Работодателите да се съобразяват с високите температури, призовават от инспекцията по труда

http://frognews.bg/news_94336/Rabotodatelite-da-se-saobraziavat-s-visokite-temperaturi-prizovavat-ot-inspektsiiata-po-truda/

На закрито оптималната температура през лятото трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура не може да надхвърля 28 градуса, напомня Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Междувременно жегите взеха първа жертва. 45-годишен мъж е починал в бетоновоз край Харманли. Той е получил инсулт.

Крадец уби с нож любимата си

http://frognews.bg/news_94337/Kradets-ubi-s-noj-liubimata-si/

Криминално проявен беше задържан в Бургас за убийството на 55-годишна жена. Тялото е открито до старата зеленчукова борса в комплекс "Славейков". Прободните рани са в областта на гърдите. Сигналът за намушкана жена е получен около 20.09 часа снощи във Второ Районно управление – Бургас, съобщиха от Областната дирекция на МВР.

България става пълноправен член на Партньорството за морски услуги на НАТО

http://pik.bg/българия-става-пълноправен-член-на-партньорството-за-морски-услуги-на-нато-news362228.html

България става пълноправен член на Партньорството за морски услуги на НАТО

Правителството промени статута на участие на България в Партньорството за морски услуги към Агенцията на НАТО за поддръжка и придобиване от "страна в пробен период" на "страна-партньор".

Промененият статут ще позволи на страната ни да участва във вземането на решения в Партньорството, както и да ползва предимството от заплащането на по-ниски такси при осигуряване на логистична поддръжка за ВМС при участието им в операции, мисии и учения на НАТО. 

Caня Apмyтлиeвa пpeцaĸa и Cлaвин Cлaвчeв

http://frognews.bg/news_94335/Cania-Apmytlieva-ppetsaĸa-i-Clavin-Clavchev/

Иcтинcĸaтa Caня Apмyтлиeвa излeзe нaявe – тoвa, ĸoeтo пpaви c мyзиĸaлнитe cи изпълнитeли, e нeдoпycтимo oт мopaлнa глeднa тoчĸa!

КЕВР: Промяната в цената на тока ще е само надолу

http://www.moreto.net/novini.php?n=294586

"Ако има промяна на предложените цени на електроенергията за битовите потребители и индустрията, то тя ще бъде към понижаване". Това увери пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след редовно заседание на регулатора.

Съдът реши, че 137-годишен мъж е мъртъв

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sydyt-reshi-che-137-godishen-myzh-e-myrtyv-6039078

Миналата година наследниците на Димитър Иванов се опитали да разпределят наследствени имоти, но се оказало, че по документи дядо им още е жив

Трима отвличат работник заради обида на дядо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860660

Обиден след пререкание със строителен работник жител на димитровградското село Добрич се оплака на 19-годишния си внук. В защита на дядо си тийнеджърът организирал наказателна бригада, която преби и отвлече 29-годишния майстор.
Сигналът за инцидента бе подаден в 12,30 часа във вторник, съобщи ОД на МВР - Хасково.
Обиден след пререкание със строителен работник жител на димитровградското село Добрич се оплака на 19-годишния си внук. В защита на дядо си тийнеджърът организирал наказателна бригада, която преби и отвлече 29-годишния майстор. Сигналът за инцидента бе подаден в 12,30 часа във вторник, съобщи ОД на МВР - Хасково.

ГИТ: Мислете за сиеста в жегите и у нас

http://offnews.bg/news/n_1/n_529266.html

Главна инспекция по труда (ГИТ) напомня на работодателите, че трябва да съобразят режима на работа с високите температури. Това означава, че при работа на открито работодателите трябва да се съобразят с червените и жълти кодове за опасни температури и да предприемат мерки - една, от които е промяна в работното време, така че в най-големите жеги работниците да почиват.  Ето, какво е длъжен да направи работодателя, ако високите температури застрашават живот и здравето на хората, работещи за него:  - да създаде подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; - да създаде подходяща организация на работните места; - да осигури колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване; - да осигури подходящо работно облекло; - да осигури места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма; - да осигури достатъчно количество питейна вода, топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма; - да осигури наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места; - да осигури долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ. В закрити помещения температурата през лятото трябва да е между 18 и 25 градуса.  Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.

Костов се сопна: Парите в КТБ са си мои! Оставете ме!

http://www.bnews.bg/article-137967

Който трябва да е разбрал истината е разбрал, няма какво да ви обяснявам, пресече медиите Командира.

Промишленото производство нараства с 3.9% за година през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/07/08/2568873_promishlenoto_proizvodstvo_narastva_s_39_za_godina/?ref=rss


Индексът на промишленото производство през май нараства с 0.4% спрямо април и с 3.9% спрямо същия месец на миналата година, съобщи Националният статистически институт. 

Индустрията нараства втори месец по ред с по 0.4 на сто след спад през февруари и март. На годишна основа растежът се забавя през май след като през април беше 7.1%, а през март - 9.6%.

Спрямо предходния месец увеличение с 1.1% е отчетено в преработващата промишленост,  а с 0.2% - в добивната. В...

Съпругата на Джакман му е забранила да работи с Джоли

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/syprugata-na-dzhakman-mu-e-zabranila-da-raboti-s-dzholi-6039076

"Казах на агента на мъжа си, че не му разрешавам да се снима заедно с Джоли. Разбира се, тя е мила и ми харесва какво прави по отношение на благотворителността и осиновяването на децата, но все пак", казва Фърнес. На шега, разбира се

Христо Иванов търси подкрепа от БСП за Конституцията, хвали Манолова

http://frognews.bg/news_94334/Hristo-Ivanov-tarsi-podkrepa-ot-BSP-za-Konstitutsiiata-hvali-Manolova/

Правосъдният министър Христо Иванов отиде в парламента, за да търси подкрепа за промените в Конституцията, съобщи НТВ.

Христо Иванов търси подкрепа от БСП за Конституцията

http://frognews.bg/news_94334/Hristo-Ivanov-tarsi-podkrepa-ot-BSP-za-Konstitutsiiata/

Правосъдният министър Христо Иванов отиде в парламента, за да търси подкрепа за промените в Конституцията, съобщи НТВ.

1500 полицаи охраняват Меркел в Тирана

http://www.cross.bg/merkel-tirana-albaniya-1472907.html

/КРОСС/ Повече от 1500 полицаи ще се грижат за сигурността на германския канцлер Ангела Меркел, която днес пристига на официална визита в Албания. Силите на реда в Тирана прилагат същите мерки за сигурност както по време на визитата на папата на 22 септември м.г. и на сръбския премиер на 27 май тази година. Над албанската столица непрекъснато ще прелитат хеликоптери, а основните улици и булеварди в централната част на града ще бъдат затворени за движение. Меркел ще има срещи с премиера Еди Рама, с президента Буяр Нишани и ще участва в албанско-германски бизнес форум. Това е втора визита на германски канцлер в Албания, след посещението на Герхард Шрьодер в Тирана през 1999 година. След Албания Ангела Меркел ще посети Сърбия и Босна и Херцеговина.

Съд обяви за починал връстник на Освобождението

http://pik.bg/съд-обяви-за-починал-връстник-на-освобождението-news362220.html

Съд обяви за починал връстник на Освобождението

Районният съд в Лом излезе с решение, с което обявява за починал Димитър Иванов от село Якимово, роден в годината на Освобождението - 1878 г.

Близо век и половина човекът по документи се водел жив и имал права като всички граждани на България.

Делото за обявяването на смъртта на Иванов, известен в Якимово като Близнашки, е заведено от негови наследници, съобщи БТА.

През миналата година те се опитали да разпределят помежду си наследствени имоти, но се оказало, че по документи дядо Димитър още е жив и е собственик на въпросните имоти, макар и на 137 години.

Според роднините, Димитър Иванов - Близнашки е в неизвестност от 14 септември 1916 година. Тогава той бил войник и участвал в Първата световна война. За последно е забелязан при град Чеган, където неговия полк водел сражения. Предполага се, че Димитър Иванов е загинал в битките, но смъртен акт не е издаден и документално той е жив до юли 2015 година.

Ако решението на Районният съд в Лом не бъде обжалвано, след две седмици 137-годишният Димитър Иванов ще бъде заличен от списъка на живите българи.

Продажбите на умния часовник на “Епъл” спаднали с 90%

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860653

Продажбите на умния часовник Apple Watch не вървят според първоначалните очаквания. Първите признаци за това бяха видими още през април, но реалните проблеми са се проявили през юни, показва анализ на Slice Intelligence, пише Дневник.
Според анализаторите сривът на продажбите е с около 90% спрямо първоначалния голям интерес през първите дни от
Продажбите на умния часовник Apple Watch не вървят според първоначалните очаквания. Първите признаци за това бяха видими още през април, но реалните проблеми са се проявили през юни, показва анализ на Slice Intelligence, пише Дневник. Според анализаторите сривът на продажбите е с около 90% спрямо първоначалния голям интерес през първите дни от

Смок пази селска кметица

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860655

Смок на 8 години пази кметството във врачанското село Върбешница, разказа пред „Конкурент“ местният управник Магдалена Динкова. Животното, което вече е дълго повече от метър и половина, обитава мездренското село отдавна. Кметицата обясни, че за първи път са открили следи от него преди 3 години в шахта близо до кметството.
Смок на 8 години пази кметството във врачанското село Върбешница, разказа пред „Конкурент“ местният управник Магдалена Динкова. Животното, което вече е дълго повече от метър и половина, обитава мездренското село отдавна. Кметицата обясни, че за първи път са открили следи от него преди 3 години в шахта близо до кметството.

Продажбите на умния часовник на “Епъл” спаднали с 90%

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860642

Продажбите на умния часовник Apple Watch не вървят според първоначалните очаквания. Първите признаци за това бяха видими още през април, но реалните проблеми са се проявили през юни, показва анализ на Slice Intelligence, пише Дневник.
Според анализаторите сривът на продажбите е с около 90% спрямо първоначалния голям интерес през първите дни от
Продажбите на умния часовник Apple Watch не вървят според първоначалните очаквания. Първите признаци за това бяха видими още през април, но реалните проблеми са се проявили през юни, показва анализ на Slice Intelligence, пише Дневник. Според анализаторите сривът на продажбите е с около 90% спрямо първоначалния голям интерес през първите дни от

Христо Иванов похвали Мая Манолова

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860626

Ласкави думи по адрес на червената Мая Манолова каза правосъдният министър Христо Иванов в кулоарите на парламента преди минути.
Ласкави думи по адрес на червената Мая Манолова каза правосъдният министър Христо Иванов в кулоарите на парламента преди минути. "Манолова има шанс да стане един добър омбудсман, но парламентът и съдебната реформа ще загубят един много отговорен приятел", заяви министърът преди да влезе на срещата с БСП.

Вижте решенията на Министерски съвет от днес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860656

Националната асоциация на хората с придобити увреждания е призната за представителна организация
Сдружение „Национална асоциация на хората с придобити увреждания” е признато за представителна организация в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години.
Основните цели на организацията са интеграция в обществото на
Националната асоциация на хората с придобити увреждания е призната за представителна организация Сдружение „Национална асоциация на хората с придобити увреждания” е признато за представителна организация в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за срок от три години. Основните цели на организацията са интеграция в обществото на

Поправките в закона за референдумите се отлагат по искане на ДПС

http://www.mediapool.bg/popravkite-v-zakona-za-referendumite-se-otlagat-po-iskane-na-dps-news236390.html

Промените в закона за референдумите, които парламентът трябваше да обсъди в сряда, бяха изместени по настояване на ДПС като последна точка в дневния ред на седмичната програма. Това се случи след серия процедурни хватки и три гласувания в пленарна зала. Лидерът на движението Лютви Местан се обяви срещу премахването на прага за признаване на резултатите от национално допитване, ако то се провежда заедно с избори. Такъв е планът за местния вот наесен, с който ще бъде проведен референдум за изборното законодателството. "Има нужда да прочетем урока от референдума на съседна Гърция. Всички партии в 43-то Народно събрание имаме нужда да осмислим последствията на този инструмент, когато референдуми се провеждат не по ценностни, а по чисто експертни теми", заяви от парламентарната трибуна Лютви Местан. Той повтори тезата си, че има сценарий за въвеждане на еднопартийно управление, тъй като с поправките се цели промяната в изборните правила, които ще доведат до невъзможността на малки партии да влязат в парламента. "Ще кажа само, че целта на българския референдум за изборните правила е много ясна – цели се чрез промяна на изборните правила, чрез въвеждане на смесена пропорционално-мажоритарна система, да се променят моделите на управление на страната....Измененията в този закон са пряко свързани с инициирания от държавния глава референдум за промяна изборните правила и целят в крайна сметка въвеждане на смесена избирателна система. Прекият ефект ще бъде, че първата политическа сила ще упражни собствено еднопартийно управление, всички останали партии ще загубят от своето реално, съгласно вота, представителство. Поемате тежка политическа отговорност за последствията, които ще понесе младата българска демокрация, след като сценарият бъде реализиран докрай", заяви Местан. Той допълни, че еднопартийните управления у нас се израждали в авторитарни. "Тогава МВР ще бъде не само лицето, ами и душата", каза Местан. Той цитира изчисления, според които партията, спечелила 40% на парламентарни избори, при сегашните правила ще получи 94 мандата, което предлога коалиционно управление. Ако се въведе смесена система - една трета от депутатите да бъдат избирани мажоритарно, то първата сила ще има 64 пропорционални мандата и 75 от 80 мажоритарни. "Така стават 139 със същия резултат от 40%", обясни алгоритъма Местан. "Това ли искате, колеги отляво, дясно? Това ли искат колегите от АБВ", попита той. Местан настоя депутатите да се замислят и върху провелия се в неделя референдум в Гърция. "Представяте ли си след години на референдум да питаме дали България да върне на кредиторите 16-те млрд. лева заем, който взехме. Не го критикувам, но представяте ли следващо популистко мнозинство да попита дали България да върне парите", каза той и добави: "Нали знаете какъв ще бъде отговорът: "Не." Председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов подчерта, че с промените се цели единствено да се даде възможност на българите зад граница да участват в референдум и се уреждат принципните правила по отношение на провеждане на референдум едновременно с друг вид избори. На първо четене ГЕРБ не подкрепиха предложенията за по-лесно свикване на референдуми, чрез падането на праговете за брой подписи и валидност на допитването. Между първо и второ четене обаче те внесоха текстове в тази насока. С тях броят подписи, при които референдумът става задължителен, пада от 500 хиляди на 400 хиляди. Въпросът на референдума пък ще се счита одобрен, ако в гласуването са участвали не по-малко от 40% от гражданите с избирателни права и с "Да" са отговорили повече от половината от тях. След днешното отлагане обаче не е ясно кога тези промени ще бъдат приети.

Глобиха хулиган, вилнял на Златни пясъци

http://pik.bg/глобиха-хулиган-вилнял-на-златни-пясъци-news362217.html

Глобиха хулиган, вилнял на Златни пясъци

Съдът наложи административно наказание на 18-годишно момче от Добрич.

Глобата е в размер на 100 лева и е приложена заради хулиганство и непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, съобщават от пресцентъра на полицията.

През нощта на 7 юли, около час след полунощ, пред хотел на Златни пясъци, младежът отправил ругатни и обиди и ударил по лицето и тялото 20-годишен мъж от село Михалич, Варненско.

Побойникът, неосъждан до момента, е задържан за 24 часа.

 

Мисълта за храната: храна за размисъл

http://frognews.bg/news_94333/Misalta-za-hranata-hrana-za-razmisal/

"Животът е твърде кратък, за да живеем в далечното минало или бъдеще. Важно е настоящето и затова трябва да се научим как да постигаме щастието в чашата и чинията си”.

Руски журналисти въртели бардаци в Москва

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860643

37 души бяха задържани в Москва при мащабна полицейска операция, предаде "lifenews.ru". 
Сред арестуваните са главната редакторка на популярната в Русия медия "Флирт" Станислава Казакова и нейният партньор Дмитрий Зяблицев, който е издател на списанието.
На двамата са повдигнати обвинения в създаването на организирана престъпна групировка,
37 души бяха задържани в Москва при мащабна полицейска операция, предаде "lifenews.ru".  Сред арестуваните са главната редакторка на популярната в Русия медия "Флирт" Станислава Казакова и нейният партньор Дмитрий Зяблицев, който е издател на списанието. На двамата са повдигнати обвинения в създаването на организирана престъпна групировка,

Бранят незаконна сеч с протести

http://pik.bg/бранят-незаконна-сеч-с-протести-news362215.html

Бранят незаконна сеч с протести

Около 150 граждани от ромски произход се събраха да протестират в защита на нарушители, извършили незаконна сеч, съобщиха от агенцията по горите. При планирана съвместна проверка за незаконна сеч, разпоредена от дирекция "Опазване на горите" при Изпълнителна агенция по горите, на 07.07.2015 г., в 19.30 часа в землището на село Торос, община Луковит служители от регионалните дирекции по горите – Ловеч, Берковица и София и Областна дирекция на МВР – Ловеч, са извършили проверка.

Открити са трима нарушители, превозващи незаконна дървесина. На задържаните са съставени 4 броя акта за установени административни нарушения по Закона за горите. Задържани са товарен автомобил ГАЗ-63 без регистрация с 6 кубика дърва, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет и 1 брой бензиномоторен трион. След изпращане на представителите на реда от РПУ – Ловеч, тълпата се разотива и не се стига до по-сериозни ексцесии.

"Дисни" потвърди, че ще прави отделен филм и за Хан Соло

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/08/2568867_disni_potvurdi_che_shte_pravi_otdelen_film_i_za_han/?ref=rss


"Уолт Дисни" обяви официалната дата за самостоятелния филм, посветен на приключенията на Хан Соло, предаде Би Би Си.

Новият филм ще бъде режисиран от Кристофър Милър и Фил Лорд, които стоят зад проекти като "Облачно с кюфтета" и "LEGO: Филмът".

Харисън Форд изигра за последно игра Хан Соло през 1983 г. в "Завръщането на джедаите". Все още не са обявени подробности кои актьори ще участват във филма, но действието ще се развива преди описаните случки в оригиналната трилогия...

Иван Костов: Срещу мен се изпълнява политическа поръчка

http://frognews.bg/news_94332/Ivan-Kostov-Sreshtu-men-se-izpalniava-politicheska-porachka/

Срещу мен се изпълнява политическа поръчка . Договорът ми с КТБ не е бил преференциален . Това каза Иван Костов, който се яви на разпит в Следствения отдел на Софийската градска прокуратура, където беше призован като свидетел по делото за КТБ. Разпитът е продължил около час.

Във Варна организират безплатни психологични консултации за деца и юноши

http://www.moreto.net/novini.php?n=294575

За осма година Психологичният център за подкрепа на училищната общност към дирекция „Образование и младежки дейности” в Община Варна предоставя безплатни психологични консултации на деца и юноши, родители и педагози. Това съобщиха за Moreto.

Смок пази селска кметица (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860637

Смок на 8 години пази кметството във врачанското село Върбешница, разказа пред „Конкурент“ местният управник Магдалена Динкова. Животното, което вече е дълго повече от метър и половина, обитава мездренското село отдавна. Кметицата обясни, че за първи път са открили следи от него преди 3 години в шахта близо до кметството.
Смок на 8 години пази кметството във врачанското село Върбешница, разказа пред „Конкурент“ местният управник Магдалена Динкова. Животното, което вече е дълго повече от метър и половина, обитава мездренското село отдавна. Кметицата обясни, че за първи път са открили следи от него преди 3 години в шахта близо до кметството.

Извънредна проверка на строителството на пътен възел Шумен- Белокопитово

http://pik.bg/извънредна-проверка-на-строителството-на-пътен-възел-шумен--белокопитово-news362213.html

Извънредна проверка на строителството на пътен възел Шумен- Белокопитово

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров направи извънредна инспекция на пътен възел Шумен – Белокопитово, за да анализира причините, довели до закъснение в строителните дейности на автомагистрала "Хемус".

Анализът показва, че изпълнените бетонови работи не са достигнали необходимата якост и е необходимо допълнително технологично време за набиране на конструктивна якост. По тази причина не може да се пристъпи към изпълнение на следващите дейности от работния график, което налага удължаване на срока на строителните дейности най-малко с месец над разписания в договора. На обекта са и представители на лабораторията на АПИ, които да извършват замерване на качеството на влаганите материали, тъй като компромис с качеството няма да бъде допуснат.

Те ще останат до приключване на работния процес. Павлова получи и нов преработен график с реални срокове за завършване на обекта, който предвижда удължаване на строителните дейности с 25 дни, съобщиха от МРРБ. По договор пътният възел на Шумен – Белокопитово трябваше да бъде завършен на 15 юли. При инспекцията си на терен в края на миналата седмица министър Павлова установи значително забавяне в изпълнението на строително-монтажните дейности на целия участък. Изпълнителят на обекта призна, че не може да спази срокът за завършване на обекта както е по договор и поиска удължаване на времето за строителство по технологични причини.

След като се запозна детайлно с обема дейности, които трябва да бъдат извършени, регионалният министър изиска от строителя да бъде въведена пълна мобилизация за оставащите строително-ремонтните дейности в Агенция "Пътна инфраструктура". Участъкът Белокопитово – Каспичан от автомагистрала "Хемус" е с дължина близо 5 км. В него се изгражда най-големият пътен възел у нас – п. в. "Белокопитово" с разгърната дължина 10 км. В участъка се изграждат 11 съоръжения. През пътния възел се осъществява връзката с път I-2 Русе – Варна и път I-4 София – Варна и пътя със Силистра. Проектът е по програмата "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура" и е на стойност близо 66 млн. лв. Средствата се осигуряват от държавния бюджет. 

БЧК ще раздава хранителни продукти на нуждаещи се

http://pik.bg/бчк-ще-раздава-хранителни-продукти-на-нуждаещи-се-news362212.html

БЧК ще раздава хранителни продукти на нуждаещи се

Агенцията за социално подпомагане при Министерски съвет сключи договор с Български Червен кръст за раздаване на индивидуални пакети с хранителни продукти на 265 000 нуждаещи се български граждани. Освен 255 000 лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление през миналия отоплителен сезон, в целевата група са включени и около 10 000 лица и семейства, инцидентно пострадали при бедствия и аварии, съобщиха от БЧК.

Със сключването на договора БЧК започва подготовка за осигуряване на складови помещения във всички области на страната, за разкриване на раздавателни пунктове в 265-те общини и за мобилизирането на хиляди доброволци на организацията за участие в процеса на раздаването на индивидуалните пакети с храни. Очаква се програмата да стартира през есента на 2015 г.

Болна катеричка сама отиде при ветеринар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860634

Катеричка от община Сипоо, Южна Финландия сама се обърнала за помощ към ветеринарен лекар, съобщи Нюзру, като се позова на местния в."Илта".
Малкото животинче дотичало в клиниката, покатерило се по панталона на специалиста по дребни животни Самули Хейсканен и се сгушило в ръцете му. Катеричката изглеждала изтощена, а от носа й течала кръв.
Катеричка от община Сипоо, Южна Финландия сама се обърнала за помощ към ветеринарен лекар, съобщи Нюзру, като се позова на местния в."Илта". Малкото животинче дотичало в клиниката, покатерило се по панталона на специалиста по дребни животни Самули Хейсканен и се сгушило в ръцете му. Катеричката изглеждала изтощена, а от носа й течала кръв.

Руски журналисти въртели бардаци в Москва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860629

37 души бяха задържани в Москва при мащабна полицейска операция, предаде
37 души бяха задържани в Москва при мащабна полицейска операция, предаде "lifenews.ru".  Сред арестуваните са главната редакторка на популярната в Русия медия "Флирт" Станислава Казакова и нейният партньор Дмитрий Зяблицев, който е издател на списанието. На двамата са повдигнати обвинения в създаването на организирана престъпна групировка,

РБ с ултиматум към Калфин за съдебната реформа

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/rb-s-ultimatum-kym-kalfin-za-sydebnata-reforma-6039075

Кънев заяви, че ако не се случи съдебната реформа по законодателен път, то не може да има съмнение, че това е правителствена криза

НС прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

http://pik.bg/нс-прие-процедурни-правила-за-избор-на-подуправители-на-бнб-news362210.html

НС прие процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка.

Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат. Управителят на БНБ ще трябва да внесе и писмено съгласие на кандидата, подробна автобиография, дипломи, свидетелство за съдимост и декларация за конфликт на интереси.

Парламентът ще трябва да избере подуправители на трите управления в БНБ - "Банково", "Емисионно" и "Банков надзор". Предложението и документите ще бъдат качени на сайта на парламента не по-късно от седем дни преди изслушването в ресорната комисия. Въпроси към кандидатите ще могат да отправят и медиите, като ги изпратят до комисията. Изслушването ще се предава пряко в интернет. Финалният избор на подуправители на БНБ ще се случи в пленарна зала, като за да бъде избран даден кандидат е необходимо обикновено мнозинство. По време на кратките дебати в зала преди гласуването на процедурните правила депутатът от Реформаторския блок Димитър Танев предложи кандидатите да предоставят и декларация дали са били част от Управителния съвет на БНБ по време, когато някоя банка е изпаднала в несъстоятелност, но мнозинството не прие това предложение. 

Благоевградска област на 6-о място по брой жители в страната

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860624

Населението на област Благоевград към края на 2014 г. е 315 577 души, което представлява 4,4% от населението на България и нарежда областта на 6-о място. В сравнение с 2013 г. населението на намалява с 2533 души, съобщиха от статистическото бюро.
Продължава процесът на остаряване, като лицата на 65 и повече навършени години са 55 100, или 17,5%.
Населението на област Благоевград към края на 2014 г. е 315 577 души, което представлява 4,4% от населението на България и нарежда областта на 6-о място. В сравнение с 2013 г. населението на намалява с 2533 души, съобщиха от статистическото бюро. Продължава процесът на остаряване, като лицата на 65 и повече навършени години са 55 100, или 17,5%.

Болна катеричка сама отиде при ветеринар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860618

Катеричка от община Сипоо, Южна Финландия сама се обърнала за помощ към ветеринарен лекар, съобщи Нюзру, като се позова на местния в.
Катеричка от община Сипоо, Южна Финландия сама се обърнала за помощ към ветеринарен лекар, съобщи Нюзру, като се позова на местния в."Илта". Малкото животинче дотичало в клиниката, покатерило се по панталона на специалиста по дребни животни Самули Хейсканен и се сгушило в ръцете му. Катеричката изглеждала изтощена, а от носа й течала кръв.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/07/08/2568836_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss




Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акценти в новините в 12 часа:

До петък сутринта Атина трябва да представи предложения за реформи, в замяна на които да поиска нова спасителна програма. 

Питбул нахапа дете и мъж в столичния квартал "Надежда" снощи. 

Тунис започна изграждането на стена по границата със съседна Либия след терористичния акт, извършен в...

В българската част на Дунав поставят 160 светещи буйове

http://www.mediapool.bg/v-balgarskata-chast-na-dunav-postavyat-160-sveteshti-buiove-news236389.html

Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на Дунав" (ИАППД) започна модернизацията на системата за навигация в българската част на реката. Ще бъдат монтирани 160 плаващи светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци, 20 светещи фарове. Вече е внедрена системата за мониторинг, която ще контролира и информира в реално време за местоположението и състоянието новите знаци и фарове, се казва в съобщение на ИАППД.   Новите плаващи и брегови навигационни знаци и фарове са купени по проект "Подобряване на системите за навигация и топохидрографните измервания по река Дунав", който се финансирана от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013. Стойността на проекта е 3.48 млн. лв., като от тях 2.96 млн. лв. са безвъзмездна помощ, а останалата част е национално съфинансиране.   До момента са поставени 96 километрични знаци от общо 980 в района на остров Белене до остров Батин и в района на Русе. Монтирани са и 19 брегови знаци, като 9 от тях са в района на Русе, а останалите от устието на река Тимок до района на Видин.   До края на годината ще бъдат монтирани всички знаци и фарове, чрез което ще се постигне осъвременяване на навигационно-пътевата обстановка в българския участък на река Дунав и ще се повиши безопасността при корабоплаване. Б   Бреговите знаци информират корабоплавателите какви са условията на българския бряг за акостиране, престой, маневриране, преминаване и за регулиране на корабоплавателния път в даден участък.   Светещите брегови фарове указват положението на корабоплавателния път по отношение на брега и съвместно със сигналните брегови знаци обозначават плавателния път в тези места, където той се приближава към брега.   Системата за контрол ще проследява работата им и тяхното състояние чрез използване на GPS (глобална система за позициониране) и АИС комуникация (автоматична идентификационна система). Наблюдението ще се извършва чрез компютърна система от експерти на ИАППД.   Други дейности, заложени в проекта са изграждането на опорна GPS геодезична мрежа по българския бряг на Дунав и доставянето и инсталирането на 9 автоматични хидрометрични и метеорологични станции по поречието на реката от Ново село до Силистра.   Крайният срок за изпълнението на европейския проект е 30 септември 2015 г.

СБУ Варна с първо място на Спартакиада

http://petel.bg/-SBU-Varna-s-parvo-myasto-na-Spartakiada__118751

Отборът на СБУ Варна измести миналогодишните първенци от Полския учителски синдикат и се качи на най-високото стъпало в комплексното...

Заради жегите ограничиха движението на камионите

http://petel.bg/Zaradi-zhegite-ogranichiha-dvizhenieto-na-kamionite__118752

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 20 т по републиканската пътна мрежа в област Враца. Ограничението се...

Жана Бергендорф е освободена без обвинения, приятелят й се оплакал, че му счупила коляното

http://petel.bg/ZHana-Bergendorf-e-osvobodena-bez-obvineniya--priyatelyat-y-se-oplakal--che-mu-schupila-kolyanoto__118753

Певицата Жана Бергендорф вече е освободена от ареста, научи "24 часа". Тя беше задържана след като в апартамента й беше открита марихуана....

Гл. секретар на МВР: При полицейско насилие сигнализирайте на тел. 9822222

http://petel.bg/Gl--sekretar-na-MVR--Pri-politseysko-nasilie-signalizirayte-na-tel--9822222-__118754

Призовавам гражданите да сигнализират за полицейско насилие на тел. 9822222, каза на брифинг главният секретар на МВР Георги Костов по повод...

Варненски лекари алармират: Не излизайте в жегите навън, ако нямате спешна работа

http://petel.bg/Varnenski-lekari-alarmirat--Ne-izlizayte-v-zhegite-navan--ako-nyamate-speshna-rabota__118755

Хората с хронични заболявания и възрастните трябва да бъдат особено внимателни и да не излизат навън в най-топлите часове на деня. Това...

Хилари Клинтън: Китай, Русия, Северна Корея и Иран подкрепят хакерството

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/08/2568868_hilari_klintun_kitai_rusiia_severna_koreia_i_iran/?ref=rss


Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън заяви, че хакерските атаки от страна на държави като Китай и Иран представляват сериозна заплаха за сигурността и бизнеса в САЩ, а федералното правителство не прави достатъчно, за да защитава информацията на САЩ, предава думите й агенция "Ройтерс".

"Не са само китайците. Знаем, че и други правителства – Русия, Северна Корея, Иран – пряко или непряко подпомагат хакерството", каза бившият държавен секретар по...

Защо някои помнят сънищата си, а други - не?

http://frognews.bg/news_94331/Zashto-niakoi-pomniat-sanishtata-si-a-drugi---ne/

Случвало ли ви се да се разстроите, че ваш приятел разказва интересен сън, който е сънувал предишната нощ, а вие никога не помните своите? Френски учени намериха отговор на загадката защо някои хора помнят нощните видения, а други - не.

"Манчестър юнайтед" се е договорил с "Торино" за Дармиан

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2568864_manchestur_junaited_se_e_dogovoril_s_torino_za_darmian/?ref=rss


"Манчестър юнайтед" е постигнал споразумение с "Торино" за трансфера на десния бек Матео Дармиан, твърди Sky Italia, като се позовава на близки до преговорите източници.

Според информацията "червените дяволи" ще платят за италианския национал 12.7 милиона паунда. Клубът от Торино отхвърли предишните две оферти за 25-годишния играч.

Дармиан вече е договорил личните си условия с "Юнайтед". Очаква се сделката да бъде финализирана до края на седмицата и десният бек да се...

Carnival е на крачка от американската круизна мечта - Куба

http://www.investor.bg/na-pyt/349/a/carnival-e-na-krachka-ot-amerikanskata-kruizna-mechta-kuba-198254/

Компанията има шанса да се превърне в първия оператор, който осъществява пътувания до Хавана след над 50-годишна пауза

Трима от Хасково отвлякоха и пребиха работник

http://pik.bg/трима-от-хасково-отвлякоха-и-пребиха-работник-news362203.html

Трима от Хасково отвлякоха и пребиха работник

Трима хасковлии са задържани в хасковската полиция отвличане. Вчера около 12,30 часа е получен сигнал от 26-годишен димитровградчанин, че нает от него 29-годишен работник е отвлечен от трима мъже от имота му в село Добрич, където извършвал ремонтни дейности.

Мъжете влезли в имота на тъжителя, нанесли щети по къщата като счупили прозорците и изкъртили врати, нанесли побой над работника му и го натоварили в багажника на лек автомобил БМВ, след което се оттеглили в неизвестна посока.

След подадения сигнал и незабавни оперативно-издирвателни действия, хасковските криминалисти са установили и задържали извършителите на деянието на възраст 19, 21 и 23години.

В хода на разследването станало ясно, че сутринта, преди да отиде на работа, отвлеченият се скарал със свой съселянин. Той се оплакал на внука си /най-малкия от задържаните/, който се обадил на приятелите си, за да „раздат правосъдие”. След като го отвели край кошара извън селото отново му нанесли побой и го изоставили.

Мъжът е с наранявания по лицето и главата.

 

Ким Чен Ун нареди екзекуция заради костенурки

http://asia.actualno.com/Kim-Chen-Un-naredi-ekzekucija-zaradi-kostenurki-news_483320.html

Мениджърът на ферма за костенурки е бил екзекутиран по заповед на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, защото питомците били оставени с празни хранилки и недостатъчно вода, което довело до смъртта на много от бебетата им. Ким Чен Ун посетил през май фермата за костенурки в Тедонган и отправил критики срещу работещите там за несправянето им с техните задължения да зареждат адекватно хранилките на животните, пише в. "The Daily NK". Мениджърът се опитал да обясни на държавния ръководител, че

Фараж: Еврото е новата Берлинска стена

http://europe.actualno.com/Faraj-Evroto-e-novata-Berlinska-stena--news_483323.html

Найджъл Фараж призова гръцкия премиер Алексис Ципрас да прояви смелост и да напусне еврото, съобщи в. "Телеграф". Лидерът на ЮКИП каза още, че е време Търция " да си върне контрола в страната" и да излезе от единната валута. Това Фараж направи в обръщение към Ципрас в Европарламента в Страсбург. Според Фараж ако кредиторите решат да дадат повече пари на Гърция, ще трябва да го направят и по отношение на други страни от еврозоната. Той допълни, че европейският проект на практика е започна

Калоян Паргов: Спортът е основен приоритет на общинарите в Москва

http://politics.actualno.com/Kalojan-Pargov-Sportyt-e-osnoven-prioritet-na-obshtinarite-v-Moskva-news_483324.html

Спортът е основен приоритет на общинарите в Москва и те се грижат гражданите да имат достатъчно добри условия да го практикуват. Това стана ясно при официалното посещение на делегация на столичните социалисти в руската столица, водена от лидера им Калоян Паргов. С него там са още пресдедателят на групата на БСП в СОС Милка Христова и пресдедателят на Националната асоциация за международни отношения Чавдар Минчев. Във втория ден от визитата си в Москва те бяха приети от председателя на московскат

Камерите на КАТ ще следят и за "Гражданска отговорност"

http://www.moreto.net/novini.php?n=294577

Камерите на КАТ ще щракат и за "Гражданска отговорност", а на водачите без застраховка ще се издава електронен фиш. Това предвижда проект за нов Кодекс за застраховането, публикуван на сайта на Министерството на финансите, пише "Телеграф".

Русеф: Благодарна съм на Русия за БРИКС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860621

"Благодарение на усилията, положени по време на председателството на Русия в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) междуправителственото сътрудничество в съответните секторни министерства сред петте страни в групата ще бъдат разширени".
Това заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в интервю за "ТАСС" в навечерието срещата на върха
"Благодарение на усилията, положени по време на председателството на Русия в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) междуправителственото сътрудничество в съответните секторни министерства сред петте страни в групата ще бъдат разширени". Това заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в интервю за "ТАСС" в навечерието срещата на върха

Ципрас: До 2-3 дни ще имаме конкретни предложения

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860619

Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата.
Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от АФП.
"Ние ще представим конкретни предложения в рамките на два дни, както беше решено на срещата на върха на
Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от АФП. "Ние ще представим конкретни предложения в рамките на два дни, както беше решено на срещата на върха на

В училищния двор в Белозем: биоградинка, ферма за червеи и много щъркели

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/07/08/2568845_v_uchilishtniia_dvor_v_belozem_biogradinka_ferma_za/?ref=rss


В двора на основното училище в село Белозем от скоро има биологична градинка за подправки, в която местните децата се учат чрез преживяване на едни от най-важните уроци - тези на природата.

Същото училище стана известно и с редовните си акции за приютяване на покрива си на малки щъркелчета. Така в момента там е най-голямата популация от бели щъркели у нас – 22 двойки, а екипът му води активна политика за опазването на околната среда и насърчаването на екосъобразните технологии....

Oilprice: Икономиката на Русия е привлекателна за инвеститорите въпреки спада

http://www.cross.bg/rysiya-otbelyazva-kybometra-1472904.html

/КРОСС/ Докато световните пазари реагират нервно на всички новини от Гърция, Русия се чувства спокойна, пише енергийният експерт Колин Чилкоът за интернет-изданието Oilprice. Докато световните пазари реагират нервно на всички новини от Гърция, Русия се чувства спокойна, пише енергийният експерт Колин Чилкоът за интернет-изданието Oilprice. Анализаторът отбелязва, че „Газпром-Нефт” и западният концерн Royal Dutch Shell проучват създаването на стратегически алианс за обмен на активи разширяване на сътрудничеството в рамките на проекта Сахалин. На свой ред „Газпром” заедно с Shell и европейските EO.N и OMV се договориха за строителството на два нови газопровода в рамките на „Северен поток”, които ще позволят пропускателността до 55 млрд. кубометра годишно и ще направят Австрия най-големия газов хъб в Европа. Независимо от санкциите американската нефтена компания Exxon продължава да залага на Русия. През 2014 г. руските холдинги на компанията са получили над 52 млн. акра (208 млн. дка) земя, докато в САЩ Exxon разполага едва с 58 млн. дка. В Азия Китай започна строителството на своя участък на газопровода „Силата на Сибир”, по който в КНР ще бъдат доставяни 38 млрд. кубометра газ годишно от 2017 г

Янаки Стоилов за Гърция: Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората

http://www.cross.bg/stoilov-horata-gurtziya-1472905.html

/КРОСС/ „Гръцкото правителство и европейските институции спешно трябва да намерят отговорно решение. Сметките трябва да се плащат, но според възможностите на хората", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на Народното събрание и на НС на БСП Янаки Стоилов. „Тези хора имаха силата да се противопоставят на налаганата дълги години неолиберална политика на големите финансови институции, които чрез поредица от кредити изтощаваха икономиката на страната", заяви Стоилов. Той подчерта, че гърците са се противопоставили на европейската бюрокрация, която навлезе в инерция от предишните години и в много случаи не държи сметка за действителните интереси на страните и на европейските граждани. „Нуждаем се от ЕС, който е не просто съюз на големите корпорации, а Европа, в която да има възможности за икономическо развитие, хората да имат доверие в институциите и Европа", заяви зам.-председателят на БСП. Стоилов подчерта, че резултатите от референдума в Гърция са постигнати при неимоверен натиск отвън, от социологически агенции, които са се опитвали да променят драстично общественото мнение. Като пример той даде и медиите, които са представяли случилото се в Гърция под заглавието „Трагедията в Гърция", а по време на бомбардировките над Косово, заглавията са гласяли „Кризата в Косово"

БТК купи НУРТС България

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/btk-kupi-nurts-bylgariia-198258/

Цената на сделката не се съобщава, но телекомът придобива всички 151 482 310 обикновени акции на дружеството

Най-възбуждащите аромати за мъжете: шоколад, пица и телешко месо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860609

Най-възбуждащите миризми за мъжете са шоколад, пица и телешко месо. Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш, цитирана от The Courier Mail.
Когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично. То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.
Най-възбуждащите миризми за мъжете са шоколад, пица и телешко месо. Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш, цитирана от The Courier Mail. Когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично. То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.

Русеф: Благодарна съм на Русия за БРИКС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860608


"Благодарение на усилията, положени по време на председателството на Русия в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) междуправителственото сътрудничество в съответните секторни министерства сред петте страни в групата ще бъдат разширени". Това заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в интервю за "ТАСС" в навечерието срещата на върха

Най-възбуждащите аромати за мъжете: шоколад, пица и телешко месо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860594

Най-възбуждащите миризми за мъжете са шоколад, пица и телешко месо. Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш, цитирана от The Courier Mail.
Когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично. То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.
Най-възбуждащите миризми за мъжете са шоколад, пица и телешко месо. Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш, цитирана от The Courier Mail. Когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично. То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.

Ципрас: Гърция беше лабораторията за икономически съкращения на ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/08/2568870_cipras_gurciia_beshe_laboratoriiata_za_ikonomicheski/?ref=rss


Днес гръцкият премиер Алексис Цирпас се яви на изслушване пред евродепутатите в Страсбург по време на пленарната сесия на Европейския парламент (ЕП). Посещението дойде часове, след като лидерите на държавите от еврозоната дадоха още пет дни на Гърция, през които правителството в Атина трябва да представи план за действие, съдържащ конкретни реформи. 
 


По думите на Ципрас спасителните програми в Гърция са били приложени през последните цели пет години, докато той може да...

Пловдивски уролози преглеждат безплатно

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860602

Безплатни прегледи в продължение на седмица ще извършват уролозите от МБАЛ
Безплатни прегледи в продължение на седмица ще извършват уролозите от МБАЛ "Централ Хоспитал" в Пловдив. Завеждащият на отделението д-р Артур Сарачев уточни, че не се изискват направления от джипитата, но е необходимо предварително да се запише час. Консултациите започват от 13 юли и ще се провеждат в специализирания кабинет на медицинския център.

Ципрас: До 2-3 дни ще имаме конкретни предложения

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860607

Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата.
Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от АФП.
Гърция ще представи конкретни предложения на страните от еврозоната в съответствие с решението на срещата на върха на групата. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, говорейки пред Европейския парламент в Страсбург, цитиран от АФП. "Ние ще представим конкретни предложения в рамките на два дни, както беше решено на срещата на върха на

42% от родените бебета в Пиринско са извънбрачни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860601

42% от родените общо 2950 бебета в Благоевградска област за миналата година са извънбрачни, показват данните на статистическото бюро. Най-висок е относителният дял на извънбрачно родените в община Струмяни - 77%.
Средната възраст на майката при раждане на първо дете в областта е 26,4 години.
Броят на умрелите в област Благоевград за 2014 г.
42% от родените общо 2950 бебета в Благоевградска област за миналата година са извънбрачни, показват данните на статистическото бюро. Най-висок е относителният дял на извънбрачно родените в община Струмяни - 77%. Средната възраст на майката при раждане на първо дете в областта е 26,4 години. Броят на умрелите в област Благоевград за 2014 г.

Председателят на комисията: Делчев си е подредил приоритетите

http://offnews.bg/news/n_1/n_529238.html

Димитър Делчев сам е преценил приоритетите си, защото заседанията на комисията са насрочени от преди три седмици. Така председателят на временната комисия за промяна в Конституцията Димитър Лазаров коментира отсъствието на реформаторът Делчев от вчерашното заседание на комисията, на която бяха отхвърлени предложените промени в Основния закон. „Вчера беше заседанието, на което това нещо трябваше да се гласува и се знае от месец напред”, разясни той.  Лазаров отказа да коментира дали отсъствието е умишлено или не и заяви, че реформите се случват с гласуване в пленарна зала. По думите му съдебната реформа не се изразява само и единствено с промяна в Конституцията.  Той е категоричен, че е необходима промяна и в процесуалните закони с оглед облекчаване на процедурите в разследване, в ГПК, в административно-процесуалния и Закона за съдебната власт. „Нека тези, които декларират подкрепа за реформите, да поемат своята политическа отговорност защо са само на думи”, каза още Димитър Лазаров.

В очакване на "Любовта е лудост"

http://www.cross.bg/festivala-lydost-kino-1472906.html

/КРОСС/Международният филмов фестивал "Любовта е лудост" се открива за 23-ти път на 21 август във Варна.  Около 90 филма ще бъдат представени в рамките на десет дни (тази година организаторите са добавили още три към традиционните седем). Специална програма в него ще бъде посветена на 100-годишния юбилей на българското кино. Поне четири ще бъдат българските премиери на фестивала. От тях в конкурсната програма ще бъде включен „Събирач на трупове" на режисьора Димитър Димитров с популярния варненски актьор Стоян Радев в главната роля. Заедно с него в лентата участват и Михаил Билалов, Теодора Духовникова, Лидия Инджова. Извън конкурса ще бъдат премиерите на „Каръци" на Ивайло Христов с Деян Донков, Ованес Торосян и Ненчо Илчев, който преди това ще представи България на Московския кинофестивал; „Бартер" на Атанас Киряков с Татяна Лолова и Филип Аврамов; „Жената на моя живот" на Антони Дончев, създаден по действителна история, в който чаровната Вили Марковска играе жена-камикадзе. Мирослав Боршош покани режисьора Йвайло Христов да открие фестивала с "Каръци", който се завърна от фестивала в Москва с голямата награда „Златен св. Георги"

Русеф: Благодарна съм на Русия за БРИКС

http://www.cross.bg/briks-rysef-rysiya-1472903.html

/КРОСС/ “Благодарение на усилията, положени по време на председателството на Русия в БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) междуправителственото сътрудничество в съответните секторни министерства сред петте страни в групата ще бъдат разширени”. Това заяви президентът на Бразилия Дилма Русеф в интервю за “ТАСС” в навечерието срещата на върха на страните от БРИКС в Уфа. Държавният глава отбеляза, че днес това сътрудничество “покрива 30 области, като например селското стопанство, здравеопазването, науката, технологиите и иновациите, заетостта”. “Благодарение на усилията, положени по време на председателството на Русия в страните от БРИКС, този списък ще бъде разширен”, каза Русеф. Според президента дейностите на страните от БРИКС “не се ограничават само до инициативата на междуправителствено равнище”. “Ние също така подкрепяме участието на гражданското общество чрез академични и бизнес форуми, благодарение на новите инициативи като Европейския младежки форум и Форума на гражданското общество на страните от БРИКС. Ние ще укрепим връзките, които излизат извън правителствените инициативи”, отбеляза Русеф.

ЦАПК-Прогрес и "Контракс" ще доставят на кабинета за софтуер за 58 млн. лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/07/08/2568862_capk-progres_i_kontraks_shte_dostaviat_na_kabineta_za/?ref=rss


Обединението "ДЗЗД Конгрес", което включва фирмите "ЦАПК-Прогрес" и "Контракс", спечели поръчката за поддръжка на софтуерните продукти на държавната администрация с лицензи на Мicrosoft до 2017 г. За целта държавата ще заплати малко под 58 млн. лв. , пише "Капитал Daily" в днешния си брой.   

Конкурсът се провежда от Министерския съвет и има за цел да обезпечи софтуерната поддръжка на администрацията.

Държавата купи първите лицензи за продукти на Microsoft без търг през...

Депутатите приеха процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860587

Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка, съобщи БГНЕС.
Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат.
Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка, съобщи БГНЕС. Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат.

Депутатите приеха процедурни правила за избор на подуправители на БНБ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860596

Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка, съобщи БГНЕС.
Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат.
Народното събрание прие процедурни правила за избор на подуправители на Българската народна банка, съобщи БГНЕС. Предложенията за подуправители се внасят от управителя на БНБ до парламентарната комисия по бюджет и финанси, като се придружават с писмени мотиви и аргументация за добрата професионална репутация на съответния кандидат.

Строителството у нас се е свило с 3,3% за месец

http://econ.bg/Новини/Строителството-у-нас-се-е-свило-с-3-3-за-месец_l.a_i.683598_at.1.html

Строителството у нас се е свило с 3,3% през май 2015 г. за разлика от предходния месец. Продукцията в сектора е намаляла със 7% през петия месец на...

Манолова готова да обмисли кандидатура за омбудсман

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/manolova-gotova-da-obmisli-kandidatura-za-ombudsman-6039077

Ако реша да вляза в това състезание, няма да вляза в никакви договорки и сделки, обяви депутатката от БСП

Порошенко анулира редица укази за евроинтеграцията на Украйна

http://www.cross.bg/ykraiina-poroshenko-reditza-1472902.html

/КРОСС/ Президентът на Украйна Петро Порошенко отмени днес редица нормативни актове в сферата на евроинтеграцията, съобщи официалният сайт на украинското президентство, цитиран от РИА Новости . Съобщава се, че приетите тази година стратегия за устойчиво развитие „Украйна 2020“ и Стратегията за национална сигурност на Украйна „точно формулират стремежите за евроинтеграция на Украйна и отчитат нов етап на отношения“ на страната с Евросъюза. Приетите по-рано документи са признати за несъответстващи на новите реалии.

Добруджанец наби селянин насред "Златни пясъци"

http://www.moreto.net/novini.php?n=294578

18 годишен добруджанец наби две години по-голям мъж от село Михалич в "Златни пясъци", съобщиха за Moreto.net от варненската полиция. Инцидентът станал в ранната утрин на 7 юли. Младият добруджанец обидил и ругал жертвата си, а след това го удрял по лицето и тялото.

Специализираният съд без успех опита да започне делото "Октопод"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568859_specializiraniiat_sud_bez_uspeh_opita_da_zapochne/?ref=rss


Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на мегаделото "Октопод", съобщи БТА.    Днес трябваше да е първото заседание по процеса, който се точи от 2011 г. в Софийския градски съд и наскоро бе прехвърлен в спецсъда. Подсъдими за организиране и ръководене на престъпна група за рекет и изнудване са бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и още четирима души.   Днес обаче се оказа, че част от свидетелите срещу подсъдимите не са били призовани редовно от съда и затова не дойдоха в...

След разпит Костов призова прокуратурата да покаже договора му с КТБ (обновена, видео)

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568858_sled_razpit_kostov_prizova_prokuraturata_da_pokaje/?ref=rss


Бившият премиер Иван Костов призовава прокуратурата да покаже публично неговия "преправен" договор за депозит в КТБ. Костов говори пред журналисти, след като беше разпитан в столичното следствие по разследване за банката.

Той добави, че ако не могат да го направят, ги призовава да опровергаят публично, че има такъв договор, какъвто по думите му няма, съобщи БТА.

Това, което правят, е да изпълняват политическа поръчка, каза Костов, който обаче не уточни откъде идва тази...

Иван Костов е на разпит в столичното следствие

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568858_ivan_kostov_e_na_razpit_v_stolichnoto_sledstvie/?ref=rss


Бившият премиер Иван Костов е на разпит в столичното следствие във връзка с досъдебно производство за КТБ.

Костов пристигна малко преди 10 ч. и не каза много през чакащите го журналисти, като заяви, че ще уточни на излизане какво точно искат да разберат от него следователите.

По информация на "Труд" бившият премиер ще дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ), и за това как неговата...

Първо в "24 часа": Правосъдният министър на крака при БСП за Конституцията

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860588

Правосъдният министър Христо Иванов дойде току-що в парламента, за да търси подкрепа за промените в Конституцията. Те бяха отхвърлени снощи от правната комисия, гласовете на АБВ и опозицията. Заедно с Радан Кънев, Иванов се отправи към стаята на БСП. 
Правосъдният министър Христо Иванов дойде току-що в парламента, за да търси подкрепа за промените в Конституцията. Те бяха отхвърлени снощи от правната комисия, гласовете на АБВ и опозицията. Заедно с Радан Кънев, Иванов се отправи към стаята на БСП.  "Тази реформа е препоръчана от Европейската комисия.

Масово сбиване между ученици в Сандански

http://pik.bg/масово-сбиване-между-ученици-в-сандански-news362198.html

Масово сбиване между ученици в Сандански

Младежи получиха лекарска помощ в Сандански след масово сбиване.

Нощният инцидент станал в района на кооперативния пазар в града. Двама непълнолетни, излезли от питейно заведение и се сдърпали, съобщиха от полицията.

Започнали да си разменят удари и да крещят обидни думи. Към тях пристигнал трети участник, който грабнал метален кош от улицата и ударил едно от момчетата в гърба.

Той получил наранявания на гръбнака и тилната област.


Лидерът на БСП в град Стражица Илиян Маринов е подал оставка

http://www.cross.bg/strazhitza-kmet-izbori-1472901.html

/КРОСС/Лидерът на БСП в град Стражица Илиян Маринов е подал оставка, след като местната организация е взела решение - на предстоящите избори да бъде издигнат друг кандидат за кмет на общината. Любопитно е, че предложеният от социалистите кандидат за кмет на община Стражица - бизнесменcт Румен Павлов, в момента е общински съветник от Движението за права и свободи, като от няколко месеца членува в БСП. Павлов, известен с прякора Пантерата, е бивш европейски шампион по борба. След като беше кмет от БСП на стражишкото село Кесарево, през 2011 година ДПС го издигна за кмет на община Стражица. На втория тур той получи подкрепа и от социалистите, но загуби със 179 гласа от кандидата на ГЕРБ Детелина Борисова, посочва БНР.  Ако Румен Павлов бъде утвърден от централата на БСП, на предстоящите местни избори пак ще се състезава с Борисова за кметския пост в Стражица. Той беше и в листата на ДПС за парламентарните избори миналата година, но след като не стана депутат, прекрати членството си в Движението.  

Бионсе вдъхнови създателите на небостъргач в Австралия

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/07/08/2568618_bionse_vduhnovi_suzdatelite_na_nebosturgach_v/?ref=rss


Бионсе и нейните извивки във видеото "Гоуст" (Ghoust) вдъхновиха създателите на проект за небостъргач в Австралия. 

226-метровата кула в Мелбърн е проектирана от Elenberg Fraser и авторите й твърдят, че сложната и необичайна форма на сградата е вдъхновена от начина, по който изглежда тялото на певицата в клипа й. В небостъргача ще има 600 апартамента, хотел със 160 стаи и търговски площи.


Но авторите на проекта освен това споделят, че сложната му форма е и...

Строителството се свива през май

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/07/08/2568847_stroitelstvoto_se_sviva_prez_mai/?ref=rss


С навлизането в активния строителен сезон продукцията в сектора намалява значително, се вижда от данните на Националния статистически институт за май. Свиването на дейността е с 3.3% спрямо предходния месец и със 7 на сто спрямо май 2014 г. 

Данните са съответно сезонно и календарно изгладени, което означава, че е елиминирано влиянието както на сезонния фактор, така и на различния брой почивни и празнични дни в сравняваните периоди. 
 
Спрямо април продукцията на...

Средният осигурителен доход за страната за май 2015 г. е 723,54 лв.

http://pik.bg/средният-осигурителен-доход-за-страната-за-май-2015-г-е-72354-лв-news362191.html

Средният осигурителен доход за страната за май 2015 г. е 723,54 лв.

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец май 2015 г. е 723,54 лв. Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01.06.2014 г. до 31.05.2015 г. е 700,39 лв., съобщиха от НОИ.

Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец юни 2015 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване. 

През май 2015 г. оборотът в търговията на дребно нараства

http://pik.bg/през-май-2015-г-оборотът-в-търговията-на-дребно-нараства-news362190.html

През май 2015 г. оборотът в търговията на дребно нараства

По предварителни сезонно изгладени данни през май 2015 г. оборотът в раздел "Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети" по съпоставими цени нараства с 0.2% спрямо предходния месец, съобщиха от НСИ.

През май 2015 г. оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, нараства с 0.8% спрямо същия месец на предходната година. През май 2015 г. оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.8%, търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 0.7%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0.6%, и търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.4%.

Намаление е регистрирано при търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.6%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0.3%. През май 2015 г. спрямо същия месец на 2014 г. оборотът нараства по-значително при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - по 7.0%, и при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6.2%. Спад е регистриран в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 3.1%, в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.4%, и в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 1.1%. 

Лиляна Павлова възложи извънредна проверка на пътен възел Шумен - Белокопитово на АМ „Хемус“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860580

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров направи извънредна инспекция на пътен възел Шумен – Белокопитово, за да анализира причините, довели до закъснение в строителните дейности на автомагистрала „Хемус“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на
По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров направи извънредна инспекция на пътен възел Шумен – Белокопитово, за да анализира причините, довели до закъснение в строителните дейности на автомагистрала „Хемус“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на

Делото "Октопод" отново забуксува

http://www.moreto.net/novini.php?n=294572

Делото "Октопод" ще тръгне чак наесен. Припомняме, то бе пренасочено за започване отново към Спецсъда, след дисциплинарното отстраняване на съдия Румяна Ченалова, която оглавяваше съдебния състав, водил няколко години процеса в Софийски градски съд.

Лиляна Павлова възложи извънредна проверка на пътен възел Шумен - Белокопитово на АМ „Хемус“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860573

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров направи извънредна инспекция на пътен възел Шумен – Белокопитово, за да анализира причините, довели до закъснение в строителните дейности на автомагистрала „Хемус“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на
По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров направи извънредна инспекция на пътен възел Шумен – Белокопитово, за да анализира причините, довели до закъснение в строителните дейности на автомагистрала „Хемус“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на

В промишленото производство е регистриран ръст от 3.9% през май

http://pik.bg/в-промишленото-производство-е-регистриран-ръст-от-39-през-май-news362188.html

В промишленото производство е регистриран ръст от 3.9% през май

По предварителни данни през май 2015 г. индексът на промишленото производство, изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.4% в сравнение с април 2015 година, съобщиха от НСИ.

През май 2015 г. при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 3.9% спрямо съответния месец на 2014 година. През май 2015 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в преработващата промишленост - с 1.1%, и в добивната промишленост - с 0.2%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 1.8%.

По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 13.3%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 12.0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.9%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 6.7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.6%. Спад е регистриран при: производството на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 12.6%, производството на химични продукти - с 12.5%, производството на мебели - със 7.8%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.4%.

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.6%, в преработващата промишленост - с 4.0%, и в добивната промишленост - с 0.7%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 30.9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 19.2%, производството на електрически съоръжения - с 19.1%, производство на метални изделия, без машини и оборудване - със 17.6%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12.9%.

Намаление е отчетено при: производството на химични продукти - с 13.1%, производството на облекло - с 11.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7.7%, производството на тютюневи изделия - със 7.6%. 

И утре адска жега! До 38 градуса стига живакът в термометрите

http://petel.bg/I-utre-adska-zhega--Do-38-gradusa-stiga-zhivakat-v-termometrite__118749

Снимка: Булфото И утре през деня над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево и горещо. Сутринта ще е ясно, с температури около...

Това е златният общински бюфет на Варна! Наемът му скочи от 557 на над 6700 лева!

http://petel.bg/Tova-e-zlatniyat-obshhinski-byufet-na-Varna--Naemat-mu-skochi-ot-557-na-nad-6700-leva-__118750

Веселин Златков, фото Румен Сарандев Едно от двете заведения пред Летния театър във Варна трябва да плаща фантастичен наем на община...

ГИТ: Работодателите да съобразят режима на работа с високите температури

http://pik.bg/гит-работодателите-да-съобразят-режима-на-работа-с-високите-температури-news362186.html

ГИТ: Работодателите да съобразят режима на работа с високите температури

Във връзка с предстоящите летни горещини Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" напомня на работодателите, че трябва да предприемат мерки за защита на живота и здравето на работещите от неблагоприятните климатични условия.

Изискванията към работните места във връзка с микроклимата са подробно описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места. При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метеорологични условия – вятър, висока температура, дъжд, мъгла. Да прецени доколко неблагоприятните климатични въздействия могат да застрашат живота и здравето на работниците му и да вземе съответните мерки.

Такива могат да бъдат промяна на работното време, тип работа, която е по-безопасна при дадени условия, подходящи лични предпазни средства, да осигури помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма. Всички тези мерки са описани в Наредба № РД-07-3 от 18.07.2014 г. за минималните изисквания за микроклимата на работните места, а именно:

създаване на подходяща организация на работния процес и/или работното време, вкл. осигуряване на почивки с подходяща честота и продължителност; създаване на подходяща организация на работните места; осигуряване на колективни средства за защита при работа на открито, особено по отношение на риска от слънчев/топлинен удар, преохлаждане и измръзване;

осигуряване на подходящо работно облекло; осигуряване на места за почивка с подходящи условия за възстановяване на топлинния баланс на организма; достатъчно количество питейна вода, както и топли и студени напитки и други течности за възстановяване на водно-солевия и топлинния баланс на организма; осигуряване на наблюдение или средства за комуникация за работещите на открито на изолирани работни места; осигуряване на долекарска и първа медицинска помощ, както и подходящо транспортиране на работещите с внезапно влошено здравословно състояние за оказване на медицинска помощ. В закрити помещения оптималната температура през топлия период трябва да бъде между 18 и 25 градуса. Допустимата температура през лятото на работните места не може да бъде над 28 градуса.

В Наредбата са определени и изключения, според които при жеги навън, температурата в помещенията може да е с от 3 до 5 градуса над допустимата, но не повече от 33 градуса. В нея са въведени още определения за постоянно работно място, помещения със значително и незначително топлинно натоварване, за лека, средно тежка и тежка физическа работа, от която зависят параметрите на микроклимата, за климатизирано помещение, студен и топъл период на годината, когато средната денонощна температура е под и над 10 градуса. Обяснено е подробно и как трябва да стават измерванията – в два последователни дни или в един, но когато климатичните условия са най-неблагоприятни. Кога климатичните условия са най-неблагоприятни се определя след съгласуване с представителите на работниците и служителите. 

Ловец складирал пушки и пищови за армия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860570

Огромно количество нелегално оръжие и боеприпаси откриха полицаи от Монтана в дома на пенсионер в балканско село. Дядото струпал в къщата си над 20 пушки и пистолети и хиляди патрони. Мъжът, който е ловец, отделно имал и законно притежавани чифтета, съобщиха от Областната дирекция на МВР.
Във вторник сутринта след оперативен сигнал служители на
Огромно количество нелегално оръжие и боеприпаси откриха полицаи от Монтана в дома на пенсионер в балканско село. Дядото струпал в къщата си над 20 пушки и пистолети и хиляди патрони. Мъжът, който е ловец, отделно имал и законно притежавани чифтета, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Във вторник сутринта след оперативен сигнал служители на

Намалява строителната продукция през май 2015 г.

http://pik.bg/намалява-строителната-продукция-през-май-2015-г-news362185.html

Намалява строителната продукция през май 2015 г.

По предварителни данни през май 2015 г. индексът на продукцията в сектор "Строителство", изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 3.3% под равнището от предходния месец, съобщиха от НСИ. Календарно изгладените данни показват намаление от 7.0% на строителната продукция през май 2015 г. в сравнение със същия месец на 2014 година.

През май 2015 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство намалява с 4.6%, а от сградното строителство - с 2.1%. На годишна база намалението на строителната продукция през май 2015 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е с 14.0%, докато при гражданското/инженерното строителство е регистрирано увeличение от 1.3%. 

723,54 лв. е средният осигурителен доход за май

http://offnews.bg/news/n_1/n_529242.html

Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец май 2015 г. е 723,54 лв.  Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 01 юни 2014 г. до 31 май 2015 г. е 700,39 лв., съобщават от Националния осигурителен институт (НОИ). За сравнение, средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 май 2014 г. до 30 април 2015 г. е бил 696,93 лв. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през месец юни 2015 г., съгласно чл. 70, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване.

Мая Манолова би обмислила варианта да стане омбудсман на републиката

http://www.cross.bg/obmislila-manolova-organizatzii-1472899.html

/КРОСС/ Депутатът от БСП Мая Манолова заяви, че би обмислила варианта да стане омбудсман на републиката. Тя каза, че е получавала обаждания от граждански организации в нейна подкрепа: „Напоследък ми се обаждат много граждански организации, които смятат, че съм подходяща за длъжността, но също така е важно какво мислят депутатите, какво мисли моята парламентарна група. Да, бих обмислила такова предложение. Гражданите имат нужда от защита, от активна енергична защита, правила съм го многократно. Нека да е ясно, аз в сделки не участвам. Мисля, че всички в парламента ме познават достатъчно добре, така че ако се стигне до моя кандидатура, да гласуват по съвест - ставам или не за тази длъжност".  

Иван Костов след разпита за КТБ: За четвърт век семейството ми има цял плик с призовки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860571

"За 25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на моето семейство по такива дела. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано обвинение срещу мен, дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук",
"За 25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на моето семейство по такива дела. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано обвинение срещу мен, дори предварително производство. Аз мисля, че е крайно време наистина да има съдебна реформа, за да спре това безчинство, което става тук",

Лютви Местан: Да се поучим от референдума в Гърция

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860558

Има нужда да прочетем урока от референдума на съседна Гърция. Всички партии в 43-то Народно събрание имаме нужда да осмислим последствията на този инструмент, че референдуми се провеждат не по ценностни, а по чисто експертни теми. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента, предаде „Фокус“.
Има нужда да прочетем урока от референдума на съседна Гърция. Всички партии в 43-то Народно събрание имаме нужда да осмислим последствията на този инструмент, че референдуми се провеждат не по ценностни, а по чисто експертни теми. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента, предаде „Фокус“.

Диагностицириха дете с хепатит А от бежанския център в Елхово

http://www.cross.bg/hepatit-tzentur-razprostrani-1472900.html

/КРОСС/Две деца от сирийски произход са настанени в ямболската болница. Едното е с потвърдена диагноза хепатит А, а при другото резултатите се очаква да излязат утре. Симптомите на болестта са разпознати при стандартните медицински прегледи, извършвани в разпределителния център в Елхово. Първото момченце е хоспитализирано на 2 юли, а другото днес. Децата са на 3 и 7 години и са били в контакт с повече от 50 души, които ще бъдат под лекарско наблюдение. Взети са всички превантивни мерки, увери д-р Лиляна Генчева, директор на Регионална здравна инспекция в Ямбол. Извършена е цялостна дезинфекция на помещенията. Разпределителният център в Елхово е от затворен тип и опасността заболяването да се разпространи е малка, категорични са специалистите. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев каза пред БНР, че здравните власти са информирани за заболяването навреме, като уточни че болестта хепатит А се лекува успешно със средствата на съвремената медицина и не трябва да се очаква евентуален епидемичен взрив. Д-р Станимир Хасърджиев от Националното сдружение за борба с хепатит А "Хепасист" отбеляза, че отговорност на държавата е да пази и тяхното здраве, и здравето на българснките граждани. Инфекцията не може да стои само в бежанския лагер. Ваксинирането на входа на всички бежанци е отговорнст. Хепатит А няма нужда от лечение, а по-скоро от наблюдение

Ноайе: Гръцката икономика е на ръба на катастрофа

http://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/noaie-gryckata-ikonomika-e-na-ryba-na-katastrofa-198253/

Контролът над капиталовия контрол в Гърция постепенно води до колапс и транспортната система

Стърлинг отказва да замине за турнето на "Ливърпул"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/08/2568838_sturling_otkazva_da_zamine_za_turneto_na_livurpul/?ref=rss


Крилото на "Ливърпул" Рахим Стърлинг отказва да замине с отбора за предстоящото турне в Азия и Австралия, съобщава ВВС. 20-годишният играч е поискал от ръководството да не пътува с тима, след като клубът отказа две оферти от "Манчестър сити".

В понеделник най-добрият млад футболист в Европа за 2014 г. се включи в предсезонната подготовка на "мърсисайдци". След присъединияването си към отбора той за пореден път е изявил желанието си да напусне "Анфийлд".

Стърлинг вече...

Реал Мадрид си намери нов вратар

http://football.actualno.com/Real-Madrid-si-nameri-nov-vratar-news_483311.html

Новият вратар на Реал Мадрид е Кико Касия, информира "Кадена Копе" късно снощи. Юношата на клуба, който през 2007 напусна в посока Еспаньол, ще се присъедини към селекцията на "белия балет" срещу 3 милиона евро. Сделката трябва да стане факт най-късно до края на седмицата. Причина за бързия трансфер е желанието на новия старши-треньор Рафаел Бенитес да разполага с пълен състав за началото на подготовката на Реал. Също така скоро Икер Касияс ще напусне клуба и има вероятност отборът да остане са

До къде стигна разследавнето на убийството в Борисовата градина?

http://sofia.actualno.com/Do-kyde-stigna-razsledavneto-na-ubijstvoto-v-Borisovata-gradina-news_483317.html

Кадри в близък план на момчето, което полицията издирва във връзка с убийството на ученика Георги Игнатов в Борисовата градина, разпространи МВР. На снимките се вижда кръв по главата на младежа. Столичните криминалисти продължават да работят по изясняването на самоличността на мъж, установен на кадри от видеозапис на камера. Той е издирван като свидетел на тежко криминално престъпление, извършено на 2 юни т.г. в Борисовата градина на столицата, съобщават от МВР. СДВР търси съдействие

Инди Зара събра рекорден брой фенове на най-престижния джаз фестивал в Монреал

http://music.actualno.com/Indi-Zara-sybra-rekorden-broj-fenove--na-naj-prestijnija-djaz-festival-v-Monreal-news_483315.html

Френско-мароканската певица Инди Зара събра рекорден брой фенове на най-престижния международен джаз фестивал в Монреал. Нейни почитатели от цял свят посетиха втория по големина град в Канада, за да чуят на живо хипнотичния й глас. Номадската принцеса, която ще изнесе концерт в София на 16 октомври в Sofia Live Club, бе звездата на музикалното събитие, на което през годините са участвали световни музиканти и изпълнители като Ерика Баду, Джеймс Котън, Шугър Браун и Кевин Гарет. Зара покори фе

ЦИК: На избори най-често се нарушава правилото за уседналост

http://politics.actualno.com/CIK-Na-izbori-naj-chesto-se-narushava-praviloto-za-usednalost-news_483314.html

Неспазването на правилото за уседналост е най-честото нарушение при провеждането на избори. Това е основната причина Централната избирателна комисия да започне разяснителна кампания по повод предстоящите местни избори, които ще се проведат през есента, каза пред журналисти във Велико Търново Румяна Сидерова, член на Комисията, предаде Фокус. През тази година предстоят избори за кметове, кметски наместници и общински съветници. Изискването за гласуване на тях е избирателят да има адресна регистр

Тревожността има наследствена природа

http://interest.actualno.com/Trevojnostta-ima-nasledstvena-priroda-news_483277.html

Изследване на учени от САЩ изяснява, че тревожността при децата има наследствен характер. Изследователите от университета Уисконсин-Мадисън са установили по време на експеримента, че активните връзки в три области от мозъка дават възможност да се развиват безпокойство и депресия. Основна причина за подобна активност са промените в главния мозък, казва авторът на изследването Нед Калин. След изследването на всички характеристики и генетична информация е изяснено, че около 30% от потомството на

2200 руски граждани се сражават в Сирия и Ирак

http://asia.actualno.com/2200-ruski-grajdani-se-srajavat-v-Sirija-i-Irak-news_483316.html

2200 руски граждани се сражават в редиците на терористични организации в Ирак и Сирия. Това показват данните на Федералната служба за сигурност (ФСБ), цитирани от новинарската агенция ТАСС. Олег Сиромолотов, завеждащ Службата за контраразузнаване във ФСБ заяви пред ТАСС, че „в момента има около 2200 души от Русия, които са ангажирани в сраженията в Сирия и Ирак“, като подчерта, че „данните започват да стават наистина тревожни“. „Около 500 от тях са дошли от Европа

Местан: Референдумът на Плевнелиев цели въвеждане на еднопартийно управление

http://offnews.bg/news/n_1/n_529240.html

"Има сценарий за въвеждане на еднопартийни управления чрез промяна на изборните правила". Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна по време на днешното заседание. Според него крайната цел на п ромените в Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и на референдума за изборните правила, който беше иницииран от президента Росен Плевнелиев, е да се въведе еднопартийно управление в страната. Той обясни, че ако се въведе смесена избирателна система, какъвто е един от въпросите в националното допитване, с 40% на вота, ще се печелят всички депутатски места. Прекият ефект ще бъде, че първата политическа сила, която е спечелила 40%, ще упражни собствено, еднопартийно управление. Всички останали партии ще загубят своето представителство. По думите му сега със същия резултат няма как да се спечели мнозинство в Народното събрание и това предполага коалиционно управление. Ако обаче бъде въведена смесена избирателна система с 40% ще се взимат 139 депутатски места заради пропорционално избраните народни представители. Местан предупреди, че ако това се случи тогава МВР може и наистина да се окаже "не само лицето, а и душата на съвременна българска държава". Лидерът на ДПС попита депутатите от БСП и АБВ дали искат това да се случи. Той предложи от дневния ред да отпадне точката за промените в Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Той каза още, че народните представители имат нужда да прочетат урока от референдума на съседна Гърция. „Всички партии в 43-то Народно събрание имаме нужда да осмислим последствията на този инструмент, че референдуми се провеждат по чисто експертни теми, а не поне по ценностни такива“, заяви Местан.

Защо мразим Гърция?

http://offnews.bg/news/n_1/n_529243.html

Това е такъв въпрос, че… Най-малкото е силно политически некоректен. Но какво, кажете ми, ако не лицемерие е политическата коректност!? Този въпрос освен това ме дразни с чевръстата си, нагла, типично журналяшка преднамереност. Тенденциозен и нахално подвеждащ въпрос е той. Търси евтина сензация, дърпа читателя за ухото, улавя го с кука като муден сом и го повежда към най-долното любопитство – любопитството за мръсни и некрасиви неща: Омраза и Провал На Друг. Не е добър тоя въпрос, защото не е И верен. Води към един поток от разсъждения, а съвсем загърбва друг . Загърбва примерно потокът наречен „Защо обичаме Гърция“. Вие сте умни хора и знаете, че ако някой рече едно – друг ще рече противоположното – и и двамата ще са прави. Или по-скоро – и двамата ще имат достатъчно доводи, за да подкрепят своята теза и да оборят чуждата. Реториката е велико нещо. Вие ще се ядосате, но аз ще ви кажа: прав е и Хитлер, прав е и Сталин, прав е и Чърчил, прав е и Чан Кай Шъ. Както, естествено, прави са и Путин и Обама – в равна степен. По-начетените от вас ще извикат гневно: Та това е най-жалък морален релативизъм! Как така ще е прав и татенцето на демокрацията Чърчил, и разлигавеният луд паркинсоник Хитлер? Еднакво прави? Не може да бъде! Така ще извикате. Но аз не ви слушам. Ха. Питайте осемдесет милиона германци - от Кьонигсберг (Калининград хаха) до Трир - питайте ги: Прав ли е вашият фюрер? Питайте ги обаче през 1938-ма. И ще получите близо осемдесет милиона Да. Който смята, че правдата е тая, която е наложена в момента от силните; или тази, която той самият смята за правда – нека се позамисли. Дали все пак моралният релативизъм не е мъдро нещо? Аз бих казал по-скоро следното: нито Хитлер, нито Сталин, нито Обама нито Путин – никой от тях не е прав. И по принцип: Никой не е прав. Просто има играчи с по-силни карти при настоящото раздаване. И играчи с по-слаби карти. Тъжно наистина – но ако намесим моралът в цялата тая работа, замирисва на глупост или на психоза. Гадничък въпрос е този: Защо мразим Гърция? Но щом така ловко и нахално се плъзна – като електрическа змиорка – в съзнанието ми – значи не е случаен въпрос! Значи се е въртял доста време в сумрачното предверие на Съзнанието ми и ме е мъчил. Тропал е и е драскал по вратата. Аз съм подвиквал: Кой драска по вратата, мразя котки! Но той се е спотайвал и ето – като усети момента – хоп появи се! Защо мразим Гърция? И друго: Всеки - ако е честен – ще отвори вратата на предверието на съзнанието си и ще открие този въпрос – Защо мразим Гърция? – ще го види да кисне там. Като смрадлив просител пред кабинета на адвокат. 1. Ами мразим я защото така ни учеха в училище! – казва скромният човек, приел с въздишка, че цял живот някой нещо му казва. И го учи какво да мисли и какво да говори. И този скромен човек с увлечение ще ни разкаже за уроците по история. За Византия. За коварните, задължително коварни и подли византийци. (Апропо Византия никога не се е наричала Византия по време на съществуването си – наричала се е Романия и се е самовъзприемала – напълно оправдано, между другото - като единствен законен приемник на Рим. А името Византия и е поставено от германският учен Йероним Волф през 1557 – доста след падането на Константинопол в 1453-та. И това е направено пак от омраза към Гърция – за да няма претенция към славното минало на Римската империя). М-да. Така ни учеха в училище. Ще каже скромният човек, запомнил от училище само насажданата омраза. Милото ни училище, в което ни учат да мразим. Ще ни разкаже той и за учените гръцки глави от квартал Фенер в Истамбул (и пак - апропо – Истамбул е тюркизиран вариант на гръцкото Ис тин полин – Към града! – което е бил възгласът на защитниците на Града именно в тая съдбоносна 1453-та година.) Ще ни разкаже за това как тия ми ти фанариоти са искали (хаха каква хубава неисторическа дума „искали“) да ни претопят верски, а след това – и културно. Ще ни разкаже скромният човечец за Василий българоубиец, но няма да се сети за Калоян гръкоубиец. Също ще ни разкаже за насилствената асимилация на българите в Тракия. За бежанците от Беломорието. Училището ни винаги добре ни е подготвяло да мразим съседите си. Така си е. Някой патриот би казал – ами, въобще не е достатъчно. Ако беше свястно училище охо – щяха да ни учат направо да колим тия мръсници – съседите ни. Но аз бих казал: Доста добре ни учи да мразим. И това е обяснимо. Не оправдано – обяснимо е. Просто светът се движеше от омразата. До сега. Как ще е от сега нататък е друг въпрос. Сигурно пак същото. Ние мразим Тях. Те мразят нас. Ние сме добрите – Те – Лошите. Те са всички, които не сме Ние. Странно обаче - как жарко обича скромният български човек и германци и руснаци и американци. Тоест – всички господари. (Той ги и мрази де – но ги мрази както се мразят господари – почтително, злобно). А българските жени, о българските жени! - с какво пъргаво удоволствие се женеха и женят за мъже от господарски и богати народи! Та така де. За тия подробности няма да се сети скромният човечец, учен на умни неща в училище. 2. Гърците са богати. А пък приличат на нас. Направо – същите са. (Е, били създали в миналото разни акрополи, разни илиади, разни велики цивилизации на които се основава цялата сегашна човешка цивилизация - ама това не се брои). Същите като нас са си – защото ги виждаме. До нас. Усещаме миризмата им – узо, калмари, това онова - виждаме че и те ядат и пият. Даже по нужда ходят! Че какво им е великото тогаз?! Хора са. Мързеливи. Ей ги – когато почиват нищо не вършат! А ние само тогава работим! Хора като хора. Като нас. Съседи са ни. Как тогава, мама му стара, те са богати а ние бедни?! Така – прегракнали от злоба – си викаме ние. И тук се сещаме за този тъжен феномен на човешката психика; на робската човешка психика: На далечния и на чуждия можеш да простиш богатството. Но на съседа си – не. Та той е същия като мен! Казваш си ти. А аз съм беден – той – богат! Това не е честно! Това ме кара да се късам от най-черна завист и злоба. Които – както ни е известно – когато се изпитват на ниво родини, държави и история – са оправдани чувства и се наричат патриотизъм и родолюбие. Германците може да са богати – те са далече и са заслужили. Разправят че много работели. Ама тия гърчоля – в никакъв случай. Това, Бога ми, прилича на вица: Знаеш ли, че Иван станал министър? – казва един. Кой Иван бе, тоя от квартала ли? – пита другият. Мхм – вика първият. Е как бе, не може да бъде?! Е що? – пита първият. Ми аз съм е..ал сестра му! – смее се вторият. Ето го феноменът: Не уважаваш себе си, презираш себе си. И когато видиш прилика между себе си и някой успял човек – почваш да презираш и него, смятайки, че и той е като теб. Тоест – достоен за презрение. За този феномен говоря. Как така тия гърци дето по цял ден седят и нищо не правят…Само крадат тия, окрадоха Европа. - така се чува наоколо. Пада им се. – това е нашата сегашна песен. 3. Гърците бяха богати, ама обедняха. – А това вече е наистина чудесна, най-приятната от всички причини да мразиш някого. Имам една приятелка. Актриса. Бих я нарекъл Елада, макар че по-скоро се нарича Елена. Тя беше прочута. Беше една от най-харесваните. Беше блестяща надежда за изкуството. Но се ожени за милионер. И тогава – край на обичта. Дори ще ви кажа нещо, което бих искал да ви накара силно да се замислите: Повечето, които обожаваха таланта и и му възлагаха огромни надежди - някак съвсем безкритично – веднага след като се събра с милионера – отрекоха да има какъвто и да било талант! Оженване за милионер и - цак! – талантът като докоснат с магическа лайняна пръчка изчезва. На какво се дължи това? На някакви тайнствени сили? Или на нашата безкритична, малоумна, зла способност да завиждаме – без дори да се даваме сметка че завиждаме? Но ще ви кажа - докато беше женена за милионер за нея се говореше някак под сурдинка. (ще ми се да припомня, че сурдинката е част от музикален инструмент). Говореше се със злоба, но овладяна злоба. Даже представете си – как изпитваха благородно чувство някои (чувстваха себе си благородни и всеопрощаващи, защото е лесно да прощаваш на богат и силен) – та казваха наляво и надясно: О, тя не е виновна, че така се ожени. Ние няма да си вадим лоши изводи за нея. Няма да я съдим! Но когато тя се раздели с милионера. Охооо. Да видиш ти тогава! Та повечето хора, които попиташ, даже не я и намразиха! Какво ще я мразят?! Те направо почнаха да я съжаляват. Да я презират с надменното и самодоволно презрение на гледащия острани. Цъ цъ цъ. Цъкаха с езици злорадо. Именно - Злорадстваха. Нищожествата обичат да злорадстват. Съжаляваха я. Но така – извличайки най-пълната наслада от унизителното съжаление, което стоварваха върху нея. Така и се пада! – казваха те. Назидателно. На богат човек може да се прости, но на обеднял богаташ…оооо…мамооо…само да ми падне тооой… ………….. Та така де. Това са разни притчи. Това са разни неща за напомняне и за размишление. По въпроса защо и как мразим Гърция. Искам да завърша с две неща. Първото са думи на Буда. Милият Сидхарта Гаотама Шакиямуни. Той казва така: Да мразиш е все едно да замеряш някого с живи въглени. Болката ще изпиташ само ти. А другото аз си го измислих: Омразата и презрението са чувства, които унижават и правят низък този, който ги изпитва. А на нас май са ни напълно достатъчни униженията и низостите, та да поемаме и това. Така мисля.

Уволниха стачници за заплати в ТЕЦ "Бобов дол"

http://www.bnews.bg/article-137964

Комунистически прийом в дивия капитализъм, разпознали протестиращите от видеокамерите.

Радан Кънев с ултиматум към Калфин и АБВ за конституцията

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860548

 Категоричният отговор „Не“ на проведения на 5 юли референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решение нито на гръцката криза, нито на дестабилизацията на гръцката държава и общата дестабилизация на южна и югоизточна Европа.
 Категоричният отговор „Не“ на проведения на 5 юли референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ в подкрепа на гръцкото правителство, но не дава решение нито на гръцката криза, нито на дестабилизацията на гръцката държава и общата дестабилизация на южна и югоизточна Европа.

Иван Костов: 25 години различни главни прокурори се пробват върху семейството ми

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4860541

Вкъщи има един пълен плик с призовки, който от 25 години получаваме. Това каза Иван Костов на излизане от Столичното следствие.
Разпитът му продължи час. Той поиска да опровергаят клеветата, че е променил договора си с КТБ на обикновен. 
Вкъщи има един пълен плик с призовки, който от 25 години получаваме. Това каза Иван Костов на излизане от Столичното следствие. Разпитът му продължи час. Той поиска да опровергаят клеветата, че е променил договора си с КТБ на обикновен. "Договорът ми с КТБ не е бил преференциален, а е прекратен на основание на самия договор.

Чайковски и Рахманинов звучат тази вечер на "Варненско лято"

http://www.moreto.net/novini.php?n=294553

Произведения на Чайковски и Рахманинов ще чуят тази вечер гостите на Международния музикален фестивал "Варненско лято", научи Moreto.net. Изпълнители на творбите са известният ни пианист Евгени Божанов и виолончелистът от Румъния Валентин Радутиу.

15-годишна надупчила гумите на осем автомобила в Раднево

http://pik.bg/15-годишна-надупчила-гумите-на-осем-автомобила-в-раднево-news362183.html

15-годишна надупчила гумите на осем автомобила в Раднево

За времето от 20 май до 6 юли т. г. в Районното полицейско управление са постъпили жалби от осем жители на града, които са заявили, че неизвестен извършител е пробол неколкократно гумите на автомобилите им. Освен това някои от тях са надраскани с остър предмет.

Автомобилите са били паркирани на паркинг до жилищни блокове на територията на града. По всички случаи са образувани досъдебни производства.

При проведеното разследване е установено, че извършител на вандалските актове е  15-годишно момиче от Раднево.

Според разследващи момичето не е посочило конкретен мотив за набезите си. Дупчило е гумите в различни часове на деня, без предварително планиране.

Работата по пълното документиране на престъпната дейност на лицето продължава, уточниха от полицията./topnovini.bg       

 

Ром уби жена си след скандал

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860542

Жена е била наръгана с нож в Бургас. Инцидентът станал в ромски катун близо до к-с ''Славейков'', съобщиха от ОД на МВР-Бургас.
Пристигналите на място полицаи констатирали, че след спречкване 42-годишен мъж с инициали Д.К. от Сливен, криминално проявен и осъждан за кражби, намушкал с нож, живеещата на семейни начала с него – Р.К.
Жена е била наръгана с нож в Бургас. Инцидентът станал в ромски катун близо до к-с ''Славейков'', съобщиха от ОД на МВР-Бургас. Пристигналите на място полицаи констатирали, че след спречкване 42-годишен мъж с инициали Д.К. от Сливен, криминално проявен и осъждан за кражби, намушкал с нож, живеещата на семейни начала с него – Р.К.

Кола горя в Русе

http://pik.bg/кола-горя-в-русе-news362179.html

Кола горя в Русе

Кола е горяла в Русе. Инцидентът е станал вчера следобед. За времето от 17:42 до 17:51 часа на 7 юли екип от Първа РСПБЗН е изпратен за гасене на пожар в автомобил, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Произшествието е възникнало в двигателния отсек на лек автомобил до бл. “Пирдоп” в Русе. При пристигане на място е установено, че горенето е ликвидирано от собственика с помощта на прахов пожарогасител.  

 

Янаки Стоилов: Гърците се противопоставиха на неолибералната политика

http://pik.bg/янаки-стоилов-гърците-се-противопоставиха-на-неолибералната-политика-news362181.html

Янаки Стоилов: Гърците се противопоставиха на неолибералната политика

Мнозинството от гръцките граждани реши да вземе съдбата на своята страна в собствените си ръце. Тези хора имаха силата да се противопоставят на налаганата дълги години неолиберална политика, на големите финансови институции и на европейската бюрокрация, която не държи сметка за действителните интереси на страните и за европейските граждани. Това заяви в парламентарна декларация от името на БСП зам.-председателят на парламента Янаки Стоилов.

Нуждаем се от Европейски съюз, който да не бъде съюз на големите корпорации и финансови спекулативен капитал, а Европа, която съчетава усилията на държавите с институциите на Европейския съюз и дава възможност за просперитет, каза Стоилов. Според БСП резултатът от гръцкия референдум е постигнат при неимоверен натиск и масови манипулации, като социологическите агенции са се опитали тотално да манипулират резултатите.

Натискът продължава и днес, включително у нас, каза Стоилов и цитира заглавия от медиите, които говорят за "трагедията в Гърция". Когато хората се произнасят, макар и в тежка ситуация, дали това е трагедия, попита Стоилов и даде за пример войната в Югославия. "Когато се водеше войната в Югославия, тогава същата телевизия ни информираше за събитията под надписа "кризата в Косово". Когато се убиват хора - това е криза, а когато гражданите се произнасят - това е "трагедия"", коментира Стоилов. Въпреки всичко хората в Гърция са изразили своето мнение, посочи той и обяви, че всички очакваме от страна на гръцкото правителство спешно да се търси отговорно решение на проблема.

"Сметките трябва да се плащат, но това трябва да бъде правено с оглед възможностите на хората", каза Янаки Стоилов. Малко преди него лидерът на ДПС Лютви Местан отправи остри критики към правителството на Алексис Ципрас и проведеният референдум, който според ДПС е бил популистки. Местан попита и какво би се случило, ако след време някое популистко българско правителство попита народът дали иска да връща заемът от 16 млрд. лева, изтеглен преди месеци.

В отговор Янаки Стоилов попита Местан защо смятат, че българските граждани няма да поставят въпроса дали тези, които подкрепят такива заеми, не трябва солидарно да ги платят след време. "Когато длъжностни лица подписват нещо и вземат решения в противоречие с националните интереси, някой трябва да носи отговорност", каза той. В контекста на очаквания референдум в България Стоилов каза, че пряката демокрация е необходима, но когато допринася гражданите да се включат в обществения живот, а не когато тя се използва като средство за ерозиране на институциите.

Като приветстваме усилията на много от народите на Европа да вземат съдбата си в собствените ръце, нека направим това в България, но така, че да не разрушим усилията за демократично развитие, а да използваме участието на гражданите към възстановяване на доверието в държавността и държавните институции, призова зам.-председателят на парламента и на БСП. 

РБ с ултиматум към Калфин и АБВ заради конституционните промени

http://pik.bg/рб-с-ултиматум-към-калфин-и-абв-заради-конституционните-промени-news362180.html

РБ с ултиматум към Калфин и АБВ заради конституционните промени

"Представителят на АБВ в кабинета, вицепремиерът Ивайло Калфин, да изрази ясна позиция по предложенията за конституционни промени. От нея ще зависи нашето доверие към него като член на кабинета." Това заяви в парламентарна декларация от името на Реформаторския блок съпредседателят на групата Радан Кънев.

Кънев изрази "дълбоката си тревога от поведението на опозиционните партии и от поведението на една от участвалите доскоро в мнозинството от вчерашното гласуване в комисията за промени в конституцията. "По отношение на опозицията не можем да имаме претенции и следва да оставим на собствената им преценка дали да гласува, мотивирана от байганьовски страсти, но по отношение на мнозинството отказът от съдебна реформа е отказ от отговорност за управлението и стабилността на държавата", каза Кънев, след което призова за ясна позиция от страна на Калфин.

Вчера на заседанието на комисията за промени в конституцията законопроектът внесен от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от депутатите от БДЦ беше отхвърлен. Срещу поправките в конституцията освен неучастващите в управлението БСП, ДПС и "Атака" са и от АБВ, като техният представител гласува против. Изказването на Кънев премина през оценка на референдума в Гърция, като по думите му южната ни съседка е достигнала до тук заради дълго отлагани реформи. "Категоричният отговор "не" на проведеният референдум в Гърция безспорно изразява суверенната воля на гръцкия народ към подкрепа на правителството, но не дава отговор на кризата.

Европейският съюз е и трябва да остане общност на общи задължения и принципи, на спазване на правилата и солидарността между народите", каза Кънев. Според него гърците не са изпълнили мерките, които са довели до стабилност в Испания, Ирландия и други държави. "Когато Европейският съюз е изправен пред редица предизвикателства е необходим общ политически език. Ценим Гърция в качеството и на партньор, имаме интерес от положителния изход на преговорите, за да се гарантира стабилност на съюза", каза Кънев.

Гърция стигна до тук заради дълго отлагани пенсионни реформи, непрозрачно изразходване на средствата и възход на политическия популизъм, каза Кънев. Според него урокът за България от ситуацията трябва да бъде, че е необходимо да засилим борбата с корупцията и да осъществим по-бързо съдебната реформа. Успехът на съдебната реформа е задължителен, настоя Кънев, след което изрази тревогата си от вчерашното гласуване. БГНЕС припомня, че предложението за промените в конституцията не мина след гласуване, при което 5 депутати бяха "за", 6 "против", а 1 се въздържа. От заседанието отсъстваха депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев и Емил Димитров от Патриотичния фронт.

Работници от ТЕЦ "Бобов дол" са уволнени след протест за забавени заплати

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/08/2568833_rabotnici_ot_tec_bobov_dol_sa_uvolneni_sled_protest_za/?ref=rss


Работници и специалисти от ТЕЦ "Бобов дол", които са участвали в протеста от 11 юни заради забавени заплати, са били уволнени, съобщи БНР.

Синдикалисти уточниха, че става дума за до 30 души, сред които действително има и такива, които са протестирали преди около месец пред входа на централата. Те са разпознати по видеокамери или по магнитната им карта, с която влизат – нямали са право да напускат тогава централата, нарушили са вътрешната дисциплина и реда и затова са наказани. ...

Една четвърт от слънчевите очила у нас са опасни

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860544

Една четвърт от слънчевите очила са опасни, защото не отговарят на европейските изисквания и може да навредят на очите ви, съобщава „Телеграф”. Това е показала извънредна проверка на Държавната агенция за метеорологичен надзор.
Инспекторите проверили над 150 магазини, в които имало 224 различни модела слънчеви очила.
Една четвърт от слънчевите очила са опасни, защото не отговарят на европейските изисквания и може да навредят на очите ви, съобщава „Телеграф”. Това е показала извънредна проверка на Държавната агенция за метеорологичен надзор. Инспекторите проверили над 150 магазини, в които имало 224 различни модела слънчеви очила.

Водещи икономисти призоваха Меркел да промени курса по гръцката криза

http://www.bnews.bg/article-137963

Предписаното лекарство от Брюксел изцеждало кръвта на пациента, а не лекувало заболяването.

Ципрас се бори за 7 млрд. евро кредити от ЕС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4860555

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се бори за 7 млрд. евро мостови кредит за два месеца от Европейския съюз. После ще се договаря новия спасителен пакет от 50 млрд. евро. Това съобщава италианската информационна агенция ANSA, като се позовава на италиански евродепутат.
Ципрас иска парите, за да посрещне спешните нужди на страната - да покрие
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се бори за 7 млрд. евро мостови кредит за два месеца от Европейския съюз. После ще се договаря новия спасителен пакет от 50 млрд. евро. Това съобщава италианската информационна агенция ANSA, като се позовава на италиански евродепутат. Ципрас иска парите, за да посрещне спешните нужди на страната - да покрие

Жителите на Сопот възстановиха опожарения от вандали параклис

http://www.cross.bg/sopot-ikoni-paraklis-1472897.html

/КРОСС/Параклисът "Свети Георги" над Сопот, който беше опожарен от вандали миналата седмица, беше почистен и боядисан от жителите на града. Броени дни след вандалския акт, при който бяха изгорени 60 икони, Светата обител отново отвори врати за миряни. Десетки нови икони, дарени от вярващи от цялата страна бяха донесени с шествие в опустошения храм. Жителите на Сопот сами възстановиха параклиса. Измихме го първо целия параклис и на другия ден почнахме веднага да го боядисваме, събрахме и повече икони така. Обаждат се от цялата страна, даже имахме от Пловдив, от София имаме икони, каза пред БНТ Атанас Николов от Сопот.  Сътрудник на Руското посолство дари уникална икона на Св.Георги, изработена от кехлибар. Тази икона е достойна тука за обществото за православния български народ, който живее тука, каза Емил Михов.  Архиерейският наместник на Карловската духовна околия благодари на всички дарители от страната. Свещено иконом Марко - архийейрейски духовник на Карловска духовна околия: Аз бях лично много изненадан и възхитен....и се радвам и смея да кажа, че е жива църквата. В следващите дни предстои да бъде реставрирана и останалата част от опожарения параклис.  

Оборотите в бензиностанциите нарастват, в магазините за храни намаляват

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/07/08/2568832_oborotite_v_benzinostanciite_narastvat_v_magazinite_za/?ref=rss


Оборотите на магазините през май нарастват с 0.2% спрямо април и с 0.8% спрямо същия месец на 2014 г., съобщи Националният статистически институт.  

Увеличението спрямо предходния месец се дължи на нарасналите приходи от продажби на автомобилни горива - с 1.1%, лекарства - с 0.8%, на електронната търговия - с 0.7%, на компютърна и комуникационна техника - с 0.6% и на дрехи и обувки - с 0.4%. 

В същото време статистиката отчита спад при продажбите на храни, напитки и цигари...

Кои са най-умните породи кучета (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/koi-sa-naj-umnite-porodi-kucheta-video-6039074

Сред най-умните породи са австралийското пастирско куче, ротвайлерите и лабрадорите ретрийвъри

До дни гръцките банки може да останат без пари в наличност

http://www.moreto.net/novini.php?n=294568

През следващите два дни гръцките банки може да започнат да изпитват недостиг от пари в наличност, ако правителството не сключи спешно споразумение за възобновяване на финансовата помощ с международните кредитори, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с гръцката финансова система.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване