Близнашки: Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт

http://www.bnews.bg/article-137716

Абсурдна е обаче идеята министърът на правосъдието да участва в двете камари на ВСС.

Бургазлия почина след ухапване от кърлеж

http://www.cross.bg/kurlezh-mbal-byrgas-sumneniya-1472214.html

/КРОСС/ 70-годишен бургазлия е починал късно снощи след ухапване от кърлеж. Мъжът бил приет на 30 юни в МБАЛ-Бургас със съмнения за тромбофлибит. Веднага са му направени изследвания и станало ясно, че причина за тежкото му състояние е хеморагична треска. Възрастният мъж имал и други заболявания, заради които състоянието му било много тежко - наскоро прекарал инсулт и бил със съмнения за диабет.Пенсионерът е ухапан от кърлежа на 26 юни, докато бил във вилата си в средецкото село Дюлево. До постъпването си в МБАЛ-Бургас на 30 юни той ходил и по други болници, но причината за състоянието му не била установена.Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата и най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Това е рядко заболяване и не всеки кърлеж може да го причини. Симптомите на болестта са подобни на грипа - висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки. Появяват се обилни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи, съобщава "Флагман".

От 6 до 8 юли трябва да се запишат седмокласниците в гимназия след второ класиране

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/07/03/2566161_ot_6_do_8_juli_triabva_da_se_zapishat_sedmoklasnicite/?ref=rss


От 6 до 8 юли трябва да се запишат седмокласниците в гимназия след вторият етап на класирането, напомнят от Регионалния инспекторат по образованието - София (РИО). Записването става в училището, в което са класирани, като се представят оригиналите на документите.

На 9 юли всички училища с прием след завършен VII клас отчитат броя на записалите се ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране. До края на същия ден на сайта на РИО – София и в училищата-гнезда ще бъдат...

Обзорно от Градина

http://travel.actualno.com/Obzorno-ot-Gradina-news_482414.html

В продължение на три дни разхлаждахме работните ти ангажименти, ако си стоял в града тази седмица. Нашият агент също се прибра в редакцията и нещо мърмори под нос за недовършена работа на плажа и пропуснати ползи, ама се правим, че не го чуваме. Всъщност, вместо черна завист, предлагаме ти да заемеш мястото му. Лесно е, само се регистрирай в сайта на Kamenitza и ти стискаме палци да отскочиш за дълъг, 4-дневен уикенд в Kamenitza кемп. А ето какво получаваш там. Кемпът Четири каравани, четири

Задържаха в Милано издирвания с европейска заповед за убийство Венцислав Димитров

http://europe.actualno.com/Zadyrjaha-v-Milano-izdirvanija-s-evropejska-zapoved-za-ubijstvo-Vencislav-Dimitrov--news_482409.html

На 30 юни в Италия е задържан Венцислав Димитров, издирван въз основа на издадена от Окръжна прокуратура-Благоевград Европейска заповед за арест, информира БГНЕС. Европейската заповед за арест е издадена за привеждане в изпълнение на наказание 10 години лишаване от свобода при строг затворнически режим за убийство, съобщиха от прокуратурата. С присъда, влязла в закона сила на 9.07.2007 г. Димитров (на 47 г.) е признат за виновен в това, че на 28.12.1996 г. около 3.00 часа в гр. Благоевград, на

Арестуваха благоевградския килър Венцислав Гаврилов-Гаве в Милано

http://www.cross.bg/gave-arestyvaha-vreme-1472213.html

/КРОСС/ Арестуваха известния благоевградски килър Венцислав Гаврилов-Гаве, който бе в масивите на Интерпол за издирвани престъпници. Гаве е задържан от полицията в Милано.Арестът му станал по време на мащабна операция срещу сводници в Италия, съобщи Дарик. Властите в Милано го изправят пред съда. За него там заработвали десетина момичета. Очаква се до дни от Окръжна прокуратура-Благоевград да се подготвят документите му за екстрадиция.Венцислав Гаврилов изчезна преди години, след като Върховните магистрати потвърдиха присъдата му за убийството на Кирил Ангелов-Ушко, припомня struma.bg.Кървавото престъпление бе извършено през месец декември 1996 година в благоевградския квартал "Грамада". Тогава Гаве застреля хладнокръвно приятеля си Кирил по време на празненство в дома на съкварталеца им Стефан Манов.През 2006 година Окръжен съд-Благоевград го наказа с 15 години лишаване от свобода при строг затворнически режим. Последва обжалване на присъдата и тя бе намалена на 10 години затвор и кръвнина за семейството на убития в размер на 20 000 лева.В края на 2011 година Гаве напусна страната през ГКПП-Станке Лисичково. Криминалисти твърдят, че е успял да избяга с фалшив паспорт. След разследване стана ясно, че беглецът е преминал границата под името Олег. Документът е издаден от столично управление на МВР.Преди да избяга, Гаве сам разказваше, че прави конкурси за манекени, че работи с такава агенция от София.

Решават проблема с "копърките" на летище София с цветни пътеки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853316

Летище "София" ще въведе нов метод за борба с нерегламентираните таксита, които заблуждават пристигащите пътници на Терминал 2 и ги ощетяват с нереално високи сметки за превоз.
За целта в най-скоро време летищните власти ще боядисат пода на салон "Пристигане" с три пътеки, всяка с различен цвят, които ще водят пътниците до съответния транспорт,
Летище "София" ще въведе нов метод за борба с нерегламентираните таксита, които заблуждават пристигащите пътници на Терминал 2 и ги ощетяват с нереално високи сметки за превоз. За целта в най-скоро време летищните власти ще боядисат пода на салон "Пристигане" с три пътеки, всяка с различен цвят, които ще водят пътниците до съответния транспорт,

Обвиниха двама за смъртта на дете, убито от ток на училищна ограда

http://offnews.bg/news/n_1/n_527480.html

Двама души са обвинени за причиняване на смърт на 11-годишно дете, съобщи държавното обвинение. Ангел загина на оградата на училището в благоевградското село Копривлен, ударен от ток.  На 19 май преди три години момчето играело в двора на училище „Никола Вапцаров“ в селото. При прескачане на металната ограда мощен електрически удар го убил на място. В оградата бил опрял скъсан кабел, по който протичало електричество. Към наказателна отговорност са привлечени Спирия Пелтеков и Михаил Витанов, двамата ел. монтьори в „ЧЕЗ Разпределение България“. На 07.03.2013г. двамата извършили оглед на ел. съоръжение Въздушна линия-ниско напрежение в района на Трафопост 5 - с.Копривлен. Проводниците от въздушно отклонение от Трафопост 5 до Основно училище „Никола Вапцаров“ - с.Копривлен са били с остаряла и негодна изолация, несъответстваща на изискванията за използване на изолирани проводници, изолацията била прегоряла от атмосферните влияния, силно напукана по цялото протежение на проводниците, а на места дори липсвала. Въпреки това, не само че не са установили реалното състояние на проводниците, но и вписали в съставения протокол за обход, че проводници в негодна изолация няма. Не са регистрирали по установения ред дефектите и неизправностите на въздушния електропровод, не са информирали незабавно прекия си ръководител за възникналата ситуация, за която има основателни причини да смятат, че представлява сериозна и непосредствена опасност за здравето и живота. Месец и половина по-късно двамата отново преглеждали трафопоста, но пак не уведомили за кабелите-убийци.  Разследването продължава.

Бургазлия почина след ухапване от кърлеж

http://pik.bg/бургазлия-почина-след-ухапване-от-кърлеж-news359761.html

Бургазлия почина след ухапване от кърлеж

70-годишен бургазлия е починал късно снощи след ухапване от кърлеж. Мъжът бил приет на 30 юни в МБАЛ-Бургас със съмнения за тромбофлибит.

Веднага са му направени изследвания и станало ясно, че причина за тежкото му състояние е хеморагична треска, съобщи "Флагман".

Възрастният мъж имал и други заболявания, заради които състоянието му било много тежко - наскоро прекарал инсулт и бил със съмнения за диабет.

Пенсионерът е ухапан от кърлежа на 26 юни, докато бил във вилата си в средецкото село Дюлево. До постъпването си в МБАЛ-Бургас на 30 юни той ходил и по други болници, но причината за състоянието му не била установена.

Кримска-конго хеморагична треска е най-тежко протичащата и най-рядко срещаната инфекциозна болест, пренасяна с кърлежи. Това е рядко заболяване и не всеки кърлеж може да го причини.

Симптомите на болестта са подобни на грипа – висока температура с втрисане, главоболие, мускулни болки.

Появяват се обилни кръвоизливи от кожата венците и вътрешните органи.

Търновец поиска 50 бона от бивше гадже за клевета и набеждаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853288

Млад търновец опита да осъди бившето си гадже за 50 000 лв. за клевета и набеждаване. Съдът обаче му призна само 300 лв. неимуществени вреди, а му лепна близо 3000 лв. разноски на ответницата за адвокатски хонорари.
Необичайният съдебен казус започнал преди 3 години, след като мъжът бил задържан в полицията за 24 часа след неподчинение на орган на
Млад търновец опита да осъди бившето си гадже за 50 000 лв. за клевета и набеждаване. Съдът обаче му призна само 300 лв. неимуществени вреди, а му лепна близо 3000 лв. разноски на ответницата за адвокатски хонорари. Необичайният съдебен казус започнал преди 3 години, след като мъжът бил задържан в полицията за 24 часа след неподчинение на орган на

Достигнахме лимита от интернет адреси (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853283

След изчерпването на интернет адресите ще се премине към нов стандарт. Всеки компютър, за да има връзка с интернет, трябва да има IP адрес - уникална поредица от числа, която идентифицира конкретното устройство. Заради бума от устройства за сърфиране в мрежата и популярността на редица сайтове светът вече достигна лимита от около 4 млрд. IP адреса.

Red Bull навлиза на автомобилния пазар

http://www.investor.bg/novini/444/a/red-bull-navliza-na-avtomobilniia-pazar-197803/

Дизайнът на първата серийна кола на компанията ще бъде дело на легендата Ейдриън Нюи

ЕС призова Москва да се разбере с Киев за газа

http://www.moreto.net/novini.php?n=294096

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви пред украинския парламент, че подопечната му институция е призовала Русия незабавно да се върне на масата на преговорите с Украйна, за да изковат дългосрочно споразумение за газа, съобщават руски медии.

Решават проблема с "копърките" на летище София с цветни пътеки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853272

Летище
Летище "София" ще въведе нов метод за борба с нерегламентираните таксита, които заблуждават пристигащите пътници на Терминал 2 и ги ощетяват с нереално високи сметки за превоз. За целта в най-скоро време летищните власти ще боядисат пода на салон "Пристигане" с три пътеки, всяка с различен цвят, които ще водят пътниците до съответния транспорт,

Достигнахме лимита от интернет адреси (Видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853304

След изчерпването на интернет адресите ще се премине към нов стандарт. Всеки компютър, за да има връзка с интернет, трябва да има IP адрес - уникална поредица от числа, която идентифицира конкретното устройство. Заради бума от устройства за сърфиране в мрежата и популярността на редица сайтове светът вече достигна лимита от около 4 млрд. IP адреса.

Арестуваха благоевградския килър Венцислав Гаврилов-Гаве в Милано

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853306

Арестуваха известния благоевградски килър Венцислав Гаврилов-Гаве, който бе в масивите на Интерпол за издирвани престъпници. Гаве е задържан от полицията в Милано.
Арестът му станал по време на мащабна операция срещу сводници в Италия, съобщи Дарик. Властите в Милано го изправят пред съда. За него там заработвали десетина момичета.
Арестуваха известния благоевградски килър Венцислав Гаврилов-Гаве, който бе в масивите на Интерпол за издирвани престъпници. Гаве е задържан от полицията в Милано. Арестът му станал по време на мащабна операция срещу сводници в Италия, съобщи Дарик. Властите в Милано го изправят пред съда. За него там заработвали десетина момичета.

Близнашки: Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт

http://www.cross.bg/konstitytziyata-sudebnata-bliznashki-1472212.html

София /КРОСС/ 43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие - че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки.Той сподели своята позиция по време на заседание на комисията, на което трябва да бъдат изслушани мненията на университетски преподаватели и неправителствени организации. Комисията за промени в конституцията изслуша представители на съдебната власт, прокуратурата и други."Подлагал съм на много сериозна критика това решение на Конституционния съд, смятам го за принципно погрешно, но то е факт. Една от критиките ми беше, че депутатите проспаха цели шест месеца, за да се преразгледа това тълкувателно решение. Не беше направено и оттук нататък крайният резултат от тази инициатива може да се оспори пред Конституционния съд", каза Георги Близнашки.Той заяви принципна подкрепа за идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет и го нарече "стъпка в правилната посока". Абсурдна е обаче идеята министърът на правосъдието да участва в двете камари на ВСС. Той е политическо лице и няма място там, категоричен бе Близнашки. "Раждат се много свежи идеи - последната е да се подслушват адвокатите

Арестуваха благоевградския килър Венцислав Гаврилов-Гаве в Милано

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853295

Арестуваха известния благоевградски килър Венцислав Гаврилов-Гаве, който бе в масивите на Интерпол за издирвани престъпници. Гаве е задържан от полицията в Милано.
Арестът му станал по време на мащабна операция срещу сводници в Италия, съобщи Дарик. Властите в Милано го изправят пред съда. За него там заработвали десетина момичета.
Арестуваха известния благоевградски килър Венцислав Гаврилов-Гаве, който бе в масивите на Интерпол за издирвани престъпници. Гаве е задържан от полицията в Милано. Арестът му станал по време на мащабна операция срещу сводници в Италия, съобщи Дарик. Властите в Милано го изправят пред съда. За него там заработвали десетина момичета.

Зов за помощ: Семейството на Иван от студиото на „Тутурутка“ има нужда от подкрепа!

http://petel.bg/Zov-za-pomoshh--Semeystvoto-na-Ivan-ot-studioto-na----Tuturutka----ima-nuzhda-ot-podkrepa-__118205

Много хора от Варна и цялата страна станаха съпричастни с мъката, която застигна неотдавна „Студио 21“ на известните шоумени от...

Прокуратурата в Раднево образува досъдебно производство за смъртта на куче

http://pik.bg/прокуратурата-в-раднево-образува-досъдебно-производство-за-смъртта-на-куче-news359758.html

Прокуратурата в Раднево образува досъдебно производство за смъртта на куче

Районна прокуратура-Раднево образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител по чл. 325 Б от Наказателния кодекс (за проява на жестокост на гръбначно животно, от което е причинена смъртта му). На 2 юли 2015 г. е получен сигнал от 45-годишна жена, че е намерила трупа на кучето си в кладенец в двора на къща в град Раднево.

При извършения оглед е установено, че по трупа на животното, в областта на шията, има наранявания от огнестрелно оръжие, съобщават от прокуратурата. Под ръководството на Районна прокуратура-Раднево незабавно е назначена ветеринарно-медицинска експертиза за установяване принадлежността на кучето към определена порода и причините за смъртта. Извършени са оглед и претърсвания на адреси. Разпитват се свидетели. Срокът за разследването е двумесечен.

РБ се вмириса едновременно откъм краката и откъм главата

http://www.bnews.bg/article-137713

Думата „реформа“ се оказва параван за политически амбиции, тъй като реформи не са направени въпреки тъпаните, напъните, обещанията, клетвите.

Обстановката е спокойна в Рудничар, две семейства, чиито къщи пропаднаха са настанени в общински жилища в Тева и Изток

http://www.zapernik.com/obshtestvo/obstanovkata-e-spokoina-v-rudnichar-dve-semeistva-chiito-kushti-propadnaha_39153/

Спокойна е обстановката в кв. "Рудничар" на Перник, където свлачище напука опасно къщи и зоната около тях се пазеше с полиция. Това заяви пред БГНЕС кметът на Перник Иван Иванов.

Все още нямат резултати от геоложкия доклад за свлачищния район. "Имаме заседание на комисията, която да обследва къщите и щетите, които са нанесени и едно по едно ще се вземат необходимите мерки", подчерта пернишкият кмет.

Двете семейства, пострадали от свлачището в...

Продължава

Путин подписа закон за ограничаване на чужденците в руския спорт

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/03/2566118_putin_podpisa_zakon_za_ogranichavane_na_chujdencite_v/?ref=rss


Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, който ограничава броя на чуждите спортисти в отборните спортове в местните първенства и лиги. 

Законът беше одобрен от държавната Дума през юни, след като от дълго време се водеше дискусия за количеството чужденци в руския спорт, особено във футбола и хокея на лед. Дебатът започна от слабото представяне на националните отбори в тези два спорта на големи първенства и турнири.

Според закона Министерството на спорта в Русия...

Заедно и след развода - Афлек и Гарнър отидоха на Бахамите

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/zaedno-i-sled-razvoda-aflek-i-garnyr-otidoha-na-bahamite-6038869

Причината за решението на семейството е, че се опитват да предпазят децата си от папараците и медийния интерес

Заедно и след развода - Афлек и Гарнър отидоха на Бахамите

http://www.vesti.bg/zaedno-i-sled-razvoda-aflek-i-garnyr-otidoha-na-bahamite-6038869

Причината за решението на семейството е, че се опитват да предпазят децата си от папараците и медийния интерес

Горов към Лукарски: Бизнес форум съветва инвеститори да избягват работа с правителството ви

http://www.cross.bg/gorov-bulgariya-sektora-1472211.html

София /КРОСС/ Народният представител от БСП лява България Димитър Горов по време на днешния парламентарен контрол зададе въпрос към икономическия министър относно действията на правителството за подобряване на инвестиционния климат. Той се позова на оценка, направена от бизнеса в България на икономическия форум за Югоизточна Европа, организиран от Световната банка. По думите на Горов участниците там са установили 4 основни проблема. „Като пръв проблем- 47,5% посочват корупцията като основен фактор, възпиращ инвестиционните намерения и икономическото развитие в страната", посочи социалистът. Той продължи, че на второ място е реформата в съдебната система, на трето място е административната тежест и на четвърто място - недостатъчната реклама на България като място за инвестиции. Според него обаче по-интересни са предложенията за решения на този форум. „Избягвайте работата с правителствените институции, минимизирайте броя на договорите с когото и да било в държавата и на трето място - нужна е силна политика за конкуренция за преодоляване на монополното положение на силните на деня, а на четвърто място - образование", цитира предложенията от форума Горов. Според него тези факти показват липса на резултати от работата на министерство на икономиката.За състоянието на бизнес климата Димитър Горов се позова и на данни НСИ през м. юни, според които бизнес климатът в България се влошава

Мая Манолова е на път да стане омбудсман, а част от БСП да подкрепи конституционната реформа

http://www.mediapool.bg/maya-manolova-e-na-pat-da-stane-ombudsman-a-chast-ot-bsp-da-podkrepi-konstitutsionnata-reforma-news236215.html

Предстоящи рокади в мандатни органи най-вероятно ще предизвикат размествания в политическия пъзел още преди местните избори наесен. Както научи Mediapool от свои независими източници, червеното "острие" Мая Манолова се очаква да заеме мястото на Константин Пенчев като национален омбудсман, а самият Пенчев, който приключва един успешен мандат на този пост, няма да се кандидатира повторно за същия, а ще поеме към Конституционния съд (КС). Мая Манолова, която притежава дарбата да вбесява както политически опоненти, така и собствените си съпартийци, сега е в лагера на вътрешна опозиция в БСП, макар да не афишира това демонстративно и шумно както други свои колеги. Решението тя да бъде официално издигната за национален омбудсман ще бъде обсъдено от Изпълнителното бюро на БСП другата седмица, след като ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) са дали картбланш за това, научи Mediapool. Единият мотив е, че Мая Манолова би се справила добре като обществен защитник. Другият е, че този ход дава шанс конституционните промени за съдебната власт да получат подкрепа на някаква част от червените депутати. Четвъртата поправка в основния закон в момента се обсъжда в конституционната комисия, но разположението на силите засега е същото, както и при внасянето му – управляващите не успяват да съберат необходимото конституционно мнозинство за приемането му. Още преди внасянето на проекта в БСП се коментираше, че част от червените депутати около Мая Манолова може да дадат подкрепа. Първото четене обаче се очаква да е в края на юли и според ръководството на социалистите едно съвместно гласуване с управляващите щяло да е самоубийствено за кампанията им на местните избори. Евентуалното издигане на Манолова за омбудсман обаче би имало положителен ефект за БСП поне в две посоки – ще покаже, че затъналата във вътрешни междуособици и губеща подкрепа БСП не е съвсем изпаднала от играта, а освен това ще разхлаби вътрешния натиск спрямо партийното ръководство. Самата Манолова не бе открита за коментар в петък, но колегите ѝ от левицата неофициално потвърдиха информацията. Те уточниха, че номинацията ще бъде обявена в края на следващата или началото на по-следващата седмица, когато се очаква Народното събрание (НС) да стартира официално процедурата за избор на омбудсман. Според закона за обществения защитник, НС трябва да проведе избора не по-късно от два месеца преди изтичането на мандата на действащия омбудсман. Мандатът на Константин Пенчев изтича на 20 октомври т.г., така че негов наследник би трябвало да бъде гласуван до 20 август. В този период обаче е редовната ваканция на депутатите, така че изборът трябва да се случи до 31 юли. Според информация на Mediapool политическото обяснение на ГЕРБ и РБ за избора на Мая Манолова ще бъде, че позицията на омбудсмана е изключително подходяща за опозицията и е добре да се утвърди традиция омбудсманът да бъде излъчван от парламентарното малцинство. Друг аргумент е, че с избора на Манолова ще успеят да си гарантират гласове в подкрепа на конституционните промени. От БСП твърдят, че "пост за един депутат" не е пропорционален за подкрепа на съдебната реформа от страна на цялата парламентарна група. "Все още не сме толкова евтини", коментират социалисти и неофициално допускат, че 10-15 червени депутати може да подкрепят промените в основния закон. Тези гласове са жизненоважни за прокарването на промените, особено като се има предвид сложната конфигурация, очертала се около тях. Партията на Георги Първанов АБВ, която участва в управлението, отказва да подкрепи предложената от правосъдния министър и правителството конституционна реформа, извявайки се като изразител на интересите на Висшия съдебен съвет и прокуратурата. При това положение един от възможните ходове е да се търси подкрепа от ДПС, но Реформаторският блок заяви още в началото, че това не е опция и по-скоро ще се търсят начини за привличане на БСП или поне на част от депутатите й. Социалистите, които биха гласували в полза на конституционните поправки, имат легитимното политическо обяснение, че дават кредит на съдебната реформа. На първото четене промените в конституцията не се гласуват текст по текст, а анблок, което дава възможност на социалистите да кажат, че на следващите две четения ще подкрепят само разделянето на Висшия съдебен съвет, каквато препоръка на ЕК има страната ни. За да мине проектът на първо четене, са нужни поне 160 гласа. По неофициална информация досегашният омбудсман Константин Пенчев, който преди това председател на ВАС, ще бъде номиниран за конституционен съдия. Попълването на КС с четирима нови членове – двама от президентската квота, един от съдебната и един от парламента – също крие големи залози.

Близнашки: Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853270

43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие - че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки, предаде БГНЕС.
43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие - че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

"168 часа": Циганите: джелем, джелем до България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4851447

България е една от страните с най-висок процент на ромско население в Европа. Причината е, че страната ни е една от малкото, в които през вековете не е имало целенасочено преследване на трудния за интегриране етнос.  Но откъде все пак са се появили те по нашите земи? Всъщност циганите идват у нас по различно време и от различни места.
България е една от страните с най-висок процент на ромско население в Европа. Причината е, че страната ни е една от малкото, в които през вековете не е имало целенасочено преследване на трудния за интегриране етнос. Но откъде все пак са се появили те по нашите земи? Всъщност циганите идват у нас по различно време и от различни места.

Плевнелиев е обявен за личност на годината в Югоизточна и Централна Европа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/03/2566152_plevneliev_e_obiaven_za_lichnost_na_godinata_v/?ref=rss


Президентът на България Росен Плевнелиев е удостоен днес в Сараево с отличието "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа" за 2015 г. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получава за своите "изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите", съобщи прессекретариатът на държавния глава. 

Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва...

Близнашки: Реформата на Иванов ще бъде разгром за съдебната власт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853273

43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие - че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки, предаде БГНЕС.
43-ото Народно събрание по принцип може да приеме законопроекта за промени в конституцията, но при едно условие - че се ревизира решение №3 на Конституционния съд от 2003 година. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ експерт към парламентарната група на ДПС в комисията за промени в конституцията Георги Близнашки, предаде БГНЕС.

Путин на театър в петък вечер

http://www.cross.bg/pytin-peskov-vecher-1472210.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще прекара петъчната вечер в театъра. Това съобщи прессекретарят на президента Дмитрий Песков, но не уточни кой точно спектакъл ще гледа президентът. Песков припомни, че днешният график на Путин е много натоварен - много бизнес срещи и голямо заседание на Съвета за сигурност".

ЕЦБ планира да предостави спешно финансиране на България заради гръцката криза?

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ecb-planira-da-predostavi-speshno-finansirane-na-bylgariia-zaradi-gryckata-kriza-197972/

Банката ще осигури достъп до операциите по рефинансиране, предлагащи евро за банковата система срещу допустими обезпечения

Борят "копърките" на Летище "София" с цветни пътеки

http://pik.bg/борят-копърките-на-летище-софия-с-цветни-пътеки-news359749.html

Борят "копърките" на Летище "София" с цветни пътеки

Летище "София" ще въведе иновативен метод за борба с нерегламентираните таксита, които заблуждават пристигащите пътници на Терминал 2 и ги ощетяват с нереално високи сметки за превоз. За целта в най-скоро време летищните власти ще боядисат пода на салон "Пристигане" с три пътеки, всяка с различен цвят, които ще водят пътниците до съответния транспорт, който е избрал. Това става ясно от отговор на транспортния министър Ивайло Московски.

Практиката е взаимствана от летища по света, които също се борят с "копърките". Пътеките ще бъдат не само в различен цвят, но и с различно графично изображение, съответстващо на определено транспортно средство. За обозначаване на пътеката водеща до изхода за такситата, с които Летище "София" има договор, ще се използва жълт цвят. В зелен цвят ще бъде обозначена пътеката, която ще отвежда пристигащите до автобусите, а с тъмносин цвят ще е пътеката, която води до новооткритата метростанция на летището.

В края на миналата седмица Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" е отнела правото за извършване на таксиметрова дейност на фирма "СК Стилтранс" заради установено въвеждане в заблуждение ползвателите на таксиметрови услуги като им предоставяла подвеждаща информация за цената на превоза и качеството на услугата, както и заради използването на устройства, променящи показанията на таксиметровите апарати и отчитащи многократно по-висока цена от дължимото за определено разстояние. "В тази връзка 117 таксиметрови автомобила следва да преустановят дейността си", посочва министър Московски.

2000 сгради с договори за саниране до края на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_527488.html

Очаква се до края на годината над 2000 сгради да имат сключени договори за саниране по програмата за енергийна ефективност. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Русе, където участва в официалното откриване на обнвения градски център.  До момента над 1000 сгради са одобрени и са подписали договори, а още 1300 сгради са подали документи за одобрение. Вече са факт и първите сгради, при които е започнало обновяване, подчерта Павлова. До края на годината с европейско финансиране ще бъдат санирани още около 150 – 180 сгради. Тази програма има потенциал и вече се разраства. Банката за развитие на Света на Европа отпусна допълващо финансиране от 150 млн. евро. Отделно от това сме преговаряли с Европейската инвестиционна банка и с немската банка KFW за допълнителни средства, каза още министърът. Павлова обясни, че в новата оперативна програма за периода 2014 – 2020 г. е предвидено европейско финансиране и за сградите публична и частна собственост, в това число и паметници на културата.

Руснаците се върнаха на българското море

http://www.moreto.net/novini.php?n=294066

Руските туристи, както и тези от Украйна и Беларус се върнаха по българското море. Въпреки мрачните прогнози на браншови организации плажовете в началото на юли в големите курорти са почернели от хора. Почти всички са чужденци, предимно рускоговорещи, казват почиващи.

Марин Льо Пен пренебрегва съдебно решение, за да изхвърли баща си от Националния фронт

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/03/2566182_marin_lyo_pen_prenebregva_sudebno_reshenie_za_da/?ref=rss


Председателят на френския Национален фронт Марин Льо Пен ще пренебрегне съдебно решение, според което членските права на баща ѝ и бивш ръководител на партията Жан-Мари Льо Пен трябва да бъдат напълно възстановени, предаде EU Observer.

Льо Пен заяви, че решението "не е важно" е не е "нищо повече от политически епизод".

Партията в момента провежда онлайн гласуване за премахване на статута на почетен председател на Жан-Мари Льо Пен. Очаква се окончателното решение да бъде...

Полицаите в Русе поднесоха цветя пред Паметника на признателността

http://pik.bg/полицаите-в-русе-поднесоха-цветя-пред-паметника-на-признателността-news359748.html

Полицаите в Русе поднесоха цветя пред Паметника на признателността

С тържествена церемония пред сградата на ОД на МВР в Русе бе отбелязан професионалният празник на МВР – 5 юли. Служители на реда от представителното униформено подразделение, сформирано специално за случая, поднесоха венци и цветя пред Паметника на признателността към поколенията служители, посветили живота си в служба на обществото.

Директорът на ОД на МВР Теодор Атанасов припомни, че на 5 юли се отбелязват 136 години от създаването на вътрешното ведомство. На 5 юли 1879 година, с Указ №1 на княз Александър Батенберг, е създадено Министерството на вътрешните дела. През същата година е създадена и местната структура на министерството - Окръжната полицейска инспекция - Русе.

По случай празника в сградата на полицията бе подредена изложба "Заедно за сигурност и спокойствие". В нея са включени наградени и селектирани творби от карикатури на автори от 36 страни, участвали в проведения през 2009 г. Международен конкурс за карикатура, който е организиран от ОД на МВР– Русе.

Подготвяли актьора Владо Пенев за оперен певец

http://www.cross.bg/penev-vlado-operen-1472208.html

/КРОСС/ Тази седмица в „Извън играта" по БНТ HD ще гостува легендарното ченге от сериала „Под прикритие" - инспектор Попов. Разбира се, става дума за актьора, изиграл ролята на кошмара на Джаро - Владо Пенев. Това е и образът, благодарение на който популярността му става още по-голяма. Пред водещата Люба Пашова той ще разкрие, че всъщност семейството му искало той да стане оперен певец - когато се родил, майка му хвърлила пъпа му на покрива на Софийската опера. Пенев ще разкаже още, че е приел да стане министър на културата, за да подложи на изпитание собствената си воля. Защото е непоправим оптимист. Пенев ще си припомни още какво е било детството му, на какво е успял да научи дъщеря си Яна и как се е запознал с бившата си съпруга Мария. Както и за легендарното си приятелство с актрисата и тв водеща Мартина Вачкова. Като човек, който обича пътешествията, Владо вече е планирал следващата дестинация, към която ще се отправи - по Нова година до Куба.  

Италиански медии: Авиацията на САЩ не е готова за среща с руската ПВО

http://www.cross.bg/oruzhiya-rysiya-otzenki-1472209.html

/КРОСС/ Въоръжението, с което разполагат Военновъздушните сили на САЩ, е напълно неподходящо за водене на война срещу Русия и Китай, тъй като през последните години Вашингтон се фокусира върху операциите в Ирак, Афганистан и Сирия. Авиацията на тези страни практически не оказва никаква съпротива, там се използват главно оръжия с малък обсег, пишат италианските медии, цитирани от RT.com.Американските самолети просто не да могат да достигнат на необходимото разстояние и да преодолеят системите за противовъздушна отбрана на Русия, за да нанесат удар по цели в страната, пише Il Giornale."Военното превъзходство на САЩ все повече се превръща в мираж", пише изданието. Това заключение е направено въз основа на доклада на Центъра за стратегически и бюджетни оценки на САЩ.В него се посочва, че в последно време САЩ инвестират много малко в оръжия с голям обсег."Като цяло, ако изведнъж започне война между Путин и Вашингтон, американските оръжия ще се окажат непригодни да унищожат Кремъл и особено да поразят Москва от "безопасно разстояние", отбелязва авторът на материала. Вестникът цитира и становището на американските генерали. Според техните оценки, 96% от закупеното през последните 15 години оръжие от Министерството на отбраната има радиус на действие около 80 км

Патриотичният фронт остава в управлението

http://frognews.bg/news_94132/Patriotichniiat-front-ostava-v-upravlenieto/

Съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обявиха решението си формацията да остане част от управляващото мнозинство.

Конкурс за 200 граничари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853256

Вече е обявен и конкурс за 200 служители в Гранична полиция. В средата на месец юли ще бъде направена първата копка на оградата по българо - турската граница, като тя е разделена на три части, а всички обществени поръчки и конкурси са готови. Очаква се оградата да бъде изградена напълно в края на годината.
Вече е обявен и конкурс за 200 служители в Гранична полиция. В средата на месец юли ще бъде направена първата копка на оградата по българо - турската граница, като тя е разделена на три части, а всички обществени поръчки и конкурси са готови. Очаква се оградата да бъде изградена напълно в края на годината.

Отново за ромската интеграция и идентичност

http://www.cross.bg/otnovo-za-romskata-integratziya-i-identichnost-1472207.html

/КРОСС/"Защо тези батковци викат срещу нас?" - Портал Култура, 27.06.2015  В края на 2013 г. в България бе показан най-новият тогава филм на босненския режисьор Данис Танович "Епизод от живота на събирача на желязо", отличен със "Сребърна мечка" на фестивала в Берлин. История за безизходицата и бедността на едно циганско семейство, предадена съвсем правдиво от истински роми, които играят себе си. Филмът обръща внимание на съвременните проблеми на хората, осакатени от войната не емоционално, физически или психически, а социално. Героите са загубили възможност да задоволяват ежедневните си материални нужди. „Епизод от живота на събирача на желязо" разказва историята на босненския ром Назиф и неговата съпруга Сенада. Назиф събира старо желязо, за да може семейството му да свързва двата края. Докато той обикаля и търси железни отпадъци, жена му Сенада се грижи за дома и двете им малки момиченца. Тя е бременна в петия месец с трето дете. След дълъг работен ден Назиф се прибира у дома и заварва Сенада да се превива от болки. На следващата сутрин той взема кола от свой съсед и откарва жена си в най-близката болница. Оказва се, че Сенада е пометнала, а мъртвият плод трябва да се извади чрез операция. Състоянието на жената е критично и тя веднага трябва да бъде оперирана в намиращата се далеч градска болница. Но Сенада няма здравна осигуровка и от болницата искат да плати 500 евро, за да я приемат

Плевнелиев с отличие за Европейска личност на годината

http://offnews.bg/news/n_1/n_527478.html

Президентът Росен Плевнелиев беше удостоен с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015 г., съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Това се стана на церемония в Сараево, където президентът е на работно посещение.  Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите“. Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна Гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович. През последната година президентът получи няколко международни отличия като признание за работата му за развитието на регионалното сътрудничество. През март в Австрия беше отличен с награда “ERI prix” на Провинция Долна Австрия и Дунавския университет Кремс за заслуги към съхранението на многообразието и равнопоставеността на регионите по пътя към обединена Европа. Така Плевнелиев стана петият носител на наградата след Жан-Клод Юнкер, Едмунд Щойбер - министър-председател на Бавария (1993-2007 г.), Вацлав Клаус - президент на Чешката Република (2003-2013 г.), Микулаш Дзуринда - министър-председател (1998-2006 г.). През юни президентът на Португалия Анибал Каваку Силва награди българският си колега с орден Ordem do Infante D. Henrique с огърлиe - най-висшето отличие на Португалската република за цивилни лица. В края на миналата година пък беше удостоен с най-висшето държавно отличие на Полша - орден "Бял орел". Плевнелиев беше удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на университета „Сункюнкуан“ в Сеул по време на посещението си в Република Корея, а в Азербайджан през април стана носител на международната награда „Низами Ганджеви“ за принос в областта на междукултурното разбирателство, толерантността и уважение към световното културно многообразие.

Председателят на Върховния касационен съд подкрепи категорично съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/03/2566043_predsedateliat_na_vurhovniia_kasacionen_sud_podkrepi/?ref=rss


"Така не може повече да продължава, реформата трябва да се случи. Промените в конституцията трябва да бъдат гласувани поне на първо четене през тази сесия на Народното събрание". Това заяви днес председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов на дискусия, организирана от Съюза на съдиите в България. Така Панов прави сериозна заявка и застава на страната на реформата, за разлика от неговите колеги (от т.нар. трима големи) - председателят на Върховния административен съд - Георги...

"Блумбърг": ЕЦБ може да предостави финансова помощ на България

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/03/2566124_blumburg_ecb_moje_da_predostavi_finansova_pomosht_na/?ref=rss


Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова да отпусне помощ на България, както и да подпомогне други държави в региона, за да предотврати негативни последствия върху банковите им системи от гръцката криза, съобщава "Блумбърг", позовавайки се на информирани източници, пожелали анонимност.

ЕЦБ ще даде достъп към операциите си по рефинансиране, предлагайки евро на банките срещу подходящо обезпечение, съобщават източниците. ЕЦБ и централната банка в София са отказали да коментират пред...

Разработваме нови военни продукти, загатна Лукарски

http://www.moreto.net/novini.php?n=294114

"В икономиката ляво и дясно не трябва да има", тя е една. Така министърът на икономиката Божидар Лукарски репликира червения депутат Драгомир Стойнев по време на редовния парламентарен контрол. Той бе запитан от социалиста за правителствените мерки за справяне с неравенствата между регионите в страната, както и за производството на военни технологии у нас.

По повод сигнал на читател в zaPernik.com за сеч на дърва в Ноевци, направиха незабавна проверка. Вижте резултата!

http://www.zapernik.com/obshtestvo/po-povod-signal-na-chitatel-v-zapernik-com-za-sech-na_39150/

Уважаеми Модератори на Форум zaPernik.com,

Във връзка с публикация от 02.07.2015 год., озаглавена „Поголовна сеч в с. Ноевци: Напълн здрави иглолистни дървета падат в жертва на горската мафия”, моля да запознаете Вашите читатели със следната информация:

В резултат на публикацията в същия ден - 02.07.2015 год. - бе извършена проверка от представители на Югозападно държавно предприятие, Териториално поделение “Държавно горско стопанство – Брезник”...

Продължава

Внимание: Опасност от катастрофи на новоремонтираната "Тракия" (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-137714

Читател на BNews алармира, че магистралата е пусната без маркировка, което е предпоставка за пътни инциденти.

МВФ: Гърция няма да мине без отписване на още дълг

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/mvf-gyrciia-niama-da-mine-bez-otpisvane-na-oshte-dylg-6038867

Според МВФ страната ще се нуждае от нова помощ от 36 милиарда евро от ЕС през следващите три години дори да одобри плана на кредиторите

Франция отказа убежище на Джулиан Асандж

http://news.ibox.bg/news/id_1414247901

Асандж живее през последните три години в посолството на Еквадор в Лондон

Двама служители на ЧЕЗ обвинени в немарливост, причинила смъртта на 11-годишно момче

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853243


Двама елмонтьори-служители на ЧЕЗ, са обвинени, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения са причинили смъртта на 11-годишно дете.
На 19 май 2013г. 11-годишният Ангел играел в училищния двор на Основно училище "Никола Вапцаров" в с. Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор детето се е опряло до оградата,
Двама елмонтьори-служители на ЧЕЗ, са обвинени, че поради немарливо изпълнение на служебните си задължения са причинили смъртта на 11-годишно дете. На 19 май 2013г. 11-годишният Ангел играел в училищния двор на Основно училище "Никола Вапцаров" в с. Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор детето се е опряло до оградата,

Млад софиянец е загиналият моторист край Баница

http://petel.bg/Mlad-sofiyanets-e-zaginaliyat-motorist-kray-Banitsa__118214

*Снимката е илютративна Мъж на 34 години е загиналият при село Баница мoтoрист. По неофициална информация причина за инцидента е...

Мъж звънна 5 879 пъти на 112, глобата му отпадна в съда

http://petel.bg/Mazh-zvanna-5-879-pati-na-112--globata-mu-otpadna-v-sada__118215

Мъж от Враца постави абсолютен рекорд за неоснователни сигнали на спешния телефон 112. Само за 3 месеца мъжът е звъннал 5 879 пъти до...

Константинов: Искаме победи над Аржентина, за да се класираме и по заслуги

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/03/2566107_konstantinov_iskame_pobedi_nad_arjentina_za_da_se/?ref=rss


Селекционерът Пламен Константинов поиска националният отбор по волейбол да се класира за финалния турнир на Световната лига и по заслуги, след като вече го направи по право като домакин.

Затова той иска победи срещу Аржентина в последните мачове от груповата фаза във Варна в събота и неделя. Според него юнжоамериканците са по-стойностен отбор от лидера в групата Канада. 

"Би било хубаво, независимо че сме се класирали за финалите практически, да се класираме и по заслуга -...

Така станах клошар...

http://www.cross.bg/stotinki-sram-kafeto-1472206.html

/КРОСС/Отивам да си купя кафе. Пред мен човечец, леко потрепващ, леко прегърбен, около 70-годишен или толкова изглеждащ. Изсипва от шепата си стотинки и тихо казва: „Едно кафе." Продавачката изсумтява, броейки ги: „По-жълти нямате ли? Освен това 2 стотинки не ви достигат." Човекът си ги прибира обратно и понечва да тръгне. „Не ви ли е срам?" - изкрещявам на продавачката - „Аз ще платя кафето". Поканих човекът на масичката, подадох му кафето и седнах до него. Стори ми се разстроен. Той ми благодари и изсипа шепата стотинки пред мен. Каза: „Вземете ги. Нека Господ ви дава здраве и дано винаги да имате да давате!" Понечих да му кажа, че и само 2 стотинки да имам - пак ще ги дам, но замълчах. Вгледах се в топлите му очи и още педи да попитам каквото и да било, той започна да разказва: „Клошар съм. Не ме е срам. Не исках да излъжа продавачката. Не бях преброил правилно. Не винаги съм бил клошар. Бях пианист. Много пътувах. Имах всичко. Имах пари. Никога не ми беше хрумнало, че ще остарея, че животът ми ще се преобърне. Пострадах при катастрофа. Вече не можех да свиря и животът ми тръгна назад. Взех пенсия по болест, работех където каквото мога. Семейство и деца нямам. Сега съм с малка пенсия. Тя никога за нищо не ми стига. Много обичам животните и един ден до една кофа за боклук стоеше едно гладно куче. Не беше от квартала. Огледах се, почудих се какво да му дам. Пари нямах да му купя

Никой не знае колко струва референдумът в Гърция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/03/2566120_nikoi_ne_znae_kolko_struva_referendumut_v_gurciia/?ref=rss


Гърция гласува в неделя на първия си референдум от 1974г. насам и фактът, че правителството го насрочи за изключително краткия срок от една седмица създаде множество организационни проблеми, включително за разходите по провеждането му.

Според СИРИЗА допитването ще струва на бюджета около 20 милиона евро, но опозицията смята, че сумата е шест пъти по-голяма – 120 милиона евро, които фалиралата държава едва може да си позволи.

Това са администретивните разходи, докато...

Кола се взриви в „Лагера”

http://www.cross.bg/kola-se-vzrivi-v-lagera-1472205.html

София /КРОСС/ Кола избухна близо до сградата на ГУСВ на бул. "Цар Борис III" тази сутрин. Взривът в столичния квартал „Лагера" е станал малко след 9.30 ч. тази сутрин. При инцидента няма пострадали.На мястото веднага са изпратени екипи на пожарната, които са установили, че става дума за техническа неизправност.

Кола избухна в столичния квартал „Лагера“

http://offnews.bg/news/n_1/n_527459.html

Автомобил се е взривил в столичния квартал „Лагера“. Инцидентът е станал на бул. „Цар Борис III”, близо до сградата на ГУСВ около 9.30 часа днес. Според очевидци шофьорът се качил в автомобила и завъртял ключа, когато пламнал огън от предния капак на колата, съобщи БГНЕС. На мястото веднага са изпратени екипи на пожарната. Те установили, че причината за взрива е техническа неизправност. При инцидента няма пострадали.

Конкурс търси дигитални проекти със социална насоченост

http://www.dnevnik.bg/evropa/konkursi/2015/07/03/2566286_konkurs_tursi_digitalni_proekti_sus_socialna/?ref=rss


Съветът на Европа обяви конкурсa за младежки идеи, свързани със социално предприемачество - Европейските младежки награди (EYA). Конкурсът е общоевропейски и целта му е да мотивира млади хора, предприемачи и иновативни стартиращи компании да изработват и продуцират дигитални проекти, които решават социални проблеми.

Проектите трябва да са насочени и към предизвикателствата в програмата Европа 2020 на Европейския съюз .

Целта на конкурса е да разкрие младежкия потенциал за...

Бившият председател на Държавната Дума Генадий Селезньов приет в онкологията в тежко състояние

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853098

Бившият председател на Държавната Дума Генадий Селезньов е приет в болница в Москва в тежко състояние, предаде lifenews.ru.  Според медицински източници Селезньов страда от тежко онкологично заболяване, и, за съжаление, лекарите не са оптимисти.
В началото на юни той беше приет в реанимацията на един от онкоцентровете в Москва.
Бившият председател на Държавната Дума Генадий Селезньов е приет в болница в Москва в тежко състояние, предаде lifenews.ru. Според медицински източници Селезньов страда от тежко онкологично заболяване, и, за съжаление, лекарите не са оптимисти. В началото на юни той беше приет в реанимацията на един от онкоцентровете в Москва.

Бившият шеф на руския парламент Генадий Селезньов приет в болница в тежко състояние

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853145

Бившият председател на Държавната Дума Генадий Селезньов е приет в болница в Москва в тежко състояние, предаде lifenews.ru.  Според медицински източници Селезньов страда от тежко онкологично заболяване, и, за съжаление, лекарите не са оптимисти.
В началото на юни той беше приет в реанимацията на един от онкоцентровете в Москва.
Бившият председател на Държавната Дума Генадий Селезньов е приет в болница в Москва в тежко състояние, предаде lifenews.ru. Според медицински източници Селезньов страда от тежко онкологично заболяване, и, за съжаление, лекарите не са оптимисти. В началото на юни той беше приет в реанимацията на един от онкоцентровете в Москва.

Синдиците на КТБ отлагат обявяването на списъка с вземанията

http://offnews.bg/news/n_1/n_527453.html

Синдиците на Корпоративна търговска банка обявиха, че ще отложат обявяването на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банката от 14 на 30 дни. Причината е в "огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани, за да бъде качествено и прецизно направен този списък". Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците на КТБ АД да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, се казва в прессъобщение от синдиците. По-детайлния преглед на исканията неминуемо ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ АД за приетите и отхвърлени вземания към банката, допълват те.

Прокуратурата няма да се самосезира за слуховете за опасност от радиация във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294117

Районна прокуратура във Варна няма да търси отговорност за разпространение на слухове, че Варна е застрашена от повишена радиация заради пожара в „Чернобил“. Това заяви говорителят на институцията Десислава Йотова за Moreto.net. Сериозна паника обзе вчера Варна по повод ширеща се информация, че огромен радиационен облак, заради пожара в „Чернобил“, заплашва да достигне и морската столица.

Гръцкият референдум - куриози и неясноти

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/07/03/2565173_gruckiiat_referendum_-_kuriozi_i_neiasnoti/?ref=rss


За подготовката на референдума са предвидени само осем дни - и това е не просто куриоз, а направо нарушение на гръцката конституция, казва бившият гръцки министър Евангелос Венизелос, който е експерт по държавно право, предаде "Дойче веле".

На избирателите не се предоставя достатъчно време да се информират правилно и да си съставят собствено мнение, критикува още Венизелос. "Сириза" обаче контрира с аргумента, че по темата се дебатира от години, така че избирателите са достатъчно...

Стръвници с нежни имена

http://www.cross.bg/avtorki-lyubov-zheni-1472204.html

/КРОСС/За част от женското поетично присъствие във Фейсбук, пише Красимира Василева в "Литературен вестник" В мрежата те са една голяма, представителна група. Все жени във втората половина на живота си, поетеси, главно от София. Към тях обаче, по подобие на краставите магарета, се присъединяват и авторки от провинцията. Обединяват ги неизчерпаемият им позитивизъм и твърдата убеденост, че за любовта няма граници, включително и възрастови. Нещо повече - според тях зрялата жена, на 50, 60 и повече години, значително превъзхожда младата. Тя е като хубаво, скъпо старо вино, което може да бъде оценено само от познавачи. Любими примери за тях са София Лорен, Мерил Стрийп, Силви Вартан, Лили Иванова и други звезди от киното и естрадата. Едва ли не идентифицирайки се с тях, нашите творкини непрекъснато афишират физическите си прелести със снимки и от младите си години, и със сегашни. Израженията им показват колко са доволни и горди със себе си. Затова всяка снимка е посрещана в техния кръг със суперлативите: "Прекрасна си, скъпа!", „Много си красива, просто си царствена!", "Не се променяш, мила, ставаш все по-чаровна!", „Каква дама - със стил и класа!" и други подобни. В отговор може да последва скромното: „Не зная, мила, близките ми казват, че съм просто одухотворена и творчески озарена..

Полицаите от кв. Изток - най-добри на футбол, вижте наградените служители на МВР по повод професионалния им празник!

http://www.zapernik.com/pernik/policaite-ot-kv-iztok-nai-dobri-na-futbol-vijte-nagradenite_39149/

Тържествено събрание на служителите от ОДМВР и РДПБЗН се проведе в Перник по случай 136 години от създаването на вътрешното ведомство. 46 полицаи и 15 огнеборци и спасители са наградени с “писмена похвала” по случай празника.

По време на тържеството бяха връчени и наградите от провелия се традиционен турнир по футбол. На първо място се класираха служителите от...

Продължава

Как газопроводите се превърнаха в гръмоотводи

http://analysis.actualno.com/Kak-gazoprovodite-se-prevyrnaha-v-grymootvodi-news_482365.html

Игрите с тръбопроводите в Европа са безкрайни. На "Южен поток" бе предвиден дълъг живот, но той възкръсна в образа на "Турски поток", което нанесе удар по Брюксел. Новото гръцко правителство веднага видя шанс в това и така се роди "Гръцки поток" – тръбопровод, на който, на пръв поглед има всичко, за да започне на действа, освен едно – ясна цел, пише журналистът Никос Цафос от The National Interest. За да не останат по-назад, се завръщат и други пресъхнали потоци: носят се слухове за

БСП иска референдум Кърджали да стане отделна община

http://politics.actualno.com/BSP-iska-referendum-Kyrdjali-da-stane-otdelna-obshtina-news_482406.html

Групата общински съветници на БСП в Кърджали внесоха днес официално предложение за провеждане на референдум, съобщиха от партийната централа. Като се позовават на чл.27.ал.1, точка 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, седемте съветника на БСП предлагат референдумът да се произведе по въпроса „Подкрепяте ли обособяването на град Кърджали в отделна община?", предаде Стандарт нюз. Мотивите им са, че така ще предостави възможност на съседнит

Гръцките икономисти призоваха за "Да" на референдума

http://balkani.actualno.com/Gryckite-ikonomisti-prizovaha-za-Da-na-referenduma-news_482408.html

Почти 250 професори по икономика, които работят в Гърция, призоваха днес избирателите да гласуват с „да“ на предстоящия референдум в страната, предаде РИА Новости. Призивът идва на фона на изявлението на гръцкия премиер, че народът трябва да даде отрицателен вот, а самият референдум не означава разрив с еврозоната. По-рано пък гръцкият и атински архиепископ Йероним беше подложен на яростни словесни нападки заради позитивната си позиция за референдума, предаде Асошиейтед прес. Ръко

Кола с българска регистрация използвана при обир на бижутерия в Брюксел

http://offnews.bg/news/n_1/n_527434.html

Около 03:30 ч. тази нощ кола и мотокар са използвани за разбиване на магазин за бижута „Histoire d’or” в търговски център "Кора Андерлехт" в белгийската столица Брюксел, съобщава белгийският сайт Dhnet.bе, цитиран от Агенция Фокус. Патрул на полицията, извикан от охраната на обекта, пресича пътя на колата и мотокара и ги подгонва. Крадците катастрофират на кръгово движение. Един от тях е бил арестуван на място. Другите трима се затичват към кръговото, където ги чака кола с български номера. Преследването продължава. Този път до Дрогенбос, където бегълците също претърпяват злополука. След това се насочват към гората. Полицейски служители използват хеликоптер и термална камера. Откриват двама човека в храстите. Крадецът и вероятно шофьорът на втората кола, с която те са избягали. Що се отнася до задигнатото, според твърденията им е намерено в кабината на една от колите. М. (на възраст около 30), Т. (на възраст около 29) и Л. (28 години), разпознати на камерите от магазина са били предадени на прокурора на Брюксел.

Плевнелиев признат за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа"

http://www.cross.bg/prezidentut-yugoiztochna-evropa-1472203.html

/КРОСС/ Европейските държави са изправени пред избор и трябва да вземат вярното решение дали да се ръководят в своите отношения от върховенството на закона, или да разчитат, както и в миналото, на политика, мотивирана от интереси. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който беше удостоен днес в Сараево с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа" за 2015 г. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите".Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли за развитието както на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна Гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010-2015 г.) Иво Йосипович.„Всяка държава и всяка нация на Балканите може и трябва да даде своя принос за постигането на нашата обща цел - утвърждаването на Югоизточна Европа като регион на мир, икономически растеж и споделени демократични ценности", подчерта държавният глава

Само във Фрог: Посланичката на САЩ си тръгва заради теч на информация

http://frognews.bg/news_94131/Samo-vav-Frog-Poslanichkata-na-SASHT-si-tragva-zaradi-tech-na-informatsiia/

Посланичката на САЩ Марси Рийс изненадващо си тръгва от България заради изтичане на строго пазена информация от посолството. Това разкриха пред Фрог нюз източници от разузнаването.

Дъстин Браун - тенисистът, предизвикал сензация на Уимбълдън

http://offnews.bg/news/n_1/n_527331.html

Кой 30-годишният двуметров татуиран тенисист с пиърсинг на езика и коса, неподстригвана от 19 години и сплетена на расти, който предизвика сензация на Уимбълдън? Вчера 102-рият в световната ранглиста Дъстин Браун,  изненадващо за всички, отстрани още във втория кръг двукратния шампион на турнира с общо 66 титли, 14 от които от Големия шлем,  Рафаел Надал . Дъстин Браун е роден в Западна Германия на 8 декември 1984 г. Майка му Инге е германка, а баща му Лирой - от Ямайка, където Дъстин се мести през 1996 г. Докато расте в Германия, Дъстин играе хандбал, футбол, тренира също джудо и тенис. Когато е 8-годишен решава, че иска да играе само тенис и продължава да тренира този спорт и когато с родителите му се преместват в Ямайка. Дъстин влиза в професионалния тенис през 2002 г., но тъй като не получава финансова подкрепа от федерацията по тенис в Ямайка, две години по-късно родителите му купуват кемпер "Фолксваген", с който да пътува из Европа за участията си в турнирите. Отнема му шест години да спечели парите и да изплати автомобила. Седмица след последната вноска, през 2010 г., Браун за първи път влиза в Топ 100 на световната ранглиста. Регистрационната табела на колата - CE DI 100 - е индивидуално избрана от него. "СЕ" сочи към родния му град Целе, "D" - към името му Дъстин, "I" е първата буква от името на майка му Инге, а "100" е за пробива му в Топ 100. През октомври същата 2010 г. той сменя гражданството си с германско. Предразсъдъци Предразсъдъците към външния му вид му създават проблеми и като момче, и като мъж в родната му Германия, пише "The Telegraph". Той все още среща трудности, когато реши да влезе в бар или клуб. Той споделя пред "Обзървър": "Да, стоях навън. Имаше много проблеми, когато бях малък - и в училище, и на тенис корта. Преодолях го, но дори и сега може да възникне проблем. Ако си излязъл с един приятел, просто отивате другаде, но ако шест или седем човека не могат да влязат в заведение заради теб и този човек винаги си ти...". Татуировка По време на мача си с Надал Дъстин два пъти смени тениската си и така се видя и татуировката на тялото му. Първоначално хората решиха, че тенисистът е татуирал лика на Боб Марли, но впоследствие самият Браун изясни, че това е баща му. Ключови моменти от мача му с Надал, когото побеждава за втори път, на 2 юли 2015 г.:

Възстановяват отстранена гърда с инжекции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853187

Световноизвестната немска професорка д-р Марита Айзенман-Клайн - председател на Международната конфедерация за пластична и реконструктивна хирургия, показва на наши лекари своя щадящ метод за реконструкция на гърдата. Тя демонстрира безвъзмездно техниката си в столичната Първа АГ болница “Св. София”.
Световноизвестната немска професорка д-р Марита Айзенман-Клайн - председател на Международната конфедерация за пластична и реконструктивна хирургия, показва на наши лекари своя щадящ метод за реконструкция на гърдата. Тя демонстрира безвъзмездно техниката си в столичната Първа АГ болница “Св. София”.

Стойнев провокира Лукарски: „Арсенал” ли ще спечели търга за НИТИ Казанлък?

http://frognews.bg/news_94130/Stoinev-provokira-Lukarski-Arsenal-li-shte-specheli-targa-za-NITI-Kazanlak/

Депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев отправи въпроси в днешния парламентарен контрол към икономическия министър, свързани с политиката на правителството по отношение на военно-промишления отрасъл.

23-годишна е задържана с хероин в Кърджали

http://pik.bg/23-годишна-е-задържана-с-хероин-в-кърджали-news359734.html

23-годишна е задържана с хероин в Кърджали

23-годишна е задържана с хероин в Кърджали. При проверка в централната част на града у нея било открито пакетче с кафяво прахообразно вещество, съобщиха от МВР Кърджали.

Видът на дрогата е бил установен с тест. Жената е задържана в полицейското управление. Образувано е незабавно производство за незаконно притежаване на наркотично вещество.

От полицията съобщиха също, че млада жена на 25 години е пострадала след побой. При свада на ул."Ивайло" в кв. Боровец в Кърджали 46-годишен мъж й нанесъл удари с метална тръба, в резултат на което била счупена ръката на жената.

След скандала в махалата пострадалата е настанена в болница.

Образувано е досъдебно производство.


Лавров: Гърция не е искала финансова помощ от Русия

http://www.cross.bg/rysiya-lavrov-otgovori-1472202.html

/КРОСС/ Гърция не е молила Русия за финансова помощ. Това заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров."На този въпрос вече отговори финансовият министър на Русия. По мое мнение, той отговори, че към момента подобни искания към нас няма", каза Лавров.    

Ефективната борба с корупцията започва с обучение в детските градини

http://www.mediapool.bg/efektivnata-borba-s-koruptsiyata-zapochva-s-obuchenie-v-detskite-gradini-news236214.html

Ефективната борба с корупцията минава през адекватно образование не само в училищата и университетите, но и в детските градини. Останалите два стълба в противодействието на това явление са превенцията и независимите органи за проверка и контрол. Тази теза разви върховният съдия от Хърватия и президент на Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) Марин Мърчела по време на обсъждане на проекта за антикорупционен закон, организирано от вицепремиера Меглена Кунева в петък. Като пример той посочи опитът на Хонг Конг в тази сфера, където имат единен орган за проверка и контрол на данните за имуществото и евентуалния конфликт на интереси на висшите държавни служители от 40 години. Именно там антикорупционното обучение на децата започвало още от детската градина с показване на картинки и карикатури. По повод опита на Хърватия в борбата с корупцията Мърчела разказа, че местният проверяващ орган е доминиран от съдии, "защото много трудно се отървахме от конфликта на интереси". По думите му отнело много време на хърватските политици да свикнат с европейските стандарти, но въпреки това вече са постигнати сериозни резултати – над 95% от започналите производства за корупция завършват с осъдителна присъда. Първата грешка е да смятаме корупцията само за политически феномен "Първата грешка е да смятаме корупцията само за политически феномен. Според мен тя е патология, социално явление", заяви на свой ред и ръководителят на Централното антикорупционно бюро в Полша Павел Войтуник. Той разказа, че в неговата структура работят около 900 души, като около 760 от тях са офицери, а над 100 – цивилни служители. Бюрото разполага с няколко регионални звена в цялата страна, като осъществява оперативни, аналитични, разследващи и контролни функции. Сред най-уязвимите от корупционен натиск сфери Войтуник посочи компютъризацията на държавния апарат, администрирането на европейските програми, екологията и обществените поръчки. Централното антикорупционно бюро, ръководено от него, е създадено през 2006 г., като в законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, внесен в парламента във вторник, е залегнала сериозна част от полския опит. Подобна на тамошната ситуация правителството предлага директорът на Националното бюро за предотвратяване на корупцията да бъде назначаван от президента по предложение на премиера и да има право на максимум два мандата. За разлика от полския вариант, у нас органът обаче няма да разполага с регионални звена, тъй като по думите на вицепремиера Кунева "България е много по-малка". Много по-сериозно навлизане в личното пространство на хората от властта "Всички – аз, колегите ми от кабинета, депутатите, кметовете, общинските съветници, ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си или на партньорите си, с които живеем от години – колите, къщите, вилите, обученията на децата в чужбина, наемите, заемите, ще декларираме повече данни от тези, които сме декларирали досега. И ще ни проверяват – дали декларациите ни са верни, дали имущественото ни състояние отговоря на доходите ни. Да, това е навлизане в личното пространство, но е и истинската превенция на корупцията по високите етажи", заяви при откриването на дискусията Меглена Кунева. Според законопроекта, внесен от Министерския съвет (МС), декларация за имущество и интереси се подава до един месец след заемането на висшата публична длъжност, всяка година до края на април, както и в едномесечен срок от освобождаване на длъжността. В срок до един месец от подаването на декларация за имущество и интереси съответното лице може да направи промяна в декларацията си, когато това се налага за отстраняване на непълноти или грешки в декларираните обстоятелства. Антикорупционното бюро ще извършва проверка на фактическото финансово състояние на висшите държавни служители при установено несъответствие в подадената декларация, при влязло в сила съдебно решение за конфликт на интереси, при сигнал (явен или анонимен – бел. ред.) или медийна публикации, съдържащи достатъчно уличаващи данни, както и при "случай на риск, идентифициран при анализ и оценка на риска от корупционно поведение". Проверките ще бъдат водени от двама докладчици. "Антикорупционната политика ще има успех и когато има по-решителни резултати по отношение на наказателната част и разследването на корупционните престъпления. Очаквам полицаите, ДАНС, прокурорите и съдиите да припознаят ключовата си роля", заяви още вицепремиерът в петък, добавяйки, че "хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция". Антикорупционният съвет към МС се събира за пръв път следващата седмица Тя отказа да коментира евентуални имена за ръководството на бюрото, докато законопроектът не бъде приет от парламента. Добави и, че първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към МС ще се проведе през следващата седмица. Това е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията. В състава му, освен вицепремиера Кунева, влизат още министърът на правосъдието, заместник-министрите на вътрешните работи, финансите и икономиката, главният съдебен инспектор, както и други представители на различни институции, имащи отношение към превенцията и противодействието на корупцията. Засега единственото, с което доби известност новосъздаденият съвет, беше, че правителството реши да изключи от състава му председателя на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, променяйки първоначалната структура на органа. Така вместо представител на ВСС, в състава му влезе ръководителят на Инспектората към съвета Теодора Точкова. Неофициално изключването на Тодоров обаче бе обяснено с факта, че той отдаван е компрометиран. Тодоров е възпитаник на Академията на МВР. Той работи в различни териториални подразделения на столичното следствие, като от 1998 до 2004 г. ръководи отделението, което трябва да разследва злоупотребите на Столичната митница, "Илиянци" и други чувствителни обекти. Така се издига до и.д. ръководител на Специализираното икономическо отделение на Столичната следствена служба. В този отдел през 2007 г. се засича за кратко с Делян Пеевски, назначен там две години по-рано без конкурс за следовател. В този период начело на следствието е и друг известен "герой" - Петьо Петров, известен като Петьо Еврото. Ясен Тодоров сменя попрището през 2008 г., когато по предложение на Български народен съюз е избран от парламента за инспектор в Инспектората към ВСС. През 2012 г. Тодоров се връща за кратко като следовател в Специализираното звено за "Противодействие на корупцията и финансово–данъчните измами“ на Софийска градска прокуратурата, създадено и ръководено от прокурора Роман Василев. В края на същата година Тодоров е избран за член на ВСС, след като е номиниран от "Атака". Името му попада в доклада за корумпирани магистрати на прокуратурата, предаден на ВСС преди десетина години, а той самият направи опит да скрие документа.

Париж отряза да приюти основателя на WikiLeaks

http://frognews.bg/news_94121/Parij-otriaza-da-priiuti-osnovatelia-na-WikiLeaks/

Франция отказа да даде на основателя на WikiLeaks Джулиън Асанж политическо убежище, предаде ТАСС. Според официалното съобщение на администрацията на държавния глава Франсоа Оланд Елисейският дворец е разгледал подадената по-рано молба от създателя на сайта, публикуващ данни за дейността на американските специални служби.

В Москва отново се говори за Несебър

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/qVL5k_85was/

Обикновено в Москва се говори за Несебър преди и по време на туристическите борси, но този път това се случи на откриването на международната изложба «Театралният костюм на границата на вековете 1990-2015», където бе представена венчалната рокля на императрица Екатерина II Велика, монтирана на 4 метров манекен. Творението,дело на Нурдживан Димитрова от Несебър,бе експонирано в Държавния централен театрален музей /ДЦТМ/ „А. А. Бахрушин“,одобрено след прецизна селекция от международно жури, заедно с творбите на още 230 автори от 31 държави от Европа,Азия,Северна Америка и Южна Америка: Австралия, Белгия, България, Бразилия, Великобритания, Венецуела, Германия, Гърция, Дания, Египет, Испания, Италия, Казахстан, Канада, Китай, Южна Корея, Мексико, Нидерландия, Норвегия, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, САЩ, Тайван, Узбекистан, Украйна, Филипините, Финландия, Франция, Япония.
Експозицията «Театралният костюм на границата на вековете. 1990– 2015» включва
1 230 знакови творби,
отразяващи световните иновационни тенденции в дизайна на костюма. Показани са костюми за драматичен театър, опера и балет, пълномащабни фотографии, 3D инсталации, видеопрожекции, онлайн-каталог и други съвременни форми за експониране на материали.Входът за желаещите да я посетят струва 400 рубли.
Проектът се осъществява с поддръжката на Министерството на културата на Руската федерация /РФ/,Световното театрално общество-OISTAT /Международната организация на сценографите, театралните архитекти и техници/, Института за театрални технологии и сценичен дизайн на САЩ – USITT,а също така и на Института по съвременното изкуство от Киев- Украина, театралния факултет към университета Карнеги Мелон, университета в щата Орегон и университета в Северна Каролина- Ешвил.
България бе представена от доц.Марина Райчинова-прeподавател в НХА и член на управителния съвет на OISTAT и Мира Каланова-доц. по екранен дизайн. Марина Райчинова,която бе и куратор за изложбата от българска страна, представи ескизи на костюми за „Илюзията” от Тони Кушнер, „Комедия от грешки” на Уилям Шекспир , „Кабаре” и др. Именно нейни оригинални рисунки ще останат в дар към колекцията на музея „ А.А.Бахрушин”. Това ще бъде и приносът на нашата страна към общата инициатива на всички участници в изложбата да подарят свои творби на музея.Мира Каланова се представи с ескизи на костюми от „Каменната ера” на Александър Володин, постановка на НАТФИЗ.
При откриването,организаторите на изложбата обърнаха специално внимание не на някой друг,
а именно на манекена със сватбенат
а рокля на Екатерина II Велика, сътворена от екипа на несебърската дизайнерка Нурдживан Димитрова. Ето какво каза в приветствието си към участниците в изложбата Дмитрий Рoдионов- генералният директор на ДЦТМ „А. А. Бахрушин“ : „Не мога да не отбележа московската премиера на грандиозния костюм на Екатерина II Велика, до който в момента стоим.Този проект е кулминационният код на нашия проект.” Главният куратор на изложбата Игор Русанофф също не спести суперлативите си за несебърското творение: „Това е чудесен проект. Много се радвам, че успяхме да го включим в тази голяма изложба и разбира се това е най-големият костюм навярно в света”.
Какво представлява костюмът на Екатерина II Велика? Той е реплика на оригиналната сватбена рокля на 16-годишната София Августа фон Анхалт-Цербст, превърнала се в императрицата Екатерина II Велика. Копието на роклята,ушита през 1745 г., на вис.е 4 м.,а заедно с шлейфа става 6 м. Самата техническа изработка на конструкцията за манекена отнема на екипа на Димитрова близо половин година.До задействането на проекта се стига след като Нурдживан случайно попада на много стара снимка на сватбената одежда на Екатерина II Велика, с която се е венчала за Петър Трети. Дизайнерката споделя,че идеята за ушиването на роклята се поражда у нея още през 2011 г.след експозицията й от миниреплики на сватбени рокли на кралски особи в Европа.Тогава си задава въпроса,защо след като изработих толкова миниреплики, да не сътворя и нещо по-гигантско? Попадането на снимката и помага за избора на роклята,но тя все още не е наясно, кой ще й изработи конструкцията за манекена и
когато творението бъде завършено,
къде ще бъде изложено.Друга случайност я отвежда в руската столица,където на място се запознава с оригинала на роклята,а нейни приятели,живеещи там и подсказват,че в музея „А.А.Бахрушин” периодично се организират международни изложби.
Идеята за изработката на роклята и представянето й в Москва се избистря окончателно,но не по-малко сложно и трудно се оказва да се намери екип,който да изработи конструкцията на манекена,както и помещение за неговото ситуиране. Само теглото на конструкцията е 150 кг без роклята. “След като направихме торса, решихме,че не може да я облечем върху метал.Затова го напълнихме с пяна, шпакловахме го и го покрихме с подходяща боя”, разказва дизайнерката. Почти година e работата по манекена. Самата техническа изработка отнема повече от 6 месeца. За него се грижи неуморно екип от конструктори, които с помощта на стълби скулптурират всяка една част и извивка. Роклята е изработена от 50 м. плат,
изтъкан специално за случая
във фабрика в Турция. За да успее да го пресъздаде 1 към 1, Димитрова отново пътува до Москва, за да види оригинала изложен в Оръжейната палата в Кремъл. “Исках материята да отговаря напълно на времето, в което е носена роклята. Първо го пресъздадох на обикновен макенен в нормални размери, за да изуча добре кройката, която е много нестандартна. След това се върнах в Москва. Щом видях плата, говорих със собственик на фабрика в Турция. Пътувах дотам и му обясних, че искам да постигнем точно определена материя. Видях подобен на роклята цвят при него и му го посочих. Обясних му какви шарки трябва да има и те го изтъкаха специално за представянето”, обяснява за премеждията си дизайнерката. В целия изпълнителски процес ушиването на самата рокля се оказва най-лесната задача. Екип разкроява и ушива роклята за по-малко от месец по мярка без нито една проба.
Допускането до московския форум “История на костюма” също не е лесна работа,тъй като за него кандидатстват представители на държави от цял свят, а специална комисия определя участниците.В края на краищата манекенът и роклята са натоварени на самолет,монтирани са
в Каретния салон на музея
и заради размера и изпълнението на венчалната рокля на Екатерина II Велика предизвикват вниманието на телевизионните камери дотам,че националният телевизионен канал на Руската федерация за култура да излъчи специален репортаж за творението на несебърската дизайнерка.Като цяло оценката за изложбата както в печатните,така и в електронните руски медии, се градира от екстра ординарна до грандиозна.
Самото експониране на роклята на императрицата,именно
в Кураторската зала
на Каретния салон, е допълнително признание за несебърската дизайнерка тъй като този сектор е запазен за онези творения на участниците,към които се отправят предложения изработените от тях костюми да останат като дарения за фонда на музея. Димитрова вече е получила предложение моделът да остане не до 23 август,както е за всички останали,а до февруари 2016 г.Същевременно е кандидатствала пред „Гинес” за рекорд на ушитата рокля в съответната категория. За посетителите тя е ушила и миниреплика- 100 пъти по-малка от оригинала,даваща възможност на интересуващите да разгледат детайли от огромната рокля, които иначе няма как да бъдат доловени.
Максим МОМЧИЛОВ

Синдиците на КТБ удължиха срока за изготвяне на списъка с кредиторите

http://www.mediapool.bg/sinditsite-na-ktb-udalzhiha-sroka-za-izgotvyane-na-spisaka-s-kreditorite-news236213.html

Синдиците на "Корпоративна търговска банка" (КТБ) удължиха от 14 на 30 дни срока за изготвяне на списъка с кредитори на  фалиралата банка. Те се възползват от промените в Закона за банковата несъстоятелност, които влизат в сила от 3 юли. Това съобщиха от отдел "Публични комуникации" в КТБ.  Промените в закона са обнародвани в днешния брой на Държавен вестник. Те предвиждат удължаване на срока за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка от 14 дни на 30 дни. Предвид огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани, за да бъде качествено и прецизно направен този списък, синдиците на КТБ  информират, че ще се възползват от предвидения в закона по-дълъг период за обработка и произнасяне по предявените вземания към банката. Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, се казва в съобщението. По-детайлният преглед на исканията ще създаде предпоставки и за по-малък брой кредитори, които биха подали възражения срещу решенията на синдиците на КТБ за приетите и отхвърлени вземания към банката, се казва още в съобщението. Във връзка с това синдиците на обявената в несъстоятелност банка информират, че списъкът на приетите вземания към КТБ ще бъде обявен в рамките на 30-дневния срок, регламентиран в чл. 64, ал. 2 от Закона за банковата несъстоятелност.

Плевнелиев - „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853207

Президентът на България Росен Плевнелиев бе удостоен днес в Сараево с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015 г. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено
Президентът на България Росен Плевнелиев бе удостоен днес в Сараево с отличието „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” за 2015 г. Най-голямата европейска регионална награда българският държавен глава получи за своите „изключителни заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено

Плевнелиев получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853198

Президентът Росен Плевнелиев получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, предаде „Фокус”. 
Държавният глава заяви в словото си, че Балканите са пример за съжителство в мир,
Президентът Росен Плевнелиев получи наградата за „Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа” по време на Международната бизнес конференция на най-успешните мениджъри в региона, която се провежда в Сараево, предаде „Фокус”.  Държавният глава заяви в словото си, че Балканите са пример за съжителство в мир,

Банки и енергийни компании сред десетте дружества с най-големи приходи у нас

http://econ.bg/Новини/Банки-и-енергийни-компании-сред-десетте-дружества-с-най-големи-приходи-у-нас_l.a_i.682610_at.1.html

Четири банки и четири енергийни компании са сред десетте дружества, реализирали най-големи приходи у нас през 2014 г. Това потвърди финансовият...

Трима са задържани за предлагане на подкуп на полицай

http://pik.bg/трима-са-задържани-за-предлагане-на-подкуп-на-полицай-news359731.html

Трима са задържани за предлагане на подкуп на полицай

Трима души са задържани за предлагане на подкуп на полицейски служител в Търговище. Задържането е станало вчера в момент на предлагането на подкупа, съобщават от Областната дирекция на МВР в Търговище.

По случая се води досъдебно производство за престъпление по чл. 304а от Наказателния кодекс.

Тримата са задържани в Районното управление в Търговище за срок до 24 часа на основание чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР.

За БТА окръжният прокурор Драгомир Сяров обяви, че до края на работния ден ще бъде изнесена повече информация по случая.

 

В Гърция вече приемат плащания с български левове

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/v-gyrciia-veche-priemat-plashtaniia-s-bylgarski-levove-6038865

Гръцките фирми и частни вложители ще започнат да пътуват до България, за да теглят парите си от българските клонове на гръцките банки, прогнозира български бизнесмен пред EU Observer

Пожарът около Чернобилската АЕЦ е потушен

http://www.moreto.net/novini.php?n=294115

Пожарът в тревните площи в 30-километровата "мъртва зона" около Чернобилската АЕЦ е потушен. Това съобщиха от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. По данни на огнеборците, ликвидирани са всичките шест огнища на горящи тревни площи в зоната.

Франция отказа политическо убежище на основателя на "Уикилийкс"

http://www.bnews.bg/article-137709

В отговор на писмо, публикувано от Асанж във френския в. "Монд", в което моли президента Франсоа Оланд да му предостави убежище, тъй като животът му е застрашен.

От понеделник започва класирането на свободните места в детските градини и ясли във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294109

Ново класиране за места в детските градини и ясли във Варна започва от понеделник, съобщиха от Община Варна за Moreto.net. В срок от 6-ти до 10-ти юли родителите на неприетите деца могат да подават заявления за промяна на желанията си за детски заведения.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/07/03/2566103_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акценти в новините в 12 часа:

Парното може да поевтинее още един път през октомври

Очаква се държавният съвет на Гърция да се произнесе за законността на референдума

Десет души бяха ранени при взрив в Богота

Австралия затваря плажове заради нападения на акули

Куба безжичен интернет на няколко...

Спешни законодателни промени в сектор "Енергетика" запазват цената на тока

http://www.cross.bg/tzenata-energiya-kevr-1472201.html

София /КРОСС/ Бизнес, синдикати и държава се споразумяха за спешни законодателни промени в сектор "Енергетика", които парламентът трябва да приеме до 24-ти юли. Те ще бъдат основание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да преразгледа ценовия си модел и да отмени планираното увеличение на цените на тока за бизнеса и битовите потребители; НЕК ще изкупува само определено количество зелена енергия на преференциални цени; с 10% ще се съкратят административните разходи в държавните енергийни дружества и ще бъде създаден специален фонд, който ще балансира цените.Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че фондът ще се пълни от 5-процентна такса, плащана от всички производители на ток:Вноската ще бъде на месечна база. Това са 5% от приходите, които са реализирани от продажба на електрическа енергия. Тази вноска ще я правят абсолютно всички производители на електрическа енергия. Това е вноска, която се отнася за всички предприятия без разлика в собственост и без разлика във вида енергия, която те произвеждат. По първоначални данни, това, което всъщност ние сме изчислили като някаква първоначална информация, са около 200 милиона на годишна база.Общият ефект от мерките се оценява на 400 милиона лева годишно, което ще спре натрупването на текущ дефицит в НЕК, обясни вицепремиерът Томислав Дончев:От една страна ние даваме възможност на КЕВР да не повишава цената и в същото време спираме трупането на тарифен дефицит

Тони Надал призна, че е реално Рафа да остане без титла от шлема

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/03/2566068_toni_nadal_prizna_che_e_realno_rafa_da_ostane_bez/?ref=rss


Рафаел Надал вероятно ще завърши годината без титла от Големия шлем след 2005 г., защото шансовете му да спечели последния турнир за годината изглеждат минимални, призна чичо му и негов треньор Тони Надал. 

Испанецът, който е носител на 14 титли от турнирите от шлема и спечели "Уимбълдън" през 2008 и 2010 г., в четвъртък загуби изненадващо във втория кръг в Лондон от германски квалификант Дъстин Браун. Той винаги е печелил поне по една титла от шлема след дебютната на "Ролан Гарос"...

Шест жени ще бъдат изолирани от света за седмица в експеримента „Луна-2015“

http://www.cross.bg/eksperimenta-svyat-kolektiv-1472199.html

/КРОСС/ Шест жени повече от седмица ще живеят в изолация от външния свят в наземния изследователски комплекс в Москва в хода на експеримент за симулиран пилотиран полет около Луната. Това съобщи представителят на Института за медико-биологични изследвания към Руската академия на науките (ИМБП) РАН Александър Смолиевски, предаде ТАСС. „Екипажът от шестте дами на възраст между 25 и 34 години ще прекара осем дни в херметично затворен обект с цел изследване на психологическите аспекти на адаптацията на женския организъм в условията на изолация”, поясни той. По неговите думи, в експеримента ще вземат участие само сътруднички на института, като няма да получат никакво заплащане за участието си, тъй като експериментът е доброволен и се провежда от млади учени по тяхна собствена инициатива. Финансирането на експеримента ще бъде от бюджета на ИМБП. „В момента тече подбор на претендентките с отчет на психологическата им съвместимост. Има още време. Окончателните срокове за провеждане на експеримента ще бъдат съгласувани с ръководството на института, но ориентировъчно той ще се проведе през есента – през октомври-ноември“, разказа Смолиевски. Експериментът е получил името „Луна-2015“. Преди началото му участничките ще преминат тренировки в центрофуга с кратък радиус, съобщи още представителят на Института. Въпреки липсата на контакт с външния свят екипажът няма да скучае

Лукарски: Мрачните прогнози за спад на инвестициите се опровергават

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/lukarski-mrachnite-prognozi-za-spad-na-investiciite-se-oprovergavat-197968/

Инвестициите през първото тримесечие са с 3,5 пъти повече спрямо същия период на 2014 година, отчете икономическият министър

Дефицит и на бира във Венецуела

http://news.ibox.bg/news/id_1782333713

Синдикатите искат повишаване на заплатите в пивоварните

Lidl и Kaufland са получили над €800 млн. от фондове за обществено развитие, твърди "Гардиън"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/03/2565938_lidl_i_kaufland_sa_poluchili_nad_800_mln_ot_fondove_za/?ref=rss


Германските търговски вериги Lidl и Kaufland са били финансирани с над 800 млн. евро по програми за обществено развитие за последното десетилетие, разкрива разследване на "Гардиън".

За развиване н абизнеса си, включително в България, компаниите, притежание на търговския концерн Schwarz Group, са получили заеми от поделение на Световната банка, както и от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

И двете публични институции са собственост на правителства и са...

Кадиев: Какви права ще ни бъдат отнети с референдум, предстои да видим

http://www.cross.bg/prava-referendym-kadiev-1472200.html

София /КРОСС/ Днес парламентът отхвърли мое предложение за промяна на Закона за референдумите, с което на референдум да не се подлагат въпроси, засягащи основни човешки права и национална сигурност. Това съобщи във Фейсбук червеният депутат Георги Кадиев. „Какви права ще ни бъдат отнети с референдум, предстои да видим. Първото вече е на хоризонта: правото ни да избираме ще се превърне в задължение...", посочва Кадиев. Ето и пълния текст на коментара му: Днес парламентът отхвърли мое предложение за промяна на Закона за референдумите, с което на референдум да не се подлагат въпроси, засягащи основни човешки права и национална сигурност.В световната практика е единодушно мнението, че защитата на човешките права не може да е въпрос за всенародно допитване.И тъй като понякога писателите са най-красноречиви, ето един цитат от Айн Ранд: „Правата на личността не са предмет на обществено гласуване; мнозинството няма право да отнема правата на малцинството; политическата функция на правата е точно да защитава малцинствата от потисничество от мнозинствата."ГЕРБ, РБ и патриоти отхвърлиха предложението ми. Какви права ще ни бъдат отнети с референдум, предстои да видим. Първото вече е на хоризонта: правото ни да избираме ще се превърне в задължение...  

В момента! Верижна катастрофа на ул. "Девня" във Варна

http://petel.bg/V-momenta--Verizhna-katastrofa-na-ul--Devnya-vav-Varna__118213

*Снимката е илюстративна Верижна катастрофа се е образувала на ул. "Девня" преди минути. Три коли са се сблъскали, като едната е настрани....

Франция отказа убежище на Джулиан Асандж

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/franciia-otkaza-ubezhishte-na-dzhulian-asandzh-6038864

В. „Монд“ по-рано публикува открито писмо на Асандж, в което моли президента Франсоа Оланд да му предостави убежище, тъй като животът му е застрашен

Григор Димитров се предаде твърде лесно срещу Ришар Гаске

http://tennis.actualno.com/Grigor-Dimitrov-se-predade-tvyrde-lesno-sreshtu-Rishar-Gaske-news_482363.html

Пет мача, пет загуби – това представлява официалната статистика на Григор Димитров срещу един от вечните таланти на френския и световен тенис Ришар Гаске. Димитров загуби твърде лесно от французина в сочения предварително за дерби мач на третия кръг на „Уимбълдън” в три сета – 3:6, 4:6, 4:6. В следващия кръг Гаске излиза срещу младата австралийска звезда Ник Кирьос. В първия сет лошият старт изяде главата на Григор, който допусна пробив още при първия си сервис гейм и то

Кюрдите възнамеряват да създадат независима държава

http://asia.actualno.com/Kurdite-vyznamerjavat-da-syzdadat-nezavisima-dyrjava-news_482400.html

Кюрдските лидери и бойци възнамеряват да създадат своя независима държава в северната част на Ирак, след като отвоюват важни територии от „Ислямска държава“ независимо дали това се харесва на САЩ, казват намиращи се там американски и международни експерти. Кюрдските сили, чиито командири твърдят, че не получават достатъчно помощ от САЩ и другите им съюзници, бележат победи над „Ислямска държава”. Но докато превземането на Мосул бе за САЩ основна цел, фокусът сега е измес

Минимум 50 души дневно кандидатстват за удостоверения за български произход

http://www.moreto.net/novini.php?n=294110

Минимум 50 души на ден кандидатстват за издаване на удостоверения за български произход. "По около 25 човека обслужваме преди обяд и още толкова следобяд. Приемането и обработката на документите на всеки отнема 5-10 минути. Но такива опашки има от 10 години, а желаещите да се сдобият с удостоверения занапред ще стават все повече", коментира пред "Труд" председателят на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Борис Вангелов.

Оланд отказа политическо убежище на Джулиан Асандж

http://www.cross.bg/asandzh-frantziya-oland-1472198.html

/КРОСС/ Франция отказа политическо убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщават в петък западните медии, позовавайки се на изявление на Елисейския дворец."Внимателно проучване (на ситуацията) показа, че с оглед на правните и финансови аспекти на ситуацията на Асанж, Франция не може да удовлетвори молбата му. Ситуацията около Асандж не е непосредствена заплаха. Освен това, на името му е издадена европейска заповед за арест".По-рано в-к „Le Monde" публикува отворено писмо на Асандж, в което той поиска от френския президент Франсоа Оланд да му се предостави убежище."В настоящия момент само Франция има възможност да ми предложи необходимата защита срещу политическото преследване", се казва в писмото на основателя на Wikileaks.

Рут Колева се разголи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853188

Певицата Рут Колева пусна своя снимка в социалната мрежа Фейсбук само по татуировки.
Рут леко е закрила бюста и, като е оставила доста и на мъжкото въображение. 
Целия текст и провокативната снимка четете
Певицата Рут Колева пусна своя снимка в социалната мрежа Фейсбук само по татуировки. Рут леко е закрила бюста и, като е оставила доста и на мъжкото въображение.  Целия текст и провокативната снимка четете

Най-големият мобилен оператор във Великобритания бе глобен с 1 млн. лири

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853169

Най-големият мобилен оператор във Великобритания – компанията ЕЕ – беше глобена с 1 млн. лири за нарушаване на правилата при приемането на жалби на клиенти, съобщава BBC, цитирана от агенция
Най-големият мобилен оператор във Великобритания – компанията ЕЕ – беше глобена с 1 млн. лири за нарушаване на правилата при приемането на жалби на клиенти, съобщава BBC, цитирана от агенция "Фокус". По данни на британския регулатор мобилният оператор не е уведомявал някои от клиентите си за това, че имат право да се обръщат към трета инстанция,

Осем загинали по пътищата от сутринта

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/osem-zaginali-po-pytishtata-ot-sutrinta-6038837

Инциденти по АМ "Тракия", край силистренското село Богорово и пътя между поморийските села Бата и Медово взеха осем жертви

Осветиха сградата на МВР във Велико Търново 35 години след построяването й

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853173

Осветиха сградата на Областната дирекция на МВР във Велико Търново 35 г след построяването и. Церемонията бе извършена от великотърновския митрополит Григорий по идея на новия директор на ведомството старши комисар Димитър Машов за празника на полицията-5 юли.
Сградата на полицията в старата столица е свързана с двойно убийство във
Осветиха сградата на Областната дирекция на МВР във Велико Търново 35 г след построяването и. Церемонията бе извършена от великотърновския митрополит Григорий по идея на новия директор на ведомството старши комисар Димитър Машов за празника на полицията-5 юли. Сградата на полицията в старата столица е свързана с двойно убийство във

Обвиниха двама елтехници за смъртта на дете, ударено от ток

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853178

Двама елмонтьори от
Двама елмонтьори от "ЧЕЗ Разпределение България" вече са обвинени за смъртта на дете, ударено от ток, съобщиха от окръжната прокуратура в Благоевград. На 19 май 2013 г. 11- годишният Ангел Капсъзов е играел в двора на Основно училище "Никола Вапцаров" в с. Копривлен. При прескачане на металната ограда на училищния двор,

Русе с по-малко европари по новата програма "Региони в растеж"

http://www.mediapool.bg/ruse-s-po-malko-evropari-po-novata-programa-regioni-v-rastezh-news236212.html

Над 56 млн. лв. са заделени за община Русе до 2020 г. по новата оперативна програма "Региони в растеж". За сравнение през изминалия програмен период по старата оперативна програма "Регионално развитие" са инвестирани 67 млн. лв. в благоустрояването на града. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която преряза лентата на обновения център на Русе. "Изключително ми е приятно да гостувам на Русе, защото с всяко мое посещение виждам как градът се променя. Русе вече е преобразен град, разцъфнал и освен своя дух, вече възвърна и своя блясък на перлата на Дунав", заяви министър Павлова. Русе – лидер на еврорегион "Долен Дунав" Русе да се превърне в лидер на еврорегион "Долен Дунав" и да послужи като модел за сближаване на европейските региони. Тази амбициозна задача си е поставила общината в интегрирания план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), по който ще бъдат направени инвестициите за 56 млн. лв. Общо 60 инвестиционни проекта за 455 млн. лв. са заложени в интегрирания план на Русе, които трябва да са факт до 2022 г. От тях приоритетните проекта са 15. ИПГВР разделя града на три зони – обществена, икономическа и социална. Половината от парите за центъра на града Близо половината от планирания бюджет е заложено да бъде инвестиран в зоната с публични функции с висока обществена значимост. Тя обхваща площ от  215 хектара от централната градска част на Русе и се намира между реката и булевардите "Скобелев", "Цар Освободител", "Съединение" и улиците "19 февруари" и "Алеи Възраждане".  Тук са  концентрирани 80% от сградите, които са паметници на културата, както и Младежкия парк и демонстрационния комплекс "Здраве" За най-емблематичната и привлекателна част на Русе се предвижда реконструкция и рехабилитация на пешеходните зони, изграждане на подземни паркинги и нови детски площадки. Включено е и благоустрояване на крайбрежната ивица северно от Парка на младежта и обособяването й като зона за обществен отдих. Предвидени са велосипедни алеи, реставрация на важни за Русе исторически сгради, както и обновяване на училища и прилежащите им дворни пространства. Общо са планирани 36 инвестиционни проекта с прогнозна стойност над 219 млн. лв. Най-големият проект за над 66 млн. лв. е свързан с подобряване на корабоплаването по река Дунав и е наречен "Синята лента на Европа".  Другият голям проект е наречен "Зелената алея на времето" за 61 млн. лв. Свързан е с благоустрояването на парковите пространства покрай реката, както и историческия център на града със старите здания, една част от които се нуждаят от реконструкция. Един от големите проекти за над 26 млн. лв. е обновлението на няколко важни здравни заведения. Това са междуобластния диспансер за онкологични заболявания, диспансера за кожно-венерически заболявания, болницата в Русе,  областния тубдиспансер, както и в ДКЦ1. В тази зона попада и реализацията на проекта за регионален център за интегрирано управление на риска на територията на Долен Дунав. Облагородяват жк. "Родина" Зоната със социални функции обхваща от първа до четвърта част на жилищния квартал "Родина", в който живее близо една десета от населението на Русе. Тези квартали са се оформили стихийно през 50 и 60 –те години на миналия век. В последствие са били пренебрегнати от развитието на по-новите комплекси "Здравец", "Чародейка", "Дружба", които са по-нови и в по-добро състояние по отношение на  условията за живот, транспортни връзки и комуникации с центъра на града. В тази зона като остър проблем се откроява липсата на места за отдих и парк.  Планирано е реализирането на 18 проекта с прогнозна стойност от близо 66 млн. лв.  Най-големият е свързан с подобряване на транспортната свързаност на зоната с центъра и останалите райони на Русе, като за това са планирани 26 млн. лв.  Заложен е ремонт на ул. "Шипка" от бул. "Цар Освободител" при кооперативения пазар до бул. "България", включително и на пешеходния надлез при бул. "Родина" с жп линията.  Ще бъде направена и пешеходната връзка между жк. "Родина" 3 и  жк. "Чародейка" в  района между ул. "Кадин мост" и ул. "Опълченска".  Другият пътен проект е свързан с благоустройването на главната улична мрежа в зоната - ул. "Чипровци" от ул. "Шипка" до ул. "Тича". Заложено е и изграждането на ново детско заведение. В жк. "Родина 3" е планирано изграждането на нова детска ясла, социално жилище за настаняване на лица от малцинствата, както и на социални жилища  за социално слаби. Освен това ще бъдат ремонтирани  две целодневните детски градини "Пинокио" и "Русалка" в жк. "Родина 1". Разработен е проект и за ремонта на основното училище "Олимпи Панов" и спортният комплекс "Дунав". Технологичен парк "Дунав 2020" Развитието на икономическата зона на Русе е свързано с публично-частното партньорство за изграждането на технологичния парк "Дунав 2020". Икономическата зона е разположена на площ от 795 хектара и обхваща източната индустриална зона на града. Сега там се намира индустриалният парк, но има достатъчно място за развитие на нови производствени мощности. В момента в новия индустриален парк производствените мощности имат българското подразделение на испанската "Керос" за производство на плочки и френската "Монтюпе" за автомобилни аксесоари.  Има изграден и логистичен парк "Русе". Общо за индустриалната зона са заложени шест проекта за над 170 млн. лв. Най-големият е свързан с изграждането на интермодален комплекс за 138 млн. лв. Тук е заложено и изграждането на втори мост над Дунав при Русе, за който в момента тече проучване. Мостът между Русе и Гюргево е пуснат през 1954 г., като от тогава не му е правен основен ремонт. "Подписахме споразумение и делегирахме пълното си доверие, право, правомощия и финансиране на Русе в размер на 56 млн. лв. По този начин общината ще може сама да избере своите проекти и да ги реализира по най добрия начин", каза регионалният министър Павлова. Обновеният център С рязането на лентата на обновения център приключи стария програмен период 2007 – 2013 г. Общо през изминалите седем години Русе е инвестирал 67 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие". Само в централната градска част бяха вложени над 5.4 млн.лв., от които 4.75 млн. лв. безвъзмездна помощ. В продължение на  2 години в градския център се оформиха пешеходни зони, ремонтирани бяха улиците за автомобилното движение, реконструираха се съществуващите дъждоприемни решетки, напълно беше обновена градината на площад "Батенберг". Заработиха и два нови фонтана – на площад "Хан Кубрат" и на площад "Елиас Канети". Ремонтиран беше и фонтана на площад "Батенберг". Част от модернизацията е системата за видеонаблюдение, ефектното художествено осветление и умните колчета със сензори, които могат да се прибират в земята, за да осигурят достъп на колите на пожарната, Спешна помощ, МВР. Изградена беше и автоматизирана система за напояване на зелените площи в градината на площад "Батенберг", както и саксийните стълбове по продължение на улица "Александровска", която също беше основно ремонтирана. Извърши се и подмяна на стълбове за улично осветление.

"Байерн" преговаря с "Манчестър юнайтед" за рекорден трансфер на Ди Мария

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/03/2566033_baiern_pregovaria_s_manchestur_junaited_za_rekorden/?ref=rss


Анхел ди Мария може да се окаже в центъра на рекорден за Германия трансфер от "Манчестър юнайтед" в "Байерн". 
 Германските медии съобщават, че баварците са започнали преговори с "червените" дяволи за преминаването на аржентинеца срещу 50 милиона евро. 

Сумата вероятно ще удовлетвори "Юнайтед", тъй като Ди Мария имаше труден първи сезон на "Олд Трафорд" и няма гаранция, че успее да се приспособи във втория. Стойността на трансфера обаче ще е около 35 милиона в паунди, което е...

Юнкер: При всички случаи преговорите с Атина ще са трудни

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/iunker-pri-vsichki-sluchai-pregovorite-s-atina-shte-sa-trudni-197966/

"Не" от гърците ще отслаби позициите на Атина драматично, а "да" ще доведе до трудни преговори, смята председателят на ЕК

Минимум 50 души дневно кандидатстват за удостоверения за български произход

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853163

Минимум 50 души на ден кандидатстват за издаване на удостоверения за български произход. "По около 25 човека обслужваме преди обяд и още толкова следобяд. Приемането и обработката на документите на всеки отнема 5-10 минути. Но такива опашки има от 10 години, а желаещите да се сдобият с удостоверения занапред ще стават все повече",
Минимум 50 души на ден кандидатстват за издаване на удостоверения за български произход. "По около 25 човека обслужваме преди обяд и още толкова следобяд. Приемането и обработката на документите на всеки отнема 5-10 минути. Но такива опашки има от 10 години, а желаещите да се сдобият с удостоверения занапред ще стават все повече",

Тълковник на политическото бръщолевене

http://www.cross.bg/rechta-ezika-volen-1472196.html

София /КРОСС/ Вече всички добре знаем как политиците владеят чужди езици, но е време да разберем как се справят и с родната реч. За езика на политиците, казват ли нещо и има ли смисъл в него - попитахме още езиковеда и преподавател в Софийския университет д-р Владислав Миланов. Агресията в политическото говорене Според специалиста политиците и публичните личности отдавна са преминали умерения тон на общуването и са преминали т.нар праг на езиковата агресия, а именно - когато са под влияние на емоция, не могат да подберат езикови средства, чрез които да представят идеите си. И така те достигат до най-ниското равнище. Анализите на езиковедите показват такива употреби в речта на българските политици, които са характерни за най-ниските езикови регистри. Според д-р Миланов, говорейки за езика на омразата, в последните години при т.нар. националистически партии много се засилва употребата на лексика, която изразява крайно негативно и обидно отношение към събеседника. Това означава, че политиците не могат да намерят думите, с които да изразят идеите си и използват по-лесния начин - чрез обида, ирония, агресия и смазване на противника. Езикът на политиците В политическата реч, за съжаление, често остава горчивото усещане , че е реч на нетолерантността, на отсъствието на диалог, на неумението да се формулира, отстоява, защитава и красноречиво да се представи теза

Автомобил с българска регистрация замесен в зрелищен обир в Брюксел

http://www.cross.bg/tzentur-obir-zrelishten-1472197.html

/КРОСС/Автомобил с българска регистрация е бил замесен в зрелищен обир миналата нощ на бижутерия в Брюксел.Малко след полунощ охраната на търговски център е получила сигнал за нападение срещу бижутерията, пострадала при обир и миналата година. От разпространените от мястото снимки се вижда, че стъклената входна врата на търговския център е била счупена, след като автомобил се е врязал в нея. Ролетната алуминиева врата на бижутерията е била преодоляна с автоматичен повдигач.Охраната предупредила полицията и четиримата крадци били пресрещнати и подгонени. Те катастрофирали и побегнали пеш, а недалеч били причакани от автомобила с български номера. При продължилото преследване вторият автомобил на крадците също катастрофирал. Един от обирджиите бил задържан на място, а останалите трима успели да избягат в близка гора, съобщава Dhnet.be. В полицейската акция се включил и вертолет с термична камера. Така се стигнало до задържането на още двама, а четвъртият крадец засега остава на свобода. Плячката на обирджиите била открита в използваните от тях автомобили. Задържаните са представени като М. (30 г.), Т. (29 г.) и Л. (28 г.), и са били разпознати на записите от охранителните камери в търговския център. Националността им не се посочва.  

Във Варна ще правят най-дългата торбичка днес

http://www.moreto.net/novini.php?n=294108

Трети юли е Международен ден за "борба" с полиетиленовите торбички. В хода на честването му, доброволци от проекта "Морето не е за една ваканция", под патронажа на За Земята, фондация Мейдей и Грийнпийс, организират няколко събития, арт работилници и акции, сред които и опит за световен рекорд под мотото "Най - дълга платнена торбичка".

Анкета: 74% от гърците искат да останат в еврозоната

http://www.cross.bg/gurtzite-anketiranite-pomosht-1472195.html

/КРОСС/ 74% от гърците искат страната да остане в еврозоната. Това сочат данните от проучване на Института за изследване на общественото мнение ALCO, публикувани във вестник Ethnos.В същото време 44,8% от анкетираните планират да гласуват на предстоящия в неделя референдум за предоставяне на външна финансова помощ. Приблизително 43,4% от анкетираните пък са против финансовата помощ от международните кредитори срещу обявените по-рано условия.15% от гърците са за това страната да премине към национална валута.    

Глобиха с 2000 лв. контрабандист на лъв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853165

С 2000 лв. е глобен турският тираджия Али Йалдъз за контрабанда на препариран африкански лъв. Наказателното постановление му е връчено от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Санкцията му се налага, защото транспортирал животното без нужните документи.
Али се опита да премине през през пункта Капитан Андреево на 25-и
С 2000 лв. е глобен турският тираджия Али Йалдъз за контрабанда на препариран африкански лъв. Наказателното постановление му е връчено от Регионалната инспекция за опазване на околната среда и водите. Санкцията му се налага, защото транспортирал животното без нужните документи. Али се опита да премине през през пункта Капитан Андреево на 25-и

Два часа вадят трима младежи от катастрофирала кола

http://www.bnews.bg/article-137707

Инцидентът е станал миналата нощ към 3 часа, в близост до местността Кабачово.

Синдиците на КТБ ще направят списък на вземанията до 30 дни

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/07/03/2566045_sindicite_na_ktb_shte_napraviat_spisuk_na_vzemaniiata/?ref=rss


Синдиците на КТБ ще се възползват от удължения от 14 на 30 дни срок, в който трябва да изготвят списък на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банката. Това се казва в тяхно съобщение по повод обнародваните в "Държавен вестник" промени в закона за банковата несъстоятелност. Те бяха приети в преходните разпоредби на изменения Закона за кредитните институции, с който отпадна банковата тайна.

Синдиците поясняват, че ще се възползват от по-дългия срок заради "огромния...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване