Нещата, които СМАРТФОНЪТ ви може да прави, а вие не знаете

http://curious.actualno.com/Neshtata-koito-SMARTFONYT-vi-moje-da-pravi-a-vie-ne-znaete-news_483331.html

Тези приложения ще добавят нов живот на вашия смартфон по изненадващо креативен начин. Стартирайте двигателя на колата си Обикновеното дистанционно работи до определено разстояние. Използвайки смартфон, вие можете да стартирате колата си от всякъде, където имате връзка с интернет, дори и на другия край на света. Това би се оказало доста удобно през зимата, давайки ви възможност да подгреете автомобила. Измерете пулса си Вече не се нуждаете от часовник или способности на математик, за да изм

Детето, нахапано от питбула, е без опасност за живота

http://sofia.actualno.com/Deteto-nahapano-ot-pitbula-e-bez-opasnost-za-jivota-news_483343.html

Момчето, нахапано от куче и мъжът на 31 години, който му е помагал, са докарани в "Пирогов" без пряка опасност за живота. След подробни консултации и изследвания, лекарите са констатирали, че момчето има 4 рани на лявото бедро, които са зашити и превързани, рана на едната ръка и одраскване на другата ръка, които не се налага да бъдат зашити. Според дежурната лекарка момчето трябва да остане в болницата, но баща му е отказал хоспитализация, съобщиха от "Пирогов". 31-годишният мъж, който е п

Ципрас призова за обединение на Европа

http://offnews.bg/news/n_1/n_529303.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас призова Европейският съюз да избегне разделението, докато Гърция се бори да остане в еврозоната, пише BBC. "Нека не позволяваме на Европа да се разделя", каза Ципрас по време на ожесточения дебат с негово участие днес в Европарламента. Гърция трябва да представи нови предложения до края на четвъртък за да постигне сделка с кредиторите. Премиерът на южната ни съседка заяви, че "Гърция работи по новите си предложения", но не даде повече детайли. Изказването на Ципрас, че "Гърция е била превърната в лабораторна площадка за строги икономии" бе посрещнато едновременно с поздравления и освирквания. "Нека не забравяме факта, че за последните пет години гърците направиха огромни усилия да се приспособят. Уважаваме жертвите, които другите държави са направили. Въпреки това, аз съм виждал икономическите им програми, но те не са били толкова строги и тежки, колкото в Гърция", добави Алексис Ципрас. По думите му, в страната проблемът е, че богатите не са понесли справедлива тежест от политиката на икономически съкращения, което е засилило кризата. Лидерът на Сириза говори пред Европарламента дни след като гръцкият народ каза чрез референдум "не" на последните предложения на кредиторите.

Главен комисар Георги Костов: Решени сме да стигнем до край в изясняването на изнесения случай за полицейски произвол

http://press.mvr.bg/NEWS/news150708_04.htm

Главният секретар на МВР призова гражданите да подават навременни сигнали при такива инциденти на тел. 982 22 22. Това е предпоставка за извършването на по-бърза и прецизна проверка, както и на вземането на конкретни мерки за недопускане на подобни случаи

Мъж загина при тежка катастрофа на магистрала Тракия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860779

Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" тази сутрин, съобщиха от полицията.
57-годишен мъж от Раковски е загинал при тежкия инцидент, за който е подаден сигнал около 08:30 часа днес.
В района на 79-ти километър от АМ „Тракия” в посока за София водачът на лек автомобил „Фолксваген” загубил контрол над возилото.
Тежка катастрофа стана на магистрала "Тракия" тази сутрин, съобщиха от полицията. 57-годишен мъж от Раковски е загинал при тежкия инцидент, за който е подаден сигнал около 08:30 часа днес. В района на 79-ти километър от АМ „Тракия” в посока за София водачът на лек автомобил „Фолксваген” загубил контрол над возилото.

Доклад: ДАНС и БНБ са проспали финансовата пирамида „КТБ”

http://www.moreto.net/novini.php?n=294596

От ДАНС искат законови промени, за да работи агенцията по-ефективно в противодействие на казуси като тези с КТБ. В констатациите на временната парламентарна комисия, проучваща фалита на банката на Цветан Василев, се посочват виновниците за краха на банковата институция - това е БНБ, както и ДАНС.

Набират се средства за паметник на донора в Южния парк

http://www.mediapool.bg/nabirat-se-sredstva-za-pametnik-na-donora-v-yuzhniya-park-news236399.html

Набират се средства, за да бъде поставен паметник в почит на хората, чиито органи са дали шанс за живот на други, както и на техните близки, които са дали съгласието си за донорство. Това съобщиха във вторник от Изпълнителната агенция по трансплантация. Инициативен комитет, организиран и сплотен от Национална асоциация на трансплантираните вече разполага с всички разрешителни и документи за паметника. Остава да бъдат събрани 60 000 лева за реализацията. "Монументът стилизирано представя връзката между донора и реципиента и показва как частицата живот ги обединява. Близките на донорите в България заслужават поклон за решението си, като паметникът ще е един от символите на нашата благодарност и уважение", заявиха от агенцията. В цяла Европа съществуват паметници, които да напомнят на обществото, че донорството е висш акт на човеколюбие и е в основата на живота. Тези места се използват за чествания и събития, а мястото одобрено от Столична община е достатъчно посещавано, за да може жителите и гостите на София да научат повече за благородството и добрите хора в България, допълват от агенцията. Банковата сметка за набиране на средства е: Банка Пиреос BIC CODE: PIRBBGSP IBAN: BG88PIRB80731600734630

6 жертви е взел пътят Русе–Бяла, 37 са ранените за шест месеца

http://pik.bg/6-жертви-е-взел-пътят-русе–бяла-37-са-ранените-за-шест-месеца-news362275.html

6 жертви е взел пътят Русе–Бяла, 37 са ранените за шест месеца

Пътят Русе-Бяла си остава най-опасният и с най-много пострадали при пътно-транспортни произшествия, отчете днес ръководството на областната дирекция на МВР в Русе.

Само за първите шест месеца на 2015 г. в опасния участък са станали 117 катастрофи с 6 загинали и 37 ранени. Общо на територията на областта са регистрирани 835 инцидента, при които са пострадали 241 души. Ранени са 224, а загиналите са 17. Повечето катастрофи са станали при ясно време и суха настилка, а като по вина на водачите са 95 % от инцидентите.

Според статистиката на първо място сред причините е движението с несъобразена скорост, следвано от отнемане на предимство. Вследствие на шофиране след употреба на алкохол има 4 загинали и 14 ранени. "Най-черните" дни по русенските пътища са понеделник и петък, когато стават най-много катастрофи, в периода между 14 и 15 и 17 и 18 часа. 

150 часа ангария за дрогиран шофьор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860764

150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото ще положи дрогиран шофьор, реши районният съд в Елхово. На 8 март т.г. Фердун Ф. бил хванат от полицаи да управлява товарен автомобил
150 часа безвъзмезден труд в полза на обществото ще положи дрогиран шофьор, реши районният съд в Елхово. На 8 март т.г. Фердун Ф. бил хванат от полицаи да управлява товарен автомобил "Форд Транзит" след употреба на амфетамини. Наличието на наркотичното вещество било установено с помощта на специален тест за дрога.

Мъж е в болница след пожар в дома му в Бургас

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860763

36-годишен пострада при пожар в дома си в бургаския кв.
36-годишен пострада при пожар в дома си в бургаския кв. "Сарафово". Той е бил откаран в бургаската болница и е приет в "Шокова зала". Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР в Бургас, съобщи e-burgas. В момента мъжът е под лекарско наблюдение. Няма опасност за живота му. Пожарът в жилището му е започнал около 5:00 ч. сутринта вчера.

Жените се чудят три дни годишно какво да облекат

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/zhenite-se-chudiat-tri-dni-godishno-kakvo-da-oblekat-6039082

Цели 25% от жените редовно закъсняват за работа, защото не успели да намерят какво да сложат

КЕВР ще редуцира планираното поскъпване на тока след промени в енергийния закон

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/08/2568933_kevr_shte_reducira_planiranoto_poskupvane_na_toka_sled/?ref=rss


Внесените промени в Закона за енергетиката би трябвало да доведат до намаляване на предварително предложените в проекторешението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цени на електроенергията. Това заяви днес пред журналисти председателят на регулатора Иван Иванов, цитиран от БТА.

Ако има движение на цените в сравнение с предложеното от нас решение, то ще е в посока надолу, ние като регулатор не само ще оценим направените предложения, но и за нас би било много добре,...

36-годишен се запали в дома си

http://pik.bg/36-годишен-се-запали-в-дома-си-news362273.html

36-годишен се запали в дома си

36-годишен пострада при пожар в дома си в бургаския кв. "Сарафово". Той е бил откаран в бургаската болница и е приет в "Шокова зала". Това съобщиха от пресцентъра на  МВР в Бургас.

В момента мъжът е под лекарско наблюдение. Няма опасност за живота му.Пожарът в жилището му е започнал около 5:00 ч. сутринта вчерa.

Огънят е започнал от кухненското помещение на третия етаж на сградата. По време на инцидента пострадалият мъж е спял в съседна стая.

От пожара изцяло е изгоряло кухненското оборудване. Апартаментът е силно опушен.

Пламъците са потушени от два противопожарни автомобила. Причините за инцидента и щетите ще се изясняват допълнително.

В помощ на Красимира Гугова - DMS KRASI

http://www.bnews.bg/article-137972

През 2007 год. на Красимира е открит мозъчен тумор – астроцитом I степен.

Ципрас: Кредиторите не са дали пари на нас, а на европейските банки

http://frognews.bg/news_94340/TSipras-Kreditorite-ne-sa-dali-pari-na-nas-a-na-evropeiskite-banki/

„Уверен съм, че в следващите два или три дни ще изпълним задълженията си, и то при най-добри условия за Гърция и еврозоната“, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас по време на изслушването му пред евродепутатите в Страсбург.

Горивата и онлайн продажбите раздвижиха търговията на дребно

http://www.mediapool.bg/gorivata-i-onlain-prodazhbite-razdvizhiha-targoviyata-na-drebno-news236398.html

Горивата и онлайн продажбите раздвижиха търговията на дребно, като за първи път от началото на годината е отчетен месечен ръст от 0.2% през май. Това показват предварителните сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база оборотът в търговията на дребно расте с 0.8%, което е ускоряване на темпото спрямо отчетеното годишно повишение от 0.5% през април. При изчисляването на сезонно изгладените данни от НСИ е премахнато влиянието на различният брой работни дни в месеца, националните празници и други отклонения. В раздела търговия на дребно не са включени продажбите на автомобили и мотоциклети. Месечният ръст в търговията на дребно през май се дължи в най-голяма степен на увеличените продажби на автомобилни горива и смазочни материали с 1.1%. Това е традиционно за летните месеци и е свързано с ръста на пътуванията. За последно месечният оборот в търговията нарасна през декември с 1.4 на сто спрямо ноември 2014 г. Последният месец от годината е традиционно силен в продажбите на дребно заради празниците покрай Коледа и Нова година. На годишна база ръстът се дължи на увеличените продажби при онлайн пазаруването и продажбата на горива, които нарастват с по 7%, сочат още данните на НСИ. Търговията на дребно в еврозоната също отбеляза растеж от 0.2% на месечна база, а в целия Европейски съюз увеличението е 0.3 на сто през май спрямо април. Годишното повишение във валутния съюз достигна 2.4%, а в ЕС – 3%, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Кабинетът отпусна 4.5 млн. лв. за ваксинация на лисици против бяс

http://www.dnevnik.bg/zelen/jiva_planeta/2015/07/08/2568921_kabinetut_otpusna_45_mln_lv_za_vaksinaciia_na_lisici/?ref=rss


Правителството отпуска 4 535 274 лв. за ваксиниране на лисици против бяс тази години. Това е едно от решенията на кабинета, гласувано тази сряда.

Средствата са необходими за изпълнение на заложените мерки в Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс чрез ваксинация на лисиците.

Програмата се прилага вече шест години и се съфинансира от Европейската комисия.

Резултатите до момента показват тенденция за изкореняване на болестта в страната....

Министрите са изхарчили 6675 лв. за командировки за 3 месеца

http://pik.bg/министрите-са-изхарчили-6675-лв-за-командировки-за-3-месеца-news362270.html

Министрите  са изхарчили 6675 лв. за командировки за 3 месеца

Правителството утвърди разходите за командировки в страната за първото тримесечие на 2015 г. на министрите, заместник-министрите, областните управители и на органите към Министерския съвет.

За командировки на министрите и заместник-министрите в страната са изразходвани общо 6674,81 лв., за командировки на председателите на държавни агенции и техните заместници – 516,65 лв., на председатели и членове на държавни комисии – 660 лв., и на областни управители – 8351,56 лв.

В Исперих откраднаха телефон за 1200 лв. от дамска чанта

http://pik.bg/в-исперих-откраднаха-телефон-за-1200-лв-от-дамска-чанта-news362267.html

В Исперих откраднаха телефон за 1200 лв. от дамска чанта

Мобилен телефон за 1200 лв. откраднаха от дамска чанта в Исперих – съобщават от ОДМВР-Разград.

Това е станало на 7 юли в централната част на лудогорското градче. Телефонът бил в чантата на собственичката си – Р.И. на 37 години, информира "Дарик".

 

Американка обвини Шарапова в неспортсменско поведение

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2568914_amerikanka_obvini_sharapova_v_nesportsmensko_povedenie/?ref=rss


Американската тенисистка Коко Вандевеге обвини Мария Шарапова в неспортсменско поведение след края на двубоя между двете от четвъртфиналите на "Уимбълдън", който рускинята спечели с 6:3, 6:7, 6:2.

Намиращата се на 47-о място в световната ранглиста Вандевеге заяви, че Шарапова нарочно я е разсейвала точно преди да изпълни сервис.

"Тя се движеше по средата на подготовката ми за втори сервис", каза 23-годишната американка, цитирана от "Гардиън".

Подобно действие не...

Папата зове за социална справедливост върху ресурсите, екозащитата на планетата е дълг

http://news.ibox.bg/news/id_551877015

Достъпът до ресурсите на планетата да се основава на равенството, а не на икономически интереси

Столичната агенция за приватизация взима и инвестициите

http://offnews.bg/news/n_1/n_529286.html

Столичната общинска агенция за приватизация да поеме и инвестициите в София. Вносителите на предложението са съветници от различни групи, които участват в Надзорния съвет на СОАП.  Точката, с която СОАП става СОАПИ, е включена в дневния ред на заседанието на общинарите утре. Целта на промените е да се улеснят потенциалните и реални инвеститори в София, които в момента се лутат между отдели и звена в набиране на необходимите документи. Столична община няма единно звено, което да осъществява дейност за привличане на инвестиции, няма и орган, който да използва възможностите на Закона за насърчавене на малките и средни предприятия, с цел улесняване инициативността на гражданите и създадените от тях търговски субекти, пишат в доводите си Валя Чилова, председател на Надзорния съвет, заместникът й Калоян Паргов и още седем членове на НС.  Документът е публикуван на сайта на Столична община.

Костов призова прокуратурата да опровергае за "преправения" му договор в КТБ

http://www.mediapool.bg/kostov-prizova-prokuraturata-da-oprovergae-za-prepraveniya-mu-dogovor-v-ktb-news236397.html

Бившият премиер Иван Костов призова в сряда прокуратурата публично да покаже договора, с който смята, че той е променил условията по депозита си в Корпоративна търговска банка (КТБ), така че да стане от преференциален в обикновен, за да бъде гарантиран от държавата. Ако такъв договор не съществува, нека наблюдаващите прокурори да го опровергаят, "защото те са прокуратура не на някой, а на всички”, заяви пред журналисти Костов. В сряда той бе разпитан в следствения отдел на Софийска градска прокуратура като свидетел по делото за умишлена безстопанственост срещу квесторите в КТБ. Твърди се, че Иван Костов е имал преференциален договор за депозита си от 155 хиляди лева, който е бил предоговорен в обикновен малко преди фалита на банката и по този начин си е спасил спестяванията. По думите му такъв договор не съществува. Той заяви, че е поискал официално от прокурорите да излязат и да опровергаят "тази клеветническа кампания". Според Костов замесването му в разследването срещу квесторите е политическа поръчка, но не назова кой стои зад нея. "25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук", настоя Иван Костов. Той отново предупреди, че държавата може да понесе сериозни санкции, ако се докаже, че КТБ е фалирана умишлено. През последните два месеца самият той на няколко пъти обясни пред медиите, че след затварянето на КТБ през юни м.г. е поискал от квесторите договорът му за преференциален депозит да бъде прекратен, каквото право има по закон. Според изявленията му той е имал 155 000 лева в частната банка, които са останали на обикновен влог след развалянето на първоначалния му договор. "Изпратих уведомление, че развалям договора и парите останаха на обикновен влог – квесторите нямат право да откажат това", обясни Костов на 9 май пред Дарик радио, отричайки категорично да носи някаква морална отговорност за действията си: "Аз съм в правото си да защитя спестяванията си. Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли?". Две седмици по-късно бившият премиер отново коментира темата, опровергавайки за пореден път тезата на министър-председателя Бойко Борисов, че преференциалните влогове в КТБ, които са станали обикновени след затварянето на банката, са били предоговорени в нарушение на закона. "Договорът ми по влога в КТБ е сключен по търговския закон и на база на договора имам право да го прекратя, когато искам. Има клауза в договора, че той може да бъде прекратен. Аз съм си прекратил договора с КТБ. Не съм го променял, не съм го преформатирал. Аз съм го спрял", заяви Костов на 22 май, добавяйки, че "това са отношения между мен и банката, това е одобрено от квестори и от Фонда за гарантиране на влоговете – няма как да бъда изкаран виновен, че съм си спасил парите, още по-малко дължа обяснение на медиите". Прокуратурата образува делото за безстопанственост срещу квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов, след като неколкократно бе подканена към това публично от премиера Борисов. Според първоначалното съобщение на разследващите двамата умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на КТБ в периода ноември 2014 – март 2015 г. Само два дни преди прокуратурата да обяви началото на това разследване, Борисов заяви, че очаква държавното обвинение да се произнесе по законността на променените депозити в КТБ. От прокуратурата заявиха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.

СГП отказа да разследва твърденията на министър Ненчев за предложен подкуп и заплахи за убийство

http://www.cross.bg/strana-otbranata-nenchev-1472915.html

/КРОСС/ Проверката на Специализираното звено за разследване на корупционни престъпления по повод изявленията на министъра на отбраната за отправено към него предложение за подкуп във връзка със сключването на договор на стойност 80 млн. лв. за поддръжка на българските МиГ - 29 до 2019 г., както и за отправени му „смъртни заплахи", не е събрала достатъчно данни за извършени престъпления, поради което с постановление от 3 юли 2015 г. е отказано образуване на досъдебно производство, съобщава пресцентърът на ПРБ. На 24 април във вестник „Сега" бе публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29". В него министърът излага факти относно среща с неназовани лица, предали му предложение за заплащане на „сериозни проценти" при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети. Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат". Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота, във връзка с работата на сега заеманата длъжност. Дадените обяснения от страна на Николай Ненчев в хода на проверката относно предложен му подкуп във връзка с подписването на договор на стойност 80 млн

ДНР и ЛНР се обърнаха към Съвета за сигурност на ООН с молба за създаване на международен трибунал

http://www.cross.bg/suveta-mezhdynaroden-tribynal-1472916.html

/КРОСС/ ДНР и ЛНР се обърнаха към Съвета за сигурност на ООН с молба за създаването на международен трибунал за разследване на престъпленията в Донбас, заяви лидерът на ЛНР Игор Плотницки, предаде РИА Новости. „ДНР и ЛНР се обърнаха към Съвета за сигурност на ООН с молба за учредяването на международен трибунал за привличането под отговорност лицата, виновни за нарушаването на международното хуманитарно право и човечност в Украйна“, каза Плотницки. „Очакваме бърз отговор на това предложение“, уточни той, като призова представителите на Русия, САЩ, Канада, Великобритания и Франция да разгледат този въпрос на предстоящото събрание на Съвета.

Представят ползите от електрическия транспорт днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294598

Зеленото турне GO GREEN, което тази седмица върви в големите градове на България, днес е във Варна, научи Moreto.net До 18 часа пред Катедралата жители и гости на морската столица могат да видят електромобили и да се запознаят с ползите на електрическия транспорт.

Продажбите на цигари се увеличиха с 8%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860672

Легалните продажби на цигари у нас са се увеличили с 8% през май спрямо същия месец на миналата година, показват данните на тютюневите компании. Общо за първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 2 на сто.
Увеличава се и обемът на събраните от Агенция „Митници“ акцизи. По данни на Министерството на финансите от януари до май
Легалните продажби на цигари у нас са се увеличили с 8% през май спрямо същия месец на миналата година, показват данните на тютюневите компании. Общо за първите пет месеца на годината продажбите са нараснали с 2 на сто. Увеличава се и обемът на събраните от Агенция „Митници“ акцизи. По данни на Министерството на финансите от януари до май

Извънредно в ПИК! МВР с нови кадри на бягащия от Борисовата градина младеж: По лицето му има кръв! (снимки)

http://pik.bg/извънредно-в-пик-мвр-с-нови-кадри-на-бягащия-от-борисовата-градина-младеж-по-лицето-му-има-news362262.html

Извънредно в ПИК! МВР с нови кадри на бягащия от Борисовата градина младеж: По лицето му има кръв! (снимки)

Нови кадри на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространи днес МВР.

На кадрите се вижда, че по лицето на бягащия юноша има кръв.

Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на младежа, установен на кадри от видеозапис на камера., се казва в съобщението на МВР.

Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено на 2 юни т.г. в Борисовата градина на столицата.

СДВР търси съдействие от гражданите, разпознали издирвания. Те могат да сигнализират на тел. 112 или в най-близкото районно управление при гарантирана анонимност.

 

 

 

Няма да се удължава програмата за селата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860645

Няма да се удължи срокът за усвояване на средства по старата програма за селските райони 2007-2013 г., както настояваше България. Това заяви в понеделник Фил Хоган, еврокомисар по земеделие пред български журналисти в Брюксел.
„Решихме да има повече елементи на гъвкавост, за да се прехвърлят средства от една мярка в друга,
Няма да се удължи срокът за усвояване на средства по старата програма за селските райони 2007-2013 г., както настояваше България. Това заяви в понеделник Фил Хоган, еврокомисар по земеделие пред български журналисти в Брюксел. „Решихме да има повече елементи на гъвкавост, за да се прехвърлят средства от една мярка в друга,

Четири нови висши училища ще приемат студенти за новата учебна година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568925_chetiri_novi_visshi_uchilishta_shte_priemat_studenti/?ref=rss


Четири нови висши специализирани училища, които наскоро бяха преобразувани от колежи, ще могат да приемат студенти през учебната 2015/2016 г. Кабинетът днес одобри решението, с което се утвърждава броят на приеманите студенти и докторанти във висшите училища и научните организации за предстоящата учебна година.

Висшето училище по телекомуникации и пощи в София ще може да приеме общо 420 студенти, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив – 1200 студенти, Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив – 733 студенти, и Висшето училище по мениджмънт във Варна – 465 студенти.

С решението правителството удовлетворява и искане от Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград за започване на прием по специалността "Национална сигурност". Университетът вече е получил положително становище от Националната агенция за оценяване и акредитация.

Със същото решение се намалява приемът на студенти във Военната академия "Г. С. Раковски" с 16 бройки в специалността "Организация и управление на военните формирования на оперативно ниво" и в Националния военен университет "Васил Левски". Там броят на приеманите студенти в професионалните направления "Комуникация и компютърна техника", "Транспорт, корабоплаване и авиация" и "Общо инженерство" се намалява с 22.

С друго решение правителството предлага на Народното събрание да приеме решение за откриване на филиал в Шумен на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" – Варна. Проектът предвижда там да бъдат  разкрити специалности – "Медицинска сестра" и "Акушерка", като ще бъдат приемани общо 80 студенти.

Със създаването на филиала ще се осигурят възможности за подготовка на висококвалифицирани кадри, отговарящи на обществените нужди, се изтъква в решението.

Четири нови висши училище ще приемат студенти за новата учебна година

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568925_chetiri_novi_visshi_uchilishte_shte_priemat_studenti/?ref=rss


Четири нови висши специализирани училища, които наскоро бяха преобразувани от колежи, ще могат да приемат студенти през учебната 2015/2016 г. Кабинетът днес одобри решението, с което се утвърждава броят на приеманите студенти и докторанти във висшите училища и научните организации за предстоящата учебна година.

Висшето училище по телекомуникации и пощи в София ще може да приеме общо 420 студенти, Европейското висше училище по икономика и мениджмънт в Пловдив – 1200 студенти, Висшето...

Русия е спряла да подава електричество на сепаратистите, твърди Киев

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2568920_rusiia_e_spriala_da_podava_elektrichestvo_na/?ref=rss


Киев обяви, че Русия е спряла подаването на електроенергия към контролираните от проруските сепаратисти територии в източната част на Украйна, съобщи АФП. Агенцията посочва, че това е пореден знак, че Кремъл губи интерес към плановете да разцепи западната си съседка.

Президентът Владимир Путин отдавна не е и споменавал "Новороссия" в своите речи, напомня АФП. Докато сепаратистите изтласкваха украинската армия от териториите й той се изказваше в тяхна подкрепа. През последните седмици...

Спипаха момиче с препарати за производство на метамфетамин в Бургас

http://pik.bg/спипаха-момиче-с-препарати-за-производство-на-метамфетамин-в-бургас-news362257.html

Спипаха момиче с препарати за производство на метамфетамин в Бургас

В резултат на полицейските действия на служители от Четвърто Районно управление „Полиция” – Бургас за срок от 24 часа е задържан 22-годишния М.В. от Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР – Бургас.

От задържания е иззета чанта, съдържаща прибори и набор от химични препарати за производство на метамфетамин, информира "Фокус". Задържан е и 22-годишен мъж от Бургас, който помагал на М.В. при производството на метамфетамин. Двамата мъже са задържани за срок от 24 часа. Работата по случая продължава от служители на Четвърто Районно управление „Полиция” – Бургас.

Нови снимки на бягащия от Борисовата градина младеж. По лицето му има кръв

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860722

Нови кадри на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространиха днес от МВР. На кадрите се вижда, че по лицето на бягащия юноша има кръв.
Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на младежа, установен на кадри от видеозапис на камера.
Нови кадри на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространиха днес от МВР. На кадрите се вижда, че по лицето на бягащия юноша има кръв. Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на младежа, установен на кадри от видеозапис на камера.

Готови са законодателните промени за фонда, който ще спасява енергетиката

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/gotovi-sa-zakonodatelnite-promeni-za-fonda-koito-shte-spasiava-energetikata-198264/

Предложението създава механизъм за компенсиране на загубите от изкупуването на ток от ВЕИ централи, които са нарушили правилата

Уволнили работници от ТЕЦ "Бобов дол", протестирали срещу забавени заплати

http://pik.bg/уволнили-работници-от-тец-бобов-дол-протестирали-срещу-забавени-заплати-news362261.html

Уволнили работници от ТЕЦ "Бобов дол", протестирали срещу забавени заплати

Работници и специалисти от ТЕЦ "Бобов дол", които са участвали в протеста от 11 юни заради забавени заплати, са били уволнени. Синдикалисти уточниха, че се касае за до 30 души, сред които действително има и такива, които са протестирали преди около месец пред входа на централата, предаде БНР.

Те са разпознати по видеокамери или по магнитната им карта, с която влизат на пропуски – нямали са право да напускат тогава централата, нарушили са вътрешната дисциплина и реда и затова са наказани. Върви частично, не масово, съкращение при нас, не е вярно, че уволняваме участници в протестите, отрече изпълнителният директор на ТЕЦ-а инж. Емил Христов.

Повечето от съкратените са навършили стажа за пенсия или са били на изпитателен срок, твърдят синдикалисти в дружеството. Към 950 е целият личен състав на централата, съкращения последните две години не е имало, припомнят от синдикатите.

Радан Кънев: БСП се страхува за опозиционната си роля

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860708

БСП се страхува за твърдото си опозиционно позициониране и заради това не подкрепя промените в Конституцията. Това заяви съпредседателят на Реформатоския блок Радан Кънев, който току-що излезе от среща заедно с правосъдния министър Христо Иванов и БСП.
БСП се страхува за твърдото си опозиционно позициониране и заради това не подкрепя промените в Конституцията. Това заяви съпредседателят на Реформатоския блок Радан Кънев, който току-що излезе от среща заедно с правосъдния министър Христо Иванов и БСП. "Не разбрах притесненията им, освен от политически характер", заяви Кънев.

Инвестбанк: Свинаров се извини в съда на Петя Славова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860737

Признанието на бившия министър не е достатъчно да компенсира системната злонамерена кампания на организираната група около Цветан Начев и Иван Бакалов, пише в съобщение на Инвестбанк.
Николай Свинаров поднесе извинения в съда на Петя Славова за кампанията, която бе организирана срещу Инвестбанк през последните години.
Признанието на бившия министър не е достатъчно да компенсира системната злонамерена кампания на организираната група около Цветан Начев и Иван Бакалов, пише в съобщение на Инвестбанк. Николай Свинаров поднесе извинения в съда на Петя Славова за кампанията, която бе организирана срещу Инвестбанк през последните години.

10-те най-посещавани европейски замъци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/puteshestvia/10-te-naj-poseshtavani-evropejski-zamyci-6039079

Версайският дворец, в който има 1800 помещения и е сред най-големите дворцови комплекси в Европа, оглавява класацията на радио Дойче веле

Евродепутатите поискаха мерки за спасяване на европейското земеделие

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/08/2568919_evrodeputatite_poiskaha_merki_za_spasiavane_na/?ref=rss


Европейският парламент (ЕП) призова с необвързваща резолюция Европейската комисия (ЕК) да вземе мерки, за да подкрепи земеделските производители. Причините за инициативата са "смущенията на пазара" и необходимостта от осигуряване на нови пазари, след като европейската продукция е изключена от руския пазар.

Исканията на евродепутатите включват "по-гъвкави и реалистични инструменти" за защита на европейските производители при кризи, мерки срещу нелоялните търговски практики,...

Идея: Българите в чужбина да могат да гласуват на референдуми

http://www.moreto.net/novini.php?n=294580

Българите в чужбина да могат да гласуват на референдуми. Това предвижда Законът за референдумите, който влиза на второ четене в Народното събрание днес. След като Законът за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бе приет от комисията по правни въпроси в края на юни, парламентът ще го разгледа на второ четене тази седмица.

В Русия се вълнуват за избора на шеф на БНБ

http://www.bnews.bg/article-137968

Трудните отношения между България и Русия през последните години, в близко бъдеще може да имат шанс да се подобрят.

Христо Иванов похвали Манолова преди среща с БСП

http://offnews.bg/news/n_1/n_529265.html

Правосъдният министър е в парламента, за да търси подкрепа за промените в Конституцията, които снощи бяха отхвърлени от временната комисия с гласовете на АБВ и опозицията. Преди срещата с БСП той похвали Мая Манолова, която била отговорен приятел и подкрепяла реформата му. "Манолова има шанс да стане един добър омбудсман, но парламентът и съдебната реформа ще загубят един много отговорен приятел", заяви изненадващо министърът преди срещата си с БСП. Той обяви, че очаква "червеното острие" да промени мнението на социалистите. "Тя беше онзи пръв отговорен политик, който подкрепи в пленарна зала стратегията на правителството за съдебната реформа и на нея се дължи обръщането на вота на социалистите", допълни министърът. Според него спекулациите за поста омбудсман не били предложение за сделка, защото БСП показали, че нямат доверие на Манолова като изпратили друг да изчете становището им на комисията вчера. "А тя като дете на родителска среща стоеше до Янаки Стоилов и трудно си вдигна ръката да изпълни партийната дисциплина. За каква сделка може да става дума?", разказа министърът наблюденията си от вчерашното заседание. По думите му промените в Конституцията са залогът в България да има независим съд. След изказването си, заедно със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, Иванов се отправи към стаята на БСП. В края на срещата лидерът на ДСБ обяви, че разчита, че БСП ще осъзнае своята политическа отговорност и в крайна сметка ще подкрепят реформата.  "Те изразиха много сериозна подкрепа за много посоки на съдебната реформа, но не разбират отговорността си в настоящия момент. Най-вече по отношение на конституционните промени като задължителен старт на съдебната реформа. Те подкрепят повечето мерки, които следват след конституционната промяна, но изглеждат силно ограничени в собствените си политически решения", обясни Кънев.

Медицински сестри и акушерки ще се обучават и в ЮЗУ

http://www.vesti.bg/bulgaria/medicinski-sestri-i-akusherki-shte-se-obuchavat-i-v-iuzu-6039081

Депутатите одобриха да се открие филиал във Велико Търново на Медицинския университет във Варна

Правителството даде пари на дете с рядка болест

http://pik.bg/правителството-даде-пари-на-дете-с-рядка-болест-news362259.html

Правителството даде пари на дете с рядка болест

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването в размер на 56 000 лева. Средствата са предназначени за закупуване на експериментално вещество за лечение на болестта на Нийман Пик тип С.

Така ще бъде подпомогнато лечението на дете, страдащо от изключително рядката болест, която приключва с фатален край. Понастоящем лечение с експерименталното вещество се прилага при повече от 20 деца в САЩ, Испания и Норвегия.

Поради липсата на обща норма за прилагане на т. нар. състрадателно (милосърдно) лечение, Изпълнителната агенция по лекарствата е съгласувала по изключение вноса на HPbCD от производителите му в САЩ и Швеция в България за индивидуално лечение на детето от екип от специалисти, при непрестанно съблюдаване на изисквания на добрата медицинска практика и всички налични приложими ръководства на Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата.

БНБ и ДАНС виновни за казуса КТБ

http://www.bnews.bg/article-137970

Прокуратурата ще трябва да докаже дали са прикривали всичко, което се случвало в банката.

ВАС остави в действие болничните лимити

http://www.mediapool.bg/vas-ostavi-v-deistvie-bolnichnite-limiti-news236396.html

Върховният административен съд (ВАС) остави в действие лимитите на болниците, с които им бе наложено ограничение да работят с твърди бюджети между 90% и 95% от миналогодишните си разходи. Петчленен състав на ВАС отмени определението, с което в средата на май тричленен състав спря действието на лимитите до окончателното произнасяне по делото по същество. Това на практика оставя рестрикциите за болниците в действие до края на годината, тъй като заседанието по делото е насрочено чак за март 2016 година, когато оспорваното постановление на Министерския съвет вече ще е с изтекъл срок и ще действат други правила. Идеята на здравното министерство при въвеждането на лимитите бе болниците да се вместят в дадения им финансов ресурс като приоритетно обслужват спешните случаи, а останалите включват в листи на чакащите и ги отлагат. Здравният министър многократно коментира, че методиката с лимитите е несъвършена, но това е единственият начин, да бъде "изхранена"  съществуващата мрежа от болници докато не влязат в сила подготвяните от него нови правила. Очаква се от догодина НЗОК вече да финансира по-малко болници след влизането в сила на националната здравна карта. Междувременно наложените лимити предизвикаха недоволство сред болниците, които през първото тримесечие преди влизането в сила на рестрикциите отчетоха сериозни преразходи, но данните към полугодието показаха овладяване на разходите им. Лимитите на болниците бяха атакувани пред съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и Сдружението на частните болници. В предишното определение на тричленния състав, с което лимитите бяха спрени, се посочваше, че "оспорените разпоредби биха затруднили или отложили оказването на медицинска помощ и е вероятно да настъпят значителните и трудно поправими вреди за пациентите". Според петчленния състав обаче "характерът и размерът на евентуалните вреди от действието на акта подлежат на доказване от оспорващия", а в случая няма приложени доказателства. "От приложените по делото доказателства не се установява видът и характерът на евентуалните вреди, които действието на тези разпоредби би причинило на изпълнителите на болнична помощ и на пациентите. Изводът за вероятното настъпване на имуществени и неимуществени вреди за болниците, предвид невъзможността да откажат оказването на медицинска помощ, както и за ограничаване правото на пациентите да получат медицинска помощ в предпочитано от тях болнично заведение, не се основават на конкретни доказателства по делото", се казва в определението на петчленния състав с докладчик съдия Мадлен Петрова. "Липсват данни и доказателства за това, че оспорените разпоредби биха затруднили или отложили оказването на медицинска помощ и че е налице вероятност от настъпване на значителни и трудно поправими вреди за пациентите. В искането до съда са направени твърдения за настъпване на имуществени вреди за лечебните заведения и за влошаване на тяхното качеството, както и твърдения за увреждане на пациентите, които също не са подкрепени с доказателства", пише още в мотивите. От Центъра за защита правата в здравеопазването коментираха, че от мотивите на съда излиза, че ако една болница отчете лечение на болни за примерно 2 милиона лева, а касата и плати само 1.5 милиона лева, защото такъв е лимитът на болницата, то това не води до финансова щета за нея. Очаква се извършената от болниците, но неплатена от НЗОК дейност, да достигне 90 млн. лева в края на годината. "Също толкова очевидно и публично известно е съставянето на листи на чакащи и отлагане на пациенти в почти всички болници. Може би няколко души с отложени операции трябва да умрат, за да се сдобием с необходимите за съда доказателства", коментираха от центъра.

Бурни сцени в Европейския парламент след речта на Ципрас

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/burni-sceni-v-evropeiskiia-parlament-sled-rechta-na-cipras-198268/

В пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък от гръцкия, заяви Манфред Вебер

Полицаите, били млада двойка в София, не са отстранени! Пишат обяснения

http://petel.bg/Politsaite--bili-mlada-dvoyka-v-Sofiya--ne-sa-otstraneni--Pishat-obyasneniya__118761

Шестима полицаи пишат обяснения във връзка с кадритена полицейско насилие над момче и момиче, изпратени до предаването „Господари на...

Малки и големи учат корейски и утре във Варна

http://petel.bg/Malki-i-golemi-uchat-koreyski-i-utre-vav-Varna-__118762

Фото Румен Сарандев Възпитаниците на Корейския образователен център във Варна имат възможността да обогатят знанията си за езика и...

ДНК профил в интернет разкри общ корен на българка и американка

http://petel.bg/DNK-profil-v-internet-razkri-obshh-koren-na-balgarka-i-amerikanka__118763

Американка от Охайо и българка, която от 16 г. живее в Дъблин, откриха общи прародители чрез ДНК профил в интернет. От няколко...

Основният ремонт на АМ "Тракия" е завършен, вижте какво остава

http://society.actualno.com/Osnovnijat-remont-na-AM-Trakija-e-zavyrshen-vijte-kakvo-ostava-news_483330.html

С 12 дни предсрочно завърши основният ремонт на още един от мостовете на АМ „Тракия“. Вече напълно е възстановено движението в двете посоки в участъка между км 75 и км 77 от автомагистралата. Изпълнените строително-ремонтни дейности в участъка включват премахване на старите и деформирани асфалтобетонова настилка, хидроизолация, фуги и конзоли и полагане на нов пласт изравнителен бетон, нова хидроизолация, отводнители, фуги и асфалтова настилка. По трасето на ремонтирания участък са

БСП-София взима опит от Москва за онлайн референдуми

http://politics.actualno.com/BSP-Sofija-vzima-opit-ot-Moskva-za-onlajn-referendumi-news_483332.html

Опитът на общината в Москва в правенето на онлайн референдуми беше една от основните теми, които дискутираха Калоян Паргов, Милка Христова и Чавдар Минчев на една от срещите си при официалното посещение на българската делегация от БСП-София в руската столица. Лидерът на Градкия съвет на социалистите, председателят на групата на левицата в СОС и председателят на Националната асоциация за международни отношения бяха приети от председателя на московската градска Дума Алексей Шапошников. На срещата

Българският филм "Урок" е сред 10-те селектирани за Кинонаграда ЛУКС 2015

http://cinema.actualno.com/Bylgarskijat-film-Urok-e-sred-10-te-selektirani-za-Kinonagrada-LUKS-2015-news_483335.html

Десетте филма, които ще си оспорват тазгодишното издание на наградата LUX на Европейския парламент, бяха обявени на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Сред тях е и българо-гръцката копродукция „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов. До края на юли ще станат известни трите филма финалисти, от които депутатите в ЕП ще изберат най-добрия филм за 2015 г. Наградата LUX цели да популяризира европейското кино, да помогне за разпространението на филми извън

Предлага се компаниите, контролирани от КЕВР, да разкриват информация за свързани лица

http://business.actualno.com/Predlaga-se-kompaniite-kontrolirani-ot-KEVR-da-razkrivat-informacija-za-svyrzani-lica-news_483337.html

По предложение на работодателите се разпореди да се подготвят поправки в законодателството, с които да се задължат дружествата, чиято дейност се контролира от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и дружествата с над 50 % държавно или общинско участие, да разкриват информация, като сделки между свързани лица. Това обясни пред журналисти председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев, информира "Фокус". "Информация, каквато са задължени да

Изграждат "green-set" - бързи кортове при Градския басейн в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Izgrajdat-green-set---byrzi-kortove-pri-Gradskija-basejn-v-Asenovgrad-news_483338.html

Площадка, която е част от Градския плувен комплекс в Асеновград, бе прибавена към Списъка на общинските спортни обекти и съоръжения. Искането за наемането й бе отправено към Общинския съвет в града от тенис клуб „Актив спорт“. Целта е върху спортната площадка пред Градския басейн, която е изоставена и не се използва към момента, да бъде изградено така нареченото съоръжение „green-set“ - бързи кортове. С реализирането на идеята има намерение да се заеме именно клуб &bdqu

Как планктонът изяжда пластмасовите ни боклуци (Видео)

http://interest.actualno.com/Kak-planktonyt-izjajda-plastmasovite-ni-bokluci-Video-news_483285.html

Учените за първи път успяха да запишат на видео как зоопланктонът (микроскопични морски организми) се храни с пластмасови боклуци. Видеото е получило наградата Atkins CIWEM като филм на годината за околната среда, съобщава New Scientist. Режисьорът Верити Уайт (Verity White) е записала филма под микроскоп в Плимътската лаборатория по океанология. Учените посипали копеподи (ракообразни с дължина няколко милиметра) с миниатюрни (7-30 микрометъра) топчета от флуоресцентен полистирол и наблюдавали

Съкратиха протестиращи от ТЕЦ "Бобов дол"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860718

Работници и специалисти от ТЕЦ "Бобов дол", които са участвали в протеста от 11 юни заради забавени заплати, са били уволнени, съобщи БНР. Синдикалисти уточниха, че се касае за до 30 души, сред които действително има и такива, които са протестирали преди около месец пред входа на централата. Те са разпознати по видеокамери или по магнитната им
Работници и специалисти от ТЕЦ "Бобов дол", които са участвали в протеста от 11 юни заради забавени заплати, са били уволнени, съобщи БНР. Синдикалисти уточниха, че се касае за до 30 души, сред които действително има и такива, които са протестирали преди около месец пред входа на централата. Те са разпознати по видеокамери или по магнитната им

ЕК: Ограда по границата не помага за Шенген

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860631

Европейската комисия има два варианта за квотно разпределение на бежанци в страните от ЕС, но още няма решение.
Европейската комисия няма мнение или препоръка за изграждането на погранична стена в България на границата с Турция, която да спира притока на бежанци, съобщи вчера източник от Брюксел. От комисията обаче уточняват,
Европейската комисия има два варианта за квотно разпределение на бежанци в страните от ЕС, но още няма решение. Европейската комисия няма мнение или препоръка за изграждането на погранична стена в България на границата с Турция, която да спира притока на бежанци, съобщи вчера източник от Брюксел. От комисията обаче уточняват,

Съкратиха протестиращи от ТЕЦ "Бобов дол"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860704

Работници и специалисти от ТЕЦ
Работници и специалисти от ТЕЦ "Бобов дол", които са участвали в протеста от 11 юни заради забавени заплати, са били уволнени, съобщи БНР. Синдикалисти уточниха, че се касае за до 30 души, сред които действително има и такива, които са протестирали преди около месец пред входа на централата. Те са разпознати по видеокамери или по магнитната им

Асоциацията на трансплантираните прави паметник на донора в Южния парк

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568902_asociaciiata_na_transplantiranite_pravi_pametnik_na/?ref=rss


Паметник в почит на близките на донорите и в памет на хората, чиито органи са дали шанс за живот на други, е планиран за инсталиране в Южния парк в София. Инициативният комитет за поставянето му, организиран от Национална асоциация на трансплантираните, вече разполага с всички разрешителни и документи за паметника, но остава да бъдат събрани средствата за реализацията му, съобщиха днес от пресцентъра на Изпълнителната агенция по трансплантации. 

Изпълнитето на проекта ще струва 60...

НС прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255535_%D0%9D%D0%A1+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%B4%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%

 Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка, предаде репортер на БГНЕС.

Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат. Управителят на БНБ ще трябва да внесе и писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография, дипломи, свидетелство за съдимост и декларация за конфликт на интереси.

Парламентът ще трябва да избере подуправители на трите управления в БНБ - "Банково", "Емисионно" и "Банков надзор".

Предложението и документите ще бъдат качени на сайта на парламента не по-късно от седем дни преди изслушването в ресорната комисия. Въпроси към кандидатите ще могат да отправят и медиите, като ги изпратят до комисията. Изслушването ще се предава пряко в интернет. Финалният избор на подуправители на БНБ ще се случи в пленарна зала, като за да бъде избран даден кандидат е необходимо обикновено мнозинство.

По време на кратките дебати в зала преди гласуването на процедурните правила депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев предложи кандидатите да предоставят и декларация дали са били част от Управителния съвет на БНБ по време, когато някоя банка е изпаднала в несъстоятелност, но мнозинството не прие това предложение.

250 лв. еднократна помощ за 45 хиляди първолаци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860701

250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. Това реши днес правителството. От тези средства се очаква да се възползват около 45 хиляди деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане,
250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. Това реши днес правителството. От тези средства се очаква да се възползват около 45 хиляди деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане,

250 лв. еднократна помощ за 45 хиляди първолаци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860710

250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. Това реши днес правителството. От тези средства се очаква да се възползват около 45 хиляди деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане,
250 лв. ще бъде еднократната целева помощ за учениците, записани в първи клас на държавно или общинско училище, за покриване на част от разходите им в началото на новата учебна година. Това реши днес правителството. От тези средства се очаква да се възползват около 45 хиляди деца, чийто семейства отговарят на условията за социално подпомагане,

Хакер беше признат за виновен по над 50 хил. обвинения

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/08/2568701_haker_beshe_priznat_za_vinoven_po_nad_50_hil_obvineniia/?ref=rss


17-годишният Джулиус Кивимаки от Финландия беше признат за виновен по 50 700 обвинения за киберпрестъпност. Кивимаки е член на хакерската група Lizard Squad, която миналата година атакува множество сайтове и свали за няколко дни мрежите на Xbox и PlayStation.

Съдът във Финландия го осъди на две години условно и му нареди да сътрудничи в битката срещу киберпрестъпността, съобщава местният вестник Kaleva. Наказанието на Кивимаки е доста леко, като се има предвид мащабът на неговата...

Възползвай се от "Богатствата на Западни Родопи"

http://www.cross.bg/rodopi-zapadni-tyrizum-1472914.html

/КРОСС/Разнообразни маршрути и тематични пакети, разработени по проект „Богатствата на Западни Родопи", разкрият неповторимостта на региона и магията на Западни Родопи. Маршрутите и пакетите са създадени така, че да се комбинират помежду си, да гарантират на туристите, че няма да пропуснат забележителностите в региона, информира zapadnirodopi.com. Основните маршрути са 12 - по два (дълъг и къс) за всеки вид туризъм - приключенски, еко, здравен и СПА, културен, селски и лов и риболов. Тъй като в региона има възможност за практикуване на целогодишен туризъм, са разработени и тридневни пакети за четирите сезона - пролет, лято, есен и зима. В тях се акцентира на красотата на отделните сезони и възможностите за интересно прекарване на времето. В рамките на от 3 и 6 дни (т.е. с 2 или 5 нощувки) може да избирате измежду приключение в земите на Орфей - От Равногор до Доспат, екопътеки и защитени местности в Западни Родопи, SPA изкушения в прегръдките на Западни Родопи, както и културен и серски туризъм, с които ще се докоснете до хората, бита, традициите, културата и природата на Западните Родопи. Има и още едно изкушение и това е ловът - с въдица или с пушка

Ръст на туристите с онлайн резервации край Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=294592

Има ръст в броя на туристите, които не са организирани, а идват по морето благодарение на онлайн платформи за резервации. Това съобщи за Moreto.net доцент Стоян Маринов от Варненската туристическа камара. Ако през миналата година процентът на тези гости беше около 5-6, сега делът им е нараснал на 10 %, добави експертът.

Асоциацията на хората с придобити увреждания е призната за представителна

http://www.mediapool.bg/asotsiatsiyata-na-horata-s-pridobiti-uvrezhdaniya-e-priznata-za-predstavitelna-news236395.html

Правителството призна сдружение "Национална асоциация на хората с придобити увреждания" за представителна организация в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години. Това съобщи правителствената пресслужба.   Основните цели на организацията са интеграция в обществото на хората с придобити увреждания чрез разработване на проекти, програми, стратегии, становища и инициативи на национално и регионално ниво в областта на науката, културата и изкуството, образованието, спорта и професионалната реализация.   Сдружението ръководи постоянно действащ център за консултации и подкрепа, открит през март 2014 г., в който се извършват безплатни юридически консултации по Закона за интеграция на хората с увреждания, административно обслужване и подпомагане за оформяне и подаване на различни документи и консултиране на хора с увреждания.   В рамките на този ангажимент сдружението е разкрило временни приемни в различни градове.   Асоциацията е реализирала редица инициативи в подкрепа на деца и младежи с увреждания, както и дейности, имащи за цел повишаване степента на информираност на нови знания с цел увеличаване възможностите за трудова реализация на хора с увреждания.   Сдружението има 2335 членове с и без увреждания и 88 общински структури в страната.   Националният съвет за интеграция на хората с увреждания е консултативен орган към Министерския съвет в областта на интеграцията на хората с увреждания. Членуващите в него неправителствени организации на и за хора с увреждания, допринасят за формиране на държавната политика в областта и имат съществена роля за усъвършенстване на нормативната уредба.

Варуфакис:Меркел има два бутона, единият от които ще прекрати кризата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255534_%D0%92%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%84%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81%3A%D0%9C%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%B5%D0%BB+%D0%B8%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B2%D0%B0+%D0%B1%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B0%2C+%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%8F%

 Банкрутът е толкова проблем на Европа, колкото е американско "изобретение". Разликата между опита на двата континента обаче е, че американците поне не трябваше да работят под огромните грешки в устройството на еврозоната.

Представете си тяхното раздразнение, ако гражданите на най-тежко засегнатите щати (например Невада и Охайо) трябваше да се притесняват за смъртоносната прегръдка между дълга на техните щати и загубите на банките, които работят на тяхна територия.

В допълнение към това, американците са били пощадени от необходимостта да се сражават с централна банка, разтърсена от вътрешно разделение и склонността на Германската централна банка да лекува най-тежко засегнатите части на съюза като чужди държави, които трябва да бъдат фискално измъчвани, докато не се съгласят да се подчиняват на законите на макроикономиката.

През последните две години дебатът в Европа се фокусира изключително върху въпроси, които са технически и маловажни: ще има ли "условности", прикачени към закупуването на италиански и испански акции от Европейската централна банка? ЕЦБ ще надзирава ли всички европейски банки, или само "системните"?

Това са въпроси, които не би трябвало да са от някакъв значителен интерес, освен за тези с нездрав интерес към допирните точки между публичните финанси и монетарните политики. И въпреки това тези въпроси (и начинът, по който ще им бъде отговорено) по всяка вероятност ще се окажат също толкова важни за бъдещето на Европа, като договорите от Вестфалия, Версай и дори Рим. Затова са темите, които ще определят дали Европа ще се задържи цяла, или ще се разпадне от центробежните си сили, които бяха отприщени от катастрофата от 2008 г.

Дори и да е така, това не са теми, които заслужават да бъдат разяснявани тук. Всичко, което правят, е да отразяват една трагична и скрита реалност, която може да бъде описана с прости думи, без да се използват никакви жаргони: Европа се дезинтегрира, защото нейното строителство не е достатъчно солидно, за да издържи ударната вълна, причинена от смъртните мъки на това, което аз наричам Глобалният Минотавър: Система на неолиберален капитализъм, центрирана на "Уолстрийт", извличайки ползи от света от 1971 г. насам.

Очевидно е, че банкрутът на Мадрид и Рим нямат нищо общо с фискалното разточителство (да си припомним, че Испания има по-малък дълг от Германия през 2008 г., а Италия има последователно намаляващ бюджетен дефицит) и много общо с начина, по който макроикономиката на еврозоната разчита до голяма степен за търсенето на нетния си износ на Глобалния Минотавър. Веднъж, щом той се преобърна през 2008 г. и личните пари в брой на "Уолстрийт" изчезнаха, два ефекта поставиха Европа на колене.

Единият беше смъртоносната прегръдка на банкрутиралите банки и неплатежоспособните държави (започваща с Гърция, след това преминаваща към Ирландия, Португалия и продължаваща до Италия и Испания). Другият беше подобие на Минотавъра и неговата решителност да се придържа към своята опция за напускане на еврозоната като по този начин отрича всеки рационален план за ремонтиране на валутния съюз по устойчив начин.

По този начин въпросът остава: защо е такова съпротивление, в частност от Германия, към всяка идея, която ще сложи край на кризата на еврото? Стандартният отговор е, че Германия не иска да плаща за дълговете на периферните държави и ще се съпротивлява на всички ходове, които обхващат всички държави (като например създаването на банков или фискален съюз), докато не бъде убедена, че партньорите й ще се държат отговорно с техните подкрепени от Германия финанси. И докато това описва добре начинът на мислене на много северноевропейци, то няма връзка с въпроса. Помислете за следващия експеримент, който според мен помага да открием един по-дълбок мотив.

Представете си сцената, при която един смутен финансов министър влиза в берлинския кабинет на канцлера, носейки контролен панел с жълто и червено копче, и казва, че тя трябва да избере да натисне едното от двете копчета. Ето как той би й обяснил какво прави всеки един от бутоните.

Червеният бутон:

Ако го натиснете, европейската криза приключва моментално с цялостно увеличаване на растежа в Европа, внезапен срив на дълга за всяка държава членка под лимита й, определен от споразумението в Маастрихт, без болка за гръцките граждани (или за италианските, португалските или други), без германските и холандските данъкоплатци да трябва да дават гаранции за дълговете на страните (или банките) от периферията, лихвените проценти са под 3% в еврозоната, намаляване на вътрешната небалансираност на еврозоната и увеличаване като цяло на общите инвестиции.

Жълтият бутон:

Ако го натиснете, ситуацията в еврозоната ще остане малко или много такава, каквато е за десетилетие. Кризата с еврото ще продължи, макар и по-контролирана. И докато възможността за разпад, който ще бъде катастрофален за Германия, остава, шансовете са такива, че ако натиснете жълтия бутон, еврозоната няма да се разпадне (с малко помощ от Европейската централна банка), германските лихвени проценти ще останат много ниски, еврото ще бъде приятно отслабено (приятно от гледна точка на германските износители), обхватът на периферията ще е огромен (но не и взривоопасен), Италия и Испания ще навлезнат още по-дълбоко в спиралата на дефлация на дълга, която ще доведе до намаляване на техния национален доход с 15% през следващите три години, Франция ще изпадне постепенно, но сигурно, в мнима несъстоятелност, БВП на глава от населението ще се повиши бавно в страните с излишък и ще спадне рязко в страните от периферията.

Колкото до първите "паднали" държави (Гърция, Ирландия и Португалия), те ще се превърнат в едни малки Латвия или Косово – опустошени държави (след загубата на между 25% и 40% от техния национален приход и огромно емигриране на тяхната способна работна ръка), където нашите хора ще ходят на почивки и ще си купуват евтини имоти. Като цяло, ако изберете жълтият бутон, безработицата на еврозоната ще остане много над тази на Великобритания и САЩ, инвестициите ще са анемични, растежът – негативен, а бедността само ще се покачва.

Кой бутон според теб, скъпи читателю, би искала да натисне канцлерът?

Докато жълтият бутон не би представлявал изкушение за американския президент или за британския премиер, за германския канцлер жълтият бутон е много по-вероятна опция. Дори и канцлерът да настоява за червения бутон, тя ще бъде тероризирана от реакцията на германския електорат. Освобождаването на гърците, италианците, испанците и португалците от примката на тяхната Голяма депресия толкова "лесно" едва ли ще й спечели много гласоподаватели източно от Рейн и северно от Алпите.

За две години германската публика стана убедена, че Германия е избегнала най-лошото от кризата заради виртуозното приемане на пестеливостта и усилената работа от нейния народ – за разлика с разточителните южняци, които също като непостоянните скакалци, не са си осигурили запаси за момента, когато финансовият вятър стане студен и неприятен.

Този начин на мислене върви ръка за ръка с моралната справедливост, която имплантира в сърцата и главите на добрите хора склонността за взискателно наказание на скакалеца. Това върви също така и ръка за ръка с радикално погрешното разбиране за това какво държи еврозоната здрава и Германия с излишък от 2008 г. насам – това е Глобалният Минотавър, чието поведение на поколение на искането от десетилетия позволяват на страни като Германия и Холандия да останат нетни износители на капитали и стоки за потребление в рамките на еврозоната и извън тях.

Интересно е, че една от големите тайни на периода след 2008 г. е това, че смъртта на Минотавъра за нещастие засегна общото търсене в страните от еврозоната с излишък (Германия, Холандия, Австрия и Финландия) повече отколкото направи това в страните с дефицит (като Италия, Португалия и Гърция).И докато внезапното изтегляне на капитали от страните с дефицит доведе техния фалит, страни като Германия видяха своите "фундаменти" по-печално засегнати от катастрофата от 2008 г. Този факт, заедно с ужасното изстискване на германските заплати обяснява причината за враждебността в места като Германия, която толкова лесно може да бъде преведена и като гняв срещу гърците и сродните им средиземноморски народи – чувства, които след това са се върнали отново, завъртайки по този начин отново колелото на вътрешноевропейските вражди, спомагайки за възраждането на ксенофобията, дори нацизма (в страни като Гърция доста невероятно) и по този начин доведе до цялостната готовност за натискане на всички възможни жълти бутони.

За да обобщим, рециклирането на излишъка на Минотавъра беше от основно значение за запазването на погрешната структура на еврозоната. Веднъж щом излезе от играта, зоната на единна европейска валута ще бъде или преустроена или ще навлезе в един дълъг и болезнен период на дезинтеграция. Нежеланието на страните с излишък да приемат това, в един свят след Минотавъра, ще бъде необходим някакъв друг вид рециклиране ще бъде необходимо (и това, че някой от техните собствени излишъци ще трябва да станат обект на подобно редуциране) е причината Европа да изглежда като алхимия на обратно – докато алхимикът се опитва да създаде злато от олово, европейските обратни алхимици започнаха със злато (проект за интеграция, който беше гордостта на техните елити), но скоро завърши с институционалния еквивалент на олово.

Овладяват популацията на кучетата с национална програма

http://pik.bg/овладяват-популацията-на-кучетата-с-национална-програма-news362254.html

Овладяват популацията на кучетата с национална програма

Проблемът с популацията на безстопанствените кучета ще бъде изведен от общинско на национално ниво и ще бъде решаван с национална програма. Това реши Министерският съвет с предлагани промени в Закона за защита на животните.

С рамката и целите на Националната програма, която ще се приема от правителството по предложение на министъра на земеделието и храните, се цели прилаганият от всички общини подход към четириногите да бъде еднакъв. Очакваните резултати са свързани с постигането на здравословна среда на живот на хората, опазване здравето на животните и спазване на принципите на хуманно отношение към тях. 

Костов след разпита: Изпълняват политическа поръчка

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255533_%D0%9A%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B7%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%

 Това, което правят в момента, е да изпълняват политическа поръчка. Това каза Иван Костов на излизане от следствието, където бе разпитан като свидетел, предаде репортер на БГНЕС.

"25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен, дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук", каза Костов.

На излизане от следствието Костов каза, че се е обърнал към наблюдаващите прокурори Гешев, Стоянов и Ганчева, на които не чул малките имена, да покажат пред медиите този договор, за който се твърди, че е предоговорен. "Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят, защото те са прокуратура не на някой, а на всички".

В 10 ч. тази сутрин Иван Костов дойде в столичното следствие, за да бъде разпитан като свидетел. Той не бе многословен на влизане, но потвърди, че е призован като свидетел.

Костов бе попитан дали ще обясни как е договорил договора си в КТБ от преференциален в обикновен. "Точно това ще накарам да дойдат да ви го обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", каза Костов.

Той днес е дал показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката. Очаквайте подробности. 

Отпускат 4,5 млн. лв. за ваксини за лисици против бяс

http://pik.bg/отпускат-45-млн-лв-за-ваксини-за-лисици-против-бяс-news362251.html

Отпускат 4,5 млн. лв. за ваксини за лисици против бяс

Правителството отпусна 4 535 274 лв. за изпълнение на Националната програма за контрол и изкореняване на болестта бяс чрез ваксинация на лисиците.

Средствата са необходими за изпълнение на заложените мерки в програмата, която се прилага вече шест години и се съфинансира от Европейската комисия. Резултатите до момента показват тенденция за изкореняване на болестта в страната. Кампанията по ваксиниране ще обхване областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Силистра, Добрич, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Смолян и Пазарджик.

Защо не покажете преправения ми договор с КТБ, пита Костов прокурорите

http://news.ibox.bg/news/id_956557724

Малко над час Иван Костов дава обяснения по темата КТБ в следствието на градската прокуратура. Той изтъкна, че поискал вътре да му покажат неговия „преправен, предоговориран договор", за който се твърди, но разследващите не могли да го направят. Заради това Костов се обръща към наблюдаващите прокурори да го покажат пред медиите.

Германският химн освиркан на футболен мач в Гърция

http://www.mediapool.bg/germanskiyat-himn-osvirkan-na-futbolen-mach-v-gartsiya-news236394.html

Германският химн бе бурно освиркан по време на футболен мач в Гърция.   Това стана преди първия мач на германския отбор на провеждащото се в южната ни съседка европейско първенство за младежи до 19 години.   Във вторник на стадиона в Лариса германците се изправиха срещу връстниците си от Испания. По време на цялото изпълнение на германския химн преди началото на мача гръцката публика по трибуните бурно освиркваше.   Причината несъмнено е в широко разпространеното в Гърция мнение, че Германия е виновна за несгодите на гръцкото общество, изпаднало в тежка криза заради консумираните от самото него многомилиардни дългове.   Германските футболисти претърпяха след това тежко поражение в мача с 0:3.

Телефонни измамници ужилиха още двама в Разград

http://pik.bg/телефонни-измамници-ужилиха-още-двама-в-разград-news362247.html

Телефонни измамници ужилиха още двама в Разград

Двама души са станали жертви на телеофни измами в Разград, съобщават от Областната дирекция на МВР в града.

В понеделник неизвество лице се обасило по телефона на 81-годишния К.П.К. Измамникът обяснил на дядото, че на внука му ще бъде изпратена колетна пратка. За това възрастният мъж предал сумата от 2000 лв на непозната жена пред входа на жилището си.

Другият случай се разиграл във вторник. 82-годишната И.В.А. получила телефонно обаждане от неизвестно лице, че внукът й е капарирал три климатика, за което тя трябвало да даде 1500 лв. Възрастната жена взела парите и ги предала на непозната жена пред входа на жилището си. По случаите са образувани досъдебни производства./topnovini.bg

 

МВР с нови кадри на бягащия младеж от Борисовата градина: По лицето му има кръв

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860694

Нови кадри на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространи днес МВР. На кадрите се вижда, че по лицето на бягащия юноша има кръв.
Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на младежа, установен на кадри от видеозапис на камера.
Нови кадри на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространи днес МВР. На кадрите се вижда, че по лицето на бягащия юноша има кръв. Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на младежа, установен на кадри от видеозапис на камера.

КЕВР: Ако има промяна на цената на тока, ще е само към понижаване

http://offnews.bg/news/n_1/n_529278.html

Пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов каза, че, ако има някаква промяна в цената на тока за частните клиенти и индустрията, то ще е само в посока на понижаване. Това изказване той направи след края на редовното заседание на регулатора, пише news.bg. В края на юни комисията предложи увеличение на цената на тока с над 10%. Поради масовото недоволство от страна на клиентите и най-вече от страна на представители на бизнеса, срокът на регулаторния период, по времето на който не можеше да се извършват промени в тарифите за електроенергия, беше удължен с месец. През това време народните представители са изработили поправки в Закона за енергетиката, насочени към намаляване на дефицита Националната електрическа компания (НЕК). „Предложенията, които ще се приемат, би трябвало да свалят цената", обясни председателят на Иванов и добави, че увеличение няма да има. Той дори каза, че обмисля комисията да работи денонощно, за да стане възможно приемането на цените на тока от 1-ви август. "Не само го оценяваме понижението, но и за нас би било добре то да се реализира", добави председателят на КЕВР.

България става пълноправен член на Партньорството за морски услуги на НАТО

http://www.cross.bg/nato-partnyorstvoto-bulgariya-1472911.html

/КРОСС/ Правителството промени статута на участие на България в Партньорството за морски услуги към Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване от „страна в пробен период" на „страна-партньор", съобщава правителственият пресцентър. Промененият статут ще позволи на страната ни да участва във вземането на решения в Партньорството, както и да ползва предимството от заплащането на по-ниски такси при осигуряване на логистична поддръжка за ВМС при участието им в операции, мисии и учения на НАТО.  

Анализ на дейността на НЗОК отчита необходимост от разширяване и подобряване на контролните функции на Касата

http://www.cross.bg/nzok-sredstva-byudzheta-1472912.html

/КРОСС/ Анализ на дейността на НЗОК през 2014 г. сочи необходимост от разширяване и подобряване на контролните функции на здравната каса, както и от насочване на повече средства в дейности на профилактика в извънболничната помощ. Изводите са направени в годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за миналата година, одобрен от кабинета. Документът съдържа информация за организацията и управлението на НЗОК и представя подробно нейната дейност, съобщава правителственият пресцентър. Направеният анализ на разходите за лекарствени средства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за 2014 г. показва тенденция на непрекъснато нарастване. Продължава очерталата се през годините тенденция към увеличаване на относителния дял на обръщащите се към системата здравноосигурени лица с регистрирани по няколко хронични заболявания и ползващи предимно напълно или във висок процент заплащани лекарствени средства. Кабинетът одобри и отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 година. В хода на бюджетната година периодично са анализирани състоянието на разплащанията с договорните партньори - изпълнители на медицинска и дентална помощ, степента на усвояване на утвърдените средства по видове здравноосигурителни плащания и прогнозите, съответно за неусвоени или за недостиг на средства по бюджета на НЗОК

И Будапеща се включи в надпреварата за олимпиадата през 2024 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2568891_i_budapeshta_se_vkljuchi_v_nadprevarata_za_olimpiadata/?ref=rss


Будапеща и Унгарската олимпийска агенция официално обявиха намерението си да се кандидатират за домакинство на летните олимпийски игри през 2024 г.

Кметът на Будапеща Ищван Тарлош и президентът на олимпийската агенция Жолт Боркай изпратиха писмо с намеренията до президента на МОК Томас Бах.
Като довод за участието си в надпреварата Унгария изтъква, че единствена сред десетте най-успешни държави в историята на летните олимпиади не е домакинствала на игрите. Страната смята, че...

Инвестбанк: Свинаров се извини в съда на Петя Славова

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860754

Признанието на бившия министър не е достатъчно да компенсира системната злонамерена кампания на организираната група около Цветан Начев и Иван Бакалов, пише в съобщение на Инвестбанк.
Николай Свинаров поднесе извинения в съда на Петя Славова за кампанията, която бе организирана срещу Инвестбанк през последните години.
Признанието на бившия министър не е достатъчно да компенсира системната злонамерена кампания на организираната група около Цветан Начев и Иван Бакалов, пише в съобщение на Инвестбанк. Николай Свинаров поднесе извинения в съда на Петя Славова за кампанията, която бе организирана срещу Инвестбанк през последните години.

Инспекцията по труда поиска сиеста заради жегите

http://www.bnews.bg/article-137971

Работодателите трябва да вземат мерки за защита живота и здравето на работниците.

Янаки Стоилов за Гърция: Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората

http://frognews.bg/news_94339/IAnaki-Stoilov-za-Gartsiia-Smetkite-triabva-da-se-plashtat-no-spored-vazmojnostite-na-horata/

„Гръцкото правителство и европейските институции спешно трябва да намерят отговорно решение. Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората”.

Блъснаха млада жена на зебра във Варна

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860689

Блъснаха млада жена на пешеходна пътека във Варна, съобщават от полицията в града.
Вчера около 18:45 часа на кръстовището на ул. «Юри Венелин» и бул. «Вл. Варненчик» във Варна, водач на «Дачия» на 54- години, при маневра за завой на дясно, не пропуска и блъска пешеходка. Тя е жена на 27 г. от гр. Стражица, която пресича на пешеходна пътека.
Блъснаха млада жена на пешеходна пътека във Варна, съобщават от полицията в града. Вчера около 18:45 часа на кръстовището на ул. «Юри Венелин» и бул. «Вл. Варненчик» във Варна, водач на «Дачия» на 54- години, при маневра за завой на дясно, не пропуска и блъска пешеходка. Тя е жена на 27 г. от гр. Стражица, която пресича на пешеходна пътека.

НЗОК отчита необходимост от подобряване на контролните функции на Касата

http://pik.bg/нзок-отчита-необходимост-от-подобряване-на-контролните-функции-на-касата-news362243.html

НЗОК отчита необходимост от подобряване на контролните функции на Касата

Анализ на дейността на НЗОК през 2014 г. сочи необходимост от разширяване и подобряване на контролните функции на здравната каса, както и от насочване на повече средства в дейности на профилактика в извънболничната помощ.

Изводите са направени в годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за миналата година, одобрен от кабинета. Документът съдържа информация за организацията и управлението на НЗОК и представя подробно нейната дейност. Направеният анализ на разходите за лекарствени средства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за 2014 г. показва тенденция на непрекъснато нарастване.

Продължава очерталата се през годините тенденция към увеличаване на относителния дял на обръщащите се към системата здравноосигурени лица с регистрирани по няколко хронични заболявания и ползващи предимно напълно или във висок процент заплащани лекарствени средства. Кабинетът одобри и отчета за изпълнението на бюджета на НЗОК за 2014 г.

В хода на бюджетната година периодично са анализирани състоянието на разплащанията с договорните партньори - изпълнители на медицинска и дентална помощ, степента на усвояване на утвърдените средства по видове здравноосигурителни плащания и прогнозите, съответно за неусвоени или за недостиг на средства по бюджета на НЗОК. Във връзка с очерталите се тенденции и очаквания и с цел осигуряване на всички видове здравноосигурителни плащания, през годината са извършени промени по бюджета на НЗОК.

В Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. са заложени приходи и трансфери в размер на 2 823 110 хил. лева и разходи и трансфери в размер на 2 823 110 хил. лева. С последвалите изменения приходите и трансферите са увеличени с 225 000 хил. лева., а разходите и трансферите – с 325 000 хил. лева. Утвърдено е и отрицателно бюджетно салдо в размер на 100 000 хил. лева. В приходната част увеличението е в размера на здравноосигурителните приходи, където са добавени допълнителни трансфери от централния бюджет в размер на 225 000 хил. лева.

В разходната част увеличението е в размера на здравноосигурителните плащания, в т. ч. за лекарствени продукти за домашно лечение и диетични храни за специални медицински цели – с 25 000 хил. лв., с 10 000 хил. лв. за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, с 40 000 хил. лв. за лекарствена терапия при злокачествени заболявания и с 250 000 хил. лв. за болнична медицинска помощ. През годината 76 551 хил. лв. от средствата, заложени в бюджета за здравноосигурителни плащания и плащания от трансфери от Министерството на здравеопазването, са отчетени като трансфери съгласно указания на Министерството на финансите. Двата отчета са одобрени от Надзорния съвет на НЗОК и ще бъдат предложени за разглеждане от Народното събрание. По този начин се изпълнява политиката на правителството за осигуряване на прозрачност в дейността на НЗОК и при разходването на средствата. 

Блъснаха млада жена на зебра във Варна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860682

Блъснаха млада жена на пешеходна пътека във Варна, съобщават от полицията в града.
Вчера около 18:45 часа на кръстовището на ул. «Юри Венелин» и бул. «Вл. Варненчик» във Варна, водач на «Дачия» на 54- години, при маневра за завой на дясно, не пропуска и блъска пешеходка. Тя е жена на 27 г. от гр. Стражица, която пресича на пешеходна пътека.
Блъснаха млада жена на пешеходна пътека във Варна, съобщават от полицията в града. Вчера около 18:45 часа на кръстовището на ул. «Юри Венелин» и бул. «Вл. Варненчик» във Варна, водач на «Дачия» на 54- години, при маневра за завой на дясно, не пропуска и блъска пешеходка. Тя е жена на 27 г. от гр. Стражица, която пресича на пешеходна пътека.

Гърция иска 7 милиарда евро от Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=294584

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се бори за 7 млрд. евро мостови кредит за два месеца от Европейския съюз. После ще се договаря новия спасителен пакет от 50 милиарда евро. Това съобщава италианската информационна агенция ANSA, като се позовава на италиански евродепутат.

Граждански организации ме искат за омбудсман, заяви Мая Манолова

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568892_grajdanski_organizacii_me_iskat_za_ombudsman_zaiavi/?ref=rss


Мая Манолова, депутат от БСП, обяви, че би обмислила да стане национален омбудсман, ако кандидатурата й бъде издигната.

Информацията за подобно предложение се появи в началото на този месец.

Мандатът на досегашния омбудсман Константин Пенчев изтича на 20 октомври. Неговият наследник би трябвало да бъде избран до 20 август от народните представители, тоест преди редовната ваканция на парламента.

"Напоследък ми се обаждат много граждански организации, които...

Гърция поиска трети меморандум

http://www.grreporter.info/grtsiya-poiska-treti-memorandum/17548

При споразумение между Атина и кредиторите третата спасителна програма ще е с продължителност от три години, в рамките на които страната ще получи заеми в размер на 51 милиарда евро

прочети повече

КТБ създадена като пирамида, на върха- Цветан Василев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860681

„В момента, в който КТБ е създадена и е функционирала тя е създадена на принципа на една финансова пирамида с връх- нейният мажоритарен собственик“, каза пред журналисти в парламента Снежана Дукова от ГЕРБ.
Тя коментира публикувания днес доклад на временната комисия за КТБ, като обясни, че всичко, което е ставало в банката е било пред погледа
„В момента, в който КТБ е създадена и е функционирала тя е създадена на принципа на една финансова пирамида с връх- нейният мажоритарен собственик“, каза пред журналисти в парламента Снежана Дукова от ГЕРБ. Тя коментира публикувания днес доклад на временната комисия за КТБ, като обясни, че всичко, което е ставало в банката е било пред погледа

Мая Манолова потвърди възможността да стане омбудсман

http://www.mediapool.bg/maya-manolova-potvardi-vazmozhnostta-da-stane-ombudsman-news236393.html

Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че би обмислила варианта да стане омбудсман на републиката. Тя каза, че е получавала обаждания от граждански организации в нейна подкрепа. "Напоследък ми се обаждат много граждански организации, които смятат, че съм подходяща за длъжността, но важно е и също така какво мислят депутатите, какво мисли моята парламентарна група. Да, бих обмислила такова предложение. Гражданите имат нужда от защита, от активна енергична защита, правила съм го многократно. Нека да е ясно, аз в сделки не участвам. Мисля, че всички в парламента ме познават достатъчно добре, така че, ако се стигне до моя кандидатура, да гласуват по съвест - ставам или не за тази длъжност", коментира Мая Манолова в сряда. Същия ден парламентът приема процедурните правила за избор на обществен защитник. Както съобщи Mediapool преди седмица, идеята за избирането на Мая Манолова за омбудсман е консултирана с ГЕРБ и Реформаторския блок, които бих подкрепили номинацията. След като НС одобри процедурните правила за избора, ръководството на БСП ще обсъди номинацията на Манолова и ще я предложи официално пред депутатите. При това положение досегашният омбудсман Константин Пенчев, който приключва успешен мандат, няма да се кандидатира за втори мандат, а най-вероятно ще стане конституционен съдия. *Очаквайте подробности

Фронтът внесъл проект на Гамизов да се прекратят договорите с американските тецове

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/07/08/2568886_frontut_vnesul_proekt_na_gamizov_da_se_prekratiat/?ref=rss


От Патриотичния фронт са внесли в Народното събрание законопроект за прекратяване на дългосрочните договори с американските централи ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3. Това съобщи председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов в интервю пред "Фокус".

"Подготвили сме специален закон със съответните консултации и компетенция. Използвали сме европейската практика в това отношение", добави той.

По думите на Симеонов законопроектът е "доста сложен, с доста...

Замесена ли е Жана Бергендорф с наркотици?

http://www.cross.bg/bergendorf-zhana-pevitzata-1472913.html

/КРОСС/Известната певица Жана Бергендорф беше задържана за 24 часа в столичното Първо районно полицейско управление заради битов скандал в дома й. Според източници на БНТ в дома на певицата са открити наркотици. Адвокатът й обаче отрече информацията. Жана Бергендорф не е била арестувана. Тя е дала показания в полицията за случилото се с нея, обясни Стефан Антонов пред Нова тв. Няма арест, няма белезници, категоричен бе той. Според него медиите само търсели сензации. По думите на Антонов, в полицията се обадили не съседи, които чули скандала, а роднина на певицата. Що се касае за марихуаната, той каза, че не знае за това. Служителите на МВР са действали по сигнал за битов скандал в дома на известната певица - в три следобед тя бе докарана за разпит в районното. Час след Бергендорф за разпит беше доведен и мъж, за който се предполага, че има общо със случая. Според източник от полицията, при проверката в дома на певицата са открити наркотици, твърди БНТ. От МВР потвърдиха само, че за 24 часа са задържани мъж и жена с инициали Ж. Б. По-късно пред Първо районно пристигна и екип на Бърза помощ, тъй като на певицата ѝ прилошало. След прегледа лекарят каза, че състоянието й е стабилно. За допълнителни изследвания Жана Бергендорф бе изпратена във Военна болница. Според адвоката на певицата Стефан Атанасов клиентката му не е била под влияние на наркотични вещества

Подлудиха Спешна помощ заради горещините

http://pik.bg/подлудиха-спешна-помощ-заради-горещините-news362239.html

Подлудиха Спешна помощ заради горещините

30 обаждания са получени до 12 ч. на телефона на Спешна помощ в Пловдив. Шефът на дежурната смяна д-р Екатерина Анева призна, че екипите имат много работа и едвам смогват.

Повечето от сигналите са на възрастни, които звънят на тел. 112 заради повишаване на кръвното от жегите, инсулти и инфаркти. Немалко обаче са случаите и когато състоянието на пациента не налага разкарването на линейка.

"Хората не търсят личните си лекари и за най-малкото неразположение ни се обаждат. Казват, че имат изтръпвания на крайници и трудно дишат, но когато отидем на място, картината се оказва преувеличена", обясни д-р Анева.

Тя очаква и днес да има пик на случаите, както вчера, когато са получени 60 сигнала.

 

Загинал през Първата световна война едва сега беше обявен за мъртъв

http://www.mediapool.bg/zaginal-prez-parvata-svetovna-voina-edva-sega-beshe-obyaven-za-martav-news236392.html

Районният съд в Лом обяви Димитър Иванов за починал едва сега, въпреки че се води в неизвестност от 14 септември 1916 г. Това е станало с решение на Районния съд в Лом по искане на неговите наследници.   През миналата година потомците на Димитър Иванов, който е роден в годината на освобождението на България от турско робство 1878 г., се опитали да разделят наследствени имоти по между си.   С изненада установили, че по документи дядо им Димитър още е жив и е собственик на въпросните имоти, макар и да е на 137 г.   Димитър Иванов, който в село Якимово е бил известен като Близнашки, е в неизвестност от 14 септември 1916 г., твърдят наследниците му пред съда. Тогава той бил войник и участвал в Първата световна война. За последно е забелязан при град Чеган, където неговия полк водел сражения. Предполага се, че Димитър Иванов е загинал в битките, но смъртен акт не е издаден и документално той се води жив до юли 2015 г.   Най-вероятно мъртвия дядо е един от стотиците столетници с право на глас на изборите, за които съобщи през 2013 г. регионалният министър Лиляна Павлова.   Към онзи момент в избирателните списъци фигурираха 668 души над 100 години, сред които и над 120-годишни баби и дядовци. Въпреки, че Павлова обяви, че не се е чуло за има такива дълголетници, регионалният министър обясни, че това се случва заради пропуски в закона и заличаването им може да стане след завеждане на дело от наследниците им за да бъдат обявени за мъртви.

Златото поевтиня до 4-месечно дъно

http://www.investor.bg/na-fokus/441/a/zlatoto-poevtinia-do-4-mesechno-dyno-198261/

Фючърсите върху среброто се търгуват на най-ниското си ниво от ноември миналата година насам

Златото поевтиня до 4-месечно дъно

http://www.investor.bg/surovini/365/a/zlatoto-poevtinia-do-4-mesechno-dyno-198261/

Фючърсите върху среброто се търгуват на най-ниското си ниво от ноември миналата година насам

Изложба в памет на художника Цанко Панов

http://frognews.bg/news_94338/Izlojba-v-pamet-na-hudojnika-TSanko-Panov/

Бе известен с това, че рисуваше модерно и нетрадиционно, че бе ненадминат майстор в областта на абстракцията

66-годишна столичанка е в неизвестност от май месец (снимка)

http://pik.bg/66-годишна-столичанка-е-в-неизвестност-от-май-месец-снимка-news362233.html

66-годишна столичанка е в неизвестност от май месец (снимка)

Столични криминалисти все още издирват 66-годишната Валентина Тимофеевна Чавдарова, съобщават от пресцентъра на МВР.

Близките й казват, че жената е напуснала дома си в София на 21 май.

Тя обяснила, че ще ходи на вилата си в с. Подгумер. Оттогава е в неизвестност.

Припомняме, на 9 юни органите на реда обявиха, че издирват Валентина.

От полицията дават и описание на жената.

Костов след разпита: Изпълняват политическа поръчка

http://offnews.bg/news/n_1/n_529276.html

"Това, което правят в момента, е да изпълняват политическа поръчка", заяви Иван Костов на излизане от следствието, където бе разпитан като свидетел. Той поиска още прокурорите Гешев, Стоянов и Ганчева да покажат пред медиите този договор, за който се твърди, че е предоговорен. "Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят, защото те са прокуратура не на някой, а на всички", категоричен бе Костов. "25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен, дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук", каза Костов. В 10 ч. тази сутрин бившият министър-председател на България дойде в столичното следствие, за да бъде разпитан като свидетел. Иван Костов бе лаконичен на влизане и потвърди, че е призован като свидетел. Той бе попитан как е договорил договора си в КТБ от преференциален в обикновен . "Точно това ще накарам да дойдат да ви го обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", заяви бившият премиер. Днес той даде показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

Подлудиха Спешна помощ в Пловдив заради жегите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860664

30 обаждания са получени до 12 ч. на телефона на Спешна помощ в Пловдив. Шефът на дежурната смяна д-р Екатерина Анева призна, че екипите имат много работа и едвам смогват. Повечето от сигналите са на възрастни, които звънят на тел. 112 заради повишаване на кръвното от жегите, инсулти и инфаркти.
Немалко обаче са случаите и когато състоянието на
30 обаждания са получени до 12 ч. на телефона на Спешна помощ в Пловдив. Шефът на дежурната смяна д-р Екатерина Анева призна, че екипите имат много работа и едвам смогват. Повечето от сигналите са на възрастни, които звънят на тел. 112 заради повишаване на кръвното от жегите, инсулти и инфаркти. Немалко обаче са случаите и когато състоянието на

Христо Иванов похвали Мая Манолова на влизане на среща с БСП за съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568882_hristo_ivanov_pohvali_maia_manolova_na_vlizane_na/?ref=rss


Правосъдният министър Христо Иванов дойде в парламента, за да се срещне с депутатите от БСП в опит да ги убеди да подкрепят промените в конституцията, които касаят съдебната система. На влизане той похвали Мая Манолова, която подкрепяла реформата му, и затова той се надява тя да му помогне в преобръщането на мнението на социалистите.

"Тази реформа е препоръчана от Европейската комисия", каза той пред журналисти в кулоарите и добави, че тя се изисква и от всички съдии, защото макар и...

88-годишният дядо Иван гасне в адски мъки, лекарите не искат да го докоснат!

http://petel.bg/88-godishniyat-dyado-Ivan-gasne-v-adski-maki--lekarite-ne-iskat-da-go-dokosnat-__118756

Дълбоки рани, гангрена, капеща кожа, жив труп... Така изглежда днес 88-годишният Иван Драгиев от ж.к.“Меден рудник“ в Бургас. Възрастният...

Ким Чен Ун екзекутира шеф на ферма за костенурки

http://petel.bg/Kim-CHen-Un-ekzekutira-shef-na-ferma-za-kostenurki__118760

Мениджърът на ферма за костенурки е бил екзекутиран по заповед на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, защото питомците били оставени с...

Сръбският премиер ще присъства на церемониите по случай 20 години от клането в Сребреница

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2568889_srubskiiat_premier_shte_prisustva_na_ceremoniite_po/?ref=rss


Сръбският премиер Александър Вучич ще присъства на церемонията по отбелязване на годишнината от клането в Сребреница, съобщи "Ройтерс". На 11 юли се навършват 20 години от избиването на около 8000 мюсюлмански мъже и момчета, извършено от босненските сръбски сили и окачествено от международното правосъдие като геноцид.

"Време е да покажем, че сме готови за помирение, че сме готови да се поклоним пред жертвите", заяви пред журналисти Вучич. "Сръбското правителство реши аз да...

В Западна Украйна продължават да почитат военни престъпници

http://www.cross.bg/v-zapadna-ykraiina-produlzhavat-da-pochitat-voenni-prestupnitzi-1472909.html

/КРОСС/ В украинския град Лвов тържествено и с воински почести бе погребан ветеран от СС, предаде телевизия „Звезда“. Покойният Евгений Куцик във военните години е служил в печално известната дивизия „Галичина“, сформирана от бандеровци. Подразделението е било създадено за наказателни операции. В Полша до ден днешен названието му си остава ругателство. Да изпратят в последния му път бившия есесовец пристигнаха специално депутати от Върховната рада, сред които и Юрий Шухевич – син на главнокомандващия забранената в Русия Украинска бунтовническа армия. До гроба е стоеше и почетен караул с нацистка униформа и каска.

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860630

Националната асоциация на хората с придобити увреждания е призната за представителна организация
Сдружение „Национална асоциация на хората с придобити увреждания” е признато за представителна организация в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години.
Основните цели на организацията са интеграция в обществото на
Националната асоциация на хората с придобити увреждания е призната за представителна организация Сдружение „Национална асоциация на хората с придобити увреждания” е признато за представителна организация в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години. Основните цели на организацията са интеграция в обществото на

Летните отпуски вдигнаха търговията с горива

http://econ.bg/Новини/Летните-отпуски-вдигнаха-търговията-с-горива_l.a_i.683602_at.1.html

Покрай летните отпуски и пътуванията на българите през топлите месеци търговията на дребно с горива скочи. През май 2015 г. тя се е увеличила с 1,1%...

Варненските данъчни продават къща на село за над 200 хиляди лева

http://www.moreto.net/novini.php?n=294569

Служителите на Националната агенция за приходите (НАП) в града ни са се заели с продажбата на селска къща за над 200 хиляди лева, научи Moreto.net. Имотът се намира в местност "Азман дере" в село Приселци край морската столица, става ясно от обявата в сайта на НАП.

Ив. Костов след разпита: Изпълняват политическа поръчка

http://www.cross.bg/kostov-svidetel-politicheska-1472908.html

/КРОСС/ Това, което правят в момента, е да изпълняват политическа поръчка, заяви Иван Костов на излизане от следствието, където бе разпитан като свидетел, съобщава БГНЕС. „25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук", каза Костов. Костов е призовал наблюдаващите прокурори Гешев, Стоянов и Ганчева да покажат пред медиите този договор, за който се твърди, че е предоговорен: „Ако не могат да го покажат и ако такъв не съществува, да опровергаят, защото те са прокуратура не на някой, а на всички". Иван Костов дойде в столичното следствие в 10 ч. тази сутрин, за да бъде разпитан като свидетел. На влизане той не бе многословен, но потвърди, че е призован като свидетел. „Точно това ще накарам да дойдат да ви обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", каза Костов в отговор на въпрос за начина, по който условията по договора му с Корпоративна търговска банка са били предоговорени

Некачествени работи забавят строителството на участък от "Хемус"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568885_nekachestveni_raboti_zabaviat_stroitelstvoto_na/?ref=rss


Изграждането на пътния възел Шумен – Белокопитово на магистрала "Тракия" ще се забави с един месец заради некачествено свършена работа. Това се разбира от съобщение на министерството на регионалното развитие за направена извънредна проверка на работите в участъка.

"Анализът показва, че изпълнените бетонови работи не са достигнали необходимата якост и е необходимо допълнително технологично време за набиране на конструктивна якост", съобщава ведомството. Затова и не може да се започне...

Инди Зара събра рекорден брой фенове на най-престижния джаз фестивал

http://www.bnews.bg/article-137969

Зара покори феновете на фестивала със своя силен глас и артистичните си импровизации.

РБ с ултиматум: Ако няма съдебна реформа, ще има правителствена криза

http://www.mediapool.bg/rb-s-ultimatum-ako-nyama-sadebna-reforma-shte-ima-pravitelstvena-kriza-news236391.html

Реформаторският блок (РБ) обяви, че пропадането на съдебната реформа без съмнение ще означава правителствена криза, и заплаши, че ще оттегли подкрепата си към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, ако неговата партия АБВ не подкрепи конституционните промени за съдебната власт. Първият "ултиматум" на реформаторите от влизането им във властта досега бе изложен в сряда от съпредседателя РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев, който изтъкна, че "за България съдебната реформа е като финансовата стабилност за Гърция - критерий за принадлежност към обединена Европа". Преди решаващото гласуване на конституционните промени на първо четене, което ще е до края на юли, Радан Кънев предприе офанзива по всички фронтове, за да осигури и гласове на опозицията, необходими за минимално изискваното мнозинство от 160 гласа. Това става на фона на тоталната безучастност на премиера Бойко Борисов към съдебната реформа, което е в рязък контраст с усилията му да привлече подкрепа за пенсионните и здравните промени. Радан Кънев и министърът на правосъдието Христо Иванов разговаряха в сряда с парламентарната група на БСП, която даде знак, че би подкрепила реформа чрез промени в съдебния закон, но не и в конституцията. Преди това съпредседателят на РБ заяви от парламентарната трибуна, че България трябва да настоява при преговорите с Гърция да се защитят интересите на страни като нашата, които не са членове на еврозоната, нямат директната защита от ЕЦБ и са изложени пряко на икономическите последствия от гръцката криза. Преди всичко, държим на съхраняване на стабилността на институциите и подобряване на икономическите перспективи пред страната, което минава през стабилизация и ускоряване на курса на политически реформи у нас, каза Радан Кънев. Според него урокът за страната ни от случващото се в южната ни съседка е ясен - Гърция стигна дотук заради дълго отлагани реформи в пенсионната система, неефективна публична и данъчна администрация, непрозрачно и безотговорно изразходване на средства и възход на политическия популизъм. [div class='right_orange']Отсъстващ депутат от РБ бил дал пълномощно за вот от негово име Самият РБ бе критикуван за отсъствието на техния представител в комисията за промените в конституцията Димитър Делчев от заседанието във вторник. Заради Делчев и друг отсъстващ депутат от Патриотичния фронт комисията отхвърли с 6 гласа "против", 5 "за" и един "въздържал се" проектът за конституционни промени, който обаче ще влезе за гласуване в пленарна зала по-късно този месец. Радан Кънев поясни, че преди да замине за Хелзинки Делчев е оставил на колегата си Атанас Атанасов пълномощно, в което изразява подкрепата си за конституционните промени. Впоследствие обаче комисията решила, че не може да се гласува дистанционно. Още[class='right_orange' div] РБ очаква ясна позиция от Калфин Затова, каза Радан Кънев, България трябва да запази и засили своя курс към дълбоки реформи. "За България, провеждането на пълноценна реформа на правосъдната система, е гаранция за стабилност и реално европейско членство", изтъкна той. След което посочи, че в РБ настоятелно очакват от представителя на АБВ в изпълнителната власт - вицепремиера Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и доверието на РБ към него като член на кабинета. "И ако по отношение на опозицията ние не можем да имаме претенции (...), то по отношение на мнозинството, отказът от съдебна реформа е отказ от отговорност за управлението и стабилността на държавата. Ние настоятелно очакваме от представителя на АБВ в изпълнителната власт – вицепремиера Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и нашето доверие към него като член на кабинета", се казва в декларацията. Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени, закани се Кънев. Пред журналисти той добави, че "ако не се случат разделянето на ВСС и съдебната реформа по законодателен път, това безспорно е правителствена криза, не може да има съмнение". Не е редно, подчерта той, мнозинството да поставя стабилността на държавата в зависимост от опозицията. И добави, че отговорността на твърдящите, че са евроатлантически партии - БСП, ДПС и АБВ, е огромна. Сериозните реформаторски усилия в рамките на сегашното управляващо мнозинство са отговорност именно на министрите от РБ и не случайно огънят е съсредоточен изключително върху Петър Москов и Христо Иванов, добави съпредседателят на РБ. Попитан дали реформаторите ще преосмислят участието си в управлението, ако предложенията на техния министър Христо Иванов не минат, съпредседателят на РБ поиска все пак първо да се видят резултатите от вота в залата, после да се говори за Закона за съдебната власт, като уточни, че в никакъв случай не е загубил надежда за подкрепа на първо четене. В този пакет, който е предложен на първо четене в НС, са отчетени всички възможни компромиси, каза Кънев. БСП биха подкрепили промени в съдебния закон, но не и в конституцията По-късно той и Христо Иванов се срещнаха с парламентарната група на БСП, чието ръководство се обяви против конституционните промени, но се предполага, че част от червените депутати може да ги подкрепят. Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов отрече да има такава сделка, свързана с издигането на Мая Манолова за омбудсман. Янаки Стоилов даде да се разбере, че БСП може да подкрепи промените в Закона за съдебната власт, но в момента те били представяни като следствие от конституционните поправки, а социалистите не смятат, че е така. Радан Кънев коментира след срещата, че БСП няма да подкрепи промените поради притеснения от чисто политически характер - страхуват се за твърдото си опозиционно позициониране. "По отношение на конституционните промени като задължителен старт на съдебната реформа, те подкрепят повечето мерки, които биха последвали конституционна промяна, но изглеждат силно ограничени в собствените си политически решения към настоящия момент. Разчитам, че вратата е отворена и че БСП ще осъзнае своята отговорност - че от тях не се очаква да подкрепят акция на мнозинството или правителството, а те са в центъра на това политическо решение. С толкова лоши резултати от последните избори и с най-малката група в историята си, БСП е изправена в положение да извлече исторически дивидент от централната си роля при формиране на конституционно мнозинство", каза Радан Кънев. Той изрази надежда, че парламентарната група на БСП отново ще обсъди позицията си. Янаки Стоилов заяви от своя страна, че вниманието трябва да е към законови промени в съдебната система, където има по-голям потенциал, отколкото в предложените изменения в конституцията: "Тези промени не са последователни и няма да могат да постигнат целта, която се възлага. Заедно с това ние изразихме готовност, ако се търсят законови решения на част от поставените проблеми, различни управленски действия, то тогава ние сме готови да търсим включително и общи решения". По неофициална информация на Mediapool БСП са обещали гласовете си за "всякакви други реформи", но не и за ремонт на конституцията, който според тях не бил нужен. Те декларирали, че ще подкрепят дори Закона за съдебната власт, който съдържа по-радикални предложения, но условието им отново било петата поправка да отпадне в пленарна зала. Радан Кънев намекнал пред БСП, че ако конституционните промени не бъдат одобрени, е твърде вероятно да се стигне до предсрочни избори. "Ние за избори не сме готови в този момент, но и реформаторите нямат такъв ресурс, така че по-скоро подобни сценарии са само заплахи и не могат да бъдат гледани сериозно", коментира пред Mediapool народен представител от БСП. "Тази реформа е препоръчана от Европейската комисия", каза правосъдният министър пред журналисти в кулоарите преди срещата. И добави, че промените в конституцията се изискват от всички съдии, защото макар и да е спорил с тях по много теми, нито един не се противопоставил на разделянето на Висшия съдебен съвет. Според него промените в конституцията са залогът в България да има независим съд. Очаква се тази или идната седмица РБ да проведат среща и с ДПС, които също са против конституционната реформа и чиято подкрепа Радан Кънев бе отказал заради това, че ДПС работи за съдебната мафия.

РБ заплаши с правителствена криза, ако пропадне съдебната реформа

http://www.mediapool.bg/rb-zaplashi-s-pravitelstvena-kriza-ako-propadne-sadebnata-reforma-news236391.html

Реформаторският блок обяви, че пропадането на съдебната реформа без съмнение ще означава правителствена криза, и заплаши, че ще оттегли подкрепата си към вицепремиера и министър по труда и социалната политика Ивайло Калфин, ако АБВ не подкрепят промените в конституцията. По думите на съпредседателя на ПГ на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев "за България съдебната реформа е като финансовата стабилност за Гърция - критерий за принадлежност към обединена Европа".   Повод за тези негови думи станаха проведеният в неделя в Гърция референдум и вчерашното отхвърляне в комисия в българското Народно събрание на предложените конституционни промени, свързани със съдебната власт.   Първо в декларация от парламентарната трибуна от името на ПГ на РБ Радан Кънев каза, че България трябва да настоява при преговорите с Гърция да се защитят интересите и на държавите-членки на ЕС, които не са членове на Еврозоната, нямат директната защита от ЕЦБ и са изложени пряко на икономическите последствия от гръцката криза. Той призова за създаването на система за ранно предупреждение за трудностите на малкия и среден бизнес, които имат търговски отношения с Гърция.   Преди всичко, държим на съхраняване на стабилността на институциите и подобряване на икономическите перспективи пред страната, което минава през стабилизация и ускоряване на курса на политически реформи у нас, каза Кънев. Според него урокът за страната ни от случващото се в южната ни съседка е ясен - Гърция стигна дотук заради дълго отлагани реформи в пенсионната система, неефективна публична и данъчна администрация, непрозрачно и безотговорно изразходване на средства и възход на политическия популизъм.   Затова, каза Радан Кънев, страната ни трябва да запази и засили своя курс към дълбоки реформи. "За България, провеждането на пълноценна реформа на правосъдната система, е гаранция за стабилност и реално европейско членство", каза той. След което посочи, че в РБ настоятелно очакват от представителя на АБВ в изпълнителната власт - вицепремиера Ивайло Калфин, ясна позиция по конституционните промени, от която ще зависи и доверието на РБ към него като член на кабинета.   Ако партиите от мнозинството и опозицията не проявят необходимата политическа отговорност, ние ще настояваме за далеч по-радикални промени в Закона за съдебната власт, които да изкоренят силите на статуквото, които днес упражняват ключово влияние против приемането на конституционните промени, каза Кънев.   След това пред журналисти в кулоарите на парламента той добави, че "ако не се случат разделянето на ВСС и съдебната реформа по законодателен път, това безспорно е правителствена криза, не може да има съмнение". Кънев обърна внимание, че конституцията зависи от опозиционните партии. Не е редно, подчерта той, мнозинството да поставя стабилността на държавата в зависимост от опозицията.   Попитан дали реформаторите ще преосмислят участието си в управлението, ако идеите на техния министър Христо Иванов не минат, лидерът на ДСБ поиска все пак първо да се видят резултатите от вота в залата, после да се говори за закона за съдебната власт, като уточни, че в никакъв случай не е загубил надежда за подкрепа на първо четене. Тепърва предстояли разговори с опозицията.   В този пакет, който е предложен на първо четене в НС, са отчетени всички възможни компромиси, каза Кънев.   За България съдебната реформа, в случая конституционната, е това, което е за Гърция финансовата стабилност - ясен критерий дали ще бъдем същинска част от обединена Европа или безгласна периферия, провинция, каквато сме в момента, обясни той и добави, че отговорността на твърдящите, че са евроатлантически партии - БСП, ДПС и АБВ, е огромна.   Сериозните реформаторски усилия в рамките на сегашното управляващо мнозинство, каквато ни е функцията пред избирателите, са отговорност именно на министрите от РБ и не случайно огънят е съсредоточен изключително върху Петър Москов и Христо Иванов, добави лидерът на ДСБ.   Самият Реформаторски блок бе критикуван за отсъствието на техния представител в комисията за промените в конституцията Димитър Делчев от вчерашното заседание.   Според Радан Кънев преди да замине за Хелзинки Делчев е оставил на колегата си Атанас Атанасов пълномощно, в което изразява подкрепата си за конституционните промени. Впоследствие обаче комисията решила, че не може да се гласува дистанционно.   Това изявление предизвика задочен спор между Кънев и председателя на комисията по промени в основния закон Димитър Лазаров от ГЕРБ. За никакво пълномощно вчера не е ставало въпрос, такова не е представяно и обсъждано, каза в кулоарите на парламента Лазаров. Той самият се учудвал как с пълномощно могат да се делегират права за такова важно гласуване като изменения в конституцията.   Той призова, когато парламентарно представени политически партии декларират /както при почти единодушното приемане на стратегията за реформа в съдебната власт/, че са за промени в съдебната система, каквито са и очакванията на обществото, да започнат процедурата между първо и второ четен по изменение на конституционните текстове.   Димитър Лазаров припомни, че всеки текст според вътрешните правила, приети от НС, се гласува отделно и са необходими минимум 160 гласа, за да бъде приет. Така че безспорните текстове няма пречка да бъдат одобрени и нека тези, които декларират, че са за промени в съдебната система, когато се наложи да гласуват, да заемат отговорна позиция като поемат своята политическа отговорност, настоя Лазаров.   Той уточни, че има предвид както опозицията, така и партньорите от управляващото мнозинство.

Ципрас пред ЕП: Гърция бе лаборатория за експеримент

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-gryckata-kriza/cipras-pred-ep-gyrciia-be-laboratoriia-za-eksperiment-6039080

Атина работи по подробно ново предложение към кредиторите, то няма да създаде допълнително бреме за европейските данъкоплатци, увери гръцкият премиер

До къде стигна разследването на убийството в Борисовата градина?

http://sofia.actualno.com/Do-kyde-stigna-razsledvaneto-na-ubijstvoto-v-Borisovata-gradina-news_483317.html

Кадри в близък план на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространи МВР. На снимките се вижда кръв по главата на младежа. Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на мъж, установен на кадри от видеозапис на камера. Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено на 2 юни т.г. в Борисовата градина на столицата, съобщават от МВР. СДВР търси съдействие

Това е твоята зодия? Разбери какво виждат другите в теб...

http://curious.actualno.com/Tova-e-tvojata-zodija-Razberi-kakvo-vijdat-drugite-v-teb-news_483308.html

Зодия Овен е една от най-противоречивите зодии. Обикновено околните ги виждат като хора с високо самочувствие, с който трудно може да се разговаря. Смятат, че самочувствието им е безпочвено, а истината е, че това изобщо не е така. Мнението на околните се променя в секундата, в която ги опознаят истински и разберат, че са добри. Новите хора, с които се запознават забелязват, че са интелигентни събеседници и това веднага грабва вниманието им. Понякога този факт ги кара да се отдръпнат, понеже смя

Как се прави медийно влияние и силата на кредита от КТБ

http://business.actualno.com/Kak-se-pravi-medijno-vlijanie-i-silata-na-kredita-ot-KTB-news_483326.html

Сложна структура от „кухи“ фирми и необезпечени кредити е била причината за обявяването в несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ), се казва в доклада на Временната анкетна комисия за проверка на фалита на банката. В приложението към доклада, първоначално публикувано от Topnovini.bg, е даден списък от 236 страници с компаниите, които са взимали необезпечени заеми от КТБ. "Водеща медийна група" Една от тези компании е „Никкомерс 01“ ЕООД, която притежава 7,

Аптекарски бисери: 'Имате ли таблетки за лизане?'

http://curious.actualno.com/Aptekarski-biseri-Imate-li-tabletki-za-lizane-news_483288.html

В България нищо не е както трябва да бъде, за това и имаме толкова много трагикомични истории за разказване. Българските аптекари определено имат какво да ни разкажат в работата си, когато тя е свързана с толкова различни хора. Както се казва - всеки луд с номера си! - Имате ли таблетки за лизане? Боли ме гърло. - Един "Детраклец". Има предвид "Детралекс". - Дайте ми един "Птеродактил". Вместо "Предуктал". - Дай един "Ценрум груп с путеин", че ми се е лепнала пролетна преумора. Става дума за

БНБ проверява банките заради кризата в Гърция

http://business.actualno.com/BNB-proverjava-bankite-zaradi-krizata-v-Gyrcija-news_483327.html

Българската централна банка е засилила проверките на местните банки като е поискала да получава информация два пъти дневно за изходящи парични преводи. Това е засилен мониторинг с оглед възможен "заразен ефект" от дълговата и банкова криза в съседна Гърция, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки три свои наназовани банкови източници у нас. Агенцията напомня, че България се разглежда като потенциално уязвима, тъй като повече от една пета от банкови активи в страната са гръцка собственост и с оглед

Шестима полицаи от видеоклипа пишат обяснения

http://crime.actualno.com/Shestima-policai-ot-videoklipa-pishat-objasnenija--news_483329.html

В първоначалния ход на проверката и до момента няма данни към датата, когато се е случило всичко на 19 декември 2014 г. в СДВР да са постъпвали жалби от задържаните лица, касаещи действията на полицаите. Това каза директорът на СДВР Младен Маринов на брифинг за проверката която се извършва след излъчен запис на "Господари на ефира" за полицейско насилие над момче и момиче в столицата, предаде репортер на БГНЕС. "Към момента са установени служителите, на мястото е имало 6 полицаи, които

ПИК TV: Отложиха поправките в закона за референдумите, Местан видя сценарий за еднопартийна власт 2

http://pik.bg/пик-tv-отложиха-поправките-в-закона-за-референдумите-местан-видя-сценарий-за-еднопартийна--news362219.html

ПИК TV: Отложиха поправките в закона за референдумите, Местан видя сценарий за еднопартийна власт 2

Промените в Закона за референдумите доведоха до горещи спорове, парламентарни декларации, процедурни предложения и в крайна сметка до отлагане на точката от дневния ред на Народното събрание.

На днешното си заседание като точка трета депутатите трябваше да разгледат промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, които предвиждат ключова реформа на системата за провеждане на референдуми в България. Макар на първо четене да бяха приети поправки касаещи единствено провеждането на референдум и местни избори две в едно и участието на българите от чужбина, между първо и второ четене са внесени ключови изменения, които променят изначално правилата за провеждане на референдум.

Предвижда се отмяна на досегашното условия за валидност на референдума, което изискваше участие на поне толкова граждани, колкото са гласували на последните парламентарни избори. Въвежда се праг за валидност от 40% от гражданите, които имат избирателни права. Това условие ще важи, когато референдумът се провежда отделно от други избори. Ако се провеждат избори две в едно, независимо дали са парламентарни, президентски или местни, референдумът ще бъде валиден без никакъв праг и ще изискват единствено повече от 50% от гласувалите да са подкрепили съответното предложение. С предложените поправки се намаляват и необходимия брой подписи за задължително свикване на референдум, като от 500 000 те падат на 400 000.

Малко преди това в декларация от името на ДПС Лютви Местан отправи "важен призив и предупреждение" във връзка с резултатите от референдума в Гърция, който по думите му е "разтърсил Европейския съюз". Тези резултати имат външно политически за целия съюз последици и не дотам осъзнавани вътрешнополитически измерения за България, каза той. Според Местан дори средно грамотни юристи биха се затруднили да дадат информиран отговор с "да" или "не" на референдума в Гърция. Трябва да има референдуми, но не по експертни теми, посочи той.

"ЕС може да понесе гръцката криза, но предстои още един референдум, истинското предизвикателство - референдумът във Великобритания", посочи Местан. Според него ако британските гражданите се произнесат за напускане на съюза, ще настъпи истински риск за цялостта на този проект. "ЕС основан на последващи референдуми, на които да се преразгледат вече взети решения от представителните власти, не може да оцелее", обяви той.

Да си послужим с наш пример, призова Местан и помоли депутатите да си представят, че се подложи на референдум дали България да върне 16-те милиарда лева заем, взет преди месеци. "Представяте ли си след 10 години следващо популистко мнозинство да попита българския народ дали България да върне този заем. Нали знаете какъв ще бъде резултатът - не", каза Местан.

Вътрешнополитическите измерения се свеждат до това дали партиите в 42-рото НС са готови да прочетат урока от референдума в Гърция, обясни Местан. "Целта на българският референдум за изборните правила е много ясна - цели се чрез промяна в тях и чрез въвеждане на смесена система да се променят моделите на управление на страната", подчерта той.

Според Местан чрез облекчаване на условията за признаване на задължителния характер на референдума ще се стигне до там, че това Народно събрание ще се принуди да въведе смесена избирателна система, резултатът от която ще бъде, че първата политическа сила ще спечели освен пропорционалните избори, но и 75 от 80 от едномандатните райони, което ще доведе до еднопартийно управление. "Това ли искате, колеги", попита той депутатите от по-малките парламентарни групи.

"Има сценарии за въвеждане на еднопартийно управление чрез промяна на изборните правила. Еднопартийните управления в България се израждат в управление с тоталитарни елементи. Тогава действително МВР може да се окаже не само лицето, но и душата на съвременната българска държава", каза Местан и призова по-малките партии внимателно да прочетат този сценарий. 

Работодателите да се съобразяват с високите температури, вече има първа жертва

http://frognews.bg/news_94336/Rabotodatelite-da-se-saobraziavat-s-visokite-temperaturi-veche-ima-parva-jertva/

На закрито оптималната температура през лятото трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура не може да надхвърля 28 градуса, напомня Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Междувременно жегите взеха първа жертва. 45-годишен мъж е починал в бетоновоз край Харманли. Той е получил инсулт. Спешните центрове не насмогват от сигнали. Над 30 са само в Пловдив.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване