Китайци изследват дъното на Марианската падина

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255898_%D0%9A%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%86%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B4%D1%8A%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%

Китайски учени ще изследват дъното на Марианската падина с помощта на нов дълбоководен апарат, съобщи в."Саут Чайна морнинг пост". Предвижда се още през октомври тази година да бъде дадено началото на проекта. Батискафът с китайските учени трябва да се спусне в най-ниската точка на Световния океан, в т.нар. Бездна на Чалънджър. Дълбочината й се определя на 11 000 метра.От 1960 г. досега до едно от най-тайнствените и труднодостъпни места на планетата са достигали само трима души. Световноизвестният американски кинорежисьор Джеймс Камерън последен се спусна с батискафа си "Дийпси чалъндж" до най-дълбокия участък от Марианската падина. Преди режисьора на "Аватар" и "Титаник" през 1960 г. в Бездната на Чалънджър се се спускали единствено швейцарският учен Жак Пикар и капитанът от ВМС на  САЩ Дон Уолш. Те престояват със своя батискаф "Триест" на дъното само 20 минути.Марианската падина е най-дълбоката известна океанска падина, както и най-дълбокото място в земната кора. Намира се в Тихия океан между Япония и Папуа Нова Гвинея, в непосредствена близост източно от Северните Мариански острови. Марианската падина е дълбока 11 км и дълга 2000 км. Дъното й се намира на 6366,4 км от центъра на Земята.

Остава горещо с температури между 33 и 38 градуса

http://pik.bg/остава-горещо-с-температури-между-33-и-38-градуса-news372571.html

Остава горещо с температури между 33 и 38 градуса

Над страната ще се задържи горещо и предимно слънчево, съобщиха от НИМХ. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще превали краткотрайно, на места и ще прегърми.

Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, София - 34°.

Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност и на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра около 20°.

По Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. Само на отделни места е възможно да превали краткотрайно. Вятърът ще е слаб, от югоизток. Максималните температури ще бъдат около 31°-36°, температурата на морската вода ще е около 25°-27°.

Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. /БГНЕС

Вещаят всемирен потоп до 30 години

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255897_%D0%92%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%8F%D1%82+%D0%B2%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD+%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BF+%D0%B4%D0%BE+30+%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8

Нови изследвания на американски учени показват, че нивото на водата в Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе досега. Какво очаква планетата, ако въпросното ниво се покачи с 5 метра, не се знае, но е очевидно, че дори 1-2 метра могат да доведат до катастрофални последствия.На същото мнение са и руски специалисти, които казват, че за първи пътпо време на експедиция в Арктика не са срещнали сериозни тороси – натрупани един върху друг ледени блокове. Това явно показва, че ледовете на Арктика се топят и някои учени вече са сметнали, че топенето ще приключи до 30 години. Преди това същото твърдение сподели и шефът на Норвежкия полярен институт Ян-Гунмар Винтер – арктическите ледове, които преди целогодишно покриваха Северния ледовит океан, сега започват да се топят в летния период. Освен това на места ледът е изчезнал напълно. Променила се е и скоростта на дрейф на младия лед, той се движи по-бързо от преди 100 години.Директорът на Центъра за климатични данни на САЩ Томас Карл отбелязва: "В последно време имаме възможността да наблюдаваме такива промени на процесите в климатичната система, каквито не сме виждали през цялата история на съвременния свят. Освен интезнивността и скоростта на процесите, които се случват на Земята, влияние оказва и човешката дейност, свързана със стремителното развитие на парниковия ефектв атмосферата."При покачване на нивото на Световния океан под вода ще се окажат източното крайбрежие на САЩ, Латинска Америка, северната част на Канада, Австралия, ще пострадат много големи европейски градове, включително и от "климатични бежанци".Преди близо месец учени от САЩ алармираха, че според тях към края на 2100 година количеството на дните, в което растенията могат да се развиват нормално ще намалее с 11 процента. Заради глобалното затопляне дърветата ще загубят функцията си да поглъщат въглеродния двуокис и вероятно ще започнат да го отделят, като това ще доведе до засилване на парниковия ефект.

АНС ще ликвидира данните за телефонните разговори на американците

http://svetoven.pogled.info/amerika/news/66411/ANS-shte-likvidira-dannite-za-telefonnite-razgovori-na-amerikantsite

/Поглед.инфо/ Американската агенция за национална сигурност реши да не пази в своята база данни сведения за телефонните разговори на американците за последните пет години.

МКС управлява роботи на Земята

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255896_%D0%9C%D0%9A%D0%A1+%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0+%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%97%D0%B5%D0%BC%D1%8F%D1%82%D0%B0

Джойстик, с помощта на който космонавти от Международната космическа станция ще управляват роботи на Земята, е доставен на МКС, съобщи за ТАСС научният ръководител на проекта "Контур-2" - заместник главният конструктор на ЦНИИ по робототехника и техническа кибернетика Владимир Заборовски. Апаратурата бе транспортирана с ракетата носител "Союз-ФГ", изстреляна от Байконур с пилотирания космически кораб "Союз ТМА-17М"."Скачването се състоя и научното оборудване вече е на борда на МКС. Изпълнението на програмата за космическите експерименти ще започне в началото на август", заяви Заборовски.Наземните роботи вече са готови за експеримента, в който участва и Германската космическа агенция.По думите на Заборовски "Контур-2" е важен елемент в подготовката по създаването на бази на Луната. "На лунната повърхност човек може да работи ограничено  време (не повече от няколко часа). А за създаване на лунни станции са необходими месеци и тази задача може да бъде изпълнена от роботи", поясни Заборовски.От орбита космонавтите трябва да управляват няколко робота, единият от които се намира в Мюнхен. Контролът на действията на машините ще се осъществява по три независими информационни канала - чрез ръчката на джойстика, чрез видеосигнал и с помощта на 3D модел на монитора, свързан с джойстика, където точно ще бъдат възпроизвеждани движенията на робота. Междувременно руското правителство взе решение да продължи експлоатацията на руския отсек на МКС до 2024 година, съобщи на пресконференция в Байконур ръководителят на "Роскосмос" Игор Комаров.Той изтъкна, че по този начин се дава добър пример как националните и политическите интереси трябва да се подчиняват на общочовешките ценности.Заместник-ръководителят на НАСА Уилям Герстенмайер коментира положително взетото от руските власти решение. "Продължаването на експлоатацията на МКС от страна на правителствата на Русия и Канада води до извода, че ние заедно ще се придвижваме напред", заяви Герстенмайер.Вицепрезидентът на Японската космическа агенция Такаши Хамазаки, който също присъстваше на пресконференцията, уточни, че японското правителство още не е взело решение за продължаване на своето участие в проекта МКС. "Този въпрос е в процес на обсъждане",заяви Хамазаки. При все това Японската космическа агенция настоява за удължаване на своето участие до 2024 година.Игор Комаров съобщи, че първото изстрелване на ракетата носител "Протон" след претърпяната авария ще се състои през  август. Той ще бъде осъществен с полезен товар. Ракетата носител "Протон" претърпя авария през май тази година. Тогава бе изгубен мексикански космически апарат. След това стартовете на този вид ракети бяха преустановени, припомня агенцията.

Земетресение 4 по Рихтер в Гърция, усетено и у нас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/Qt1LHjiqQ4U/

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция, на 27 км североизточно от Драма, 40 км югозападно от Смолян и на 180 км югоизточно от София, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Трусът е регистриран в 7:03 ч. тази сутрин, с дълбочина 0 км.

По данни на Геофизичния институт на БАН земният трус е с магнитуд 3,6 по Рихтер и дълбочина 15 км.

Няма данни за пострадали и материални щети.

Немски учени наблюдаваха поглъщане на звезда

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255895_%D0%9D%D0%B5%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%83%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%BD%D0%B0%D0%B1%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%85%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D1%8A%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%B7

Немски астрономи "уловиха" гигантска черна дупка в процес на активно поглъщане на намиращата се на близко разстояние от нея звезда, като се позоваха на информация в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.Група учени от института "Макс Планк" за извънземна физика - Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics (MPE), работейки с архивни данни от Слоановия дигитален небесен обзор (Sloan Digital Sky Survey) - проект за картографиране на цялата небесна сфера, са открили странни измененияв един от наблюдаваните обекти, който е в каталога под номер J0159+0033.Сравнявайки данните с направени преди това снимки в тази област с помощта на рентгеновите телескопи "Чандра" на НАСА и "ХММ-Нютон" на ЕКА, учените са стигнали до извода, че наблюдават процеса на поглъщане на звездата от гигантска черна дупка, чиято маса надхвърля 100 милиона пъти тази на Слънцето. Към този момент това е най-голямата черна дупка, "уловена" как поглъща разположената наблизо звезда. Междувременно стана известно, че астрономи са наблюдавали галактики, формирани 800 милиона години след Големия взрив.По-малко от 1 милиард години след Големия взрив Вселената е била изпълнена от непрозрачна водородна мъглаТя се отличавала с това, че поглъщала ултравиолетовото лъчение от съвсем млади галактики. След това преминала през период на рейонизация. Свързаната с рейонизацията енергия може да произхожда от светлината, генерирана от първото поколение звезди или от интензивното лъчение от материя при падането й в централните черни дупки на първите галактики. Нови наблюдения с телескопа АЛМА (Atacama Large Millimeter Array -ALMA) на Европейската южна обсерватория позволиха да се разкрие макар и частично тази загадка, съобщи сп. "Сианс е авнир".Телескопът бил насочен към галактики, формирани около 800 милиона години след Големия взрив. В една от тях, кръстена BDF 2399, телескопът уловил слаб, но ясен сигналгенериран от йонизиран въглерод, в покрайнините й. Въглеродът е сред съставките, които се използват за формиране на нови звезди. "Става въпрос за откриването на най-далечния досега подобен тип лъчение от галактика, формирана по-малко от 1 милиард години след Големия взрив. То ни дава възможност да присъстваме на формирането на първите галактики. За пръв път те не се появяват пред нас като петънца, а под формата на обекти с вътрешна структура", заяви Андреа Ферара от Скуола нормале супериоре в Пиза, Италия.Благодарение на получените данни, които ще бъдат допълнени с тези от нови наблюдения, астрономите ще опознаят по-добре структурата на първите галактики, приютили звезди и квазари, които са направили Вселената прозрачна.

БАН се разграничи от доклада за опасните Е-та на свой учен

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255894_%D0%91%D0%90%D0%9D+%D1%81%D0%B5+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B

Институтът по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев” към БАН се разграничи от доклада на своя учен доц. Георги Милошев за опасните Е-та в храните, които увреждат човешката ДНК. На сайта на научната институция беше публикувано съобщение на ръководството й, в което се посочва, че „направените твърдения за ефектите върху човешкото здраве на изследваните от доц. Георги Милошев хранителни добавки представляват негово лично мнение и не могат да се тълкуват или приемат като официална позиция на Института по молекулярна биология (ИМБ) „Акад. Румен Цанев” към БАН”. От института добавят, че не са били информирани за намерението на доц. Милошев да представи публично данните си, както и че те не са били обсъждани на научен съвет, каквато е нормалната практика. Миналата седмица на специална пресконференция доц. Милошев обяви, че шест от добавките в храните, означени с Е и номер, увреждат ДНК и могат до доведат до онкологично и друго заболяване.  За проучването е била уведомена и Европейската агенция по безопасност на храните. От там отговорили, че в проучването на лабораторията „има някои слабости и ограничения”. В становището, подписано от директора на института доц. Ива Угринова, се казва още, че за да бъдат популяризирани и приети в публичното пространство подобни изследвания, касаещи социално значими проблеми, се изисква много по-задълбочен научен подход, с използване на множество различни, допълващи се експериментални методи.

28 юли в историята

http://www.moreto.net/novini.php?n=296524

Събития 1330 г. — В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а Михаил Шишман умира три дни по-късно (31 юли 1330) от раните си и в плен.

Депутатите решават днес за искането на президента за референдум по изборните въпроси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2580307_deputatite_reshavat_dnes_za_iskaneto_na_prezidenta_za/?ref=rss


Народното събрание трябва да се произнесе днес по искането на президента Росен Плевнелиев заедно с местните избори на 25 октомври да се произведе и референдум по три въпроса - мажоритарен избор, задължително и електронно гласуване. Обсъждането е в дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента, а президентът ще направи обръщение.

Държавният глава внесе искането си в началото на юни. Намерението си за национално допитване по изборната система той обяви още в началото на...

Наблюдател на ОССЕ - ранен в Широкино, в Донецк

http://svetoven.pogled.info/news/66410/Nablyudatel-na-OSSE-ranen-v-SHirokino-v-Donetsk

/Поглед.инфо/ Наблюдател на ОССЕ бе ранен докато изпълняваше задълженията за мониторинг на ситуацията в Широкино, Донецка област.

Загубите за българското земеделие от руските санкции превишават 40 млн. евро

http://pik.bg/загубите-за-българското-земеделие-от-руските-санкции-превишават-40-млн-евро-news372569.html

Загубите за българското земеделие от руските санкции превишават 40 млн. евро

Загубите на селското стопанство на България от продоволственото ембарго, въведено от Русия в отговор на санкциите на ЕС, по последни данни възлизат на 82 млн. лева.

Това съобщи министърът на земеделието и храните на България Десислава Танева, предаде REGNUM, цитиран от Фокус. По думите й, най-големи загуби е понесъл секторът на млякото и млечните продукти, възлизащи на 44 млн. загубите за производителите на плодове и зеленчуци се оценяват на 22 млн. лева.

Останалата сума се пада на месния и преработващи сектор. 

Забраниха излъчването на мач от "В" група, ако има такова от "А"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893857

След поправката “анти-ЦСКА” в турнира за купата БФС удари още веднъж по аматьорските клубове.
След жребия за Югозападната “В” група на работна среща бе съобщено, че програмата ще бъде изработена допълнително заради забраната да има пряко предаване на срещи от третия ешелон, когато в ефира има такива от елитната група.
След поправката “анти-ЦСКА” в турнира за купата БФС удари още веднъж по аматьорските клубове. След жребия за Югозападната “В” група на работна среща бе съобщено, че програмата ще бъде изработена допълнително заради забраната да има пряко предаване на срещи от третия ешелон, когато в ефира има такива от елитната група.

Сама жена с $ 36 млн.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4893578

Допреди седмица светът завиждаше на Григор Димитров. С основание - делеше едно легло с една от най-красивите дами в спорта, а и от най-богатите! Мария Шарапова е заработила 35 821 151 долара само от наградни фондове. Два пъти по-малко от Серена Уилямс, но почти двойно от последната направила Голям шлем Щефи Граф.
Допреди седмица светът завиждаше на Григор Димитров. С основание - делеше едно легло с една от най-красивите дами в спорта, а и от най-богатите! Мария Шарапова е заработила 35 821 151 долара само от наградни фондове. Два пъти по-малко от Серена Уилямс, но почти двойно от последната направила Голям шлем Щефи Граф.

Путин за САЩ, ЕС, ФИФА и тероризма

http://svetoven.pogled.info/news/66409/Putin-za-SASHT-ES-FIFA-i-terorizma

/Поглед.инфо/ В пространно интервю за швейцарската медия RTS президентът на Русия Владимир Путин коментира най-актуалните въпроси от световната политика.

Камбаните удариха за Варуфакис

http://www.grreporter.info/kambanite-udarikha-za-varufakis/17650

Днес се очаква Върховният съд на Гърция да се обърне към парламента, за да се потърси наказателна отговорност от бившия финансов министър

прочети повече

НАТО заседава извънредно по искане на Турция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/28/2580367_nato_zasedava_izvunredno_po_iskane_na_turciia/?ref=rss


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свиква днес извънредно заседание на Северноатлантическия съвет - посланиците на 28-те страни в НАТО, по искане на Турция.

Съветът на НАТО ще разисква проблеми на сигурността след самоубийствения атентат миналата седмица в турския град Суруч, в който загинаха 32 души, и последвалите турски военни действия срещу "Ислямска държава" и Кюрдската работническа партия (ПКК), предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

НАТО съобщи в декларация...

Осъдиха австралийка за секс с 12-годишен

http://asia.actualno.com/Osydiha-avstralijka-za-seks-s-12-godishen--news_486904.html

Австралийка, имала сексуални отношения с 12-годишния приятел на дъщеря си, бе осъдена на 6 г. затвор. Името на прелъстителката не се съобщава, знае се само, че е 40-годишна. По мнението на съда вината ѝ е особено голяма, тъй като "използвала за удовлетворяване на своите емоционални и физиологически потребности непълнолетно момче, оставяно често под нейна опека". Сексуалните отношения между двамата започнали през април 2012 г. По нейните собствени признания жената имала проблеми със съпруга

Бизнесменът, който празнува в Античния театър не разбира къде е проблемът

http://plovdiv.actualno.com/Biznesmenyt-kojto-praznuva-v-Antichnija-teatyr-ne-razbira-kyde-e-problemyt-news_486913.html

Аз много съм изненадан за този шум, не виждам нищо нередно. Спазили сме всички разпореждания, подали сме молба до община. Това каза пред Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, чието парти в Античния театър в Пловдив предизвика възмущението на пловдинчани. Самуилов се извини на пловдивчани и обяви, че ще направи дарение, като организира благотворителна изложба. "Гостите на партито бяха чужденци, ние популяризирахме дейността на античния театър", убеден бе в правотата си бизнесменът. Воде

МОСВ: Реките понижават нивата си

http://society.actualno.com/MOSV-Rekite-ponijavat-nivata-si-news_486918.html

Днес и утре реките ще се понижават или ще остават без промяна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите(МОСВ). Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в цялата страна. Горещо – с максимални температури 35-38 градуса. В Черноморските области: Добрич – горещо с максимални температури 35-36 градуса, по брега на морето 30-33 градуса, Варна – горещо с максимални температури 34-36 градуса, по брег

Надявам се, че зрителите са разбрали - с вас няма да имам този късмет

http://cite.actualno.com/Nadjavam-se-che-zritelite-sa-razbrali---s-vas-njama-da-imam-tozi-kysmet-news_486917.html

Надявам се, че зрителите са разбрали - с вас няма да имам този късмет. Това каза Виктор Николаев на Георги Саумилов, който коментира пред Нова телевизия, че не разбира защо е целият шум около партито му в Античния театър в Пловдив.

1500 лв. глоба за леда от свинарник, използван в половината Слънчев бряг

http://burgas.actualno.com/1500-lv-globa-za-leda-ot-svinarnik-izpolzvan-v-polovinata-Slynchev-brjag-news_486916.html

Ледът за заведенията в половината Слънчев бряг се е произвеждал при "невъобразимо нехигиенични условия". Това съобщи д-р Георги Митев, шеф на областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Последно оборът е бил свинарник, предаде БГНЕС. Това е много опасно, защото при едно евентуално хранително натравяне причините ще се търсят в храната, а всъщност виновник ще се окаже ледът, казва експертът. "С 1500 лева ще бъде глобен собственикът на машините, с които е произвеждан ледът", каза пред

Продължаваме напред

http://viewpoint.actualno.com/Prodyljavame-napred-news_486925.html

Няколко месеца преди да родя, твърде объркана от пищното изобилие от бебешки колички, които се предлагат на този изстрадал свят (с маншони за ръце, с три колела, с каучукови гуми, с джанти, с пет врати, багажник, поставка за чаша, телевизор и фритюрник), реших, че един очевидно толкова сложен въпрос не може да бъде решен в уединение и спешно инициирах референдум сред компетентната Фейсбук общественост. В моите представи количката беше една елегантно изглеждаща конструкция, тежаща около тр

Майка търси детето си, обявено за починало преди десетилетие

http://petel.bg/Mayka-tarsi-deteto-si--obyaveno-za-pochinalo-predi-desetiletie__121174

Стотици са трогателните публикации на хора, търсещи своите родители, деца или роднини чрез групата "Къде си?". Повечето са качвани по...

Чудотворната вода на Плиска вече е до колене

http://petel.bg/CHudotvornata-voda-na-Pliska-veche-e-do-kolene__121175

Свещеното аязмо до Голямата базилика в Плиска е исторически и археологически факт, но искрено се надявам то наистина да стане легендарно....

Прогноза за времето - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=296541

За цялата страна е обявен жълт код, заради опасно горещо време. Във Варна максимални температури ще са между 34-36 градуса, по брега на морето 31-33 градуса. Временни увеличения на облачността ще има на места в Северна България. Днес ще е горещо и предимно слънчево.

Жълт код в цялата страна заради горещини

http://pik.bg/жълт-код-в-цялата-страна-заради-горещини-news372568.html

Жълт код в цялата страна заради горещини

Жълт код е обявен за 28 юли в цялата страна заради опасно високи температури. Горещините ще достигнат пика си във вторник, сряда и четвъртък тази седмица.

Температурите във вторник ще бъдат между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново.

По Черноморието градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса.

В София максималната температура също ще бъде 34 градуса. Над страната ще се задържи горещо и предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще превали краткотрайно, на места и ще прегърми.

Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност и на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра около 20°.

По Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. Само на отделни места е възможно да превали краткотрайно. Вятърът ще е слаб, от югоизток. Температурата на морската вода ще е около 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. /БГНЕС 

Спортът по телевизията във вторник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4893559

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Етиен Леви ударно купува бира, гости от Германия впечатлени от пивото ни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893867

Етиен Леви удари личния си рекорд да пазарува бира тези дни. Причината бе гостуването за няколко дни на племенницата му Роз Мари от Германия заедно с приятеля си Райнер, който се впечатлил от качествата на българското пиво, както и от красотата на Стария Пловдив. Етиен домакинства и на близките си от Израел.
Етиен Леви удари личния си рекорд да пазарува бира тези дни. Причината бе гостуването за няколко дни на племенницата му Роз Мари от Германия заедно с приятеля си Райнер, който се впечатлил от качествата на българското пиво, както и от красотата на Стария Пловдив. Етиен домакинства и на близките си от Израел.

АТОР: България рискува да посрещне тази година с 20% по-малко руски туристи

http://pik.bg/атор-българия-рискува-да-посрещне-тази-година-с-20-по-малко-руски-туристи-news372565.html

АТОР: България рискува да посрещне тази година с 20% по-малко руски туристи

Туристическият поток от Русия за България към края на туристическия сезон може да намалее с 20% в сравнение с 2014 г. Това съобщава Асоциацията на туристическите оператори в Русия (АТОР), позовавайки се на българското Министерство на икономиката, предаде руският туристически портал Svali.ru, цитиран от Фокус.

АТОР отбелязва, че Русия е единственият голям пазар, на който този сезон се наблюдава намаляване на туристическата активност. 

Другите държави, от които в България традиционно пристига голямо количество почиващи, продължават да показват стабилен ръст. Очаква се броят на туристите от Германия, Франция и Гърция в края на сезона да има ръст от 5%.

От Турция, Израел и Австрия с 10% и повече. Броят на британските туристи ще запази миналогодишното си ниво. 

В Непал принесоха в жертва дете

http://asia.actualno.com/V-Nepal-prinesoha-v-jertva-dete--news_486898.html

В непалско село е било извършено жертвоприношение на дете с цел оздравяването на друго, съобщава Ройтерс. Тялото на 10-годишния Дживан Кохара е било открито на полето край село Кудия, намиращо се до границата с Индия. По огледа му е установено, че главата на детето е била почти напълно отрязана. Което означава, че Дживан е бил принесен в жертва. Разследването показало, че убийството е било поръчано от местен жител на име Кодай Хариджан. Няколко дни преди това той се обърнал към селския ма

Косово наникъде

http://balkani.actualno.com/Kosovo-nanikyde-news_486906.html

Две трети от косоварите са на възраст под 30 години, а безработните са значително повече. Ако успеят да си намерят работа, то заплащането е незначително. Затова все повече, особено млади хора искат да напуснат страната. Пешеходната зона в центъра на Прищина е любимо място на местните - за разходки, за покупки и всякакъв вид забавления. Мястото е пример за това как иска да изглежда Косово - като истинска държава със светска столица и европейски стил на живот. Съвсем не на всички обаче им е

1 загинал и 25 ранени в катастрофи

http://crime.actualno.com/1-zaginal-i-25-raneni-v-katastrofi-news_486907.html

Един човек е загинал, а други 25 са ранени, от които двама са с опасност за живота при станалите 21 катастрофи през изминалото денонощие в страната. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В София са станали 77 леки катастрофи и една тежка, при които е ранен един човек.

Пети ден гасят гората над Рилския манастир, опасност от пожари в цялата страна

http://society.actualno.com/Peti-den-gasjat-gorata-nad-Rilskija-manastir-opasnost-ot-pojari-v-cjalata-strana--news_486901.html

Пети ден продължава гасенето на пожара над Рилския манастир. Огънят е овладян, но остават да пушат две огнища - северозападното - в посока билото на Долев връх и югоизточното – към левия приток на река Друшлявица, съобщи БГНЕС. На терен работят днес 130 души – от МО 33-ма, "Югозападно държавно предприятие" – горски служители – 39 души, Национален парк Рила – 13, служители на манастира – 5 и 40 пожарникари. Днес се работи предимно на терен, правят се пол

Прясно мляко и цветни шедьоври с 3D принтирането

http://sciencelogy.actualno.com/Prjasno-mljako-i-cvetni-shediovri-s-3D-printiraneto-news_486909.html

В последно време 3D-printing манията обхвана целия свят. Невероятен напредък за медицина, архитектура, дизайн и какво ли още не. Най-новата мода в технологичния свят. А и отвъд него. Но за разлика от повечето бързоотминаващи и далеч не толкова важни тенденции, 3D принтирането със сигурност ще вълнува още дълго съзнанието на креативни изобретатели и любопитни читатели. Иновативната технология съществува още от далечната 1984 г., когато Чък Хъл създава първата 3D печатарска машина. Оттогава до дн

Кметът на Созопол за оградата на пътя: За доброто на хората е

http://petel.bg/Kmetat-na-Sozopol-za-ogradata-na-patya--Za-dobroto-na-horata-e__121171

Оградата на пътя пътя Созопол-Приморско е поставена за доброто на хората. Това обясни в сутрешния блок на bTV кметът на Созопол Панайот...

Свещеник от Банско катастрофира тежко

http://petel.bg/Sveshhenik-ot-Bansko-katastrofira-tezhko__121172

Свещеникът от Банско отец Костадин Калайджиев пострада при катастрофа с личния си автомобил в съседния град Добринище, съобщи struma.bg....

Тони Димитрова имала страх от морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893801


ЖЪЛТИНИТЕ

Тони Димитрова се страхувала от морето, затова не припарвала във водата. Бургаската певица имала фобия от малка и изпитвала ужас от вълните и огромната площ вода. От време на време тя лежала на плажа, но във водата влизала само до глезените.
Потърсихме Тони Димитрова и ето какво каза тя.



Лъжа е, разбира се.
ЖЪЛТИНИТЕ Тони Димитрова се страхувала от морето, затова не припарвала във водата. Бургаската певица имала фобия от малка и изпитвала ужас от вълните и огромната площ вода. От време на време тя лежала на плажа, но във водата влизала само до глезените. Потърсихме Тони Димитрова и ето какво каза тя. Лъжа е, разбира се.

Преглед на печата от 28 юли

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2580744_pregled_na_pechata_ot_28_juli/?ref=rss


Държавно управление

Сега

Съдът вече масово отказва подслушване
Националното бюро за контрол на СРС отчете спад на разрешенията с 40%

Ще се въвежда семейно облагане за здравните вноски
Смел пациент е този, който отива при лекар с 400 лв. заплата, заяви Москов

Новинар

Пускаме жалби до институциите през телефона и таблета
Сигнализираме за нередности по-бързо през есента

Монитор

МОН с акция срещу фиктивно...

Президентът ще направи обръщение към НС

http://pik.bg/президентът-ще-направи-обръщение-към-нс-news372560.html

Президентът ще направи обръщение към НС

Президентът Росен Плевнелиев днес ще направи обръщение към 43-ото Народно събрание. Обръщението е по повод внесеното от държавния глава предложение за произвеждане на национален референдум.

Президентът предлага референдум с три въпроса: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?"; "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Обсъждането на предложението е заложено като точка 3 в програмата на извънредното заседание на Народното събрание. /БГНЕС 

Десетки атакуваха сцената на "Х Фактор" в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893815

Кастингите за “Х Фактор” в София започнаха в понеделник преди обяд. Десетки кандидати за слава се подредиха във фоайето на НДК, за да се явят на предварителните прослушвания. С окуражителни реплики ги подкрепяха водещите на шоуто Мария Игнатова и Алекс Раева.
Братята Иво и Пламен, Невена Пейкова от предишното издание на риалити формата заедно с
Кастингите за “Х Фактор” в София започнаха в понеделник преди обяд. Десетки кандидати за слава се подредиха във фоайето на НДК, за да се явят на предварителните прослушвания. С окуражителни реплики ги подкрепяха водещите на шоуто Мария Игнатова и Алекс Раева. Братята Иво и Пламен, Невена Пейкова от предишното издание на риалити формата заедно с

21 000 бежанци за месец в Македония

http://balkani.actualno.com/21-000-bejanci-za-mesec-v-Makedonija--news_486896.html

В съседна Република Македония след 19 юни до днес официално статут на бежанец са поискали 20 605 души. Това съобщиха от вътрешното министерство в Скопие. Само за три дни 1853 души са подали документи с това искане. 15 038 от тях са мъже, 2729 жени и 2647 са малолетни. Статут на бежанец са получили 41. Най-много имигранти има от Сирия - 15 290, Афганистан - 1543 Ирак - 1172, Пакистан - 676, Сомалия - 456, Палестина - 396, Конго - 277 и Камерун - 124. Преди два дни македонската държавна теле

Бизнесменът, организирал парти в Античния театър в Пловдив: Изненадан съм от интереса

http://petel.bg/Biznesmenat--organiziral-parti-v-Antichniya-teatar-v-Plovdiv--Iznenadan-sam-ot-interesa__121169

Аз съм много изненадан за този интерес към това събитие. Това коментира в ефира на Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, който...

Днес и утре ще бъдат най-горещите дни в годината

http://petel.bg/Dnes-i-utre-shhe-badat-nay-goreshhite-dni-v-godinata__121170

Жегите не спират - днес и утре се очаква да бъдат най-горещите дни в годината. Остава в сила жълтият код за високи температури, предава Нова...

Депутатите заседават извънредно

http://pik.bg/депутатите-заседават-извънредно-news372559.html

Депутатите заседават извънредно

Депутатите ще заседават извънредно днес от 11.00 до 17.00 часа. В дневния ред е предвидено проект за решение за удължаване срока на действие на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България към 31 януари 2015 г., с вносител Валери Симеонов.

В дневния ред е и проект за решение за избиране на комисия за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман. Има две кандидатури – на Мая Манолова от БСП и на досегашния Константин Пенчев, предложен от Реформаторския блок.

Друга точка в дневния ред е предложение за произвеждане на национален референдум с трите въпроса, зададени от президента Росен Плевнелиев: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните реферндуми; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите.

Четвъртата точка от дневния ред на извънредното заседание е второ четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Министерски съвет. /БГНЕС 

Религиозен календар за 28 юли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893295

Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен
От 70-те свети апостоли тези били избрани за дякони в Ерусалим. Било им поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Св. Прохор придружавал ап. Петър. После станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение. Бил убит от езичниците. Св. Никанор бил убит от юдеите. Св.
Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен От 70-те свети апостоли тези били избрани за дякони в Ерусалим. Било им поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Св. Прохор придружавал ап. Петър. После станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение. Бил убит от езичниците. Св. Никанор бил убит от юдеите. Св.

Камерън: Няма нужда от нов референдум за Шотландия

http://europe.actualno.com/Kameryn-Njama-nujda-ot-nov-referendum-za-Shotlandija--news_486893.html

Няма необходимост от провеждане на нов референдум за независимостта на Шотландия, тъй като предишният, на който идеята бе отхвърлена, има законна сила. Това заяви премиерът на Великобритания по повод новата инициатива на шотландските националисти. "Важното е, референдумът имаше законна сила и окончателно приключи въпроса, така ме не виждам нужда да се провежда още един", каза Камерън, цитиран от "Гардиън". На 18 септември миналата година противниците на излизането на Шотландия от състава

Путин за САЩ, ЕС, ФИФА и тероризма

http://europe.actualno.com/Putin-za-SASht-ES-FIFA-i-terorizma-news_486895.html

В пространно интервю за швейцарската медия RTS президентът на Русия Владимир Путин коментира най-актуалните въпроси от световната политика. "Русия не иска конфронтация, но ще защитава своите интереси. Това, към което се стремим, е стратегически баланс на силите по целия свят. За военна заплаха от страна на Русия говорят или недобросъвестни хора, или такива, които разбират зле международната ситуация", заявява руският президент. "Надпреварата във въоръжаването започна в момента, когато СА

Резиденция на Тато стана старчески дом

http://petel.bg/Rezidentsiya-na-Tato-stana-starcheski-dom__121165

Част от бившата резиденция “Липник” на Тодор Живков край Русе стана луксозен старчески дом. Новите собственици от фирма “Тива Ком”,...

Добра новина! Оправят достъпа на инвалидите до морето

http://petel.bg/Dobra-novina--Opravyat-dostapa-na-invalidite-do-moreto__121167

Съоръжението "Водното конче" във Варна ще бъде поправено съвсем скоро, съобщи Нова телевизия, цитирана от Блиц. Новината идва, след като...

Земетресение събуди Смолян

http://petel.bg/Zemetresenie-sabudi-Smolyan__121168

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция близо до границата с България, съобщиха от...

24 чаши

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893852



Днес рожден ден има Силвия Жекова от отдел “Оживление”. Умна, млада и чаровна, тя усвоява и отстоява добрите черти на новата българска журналистика. Затова и от светския елит с доверие изповядват живота си пред нея, а тя го разказва увлекателно на читателите.
Желаем ѝ здраве и късмет. Честито!
Днес рожден ден има Силвия Жекова от отдел “Оживление”. Умна, млада и чаровна, тя усвоява и отстоява добрите черти на новата българска журналистика. Затова и от светския елит с доверие изповядват живота си пред нея, а тя го разказва увлекателно на читателите. Желаем ѝ здраве и късмет. Честито!

Аутопсията: Никой не е искал да убие Боби Кристина

http://petel.bg/Autopsiyata--Nikoy-ne-e-iskal-da-ubie-Bobi-Kristina__121162

Няма никакви видими следи някой да се е опитвал да убие Боби Кристина, сочат предварителните резултати от аутопсията, пише TMZ. Според...

Путин: Блатер заслужава Нобелова награда

http://petel.bg/Putin--Blater-zasluzhava-Nobelova-nagrada__121163

Президентът на ФИФА Сеп Блатер заслужава Нобелова награда, това заяви руският държавен глава Владимир Путин, цитиран от BBC Sport. "Хора...

Туристи превърнаха Рила в кебапчийница. Палят огън, където сварят, въпреки табелите

http://petel.bg/Turisti-prevarnaha-Rila-v-kebapchiynitsa--Palyat-ogan--kadeto-svaryat--vapreki-tabelite__121164

Няколко десетки туристи превърнаха района край Рилския манастир в кебапчийница, докато военни, пожарникари и доброволци се мъчеха да...

Вижте хороскопа си за днес

http://curious.actualno.com/Vijte-horoskopa-si-za-dnes-news_486888.html

Овен Днес няма да ви е ясно с какво точно искате да се занимавате. Хаосът, обхванал душата ви ще се пренесе и в останалите сфери в живота ви. Ако все още не сте ползвали отпуската си, направете го възможно най-бързо или поне в този горещ ден си останете у дома. Избягвайте изясняването на лични отношения, особено вечерта. Телец Днес няма да е един от най-леките ви дни, но мрънкането няма да ви помогне. Онези от вас, които са проявили пестеливост ще бъдат подготвени за неочакваните разходи.&nbs

4 по Рихтер в Гърция усетиха и в Смолян

http://smolyan.actualno.com/4-po-Rihter-v-Gyrcija-usetiha-i-v-Smoljan--news_486890.html

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 7,03 ч. тази сутрин с епицентър на 27 км североизточно от Драма, Гърция, на 40 км югозападно от Смолян и на 180 км югоизточно от София, с дълбочина 0 км. Според Геофизичния институт на БАН земният трус е с магнитуд 3,6 по Рихтер и дълбочина 15 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

Назначиха нов шеф на Фонд "Научни изследвания"

http://education.actualno.com/Naznachiha-nov-shef-na-Fond-Nauchni-izsledvanija-news_486891.html

Геновева Жечева ще бъде временно изпълняваща длъжността управител на Фонд "Научни изследвания" (ФНИ), съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Решението е било взето на експертна среща, инициирана от министър Тодор Танев, с представители на ръководството на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите. Жечева е началник на отдел "Транснационални научни инициативи" в дирекцията "Наука" на МОН и представител на министерството в Изпълнителния съвет на

10 заведения във Варненско са с положителни проби за антракс

http://varna.actualno.com/10-zavedenija-vyv-Varnensko-sa-s-polojitelni-probi-za-antraks-news_486892.html

Пробите за антракс, взети в 10 заведения във Варна, Кранево и Бяла, са положителни. Те остават затворени, докато им бъдат взети повторни проби. Причината за положителните проби е това, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани, уточняват от Агенцията за безопасност на храните. Дезинфекцията ще бъде повторена, ще бъдат взети нови проби и едва след като те излязат, това вероятно ще стане след 4-5 дни, тогава вече ще се вземе

На 28 юли рожден ден имат

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893842


Елена Лафазанова, актриса
Йордан Скорчев, член на НС на Първа инвестиционна банка
Иван Такев, журналист, шеф на пресцентъра на МОН
Александър Христов, треньор по бокс, световен и европейски шампион
Константин Андреев, дипломат
Явор Спасов, актьор и
Елена Лафазанова, актриса Йордан Скорчев, член на НС на Първа инвестиционна банка Иван Такев, журналист, шеф на пресцентъра на МОН Александър Христов, треньор по бокс, световен и европейски шампион Константин Андреев, дипломат Явор Спасов, актьор и

Отмениха процедурата за одитор на средства от ЕС

http://pik.bg/отмениха-процедурата-за-одитор-на-средства-от-ес-news372513.html

Отмениха процедурата за одитор на средства от ЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отмени като незаконосъобразно решение на министъра на земеделието, с което е открита процедура за определяне на Сертифициращ орган за плащанията, които прави ДФ "Земеделие" с европейски средства, пише "Стандарт". Сертифициращият орган трябва да направи одит на изплащаните по европейски проекти средства в периода 16 октомври 2014 г. - 15 октомври 2018 г.

Комисията е взела решението си след като е получила жалба от "Делойт България" ЕООД. КЗК е установила, че министърът се е позовал на насоките на Европейската комисия, но не ги е предоставил в техническата спецификация, което се явява съществен недостатък. Така участниците са били принудени да подпишат декларация, че ще се съобразяват с документ, с чието съдържание ще се запознаят впоследствие. С допуснатия пропуск в документацията за потенциалните участници не е възможно да спазят Закона за обществените поръчки, който изисква да се подготвят оферти, които да отговарят на условията на възложителя.

КЗК установила, че методиката за оценка на предложенията не съответства на Закона за обществените поръчки и не дава възможност за обективен избор на изпълнител. КЗК посочва, че на "Делойт България" трябва да бъдат възстановени разходите от 15 хил. лв. за заплатена държавна такса.

Св. мъченик Евстатий

http://celebrate.actualno.com/Sv-mychenik-Evstatij-news_486883.html

Светият мъченик за Христа Евстатий служил във войската. Тъй като бил християнин, бил хванат и доведен при управителя на град Анкира Корнилий. На разпита той смело изповядвал Христа и заради това без пощада го били, след това пробили петите му, и като го завързали с връв, го влачили от град Анкиpa до река Сахка, при което управителят вървял след него и гледал. Накрая го сложили в сандък и го хвърлили в реката. В това време по Божие изволение се явил Господен ангел и изнесъл сандъка от рек

Откриха защо възниква ракът

http://health.actualno.com/Otkriha-zashto-vyznikva-rakyt-news_486831.html

Ракът може да се развие не само поради увреждания на ДНК, но и при развитие на много редки дефекти в работата на белтъчните сигнални вериги в клетката, които я карат да се "бунтува" и да започне делене. Това са изяснили молекулярни биолози, публикували статия в сп. Oncogene. "В последните години влагаме милиони долари в разшифроването и изучаването на човешкия геном, надявайки се, че подобни изследвания ще ни позволят да предсказваме доколко ще бъде уязвим един или друг човек към различни видо

Ердоган: Продължаваме да удряме "Ислямска държава"

http://petel.bg/Erdogan--Prodalzhavame-da-udryame-Islyamska-darzhava__121156

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган информира лидерите на Франция, Катар и Саудитска Арабия относно продължаващите турски...

Гръцкият домат срива цената на родния

http://petel.bg/Gratskiyat-domat-sriva-tsenata-na-rodniya__121157

Ниско качествени гръцки зеленчуци заливат родния пазар и сриват цените на българската продукция. "През последните два месеца, особено...

Гърция възнамерява да спазва всички договорености с Европейския съюз

http://petel.bg/Gartsiya-vaznameryava-da-spazva-vsichki-dogovorenosti-s-Evropeyskiya-sayuz__121160

Правителството на Гърция възнамерява изцяло да спазва всички договорености с Еврогрупата и срещата на върха на еврозоната, каза...

Земетресение от 7 по Рихтер е регистрирано в Индонезия

http://petel.bg/Zemetresenie-ot-7-po-Rihter-e-registrirano-v-Indoneziya__121158

Силно земетресение с магнитуд 7.0 е регистрирано в индонезийската провинция Папуа, показват данните на USGS, цитирани от "Фокус". Трусът е станал в 06:41 часа сутринта (местно време), на близо 250 км западно от столицата на провинцията Джаяпура.

Шведи откриха потънала подводница с надпис на кирилица

http://petel.bg/SHvedi-otkriha-potanala-podvodnitsa-s-nadpis-na-kirilitsa__121161

Малка чуждестранна подводница е открита на дъното край източния бряг на Швеция, съобщи местен интернет сайт за търсачи на подводни...

Вашият хороскоп за деня

http://petel.bg/Vashiyat-horoskop-za-denya__121153

Овен  През този ден Вашият любим човек няма да разбира от шеги, или ще бъде много странен и неразбираем. Ще се наложи да сте максимално...

Температурите във Варна ще са до 36 градуса днес

http://petel.bg/Temperaturite-vav-Varna-shhe-sa-do-36-gradusa-dnes__121154

За цялата страна е обявен жълт код, заради опасно горещо време. Във Варна максимални температури ще са между 34-36 градуса, по брега на...

1919 платиха 3,8 млн. лв. на НОИ за стаж

http://petel.bg/1919-platiha-3-8-mln--lv--na-NOI-za-stazh__121159

1919 българи са си закупили осигурителен стаж от НОИ за първите три месеца на 2015 г., показва статистиката на осигурителния институт. Това са...

Над 64 затворници избягаха в Бразилия

http://petel.bg/Nad-64-zatvornitsi-izbyagaha-v-Braziliya__121155

Масово бягство от затвор в бразилския град Лондрина, най-малко 64 затворници са избягали от изправителната институция, предаде РИА...

Сключен е Букурещкият договор

http://chronicles.actualno.com/Skluchen-e-Bukureshtkijat-dogovor-news_486440.html

На 28 юли 1913 година е подписан Букурещкият договор. С него се слага край на Втората балканска война, известна още в историята като Междусъюзническата война. В този въоръжен конфликт България воюва с Румъния, Сърбия, Гърция, Черна гора и Османската империя. Благодарение на Букурещкия договор се сключва мир между тези държави. Междусъюзническата война започва на 16 юни 1913 година. Две седмици след нейното начало, България попада в тежко военно положение. Докато по-голямата част от българските

Опасно горещо време и днес

http://society.actualno.com/Opasno-goreshto-vreme-i-dnes-news_486881.html

Жълт код е обявен за 28 юли в цялата страна заради опасно високи температури, съобщи БГНЕС. Горещините ще достигнат пика си във вторник, сряда и четвъртък тази седмица. Температурите във вторник ще бъдат между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново. По Черноморието градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса. В София максималнат

Плевнелиев лично представя референдума пред депутатите

http://news.ibox.bg/news/id_1067623248

Държавният глава е подготвил обръщение към депутатите, което ще произнесе днес в парламента по време на извънредното пленарно заседание

Референдум, макар и само с един въпрос, ще има

http://pik.bg/референдум-макар-и-само-с-един-въпрос-ще-има-news372960.html

Референдум, макар и само с един въпрос, ще има

Референдум, макар и само с един въпрос, ще има.

След 15-минутната почивка Народното събрание гласува решение да се произведе национален референдум само с единия въпрос на държавния глава, а именно - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". За това да има референдум в крайна сметка, гласуваха 131 депутати, 31 бяха "против" и трима се въздържаха. Днес президентът Росен Плевнелиев направи обръщение към 43-ото Народно събрание по повод предложението за произвеждане на национален референдум по изборните права на гражданите. Според държавния глава референдумът е толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа.

Другите два въпроса, предложени от президента и отхвърлени бяха - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?", бяха отхвърлени. В обръщението си към депутатите относно въпроса, свързан с дистанционното гласуване, Плевнелиев по-рано заяви: "Държавата трябва да осигури възможност на всеки български гражданин да упражни правото си на вот.

Това включва и тези наши сънародници, които са зад граница. Ние всички сме им длъжници. Съвременният глобализиран свят, отворените граници, членството на България в ЕС отдавна трябваше да ни накарат да преосмислим своето възрожденско схващане за емигранта, като човек, който е тръгнал да търси своето развитие другаде. В съвременния свят всеки човек има възможността да учи и да работи, както в Родината си, така и по света. Съвременните технологии позволяват всеки българин да бъде част от обществено-политическия живот в страната, независимо къде се намира.

Да "внася" най-ценната валута - придобития си опит, осъзнатата гражданска позиция и да може да го направи отвсякъде. Днес живеем в ерата на информационните технологии, а разстоянията губят традиционното си значение. Наша е отговорността да осигурим възможност на всеки българин да покаже своята загриженост за Родината. Защото те ни виждат, те са с нас, макар и не физически, говорят си с нас – ежедневно от всяка точка на света чрез глобалните мрежи и комуникационни устройства. Това отдавна не е екзотичен лукс, а ежедневие за милиони българи. Много са ползите от дистанционното гласуване по електронен път, но най-важно е, че това ще бъде крачка в посоката, в която се развива човечеството. Ние вече ползваме ежедневно възможностите, които ни предоставят съвременните технологии.

Електронното гласуване е бъдещето, то със сигурност ще се случи. Въпросът е не дали, а кога. Уверен съм, че българските гласоподаватели ще могат да гласуват електронно в близко бъдеще - нека го направим навреме. Така над милион и половина български граждани по света ще могат да дадат своя принос за бъдещето на Родината. Не съм съгласен милиони българи да бъдат изключени от обществено-политическия живот само защото са намерили реализация в чужбина. Сънародниците ни зад граница не са безразлични към случващото се в Родината. Те имат отношение и мнение, като очакват да могат да упражняват конституционното си право на участие в избори и референдуми от всяка точка на света".

Българите търсят коли под 10 години

http://pik.bg/българите-търсят-коли-под-10-години-news372518.html

Българите търсят коли под 10 години

Българите търсят все по-нови автомобили, дори да купуват кола втора употреба. Вече не се търсят коли над 10 години, такива се купуват основно в Македония и Албания. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Любомир Доросиев, зам.-председател на Изпълнителния съвет на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Той коментира информацията от екоминистерството, че с 5% ще бъдат намалени екотаксите при покупка на нови автомобили, а с 3% ще бъдат увеличени за превозните средства, които са над 5-годишни като мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). Идеята е продуктовата такса (т. нар. екотакса) за нови коли да стане 138 лв. при 146 лв. в момента. За колите до 5 години екотаксата ще стане 194 лв. - сега е 200 лв. За автомобили от 5 до 10 години ще бъде увеличена от 253 лв. на 260 лв., а за превозни средства над 10 г. таксата ще нарасне от 267 лв. на 275 лв.

От Асоциацията на вносителите на автомобили смятат, че не трябва да се слага еднократна ставка при регистрацията на автомобила, а е по-удачно да има екокомпонент в пътния данък, за да се стимулира купуването на нови коли, заяви Любомир Доросиев.

 

Ще се пенсионираме до достигане на 65 години към 2037 г. за трета категория труд

http://pik.bg/ще-се-пенсионираме-до-достигане-на-65-години-към-2037-г-за-трета-категория-труд-news373057.html

Ще се пенсионираме до достигане на 65 години към 2037 г. за трета категория труд

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Това стана факт след приетите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) на второ четене.

Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете. Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пола към 2037 година за трета категория труд, стажът за пенсия също ще се покачва с по два месеца годишно до достигането на 40 години за мъжете и 37 години за жените към 2027 г. Необходимият осигурителен стаж е съответно 35 години и 2 месеца за жените и 38 години и 2 месеца за мъжете.

От 31 декември 2016 година възрастта за пенсиониране обаче се увеличава от първия ден на всяка календарна година, както следва: до 31 декември 2029 година възрастта за жените се увеличава с по 2 месеца за всяка календарна година, а от 1 януари 2030 – с по 3 месеца до достигане на 65-годишна възраст. За мъжете възрастта до 31 декември 2017 година ще се увеличава с 2 месеца, а от 1 януари 2018 г. - с по 1 месец всяка календарна година до достигане на 65 годишна възраст. В същото време от 31 декември 2016 година осигурителният стаж се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на осигурителен стаж от 37 години за жените и 40 за мъжете.

Корнелия Нинова от БСП изрази мнение, че в пенсионната реформа изисква държавническо отношение. Тя се обърна към вицепремиера Ивайло Калфин и изтъкна, че десет години се води разговор за пенсионната реформа и всички са стигнали до съгласието, че за да бъде устойчива една промяна, е нужно именно обществен и политически консенсус.

7.1 по Рихтер разтърси Индонезия

http://news.ibox.bg/news/id_651024329

Няма данни за загинали, ранени и големи материални щети

Храните най-евтини от година насам

http://pik.bg/храните-най-евтини-от-година-насам-news372529.html

Храните най-евтини от година насам

Храните са най-евтини от нас, а цените им са най-ниските от година насам. Това показват данните от Държавната комисия по стокови борси и тържища. Най-сериозно пада при търговията на едро цената на зеленчуците. Оранжерийните домати поевтиняват с цели 31,6% и килограм от тях се търгува за 67 ст. Градинските са малко по-скъпи на едро - 95 ст. за килограм, но и тяхната цена е поевтиняла с 22,6%.

Естествено поевтиняването на зарзавата е типично за сезона. Ако любимото ви ястие е шопската салата, освен по-евтини домати, можете да си вземете и зелени чушки за 1,18 лв. за килограм и да спестите 19,2% от стойността им спрямо миналата седмица, пише "Стандарт". Краставиците, гледани на открито, се продават по 94 ст, а оранжерийни за 77 ст за килограм. По-евтино е и олиото и вече се търгува на едро срещу 2,20 лв. Зелето се продава на борсите и тържищата средно по 35 стотинки, а пресните картофи по 59 ст.

От плодовете поевтиняват прасковите до 1,09 лева за кг. За сметка на това поскъпват ябълките до 1,57 лв. за кг и лимоните до 3,5 лв. Кравето сирене и каймата също поскъпват, но съвсем незначително. Пилешкото месо се предлага по 3,87 лева за килограм. Цената на захарта е 1.25 лева за килограм, брашното - 86 ст, а яйцата 18 стотинки за бройка.

 

100 дка борова и дъбова гора горят край Бобошево

http://pik.bg/100-дка-борова-и-дъбова-гора-горят-край-бобошево-news372982.html

100 дка борова и дъбова гора горят край Бобошево

Над 20 служители от Държавното горско стопанство в Дупница, Югозападно държавно предприятие и от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил участват в гасенето на горския пожар възникнал в землището на село Сопово, община Бобошево.

Пожарът е обхванал близо 100 дка борова и дъбова гора. За овладяването му е се използват – 4 пожарни автомобили, специализиран автомобил за гасене на горски пожари и водоноски. Към мястото е насочен и булдозер. На място са и екипи на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР.

Людмила Виденова: САЩ имат пръст в бежанското цунами в Европа, да поемат част от удара му

http://pik.bg/людмила-виденова-сащ-имат-пръст-в-бежанското-цунами-в-европа-да-поемат-част-от-удара-му-news373056.html

Людмила Виденова: САЩ имат пръст в бежанското цунами в Европа, да поемат част от удара му

България изгражда стена срещу бежанците от Турция. Турция изгражда стена срещу Сирия. Гърция и тя построи стена. Безкрайни разправии тресат Европа кой колко бежанци да поеме. Никой не ги иска, но не смее да го каже на глас. Защото всички знаем, че емигрант не се става от добро, а за добро. Стените стават все повече и по-високи. Какво се случи с нашия толкова "отворен" свят?

Или пак искаме да си го "затворим"? Тези, които са добре, ще си продължават добруването, онези, които са зле, няма да има къде да отидат на по-добро място. Само че това не е решението, защото рано или късно, стените ще бъдат срутени. Вече сме го гледали този филм. Вълната от емиграция, която залива Европа, се засили особено много след вълната от "революции" по южното Средиземноморие, ожесточаването на близкоизточните конфликти, след насилствената демократизация и модернизация на някои страни като Ирак, например. Но т. нар. западен свят, който водеше процесите, не си даде сметка, че само с бомби и санкции, няма да "цивилизова" незападния свят.

Или пък точно такава му е била сметката. Вместо да инвестира и помага, Западът играеше политически и военни игри. Тогава се надигна цунамито от бежанци, изпаднали в дива мизерия или подгонени като кучета от свои и чужди, наранени, оскърбени, ограбени, търсещи късче надежда, подслон, храна, училище, дом. Започна голямото преселение към "обетованата земя", където се живее добре – към Запада. Най-близо на запад е Европа. И приливната вълна я заля. Европа е твърде малка, твърде пострадала от кризи, от спасителни операции, от демографска криза, от безработица, а и от безпътица. Европа не може сама да устои на натиска, колкото и стени да построи. Вече се чуват гласове в самото сърце на Съюза да отпадне безвизовия достъп до най-богатите страни, което си е равносилно на нови паспортни "стени".

Доста по-назапад от надигналото се цунами са САЩ. Те много добре знаят какво е емигрантски натиск. САЩ и Европа, пък и всички разбираме, че докато има толкова драстични социални неравенства по географски признак, ще има емигрантски вълни. Тогава остава един въпрос: защо вместо да се инвестира във военни операции, в оръжие, в армия, в санкции, в стени, не се вложиха същите средства в помощ на икономическото развитие и повишаване на социалния статус на хората в държавите, които по нашите разбирания са изостанали, защото не са като нас. Някой може ли да каже колко пари са изхарчени, за да се предизвика емигрантското пришествие от Изток на Запад?

И някой може ли да изчисли, ако тези пари бяха вложени само в училища и в болници, дали щяхме да почнем пак да строим стени. Веднъж почнало обаче пришествието трудно може да бъде овладяно. Но пък ако САЩ са демократично, солидарно с Европа общество, не е ли в реда на нещата и те да поемат от ударите на емигрантското бедствие. Може да са през океана, но икономически могат да протегнат ръка на стария континент, пък и да укротят игрите на огън в далечните и удобни за тях самите дестинации. САЩ имат пръст в бежанското цунами, нека да поемат част от удара му. Дали някой има смелостта да го поиска. / ------------ Людмила Виденова, журналист. 

Рекордно ниски лихви по жилищните заеми

http://pik.bg/рекордно-ниски-лихви-по-жилищните-заеми-news372503.html

Рекордно ниски лихви по жилищните заеми

Средната лихва по новите жилищни заеми отново се е понижила през юни, показват последните данни на БНБ. Така за ипотеките в левове тя вече е 5,77%, а в евро - 6,14%.

Лихвените равнища са доста по-ниски спрямо тези по време на кредитния бум през 2007 г. Тогава средната лихва по новите жилищни заеми беше 8,40 на сто.

Само в последните 12 месеца лихвите са спаднали с 0,76 пр. п. (процентни пункта), сочат данните на БНБ, според които през юни 2014 г. средната лихва по новите жилищни кредити в левове в била 6,53%. Приблизително такова е и годишното изменение на лихвените равнища по новите ипотечни кредити в евро. Те са се понижили с 0,74 пр. п. от 6,88% през юни миналата година. Лек спад на лихвите по тези заеми се отчита и на месечна база.

Изгодните условия явно карат все повече хора да теглят ипотечни кредити. От БНБ вече отчетоха ръст на новите жилищни заеми с 19 млн. лв. през юни.
Лихвите по потребителските кредити също се понижават. По новите заеми в левове те са 10,39%, или с 0,89 пр. п. по-ниски спрямо юни м. г. Средната лихва по потребителските кредити в евро пък е паднала на 7,60 на сто, което е понижение с 1,31 пр. п. за година.

Тенденцията за спад на лихвите по депозитите също се запазва. През юни средната лихва по новите влогове в левове е била 1,57%, а в евро - 1,29%. От централната банка отчитат, че само за една година доходността по депозитите се е свила с над 53 на сто. Например през юни м.г. средната лихва по новите депозити на домакинствата в левове е била 3,36%, а във валутата на еврозоната - 2,89 на сто.

Борисов сензационно: Надявам се главният прокурор да стане част от изпълнителната власт

http://frognews.bg/news_95314/Borisov-senzatsionno-Nadiavam-se-glavniiat-prokuror-da-stane-chast-ot-izpalnitelnata-vlast/

Надявам се някога главният прокурор да стане част от изпълнителната власт, защото това ще означава зрялост на държавата. Това обяви сензационно премиерът Бойко Борисов в предаването „Свободна зона“ с Георги Коритаров по ТВ плюс. Той не можа да конкретизира какво означава „Засилване ролята на Инспектората“, като остави това на експертите. Поясни , че ще се водят дебати относно възможността за явно гласуване във ВСС . Вижте разговора с премиера:

Почитаме свети апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

http://frognews.bg/news_95302/Pochitame-sveti-apostoli-Prohor-Nikanor-Timon-i-Parmen/

Светите апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен се съотнасят към числото на 70-те апостоли, ученици на Христос. Заедно със Стефан, Филип и Николай били възведени на дяконски пост и им било възложено да раздават помощи на нуждаещите се. Те активно разпространявали словото Божие и изнасяли множество проповеди, чрез които популяризирали християнските идеи.

Шведи откриха потънала подводница "с надпис на кирилица"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/28/2580758_shvedi_otkriha_potunala_podvodnica_s_nadpis_na_kirilica/?ref=rss




Малка чуждестранна подводница е открита на дъното край източния бряг на Швеция, съобщи местен интернет сайт за търсачи на подводни останки.

Според Ocean X Team подводницата е дълга около 20 метра, широка около 3.5 метра и на корпуса ѝ има надписи на кирилица, допълва агенция ДПА. Не е ясно на каква възраст е тя и колко дълго е лежала на дъното.

Сред първите коментари има и допускане, че подводницата е от времето на Втората световна война. Но повечето събрани...

10 години професорски стаж, за да станеш ректор

http://pik.bg/10-години-професорски-стаж-за-да-станеш-ректор-news372499.html

10 години професорски стаж, за да станеш ректор

10 години стаж като доцент или професор, за да станеш ректор. Това изискване е записано в законопроект, внесен от депутати от Реформаторския блок, с който се правят някои промени в Закона за висшето образование. С тях ще бъдат избегнати варианти, подобни на изборите в Стопанската академия в Свищов, където 36-годишната професор Теодора Димитрова, смятана за протеже на бившия ректор Величко Адамов, бе избрана на поста, пише "Стандарт".

В мотивите към проекта е записано също, че това ще намали напрежението по време на изборите и ще позволи те да не бъдат правени "на тъмно". Освен това ще се гарантира, че само хора с нужния опит ще ръководят висшите училища.

Съгласно документа за заместник-ректор пък ще се искат 9 години стаж като хабилитирано лице. Те обаче ще могат да бъдат не само на професорска и доцентска длъжност, а и като асистент или главен асистент. За декан и директор на университетски филиал този срок е 7 години.

 

Днес да почерпят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4883476

Елена Лафазанова, актриса.
Йордан Скорчев, член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка, 52 г.
Акад. Петя Василева, лекар-офталмолог.
Явор Спасов, актьор и режисьор, 64
Елена Лафазанова, актриса. Йордан Скорчев, член на Надзорния съвет на Първа инвестиционна банка, 52 г. Акад. Петя Василева, лекар-офталмолог. Явор Спасов, актьор и режисьор, 64

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване