Белгия легализира секса от 14 години

http://www.cross.bg/belgiya-legalizira-seksa-ot-godini-1467068.html

/КРОСС/ "На младежите трябва да бъде позволено да експериментират със сексуалността си, без да чувстват, че вършат нещо наказуемо", е един от основните аргументи, които коментира пред медиите депутатката Сабиен Лайe-Бату, цитирана от БЛИЦ. Тя и колежката ѝ Карина ван Каутер пишат проектозакона. Според Лайе-Бату действащият закон е остарял и не отговаря на съвременното разбиране за социално приемливо поведение. Все пак, за да предпазят тийнейджърите от педофилите, двете ще предложат да се декриминализира само сексът на 14-годишните с не по-възрастни с 5 г. от тях. В момента разрешената възраст е 16 г. и за престъпването ѝ наказанието е затвор, дори ако актът е доброволен от страна на малолетния.  

Четин Казак: Готови сме да работим по промени в Конституцията

http://pik.bg/четин-казак-готови-сме-да-работим-по-промени-в-конституцията-news339906.html

Четин Казак: Готови сме да работим по промени в Конституцията

Както ние бяхме заявили предварително, въпреки нашите дълбоки резерви към промените в Конституцията, ние сме готови да работим по тях. Това каза Четин Казак от ПГ на ДПС от парламентарната трибуна по време на дебатите за създаването на парламентарна комисия, която да работи по промени в Конституцията.

Той уточни, че ще очакват в комисията да чуят адекватността на предлаганите промени и подобряването на функционирането на съдебната система. Той отправи редакционно предложени решенията в комисията да се взимат от обикновено мнозинство от членовете в комисията, а не само обикновено мнозинство, както беше записано по-рано.

Тунчер Кърджалиев от ПГ на ДПС предложи за членове на комисията- Четин Казак и Хамид Хамид. От името на ПГ на БСП лява България Атанас Мерджанов предложи за членове на комисията Мая Манолова и Чавдар Георгиев.

Проф. Борислав Борисов председател на ПГ на АБВ предложи Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев. От ПГ на БДЦ предложиха за членове на комисията Красимира Ковачка и Явор, Хайтов, а от АТАКА заявиха, че нямат подготвени предложения. 

И. Московски ще участва в конференция „Кохезионна политика 2014-2020 г. – предизвикателства и перспективи”

http://www.cross.bg/-perspektivi-konferentziya-1467066.html

/КРОСС/ Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще участва в конференция „Кохезионна политика 2014-2020 г. - предизвикателства и перспективи", организирана от Камарата на строителите в България под патронажа на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. Форумът има за цел да се направи оценка на политиката за сближаване през периода 2007-2013 г., както и да се очертаят перспективите и възможностите през новия програмен период 2014-2020 г., съобщава пресцентърът на МТИТС. Конференцията ще се проведе утре (29 май) от 9 ч. в „София хотел Балкан".

Американският щат Небраска забрани смъртното наказание

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/28/2542309_amerikanskiiat_shtat_nebraska_zabrani_smurtnoto/?ref=rss


Американският щат Небраска се отказа от смърното наказание, след като щатският парламент гласува против ветото на губернатора. Така Небраска се присъединиява към останалите 18 щата и федералния окръг Колумбия, които не прилагат смъртна присъда. 

Освен това Небраска е първият традиционно консервативен щат, забранил смъртното наказание, от четири десетилетия насам. През 1973 г. това направи Северна Дакота. Последният щат, забранил смъртната присъда, беше Мериленд през 2013 г.
...

Бъдещето на Бузлуджа през очите на млад архитект

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/28/2542311_budeshteto_na_buzludja_prez_ochite_na_mlad_arhitekt/?ref=rss


На 20 май с форум и две киновечери с неизлъчвани досега филмови продукции за монумента Бузлуджа се открива изложбата и "Бузлуджа - машина на времето" на архитект Дора Иванова. Проектът за възраждането на паметника е дипломната й работа в Берлин.

Темата на изложбата, която е отворена до 30 май в Съюза на архитектите на ул. "Кракра" 11, София, е възстановяването и бъдещото развитие на монумента на връх Бузлуджа.

Дора Иванова завършва архитектура в Техническия университет в...

През девет села в десето

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2540410_prez_devet_sela_v_deseto/?ref=rss


Текстът е част от специалното издание на фондация "Капитал":

Вдъхновяващи срещи от третия вид
Десет успешни истории на български неправителствени организации Сфера на дейност: Селско развитие; туризъм; създаване и подпомагане на местни общности за повишаване на уменията им за управление на природните дадености.   Начало: 2008 г.   Регион: Деветашко плато   Web :...

Студентската стипендия може да бъде увеличена до 150 лв.

http://www.moreto.net/novini.php?n=290364

Министерството на образованието има разчети, според които студентската стипендия може да бъде увеличена от 120 на 150 лева за следващата учебна година. Разчетите ще бъдат предложени на финансовото министерство, обяви министърът на образованието и науката Тодор Танев пред парламентарната комисия за българите в чужбина: Ние ще държим на тези 150 лева, разбира се.

Събират шампиони и банкери в Белащица за Деня на Армения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790319

Двукратният олимпийски шампион и треньор на националния отбор по борба Армен Назарян, главният изпълнителен директор и председател на УС на
Двукратният олимпийски шампион и треньор на националния отбор по борба Армен Назарян, главният изпълнителен директор и председател на УС на "УниКредит Булбанк", консулът на Армения у нас Геворг Гарибджанян - това са само част от официалните гости, които се очаква да присъстват на тържествено парти в Alchemist Residence Philipopolis в Белащица на

Атанас Мерджанов за Гърмен: Бездействието на институциите е престъпно

http://www.cross.bg/prestupnost-merdzhanov-bitovata-1467063.html

/КРОСС/ „По случващото се в Гърмен има престъпно бездействие на всички власти и отчайващо проявление на изпълнителната власт", заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП лява България" и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов в интервю за BTV.  По думите му упрекът е към правителството, защото за тези седем месеца МВР не е направило нищо по отношение на битовата престъпност. „Представителите на МВР показаха и в този случай, че не умеят да разговарят с враждуващи хора и да вземат нужните мерки", категоричен е той. С оглед политически, партийни или частни икономически интереси, изпълнителната власт на места пропуска да предприеме действия, добави Мерджанов. Зам-председателят на групата на левицата заяви, че предложението на Бъчварова за монтиране на камери няма да помогне, защото така няма да се решат нито проблемът с битовата престъпност, нито този с безработицата или с липсата на образование. Депутатът подчерта, че именно с цел предотвратяване на битовата престъпност е била програмата „Сигурност" на правителството на Орешарски жандармерията да отиде в населените места. Социалистът припомни, че тогава тази реформа е била отречена. „Случаят в Гърмен не е прецедент, а симптом за болестното състояние на обществото и на държавата", заяви Атанас Мерджанов

В. Симеонов: Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем

http://www.cross.bg/kodeks-gerb-simeonov-1467065.html

/КРОСС/ГЕРБ няма да променя Изборният кодекс и ГЕРБ няма да бъде вносител на подобни проблеми в него, каза пред журналисти в НС вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с ръководството на Патриотичния фронт, от където поставиха седем условия за подкрепа на кабинета. Една от точките бе именно промени в Изборния кодекс.  В момента всяка една промяна на Изборният кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент, смята Цветанов.  Според него ГЕРБ знаят, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс, но три месеца преди старта на предизборна кампания веднага ще започнат спекулации за това как ГЕРБ или мнозинството в парламента иска да направи промяна точно в 12 без 15. Цветанов посочи, че въпросите по темата за Изборен кодекс трябва да бъдат отправяни към Мая Манолова от „БСП лява България", защото в момента има приет изборен кодекс от 42-ро НС под вещото й ръководство.„За всички дефекти и дефицити, които се констатират, трябва да се отправят въпросите към нея", обясни той. Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем с управляващите. Изборният кодекс е камъкът, който може да обърне всичко, категоричен бе тази сутрин съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов

Русия настоя САЩ да спре да правораздава извън границите си

http://www.cross.bg/rysiya-iskane-poreden-1467062.html

/КРОСС/ Русия определи разследването срещу ФИФА като незаконно прилагане на законодателството на Съединените щати, предадоха ТАСС и Ротерс. „Пред нас постави немалко въпроси задържането в Швейцария по искане на САЩ на високопоставени функционери на Международната футболна асоциация на основата на решение на американски съд", заяви говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич. Той определи арестите на граждани на различни държави като пореден случай на незаконно екстериториално прилагане на законодателството на САЩ, пише Дарикнюз. „За пореден път призоваваме Вашингтон да спре да се опитва да влиза в ролята на съдия далеч отвъд своите граници и да спазва всеобщо приетите международни правни процедури", подчерта говорителят на руското външно министерство. Той изрази надежда, че арестите няма да бъдат използвани за опетняване на имиджа на ФИФА и няма да хвърлят сянка върху решенията на организацията. Седем високопоставени представители на международната футболна федерация бяха задържани вчера в Швейцария по искане на САЩ в рамките на разследване за корупция при избирането на Русия и Катар за домакини на следващите световни първенства, съответно през 2018 и 2022 г.  

Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев

http://www.cross.bg/ganchev-milko-dimitrov-1467061.html

/КРОСС/Делото в Специализирания съд срещу Гриша Ганчев и още девет души не тръгна на първото насрочено заседание, предаде БГНЕС. Причината са процесуални пречки. Една от тях е, че не е спазена процедурата по връчване на обвинителния акт в 7 дневния срок. Останалите подсъдими в групата са Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева, Милко Димитров, Милко Талев, Тодор Симеонов, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. Делото влезе в съда от втория път, тъй като веднъж беше върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения. На Гриша Ганчев са повдигнати три обвинения - като ръководител на организирана престъпна група (ОПГ), както и за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС на "Литекс Комерс" АД от 711 580,56 лева. Това е станало като не издадат фактури съгласно изисквания на закона и затаят истина в подадени пред НАП справки-декларации. На Ганчев е повдигнато обвинение и за закана за убийство над ръководителя на НАП Красимир Стефанов

България и Фондът на ООН за населението ще засилят сътрудничеството си

http://pik.bg/българия-и-фондът-на-оон-за-населението-ще-засилят-сътрудничеството-си-news339900.html

България и Фондът на ООН за населението ще засилят сътрудничеството си

Демографската ситуация не само в България, но и в много от развитите страни, е сложна и затова е нужен сериозен подход и специални програми за работа в сферата. България осъзнава предизвикателствата, пред които е изправена и правителството работи по тези въпроси. Това заяви външният министър Даниел Митов на среща с Кейт Гилмор, заместник-изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението (УНФПА), която на посещение у нас за участие в Регионална конференция по репродуктивно и сексуално здраве на тема "Промоция на здраве и права, намаляване на здравните неравенства.

Пътят към по-добро сексуално и репродуктивно здраве в Източна Европа и Централна Азия". Първият дипломат оцени високо работата на страната ни с УНФПА досега и изрази надежда за засилване на съвместните инициативи. Министър Митов отбеляза, че България вече е поела председателството на ПСЮИЕ и би могла към набелязаните приоритети да добави теми, свързани с демографските проблеми и здравеопазването. От своя страна Кейт Гилмор отбеляза, че инициативите на Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването са пример за отлични практики, които могат да бъдат използвани на глобално ниво.

Двамата с министър Митов се обединиха около мнението, че съвместната работа на Центъра с Y-PEER (Youth Peer Education Network), както и реализацията на инициативата Y-PEER PETRI-Sofia са символи на добрата връзка между България и УНФПА. Кейт Гилмор заяви още, че страната ни е пример и за активно включване на младите в обществения живот, като коментира, че в тази сфера България е първенец за региона.

Двамата с министър Митов се обединиха около мнението, че именно включването на младите в активната политика и засилването на диалога между поколенията са фактори, които биха могли да се използват в борбата със заплахата от радикализация сред подрастващите. Екстремизмът се адаптира твърде бързо към съвременните тенденции и за да запази сигурността си, останалата част от света трябва да направи същото. Опитът на България може да бъде много полезен за региона, отбеляза Кейт Гилмор.

Майката на убитата Вероника: Решетки до гроб или обжалваме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790278


Ще обжалваме всяка присъда, по-ниска от доживотен затвор. Дори да му дадат 20 години, пак ще има протест! Това заяви категорично пред
Ще обжалваме всяка присъда, по-ниска от доживотен затвор. Дори да му дадат 20 години, пак ще има протест! Това заяви категорично пред "България Днес" майката на убитата точно преди три месеца Вероника Здравкова - Надя Трайкова. Почернената жена признава, че не може да спи от притеснение, че циганинът рецидивист Илиян Здравков,

Майката на убитата Вероника: Решетки до гроб или обжалваме

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790282

Ще обжалваме всяка присъда, по-ниска от доживотен затвор. Дори да му дадат 20 години, пак ще има протест!
Това заяви категорично пред "България Днес" майката на убитата точно преди три месеца Вероника Здравкова - Надя Трайкова. Почернената жена признава, че не може да спи от притеснение, че циганинът рецидивист Илиян Здравков,
Ще обжалваме всяка присъда, по-ниска от доживотен затвор. Дори да му дадат 20 години, пак ще има протест! Това заяви категорично пред "България Днес" майката на убитата точно преди три месеца Вероника Здравкова - Надя Трайкова. Почернената жена признава, че не може да спи от притеснение, че циганинът рецидивист Илиян Здравков,

Студентската стипендия може да бъде увеличена до 150 лева

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790309

Министерството на образованието има разчети, според които студентската стипендия може да бъде увеличена от 120 на 150 лева за следващата учебна година. Разчетите ще бъдат предложени на финансовото министерство, обяви министърът на образованието и науката Тодор Танев пред парламентарната комисия за българите в чужбина, предаде БНР.
Министерството на образованието има разчети, според които студентската стипендия може да бъде увеличена от 120 на 150 лева за следващата учебна година. Разчетите ще бъдат предложени на финансовото министерство, обяви министърът на образованието и науката Тодор Танев пред парламентарната комисия за българите в чужбина, предаде БНР.

Симона Пейчева триумфира на финала на шоуто „И аз го мога”

http://www.cross.bg/zhyrito-simona-nomer-1467060.html

/КРОСС/„Достоен финал на един страхотен сезон!" - заключи журито, което се изненадваше номер след номер по време на големия финал на шоуто „И аз го мога". Тримата съдии споделиха, че всеки един е израснал много за периода от три месеца, но всеки път успява да ги учуди повече и повече с предизвикателството си. Строгите и справедливи членове на журито не скриха, че въпреки професионализма на участниците, Яна Маринова и Симона Пейчева се представиха блестящо със всяко едно предизвикателство този сезон. Финалната битка беше именно между двете дами, а Симона Пейчева грабна голямата награда с по-малко от един процент разлика. Като последно предизвикателство Симона изпълни номер на кокили заедно с Петко Димитров. „Едно от най-върховните изпълнения този сезон!", обобщи журито, а Ники Кънчев призна, че е очаквал много, но никога не си е представял чак такова грандиозно изпълнение. Яна Маринова и Жана Брейчева изпълниха блестяща въздушна акробатика, която журито определи като „въздушно обяснение в любов". Останалите номера, които гледахме на финала на предаването бяха изпълнения в стил „Като две капки вода", в което Поли Генова беше Лили Иванова, а Ники Георгиев - Майкъл Джексън. Камен Воденичаров и Иван Звездев танцуваха украинска полка, а Елен Колева и Алфредо Торес се представиха като огнени гаучоси

Мерджанов за Гърмен: Престъпно e бездействието на институциите

http://frognews.bg/news_91992/Merdjanov-za-Garmen-Prestapno-e-bezdeistvieto-na-institutsiite/

„По случващото се в Гърмен има престъпно бездействие на всички власти и отчайващо проявление на изпълнителната власт”. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на ИБ на НС на БСП Атанас Мерджанов. По думите му упрекът е към правителството, защото за тези 7 месеца МВР не е направило нищо по отношение на битовата престъпност.

Цецка Цачева: Изменението на Конституцията не е по силите на едно парламентарно мнозинство

http://pik.bg/цецка-цачева-изменението-на-конституцията-не-е-по-силите-на-едно-парламентарно-мнозинство-news339897.html

Цецка Цачева: Изменението на Конституцията не е по силите на едно парламентарно мнозинство

"Изменението на Конституцията не е по силите на едно парламентарно мнозинство, без да се търси съдействието на останалите парламентарни групи." Това каза Цецка Цачева, председател на Народното събрание, от парламентарната трибуна по време на дебатите за създаването на парламентарна комисия, която да работи по промени в Конституцията, предаде агенция „Фокус“.

Тя припомни при предходни промени в Конституцията как са се формирали комисиите, които са работили по измененията на текстовете. 

От Реформаторския блок предложиха в комисията да участват фен. Атанас Атанасов и Димитър Делчев. Съпредседателя на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, каза, че промените в Конституцията са сериозно усилие за българският парламент.

„Тази промяна трябва да даде шанс за съдебна реформа“, обясни той. „Ние от Реформаторския блок се надяваме, че ще има последователност в усилията на всички политически сили “, заяви Зеленогорски.

Окончателно: 10 години затвор за убийците на Севиля

http://petel.bg/Okonchatelno--10-godini-zatvor-za-ubiytsite-na-Sevilya__113863

Върховният касационен съд (ВКС) остави в сила присъдата на Софийският апелативен съд (САС) за убийството на 19-годишната Севиля Райчева...

Готвят арести за шофьорски инструктори

http://petel.bg/Gotvyat-aresti-za-shoforski-instruktori__113864

В близко бъдеще инструктори на бъдещи шофьори ще влязат в ареста. В момента тече съвместно разследване на ДАНС и Изпълнителна агенция...

Правителството на Антарктика се събира у нас

http://petel.bg/Pravitelstvoto-na-Antarktika-se-sabira-u-nas__113865

От 1 юни в продължение на 10 дни България ще бъде домакин на 38-то консултативно съвещание по Договора за Антарктика. В същото време ще се...

Автомобил мина през крака на бивш вратар на Черно море. Спря го от мач

http://petel.bg/Avtomobil-mina-prez-kraka-na-bivsh-vratar-na-CHerno-more--Sprya-go-ot-mach__113866

Титулярният вратар на Марек Емил Михайлов пострада в нелеп пътен инцидент в навечерието на мача на сбогуването с „А“ група срещу...

Полицията ескортира фенове на Черно море и Левски до Обзор

http://petel.bg/Politsiyata-eskortira-fenove-na-CHerno-more-i-Levski-do-Obzor__113867

Полицията ще съпроводи феновете на Черно море и Левски, които организирано ще пътуват за Бургас, където в събота от 20 ч. ще се проведе...

Вижте Венета Райкова като абитуриентка

http://curious.actualno.com/Vijte-Veneta-Rajkova-kato-abiturientka-news_475447.html

Венета Райкова е на носталгична вълна. Известната водеща сподели днес ретро кадър във Facebook профила си. Снимката на Венета е от абитуриентския ѝ бал, който се е състоял на 31 май 1992 година. &qu...

Как да бъдете повече от майка

http://curious.actualno.com/Kak-da-bydete-poveche-ot-majka-news_475448.html

Майчинството не винаги е лесна работа, но понякога сами усложняваме процеса на възпитание с излишни претенции и правила, които не носят радост нито на нас, нито на детето. Ето някои съвети, които ще н...

В случай на capital control гръцкото евро няма да има същата стойност с европейското

http://www.grreporter.info/v-sluchai-na-capital-control-grtskoto-evro-nyama-da-ima-sshchata-stoinost-s-evropeiskoto/17334

Въпреки категоричните опровержения от страна на Атина, според германския финансов министър Волфганг Шойбле не е изключено в Гърция да бъде наложено ограничение на движението на капитали

прочети повече

Студентската стипендия може да бъде увеличена на 150 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790300

Министерството на образованието има разчети, според които студентската стипендия може да бъде увеличена от 120 на 150 лева за следващата учебна година. Разчетите ще бъдат предложени на финансовото министерство, обяви министърът на образованието и науката Тодор Танев пред парламентарната комисия за българите в чужбина, предаде БНР.
Министерството на образованието има разчети, според които студентската стипендия може да бъде увеличена от 120 на 150 лева за следващата учебна година. Разчетите ще бъдат предложени на финансовото министерство, обяви министърът на образованието и науката Тодор Танев пред парламентарната комисия за българите в чужбина, предаде БНР.

Жълт код за силен вятър

http://www.cross.bg/vyatur-dyha-silen-1467059.html

/КРОСС/В 19 области на страната за 28 май ще е в сила жълт код заради силен вятър, показва справка в сайта на НИМХ. Кодът ще е в сила за цялата Северна България, по морето и в областите Благоевград и Кюстендил. Силен вятър от север-северозапад със скорост 14-17 м/с и пориви до 20 м/с ще духа в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. Според синоптичната прогноза в четвъртък през деня на отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи. Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22°. В петък ще продължи да духа слаб северозападен вятър. Облачността ще е променлива, преди обяд по-често значителна, през втората половина от деня постепенно ще намалява и до слънчево.  

Байдън защити сътрудничеството с Русия по теми от взаимен интерес

http://www.cross.bg/baiidun-rysiya-zashtiti-1467058.html

/КРОСС/ Американският вицепрезидент Джо Байдън защити усилията на Вашингтон да работи с Русия по въпроса за Иран и по други проблеми, съобщава Associated Press.  Има смисъл от сътрудничество в области, в които САЩ и Русия имат ясен взаимен интерес. Сред тези въпроси са преговорите по ядрената програма на Иран и намирането на решение за гражданската война в Сирия, отбеляза Байдън. САЩ и Европа ще продължат да търсят начини да накарат Москва да прекрати това, което Западът оценява като агресивни действия в Украйна, каза вицепрезидентът. Той призова Украйна да продължи да се бори срещу корупцията на всички равнища и да въведе трудни политически реформи, за да запази подкрепата на САЩ.

Виц на деня: 28 май

http://offnews.bg/news/n_1/n_511440.html

След като кметът на Нова Загора реши, че трябва да поръси със захар пътищата около града срещу катастрофите в района и злите сили, решихме да ви припомним този стар, но актуален за случая виц. Един човек върви и си ръси захар по улицата. Минава полицай и го пита: - К'во правиш, бе? - Ми, ръся! - Е, що ръсиш? - Против крокодили... - То няма крокодили... - Няма, щото ръсим.

4 варненски и 7 други фирми искат да санират панелките в града

http://www.moreto.net/novini.php?n=290363

Само четири варненски фирми са проявили интерес към обществената поръчка за саниране на панелки в морската столицата, става ясно от запитване на Дарик до Община Варна. Общо 11 оферти са постъпили до изтичането на крайния срок в средата на месец май, като сред компаниите има още четири от София, две от Плевен и една от Кърджали.

"Мъртви души" се появиха в училище в Ихтиман

http://frognews.bg/news_91991/Martvi-dushi-se-poiaviha-v-uchilishte-v-Ihtiman/

"Мъртви души" в училище в Ихтиман, което беше обект на сериозен контрол от страна на инспектори от МОН при провеждането на матурите, установи разследване на НТВ.

Ще имаме шанс да видим Райън Тедър на метри от нас

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/shte-imame-shans-da-vidim-rajyn-tedyr-na-metri-ot-nas-6036858

Дни преди шоуто си в София, бандата обяви, че последният им сингъл “I Lived” е получил платинен статус в Щатите

NEWSIGHT на Темелко Темелков в НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790298

Култов фотограф, доказан професионалист, име във фотографията, което респектира, но и тънък познавач на човешката природа – думи, казани за Темелко Темелков тази вечер в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата (НДК), където беше открита изложба с фотографии от новия му проект NEWSIGHT. Директорът на Двореца Мирослав Боршош откри
Култов фотограф, доказан професионалист, име във фотографията, което респектира, но и тънък познавач на човешката природа – думи, казани за Темелко Темелков тази вечер в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата (НДК), където беше открита изложба с фотографии от новия му проект NEWSIGHT. Директорът на Двореца Мирослав Боршош откри

ФИФА е изправена пред съдбоносни дни

http://www.investor.bg/style/345/a/fifa-e-izpravena-pred-sydbonosni-dni-195622/

Представители на силни конфедерации искат оставката на Блатер, а важни спонсори настояват за прозрачност

Фаворитът за гуверньор на БНБ на представяне пред БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_511417.html

Фаворитът  на ГЕРБ за гуверньор на БНБ Димитър Радев бе представен на ПГ на БСП от председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в парламента. Предстои и среща с депутатите от ДПС. След представянето председателят на бюджетната комисия напълно отрече информацията в някои медии, че има втори кандидат за наследник на Иван Искров. "За момента г-н Радев е единственият ни кандидат и не съм чувала да има втори", заяви Стоянова пред журналисти.  От първата опознавателна среща между БСП и кандидатът за управител на най-голямата финансова институция у нас станало ясно, че Димитър Радев е "компетентен", но тепърва от столетницата ще "преценяват специализираната компетентност и волята му". "Поставиха се различни важни за нас въпроси по отношение на защита на обществения интерес за дейността на управителя, както и въпроси за развитието на финансовия и банков сектор у нас, вкл на европейско ниво. Обсъдихме и темата как би се действало при кризата по отношение на КТБ. Поставиха се и въпроси за развитието на банковия сектор като цяло, както и за развитието на Фонда за гарантиране на влоговете и начините за конструиране", заяви соц.депутатът Янаки Стоилов след срещата и допълни, че много е важно дали определеният кандидат ще се ангажира с определени действи по отношение на защита на обществения интерес чрез дейността на управителя и на управителния съвет на БНБ. Все още няма решение дали БСП ще има свой кандидат. 

Д-р Янко Станев: Местните избори във Варна и големите градове имат и характеристика на парламентарни

http://web.barometar.net/80251/

Д-р Янко Станев, председател на СДС Варна и зам.-председател на Общински съвет Варна бе гост в предаването зала „Пленарна” на Дарик радио. Той сподели, че според него местните избори в големите градове освен, че избират местна управа в лицето на кметове и общински съветници, имат и своето директно отражение върху парламентарната диспозиция и стабилността, дори […]

Матурите и методът "аз на тебе, ти на мене"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789669

Когато има масово оценяване, нищо чудно да има масово преписване
След като се проведоха важни за образователната система изпити – матурите и т. нар. външно оценяване след 7-и клас по литература и математика, и тази година бяха открити пробойни в системата за контрол, които позволяват манипулиране на резултатите.
Когато има масово оценяване, нищо чудно да има масово преписване След като се проведоха важни за образователната система изпити – матурите и т. нар. външно оценяване след 7-и клас по литература и математика, и тази година бяха открити пробойни в системата за контрол, които позволяват манипулиране на резултатите.

Литографиите на Френския колеж в Пловдив

http://pik.bg/литографиите-на-френския-колеж-в-пловдив-news339888.html

Литографиите на Френския колеж в Пловдив

Художествена галерия – Пловдив представя "Съхранената художествена памет на един френски колеж в България" – колекция от 100 оригинални френски, немски и италиански гравюри от периода 18 в. – началото на 20 в., собственост на галерията.

В голямата си част това са гравюри на мед от ателието на Лувъра ("Chalcografie de Louvre"), но има и произведения, гравирани и отпечатани извън Франция, както и по-късни оригинални офорти. Колекцията гравюри е предадена през 1952 г. на Художествена галерия – Пловдив след закриването на пловдивския френски мъжки колеж "Св. Авустин", чието притежание е била. Гравюрите са част от първоначалния фонд, с който галерията е основана. През 2014 г. всички гравюри са реставрирани, проучени, описани, дигитализирани и поставени в рамки за завършен изложбен вид. Художникът Цанко Лавренов, известният капелмайстор Георги Шагунов и общественикът емигрант Петър Увалиев са едва неколцина от известните възпитаници на някогашния пловдивски френски колеж "Свети Августин", основан точно преди 110 години през 1904 в Пловдив от Ордена на отците успенци. Тогава е издигната първата триетажна сграда, към която 3 години по-късно е пристроена още една. Днес на това място се намира Пловдивската духовна семинария. Едва преди 100 години, през април 1914 е положен основният камък на новата пететажна сграда, в която днес се намира Ректоратът и няколко от факултетите на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Колежът превръща Пловдив във френски културен център, а славата му се носи чак до Одрин. Кабинетите по физика и химия са оборудвани с такива уреди, каквито нямат дори висшите училища във Франция. Тук в продължение на 30 години функционира и един от най-големите педагогически музеи в Европа. Колекцията му включва и гравюри, които след закриването на колежа през 1948 година преминават във владение на Археологическия музей в Пловдив, а след 1952 година към Градската художествена галерия, като част от фонда от самото й основаване. Ето какво казва в един от коментарите си по ББС Петър Увалиев за Френския колеж, завършен от него през 1932 година."Там научих френски, немски, латински и старославянски : така очите ми прогледнаха за света и назад във времето и далеч в пространството. " Сюжетите на гравюрите могат да бъдат разделени в различни групи: библейски, евангелски и църковни сюжети; митологични; исторически; анималистични; портрети; сцени от семейния бит; селски сцени; парадни и дворцови сцени; пейзажи; исторически и т.н.

Това разделение е условно, защото в много от произведенията наблюдаваме смесване на жанровете. Част от портретуваните хора са исторически личности или църковни деятели. Често в пейзажите и битовите сцени присъстват диви или питомни животни. Природни или градски пейзажи стават фон на сложни фигурални композиции, митологични сцени и портрети, което е една от основните характеристики на европейското изкуство от 16-19 век. В голямата си част гравюрите са обозначени с етикет "Don de l`Association Francaise d`Expansion et d`Echanges Artistiques" (AFEEA) (създадена през 1922 г. и преименувана в "Association Francaise d`Action Artistique" (AFAA) през 1934 г.) Това определя пристигането на колекцията във Френския колеж в периода 1922-1934 г. и със сигурност след преминаването му в нова сграда през 1921 година.

Преобладаващата част от гравюрите са в голям формат, близък до А1 (100х70 см.) и са печатани в ателиетата на Лувъра (Chalcografie du Louvre). От запазените плочи на някои от тях могат да се закупят отпечатъци и днес. Друга част от произведенията са печатани при братята Кюнцли, известни издатели на пощенски картички с филиали в Париж и Цюрих, Дардоаз – Париж, Кадарт и Шевалие – Холандия и Франция, Сгрилли – Италия и др. Имената на гравьорите са известни, а гравюри, присъстващи в музейните колекции на Университета Мак Гил, Рийксмузеум и разбира се Лувъра са само част от съхранените до днес 115 графични творби. Традициите на гравьорските ателиета на Лувъра и издателските къщи, гравитиращи около него, са да дадат възможност за тиражиране (и съответно популяризиране) на най-харесваните и известни шедьоври от колекцията на Лувъра, създавайки по-достъпен графичен вариант на обикновено живописния оригинал.

Това са едновремешните постери, които за разлика от днешните си аналози не са чисто механично и технологично обусловено възпроизвеждане, а авторско претворяване с графични изразни средства. В този смисъл дори широко тиражираните гравюри носят качествата на самостоятелно произведение на изкуството. Наред с тях обаче има и графики на европейски художници от началото на ХХ век. На пръв поглед това прави колекцията на Художествена галерия – Пловдив да изглежда малко еклектична, но през погледа на времето и в контекста на конкретните исторически обстоятелства тя се откроява като самостоятелен цялостен артефакт, отразяващ "...културния подем на България..., който й отрежда първо място между просветените народи, защото е една от страните, в която има най-малко неграмотни" – с тези думи Франция възхвалява страната ни чрез думите на тогавашния френски пълномощен министър у нас Жорж Пико.

Речта е произнесена при бляскавата церемония по освещаването на новата сграда на Френския колеж "Св. Августин" на 3 юли 1921 г. Не само Пико е впечатлен от достойнствата на страната ни. Френските монаси непрекъснато учат колежаните на родолюбие – изследват българската история, издават в Париж книги за България, публикуват в западната преса статии за красотите на България и качествата на нейния народ. Някои от френските преподаватели взимат български имена и извън класните стаи говорят на френски само със сънародниците си. Ръководителят Жерве Кенар и колегата му Херман Гислер извършват истински подвиг за България след края на Първата световна война. Благодарение на тях не сработва британският план Пловдив, Бургас и Стара Загора да се предадат на Гърция.

Пак те, привличайки за каузата влиятелни политици и общественици, успяват да се преборят за шесткратно намаление на българските репарации по Ньойския договор. Въпреки заслугите си, чужденците са прокудени от България от новата власт през 1948 година. Някои от местните историци пишат, че в Пловдив остава само Херман Гислер. 57 години по-късно той напуска града, а когато влакът тръгва от пловдивската гара, 80-годишният старец се подава от прозореца и се провиква: "Да живее България!". 

Бургаският гробищен парк гъмжи от кърлежи

http://pik.bg/бургаският-гробищен-парк-гъмжи-от-кърлежи-news339889.html

Бургаският гробищен парк гъмжи от кърлежи

Бургаският гробищен парк гъмжи от кърлежи, алармира очевидец. Той е изпратил и снимки на кръвопиец-мутант с размерите на 1 стотинка, пише "Флагман".

„Днес бях с мои познати в гробищен парк Бургас и какво да ви кажа... Пълно с кърлежи! Защо не са взети мерки от Общината? Сега наближава Задушница. Срамота! Изпращам снимка на чудовището, което успяхме да извадим от крака на моя близка”, споделя възмутеният Иван Марков.

Неговите притеснения са напълно основателни, тъй като до Задушница наистина остават броени дни. Тази година денят за възпоменание душите на мъртвите се пада вдругиден – 30-ти май.

Тогава гробищата ще се напълнят с хора, дошли да почетат починалите си близки. И ако не се вземат адекватни мерки, поменът може да се превърне в пиршество за едрите кръвопийци на бургаските гробища.

Това е втори подобен сигнал само в рамките на седмица. Преди дни разтревожени майки се оплакаха, че децата им са станали плячка за кърлежите, докато си играели в градинка в комплекс „Зорница”. 

Двойник на Яценюк служи в Донбас

http://www.cross.bg/yatzenyuk-mrezha-zonata-1467055.html

/КРОСС/ В Източна Украйна в зоната на военните действия по ирония на съдбата служи човек, който много прилича на украинския премиер Арсений Яценюк, пише gazeta.ru, цитирайки съобщение от страницата във Фейсбук на обществения активист Алексей Мочанов. „Не вярвам на очите си! В един от граничните райони в зоната срещнах… Премиера? Двойник? Мираж?“, пише активистът. Потребителите на социалната мрежа също отбелязват приликата на военния с премиера на Украйна. Снимката на двойника на Яценюк не остана и без шеговити коментари. „Може да ги разменим. Да преместим този в министерството, а истинския – в Донбас?“, предложи един от потребителите на социалната мрежа.

Скок в минималната заплата изхвърля младите от пазара

http://www.bnews.bg/article-135708

Бяга се от фундаментална реформа, твърди главния икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова.

Почина мениджърът на рок групата "Ю Ту"

http://www.mediapool.bg/pochina-menidzharat-na-rok-grupata-yu-tu-news234623.html

Дългогодишният мениджър на легендарната ирландска група "Ю Ту" (U2) Денис Шиън е починал в Лос Анджелис, съобщи на официалния си сайт рок групата. 68-годишният Шиън е починал от естествена смърт в хотел в западен Холивуд, е информирал местен лекар, цитиран от Ройтерс. Смъртта му е настъпила във вторник вечерта, няколко часа след първия от общо пет предвидени концерта на "Ю Ту" в Лос Анджелис, които са част от турне в 20 града. "Загубихме член на семейството си, все още не сме го осъзнали напълно. Той не беше просто легенда в музикалния бизнес, а легенда в бандата ни. Той е незаменим", написа фронтменът на "Ю Ту" Бонона сайта на групата. Шиън е работил за много от големите имена в музикалната индустрия и е бил асистент на певеца Робърт Плант в турнето на Лед Цепелин в САЩ през 1977 г. преди да се присъедини към "Ю Ту".

Майката на прегазения Паоло раздава тениски с лика му

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790284

Майката на прегазения в Стара Загора Паоло Иванов пуска тениски с неговия лик. Това съобщи самата Красимира Иванова във фейсбук.
„Има много желаещи за тениски. Това ме радва, защото осмисля труда ми и със сигурност ще популяризира безопасността по улиците. Всяко усилие в тази посока си струва. 200 броя тениски ще бъдат раздадени в памет на Паоло и
Майката на прегазения в Стара Загора Паоло Иванов пуска тениски с неговия лик. Това съобщи самата Красимира Иванова във фейсбук. „Има много желаещи за тениски. Това ме радва, защото осмисля труда ми и със сигурност ще популяризира безопасността по улиците. Всяко усилие в тази посока си струва. 200 броя тениски ще бъдат раздадени в памет на Паоло и

В Народното събрание ще бъде внесена стратегия за оздравяване на БДЖ

http://www.cross.bg/moskovski-vodesht-vodeshta-1467054.html

/КРОСС/ Водещ: Продължаваме, за съжаление, с един много неприятен спомен, ужасяващ инцидент от преди 6 години. Отбелязваме поредната годишнина от катастрофата на Бакаджика, при която загинаха 18 души, прегазени от автобус. Каква е равносметката за тези шест години след трагедията? Гражданин: Съпругата ми починала на място...Намериха на място труп.Гражданин: Здраво дете...15-годишно...отиде с баба си и дядо си и не се върна. Отива да си купува един сладолед и го помитат. Ето това е снимката му....Репортер: Няма да има правосъдие. Това ни казаха близките на една от жертвите на неизправния автобуси, 6 години след трагедията. Нещо куца в тази държава, обясняват те, след като основният виновник за смъртта на 18 човека е напуснал страната, въпреки присъдата.Димитринка Георгиева, дъщеря на загиналата Елена Георгиева: Закони няма, казвам ви, закони няма в тази държава. Къде е Слав Славов? Къде е, искам да знам, къде е, г-н прокурор, къде е? Избягал и до там... Защо не го търсят? Искам да ми отговорят защо не го търсят. Защо се забравиха 18 човека, погребани в ямболското гробище, защо?Репортер: Това е поредният случай на изчезнал престъпник. Слав Славов напуска страната преди произнасянето на Върховния съд. На въпроса ни към вътрешното министерство какво се прави за връщането му у нас, отговорът бе кратък - взети са всички необходими мерки

Наредба спира практиката хотел с басейн да може да се рекламира като СПА център

http://www.moreto.net/novini.php?n=290343

Наредба за условията и реда за сертифициране на лечебен център, СПА център, уелнес център и таласотерапевтичен център вече е готова, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в приветствието си към участниците в започналия втори конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Сандански.

Започна приемът на документи по схема „Младежка заетост" в Кюстендил

http://pik.bg/започна-приемът-на-документи-по-схема-„младежка-заетост-в-кюстендил-news339881.html

Започна приемът на документи по схема „Младежка заетост" в Кюстендил

Започна приемът на документи по схема „Младежка заетост",съобщават от Дирекция „Бюро по труда" в Кюстендил. Схемата ще осигури стаж и обучение на работното място на 8 000 младежи на възраст до 29 години включително.

Основната цел е да се повиши конкурентоспособността на младежите чрез осигуряване на възможност за стажуване или обучение по време на работа, което ще улесни преходът от образование към заетост, а и едновременно с това ще доведе до натрупване на ценен професионален опит у тях, необходим за заемане на свободни работни места, заявени от работодателите.

Схемата „Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления:
• Стажуване: Работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на наетия по схемата младеж. Целта е максимално усвояване на практически умения по придобита професия или специалност в рамките на стажа; В стажуване при работодател могат да бъдат включени лица от целевата група със завършено средно или висше училище и без трудов стаж или професионален опит по придобитата от тях професия или специалност (чл. 233б от Кодекса на труда).

• Обучение по време на работа: По време на работния процес тече и обучение на служителя по определена професия или специалност, като за целта се предвижда работодателят или определен от него служител да изпълнява ролята на наставник на включения в обучение по време на работа младеж. В обучение по време на работа могат да бъдат включени лица от целевата група, независимо от придобитото образование и професионален опит.

Представители на целевата група по Проекта са безработни лица:

1. Регистрирани в дирекции „Бюро по труда" (ДБТ);
2. На възраст до 29 г. включително;
3. Да не участват в никаква форма на заетост, като например:
- да не работят по трудово/служебно правоотношение, независимо от вида му,
- да не осъществяват стопанска дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително еднолични търговци,
- да не са тютюнопроизводители/земеделски производители,
- да нямат договори за управление и контрол на търговски дружества,
- да нямат доходи от упражняване на занаят или свободна професия,
- да нямат доходи от извънтрудови правоотношения,
- да не са изпълнители по договори за изработка/услуга и др., сключени по реда на ЗЗД;
4. Да не участват в никакви форми на образование или обучение, вкл. редовни, вечерни, задочни и дистанционни форми на образование, както и всякакви видове професионални обучения и ключови компетентности;

Възможности, които Проектът предоставя на безработните младежи:

• Осигуряване на заетост на разкрити от работодателите работни места по Проекта в реалния сектор, които заявяват работни места в сферата на осъществявани от тях дейности.
• Придобиване на професионален опит и практически умения, чрез стажуване/обучение по специалността/професията, за период от 6 месеца, с определен от работодателя наставник;
• Усвояване на знания, умения, трудови навици и опит по придобитата специалност/професия в средното/висшето училище, съответстващи на изискванията на пазара на труда;
• Осигуряване на възможност за работа в Република България;
• Придобиване на стаж по специалността, като предпоставка за последваща заетост при същия работодател или за кандидатстване за работа при друг работодател;
• Повишаване възможността на младежите за кандидатстване за работа.


Дирекция „Бюро по труда" Кюстендил уведомява всички работодатели, които проявяват интерес към схема „Младежка заетост", че на 29.05.2015 г. от 11.00 часа в залата на Областна администрация ще се проведе информационен ден.

Майката на прегазения Паоло раздава тениски с лика му

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790274

Майката на прегазения в Стара Загора Паоло Иванов пуска тениски с неговия лик. Това съобщи самата Красимира Иванова във фейсбук.
„Има много желаещи за тениски. Това ме радва, защото осмисля труда ми и със сигурност ще популяризира безопасността по улиците. Всяко усилие в тази посока си струва. 200 броя тениски ще бъдат раздадени в памет на Паоло и
Майката на прегазения в Стара Загора Паоло Иванов пуска тениски с неговия лик. Това съобщи самата Красимира Иванова във фейсбук. „Има много желаещи за тениски. Това ме радва, защото осмисля труда ми и със сигурност ще популяризира безопасността по улиците. Всяко усилие в тази посока си струва. 200 броя тениски ще бъдат раздадени в памет на Паоло и

Муравей Радев: Чобанов е двигателят, а Василев мозъкът за срива на КТБ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542299_muravei_radev_chobanov_e_dvigateliat_a_vasilev_mozukut/?ref=rss


Държавните институции са основните виновници за краха на Корпоративна търговска банка (КТБ) - "прокуратурата, ДАНС, министерствата и най-вече правителството на Пламен Орешарски, което пръста си не мръдна да спаси банката, а имаше всички възможности", коментира бившият финансов министър Муравей Радев пред Би Ти Ви.

Според него финансовият министър (Петър Чобанов - бел.ред) е бил "основният двигател" зад фалита на банката, а "мозъкът на цялата история е Цветан Василев, но той без...

Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/falstart-na-deloto-sreshtu-grisha-ganchev-6036857

Делото влезе в съда от втория път, тъй като веднъж беше върнато на спецобвинители за отстраняване на допуснати процесуални нарушения

Мъртви души се появиха в училище в Ихтиман

http://pik.bg/мъртви-души-се-появиха-в-училище-в-ихтиман-news339882.html

Мъртви души се появиха в училище в Ихтиман

Проверка на екипа на „Здравей, България” установи, че има мъртви души в училище в Ихтиман, което беше обект на сериозен контрол от страна на инспектори от МОН при провеждането на матурите.

Директорът на Професионална гимназия „Васил Левски” Гергана Йорданова е и общински съветник от ГЕРБ. Преди дни тя беше обвинена от свои бивши подчинени, че ги е принуждавала да раздават пищови на учениците при провеждането на зрелостните изпити.

Сега Йорданова е разследвана от прокуратурата за това, че в подопечното й учебно заведение се водят ученици на хартия, но де факто не посещават часовете. Разследвана е и от прокуратурата.

На площад „Независимост“ във Варна няма да гледаме филма „Зебрите 2″

http://web.barometar.net/80249/

Очертава се варненци и гости на града да не гледат продължението на сагата „Зебрите“ при поставянето на паветата и клинкера на площад „Независимост“. Работниците от фирма „Трейс“ работят по корено различен начин от „зебрите“, които пренареждаха паветата така, че си оставиха копитата. На площад „Независимост“ бе поставена подложка под клинкера и паветата, /както трябваше да […]

Майкъл Кейн знае формулата на щастливия брак

http://www.cross.bg/keiin-shakira-izkysheniyata-1467052.html

/КРОСС/ Майкъл Кейн е верен на жена си вече над 40 години въпреки изкушенията в киноиндустрията. "В този бизнес нон-стоп си обграден от красиви жени. Но аз си имам една такава и у дома! С Шакира се оженихме през 1973 година и продължаваме да се обичаме и до днес. Защото през годините винаги съм устоявал на изкушенията", твърди британският актьор, цитиран от БГНЕС. "Питате как е възможно? Просто е. Когато снимам, Шакира е винаги с мен, на всяка една локация. Е, как да се поддадеш на изкушенията в присъствието на жена си?", пита шеговито Кейн. "Но това не е цялата формула за щастлив брак. Същинската тайна е друга: отделни бани и тоалетни, за всеки един от съпрузите". За 82-годишния Кейн бракът с Шакира е втори. В периода 1955-1962 г. той е женен за актрисата Патриша Хайнс. От нея има син Доминик, роден през 1956 г., а от Шакира - дъщеря Наташа, родена през 1973 г. Кейн има два Оскара за поддържаща роля - първият за "Хана и нейните сестри" (1986), а вторият за "Правилата на дома" (1999). Кино-ветеранът има и три Златни глобуса плюс две награди БАФТА. Бащата на Кейн е бил портиер, а майка му - готвачка и домашна прислужница. Което не е пречка за Елизабет II през 2000 г. да го удостои с рицарско звание. Това дава на Кейн право да носи титлата "сър", но само пред истинското си име - Морис Микълуайт.  

Къри изведе "Уориърс" до първи финал в НБА от 1975 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/28/2542296_kuri_izvede_uoriurs_do_purvi_final_v_nba_ot_1975_g/?ref=rss


"Голдън стейт уориърс" се класира за финала в НБА за първи път от 1975 г. насам. Стеф Къри и съотборниците му станаха шампиони в Западната конференция след 4:1 победи срещу "Хюстън рокетс".

Решителният четвърти успех беше заслужен след 104:90. Благодарение на него си осигуриха среща с "Кливлънд кавалиърс" в спора за титлата.

Финалната серия, която започва на 4 юни, се очаква с голям интерес и заради съперничеството между Леброн Джеймс и Къри.

Гардът на "Голдън...

Отложиха делото срещу Гриша Ганчев

http://frognews.bg/news_91990/Otlojiha-deloto-sreshtu-Grisha-Ganchev/

След 22-минутно заседание състав на специализирания съд отложи делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Подсъдими по него са още 9 души. Причините за отлагането на процеса са две - на подсъдимите не е връчен в 7-дневен срок обвинителният акт по делото и в съда не се яви ключовият свидетел Красимир Стефанов, бивш шеф на НАП.

Само във Фрог: Братът на Сертов разследван за кражба на 100 хил. евро в Брюксел

http://frognews.bg/news_91976/Samo-vav-Frog-Bratat-na-Sertov-razsledvan-za-krajba-na-100-hil-evro-v-Briuksel/

Невероятна информация за нова българска излагация в Европа научи Фрог от свои източници. При приемане на финансите на Междусъюзническата конфедерация на офицерите от резерва към НАТО от българския офицер от резерва Димитър Попов и бившия главен секретар Тодор Сертов, брат на Петко , са изчезнали над 100 хил. евро от касата на организацията. Кой ги е откраднал? Натовските служби са по следите на кражбата.

България и Фондът на ООН за населението ще засилят сътрудничеството си с цел налагане на добри практики в региона

http://www.cross.bg/bulgariya-keiit-gilmor-1467050.html

/КРОСС/ Демографската ситуация не само в България, но и в много от развитите страни, е сложна и затова е нужен сериозен подход и специални програми за работа в сферата. България осъзнава предизвикателствата, пред които е изправена и правителството работи по тези въпроси. Това заяви министър Даниел Митов на среща с Кейт Гилмор, заместник-изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението (УНФПА), която на посещение у нас за участие в Регионална конференция по репродуктивно и сексуално здраве на тема „Промоция на здраве и права, намаляване на здравните неравенства. Пътят към по-добро сексуално и репродуктивно здраве в Източна Европа и Централна Азия", съобщава пресцентърът на МВнР. Първият дипломат оцени високо работата на страната ни с УНФПА досега и изрази надежда за засилване на съвместните инициативи. Министър Митов отбеляза, че България вече е поела председателството на ПСЮИЕ и би могла към набелязаните приоритети да добави теми, свързани с демографските проблеми и здравеопазването. От своя страна Кейт Гилмор отбеляза, че инициативите на Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването са пример за отлични практики, които могат да бъдат използвани на глобално ниво. Двамата с министър Митов се обединиха около мнението, че съвместната работа на Центъра с Y-PEER (Youth Peer Education Network), както и реализацията на инициативата Y-PEER PETRI-Sofia са символи на добрата връзка между България и УНФПА

Ексклузивно в ПИК! Гриша Ганчев проговори за ЦСКА

http://pik.bg/ексклузивно-в-пик-гриша-ганчев-проговори-за-цска-news339877.html

Ексклузивно в ПИК! Гриша Ганчев проговори за ЦСКА

Бизнесменът Гриша Ганчев отказа да разговаря с журналисти след днешното дело срещу него в Спецсъда, което беше отложено.

Пред репортер на ПИК обаче на излизане от сградата на Темида Гриша Ганчев директно отхвърли възможността да се занимава с футболен клуб ЦСКА. Запитан какво ще каже за слуховете, които го свързват с червения клуб петролният бос отвърна: "Аз вече не се занимавам с футбол, занимавам се само с борба". 

Собственикът на Литекс напрактика отрече слуховете, че се правят крачки двата футболни клуба от Ловеч и София да се слеят.

Трибуните за Summer Chaos Festival на стадион Лазур в продажба от днес

http://music.actualno.com/Tribunite-za-Summer-Chaos-Festival-na-stadion-Lazur-v-prodajba-ot-dnes-news_475442.html

Българската публика за пореден път доказва верността си! С всеки изминал ден потвърждавате очакванията, че Summer Chaos Festival е най – голямото рок събитие на лято 2015! В отговор на мно...

Ще превозват лед до Антарктида

http://www.cross.bg/antarktida-metra-frantziya-1467051.html

/КРОСС/ Учените планират да превозват лед до Антарктида, заради опасения, че планинските ледници по целия свят се топят в резултат на климатичните промени, предаде БГНЕС. За това експерти имат идеята да "складират" лед на най-студеното място на Земята, за да не изчезне. На 4 350 метра надморска височина ледникът Кол дьо Дом се намира точно под върха Монблан. Въпреки че изглежда като постоянна част от Алпите, ледникът скоро може да изчезне, се посочва в материал на Би Би Си. "През 1994 г. измерихме температурата във вътрешността на ледника. През 2005 г. се върнахме на същото място и измерихме затопляне от 1,5 градуса по Целзий", обяснява Джером Шапел от Националния център за научни изследвания на Франция, който участва в създаването на "леден склад" на Антарктида. По думите на френския учен, много от неполярните ледници ще изчезнат през този век, като дори и тези на най-големите височини вече се топят през лятото. Досега само малка част от планинските ледници са били проучвани. Новият склад ще бъде разположен в снежна пещера до изследователската станция Конкордия на Антарктида - постоянна база, управлявана съвместно от учени от Франция и Италия. Ледените блокове ще бъдат запечатани в пликове на 10 метра под повърхността, където се поддържа постоянна температура от -50 ° C. "Знаем, че дори и с глобалното затопляне, дори Антарктида да се затопли с няколко градуса, ние все още ще имаме достъп до най-добрия фризер на планетата

Изхвърлят шестима футболисти от "Локо" (Пд)

http://pik.bg/изхвърлят-шестима-футболисти-от-локо-пд-news339879.html

Изхвърлят шестима футболисти от "Локо" (Пд)

Председателят на Сдружение "Обединение за Локомотив" обяви, че 7-8 футболисти още вчера са разбрали, че няма да се разчита на тях. Репортер на PlovdivDerby.com прекара на Лаута 3 часа и половина докато се водеха разговорите и успя да разбере кои са част от тези гирачи.

 Ето имената на шестима от тях: Де Врийзе, Здравко Илиев, Ванчо Траянов, Мартин Сечков, Шабан Османов и Бранко Костадинов. За Якимов, Филипов и Сандански се твърди, че са играчите, които са поискали да помислят до 05.06, когато ще трябва да дадат отговор.

 Не се знае какви са намеренията на чужденците Ласиман и Бурабия, тъй като те си бяха заминали за Франция и вчера не присъстваха на срещата с ръководството. Най-голямата звезда на Локо Пловдив Мартин Камбуров заяви категорично, че остава, а това най-вероятно ще направи и Спас Делев, който е поставил финансовите си условия и ръководството ги е приело.

Отложиха делото срещу Гриша Ганчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790268

След 22-минутно заседание състав на специализирания съд отложи делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Подсъдими по него са още 9 души. Причините за отлагането на процеса са две - на подсъдимите не е връчен в 7-дневен срок обвинителният акт по делото и в съда не се яви ключовият свидетел Красимир Стефанов, бивш шеф на НАП.
След 22-минутно заседание състав на специализирания съд отложи делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев. Подсъдими по него са още 9 души. Причините за отлагането на процеса са две - на подсъдимите не е връчен в 7-дневен срок обвинителният акт по делото и в съда не се яви ключовият свидетел Красимир Стефанов, бивш шеф на НАП.

Делото срещу Гриша Ганчев по аферата "Захар" започва в специализирания съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542292_deloto_sreshtu_grisha_ganchev_po_aferata_zahar/?ref=rss


В специализирания наказателен съд днес започва делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев и още осем души, подсъдими в укриване на данъци от търговия със захар. Разследването срещу тях започва преди почти три години след акция "Захар". Тогава задържан беше и синът на Ганчев - Данаил.

След двегодишно разследване, прокуратурата беше принудена или да вкара делото в съда, или да го прекрати. Тогава спешно беше изработен обвинителен акт, който се наложи да бъде внесен повторно, след като съдът...

Делото срещу Гриша Ганчев по афеата "Захара" започва в специализирания съд

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542292_deloto_sreshtu_grisha_ganchev_po_afeata_zahara/?ref=rss


В специализирания наказателен съд днес започва делото срещу бизнесмена Гриша Ганчев и още осем души, подсъдими в укриване на данъци от търговия със захар. Разследването срещу тях започва преди почти три години след акция "Захар". Тогава задържан беше и синът на Ганчев - Данаил.

След двегодишно разследване, прокуратурата беше принудена или да вкара делото в съда, или да го прекрати. Тогава спешно беше изработен обвинителен акт, който се наложи да бъде внесен повторно, след като съдът...

Над 50 безплатни ателиета за децата в София на 1 юни

http://www.mediapool.bg/nad-50-bezplatni-atelieta-za-detsata-v-sofiya-na-1-yuni-news234622.html

Над 50 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на детския панаир в София, който по традиция се провежда на 1 юни пред Народния театър "Иван Вазов". Това съобщиха организаторите от фондация "Изиарт" и Столичната община. Всички инициативи за празника на детето са със свободен вход. Работилниците за малчуганите ще бъдат отворени от 10 до 18 часа на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии. Фондацията е изработила специално създадени игри за Национален археологически институт с музей (НАИМ), Национален природонаучен музей, Университетската ботаническа градина, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Криптата на храма "Св. София" и Софийската градска художествена галерия. С помощта на посолството на Испания у нас в Природонаучния музей ще бъде разположенаатрактивна подводница, с която децата ще могат да търсят потънали съкровища от испански галеони. Организаторите са планирали и необичайна архитектурнаразходка с ретро трамвайиз центъра на града. Целта е да запознаят децата с най-знаковите сгради на София и най-любопитните факти около тях. За децата, които се интересуват от изкуство, са предвидени десетки работилници, между които по стъклопис, архитектура, пясъчни рисунки, плъсти, грънчарство. Посетителите ще бъдат въвлечени в света на науката - математика, физика и химия с ателието "Цирк на науката". В програмата са включени и редица спортни активности - танци, йога, тенис, футбол, шах. Организаторите са приготвили и атрактивна програма за сцената - музикални и театрални спектакли, танци и игри за най-малките. Предвидено е и атрактивно кулинарно шоу с Ути. По традиция ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която децата ще могат да се качат и да усетят вълнението, като влязат в ролята на пожарникари. Тази година Детският панаир ще продължи и в страната - Пирдоп и Златица на 30 май, Враца - 13 юни, Бургас - 22 и 23 август, Стара Загора - 12 и 13 септември, Русе - 19 и 20 септември.

Ново свлачище във Варна, този път в кв.“Възраждане”

http://www.moreto.net/novini.php?n=290360

През тази нощ в кв. „Възраждане“ във Варна се е срутил скат. Там, където е станал инцидентът, са започнали изкопни дейности за строеж на нова сграда. Вероятно проливният дъжд предната вечер е причина за свлачищния процес. Оголен е бил и кабел високо напрежение.

Икономист: Вдигането на минималната работна заплата изхвърля младежите от пазара на труда

http://pik.bg/икономист-вдигането-на-минималната-работна-заплата-изхвърля-младежите-от-пазара-на-труда-news339870.html

Икономист: Вдигането на минималната работна заплата изхвърля младежите от пазара на труда

Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора, затова е необходим нов метод за изчисление. Това коментира Десислава Николова, главен икономист на Института за пазарна икономика, предаде агенция "Фокус".

„Работодателите в общия случай са изключително притеснени от това постоянно вдигане и се принуждават да работят или в сивия сектор, или въобще да не наемат хора, или да съкращават ниско квалифицирани хора. Няма как минималната работна заплата вече да достига над 60% от средната в редица области“, коментира още Николова.

Според нея това огромно съотношение между минимална и средна работна заплата няма нищо общо със средноевропейското съотношение и налага едни огромни и все по-бързо повишаващи се разходи за труд за работодателите.

„Освен че е необходима някаква методика, която да обвързва ръста на минималната работна заплата с обективни макроикономически показатели като ръст на икономиката, ръст на средната заплата, необходимо е да се отчитат и тези регионални различия и там, където минималната работна заплата е много близко до средната заплата, въобще тя да не се вдига или да са вдига с много по-нисък процент“, категорична е Десислава Николова.

Според нея най-големият проблем на пенсионната система са инвалидните пенсии.

По думите й броят на хората, които успяват да се пенсионират по-рано, всяка година нараства, което допълнително утежнява системата. „В момента се бяга от фундаментална реформа”, каза още Десислава Николова.

"Началника" през римите на Магдалена Димитрова: На тебе, Бойко, народът се надява

http://www.cross.bg/boiiko-dimitrova-magdalena-1467056.html

/КРОСС/Бойко наш, не се бави, не се вай, от мен това добре го знай, на България съдбата в ръце вземи и правдата скоро в ней да бопеди С този призив започва поредата поема на Магдалена Димитрова за българският министър-председател Бойко Борисов. За разлика от първото произведение, което по същество е похвално слово за министър-председателя, във второто тя го и критикува. "Посланието към премиера този път е малко да обърне внимание, че това, което засега прави, не е достатъчно. Трябва смело да действа, защото в момента не се правят никакви реформи. Това е някаква козметика. В противен случай България загива", казва Магдалена Димитрова пред камерата на ТВ7. Висша сила и помогнала да нареди римите само за 15 минути. "Една сутрин станах, просто си нахраних животинките, дойде ми настроението, седнах и го написах", разказва тя. Но има някаква сила, която аз наричам Бог, която ми диктува, тя ми римува, да пиша и аз го пиша, длъжна съм да го напиша, обяснява петесата от пловдивското село Ягодово. "От външните сили ти ни пази. Ще ни вкарат само те във войни. Народът ще страда, ще гине, ще мре..." - рецитира част от поемата тя и продължава: "Такава съдба той не заслужава. И на тебе, Бойко, народът се надява да въведеш закони с правов ред, да тръгне държавата ни тя напред..." Поетесата съветва премиера да смени, ако трябва, министри и да се пази от близките си. Дори в собствената си партия той има врагове, казва тя

Български отбор спечели второ място в Shell Eco marathon

http://cars.actualno.com/Bylgarski-otbor-specheli-vtoro-mjasto-v-Shell-Eco-marathon-news_475101.html

Големият успех на екипа от Техническия университет в София бе постигнат по време на 30-ото издание на Shell Eco marathon. Отборът ни успя да запише резултат 215 км/куб. м, с което изпревари следващите...

Цачева: Независимост на съдиите е oсновната цел на реформата в съдебната система

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790264

Независимост на съдиите по политическа и по икономическа линия е основната цел на реформата в съдебната система и разделянето на Висшия съдебен съвет. Това каза за Фокус председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й въпросът с независимостта на съдебната власт от другите власти е една от темите,
Независимост на съдиите по политическа и по икономическа линия е основната цел на реформата в съдебната система и разделянето на Висшия съдебен съвет. Това каза за Фокус председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й въпросът с независимостта на съдебната власт от другите власти е една от темите,

Драма в небето: Двигателите на самолет отказаха насред буря!

http://petel.bg/Drama-v-nebeto--Dvigatelite-na-samolet-otkazaha-nasred-burya-__113861

Инфарктен полет са преживели пътниците на борда на „Еърбъс А330-300” на сингапурските авиолинии. Докато машината минавала през буря,...

Ето отговора на общината за извънредния труд на 24 май

http://petel.bg/Eto-otgovora-na-obshhinata-za-izvanredniya-trud-na-24-may__113862

От община Варна реагираха по повод публикацията в "Петел" със заглавие "Варна 2015 г.! Кметът плаща извънреден труд на шефовете в общината...

Менда срещна кандидат-шефа на БНБ и с червените

http://www.bnews.bg/article-135705

Нямаме съмнение в комптентността на Димитър Радев, каза пред медиите депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Цачева: Независимост на съдиите е oсновната цел на реформата в съдебната система

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790256

Независимост на съдиите по политическа и по икономическа линия е основната цел на реформата в съдебната система и разделянето на Висшия съдебен съвет. Това каза за Фокус председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й въпросът с независимостта на съдебната власт от другите власти е една от темите,
Независимост на съдиите по политическа и по икономическа линия е основната цел на реформата в съдебната система и разделянето на Висшия съдебен съвет. Това каза за Фокус председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й въпросът с независимостта на съдебната власт от другите власти е една от темите,

Директорката, обвинена в подсказване на матурите: Това са клевети

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790261

Три бивши служителки от гимназия в Ихтиман обвиниха директорката в това, че ги е принуждавала да подаряват пищови на ученици по време на матурите за 12 клас.
Цели три дни Гергана Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ, се кри от екипа на Нова телевизия и не отговори уредени ли са матурите в професионалната гимназия.
Три бивши служителки от гимназия в Ихтиман обвиниха директорката в това, че ги е принуждавала да подаряват пищови на ученици по време на матурите за 12 клас. Цели три дни Гергана Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ, се кри от екипа на Нова телевизия и не отговори уредени ли са матурите в професионалната гимназия.

Директорката, обвинена в подсказване на матурите: Това са клевети

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790253

Три бивши служителки от гимназия в Ихтиман обвиниха директорката в това, че ги е принуждавала да подаряват пищови на ученици по време на матурите за 12 клас.
Цели три дни Гергана Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ, се кри от екипа на Нова телевизия и не отговори уредени ли са матурите в професионалната гимназия.
Три бивши служителки от гимназия в Ихтиман обвиниха директорката в това, че ги е принуждавала да подаряват пищови на ученици по време на матурите за 12 клас. Цели три дни Гергана Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ, се кри от екипа на Нова телевизия и не отговори уредени ли са матурите в професионалната гимназия.

Il Giornale: Сянката на цветната революция отново е надвиснала над Балканите

http://www.cross.bg/makedoniya-gryevski-rysiya-1467070.html

/КРОСС/ Брюксел и Вашингтон сякаш за пореден път искат да създадат политически трудности за Русия и да дестабилизират Македония с цел смяна на властта в страната и на Балканите като цяло, пише аналитикът от центъра Nododi Gordio Марчело Чиола в статията си за вестник Il Giornale. В края на април група представители на Великобритания, САЩ, Турция и Дания, които се нарекоха „делегация от ОССЕ", се отправиха към Македония с „мисия" да зададат въпроси и да предявят изисквания към правителството на Никола Груевски. След няколко дни министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров поиска от секретаря на ОССЕ обяснения за всички обстоятелства около визитата. По мнението на Лавров не е изключено в Македония да е предприет опит за извършване на „цветна революция" именно във връзка с тази „мисия", гласи статията. Всеизвестни са фактите, касаещи сблъсъците на македонската полиция с групировката на бившите бойци от Армията за освобождение на Косово в Куманово на 9 май, и протестите на 17 май в Скопие. По принцип тези две събития са планирани паралелно. Известни са и мотивите, които са подтикнали хиляди демонстранти да излязат на улицата - обвиненията към македонския премиер в авторитаризъм, корупция и шпионаж. Прихванати телефонни разговори са предадени в ръцете на лидера на опозицията, социалдемократа Зоран Заев (най-вероятно от чуждестранни спецслужби)

Директорката, обвинена в подсказване на матурите: Това са клевети!

http://www.cross.bg/matyrite-vreme-pishtovi-1467048.html

/КРОСС/Три бивши служителки от гимназия в Ихтиман обвиниха директорката в това, че ги е принуждавала да подаряват пищови на ученици по време на матурите за 12 клас. Цели три дни Гергана Йорданова, която е и общински съветник от ГЕРБ, се кри от екипа на Нова и не отговори уредени ли са матурите в професионалната гимназия. Откриването й се оказа истинско приключение. Нужно беше МОН да й нареди да говори пред камерата. Схемата за измама е следната, по думите на уволнените: в 8 часа предварително избрани учители са затваряни в дирекцията с ултиматум да решат матурата или да останат без работа. През това време останалите служители помагат с разпространението на отговорите. „Тези обвинения са едни клевети, които ще бъдат доказани впоследствие. И правдата ще излезе наяве. Никога в училище не са раздавани пищови на ученици", категорична е Йорданова.Тя отрече и да е заплашвала свои бивши подчинени. И макар че проблем уж няма, Ихтиман бе едно от малкото училища на тези матури под специално наблюдение от образователното министерство. Официално преписвачите там са трима. Какви оценки са изкарали останалите - ще разберем на 9 юни. А дали са им били подарени? Ефектът ще установят те самите. Вероятно след няколко години...  

Трифала - билкова формула на 4000 г. за стомашно-чревния тракт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789299

ТРИФАЛА е класическа аюрведична формула, която според индийците балансира трите енергии-Вата, Пита ,Кафа. Тя съдържа екстракти от три плодчета. Тази комбинация се използва както самостоятелно, така и като компонент на много билкови формули за детоксикация,за подобряване на чернодробния метаболизъм и за регулиране на стомашно-чревния тракт.
ТРИФАЛА е класическа аюрведична формула, която според индийците балансира трите енергии-Вата, Пита ,Кафа. Тя съдържа екстракти от три плодчета. Тази комбинация се използва както самостоятелно, така и като компонент на много билкови формули за детоксикация,за подобряване на чернодробния метаболизъм и за регулиране на стомашно-чревния тракт.

Трифала - билкова формула на 4000 г. за стомашно-чревния тракт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789326

ТРИФАЛА е класическа аюрведична формула, която според индийците балансира трите енергии-Вата, Пита ,Кафа. Тя съдържа екстракти от три плодчета. Тази комбинация се използва както самостоятелно, така и като компонент на много билкови формули за детоксикация,за подобряване на чернодробния метаболизъм и за регулиране на стомашно-чревния тракт.
ТРИФАЛА е класическа аюрведична формула, която според индийците балансира трите енергии-Вата, Пита ,Кафа. Тя съдържа екстракти от три плодчета. Тази комбинация се използва както самостоятелно, така и като компонент на много билкови формули за детоксикация,за подобряване на чернодробния метаболизъм и за регулиране на стомашно-чревния тракт.

Три сценария за Македония

http://www.cross.bg/makedoniya-skopie-stranata-1467057.html

/КРОСС/ На 31 януари 2015 Македония беше разтърсена от така наречената афера „Пуч". Според вътрешния министър на страната, Гордана Янкулоска, опозицията и нейният основен лидер от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев са подготвяли държавен преврат и то с помощта на чуждестранни разузнавателни служби. Този ход на управляващите не постигна търсения ефект. Разплитането на аферата с незаконното подслушване на двайсет хиляди души от македонския обществен и политически елит се преплете се с множество други едновременно стоварили се върху правителството проблеми: системния бойкот на парламента от страна на опозицията; неуспешната реформа във висшето образование и липсата на обществен дебат по темата, провокирали първата студентска стачка в историята на Македония и първата окупация на висши учебни заведения; протестите на работещите на хонорар, ощетени от новата система на облагане; трайно високата безработица; високите цени на тока, наложени от монополиста в енергоразпределителната система; недоволството от допуснатите големи наводнения на земеделски земи и проблемите в здравеопазването. Съвкупността от всички тези фактори провокира поредната политическа криза в Скопие, която вероятно ще завърши с извънредни парламентарни избори. Впрочем, управляващите успяха да забъркат в скандала с подслушването и международната общност, която все по-активно се намесва във вътрешните работи на страната

Японската централна банка отчете най-високата си печалба от 2002 г.

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskata-centralna-banka-otchete-nai-visokata-si-pechalba-ot-2002-g-195613/

Сред причините са по-големите постъпления от продажбата на облигации и печалбата от активи в чуждестранна валута

Русия укрепва допълнително границата с Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-granitzata-rysko-ykrainskata-1467047.html

/КРОСС/ Руските гранични служби приеха допълнителни мерки за сигурност на руско-украинската граница, съобщи в интервю за РИА Новости заместник-директорът на Граничната служба на ФСБ на РФ генерал Владимир Кулишов. „Бойните действия в югоизточната част на Украйна за силово потискане от страна на Киев на съпротивата на народното опълчение предизвикаха необходимостта от приемане на допълнителни мерки за усилване на охраната на руско-украинската държавна граница“, каза Кулишов. Според него мерките се осъществяват в условията на големия бежански поток през държавната граница, нарастващата заплаха от проникване в руска територия  на членове на десните радикални и екстремистки организации в Украйна и незаконното пренасяне през границата на оръжие и боеприпаси.

Жена от Дряново почина, чака 5 часа спешна помощ

http://www.cross.bg/pomosht-dryanovo-lekarite-1467046.html

/КРОСС/Жена от Дряново почина, след като чака 5 часа спешна помощ, но така и не я дочака, съобщава ТВ7. Случаят от 17 май. До абсурдната ситуация се стига поради факта, че една-единствена линейка обслужва 8-хилядната община. Подробностите - през разказа на един внук, който моли с часове лекарите да помогнат на умиращата му баба. 81-годишната Вера Стрелковска от Дряново е на легло от няколко месеца. Кракът й е шиниран. Гледат я нейните роднини. Рано сутринта на 17 май състоянието на възрастната жена се влошава. Близките й търсят спешна помощ. Пристигналият екип инжектира медикамент и си тръгва. Въпреки намесата на лекарите Вера Стрелковска започва да се чувства все по-зле. По обед отново е потърсена Спешна помощ, но лекарите отказват да дойдат. След 5 часа молби се намесва Христо Серафимов - внук на болната жена. Той отива до спешния център в Дряново и моли лекарите да отидат при умиращата жена. Отново получава отказ и звъни на 112, пред спешното. След три минути е прехвърлен към Спешна помощ - Габрово, която отговаря за филиала в Дряново. Христо пази запис от разговора. От филиала на Спешна помощ - Габрово, в Дряново отказаха коментар. Но потвърдиха факта, че разполагат с екипи само за една от двете линейки, които имат, и не смогват да обслужат 8 хилядната община. 37-годишният Христо Серафимов е уважаван млад човек в Дряново, със собствен бизнес. Обясни, че не би разгласил случая, тъй като разбира натовареността на лекарите, но отношението го е обидило

САЩ разпратиха антракс погрешка на девет свои лаборатории

http://offnews.bg/news/n_1/n_511428.html

Американски военни погрешка са изпратили проби антракс на девет свои лаборатории, както и във военната си база в Южна Корея, пише Би Би Си, позовавайки се на информация от Пентагона. 22 военни от азиатската държава са подложени на превантивно лечение. В Щатите пък четирима цивилни граждани също се лекуват, въпреки че по думите на Пентагона са били изложени на "минимален риск". Пробата антракс е била разпратена из САЩ и Корея от база в щата Юта. Всички проби с ужасяващата зараза в последствие са били унищожени по протокол, уверяват американските военни.

Евтим Костадинов: До края на годината ще ни бъдат предадени всички архиви на военното разузнаване

http://www.cross.bg/kostadinov-razyznavane-voennoto-1467045.html

/КРОСС/ Предаването на архивите на военното разузнаване ще бъде направено в изпълнение на закона, ще даде възможност на обществото да се докосне до тези архивни документи, съответно следователите, представителите на медиите ще имат възможност сами да видят за какво става дума, каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в коментар на заповедта на военният министър Николай Ненчев за предаване на архивите на военното разузнаване на Комисията. Темата за националната сигурност, за предателство от страна на служба „Военна информация" бе умишлено преекспонирана, за да не се изпълни в цялост законът до този момент, обеляза той в интервю за БНР. Истината трябва да излезе наяве, заяви Костадинов: „За да се спре този закон, имаше две основни възражения. Първо - да се спре замерването с досиета в публичното пространство и второ - този, който желае да заема публични длъжности или да извършва публични дейности, да знае, че той ще бъде осветен до такава степен, че всеки от избирателите да вземе собствено решение да гласува или не за него". Костадинов посочи, че Комисията очаква от служба „Военна информация" повече от 32 хиляди архивни единици: „Очакваме до края на годината да приключим този въпрос и да няма никакви притеснения относно опазването на тайната, особено за привлечените в сътрудничество към нашите служби чужди граждани. Проверката ще тече паралелно с предаването на документите".

Експерт: Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790249

"Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора, затова е необходим нов метод за изчисление". Това каза главния икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова, цитирана от "Фокус".
„Работодателите в общия случай са изключително притеснени от това постоянно вдигане и се
"Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора, затова е необходим нов метод за изчисление". Това каза главния икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова, цитирана от "Фокус". „Работодателите в общия случай са изключително притеснени от това постоянно вдигане и се

Експерт: Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790243


"Вдигането на минималната работна заплата изхвърля от пазара на труда младежите и ниско квалифицираните хора, затова е необходим нов метод за изчисление". Това каза главния икономист на Института за пазарна икономика Десислава Николова, цитирана от "Фокус". „Работодателите в общия случай са изключително притеснени от това постоянно вдигане и се

Осъден за катастрофата в "Бакаджика" изчезнал от България

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542282_osuden_za_katastrofata_v_bakadjika_izcheznal_ot/?ref=rss


Собственикът на неизправния автобус, убил 18 души преди 6 години в местността "Бакаджика", е напуснал България, съобщиха близки на загиналите пред БНТ. Днес е поредната годишнина от трагичния инцидент, за който на по 10 години затвор бяха осъдени шофьорът на 20-годишния "Чавдар" Господин Димитров и собственикът на фирмата, чийто автобус се повреди, Слави Славов.

"Няма да има правосъдие. Нещо куца в тая държава", казват близки на загиналите пред БНТ, а от МВР обясняват, че са взели...

Откриват "Квадрат 500"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790244

Днес официално ще бъде открит най-големият музей у нас - националната галерия "Квадрат 500". Преди дни за първи път журналисти видяха експозицията в новата Национална галерия.
Музеят обединява реконструираната бивша сграда на Техническия университет и Галерията за чуждестранно изкуство. Във фонда му се съхраняват 42 000 творби като в момента са
Днес официално ще бъде открит най-големият музей у нас - националната галерия "Квадрат 500". Преди дни за първи път журналисти видяха експозицията в новата Национална галерия. Музеят обединява реконструираната бивша сграда на Техническия университет и Галерията за чуждестранно изкуство. Във фонда му се съхраняват 42 000 творби като в момента са

Московски: Не правим компромис с качеството на магистрала Марица (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790172

Не правим компромис с качеството на работата на автомагистрала „Марица”. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в предаването „Денят започва“ по БНТ.
На 3 места се констатираха неравности на автомагистрала „Марица”, които са фрезовани и преасфалтирани, обясни Московски.
Не правим компромис с качеството на работата на автомагистрала „Марица”. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски в предаването „Денят започва“ по БНТ. На 3 места се констатираха неравности на автомагистрала „Марица”, които са фрезовани и преасфалтирани, обясни Московски.

Вучич: Тачи не знае какво е геноцид

http://balkani.actualno.com/Vuchich-Tachi-ne-znae-kakvo-e-genocid--news_475438.html

Сърбия изготвя подробен отговор за намеренията на министъра на външните работи на Косово Хашим Тачи да повдигне обвинение срещу властите в Белград за извършен геноцид. Това каза сръбският премиер А...

Откриват "Квадрат 500"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790239

Днес официално ще бъде открит най-големият музей у нас - националната галерия
Днес официално ще бъде открит най-големият музей у нас - националната галерия "Квадрат 500". Преди дни за първи път журналисти видяха експозицията в новата Национална галерия. Музеят обединява реконструираната бивша сграда на Техническия университет и Галерията за чуждестранно изкуство. Във фонда му се съхраняват 42 000 творби като в момента са

Бен Афлек и Дженифър Гарнър се развеждат

http://www.cross.bg/garnur-vreme-mnogokratno-1467044.html

/КРОСС/Двамата с Дженифър Гарнър са заедно почти 10 години и имат три деца. Актьорът е изразил желание всичките въпроси, свързани с документите за раздялата, да бъдат оформени до 29 юни. Медиите многократно съобщаваха за трудности в отношенията на двойката. Обща снимка на съпрузите не е публикувана от месеци. Афлек често почива без жена си и брачната си халка, като прекарва повечето си свободно време в игри на хазарт. В същото време Гарнър многократно е заявявала, че бракът с Бен изисква от нея търпение и морални сили.  

Всеки 3-ти българин с опасно затлъстяване

http://www.moreto.net/novini.php?n=290354

Боклуците, които ядем, са в основата на много проблеми свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, което се превръща в сериозен проблем за нацията. Два пъти повече сол от нормата и „лоши” мазнини присъстват в ежедневното меню на малки и големи.

Жълт код в 19 области заради силен вятър

http://www.mediapool.bg/zhalt-kod-v-19-oblasti-zaradi-silen-vyatar-news234621.html

В 19 области на страната за 28 май ще е в сила жълт код заради силен вятър, съобщиНационалният институт по метрология и хидрология към БАН. Кодът ще е в сила за цялата Северна България, по морето и в областите Благоевград и Кюстендил. Силен вятър от север-северозапад със скорост 14-17 м/с и пориви до 20 м/с ще духа в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол и Сливен. Според синоптичната прогноза в четвъртък през деня на отделни места ще има слаби превалявания от дъжд, само в Рило-Родопската област се очакват по-съществени валежи. Ще духа умерен временно до силен вятър от северозапад, по Черноморието от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17 и 22 градуса. В петък ще продължи да духа слаб северозападен вятър. Облачността ще е променлива, преди обяд по-често значителна, през втората половина от деня постепенно ще намалява и ще се установи слънчевовреме.Само на отделни места е възможно да превали слабо. Ще започне повишение на температурите и максималните ще са между 20 и 25 градуса. В събота ще бъде предимно слънчево. Ще има временни увеличения на облачността, но няма да има валежи.

Правителството решава проблема с бездомните кучета чрез масова кастрация

http://offnews.bg/news/n_1/n_511426.html

Управление и намаляване на популацията от безстопанствените кучета чрез масова кастрация и  постоянно осиновяване  - това са част от мерките, които правителството предлага за справяне с проблемите с бездомните кучета в страната.  Те са записани в промените в Закона за защита на животните, които предстои да бъдат одобрени на заседание на правителството.  С тях се предвижда създаването на  Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета , която ще се изпълнява от общинските кметове. Според предложените от земеделския министър промени в закона, програмата се основава на няколко принципа: " постигане на здравословна среда за гражданите на България и подобряване хуманното отношение към животните; управление и намаляване на популацията от безстопанствени кучета по ефективен начин чрез масова кастрация; постоянно осиновяване на безстопанствените кучета; провеждане на образователни кампании."   В промените е записано също, че с програмата се цели контрол освен на развъдниците, търговците на кучета, пазарите за животни и зоомагазините , но и на броя на домашните любимци. Текстовете не посочват как точно ще бъдат изпълнени тези мерки, като се очаква то да да бъде описано подробно в програмата.  В проекта с промените е записано, че те няма да окажат въздействие върху бюджета. В новосъздадения чл. 40б. на закона обаче се регламентира, че дейностите по програмата - сред които е и кастрирането, ще се се финансират със средства от държавния и общинския бюджет , но също и с дарения от физически и юридически лица . Промените предвиждат и глоби за кметовете, които не отчитат редовно изпълнението на програмата. Тяхното задължение ще бъде до 1 март всяка година да отчитат резултатите пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Ако не го направят, ще бъдат глобени с 1000 до 2000 лв., а при повторно провинение глобата скача двойно. 

Ограничават работните ВЕИ мощности на територията на ЧЕЗ

http://pik.bg/ограничават-работните-веи-мощности-на-територията-на-чез-news339867.html

Ограничават работните ВЕИ мощности на територията на ЧЕЗ

От 9.00 ч. до 17.00 ч. днес ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници на територията, обслужвана от ЧЕЗ, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Териториалните диспечерски управления на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД са разпоредили на "ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени на 40 процента максималните работни мощности на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към електроразпределителната мрежа.

В съобщенето си от "ЧЕЗ Разпределение България" АД напомнят, че разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

 

В София ще бъде въведена интелигентна система срещу задръстванията

http://www.cross.bg/krustovishta-trafika-sistema-1467042.html

/КРОСС/ Нова система за контрол на трафика ще намали времето за пътуване в столицата с 30%. До края на 2016 г. се очаква да бъдат поставени датчици и камери на 160 кръстовища, с които от Центъра за градска мобилност ще регулират светофарите в пиковите часове, съобщава БНТ. Проектът за контрол на движението ще струва около 20 млн. лв. на Столичната община. Пресичането по кръстовищата в столицата ще става вече само след натискане на жълто копче. Бутонът ще намали чакането за зелен сигнал с 30 секунди. „С натискането на бутона се заявява наличието на хора, които искат да пресекат", обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Така ако на кръстовището няма пешеходци, зелено ще свети само за шофьорите. „Въведени са и системи за оповестяване на пешеходците", обясни Христов. Три премигвания ще подсказват, че зеленото изтича. За хората с намалено зрение ще има и звуков сигнал. От общината обмислят дали да поставят специални плочки и допълнителни звуци на копчето, за да не се нуждаят слепите хора от помощ. Новите бутони вече са поставени на кръстовището на Семинарията, по булевардите „Г. М. Димитров" и „Стамболийски". Хората обаче масово не знаят за нововъведението. На бутони ще премине и пресичането по бул. „Царица Йоана" до броени дни. През тази година поетапно ще изградим системата за управление на трафика на 80 кръстовища, обясни Христов

Започна се! ГЕРБ не успяха да съберат кворум и провалиха заседанието на НС

http://bulgarski.pogled.info/news/64834/Zapochna-se-GERB-ne-uspyaha-da-saberat-kvorum-i-provaliha-zasedanieto-na-NS

/Поглед.инфо/ За първи път в рамките на 43-ото Народно събрание депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от поне 121 присъстващи в зала, за да започнат пленарното заседание.

Илияна Йотова: България трябва да защити интереса си по проблема с бежанците пред европейските институции

http://pik.bg/илияна-йотова-българия-трябва-да-защити-интереса-си-по-проблема-с-бежанците-пред-европейск-news339866.html

Илияна Йотова: България трябва да защити интереса си по проблема с бежанците пред европейските институции

"Тези 40 хиляди души, които влизат в пилотния вариант на ЕК за преразпределение на солидарен принцип между държавите-членки, са само бежанци, които вече са на територията на Италия и Гърция." Това обясни евродепутатът Илияна Йотова, заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП, в интервю за БНР по повод на квотите за разпределението на бежанците между страните-членки на ЕС, които Европейската комисия прие в сряда.

"Логично се задава въпросът защо само там? Нима другите страни, които са външна граница на ЕС, нямат същия проблем? Говоря за една Малта, защо не се остави достатъчно възможност за наблюдение на случващото се и у нас, защото много добре знаем, че една част от бежанците в Турция ще потърсят своя изход и през България. В края на юни ще има Съвет в Брюксел, на който вътрешните министри трябва много аргументирано да защитават всеки своята позиция и аз мисля, че тук отговорността на правителството ни е много голяма. /…/ Колкото по-убедително отидат правителствата на този Съвет, толкова повече шанс имаме и ние да защитим интереса си. Каквото и да говорим, колкото и скептично да гледаме на тези мерки на ЕК, преди две седмици, когато за първи път предложиха тези политики, ЕК направи гигантска крачка по отношение на защитата на страните от външната граница на ЕС. Правителството трябва да направи възможно най-скоро една обществена дискусия. Нека да има консенсус между всички онези институции в България, без да политиканстваме, на всички нива, на които може да се лобира в ЕК, защото България е в един много деликатен момент", добави тя.

По думите ѝ, страната ни трябва да настоява бежанците да бъдат преразпределяни в други държави-членки: "Между другото, ЕС оставя тази вратичка. По приложението към мерките България трябва да приеме тези над 700 бежанци, но на фона на това, което е у нас в момента и което се случи през последните години, мисля, че това е капка в морето. Още повече ЕК решава частично и финансовия проблем."

Пушков: В НАТО си измислят „руската заплаха“, за да не им намалят заплатите

http://www.cross.bg/nato-pyshkov-zaplaha-1467040.html

/КРОСС/ НАТО не може да подкрепи твърденията си за съществуването на „руска заплаха“ с нито едно доказателство, заяви председателят на комитета на Държавната дума на Русия по международните въпроси Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости. Алиансът си измисля тази заплаха, за да запази заплатата на военните, отбеляза още депутатът. „В НАТО не разполагат с нито едно доказателство, потвърждаващо „руската заплаха“. И там са заети с това, постоянно да си я измислят. В противен случай, много ще им намалят заплатите“, написа Пушков в личния си Twitter. Припомняме, че по-рано чешкият генерал Петър Павел, който от юли заема поста председател на Военния комитет на НАТО, заяви, че алиансът не е в състояние оперативно да реагира на заплахите, включително и от страна на Русия, на която според него, от чисто техническа гледна точка й стигат само няколко дни, за да „превземе“ страните от Балтика.

Еврокомисарят Корина Крецу отлага визитата си за юни

http://news.ibox.bg/news/id_48582016

Заради авария на летище Брюксел тя ще отсъства от церемонията за АМ "Марица"

Трябват ми 3 дипломи, за да водя разговор с Вас

http://cite.actualno.com/Trjabvat-mi-3-diplomi-za-da-vodja-razgovor-s-Vas-news_475434.html

Това заяви водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев по време на разговора с проф. Мариана Георгиева за интеграцията на ромите. "Вече забравих откъде Ви тръгна мисълта... На м...

Следователка одрала колежка във Варна, съдят я

http://www.moreto.net/novini.php?n=290361

Дело срещу бившата следователка Илияна Асенова-Трендафилова за нападение над колежка започва в Софийския градски съд днес. Юристката е обвинена, че на 22 октомври 2012 г. в кабинет на следствието във Варна е налетяла на Станимира Димитрова, одрала я и ѝ причинила лека телесна повреда.

Зрелищен арест след полицейска гонка в Тексас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790230

Катастрофа и зрелищен арест се случиха след гонка по улиците на град Арлингтън, щата Тексас, предаде Ройтерс. Полицията е преследвала заподозрения в продължение на два часа. През това време той е разговарял с тях по телефона. Униформените така и не успели да се договорят с мъжа и затова пуснали брониран автомобил, който го ударил странично.

Муравей Радев: Орешарски не се опита да спаси КТБ или не му позволиха

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790232

Доверието към БНБ се срина след събитията в КТБ, а това е вредно за банковата ни система. Смяната на управителя на Иван Искров ще бъде добър ход. Ако е недоволен - хайде "холъм". Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред БТВ.
Той даде много висока оценка на новия кандидат, като посочи, че дори се е изненадал, че е приел,
Доверието към БНБ се срина след събитията в КТБ, а това е вредно за банковата ни система. Смяната на управителя на Иван Искров ще бъде добър ход. Ако е недоволен - хайде "холъм". Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред БТВ. Той даде много висока оценка на новия кандидат, като посочи, че дори се е изненадал, че е приел,

Муравей Радев: Хората от трета и четвърта редица стоят зад сценария с КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790213

Доверието към БНБ се срина след събитията в КТБ, а това е вредно за банковата ни система. Смяната на управителя на Иван Искров ще бъде добър ход. Ако е недоволен хайде
Доверието към БНБ се срина след събитията в КТБ, а това е вредно за банковата ни система. Смяната на управителя на Иван Искров ще бъде добър ход. Ако е недоволен хайде "холъм". Това каза бившият финансов министър Муравей Радев пред БТВ. Той даде много висока оценка на новия кандидат, като посочи, че дори се е изненадал, че е приел,

Янаки Стоилов: Димитър Радев е компетентен

http://pik.bg/янаки-стоилов-димитър-радев-е-компетентен-news339864.html

Янаки Стоилов: Димитър Радев е компетентен

"Димитър Радев има компетентност въпросът е, че ние трябва да преценим специализираната компетентност, волята и също така да поставим въпроса дали той ще се ангажира с преглед на определени действия при сегашния управителен съвет на решения, които са вземани." Това каза Янаки Стоилов от ПГ на БСП лява България след срещата на парламентарната група с кандидата за гуверньор на БНБ Димитър Радев, предаде агенция "Фокус".

„Ние не сме говорили за законови промени, защото смятаме, че може да се действа при тези закони“, обясни той. По думите му на срещата са поставени много важни въпроси по отношение на защита на обществения интерес чрез дейността на управителя и на управителния съвет на БНБ.

„Също така бяха поставени въпроси от гледна точка на развитието на финансовия и банковия сектор на европейско ниво“, посочи още Стоилов.

„Поставиха се и въпроси за състоянието на банковия сектор като цяло и също така въпроси, засягащи дейността на ФГВБ и засягащи начина на конструиране на управителния съвет“, коментира депутатът.

Авария на летището в Брюксел отмени визитата на еврокомисаря по регионална политика

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790137

Предварително обявената среща и изявления на министър-председателя Бойко Борисов и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да се състоят, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.
Причината е авария на летището в Брюксел, която не позволи пристигането на еврокомисаря Крецу. Нейното посещение в България се отлага за месец
Предварително обявената среща и изявления на министър-председателя Бойко Борисов и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да се състоят, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Причината е авария на летището в Брюксел, която не позволи пристигането на еврокомисаря Крецу. Нейното посещение в България се отлага за месец

Лекият суров петрол поскъпна до близо 58 долара за барел

http://econ.bg/Новини/Лекият-суров-петрол-поскъпна-до-близо-58-долара-за-барел_l.a_i.675665_at.1.html

Цената на петрола се възстанови в четвъртък (28 май) след два последователни дни на спад на фона на нарастващи запаси в САЩ и стабилно световно...

Симеонов: Промени в Изборния кодекс, иначе няма да се разберем с управляващите

http://politics.actualno.com/Simeonov-Promeni-v-Izbornija-kodeks-inache-njama-da-se-razberem-s-upravljavashtite--news_475435.html

Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем с управляващите. Изборният кодекс е камъкът, който може да обърне всичко. Това обяви съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов п...

Зрелищен арест след полицейска гонка в Тексас (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790217

Катастрофа и зрелищен арест се случиха след гонка по улиците на град Арлингтън, щата Тексас, предаде Ройтерс. Полицията е преследвала заподозрения в продължение на два часа. През това време той е разговарял с тях по телефона. Униформените така и не успели да се договорят с мъжа и затова пуснали брониран автомобил, който го ударил странично.

Забавя се пристигането на еврокомисаря по регионална политика

http://pik.bg/забавя-се-пристигането-на-еврокомисаря-по-регионална-политика-news339863.html

Забавя се пристигането на еврокомисаря по регионална политика

Предварително обявената среща и изявления на министър-председателя Бойко Борисов и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу няма да се състоят, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Причината е авария на летището в Брюксел, която не позволява пристигането на Крецу у нас.

Останалите събития, предвидени в рамките на официалното посещение, като съвместното им участие в церемонията по откриването на ЛОТ 2 на АМ „Марица“ (16:00 часа), ще се състоят.


Екстрадират в Германия семейство сводници

http://pik.bg/екстрадират-в-германия-семейство-сводници-news339861.html

Екстрадират в Германия семейство сводници

Окръжният съд в Разград разреши екстрадация на двама български граждани, осъдени в Германия. Бистра Симеонова от Плевен и мъжът, с който съжителства – Събин Джамбазов – били осъдени от немски съд за сводничество, трафик на хора и нанасяне на телесни повреди, престъпленията са извършени в периода 2011-2013 г.

Двамата обаче успели да избягат от съдебната зала в Дармщат.

Жената поискала разрешение да ползва тоалетна, а когато се забавила, тъй като нямало жени – съдебна охрана, да я търси бил изпратен мъжът й. За двамата били издадени Европейски заповеди за арест, засечени били по Гергьовден на гости на свои познати в Ясеновец.

За да може жената да пътува със самолет до Германия се наложило лекар от разградската болница да издаде медицински документ, тъй като Симеонова била бременна в деветия месец. Наказанието за Симеонова е 6 години лишаване от свобода, а за Джамбазов – 8 години.


Преглед на варненския печат - 28 май

http://www.moreto.net/novini.php?n=290349

През нощта срещу сряда в кв. „Възраждане“ се е срутил скат. Там, където е станал инцидентът, са започнали изкопни дейности за строеж на нова сграда. Вероятно проливният дъжд предната вечер е причина за свлачищния процес. Оголен е бил и кабел високо напрежение.

Илияна Йотова: България да настоява бежанците да бъдат преразпределяни в други държави-членки

http://www.cross.bg/bulgariya-bezhantzi-iliyana-1467039.html

/КРОСС/България ще трябва да приюти 788 бежанци от Африка в следващите 2 г. Това е предложението на ЕК, което бе представено официално в Брюксел вчера. То предвижда настаняването в страните от ЕС на квотен принцип на 40 000 бежанци, които ще пристигнат по море в Гърция и Италия през идващите 2 г. след 15 април т.г., както и на още 20 000 души, които ще поискат убежище в Европа от изнесени центрове в Африка. Тези имигранти са извън всички други, които вече са у нас и в останалите страни от ЕС и които тепърва ще пристигат. 3256 имигранти са влезли в България до 14 май т.г., сочат данни на МВР. Тези 40 хиляди души, които влизат в пилотния вариант на ЕК за преразпределение на солидарен принцип между държавите-членки, са само бежанци, които вече са на територията на Италия и Гърция, обясни пред БНР евродепутатът Илияна Йотова, която е заместник-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП. Логично се задава въпросът защо само там? Нима другите страни, които са външна граница на ЕС, нямат същия проблем? Говоря за една Малта. Защо не се остави достатъчно възможност за наблюдение на случващото се и у нас - защото много добре знаем, че една част от бежанците в Турция ще потърсят своя изход и през България, коментира тя

Движението на българските майки иска оставката на ръководството на ДАЗД

http://www.cross.bg/detza-domovete-bykova-1467038.html

/КРОСС/ През последната година стана ясно, че не всички деца с увреждания може да бъдат изведени от домовете. Голяма част от общините и новопостроените центрове не желаят тези деца, тъй като те са изключително тежки случаи и специалистите и обществото не са готови да ги приемат, каза Росица Букова от Движение на българските майки в интервю за БНР.  В свое становище Движението поиска оставката на ръководството на Агенцията заради несправяне с деинституционализацията на децата от домовете. По думите й, деинституционализацията на децата от домовете не се случва добре: „Оказа се, че има повече построени сгради, а няма деца с увреждания, които да бъдат настанени там. Ние подкрепяме като цяло този процес, защото домове не бива да има, институции за деца не трябва да има, но за да ги няма, първото и най-важно нещо е подкрепата на семейството". Тя съобщи, че ДАЗД не е информирала родителите, че децата им са живи: „Това доказва как една Агенция за закрила на детето през годините „тика" едни деца в едни институции, за да може да се издържа не само Агенцията, но и много други държавни структури по веригата. В момента в домовете за деца с увреждания има около 600 деца и към момента МТСП и МЗ се опитват да разберат чия отговорност са тези деца - дали те имат нужда от социална или здравна подкрепа, каза още Букова

Близнашки: Орешарски е прав за модела свой

http://pik.bg/близнашки-орешарски-е-прав-за-модела-свой-news339857.html

Близнашки: Орешарски е прав за модела свой

За съжаление бившия премиер Пламен Орешарски за подмяната на модела кой в модела свой е прав, каза Георги Близнашки по ТВ 7. С тези думи бившия служебен министър-председател коментира изказването на предшественика си на поста.

"Това е факт", каза той по повод някои назначения на ключови постове. Специалистът по конституционно право заяви, че не е разговарял с Лютви Местан. Лидерът на ДПС бил поканил професора за обсъждане на промените в основния закон. "Винаги когато става дума за конституция ме питат", допълни гостът в студиото.

"Идеята за разделянето на състава на Висшия съдебен съвет е взета от Франция. Нашите неправителствени организации не може да измислят нещо ново, коментира преподавателят предложените от властта реформи в основния закон.

"Чуждите посланици не трябва да бъдат активни във вътрешните работа на страната ни. България е конституционна държава. Не сме бивша колония от Екваториална Африка", категоричен бе той.

Близнашки заяви, че не само дипломатическият представител на Париж в София Ксавие дьо Кабан се опитва да оказва влияние върху български политици.


Най-модерните и здравословни храни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790199

 И тази година киноата си остава най-модната храна, информира Foodpanda в изследване на тенденциите в здравословното хранене. Тя е изключително полезна с високо си съдържание на калций, желязо, фибри и протеини, има мек и сладък вкус.
Киноата се комбинира добре в основно ястие, като гарнитура, а също в тестени изделия,
 И тази година киноата си остава най-модната храна, информира Foodpanda в изследване на тенденциите в здравословното хранене. Тя е изключително полезна с високо си съдържание на калций, желязо, фибри и протеини, има мек и сладък вкус. Киноата се комбинира добре в основно ястие, като гарнитура, а също в тестени изделия,

Срив на осиновяванията! Българинът търси "малко, бяло и здраво"

http://petel.bg/Sriv-na-osinovyavaniyata--Balgarinat-tarsi-malko--byalo-i-zdravo__113859

Тотален срив в осиновяванията и в същото време бум на дадените за отглеждане от приемни семейства деца отчита Агенцията за социално...

Феновете на Черно море бесни: Сватбата ще ни пореже брутално на финала. Дайте купата на Левски!

http://petel.bg/Fenovete-na-CHerno-more-besni--Svatbata-shhe-ni-porezhe-brutalno-na-finala--Dayte-kupata-na-Levski-__113860

Феновете на Черно море посрещнаха на нож назначението на Ивайло Стоянов-Сватбата за главен съдия на финалния мач за купата на България...

Откриват "Квадрат 500"

http://pik.bg/откриват-квадрат-500-news339855.html

Откриват "Квадрат 500"

Днес официално ще бъде открит най-големият музей у нас - националната галерия "Квадрат 500".

Преди дни за първи път журналисти видяха експозицията в новата Национална галерия. Музеят обединява реконструираната бивша сграда на Техническия университет и Галерията за чуждестранно изкуство.

Във фонда му се съхраняват 42 000 творби като в момента са изложени около 2000 от тях.

Новата галерия стана известна под името Българския Лувър, а след допитване получи името “Квадрат 500″. Музеят е на четири етажа и разполага с 28 зали.


Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване