Д-р Дечев обвини Москов в лъжа и неизгодна сделка за милиони

http://frognews.bg/news_94107/D-r-Dechev-obvini-Moskov-v-laja-i-neizgodna-sdelka-za-milioni/

Здравният министър Петър Москов прие сделка, която не бе изгодна за УМБАЛ "Св. Иван Рилски" София, каза бившият директор на УМБАЛ „св.Иван Рислки“ - София Д-р Дечо Дечев в ефира на БТВ

Омбудсманът: Ромският проблем е огромен

http://pik.bg/омбудсманът-ромският-проблем-е-огромен-news359488.html

Омбудсманът: Ромският проблем е огромен

Пазарът за електроенергия трябва да се либерализира. Това ще доведе до свободен пазар и всеки ще може сам да си избира доставчиците на ток. Това каза в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Константин Пенчев. Той коментира и здравната реформа.

Трябва да оставим правителството да работи. Аз не разбирам от здравеопазване повече от д-р Петър Москов. Аз му вярвам. Ако все пак правителството не се справи, ще си понесе отговорностите. Трябва да оставим специалистите да работят, поясни той. 

Трябва да помогнем ромите да се образоват и квалифицират, за да могат да работят и да си плащат данъците. В една ромска махала не трябва да се търсят незаконни постройки, а законни. Според мен в тези махали надали има законна постройка. Политиците и кметовете носят вина за това. Когато посетих Гърмен, разговарях и с протестиращите, и с ромите. Общото между двете страни беше твърдението, че няма държава. С бутането на четири къщи няма да постигнем нищо. Не можем да ги оставим тези хора на улицата, допълни омбудсманът.

Метрото е трудно достъпно за инвалиди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4852486

Инвалиди в количка трудно могат да използват софийското метро, показа експеримент на Нова телевизия. Камери проследиха пътя на една жена-инвалид от градска станция до летище София.  Експериментът показа, че без чужда помощ, количката трудно преодолява препятствията по пътя. И на излизане, и на влизане инвалидите имат проблеми с придвижването.
Инвалиди в количка трудно могат да използват софийското метро, показа експеримент на Нова телевизия. Камери проследиха пътя на една жена-инвалид от градска станция до летище София. Експериментът показа, че без чужда помощ, количката трудно преодолява препятствията по пътя. И на излизане, и на влизане инвалидите имат проблеми с придвижването.

Метрото е недостъпно за инвалиди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852480

Инвалиди в количка трудно могат да използват софийското метро, показа експеримент на Нова телевизия. Камери проследиха пътя на една жена-инвалид от градска станция до летище София.  Експериментът показа, че без чужда помощ, количката трудно преодолява препятствията по пътя. И на излизане, и на влизане инвалидите имат проблеми с придвижването.
Инвалиди в количка трудно могат да използват софийското метро, показа експеримент на Нова телевизия. Камери проследиха пътя на една жена-инвалид от градска станция до летище София. Експериментът показа, че без чужда помощ, количката трудно преодолява препятствията по пътя. И на излизане, и на влизане инвалидите имат проблеми с придвижването.

Иван Гарелов: И ние живеехме добре благодарение на целувката ни със СССР

http://pik.bg/иван-гарелов-и-ние-живеехме-добре-благодарение-на-целувката-ни-със-ссср-news359487.html

Иван Гарелов: И ние живеехме добре благодарение на целувката ни със СССР

Европейците превърнаха предстоящия референдум в това дали Гърция да остане в еврозоната или на я напусне, а Ципрас искаше това да е своеобразен вот на доверие към кабинета, който оглавява. Такова мнение изказа в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия журналистът Иван Гарелов.

Той е категоричен, че споразумение обаче с Гърция ще има и страната няма да напусне еврозоната. По думите му обаче е отделен въпросът дали то ще бъде по - добро за южната ни съседка. Журналистът напомни, че българите си мислят, че гърците живеят щастливо на чужд гръб, а всъщност не е така, защото и ние сме живели добре благодарение на голямата ни целувка със СССР.

Гарелов коментира ситуацията в Гърция относно опашките пред банкоматите. По думите му, всичко е битово. Според него сега трябва да се разсрочи дългът на страната и да се даде шанс да заработи икономиката на южната ни съседка.

Референдумът направи Гърция за смях по цял свят

http://www.grreporter.info/referendumt-napravi-grtsiya-za-smyakh-po-tsyal-svyat/17518

Това заяви кметът на Атина Георгиос Каминис, който е бивш национален омбудсман на Гърция, а също и професор по конституционно право

прочети повече

Гърция се нуждае от още поне 50 млрд. евро и голямо опрощаване на дълг, твърди МВФ

http://www.moreto.net/novini.php?n=294040

Международният валутен фонд намекна за ново подстригване на дълга на Гърция. Това се посочва в доклад на финансовата институция, базирана във Вашингтон. Към тази стъпка може да се прибегне заради задълбочаващата се от началото на годината икономическа и политическа криза.

В Стара Загора вдигат паметници на Тервел и Климент Охридски

http://www.cross.bg/proekt-kmetut-grada-1472137.html

/КРОСС/Стара Загора е с много добро ниво на икономическа активност. Бизнесът се развива, отварят се нови работни места. Градът върви напред. Класация на Националния статистически институт показва, че по прираст на населението градът е на челните места, казва кметът Живко Тодоров пред "Стандарт". В социалната сфера имаме изградени много обекти, направихме много и за развитието на спорта, не спира работата и по инфраструктурата, в сферата на транспорта - успяхме да привлечем сериозни инвестиции, да обновим изцяло тролейбусния и автобусен транспорт, работим по реализацията и на проект, който е за рехабилитация на междублокови пространства, паркинги, детски площадки, зелени площи, ще бъде подменена изцяло водопроводната и канализационна мрежа, ще бъдат асфалтирани улици, похвали се кметът. Сред приоритетите на града са още ремонт и на няколко големи училища и на няколко големи детски градини. Сред интерсните проекти на общината е този за възстановяване на символите на града. Това са малки неща, но са много важни, казва кметът. Вече е ремонтирана Часовниковата кула. Оттук нататък ще работим и по това да опазим паметта на видни българи. Работим по няколко проекта на тази тема. Единият от тях е изграждане на паметник на Климент Охридски. Той ще бъде непосредствено до едноименното читалище в града. Тази седмица пускаме конкурса за самия проект, след това ще започне и неговата реализация. Работи се и по изграждането на паметник на кан Тервел

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/07/03/2565442_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет. Ето акцентите днес:

Опасен жп мост в Димитровград

http://pik.bg/опасен-жп-мост-в-димитровград-news359484.html

Опасен жп мост в Димитровград

Опасен железопътен мост в Димитровград може да вземе жертви. По съоръжението има зона за преминаване на хора, от която напоследък изчезват бетонните плоскости и зеят огромни дупки. Въпреки че мостът не е предвиден за пешеходци, по него непрекъснато минават много деца, разказва в репортаж Нова телевизия.

Мостът над река Марица е най-късият маршрут за пешеходците от квартал Марийно до Димитровград. „Постоянно минаваме оттук да скъсим пътя, по-близо тука е града”, обяснява момче. От близо месец обаче преминаването е истински риск не само заради влаковете. Всъщност преминаването по този мост се оказва наистина опасно, защото от тук непрекъснато изчезват бетонни плоскости и всеки момент някой може да се пребие. Според местната власт причината за липсващите парчета е опит за кражба.

„Според мен са разбити за изваждане на арматурата, то тук се вижда. Затова ги разбиват. Кой ги разбива – социално слаби, иначе физически не са слаби”, на мнение е Атанас Косев – кметски наместник на кв. „Марийно” в Димитровград. От Национална компания „Железопътна инфраструктура” обясниха, че мостът въобще не е предвиден за преминаване на пешеходци. Пътеката била предназначена за служители, които да извършват огледи и ремонти. Заради това имало поставени и предупредителни табели. От компанията поеха ангажимент да ремонтират проблемите участъци.

Военна авиация и 30 бойни кораба на военноморско учение "Бриз 2015" край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294044

30 бойни и спомагателни кораби, както и 1700 войници от САЩ, Турция, Гърция, Румъния идват в Черно море за участие в международното военноморско учение "Бриз 2015", съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на Военноморските сили (ВМС) на България.

119 бази данни от обществен интерес ще бъдат отворени до края на годината

http://www.mediapool.bg/119-bazi-danni-ot-obshtestven-interes-shte-badat-otvoreni-do-kraya-na-godinata-news236192.html

119 бази данни от обществен интерес ще бъдат отворени до края на годината. Отворените данни са най-видимият знак за модернизацията на държавата и управлението, каза вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова на конференцията "Данни канят – отворени данни за прозрачно управление". В момента базата данни се публикуват в отворен формат на Портала за отворени данни и могат да бъдат използвани от медиите, гражданите, гражданските организации и бизнеса за търговски и нетърговски цели. Данните са събирани и поддържани от 41 структури на централната администрация. Първи бяха отворени данните на ГРАО преди две седмици от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по искане на вицепремиера Бъчварова. Те показват броя регистрации, извършени по постоянен и настоящ адрес, по населени места, по години и месеци за периода 2011 – 2015 г. Отварянето им дава възможност да се предотвратят евентуални манипулации по време на предстоящите местни избори. Процесът на отваряне на данни се ползва със силната подкрепа на правителството и отделните министри, каза Бъчварова. Журналистът Марин Николов от Нова телевизия, който е носител на голямата награда за разследваща журналистика за 2015 г., подчерта по време на конференцията, че отворените данни са полезни за медиите, защото дават възможност за директен достъп до официална информация при провеждане на журналистическо разследване. В срещата участва и ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Той припомни, че един от приоритетите на комисията при Жан-Клод Юнкер е изграждането на единен цифров пазар, който да осигури по-добър достъп за потребителите и предприятията до онлайн стоки и услуги в цяла Европа, да създаде подходящи условия за развитие на цифровите мрежи и новаторските услуги и да максимизира потенциала за растеж на европейската цифрова икономика. В над половината от случаите потребителите са принудени чрез попълване на формуляри да подават информация, която вече е налична в администрацията, сочат данните на ЕК, посочи Златев. По думите му правителствата в ЕС използват новите технологии в различна степен, но може да се направи още много, за да се модернизира публичната администрация, да се постигне трансгранична оперативност и да се улесни взаимодействието с гражданите. Отворените данни дават възможност на обикновения гражданин да търси отговори от властимащите по конкретни въпроси или проблеми, а това от своя страна създава възможност за засилено участие на гражданското общество. По време на дискусията директорът на Националния статистически институт Сергей Цветарски коментира, че по отношение на отворените данни, за последните шест месеца се е случило нещо, което не се е случило през последните 10 години. Вече се вижда начин огромният обем от информация, който се произвежда, да достига до всички, каза Цветарски.

Путин може да се срещне с японския премиер на срещата на Г-20

http://www.cross.bg/g-peskov-vurha-1472126.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин може да проведе среща с японския премиер Шиндзо Абе в рамките на срещата на върха на Г-20, която ще се състои тази есен в Турция, съобщи прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде РИА Новости. „Ако подобна среща бъде съгласувана в Турция в хода на разговорите на „двайсеторката“, то тя може да се проведе“, заяви Песков пред журналисти. Срещата на върха държавите от Г-20, на която ще присъстват лидерите на Русия и Япония, е планирана за периода 15-16 в турския курорт Анталия.

Дачич: Сърбия няма да жертва приятелството си с Русия заради ЕС

http://www.cross.bg/surbiya-rysiya-stranata-1472136.html

/КРОСС/По време на посещение в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел външният министър на Сърбия заяви, че не иска да страната му да жертва отношенията с традиционния съюзник Русия заради Европейския съюз (ЕС), предаде Balkan Insight. "Сърбия се приближава към ЕС, но ние също така имаме приятели, както всички останали по света. Как бихме могли да направим нещо срещу приятелите си в името на ново присъединяване?", заяви Дачич. "В същото време Сърбия има по-нисък търговски обмен с Русия, отколкото преди. Защо някой трябва да се притеснява заради сръбските отношения с Москва?", обясни външният министър на западната ни съседка пред евродепутатите. Сърбия не последва препоръките на ЕС да се присъедини към политиката на санкции на общността срещу Кремъл. В края на миналата година европейският комисар за разширявнето Йоханес Хан заяви в Белград, че Сърбия трябва да приеме като дълг да следва външната политика на ЕС в името на европейската си интеграция. Освен историческата, етническата и религиозна връзка с Русия, Сърбия също е почти абсолютно зависима от Русия за природен газ и нефт. Освен това Белград има специално търговска споразумение с Москва, което позволява на страната да изнася безплатно стоки за Русия

Снимки от касапницата на "Тракия"! Положението е страшно! Магистралата е затапена!

http://petel.bg/Snimki-ot-kasapnitsata-na-Trakiya--Polozhenieto-e-strashno--Magistralata-e-zatapena-__118170

Верижна катастрофа с четири автомобила е станала рано тази сутрин на 124 км на магистрала "Тракия" малко преди Пловдив, съобщи flagman.bg, като...

Великолепен удар на Федерер изуми света (ВИДЕО)

http://tennis.actualno.com/Velikolepen-udar-na-Federer-izumi-sveta-VIDEO-news_482266.html

Роджър Федерер напомни на света защо мнозина го смятат за най-великия играч в историята на тениса. По време на мача си от втори кръг на "Уимбълдън" срещу Сам Куери, Фед Екс изуми публиката с невероятно изпълнение на лоб между краката си с лице към мрежата. Слисаният му противник така се обърка, че едвам успя да стигне до топката и да я прати в мрежата. Ударът предизвика бурни аплодисменти и усмивка по лицето на самия Федерер. ВИДЕО от феноменалното изпълнение на Роджър може да гледате в Sportl

Над 400 командировани полицаи подсилват охраната по Южното Черноморие

http://society.actualno.com/Nad-400-komandirovani-policai-podsilvat-ohranata-po-Ujnoto-Chernomorie-news_482273.html

Полицейските управления в Приморско и в Несебър, което обслужва и курорта Слънчев бряг, са подсилени с най-много командировани полицаи. Те са както от вътрешността на страната, така  и от самата Бургаска област, съобщава „24 часа“. И в двата случая има сключени договори между местните администрации и МВР за издръжка на част от командированите. Това е едно от обясненията за по-солидното присъствие. 43 са служителите на МВР от други части на страна, които ще работят на територия

Шефът на КЕВР: С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852467

С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати. Това каза пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.   „КЕВР стои на своята висота – тя наистина е независима. Действията на КЕВР са корпоративни и независими. Тя е един колегиален орган. Знаех, че постът председател на КЕВР е един от най-горещите постове в държавата.
С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати. Това каза пред БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. „КЕВР стои на своята висота – тя наистина е независима. Действията на КЕВР са корпоративни и независими. Тя е един колегиален орган. Знаех, че постът председател на КЕВР е един от най-горещите постове в държавата.

Мисията на ОССЕ няма да присъства на местните избори в Донбас без съгласието на Киев

http://www.cross.bg/pokana-izbori-osse-1472124.html

/КРОСС/ Наблюдателите от Бюрото по демократичните институти и правата на човека (БДИПЧ) към ОССЕ ще наблюдават провеждането на изборите в Донбас само след наличието на официална покана от киевските власти, съобщи ръководителят на Бюрото Михаел Линк, предаде РИА Новости. „БДИПЧ наблюдава хода на изборите по покана на страните-членки на ОССЕ. Именно те трябва да изпратят покана за мониторинг. Ние сме готови да проведем мониторинг на регионалните избори в Украйна по покана на украинските власти“, цитира думите на Линк вестник „Коммерсант“. Припомняме, че по-рано, в четвъртък, лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко заяви, че на територията на републиката ще се проведат местни избори на 18 октомври.

Новото "Ауди" А4 поставя рекорди с аеродинамика и нисък разход на гориво

http://www.cross.bg/gorivo-aydi-razhod-1472135.html

/КРОСС/Новото поколение "Ауди" A4 и A4 комби ще дебютира през есента, но вече излязоха първите снимки и информация за гамата. Най-продаваната фамилия от модели на марката поставя рекорди в сегмента си по отношение на аеродинамичността (0.23 за седана) и разхода на гориво (3.7 л/100 км. за версията с дизел със 150 конски сили. Общо купувачите на А4 седан и комби могат да избират межди три бензинови и четири дизелови двигателя, с мощности от 150 до 272 конски сили. Те предлагат средно с 21% по-нисък разход на гориво. На по-късен етап към гамата на новия модел ще бъде добавена и версия g-tron, която ще използва за гориво природен газ. А4 може да се поръча с предно предаване, или със задвижване куатро Моторите се комбинират с шестстепенната механична предавателна кутия, седемстепенната трансмисия S tronic и осемстепенната скоростна кутия tiptronic.Новото "Ауди" А4 впечатлява с аеродинамика и нисък разход на гориво При версията, задвижвана от най-мощния дизелов мотор, от следващата година моделът ще се предлага и със спортен диференциал на задния мост. Сред допълнителното оборудване присъстват амортисьори с регулируеми работни характеристики и избирот между спортни и комфортни настройки. В сравнение с предходното поколение на А4, новото е с 3 см. по-дълго (4.73 метра) и има с 1.2 см. по-голямо междуосие (2.82 метра). Въпреки увеличените размери, теглото е намалено с до 120 килограма в зависимост от вида на използвания двигател

Експерти: Няма как през 2015 г. да се скрие радиация

http://www.vesti.bg/bulgaria/eksperti-niama-kak-prez-2015-g.-da-se-skrie-radiaciia-6038832

„Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България”, заяви шефът на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране

"Радиация няма, данни не могат да се скрият"

http://offnews.bg/news/n_1/n_527179.html

Няма никакво основание за паника след пожара край АЕЦ „Чернобил”. Тези, които всяват паника за радиация, трябва да бъдат проверени от други органи. Те го правят умишлено или от тъпотия. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по бТВ.  Той отново увери, че няма промяна в радиационния фон – както в началото на пожара, при прекратяването му и след него. Няма промени в нивата на радиация и в съседните държави. България очаква и данни от космически станции, които следят гамафона.  „За да стигне някакъв облак до България, той трябва да мине през съседните страни, а няма данни в никоя от тях за повишаване на радиационния фон”, посочи зам.-министърът. Ситуацията все пак продължава да се следи от няколко български институции. „Имаме сериозна система за контрол, в 335 общини и 28 областни администрации има уреди за замерване на фона”, обясни Шарков. „България е част от европейската платформа и всеки може на живо да следи данните”, каза той и заяви, че при всяка промяна българските власти ще излязат и ще кажат. „Нищо не може да бъде скрито или манипулирано”, отбеляза зам.-министърът на здравеопазването.  Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната. Това заяви пък Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране, по Нова тв.  „Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България”, заяви категорично Марина Низамска. Пожарът вече е локализиран, успокои експертът. 

Д-р Шарков: Няма страшно от Чернобил, стига слухове!

http://frognews.bg/news_94106/D-r-SHarkov-Niama-strashno-ot-CHernobil-stiga-sluhove!/

Няма промяна в радиационния фон на страната, както в началото на пожара в Чернобил, така и към момента. Това увери пред bTV зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той припомни, че България е част от единна европейска система за отчитане на данните, от която всеки може да се информира за стойностите.

SOFIX е пети по ръст в региона на Централна и Източна Европа през юни

http://www.investor.bg/analizi/361/a/sofix-e-peti-po-ryst-v-regiona-na-centralna-i-iztochna-evropa-prez-iuni-197748/

През месеца най-добре се представиха борсите в Казахстан, Русия и Словакия, а най-зле - пазарите в Сърбия, Словения и Полша

Гърция има нужда от 60 милиарда евро и облекчаване на дълга, смятат от валутния фонд

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/03/2565740_gurciia_ima_nujda_ot_60_miliarda_evro_i_oblekchavane/?ref=rss


Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че страната се нуждае от до 60 милиарда евро от допълнителни средства през следващите три години, както и мащабно облекчаване на дълга, за да постигне  стабилизиране на икономиката, предаде "The Guardian".

Изявлението на МВФ разкрива дълбокото разцепление в Европа като предупреди, че нови дългове на Гърция са "неприемливи".

Служители на фонда заявиха, че няма да предложат трети гръцки спасителен план, освен ако няма ангажименти за...

Закъсахме за лекари по срамни болести

http://pik.bg/закъсахме-за-лекари-по-срамни-болести-news359481.html

Закъсахме за лекари по срамни болести

Докато заразените със сифилис и трипер се увеличават, докторите, които ги лекуват, са на изчезване, пише "Телеграф".

Най-критично е положението в Ловеч, където има само един специалист по кожно-венерически болести. По двама лекари се занимават със срамните зарази в Смолян, Разград и Шумен, сочат данни на Националния статистически институт. В същото време от Центъра по обществено здраве отчитат, че през последните месеци у нас се вихри истинска епидемия от полово предавани заболявания.

Глад за специалисти има и в други направления. Според статистиката цели области са останали без експерти. Ако сте от Видин например и имате проблем с простатата, трябва да биете път до Монтана, за да намерите уролог. Ако пък ви хванат лудите в Смолян, може да откриете психиатър чак в Пловдив. Дефицит има и за акушеро-гинеколози, като в повечето областни градове те са между 10 и 30, само в София са 386.

Скандал! Д-р Дечо Дечев скочи на здравния министър: Москов прие сделка, която не бе изгодна за болница "Св. Иван Рилски", той ме уволни заради 2 млн. лева!

http://pik.bg/скандал-д-р-дечо-дечев-скочи-на-здравния-министър-москов-прие-сделка-която-не-бе-изгодна-з-news359477.html

Скандал! Д-р Дечо Дечев скочи на здравния министър: Москов прие сделка, която не бе изгодна за болница "Св. Иван Рилски", той ме уволни заради 2 млн. лева!

"Здравният министър Петър Москов прие сделка, която не бе изгодна за УМБАЛ "Св. Иван Рилски" София", каза бившият директор на УМБАЛ „св.Иван Рислки“ - София Д-р Дечо Дечев в ефира на Би Ти Ви.

"Болницата ни проведе обществена поръчка. Кандидатът офертира цена, която е с 2 млн. лв по-висока от официално обявената. Аз поисках да не извършваме сделката и 5 дни след това бях уволнен, а сделката беше приета", допълни той.

"Вместо болницата да получи три апарата за 9 милиона лева, тя получи само един на завишена цена", категоричен е докторът.

Дъщерята на Маяковски, живееща в САЩ, иска да получи руско гражданство

http://www.cross.bg/tompsun-mayakovski-rysko-1472133.html

/КРОСС/ Единствената дъщеря на известния съветски поет Владимир Маяковски – Патрисиа Томпсън – иска да получи руско гражданство, съобщи ТАСС, цитаран от fakti.bg. 89-годишната Томпсън е живяла през целия си живот в Съединените американски щати, но желае да се върне към корените си. „Говорих на руски до 5-годишна възраст. Все още помня някои думи като „да“, „нет“, „спасибо“, „пожалуйста“. Искам да си възстановя руския, за да съм по-близо до Русия“, заяви дъщерята на един от основателите на футуризма в Русия, живял от 1893 до 1930 година. „От дълго време искам да получа руски паспорт. Започнах процедура, но оттогава тя е в застой. Много бих искала да имам руско гражданство“, сподели Томпсън, която има повече от 20 книги. „Всъщност смятам, че руснаците са по-умни от американците. Без тях нямаше да имаме хеликоптери и телевизори“, заяви дъщерята на Маяковски в интервю за ТАСС. Тя сподели, че е останала много разстроена от факта, че САЩ не присъства на честванията в Москва на Деня на победата през тази година, с която се навършиха 70 години от края на Втората световна война. „Почувствах се обидена. Това решение беше неприемливо, имайки предвид жертвите, дадени от Русия за бъдещия мир. Сега всички можеше да говорим на немски“, заяви Патрисиа Томпсън.

Св. мчк Иакинт. Св. Анатолий, патр. Константинополски

http://www.cross.bg/iakint-zapovyadal-genadiii-1472134.html

/КРОСС/Страдание на светия мъченик Иакинт При царуването на император Траян в Рим било повдигнато жестоко гонение срещу християните. Тогава бил издаден указ, според който всички, намиращи се под властта на римския император, се задължавали да принасят жертви на боговете, а нежелаещите да правят това били предавани на мъчения. В това време в царските палати живеел един прекрасен юноша на име Макинт, родом от Кесария КападокийскаРечник, който бил на двадесет години. Заемайки длъжността царски постелник, Иакинт винаги бил близо до императора. Бидейки истински християнин по вяра и целомъдрен живот, Иакинт тайно служел на Христа Бога, украсявайки се с чистота, въздържание, кротост и всякакви добри дела. Веднъж се случил някакъв празник в чест на нечестивите идоли; по този случай император Траян всенародно принасял жертви на идолите. Прекрасният юноша Иакинт не тръгнал с императора към идолските капища, но останал в двореца, отделил се в една неголяма стая и усърдно се молел на истинния Бог. Това забелязал връстникът на Иакинт, изпълняващ същата длъжност, един юноша на име Урвикий. Като подслушал молитвата на Иакинт, Урвикий донесъл на императора, че Иакинт, нарушавайки императорския указ, се моли на някой си Иисус Христос и Го нарича Бог. В това време император Траян се хранел на омерзителното празненство в присъствието на целия народ. Той заповядал да доведат Иакинт при него, дал му идоложертвено месо и му заповядал да яде от него

Днес обсъждат промените в Закона за лечебните заведения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852462

Днес се събира Националният съвет за тристранно сътрудничество. На заседанието ще бъдат обсъдени промените в законите за лечебните заведения и за социалното подпомагане, информира Нова тв.
Само преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че здравният министър Петър Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болници,
Днес се събира Националният съвет за тристранно сътрудничество. На заседанието ще бъдат обсъдени промените в законите за лечебните заведения и за социалното подпомагане, информира Нова тв. Само преди ден премиерът Бойко Борисов каза, че здравният министър Петър Москов ще оттегли предложението си за приватизация на болници,

България е най-застрашена от гръцката криза

http://www.bnews.bg/article-137678

"Ако Гърция е в рецесия, това се отразява на българската икономика в много по-голяма степен, отколкото на другите страни в региона"

Българска щастлива кокошка снесе 185-грамово яйце достойно за Гинес

http://www.mediapool.bg/balgarska-shtastliva-kokoshka-snese-185-gramovo-yaytse-dostoino-za-gines-news236191.html

Българска свободна кокошка снесе 185-грамово яйце, което е достойно за рекордите на Гинес, съобщи Нова телевизия. Яйцето е снесено в старопланинското село Дреново, в което живеят 50 жители. То е известно с това, че тук е измерен един от най-чистия въздух у нас. "Погледнах в полога и видях нещо страшно. Това огромно яйце, което ме изненада много. Как е възможно една дребна кокошка да снесе толкова голямо яйце! Кокошка е, не е щраус", каза собственикът на кокошките Методи Димитров. За една кокошка определено е важно да изглежда добре. Гурме, фитнес, танци, фризьор, масажи - всички глезотии трябва да са налице, за да е щастлива. Методи не е полагал чак такива грижи, но и неговите кокошки са гледани като кралски особи. "Аз им говоря. Аз си ги глезя с различни храни. Жито, царевицата ще им я сваря. Фуражът е със сертификат. И свободни са, и щастливи! Тук по поляната си ходят непрекъснато. И може би на това се дължи чудото, което се случи", смята собственикът. Коя от кокошките на Методи е снесла огромното яйце - не е ясно, но е сигурно, че петелът Фики си е свършил много добре работата. Според рекордите на Гинес най-тежкото яйце от 454 грама, е снесено в Ню Джърси преди 59 години. Най-голямото яйце в Англия е било 163 грама. Сега и българският гигант ще влезе в историята. "Измерихме го и показа 185 грама. Съпругата ми видя в интернет - някъде в Китай е имало 180-грамово яйце. Нашето е готово за Гинес", горд е Методи. Той и кучето Барс ще пазят зорко щастливите кокошки и късметлийското яйце.

74 на сто от гърците подкрепят еврото

http://www.grreporter.info/74-na-sto-ot-grtsite-podkrepyat-evroto/17517

Смазваща преднина „за“ еврото, подкрепяно от 74% от гърците, и истинско дерби на референдума в неделя с малка преднина от 1,4% за положителния вот спрямо отрицателния, показва последното проучване на социологическата агенция ALCO за вестник „Етнос“

прочети повече

3 юли в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-reka-svetovna-1472132.html

/КРОСС/324 г. - В Битката при Адрианопол римският император Константин I Велики побеждава Лициний, който се спасява зад стените на Византион. 1608 г. - Град Квебек е основан при устието на река Сейнт Лорънс от френския изследовател Самюел дьо Шамплен.1863 г. - Завършва Битката при Гетисбърг, част от Американската гражданска война.1866 г. - По време на Австро-пруската война се състои битката при Кьонегрец с участие общо на на 436 000 войници и 1 700 оръдия; австрийските и саксонските войски претърпяват загуба и са принудени да сключат Пражкия мир.1877 г. - Руско-турска освободителна война: Българското опълчение преминава река Дунав.1890 г. - Айдахо става 43-я щат на САЩ.1894 г. - Започва учредителният конгрес на Българската работническа социалдемократическа партия.1908 г. - С бунт в гарнизона в Ресен избухва Младотурската революция; дадена е амнистия на 1 500 българи - политически затворници.1912 г. - Провежда се за пръв път Оперният фестивал в Савонлина във Финландия, огранизиран от Айно Акте.1915 г. - В Турция са пуснати в обращение първите банкноти.1940 г. - Втора световна война: Започва Операция Катапулт, в която британската флота, идваща от Гибралтар, напада Френската атлантическа флота, разположена в Мерс ел Кебир.1944 г. - Втората световна война: Англо-американската авиация бомбардира Русе и село Чупрене.1956 г. - Народна република България установява дипломатически отношения с Етиопия.1957 г

Шефът на КЕВР: Цената на парното може още да падне

http://frognews.bg/news_94115/SHefat-na-KEVR-TSenata-na-parnoto-moje-oshte-da-padne/

2015 година е последната, в която можем да направим реформи, за да спасим енергетиката. Това каза пред БНТ шефът на КЕВР Иван Иванов. Аз поех този пост с идеята да помогна. Нямам за цел тепърва да градя кариера, допълни той.

Преглед на печата - 3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=294041

„24 часа": Слух за радиация от Чернобил сее паника. Не е верен според специалисти Паника обхвана Варна заради слух, че токсичен облак от Чернобил пълзи към Варна. След 18 часа улиците опустяха, хората затвориха плътно прозорците и седят в къщи, съобщиха читатели.

Агенция за ядрено регулиране: Няма как през 2015 г. да се скрие изтичане на радиация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852455

Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната. Това заяви пред Нова тв Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране.
Коментарът й бе по повод плъзналите в четвъртък във Варна слухове за преминаване на радиационен облак над града,
Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната. Това заяви пред Нова тв Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране. Коментарът й бе по повод плъзналите в четвъртък във Варна слухове за преминаване на радиационен облак над града,

Защо плъзна слухът за радиация от Чернобил?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4852460

Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната. Това заяви пред Нова тв Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране.
Коментарът й бе по повод плъзналите в четвъртък във Варна слухове за преминаване на радиационен облак над града,
Няма как в наши дни да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната. Това заяви пред Нова тв Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране. Коментарът й бе по повод плъзналите в четвъртък във Варна слухове за преминаване на радиационен облак над града,

Започни с това, което е правилно, а не с общоприетото

http://www.cross.bg/zapochni-s-tova-koeto-e-pravilno-a-ne-s-obshtoprietoto-1472131.html

/КРОСС/Франц Кафка (1883 - 1924) - австрийски писател, чехословашки гражданинЗапочни с това, което е правилно, а не с общоприетото.

Управляващите бързат с промените в Конституцията, опитват се да смекчат тона на ЕК

http://pik.bg/управляващите-бързат-с-промените-в-конституцията-опитват-се-да-смекчат-тона-на-ек-news359476.html

Управляващите бързат с промените в Конституцията, опитват се да смекчат тона на ЕК

Временната комисия за промени в Конституцията ще проведе второ за тази седмица заседание. От 14.15 часа в зала Изток на "Народното събрание" членовете на комисията ще изслушат представители на неправителствени организации и преподаватели по право от висши учебни заведения и научни организации по Законопроекта за изменение и допълнение на основния закон, внесен с подписите на 132 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ.

Днешното заседание на комисията ще е своеобразен прецедент в парламентарната практика. Обикновено в петъчните дни в Народното събрание трудно се събира кворум дори за откриването на заседанието в 09.00 часа. Единични са случаите, при които заседания на комисии са се провеждали в петъчните дни, още повече и в следобедните часове. За това, че управляващите бързат с промените в Конституцията, може да се съди и по факта, че първото гласуване в комисията е насрочено за идния вторник - 7 юли.

След това се очаква текстовете за промените в основния закон в частта за съдебната власт да бъдат внесени за гласуване на първо четене и в пленарна зала. За да бъдат приети са нужни гласовете на минимум 160 народни представители. За целта управляващото мнозинство трябва да си осигури подкрепа от страна на депутати от БСП или от ДПС, както и на народните представители от АБВ, които не сложиха подписите си при внасянето на текстовете.

Групата на "Атака" бойкотира комисията и каза, че няма да подкрепи предложенията за промяна на Конституцията. Поне три са причините за интереса на мнозинството да се опита скоростно да събере нужната парламентарна подкрепа за прокарване на промените поне на първо четене. Първата е свързана с очаквания след около две седмици устен доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и оценка. Последната мисия на експертите на Брюксел у нас се проведе преди два месеца.

При последвалата визита в България на заместник-председателя на ЕК Франс Тимерманс, той даде да се разбере, че докладът за България ще е далеч по-критичен от устното докладване за напредъка на Румъния в борбата с организираната престъпност и корупцията. Евентуалното гласуване на промените в навечерието на устния доклад, би могло да смекчи критичния тон на ЕК към София. Втората причина за желанието на управляващите да прокарат конституционната реформа преди началото на лятната ваканция е свързана с процедурата по окончателното приемане на промените. Ако има подкрепа от 160 народни представители, то ще са нужни три гласувания, като между първите две трябва да са минали минимум два месеца, т.е. мнозинството ще може да се възползва от почивния август месец.

Ако има подкрепа на 180 народни представители, промените могат да минат и само чрез две гласувания. Междувременно правосъдният министър сам отложи за есента внасянето в парламента на предложенията за промени на ключовия Закон за съдебната власт, за да е наясно до каква степен те могат да са радикални, което би станало възможно едва след промяна на основния закон.

Третата причина за ускорената процедура на заседания на парламентарната комисия е свързана с желанието на двете основни политически сили в четворната коалиция – ГЕРБ и Реформаторския блок да успеят да прокарат конституционната реформа преди местните избори на 25 октомври 2015 г. Промяна на основния закон в навечерието на местните избори, макар и с подкрепата на опозицията, би дало възможност ГЕРБ и РБ да отчетат ключов за първата година на управлението си успех. На днешното заседание на парламентарната комисия се очаква да бъдат изложени отново взаимно двете изключващи се становища.

Първото, което се застъпва от представители на БСП, ДПС и АБВ, както и от работна група на Върховния административен съд, от Инспектората на ВСС, от мнозинството във ВСС и от прокуратурата, че за промяна на Конституцията в частта за съдебната власт е нужно свикване на Велико Народно събрание. Второто становище, което се застъпва от представители на ГЕРБ, РБ, ПФ и част от БДЦ, както и от Пленума на Върховния касационен съд, малцинството във ВСС, от Висшия адвокатски съвет, както и от Министерство на правосъдието и от президента, че промяна на основния закон може да се извършва и от настоящото Народно събрание.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов настоя за разпускане на този състав на ВСС. Преди два дни обаче Борисов поиска, освен структурна промяна на съдебната власт, каквато предвиждат промените на Конституцията и на ЗСВ, министърът на правосъдието Христо Иванов, съвместно с вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов, да изготвят промени и в процесуалните закони, с които да се позволи ускоряване на наказателния процес. Борисов изрази негативно отношение и към адвокати, които съдействат на клиентите си да избегнат правосъдието, като се използват гарантираната тайна на комуникацията между защитник и подзащитен

Експертите са „за“, племената - „против“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4851792

Вредите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции са ясни, а ползите не се виждат
Наистина ли, ако нещо е годно за ядене от американските семейства, значи е добро и за европейските?

С подобен подтекст започва всеки дебат между поддръжниците и противниците на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).
Вредите от Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции са ясни, а ползите не се виждат Наистина ли, ако нещо е годно за ядене от американските семейства, значи е добро и за европейските? С подобен подтекст започва всеки дебат между поддръжниците и противниците на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Пак "Галерия" в ДАНС, пак срещу неудобни журналисти!

http://frognews.bg/news_94116/Pak-Galeriia-v-DANS-pak-sreshtu-neudobni-jurnalisti!/

Пременил се Илия, погледнал се - пак в тия. Някои намерения на Държавната агенция "Национална сигурност" в последно време ни връщат към тази народна мъдрост. Там обсъждали да поставят на контрол Фрог нюз и работещите в сайта. "На контрол" означава да ни послушват и следят денонощно.

Стажът натежава за размера на пенсията – добре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4851982


Пенсионната възраст се вдига плавно, защо осигуровките да се повишават рязко?

Парламентът прие на първо четене пенсионната реформа близо седем месеца след началото на обсъжданията. Най-обсъждани са измененията във възрастта за пенсиониране, която постепенно ще се изравни за мъже и жени и ще достигне 65 години през 2037 г.
Пенсионната възраст се вдига плавно, защо осигуровките да се повишават рязко? Парламентът прие на първо четене пенсионната реформа близо седем месеца след началото на обсъжданията. Най-обсъждани са измененията във възрастта за пенсиониране, която постепенно ще се изравни за мъже и жени и ще достигне 65 години през 2037 г.

Пушков за скандала с ОССЕ: Русия не е Украйна, която се моли на ЕС

http://www.cross.bg/rysiya-pyshkov-moli-1472123.html

/КРОСС/ Русия, за разлика от Украйна, няма да се моли на Запада: тя е в друга в друга категория, счита председателят на Държавната дума на РФ по международните въпроси Алексей Пушков, предаде РИА Новости. На страницата си в Twitter той отбеляза, че Европа прави грешка, блокирайки парламентарните си контакти с Русия. „В Европа правят грешка, блокирайки парламентарните си контакти с Русия. Русия не е Украйна, която се моли на Запада. Русия е в друга категория“, пише Пушков. Коментарът на председателя на парламента по международните въпроси е по повод решението на Финландия да не допусне влизащите в списъка със санкциите руски депутати да присъстват на сесията на ПА на ОССЕ. В отговор на тази стъпка руската делегация реши в пълен състав да не участва в сесията. Припомняме, че по-рано руският външен министър заяви, че Москва оценява отказа на Хелзинки като откровено неприятелска стъпка.

Няма повишени нива на радиация и над България, и в Чернобил

http://pik.bg/няма-повишени-нива-на-радиация-и-над-българия-и-в-чернобил-news359469.html

Няма повишени нива на радиация и над България, и в Чернобил

Няма повишени нива на радиационния фон над страната, няма повишени нива и в Чернобил. Данните за радиационния фон в Чернобил към 6.31 ч. тази сутрин показват ниски нива на радиация.

Извадка от осреднените стойности на гама-фона в страната за изминалите 24 часа към дата 2 юли не показва също отклонение в нормите на радиация над нашата страна, съобщават от Агенцията за ядрено регулиране.

За територията на България естественият радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h. За станция София отчетените нива са 0.13 µSv/h; Варна - 0.10; Пловдив - 0.14; Плевен - 0.09; Русе - 0.10; Велико Търново - 0.09; вр. Петрохан - 0.10; н. Емине - 0.11; Оряхово -0.08; Козлодуй - 0.09; Нови хан - 0.11; Банско - 0.19; Елин Пелин - 0.13; Лом- 0.14.

От Агенцията за ядрено регулиране уточниха още вчера, че във връзка с информацията за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване. Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил.

Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района. Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ.

Паника обзе жители на централните и източните части на България, заради непълната и неясна информация около пожара в Чернобил. Няма повишаване на радиацията, потвърдиха отново службите за контрол в България. Притеснението, че отново (както през 1986 г., бел.ред.) се крие информация за замърсяването на въздуха се поражда от факта, че таблото за показване на състоянието на радиационния фон в Казанлък странно е спряло да работи в четвъртък вечерта.

Шефът на РИОСВ — Стара Загора, Петя Папазова, заяви пред БГНЕС, че лабораторията в областния град не разполага с апаратура, която може да измери отклонение от нормите за радиация. Главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението заяви също, че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил. 

Чака ни скок на горивата през лятото

http://pik.bg/чака-ни-скок-на-горивата-през-лятото-news359472.html

Чака ни скок на горивата през лятото

Традиционно, през летния сезон отново ни очаква поскъпване на гората. Експерти коментират, че причините се крият в засиленото търсене и по-скъпия долар. От Българската петролна и газова асоциация прогнозират и недостиг на горива по южната ни границата. Днес бензин А95 се продава средно за 2,32 лв. за литър, а дизелът - за 2,35лв.

Вчера стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отново ще прави секторен анализ и ще търси картел на пазара на горивата. "През последната година се наблюдава динамично развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива. На първо място, на международните пазари се наблюдава чувствително понижение на цените на петрола, който е и основната суровина за производство на бензини и дизелови горива. Това поражда необходимост да бъдат детайлно разгледани конкурентните условия на пазара и да бъде установено до каква степен тази тенденция се прехвърля и върху цената на автомобилните горива за крайни клиенти", се казва в съобщението.

Там се отбелязва още, че на пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция за промяна на модела на ценообразуване. При някои от участниците са въведени нови пазарни стратегии за привличане и задържане на постоянни клиенти, чрез предоставяне на отстъпки от вече обявената крайна цена.

Руснаците се върнаха на българското море

http://www.cross.bg/rysnatzite-tyristi-draganov-1472130.html

/КРОСС/Руските туристи, както и тези от Украйна и Беларус се върнаха по българското море. Въпреки мрачните прогнози на браншови организации плажовете в началото на юли в големите курорти са почернели от хора. Почти всички са чужденци, предимно рускоговорещи, казват почиващи, пише "24 часа". В сряда в парламента премиерът Бойко Борисов също отбеляза връщането на руснаците. "В туристическия бранш знаят, че руските туристи започнаха да се връщат, аерогарата в Бургас е посрещнала толкова руски туристи, колкото в най-добрите си години", каза премиерът. Туристическите организации обаче са сдържани. "Ще можем да говорим за тренд, когато излезе статистиката поне за втората половина на юли", казват оттам. От Министерството на туризма обявиха, че ще коментират веднага щом пристигнат последните данни от руските туроператори за записванията за лятото. Експертите в туризма са единни в едно: руснаците, които са купили имоти у нас, ще са на море тук и това лято. Очакваме около 450 -500 хил. руснаци, колкото са били и през 2011 г., прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. Тази година руснаците масово отдават под наем на приятели и познати апартаментите, които са купили по морето ни. Така самите те стават туроператори, казва Драганов. Над 300 000 били ваканционните имоти у нас на руснаци

Официално: Няма повишени нива на радиация в България

http://petel.bg/Ofitsialno--Nyama-povisheni-niva-na-radiatsiya-v-Balgariya__118168

Няма повишени нива на радиационния фон над страната, няма повишени нива и в Чернобил. Данните за радиационния фон в Чернобил към 6.31 часа...

Полиция и протестиращи обградиха общината в Гърмен

http://petel.bg/Politsiya-i-protestirashhi-obgradiha-obshhinata-v-Garmen__118169

Протестиращи и полиция са обградили общината в Гърмен. Органите на реда предотвратиха намеренията на Инициативния комитет на...

НОИ предлага четири нови електронни услуги

http://www.mediapool.bg/noi-predlaga-chetiri-novi-elektronni-uslugi-news236190.html

Националният осигурителен институт (НОИ) допълва списъка си с електронни услуги с четири нови. Първата услуга е за издаване на удостоверение за получен доход от пенсия и добавка за ползване в друга държава. С издаденото удостоверение лицата доказват при необходимост получения доход от пенсия и добавка за определен период от време пред компетентни институции в други държави, съобщиха от НОИ. Друга нова услуга е за издаване на удостоверение за месечен размер на получаваните суми за пенсия и добавка за ползване в друга държава. Този документ може да послужи на лицата за доказване при необходимост на месечния размер на получаваната сума от пенсия и добавка пред компетентни институции в други държави. Тези две услуги се отнасят за издаване на удостоверения от дирекция „Европейски регламенти и международни договори” (ЕРМД) или териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията и добавката. Третата услуга е за издаване на удостоверение за обстоятелството, че лицето не е пенсионер. Това е само от компетенциите на дирекция ЕРМД в НОИ. Така лицата с настоящ адрес на територията на други държави доказват обстоятелството, че не получават пенсия, отпусната по законодателството на България. Трите електронни услуги са платени съгласно тарифата на услугите в НОИ, като цената е за един брой удостоверение. Изплащането на неполучена пенсия от починал пенсионер също ще бъде възможно чрез подаване на заявление по електронен път от наследниците към съответното териториално поделение, изплащало пенсията на починалото лице или дирекция ЕРМД на НОИ. Изплащането в чужбина на неполучена пенсия от починал пенсионер е възможно само в държави-членки на Европейския съюз, на Европейското икономическо пространство и на Швейцария, както и в държави, с които Република България прилага международен договор в областта на социалното осигуряване. Тази услуга е безплатна. При подаване на електронно заявление за съответната услуга, то трябва да се подпише от заявителя с квалифициран електронен подпис или да се въведе персонален идентификационен код (ПИК) за физическите лица с ЕГН/ЛНЧ. В случай че към заявлението се прилага пълномощно, изготвено в друга държава, същото следва да е заверено с апостил или легализирано по реда на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, посочват от НОИ.

Вижте нахапания мъж от разярен питбул в Брацигово

http://frognews.bg/news_94114/Vijte-nahapaniia-maj-ot-raziaren-pitbul-v-Bratsigovo/

Хората в Брацигово събират подписка за изгонване на бойните кучета. Страхът на жителите на града рязко се увеличи след последният случай на нападение срещу човек. Пострадалият човек разказа как питбул го захапал за лицето.

Шефът на КЕВР: С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати

http://pik.bg/шефът-на-кевр-с-малко-под-2-ще-се-повиши-цената-на-тока-за-битовите-абонати-news359470.html

Шефът на КЕВР: С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати

С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати. Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов.

„КЕВР стои на своята висота – тя наистина е независима. Действията на КЕВР са корпоративни и независими. Тя е един колегиален орган. Знаех, че постът председател на КЕВР е един от най-горещите постове в държавата. Поех го единствено, за да допринеса с опита, който имам и компетентността си, за да бъде придвижена българска енергетика към европейската”, обясни Иванов.

По думите му, за битовите абонати е предвидено увеличение малко под 2%. 

„Няма да се почувства повишение на тока. Ценовият модел ще влезе от 1 август. Ако ни се представят параметри, които ни позволяват да намалим тази цена, ще я намалим. Когато се въведе българската електроенергийна борса, КЕВР ще се освободи от това да определя цената на тока”, увери Иванов. Според него, в дългосрочна перспектива това е най-доброто решение. 

Нахапaният от питбул: Имах късмет, че не прескочи оградата, иначе не знам какво щеше да се случи

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852449

Има напрежение в Брацигово, хората събират подписка за изгонване на бойните кучета, показа репортаж на Нова тв. Страхът на хората рязко се увеличи след последният случай на нападение срещу човек.  Пострадалият човек разказа как питбул го захапал за лицето. Кучето било в двора на къща, захапало човека през ниската оградата,
Има напрежение в Брацигово, хората събират подписка за изгонване на бойните кучета, показа репортаж на Нова тв. Страхът на хората рязко се увеличи след последният случай на нападение срещу човек. Пострадалият човек разказа как питбул го захапал за лицето. Кучето било в двора на къща, захапало човека през ниската оградата,

Все повече българи стават донори

http://www.cross.bg/bulgari-donori-stavat-1472129.html

/КРОСС/Все повече българи стават донори. За миналата година у нас са извършени общо 79 трансплантации, а от началото на тази-36. Най-многобройни са бъбречните, следвани от чернодробните и сърдечните. В момента над 1000 души в страната чакат за трансплантация. Тревожно е обаче, че са останали малко анестезиолозите-реаниматори у нас.  През октомври в столицата ще бъде открит паметник на донора, за чието изграждане са необходими 60 000 лв. Той ще бъде разположен в Южния парк.   

КЕВР: С малко под 2% поскъпва токът, потребителят няма да го усети

http://offnews.bg/news/n_1/n_527171.html

С малко под 2% ще се повиши цената на тока за битовите абонати. Това каза в предаването „Денят започва” по БНТ председателят на КЕВР Иван Иванов. „КЕВР стои на своята висота – тя наистина е независима. Действията на КЕВР са корпоративни и независими. Тя е един колегиален орган. Знаех, че постът председател на КЕВР е един от най-горещите постове в държавата. Поех го единствено, за да допринеса с опита, който имам и компетентността си, за да бъде придвижена българска енергетика към европейската”, обясни Иванов. По думите му, за битовите абонати е предвидено увеличение малко под 2%. „Няма да се почувства повишение на тока. Ценовият модел ще влезе от 1 август. Ако ни се представят параметри, които ни позволяват да намалим тази цена, ще я намалим. Когато се въведе българската електроенергийна борса, КЕВР ще се освободи от това да определя цената на тока”, увери Иванов. Според него, в дългосрочна перспектива това е най-доброто решение.

Очаква ни летен скок на горивата

http://www.cross.bg/goriva-nablyudava-klienti-1472128.html

/КРОСС/През летните месеци ни очаква поскъпване на горивата, съобщава „Нова телевизия". Според експерти причините са в традиционното засилено търсене и скъпия долар. Заради кризата в Гърция цената на суровия петрол вероятно ще се запази, но ще поскъпне продукцията за българските търговци. От Българската петролна и газова асоциация прогнозират и недостиг на горива по южната ни границата.В момента бензин А95 се продава средно за 2,32 лв. за литър, а дизелът - за 2,35лв.Междувременно стана известно, че КЗК пак ще прави секторен анализ на пазарите на бензин и дизелово гориво, съобщава сайтът на ведомството.През последната година се наблюдава динамично развитие на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива. На първо място, на международните пазари се наблюдава чувствително понижение на цените на петрола, който е и основната суровина за производство на бензини и дизелови горива. Това поражда необходимост да бъдат детайлно разгледани конкурентните условия на пазара и да бъде установено до каква степен тази тенденция се прехвърля и върху цената на автомобилните горива за крайни клиенти, се казва още в съобщението. Там се отбелязва още, че на пазара на дребно с горива се наблюдава тенденция за промяна на модела на ценообразуване. При някои от участниците са въведени нови пазарни стратегии за привличане и задържане на постоянни клиенти, чрез предоставяне на отстъпки от вече обявената крайна цена.

Октомври може да ни чака още веднъж поевтиняване на парното

http://business.actualno.com/Oktomvri-moje-da-ni-chaka-oshte-vednyj-poevtinjavane-na-parnoto-news_482255.html

Парното може да поевтинее още веднъж през октомври. Прогнозата направи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в ефира на БНТ. Шефът на държавният регулатор увери, че токът за битовите абонати ще се увеличава през следващите 4 години с не повече от 2 процента, което е в рамките на инфлацията. Гаранция за поносима цена на електроенергията и качеството на услугата ще бъде и стартът на енергийната борса, което трябва да се случи от нова година, смята Иванов.

В неделя е кюстендилският референдум за трети мандат на кмета

http://kustendil.actualno.com/V-nedelja-e-kustendilskijat-referendum-za-treti-mandat-na-kmeta-news_482259.html

Референдум, иницииран от Коалиция "За Кюстендил" ще се проведе в неделя, предаде БНР. Общественото допитване ще съдържа следните три въпроса: - Подкрепяте ли Петър Паунов да се кандидатира за кмет на общината на предстоящите местни избори - Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил - Какво според вас трябва да се направи за подобряване на работата на общината? Последният въпрос е препоръчителен. Това,

24-годишен мъж се застреля пред хотел в София

http://sofia.actualno.com/24-godishen-myj-se-zastrelja-pred-hotel-v-Sofija-news_482260.html

24-годишен мъж се е застрелял тази сутрин пред столичния хотел "Принцес". Сигналът за открит прострелян мъж е подаден около 6.00 часа сутринта, съобщиха от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тялото на мъжа е открито в автомобила му пред хотела. Води се разследване. По информация на БНР самоубиецът е работел като охранител.  

Не е повишена радиацията нито над България, нито над Чернобил

http://www.bnews.bg/article-137679

В АЯР няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

Служители на КАТ следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294027

Служители на КАТ ще следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища във Варна и извън града, научи Moreto.net. Ето пълният списък с разположението на радарите: 08:30 - 10:00 ГП I - 9, Пътен възел "Долна Трака", в посока гр.

Гръцката армия готова да гарантира вътрешната сигурност на страната

http://www.grreporter.info/grtskata-armiya-gotova-da-garantira-vtreshnata-sigurnost-na-stranata/17516

Изявлението на гръцкия министър на отбраната и лидер на Независимите гърци Панос Каменос предизвика бурни реакции сред проевропейската опозиция.

прочети повече

Френски деца търсят тракийските съкровища на България

http://pik.bg/френски-деца-търсят-тракийските-съкровища-на-българия-news359468.html

Френски деца търсят тракийските съкровища на България

Френски деца ще разпознават тракийски съкровища от българските земи и ще посочват кое къде е открито. Фондацията на дъщерята на покойния президент д-р Желю Желев - Станка, "Изиарт" е създала археологическата игра. Идеята е децата във Франция да научат повече за траките. Играта се казва "Търсене на съкровищата на тракийските царе в Лувъра".

Организаторите на играта обясняват на хлапетата, че ще им позволят да открият ценните предмети на древната цивилизация от изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра. Така малчуганите ще видят снимка на главата на Севт III и ще трябва да посочат на кого е принадлежала тя и къде е открита. В играта има фрагменти от Панагюрското златно съкровище, от златните накити на принцеса от Могиланската могила, от Рогозенското и Боровското съкровище и др. Децата трябва да ги разпознаят и да кажат къде са открити.

Организаторите обещават, че отговорилите правилно ще получат награда. Археологическата игра ще бъде представена днес на български туристически панаир на площад "Пале Роял" в Париж, който ще съпътства изложбата на тракийските съкровища в Лувъра. Регионалният исторически музей в Русе е предоставил безвъзмездно правата си върху изображенията на Боровското съкровище за тази образователна програма, която цели чрез откривателство да се научи повече за древния свят. Вероятно археологическата игра ще бъде представена днес от министерството на туризма в Париж, където на площад "Пале Роял" ще бъде открит туристическият панаир "България - култура и традиции".

Принц Чарлз: Пренапишете световната икономика така, че да бори климатичните промени

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255298_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86+%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B7%3A+%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%B5+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B8%D0%BA%D0%

 В своя реч пред представители на бизнеса и водещи британски политици престолонаследникът на Великобритания принц Чарлз призова за промени в световната икономическа система, за да се избегне глобална екологична катастрофа, пишеThe Guardian
„Ако искаме да ограничим промяната в климата, да спестим ресурси и да запазим екосистемата функционираща, докато същевременно подобрим здравето и добруването на милиарди души по света, тогава ще трябва да постигнем големи промени в световната икономика“, каза принц Чарлз. В своята реч, изнесена пред Кеймбриджския институт за устойчиво развитие принцът насочи критиката си към компаниите, чието „желание да водят бизнес „както обикновено“ досега е преборило всеки опит да се пренапише икономическата система“. 
Престолонаследникът на Великобритания, известен като голям природозащитник, е често обвиняван във вмешателство във политиката. 

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/esenta-osnovnite-ministerstvo-1472127.html

/КРОСС/ Полиция и общинари проверяват за незаконни ромски постройки в столицата - водещо заглавие за "Преса". По време на проверка вчера в район "Красна поляна" са открити 20 нерегламентирани къщи.1300 свободни места в центровете за бежанци, съобщава "Дума". От началото на годината 6000 души са подали молби за бежански статут, очаква се до края на 2015-а броят им да достигне 13 хиляди. Между 20 и 30 хил. евро плащала групировката "Ислямска държава" на българската паспортна мафия за европейски паспорт на джихадисти, пише "Труд" като цитира германския "Ди Велт". Изданието се позовава на германски шпионин, избягал от плен при джихадистите. От Министерството на правосъдието заявяват пред "Труд", че връщат араби, които искат наши паспорти, но не знаят български език. Единният Персонален идентификационен код за електронните услуги на Националната агенция по приходите да се използва и в останалите служби на държавната администрация. Това предвижда проект на Вътрешното и финансовото министерство. "Стандарт" информира, че вече е започнало и обучение на кадри, които да отговарят на изискванията за предстоящата административна реформа. Все повече българи стават донори - отчита "Монитор". От 36 трансплантации от началото на годината, най-многобройни са бъбречните, следвани от чернодробните и сърдечните. През есента в София ще бъде открит паметник на донорството, допълва всекидневникът

Днес е Международен ден без найлонови торбички

http://www.dnevnik.bg/zelen/otpaduci_i_reciklirane/2015/07/03/2565519_dnes_e_mejdunaroden_den_bez_nailonovi_torbichki/?ref=rss


Трети юли е Международният ден без найлонови торбички и вече пета година редица държави в Европа и САЩ го отбелязват с тематични фестивали, семинари и шествия. Но без найлонови торбички.

У нас по този повод от "За Земята" организират безнайлоново парти в парка Заимов днес от 18:30 ч., "Носете си платнените торбички и техните истории," призовават те и обещават домашен сок. В 19:00 там ще започне и тематичен моноспектакъл "RED" на Радослав Йорданов.

Световни инициатори на...

Сутринта над Западна и Източна България ще е предимно слънчево - максималните температури в повечето места ще са между 25° и 30°

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255297_%D0%A1%D1%83%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B4+%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%98%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. Сутринта над Западна и Източна България ще е предимно слънчево. Около обяд над източните райони облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Ще се усили вятърът от север-североизток. Максимални температури, в повечето места, между 25° и 30°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция „Фокус”дежурният синоптик Боряна Маркова.
По Черноморието денят ще започне със слънчево време, но по-късно облачността ще се увеличи и след обяд ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури 22°-24°. Вълнението на морето ще е около 2 бала. Температурата на морската вода е 22°-24°.
Над планините облачността ще е променлива и на места ще превали и прегърми. Ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 11°.

Борисов иска отчети и програми от кметовете на ГЕРБ

http://frognews.bg/news_94108/Borisov-iska-otcheti-i-programi-ot-kmetovete-na-GERB/

Кандидат-кметовете на ГЕРБ, които в момента са действащи градоначалници, са направили отчет до лидера на партията и премиер Бойко Борисов. Докато новите кандидати на ГЕРБ са готови с примерни 4-годишни програми за управление, съобщиха източници от партията.

Борисов иска отчети и програми от старите и новите кметове

http://frognews.bg/news_94108/Borisov-iska-otcheti-i-programi-ot-starite-i-novite-kmetove/

Кандидат-кметовете на ГЕРБ, които в момента са действащи градоначалници, са направили отчет до лидера на партията и премиер Бойко Борисов. Докато новите кандидати на ГЕРБ са готови с примерни 4-годишни програми за управление, съобщиха източници от партията.

Борисов иска отчети и програми от старите и нови кметове

http://frognews.bg/news_94108/Borisov-iska-otcheti-i-programi-ot-starite-i-novi-kmetove/

Кандидат-кметовете на ГЕРБ, които в момента са действащи градоначалници, са направили отчет до лидера на партията и премиер Бойко Борисов. Докато новите кандидати на ГЕРБ са готови с примерни 4-годишни програми за управление, съобщиха източници от партията.

Протестиращ от Гърмен е осъден на 100 часа обществено полезен труд

http://www.mediapool.bg/protestirasht-ot-garmen-e-osaden-na-100-chasa-obshtestveno-polezen-trud-news236189.html

Протестиращ мъж от Гърмен е осъден на 100 часа обществено полезен труд за хулиганство. Това съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград, след като Районният съд в Гоце Делчев одобри споразумението между Иван Гогов и държавното обвинение. Гогов е нарушил обществения ред на мирния митинг на 14 юни. В района на "Ярчев хан" край Гърмен той извършил непристойни действия - опитал се да разкъса полицейски кордон, обиждал полицаите, охраняващи протеста и хората, хвърлил празна бутилка от бира към униформените. Действията му грубо нарушават обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото. Деянието е съпроводено със съпротива на органи на властта - служители на районното управление на полицията в Гоце Делчев, изпълняващи задължения по охрана на обществения ред. На нарушителя е наложено наказание "пробация". То включва задължителна регистрация по настоящ адрес за шест месеца и периодични срещи с пробационен служител за шест месеца. Гогов ще положи и 100 часа безвъзмезден труд в полза на обществото в продължение на една година. Напрежението в Гърмен рязко се повиши на 23 май, след като скандал между две компании от Гърмен и кв. "Кремиковци" - българска и ромска, прерасна във физическа саморазправа с ранени и задържани. На 24 май местни граждани протестираха, блокираха междуселско кръстовище, като настояха за изселване на незаконно пребиваващите в района роми, дошли от Велинград, Петрич и други райони на страната. На протеста се стигна до сблъсъци. Последваха серия от протести, като местните жители поискаха незабавно премахване на незаконните постройки в ромската махала. Най-голямата демонстрация беше на 2 юни, когато в Гърмен се събраха над 1000 души от цялата страна. Тази седмица бяха съборени първите пет незаконни постройки, обитавани от роми, в селото. Следващата седмица предстои събарянето на още ромски къщи.

Бонусите в Гърция: 25 евро за „подгряване на двигателя", 420 евро за измити ръце

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852442

Съкращаването бюджетните разходи в Гърция засегна и редица странни, а даже и куриозни бонуси, изплащани от държавата. В сряда балансиращата на границата на фалита държава, на фона на яростни улични протести, прие пакет антикризисни мерки. Те предвиждат икономисването на 28 милиарда евро за срок от 5 години.
Съкращаването бюджетните разходи в Гърция засегна и редица странни, а даже и куриозни бонуси, изплащани от държавата. В сряда балансиращата на границата на фалита държава, на фона на яростни улични протести, прие пакет антикризисни мерки. Те предвиждат икономисването на 28 милиарда евро за срок от 5 години.

Бонусите в Гърция: 25 евро за „подгряване на двигателя", 420 евро за измити ръце

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4852446

Съкращаването бюджетните разходи в Гърция засегна и редица странни, а даже и куриозни бонуси, изплащани от държавата. В сряда балансиращата на границата на фалита държава, на фона на яростни улични протести, прие пакет антикризисни мерки. Те предвиждат икономисването на 28 милиарда евро за срок от 5 години.
Съкращаването бюджетните разходи в Гърция засегна и редица странни, а даже и куриозни бонуси, изплащани от държавата. В сряда балансиращата на границата на фалита държава, на фона на яростни улични протести, прие пакет антикризисни мерки. Те предвиждат икономисването на 28 милиарда евро за срок от 5 години.

Валери Симеонов: Ако токът поскъпне след 1 август, не гарантирам подкрепа за кабинета

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255296_%D0%92%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%90%D0%BA%D0%BE+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%BD%D0%B5+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0

 

 

- Г-н Симеонов, идвате с колегата ви Красимир Каракачанов от среща с премиера Бойко Борисов. На нея трябваше да обсъдите изпълнението на 7-те точки от вашата декларация-ултиматум към управляващите. Как мина срещата, ще свалите ли подкрепата си за кабинета?

- Срещата мина добре, в конструктивен дух. В нея освен Борисов участваха и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и министърът на финансите Владислав Горанов. Освен това премиерът бе поискал и справка от шефката на дирекцията за строителен контрол за събарянето на незаконните къщи в Гърмен. Основният разговор бе за

мерките срещу

битовата

престъпност и

срещу по-скъпия

ток

А отговор на въпроса за подкрепата ще дадем утре ( бел. ред. - днес), след като обсъдим нещата в парламентарната група.

- Ако в борбата с битовата престъпност нещо може да се отчете, то поскъпването на тока бе отложено с 1 месец. Това удовлетворява ли ви?

- Категорично не. Затова настоявахме за тези срещи. Три от нашите 7 искания са напълно изпълнени, по други има обещания за изпълнение в кратък срок, но ние искахме да получим лични уверения от министър-председателя.

- Ако се вдигне цената на тока от 1 август, каква ще е реакцията на Патриотичния фронт?

- Ако това стане, не мога да гарантирам, че нашата подкрепа за кабинета ще продължи. Това е основна точка от нашата програма, освен това е лично моя кауза. Недопустимо е народът да плаща високи цени при наличието на толкова много резерви и при такива безогледни кражби.

- Вие сте председател на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. Как може да се реши въпросът?

- На първо време с приемането на мерки за възстановяване на надвзетите досега средства. Само две дружества са надвзели от държавата над 1,2 млрд. лв. благодарение на изгодни за тях договори. Това са Мариците 1 и 3. При веитата сумите са по-малки, но злоупотребите са масови. Има резерви и по отношение на т.нар. високоефективна енергия - топлофикациите я представят за такава, а тя не отговаря на изискванията на ЕС. Засякохме и случаи на непозволена държавна помощ - пак към двете Марици. Злоупотребяват с държавни средства и вецове, и топлофикации. Това е било възможно, защото години наред липсва контрол от страна на ДКЕВР. Всичко е

приемано за факт

по декларации и

по документи

ЕРП-тата пък често са възлагали външни услуги, с които са оправдавали високите цени на електроенергията. Установихме източване на големи суми извън България, като част са превъртани през юридически и какви ли не други услуги.

Затова се налагат промени в законодателството. Ще има нов закон за енергетиката, който ще цели прекратяване на злоупотребите. Той вече е готов и ние от Патриотичния фронт ще го внесем другата седмица. Вярвам, че така ще се възстановят огромни средства в държавния бюджет.

- А ГЕРБ ще подкрепи ли този закон?

- Получихме пълна подкрепа от премиера Борисов и особено от финансовия министър.

- Имаше период, когато не бяхте доволни от диалога с ГЕРБ. Сега как е?

- Досега почти нямахме диалог. Затова провеждаме вече трета среща с премиера Борисов. За жалост, управляващите не търсят подкрепа от нас, а я чакат автоматично. Е, понякога това няма как да стане, защото по много въпроси имаме различия от програмен характер. Но там, където бихме могли да имаме общи позиции, те не правеха необходимото, за да се получи диалог. Надявам се оттук нататък, особено след случая с външния дълг, да има промяна. Вече всеки министър, преди да внесе законопроект, минава през нашата парламентарна група. Това не означава, че от ГЕРБ са преодолели онзи

тоталитарен

рефлекс, останал

от предишния

кабинет

Надявам се на промяна в стила на работа особено в НС, ако искат да разчитат на подкрепа.

- Вие настоявате за задължително гласуване, активна регистрация и повишаване на санкциите срещу търговията с гласове? Как ще стане това, след като ГЕРБ не иска да променя Изборния кодекс?

- Разчитаме на референдума да узакони задължителното гласуване и да сведе до минимум т.нар. мъртви души. Но ако допитването пак не успее, което е напълно възможно, постигнахме споразумение с ГЕРБ и с Реформаторския блок трите партии да внесем в Народното събрание закон за активната регистрация преди всеки вот. Подготвили сме и мерки за по-строги санкции срещу търговците на гласове.

- Как според вас ще се развият нещата в Гърмен. Там досега са съборени само 4 незаконни къщи, а има още 120?

- Ще се развият в правилната посока, нужно е малко търпение, защото процедурите са бавни и сложни. Ако тръгнем да премахваме незаконното строителство като самите ние нарушаваме закона, ще сбъркаме жестоко. Има срокове за установяване на незаконния строеж, после идва ред на съдебно обжалване, след това на заповедта за доброволно премахване, което трябва да стане в срок от 14 дни, и т.н. Тези срокове са различни за различните къщи и изтичат по различно време. Но отсега мога да кажа, че се очаква през юли в Гърмен да бъдат съборени още 20-30 незаконни къщи. През август - още. Патриотичният фронт ще настоява до последно за премахване на всичките 124 незаконни колиби.

- Как ще решим проблема с гетата? От Гърмен циганите ще отидат на друго място и ако пак се затворят в тези капсули, всичко се обезсмисля?

- Много добър въпрос. Защото

гетата буквално

генерират

престъпност

Те превръщат малките деца в просяци, наркодилъри и крадци.

- Как да ги извадим оттам и да ги пратим на училище?

- Решението е посочено в програмата на Патриотичния фронт, това вече е въпрос на държавна политика. Работи ли се на парче, всички усилия отиват на вятъра. Но първо да започнем с Гърмен и да го доведем докрай. Нека българите най-сетне да видят, че законът е еднакъв за всички, че циганите не са привилегирован етнос. Че щом пенсионерите с по 100-200 лв. пенсии и без никакви социални помощи могат да си плащат тока и водата, значи трябва да се случи и при циганите.

А когато става дума за държавна политика, нужна е поредица от мероприятия, които не трябва да са за сметка на данъкоплатеца. Не трябва да се строят блокове за цигани, а те да вкарват конете си в тях, или да се вдигат мезонети, които след 1-2 г. се превръщат в кочини.

Не са нужни

декади за ромски

включвания с

похарчени

десетки милиони

и в крайна сметка с никакъв резултат. Не. Предложили сме програма за справяне с етническата престъпност, която за да успее, трябва да стане държавна политика.

- Г-н Симеонов, вие каква кола карате?

- Карам един ситроен С-5 на 11 г. Живея в панелен жилищен блок на осмия етаж, и то под наем. Единствената ми собственост е половин панелен апартамент в кв. “Меден рудник” в Бургас. Имам и 2 селски къщи от кирпич в селата на майка ми и баща ми. За мен парите не са цел, а средство за постигане на целта.

- Какви коли според вас трябва да карат кметовете по места, част от тях имат по-луксозни автомобили и от депутатите?

- Каквито позволява бюджетът. Ако трябва бъда по-точен - задължително всички български кметове и държавни служители трябва да карат български коли. Така както в Чехия целият парламент е на шкоди, а във Франция- на ситроени.

Варуфакис: Това не е валутен съюз, а пародия

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/varufakis-tova-ne-e-valuten-syiuz-a-parodiia-6038830

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че очаква споразумение с кредиторите на страната да бъде постигнато до 48 часа след референдума в неделя

Варуфакис: Това не е валутен съюз, а пародия

http://www.vesti.bg/pari/evrozona/varufakis-tova-ne-e-valuten-syiuz-a-parodiia-6038830

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че очаква споразумение с кредиторите на страната да бъде постигнато до 48 часа след референдума в неделя

Нападения от акули затвориха плажове в Австралия

http://www.bnews.bg/article-137677

Последната атака на акула се е случила едва на 10 км от бреговата ивица.

Какво ще донесе референдумът на Алексис Ципрас за съседите на Гърция?

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255295_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D1%83%D0%BC%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%81

 За вероятните вредни ефекти от изненадващото свикване на референдум за спасителния пакет на Гърция от премиера Алексис Ципрас ще се пише много. Бившият министър-председател Георгиос Папандреу се опита да прибегне до подобна стъпка през ноември 2011 г., което

доведе до оставката на

правителството му

няколко дни по-късно. За щастие реални действия за провеждане на референдум за спасителния пакет тогава не бяха взети. Този път обаче правителството на СИРИЗА изглежда решено да проведе референдума. Ако това се случи, как ще повлияе на съседите на Гърция?

Малко анализатори задават този въпрос засега, тъй като вниманието е фокусирано върху Гърция. Като бивш финансов министър на България обаче аз се интересувам повече от ефектите върху съседните държави.

Първият ефект е ясен от опита ни от предишните банкови кризи в еврозоната: гръцките банки бързо ще фалират без спешната кредитна подкрепа от Европейската централна банка. Гръцката централна банка вероятно ще им препоръча да концентрират всичките си усилия на местния пазар и да се освободят от чуждите си активи възможно най-бързо. Това се случи в Ирландия през 2010 г. и освобождаването от банкови активи в чужбина стана за малко повече от година.

Гръцките търговски банки имат значително присъствие

чрез дъщерни банки или клонове в България (три филиала и един клон), Сърбия (четири филиала), Албания (три филиала), Кипър (пет филиала и един клон), Румъния (четири филиала) и Македония (два филиала). В България например те отговарят за близо една четвърт от банковите активи и търговските кредити.

Тяхното присъствие е толкова силно и във всички останали балкански страни с изключение на Румъния. Затова излизането на банките с гръцка собственост от пазара ще има значителни последици.

Основното последствие ще бъде, че пазарът за търговски кредити ще се свие още повече. В последните 10-15 години гръцките банки бяха сред най-активните в търсенето на търговски клиенти в балканските страни. Оттеглянето им от отпускането на търговски кредити ще се усети, още повече че потенциалните купувачи със същото ниво на интерес в региона са малко.

Преди няколко години имаше заинтересувани купувачи от редиците на австрийски, руски и турски банки. Сега самите австрийски банки намаляват присъствието си в Източна Европа. Руските търговски банки са обект на санкции на Европейския съюз. А турските банки си имат проблеми у дома, където икономическият цикъл се влоши. Накратко, никоя от тези групи банки не е потенциален инвеститор.

Това отсъствие на инвеститорски интерес означава, че цялостният достъп до капитали в региона ще намалее значително и това няма да е само временно. Възможно е местни инвеститори да закупят активите при продажби “на пожар”. В по-дългосрочен план по-голямото местно участие в банковия сектор може дори да има благоприятен ефект. Но сега предстоят няколко несигурни години за корпорациите в целия регион.

Тридневен фестивал на открито започва в гората над Куклен

http://pik.bg/тридневен-фестивал-на-открито-започва-в-гората-над-куклен-news359461.html

Тридневен фестивал на открито започва в гората над Куклен

Над 500 участници и 1500 гости се включват във фестивала на открито WakeЪп!, който започва днес в гората и по поляните над Куклен, по пътя за манастира "Св. св. Козма и Дамян".

Официалното откриване на тридневното забавление сред природата е от 17 часа със специалните гости от Македония - групите Conquering Lion и Green Out. Поканени са и двама диджеи от Сърбия E-Clip и Oxi.

В неделя, последния ден на фестивала, входът ще бъде със свободен достъп, като по традиция ще започне с народна песен, гайди и хоро по изгрев-слънце. Богатата програма ще продължи и след залеза.

15 групи, сред които "Карандила Джуниър", "Тъпани и гайди" и "Балкански", ще се включат в програмата, която е структурирана в 4 тематични партита. Жанровете са хип-хоп, реге, етно фюжън и транс. Партитата ще са на 2 вечерни сцени, а през деня малка сцена, качена на дърветата, ще озвучава вълшебната гора.

Ще има артбазар, както и шатра за лекции, в които ще се обсъждат многото аспекти на алтернативния начин на живот, представени от хора, споделящи личния си опит. Дневната програма включва кино, театър, различни видове спорт, йога и работилници.

Предстоящи събития

http://www.cross.bg/provede-praznik-zala-1472125.html

/КРОСС/*** Босна и Херцеговина.Президентът Росен Плевнелиев ще бъде на работно посещение в Босна и Херцеговина. В Сараево държавният глава ще се срещне с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич и ще участва в международната конференция „Регионално икономическо развитие и сътрудничество", с участието на 200 от най-успешните мениджъри от Югоизточна Европа.***Париж.Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие в Париж туристическия панаир „България - култура и традиции". Събитието, организирано от Министерството на туризма, ще се проведе в центъра на Париж на площад „Пале Роял" и ще продължи до 5 юли 2015 г. Фестивалът е част от програмата, съпътстваща експозицията „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България" в музея Лувър.***София.От 09.30 часа в зала „Триадица", Гранд хотел София, вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева организира дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията.***София.От 09.30 часа в София Хотел Балкан министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще открие първото заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Околна среда 2014 - 2020 г.".***Ловеч.В 10.30 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще посети предприятие за плодове и зеленчуци „Хладилника" в град Летница

Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255294_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD

 Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса на труда. Решено беше работодателят да може с предизвестие да прекрати трудовия договор на служител или работник при придобиване на право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Прекратяване на трудовия договор без предизвестие може да направи работникът или служителят, когато е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, решиха още депутатите. Парламентът отмени задължението работодателят да разработва и утвърждава правила за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд в предприятието, които не могат да противоречат на нормативните изисквания. С текст в преходните и заключителните разпоредби на КТ бе променен текст от Закона за държавния служител, с който се допуска в администрации, в които организацията на труда позволява това, да може да се установява работно време с променливи граници. Времето, през което държавният служител трябва задължително да бъде на работа в администрацията, ще се определя от органа по назначаването.

 
Осигурителните вноски за Държавното обществено осигуряване за лицата, наети по трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, се внасят авансово върху не по-малко от минималния месечен размер на осигурителния доход, решиха народните представители. Паричните обезщетения за временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест на тези лица ще се изплащат за срока на неработоспособността, но за не повече от 90 календарни дни. Лицата, които са полагали труд по трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, трябва да уведомяват дирекцията "Бюро по труда" и да декларират размера на полученото възнаграждение до пето число на месеца, следващ месеца, през който е положен трудът.

Това ли да е бъдещето на гордите гърци

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/03/2565162_tova_li_da_e_budeshteto_na_gordite_gurci/?ref=rss


Лидерите на Европейския съюз рядко са били толкова близо до нервен срив. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц дори предложи лично да отпътува за Гърция и там да призове за гласуване със "за" на предстоящото всенародно допитване.

Гръцкият премиер Ципрас бил позвънил междувременно в Брюксел и бил помолил за помощ. Но как да стане това? Да бъде спрян часовникът? Или пък правилата и договореностите да бъдат обявени за невалидни? По всичко изглежда, че еврозоната не е...

Земетресение с магнитуд 6.1 в северозападен Китай

http://www.mediapool.bg/zemetresenie-s-magnitud-61-v-severozapaden-kitai-news236188.html

Земетресение с магнитуд 6.1 по Рихтер разтърси северозападната китайска Синцзян-Уйгурска автономна провинция. Това съобщи Геофизическият институт на САЩ, предадоха агенците.  Трусът е станал на 164 км северозападно от град Хотан.  Китайските власти заявиха, че земетресението е било с магнитуд 6.5.  Няма данни за жертви или материални щети.

Слънце сутрин, дъжд следобед

http://frognews.bg/news_94113/Slantse-sutrin-dajd-sledobed/

Сутринта над по-голямата част от страната ще бъде предимно слънчево. Около обяд над Източна България и планините облачността ще се увеличи и ще превали, на места - и ще прегърми.

Европа иска да накаже Гърция с излизане от еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255293_%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%

 За над 30 години отразяване на политически и икономически теми, никога не съм бил свидетел на подобен случай на продължителна, лицемерна, разрушителна и притворна некомпетентност - и не говоря за Алексис Ципрас и СИРИЗА. Докато щетите се увеличават, вече е в ход опитът за пренаписване на историята на отвратителния провал на Европейския съюз спрямо Гърция.

В понеделник (29 юни) председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви не пресконференция, че е бил предаден от гръцкото правителство. Институциите кредитори показаха гъвкавост и потърсиха компромис, каза той.

Последното им предложение не включвало намаляване на заплати нито на пенсии, подчерта Юнкер. По думите му това бил пакет, създаващ “по-голяма социална справедливост”. Ципрас заблудил гърците за искания на кредиторите. По преговорите имало напредък. Можело лесно да бъде постигнато споразумение, ако Ципрас не бил провалил преговорния процес рано в неделя, обявявайки референдум.

Какъв възмутителен куп дезинформация.

Откакто тези преговори започнаха преди пет месеца, и двете страни направиха компромиси, но Ципрас отстъпи много повече от кредиторите. Той най-вече бе готов да склони на повече бюджетни икономии - огромна отстъпка от негова страна.

Последното предложение на кредиторите наистина включваше малко благоприятни цели за първичния бюджетен излишък от първоначалните изисквания, но все пак настояваше за строга (и ирационална) бюджетна политика.

Кредиторите обаче отказаха да направят отстъпки по молбата на Атина при сегашните преговори да бъде обсъдено намаляване на дълга, абсурдно настоявайки, че това е въпрос за по-късно. Вчера Ципрас направи най-отчаяния си досега опит да придвижи въпроса.

Далеч от всякакво желание за компромис, доминиращите гласове сред кредиторите, най-вече германският министър на финансите Волфганг Шойбле, който изглежда често е човекът, вземащ решенията, настояват, че нищо не подлежи на обсъждане. Вече започнатата програма трябва да бъде завършена и толкова.

Да, програмата бе неуспешна. Не, тя не би постигнала устойчивост на дълга. Разбира се, беше безсмислено жизненият стандарт на гърците да се срива още повече. Това какво общо имаше? Според Юнкер последното предложение не съдържало искане за намаляване на заплатите. Нима? В предложението се посочва, че “системата на заплатите” трябва да бъде модернизирана, включително чрез “намаляване на натиска при разпределянето на заплатите (в държавния сектор)”.

На пръв поглед намаляването на натиска включва съкращения. Ако кредиторите призоваваха натискът върху заплатите в държавния сектор да бъде намален във възходяща посока, може би трябваше да го пояснят. Все едно, увеличаването на ДДС, за което кредиторите настояват, означава намаляване на реалните заплати както в държавния, така и в частния сектор.

Колкото до това, че няма да се намаляват пенсиите - кредиторите поискаха поетапно спиране на нови облекчени условия за ранно пенсиониране и т. нар. солидарни плащания за най-бедните пенсионери. Това са съкращения.

Кредиторите поискаха и много повече. Нали помните, че гръцката икономика е на колене? Жизненият стандарт се срина, а безработицата е 25 %. Сега прочетете документа, в който е изложено предложението, и вижте дали в него е отразен напредъкът в “социалната справедливост”, който Юнкер подчерта на пресконференцията.

Все още обаче не съм споменал най-голямата дезинформация. Забелязвайки за първи път, че в границите на Гърция има европейски граждани, Юнкер се обърна към тях по въпроса за референдума, насрочен за 5 юли.

Гърците ще трябва да отговорят на въпроса дали приемат предложението, представено от кредиторите. Предложение, което между другото според кредиторите вече не е на дневен ред. “Не (на предложение, което вече не съществува) ще означава, че Гърция казва “не” на Европа”, поясни Юнкер. Вотът ще определи “дали гърците искат да останат в еврозоната”, допълни френският президент Франсоа Оланд.

Глупости.

Няма съмнение, че гърците искат да останат част от евросистемата, въпреки че ми е все по-трудно да разбера защо. Ако Гърция излезе от тази система, няма да бъде защото гърците са решили да напуснат. Причината ще бъде, че Европа е решила да ги изрита. Това не е просто игра на думи. Няма причина, законова или логическа, дефолт на Гърция да налага излизане от еврозоната.

Европейската централна банка дърпа спусъка, избирайки (моля, забележете: избирайки) да откаже да предоставя услуги като кредитор от последна инстанция на гръцката банкова система. Това е, което направи тази седмица. Това е причината за затварянето на гръцките банки и което скоро ще принуди гръцките власти да започнат да издават паралелна валута под формата на дългови разписки (т. нар. книжа Ай Оу Ю (I owe you - IOUs) - от англ. език “аз ти/Ви дължа”).

Една наистина независима ЕЦБ, готова да направи каквото е необходимо, за да защити евросистемата, би обявила, че ще продължи да снабдява гръцките банки с ликвидни средства. Ако се преценява, че гръцките банки с течение на времето ще бъдат неплатежоспособни (което все още не се е случило), то това също не би трябвало да провокира излизане от еврозоната. Европа има необходимите пари и механизъм за спасяване на банки, който би позволил да бъде поет контрол върху банките и те да бъдат рекапитализирани.

Тези възможности са изключени, тъй като предполагаемо аполитичната ЕЦБ позволява на европейските финансови министри да я използват като чук, за да изтръгнат бюджетни признания от Гърция.

Никой никога не си е представял, че правителствен дефолт в Европа би диктувал изхвърляне от еврозоната. Дори самото съществуване на подобна възможност основателно би било прието като фатален дефект в дизайна на системата.

Ако гърците гласуват с “не”, излизане на Гърция от еврозоната е вероятно. Обаче ако това се случи, то причината няма да е, че Гърция е избрала да напусне. Причината ще бъде, че Европейският съюз и неговата политизирана централна банка са избрали да наложат излизането от валутния съюз като наказание.

Още по темата: Кога и защо е имало референдуми в Гърция

нюз.ин

Седем референдума са се състояли в Гърция след образуването на новогръцката държава през 1831 г. и през целия 20 век в продължение на 54 години. Въпросът, на който гърците е трябвало да отговарят на шест от седемте референдума, е бил какъв да е държавният строй /монархия или президентска република/, а само един референдум е бил свикан за одобряване на конституцията на страната. Три от седемте референдума са били проведени от диктаторски режими.

1920 г. Малко след победата на парламентарните избори, които Елефтериос Венизелос губи в разгара на малоазиатската кампания, новото правителство начело с Димитриос Ралис обявява референдум на 5 декември с въпрос дали гърците искат крал Константин Първи да се завърне на престола. В референдума не участват либералите. Връщането на краля в изгнание е одобрено с гласовете на 99 на сто от гърците. Резултатът притеснява съюзническите сили: съюзниците престават да подкрепят Гърция и застават зад Турция.

Промяната в позицията на съюзниците се смята за един от факторите, допринесли в определена степен за малоазиатската катастрофа /прогонването на гърците оттам/. 1924 г. Четвъртото Велико народно събрание насрочва референдум за 13 април с въпрос за премахване на монархията. Процедурата се организира от правителството на Папанастасиу. 69,95 на сто от гърците гласуват за президентска република, а против са 30,05 на сто. На 1 май същата година клетва за президент на републиката полага Павлос Кундуриотис.

1935 г. Диктаторският режим на Георгиос Кондилис обявява референдум. Допитването остава в историята като “фалшив референдум”. Въпросът на него е бил за премахване на президентската република. Според официалния резултат в подкрепа на президентската република гласуват 97,88 на сто от избирателите, а “не” са казали само 2,12 на сто.

1946 г. Правителството на Константинос Цалдарис обявява референдум на 1 септември, на който гърците е трябвало да гласуват “за” или “против” връщането на краля и “за” президентска република. За връщането на краля гласуват 69 на сто, а 20 на сто са “против”. 11 на сто се изказват в подкрепа на президентската република.

1968 г. Хунтата на полковниците в Гърция организира референдум на 29 септември за проектоконституция, изготвена от нея. На скалъпения референдум-пародия с “да” гласуват 92,21 на сто, а “не” казват - 7,79 на сто.

Политическите затворници, заловени или изпратени на заточение след преврата на 21 април, не са допуснати до участие в референдума.

1973 г. Априлската диктатура свиква втори референдум-пародия на 29 юли същата година. Въпросите на него са свързани с одобряване на промените в конституцията от 1968 г., избора на президент на републиката /диктатора Георгиос Пападопулос/ и на вицепрезидент /Одисеас Ангелис/ с мандат от осем години и премахване на монархията. “За” гласуват 78,43 на сто, а “против” - 21,57 на сто.

1974 г. След падането на диктатурата, правителството на Константинос Караманлис свиква на 8 декември референдум с въпрос за формата на държавно управление /монархия или президентска република/. На него 69,2 на сто се изказват срещу монархията.

Патриотите казват ще подкрепят ли властта

http://offnews.bg/news/n_1/n_527167.html

Патриотичният фронт обявява днес дали ще продължава да подкрепя правителството. Вчера беше проведена среща между коалицията, ръководството на ГЕРБ и кабинета.  През май политическата група постави седем искания, за да продължи да подкрепя управлението. Според ръководството на Патриотичния фронт голяма част от условията са изпълнени, но борбата с битовата престъпност и отлагането само с месец на увеличението на цените в енергетиката не са достатъчни. 

Зверска катастрофа на "Тракия" край Пловдив: Шофьор и дете загинаха, двама са тежко ранени

http://petel.bg/Zverska-katastrofa-na-Trakiya-kray-Plovdiv--SHofor-i-dete-zaginaha--dvama-sa-tezhko-raneni__118166

*снимката е илюстративна Две жертви, едната - дете, още двама в тежко състояние с опасност за живота - това е резултатът от челен удар на...

Соломон Паси към американците: Пратете ни не 14, а 1400 танка

http://petel.bg/Solomon-Pasi-kam-amerikantsite--Pratete-ni-ne-14--a-1400-tanka__118167

Американските танкове не са чужда военна техника, това е съюзническа техника. Откакто България стана член на НАТО и на ЕС ние вече трябва...

Mаксималните температури в повечето места ще са между 25° и 30°

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4852433

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. Сутринта над Западна и Източна България ще е предимно слънчево. Около обяд над източните райони облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Ще се усили вятърът от север-североизток.
Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. Сутринта над Западна и Източна България ще е предимно слънчево. Около обяд над източните райони облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Ще се усили вятърът от север-североизток.

Остава топло, в Източна България може да превали

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4852435

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. Сутринта над Западна и Източна България ще е предимно слънчево. Около обяд над източните райони облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Ще се усили вятърът от север-североизток.
Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца. Сутринта над Западна и Източна България ще е предимно слънчево. Около обяд над източните райони облачността ще се увеличи и на места ще превали и прегърми. По-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Ще се усили вятърът от север-североизток.

Германската антиевропейска партия не успя да се възползва от гръцката криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255292_%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B5+%D1%83%

 Гръцката криза можеше да бъде неочаквана изгода за германската антиевропейска партия, но тя се показа неспособна да се възползва за момента, раздирана от вътрешни дрязги, които се очаква да достигнат върха си на партийния конгрес този уикенд.

Ожесточената борба за власт, която от месеци противопоставя настоящия водач на “Алтернатива за Германия” (АГ), професора по икономика Бернд Луке - представител на неолибералното крило във формацията - и Фрауке Петри, привърженичка на по-твърдото придържане към ценностите, заплашва да взриви партия, която доскоро бе в състояние да застраши канцлера Ангела Меркел.

Журналист от в. “Велт” дори иронично сравни катастрофата в партията с тази в Гърция. Политологът Себастиан Фридрих определя конфликта като много тежък и намира за “много малка вероятността привържениците на неоконсервативното течение и тези от неолибералния лагер да останат заедно”. Той дори смята, че заглавието на току-що издадената му книга “Възходът на АГ” вече е остаряло.

Доскоро всичко се развиваше успешно за партията, учредена през пролетта на 2013 г. и наброяваща днес 23 000 членове. След като малко не й достигна да влезе в Бундестага само месеци след създаването си, АГ първо направи пробив на европейските избори през май 2014 г. (6,5 процента от гласовете и 7 депутати), после потвърди позициите си, като влезе последователно в регионалните парламенти на пет провинции: Саксония (9,7 процента от гласовете), Бранденбург (12,2 процента), Тюрингия (10,6 процента), а през 2015 г. в Хамбург (6,1 на сто от гласовете) и в Бремен (5,5 процента).

Динамиката на успеха обаче се сблъска с борбата между амбициите на двама души, които са пълен антипод един на друг: от една страна, 52-годишния Луке с приветливо излъчване и език на технократ, от друга - 40-годишната Фрауке Петри, която говори като картечница и използва шокиращи изрази, осъждащи политическата коректност по отношение на имиграцията или сигурността.

Два непримирими лагера

След като в началото на миналата есен флиртуваше с 10-те процента избиратели, изразили намерение да гласуват за АГ, (което я превърна в третата политическа сила в страната след ХДС на Ангела Меркел и социалдемократическата партия, управляващи заедно страната), в средата на юни АГ не може да се похвали с повече от 5 процента.

Първоначално мълчаливата опозиция изведнъж се отприщи. “Луке е привърженик на авторитарното управление и не смее да засяга публично всички теми от политическите дебати”, заяви в началото на юни Петри. На това настоящият лидер на партията отговори като разкритикува съперничката си, че е обсебена от идеята “да го свали и самата тя да заеме председателското място”.

Възникването през зимата на антиислямското движение ПЕГИДА в крайна сметка ги раздели - Петри призова за диалог с тази група от населението, която е обезпокоена от небивалия приток на бежанци на германска земя, а Луке се затрудни да дефинира ясен курс.

Дни преди конгреса в Есен (Западна Германия), който веднъж вече беше отложен заради напрежението в партията, двата лагера изглеждат по-непримирими от всякога.

“Понастоящем не виждам възможност този конфликт да приключи, ако продължат да работят заедно в ръководството”, заяви за АФП Райнер Роле, кандидат за водачеството в партията.

“Един от лагерите ще трябва да поеме командването, тъй като е необходимо да се съсредоточим отново върху политическите си цели”, изтъква този предприемач, привърженик на Луке.

Ако Луке не успее да се наложи, “мисля, че ще напусне партията и ще основе нова”, казва политологът Себастиан Фридрих. Атакуван от Петри, но и от една още по-националистическо-консервативна прослойка във формацията, Луке вече се подготви за тази опция, създавайки вътре в партията група, наречена “Пробуждане 2015″, чието предназначение е да събере последователите му.

В понеделник, на фона на гръцката психодрама, той се опита да възкреси силно язвителната антивропейската риторика, която винаги е обединявала партията му. “Тежката отговорност за това огромно бедствие е единствено на госпожа Меркел и на никой друг (. . .). Г-жо канцлер, моля ви: Подайте оставка!”, заяви той на пресконференция в Берлин.

Колкото до партийния вестник - той призовава за единство, приканвайки привържениците да направят така, че следващия понеделник статиите в печата, посветени на конгреса в Есен, да носят едно-единствено заглавие: “АГ окончателно тегли чертата на вътрешните разпри и обявява война на утвърдените партии”.

Наследството на Обама - край на Студената война в Карибския регион

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255291_%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9E%D0%B1%D0%B0%D0%BC%D0%B0+-+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%

 Студената война най-накрая приключи в Карибския регион, след като Куба и САЩ официално възстановиха дипломатическите си отношения, прекъснати от повече от половин век на враждебност. Двете страни се готвят да отворят отново посолствата в столиците си на 20 юли.

Твърде дълго Вашингтон възприемаше комунистическа Куба като заплаха в задния си двор. Сегашното сближаване ще бъде важна част от наследството, което Обама ще остави след края на мандата си, но все пак доминираният от опозицията Конгрес в САЩ може да му създаде някои пречки.

Отварянето на американското посолство “ще легитимира репресиите в Куба и няма да поощри каузата на свободата и демокрацията”, оплака се в Туитър във вторник кандидатът за президентската номинация на Републиканската партия Джеб Буш, син и брат съответно на президентите Джордж Буш-старши и Джордж Буш-младши.

Законодателите от консервативната партия вече дадоха ясно да се разбере, че Обама няма да може така лесно да назначи посланик, чиято номинация ще трябва да бъде утвърдена от контролирания от републиканците Сенат. Още по-трудна може да се окаже отмяната на дългогодишното американско ембарго върху търговията с Куба въпреки надеждите на американските компании, туристите и разбира се на любителите на пурите и рома, че режимът на ограничителните мерки скоро ще бъде вдигнат.

Помирението с Куба отдавна беше в дневния ред на Обама, но той изчака почти до средата на втория си мандат, за да разкрие картите си.

Обама и кубинският президент Раул Кастро изненадаха света през декември, когато заедно обявиха намеренията си да възобновят отношенията. Станалото бе резултат от 18-месечни тайни преговори с посредничеството на Ватикана. В тържествен тон Обама заяви на испански: “Тодос сомос американос” /”Всички сме американци”/.

През април двамата държавни глави се видяха в Панама в кулоарите на лидерската среща на Организацията на американските държави и отново твориха история.

Кастро, 83-годишният брат на болния 88-годишен революционен лидер Фидел Кастро, припомни инциденти като опитите на ЦРУ да убие брат му, както и безуспешното нахлуване през 1961 г. на кубинските изгнаници в Залива на прасетата.

Старият революционер тогава заяви, че първият президент на САЩ от афро-американски произход не носи никаква вина за действията на предшествениците си: “Според мен президентът Обама е честен човек. Смятам, че поведението му до голяма степен се дължи на скромния му произход”. Обама гледаше в пода.

Години наред САЩ бяха в международна изолация, що се отнася до политиката им към Куба. Дори папи посещаваха Хавана и осъждаха търговското ембарго, което бе въведено от американския президент Джон Кенеди.

По улиците на Хавана обикновените кубинци хранят големи надежди да се измъкнат от бедността. Туристите от САЩ вече се увеличиха значително през януари, но все пак много от ограниченията върху пътуванията остават в сила.

Пред сградата на Службата за защита на дипломатическите интереси на САЩ в Куба, 50-годишният Едуардо Валдес изрази надежда, че новото посолство ще го улесни да емигрира и да се събере със семейството си във Флорида. “Не съм виждал сина си от пет години”, обясни той.

Абел Гарсия, 45-годишен мъж, който чакаше пред службата да получи отговор на молбата си за американска виза, заяви, че сближаването “ще бъде нещо добро за страната” му.

В старата част на Хавана и в градовете от времето на колониалната ера като Тринидад в Централна Куба бизнесът с туристи от САЩ вече разцъфтява.

Много западни туристи вече бързат да си направят планове да посетят Куба и да добият представа какви са били нещата там десетилетия наред, да се повозят в легендарните лимузини от 50-те в островната държава, преди там да са потекли очакваните чуждестранни инвестиции.

Също пред службата за защита на американските интереси 57-годишният Раул Бусо изрази очаквания за подем в икономическите отношения със САЩ: “Сега всичко би трябвало да се подобри”.

Още по темата: Най-високопоставеният американски дипломат в Куба има големи шансове да оглави ново посолство

Анита Сноу
Асошиейтед прес

От своя кабинет, издигащ се високо над Хавана, Джефри Делорентис има просторен изглед към небесносиния Флоридски проток и кървавочервените букви, провъзгласяващи отпора на Куба срещу Съединените щати.

“Родина или Смърт!” гласи надписът, поставен пред службата за защита на дипломатическите интереси на САЩ в Куба, изградена преди 15 години, когато Делорентис беше по-младши служител, работещ за уреждане спора около съдбата на детето Елиан Гонсалес, напуснало Куба с плавателен съд.

Сега, при това трето назначение в комунистическа Куба, Делорентис е най-високопоставеният дипломат на САЩ на острова и работи за слагане край на продължаващата повече от половин век враждебност между двете страни. 61-годишният дипломат, известен със своя сдържан стил и публична дискретност, е също така в краткия списък на кандидатите за посланик на САЩ в Куба, ако ще има такъв.

В сряда Делорентис лично връчи писмо от Белия дом до кубинското външно министерство за възстановяване на посолства в съответните столици на страните. Съответните им дипломатически мисии, наречени служби за интересите, ще бъдат превърнати в посолства още на 20 юли, макар Държавният департамент да казва, че все още няма дата за официална церемония. Куба заяви, че церемонията за превръщане на съответните служби за интересите в посолства ще се състои на 20 юли.

Някои републиканци в Конгреса се заричат да попречат на назначаването на посланик в Хавана и да спрат финансирането за посолството. “Няма много дипломати, които биха могли да представляват Съединените щати в Хавана в този деликатен, но обещаващ момент”, каза бившият кубински дипломат Карлос Алсугарай. “Джеф е един от тях”, заяви той.

Делорентис беше консулски служител в Куба от 1991 до 1993 г., когато островът беше обхванат от икономическа криза при разпадането на Съветския съюз. Като ръководител на икономическия и политическия отдел на службата за интересите на САЩ от 1999 до 2002 г. Делорентис беше ключов преговарящ в битката за попечителството над Елиан Гонсалес.

Вики Хъдълстън, която оглавяваше мисията тогава, каза, че тихата дипломация на Делорентис е помогнала за успокояване на напрежението, когато кубински служители заплашиха с масова миграция на хора с плавателни съдове, ако младият изгнаник не бъде върнат в родината си. Правителството на президента Бил Клинтън в крайна сметка подкрепи родителските права на бащата на Елиан в Куба и върна момчето на острова.

Делорентис също така “изигра решаваща роля” в обсъжданията с кубински представители по повод решението на правителството на президента на САЩ Джордж У. Буш да използва военноморската база “Гуантанамо” в Източна Куба като място за затваряне на лица, задържани по обвинения в тероризъм след нападенията на 11 септември.

“Той винаги в известен смисъл тихо преминаваше границата в отношенията с кубинските представители, но те винаги му имаха голямо доверие”, каза Хъдълстън. “Той винаги точно тълкуваше кубинските мотиви и действия”, заяви тя.

Хъдълстън си спомни как заедно с Делорентис са присъствали на литургия в местна римокатолическа църква и той се е постарал да осигури компютри за енорията във време, когато се е гледало с подозрение на попадането на подобни технологии в ръцете на неправителствена структура.

След Хъдълстън постът на ръководител на мисията беше зает от Джеймс Кейсън, който разгневи Фидел Кастро, като се срещна с противници на правителството в дома на дисидент през 2003 г. Няколко седмици по-късно бяха арестувани 75 дисиденти.

Делорентис се върна в Хавана като ръководител на мисията през август миналата година, когато от няколко месеца се водеха преговори за освобождаване на подизпълнителя на Агенцията за международно развитие на САЩ Алън Грос. Президентът Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха на 17 декември договореност за освобождаването на Грос и трима кубински затворници в Съединените щати и за действия за възобновяване на дипломатическите отношения.

Високият и слаб Делорентис е забележителна фигура в Хавана, облечен в риза с дълги ръкави и вратовръзка при срещите си с други чуждестранни дипломати, бизнесмени и кубинци, които познава от години.

Както при по-ранните си назначения, Делорентис “излиза от сградата и разговаря с хората”, каза анализаторът по въпросите на Куба Филип Питърс, който редовно пътува до острова. “Той познава страната много, много добре”, заяви Питърс.

Както се очакваше, Делорентис отказа да говори публично заради преговорите между САЩ и Куба. От 17 декември той е говорил много малко пред водещи медии. Той заяви в предаването “60 минути” по Си Би Ес, че ако САЩ направят ново изключение за търговското ембарго, това би позволило обмен на интернет технологии, което може да “промени ситуацията в бъдеще”, като свърже Куба със света и “оживи острова”.

Делорентис е завършил факултета за външнополитическа служба към Джорджтаунския университет и института за следдипломна квалификация по международни и публични въпроси към Колумбийския университет. Той е бил старши сътрудник в Съвета за външни отношения в Ню Йорк, преди да постъпи в Държавния департамент на САЩ, и е работил в мисията на САЩ в ООН в Женева, в посолството на САЩ в колумбийската столица Богота и във Вашингтон, включително като заместник-помощник държавен секретар по въпросите на западното полукълбо.

Доскоро Делорентис беше заместник на постоянния представител на САЩ в ООН Саманта Пауър. Бивш негов колега каза, че там той е бил известен като “човека, който светваше лампите сутринта и си тръгваше последен вечерта”.

Присъствието на Делорентис в интернет е минимално, предимно писмени текстове на обръщения пред Съвета за сигурност на ООН. В рядка реч, публикувана в ЮТюб, дипломатът с прошарена коса и очила с тъмни рамки заяви пред студенти на международна конференция на ООН през 2013 г., че международната дипломация “може да бъде разстройваща, дори влудяваща”.

Той не даде повече подробности за предизвикателствата на това да бъдеш дипломат в Куба, която няма официални дипломатически отношения със САЩ от 1961 г.

“Той се опитва да възстанови отношения, които са разстроени от 55 години”, каза холандският посланик Норберт Бракхойс. Съединените щати имат нужда от “някой, който е много предпазлив, но и много вещ и с проницателност над средното ниво”, каза Бракхойс. Делорентис е “очевидно точният човек в точното време и място”, добави той.

Дачич: Сърбия няма да жертва приятелството си с Русия заради ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/03/2565449_dachich_surbiia_niama_da_jertva_priiatelstvoto_si_s/?ref=rss

По време на посещение в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел външният министър на Сърбия заяви, че не иска да страната му да жертва отношенията с традиционния съюзник Русия заради Европейския съюз (ЕС), предаде Balkan Insight.

"Сърбия се приближава към ЕС, но ние също така имаме приятели, както всички останали по света. Как бихме могли да направим нещо срещу приятелите си в името на ново присъединяване?", заяви Дачич.

"В същото време Сърбия има по-нисък търговски обмен с...

Кунева организира дебат за европейските антикорупционни практики

http://pik.bg/кунева-организира-дебат-за-европейските-антикорупционни-практики-news359458.html

Кунева организира дебат за европейските антикорупционни практики

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева организира в петък, 3 юли дискусия за целите, предизвикателствата и добрите практики в превенцията и борбата с корупцията, съобщиха от правителствената информационна служба.

В рамките на дискусията ще бъде представен опитът на Хърватия и Полша, две от новите държави-членки на ЕС, които отбелязват значителен напредък в борбата с корупцията и ще бъдат обсъдени възможностите за пренасяне на част от тези добри практики в България.

Гост-лектори на конференцията ще бъдат г-н Павел Войтуник, председател на Централното антикорупционно бюро на Полша и г-н Марин Мърчела, член на Върховния съд на Хърватия и председател на ГРЕКО. На събитието ще присъства и министърът на правосъдието Христо Иванов. Поканени са представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт, неправителствения сектор и академичните среди.

В момента българското правителството е в процес на цялостно преразглеждане на антикорупционното законодателство на страната. Тази седмица в Народното събрание беше внесен от Министерския съвет Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Целта е в началото на 2016 г. в България да заработи Национално бюро за предотвратяване на корупцията.

Дискусията е част от инициативата на вицепремиера „Европейски дебати“, която има за цел да популяризира европейските политики сред българското общество. Форумът ще се проведе на 3 юли, от 09.30 часа в Гранд Хотел София, зала „Триадица”. Събитието е отворено за медии.

Дилетантският егоизъм на Ципрас

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255290_%D0%94%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D0%BD%D0%B0+%D0%A6%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81

 Има нещо гнило в Гърция. Едно неотдавна, през февруари избрано популистко правителство обеща, че ще задържи банкрутиралата държава в еврозоната, като същевременно ще договори социално издържани спасителни пакети с международните кредитори. В края на юни гръцките банки са затворени и е въведен контрол на капиталовите потоци.

Отчаяни пенисонери чакат на дълги опашки, за да изтеглят пари от банкоматите, които често са празни. Ситуацията е напълно извън контрол. Въпреки това правителството, с надеждата да бъде легитимирана провалената му тактика, организира в неделя референдум, който според гръцкото управление за обществените приходи струва 110 милиона евро.

В тези драматични моменти, малко преди края, премиерът Алексис Ципрас изложи разбирането си за демокрация, което можа само да шокира останалите европейски демокрации.

В изчерпателно интервю за първа програма на гръцката телевизия в понеделник вечерта той прокламира нещо абсурдно: ако резултатът от референдума бъде “да” на исканията на партньорите на Гърция, той ще уважи резултата, но няма да приложи плановете. Ако обаче мнозинството гърци кажат “не”, за което правителството мобилизира всичките си резерви на реторика, тогава според Ципрас Атина би имала силен коз при евентуално продължаване на преговорите.

Неопитният премиер, който постоянно се кълне в дадения му от народа мандат, предварително обяви, че няма да изпълни волята на народа, която ще бъде изразена в неделя, ако тя не му харесва.

Ако гърците гласуват така, както се надява Ципрас, тогава той възнамерява да използва гласуването като оръжие в преговорите с кредиторите, които самият той напусна миналата седмица.

В страната, която постоянно кокетира с представата за себе си като “люлка на демокрацията”, днес думата имат инфантилни дилетанти. Чаровният иначе премиер не работи за доброто на своя народ, а само за оцеляване на своята партия. Точно както и старите партии, които той критикуваше жестоко и които бяха брутално наказани от народа на изборите през януари. Онези партии, които от десетилетия управляваха Гърция и я доведоха до днешния фалит.

Да, Алексис Ципрас, който стана съдбовна личност за Гърция, а може би и за целия Европейски съюз, говори смущаващи за нашите разбирания неща. Но външният вид лъже. Когато се страхуват, гърците имат обичая да демонстрират мускули. Зад фасадата на премиерската резиденция отдавна вече е агония.

Четирима министри при закрити врата предупреждават, че е необходима промяна на курса, редица депутати от СИРИЗА в Европейския парламент от понеделник се разграничават от официалната линия на партията. В Атина граждани демонстрират под мотото “Искаме Европа!” Последен, създаден от гърците шанс за по-различна, по-добра Гърция!

Александър Везенков подписва с Барселона

http://basketball.actualno.com/Aleksandyr-Vezenkov-podpisva-s-Barselona-news_482245.html

Александър Везенков ще продължи кариерата си в испанския гранд Барселона. Това потвърди самият той пред BGbasket.com. Договорът на българина ще бъде за четири години и е на стойност 2 млн. евро. Българският талант имаше още една година от договора си с гръцкия Арис, но избра да продължи кариерата си с 18-кратния испански шампион. 205-сантиметрово крило записа най-успешния си сезон тази година, като бе избиран няколко пъти за най-полезен играч в гръцкото първенство. Той влезе в плейофите като р

"Левски" запазва един от основните си футболисти

http://bgfootball.actualno.com/Levski-zapazva-edin-ot-osnovnite-si-futbolisti-news_482247.html

"Левски" е на път да запази един от основните си футболисти Аймен Белаид. Тунизиецът, който доскоро лекуваше контузия, в момента е на лагер със "сините" в Боровец. Белаид все още не е дал окончателен отговор дали приема новите условия на шефовете си и ще подпише ли контракт. Поради тази причина един от тримата нови собственици на клуба Иво Тонев и спортният директор Георги Иванов са използвали контролата с Монтана, за да преговарят със защитника, пише "Меридиан мач". Разговорът след мача, прем

След гей браковете, американец поиска узаконяване и на полигамията

http://america.actualno.com/Sled-gej-brakovete-amerikanec-poiska-uzakonjavane-i-na-poligamijata-news_482248.html

Жител на Монтана, вдъхновен от разрешаването на еднополовите бракове, поиска правото да сключи брак с две жени. Американецът Натан Колиър обяви, че е бил вдъхновен от решението на Върховния съд на САЩ, с което бяха разрешение гей браковете. По думите му, той е бил особено поразен от думите на председателя на съда Джон Робъртс, който твърди, че даването право на гей двойките да сключват брак може да окуражи полигамията. И така тази седмица Колиър и двете му жени, Виктория и Кристи, внесоха в съд

Над половината от петрола в Арктика ще се добива от Русия

http://asia.actualno.com/Nad-polovinata-ot-petrola-v-Arktika-shte-se-dobiva-ot-Rusija-news_482252.html

В годишния отчет на Световния петролен съвет се казва, че през 2030 г. дневният обем на добиван петрол от Русия ще нарасне с 600 000 барела до 2,2 млн. барела, съобщава вестник Известия. Това е свързано с очакването след пет годни Русия да получава 55% от всички добиван в Арктика газ и петрол. При това общият добив на другите държави, работещи в Арктика, ще се увеличи 4,4 пъти. Така, според изводите на Съвета, Русия ще запази лидерската си позиция на шелфа. Анализатори отбелязват, че два от т

Тристранката се събира за реформите на Москов и Калфин

http://offnews.bg/news/n_1/n_527162.html

Националният съвет за тристранно сътрудничество се събира днес. На заседанието на тристранката ще бъдат обсъдени промените в законите за лечебните заведения и за социалното подпомагане.  Здравният министър Петър Москов вече обяви, че ще оттегли предложението си за приватизация на болници. Вчера пък депутатите приеха на първо четене социалната реформа на вицепремиера Ивайло Калфин. 

Кристиян Джамбазовски: Българите са в топ 5 на туристите в Македония

http://www.dnevnik.bg/biznes/turizam/2015/07/03/2558317_kristiian_djambazovski_bulgarite_sa_v_top_5_na/?ref=rss


Македония е една от страните, които през последните години усилено рекламират туризма си у нас като задължително участват в туристическите борси с големи щандове и качествени брошури, написани на български език. Макар че много българи вече са посетили, някои по повече от веднъж, основни забележителности в страната като Охрид, например, данните показват, че непрекъснато расте броят на българите, които отиват на екскурзия в страната. Скоро предстои да се пусне и портал в услуга на туристите и...

Как се стигна до гръцката криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255289_%D0%9A%D0%B0%D0%BA+%D1%81%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%BD%D0%B0+%D0%B4%D0%BE+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0

 2009 година

Правителството на Георгиос Папандреу оповестява един факт, който никой в европейските институции не може да проумее, но и никой не го е контролирал: Гърция има 350 милиарда евро дългове, което отговаря на 160 процента от БВП на страната. Бюджетният дефицит не е в рамките на максимално допустимите 3 процента, а достига почти 13 на сто. През въпросната 2009 година германското правителство все още е категорично против помощите за Гърция.

2010 година

Икономиката на Гърция се свива с 5 процента. Атина получава първия помощен пакет, който обхваща 110 милиарда евро. От тях 30 милиарда са по линия на Международния валутен фонд, а над 8 милиарда отпуска Германия. Бундестагът и Бундесратът (двете камари на германския парламент) експресно приемат закон за спасението на Гърция, а противниците на подпомагането се провалят при обжалването на закона в Конституционния съд. В Брюксел държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз се договарят за създаването на кризисен механизъм, чиито максимални гаранции обхващат 780 милиарда евро. Германия отговаря за 211 милиарда евро.

Папандреу и Меркел след разговори в Берлин през есента на 2011 година

2011 година

Положението на Гърция продължава да се влошава. Икономиката спада със седем процента. Падат и оценките за кредитния рейтинг на страната. Срещу мерките за икономии, които са условие за отпускането на финансови помощи, се надигат остри протести, при които загиват трима души. Първата национална стачка допълнително увеличава натиска над правителството в Атина. Обмисля се въвеждането на данък върху недвижимите имоти, както и продажба на последните валутни резерви. Разчита се и на опрощаване на част от задълженията - частните кредитори трябва да се откажат от половината от парите си. На извънредна среща на върха на ЕС се взима решение за 100 милиарда нови кредити и 30 милиарда допълнителни кредитни гаранции. Гръцкият премиер Георгиос Папандреу иска да свика референдум по мерките за икономии, но след протестите на кредиторите се отказва и подава оставка. Начело на временното правителство застава бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападемос.

2012 година

Гръцката икономика отбелязва минус от 6,4 процента. Вторият помощен пакет за страната възлиза на 130 милиарда евро. Като в германския Бундестаг одобрението вече е значително по-скромно. Финансовите министри от ЕС намаляват наполовина лихвите за първия помощен пакет. В замяна те очакват от Атина да наложи строги мерки за икономии. Гръцките граждани реагират еднозначно - на изборите през 2012 година левият съюз "Сириза", който твърдо се противопоставя на икономиите, се класира на второ място.

На изборите през 2012 година Самарас събра повече гласове от Ципрас

Новото правителство е оглавено от Андонис Самарас от партията "Нова демокрация". Наблюдатели изказват мнението, че той не е особено склонен към реформи. Кризата продължава въпреки преследването на данъчните измамници и блокирането на сметките в чужбина на богати гърци. Подозренията, че Гърция скоро ще фалира, растат. Но президентът на Европейската централна банка Марио Драги контрира: "Ще сторим всичко за опазването на еврото". Това първоначално успокоява финансовите пазари. Впрочем, в продължение на три години Драги работи в Лондон за инвестиционната банка Голдман Сакс, консултирала гръцкото правителство до 2009 година.

2013 година

Гръцката икономика пропада с още 3,9 процента, а дълговете продължават да растат. Расте и безработицата - над половината от младите хора са без работа. Отпорът срещу исканията на "Тройката" навлиза в съвсем нова фаза. В Гърция изобразяват германската канцлерка Ангела Меркел с нацистка униформа, тъй като я смятат за основна движеща сила на настояванията за реформи. Съпротивата е толкова голяма, а ситуацията - толкова необозрима, че "Тройката" решава да отложи планираната проверка за следващата година. Новото мото гласи: "Дайте повече време на Гърция". Гръцкият парламент приема мерки срещу кризата, сред които увеличаване на данъците и освобождаването на над 10 хиляди държавни служители.

2014 година

 

Ще се стигне ли до Grexit?

 

Най-накрая лъч надежда. Гръцката икономика отбелязва минимален ръст от 0,6 на сто. Гърците дори успяват да вземат кредити на свободния капиталов пазар. Примерът Андонис Самарас заявява: "Нямаме нужда от нови помощни пакети". Непосредствено преди края на годината обаче в парламента пропада изборът на нов президент. Което се превръща в повратна точка за Гърция.

2015 година

Провеждането на предсрочни избори става наложително, а победител в тях е лявата "Сириза". Партийният лидер Алексис Ципрас и неговият финансов министър Янис Варуфакис започват да работят по изпълнението на предизборните си обещания - смекчаване на мерките за икономии, наложени от международните кредитори. Но се появяват нови проблеми: данъчните постъпления спадат, а бюджетните цели не се спазват. Правителството на Ципрас изпада в противоречия - най-напред отхвърля опрощаването на част от дълговете и удължаването на помощната програма. След което обаче ги приема. Условието на Европейския съюз е Гърция да представи списък с мерки за стабилизиране на финансовото положение. Продължителните спорове по тази тема завършиха в крайна сметка с прекратяване на преговорите. Сега всичко зависи от насрочения за тази неделя референдум. Едва след него може да се очаква някакво конкретно решение.

Най-важното от Варна във вчерашния 2 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=294028

По-малко безработни младежи във Варна през юни Регистрираните безработни младежи във Варна през юни намаляват спрямо предходния месец. Това показва анализ на Агенцията по заетостта, научи Moreto.net. Дават 200 000 лева за обучение на служители от Община Варна Над 200 служители на Община Варна ще повишат своите компетенции и ефективност на работа чрез реализирането на проект по ОП „Административен капацитет“.

Беларус като плацдарм за Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255288_%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81+%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%86%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%BC+%D0%B7%D0%B0+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 Представители на руското министерство на отбраната виждат Беларус в ролята на "военно предмостие". По повод прехвърлянето на тежка военна техника на НАТО към Източна Европа генерал Юри Якубов заяви, че "ще има съществени промени и в групата руски войски в Беларус". В някои информации на руските медии дори се споменават "руски ракетни части", които се намирали на беларуска земя.

"В Беларус няма нито група войски на руската армия, нито пък ракетни части", твърди руският военен експерт Александър Голц. Затова пък има множество военни обекти, които са важни за Русия. В Ганцевичи например Русия поддържа система за ранно предупреждение за ракетни нападения, тип "Волга", във Вилейка - командна централа за руските подводници. На летището в Баранавичи от 2013 г. насам са разположени четири бойни самолета на руските ВВС, а в Бабруйск се готвело изграждането на руска военновъздушна база.

Андрей Поротников, ръководител на изследователския проект Belarus Security Blog, също подчертава, че на беларуска земя няма руски нападателни оръжия. "Руските обекти във Вилейка и Ганцевичи се обслужват от около 1000 руски войници. Но това са техници, хора за свръзка и охрана. Военното летище Баранавичи се намира изцяло под беларуско командване", пояснява военният експерт.

 

Андрей Поротников: Москва може да въвлече Минск в конфронтация със Запада

 

"Синдром на имперско мислене"

Поротников смята, че последните руски декларации за подсилване на руските войски в Беларус са израз на "имперско мислене". Обикновено подобни планове се раждали само в главите на хора, от които не зависят никакви решения. Все пак той предупреждава: "Ако някои среди в Русия изпаднат в милитаристично настроение, Беларус само ще загуби". В този случай Минск би бил въвлечен в конфронтация със Запада, която ще доведе дотам, че Западът няма да отмени санкциите срещу страната, вероятно няма да й бъдат отпуснати и повече кредити от страна на МВФ", предполага Поротников.

Военният експерт на белоруското интернет-издание "belrynok.by" Александър Алесин е убеден, че Минск не би могъл да даде отпор на Кремъл, ако Русия поиска да разположи допълнителни войски на беларуска територия, в случай, че се стигне до ескалация на конфликта. В подобна ситуация Русия несъмнено ще се позове на Съюзния договор между Русия и Беларус, сключен през 1999 г. Той предвижда създаването на общо отбранително пространство и съвместна армия.

В мирно време военните части се намират в постоянните си военни бази в Русия и Беларус. Във военно време договорът предвижда главнокомандващите на съответните въоръжени сили - т.е. президентите Путин и Лукашенко - да одобрят разполагането на руските войски на територията на Беларус.

 

Александър Алесин припомня за Съюзния договор между Русия и Беларус

 

Лукашенко умело лавира между Изтока и Запада

Александър Голц смята, че Лукашенко едва ли би дал съгласие за прехвърлянето на руски войски на беларуска земя, защото винаги досега той твърде умело е успявал да лавира между Запада и Русия. Руският военен експерт смята, че Лукашенко до съвършенство владее дипломатическите игри и доста ловко се възползва от "руския комплекс за изгубената империя".

С него е съгласен Александър Алесин. Той обаче подчертава, че всяко влошаване на ситуацията по границата с Беларус ще намали обхвата на възможностите на Лукашенко. Белоруският експерт смята, че засилването на военното присъствие на НАТО и на Русия в Източна Европа ще се отрази контрапродуктивно. Конфликтът между Москва и Запада би могъл да развие своя собствена динамика и да доведе до необратими последици, предупреждава Алесин.

Спират временно водата на места в София

http://pik.bg/спират-временно-водата-на-места-в-софия-news359454.html

Спират временно водата на места в София

"Софийска вода" временно ще прекъсне днес водоснабдяването в някои части на столицата, съобщават от дружеството.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на бул. "Витоша" се налага спиране на водоподаването от 9.00 ч. до 21.00 ч. по бул. "Витоша" - между бул. "Патриарх Евтимий" и ул. "Верила"; по ул. "Гургулят" - между бул. "Витоша" и ул. "Княз Борис Първи". Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение в район "Средец" се налага спиране на водоподаването от 10.00 ч. до 17.00 ч. по бул. "Патриарх Евтимий" - от бул. "Васил Левски" до ул. "Хан Крум". Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение в район "Оборище" се налага спиране на водоподаването от 10.30 ч. до 18.30 ч. по ул. "Екзарх Йосиф" - от ул. "Сердика" до ул. "Бачо Киро". Заради реконструкция на уличен водопровод в кв. "Драгалевци", ул. "Екатерина Божилова", се налага спиране на водоподаването от 9.00 ч. до 21.00 ч. в района на ул. "Екатерина Божилова" - от ул. "7-ма" до ул. "Стилян Чилингиров". Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа, като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Какво ще стане, ако патриотите загърбят Борисов

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255287_%D0%9A%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B5%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8F%D1%82+%D

 Коментар от Полина Паунова:

До края на тази седмица Патриотичният фронт (ПФ) ще обяви дали ще продължи да подкрепя правителството, стана ясно от думите на един от лидерите му Валери Симеонов.

В края на май ПФ отправи ултиматум към коалиционните си партньори по повод сблъсъците в Гърмен. Националистите поискаха до 1 юли правителството да премахне незаконните постройки на ромите там, както и да покаже решителни стъпки срещу битовата престъпност. Като под решителна стъпка Симеонов, Каракачанов и компания си представят нещо като масово въоръжаване на населението и регламентиране на самоотбраната, но това е тема на отделен разговор.

Друго искане на националистите бе парламентът да обсъди и гласува предложените от тях промени в Изборния кодекс. В случай, че не бъде прието задължителното гласуване без референдум (за каквото настояваха), ПФ държат да се приеме текста за активна регистрация и увеличаване на санкциите срещу купуване и продаване на гласове. Малко по-късно стана ясно, че друго тяхно изискване е увеличаване на прага на преференцията, което да обезсмисли пренареждането на кандидатските листи, което пък е стара теза на ДПС.

Четвъртото условие на патриотите, за да продължат да подкрепят управлението, е изграждането на защитните съоръжения по границата с Турция, както и до 1 юли да бъдат възстановени увредените участъци от тях.

От ПФ настояват и за друго: да не се допуска увеличаване на цената на електроенергията, а енергийните дружества и Министерството на енергетиката да вземат административни мерки за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша. По-късно самият Бойко Борисов обясни, че възнамерява да протестира, ако цената на тока скочи.

От ПФ искат още да бъдат завършени необходимите нормативни промени за ограничаване на незаконната сеч и износ на дървесина, както и решаване на институционалните проблеми, свързани с българските общности зад граница.

Пределно ясно е, че голяма част от исканията на националистите няма да се осъществят. Ясно е също така, че те ще представят събарянето на част от ромските къщи в Гърмен и замразяването на цената на тока като свои постижения. Не това обаче е важното.

И какво от това?

Същественият въпрос е какво ще се случи, ако Патриотичният фронт оттегли подкрепата си за правителството. Отговорът е: нищо. Точно каквото ще се случи и ако продължи да го подкрепя.

Извън поставените седем условия (които също не правят изключение от общия случай) Патриотичният фронт до момента няма кой знае колко запомнящо се участие в управлението.

Първото очарователно хрумване на патриотите бе да се премахне един заместник-министър. Аргументът за това бе името му - защото е турско. Тогава патриотите поставиха условие, че или Орхан Исмаилов напуска Министерството на отбраната, или те напускат кабинета. Но не се случи нито едното, нито другото. Националистическата коалиция се сдоби с пост в същото ведомство и това успокои страстите им.

След това от ПФ декларираха, че незабавно трябва да бъдат свалени новините на турски от ефира на обществената телевизия.

Борисов и Симеонов при сключването на споразумение за партньорство

„Управленските“ им идеи, естествено, не свършиха дотук. Дойде ред на друга екзотика. Патриотите настояваха заседанията на парламента да започват с националния химн, депутатите да се проверяват за употреба на наркотици и да нямат право да носят оръжие в парламента. Но отново нищо от това не се прие. Темите отшумяха и не предизвикаха управленски трусове.

Смокиновият лист

Патриотичният фронт влезе във второто правителство на Бойко Борисов, за да бъде смокинов лист, който да прикрива срамната зависимост от ДПС на новото мнозинство, дошло на власт след протести именно срещу ДПС.

Още в началото стана ясно, че присъствието на НФСБ и ВМРО в управлението ще бъде вредно не толкова заради прокарването на националистически идеи, колкото заради онази площадна истеричност, ескалирала до светещите очи на цар Самуил и възторжените възгласи „Мизия. Тракия. Македония“ край него.

Освен това и самата власт вече няма особена полза от ПФ, след като премиерът Борисов призна, че кабинетът му съществува благодарение на ДПС, а от Реформаторския блок обясняват, че в Народното събрание има едно официално мнозинство без Движението и едно неофициално, което се крепи именно на него. От тази гледна точка патриотите вече не са необходими за декор.

А и в интерес на истината трябва да се отбележи, че до момента националистите не са били от особена важност за парламентарния живот, тъй като нито едно важно гласуване не е осъществено благодарение на тяхната подкрепа. Напротив - в повечето случаи Симеонов и Каракачанов са заемали ляво-популистки позиции (на които, впрочем, е майстор и Борисов).

В този ред на мисли наистина е все едно дали на думи Патриотичният фронт ще продължи да подкрепя кабинета. Ако националистическата формация не е във властта, единствената разлика ще бъде имиджова - и то с положителен знак. Оттеглянето на подкрепата на Симеонов и Каракачанов (ако изобщо се стигне дотам) няма никакво значение за управлението. Значение би имало единствено евентуално решение на ДПС да оттегли подкрепата си за управляващите.

 

Проф. Здравко Райков: Хронична некомпетентност на Митов - местенето на пазари не е игра на лего

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255286_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%BE+%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B2%3A+%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0

 Изумен съм, като чух вчера външният ни министър Даниел Митов да казва, че  евентуална криза в Гърция ще доведе до това българските фирми  да преориентират износа си или поне част от тях, а и те били  подготвени за това. Той има ли представа за какво говори?

Нямам съмнения - думите му са признак на  хронична некомпетентност, на системно заблуждение, че пазарите за българските стоки  са едни свободни територии, зависещи единствено от решенията и настроенията на производители и търговци. А както се оказва- и на политици. В случая той се изразява повече в ролята на пропагандист, отколкото  на човек, ръководещ толкова важно министерство. За него местенето на пазари май е като игра на лего.

Световният опит сочи, че външните министерства на държавите, освен за защита на политически интереси, служат или са част от инструментариума за стимулиране на бизнеса на всяка една страна. Тези ведомства работят и за създаване на мрежи от контакти, на благоприятна външна среда за пласиране на родната продукция, изграждат им добра репутация, имидж.

За съжаление, в сегашният период нашата икономика лети към дъното, независимо от бодряшките призиви на правителството и окуражаващите данни на статистиката. Растежът ни е в рамките на статистическата грешка, а структурата на износа е отчайващ- далеч от продуктите с висока добавена стойност на развитите икономики. На всичко отгоре загубихме пазарите в Русия, заради некадърност, слугинаж на управляващи  без опит и национално самочувствие, за които дипломацията  е "Yes", "Congratulations", потупване по рамо и усмивки в общи снимки  по разни форуми.

Кризата в Гърция отдавна е започнала, тя не е от вчера, за евентуалния дефолт се тръби от месеци, но не видях и следа от мерки на правителството. Както винаги у нас липса стратегия и нещата се решават на парче, което означава, че изобщо не се решават. В сила е и отработения принцип към бизнеса: делото за помощ на давещия се е в ръцете на самия давещ се.

Опасността е за малкия и среден бизнес, който имаше активни връзки с гръцкия пазар, особено на местно ниво, на градовете и селищата в близост до южната ни граница. Големият бизнес няма да е от губещата страна, защото той винаги се оправя.

Един пример: Едуард Сноудън и Уикилийкс разкриха много подробности за подслушванията на американската АНС и според тях над 80% от техните данни са в сферата на промишления шпионаж. Търсят се не толкова пикантерии от личния живот на политици и персони от елитите, колкото секрети в технологиите, ноу хау, непатентовани открития, за да бъдат предложени на американския бизнес. Вече не се крие, че основна задача на членове на дипломатически мисии по света е да подсигуряват като приоритетна задача пазар и улеснения за родните корпорации като част от националните икономически интереси.

В случая, в България, наблюдаваме обратното- силен  комисионерски интерес на политици и висши държавни чиновници  и пълно пренебрежение на националните ни интереси. Което означава, че се разширяват критичните зони за цялото ни общество в близко бъдеще. А в последните поне две десетилетия, което и правителство да е било на власт, то не е намалявало натиска върху бизнеса чрез бюрокрация, данъчна система, лобистки закони и т.н. Българските администратори защо не си отворят най-после очите и да видят какво става в страни около нас- че за има –няма час можеш да си отвориш фирма, например. И не само това - редица облекчения за малкия бизнес. Защото каквото и да си говорим точно той е гръбнакът на една модерна икономика, не само корпорациите-мастодонти. А тук, в България, с цел уж да му се подобрява работата от правителството, напротив- усложняват му я.

Ако тенденцията на загуба на пазари у нас продължи в близко бъдеще, предполагам, че ще оцелеят не повече от една четвърт от българските малки и средни фирми.

Защото Гърция, според мен, е само един индикатор за голямата криза, която в Европа още не е свършила, а, може би, и навлиза в нов, по-тежък етап.

WSJ: Международните инвеститори в КТБ поискаха парите си обратно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255285_WSJ%3A+%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8+%D0%B2+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%BF%D0%BE%D0%B8%D1%81

 Банковата криза в България, която доведе до политическа нестабилност в най-бедната страна в ЕС, се разбуча отново, пише вестник "Уолстрийт джърнъл".

Сега международните инвеститори искат парите си обратно. Група, включително американски и британски хедж фондове, е подала иск за възстановяването на 172 милиона долара, дължими от КТБ, обяви запознат източник пред изданието.

Четвъртата по големина банка в страната по размер на активите беше затворена миналата година, след като клиентите се втурнаха да теглят парите си заради появилите се доклади, че основният акционер на банката, Цветан Василев, присвоява средства.

По-късно той официално беше обвинен в злоупотреба от българските прокурори и в момента е в Сърбия в очакване на съдебно решение за екстрадирането му в България.

Изтичането от банката, което по-късно се разпространи към друг кредитор, предизвика най-лошата банкова криза в България от близо две десетилетия през юни миналата година и допринесе за падането на правителството. Ръководителят на българската Централна банка миналата седмица обяви намерението си да се оттегли три месеца преди края на мандата си. Централната банка е широко обвинявана за неправилни действия по време на банковата криза, което институцията отрича.

Г-н Василев също отхвърли обвиненията и прехвърли отговорността за краха на банката върху своите бизнес опоненти. Групата инвеститори е предявила иск в края на миналия месец.

"В момента се разглеждат множество възможности, включително иск срещу Република България в международните трибунали, които да разследват движението на активи на КТБ от ключови служители в правителството", заяви Даниел Фрайфелд, директор на базирания в Лондон фонд "Callaway Capital Management", който е един от многото участници в колективния иск.

Други фондове от групата на международните кредитори включват британския хедж фонд "Rhodium Capital", американски и европейски мениджъри, както и българският пенсионен фонд, съобщи запознатият източник.

"Уолстрийт джърнъл" посочва, че Василев, който издигна КТБ от малък местен кредитор през 2000 г. до финансов гигант, има интереси във всичко – от медии до енергийна и тютюнева промишленост. Банката дължи мълниеносното си издигане на близките връзки на Василев с властимащите. Дълго време банковата институция е била заемодател на елита в страната. Много министри и държавни компании държат депозитите си в КТБ, отбелязва вестникът.

Българското финансово министерство отрече да е било уведомявано за исковете и отказа да коментира повече.

През ноември по-широка група от притежатели на облигации написа писмо до "правителството и народа на България", в което твърди, че ликвидацията на банката ще е далеч по-скъпа от спасителен заем. Те оцениха нетните разходи за ликвидирането на КТБ на 6 милиарда лева, или около 3,4 млрд. долара в сравнение с 300 милиона лева, нужни за рехабилитацията на банката, настоявайки, че банката струва повече жива, отколкото мъртва. 

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news359448.html

Актуална пътна обстановка

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура":

1) за периода от 01 юни 2015 г. до 15 септември вкл. 2015 г. за дните: петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;
2) целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София за часовете от 12:00 до 14:00 часа; от 18:00 до 20:00 часа и от 06:00 до 08:00 часа, срок до 03.07.2015 г.;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.
ІІ. Състояние на автомагистралите: 
АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София, Пазарджик и Пловдив, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: 
- път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив;
- път І-8 София-Пловдив от п.в. Мирово до п.в “Пловдив Север“ /км 126+281/ или до п.в. „Пловдив Изток“ /км 133+112/.
област София: във връзка с изпълнение на СМР на обект ”Рехабилитация на бул. Цариградско шосе” от надлеза на бул. „Ал. Малинов” до Околовръстен път на София е въведена ВОБД на АМ „Тракия“ от км 0+000 до км 2+500 поради затваряне на северното платно на бул.” Цариградско шосе”. Срок до 01.08.2015 г.; косене в средната разделителна ивица от км 54+000 до км 56+000 и от км 46+000 до км 53+000; област Пазарджик: напълно се затварят за движение лявото платно в участъците от км 60+600 до км 63+600 и от км 66+700 до км 67+430 посока гр. София. Движението в посочените участъци се прехвърля в платното за насрещното движение /посока София-Бургас/ и се извършва двупосочно. Срок до 03.07.2015 г; област Пловдив: във връзка с изпълнение на обект: ремонт на участъка от км 118+622 до км 135+659 ляво платно на АМ ”Тракия” се въвежда временна организация на движението.Движението на МПС се регулира чрез изпълнената сигнализация на място, отговаряща на съгласувания проект за ВОБД. Превантивният ремонт да приключи най-късно до 10.07.2015 г.; област Бургас: от км 320+000 до км 325+000 косене на тревна растителност ляво и дясно; област Стара Загора: на 03.07.2015 г. продължават ремонтните дейности на АМ ,,Тракия’’ от км 174+000 до км 177+000 ляво платно, посока гр. София – частични ремонти на асфалтова настилка. Движението на МПС ще бъде пренасочено от активна в изпреварваща лента за движение; област Ямбол: при км 286+000 дяснo платно за движение – ремонт на асфалтова настилка. Движението на МПС ще се извършва в едната лента.

АМ „Хемус“: област Шумен и Варна: от км 349+820 до км 367+120 /ляво платно/ и от км 349+820 до км 369+320 /дясно платно/, и от км 379+500 до 391+500 – ограничава се скоростта на движение до 90 км/ч; област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на лявото платно на три виадукта: виадукт „Бебреш” при км 39+134, виадукт при км 41+160 и виадукт при км 41+400 се въвежда частично затваряне на лявото платно и прехвърляне на движението (посока Ботевград-София) в платното за насрещно движение; движението в дясната тръба на тунел „Топли дол” се извършва в една лента-крайната дясна лента (посока София- Ботевград), а в тунел „Ечемишка” – лява тръба (посока Ботевград-София) движението се извършва в крайната дясна лента; авариен ремонт на км 15+160 виадукт „Елешница”с пълно затваряне на лявото платно и движението се прехвърли в дясното платно, като се обособяват две ленти за движение в посока София-Ботевград и една лента в посока Ботевград-София. Аварийният ремонт ще продължи до 30.10.2015 г.; поради ремонтно възстановителни работи на лявото платно посока Варна-София на виадукт „Бебреш” при км 39+134 движението ще се осъществява двупосочно в дясното платно - една лента в посока София и една лента в посока Варна. Ремонтните работи ще продължат до 16.09.2015 г.; извършва се ремонт на стоманена предпазна ограда в средната разделителна ивица в района от км 17+000 до км 26+000; на 03.07.2015 г. ще се извършват дейности по ландшафтно оформление от км 45+500 до км 70+000 среда. Участъка е сигнализиран с необходимата вертикална сигнализация; на 03.07.2015 г. ще се извършват дейности по ландшафтно оформление – косене в средната разделителна ивица машинно от км 33+500 до км 37+410 и от км 55+800 до км 68+000 ляво посока (София-Варна); на 03.07.2015 г. продължава поставянето на нова помощна оградна мрежа на км 27+500 ляво платно посока (Варна-София); област Шумен: участък Белокопитово-Каспичан от км 337+302 до км 342+200 осъществяващ връзка с път І-2 и І-4 чрез пътна връзка с път І-7 за гр. Силистра. Затваря се участъка на път І-2 /Русе-Разгра-Шумен-Варна/ от км 107+197 до км 108+757 на стария пътен възел „Белокопитово“. Затворен е и участъка на път І-4 Търговище-Белокопитово от временната връзка на км 257+630 до стария пътен възел „Белокопитово“ на км 259+430 /край път І-4 вливане в път І-2/.
Движението се осъществява по направления както следва:
- Направлението в двете посоки Шумен-Русе се извършва през временната връзка на път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, вливане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и вливане чрез временната връзка в път І-2 Русе-Разград-Шумен -Варна на км 107+197.
- Направлението в двете посоки Шумен – София се извършва през временната връзка на път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, вливане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и връзка София-Шумен част от изграденият възел на АМ „Хемус“ вливане във временната връзка на път І-4 Търговище-Белокопитово на км 257+630.
- Направлението в двете посоки Русе-Търговище се извършва през временната връзка на вливането в път І-2 на км 107+197 влизане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и вливане чрез временната връзка в път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, пълен кръг на кръговото кръстовище на път І-2 с път І-7 Силистра-Шумен влизане по южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и връзка София-Шумен част от изграденият възел на АМ „Хемус“ вливане във временната връзка на път І-4 Търговище-Белокопитово на км 257+630; 
АМ „Люлин: без ограничения.
АМ „Марица”: движението от лявото платно на АМ „Марица” при ПВ „Димитровград” на км 38+800 се пренасочва в локалното платно на АМ „Марица” по пътна връзка АМ „Марица” гр. Хасково- път І-5 гр. Димитровград-гр. Хасково - на ПВ „Хасково” /пресичане на път І-8 и І-5/ по пътна връзка Димитровград-София.
АМ “Черно море” : без ограничения.
АМ „Струма”: без ограничения.
ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления: 
1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС; 
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС; 
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Рожен”- отворен за всички МПС;
- „Превала”- отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - забранено е движението на МПС над 10 т, поради свлачище при км 27+700;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
-„Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.
Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа: 
- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област София: /Ботевград-София/ временно е затворен в двете посоки, в участъка от км 205+000 /местност „Рибни вир”/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/, поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена при км 34+310 на АМ „Хемус“и опасност от срутване върху път І-1, а така също и във връзка с извършващи се ремонтни-възстановителни работи на виадукт „ Бебреш” на АМ ”Хемус”, поради възникване на опасност от падащи късове строителни материали. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/-път ІІ-17-АМ Хемус /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/. Ограничението ще продължи до приключване на ремонтно-възстановителните работи; Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец, в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; временно е затворен в двете посоки в участъка от км 205+000 /село Врачеш-язовир Бебреш/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/. Мярката се налага поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена, при км 34+310 на АМ „Хемус”. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/ - път ІІ-17-АМ „Хемус” /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/; област София и Перник - забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Благоевград: от км 383+150 до км 383+480 /преди малкия тунел/ – поради изпълнение на ремонтни работи /фрезоване на асфалтобетонова настилка и полагане на асфалтова смес/ движението на МПС на 03.07.2015 г. от 7.00 часа до 19.00 часа ще се извършва по обходен път, съгласно поставените пътни знаци и указанията на регулировчици; София-Кулата в участъка от с. Градешница до гр. Сандански от км 404+000 до км 419+000 – поради рязане на храсти и дървета и косене в обхвата на пътното платно движението на МПС ще се бъде затруднено и е урегулирано с необходимите пътни знаци; затворено е движението в участъка от км 426+000 до км 442+400 от с. Демяница до с. Кулата:
Обходен маршрут:
За посоката София-Кулата: пренасочване на движението от път І-1 при км 426+000 по временно изграден път, оттам по общински път се достига до км 426+600, след което продължава по новоизграден временен път до кръстовище с път III-108 при км 0+190. Обходния маршрут продължава по път III-108 до кръгово кръстовище на път ІІІ-108 (ул.”Цар Борис III”) с ул.”Солунска” в гр.Петрич. Обходът продължава по ул.”Солунска” и ул. „Ел Тепе” до к-ще с път ІІІ-198 при км 71+590 (светофарна уредба). Обходния маршрут продължава по път ІІІ-198 през с.Марино поле, с.Чучулигово, с.Кулата и се свързва с път І-1 при км 442+400. За обратната посока се използва същия обходен маршрут. Срок до 31.07.2015 г.; област Монтана: Обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20 
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв.”Кошарник” гр. Монтана – „за” и „от” Арчар- Монтана. Срок до 15.09.2015 г. 
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно, без спиране или отбиване на движението, с ограничаване на скоростта на 40 км/ч.; област Кюстендил: от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с.Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000; въвежда се временна организация на движението при км 353 на път I-1 E-79 Даскалово-Дупница-Благоевград. Тя е във връзка с изграждането на надлез при км 353, над трасето на лот 2 на АМ „Струма“. Ще се извършват строителни работи в лявата лента за движение, а трафикът ще се осъществява по дясната на съществуващия в момента байпас чрез светофарна уредба.
След приключване на строителните дейности по лявата лента ще започнат строителните дейности и по дясната част от платното. МПС ще се насочат по новопостроения надлез над АМ „Струма“ при км 353+400.
За улеснение на трафика през почивните дни няма да се извършват строителни дейности от 12,30 ч. на 03.07.2015 г. /петък/ до 12,30 ч. на 06.07.2015 г. /понеделник/. В този период движението в посока София ще се осъществява по лявата лента на новопостроения надлез на път I-1 над АМ „Струма” (на км 353+400), а движението в посока Благоевград ще бъде по дясната лента.
При разклоните за Рилския манастир и за Бараково движението ще се регулира от патрулни автомобили на „Пътна полиция“. Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Срок до 09.07.2015 г.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в.І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; от км 194+000 до км 195+200 (с. Разлив) се извършва асфалтиране на пътната настилка след извършена реконструкция на водопроводната мрежа на село Разлив. 
- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В.Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В.Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта; на 03.07.2015 г.от 08:30 часа до 16:30 часа от км 95+000 до км 95+300 – поради извършване на геоложко проучване и извършване на сондажни дейности ще бъде ограничено движението в едната пътна лента; област Велико Търново: Севлиево-Велико Търново-Антоново от км 128+530 до км 128+710 /в гр. Велико Търново/ се извършват дейности по изграждане на пътна връзка към обект: „Склад с Шоурум”. Въвежда се следното ограничение: За посока София-Варна движение в едната лента, а скоростта се ограничава до 40км/ч.; област Търговище: от км 214+630 до км 223+492.74 /Търговище-Белокопитово/ – ремонтни дейности на пътната настилка, като движението от София посока Варна си остава по път І-4, а движението на транзитно преминаващите се пренасочват еднопосочно по обходен маршрут (посока Варна-София) от кръстовище с път III-4009-с. Лиляк- с.Пайдушко-с.Божурка по общински път TGV 1053 излиза отново на път І-4. Срок до 28.10.2015 г.
- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа; почистване на окопи от км 336+000 до км 338+000; рязане на храсти от км 339+500 до км 340+000; област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост /. Ремонта е в румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км./ч.; Русе-В.Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр.Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област В.Търново: от км 96+000 до км 101+000 /от с. Самоводене до гр. Велико Търново/ – рязане на храсти в обхвата на пътя. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 30 км/ч.; област Габрово: от км 155+000 до км 168+000 – косене на банкети. Движението се осъществява с повишено внимание в едната лента; Габрово-Шипка от км 160+050 до км 160+140 – поради пропадане на пътното платно се въвежда временна организация на движението до 30.09.2015 г. Ремонтните работи се извършват при частично затваряне на пътното платно, без отбиване на движението. Скоростта на движението се ограничава на 20 км/час. Регулирането на движението става със светофарна уредба; 
- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Перник: при км 72+600 между махала „Арбанас“ и п.в. Батановци – поради свличане на земна маса движението на МПС да се извършва само в изпреварващата лента; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „ Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; област Пловдив: София-Карлово-Бургас – въвежда се ВОБД за обект ”Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. Сопот от км 250+462 до км 252+197:
Първи етап – ограничава се движението на МПС в едната лента за движение в участъка от км 250+462 до км 250+776 (бул.Иван Вазов).
Втори етап – напълно се затваря платното за движение на път I-6, като транзитния трафик се пренасочва по обходен маршрут по ул.”Ал.Стамболийски” и „3-ти март”. Срок до 15.07.2015 г.; област Бургас: от км 430+000 до км 456+000 – косене на тревна растителност в ляво и дясно.
- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Ямбол: от км 289+000 до 297+000 – ремонтни дейности в едната лента. Движението на МПС се осъществява двупосочно в свободната лента.
- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“; от км 333+835 до км 334+100 в гр.Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград. Срок до 04.08.2015 г.
- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Бургас: „к.к.Слънчев бряг” до п.в.”Бургас-север” – ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. Обходен маршрут: път І-9 км 202+307 пътно кръстовище Тънково-път ІІІ-9061-п.кр. с път ІІІ-906 при км 43+421-Каблешково-п.в.”Бургас-север”, на път І-9 при км 229+639 и обратно. Срок до 30.06.2016 г. Слънчев бряг-Бургас от км 222+849 до км 225+522 по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път, с изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища. Срок до 30.06.2016 г.; Поради свличане на дясната лента в участъка Малко Търново-ГКПП Малко Търново при км 316+400 – движението на МПС се извършва в една лента. Въведено е ограничение на скоростта на движение до 50 км/ч; Бургас-М.Търново от км 312+000 до км 314+000 – частични ремонтни дейности; Бургас-М.Търново от км 311+000 до км 312+000 – частични ремонтни дейности; от км 228+000 до км 239+000 и от км 300+000 до км 311 +500 – частични ремонтни дейности.
ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа: 
1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/: 
ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев – затворен за движение от км 63+700 /отклонение за с. Кремен/ до км 64+290, поради ремонтно възстановителни работи на деформиран пътен насип при км 63+700. Срок до 24.09.2015 г.
Обходен маршрут: посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 63+690, в дясно, по общински път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен и след кръстовището на км 0+300 продължава в ляво, по общински път, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 64+290.
Обходен маршрут: Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 64+290 по общински път, и след кръстовището с път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен, продължава в дясно, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 63+690;
път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т;
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-84 Якоруда-Разлог от км 86+000 до км 90+000 – почистване на регули, рязане на храсти и дървета. Движението е сигнализирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог – във връзка с изпълнение на рехабилитация на пътя, движението на МПС е затруднено в участъка на мост при км 86+270, поради извършване ремонт на тротоарната конзола на съоръжението. Движението на МПС ще се извършва по едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог при км 80+260 / мост на р. Места/, поради ремонт на тротоарната конзола на съоръжението. Движението на МПС ще се извършва върху едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог от км 92+000 до км 97+000 – полагане на асфалтова настилка по пътното трасе. Движението се извършва в едната пътна лента , сигнализирано е с необходимите пътни знаци и табели, и има сигналисти; път III-198 Гоце Делчев-Катунци- Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 35+500 – затруднено движението поради извършване на обрушване на ската; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание.
ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/час и забрана за движение на МПС над 12 т. път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-73 от км 43+500 до км 60+000 – ръчно косене на тревна растителност ляво и дясно; път ІІ-79 Елхово-Бургас от км 38+100 до км 62+998 и от км 62+998 до км 86+200 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Срок до 31.10.2015 г.; път ІІ-99 Бургас-Царево при км 52+300 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание; път ІІ-99 от км 76+000 до км 77+500 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІІ-208 от км 74+000 до км 92+000 – земни работи; път ІІІ-539 от км 000+000 до км 18+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение в свободна лента; път ІІІ-539 от км 39+000 до км 46+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път III-795 от км 33+000 до км 46+000 – частични ремонтни на асфалтовата настилка път ІІІ-906 от км 14+000 до км 32+000 – почистване на водостоци и частични ремонтни дейности; път ІІІ-2085 от км 000+000 до км 7+000 почистване на окопи, дренажи и свлачища; 
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-2008 – ограничение на движението за участъка от км 9+888 до км 15+037, поради изграждане на обект в обхвата на път ІІІ-2008. Движението на МПС се осъществява в свободната лента. Срок до 16.07.2015 г.
ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-514 Камен-Горна Оряховица-Велико Търново от км 1+168 до км 5+850 /от кръстовище с път ІІІ-4072 за гр. Стражица до общински път за с. Нова Върбовка/ – забранено движение за товарни автомобили, във връзка с изграждане обект: „Вътрешна канализационна мрежа с пречиствателно съоръжение с. Камен”. Срок до 16.07.2015 г. 
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В.Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно.
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-55 Дебелец-Килифарево-Гурково при км 5+283 /гр. Килифалево/ – монтаж на брояч за автоматизирано събиране и анализ на данни за пътния трафик. Въвеждат се следните ограничения: движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 50 км/ч.; път ІІІ-552 Вонеща вода-Белица-Трявна от км 0+000 до км 5+000 /от с. Вонеща вода до граница ОПУ Габрово/ – ремонтни дейности по поддържане на пътната настилка. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 30км/ч.;
ОПУ-Видин: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци;
ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци/път ІІІ-306/-Галово-Остров/пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен;
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-ПравешкаЛъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Път II-16 Мездра-Ребърково-Елисейна – ремонтно-възстановителни работи на пътни тунели при км 5+843, км 6+063, км 7+405 и км 7+746 между с. Елисейна и с. Люти брод. По време на ремонтните дейности се ограничава движението през следните интервали от време: от 08:00 до 12:00 часа; от 14:00 до 18:00 часа и от 20:00 до 06:00 часа. Срок до 03.07.2015 г.
Обходни маршрути: 
- Своге-Бучин проход-Враца-Мездра;
- Мездра-Враца-Миланово-Гара Лакатник; 
- Люти брод-Челопек-Враца-Гара Лакатник; 
- Ребърково-Люти дол-Ботевград-София – само за леки МПС. 
Ремонтни дейности: 
Път II-11 Оряхово-Лесковец от км 118+000 до км 119+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІ-16 стеснение на част от лявото платно посока Елисейна-Ребърково, поради свличане на земни маси при км 8+000. Ограничение на скоростта до 40 км/ч; път III-134 Камено поле-Горна Бешовица от км 0+000 до км 38+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път III-1002 Враца-пещера Леденика от км 3+000 до км 14+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч. поради възникнали свлачищни процеси; 
ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 – забранено е движението на МПС с ширина по-голяма от 3.5 м /включително и товара/, заради стеснен участък при мост над река Крапец. 
Обходен маршрут:
За МПС с ширина над 3.5 м по път III-401 Кормянско-Малък Вършец при км 46+800, след това в дясно по общински път до път III-403 в с. Малък Вършец; 
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от разклона за к.к. ”Люляците” до с. Дебел дял е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5004 от км 8+000 /след пътен възел „Поповци”/ до км 10+940 /кв. „Чехлевци”-ул. „Малина”/ – затворен за движение, поради ремонтни дейности.
Обходен маршрут: път II-44 и път III-4404 през град Габрово.
Ремонтни дейности: 
Път III-403 Кормянско-М. Вършец-Агатово-Крамолин от км 5+300 до км 26+600 – частичен ремонт на асфалтовата настилка, подравняване на банкети и почистване на окопи. Движението се извършва в едната пътна лента. Поставена е необходимата сигнализация; път III-552 от км 28+800 до км 38+100 /Белица-Трявна/ – косене на тревни площи. Движението на МПС се осъществява в едната пътна лента; път III-4041 Севлиево-Дряново от км 17+000 до км 31+631 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-4404 Габрово-Дебел дял от км 0+955 до км 1+382 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-5006 Габрово-Стомонеци-Зелено Дърво-Узана от км 13+000 до км 18+000 – почистване на окопи. Движението се осъществява в едната пътна лента; път III-6072 Граница Ловеч-Кръвеник-Стоките-Батошево в участъка Г. Росица-Гъбене от км 4+100 до км 20+000 – почистване на окопи и подравняване на банкети. Движението да се осъществява с повишено внимание в едната пътна лента; 
ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-2077 от км 0+000 /с. Честименски/ посока Каблешково-Межден се въвежда ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т /по искане на ОПУ-Силистра/. 
Обходен маршрут: път ІІІ-207 Честименско-Алеково.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-29 Добрич-Варна от км 25+300 до км 43+600 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение в свободна лента; път ІІ-97 Околовръстен път Добрич от км 7+000 до км 16+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІІ-901 Българево-Свети Никола от км 30+800 до 23+300 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път ІІІ-2904 Кардам-Дуранкулак от км 0+000 до км 37+000 – частични ремонти на асфалтовата настилка
ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС; 
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п.Кюстендил-о.п.Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 (край с. Мламолово) – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-6001 Гърляно-Долно село-Бобошево от км 0+000 до км 13+000 – ремонтни дейности, движение с повишено внимание;
ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през с.Черноочене; 
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово). 
Обходен маршрут през с.Черноочене; 
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на всички видове МПС в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението. 
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)- Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к.Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали; път III-5072 Перперек-Миладиново-Рудина от км 13+000 до км 16+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка;
ОПУ-Ловеч: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма .
Ремонтни дейности: няма.
ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма 
Ремонтни дейности:
Път ІІ-11 с. Сливата-с. Орсоя от км 26+169 до км 30+308 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Движение с повишено внимание; път ІІ-81 обходен път на гр. Берковица от км 72+685,15 до км 73+150 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка, движение двупосочно в едната лента. Срок до 15.09.2015 г.; път ІІІ-102 с. Митровци-с. Бели Мел от км 43+000 до км 56+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка; път ІІІ-162 с. Стояново-гр. ОПУ Враца от км 25+000 до км 35+000 &n

"Ди Велт": Корупцията и мафията властват в България, джихадисти купуват БГ-паспорти

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255284_%22%D0%94%D0%B8+%D0%92%D0%B5%D0%BB%D1%82%22%3A+%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D

 България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива. Българската мафия е силен властови фактор в страната. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. Ислямска държава се снабдява с паспорти от българската мафия.

Това се казва в обширен материал на авторитетния германски вестник "Ди Велт".

Три са главните входни пътища в Европа, през които минават хората на Ислямска държава. Първият тръгва от Сирия, минава през Босфора и влиза в Гърция. Вторият маршрут преминава през малките държави на бивша Югославия. И третият, може би най-актуален, минава през България, пише още "Ди Велт".

Общоизвестен факт е, че от момента, в който бежанците получат политическо убежище, в Германия, те могат да се придвижват свободно и да работят в страната. Притежаването на сирийски паспорт е всичко, от което се нуждаят терористите, се казва в материала. Именно този паспорт е почти сигурен и автоматичен гарант за получаването на убежище. Един такъв паспорт на черния пазар струва около 1200 евро, като в тази цена се включва и лична карта. Документите са истински. Освен това терористите евентуално могат и сами да си го произведат, доколкото владеят цели провинциални столици и техните служби, допълва авторът на материала.

Бежанската хитрост изглежда перфектния трик, а Гърция – перфектният маршрут за джихадистите. Но българската връзка е не само най-авантюристичната, но и най-опасната за Европа. Никакви приемни лагери, никакви проверки на самоличност и облекчено пътуване в целия съюз. И всичко това благодарение на българския паспорт, с който никак не е трудно да се сдобиеш, казва се в материала. Като най-бедната европейска държава, България е особено подходяща за нелегални дейности, казва изданието и допълва, че държавата ни има много сериозен проблем с корупцията и до най-високите ръководни нива. Освен това действащата в международен мащаб българска мафия е силен властови фактор в страната. Тя поддържа добри връзки с криминални групировки в Русия, Сърбия и Италия. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. "ИД се снабдява с паспорти от българската мафия", твърди Лоренц Бергер, действащ в Близкия изток от известно време под прикритие като агент на свободна практика за няколко европейски тайни служби. "Българските гангстери печелят между 20000 и 30 000 евро за един паспорт. "В България все още могат да се осъществяват контакти с тайните служби, което се дължи на старите времена", твърди Бергер, имайки предвид времената на студената война."В ръководството на ИД има и бивши офицери от режима на Саддам Хюсеин. Всички те са учили навремето в държавите от Източния блок, много от тях – в ГДР. След падането на Берлинската стена много от старите източни шпиони отидоха в Близкия изток."

ИД знае много добре как се провеждат деликатни и опасни военни операции. ИД не действа като партизанска групировка, а като държава.

Може да изглежда почти като гротеска, че евентуалните днешни терористични действия на територията на ФРГ може да се базират на обмена на информация с Щази /Държавна сигурност на ГДР – бел. ред./. "Тайните служби на Източния блок бяха много професионални", казва Бергер. Той повече няма да се връща в Сирия, където е бил в плен известно време."Виждам знак в това арестуване и ще си взема малко почивка". Кореспондентът на "Ди Велт" описва как Бергер се среща на летището в Града край Босфора със свой познат, когото не е виждал от доста време - Радуан, така се казва човекът, се връща от Танзания. Но никой от властите не му обръща внимание.

Следващата голяма битка се приближава към Европа, завършва материалът на Алфред Хакенбергер. 

Залесяват сметището на Свиленград

http://pik.bg/залесяват-сметището-на-свиленград-news359447.html

Залесяват сметището на Свиленград

Рекултивация на депото за твърди битови отпадъци в Свиленград започна общината. Стойността на проекта е 3 650 494, 32 лева. На терена от около 60 дка в местността „Червената пръст”, покрай пътя за село Димитровче, ще се извърши залесяване и затревяване. Ще се поставят системи за наблюдение на екологичните показатели на почвата и подземните води.

Срокът за изпълнение е 41 месеца.

Целта е да се подобрят екологичните характеристики на района и да се предотврати отрицателното въздействие върху околната среда и земеделските земи.

Свиленградското сметище е въведено в експлоатация през 1968 година.

Слухове за радиация и паника, въпреки опроверженията на властите

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255283_%D0%A1%D0%BB%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%2C+%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D0%BF%D

 Паника обзе жители на централни и източни части на България, заради непълната и неясна информация около пожара в Чернобил, предаде кореспондентът на БГНЕС в Стара Загора. Няма повишаване на радиацията, потвърдиха отново службите за контрол в България.

Притеснението, че отново (както през 1986 г., бел.ред.)се крие информация за замърсяването на въздуха се поражда от факта, че таблото за показване на състоянието на радиационния фон в Казанлък странно е спряло да работи в четвъртък вечерта. Шефът на РИОСВ — Стара Загора, Петя Папазова, зави пред кореспондента на БГНЕС, че лабораторията в областният град не разполага с апаратура, която може да измери отклонение от нормите за радиация. Хората настояват за пълна и достоверна информация.

БГНЕС припомня, че Значително вълнение в североизточната част на страната сред някои групи от хора предизвикаха слухове за възможно изменение на радиационния фон в България заради горски пожар в района на Чернобил, Украйна, предаде кореспондент на БГНЕС. Институциите на местно ниво в България препращат журналисти за информация към София.

Едно от ведомствата, които реагираха на информациите е Агенцията за ядрено регулиране. В съобщението от тях се казва: "Във връзка с информация за пожар в района на Чернобил в Украйна в Агенцията за ядрено регулиране няма постъпило съобщение за опасност от трансгранично радиоактивно замърсяване.

Пожарът е възникнал на 29 юни в югоизточната част на зоната с ограничен достъп на АЕЦ Чернобил. Според информация от Регулиращия орган на Украйна няма значими изменения на радиационните параметри, характерни за района.

Няма изменение на радиационния фон за територията на България съгласно измерванията от Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo), поддържана от Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ.

На страницата на Инспектората за ядрено регулиране на Украйна е публикувана актуална информация за събитието:

http://www.snrc.gov.ua/nuclear/en/publish/article/287320

Информация в реално време за радиационната обстановка в Украйна може да бъде намерена на следния линк:http://srp.ecocentre.mns.gov.ua/MEDO-PS/index.php?lang=ENG".

БГНЕС припомня, че главен комисар Николай Николов, директор на ГД Пожарна безопасност и защита на населението заяви в четвъртък пред държавното радио, че нямат основание слуховете за повишена радиация в България заради пожара в района на украинската атомна централа в Чернобил.

Първо пожарът не е в централата Чернобил, а е в нейните околности, заяви Николов. Пристигна съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от Украйна са пристъпили към неговото потушаване. Украйна не съобщава за повишен радиационен фонд, посочи Николов.

Той изнесе информация, че националната система на България на радиационния гама фон не е алармирала никъде за повишен фон в България. Всички системи на Румъния и Молдова също не съобщават за такава опасност. Европейската система за мониторинг на радиационния гама фон също не съобщава за подобни проблеми, заяви Николов.

По данни, получени от националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на радиационния гама фон, на територията на страната не е регистрирана промяна на радиационния фон на територията на страната, съобщиха от МВР.

Националният оперативен център на ГД "пожарна безопасност и защита на населението" получава актуална информация за ситуацията на територията на Украйна. Към момента няма данни за опасност за живота и здравето на хората на територията на България. МВР е в непрекъсната връзка с експерти от МОСВ и Агенцията за ядрено регулиране.

Според член на природозащитната организация "Грийнпийс" "Пожарът в близост до Чернобилската атомна електроцентрала в Украйна е опасен за околните региони". Това заяви по-рано полският експерт от "Грийнпийс" Ян Хаверкамп, цитиран от ТАСС.

В Република България се извършва непрекъснат мониторинг на гама-фона от 5 ведомства:

Изпълнителна агенция по околна среда към МОСВ, поддържа Националната автоматизирана система за непрекъснат контрол на гама-фона (BULRaMo система); в Националния център по радиобиология и радиационна защита към МЗ се извършва измерване на гама-фон в една точка; Главна дирекция "Гражданска защита" към МВР получава данни от измерването на гама-фона от 335 поста, разположени в общински администрации и от 28 поста, разположени в областни администрации; АЕЦ "Козлодуй" измерва гама-фона чрез Автоматизираната информационна система за външен радиационен контрол (АИСВРК), която е обединена с BULRaMo системата и чрез Автоматизираната информационна система за радиационен мониторинг (АИСРМ) "Катрин"; Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) към БАН извършва измервания на вр. Мусала и в 7 точки на територията на института и изследователския реактор.

Резултатите от измерванията се обобщават в АЯР. Данните показват, че стойностите на гама-фона в България са в границите на естествените вариации на този показател, характерни за съответните райони", се казва в съобщение на Агенцията за ядрено регулиране.

Втори българин в Барселона след Стоичков

http://frognews.bg/news_94111/Vtori-balgarin-v-Barselona-sled-Stoichkov/

Александър Везенков ще играе голям баскетбол в баскетболния Барселона. Така че ще имаме още един български спортист в испанския гранд след Христо Стоичсов във футболния тим. Той ще вземе 2 млн. евро за четири години.

Котешки дефилета в Албена

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4851551


Необичайно шоу ще зарадва летовниците в курорта Албена. На 11 и 12 юли на голямата морава до хотел "Добруджа" те ще могат да видят дефилетата на 180 котки участнички в "XV и XVI Mеждународна лицензирана изложба на котки".
Организатор на проявата е Съюзът на фелинолозите в България. Качествата на писаните, част от които идват от Русия, Украйна,
Необичайно шоу ще зарадва летовниците в курорта Албена. На 11 и 12 юли на голямата морава до хотел "Добруджа" те ще могат да видят дефилетата на 180 котки участнички в "XV и XVI Mеждународна лицензирана изложба на котки". Организатор на проявата е Съюзът на фелинолозите в България. Качествата на писаните, част от които идват от Русия, Украйна,

Новото "Ауди" А4 впечатлява с аеродинамика и нисък разход на гориво

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/07/03/2565300_novoto_audi_a4_vpechatliava_s_aerodinamika_i_nisuk/?ref=rss


Новото поколение "Ауди" A4 и A4 комби ще дебютира през есента, но вече излязоха първите снимки и информация за гамата. Най-продаваната фамилия от модели на марката поставя рекорди в сегмента си по отношение на аеродинамичността (0.23 за седана) и разхода на гориво (3.7 л/100 км. за версията с дизел със 150 конски сили.

Общо купувачите на А4 седан и комби могат да избират межди три бензинови и четири дизелови двигателя, с мощности от 150 до 272 конски сили. Те предлагат средно с 21%...

Нов парк изграждат в Казанлък

http://pik.bg/нов-парк-изграждат-в-казанлък-news359446.html

Нов парк изграждат в Казанлък

Започва изграждането на нов парк на площ от 2.5 дка в кв. „Васил Левски“, съобщиха от община Казанлък. Той ще е между блоковете с номера 1, 4 и 5. От построяването на жилищните блокове в квартала преди 40 години до днес не са извършвани дейности по поддръжка и облагородяване на терена в жилищния комплекс. Предложението за промяна на градската среда в района дойде от живеещите там на  поредица от срещи с кмета на община Казанлък и общинското ръководство.

В момента Общинското предприятие „Комунална дейност и поддръжка на инфраструктурата“ изгражда парка с места за отдих, алеи, зелени и цветни градини и детска площадка. Ще бъдат засадени нови дървета, подходящи за градската среда. Заедно с това се подменят старите тротоари, поставят се нови бордюри, изграждат се предблокови градинки и паркинги. Ревизират се дъждоприемните шахти и се подменят с нови, тъй като години наред е имало проблеми с отводняването. След това ще бъдат асфалтирани и улиците.

Община Казанлък осигури държавни средства за реконструкция на водопровода в кв. „Васил Левски“. Средствата за реконструкцията  са в размер на 685 хил. лв. и са целева субсидия, предоставена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството на Община Казанлък. Те трябва да бъдат усвоени до декември 2015 г. Водопроводните трасета, където ще бъде извършена реконструкцията, са три. В момента тече процедура  за избор на изпълнител.

Royal Bank of Scotland: България е най-застрашена от гръцката криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255282_Royal+Bank+of+Scotland%3A+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F+%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B7%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B3%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%

 Финансови анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) смятат, че България и Румъния са най-застрашени от "гръцка зараза".

На българския премиер Борисов му се наложи да уверява, че банковата система в България не е застрашена от кризата в Гърция.

А БНБ излезе със съобщение, че банките в България, включително тези с гръцко акционерно участие, нямат вземания от гръцки кредитни институции, нито пък инвестиции в ценни книжа на гръцкото правителство. Общият тон звучи така: негативни развития в банковите системи на други страни не могат да имат пряко влияние върху стабилността и нормалното функциониране на българската банкова система.

В чуждите издания обаче се срещат и други оценки. Така например белгийският "Стандарт" пише: "Еврото не е пазарен инструмент, който да се подчинява само на правилото за търсенето и предлагането. Общата валута е израз на волята на стотици милиони европейци да обединят съдбите си". Посланието е, че когато си в една лодка, няма значение дали пробойната е отпред или отзад, отляво или отдясно - всички в нея са застрашени.

"Российская газета" вижда в сегашните проблеми на Гърция "симптом на дълбока структурна криза в ЕС", а чешкият "Хосподарске новини" пише по същата тема следното: "При други обстоятелства гръцкият проблем вероятно щеше да бъде решен не с въвеждането на капиталов контрол, а с военна интервенция и установяването на окупационна власт в страната - до момента, докато Гърция не си върне всички задължения заедно с лихвите. Но европейската интеграция прави невъзможно подобно силово решение. Затова е права германската канцлерка, когато казва, че без готовност да се правят компромиси европейският проект би загубил основния си фундамент".

Централните банки в източноевропейските страни, чиито икономики са тясно обвързани с гръцката, тези дни са заети с това да уверяват чуждите инвеститори и родните банкови клиенти, че проблемите на Гърция не са "заразни". В същото време българският премиер Борисов заяви, че гръцката криза може да осуети влизането на България в еврозоната. "Ако сега бяхме в еврозоната, щяхме да плащаме за Гърция - тоест, една бедна държава щеше да финансира страна, която е по-богата от нея. В това няма никаква логика. Докато страните от еврозоната не станат по-дисциплинирани, не виждам причина да бързаме с въвеждането на еврото", каза Борисов, а думите му са цитирани на сайта на германската телевизия n-tv.

"Източноевропейските страни са по-уязвими от Азия или Латинска Америка например, тъй като те поддържат тесни търговски връзки с Гърция", казва пред n-tv Коста Вайенас, ръководител на отдела за инвестиции в развиващите се пазари към UBS Wealth Management в Цюрих. Експертът припомня, че в съседна България над 1/5 от банковите активи се контролират от гръцки банки, които имат силни позиции също в Македония, Румъния, Албания и Сърбия. В неделя македонската Централна банка задължи банките в страната да изтеглят средствата си, намиращи се в гръцки банки или в техни филиали и дъщерни фирми в Гърция и чужбина. Малко след това сръбската Централна банка обяви, че е ограничила трансакциите между гръцките банки и техните сръбски филиали.

Финансови анализатори от Royal Bank of Scotland (RBS) смятат, че България и Румъния са най-застрашени от "гръцка зараза". "Въпреки уверенията на централните банки, че гръцките дъщерни дружества са добре капитализирани и дори изолирани, смятаме, че тези две страни са най-силно застрашени от негативни икономически последици заради кризата в Гърция", се посочва в оценката на RBS, цитирана от n-tv.

Българската икономика, която от избухването на финансовата криза до днес е нараснала с около 1 процент, е тясно обвързана с гръцката икономика. Седем процента от българския износ е предназначен за Гърция. Нито една друга страна на Балканите не изнася повече продукция в Гърция. България продава на южната си съседка най-вече облекло, метали и електроенергия. И обратното - Гърция е един от най-големите чуждестранни инвеститори в България.

"Ако Гърция е в рецесия, това се отразява на българската икономика в много по-голяма степен, отколкото на другите страни в региона", казва Коста Вайенас от UBS Wealth Management. А Лора Чакърова, анализатор за Източна Европа в лондонската IHS, посочва, че ако гръцките филиали в България останат без пари, българските власти едва ли ще започнат да ги спасяват. България още страда от банковата криза през миналата година, припомня Чакърова.

В същото време анализатори посочват, че фискалната стабилност на България може и да неутрализира негативните отражения на кризата в Гърция. Малко държави в ЕС могат да се похвалят с по-ниски задължения от тези на България - 28% от БВП на страната. За сравнение: гръцкият дълг възлиза на 177% от БВП.

И още нещо: България би могла да извлече дори полза от гръцката криза. По данни на българското Министерство на финансите, от 2009 година насам в страната са се регистрирали около 11 хиляди гръцки фирми. 

Космическата сонда New Horizons откри петна върху повърхността на Плутон

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255281_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0+New+Horizons+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83

 Американската Национална космическа агенция (NASA) публикува две цветни изображения на Плутон и най-голямата му луна Харон, заснети от сондата New Horizons. Изображенията са направени чрез комбинирането на снимки от „черно-бялата“камера с висока резолюция на апарата и инструментът за цветни изображения с ниска резолюция, наречен Ralph. 
Разликата в цветовете на Плутон и Харон е очевидна. Това, което привлича вниманието са четири тъмни петна върху планета-джудже с диаметър 2300 километра. Всяко петно е с широчина около 500 километра. Петната се намират най-вече в полукълбото, което New Horizons няма да види при максималното си доближаване до Плутон на 14 юли. Въпреки това сондата ще има възможност да ги наблюдава и проучи.
„Това е истинска загадка – не знаем какви са тези петна и не можем да разберем“, казва директорът на научния екип на мисията New Horizons Алън Стърн от Югозападния изследователски институт. „Друга загадка е драматичната разлика между цветовете на Плутон и по-тъмната и по-сива луна Харон“, допълва той. Ако, както учените смятат, Плутон и Харон са се формирали в резултат на сблъсък на две тела в младата Слънчева система, би могло да се очаква да изглеждат по подобен начин. 

Радарът Gestra ще наблюдава 720 хиляди космически отпадъци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255280_%D0%A0%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%82+Gestra+%D1%89%D0%B5+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+720+%D1%85%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D

 В германския град Вахтберг край Бон започва конструирането на съоръжение на стойност 25 милиона евро, чието предназначение е да ограничи рисковете за сателитите в земната орбита, пише Ingenieur.de. Най-голяма е опасността от сблъсък с космически отпадък на височина 800 километра. 
Хиляди изкуствени спътници обикалят около планетата. Наред с тях в Космоса се носят 20 хиляди останки, чийто диаметър е по-голям от 10 сантиметра, както и 700 хиляди с размер най-малко един сантиметър. Те орбитират със скорост около 25000/км.ч. Фактът, че рядко сме свидетели на сблъсъци с тежки последствия граничи с чудо и Германската космическа агенция не смята, че трябва да се уповава на това. Инженери от Института „Фрауенхофер“ ще създадат мощен радар, който ще наблюдава космическите боклуци до височина 800 километра. 
Съоръжението ще се състои от два компонента – предавател и получател. В сравнение с радарите, който измерват скоростта на автомобилите, космическият „наблюдател“ ще е с гигантски размери. С помощта на бързо въртяща се антена, той ще изпраща едновременно голям брой радарни лъчи. Приемникът от своя страна пък ще разполага с възможността да улава многобройните сигнали, които се отразяват както от действащите сателити, така и от космическите отпадъци. При засичане на опасност от сблъсък, би могла да се коригира траекторията на заплашения спътник. 
Радарът ще бъде мобилен, което ще позволи да се инсталира на различни места. Плановете за местоположението му обаче са тайна. Съоръжението, наречено Gestra, ще се управлява дистанционно от Юдем на Нидеррейн и е секретен проект на Германската космическа агенция и военновъздушните сили на Германия. Очаква се космическият радар да влезе в експлоатация през 2018 година. 

Пътна обстановка в страната - 3 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=294033

Ограничения за товарни автомобили: С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника: 1) за периода от 01 юни 2015 г.

Роботът Scorpion ще влезе в авариралата атомна централа “Фукушима” следващия месец

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255279_%D0%A0%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%82+Scorpion+%D1%89%D0%B5+%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5+%D0%B2+%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BD%D0%B0+%D

 Изминаха четири години от земетресението и предизвиканото от него цунами, които опустошиха тихоокеанското крайбрежие на Япония и предизвикаха авария в ядрената електроцентрала “Фукушима”, пише Popular Science. След тези четири години екипите, разследващи аварията все още се опитват да получат информация за количеството опасно ядрено гориво, което е останало в трите разтопени реактори. 
Непосредствено след катастрофалния инцидент в реактора бяха изпратени роботи, които измериха опасни нива на радиация, а в следващите години други роботи се заеха с първоначалното разчистване. По-рано тази година робот с форма на змия влезе в заразените контейнери, където се държи горивото, но спря да функционира три часа след началото на мисията си, неспособен да издържи на радиацията. 
Сега технологичният гигант Toshiba e разработил друг вдъхновен от природата робот - този път скорпион. Малката машина е достатъчно тясна, за да премине през тръба и може да се трасформира в плоска лента, за да се промуши през дупки или тесни процепи. Роботът издига задната си част като опашка на скорпион. На тази опашка има камера, чрез която разследващите могат да получат данни за местоположението на ядреното гориво. Роботът се захранва с електричество посредством кабел, който може да издържи на високи нива на радиация в продължение на 10 часа. Машината се управлява с устройство, подобно на контролер за видеоигри. Toshiba очаква, че роботът ще влезе в централата в края на август. 

От последните минути! 24-годишен младеж се застреля в БМВ-то си пред столичния хотел "Принцес"

http://petel.bg/Ot-poslednite-minuti--24-godishen-mladezh-se-zastrelya-v-BMV-to-si-pred-stolichniya-hotel-Printses__118165

24-годишен мъж се е самоубил тази сутрин малко преди 6 часа пред хотел "Принцес" в София. Той се е гръмнал в БМВ-то си. Мъжът бил намерен...

Излизаме в пенсия на 65

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255278_%D0%98%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+65

 Пенсионната възраст ще расте плавно от 2016 година заедно с осигурителния стаж за излизане в заслужен отдих, докато не достигне 65 години както за мъжете, така и за жените. Това реши вчера НС, като прие на първо четене поисканите от кабинета промени в Кодекса за социалното осигуряване. Парламентът на практика даде зелена светлина за пенсионната реформа, предложена от вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин.

 

Така догодина жените ще прекъсват работа на 60,10 години, като до 2029 година изискуемата за тях възраст ще расте с по 2 месеца. От 2030 година до 2037 година пък ръстът ще бъде с по 3 месеца на година. В крайна сметка през 2037 година дамите ще се пенсионират на 65 години. Тогава пределната трудова възраст ще бъде 65 години и за двата пола. През 2016 година мъжете от своя страна ще излизат в заслужен отдих на 63,10 години. За тях пенсионната възраст ще нараства с по 2 месеца до 2017 година, а след това с по един месец на година до 2029 година, когато ще достигне 65 години.

 

Стажът за пенсия ще се увеличава с по 2 месеца, докато достигне 37 години за жените и 40 години за мъжете през 2037 година. Плавно увеличение с по 2 месеца на година ще има и на пенсионната възраст за категорийните работници. Военни, полицаи, служители на ДАНС, НСО и НРС ще имат минимална възраст за пенсиониране от 52,10 година. Минималната възраст за пенсиониране при униформените ще нараства с по 2 месеца годишно до достигане на 55 години. От 1 януари 2017 година пък осигурителната

 

вноска във фонд „Пенсии" ще скочи с 1%

 

Същото ще се случи и 12 месеца по-късно. Всички тези промени се предвижда през 2037 година да доведат до постепенно намаляване на разходите за пенсии с около 0,5% от БВП. Запазването на сегашната система

 

гарантира катастрофа с пенсиите

 

в бъдеще, категоричен бе Калфин, който присъства в пленарната зала по време на дебатите за измененията.

 

За пенсионната реформа гласуваха 115 депутати - от ГЕРБ, АБВ, РБ, БДЦ и част от ДПС. От БСП и „Атака” се обявиха против предложенията на Калфин, а от ПФ и другата част от ДПС се въздържаха. Общо седем законопроекта за промени в Кодекса за социално осигуряване разгледа вчера парламентът. Освен на кабинета приети бяха и предложенията на РБ, предвиждащи пенсиите на хората, които са получили право да излят в заслужен отдих преди 1 януари 2015 година и на които осигуряването е прекратено до 31 декември 2014 година, да се отпускат от датата на прекратяване на осигуряването. Дебатите предизвикаха раздор в редиците на управляващите, тъй като от ПФ не подкрепиха предложенията на Калфин. Мнозин-ството в залата пък отхвърли предложеното от формацията по-лесно пенсиониране на моряците.





Работодателите ще могат да пенсионират принудително служителите, които са навършили пенсионна възраст и имат нужния стаж.

 

Това решиха вчера депутатите, приемайки на второ четене промени в Кодекса на труда, предложени от соцдепутата Петър Кънев. За тази цел началникът трябва да предупреди подчинения си месец преди да прекрати договора му.

 

Целта на промените е да се освободят работни места за младежите, които излизат на пазара на труда. Според прогнозите мярката ще засегне около 32 000 служители на над 55 години. Т.нар. принудително пенсиониране съществуваше до 2012 година, но бе премахнато от тогавашния финансов министър Симеон Дянков.

КФН назначи потайно ново ръководство на фонда за инвеститорите

http://bulgarski.pogled.info/news/65810/KFN-naznachi-potaino-novo-rakovodstvo-na-fonda-za-investitorite

/Поглед.инфо/ Без никаква публичност и обсъждане Комисията за финансов надзор назначи ново ръководство на Фонда за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа.

Миенето на улици продължава, паяк дебне непреместени коли

http://offnews.bg/news/n_1/n_527153.html

Продължава миенето на улици в столичните райони „Красно село” и „Триадица”. В тази връзка се забранява паркирането и движението от 7.30 ч. до 16.30 ч. на съответните места по предварително уточнен график. Закриват се и Синята и Зелена зони, както и „Служебен абонамент”. Непреместените от собствениците коли, ще бъдат вдигани от паяк и разполагани на свободни места в съседни улици. Графикът за днес е: ул."Ивайло" - от бул."Македония" до ул."Добруджански край" ул."Владайска" - от ул."Ивайло" до бул."Христо Ботев" ул."Дамян Груев" - от ул."Ивайло" до бул."Христо Ботев" бул."Христо Ботев" - от пл."Македония" до ул."Позитано" ул."Тодор Бурмов" ул."Димитър Трайкович". 

Кюстендилци на референдум, но без жителите на кв. "Изток"

http://kustendil.actualno.com/Kustendilci-na-referendum-no-bez-jitelite-na-kv-Iztok-news_482233.html

Референдум, иницииран от Коалиция "За Кюстендил" ще се проведе в неделя. Общественото допитване ще съдържа следните три въпроса: Подкрепяте ли Петър Паунов да се кандидатира за кмет на общината на предстоящите местни избори; Подкрепяте ли продължаването на политиката за привличане на инвеститори в общинска собственост на територията на община Кюстендил; Какво според вас трябва да се направи за подобряване на работата на общината. Последният въпрос е препоръчителен. Това, което правим, не

Вятърът се обръща: Гърците клонят към "Да"

http://balkani.actualno.com/Vjatyryt-se-obryshta-Gyrcite-klonjat-kym-Da-news_482237.html

Повечето гърци подкрепят предложенията на кредиторите в замяна на нова спасителна програма, но разликата с тези, които ще гласуват с "не" на вота в неделя, остава много малка. Това показват данните на социологическо проучване на агенция ALCO, цитирано от Ройтерс и БГНЕС. Според него хората, които са за реформите, са 44,8% срещу 43,4% за тези, които са против. От всички допитани 11,8% все още не са решили как ще гласуват. В същото време категоричното мнозинство от 74% биха искали да запазя

Сградата на общината в Гърмен е обградена от протестиращи и полиция

http://blagoevgrad.actualno.com/Sgradata-na-obshtinata-v-Gyrmen-e-obgradena-ot-protestirashti-i-policija-news_482239.html

Общината в Гърмен е обградена от полиция и протестиращи.  Органите на реда предотвратиха намеренията на Инициативния комитет на протестиращите жители на Гърмен срещу беззаконието в държавата, които бяха решили да блокират сградата на общината в знак на несъгласие с ефекта от действията на държавните институции и местната власт, информира БНР. Днес протестиращите получиха отговор от общината на 14-те въпроса, които бяха задали преди време. Те са свързани най-вече с желание да се разкрие ист

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване