Кунева: Вярвам, че ДАНС предприема мерки по публикацията на "Ди Велт"

http://pik.bg/кунева-вярвам-че-данс-предприема-мерки-по-публикацията-на-ди-велт-news362322.html

Кунева: Вярвам, че ДАНС предприема мерки по публикацията на "Ди Велт"

В тази война, която се води с Ислямска държава, всички трябва да бъдем изключително бдителни. ДАНС и останалите партньорски служби правят максималното.

Това заяви пред БГНЕС вицепремиерът Меглена Кунева, която оглавява и Националния съвет по антикорупционни политики. Кунева бе помолена да отговори на въпроса какви мерки предприема правителството относно публикацията на немското издание "Ди Велт", в която се твърди, че джихадисти от Ислямска държава се снабдяват с паспорти от България.

"Убедена съм, че немските служби знаят добре за това. Непрекъсната бдителност, правят се проверки и всичко, което трябва да се направи в България ще бъде направено", каза тя. Дали тече проверка по този конкретен казус, Кунева посочи, че "при всички случаи това се разглежда". "Това е изцяло в правомощията на ДАНС и съм сигурна, че те си вършат работата с голяма настойчивост", допълни вицепремиерът. Относно това дали въпросът е обсъден на правителствено ниво, Кунева посочи, че тя не е говорител на правителството. "Убедена съм в много силната професионална и водеща роля, която има ДАНС. Още повече, че по въпроси за сигурността при премиера се прави специално заседание всяка сряда. Всички сме много ангажирани", увери Меглена Кунева.

В публикацията на авторитетното германско издание се казваше още и , че "България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива". "Българската мафия е силен властови фактор в страната. Неин специалитет са търговията с оръжие и наркотици, проституцията и търговията с хора. Ислямска държава се снабдява с паспорти от българската мафия", твръди още "Ди Велт". 

Варуфакис: Пред Меркел има два бутона - единият прекратява кризата. Но кой ще натисне тя?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860893


Банкрутът е толкова проблем на Европа, колкото е американско "изобретение". Разликата между опита на двата континента обаче е, че американците поне не трябваше да работят под огромните грешки в устройството на еврозоната.
Представете си тяхното раздразнение, ако гражданите на най-тежко засегнатите щати (например Невада и Охайо) трябваше да се
Банкрутът е толкова проблем на Европа, колкото е американско "изобретение". Разликата между опита на двата континента обаче е, че американците поне не трябваше да работят под огромните грешки в устройството на еврозоната. Представете си тяхното раздразнение, ако гражданите на най-тежко засегнатите щати (например Невада и Охайо) трябваше да се

Чобанов: Докладът за КТБ показва, че ликвидна подкрепя нямаше да й помогне

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/07/08/2568965_chobanov_dokladut_za_ktb_pokazva_che_likvidna/?ref=rss


"От създаването й КТБ е функционирала като финансова пирамида с връх нейният мажоритарен собственик.  По безспорен начин доказахме, че вина има, тя е съотносима към държавните институции, които са били ангажирани да следят развитието на банките и да променят индикативно тяхното състояние". С тези думи депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова коментира съдържанието на доклада на временната парламентарна комисия за КТБ, публикуван снощи на сайта на Народното събрание. 

По безспорен и...

Новорусия призовава Съвета за сигурност на ООН за учредяване на трибунал срещу престъпленията на киевската хунта

http://www.cross.bg/donbas-zaharchenko-tribynal-1472928.html

/КРОСС/ Повече от 3,6 хил. мирни жители за загинали в конфликта Донбас,  над хиляда са убити само през 2015 г. Това заяви на брифинг в сряда лидерът на Донецката народна република Александър Захарченко. „3 684 души са загинали, от които 523 жени и 65 деца. 1212 са убитите през 2015 г., а повече от 3 хил. души са безследно изчезнали“, каза той. „Провежданата от Киев от миналата година операция доведе до масови жертви: само по официални данни на ОНН, убитите са над 6,5 хил. души и около 16 хил. са ранените. Много от жителите на Републиките бяха принудени да напуснат домовете си, – каза още Захарченко.- Тези действия са пряко нарушение на Женевската конвенция, това е престъпление срещу човечеството“. „За безусловното привличане под наказателна отговорност на украинските военни за извършването на престъпления на територията на Донбас, ДНР и ЛНР се обръщат към Съвета за сигурност на ООН с молба за учредяването на международен трибунал за привличане под отговорност лицата, виновни за нарушаването на международното хуманитарно право и човечност в Украйна“, заяви лидерът на Луганската народна република Игор Плотницки на съвместен брифинг с лидера на ДНР Александър Захарченко

Кабинетът се включва в борбата с бездомните кучета след пет години пас

http://www.mediapool.bg/kabinetat-se-vklyuchva-v-borbata-s-bezdomnite-kucheta-sled-pet-godini-pas-news236411.html

След като от пет години кметове, начело със столичния Йорданка Фандъкова, настояват за изготвянето на Национална програма за решаване на проблема с бездомните кучета, правителството най-после направи първата стъпка към създаването й.   За целта кабинетът одобри промени в Закона за защита на животните, в които е заложено най-после разработването на програмата. Целта е прилагане на еднакъв подход към четириногите бездомници от всички общини, се казва в правителственото съобщение.   Националната програма за решаване на проблема с безстопанствените кучета ще се приема от правителството по предложение на министъра на земеделието и храните, предвиждат законодателните промени.   "Очакваните резултати са свързани с постигането на здравословна среда на живот на хората, опазване здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях", се казва още в правителственото съобщение.

Бареков предупреди: Българите ще са невинните жертви на гръцкия фалит

http://pik.bg/бареков-предупреди-българите-ще-са-невинните-жертви-на-гръцкия-фалит-news362321.html

Бареков предупреди: Българите ще са невинните жертви на гръцкия фалит

Българите ще бъдат най-невинните жертви на гръцкия фалит. За това предупреди евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков на дебат за ситуацията в Гърция, който се проведе по време на пленарната сесия в Страсбург.

„Не забравяйте за най-бедните европейски граждани – тези в България“, призова Бареков, обръщайки се към президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и евродепутатите. „Българите са подложени на още по-тежки икономии от бедните и пенсионерите в Гърция и ще бъдат най-невинните жертви на гръцкия фалит“, смята той.

„Г-н Ципрас си поигра с г-жа Меркел на котка и мишка, но в скоро време котката ще изяде мишката“, онагледи той случващото се в Гърция. Според него днес гръцкият премиер е дошъл смирен на заседанието на ЕП, защото „гръцката къща изгоря и някой ще трябва да изгаси пожара с много пари“.
„Сега просто ще оставите гасенето в ръцете на Европа, но кой ще плати за гръцкия експеримент?“, попита Бареков.

„Партиите днес бият по федерализма, а другите – по Вас – г-н Ципрас. Не сте най-виновен“, смята евродепутатът. По думите му генезисът на проблема е в безотговорността на евробюрократите и на гръцката политическа класа. „Вкарването на неподготвената Гърция в Еврозоната е престъпление спрямо гръцкия народ и европейските данъкоплатци“, категоричен е той.

„Не Еврозоната, а Европейският съюз е обречен без дълбока реформа“, заключи Бареков.

Наши джебчии крият в банки крадено злато за над 1 милион лева

http://www.bnews.bg/article-137978

Властите във Великобритания и Северна Ирландия започнаха разследване заедно с българската прокуратура.

Законови промени ще позволят по-ниска цена на тока

http://www.cross.bg/promeni-tzeni-tzenite-1472927.html

/КРОСС/Предложенията за промени в Закона за енергетиката ще позволят Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да определи цени на тока, които да са по-ниски от първоначалните му разчети, каза председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БНР.  Това, което ние правим и ще го направим, е последователно да отчитаме какъв би бил ефектът върху цените на електрическата енергия, които трябва да обявим до края на месец юли. Едно мога да кажа, че предложения, които ще се приемат в рамките на промените в закона би трябвало да водят надолу предварително предложените от нас цени. Няма да има повишение, заяви Иванов.  Вчера на сайта на Народното събрание бяха обявени предложенията за промени в Закона за енергетиката. Очаква се след тяхното приемане да бъде намален дефицитът в НЕК и те да допринесат цените да останат на досегашните си нива.  

Атина се обърна към Брюксел с молба за нова финансова помощ

http://econ.bg/Новини/Атина-се-обърна-към-Брюксел-с-молба-за-нова-финансова-помощ_l.a_i.683611_at.1.html

Гърция подаде официална молба за отпускане на нов спасителен заем, обяви Reuters, като се позова на източници от Брюксел. ...

10 идеи за красива кожа без пъпки (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/10-idei-za-krasiva-kozha-bez-pypki-video-6039093

Любопитно видео ни показва домашни методи за премахване на пъпките, които са лесни за изпълнение, и едновременно с това – много ефикасни

Атина се обърна към Брюксел с молба за нова финансова помощ

http://econ.bg/Новини/Атина-се-обърна-към-Брюксел-с-молба-за-нов-спасителен-план_l.a_i.683611_at.1.html

Гърция подаде официална молба за отпускане на нов спасителен заем, обяви Reuters, като се позова на източници от Брюксел. ...

Р. Кънев: Докладът за КТБ не казва нищо за прокуратурата

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-krizata-s-ktb/r.-kynev-dokladyt-za-ktb-ne-kazva-nishto-za-prokuraturata-6039092

Съпредседателят на РБ смята, че докладът не е описал и съществени пропуски в работата на Комисията по финансов надзор

Р. Кънев: Докладът за КТБ не казва нищо за прокуратурата

http://www.vesti.bg/r.-kynev-dokladyt-za-ktb-ne-kazva-nishto-za-prokuraturata-6039092

Съпредседателят на РБ смята, че докладът не е описал и съществени пропуски в работата на Комисията по финансов надзор

Чобанов: Отговорността за КТБ е на "Банков надзор"

http://www.cross.bg/banka-bankov-nadzor-1472929.html

София /КРОСС/ Основните изводи в доклада на временната комисия за Корпоративна търговска банка са, че все пак отговорната институция е управление "Банков надзор" на Българската народна банка /БНБ/. Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от ДПС Петър Чобанов.По думите му, управление "Банков надзор" не си е свършило работата от гледна точка недопускане на функционирането на КТБ по модел на финансова пирамида и то за дълъг период. Той каза още, че в доклада е записано, че банката е била в несъстоятелност към 20 юни 2014 г., и добави, че като министър на финансите през 2014 г. не е бил информиран, че фалитът на банката е бил с тази дата. От одитните институции стана ясно, че дупката в КТБ е около 3,5 милиарда лева, което означава, че е било невъзможно да се спаси с конвенционални средства на ликвидната подкрепа, каза още Чобанов. Той уточни, че милиардът, който е бил опуснат чрез заем за следващата банка на ръба на кризата, бил предоставен за спасяването на цялата банкова система. Бившият финансов министър каза още, че към посочената от съда дата 20 юни заради липсата на над 4 милиарда лева никакви финансови инжекции не са били в състояние да помогнат на КТБ

Твърденията на Ненчев за предлаган му подкуп се оказаха "балон" според прокуратурата

http://www.mediapool.bg/tvardeniyata-na-nenchev-za-predlagan-mu-podkup-se-okazaha-balon-spored-prokuraturata-news236410.html

Прокуратурата прекрати разследването за предлаган подкуп и отправени смъртни заплахи към министъра на отбраната Николай Ненчев, тъй като твърденията му не са намерили потвърждение. В края на април министърът на отбраната заяви в интервю за в. "Сега", че са му били предложени "сериозни проценти" от евентуална бъдеща сделка за ремонта на руските "МиГ"-ове. "Ако някой иска да извади 80 млн. лв., аз съм съгласен. И то сега, в тази тежка криза. Как да постъпим? Нали разбирате, че ако аз бих искал да злоупотребя, това е най-лесната форма, а те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да предложат", заяви тогава Ненчев, без да посочи кой е авторът на това примамливо предложение. Според прокуратурата обаче "дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни". В мотивите на прокуратурата се посочва, че "само и единствено в твърденията на министъра на отбраната се съдържат някакви данни, че непознато лице му е предложило среща във връзка с поддръжката на МиГ – 29, както и че щял да остане доволен, тъй като процентът бил добър". "Ненчев не е уведомил компетентните правоохранителни и правораздавателни органи нито министър-председателя за провеждането на подобен разговор. Съобщил е за него само по време на медийна изява - споменатото интервю, въпреки необходимостта от предприемане на мерки, с оглед важността на проблема, на който е акцентирал", се казва в тях. Според прокуратурата дори и в действителност да е проведен подобен разговор, единствено в субективната преценка на Николай Ненчев предложението за среща е възприето като предложение за подкуп. И това е така, защото липсва конкретика относно сума, както и действията, които той трябва да предприеме, за да я получи. "На следващо място, министърът на отбраната обвързва направеното му предложение с подписване от негова страна на договор на стойност 80 млн. лева. Министър Ненчев обаче е упълномощил с правото да подписва тези договори директора на дирекция „Инвестиции в отбраната“ Венислав Цанов, както това е било правено и в предходни правителства. Подобна стойност – 80 млн. лева не е била обсъждана никога, както като оферта от руска страна, така и като проектодоговор. В това са категорични всички лица, имащи отношение към процеса на договаряне, от които са снети обяснения по преписката, така и зам.-министъра на отбраната", посочват от прокуратурата. "В хода на проверката не се установи източникът на подобна информация, с която е разполагал министърът по време на интервюто. Нещо повече, командирът на Военновъздушните сили ген. Румен Радев отрича въобще да е коментирал с него подобна сума, а заявеното от него се подкрепя от приложените към материалите от проверката документи и от снетите обяснения на представителя на РСК МиГ Александър Александров , Венислав Цанов и зам.-министър Десислава Йосифова". "Що се отнася до твърденията за навлечени неприятности и "смъртни заплахи“, министърът заявява, че за него въпросът бил принципен. Влязъл бил в тежък конфликт при обявяване на решението си за предаване на архива на военното разузнаване. В тази връзка съобщава за предаване по телевизия СКАТ, където бивши разузнавачи го били обявили за национален предател, а за такъв се полагала смърт. Твърди, че не е изпитал основателен страх от това, по-скоро притеснение за близките си и най-вече от провокация. Не бил взел никакви мерки за охрана. Не бил уведомил съответните органи, нито премиера", се казва в мотивите на прокуратурата.

Памела Андерсън с лична молба към Путин

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/pamela-andersyn-s-lichna-molba-kym-putin-6039090

Андерсън моли руският държавен глава да направи всичко възможно, за да не мине кораб с 1700 тона месо от финвали през руски води!

Отпускат 465 места във варненско висше училище

http://www.moreto.net/novini.php?n=294597

Четири нови висши специализирани училища, преобразувани наскоро от самостоятелни колежи, ще могат да приемат студенти за обучение през учебната 2015/2016 г., научи Moreto.net. Това става възможно след одобрени от кабинета промени в решението, с което се утвърждава броят на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научните организации за предстоящата учебна година.

Приеха правилата за избор на подуправители на БНБ

http://www.cross.bg/podypraviteli-izbor-komisiya-1472925.html

София /КРОСС/ Парламентът одобри процедурните правила за избор на подуправители на БНБ в трите управления - "Банково", "Емисионно" и "Банков надзор". Новоизбраният управител на БНБ ще трябва да внесе предложенията си за подуправители до бюджетната комисия, заедно с писмени мотиви, автобиография, дипломи, свидетелство за съдимост и декларация за конфликт на интереси. Не по-късно от седем дни преди изслушването в ресорната комисия на сайта на парламента ще бъдат качени предложението, както и документите. Изслушването ще се предава пряко в интернет.Финалният избор на подуправители на БНБ ще бъде в пленарната зала. Даден кандидат ще бъде избран, ако получи обикновено мнозинство.

Българите ще са невинните жертви на гръцкия фалит

http://www.bnews.bg/article-137976

Без дълбока реформа Европейският съюз е обречен, смята евродепутатът

Държавата даде на кметството в Търново крепостта "Трапезица" за 10 години

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860862

Държавата даде право на Община Велико Търново да управлява и стопанисва крепостта "Трапезица" за 10 г. Решението на правителството ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния
Държавата даде право на Община Велико Търново да управлява и стопанисва крепостта "Трапезица" за 10 г. Решението на правителството ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния

И Светослав Гоцев се контузи преди финалите на Световната лига

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2569007_i_svetoslav_gocev_se_kontuzi_predi_finalite_na/?ref=rss


Централният блокировач Светослав Гоцев е поредният контузен в националния отбор по волейбол преди финалите във втора дивизия на Световната лига.

24-годишният играч е изкълчил левия си глезен по време на вчерашната тренировка на тима и със сигурност ще пропусне двубоите във Варна на 10 и 11 юли.

Гоцев беше един от тримата играчи от състава, спечелил сребърните медали на европейските игри в Баку, които Пламен Константинов повика за Световната лига. Центърът имаше проблем с...

Прокуратурата с трето опровержение на Ненчев: Никой не му е предлагал подкуп

http://offnews.bg/news/n_1/n_529377.html

На министъра на отбраната не е предлаган подкуп, както и не е имало заплахи за живота му.  Това става ясно от извършената проверка на спецзвеното за разследване на корупционни престъпления, което беше създадено в рамките на антикорупционната стратегия, лансирана от вицепремиера Меглена Кунева.  Повод за разследването беше интервю на министъра във вестник "Сега" от 24 април, в което той излага факти за среща с неназовани лица, които му предали предложение за заплащане на „сериозни проценти“, ако той подпише договор за ремонт на изтребителите на стойност 80 млн. лв. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат“. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност. Ненчев твърди също, че са му отправени и смъртни заплахи.  В хода на извършената проверка не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления, поради което с постановление от 3 юли е отказано образуване на досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата. Обясненията на министъра не са приети за достоверни, тъй като не са подкрепени от събраните допълнително данни.   По отношение на твърдените от Николай Ненчев закани за убийство, макар и в интервюто си министърът на отбраната да е посочил, че се касае за заплахи, различни от тези, които е възприел в предаване по телевизия СКАТ, то в обясненията си пред прокуратурата е заявил, че всъщност се касае именно за тях. Министър Ненчев е посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя, се казва в съобщението. Това е поредно опровержение на прокуратурата по повод твърдения на военния министър. Първият път беше по повод обясненията му, че разследването срещу ген. Шивиков е тръгнало от анонимен сигнал. От прокуратурата тогава обявиха, че сигналът е подаден от подчинената на Министерството на отбраната Военна полиция. Второ опровержение прокуратурата направи по повод твърдението на Ненчев, че срещу втори генерал има разследване.От Държавното обвинение обясниха, че единственият генерал от армията с повдигнати обвинения е Шивиков.

Национална програма ще предлага мерки за овладяване популацията на безстопанствените кучета

http://www.cross.bg/programa-popylatziyata-zhivotnite-1472923.html

/КРОСС/ Проблемът с популацията на безстопанствените кучета ще бъде изведен от общинско на национално ниво и ще бъде решаван с национална програма. Това реши Министерският съвет с предлагани промени в Закона за защита на животните. С рамката и целите на Националната програма, която ще се приема от правителството по предложение на министъра на земеделието и храните, се цели прилаганият от всички общини подход към четириногите да бъде еднакъв. Очакваните резултати са свързани с постигането на здравословна среда на живот на хората, опазване здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях.  

Издирваният за убийството в Борисовата градина бягал с кръв по лицето /снимка/

http://www.cross.bg/gradina-borisovata-georgi-1472924.html

София /КРОСС/ Нови кадри на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространиха днес от МВР. На кадрите се вижда, че по лицето на бягащия юноша има кръв. Разследващите отново молят всички граждани, които разпознават човека, заснет от камерите, или имат друга информация по случая, да се обадят на 112 или в някое районно управление. Анонимността им е гарантирана. На 2 юни 16-годишният Георги Игнатов, ученик в девети клас от Националната търговско-банкова гимназия в София, беше убит в Борисовата градина. Момчето беше открито на пейка в парка, на около 50 метра от паркинга на БНР. Смъртта е настъпила от прободна рана с нож.

На военния министър не е предлаган подкуп, обяви прокуратурата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2569000_na_voenniia_ministur_ne_e_predlagan_podkup_obiavi/?ref=rss


Софийската градска проикуратура не откри доказателства, че на министъра на отбраната Николай Ненчев е предлаган подкуп, за да бъде сключен договор за ремонт на МиГ-29 на стойност 80 млн. лева, както и че той е получавал смъртни заплахи. Затова и случаят няма да бъде разследван, съобщи държавното обвинение.

Проверката започна, след като в интервю за в. "Сега", публикувано през април, Николай Ненчев заяви, че му са му били предложени "сериозни проценти", за да се съгласи да бъде...

Парламентът отложи гласуването на закона за референдумите

http://www.cross.bg/otnoshenie-ypravleniya-reforma-1472926.html

/КРОСС/Окончателното обсъждане на Закона за референдумите беше отложено. Това стана след остри изказвания в парламента. Не е ясно обаче кога тези промени ще бъдат приети. От парламентарната трибуна председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че има сценарий за въвеждане на еднопартийни управления чрез промяна на изборните правила. Само че еднопартийните управления в България се израждат в управления с авторитарни елементи и действително тогава МВР може да се окаже не само лицето, че даже душата на съвременната българска държава, добави Местан.Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов подчерта, че с промените се цели единствено да се даде възможност на българите зад граница да участват в референдум и се уреждат принципните правила по отношение на провеждане на референдум едновременно с друг вид избори. На първо четене ГЕРБ не подкрепиха предложенията за по-лесно свикване на референдуми, чрез падането на праговете за брой подписи и валидност на допитването. Между първо и второ четене обаче те внесоха текстове в тази насока. С тях броят подписи, при които референдумът става задължителен, пада от 500 хиляди на 400 хиляди. Въпросът на референдума пък ще се счита одобрен, ако в гласуването са участвали не по-малко от 40% от гражданите с избирателни права и с "Да" са отговорили повече от половината от тях. Не по-малко разгорещени дебати имаше и за съдебната реформа

Даваме ваучери за храни на българи в Украйна

http://petel.bg/Davame-vaucheri-za-hrani-na-balgari-v-Ukrayna__118777

Снимка: frognews.bg Ваучери за храни ще дава България на представители на родното малцинство в Украйна. Това обяви външният министър Даниел...

Майка и баща изоставиха дъщеря си в гората. Причината ще ви изуми!

http://petel.bg/Mayka-i-bashha-izostaviha-dashherya-si-v-gorata--Prichinata-shhe-vi-izumi-__118778

Майка и баща изгониха 14-годишната си дъщеря в гората заради провинението, че е взела бисквита без да ги попита. Абсурдната случка е...

"Вирджиния рекърдс": Жана Бергендорф сама е потърсила полицията

http://petel.bg/Virdzhiniya-rekards--ZHana-Bergendorf-sama-e-potarsila-politsiyata__118779

По повод появилите се в публичното пространство публикации, касаещи певицата Жана Бергендорф, фирмата, която продуцира изпълнителката,...

За всеки спечелен от театрите лев държавата ще дава 2,50 лв.

http://petel.bg/Za-vseki-spechelen-ot-teatrite-lev-darzhavata-shhe-dava-2-50-lv-__118780

Народен театър „Иван Вазов”. Снимка: Wikimedia. Министерският съвет публикува постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти...

Зърното за хляб тръгва с цена от 300 лв. за тон

http://www.cross.bg/tzena-proizvoditeli-zurno-1472922.html

/КРОСС/ В Монтана са сключени първите сделки с пшеница за хляб, каза за „Стандарт" Борис Ангелов, управител на стоковата борса в града. Има и екзотични оферти от производители за цена от 400 и 450 лв., но тя не е реална и никой не преговаря за такава цена. Реалната в момента е 280 - 300 лв. за тон. Продават тези производители, които нямат собствени складове. Купувачи са предимно мелничари. Мнозина от зърнопроизводителите задържат продукцията си в очакване на по-висока цена. В мелниците също има голямо количество зърно от предишната реколта, поради което и те не бързат да купуват ново.Тази година качеството на пшеницата в Северозападна България е много високо. Почти няма разлика между фуражна и хлебна пшеница, твърди брокерът. Кризата в Гърция обаче затваря пазара за зърно с тази страна. Заради невъзможността за разплащания производителите са принудени да търсят нови пазари. Македония също не купува зърно.Повече сделки са сключени за ечемик. Тон от фуражния се продава по 260 - 280 лв. за тон. Малко по-скъп е пивоварният.Производителите в района се радват на високи добиви. Те ще реализират добри печалби, тъй като някои споделят за добив от 600 - 700 кг от дка. При себестойност на декар от 120 лв. земеделците ще отчетат една успешна година, смята Борис Ангелов.

Български джебчии в Лондон кътат злато за над 1 милион лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=294602

В Софийска градска прокуратура /СГП/ е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.

Едва 8% от 18-годишните са без кариеси

http://healthy.actualno.com/Edva-8-ot-18-godishnite-sa-bez-kariesi-news_483348.html

На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса. Децата без кариеси на 5-годишна възраст са по-малко от една трета, а при 18-годишните вече само 8% са без кариеси. Това сочат данните от епидемиологично проучване за установяване на оралния статус на децата в България, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната. Данните от проучването и евентуалните решения

НЗОК се съмнява в 5 - 6 болници за фалшиви хоспитализации

http://healthy.actualno.com/NZOK-se-symnjava-v-5---6-bolnici-za-falshivi-hospitalizacii-news_483354.html

Текат усилени проверки на болници и аптеки, обяви пред журналисти в парламента подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров. Припомняме, само преди месец варненският онкодиспансер и столичната онкохематология бяха дадени за разследване на икономическа полиция, като лечебните заведения станаха клиенти и на прокуратурата. Причината за това са съмнения за фалшиви хоспиталзации. На фона на тази новина от НЗОК са подсилили проверките, особено в лечебни заведения, които са оценени като рискови заради п

Истинската причина, поради която дебелеем

http://health.actualno.com/Istinskata-prichina-poradi-kojato-debeleem-news_483319.html

Способността да си представяме ароматите на пуканки, пържолки и прочие вкуснотии, и дори на нехранителни продукти се оказва пряко свързана с наднорменото тегло и затлъстяването. Това може да обясни непреодолимото влечение към храна, твърдят медици на ежегодната среща на Обществото по изучаване на хранителни навици на човека в Денвър. "Нашето откритие подчертава, че всеки случай на затлъстяване и оценка на предразположеността към натрупването на излишни килограми трябва да се изучава и провежда

Отварят аптека пред сградата на МБАЛ Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Otvarjat-apteka-pred-sgradata-na-MBAL-Asenovgrad-news_483355.html

Отварят аптека на територията на МБАЛ Асеновград. За целта ще бъде проведен публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на терен с площ 63 квадратни метра. Началната тръжна цена за годишен наем да е в размер на близо 4 100 лева определи днес Общинския съвет в града. 6 лева е сумата, която наемателят трябва да заплати за квадратен метър до първите 50 квадрата. Останалите 13 ще бъдат отдадени за по 3 лева. Към момента функционират общо три аптеки в близост до асеновградската болница. Нова

И след срещата с Христо Иванов БСП отказа да подкрепи промените в конституцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568997_i_sled_sreshtata_s_hristo_ivanov_bsp_otkaza_da/?ref=rss


БСП няма да подкрепи предложените промени в конституцията. Това се разбра след среща на парламентарната група на социалистите с министъра на правосъдието Христо Иванов и съпредседателя на група на реформаторите Радан Кънев днес. По този начин те потвърдиха взетото вчера решение на Изпълнително бюро.

Пред журналисти в парламента депутатът от БСП Янаки Стоилов заяви, че партията може да подкрепи промените в Закона за съдебната власт, но в момента те били представяни като следствие от...

Бойко Борисов: Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/If_cI_8SzgU/

Министър-председателят Бойко Борисов определи като недопустимо използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях. „Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата”, посочи премиерът и поиска най-строги санкции за нарушенията.
Коментарът му беше направен в края на правителственото заседание, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова докладва за течащите проверки по двата случая. Тя посочи, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това вицепремиерът призова да се запази уважение към полицейските служители. „Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда”, посочи Бъчварова.

Текстът от обсъждането можете да прочетете от стенограмата, публикувана в рубриката „Новини” в правителствената интернет страница.

Задържаха 73 нелгални имигранти на Калотина и Свиленград

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860870

Задържаха общо 73 нелегални имигранти в района на ГКПП - Калотина и ГКПП –Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР – София. 22-ма нелегални имигранти със сирийски и иракски произход, превозвани в пет автомобила са открити и задържани в ранните часове вчера, в района с. Калотина.
По-късно край сeло Сопот в същия район,
Задържаха общо 73 нелегални имигранти в района на ГКПП - Калотина и ГКПП –Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР – София. 22-ма нелегални имигранти със сирийски и иракски произход, превозвани в пет автомобила са открити и задържани в ранните часове вчера, в района с. Калотина. По-късно край сeло Сопот в същия район,

Таньо Шишков учи децата си на работохолизъм

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860867

В интервю за новия брой на
В интервю за новия брой на "Всичко за семейството" популярният готвач обяви мисията си - да ни учи да не хвърляме храна, като спазваме принципите на професионалните кухни. Според него олинклузивът е като комунизма - гениална идея с безумно приложение. Но пък е единственият функционален вариант за семейства с деца.

Задържаха 73 нелгални имигранти на Калотина и Свиленград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860864

Задържаха общо 73 нелегални имигранти в района на ГКПП - Калотина и ГКПП –Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР – София. 22-ма нелегални имигранти със сирийски и иракски произход, превозвани в пет автомобила са открити и задържани в ранните часове вчера, в района с. Калотина.
По-късно край сeло Сопот в същия район,
Задържаха общо 73 нелегални имигранти в района на ГКПП - Калотина и ГКПП –Свиленград, съобщиха от пресцентъра на МВР – София. 22-ма нелегални имигранти със сирийски и иракски произход, превозвани в пет автомобила са открити и задържани в ранните часове вчера, в района с. Калотина. По-късно край сeло Сопот в същия район,

Дете с изключително рядка болест ще получи експериментално лекарство с помощ от държавата

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2015/07/08/2568992_dete_s_izkljuchitelno_riadka_bolest_shte_poluchi/?ref=rss


Правителството одобри днес допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 56 хиляди лева. Средствата са предназначени за закупуване на експериментално вещество за лечението на дете с изключително рядката и смъртоносна болест Нийман Пик тип С, съобщи правителствената пресслужба.

Понеже липсва норма за прилагане на т. нар. състрадателно (милосърдно) лечение, каквото е необходимо на детето, Изпълнителната агенция по лекарствата е съгласувала по...

Съветът на Федерацията изпрати в Главната прокуратура, външното и правосъдното министерство на РФ „стоп-листа“ с 12 чужди НПО

http://www.cross.bg/federatziyata-fondatziya-organizatzii-1472920.html

/КРОСС/ Съветът на Федерацията на РФ прие за разглеждане в сряда на пленарно заседание искане към Главната прокуратура, външното министерство и министерството на правосъдието, в което моли да бъде разгледан патриотичната „стоп-листа“ на чуждите и международни НПО за евентуалното им включване в списъка с нежелателните организации. Сенаторите одобриха искането единодушно – то бе подкрепено от 156 депутата, присъстващи на заседанието. Сенаторите обръщат внимание на това, че днес РФ „се е сблъсква с най-мощната през последната четвърт от века атака срещу националните й интереси, ценности и институции“, чиято основна цел е, според мнението на сенаторите, въздействие върху вътрешната политическа ситуация в Русия, „подкопаване на патриотичното единство“ на народа, както и проваляне на интеграционните процеси с руско участие в пространството на ОНД. „Безпрецедентното по мащаби привличане към тази дейност на неправителствени организации, финансирани в това число и от държавния бюджет на чужди държави, дава основание да говорим за „мека агресия“ срещу Русия“, се казва в съобщението

Вебер към Ципрас: Как България да ви разбере, като е по-бедна от Гърция

http://offnews.bg/news/n_1/n_529360.html

Председателят на групата на Европейската народна партия в ЕП Манфред Вебер отправи критики към Алексис Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. В изказване на срещата на Европарламента днес с участието на премиера на Гърция Алексис Ципрас , Манфред Вебер се изказа остро по адрес на южната ни съседка, като включи и България във въпроса си: "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да очаква солидарност от страни като България, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък?", попита Вебер. . @ManfredWeber to #Tsipras : You cant expect countries like #Bulgaria to show solidarity when there are 5 MS that are poorer than #Greece . — Eva Paunova (@evapaunova) July 8, 2015

Удар в дърво причини смъртта на шофьор

http://frognews.bg/news_94343/Udar-v-darvo-prichini-smartta-na-shofjor/

Тежка катастрофа е станала на магистрала "Тракия" тази сутрин, съобщиха от полицията. 57-годишен мъж от Раковски е загинал при тежкия инцидент.

Закриват се домовете за за деца във Ветрен и Разград

http://www.mediapool.bg/zakrivat-se-domovete-za-za-detsa-vav-vetren-i-razgrad-news236409.html

Правителството реши да закрие домовете за медико-социални грижи за деца във Ветрен, община Септември, и в Разград, съобщи правителствената пресслужба.   През последните години в резултат от изпълнението на правителствената политика за деинституционализация на грижите за деца беше установена тенденция към намаляване броя на децата, ползващи услугите на домовете във Ветрен и Разград.   От март 2015 г. в дома във Ветрен няма настанени деца, а дневният център към дома се ползва почасово от 5-6 деца.   Последните две деца от дома в Разград са изведени на 21 май 2015 г., като 11 деца от семейна среда ползват почасови услуги в дневния център.   Двете общини са заявили намерение да продължат поддържането на дневните центрове, което ще осигури приемственост в грижите за децата, както и възможност за професионална реализация на персонала от закритите институции. За целта с отделен акт ще бъдат осигурени средства за социални услуги като делегирани от държавата дейности.   Приемането на правителственото постановление е действие по изпълнението на Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България". Така в още два региона на страната ще бъде преустановено предлагането на институционална грижа за деца в домове за медико-социални грижи и тя ще бъде заменена с други социални услуги, се казва в съобщението на правителството.

Варненски лекар получи награда за борба с редките болести

http://www.moreto.net/novini.php?n=294595

Известният варненски лекар проф. Ара Капрелян получи наградата „Благородно сърце”, научи Moreto.net. Грамотата е за професионалната му подкрепа на болните с редки заболявания, както и за участието му като лектор в семинара „Редките болести - подай ръка, докосни се до тях”.

ВАС постанови отстранен ректор да доказва правен интерес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860854

Върховният административен съд разпореди обявената за нелегитимен ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов проф. Теодора Димитрова да докаже правен интерес. Становището е по повод жалбата на 35-годишната професорка срещу заповедта на образователния министър проф. Тодор Танев за отстраняването и от поста.
Върховният административен съд разпореди обявената за нелегитимен ректор на Стопанската академия "Д.А.Ценов" в Свищов проф. Теодора Димитрова да докаже правен интерес. Становището е по повод жалбата на 35-годишната професорка срещу заповедта на образователния министър проф. Тодор Танев за отстраняването и от поста.

Украинските спасители не успяват да се справят с торфения пожар около Чернобилската АЕЦ

http://www.cross.bg/plosht-hektara-zabranenata-1472921.html

/КРОСС/ Украинските спасители не успяват да се справят с торфения пожар в горите от забранената зона около Чернобилската АЕЦ, предаде ТАСС. По данни на украинската държавна служба за извънредните ситуации, през последното денонощие те са успели да ликвидират тлеещия торфен слой само на площ от 3 декара. От нейното съобщение става ясно, че гасенето на две огнища от тлеещ торф на обща площ от 5,2 хектара продължава.  Обявените по-рано планове бяха пожарът да бъде ликвидиран до днес сутринта. Пожарът в забранената зона започна на 29 юни и обхвана площ от 130 хектара. Представители на български институции неведнъж призоваха за спокойствие и увериха, че няма опасност от радиоактивно замърсяване заради пожара близо до АЕЦ в Чернобил.

Издирваният за убийството в Борисовата бягал с кръв по лицето (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_529362.html

Нови снимки на издирвания за убийството в Борисовата градина младеж разпространи МВР. По лицето на момчето, търсено след смъртта на ученика Георги Игнатов, се вижда кръв.  Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на младежа, установен на кадри от видеозапис на камера, се казва в съобщението на МВР. Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено на 2 юни т.г. в Борисовата градина на столицата. СДВР търси съдействие от гражданите, разпознали издирвания. Те могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото районно управление при гарантирана анонимност.          

Нови кадри на свидетел на убийството в Борисовата

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/novi-kadri-na-svidetel-na-ubijstvoto-v-borisovata-6039089

Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на мъжа, установен на кадри от видеозапис на камера

Въвеждат се е-запори върху банковите сметки на длъжници

http://www.mediapool.bg/vavezhdat-se-e-zapori-varhu-bankovite-smetki-na-dlazhnitsi-news236407.html

Въвеждане на електронните запори върху вземания по сметки в банка, въвеждане на принципа за адекватност и съразмерност на правната принуда в изпълнителния процес, за да не се стига до случаи, при които длъжникът не може да плаща договорени доставки и заплати, както и признаване на чужди съдебни решения за издръжка – това са част от предвидените промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които бяха одобрени от правителството. Целта е да се защитят всички страни в производството по принудителното изпълнение. Промените в ГПК засягат две основни теми. Едната е цялостно усъвършенстване на уредбата на изпълнителното производство, а другата е създаване на уредба за признаване и допускане до изпълнение на чуждестранни съдебни решения за издръжка, е посочено в правителственото съобщение. В законопроекта са заложени по-големи гаранции за защита на интересите на страните в производството по гражданските дела, като същевременно се отстраняват редица причини за забавяне и неефективност на принудителното изпълнение. Въвежда се изискване за спазване на принципа за адекватност и съразмерност на правната принуда в изпълнителния процес. Целта е да не се стига до излишно блокиране на дейността на длъжника, каквито случаи се срещат в практиката. Те водят до невъзможност да се плащат договорени доставки и заплати на работници и служители. Промените в ГПК предвиждат още разширяване на възможността на длъжника да оспорва действията на съдебния изпълнител в хода на процеса. Въвежда се изискване за задължително назначаване на вещо лице при оценка на имущество с по-висока стойност, както и други мерки, насочени към постигане на справедлива и максимално висока цена при публичната продан. Създава се по-добра защита на несеквестируемия доход (частта от работната заплата, която не може да бъде пипана от съдебните изпълнители). Въвеждат се и редица гаранции срещу злоупотреба от страна на взискатели и съдебни изпълнители, се казва в правителственото съобщение. Електронни запори Промените предвиждат въвеждане на електронните запори върху вземания по сметки в банка. За целта се променя чл. 450А от ГПК. По този начин не само ще се увеличи ефективността на производството, но многократно ще се намали таксата на това действие по изпълнението, се казва в правителственото съобщение. За целта в преходните разпоредби на ГПК е заложено задължение за министъра на правосъдието в 3-месечен срок от влизане в сила на закона да издаде наредба за изграждане на унифицирана среда за обмен на електронни запори. Правят се измененията и в чл. 427, които имат за цел да отстранят проблемите, свързани с подсъдността в изпълнителното производство, както и да създадат сигурност и предвидимост не само за длъжниците при образуване на изпълнителните дела, но и за всички заинтересовани страни. Текстовете кореспондират с уредбата на подсъдността в исковото и заповедното производство, като насочват изпълнителните дела освен в районите, където ще се осребрява имуществото, и там, където реално се намира длъжникът. Предлага се също и допълнителната защита в случай на неплатени възнаграждения и обезщетения за работа. Доброволното издължаване Предлага се намаляване от 30 на 20% от задължението на първоначалната доброволна вноска при издължаване, с внасянето на която длъжникът може да поиска спиране на изпълнението. Целта е разширяване на възможностите за доброволно издължаване и запазване на имуществото на длъжниците. При определяне на началните цени на продажбите на вещи в изпълнителното производство се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице за вещи на стойност над 5000 лв., превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства. За имущество на по-ниска стойност назначаването на вещо лице ще зависи от волята на страните или според необходимостта от специални знания. Предлага се още всяка от страните да може да оспори цената на вещта към определянето й и да поиска нова оценка с назначаване на вещо лице. Предлага се и увеличение на началната цена от 75 на 85% от стойността на вещта, както и удължаване от една на две седмици на срока, в който купувачът е длъжен да внесе предложената от него цена. Целта е да му се даде реална възможност да получи банков кредит, за да изплати сумата. Това също е мярка за покачване на продажните цени в интерес както на длъжниците, така и на взискателите. Повече действия на съдебните изпълнители ще могат да се обжалват Разширява се обхватът на действията на съдебния изпълнител, които могат да се обжалват, включително отказът му да спре, прекрати или приключи принудителното изпълнение, както и отказът да извърши нова оценка на имуществото, когато определената цена е била оспорена. При публична продан се премахва възможността за подаване на множество наддавателни предложения, както и за манипулиране на търговете чрез писмена оферта на нереално висока цена. Целта е да се прекрати съществуващата практика наддавачи да подават няколко писмени предложения, едно от които с много висока цена, след което обаче не внасят цената и така осуетяват устното наддаване и придобиват имотите на ниски цени. При уредбата на несеквестируемостта на доходите се съобразява минималният праг с критерия минимална работна заплата, която подлежи на индексация. Създава се нов чл. 446а "Несеквестируем доход, получен по сметка в банка". Признаване на чуждите съдебни решения за издръжка Промените предвиждат още признаване на чужди съдебни решения за издръжка. За целта в ГПК се създава част осма "Особени правила относно производството по граждански дела при действие на международни договори" с глава шестдесета - "Признаване и допускане до изпълнение на съдебни решения при действието на Конвенцията за международното събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството". Става въпрос за Хагската конвенция от 2007 г., която е в сила за България от 1 август 2014 г. Целта на конвенцията е да бъде осигурено ефективното събиране на издръжка за деца и за други членове на семейството в случаите, когато задължението за издръжка е възникнало в една държава, а изпълнението трябва да се осъществи в друга държава.

Промени в ГКП въвеждат е-запори върху банковите сметки на длъжници

http://www.mediapool.bg/promeni-v-gkp-vavezhdat-e-zapori-varhu-bankovite-smetki-na-dlazhnitsi-news236407.html

Въвеждане на електронните запори върху вземания по сметки в банка, въвеждане на принципа за адекватност и съразмерност на правната принуда в изпълнителния процес, за да не се стига до случаи, при които длъжникът не може да плаща договорени доставки и заплати, както и признаване на чужди съдебни решения за издръжка – това са част от предвидените промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които бяха одобрени от правителството. Целта е да се защитят всички страни в производството по принудителното изпълнение. Промените в ГПК засягат две основни теми. Едната е цялостно усъвършенстване на уредбата на изпълнителното производство, а другата е създаване на уредба за признаване и допускане до изпълнение на чуждестранни съдебни решения за издръжка, е посочено в правителственото съобщение. В законопроекта са заложени по-големи гаранции за защита на интересите на страните в производството по гражданските дела, като същевременно се отстраняват редица причини за забавяне и неефективност на принудителното изпълнение. Въвежда се изискване за спазване на принципа за адекватност и съразмерност на правната принуда в изпълнителния процес. Целта е да не се стига до излишно блокиране на дейността на длъжника, каквито случаи се срещат в практиката. Те водят до невъзможност да се плащат договорени доставки и заплати на работници и служители. Промените в ГПК предвиждат още разширяване на възможността на длъжника да оспорва действията на съдебния изпълнител в хода на процеса. Въвежда се изискване за задължително назначаване на вещо лице при оценка на имущество с по-висока стойност, както и други мерки, насочени към постигане на справедлива и максимално висока цена при публичната продан. Създава се по-добра защита на несеквестируемия доход (частта от работната заплата, която не може да бъде пипана от съдебните изпълнители). Въвеждат се и редица гаранции срещу злоупотреба от страна на взискатели и съдебни изпълнители, се казва в правителственото съобщение. Електронни запори Промените предвиждат въвеждане на електронните запори върху вземания по сметки в банка. За целта се променя чл. 450А от ГПК. По този начин не само ще се увеличи ефективността на производството, но многократно ще се намали таксата на това действие по изпълнението, се казва в правителственото съобщение. За целта в преходните разпоредби на ГПК е заложено задължение за министъра на правосъдието в 3-месечен срок от влизане в сила на закона да издаде наредба за изграждане на унифицирана среда за обмен на електронни запори. Правят се измененията и в чл. 427, които имат за цел да отстранят проблемите, свързани с подсъдността в изпълнителното производство, както и да създадат сигурност и предвидимост не само за длъжниците при образуване на изпълнителните дела, но и за всички заинтересовани страни. Текстовете кореспондират с уредбата на подсъдността в исковото и заповедното производство, като насочват изпълнителните дела освен в районите, където ще се осребрява имуществото, и там, където реално се намира длъжникът. Предлага се също и допълнителната защита в случай на неплатени възнаграждения и обезщетения за работа. Доброволното издължаване Предлага се намаляване от 30 на 20% от задължението на първоначалната доброволна вноска при издължаване, с внасянето на която длъжникът може да поиска спиране на изпълнението. Целта е разширяване на възможностите за доброволно издължаване и запазване на имуществото на длъжниците. При определяне на началните цени на продажбите на вещи в изпълнителното производство се въвежда правилото за задължително назначаване на вещо лице за вещи на стойност над 5000 лв., превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства. За имущество на по-ниска стойност назначаването на вещо лице ще зависи от волята на страните или според необходимостта от специални знания. Предлага се още всяка от страните да може да оспори цената на вещта към определянето й и да поиска нова оценка с назначаване на вещо лице. Предлага се и увеличение на началната цена от 75 на 85% от стойността на вещта, както и удължаване от една на две седмици на срока, в който купувачът е длъжен да внесе предложената от него цена. Целта е да му се даде реална възможност да получи банков кредит, за да изплати сумата. Това също е мярка за покачване на продажните цени в интерес както на длъжниците, така и на взискателите. Повече действия на съдебните изпълнители ще могат да се обжалват Разширява се обхватът на действията на съдебния изпълнител, които могат да се обжалват, включително отказът му да спре, прекрати или приключи принудителното изпълнение, както и отказът да извърши нова оценка на имуществото, когато определената цена е била оспорена. При публична продан се премахва възможността за подаване на множество наддавателни предложения, както и за манипулиране на търговете чрез писмена оферта на нереално висока цена. Целта е да се прекрати съществуващата практика наддавачи да подават няколко писмени предложения, едно от които с много висока цена, след което обаче не внасят цената и така осуетяват устното наддаване и придобиват имотите на ниски цени. При уредбата на несеквестируемостта на доходите се съобразява минималният праг с критерия минимална работна заплата, която подлежи на индексация. Създава се нов чл. 446а "Несеквестируем доход, получен по сметка в банка". Признаване на чуждите съдебни решения за издръжка Промените предвиждат още признаване на чужди съдебни решения за издръжка. За целта в ГПК се създава част осма "Особени правила относно производството по граждански дела при действие на международни договори" с глава шестдесета - "Признаване и допускане до изпълнение на съдебни решения при действието на Конвенцията за международното събиране на издръжка на деца и на други членове на семейството". Става въпрос за Хагската конвенция от 2007 г., която е в сила за България от 1 август 2014 г. Целта на конвенцията е да бъде осигурено ефективното събиране на издръжка за деца и за други членове на семейството в случаите, когато задължението за издръжка е възникнало в една държава, а изпълнението трябва да се осъществи в друга държава.

Ципрас поиска споразумение, което да покаже светлина в тунела за Гърция

http://www.mediapool.bg/tsipras-poiska-sporazumenie-koeto-da-pokazhe-svetlina-v-tunela-za-gartsiya-news236408.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обеща пред Европейския парламент (ЕП) да търси компромис с кредиторите на страната преди края на тази седмица, но предупреди, че споразумението не бива да задълбочава икономическите трудности на страната. Ципрас говори пред евродепутатите в сряда, часове след като европейските лидери му дадоха петдневен срок, в който да предложи план за решителни реформи и да осигури спасителна програма, или Гърция да напусне еврозоната. Ципрас призова към "честен компромис" и двете страни в преговорите, но подчерта, че всяка сделка е обречена без обществена подкрепа вътре в страната. Спасителните програми не помогнаха на Гърция. Последните пет години на ограничения стопиха търпението на гърците, каза Ципрас. Никъде другаде в Европа спасителните програми не бяха толкова тежки и продължителни, превърнахме се в лаборатория, добави той. Ние настояваме за споразумение, което ни дава знак, че излизаме от кризата и което показва светлина в тунела, заяви Ципрас. Неговото дозирано, но твърдо обръщение към ЕП, става в момент, когато гръцките банки са пред катастрофа и зависят изцяло от помощта на Европейската централна банка (ЕЦБ), чийто висш представител обяви в сряда, че ако до края на седмицата не бъде постигнато политическо решение, ЕЦБ трябва да спре да поддържа Гърция. Дебатът в ЕП за кризата в Гърция бе нагорещен до крайност. На влизане в залата Ципрас бе посрещнат с аплодисменти и освирквания. Едно от важните му послания беше, че не обвинява "проклетите чужденци" за кризата в страната си, а нейните корумпирани правителства. Пред евродепутатите той каза, че оглавяването от него правителство е на власт от едва пет месеца и затова не носи отговорност за кризата. Гърция е на ръба на банкрута, защото правителствата в Атина от последните години бяха клиентелистки, проядени от корупция, позволиха неплащането на данъци, заяви Ципрас. Решени сме не да влизаме в сблъсък с Европа, а да променим нашето общество. Европа е на решителен кръстопът, гръцката криза само показва неспособността на еврозоната да намира трайни решения. Вярвам, че заедно ще се справим с това историческо предизвикателство, посочи Ципрас. Гръцкият премиер нарече резултата от референдума в неговата страна в неделя "решителна присъда на гръцкия народ". Получихме мандат да удвоим усилията си за постигането на социално справедливо решение, без да повтаряме грешките от миналото, които съсипаха гръцката икономика с наложените бюджетни ограничения. Отговорът на гръцкия народ бе смел, въпреки огромния натиск и медийния терор, добави Ципрас. По неговите думи резултатът от референдума не е решение за прекратяване на преговорите с кредиторите, а за възобновяването им на основата на европейското обединение и принципи, на взаимното уважение и равенството. Нашето правителство дойде на власт преди пет месеца, а спасителните програми са в сила от повече от пет години. Поемам пълна отговорност за събитията от последните пет месеца, но отговорността за достигането на задънената улица, в която се намираме, е основно към управлението от по-ранния период, заяви Ципрас. Ще дадем конкретни, подробни предложения в следващите дни, в най-добрия интерес на Гърция и на еврозоната. Предложенията на правителството за изпълнение на задълженията и преструктурирането на дълга не представляват допълнителна тежест за европейския данъкоплатец, посочи гръцкият премиер. В последвалите изказвания председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване доверието в Европа. Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък, попита Вебер. Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той. Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той. Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас. В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

КТБ е функционирала като финансова пирамида, сочи доклад

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/ktb-e-funkcionirala-kato-finansova-piramida-sochi-doklad-198277/

Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до фалита на банката, пише в доклада на Временната комисия за КТБ

23-годишен припадна на мач, на сутринта умря

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860841

23-годишният футболист Джуниър Диан припадна по време на мач вторник вечерта, а на сутринта в сряда почина в болница, съобщи Би Би Си.
Той бе футболист на
23-годишният футболист Джуниър Диан припадна по време на мач вторник вечерта, а на сутринта в сряда почина в болница, съобщи Би Би Си. Той бе футболист на "Торнбърн Ейнджълс" - отбор от Риман Премиър Лийг, която е част от седмото равнище на английския футбол. "Това е шокираща новина за нас. Ако има едно-единствено нещо,

45 хиляди първокласници получават наесен помощ от 250 лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=294583

45 000 първокласници ще получат помощ от 250 лева в началото на учебната година. Това е еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година.

Гърция е поискала официално нов заем от еврозоната

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/08/2568959_gurciia_e_poiskala_oficialno_nov_zaem_ot_evrozonata/?ref=rss


Гърция е внесла официално искане за спасителен заем от специалния фонд за подкрепа на еврозоната, предаде "Ройтерс", цитирайки говорител на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС).

"ЕМС е получил гръцкото искане", е заявил говорителят.

Еврогрупата на финансовите министри ще разгледа молбата, която е формално адресирано до председателя Йерун Дейселблум, в конферентен разговор в сряда.

Засега не е известна сумата, която Гърция иска.

Междувременно...

Българска банда се вихри в Лондон. Окрала е 1 млн.

http://frognews.bg/news_94342/Balgarska-banda-se-vihri-v-London-Okrala-e-1-mln/

В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.

Парламентарната комисия определи Цветан Василев и БНБ за виновни за провала на КТБ

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/07/08/2568953_parlamentarnata_komisiia_opredeli_cvetan_vasilev_i_bnb/?ref=rss


Докладът на временната парламентарна комисия, която разследва фалита на КТБ, сочи мажоритарния собственик на банката Цветан Василев и ръководството на БНБ за основни виновници за източването на банката. ДАНС бездействала - "поради безотговорност или липса на професионализъм", и така също допринесла за това. 

Докладът на звеното, ръководено от депутата от ГЕРБ Десислава Атанасова, е публикуван в сайта на Народното събрание. Той съдържа 151 страници и приложения - кредитни досиета, и...

Гърция официално ще удължи банковата си ваканция

http://balkani.actualno.com/Gyrcija-oficialno-shte-udylji-bankovata-si-vakancija-news_483341.html

До края на деня правителството на Гърция ще разпореди за удължаване на банковата ваканция. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на източници в правителството, предаде БГНЕС. По-рано тази седмица се заговори за три варианта за удължаване на срока, в който банките ще останат затворени – до днес, до петък и до следващия понеделник. В момента в Гърция работят само банкоматите, от които дневно гражданите може да теглят не повече от 60 евро. По-рано днес гръцкият премиер Алексис Ципр

Ципрас: Европа опрости на Германия 60% от дълговете й през 1953 г.

http://balkani.actualno.com/Cipras-Evropa-oprosti-na-Germanija-60-ot-dylgovete-j-prez-1953-g-news_483342.html

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви пред Европейския парламент, че Европа е проявила огромна солидарност с Германия през 1953 година, опрощавайки 60% от дълга на страната, предаде ТАСС. Ципрас каза още, че този акт е най-голямата проява на разбиране в съвременната европейска история и намекна, че сега Берлин дори не иска да обсъди подобна възможност за кредитите на Гърция. Без план за икономически растеж Гърция никога няма да излезе от кризата, допълни Ципрас. Той призова за

Вижте къде е най-топло до момента

http://ruse.actualno.com/Vijte-kyde-e-naj-toplo-do-momenta-news_483345.html

И в днешния горещ ден са измерени доста високи температури над страната, само по Черноморието е по-хладно, съобщи БГНЕС. Най-топло е било към 15 ч. в Русе – 37 градуса, Сандански – 36 градуса, Свищов – 36 градуса и Оряхово – 35 градуса. В останалата част от страната температурите са между 30 и 34 градуса, по Черноморието малко по-ниски – от 26 до 29 градуса. Над цялата страна е слънчево със слаби заоблачавания в Югозападна България. Червен код е обявен за вис

Бразилия намалява работното време с до 30%

http://america.actualno.com/Brazilija-namaljava-rabotnoto-vreme-s-do-30-news_483344.html

Правителството на Бразилия открива специална програма за защита на доходите на работниците и служителите, в случай че работодателят, принуден от спада в икономическия ръст в страната, прибегне до съкращения. Планът се базира на това, че вместо да бъдат уволнявани, служители ще работят по-малко часове дневно, се съобщава в официално съобщение на президентството на Бразилия. Това е поредната мярка в тази посока от страна на бразилското правителство. В последно време в Бразилия бяха проведени мно

Община Велико Търново получи право да управлява резервата "Трапезица"

http://www.mediapool.bg/obshtina-veliko-tarnovo-poluchi-pravo-da-upravlyava-rezervata-trapezitsa-news236406.html

Правителството предостави на община Велико Търново управлението на архитектурно-музейния резерват "Трапезица" за срок от 10 години. Това съобщи правителствената пресслужба.   Правителственото решение ще позволи на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческия резерват, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново. Това ще може да става с реализирането на проекти с европейско финансиране.   Неотдавна дарение за 1.2 млн. евро за възстановяването на резервата беше направено и от фондацията за историческо и културно наследство "Гайдар Алиев" на Азербайджан.   Със същата цел в управление на областния управител на Плевен беше предоставен имот в землището на село Гиген, който е част от археологическия резерват "Античен град Улпия – Ескус". Теренът е с площ от 210 488 кв. м и ще бъде стопанисван за срок от 10 години.   Основната задача на плевенската областна администрация ще включва консервация, реставрация, експониране и социализация на резервата.   Община Медковец пък получи собствеността върху терен от 14 дка, с построената в него сграда – бивша ветеринарна лечебница. След основен ремонт сградата ще се използва за обществена трапезария, а на прилежащия терен ще се отглеждат плодове и зеленчуци, което ще поевтини храната в домашния социален патронаж.   С друго решение на правителството от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на имот с отпаднала необходимост за Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Теренът от 8.7 дка се намира в землището на пловдивското село Стряма. Решението ще позволи предприемане на разпоредителни действия с цел по-ефективна експлоатация на имота, е посочено в съобщението.

Питър О'Тул спал с 1033 жени

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860829

Легендарният британски актьор Питър О'Тул бил ощастливил с любовта си 1033 жени. Това твърдят авторите на новата биографична книга за актьора Peter O'Toole: Hellraiser, Sexual Outlaw, Irish Rebel Дарвин Портър и Данфорт Принс. “Той затъвал в седмични гуляи с оргии в библейски размери”, разказал на авторите приятел на неповторимия Лорънс Арабски.
Легендарният британски актьор Питър О'Тул бил ощастливил с любовта си 1033 жени. Това твърдят авторите на новата биографична книга за актьора Peter O'Toole: Hellraiser, Sexual Outlaw, Irish Rebel Дарвин Портър и Данфорт Принс. “Той затъвал в седмични гуляи с оргии в библейски размери”, разказал на авторите приятел на неповторимия Лорънс Арабски.

Скандал в Европарламента. Ципрас: Заемите бяха за чужди банки. Вебер: Лъжете!

http://petel.bg/Skandal-v-Evroparlamenta--TSipras--Zaemite-byaha-za-chuzhdi-banki--Veber--Lazhete-__118772

"Парите от заемите на международните кредитори изобщо не достигнаха до гръцкия народ, изтъкна гръцкият премиер Алексис с Ципрас в...

5000 рокери превземат Търново за грандиозен мото-рок фест

http://petel.bg/5000-rokeri-prevzemat-Tarnovo-za-grandiozen-moto-rok-fest__118774

Около 5000 мотористи от 10 държави се очаква да пристигнат за поредното издание на Мото рок фест Велико Търново, който ще се проведе от 9 до 11...

Заради профилактика на тока здравната каса във Варна връща пациенти

http://petel.bg/Zaradi-profilaktika-na-toka-zdravnata-kasa-vav-Varna-vrashha-patsienti__118776

Напрежение има в Регионалните здравно-осигурителни каси в страната. Профилактика на електрозахранването в сградите, където са...

Депутати от БСП с приемни в четири области

http://frognews.bg/news_94341/Deputati-ot-BSP-s-priemni-v-chetiri-oblasti/

Депутати от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ ще отговарят на въпроси на граждани в приемни в четири области - Търговище, Разград, Силистра и Кърджали.

В Украйна цари хаос, но положението все още не е като в Гърция

http://www.mediapool.bg/v-ukraina-tsari-haos-no-polozhenieto-vse-oshte-ne-e-kato-v-gartsiya-news236405.html

Гърция не е единствената европейска страна, която балансира на ръба на фалита. Има вероятност след няколко седмици и Украйна да бъде принудена да заяви, че не е в състояние да плаща част от дълговете си към частни чуждестранни кредитори. Ако кредиторите не се съгласят с предлаганото преструктуриране, то украинското правителство може да избере този вариант за действия. На пръв поглед изглежда, че ситуацията в двете страни е твърде сходна. Ако обаче се вгледаме по-отблизо, можем да забележим сериозни разлики. Гръцкият фалит (и приближаващата се финансова катастрофа) е предизвикан от паника и популистко отхвърляне на каквито и да било опити да бъде постигнато споразумение с Европа, където скептицизмът нараства все повече.   От друга страна очертаващата се неспособност на Украйна да се разплати с кредиторите си по натрупани задължения е достойно за съжаление, но преодолимо препятствие по пътя към финансовото оздравяване. Става дума за дългове, които Украйна има не към Международния валутен фодн (МВФ) и не към Европейската централна банка (ЕЦБ), а към група частни кредитори. В действителност МВФ се съгласи с правителството в Киев, че дълговото бреме (достигнало 95 % от брутния вътрешен продукт) е непосилно и частните кредитори трябва да приемат да намалят двойно непогасения дълг.   Разбира се, засега това предложение не намира особен отклик и съчувствие сред така наречения комитет на кредиторите, създаден, за да се водят преговори с украинското ръководство. В този комитет влизат представители на Franklin Templeton и на още четири инвестиционни фирми, които притежават украински държавни облигации с висока доходност, след като са ги придобили по време на управлението на предишния (проруски президент Виктор) Янукович, когато неговото правителство активно купуваше народната подкрепа, раздавайки подаяния.   Благодарение на посредническите усилия на МВФ тази седмица украинското правителство и комитетът на кредиторите най-накрая трябва да започнат преговорите за преструктуриране на дълга. Много вероятно е обаче тези разговори да не доведат до подписване на споразумение до 24 юли, когато Украйна трябва да плати на частни лица, държатели на нейни облигации, поредните 120 милиона долара. Украинското правителство не иска да посяга на скромните си валутни резерви (само 9 милиарда долара, които могат да гарантират едва три месеца вноса на страната) за разплащания, опасявайки се, че това ще се отрази отрицателно на способността му да прави интервенции на валутния пазар с цел да подкрепи отслабената национална валута - гривнята.   На пръв поглед може да ни се стори, че отчаяната икономическата ситуация в Украйна е напълно логична и благоприятна почва за популистки бунт срещу чуждестранните инвеститори в гръцки стил. За миналата година реалният краен доход е намалял с 24 %. Инфлацията рязко тръгна нагоре (46 % с годишно натрупване), а заплатите сериозно изостават от нея. Официалното равнище на безработицата е около 10 % и това е най-високата стойност за този показател през последните 15 години. При все това въпреки свиването на икономиката с 9 % тази година няма никакви сигнали, че правителството възнамерява да отстъпи от поетите си ангажименти за изпълнение на макроикономически реформи.   За разлика от сегашното правителство в Атина, Киев по всички начини подчертава желанието си да реформира страната и да й върне финансовото благополучие.   "Украйна не е Гърция", заяви заместник-гуверньорът на украинската централна банка, допълвайки, че неговата страна старателно изпълнява изискванията на международните финансови институции.   При неотдавнашно посещение във Вашингтон украински заместник-министър на финансите направи още по-рязко изказване. Украйна, каза той, демонстрира "добрата си воля за провеждане на реформи за разлика (саркастична усмивка) от "популистите" в Атина.   Нещо изключително важно - украинските политици говорят същото и на народа си. Отговаряйки на въпрос за надвисващ фалит, повечето украински законодатели, които подкрепят правителствената коалиция, пренебрегват рисковете или омаловажават значението им. Мнозина бързат да отбележат, че дори Украйна да се откаже да се издължи на частните кредитори, то на нея й остава изключително важната финансова подкрепа на МВФ, благодарение на която тя ще върже двата края. Такъв ограничен "технически фалит", твърдят те, не е пълен отказ на Украйна да сложи в ред вътрешните си финанси. Като цяло украинците приемат такива изявления.   Разбира се, много хора в страна не са доволни и като се има предвид колко сериозни са икономическите трудности, другояче не може и да бъде. Най-новите допитвания до общественото мнение показват: две трети от украинците са на мнение, че страната им се движи в неправилната посока. След парламентарните избори миналата година през есента равнището на подкрепа на премиера Арсений Яценюк, който определи кабинета си като "правителство камикадзе", рязко спадна. Но за разлика от Гърция разочарованието не прелива в отрицателна реакция срещу самите чуждестранни инвеститори. Анкета от март показа, че повечето украинци оценяват положително МВФ, а не отрицателно.   Популистките политически сили правят всичко възможно, за да грабнат парче от избирателната торта в навечерието на местния вот, който е насрочен за есента. Открито или завоалирано те критикуват МВФ и реформите, на които Фондът бе инициатор.   Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко изключително енергично разкритикува неизбежното повишение на цените на газа. Бившият премиер Юлия Тимошенко негодува от обезценяването на гривнята. Недоволството на населението се експлоатира дори от останките от Партията на регионите на Янукович заради икономическата безстопанственост, довела страната до сегашната криза.   Последните допитванията обаче показват, че рейтингите на тези партии вече се измерват с едноцифрени числа. Въпреки умората от продължаващата война с Русия и икономическия хаос в страната, украинците нямат доверие на (политиците), които им предлагат бързо решение на сложни проблеми.   Вместо това много гражданите на Украйна предпочитат да застанат на страната на тези лидери, които открито и честно говорят за икономическите проблеми на страната, а не раздават популистки обещания, както прави гръцката СИРИЗА. Родената в Чикаго министърката на финансите на Украйна Наталия Яреско вероятно е един от малкото ръководители, разбиращи това. Дори когато твърдо отстоява мерките за строги финансови икономии, тя е сред малцината министри, които средствата за масова информация и социалните мрежи не подлагат на остра критика.   По БТА

В Украйна цари хаос, но положение все още не е като в Гърция

http://www.mediapool.bg/v-ukraina-tsari-haos-no-polozhenie-vse-oshte-ne-e-kato-v-gartsiya-news236405.html

Гърция не е единствената европейска страна, която балансира на ръба на фалита. Има вероятност след няколко седмици и Украйна да бъде принудена да заяви, че не е в състояние да плаща част от дълговете си към частни чуждестранни кредитори. Ако кредиторите не се съгласят с предлаганото преструктуриране, то украинското правителство може да избере този вариант за действия. На пръв поглед изглежда, че ситуацията в двете страни е твърде сходна. Ако обаче се вгледаме по-отблизо, можем да забележим сериозни разлики. Гръцкият фалит (и приближаващата се финансова катастрофа) е предизвикан от паника и популистко отхвърляне на каквито и да било опити да бъде постигнато споразумение с Европа, където скептицизмът нараства все повече.   От друга страна очертаващата се неспособност на Украйна да се разплати с кредиторите си по натрупани задължения е достойно за съжаление, но преодолимо препятствие по пътя към финансовото оздравяване. Става дума за дългове, които Украйна има не към Международния валутен фодн (МВФ) и не към Европейската централна банка (ЕЦБ), а към група частни кредитори. В действителност МВФ се съгласи с правителството в Киев, че дълговото бреме (достигнало 95 % от брутния вътрешен продукт) е непосилно и частните кредитори трябва да приемат да намалят двойно непогасения дълг.   Разбира се, засега това предложение не намира особен отклик и съчувствие сред така наречения комитет на кредиторите, създаден, за да се водят преговори с украинското ръководство. В този комитет влизат представители на Franklin Templeton и на още четири инвестиционни фирми, които притежават украински държавни облигации с висока доходност, след като са ги придобили по време на управлението на предишния (проруски президент Виктор) Янукович, когато неговото правителство активно купуваше народната подкрепа, раздавайки подаяния.   Благодарение на посредническите усилия на МВФ тази седмица украинското правителство и комитетът на кредиторите най-накрая трябва да започнат преговорите за преструктуриране на дълга. Много вероятно е обаче тези разговори да не доведат до подписване на споразумение до 24 юли, когато Украйна трябва да плати на частни лица, държатели на нейни облигации, поредните 120 милиона долара. Украинското правителство не иска да посяга на скромните си валутни резерви (само 9 милиарда долара, които могат да гарантират едва три месеца вноса на страната) за разплащания, опасявайки се, че това ще се отрази отрицателно на способността му да прави интервенции на валутния пазар с цел да подкрепи отслабената национална валута - гривнята.   На пръв поглед може да ни се стори, че отчаяната икономическата ситуация в Украйна е напълно логична и благоприятна почва за популистки бунт срещу чуждестранните инвеститори в гръцки стил. За миналата година реалният краен доход е намалял с 24 %. Инфлацията рязко тръгна нагоре (46 % с годишно натрупване), а заплатите сериозно изостават от нея. Официалното равнище на безработицата е около 10 % и това е най-високата стойност за този показател през последните 15 години. При все това въпреки свиването на икономиката с 9 % тази година няма никакви сигнали, че правителството възнамерява да отстъпи от поетите си ангажименти за изпълнение на макроикономически реформи.   За разлика от сегашното правителство в Атина, Киев по всички начини подчертава желанието си да реформира страната и да й върне финансовото благополучие.   "Украйна не е Гърция", заяви заместник-гуверньорът на украинската централна банка, допълвайки, че неговата страна старателно изпълнява изискванията на международните финансови институции.   При неотдавнашно посещение във Вашингтон украински заместник-министър на финансите направи още по-рязко изказване. Украйна, каза той, демонстрира "добрата си воля за провеждане на реформи за разлика (саркастична усмивка) от "популистите" в Атина.   Нещо изключително важно - украинските политици говорят същото и на народа си. Отговаряйки на въпрос за надвисващ фалит, повечето украински законодатели, които подкрепят правителствената коалиция, пренебрегват рисковете или омаловажават значението им. Мнозина бързат да отбележат, че дори Украйна да се откаже да се издължи на частните кредитори, то на нея й остава изключително важната финансова подкрепа на МВФ, благодарение на която тя ще върже двата края. Такъв ограничен "технически фалит", твърдят те, не е пълен отказ на Украйна да сложи в ред вътрешните си финанси. Като цяло украинците приемат такива изявления.   Разбира се, много хора в страна не са доволни и като се има предвид колко сериозни са икономическите трудности, другояче не може и да бъде. Най-новите допитвания до общественото мнение показват: две трети от украинците са на мнение, че страната им се движи в неправилната посока. След парламентарните избори миналата година през есента равнището на подкрепа на премиера Арсений Яценюк, който определи кабинета си като "правителство камикадзе", рязко спадна. Но за разлика от Гърция разочарованието не прелива в отрицателна реакция срещу самите чуждестранни инвеститори. Анкета от март показа, че повечето украинци оценяват положително МВФ, а не отрицателно.   Популистките политически сили правят всичко възможно, за да грабнат парче от избирателната торта в навечерието на местния вот, който е насрочен за есента. Открито или завоалирано те критикуват МВФ и реформите, на които Фондът бе инициатор.   Лидерът на Радикалната партия Олег Ляшко изключително енергично разкритикува неизбежното повишение на цените на газа. Бившият премиер Юлия Тимошенко негодува от обезценяването на гривнята. Недоволството на населението се експлоатира дори от останките от Партията на регионите на Янукович заради икономическата безстопанственост, довела страната до сегашната криза.   Последните допитванията обаче показват, че рейтингите на тези партии вече се измерват с едноцифрени числа. Въпреки умората от продължаващата война с Русия и икономическия хаос в страната, украинците нямат доверие на (политиците), които им предлагат бързо решение на сложни проблеми.   Вместо това много гражданите на Украйна предпочитат да застанат на страната на тези лидери, които открито и честно говорят за икономическите проблеми на страната, а не раздават популистки обещания, както прави гръцката СИРИЗА. Родената в Чикаго министърката на финансите на Украйна Наталия Яреско вероятно е един от малкото ръководители, разбиращи това. Дори когато твърдо отстоява мерките за строги финансови икономии, тя е сред малцината министри, които средствата за масова информация и социалните мрежи не подлагат на остра критика.   По БТА

Варненският медицински университет ще има филиал в Шумен

http://www.moreto.net/novini.php?n=294591

Варненският медицински университет ще има филиал в Шумен. Това реши по време на днешното си заседание Министерския съвет, научи Moreto.net. Сега се очаква окончателно одобрение и от Народното събрание. Предвижда се в новото звено да бъдат обучавани студенти в две специалности – „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Еврозоната е получила молба от Гърция за нова помощна програма

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860826

Еврозоната е получила молба от страна на гръцкото правителство за нова помощна програма. Това е съобщил говорителят на Европейския механизъм за стабилност, предаде АФП, цитирана от
Еврозоната е получила молба от страна на гръцкото правителство за нова помощна програма. Това е съобщил говорителят на Европейския механизъм за стабилност, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Искането бе очаквано след вчерашната среща в Брюксел, където лидерите от еврозоната дадоха срок до неделя, за да вземат решение по новата помощна програма,

Еврозоната е получила молба от Гърция за нова помощна програма

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860833

Еврозоната е получила молба от страна на гръцкото правителство за нова помощна програма. Това е съобщил говорителят на Европейския механизъм за стабилност, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
Искането бе очаквано след вчерашната среща в Брюксел, където лидерите от еврозоната дадоха срок до неделя, за да вземат решение по новата помощна програма,
Еврозоната е получила молба от страна на гръцкото правителство за нова помощна програма. Това е съобщил говорителят на Европейския механизъм за стабилност, предаде АФП, цитирана от "Фокус". Искането бе очаквано след вчерашната среща в Брюксел, където лидерите от еврозоната дадоха срок до неделя, за да вземат решение по новата помощна програма,

Губернатори похарчили най-много за командировки

http://offnews.bg/news/n_1/n_529338.html

Областните управители са похарчили най-много пари за командировки през първото тримесечие на годината.  Общо 6674,81 лв. за изхарчени за командировки на министри, заместник-министри, областните управители и органите към Министерския съвет.  От тях 516,65 лв. са за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници, 660 лв. са пътуванията по работа на представители и членове на държавни комисии, а 8351,56 лв. са командировките на областните управители. 

Община Велико Търново ще управлява архитектурния резерват "Трапезица"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568946_obshtina_veliko_turnovo_shte_upravliava_arhitekturniia/?ref=rss


С решение на Министерски съвет община Велико Търново получи правото да управлява архитектурния резерват "Трапезица" за срок от десет години, съобщиха от правителствения пресцентър

Така общината ще може да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност, да организира научни, културни, образователни и туристически дейности под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново, и да кандидатства за проекти с европейско финансиране....

Над 45 000 първокласници ще получат помощ от 250 лв.

http://www.mediapool.bg/nad-45-000-parvoklasnitsi-shte-poluchat-pomosht-ot-250-lv-news236404.html

Над 45 000 първокласници ще получат еднократна помощ от 250 лв. за покриване на част от разходите им за началото на новата учебна година, съобщи правителствената пресслужба.   Право на еднократна помощ имат семействата, чийто доход на член от семейството е не повече от 350 лв.   Правителственото решение предвижда целевата помощ да се предоставя без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства, се казва още в съобщението.

СГП отказа да разследва предложен подкуп на Ненчев

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/sgp-otkaza-da-razsledva-predlozhen-podkup-na-nenchev-6039085

Дадените обяснения от страна на министър Ненчев в хода на проверката не са кредитирани като достоверни, посочват от държавното обвинение

Одобрени са спогодби с Великобритания и Норвегия срещу двойното данъчно облагане

http://www.mediapool.bg/odobreni-sa-spogodbi-s-velikobritaniya-i-norvegiya-sreshtu-dvoinoto-danachno-oblagane-news236403.html

Спогодби с Норвегия и Великобритания за избягване на двойното данъчно облагане бяха одобрени в сряда съответно от българския парламент и правителството. Народното събрание ратифицира спогодбата с Норвегия с мотива, че в сегашния документ от 1989 г., уреждащ тази материя, липсва адекватна на сегашните икономически условия правна регламентация на данъчните отношения между двете държави. Затова и през 2014 г. е подписана нова спогодба със съответстващи на последните тенденции в областта на данъчното облагане клаузи за обмен на информация, за предотвратяване на заобикалянето на данъчното облагане и за регламентиране на отношенията между свързани предприятия, се посочва в доклада на комисията. Със същите аргументи в края на март е подписана и нова спогодба с Великобритания и Северна Ирландия за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване отклонението от облагане с данъци на доходите и печалбите от прехвърляне на имущество (СИДДО). Тя ще замени документа от 1987 г., който също правно е остарял. Очаква се двете нови спогодби ефективно да регулират отношенията между двете страни в областта на международното двойно данъчно облагане във взаимен интерес.

Ратифицирана е спогодба с Норвегия за избягване на двойното данъчно облагане

http://www.mediapool.bg/ratifitsirana-e-spogodba-s-norvegiya-za-izbyagvane-na-dvoinoto-danachno-oblagane-news236403.html

Парламентът ратифицира спогодбата между България и Норвегия за избягване на двойното данъчно облагане на доходите. В доклада си Комисията по бюджет и финанси посочва, че между двете страни действа спогодба за избягване на двойното облагане с данъци на доходите и имуществата от 1989 година, но в нея липсва адекватна на сегашните икономически условия правна регламентация на данъчните отношения между двете държави.   Това е наложило подписването на нов документ през 2014 година, който в сряда беше ратифициран от Народното събрание.   В новата спогодба се съдържат съответстващи на последните тенденции в областта на данъчното облагане клаузи за обмен на информация, за предотвратяване на заобикалянето на данъчното облагане и за регламентиране на отношенията между свързани предприятия, се посочва в доклада на комисията.

Лолита от Чепеларе вкара мъжа си в затвора

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860815

30-годишен ром отива в затвора за семеен живот с непълнолетна.
Исмет Ю. се съгласи доброволно да си излежи наказанието след споразумение с прокуратурата. Чепеларският районен съд одобри споразумението Исмет да лежи 4 месеца в затвора при строг режим, след като му отчете и стари присъди за кражби.
Красивият ром знаел,
30-годишен ром отива в затвора за семеен живот с непълнолетна. Исмет Ю. се съгласи доброволно да си излежи наказанието след споразумение с прокуратурата. Чепеларският районен съд одобри споразумението Исмет да лежи 4 месеца в затвора при строг режим, след като му отчете и стари присъди за кражби. Красивият ром знаел,

Мъж загина при тежка катастрофа на магистрала Тракия край Пазарджик

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860753

Мъж от Раковски загина при катастрофа на 79 км. на автомагистрала
Мъж от Раковски загина при катастрофа на 79 км. на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, съобщиха от полицията. Сигналът за тежкия пътен инцидент е бил подаден около 8.30ч. тази сутрин. 57-годишният С. Л. е пътувал към София, когато губи контрол над фолксвагена си. Колата изхвърча вдясно от пътното платно, прескача канавката,

Докладът за КТБ: Цветан Василев е раздал 3,5 млрд. лв. на фирми-бушони

http://www.cross.bg/doklada-vasilev-firmi-1472919.html

/КРОСС/ КТБ е раздала 3,5 млрд. лв. на фирми-бушони. За да има пари, са привличани нови и нови депозанти с нереално високи лихви. С допускането и непресичането на тези практики е била дадена възможност банката да функционира като пирамида. Това се казва в доклада на временната парламентарна анкетна комисия за проверка на случая с КТБ. Като виновници за фалита на банката докладът посочва и ДАНС, КФН и БНБ. След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото, съобщи Нова телевизия. Сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до източването на близо 4 млрд. лв. от КТБ и фалита й, се твърди в доклада. Той е внесен в деловодството на парламента в края на работния ден във вторник. Депутатите пренесоха на хартия твърденията си, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат. Според доклада банкерът - мажоритарен акционер, основно е финансирал сам себе си, като огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си и със самия Василев. Много от тях били създадени броени месеци, преди да получат милионни заеми. Често одобрението е било давано буквално в деня на искането. След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му, пише още в очаквания доклад.  

Турция прави бежански лагер за 55 000 души

http://www.moreto.net/novini.php?n=294589

Държавната агенция по управление на бедствията в Турция ще построи нов лагер за бежанци в Килис, град на сирийската граница. Това става на фона на опасения за нов масов наплив от южната съседка в резултат на възможните атаки от джихадисти от „Ислямска държава" в провинция Азаз, един от най-населените райони в Северозападна Сирия, съобщава „Хюриет".

СГП отказа досъдебно производство по твърденията на Ненчев за предлаган подкуп

http://pik.bg/сгп-отказа-досъдебно-производство-по-твърденията-на-ненчев-за-предлаган-подкуп-news362296.html

СГП отказа досъдебно производство по твърденията на Ненчев за предлаган подкуп

По повод изявленията пред медиите на министъра на отбраната Николай Ненчев за отправено към него предложение за подкуп във връзка със сключването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на българските МиГ - 29 до 2019 г., както и за отправени му "смъртни заплахи", Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления извърши проверка.

В хода на извършената проверка не са събрани достатъчно данни за извършени престъпления , поради което с постановление от 03.07.2015г. е отказано образуване на досъдебно производство, съобщиха от СГП. На 24.04.2015 г., във вестник "Сега" бе публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие "Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29". В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на "сериозни проценти" при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев твърди, че "те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат".

Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност. Дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката относно предложен му подкуп във връзка с подписването на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжката на МиГ – 29 не са кредитирани като достоверни, тъй като не са били потвърдени от останалите събрани по преписката данни. По отношение на твърдените от Николай Ненчев закани за убийство, макар и в интервюто си министърът на отбраната да е посочил, че се касае за заплахи, различни от тези, които е възприел в предаване по телевизия СКАТ, то в обясненията си пред прокуратурата е заявил, че всъщност се касае именно за тях. Министър Ненчев е посочил също, че не е изпитал основателен страх за живота си и не е взел никакви мерки за охраната си. Не е сигнализирал и компетентните органи, както и министър-председателя.

Започва преброяване на акулите в световния океан

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/zapochva-prebroiavane-na-akulite-v-svetovniia-okean-6039086

Специалисти ще използват специална стръв върху подводните си камери, за да привлекат морските хищници, които ще бъдат проследени в 400 техни местообитания

Руски лекари ще лекуват Ратко Младич

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ruski-lekari-shte-lekuvat-ratko-mladich-6039084

Международния трибунал в Хага ще решава и дали да го прати на лечение в Москва

Ударно законотворчество срещу поскъпването на тока

http://www.mediapool.bg/udarno-zakonotvorchestvo-sreshtu-poskapvaneto-na-toka-news236402.html

Три законопроекта, чиято цел е да задържат повишаването на цената на електроенергията от август, внесоха във вторник вечерта и в сряда управляващите от ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Целта е ударно да се разгледат и приемат до 24 юли поправките и допълненията, за може на тяхна база Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която отложи намеренията си да вдигне цената на тока за бита с 2 процента и за бизнеса – между 13 и 20 на сто, да вземе окончателно решение за задържане на поскъпването. Шефът на регулатора Иван Иванов обяви пред журналисти, че внесените предложения би трябвало да доведат до намаляване на изчислените от КЕВР отложени цени. "Ние като регулатор не само ще оценим направените предложения, но и за нас би било много добре, ако се реализира едно такова понижение на цената (не сегашната, а на предложената по-висока от 1 август – б. ред.), коментира той. Предложените от депутати от ГЕРБ промени в Закона за енергетиката ще бъдат разгледани още в четвъртък на извънредно съвместно заседание на комисиите по енергетика и комисията за наблюдение дейността на КЕВР. Освен тези корекции обаче има внесен от Патриотичния фронт проект за изцяло нов закон за прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на тока от американските топлоцентрали "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3", компенсиране на техните разходи съответно от 1.979 млрд. лв. и 1.056 млрд. лв. за няколкогодишен период от специално създаден с вноски от мрежовите оператори фонд. Реформаторският блок пък иска допълнение в Закона за енергетиката, което да свали търговската тайна за енергийните предприятия с над 50 процента държавно или общинско участие и те да са длъжни да публикуват договори и информация, подобно на листваните на борсата дружества. Идеите на ГЕРБ бяха оповестени още миналата седмица след среща на енергийния съвет към министерския съвет, в който участваха и работодатели и синдикати. Всички електроцентрали ще внасят по 5 процента от приходите си от продажба на ток без ДДС във фонд "Сигурност на електроенергийната система". До пето число всеки месец производителите ще трябва да подават данни за произведената от тях електроенергия, а вноските ще се внасят до 15-те ежемесечно. Във фонда ще влизат и приходите от търговията със спестени държавни парникови газове. На него се разчита да компенсира недостига на обществения доставчик за изкупуване на енергията от зелените централи, когенерациите и американските ТЕЦ. НЕК ще изкупува енергия от ВЕИ по преференциална цена само до размера на определено от регулатора в бъдещото ценово решение количества, а енергията над това ще се търгува по цена на балансиращ пазар, които са изключително ниски. КЕВР ще може да определи индивидуални цени за онези възобновяеми източници, за които се установи, че се разминава реалните инвестиционни разходи и декларираните. След ново заседание на енергийния съвет в сряда, пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че ще се предложи и законов текст, който ще позволи на КЕВР по нейна преценка да налага такса "задължение към обществото" и на износителите на електроенергия, които в момента са освободени от това задължение за останалите играчи на свободния пазар. Петкова обясни още, че с бизнеса е обсъдено и разширяването на държавното подпомагане за енерегоемките производства, което по думите й няма да наруши финансовите параметри на на ценовото предложение на КЕВР. От думите на председателя на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев стана ясно, че бизнесът иска подпомагане за има за всички фирми, като най-малко ще е за тези с консумация до 20 гигаватчаса, които ще имат отстъпка в таксата "задължение към обществото" от 60 на сто, консумацията от 20 до 30 гигаватчаса да плаща със 70 на сто по-ниска такава такса, а за заводите, харчещи над 30 гигаватчаса ток – да е 80 на сто. ТГЕРБ бяха готови да отстъпят за редукция на такса "задължения към общественото" от За предприятията, ползващи между 2 и 10 ГВтч, се планира отстъпка от 30% в цената, при потребление от 10 до 20 ГВтч – 40% редукция, а при консумация от 20 до 30 ГВтч намалението ще е 50 на сто Патриотичният фронт иска със закон да се приеме прекратяването на договорите с американските централи. Според тяхната идея това трябва да стане доброволно като на двамата инвеститори се изплатят близо 3 млрд. лв. общо, които ще се наберат чрез компенсационен механизъм, захранват с такси от държавния "Електоренергиен системен оператор" и ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" в продължение на поне 5 години. Реално обаче разходите за тези компенсации ще бъдат отново вкарани в цената за всеки клиент, макар и по нов механизъм. Предстои разглеждането на тези идеи и реформаторската – за публичност на държавните и общински енергийни фирми" 

Шефът на КЕВР: Възможно е токът да поевтинее

http://www.mediapool.bg/shefat-na-kevr-vazmozhno-e-tokat-da-poevtinee-news236402.html

Внесените промени в закона за енергетиката, с които между другото всички производители ще бъдат задължени да внасят в специален фонд 5 на сто от приходите си от продажба на електроенергия, би трябвало да доведат до намаляване на предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в нейното отложено ценово решение цени. Това заяви в сряда председателят на регулатора Иван Иванов. Ако има движение на цените в сравнение с предложеното от нас решение, то ще е в посока надолу, ние като регулатор не само ще оценим направените предложения, но и за нас би било много добре, ако се реализира едно такова понижение на цената, коментира той, цитиран от БТА. Късно вчера предложенията за промени в Закона за енергетиката са били внесени от депутати от ГЕРБ и ще бъдат разгледани утре на извънредно съвместно заседание на комисиите по енергетика и комисията за наблюдение дейността на КЕВР. Промените предвиждат създаване на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който ще бъдат събирани вноски от всички предприятия, производители на енергия в размер на пет процента от ежемесечните приходи от продадена електроенергия без ДДС. До пето число всеки месец производителите ще трябва да подават данни за произведената от тях електроенергия, а вноските ще се внасят до 15-то число всеки месец. Фондът ще трябва да компенсира недостига на обществения доставчик за изкупуване на енергията от зелените централи, когенерациите и американските ТЕЦ. Предвижда се фондът да се управлява от седемчленен управителен съвет с председател и членове, определени от министъра на енергетиката след съгласуване с министъра на финансите, министъра на околната среда и водите и производителите на енергия. Във фонда ще се събират и средствата от продажбата на емисии въглероден диоксид. Министерският съвет с наредба ще определи устройството и дейността на фонда, както и разходването и контрола на средствата в него. Промените предвиждат още НЕК да изкупува енергия от ВЕИ по преференциална цена само до размера на нетното специфично производство, определено с ценовото решение на КЕВР, а останалото количество зелена енергия - по цена за балансиращ пазар. КЕВР ще може също така да определи индивидуални цени за ВЕИ производители, при които има констатирано разминаване между реалните инвестиционни разходи и декларираните. Иван Иванов заяви, че не може да коментира предложенията за промени, докато не бъдат приети и каза, че се надява да бъде поканен утре от депутатите, за да чуе техните становища. Иванов отново подчерта, че ценовото проекторешение на регулатора за цени на тока е дало равнопоставеност между всички потребители на електрическа енергия и че нито от страна на правителството, нито от страна на енергийния сектор е имало критики към решението. То е предизвикало единствено реакция за търсене на вътрешни резерви, които да позволят намаляване на цените. Според Иван Иванов не може да продължи да има неравнопоставеност в цените между регулиран и свободен пазар, защото предстои въвеждане на енергийната борса и пълно либерализиране на пазара на електроенергия. Ако бъдат спазени сроковете, обявени от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев, промените да бъдат приети до 22 юли и публикувани в Държавен вестник на 24 юли, КЕВР ще работи, ако трябва и денонощно, но до края на юли ще обяви ценовото решение и се надявам то да бъде в интерес на всички потребители, заяви Иван Иванов.

Шефът на КЕВР: Законовите промени може да позволят намаляване на цените на тока

http://www.mediapool.bg/shefat-na-kevr-zakonovite-promeni-mozhe-da-pozvolyat-namalyavane-na-tsenite-na-toka-news236402.html

Внесените промени в закона за енергетиката, с които между другото всички производители ще бъдат задължени да внасят в специален фонд 5 на сто от приходите си от продажба на електроенергия, би трябвало да доведат до намаляване на предложените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в нейното отложено ценово решение цени. Това заяви в сряда председателят на регулатора Иван Иванов.   Ако има движение на цените в сравнение с предложеното от нас решение, то ще е в посока надолу, ние като регулатор не само ще оценим направените предложения, но и за нас би било много добре, ако се реализира едно такова понижение на цената, коментира той, цитиран от БТА.   Късно вчера предложенията за промени в Закона за енергетиката са били внесени от депутати от ГЕРБ и ще бъдат разгледани утре на извънредно съвместно заседание на комисиите по енергетика и комисията за наблюдение дейността на КЕВР.   Промените предвиждат създаване на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", в който ще бъдат събирани вноски от всички предприятия, производители на енергия в размер на пет процента от ежемесечните приходи от продадена електроенергия без ДДС. До пето число всеки месец производителите ще трябва да подават данни за произведената от тях електроенергия, а вноските ще се внасят до 15-то число всеки месец. Фондът ще трябва да компенсира недостига на обществения доставчик за изкупуване на енергията от зелените централи, когенерациите и американските ТЕЦ.   Предвижда се фондът да се управлява от седемчленен управителен съвет с председател и членове, определени от министъра на енергетиката след съгласуване с министъра на финансите, министъра на околната среда и водите и производителите на енергия. Във фонда ще се събират и средствата от продажбата на емисии въглероден диоксид. Министерският съвет с наредба ще определи устройството и дейността на фонда, както и разходването и контрола на средствата в него.   Промените предвиждат още НЕК да изкупува енергия от ВЕИ по преференциална цена само до размера на нетното специфично производство, определено с ценовото решение на КЕВР, а останалото количество зелена енергия - по цена за балансиращ пазар.   КЕВР ще може също така да определи индивидуални цени за ВЕИ производители, при които има констатирано разминаване между реалните инвестиционни разходи и декларираните.   Иван Иванов заяви, че не може да коментира предложенията за промени, докато не бъдат приети и каза, че се надява да бъде поканен утре от депутатите, за да чуе техните становища.   Иванов отново подчерта, че ценовото проекторешение на регулатора за цени на тока е дало равнопоставеност между всички потребители на електрическа енергия и че нито от страна на правителството, нито от страна на енергийния сектор е имало критики към решението. То е предизвикало единствено реакция за търсене на вътрешни резерви, които да позволят намаляване на цените.   Според Иван Иванов не може да продължи да има неравнопоставеност в цените между регулиран и свободен пазар, защото предстои въвеждане на енергийната борса и пълно либерализиране на пазара на електроенергия.   Ако бъдат спазени сроковете, обявени от председателя на комисията по енергетика Делян Добрев, промените да бъдат приети до 22 юли и публикувани в Държавен вестник на 24 юли, КЕВР ще работи, ако трябва и денонощно, но до края на юли ще обяви ценовото решение и се надявам то да бъде в интерес на всички потребители, заяви Иван Иванов.

Гърция е поискала нов заем от ЕС

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/gyrciia-e-poiskala-nov-zaem-ot-es-6039087

Гръцките медии съобщават, че постигането на спразумение между Гърция и кредиторите й е на път

Правителството отпусна 115 965 лв. за ученици спортисти

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-otpusna-115-965-lv-za-uchenitsi-sportisti-news236401.html

Правителството отпусна още 115 965 лв. за финансово подпомагане на изявени ученици спортисти. Допълнителните средства ще се преведат по бюджетите на Министерството на младежта и спорта и на общини, съобщи правителствената пресслужба.   С парите трябва да се платят стипендии на учениците от държавните спортни и от общинските училища.   Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби. Програмата беше приета през февруари 2015 г. Тя предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени дарби, заели призови класирания в национални и международни конкурси, състезания и олимпиади. Заложено е както еднократно финансово подпомагане, така и едногодишни стипендии.   За стипендии на учениците с високи постижения в областта на изкуствата по-рано през годината правителството отпусна над 587 хил. лв.

Иззеха бижута за над 1 млн. лева от престъпления на българи в чужбина (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860786

В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.
В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.

Защо “Топлофикация София” не може да продължава така (Част 2)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4859547

Сбъркан модел - разходите за капитал са по-ниски от тези за труд
В развития свят централното отопление е енергийно най-ефективно

“Топлофикация София” е едно от най-проблемните дружества за комунални услуги в България. В първата част на анализа показах, че дългите години на лошо управление и недобра регулаторна рамка от ДКЕВР са довели до
Сбъркан модел - разходите за капитал са по-ниски от тези за труд В развития свят централното отопление е енергийно най-ефективно “Топлофикация София” е едно от най-проблемните дружества за комунални услуги в България. В първата част на анализа показах, че дългите години на лошо управление и недобра регулаторна рамка от ДКЕВР са довели до

Радан Кънев с особено мнение по доклада за КТБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860800

От реформаторския блок изпратиха до медиите особено мнение на Радан Кънев по доклада на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.
От реформаторския блок изпратиха до медиите особено мнение на Радан Кънев по доклада на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.

Разбиха българска банда с пари и бижута за 1 200 000 лв. от престъпления в Лондон

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860802

В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.
В Софийска градска прокуратура е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.

Здравната каса през 2014 г.: 100 хил. лева дефицит и постоянен ръст на разходите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568936_zdravnata_kasa_prez_2014_g_100_hil_leva_deficit_i/?ref=rss


За 2014 г. Националната здравноосигурителна каса е с отрицателно бюджетно салдо от 100 хиляди лева и затвърдена тенденция на постоянно нарастване на разходите по всички пера. Това показват анализи на дейността и изпълнението на бюджета на НЗОК за миналата година, които бяха одобрени днес на редовното заседание на кабинета. Изводът на държавните експерти е, че трябва да се разширят и подобрят контролните функции на касата, както и да се насочат повече средства в дейности на профилактика в...

ESM получи гръцката молба за нов спасителен заем

http://www.cross.bg/molba-polychi-fonda-1472918.html

/КРОСС/Гърция е отправила официално искане за нов спасителен заем от фонда за помощ на еврозоната Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism - ESM). "ESM получи гръцката молба", обяви говорител на фонда днес, цитиран от агенция Ройтерс. Засега не е известна сумата, която Гърция иска. Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната трябва да обсъди искането, което формално е адресирано до председателя й Йерун Дейселблум.

Разпродажбите на акции вбесиха китайския премиер

http://www.investor.bg/aziia/336/a/razprodajbite-na-akcii-vbesiha-kitaiskiia-premier-198269/

Ли Къцян завари 30-процентен срив на индекса Shanghai Composite, след като се върна от едноседмичното си посещение в Европа

Майсторка на четката от София реди изложба във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294561

Personal venus е изложбата живопис на Нора Ампова, която варненци и гостите на града могат да видят в галерия "Бул арт", научи Moreto.net. Проектът изследва субективното отношение към красотата, като най- близките приятелки на Ампова попадат в творческия и фокус, превърнати в модели.

Столични полицаи разкриха домашна оранжерия за отглеждане на марихуана

http://press.mvr.bg/NEWS/news150708_05.htm

На 32-годишния собственик е повдигнато обвинение и наложена 72-часова мярка за задържане

Радан Кънев с особено мнение по доклада за КТБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860795

От реформаторския блок изпратиха до медиите особено мнение на Радан Кънев по доклада на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.
От реформаторския блок изпратиха до медиите особено мнение на Радан Кънев по доклада на Временна анкетна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването на корпоративна търговска банка в периода 2009-2014 г.

Референдумът ще узакони политическия брак между ГЕРБ и ДПС

http://www.cross.bg/gerb-glasyvane-chast-1472917.html

/КРОСС/Зад демократичния патос, съпътстващ идеята за плебисцит, прозират антидемократични намерения, пише Галя Горанова за "Сега" Не знам дали е правило, но у нас големите изборни бели идват от президентите. От безделие, чувство за управленска непълноценност или нещо друго държавните глави обичат да се намесват в избирателния процес, смесвайки волеизявлението си с това на суверена. Навремето Първанов подведе своите с предложението за мажоритарна парламентарна квота от 31 депутати, с което отпрати БСП в опозиция. Пак от президента, но сега Плевнелиев, дойде инициативата за референдум по изборните права. Устремът, с който държавният глава се впусна в тази авантюра, може да се тълкува двояко - или като добре прикрито коварство, или като политическа невменяемост. Но и двете предположения са не особено ласкави за инициатора. Цялото лукавство на референдума е във въпросите Обтекаемите формулировки на допитването отварят широко полето за произволно тълкуване на отговорите. А тълкувателите ще имат последната дума за претворяването на народната воля в закон. Как се отговаря на въпроса "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?", без да е ясно каква част? Каквото и да отговорят българските граждани, накрая тълкувателите ще впишат в закона онова, което им е изгодно. ГЕРБ, например, настояваше мажоритарната квота да съставлява 1/3 от броя на народните представители, тъй като вариантът е проверено печеливш за партията

Кабинетът отпусна 56 000 лева за експериментално лекарство на дете с рядка болест

http://www.mediapool.bg/kabinetat-otpusna-56-000-leva-za-eksperimentalno-lekarstvo-na-dete-s-ryadka-bolest-news236400.html

Правителството отпусна на здравното министерството 56 000 лева за купуването на експериментално вещество за лечение на болестта на Нийман Пик тип С. Така ще бъде подпомогнато лечението на дете, страдащо от изключително рядката болест, която приключва с фатален край. Понастоящем лечение с експерименталното вещество се прилага при повече от 20 деца в САЩ, Испания и Норвегия. Поради липсата на обща норма за прилагане на т. нар. състрадателно лечение, Изпълнителната агенция по лекарствата е съгласувала по изключение вноса на HPbCD от производителите му в САЩ и Швеция в България за индивидуално лечение на детето от екип от специалисти. Лечението ще се изпълнява при непрестанно съблюдаване на изисквания на добрата медицинска практика и всички налични приложими ръководства на Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата.

По-малката сестра на близначка е бебе 2000 в Майчин дом

http://pik.bg/по-малката-сестра-на-близначка-е-бебе-2000-в-майчин-дом-news362288.html

По-малката сестра на близначка е бебе 2000 в Майчин дом

2000–ното бебе за първата половина на 2015 година проплака днес в Университетската АГ болница "Майчин дом".

То е второто от двойка близначки и е с тегло 2100 гр., а сестричката й тежи 2330 гр. От началото на годината двуплодните бременности са общо 66, съобщиха от болницата. Статистиката показва обаче, че родените момчетата са със 111 повече от момичетата. Тенденцията за превес на мъжките рожби от няколко години не се е променяла, коментира изпълнителният директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков и добави, че най-вероятно и тази година болницата ще води класацията по брой раждания.

Този факт се дължи на добрите условия, които сме осигурили на нашите пациентки от една страна, а от друга страна, защото "Майчин дом" продължава да е лидер и в прилагането на иновативните методи в медицината. По проект с подкрепата на МУ-София за пръв път в България осъществяваме специфично лечение на белодробната незрялост на недоносените бебета с апарат за азотен окис, който ни е даден за временно ползване. Това лечение дава възможност да се изградят нови алвеоли в белите дробове на недоносените бебета, с което шанса им за оцеляване се увеличава многократно. Статистиката сочи, че през първите шест месеца на тази година тук са се родили 366 бебета под 2500 гр. И за голяма част от тях този апарат може да окаже животоспасяващ. Вече е изписано първото спасено с този апарат момченце от Бургас. 

Кабинетът прие харчовете на НЗОК за 2014

http://offnews.bg/news/n_1/n_529332.html

Кабинетът одобри отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 г. В хода на бюджетната година периодично са анализирани състоянието на разплащанията с договорните партньори - изпълнители на медицинска и дентална помощ, степента на усвояване на утвърдените средства по видове здравноосигурителни плащания и прогнозите, съответно за неусвоени или за недостиг на средства по бюджета на НЗОК. Във връзка с очерталите се тенденции и очаквания и с цел осигуряване на всички видове здравноосигурителни плащания, през годината са извършени промени по бюджета на НЗОК. В Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. са заложени приходи и трансфери в размер на 2 823 110 хил. лева и разходи и трансфери в размер на 2 823 110 хил. лева. С последвалите изменения приходите и трансферите са увеличени с 225 000 хил. лева., а разходите и трансферите – с 325 000 хил. лева. Утвърдено е и отрицателно бюджетно салдо в размер на 100 000 хил. лева. В приходната част увеличението е в размера на здравноосигурителните приходи, където са добавени допълнителни трансфери от централния бюджет в размер на 225 000 хил. лева. В разходната част увеличението е в размера на здравноосигурителните плащания, в т. ч. за лекарствени продукти за домашно лечение и диетични храни за специални медицински цели – с 25 000 хил. лв., с 10 000 хил. лв. за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, с 40 000 хил. лв. за лекарствена терапия при злокачествени заболявания и с 250 000 хил. лв. за болнична медицинска помощ. През годината 76 551 хил. лв. от средствата, заложени в бюджета за здравноосигурителни плащания и плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването, са отчетени като трансфери съгласно указания на Министерството на финансите. Двата отчета са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК и и ще бъдат предложени за разглеждане от Народното събрание. По този начин се изпълнява политиката на правителството за осигуряване на прозрачност в дейността на НЗОК и при разходването на средствата.

45 000 първолаци с помощ за училище

http://offnews.bg/news/n_1/n_529316.html

45 хиляди първокласници ще получат помощ от 250 лв. в началото на учебната година, реши правителството днес.  250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. От тези средства се очаква да се възползват около 45 хиляди деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане. Правителственото решение предвижда целевата помощ да се предоставя без подоходен тест за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства.

200-килограмов чувал затисна работник в Асеновград

http://petel.bg/200-kilogramov-chuval-zatisna-rabotnik-v-Asenovgrad__118764

45-годишен мъж е с опасност за живота след трудова злополука в Асеновград. По първоначална информация върху работника е паднал...

Огнена стихия в Москва! Голям пожар лумна в бившия завод ЗИЛ (видео)

http://petel.bg/Ognena-stihiya-v-Moskva--Golyam-pozhar-lumna-v-bivshiya-zavod-ZIL--video-__118765

В южната част на Москва гори сграда на територията на бившия завод за леки и товарни автомобили ЗИЛ, съобщи ТАСС. На мястото вече има...

Гърция удължава банковата ваканция

http://petel.bg/Gartsiya-udalzhava-bankovata-vakantsiya__118766

Гърция удължава банковата ваканция, съобщи агенция "Ройтерс", позовавайки се на източници в правителството, пише БГНЕС. Според...

5-годишно дете чудо промени музикалната история! Вижте изпълнението, което остави светът ням!

http://petel.bg/5-godishno-dete-chudo-promeni-muzikalnata-istoriya--Vizhte-izpalnenieto--koeto-ostavi-svetat-nyam--__118767

Трудно е да се повярва, че едно 5-годишно дете може да бъде такъв талант. Детето-чудо Аким Камара не е обикновено малко момче. Дребосъчето...

Рис засечен в Рила! Дебнат го с 15 фотокапана

http://petel.bg/Ris-zasechen-v-Rila--Debnat-go-s-15-fotokapana__118768

Снимка: Уикипедия "С 98% сигурност можем да кажем, че територията на Национален парк Рила е обитавана от рис, хищен бозайник от семейство...

Български джебчии в Лондон кътат в БГ банки злато за над 1 млн. лв

http://pik.bg/български-джебчии-в-лондон-кътат-в-бг-банки-злато-за-над-1-млн-лв-news362281.html

Български джебчии в Лондон кътат в БГ банки злато за над 1 млн. лв

В Софийска градска прокуратура /СГП/ е постъпил сигнал от компетентните власти на Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия за провеждащо се разследване срещу български граждани, извършващи организирано престъпления в Лондон – джебчийски кражби, просия и трафик на хора, както и за извършени банкови преводи към България.

В Софийска градска прокуратура е образувано досъдебно производство за пране на пари, съобщиха от там. В хода на разследването е установено, че заподозрените лица притежават банкови касети в "Банка ДСК"АДи в "ОББ"АД. С разрешение на Софийски градски съд са извършени претърсвания на банковите касети, при което са открити и иззети пари в чуждестранна валута / евро и британски лири/ на стойност около 200 000 лв., както и значително количество - общо 721 броя златни накити, златни монети, диаманти, брилянти и други скъпоценни камъни, скъпи часовници на обща стойност не по- малка от 1 000 000 лв.

По искане на СГП са запорирани банковите сметки на разследваните лица. Назначени са данъчни ревизии. Провеждат се активни процесуално - следствени действия, включително и по реда на международната правна помощ. Осъществяват се интензивни контакти с британските полицейски служби. 

Седмица след протеста, няма развитие по въпроса с пътя към Асеновата крепост

http://asenovgrad.actualno.com/Sedmica-sled-protesta-njama-razvitie-po-vyprosa-s-pytja-kym-Asenovata-krepost-news_483339.html

Община Асеновград получи становището на „Геозащита“ Перник, в което се потвърждава спешността на проблема по укрепването на свлачището към Асеновата крепост. Това съобщи днес кметът на града доктор Емил Караиванов. Той уточни, че развитие по този въпрос за последната една седмица няма. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет все още продължава да отлага провеждането на заседание, с което да се вземе окончателно решение кога и в какъв размер

12 неща, за които двойките се карат най-често

http://curious.actualno.com/12-neshta-za-koito-dvojkite-se-karat-naj-chesto-news_483328.html

1. Секс Нека си го кажем, двойките спорят за секс. Когато той е в настроение, тя предпочита да чете книга, вместо да се отдаде на удоволствия през нощта. На сутринта пък копнее за малко нежност и страст. Разрешението на проблема е, да намерите най-удачното време за двама ви. Например, когато той се прибере от работа или един час, след като тя се е събудила и е готова за сутришната си доза удоволствие. 2. Политика Политическите възгледи пораждат много спорове между двойките. За да се справите

Цакалотос: Гърция ще започне данъчни и пенсионни реформи през следващата седмица

http://balkani.actualno.com/Cakalotos-Gyrcija-shte-zapochne-danychni-i-pensionni-reformi-prez-sledvashtata-sedmica-news_483340.html

Гърция се ангажира да започне изпълнението на данъчните и пенсионните реформи още през следващата седмица в замяна на 3-годишен заем от Европейския механизъм за стабилност. Това заяви новият финансов министър на страната Евклидис Цакалотос, цитиран от AFP. В свое писмо до европейските институции, което бе разпространено до медиите, Цакалотос официално иска заем за 3 години, като се ангажира с „пакет реформи и мерки, които трябва да гарантират стабилността на публичните финанси“. Ми

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване