Търновец съди бивша изгора за 50 000 лв.

http://pik.bg/търновец-съди-бивша-изгора-за-50-000-лв-news359721.html

Търновец съди бивша изгора за 50 000 лв.

Гневен Ромео от Велико Търново опита да осъди бившата си изгора за 50 000 лв. Претенциите на мъжът са за неимуществени вреди.

Той пожелал обезщетение заради уронване на престиж, депресия, влошено здравословно състояние, срам и изолация спрямо близки и приятели, пише "Труд".

Търновецът предявил иск след като бившата му приятелка била осъдена, че го е оклеветила и набедила в престъпление.

Окръжният съд в старата столица и присъдил глоба от 1000 лв. Сагата е от преди 3 г. Тогава двамата имали тайна връзка, защото тя била семейна. Аферата обаче станала достояние на съпруга и след арест на съперника му. Влюбената двойка била спряна за проверка от полицаи в Полски Тръмбеш.

Търновецът обаче отказал да се подчини, защото не се легитимирали с лична карта, и бил отведен за 24 часа в ареста. В обясненията си пред полицията пък жената се оправдала, че е агресивен и казала, че често я заплашвал и изисквал от нея подчинение.

След като разбрал за съдържанието, търновецът завел дело за клевета и набеждаване в престъпление и го спечелил. След това предявил и паричен иск.

Окръжният съд в старата столица обаче признал само 300 лв, защото не било доказано, че е претърпял унижение и срам, които да могат да бъдат оценени на 50 000 лева.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в старата столица.

По-малкото зло

http://www.grreporter.info/po-malkoto-zlo/17521

Според Хюго Диксън от Ройтерс, един положителен вот на референдума в неделя ще означава две години рецесия в най-добрия случай, а отрицателният ще означава краткосрочен хаос, инфлация и след това още по-голям хаос

прочети повече

Спецчасти "задържаха" въоръжени похитители в центъра на Сливен (снимки)

http://pik.bg/спецчасти-задържаха-въоръжени-похитители-в-центъра-на-сливен-снимки-news359716.html

Спецчасти "задържаха" въоръжени похитители в центъра на Сливен (снимки)

Засилено полицейско присъствие и спецчасти имаше тази сутрин в центъра на Сливен. Те овладяха кризисна акция по задържане на въоръжени похитители. Това обаче бе част от демонстрация на Специализирано тактическо звено за бързи действия.

Ръководството на МВР-Сливен и служителите отбелязаха своя професионален празник днес на площад „Хаджи Димитър” в Сливен.

Преди демонстрацията бе приет строя от директора на ОДМВР-Сливен комисар Божурски.  Последваха приветствие към служителите на МВР, гостите и гражданите, поднасяне на венци на признателност към загиналите за свободата на България на паметника „Хаджи Димитър”, предаде "Булфото".

Четирима мъже са загиналите в адската катастрофа край Богорово

http://petel.bg/CHetirima-mazhe-sa-zaginalite-v-adskata-katastrofa-kray-Bogorovo__118211

*Снимката е илюстративна Четирима мъже на възраст межди 40 и 55 години са загинали при тежката челна катастрофа край силистренското село...

Злокобен петък! Девета жертва на пътя! Моторист загина край Враца

http://petel.bg/Zlokoben-petak--Deveta-zhertva-na-patya--Motorist-zagina-kray-Vratsa__118212

*Снимката е илюстративна Мoтoрист е загинал при зверска катастрофа край врачанското село Баница. Движението по главния път ще бъде...

Данъчни продават имот на длъжник в Арбанаси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853159

НАП-Велико Търново обяви за продажба чрез търг с тайно наддаване имот на длъжник в архитектурния резерват Арбанаси. Първоначалната цена е 241 944 лева. Имотът се предлага за първи път на търг и е с площ 1098 кв.м., от които застроената е общо 223 кв. метра.
Състои се от двуетажна къща със застроена площ 189 кв.м.
НАП-Велико Търново обяви за продажба чрез търг с тайно наддаване имот на длъжник в архитектурния резерват Арбанаси. Първоначалната цена е 241 944 лева. Имотът се предлага за първи път на търг и е с площ 1098 кв.м., от които застроената е общо 223 кв. метра. Състои се от двуетажна къща със застроена площ 189 кв.м.

6,4 по Рихтер удари Китай, шест души загинаха

http://offnews.bg/news/n_1/n_527392.html

Поне шестима души са загинали след земетресение с магнитут 6,4 по Рихтер в Китай, предава Ройтерс. Силният трус е станал по-рано през деня в провинциалната част на западния район Синцзян. Ранените и пострадалите са десетки. Много домове също са повредени или пък напълно разрушени, допълват от правителството и държавните медии. Голям брой традиционни къщи в Уйгурския регион са рухнали, когато трусът ги разлюлял. Епицентърът е бил на 160 км. северозападно от града Хотан. Китайското министерство на гражданските дела (The Ministry of Civil Affairs) допълва, че около 3000 къщи са засегнати или срутили се. 1000 палатки са изпратени към областта на бедствието. "Ако имаше много хора на мястото по време на земетресението, това можеше да доведе до сериозно бедствие, но в този случай, имаше сравнително малко хора и затова не е толкова сериозно", заяви изследователят Сън Шайхонг пред Китайската централна телевизия.

Без промяна в цената на тока до Нова година?

http://www.moreto.net/novini.php?n=294104

След два часа при премиера Бойко Борисов държава, работодатели и синдикати заявиха, че са категорични и са намерени резерви в енергетиката, така че токът да не поскъпне нито за бита, нито за индустрията. Топката отново се връща в полето на КЕВР за окончателно решение.

Меган Трейнър с кръвоизлив на гласните струни

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/megan-trejnyr-s-kryvoizliv-na-glasnite-struni-6038861

"Не искам да тревожа никого, но имам кръвоизлив на гласните струни. Лекарите ми препоръчаха пълна вокална почивка. Много Ви обичам и се надявам бързо да оздравея, за продължа турнето и срещите си Вас", казва певицата в обръщение към феновете

Турция разполага допълнителни войски по границата със Сирия

http://asia.actualno.com/Turcija-razpolaga-dopylnitelni-vojski-po-granicata-sys-Sirija-news_482399.html

Турската армия прехвърля допълнително войски и военна техника покрай границата със Сирия. Подсилват се граничните участъци, в близост до които се водят боевете между "Ислямска държава" и кюрдските бойци, предаде БНР. Турският премиер Ахмед Давутоглу потвърди, че са били увеличени войските в пограничната област. “Взехме предпазни мерки за защита на нашите граници. Ако възникнат ситуации, свързани с пресичането на границата, или заплашващи сигурността на страната ни, ще бъде издадена запов

Ципрас: Искаме 20 години гратисен период и 30% "подстригване" на дълга

http://balkani.actualno.com/Cipras-Iskame-20-godini-gratisen-period-i-30-podstrigvane-na-dylga-news_482403.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас поиска 30% орязване на дълга и 20 години гратисен период, предаде БГНЕС. Ципрас представи изисквания за преструктуриране на дълга, които иска международните кредитори да приемат, в навечерието на референдума в края на седмицата, който се надява да засили позицията на Атина в преговорите. В телевизионно обръщение, Ципрас призова за 30% "подстригване" на гръцкия дълг и 20-годишен гратисен период. Той се позова на доклада за жизнеспособността на гръцкия дълг на

EFSF няма да иска веднага плащания от Гърция след "случая на фалит"

http://balkani.actualno.com/EFSF-njama-da-iska-vednaga-plashtanija-ot-Gyrcija-sled-sluchaja-na-falit-news_482402.html

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) реши да не иска отпуснатите на Гърция кредити в размер на почти 145 млрд. евро, въпреки че страната изпадна в неизпълнение на задължение към Международния валутен фонд (МВФ) от 1,5 мрд. евро по-рано тази седмица. Невъзможността на Гърция да плати на МВФ е отчетено като „случай на фалит“ в рамките на споразумението за EFSF. Фондът обаче реши да помилва изпадналия в безпаричие народ и няма да иска незабавно плащане на кредитите, които о

Франция отказа убежище на Джулиан Асандж

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/03/2566038_franciia_otkaza_ubejishte_na_djulian_asandj/?ref=rss


Франция отказа да предостави убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщи агенция "Ройтерс".

През последните три години Асандж е в посолството на Еквадор в Лондон, където се укри, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е прокуратурата иска да го разпита по подозрения в сексуални злоупотреби.

"Франция получи писмото на господин Асандж. Задълбочен преглед на молбата показва, че в правната и материална ситуация на г-н Асандж, Франция не може да удовлетвори...

Четири банки в Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година

http://www.cross.bg/prihodi-dryzhestvata-naii-golemi-1472194.html

София /КРОСС/ Четири банки са сред Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, съобщи БГНЕС.Министърът уточнява, че информация за реализираните приходи, платените данъци и печалбата за всяка една от компаниите не може да бъде предоставяна, защото представлява данъчно-осигурителна информация по смисъла на ДОПК. Поради това на народния представител Петър Славов се предоставя обобщена информация.Размерът на декларираната данъчна печалба от 10-те дружества за 2014 г. е 1,32 млрд. лв., а декларираният и платен корпоративен данък е над 103 млн. лв., посочва финансовият министър.Топ 10 дружествата, които са реализирали най-големи приходи по азбучен ред са: Аурубис България; Банка ДСК; Булгаргаз; Джи Пи Презастраховане; Лукойл - България; Лукойл - Нефтохим Бургас; Национална електрическа компания; Уникредит Булбанк; Централна кооперативна банка; Юробанк България.Четири от изброените дружества - "Джи Пи Презастраховане", "Банка ДСК", "Уникредит Булбанк" и "Аурубис България" са и сред 10-те компании платили най-голям размер корпоративен данък за 2014 г., уточнява Горанов.

Техническа повреда взриви кола в жк "Лагера"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853149

Кола е избухнала близо до сградата на ГУСВ на бул.
Кола е избухнала близо до сградата на ГУСВ на бул. "Цар Борис III" тази сутрин. Няма пострадали. Инцидентът е станал малко след 9.30 ч. в жк "Лагера", съобщиха пред БГНЕС от СДВР. Веднага са изпратени екипи на пожарната на място, те са установили, че става дума за техническа

40 г. затвор за двама, изтезавали и убили 87-годишен старец за 4 лева

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853150

Общо 40 г. при първоначален строг режим ще лежат в затвора Милен Илиев и Веселин Тонов, ограбили и убили 87-годишния Тодор Дилов от плевенското село Славовица, реши съдът.
Двамата нахлули при стареца през нощта срещу 14 март 2013 г. Смазан с бухалка, рязан с нож и ритан свирепо в главата и в тялото, Дилов умрял в мъки.
Общо 40 г. при първоначален строг режим ще лежат в затвора Милен Илиев и Веселин Тонов, ограбили и убили 87-годишния Тодор Дилов от плевенското село Славовица, реши съдът. Двамата нахлули при стареца през нощта срещу 14 март 2013 г. Смазан с бухалка, рязан с нож и ритан свирепо в главата и в тялото, Дилов умрял в мъки.

Четири банки в Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853144

Четири банки са сред Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, съобщи  БГНЕС.
Министърът уточнява, че информация за реализираните приходи, платените данъци и печалбата за всяка една от компаниите не може да бъде предоставяна,
Четири банки са сред Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, съобщи  БГНЕС. Министърът уточнява, че информация за реализираните приходи, платените данъци и печалбата за всяка една от компаниите не може да бъде предоставяна,

Четири банки в Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853153

Четири банки са сред Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, съобщи  БГНЕС.
Министърът уточнява, че информация за реализираните приходи, платените данъци и печалбата за всяка една от компаниите не може да бъде предоставяна,
Четири банки са сред Топ 10 на дружествата с най-големи приходи за миналата година. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов на депутатско питане, съобщи  БГНЕС. Министърът уточнява, че информация за реализираните приходи, платените данъци и печалбата за всяка една от компаниите не може да бъде предоставяна,

Списание ZOOM Bulgaria на БНР и на френски език

http://www.cross.bg/bulgaria-radio-zoom-1472193.html

София /КРОСС/ ZOOM Bulgaria, списанието на Българското национално радио, днес направи дебюта си на френски език. Изданието, което се списва от „Радио България" на БНР, беше представено на туристическия панаир в Париж (Фр) „България - култура и традиции". На площад „Пале Роял" в сърцето на френската столица от 3-ти до 5-и юли специалният брой на списанието ще се раздава безплатно.ZOOM Bulgaria е уникално 32-странично месечно издание на БНР. В него се публикуват излъчени материали по „Радио България" - официалният глас на обществената медия на чужди езици. Изданието се определя от експерти като „официална визитка на страната ни". На страниците му има разнообразна информация и новини за чужденците, които желаят да се запознаят отблизо с България.„Досега ZOOM Bulgaria беше предназначено само за англоговорящи читатели, но от този месец съвместно със Столична община го направихме достъпно и говорещите френски език" - каза Антоанета Ковачка, главен редактор на „Радио България".Акцентът във „френския" брой е „Дестинация София" - като град на киното и като бъдеща столица на спорта през 2018 г

Нов данък за електроцентралите, за да не поскъпне токът

http://www.mediapool.bg/nov-danak-za-elektrotsentralite-za-da-ne-poskapne-tokat-news236211.html

За да не поскъпне токът и за бита, и за бизнеса преди местните избори през октомври, от 1 август всички електроцентрали ще трябва да внасят 5 процента отчисления от ежемесечните си приходи за всеки продаден мегаватчас в бъдещ Фонд "Сигурност за енергийната система". Той ще трябва с тези пари и приходите от продадени спестени държавни парникови емисии да покрива дефицита на силно закъсалата финансово държавна "Национална електрическа компания", след като бизнесът скочи срещу вдигането на добавките към цената на тока. Освен това ще бъдат намалени количествата задължително изкупуван ток от възобновяемите енергийни източници и ще се орежат цените на слънчеви централи, които са надписвали инвестиционните си разходи или не са декларирали в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), че са ползвали евросубсидиране. За това се разбраха управляващите, работодателските организации и синдикатите, които в петък се обединиха около решението за създаването на нов фонд "Сигурност за енергийната система", който ще се пълни с постъпленията от парниковата търговия и въпросните вноски. Те бяха представени от енергийния министър Теменужка Петкова като данък върху оборота от електроенергия, но запознати обясниха пред Mediapool, че в предстоящите за обсъждане в парламента поправки в Закона за енергетиката, които да регламентират новите задължения, те ще бъдат формулирани като месечни вноски в новия фонд като 5% от продажбите от предходния месец. Новината за новите удръжки дойде като гръм от ясно небе за електроцентралите след края на заседание на прясно създадения преди дни Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет. То се проведе малко след като от Патриотичния фронт заявиха, че запазват подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, но при условие, че цената на тока не се промени от август. Най-потърпевша се оказва държавната енергетика Оказа се обаче, че намерението за новия налог върху приходите на електроцентралите не е консултирано с пряко засегнатите от новите мерки за финансиране на дефицита в обществения доставчик на ток НЕК. А сред тях ще е самата НЕК, тъй като тя притежава 22 водноелектрически централи, които сега ще трябва да плащат налога. Най-потърпевши реално ще са държавните дружества ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Само на ядрената централа се падат около 40 на сто от производството на електроенергия у нас и откъсването на нова част от приходите й идва в момент, в който се провежда мащабна програма за удължаване на живота на двата действащи реактора с обща мощност 2000 МВ. Представители на управляващите коментираха пред Mediapool, че новите вноски трябва да имат допълнителен оздравителен ефект за държавните електроцентрали, които ако искат да оцелеят на пазара, ще трябва да предприемат съкращения на излишния персонал и да намалят разходите си за издръжка. За американските централи "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", както и за когенерациите, чиято енергия се купува задължително от НЕК, реално новата вноска ще влиза в цената на тока им, определяна от енергийния регулатор, обясниха експерти. ВЕИ-централите бяха силно изненадани от новите разходи, които трябва да правят, и коментираха ,че при това положение ще им е трудно да работят. Налогът ще донесе 200 млн. лв. По първоначални анализи, след прилагането на съгласуваните мерки, тарифният дефицит ще се свие с около 400 млн. лв., каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на енергийния съвет. По думите й всички набелязани мерки трябва да станат факт до 24 юли. Това обаче минава през поправки в Закона за енергетиката и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ се ангажира всички корекции да се правят в съкратено време за обсъждане, за да може на тяхна база Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа сегашното си намерение да вдигне цената на тока с 2 на сто за бита и между 13 и 20 на сто за бизнеса. Половината от парите, на които се разчита да свият до голяма степен дефицита в НЕК, без да се налага вдигане на цената на тока, ще бъдат осигурени именно от данъка върху приходите на електроцентралите, стана ясно от думите на Петкова. Тя обясни, че постъпленията от новия налог ще са около 200 млн. лв. На бъдещия фонд обаче се разчита не само да спаси сега положението с поскъпването на тока, но и да поеме балансирането на електроенергийната система след либерализацията на пазара, коментира вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев. "След 6 месеца цената на електроенергията в България ще бъде такава, каквато е", заяви той. "Оказа се, че цената на електроенергията и на усилията на правителството тя да не бъде повишавана не е единственото предизвикателство. Има още две - тарифният дефицит и дефицитът изобщо, както и предстоящата либерализация", посочи Дончев. Фондът в бъдеще ще балансира пазара "Претендираме, че мерките, около които се обединихме са доброто решение за справянето с това предизвикателство. Това не са мерки за два или три месеца напред. Според нас това е принципното решение, гарантиращо баланс в енергийната система в страната", посочи той. "Комплексно усилие е да се намали свръхподпомагането, както и да се създаде Енергиен съюз", допълни Дончев. Енергийният министър допълни, че вече е издала заповед към "Българския енергиен холдинг" да предприеме действия за намаляване на административните разходи ва дружествата под шапката му до 10%. "Тук говорим за намаляване на разходите с около 20 млн. лева. до края на тази година", каза Петкова. Нередовни ВЕИ ще връщат пари на НЕК По-съществените икономии обаче се очакват от намаляване на цената на възобновяемите енергийни източници, които са изградени с пари от еврофондовете, но това не е отчетено при предишното определяне на тарифите им. Намеренията са да се приеме законов текст, според който ВЕИ, за които се установи, че са ползвали евросубсидии, но това не е отразено в цената им, да им бъдат намалени тарифите от енергийния регулатор в едномесечен срок от констатациите. Орязаните тарифи ще важат със задна дата и хитрувалите централи ще са длъжни да върнат в шестмесечен срок на НЕК всички надвзети неправомерно пари за изкупената им енергия, съобщиха запознати   Петкова заяви още, че ще се ореже още сегашният лимит от годишно определени часове за закупуване от тока от ВЕИ.централите. Това ке стане с  приспадане на необходимото количество за техни собствени нужди и на намаляване коефициента на полезно действие, обясни Петкова. По думите й, цялото количество, което се произвежда над определените им часове часовете ще се изкупува от НЕК по цена за излишък на балансиращия пазар между 4 и 6 лв. за мегаватчас. За да стане това са необходими поправки в законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници. Ще съкратим на три дни срокът между първо и второ четене на промените, каза Делян Добрев на брифинг в Министерския съвет. "Предложенията, около които се обединихме, ще бъдат внесени от името на народни представители следващата седмица. В четвъртък другата седмица ще има Комисия по енергетика, където ще ги разгледаме. След това ще настояваме тези промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ-та да бъдат първа точка от дневния ред в сряда”, обясни Добрев. Той посочи, че срокът между първо и второ четене ще бъде съкратен, за да успеят на 22 юли отново като първа точка в сряда да гласуват на второ четене законопроекта, а на 24 юли в петък, той да бъде публикуван в Държавен вестник. Предизвестено предизборно задържане на цената "Сигурна съм, че с реализирането на тези мерки ще успеем да стабилизираме сектора. Всички тези мерки ще бъдат предоставени на КЕВР и при оценка тя би могла да ги вземе предвид при определянето на ценовото решение", обобщи Теменужка Петкова. Така регулаторът ще има седмица да оформи формално като решение вече предначертаното задържане на цената на тока преди местните избори през октомври. Задоволството си от взетите от правителството мерки изразиха и представителите на Българската стопанска камара и на КНСБ. Най-важното е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на електроенергията нито за бита, нито за индустрията, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК и координатор на работодателските организации. По думите му до идната сряда, когато ще бъде следващото заседание на съвета за енергийна сигурност, ще станат ясни и новите критерии за подпомагане на бизнеса за заплащане на такса "задължение към обществото", които ще обхванат не само най-големите консуматори на електроенергия, но и по-малки предприятия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че е обнадежден от идеята за създаването на Фонда за енергийна сигурност, който да подпомага изкупуването на скъпата зелена енергия. Остава нерешена темата как да бъдат организирани добавките върху енергията за износ, каза Димитров. Този въпрос също остава отворен за дискусия до следващата сряда.

Данък "продаден ток" ще удържа цените и за бита, и за бизнеса

http://www.mediapool.bg/danak-prodaden-tok-shte-udarzha-tsenite-i-za-bita-i-za-biznesa-news236211.html

Управляващите, работодателските организации и синдикатите се обединиха около решение за запазване на цените на тока и за бита, и за бизнеса на сегашните нива до заработването на борса за продажба на ток и пълното освобождаване на енергийния пазар от началото на следващата година. Това ще стане със създаването на нов фонд "Сигурност за енергийната система", който ще се пълни с нов данък от 5 на сто върху приходите от продадената енергия от всеки производител и с постъпленията от продажбата на спестените парникови емисии от държавата. Това стана ясно след края на заседание на прясно създадения преди дни Съвет по енергийна сигурност към Министерския съвет. То се проведе малко след като от Патриотичния фронт заявиха, че запазват подкрепата си за правителството на Бойко Борисов, но при условие, че цената на тока не се промени от август. В него обаче не участваха представители на електроцентралите, които пряко ще са засегнати от новите мерки за финансиране на дефицита в обществения доставчик на ток НЕК. Налогът ще донесе 200 млн. лв. за половин година По първоначални анализи тарифният дефицит ще се свие с около 400 млн. лв. в резултат на мерките, които предвиждаме, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти след заседанието на енергийния съвет. По думите й всички набелязани мерки трябва да станат факт до 24 юли. Това обаче минава през поправки в Закона за енергетиката и председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ се ангажира всички корекции да минават в съкратено време за обсъждане, за да може на тяхна база Комисията за енергийно и водно регулиране да преразгледа сегашното си намерение да вдигне цената на тока с 2 на сто за бита и между 13 и 20 на сто за бизнеса. Половината от парите, на които се разчита да свият до голяма степен дефицита в НЕК, без да се налага вдигане на цената на тока, ще бъдат осигурени именно от данъка върху приходите на електроцентралите, стана ясно от думите на Петкова. Тя обясни, че постъпленията от новия налог ще са около 200 млн. лв. На бъдещия фонд обаче се разчита не само да спаси сега положението с поскъпването на тока, но и да поеме балансирането на електроенергийната система след либерализацията на пазара, коментира вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев. "След 6 месеца цената на електроенергията в България ще бъде такава, каквато е", заяви той. "Оказа се, че цената на електроенергията и на усилията на правителството тя да не бъде повишавана не е единственото предизвикателство. Има още две - тарифният дефицит и дефицитът изобщо, както и предстоящата либерализация", посочи Дончев. Фондът в бъдеще ще балансира пазара "Претендираме, че мерките, около които се обединихме са доброто решение за справянето с това предизвикателство. Това не са мерки за два или три месеца напред. Според нас това е принципното решение, гарантиращо баланс в енергийната система в страната", посочи той. "Комплексно усилие е да се намали свръхподпомагането, както и да се създаде Енергиен съюз", допълни Дончев. Енергийният министър допълни, че вече е издала заповед към "Българския енергиен холдинг" да предприеме действия за намаляване на административните разходи ва дружествата под шапката му до 10%. "Тук говорим за намаляване на разходите с около 20 млн. лева. до края на тази година", каза Петкова. Ново рязане на цените и количествата на тока от ВЕИ Друго решение на съвета е да се намали отново цената на възобновяемите енергийни източници, които са изградени с пари от еврофондовете, но това не е отчетено при предишното определяне на тарифите им. Петкова заяви още, че ще се ореже още сегашният лимит от годишно определени часове за закупуване от тока от ВЕИ.централите. Това ке стане с  приспадане на необходимото количество за техни собствени нужди и на намаляване коефициента на полезно действие, обясни Петкова. По думите й, цялото количество, което се произвежда над определените им часове часовете ще се изкупува от НЕК по цена за излишък на балансиращия пазар между 4 и 6 лв. за мегаватчас. За да стане това са необходими поправки в законите за енергетиката и за възобновяемите енергийни източници. Ще съкратим на три дни срокът между първо и второ четене на промените, каза Делян Добрев на брифинг в Министерския съвет. "Предложенията, около които се обединихме, ще бъдат внесени от името на народни представители следващата седмица. В четвъртък другата седмица ще има Комисия по енергетика, където ще ги разгледаме. След това ще настояваме тези промени в Закона за енергетиката и Закона за ВЕИ-та да бъдат първа точка от дневния ред в сряда”, обясни Добрев. Той посочи, че срокът между първо и второ четене ще бъде съкратен, за да успеят на 22 юли отново като първа точка в сряда да гласуват на второ четене законопроекта, а на 24 юли в петък, той да бъде публикуван в Държавен вестник. Предизвестено предизборно задържане на цената "Сигурна съм, че с реализирането на тези мерки ще успеем да стабилизираме сектора. Всички тези мерки ще бъдат предоставени на КЕВР и при оценка тя би могла да ги вземе предвид при определянето на ценовото решение", обобщи Теменужка Петкова. Така регулаторът ще има седмица да оформи формално като решение вече предначертаното задържане на цената на тока преди местните избори през октомври. Задоволството си от взетите от правителството мерки изразиха и представителите на Българската стопанска камара и на КНСБ. Най-важното е, че намерихме резерви, за да не се стигне до повишаване на цените на електроенергията нито за бита, нито за индустрията, заяви Божидар Данев, изпълнителен председател на БСК и координатор на работодателските организации. По думите му до идната сряда, когато ще бъде следващото заседание на съвета за енергийна сигурност, ще станат ясни и новите критерии за подпомагане на бизнеса за заплащане на такса "задължение към обществото", които ще обхванат не само най-големите консуматори на електроенергия, но и по-малки предприятия. Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че е обнадежден от идеята за създаването на Фонда за енергийна сигурност, който да подпомага изкупуването на скъпата зелена енергия. Остава нерешена темата как да бъдат организирани добавките върху енергията за износ, каза Димитров. Този въпрос също остава отворен за дискусия до следващата сряда.

Патриотите - леките жени на властта

http://www.bnews.bg/article-137704

Проститутката може да изпълнява професионалните си задължения в трезво състояние, докато патриотите винаги го правят в нетрезво.

"Боко Харам" изби към 150 души в Нигерия

http://news.ibox.bg/news/id_1733570584

Най-кървавото нападение след идването на власт на новия президент

Българите в Украйна недоволни от чиновници в София

http://frognews.bg/news_94129/Balgarite-v-Ukraina-nedovolni-ot-chinovnitsi-v-Sofiia/

„Какви са решенията и какви са действията, предприети от правителството като израз на целенасочената политика спрямо българите или гражданите, живеещи в Украйна, и в частност тези, които избират да дойдат да живеят в България?”. Този въпрос зададе зам. -председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов към вицепремиера Меглена Кунева.

Найденов към Кунева: Какво направихте за българите в Украйна?

http://frognews.bg/news_94129/Naidenov-kam-Kuneva-Kakvo-napravihte-za-balgarite-v-Ukraina/

„Какви са решенията и какви са действията, предприети от правителството като израз на целенасочената политика спрямо българите или гражданите, живеещи в Украйна, и в частност тези, които избират да дойдат да живеят в България?”. Този въпрос зададе зам. -председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов към вицепремиера Меглена Кунева.

Отпушиха "тапата" в Кресненското дефиле

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853141

Движението за Гърция в района на входа на Кресненското дефиле бе възстановено и тапата, която се създаваше там от четири месеца, се отпуши.
Причината за ремонтните дейности бе обезопасяването на огромно каменно свлачище от където се къртиха скални отломки и падаха върху колите. За късмет при последния случай скала влезе в бус,
Движението за Гърция в района на входа на Кресненското дефиле бе възстановено и тапата, която се създаваше там от четири месеца, се отпуши. Причината за ремонтните дейности бе обезопасяването на огромно каменно свлачище от където се къртиха скални отломки и падаха върху колите. За късмет при последния случай скала влезе в бус,

Продадоха на търг рокля на принцеса Даяна

http://www.cross.bg/dayana-turg-printzesa-1472192.html

/КРОСС/ Рокля на принцеса Даяна бе продадена на търг в американския град Бевърли Хилс за 200 хиляди долара. Организатор на търга е Julien's, съобщава списание People. Първоначалната цена за тоалета бе 30 000 долараРоклята е дело на модна къща Versace. Тя е първото нещо, което дизайнерът Джани Версаче е направил за кралското семейство. С тоалета Даяна се появи на корицата на Harper's Bazaar.

Търновец съди бивша изгора за 50 000 лв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853106

Гневен Ромео от Велико Търново опита да осъди бившата си изгора за 50 000 лв. Претенциите на мъжът са за неимуществени вреди. Той пожелал обезщетение заради уронване на престиж, депресия, влошено здравословно състояние, срам и изолация спрямо близки и приятели. Търновецът предявил иск след като бившата му приятелка била осъдена,
Гневен Ромео от Велико Търново опита да осъди бившата си изгора за 50 000 лв. Претенциите на мъжът са за неимуществени вреди. Той пожелал обезщетение заради уронване на престиж, депресия, влошено здравословно състояние, срам и изолация спрямо близки и приятели. Търновецът предявил иск след като бившата му приятелка била осъдена,

Български тираджии със заплати от 2700 евро в Испания

http://econ.bg/Новини/Български-тираджии-със-заплати-от-2700-евро-в-Испания_l.a_i.682597_at.1.html

Български тираджии могат да получават заплати между 1600 и 2750 евро месечно в Испания. В платформата за намиране на работа в Европейския съюз (ЕС)...

И Главното мюфтийство осъди подпалването на параклиса край Сопот

http://www.cross.bg/mestan-sopot-paraklisa-1472191.html

Главното мюфтийство на мюсюлманското изповедание в България остро осъжда вандалския акт, станал причина за опожаряването на параклиса „Свети Георги" над Сопот. Това се посочва в позиция от мюфтийството. В нея се казва, че „посегателството, насочено срещу мюсюлмански и християнски религиозни светини, е клин в демократичното развитие на страната ни". От името на вярващите призоваваме органите за сигурност час по-скоро да открият и накажат извършителя, заявяват от Главното мюфтийство. И припомнят, че през последните години често имаше подобни вандалски актове над църкви и джамии, което силно притеснява религиозните деноминации. Тези деяния на открита и груба провокация срещу вярващите сериозно компрометират мирното съжителство, към което всички ние се стремим, заявяват от мюфтийството. По-рано днес и ДПС осъди остро в декларация на лидера на партията Лютви Местан палежа на параклиса „Св. Георги" край Сопот. „Посегателството срещу светинята изразява низост, богохулство и несъвместима с реда и морала ексцесия. Унищожените икони и църковна утвар са не просто загуба на знаци на духовността, но и погубена култура, поругана религиозна святост", заявява Местан. В декларацията се посочва, че в ДПС са еднакво непримирими с всяка проява на хулиганство и нарушаване на обществения ред и закона. Според Местан палежа на параклиса цели създаване на напрежение в междукултурните и междурелигиозните отношения в българското общество

Д-р Антоанета Тончева: Малките мушици във Варна са еднодневки и не носят болести

http://www.moreto.net/novini.php?n=294085

Малките мушици, които от дни се наблюдават във въздуха във Варна, са еднодневки и не носят болести. Това съобщи за Радио „Фокус” – Варна д-р Антоанета Тончева, директор на общинското предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”.

Любо Къдравия пред Фрог: Чува се, че Папата готви бягство зад граница

http://frognews.bg/news_94128/Liubo-Kadraviia-pred-Frog-CHuva-se-che-Papata-gotvi-biagstvo-zad-granitsa/

Чува се, че именитият ромски тартор и настоящ пандизчия Христо Върбанов-Ицо Папата се готви да избяга зад граница по примера на братя Галеви. За това алармира пред Фрог нюз бизнесменът Любомир Илиев-Любо Къдравия, който беше един от многото изнудвани от Папата.

Кипърец пристигна на проби в "Левски"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/03/2566029_kipurec_pristigna_na_probi_v_levski/?ref=rss


Кипърецът Алекс Константину пристигна на поби в "Левски". Дясното крило се присъедини към лагера на сините в Боровец днес.

Александрос, както е пълното име на футболиста, е роден на 11 април 1992 г. и е от футболно семейство. Баща му Костакис Константину е играл в Англия и в "Аполон" (Лимасол) и има 35 мача за националния отбор на островната държава.

Алекс Константину идва от "Апоел" (Никозия), а преди това е играл за "Аполон" (Лимасол), "Уобърн атлетик", "Белпър" и...

"Да" като "не"

http://offnews.bg/news/n_1/n_527400.html

На гръцки "да" се произнася като "не". Прогнозите и коментарите за изхода от референдума в Гърция нарастват лавинообразно, но независимо от тяхната разнопосочност, съществува почти пълно съгласие, че той няма да сложи край нито на политическата, нито на фискалната криза. Предизвикването на този референдум беше поредното доказателство за пълната безпомощност на левичарския популизъм. Злоупотребата с пряката демокрация е очевидна. Ако правителството на Ципрас се интересуваше от мнението на гръцките граждани, щеше да потърси мандат от тях за определена линия на поведение по преговорите за дълга още в самото начало. Вместо това СИРИЗА обещаваше по време на предизборната кампания, че ще успее да създаде условия за растеж и достойно излизане на Гърция от кризата. Нереалистичността на подобни обещания беше очевидна, но гръцките избиратели пренебрегнаха разума. От самото начало на управлението си това правителство търсеше възможност да саботира преговорите с кредиторите. Малко вероятно е Ципрас и Варуфакис да са разчитали на опрощаване на част от дълга. Очакванията им бяха насочени към Русия, а не към възможността за постигане на разумен компромис, който да включва неизбежните непопулярни реформи. Във всеки случай, те успяха да провалят преговорите, избирайки си удобната роля на жертва. След това решиха да прехвърлят политическата отговорност на гражданите, без да си направят дори труда да формулират коректен въпрос за референдума. Едва ли някой се съмнява в това, че гръцките граждани не познават детайлите на последното предложение на кредиторите. Дори и да пренебрегнем факта, че то вече не е в сила, след като гръцкото правителство провали преговорите, никой не би могъл да твърди, че са налице минимално необходимите условия за провеждане на референдум. Организирането на това допитване в рамките на една седмица, както и липсата на каквато и да било разяснителна кампания относно смисъла на отговорите „да” и „не” на един неясно зададен въпрос, който изцяло е в компетенциите на изпълнителната власт, превръщат това допитване в поредния политически фарс. Очертава се трайна тенденция на злоупотреба с инструментите на пряката демокрация в зоната на руските интереси – от „референдума” за Крим – до гръцкия референдум. Към това трябва да добавим и усилията на БСП да компрометира както промените в Закона за прякото участие на гражданите в държавната и местната власт, така и провеждането на национален референдум по изборните правила едновременно с местните избори през октомври тази година. Правителството не посмя да формулира въпрос за излизането от Еврозоната. Всъщност, истинският въпрос, на който най-вероятно ще отговорят гръцките граждани, е именно този. Разбран по този начин, въпросът на референдума ще получи негативен отговор – мнозинството от гръцките граждани са против излизането на Гърция от Еврозоната, което на свой ред би могло да означава и напускане на Европейския съюз. В същото време, сондажите на общественото мнение показват, че всеки следващ ден на банковата ваканция увеличава относителния дял на онези, които ще подкрепят приемането на условията на кредиторите. Примитивната пропаганда на Ципрас в подкрепа на „не” отразява единствено и само желанието на днешните управляващи да запазят властта си. Ако мнозинството от гласувалите се обяви срещу плана за управление на гръцкия дълг, това би могло да се възприеме като вот на доверие към правителството. На свой ред, ако надделее разумната алтернатива, това би означавало подаване на оставка на правителството. Но това няма да сложи край на политическата криза, а ще я задълбочи. Дори и СИРИЗА да мине в опозиция, тя ще запази доминиращата си роля в гръцкия парламент. Референдумът няма да отмени необходимостта от предсрочни избори, но ще деформира вероятната предизборна кампания, свеждайки я до състезание между „да” и „не”. Липсата на съгласие в гръцкото общество по отношение на изхода от кризата е очевидна. Дори и под натиска на банковата ваканция и все по-сериозните финансови затруднения във всекидневния живот на гърците, съпротивата срещу изпълнението на задълженията остава ясно изразена. Антиевропейските политически партии в Европа се опитват да насърчат противопоставянето срещу кредиторите и да разширят обхвата на пораженията от гръцката криза. Френският Национален фронт вече изрази подкрепа за СИРИЗА, независимо от това, че всяко опрощаване на част от дълга ще трябва да бъде заплатено и от френските граждани. Разчитайки на това, че съществуват ясно изразени антиевропейски настроения в по-голямата част от Южна Европа, радикалният популизъм ще се опита да разчете резултатите от гръцкия референдум в своя полза. В същото време, рейтингът на германския финансов министър достигна рекордни стойности, а цялата отговорност за намирането на решение се концентрира върху канцлера Меркел. Последните претенции на Варуфакис бяха свързани с искането Международният валутен фонд да бъде „изваден от уравнението”. Спекулирайки с антиглобалистката истерия, СИРИЗА продължава да разчита на недоверието и съпротивата срещу МВФ като един от най-разпознаваемите актьори на глобализацията. Предложението на финансовия министър бе Европейската централна банка да покрие задълженията на Гърция към МВФ и да ги присъедини към гръцкия дълг. Подобно преструктуриране на състава на кредиторите би затворило решението на проблема единствено и само в рамките на Европейския съюз. Освен пропаганден ход, подобна тактика увеличава натиска върху европейските институции и заплахата за стабилността на Еврозоната. Тази форма на политическо вредителство и саботаж срещу Европа, вече нанася политически щети. Насочването на вниманието към Германия като основен кредитор на Гърция, насърчава съпротивата срещу доминиращата роля на Федералната република. От изхода на гръцката криза до голяма степен зависи бъдещето на сходните политически движения на СИРИЗА в Испания, Португалия и Италия. От това какво решение ще бъде намерено и колко устойчиво ще бъде то, ще зависи кредита на доверие и политическата легитимност на европейските институции. Именно на това разчита гръцкото правителство като инструмент за изнудване. Ципрас разбира добре, че решението за гръцкия дълг крие много по-голям политически залог. Всяко отстъпление пред претенциите на Гърция ще насърчи нарушаването на финансовата дисциплина от страна на други страни, които изпитват сходни затруднения. Подкрепата за политиката на бламиране на преговорите би дала морално основание на правителството да остане на власт, но не и да продължи преговорите. В същото време, гръцкото „не” би прехвърлило отговорността за политическата корупция и десетилетията кражби върху гражданите. Независимо от изхода от референдума, вече е ясно, че дори и онези, които все още не са родени, ще трябва да изплащат дълговете на гръцкия политически елит. Сама по себе си позицията на СИРИЗА е продължение на тази „традиция”, доколкото се опитва да постигне опрощаване на дълговете, а не наказателно преследване срещу крадците. Всъщност цялата радикална реторика на Ципрас опрощава кражбите и безчинствата, прехвърляйки отговорността за тях върху европейските институции, а цената – към гръцките граждани. Решението на кризата не зависи от резултатите от този нелегитимен референдум. Независимо от отговора на гърците, парите трябва да бъдат платени, а последиците за гръцката икономика ще бъдат катастрофални. Правителството на СИРИЗА не само удължи агонията, но и нанесе допълнителни щети върху кредибилността на Гърция. Ние познаваме цената на това една страна да прекрати обслужването на дълга си. Тогавашното решение на правителството на Андрей Луканов коства на България сериозни затруднения и откри възможностите за крупни финансови спекулации. Но когато една страна се изправи пред фалит с подобни на гръцките мащаби, възстановяването на доверието в нейните институции може да отнеме и десетилетие. Отговорът „да” се отнася само за оставането в Еврозоната и ЕС, но не и за готовността на гръцкото общество да постигне съгласие относно отговорността на своя собствен политически елит за сегашното състояние. Дори и „да” на референдума, може да означава „не” на неизбежните и болезнени реформи, които ще определят бъдещето на Гърция.

Yahoo и Google сключиха ново споразумение за търсене

http://www.investor.bg/web/456/a/yahoo-i-google-skliuchiha-novo-sporazumenie-za-tyrsene-197959/

Yahoo тества рекламите, излизащи при търсенето в Google за малка част от своите резултати при търсене

"Паниката с радиацията е заради страхове отпреди над 20 години"

http://offnews.bg/news/n_1/n_527369.html

"Това може би е притеснение, което почива на страховете на хората, заради случилото се преди повече от 20 години". Така министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира в Народното събрание притесненията на хората по повод появилата се информация, че към България пътува радиационен облак  след вчерашния голям пожар край АЕЦ "Ленин" в Чернобил . Василева визира факта, че през 1986 година след аварията в Чернобил радиоактивен облак мина над част от Европа, а българското правителство скри информацията от хората. Така хората не взеха мерки, за да се предпазят от здравословни проблеми. Екологичният министър подчерта, че това няма как да се повтори. Василева бе категорична, че няма причина за притеснение , защото няма промяна в радиационния фон на територията на страната. Тя обаче обеща, че ако има някаква промяна, хората ще бъдат уведомени. "Те имат достъп до информацията чрез интерент. Могат да видят каква е радиационната обстановка в страната", подчерта тя. По думите на Василева от Агенцията за ядрено регулиране са изискали официална информация от Украинска страна за избухналия пожар и радиоктивните нива в страната. "Получили са уверение, че няма повод за притеснение", обясни министърът. Тя каза още, че последната информация, която има, е отпреди да дойде в Народното събрание за днешния парламентарен контрол.

За 18-и път бутнаха незаконни постройки в местността Малинова долина (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853096

След връчване на заповеди за доброволно премахване на незаконни постройки в местност Малинова долина, вчера за 18-ти път по инициатива на кмета на район „Студентски“ – Димитър Дилчев, се извърши събарянето на бараките. Екипи на Агенция за закрила на детето, Екоравновесие, 7-мо РУ, Общинска полиция и Столичен инспекторат участваха в акцията,
След връчване на заповеди за доброволно премахване на незаконни постройки в местност Малинова долина, вчера за 18-ти път по инициатива на кмета на район „Студентски“ – Димитър Дилчев, се извърши събарянето на бараките. Екипи на Агенция за закрила на детето, Екоравновесие, 7-мо РУ, Общинска полиция и Столичен инспекторат участваха в акцията,

За 18-и път бутнаха незаконни постройки в местността Малинова долина (снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853120

След връчване на заповеди за доброволно премахване на незаконни постройки в местност Малинова долина, вчера за 18-ти път по инициатива на кмета на район „Студентски“ – Димитър Дилчев, се извърши събарянето на бараките. Екипи на Агенция за закрила на детето, Екоравновесие, 7-мо РУ, Общинска полиция и Столичен инспекторат участваха в акцията,
След връчване на заповеди за доброволно премахване на незаконни постройки в местност Малинова долина, вчера за 18-ти път по инициатива на кмета на район „Студентски“ – Димитър Дилчев, се извърши събарянето на бараките. Екипи на Агенция за закрила на детето, Екоравновесие, 7-мо РУ, Общинска полиция и Столичен инспекторат участваха в акцията,

Делата с участие на деца да се разглеждат с приоритет, предлага правосъдното министертво

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/07/03/2566025_delata_s_uchastie_na_deca_da_se_razglejdat_s_prioritet/?ref=rss


Делата с участие на непълнолетен обвиняем ще се гледат приоритетно в максимално кратки срокове, с предимство пред останалите дела, независимо дали непълнолетният е задържан под стража или не.

Задържането под стража на такива лица ще се прилага само като крайна мярка, а непълнолетните обвиняеми не могат да бъдат задържани за довеждане повече от 24 часа без съдебна заповед, съобщиха от пресцентъра на държавната прокуратура.

Непълнолетният обвиняем задължително има защитник,...

Крадци свиха цялата дограмата на къща в Кюстендил

http://pik.bg/крадци-свиха-цялата-дограмата-на-къща-в-кюстендил-news359704.html

Крадци свиха цялата дограмата на къща в Кюстендил

Крадци с доста скромна "клиентела" са откраднали цялата дограма на къща в юстендилското село Слокощица, съобщи struma.com.

Сигналът е подаден от собственика на пострадалия дом, след като се е върнал и констатирал поразията.

В момента полицаи от Кюстендил работят по случая.

Мистерия остава как така апашите са успели да измъкнат целите стъклопакети без нито един съсед да се усъмни, че в мястото на кражбата става нещо нередно.

Автомобил с българска регистрация замесен в обир на бижутерия в Брюксел

http://www.mediapool.bg/avtomobil-s-balgarska-registratsiya-zamesen-v-obir-na-bizhuteriya-v-bryuksel-news236210.html

Автомобил с българска регистрация е бил замесен в зрелищен обир миналата нощ на бижутерия в Брюксел, съобщиха местни медии, цитирани в петък от БТА.   Малко след полунощ охраната на търговски център е получила сигнал за нападение срещу бижутерията, пострадала при обир и миналата година. От разпространените от мястото снимки се вижда, че стъклената входна врата на търговския център е била счупена, след като автомобил се е врязал в нея. Ролетната алуминиева врата на бижутерията е била преодоляна с автоматичен повдигач.   Охраната предупредила полицията и четиримата крадци били пресрещнати и подгонени. Те катастрофирали и побегнали пеш, а недалеч били причакани от автомобила с български номера. При продължилото преследване вторият автомобил на крадците също катастрофирал. Един от обирджиите бил задържан на място, а останалите трима успели да избягат в близка гора.   В полицейската акция се включил и вертолет с термична камера. Така се стигнало до задържането на още двама, а четвъртият крадец засега остава на свобода. Плячката на обирджиите била открита в използваните от тях автомобили.   Задържаните са представени като М. (30 г.), Т. (29 г.) и Л. (28 г.), и са били разпознати на записите от охранителните камери в търговския център. Националността им не се посочва.

ХОББ е болестта на пушача

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4852111

- Доц. Ходжев, кое е за вас най-голямото предизвикателство в лечението на пациентите с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)?
- ХОББ е заболяване, което в миналото беше известно като хроничен обструктивен бронхит и емфизем. Това е хронично заболяване с прогресиращо протичане, което създава трудности през целия живот на пациента.
- Доц. Ходжев, кое е за вас най-голямото предизвикателство в лечението на пациентите с хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ)? - ХОББ е заболяване, което в миналото беше известно като хроничен обструктивен бронхит и емфизем. Това е хронично заболяване с прогресиращо протичане, което създава трудности през целия живот на пациента.

За Ципрас референдумът не е за или против еврото

http://www.grreporter.info/za-tsipras-referendumt-ne-e-za-ili-protiv-evroto/17520

Гръцкият премиер ще се обърне към поддръжниците на политиката си отново в 21:00 тази вечер, когато ще произнесе реч на демонстрацията, която организира правителството в полза на негативния вот на референдума

прочети повече

Найденов към вицепремиера Кунева: Какво направихте за българите в Украйна?

http://www.cross.bg/bulgariya-ykraiina-naiidenov-1472190.html

/КРОСС/„Какви са решенията и какви са действията, предприети от правителството като израз на целенасочената политика спрямо българите или гражданите, живеещи в Украйна, и в частност тези, които избират да дойдат да живеят в България?". Този въпрос зададе зам. -председателят на "ПГ на БСП - лява България" Ангел Найденов към вицепремиера Меглена Кунева. Той обясни, че повод да зададе въпроса е била срещата на Комисията за българите в чужбина и изслушването на украинския депутат Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, на която той е очертал тъжната картина на отношението на администрацията към проблемите на хората с български етнически произход. По думите му в представената от Киссе информация има три групи проблеми: свързани с хората, избрали да дойдат в България, които се сблъскват с нерешими от тях проблеми; прилагането на законодателството, осигуряващо правото на постоянно пребиваване, работа и придобиването на гражданство; хуманитарната помощ, за каквато към момента нито в комисията, нито в НС е постъпила информация. Той изрази мнение, че има или пълна парализа на тази част от администрацията, която се занимава с проблемите по отношение на гражданството и пребиваването, или за бездушие. „И в двата случая това е неприемливо отношение", категоричен бе бившият военен министър. По думите му трябва да се зададе от изпълнителната власт тон на търсене на оперативни решения, за да се мобилизира и администрацията

Витор Констанцио: От референдума зависи решението на ЕЦБ за ELA

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/vitor-konstancio-ot-referenduma-zavisi-reshenieto-na-ecb-za-ela-197961/

Ако не дойдат самолети с банкноти евро, е невъзможно банките или банкоматите да работят следващата седмица, твърдят банкери в Атина

Владиката освети полицейска сграда в Търново 35 години след издигането й

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853095

Великотърновският митрополит Григорий освети сградата на полицейската дирекция в Търново в навечерието на 5 юли - празника на служителите в МВР. Зданието е издигнато преди близо 35 години, но тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов отказал да го открие, докато местните криминалисти не разкрият жестоко двойно убийство в района.
Великотърновският митрополит Григорий освети сградата на полицейската дирекция в Търново в навечерието на 5 юли - празника на служителите в МВР. Зданието е издигнато преди близо 35 години, но тогавашният вътрешен министър Димитър Стоянов отказал да го открие, докато местните криминалисти не разкрият жестоко двойно убийство в района.

Обсъждат социален пакет за командированите на границата служители на МВР

http://www.moreto.net/novini.php?n=294097

Вицепремиерът Румяна Бъчварова съобщи, че се обсъжда социален пакет за командированите на границата служители на МВР. „Командироването е скъпа мярка и не е добра за нашите служители, но това е единственото, с което разполагаме в момента.

Рекорд: Събарят гетото в Малинова Долина за 18-ти път (СНИМКИ)

http://www.bnews.bg/article-137706

От 2008-ма година насам кметът на район „Студентски“ води битка с незаконно настанилите се роми.

Ние, туземците на днешен Еладистан

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/03/2565822_nie_tuzemcite_na_dneshen_eladistan/?ref=rss


Трудно е да се предположи колко от нас, гърците, са в състояние днес да различат и да осъзнаят дали разрухата, загниването, унижението, в които живеем вече пет години, е някаква случайна, временна криза или е напреднал стадий на тежък разпад, пише философът Христос Янарас в "Катимерини". "Дневник" препечатва текста от портала "Култура" в превод на Анула Христова. Заглавието е на "Дневник".

Петте години на "криза" – криза наричаме нашето икономическо (и не само) задлъжняване – трябва...

Ангел Найденов към Кунева: Какво направихте за българите в Украйна?

http://pik.bg/ангел-найденов-към-кунева-какво-направихте-за-българите-в-украйна-news359700.html

Ангел Найденов към Кунева: Какво направихте за българите в Украйна?

„Какви са решенията и какви са действията, предприети от правителството като израз на целенасочената политика спрямо българите или гражданите, живеещи в Украйна, и в частност тези, които избират да дойдат да живеят в България?”. Този въпрос зададе зам. - председателят на ПГ на БСП "Лява България" Ангел Найденов към вицепремиера Меглена Кунева.

Той обясни, че повод да зададе въпроса е била срещата на Комисията за българите в чужбина и изслушването на украинския депутат Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, на която той е очертал тъжната картина на отношението на администрацията към проблемите на хората с български етнически произход.

По думите му в представената от Киссе информация има три групи проблеми: свързани с хората, избрали да дойдат в България, които се сблъскват с нерешими от тях проблеми; прилагането на законодателството, осигуряващо правото на постоянно пребиваване, работа и придобиването на гражданство; хуманитарната помощ, за каквато към момента нито в комисията, нито в НС е постъпила информация. Той изрази мнение, че има или пълна парализа на тази част от администрацията, която се занимава с проблемите по отношение на гражданството и пребиваването, или за бездушие.

„И в двата случая това е неприемливо отношение”, категоричен бе бившият военен министър. По думите му трябва да се зададе от изпълнителната власт тон на търсене на оперативни решения, за да се мобилизира и администрацията.           
Найденов припомни, че е имало серия от изявления на министър- председателя за готовност за приемане на всеки един от гражданите от български етнически произход, живеещи в Украйна, да бъдат приети в България. По думите му във втората част на тази изявления е ставало дума за изпращането на хуманитарна помощ.  

„Нека по съвета на нашите сънародници в Украйна, когато тази помощ се изпраща, да бъде в районите, където е концентрирано българско население”, каза още той. По думите му трябва да се има и предвид, че тази помощ трябва да е навременна. Найденов заяви, че България като страна- майка, ако не решава проблемите на тези българи, никой  няма да прояви желание да дойде тук.

"Важно е България да покаже своята грижа за българските граждани и да се опитва да им помогне спрямо възможностите си, но тези хора да усещат, че някой мисли за тях", категоричен бе той.

Софийският апелативен съд: КТБ е във фалит от 20 юни 2014 г.

http://petel.bg/Sofiyskiyat-apelativen-sad--KTB-e-vav-falit-ot-20-yuni-2014-g-__118206

Корпоративна търговска банка (КТБ) е изпаднала в неплатежоспособност още на 20 юни 2014 г. т.е. още в деня, в който затвори. Това реши...

Заболявания, за които трябва да внимава всяка една жена

http://petel.bg/Zabolyavaniya--za-koito-tryabva-da-vnimava-vsyaka-edna-zhena__118207

Женското тяло постоянно изпитват промени, с които мъжете не са запознати. Тези промени са и основната причина, поради която жените трябва...

МП предвижда специални стандарти за участието на деца в наказателното производство

http://pik.bg/мп-предвижда-специални-стандарти-за-участието-на-деца-в-наказателното-производство-news359702.html

МП предвижда специални стандарти за участието на деца в наказателното производство

Делата с участие на непълнолетен обвиняем ще се гледат приоритетно в максимално кратки срокове, с предимство пред останалите дела, независимо дали непълнолетният е задържан под стража или не. Задържането под стража на такива лица се прилага само като крайна мярка, непълнолетните обвиняеми не могат да бъдат задържани за довеждане повече от 24 часа без съдебна заповед.

Непълнолетният обвиняем задължително има защитник, като адвокатите, които участват по дела с такива лица трябва да имат специална подготовка. Същото важи и за съдиите - когато страна по делото е малолетно или непълнолетно лице, разпределението на делата се извършва с оглед на това дали съдиите са преминали обучение за разглеждане и решаване на дела с участието на малолетни и непълнолетни.

Това са само част от предложенията в законопроект за изменение и допълнение на Наказателно процесуалния кодекс (ЗИД на НПК), който Министерството на правосъдието публикува днес за обществено обсъждане, съобщиха от МП. Проектът е част от пакета стратегически документи за цялостна реформа в областта на детското правосъдие, по която Министерството на правосъдието активно работи с цел осигуряване на адекватна правна рамка, съответстваща на международните и европейски стандарти за справедлив процес, гарантиране и пълното зачитане на правата на детето. Проектът предвижда и съответни промени в Наказателния кодекс, Закона за съдебната власт, Закона за правната помощ, Закона за адвокатурата и др.

По отношение на децата пострадали, като уязвима категория свидетели, законопроектът предлага уредба в съответствие с глава четвърта от Директива 2012/29/ЕС за минимални стандарти за правата, подкрепата и защитата на жертвите на престъпления и за замяна на Рамково решение 2001/220/ПВР. Регламентира се възможността малолетните и непълнолетни свидетели да бъдат изслушвани непосредствено след извършване на престъплението в т.нар. "сини стаи" от специалисти за работа с деца и чрез аудио-визуално техническо средство, с оглед точното документиране на обстоятелствата и последващо използване на записа, в съответствие с принципа за ограничаване броя на разпитите до минимум.

Разследващ полицаи, съдия или прокурор няма да имат пряка връзка с непълнолетните свидетели, а ще могат да задават въпроси, чрез специалиста за работа с деца и съответното аудиооборудване. Изрично се изключва непосредственият контакт на децата свидетели и жертви с обвиняем или с негов защитник. При необходимост разпитите на деца могат да бъдат провеждани и чрез видеоконферентна връзка, предвижда проектът. Като основен в правораздаването се установява принципът за по-голяма важност и приоритетност на делата, по които обвиняемият е непълнолетен, като се предлага тези дела да се разследват, разглеждат и решават с предимство пред останалите дела, независимо дали непълнолетният е задържан под стража или не.

С проекта се въвеждат редица промени по отношение на сроковете, установени в наказателния процес, с основна цел намаляването на тяхната продължителност и ускоряване на производството. При разглеждане на делата срещу непълнолетни съдията – докладчик трябва да насрочва делото в едномесечен срок от постъпването му, предлага проектът. Задържането под стража за непълнолетни, привлечени като обвиняеми за престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода над 5 години, се ограничава до 6 месеца, а за всички останали случаи - не повече от 1 месец.

При разследване на непълнолетен извършител прокурорът да възлага изготвяне на доклад, неразделна част от който е Оценката на непълнолетния извършител. Изготвянето им се прави от екип, в чийто състав влизат психолог, педагог, социален работник и специализиран полицейски служител за работа с деца, а когато естеството на случая налага - и лекар, които разследващият орган определя от специален списък на квалифицирани специалисти. 

Франция отказа убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853081

Франция е отказала да предостави политическо убежище на основателя на
Франция е отказала да предостави политическо убежище на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж, тъй като ситуацията му не представлява "непосредствена опасност". Това съобщават от Елисейския дворец, цитирани от АФП. Решението на президентството идва в отговор на писмо, публикувано от Асанж във френския в.

Руски представител твърди , че в близките дни ще има ядрено споразумение с Иран

http://www.mediapool.bg/ruski-predstavitel-tvardi-che-v-blizkite-dni-shte-ima-yadreno-sporazumenie-s-iran-news236209.html

Близо сме до постигане на споразумение по иранската ядрена програма, заяви руският главен преговарящ и заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС и Франс прес.   "Не мога да предскажа колко часа ще трябват за решаване на този въпрос. Всяка от страните обаче е на мнение, че решение ще има в близките дни, без да се прибягва до нови срокове или до опасни алтернативи", заяви Рябков.   Документът, по който работят Иран и големите сили (САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Франция и Германия) е готов "на 91 процента", увери той.   Рябков същевременно обяви, че руският външен министър Сергей Лавров няма да отиде на протичащите във Виена преговори нито днес, нито утре. Самият той напусна австрийската столица, за да подготви годишната среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), която ще се състои на 9 юли в Русия.   Руският заместник-външен министър опроверга "слуховете, че е подготвен текст и е даден за проверка на министрите" на външните работи на големите сили.   Рябков обаче изрази задоволство от посещението на директора на Международната агенция за атомна енергия Юкия Амано в Иран. Тази визита може да внесе по-голяма яснота в преговорите по иранската ядрена програма, заяви той. Амано бе приет от иранския президент Хасан Рохани.   Руският заместник-външен министър и главен преговарящ увери, че "при всяко положение Русия ще следи много стриктно и ще гарантира", че санкциите срещу Иран няма да се подновят автоматично от Съвета за сигурност на ООН. Рябков добави, че е доволен от позицията по този въпрос на другите участващи в преговорите големи сили.

Няма изоставане с ремонтите в София

http://sofia.actualno.com/Njama-izostavane-s-remontite-v-Sofija-news_482394.html

В момента всички ремонти в София по пътните проекти вървят в срок. Това каза пред журналисти Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, след официалното откриване на обновената фасада на къщата музей „Иван Вазов” в центъра на столицата, предаде „Фокус“. „И днес бях на ревизия на един от обектите – парковото пространство при НДК“, заяви Фандъкова и добави, че всички ремонти вървят в срок. „Специално на Руски паметник също. Там се подменя канализ

Хиперзвук: От Ню Йорк до Лондон за час

http://sciencelogy.actualno.com/Hiperzvuk-Ot-Nu-Jork-do-London-za-chas-news_482315.html

След осем години САЩ планират да въведат в употреба многоцелеви хиперзвуков самолет, който ще стига от Ню Йорк до Лондон за един час. Докато светът се възхищава на руските танкове "Армата", САЩ гледат към небето и мечтаят за хиперзвукови скорости. Пентагонът, съвместно с DARPA, се е заел с разработката на хиперзвуков самолет, който се очаква да стане новата дума в бойната авиация, пише Газета.Ru. Още през 2013 г. САЩ са провели успешни изпитания на самолета Х-51, чиято скорост пет пъти превиша

Туризмът на Балканите - невероятен напредък на привлечените гости (Видео)

http://balkani.actualno.com/Turizmyt-na-Balkanite---neverojaten-napredyk-na-privlechenite-gosti-Video-news_482117.html

Юли месец вече дойде - време за ваканция, време за почивка, време за туризъм. А на Балканския полуостров има много места, които предлагат възможност за хубаво изкараване - според вкуса и според възможностите. В серия от три статии Actualno.com ще представи на Вашето внимание как всяка държава на Балканите, както и Кипър, рекламира своите туристически достойнства, както и къде се намира в своеобразната класация от 1 до 13 съответната държава според броя на привлечените туристи. И така - сле

Рашидов дарява икона на Свети Георги на запаления над Сопот параклис

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853075

Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.
„С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса „Свети Георги” над този красив подбалкански град със славна история,
Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. „С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса „Свети Георги” над този красив подбалкански град със славна история,

Рашидов дарява икона на Свети Георги на запаления над Сопот параклис

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853086

Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата.
„С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса „Свети Георги” над този красив подбалкански град със славна история,
Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж, съобщиха от пресцентъра на Министерство на културата. „С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса „Свети Георги” над този красив подбалкански град със славна история,

Три дни джаз на открито с носители на "Грами" започват в Южния парк

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/03/2565959_tri_dni_djaz_na_otkrito_s_nositeli_na_grami_zapochvat/?ref=rss


Три дни джаз на открито в столицата започват от днес с традиционния вече A to Jazz фестивал в Южния парк. Носителите на "Грами" Рой Харгоув и Кени Гарет, съвременният джаз/хип-хоп вокалист Хосе Джеймс и известни български артисти ще свирят в София напълно безплатно, съобщават организаторите от Reel Feel.

Джаз за всякакви вкусове и диджей сетове ще направят парка привлекателно за меломаните място. Фестивалът ще бъде открит с проекта на Славена Даскалова & Jazz Orpheus Pop & Rock Meets...

Германските депутати одобриха по-строги правила за предоставяне на убежище

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/03/2566014_germanskite_deputati_odobriha_po-strogi_pravila_za/?ref=rss


Германският Бундестаг одобри спорната реформа в закона за пребиваването на територията на федералната република, съобщи германският вестник "Цайт". Чужденци, които са извършили престъпления, както и бежанци с фалшиви или непълни документи, в бъдеще ще могат по-бързо да бъдат депортирани.

Ще има и повече възможности за задържане на бежанец, на когото е отказано убежище, за да не се укрие от властите.

Когато има подозрения, че лицето вероятно ще опита да се укрие, властите...

Мая Манолова: МВР е без пилот, само със стюардеса

http://frognews.bg/news_94120/Maia-Manolova-MVR-e-bez-pilot-samo-sas-stiuardesa/

По време на днешния парламентарен контрол депутатите от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Иван Иванов, Кирил Добрев и Мая Манолова зададоха поредицата от въпроси към вътрешния министър относно административната и пенсионната реформи в МВР, условията на труд и исканията на протестиращите полицаи.

Дъждовете в Източна България продължават

http://pik.bg/дъждовете-в-източна-българия-продължават-news359699.html

Дъждовете в Източна България продължават

Облачността от североизток ще се увеличи и вплътни. До обяд в източните, а по-късно и в централните райони на страната ще има валежи от дъжд, на места с гръмотевици.

Почти без валежи, с разкъсана облачност ще е в западните райони, съобщиха от НИМХ. Главно по Черноморското крайбрежие явленията ще са по-интензивни. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от север-североизток. Ще остане хладно с максимални температури предимно между 23° и 28°. Над планините облачността ще е значителна.

На много места ще превали и прегърми. Вятърът ще е умерен от север, североизток. По Черноморието ще е облачно, с валежи и гръмотевици, на места интензивни. Ще духа умерен север, североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат около 22°-23°. Вълнението на морето ще е около 3 бала. Температурата на морската вода е 22°-24°. 

Трима младежи пострадаха при катастрофа край Смолян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853072

Трима младежи пострадаха при тежка катастрофа по пътя Рудозем - Чепинци. Близо два часа били необходими на пожарникарите да извадят пострадалите от колата, която била смачкана до неузнаваемост, съобщава
Трима младежи пострадаха при тежка катастрофа по пътя Рудозем - Чепинци. Близо два часа били необходими на пожарникарите да извадят пострадалите от колата, която била смачкана до неузнаваемост, съобщава "Дарик". Инцидентът е станал миналата нощ към 3 часа, в близост до местността Кабачово, когато „Ауди", управлявано от 23-годишен младеж от Рудозем,

Арестуваха благоевградски килър в Милано

http://pik.bg/арестуваха-благоевградски-килър-в-милано-news359697.html

Арестуваха благоевградски килър в Милано

Арестуваха известния благоевградски килър Венцислав Гаврилов-Гаве, който бе в масивите на Интерпол за издирвани престъпници. Гаве е задържан от полицията в Милано, съобщи Дарик.

Арестът му станал по време на мащабна операция срещу сводници в Италия. Властите в Милано ще то изправят пред съда. Очаква се до дни от Окръжна прокуратура-Благоевград да се подготвят документите му за екстрадиция.Венцислав Гаврилов изчезна преди години, след като Върховните магистрати потвърдиха присъдата му за убийството на Кирил Ангелов-Ушко.Кървавото престъпление бе извършено през месец декември 1996 г. в благоевградския квартал „Грамада”.

Тогава Гаве застреля хладнокръвно приятеля си Кирил по време на празненство в дома на съкварталеца им Стефан Манов.През 2006 г. Окръжен съд-Благоевград го наказа с 15 години лишаване от свобода при строг затворнически режим. Последва обжалване на присъдата и тя бе намалена на 10 години затвор и кръвнина за семейството на убития в размер на 20 000 лева.

В края на 2011 г. Гаве напусна страната през ГНПП Станке Лисичково. Криминалисти твърдят, че е успял да избяга с фалшив паспорт. След разследване стана ясно, че беглецът е преминал границата под името Олег.

Документът е издаден от столично управление на МВР.Преди да избяга, Гаве сам разказваше, че прави конкурси за манекени и че работи с такава агенция от София.

Лукарски: Безвъзмездната помощ по европрограмите е по европейските правила

http://www.investor.bg/evroproekti/264/a/lukarski-bezvyzmezdnata-pomosht-po-evroprogramite-e-po-evropeiskite-pravila-197960/

Някои части от Югозападна България са в по-тежко икономическо състояние от Северезопадна България, смята Мая Манолова

Борислав Атанасов от „Казанлък Волей" е най-красивият волейболист на България

http://www.cross.bg/voleii-dobrich-atanasov-1472189.html

/КРОСС/Завърши първата фаза в първия по рода си в спортната история у нас конкурс за „Най-красив волейболист на България - Мистър BGvolleyball.com ‘2015″. Читателите имаха възможност да гласуват за по трима състезатели от един IP адрес от 12 май до 30 юни, в резултат на което определиха класирането на първата десятка сред 24-те претенденти за короната, започнали надпреварата. След изключително оспорвана борба за върха, в която, на няколко пъти челните позиции бяха сменяни, най-много читателски гласове си спечели Борислав Атанасов от тима на „Казанлък Волей" , след като той събра 310 точки и така си осигури първото място сред 23-ма.Ето и челната десятка,която продължава във втората фаза: Борислав Атанасов („Казанлък Волей") 310 точкиТеди Дремсизов („Нефтохимик 2010″, Бургас) 309Димитър Маринков („Добруджа 07″, Добрич) 274Андрей Русков („Тетевен Волей", Тетевен) 207Илия Петков („Добруджа 07″, Добрич) 200Жулиен Георгиев („Добруджа 07″, Добрич) 186Гордан Люцканов („Тетевен Волей", Тетевен) 184Пламен Драгиев („Виктория Волей", Пловдив) 172Тодор Вълчев („Марек", Дупница) 171 Георги Топалов („Левски Бол") 163.

Случаят с Герман Костин е приключен за МВР

http://www.bnews.bg/article-137705

Изпълняват се определени процесуално-следствени действия, разпоредени от наблюдаващия прокурор.

Крадци свиха цялата дограмата на къща в Кюстендил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853065

Крадци с доста скромна
Крадци с доста скромна "клиентела" са откраднали цялата дограма на къща в юстендилското село Слокощица, съобщи struma.com. Сигналът е подаден от собственика на пострадалия дом, след като се е върнал и констатирал поразията. В момента полицаи от Кюстендил работят по случая. Мистерия остава как така апашите са успели да измъкнат целите стъклопакети

Майсторските класове от Международната лятна академия започват във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294088

ММФ „Варненско лято“ е първият у нас музикален фестивал, който преди повече от три десетилетия включва в програмата си майсторски класове и така отваря широко вратите си за най-младите изпълнители от България и чужбина. Авторитетни и уважавани по цял свят български и чуждестранни музиканти и педагози идват за Международната лятна академия във Варна, за да предадат знанията и уменията си на своите млади колеги от средните и висши музикални училища, както и на начинаещи професионални изпълнители.

100 години красота - Аня от Русия (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_527382.html

Как се е променила визията на рускините през последните 100 години - това показва поредното видео от поредицата "100 години красота".  Видеото обхваща красотата на руската жена от началото на миналия век до наши дни. Модел е Аня.  Създателите на видеото вече имат няколко подобни клипа. Онлайн видяхме красотата на иранките в 100 години, както и стандартът за женска красота - от Древна Гърция до наши дни. Вижте новото видео с намигване в неговия край от Pussy Riot:

Бразилия разследва 15 глобални банки за манипулации на валутния пазар

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/03/2565982_braziliia_razsledva_15_globalni_banki_za_manipulacii/?ref=rss


Антитръстовата агенция на Бразилия разследва Citigroup, HSBC Holdings, Deutsche Bank и още редица други банки по подозрения в създаване на картел за манипулация на обменния курс на бразилския реал, съобщава Wall Street Journal.

Има "значителни индикации" за съществуването на тези практики на пазара на валута от страна на трите големи банки и други 12 американски и международни кредитни институции, обяви агенцията. Разследвани са още 30 души.

На лице са доказателства, че...

Екзотични плодове увеличават риска от рак на кожата

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/ekzotichni-plodove-uvelichavat-riska-ot-rak-na-kozhata-6038859

След като взели предвид познати рискови фактори, учени заключили, че за хората, които консумират над 7 цитрусови плода седмично, рискът от поява на меланома е с 36 на сто по-голям.

Жената-паяк е бременна

http://www.cross.bg/zhenata-payak-marvel-geroinyata-1472188.html

/КРОСС/Marvel (Марвел) показа корицата на следващия комикс за Жената-паяк (Spider-Woman), на която супергероинята е изобразена бременна, съобщава в. "Гардиън". Рисунката се допълва от слогана: "Родител през деня, героиня през нощта". На новата корица Жената-паяк, чието истинско име е Джесика Дрю, е облечена в червено-жълт костюм. Лявата й ръка е свита в юмрук. Компанията не разкрива кой е бащата на бъдещото дете и при какви обстоятелства е станало възможно забременяването на героинята. Вероятно цялата история ще бъде разкрита в алтернативната вселена на Marvel, озаглавена "Тайните войни". Тази серия ще е с няколко сюжетни линии, което позволява да се експериментира с героите. Случващото се в едната вселена няма да влияе на събитията в другата. Досега Marvel не е разглеждал супергероите си като родители. Повечето култови персонажи от комиксите са млади хора или тийнейджъри. През август миналата година друга корица от комикса за Жената-паяк привлече вниманието. На феновете им се стори, че позата, в която художникът е изобразил Джесика Дрю, е неприлична и доста сексапилна, което не съответства на характера на героинята. Първата Жена-паяк се появява в комиксите на Marvel през февруари 1977 година. Както и Спайдърмен, героинята притежава свръхестествени сила, ловкост, способност да прилепва за стените и да плете паяжини.  

Бъчварова: Проверка за българските документи на ИД

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/bychvarova-proverka-za-bylgarskite-dokumenti-na-id-6038860

„Ислямска държава“ се снабдява с паспорти от българската мафия, твърди германският вестник „Ди Велт“

Фонд за енергийна сигурност ще удържа цените на тока

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/03/2565972_fond_za_energiina_sigurnost_shte_udurja_cenite_na_toka/?ref=rss


Да бъде създаден специален нов Фонд "Сигурност за енергийната система", който да подпомогне НЕК за справяне с финансовия дефицит, породен от необходимостта от изкупуване на енергия по дългосрочни договори и така да не се стигне до повишаване на цената на електроенергията нито за бита, нито за
индустрията.

Това решение представиха днес след заседанието на Съвета по енергийна сигурност към Министерския съвет представителите на правителството, работодатели и синдикати, съобщи...

С децата в почивните дни (4 и 5 юли)

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/07/03/2565192_s_decata_v_pochivnite_dni_4_i_5_juli/?ref=rss


"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си.

Ако имате информация за интересно предстоящо събитие и искате да я споделите с други родители, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.

СЪБОТА:

- София - "Hey, Little Ants!" е името на ателието нашето в Детска къща "Приказка без край". Ателието е подходящо за...

Министър Василева: Няма повишена радиация, хората да бъдат спокойни

http://pik.bg/министър-василева-няма-повишена-радиация-хората-да-бъдат-спокойни-news359689.html

Министър Василева: Няма повишена радиация, хората да бъдат спокойни

Съгласно данните, които непрекъснато получаваме в автоматичен режим в "Националната система за наблюдение, няма промяна в радиационния фон на територията на България. Нека да бъдат спокойни гражданите и да не се притесняват." Това заяви министърът на околната сред и водите Ивелина Василева пред журналисти в Народното събрание.

Ивелина Василева коментира, че техниката до такава степен е напреднала, че получаваната информация непрекъснато в реално време, както за територията на страната, така и за други държави, не показва никакви превишения на стандартните норми.

"Нямаме никакви индикации да има опасност тези показатели да се променят през следващите дни. Не би трябвало да има притеснения от какъвто и да е било характер", категорична бе Василева. Екоминистърът съобщи, че Агенцията по ядрено регулиране е изискала официална информация от украинската страна, такава е предоставена и няма опасност от радиация.

"Самите хора имат достъп чрез интернет и могат да видят каква е радиационната обстановка в страната", добави Василева. 

"Тревожно е това, че се създава излишна паника и страхове в хората. Не трябва по този начин да се използват възможностите на съвременните комуникации", призова Василева. 

Видео: Италианец изпълни "най-трудния" скок с крило-костюм

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/03/2565949_video_italianec_izpulni_nai-trudniia_skok_s/?ref=rss


При само два метра дупка в планинския склон, един от майсторите на летенето с уингсют (крило-костюм) Ули Емануеле изпълни един от най-сложните полети в света на екстремните спортове. 

Снимките, направени с GoPro камера показват как Емануеле преминава през цепнатина с широчина малко над два метра. Видеозаписът и скокът са направени в популярното за любителите на екстремното летене място в Лаутербрунен, Швейцария. 

Преди началото на скока Емануеле премерва разстоянието и...

Върховният съд на Гърция ще решава дали провеждането на референдум не нарушава конституцията

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/03/2565971_vurhovniiat_sud_na_gurciia_shte_reshava_dali/?ref=rss


Върховният съд на Гърция ще се произнесе днес дали провеждането на референдума е в нарушение на конституцията, предаде "Гардиън"

Висшият административен съд на Гърция ще се произнесе дали референдума за спасителната програма на страната нарушава основния закон на страната, на фона на нарастващата загриженост, че набързо организираното гласуване не отговаря на демократичните стандарти.

Премиерът Алексис Ципрас призова гражданите да гласуват срещу приемането на предложението...

Къде отиват мазнините, когато отслабваме?

http://petel.bg/Kade-otivat-mazninite--kogato-otslabvame-__118202

За мнозинството от хората, не е ясно къде отиват мазнините, след като отслабнем. За доказателство се провежда анкета сред 150 души, като 1/3...

Сблъсък между "Мицубиши" и "Рено" отне живота на четиримата край Силистра

http://petel.bg/Sblasak-mezhdu-Mitsubishi-i-Reno-otne-zhivota-na-chetirimata-kray-Silistra__118204

*Снимката е илюстративна Четирима са загинали при тежък пътен инцидент край село Богорово, между Варна и Силистра, по първоначална...

Съдът отмени глоба от 20 000 лв на "Енерго-Про"

http://www.moreto.net/novini.php?n=294094

Районният съд във Велико Търново отмени наказателно постановление за 20 000 лв наложено от Държавна комисия за енергийна и водно регулиране /ДКЕВР/ на "Енерго-Про". Солената санкция е била определена на енерго-разпределителното дружество за неизвършена метрологична проверка на еднофазни електромери в определен срок.

Бременна жена и приятелката и загинаха край Бургас

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853017

24-годишна бременна жена и нейна спътничка са загинали в зверска катастрофа между селата Бата и Медово, община Поморие. Първоначалната версия за инцидента е несъобразена скорост от страна на водача, поради която возилото се забило в крайпътно дърво.
В петък сутринта 53-годишният Адем Хамза бил зад волана на лекия си автомобил "Рено- 19".
24-годишна бременна жена и нейна спътничка са загинали в зверска катастрофа между селата Бата и Медово, община Поморие. Първоначалната версия за инцидента е несъобразена скорост от страна на водача, поради която возилото се забило в крайпътно дърво. В петък сутринта 53-годишният Адем Хамза бил зад волана на лекия си автомобил "Рено- 19".

Вежди Рашидов подари икона на подпаления параклис край Сопот

http://www.cross.bg/sopot-rashidov-paraklisa-1472187.html

/КРОСС/Министърът на културата Вежди Рашидов дарява икона на Свети Георги на параклиса над Сопот, в който бе извършен умишлен палеж. „С голяма болка научих за изгорените икони в параклиса "Свети Георги" над този красив подбалкански град със славна история, който е и родното място на Патриарха на българската литература Иван Вазов. За мен това е вандалски акт и кощунство - да поругаваш параклис, молитвен дом, е не само престъпно деяние, но и голям грях, изумявам се и какъв човек трябва да си, за да извършиш това злодейство, да унищожаваш религиозни символи" - с тези думи министър Вежди Рашидов коментира умишления палеж в параклиса "Свети Георги" над Сопот. Министър Вежди Рашидов лично ще предаде иконата на Св. Георги за параклиса при предстоящото си посещение в гр. Сопот в четвъртък - 9 юли 2015 г. Както е известно, град Сопот е домакин на националните тържества, посветени на 165-та годишнина от рождението на Иван Вазов, а кулминацията на честванията е на 9 юли, рождения ден на Патриарха на българската литература. Министър Рашидов е поканен в Сопот да връчи официално на 9 юли и Националната литературна награда "Иван Вазов" за 2015 година.  

Няма да вдигат цените на тока нито за бизнеса, нито за бита

http://offnews.bg/news/n_1/n_527371.html

Токът няма да поскъпва, правителството, синдикати и работодатели се обединиха около мерки в енергетиката, които да стопят дефицита в НЕК, но да не се увеличава цената на електроенергията нито за бизнеса, нито за бита. Предвижда се с промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници общественият доставчик да изкупува по преференциални цени само количествата електрическа енергия, които осигуряват приход на ВЕИ производителите. По този начин няма да се допусне завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената при определяне на преференциалните цени. Положителният ефект за обществения доставчик от тази мярка по предварителни данни ще е около 50 млн. лв. Измененията предвиждат и количествата енергия, надхвърлящи определения от КЕВР праг, да не се изкупуват по преференциални цени, а по цена за излишък на балансиращия пазар, съобщиха от "Дондуков" 1. Изцяло нова разпоредба в ЗЕВИ ще позволи на Комисията за енергийно и водно регулиране да измени цените за изкупуване на ел. енергия от възобновяеми източници на база резултатите от извършените от Агенцията за държавна финансова инспекция проверки. Инспекциите следва да установят дали инвестициите, свързани с изграждането на енергийния обект и формиращи преференциалните цени, не надвишават действителните разходи. В допълнение на КЕВР се дава правна възможност да прекрати плащанията по преференциални цени на ВЕИ, финансирани от публични източници. С изпълнението на тази мярка ще бъде преодоляно двойното подпомагане на тези производители, които са изградили проектите си със средства от национална или европейска схема, а енергията им се изкупува по преференциални цени. Създава се Фонд „Сигурност на електроенергийната система”, който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Националната електрическа компания. Вноски във фонда ще правят всички производители на електрическа енергия – те ще възлизат на 5% от месечните им приходи от продадена ел. енергия. Освен това в него ще постъпват и приходите от продажбата на въглеродни емисии, както и събраните суми от такса „задължение към обществото“. Новосъздаденият фонд ще се управлява от 7 члена, включително и представители на енергийните производители. Очаква се събраните приходи във фонда да са над 200 млн. лв. на годишна база. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че вече е издала заповед, с която Българският енергиен холдинг се задължава да предприеме действия за намаляване на административните си разходи с минимум 10%. Според предварителните разчети ще бъдат спестени около 20 млн. лв. само до края на настоящата година.

Главно мюфтийство осъжда вандалския палеж над параклиса "Свети Георги"

http://pik.bg/главно-мюфтийство-осъжда-вандалския-палеж-над-параклиса-свети-георги-news359684.html

Главно мюфтийство осъжда вандалския палеж над параклиса "Свети Георги"

Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България остро осъжда вандалския акт станал причина за опожаряването на параклиса"Свети Георги" над Сопот.

Посегателството насочено срещу мюсюлмански и християнска религиозни светини е клин в демократичното развитие на страната ни. От името на вярващите призоваваме органите за сигурност час по-скоро да открият и накажат извършителя, казват от мюфтийството. През последните години сме чести свидетели на подобни вандалски актове над църкви и джамии, което силно притеснява религиозните деноминации. Тези деяния на открита и груба провокация срещу вярващите сериозно компрометира мирното съжителство, към което всички ние се стремим, заявяват още от мюфтийството. 

Windows 10 ще бъде пуснат до потребителите на етапи

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/03/2565857_windows_10_shte_bude_pusnat_do_potrebitelite_na_etapi/?ref=rss


Разпространението на Windows 10 е започне на 29-ти юли т.г., като най-сетне Microsoft публикува повече подробности как точно ще протече всичко. Оказва се, че все пак масовият потребител ще трябва да почака.

На 29-ти пълната версия на Windows 10 ще получат потребителите, които в момента са в програмата Windows Insider и тестват пробните версии на операционната система в момента. След това ще започне анализ на компютрите, които са резервирали обновление до Windows 10 чрез поканата,...

Думите, които влюбеният мъж НИКОГА не изрича

http://curious.actualno.com/Dumite-koito-vlubenijat-myj-NIKOGA-ne-izricha-news_482348.html

Да си влюбен във някого на първо място означава да искаш неговото щастие! Това означава, че трябва да си изключително внимателен и деликатен, когато съществува опасност той да бъде наранен. В следващите редове ще намерите няколко много опасни неща, които, изречени от мъжа, могат да предизвикат голямо страдание за неговата партньорка... Че семейството ви не я харесва Да, голяма работа, важното е, че вие си я обичате. Но, уверяваме ви, подобен факт не се преглъща лесно! Коя жена не иска да бъд

Ромите в Гърмен ще съдят общината заради проблема с незаконните постройки

http://society.actualno.com/Romite-v-Gyrmen-shte-sydjat-obshtinata-zaradi-problema-s-nezakonnite-postrojki-news_482387.html

Заради проблема с незаконните постройки в ромския квартал „Кремиковци“, жителите му планират ще съдят община Гърмен, предаде БНР. Почти всички къщи в квартала имат издадени удостоверения за търпимост в общината, като това е станало в периода ноември 2010 г. - юли 2011 г., а някои от постройките са вписани след констатацията на ДНСК като незаконни. Ако се съборят всички 124 къщи от списъка на Държавната агенция за национален и строителен контрол, над 700 души ще останат на улицата. Х

САС обяви 20 юни за дата на несъстоятелността на КТБ

http://business.actualno.com/SAS-objavi-20-uni-za-data-na-nesystojatelnostta-na-KTB-news_482388.html

20 юни 2014 година е началната дата за неплатежоспособността на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това реши тричленен състав на Софийския апелативен съд (САС). Съставът с председател Светла Божкова и членове Светла Чорбаджиева и Теодора Кръстева гледа днес търговско дело № 2216/15, придобило известност като "делото КТБ", предаде БГНЕС. То се отнася за спора за неплатежоспособността на банката. Новата дата на несъстоятелност означава, че всички цесии и прихващания ще бъдат по-лесно атакувани

Времето на смъртта ще се определя по прасетата

http://sciencelogy.actualno.com/Vremeto-na-smyrtta-shte-se-opredelja-po-prasetata-news_482339.html

Австрийски биолози и съдебни експерти направиха пробив, който скоро може да доведе до революция в методите за съдебномедицинска експертиза. Става дума за методика, която се използва за получаване на отговор на един от главните въпроси при провеждане на експертизи – точното време на настъпването на смъртта. Определянето на този момент, или изчисляването на посмъртния интервал колкото се може по-рано и по-точно, ще даде възможност да се определят обстоятелствата около смъртта и да се устано

Правителството разработи мерки за справяне с тарифния дефицит в енергетиката

http://pik.bg/правителството-разработи-мерки-за-справяне-с-тарифния-дефицит-в-енергетиката-news359682.html

Правителството разработи мерки за справяне с тарифния дефицит в енергетиката

В спешен порядък правителството предприе мерки за стабилизиране на енергийната система. Целта е да се редуцира текущият дефицит в Националната електрическа компания и да се създадат условия за либерализация на българския електроенергиен пазар.

След срещата при премиера Бойко Борисов пакетът от мерки бе одобрен от синдикалните и работодателските организации. Реформата на енергийната система почива на принципа на справедливостта и цели да ограничи свърхподпомагнето, а системата да е балансирана и стабилна, съобщиха от правителствената пресслужба.

Предвижда се с промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници общественият доставчик да изкупува по преференциални цени само количествата електрическа енергия, които осигуряват приход на ВЕИ производителите. По този начин няма да се допусне завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената при определяне на преференциалните цени. Положителният ефект за обществения доставчик от тази мярка по предварителни данни ще е около 50 млн. лв.

Измененията предвиждат и количествата енергия, надхвърлящи определения от КЕВР праг, да не се изкупуват по преференциални цени, а по цена за излишък на балансиращия пазар. Изцяло нова разпоредба в ЗЕВИ ще позволи на Комисията за енергийно и водно регулиране да измени цените за изкупуване на ел. енергия от възобновяеми източници на база резултатите от извършените от Агенцията за държавна финансова инспекция проверки. Инспекциите следва да установят дали инвестициите, свързани с изграждането на енергийния обект и формиращи преференциалните цени, не надвишават действителните разходи.

В допълнение на КЕВР се дава правна възможност да прекрати плащанията по преференциални цени на ВЕИ, финансирани от публични източници. С изпълнението на тази мярка ще бъде преодоляно двойното подпомагане на тези производители, които са изградили проектите си със средства от национална или европейска схема, а енергията им се изкупува по преференциални цени.

Създава се Фонд "Сигурност на електроенергийната система", който да компенсира недостига на средства за покриване на разходите на Националната електрическа компания. Вноски във фонда ще правят всички производители на електрическа енергия – те ще възлизат на 5% от месечните им приходи от продадена ел. енергия. Освен това в него ще постъпват и приходите от продажбата на въглеродни емисии, както и събраните суми от такса "задължение към обществото". Новосъздаденият фонд ще се управлява от 7 членове, включително и представители на енергийните производители.

Очаква се събраните приходи във фонда да са над 200 млн. лв. на годишна база. Енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че вече е издала заповед, с която Българският енергиен холдинг се задължава да предприеме действия за намаляване на административните си разходи с минимум 10%. Според предварителните разчети ще бъдат спестени около 20 млн. лв. само до края на настоящата година. 

Ивелина Василева: Няма опасност от радиация за страната ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4853057

Няма опасност от радиация, няма причина за притеснения, защото уредите не отчитат каквито и да е превишения. Последната информация, която имам е от днешния ден. Съгласно данните, които получаваме непрекъснато в автоматичен режим в националната ситема за наблюдение на гамафона, няма промяна в радиационния фон на територията на страната.
Няма опасност от радиация, няма причина за притеснения, защото уредите не отчитат каквито и да е превишения. Последната информация, която имам е от днешния ден. Съгласно данните, които получаваме непрекъснато в автоматичен режим в националната ситема за наблюдение на гамафона, няма промяна в радиационния фон на територията на страната.

Василева: Няма повишена радиация, хората да бъдат спокойни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853062

Съгласно данните, които непрекъснато получаваме в автоматичен режим в Националната система за наблюдение, няма промяна в радиационния фон на територията на България. Нека да бъдат спокойни гражданите и да не се притесняват.
Това заяви министърът на околната сред и водите Ивелина Василева пред журналисти в Народното събрание, съобщи БГНЕС.
Съгласно данните, които непрекъснато получаваме в автоматичен режим в Националната система за наблюдение, няма промяна в радиационния фон на територията на България. Нека да бъдат спокойни гражданите и да не се притесняват. Това заяви министърът на околната сред и водите Ивелина Василева пред журналисти в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Баварският министър на правосъдието се срещна с Плевнелиев и Иванов

http://pik.bg/баварският-министър-на-правосъдието-се-срещна-с-плевнелиев-и-иванов-news359680.html

Баварският министър на правосъдието се срещна с Плевнелиев и Иванов

Баварският министър на правосъдието проф. д-р Винфрид Баусбак се срещна в София с българския държавен глава Росен Плевнелиев и веднага след това със своя български колега министър Христо Иванов за работни разговори. Българският правосъден министър вече бе на посещение в Бавария през месец февруари тази година и наред с другите срещи посети и Академията за обучение на служителите в местата за изтърпяване на наказания в Щраубинг, съобщиха от германското посолство у нас.

Баусбак относно неговото посещение в София в отговор на визитата, заяви, че те отново дават важен сигнал за добрите българо-баварски отношения в областта на правосъдието. "Според мен се разбира от само себе си, че ние ще подкрепим нашите български колеги в рамките на възможното при по-нататъшното развитие на тяхната правна и правосъдна система по най-добрия начин", подчерта Баусбак.

Така например е мислим трансфер на ноу-хау при обучението в областта на изпълненията на наказания за лишаване от свобода. Освен това ще се провери доколко Бавария може да подкрепи българските съдилища и про-куратурата, за да се подобри ефективността на наказателното прaвораздаване. Баусбак заключва: "Нашата цел е ясна: Бавария иска конструктивно да съпътства България по нейния път и така да допринесе за успеха на европейската интеграция.

Варуфакис: Не можем да правим драхми, счупили сме всичките си печатарски преси

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/03/2565967_varufakis_ne_mojem_da_pravim_drahmi_schupili_sme/?ref=rss


Гърция няма да бъде способна да печата драхми, дори и да напусне еврозоната, защото е унищожила всичките си печатарски машини, заяви гръцкият финансов министър Янис Варуфакис пред австралийския телевизионен канал ABC, цитиран от EU Observer.

Варуфакис обясни, че Гърция е трябвало да "се отърве от всичките си машини за драхми, защото присъединяването към монетарния съюз е необратимо.

Признанието на финансовия министър дойде на фона на растящи опасения, че Гърция ще прибегне...

Облекченията за фирми с хора с увреждания в обществени поръчки ще отпаднат

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/07/03/2565958_oblekcheniiata_za_firmi_s_hora_s_uvrejdaniia_v/?ref=rss


Облекченията за участието в обществени поръчки на фирми, в състава на които има и хора с увреждания, ще отпаднат. Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос на депутата Вили Лилков, свързан с информация за множество злоупотреби.

Депутатът обясни, че силно е нараснал броят на регистрираните фирми, в които се посочва, че работят и хора с увреждания само с цел да се възползват от облекчението на закона. С промени в него...

Цената на тока няма да скача. Правителство, синдикати и работодатели постигнаха консенсус

http://pik.bg/цената-на-тока-няма-да-скача-правителство-синдикати-и-работодатели-постигнаха-консенсус-news359678.html

Цената на тока няма да скача. Правителство, синдикати и работодатели постигнаха консенсус

При премиера  Бойко Борисов се проведе Съвет за обсъждане проблемите в енергетиката.

На заседанието присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на КНСБ Пламен Димитров, председателят на БСК Божидар Данев и работодатели.

Томислав Дончев заяви, че е взето консенсусно решение, благодарение на което цената на електроенергията да не се повишава от 1 август и също така да бъдат взети мерки за решаване на един от най - големите проблеми в енергетиката - натрупаният дефицит и предстоящата либерализация на пазара на електроенергията Министър Петкова обясни, че благодарение на тези мерки се запазва балансът и сигурността в енергийната система.

Реформата не нарушава основният принцип на справедливост. Основните стъпки, които ще бъдат предприети до края на месеца - промяна в законодателството относно енергетиката, при какви цени и условия обществения доставчик купува от ВЕИ. Ще бъде изграден Фонд за сигурност на енергийната система. Също така трябва да бъде спряно двойното субсидиране на енергийните предприятия, които са изградени със средства от еврофондовете и получават пари от държавата Последната стъпка, която предлага министър Петкова, е оптимизиране на разходите в държавните предприятия с 10%.

Божидар Данев заяви, че решенията, които са взети, консенсусът, който е постигнат е изключително важен и благодарение на решенията цената на тока няма да се повишава. Това заяви и Томислав Дончев: "Да не повишаваме цената на тока и да спираме трупания дефицит". Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и председател на енергийната комисия в парламента каза, че НС ще работи така че до 24 юли промените в Закона за енергията да бъдат факт и да бъдат публикувани в  Държавен вестник, за да може КЕВР да има едноседмичен срок да направи анализ как всички тези мерки ще се отразят на цената на електроенергията.

Извънредна проверка по сигнал за радиоактивен пясък в Сопот

http://www.bnews.bg/article-137696

Пробонабирането ще се извърши за период от 24 часа, а окончателните резултати от измерването ще бъдат готови до седмица.

Методи Андреев: Обръщам се към комисията за контрол на службите за снабдяването на ИД с български паспорти

http://pik.bg/методи-андреев-обръщам-се-към-комисията-за-контрол-на-службите-за-снабдяването-на-ид-с-бъл-news359677.html

Методи Андреев: Обръщам се към комисията за контрол на службите за снабдяването на ИД с български паспорти

"Тази статия от "Ди Велт" не съм я чел, но ме изкушавате да я намеря и да я поставя в Комисията за контрол на службите, за да видим какво е основанието на изданието да пише има ли такива засечени случаи. Това мога да направя като член на тази парламентарна комисия. Обещавам."

Това заяви пред БГНЕС депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, зам.-председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика и член на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Поводът е обширен материал на авторитетния германски вестник "Ди Велт", където се съобщава, че България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива, че българската мафия е силен властови фактор в страната, а неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора.

И че Ислямска държава се снабдява с паспорти от българската мафия. Методи Андреев се съгласи, че явлението е много опасно за държавата. И ще държи да се направи проучване, и да се стигне до ключовите фигури на това престъпление, за което те явно са получили пари за свършената работа. "Нали разбирате, че тези хора, които са взели паспорти, утре могат да слагат бомби по българските градове и села", предупреди Методи Андреев.

На въпрос дали така България е в рискова ситуация и дали става дума за мрежа от престъпни действия той отговори: "Абсолютно!". Това, което пише "Ди Велт" най-вероятно е така, защото от това издание няма да си позволят да пишат неща, които не са верни. Но вижте какво става у нас преди изборите, оставете ги тези международни ислямистки и терористични движения - те имат огромен финансов ресурс, направи връзка той с многобройните регистрации на един адрес. Как са проникнали връзките им у нас ли?

Ще ви кажа - по същия начин кметовете са регистрирали хора, които не живеят в тези села. Но това е различно, опонирахме на депутата. Пак същото е - корупция, настоя на своята теза депутатът. На повторния въпрос към него как са успели да проникнат на най-високо ниво мрежите на терористите от Ислямска държава, за да се доберат до заветните паспорти за българско гражданство, Андреев заяви: "Най-вероятно са проникнали чрез службите - няма как по друг начин". И допълни, че нишката към даването на българско гражданство отива към президентството, към Министерството на правосъдието, а издаването на самия паспорт- до МВР. Тези неща са много сериозни. И смятам, че в тази посока в НК ние имаме още много големи празнини, каза Методи Андреев.

И продължи: "Не знам дали знаете имаше една критика от страна на някаква щатска фондация ли беше, институция ли, която каза, че България изостава много в законодателството, свързано с антитероризма". Отново му опонирахме, че в случая не се отнася до законодателство, защото и сега у нас има достатъчно добра нормативна база, която да препятства подобни престъпни действия от страна на служебни лица. Методи Андреев се съгласи. Въпреки, че не бе чел коментара в немското издание, депутатът подчерта: "Ди Велт" много правилно е казал, че ние сме единствената държава, в която мафията си има държава". Поправихме го, че няма такава буквална констатация и той добави: "Не го е казал, но ние си го казваме".

Криско става съдия в новия сезон на "Х фактор"

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/krisko-stava-sydiia-v-noviia-sezon-na-h-faktor-6038858

Освен като изпълнител на едни от най-големите съвременни хитове в България, някои от които достигат над 15 млн. гледания в онлайн пространството, през последните години Криско се развива и като продуцент на популярни български звезди

Класираните ученици след 7 клас ще се записват от 6 до 8 юли

http://pik.bg/класираните-ученици-след-7-клас-ще-се-записват-от-6-до-8-юли-news359676.html

Класираните ученици след 7 клас ще се записват от 6 до 8 юли

След обявяване на списъците с приетите ученици на втори етап на класиране предстои записването им от 06.07.2015 г. до 08.07.2015 г. включително. Записването става в училището, в което са класирани, като се представят оригиналите на документите, включително на удостоверението за завършен VII клас, съобщиха от МОН.

На 09.07.2015 г. всички училища с прием след завършен VII клас отчитат броя на записалите се ученици и броя на незаетите места след втори етап на класиране.

До края на същия ден на сайта на РИО – София-град, и в училищата-гнезда ще бъдат обявени свободните места за трети етап на класиране. От 10.07.2015 г. до 14.07.2015 г., без събота и неделя, в училищата-гнезда ще се приемат заявления за участие в трети етап на класиране. В заявленията се вписват само паралелки, за които има обявени свободни места. Препоръчваме да бъдат вписани повече желания, за да има по-голяма вероятност ученикът да бъде класиран.

При подаване на заявлението за участие в трети етап на класиране се представят оригинал и копие на удостоверението за завършен VІІ клас, служебната бележка за оценките от успешно положените приемни изпити и медицинско свидетелство за здравословно състояние (за прием в професионални паралелки и профилите "Изкуства" и "Спорт"). Заявление може да се получи от училището-гнездо или да се изтегли от сайта на РИО - София-град. До 16.07.2015 г. се обявяват списъците с учениците, приети на трети етап на класиране.

Записването на приетите на третия етап на класиране ученици е в периода от 17.07.2015 г. до 20.07.2015 г. включително, без събота и неделя. След отчитане на записалите се ученици и незаетите места след трети етап на класиране, паралелките, които са под минималния брой – 18 ученици, се закриват.

Учениците от закритите паралелки се пренасочват по последващите им желания от заявлението. В срок до 28.07.2015 г. директорите на всички училища с прием след завършен VII клас създават организация за попълване на незаетите места след трети етап на класиране. До 31.07.2015 г. се утвърждава осъщественият план-прием със заповед на началника на РИО.

Родителите на убитата във Варна Хюлия мълчаливо приели новата присъда на убиеца й

http://www.moreto.net/novini.php?n=294068

Родителите на Хюлия Маджар са приели мълчаливо решението на Апелативния съд във Варна да увеличи двойно наказанието на убиеца на дъщеря им Иван Тодоров. Те не са показали недоволство, както след присъдата на Окръжния съд в морския град, заяви пред Дарик един от адвокатите на семейството Павел Димитров.

Шефът на ключовия ВКС открито зае страната на съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/shefat-na-klyuchoviya-vks-otkrito-zae-stranata-na-sadebnata-reforma-news236208.html

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов открито се ангажира с провеждането на съдебната реформа и енергично подкрепи в петък усилията на правосъдния министър Христо Иванов. На другия полюс застанаха от Върховния административен съд (ВАС), който обяви, че конституционните промени не могат да се приемат от обикновено Народно събрание.   "Така не може повече да продължава, реформата трябва да се случи. Промените в конституцията трябва да бъдат гласувани поне на първо четене през тази сесия на Народното събрание", обяви в петък Лозан Панов на дискусия, организирана от Съюза на съдиите в България.   Това е първата сериозна прореформаторска заявка на новия председател на ВКС, който е един от тримата "големи" в системата. В същото време другите двама "големи" в съдебната власт в лицето на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Колев са най-сериозната опозиция на реформата.   Преди два дни пленумът на касационния съд също подкрепи реформаторския пакет, който цели утвърждаването на съдийската независимост. Съдиите от ВКС поискаха дори още по-радикални промени за намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет.   Съдия Панов похвали специално усилията на министър Христо Иванов: "Досега не е имало толкова активно участие на министъра на правосъдието с толкова мащабна реформа. Сега е ред на законодателната власт".   Шефът на ВКС цитира председателя на Окръжен съд – Силистра Людмил Хърватев, който се превърна в най-цитирания съдия от дебата по реформата с изказването си: "Не е важно кой точно е авторът на промените в Закона за съдебната власт, в този момент ние съдиите сме авторите".   Христо Иванов благодари на Лозан Панов за подкрепата и обясни, че вече няма съмнение, че именно съдийската общност е автор на реформата, защото тя се е случила именно по нейна инициатива.   На обратния полюс очаквано застана Върховният административен съд, чийто Пленум официално се обяви против предложенията за промени в конституцията. Пленумът бе свикан по спешност, след като в началото на седмицата ръководството на ВАС качи на сайта си непредставително мнение на шестима свои съдии, посочени лични от шефа Георги Колев. Така съдът се яви в конституционната комисия без официална позиция.   Сега обаче Пленумът на ВАС официализира позицията на ръководството, че само Велико Народно събрание може да приеме промените в конституцията. Така ВАС се нареди до Асоциацията на прокурорите, Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдебния инспекторат. Реформата се подкрепя от Върховния касационен съд, президентството, Министерството на правосъдието и адвокатурата. Зад нея стои и най-голямата съдийска организация в лицето на Съюза на съдиите в България, в който членуват над 900 съдии.   По информация на "Съдебни репортажи" само 15 съдии от Върховния административен съд (ВАС) са подкрепили приемането на конституционните промени.

Председателят на ВКС открито застана зад съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/predsedatelyat-na-vks-otkrito-zastana-zad-sadebnata-reforma-news236208.html

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов открито се ангажира с провеждането на съдебната реформа и енергично подкрепи в петък усилията на правосъдния министър Христо Иванов. На другия полюс застанаха от Върховния административен съд (ВАС), който обяви, че конституционните промени не могат да се приемат от обикновено Народно събрание.   "Така не може повече да продължава, реформата трябва да се случи. Промените в конституцията трябва да бъдат гласувани поне на първо четене през тази сесия на Народното събрание", обяви в петък Лозан Панов на дискусия, организирана от Съюза на съдиите в България.   Това е първата сериозна прореформаторска заявка на новия председател на ВКС. Преди два дни пленумът на касационния съд също подкрепи реформаторския пакет, който цели утвърждаването на съдийската независимост. Съдиите от ВКС поискаха дори още по-радикални промени за намаляване на политическото влияние във Висшия съдебен съвет.   Съдия Панов похвали специално усилията на министър Христо Иванов: "Досега не е имало толкова активно участие на министъра на правосъдието с толкова мащабна реформа. Сега е ред на законодателната власт".   Шефът на ВКС цитира председателя на Окръжен съд – Силистра Людмил Хърватев, който се превърна в най-цитирания съдия от дебата по реформата с изказването си: "Не е важно кой точно е авторът на промените в Закона за съдебната власт, в този момент ние съдиите сме авторите".   Христо Иванов благодари на Лозан Панов за подкрепата и обясни, че вече няма съмнение, че именно съдийската общност е автор на реформата, защото тя се е случила именно по нейна инициатива.   На обратния полюс очаквано застана Върховният административен съд, чийто Пленум официално се обяви против предложенията за промени в конституцията. Пленумът бе свикан по спешност, след като в началото на седмицата ръководството на ВАС качи на сайта си непредставително мнение на шестима свои съдии, посочени лични от шефа Георги Колев. Така съдът се яви в конституционната комисия без официална позиция.   Сега обаче Пленумът на ВАС официализира позицията на ръководството, че само Велико Народно събрание може да приеме промените в конституцията. Така ВАС се нареди до Асоциацията на прокурорите, Висшия съдебен съвет (ВСС) и съдебния инспекторат. Реформата се подкрепя от Върховния касационен съд, президентството, Министерството на правосъдието и адвокатурата. Зад нея стои и най-голямата съдийска организация в лицето на Съюза на съдиите в България, в който членуват над 900 съдии.   По информация на "Съдебни репортажи" само 15 съдии от Върховния административен съд (ВАС) са подкрепили приемането на конституционните промени.

Проф. Златко Кълвачев: Някои видове рак вече се лекуват с вируси

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4849968


Онколитичните терапии променят медицината. Парадокс е, че 8% от човешкия геном са вируси, казва проф. Златко Кълвачев, дм, завеждащ Лабораторията по клинична микробиология и вирусология в
Онколитичните терапии променят медицината. Парадокс е, че 8% от човешкия геном са вируси, казва проф. Златко Кълвачев, дм, завеждащ Лабораторията по клинична микробиология и вирусология в "Софиямед" - Проф. Кълвачев, новината за Западнонилска треска и у нас беше очаквана от специалистите. Какво се случва?

Канят по телефона кандидат-студенти за записване във ВТУ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4853050

Издирват по телефона и чрез имейли кандидати във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий", за да ги запишат за студенти. Акцията "Стани студент по първото си желание. Сега!" ще продължи от 6 до 12 юли. Поканите към мераклиите да се обучават по първата посочена от тях специалност ще са за дисциплини, където броят на местата е повече от кандидатите.
Издирват по телефона и чрез имейли кандидати във ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий", за да ги запишат за студенти. Акцията "Стани студент по първото си желание. Сега!" ще продължи от 6 до 12 юли. Поканите към мераклиите да се обучават по първата посочена от тях специалност ще са за дисциплини, където броят на местата е повече от кандидатите.

Томислав Дончев: Амбицията ни е да имаме либерализиран пазар

http://pik.bg/томислав-дончев-амбицията-ни-е-да-имаме-либерализиран-пазар-news359670.html

Томислав Дончев: Амбицията ни е да имаме либерализиран пазар

Амбицията на правителството и на КЕВР е да имаме либерализира пазар след 6 месеца, след което цените ще бъдат такива, каквито са. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг, предаде агенция "Фокус".

"Пазарът все още определя цените. Фондът "Сигурност на електроенергийната система", освен функциите да балансира системата в момента, ще има три пъти по-важна функция в условията на либерализирания пазар", отбеляза Дончев. Той посочи, че след либерализацията, неговата функция ще бъде да обира дисбалансите в системата.

"След 6 месеца цената на електроенергията в България ще бъде такава, каквато е", подчерта вицепремиерът.

Посланикът на САЩ в Украйна се появи пред публика с украинска носия в цветовете на американското знаме

http://www.cross.bg/ykrainska-amerikanskoto-zname-1472186.html

/КРОСС/ Посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет облече на приема по случай Деня на независимостта на Америка национална украинска риза с бродерия в цветовете на американското знаме, съобщи РИА Новости. Националната украинска дреха „вишиванка“ посланикът получил като подарък от дипломати.

Планирани прекъсвания на електрозахранването на територията на Пернишка област, обслужвана от ЧЕЗ, за периода 06-10 юли 2015 г.

http://www.zapernik.com/biznes/planirani-prekusvaniya-na-elektrozahranvaneto-na-teritoriyata-na-pernishka-oblast-obslujvana_39151/

Уважаеми клиенти,

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

Планираните изключвания...

Продължава

Германците са раздвоени за това дали Гърция трябва да остане в еврозоната

http://www.mediapool.bg/germantsite-sa-razdvoeni-za-tova-dali-gartsiya-tryabva-da-ostane-v-evrozonata-news236207.html

Германците са раздвоени за това дали Гърция трябва да остане в еврозоната, пише агенция Асошиейтед прес, като се позовава на данни от социологическо проучване.   Според проучването 45 процента от германците са на мнение, че Гърция трябва да запази общата европейска валута. Същият процент германци казват, че Гърция трябва да напусне еврозоната.   69 на сто от анкетираните споделят, че са разтревожени от последиците, които един евентуален фалит на Гърция може да има върху населението на страната.   В проучването са участвали 1001 души и то е проведено в периода 29-30 юни.

Асандж поиска убежище от Франция

http://www.cross.bg/asandzh-ybezhishte-frantziya-1472185.html

/КРОСС/Френски дейци на културата са се обърнали към президента Франсоа Оланд с открито писмо, в което молят да се предостави убежище в страната на Джулиан Асандж и на Едуард Сноудън РИА Новости. „Вече няколко години Асандж и Сноудън получават изгнание срещу своята смелост", пише в писмото публикувано на сайта Mediapart. "Въпреки че всички единодушно приветстват справедливата им борба, ситуацията, в която се намират, продължава да предизвиква възмущение. Те неколкократно се обръщаха към Франция, след като ѝ оказваха важни услуги, след като и разкриха някои скандални практики", се казва още в писмото. Сред подписалите се под писмото се открояват имената на актьорите Венсан Кастел, Людивин Сание, на композитора Жан Мишел Жар и на писателя Ромен Дюри. По-рано правосъдният министър на Франция Кристиан Тобира спомена за възможността да се предостави убежище на Асандж и Сноудън, но министър-председателят Манюел Валс заяви, че този въпрос не стои на дневен ред.  

Бъчварова: Няма основание за тревога от радиация

http://pik.bg/бъчварова-няма-основание-за-тревога-от-радиация-news359669.html

Бъчварова: Няма основание за тревога от радиация

"В България и околните държави няма повишени нива на радиация. Веднага сме проверили нивата - не само при нас, но и в съседните държави". Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова във връзка с информациите, че облак от горски пожар в Чернобил се насочва към България.

"Забелязах висока чувствителност, обяснявам си я с предишен опит. Веднага сме проверили нивата на радиация - не само при нас, но и в съседните държави. Следим процеса информационно. В България и околните държави няма повишени нива на радиация", гарантира тя.

Вътрешният министър пожела да успокои гражданите, че няма основание за излишна тревога. "В момента, в който се появи съмнение за такава опасност, гражданите ще бъдат информирани, но в момента трябва да бъдат спокойни", каза тя.

Джулиан Асандж поиска политическо убежище от Франция

http://offnews.bg/news/n_1/n_527368.html

Основателят на сайта Wikileaks Джулиан Асандж поиска от президента Франсоа Оланд пол итическо убежище във Франция,  Искането си Асандж направи чрез отворено писмо във френския вестник Le Monde. Изявлението на Асандж идва в удобен за него момент - между Франция и САЩ в момента тихо протича дипломатически скандал след като стана ясно, че САЩ са подслушвали френски политици. В момента Асандж се намира в посолството на Еквадор в Лондон, като той определя това като "животоспасяващ акт" от страна на южноамерканската държава. Активистът е там от юни 2012 г., като през годините е опитвал да получи убежище и в Русия.

Създават Фонд „Сигурност на енергийната система"

http://www.cross.bg/tzeni-energiya-preferentzialni-1472184.html

/КРОСС/В спешен порядък правителството предприе мерки за стабилизиране на енергийната система. Целта е да се редуцира текущият дефицит в Националната електрическа компания и да се създадат условия за либерализация на българския електроенергиен пазар. След срещата при премиера Бойко Борисов пакетът от мерки бе одобрен от синдикалните и работодателските организации. Реформата на енергийната система почива на принципа на справедливостта и цели да ограничи свърхподпомагнето, а системата да е балансирана и стабилна.  Предвижда се с промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници общественият доставчик да изкупува по преференциални цени само количествата електрическа енергия, които осигуряват приход на ВЕИ производителите. По този начин няма да се допусне завишаване на нормата на възвращаемост в сравнение със заложената при определяне на преференциалните цени. Положителният ефект за обществения доставчик от тази мярка по предварителни данни ще е около 50 млн. лв. Измененията предвиждат и количествата енергия, надхвърлящи определения от КЕВР праг, да не се изкупуват по преференциални цени, а по цена за излишък на балансиращия пазар. Изцяло нова разпоредба в ЗЕВИ ще позволи на Комисията за енергийно и водно регулиране да измени цените за изкупуване на ел. енергия от възобновяеми източници на база резултатите от извършените от Агенцията за държавна финансова инспекция проверки

Истина или лъжа: Боряна Братоева била новата любов на Иво Аръков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4851811


След краха на връзката си с Мика Стоичкова Иво Аръков най-сетне намери утеха за разбитото си сърце. Той залюби своя колежка - младата актриса Боряна Братоева, станала известна след участието си в сериала “Седем часа разлика”. Тя е успяла да спечели вниманието на Иво преди месец и това е станало по времето на снимки на чуждестранна лента в
След краха на връзката си с Мика Стоичкова Иво Аръков най-сетне намери утеха за разбитото си сърце. Той залюби своя колежка - младата актриса Боряна Братоева, станала известна след участието си в сериала “Седем часа разлика”. Тя е успяла да спечели вниманието на Иво преди месец и това е станало по времето на снимки на чуждестранна лента в

ПИК TV: Голямата Косматка тъне в бурени

http://pik.bg/пик-tv-голямата-косматка-тъне-в-бурени-news359648.html

ПИК TV: Голямата Косматка тъне в бурени

Прочутата гробница на Севт III в Долината на тракийските царе, от която бяха взети куп артефакти за изложбата на тракийските съкровища в Лувъра, вече четири месеца е затворена за посетители.

Заради пропадане на земни маси във вътрешността тя не приема посетители. Обещанието на местните власти бе, че за празника на розата могилата ще отвори врати, но това не се случи. От празника на розата вече мина един месец, а съоръжението още е затворено. Бурените са превзели предмогилната площадка. Липсва и охрана. Днес около 10 часа докато вървяха снимките за този репортаж пристигна служебната кола на музея с директора Момчил Маринов. В момента, в който видяха, че екип на БГНЕС снима изоставеното могилно съоръжение, обърнаха колата и си тръгнаха, дори не спряха за миг, явно притеснени от неудобни въпроси. Докато работеше, в гробницата с уникална архитектура преминаваха по стотици туристи на ден. Затварянето й за близо четири месеца води до огромни загуби на свежи средства в общинската хазна.

Товарният кораб "Прогрес М-28М" излетя успешно към МКС

http://www.moreto.net/novini.php?n=294087

Товарният кораб "Прогрес М-28М" беше изстрелян към Международната космическа станция с ракета-носител "Союз-У" от космодрума Байконур и беше изведен успешно на орбита. Надеждите са, че този път корабът ще се скачи успешно с МКС, след като предишните две мисии не достигнаха целта.

Здравното министерство няма да оттегли промените в Закона за болниците

http://www.cross.bg/bolnitzite-zdravnata-sharkov-1472183.html

/КРОСС/Министерството на здравеопазването няма да оттегли от парламента внесените промени в Закона за лечебните заведения и да премахне от тях текстовете за приватизацията на болниците. Ще се разчита на депутатите да ги отстранят между първо и второ четене или да гласуват против при окончателното приемане. Това стана ясно при обсъждането на законопроекта в Националния тристранен съвет. Бизнесът и синдикатите са недоволни от факта, че промените се обсъждат след внасянето им в парламента и атакуват част от тях. Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков поясни, че сливането на болници ще гарантира качествено лечение. Това ще е условие за финансиране от Здравната каса в бъдеще.Тоест това премахва възможността пациент, който е примерно след исхемичен инсулт, да не бъде изписван и след това да си търси друго лечебно заведение, в което да провежда физиотерапия и рехабилитация, това да му бъде гарантирано, обясни Шарков.  Вариантите са три: първият - сливане, което вече е заявено от Специализираната белодробна болница във Варна, която ще е част от Университетската "Света Анна". Вторият вариант е функционално обединение, което ще изисква договори между лечебници, а третият - създаване на консорциум. Това гарантира запазване на собствеността и юридическата самостоятелност, но позволява купуването на обща апаратура например, която да се ползва от тези лечебници в консорциума

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване