Как да поливаме цветята, когато ни няма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861278


Когато предстои отпуска, винаги на преден план излиза въпросът "Ами цветята?". Проблемът може да се разреши по няколко начина, всеки от които има положителни и отрицателни страни:
Целия материал чети
Когато предстои отпуска, винаги на преден план излиза въпросът "Ами цветята?". Проблемът може да се разреши по няколко начина, всеки от които има положителни и отрицателни страни: Целия материал чети

Кола помете старец в Пловдив, прати го в болница с тежка травма (снимки)

http://pik.bg/кола-помете-старец-в-пловдив-прати-го-в-болница-с-тежка-травма-снимки-news362429.html

Кола помете старец в Пловдив, прати го в болница с тежка травма (снимки)

Възрастен мъж беше пометен от лек автомобил днес по обед в Пловдив, съобщи Би Ти Ви.

Инцидентът е станал на улица „Димитър Талев” малко след 12 и 30 часа.

Потърпевшият е на 88-години. Откаран е в болница с тежка травма на единия крайник.

Водачът на автомобила не е употребил алкохол, сочат данните от полевия дрегер.

Местопроизшествието не се намира в близост до пешеходна пътека.

Тепърва ще се изясняват причините за инцидента. Най-вероятно става въпрос за неправилно пресичане от страна на пешеходеца и за движение с несъобразена скорост – от страна на водача.

Путин тръгва на йога

http://www.cross.bg/pytin-iioga-suvurshenstvo-1472963.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин ще започне да се занимава с йога. Поне такова обещание е дал по време на срещата си с индийския премиер Нарендра Моди, съобщава "Интерфакс"."Това, с което не съм се занимавал досега. Но тя не може да не е привлекателна. Ще се постарая, какво ще мога да направя, изхождайки от нивото на спортната си подготовка", каза Путин. Според руския президент, да постигнеш съвършенство в йогата е почти невъзможно."Когато гледаш истинските йоги, изглежда, че е невъзможно да се постигне такова съвършенство. И именно това спира ", добави президентът на Русия.

Борисов за полицаите, упражнили насилие: Те са по-лоши от разбойници

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2569157_borisov_za_policaite_uprajnili_nasilie_te_sa_po-loshi/?ref=rss


"Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после". Това заявява премиерът Бойко Борисов в края на днешното правителствено заседание пред министрите, показва извадка от стенограмата.

Думите му са по повод разпространеното вчера видео, на което се вижда как столични полицаи употребяват сила и нагрубяват младежи при задържането им.

Борисов остро критикува действията на полицаите и заявява, че го е срам от тях. "Чак ме беше срам да гледам как едно пияно момиче четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!", заявява премиерът. И допълва, че всъщност цялото правителство го е срам, като гледа кадрите.

Борисов определя действията на полицаите като абсолютно непрофесионално. "Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред", заявява министър-председателят.

"Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема", нарежда той.

Борисов заявява още: "От това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално".

И нарежда на вътрешния министър Румяна Бъчварова да въведе професионални стандарти, а който не става - да си отива. Той пита още до какво се очаква да доведат назначените проверки, след като от записите ясно се виждало за какъв непрофесионализъм става дума. А Бъчварова отговаря, еч такава е процедурата.

"Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!", продължава с възмущение Борисов.

"След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има", критикува още премиерът.

Борисов казва, че е уверен, че Бъчварова ще приложи цялата строгост на закона. "Ще се опитват да ти казват: "Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме", но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е", коментира той.

И отбелязва, че полицията трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. "Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме", продължава министър-председателят.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отбелязва, че двата клипа - на упражненото насилие над младежи и за битите мигранти, доказват употребата на прекомерна сила от полицията. Тя обаче посочва, че и двата записа са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, особено този, който е от границата. "На практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, не на актуални събития, в което може да се разчете преднамереност", заявява вътрешният министър. По думите й тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят внушение.

Тя все не отрича, че има нарушение при задържането на младежите в София и насилието над момичето. И припомня, че вече има проверки. И подчертава, че е важно да се запази уважение към полицейските служители в този момент особено на фона на множеството проблеми.

"Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа", заявява още Бойко Борисов. "На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази", коментира още той.

И завършва, че разчита много на Бъчварова.

Официална позиция на "Вирджиния Рекърдс" относно Жана Бергендорф

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/oficialna-poziciia-na-virdzhiniia-rekyrds-otnosno-zhana-bergendorf-6039106

"Срещу Жана Бергендорф няма повдигнати обвинения, нито пък е обект на наказателно преследване във връзка с каквото и да било нарушаване на закона или притежание на забранени вещества, каквито спекулации се появиха в редица медии", казват от "Вирджиния рекърдс"

Нов човек в екипа на Григор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861251

Григор Димитров се раздели с треньора си Роджър Рашийд с цел нещо в играта му да се подобри.
Феновете чакат с нетърпение кой ще бъде следващият (нов/стар), с когото най-добрият български тенисист ще работи. Първите имена вече се завъртяха, но от екипа на Димитров не казват нищо конкретно. Никой не е и очаквал нещо по-различно.
Григор Димитров се раздели с треньора си Роджър Рашийд с цел нещо в играта му да се подобри. Феновете чакат с нетърпение кой ще бъде следващият (нов/стар), с когото най-добрият български тенисист ще работи. Първите имена вече се завъртяха, но от екипа на Димитров не казват нищо конкретно. Никой не е и очаквал нещо по-различно.

Още месец без влакове между Централна гара София и Горна баня

http://pik.bg/още-месец-без-влакове-между-централна-гара-софия-и-горна-баня-news362421.html

Още месец без влакове между Централна гара София и Горна баня

До 3-и август ще бъде удължен периодът на прекъсване на движението на влаковете в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня, съобщиха от БДЖ. Причините за прекъсването на влаковото движение са ремонтни дейности по железния път, които Национална компания „Железопътна инфраструктура” ще продължи да извършва в посочения участък.

През периода на извършваните ремонти два международни влака, девет бързи влака и два пътнически влака ще продължават да пътуват по обиколен маршрут през гарите Разменна и Волуяк, а два бързи и тридесет пътнически влака няма да се движат в участъка между Централна гара София и гара Горна баня. За осигуряване на транспортно обслужване за клиентите на „Холдинг БДЖ” ЕАД, които пътуват с тези влакове, ще продължи превоза с автобуси в участъка Централна гара София – гара Захарна фабрика – гара Горна баня.

До приключване на ремонтните дейности няма да се движат четири пътнически влака между Перник и София и два пътнически влака между гарите София и Радомир. Други два пътнически влака, които пътуват между гарите София и Дупница, ще продължават да се движат само между гарите Перник разпределителна и Дупница. През периода на извършваните ремонти ще продължават да пътуват четири допълнителни влака в участъка между гарите Перник и Горна баня, един допълнителен влак от София за Радомир през гара Волуяк, както и един допълнителен влак от София за Перник през гара Волуяк. По удължен маршрут ще пътуват два пътнически влака между София и Перник, които ще продължават да се движат между София и Радомир.

Поради ремонтните дейности в участъка между гарите Захарна фабрика и Горна баня ще се запазят въведените промени в разписанията и на някои други влакове, които се движат по направлението София – Перник – София. Информация за промените в разписанията на влаковете, както и за разписанията на автобусите, е поставена във всички гари и спирки по този маршрут, както и в електронния пътеводител на официалната интернет страница на „Холдинг БДЖ” ЕАД. За подробна информация клиентите на „Холдинг Български държавни железници” ЕАД могат да се обръщат към гишетата „Информация” и билетните каси в съответните железопътни гари.

Без ток утре във Варна ще са...

http://www.moreto.net/novini.php?n=294617

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия, утре - 9 юли - четвъртък, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на: от 09:00 до 16:00 часа - Варна, карето: ул. "Кракра", ул.

Великотърновец заведе иск срещу БНБ за 6662 лева обезщетение за вреди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861186

Мъж от Велико Търново е завел дело в Административния съд в старата столица срещу Българската народна банка заради фалита на КТБ.
К. В. иска съдът да обяви за незаконосъобразно бездействието на БНБ по отнемане лиценза на Корпоративна търговска банка, което според него била длъжна да извърши по чл. 36 ал. 1. т. 1 от Закона за кредитните институции.
Мъж от Велико Търново е завел дело в Административния съд в старата столица срещу Българската народна банка заради фалита на КТБ. К. В. иска съдът да обяви за незаконосъобразно бездействието на БНБ по отнемане лиценза на Корпоративна търговска банка, което според него била длъжна да извърши по чл. 36 ал. 1. т. 1 от Закона за кредитните институции.

Убийство край старата зеленчукова борса в Бургас

http://www.cross.bg/byrgas-raiiona-zelenchykova-1472960.html

Бургас /КРОСС/ 42-годишен мъж от Сливен намушка фатално с нож в гърдите живеещата с него на семейни начала 55 годишна жена. Причината за убийството е разразил се скандал между двамата в района на старата зеленчукова борса в бургаския комплекс „Славейков". Жената е издъхнала на място.Полицията бързо е отцепила района на импровизирания цигански катун в тази част на Бургас е заловила извършителят. Той е бил в нетрезво състояние, а ножът, с който е умъртвил приятелката си, е бил у негоУбиецът е криминално проявен, осъждан за кражби.    

Трима младежи задържани за отвличани

http://www.cross.bg/imota-muzhe-zadurzhani-1472961.html

/КРОСС/ Трима мъже са задържани за отвличане. Вчера около 12.30 часа в полицията бил получен сигнал от димитровградчанин. По думите му, нает от него 29-годишен работник, бил отвлечен от трима мъже от имота му в село Добрич, където извършвал ремонтни дейности. Според показанията, тримата влезли в имота на тъжителя, счупили прозорците и изкъртили врати, нанесли побой на работника му и го натоварили в багажника на лек автомобил БМВ, след което се оттеглили в неизвестна посока. При предприетите незабавни оперативно-издирвателни действия, криминалистите установили и задържали извършителите - трима, на възраст 19, 21 и 23 години. В хода на разследването било изяснено, че същия ден, преди работа, отвлеченият се скарал с по-възрастен негов съселянин. Човекът се оплакал на 19-годишния си внук /най-малкия от задържаните/, който викнал приятелите си, за да „раздадат правосъдие". След като го отвели край кошара извън селото, те отново го били, а после - изоставили. Мъжът е с наранявания по лицето и главата. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Борисов за полицаите побойници: Такива са по-лоши от разбойници

http://www.bnews.bg/article-137990

Премиерът заяви, че го е било срам да гледа как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята и поиска незабавно уволнение на превишилите правомощията си униформени.

Как да поливаме цветята, когато ни няма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861261

Когато предстои отпуска, винаги на преден план излиза въпросът
Когато предстои отпуска, винаги на преден план излиза въпросът "Ами цветята?". Проблемът може да се разреши по няколко начина, всеки от които има положителни и отрицателни страни: Да се налее вода в подложката. Този метод е опасен. Растенията не трябва да киснат във вода повече от няколко часа. Да се поверят на близко лице, което да ги полива,

"Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива.."

http://offnews.bg/news/n_1/n_529524.html

Оставки след видеото с бруталния полицейски арест и атестиране на служителите в МВР поиска премиерът Бойко Борисов. Той и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова изказват съмнения, че записът е бил пазен, за да се извади в определен момент. Премиерът дори определя това като атака срещу правителството, става ясно от стенограмата от последното заседание на правителството. "Въпросът е, че очевидно тези записи са били държани някъде, за да могат в един момент едновременно да бъдат излъчени и да направят това внушение", коментира Бъчварова. Борисов е категоричен обаче, че каквато и да е причината за появата им, служителите трябва да понесат наказание, защото не се държат като професионалисти. Не отричаме, че има нарушение на единия от тях, който е записът от София, как няколко полицаи използват насилие срещу една жена. Имаме проверки по всички възможни линии – дисциплинарни, на прокуратурата, инспекторатът проверява този случай. Ще вземем мерки. Мога да кажа, че към момента няма такива случаи на насилие и опитите това да се политизира по отношение на МВР са малко прекомерни. Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 хиляди служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем. Ще вземем всички мерки към нарушителите и се надявам да не се продължи със спекулирането по тази тема, обяснява министър Бъчварова. Тя е на мнение обаче, че трябва да бъде запазено определено уважение към полицейските служители, които в момента са изключително натоварени - с охраната на границата и в районите със смесено население. "Тук не става въпрос да прикриваме нещо, но става въпрос за едно обективно отношение към органите на реда", пояснява Бъчварова. Борисов заявява, че разбира напълно позицията на министъра, но дава своите указания как трябва да се постъпи:  Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред. Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче! След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има. Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално. Доколкото те познавам – ще приложиш цялата строгост на закона. Ще се опитват да ти казват: „Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме“, но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е. Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив! Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа. Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият. Министър Бъчварова уточнява, че са назначени проверки и не може да бъдат предприети каквито и да са санкции трябва да се мине съответната процедура. Тя заявява още, че е изискала да ѝ бъдат докладвани всички жалби за полицейско насилие, като след това ще бъдат назначени още проверки. В отговор премиерът излага още разсъждения:  Сега всеки има телефон и телевизиите непрекъснато подават кадри. Във фейсбук непрекъснато снимат и показват. Във времето на демокрацията полицията действително трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме. Ние коментираме тук, защото цялото правителство ни е срам като ги гледаме. На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази. Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш! Бъчварова пак напомня, че трябва да се спазва процедурата. Борисов обаче е непреклонен, защото "целият народ" е видял какво се е случило. И допълва:  Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило! Разчитам много на теб. 

Гръцката криза засяга албанските сезонни работици

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2569153_gruckata_kriza_zasiaga_albanskite_sezonni_rabotici/?ref=rss


Гръцката криза оказва все по-голямо влияние върху съседите на страната, които до известна степен зависят икономически от нея и са по-бедни и по-зле подготвени да се справят с последствията, съобщава "Ройтерс".

Потенциалните последствия за Албания, Косово, Сърбия, Македония и България вероятно ще са сред важните теми на посещението на Ангела Меркел в региона, което започва днес.

Гърция става все по-малко привлекателна за албанските работници имигранти, които все по-често се...

ТИР катастрофира сам на "Тракия"

http://frognews.bg/news_94350/TIR-katastrofira-sam-na-Trakiia/

ТИР е направил автокатастрофа на АМ „Тракия” в близост до Чирпан. Няма пострадали.

ЕНЕРГО-ПРО подмени 1 000 електромера и част от въздушната мрежа в Шумен

http://www.cross.bg/chast-energo-pro-shymen-1472959.html

/КРОСС/ Екипи на ЕНЕРГО-ПРО в Шумен извършиха изнасяне и монтаж на електромерни табла на границата на собствеността. Специалистите монтираха и нови електромери от последно поколение.Когато електромерното табло не се намира в имота на клиента, отпада ангажимента на собствениците или ползвателите да осигуряват достъп за отчитане на консумираната електроенергия. Това ускорява работният процес на отчетниците на компанията, а клиентите не биват притеснявани по време на отчета. При евентуални аварии по-лесният достъп до изнесените електромерни табла улеснява работата на дежурните екипи и скъсява времето за отстраняване на повреди.Успоредно с изнасянето на електромерни табла на границата на собствеността, екипите на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи подмениха и електромерите с нови, от по-висок клас, на близо 1000 домакинства от централната градска част на Шумен. Част от монтираните електромери са от вида СМАРТ, което позволява дистанционно отчитане на показанията.Извършените дейности са част от ремонтната програма на електроразпределителната компания. С направените инвестиции се цели да бъдат подобрени качеството и надеждността на електроснабдяването в Североизточна България.Eкипи на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи подмениха и част от въздушната мрежа ниско напрежение на трафопост "Малчика". Старите стълбове, краят на чиито експлоатационен период наближаваше, бяха демонтирани и заменени с нови

Microsoft отписва 7.6 млрд. долара заради Nokia и съкращава 7800 души

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/08/2569151_microsoft_otpisva_76_mlrd_dolara_zaradi_nokia_i/?ref=rss


Microsoft обяви, че ще съкрати 7800 души и паралелно с това ще отпише 7.6 млрд. долара вследствие на придобиването на мобилния бизнес на Nokia. Освен това компанията ще изразходи между 750 млн. и 850 млн. долара за реструктуриране.

Решението е следствие от стратегията на софтуерния гигант да се преструктурира и да намали фокуса си върху бизнеси, които не се представят достатъчно добре. "Преминаваме от стратегия за изграждането на самостоятелен бизнес за телефони към стратегия за...

Лятното часово време остава в сила

http://pik.bg/лятното-часово-време-остава-в-сила-news362426.html

Лятното часово време остава в сила

Лятното часово време остава в сила, след като Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове отхвърли предложението на "Атака" то да отпадне.

Комисията, обаче прие становище по Законопроект за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух. В мотивите на проекта, представени от Бойко Малинов-зам.-министър в МОСВ, стана ясно, че ще глобяват кметовете, ако не изпълняват мерките за чистотата на атмосферния въздух. Кметовете ще могат още да ограничават трафика, да финансират чрез общините мерки за филтри на домакинствата. Малинов подчерта, че има два източника за фините частици, а именно битовите горива, от домакинствата, които се ползват от над 50% от домакинствата и транспорта.

Освен за отмяна на практиката за въвеждане на лятното часове време от Атака предложиха на комисията и да се възложат действия на Министерски съвет за въвеждане в експлоатация на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". И това предложение, обаче бе отхвърлено. Преди това Младен Георгиев, експерт от администрацията на Министерски съвет припомни, че съгласно договора на България за присъединяване на ЕС предвижда окончателното спиране на блок 3 и 4 блок на "Козлодуй" и последващо извеждане на експлоатация на тези блокове. Неспазването на ангажимента на България ще бъде наложена глоба за изплащане на парична глоба или периодична имуществена санкция, добави Георгиев. Водещата комисия, която е енергийната, също е отхвърлила проекта за решение на Атака. 

Непрекъснато нарастват разходите за лекарства, отчетоха от НЗОК

http://www.moreto.net/novini.php?n=294628

Анализ на дейността на НЗОК през 2014 г. сочи необходимост от разширяване и подобряване на контролните функции на здравната каса, както и от насочване на повече средства в дейности на профилактика в извънболничната помощ. Изводите са направени в годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за миналата година, одобрен от кабинета.

Русия попречи на ООН да нарече случилото се в Сребреница геноцид

http://europe.actualno.com/Rusija-poprechi-na-OON-da-nareche-sluchiloto-se-v-Srebrenica-genocid-news_483382.html

Руската Федерация е използвала правото си на вето по резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно събитията от 1995 година в Сребреница, предаде Интерфакс. В документа случилото се в Сребреница е описано като геноцид. Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви още през месец юни, че този вариант на резолюцията е издържан в антисръбски стил и разглежда събитията от 1995 година некоректно. Текстът предизвика негодуванието на Сърбия и на босненските сърби. Десет от членовете на

Андреев: Партиите, които не подкрепят промените в Конституцията, защитават организираната престъпност

http://politics.actualno.com/Andreev-Partiite-koito-ne-podkrepjat-promenite-v-Konstitucijata-zashtitavat-organiziranata-prestypnost-news_483383.html

Партиите, които отказват да подкрепят предложените от мнозинството поправки в Конституцията, представляват плацдарма на организираната престъпност. Това каза в депутатът от ГЕРБ Методи Андреев пред БТВ. Вчера парламентарната комисия за обсъждане на промените в Конституцията отхвърли на първо четене законопроекта за изменения в основния закон на държавата. Поправките бяха подкрепени от присъстващите на заседанието депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и един от БДЦ. Пр

Меси обмисля ваканция от националния отбор на Аржентина

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2569147_mesi_obmislia_vakanciia_ot_nacionalniia_otbor_na/?ref=rss


Лионел Меси може за постоянно или временно да прекрати участията си с националния отбор на Аржентина заради агресивни коментари по негов адрес след загубения финал на Копа Америка от Чили.

По информация на аржентинския вестник "Оле", цитиран от испанския всекидневник "Ас", Меси се чувства "наранен от серия от лични атаки", провокирани от представянето му. Голмайсторът на "Барселона" многократно беше обвиняван за неспособността си да пренесе в националния отбор постоянната форма,...

Продажбите на цигари се увеличиха с 8%

http://www.cross.bg/tyutyunevite-tzigari-leva-1472958.html

София /КРОСС/ Легалните продажби на цигари у нас са се увеличили с 8% през май спрямо същия месец на миналата година, показват данните на тютюневите компании. Общо за първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 2 на сто.Увеличава се и обемът на събраните от Агенция „Митници" акцизи. По данни на Министерството на финансите от януари до май митниците са събрали 711,1 млн. лева акциз върху тютюневите продукти при 657,8 млн. през м.г., което е ръст с 8 на сто. При алкохолът събраният акциз е 99,4 млн. лв. при 92,9 млн. лв. година по-рано.Според тютюневите компании не може да се говори за увеличение на пушачите и основната причина за високия ръст на продажбите е намаляването на контрабандата от началото на тази година. Продължава тенденцията, започнала по време на кризата, за пренасочване на пушачите към дългите цигари.За разлика от първите месеци на тази година, за цялата 2014-а митниците отчитат лек спад на събираемостта на акцизите при цигарите и алкохола. Според данните на ведомството са събрани 1,78 млрд. лева акциз върху тютюневите изделия и 261,7 млн. лева върху алкохола.За сравнение през 2013 г. приходите от акциза върху цигарите е бил 1,8 млрд. лева, а от алкохол - 264 млн. В същото време, според информация от тютюневите компании, продажбите на цигари през миналата година са се повишили, макар с минималните 1,4 на сто до 11 млрд. къса цигари. Според експерти това говори и за увеличение на контрабандата през 2014 г

Още не са открили причина за инцидента с "Фалкон-9"

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/oshte-ne-sa-otkrili-prichina-za-incidenta-s-falkon-9-6039102

В близко време от "Спейс Екс" планират да се обърнат за помощ към НАСА, както и към други институции и клиенти на компанията

До края на октомври ще бъдат изработени секторни антикорупционни планове

http://www.cross.bg/koryptziyata-antikoryptzionni-suveta-1472957.html

София /КРОСС/ До края на октомври да бъдат изработени секторни антикорупционни планове в сферата на данъчната и митническата организация, здравеопазването, земеделието и управлението на горите, транспорта и енергетиката. Тази мярка е записана като част от одобрения днес от Националния съвет по антикорупционни политики към МС План за изпълнение на мерките по Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г. Министерството на вътрешните работи, което е напреднало с изработката на своя план, ще го представи на Съвета през септември. До края на годината Министерството на правосъдието трябва да представи концепция за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, които са свързани с борбата с корупцията, е записано още в антикорупционния план.„На следващо заседание ще има дискусия за уреждане на лобистката дейност и можем да помислим за специален законопроект", коментира вицепремиерът и председател на Съвета Меглена Кунева. По думите й, лобизмът е нормална практика в много държави и в европейските институции когато е регулиран и е ясно кой с кого се среща и какви решения взима в резултат на това.„Националният съвет разгледа и препоръките на ГРЕКО (Група страни срещу корупцията на Съвета на Европа)

Голям спортен празник тази неделя на Витоша

http://pik.bg/голям-спортен-празник-тази-неделя-на-витоша-news362415.html

Голям спортен празник тази неделя на Витоша

Под мотото "Обичам спорта, Обичам София, Обичам Витоша" Столична община и Асоциация "Арт, спорт и туризъм" организират тази неделя, 12 юли, голям Спортен празник на х. Момина скала.

Витоша Самър Фест е част от инициативата София – Европейска столица на спорта 2018 г. и включва планинско колоездене, планинско бягане и кратък туристически поход. Организаторите подготвят богата забавна програма, песни, демонстрации и танци, за зрителите са предвидени специално изградени сцени и трибуни с възможности за много игри, забавления и награди. "Столична община продължава да организира събития, които предоставят на софиянци нови и нови възможности да водят активен и здравословен начин на живот. София 2018 – Европейска столица на спорта е инициатива, която подпомага масовото спортуване и изграждането на спортната инфраструктура в града.

Празникът на Витоша в неделя е възможност повече столичани да излязат сред природата и да прекарат няколко часа в планината, сред прохладата и красотите на Витоша", заяви на пресконференция днес общинският съветник Нина Чанева, член на Комисията за децата, младежта, спорта и туризма. "Желанието ни е колкото се може повече хора да спортуват, да водят здравословен начин на живот. Празникът на Витоша е второто голямо събитие за тази година от програмата на София2018, през септември организираме голям тридневен фестивал в центъра на града", разкри Анатоли Илиев, организационен секретар на инициатива София2018 – Европейска столица на спорта. На пресконференцията днес Даниел Дуков и Петър Панков предоставиха подробна информация за трасетата и детайлно по организацията на събитието.

Съобщено бе, че на желаещите да се включат в събитието ще бъде осигурен безплатен обществен транспорт от София: тръгване в 8.00 ч. от Пункт 1 – паркинга пред централния вход на Национален стадион "Васил Левски" и от Пункт 2 – автогара "Овча купел" (автобусите ще са означени с табели на събитието) до Златните мостове и обратно след приключване на събитието в 15.00 часа. За колоездачите ще бъде осигурен транспорт за извозване на байковете от нац. стадион "В.Левски". Важно е да се упомене, че личните автомобили този ден ще бъдат паркирани край Златните мостове.

Общият награден фонд в състезанията по бягане и колоездене е 3000 лв. Участниците в туристическия поход ще получат сувенир на събитието. Част от наградите за най-малките се осигуряват от кампанията "Спортните чудеса", която тази година определя талантливите млади българи. Записванията и регистрациите могат да се правят онлайн на: http://racetimingbg.com/portfolio/vitosha-summer-fest-12-07-2015/ и в деня на Празника на обособените пунктове по дисциплини от 9.00 до 10.20 ч. До момента записаните за участие са над 150, организаторите очакват с регистрациите на място участниците в състезанията да надхвърлят 250 души.

ЧАСОВИ ГРАФИК ЗА СПОРТЕН ПРАЗНИК НА ВИТОША

08:00 часа - Тръгване на автобусите от Национален стадион "Васил Левски" (паркинга пред централния вход) и Автогара "Овча купел". Автобусите ще са обозначени с табела "Витоша Самър Фест" и логото на София Европейска столица на спорта

09:00 часа – Пристигане на автобусите на м. Златните мостове

09:00 часа – Начало на регистрация на участниците и раздаване на стартовите номера 10:20 часа – Край на регистрацията на участниците

10:30 часа – Старт на състезанието по бягане крос–кънтри

10:45 часа – Старт на състезанието по колоездене крос–кънтри

10:50 часа – Начало на туристически поход

12:00 часа – Начало на музикалната програма

12:30 часа – Начало на церемонията по награждаване на победителите в бягането и колоезденето

14:30 часа – Закриване на събитието

15:00 часа – Извозване на участниците от местност Златните мостове до НС "Васил Левски" и автогара "Овча купел".

Европарламентът даде зелена светлина на ТПТИ

http://news.ibox.bg/news/id_841437528

Все пак в резолюцията се призовава за нова система на арбитражи

Кавказки джихад: Русия и "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/kavkazki-dzhihad-rusiya-i-islyamska-darzhava-news236422.html

През октомври 1832 г. руски войници обсаждат планинското село Гимри в Дагестан, за да заловят Гази Мухамад, първия имам на Кавказкия имамат, отказал да се подчинява на руската власт. Той е убит, но неговият последовател имам Шамил успява да се измъкне от руските байонети и се спасява. От този момент Гимри става символ на неподчинението и бастион на ислямското управление. През есента на 2014 г. руски войници отново обсаждат селото. Този път се опитват да заловят родения в Гимри Магомед Сулейманов, провъзгласен за емир на свързаната с Ал Каида бунтовническа групировка "Кавказко емирство", създадена през 2007 година. Войниците плячкосват съседно селище, прогонват населението му от около 1000 жители и ограбват къщите им. Сулейманов бяга, но Гимри остава обкръжено от руски военни; в селото се допускат единствено местни жители. Руската армия изглежда още води тази война на вчерашния ден. Докато тя все още се опитва да залови Сулейманов, неговото бунтовническо движение изглежда залязва. "Кавказко емирство" е мъртво", каза Абдурахим Магомедов, възрастен салафитски лидер от село Новосаситли. "То не бе ефективно". На мястото на "Кавказко емирство" дойде нещо още по-лошо - "Ислямска държава" (ИД). До 2000 млади мъже от Чечения и Дагестан може да се сражават за ИД по информация на руски експерти по сигурността. Няколко командири от "Ислямско емирство" се заклеха във вярност на лидера на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади. ИД привлича младите мъже, защото изглежда силна и успешна, каза Абас Махмудов, бивш член на шурата, ислямския съвет, на Чечения и Дагестан. Други твърдят, че да се биеш в Сирия е по-малко опасно, отколкото у дома - дори да бъде убит някой млад джихадист, неговите убийци няма да могат да заплашват семейството му в Дагестан или Чечения. Махмудов е против "Ислямска държава", но синът му неотдавна бил убит, докато се биел в редиците на групировката в Сирия. Опитах да го спра, но той бе примамен от приятелите си и от видените кадри в интернет - особено тези със зверствата на режима на Асад", каза той. Махмудов е озадачен как синът му, който има криминално досие, е получил руски задграничен паспорт, какъвто му е необходим да пътува в чужбина - дори след като той предупредил властите за намеренията на своя син. Още по-неясно е как Надир Медетов - радикален проповедник, поставен под домашен арест в Дагестан - е успял да стигне до Близкия изток, където се закле във вярност на "Ислямска държава". В дадено наскоро интервю секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев каза, че е невъзможно да бъде спрян притокът на нови членове на "Ислямска държава". Тези думи, излезли от устата на представител на службите за сигурност, които запечатаха целия регион преди Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., звучат неискрено. Повечето интервюирани за тази статия, които са имали контакт с отишлите в Сирия, намекват, че руските служби са им съдействали. "Със сигурност не се опитват да ги спрат", каза Магомедрасул Садуев, главен имам на централната джамия в столицата на Дагестан Махачкала. Официално Русия подкрепя режима на Башар Асад и смята "Ислямска държава" за незаконна. Неотдавна тя забрани със закон участието на свои граждани във въоръжени конфликти в чужбина, ако целите им "противоречат на интересите на Руската федерация". (Последното уточнение вероятно цели да разграничи бойците на "Ислямска държава" от руснаците, биещи се в Източна Украйна). Въпреки това Русия може би се надява, че като даде на джихадистите да напуснат територията й, ще се отърве от тях. Бунтовническата активност в Северен Кавказ със сигурност е намаляла. Шансовете членове на "Ислямска държава" да се завърнат са малки - Русия строго контролира границите си. Ахмет Ярликапов - експерт по Дагестан в Руската академия на науките - обаче казва, че тази тактика е недалновидна. Самата Русия е изложена на голяма заплаха от "Ислямска държава" - неотдавна групировката обяви цялата територия на Кавказ за своя провинция. През последните две години регионалните командири на "Кавказко емирство" обещаха да не нападат цивилни и да не използват жени за камикадзета. Преминавайки на страната на "Ислямска държава" обаче, може да им се наложи да прибягват до тези методи, каза Ярликапов. Като предпазна мярка властите увеличават натиска върху всеки, който практикува салафизъм. Икрамудин Алиев бил отстранен от поста координатор на прокремълско младежко движение в Дагестан, защото си пуснал брада. Според него властите се опитват да закрият салафитската му джамия, като подхвърлят оръжия и наркотици на проповедници в нея. Зияутдин Увайсов - млад салафитски имам, който не одобрява "Ислямска държава" - твърди, че вместо хора като него да бъдат оставени да си вършат работата - да обучават мюсюлманите - властите ги радикализират и тласкат към "Ислямска държава" или към местни бунтовнически движения. Публикуван наскоро доклад на "Хюман райтс уоч" посочи, че е широко разпространено използването на незаконни способи за оказване на натиск. Държавата може да прибягва до сила, но едва ли е в състояние да предложи социални услуги или правосъдие. Редакторът на независимия вестник "Черновик" Магди Камалов казва, че Русия упражнява предимно декоративна власт в Дагестан. "Виждаме как все повече хора идват при нас в търсене на справедливост", каза Садуев, имамът на най-голямата джамия в Махачкала, който принадлежи към подкрепяния от властите суфитски орден. Само преди няколко години лидерите на салафитите и суфитите в Дагестан бяха на ръба на религиозен конфликт. Сега те се обединяват, изправени пред двойна заплаха - вербуването на хора от "Ислямска държава" и беззаконието на руската власт. "Кавказко емирство" може и да изпуска региона от хватката си, но руската държава също губи своето влияние. По БТА

Варненец призна вината си за източването на над 6 милиона долара в САЩ

http://www.moreto.net/novini.php?n=294573

Варненецът Ваньо Минков призна вината си в схема за данъчни измами за над 6 млн. долара, съобщиха от Федералната прокуратура на Ню Джърси. 32-годишният мъж бе арестуван в морската столица на България в края на май 2013 г. Тогава Ваньо заяви, че никога не е ходил в САЩ и няма нищо общо с обвиненията на американските власти.

Русе, Сандански и Свищов – най-горещи към 15 ч.

http://pik.bg/русе-сандански-и-свищов-–-най-горещи-към-15-ч-news362410.html

Русе, Сандански и Свищов – най-горещи към 15 ч.

И в днешния горещ ден са измерени доста високи температури над страната, само по Черноморието е по-хладно.

Най-топло е било към 15 ч. в Русе – 37 градуса, Сандански – 36 градуса, Свищов – 36 градуса и Оряхово – 35 градуса.

В останалата част от страната температурите са между 30 и 34 градуса, по Черноморието малко по-ниски – от 26 до 29 градуса. Над цялата страна е слънчево със слаби заоблачавания в Югозападна България.

Червен код е обявен за високи температури в по-голямата част от Сърбия, Унгария, Хърватия, части от Румъния, Словакия и Словения. У нас е обявен жълт код заради горещото време. За утре пък е в сила жълт код за гръмотевични бури над Западна България и за високи температури в останалата част от страната.

При навършване на пълнолетие едва 8% от младежите са без кариес

http://www.mediapool.bg/pri-navarshvane-na-palnoletie-edva-8-ot-mladezhite-sa-bez-karies-news236421.html

Само 8% от децата, навършващи пълнолетие, са без кариес. На 18-годишна възраст младежите вече имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса, докато децата без кариеси в тази възраст са по-малко от една трета. Това сочат данните от проучване на зъбния статус на децата, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната, което беше представено в на кръгла маса в парламента в сряда. В най-лошо състояние са зъбите на децата в София и Смолян, а най-малко развалени зъби имат децата във Варна, Плевен и Хасково. Детският зъболекар проф. Милена Пенева посочи, че децата масово нямат изградени хигиенни навици, а родителският контрол е слаб. Сред другите причини за лошия зъбен статус на децата е неправилното хранене. Пенева заяви, че децата консумират въглехидрати и нездравословна храна, а от менюто им отсъстват млечните продукти, богати на калций, които са важни за зъбите. "Не е достатъчна и консумацията на плодове и зеленчуци", посочи тя. Пенева очерта като проблем и това, че се лекуват предимно спешни случаи, които не търпят отлагане, поради това, че децата ги е страх да ходят на зъболекар. Така при зъболекарите попадат деца с разрушени зъби, докато процесът на кариеса е уловим в много по-ранен етап, когато е обратим. Председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов предупреди, че са необходими спешни законови промени, които да улеснят специализациите в денталната медицина, защото България вече изпитва остър недостиг на зъболекари. Над 90% от зъболекарите у нас са на възраст над 55 години, а в десет области на страната няма нито един един ортодонт или специалист по орална хирургия, посочи той.

Ципрас се скара в Европарламента: Заемите бяха за чужди банки. Вебер: Лъжете!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861208

"Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ", изтъкна гръцкият премиер Алексис  Ципрас в днешната си реч пред европарламента.
"Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата страна. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той, цитиран от БГНЕС.
"Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ", изтъкна гръцкият премиер Алексис  Ципрас в днешната си реч пред европарламента. "Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата страна. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той, цитиран от БГНЕС.

Френски специалист се заема с физическата подготовка на Григор Димитров

http://petel.bg/Frenski-spetsialist-se-zaema-s-fizicheskata-podgotovka-na-Grigor-Dimitrov__118798

Френският специалист Себастиан Дюран ще се грижи за физическата подготовка на Григор Димитров. Първата ни ракета се познава с Дюран от...

Затварят обекти на морето без звезди

http://petel.bg/Zatvaryat-obekti-na-moreto-bez-zvezdi__118799

При проверките на Комисията за защита на потребителите по морето са затворени 25 обекта без категоризация. Това каза пред Bulgaria On Air...

Паника в семейството на Меси заради бременната му приятелка

http://petel.bg/Panika-v-semeystvoto-na-Mesi-zaradi-bremennata-mu-priyatelka__118800

Напрежение и паника превзе семейството на звездата Лионел Меси заради бременната му приятелка. Антонела Рокусо е приета спешно в болница...

Борисов: Срам е да гледам как едно момиче, пияно, четири души го търкалят по земята

http://frognews.bg/news_94349/Borisov-Sram-e-da-gledam-kak-edno-momiche-piiano-chetiri-dushi-go-tarkaliat-po-zemiata/

Премиерът Борисов счита за недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Мнението си той изказа по време на заседанието на МС днес.

„Вирджиния рекърдс“: Жана Бергендорф сама е потърсила полицията

http://web.barometar.net/80840/

По повод появилите се вчера в публичното пространство публикации, касаещи певицата Жана Бергендорф, фирмата, която продуцира изпълнителката, Virginia Records, излезе с официално изявлениe, което пусна най-напред в социалната мрежа Facebook.Ето какво се казва в него::“Вчера, вследствие на отправени към Жана Бергендорф заплахи от неин познат на територията на жилището, в което тя живее понастоящем, Жана […]

Скандал в Европарламента. Ципрас: Заемите бяха за чуждите банки. Вебер: Лъжец!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861205


"Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ, изтъкна гръцкият премиер Алексис Ципрас в днешната си реч пред Европарламента. Тези средства бяха давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в нашата страна. За един европейски проблем е необходимо европейско решение", каза той, цитиран от БГНЕС.

Сайтовете може да бъдат задължени да съобщават за терористична активност

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/08/2568726_saitovete_moje_da_budat_zaduljeni_da_suobshtavat_za/?ref=rss


Социалните мрежи и интернет сайтовете да бъдат задължени да съобщават за възможна терористична активност на потребителите им. Това е предложение за нов закон, което вече е одобрено от ресорната комисия на американския Сенат, съобщава в. Washington Post.

Предложението е с цел да се помогне на властите да засичат заплахи от терористични организации. То все още трябва да бъде гласувано от Сената, като първоначалните планове са да влезе в сила от 2016 г.

В случай че компаниите...

"Левски" обяви билети по 3 лева за представянето на отбора

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2569142_levski_obiavi_bileti_po_3_leva_za_predstavianeto_na/?ref=rss


Привържениците на "Левски" ще плащат по 3 лева за мача, с който отборът ще бъде представен за новия сезон. Това ще стане с приятелска среща с "Локомотив" (Пловдив) в събота в 20.00 часа на "Георги Аспарухов".

Билетите ще се продават в деня на мача между 10.00 и 16.00 часа в магазина на ул. "Тодорини кукли" 47. От 16.00 до 20.30 ч. ще бъдат отворени касите на "Георги Аспарухов".

От клуба уточняват, че притежателите на абонаментни карти за сезона ще могат да влязат...

Прокуратурата разпореди проверка в Министерство на правосъдието

http://www.cross.bg/pravosudieto-poruchki-ministerstvo-1472956.html

София /КРОСС/ По повод публикация във вестник „Труд" от 07.07.2015г., озаглавена „Корупция в министерството на правосъдието", Софийска градска прокуратура се самосезира и възложи на Главна дирекция „Национална полиция" - МВР извършване на проверка в Министерство на правосъдието за престъпления по служба, сключване на явно неизгодни сделки и безстопанственост.Ще бъдат проверени описаните в статията на вестник „Труд" данни, касаещи договора между Министерство на правосъдието и „ПроАрм" ЕООД за „Абонаментно сервизно обслужване и профилактика на климатизатори". Ще бъдат изискани всички документи по този договор и ще бъдат снети писмени обяснения от съответните длъжностни лица относно избора на изпълнител и проведената процедура.В хода на проверката от Министерство на правосъдието ще бъде изискана цялата документация по всички провеждани обществени поръчки. Ще се установят длъжностните лица от Министерството на правосъдието, които са участвали в обществените поръчки, и от същите ще бъдат снети подробни писмени обяснения. Ще бъде установено дали е била уведомявана Агенцията за обществени поръчки, Сметната палата и АДФИ за възложените поръчки. Ще бъде отправено запитване до АДФИ дали обществени поръчки, възложени от Министерството на правосъдието, до настоящия момент са били обект на проверка. При наличие на констатации съответните писмени документи ще се приложат по преписката

Божидар Лукарски: България е добре подготвена за всеки един възможен изход на гръцката криза

http://web.barometar.net/80838/

„Трябва да изчакаме срещата на върха в неделя. Тогава ще можем да правим коментари по темата Гърция. Има най-различни сценарии, но нека първо видим какво решение ще се вземе. България е добре подготвена и е готова да реагира при всеки един възможен изход на гръцката криза. Не трябва да правим драми и да твърдим, че гръцкото […]

Младеж източи 100 л дизелово гориво от камион

http://pik.bg/младеж-източи-100-л-дизелово-гориво-от-камион-news362406.html

Младеж източи 100 л дизелово гориво от камион

Младеж от гоцеделчевското село Лъжница е уличен в кражба на акумулатори и гориво.

22-годишният А.Х. успял да задигне два акумулатора и 100 литра дизелово гориво от товарен автомобил. По данни на водача на камиона кражбата е извършена за времето от 3 до 7 юли.

Сигналът в полицията в Гоце Делчев е подаден в 11 часа вчера.

В резултат на проведените незабавни оперативно-издирвателни мероприятия крадецът е установен. Срещу 22-годишния А.Х. е образувано бързо производство.

Главният секретар на МВР: Гражданите да сигнализират за всички случаи на полицейски произвол

http://www.cross.bg/sofiya-politzeiiski-proizvol-1472955.html

София /КРОСС/ Гражданите да сигнализират за всички случаи на полицейски произвол, призова главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.Имаме гореща линия на телефон 98 22 222. Колкото по-бързо такива действия, касаещи полицейски произвол, бъдат проверени, толкова по-добре за цялото общество, каза Костов пред журналисти във връзка видеозаписът излъчен в предаването "Господари на ефира", на който се вижда как полицаи превишават правомощията си и използват физическа сила при осъществяването на арест. "В момента тече проверка в СДВР. От вчера министър Бъчварова е разпоредила проверка и на инспектората на МВР. И двете проверки проверяват цялостната дейност и практиките на 1-во РПУ - София", посочи той. От своя страна директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи старши комисар Младен Маринов съобщи, че от датата на събитието - 19 декември 2014 г. до този момент няма данни в СДВР да са постъпвали жалби от задържаните лица, касаещи действията на полицаите. "Към момента са установени служителите, които са участвали при покриване и отработването на сигнала, подаден на телефонна линия 112. Вчера и днес се работи за персонифициране на действията на всеки един служител, на базата на материала, който имаме. До този момент имаме факти, които са на базата на докладите на самите полицаи. Тепърва ще се проведе разговор с двете лица, които са били задържани и с хора

Нахапаното от питбул дете е без опасност за живота

http://www.bnews.bg/article-137989

7-годишното момче има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на едната ръка и одраскване на другата ръка, които не се налага да бъдат зашити.

Борисов изригна: Видеозаписите показват пълна липса на професионализъм от полицаите!

http://pik.bg/борисов-изригна-видеозаписите-показват-пълна-липса-на-професионализъм-от-полицаите-news362404.html

Борисов изригна: Видеозаписите показват пълна липса на професионализъм от полицаите!

Недопустимо е използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

"Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата", посочи премиерът и поиска най-строги санкции за нарушенията.

Коментарът му беше направен в края на правителственото заседание, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова докладва за течащите проверки по двата случая. Тя посочи, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това вицепремиерът призова да се запази уважение към полицейските служители.

"Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда", посочи Бъчварова.

Вижте пълния текст на стенограмата от заседанието на кабинета: 

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожо Бъчварова, да ни кажете няколко думи по тези клипове, които се въртят в публичното пространство.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Вчера, ако сте видели, колеги, бяха излъчени по две национални телевизии два клипа, доказващи употребата на прекомерна сила от полицията, единият по отношение на граждани, другият – на мигранти. И двата записа са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, особено този, който е от границата. На практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, не на актуални събития, в което може да се разчете преднамереност. В момента тази тема обикаля медиите, различни страни се произнасят, тълкува се в контекста на исканията на полицейските синдикати, едва ли не министерството само си го организира да се справи с тях. Много спекулации има по тази тема. Въпросът е, че очевидно тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят това внушение.

Не отричаме, че има нарушение на единия от тях, който е записът от София, как няколко полицаи използват насилие срещу една жена. Имаме проверки по всички възможни линии – дисциплинарни, на прокуратурата, инспекторатът проверява този случай. Ще вземем мерки. Мога да кажа, че към момента няма такива случаи на насилие и опитите това да се политизира по отношение на МВР са малко прекомерни. Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 хиляди служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем.

Ще вземем всички мерки към нарушителите и се надявам да не се продължи със спекулирането по тази тема.
Много е важно, все пак, да се запази едно уважение към полицейските служители в този момент, защото проблемите, с които се сблъскваме, са изключително големи – като се започне от тези по границата, напрежението, което се случва в районите със смесено население – там, където има ромски махали, битовата престъпност, борбата с контрабандата, по всички тези линии МВР много активно работи и дискредитирането в тази посока определено мога да кажа, че ни пречи. Тук не става въпрос да прикриваме нещо, но става въпрос за едно обективно отношение към органите на реда.

Вчера сме дали указания, едно писмо с предложения до всички кметове да приложат наредбата за вътрешния ред, която се използва в Бургас – намаляване на шума, ограничаване на тези рискови поводи, по които може да възникне напрежение. Надявам се местната власт да реагира, защото проблемът стига до нас, обаче решението е свързано с действия на много други институции.
Разчитам на вашето разбиране и там, където е необходимо – подкрепа, за да можем да продължим да действаме.

БОЙКО БОРИСОВ: Имаш пълното ни разбиране и подкрепа чисто политическо. Но чисто професионално по тази тема няколко неща трябва да правите незабавно.

Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред.

Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!

След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има.
Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. 

Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално.

Доколкото те познавам – ще приложиш цялата строгост на закона. Ще се опитват да ти казват: „Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме“, но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е.

Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!

Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа. Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА:
 Ако позволите, господин премиер.
Споделям Вашата оценка, изискала съм проверки, защото без да приключи проверката не може да има мярка, да приключат възможно най-бързо и съм изискала днес всички жалби, които са постъпили, и ще възложа проверка за полицейско насилие, за да разгледаме всички останали случаи, които имаме при нас.

БОЙКО БОРИСОВ
: Сега всеки има телефон и телевизиите непрекъснато подават кадри. Във фейсбук непрекъснато снимат и показват. Във времето на демокрацията полицията действително трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме. Ние коментираме тук, защото цялото правителство ни е срам като ги гледаме. На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази.
Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш!

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Такава е процедурата.

БОЙКО БОРИСОВ: Такава е процедурата, но ти ги виждаш, видял ги е целият народ. Кое от всичките им действия заслужава да кажем: „Добре де, но не са толкова виновни”? Кое от всичките им действия?! Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило!
Разчитам много на теб.

ТИР катастрофира на магистрала "Тракия"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861185

ТИР е самокатастрофирал на АМ „Тракия”, в близост до Чирпан.
Няма пострадали.
Движението в района на инцидента е отбито в аварийната лента, съобщи Фокус.
По първоначална информация при катастрофата ТИР-ът е разсипал част от товара си, което е наложило движението да бъде отбито в аварийната лента.
Инцидентът е станал около 15.00 часа.
ТИР е самокатастрофирал на АМ „Тракия”, в близост до Чирпан. Няма пострадали. Движението в района на инцидента е отбито в аварийната лента, съобщи Фокус. По първоначална информация при катастрофата ТИР-ът е разсипал част от товара си, което е наложило движението да бъде отбито в аварийната лента. Инцидентът е станал около 15.00 часа.

Една четвърт от слънчевите очила у нас са опасни

http://www.moreto.net/novini.php?n=294626

Една четвърт от слънчевите очила са опасни, защото не отговарят на европейските изисквания и може да навредят на очите ви, съобщава „Телеграф”. Това е показала извънредна проверка на Държавната агенция за метеорологичен надзор. Инспекторите проверили над 150 магазини, в които имало 224 различни модела слънчеви очила.

Борисов: Срам ме беше да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците (Стенограма)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861180

Министър-председателят Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.
Министър-председателят Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

КЗП затвори 25 заведения по морето

http://offnews.bg/news/n_1/n_529508.html

Комисията за защита на потребителите затвори временно 25 заведения по морето заради липса на категоризация, съобщи председателят ù Димитър Маргаритов пред тв "България Он Ер". От КЗП са извършили над 1300 проверки в туристически обекти от началото на месец юни. Констатирани са около 130 нарушения, сред които липса на пълния набор услуги, съответстващи на дадената категория. Един от акцентите при проверките е бил дали туристическият обект осигурява безпрепятствен достъп на хората с увреждания до туристическия продукт. Такива несъответствия са констатирани, но не може да се каже, че те са масова практика, посочи Маргаритов. В приемните за КЗП по Черноморието до момента са постъпили няколко десетки жалби, които касаят предимно дублиране на резервации в места за настаняване, а в заведенията - различни хитрини, които търговците прилагат в менютата с предлагания асортимент от храни и напитки. Маргаритов посочи, че се наблюдава и желание за консултации от страна на потребителите, без непременно това да е свързано със засягане на техните права.

5000 рокери превземат Търново за грандиозен мото-рок фест

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861167

Около 5000 мотористи от 10 държави се очаква да пристигнат за поредното издание на Мото рок фест Велико Търново, който ще се проведе от 9 до 11 юли край паметника на Асеневци. Организатори на фестивала са Мото клуб
Около 5000 мотористи от 10 държави се очаква да пристигнат за поредното издание на Мото рок фест Велико Търново, който ще се проведе от 9 до 11 юли край паметника на Асеневци. Организатори на фестивала са Мото клуб "Олд Бастардс" с председател Петър Стефанов и техните колеги от младия клуб "Хелс Ейнджълс България".

22 години затвор за учителка заради секс с ученици

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/22-godini-zatvor-za-uchitelka-zaradi-seks-s-uchenici-6039101

Обвинителите по делото призоваха съда за същото отношение, което би получил мъж в тази ситуация

Борисов: Срам ме беше да гледам как едно пияно момиче 4 полицаи го търкалят по земята да му сложат белезници (Стенограма)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861168

Министър-председателят Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.
Министър-председателят Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

Кралев: С програмата „Тенисът - спорт за всички” 600 деца за пръв път ще се докоснат до този спорт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861171

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри пилотната програма на ММС и Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички“.
„Като продължение на цялостната ни политика за приоритизиране на спорта в детско-юношеска възраст дойде ред и на тази програма – „Тенисът - спорт за всички”. Изключително съм щастлив и горд,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри пилотната програма на ММС и Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички“. „Като продължение на цялостната ни политика за приоритизиране на спорта в детско-юношеска възраст дойде ред и на тази програма – „Тенисът - спорт за всички”. Изключително съм щастлив и горд,

Български джебчии в Лондон кътат злато за над 1 млн. лв. в родни банки

http://www.cross.bg/bankovite-stoiinost-kaseti-1472954.html

София /КРОСС/ В Софийска градска прокуратура /СГП/ е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон - джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за пране на пари - престъпление по чл. 253 от НК.В хода на разследването е установено, че заподозрените лица притежават банкови касети в „Банка ДСК"АДи в „ОББ"АД.С разрешение на Софийски градски съд са извършени претърсвания на банковите касети, при което са открити и иззети пари в чуждестранна валута / евро и британски лири/ на стойност около 200 000 лв., както и значително количество - общо 721 броя златни накити, златни монети, диаманти, брилянти и други скъпоценни камъни, скъпи часовници на обща стойност не по- малка от 1 000 000 лв. По искане на СГП са запорирани банковите сметки на разследваните лица. Назначени са данъчни ревизии.Провеждат се активни процесуално - следствени действия, включително и по реда на международната правна помощ. Осъществяват се интензивни контакти с британските полицейски служби.

МВР пусна поизчистени снимки на издирвания във връзка с убийството в Борисовата градина

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2569134_mvr_pusna_poizchisteni_snimki_na_izdirvaniia_vuv/?ref=rss


МВР разпространи днес нови снимки с малко по-изчистен и ясен образ на младежа, който се издирва като евентуален свидетел във връзка с убийството на 16-годишния младеж в Борисовата градина в началото на юни.

В недела главният секретар на МВР Георги Костов каза, че полицията използва техническите възможности на служби от други държави за обработката на видеозаписите и за изчистване на образа. Издирваният младеж не е заподозрян за убийството, но се смятало, че би могъл да даде ценни...

Кралев: С програмата „Тенисът - спорт за всички” 600 деца за пръв път ще се докоснат до този спорт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861153

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри пилотната програма на ММС и Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички“.
„Като продължение на цялостната ни политика за приоритизиране на спорта в детско-юношеска възраст дойде ред и на тази програма – „Тенисът - спорт за всички”. Изключително съм щастлив и горд,
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри пилотната програма на ММС и Българската федерация по тенис „Тенисът – спорт за всички“. „Като продължение на цялостната ни политика за приоритизиране на спорта в детско-юношеска възраст дойде ред и на тази програма – „Тенисът - спорт за всички”. Изключително съм щастлив и горд,

Борисов се надява санкциите спрямо Русия да бъдат отменени скоро

http://politics.actualno.com/Borisov-se-nadjava-sankciite-sprjamo-Rusija-da-bydat-otmeneni-skoro-news_483378.html

България прави всичко възможно, за да се възстановят нормалните отношения с Русия. Надявам се, че санкциите срещу Русия ще бъдат отменени скоро. Те водят до загуби за всички и не могат да донесат нищо добро на която и да е икономика. Това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за руската информационна агенция ТАСС.   "Опитваме се да направим максимума за възстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от чието разрушаване търпим загуби", казва министър-председ

Падащи звезди по поръчка

http://sciencelogy.actualno.com/Padashti-zvezdi-po-porychka-news_483353.html

Скоро ще можем да виждаме падащи звезди по поръчка. Японски учени са изобретили секретна химична формула, която може да провокира метеорни дъждове, пише Space.сom. Сместа ще се поставя в миниатюрни топчета и ще се пуска от спътник. Японската стартъп компания ALE си сътрудничи с изследователи от няколко университета за създаването на изкуствени метеорни потоци. Предполага се, че за потребителя цената на един паднал метеор ще бъде около $8100. Според изследователите падащият метеор ще бъде достат

Слънчево и топло ще е утре по Черноморието

http://www.moreto.net/novini.php?n=294614

Очаква ни топла лятна нощ. Ще е ясно, с температури сутринта около 20°. И утре през деня над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево и горещо. След пладне в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад-запад, ще се усили и с него ще прониква по-хладен въздух.

Разпоредиха проверка по случая с премазания работник от 200-килограмов чувал

http://pik.bg/разпоредиха-проверка-по-случая-с-премазания-работник-от-200-килограмов-чувал-news362399.html

Разпоредиха проверка по случая с премазания работник от 200-килограмов чувал

Разпоредена е проверка по случая с пострадалия работник в Асеновград. Това каза Атанас Чернаев, директор на Инспекцията по труда в Пловдив, предаде "Фокус".

На място са изпратени служители на Инспекцията, които да установят, какво се е случило. Сигнали за още три инцидента са постъпили през днешния ден в Инспекцията по труда в Пловдив. Работник е със счупен глезен след инцидент отново в Асеновград.

Пак там мъж е ужилен от насекомо, след което е получил алергичен шок. При третия случай, в Пловдив мъж е със счупена ключица, след трудова злополука.

Момчето, нахапано от питбул, е без опасност за живота

http://pik.bg/момчето-нахапано-от-питбул-е-без-опасност-за-живота-news362400.html

Момчето, нахапано от питбул, е без опасност за живота

Момчето, нахапано от куче и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в "Пирогов" без пряка опасност за живота. След подробни консултации и изследвания, лекарите са констатирали, че момчето има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на едната ръка и одраскване на другата ръка, които не се налага да бъдат зашити.

Според дежурната лекарка момчето трябва да остане в болницата, но баща му е отказал хоспитализация, съобщиха от "Пирогов". 31-годишният мъж, който е пострадал е с рана на дланта на едната ръка. Тъй като тя не е толкова сериозна, не се е наложило да бъде зашита. След като е промита и превързана, той е освободен да си ходи.

Припомняме, че питбул нахапа 7-годишно дете в София. Инцидентът е станал в двора на 102 училище в квартал "Надежда 4". Калоян Евтимов е приет в "Пирогов" без опасност за живота. Детето е с няколко рани по ръката и откъснато парче месо от крака, разказа пред Нова телевизия баща му Валентин.

В болницата малкият Калоян се е държал мъжки, въпреки уплахата си, сподели още той. Калоян се е разминал сравнително леко заради помощта на млад мъж, който е минавал с колата си покрай училището и се е притекъл на помощ на детето. Самият той е бил нахапан по ръката, но е помогнал на Калоян да се спаси от питбула. Кучето, което е нападнало детето, е домашно, но е било пуснато да се разхожда в двора на училището без каишка и намордник.

Семейството на Калоян се заканва, че няма да остави нещата така и ще търси отговорност от виновниците. Това е пореден случай на нахапан човек. Само преди няколко дни питбул нападна и обезобрази 40-годишен мъж в Брацигово, вследствие на което пострадалият получи 32 шева на лицето. Собствениците на кучето разбраха за инцидента на следващия ден от потърпевшия. Те твърдяха, че кучето не е агресивно. 

Битите младежи нападнали полицаите "вербално"

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/bitite-mladezhi-napadnali-policaite-verbalno-6039098

Служителите на Първо районно управление, които се проверяват за полицейско насилие, не са отстранени от длъжност, съобщи директорът на СДВР

Над 70 нелегални имигранти са задържани вчера в различни части на страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2569130_nad_70_nelegalni_imigranti_sa_zadurjani_vchera_v/?ref=rss


73-ма нелегални имигранти са задържани през вчерашния ден в района на граничните пунктове при "Калотина", "Свиленград" и "Капитан Андреево", съобщи областната дирекция на МВР – София, цитирана от агенция фокус.

22-ма нелегални имигранти са задържани вчера сутринта край село Калотина. Те били превозвани в пет автомобила, като при ареста е установено, че са от сирийски и от иракски произход. Малко по-късно в същия район, при село Сопот са задържани още деветима сирийски граждани,...

Глобалните фондове управляват активи за рекордните 74 трлн. долара

http://www.investor.bg/analizi/91/a/globalnite-fondove-upravliavat-aktivi-za-rekordnite-74-trln-dolara-198257/

Печалбите на фондовете за управление на активи са се повишили до 102 млрд. долара, достигайки пика си от 2007 г.

200-килограмов чувал се стовари върху работник, потроши го

http://www.bnews.bg/article-137988

Мъжът от Асеновград е с множество фрактури по тялото, може да му ампутират единия крак.

Детето, нахапано от питбул, е без опасност за живота

http://www.cross.bg/momcheto-ruka-zhivota-1472953.html

/КРОСС/ И момчето, и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в „Пирогов" без пряка опасност за живота. След подробни консултации и изследявания, лекарите са констатирали, че момчето има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на ената ръка и обраскване на другата ръка, които не налагат да бъдат зашити. Според дежурната лекарка момчето трябва да остане в болницата, но баща му е отказал хоспитализация.31-годишният мъж, който е пострадал е с рана на дланта на едната ръка. Тъй като тя не е толкова сериозна, не се е наложило да бъде зашита. След е промита и преврзана, той е освободен да си ходи.

Италианската полиция иззе активи на мафията за 1,6 милиарда долара

http://www.mediapool.bg/italianskata-politsiya-izze-aktivi-na-mafiyata-za-16-miliarda-dolara-news236420.html

Италианската полиция иззе активи за над 1,6 млрд. евро от петима души от Сицилия с роднинска връзка помежду си, заподозрени във връзки с мафията на острова коза ностра, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на органите на реда в Палермо.   Както се твърди, престъпната организация е помогнала на петимата, които са трима братя и две сестри, представени като "бизнесмени" от района около Палермо, да получат строителни договори по държавни проекти.   Коза ностра заедно с калабрийската ндрангета и камората от Неапол отдавна тормозят Италия, а през последните години тяхната дейност се разпространи от традиционните й южни райони към северните италиански градове. Трите години на рецесия позволиха на дълбоко вкоренената корупция да процъфти.   Италия е на 69-о място от 177 страни в Индекса за възприятието на корупцията на глобалната антикорупционна организация "Трансперънси интернешънъл" и се нарежда на последно място в ЕС.

Ултиматум към Атина: Споразумение до 48 часа или фалит!

http://petel.bg/Ultimatum-kam-Atina--Sporazumenie-do-48-chasa-ili-falit-__118797

Най-големият гръцки частен телевизионен канал „Мега” съобщи, че кредиторите са дали на Атина ултиматум за подписване на споразумение в...

Драснаха клечката на "Пасат" в Плевен

http://pik.bg/драснаха-клечката-на-пасат-в-плевен-news362397.html

Драснаха клечката на "Пасат" в Плевен

На 8 юли 2015 година в 02:37 часа е съобщено за пожар в лек автомобил "Фолксваген Пасат" в Плевен на улица "Шейново". До пристигането на спасителните екипи от РСПБЗН – Плевен са унищожени двигателен отсек, предна броня, предно стъкло, регистрационен номер, две гуми, два фара, две странични огледала, два стопа.

За установяване на причините работят служители от 01 РУП Плевен, съобщава МВР.

ВЕИ производители протестират срещу готвени нови незаконни и тежки такси

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/07/08/2569084_vei_proizvoditeli_protestirat_sreshtu_gotveni_novi/?ref=rss


Инвеститорите във възобновяеми енергийни източници заявяват, че лансираните тази седмица от министри и депутати промени в Закона за енергетиката са най-незаконните и най-тежките от прилаганите до момента ретроактивни санкции за сектора.

В декларация, подписана от  шест сдружения на производители на зелена енергия, те предупреждават, че приемането им ще доведе до нарушение на европейски директиви,  до явен отказ от изпълнението на политиките на ЕС в областта на климата и енергетиката...

Борисов: Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата

http://www.cross.bg/borisov-buchvarova-slyzhiteli-1472952.html

София /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях. „Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата", посочи премиерът и поиска най-строги санкции за нарушенията.Коментарът му беше направен в края на правителственото заседание, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова докладва за течащите проверки по двата случая. Тя посочи, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това вицепремиерът призова да се запази уважение към полицейските служители. „Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда", посочи Бъчварова.

Комисията "КТБ" уличи БНБ и ДАНС в "бездействие"

http://www.mediapool.bg/komisiyata-ktb-ulichi-bnb-i-dans-v-bezdeistvie-news236419.html

Бездействието на Българска народна банка (БНБ) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е улеснило източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). Такива са констатациите на Временната анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на КТБ в периода 2009-2014 г. Комисията на практика потвърждава и преразказва изнесеното вече от експерти, политици и медийни разследвания през изтеклата една година от срива на КТБ. Основното заключение е, че бившата четвърта по големина българска банка не е била истинска банка, а пирамида. Основният "злодей" в схемата е мажоритарният й собственик Цветан Василев, който все още се укрива в Сърбия. Докладът грижливо пропуска ролята на Комисията за финансов надзор (КФН) за краха на КТБ, както и "заслугите" на три поредни правителства за възхода на "банката на властта", в която бяха концентрирани непропорционално голям дял средства на най-големите държавни фирми и с тези пари империята "КТБ" си купуваше медийно и политическо влияние. Докладът на комисията "сбъдва" и прогнозата на ДПС, че ще докаже, че депутатът от партията Делян Пеевски, който допреди година бе бизнес партньор на Цветан Василев, няма нищо общо с аферата "КТБ". Така, ако се тегли чертата, виновните според депутатите за КТБ институции са БНБ и ДАНС. Ръководството на спецагенцията вече бе сменено, а управителят на БНБ отива до дни, като никой от тях досега не е обезпокояван от прокуратурата. Не е имало ефективен надзор на БНБ "Комисията счита, че БНБ не е изпълнявала ефективно своите надзорни и контролни функции спрямо КТБ. Стотици милиони лева кредити са отпускани от КТБ на фирми с фиктивна или нулева стопанска дейност, с липсващи реални гаранции за получаваните кредити, множество кредитополучатели, регистрирани на един и същ адрес, фирми, "преотстъпващи" в същия ден получени кредити за милиони евро на други фирми и физически лица", е записано в доклада. Депутатите твърдят, че комисията им не е получила задоволително обяснение от представителите на БНБ защо не са реагирали на редица други твърде необичайни за нормалната банкова практика факти като феноменален ръст на активите на КТБ, предлагането на лихви по депозитите далеч над пазарните или изключително високия процент на предоговаряни кредити. "Установените от събраните данни на квестори, одиторски компании и синдици стойност на необезпечените кредити категорично доказва, че не става дума за липса на професионализъм от страна на надзора на БНБ, а за пълна безотговорност и бездействие, улесняващо източването на банката", се казва в доклада. Депутатите са установили, че до момента на поставянето на КТБ под особен надзор (20 юни 2014 г.) БНБ не е реагирала адекватно на нито едно от многобройните нарушения. ДАНС си е затваряла очите Изводите за ДАНС са аналогични. "По същество за целия разглеждан период ДАНС не е установила нито едно от многобройните нарушения на банковата практика от страна на КТБ. Агенцията не е осигурила никакви собствени източници на информация. По същество нейната дейност се е ограничавала до разглеждане и преразказ на официални доклади на БНБ, общодостъпни в интернет. Показателно е, че в годишния доклад на ДАНС от 2013 г., не фигурира нито дума за КТБ, липсва дори нейната абревиатура", пише в доклада. Временната комисия е на мнение, че в продължение на години ДАНС не е направила абсолютно нищо за предотвратяване на източването на КТБ, не е и предупредила държавното ръководство за осъществяването на престъпления в размер на милиарди лева. "Допуснато е придобиване на ключови за националната сигурност търговски дружества от компании с неясен собственик чрез серия от необезпечени кредити на огромна стойност между офшорни дружества. По този начин са създадени както преки рискове за националната сигурност, така и рискове за финансовата система на държавата", продължават критиките към ДАНС. КТБ действала като пирамида, чийто връх бил Цветан Василев В доклада се твърди, че "в дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики", а допускането и непресичането им са "осигурили възможност банката да функционира като класическа "пирамида". "От създаването си КТБ е функционирала като финансова пирамида с връх нейният мажоритарен собственик, е категоричният извод в доклада на временната парламентарна комисия, която проучи факти по казуса", смята и депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова. Радан Кънев е с резерви към обхвата на доклада Според съпредседателя на парламентарната групата на Реформаторския блок Радан Кънев обаче, докладът не е достатъчно всеобхватен в изводите си и не подчертава достатъчно отговорността на Управление "Банков надзор" към БНБ, на Комисията за финансов надзор и ДАНС. "Особена слабост е фактът, че докладът изобщо не засяга действията и бездействията на Прокуратурата на Република България", е особеното мнение на Кънев по доклада, но депутатът пояснява, че за него документът "е задълбочен и отразява сериозно и единно усилие за разкриване на истината за източването на КТБ". Необичайни порочни бизнес практики Изводите в обемния доклад сочат, че към 30 септември 2014 г. кредити за 5.335 млрд. лв. са били отпуснати на 138 фирми. Сумата се равнява на 96.6% от кредитния портфейл на банката. "Най-голямата група е от 82 кредитополучатели и се състои от такива, които в преобладаващата си част (67 случая) нямат собствена оперативна дейност или тя е силно ограничена, а приходите им се генерират изцяло или преобладаващо от трети лица. Общата експозиция на всички дружества от групата е 3434 млн. лв., или 64% от кредитния портфейл", сочат изводите, обяснявайки, че това са дружества и холдингови компании, чиято основна дейност е предимно инвестиционна, в много случаи без собствен персонал и друга оперативна дейност. "Много от тях са новосъздадени (т.е. създадени в рамките на до 12 месеца преди отпускането на първия кредит) или такива с цел придобиване на дялове и акции в други дружества. В повечето от кредитните досиета на кредитополучателите от тази група не са намерени подробни бизнес планове или друга информация, която да подкрепя икономическата целесъобразност за отпускане на кредитите, очакваните парични потоци на кредитополучателите и източниците за погасяване на съответните кредити. За голяма част от кредитните досиета не са налични документи, удостоверяващи дали кредитът е използван съгласно целта, описана в договора за кредит. Обезпечения по тези кредити са залози на материални активи, бъдещи вземания с постъпления по банкови сметки на кредитополучателя в банката, акции на придобитите предприятия или търговски предприятия. Преобладаващата част от тези обезпечения се оказват с пропуски при тяхното учредяване или несъществуващи, което ги прави нереализируеми" пише в доклада. От изводите става ясно още, че към 30 септември 2014 г. в резултат на анализа на кредитополучателите в тази категория коефициентът на покритие на дълга с валидни обезпечения, като се вземе предвид възстановимата им стойност, е едва около 2%. "В дейността на банката се наблюдават необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи отпускане на необезпечени и огромни по размер кредити на юридически и/или икономически свързани с Цветан Василев дружества, които фактически не осъществяват търговска дейност и нямат приходи (т.н. фирми "бушони"), с което на практика с парични средства на КТБ (с привлечени средства на вложителите в банката) се финансират юридически и/или икономически свързани фирмени структури, и/или бизнес начинания", твърдят депутатите от временната комисия. В доклада се казва, че посочената порочна практика се осъществява основно благодарение на факта, че ръководството на КТБ е приело и допуснало за фактически и правно възможно с пари на КТБ – т.е. с пари на клиентите (депозантите и вложителите) на банката, да се правят инвестиции и да се покриват разходи от всякакъв характер на Цветан Василев и на свързани с него фирмени структури. Фирми бушони "В изпълнение на това КТБ е започнала да кредитира търговски фирми (някои от които новосъздадени) без реална дейност, без бизнес проект и без действителен собственик (бенефициент) на кредитния ресурс, тъй като за регистрацията на фирмите се използват формално служители на Василев в различни негови структури (като секретарки, шофьори, охранители, касиерки и други), които нямат общо с целите на кредитите и в повечето случаи дори не са наясно с размерите на кредитните задължения на управляваните от тях фирми – т.е. същите са подставени лица, а притежаваните и/или управлявани от тях фирми са само "бушони". Тези "бушони" не са в състояние да обслужват и/или връщат получените кредити, като във връзка с кредитирането са налице фрапиращи случаи, при които на новорегистрирани фирми (или фирми без реална дейност) се отпускат десетки милиони само срещу едно искане и то в деня на искането", обясняват схемата депутатите. "В действителност получените от подобни фирми кредити се предоставят (в повечето случаи) под формата на заеми на трети икономически свързани дружества и се използват за финансиране на бизнес начинания на Василев или негови обществени проекти – т.е. именно Василев се явява, чрез фирмите "бушони", реалния краен бенефициент на кредитирането. Като краен резултат на създадената порочна схема Василев се явява едновременно реалният наредител на кредитите, чрез контрола, който притежава върху управлението на банката и реалния краен бенефициент (получател) на кредитите, чрез контролираните от него фирми (кредитополучатели)", продължава разяснението на схемата. В крайна сметка се стига до заключението, че всички разгледани примери имат "изключително тежки последици за КТБ, защото създава привидност за наличие на капиталова база – т.е. за възможност за кредитиране, без да е налице реално такава възможност". "Именно тук е голямата отговорност на Цветан Василев и на ръководството на банката, както и на регулаторния орган БНБ, защото с допускането и непресичането на тези практики в КТБ, са осигурили възможност банката да функционира като класическа "пирамида". Продължаването на дейността на КТБ при тези практики и това управление би позволило размерите на вредите за вложителите и клиентите да бъдат още по-големи, защото при пирамидалните практики размерите нарастват геометрично във времето", е коментарът в доклада.

7-годишното момче, нахапано от питбул, е без опасност за живота

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861143

Момчето, нахапано от куче и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в "Пирогов" без пряка опасност за живота.
След подробни консултации и изследвания, лекарите са констатирали, че момчето има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на едната ръка и одраскване на другата ръка, които не се налага да бъдат зашити.
Момчето, нахапано от куче и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в "Пирогов" без пряка опасност за живота. След подробни консултации и изследвания, лекарите са констатирали, че момчето има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на едната ръка и одраскване на другата ръка, които не се налага да бъдат зашити.

Дървени трупи пламнаха близо до полигона Змеево

http://www.bnews.bg/article-137984

Хората от селото са мобилизирани и ако се наложи, имат готовност да се включат в гасенето.

Под натиска на властите се закрива подкрепяща науката фондация

http://www.mediapool.bg/pod-natiska-na-vlastite-se-zakriva-podkrepyashta-naukata-fondatsiya-news236418.html

Ръководителите на "Династия", една от най-големите частни фондации, подкрепящи научните изследвания в Русия, съобщиха, че я закриват - месец след като властите я обявиха за "чуждестранен агент", предаде Франс прес.   Решението за закриването на фондацията е било взето на заседание на нейния управителен съвет на 5 юли.   Председателят й Дмитрий Зимин, 82-годишен бизнесмен, основател на телекомуникационната компания "Вимпелком", предупреди преди месец, че ще закрие "Династия", ако властите не променят решението си и не се извинят.   "Щом някой друг иска да дава пари, аз няма да му преча. Защо да харча парите си, след като ме третират като враг?", заяви Зимин пред радио "Ехото на Москва".   През май "Династия" беше регистрирана като "агент от чужбина" по силата на закон, отнасящ се до неправителствените организации (НПО), които получават финансиране от чужбина и водят "политическа дейност". Това определение получиха организации за защита на човешките права като "Мемориал" и Центъра "Сахаров".   Зимин протестира остро срещу решението на властите, обяснявайки, че фондацията се финансира с негови лични средства, които държи в банки в чужбина. В началото на юни в Москва имаше протест на опозицията в подкрепа на фондацията, припомня АФП.

Мерките на Пекин не помагат за успокояване на срива на китайските фондови борси

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/08/2569123_merkite_na_pekin_ne_pomagat_za_uspokoiavane_na_sriva/?ref=rss


Листваните на китайската фондова борса фирми опитват да предотвратят отлива на инвестиции като замразяват акциите си, а индексите паднаха след изявление на регулатора по ценните книжа, който предупреди, че инвеститорите изпадат в "паника", пише "Ройтерс".

Пекин се опитва от повече от седмица да укроти пазарите и разкри още мерки, които целят да спрат разпродаването на акции, а Народната банка на Китай обяви, че ще увеличи подкрепата си за брокерските къщи.

Индексът CSI300,...

Пожар бушува в гора край полигона „Змеево”

http://www.cross.bg/gorski-pozhar-pozharnikarite-1472951.html

/КРОСС/ Пожар в гората над село Средногорово в близост до полигона "Змеево" е избухнал днес по обяд, предаде БГНЕС.Предполага се, че пожарът е умишлен, тъй като не става дума за горски пожар, а за запалени трупи на частна фирма, добити преди два месеца и складирани в Балкана. Горят 120 куб. м дървесина - борови трупи.На мястото на пожара са изпратени няколко противопожарни автомобила. Хората от селото са мобилизирани и ако се наложи, имат готовност да се включат в гасенето.Към този момент уверението на пожарникарите е че ще справят с локалното огнище и се надяват да не се стигне до горски пожар. Времето е изключително горещо, духа вятър и при горски пожар вече ситуацията става страшна.Кметският наместник Коста Меразчиев заяви, че изчакват информация от пожарникарите дали ще се наложи помощ от населението. Мобилизирал е част от местните жители и самият той е в подходящо облекло и разполага с топалки. Според него пожарът е умишлен като изключва ефекта на лупата при самозапалване, тъй като районът е трудно достъпен и дори пастири не ходят там.

БНБ проверява банките заради кризата в Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=294622

Българската централна банка е засилила проверките на местните банки като е поискала да получава информация два пъти дневно за изходящи парични преводи - засилен мониторинг с оглед възможен "заразен ефект" от дълговата и банкова криза в съседна Гърция, съобщава агенция "Ройтерс", цитирайки три свои неназовани банкови източници в нашата страна.

Пожар бушува в гората над село Средногорово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861122

Пожар в гората над село Средногорово в близост до полигона Змеево е избухнал днес по обяд, предаде БГНЕС.Предполага се, че пожарът е умишлен, тъй като не става дума за горски пожар, а за запалени трупи на частна фирма, добити преди два месеца и складирани в Балкана. Горят 120 куб. м дървесина - борови трупи.
Пожар в гората над село Средногорово в близост до полигона Змеево е избухнал днес по обяд, предаде БГНЕС.Предполага се, че пожарът е умишлен, тъй като не става дума за горски пожар, а за запалени трупи на частна фирма, добити преди два месеца и складирани в Балкана. Горят 120 куб. м дървесина - борови трупи.

7-годишното момче, нахапано от питбул, е без опасност за живота

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861129

Момчето, нахапано от куче и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в
Момчето, нахапано от куче и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в "Пирогов" без пряка опасност за живота. След подробни консултации и изследвания, лекарите са констатирали, че момчето има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на едната ръка и одраскване на другата ръка, които не се налага да бъдат зашити.

Емилия Недева, адвокат: Съпротивата срещу съдебната реформа е централизирана и режисирана

http://www.dnevnik.bg/intervju/2015/07/08/2566866_emiliia_nedeva_advokat_suprotivata_sreshtu_sudebnata/?ref=rss


Емилия Недева е адвокат от 1986 година. Занимава се с наказателно право и права на човека. Представила е десетки жалби пред Европейския съд по правата на човека. Последното решение по нейна жалба е по делото Тони Костадинов, по което България бе осъдена заради изказване на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Експерт в Асоциация за европейска интеграция и права на човека-Пловдив, член на Висшия адвокатски съвет.
За интервюто адвокат Недева направи изричната уговорка, че изразява...

Гърция удължава банковата ваканция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861125

Гърция удължава банковата ваканция, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на източници в правителството, пише БГНЕС. Според "Ройтерс" до края на деня правителството на Гърция ще разпореди за удължаването на банковата ваканция. 
По-рано тази седмица се заговори за три варианта за удължаване на срока,
Гърция удължава банковата ваканция, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на източници в правителството, пише БГНЕС. Според "Ройтерс" до края на деня правителството на Гърция ще разпореди за удължаването на банковата ваканция.  По-рано тази седмица се заговори за три варианта за удължаване на срока,

Котките ужасяват мишките чрез урината си

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861123

Котките разполагат с "химическо оръжие" срещу мишките и то се съдържа в урината им, пише BBC News. Изследователи са открили, че когато в ранна възраст мишки бъдат изложени на въздействието на вид химично вещество в котешката урина, е по-малко вероятно да избягват миризмата на котки.
Резултатите от проучването са представени по време на годишната
Котките разполагат с "химическо оръжие" срещу мишките и то се съдържа в урината им, пише BBC News. Изследователи са открили, че когато в ранна възраст мишки бъдат изложени на въздействието на вид химично вещество в котешката урина, е по-малко вероятно да избягват миризмата на котки. Резултатите от проучването са представени по време на годишната

Котките ужасяват мишките чрез урината си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861105

Котките разполагат с
Котките разполагат с "химическо оръжие" срещу мишките и то се съдържа в урината им, пише BBC News. Изследователи са открили, че когато в ранна възраст мишки бъдат изложени на въздействието на вид химично вещество в котешката урина, е по-малко вероятно да избягват миризмата на котки. Резултатите от проучването са представени по време на годишната

Гърция удължава банковата ваканция

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861097

Гърция удължава банковата ваканция, съобщи агенция
Гърция удължава банковата ваканция, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на източници в правителството, пише БГНЕС. Според "Ройтерс" до края на деня правителството на Гърция ще разпореди за удължаването на банковата ваканция.  По-рано тази седмица се заговори за три варианта за удължаване на срока,

НЗОК се усъмни в нови 5-6 болници за фалшиви хоспитализации

http://www.cross.bg/nzok-zavedeniya-bolnitzi-1472950.html

София /КРОСС/ Текат усилени проверки на болници и аптеки, обяви пред журналисти в парламента подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.Припомняме, само преди месец варненският онкодиспансер и столичната онкохематология бяха дадени за разследване на икономическа полиция, като лечебните заведения станаха клиенти и на прокуратурата. Причината за това са съмнения за фалшиви хоспиталзации.На фона на тази новина от НЗОК са подсилили проверките, особено в лечебни заведения, които са оценени като рискови заради подадени срещу тях сигнали.Стана ясно, че за момента съмнения падат върху дейността на 5-6 болници, но Петров отказа да „подскаже" в кои градове са тези лечебни заведения. Той все пак допусна, че в хода на проверките броят им може да нарасне.Засилен контрол е една от мерките за оптимизиране на разходи в сектора, изтъкна подуправителят на НЗОК, като обясни, че от Касата се стараят да намалят дефицита за тази година.Повечето мерки са насочени към смаляване на разходите оттук нататък до края на годината, стана ясно от думите му.Според медика това може да се случи с прецизиране на лечението, което не означава лечение на по-малко хора, а по-оптимално третиране.За пример Петров даде тенденция в онкологията - там често се изписвали много по-скъпи препарати, които в повечето страни се използвали за втора линия на лечение, ако тези от първа не дават добър резултат. У нас обаче директно се пристъпвало към тях, макар високата им цена и необоснованата им нужда, пише news

Украинските спасители не успяват да се справят с торфения пожар край Чернобил

http://www.mediapool.bg/ukrainskite-spasiteli-ne-uspyavat-da-se-spravyat-s-torfeniya-pozhar-krai-chernobil-news236417.html

Украинските спасители не успяват да се справят с торфения пожар в горите от забранената зона около Чернобилската АЕЦ, предаде ТАСС. По данни на украинската държавна служба за извънредните ситуации, през последното денонощие те са успели да ликвидират тлеещия торфен слой само на площ от 0,3 хектара (три декара). "Към сутринта на 8 юли положението е под контрол. Продължава гасенето на двете локализирани огнища от тлеещ торф на обща площ от 5,2 хектара /за едно денонощие са изгасени 0,3 хектара/", се казва в съобщението на службата. Обявените по-рано планове бяха пожарът да бъде ликвидиран до сряда сутринта. Пожарът в забранената зона започна с подпалване на сухи треви на 29 юни и обхвана площ от 130 хектара, а към сегашния момент продължава тлеенето на торфа. През последните дни в Северна Украйна, където се намира забранената зона около атомната централа, аварирала през 1986 г., се установи горещо и сухо време. Денем температурата надвишава 30 градуса. Синоптиците прогнозират такова време да се запази до събота, когато са възможни слабо захлаждане и краткотрайни дъждове.

Плевенската филхармония свири в бежански лагер

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861073

Плевенската филхармония изнесе концерт в бежанския лагер в Харманли. Сирийски деца представиха свой танц и благодариха на България, че ги е приела.
Под диригентството на Славей Тинчев музикантите изпълниха пред обитателите на приемателния център творби на Шарл Гуно, Жорж Бизе, Йоханес Брамс и завършиха с популярното произведение на Йохан
Плевенската филхармония изнесе концерт в бежанския лагер в Харманли. Сирийски деца представиха свой танц и благодариха на България, че ги е приела. Под диригентството на Славей Тинчев музикантите изпълниха пред обитателите на приемателния център творби на Шарл Гуно, Жорж Бизе, Йоханес Брамс и завършиха с популярното произведение на Йохан

200-килограмов чувал премаза работник

http://www.cross.bg/asenovgrad-darik-kilogramov-1472949.html

Асеновград /КРОСС/ 45-годишен мъж е с опасност за живота след трудова злополука в Асеновград, съобщава Дарик. По първоначална информация върху работника е паднал 200-килограмов чувал. Пострадалият е със счупени крайници и травми в корема и гърдите, уточниха за Дарик от Центъра за спешна медицинска помощ. Откаран е с линейка в Университетската болница „Свети Георги" в Пловдив. От здравното заведение уточниха, че има фрактури на рамото, краката и гръдна кост. Лекарите обмислят ампутирането на единия крак. Пациентът е контактен и адекватен. Още два инцидента по време на работа са станали днес в Асеновград. Мъж е паднал от скеле и е със счупен крак. Трети работник е припаднал на строителна площадка, вероятно след ухапване от насекомо. В Пловдив също е регистриран случай на пострадал по време на работа с машина. Мъжът е със счупена ключица. От инспекцията по труда заявиха, че извършват проверки по случаите.

Арестуваха варненец откраднал таблет от дете

http://www.moreto.net/novini.php?n=294579

27-годишен варненец е арестуван, защото откраднал таблета на дете, съобщиха за Moreto.net от полицията в морската столица. Кражбата станала във вторник. Тогава 32- годишният баща на жертвата сигнализирал ченгетата, че на улица "Дойран" неизвестен е взел таблета на детето му.

ЕС официално отчете рекорден брой бежанци, откакто води статистика

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/08/2569109_es_oficialno_otchete_rekorden_broi_bejanci_otkakto/?ref=rss


През 2014 г. са били подадени повече от 660 000 молби за международна закрила общо в ЕС, Норвегия и Швейцария. Това стана ясно от представеният днес доклад на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) относно положението в областта на убежището в ЕС за 2014 г.

Най-голям брой молби за убежище идват от Сирия, Западните Балкани и Еритрея, като най-голям брой бежанци се насочват към Германия, Швеция, Италия, Франция и Унгария. Сърбия и Косово са държавите на...

Поройните дъждове се увеличават заради глобалното затопляне, сочи нов доклад

http://www.dnevnik.bg/zelen/klimat/2015/07/08/2569095_poroinite_dujdove_se_uvelichavat_zaradi_globalnoto/?ref=rss


Поройни дъждове са зачестили в световен мащаб от 1980 г. насам, като най-голямото увеличение се наблюдава в Югоизточна Азия, сочи ново научно изследване, предаде "Ройтерс".

Докладът представя нови доказателства, че увеличаването на емисиите на парникови газове, причинени от човека, са основна причина за климатичните крайности от големи горещини до продължителни валежи. Топлият въздух поглъща повече влага, която след това се освобождава под формата на проливни дъждове.
...

Обучават акушерки и сестри във Велико Търново наесен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861099

От тази есен стартира обучението на медицински специалисти във Велико Търново, съобщиха от местната администрация. Това става възможно след решение на парламента, за откриване на филиал на Медицински университет Варна във Велико Търново.
Това е последният акт, който успешно финализира усилията на кмета Даниел Панов и експертите от общинска
От тази есен стартира обучението на медицински специалисти във Велико Търново, съобщиха от местната администрация. Това става възможно след решение на парламента, за откриване на филиал на Медицински университет Варна във Велико Търново. Това е последният акт, който успешно финализира усилията на кмета Даниел Панов и експертите от общинска

Новият омбудсман ще бъде избран от НС чрез тайно гласуване

http://pik.bg/новият-омбудсман-ще-бъде-избран-от-нс-чрез-тайно-гласуване-news362387.html

Новият омбудсман ще бъде избран от НС чрез тайно гласуване

Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати за омбудсман, изслушването и избора им от Народното събрание. Мандатът на настоящия омбудсман Константин Пенчев изтича през октомври тази година. До седем дни депутати и парламентарни групи ще могат да правят предложения за кандидати за омбудсман.

Предложенията трябва да се внесат в писмен вид в Комисията по вероизповеданията и правата на човека чрез председателя на Народното събрание. Въпроси към кандидатите могат да бъдат изпращани от юридически лица с нестопанска цел, както и от средствата за масово осведомяване. Кандидатите ще бъдат изслушани в открито заседание на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, което ще се излъчва в реално време в интернет страницата на парламента. Новият омбудсман ще бъде избран от парламента чрез тайно гласуване.

Представянето на кандидатурите и разискванията по тях ще са в пленарно заседание, което ще бъде излъчвано в реално време в интернет страницата на Народното събрание. След дебатите председателят на заседанието ще обяви начален час за тайното гласуване. За целта ще бъде избрана комисия от деветима депутати. Гласуването ще е в рамките на един час. За избран ще се смята кандидатът, получил мнозинство повече от половината от гласувалите народни представители.

Финалът на световното за жени изпревари бейзбола и НБА по гледаемост

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2569096_finalut_na_svetovnoto_za_jeni_izprevari_beizbola_i_nba/?ref=rss


Финалът на световното първенство за жени е поставил рекорд по брой зрители на футболен мач в САЩ, изпреварвайки Световните серии по бейзбол и финалите на НБА, предаде "Блумбърг".

Общо 25.4 милиона души са наблюдавали двубоя между Япония и САЩ, предаван по Fox и спечелен от американките с 5:2. Предишният най-висок рейтинг беше отчетен по време на световното първенство за мъже миналата година, когато на срещата между САЩ и Португалия зрителите са били 18.2 милиона.

Успехът...

Велико Търново ще управлява „Трапезица”

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/veliko-tyrnovo-shte-upravliava-trapezica-198284/

Популяризирането на историческата ценност ще става по проекти с европейско финансиране

Банковата ваканция в Гърция се удължава поне до петък

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2569106_bankovata_vakanciia_v_gurciia_se_uduljava_pone_do_petuk/?ref=rss


Министерството на финансите на Гърция ще издаде днес ново нареждане банките в страната да останат затворени и да се запазят ограниченията за достъп и движение на капитали, съобщи "Ройтерс".

Източник на агенцията не посочва срока, за който ще бъде продължението на извънредната мярка, действаща от 8 дни, но в социалните мрежи се твърди, че става дума за още два дни – до петък, включително.

В понеделник вечерта решението бе за удължаване на банковата ваканция във вторник и...

Шестимата полицаи от скандалния клип пишат обяснения

http://www.bnews.bg/article-137986

Отстраняването става когато се образува дисциплинарно производство, а то се образува при постъпване на данни за извършено престъпление, обясни директорът на СДВР.

MasterCard продължава спонсорството си за УЕФА Шампионска лига

http://www.cross.bg/yefa-liga-shampionska-1472948.html

/КРОСС/ MasterCard ще продължи да е спонсор на УЕФА Шампионска лига и през следващите три сезона до 2018 г., обявиха днес от компанията. Споразумението включва и спонсорство на Супер купата на УЕФА, финалите на УЕФА Шампионска лига - жени и финалите на УЕФА Юношеска лига. Според него MasterCard ще продължи да отговаря и за отбора от талисмани на УЕФА Шампионска лига.  Компанията, която подкрепя най-престижния футболен турнир в Европа от повече от 20 години, ще продължи да дава възможност на феновете от цял свят да се докоснат отблизо до УЕФА Шампионска лига, като предлага безценни изненади на картодържателите. Инициативата, в рамките на която MasterCard отговаря за отбора от талисмани на УЕФА Шампионска лига, дава уникалната възможност на децата по света да изживеят безценен момент, когато придружават звездите на турнира по пътя от съблекалните до игралното поле за всяка среща от груповата и елиминационната фаза до финала. За предстоящия сезон финалът ще се проведе на стадион „Джузепе Меаца" в Милано през 2016 година. „Гордеем се и се вълнуваме, че подновяваме нашето спонсорство за УЕФА Шампионска лига, плод на дългогодишно партньорство, започнало още през 1994 година. През изминалите години бяхме свидетели на безброй безценни моменти на стадионите, а отдадеността на феновете по света към този вълнуващ турнир продължава да расте

Акад. Русев за Фрог: Вероятно нарочно не присъждат пенсия на Инджова

http://frognews.bg/news_94347/Akad-Rusev-za-Frog-Veroiatno-narochno-ne-prisajdat-pensiia-na-Indjova/

Не е редно хора, които познават качествата на Ренета Инджова да се обръщат за помощ към държавата за нея. Това показва, че държавата няма мярка за хората, които имат принос, няма мярка за това кой кой е в тази държава. Инджова беше от малкото хора, които не са се облагодетелствали от мястото, което е заемала, коментира за Фрог нюз акад. Светлин Русев, който участва в подписката за присъждане на пенсия на експремиера за заслуги към страната.

Отстраниха от длъжност полицаите, упражнили насилие над младежи

http://crime.actualno.com/Otstraniha-ot-dlyjnost-policaite-uprajnili-nasilie-nad-mladeji-news_483369.html

Главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов и директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов разговаряха днес следобед с двамата младежи, задържани от служители на Първо Районно управление „Полиция” на 19 декември 2014 г. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Припомняме, че клип, излъчен в предаването "Господари на ефира", показа как полицаи упражняват насилие над двамата младежи. След назначените проверки от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, Комисият

Microsoft съкращава 7800 служители

http://america.actualno.com/Microsoft-sykrashtava-7800-slujiteli-news_483371.html

Технологичният гигант Microsoft ще направи поредно мащабно съкращение на персонала и ще освободи 7800 от служителите си. Това се казва в изявление на компанията, която преди една година премахна 18 000 работни места, предаде АФП. По-голяма част от последните съкращения ще бъдат в мобилния отдел на Microsoft, след като платформата Windows Phone не се радва на широка популярност сред потребителите на мобилни телефони. Проучване на компанията IDC показва, че през тази година Windows се очаква

Устовен е извършителят на палеж в параклис в Сопот

http://plovdiv.actualno.com/Ustoven-e-izvyrshiteljat-na-palej-v-paraklis-v-Sopot-news_483374.html

Открит е извършителят на палежа от 2 юли в параклиса „Свети Георги” над Сопот, когато бяха унищожени 60 икони и други църковни вещи. Заподозреният е психично болен младеж от района, съобщава националното радио. Той не е имал никакви религиозни подбуди, заяви архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров. Той допълни, че параклисът вече е възстановен, почистен и отворен за посетители, а хора от цялата страна са дарили икони.

Красавец: Lamborghini Aventador SV Roadster LP750-4

http://cars.actualno.com/Krasavec-Lamborghini-Aventador-SV-Roadster-LP750-4-news_483376.html

Преди няма и две седмици Стефан Винкелман (не е от Перник) обяви задаващия се Lamborghini Aventador SuperVeloce Roadster LP750-4. И ето го сега, в пълния му блясък и с тази нова Blu Glauco одежда, която вероятно ще се превърне в предпочитан избор за роудстъра.   Моделът се появява на сайта на автомобилния и моден фотограф Джордан Шираки. Единствената разлика сряпо купето е подвижният карбонов покрив, тежащ едва 5,8 кг.   Всичко останало е познато. Роудстърът използва същия 6,5-литр

Втори месец няма следа от Валентина Чавдарова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861082

Столични криминалисти продължават издирването на Валентина Тимофеевна Чавдарова на 66 години, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Валентина Чавдарова е в неизвестност от 21 май т.г. По данни на близките й, тя е напуснала дома си в София на 21 май. Обяснила, че ще ходи на вилата си в село Подгумер. Оттогава жената е в неизвестност.
Столични криминалисти продължават издирването на Валентина Тимофеевна Чавдарова на 66 години, съобщиха от пресцентъра на МВР. Валентина Чавдарова е в неизвестност от 21 май т.г. По данни на близките й, тя е напуснала дома си в София на 21 май. Обяснила, че ще ходи на вилата си в село Подгумер. Оттогава жената е в неизвестност.

Президентът на Черна гора идва на посещение в София

http://pik.bg/президентът-на-черна-гора-идва-на-посещение-в-софия-news362385.html

Президентът на Черна гора идва на посещение в София

По покана на държавния глава Росен Плевнелиев на 9 и 10 юли президентът на Черна гора Филип Вуянович ще бъде на официално посещение в България. Развитието на търговско-икономическите отношения и реализацията на съвместни проекти в областта на енергетиката, промишлеността, туризма, културата, образованието и науката, ще са сред основните теми на разговорите между държавните глави Росен Плевнелиев и Филип Вуянович.

Двамата президенти ще обсъдят регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, както и европейската и евроатлантическата перспектива на Черна гора. На 9 юли, от 10.45 часа президентът Филип Вуянович ще бъде посрещнат от държавния глава Росен Плевнелиев на пл. "Свети Александър Невски" с официална церемония и ще положи венец пред Паметника на Незнайния воин. От 11.05 часа в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентите Росен Плевнелиев и Филип Вуянович ще разговарят "на 4 очи", след което ще се проведат пленарните разговори на делегациите на двете страни.

В 12.20 часа двамата държавни глави ще дадат съвместна пресконференция. В рамките на визитата президентът на Черна гора Филип Вуянович ще разговаря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с министър- председателя Бойко Борисов. Президентът Вуянович ще посети Националната галерия "Квадрат 500" в столицата. 

Властите иззеха крупни активи от "пенсии"-мафиоти

http://frognews.bg/news_94345/Vlastite-izzeha-krupni-aktivi-ot-pensii--mafioti/

Италианските власти иззели активи на стойност повече от 1,6 милиарда евро от фамилия с петима сицилиански пенсионери, за които се смята, че имат връзки с мафията, обявиха разследващи, цитирани от „Франс прес".

Дадоха за управление на Общината в Търново крепостта "Трапезица"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861032

Община Велико Търново получава правото да управлява Трапезица, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството предостави за срок от 10 години стопанисването на архитектурно-музейния резерват на общината.
Решението ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност,
Община Велико Търново получава правото да управлява Трапезица, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството предостави за срок от 10 години стопанисването на архитектурно-музейния резерват на общината. Решението ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност,

200-килограмов чувал падна върху работник в Асеновград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4861063

45-годишен мъж е с опасност за живота след трудова злополука в Асеновград. По първоначална информация върху работника е паднал 200-килограмов чувал, съобщава marica.bg. Пострадалият е със счупени крайници и травми в корема и гърдите, уточниха от Центъра за спешна медицинска помощ.
Откаран е с линейка в Университетската болница „Свети Георги“ в
45-годишен мъж е с опасност за живота след трудова злополука в Асеновград. По първоначална информация върху работника е паднал 200-килограмов чувал, съобщава marica.bg. Пострадалият е със счупени крайници и травми в корема и гърдите, уточниха от Центъра за спешна медицинска помощ. Откаран е с линейка в Университетската болница „Свети Георги“ в

Българският филм „Урок“ сред 10-те селектирани за Кинонаграда ЛУКС 2015

http://frognews.bg/news_94346/Balgarskiiat-film-Urok-sred-10-te-selektirani-za-Kinonagrada-LUKS-2015/

Десетте филма, които ще си оспорват тазгодишното издание на наградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Сред тях е и българо-гръцката копродукция „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. До края на юли ще станат известни трите филма финалисти, от които депутатите в ЕП ще изберат най-добрия филм за 2015 г.

„Пролес Инжинеринг“: Лъжите за плана на Пирин

http://pik.bg/„пролес-инжинеринг“-лъжите-за-плана-на-пирин-news362383.html

„Пролес Инжинеринг“: Лъжите за плана на Пирин

Фирма "Пролес инженеринг" излезе със становище относно организирането и провеждането на "алтернативно обществено обсъждане" на плана за управление на Национален план (НП) "Пирин".

Публикуваме целия текстбез редакторска намеса:

На проведеното вчера „алтернативно“ обществено обсъждане на новия план за управление на НП „Пирин“, организирано и финансирано от швейцарската програма „Прозрачни планини“, се изказаха куп неверни твърдения. Гръмката информация, че в Пирин ще се увеличат със 120 пъти териториите за застрояване въобще не кореспондира с истината. Съгласно сега действащия план за управление зоните, в които е позволено строителството са съответно зона за сгради и съоръжения 219 хектара и туристическа зона от 895 хектара, в която може да се изгражда единствено туристическа и спортна инфраструктура. Общо 1115хектара, т.е. 2,8% от територията на парка.

При разработване на настоящия проект за План за управление, зоната за сгради и съоръжения намалява на 199 ха, а зоната за туризъм е увеличена от 2.2% на 9.9%, или 3990 ха. Това е стандартната европейска практика, която се прилага в природните и национални паркове – около 10% да бъдат за спорт, туризъм и рекреация. Останалите 90% са територии със статут на ограничена човешка намеса и Резервати. Такава е практиката и в нашата страна. Например, при изработване Плана за управление на природен парк „Българка“ екипът, с ръководител колегата инж. Тома Белев, е заложил 8,7% от площта за туризъм и спортни дейности.

На другите манипулативни твърдения, изказани на „алтернативното“ обсъждане, че се дава приоритет на развитието на ски зоните, заявяваме, че в Плана ние предлагаме само териториите, подходящи за туризъм, но нямаме задачата и не е предмет на този план какъв вид туризъм ще се развива там. Това зависи от друго ново планиране и е от компетенциите на държавните институции в България, което подробно се обяснява в плана.

По повод въпроса защо официалното обществено обсъждане на 24.07.2015 г. се провежда в гр. Банско смятаме, че е съвсем нормално и коректно събитието да се състои там, където е и Дирекцията на националния парк. Определената зала е със 300 места в читалище „Никола Вапцаров“. Екипът, разработващ сега действащият План за управление на Пирин,  с ръководител инж. Людмила Димитрова и членове инж. Тома Белев, Добромира Димова, а също и Пролес-Инженеринг (по част – ГИС) и други, през 2004 г проведе общественото обсъждане през 2004 г. в гр. Благоевград, в скромна зала в присъствието на 40-50 човека.

И накрая за препоръката да организираме обществени обсъждания в София, Пловдив и Варна, жителите, на които посещават Пирин, смятаме, че по тази логика трябва да проведем такива и в Скопие, Солун, Истанбул, Лондон, Букурещ и в други градове, откъдето идват десетки хиляди туристи, посещаващи парка.

Непрекъснатото подклаждане на напрежение с неверни и манипулативни твърдения, свързани с разработването на Плана за управление на Национален парк „Пирин“ от „Пролес Инжинеринг“ ООД, е поради личните и клиентелистки интереси на лицата, усвояващи пари по швейцарските програми „Прозрачни планини“ и „Зелени закони“. Съгласно последната – те имат ангажимента да правят „мониторинг“ върху разработването на ПУ на НП Пирин, ПП Витоша и др.п., като за това им се заплаща със неизмеримо по-високи възнаграждения, отколкото изпълнителят получава за разработването  на АПУ на НП Пирин.

Бодигард - БГ роман от Стефан Кръстев, издава ИК „БАРД“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4861066

С излизането на „Бодигард” в края на юни 2015 г. тиражът беше разграбен - доказателство за интереса на публиката към този роман, който съчетава блестящите писателски умения с познанията на експерта.
За книгата:
Историята на един елитен телохранител!
В този опасен свят всеки има нужда от защита.
Виктор е професионален бодигард, обучен да наблюдава,
С излизането на „Бодигард” в края на юни 2015 г. тиражът беше разграбен - доказателство за интереса на публиката към този роман, който съчетава блестящите писателски умения с познанията на експерта. За книгата: Историята на един елитен телохранител! В този опасен свят всеки има нужда от защита. Виктор е професионален бодигард, обучен да наблюдава,

ЕК не разглежда излизането на Гърция от еврозоната като основен сценарий

http://www.cross.bg/gurtziya-komisiya-stzenariii-1472947.html

/КРОСС/ Европейската комисия не разглежда излизането на Гърция от еврозоната като основен сценарий за развитие на усложнилата се ситуация. Това заяви говорителят на ЕК Мина Андреева. "Няма да се спирам на всички детайли на сценариите, които не са основни", каза тя.По думите й, Европейската комисия се опитва да запази Гърция в еврозоната.По-рано беше съобщено, че Гърция е изпратила официално искане за нов кредит към Европейския механизъм за стабилност. Сумата, която искат гърците, е неизвестна.    

Иззеха над 1 млн. лв. от български джебчии в Лондон

http://www.vesti.bg/izzeha-nad-1-mln.-lv.-ot-bylgarski-dzhebchii-v-london-6039096

След сигнал от Великобритания е установено, че джебчиите държат касетки в две български банки. В тях са намерени пари и злато

Ким Чен Ун уби фермер - държал гладни костенурките, които отглежда

http://www.moreto.net/novini.php?n=294620

Мениджърът на ферма за костенурки е бил екзекутиран по заповед на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, защото питомците били оставени с празни хранилки и недостатъчно вода, което довело до смъртта на много от бебетата им. Ким Чен Ун посетил през май фермата за костенурки в Тедонган и отправил критики срещу работещите там за несправянето им с техните задължения да зареждат адекватно хранилките на животните, пише изданието The Daily NK, което отразява живота в Северна Корея.

Гръцката криза и уроците за България

http://www.mediapool.bg/gratskata-kriza-i-urotsite-za-bulgaria-news236416.html

Късно вечерта след срещата на върха на 19-те държави от еврозоната, на въпрос защо в неделя трябва де се съберат лидерите на всички 28 държави-членки на ЕС, председателят на Комисията Юнкер отговори: “...защото въпросът засяга всички, ситуацията са отразява на България, Румъния и други страни...”. Това признание от най-високо европейско ниво може да има две тълкувания. Първото, че предупрежденията за реални рискове за българската икономика и сигурност не са безпочвени. Дебатът у нас обикновено се свежда до гарантирания имунитет на българските банки с гръцка собственост. Но социално-икономическите ефекти, базирани на значително обвързаните икономики, в т.ч. инвестиции, имиграция, търговия, туризъм и на невидимите на повърхността системни връзки между двете страни, ще бъдат трайни и еднозначно негативни. Въпреки, че все още не се дискутират, последствията за българските интереси на сигурността също ще бъдат рязко неблагоприятни. И тук не става въпрос само за краткосрочните трусове при възникването на очаквани социални вълнения, хуманитарни кризи и обещаното от правителството на Сириза пренасочване на бежанските потоци “към Европа”. Отслабването на гръцките сили за отбрана и сигурност ще има дългосрочни геополитически негативи, поради променящия се баланс в гръцко-турското регионално съперничество и последствията от това за НАТО и за България, като непосредствено граничеща страна. Това е едното възможно тълкуване на думите на Жан Клод Юнкер. При посрещането на тези рискове България без съмнение ще може да разчита и на солидарността на съюзниците си от ЕС, а и отвъд океана. Разбира се, ако намери правилния език. Има обаче и второ възможно тълкуване на думите на председателя на Европейската комисия. Срещата на върха на 28-те в неделя ще отправи може би най-силното в историята на ЕС досега послание, че спазването на общите правила е задължително. То ще бъде едно ясно предупреждение какво ще се случва оттук нататък, когато тези правила се нарушават. И не трябва да има никакво съмнение какъв въпрос ще стои пред останалите лидери, когато думата вземе премиерът на България, най-бедната и, според наложения образ, и най-корумпираната държава-членка. И този въпрос е пределно ясен - до кога и българите ще имитират реформи, до кога ще лъжат, че имали сериозни намерения и политическа воля за ремонт на съдебната си система, която е ключово препятствие пред по-нататъшната им интеграция в Европа. И която, апропо, е ключово условие за собственото им благоденствие... Кулминацията на гръцката криза съвпада с един своеобразен пик на българския дебат за бъдещето на съдебната ни система. Противниците на реформата правят всичко възможно да превърнат този дебат в юридически, да пратят дискусията в “комитет”, където той да се изроди в параграфи и членове от наети за целта близнашковци и подобни “авторитети”. Залогът за техния успех е голям - България да остане в периферията на интеграционните процеси, където ще господстват не редът и законът, а #Кой с неговите медии, прокуратури и бизнеси. Където евроазиатското ще надвива над европейското и над евроатлантическото като ценности, икономика и начин на живот. Където “белите” инвеститори ще бягат, икономиката ще мъжделее и парите за образование, здравеопазване и отбрана никога няма да стигат... Бойко Борисов, неговото правителство и управляваща коалиция трябва ясно да покажат, че за тях въпросът за реда и законността, за премахването на туморите от съдебната власт е висш политически, а не експертно-юридически въпрос. Не може конституцията на България да се сочи като препятствие пред европейското бъдеще на децата ни. Тази конституция е писана от народните избраници и те същите имат не просто възможността, а задължението да адаптират този документ към очевидните потребности. Как това трябва да стане вече е ясно и на хората без юридическо образование. Всякакво шикалкавене и по-нататъшно отлагане означава обричане на България да стане за ЕС още една “Гърция” с всички последствия от това. AnchorТрусовете от гръцката криза, независимо от крайния й изход неизбежно ще предизвикат решителни действия за укрепването на ядрото на ЕС, на еврозоната. Това ще отнеме основната политическа енергия на водещите държави, ще намали възможностите им да наблюдават и решават проблеми на периферията. Не само, че едно ново разширяване ще се отложи за още по-далечното бъдеще. Самата днешна периферия, в чиято най-далечна орбита днес се върти България ще остане още по-аморфна и нехомогенна. Дали това ще се нарича “Европа на две (или повече) скорости” или по друг начин, не е толкова съществено. И ако за страни като Дания, Чехия и някои други, да не говорим за Великобритания въпросът за членството към “елитния клуб” на ЕС е въпрос по-скоро на тяхна воля, то за България това далеч все още не е така. На срещата на върха на ЕС на 12 юли премиерът Бойко Борисов трябва ясно да сподели с европейските си колеги едно категорично разбиране за солидарността, за общите правила и отговорности, както и готовността на България да участва в извънредните усилия на ЕС по спасяването на Гърция, каквото и това да означава. На път обратно за София, той трябва още в самолета да запретне ръкави и незабавно да поведе онези, които искат България да бъде в Европа, в едно ускорено парламентарно усилие за приключване на съдебната реформа. Ако трябва и без ваканции. Такова лидерство днес е хиляди пъти по-важно от магистрали, местни и други избори и всевъзможни лентички. Това ще бъде най-категоричното доказателство, че България вярно е разчела уроците от гръцката криза.

Община Велико Търново ще управлява резервата "Трапезица"

http://www.cross.bg/veliko-turnovo-reshenieto-1472946.html

София /КРОСС/ Правителството предостави за срок от 10 години на община Велико Търново управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица". Решението ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това ще може да става с реализирането на проекти с европейско финансиране. Наскоро дарение за 1,2 млн. евро беше направено и от Фондацията за историческо и културно наследство„Гайдар Алиев".Със същата цел в управление на областния управител на Плевен беше предоставен имот в землището на с. Гиген, който е част от археологическия резерват „Античен град Улпия - Ескус". Теренът е с площ от 210 488 кв. м и ще бъде стопанисван за срок от 10 години. Основната задача на плевенската областна администрация ще включва консервация, реставрация, експониране и социализация на резервата.Местната власт в община Медковец получава собствеността върху терен от 14 дка с построената в него сграда - бивша ветеринарна лечебница. След основен ремонт сградата ще се използва за обществена трапезария, а на прилежащия терен ще се отглеждат плодове и зеленчуци, което ще поевтини храната в домашния социален патронаж

ПИК TV: Кунева: Вярвам, че ДАНС предприема мерки по публикацията на "Ди Велт"

http://pik.bg/пик-tv-кунева-вярвам-че-данс-предприема-мерки-по-публикацията-на-ди-велт-news362379.html

ПИК TV: Кунева: Вярвам, че ДАНС предприема мерки по публикацията на "Ди Велт"

В тази война, която се води с Ислямска държава, всички трябва да бъдем изключително бдителни. ДАНС и останалите партньорски служби правят максималното.

Това заяви пред БГНЕС вицепремиерът Меглена Кунева, която оглавява и Националния съвет по антикорупционни политики.

Дали тече проверка по този конкретен казус, Кунева посочи, че "при всички случаи това се разглежда". "Това е изцяло в правомощията на ДАНС и съм сигурна, че те си вършат работата с голяма настойчивост", допълни вицепремиерът.

Лъжите за плана на Пирин

http://www.bnews.bg/article-137985

Гръмката информация, че в Пирин ще се увеличат със 120 пъти териториите за застрояване въобще не кореспондира с истината.

Ким Чен Ун екзекутира шеф на ферма, не се грижел добре за костенурки

http://offnews.bg/news/n_1/n_529487.html

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун екзекутира управител на ферма за блатни костенурки, заради измрели малки сред тях. Присъдата е изпълнена чрез разстрел.  Ким Чен Ун посетил фермата през май и се разстроил, като видял, че в хранилките на костенурките няма достатъчно храна и вода. Той критикувал остро работата на служителите, а злополучният мениджър, опитал се да обясни проблемите със спиране на тока, водата и доставките, бил обвинен в "безмислени жалби".  Официалният доклад след инспекцията на лидера в стопанството край река Таедонг определил неуспеха на работниците като „проява на некомпетентност, старомоден начин на мислене и безотговорна работа",  съобщава The Daily NK. Според източник на изданието целта на младия лидер Ким Чен Ун е била да даде пример на всички, които не си вършат добре работата. 

Пожар в гората над село Средногорово, близо до полигона Змеево

http://pik.bg/пожар-в-гората-над-село-средногорово-близо-до-полигона-змеево-news362382.html

Пожар в гората над село Средногорово, близо до полигона Змеево

Пожар в гората над село Средногорово в близост до полигона Змеево е избухнал днес по обяд.

Предполага се, че пожарът е умишлен, тъй като не става дума за горски пожар а за запалени трупи на частна фирма, добити преди два месеца и складирани в Балкана. На мястото на пожара са изпратени няколко противопожарни автомобила. Хората от селото са мобилизирани и ако се наложи, имат готовност да се включат в гасенето. Към този момент уверението на пожарникарите е че ще справят с локалното огнище и се надяват да не се стигне до горски пожар.

Времето е изключително горещо, духа вятър и при горски пожар вече ситуацията става страшна. Кметският наместник Коста Меразчиев заяви пред БГНЕС, че изчакват информация от пожарникарите дали ще се наложи помощ от населението. Мобилизирал е част от местните жители и самият той е в подходящо облекло и разполага с топалки. Според него пожарът е умишлен като изключва ефекта на лупата при самозапалване, тъй като районът е трудно достъпен и дори пастири не ходят там. 

ДНК профил в интернет разкри общ корен на българка и американка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859563

Американка от Охайо и българка, която от 16 г. живее в Дъблин, откриха общи прародители чрез ДНК профил в интернет.От няколко месеца 37-годишната Линда Барнет-Крокет и 39-годишната Светлана Хершман, родом от Варна, която живее в Дъблин, усилено търсят кой е общият им мистичен дядо или баба. “24 часа” се зае да им помогне.
Американка от Охайо и българка, която от 16 г. живее в Дъблин, откриха общи прародители чрез ДНК профил в интернет.От няколко месеца 37-годишната Линда Барнет-Крокет и 39-годишната Светлана Хершман, родом от Варна, която живее в Дъблин, усилено търсят кой е общият им мистичен дядо или баба. “24 часа” се зае да им помогне.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване