Mercedes-Benz GLE е преработената версия на третото поколение ML

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255494_Mercedes-Benz+GLE+%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B5%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BF%D0%BE

 Ако търсите модела ML или M-клас в гамата на луксозната марка Mercedes-Benz няма да го намерите. И не се тревожете – няма го не защото е спрян от производство, а защото вече има ново име. Най-продаваният всъдеход на марката вече се нарича GLE, а новото име дойде като част от програмата на германския производител за по-логично наименование на моделите. На външен вид новият Mercedes GLE изглежда значително по-добре от предшественика си, отличава се с по-високо ниво на оборудване, но запазва цените си. Клиентите вече могат да поръчват Mercedes GLE с включен пакет Premium, който дава голямо ценово предимство, а доставките започват през август.

 

Основни акценти в новия Mercedes GLE са променения дизайн на предна и задна броня и многобройните подобрения по системите за управление и намаляването на вредните емисии. Спрямо предходната версия, средният разход на гориво и емисии СО2 за целия набор от двигатели са намалени със 17%. За пръв път в своята история Mercedes-Benz предлага и хибриден високопроходим модел - GLE 500e 4Matic, който комбинира водеща енергийна ефективност с динамично пътно поведение. С обновения модел се подобряват и показателите на разход на гориво на 4-цилиндровия агрегат в модела GLE 250d. И двете дизелови модификации GLE 250d и GLE 350d са снабдени с новата високотехнологична 9-степенна автоматична скоростна кутия 9G-Tronic. Най-бързият стандартен модел е бензиновият GLE 500 4Matic V8. За тези, които държат да имат едновременно мощен и луксозен всъдеход, се предлагат двете модификации от Mercedes-AMG - GLE 63 4Matic и GLE 63S 4Matic. Запазват се цените познати от предходния модел, като някой модификации са по-евтини, но при по-богато оборудване. За българския пазар се запазват пакетите „Premium“ и „Premium AMG”.

 

Широкият диапазон в стандартното оборудване на новия Mercedes GLE залага на успешния предходен модел, но е обогатен с допълнителни системи като асистент при страничен вятър и асистента за предупреждение при опасност от сблъсък, включително адаптивен спирачен асистент. Част от стандартното оборудване е системата Старт/стоп, както и контролерът на средната конзола, обновеният мултифункционален волан и мултимедийната система с интегриран мултифункционален дисплей и Интернет. Високото стандартно оборудване може да бъде допълнено с няколко атрактивни пакети, в които са комбинирани асистиращи системи в помощ на водача и за предпазване на пътниците, спирачка с функция за разпознаване на пешеходци, асистент за кръстовища, активен асистент за мъртвата зона и за лентата на движение и др. В пакета за паркиране са включени камери за създаване на 360-градусов обзор и активен паркинг асистент, благодарение на който автомобилът паркира сам, гарантира идеална видимост и безпроблемно автономно маневриране. За GLE е предвидена екстериорната линия AMG, която придава на всъдехода по-динамично и атлетично излъчване, като включва специфични спортни предна и задна брони и 20-инчови алуминиеви джанти. За любителите на още по-специалните изпълнения, този пакет може да се комбинира с пакет „Нощ“, при който ламелите на радиаторната решетка са с черна гланцова рамка, а корпусите на външните огледала и лайсните около страничните стъкла са с черно лаково покритие. 20-инчовите алуминиеви джанти са лакирани в черен гланц. Отвътре линията AMG се отличава със спортни седалки в синтетична кожа или напа, педали от полирана стомана, мултифункционален волан и инструментално табло със спортен циферблат. Спортните модификации AMG GLE 63 и GLE 63S предлагат най-високото качество и ексклузивност. Неповторима атмосфера в интериора придават фини материи материали, първокласна ръчна изработка и изключителна прецизност на сглобката.

Jaguar XE най-доброто, което британските майстори са правили досега

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255493_Jaguar+XE+%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%2C+%D0%BA%D0%BE%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%B1%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%BE

 Какъв красив автомобил! Безспорно това е първото нещо, което ще си помислите, когато видите новия Jaguar XE. Основната заслуга е на дизайнерите, които са запазили стила на аристократичната британска марка и в най-новия модел. Но вижте снимките и ще се убедите сами. Новият Jaguar наистина изглежда привлекателно благодарение на атлетичните си пропорции с дълъг и нисък преден капак и изтеглена назад кабина, агресивни фарове и масивна радиаторна решетка в стила на флагманския модел XJ, а формата на задните светлинни тела повтарят контурите на светлините на спортния Jaguar F-Type. Особено впечатляваща е спортната версия S на червения Jaguar XE, допълнена с аеродинамични елементи и големи колела, достигащи до 20 инча. Седанът е най-обтекаемият съвременен Jaguar с коефициент на челно съпротивление от 0.26.

Влизайки в новия Jaguar XE със задоволство виждам отличните материали, прецизната сглобка и кожата, зашита с равномерни шевове. Седалката на водача е удобна за хора с всякакво телосложение, а благодарение на големите интервали на регулиране зад волана могат да седнат удобно от миньончета до едри мъже. Мултимедийната система InControl е с 8-инчов сензорен екран с приятен интерфейс и симпатична графика. Можете да изберете един от 10-те цвята за фоново осветление на салона. Всеки Jaguar XE има функции InControl Remote, които дават възможност на собственика да свърже своя смартфон с операционна програма iOS или Android и чрез фирменото приложение да изведе на екрана регистър на последните пътувания с данни за пробег, разход на гориво. Освен това може дистанционно да отваря и затваря автомобила, а като опция се предлага дори дистанционно управление за автоматичния климатик. Като опция може да се осигури постоянен достъп на Wi-Fi. Обемът на багажника е цели 450 литра.
Най-напред се качвам зад волана на най-мощния Jaguar XE S, задвижван от 3,0-литров 6-цилиндров V-образен бензинов двигател с механичен компресор. Моторът под капака развива мощност 340 к.с. и максимален въртящ момент от 450 Нм, благодарение на които XE S
ускорява от място до 100 км/ч за едва 5,1 секунди.
Но цифрите не предоставят всички емоции зад волана. Двигателят ръмжи като разярен хищник, а когато се развихри компресорът, от двата ауспуха сякаш се изстрелват куршуми. Зад волана на седана сякаш сте в ракета, иска ви се да отворите прозореца в тунелите, да сменяте скоростите от планките зад волана и да атакувате завоите на серпентините. По-малките бензинови двигатели са 2,0-литрови с турбокомпресор и директно впръскване и развиват мощност от 200 к.с. и тяга 280 Нм, и 240 к.с. и 340 Нм. Всички бензинови двигатели се комбинират само с 8-степенната автоматична скоростна кутия на ZF. Ако обаче искате икономичен Jaguar XE, също има чудесен турбодизелов агрегат, който не е динамичен колкото бензиновия флагман, но също ще ви радва когато шофирате. Още с потеглянето натискам газта на Jaguar XE 2.0d и седанът дръпва бодро напред със своите 180 коня и 430 Нм въртящ момент, налични от 1750 до 2500 об/мин. Затова при активно шофиране стрелката на оборотомера не трябва да пада под 2000. Ускорението от 0 до 100 км/ч е отнема 7,8 секунди. Новият двигател от гамата Ingenium включва и версия на 2,0-литровия турбодизел със 163 к.с. и 380 Нм, която може да се съчетае и с 6-степенна механична скоростна кутия, като в този модел отделя само 99 г/км СО2, а
средният разход на дизел е едва 3,8 л/100 км.
Въпреки по-ниската си мощност, дизелите са еластични, ускоряват бързо, енергично и звучат добре при високи скорости.
На пътя новият Jaguar XE вози забележително комфортно, особено с активните амортисьори. Седанът не забелязва пукнатините и малките неравности по настилката и леко се носи по вълните на пътя. На каросерията се предават единствено големите неравности. Новият спортен седан уверено влиза в бързите завои, прецизно завива в редуващите се десни и леви завои и изглежда е в състояние да изпълни всяко желание на водача. Кормилното управление е настроено така, че да бъде прозрачно и информативно, като това е първият Jaguar с електрически сервоусилвател на волана.
Най-добре спортните възможности на новия Jaguar изпъкват на пистата, затова ако искате да разкриете целия потенциал на XE, дайте го в ръцете на един автомобилен състезател, в случая рали-легендата Владимир Илиев, и се пригответе за нечовешка доза адреналин. В ръцете на пилота дивата „котка” беше опитомена за секунди. Който знае как да управлява този расов хищник няма да свали усмивката от лицето си. Изключете системата за стабилизация и пуснете „котката” да потанцува. Но не оставяйте тя да ви води – контролирайте всяка нейна стъпка. Хубавите гуми, настройките на окачването и електронните системи, включващи управление на векторната тяга, дават възможност на всеки да се почувства като пилот зад волана на Jaguar XE, дори да няма много опит с коли със задно предаване. За тези, които искат повече сигурност през зимата, ще трябва да изчакат модела с двойно задвижване 4х4, който ще се появи до година.
Безспорно британците са направили най-добрия Jaguar, който съм управлявал и наистина трябва да бъдат горди със своя XE. Новият модел с 4 врати е един от най-пилотските седани в класа си. ХЕ ще се превърне в неустоимо изкушение за хората, които могат да си го позволят и ще надделее над разума, правейки ги собственици на Jaguar за първи път.
Jaguar XE S 3.0 V6
3,0-литров 6-цил. турбобензинов мотор
340 к.с. макс. мощност при 6500 об/мин
450 Нм въртящ момент при 4500 об/мин
5,1 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч
250 км/ч максимална скорост
8,1 л/100 км среден разход на бензин
194 г/км емисии на СО2
65 280 лева базова цена на модела
98 920 лева цена на тествания модел

ЕК разработва сценария за "Грексит"

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/65930/EK-razrabotva-stsenariya-za-Greksit

/Поглед.инфо/ Европейската комисия започва разработка на сценарий за възможно излизане на Гърция от еврозоната, заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Муравей Радев: Сиртакито в Гърция свърши

http://politics.actualno.com/Muravej-Radev-Sirtakito-v-Gyrcija-svyrshi-news_483169.html

Пред Гърция има два пътя за изход от кризата – труден и по-труден. Това каза в студиото на bTV бившият финансов министър от кабинета „Костов” Муравей Радев. По думите му трудният път минава през истински структурни реформи, а другият би довел до обществено-икономически взрив и ще върне Гърция десетки години назад. Според Радев южната ни съседка е обречена да остане в Европейския съюз, но е било грешка тя да бъде приета в еврозоната. Грешката на гръцкия премиер Алексис Ципрас

Арбанаси посреща деца и юноши от 10 държави за международен лагер по конен спорт

http://velikotarnovo.actualno.com/Arbanasi-posreshta-deca-i-unoshi-ot-10-dyrjavi-za-mejdunaroden-lager-po-konen-sport-news_483172.html

Президентът на Международната федерация по конен спорт Ингмар де Вос пристига за първи път в България за откриването на международен лагер по конен спорт за деца и юноши, който ще се проведе в Арбанаси от 9 до 15 юли. По време на посещението си във Велико Търново и Арбанаси г-н де Вос ще бъде придружен от членовете на Борда на Международната федерация по конен спорт Арман Йозгоркей и Кароли Фугли.  В младежкия лагер ще вземат участие деца и юноши от Албания, Сърбия, Македония, Гърция, Тур

Санирането в Бургас започва – обследват технически първите блокове‏

http://burgas.actualno.com/Saniraneto-v-Burgas-zapochva--obsledvat-tehnicheski-pyrvite-blokove-news_483174.html

През следващите дни ще бъде направено техническо обследване на първите 17 блока, които ще бъдат санирани безплатно по Програмата за енергийна ефективност, съобщават от Община Бургас, за Topnovini.bg. Фирмите, които ще проучат състоянието на сградите, имат срок от 40 дни, за да направят необходимите измервания. Данните от тях ще са база, на която ще се определят какви мерки за енергийна ефективност да се предприемат за намаляване на разходите за електроенергия, парно и вода. След края на техниче

Епископ Тихон: Ако зависи от работодателите, ще им работим 24 часа

http://business.actualno.com/Episkop-Tihon-Ako-zavisi-ot-rabotodatelite-shte-im-rabotim-24-chasa-news_483175.html

Да не се работи през почивните дни и през празниците – това е най-новата идея на Българската православна църква (БПЦ) и синдикатите, около която вече се вдига шум. Според Чавдар Христов от КНСБ идеята е видяла бял свят по време на среща на патриарх Неофит и президента на КНСБ Пламен Димитров. Пред Нова телевизия Христов припомни, че и папата е излязал с такова предложение преди няколко месец. От 2001 година законът е либерализан и лека полека, за 15 години, стана възможно неделният ден д

Тапетите - пълната свобода във вътрешния дизайн отново е на мода

http://remonti.actualno.com/Tapetite---pylnata-svoboda-vyv-vytreshnija-dizajn-otnovo-e-na-moda-news_482288.html

Всички помним как преди няколко десетилетия тапетите бяха основният избор на българите, когато станеше време за освежаване на дома им. След това навлязоха по-модерни варианти като различни латекси, мазилки и др. В последно време обаче тапетите отново се връщат на мода. И има защо.Когато става дума за стенна облицовка, тапетите дават най-голям избор и свобода по отношение на десени, декори, щампи и шарки. Никое друго покритие не може да достигне нивото на атрактивност, което предлагат тапетите.Го

Гърция има срок до четвъртък, в неделя - среща на върха на ЕС

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/65929/Gartsiya-ima-srok-do-chetvartak-v-nedelya-sreshta-na-varha-na-ES

/Поглед.инфо/ За да бъде допусната отново на масата на преговорите за финансова помощ, Гърция "най-късно до четвъртък" трябва да представи план за реформи на кредиторите си, заяви във вторник вечерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Най-новите летни хитове и хип-хоп танци на поредната забава в кметство „Изток”

http://www.zapernik.com/obshtestvo/nai-novite-letni-hitove-i-hip-hop-tanci-na-porednata-zabava-v_39195/

“Приказна въртележка” беше първата постановка, която събра много деца на 2 юли в парковото пространство пред сградата на кметство „Изток”. Тя беше представена от актьорите на Общински куклен театър – Благоевград. Пъстра, цветна, увлекателна история...

Продължава

Живакът удря 38 градуса днес

http://petel.bg/ZHivakat-udrya-38-gradusa-dnes__118688

Живакът в някои части на страната ще достигне 38 градуса. Сряда ще е един от най-горещите дни за последните седмици, предупредиха...

Златко Братетата проговори за първи път, след като го простреляха. Капитана му дължал пари

http://petel.bg/Zlatko-Bratetata-progovori-za-parvi-pat--sled-kato-go-prostrelyaha--Kapitana-mu-dalzhal-pari__118689

Соченият за наркобос Златомир Иванов-Баретата проговори за първи път, откакто бе прострелян с няколко куршума пред съдебната палата в...

След фатална ваксина: Малката Лили издъхна в страшни мъки във Ватикана!

http://petel.bg/Sled-fatalna-vaksina--Malkata-Lili-izdahna-v-strashni-maki-vav-Vatikana-__118690

14-годишната Лили Христова е издъхнала в жестоки мъкип и агония във Ватикана. Крещяла е от болка, съобщи TV7. По-страшното в момента е, че...

Преглед на печата от 8 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568606_pregled_na_pechata_ot_8_juli/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Масовото пенсиониране в силовите ведомства продължава
През първото полугодие броят на новоотпуснатите пенсии на служители в МВР и МО се е увеличил с над 25%

Сега

България може да загуби милиони евро от ЕК заради ВЕИ-та
Брюксел счита за недопустимо с пари от фондовете да се финансират проекти, които печелят и от продажбата на ток на преференциални цени

Отказите за достъп до информация през 2014 г....

Спортът по телевизията днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4859309

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Христо Иванов се надява Реформаторите да не го бламират пак

http://politics.actualno.com/Hristo-Ivanov-se-nadjava-Reformatorite-da-ne-go-blamirat-pak-news_483166.html

Залогът с конституционните промени е дали ще има отговорност. Ако съдебната власт се управлява така, че да се носи отговорност за провалите и корупцията, всички ще живеем по-добре. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на Нова телевизия, след като вчера (7 юли) на първо четене в Комисията за конституционните промени съдебната реформа и необходимите конституционни промени не бяха въобще приети. Христо Иванов заговори за „реален резултат” в пленарна зала и, ч

Обсъжда се създаването на Интегрален професионален колеж в Габрово

http://gabrovo.actualno.com/Obsyjda-se-syzdavaneto-na-Integralen-profesionalen-kolej-v-Gabrovo-news_483168.html

Създаването на Интегрален професионален колеж в Габрово бе темата на дискусията, проведена между местния бизнес, представители на средните училища и професионални гимназии, Технически университет-Габрово, РИО, Габровската търговско-промишлена палата, КНСБ, Областна администрация и Община Габрово. Срещата се състоя по инициатива на кмета Таня Христова и областния управител Николай Сираков на 6 юли в Ритуалната зала на Община Габрово. Целта е да се даде възможност на всички заинтересовани страни

Муравей Радев:Сиртакито в Гърция свърши

http://politics.actualno.com/Muravej-RadevSirtakito-v-Gyrcija-svyrshi-news_483169.html

Пред Гърция има два пътя за изход от кризата – труден и по-труден. Това каза в студиото на bTV бившият финансов министър от кабинета „Костов” Муравей Радев. По думите му трудният път минава през истински структурни реформи, а другият би довел до обществено-икономически взрив и ще върне Гърция десетки години назад. Според Радев южната ни съседка е обречена да остане в Европейския съюз, но е било грешка тя да бъде приета в еврозоната. Грешката на гръцкия премиер Алексис Ципрас

Адвокат Екимджиев: Да сте виждали МВР да арестува атлетични мутри?

http://crime.actualno.com/Advokat-Ekimdjiev-Da-ste-vijdali-MVR-da-arestuva-atletichni-mutri-news_483170.html

Полицаите от Първо РПУ, които бяха показани да бият двама младежи на видеоклип от 19 декември, са го сторили по времето, по което шеф на управлението е старши комисар Даниел Пашов. Същият Пашов сега оглавява полицията във Варна – тази, която ясно се видя как (без?!)действа по отношение на джебчийките от Игнатиево. Оказа се, че двамата младежи - Веселина Китова и Александър Грошанов, не са подали жалба за полицейско насилие. Правозащитникът Михаил Екимджиев заяви, че за него случаят е ясен

Не забравяйте! В 9 ч. спират водата в голяма част от Варна

http://petel.bg/Ne-zabravyayte--V-9-ch--spirat-vodata-v-golyama-chast-ot-Varna__118685

Поради възникнала авария в Приморски парк, днес без вода ще останат абонатите от Пантеона до плувен комплекс "Приморски", съобщиха от ВиК...

Правосъдният министър готов да подаде оставка

http://petel.bg/Pravosadniyat-ministar-gotov-da-podade-ostavka__118687

Ако не реформирам ВСС, ще си подам оставката. Аз нямам проблем с това да напусна поста. Явно обаче Георги Близнашки, който ми иска...

Аз имам традиция да живея на тихо място и никой да не ми влиза в личното пространство

http://cite.actualno.com/Az-imam-tradicija-da-jiveja-na-tiho-mjasto-i-nikoj-da-ne-mi-vliza-v-lichnoto-prostranstvo-news_483160.html

Това заяви водещата на сутрешния блок на Нова телевизия Анна Цолова, която коментира спазването на Наредбата за шума. Според новата Наредба е забранено да се правят празненства на открито през летния сезон след 22:00 часа. Ромите в махалата до кв. "Меден рудник" обаче недоволстват и искат старата наредба, защото си имали традиции как да си празнуват.

Безплатна вода ще се раздава в София

http://sofia.actualno.com/Bezplatna-voda-shte-se-razdava-v-Sofija-news_483163.html

Столична община организира раздаване на минерална вода във връзка с високите летни температури. На 8 юли от 12.00 часа минерална вода ще бъде раздавана на два пункта. Те са пред езерото „Ариана“ на Орлов мост и на площад „Света Неделя“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. На 9 и 10 юли от 12.00 ч. ще се раздава вода на три места. Освен на посочените две - пред езерото „Ариана“ на Орлов мост и на площад „Света Неделя“ и пред &bdq

Три жертви на катастрофи през денонощието

http://crime.actualno.com/Tri-jertvi-na-katastrofi-prez-denonoshtieto-news_483164.html

Трима души са загинали, а други 29 са ранени в катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, от тях двама са с опасност за живота, съобщиха от пресцентъра на МВР. Общо в страната са станали 24 произшествия. На територията на София са регистрирани 123 леки и четири тежки произшествия. При тях четирима души са ранени, загинали няма.

Уорън Бъфет даде $ 3 млрд. на Бил Гейтс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859713

Американският милиардер Уорън Бъфет дари акции за 2,84 млрд. долара от компанията си “Бъркшир Хатауей” на фондацията на Бил Гейтс и жена му Мелинда.
Магнатът обясни жеста с това, че двойката посвещавала повече време на филантропията от други милиардери, включително и от самия него.
Дарението е част от плана на милиардера да раздаде почти цялото си
Американският милиардер Уорън Бъфет дари акции за 2,84 млрд. долара от компанията си “Бъркшир Хатауей” на фондацията на Бил Гейтс и жена му Мелинда. Магнатът обясни жеста с това, че двойката посвещавала повече време на филантропията от други милиардери, включително и от самия него. Дарението е част от плана на милиардера да раздаде почти цялото си

Славия представя отбора за новия сезон на 11 юли

http://pik.bg/славия-представя-отбора-за-новия-сезон-на-11-юли-news362376.html

Славия представя отбора за новия сезон на 11 юли

Отборът на Славия ще представи състава и новите си попълнения за предстоящия сезон в събота, 11 юли, от 11 часа на клубния стадион в София.

За тогава е предвидена и последната контролна среща по време на лятната подготовка на "белите". Съперник в нея ще бъде втородивизионният Банско. В първия кръг на сезон 2015/16 Славия е домакин на пловдивския Локомотив.

Мъжът, спасил детето от питбула, скочил от колата си

http://petel.bg/Mazhat--spasil-deteto-ot-pitbula--skochil-ot-kolata-si__118682

Мъжът, който вчера отърва 7-годишно дете от лапите на питбул в "Надежда", е видял случващото се от колата си и хукнал да помага. Това обяви...

Ципрас се бори за 7 млрд. евро

http://petel.bg/TSipras-se-bori-za-7-mlrd--evro__118683

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се бори за 7 млрд. евро мостови кредит за два месеца от Европейския съюз. После ще се договаря новия...

Решават съдбата на Гърция в неделя

http://petel.bg/Reshavat-sadbata-na-Gartsiya-v-nedelya__118684

Кредиторите ще решат съдбата на Гърция най-вероятно в неделя. Тогава Европейската комисия свиква ново извънредно заседание на върха, но...

Костов на разпит за преференциалната лихва в КТБ

http://politics.actualno.com/Kostov-na-razpit-za-preferencialnata-lihva-v-KTB-news_483155.html

Бившият премиер Иван Костов е призован да се яви днес (8 юли) на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП). „Той ще дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката“, уточнява пред вестник „Труд“ информиран източник. Разпитът на Костов не е неочакван, коментира изданието. Той бе

Няма да има ток в офисите на НЗОК в София

http://sofia.actualno.com/Njama-da-ima-tok-v-ofisite-na-NZOK-v-Sofija-news_483156.html

Днес в офисите на Националната здравноосигурителна каса ще се провежда профилактика на електрическата мрежа. Токът ще бъде спрян от 9 до 16 часа в сградите на институцията на улиците "Кричим" и "Бигла" в София. Няма да работят сървърите на НЗОК, съответно и на районните здравноосигурителни каси. От институцията молят тези, които нямат спешна работа, да потърсят услугите на Здравната каса в следващите дни. Тези, чиято работа не търпи отлагане, няма да бъдат върнати. Въпреки проблемите с електри

Кога жегата е най-силна - отговорът на БАН

http://curious.actualno.com/Koga-jegata-e-naj-silna---otgovoryt-na-BAN-news_483157.html

Максималните температури през този период на годината се постигат след 17:00 часа. Това заявиха от НИМХ на БАН пред Нова телевизия. Според обяснението жегата ще се усеща най-силно в равнините, например Пазарджик, Пловдив. 35-38 градуса са нормални юлски температури, казаха от БАН и припомниха, че преди година по това време температурата е била 30 градуса. Точно тогава в София имаше голяма градушка. След днешния ден се очаква захлаждане в края на седмицата, като в петък (10 юли) студеният фрон

Питбул нападна дете в София

http://sofia.actualno.com/Pitbul-napadna-dete-v-Sofija-news_483158.html

Куче от породата питбул е нападнало и нахапало 7-годишно дете в София. Инцидентът е станал в двора на 102 училище в квартал "Надежда 4", съобщи Нова телевизия.   Калоян Евтимов е приет в "Пирогов" без опасност за живота. Детето е с няколко рани по ръката и откъснато парче месо от крака, разказа баща му Валентин. Калоян се е разминал сравнително леко заради помощта на млад мъж, който е минавал с колата си покрай училището и се е притекъл на помощ на детето. Самият той е бил нахапан по рък

Вижте как да се предпазите от топлинен удар

http://health.actualno.com/Vijte-kak-da-se-predpazite-ot-toplinen-udar-news_483161.html

Как да се предпазим от топлинен удар обясни в ефира на БНТ кардиологът Сотир Марчев. Според него ако поемаме достатъчно вода, няма да получим топлинен удар. При липсата на достатъчно вода се замъглява зрението, възможно е да се изгуби дори съзнание. "По време на горещините най-важно е децата да пият вода. Възрастните след 65 години започват да губят терморегулация, затова не трябва да им се вярва, че са добре", коментира гостът в студиото."Най-кратката рецепта е: пийте вода! Топлинен удар се

Кунева не разбира защо не се приеха промените в конституцията

http://pik.bg/кунева-не-разбира-защо-не-се-приеха-промените-в-конституцията-news362363.html

Кунева не разбира защо не се приеха промените в конституцията

Не разбирам защо не подкрепят предложенията за промени в конституцията след като стратегията за съдебната реформа беше подкрепена. В тази стратегия тези елементи бяха влезли. Това заяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът Меглена Кунева, попитана кой саботира промените в конституцията.

Трябва с по-малко предразсъдъци, повече готовност за диалог да се търси решението. Никога не е добра идея да напуснеш преговорите, убедена е Кунева. "Не искам да употребявам думата саботаж. Никой не може да се държи като Ципрас. Не можеш да напуснеш масата на преговорите. Ще преговаряме докато имаме резултати. Стъпка по стъпка трябва да убедим колегите си. Затова подписахме коалиционно споразумение, затова имаме мнозинство на, което да разчитаме, за да може тези неща да се случат", коментира вицепремиерът.

Тя озадачено запита какъв е предметът на спора за конституцията? "Ние искаме ли да има съдебна реформа, върховенство на закона? Всички казват "да". Някой против ли е разделянето на ВСС - не. Тогава къде е проблемът, зададе въпроси Кунева. Според нея се минава в някакви правно-технически спорове, а това, което трябвало да се извърши в парламента е политически акт. Гласуването на конституцията е политически акт, допълни Меглена Кунева.

На мястото на Хамас може да дойде нещо ''още по-лошо''

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255492_%D0%9D%D0%B0+%D0%BC%D1%8F%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A5%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81+%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%BE%D0%B9%D0%B4%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%BE+%27%27%D0%BE%D1

 Точно 16 минути трае видеото на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД). Този път обаче заплахите не са адресирани към някое западно правителство, а към единоверци - сунитите от Хамас, които ИД нарича „тираните от Хамас”.

Видеото е заснето в сирийската провинция Алепо, превърнала се в крепост на бойците от "Ислямска държава". В записа се казва: "Ние ще унищожим еврейската държава, вас (Хамас) и Фатах (групировката, управляваща на Западния бряг). Никакви светски сили няма да останат – защото нашето множество постепенно ще ги претопи", заканва се мъж с маска на лицето.

Онова, което не се харесва на "Ислямска държава" е, че радикалните ислямисти от Хамас се сближават с шиитската иранска държава. Трън в очите на ислямистите е и това, че Хамас поддържа контакти с ливанската шиитска групировка Хизбула, която в Сирия се бие на страната на президента Асад. Бойците на „Ислямска държава” са известни с безкрайната си омраза към шиитите, смятани от тях за изменници.

Хамас не бил достатъчно радикален

Терористите от ИД смятат, че Хамас не прилага достатъчно строго шериата в контролираната от групировката крайбрежна ивица, и че не следва достатъчно твърд курс в борбата срещу Израел. "Пътят за освобождението на Палестина преминава през Ирак и ние всеки ден се приближаваме до тази цел", уверява маскираният мъж от видеото и добавя: "Хамас вече се отдалечиха твърде много от целта".

Вярно е, че ИД все още не е фактор в ивицата Газа - според някои оценки групировката има около хиляда свои симпатизанти в региона. В същото време все повече хора напоследък публично се обявяват за привърженици на "Ислямска държава". Миналия месец джихадистите дори поеха отговорност за две ракетни нападения срещу Израел, които за щастие не причиниха щети.

След ожесточената война срещу Израел през лятото на 2014 година, Хамас се опитва да ограничи влиянието на различни екстремистки групировки, които торпедират примирието с Израел. Хората на Хамас изравниха със земята една джамия на салафити, задържани бяха и много техни привърженици. При опит да бъде арестуван беше убит водачът на групировката "Армия на ислямската държава" Юнис Хунар.

Хранителна среда за екстремизъм

Това не е първият сблъсък между Хамас и салафитите. Опустошената от войните и блокирана от Израел тясна крайбрежна ивица в Газа, в която управлява Хамас, е идеално място за екстремисти: там младите хора нямат никакви перспективи за бъдещето, страдат от огромна безработица и други ограничения. А това ги кара да се радикализират. Много палестинци, които през 2006 година гласуваха за Хамас, се надяваха, че ислямистите ще облекчат живота им. Нищо подобно обаче не се случи, точно обратното дори.

Новата конфронтация между Хамас и "Ислямска държава" сега заплашва да утежни още повече положението на обикновените хора в Газа. Но това е лоша новина и за Израел. Израелският министър за тайните служби Израел Катц твърди, че Хамас и ИД са сключили пакт за съвместни действия на Синайския полуостров. Хамас категорично отрича подобно нещо.

В същото време Израел се чуват загрижени гласове, които предупреждават, че Хамас може да загуби контрола си над ивицата Газа. Бившият шеф на американското военно разузнаване Майкъл Флин предупреди още през 2014 година, че ако бъде разбита групировката Хамас, на нейно място може да дойде "нещо още по-лошо".

Икономисти призоваха Меркел да промени курса си по гръцката криза

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255491_%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8+

 Видни икономисти призоваха германския канцлер Ангела Меркел да промени политическия си курс и да спре налагането на гръцкия народ на безкрайни строги икономии, предаде Ройтерс. Те направиха това в открито писмо, публикувано днес във водещи европейски издания. "Предписаното лекарство от германското финансово министерство и Брюксел изцежда кръвта на пациента, а не лекува заболяването", написаха икономистите в откритото си писмо, публикувано на сайта на германския вестник "Тагесшпигел", цитира БТА. "В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка", пише още в документа. Писмото ще бъде публикувано и във френския вестник "Монд", както и в английските "Гардиън" и "Нейшън". "За жалост куршумът няма да убие само бъдещето на Гърция в Европа. Пораженията ще убият еврозоната като фар на надеждата, демокрацията и просперитета и може да причинят широкообхватни икономически последствия по целия свят". Тома Пикети от Парижката школа по икономика, Джефри Д. Сакс от Колумбийския университет, професорът от Харвард дани Родрик и оксфордският икономист Саймън-Рен Луис, Хайнерс Фласбек, бивш държавен секретар в германското финансово министерство, са сред подписалите писмото, което призовава Меркел да направи отстъпки на Гърция. "Нашето послание към канцлера Меркел е ясно: призоваваме Ви да предприемете този жизненоважен акт на лидерство за Гърция и Германия, както и за света", се казва в документа. "Историята ще Ви запомни с действията Ви от тази седмица. Очакваме и разчитаме на Вас да направите смелите и великодушни стъпки към Гърция, от които Европа ще има полза поколения напред", допълват икономистите.

Плащаме наполовина за почивка в Гърция, но ако имаме парите в брой

http://petel.bg/Plashhame-napolovina-za-pochivka-v-Gartsiya--no-ako-imame-parite-v-broy__118680

Българите може да получат отстъпки до 50% за почивка в Гърция, ако платят в брой. Гърците много силно се нуждаят от пари в брой и е въпрос на...

Маги Малеева тръгна с успех при легендите на Уимбълдън

http://petel.bg/Magi-Maleeva-tragna-s-uspeh-pri-legendite-na-Uimbaldan__118681

Магдалена Малеева започна с победа на Уимбълдън в турнира на двойки за бившите професионални тенисистки. 40-годишната Малеева и Рене...

Американски конгресмен призова да се отговори със сила на присъединяването на Крим

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255490_%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%82

 Сенатор Роджър Уикър, намиращ се в състава на американската делегация на сесията на Парламентарната асамблея на ОССЕ (Организация за сигурност и сътрудничество в Европа) в Хелзинки, в интервю за Руска служба на „Гласът на Америка” обвини Русия в „нарушаване на ненарушимостта на граници на страни-членки на ОССЕ”.
Американският сенатор счита, че присъединяването на Крим представлява „руска агресия” и „анексия от силна държава” на територия на друга държава, влизаща в състава на ОССЕ.

„Може да се измисли какъвто и да е предлог, но всички в света, от двете страни на проблема съзнават, че това е акт на агресия. Това е възмутително. Това подлежи на осъждане и, откровено казвайки, на такова нещо трябва да се отговори със сила” – заявил Уикър в интервю за изданието.

В Хелзинки на 6 юли бе открита пленарна сесия на ПА на ОССЕ. Руската делегация не участва в нея, тъй като на част от руската делегация бе отказано влизане във Финландия във връзка с наложените санкции против Русия.

Парламентът откри: КТБ е била личният банкомат на Цветан Василев

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255489_%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%3A+%D0%9A%D0%A2%D0%91+%D0%B5+%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%B0%D

 Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й.

Това се твърди в доклада Временната анкетна комисия за проверка на Корпоративна търговска банка (КТБ). Докладът е внесен в деловодството на парламента в края на работния ден.

Депутатите пренесоха на хартия твърденията си, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат. Според доклада банкерът – мажоритарен акционер, основно е финансирал сам себе си, като огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си и със самия Василев. Много от тях били създадени броени месеци, преди да получат милионни заеми. Често одобрението се давало буквално в деня на искането, посочва Нова тв. След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му.

На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв.А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида, заключава анкетната комисия. В доклада като виновници за фалита на КТБ са посочени и ДАНС, КФН и БНБ. След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото.

Гърция излиза от еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255488_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%82+%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0

 Възхищавам се на чувството за хумор на Алексис Ципрас. Заменяйки Янис Варуфакис като финансов министър с Евклидис Цакалотос, гръцкият премиер сменя един, по общото мнение, икономист марксист, обучен в университета в Есекс, за друг такъв, получил обучението си в Оксфордския университет. Учудващо е, че някои виждат в това повод за оптимизъм, пише Волфганг Мюнхау във „Файненшъл таймс“.

Това което знаем за г-н Цакалотос е, че той е твърд преговарящ, който вярва в облекчаването на дълга също толкова, колкото и предшественикът му. Това означава, че основната пречка за постигане на сделка остава непреодолима: Гърция продължава да казва „не“ на предишното споразумение, а Германия казва „не“ на всичко останало. За разлика от гърците, германците не смениха финансовия си министър в неделя. Берлин, напротив, потвърди позицията си, че понастоящем не съществува основа за сделка.

Ново споразумение между Гърция и кредиторите й ще изисква серия от политически размествания да настъпят едновременно през следващите няколко дни. За начало, гърците ще трябва да приемат програма за икономии и структурни реформи, много подобна на тази, която отхвърлиха на референдума. Германците пък ще трябва да приемат облекчаване на дълга. По първия въпрос сега по-лесно би се постигнало споразумение, след като Варуфакис си отиде.

Когато сравните последното предложение на кредиторите, отхвърлено на референдума от гръцкия електорат, с последното предложение на Атина, трудно бихте открили действителните разлики. Ако всички желаят сделка, аз съм сигурен, че споразумение може да бъде скалъпено и „продадено“ у дома.

Лошото е, че вече не съм сигурен дали всички кредитори, най-вече Германия, все още желаят сделка. В Берлин се затвърждава мнението в официалните кръгове, че сделка не може да бъде постигната с едно правителство, ръководено от г-н Ципрас.

Някои от най-агресивните изявления идват от ръководството на ГСДП, по-малкия коалиционен партньор на Ангела Меркел, който до неотдавна упражняваше сдържащо влияние в германската политика.

Сега социалдемократите най-гръмко настояват за GRExit, защото съзират благоприятна възможност да маркират популистка политическа територия като своя собствена.

Тъй като отблизо следя германския дебат за Гърция, виждам доста хора, които истински се надяват на GRExit,, забравяйки за 87-те милиарда евро евентуални загуби, и то само за Германия.

Общото мнение в Берлин е, че гърците са решили да извършат икономическо самоубийство. Когато г-н Ципрас в неделя за пореден път направи предложение за нови преговори, г-жа Меркел прие учтиво да го изслуша на срещата на върха на Еврозоната във вторник. В Берлин обаче се говори не за компромис, а за това как да се организира хуманитарната помощ след Грекзит. Идеята Гърция да остане в еврозоната е смятана за някак си странна.

Гръцката стратегия е да внесе разделение сред кредиторите. Това вероятно е най-доброто, което могат да сторят, но изобщо не е толкова велико, тъй като за постигане на споразумение е необходимо единодушие. Но това поне ще прекрати политическата изолация на Гърция. Париж и Рим изглеждат по-склонни от Берлин да възобновят преговорите.

В случай че бъде невъзможна голяма сделка, би могло да се постигне споразумение за преструктуриране само на гръцката банкова система и да не се прави нищо друго. За нещастие единствената институция с финансова способност да постигне такова споразумение е същият този Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който администрира обикновена програма за заеми. Всяка сделка на ЕСМ, голяма или малка, изисква единодушно одобрение от неговите членове и аз не виждам как Германия ще одобри сделка само за банките, докато гръцкото правителство продължава да не си плаща на официалните кредитори.

Друг вариант е да се обсъди многостранна сделка само за банките. Италия и Франция биха могли да поведат коалиция на желаещите да рекапитализират гръцката банкова система до степен, при която тя разполага с достатъчно фондове, за да позволи на гръцкото правителство да вдигне капиталовия контрол. На този етап гърците биха могли да започнат да просрочват платежи към официалните си кредитори.

Нямам доказателства, че френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци желаят да поемат такъв огромен политически и финансов риск. Никой от тях не иска политическа вражда с Германия.

В крайна сметка смятам, че ако GRExit, се случи, това ще стане тихомълком. Правителството на Ципрас един ден въвежда евро деноминиран ликвиден инструмент. Ако банковата система продължи да се влошава, правителството ще трябва да отпечата толкова много дългови разписки, че те ще се търгуват на сивия пазар с отстъпка. Накрая централната банка ще контролира доставките на тази паралелна валута. Тя никога няма да стане законно платежно средство, но ако няма достатъчно евро в обращение, може да стане де факто валута на Гърция.

С други думи GRExit сега е положението по подразбиране. То ще се случи, ако във вторник вечерта срещата на върха не успее да преодолее сегашната агонизираща безизходица.

Германският червен кръст е готов да окаже хуманитарна помощ на Гърция

http://europe.actualno.com/Germanskijat-cherven-kryst-e-gotov-da-okaje-humanitarna-pomosht-na-Gyrcija-news_483153.html

Германският червен кръст съобщи, че е готов да окаже медицинска и хуманитарна помощ на Гърция при нужда, предаде AFP. „Готови сме във всеки аспект“, каза говорителят на Германския червен кръст Дитер Шутц в интервю пред немския вестник Leipziger Volkszeitung. „Пенсионерите, бедните, болните и мигрантите са най-силно ударени“, добави той. Германското правителство е най-големия противник на Гърция в преговорите за дълговата криза на страната, отказвайки на Атина да рес

35 жертви на MERS в Южна Корея

http://asia.actualno.com/35-jertvi-na-MERS-v-Ujna-Koreja-news_483154.html

Жертвите на коронавируса Близкоизточен респираторен синдром (MERS) в Южна Корея достигна 35 души, предава агенцията Йонап. Министерството на здравеопазването съобщи в сряда за две нови жертви на MERS в страната. Това са първите смъртни случаи от вируса, регистрирани през последните осем дни. Броят на заразените остава същият - 186 души. В момента 811 души са поставени под карантина. Близкоизточният респираторен синдром няма специфични симптоми в ранния стадий. Най-голям е рискът при хора

Русия резна тока на сепаратистите за неплатени сметки

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255487_%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0+%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B5%D0%B

 Украинските власти обявиха, че Русия е прекъснала доставките си на електричество за територии в Източна Украйна под контрола на проруските сепаратисти заради неплатени сметки, предаде АФП. „Водихме плодотворни преговори с руснаците. Четири електропровода към територията извън нашия контрол бяха прекъснати“, заяви украинският министър на енергетиката Володимир Демчишин.
Той посочи, че месечната сметка за тези доставки възлиза на 300 млн. гривни (12 млн. евро) и досега не е била плащана. Русия не коментира тази информация, която би могла да е знак за отстъпление на Кремъл спрямо проекта „Новороссия“ (Нова Русия) – искано от сепаратистите териториално обединение на областите в Южна и Източна Украйна, водени от Донецка и Луганска област.

Съобщението идва в момент, когато в Минск заседава Контактната група за Украйна, съставена от представители на Киев, Москва, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и проруските сепаратисти. Целта на новия кръг преговори е придвижване напред на мирния процес в източната част на страната, където в конфликта от април 2014 г. са загинали над 6500 души.

Тексас се готви за война с армията на САЩ!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255486_%D0%A2%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D1%81+%D1%81%D0%B5+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0+%D1%81+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9%21

 Жителите на Тексас възприеха плановете на Вашингтон да проведе военни учения на територията на щата като опит да го окупират и да въведат военно положение, пише Washington Post. Те се опасяват, че по този начин Пентагонът ще се опита да обезоръжи местните бойни сили, за да не са после годни да дадат отпор на федералните войски.
Тексасците подозират Обама, че има намерение да засили федералната власт в по принцип непокорния щат, където има силни сепаратистки настроения. Такъв особено е окръг Бастроп, където "антиамериканските" настроения са особено силни и незнайно защо именно тук ще се проведат ученията. 
На място пристигна представителят на Пентагона Марк Ластория, който така и не успя да убеди местните. Несговорчив се оказа и губернаторът на щата Грег Ебът, който призова местните гвардейци да следят внимателно за маневрите на военните. А местният конгресмен Тед Круз добави, че на Вашингтон не може да му се има вяра.

Холандският премиер: Само чудо ще остави Гърция в еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255485_%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%3A+%D0%A1%D0%B0%D0%BC%D0%BE+%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0

 Предотвратяването излизането на Гърция от еврозоната „може да се предотврати само с чудо“, каза премиерът на Нидерландия Марк Рюте след срещата на лидерите от еврозоната, предаде ТАСС. „Ако гръцкото правителство не представи ясни предложения за реформи и намаляване на разходите, страната ще се окаже в още по-сложна ситуация от настоящата“, каза той. Холандският лидер подчерта, че е особено разочарован от това, че от Атина „все още не са постъпили конкретни предложения“.
„Оставащото време е все по-малко. Властите в Гърция поставят на карта интересите на собствения си народ“, каза още Рюте. 
Той припомни, че за неделя е планирано още една среща на лидерите от еврозоната (и среща на лидерите на 28-те страни-членки). Липсата на договореност с Гърция ще означава излизане на страната от еврозоната, уверен е премиерът.

Франция реши окончателно - няма да дава „Мистрал”-ите на Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255484_%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8+%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%87%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%BE+-+%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%E2%80%9E

 Френското правителство прие окончателно решение да не доставя хеликоптероносачите тип "Мистрал" на Русия", въпреки високата санкция за неизпълнение на договора. Това заяви френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан по време на пресконференция във Вашингтон, съобщава Sputnik.
Той подчерта, че неизпълнението на договора с Русия ще струва на Франция 1.2 милиарда долара, но друг начин, по думите му, нямало. 
Министърът припомня, че прекратяването на договора е свързано с позицията на Русия по украинския конфликт. Тъй като ситуацията с Русия не се е променила, договорът не може да бъде изпълнен, посочва той. 
Льо Дриан каза още, че Франция трудно ще намери друг купувач за "Мистрал"-ите, тъй като корабите са проектирани по руските стандарти. Той добави, че ще се радва, ако САЩ се съгласят да закупи тези кораби.


Тайфунът "Фалкон" удари Филипините (видео)

http://petel.bg/Tayfunat-Falkon-udari-Filipinite--video-__118676

Поройни дъждове се изсипаха над столицата на Филипините. Причина за това е тайфунът „Фалкон“, приближаващ се до островите, съобщи ТАСС,...

Тексас се готви за война с армията на САЩ!

http://petel.bg/Teksas-se-gotvi-za-voyna-s-armiyata-na-SASHH-__118677

Жителите на Тексас възприеха плановете на Вашингтон да проведе военни учения на територията на щата като опит да го окупират и да въведат...

Религиозен календар за днес

http://petel.bg/Religiozen-kalendar-za-dnes__118679

Св. вмчк Прокопий. Преп. Теофил Мироточиви (Македонски) Св. вмчк Прокопий бил родом от Ерусалим и живял по времето на император...

Помощи за първокласници

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/dfyhNW7p9i8/

Започна приемането на молби-декларации за еднократна целева помощ за ученици, записани в първи клас, за покриване на част от разходите в началото на учебната 2015/2016 г. Право на еднократната целева помощ за ученици имат семейства, чийто средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията е по-нисък или равен на 350 лева. Този доходен критерий не се изисква за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки.
Молби-декларации се подават по постоянен адрес до 30 септември, след записване на детето в първи клас.
Еднократната целева помощ за ученици по Чл. 31 се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции само веднъж за целия период на обучение, при първоначалното записване на детето в първи клас. Помощта се възстановява, ако детето не постъпи в училище.
Прилагат се следните документи:
1. Удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията – за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. Удостоверение, че детето е записано в първи клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;
3. Копие от заповед на директора на дирекция “Социално подпомагане” и/или решение на съда за настаняване на детето в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето ;
4. Удостоверение за раждане на детето (за справка);
5. Лична карта (за справка);
6. Протокол на ЛКК (ако има такъв);
7. Копие от експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК (при наличие);
8. Удостоверение за наследници (само в случаите по чл. 10а, ал. 4, т. 2 ЗСПД);
9. Удостоверение за семейно положение (само в случаите по чл. 10а, ал. 4, т. 2 ЗСПД).
Дирекция „Социално подпомагане” Поморие
адрес: гр.Поморие, ул. „Солна” № 15
телефон: 0596 / 2 52 40
e-mail: dsp-pomorie@asp.government.bg

Меркел и балканското "буре с барут"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255483_%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%22%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B5+%D1%81+%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%82%22

Висока безработица, широко разпространена корупция и авторитарни политически елити - по това си приличат Сърбия, Босна/Херцеговина и Албания. И не само по това: и в трите страни намалява ентусиазмът за членство в ЕС. В известна степен това се дължи и на решението на Брюксел да не приема нови страни-членки през следващите 5 години. Геополитическа игра? От векове Балканите са наричани "бурето с барут на Европа". На фона на напреженията между Русия и Запада тази метафора придобива нов смисъл. Визитата на германската канцлерка в региона няма за цел да ограничава руското влияние на Балканите, уверява Гунтер Крихбаум, шеф на Комисията по европейските въпроси в Бундестага: "Страните трябва сами да решат какво искат. Ценностите на ЕС са видимо различни от тези, на които държат Русия и правителството на господин Путин", казва той. Според Душан Релич, ръководител на бюрото на германската фондация "Наука и политика" в Брюксел, посещението на германската канцлерка трябва да покаже "колко важни са Балканите за Германия и за ЕС". Така Меркел демонстрира пред "големите играчи" на изток - най-вече Русия, но също и Китай и Турция, че ЕС и занапред ще си остане най-надеждната опора за този регион. Според Релич, съществува опасност цяла Югоизточна Европа да се превърне в нежелано място за инвестиции заради гръцката криза. С обиколката си в региона Меркел може да разсее тези съмнения, смята политологът. В Белград например от седмици насам се обсъжда дали Меркел най-сетне ще даде зелена светлина за започването на присъединителните преговори със Сърбия. На ЕС не му трябва "втори Кипър" От три години Сърбия е официална кандидатка за членство в ЕС, но липсата на напредък в преговорите й с Косово на практика блокират интеграцията на страната в общността. През 2008 г. Косово обяви своята независимост, която не беше призната от Белград. А през 2013, с посредничеството на ЕС, беше изработено споразумение, даващо на Косово широки права на самоуправление в областта на правосъдието и администрацията. В замяна на това Прищина трябваше да уреди правата на сръбското малцинство в Косово. Това споразумение обаче и до днес остава неизпълнено. "ЕС не иска да се сдобие с "втори Кипър", т.е. с още една държава с териториален конфликт", казва християндемократът Крихбаум и подчертава, че от гледна точна на ЕС не е най-важно кога ще бъде открита първата глава за преговори със Сърбия, а това страната да влезе в ЕС добре подготвена. Стари и нови проблеми Мъчително бавно върви и сближаването между Босна/Херцеговина и ЕС. През март влезе в действие стабилизационно споразумение с ЕС, целящо да установи тясно политическо и икономическо партньорство между Сараево и Брюксел. Условието за това беше Сараево да реформира основно конституцията на страната, но това така и не беше извършено. „Ситуацията в страната не е много окуражителна”, казва Крихбаум. „Босненските политици и администрацията все още се придържат към Дейтънското мирно споразумение отпреди 20 години, което предвижда всяко важно решение да се взима с консенсус между представителите на трите народностни групи в страната – бошняците-мюсюлмани, сърбите и хърватите. А това често води до блокиране на важни законодателни инициативи. Наблюдателите са единодушни, че мисията на Меркел в Тирана ще е по-лесна, отколкото тази в Белград и Сараево. „Западът смята Албания за "фактор за стабилност на Балканите" казва Душан Релич. Той очаква Меркел дискретно да намекне на албанския премиер Еди Рама да изостави приказките за "Велика Албания"- онзи националистически проект, който освен самата Албания включва още Косово, както и части от Сърбия, Черна гора, Македония и Гърция. "Канцлерката вероятно ще се заинтересува и от това защо от Албания пристигат толкова много кандидати за убежище в Германия", смята Релич. Баварският Християнсоциален съюз /ХСС/ отдавна настоява Албания да бъде обявена за "сигурна държава", което ще ускори отхвърлянето на молбите за убежище. Тревогите на местните демократи Някои наблюдатели се опасяват, че част от тревожните тенденции в страните от Западните Балкани се премълчават в Берлин - например нетърпимостта на управляващите към всички критични гласове, както и "ловът на вещици" срещу представителите на опозицията в Сърбия, казва за Дойче Веле сръбският политолог Дорде Вукадинович. "Тези въпроси изобщо не са в дневния ред на Берлин или се споменават без нужната острота - което разочарова проевропейски настроените кръгове в Сърбия", казва той. Балканската обиколка на германската канцлерка включва още срещи с представители на гражданското общество. По всяка вероятност те ще използват възможността да обсъдят с нея проблемите, които спъват демократизацията на техните държави.

Гърците много ще сбъркат, ако решат да разчитат на Оланд

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255482_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D1%82%2C+%D0%B0%D0%BA%D0%BE+%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D0%B0+%D1%80%D0%B0%

 Сред множеството цветисти описания на гръцката криза особено се открои това на френския министър на икономиката Еманюел Макрон, който каза, че не би било редно след гръцкото "не" на референдума в неделя да се създава някакъв нов Версайски договор за еврозоната. С това той се обяви против прекалено суровото отношение към гръцкото ръководство. И събуди спомените за едно време, когато германци и французи бяха заклети врагове, а континентът беше потънал в кръв и хаос.

Едновремешните врагове междувременно са приятели. И - ето ти още един цветист израз - от години вече представляват т.нар. германско-френска ос, определяща посоката, в която върви Европа. В момента обаче можем само да гадаем каква е тази посока. Стане ли дума за Гърция, в изявленията на водещи френски политици като министъра на икономиката Макрон, финансовия министър Сапен и дори самия президент Оланд неизменно се дочува разбиране за позициите на гръцкото правителство. В Германия нещата изглеждат другояче. Нима в безкрайния покер с Атина Франция пледира за компромис на всяка цена?

Симпатии към Атина

Причини за подобни стремежи има достатъчно. Във Франция Ципрас среща одобрение не само в партиите от крайнолевия и крайнодесния политически спектър. В редиците на управляващата социалистическа партия също има силни симпатии към този политически авантюрист, който вместо да се съобразява безропотно с всевъзможни договори и правила, предпочита да се позове на народната воля. Тези нагласи не са чужди на един народ, който прие с минимално мнозинство Маастрихтския договор. След гръцкото "не" бившият френски министър на образованието Беноа Хамон написа в Туитър: "Французите биха гласували като гърците". И нищо чудно да е прав. Още повече, че днешният президент едно време също се опитваше да "лови" избиратели с подобни идеи. Преди три години Франсоа Оланд успя да влезе в Елисейския дворец включително защото цялата му предизборна кампания беше насочена срещу пропагандираната от Ангела Меркел политика на икономии. Веднъж влязъл във властта обаче, Оланд бързо се напасна - и промени тона.

Но независимо от целия копнеж по по-хлабави правила в Европа, тази криза едва ли ще пречупи германско-френската ос. За подобно нещо на Париж просто му липсва необходимата сила, защото самата Франция също е застрашена от кризата. В страната дори вече се дебатира около евентуален "Фрексит" - тоест, излизането на Франция от еврозоната.

Слаба Франция

Само преди няколко дни бе публикувана една доста стряскаща статистика, според която Франция едва е успяла да се задържи под символично важната граница от 100% задлъжнялост спрямо БВП. Бързо подобряване на ситуацията не се очаква. Тъкмо обратното: Франция, също като Гърция, се нуждае от спешни реформи и мерки за оздравяване на социалните системи. От тази позиция Франция не може да си позволи да се бори с Германия за надмощие.

Но френският президент Оланд би могъл да стори нещо друго: да се пребори за по-голямо политическо влияние в рамките на този лидерски дует, в който от месеци насам Берлин свири първа цигулка, независимо дали става дума за украинския конфликт или за гръцката криза. Впрочем, френският президент сигнализира готовността си да поеме подобна роля още във времето, когато германското търпение към Гърция не се беше окончателно изчерпало. Социалистът Оланд беше първият, който през януари тази година прие новоизбрания гръцки премиер Ципрас.

В същото време е съмнително дали Оланд ще получи шанс да посредничи в гръцката криза. А и е твърде вероятно френските усилия в тази посока да са предназначени само за публиката у дома.

Отсега е ясно, че накрая Берлин и Париж ще се обединят около обща позиция за Гърция, с което ще определят и европейския курс в тази криза. Оланд не може да си позволи траен конфликт с Меркел - за него това би било равнозначно на политическо самоубийство.

И още нещо: изчисленията показват, че Франция е "заложила" в Гърция между 40 и 60 милиарда евро. А това значително притъпява готовността на Оланд за компромиси по основното гръцко искане: опрощаване на дълговете. Французите може и да симпатизират на "гръцкия бунт", но Париж определено няма излишни пари. В това отношение ситуацията днес не се различава от тази по времето на Версайския договор.

Основана е френската столица Париж

http://chronicles.actualno.com/Osnovana-e-frenskata-stolica-Parij-news_483007.html

На 8 юли 52 г. пр. н.е. е основан един от най-емблематичните съвременни европейски градове – Париж. Според съвременните историци днешната френска столица започва да се формира след преселването на келтското племе паризии по тези земи. Първоначално градът носи звучното име Лутеция. В буквален превод това означава „блатиста местност” или „място, което е заобиколено от вода”. Едва през 212 година градът получава днешното си име „Париж”. Смята се, че то про

Жълт код в 23 области за високи температури

http://society.actualno.com/Jylt-kod-v-23-oblasti-za-visoki-temperaturi--news_483150.html

Жълт код е обявен за 8 юли в почти цялата страна заради високи температури и горещо време, съобщи БГНЕС. Кодът е в сила за 23 области на Западна, Северна, Централна и Южна България, само в 5 области на Източна България е обявен зелен код – Търговищка, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска. В областите с жълт код температурите ще бъдат между 35 и 38 градуса. Времето отново ще е слънчево, около и след обяд и горещо. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, по Черно

Тунис вдига стена по границата с Либия

http://africa.actualno.com/Tunis-vdiga-stena-po-granicata-s-Libija--news_483152.html

Тунис започна изграждането на стена по границата със съседна Либия след терористичния акт, извършен в курорта Сус, обяви във вторник премиерът Хабиб Есид. Според Есид, който даде интервю за държавната телевизия, съоръжението трябва да предотврати проникването на терористи от групировката "Ислямска държава" (ИД), която контролира няколко области в съседната на Тунис, Либия. "Започнахме изграждането на стената и изкопаването на ров по цялата граница с Либия. Дължината на цялата стена ще бъ

Софийската опера с две балетни представления за деца в парка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859629

Балетистите, танцуващи в спектаклите “Пепеляшка” и “Зле опазеното момиче”, ще изиграят двете представления за деца, но извън сградата на Софийската опера. Това ще се случи съответно на 13 и 14 юли на голяма сцена във вековната гора в парка на Военната академия “Г. С.
Балетистите, танцуващи в спектаклите “Пепеляшка” и “Зле опазеното момиче”, ще изиграят двете представления за деца, но извън сградата на Софийската опера. Това ще се случи съответно на 13 и 14 юли на голяма сцена във вековната гора в парка на Военната академия “Г. С.

Тихомълком към Грекзит

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255481_%D0%A2%D0%B8%D1%85%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%BC+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%93%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B7%D0%B8%D1%82

 Възхищавам се на чувството за хумор на Алексис Ципрас. Заменяйки Янис Варуфакис като финансов министър с Евклидис Цакалотос, гръцкият премиер сменя един, по общото мнение, икономист марксист, обучен в университета в Есекс, за друг такъв, получил обучението си в Оксфордския университет. Учудващо е, че някои виждат в това повод за оптимизъм.

Това което знаем за г-н Цакалос е, че той е твърд преговарящ, който вярва в облекчаването на дълга също толкова, колкото и предшественикът му. Това означава, че основната пречка за постигане на сделка остава непреодолима: Гърция продължава да казва “не” на предишното споразумение, а Германия казва “не” на всичко останало. За разлика от гърците, германците не смениха финансовия си министър в неделя. Берлин, напротив, потвърди позицията си, че понастоящем не съществува основа за сделка.

Ново споразумение между Гърция и кредиторите й ще изисква серия от политически размествания да настъпят едновременно през следващите няколко дни. За начало, гърците ще трябва да приемат програма за икономии и структурни реформи, много подобна на тази, която отхвърлиха на референдума. Германците пък ще трябва да приемат облекчаване на дълга. По първия въпрос, сега по-лесно би се постигнало споразумение след като Варуфакис си отиде.

Когато сравните последното предложение на кредиторите, отхвърлено на референдума от гръцкия електорат, с последното предложение на Атина, трудно бихте открили действителните разлики. Ако всички желаят сделка, аз съм сигурен, че споразумение може да бъде скалъпено и “продадено” у дома.

Лошото е, че вече не съм сигурен дали всички кредитори, най-вече Германия, все още желаят сделка. В Берлин се затвърждава мнението в официалните кръгове, че сделка не може да бъде постигната с едно правителство, ръководено от г-н Ципрас.

Някои от най-агресивните изявления идват от ръководството на ГСДП, по-малкия коалиционен партньор на Ангела Меркел, който до неотдавна упражняваше сдържащо влияние в германската политика. Сега социалдемократите най-гръмко настояват за Грекзит, защото съзират благоприятна възможност да маркират популистка политическа територия като своя собствена.

Тъй като отблизо следя германския дебат за Гърция, виждам доста хора които истински се надяват на Грекзит, забравяйки за 87-те милиарда евро евентуални загуби, и то само за Германия.

Общото мнение в Берлин е, че гърците са решили да извършат икономическо самоубийство. Когато г-н Ципрас в неделя за пореден път направи предложение за нови преговори, г-жа Меркел прие учтиво да го изслуша на срещата на върха на Еврозоната във вторник. В Берлин обаче се говори не за компромис, а за това как да се организира хуманитарната помощ след Грекзит. Идеята Гърция да остане в еврозоната е смятана за някакси странна.

Гръцката стратегия е да внесе разделение сред кредиторите. Това вероятно е най-доброто, което могат да сторят, но изобщо не е толкова велико, тъй като за постигане на споразумение е необходимо единодушие. Но това поне ще прекрати политическата изолация на Гърция.

Париж и Рим изглеждат по-склонни от Берлин да възобновят преговорите. В случай че бъде невъзможна голяма сделка, би могло да се постигне споразумение за реструктуриране само на гръцката банкова система и да не се прави нищо друго.

За нещастие единствената институция с финансова способност да постигне такова споразумение е същият този Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който администрира обикновена програма за заеми. Всяка сделка на ЕСМ, голяма или малка, изисква единодушно одобрение от неговите членове и аз не виждам как Германия ще одобри сделка само за банките докато гръцкото правителството продължава да не си плаща на официалните кредитори.

Друг вариант е да се обсъди многостранна сделка само за банките. Италия и Франция биха могли да поведат коалиция на желаещите да рекапитализират гръцката банкова система до степен, при която тя разполага с достатъчно фондове, за да позволи на гръцкото правителство да вдигне капиталовия контрол. На този етап гърците биха могли да започнат да просрочват платежи към официалните си кредитори.

Нямам доказателства, че френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци желаят да поемат такъв огромен политически и финансов риск. Никой от тях не иска политическа вражда с Германия.

В крайна сметка смятам, че ако Грекзит се случи, това ще стане тихомълком. Правителството на Ципрас един ден въвежда евро деноминиран ликвиден инструмент. Ако банковата система продължи да се влошава, правителството ще трябва да отпечата толкова много дългови разписки, че те ще се търгуват на сивия пазар с отстъпка.

Накрая централната банка ще контролира доставките на тази паралелна валута. Тя никога няма да стане законно платежно средство, но ако няма достатъчно евро в обръщение, може да стане де факто валута на Гърция.

С други думи Грекзит сега е положението по подразбиране. То ще се случи, ако във вторник вечерта срещата на върха не успее да преодолее сегашната агонизираща безизходица.

Още по темата: Цакалотос - завършилият в Оксфорд нов финансов министър на Гърция

ДПА

С назначаването на Евклидис Цакалотос за нов финансов министър на Гърция Атина преминава към по-отстъпчив стил на преговори с международните кредитори.

За разлика от предшественика си Янис Варуфакис - дръпнат, строен, каращ мотор, роденият в Холандия Цакалотос е учтив и сдържан. Може би по-важното е, че той е близък съюзник на премиера Алексис Ципрас.

След серия враждебни срещи, в частност с влиятелния си германски колега Волфганг Шойбле, Варуфакис през април бе отстранен от позицията главен преговарящ на Гърция (с кредиторите). Промяната вече е факт.

Бях информиран, че някои членове на еврогрупата биха предпочели моето “отсъствие” от срещите им - идея, която премиерът Алексис Ципрас прецени като потенциално полезна за постигането на споразумение, написа Варуфакис при обявяването на оставката си.

За разлика от Варуфакис, който стана член на СИРИЗА едва преди изборите през януари, Цакалотос е член на лявата партия от 2004 г. Той бе избран за първи път за депутат през май 2012 г. и сега е също така член на централния комитет на СИРИЗА.

Роден в Ротердам през 1960 г., Цакалотос е заминал за Лондон заедно със семейството си като дете. След като е завършил и преподавал в британски университети, той е заминал за Гърция.

Както и Варуфакис, той е публикувал няколко книги. Последната му книга е озаглавена” “Гърция, еврозоната и световната икономическа криза”.

В книгата, написана с Кристос Ласкос, се оспорва идеята, че Гърция не е либерализирала икономиката си достатъчно. В книгата се твърди, че с мерките за икономии икономическата криза не е била разрешена.

За разлика от радикалните фигури в партията му като Костас Лапавицас, който твърди, че няма алтернативен път за Гърция, Цакалотос вярва, че Гърция трябва да запази еврото.

Не искаме специално отношение, а еднакво отношение в Европа на равнопоставените, каза той наскоро на конференция. Той е женен за Хийдър Гибсън, която е шотландска икономистка.

Срещата на БРИКС - шанс за Путин да покаже, че не е изолиран

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255480_%D0%A1%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%91%D0%A0%D0%98%D0%9A%D0%A1+-+%D1%88%D0%B0%D0%BD%D1%81+%D0%B7%D0%B0+%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B4%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B6%D0%B5%2

 Нововъзникващите пазарни икономики от групата БРИКС ще учредят банка за развитие на срещата си на върха тази седмица, която руският президент Владимир Путин се надява, че ще помогне за намаляването на западното господство в световните финансови институции и ще покаже, че Москва не е изолирана.

На срещата в далечния руски град Уфа, който първоначално е бил крепост, издигната по заповед на цар Иван Грозни, Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка смятат също така да уточнят последните подробности на съвместен фонд с валутни резерви за извънредни случаи в размер на 100 милиарда долара.

Страните от БРИКС имат дял от една пета от световното икономическо производство и 40 процента от световното население.

Съвместният фонд и Новата банка за развитие, която ще е с начален капитал от 50 милиарда долара, са основополагащи елементи в усилията им да преустроят доминираната от Запада финансова система.

“На тази среща ще започнат работа двете ни най-големи институции, което е от решаващо значение за нас да напредваме като група и да се учим един от друг. Никой не смяташе, че това ще е възможно преди една година, когато ратифицирахме предложенията”, каза бразилски официален представител, който участва в подготовката на срещата.

Източникът пожела да остане анонимен, защото не му е разрешено да обсъжда публично започващата утре двудневна среща на върха в Уфа, на около 1170 км югоизточно от Москва.

За Путин, който пренасочи вниманието си върху нововъзникващите пазарни икономики, по-специално Азия, откакто Западът наложи санкции на Москва заради ролята й в кризата в Украйна, срещата на върха е и възможност да покаже на Запада, че Русия спокойно може да мине и без него.

“В допълнение към своя икономически и прагматичен дневен ред, групата БРИКС се е превърнала във влиятелен фактор в световната политика”, заяви миналата седмица руският външен министър Сергей Лавров.

Той отрече усилията на петте страни да обединят силите си да са насочени срещу някого и похвали тяхната “важна стабилизираща роля” в международните дела.

Единството на страните от БРИКС е важно за Путин в спора му със Запада заради Украйна, особено след като Русия получи символичния удар да бъде замразено членството й в групата на осемте най-развити индустриални сили Г-8 заради анексирането на Крим.

Независими експерти по външна политика обаче казват, че пред групата БРИКС остава още дълъг път до постигането на главните й цели, а руските връзки с Китай остават по-слабо развити, отколкото би искала Москва. Процесът по учредяване на Новата банка за развитие, която бе предложена за пръв път през 2012 г., също напредва твърде бавно.

На миналогодишната среща на върха на БРИКС в Бразилия бе договорено централата й да бъде в Шанхай, но Китай ратифицира учредяването на банката едва миналата седмица и се очаква тя да заработи най-рано догодина. Капиталът й тепърва трябва да бъде оценен от рейтингова агенция, за да може да отпуска кредити.

Възможно е по-нататък като партньори да се включат други нововъзникващи пазарни икономики като Турция, Мексико, Индонезия и Нигерия.

Очаква се съвместният паричен резерв за извънредни ситуации да заработи веднага, за да помага на страни членки ако пострадат от внезапно оттегляне на чуждестранни капитали.

Срещата на върха съвпада с форума в Уфа на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) - отбранителен съюз, в който влизат Китай, Русия, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан, а Индия и Пакистан се готвят да се присъединят.

Очаква се Путин да разговаря в Уфа и с иранския президент Хасан Рохани. Иран е със статут на наблюдател в ШОС.

Папа Франциск в земята на култа към Пачамама

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255478_%D0%9F%D0%B0%D0%BF%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%81%D0%BA+%D0%B2+%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%9F%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%

 На “вещерския пазар” в боливийския град Ел Алто изсушени ембриони на лами, за които се твърди, че носят късмет, висят пред тенекиени сергии, а знахари гадаят бъдещето по листа от кока и призовават древните духове да лекуват болестите.

Когато папа Франциск посети Боливия тази седмица, ще открие страна, която почита жертвоприношения на животни и езически култове и където отношенията между туземните общности и Римокатолическата църква са напрегнати. Първият президент индианец на страната Ево Моралес често има пререкания с църквата.

“Надявам се, че той идва с добри намерения, а не със същите нагласи като в миналото”, каза 60-годишната Луиса Киспе, която сама се определя като вещица от Ел Алто, сателитен град, кацнал над столицата Ла Пас. “Искаме културата ни да бъде уважавана”, настоя тя.

Франциск е на обиколка в Еквадор, Боливия и Парагвай, трите най-малки и най-бедни страни от Южна Америка, с послание за солидарност с онеправданите.

Според църковни лидери в Боливия посещението има за цел “помирение и обновление”. Роденият в Аржентина понтифекс, първият латиноамерикански папа, ще се опита да излекува отчуждението между местния народ и потомците на испанските колониални завоеватели, донесли католическата вяра в Боливия. Трима от четирима души в страната с 10,6 милиона население са католици.

Сергията на Киспи е една от десетките на черен път, където малки печки, на които се правят жертвоприношения към Пачамама, или Майката Земя, изпълват въздуха с благоуханен дим, а жени с бомбета и пъстри шалове се редят за лекове.

“Папата е европейски бог, не бог от Андите”, заяви една от знахарките, която не пожела да каже името си, страхувайки се от наказание от властите. “Изглежда абсурдно правителството да харчи толкова пари за посещение на папата.”

РАЗДЕЛЕНИЯ

Моралес, индианец аймара, който е президент от 2006 г., обеща при идването си на власт да управлява в полза на индианското мнозинство. Те бяха маргинализирани от управляващия елит и се превърнаха в бедни фермери, след като Испания колонизира андската страна. Бившият производител на кока нарече през 2008 г. католическата църква “инструмент за владичество, което носи несправедливост и неравенство”. Година по-късно Моралес подкрепи референдум за промяна в конституцията, която отне на католическата църква официалния й статут и обяви Боливия за светска държава.

Отец Хосе Фуентес, който помага в организирането на визитата на папата, каза, че Моралес е предизвикал неприязън към католическата църква. Той увери, че църквата уважава местните култове, въпреки че до голяма степен те са станали излишни след приемането на християнството.

Визитата на папата има за цел да помогне на боливийците да преодолеят разногласията си, каза Фуентес. “Нуждаем се от среща на местния народ и потомците на испанските колонизатори, между расите, между хората в Боливия и онези, които е трябвало да напуснат заради липса на справедливост.”

Феликс Карденас, вицепремиер за деколонизацията и привърженик на конституционните промени от 2009 г., призна, че реформите са навредили на връзките на правителството с консервативните католически ръководители.

Той обаче посочи енцикликата на папата за околната среда като потенциален мост. “Той изглежда като папа, желаещ да се погрижи за Майката Земя”, каза Карденас. “Надяваме се папата да може да бъде положителен пример за ултраконсервативните елементи на църквата тук.”

Дъвченето на кока ще бъде силен сигнал, че папата почита местните ценности в Боливия, каза Карденас, имайки предвид широко разпространения обичай да се дъвчат листата, които са мек стимулант и главна съставка на кокаина.

Ватикана съобщи миналата седмица, че папата ще реши сам дали да дъвче кока, за да избегне неразположението от високото надморско равнище на Ла Пас.

По стръмните улици на столицата почти няма признаци за напрежението между църквата и индианското население и дори правителството изглежда в помирително настроение.

Сградите са постегнати за пристигането на папата и банери, които го приветстват с добре дошъл, са издигнати из целия град. Правителството дори обяви двата дни на посещението на папата за неработни.

“Ще идем на главния път, за да го видим как слиза от Ел Алто”, каза 27-годишната Жанет Сарабия, чиято сергия на друг вещерски пазар е отрупана догоре със свещи във формата на светци и черепи.

Проф. Боян Дуранкев: Не е необходимо в ЕС камшикът да играе основна роля Иво Даскалов: Гърция да съкрати администрацията си наполовина, по-ниски пенсии и заплати

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255477_%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.+%D0%91%D0%BE%D1%8F%D0%BD+%D0%94%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%9D%D0%B5+%D0%B5+%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE+%D0%B2+%D0%95%D0%A1+%D0%B

 Финансист и икономист - с различни оценки и различни рецепти за ситуацията и бъдещето на южната ни съседка.

Проф. Боян Дуранкев, икономист, специалист по маркетинг и стратегическо планиране, преподава в УНСС:

Реалистично за Гърция е да договори изплащане на дълга в рамките на това поколение, което означава не повече от 15-20 г. На второ място, южната ни съседка трябва да изсветли сивия сектор на икономиката си и да се стреми да хармонизира данъчното си законодателство с останалите европейски страни. Трябва да има единни данъци за държавите в ЕС, за да не бягат гръцките производители в "офшорки" като България. Защото , ако вдигнат данъците в Гърция, точно това ще се случи. Трето, необходимо е страната в криза да договори редуциране на дълга си, за да се получи сигурното му изплащане за 15-20 г., обвързано с икономическия растеж, с повишаването на доходите и на потреблението вътре в страната. В противен случай гърците изобщо не трябва да помислят да остават в еврозоната и в ЕС.

Не само че го е казал популярният икономист Тома Пикети наскоро, но отдавна се знае, че на Германия три пъти са й опрощавали дълговете- с 60% и повече. В случая с Гърция става дума за орязване на публичен дълг, но съчетано с икономически ръст 2-3% годишно и с 1.5% ръст на потреблението вътре в страната. Иначе остеритетните правила досега спрямо южната ни съседка напомнят силно на първия мандат на Пиночет. Тогава той приватизира почти всичко, оряза разходите, след което по-късно национализира всичко това и увеличи разходите. И чак тогава се раздели с тежките проблеми.

Иво Даскалов, финансов анализатор и собственик на частна инвестиционна компания:

В Гърция за изсипани милиарди евро и когато са теглени тези пари никой не е искал референдум, за да ги харчи за пенсии, заплати, бонуси…Тогава кой е правил сметките за гръцкия бюджет и как са натъкмявани цифрите? Разбира се, отговорността е и на самия заемодател, да е следил как са се разходвали средствата по възможно най-продуктивния път. Но това не се е случвало дълги години в Гърция. Проблемът е двустранен, защото неизпълнението на програмата от едната страна води до неизпълнение и от другата. Но ако навреме е имало реакция на кредиторите, то не би трябвало да има последващи кредитни линии и споразумения с Гърция.

Но, все пак, основната вина е на южната ни съседка- тяхно е било задължението да си приведат двора в ред. Явно вътрешният политически ред не предполага изпълнението на сериозни реформи.

Дългът на Гърция изглежда непогасяем, защото е натрупан с времето без реално да са извършени промени в икономиката и в бюджета на страната. Защото, ако има опити за реформи те са от последните 2-3 г. и са съвсем плахи. Съкратени са елементарни разходи, които поне доведоха Гърция до балансиран бюджет, но нищо повече. Не може средната пенсия в Гърция да е на по-високи нива от тази в Източна Германия при положение, че БВП и производителността на труда са несравними. За справка средната пенсия по статистически данни в Гърция на работилите в държавния сектор е 1378 евро.

За да се защитят геополитически интереси, включително важни зони за Европа и НАТО като Югоизточния фланг, за да се запазят определени държави вътре в ЕС и за да не се получи разцепването му, се прилагат методи, водещи до различно отношение към различните държави в общността. Истината е, че няма страна, която да не иска да бъде в ЕС по логични причини. Това важи включително и за Гърция- гърците дори не искат да излизат от еврозоната. А германско-френския модел на лидерство е безспорен.

От Гърция се очаква да си изплаща дълговете и да прави реформи. Ако тя не ги направи не бива да очаква по-нататъшно кредитно споразумение. Какви реформи? Да се съкрати държавната администрация наполовина- от около 900 хил.души поне на 450 хил. души. Бонусите на тези служители трябва да бъдат силно орязани, пенсиите и заплатите също трябва да се намалят, защото сега те са на нереални равнища. С този износ от приблизително 27 млрд. евро, който има Гърция не може да поддържа подобни бюджетни разходи - било то военни в рамките на 6 млрд.евро, било то за пенсии - 27 млрд. евро годишно. Когато си направят икономиите гърците могат да си освободят между 10 млрд. евро и 20 млрд. евро годишно, което ще подтикне икономиката към растеж.

Гърция има срок до четвъртък, в неделя - среща на върха на ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255476_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%BE%D0%BA+%D0%B4%D0%BE+%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%8A%D0%BA%2C+%D0%B2+%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F+-+%D1%81%D1%8

 За да бъде допусната отново на масата на преговорите за финансова помощ, Гърция "най-късно до четвъртък" трябва да представи план за реформи на кредиторите си, заяви във вторник вечерта председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

"Ние се съгласихме да проучим спешно дали е възможно да се намерят основи за споразумение", заяви Туск след срещата на върха, свикана спешно след победата в референдума в Гърция на 5-ти юли. Той добави, че следващата среща за Гърция ще е в пълен формат на всички европейски ръководители на 28-те държави. "Това е критична ситуация", каза Доналд Туск. Срещата е насрочена за неделя. Премиерът Ципрас обеща в края на срещата, да представи подробна програма до четвъртък, според Доналд Туск.

В неделя, освен лидерите на еврозоната, се събират и висши представители на властта от останалите държави членки на ЕС, което означава, че в Брюксел в неделя ще бъде и министър-председателят на България Бойко Борисов, предаде БНР.

Европейската комисия започва разработка на сценарий за възможно излизане на Гърция от еврозоната, заяви от своя страна председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

"Европейската комисия започва да разглежда сценарий за възможно излизане на Гърция от зоната на еврото. Не го искам, но не мога да го предотвратя, ако Гърция не направи това, което е длъжна", каза Юнкер.

Гърция се нуждае от програма за помощ в продължение на години, за да се избегне излизане от еврозоната, заяви във вторник германската канцлерка Ангела Меркел в Брюксел.

"Имаме нужда от многогодишна програма, която продължава много отвъд това, което обсъждахме все още преди десет дни", заяви Меркел, която очаква "много подробни предложения за реформи" от гръцките власти "до четвъртък".

Срещата на държавните и правителствените глави от еврозоната постави пред министрите на финансите целта да бъде запазена Гърция във валутния съюз, съобщи по-рано европейски източник, цитиран от ТАСС в неделя вечерта. "Лидерите постигнаха взаимно разбиране с премиера (на Гърция Алексис) Ципрас, че на преговорите на равнище на Еврогрупата (министрите на финансите на страните от еврозоната) трябва да бъдат предприети всички мерки за запазване на Гърция в еврозоната", каза източникът в кулоарите на срещата на върха.

Преди това, докато се очакваше срещата на върха на страните от еврозоната, новият гръцки министър на финансите видя "политическа воля да се даде нов шанс на Гърция". Евклид Цакалотос, който замени Янис Варуфакис, се срещна с колегите си в Брюксел.

Цакалотос, който направи съвсем кратки изявления пред медиите, говори също и за "напредък" в еврогрупата, в която току-що бе участвал. Тази среща се проведе преди срещата на върха на еврозоната, свикана по спешност, след като мнозинството от гърците не приеха плановете на кредиторите за спасяване на страната си. Според източник на АФП Цакалотос, който замени оспорвания Янис Варуфакис след оставката му в понеделник, е "положил по-скоро успешно изпита си за преминаване", пред колегите си. "Той потвърди, че Гърция иска нова програма, за две или три години, както беше поискано от германците", добави източникът.

"Само чудо" може да предотврати излизането на Гърция от еврозоната, обяви пък във вторник вечерта след срещата на върха премиерът на Холандия Марк Рюте.

"Ако гръцкото правителство не представи струващи си предложения за реформи и съкращаване на разходите, то страната ще се окаже в още по-сложна ситуация, отколкото сега", отбеляза той. Главата на холандското правителство подчерта, че е особено разочарован от факта, че "до този момент от Атина не са дошли конкретни предложения.

"Остава все по-малко време", каза Рюте. Гръцките власти застрашават интересите на собствения си народ, според него.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас каза във вторник след срещата, че е твърдо решен да "продължи усилията", за да се получи споразумение с кредиторите на страната", което гарантира изход от кризата" и ще "сложи край" на перспективата за излизане на страната му от зоната на еврото.

Управляващите на държави и правителства от страните в еврозоната се договориха в Брюксел да започнат "бърза процедура" за такова споразумение, каза лидерът на радикалната гръцка левица. Той потвърди, че "всички" негови партньори осъзнават, че гръцката криза "е европейски проблем, който трябва да бъде решен". 

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__118674

Овен  На работата може да се случи нещо необикновено - нещо, което може да Ви принуди да действате още по-упорито. Много жалко, че В този...

До 30 градуса по Черноморието днес

http://petel.bg/Do-30-gradusa-po-CHernomorieto-dnes__118675

Днес ще е слънчево, около и след обяд и горещо. Максимални температури - между 33° и 38°, по Черноморието - малко по-ниски. Вятърът временно ще...

Германският червен кръст е готов да окаже хуманитарна помощ на Гърция

http://petel.bg/Germanskiyat-cherven-krast-e-gotov-da-okazhe-humanitarna-pomoshh-na-Gartsiya__118678

Германският червен кръст съобщи, че е готов да окаже медицинска и хуманитарна помощ на Гърция при нужда, предаде AFP. „Готови сме във всеки...

Ботев представя отбора срещу Септември

http://pik.bg/ботев-представя-отбора-срещу-септември-news362365.html

Ботев представя отбора срещу Септември

Ботев ще се изправи срещу Септември (София) в последната си проверка от предсезонната подготовка. Двубоят е в петък (10.07) от 18:00ч. на "Футболен комплекс Ботев 1912". Преди срещата ще бъде официалното представяне на отбора за сезон 2015/2016.

По решение, взето на съвместна среща между ръководството на ПФК Ботев Пловдив, Сдружение ПФК Ботев, "Клуб на привържениците на Ботев Пловдив" и обединени фракции "BULTRAS", събраните средства от билети ще бъдат дарени на инициативен комитет "Без Ботев няма България" за изграждане на бюст-паметник на Христо Ботев в Асеновград. Продажбата на билетите, които ще са на стойност по 5 лева, ще започне от 14:00ч. на 9-ти юли във фен-кафето на базата в "Коматево". "Жълто-черните" привърженици ще могат да си закупят пропуски и в деня на срещата от касата на "Футболен комплекс Ботев 1912". 2 часа преди началото на мача ще бъдат отворени входовете за централната трибуна и трибуна "Юг". 

Съюзниците на САЩ са разочаровани от Вашингтон и се обръщат към Русия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255475_%D0%A1%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9+%D1%81%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%92%D0%B0%D1%8

 Постиженията на Барак Обама във външната политика са "минимални", каза бившият президент Джими Картър. В същото време, експерти смятат, че някои от съюзниците вече не се доверяват толкова на Вашингтон и се стремят към подобряване на отношенията с Русия.
Президентът на САЩ, Джими Картър (1977-1981), счита че престижът на страната е намалял драстично през последните години, а постиженията на Барак Обама във външната политика са са минимални. "Разбира се, че е направил някои добри неща в страната, здравна реформа, и т.н., но по мое мнение не можа да подобри отношенията с много страни", каза бившият президент, цитиран от "The Huffington Post".
Становището на Картър съвпада с това на известния американски журналист Чарлз Краутхамър. В интервюто си за Fox News експертът нарече "удар за САЩ" факта, че Саудитска Арабия ще участва в икономическа конференция в Русия и дори покани Владимир Путин да посети арабската страна. "Ние бяхме съюзници със Саудитска Арабия още от времето на Франклин Рузвелт. Сега Рияд усеща, че САЩ ги изоставят и предпочита да се обърне към Русия. Това говори много за ситуацията, в която сме ние ", каза Краутхамър.

Седемдесет и петият рожден ден татко "Назарбаев" повдига въпроси за бъдещето на страната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255474_%D0%A1%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82+%D0%B8+%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D0%B4%D0%B5%D0%BD+%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE+%22%D0%9D%D0%B0%D

 Казахстанският лидер ветеран Нурсултан Назарбаев празнува 75-ия си рожден ден в добро настроение и при голяма популярност, но очакваните фойерверки и фанфари прикриват неудобни въпроси за бъдещето на втората най-голяма икономика в постсъветското пространство.

Наричан “татко” и официално назоваван “водач на нацията”, през април той удължи 26-годишното си управление с още пет години, след като се “извини” на критиците си, че е спечелил 97,7 процента от гласовете на предсрочните президентски избори. Западни наблюдатели заявиха за вота, че не е предложил реална алтернатива.

Назарбаев, който някога е бил металург в завод за стомана, разполага с всеобхватни правомощия, позволяващи му да държи под строг контрол инакомислието. Той се гордее, че е запазил дисциплината и стабилността в своята предимно мюсюлманска 17,5-милионна страна, като същевременно под негово ръководство са извършени пазарни реформи.

Казахстанският президент оправдава желязната си хватка върху властта с аргумента, че така предизвикалите хаос в други бивши съветски републики шокове няма да се повторят в неговата централноазиатска страна, чието население включва казахи, руснаци, украинци, етнически германци и татари.

“Кажете ми иска ли някой тук, в Казахстан, да се повтори случилото се в Украйна, в Грузия, в Молдова? Има ли някой, който иска да види това и тук?”, попита реторично Назарбаев в отговор на въпрос дали би отстъпил на парламента част от президентските правомощия.

“Във всички тези страни има парламентарни републики”, каза той в документален филм, заснет специално за рождения му ден и излъчен на 1 юли.

Повечето от противниците му или са в затвора, или са избягали в чужбина, но Назарбаев не обръща особено внимание на правозащитните организации, които го критикуват за репресиите срещу свободата на словото и събиранията.

През 2011 г. той показа готовността си да предприеме открито твърди мерки за ограничаване на инакомислието, когато стачка за заплатите и условията на труд в нефтодобивния град Жанаозен и намиращо се наблизо село прерасна в размирици.

Полицията застреля най-малко 15 души, а критик на президента по-късно получи над седем години затвор по обвинение за събиране на работници от нефтодобивния отрасъл с цел сваляне на правителството.

Тъй като законодателството му позволява да се кандидатира за президент колкото пъти си поиска, Назарбаев каза, че ще си подготви приемник.

Но казахстанският президент досега не е направил и най-малък намек кой може да е възможният му наследник, което предизвиква безпокойство сред огромната бизнес общност, инвестирала над 200 милиарда долара в богатата на петрол страна, откакто тя е независима.

Дори и да се оттегли официално от сцената, статутът му на “водач на нацията” ще му позволи да играе ключова роля в управлението на страната.

“Мнозина, сред които и инвеститори, казват: Дано само сегашната система да не се влошава”, заяви казахстанският политически анализатор Досим Сатпаев. “Виждат, че системата не е идеална, но поне е стабилна”.

От 2008 г. рожденият ден на Назарбаев съвпада с Деня на столицата Астана, така че винаги дата е официален празник.

Именно рожба на неговото въображение бе идеята столицата да бъде преместена от южния град Алмати в Астана, в северните степи, където някога е имало концентрационни лагери ГУЛАГ от времето на Сталин.

Този футуристичен град, който е силно осветен и изпълнен с чудато изглеждащи небостъргачи, се превърна в символ на икономическия растеж на Казахстан. Критиците изтъкват социалното неравенство в страната, която е пет пъти по-голяма от Франция и е богата на петрол и други полезни изкопаеми, от уран до мед.

МЕЖДУ ИЗТОКА И ЗАПАДА

Назарбаев показа своите способности да маневрира политически и си изгради добри отношения, както с намиращите се далеч Европейски съюз и САЩ, така и със съседите Русия и Китай.

Той удържа на западните критики, че не е изпълнил докрай обещанията си за демократични реформи, но се доказа като надежден стратегически партньор в нестабилния регион, който граничи с Афганистан, и привлича огромни инвестиции от европейски и американски компании.

Назарбаев отвори доходоносния петролен сектор за китайските компании, спечели китайски заеми за модернизация на местните промишлени отрасли и под негово ръководство двустранната търговия отчете рязко увеличение.

От решаващо значение е, че той се радва на добри отношения с руския президент Владимир Путин. След проевропейските улични протести в Украйна и руското анексиране на Крим казахстанският президент каза на колегата си в Кремъл през март 2014 г., че “се отнася с разбиране” към логиката на неговите действия.

Назарбаев ентусиазирано възприе създаването на Евразийския икономически съюз /Русия, Казахстан, Беларус, Армения и Киргизстан/ въпреки мнението на критиците, че това е опит на Москва да възстанови във възможно най-голяма степен бившия Съветски съюз.

След като през август 2014 г. Путин заяви, че Казахстан никога не е съществувал като държава преди Назарбаев, казахстанският президент реагира хладнокръвно, като обяви 2015 г. за юбилейна, в която се отбелязва 550-годишнината от създаването на Казахското канство.

Дори най-шумните критици на Назарбаев признават усилията му за укрепване на казахстанския суверенитет и запазването на стабилността и междуетническия мир.

“Има го обаче този огромен недостатък - засилващият се култ към личността му, който просто дискредитира страната и самия президент”, каза опозиционният активист Амиржан Косанов. “Имам усещането, че и самият Назарбаев не знае как ще се оформи структурата на държавната власт, ако той напусне поста си”.

Изглежда, че за Назарбаев едно нещо вече е сигурно - той си е запазил място в историята. “Смятам, че каквото и да направим ние, нашето поколение, ще останем в паметта на нашия народ завинаги”, каза казахстанският президент в документалния филм по случай юбилея му. “Когато работиш, винаги ще те критикуват. Това е нормално”.

Доналд Тръмп обещава да изтрие Ислямска държава от лицето на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255473_%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B4+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%98%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0

 Бизнесменът и републикански кандидат за президентските избори в САЩ Доналд Тръмп каза пред канал Newsmax, че ако бъде избран в Белия дом, ще премахне "източника на богатство," на Ислямска държава. "Защо са богати те? Защото имат петрол. Аз ще унищожа напълно техния източник на богатство, петролът. Ще ги бомбардирам, докато ги изкореня", каза Тръмп.
Според експерти, ислямската държава е една от най-богатите терористични организации в света, с бюджет от над 2,000 милиона долара и ежедневно попълва своите активи чрез спекулации на черния пазар на петрол.
Милиардерът заяви, че ще се опита да спре и притока на помощи за Ислямска държава от други арабски страни, особено от Саудитска Арабия, ключов съюзник на САЩ. "Ще разкрия кой им дарява. Това са врагове", каза той.
Що се отнася до методите за борба с ИД, Тръмп каза, че освен използването на военновъздушните сили, той ще прибегне до Пешмерга, кюрдските бойци, защото "те са добри бойци."

Гърция се яви без план на срещата за оставането й в еврозоната

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255472_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D1%81%D0%B5+%D1%8F%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD+%D0%BD%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0

 Новият опит на Гърция да договори спасителна програма и да остане в еврозоната започна с фалстарт, тъй като финансовият министър на страната пристигна на извънредната среща на колегите си от еврогрупата във вторник без нови предложения. Лидерите на еврозоната дадоха на Атина последен шанс да представи нов план за реформи, въпреки че желанието им за пореден рунд от преговори е крайно изчерпано, особено след референдума в неделя, на който гърците убедително отхвърлиха условията на кредиторите.

Новият гръцки финансов министър Евклидис Цакалотос обаче се оказа без никакви писмени предложения. Вместо това той е изложил устно пред останалите финансови министри от еврозаната това, което според гръцкото правителство е същият план, който Атина е изпратила на кредиторите на 30 юни.

На 27 юни обаче кредиторите обявиха, че Гърция ефективно е прекратила преговорите, като е свикала референдум, поради което еврогрупата официално не е обсъждала писмото, изпратено от Атина на 29 юни. В това писмо правителството на Алексис Ципрас заявява, че приема много от исканията на кредиторите, но с редица корекции, свързани с данъка върху добавената стойност и пенсионните реформи, костващи "стотици милиони евро".

Новата молба за финансова помощ се чака в сряда, но можело и късно във вторник

Липсата на нов план шокира събралите се финансови министри, а някои от тях видимо се разгневиха, твърдят източници, цитирани от "Файненшъл таймс". Тяхното заседание трябваше да очертае параметрите на решаващата среща на лидерите на еврозоната, която започна във вторник вечерта.

 

"Гърция ще отправи вероятно в сряда нова молба за финансова помощ от еврозоната", обяви в края на заседанието на финансовите министри председателят на еврогрупата Йерун Дейселблум. "Днес нямаше писмо, с което официално Атина да отправи искане за помощ. Ние го очакваме в най-скоро време и ще има нова среща на еврогрупата, на която то ще бъде обсъдено", допълни Дейселблум.

Участници в срещата обаче казаха, че Атина е решила да се забърза и да представи още на 7 юли вечерта новия си план за спасителна програма от еврозоната на стойност 500 млрд. евро.

Преди това се очаква гръцкият премиер Алексис Ципрас да разговаря с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Ципрас дори е провел и телефонен разговор с американския президент Барак Обама.

Времето за Гърция изтича бързо, тъй като банките в страната, които остават затворени повече от седмица, не могат да издържат повече без животоспасяващите заеми от Европейската централна банка (ЕЦБ), коятозатегна условията на отпускането им.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле продължи твърдата линия спрямо Атина. Пристигайки в Брюксел, той коментира: "Ние вече нямаме (финансова) програма (за Гърция)". Шойбле каза, че еврогрупата е в напрегнато очакване на новите гръцки предложения, както и лидерите на еврозоната.

Той изключи възможността Гърция да остане в еврозоната без точна финансова програма. "Без програма няма никаква възможност да се помогне на Гърция в рамките на еврозоната", заяви Шойбле. Той обаче изтъкна, че ЕС е готов да помогне на страната, имайки предвид обсъжданите планове за подкрепа в рамките на ЕС, а не спешна помощ от еврозоната.

ЕК и Франция работят за оставането на Гърция в еврозоната

Европейската комисия и френското правителство се изказаха по-категорично, заявявайки, че ще работят твърдо да не допуснат Гърция да излезе от единния валутен съюз.

Еврокомисарят по икономиката Пиер Московиси заяви, че има "някои технически решения", които да разрешат противоречията между Гърция и кредиторите й, но "доверието трябва да бъде възстановено".

Без солидарност няма възможност да се помогне (на Гърция), каза Меркел. Без солидарност и без реформи пътят, по който искаме да тръгнем, е невъзможен, подчерта германският канцлер.

Европейски представители заявиха, че министрите от еврозоната не могат да се ангажират с каквото и да е крайно решение и само лидерите на страните от еврозоната имат правомощията да договарят политически компромиси, които биха предотвратили излизане на Гърция от еврозоната.

Може ли да се има доверие на гръцкото правителство?

Всичко зависи до голяма степен от това доколко германският канцлер Ангела Меркел е готова да поддържа оставането на Гърция в еврозоната и дали Ципрас може да убеди събеседниците си, че може да му се има доверие да приложи евентуално споразумение.

Ситуацията достигна до етап, в който сделка, жизненоспособна сделка, е възможна само на най-високо политическо равнище, коментира словашкият премиер Петер Кажимир, който е сред най-големите критици на Атина.

След победата си на референдума в неделя, гръцкият премиер обеща да включи в предложенията си облекчаване на гръцкия дълг. Финландският финансов министър Алекс Стуб обаче незабавно отхвърли подобна перспектива. Ние не желаем да облекчаваме дълговото бреме на Гърция, каза той и добави, че вратата за преговори все още е отворена, но в същото време тази врата е условна. "Ние трябва да видим някаква политическа воля, промяна от страна на гръцкото правителство, за да проработи тя", коментира Стуб.

Официални представители, запознати с хода на разговорите, казаха, че и двата лагера не са склонни на отстъпки и няма ясен път за постигане на споразумение, което би предотвратило хаотичен фалит на Гърция след две седмици, когато има да плаща 3.5 млрд евро на ЕЦБ.

Четири сценария за Гърция

Както написа германското сп. "Шпигел" преди започването на разговорите в Брюксел във вторник, за Гърция се очертават четири сценария.

Първият: Европейските лидери постигат съгласие за възобновяване на преговорите по трети спасителен пакет за Гърция. Подробностите трябва да бъдат уточнени в близките дни - но бързо, защото гръцките банки са в непосредствена опасност. Някои от тях могат да останат без пари още тази седмица, ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не им осигури допълнителна ликвидност. Освен това Гърция има да плаща идната седмица заплати и пенсии, а на 20 юли настъпва падеж по облигационен заем от 3.5 млрд. евро към ЕЦБ, които страната не може да покрие без външна помощ.

Третият спасителен пакет трябва да бъде договорен, подписан, ратифициран и частично приложен преди Гърция да получи финансиране от кредиторите. Да се свърши всичко това толкова бързо би било изключително трудно, дори при най-добра воля.

Вторият сценарий: Евролидерите се съгласяват, че няма да има споразумение. Заедно с Атина подготвят Grexit - планирано излизане на страната от Европейския паричен съюз.

Трети сценарий: Срещата на върха приключва без резултат. Преговорите ще продължат по-късно тази седмица и се гони последен шанс в последната минута идната седмица. Дали обаче ще стигне времето, зависи от това дали ЕЦБ ще осигури извънредна помощ на гръцките банки. В противен случай финансовата система на страната е заплашена от колапс.

На 6 юли вечерта централната банка заяви, че ЕЦБ ще продължи да отпуска спешни заеми, но при по-затегнати условия.

Четвърти сценарий: Срещата приключва без резултат. Двете страни в преговорите остават на непримирими позиции, планират се нови разговори. Гърция е заплашена от хаотичен Grexit.

Без ясен пакет от реформи оставането на Гърция в еврозоната е "проблематично"

В понеделник вечерта Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд обсъдиха ситуацията с Гърция и заявиха, че вратата за преговори с кредиторите още е отворена, но призоваха Атина бързо да направи предложения за постигане на сделка "пари срещу реформи". Без такива предложения, каза Меркел, засега няма условия да се обсъжда програма, в която да участва спасителният фонд на ЕС.

Председателят на еврогрупата Дейселблум каза, че без ясен пакет от реформи оставането на Гърция в еврозоната е "много проблематично".

В дневния ред на срещата на еврогрупата се отбелязва, че референдумът в Гърция се е състоял, след като гръцкото правителство се е оттеглило едностранно от преговорите с институциите по проект за реформи, предвиден съгласно споразумението със страната от февруари 2015 г. Отбелязва се, че Еврокомисията и ЕЦБ ще бъдат представени на срещата на най-високо ниво, докато това не се предвижда за Международния валутен фонд (МВФ), който е третият кредитор на Гърция.

В понеделник вечерта шефът на МВФ Кристин Лагард е разговаряла с гръцкия премиер и му обяснила, че правилата на фонда не разрешават отпускане на средства при пропуснати плащания към МВФ. Лагард обаче казала, че МВФ следи внимателно създалата се ситуация и "е готов да помага на Гърция, ако му бъде поискано".

На 30 юни в полунощ Гърция изпадна в неплатежоспособност по задължение от 1.6 млрд. евро към МВФ.

Поредните извънредни срещи за Гърция се провеждат на фона на затворените гръцки банки и въведения лимит от 60 евро на теглените от банкомат. Преди ден бе съобщено, че банките няма да отворят на 7 юли, както бе заявил Ципрас, а поне до четвъртък, но и този срок изглежда оптимистичен, след като в понеделник вечер управителният съвет на ЕЦБ отказа да одобри допълнителна ликвидност за гръцките банки, като запази досегашния, вече достигнат, таван на помощта си чрез механизма ЕЛА. Допълнително пък бе решено да бъде намалена значително стойността на ценните книжа на гръцката държава, използвани като гаранции от гръцките банки.

Аврам от “Мастър шеф” има син, казва се Антоан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859795

Момченцето се появи на бял свят в понеделник, 6 юли, е и с нормални бебешки размери - високо е 55 см и тежи 4,25 г. Дългогодишната приятелка на Аврам Големечков роди под грижите на д-р Стойкова и д-р Хранов в СБАЛАГ “Майчин дом”. В кулинарното предаване на Би Ти Ви Аврам достигна до самия финал, но остана на трето място след победителя Симеон
Момченцето се появи на бял свят в понеделник, 6 юли, е и с нормални бебешки размери - високо е 55 см и тежи 4,25 г. Дългогодишната приятелка на Аврам Големечков роди под грижите на д-р Стойкова и д-р Хранов в СБАЛАГ “Майчин дом”. В кулинарното предаване на Би Ти Ви Аврам достигна до самия финал, но остана на трето място след победителя Симеон

Каталунската футболна фиеста на Kamenitza Фен Купа 2015 ще гостува в Габрово този уикенд

http://pik.bg/каталунската-футболна-фиеста-на-kamenitza-фен-купа-2015-ще-гостува-в-габрово-този-уикенд-news362287.html

Каталунската футболна фиеста на Kamenitza Фен Купа 2015 ще гостува в Габрово този уикенд

Националната обиколка на Kamenitza Фен Купа 2015 продължава. Този уикенд (11 и 12 юли) турнирът ще гостува на стадион "Христо Ботев" (изк. терен) в Габрово, за да излъчи Регионалния шампион измежду тимовете от Габрово и Ловеч.

Точно 100 отбора от двете области се включиха в предварителните квалификации, а най-добрите 32 от тях ще премерят сили по време на Регионалните полуфинали. Първенецът от битката в Габрово ще спечели квота за Националните Финали на Фен Купа 2015 и ще продължи да се бори за голямата награда в 13-тото издание на турнира – пътешествие зад кулисите на Камп Ноу, предвождано лично от легендата Христо Стоичков. Бирено-футболният празник на стадион "Христо Ботев" ще бъде официално открит от кмета на Габрово Таня Христова в събота (11 юли), в 17:00 часа. Дербитата ще продължат "по каталунски" до късно вечерта, като голяма част от тях ще бъдат проведени на осветление, с цел да бъдат избегнати летните горещини. Веднага след откриването ще се случи нещо, което рядко може да се види по българските стадиони.

Два дамски отбора ще се изправят един срещу друг в демонстративен мач и ще направят кратко показно на умения и феърплей. Едната дамска формация е представител на Община Габрово, а другата – на Областната управа на града край река Янтра. Дамите са твърдо решени да опровергаят клишето, че жените не са добри футболисти и да впечатлят стотиците "приятели от квартала", които ще присъстват на терен. Това със сигурност ще доведе до множество атрактивни и най-вероятно забавни ситуации, които ще допринесат за приятната атмосфера. Корпоративните партньори на Фен Купа също ще се грижат за доброто настроение на посетителите. Те ще организират множество забавни игри и активации с награди като смартфон, таблет, спа-уикенд за двама в Банско и 365 литра Kamenitza за споделяне с приятели. Името на новия Регионален шампион за Ловеч и Габрово ще стане ясно в неделя (12 юли), веднага след финалния мач, който започва в 13:00 часа. 

Борислав Цеков: За недоносчето, което ни пробутват като "съдебна реформа"

http://pik.bg/борислав-цеков-за-недоносчето-което-ни-пробутват-като-съдебна-реформа-news362464.html

Борислав Цеков: За недоносчето, което ни пробутват като "съдебна реформа"

Нека е ясно – съдебна реформа е наложителна, но недоносчето, което ни пробутват управляващите НЕ е съдебна реформа, а опит за поставяне на съда под политически и корпоративен ботуш. Не лекува пороците, които възмущават, а създава нови, дори по-опасни. За съжаление, правосъдният министър и неговото обкръжение от проправителствени НПО-та и хонорувани експерти на властта не желаят да слушат сериозни правни аргументи. Не дават членоразделни отговори на множеството обосновани критики, идващи от правната общност и от институциите.

Вместо това профанизират дебатите с евтини кръчмарски подмятания от типа "критикува ни блатото на политическия живот", "атакуват ни с опорни точки" и прочие нелепости, демонстрирайки не само посредственост, но и най-банална политическа простащина. Без извинение. По същество. Липсва най-важната предпоставка за промяна в една демократична конституция – широко конституционно мнозинство, както в парламента, така и извън него. По предлагания от управляващите проект такова съгласие и мнозинство няма. И те се постараха да анихилират всяка възможност за постигане на такова.

Позицията – "щом ви го предлагаме, значи е реформа" е контрапродуктивна, но и глупава. За пореден път ще кажа - нужно е Велико народно събрание (ВНС) за промяната в структурата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Има експерти, които твърдят, че и обикновения парламент можел да гласува такава промяна. Но аргументите им не се облягат на действащия конституционен ред, а са по-скоро спекулативни – можело било Конституционния съд (КС) да не бъдел сезиран, пък ако би бил сезиран, то евентуално можело да се очаква да промени досегашната си практика; ама защо сега така, дайте да дадем...

Сами разбирате, че това не са правни аргументи, а политически сметки. И като е така – защо е това нежелание да се сезира КС още сега, за да няма спор по тази тема? Какви са правните аргументи, които повеляват, че промените в структурата на ВСС могат да се направят само от ВНС? Както е известно с прословутото решение № 3 от 2003 г. КС постанови, че промени от типа на предлаганите от управляващите налагат свикване на ВНС.

Вносителите се опитват да заобиколят това решение, като се позовават на едно по-късно решение на КС (No. 8/2005 г). То е централен аргумент в мотивите към конституционния законопроект. Истината обаче е, че го цитират напълно некоректно. Вижте коварството! В мотивите се цитира избирателно диспозитива на въпросното решение, за да бъде натаманен към спекулативната теза, че няма нужда от ВНС. Но по средата на изречението е поставено едно многоточие. Именно зад това многоточие се крие истинският текст от диспозитива на въпросното решение, който опровергава категорично твърденията на вносителите.

Достатъчно е добросъвестните юристи да прочетат диспозитива на РКС № 8/2005 г., за да разберат шиканията на авторите на конституционния проект. За неюристите ще кажа в резюме – в това решение КС изрично е посочил, че не се произнася по тълкувателното питане за структурата на Висшия съдебен съвет. С други думи – този въпрос остава под режима на онова решение от 2003 г., което изисква свикване на ВНС.

Нещо повече, според КС, вкл. и в новите му решения, за да могат конституционни промени да се извършват от обикновено Народно събрание "с тях трябва да не се нарушава балансът между властите". А именно Висшият съдебен съвет има структура, която въплъщава принципа за баланс и взаимно възпиране на властите чрез определеното от учредителната власт съотношение на излъчваните от законодателната и съдебната власт негови членове. Изтъквам тези аргументи не заради някаква правно-процедурна главоблъсканица, а защото няма по-голям провал за един парламент от това гласувани конституционни промени да бъдат отменени поради противоконституционност.

Управляващите фетишизират обособяването на колегии на съдиите и на прокурорите и следователите във ВСС. Значението на тази промяна е силно преувеличено. Сочат препоръки на Венецианската комисия и Консултативния съвет на европейските съдии, но пропускат да цитират редица други заключения на същите организации, в които се подчертава, че липсва общ европейски стандарт и държавите трябва да решават въпросите за структурата на органа-кадровик в съдебната система в съответствие с установените традиции и националната специфика. Дебело трябва да се подчертае, че разделянето на ВСС на камари няма да разреши досегашни проблеми, но със сигурност ще създаде нови.

Намалените по численост две колегии и променената пропорция между магистратската и парламентарната квотa вътре във всяка една от тях създават предпоставки за капсулиране на двете гилдии. Пороците в селекцията на магистратите далеч не са продукт единствено на присъствието на избрани от парламента членове на ВСС. Гилдийните интереси, оформените цели кланове в съд и прокуратура, местните обвързаности между съд, прокуратура и полиция, са добре известни.

Предлаганата промяна ще засили именно тези негативни, вътрешносистемни влияния без да са предвидени предпазни мерки срещу това. Стряска със своята несъстоятелност аргументацията на друга ключова промяна, предлагана от управляващите - скъсяването на мандата на членовете на ВСС от 4 на 5 години. В мотивите е вписано, че така щяла да бъде преодоляна деквалификацията на магистратите, които стават членове на ВСС.

Има си хас! Нали си представяте – за 4 години няма да се деквалифицират, но за 4 години, 2 месеца и 14 дни се деквалифицират тотално, а за цели 5 години - окончателно. Смешно е, макар че всъщност е тъжно. Очевидно се цели друго – създаване на предпоставки да се поиска предсрочна смяна на сегашния ВСС. Ако е така – имайте куража и почтеността, господа управляващи, да го заявите. И накрая - искат отмяна на тайното гласуване във ВСС.

Още от римското право и Плиний Млади, та до днес юристите се опитват да отговорят без особен успех на въпроса кой от двата метода на гласуване е по-добър. Явният вот насърчава отговорното гласуване, а тайният вот – независимото. Въпрос на законодателна мъдрост е да определи най-доброто решение в нашия правно-политически контекст. Становището на Института за модерна политика е, че тайният вот е по-добрата гаранция срещу политическия и корпоративно-медиен натиск върху членовете на ВСС.

У нас тази порочна практика има ярки проявления, а натискът върху кадруването и дори откритото лобирането за конкретни кандидати станаха практика в последните години. Вярно е, че тайното гласуване досега не е излекувало този проблем, но и няма как да го стори без други, допълнителни гаранции срещу външен натиск. Въвеждането на явно гласуване обаче със сигурност ще засили уязвимостта срещу външна неправомерна намеса в работата на ВСС. При явното гласуване по кадрови въпроси, ако един член на ВСС гласува в разрез с даден корпоративно-политически кръг, който има свои интереси в съда, срещу него ще се стовари дискредитираща кампания от медии-бухалки и платени лобисти. Така се постига т.нар. "смразяващ ефект" върху останалите членове на ВСС – който не слуша, да чака кофите с пропагандна помия.

Използването на медии в България за разправа с хора и институции е факт, потвърден и от международните организации, наблюдаващи свободата на словото у нас. Разбира се, би могло да се помисли за въвеждане на явен вот по дисциплинарните производства – там се отсъжда по факти, а не по субективни преценки, както е при кадровите въпроси. И накрая – тези имитационни промени не трябва да минават. Не само защото ще увеличат корпоративния и политически натиск върху съдебната власт, а защото нищо няма да се промени към добро. Очевидно е, че управляващите нямат реален капацитет да формулират ефективни реформи, от които да се повиши качеството на правосъдната дейност. И просто губят времето на България. /------------ Борислав Цеков, Институт за модерна политика, президент за България на Световната асоциация на юристите. 

Берое се раздели с Аясс

http://pik.bg/берое-се-раздели-с-аясс-news362253.html

Берое се раздели с Аясс

Днес Берое се раздели със Самир Аясс по взаимно съгласие и футболистът вече е свободен агент. Полузащитникът се присъедини към "зелените" преди две години и за това време записа участие в 27 срещи на тима, отбелязвайки 4 гола. Ръководството на Берое благодари на Аясс за съвместната работа и му желае успех занапред. Самир Аясс е роден на 24 декември 1990 г. в София. 

Стартира своята кариера в Академик (София), където записва 25 мача и отбелязва 2 гола. През 2011 г. играе в 7 мача за Миньор (Перник) и в 21 срещи на Банско, където се разписва 2 пъти. Преди да се присъедини към Любимец има и 3 мача за Монтана. Аясс се присъединява към Любимец през 2013 г. и взима участие в 23 срещи на тима. Любопитен е фактът, че той е автор на първия гол на клуба в "А" ПФГ срещу Лудогорец, в първия кръг на шампионат 2013/14. Полузащитникът се присъедини към Берое през зимата на 2013 г. и записа 27 мача за тима. В тях той реализира 4 попадения. Има 2 мача за младежкия национален отбор на България.

БРИКС конкурира Запада с нова банка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859792

Централните банки на групата на развиващите се държави БРИКС подписаха споразумение за създаване на аналог на МВФ и Световната банка. Това стана преди 2-дневната среща на върха на БРИКС в руския град Уфа.
Новата Банка за развитие ще е с начален капитал $ 50 млрд. Създава се и резервен стабилизационен фонд с още 50 млрд. долара.
Централните банки на групата на развиващите се държави БРИКС подписаха споразумение за създаване на аналог на МВФ и Световната банка. Това стана преди 2-дневната среща на върха на БРИКС в руския град Уфа. Новата Банка за развитие ще е с начален капитал $ 50 млрд. Създава се и резервен стабилизационен фонд с още 50 млрд. долара.

Пол Джерард: Моделът на управление, по който работи НАП, е на световно ниво

http://pik.bg/пол-джерард-моделът-на-управление-по-който-работи-нап-е-на-световно-ниво-news362216.html

Пол Джерард: Моделът на управление, по който работи НАП, е на световно ниво

Националната агенция за приходите и Британската кралска приходна администрация споделиха добри практики по време на Национално съвещание за 2015 г. под надслов "Лидерство в промяна".

Целта на събитието беше представяне на добрите практики при управление на екипи, подходи за повишаване на мотивацията на служители и споделяне на визия за развитие на екипа на НАП. По покана на НАП, специален гост-презентатор на събитието беше Пол Джерард, Директор на отдел "Стратегии и промяна" в Британската приходна и митническа агенция на Нейно Величество. Пол Джерард ръководи 2 500 служители и заема водеща роля в прилагането на нови системи за представянето на публичната администрация сред 65 000 служители.

Той сподели, че Британската приходна и митническа агенция на Нейно Величество, която събира над 514 млрд. паунда от данъчни постъпления, е от водещите в световен план, защото успява да внедри едни от най-добрите практики за развитие на потенциала на екипа си. Според Пол Джерард, моделът на управление и лидерство, по който работи НАП, е на световно ниво.

Постигнатите устойчиви резултати от реализираните усилия/проекти/ на екипа на НАП в областта, както и визията за развитие са основополагащи за успеха. Изпълнителният директор на приходната агенция Бойко Атанасов постави акцент върху позиционирането на НАП на световната карта на данъчните администрации. "След като към края на месец юни отчитаме толкова значим ръст на събираемост спрямо миналата година, за мен е важно да обърнем поглед към тези колеги, които са лидерите в екипа на НАП, защото именно те управляват 8000 човека.

Целта ни е да постигнем още по-добри резултати в областта на лидерството и управлението на хора. Убеден съм, че споделената визия за усъвършенстване на уменията на членовете на екипа е верният път към постигане на още по-високо ниво на събираемост." каза Атанасов. Специален гост в събитието на НАП "Лидерство в промяна" беше финансовият министър Владислав Горанов.

Той говори за начините на управление като се фокусира върху важността на избор на стратегии за решаване на казуси в динамични времена, на бързината на вземане на решения в критични моменти, както и на личната отговорност при изпълнение на целите. Събитието "Лидерство в промяна" беше подкрепено от Британското посолство в София. Заместник посланикът Сара Райли поздрави Национална агенция за приходите за постигнатите резултати. 

Голяма нужда: Трънчани ще ремонтират градската тоалетна с парите предвидени за ремонт на музея на бусинската керамика

http://www.zapernik.com/politika/golyama-nujda-trunchani-shte-remontirat-gradskata-toaletna-s-parite-predvideni_39198/

Спешно да бъде направен ремонт на градската тоалетна в центъра на Трън, реши Общинският съвет. Тя е занемарена и от години не функционира. Така градът е без обществена тоалетна. За възстановяването й съветниците пренасочиха 60 000 лв., предвидени за ремонт на музея на бусинската керамика, който се отлага за следваща година, съобщава БТА.

Общинският съвет задели 53 000 лв. за изграждане на детски кътове за отдих в кварталите “Мурговица”, “Баринци” и...

Продължава

Потомък на френски благородник от Кондофрей е най-новият риалити герой, който си търси жена - ВИДЕО

http://www.zapernik.com/pernik/potomuk-na-frenski-blagorodnik-ot-kondofrei-e-nai-noviyat-rialiti-geroi_39197/

37-годишният Валери Миленов от радомирското село Кондофрей е един от участниците във втория сезон на риалитито "Фермер търси жена" по Нова телевизия. Валери отглежда около 200 овце във своята ферма и обработва 350 декара земя.

Той твърди, че има благородническа кръв. Родът му произлиза от френски благородник, който се заселил в с. Кондофрей по време на кръстоносните походи през 1203 година. Успоредно с наследственото потекло обаче, проявява и най-голямото човешко...

Продължава

Любим виц на Андрей Слабаков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859780

Любим виц на Андрей Слабаков
- Мамо, мамо! Направи ми палачинки!
- Виж, скъпи, това, че спя с баща ти, не ме прави твоя майка...
- Добре, тогава как да те наричам?
- Казвай ми като всички - чичо
Любим виц на Андрей Слабаков - Мамо, мамо! Направи ми палачинки! - Виж, скъпи, това, че спя с баща ти, не ме прави твоя майка... - Добре, тогава как да те наричам? - Казвай ми като всички - чичо

Цитат на вечерта: Как смеят гърците да ни наричат терористи

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2568646_citat_na_vecherta_kak_smeiat_gurcite_da_ni_narichat/?ref=rss


"Искам да знам как смеят официални лица в Гърция да наричат Европейския съюз терорист."

Това заяви видимо ядосан и удряйки по трибуната с ръка председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Това стана на заключителната пресконференция в Брюксел след извънредната среща на лидерите на еврозоната.

В съботно вече бившият финансов министър Янис Варуфакис в интервю за испанския вестник "Мундо" нарече кредиторите терористи и ги обвини, че искали да унижат гърците....

Доналд Туск: След 5 дни имаме одобрен план, или Гърция фалира

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2568644_donald_tusk_sled_5_dni_imame_odobren_plan_ili_gurciia/?ref=rss


"Досега избягвах да говоря за крайни срокове, но тази вечер трябва да го заявя пределно ясно - окончателният краен срок приключва в края на седмицата. Всички сме виновни за кризата и всички имаме отговорност да я разрешим."

Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск за пресконференция след извънредното заседание на лидерите на еврозоната в Брюксел. Застанал до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер той предупреди, че остават само 5 дни за избягване на...

Меркел: Гърция ще има нужда от помощ години напред

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/65927/Merkel-Gartsiya-shte-ima-nuzhda-ot-pomosht-godini-napred

/Поглед.инфо/ Германската канцлерка Ангела Меркел заяви след срещата на лидерите на страните от еврозоната, че Гърция ще има нужда от помощ в продължение на години, предаде АФП.

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4847608

Арх. Емма Москова, министър на културата в правителството на Костов, дългогодишен директор на Института за опазване паметниците на културата.
Ирен Кривошиева, актриса.
Лозан Лозанов, архитект, 86 г.
Мариан Бачев, актьор, 39 г.
Петър Попов, художник-реставратор, 72 г.
Юлий Москов, управител и главен редактор на в. "7 дни спорт", 65 г.
Арх. Емма Москова, министър на културата в правителството на Костов, дългогодишен директор на Института за опазване паметниците на културата. Ирен Кривошиева, актриса. Лозан Лозанов, архитект, 86 г. Мариан Бачев, актьор, 39 г. Петър Попов, художник-реставратор, 72 г. Юлий Москов, управител и главен редактор на в. "7 дни спорт", 65 г.

На 8 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4859773

Ирен Кривошиева, актриса
Янина Кашева, актриса
Арх. Емма Москова, министър на културата в правителството на Иван Костов
Лозан Лозанов, архитект
Мариан Бачев, актьор
Юлиан Генов, бизнесмен, президент на “Прософт”
Юлий Москов, журналист, управител и главен редактор на в. “7 дни спорт”
Евгени Димитров,
Ирен Кривошиева, актриса Янина Кашева, актриса Арх. Емма Москова, министър на културата в правителството на Иван Костов Лозан Лозанов, архитект Мариан Бачев, актьор Юлиан Генов, бизнесмен, президент на “Прософт” Юлий Москов, журналист, управител и главен редактор на в. “7 дни спорт” Евгени Димитров,

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване