да построят тази магистрала. Хората въздишат по онова време, но тя се случва сега". Това заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на Лот 2 от аутобана "Марица" от пътен възел Димитровград до Харманли. Той, вицепремиерът Томислав Дончев,

Финансови инспектори влизат на проверка в БНР

http://www.cross.bg/radioto-ytochniha-sukrashteniya-1467153.html

София /КРОСС/ Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще започне проверка в БНР още идната седмица. Това заявиха от пресслужбата на ведомството пред Клуб Z. Оттам уточниха, че вчера са получили писмо от финансовия министър Владислав Горанов да бъде извършено разследване по сигнала на протестиращите срещу ръководството на националната медия. "Обхватът на проверката ще стане ясен след като бъде издадена заповедта за започването ѝ", уточниха от АДФИ. Протестиращите журналисти вече повече от месец питат без да получат отговор как се управлява общественото радио и как се харчат парите от държавната субсидия за медията.Те са категорични, че сегашното ръководство е некомпетентно да реши проблемите и искат оставките на генералния директор Радослав Янкулов и на целия управителен съвет на БНР. Конфликтът в радиото ескалира след като се разбра, че ръководството на медията е решило да намали драстично хонорарите на журналистите, за да изпълни постановлението на Министерския съвет за 10-процентно съкращение на разходите за персонал през 2015 г.Репортерите, редакторите и водещите са недоволни, че вместо да се прави реформа в радиото и съкращения на паразитните звена, се наказват работещите. Те припомнят, че в другите две обществени медии - БНТ и БТА, същият процент съкращения са минали без каквито и да е сътресения.

Защо излизането на Великобритания от ЕС няма да промени нищо

http://europe.actualno.com/Zashto-izlizaneto-na-Velikobritanija-ot-ES-njama-da-promeni-nishto-news_475579.html

Срив в търговията. Милиони останали без работа. Британската лира се срива, а правителството иска спасителна помощ от МВФ. Има много страшни истории за това какво може да се случи с британската иконо...

Как да си вземем от Гърция костите на цар Самуил обмислят експерти

http://news.ibox.bg/news/id_1739758698

Да бъде погребан като християнин, а не да стои в "тенекиена тава", иска Божидар Димитров

НЕК с 25 млн. лв. печалба за първото тримесечие

http://econ.bg/Новини/НЕК-с-25-млн-лв-печалба-за-първото-тримесечие_l.a_i.675754_at.1.html

Печалбата на НЕК за първото тримесечие е 25 млн. лв. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на заседание на парламентарната комисия...

Ето кои са новите мутри с лъскави лимузини пред дискотеките!

http://petel.bg/Eto-koi-sa-novite-mutri-s-laskavi-limuzini-pred-diskotekite-__113926

Новите мутри са крадци на ДДС, изучени в чужбина деца на олигарси и подставени лица, които държат официалния бизнес на големи...

Смърт на вещо лице бави присъдата на троен убиец на пътя

http://frognews.bg/news_92039/Smart-na-veshto-litse-bavi-prisadata-na-troen-ubiets-na-patia/

Смърт на вещо лице, изготвило автотехническа експертиза, забави присъдата на Хюриет Сюлейманов, убил с колата си трима студенти край Луковит.

УЕФА все пак няма да бойкотира изборите за президент на ФИФА

http://offnews.bg/news/n_1/n_511754.html

След като вчера УЕФА призова членуващите във ФИФА национални асоциации да бойкотират предстоящите в петък избори за президент на световната централа, днес европейската организация обяви, че все пак нейните членове ще писъстват на избора. Снощи с декларация УЕФА пряко разкритикува ФИФА и определи централата като "система, която ако не бъде спряна, в крайна сметка ще убие футбола". Причина за критиките е скандалът с арестите на 14 ръководители на световната организация заради корупция. Днес от УЕФА са решили да присъстват на форума в Цюрих, но ще гласуват против президента на федерацията  Сеп Блатер . Представителите на европейския футбол ще подкрепят принца на Йордания Али бин Ал-Хусейн , който е единствен опонент на Блатер. "Ние сме изцяло за смяна на върха във ФИФА и на конгреса в петък ще се борим затова", обяви президентът на германския футболен съюз Волфганг Нийрсбах във функцията си на член на изпълнителния комитет на УЕФА. Президентът на УЕФА Мишел Платини пък заяви, че се е видял с Блатер днес и е поискал той да си подаде оставката. 79-годишният швейцарец, който гони пети пореден мандат начело на ФИФА, обаче  отказал . Платини вярва, че принцът на Йордания може да спечели изборите, въпреки че призна, че Европа е малцинство в опозиция. "Ако г-н Блатер спечели, УЕФА ще се събере на среща в Берлин и ще обсъдим какви ще са бъдещите ни отношения с ФИФА", заяви Платини. Той не изключва членове на УЕФА да бойкотират изпълнителния комитет на ФИФА.

Болничен шеф стана просяк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4791465

Д-р Иван Стоянов проверил тайно подопечните си лекари

Иво АНГЕЛОВ

Директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов измислил интересен начин да провери дали подопечните му лекари си вършат съвестно работата. Той се облякъл като просяк и се престорил на болен пациент, научи
Д-р Иван Стоянов проверил тайно подопечните си лекари Иво АНГЕЛОВ Директорът на русенската болница д-р Иван Стоянов измислил интересен начин да провери дали подопечните му лекари си вършат съвестно работата. Той се облякъл като просяк и се престорил на болен пациент, научи "България Днес". Нестандартната нощна акция се провела преди около

Уникално! Юлияна Дончева дарява чрез ПИК скъпи обувки на абитуриент превърнат в мишена заради "скъпите" му дрехи

http://pik.bg/уникално-юлияна-дончева-дарява-чрез-пик-скъпи-обувки-на-абитуриент-превърнат-в-мишена-зара-news340178.html

Уникално! Юлияна Дончева дарява чрез ПИК скъпи обувки на абитуриент превърнат в мишена заради "скъпите" му дрехи

Юлияна Дончева обяви пред ПИК, че ще дари чифт луксозни обувки на абитуриента Павел Горанов, който бе превърнат в мишена, след като избудалка журналисти, че костюмът му струва 18 000 лева, а обувките му "Цезаре Пачоти" - 12 000 лева.

Наложи се майка му да опровергава информацията и да обяснява, че дрехите му са купени от Турция и струват общо 100 лева.

"Искам да подаря на Павел един чифт оригинални обувки "Цезаре Пачоти". По този начин искам да му отправя послание за много здраве и късмет в живота", заяви пред ПИК Дончева.

И помоли Павел да се свърже с ПИК, за да може да уточни какъв размер обувки носи.

Нови дисциплинарки срещу съдиите Янева, Желявска и шефа на спецпрокуратурата

http://www.mediapool.bg/novi-distsiplinarki-sreshtu-sadiite-yaneva-zhelyavska-i-shefa-na-spetsprokuraturata-news234659.html

Висшият съдебен съвет образува в четвъртък нови дисциплинарни производства срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившата й заместничката Богдана Желявска, както и срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Предложението за Янева и Желявска е на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. То се основава на констатациите в доклада от проверката в СГС, съобщава сайтът "Правен свят". Докладът установи пълен хаос в управлението на съда за последните няколко години. Проверката на ВСС в градския съд установи манипулации на съдебни протоколи, дописвани са били искови молби, а дела са били забавяни с десетилетия. Според председателя на ВКС за това отговорност носи ръководството на СГС. В началото на май бившият председател на СГС Владимира Янева бе обвинена за издаване на незаконни разрешения за експлоатация на специални разузнавателни средства (СРС) по аферата "Червей". Тя е заплашена със затвор между една и четири години, ако вината й се докаже пред съда. Янева е отстранена от системата до приключване на случая. По тази тема ВСС обаче не и образува дисциплинарно производство, защото информацията била секретна. Кадровиците на Темида й образуваха дисциплинарно производство за проблемите със случайното разпределение в съда. Сега за Богдана Желявска е установено, че се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. Освен това тя е докладчик по дело, образувано през 1992 г., което още не е приключило. Тя вече имаше една дисциплинарка пак за случайното разпределение на делата. Богдана Желявска бе човекът в СГС, който дълго време собственоръчно разпределяше делата в съда чрез системата за случайно разпределение, качена единствено на нейния служебен компютър. Именно тази система предизвика изключително много съмнения през последните години, като последно избухна скандал около делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, разпределено именно от Желявска. Дисциплинарното производство срещу Светлозар Костов е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Той настоява Костов да бъде наказан заради нарушения на случайното разпределение на дела, след като е установено, че той сам си е разпределил дело. Спецпрокурорът не е изпълнил и разпореждане на зам.-главен прокурор и не е упражнявал контрол за спазването на сроковете на подчинените си прокурори. Прокурор Светлозар Костов вече има една дисциплинарка за манипулиране на системата за случайното разпределение на делата в спецпрокуратура. ВСС още не е взел отношение по информацията изнесена от Mediapool, че бившето ръководство на Софийския градски съд е разрешило стотици незаконни СРС-та.

Нови дисциплинарки срещу съдиите Янева и Желявска и срещу шефа на спецпрокуратурата

http://www.mediapool.bg/novi-distsiplinarki-sreshtu-sadiite-yaneva-i-zhelyavska-i-sreshtu-shefa-na-spetsprokuraturata-news234659.html

Висшият съдебен съвет образува в четвъртък нови дисциплинарни производства срещу бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и бившата й заместничката Богдана Желявска, както и срещу шефа на спецпрокуратурата Светлозар Костов. Предложението за Янева и Желявска е на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. То се основава на констатациите в доклада от проверката в СГС, съобщава сайтът "Правен свят". Докладът установи пълен хаос в управлението на съда за последните няколко години. Проверката на ВСС в градския съд установи манипулации на съдебни протоколи, дописвани са били искови молби, а дела са били забавяни с десетилетия. Според председателя на ВКС за това отговорност носи ръководството на СГС. В началото на май бившият председател на СГС Владимира Янева бе обвинена за издаване на незаконни разрешения за експлоатация на специални разузнавателни средства (СРС) по аферата "Червей". Тя е заплашена със затвор между една и четири години, ако вината й се докаже пред съда. Янева е отстранена от системата до приключване на случая. По тази тема ВСС обаче не и образува дисциплинарно производство, защото информацията била секретна. Кадровиците на Темида й образуваха дисциплинарно производство за проблемите със случайното разпределение в съда. Сега за Богдана Желявска е установено, че се е произнасяла по молби за освобождаване от държавна такса, въпреки че това трябва да се прави от съдебен състав. Освен това тя е докладчик по дело, образувано през 1992 г., което още не е приключило. Тя вече имаше една дисциплинарка пак за случайното разпределение на делата. Богдана Желявска бе човекът в СГС, който дълго време собственоръчно разпределяше делата в съда чрез системата за случайно разпределение, качена единствено на нейния служебен компютър. Именно тази система предизвика изключително много съмнения през последните години, като последно избухна скандал около делото за несъстоятелност на Корпоративна търговска банка, разпределено именно от Желявска. Дисциплинарното производство срещу Светлозар Костов е по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Той настоява Костов да бъде наказан заради нарушения на случайното разпределение на дела, след като е установено, че той сам си е разпределил дело. Спецпрокурорът не е изпълнил и разпореждане на зам.-главен прокурор и не е упражнявал контрол за спазването на сроковете на подчинените си прокурори. Прокурор Светлозар Костов вече има една дисциплинарка за манипулиране на системата за случайното разпределение на делата в спецпрокуратура. ВСС още не е взел отношение по информацията изнесена от Mediapool, че бившето ръководство на Софийския градски съд е разрешило стотици незаконни СРС-та.

Инж. Емил Панчев е новият шеф на СБА

http://www.cross.bg/panchev-glaven-bulgarskite-1467152.html

София /КРОСС/ Инж. Емил Панчев е новият председател на Съюза на българските автомобилисти.Бившият главен секретар на съюза бе избран с пълно единодушие на Общото събрание. Инж. Панчев бе главен секретар на Съюза на българските автомобилисти (СБА) в продължение на дълги години. След внезапната кончина на дългогодишния председател Георги Янакиев в края на миналата година той беше избран за временно изпълняващ длъжността до провеждането на редовното годишно Общо събрание.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване