Как проблемите на Китай засягат пазара на суровините

http://www.investor.bg/surovini/365/a/kak-problemite-na-kitai-zasiagat-pazara-na-surovinite-198270/

Рязкото спадане на китайската фондова борса изпрати пазара на суровини към многогодишни дъна

В Киев се проведе многохилядно литийно шествие

http://www.cross.bg/shestvie-kiev-litiiino-1475018.html

/КРОСС/ Представители на Украинската православна църква към Московска патриаршия извършиха в столицата на Украйна литийно шествие по случай Деня на покръстването на Рус и 1000-годишнината от кончината на кръстителя на Русия – светия княз Владимир, предаде РИА Новости. Тържествените мероприятия се провеждат в Киев на 27-28 юли. В тях ще участват православни свещеници и вярващи от различни украински градове, както и представители от Българската, Румънската и Сръбската православни църкви. Свещениците и вярващите устроили шествие от парка Владимирская горка до Киево-Печорската лавра, където извършили нощно бдение. Пресслужбата на Украинската православна църква категорично опроверга информацията на министерството на вътрешните работи, че в литийното шествие участват едва 6 хил. души. „Може да се каже, че днес ние събрахме два Майдана, ако не и три. Участниците в шествието бяха толкова много, че изцяло изпълниха централните улици“, заяви представителят на пресслужбата на УПЦ Василий Анисимов. По неговите думи, потвърждение на това лесно може да се открие в Интернет, тъй като литийното шествие е било заснето от множество камери. При това Анисимов уточни, че оценката от 100 хил

Проблемите на Китай засягат пазара на суровините

http://www.investor.bg/surovini/365/a/problemite-na-kitai-zasiagat-pazara-na-surovinite-198270/

Рязкото спадане на китайската фондова борса изпрати пазара на суровини към многогодишни дъна

Путин за САЩ, ЕС, ФИФА и тероризма

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255929_%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD+%D0%B7%D0%B0+%D0%A1%D0%90%D0%A9%2C+%D0%95%D0%A1%2C+%D0%A4%D0%98%D0%A4%D0%90+%D0%B8+%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0

В пространно интервю за швейцарската медия RTS президентът на Русия Владимир Путин коментира най-актуалните въпроси от световната политика.

"Русия не иска конфронтация, но ще защитава своите интереси. Това, към което се стремим, е стратегически баланс на силите по целия свят. За военна заплаха от страна на Русия говорят или недобросъвестни хора, или такива, които разбират зле международната ситуация", заявява руският президент.

"Надпреварата във въоръжаването започна в момента, когато САЩ излязоха от договора за противоракетна отбрана и започнаха да създават своя собствена система за противоракетна отбрана, като част от глобална система за стратегическа отбрана. И тогава ние заявихме, че сме принудени да предприемем съответните мерки, за да съхраним стратегическия баланс на силите".

"Дори американските наблюдатели са на мнение, че в политиката на САЩ е налице имперски уклон, което вреди на самите Съединени щати. Позицията ми не е продиктувана от някакъв антиамериканизъм. Уважавам и се отнасям с голяма любов към САЩ и американския народ. Но едностранните действия на Вашингтон и опитите за разпростиране на американската юрисдикция по цял свят са неприемливи и разрушителни за международните отношения".

"САЩ, разбира се, са велика страна. Създаденото за няколко столетия от американския народ е наистина впечатляващо. Но това не значи, че днешното ръководство на САЩ има право да прави каквото си пожелае по света, да хваща някого и да го тикне в затвора, действайки на принципа "който не е с нас, е против нас", подчертава Путин.

Руският президент призовава Европа към по-голяма независимост от САЩ. "Странна е необходимостта от съветване с Вашингтон при преговори от страна на Европа. Европа трябва да проявява по-голяма независимост и суверенитет", счита Путин, според когото САЩ се явяват и основните виновници за проблемите с имигрантите в Европа.

Коментирайки тероризма, Путин отбелязва, че отношението на Запада към ислямския екстремизъм напоследък е претърпяло коренна промяна. "Когато ние започвахме борбата срещу ислямския екстремизъм, сблъсквайки се с проблеми в Кавказ, с удивление констатирах, че не срещаме подкрепа, въпреки неоспоримите доказателства, че воювахме с представители на "Ал Кайда".

"Казвах на колегите си, включително и от Европа: "Не виждате ли какво се случва?" А те ми отвръщаха: "Да, виждаме, но не можем да ви подкрепим поради различни причини, вътрешнополитически и международни". "Добре", казвам аз. "Не ни подкрепяйте, но и не ни пречете". Сега виждам, че ситуацията е претърпяла промяна. Европа и САЩ осъзнаха реалната опасност от крайните проявление на радикализма и сами започнаха борба срещу него. Както казваме у нас в Русия: "По-добре късно, отколкото никога".

"Иначе ние много разчитаме, че ще водим диалог (с ЕС и САЩ) не само по този въпрос (за тероризма), но и по други въпроси - по урегулирането на ситуацията в Украйна, по икономически въпроси - и ще стигнем до приемливо за всички решение", изтъква президентът на Русия.

Путин коментира и корупционния скандал във ФИФА, очевидно предвид обстоятелството, че Русия ще е домакин на СП 2018. Според него Сеп Блатер е достоен за Нобелова награда. "Всички знаем каква е настоящата ситуация около г-н Блатер. Не вярвам на нито една дума по отношение на обвиненията в корупция срещу него. Хора като Блатер, ръководещи такива крупни международни спортни организации, заслужават само благодарност. Такива хора заслужават Нобелова награда".

Руският президент нарича "неприемлива" политиката на САЩ по отношение на ФИФА. "САЩ искат да вкарат в своите затвори чиновници на ФИФА, а с обвиненията в корупция трябва да се занимават прокуратурите на съответните страни", казва Путин, като отбелязва, че САЩ са били основен кандидат за домакинството на СП 2020, а най-близкият им съюзник Великобритания - за СП 2018. "А домакинствата спечелиха съответно Катар и Русия", подчертава Путин.

"Борбата срещу корупцията във ФИФА в този си вид ме кара да запитам: "Не е ли това продължение на борбата за домакинствата на световните първенства през 2018 и 2022 година?" Ако подозираш някого в престъпление, трябва да събереш необходимата информация и я предадеш в прокуратурата на съответната държава. Недопустимо е да искаш екстрадирането на някого, за да пъхнеш в своите затвори".

Лили Иванова: Аз съм като работниците по полето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894139

Лили Иванова шашна феновете си с признанието, че е като работниците на полето. Това заяви тя в интервю с Георги Любенов от БНТ. Пред него тя се похвали, че продължава с концертните си изяви и почти няма да има почивка.
След фурора в Лондон поп примата ще има две шоута в Канада през октомври. Клубовете, в които ще гостува,
Лили Иванова шашна феновете си с признанието, че е като работниците на полето. Това заяви тя в интервю с Георги Любенов от БНТ. Пред него тя се похвали, че продължава с концертните си изяви и почти няма да има почивка. След фурора в Лондон поп примата ще има две шоута в Канада през октомври. Клубовете, в които ще гостува,

Путин подари на патриарх Кирил икона на Божията майка „Четиричастна“

http://www.cross.bg/vladimir-hram-knyaz-1475015.html

/КРОСС/ 1000-годишнината от кончината на св. Княз Владимир широко се чества в Русия като църковно-държавен празник. Руският президент Владимир Путин вчера посети Московския епархиален дом, съобщи РИА Новости. Той подари на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил икона от края на XIX в. на Божията майка „Четиричастна“ (Казанска, „Смекчаване на злите сърца“, „Избавление от бедите на страданието“, Владимирска). Президентът разгледа и храма в чест на св. Тихон – патриарха Всеруски светите отци от Поместния събор от 1917-1918 г., Съборната палата и посети храма на светия благоверен княз Владимир. Путин запали свещ пред мощите на светия княз Владимир и княгиня Олга. Той отбеляза, че московският епархиален дом има огромно значение за руската история и култура, а неговото възстановяване говори за това, че ние се учим от грешките си. Путин благодари на патриарх Кирил за това, че е приел най-дейно участие във възстановяването на епархиалния дом. „Това е част от нашата история“, подчерта президентът, на когото патриархът подари икона на свети Владимир, сърдечно благодарейки на държавния глава за участието и за вниманието към московския епархиален дом. През 1918 г. епархиалният дом е затворен, музейните колекции и библиотеки разграбени, а украсата на Княз-Владимирския храм унищожена. През 1924 г. сградата е отнета от църквата

Неразумен облог за минималната заплата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255928_%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%B7%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD+%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3+%D0%B7%D0%B0+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0

Когато цените се повишават, търсенето намалява. Изключенията от най-основното правило на пазарите са рядкост - от типа неща, с които един икономист може да ви отегчи на вечерно парти.

Внимателно определени, минималните трудови възнаграждения могат да бъдат такъв пример. Политиците обаче не бива да приемат за даденост, че това е железен закон. Големите увеличения на минималната работна заплата са хазартна игра с бъдещето на хората.

Разумните минимални трудови възнаграждения изглежда не вредят на търсенето на работна ръка. Купища изследвания - и от Америка, и от Европа - показват, че когато са ниски - под 50 % от средния доход при пълен работен ден, с по-ниско равнище за младежите - минималните заплати не унищожават много работни места. Когато Великобритания въведе минимално трудово възнаграждение през 1998 година, песимистично настроените пророци прогнозираха, че ще бъдат загубени много работни места.

Заетостта обаче се оказа устойчива. Минималните заплати помагат за компенсиране на сравнителното преимущество на фирмите пред служителите, които не искат да поемат риска да се преместят на друго място. Те дори могат да повишат производителността и да намалят текучеството на персонала, като накарат хората да ценят своята работа.

Насърчени от тези факти, мнозина надават вой минималните заплати да станат далеч по-големи. В САЩ активисти искат федералното почасово минимално трудово възнаграждение да бъде увеличено над два пъти от оскъдните 7,25 долара сега до 15 долара, или 77 % от средния почасов доход.

Те постигнаха известни успехи; няколко големи града, включително Ню Йорк, тази седмица планират да въведат постепенно почасова минимална заплата от 15 долара, а двамата съперници на Хилари Клинтън в борбата за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ подкрепят тази политика.

Във Великобритания консервативното правителство ще вземе връх над технократите, които обикновено определят минималната заплата, за да я увеличи от 47 до 54 % от средното заплащане. Германия въведе минимално трудово възнаграждение, което е приемливо, да кажем, за Кьолн, но възлиза на цели 62 % от средното в по-бедната източна част на страната.

Като правят стъпки към едни много по-високи минимални заплати, политиците ускоряват навлизането в една неясна ситуация. Малко се знае за дългосрочните последици от разумното минимално трудово възнаграждение. И никой не знае до какво ще доведат големите увеличения в нито един момент. Неразумно е да си приема, че ако ниските минимални заплати изглеждат безвредни, то много по-високите също трябва да са такива.

Има опасност високото минимално възнаграждение да изхвърли някои работници от пазара на труда за постоянно. Строителен работник, който загуби работата си по време на рецесия, може да очаква, че ще си намери нова, когато икономиката се възстанови. Касиер с ниска квалификация ще стане постоянно по-скъп след въвеждането на висока минимална заплата, докато един банкомат няма да има този късмет.

Защитата на британското правителство на новата му политика - че една силна икономика ще генерира достатъчно работни места, за да заменят онези, загубени в резултат на повишаването на минималното възнаграждение - е лъжлива: загубените работни места са си загубени. По тази причина Милтън Фридман определи минималната заплата като форма на дискриминация срещу нискоквалифицираните работници.

Сега е най-неподходящият момент за повишаване на цената на труда. Технологичният напредък дава възможност на фирмите да заменят все повече и повече хора с компютри и роботи, което излага на риск работни места. Някои нискоквалифицирани позиции, като почистването, са трудни за автоматизиране.

Милиони нискоквалифицирани работници, които седят на каси и рецепции, подреждат стоки на рафтове в магазини и дори онези, които карат камиони, обаче са уязвими от заместване. Една още по-висока минимална заплата ще насърчи инвестициите в заместващите технологии. Тя освен това ще засегне работниците в т. нар. търгуеми сектори като туризма и промишлеността, които рискуват да загубят позиции за сметка на чуждестранни конкуренти.

Иронията е, че минималното трудово възнаграждение е лош начин за борба с бедността. Бюджетната служба към Конгреса на САЩ е изчислила, че само една пета от повишаването на доходите отива при хората под прага на бедността. Най-богатите 10 % от британските домакинства ще спечелят повече от по-високата минималната заплата, отколкото най-бедните 10 %, тъй като голям брой нископлатени хора са вторият източник на доходи в съответното семейство.

Нещо повече, минималното трудово възнаграждение не е безплатно. Някой трябва да плати. Масовата теза, че компаниите ще поемат бремето, е по-скоро израз на надежда, отколкото отражение на фактите. Ако цената бъде прехвърлена на потребителите, минималната работна заплата се превръща в субсидия, финансирана от данък продажби - мярка за събиране на приходи, която, отново, пада тежко върху бедните.

Налице са по-добри инструменти. Данъчни кредити (своеобразни добавки към доходите на хората с ниско възнаграждение) са един много по-ефективен начин правителствата да помогнат на бедните - около една трета от печалбата отива за служителите. До степента, в която фирмите печелят, те са насърчени да наемат нискоквалифицирани работници вместо да автоматизират съответните работни позиции.

Минималното трудово възнаграждение има голяма емоционална и политическа привлекателност. Необходимо е обаче правителствата да се основават на фактите, а не на хорското мнение. Минималната работна заплата може да проработи като част от една политическа програма само ако е разумно. Когато е прекалено висока, тя вреди точно на хората, на които се предполага, че трябва да помогне.


Мариан Бачев пак ще прави сладко от боровинки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893774

“Лично набрани (и аранжирани за снимката) от Милена диви ягоди. Утре вземаме и боровинките. Нали се сещате какво ще правим идната седмица? JAM SESSION!”, написа актьорът на фейсбук страницата си и публикува снимка на дивите ягоди. По традиция и тази година със съпругата му ще правят сладко от боровинки.
“Лично набрани (и аранжирани за снимката) от Милена диви ягоди. Утре вземаме и боровинките. Нали се сещате какво ще правим идната седмица? JAM SESSION!”, написа актьорът на фейсбук страницата си и публикува снимка на дивите ягоди. По традиция и тази година със съпругата му ще правят сладко от боровинки.

Борисов между П. Каравелов, Иван Срацимир и потта на жабата*

http://frognews.bg/news_95320/Borisov-mejdu-P-Karavelov-Ivan-Sratsimir-i-potta-na-jabata*/

Има ли шансове Бойко Борисов да се нареди до най-дълго управлявалите български владетели? Този въпрос, освен самия него, интересува още свитата му, както и немалко българи. Най-малкото, за да знаят какви планове да кроят и към какво да се приспособяват.

Опасни жеги в цялата страна

http://www.mediapool.bg/opasni-zhegi-v-tsyalata-strana-news237185.html

Жълт код е обявен в цялата страна заради опасно високи температури, съобщиха от НИМХ-БАН. Очаква се жегата да достигне пика си във вторник, сряда и четвъртък. Температурите във вторник ще бъдат между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново. По Черноморието градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса. В София максималната температура също ще бъде 34 градуса.

Извънредно заседание на НАТО по искане на Анкара

http://svetoven.pogled.info/news/66416/Izvanredno-zasedanie-na-NATO-po-iskane-na-Ankara

/Поглед.инфо/ Днес ще се проведе извънредно заседание на НАТО с участието на посланиците от 28-те страни в пакта.

Бизнесмен отпразнува рождения си ден в Античния театър в Пловдив

http://offnews.bg/news/n_1/n_538303.html

Петролният бос Георги Самуилов възмути пловдивчани, след като отпразнува рождения си ден в Античния театър в Пловдив.  Частното парти се e провело в събота, като гледката към театъра била закрита с бели платна, а музиката продължила до необичайно късно, което е и главната причина за недоволството на хората. Мъж, живеещ в близост до театъра, твърди, че музиката от купона звучала до 6.00 ч. сутринта.  „Разрешението е за провеждане на фирмена презентация, а не на парти”, обясни Амелия Гешева, директор на Общинския институт „Старинен Пловдив” пред Нова телевизия.  За да отпразнува рождения си ден в Античния театър Самуилов платил 2400 лв. А за факта, че купонът продължил до ранните часове щял да си плати глобата, коментира рожденикът. Той твърди и че сайтът "Под тепето" му поискал 20 хиляди лева, за да не публикува негативна статия за празненството му. От изданието отричат това да е истина. Органите на реда пък съобщават, че само един човек е подал сигнал, а заради факта, че общината е дала съответното разрешение, полицаите не е имало какво да направят. 

Извънредно! Земетресение стресна Смолян

http://pik.bg/извънредно-земетресение-стресна-смолян-news372606.html

Извънредно! Земетресение стресна Смолян

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.

Земният трус е усетен в 7,03 ч. тази сутрин с епицентър на 27 км североизточно от Драма, Гърция, на 40 км югозападно от Смолян и на 180 км югоизточно от София, с дълбочина 0 км.

Според Геофизичния институт на БАН земният трус е с магнитуд 3,6 по Рихтер и дълбочина 15 км. Няма данни за пострадали и материални щети. 

Синдромът "Брайвик" - Швеция на косъм от страшна трагедия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255927_%D0%A1%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%8A%D1%82+%22%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%B2%D0%B8%D0%BA%22+-+%D0%A8%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%BC+%D0%BE%D1%82+%D1%81%D1

Вече седмица Швеция живее с усещането за чудо, спасило страната в последния момент от страшна трагедия. Половин тон динамит в ръцете на десни екстремисти, решили да го взривят, за да “надминат Брайвик” - това сочат само досегашните разкрития на полицията. Издирването продължава; нищо чудно “спасителите на бялата раса” да са натрупали къде по-мощен арсенал.Всичко започва преди седмица, когато при рутинна пътна проверка в градчето Фалкенберг близо до Гьотеборг полицаите спират кола с видимо дрогиран водач. Трийсетгодишният безработен - десен екстремист със солидно криминално минало (излежал преди година присъда, след като нападнал с брадва съсед чужденец), бил нервен, с нарушена координация на движенията.

Полицейският патрул получава заповед за обиск в усамотената селска къща, където живее предполагаемият наркоман. “Уловът” надхвърля всички очаквания - забранени препарати нямало, но в хамбара откриват оборудвано скривалище с 50 килограма динамит. А в дома на задържания - “олтар”, посветен на Хитлер и на Третия райх: знамена, снимки и отличителни знаци на SS издават “идейните подбуди” на престъпника.

По време на обиска там пристига и друга кола - съзрял полицаите, водачът прави опит да избяга. Зад волана седи местен политик, общински съветник от квотата на деснорадикалната партия партия Шведски демократи. В автомобила е открита кутия детонатори.

Цяла седмица траят обиските у познати на заловения поклонник на Райха в околностите на Фалкенберг. Конфискуван е над половин тон динамит от вида, използван в строителството из скалиста Швеция. Според експерти, съвсем достатъчно, за да вдигне във въздуха цял квартал.

Заловени са четирима, включително “доставчикът на стоката” - четирийсетгодишен мъж, работил по строежите като бомбаджия. “Купих 50 килограма динамит от един приятел, защото му трябваха пари за ремонт на колата”, обяснява на разпит 30-годишният нацист произхода на тайния си склад.

Както обаче писа вечерният в. “Експресен”, според негови източници от следствието нацистът се е канел да взриви един от шведските бежански лагери. “Стига да искам, може да надмина самия Брайвик”, цитира в. “Афтонбладет” думи на потенциалния терорист, изтървани в разговор с негов познат.

Скандинавските медии и експерти постоянно припомнят тези дни трагедията в Норвегия от 22 юли 2012 г. На този ден десният екстремист Андерш Брайвик взриви и разстреля 77 души, като заяви, че с тази постъпка започва “кръстоносен поход, за да спаси бялата раса от чуждите елементи”. Терористът получи доживотна присъда, но не се чувства зле в комфортния норвежки затвор. Преди месеци 36-годишният Брайвик бе приет да следва задочно политология в университета в Осло.

Наблюдател на “Дагенс нюхетер” - един от водещите шведски вестници, пише, че десният екстремизъм, чието лице в Скандинавия вече е Брайвик, набира сили с мълчаливото одобрение на голяма част от обществото, докато медиите и властите остават пасивни.

Ислямската и лявата заплаха са смятани в Швеция за далеч по-сериозни от “наследниците на фюрера”. И нито медиите, нито официален Стокхолм обръщат внимание на нацистите, трупащи боен опит в Украйна - в батальоните на Националната гвардия.

Шведското общество е също тъй снизходително и към други нацистки “развлечения” - палежи на джамии и погроми в бидонвилите, населени с мизерстващи цигани.

В обществото се шири равнодушие, дори мълчаливо се одобряват въпросните “акции”; на този фон партията Шведски демократи печели все нови привърженици в страната. Според анкети за нея днес биха гласували близо четвърт от всички избиратели. На изборите през 2014 г. Шведските демократи получиха към 13 на сто от гласовете и станаха третата политическа сила в кралството.

“До следващите избори ще сме най-голямата партия в страната”, коментира този успех лидерът на Шведски демократи Джими Окесон. Официално партията му се разграничи от “кафявото” си минало и се пребоядиса като умерено националистическа; редовно обаче проличава връзката между Шведските демократи и десните радикали.

Така стана и в скорошната случка с “наследниците на Брайвик”. Местните медии изтъкват колко са символични нещата. Откриват експлозиви у нацистки “откачалки”; детонаторите обаче се пазят у депутат от Шведски демократи.


Секс-куклата - приспособление за шпионаж в САЩ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894129

„От всички задачи, които Уолтър Макинтош трябвало да изпълни за дългите години работа в ЦРУ, най-запомнящата се, ще прощавате, била покупката на гумени секс-кукли от секс-магазините във Вашингтон, окръг Колумбия. Естествено, това той направил с добри намерения“. Това съобщава „Нюзуик“ в статия, която разказва за историята на създаване на „скрития
„От всички задачи, които Уолтър Макинтош трябвало да изпълни за дългите години работа в ЦРУ, най-запомнящата се, ще прощавате, била покупката на гумени секс-кукли от секс-магазините във Вашингтон, окръг Колумбия. Естествено, това той направил с добри намерения“. Това съобщава „Нюзуик“ в статия, която разказва за историята на създаване на „скрития

Бъдещи пенсионери си купиха стаж за 3,8 милиона лв.

http://www.bnews.bg/article-139133

С увеличаване на изискуемия стаж за пенсия ще нарастват и хората, които ще трябва да си закупят такъв.

Oткриха потънала подводница, вероятно руска, край Швеция

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/otkriha-potynala-podvodnica-veroiatno-ruska-kraj-shveciia-6040072

Тя е дълга около 20 м и широка 3,5 м, лежи на морското дъно на 2,8 км от централна Швеция, а по корпуса ѝ има надписи на кирилица

НАТО даде подкрепа на Турция и САЩ за отблъскването на Ислямска държава

http://www.mediapool.bg/nato-dade-podkrepa-na-turtsiya-i-sasht-za-otblaskvaneto-na-islyamska-darzhava-news237184.html

Турция получи подкрепата на НАТО за съвместния ѝ план със САЩ да отблъсне "Ислямска държава" (ИДИЛ) от сирийските територии по границата ѝ. Алиансът обаче няма да участва пряко в създаването на т.нар. "буферна зона" в Сирия. Турция не е искала военна помощ от НАТО за борба с терористичната организация "Ислямска държава", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след извънредното заседание на Съвета на НАТО на равнище посланици в Брюксел. Срещата бе свикана по искане на Анкара след като атентатор-самоубиец се взриви в близкия до границата със Сирия град Суруч и уби 32 души. Според турските власти атаката е дело на ИДИЛ. "Турция е силна страна от НАТО, която има втората по численост и ефективност армия в Алианса", каза Столтенберг и добави, че повечето водещи страни от НАТО "вече влизат в международната коалиция, водеща борба с "Ислямска държава". Генералният секретар на Алианса подкрепи намеренията на турските власти заедно с армията на САЩ да охраняват близо 100-километрова буферна зона вътре в Сирия, по дължината на турската граница. Столтенберг обаче подчерта, че това е двустранна инициатива на Турция и САЩ. Турският и американският посланик не са разкрили детайли по обсъждания план за пограничната зона за сигурност. Нито един представител на държавите - членки не е отправил критика по адрес на Турция заради нейните въздушни удари срещу кюрдските бойци в Сирия и Ирак, съобщи източник от Алианса, цитиран от БНР. Генералният секретар заяви, че НАТО ще продължи да оказва всестранна подкрепа на Турция в борбата с тероризма и преди всичко с "Ислямска държава". "Тероризмът е заплаха за сигурността на НАТО, заплаха за международната сигурност и стабилност. Алиансът много внимателно следи ситуацията на южната си граница, ние заедно напълно подкрепяме Турция в борбата с тероризма", каза той. Постоянните представители на 28-те страни членки на НАТО обещаха "силна солидарност" с Турция след серията терористични нападения в страната. "Тероризмът представлява директна заплаха за сигурността на страните от НАТО и за международната стабилност и благоденствие," заявяват посланиците в изявление, огласено след разговори в Брюксел, състояли се по искане на членката на НАТО Турция. Постоянните представители посочиха, че са обсъдили "заплахите срещу Турция" и ще продължат да следят много внимателно развитията на югоизточната граница на НАТО. "Тероризмът във всичките му форми и проявления никога не може да бъде толериран или оправдаван", се добавя в изявлението, в което се изтъква, че "сигурността на Алианса е неделима" и се изразява "силна солидарност" с Турция. Заседанието в Брюксел е едва петото по рода си, откакто преди 66 години бе основан политическият и военен съюз, отбеляза Асошиейтед прес. Уставът на НАТО дава право на страните членки да поискат извънредни консултации, ако смятат, че териториалната им цялост, политическата независимост или сигурността им са застрашени.

НАТО обсъжда мерки срещу ”Ислямска държава” по искане на Турция

http://www.mediapool.bg/nato-obsazhda-merki-sreshtu-islyamska-darzhava-po-iskane-na-turtsiya-news237184.html

Страните от НАТО ще обсъждат на извънредна среща нови действия срещу ”Ислямска държава”. Заседанието ще се проведе на ниво посланици в Брюксел по искане на Турция, след като атентатор-самоубиец се взриви в  близкия до границата със Сирия град Суруч и уби 32 души. Споре Анкара атаката е дело на ИДИЛ. Турция поиска свикване на Северноатлантическия съвет на НАТО, за да информира съюзниците си за операциите, които е предприела срещу тероризма, се казва в официалното съобщение на турското външно министерство. На днешната среща на 28-те представители в НАТО се очаква да бъде представен нов план за буферна зона в Сирия по дължината на турската граница. Досега настояването на Анкара за забранена за полети зона беше отказвано по юридически причини и поради опасенията, че тя може да доведе до отслабването на режима на сирийския президент Башар ал Асад. Много от пограничните сирийски райони се контролират от ИДИЛ и подобна операция би имала за цел нейното отстраняване. Според запознат източник, цитиран от БТА, това няма да се организира под формата на официална военна операция на НАТО, имайки предвид политиката на Алианса да не атакува суверенни държави без позволение от Съвета за сигурност на ООН.  За да получи подкрепата на поне част от съюзниците, участващи в коалицията срещу Ислямска държава, Турция трябва да обясни и атаките си срещу позиции на кюрдските бунтовници от ПКК в Сирия. Правителството ги счита за терористи, докато САЩ и ЕС виждат в кюрдите съюзник във войната с ИДИЛ.

Куриоз! Вижте новия общински басейн на Видин, в него плуват жаби

http://petel.bg/Kurioz--Vizhte-noviya-obshhinski-baseyn-na-Vidin--v-nego-pluvat-zhabi__121186

Новият басейн, изграден във Види от общината, внесе смут сред жителите на крайдунавския град, съобщи Нова телевизия. Някои граждани са...

Жега! Живакът в Сандански удари 27 градуса още преди 9,00 ч. (видео)

http://petel.bg/ZHega--ZHivakat-v-Sandanski-udari-27-gradusa-oshhe-predi-9-00-ch---video-__121188

В Сандански в 8:47 тази сутрин бе 27 градуса. По-късно през деня може да достигнат до 39 градуса, в четвъртък се очакват над 40. Д-р Илия Тонев,...

Варна се обновява с дни, но се руши за минути

http://petel.bg/Varna-se-obnovyava-s-dni--no-se-rushi-za-minuti__121097

Евгения Иванова Варненци са свидетели как Варна се обнови за по-малко от година. Някои от коментарите са, че градът е като излязъл от...

6 години затвор за касапина от Мусомища, който наръга шест пъти жена си

http://petel.bg/6-godini-zatvor-za-kasapina-ot-Musomishha--koyto-naraga-shest-pati-zhena-si__121189

Георги Бабанов от гоцеделчевското село Мусомища ще лежи 6 години и 8 месеца в затвора заради опит за убийство на съпругата си Калинка. Това...

Намерен е 13-ият огромен меч ромфея - страховитото оръжие на траките

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893389

Находката е направена в близост до крепостта Перперикон,
съобщи проф. Николай Овчаров, който обобщи средата на
археологическото лято
Покрай античния път по поречиието на Арда, на 2-3 км от Перперикон, селяни, обработващи земя там, са открили няколко интересни предмета, които са предали на музея в Кърджали.
Находката е направена в близост до крепостта Перперикон, съобщи проф. Николай Овчаров, който обобщи средата на археологическото лято Покрай античния път по поречиието на Арда, на 2-3 км от Перперикон, селяни, обработващи земя там, са открили няколко интересни предмета, които са предали на музея в Кърджали.

Румен Воденичаров: Неолиберализмът е неприложим за нашия народ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4893903

Неолиберализмът е неприложим за нашия народ
Акцент: Външният министър е жалка марионетка на САЩ и не виждам кой би могъл да каже нещо положително за него.
Текст: - Г-н Воденичаров, появата ви по Би Ти Ви изненада обществото. Директорът на зоопарка, където работите като охранител, каза, че телефонът му загрял от интереса, който сте предизвикали.
Неолиберализмът е неприложим за нашия народ Акцент: Външният министър е жалка марионетка на САЩ и не виждам кой би могъл да каже нещо положително за него. Текст: - Г-н Воденичаров, появата ви по Би Ти Ви изненада обществото. Директорът на зоопарка, където работите като охранител, каза, че телефонът му загрял от интереса, който сте предизвикали.

Народното събрание ще обсъжда какви да са правилата за пенсиониране

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2580589_narodnoto_subranie_shte_obsujda_kakvi_da_sa_pravilata/?ref=rss


Народното събрание се очаква да започне днес обсъждането на промените в Кодекса за социално осигуряване на второ четене. 

Промените са свързани с увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране и на размера на осигурителните вноски. Изменения ще претърпят и правилата за осигуряване за втора пенсия, както и таксите на пенсионните фондове. 

Преди да стигнат до пленарната зала поправките претърпяха неколкомесечно обсъждане в експертен състав с участието на работодателските...

Повече от 20 платна и карикатури, както и габровски анекдоти, представя в Народното събрание изложбата „Габровски шеги”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255926_%D0%9F%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5+%D0%BE%D1%82+20+%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B0+%D0%B8+%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%2C+%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE+%D0%B8+%D0%B3%D0%

Повече от 20 платна и карикатури, както и типични габровски анекдоти, представя изложбата „Габровски шеги” на музея "Дом на хумора и сатирата" Габрово в Народното събрание. Експозицията, която е по повод 155-годишнината от обявяването на Габрово за град, гостува в парламента по инициатива на народния представител Кирил Добрев.

На откриването на експозицията заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев отбеляза, че в изложбата са включени илюстрации на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски, заедно с анекдоти към тях, както и 15 живописни платна, представящи габровския интересен и специфичен поглед към чувството за хумор.

Директорът на музей "Дом на хумора и сатирата" Габрово Татяна Цанкова посочи, че габровският хумор е достоен да бъде дарен на всеки депутат, за да се учи на пестеливост, на находчивост и да следва стъпките на габровци, които са големи, за да не изтъркват обувките си. Заместник-председателят на парламента отговори, че депутатите отдавна са „взели” от габровци пестеливостта на държавно ниво. „Остава ни само да вземем и чувството за хумор, и всичко ще бъде наред”, добави той.

Председателят на Комисията по културата и медиите Полина Карастоянова отбеляза, че дори и в политиката винаги има място за усмивка и за добро настроение. Изложбата „Габровски шеги” показва истини, които могат да се видят само с ума и сърцето, отбеляза на откриването на експозицията председателят на Общинския съвет на Габрово Лена Георгиева.

На откриването на изложбата беше представено и второто преработено издание на книгата „Габровски шеги”. За първи път тя е отпечатана през 60-те години и има повече от 43 издания на 25 езика, уточни директорът на музей "Дом на хумора и сатирата".

В експозицията са представени творби на български художници, между които са габровците Мара Атанасова, Драган Немцов, Миньо Бонев, Йорданка Шиякова и Стефан Монев. Символиката на габровския хумор разкриват творбите на Вълчан Петров и Кеазим Исинов, както и тези на почетния гражданин на Габрово Борис Димовски. На откриването на изложбата присъства и Валерия Димовска, дъщеря на Борис Димовски.

Цецка Цачева: Толерантността и взаимното уважение са ключът за постигане на единството в цяла Европа

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255925_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%3A+%D0%A2%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0+%D0%B8+%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%BE%D1%

Толерантността и взаимното уважение са ключът за постигане на единството в цяла Европа. За България, за Народното събрание външната политика и политиката за сигурност на ЕС трябва да бъдат единни, каза председателят на Народното събрание Цецка Цачева на среща с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

На разговора на 23 юли 2015 г. в Народното събрание присъстваха председателите на парламентарните комисии по външна политика, по отбрана и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, както и председатели на парламентарни групи.

Ценя работата на парламентите не само по въпросите на вътрешната политика, но най-вече в сферата на парламентарната дипломация и външната политика, подчерта на срещата Федерика Могерини. Парламентите могат да допринесат много за европейската външна политика, която трябва да оформим заедно като европейци, добави тя. Само заедно можем да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени, посочи Федерика Могерини.

Федерика Могерини прояви интерес за парламентарния дебат и приоритети във връзка с външната политика на ЕС. Тя поиска да научи каква трябва да бъде европейската външна политика, за да отговори на очакванията на българските граждани.

Проблемите, които се дискутират в ЕС, са и проблеми от дневния ред на парламента, отбеляза председателят на Народното събрание. И като пример за това Цецка Цачева посочи сигурността на ЕС като цяло, както и тази на неговите граждани, миграционната вълна, близостта в географски план с кризата между Украйна и Русия. Народните представители в 43-ото Народно събрание осъзнаваме отговорността, която носим за сигурността на всички граждани на ЕС, подчерта председателят на парламента. България има поведение на Шенгенска държава, изпълнили сме критериите и техническите условия за присъединяване към това пространство, добави тя. Убедени сме, че скорошното присъединяване на България и Румъния към Шенген ще доведе до по-голяма сигурност на целия ЕС, заяви Цецка Цачева.

Нормалното е натикано в ъгъла, смесицата от реалити и реалност разболява

http://analitichen.pogled.info/news/66415/Normalnoto-e-natikano-v-agala-smesitsata-ot-realiti-i-realnost-razbolyava

/Поглед.инфо/ И в най-големите горещини част от българите остават пристрастени към новините. Отваряме която и да е медия- вестник, радио, ТВ и какво научаваме - починал лекарят, пребит с тръби в Курило, искат арест за бащата, изхвърлил новороденото си дете в тоалетна, а пребитият от гледачите си Христо се възстановявал…

Пак жега, но с малко облаци и превалявания

http://www.bnews.bg/article-139132

Над Черноморието ще е слънчево с временни увеличение на облачността.

Десетки туристи превърнаха района край Рилския манастир в кебапчийница

http://pik.bg/десетки-туристи-превърнаха-района-край-рилския-манастир-в-кебапчийница-news372605.html

Десетки туристи превърнаха района край Рилския манастир в кебапчийница

Няколко десетки туристи превърнаха района край Рилския манастир в кебапчийница, докато военни, пожарникари и доброволци се мъчеха да загасят пожара, лумнал преди 5 дни в гората над обителта, пише "Телеграф".

Пожарът, разразил се миналата седмица, обхвана площ от 90 декара треви и храсти, както и около 30 декара гора.Още от началото стана ясно, че причина за огнения ад е човешка небрежност, като след усилия, полагани дни наред, най-накрая стихията бе овладяна.

В същото време обаче не липсваха и други ентусиасти, но не за гасене на огън, а точно обратното. За да се спасят от жегите, няколко десетки нашенци решили да заложат на планината, отидоха на хлад, въоръжени със сурови мръвки и пиячка. 

През няколко метра след манастира можеше да се видят големи огньове, а в тях кротко си цвърчаха я шишчета, я някоя и друга пържола. Във въздуха се долавяше по-скоро миризма на свинско и пилешко, отколкото на бор или ела. Типично по нашенски туристите пренебрегваха табелите, които забраняват паленето на огън, и невъзмутимо си спретнаха импровизирано барбекю, където намерят за добре.

Те дори не се впечатляваха от прелитащите над главите им хеликоптери, които караха вода до опожарената гора няколкостотин метра по-нагоре.

Над 40 млн. евро са загубите за българското земеделие от руските санкции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894119

Загубите за българското земеделие от руските санкции превишават 40 млн. евро Загубите на селското стопанство на България от продоволственото ембарго, въведено от Русия в отговор на санкциите на ЕС, по последни данни възлизат на 82 млн. лева.
Това съобщи министърът на земеделието и храните на България Десислава Танева, предаде REGNUM,
Загубите за българското земеделие от руските санкции превишават 40 млн. евро Загубите на селското стопанство на България от продоволственото ембарго, въведено от Русия в отговор на санкциите на ЕС, по последни данни възлизат на 82 млн. лева. Това съобщи министърът на земеделието и храните на България Десислава Танева, предаде REGNUM,

До 2 дни Платини обявява кандидатурата си за президент на ФИФА

http://football.actualno.com/Do-2-dni-Platini-objavjava-kandidaturata-si-za-prezident-na-FIFA-news_486951.html

Президентът на УЕФА Мишел Платини обявява кандидатурата си за президент на ФИФА до два дни, съобщава "L`Equipe", цитирана от БГНЕС. Изпълкомът на ФИФА определи извънредните избори за президент на световната футболна централа да се проведат на 26 февруари 2016 година в Цюрих. Според източник, Платини ще обяви официално кандидатурата си за президент на ФИФА до два дни. По-рано желанието си да се борят за президентския пост разкриха Давид Жинола, принцът на Йордания Али бин Ал-Хюсеин, Чон Монджун

"Баба Вида" оживява със средновековен фестивал

http://society.actualno.com/Baba-Vida-ojivjava-sys-srednovekoven-festival-news_486956.html

Средновековният замък "Баба Вида" е символът на Видин, макар да не е единствената му историческа и културна забележителност. Изграден е върху основите на античната крепост "Бонония". Сегашният си вид е придобил през десети век, характерен за Втората българска държава. Като отбранително съоръжение е получил завършен вид през ХIII - ХIV век, когато става седалище на българските царе, създали Видинското царство. Тогава той е имал 10 кули - 4 ъглови и 5 странични, вътрешна оградна стена с дебелина 2

Слагат камери в колите на НСО

http://society.actualno.com/Slagat-kameri-v-kolite-na-NSO-news_486960.html

Колите на НСО да бъдат снабдени с камери – такава мярка обмисля да въведе началникът на службата ген. Ангел Антонов. Така ще се записват действията на гардовете при движение на магистрала, натоварен трафик или инциденти на пътя, съобщава „Преса”. Oбвиненията на пловдивско семейство, което се оплака, че кортеж на НСО на магистрала „Тракия” е засякъл двата им автомобила и мъже от НСО им показали автомат, налагат тази мярка. Записващите устройства няма да работят пос

Експлозия прекъсна преноса на газ между Иран и Турция

http://asia.actualno.com/Eksplozija-prekysna-prenosa-na-gaz-mejdu-Iran-i-Turcija-news_486961.html

Експлозия, за която се предполага, че е дело на Кюрдската работническа партия (ПКК) спря преноса на газ по тръбата, свързваща Турция с Иран, съобщиха от енергийното министерство на страната, предаде БГНЕС. Взривът, за който официално няма поета отговорност, е станал в източната провинция Агри, се казва още в съобщението.  "Експлозията причини пожар. Но ние успяхме да го потушим бързо. Транспортът на газ ще се възобнови, след като тръбата бъде ремонтирана", се казва в изявление на енергийн

Уредиха депутатката Баракова с работа: Ще брои гласовете за омбудсман

http://frognews.bg/news_95318/Urediha-deputatkata-Barakova-s-rabota-SHTe-broi-glasovete-za-ombudsman/

Най-после прословутата пловдивска депутатка Ана Баракова ще свърши нещо в парламента.Независимата парламентаристка ще брой гласовете след тайния вот за омбудсман, за който ще спорят Константин Пенчев и Мая Манолова.

Париж приветства действията на Турция срещу Ислямска държава

http://www.mediapool.bg/parizh-privetstva-deistviyata-na-turtsiya-sreshtu-islyamska-darzhava-news237183.html

Френският президент Франсоа Оланд приветства засиленото участие на Турция и енергичните й действия в борбата с Ислямска държава в Сирия. Оланд каза това в телефонен разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщи Франс прес. Оланд и Ердоган приканват сирийските опозиционни сили, които могат да допринесат за политически преход, да задълбочат диалога помежду си в полза на свободна и единна Сирия, се казва в комюнике на Елисейския дворец. Двамата са разисквали борбата с тероризма и са потвърдили волята си да засилят сътрудничеството между Франция и Турция в тази сфера след атентата в Суруч, се посочва в комюникето.

Цецка Цачева откри фотоизложба, посветена на 20-годишнината от възстановяването на Сметната палата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255924_%D0%A6%D0%B5%D1%86%D0%BA%D0%B0+%D0%A6%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B1%D0%B0%2C+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри фотоизложба, посветена на 20-годишнината от възстановяването на Сметната палата и 135 години от създаването на Върховната одитна институция на България. Експозицията представя нейната дълголетна история и проследява пътя й през годините. На събитието присъстваха народни представители, настоящото ръководство и бивши председатели на Сметната палата, представители на законодателната и изпълнителната власт, участвали в подготовката и приемането на Закона за Сметната палата на 27 юли 1995 г., с който след половин век тя е възстановена.

Председателят на парламента отбеляза, че Сметната палата е една от първите институции, създадена в следосвобожденска България и това е записано в Търновската  конституция. По думите й днес стои предизвикателството богатите традиции на външния независим контрол на бюджета да бъдат съхранени. Като народни представители, трябва да използваме много по-ефикасно и по-активно висококомпетентния труд на професионалистите и одиторите на Сметната палата, посочи Цецка Цачева.

Първият действащ председател на Сметната палата доц. Георги Николов благодари за това, че българският парламент отдава нужното внимание към годишнината от възстановяването на една нежелана дълго време институция. Той отчете огромните усилия на председателстваната от него парламентарна Комисия по бюджет и финанси в 37-ото Народно събрание и заяви, че приетият тогава закон е бил изстрадан.

Настоящият председател на одитната институция Цветан Цветков подчерта ролята на Сметната палата в подобряването на управлението на публичните финанси, както и приобщаването й към международни организации като ИНТОСАЙ и ЕВРОСАЙ. През годините Сметната палата се оформи като независим, ефективен и работещ орган, заяви Цветан Цветков. От името на цялото ръководство на Сметната палата той подари на председателя на Народното събрание символа на институцията – сокол, стъпил върху скала от монети и бранещ националното съкровище. Цветан Цветков пожела на Цецка Цачева парламентът да взима мъдри решения, свързани с доброто управление и контрола на публичните финанси.

"Ще ти смачкам тъпата главичка!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255923_%22%D0%A9%D0%B5+%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BC%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0%D0%BC+%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0%21%22

„Малко са те били!”

В песента на моя ранен живот това беше един от припевите. Мен все малко ме бяха били. Трябвало повече да ме бият. Казваха го учители, казваха го по-големи от мен момчета и момичета. Казваха го дядовците по пейките и бабите около блоковете. По-късно го казваха и другарите младши-сержанти в казармата. Пък и милата ми майчица го повтаряше. Но при нея то звучеше малко по-иначе: „Малко съм те била…затова сега си такъв! Май повече трябваше! Да те бия.”

Мен ако питате обаче: боят, дето го изяждах, хич не беше малко. Дори напротив – доста си беше. Редовно си ме побийваха, милите хора. Доста ме понатупваха, пляскаха, ръчкаха, ръгаха, кълчеха, душаха и скубеха! С грубите кокалчета: муш в ребрата! С все сила – да не би да си помисля, че в живота може и така: без бой и лекичко да се мине! О, не може! Трябва си бой.

Symbolbild Kindesmissbrauch

Половината българи одобряват насилието над деца

Биеха ме доста, защото рисувах хубаво, защото бях хубавичък, имах бузки, не се биех с децата и четях много книги. Биеха си ме. Но въпреки това повечето смятаха, че боят ми е малко.

Възрастните от моята младост от все сърце вярваха, че с твърда ръка и жилава пръчка от всяко парче месо може да се направи свестен човек. В смисъл – послушен. Редови човек. Такъв бе: да го пратиш в казармата или в Кремиковци и да не го мислиш.

А още по-отдавна…

Западните семити имали бог Молох, когото омилостивявали, като хвърляли в нажежените ръце на бронзовата му статуя малки дечица. За да изгорят дечицата там. А Молох да се омилостиви… Пророците Илия и Йеремия се противопоставили срещу склонността на евреите да почитат този бог – любител на изгорени дечица. Както виждаме от по-нататъшната човешка история - не твърде успешно. Когато Бог Йехова поискал от Авраам да принесе в жертва сина си Исаак, Авраам се натъжил. Но повел сина си към жертвеника. В последния момент ангел Господен спрял ръката му с ножа. Това било проверка. На верността.

Толтеките от полуостров Юкатан също принасяли в жертва свои и пленнически деца. За да има повече царевица през следващата година.

Компрачикосите, описани с горест от Виктор Юго, крадяли деца. Превръщали ги в уроди чрез пристягане с шини, изкълчване на стави и фини, обезобразяващи операции на лицата. После ги продавали на аристократите. Защото онези ми ти аристократи, отдадени на тягостни, досадни развлечения, нямали друго вълнение, освен да се отдават на суеверия. Едно от тия суеверия било, че деца-уроди ще им донесат късмет. В любовта и войните.

Когато една прочута християнска благотворителка, монахиня и свята жена - родом от африканско племе - легнала на смъртния си одър, нейните последователки я запитали: „Какво, мила, какво свята жено, е последното ти желание? Какво би искала за себе си – след като цял живот толкова много си давала? На всички.”

А тя казала: „О, нищо специално. Нещо дребничко. Просто си спомних детството. И ми се прияде варена детска ръчичка.”

Милата жена произхождала от канибалско племе.

Kalin Terzijski

Калин Терзийски

Социологическо изследване, проведено през 2009 г. сред 1000 българи, установи, че всеки втори от анкетираните НЕ смята, че е редно да се упражнява насилие над деца. С цел възпитаване. Което ще рече: всеки втори смята, че Е РЕДНО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА НАСИЛИЕТО КАТО СРЕДСТВО ЗА ВЪЗПИТАВАНЕ НА ДЕЦА.

В БЪЛГАРИЯ.

А 10 процента от анкетираните дори са на мнение, че насилие може да се използва като инструмент на възпитанието и спрямо деца от 0 до 3 години. Защо пък не – нали така?

Те вече не разбират кое е Добро, а кое - Зло

Тук става въпрос не за друго, а за това: що е Доброто и що е Злото. Мисля си, че хората въобще нямат представа кое е Добро. И кое – Зло. И сякаш няма глас, силен и ясен, който да каже без колебание: това е Добро, а това Зло. Защото всеки има право на собствено мнение, нали така.И всяко мнение е относително. Всяко Добро е относително. И всяко Зло.

Докато вървя по улиците, чувам това:

- Асене, ще те смажа! Ще ти смачкам тъпата главичка, гадино проклета!

Обръщам се и виждам, че Асен е на две години. А заплахите срещу него идват също от дете. Поне по моите мерки. Но едно самоуверено дете. И по-точно момиче, дори жена на 22 или 24. Неговата майка. Да, знам, че това е един майчинско-детски фолклор от детските площадки и катерушките. Казано е на майтап. Доста съмнителен майтап. Доста гаден фолклор.

Деца-скинхедове убиват деца-роми в градини, наречени на монарси. Монарсите винаги са водели народите в победоносни войни. Жертви на които са били – както винаги – децата.

Отминавам нататък, замислен за Ваал, за Молох с нагорещените брознзови лапи, за Авраам и Исаак. И за нас си.

О, хора! Как ви се струват тези хора наоколо?


Баракова ще брои бюлетините след тайното гласуване в парламента за омбудсман

http://pik.bg/баракова-ще-брои-бюлетините-след-тайното-гласуване-в-парламента-за-омбудсман-news372600.html

Баракова ще брои бюлетините след тайното гласуване в парламента за омбудсман

Ана Баракова ще бъде независимият депутат, който ще брои бюлетините след тайното гласуване в парламента за омбудсман. Това предвижда проекторешение, което днес ще бъде гледано в пленарната зала, пише "Телеграф".

Баракова влезе в парламента като депутат от листата на ББЦ, но след това се отцепи от партията с мотива, че са я притискали да се откаже от мястото си. Девет на брой са депутатите, които ще участват в комисията за избора на омбудсман, включваща по един представител от всяка парламентарна група и един, който е излъчен от независимите.

Двамата претенденти - настоящият омбудсман Константин Пенчев и червената депутатка Мая Манолова вече бяха изслушани в комисията по вероизповеданията. След провеждане на тайно гласуване в четвъртък обаче ще стане ясно кой от тях е новият омбудсман.

Предложението на президента за референдум влиза в парламента

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894113

Народното събрание трябва да се произнесе днес по искането на президента Росен Плевнелиев заедно с местните избори на 25 октомври да се произведе и референдум по три въпроса.
Обсъждането е в дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента, а президентът ще направи обръщение. Държавният глава внесе искането си в началото на юни.
Народното събрание трябва да се произнесе днес по искането на президента Росен Плевнелиев заедно с местните избори на 25 октомври да се произведе и референдум по три въпроса. Обсъждането е в дневния ред на днешното извънредно заседание на парламента, а президентът ще направи обръщение. Държавният глава внесе искането си в началото на юни.

"Касейбиън” искат каравана за Spirit of Burgas, отказаха хотел

http://frognews.bg/news_95303/Kaseibian-iskat-karavana-za-Spirit-of-Burgas-otkazaha-hotel/

Музикантите от “Касейбиън” отказаха хотелската си резервация и поискаха да им бъде осигурена каравана. Британската банда е хедлайнер във втората вечер от Spirit of Burgas. Фестивалът ще бъде на 7 и 8 август.

Нашествие на комари отложи снимки за клип на Румънеца и Енчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893791



Рояци от комари атакуваха Румънеца и Енчев по време на снимки за новия им клип. Двамата изпълнители и техният екип правели кадрите на покрива на сграда в Бургас при залез слънце. Досадните насекоми, които ги връхлетели обаче, били толкова много, че се наложило снимките за видеото към “Стъпки пясъчни” да бъдат отложени за друг ден.
Рояци от комари атакуваха Румънеца и Енчев по време на снимки за новия им клип. Двамата изпълнители и техният екип правели кадрите на покрива на сграда в Бургас при залез слънце. Досадните насекоми, които ги връхлетели обаче, били толкова много, че се наложило снимките за видеото към “Стъпки пясъчни” да бъдат отложени за друг ден.

Парламентът обсъжда предложението на президента за референдум

http://offnews.bg/news/n_1/n_538300.html

Провеждането на референдум за избирателната система у нас ще обсъди Народното събрание на извънредното си заседание днес. Инициативата за допитването е на президента Росен Плевнелиев. Преди обсъждането в пленарна зала държавният глава ще направи обръщение към депутатите. Той предлага референдумът да съдържа следните три въпроса: - Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; - Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; - Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Предложението на президента е подкрепено от ресорните комисии в парламента. На днешното си заседание депутатите се очаква да изберат и състава на Комисията за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман.

Прекрасните илюзии на Студената война

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255922_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%BB%D1%8E%D0%B7%D0%B8%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0

Междузвездни пътувания, автоматика, мислещи машини: световното изложение в Ню Йорк обещава преди 50 години една ведра революция на бита. Всъщност обаче представя военни технологии - включително такива, от които по-късно възниква елекронната мрежа, днешният интернет. Тогава, преди 50 години САЩ олицетворяват бъдещето на високите технологии. Световното изложение в Ню Йорк през 1964/65 представя фантастични изобретения и апаратура, демонстрира уникалните технологични възможности на една суперсила. И внушава, че в близко време човекът ще пътешества в космическото пространство, ще разполага с енергия и електричество едва ли не без пари, роботи ще обслужват всички негови желания и научната фантастика ще стане реалност. Това обаче е също така времето на Студената война, политическата конфронтация и космическата надпревара със съветска Русия. Обикновените хора не само отвъд Океана не подозират, че всички тези чудеса са всъщност само привлекателната “опаковка” на високотехнологични военни конструкции, създадени с цел да поразяват и унищожават “врага”.

Как стоят нещата половин век по-късно? Не много по-различно, смята британският социолог Ричард Барбрук. Седмичникът “Ди цайт” публикува наблюденията му под заглавие “Красивите илюзии на Студената война”. Ето по-важните моменти от публикацията:

Приказни експонати с недвусмилено послание

Бях на седем години, когато посетих със семейството си световното изложение в Ню Йорк, пише Барбрук. Прекрасно си спомням всеки детайл: внушителната символична скулптура от благороден метал, издигаща се на височина 43 метра и наречена "Унисфера", огромния комплекс от павилиони, разположени около нея. Фантастичните експонати, изложени в тях, внушаваха с какви невероятни технологични възможности разполагат САЩ. Националните и фирмени павилиони представяха досегашните постижения като предвестие за бъдещи иновации. Ракетите "Меркюри" и "Джемини", които разпалваха детското ми въображение, бяха предшествениците на онези междузвездни кораби, с които един ден щяхме да пътуваме до Луната. "Дженеръл електрикс" пък представяше модел на бъдещата фузионна енергия, която скоро ще осигурява електричество за всяка фирма и всеки дом. IBM демонстрираше своя прототип на компютъра на бъдещето, който ще изчислява и мисли едва ли не по-добре от човека.

Патриотичното послание на всичките тези приказни експонати беше недвусмислено и то гласеше, че след като САЩ са страната на бъдещите високи технологии, хората по света трябва да се почувстват тъй окрилени от футуристичната утопия, че възторжено да възприемат американския начин на живот. Не е изненадващо, че изложителите нямаха интерес да разкриват на посетителите "военния произход" на всичките тези чудеса, още по-малко пък това, че те са производен продукт на ядрената надпревара с "враговете".

 

"Унисфера": световно изложение в Ню Йорк 1964/65 г.

 

Илюзията "глобална хармония"

Днес, половин век по-късно компанията “Върджин галактик” предлага оферти за космически полети, а и ЕС с международния си експериментален термореактор "Хипер" шумно пропагандира предвестия за фузионна енергия и космически туризъм . Технологично-утопичното бъдеще, което обещанията им внушават, ни е някак доста познато от предишни времена. Някои учени пък отново вярват, че много скоро ще може да бъде създаден изкуствен интелект – каква изненада!

Да си припомним, че вместо предвещаваните огромни и скъпи компютри, способни да извършват – подобно на човешкия мозък - най-сложни операции, хардуеърните и софтуерни подобрения доведоха до формата на днешните не чак тъй скъпи лаптопи, мобилни телефони и таблети. От взаимодействието между електронната обработка на информация, телекомуникационната техника и аудиовизуалните медии се роди културната технология на днешното време – интернет. И точно както по времето на Студената война, изложенията на новата техника ни внушават, че производството й служи на глобалната хармония – под мотото: “Мир чрез разбирателство”.

Само че и компютърните мрежи, за съжаление, са технология на Студената война, създадена за гибелни цели. В Америка, както и в Русия парите на военната машина финансират елитните хардуеърни и софтуерни научни проекти. Впрочем, още навремето собствената им футуристична пропаганда подведе политическите и военните лидери на Америка да вземат едно от най-опустошителните решения в историята на нацията – войната във Виетнам. Военните разполагаха тогава с развита дигитална техника, която трябваше да осигури победата над южноазиатската държава. Вдигната беше непроницаема електронна преграда между Северен и Южен Виетнам – нещо като азиатски еквивалент на Берлинската стена. Взаимно свързани сенсори по протежение на преградата отбелязваха всеки сигнал за укрепление на частите, настъпващи от освободената северна в окупираната южна част. Сенсорите подаваха незабавен алармен сигнал на компютрите, които на свой ред тутакси насочваха американските бойни самолети и хеликоптери към мястото, където маоистките бунтовници биваха елиминирани. С други думи, мрежата играеше ролята на йерархична техника за наблюдение, чрез която американската империя можеше да постави под контрол бунтовническите региони.

И компютърните мрежи са технология на Студената война, а всеобхватният контрол и подслушването - реалност

В крайна сметка обаче това не помогна – САЩ изгубиха войната във Виетнам. Само че не извлякоха поука от нея и по-късно се устремиха, отново подведени от предимствата на компютърната техника, към Афганистан, а след това и към Ирак. Високотехнологичното оръжие беше залогът им за интелигентна геополитика. Загубата – резултатът и от двете интервенции.

Слисващото откритие

Дейността на американската Агенция за национална сигурност (АНС) изглежда да е последната надежда на залагащите на високите технологии военни в защита на американската империя. Чрез прихващане на телефонни разговори, електронни писма и постинги в социалните мрежи Агенцията си набавя координатите за нанасяне на смъртоносни удари на американските военни срещу предполагаеми ислямски терористи. И тъй като всеки може да се окаже враг на американците, всеки бива подслушван и контролиран. Логичната цел на подобен подход би била цялото човечество да е поставено под постоянно наблюдение.

И от двете страни на океана гневът срещу шпионажа на АНС се подхранва главно от слисващото и разочароващо откритие, че свободолюбовите предвещания на пионерите на електронната мрежа не са се изпълнили. В средата на 90-те години автори на американското списание Wired прогнозираха, че взаимодействието между компютри, телекомуникация и медии в близко време ще помете държавни и обществени йерархии и ще отприщи креативността, индивидуалната свобода и инициативата на отделния човек. Разкритията на Едуард Сноудън обаче ни напомнят, че световната електронна мрежа не е създадена, за да поощрява възникването на нови пазари, креативността на отделния човек или забогатяването му благодарение на внедрена от него нова идея. Тя е оръжие – подобно на това от времето на Студената война. Бомбастичният стремеж за всеобхватно глобално наблюдение от АНС не е някаква перверзия на мрежата, той изпълнява всъщност първоначалната си мисия да защитава американската хегемония срещу един хаотичен свят.

За щастие, високите технологии не са вече само в ръцете на американските елити. И макар за момента това да изглежда почти безнадеждно, добием ли отново контрол върху информацията, компютрите на империята ще служат на поданиците й като инструменти на колективната еманципация. Защото в основата си мрежата все още съдържа утопичния потенциал на една действително демократична политика, организирана отдолу нагоре – а не обратното.

Ричард Барбрук е социолог и политолог, извънреден професор в университета в Уестминстър, Лондон; през 1995 г. публикува съвместно с Анди Камерън есето “Калифорнийска идеология”.


Гърция възнамерява да спазва всички договорености с Европейския съюз

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894103

Правителството на Гърция възнамерява изцяло да спазва всички договорености с Еврогрупата и срещата на върха на еврозоната, каза министърът на финансите Евклидис Цакалотос след заседание на правителствения съвет по икономическата политика, предаде РИА Новости.
„Ние обсъдихме различни организационни въпроси.
Правителството на Гърция възнамерява изцяло да спазва всички договорености с Еврогрупата и срещата на върха на еврозоната, каза министърът на финансите Евклидис Цакалотос след заседание на правителствения съвет по икономическата политика, предаде РИА Новости. „Ние обсъдихме различни организационни въпроси.

Еврейските игри стъпват за първи път на построените от нацисти стадиони в Берлин

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2580497_evreiskite_igri_stupvat_za_purvi_put_na_postroenite_ot/?ref=rss


Почти осем десетилетия, след като Адолф Хитлер организира летните олимпийски игри в Берлин през 1936 г., столицата на Германия ще посрещне за път най-големия спортен форум за евреи в Европа.

Надпреварата, която носи името Европейски макабейски игри започва днес и ще продължи до 5 август с участието на над 2100 спортисти от еврейски произход от 39 държави. Събитието ще се проведе в олимпийския парк в Берлин, построен от нацистите за 11-те летни олимпийски игри, както и на редица други...

Земетресение с магнитуд 7 в Папуа

http://www.vesti.bg/sviat/azia/zemetresenie-s-magnitud-7-v-papua-6040071

Индонезия се намира в т. нар. „Тихоокеански огнен пръстен“ – регион с чести земетресения и изригвания на вулкани

Опасни жеги и днес, жълт код в цялата страна

http://offnews.bg/news/n_1/n_538294.html

Опасно горещо ще е и днес, като максималните температури ще достигнат до 38°. Жълт код е обявен в цялата страна.  Термометърът в София ще показва 34°, а по морето между 33° и 36°.  Сутринта също ще е топло, като минималните температури ще са между 19° и 24°. Преди обяд, на места в северната част от страната облачността ще е значителна и ще има слаби превалявания. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще има краткотрайни превалявания, като на места и ще прегърми.

Унгарският метод

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255921_%D0%A3%D0%BD%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4

Правителството в Будапеща иска да затвори границата си със Сърбия с ограда, висока 3 метра и широка метър и половина. На по-труднодостъпните места ще бъдат разположени спомагателни натовски телени заграждания. По този начин Будапеща иска да овладее бежанския поток, нараснал значително през последната година, макар Унгария да е транзитна страна за хората, които се стремят да стигнат до Австрия, Германия или скандинавските страни.

Проектът за издигането на ограда предизвика остри реакции в Брюксел и Берлин. Всъщност Унгария, която има външна шенгенска граница, прави всичко по силите си да спазва европейските договорености: регистрира влизащите мигранти и събира личните и биометричните им данни. Далеч не всички страни по маршрута на бежанците, насочили се към Европа, правят това добросъвестно. За справка - Италия и Гърция.

Това е същото като с чуждия дом - преди да влезеш, трябва да почукаш на вратата, заяви шефът на канцеларията на премиера Орбан. Според него, опитът в други европейски страни показва, че подобни съоръжения могат да намалят нелегалния трафик през границата с до 90 процента. Вероятно той е имал предвид България, чийто опит обаче показва и друго - че оградите не спират бежанските потоци, а само ги пренасочват към други места. Който е извървял хиляди километри от Централна Азия, или е избягал от войната в Близкия изток, просто няма да се спре пред оградата - ще я преодолее, пререже или заобиколи.

Таралежът и зайците

Унгарската ограда има вътрешно и външнополитически аспект. Към първия спадат острите изказвания на национално-консервативната партия Фидес на премиера Орбан. Фидес е таралежът, който отдавна е на мястото, към което са се устремили зайците от дясноекстремистката партия Йоббик. Правителството организира всенародно допитване, чиито подтекст звучи доста манипулативно: ЕС искал да наложи на Унгария квотен принцип за приемане на бежанци, а с тях в страната щял да нахлуе тероризмът. Правителството монтира и билбордове по границата с надписи: "Чужденецо, ако идваш в Унгария, спазвай законите и не отнемай работните места на унгарските граждани!". Пределно ясно е към кого е отправено това послание - надписите са на унгарски език. Очевидно по този начин се трупат вътрешно-политически дивиденти, като се експлоатира антиевропейската и ксенофобска тематика.

Границата между Унгария и Сърбия е дълга 175 километра

Всъщност в Унгария се играе и още един вътрешнополитически цирк. Унгарските медии твърдят, че опозиционната партия, ръководена от бившия премиер Дюрчани, искала да подаде жалба срещу правителството пред Европейската комисия. Планираната ограда била нехуманна и отдалечавала Унгария от Европа, защото щяла да бъде подсилена с натовски телени заграждения. Дори по времето на Желязната завеса по унгарско-австрийската граница имало само обикновена телена ограда. Бившият комсомолски секретар Ференц Дюрчани изглежда е забравил, че на едновремешната граница между Изтока и Запада бяха убивани хора и че Желязната завеса служеше на разделението между народите.

Аналогиите с миналото

Дългата засега 150 метра ограда обаче далеч не е само вътрешноунгарски проблем. Дълбока символика се крие във факта, че именно Унгария възнамерява да изгради преграда там, където преди четвърт век за първи път се пропука Желязната завеса. Няма никакво значение, че това става на друга граница и се аргументира със сигурността. Аналогиите са налице: също както през 1989 година беше повторно издигнат един сегмент от оградата - за да бъде символично срязана тя за пред камерите - така и сега изграждането на малка част от заплануваната ограда вече отправя желаното политическо послание. Ще видим дали това ще се окаже достатъчно, за да не бъде доизградена останалата част от преградното съоръжение.

Оградата е тема, засягаща цяла Европа. И тя не е по-маловажна от хилядите бежанци, нахлуващи през Средиземно море, което те вече започват да наричат "нашето море". Проблемът с балканския маршрут също трябва да бъде решен на общоевропейско ниво. Може методите да са късогледи и вътрешнополитически мотивирани, но Унгария успя да привлече вниманието върху проблема. Което е легитимно и необходимо. Будапеща е на мнение, че преди даден проблем да се изостри докрай, ЕС не прави нищо за неговото решаване. В този смисъл трябва да бъдат създавани факти. А те могат да бъдат "опаковани" така, че да пасват към европейските рамки. Това наблюдение не е съвсем погрешно. Защото останалите държави в ЕС имат също толкова голям дял в този метод, който не за първи път сега се прилага в Унгария, колкото и неговите истински изобретатели.

Щефан Льовенщайн, Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Всички права запазени.

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main


Гръцкият домат срива цената на родния

http://pik.bg/гръцкият-домат-срива-цената-на-родния-news372597.html

Гръцкият домат срива цената на родния

Ниско качествени гръцки зеленчуци заливат родния пазар и сриват цените на българската продукция. "През последните два месеца, особено върху основния оранжериен зеленчук, който произвеждаме - домати, краставици и пипер, се усеща негативно влияние на вноса от Гърция", каза за "Стандарт" Георги Кафтанов, шеф на сдружение "Югозапад".

От години пазарът ни е залят с нискокачествена продукция плодове и зеленчуци, която влиза на наша територия, но през последните месеци негативното влияние е огромно, допълни той. Пазарът ни е залят с гръцка стока. Заради Руското ембарго нямаме достъп до един от пазарите, а голяма част от европейската продукция влиза у нас. Всичко това срива цените и затруднява реализацията на родните зеленчуци.

"Принудени сме да продаваме продукцията си под себестойност. Нашите домати почти не се реализират в момента в България. Червеният домат на едро се продава по 35-40 ст., а розовият - от 50 до 70 ст. Реализацията е изключително трудна - на 50%, и колегите са принудени да рекултират продукцията, оплаква се Кафтанов.

"Ако нашият домат е 90 ст., търговци внасят гръцки по 60 ст. и ние сме принудени да го пуснем на 50 ст. Краставиците вече са по 30 ст . на едро", каза Кафтанов. Той посочи и друг огромен проблем пред родните зеленчукопроизводители - спекулата. "Не може един търговец да вземе домата за 60 ст. от производител, цената на борсата да е 80-90 ст., а после цената за крайния потребител да е 2 лв. килото", недоумява Кафтанов. Той посочи, че това е висока цена за българите и затова продукцията не се реализира.

 

Бронзовата глава на Севт III гостува в музея "Пол Гети" от днес

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/28/2580774_bronzovata_glava_na_sevt_iii_gostuva_v_muzeia_pol_geti/?ref=rss


Бронзовата глава на Севт III, открита в гробницата му в могилата "Голяма косматка" от днес може да бъде видяна в музея "Пол Гети" в Лос Анджелис, съобщава министерството на културата.

Ценната находка, която беше в центъра на изложбата "Епопея на тракийските царе" в Лувъра сега е част от експозицията ""Власт и патос. Бронзови скулптури от елинистичния свят" заедно с още 50 образеца на античната скулптура. Те са притежания на италиански, гръцки и други музеи.

Изложбата може...

1300 души у нас чакат за трансплантация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255920_1300+%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B8+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Около 1200-1300 души в България чакат за трансплантация. Това съобщи директорът на Изпъл­ни­телна агенция по трансплантация (ИАТ) д-р Марияна Сименова за БГНЕС. Най-много са чакащите за присаждане на бъбреци – между 950 до 1000, а около 50 души са за черен дроб. Около 30 пациенти пък имат нужда от сърце.  Едно момче пък чака за трансплантация на черва. От началото на годината у нас са извършени около 35 трансплантации. Въпреки това цифрата от чакащи за трансплантации е непостоянна, тъй като всеки ден има вписване на нови хора, на вече трансплантирани и за съжаление на други, които умират.“Много голяма част от чакащите за трансплантация са млади хора, а огромна част от тях не са с вродени заболявания. Тепросто са претърпели вирусно заболяванев много от случаите на крак и изведнъж разбират, че имат нужда от сърдечна трансплантация например. Затова е важно да се грижим за здравето си”, коментира д-р Симеонова. Тя припомни, че у нас се извършват само трансплантации на черен дроб, сърце и бъбреци. В чужбина се извършват още на бял дроб, черва, панкреас, лице. За миналата година трансплантациите са 79, като от тях 18 души са трансплантирани с чернодробна трансплантация и 44 с бъбреци. Тя добави, че  орган може да се дари само в мозъчна смърт, защото трябва мозъкът или сърцето да е спрял да работи. У нас обаче след сърдечна смърт няма даряване, защото за да се съхранят органите, се изисква много бърза реакция. “Има статистика в медицината, че от 2 до 7% от починалите в реанимация са в мозъчна смърт. Те могат да бъдат и по-малко, ако спрем безумията по пътищата и хората се грижат по-добре за здравето си, както и по-добро здравно обслужване”, коментира  д-р Симеонова.В България човек приживе може да заяви само несъгласие за донорство и името му се вписва в регистър. За 10 години самооколо 2000 души са изразили приживе отказ от донорствокоето е много нисък процент, поясни директорът на ИАТ. Тя разказа, че възникват и ситуации, когато близките не знаят какво е било мнението на починалия за донорството и се чудят как да постъпят. Въпреки това те са познавали човека и когато говорят с лекаря, се случва да казват - той беше много добър човек, правеше добро, със сигурност би искал да направи добро и сега.“Темата за донорството освен медицинска е морална и етична тема, която се засяга от религиите. Без да информираме хората, не може да искаме тяхното решение. Статистически 10 пъти са се увеличили трансплантациите. По-важно от статистиката е, че доказахме, че в България живеят прекрасни хора, че те не са по-лоши и по-малко благородни от хората в Европа. Вече имаме 5-6 случая, при които самите роднини, когато разберат за тежкото състояние на близките си, питат за възможност за донорство”, разказа д-р Симеонова.

Хилари и Тръмп водят в битката за Белия дом

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255919_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%B8+%D0%A2%D1%80%D1%8A%D0%BC%D0%BF+%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%82+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0

Хилари Клинтън и ДоналдТръмп засега се очертават като фаворити на своите партии в битката за президентския пост в Белия дом през 2016 г., коментира агенция Ройтерс.Водещият кандидат на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън обяви в предизборна реч конкретни цели за повишаване на зависимостта на САЩ от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Говорейки пред привърженици на демократите в щата Айова, тя обеща, че ако стане президент, до края на 4-годишния й мандат в страната ще бъдат инсталирани над половин милиард  слънчеви панелиТя също така ще задвижи такава мащабна програма, че 10 г. след като поеме президентския пост, САЩ ще произвеждат толкова енергия от възобновяеми източници, че всеки дом в Америка ще разчита на “зелена” енергия.С цел борба срещу климатичните промени ще бъде променен и данъчният закон, за да бъде стимулирано използването на ВЕИ, добави тя. Американският строителен магнат Доналд Тръмп поведе по популярност многобройната колона от кандидати от Републиканската партия за президентския пост на САЩ, предаде Ройтерс, цитирайки социологическо проучване на тв канала Си Ен Ен.18 процента от анкетираните подкрепили Тръмп въпреки скандалните му изказвания напоследък. Той води на бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, който събира 15 на сто подкрепа сред привържениците на републиканците. Си Ен Ен посочва, че разликата между двамата е в границите на статистическата грешка.“Протичат процеси и аз не мога да влияя върху тях”, каза Тръмп по Си Ен Ен, коментирайки анкетата. Според него резултатът не е изненадващ. “Хората са уморени от некомпетентни политици във Вашингтон, които не могат да свършат нищо”, каза той.На трето място в анкетата остава губернаторът на Уисконсин Скот Уокър с 10 на сто подкрепа сред републиканците.Според Ройтерс подкрепата за Тръмп е нараснала с 6 процентни пункта от края на юни досега въпреки критиките, които се изсипаха върху него заради острото му изказване за влиятелния сенатор републиканец Джон Маккейн - боен пилот ветеран от Виетнамската война. Тръмп каза, че той не е никакъв герой, защото е бил пленен от виетнамците по време на войната.Във вътрешнопартийната надпревара на Републиканската партия участват 16 претенденти. Гласуването в първичните избори започва през февруари 2016 г. в щатите Ню Хемпшър и Айова.Според друго допитване на телевизия Ен Би Си и института Марист Тръмп има 21 процента подкрепа сред републиканските избиратели в Ню Хемпшър и води пред Джеб Буш, който е с 14 процента, и губернатора на Уисконсин Скот Уокър с 12 процента. В Айова води Уокър с 19 процента, но Тръмп е близо до него със 17 процента.Първото голямо събитие от вътрешнопартийната републиканска надпревара ще е телевизионен диспут на 6 август, в който може да участват десетимата кандидати с най-добър рейтинг сред избирателите.Кандидатът за президент на САЩ от републиканската партия Майк Хъкаби предупреди, че президентът Барак Обама води Израел към вратата на пещтаподписвайки споразумение с Иран за ядрената му програма, предаде AФП. „Тази президентска външна политика е най-безотговорната в цялата история на САЩ”, каза Хъкаби на телевизионно интервю. „Наивно е да им се има вяра на иранците. Правейки така президентът Барак Обама води израелтяните към вратата на пещта”, каза той, правейки аналогия с холокоста. „Споразумението за иранската ядрена програма трябва да се отхвърли и от демократите, и от републиканците, и от целия американски народ”, добави Хъкаби.Конгресменът от демократичната партия от еврейски произход г-жа Деби Васерман Шулц отговори критично на изказването на Хъкаби. „Такива аналогии с холокоста са неприемливи. Майк Хъкаби трябва да се извини на еврейската общност за своето отвратително и безотговорно изказване”, написа тя в свое изявление.

Три дни опасно високи температури (обновена)

http://www.cross.bg/gradysa-temperatyra-temperatyri-1475028.html

/КРОСС/Жълт код е обявен за днес в цялата страна заради опасно високи температури, съобщават от НИМХ-БАН. Това е най-ниската степен за опасност с температури 34 - 38 градуса. Горещините ще достигнат пика си в сряда и четвъртък тази седмица, когато за по-голямата част от страната е обявен оранжев код - от 38 до 41 градуса, каза пред БНР синоптикът Красимир Стоев. Стоев поясни, че горещата вълна, обхванала страната ни, се дължи на създалата се атмосферна циркулация над континента на топли въздушни маси от Африка, което не е необичайно за Европа. Дните 28, 29 и 30 юли са горещниците - те са известни от историята като най-горещите дни през годината, а тази година горещата вълна съвпада и с тях, посочи той. Температурите днес ще бъдат между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново. По Черноморието градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса. В София максималната температура също ще бъде 34 градуса. Над страната ще се задържи горещо и предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони, ще превали краткотрайно, на места и ще прегърми. Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност и на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт

Шведи откриха потънала подводница с надпис на кирилица

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894096

Малка чуждестранна подводница е открита на дъното край източния бряг на Швеция, съобщи местен интернет сайт за търсачи на подводни останки. Според Ocean X Team подводницата е дълга около 20 метра, широка около 3.5 метра и на корпуса ѝ има надписи на кирилица, допълва агенция ДПА. Не е ясно на каква възраст е тя и колко дълго е лежала на дъното.
Малка чуждестранна подводница е открита на дъното край източния бряг на Швеция, съобщи местен интернет сайт за търсачи на подводни останки. Според Ocean X Team подводницата е дълга около 20 метра, широка около 3.5 метра и на корпуса ѝ има надписи на кирилица, допълва агенция ДПА. Не е ясно на каква възраст е тя и колко дълго е лежала на дъното.

Три дни опасно високи температури

http://www.cross.bg/temperatyra-gradysa-mesta-1475028.html

/КРОСС/Жълт код е обявен за днес в цялата страна заради опасно високи температури, съобщават от НИМХ-БАН. Горещините ще достигнат пика си във вторник, сряда и четвъртък тази седмица. Температурите във вторник ще бъдат между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново. По Черноморието градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса. В София максималната температура също ще бъде 34 градуса. Над страната ще се задържи горещо и предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони, ще превали краткотрайно, на места и ще прегърми. Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност и на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра около 20°. По Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. Само на отделни места е възможно да превали краткотрайно. Вятърът ще е слаб, от югоизток. Температурата на морската вода ще е около 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала

Турция: Няма да влизаме в Сирия!

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255918_%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F%3A+%D0%9D%D1%8F%D0%BC%D0%B0+%D0%B4%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5+%D0%B2+%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F%21

Турските власти нямат намерение да вкарват на територията на Сирия сухоземни войски, цитира Ройтерс премиера Ахмет Давутоглу. По негови думи има договореност със САЩ за съвместна поддръжка от въздуха на опозиционерите в Сирия, които водят борба срещу „Ислямска държава” (ИД).Турция няма планове да праща войски за сухоземна операция в Сирия, но се е договорила със САЩ за предоставяне на въздушна подкрепа за умерената сирийска опозиция, която се бие срещу отрядите на джихадистите от „Ислямска държава”, заяви премиерът Ахмет Давутоглу. Това той каза на съвещание с главните редактори на водещите турски вестници.Вестник “Хюриет” съобщава, че премиерът е бил помолен на разясни отказа на Анкара да участва със своите ВВС в борбата срещу ИД и съгласието й да предостави своя база за нуждите на американската бойна авиация. “Постигнатата договореност (с американците) сне нашето безпокойство и удовлетвори нашите очаквания до определено равнище. Но важен момент е предоставянето на подкрепа от въздуха за Свободната сирийска армия и за другите умерени сили (на сирийската опозиция), сражаващи се срещу ИД - каза Давутоглу. - Ако ние не се каним да изпращаме сухопътни войски (в Сирия), а ние няма да направим това, тогава тези сили, които действат като сухопътни части съвместно с нас, се нуждаят от защита.”Давутоглу каза също, че сирийската кюрдска партия “Демократически съюз” (ПИД) може “да има място в нова Сирия”, ако не пречи на Турция и ако скъса всички връзки с режима на президента Башар Асад и сътрудничи с опозиционните сили. Ройтерс припомня, че ПИД е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от 30 години партизанска война срещу турската държава, настоявайки за повече права за кюрдите, и е обявена за терористична организация от САЩ, ЕС и Турция.

Още не могат да стигнат дъното на свещеното аязмо в Плиска

http://frognews.bg/news_95317/Oshte-ne-mogat-da-stignat-danoto-na-sveshtenoto-aiazmo-v-Pliska/

Три седмици продължава работата на екипа на проф. Пламен Георгиев по свещеното аязмо до Голямата базилика в Плиска. Археологът потвърди, че разкопките на кладенеца са навлезли в решителната си фаза, след като в петък там отново, след почти два века, избликна чудотворна вода.

Под бликналата вода на свещеното аязмо в Плиска лежи история

http://frognews.bg/news_95317/Pod-bliknalata-voda-na-sveshtenoto-aiazmo-v-Pliska-leji-istoriia/

Три седмици продължава работата на екипа на проф. Пламен Георгиев по свещеното аязмо до Голямата базилика в Плиска. Археологът потвърди, че разкопките на кладенеца са навлезли в решителната си фаза, след като в петък там отново, след почти два века, избликна чудотворна вода.

Местните не са помагали за гасенето на пожарите в Рила

http://pik.bg/местните-не-са-помагали-за-гасенето-на-пожарите-в-рила-news372594.html

Местните не са помагали за гасенето на пожарите в Рила

„Срещнах се с много мъжки момчета в Рила, с които дадохме всичко от себе да помогнем за потушаването на пожарите. Местните се радваха като виждаха, че помагаме. Това, което ми направи най-силно впечатление и ме изуми обаче беше фактът, че местните хора не се включиха в гасенето на пожарите“. Това разказа Атанас Хаджийски – един от доброволците в гасенето на пожарите в природен парк „Рила“, за които гората и помощта на хората наистина са приоритет, пише "Топновини".

Това не е първата доброволческа акция на Атанас. Той се е отзовал и по време на опустошителните наводнения миналата година. Споделя, че и тогава е бил изумен от безучастността на местното население.

„Разбира се, може хората да са на работа, но ние си взехме отпуски и бихме път от София, а те са две крачки и не помогнаха. Просто не мога да го разбера това. Виждаме, че държавата просто не помага в такива моменти или го прави частично. Аз имам сърце и душа и реших, че трябва да помогна на бедстващите хора. Това, което видях – какво се случва с гората, станами много мъчно. Реших, че е по-добре да не ходя на работа два дни, отколкото да стоя вкъщи и да гледам какво се случва“, категоричен е Атанас.

Три дни стотици доброволци и огнеборци се бориха с разрастващия се огън в Рила. Атанас разказва, че има опит, но в никакъв случай не му е било лесно.

„Най-трудното беше да стигнем до самия пожар. Около три часа трябваше да се катерим и беше доста стръмен преходът до там. Въпреки това, стиснахме зъби и стигнахме до мястото. Разпределиха ни по групи и основната ни задача беше да не допускаме пожара да се разпространява, да го овладеем в местата с по-суха разстителност“.

Днес стана ясно, че огънят в природен парк „Рила“ е потушен и положението е овладяно. Атанас е щастлив, че е допринесъл за запазването на природата, защото както самият той каза, природата е част от нас и само човек със сърце и душа може да го разбере.

 

Москва създава армия от идеологически правилни певци

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255917_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%BF

В Русия замислят създаването на патриотично-музикален холдинг, който ще подготвя „идеологически правилно настроени естрадни кумири”, информира вчера в. „Ведомости”. С подобно предложение към президента Владимир Путин се обърнаха продуцентът на група „Земляне” и основател на фонда „Федерация” Владимир Кисельов и ръководителката на „Руската медия група” Олга Плаксина.В писмото си до държавния глава те пишат, че холдингът, който ще кове поп идоли патриоти, може да бъде създаден на базата на „Руската медийна група” и на няколко тв канала, собственост на компанията „Кремъл медия”. Изданието допълва, че писмото на двамата продуценти вече е резолирано от Путин и е изпратено за разглеждане от ръководителя на администрацията на президента Вячеслав Володин. От Управлението на делата на държавния глава засега са решили да не съдействат на проекта, но заявяват, че държавата е готова да  помогнеако творците искат да се обединят в единна патриотична платформа, информира Лента.ру. Най-вероятно главен координационен център на новия холдинг ще стане „Госконцерт”, а негови партньори - тв каналите „Муз тв”, Bridge TV, RuSong и Russian Travel Guide.Междувременно вчера руският централен печат помести подробности около промените в руската морска доктрина. В. “Росийская газета” отбелязва акцентите върху развитието на атлантическото и арктическото направление, както и изграждането на съюзнически отношения с Индия и Китай. Документът се появи след съвещанието на Путин с висши военни в Балтийск, Калининградска област, пише московският официоз. Там върховният главнокомандващ прие парад по случай Деня на руския военноморски флот. Вицепремиерът Дмитрий Рогозин свързва промените в морската доктрина с “доста активното развитие” на НАТО и “доближаването” на пакта до границите на Русия. Това “безспорно среща отговор” от страна на Москва, подчертава той. Втори момент според него е връщането на Крим и Севастопол в състава на Русия, което налага мерки за спешното интегриране на двата нови субекта във федералната икономика. Според текста Русия трябва да осигури транспортна достъпност на полуострова, пояснява “Комерсант”. По повод Арктика Рогозин изтъква нарасналото значение на Северния морски път и започналия в Русия строеж на нов атомен флот от ледоразбивачи“Освен това Арктика за нас е свободен излаз на Атлантическия и Тихия океан, неограничен от нищо. Естествено, и самото богатство на континенталния шелф”, обяснява руският вицепремиер. В заключение се казва, че Русия смята “решително и твърдо” да укрепва позициите си в Световния океан, отбелязва “Комерсант”. “Дългосрочната задача в Атлантическия океан е там да бъде осигурено достатъчно военноморско присъствие на Русия”, пише вестникът. Програмата за въоръжаване до 2020 г. предвижда ВМС да получат 8 ракетни стратегически подводници тип “Борей”, 8 многоцелеви атомни подводници тип “Ясен”, 14 различни фрегати и 35 корвети, 6 малки ракетни кораба и 6 големи десантни кораба.

Криминализират казармата в чужбина
Депутатът Евгений Фьодоров от партията на властта “Единна Русия” предлага да се въведат криминални присъди за служба на руски граждани във войските на държави, налагащи санкции на Русия, пише “Известия”. Законодателят планира това да се изравни с престъплението държавна измяна. Според парламентариста службата в чужда армия трябва да бъде наказвана с до 10 години затвор. Ако законът бъде приет, той ще застраши предимно гражданите на Русия, които служат в армията на САЩ и във френския Чуждестранен легион, добавя “Известия”.

Най-малко 64 затворници избягаха от затвор в Бразилия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894090

Масово бягство от затвор в бразилската град Лондрина, най-малко 64 затворници са избягали от изправителната институция, предаде РИА Новости, цитирана от
Масово бягство от затвор в бразилската град Лондрина, най-малко 64 затворници са избягали от изправителната институция, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус". Според полицията на щата Парана, група затворници успели незабелязано да прокопаят дупка в стената на килия и да проникнат в помещението на дежурните надзиратели.

Дъщерята на Уитни отиде при нея

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255916_%D0%94%D1%8A%D1%89%D0%B5%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%A3%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BD%D0%B5%D1%8F

В САЩ почина 22-годишната единствена дъщеря на известната поппевица и актриса Уитни Хюстън - Боби Кристина Браун, предаде АП, цитирайки съобщение на семейството на Хюстън.Боби Кристина Браун бе докарана в болница в Атланта, столицата на щата Джорджия, на 31 януари, след като бе намерена в безсъзнание с лицето надолу в пълна вана с вода в собствения й дом в предградие на Атланта. Тя живееше там с Ник Гордън - мъжа, когото наричаше свой съпруг. В полицейските отчети случаят се води като “удавяне”.Лекарите я поставиха в състояние на изкуствена кома, за да се опитат да спасят живота й. Оттогава досега тя остана на командно дишане.Според Кристен Фостър, представител на семейството, Боби Кристина Браун е починала, заобиколена от близките си. “Тя най-накрая намери покой в ръцете на Бог. Искаме отново да благодарим на всички за огромната любов и подкрепа през последните няколко месеца”, каза Фостър.Боби Кристина е дъщеря на поп дивата Уитни Хюстън и арендби певеца Боби Браун. Майка й почина на 48-годишна възраст през февруари 2012 г. при много сходни обстоятелства. Тя бе една от най-популярните певици в САЩ през последните десетилетия.

Най-важното от Варна във вчерашния 27 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=296546

Варненски двойки срещу пренасочването на пари от ин витро фонда към здравни помощи Емоционални дискусии сред варненски двойки предизвика във Фейсбук решението на здравната комисия към местния парламент от миналата седмица, с което средства от общинския ин витро фонд да бъдат пренасочени за финансова помощ на хора с тежки здравословно проблеми.

Южна Корея обяви край на епидемията от БИРС

http://www.vesti.bg/sviat/azia/iuzhna-koreia-obiavi-kraj-na-epidemiiata-ot-birs-6040069

От болестта, за която няма нито лечение, нито ваксина, починаха 36 души, а 186 бяха заразени

Лъвът Сесил убит за € 50 000

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255915_%D0%9B%D1%8A%D0%B2%D1%8A%D1%82+%D0%A1%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BB+%D1%83%D0%B1%D0%B8%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%E2%82%AC+50+000

Ловецът, който застреля лъвът Сесил, гордостта на Зимбабве, е платил 50 хил. евро, за да убие един от най-известните лъвове на Африка, пише “Дейли Мейл”.13-годишният Сесил беше подмамен да излезе от границите на най-големия национален парк в Зимбабве, след което беше застрелян с лък и стрела.Стрелата само ранила животното, а след два дни проследяване ловецът го намерил и доубил, след което животното е одрано, а главата му отсечена като трофей.Рейнджърът, който приел подкупа е бил индентифициран, информира “Таймс”. Той е окуражил Сесил да напусне границите на парка, което дало възможност на ловеца да го застреля без страх от преследване.Според “Дейли Мейл” ловецът, убил Сесил, е испанец, но според други източници, той може би е богат американец.Изследователи от резервата бяха сложили на Сесил проследяваща яка, но ловецът я е премахнал в опит да унищожи всички доказателства.Сесил беше един от най-старите лъвове в парка и е добре известен с приятелския си характер. Според местна легенда Сесил е бил изгонен от прайда си и се скитал сам докато не срещнал друг самотен лъв – Джерико.

Какво са рекуперативни вентилационни системи и защо са важни?

http://remonti.actualno.com/Kakvo-sa-rekuperativni-ventilacionni-sistemi-i-zashto-sa-vajni-news_486936.html

Разходите за отопление заемат значителен дял от парите, които излизат от семейния ни бюджет. Има обаче различни начини да намалим сметката за ток, като повишим енергийната ефектиност на нашия дом – може да сменим дограмата на прозорците ни с по-качествена такава, да направим външна топлоизолация или да газифицираме жилището си. Друг начин е слагането на рекуперативни вентилационни системи, които са полезни както през зимата, така и през лятото. Рекуперацията при системите за отопление, ве

МВФ предупреждава ЕЦБ да влее повече пари за спасяването на еврозоната

http://europe.actualno.com/MVF-preduprejdava-ECB-da-vlee-poveche-pari-za-spasjavaneto-na-evrozonata-news_486939.html

Европейската централна банка трябва да остане в готовност да използва пълната сила на своята финансова мощ, за да спре еврозоната да не изпадне в нови сътресения в резултат на гръцката криза, смята Международният валутен фонд. В своя годишен доклад за състоянието на еврозоната МВФ отправя спорна претенция към ЕЦБ да разшири своята безпрецедентна програма за количествено улесняване след условното ѝ приключване през септември 2016 година, съобщава The Telegraph. Макар да хвали намесата на ЕЦБ с

Люпко Петрович: Левски е велик клуб и ще се вдигне

http://bgfootball.actualno.com/Lupko-Petrovich-Levski-e-velik-klub-i-shte-se-vdigne-news_486938.html

"Левски е велик клуб и дори да е в криза, ще се вдигне. Не мога да кажа кой е виновен за състоянието на клуба, но и с Цървена звезда положението е сходно. Като бях треньор на Левски, имахме финанси и станахме шампиони, но без пари нищо не става", заяви  наставникът на "Литекс" Люпко Петрович в ефира на "Ринг". Сърбинът разкри, че със "сините" го свързват хубави емоции и че никога не е получавал оферта от ръковдството да се върне на "Герена". "Няма да крия, че имаше хора, гравитиращи около

Южна Корея обяви край на епидемията от MERS

http://asia.actualno.com/Ujna-Koreja-objavi-kraj-na-epidemijata-ot-MERS--news_486941.html

Премиерът на Южна Корея обяви днес, че смъртоносната епидемия от близкоизточен респираторен синдром (MERS) е приключила, предаде агенция Yonhap. От заразените с вируса на MERS 186 души починаха тридесет и шестима. Това е най-тежката епидемия от вируса извън Саудитска Арабия. „След преценяване на различни обстоятелства, медицински лица и правителството решиха, че хората вече няма от какво да се притесняват“, каза премиерът на среща с правителствени служители. Епидемията навреди на

На 3 август излиза "Дневник на крадеца"

http://books.actualno.com/Na-3-avgust-izliza-Dnevnik-na-kradeca-news_486942.html

На 3 август колекция „Модерна класика” на издателство „Колибри” ще предложи на читателите „Дневник на крадеца“, който налага Жан Жьоне като една от най-сърцатите фигури в литературата на всички времена. „Дневник на крадеца“ (превод: Росица Ташева, 256 стр., цена: 16 лв.) навярно е най-автентичният автобиографичен роман на автора си, защото въплъщава жаждата му за „духовен триумф” чрез преследване на злото.  Жан разказва за живота

Любовницата на Фройд

http://books.actualno.com/Lubovnicata-na-Frojd-news_486945.html

Излезе от печат „Любовницата на Фройд“ – един дързък и провокативен портрет на забраненото желание, който свързва легендарния психоаналитик с Мина Бернейс, сестрата на съпругата му Марта. Разказът в „Любовницата на Фройд“ (превод: Надя Баева,  352 стр., цена: 16 лв.) тече от името на Мина и не се свени да нахлуе в интимния живот на Зигмунд Фройд, за да разбули дълбоко пазена семейна тайна за неговия „женски кръг“. Имал ли е Зигмунд Фройд любов

Тодор Неделев става част от първия отбор на Майнц

http://bgfootball.actualno.com/Todor-Nedelev-stava-chast-ot-pyrvija-otbor-na-Majnc-news_486946.html

Тодор Неделев вече няма да играе за младежите на Майнц, а ще бъде част от първия тим, обяви "Билд".  "Вече сме говорили с него за следващата стъпка в кариерата му. Ще има шанс да покаже на какво е способен", каза мениджърът на клуба Христиан Хиидел, като допълни, че Майнц ще разчита много на младите си футболисти. "Всички ще играят. Много от тях показаха силни игри през подготовка и съм приятно изненадан. Имаме много дълга скамейка. Никога не сме разполагали с такава ширина, каквато имаме

Внесоха коригиран обвинителен акт срещу Христо Бисеров

http://crime.actualno.com/Vnesoha-korigiran-obvinitelen-akt-sreshtu-Hristo-Biserov-news_486948.html

Прокуратурата внесе в Софийски градски съд (СГС) коригирания обвинителен акт срещу Христо Бисеров. Той е внесен на 27 юли 2015 г., съобщиха от съда. Припомняме, че главният прокурор Сотир Цацаров обеща до края на юли да има нов обвинителен акт срещу Бисеров. На 5 май 2015 г. Софийски градски съд прекрати съдебното производство срещу Христо Бисеров и го върна на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част, припомня БГНЕС. Преди това на 9 април Софийска градска прокурату

Питат ромите в Гърмен за имоти, доходи и помощи

http://society.actualno.com/Pitat-romite-v-Gyrmen-za-imoti-dohodi-i-pomoshti-news_486952.html

Общинският съвет в Гърмен в присъствието на областния управител Бисер Михайлов прие специална декларация по отношение на жителите на ромския квартал „Кремиковци". Сесията продължи до късно в понеделник и целта й бе да намери решение за подслон на тези роми, които живеят в 124-те незаконни постройки, подлежащи на събаряне, предаде Стандарт нюз. „Ще се направи проверка на всички в квартала каква собственост притежават – не само в Гърмен, но и в страната. Искаме да сме наясно как

1919 платиха 3,8 млн. лв. на НОИ за стаж

http://pik.bg/1919-платиха-38-млн-лв-на-нои-за-стаж-news372590.html

1919 платиха 3,8 млн. лв. на НОИ за стаж

1919 българи са си закупили осигурителен стаж от НОИ за първите три месеца на 2015 г., показва статистиката на осигурителния институт. Това са с близо 800 души повече, отколкото за същия период на миналата година.

Закупилите осигурителен стаж през първото тримесечие на 2015 г. са и над 10% от новите пенсионери за същия период, показват данните на НОИ.

Закупилите осигурителен стаж са внесли и близо 3,8 млн. лв. в НОИ, за да получат право на пенсия. Такива са били приходите на осигурителния институт от продаден стаж през цялата 2010 г.

Все повече се увеличава недостигащият стаж на българите, показва още справката на НОИ. През първото тримесечие на тази година хората е трябвало да си купят средно по 21,75 месеца стаж, за да допълнят липсващия им за пенсия. Това са 2 години без два месеца и с над месец повече спрямо същия период на 2014 г.

Новите пенсионери със закупен стаж през първото тримесечие на 2015 г. са 591 души.

С увеличаване на изискуемия стаж за пенсия ще нарастват и хората, които ще трябва да си закупят такъв, прогнозират експерти. Днес депутатите започват гласуването на пенсионната реформа, която предвижда увеличение на изискването за стаж до 40 г. за мъжете и до 37 г. за жените.

Промените в КСО дават възможност и за ранно пенсиониране, но при недостигаща само възраст, не и осигурителен стаж. Според социалното министерство при възможност да се купи до 5 г. осигурителен стаж няма нужда от ранно пенсиониране с недостигащ.

Камерън готов да нареди удари по Либия и Сирия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255914_%D0%9A%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8A%D0%BD+%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8+%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%9B%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е готов да нареди нанасяне на въздушни удари срещу ислямистки екстремистки мишени в Либия и Сирия, за да предотврати атентати по британските улици, предаде Ройтерс.Камерън говори пред журналисти при пристигането си в Индонезия – първата спирка от 4-дневната му обиколка в Югоизточна Азия, целяща да засили сътрудничеството в борбата с тероризма и икономическите отношения със страните от района.„Ако има заплаха за Великобритания или за хората по нашите улици, ние сме в състояние да я спрем, като предприемем незабавни действия срещу нея“, заяви Камерън.Като премиер винаги ще искам да предприема такива действия, независимо дали проблемът идва от Либия, Сирия или от другаде, добави той.През август миналата година Великобритания повиши равнището на терористичната заплаха за страната до предпоследната степен, която означава, че има голяма вероятност от терористично нападение, припомня агенцията.Британският премиер вчера се срещна с индонезийския президент Джоко Видодо, за да обсъди как двете страни могат да си сътрудничат в борбата срещу ислямисткия екстремизъм. Ислямистката заплаха стана приоритет в политическия дневен ред на Лондон, след като въоръжен мъж уби миналия месец 30 британски туристи в туниски курорт, а отговорност за нападението пое групировката Ислямска държава. Туниското правителство съобщи тогава, че нападателят е бил обучен в джихадистки тренировъчен лагер в Либия.Великобритания участва в американските въздушни удари срещу позиции на ИД в Ирак, но Камерън се надява тази годината да получи парламентарна подкрепа за участие и в кампанията в Сирия. Досега обаче той не беше споменавал, че са възможни удари и срещу цели в обхваната от анархия Либия.

Депардийо хока Франция, хвали Беларус

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255913_%D0%94%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%B9%D0%BE+%D1%85%D0%BE%D0%BA%D0%B0+%D0%A4%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F%2C+%D1%85%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B8+%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%83%D1%81

Популярният френски киноактьор Жерар Депардийо смята, че днешните управляващи във Франция са превърнали републиката в „страна на иждивенци” (зависими – бел. Ред.),защото създават условия, при които „работата предизвиква отвращение у хората”. Това той каза в интервю по първи канал на Беларуската телевизия.  „Преди всичко вървеше добре, а сега е просто катастрофа, и то по-лоша, отколкото в Гърция”, казва Депардийо. Той похвали беларуския опит в борбата с безработицата. „Зная, че във Франция има милиони безработни, които живеят от социални помощи, затова те и не искат да работят, защото и така им дават пари. А при (президента на Беларус – б.ред.) Лукашенко от определен момент нататък тези хора трябва да плащат глоба, че не работят. И това е много правилно”, смята актьорът. Според него „именно това е демокрация”. ТАСС припомня, че през април в Беларус влезе в сила декрет „За тунеядците”, според който гражданите на Беларус, които не плащат данъци върху доходи повече от половин година, трябва да попълват хазната с по 240 долара всяка година. В противен случай им се налага административно наказание – глоба или задължителен труд. Някои беларуски правозащитници смятат, че този декрет нарушава конституцията и международните договори, по които Беларус е страна. Депардийо се изказа и много злъчно за френския президент Франсоа Оланд. Според него още с пристигането си на срещата в „нормандски формат” в Минск в началото на годината, първото нещо, което той попитал, било „кога ще сервират масата”. „Това е днешна Франция. Това е удивително и е истина, само че никой не говори за него”, каза актьорът, който има руски паспорт, връчен му лично от Владимир Путин. Депардийо даде висока оценка на беларусия държавен глава Александър Лукашенко, когото западният свят определя най-вече като диктатор. Според Депардийо обаче той бил „забележителен президент”.

Ретролегендата Крис Норман открива концертите в новата Спортна зала на Варна

http://petel.bg/Retrolegendata-Kris-Norman-otkriva-kontsertite-v-novata-Sportna-zala-na-Varna__121182

Първият грандиозен концерт след  ремонта на Зала Конгресна на Двореца на културата и спорта във Варна ще бъде на рок легендата Крис...

Зам.-министър Гуджеров ще открие пречиствателна станция в град Луковит

http://pik.bg/зам-министър-гуджеров-ще-открие-пречиствателна-станция-в-град-луковит-news372587.html

Зам.-министър Гуджеров ще открие пречиствателна станция в град Луковит

От 11.00 ч. заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров ще открие новата пречиствателна станция за отпадъчни води на Луковит, обслужваща над 7000 души. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В града е изградена и 18, 7 км канализация и е реконструирана 11, 5 км водоснабдителна мрежа. Обектите са финансирани по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“. Общата стойност на инвестицията е 33, 5 млн. лв. 
На церемонията е поканен да присъства и министър-председателят Бойко Борисов. 

Нумероложка за бъдещето на България: Идва месия с нова партия

http://petel.bg/Numerolozhka-za-badeshheto-na-Balgariya--Idva-mesiya-s-nova-partiya__121183

В предаванено „Часът на Милен Цветков” нумерологът Ели Загорова предрече идването на нов месия с нова партия, който ще управлява...

Eмо Костов и именит японец обучаваха 140 каратеки

http://petel.bg/Emo-Kostov-i-imenit-yaponets-obuchavaha-140-karateki__121184

Световният шампион шихан Емил Костов и директора на международните взимоотношения в ИКО – шихан Кацухито Горай, 6-ти дан, обучаваха 140...

Боби Браун проговори: Уитни викаше дъщеря ни от другата страна

http://petel.bg/Bobi-Braun-progovori--Uitni-vikashe-dashherya-ni-ot-drugata-strana__121185

Соул певецът Боби Браун за първи път наруши мълчанието си след смъртта на дъщеря му Боби Кристина Браун. Носителят на „Грами” е неутешим...

Бербатов пред завръщане в Бундеслигата?

http://petel.bg/Berbatov-pred-zavrashhane-v-Bundesligata-__121187

Димитър Бербатов ще получи оферта от Вердер (Бремен) и отново може да заиграе в Бундеслигата. Това съобщава немското издание "Везер Курир",...

Естрадни звезди с рейд от концерти за юбиляря Стефан Диомов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893863

Орлин Горанов, Ваня Костова, група “Петте сезона”, Тони Димитрова и други ще изнесат три спектакъла във Варна, Русе и Пловдив. Концертите ще са през август, а поводът е юбилеят на Стефан Диомов. В репертоара на звездите ще са само песни на композитора. Диомов навърши 70 г. на 16
Орлин Горанов, Ваня Костова, група “Петте сезона”, Тони Димитрова и други ще изнесат три спектакъла във Варна, Русе и Пловдив. Концертите ще са през август, а поводът е юбилеят на Стефан Диомов. В репертоара на звездите ще са само песни на композитора. Диомов навърши 70 г. на 16

Турция продължава с ударите срещу "Ислямска държава"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894083

Турция остава решителна в борбата си срещу всички форми на тероризъм, включително терористичните организации „Ислямска държава“ и ПКК. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред лидерите на Франция, Катар и Саудитска Арабия относно продължаващите турски антитерористични операции, предаде Anadolu Agency.
Турция остава решителна в борбата си срещу всички форми на тероризъм, включително терористичните организации „Ислямска държава“ и ПКК. Това е заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред лидерите на Франция, Катар и Саудитска Арабия относно продължаващите турски антитерористични операции, предаде Anadolu Agency.

Възможна ли е мисията "Път за бебешки колички в София"

http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2015/07/28/2580628_vuzmojna_li_e_misiiata_put_za_bebeshki_kolichki_v/?ref=rss


Квартал "Гео Милев". И двата тротоара са блокирани от коли. От друга страна, това са нашите коли, на същите тези хора с количките, защото София е съвършено непригодена за броя на хората, които живеят в нея. Въпреки лошото паркиране, често самите ние сме принудени да паркираме по този начин. Колко построени надземни паркинга от общината за обществено ползване имаме?

Този текст придружава снимка на улица в квартала, публикувана в страницата в социалната мрежа "Фейсбук" "Път за бебешки...

Българска миска краси мобилно приложение на Apple

http://pik.bg/българска-миска-краси-мобилно-приложение-на-apple-news372585.html

Българска миска краси мобилно приложение на Apple

Моделът Лидия Иванова е официалното лице на мобилното приложение Hello Bulgaria, което технологичният гигант Apple одобри. То предлага разговори и съобщения на символични цени и е ориентирано изцяло към нашенци зад граница. Автор на приложението е Иван Стоев, а ликът на 19-годишната хубавица от Варна ще посреща всички потребители, пише "Монитор".

От десет месеца постоянният адрес на Лидия е в Града на ангелите, където учи медицина, а впоследствие пециализира пластична хирургия.

Името й нашумя миналия декември, когато получи покана за участие в престижния конкурс Queen of the Universe. Организаторите я забелязват на церемонията по връчването на наградите „Еми” в Лос Анджелис, където тя е гост заедно с един от любимите треньори по таекуондо на Холивуд Антон Касабов. Форумът е с благотворителен характер и всяка от участничките ще отстоява конкретна кауза. Вдъхновена от социалните проекти на Наталия Симеонова, Лидия кръщава своята „Предай нататък, за да сбъднеш мечта”. Queen of the Universe ще се проведе в края на декември в САЩ, а за да се подготви максимално добре българката мина през актьорската школа на Ивана Чобак, шлайфала поведението пред камера на звезди като Бионсе, Брад Пит и Холи Бери. По усъвършенстването на двигателната си кулутра пък работи с хореографите на Риана.

Откакто преследва американската си мечта, Лидия успя да вземе съвети по актьорско майсторство от Робърт Дювал и да види отблизо домовете на Роби Уилямс и Шакира. Късметът я срещна и с Джъстин Бийбър в ресторант в Лас Вегас. С канадския поп идол поддържат връзка и до днес. В момента Лидия събира тен на родна земя, а в края на август отлита отново за Ел Ей.

Чудотворната вода на Плиска вече е до колене

http://pik.bg/чудотворната-вода-на-плиска-вече-е-до-колене-news372586.html

Чудотворната вода на Плиска вече е до колене

Свещеното аязмо до Голямата базилика в Плиска е исторически и археологически факт, но искрено се надявам то наистина да стане легендарно. Това заяви проф. д-р Павел Георгиев, който води разкопките в района на най-голямата средновековна църква в Европа, пише "Стандарт".

От три седмици вече работата на екипа на проф. Пламен Георгиев е в центъра на вниманието на медиите. Археологът потвърди, че разкопките на кладенеца са навлезли в решителната си фаза, след като в петък там отново, след почти два века, избликна чудотворна вода. Тя е на дълбочина 6,30 м спрямо първоначалното равнище на базиликата.

Сега там има вече половин метър вода, която непрекъснато се изпомпва, за да се търси дъното.

Никой не знае колко дълбок е бил първоначалният кладенец, а именно на дъното му не изключено да има интересни артефакти. Работата е изключително трудна, сподели още проф. Георгиев. Каменната зидария, която е укрепвала кладенеца, е силно ерозирала и опасността от срутване е огромна. "Затова непрекъснато укрепяваме изкопа с бетонни пояси. Досега сме изградили три такива, но явно ще се наложи да отливаме и още. Работата се затруднява и от самия характер на съоръжението, в което не могат да работят повече от 5 души. Аязмото представлява кръгъл кладенец с диаметър 3,90 м. В него е имало квадратна шахта с размери 1,6 м, като разликата в пространството е била запълнена със служещ за дренаж каменен материал, което още повече усложнява разчистването.

Проф. Георгиев твърди, че аязмото е открито през през IХ век. А вярата в чудотворната му вода се свързва с факта, че по същото време тук е бил екзекутиран първият български мъченик Боян-Енравота - първороден син на хан Омуртаг, лишен от трона и загинал за вярата през 831 г. Неговият мартириум (символичен гроб) е изграден на около 15 м от кладенеца. Култът към Боян-Енравота се налага още с началото на разпространението на християнската религия по време на Първата българската държава в навечерието на официалното покръстване през 864 г. Тогава и аязмото е изградено в завършения си вид, като над него е имало и куполообразен покрив. Когато княз Борис започва да строи Голямата базилика, мартириумът и аязмото са инкорпорирани в нейният южен кораб. Това е било масова практика в онази епоха в цяла Европа - да издигат новите катедрали до гробове на светци и води, смятани за лековити, обяснява още ученият.

За значението на аязмото като култов център говори и фактът, че през ХIХ то е било затрупано от турските власти, защото там са събирали твърде много християни. Това е почти безпрецедентен случай, доколкото мюсюлманите също почитат подобни извори и смятат водата им за чудотворна

Турция продължава с ударите срещу "Ислямска държава" и кюрди

http://frognews.bg/news_95316/Turtsiia-prodaljava-s-udarite-sreshtu-Isliamska-darjava-i-kiurdi/

Лидерите на Франция, Катар Саудитска Арабия са подкрепили въздушните удари на Турция над терористичната организация „Ислямска държава“. Президентът Ердоган е заявил , че Турция остава решителна в борбата си срещу всички форми на тероризъм, включително „Ислямска държава“ и ПКК, съчи източник от плезидентството.

Защо не е възможно Германия да угоди на всички

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255912_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D0%BD%D0%B5+%D0%B5+%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%BE+%D0%93%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%B4%D0%B0+%D1%83%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1

След последната кризисна среща на европейските лидери за Гърция някои биха тревога, че „германският въпрос” отново ставал актуален. Нищо в ЕС вече нямало да остане както преди. Коментатори и политици усърдно запривеждаха гротескни исторически сравнения и дадоха воля на предубежденията. Защо всъщност? Защото германското правителство, и по-точно неговият финансов министър, се бяха осмелили да подхвърлят идеята за временен „грексит”. И защото явно им липсваше повече дипломатически такт.Гръцката дългова драма се проточи твърде много. Но критиците на Берлин изобщо не са си представяли точно по този начин лидерската роля на Германия, която се показа доста неотстъпчива. Но каква беше алтернативата? Може би Германия трябваше да се държи като гувернантка и старателно да изпълнява желания на другите?Забележително е колко бързо се менят настроениятана част от публиката. Нека си припомним как западните съседи и САЩ окуражаваха обединена Германия и я подтикваха най-после вече да стане „нормална” страна. А това означаваше, и продължава да означава, тя да следва своите интереси, а не да се крие в сянката на ЕС, НАТО или пък на собствената си история. Действително Германия днес е икономически най-стабилната страна в Европа, производителността и конкурентоспособността є още повече нараснаха, като увеличиха преднината є пред една Франция например. С това неоспоримо се увеличи и политическата є тежест, а Берлин пое водеща роля в международните усилия за овладяване на дълговата криза в еврозоната. Засилващото се влияние на Германия е свързано не с желание за власт, а с основни промени и с естеството на проблема. То е и следствие от Лисабонския договор, който даде повече правомощия на Европейския съвет (държавните и правителствени ръководители). За овладяването на кризата са нужни усилията на всички и особено на големите страни - членки на ЕС.В менажирането на дълговата криза, както и в Украйна, Германия се сблъска с нещо, което отдавна е известно на американците: че не може всекиму да се угоди - погрешно е да се действа прибързано, колебливо или нерешително, но бездействието е още по-лошо. Бившият външен министър на Полша Радослав Шикорски, определяйки Германия като незаменима част от Европа, беше добавил, че се плаши повече от германското бездействие, отколкото от германската сила.Всичко това e неизбежно, а на злостните критики трябва да се издържи. Включително когато такива отправят хора, които си търсят изкупителна жертва - за да прикрият собствените грешки и провали или пък факта, че собствената им страна губи авторитет. Това не означава, че критиката към поведението на отделни германски политици и като цяло към германската политика е неоснователна. Само че виковете ”Разпни го!” - за финансовия министър Шойбле - са доста предателски.Нека престанем с всичките тези приказки за страха от „новите” германци. Може би валутният съюз действително ще стане по-силен отпреди, защото всички знаят, че няма повече накъде и че времето на игричките е изтекло. В такъв случай германските лидери в преговорите ще са изпълнили задачата си. Разпенените критици на германското правителство би следвало да погледнат както в миналото, така и напред в бъдещето. Назад биха открили т.нар. криза на празното кресло при управлението на Шарл дьо Гол. Тази политика действително беше недодялана. Погледът напред пък би показал опасността от излизането на Великобритания от ЕС, което би било удар за Обединена Европа и нейните големи амбиции. На този фон наистина не може да се каже, че Германия не полага усилия да запази европейската цялост.Това е едната задача на Германия. Другата е в това да тегли напред европейските си партньори, за да не загубят валутният съюз и ЕС връзката си с глобализирания свят на 21-ви век.

ООН: затворено за ремонт

http://svetoven.pogled.info/news/66414/OON-zatvoreno-za-remont

/Поглед.инфо/ Преди точно месец се навършиха 70 години от края на Конференцията в Сан Франциско през 1945 г. Продължила точно два месеца – от 25 април до 26 юни, конференцията се превръща в завършващ етап от подготвителната работа по създаването на нова универсална световна организация, която да замени неуспешната Лига на нациите, създадена след Първата световна война. Впрочем Лигата на нациите е наистина провален международен проект, който макар да провъзгласява за своя главна цел „развитието на сътрудничеството между народите за осигуряване на мира и сигурността [в света]”, не успява да изпълни тази своя задача и допуска избухването на Втората световна война.

Южна Корея обяви край на епидемията от MERS

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894077

Премиерът на Южна Корея във вторник обяви, че смъртоносната епидемия от близкоизточен респираторен синдром (MERS) е приключила, предаде агенция Yonhap. От заразените с вируса на MERS 186 души починаха тридесет и шестима. Това е най-тежката епидемия от вируса извън Саудитска Арабия.
„След преценяване на различни обстоятелства,
Премиерът на Южна Корея във вторник обяви, че смъртоносната епидемия от близкоизточен респираторен синдром (MERS) е приключила, предаде агенция Yonhap. От заразените с вируса на MERS 186 души починаха тридесет и шестима. Това е най-тежката епидемия от вируса извън Саудитска Арабия. „След преценяване на различни обстоятелства,

Алексис Ципрас – майсторът на играта по оцеляване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255911_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8%D1%81+%D0%A6%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%81+%E2%80%93+%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%BF%D0%BE+%

В СИРИЗА временно изгладиха различията в очакване на извънреден конгрес на коалицията, който ще бъде свикан от председателя и премиер на страната Алексис Ципрас през септември. До това решение се е стигнало след поредните срещи в партията в последните дни. Причината е да бъде дадено време на правителството да довърши преговорите с кредиторите по отношение на третата спасителна програма за Гърция. Сътресенията в една политическа сила обикновено са предпоставка за израстването на опонентите й. Но в момента политическата среда в Гърция е всичко друго освен предвидима.И последните обществени проучвания го доказват - партии като ПАСОК и „Неа Демократиа”, които 40 години управляваха страната, реално събират по-малко подкрепа, отколкото СИРИЗА. Нещо повече - подкрепата за коалицията расте спрямо началото на годината – до 42,5%, спрямо малко под 37% през януари.Рейтингът на самия премиер е най-висок сред останалите политицив страната – проучване на Kapa Research показва, че 60% от гърците одобряват действията му, макар че те предвещават тежки години на икономии.От началото на месеца Алексис Ципрас е поставен под жесток натиск – от своите редици, защото прие нови условия за икономии, от опозицията, която макар и без лице, го обвини за затъването на страната в тежка криза през последните месеци, а и от европейските партньори предложили неизпълними условия. Обаче на този етап оцеляващият премиер успява да прокара всичко, което поиска. След 17 часа на преговори в Брюксел се пребори да запази Гърция в еврозоната и да договори нови 86 млрд. евро, които да помогнат на страната в следващите три години да връща дълговете си, а икономиката да дръпне напред. След множество срещи и заседания спечели среднощни гласувания в гръцкия парламент на конкретните меркипоискани от кредиторите и парира (засега) разрастването на недоволството в СИРИЗА. Според медийни публикации преди важния вот от миналата сряда Ципрас е имал среща със своите депутати и е коментирал, че освен „удобно скрити зад неговия подпис“ остри критики срещу споразумението, постигнато в Брюксел, не е чул никакви предложения.Отказът от споразумението означава излизане на Гърция от еврозоната, което страната няма пари да реализира. Гръцките медии припомнят идеите на лидера на левите в СИРИЗА Панайотис Лафазанис, според когото правителството може да „заграби” 22 млрд. евро от банковите резерви и така да премине отново към своя валута. Финансовият министър Янис Варуфакис е предлагал излизане от еврозоната и плащане на пенсии с дългови документи. Плановете му обаче съвпадат с тези на смятания за враг на Гърция №1 финансов министър на Германия Волфганг Шойбле. „Хайде да отидем и да обясним това на гръцкия народ”, е приканил своите Ципрас.

Everlast започва европейското си турне от България

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/28/2580122_everlast_zapochva_evropeiskoto_si_turne_ot_bulgariia/?ref=rss

Това е едно гениално парче, което никога няма да омръзне. Това е химнът на най-яките партита, символ на свободата в най-чист вид. Музика, която ти вдига адреналина до край, експлозия от звуци и чувства. Сетихте ли се? Jump Around на House of Pain.

Е, човекът, който стои зад това парче и който го изпълняваше - Ерик Шроди отново ще е в България. Подвизаващият се като Everlast бивш вокалист на House of Pain идва за трети път и за момента програмата му се очертава да е изненада.
...

Семейният туризъм ще спаси сезона

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255910_%D0%A1%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC+%D1%89%D0%B5+%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%BD%D0%B0

Визитка:Родена е в РусеЗавършва Английска езикова гимназия в родния си град, а след това международни икономически отношения в УНСС – София, и корпора-тивни финанси в ПУ “Паисий Хилендарски”От 2002 г. два мандата тя е председател на УС на Съюза на собствениците – Слънчев бряг, и зам.-председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация­ Г-жо Иванова, чувахме какви ли не прогнози преди време. Кажете какъв е туристическият сезон, пред какви предизвикателства сте изправени?­ Изправени сме пред много труден и непредсказуем сезон. Знаете, че имаше едни прогнози през зимата, други през пролетта. Сега се случиха много неща. В началото имаше надежди за туристи от Тунис и Гърция. Истината обаче е, че ще приключим на минус като цяло. През зимата дори се говореше за загуби от 30-40%, сега минусът няма да е по-малък от 10% на обща база. А за приходите спадът ще бъде с 25%.­ Къде има най-голям отлив, от кой пазар?­ Най-голям отлив на туристи като процент има от Украйна, след това от Русия. В края на юни отчетохме спад и на немския и английския пазар. Но има и ръстове ­ при чешкия и полския, да речем. Но въпреки всичко загубите не може да се компенсират само от Чехия, Полша и Унгария. Затова дори не бих казала, че това е предизвикателство, по-скоро е изпитание.­ Тогава към какво ще насочите усилията си, как ще се справите?­ Справяме се някак си, но не се знае в края на лятото колко хотели ще бъдат обявени за продажба. Хората оцеляват много трудно. Има наистина няколко хотела, които работят добре. Но това е по традиция, те работят с определени пазари. Като цяло останалите не могат да се похвалят с добра заетост. Буквално хората оцеляват.­ Къде обаче трябва да се търсят причините? Хотелиерите се оплакват от отлив на туристи, но хората пък не са доволни от таксите за чадъри, шезлонги, презастрояването. Спомнете си и скандалите с 5-те лева за хавлийка на плажа.­ Причините са комплексни и не може да се каже, че в случая има само един виновен. Но отговорно мога да заявя, че бяхме неглижирани през последните години, а все пак туризмът носи 15% от БВП. И ние имаме вина, често ни казват, че трябва да сме креативни. Но ето, аз съм хотелиер. В момента обаче се чудя каква креативност мога да проявя, след като буквално оцеляваме. Ние дори нямаме персонал, за да обслужим туристите. Не можем да си позволим да дадем на служителите си масово по 1000 или 2000 лева заплати, защото цената на продукта ни е много ниска. Всички се подиграват, че ол инклузива ни се продава по 25 евро. Каква заплата тогава можеш да дадеш на персонала? Това е омагьосан кръг и трябва да се вникне в причините. Не може просто така да се говори, че заплатите в туризма са много ниски и затова никой не искал да работи. Как няма да е така, след като всичко, което продаваме, е на безценица. Никъде по света не може да намериш четиризвезден хотел със закуска и вечеря за 25 евро? Нали заплатите трябва да дойдат от някъде.­ Това ли е причината всяко лято да сме изправени пред проблема с дефицита на кадри?­ Точно така. Ние имаме нужда от кадри на всякакво ниво ­ от рецепционисти до чистачки и мениджъри. Масовият персонал го няма. Да не говорим, че някои идват с цел да пооткраднат нещо. Просто хората не са свикнали да работят, станахме мързеливи. Затова вече предпочитаме да си внасяме кадри от чужди университети. Например от Украйна.­ А в момента имате ли такива студенти при вас?­ Да, има такива студенти, на обменни начала. От Беларус и Украйна, те идват за по три месеца. Следващата година ще се опитаме да активизираме тази дейност, защото българските студенти не желаят да работят. Тези деца са много по-съвестни и изпълнителни, знаят, че при тях е криза. А тук младите хора смятат, че няма нужда да работят, защото родителите им могат да им дадат същите пари. Сбъркана е цялата философия.­ Знаят ли кадрите ни езици?­ Не, изобщо не знаят чужд език. А все пак говорим за хора, които са завършили средно образование. Някои дори са студенти, представете си колко е девалвирало образованието ни. Дори преди няколко дни си направих експеримент и наблюдавах как персоналът ни се държи с клиентите. Ами те дори не се усмихват, не поглеждат гостите, а клиентите искат просто една усмивка. Нямат никакво отношение към клиента, това е голям проблем.­ Много се изговори за гръцката криза. Какви ще са последиците за туризма ни?­ Според мен няма как гръцката криза да даде отражение върху туризма ни. Хората, които си ходят там на почивка, ще го направят и сега. Така че кризата си е за гърците и просто тези хора трябва да осъзнаят, че трябва да работят и да си плащат данъците. Не може нашите пенсионери да получават такива ниски доходи, а техните да недоволстват на 750 евро.­ Можем ли да извлечем позитиви от ситуацията?­ Не мисля, защото продуктът, който предлагат гърците, е различен от нашия. Ние предлагаме предимно ол инклузив, при тях това го няма. Или местата са съвсем ограничени. Затова и много българи ходят на почивка там с чантите, пълни с храна от тук, наемат квартири, като при нас едно време. Този туризъм у нас вече отдавна излезе от употреба. Така че продуктите са различни.­ Има ли румънски туристи тази година у нас?­ Да, пълно е. Още преди две години румънците ходеха масово в Гърция. Те минаваха транзитно през нашата страна, сега се върнаха да почиват у нас.­ Все пак можем да извлечем някакви позитиви?­ Да, ето това е нещо положително, следствие на гръцката криза. Между другото, румънците търсят точно такива услуги, които предлагаме ­ те се насочват към ол инклузива. Така че донякъде това ще компенсира.­ Какво търси българинът като турист, към какво се насочва?­ По-голямата част от нашите сънародници предпочитат също ол инклузива. Причината е, че децата им са нахранени, плажът е близо, има аниматори за малките. Също така българинът не обича много да ходи вечер по ресторанти, а предпочита да си стои в хотела и да си почива. Това важи предимно за семейните хора. Колкото до несемейните, те идват предимно за събота и неделя за купона. За тях храната в хотелите не е толкова важна. Но какво иска българинът? Той иска същите неща като останалите туристи, но персоналът ни не разбра това. Всеки иска учтиво отношение, ние трябва да променим това. Затова искам да кажа нещо на младите хора ­ ако не се научат да обслужват, ако нямат желание за това, по-добре изобщо да не кандидатстват туризъм.­ Кое ще е най-голямото предизвикателство за вас всъщност ­ да си върнете българина като клиент или чуждите туристи?­ Да ви призная, нито едно от двете неща. Трябва да си върнем семейния туризъм. Това е основното предизвикателство, което стои пред нас. Трябва да си дадем сметка и самите ние да си изградим стратегия. Даваме си сметка за грешките, които сме допуснали. Затова искаме да си върнем семейния туризъм. Има нещо друго ­ в Слънчев бряг има пет хотела, които дадоха отпечатъка на курорта като алкохолен туризъм. Останалите работят със семейства, но тези хотели съжителстват трудно в центъра. Презастроихме се, всеки започна да се занимава с туризъм, защото смята, че това е много печеливш бизнес. Така впоследствие тези хора нямаше с какво да запълнят хотелите и започнаха да приемат младежи на по 18 години и да предлагат услуги на безценица. Оттук дойде проблемът. Като добавим и тези, които са в сивия сектор и не плащат данъци, стана още по-тежко. Това е спирала, която ни тегли надолу.

Международен ден за борба с хепатит Е

http://pik.bg/международен-ден-за-борба-с-хепатит-е-news372582.html

Международен ден за борба с хепатит Е

Близо 500 000 българи са засегнати от вируса на хепатит, показва неофициалната статистика. Голяма част от тях обаче не знаят за това, поради липсата на ясни симптоми, информира Нова телевизищ. 

На днешния Международен ден за борба с хепатита в редица градове ще се предлагат безплатни тестове за вируса. По данни на Световната здравна организация всяка година у нас 841 души умират от хепатит С

Заразяването става, когато кръв от заразен човек попадне в кръвния поток на друг. Болестта е особено коварна, защото в 80% от случаите пациентите нямат никакви симптоми след инфектирането. 

Болестта може да се развива незабелязано в продължение на 20-30 години, докато не се появят белези на напреднало чернодробно заболяване.

Десислава Танева ще участва в откриване на реконструирания градски площад в Луковит

http://pik.bg/десислава-танева-ще-участва-в-откриване-на-реконструирания-градски-площад-в-луковит-news372583.html

Десислава Танева ще участва в откриване на реконструирания градски площад в Луковит

От 11:20 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в официалното откриване на реконструирания градски площад „Трети март“ на град Луковит, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните.

Събитието ще се проведе на площада. Обновяването му се осъществява с проект по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Общата стойност на одобрената субсидия по проекта е в размер на 1 870 810,00 лева.
Поканен на откриването е и министър-председателят Бойко Борисов.

Том Круз измислял каскадите в "Мисията невъзможна" (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/tom-kruz-izmislial-kaskadite-v-misiiata-nevyzmozhna-video-6040055

Актьорът разказа, че при подготовката на филмите обикаля света, събира идеи за каскади и в повечето случай се възползва от дългия списък, който е направил

ЕЦБ отряза Гърция за фондовата борса

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255909_%D0%95%D0%A6%D0%91+%D0%BE%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B7%D0%B0+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B7%D0%B0+%D1%84%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B0

Европейската централна банка (ЕЦБ) е отхвърлила искане на гръцката централна банка и на гръцката комисия за капиталовите пазари за отваряне на Атинската фондова борса без капиталови ограничения за гръцките инвеститори, които сега не могат да използват наличните си сметки за закупуването на акции, съобщава в. “Имерисия”.Отварянето на борсата ще стане при ограничения за поне още една седмица, а след това отново ще бъде оценена ситуацията, преди да се вземе окончателно решение, казали източници, цитирани от изданието. ЕЦБ е обезпокоена, ча ако борсата отвори врати без ограничения, това ще доведе до изтичане на значителни капитали от банковите депозити към борсата.Някои представители предупреждават, че капиталовият контрол в Гърция може да продължи с месеци, докато в страната влязат отново “свежи пари” от Европа. Междувременно стана известно, че за първите шест месеца на 2015 г. в Гърция са събрани 17,37 млрд. евро данъци, а през останалите месеци от годината то трябва да напълни хазната с още 29,65 млрд. евро, съобщава в. “Етнос”. Тази сума не е само от нови налози, но и от закъснели плащания заради удължаванията на сроковете, отбелязва изданието. От август до ноември включително на гърците им предстоят огромни плащания на данъци по доходите, а също на имуществения данък и на данък лукс.

3,5 млн. туристи на почивка у нас през август

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255908_3%2C5+%D0%BC%D0%BB%D0%BD.+%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B2%D0%BA%D0%B0+%D1%83+%D0%BD%D0%B0%D1%81+%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7+%D0%B0%D0%B2%D0%B3%D1%83%D1%81%D1

Почти 3,5 млн. човека ще почиват у нас през август, като 1,7 милиона ще бъдат гостите от чужбина. Това прогнозира за „Монитор” Румен Драганов, директор на института за анализи и оценки в туризма. Очаква се най-натовареният месец в туризма през годината да бъде много по-силен в сравнение с 2014 г, когато имаше много лошо време, дъждове и природни катаклизми. От бранша се надяват през август да бъде компенсирано изоставането от май и юниКъм момента обаче сезонът се движи с близо 4 на сто под нивото на 2014 г. „Имаме втора поредна година в която екскурзиите и почивките на чужденци в България спадат с над 20 %, което вече говори за упадък в този сегмент, като в същото време се отчита увеличение на пътуванията със служебна цел.”, каза още експертът. Очаква се обаче през август да бъде компенсирано изоставането от май и юни и да се постигнат по-добри резултати. В момента обаче черноморското крайбрежие е изключително натоварено, плажовете са пълни, по същия начин са и хотелите по Черноморието, но независимо от всичко това нашият продукт е слабо рекламиран в Българияи затова наблюдаваме повече чужденци, които идват на нашето море, отколкото българи. Негативното отношение към българския туристически продукт се засилва също така от гангстерските прояви,които се наблюдават по морето във върха на сезона, които са свързани с паркиране на автомобили, наличието на пропусквателен режим до определени плажове и територии, паяците, които вдигат колите, проституцията и наркотиците. „Независимо от това ние виждаме и другата страна на медала и българите са доволниот разнообразието на нашия продукт, от това че могат да намерят евтини почивки и се връщат доволни от прекарването си по нашето Черноморие”, каза Драганов. Около 30 % от българите, които ще почиват през август ще пътуват до планините, като главно се почива в Родопите, Рила, Пирин и Централен Балкан. Все по-интересни стават обаче Източните Родопи и Източна и Западна Стара планина, като за това допринасят и множеството прояви, които се организират в тези части на стран

Земетресение от 7 по Рихтер е регистрирано в Индонезия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894069

Силно земетресение с магнитуд 7.0 е регистрирано в индонезийската провинция Папуа, показват данните на USGS, цитирани от
Силно земетресение с магнитуд 7.0 е регистрирано в индонезийската провинция Папуа, показват данните на USGS, цитирани от "Фокус". Трусът е станал в 06:41 часа сутринта (местно време), на близо 250 км западно от столицата на провинцията

Свинарник зарежда с лед половината Слънчев бряг

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255907_%D0%A1%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%BA+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0+%D1%81+%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%A1%D0%BB%D1%8A%D0%BD

Свинарник зарежда с лед половината Слънчев бряг, като ледогенераторът бълва  кубчета при невъобразимо нехигиенични условия. За това алармира д-р Георги Митев, директор на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Бургас. Собственикът на машините инсталирал във фермата общо два ледогенератора, които бълвали лед и го доставял в съседните курорти. В Ахелой било обществена тайна какво се случва в стопанския двор край града. Ледът се произвеждал в жестока мръсотия и като по чудо не е предизвикал епидемия от зарази по южното черноморие. Машините въртели в сградата на бивш свинарник, намиращ се в покрайнините на курорта. Генераторите вече са спрени, а цехът запечатан. Проверяващите били ужасени от гледката, на която се натъкнали. Те са съставили протокол и акт, а хитрият предприемач ще отнесе солена глоба от 2 000 лв. “Категорично  недопустимо е да се произвежда лед или друг продукт за хранене в свинарник и то при такива крайно негихиенични условия. Рискът за здравето на хората е огромен. Водата, която се използва за производството или ледът като вече готов продукт може да се заразят от нечистотиите в свинарника и последиците да са непредвидими”, коментира шефът на бургаското звено на БАХБ.

Ненчо Балабанов жури в детски православен лагер

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893783



Актьорите Ненчо Балабанов и Китодар Тодоров оценяваха талантливи деца от детски православен лагер в Кремиковския манастир. Малчуганите подготвиха Вечер на таланта и изпълниха на открита сцена песни, танци, театрални етюди, а двамата комици заедно с отец Серафим, игумен на манастира, журираха конкурса.
Актьорите Ненчо Балабанов и Китодар Тодоров оценяваха талантливи деца от детски православен лагер в Кремиковския манастир. Малчуганите подготвиха Вечер на таланта и изпълниха на открита сцена песни, танци, театрални етюди, а двамата комици заедно с отец Серафим, игумен на манастира, журираха конкурса.

30% ръст на пътуванията към Гърция и Турция

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255906_30%25+%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%BF%D1%8A%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0+%D0%BA%D1%8A%D0%BC+%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F+%D0%B8+%D0%A2%D1%83%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8

Пътуванията на български граждани в чужбина през юни са над 468 хил., или с 13,9% повече от регистрираните през юни 2014 г., като най-голямо увеличение има към съседите ни от Турция – с 34,1%, и Гърция - с 32%, съобщиха вчера от националната статистика. Добре организирания гръцки туристически продукт продължава да бъде № 1 за българите, които отмарят зад граница, коментира и Румен Драганов. Общо малко над 81 хил. са пътуванията на българи до Гърция през юни, сочат данните на НСИ. От тях най-голям дял формират тези с цел почивка и екскурзия – над 34 хил. На трето място далеч е съседна Румъния като там са отчетени малко над 40 хил. пътувания, от които с туристическа цел – близо 11 хил. В същото време посещенията на руснаци у нас намаляват с 33,2% през юни на годишна база до общо над 116 хил. От общия брой чужденци, посетили България през юни, гражданите от Европейския съюз са 57,6%, което е с 0,5% повече в сравнение със същия месец на 2014 г. Има ръст при посещенията на граждани от Гърция - със 17,5% до над 178 хил., Румъния - с 10,5% до 208 хил., Германия - с 4,7% до 120 хил. Намаление обаче се отчита при гостите от Франция, Италия, Полша, Обединеното кралство и други.

Плевнелиев на крака в парламента за рефeрендума

http://frognews.bg/news_95315/Plevneliev-na-kraka-v-parlamenta-za-referenduma/

От съобщение на „Дондуков" 2 се разбра, че държавният глава е подготвил обръщение към депутатите, което ще произнесе днес в парламента по време на извънредното пленарно заседание.Той ще представи пред депутатите исканията си за референдум и формулираните въпроси във връзка с изборното законодателство.

Пътна обстановка в страната - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=296576

Състояние на автомагистралите: АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София, Пазарджик и Пловдив, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: - път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив; - път І-8 София-Пловдив от п.

Аби Кланси със секси фотоси по бански

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255905_%D0%90%D0%B1%D0%B8+%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8+%D1%81%D1%8A%D1%81+%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B8+%D1%84%D0%BE%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%B8+%D0%BF%D0%BE+%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8

Тя роди второто си дете само преди 2 месеца, а вече изглежда зашеметяващо. Жената на Питър Крауч – Аби Кланси, показа невероятно тяло, заснемайки фотосесия за бански костюми в Майорка, Испания. 29-годишната майка на две деца и бивш модел демонстрира безкрайно дългите си крака и перфектни пропорции в секси пози пози за албума. Аби и Питър имат 4-годишна дъщеря Софиа и двумесечната Либърти Роуз. Това обаче не попречи на госпожата да събере погледите на всичко живо, което се намираше наоколо по време на заснемането на снимките. Можете и сами да се уверите в това дори от единственото фото, което поместваме.

Слънце и до 38 градуса днес, на места може да превали

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894059

Преди обяд, на места в северната част от страната облачността ще е значителна и ще има слаби превалявания. Предимно слънчево ще е през деня. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще има краткотрайни превалявания, на места и ще прегърми.
Преди обяд, на места в северната част от страната облачността ще е значителна и ще има слаби превалявания. Предимно слънчево ще е през деня. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще има краткотрайни превалявания, на места и ще прегърми.

„Байерн” дава нов договор на Гуардиола

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255904_%E2%80%9E%D0%91%D0%B0%D0%B9%D0%B5%D1%80%D0%BD%E2%80%9D+%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0+%D0%BD%D0%BE%D0%B2+%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80+%D0%BD%D0%B0+%D0%93%D1%83%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%B0

Ръководството на „Байерн” (Мюнхен) е твърдо в желанието си да обвърже Сеп Гуардиола с дългосрочен договор, независимо че под негово ръководство тимът се провали в две поредни години в Шампионската лига. Договорът на испанеца е за само още един сезон и по тази причина босовете на “Алианц Арена” се опитват да придумат специалиста да подпише нов. Досега Пеп отказваше с оправданието, че искал да дойде лятото, за да седне на масата за преговори. Това обаче не се случи след края на последната кампания. “Разговорите ни с Гуардиола ще продължат и занапред през идния сезон”, коментира председателят на Борда на директорите Карл-Хайнц Румениге.  Според слуховете бившият наставник на „Барселона” е гласен за мениджърския пост в „Манчестър Сити”. “Ако Пеп остане при нас, това ще е чудесно. Ако обаче реши да си тръгне, светът няма да свърши. „Байерн” е стабилен клуб, повярвайте ми”, добави Кале. Иначе Румениге потвърди, че трансферите в „Байерн” не се движат от треньора: “Клубът решава кого да купи, като все пак дискутираме това и с наставника. Така е сега, така беше и при Юп Хайнкес”, коментира шефът на клуба.

"Ла Кроа": Руското ембарго разкри болестта на Европа

http://svetoven.pogled.info/news/66413/La-Kroa-Ruskoto-embargo-razkri-bolestta-na-Evropa

/Поглед.инфо/ Измина почти една година от въвеждането на руско ембарго върху европейски хранителни продукти, и на всички вече е ясно, че без руските купувачи френските производители понасят значителни загуби, пише френското издание La Croix.

Градоустройство и политика

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/07/28/2577573_gradoustroistvo_i_politika/?ref=rss


Дискусиите за градоустройство у нас често се ожесточават и добиват някакъв остро политически характер, което на практика ги прави невъзможни.

Когато става дума за политически монумент, за Паметника на съветската армия например, съвсем естествено спорът е политически. Но това, че аз, както и много други хора, не харесвам новата пешеходна зона на булевард "Витоша" в София няма нищо общо с политиката. Все пак, за моето мнение, че новата пешеходна зона никак не изглежда добре, бях...

Тийнейджърка иска от Фандъкова да издири гаджето й от морето

http://pik.bg/тийнейджърка-иска-от-фандъкова-да-издири-гаджето-й-от-морето-news372576.html

Тийнейджърка иска от Фандъкова да издири гаджето й от морето

Софиянци обърнаха Столична община в отдел „Лична драма” с абсурдни обаждания и сигнали, пише "Монитор". На спешния телефон на Инспектората 02/987 55 55, който по принцип трябва да приема жалби от будни граждани за пълни с боклук кофи, дупки по улиците и нарушения на обществения ред, валят денонощно сигнали за любовни драми, диви животни или лични проблеми.

Тийнейджърка например е изпратила писмо до кмета на София Йорданка Фандъкова с молба да намери гаджето й от морето. Девойката изживяла бурен романс по родните курорти с непознатия Ромео, но после младежът оставил грешен телефон и сега момичето нямало как да се свърже с него. „Какъв е начинът да се оженя, къде се прави церемонията и какви са процедурите. Защото докато разбера какви документи ми трябват, ще ми мине меракът”, попитал операторите пък млад мъж.

Друг гражданин се обадил с решение как да се преодолеят задръстванията в София. Вместо иновативна идея обаче той предложил рикши да сменят градския транспорт. Баба от Видин пък пратила на Фандъкова орехи, защото много я харесвала. Сред първите места на най-абсурдни сигнали е този на софиянец, който се обадил да съобщи, че в района на Окръжна болница нямало тоалетна и затова се изпишкал навън.

В късните часове пък на телефона се обадила задъхана дама и попитала: „Намерих бухал, държа го в едната си ръка, а с другата съм на телефона, какво да правя?”. Друга притеснена гражданка звъннала, за да заяви, че е видяла „голямо диво животно с рога” на поляна във Витоша и уточнила, че такова е виждала само по филмите. Друга дама сигнализирала за умиращи пеперуди в мола.

„Добър ден, какво трябва да пише в бележника на децата ми – София-град или София-столица, защото често ми ги връщат заради грешки”, попитала оператора пък ядосана майка на две деца. Телефонът и онлайн платформата често стават обект и на междусъседски войни През миналия месец притеснен мъж пристигнал в районен инспекторат „Възраждане”. Той носел документ, в който някой го задължавал да „изреже всички дървета, клони и храсти, които са на граничната ограда – тип мрежа по цялото протежение на имота”. В съмнителния документ било записано, че при неизпълнение на предписанието човекът подлежи на глоба от 500 до 2000 лв.

„Има няколко канала, по които получаваме сигналите - в оперативния център, деловодството, районните инспекторати и контактния център на Столична община”, обясни шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Тя уточни, че само анонимни сигнали не се приемат, но всички останали се обработват и им се отговаря, без значение какъв проблем са засягали. Хората се обаждат, защото нямат към кого да се обърнат, затова и често звънели от други градове в страната, обясниха експертите. В резултат инспекторите са получили и много благодарствени писма.

ЦСКА започва във „В” група срещу „Струмска слава”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255903_%D0%A6%D0%A1%D0%9A%D0%90+%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%B2%D0%B0+%D0%B2%D1%8A%D0%B2+%E2%80%9E%D0%92%E2%80%9D+%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0+%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83+%E2%80%9E%D0%A1%D1%82%D1%80%D1%83%D

ЦСКА започва първенството в Югозападната „В” група с домакинство на „Струмска слава” (Радомир). Това отреди жребият, теглен вчера в една от залите на стадион „Васил Левски”. След столично дерби със „Септември” и отново на „Армията” срещу „Чепинец” (Велинград). Тимът на „Ботев” (Ихтиман) приема ЦСКА в 4-ия кръг и това трябва да е първият мач на „армейците” извън София за тази кампания. Стадион “Христо Ботев” е с капацитет 3400 местано няма обособен сектор за гости, а със сигурност близостта до София и първият мач извън столицата ще предизвика небивал интерес сред феновете на ЦСКА, както и сред местните фенове. Съществува вариант при невъзможност да бъде осигурена охраната на стадиона срещата да бъде изиграна и на друго място. И това място да е стадион „Георги Аспарухов”. Засега обаче от „Левски” не са реагирали на молбата на тима от Ихтиман. Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков подходи с умерен оптимизъм след тегленето на жребия и призна, че поне в началото на тима ще му е трудно да се адаптира към новата обстановка. „Даваме си сметка, че интересът към ЦСКА в частност е огромен. Видяхте в първия кръг срещу кого ще играем и вече започваме подготовката за първия мач - коментира Марков. - Не вярвам, че ЦСКА ще започне много силно в началото на първенството. Ние имаме нужда от едни силни игри, естествено и победи, за да вземе ЦСКА лидерската позиция, което ще гарантира влизане в Б група. Отборът тази сутрин замина за Тетевен, това е поредната част от подготовката. Колкото до селекцията, тя още не е приключила. Стремим се да привлечем още няколко състезатели, друг е въпросът дали те ще изпълнят поетите към нас ангажименти.”Шефът на „армейците” категорично отхвърли варианта да се търсят споразумения с другите участницивъв „В” група техните домакинства да се състоят на „Българска армия”. „Не можем да имаме подобни договорки и вероятно няма и да имаме. Нашата цел е да покажем новото лице на ЦСКА както на „Българска армия”, така и в гостуванията ни. Искаме да привличаме фенска маса, така че нямаме никакъв интерес бъдещите мачове да се провеждат по такъв начин”, заяви Марков.С голям интерес се очаква гостуването на ЦСКА в Самоков, което по програма е на 27-и септември. В състава на „Рилски спортист” са картотекирани легендите на „Левски” Георги Иванов и Елин Топузаков. Първият има в кариерата си 15 гола във вратата на „червените”.

Програмата на ЦСКА по кръгове:
1. ЦСКА – Струмска слава2. Септември (Сф) – ЦСКА3. ЦСКА – Чепинец                              (Велинград)4. Ботев (Ихтиман) – ЦСКА5. ЦСКА – Велбъжд6. Чико (Бяга) – ЦСКА7. ЦСКА – София 20108. Рилски спортист – ЦСКА9. ЦСКА – Беласица10. Вихрен – ЦСКА11. ЦСКА – Витоша (Бистрица)12. ЦСКА – Германея (Сепарева Баня)13. Сливнишки герой – ЦСКА14. ЦСКА – Локомотив(Сф)15. Балкан (Варвара) – ЦСКА16. ЦСКА – Пирин     (Гоце Делчев)17. Миньор (Перник) – ЦСКА

В нокаут ли е българският театър

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255902_%D0%92+%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%83%D1%82+%D0%BB%D0%B8+%D0%B5+%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D1%82%D0%B5%D0%B0%D1%82%D1%8A%D1%80

Българският театър е пред фалит и някои сцени може да изчезнат. Има отлив на зрители. Някои храмове на Мелпомена дори не могат да намерят пари за заплати. За това алармираха преди време някои театрали, които дадоха като лош пример Младежкия и Сатиричния театър в София. Силен отлив на зрители имало в Народния театър и „Сфумато”. Те бяха  категорични, че ако спешно не бъде направена театралната реформа, БГ театърът ще изпадне в нокаут. Дори излязоха с еретичното мнение, че 50 театъра (според Министерството на културата те са 49 заедно с музикалните институции) за малка България са прекалено много. Толкова тежко ли е здравословното състояние на родните сцени, се питаха всички? И какво може да се направи? Докато гилдията умува каква диагноза да постави на болния и каква рецепта да измисли, за да го рехабилитира, на сайта на Министерството на културата излезе редовният отчет на театрите и музикалните сцени за първото полугодие. От справката става ясно, че при някои отлив на зрители действително има, но новината за преждевременната смърт на БГ театър е силно преувеличена. Ред сцени наистина доста са изгубили от към посещение,  но картината не навсякъде е драстична При някои намаляването е незначително, а при други -  зрителите даже са се увеличили. Такъв е примерът със Сатиричния театър, който беше посочен като губещ, но данните му сочат точно обратното – трупата е увеличила зрителите си с близо 7000 души. За първото полугодие на 2014 г. е имал 44 860 зрители , а през това шестмесечие – 51 448. В списъка на отличниците личат Пазарджишкия, Русенския, Габровския, Бургаския и Хасковския театър, които са успели да привлекат повече зрители. Най-впечатляващ е ръстът на Кърджалийския театър – от 7 843 той е увеличил посетителите си на 12 458 души. С обратен знак най-потресаваща е разликата в бройката на Народния театър, вероятно резултат от директорската криза, започнала още в края на миналата година и която все още не е разрешена. От 90 616 души през 2014 г. посетителите са намалели на 71 647 за това полугодие, тоест сривът е с близо 20 000 души. Любопитно е, обаче че при този главоломен спад, академичната трупа е успяла да увеличи приходите си за една година от 835 686 на 855 139 лв., което вероятно се дължи на покачване цените на билетите. Истина е, че при Младежкия театър зрителите също на намалели. Бройка е с близо 7 000 души - от 29 665 – на 22 256 за тази година. Подобна е картината и в Пловдивския театър – спадът е с близо 8000 души (от 68 131 за 2014 г. на 60 770 за това полугодие). В Театър „Българска армия” разликата е по-малка – около 4000 души по-малко (54 515 – на 50 857 зрители), а в Добрич  -около 3000 (от 13 028 – на 10 228). На този фон изглежда незначително редуцирането на зрителите във Варна, например (от 37 893 – на 36 964 души), още повече виждаме колко рязко музикално-продуцентският център е успял да увеличи зрителите си през последните 3 години (от 22 751 души за 2012 г.). Като погледнем като цяло данните от общата справка, качена на сайта на културното ведомство, излиза, че най-голям е отливът на зрителите в София особено при някои театри. Това е обяснимо, като се има предвид жестоката конкуренция на българския „Бродуей”. Влияние оказва появата на нови театрални пространства, като това в НДК и  експериментален театър на „Раковски”, които още повече разпръсват зрителите. Трябва да отчитаме и режисьорската криза, от която се разболя БГ театър през последните две години. Това доведе до спад в нивото на представленията, което публиката не прощава. Опитът от 90-те показва, че вулгаризацията и опростачването на театъра се наказва жестоко от зрителите– публиката ще се извърне от театъра и нейното привличане обратно може да отнеме години.

Центърът, "Младост" и още 7 квартала без вода днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_537879.html

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата. Lъв връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Сливница“ , жк. „Света Троица“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на бул. „Сливница“, ул. „Насте Стоянов“, ул. „Цар Иван Александър“, ул. „Гьорче Петров“, ул. „Крум Стоянов“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Габрово“, бул. „Сливница“,  ул. „Русе“ от бул. „Сливница“ до ул. „Пловдив“ кв. „Фондови жилища. По време на спиране на водата и при продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Марин Дачев Христов“ ъгъла с ул. „Янулка Янева“. Заради монтаж на спирателни кранове на ул. „Любляна“, кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. „Народен герой“, ул. „Букет“, ул. „Войводина могила“, ул. „Рачка“ от ул. „народен герой“ до ул. „Любляна“ С понижено налягане ще е  водата на  ул. „Народен герой“, ул. „Проф. Михайло Паразчук“, ул. „Иван Радоев“, ул. „Маестро Кънев“, ул. „Кукуряк“, ул. 659, ул. 675, ул. „Крушовски връх“, бул. „Президент Линкълн“, бул. „Овча купел“, ул. „Любляна“, ул. „Букет“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Народен герой“ ъгъла с ул. „Боряна“; ул. „Народен герой“ срещу блок „Трезор“. От 10:00 до 22:00 часа без вода ще са клиентите на "Софийска вода", живеещи в жк. „Младост“ 4 , бл. 473, бл. 473А, бл. 475. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 473. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 9, кв. „Враждебна“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул. 8, ул. 5, ул. 30, ул.49, бул. „Ботевградско шосе“.  При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 8 ъгъла с ул. 55. От 09:00 до 19:00 часа без вода ще са клиентите на "Софийска вода", живеещи в  кв. „Враждебна на ул. 26, ул. 2, ул. 3, ул. 25. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 3 ъгъла с ул. 25. Заради направа на водопроводни връзки на пл. „Македония“, Център , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на бул. „Македония“, ул. „Ивайло“, бул. „Христо Ботев“, бул. „Македония“ от бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Христо Ботев“,  по ул. „20- ти април“ от бул. „Македония“ до ул. „Лайош Кошут“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:бул. „Македония“ ъгъла с ул. „Ивайло“. От 09:30 до 14:30 часа без вода ще са клиентите на "Софийска вода", живеещи в  с. Чепинци - ул. „Орфей“, ул. „Детелина“, ул. „Искър". При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: площад „Детство“. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Еделвайс“ с. Лозен , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи на ул.“Еделвайс“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул.“Еделвайс“. От 09:30 до 14:30 часа без вода ще са клиентите на "Софийска вода", живеещи в  с. Волуяк на ул. „Дунав“ от ул. „Дружба“ до ул. „Завоя“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Дунав“ ъгъла с ул. „Завоя“. Заради направата на водопроводни връзки на бул. „Илиянско шосе“ кв. Илиянци , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:  Петролен терминал „OMV“,Петролен терминал „Лукойл“, „Химснаб“, „Автотранснаб“, база на фирма „Чистота“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред „Химснаб“.

Атинската борса остава затворена и днес

http://balkani.actualno.com/Atinskata-borsa-ostava-zatvorena-i-dnes--news_486926.html

Атинската борса ще остане затворена и днес, след като вчера се появи информация, че тя може да заработи отново във вторник, предаде БГНЕС. По-рано Европейската централна банка (ЕЦБ) отхвърли искането на Гръцката централна банка и гръцката Комисия за капиталов пазар за повторно отваряне на атинската борса без ограничения на гръцките инвеститори, които няма да могат да използват съществуващи депозитни сметки за купуване на акции. Според източник, цитиран от сайта greekreporter.com, дори и сл

"Път за бебешки колички" обединява родители за промяна на градската пешеходна и пътна инфраструктура

http://sofia.actualno.com/Pyt-za-bebeshki-kolichki-obedinjava-roditeli-za-promjana-na-gradskata-peshehodna-i-pytna-infrastruktura-news_486928.html

Всекидневни трудности с придвижването в столицата провокираха родители да създадат гражданска инициатива за промяна на катастрофалната пешеходна инфраструктура в София. Разбитите плочки, счупени павета, бордюри, тротоари и други видове настилки, опасните рампи в почти всички подлези на града, които са пригодени за  едва около 20% от бебешките колички,  възпрепятстват не само разходките, но и всекидневните нужди за придвижване с дете. Това, на практика, лишава майките и бащите от елемен

Ако стане кмет, Мирчев от БСП ще направи ревизия на управлението на Фандъкова

http://sofia.actualno.com/Ako-stane-kmet-Mirchev-ot-BSP-shte-napravi-revizija-na-upravlenieto-na-Fandykova-news_486921.html

Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев си поставя задачата на първи тур на местните избори да спечели повече от 110 000 гласа. Това, по негови изчисления, от действителните гласове е 23-25%, предаде bTV. Социологът не е съгласен с твърденията, че битката за София е предрешена, и по думите му в столицата предстоят предизборни изненади. Ако стане кмет, едно от първите неща, които смята да направи Мирчев, е ревизия на управлението на сегашния градоначалник Йорданка Фандъкова.  "Иск

Статуя на Сатаната бе открита в нощ на хаос и разврат (СНИМКА)

http://america.actualno.com/Statuja-na-Satanata-be-otkrita-v-nosht-na-haos-i-razvrat-SNIMKA-news_486910.html

В "най-голямата сатанинска церемония в историята" в американския Детройт в събота е открит 2,5-метров паметник на Сатаната. След като чиновниците не позволили статуята да бъде поставена до монумента Десетте божи заповеди в Оклахома, Храмът на Сатаната до последно пазил в тайна новото място и анонсирал събитието в последния ден преди тържественото откритие като "една нощ на хаос, шум и разврат". В 23,30 часа местно време в присъствието на няколкостотин души и под викове "слава на Сатаната" брон

Йорданка Фандъкова провери ремонта на "Цариградско шосе"

http://society.actualno.com/Jordanka-Fandykova-proveri-remonta-na-Carigradsko-shose-news_486931.html

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери тази сутрин изпълнението на ремонта на бул. "Цариградско шосе" и разширението на бул. "Александър Малинов", съобщиха от Столична община. Участъкът на бул. "Александър Малинов" от бул. "Сахаров" до "бул. "Цариградско шосе" трябва да е готов до 10 август. След тази дата при подходящи условия ще се изпълни озеленяването в участъка. Продължава и ремонтът на бул. "Цариградско шосе". В момента се работи в участъка от моста на Яворов до Жендов и връзките към

Два нови мотора за обновения Lexus IS

http://cars.actualno.com/Dva-novi-motora-za-obnovenija-Lexus-IS-news_486935.html

Както ясно си личи, външният дизайн на Lexus IS 2016 не се различава по нищо ново. За сметка на това е наблегнато на техническите промени. Инженерите са вкарали два нови двигателя и задвижване на четирите колела, като базовият модел вече се задвижва от турбо мотор.   Най-голямата новост е въвеждането на 2,0-литров турбо двигател, генериращ 241 к.с. Той заменя досегашния атмосферен 2,5-литров агрегат с 208 к.с. Другата новост по отношение на задвижването е версията IS350 AWD. Очевидно тук

Дичо, Кичка и Звезди в битка за „Златният Орфей”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255901_%D0%94%D0%B8%D1%87%D0%BE%2C+%D0%9A%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%97%D0%B2%D0%B5%D0%B7%D0%B4%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%

В навечерието на 50-годишнината от създаването си „Златният Орфей” се завръща със свежи сили и еклектичен списък от изпълнители. Специално за възраждането на конкурса в Слънчев бряг ще бъде изградена концертна зала, а феновете на съвременния поп, рок и хип-хоп могат да аплодират любимците си в периода 31 август – 2 септември. От 98 песни организаторите от фондация „Генко Генов”  селектираха 26, сред тях „Очакване” на Панайот Панайотов, „Влюбена луна” на Георги Станчев и Дичо, „Небесни струни” на Звезди Керемидчиев и „Довиждане, любов” на Кичка Бодурова. Групи като P.I.F. и „Остава” също ще се включат в надпреварата, чийто награден фонд за първо, второ и трето място е съответно 10 000, 5000 и 3000 лв.

Камерън: Няма нужда от нов референдум за Шотландия

http://svetoven.pogled.info/evropa/news/66412/Kameran-Nyama-nuzhda-ot-nov-referendum-za-SHotlandiya

/Поглед.инфо/ Няма необходимост от провеждане на нов референдум за независимостта на Шотландия, тъй като предишният, на който идеята бе отхвърлена, има законна сила.

БГ миска краси мобилно приложение на Apple

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255900_%D0%91%D0%93+%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0+%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8+%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+Apple

Моделът Лидия Иванова е официалното лице на мобилното приложение Hello Bulgaria, което технологичният гигант Apple одобри. То предлага разговори и съобщения на символични цени и е ориентирано изцяло към нашенци зад граница. Автор на приложението е Иван Стоев, а ликът на 19-годишната хубавица от Варна ще посреща всички потребители. От десет месеца постоянният адрес на Лидия е в Града на ангелите, където учи медицина, а впоследствие пециализира пластична хирургия Името й нашумя миналия декември, когато получи покана за участие в престижния конкурс Queen of the Universe. Организаторите я забелязват на церемонията по връчването на наградите „Еми” в Лос Анджелис, където тя е гост заедно с един от любимите треньори по таекуондо на Холивуд Антон Касабов. Форумът е с благотворителен характер и всяка от участничките ще отстоява конкретна кауза. Вдъхновена от социалните проекти на Наталия Симеонова, Лидия кръщава своята „Предай нататък, за да сбъднеш мечта”. Queen of the Universe ще се проведе в края на декември в САЩ, а за да се подготви максимално добре българката мина през актьорската школа на Ивана Чобак, шлайфала поведението пред камера на звезди като Бионсе, Брад Пит и Холи Бери. По усъвършенстването на двигателната си кулутра пък работи с хореографите на Риана. Откакто преследва американската си мечта, Лидия успяда вземе съвети по актьорско майсторство от Робърт Дювали да види отблизо домовете на Роби Уилямс и Шакира. Късметът я срещна и с Джъстин Бийбър в ресторант в Лас Вегас. С канадския поп идол поддържат връзка и до днес. В момента Лидия събира тен на родна земя, а в края на август отлита отново за Ел Ей.

1919 платиха 3,8 млн. лв. на НОИ за стаж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893771

1919 българи са си закупили осигурителен стаж от НОИ за първите три месеца на 2015 г., показва статистиката на осигурителния институт. Това са с близо 800 души повече, отколкото за същия период на миналата година.
Закупилите осигурителен стаж през първото тримесечие на 2015 г. са и над 10% от новите пенсионери за същия период,
1919 българи са си закупили осигурителен стаж от НОИ за първите три месеца на 2015 г., показва статистиката на осигурителния институт. Това са с близо 800 души повече, отколкото за същия период на миналата година. Закупилите осигурителен стаж през първото тримесечие на 2015 г. са и над 10% от новите пенсионери за същия период,

Актуална пътна обстановка

http://pik.bg/актуална-пътна-обстановка-news372572.html

Актуална пътна обстановка

Ограничения за товарни автомобили:
Въвежда се забрана за движение на тежкотоварни автомобили с обща маса над 20 тона по републиканските пътища, при температури на въздуха над 35 градуса по Целзий, от 13.00 до 21.00 часа.
Целта е да се опазят асфалтовите настилки от образуване на трайни деформации от тежкотоварния трафик и рязкото повишение на температурите през летните месеци.
Забраната ще отпадне при прогнозни температури по-ниски от 35 градуса за 10-дневен период, но не по-рано от 01.09.2015 г.
При действие на забраната автомобилите да изчакват извън пътното платно, на указаните от длъжностите лица места, без да пречат на останалите участници в движението.
Изключение ще се прави за пътни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни.
Ограничението ще бъде сигнализирано с необходимите пътни знаци.
С цел осигуряване на по-висока безопасност се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника:
1) за периода от 01 юни 2015 г. до 15 септември вкл. 2015 г. за дните: петък – от 17:00 часа до 20:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;
2) целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.
Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:
- автомагистралите, с изключение на участъка Харманли-ГКПП „Капитан Андреево“ от АМ „Марица“;
- път I-1 граница ОПУ Видин – ОПУ Монтана – Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София.
- път I-1 с. Ребърково-Ботевград;
- път I-1 етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север-ГКПП „Кулата”;
- път I-4;
- път I-5 Русе-Велико Търново;
- път I-8 Пловдив-Харманли;
- път I-9 Дуранкулак-Варна-Бургас;
- път II-18 Околовръстен път София, участък „Южна дъга“ от км 26+100 до км 62+007;
- път II-19 Симитли-Гоце Делчев;
- път II-86 Пловдив-Смолян;
- път II-99 Бургас-Царево.
Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.
Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

ІІ. Състояние на автомагистралите:

АМ „Тракия”: За намаляване интензивността на трафика през участъците с ремонтни дейности на АМ „Тракия“ през областите София, Пазарджик и Пловдив, АПИ препоръчва да се използват следните алтернативни маршрути: 
- път І-6 София-Карлово-път ІІ-64 Карлово-Пловдив;
- път І-8 София-Пловдив от п.в. Мирово до п.в “Пловдив Север“ /км 126+281/ или до п.в. „Пловдив Изток“ /км 133+112/.
област София: във връзка с изпълнение на СМР на обект ”Рехабилитация на бул. Цариградско шосе” от надлеза на бул. „Ал. Малинов” до Околовръстен път на София е въведена временна организация на АМ „Тракия“ от км 0+000 до км 2+500 поради затваряне на северното платно на бул.” Цариградско шосе” до 01.08.2015 г.; Област Пазарджик: До 25.09.2015 г. поради ремонтно-възстановителни работи на виадуктите при км 61, 63 и 67 на АМ “Тракия“, се въвежда временна организация на движението за улеснение на трафика:
- в началото на почивните дни /от петък 16:00 до неделя 10:00 часа/ две ленти в посока София-Бургас, една в посока Бургас-София,
- в края на почивните дни /от неделя 10:00 часа до понеделник 10:00 часа/ две ленти в посока Бургас-София и една в посока София-Бургас в отбитите участъци. 
Участниците в движението да карат с повишено внимание и съобразена скорост, и да спазват указанията на контролните органи.

АМ „Хемус“: област Шумен и Варна: Въведено е ограничение на скоростта до 90 км/ч в участъците от км 349+820 до км 367+120 /в посока София/ и от км 349+820 до км 369+320 /в посока Варна/, и от км 379+500 до 391+500; Област София: поради извършване на ремонтно-възстановителни работи на лявото платно на три виадукта: виадукт „Бебреш” при км 39+134, виадукт при км 41+160 и виадукт при км 41+350 се въвежда частично затваряне на лявото платно и прехвърляне на движението (посока Ботевград-София) в платното за насрещно движение; движението в дясната тръба на тунел „Топли дол” се извършва в една лента-крайната дясна лента (посока София- Ботевград), а в тунел „Ечемишка” – лява тръба (посока Ботевград-София) движението се извършва в крайната дясна лента; авариен ремонт на км 15+160 виадукт „Елешница”с пълно затваряне на лявото платно и движението се прехвърли в дясното платно, като се обособяват две ленти за движение в посока София-Ботевград и една лента в посока Ботевград-София; организира се реверсивно движение на виадукт „Елешница“ от км 15+160 дясно платно /посока Варна/ и от км 39+573 до км 43+342 дясно платно. Срок до 30.10.2015 г.; поради ремонтно възстановителни работи на лявото платно посока Варна-София на виадукт „Бебреш” при км 39+134 движението ще се осъществява двупосочно в дясното платно - една лента в посока София и една лента в посока Варна. Ремонтните работи ще продължат до 16.09.2015 г. ВОБД на км 41+350 в посока София – ремонтни дейности, движението се извършва в дясното платно; област Шумен: участък Белокопитово-Каспичан от км 337+302 до км 342+200 осъществяващ връзка с път І-2 и І-4 чрез пътна връзка с път І-7 за гр. Силистра. Затваря се участъка на път І-2 /Русе-Разград-Шумен-Варна/ от км 107+197 до км 108+757 на стария пътен възел „Белокопитово“. Затворен е и участъка на път І-4 Търговище-Белокопитово от временната връзка на км 257+630 до стария пътен възел „Белокопитово“ на км 259+430 /край път І-4 вливане в път І-2/.
Движението се осъществява по направления както следва:
- Направлението в двете посоки Шумен-Русе се извършва през временната връзка на път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, вливане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и вливане чрез временната връзка в път І-2 Русе-Разград-Шумен -Варна на км 107+197.
- Направлението в двете посоки Шумен – София се извършва през временната връзка на път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, вливане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и връзка София-Шумен част от изграденият възел на АМ „Хемус“ вливане във временната връзка на път І-4 Търговище-Белокопитово на км 257+630.
- Направлението в двете посоки Русе-Търговище се извършва през временната връзка на вливането в път І-2 на км 107+197 влизане в южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и вливане чрез временната връзка в път І-2 Русе-Разград-Шумен-Варна на км 108+757, пълен кръг на кръговото кръстовище на път І-2 с път І-7 Силистра-Шумен влизане по южното платно на пътен възел „Белокопитово“ част от новоизградената АМ „Хемус“ и връзка София-Шумен част от изграденият възел на АМ „Хемус“ вливане във временната връзка на път І-4 Търговище-Белокопитово на км 257+630; в участъка от км 342+200 (п.в. Панайот Волово) до км 349+820 (п.в. Шумен). Във връзка с изпълнението на строително-монтажни работи и реконструкция на път I-7 до 15.08.2015 г. е въведена временна организация на движение и трафикът се пренасочва по обходен маршрут по път I-2 Русе-Варна - п.в. Шумен и обратно. 

АМ „Люлин“: без ограничения.

АМ „Марица“: движението от лявото платно на АМ „Марица” при ПВ „Димитровград” на км 38+800 се пренасочва в локалното платно на АМ „Марица” по пътна връзка АМ „Марица” гр. Хасково- път І-5 гр. Димитровград-гр. Хасково - на ПВ „Хасково” /пресичане на път І-8 и І-5/ по пътна връзка Димитровград-София.

АМ “Черно море“: без ограничения.

АМ „Струма“: без ограничения.

ІІI. Въведени ограничения по основните пътни направления:

1. Проходи:
- „Златишки” - затворен за всички МПС;
- „Върбишки” - затворен за всички МПС; 
- „Ришки” - отворен за всички МПС;
- „Обзорски” - отворен за всички МПС;
- „Републиката” - отворен за всички МПС;
- „Айтоски” - отворен за всички МПС; 
- „Предела” - отворен за всички МПС;
- „Печинско” - отворен за всички МПС;
- „Пампорово” - отворен за всички МПС;
- „Рожен”- отворен за всички МПС;
- „Превала”- отворен за всички МПС;
- „Троянски” - отворен за всички МПС;
- „Петрохан” - отворен за всички МПС;
- „Котленски” - забранено е движението на МПС над 10 т, поради свлачище при км 27+700;
- „Твърдишки” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Дюлински” - забранено за тежкотоварни автомобили;
- „Вратник” - забранено е движението на МПС над 10 т;
- „Шипка” - отворен за движение. Забранено е движението на моторни превозни средства, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 тона от категория О4 до 31.03.2016 г.

Ограничения в движението на МПС по първокласната пътна мрежа: 

- път I-1 /Е79/ Граница Румъния-Видин-Монтана-Враца-София-Благоевград-Кулата-граница Гърция: област София: /Ботевград-София/ временно е ограничено движението в участъка от км 205+000 /местност „Рибни вир”/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/, поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена при км 34+310 на АМ „Хемус“и опасност от срутване върху път І-1, а така също и във връзка с извършващи се ремонтни-възстановителни работи на виадукт „ Бебреш” на АМ ”Хемус”, поради възникване на опасност от падащи късове строителни материали. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/-път ІІ-17-АМ Хемус /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/. Ограничението ще продължи до приключване на ремонтно-възстановителните работи; Мездра-Ботевград при км 178+000 - местността Копяновец, в посока Ботевград, водачите на МПС да пътуват с повишено внимание; временно е затворен в двете посоки в участъка от км 205+000 /село Врачеш-язовир Бебреш/ до км 213+000 /разклон за с. Горно Камарци/. Мярката се налага поради укрепително-възстановителни работи на анкерна стена, при км 34+310 на АМ „Хемус”. За обходен маршрут да се ползва Ботевград /път І-1/ - път ІІ-17-АМ „Хемус” /п.в. Ботевград-п.в. Витинска река/; от км 276+162 до км 281+061 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка и косене на тревни площи. Движение с повишено внимание; област София и Перник - забранено е движението на тежкотоварни автомобили над 15 т; област Благоевград: затворено е движението в участъка от км 426+000 до км 442+400 от с. Демяница до с. Кулата; Участъкът от път София-Кулата от км 426+000 до км 442+400 е затворен за движение. Обходен маршрут:
За посоката София-Кулата: пренасочване на движението от път І-1 при км 426+000 по временно изграден път, оттам по общински път се достига до км 426+600, след което продължава по новоизграден временен път до кръстовище с път III-108 при км 0+190. Обходния маршрут продължава по път III-108 до кръгово кръстовище на път ІІІ-108 (ул.”Цар Борис III”) с ул.”Солунска” в гр. Петрич. Обходът продължава по ул.”Солунска” и ул. „Ел Тепе” до к-ще с път ІІІ-198 при км 71+590 (светофарна уредба). Обходния маршрут продължава по път ІІІ-198 през с. Марино поле, с. Чучулигово, с. Кулата и се свързва с път І-1 при км 442+400. За обратната посока се използва същия обходен маршрут. Срок до 31.07.2015 г.; от км 392+500 до км 414+000 /от отклонение за с. Стара Кресна до отклонение за с. Плоски/ – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация в участъка от пътя. 
Област Монтана: Обходен път на гр. Монтана – затворен за движение на МПС от км 102+060 до км 114+512,20 
Обходен маршрут:
- гр. Монтана-ул. „Димитър Ерийски” през кв.”Кошарник” гр. Монтана – „за” и „от” Арчар- Монтана до 12.09.2015 г. 
Пътен възел „Долна Вереница” при км 102+753 – движението на МПС да се извършва по еднопосочна връзка Видин-Монтана двупосочно, без спиране или отбиване на движението, с ограничаване на скоростта на 40 км/ч.; въвежда ВОБД на обект: „Път І-1 /Е-79/ Обходен път на гр. Монтана от км 102+060 до км 114+512,20 подобект: „Път І-1 /Е-79/ Обходен път на гр. Монтана, кръстовище за кариера „Долна Вереница”. Временен режим на движение: движението на МПС в зоната на кръстовището на РП І-1 с кариера „Долна Вереница” ще се извършва с ограничаване на скоростта на 40км/ч на път І-1.; област Кюстендил: във връзка със строителството на виадукт на км 352+180 и съоръжения на АМ „Струма” ЛОТ 2 се ограничава скоростта на движение до 50 км/ч и се въвежда забрана за изпреварване; във връзка със строежа на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград при км 323+000 в зоната на временния вход-изход чрез пътна сигнализация, предвиждаща намаление на скоростта на движение на МПС на 50 км/ч; от км 354+600 до км 356+000 – поради прекратяване на досегашната ВОБД по временната варианта (байпас) и пускане на движението по новоизградения пътен надлез при км 353+400 над АМ „Струма” /километрично положение по АМ „Струма“/ и част от п.в. Кочериново-отклонение за с.Бараково се ограничава скоростта на движение до 40 км/ч в участък от път I-1 от км 354+600 до км 356+000; във връзка със строеж на АМ „Струма” ЛОТ 2 в участъка Дупница-Благоевград от км 322+000 до км 359+482,59 се въвежда временна организация на движението по път I-1 при км 334+380. ВОБД се налага за достъп на строителна механизация до обекта и подобряване на безопасността на движение по първокласен път I-1. Пресичането с железопътната линия се извършва в междугарието Дупница-Бобошево. В тази зона е обособено кръстовище със статут на „Вход/изход от строителен обект”. Изходът от строителния обект и достъпът на автомобили се допуска само при десен завой от близката до ж.п. линия пътна лента за движение. Излизането от строителната площадка към път I-1/Е-79 става и в двете посоки. При км 334+386 на изхода при ж.п. прелеза е поставена пътна сигнализация, указваща на излизащите от обекта пътни превозни средства да завиват задължително надясно 30.10.2015 г.
- път І-2 Граница Румъния-Русе-Цар Калоян-Разград-Шумен-Девня-Варна: няма.
- път І-3 Гара Бяла-Плевен-Луковит-Коритна-Ябланица-Ботевград: област София: Правец-с. Разлив-Трудовец-Ботевград се въвежда забрана за движение на МПС над 12 т в участъка от км 193+345 /отклонение за п.в. „Правец”/ до км 204+200 /заустване в път І-1 Видин-Враца-Ботевград/.
Обходен маршрут: АМ „Хемус” /за п.в. „Правец”/-път ІІ-17/(Мездра-Ботевград)-п.в.І-3-п.в. „Ботевград” на АМ „Хемус”/ и обратно; от км 194+000 до км 195+200 (с. Разлив) се извършва асфалтиране на пътната настилка след извършена реконструкция на водопроводната мрежа на село Разлив. 

- път І-4 Коритна-Български Извор-Микре-Севлиево-В.Търново-Омуртаг-Търговище-Шумен: област Габрово: Граница Ловеч-обходен път Севлиево-граница В.Търново са въведени ограничения на скоростта за движение в участъците от км 70+000 до км 70+500; от км 84+200 до км 85+600; от км 93+300 до км 93+700 с ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради пропадане и от км 95+000 до км 95+300 – ремонтни дейности. Поставена е необходимата временна сигнализация за неравности и ограничение на скоростта; Граница Ловеч-о.п. Севлиево-граница В. Търново при км 80+900 – косене на тревни площи и рязане на храсти. Движение с повишено внимание; област Велико Търново: от км 132+216 /с. Малък Чифлик/ до км 172+900 /с. Кавлак/ – ръчно косене и изсичане на ненужната растителност. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 50км/ч.; област Търговище: от км 214+630 до км 223+492.74 /Търговище-Белокопитово/ – ремонтни дейности на пътната настилка, като движението от София посока Варна си остава по път І-4, а движението на транзитно преминаващите се пренасочват еднопосочно по обходен маршрут (посока Варна-София) от кръстовище с път III-4009-с. Лиляк- с.Пайдушко-с.Божурка по общински път TGV 1053 излиза отново на път І-4. Срок до 28.10.2015 г.

- път І-5 Русе-В.Търново-Шипка-Стара Загора-Хасково-Кърджали-Маказа-граница Гърция: област Русе: до 15.12.2015 г. – ремонт на мост над р. Дунав между Русе-Гюргево /Дунав мост /. Ремонта е в румънската част на съоръжението. Движението на МПС се извършва с пропускателен режим в едната лента, регулира се със светофарна уредба. Участъка е сигнализиран с пътни знаци. Ограничение на скоростта 10 км./ч.; Русе-В.Търново от км 3+970 до км 4+020 /при изхода от магазин „Метро” в чертите на гр.Русе/ – движението е пренасочено двупосочно в лявата лента в посока В. Търново, поради пропадане и деформация на пътното платно с дължина около 30 м; област Габрово: от км 115+300 до км 133+500 – косене. Движението се осъществява с повишено внимание в едната лента; Габрово-Шипка от км 160+050 до км 160+140 – поради пропадане на пътното платно се въвежда временна организация на движението до 30.09.2015 г. Ремонтните работи се извършват при частично затваряне на пътното платно, без отбиване на движението. Скоростта на движението се ограничава на 20 км/час. Регулирането на движението става със светофарна уредба; област Кърджали: забранено е движението на МПС с тегло над 15 т в участъка Черноочене-Кърджали; забранено е движението на МПС с тегло над 3,5 т в участъка Подкова-Маказа;

- път І-6 Граница Македония-Гърляно-Кюстендил-Перник-София-Пирдоп-Карлово-Сливен-Карнобат-Бургас: област Кюстендил: от км 33+300 до км 37+550 отклонение за с. Коняво-с. Цървеняно – ремонтни дейности на асфалтовата настилка. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание; област Перник: при км 72+600 между махала „Арбанас“ и п.в. Батановци – поради свличане на земна маса движението на МПС да се извършва само в изпреварващата лента; област София: Временно се ограничава движението на МПС на път І-6 София-Бургас по платното в посока София при км 173+250 /паметник на „Васил Левски”/, поради активиране на свлачище. Движението на МПС е урегулирано и се осъществява двупосочно по платното в посока Бургас; област Пловдив: София-Карлово-Бургас – въвежда се ВОБД за обект ”Реконструкция и модернизация на канализационната мрежа, подмяна на амортизираната водопреносна мрежа на гр. Сопот от км 250+462 до км 252+197:
Първи етап – ограничава се движението на МПС в едната лента за движение в участъка от км 250+462 до км 250+776 (бул. Иван Вазов).
Втори етап – напълно се затваря платното за движение на път I-6, като транзитния трафик се пренасочва по обходен маршрут по ул.”Ал. Стамболийски” и „3-ти март”. Срок до 30.07.2015 г.; област Бургас: при км 430+659 и км 433+077 – във връзка с изпълнение на хоризонтални сондажи за водопроводна тръба се въвежда временна организация на движение. Движение с повишено внимание. Срок до 31.07.2015 г.

- път І-7 Граница Румъния-Силистра-Дулово-Преслав-Върбишки проход-Петолъчката-Елхово-Лесово-граница Турция: област Ямбол: от км 289+000 до 297+000 – ремонтни дейности в едната лента. Движението на МПС се осъществява двупосочно в свободната лента. 

- път І-8 Граница Сърбия-Драгоман-София-Ихтиман-Пазарджик-Пловдив-Хасково-Капитан Андреево-граница Турция: област Хасково: от км 370+500 до км 377+900 /района на Свиленград до ГКПП/ – временно затворен поради пропадане на част от пътното платно. Обход през АМ „Марица“; от км 333+835 до км 334+100 в гр.Харманли – пътното платно се стеснява отляво във връзка с изграждането на нов пешеходен подлез при реконструкцията на ж.п. линията Харманли-Свиленград до 04.08.2015 г.

- път І-9 граница Румъния-Дуранкулак-Балчик-Варна-Бургас-Звездец-Малко Търново-граница Турция: област Варна: Кранево-Варна при км 83+100 – ограничение на тежкотоварното движение над 10 т и ограничение на скоростта до 60 км/ч, поради свлачище; Кранево-Варна от 84+500 до км 85+000 – ограничение на скоростта до 30 км/ч, поради свлачище и при км 83+300; област Бургас: „к.к. Слънчев бряг” до п.в.”Бургас-север” – ограничава се движението на товарни МПС над 12 т. Обходен маршрут: път І-9 км 202+307 пътно кръстовище Тънково-път ІІІ-9061-п.кр. с път ІІІ-906 при км 43+421-Каблешково-п.в.”Бургас-север”, на път І-9 при км 229+639 и обратно. Срок до 30.06.2016 г.; Слънчев бряг-Бургас от км 222+849 до км 225+522 по проект обход Поморие и от км 222+289 до км 224+962 по съществуващ път – изграждане на второ пътно платно. Движението на МПС се организира в двете ново изградени платна, скоростта на движение е 50 км/ч в участъците на съществуващите кръстовища; Поради свличане на дясната лента в участъка Малко Търново-ГКПП Малко Търново при км 316+400 – движението на МПС се извършва в една лента. Въведено е ограничение на скоростта на движение до 50 км/ч.


ІV. Състояние на републиканската пътна мрежа:

1. Ремонтни дейности и временна организация на движението /ВОД/: 

ОПУ-Благоевград:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев до 24.09.2015 г. е затворен за движение от км 63+700 /отклонение за с. Кремен/ до км 64+290, поради ремонтно-възстановителни работи при км 63+700 
Обходен маршрут: посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 63+690, в дясно, по общински път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен и след кръстовището на км 0+300 продължава в ляво, по общински път, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 64+290.
Обходен маршрут: Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 64+290 по общински път, и след кръстовището с път 2004/II-19 Добринище-Господинци/ - Кремен, продължава в дясно, до вливане в път II-19 Симитли-Разлог-Гоце Делчев при км 63+690.
Път II-19 /Симитли-Разлог-Гоце Делчев/ при км 38+824 в град Банско е затворено движението в участъка от км 38+704 до км 38+964, във връзка с изграждане на обект: „Рехабилитация и доизграждане на ВиК мрежата на територията, разположена в западната част на гр. Банско.
Обходен маршрут:
- За посока Симитли-Гоце Делчев движението се отбива от път II-19 при км 38+704, в дясно, по улица „Цар Симеон” и след кръстовището на улица „Цар Симеон” с улица „Уста Тодор” продължава в ляво, до вливане в път II-19 „Симитли-Разлог-Гоце Делчев” (ул. „Патриарх Евтимий”, гр. Банско) при км 38+964.
- За посока Гоце Делчев-Симитли движението се отбива от път II-19 при км 38+964 по улица „Цар Симеон” и след кръстовището на улица „Цар Симеон” с улица „Уста Тодор” продължава в дясно, до вливане в път II-19 „Симитли-Разлог-Гоце Делчев-ГКПП Илинден” (ул. „Патриарх Евтимий” , гр. Банско) при км 38+704.
Ремонтни дейности, първи етап: във връзка с изграждането на АМ „Струма” Лот 4 София-Кулата от км 423+800 до км 438+500 се въвежда временна организация на движението от км 435+280 до ГКПП „Кулата“. В посоката София-Кулата се затваря движението в участъка от км 59+800 до км 61+400 на път ІІІ-198 Гоце Делчев-Петрич-Граница Македония и движението на МПС се пренасочва по АМ „Струма” при км 435+280 до ГКПП „Кулата“. Движението се извършва двупосочно в дясната лента на АМ „Струма”. Срокове на етапите до 31.07.2015 г.
Път ІІІ-1903 на мост при км 1+550 – поради опасност от изменение /деформиране/ на връхната конструкция от тежкотоварни MПС, движението на лекотоварни МПС се извършва в едната лента и се въвежда забрана за движение на МПС с тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път II-19 Разлог-Банско-Гоце Делчев – поради извършване на ремонтни дейности на банкета на км 38+470 в гр. Банско, движението на МПС ще се извършва съгласно поставените пътни знаци и табели. Изпълнението на ремонтните работи ще се изпълнява от 8.30 часа до светлата част на деня на 28 юли 2015 г.; път ІІ-84 Якоруда-Разлог – във връзка с изпълнение на рехабилитация на пътя, движението на МПС е затруднено в участъка на мост при км 86+270, поради извършване ремонт на тротоарната конзола на съоръжението. Движението на МПС ще се извършва по едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели; път ІІ-84 Якоруда-Разлог при км 80+260 /мост на р. Места/, поради ремонт на тротоарната конзола на съоръжението. Движението на МПС ще се извършва върху едната лента за движение и е урегулирано с необходимите пътни знаци и табели; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 22+300 – движение в едната лента, поради свлачищe; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 35+500 – затруднено движението поради извършване на обрушване на ската; път III-198 Гоце Делчев-Катунци-Петрич при км 38+380 – затруднено движение, поради разрушена подпорна стена. Движението е регулирано с необходимите пътни знаци; път ІІІ-1972 Дъбница-Вълкосел-Сатовча км 7+700 – стеснен участък поради активизирало се свлачище. Движението да се извършва с повишено внимание. 

ОПУ-Бургас:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС:
Път ІІІ-992 Веселие-Ясна Поляна в участъка на аварирал мост над р. Ропотамо при км 16+257 е изграден временен път с временен брод през коритото на реката, въведено е временно ограничение на скоростта до 20 км/час и забрана за движение на МПС над 12 т.; път ІІІ-7306 Черница-Сунгурларе-Чубра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 10 т; път ІІІ-9901 Царево-Резово /на км 9+975 - стоманобетонен мост с отвор 10.00 м на река Чифчиево дере/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с общо тегло над 20 т.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-99 Бургас-Царево при км 52+300 – частични ремонтни дейности. Движение с повишено внимание; път ІІІ-795 от км 9+000 до км 20+000 – ремонт на водостоци. Движение с повишено внимание; път ІІІ-908 от км 14+000 до км 39+000 – частични ремонтни дейности; път ІІІ-992 от км 0+000 до км 10+000 – частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка;
ОПУ-Варна:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІ-29 Варна-Добрич от км 20+000 до км 22+800 ограничение на скоростта на 50 км/ч поради неравности на асфалтовата настилка.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-9044 от км 18+000 до км 24+000 – ремонтни дейности на асфалтовата настилка.

ОПУ-В. Търново:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-551 Дебелец-Средни колиби-Елена от км 13+299 до км 21+879 – поради лошо експлоатационно състояние е ограничено движението за товарни автомобили над 10 т.
Обходен маршрут: Дебелец-В.Търново-Лясковски кантон-Мерданя-Златарица-Златаришки кантон-Елена и обратно.
Път ІІІ-4073 Царски извор-Драганово от км 0+000 до км 5+5000 – затворен поради свлачище.
Обходен маршрут: Царски извор-Сушица-Драганово и обратно.
Ремонтни дейности: 
Път ІII-4072 Стражица-Николаево от км 0+000 /гр. Стражица/ до км 9+000 /с. Николаево/ до 31.07.2015 г. ще се извършва ръчно косене и изсичане на ненужната растителност. Движение в едната лента чрез последователно пропускане на автомобилите и ограничаване на скоростта до 50км/ч.

ОПУ-Видин: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Ремонтни дейности:
Път II-14 Видин-Кула-Връшка чука-граница Сърбия при км 10+500 – движението е пренасочено по обходен път непосредствен до участъка (старият път), поради свличане на пътното платно. Скоростта е ограничена на 40км/ч и е обозначено с пътни знаци.

ОПУ-Враца:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма.
Път ІІ-11 Оряхово-Лесковец-граница Плевен – забрана за движение на МПС над 3.5 т, поради свлачищни процеси и големи деформации в асфалтовата настилка от км 118+000 до км 119+000.
Обходен маршрут: Оряхово-Селановци/път ІІІ-306/Галово-Остров/пътища ІV-ти клас/-път ІІ-11-граница Плевен.
Път II-16 Мездра-Ребърково-Елисейна – ремонтни работи км 0+000 до км 22+540. Движение с повишено внимание. Срок до 05.09.2015 г.
Обходни маршрути: 
- Своге-Бучин проход-Враца-Мездра;
- Мездра-Враца-Миланово-Гара Лакатник; 
- Люти брод-Челопек-Враца-Гара Лакатник; 
- Ребърково-Люти дол-Ботевград-София – само за леки МПС. 
Път ІІІ-161 Ребърково-Лютидол от км 0+000 до км 8+700 – стеснение в двете посоки и ограничаване на движението за МПС над 10 т от км 0+000 до км 5+900 и над 3.5 т от км 5+900 до км 8+700, поради свлачищни процеси; път ІІІ-308 Своде-Караш-Хубавене-Роман в участъка от село Караш до село Хубавене – затворен за движение на МПС, поради свлачище от км 25+000 до км 25+200.
Обходен маршрут: Роман-Ябланица-Осикова Лъкавица-Правешка Лъкавица-Караш за пътуващите от Роман за Караш. Ябланица-Роман-Хубавене за пътуващите от София и Ловеч.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-16 стеснение на част от лявото платно посока Елисейна-Ребърково, поради свличане на земни маси при км 8+000. Ограничение на скоростта до 40 км/ч; . път ІІІ-162 км 35+000 до км 41+300 – частични ремонти дейности на асфалтовата настилка, Скоростта се ограничава до 50 км/ч. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание; път ІІІ-1306 Вировско-Върбица-Горно Пещене от км 62+000 до км 62+300 – поставена е сигнализация за стесняване на дясното платно за движение и ограничаване на скоростта до 50 км/ч, поради възникнали свлачищни процеси. 

ОПУ-Габрово:
Временно са въведени следните ограничения за движението на МПС:
Път III-403 Кормянско-Малък Вършец-Крамолин при км 10+080 – забранено е движението на МПС с ширина по-голяма от 3.5 м /включително и товара/, заради стеснен участък при мост над река Крапец. 
Обходен маршрут:
За МПС с ширина над 3.5 м по път III-401 Кормянско-Малък Вършец при км 46+800, след това в дясно по общински път до път III-403 в с. Малък Вършец; 
Път ІІІ-4404 Габрово-Дебел дял – в участъка от разклона за к.к. ”Люляците” до с. Дебел дял е затворен за движение на МПС, поради пропадане на пътното платно.
Обходен маршрут: Габрово-Гъбене-Музга-Дебел Дял.
Път III-5004 от км 8+000 /след пътен възел „Поповци”/ до км 10+940 /кв. „Чехлевци”-ул. „Малина”/ – затворен за движение, поради ремонтни дейности.
Обходен маршрут: път II-44 и път III-4404 през град Габрово.
Ремонтни дейности: 
Път III-403 Кормянско-М. Вършец-Агатово-Крамолин от км 5+300 до км 26+600 – частичен ремонт на асфалтовата настилка, подравняване на банкети и почистване на окопи. Движението се извършва в едната пътна лента. Поставена е необходимата сигнализация; път III-609 Дряново-Гостилица-Буря от км 68+000 до км 69+000 – косене на тревни площи. Движение с повишено внимание; път III-4404 Габрово-Дебел дял от км 0+955 до км 1+382 – ремонт на асфалтовата настилка. Движението се осъществява в едната пътна лента.

ОПУ-Добрич:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІІ-2077 от км 0+000 /с. Честименски/ посока Каблешково-Межден се въвежда ограничение на движението на тежкотоварни автомобили над 3,5 т /по искане на ОПУ-Силистра/. 
Обходен маршрут: път ІІІ-207 Честименско-Алеково.
Ремонтни дейности: 
Път ІІ-27 Добрич-Владимирово от км 49+400 до 70+200 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път III–293 Добрич-Крушари-Александрия от км 0+000 до км 6+300 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІІ-296 Вранино-Крупен от км 31+500 до км 24+300 – частични ремонти на асфалтовата настилка; път ІІІ-2903 Генерал Тошево-Изворово от км 2+000 до км 14+100 – частични ремонти на асфалтовата настилка. Движение с повишено внимание.

ОПУ-Кюстендил:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път III-602 Коняво-Горна Козница-Мала Фуча-Бобов дол при км 25+200 /след село Бабино в посока гр. Бобов дол – забранява се движението на товарни автомобили над 12 т. Движението на МПС до 12 т и автобуси се осъществява по временен път.
Обходен маршрут за МПС над 12 т:
- с. Коркина-с. Паничарево-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село- Мламолово-Бобов дол и обратно;
- с. Бабино-с. Долистово-път II-62 Кюстендил-Дупница-път III-623 Големо село-Мало село-Мламолово-Бобов дол и обратно.
Път ІІІ-6222 Смоличано-Пелатиково – забранено е движението на товарни МПС; 
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-622 Ваксево-Църварица – активизирало се срутище при км 24+850, движението е сигнализирано с ограничителна лента и пътни знаци; път III-623 (о.п. Кюстендил-о.п. Дупница)-Мламолово-Бобов дол-Жедна в участъка от км 9+600 до км 9+700 /край с. Мламолово/ – откъсване на банкета вследствие на обилните дъждове, движението се извършва в дясната лента за движение в посока Бобов дол. Сигнализирано е с пътни знаци; път III-623 Бобов дол-Жедна при км 14+900 – активизирало се свлачище, движението се извършва само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци.

ОПУ-Кърджали:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Движението по път II-59 Момчилград-Крумовград-Ивайловград в участъка от км 18+540 до км 18+820 да се извършва по новоизградения временен обходен път; път ІІІ-5009 Бели пласт-Стремци-Рани лист-Кърджали в участъка от км 8+000 до км 10+155 (между с. Бели пласт и р-н с. Соколяне) – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през с.Черноочене; 
Път ІІІ-5071 Чифлик-Мургово-Стремци-Три могили-Черноочене – поради образувало се свлачище е затворен в двете посоки за движение в участъка от км 10+000 до км 11+000 (между с. Стремци и с. Стремово). 
Обходен маршрут през с.Черноочене; 
Път ІІІ-5071 между с. Стремци и с. Черноочене в участъка от км 9+470 до км 17+466 – забранено е движението на товарни МПС. 
Обходен маршрут през гр. Кърджали.
Път III-5902 (Момчилград-Звездел)-п.к.Звездел-п.к.Голяма Чинка-(Токачка-Крумовград) – забранено движението на всички видове МПС в участъка от км 0+000 до км 16+668. Забраната се въвежда за възстановяване на нормалното технико-експлоатационно състояние на участъка и осигуряване безопасността на движението. 
Обходен маршрут: път II-59 Момчилград-Крумовград и път I-5 Момчилград-Подкова-Маказа и път III-509 (Подкова-Маказа)-Кукуряк-Токачка-Крумовград.
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-508 Джебел-Рогозче-Фотиново при км 18+000 – поради свличане на земни маси е затворена дясната лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в лявото платно в посока Джебел-Фотиново; път ІІІ-865 п.к.Стояново-Ардино-Кърджали /при км 30+740 и при км 47+820/ – затворена лявата лента за движение. Движението в двете посоки се осъществява в дясното платно в посока Ардино-Кърджали..

ОПУ-Ловеч: 
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: няма .
Ремонтни дейности: 
Път ІІІ-607 при км 60+674 – ремонт на мост над река Острешка в гр. Априлци. Движението на МПС ще се осъществява в силно стеснен участък от пътя и е регулирано с необходимите пътни знаци и други средства за сигнализиране. Водачите на МПС да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

ОПУ-Монтана:
Временно са въведени следните ограничения за движение на МПС: 
Път ІІ-11 /граница ОПУ Видин-Добри дол-Сливата-Орсоя-Лом/ – пропадане на пътното платно при км 43+700 /в гр. Лом/, движението на МПС с тегло над 20 т се ограничава. 
Обходен маршрут:
- Посока Видин-Лом през Добри дол по път ІІ-11 до кръстовище на път ІІІ-112 с път ІІІ-114 /Тополовец-Динково-Дондуково-Василовци-Сталийска махала-Лом/.
- Посока Лом-Видин от гр. Лом-по път ІІІ-114 /Сталийска махала

Голяма част от центъра на Варна остава без вода днес

http://petel.bg/Golyama-chast-ot-tsentara-na-Varna-ostava-bez-voda-dnes__121178

На сухо днес ще е районът между бул."Левски", ул."Царевец", ул."Кап. Рончевски", бул."Княз Борис I " и бул."Цар Освободител". Вода там няма да има...

Гранд Про загрява за Шампионската лига с румънци

http://petel.bg/Grand-Pro-zagryava-za-SHampionskata-liga-s-rumantsi__121179

Шампионът на България по футзал – Гранд Про, ще играе контроли с румънски отбори по време на подготовката си за поредното участие в...

Войната на пътя взе нова жертва: Пиян премаза 17-годишно момче

http://petel.bg/Voynata-na-patya-vze-nova-zhertva--Piyan-premaza-17-godishno-momche__121180

Вчера в село Селановци е станал тежък пътен инцидент, при който е загинало 17-годишно момче от селото съобщи tribali.info като се позова на...

Суворово падна от Интер. Венци Желев хвали колегата си Радо Боянов

http://petel.bg/Suvorovo-padna-ot-Inter--Ventsi-ZHelev-hvali-kolegata-si-Rado-Boyanov__121181

Отборът на Суворово изгуби от новия член на Североизточна „В“ група Интер с 1:2 поредната си контрола на своя стадион. Гостите поведоха с...

Проф. Михаил Мирчев, социолог: Има 3% вероятност да стана кмет на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4893735

С проф. Михаил Мирчев, социолог и кандидат за кмет на София на БСП, разговаря Здравка Андонова 

- Защо професор по социология влиза в битката за кмет на София от БСП, въпреки че точно социолозите предвещават загуба за левицата?
- Кои социолози предвещават загуба?
- Всички.
- Всички ли? Аз съм социолог - аз не предвещавам загуба.
С проф. Михаил Мирчев, социолог и кандидат за кмет на София на БСП, разговаря Здравка Андонова  - Защо професор по социология влиза в битката за кмет на София от БСП, въпреки че точно социолозите предвещават загуба за левицата? - Кои социолози предвещават загуба? - Всички. - Всички ли? Аз съм социолог - аз не предвещавам загуба.

Ръката, която спасява, а не отнема

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893835

Саможертвата на Григор Кумитски показа,
че доброто още броди по нашите земи,
колкото и някои да не вярват

Не познавам Григор Кумитски. Прочитала съм името му в бягащите като по скоростна отсечка финални надписи на филми и сериали. Нямам право да пиша за него какъв човек е бил, какъв професионалист, какъв приятел, съпруг, баща.
Саможертвата на Григор Кумитски показа, че доброто още броди по нашите земи, колкото и някои да не вярват Не познавам Григор Кумитски. Прочитала съм името му в бягащите като по скоростна отсечка финални надписи на филми и сериали. Нямам право да пиша за него какъв човек е бил, какъв професионалист, какъв приятел, съпруг, баща.

Установиха стимула за развитието на живота

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255899_%D0%A3%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%85%D0%B0+%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B6%D0%B8%D0%B2

Австралийски учени са открили химична реакция, която може би е спомогнала за копиране (репликиране) на РНК молекулите в най-ранните етапи от зараждането на живота на Земята, се казва в съобщение на Австралийския национален университет, предаде ТАСС.В науката към днешна дата е приета теорията за РНК свят, според която функцията за съхранение и предаване на наследствената информация на ранния стадий от зараждането на живота е била изпълнявана от РНК молекули може би още преди появата на клетките в съвременния им вид. Едва по-късно задачата да е хранилище на генетична информация е поела ДНК. Много учени експериментират с молекули РНК, опитвайки се да възпроизведат процеса на зараждане на живота в лабораторни условия.Общоприетата гледна точка в науката е, че тези първоначални извънклетъчни РНК е трябвало да имат редовен стимул за самокопиране и размножаване. Като такъв стимул предлагаме окисляването на тиосулфати с водороден прекис, твърдят Ровен Бол от Австралийския национален университет и нейните колеги.Бол и нейният екип са открили, че тиосулфатите и водородният прекис влизат в обратима реакция, която дава необходимото колебание на температурата и киселинността на средата с период от около 2 минути. Освен това в присъствието на водороден прекис молекулите РНК стават нестабилни, тоест в тях са възможни мутации - основа на еволюцията.Учените предполагат, че водородният прекис може да е съществувал на Земята в периода на зараждането на живота. Известно е освен това, че той съществува на спътника на Юпитер Европа, а в миналото може би го е имало на Марс. Затова те предлагат да се обърне внимание на това вещество в търсенето на условия за зараждане на извънземен живот.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване