Отлага се посещението на еврокомисар за откриването на лот 2 на АМ "Марица"

http://frognews.bg/news_91997/Otlaga-se-poseshtenieto-na-evrokomisar-za-otkrivaneto-na-lot-2-na-AM-Maritsa/

Отлага се посещението на европейския комисар по регионалната политика Корина Крецу за откриването на лот 2 на АМ „Марица”. Това съобщават от Представителство на Европейската комисия.

Апаш задигна 700 лева от жена в аптека

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790520

Жена от село Долно Осеново беше обрана в сградата на поликлиниката в Благоевград. Инцидентът станал в аптеката на първия етаж, където неочаквано ловък крадец задигнал пари от чантата на жената.
Жена от село Долно Осеново беше обрана в сградата на поликлиниката в Благоевград. Инцидентът станал в аптеката на първия етаж, където неочаквано ловък крадец задигнал пари от чантата на жената. "Жената е оставила чантата си отворена, без надзор на пейка в помещението", каза управителят на охранителната фирма Емил Георгиев.

Първо в ПИК и "Час Пик"! Българи гинат заради нова секта - култ към слънцето погуби десетки

http://pik.bg/първо-в-пик-и-час-пик-българи-гинат-заради-нова-секта---култ-към-слънцето-погуби-десетки-news339933.html

Първо в ПИК и "Час Пик"! Българи гинат заради нова секта - култ към слънцето погуби десетки

18-годишната Бистра от Бургас беше приета в безпомощно състояние в болница. Повече от месец момичето не е хапнало нито залък от гозбите на разтревожената си майка, нито пък троха хляб. Пило е само вода. Приятели са я убедили, че ще получи достатъчно жизнена енергия от Слънцето. Затова дисциплинирано и по строга схема вторачено го е наблюдавало всеки ден. Но се случва друго. Бистра започва да линее, разболява се от грип, толкова е слаба, че няма сили да стане от леглото, и загубва съзнание.
Младата бургазлийка не е единичен случай на пострадала от манията “соларен живот”, обхванала вече хиляди хора. Джипита от цялата страна съобщават, че в навечерието на лятото българите направо са луднали по модерното слънцеядство. Те твърдо загърбват месото, плодовете и зеленчуците, да не говорим за тестените вкуснотии. Не пият кафе, а само ограничено количество вода. Сутрин и вечер гледат огненото кълбо на небето. Вярват, че единствено слънчевите лъчи - най-големият източник на енергия, ще ги изхранват. Още: ще ги отърват от омразните мазнини по тялото им, от стреса и от куп болежки.
Маня Ставрева от Варна например разказва във Фейсбук как със слънцеядство излекувала депресията и стомашните си проблеми. А учителят по физика Стефан Мермерски, който преди година и половина е отказал всякаква храна и се храни единствено със слънце, намира все повече поддръжници сред колегите си. Много от тях също са
спрели да ядат и твърдят, че хората са създадени, за да живеят на фотосинтеза. Казано иначе – човек може да спре да яде и да живее само от светлината. По-трудно обаче се свиква и без водата.
Идващото горещо лято е идеално за соларните българи. Точно сега е времето да зареждат биобатериите си. Това надушиха хитри търгаши и пъргаво обявиха в интернет създадените
уж „специални” групи за слънцеяди.
С уверението, че медицински лица щели да следят здравословното състояние на феновете на Слънцето (естествено, срещу добро заплащане). Стига те да спазват железните правила: винаги се гледа Слънцето 1 час след като изгрее или 1 час преди да залезе. Започва се с гледане от 10 секунди, на следващия ден – 20 сек, и така, докато се стигне минута и половина. Това е първият етап.
Според йогите нужно е гледане на Слънцето в продължение на 5 минути.
Първият месец и половина е критичен, защото тогава клетките се чистят, започва физическата слабост, кожата и гърлото изсъхват. Мине ли този период, организмът свиква дори без вода, твърдят йогите.

 

Учителят Петър Дънов:

Посрещайте изгревите – ще усетите сила!

 

Сред слънцеядите има много последователи на Петър Дънов. Те напомнят на какво ни е учил този велик човек. Ето думите му: Точно преди изгрев Слънцето има толкова мощна енергия, че може да пренастрои и обнови клетките на тялото. В този момент небесното тяло е суперактивно, а човешкият организъм – най-податлив на влиянието му.
Затова Дънов съветва да посрещаме изгревите, за да хармонизираме процесите в организма си. Ако приемем, че клетките и мозъкът ни са като батерии, които черпят сили и обновление от естествени източници, то точно Слънцето е изворът на тази енергия.

 

Д-р Петър Атанасов, шеф на клиника в “Пирогов”:

Пълна глупост е отказът от ядене и вода!

Пълна глупост е, че гледайки Слънцето, човек няма нужда да се храни и да пие вода. Какво, гледайки Слънцето да се самоубива ли? Ами нали ние всеки ден с храната поглъщаме част от Слънцето – във всеки хранителен продукт - зеленчуци, плодове и др., се съдържа преобразувана слънчева енергия в белтък, мазнини, въглехидрати. Обръщам се към хората: Престанете да се доверявате на опасната мода! Не изпадайте в крайности. Слънцето безспорно е полезно, но с мярка. Лекарите знаем, че дозата прави лекарството. Надхвърлиш ли я – то става отрова.

 

Индиецът Хира Манек 18 години не хапнал нищо

Индиецът Хира Манек вече 18 години се храни само със Слънце и вода. Тази диета е потвърдена от лекари,  според които възрастният мъж се е превърнал в нещо като чип. Той се захранва и обновява чрез лъчи, възприемани по древна духовна практика. “Слънчевият мъж” неотдавна беше в България и обясни, че освен физическо здраве небесното тяло развива сетивата и калява психиката. Според него взирането в Слънцето трябва да става постепенно и не повече от 45 минути на ден. Дори и невидими, зимните слънчеви лъчи също могат да доставят на организма всичко необходимо за него. Примерно какъвто е витамин D. Не е нужно взирането в огненото кълбо да се прави без мигане. Напълно допустимо е да се отклонява погледа за няколко минути и отново да се съсредоточава върху Слънцето. 

 

Драгомир Стойнев: БСП трябва да предложи нов национален проект за България

http://bulgarski.pogled.info/news/64835/Dragomir-Stoinev-BSP-tryabva-da-predlozhi-nov-natsionalen-proekt-za-Balgariya

/Поглед.инфо/ Интервю с Драгомир Стойнев – зам.-председател на НС на БСП с ресор „Политики”, депутат от Старозагорски избирателен район. Министър на икономиката и енергетиката в правителството на Пламен Орешарски. Председател на Комисията по труд и социална политика в 41-то Народно събрание. Икономически съветник на премиера Сергей Станишев през 2007-2009 г. Част от екипите създали Национална компания Индустриални зони и Сребърния фонд. Един от авторите на идеята за държавната Българска банка за развитие, създадена да финансира български малки и средни предприятия. Икономист, завършил Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Дипломната му работа от Сорбоната "Ролята на финансовия сектор за преструктуриране на китайската икономика за периода 1978 - 2002 г.” е сред най-четените в местната библиотека. Владее френски, руски и английски. Роден през 1976 г. в семейството на проектант и инженер; 39 годишен, женен с две деца.

ДПС алармираха за земеделски проблем

http://pik.bg/дпс-алармираха-за-земеделски-проблем-news339950.html

ДПС алармираха за земеделски проблем

ДПС дадоха трибунка в кулоарите на парламента и алармираха, че утре изтича крайния срок за подаване на документи за субсидии за очертаване на земеделските площи.

Проблемът е в това, че много земеделци не са успели да подадат своите документи в посочения срок. Документите се обработват много бавно и на производителите им се налага да чакат с дни пред поземлените комисии. Министерство на земеделието и храните и ДФ "Земеделие" са имали възможност да удължат крайния срок до 15 юни, но не са го направили, казаха още от Движението.

От ДПС настояват срокът да бъде променен, защото в противен случай МЗХ трябва да поеме цялата политическа и финансова отговорност. Санкциите, които ще бъдат налагани на земеделските производители са в размер на 1% на ден.

Земеделците ще започнат да подават колективни съдебни искове, тъй като не по тяхна вина се е случило забавянето, предупредиха от ДПС.

Командирът на таджикските спецчасти премина на страната на "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/komandirat-na-tadzhikskite-spetschasti-premina-na-stranata-na-islyamska-darzhava-news234632.html

Командирът на таджикистанските полицейски спецчасти ОМОН, полковник Гурмурод Халимов, който загадъчно изчезна от републиката преди месец, се появи в Сирия в редиците на джихадистите от "Ислямска държава". Това стана известно от негово видеообръщение, поместено в социалните мрежи и публикувано днес в редица медии, предаде ТАСС.   На видеокадрите добре се вижда командирът на ОМОН в мюсюлмански дрехи, заобиколен от група "съратници". На добър руски език Халимов обяснява решението си с недоволството от разпоредбите в таджикистанското МВР, забраняващи носенето на мюсюлманско облекло и извършването на ежедневните петкратни молитв. Той изразява недоволство също от състоянието на руско-таджикистанските и руско-американските отношения, макар че е преминал обучение в спецчастите на Русия и САЩ.   Информирани източници в таджикските спецслужби потвърдиха пред ТАСС заминаването на командира на ОМОН в Сирия и присъединяването му към "Ислямска държава". Те добавили, че заедно с полковника в Сирия се намират още 5-6 негови омоновци.   Четиридесетгодишният полковник оглави ОМОН преди четири години и нееднократно е бил отличаван с държавни награди. Халимов е баща на осем деца.

Назиф на два пъти спасява Ани от канибала

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790286




Основният свидетел срещу касапина Станислав Бакърджиев Назиф Ахмед на два пъти спасил 3-годишната Ани от лапите на смъртта, научи
Основният свидетел срещу касапина Станислав Бакърджиев Назиф Ахмед на два пъти спасил 3-годишната Ани от лапите на смъртта, научи "България Днес". Според неофициална информация, дадена от близки до разследването източници, по време на съдбовния си престой в злокобното свърталище на ул. "Михаил Вода" Назиф се нахвърлил с юмруци върху Станислав,

Назиф на два пъти спасява Ани от канибала

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790292




Основният свидетел срещу касапина Станислав Бакърджиев Назиф Ахмед на два пъти спасил 3-годишната Ани от лапите на смъртта, научи "България Днес". Според неофициална информация, дадена от близки до разследването източници, по време на съдбовния си престой в злокобното свърталище на ул. "Михаил Вода" Назиф се нахвърлил с юмруци върху Станислав,
Основният свидетел срещу касапина Станислав Бакърджиев Назиф Ахмед на два пъти спасил 3-годишната Ани от лапите на смъртта, научи "България Днес". Според неофициална информация, дадена от близки до разследването източници, по време на съдбовния си престой в злокобното свърталище на ул. "Михаил Вода" Назиф се нахвърлил с юмруци върху Станислав,

Кандидатът за нов управител на БНБ се среща с БСП и ДПС

http://econ.bg/Новини/Кандидатът-за-нов-управител-на-БНБ-се-среща-с-БСП-и-ДПС_l.a_i.675689_at.1.html

Кандидатът за нов управител на Българска народна банка (БНБ) Димитър Радев се срещна с представители на партия БСП днес (28 май). До края на деня му...

ГЕРБ оглави комисията за промени в Конституцията

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/gerb-oglavi-komisiiata-za-promeni-v-konstituciiata-6036862

Комисията ще бъде съставена от 16 народни представители – по двама от всяка парламентарна група

Ислямска държава екзекутира 20 души в античния театър в Палмира

http://asia.actualno.com/Isljamska-dyrjava-ekzekutira-20-dushi-v-antichnija-teatyr-v-Palmira-news_475473.html

Бойци на екстремистката групировка "Ислямска държава" екзекутираха 20 души в древноримския театър в Палмира. Античният град в Сирия бе превзет неотдавна от джихадистите. Масовата екзекуция ...

Пловдивчанин с марсилска треска, лекували го от грип

http://www.bnews.bg/article-135717

Ухапаните от кърлежи да търсят навреме помощ, призовават лекарите.

Хванаха две жени, обрали склад в Разлог

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790497

Разобличиха две жени, откраднали 4 метални водопроводни капаци и 18 метални водопроводни фланци от складова база в Разлог, съобщи Дарик.
Те са заловени от полицейските служители след проведени издирвателни мероприятия.
Жените са на 34 и 27 години от Разлог.
Стойността на нанесената щета е в процес на установяване.
Разобличиха две жени, откраднали 4 метални водопроводни капаци и 18 метални водопроводни фланци от складова база в Разлог, съобщи Дарик. Те са заловени от полицейските служители след проведени издирвателни мероприятия. Жените са на 34 и 27 години от Разлог. Стойността на нанесената щета е в процес на установяване.

Шефът на Комисията по досиетата: Очакваме архивите на военното разузнаване до края на годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790502

Като бъдат предадени архивите на военното разузнаване, ще се случи едно изпълнение на закона, ще има възможност обществото да се докосне до тези архивни документи, съответно и следователите, представителите на медиите ще имат възможност сами да видят за какво става дума. Това обясни председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в
Като бъдат предадени архивите на военното разузнаване, ще се случи едно изпълнение на закона, ще има възможност обществото да се докосне до тези архивни документи, съответно и следователите, представителите на медиите ще имат възможност сами да видят за какво става дума. Това обясни председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в

Кийра Найтли роди първото си дете

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/05/28/2542358_kiira_naitli_rodi_purvoto_si_dete/?ref=rss


Кийра Найтли и съпругът й Джеймс Райтън, кийбордист на Klaxons, са официално родители, според медиите в САЩ.

Източници са потвърдили пред People и E! News, че двойката се е сдобила с първото си дете в сряда. За момента няма допълнителна информация. Представител на Найтли също не е коментирал официално пред пресата.

Найтли и Райтън сключиха брак в южната част на Франция през май 2013 г., след като започнаха да се срещат през  2011 г.



За пръв път за...

Русенец изпрати камъни на Юнкер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790481

Председателят на гражданско сдружение "Бъдеще за Русе" изпрати колет с некачествена настилка на председателя на Европейскате комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер. "Ако той прецени, че материалът може да се вложи в европейски магистрали, добре, иначе да вземе мерки срещу некачественото строителство в България", заяви Бойко Никифоров.
Председателят на гражданско сдружение "Бъдеще за Русе" изпрати колет с некачествена настилка на председателя на Европейскате комисия /ЕК/ Жан-Клод Юнкер. "Ако той прецени, че материалът може да се вложи в европейски магистрали, добре, иначе да вземе мерки срещу некачественото строителство в България", заяви Бойко Никифоров.

Повече от четири кафета на ден са вредни за здравето

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/poveche-ot-chetiri-kafeta-na-den-sa-vredni-za-zdraveto-6036864

Дозата, която се препоръчва за употреба на стимулиращото вещество, е под 400 милиграма на ден за възрастен човек

Заснет е първият късометражен филм с LG G4 в 4К резолюция

http://www.cross.bg/ystroiistva-kamerata-film-1467088.html

/КРОСС/ Първият късометражен филм в 4K резолюция, създаден изцяло със смартфон LG G4, е вече факт. Дни след официалната премиера за България на най-амбициозния смартфон на LG досега, авторът и популярен технологичен журналист Любомир Дуцолов-Luba6ky показа режисьорски умения, като използва невероятните възможности на камерата на G4, за да заснеме кратък филм за неочакваните срещи, които изпъстрят сивото ни ежедневие. „LG G4 е смартфонът с най-добрата камера, който съм срещал досега. Именно за това избрах него, за да осъществя идеята си да заснема авторски късометражен филм в 4К резолюция, използвайки единствено и само мобилен телефон ", каза Luba6ky, режисьор и главен редактор в една от големите технологични медии в България. LG създава 16-мегапикселовата камера на G4, така че тя да може да заснеме възможно най-красивите изображения, дори и при неоптимална светлина. Модулът на камерата има широка F1.8 бленда, която допуска до сензора да достигне 80% повече светлина. LG подобрява още повече производителността при условия с малко светлина благодарение на OIS 2.0, която удвоява показателите на OIS+ като разширява обхвата на стабилизация на изображението.  Режимът за ръчна настройка е новост при G4 и дава възможност на опитните фотографи да изразят артистичната си натура като директно контролират фокуса, скоростта на затвора, ISO, компенсацията на експозицията и баланса на бялото за всеки кадър

Собственикът на автобуса, убил 18 души на Бакаджика, е изчезнал от България. Шофьорът умира в затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790493

Собственикът на неизправния автобус, убил 18 души преди 6 години в местността "Бакаджика", е напуснал България, съобщиха близки на загиналите пред БНТ. Днес е поредната годишнина от трагичния инцидент, за който на по 10 години затвор бяха осъдени шофьорът на 20-годишния "Чавдар" Господин Димитров и собственикът на фирмата, чийто автобус се повреди,
Собственикът на неизправния автобус, убил 18 души преди 6 години в местността "Бакаджика", е напуснал България, съобщиха близки на загиналите пред БНТ. Днес е поредната годишнина от трагичния инцидент, за който на по 10 години затвор бяха осъдени шофьорът на 20-годишния "Чавдар" Господин Димитров и собственикът на фирмата, чийто автобус се повреди,

Близо 200 участници от 20 страни в ONE DESIGN WEEK - 19 и 28 юни, Пловдив

http://www.cross.bg/dizaiin-week-design-1467089.html

/КРОСС/Близо 200 участници от 20 страни ще се включат в седмото издание на Международния фестивал за дизайн и визуална култура ONE DESIGN WEEK, организиран с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив 2019 и Фондация Америка за България. Фестивалът, който се провежда между 19 и 28 юни в Пловдив, ще представи работата на дизайнери и артисти от цял свят в рамките на 24 експозиции. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременния дизайн, а българският дизайн ще бъде достойно представен, както от нови, така и от вече утвърдили се имена. През 2015 г. изложбената програма на ONE DESIGN WEEK събира многообразно съдържание от теми, техники и участници, подбрани така, че да приближат и вдъхновят аудиторията по темите на съвременния дизайн (графичен, изложбен, гейм, продуктов, социален, политически, текстилен, плакатен, принт, технологичен, дизайн на храна и т.н.), давайки й възможност за един нов и свеж поглед към световните тенденции в сектора. Изложбите в програмата на ONE DESIGN WEEK са подредени в различни локации в Пловдив - Капана, пространства, базирани на главната пешеходна улица на Пловдив, арт-галерии и кафенета, Градската художествена галерия, Баня Старинна, Кино „Космос", Дружество на пловдивските художници и др

Община Варна е подготвила празнична програма за Деня на детето

http://www.moreto.net/novini.php?n=290369

Богата програма и възможност за спортни изяви организира Община Варна по повод Международния ден на детето – 1-ви юни. В 10,30 ч. на Амфитеатъра в Морската градина ще започне празничен концерт с участието на 170 деца от осем общинските детски градини: ОДЗ№10 „Приказка“, ОДЗ №14 “Дружба“, ОДЗ №15 „Морска звездица“, ОДЗ №24 “Иглика“, ОДЗ №3 “Делфинче“, ЦДГ №15 “Гълъбче“, ЦДГ №39 “Звънче“ и ЦДГ №46 “Слънчева дъга“, научи Moreto.

Шефът на Комисията по досиетата: Очакваме архивите на военното разузнаване до края на годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790464

Като бъдат предадени архивите на военното разузнаване, ще се случи едно изпълнение на закона, ще има възможност обществото да се докосне до тези архивни документи, съответно и следователите, представителите на медиите ще имат възможност сами да видят за какво става дума. Това обясни председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в
Като бъдат предадени архивите на военното разузнаване, ще се случи едно изпълнение на закона, ще има възможност обществото да се докосне до тези архивни документи, съответно и следователите, представителите на медиите ще имат възможност сами да видят за какво става дума. Това обясни председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов в

Най-дългият стъклен мост в света ще бъде построен в Китай

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/05/28/2542175_nai-dulgiiat_stuklen_most_v_sveta_shte_bude_postroen_v/?ref=rss


Най-дългият и разположен на най-голяма височина стъклен мост в света ще бъде открит през юли в националния парк Джандзядзие в Китай. 

Съоръжението ще свързва два зъбера на разстояние от 430 м в Големия каньон Джандзядзие, за който се твърди, че е вдъхновил Дейвид Камерън за красивата планета Пандора при снимките на "Аватар". Ширината на моста ще е 6 м, а той ще се намира на 300 м над повърхността. 

За сравнение, Скайуок в Гранд каньон в САЩ е дълъг 21 м и на височина 219 м...

Цитат на деня: ВСС е манджа с грозде - умножавате круша по крокодил и получавате вторник

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542318_citat_na_denia_vss_e_mandja_s_grozde_-_umnojavate/?ref=rss


В момента Висшият съдебен съвет (ВСС) представлява невъзможна манджа с грозде. Вие умножавате круша по крокодил и получавате вторник. Естествено, че няма да работи Висшият съдебен съвет.

Това заяви доц. Кристиан Таков, председател на Арбитражния съд и член на Правния съвет на държавния глава, пред БНТ по повод промените в Конституцията за съдебната реформа.

С тях се предвижда разделянето на ВСС на две и пряк избор на членовете му от професионалните среди - съдии, прокурори...

Венецуела и Русия ще инвестират 14 милиарда долара в петролни проекти

http://www.mediapool.bg/venetsuela-i-rusiya-shte-investirat-14-miliarda-dolara-v-petrolni-proekti-news234631.html

Държавните компании Петролеос де Венесуела (Pdvsa) и Роснефт се договориха да инвестират общо 14 милиарда долара в проекти за усвояване на петролни и газови находища в района на пояса на Ориноко. Това обяви венецуелският президент Николас Мадуро след срещата си в Каракас с президента на Роснефт Игор Сечин, съобщи ТАСС. В срещата са участвали също така ръководителят на венецуелската петролна компания Еулохио дел Пино и председателят на парламента Диосдадо Кабельо. Тези инвестиции ще дадат възможност през идните години добивът на петрол да бъде удвоен, отбеляза Мадуро. В Москва се срещнаха министрите на външните работи на двете страни Сергей Лавров и Делси Родригес.

Нямало политически натиск върху върховните съдии по делото "Цветанов"

http://www.mediapool.bg/nyamalo-politicheski-natisk-varhu-varhovnite-sadii-po-deloto-tsvetanov-news234630.html

Председателят на Висшия касационен съд Лозан Панов отрече да има данни за политически натиск върху съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу заместник-председателя на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.   Пред бТВ той обяви, че в скоро време ВКС ще се произнесе по делото и никой от съдиите до този момент не го е сезирал за оказван натиск. Препоръчителният едномесечен срок за произнасянето на съда по делото изтече преди 10 дни. По този случай Цветан Цветанов е осъден на две инстанции на 4 години затвор за незаконно блокиране на употребата на специални разузнавателни средства срещу полицейски началник във Велико Търново.   "Не бива срокът да се преекспонира, да бъде самоцел. Не очаквайте от мен да вляза при съдебния състав и да настоявам за бързо написване на мотивите. Нека съдът да си свърши работата“, каза Лозан Панов.   За предстоящите конституционните промени Панов отново не взе някаква конкретна позиция, а говори за нужния консенсус. Той коментира, че промените няма как да се осъществят без единодействието на трите власти – съдебна, законодателна и изпълнителна. Той се опасява обаче, че съдебната реформа може да бъде използвана в предизборната кампания на местните избори.   "Темпът на съдебната реформа се забави. Мен ме притеснява, че скоро идва моментът, в който трябва да бъдат проведени местни избори. Когато става дума за избори и за реформа, няма как да не бъда притеснен, че именно реформа в съдебната власт ще бъде използвана като лозунг и агитация, и ще пренебрегнем същностната страна на реформата в съдебната система“, каза председателят на ВКС. Той не уточни кога реформите са се ускорявали, та смята, че сега са се забавили.

Приморско на протест срещу разширяване на резерват

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/primorsko-na-protest-sreshtu-razshiriavane-na-rezervat-6036865

Според протестиращи предвидените 13 забрани за човешка дейност в защитената зона "Ропотамо" ще спрат развитието на морската община

Осъденият за катастрофата в "Бакаджика" е изчезнал от България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790475

Собственикът на неизправния автобус, убил 18 души преди 6 години в местността
Собственикът на неизправния автобус, убил 18 души преди 6 години в местността "Бакаджика", е напуснал България, съобщиха близки на загиналите пред БНТ. Днес е поредната годишнина от трагичния инцидент, за който на по 10 години затвор бяха осъдени шофьорът на 20-годишния "Чавдар" Господин Димитров и собственикът на фирмата, чийто автобус се повреди,

Депутати от БСП поискаха оставката на правосъдния министър

http://www.cross.bg/bulgariya-nakazatelen-mezhdynarodniya-1467087.html

/КРОСС/Парламентарната група на „БСП лява България" поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. Причината за това е закритото заседание на НС, на което се обсъжда международно споразумение с Международния наказателен съд, което се отнася до релокация на територията на България на свидетели на съда. Депутатът Чавдар Георгиев заяви, че днес Народното събрание ратифицира на първо четене тайно споразумение с Международния наказателен съд. "Това само по себе си е пълен абсурд, който бе наложен от председателя на Народното събрание. Днес управляващите въпреки съпротивата на „БСП лява България", разглеждаха абсурдни тайни споразумения. Народните представители бяха накарани на гласуват на тъмно", посочи Георгиев. По думите му този ратификационен закон трябва да бъде абсолютно публичен. "Това е огромен скандал и точно заради това министърът на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. След като са забъркани такива каши, някой трябва да носи отговорност. Народното събрание бе унизено", бе категоричен Чавдар Георгиев.Според червения депутат е иззета основната конституционно определена функция на НС - при това абсолютно умишлено с гласовете на управляващите. Наблягайки, че е един от малкото, които са прочели документа, Георгиев бе категоричен, че няма основание да бъде секретен. Дори в самото споразумение пишело, че не е секретно, изпълнението му би следвало да има поверителен характер

Депутати от БСП поискаха оставката на правосъдния министър

http://www.cross.bg/subranie-georgiev-narodnoto-1467087.html

/КРОСС/Парламентарната група на „БСП лява България" поиска оставката на министъра на правосъдието Христо Иванов. Причината за това е закритото заседание на НС, на което се обсъжда международно споразумение с Международния наказателен съд. Депутатът Чавдар Георгиев заяви, че днес Народното събрание ратифицира на първо четене тайно споразумение с Международния наказателен съд. "Това само по себе си е пълен абсурд, който бе наложен от председателя на Народното събрание. Днес управляващите въпреки съпротивата на „БСП лява България", разглеждаха абсурдни тайни споразумения. Народните представители бяха накарани на гласуват на тъмно", посочи Георгиев. По думите му този ратификационен закон трябва да бъде абсолютно публичен. "Това е огромен скандал и точно заради това министърът на правосъдието трябва да си подаде незабавно оставката. След като са забъркани такива каши, някой трябва да носи отговорност. Народното събрание бе унизено", бе категоричен Чавдар Георгиев.

Лазаров от ГЕРБ стана шеф на комисията за промените в Конституцията

http://frognews.bg/news_91995/Lazarov-ot-GERB-stana-shef-na-komisiiata-za-promenite-v-Konstitutsiiata/

Шефът на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров оглави комисията за промените в конституцията.

Бизнес климатът се подобрява в пети пореден месец

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/biznes-klimatyt-se-podobriava-v-peti-poreden-mesec-195635/

По-благоприятни нагласи има в строителството, търговията на дребно и услугите, докато в промишлеността те се запазват, отчита НСИ

Големи компании вече искат Блатер да си ходи

http://football.actualno.com/Golemi-kompanii-veche-iskat-Blater-da-si-hodi-news_475469.html

Настроенията срещу все още действащия президент на ФИФА Сеп Блатер стават все по-силни, след като се надигат все повече гласове за оставката му след вчерашните арести на високопоставени служители на...

Ето колко богати са Ким Кардашян и Кание Уест

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790470

Ким Кардашян и Кание Уест са известни с финансовите са възможности и навика си да ги демонстрират. Колко точно обаче са богати? На година най-известната от семейство Кардашян се нуждае от 65 000 паунда, само за да поддържа своята красота! Рапърът, известен със своето арогантно поведение пък, няма нищо против да си купи Lamborghini за 750 000
Ким Кардашян и Кание Уест са известни с финансовите са възможности и навика си да ги демонстрират. Колко точно обаче са богати? На година най-известната от семейство Кардашян се нуждае от 65 000 паунда, само за да поддържа своята красота! Рапърът, известен със своето арогантно поведение пък, няма нищо против да си купи Lamborghini за 750 000

Ето колко богати са Ким Кардашян и Кание Уест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790466

Ким Кардашян и Кание Уест са известни с финансовите са възможности и навика си да ги демонстрират. Колко точно обаче са богати? На година най-известната от семейство Кардашян се нуждае от 65 000 паунда, само за да поддържа своята красота! Рапърът, известен със своето арогантно поведение пък, няма нищо против да си купи Lamborghini за 750 000
Ким Кардашян и Кание Уест са известни с финансовите са възможности и навика си да ги демонстрират. Колко точно обаче са богати? На година най-известната от семейство Кардашян се нуждае от 65 000 паунда, само за да поддържа своята красота! Рапърът, известен със своето арогантно поведение пък, няма нищо против да си купи Lamborghini за 750 000

Закопчаха двама, убили 17 костенурки

http://pik.bg/закопчаха-двама-убили-17-костенурки-news339942.html

Закопчаха двама, убили 17 костенурки

Полицаи от Районно управление „Полиция”-Крумовград са заловили двама, убили 17 костенурки в землището на село Овчари, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Кърджали.

К.Д. на 59 години и К.И. на 26 години били от катун, който живеел в района. Вчера, те събрали от защитените видове и ги опекли в открито огнище. Дежурна оперативна група е извършила оглед на мястото на произшествието.

Костенурките са иззети и са на съхранение в РУ-Крумовград. Образувано е досъдебно производство за унищожаване на защитен вид. Работата по случая продължава.

Арестуваните от ФИФА са заплашени от 20 години затвор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/05/28/2542357_arestuvanite_ot_fifa_sa_zaplasheni_ot_20_godini_zatvor/?ref=rss


Арестуваните вчера високопоставени служители на ФИФА са заплашени от 20-годишни ефективни присъди, съобщиха представители на властите в САЩ, които водят разследването срещу тях. 

Задържаните в момента са заподозрени в корупция, пране на пари и изнудване, като от трите най-тежко се наказва рекетът, уточниха от Вашингтон.

"Тези хора и организациите им (ФИФА и КОНКАКАФ) са изнудвали хора и компании за решения като това кой да излъчва световните първенства, кой да е домакин и...

Дърво смаза кола във Видин, пострада дете (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790439

Огромно дърво се стовари върху кола във Видин и рани момченце. Детето е откарано в Спешния център и след оказана медицинска помощ е освободено за домашно лечение.
Инцидентът станал към 19,20 ч в сряда в централната част на града по ул. "Христо Ботев". Масивната топола паднала върху преминаващия в този момент лек автомобил "Ауди".
Огромно дърво се стовари върху кола във Видин и рани момченце. Детето е откарано в Спешния център и след оказана медицинска помощ е освободено за домашно лечение. Инцидентът станал към 19,20 ч в сряда в централната част на града по ул. "Христо Ботев". Масивната топола паднала върху преминаващия в този момент лек автомобил "Ауди".

Кой ЛИГльо реши финалът да е в Бургас?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789677


В България за 30 г., не е построен нито един стадион, но са разрушени десетки
ГОЛЯМА драма се заформи около финала за купата на България по футбол. При това трофея си оспорват два отбора, които са на 6-о и 7-о място в класирането и по-нагоре няма как да се изкачат - “Левски” и “Черно море”.
По телевизиите вървят кадри с почти разплакани
В България за 30 г., не е построен нито един стадион, но са разрушени десетки ГОЛЯМА драма се заформи около финала за купата на България по футбол. При това трофея си оспорват два отбора, които са на 6-о и 7-о място в класирането и по-нагоре няма как да се изкачат - “Левски” и “Черно море”. По телевизиите вървят кадри с почти разплакани

Е. Йорданов: Напрежението в Гърмен няма връзка с предстоящите избори

http://www.cross.bg/iiordanov-gurmen-deiistviya-1467086.html

/КРОСС/Напрегнатата ситуация в село Гърмен не е провокирана от политически натиск преди изборите за местна власт. Това коментира в Сутрешния блок на телевизия България Он Ер бившият вътрешен министър Емануил Йорданов. Евродепутатът Ангел Джамбазки също сподели мнението му, че напрежението не е свързано с предстоящите избори. Йорданов поясни, че политическите партии нямат интерес от подобни сблъсъци и напомни, че това не е първият етнически конфликт в страната. Липсата на интеграция на ромите у нас е първоизточник на проблема, изтъкна ексминистърът и допълни, че много проведени у нас социални програми, включително и такива с европейско финансиране, не са дали почти никакви резултати. Затова според Йорданов са необходими по-сериозни действия от страна на прокуратурата, за да се проследят средствата, предвидени за приобщаване на ромите. Той обаче подчерта, че МВР не е единствената отговорна институция за проблема в Гърмен. По-активни действия за необходими и от местната власт. Емануил Йорданов допълни още, че регистрираната битова престъпност в цялата страна не отговаря на действителността, а показва единствено броя на подадените жалби.  

Ахмед Башев атакува кмета на Гърмен с обществена поръчка

http://frognews.bg/news_91994/Ahmed-Bashev-atakuva-kmeta-na-Garmen-s-obshtestvena-porachka/

Бившият депутат от ДПС Ахмед Башев атакува кмета на Гърмен Минка Капитанова с незоконна обществена поръчка. Любопитното е, че той дава гласност на това точно в момент, когато в района се разрази междуетнически конфликт.

15-метрова топола падна върху движеща се кола, дете е в болница

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790440

15-метрова топола падна върху автомобил, движещ се по улица
15-метрова топола падна върху автомобил, движещ се по улица "Христо Ботев" във Видин снощи. С ожулвания по лицето е дете, пътувало на задната седалка в колата, информираха от полицията в града, цитирани от "Трибали". Момченцето е транспортирано във видинската болница. Според управителя на фирмата по озеленяване,

Командирът на таджикските спецчасти стана боец на ИД

http://www.vesti.bg/sviat/azia/komandiryt-na-tadzhikskite-specchasti-stana-boec-na-id-6036859

Във видео, появило се в интернет, на добър руски език той обяснява решението си с недоволството от разпоредбите в таджикистанското МВР, забраняващи носенето на мюсюлманско облекло и извършването на ежедневните петкратни молитви

ИДИЛ оцени Мишел Обама на 40 долара

http://www.cross.bg/slyzhba-danuchna-danni-1467084.html

/КРОСС/ Откраднаха данните на 100 000 души от данъчната служба на САЩ. Джихадистите от Ислямска държава вече стигнаха и до Белия дом, като организираха словесна атака срещу първата дама на САЩ Мишел Обама. Вербалното нападение е дело на една от високопоставените сексробини на Халифата. Дамата, която се величае като „джихадистката булка", е написала доста дълго словоизлияние (цели 6 страници) в изданието Dabiq, което е призовано да бъде отговор на обвинението от страна на ООН, че джихадистите продават млади момичета като сексробини „Джихадистката булка" обижда Мишел и я сравнява със сексробиня: „Кой знае, цената на Мишел Обама ще бъде не повече от една третина динар" (един златен динар струва 139 долара). Авторката не само потвърждава всичко за сексробините, но и определя това като сунна, като достоен начин на живот. Междувременно Иран стартира конкурс за карикатури против Ислямска държава (ИД), като прикани участници от цял свят да осмеят екстремистката групировка и зверствата, които е извършила.Организаторите заявиха, че избрани творби ще бъдат изложени в четири културни центъра в Техеран, и че победителят ще бъде обявен на 31 май. Според държавната информационна агенция IRNA художниците са инструктирани от иранския Дом на карикатурата да се съсредоточат върху „престъпленията, извършени от Ислямска държава"

Стотици пътници спаха на летището в Брюксел, половината влакове в Белгия не се движат

http://www.mediapool.bg/stotitsi-patnitsi-spaha-na-letishteto-v-bryuksel-polovinata-vlakove-v-belgiya-ne-se-dvizhat-news234629.html

Десетки хиляди пътници останаха снощи блокирани в Брюксел, след като полетите им бяха отменени или отложени заради закриването на въздушното пространство на Белгия за над пет часа вчера, съобщават местните медии, цитирани от БТА в четвъртък.   Отбелязва се, че 500 пътници са спали на летището в белгийската столица. За 200 от тях Червеният кръст е осигурил походни легла.   Все още Ръководството на въздушното движение (РВД) е възстановило обслужването на едва 75 процента от полетите и това състояние ще се задържи и в следващите дни. Равносметката показва, че от вчера насам са били отменени 200 полета в Брюксел и 30 на второто по големина летище в страната Шарльороа.   Причината за закриването на въздушното пространство на страната е била свързана с изпитания на запасното захранване на електрическата система на РВД. При проверка на аварийните генератори е било допуснато пренапрежение по мрежата. Така е пострадала инсталацията, която би подавала напрежение от резервните генератори в случай на обичаен срив на захранването.   Специалисти отчитат, че вчера Белгия се е разминала с неясна по мащаб катастрофа, защото не са рядкост дните с ниска облачност, валежи или мъгла, при които видимостта при излитане и кацане е близка до минимумите. При слаба видимост и при внезапно изключване на радарите за водене на самолетите при излитане и кацане е било възможно последствията да бъдат далеч по-тежки.   Транспортните проблеми в Белгия продължават и днес с обявената стачка в железниците. Около 40 на сто от влаковете не се движат заради протест на машинистите. Исканията са за по-високи заплати, по-добри условия на труд и по-малко натоварване.

Русия само осигурявала сигурността на границата си с Украйна

http://news.ibox.bg/news/id_1839728526

Струпването на войски и изкопаването на 100 км ров е превантивна мярка срещу екстремизма

Валери Борисов: Приходите от пощенски услуги нарастват с по 5% всяка година

http://www.cross.bg/poshtenski-operatori-poshtenskite-1467085.html

/КРОСС/ Пощенският пазар в България отбелязва устойчив ръст в приходите с по 5% всяка година, каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов при откриването на юбилейното 50-то Пленарно заседание на Европейския комитет по пощенско регламентиране в София. Развитието на електронната търговия доведе до значителен ръст в пратките със стоки, като т. нар. неуниверсални пощенски услуги съставляват около 80% от общия обем на пазара, добави той.  Динамичният ръст на електронната търговия предоставя за пощенските оператори нова ниша, в която да развиват дейността си, чрез доставка на стоките, поръчани онлайн, като пощенски колети, посочи в приветствието си заместник-министър Валери Борисов. По думите му, делът на куриерските услуги в приходите на пощенските оператори е 65%. Той добави, че като трайна тенденция в близките години се очертава нарастване на обемите пратки и приходите на пощенските оператори от електронната търговия. В момента на националния пазар работят над 130 пощенски оператори, което безспорно е от полза за потребителите и им дава възможност да направят избор за предоставяните продукти и услуги, заяви заместник-министърът. Европейският комитет по пощенско регламентиране е създаден през 1992 г. в рамките на Европейската конференция за пощи и телекомуникации. В него членуват министерствата и регулаторните органи на пощенските администрации на държавите от Европа

ГЕРБ оглави комисията за промените в конституцията

http://www.mediapool.bg/gerb-oglavi-komisiyata-za-promenite-v-konstitutsiyata-news234628.html

Депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров бе избран в четвъртък за председател на парламентарната комисия, която ще обсъжда и приема промените в Конституцията. Най-голямата партия пое отговорността да оглави важната комисия, след като БСП отказа офертата да приеме тази позиция в опит социалистите да бъдат придумани за принципна подкрепа на поправките в основния закон.   Заместник-председател ще е Атанас Атанасов от Реформаторския блок, който едновременно с това запазва поста си на председател на вътрешната комисия. Конституционната комисия е съставена на паритетен принцип и всяка от осемте парламентарни групи има по двама представители.   От ГЕРБ в нея ще участва още Данаил Кирилов, който е председател на правната комисия. От Реформаторския блок влиза Димитър Делчев. Представители на Патриотичния фронт ще са Емил Димитров – Ревизоро и Християн Митев.   БСП ще бъде представена от Мая Манолова и Чавдар Георгиев. Така и двата лагера в БСП – единият, който подкрепя съдебната реформа, и другият, който е против предложенията на правосъдното министерство, ще имат свои представители. От ДПС членове са Четин Казак и Хамид Хамид. Българският демократичен център излъчи сестрата на Христо Ковачки Красимира Ковачка и Явор Хайтов, а АБВ – Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев. От "Атака" предложиха Явор Нотев и поискаха време, за да излъчат втория си представител.   Така комисията засега е съставена от 13 юристи, един инженер (Кирил Цочев) и един лекар (Красимира Ковачка).   Съставът на комисията беше одобрен със 118 гласа от управляващото мнозинство – ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ. Против бяха четирима депутати, а 14 се въздържаха.   За първи път обаче работата на 43-то Народно събрание започна с фалстарт заради липса на кворум – практика, която беше характерна за предишния парламент. За да бъдат събрани депутатите се наложи да бъде обявена 15-минутна почивка и около 9.20 часа започна пленарното заседание.   Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова всички партии за активност и готовност за компромиси. Той обяви, че ГЕРБ ще покаже именно такова поведение.   "Да приемем измененията в Конституцията със 180 гласа ще е по-силният знак, от това да ги гласуваме със 160", посочи очевидното Цветанов. Той изрази съжаление, че от БСП са отказали Янаки Стоилов да оглави комисията за промени в основния закон, защото той има необходимите качества за такава позиция.   По предложение на Четин Казак от ДПС беше прието, че комисията ще взема решение не с обикновено мнозинство от присъстващите на заседанията ѝ, а от всичките ѝ членове. "В противен случай някои решения може да бъдат взети и с 5 гласа", каза Казак, който посочи, че темата е твърде важна, за да се случва това. Комисията има 7 дни, за да предложи процедурните правила, по които ще работи.   Във вторник 132 депутата от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ внесоха пакета от промени в конституцията, който цели основно реформирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), но на практика не засяга прокуратурата.   Предлага се кадровият орган на съдебната власт да бъде разделен на две колегии с цел да се осигури самоуправлението на основните гилдии в системата. Депутатите залагат на повече отчетност за главния прокурор, макар да не е съвсем ясно как ще се реализира този механизъм. Премахва се тайният вот във ВСС, а редовите съдии и гражданите (през адвокатурата) получават право да сезират Конституционния съд.

Българи и румънци плащат едни от най-солените цени за ток в ЕС

http://www.moreto.net/novini.php?n=290366

Румънците и българите плащат едни от най-високите цени за електроенергия в ЕС спрямо покупателната способност на населението. Това става ясно от данни на Евростат за цените на електроенергията в ЕС за периода от втората половина на 2013 г.

Димитър Лазаров оглави комисията за промени в Конституцията

http://pik.bg/димитър-лазаров-оглави-комисията-за-промени-в-конституцията-news339939.html

Димитър Лазаров оглави комисията за промени в Конституцията

Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в Конституцията.

Комисията ще бъде съставена от 16 народни представители - по двама от всяка парламентарна група в 43-ото Народно събрание. Председател на комисията ще бъде депутатът от ГЕРБ Димитър Лазаров. Решенията в комисията ще се взимат с обикновено мнозинство от всички членове на комисията.

На практика това означава, че за приемане на дадено решение ще бъдат необходими поне 9 гласа "за".

Комисията ще има един заместник-председател в лицето на Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Останалите членове на комисията ще бъдат Данаил Кирилов (ГЕРБ), Димитър Делчев (РБ), Християн Митев и Емил Димитров (ПФ), Мая Манолова и Чавдар Георгиев (БСП), Четин Казак и Хамид Хамид (ДПС), Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев (АБВ), Красимира Ковачка и Явор Хайтов (БДЦ) и Явор Нотев и още един представител на "Атака", който ще бъде определен по-късно. Вчера от ГЕРБ предложиха председателското място да заеме Янаки Стоилов от БСП, но от опозицията отклониха това предложение.

Днес председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че не е по силите на едно парламентарно мнозинство да реши подобен въпрос без подкрепа от останалите партии и поради тази причина е взето решение комисията да се сформира на паритетен, а не на пропорционален принцип. Самият факт, че успяхме в рамките на 43-ото Народно събрание да изберем главен съдебен инспектор показва, че можем да формираме мнозинства, които да бъдат полезни за държавата, каза Цветан Цветанов.

Той отправи призив в тази комисия всички представители от отделните парламентарни групи да участват активно, да се правят взаимни компромиси, за да можем да се стигне до промяна в Конституцията с необходимите 180 гласа, защото това е по-силния знак от втория за вариант за промени, който допуска решението да се вземе и със 160 гласа. Промените в КДимитър Лазаров Конституцията се правят при три четения в Народното събрание, а не само при две, както при всички останали законопроекти.

При 180 гласа процедурата е по-бърза, но промяна може да се случи и при 160 гласа, макар и при по-дълъг срок между второ и трето четене.

"Въпреки нашите дълбоки резерви към проекта за промени, ние сме готови да участваме в дебатите и работата на тази комисия, където ще очакваме да чуем аргументи относно необходимостта от промени, адекватността на предлаганите промени с оглед преследваната цел - подобряване функционирането на съдебната система", каза Четин Казак от ДПС и добави, че групата ще иска да чуе и сериозни аргументи дали тези промени могат да бъдат извършени от обикновено, а не от Велико Народно събрание. 

500 лева заплата за изкуствоведи в Квадрат 500

http://www.cross.bg/leva-myzeii-polychavat-1467083.html

/КРОСС/Изкуствоведите, които работят в новия музей Квадрат 500, чиято лента се реже днес, получават изключително ниски заплати - между 500 и 600 лева. Засега няма никаква информация, че обидно ниските възнаграждения, които получават уредници и реставратори, ще бъдат повишени, пише Ureport.bg. Самият музеен комплекс слива Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) и Националната художествена галерия (НХГ). Служителите от двете културни институции обаче получават различни заплати - тези от НХГ вземат бруто около 480-500 и малко над 500 лева, а колегите им от НГЧИ със сто до 150 лева повече. Ureport.bg изпрати въпроси в Министерството на културата дали и кога ще бъдат уеднаквени възнагражденията и кога ще е утвърдена новата административна структура на Квадрат 500. Проектът, обявен като „Българския Лувър" при първия кабинет на Бойко Борисов, в който скулпторът Вежди Рашидов пак беше министър на културата, вече отвори врати преди дни. Входът е срещу билет от 10 лева. Седем министри на културата са работили по проекта за новия музей в продължение на 15 години, като проектът стартира при кабинета Костов и министър Ема Москова.  Новият музей все още очаква финансиране за ремонт на четвъртото си южно крило.  

Голямата експозиция в държавни облигации е сред рисковете за португалските банки

http://www.investor.bg/evropa/334/a/goliamata-ekspoziciia-v-dyrjavni-obligacii-e-sred-riskovete-za-portugalskite-banki-195631/

Необходимо е да се обърне внимание на въздействието на евентуален рязък обрат в нагласите на пазара, смята Португалската централна банка

TLC разкрива света на невероятните рокли за „Булки с извивки”

http://www.cross.bg/zheni-roklya-yukiya-1467082.html

/КРОСС/ Юкия Харис трудно намира дизайнерска рокля за сватбата си, която да подхожда на пухкавата й фигура. Затова тя и сестра й Юнисия решават да помогнат на по-едрите жени, на които им предстои да се омъжат. Новата поредица „Булки с извивки" по TLC представя как сестрите от „Curvaceous Couture" помагат на жени с всякакви фигури безпроблемно да намерят роклята на своите мечти. Сестрите Харис започват своя бизнес в мазето на баща си и предлагат абсолютно всичко на своите клиентки - от пайети и сатен до органза и дантела. Юкия и Юнисиа изживяват мечтата си, като помагат на жени във всякакви форми и размери в новата поредица „Сватбена рокля по поръчка" от 2 юни, вторник, 22 ч. по TLC.  В първия епизод на предаването двете сестри помагат на булка, която се снима във всяка рокля, която пробва, за да е сигурна как ще изглежда в деня на сватбата. Юкия се вдъхновява от ентусиазма й и създава рокля, която да подчертава извивките на фигурата й. Юкия и Юнисиа влагат своята страст, добро сърце и неподправен хумор в семейния бизнес. Новата вълнуваща поредица представя всички аспекти от живота на сестрите - от тяхната годишна разпродажба на мостри и приключенията на пазара за сватбени рокли в Ню Йорк, до работата си с безброй различни дами и техните индивидуални особености. Разберете повече за тях и клиентките им всеки вторник от 2 юни. TLC е един от най-популярните телевизионни канали в САЩ, насочен към жените

РБК: Как Газпром и Русия рискуват в Турция

http://www.mediapool.bg/rbk-kak-gazprom-i-rusiya-riskuvat-v-turtsiya-news234627.html

Прокарването на морската част на газопровода "Турски поток" ще започне още през юни, обяви миналата седмица Газпром. Концернът обаче рискува много, според експерти, тъй като строителството започва без междуправителствено споразумение, руският газ в Турция ще се конкурира с азербайджанския, а освен това съоръжението изобщо не се харесва на Европа. Това пише руското електронно издание РБК в обширен анализ, посветен на газопровода, който трябва да замести отпадналия "Южен поток".   Основният проблем е, че няма подписано междуправителствено споразумение, посочва пред изданието директорът на турския институт за енергийни пазари и политика EPPEN Волкан Йоздемир. Русия и Турция "все още не са достигнали етапа на започване на проекта", потвърди за Интерфакс посланикът на Турция в Москва Юмит Ярдъм. По думите му в момента не бива да се спекулира дори за сроковете за началото на проекта. Няма да бъде правилно като дати за пускане в експлоатация на газопровода да се посочват конкретно 2016 година или 2017година, каза дипломатът.   Газпром обаче не се съмнява, че проектът ще бъде изпълнен. Всички приказки, че "Турски поток" няма да го бъде, са спекулации, заяви източник от концерна, цитиран от РБК. Да наливаш вода в сито Газпром стигна до идеята за "Турски поток", след като се отказа от друг мащабен проект в Югоизточна Европа – газопровода "Южен поток" (наложи се той да бъде изоставен под натиска на ЕС), припомня изданието официалната руска версия.   Когато през януари руският концерн обяви строителството на "Турски поток", капацитетът на четирите му линии се оценяваше на 63 милиарда кубични метра газ годишно. Тогава стана известно, че Газпром самостоятелно ще прокара морската част на газопровода, а на територията на Турция мощностите ще бъдат под контрола на съвместно предприятие.   Цената за прокарването на тръбите за "Турски поток" по дъното на Черно море не е обявена официално, но приблизително съвпада с разходите за същата дейност при неговия предшественик. Те се оценяваха на 17 милиарда евро. Не се знае откъде ще дойдат тези средства, а говорителите на Газпром отказват коментар.   Засега Газпром просто пренасочва техниката, вече мобилизирана за "Южен поток", към подводния участък за новия газопровод, отбелязва пред РБК старшият анализатор на Уралсиб Алексей Кокин. Половината от "Южен поток" обаче трябваше да бъде финансирана от партньорите на Газпром, освен това той бе планиран при други цени на петрола и различна икономическа ситуация, допълва експертът.   Същевременно Газпром планира строителството на два газопровода в Китай. Засега договор е подписан само за "Силата на Сибир", който се оценяваше на 60-70 милиарда долара.   В случая с "Турски поток" в началото Газпром най-вероятно ще се ограничи с минимална конфигурация, полагайки само една линия за около 16 милиарда кубични метра, прогнозира Кокин. Това сигурно ще бъде единствената линия, предназначена за нуждите на Турция, но концернът ще може да я запълни изцяло за не по-малко от пет години, допълва експертът.   Сега руският газ стига до Турция през Трансбалканския газопровод, който минава през Украйна, Румъния и България и има капацитет до 14 милиарда кубични метра. Друг газопровод свързва пряко двете страни - "Син поток" с пропускателна способност 16 милиарда кубични метра. За цялата 2014 година Турция е внесла 47,6 милиарда кубични метра газ. Тази година страната планира да купи около 30 милиарда кубични метра руски газ. Европейският фактор Ограниченият газов пазар на Турция означава, че Газпром трябва да търси и други купувачи. Очевидни кандидати са балканските страни и държавите от Южна и Централна Европа, към които бе насочен неслучилият се "Южен поток". Свързването на европейската газопреносна система с турската обаче ще бъде невъзможно без съгласуване с Европейската комисия и това може да се окаже непреодолимо препятствие за Газпром.   Заместник-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по енергийния съюз Марош Шефчович през март заяви, че решението за строителството на "Турски поток" трябва да бъде взето с отчитане на мнението на ЕС (с което Газпром не е съгласен). През пролетта на тази година Европейската комисия обяви началото на поредната реформа в енергетиката в ЕС. Ако тя бъде завършена, ЕК ще получи правото предварително да се запознава с газовите договори, сключвани от държави членки с трети страни. Регулаторът настоява и за по-широки правомощия, дори за участие в утвърждаването на тези договори.   За да купуват руски газ през "Турски поток", европейските вносители ще трябва да направят промени в действащите договори с Газпром или да сключат нови. Европейските потребители пък ще трябва да построят нова инфраструктура за получаване на газ. Бойкотирането на Украйна Газпром може да се опита да постави ЕС в безизходно положение, пише по-нататък руското електронно издание. Още през януари ръководителят на концерна Алексей Милер заяви, че доставките по "Турски поток" ще заменят транзита през Украйна. През април той уточни, че договорът за транзит на газ през украинска територия няма да бъде продължен след 2019 година. Според него прекратяването на доставките през Украйна няма да остави на европейските компании друг избор, освен да се включат към "Турски поток".   Газпром е твърдо решен да се откаже от използването на транзитните мощности за доставки на газ в Европа през Украйна, посочи през май източник от компанията. "Най-много от това решение ще загубят Eustream и Словакия (Eustream е словашкият газов оператор, който извършва транзита през Украйна)", допълни той.   Европейците вече са се сблъсквали с подобна ситуация при пускането в експлоатация на "Северен поток" през 2011-2012 година. Тогава Газпром успя да измени споразуменията, след като накара купувачите на синьо гориво да се съгласят с новата точка на приемане на газа. Източник, близък до Газпром, твърди, че в случая със "Северен поток" преговорите с купувачите са минали леко и бързо.   Засега обаче най-вероятно изглежда превръщането на "Турски поток" в газопровод за снабдяване на Турция, според анализатора на Sberbank CIB Валерий Нестеров. Първата линия с мощност 16 милиарда кубични метра ще бъде положена за покриване на нуждите на потребителите в тази страна. Чрез нея Газпром ще замести доставките по Трансбалканския газопровод, който най-вероятно ще бъде спрян, посочва експертът.   С това е съгласен и Йоздемир от EPPEN. Вероятно първата линия на газопровода в Турция ще бъде построена, перспективите за излизането му от страната обаче не са особено големи, уточнява той. Трансанадолската конкуренция "Турски поток" обаче ще бъде принуден да се конкурира с други мащабни газови проекти дори за турския пазар. Анкара планира да обедини Трансадриатическия газопровод (TAP) с Трансанадолския газопровод (TANAP). Източник на газ и за двата тръбопровода е Азербайджан. Мощността на TANAP ще бъде 16 милиарда кубични метра годишно, на ТAP - 10 милиарда кубични метра годишно. Строителството на TAP трябва да започне през 2016 година, а началото на изграждането на TANAP вече бе поставено през март тази година. Засега турските чиновници подчертават, че и двата проекта не застрашават "Турски поток".   Двата газопровода TAP и TANAP са част от Южния газов коридор - енергийна инициатива на ЕС, насочена към повишаване на безопасността и диверсификация на доставките на енергийни суровини. TANAP, който преминава през турска територия, ще служи като междинно звено за проекта TAP, който трябва да бъде продължен до Южна Италия. С помощта на тези два газопровода ЕС се надява да получи достъп до газовите ресурси на Каспийско море, припомня РБК. Трудната дипломация Газпром започва работа по "Турски поток" едностранно, дори без юридически обвързващ договор с Анкара и без турски екологични разрешителни. Обикновено получаването на екоразрешителни изисква координация с няколко министерства и учреждения, за което е необходимо време, уточнява съветничката на турското посолство в Москва Лейла Авце. По думите й проектът засега е на твърде ранен стадий.   Преговорите между Русия и Турция са предварителни, според дипломатката. Министерството на околната среда и градоустройството на Турция не отговори на запитването ни, а Газпром отказа да коментира ситуацията около получаването на разрешителни, пише РБК.   Засега Турция не показва еднозначен стремеж възможно най-скоро да бъде взето окончателно решение за строителството на "Турски поток" и да бъде подписано съответното споразумение. Анкара обаче и по-рано заемаше сдържано положителна позиция - твърде много е заложено на тази карта. Става дума не само за отношенията с Русия, но и с ЕС и САЩ, посочи ръководителката на турския сектор в Центъра за изучаване на страните от Близкия изток и Централна Азия към института за изтокознание на Руската академия на науките Наталия Улченко.   Освен от негативното отношение на Брюксел и Вашингтон положението се усложнява и от неотдавнашната твърда реторика на президентите на Русия и Турция по негазови въпроси. В края на април руският президент Владимир Путин използва думата "геноцид" в реч при отбелязване на стогодишнината от масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 година. Това предизвика остра реакция от Анкара. Турският лидер Реджеп Тайип Ердоган посъветва Русия да обясни действията си в Украйна и Крим. Реториката на Москва може да се отрази отрицателно на газовите преговори, според Улченко.   Ако "Турски поток" не бъде построен, то страната ще се лиши от половината газ и това ще бъде катастрофа за нея, настоява източник от Газпром. В Турция се опасяват, че страната се превръща в поле за транзит на енергийни суровини на Русия, която обаче не е готова на отстъпки. За успеха на проекта е необходимо взаимно разбиране, а то липсва в момента, посочва Йоздемир.   Според политолози победителят в скритата интрига около строителството на "Турски поток" е Анкара. Без да разполага с ресурси, но благодарение на умелото използване на географското си положение и икономическа ситуация, Турция успя да стане евразийски лидер в транзита, отбелязва Максим Сучков, доцент в Пятигорския държавен лингвистичен университет и експерт в Руския съвет по международните въпроси.   Турция привлече три ключови маршрута за доставка на енергийни суровини до Европа - от Централна Азия, от Близкия изток и сега, най-вероятно, от Русия, отбелязва експертът пред РБК.   По БТА

Пенсионирана учителка спечели 5000 лева от лотарията, плати си всички сметки и се самоуби

http://petel.bg/Pensionirana-uchitelka-specheli-5000-leva-ot-lotariyata--plati-si-vsichki-smetki-i-se-samoubi__113871

Пенсионирана учителка от Лом сама сложи край на живота си. Месеци преди да избере смъртта, педагожката спечелила от лотарията, разказаха...

Сесил Каратанчева отпадна от "Ролан Гарос"

http://petel.bg/Sesil-Karatancheva-otpadna-ot-Rolan-Garos__113874

Сесил Каратанчева отпадна във втория кръг на Ролан Гарос. Втората ни ракета в женския тенис загуби от Ирина Фалкони с 6:3, 1:6, 2:6....

В Сливен забраниха каруците по тъмно

http://petel.bg/V-Sliven-zabraniha-karutsite-po-tamno__113876

Сливенските съветници забраниха движението на каруци по тъмно. Това стана на последната сесия на общинския съвет, проведена в четвъртък....

Трима пребиха тийнейджър след селски панаир и почерпка

http://petel.bg/Trima-prebiha-tiyneydzhar-sled-selski-panair-i-pocherpka__113877

Трима мъже пребиха тийнейджър насред село Казашка река, след което заплашили момчето с газов пистолет, като стреляли. Панаирът се...

Пореден кошмар със Спешна помощ! Жена почина, чакайки пет часа линейка

http://pik.bg/пореден-кошмар-със-спешна-помощ-жена-почина-чакайки-пет-часа-линейка-news339937.html

Пореден кошмар със Спешна помощ! Жена почина, чакайки пет часа линейка

Жена от Дряново почина, след като 5 часа чака Спешна помощ, но така и не я дочака, съобщи News7.

Случаят е от 17 май. До абсурдната ситуация се стига поради факта, че една-единствена линейка обслужва 8-хилядната община. Случката разказва внукът на жената, който моли с часове лекарите да помогнат на умиращата му баба. 81-годишната Вера Стрелковска от Дряново е на легло от няколко месеца. Кракът й е шиниран.

Гледат я нейните роднини. Рано сутринта на 17 май състоянието на възрастната жена се влошава. Близките й търсят спешна помощ. Пристигналият екип инжектира медикамент и си тръгва. Въпреки намесата на лекарите Вера Стрелковска започва да се чувства все по-зле. По обед отново е потърсена Спешна помощ, но лекарите отказват да дойдат. След 5 часа молби се намесва Христо Серафимов – внук на болната жена. Той отива до спешния център в Дряново и моли лекарите да отидат при умиращата жена.

Отново получава отказ и звъни на 112, пред спешното. След три минути е прехвърлен към Спешна помощ – Габрово, която отговаря за филиала в Дряново. Христо пази запис от разговора. От филиала на Спешна помощ – Габрово в Дряново отказват коментар, но потвърждават, че разполагат с екипи само за една от двете линейки, които имат, и не смогват да обслужат 8 хилядната община.

37-годишният Христо Серафимов е уважаван млад човек в Дряново, със собствен бизнес. Обясни, че не би разгласил случая, тъй като разбира натовареността на лекарите, но отношението го е обидило.

В Небраска отмениха смъртното наказание

http://america.actualno.com/V-Nebraska-otmeniha-smyrtnoto-nakazanie--news_475467.html

В американският щат Небраска бе отменено смъртното наказание, съобщи Associated Press. То бе заменено от доживотен затвор без право на помилване. Законопроектът бе предложен от независимият сенаторъ...

Домакинствата са теглили повече потребителски заеми пред април

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/05/28/2542347_domakinstvata_sa_teglili_poveche_potrebitelski_zaemi/?ref=rss


Банковото кредитиране за домакинствата се раздвижва леко през април, докато финансирането за бизнеса се свива. Проблемните кредити обаче също отбелязват малък ръст, сочат данните на БНБ, цитирани от "Капитал Daily". 

Макар и да остава свито, през изминалия месец кредитирането на банките за домакинствата бележи ръст във всички отчитани от БНБ сегменти – потребителски, жилищни и други (например за обучение, финансов лизинг, селскостопански кредити и т.н.). При последните две категории...

Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев

http://web.barometar.net/80259/

Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев. Първото заседание от процеса в специализирания съд се провали заради невръчени копия от обвинителния акт на подсъдимите. Освен това в съда днес не се яви и основния свидетел в процеса- бившият шеф на НАП Красимир Стефанов. След доста препятствия да влезе в съда, делото срещу Гриша Ганчев, което беше […]

Жена почина, докато чака 5 часа линейка

http://frognews.bg/news_91993/Jena-pochina-dokato-chaka-5-chasa-lineika/

Жена от Дряново почина, докато чака 5 часа линейка, съобщи News7. Случаят е от 17 май. До абсурдната ситуация се стига поради факта, че една-единствена линейка обслужва 8-хилядната община.

БСП се срещна с кандидата на ГЕРБ за шеф на БНБ

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/bsp-se-sreshtna-s-kandidata-na-gerb-za-shef-na-bnb-6036863

Разговорът не ангажира левицата с решение дали ще подкрепи Димитър Радев или ще излезе със свое предложение

Контадор удари мераклия за селфи

http://www.cross.bg/kontador-kolonata-vreme-1467081.html

/КРОСС/ Капитанът на колоездачния Tinkoff-Saxo Алберто Контадор изби от ръцете на досаден зрител щеката за селфи, докато онзи се опитваше да си направи снимка на фона на колоната, навлизаща в тежко изкачване. Инцидентът се случи по време на 15-ия етап от колоездачната обиколка на Италия, съобщава Cycling Weekly, цитиран от Монитор. Изданието публикува видеоклип на инцидента и припомня, че Контадор вече веднъж пострада заради поведението на зрителите в тазгодишното издание на обиколката. По време на шестия етап един от зрителите беше решил да запечата с камерата си финала на основната група на колоната, но предизвика масово падане, при което Даниеле Коли от Vini Fantini счупи ръката си, а Контадор контузи рамото си. След това няколко дни участието му все беше под въпрос. Организаторите пък отказаха да държат публиката зад заграждения, защото не бивало да бъдат наказвани хиляди заради глупостта на един човек...  

Руското министерство на отбраната ще закупи най-малко 50 нови Ту-160

http://www.cross.bg/ty-proizvodstvoto-otbranata-1467079.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на Русия ще закупи не по-малко от 50 нови стратегически бомбардировача Ту-160 „Бял лебед“, след като производството им бъде възобновено. Това заяви пред журналисти главнокомандващият ВВС на РФ генерал-полковник Виктор Бондарьов, предаде РИА Новости. По-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви за необходимостта от възобновяване на производството на стратегическите ракетоносци Ту-160 (според класификацията на НАТО – BlackJack). „Ще бъдат закупени, за да се възстановят всички разходи, които ще бъдат изразходвани за производството му, не по-малко от 50 самолета“, заяви Бондарьов. Той отбеляза още, че решението за възобновяването на производството на Ту-160М е прието и промишлеността е „потвърдила възможностите си“ – това, по неговите думи, „има немаловажно значение“. Генералът не уточни кога именно ще започне строителството на новите Ту-160. Стоящите на въоръжение на ВВС на РФ Ту-160 в момента се модернизират, заменя се на практика цялото бордово радиолокационно и навигационно оборудване. Както се очаква, до 2020 г. във ВВС на РФ ще постъпят повече от десет модернизирани „Бели лебеди“. Според оценка на Шойгу, Ту-160 е „уникална машина, изпреварила времето с няколко десетилетия, която и до днес не използвала в пълна степен заложените в нея конструктивно възможности“.

Apple подготвя директен конкурент на Google Now

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/05/28/2542321_apple_podgotvia_direkten_konkurent_na_google_now/?ref=rss


Apple привършва разработката на нова приложение, което ще е директен конкурент на гласовия асистент Google Now. То има кодовото име Proactive и се разработва от компанията вече няколко години, съобщава онлайн изданието 9to5mac.

Proactive ще комбинира няколко приложения на iOS, включително Siri, Contacts, Passbook и Calendar, както и приложения на външни програмисти. Асистентът ще предоставя информация на потребителя според съответния контекст и ще се съобразява с неговите навици....

БСП още няма решение за кандидатурата на Димитър Радев за гуверньор на БНБ

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/bsp-oshte-niama-reshenie-za-kandidaturata-na-dimityr-radev-za-guvernior-na-bnb-195630/

Започнаха срещите на номинирания от ГЕРБ кандидат за ръководител на централната банка с опозицията в Народното събрание

Утре Grand mall празнува пети рожден ден с Grand концерт

http://www.moreto.net/novini.php?n=290370

С мощен Grand концерт стартира утре, петък, 29.05., празниците за своя пети рожден ден Grand Mall . Най-големият търговски център на морската столица ще се превърне в огромна сцена за топ звездите на българската поп музика. Феновете ще имат изключителната възможност да посрещнат в една шеметна вечер Графа, Михаела Филева, Прея, ВенЗи и Били Хлапето.

КАТ привиква шофьорите от баловете

http://www.bnews.bg/article-135714

На спявка ще тичат всички, позволили зрелостници да висят от прозорците на колите им.

Всеки 3-ти българин с опасно затлъстяване

http://www.cross.bg/kruvno-zatlustyavane-vreme-1467078.html

/КРОСС/ Високо кръвно, диабет и лош холестерол носят риск за сърцето. Боклуците, които ядем, са в основата на много проблеми свързани с наднорменото тегло и затлъстяването, което се превръща в сериозен проблем за нацията. Два пъти повече сол от нормата и „лоши" мазнини присъстват в ежедневното меню на малки и големи. Не усещаме и как тайно ГМО се промъква на нашата трапеза. Много захар и подсладени газирани напитки, недостатъчна консумация на пресни плодове и зеленчуци, са другият бич за здравето. Печалната статистика отчита на само затлъстяване , но и по-големия му враг - така наречения метаболитен синдром. Той се явява на фона на затлъстяване, което се е задължало по-дълго време. При това състояние мастните клетки стават резистентни на действието на инсулина. Организмът произвежда повече инсулин отколкото трябва, затова и апетитът се увеличава. Този инсулин обаче не работи. Глюкозата не може да се усвои и нивото на кръвната захар се повишава. Това създава предпоставка за поява на захарен диабет, свързано е и с куп метаболитни увреждания - високо кръвно, висок лош холестерол и повишени триглицериди.„Всеки трети българин е с метаболитен синдром, а наднорменото тегло е проблем за всеки втори. Още от предучилищна възраст децата имат килограми в излишък. А първата и реална заплаха от това е захарната болест, съобщи доц. Даниела Попова, началник на Клиника по метаболитни заболявания в ИСУЛ

TLC представя създаването на уникални булчински рокли в „Сватбена рокля по поръчка”

http://www.cross.bg/haiidi-roklya-elnora-1467077.html

/КРОСС/ В новата поредица на TLC „Сватбена рокля по поръчка" зрителите ще се запознаят с Хайди Елнора - изключителната дизайнерка на сватбени рокли от Алабама. Хайди създава рокли по поръчка, а уникалната й линия „Създай булка" позволява на булки да направят своя собствена рокля, като добавят различни елементи към основния модел. Така те получават специален тоалет, но не на специална цена. За Хайди всички булки са специални. Тя ги дарява с уникални емоции и южняшкия си чар, а всичко това привлича огромни тълпи от клиенти в нейния салон. Вълнуващата поредица с участието на Хайди Елнора - „Сватбена рокля по поръчка" започва на 2 юни, 21 ч. по TLC.  Премиерният епизод на „Сватбена рокля по поръчка" представя булката Тиа, която иска да превърне роклята на мечтите си в реалност с помощта на Хайди Елнора и нейния екип. Летвата обаче е висока, след като осем от съотборниците на годеника й се сгодяват през последната година. За да изпъкне сред останалите бивши булки, Тиа поръчва не една, а две изцяло различни ролки за церемонията и приема, който ще я последва. Кайла е другата бъдеща булка, която представя премиерния епизод. Тя избира сватбената си рокля от линията на Хайди „Създай булка", където Хайди променя класически рокли според личните предпочитанията на младоженките

Варненската полиция залови крадци на велосипед, пари и златни накити

http://web.barometar.net/80257/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна информират, че на 27.05. т.г., в гр. Варна, при обход на района от полицейски патрул, е установен в момент на извършване на кражба Н.А. на 31 г. от гр. Варна, живущ в гр. Белослав, осъждан. Установено е, че мъжът е прескочил оградата на частен дом, проникнал е в избено помещение и […]

Скандал! БСП поиска оставка на Христо Иванов!

http://www.bnews.bg/article-135713

Изненадващо от БСП свикаха брифинг в кулоарите по време на обсъждането на временната комисия.

Млад архитект превръща партийния монумент Бузлуджа в място за история и култура

http://www.cross.bg/byzlydzha-ivanova-vremeto-1467080.html

/КРОСС/На 20 май с форум и две киновечери с неизлъчвани досега филмови продукции за монумента Бузлуджа се откри изложбата и "Бузлуджа - машина на времето" на архитект Дора Иванова. Тя може да бъде разгледана до 30 май в Съюза на архитектите на ул. "Кракра" 11, София. Проектът за възраждането на паметника е дипломната й работа в Берлин. Дора Иванова коментира, че изложбата няма политическа насоченост, а е фокусирана изцяло върху архитектурния и културно исторически аспект на темата. Темата на изложбата, която е отворена до 30 май в Съюза на архитектите на ул. "Кракра" 11, София, е възстановяването и бъдещото развитие на монумента на връх Бузлуджа. Дора Иванова завършва архитектура в Техническия университет в Берлин, а проектът й "Бузлуджа - паметта на времето" получава специалната награда от Камарата на архитектите в България сред 80 участващи проекта от 6 страни. Идейният й проект предлага преустройство на сградата на връх Бузлуджа, която да разказва историята на България от античността до днес. Предвижда се залата да бъде използвана за концерти, четения, дискусии и представления, а кръговете около нея да разказват времето на социализма, османската власт и средновековието. Панорамен асансьор ще превежда посетителите през времето. "Аз като българка, а вече и като архитект, смятам, че е недопустимо най-впечатляващото архитектурно творение в страната ни да тъне в разруха и забрава

Кризата на "Капитан Андреево" приключи

http://pik.bg/кризата-на-капитан-андреево-приключи-news339923.html

Кризата на "Капитан Андреево" приключи

Кризата на граничния пункт "Капитан Андреево" приключи. В момента няма опашки от тежкотоварни автомобили. Нощната смяна е обработила и пропуснала 800 ТИР-а и в двете посоки. Директорът на Агенция Митници Ваньо Танов продължава лично да ръководи пункта и да извършва реорганизация в работата. Монтират се камери, които ще записват регистрационните номера на камионите, информира БНР. 

Снощи Танов е разговарял с колегата си от турска странаМюслюм Ялчън и са се договорили да се проведе междудържавна среща на високо ниво, където ще се решат проблемите с транзитните товари. 

На Къпъкуле опашката от ТИР-ове е около 3 километра. 

Бен Афлек и Дженифър Гарнър ще се развеждат?

http://web.barometar.net/80255/

Бен Афлек и Дженифър Гарнър са се разделили тайно и се подготвят за развод, твърдят жълтите списания OK! и National Enquirer. Те са една от любимите двойки на Холивуд и крахът на брака им би бил разтърсващ за феновете им. Според слуховете съпрузите са в много влошени отношения от доста време насам. Актьорската двойка е […]

Японската централна банка отчете най-високата си печалба от 2002 година

http://www.cross.bg/aktivi-banka-yaponskata-1467076.html

/КРОСС/ Печалбата на Японската централна банка нарасна до 13-годишен връх на фона на по-високите постъпления от продажбата на облигации и печалбите от активи в чуждестранна валута. Въпреки това голямото натрупване на активи би могло да създаде проблеми, когато институцията в крайна сметка започне да нормализира паричната си политика, пише CNBC, цитиран от investor.bg. Малко повече от две години след началото на масивната програма за изкупуване на активи ЯЦБ продължава да разширява своя баланс с безпрецедентни темпове. Засега тези покупки на активи дават резултати, сочи финансовият отчет на банката, публикуван в сряда. За фискалната година, която приключи в края на март 2015 г. централната банка отчете нетна печалба от 1,009 трлн. йени (8,100 млрд. долара), с 28% повече на годишна база, до най-високото ниво от 2002 г.  

Бурите и наводненията в Тексас и Оклахома взеха най-малко 19 жертви (видео)

http://www.dnevnik.bg/video/sviat/2015/05/28/2542325_burite_i_navodneniiata_v_teksas_i_oklahoma_vzeha/?ref=rss




Броят на потвърдените смъртни случаи в резултат на бурите и наводненията в американските щати Тексас и Оклахома през последните пет дни достигна 19, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Нови две тела бяха открити в Хюстън, Тексас. С това общият брой на жертвите вече е 15 в южния щат Тексас и 4 в съседния Оклахома.

Спасителните екипи възобновиха издирването на 11 души, водени за изчезнали и смятани за мъртви, след като придошлата река Бланко заля...

Борисов ги нарочи: Сменя мъртвеца Христо Иванов и Ненчев!

http://www.bnews.bg/article-135712

Не е изключено в месеците преди кметския вот Христо Иванов да се превърне в клиент на прокуратурата.

Кметът на Гърмен: 4 камери ще бъдат поставени на територията на общината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790408

4 камери ще бъдат поставени на територията на община Гърмен. Това съобщи пред Фокус, кмет на общината. По думите й, това са превантивни мерки, които са били обсъждани с институциите още преди ескалирането на напрежението и конфликта между българи и роми от предходните дни. Минка Капитанова уточни, че проблемът в община Гърмен в момента е социален,
4 камери ще бъдат поставени на територията на община Гърмен. Това съобщи пред Фокус, кмет на общината. По думите й, това са превантивни мерки, които са били обсъждани с институциите още преди ескалирането на напрежението и конфликта между българи и роми от предходните дни. Минка Капитанова уточни, че проблемът в община Гърмен в момента е социален,

ГЕРБ оглави комисията за промени в Конституцията

http://www.bnews.bg/article-135710

От ДПС имат дълбоки резерви към проекта, но ще участават в дебатите и комисията.

Кметът на Гърмен: 4 камери ще бъдат поставени на територията на общината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790401

4 камери ще бъдат поставени на територията на община Гърмен. Това съобщи пред Фокус, кмет на общината. По думите й, това са превантивни мерки, които са били обсъждани с институциите още преди ескалирането на напрежението и конфликта между българи и роми от предходните дни. Минка Капитанова уточни, че проблемът в община Гърмен в момента е социален,
4 камери ще бъдат поставени на територията на община Гърмен. Това съобщи пред Фокус, кмет на общината. По думите й, това са превантивни мерки, които са били обсъждани с институциите още преди ескалирането на напрежението и конфликта между българи и роми от предходните дни. Минка Капитанова уточни, че проблемът в община Гърмен в момента е социален,

Първото умишлено убийство е отпреди 430 хил. г.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/pyrvoto-umishleno-ubijstvo-e-otpredi-430-hil.-g-6036861

Истината за престъплението излязла наяве, след като археолозите съвестно сглобили 52 фрагмента от праисторическия човешки череп

Димитър Лазаров от ГЕРБ оглави комисията за промените в конституцията

http://www.cross.bg/komisiyata-komisiya-dimitur-1467075.html

/КРОСС/Юристът от ГЕРБ и шеф на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров оглави комисията за промените в конституцията. Със 118 гласа "за", четири "против" и 14 въздържали се парламентът създаде днес временното звено, което има седем дни, за да предложи правила за процедура по обсъждане и приемане на поправките в основния закон. За зам.-председател на комисията беше избран шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок. Въпреки офертата на управляващите към БСП зам.- председателят на парламента от левицата Янаки Стоилов да поеме ръководството на новото звено социалистите не само че отказаха, но дори не предложиха Стоилов за член. Нейни представители ще бъдат Мая Манолова и Чавдар Георгиев. В новата комисия, която е създадена на паритетен принцип - по двама от всяка парламентарна група или общо 16, влизат още шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ, Димитър Делчев от Реформаторския блок, Четин Казак и Хамид Хамид от ДПС, Красимира Ковачка и Явор Хайтов от Български демократичен център, Лъчезар Никифоров и Кирил Цочев от АБВ, Емил Димитров и Христиан Митев от Патриотичния фронт. "Атака" излъчи засега само Явор Нотев. По предложение на ДПС депутатите решиха, че комисията ще взима решенията си с обикновено мнозинство от всички членове, тоест най-малко 9 души.  

Русия струпва войски и тежко въоръжение по границата с Украйна

http://www.mediapool.bg/rusiya-strupva-voiski-i-tezhko-vaorazhenie-po-granitsata-s-ukraina-news234625.html

Армията на Русия струпва въоръжение и военни части, в това число мобилни ракетни установки, танкове и артилерия, във временна база близо до границата с Украйна, съобщи Ройтерс. Много от превозните средства са без регистрационни табели и идентификационни знаци. Много от военните са премахнали ебмлемите от техните униформи, което напомня практиката в Източна Украйна миналата година. Тогава Киев и нейните западни съюзници твърдяха, че става въпрос за прикрити руски отряди. Струпването на войски на полигона Кузмински на около 50 км от границата е едно от най-ярките доказателства до момента за съгласувани действия на руските военни в региона. По-рано този месец военният командир на НАТО генерал Филип Брийдлав каза, че сепаратистите се възползват от примирието, което влезе в сила през февруари, за да възстановят силите си и да се подготвят за нова офанзива. Той обаче не даде повече подробности. Русия отрича, че нейни военни са замесени в конфликта в Източна Украйна, където подкрепяния от Москва сепаратисти се борят срещу силите, лоялни на прозападно правителство в Киев. Министерството на отбраната на Русия обяви, че няма коментар на твърденията за струпване на военни части. Няколко войници са казали, че са били изпратени в базата заради военни учения, което няма никаква връзка с положението в Украйна. На въпрос дали присъствието на голям брой военни сили без обозначителни значи означава руска инвазия в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори по време на пресконференция, че словосъчетание "подготвяна инвазия" е неподходящо. Дислоцираните там оръжия са ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия - всички видове оръжия, които са били използвани по време на конфликта в източната част на Украйна между силите на Киев и сепаратистите. Размерът на военна техника в базата е около три пъти по-голям, отколкото през март тази година. За четири дни журналистите на "Ройтерс" са забелязали четири товарни влака с военни превозни средства и войници, които са пристигнали на железопътна гара в региона на Ростов в южната част на Русия, като най-малко две композиции, са отпътували за Кузмински. Голяма част от черен път, водещ през степта от региона на Кузмински до украинската граница, е била наскоро ремонтирана, за да бъде подходящ за тежкотоварни превозни средства. Пътят води до тих граничен контролно-пропускателен пункт, който обикновено се използва само от местните жители. От другата страна на границата е украинската област Луганск, която се контролира от сепаратисти и е сцена на тежки боеве. Валентина Мелникова, защитник на човешките права, която работи със семействата на руски военни, каза, че има информация, че регионът на Ростов е бил използван като пункт за спиране на войски по пътя си към Украйна. Тази информация обаче не е потвърдена от Ройтерс.  

ТОП 21: Най-тъпите вицове от Къци Вапцаров

http://curious.actualno.com/TOP-21-Naj-typite-vicove-ot-Kyci-Vapcarov-news_475462.html

Къци Вапцаров, един от пионерите в родния шоубизнес, нашумял още в средата на 90-те като водещ на „Супершоу Невада”, наскоро взе, че написа книга. Кацамун, както го нарече Фънки, ...

За пръв път от февруари ЕЦБ не увеличи финансовата помощ за гръцките банки

http://www.cross.bg/evro-mlrd-grutzkoto-1467074.html

/КРОСС/ В сряда Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна тавана на спешното финансиране за гръцките банки, известен със съкращението ELA (от Emergency Liquidity Assistance). Това се случва за пръв път от февруари, предава Ройтерс. По този начин банката запазва натиска върху Атина и кредиторите й за постигане на споразумение по-бързо. От февруари насам ЕЦБ, която всяка седмица преразглежда отпусканата сума, подпомага гръцките банки само по линия на ELA. Същевременно късно в сряда висши европейски представители бързо отхвърлиха твърденията на гръцкото правителство, че сключването на сделка е все по-близо. В сряда в Брюксел започна нов кръг от преговори. Представител на гръцкото правителство коментира, че двете страни ще обсъдят варианта за сключване на споразумение на техническо ниво, което да удовлетвори исканията на Атина да не се намаляват работните заплати и пенсиите и да се преследва по-ниска цел за първичния бюджетен излишък. Но вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис коментира, че двете страни трябва да извървят още много преди да се подготвя каквото и да е споразумение. Коментирайки пред репортери след среща с министри, участващи в преговорите с кредиторите, премиерът на Гърция Алексис Ципрас отново изрази оптимизъм, че сключването на сделка е близо. „На финалната права сме. Очевидно са нужни спокойствие и решителност", заяви той пред журналисти

Северна Корея и Иран задълбочават връзките си в отбраната, твърдят дисиденти

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/05/28/2542320_severna_koreia_i_iran_zadulbochavat_vruzkite_si_v/?ref=rss


Иранска опозиционна група в изгнание обяви днес, че делегация от севернокорейски експерти по ядрените глави и балистичните ракети е посетила военна база край Техеран през април, по време на преговорите около ядрената програма на Иран, съобщава "Ройтерс".

Дисидентите от Националния съвет за съпротива на Иран (NCRI) разкриха съоръженията за обогатяване на уран в Натанз и за тежка вода в Арак през 2002. Анализатори посочват, че организацията обаче понякога е изнасяла лъжлива информация...

28 деца и младежи от СК”Калоян-Ладимекс” покриха ученически степени по Таекуон-До ITF

http://www.zapernik.com/sport/28-deca-i-mladeji-ot-sk-kaloyan-ladimeks-pokriha-uchenicheski-stepeni-po_38717/

Вчера в залата по Таекуон-До на СК”Калоян-Ладимекс” се проведе изпит за цветни колани ученическа степен ,която им дава правото да участват на състезания и турнири.

Деца и младежи които бяха 28 на брой се явиха и покриха определени ученически степени.

Изпитващи бяха...

Продължава

Хомосексуалното поведение има еволюционни предимства

http://interest.actualno.com/Homoseksualnoto-povedenie-ima-evolucionni-predimstva-news_475451.html

Биолози от университета Сейнт-Ендрю в Шотландия са установили предимствата, които дава хомосексуалното поведение. Техните опити са били извършени върху мухи-дрозофили, пише сп.  Proceedings o...

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4789528

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Слагат GPS-и на камионите с дървесина

http://www.moreto.net/novini.php?n=290368

GPS-и на камионите с дървесина, както и забрана за изсичане на гори в тъмната част на денонощието са част от промените в Закона за горите, които прави земеделският министър Десислава Танева. "Дейности в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план", заяви Танева.

Народното събрание създаде парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията

http://pik.bg/народното-събрание-създаде-парламентарна-комисия-която-да-работи-по-промените-в-конституци-news339914.html

Народното събрание създаде парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията

Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията. Народното събрание одобри предложението с 118 „за“, „въздържал се“ 14 и „против“ гласуваха 4 депутати, информира агенция "Фокус". 

Във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните групи на на ГЕРБ, Патриотичния фронт, Реформаторския блок и 8 депутати от БДЦ. Промените в Конституцията се предприемат, за да се осъществи планираната съдебна реформа.

С предвидените промени се дава възможност на главния прокурор да представя доклади за прилагането на закона на политики и резултати за противодействие на престъпността. Друга съществена промяна заложена там е разделянето на Висшият съдебен съвет на две колегии –съдебна и прокуроро-следователска, както и намаляването на мандата на магистратите на четири години. В съдийската колегия ще има 13 членове, а в прокурорската 12 членове.

Друга важна промяна е, че министърът на правосъдието ще председателства пленума на ВСС. Предвижда се и разделяне на инспектората на ВСС. 

КАТ в Пловдив привиква шофьори от баловете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790385



Шофьори на автомобили, в които са пътували излезли от прозорците абитуриенти, ще бъдат призовани през юни да се явят в пловдивския КАТ, научи
Шофьори на автомобили, в които са пътували излезли от прозорците абитуриенти, ще бъдат призовани през юни да се явят в пловдивския КАТ, научи " 24 часа". Нарушителите са били заснети с мобилни камери. В Пътна полиция е сформирано специално звено, което обработва в момента десетки клипове. "Ще викаме собствениците на колите.

Рачков и Мария Игнатова се женят?

http://web.barometar.net/80253/

След поредица от раздели и събирания най-коментираната тв двойка е готова да мине под венчило. Димитър Рачков и половинката му на екран и в живота – Мария Игнатова, ще чуят сватбения марш още тази година. Щастливото събитие е планирано за септември, като в момента се оглеждат най-романтичните терени на родното Черноморие. За това, че Рачков […]

Русенец изпрати камъни в Брюксел, кметът го даде на ДАНС

http://pik.bg/русенец-изпрати-камъни-в-брюксел-кметът-го-даде-на-данс-news339916.html

Русенец изпрати камъни в Брюксел, кметът го даде на ДАНС

Колет с камъни, използвани за строителството на новия булевард "Тутракан" в Русе, бе изпратен тази сутрин до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Инициативата е на председателя на сдружение "Бъдеще за Русе" Бойко Никифоров, който смята, че строителните материали са некачествени и затова иска експертно становище от ЕК.

"Това, което взехме, го показахме на строителни специалисти, а те ни казаха, че това са отпадъци от кариерите, които са работили по времето на Тодор Живков, защото съдържат кал и които по него време са се изхвърляли на боклука. И затова ние изпращаме на г-н Юнкер лично едно малко колетче той да вземе съответните мерки и да пита специалисти от Европа годни ли са тези материали за слагане в магистралите на Европа. Ако прецени, че са годни, значи всичко е ок, магистралата и бул."Тутракан ще работят безотказно, ако установи, че не са годни, нека да прекрати това безобразие. Защото те вероятно се влагат във всички магистрали в България", заяви Бойко Никифоров. В същото време кметът на Русе Пламен Стоилов е изпратил писмо, с което е сезирал главния прокурор и председателя на ДАНС за действията на Никифоров.

"Обвиненията са безпринципни и те са както към мен, така към цялата община и всички русенци. Това е човекът, който е против всички инфраструктурни проекти в града. Още вчера съм поискал от Главна прокуратура и ДАНС извършване на проверка относно лицето Бойко Никифоров за това, че със своите действия, които са абсолютно необосновани, без никакви доказателства, уронва престижа както на Русе, така и престижа на България. С действията си създава предпоставка за блокиране на еврофондовете, което по смисъла си ще бъде сериозна щета не само срещу община Русе, но и срещу цялата страна. Крайно време е такива хора, които търсят евтини политически изяви, да дават обяснение и да им се търси отговорност", заяви Пламен Стоилов. Той е категоричен, че проектът е защитен по всички правила пред програмата ТСГ Румъния - България, минава съответния мониторинг, има съответния надзор. Проблемните участъци, които се бяха появили преди два месеца, бяха в района на Пухлево дере, където е най-ниската точка от целия обект.

"Самият район е характерен с честите заливания на стария път, който беше на мястото. Там имаме наличие на много големи подпочвени води, дори при високи нива на река Дунав, те се вдигаха и има постоянно заблатяване. В момента проблемът там е решен с полагането на льосоциментови настилки, с полагането на трошен голям ломен камък, който трябваше да заклини и си свърши своята задача, и оттам нататък имаме изцяло ново легло от баластова настилка. Така че мисля, че проблемът е изцяло решен и там няма да има второ пропадане", коментира зам.-кметът по устройство на територията Димитър Наков. 

ЕСО нареди ВЕИ централите да работят с до 40% мощност

http://www.mediapool.bg/eso-naredi-vei-tsentralite-da-rabotyat-s-do-40-moshtnost-news234624.html

По искане на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) ще бъдат ограничени работните ВЕИ мощности на територията на ЧЕЗ, съобщиха от електроразпределителното дружество. Между 9 и 17 часа ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници. Териториалните диспечерски управления на ЕСО разпоредиха на "ЧЕЗ Разпределение България" да бъдат ограничени на 40% максималните работни мощности на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към електроразпределителната мрежа, се казва в съобщението на ЧЕЗ. Чешката компания напомня, че разпорежданията на оперативния персонал на териториалните диспечерски управления на ЕСО са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа.

Шокиращи признания и неочаквани обрати на финала на "Женени от пръв поглед"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790386

„Може би най-критичният момент за всяка една от двойките е когато експериментът приключи. До тогава те са свикнали всичко да се случва със страхотно темпо и когато камерите угаснат, сякаш животът им започва да върви много бавно и те обръщат много повече внимание на половинката си и качествата й”. Така продуцентът на предаването
„Може би най-критичният момент за всяка една от двойките е когато експериментът приключи. До тогава те са свикнали всичко да се случва със страхотно темпо и когато камерите угаснат, сякаш животът им започва да върви много бавно и те обръщат много повече внимание на половинката си и качествата й”. Така продуцентът на предаването "Женени от пръв

Шокиращи признания и неочаквани обрати на финала на "Женени от пръв поглед"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790391

„Може би най-критичният момент за всяка една от двойките е когато експериментът приключи. До тогава те са свикнали всичко да се случва със страхотно темпо и когато камерите угаснат, сякаш животът им започва да върви много бавно и те обръщат много повече внимание на половинката си и качествата й”. Така продуцентът на предаването "Женени от пръв
„Може би най-критичният момент за всяка една от двойките е когато експериментът приключи. До тогава те са свикнали всичко да се случва със страхотно темпо и когато камерите угаснат, сякаш животът им започва да върви много бавно и те обръщат много повече внимание на половинката си и качествата й”. Така продуцентът на предаването "Женени от пръв

Безплатни занимания по спорт, музика, рисуване и танци за деца в Асеновград

http://goodnews.actualno.com/Bezplatni-zanimanija-po-sport-muzika-risuvane-i-tanci-za-deca-v-Asenovgrad-news_475460.html

В безплатни занимания по плуване, колоездене, лека атлетика, тенис на корт, музикална работилница, приложни изкуства, танци и стрелба ще имат възможност да се включат малките асеновградчани това лято,...

Мъж с марсилска треска, лекували го за летен грип

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790377

62-годишен пловдивчанин е пипнал марсилска треска след ухапване от кърлеж. Мъжът е в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница
62-годишен пловдивчанин е пипнал марсилска треска след ухапване от кърлеж. Мъжът е в тежко състояние в инфекциозната клиника на университетската болница "Св. Георги", където се борят за живота му. "Косял е трева в двора на къщата, когато бил налазен. Заболяването е диагностицирано късно. Първоначално личният лекар сметнал,

Костов отговори на заплахите на "Лукойл": Покажете договорите с Русия и ще се види кой е прав

http://offnews.bg/news/n_1/n_511434.html

Иван Костов отговори на заплахите на "Лукойл", че ще дадат на съд ръководената от него Лаборатория за управление на рисове. Във вторник Risk Managment Lab публикува анализ , в който описва, как "Лукойл" внася суровия петрол на изкуствено завишени цени, с което надува цената на горивата у нас, крие корпоративен данък и изнася капитали в Русия. Вчера "Лукойл" разпространи прессъобщение , в което твърди, че анализът на Костов не отговаря на истината и заплаши бившия премиер със съд, защото накърнявал репутацията на компанията. OFFNews изпрати въпрос до Иван Костов с молба да коментира твърденията на нефтената компания. Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност в данните ни, а дали има такава може да се разбере, ако "Лукойл" предостави копия от договорите си за внос на суров петрол. Тогава може да се разбере дали подадената от Агенция "Митници" информация е грешна и да се посочат  точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите, пише в отговора си Иван Костов. Бившият премиер призова председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Михайлович Андронов да предостави на „ЛУР“ на НБУ копия от всички договори на Дружеството за внос на суров петрол от 01.01.2006 до 31.12.2014 г. и взетите счетоводни операции по тях. Ако това не бъде направено, основателните ни съмнения ще останат. Те следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от щателна проверка по документи на упълномощените за това български власти, смята Иван Костов. Той е забелязал и едно интересно несъответствие в стил "гузен негонен бяга". Заплахата за съд беше публикувана от „Лукойл България“ ЕООД. Това дружество обаче не е вносител на суров петрол. Сделките са на „LITASCO GROUP“, която не би трябвало да е в групата на Лукойл. Ето и целия отговор на Иван Костов на запитването на OFFNews: 1. „Лукойл България“ ЕООД не е вносител на суров петрол в Република България. Сделките за вноса на суров петрол сорт Урал са между „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „LITASCO GROUP“. В този смисъл МД „Основателни съмнения за ощетяване на Бюджета на Република България с цената на суровия петрол“ не се отнася до тази фирма от групата на Лукойл и тя не може да бъде страна на какъвто и да е дебат по повод нашия Доклад. 2. УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ на НБУ изразява основателните си съмнения за ощетяване на бюджета на Република България на основата на официална информация, коректно цитирана в доклада. Ще приемем с благодарност всяка посочена неточност или некоректност в тази информация и сме готови да дискутираме приложената от нас Методика, която е описана надлежно в Доклада, както и направените изводи. В тази връзка се обръщаме към всеки, който желае да провери нашите изчисления и анализ, да го направи. 3. УПИЗ „Лаборатория управление на рискове“ на НБУ се обръща публично към Председателя на Управителния съвет на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД г-н Сергей Михайлович Андронов с молба да предостави на „ЛУР“ на НБУ копия от всички договори на Дружеството за внос на суров петрол от 01.01.2006 до 31.12.2014 г. и взетите счетоводни операции по тях. След техният анализ ще бъдем готови да обявим, че: a. подадената ни официална информация от ЦМУ на Агенция „Митници“ е погрешна или b. да посочим точните суми на завишаването на осчетоводените цени на суровия петрол над борсовите. 4. В случай, че не бъде отговорено на молбата ни, основателните ни съмнения ще останат. Те следва да бъдат потвърдени или отхвърлени от щателна проверка по документи на упълномощените за това български власти.

Sky инвестира в хъб за изкуство в Европа

http://www.cross.bg/kompaniyata-sudurzhanie-televiziya-1467072.html

/КРОСС/ Sky направи първата си голяма стъпка към създаването на паневропейска телевизионна програма, инвестирайки 18 млн. евро в хъб за изкуства в Милано, пише Financial Times. Доставчикът на платена телевизия търси начин да се конкурира с играчи в стрийминга като Netflix, която използва своя международен мащаб, за да финансира високобюджетни продукции като „Къща от карти". Новият хъб за арт продукции на Sky ще прави предавания и финансови събития за публиката във Великобритания, Ирландия, Италия, Германия и Австрия. Sky има около 21 млн. телевизионни абонати в Европа - повече от конкуренти като Liberty Global. Този ход показва нарастващото желание на Sky да използва своя мащаб в битката за висококачествено съдържание. Някои анализатори твърдят, че компанията, 39% от която са собственост на компанията на Рупърт Мърдок 21st Century Fox, в крайна сметка може да започне да предлага видео стрийминг в страните, в които не предлага сателитна телевизия. Главният изпълнителен директор на Sky Джереми Дарок твърди, че компанията иска да „инвестира в мащаба и още повече в създаването на свое собствено оригинално съдържание". "Обединяването на трите бизнеса на Sky откри възможност за създаването на ново и вълнуващо съдържание", посочва той. В рамките на проекта Sky ще пусне и собствен канал в Германия. В момента Sky харчи 4,6 млрд. паунда за съдържание, по-голяма част от което е за спортни събития

Мариана Георгиева: В Гърмен няма война между два клана на ДПС

http://news.ibox.bg/news/id_917949405

Бившата спортна министърка отрече, че Ахмед Башев е заселвал областта предизборно

Отложиха делото срещу Гриша Ганчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790378

Делото в Специализирания съд срещу Гриша Ганчев и още девет души не тръгна на първото насрочено заседание, предаде БГНЕС.
Причината са процесуални пречки. Една от тях е, че не е спазена процедурата по връчване на обвинителния акт в 7 дневния срок.
Останалите подсъдими в групата са Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева,
Делото в Специализирания съд срещу Гриша Ганчев и още девет души не тръгна на първото насрочено заседание, предаде БГНЕС. Причината са процесуални пречки. Една от тях е, че не е спазена процедурата по връчване на обвинителния акт в 7 дневния срок. Останалите подсъдими в групата са Данаил Ганчев, Емилия Станоева, Ивайло Талев, Камелия Мирчева,

Баренбойм създаде нов роял

http://www.cross.bg/barenboiim-royal-piano-1467071.html

/КРОСС/ Даниел Баренбойм представи нов роял в Кралската фестивална зала в Лондон. Уникатът е създаден благодарение на сътрудничеството на израело-аржентинския диригент и пианист с белгийския производител на музикални инструменти Крис Маене и с подкрепата на прочутата компания Steinway & Sons. Роялът ще носи офицалното име Barenboim-Maene Concert Grand. Звукът е „много по-прозрачен и коренно различен", счита 72-годишният музикант. Той споделя, че „това пиано е една нова алтернатива на звука и те кара да мислиш повече за употребата на педала". През септември 2011 г., по време на посещението си в Сиена, той получава възможност да свири на пианото на унгарския композитор Ференц Лист, което наскоро е било реставрирано там. Именно това вдъхновява Баренбойм да работи по създаването на роял, който да съчетава звученето от миналото и технологичния напредък на съвремието. „Топлината и характеристиките на тоновете при такива инструменти се различава от досегашните представи за пианото. Исках да комбинирам едновременно мощта и финия звук, външния блясък и вътрешната модерна технология", обяснява маестрото. С новия инструмент Баренбойм откри цикъла от четири концерта с произведения на Шуберт. „От шест седмици репетирам с това пиано, но още не съм свикнал. Обикновено се приспособявам бързо, но в случая е различно", разкрива музикантът

Хванаха жени, обрали склад в Разград

http://pik.bg/хванаха-жени-обрали-склад-в-разград-news339913.html

Хванаха жени, обрали склад в Разград

Разобличиха две жени, откраднали 4 метални, водопроводни капаци и 18 метални, водопроводни фланци от складова база в Разлог. Те са заловени от полицейските служители след проведени издиравтелни мероприятия.

Жените са на 34 и 27 години от Разлог. Стойността на нанесената щета е в процес на установяване.

 

 

НС създаде комисия за промените в Конституцията

http://politics.actualno.com/NS-syzdade-komisija-za-promenite-v-Konstitucijata-news_475457.html

Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията, предаде „Фокус“. Народното събрание одобри предложението с 118 „за...

Арбитражът в ТПТИ би подкрепил ЕС, когато иска да инвестира в Китай или Африка

http://interview.actualno.com/Arbitrajyt-v-TPTI-bi-podkrepil-ES-kogato-iska-da-investira-v-Kitaj-ili-Afrika-news_475458.html

Христо Христов, съветник Политически анализи в Представителството на Европейската комисия в България коментира пред Actualno.com Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), защо ...

Модерен японски спектакъл на сцената на Театър "София"

http://www.cross.bg/spektakul-teatur-sakate-1467073.html

/КРОСС/Театър „Ринко- Гун" от Япония гостува на Театър "София" с нестандартния модерен японски спектакъл „Таванът", който обръща внимание на съвременните социални въпроси. Зрителите ще имат възможност да го гледат с титри на български език на 6 юни (събота) от 19 ч. и 7 юни (неделя), от 14 ч. Авторът Йоджи Сакате е роден през 1962 г. През 1983 г. основава театралната компания „Ринко- Гун", където е автор и режисьор на почти всички постановки, заместник - директор на Японската асоциация на драматурзите и директор на Асоциацията на японските режисьори. Има доста международни изяви - 15 постановки, реализирани в осем презокеански страни, работил е с изпълнители от много различни държави и пр. Получавал е много престижни награди за работата си- както за режисура, така и литературни награди. Йоджи Сакате приема театъра като разновидност на медия и изследва социалните проблеми с журналистически подход, разработвайки темите за конфликта между социума и индивида. Продуцира и музикални спектакли, филми и сериали. В постановката „Таванът" младо момиче отказва да ходи на училище, защото е тормозена от съучениците си. Усамотява се на тавана. Там я посещава редовно момче, което има чувства към нея, но те остават несподелени. Все пак момичето прочита оставената от момчето книга и това променя житейските й възгледи

Депутати с ресор "сигурност" оглавиха комисията по конституцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/28/2542312_deputati_s_resor_sigurnost_oglaviha_komisiiata_po/?ref=rss


Юристът от ГЕРБ и шеф на комисията за контрол на спецслужбите Димитър Лазаров оглави комисията за промените в конституцията. Със 118 гласа "за", четири "против" и 14 въздържали се парламентът създаде днес временното звено, което има седем дни, за да предложи правила за процедура по обсъждане и приемане на поправките в основния закон.

За зам.-председател на комисията беше избран шефът на вътрешната комисия Атанас Атанасов от Реформаторския блок. 

Въпреки офертата на...

Скандална обществена поръчка за 1,7 млн. лв. в Гърмен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790372

Повече от година не стихва скандалът около една обществена поръчка в община Гърмен. Става дума за 1 милион и 700 хиляди лева за ремонт на улици и водопровод. Въпреки че институциите разрешават ремонта, накрая съдът обявява поръчката за незаконна.
В заплетения казус обаче изплуват съмнения за некачествен ремонт, съобщава БТВ.
Повече от година не стихва скандалът около една обществена поръчка в община Гърмен. Става дума за 1 милион и 700 хиляди лева за ремонт на улици и водопровод. Въпреки че институциите разрешават ремонта, накрая съдът обявява поръчката за незаконна. В заплетения казус обаче изплуват съмнения за некачествен ремонт, съобщава БТВ.

Скандална обществена поръчка за 1,7 млн. лв. в Гърмен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790333

Повече от година не стихва скандалът около една обществена поръчка в община Гърмен. Става дума за 1 милион и 700 хиляди лева за ремонт на улици и водопровод. Въпреки че институциите разрешават ремонта, накрая съдът обявява поръчката за незаконна.
В заплетения казус обаче изплуват съмнения за некачествен ремонт, съобщава БТВ.
Повече от година не стихва скандалът около една обществена поръчка в община Гърмен. Става дума за 1 милион и 700 хиляди лева за ремонт на улици и водопровод. Въпреки че институциите разрешават ремонта, накрая съдът обявява поръчката за незаконна. В заплетения казус обаче изплуват съмнения за некачествен ремонт, съобщава БТВ.

Парламентът създаде комисия за промените в Конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790346

Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията, пише Фокус. Народното събрание одобри предложението с 118 „за“, „въздържал се“ 14 и „против“ гласуваха 4 депутати.
Във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните
Депутатите одобриха създаването на парламентарна комисия, която да работи по промените в Конституцията, пише Фокус. Народното събрание одобри предложението с 118 „за“, „въздържал се“ 14 и „против“ гласуваха 4 депутати. Във вторник в деловодството на парламента бяха внесени промените в Конституцията с подписите на 132 депутати от парламентарните

ЕК представи план за борба с данъчните трикове на мулти-националните компании

http://www.investor.bg/evropa/334/a/ek-predstavi-plan-za-borba-s-danychnite-trikove-na-multi-nacionalnite-kompanii-195624/

За да се справи с проблема, комисията иска да възстанови връзката между местата на данъчно облагане и на реализиране на бизнес

Черно море и Лудогорец ще играят мач послучай 70-годишнината на футбола в Разград

http://petel.bg/CHerno-more-i-Ludogorets-shhe-igrayat-mach-posluchay-70-godishninata-na-futbola-v-Razgrad__113869

Демонстративен мач между ветераните на Лудогорец и Черно море ще се играе в петък (29 май) от 17,30 ч. на клубната база на шампиона в Разград....

Майката на прегазения Паоло пуска тениски с неговия лик

http://petel.bg/Maykata-na-pregazeniya-Paolo-puska-teniski-s-negoviya-lik__113870

Майката на прегазения в Стара Загора Паоло Иванов пуска тениски с неговия лик. Това съобщи самата Красимира Иванова във Фейсбук. „Има...

Димитър Лазаров от ГЕРБ оглави комисията за промени в Конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790345

Юристът от ГЕРБ Димитър Лазаров оглави временната парламентарна комисия за промени в конституцията. Това решиха депутатите преди минути, които са 118 гласа''за'', 4 ''против'' и 14 ''въздържали се''.
В нея влизат 16 души на паритетен принцип - по двама от група. Интересното е, че предлаганият от ГЕРБ за председател на комисията Янаки Стоилов от
Юристът от ГЕРБ Димитър Лазаров оглави временната парламентарна комисия за промени в конституцията. Това решиха депутатите преди минути, които са 118 гласа''за'', 4 ''против'' и 14 ''въздържали се''. В нея влизат 16 души на паритетен принцип - по двама от група. Интересното е, че предлаганият от ГЕРБ за председател на комисията Янаки Стоилов от

Д-р Кацаров помага на малката Фатме, НЗОК обаче не плаща импланти и за деца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4789454

Д-р Кацаров помага на Фатме със серия от операции

Със серия от операции д-р Атанас Кацаров от „Пирогов“ ще помогне на 6-годишната Фатме, чиято история „Труд“ разказа преди дни. Дясното краче на момиченцето е със сантиметър и половина по-късо, защото е с вродена луксация. Заради страданието главата на бедрената кост излиза от ямката на таза.
Д-р Кацаров помага на Фатме със серия от операции Със серия от операции д-р Атанас Кацаров от „Пирогов“ ще помогне на 6-годишната Фатме, чиято история „Труд“ разказа преди дни. Дясното краче на момиченцето е със сантиметър и половина по-късо, защото е с вродена луксация. Заради страданието главата на бедрената кост излиза от ямката на таза.

Банковата тайна в Швейцария отпада през 2018 г.

http://econ.bg/Новини/Банковата-тайна-в-Швейцария-отпада-през-2018-г-_l.a_i.675684_at.1.html

През 2018 г. банковата тайна в Швейцария ще отпадне. За това се договориха Европейския съюз (ЕС) и властите в държавата по време на среща в сряда (27...

С безброй изненади ще протече детският празник „Най-сладкия ден” във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=290357

Задава се отново онзи щур детски празник, наречен „Най-сладкият ден”, посветен на онова, което ни носи най-голяма радост и удовлетворение - децата. Тази година, за шести пореден път под открито небе в Детския кът на Морската градина „Най-сладкия ден” ще отвори вратата на лятото, на забавленията и игрите, научи Moreto.

Шок! Българи си уговарят оргии с маски в интернет

http://pik.bg/шок-българи-си-уговарят-оргии-с-маски-в-интернет-news339909.html

Шок! Българи си уговарят оргии с маски в интернет

Българи си правят оргии чрез чатове от затворени групи в мрежата. Предлагат да правят групов секс с маски чрез обяви в нета, пише в. "Телеграф".

Репортер под прикритие се е регистрирал в един от многото популярни сайтове български секс срещи. Само там има три затворени групи за групов секс и оргии. В една от тях са се регистрирали над 3000 членове.

При желание за организиране на секс партита членовете дават града и адреса, където ще бъде интимното събиране и уточняват колко души търсят за оргията им. След това желаещите могат да направят до обявилите партито и евентуално да се присъединят към него, ако бъдат одобрени и поканени.

В същата група някои от по-разкрепостените качват свои фотоси. Едни от най-често спретващите си там оргии в момента са живущите във Варна, София и Стара Загора. Освен чрез затворени групи и форуми, нашенците си спретват купони за групов секс и чрез обяви в нета.

Обикновено качват съобщенията на страници за еротични услуги и между обявите за жрици и платен секс. В повечето случаи партита за секс са свободни, но от форумите се вижда, че има и някои със символичен вход, който прибират домакините, но тарифите не се обявяват.

След по-атрактивните обяви е тази на двойка от Добрич, която е пуснала съобщението си на 21 май т. г. От текста става ясно, че двамата имат апартамент, който могат да ползват за оргия с маски.

10 регистрирани сдружения за саниране в Асеновград още не са поискали пари

http://asenovgrad.actualno.com/10-registrirani-sdrujenija-za-sanirane-v-Asenovgrad-oshte-ne-sa-poiskali-pari-news_475454.html

32 сдружения на собствениците са регистрирани в Асеновград по Националната програма за енергийна ефективност, към настоящия момент. От тях 22 са подали заявления за интерес и финансова помощ. Одобрени...

ЕСО нареди ВЕИ централите на ЧЕЗ да работят с до 40% мощност

http://www.cross.bg/operator-elektricheska-personal-1467069.html

/КРОСС/ По искане на ЕСО - Електроенергийния системен оператор - ще бъдат ограничени работните ВЕИ мощности на територията на ЧЕЗ.  Между 9 и 17 ч. ще бъде ограничено производството на електрическа енергия от възобновяеми източници, съобщи пресцентърът на ЧЕЗ. Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД разпоредиха на „ЧЕЗ Разпределение България" АД да бъдат ограничени на 40% максималните работни мощности на всички производители на електрическа енергия от възобновяеми източници, присъединени към електроразпределителната мрежа. Разпорежданията на оперативния персонал на Териториалните диспечерски управления на „Електроенергиен системен оператор" ЕАД са задължителни за изпълнение от оперативния персонал на ЧЕЗ и за оперативния персонал на производителите на електрическа енергия, присъединени към съответната електроразпределителна мрежа, напомня „ЧЕЗ Разпределение България" АД.

Томас Лафчис: Скандалът с ФИФА е буря в чаша вода

http://www.cross.bg/fifa-lafchis-tomas-1467067.html

/КРОСС/„Корупционният скандал с арестуваните високопоставени членове на ФИФА е буря в чаша вода, която се разрази два дни преди конгреса за избор на нов председател". Това заяви в ефира на „Здравей, България" бившият президент на ФК „Левски" Томас Лафчис. Той обаче изрази сериозни съмнения за това, че зрелищната полицейска акция ще повлияе на преизбирането на настоящия шеф на организацията Сеп Блатер за пети пореден мандат. „За мен това е поръчка, която целеше Блатер да не заеме поста отново. Доста държави са недоволни от неговото управление", каза Лафчис. Той подчерта, че сегашният председател на ФИФА е отвел организацията до върха на корупцията, но и я направил една от най-мощните организации в света с милиарди капитал, които може да си позволи да инвестира където и в каквото иска.  

Хвърлиха яйца по сградата на кметството в Петрич

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4790352

Неизвестни извършители са хвърлили яйца по сградата на кметството в Петрич, съобщи struma.bg.
Инцидентът станал тази вечер, а рано тази сутрин сградата все още не е почистена, и по фасадата и плочките все още има петна от яйца и черупки.
Полицията работи по установяване на
Неизвестни извършители са хвърлили яйца по сградата на кметството в Петрич, съобщи struma.bg. Инцидентът станал тази вечер, а рано тази сутрин сградата все още не е почистена, и по фасадата и плочките все още има петна от яйца и черупки. Полицията работи по установяване на

Хвърлиха яйца по сградата на кметството в Петрич

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4790339

Неизвестни извършители са хвърлили яйца по сградата на кметството в Петрич, съобщи struma.bg.
Инцидентът станал тази вечер, а рано тази сутрин сградата все още не е почистена, и по фасадата и плочките все още има петна от яйца и черупки.
Полицията работи по установяване на
Неизвестни извършители са хвърлили яйца по сградата на кметството в Петрич, съобщи struma.bg. Инцидентът станал тази вечер, а рано тази сутрин сградата все още не е почистена, и по фасадата и плочките все още има петна от яйца и черупки. Полицията работи по установяване на

Българите спестяват по-малко в банките

http://business.actualno.com/Bylgarite-spestjavat-po-malko-v-bankite-news_475453.html

Само със скромните 33 млн. лв. са нараснали спестяванията на гражданите в банките през април, показват последните данни на БНБ. Увеличението е изключително слабо в сравнение с предходните месеци - ...

Приключиха преговорите за инвестиционния план "Юнкер"

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/05/28/2542317_prikljuchiha_pregovorite_za_investicionniia_plan_junker/?ref=rss


Приключиха преговорите между Европейската комисия (ЕК), Съвета на ЕС и Европейския парламент (ЕП) по регламента за Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Това означава, че фондът ще стане оперативен в края на лятото и тогава ще започне да финансира проекти.

Споразумение беше постигнато по финалните въпроси като например трансфера на средства от бюджета на ЕС към гаранционния фонд

"Разчитаме парламентът и Съветът да дадат финалното си одобрение през юни, за да...

Shanghai Composite пропадна с 6,5%

http://www.investor.bg/aziia/336/a/shanghai-composite-propadna-s-65-195626/

Единствено в Япония и Южна Корея търговията днес затвори на зелена територия

Задържаха мъж с 3,28 промила алкохол зад волана

http://pik.bg/задържаха-мъж-с-328-промила-алкохол-зад-волана-news339907.html

Задържаха мъж с 3,28 промила алкохол зад волана

 Полицията задържа водач на лек автомобил с 3,28 промила алкохол, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Враца.

Вчера, в 18.00 часа в гр.Враца, бул. „Екз. Йосиф”, лек автомобил „Фолксваген Голф” управляван от И.К. на 57 години от град Враца, блъснал паркиран лек автомобил „Форд”. Пробата за алкохол на водача е положителна- 3,28 промила алкохол. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване