Всеки десети у нас работи за минимална заплата

http://econ.bg/Новини/Всеки-десети-у-нас-работи-за-минимална-заплата_l.a_i.687515_at.1.html

Всеки десети труженик в България работи за минима лната заплата за страната. През първото тримесечие на 2015 г. с това възнаграждение са 11,5% от...

Майка търси детето си, обявено за починало преди десетилетие

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894264

Стотици са трогателните публикации на хора, търсещи своите родители, деца или роднини чрез групата
Стотици са трогателните публикации на хора, търсещи своите родители, деца или роднини чрез групата "Къде си?". Повечето са качвани по два-три или повече пъти с надеждата да бъдат забелязани от когото трябва. Сред тях може да се прочетат и потресаващи публикации на майки, чиито деца са отнети в родилните домове с лъжата, че са починали,

Mitsubishi не планира спиране на производството на автомобили в Русия

http://www.cross.bg/mitsubishi-proizvodstvoto-rysiya-1475023.html

/КРОСС/ Японският автомобилен концерн Mitsubishi няма намерение да спира производството на колите си в Русия, предаде ТАСС. Съобщава се, че продажбите в Русия са намалели, но концернът ще продължи да следи положението на пазара. В понеделник Mitsubishi потвърди появилата се в медиите информация за затваряне на своя завод в Илинойс и пълно прекратяване на производството на коли в САЩ. Главна причина са ниските продажби на американския пазар. През 2012 година по същата причина Mitsubishi реши да затвори производството си в Европейския съюз и продаде завода си за сглобяване в Холандия.

НАТО ще обсъди нови мерки срещу „Ислямска държава”

http://www.investor.bg/drugi/338/a/nato-shte-obsydi-novi-merki-sreshtu-isliamska-dyrjava-199466/

На днешната среща се очаква да бъде представен новият план за буферна зона в Сирия по дължината на турската граница

Проф. Мирчев: Ще спечеля 110 000 гласа на първи тур в София

http://frognews.bg/news_95309/Prof-Mirchev-SHTe-spechelia-110-000-glasa-na-parvi-tur-v-Sofiia/

„На първи тур мисля, че е възможно да минем около 110 000 гласа, което е 20-23% от действителните гласове". Това заяви в сутрешния блок на бТВ кандидатът на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев. В София предстоят изборни изненади, предрече социологът.

86-годишен мъж лъска обувки в София, за да не умре от глад

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894271

86-годишният Борислав Ангелов е единственият ваксаджия в София. През последните 10 години тротоарът срещу храма "Света Неделя" е неговият втори дом. Въпреки преклонната си възраст, той не престава да работи. Причината – пенсията е ниска, а трябва да се оцелява. Твърди, че сам покрива разходите си – ток, вода, лекарства.
86-годишният Борислав Ангелов е единственият ваксаджия в София. През последните 10 години тротоарът срещу храма "Света Неделя" е неговият втори дом. Въпреки преклонната си възраст, той не престава да работи. Причината – пенсията е ниска, а трябва да се оцелява. Твърди, че сам покрива разходите си – ток, вода, лекарства.

Защо Община Созопол загради пътя до плажа Алепу

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/zashto-obshtina-sozopol-zagradi-pytia-do-plazha-alepu-6040078

Кметът отрича слуховете, че офшорна компания има апетити да строи след заградения участък

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/provede-sofiyaot-preskonferentziya-1475038.html

/КРОСС/*** София.Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към 43-ото Народно събрание по повод внесеното от държавния глава предложение за произвеждане на национален референдум. ***Луковит.От 11.20 часа министърът на земеделието и храните Десислава Танева ще участва в официалното откриване на реконструирания градски площад „Трети март" на град Луковит ***София.От 11.00 часа в централната сграда на БАН, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и акад. Стефан Воденичаров ще подпишат споразумение за сътрудничество между МРРБ и Българската академия на науките в областта на регионалното развитие и благоустройството. ***София.От 11.00 часа ще се проведе извънредно заседание на Народното събрание. ***София.От 13.30 часа в сградата на Националния институт на правосъдието ще се проведе заседание на ВСС. ***София.От 10.00 часа в „Естерхази" на бул. „Цар Освободител" 21 ще се проведе пресконференция, на която ще бъдат представени резултатите от изпълнението на проект: „Хармонизиране на информационната среда на КЗП в условията на оперативна съвместимост" по Оперативна програма „Административен капацитет" 2007-2013г. ***София.От 10.30 часа в Център за изследване на демокрацията ще се проведе кръгла маса на тема „Създаване на работещи антикорупционни политики в България: успешният опит на европейските страни". ***София.От 11

86-годишен мъж лъска обувки в София, за да не умре от глад

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894265

86-годишният Борислав Ангелов е единственият ваксаджия в София. През последните 10 години тротоарът срещу храма
86-годишният Борислав Ангелов е единственият ваксаджия в София. През последните 10 години тротоарът срещу храма "Света Неделя" е неговият втори дом. Въпреки преклонната си възраст, той не престава да работи. Причината – пенсията е ниска, а трябва да се оцелява. Твърди, че сам покрива разходите си – ток, вода, лекарства.

Михаил Мирчев очаква 110 000 гласа на първия тур в София

http://www.mediapool.bg/mihail-mirchev-ochakva-110-000-glasa-na-parviya-tur-v-sofiya-news237193.html

Кандидатът на БСП за кмет на София Михаил Мирчев си поставя задачата на първи тур на местните избори да спечели повече от 110 000 гласа, което по негови изчисления е 23-25% от действителните гласове. Социологът коментира във вторник пред бТВ, че не е съгласен с твърденията, че битката за София е предрешена и по думите му в столицата предстоят предизборни изненади. Ако стане кмет, едно от първите неща, които смята да направи Мирчев, е ревизия на управлението на сегашния кмет Йорданка Фандъкова. ”Искам да се вдигне килимът и да се види какво е заметено под него. Много се строи в София, но на огромни цени. Ако сметнем спрямо средноевропейски цени 1 километър магистрала по Южната или Северната дъга, в България са 2-3-4 пъти по-високи цените, което е абсолютно безумие, особено когато става дума за уж бедна държава”, коментира кандидатът на левицата. Друг от приоритетите му е подобряването на общия устройствен план на града. Според него в момента чрез частичните промени, които не се обявяват публично, тихомълком главният архитект Петър Диков облагодетелства частни интереси. Необходимо е да се види и какво става с бюджета на столицата. "В София има пари за абсолютно всичко. В някои пера имаме 26% използване на парите, в други – 60-70%. Десетки милиони уж се икономисват всяка година, а детските градини са недостроени, кварталните улици са ненаправени, тротоарите са в идиотско състояние”, изреди Мирчев. ”Ако парите за здравеопазване се използват 100%, а не 60%, това означава, че с общински средства ще се осигури достъп до здравни услуги на обикновения, по-бедния човек”, посочи още той. Мирчев заяви още, че не счита за особено силен противник Вили Лилков от ДСБ. В момента Реформаторският блок има същия рейтинг както БСП, коментира той. ”Освен това формацията им в момента прави прекалено много исторически компромиси, ще се самоубиват успешно до местните избори”, прогнозира Мирчев. ”Проблемът в София е доминацията на ГЕРБ и Йорданка Фандъкова”, коментира той, като допълни, че според него високият рейтинг на Фандъкова е декларативен и за нея работи ”огромна пропагандна машина”.  

Днес и утре ще бъдат най-горещите дни в годината

http://pik.bg/днес-и-утре-ще-бъдат-най-горещите-дни-в-годината-news372639.html

Днес и утре ще бъдат най-горещите дни в годината

Жегите не спират - днес и утре се очаква да бъдат най-горещите дни в годината. Остава в сила жълтият код за високи температури, предава Нова телевизия.

Заради горещините редица общини в страната въведоха нов летен режим на работа. Служителите се трудят само в сутрешните часове.

Климатолозите предупредиха за риск от сериозни изгаряния по плажовете заради вятъра, който в тези дни духа от вътрешността към морето.

Въпреки високите градуси синоптиците не очакват да бъдат подобрени температурните рекорди в историята на България. Най-горещо е било в Садово на 5 юли 1916 г., когато термометрите са показвали 45.2 градуса.

ВСС ще проведе изслушване за съдебната реформа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2580845_vss_shte_provede_izslushvane_za_sudebnata_reforma/?ref=rss


На насрочен форум във вторник магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъдят предлаганите промени в съдебната реформа.

На събитието се очаква да присъстват шефовете на шестте апелативни съдилища и прокуратури (5-те цивилни плюс военноапелативен съд и прокуратура), председателите на административни съдилища и директорът на националното следствие.  Ще бъдат представят обобщените резултати от обсъждането сред магистрати на стария проект за Конституцията, както и на промените в Закона за съдебната власт, предложени от правосъдното министерство.

Новият проект за промени в Конституцията беше внесен в парламента в петък.

Проектът включва трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на магистрати, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд.

На 26 юни мнозинството от ВСС застана зад тезата, че промените в Конституцията, с които ВСС се разделя на две колегии, могат да бъдат приети само от Велико Народно събрание.

Според ВКС поправките в Конституцията и в закона са в правилна посока, но би трябвало да са по-радикални. Според ВАС трябва да се свика Велико Народно събрание.

Днес се очаква да бъде чуто и мнението на прокурорите от страната.

Главният прокурор Сотир Цацаров вече изложи позицията на прокуратурата - ""а" разделянето на ВСС, но "против" премахването на тайното гласуване, което вече отпадна от новия проект. Той имаше възражения и срещу участието на правосъдния министър със съвещателен глас в работата на съдийската и прокурорската колегии на ВСС, но и тази промяна отпадна.

Депутатите заседават извънредно, Президентът ще направи обръщение към тях

http://www.moreto.net/novini.php?n=296592

Натоварен ден за депутатите – Народното събрание ще заседава извънредно днес, като в програмата му са включени законовите изменения, свързани с пенсионната реформа, произвеждането на национален референдум и процедурата по избор на омбудсман.

Геша се завръща на стадион „Спартак“

http://petel.bg/Gesha-se-zavrashha-na-stadion----Spartak---__121199

Треньорът на Черноморец (Балчик) Георги Иванов-Геша се завръща на родния си стадион „Спартак“ в петък. Той ще води своите в контролата...

Постоянен арест за варненеца Пресиян, задържан с кило кокаин

http://petel.bg/Postoyanen-arest-za-varnenetsa-Presiyan--zadarzhan-s-kilo-kokain__121203

Пресиян Илиев, задържан миналата седмица с килограм кокаин, ще търпи най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража“,...

Николета проговори за Гришо. Ето какво каза

http://petel.bg/Nikoleta-progovori-za-Grisho--Eto-kakvo-kaza__121204

Николета Лозанова излезе с официално изявление по повод спекулациите за интимна афера между нея и тенис звездата Григор Димитров. Слух в...

Простреляната в главата хасковлийка почина

http://petel.bg/Prostrelyanata-v-glavata-haskovliyka-pochina__121205

Минка Паунова, съпругата на военен, която се простреля вчера сутринта в главата с пистолета на съпруга си „Макаров”, е починала тази нощ....

Джулия Робъртс с шокиращо разкритие. Страдала е дълги години от нещо много неприятно

http://petel.bg/Dzhuliya-Robarts-s-shokirashho-razkritie--Stradala-e-dalgi-godini-ot-neshho-mnogo-nepriyatno-__121206

Неочаквана изповед направи във Фейсбук холивудската актриса Джулия Робъртс. Тя публикува своя красива снимка, с която да илюстрира...

Тя получи рак само на 23 години, но каже нещо на всички, за да не бъдат на нейно място

http://petel.bg/Tya-poluchi-rak-samo-na-23-godini--no-kazhe-neshho-na-vsichki--za-da-ne-badat-na-neyno-myasto__121207

Саша Фарел само на 23 години имала рак. Сега разкрива какво е допринесло за това да получи тази тежка болест и ви предупреждава да не...

В Москва и в Киев отбелязват 1000 години от успението на княз Владимир

http://www.cross.bg/vladimir-patriarh-kiril-1475037.html

/КРОСС/По решение на Светия Синод на Българската православна църква Негово високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан представлява нашата Църква на тържествата в Москва по повод 1000-годишнината от успението на св. княз Владимир. Днес митрополит Дометиан, заедно с представителите на другите Поместни църкви, гости на тържествата, ще вземе участие в Съборната Света Литургия, която в храм "Христос Спасител" ще бъде оглавена от Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил. Светата Литургия бележи кулминацията на честването на 1000 г. от успението на княз Владимир и се отслужва в деня, когато Руската православна църква го прославя - 28 август. Християнството е прието за държавна религия в древна Русия през 988 г. Тогава според летописите се е състояло масово покръстване на жители на Киев, а след това и на други градове. За честванията в Москва днес пристигнаха представители на всичките 15 православни църкви в света, съобщи Московската патриаршия. В Москва са пристигнали представители на Българската, Ерусалимската, Константинополската, Антиохийската, Александрийската, Грузинската, Сръбската, Румънската, Албанската, Чешката и Словашка, Полската, Гръцката, Кипърската и Японската православна църква, както и на Православната църква в САЩ. Руският патриарх Кирил заяви на среща с гостите, че духовните водачи на православните църкви обединяват усилията си в защита на своите преследвани братя в Близкия изток, Украйна и други страни

Медведев предложи на Словения да смени газовия „поток“

http://www.cross.bg/sloveniya-medvedev-tzerar-1475021.html

/КРОСС/ Премиер-министрите на РФ и Словения в понеделник на среща в Любляна се обявиха за отказа от взаимната санкционна политика и за продължението на диалога в енергийната сфера, включително и в рамките на газовия проект „Турски поток“, предаде РИА Новости. Руският премиер Дмитрий Медведев и словенският му колега Мирослав Церар размениха мнения по въпросите за двустранните отношения и ситуацията в другите държави. Въпросът за санкциите Руският премиер след преговорите в Словения разказа, че е бил обсъден въпросът за санкциите. Той отново подчерта, че инициативата за отмяната на ограниченията трябва да проявят страните от ЕС, които са ги въвели първи. „На санкциите не бива да се радваме, санкциите трябва да се преодоляват. Предвид това, че тези санкции са били приети или инициирани не от руска страна, а от нашите партньори в Евросъюза, ние изхождаме от това, че и началото на отмяната на тези санкции трябва да бъде поставено по инициатива на Евросъюза“, каза Медведев. Премиерът изрази увереност, че ситуацията рано или късно ще се стабилизира. „Още веднъж подчертавам, че никой не е заинтересован от санкциите“, каза Медведев, като изрази надежда, че консултациите по този въпрос ще бъдат продължени. За излизане от политиката на санкциите се обяви и словенският премиер Мирослав Церар

САЩ: Българките са подложени на сексуален трафик

http://frognews.bg/news_95308/SASHT-Balgarkite-sa-podlojeni-na-seksualen-trafik/

България остава една от страните, източници на основния трафик на хора в ЕС. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ, който посочва, че България не успява да се справи с трафика на хора. Един от изводите е, че българските жени и деца са подложени на сексуален трафик на територията на страната, както и в Европа, Русия, Близкия Изток и САЩ.

4 по Рихтер на границата между България и Гърция

http://www.moreto.net/novini.php?n=296603

Земетресение от 4-а степен по скалата на Рихтер беше усетено във вторник сутринта в пограничния район между България и Гърция. Епицентърът е на 27 километра от Драма и на 40 км от Смолян. Трусът е станал в 7.03 часа. Според Геофизичния институт на БАН земният трус е с магнитуд 3,6 по Рихтер и дълбочина 15 км.

Терористи са взривили газопровод в Източна Турция

http://www.mediapool.bg/teroristi-sa-vzrivili-gazoprovod-v-iztochna-turtsiya-news237192.html

Газопровод в окръг Агръ, Източна Турция, е бил взривен от терористи във вторник, съобщи ТАСС. Според изявление на турското министерство на енергетиката и природните ресурси е бил извършен саботаж на 15 километра от границата с Иран. Предизвиканият пожар е вече потушен. Подаването на газ по линията е прекъснато.

Кметът на Созопол: Пътят към Приморско е затворен от грижа към хората

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894248

Пътят към Приморско е затворен от грижа към хората. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи пред bTV.
Преди дни пътят между Созопол и Приморско беше затворен, като бариерите бяха бетонирани в земята. „Този път не е нужен на никой, има околовръстен път”, допълни още Рейзи. Според него къмпингуването на този плаж е незаконно и всеки,
Пътят към Приморско е затворен от грижа към хората. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи пред bTV. Преди дни пътят между Созопол и Приморско беше затворен, като бариерите бяха бетонирани в земята. „Този път не е нужен на никой, има околовръстен път”, допълни още Рейзи. Според него къмпингуването на този плаж е незаконно и всеки,

Кметът на Созопол: Пътят към Приморско е затворен от грижа към хората

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894257

Пътят към Приморско е затворен от грижа към хората. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи пред bTV.
Преди дни пътят между Созопол и Приморско беше затворен, като бариерите бяха бетонирани в земята. „Този път не е нужен на никой, има околовръстен път”, допълни още Рейзи. Според него къмпингуването на този плаж е незаконно и всеки,
Пътят към Приморско е затворен от грижа към хората. Това каза кметът на Созопол Панайот Рейзи пред bTV. Преди дни пътят между Созопол и Приморско беше затворен, като бариерите бяха бетонирани в земята. „Този път не е нужен на никой, има околовръстен път”, допълни още Рейзи. Според него къмпингуването на този плаж е незаконно и всеки,

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1475036.html

/КРОСС/Александър Христов - боксьор, световен и европейски шампион за аматьори Елена Лафазанова - актриса Иван Такев - журналист Иванка Гръбчева - кинорежисьор Искрен Маринов - автомобилен състезател Катя Тодорова - бивш главен инспектор на МВнР, бивш посланик на Мароко Константин Андреев - дипломат Михаил Венков - футболист Явор Спасов - актьор и режисьор  

Къде КАТ-Варна ще следи днес - 28 юли за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=296429

Служители на пътната полиция ще следят днес за превишена скорост на ключови кръстовища във Варна и областта, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 14:00ч.-15:00ч. Път І-9 „Евксиноград“ – товарен портал 15:30ч.-16:30ч.

Хакват луксозни коли с интернет,може да блокират спирачките по време на път

http://www.zapernik.com/krimi/hakvat-luksozni-koli-s-internet-moje-da-blokirat-spirachkite-po-vreme_39434/

Внимание - хакери атакуват луксозни коли. Експерти по сигурността предупреждават, че е възможно от дистанция да се блокират спирачките или двигателя. Възможно ли е някой да направи неуправляем автомобила ни докато сме в него?

В една от столичните автокъщи, която предлага за продан луксозни автомобили, всички коли са оборудвани с невероятни системи за сигурност и реагират при всеки опит за посегателство. Въпреки вградените им защити, тези автомобили не са недосегаеми за обирджиите,...

Продължава

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4893926

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Видео: 4 минути от делниците на едно летище

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/07/28/2580734_video_4_minuti_ot_delnicite_na_edno_letishte/?ref=rss


Токийското летище "Ханеда" , изградено върху изкуствен остров, посреща и изпраща всеки ден по 1000 самолета, а годишно оттук преминават по 70 млн. пътници. 

В класацията на Skytrax - една от най-авторитетните във въздухоплаването, "Ханеда" е петото най-добро летище в света.  То е на трето място според броя на обслужените пасажери и 18-то по брой излитания и кацания. 

Потребителят на Vimeo.com  на име darwinfish105 публикува четириминутно видео, което показва как работи...

Проф. Мирчев: В София предстоят изборни изненади

http://pik.bg/проф-мирчев-в-софия-предстоят-изборни-изненади-news372634.html

Проф. Мирчев: В София предстоят изборни изненади

"В София предстоят изборни изненади." Това заяви в сутрешния блок на Би Ти Ви кандидатът на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев.

В качеството си на социолог за него очакваните резултати на кметските избори са около 23% от действителните гласове. „На първи тур мисля, че е възможно да минем около 10 000 гласа, което е 20-23% от действителните гласове“, коментира проф. Мирчев.

Помолен да коментира опонентите си, кандидат-кметът подчерта:

„Вили Ликов не го считам за силен противник, тази формация (Реформаторски блок, б.р.) ще се досамоубива до местните избори. Основният опонент са Фандъкова и ГЕРБ. Една огромна пропагандна машина работи за Фандъкова“. Здравеопазване, образование и детски градини са част от основните приоритети на Мирчев. Той иска ревизия на предишното управление при встъпване в длъжност.

„Искам да се вдигне килимът и да се види какво е заметено под него. Много се строи в София на безумни цени, когато става дума за уж бедна държава“, отбеляза проф. Михаил Мирчев.

Той иска още да се оправи общият устройствен план. „Арх. Диков (главният архитект на София Петър Диков, б.р.) угажда на частни интереси“, по думите му.

Казва се, че няма пари – в София има достатъчно пари за абсолютно всичко. Десетки милиони се икономисват всяка година и детските градини не са достроени, детските площадки също, тротоарите са в идиотско състояние, категоричен бе проф. Мирчев. Според него, ако средствата се използват на 100%, а не до 60%, ще може обикновените хора да имат достъп до здравни услуги. Здравеопазването става все по-платено, възмутен е той.

Попитан кой ще го съветва, Мирчев подчерта: „Сам себе си ще съветвам“. Помолен да коментира какъв ще бъде слоганът му за кметската битка, професорът отбеляза: „Новото лице на София за софиянци“ и „Нека започнем новото обръщане на България от София“. 

Свещеник от Банско катастрофира тежко

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894249

Свещеникът от Банско отец Костадин Калайджиев пострада при катастрофа с личния си автомобил в съседния град Добринище, съобщи struma.bg. Инцидентът е станал в неделя. Отец Калайджиев се движел по главната улица „Тодор Каблешков“. Свивайки вдясно по посока центъра, не успял да овладее автомобила, излязъл вляво от платното за движение и колата се
Свещеникът от Банско отец Костадин Калайджиев пострада при катастрофа с личния си автомобил в съседния град Добринище, съобщи struma.bg. Инцидентът е станал в неделя. Отец Калайджиев се движел по главната улица „Тодор Каблешков“. Свивайки вдясно по посока центъра, не успял да овладее автомобила, излязъл вляво от платното за движение и колата се

Всичко което ни е оставено като традиция са просто думи. На нас се оставя да разберем какво означават

http://www.cross.bg/ostavya-oznachavat-dymi-1475035.html

/КРОСС/Ибн Араби (1165 г. - 1240 г.)- арабски суфи-мистик, философ и богослов: Всичко което ни е оставено като традиция са просто думи. На нас се оставя да разберем какво означават.  

„Гнилите ябълки” не правят реформите!

http://www.bnews.bg/article-139141

Тя определи като "опит за реформа" промените, които се опитва да прокара Христо Иванов.

МОСВ: Речните нива ще се понижават

http://pik.bg/мосв-речните-нива-ще-се-понижават-news372633.html

МОСВ: Речните нива ще се понижават

Днес и утре реките ще се понижават или ще остават без промяна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите(МОСВ).

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) обяви за днес жълт код за високи температури в цялата страна. Горещо – с максимални температури 35-38 градуса. В Черноморските области: Добрич – горещо с максимални температури 35-36 градуса, по брега на морето 30-33 градуса,Варна – горещо с максимални температури 34-36 градуса, по брега на морето 31-33 градуса, Бургас – горещо с максимални температури 34-36 градуса. Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. Днес на отделни места, главно в планинските райони и Югоизточна България ще превали краткотрайно – до 5-6 л/кв.м. В сряда и четвъртък на отделни места, главно в планините, ще прегърми, възможно е и за кратко да превали.

През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без промяна. Водните количества на голяма част от наблюдаваните реки са около праговете за ниски води. Реките във водосборите на р. Огоста – в долното течение, р. Осъм – в долното течение, р. Янтра – в средното течение, р. Русенски Лом, (Дунавския басейн), р. Камчия – в долното течение, р. Ропотамо (Черноморски басейн), р. Тунджа – в долното течение, р. Марица – в горното и долното й течение (Източнобеломорски басейн), р. Струма – в горното течение (Западнобеломорския басейн), са с водни количества около праговете за средни води. Водните количества на реките във водосбора на р. Марица – в средното й течение (Източнобеломорски басейн), са около праговете за високи води.
Регистрираните в 8 ч. нива на наблюдаваните реки са се изменяли, както следва:
Дунавски басейн: незначителни промени на водните нива от - 4 см до + 1 см
Черноморски басейн: водните нива са се понижили с до - 6 см
Източнобеломорски басейн: незначителни колебания на водните нива от - 9 см до + 8 см
Западнобеломорски басейн: незначителни промени на водните нива от ± 4 см
Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН, нивата на наблюдаваните реки днес и в следващите два дни ще се понижават или ще останат без промяна. Към момента подхранването на реките е предимно от подпочвени води.
Дунавски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Според моделираните водни количества за р. Искър на 28, 29 и 30 юли ще са под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Янтра прогнозираните водни количества за 28, 29 и 30 юли ще бъдат около и под средно многогодишната стойност и под прага за внимание. Според моделираните водни количества за р. Русенски Лом:прогнозираните водни количества на 28, 29 и 30 юли, ще бъде около средно многогодишните, като нивата ще продължат да се понижават.
Черноморски басейн – днес и през следващите два дни водните нива ще се понижават или ще останат без промяна.
Източнобеломорски басейн – днес водните нива ще се понижават или ще останат без промяна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица, че водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества в реката ще са под праговете за внимание.
Западнобеломорски басейн – днес и през следващите два дни водните нива във водосборите на реките Места и Струма ще се понижават или ще останат без промяна.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Интересът към отборите от В футболна група по -голям от този в А, за първи път в историята на футбола забраниха излъчването на мачове, ако се дублират с елита

http://www.zapernik.com/sport/interesut-kum-otborite-ot-v-futbolna-grupa-po-golyam-ot_39433/

След жребия за Югозападната “В” група на работна среща бе съобщено, че програмата ще бъде изработена допълнително заради забраната да има пряко предаване на срещи от третия ешелон, когато в ефира има такива от елитната група, съобщи 24 часа.

Подобна забрана никога не е имало в историята на българския футбол и всичко се прави, за да се вдигне интересът към мачовете от “А” група, който през този сезон е на минимум.

В същото време Югозападната...

Продължава

Иванов отрече натиск: Нови цени на тока ще има от 31 юли

http://business.actualno.com/Ivanov-otreche-natisk-Novi-ceni-na-toka-shte-ima-ot-31-uli-news_486978.html

Нови цени на електрическата енергия ще има от 31 юли. Затова има и нов ценови период. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след заседание на регулаторния орган, предаде БГНЕС.  Иванов подчерта, че при обявяването на новите цени, ще бъде пояснено и какви ще бъдат ефектите от решението на КЕВР.  На въпрос защо министърът на енергетиката Теменужка Петкова е била в сградата на КЕВР с част от екипа си тази сутрин, Иванов отговори, че е би

Свинско с тиквички. Не сте яли такава вкусотия...

http://recipes.actualno.com/Svinsko-s-tikvichki-Ne-ste-jali-takava-vkusotija-news_486979.html

Необходими продукти: 400 гр.свинско месо 800 гр.тиквички 150 мл. олио 40 гр.брашно тип 500 50 гр.лук кромид стар 100 гр.домати 1/2 вр.копър пресен 400 мл. краве кисело мляко Начин на приготвяне 1. Месото се нарязва за жулиени и се запържва в част от мазнината 2. Изваждат се и в същата мазнина се изпържват лука и доматите, след което се връща месото и плънката се подправя с нарязан копър 3. Тиквичките се нарязват на кръгчета и се овалват в брашно 4. Запържват се 5. В тавичка се подр

Фабрика за фалшиви айфони беше затворена в Китай

http://asia.actualno.com/Fabrika-za-falshivi-ajfoni-beshe-zatvorena-v-Kitaj-news_486982.html

Фабрика, която по всяка вероятност е произвела над 41 000 фалшиви айфона, беше затворена в Китай, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС. По време на акцията са били арестувани и деветима души. В завода са работили стотици работници като те е трябвало да опаковат стари части от смартфони като нови айфони за продажба. Фалшивата продукция, която е била произведена, е на стойност 120 млн. юана, или 19 млн. долара. Фабриката е била разкрита на 14 май, но за съществуването й официално беше съобщено в к

Старият път от Созопол за Приморско бил затворен от грижа за хората

http://www.dnevnik.bg/morski/2015/07/28/2580843_stariiat_put_ot_sozopol_za_primorsko_bil_zatvoren_ot/?ref=rss


Старият път, който води от Созопол до Приморско, е затворен от грижа за хората, обяви в сутрешния блок на БиТиВи кметът на Созопол Панайот Рейзи.

Той допълни, че трасето е в тежко състояние, а много хора шофирали бързо. "Той не е нужен на никого, има околовръстен път", обясни Рейзи и допълни, че не вижда къде е проблемът с поставянето на бариерата.

Той обяви, че предстои да се направи ремонт на пътя, който неотдавна от държавен стана общински, а бариерата щяла да стане непреместваема.

Кметът обяви и че къмпингуването в района е незаконно.

В отговор на въпрос Рейзи обяви, че няма никакви планове за строителство в района.

Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците обяви изредените аргументи за несериозни. Според него идеята за превръщане на пътя в пешеходна зона означава урбанизиране на местността. "Това противоречи на твърдението, че искат да запазят резервата", допълни още Янков.

Посланикът на Израел: Голям оптимист съм за бъдещето на България

http://www.moreto.net/novini.php?n=296593

Аз съм голям оптимист за бъдещето на България, наблюдавам процеси на стабилизация и напредък, заяви в специално интервю за тв "Европа" преди отпътуването си от страната посланикът на Израел Шаул Камиса Раз. За три години и половина той работи много активно с държавните институции и общините в цялата страна.

10 заведения с антракс! Остават затворени за неопределено време!

http://www.bnews.bg/article-139140

В заведенията, чиито проби от кухните са отрицателни за антраксни спори, дейността е възобновена.

28 юли в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-olimpiiiski-igri-1475034.html

/КРОСС/1330 г. - В Битката при Велбъжд цар Михаил III Шишман търпи поражение от сръбската войска. Начело на 300 каталани, Стефан Душан разгромява царската татарска гвардия, а Михаил Шишман умира три дни по-късно (31 юли 1330) от раните си и в плен. 1402 г. - В Битката при Ангора (дн. Анкара) Тимур разгромява завоевателя на Търново Баязид I и го взима в плен.1402 г. - Започва Османско междуцарствие.1540 г. - Томас Кромуел е обезглавен със заповед на крал Хенри VIII по обвинение в измяна; в същия ден кралят се венчава с петата си жена - Катрин Хауърд.1609 г. - На Бермудските острови се установяват първите заселници от Англия.1794 г. - Максимилиан Робеспиер, един от лидерите на Френската революция, е екзекутиран с гилотина в Париж.1821 г. - Хосе де Сан Мартин декларира независимостта на Перу от Испания.1868 г. - В САЩ влиза в сила 14-та поправка на Конституцията, която дава определение на американското гражданство.1879 г. - Излиза първият брой на Държавен вестник.1913 г. - Сключен е Букурещки мирен договор, с който приключва Междусъюзническата война от 1913 г. 1914 г. - Първата световна война: Австро-Унгария обявява война на Сърбия точно един месец след убийството на австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево, което е начало на войната.1942 г. - Втората световна война: Съветският ръководител Сталин подписва известния Указ №227, съгласно който всяко отстъпление от позицията се наказва с разстрел.1943 г

:r

http://offnews.bg/news/n_1/n_538333.html

"В София се строи много, но на високи цени. Трябва да се вдигне килимът и да се види какво е заметено под него." Точно това ще е и една от трите приоритетни задачи за кандидата за кмет на София от БСП социолога Михаил Мирчев, ако той спечели изборите.   Според него задължително трябва да се види какво става с бюджета на столицата, защото "в България пари за това и това няма, а в София има пари за абсолютно всичко". Мирчев е категоричен, че трябва да се оправи и общият устройствен план, защото "в момента чрез частични промени всъщност тихомълком главният архитект Диков променя и облагодетелства частни интереси". Мирчев коментира пред bTV, че още е рано за оценки. Въпреки това обаче той като социолог смята, че за него биха гласували около 110 000 души, което е между 23 и 25% от гласуващите.  Кандидатът за кмет от БСП коментира и конкурентите си за поста Вили Лилков и Йорданка Фандъкова. Михаил Мирчев категорично заяви, че в лицето на Лилков не вижда силен противник. За Фандъкова пък смята, че не е толкова "непобедима" и резултатът не е предрешен. "Всички ме питат защо се захващам щом Фандъкова е толкова непобедима. Понякога се питам дали съм мазохист", коментира шеговито Мирчев.  Той даде "трагична" оценка на премиера Бойко Борисов и управлението му.  "Винаги съм бил обективен, не е нужно да бъда безпристрастен", заключи Мирчев. 

Преглед на печата - 28 юли

http://www.moreto.net/novini.php?n=296601

"Труд": Държавата готви спешен план при масово завръщане на 100 000 българи от Гърция Държавата готви спешен план при масово завръщане на българите от Гърция. Министерският съвет вече е обсъдил пакет от възможности за над 100 000 безработни гурбетчии, съобщи Нова тв.

Войната по пътищата взе поредна жертва

http://pik.bg/войната-по-пътищата-взе-поредна-жертва-news372632.html

Войната по пътищата взе поредна жертва

Един човек е загинал, а други 25 са ранени, от които двама са с опасност за живота при станалите 21 катастрофи през изминалото денонощие в страната.

Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

В София са станали 77 леки катастрофи и една тежка, при които е ранен един човек.

Откриха потънала руска подводница в Швеция

http://www.mediapool.bg/otkriha-potanala-ruska-podvodnitsa-v-shvetsiya-news237191.html

Потънала миниподводница бе открита в шведските териториални води от гмуркачи, издирващи потънали плавателни съдове, съобщи Франс прес. Това стана девет месеца след преследването на тайнствена подводница в Швеция. Властите не потвърждават официално откриването на потънала миниподводница. Шведското министерство на отбраната реагира предпазливо на съобщението на гмуркачите: "Нашите анализатори все още не са обявили заключенията си и искат да видят още снимки, които гмуркачите ще ни дадат. Очакваме заключенията им и не искаме да правим предположения", каза пред Франс прес армейски говорител. Според един от гмуркачите на организацията "Оушън Екс тийм" подводницата е невредима, по нея няма видими поражения и люковете са затворени. Затова те допускат, че екипажът не е могъл да се спаси, когато подводницата е потънала. Тя е дълга около 20 метра и широка 3.5 м. "Не може да се каже кога е произведена подводницата и от колко време лежи на морското дъно, но по буквите на кирилица, изписани на корпуса, може да се съди, че е руска", добави организацията. Според шведския вестник "Експресен" тя лежи на дъното, на 2.8 км от брега на централна Швеция и е заснета от подводен робот. През октомври 2014 г. Швеция предприе издирване в Балтийско море, в Стокхолмсикя архипелаг, след подозрения, че руска подводница е навлязла в шведски води. Тогава не бе установено на чия държава принадлежи тайнствената подводница. Не смятаме, че днешното откритие има връзка с издирването на подводница миналата година, каза пред "Експресен" представител на "Оушън Екс тийм". Организацията подготвя нова експедиция на гмуркачи, които да изследват подводницата отблизо, добавя Франс прес.  

Пети ден гасят пожара в Рила

http://pik.bg/пети-ден-гасят-пожара-в-рила-news372631.html

Пети ден гасят пожара в Рила

Пети ден продължава гасенето на пожара над Рилския манастир. Огънят е овладян, но остават да пушат две огнища - северозападното - в посока билото на Долев връх и югоизточното – към левия приток на река Друшлявица.

На терен работят днес 130 души – от МО 33-ма, "Югозападно държавно предприятие" – горски служители – 39 души, Национален парк Рила – 13, служители на манастира – 5 и 40 пожарникари.

Днес се работи предимно на терен, правят се полоси, хеликоптери няма да гасят днес. Няма фронт на пожара, пушат само отделни дънери, които се търкалят по наклона от над 60 градуса и наново запалват треви и паднала маса, която не се извозва, тъй като това е резерват.

Проблем създават и изсъхнали, но стърчащи дървета, които също падат вследствие на пожара. Основно гори торфът и падналата маса от иглолистната растителност, която е наслоена около 30 см върху земята.

Огнеборците очакват пожарът да бъде загасен окончателно до 2-3 дни. От БАН предупреждават, че заради горещото време в страната има голяма опасност от пожари. В следващите 48 часа най-голяма опасност има за Централна Северна България, както и в Югоизточна, и Югозападна България.

Единият от заподозрените за убийството на Литвиненко отказа да свидетелства

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/07/28/2580837_ediniiat_ot_zapodozrenite_za_ubiistvoto_na_litvinenko/?ref=rss


Един от заподозрените в разследването на смъртта на бившия руски агент Александър Литвиненко е казал пред Би Би Си, че не е получил разрешение да даде показания.

Британските власти смятат, че Дмитрий Ковтун и още един мъж, Андрей Луговой, са отровили Литвиненко през 2006 г., което те отричат.

Ковтун трябваше да даде показания по видеовръзка от Москва в понеделник, но заяви, че не е бил в състояние да получи разрешение от страна на руските власти.

Семейният...

Устойчивите превозни средства са еко бъдещето

http://www.cross.bg/hora-goodyear-avtomobilnata-1475033.html

/КРОСС/Поколението на хилядолетието в Европа иска еко бъдеще и смята, че устойчивите превозни средства са начина за постигането на това. Според проучване на Goodyear Dunlop Tires Europe (GDTE) в сътрудничество с ThinkYoung, мнозинството (59.3%) предсказва, че в следващите 10 години, най-голямото предизвикателство за автомобилната индустрия ще бъде да изгради устойчиви автомобили с акцент върху околната среда и чистите технологии. Развитието на транспорта и мобилността са от съществено значение за бързо променящите се нужди на населението в световен мащаб, което предизвика това ново изследване от Goodyear. В проучването на "ThinkGoodMobility" взеха участие повече от 2500 студенти (на възраст 18-30), които учат науки, технологии, инженерство, изкуството и дизайна, както и математика, от 12 страни, давайки гласност на тези хора, които ще оформят бъдещето на мобилността през 2025. "Младите хора в Европа не искат бъдещите поколения да гледат на тях като на поколението, което не е предприело нищо", коментира Жан-Пиер Жосет, Генерален директор на иновационния център на Goodyear в Люксембург. „Натискът върху околната среда, неизбежно ще се трупа с наближаването на 2025 г. и младите хора ще се обърнат към автомобилната индустрия и производителите на гуми да проправят път в търсенето на решения на предизвикателствата, свързани с емисиите

4 по Рихтер разклати Смолянско

http://offnews.bg/news/n_1/n_538343.html

Земетресение от четвърта степен по скалата на Рихтер беше регистрирано в Смолянско, съобщава Европейският средиземноморски сеизмологичен център.  Епицентърът на труса е бил в Гърция, на 27 км североизточно от Драма, близо до границата с България. Той е усетен в 1.03 часа тази сутрин.  По данни на БАН земетресението е било със сила 3.7 по Рихтер на дълбочина от 15 км.  Няма данни за щети и пострадали.

Св. апли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

http://www.cross.bg/sveti-prohor-apostol-1475032.html

/КРОСС/Житие на св. апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен Тези св. апостоли от 70-те били избрани за дякони със Стефан, Фипип и Николай, когато в обществото вярващи възникнало някакво недоволство от начина, по който тогава били раздавани всекидневните дажби в йерусалимската църква. Там било поверено да раздават помощи на нуждаещите се. Освен това те деятелно се занимавали с проповядване на Словото Божие и почти всички умрели от мъченическа смърт. Ние разказваме за св. първомъченик Стефан (27 декември) и за св. дякон Филип (11 октомври). Дякон Николай не влиза в числото на светците.Св. Прохор придружавал известно време апостол Петър. Сетне станал спътник на св. Йоан Богослов и с него делил и трудове, и заточение в Патмос. Св. Прохор записвал боговдъхновените откровения, които св. Йоан Богослов получил. По-късно той бил епископ в Никодимия. Загинал е мъченически, убит от езичниците.Св. Никанор бил убит от юдеите, когато след мъченическата смърт на архидякон Стефан започнало голямо гонение против Божията църква.Св. Тимон бил - както се предполага - епископ в един аравийски град. Той понесъл жестоки мъки и умрял разпнат на кръст.Св. Пармен изпълнявал вярно и усърдно повереното му служение. Завършил живота си тихо пред очите на апостолите. Някои обаче предполагат, че умрял мъченически.В памет на светите апостоли Прохор, Никанор, Тимон и ПарменСлед Възнесението Господне и след слизането на Светия Дух над апостолите броят на вярващите в Йерусалим значително се увеличил

На национален протест бизнес и синдикати питат кой ще плати цената на тока

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/bmm2UaPEh1Q/

Мащабен протест срещу увеличението на цената на тока планират четирите работодателски организации – Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТТП), Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Този път към протеста ще се присъединят и синдикалните организации КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Протестът ще започне на 29 юли пред Министерския съвет и Президентството в столицата и са предвидени шествия по улиците на града. По думите на изпълнителния директор на КРИБ Евгени Иванов действията им “ще затворят София и България”. Протестни шествия на представители на различни индустрии ще има в 29 града, като очакванията са да се присъединят над 1000 предприятия.

При предишния протест на бизнеса на 26 юни организациите предупредиха, че ще ограничат потреблението на електричество и това може да окаже много сериозно отражение върху електроенергийната система в страната. Оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) обаче не показаха наличие на заплаха за системата.

Въпросът не е в това кой ще плати цената – дали бизнесът или битът, въпросът е каква политика се води в сектора и е съвсем обяснимо, че индустрията или капиталът най-общо казано, протестира срещу фиксираните цени в дългосрочните договори, фиксираните задължителни цени, защото това е в цял свят, заяви в студиото на ТВ7 Димитър Иванов- бивш депутат от СДС и енергиен експерт.

Фиксираните цени на ВЕИ-тата са чудовищни за бизнеса и този разговор се води в Европа вече десет години. Той стигна и до България, защото нарушава конкуретноспособността, каза още Иванов.

Основния въпрос тук всъщност е ще търпим ли наложената от ВЕИ-тата политика, ще има ли собствена визия по този въпрос и ще има ли решение, защото действително, ако индустрията не плаща цената, тя ще ни дойде на сметките вкъщи, когато се работи според сегашната политика и методика.

Нашата държава, най-вече в лицето на изпълнителната власт, няма ясна визия какво ще се случи с енергетиката. Това каза от своя страна Божидар Митев от КНСБ, цитиран от Кросс.

Последната приета стратегия беше по времето на предното правителство на ГЕРБ и тя беше приета през 2010 година с хоризонт 2020 година. Но 10 години не са сериозен период за една добра стратегия, добави синдикалистът. Според него и сегашното правителство няма ясна стратегия и не се знае дали до Нова година ще може да се избистрят така нещата, че да е ясно какво ще се случва в енергетиката ни след 10, 20, 30 или повече години. Очевидно нещата у нас, както много често се случват, се решават на парче – нещо, което наблюдаваме и в този случай, а за съжаление проблемът е системен и той е натрупван с години, добави той.

Наистина липсва дългосрочна стратегия в енергийния сектор, липсва и дългосрочна далновидна стратегия в сектора, съгласи се мнението на синдикалиста Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал. И той потвърди, че всички решения се взимат на парче и без да се направи оценка на въздействието. Именно от това страда енергетиката и цялото ни законодателство. Енергетиката наистина е апетитен сектор, там се преплитат много интереси, но не съм съгласен, че там няма кражби, каза той. Наистина там тези, които крадат, това не са енергетиците, които работят в сектора и дори смятам, че техния труд трябва да бъде по-достойно заплатен, уточни Добрин Иванов.

Идиотски тротоари и никакви детски градини. Това ли направи Фандъкова?

http://www.bnews.bg/article-139139

Кандидатът на БСП за кмет Михаил Мирчев каза, че трябва ревизия на управлението на Фандъкова.

Русия забрани вноса на цветя от Холандия

http://www.cross.bg/tzvetya-rysiya-evrosuyuza-1475019.html

/КРОСС/ Русия инициира процедура за забрана на вноса на отрязани цветя от Холандия заради присъствието в тези продукти на карантинни организми. Това се казва в съобщение на руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор), предаде ТАСС. „Росселхознадзор предложи на националните организации по карантина и защита на растенията от страните от Евросъюза изцяло да преустановят фитосанитарната сертификация на холандските срязани цветя за доставянето им в Русия“, се казва в съобщението. “Става дума за пълно временно ограничение на доставки на цветя от Холандия”, поясни заместник-ръководителят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко. Забраната ще бъде продължена или снета след технически консултации „с компетентните структури в Евросъюза по съществуващия проблем“, които руското ведомство възнамерява да проведе в близко бъдеще, поясняват още от службата.

Затвориха 10 заведения заради антракс във Варна и Кранево

http://frognews.bg/news_95310/Zatvoriha-10-zavedeniia-zaradi-antraks-vav-Varna-i-Kranevo/

10 заведения по Северното Черноморие са с положителни проби за антракс. 27 са обектите, които са зареждали месни продукти от транжорната, за която преди седмица стана ясно, че е разпространявала заразено месо. Заведенията с положителни проби за антракс са във Варна и Кранево.

Всеки трети български отпускар отива в планината

http://www.cross.bg/prodykt-vreme-kompensirano-1475031.html

/КРОСС/Почти 3,5 млн. човека ще почиват у нас през август, като 1,7 милиона ще бъдат гостите от чужбина. Това прогнозира за „Монитор" Румен Драганов, директор на института за анализи и оценки в туризма. Очаква се най-натовареният месец в туризма през годината да бъде много по-силен в сравнение с 2014 г, когато имаше много лошо време, дъждове и природни катаклизми. От бранша се надяват през август да бъде компенсирано изоставането от май и юни Към момента обаче сезонът се движи с близо 4 на сто под нивото на 2014 г. „Имаме втора поредна година в която екскурзиите и почивките на чужденци в България спадат с над 20 %, което вече говори за упадък в този сегмент, като в същото време се отчита увеличение на пътуванията със служебна цел.", каза още експертът. Очаква се обаче през август да бъде компенсирано изоставането от май и юни и да се постигнат по-добри резултати. В момента обаче черноморското крайбрежие е изключително натоварено, плажовете са пълни, по същия начин са и хотелите по Черноморието, но независимо от всичко това нашият продукт е слабо рекламиран в България и затова наблюдаваме повече чужденци, които идват на нашето море, отколкото българи

Водата на аванта за поливане на терена на „Спартак“ привърши

http://petel.bg/Vodata-na-avanta-za-polivane-na-terena-na----Spartak----privarshi__121196

Привърши водата на аванта, с която новото ръководство на Спартак 1918 поливаше терена на клубния стадион. Басейнът, откъдето се набавя...

Учени със страшна прогноза: Предричат световен потоп до 30 години

http://petel.bg/Ucheni-sas-strashna-prognoza--Predrichat-svetoven-potop-do-30-godini__121200

Нови изследвания на американски учени показват, че нивото на водата в Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе...

Пламен Иванов се връща при спартаклии

http://petel.bg/Plamen-Ivanov-se-vrashha-pri-spartaklii__121197

Нападателят Пламен Иванов напусна Черноморец (Балчик) и се завърна в родния си Спартак 1918. Очаква се Пламен да направи първа тренировка...

Иван Петров: Бабаджанов отказа на турци, за да остане при нас!

http://petel.bg/Ivan-Petrov--Babadzhanov-otkaza-na-turtsi--za-da-ostane-pri-nas-__121198

Нападателят Милен Бабаджанов е отказал на втория отбор на турския Анталияспор, за да остане в Спартак 1918. Това съобщи за „Народно дело“...

Страхотни снимки от Варна от тази нощ! Вижте гръмотевиците, които осветиха небето

http://petel.bg/Strahotni-snimki-ot-Varna-ot-tazi-noshh--Vizhte-gramotevitsite--koito-osvetiha-nebeto-__121194

Снимки: Румен Сарандев Тази нощ над Варна имаше гръмотевици. Те осветиха града около 2-3 ч., въпреки че така и не заваля дъжд. Тази сутрин...

Коко Каменаров: С Чочо щяхме да загинем заради мъртво вълнение

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894231

С Чочо Попйорданов имаме случка, подобна на тази, при която загина операторът Григор Кумитски, каза Константин Каменаров пред БНТ.
С Чочо Попйорданов имаме случка, подобна на тази, при която загина операторът Григор Кумитски, каза Константин Каменаров пред БНТ. "Седяхме на плажа, когато един човек дойде и ни попита: Тези младежи във водата приятели ли са ви? Ние отвърнахме: Не. Тогава той каза: Защото те се давят! Двамата с Чочо изобщо не е се замислихме и се хвърлихме в

Организаторът на партито в Античния театър в Пловдив: Изненадан съм от този интерес

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894234

Аз съм много изненадан за този интерес към това събитие. Това коментира в ефира на Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, който отпразнува рождения си ден в Античния театър на Пловдив. Петролният бос възмути пловдивчани, след като до късно през нощта от театъра е звучала музика.
"Аз се извинявам на пловдивчани за причиненото неудобство.
Аз съм много изненадан за този интерес към това събитие. Това коментира в ефира на Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, който отпразнува рождения си ден в Античния театър на Пловдив. Петролният бос възмути пловдивчани, след като до късно през нощта от театъра е звучала музика. "Аз се извинявам на пловдивчани за причиненото неудобство.

Китайските акции продължават да отстъпват*

http://www.investor.bg/aziia/336/a/kitaiskite-akcii-prodyljavat-da-otstypvat-199464/

Доверието е много слабо и пазарът вероятно ще продължи да се стреми към по-ниско ниво на подкрепа

Бизнесменът, наел Античния театър в Пловдив за парти: Извинявам се, ще даря пари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894230

Аз съм много изненадан за този интерес към това събитие. Това коментира в ефира на Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, който отпразнува рождения си ден в Античния театър на Пловдив. Петролният бос възмути пловдивчани, след като до късно през нощта от театъра е звучала музика.
Аз съм много изненадан за този интерес към това събитие. Това коментира в ефира на Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, който отпразнува рождения си ден в Античния театър на Пловдив. Петролният бос възмути пловдивчани, след като до късно през нощта от театъра е звучала музика. "Аз се извинявам на пловдивчани за причиненото неудобство.

Телевизионно утро

http://www.cross.bg/tema-zhivo-bulgariya-1475030.html

/КРОСС/БНТ, „Денят започва"  Тема: Световен ден за борба с хепатит. Има ли нов метод за борба с болестта?Гост: проф. Константин Чернев, национален консултант по вътрешни болестиТема: Зад числата - как да стигнем до печалбите на спортния тотализатор.Тема: Референдумът на дневен ред. Какво ще решат депутатите за допитването до народа?Гости: Татяна Буруджиева, политолог, Даниел Смилов, политологТема: За цената да бъдеш човек. Гледайте след 8.Тема: Изповедта на един затворник в Белене - за мечтите и пътят към спасението. Как се пише книга зад решетките? БТВ, „Тази сутрин" Тема: Убийство в психиатрията. Кой пази болните от самите тях?Гост: Калин Терзийски, писателТема: Съдия Нели Куцкова за подводните камъни в съдебната реформаГост: Нели Куцкова, съдияТема: Пътят Созопол-Приморско затворен с решетки. Чии интереси стоят зад скандалното решение? На живо от бариерата -Гост: Панайот Рейзи, кметът на СозополТема: Битката за София. БСП атакува със социолога Михаил МирчевГост: Михаил Мирчев, социологТема: След скандалния случай с пребитото момченце - на кого да оставиш детето си и как държавата да помогне на самотните родители?Гости: Иван Нейков, бивш социален министър, Любен Дилов-син, депутат от БДЦТема: Моята ферма е футболът

Бумът на самоубийства в Бургас не бил заради бедността, а заради жегата?

http://pik.bg/бумът-на-самоубийства-в-бургас-не-бил-заради-бедността-а-заради-жегата-news372629.html

Бумът на самоубийства в Бургас не бил заради бедността, а заради жегата?

Истински бум на самоубийства имаше в последните няколко дни в Бургаския регион. Петима души посегнаха на живота си. Сред тези, които си отидоха от този свят, е 22-годишната Петя. Тя слага край на живота си след скандал с майка си. Младото момиче било лабилно и неведнъж заплашвало, че ще се самоубие. Пред камерата на ТВ7 психотерапевтът Светлозар Димитров заяви, че за да се самоубие един човек, той трябва да прекрачи границата на онова, което го държи в живота.

„Ако няма какво да ни държи, сме всички самоубийци. Когато този контрапункт отпадне или по някакъв начин е силно натиснат, тогава може да се случи това. Не е логично да смятаме, че само заради семейни или социални проблеми, се случват тези неща“, подчерта психотерапевтът.

От балкона на жилищен блок в к-с „Изгрев“ скача и млад мъж, който имал тежки финансови проблеми. Според съседи, не бил в депресия, изглеждал нормално, но не е споделял проблемите си. От полицията са категорични, че и в петте случая не се касае за убийства, а за лични решения.

"Проверяват се всякакви възможни версии, но към момента, колегите са успели да уточнят, че се касае за пет самоубийства, които са станали или чрез скачане през тераса, или чрез електрически проводници, или на удавяне във водоем“, каза говорителят на МВР – Бургас Цветелина Рандева.

Според психолози, в пубертета личността е склонна към саморазрушителност. При различните хора прагът на напрежение и страх е различен. В пролет и есен, както и в празничните дни, депресивните състояния се обострят. Наблюдения сочат, че в България е проблем получаването на качествена помощ от психолог или психиатър.

„Системата за психично-здравна помощ е полуразпадаща се в България. От една страна имаме една голяма ретроградност на службите и всичко останало е в частния сектор. Когато този мъж във Варна се самозапали и веднага последваха няколко други такива случаи на показни самоубийства, се каза явно, че това не трябва да бива да се декларира, тъй като би довело до пандемия“, добавя Светлозар Димитров.

Проф. Димитър Чавдаров пък сравни човека с компютъра, който забива, когато е горещо. „Подобно е положението и при нас. Топлината оказва много силно влияние“, обясни професорът. Според него, до самоубийства се стигало обаче когато се натрупат много фактори, които са в състояние да извадят човек от равновесие.

Москва изтегли тайнствения Луврие и май сменя БСП и “Атака” с нова партия

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255933_%D0%9C%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B2%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B8+%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F+%D0%9B%D1%83%D0%B2%D1%80%D0%B8%D0%B5+%D0%B8+%D0%BC%D0%B0%D0%B9

Белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие с честитка от Лондон се отказа от БТК, двата военни завода и мултиплексите в България.

“Пиер Луврие се оттегля от придобиването за 840 милиона евро”, гласи официалното съобщение. Инвеститорът с 20-годишна кариера, която в момента се развива главно на руския пазар, дойде през март с бляскава пресконференция.

На нея той обяви, че е

купил за 1 евро

от Цветан Василев

в комплект 43% от БТК, “Дунарит”, “Авионамс”, мултиплексите НУРТС и “Фърст диджитъл” и пийпълметричната агенция ГАРБ. Тогава Луврие твърдеше, че всички тези бизнеси нямат нищо общо с изчезналия в Сърбия собственик на Корпоративна търговска банка.

В четвъртък мистериозният инвеститор призна, че не е получил “съгласие от всички заинтересовани страни” и е върнал покупките на собственика.

Когато Луврие изгря в България, авторите на конспиративни теории предрекоха, че чрез него

започва мощно

икономическо

навлизане в

България на

“Путиновия

Сорос” -

олигарха Константин Малофеев.

Собственикът на Маршал Кепитъл - фонд, който САЩ и Европейският съюз санкционираха заради подкрепата, давана на руските сепаратисти в Украйна, определя себе си като “самонаправил се милионер и благотворител”.

Той е част от групата на религиозно-консервативния бизнес елит на Кремъл, който смята, че влиянието на Русия може да се върне в Европа чрез финансиране на културни и политически проекти.

Другото крило на бизнес елита около руския президент Владимир Путин се олицетворява от олигарха Генадий Тимченко, която предлага за да зачертае България от интересите на Русия. Той стана по-радикален особено след провала на проекта “Южен поток”. Според агенция Ройтерс, компанията на Тимченко “Стройтрансгаз” бе посочена като строител на българския участък в “Южен поток” през 2014 г. Тимченко, чието богатство се оценява на 14,1 милиарда долара, също като Малофеев е в списъка на санкционираните лица от САЩ заради действията в Украйна.

Така или иначе белгиецът руснак Луврие си тръгва, но не е ясно какво се случва с друг проект, в който са той и партньорът му за “инвестиции в технологичния сектор” Малофеев - ТВ7. През март, когато бе обявено голямото придобиване на активи от Луврие в България, в телевизията на Цветан Василев бе представен като нов собственик Джак Хеник, който пък е продуцент на руската телевизия Царьград ТВ на Малофеев.

През април като собственик на ТВ7 бе представен гръцкият бизнесмен Яник Карагеоргис, който също е свързан с православните си канали в родината с “Путиновия Сорос” Малофеев. Официално към екипа се присъедини и бившият вече соцлидер Николай Малинов, който се отказа от издаването на вестник “Дума”.

Според осведомени председателят на движение “Русофили” подпомага финансирането на ТВ7, но реално оперативното управление е в ръцете на близкия до Василев Асен Асенов, шеф на бургаската фирма “Праймедия”. От обкръжението на банкера беглец твърдят, че

Николай Малинов

е имал срещи с

Цветан Василев

в Белград,

които обаче не са довели все още до разплитане на възела около собствеността на ТВ7. Затова е възможно бившият соцактивист да се оттегли от този проект и да се насочи към създаването на нова, проруска телевизия в България.

Според дипломатически източници въпреки разочарованието около неуспешните сделки на Луврие Малофеев не е загубил интерес към българския пазар.

“Загубил е обаче сериозна сума пари в ТВ7 и вече по-внимателно следи българските си партньори”, признава човек от екипа му.

Не е ясно дали Малофеев участва лично в един нов проект на Николай Малинов. Непосредствено след напускането на БСП в края на юни и малко преди да обяви, че ще поеме оперативната власт в ТВ7, той

направи премиера

на сайта “Руски

дневник”

Лицензионният договор е на името на съпругата му Даниела Малинова. Сайтът е част от международния медиен проект “Русия отвъд заглавията” на водещия руски вестник “Российская газета”.

“Руски дневник” на г-жа Малинова е българската версия на мащабната инициатива, стартирала през 2007 г. По същото време е създаден и фондът “Съвременна политика”, чиито “експертен съвет” публикува в интернет пространството анализи на важни за Русия теми.

Днес “Русия отвъд заглавията” обхваща 22 вестника, 18 сайта на 16 езика и покрива 22 държави и 32 милиона читатели. Партньори на проекта са световни медии като “Ню Йорк таймс”, “Вашингтон пост”, “Дейли телеграф”, “Фигаро”, “Република” и “Зюддойче цайтург”.

Проектът популяризира руските позиции и постижения на държавата зад граница.

Това е т.нар.

мека сила

в цялостната

политика на

Кремъл

Според анализ на “Руси директ” - част от мащабния медиен проект, този термин за първи път Путин използва в статия през 2012 г. Руският президент определя “меката сила” като “набор от инструменти и методи за постигане на външнополитически цели без използване на оръжие, като се използват информация и други лостове на влияние”.

 През месец юли български дипломатически източници в Москва засичат необичайна активност на тема случващото се в България в издания, свързани в проекта “Русия отвъд заглавията”.

Особено активен е сайт, базиран в България, който е свързан и с френското издание на “Российская газета” - част от проправителствения проект “Русия отвъд заглавията”.

Публикациите съвпадат по време, в което президентът Росен Плевнелиев е на официално посещение в Украйна, а външният министър Даниел Митов лети за визита в САЩ, София пък участва в учения на НАТО и се води публичен дебат за участието в тях на тежка американска техника.

Според дипломатите ни по-любопитни са две от статиите, които са поместени на 1 юли в сайта на фонд “Съвременна политика”: “Наш човек в София. Русофил може да стане новият ръководител на Централната банка в България?”

Седмица по-късно тя е препечатана от много български медии. На 9 юли пак този сайт, базиран в Москва, предлага на читателите нова статия “Съвременна България - метаморфози на националната идентичност”. Неясно защо този текст по-късно е предатиран с дата 30 юни.

Експерти по темата българо-руски отношения смятат, че първата статия е на практика активно мероприятие на “Княз Александър I Батенберг”, където е адресът на БНБ, за да се дискредитира бъдещият ръководител на една от най-важните институции преди да бъде избран. Димитър Радев е определен като “човек на Русия, който ще донесе пробив и “рестарт” на “трудни отношения между двете държави”.

Целта и на двете публикации е да внушат, че идва краят на “медения месец” между България и ЕС и предстои отново брак с Русия.

Митичен експертен съвет стои зад фонда “Съвременна политика”. Според сайта организацията реализира “комплекс от проекти и програми в областта на социално-икономическите и политическите комуникации в постсъветското пространство”. В дейността си сътрудниците на фонда уточняват, че се придържат към “индивидуален подход към всеки клиент и строга конфиденциалност”.

Експертният съвет на фонд “Съвременна политика” е произвел сравнително малко статии от 2011 г. насам - средно по 3-4 на година, и повечето от половината са посветени на Южна Осетия, Крим и Украйна. Двете юлски статии за България странно излизат от тематиката на фонда и е възможно сайтът

да огласява

неофициално

позицията на

Москва за

вътрешно-

политическите

процеси в

България

Опорните точки на неизвестния експертен съвет по адрес на София е, че “евроатлантическа интеграция = неоколониална държава, евроатлантическа ориентация = антибългарска насоченост, прозападна позиция = враждебност към Русия.

Според български дипломатически източници в последно време Русия използва все повече разнообразни инструменти и форми на влияние. Доскоро Москва на практика бе зачертала отношенията с България.

Излизането на няколко статии, които атакуват българската официална политика, обаче показва желание да се контролира вътрешнополитическият живот. Дипломатическите източници смятат, че активизирането на медийните ходове доказва, че България е важна и ценна за Русия на Балканите - регион, в който Москва има традиционно влияние и интерес в осъществяване на руски проекти в сферата на икономиката, енергетиката, инфраструктурата и духовния живот.

Затова е по-вероятно оттеглянето на Луврие от големите проекти на Цветан Василев в България

да е просто

маневра на

бизнеса около

Кремъл

Руският олигарх Малофеев гледа действително мащабно на задачата си да укрепва отношенията между Москва и православните страни - Гърция, България и Сърбия. Той подкрепи финансово “доброволческите” паравоенни формирования от България и Сърбия по време на размириците в Украйна. Спонсорира и 18-те международни наблюдатели на изборите в Донецк и Луганск, сред които бе атрактивната депутатка от “Атака” Магдалена Ташева.

Точно партията “Атака” сега е по-близо до официалната руска позиция и има по-топли контакти с Кремъл, отколкото самата БСП.

Съвсем скоро е възможно да се появи нова проруска партия, която да се превърне в действителния политически партньор на Русия в България.

При представянето на сайта “Руски дневник” Николай Малинов обеща да попълни информационните дефицити между България и Русия - задача, която сега изпълнява “Атака” на Волен Сидеров в политическо и културно отношение.


Русия забрани вноса на цветя от Холандия

http://www.mediapool.bg/rusiya-zabrani-vnosa-na-tsvetya-ot-holandiya-news237190.html

Русия забрани вноса на отрязани цветя от Холандия заради наличието на карантинни организми по тях. Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) мотивира наложената мярка с наличието "в тези стоки на опасни за здравето организми, които представляват сериозна заплаха за икономиката и селското стопанство на Русия". Става дума за пълно временно ограничение на доставки на цветя от Холандия, поясни за ТАСС заместник-ръководителят на Росселхознадзор Алексей Алексеенко. Забраната заплашва да донесе загуби от десетки милиони долари на холандските производители на цветя. Москва вече въведе ембарго върху по-голямата част от хранителните и селскостопанските продукти от ЕС в отговор на санкциите, свързани с украинската криза, отбелязва Франс прес.  

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/07/28/2580702_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.
 

Д. Делчев: 180-ия подпис, който сложих, е знак, че реформата започва с голямо мнозинство

http://www.cross.bg/delchev-promeni-reformata-1475029.html

/КРОСС/180-ия подпис, който сложих, е знак, че реформата започва с голямо мнозинство. Това е отговорността, която пое като политик. За мен конституционната реформа е изкачване на Еверест, не на по-нисък връх - взискателен съм и искам гаранция, че ще има радикални промени. Това каза в студиото на bTV народният представител от ДБГ (РБ) Димитър Делчев,който е и секретар на Парламентарната група на РБ. По думите му първото предложение за промени в Конституцията също е било отстъпление от политическата декларация на РБ и ГЕРБ, а второто, подписано в петък, според него, е по-малко от необходимото радикално. Въпреки това обаче, го определям като първа стъпка, обясни Делчев и каза, че между четенията ще внесе предложение за явно гласуване при вземане на решенията във ВСС. Ще направим гласуването явно - председател на ВКС, на СГС се избира явно, а във ВСС не е ясно кой зад какво решение стои - амбициран съм да променим това, каза още Делчев. Попитан за твърде малкото подписи от АБВ под проекта, Делчев каза, че АБВ се държат като управляваща партия, само когато трябва да консумират власт и да назначават областни управители, иначе бягат от отговорност и не се знае те в управлението ли са или в опозиция, особено след като заявяват, че няма да подкрепят конституционните промени, каза Делчев. Той припомни, че АБВ са отстъпили и от Съдебната стратегия и каза, че превръщат правенето на конституционните промени в предизборна кампания

Първан Симеонов, политолог: БСП изглежда немощна, а можеше да се представи за спасител на реформата

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255932_%D0%9F%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%3A+%D0%91%D0%A1%D0%9F+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%

На местния вот ГЕРБ ще спечели в големите областни градове, а и в други

- Каква е цената на съгласието между ДПС и Реформаторския блок за съдебната реформа, г-н Симеонов?

- Висока за Реформаторския блок и ГЕРБ, изгодна за ДПС. Защото ГЕРБ и РБ ще бъдат обвинявани в зависимост от ДПС, а ДПС взе своето. В създалата се ситуация ми идва малко самохвалство, защото случилото се е точно в рамките на онова, което анализите на “Галъп интернешънъл” и на института “Иван Хаджийски” предвиждаха от месеци насам.

Преди време си бях позволил да говоря и пиша пред ваши колеги, че ще имаме тактически успех на реформата и стратегическо надмощие на статуквото; че ще се намери компромисно решение; че западният натиск за реформи е силен, но по-силният западен натиск все пак е за стабилност в страната (с оглед на тежките развития около нас), така че и да има реформа, тя няма да е свързана с радикални движения и разклащане на правителството; че

Борисов ще се

помъчи да

застане и на

двете страни

едновременно

Всичко това беше очаквано, случи се и сме го говорили много пъти. ДПС продължава линията си от година насам - свали правителството на Орешарски и се долепи като неприятен, но май неизбежен партньор в ключовите гласувания на това правителство. Не забравяйте: ДПС даде 600 дни толеранс на този кабинет, ДПС никога досега не се сби с ГЕРБ, а се бие предимно с Патриотичния фронт.

- ДПС е склонило на квотите от проекта на РБ, реформаторите са направили крачка назад за тайното гласуване и за мандата на ВСС. И всичко това е постигнато за 15 минути! Какъв е залогът?

- Явно стана сериозна многостранна сделка. Първо ДПС получи своето по отношение на съдебната система, в която се смята, че има влияние. Второ, ДПС получи и практическо обезсилване на референдума (пътьом). Този референдум можеше да поразбърка картите в обществото в ущърб на ДПС. Президентът пък не каза нищо по темата за референдума, а за разправията по съдебната реформа каза някакви много общи неща. Президентът някак

подкрепи

реформата с

половин уста

- с късни прессъобщения. Това събужда подозрението, че и той нещо получава. Един президент обикновено мисли за следващ мандат, а в България се смята, че тези мандати минават през ДПС. А и президентът знае, че повечето от участващите в референдума така и така ще гласуват с “да” и Плевнелиев ще вземе червени точки, макар че референдумът най-вероятно няма да събере нужната активност.

В тази ситуация Реформаторският блок рискуваше да остане без нищо - без авторство върху реформата. Нещо повече, анонсите на Радан Кънев с половин уста, че ще преосмисли мястото си в това управление, застрашаваха дори целостта на блока - защото съвсем не е сигурно, че ако ДСБ тръгнат да напускат, “Движение България на гражданите” или СДС ще ги последва. В тази ситуация реформаторите нямаше какво друго да направят.

- Каква по същество ще е изгодата от старта на съдебната реформа през есента?

- Все пак с малки стъпки се върви в посоката, която Западът ни предписва.

Върви се към

прочистване на

рибата откъм

главата,

към отвоюване на малко власт от статуквото, към повече независимост в решенията на съдиите.

Но няма какво да се лъжем: за мнозина наложилата се алтернативна теза за съдебна реформа е много по-разбираема - чисто и просто бързи процеси, а не колегии, явни вотове, съкратени мандати. Под съдебна реформа публиката се надява да види нещо като в Румъния. И това не е учудващо - темата за съдебната реформа е експертна и тежка.

Но факт е, че институциите на съдебната система са най-неодобряваните у нас. Ако накарате хората да дадат положителна или отрицателна, близо 70% трайно дават отрицателна оценка. Така че всякаква реформа е добре дошла.

- Какво е разпределението на силите в навечерието на местния вот?

- Ако утре има парламентарни избори, формулата е 5+2. Пет сигурни със съотношение между ГЕРБ и БСП горе-долу като на последните парламентарни избори. И две с реалистични шансове - “Атака” и АБВ, като при “Атака” шансовете изглеждат по-реалистични.

- Анализатори твърдят, че БСП е немощна и ще губи?

- Това не е новина. Мисля си, че БСП изглежда немощна и по една друга причина - някак си тя не застава в достатъчно ярка опозиция. Не знам дали това не се дължи и на надеждата им скоро да управляват заедно с ГЕРБ. Тази надежда е жива поне сред част от тях, а и Борисов едва ли изключва такъв вариант. Но дори и в тази посока БСП не върви ярко. Ето например можеха да си подадат ръка с ГЕРБ за съдебната реформа и щяха да направят две неща: да елиминират ДПС от разговора и да представят себе си за спасители на реформата. Тогава БСП можеше да говори за исторически компромиси (което сега прави РБ) и да зарадва своите привърженици с

“натриване на

носа” на ДПС

Но нещата невинаги са прости. Впрочем хубавото е, че с такива политически пазарлъци се разделяме и с част от наивността си в политиката. Мисля, че протестните среди го усещат най-ясно. Дори пиха противоречиво кафе с Местан. Протестите свършиха някои много красиви и полезни неща. Но политическите механизми са много по-сложни.

- Как ще се представи ГЕРБ?

- Ако питате за местните избори, ще се представи стабилно. Местната власт е гръбнакът на ГЕРБ.

- В кои градове ще спечели?

- Вероятно в основните областни градове - както се и очаква. И в много други градове, разбира се.

- Не работи ли против управляващата коалиция, че на места РБ ще издигне свои кандидати, които ще си съперничат с ГЕРБ?

- Обществото ни вече посвикна с това, че отношенията вътре в самата коалиция са конкурентни. А и в такава ситуация не е само Реформаторският блок, а и Патриотичният фронт. Патриотите явно не се “износват” от позицията си в близост до властта, а и видимо намалиха скандалите. Това ги прави - дори изненадващо - едно от най-стабилно изглеждащите неща на фона на управляващата коалиция. Ако те съумеят да запазят този дух, могат да имат чувствително представяне на местните избори.

- Какви са поуките от краха на новата левица в южната ни съседка? Гасне ли лявото?

- Не, не гасне. А и не бих казал, че това е крах. Раздяла с илюзиите и победа над популизма - да, но не и чак крах...

Човек остава с впечатлението, че политическият климат в Европа се поляризира - от радикално десни предизвикателства в редица страни до радикално леви - в Гърция, Испания. Във Великобритания победи критична към ЕС визия, в Полша дойде президент от националноконсервативна сила. Добавете центробежните сили в страни като Унгария, геополитическите драми, в които Европа е заложник и дори губещ, бежанския натиск... Питате за лявото - да, то има много да мисли върху идентичността си в новата ситуация.

Но повече има да мисли за идентичността си самата Европа. Все по-отчетливо личи, че тя няма единна позиция и посока. И това явно е проблем, а не многообразие.


ВСС обсъжда предлаганите промени в съдебната власт

http://www.cross.bg/vlast-sudebnata-konstitytziyata-1475062.html

/КРОСС/Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) обсъждат предлаганите промени в съдебната власт. На събитието се очаква да присъстват шефовете на шестте апелативни съдилища и прокуратури (5-те цивилни плюс военноапелативния съд и прокуратура), председателите на административните съдилища и директорът на националното следствие. Ще бъдат представени обобщените резултати от обсъжданията сред магистрати на стария проект за Конституцията, както и на промените в Закона за съдебната власт, предложени от правосъдното министерство.През юни и юли съдиите в петте апелативни съдебни района - София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново, проведоха обсъждания на проектозакона за съдебната власт с участието на министъра на правосъдието Христо Иванов и председателя на ВКС Лозан Панов. Прокуратурата не е провеждала публични обсъждания. Новият проект за промени в Конституцията беше внесен в парламента в петък. Проектът включва трите точки на съгласие между партиите - разделяне на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска, чиито решения няма да зависят от пленума, пряк избор на членовете на ВСС от магистратската квота, засилване на ролята на инспектората на съвета, създава се възможност за внасяне на жалби от Висшия адвокатски съвет до Конституционния съд. На 26 юни мнозинството от ВСС застана зад тезата, че промените в Конституцията, с които ВСС се разделя на две колегии, могат да бъдат приети само от Велико Народно събрание

Калин Терзийски: Убийството в Курило не е по болестни причини, а заради банално спречкване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894222

Персоналът в Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, където пациент беше пребит до смърт от друг пациент, е крайно недостатъчен. Това обясни в сутрешния блок на bTV писателят и психиатър Калин Терзийски, който е работил в Курило преди години.
„Казваше се така: „Ако изгоним някого, защото пие по време на работа или бие болните,
Персоналът в Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, където пациент беше пребит до смърт от друг пациент, е крайно недостатъчен. Това обясни в сутрешния блок на bTV писателят и психиатър Калин Терзийски, който е работил в Курило преди години. „Казваше се така: „Ако изгоним някого, защото пие по време на работа или бие болните,

Калин Терзийски: Убийството в Курило не е по болестни причини, а заради банално спречкване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894224

Персоналът в Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, където пациент беше пребит до смърт от друг пациент, е крайно недостатъчен. Това обясни в сутрешния блок на bTV писателят и психиатър Калин Терзийски, който е работил в Курило преди години.
„Казваше се така: „Ако изгоним някого, защото пие по време на работа или бие болните,
Персоналът в Държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”, където пациент беше пребит до смърт от друг пациент, е крайно недостатъчен. Това обясни в сутрешния блок на bTV писателят и психиатър Калин Терзийски, който е работил в Курило преди години. „Казваше се така: „Ако изгоним някого, защото пие по време на работа или бие болните,

Най-малко 16 убити при атаки на Боко Харам срещу села в Чад

http://www.mediapool.bg/nai-malko-16-ubiti-pri-ataki-na-boko-haram-sreshtu-sela-v-chad-news237189.html

Най-малко 16 души бяха убити при атаки на нигерийската ислямистка групировка Боко Харам в съседен Чад през уикенда, съобщи Ройтерс. Загинали са 13 бойци на Боко Харам и трима цивилни. Бойци от нигерийската ислямистка групировка дошли с моторници и нападнала няколко отдалечени села в района на езерото Чад. Властите в Чад подозират, че Боко Харам е взела за заложници около 30 души.

Водач на лек автомобил избяга, след като блъсна мотористка

http://blagoevgrad.actualno.com/Vodach-na-lek-avtomobil-izbjaga-sled-kato-blysna-motoristka-news_486968.html

22-годишна мотористка бе блъсната от лек автомобил. След произшествието водачът му е избягал, съобщиха от ОД на МВР-Благоевград. Инцидентът станал около 1,25 часа тази вечер на главен път Е-79 в района между ГКПП-Кулата и Сандански. Момичето от петричкото с. Марикостиново карало мотоциклет "Пиаджо", а зад нея се возел 27-годишният й приятел. Неустановена лека кола блъснала мотора в задната му част, което довело до преобръщането му, пише "24 часа". Вследствие на инцидента, без опасност за живот

Христо Иванов си пази оставката в джоба - министър, докато има перспектива за реформи

http://society.actualno.com/Hristo-Ivanov-si-pazi-ostavkata-v-djoba---ministyr-dokato-ima-perspektiva-za-reformi-news_486972.html

Министърът на правосъдието Христо Иванов обяви, че допуска обрати по постигнатия от политиците консенсус за промени в Конституцията, защото все още те не са факт. Той заяви пред БНР, че само част от неговата идея е приета от депутатите, а именно промените във Висшия съдебен съвет (ВСС), което обаче е изрично изискване на Европейската комисия (ЕК).  "За да можем да прокараме тези промени в Закона за съдебната власт, ние трябва преди това да ги обезпечим конституционно", обясни той.  И

Топенето на ледниците ще предизвика световен потоп

http://climate.actualno.com/Topeneto-na-lednicite-shte-predizvika-svetoven-potop-news_486976.html

Нови изследвания на американски учени показват, че нивото на водата в Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе досега. Какво очаква планетата, ако въпросното ниво се покачи с 5 метра, не се знае, но е очевидно, че дори 1-2 метра могат да доведат до катастрофални последствия, пише "Монитор". На същото мнение са и руски специалисти, които казват, че за първи път по време на експедиция в Арктика не са срещнали сериозни тороси – натрупани един върху друг ледени блокове.

Стойчо Стоев: Срещу Литекс показахме дух, страст и характер

http://bgfootball.actualno.com/Stojcho-Stoev-Sreshtu-Liteks-pokazahme-duh-strast-i-harakter-news_486977.html

Наставникът на "Левски" Стойчо Стоев сподели, че не се притеснява от селекцията, която прави "Лудогорец". "Не ме притеснява селекцията им. Имат възможност - привличат. Ясно е, че и ние да бяхме на тяхното място, и ние щяхме да го правим. В крайна сметка и Милсами нямаха тези възможности, но... Това показва, че невинаги по-богатият побеждава", заяви Стоев, цитиран от "Тема Спорт". Стоев разкри, че е доволен от характера, показан от неговия тим при 2:2 срещу Литекс и че се надява повече да не го

Частно парти в Античния театър – кой крив и кой прав

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/chastno-parti-v-antichniia-teatyr-koj-kriv-i-koj-prav-6040075

Личен юбилей и фирмен празник, празнувани в Античния театър в Пловдив, отново възмутиха обществото

Бизнесменът, наел Античния театър за парти: Извинявам се, ще даря пари

http://pik.bg/бизнесменът-наел-античния-театър-за-парти-извинявам-се-ще-даря-пари-news372625.html

Бизнесменът, наел Античния театър за парти: Извинявам се, ще даря пари

„Много съм изненадан от големия интерес на медиите. В събитието не виждам нищо нередно. Извинявам се за причиненото неудобство. Не сме направили нищо нередно”. 

Това каза в „Здравей, България” бизнесменът Георги Самуилов, който нае Античния театър в Пловдив, за да отпразнува 50-годишния си юбилей и 25 години от създаването на фирмата си. (Виж в Още по темата)

Самуилов обясни, че е имал разрешение от Общината да ползва съоръжението до 3 часа.

„Мероприятието започна около 21 часа и завърши около 2:30 часа. Не е било 12 часа да се чуват музики”, подчерта той.

Бизнесменът каза, че ще организира благотворителна изложба и ще дари парите за подпомагане на Античния театър.

„Предполагам, че съм извършил нарушение. Абсолютно съм сигурен, че съм извършил нарушение с високата музика”, каза още Самуилов.

Той допълни, че гостите на партито били много сериозни бизнесмени и самият той също популяризирал Античния театър. На въпрос дали е дошла полиция, той отвърна, че предполага, че е дошла. 

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/tyristi-hilyadi-bulgarite-1475027.html

/КРОСС/Някои от печатните издания коментират разкритието, че ледът за заведенията в Слънчев бряг се произвеждал в нерегистриран свинарник. Според Дума, нерегистрираният ледогенератор работел при невъобразими нехигиенични условия. Стандарт допълва, че това ставало в изоставена свинеферма край Ахелой. Заглавието на Труд гласи "Инспектори и полицаи щурмуваха свинарник, лед от кочина за уискито в Слънчев бряг".  "Докато военните се мъчат да изгасят пожара, туристи превърнаха Рила в кебапчийница", пише Телеграф. Огънят, обхванал от няколко дни стръмните склонове над Рилския манастир, не попречи на туристи, потърсили хлад в планината, да палят огън където им скимне, въпреки забранителните табели, пише вестникът.70 процента увеличение на българите, които са си купили стаж за пенсия, отчита НОИ за първите три месеца на годината, съобщава 24 часа. Близо 2 хиляди души са внесли три милиона и 800 хиляди лева, за да могат да се пенсионират. Днес депутатите ще гласуват нарастването на осигурителния стаж за пенсия до 40 години за мъжете и 37 за жените. Вестник Сега помества пространен анализ, посветен на пенсионната система у нас, в който се казва, че към 2060 година пенсията няма да може да покрива дори 30 на сто от заплатата, ако не се направят реформи. Пак до 2060 г. България ще е загубила 40 процента от трудоспособното си население. Прогнозата е на Европейската комисия

Путин посъветва европейските лидери да бъдат по-самостоятелни

http://www.cross.bg/pytin-prezident-evropa-1475016.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин посъветва европейските лидери да провеждат по-самостоятелна политика, предаде РИА Новости. „Надявам се, че не. Но би ми се искало да видя, че Европа проявява по-голяма независимост и суверенитет“, заяви руският лидер в интервю за швейцарската телевизия RTS в отговор на въпрос за възможността за война в Европа. „Ако за това да обсъждаме делата с нашите европейски партньори, се налага да се обръщаме към Вашингтон, това е малко странно“, добави руският президент.

Оланд ще вземе решение за корабите „Мистрал“ в следващите седмици

http://www.cross.bg/korabite-reshenie-oland-1475024.html

/КРОСС/ Президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че ще вземе решение по договора за доставката на корабите „Мистрал“ на Русия „в следващите седмици“, предаде агенция Bloomberg, цитирана от РИА Новости. Изказването на френския лидер е направено в понеделник вечерта на среща с журналисти. Оланд е отбелязал, че се готви да вземе решение за това, дали да „продължи“ доставката на корабите за транспортиране на хеликоптери или да я отмени.

Заведения по Черноморието затвориха заради антракс

http://www.cross.bg/vzeti-probi-zavedeniya-1475026.html

/КРОСС/Пробите за антракс, взети в 10 заведения във Варна, Кранево и Бяла, са положителни, съобщиха от Агенцията за безопасност на храните. Те остават затворени, докато им бъдат взети повторни проби. Причината за положителните проби е това, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани. Дезинфекцията ще бъде повторена, ще бъдат взети нови проби и едва след като те излязат, това вероятно ще стане след 4-5 дни, тогава вече ще се вземе решение и кризисният щаб може да преустанови дейността си. Това е и заради факта, че в село Млада гвардия всички животни са здрави и никой не е показал признаци на заболяването, но все пак карантината ще продължи и през следващите дни. Няма никаква опасност за хората, каза д-р Донка Михайлова, и.д. директор на РЗИ. 17 от общо 27 проверени заведения в трите града ще бъдат отворени. Пробите бяха взети, защото тези заведения са имали договори за доставка на месни продукти от фирмата, собственик на транжорната във варненския квартал Аспарухово, в която е било преработено част от месото на заразената с антракс крава.  

"Пътят между Созопол и Приморско не е нужен на никого"

http://offnews.bg/news/n_1/n_538315.html

Пътят между Созопол и Приморско, на който вчера отново бе поставена бариера, с която кметът на Созопол Панайот Рейзи своеволно прегради пътя към един от малкото останали диви плажове - т. нар. "Шофьорски плаж", между Дюни и Аркутино, не е нужен на никого. Това заяви Рейзи пред bTV. Кметът бе категоричен, че пътят трябва да бъде затворен поради няколко причини. Първо, пътят е лош и трябва да се ремонтира и второ, плажът в този участък е неохраняем и следователно опасен за всички, решили да почиват там.  Пътят ще бъде ремонтиран на есен, затварянето му обаче е наложително в средата на летния сезон.  "Винаги има някой недоволен. Но какво да се направи? Трябва да има промени", коментира Рейзи.  Хората, които почиват в района категорично не вярват на обяснението на кмета. "Несериозни са аргументите за затварянето на пътя. Трябва да сме доста наивни, за да повярваме на това", коментират плажуващите.  Припомняме, че първо OFFNews писа, че  хората сами изтръгнаха оградата , която спираше достъпа до един от малкото останали диви плажове.  Само ден по-късно бариерата отново бе поставени , а според кмета на Созопол проблем няма, тъй като не е трудно "да си оставиш колата до бариерата, да повървиш 20 – 30 – 50 метра и да си направиш плаж".  Този път обаче бариерите за циментирани, така че да не могат да бъдат премахнати от почиващите по Черноморието. 

Разбиха съоръжение за достъп на инвалидите до морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894214

Съоръжението
Съоръжението "Водното конче" във Варна ще бъде поправено съвсем скоро, съобщи Нова телевизия. Новината идва, след като нагли апаши откраднаха най-важната част на машината - фотоволтаичния му панел. Съоръжението помага на хора с увреждания да се потопят в морето. Цената на цялата машина е 40 000 лева.

Южна Корея обяви край на епидемията от БИРС

http://www.mediapool.bg/yuzhna-koreya-obyavi-krai-na-epidemiyata-ot-birs-news237188.html

Южнокорейският премиер Хуан Кхьо-ан обяви в понеделник край на епидемията от коронавируса на близкоизточния респираторен синдром (БИРС) в Южна Корея, съобщи Франс прес, като цитира агенция Йонхап. 36 души починаха и 186 бяха заразени от болестта, за която няма нито лечение, нито ваксина. "След като направихме оценка на ситуацията, медицинският персонал и правителството смятат, че населението няма от какво повече да се страхува", каза премиерът пред членовете на кабинета. Епидемията се отрази негативно върху растежа на четвъртата икономика в Азия, като намали потреблението. Магазините, търговските центрове, ресторантите и кината съобщиха за значителен спад в продажбите, тъй като все повече южнокорейци избягваха публичните места. Правителството неотдавна обяви помощ от близо 18 милиарда евро за насърчаване на икономическия растеж, а централната банка запази лихвите на много ниско равнище - 1,5 на сто. Сеул предвижда значителни инвестиции в рекламни кампании за привличане на туристи и големи концерти на корейски попизпълнители. "Искаме преди всичко у нас да се върнат китайските туристи", заяви миналата седмица заместник министърът на туризма пред чужди журналисти. 

Германия иска да ограничи имиграцията от Балканите

http://www.bnews.bg/article-139138

В последните месеци хиляди хора от Западните Балкани са подали молба за убежище във Федералната република Германия.

Организаторът на партито в Античния театър: Изненадан съм от този интерес

http://offnews.bg/news/n_1/n_538321.html

Аз съм много изненадан за този интерес към това събитие. Това коментира в ефира на Нова телевизия бизнесменът Георги Самуилов, който отпразнува рождения си ден в Античния театър на Пловдив . Петролният бос възмути пловдивчани, след като до късно през нощта от театъра е звучала музика.  "Аз се извинявам на пловдивчани за причиненото неудобство. За компенсация ще направя дарение на Античния театър, като направя изложба с цел неговото подпомагане", каза пред Нова бизнесменът. Той смята, че случаят се преувеличава и поясни, че е имал разрешение от общината да ползва античното съоръжение до 3.00 часа сутринта. Местната управа му позволила също да пуска музика до 2.00 часа сутринта, но той е категоричен, че 12-часово парти не е имало.   "Също така искам да заявя, че гостите на това наше парти, са чужденци и сериозни бизнесмени. Ние популяризираме Античния театър на Пловдив. Защо във всичко трябва да се влага негативизъм?", учуди се бизнесменът.   Той предположи, че заради силната музика може би е идвала полиция, но той не знае за това.  Частното парти се e провело в събота, а гледката към театъра била закрита с бели платна. Според живеещи наблизо музиката продължила до необичайно късно. Мъж, живеещ в близост до театъра, твърди, че музиката от купона звучала до 6.00 ч. сутринта. „Разрешението е за провеждане на фирмена презентация, а не на парти”, обясни Амелия Гешева, директор на Общинския институт „Старинен Пловдив”. За да отпразнува рождения си ден в Античния театър Самуилов платил 2400 лв. А за факта, че купонът продължил до ранните часове щял да си плати глобата, коментира рожденикът. Той твърди и че сайтът "Под тепето" му поискал 20 хиляди лева, за да не публикува негативна статия за празненството му. От изданието отричат това да е истина.

Съдия Куцкова: Има усещане за пазарлък по съдебната реформа

http://frognews.bg/news_95307/Sadiia-Kutskova-Ima-useshtane-za-pazarlak-po-sadebnata-reforma/

Въпреки това неприятно усещане за пазарлък, длъжни сме да гледаме нещата откъм позитивната страна. Това каза в сутрешния блок на бТВ съдия Нели Куцкова, коментирайки тръгналата съдебна реформа в Народното събрание.

НС решава за искането на президента за референдум

http://www.cross.bg/glasyvane-glava-izbori-1475025.html

/КРОСС/Президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към парламента по повод внесеното от него предложение за произвеждане на референдум за мажоритарния избор на депутатите, за задължителното и за електронното гласуване. На извънредно заседание днес, Народното събрание трябва да гласува предложението на президента за национален референдум със следните въпроси: 1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? 3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите? Държавният глава внесе искането си в началото на юни. Намерението си за национално допитване по изборната система той обяви още в началото на годината, а след това беше обсъдено с всички парламентарни групи в т. нар. месец на политическите консултации с партиите. В миналия парламент Плевнелиев внесе предложение за национално допитване за изборните права, но то беше подминато от Народното събрание. По-късно инициативен комитет начело с бившия служебен премиер Георги Близнашки събра над 500 000 подписа, които по закон задължават парламента да насрочи референдума, но проверка на ГРАО установи по-малко от 500 000 редовни записа и така допитването пропадна. Три от партиите в управлението - ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ, подкрепят искането на президента за референдум, както и от "Български демократичен център"

Трус от 4 по Рихтер край Драма е усетен и у нас

http://www.mediapool.bg/trus-ot-4-po-rihter-krai-drama-e-useten-i-u-nas-news237187.html

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция близо до границата с България. Земният трус е усетен в 7,03 ч. в понеделник сутринта с епицентър на 27 км североизточно от Драма, Гърция, на 40 км югозападно от Смолян и на 180 км югоизточно от София, съобщи БГНЕС, като се позова на Европейския сеизмологичен център. Според Геофизичния институт на БАН земният трус е с магнитуд 3,6 по Рихтер и дълбочина 15 км. Няма данни за пострадали и материални щети. 

Новият символ, от който Варна се срамува, вече и на филм: Мостът на самоубийците!

http://petel.bg/Noviyat-simvol--ot-koyto-Varna-se-sramuva--veche-i-na-film--Mostat-na-samoubiytsite--__121191

Филм, базиран на истински събития, разказва за самоубийствата от Аспаруховия мост. Документалният "Аспарухов мост - летален полет"...

Пребиха до смърт мъж от ромски произход за две кофи с джанки

http://petel.bg/Prebiha-do-smart-mazh-ot-romski-proizhod-za-dve-kofi-s-dzhanki__121192

Мъж от ромски произход от монтанското с. Якимово е издъхнал след жесток побой от свои съселяни заради две кофи с джанки, съобщи "24 часа",...

Русия ще наложи вето на резолюцията за малайзийския самолет, свален в Украйна

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/28/2580828_rusiia_shte_naloji_veto_na_rezoljuciiata_za/?ref=rss


Русия най-вероятно наложи вето при гласуването в Съвета за сигурност на ООН на внесения от Малайзия проект за резолюция за сваления в Украйна малайзийски пътнически самолет, съобщи руският постоянен представител в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от ТАСС.

"Ние ще гласуваме против. В това за мен няма съмнение. Ако резолюцията събере девет или повече гласове, то ще има вето", каза Чуркин. Той изрази съжаление, че резолюцията вероятно ще събере такава подкрепа.

Гласуването е насрочено за сряда вечерта българско време, припомня БТА.

Чуркин изрази надежда, че преди това резолюцията изобщо ще бъде оттеглена. Той определи проекта като "явен опит за създаване на още едно огнище на конфронтация, който би могъл да има много много големи последствия за международните отношения".

Пътнически самолет "Боинг 777" на малайзийската авиокомпания "Малейша еърлайнс", пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален в района на конфликта в Източна Украйна на 17 юли миналата година. Всички 298 души на борда, повечето от които холандци, загинаха. Разследването за установяване на причините за трагедията продължава.

Проектът за резолюцията, внесен от Малайзия, която го е изготвила заедно с Австралия, Белгия, Холандия и Украйна, предвижда създаване на международен трибунал за съдене на отговорните за свалянето на самолета. Текстът се позовава на Глава седма от Устава на ООН, която предвижда възможността за налагане на санкции и употреба на сила.

Руски учени откриха уникален вид диаманти в Камчатка

http://www.cross.bg/diamanti-tolbachik-lava-1475020.html

/КРОСС/ Диаманти, открити в замразената лава на вулкана Толбачик в Камчатка, имат толкова уникални геоложки и минераложки характеристики, че руските учени, развълнувани от откритието си, трябваше да класифицират скъпоценните камъни като напълно нов вид диаманти. „Втвърдената лава от изригването Толбачик през 2012 – 2013 г. носи в себе си един нов, невиждан досега вид диамант“, съобщи руското министерство на науката. „Той бе наречен диамант Толбачик“. Новите диаманти са били образувани от вулканични газове под налягане и са в резултат на тяхната кристализация „под въздействието на електрически разряди от мълнии“, твърдят геолози. Руските диаманти може би са естествената разновидност на синтетичните диаманти във Франция, чийто патент от 1964 г., показва създаването на диаманти от газ чрез мощен електрически разряд, твърдят учените. За невъоръженото око скъпоценните камъни приличат на синтетични диаманти, но техните геоложки и минераложки характеристики се различават от тези на всички други известни видове скъпоценни камъни. Уникалните диаманти не са се формирали в стопената магма като типичните вулканични диаманти. Освен това, диамантите Толбачик са големи за вулканични скали – размерът им варира от 250 до 700 микрона

Днес и утре ще бъдат най-горещите дни в годината

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894202

Жегите не спират - днес и утре се очаква да бъдат най-горещите дни в годината. Остава в сила жълтият код за високи температури, предава Нова телевизия.
Заради горещините редица общини в страната въведоха нов летен режим на работа. Служителите се трудят само в сутрешните часове.
Климатолозите предупредиха за риск от сериозни изгаряния по плажовете
Жегите не спират - днес и утре се очаква да бъдат най-горещите дни в годината. Остава в сила жълтият код за високи температури, предава Нова телевизия. Заради горещините редица общини в страната въведоха нов летен режим на работа. Служителите се трудят само в сутрешните часове. Климатолозите предупредиха за риск от сериозни изгаряния по плажовете

НАТО ще обсъди нови действия срещу "Ислямска държава"

http://www.cross.bg/nato-durzhava-islyamska-1475050.html

/КРОСС/Страните от НАТО ще обсъждат на извънредна среща нови действия срещу терористичната организация "Ислямска държава". Заседанието на ниво посланици в щаб квартирата на военния алианс в Брюксел започва по обед българско време. То беше свикано по настояване на Турция, след като атентатор-самоубиец се взриви в пограничния град Суруч и уби 32 души. Анкара твърди, че атаката е дело на ИДИЛ. Турция поиска свикване на Северноатлантическия съвет на НАТО, за да информира съюзниците си за операциите, които е предприела срещу тероризма, се казва в официалното съобщение на турското външно министерство. Премиерът Ахмед Давудоглу обвини групировката "Ислямска държава" за атентата в Суруч. Още преди ИДИЛ да е поела отговорност, турската армия бомбардира за първи път позиции на организацията в съседна Сирия и позволи на САЩ да ползват военната й база в Иджирлик, откъдето да излитат американските бомбардировачи от коалицията срещу терористите. На срещата на 28-те представители в НАТО се очаква да бъде представен нов план за буферна зона в Сирия по дължината на турската граница. Досега настояването на Анкара за забранена за полети зона беше отказвано по юридически причини и поради опасенията, че тя може да доведе до отслабването на режима на сирийския президент Башар ал Асад. Много от пограничните сирийски райони се контролират от ИДИЛ и подобна операция би имала за цел нейното отстраняване

Днес и утре ще бъдат най-горещите дни в годината

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894205

Жегите не спират - днес и утре се очаква да бъдат най-горещите дни в годината. Остава в сила жълтият код за високи температури, предава Нова телевизия.
Заради горещините редица общини в страната въведоха нов летен режим на работа. Служителите се трудят само в сутрешните часове.
Климатолозите предупредиха за риск от сериозни изгаряния по плажовете
Жегите не спират - днес и утре се очаква да бъдат най-горещите дни в годината. Остава в сила жълтият код за високи температури, предава Нова телевизия. Заради горещините редица общини в страната въведоха нов летен режим на работа. Служителите се трудят само в сутрешните часове. Климатолозите предупредиха за риск от сериозни изгаряния по плажовете

10 заведения край Варна остават затворени заради положителни проби за антракс

http://www.mediapool.bg/10-zavedeniya-krai-varna-ostavat-zatvoreni-zaradi-polozhitelni-probi-za-antraks-news237186.html

В 10 от общо 27 заведения във Варна, Кранево и Бяла, които бяха затворени за дезинфекция, са отчетени положителни проби за антракс, стана ясно след заседанието на кризисния щаб в Областна администрация. Причината за положителните проби е това, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани. Десетте обекта остават затворени и ще им бъде направена допълнителна дезинфекция. След това ще бъдат взети нови проби и едва след като те излязат, вероятно след 4-5 дни, вече ще може да се смята, че опасността окончателно е преминала и ще се вземе решение за разпускане на кризисния щаб.. От здравната инспекция успокоиха, че няма никакъв риск за хората и през почивните дни никой не е потърсил медицинска помощ със съмнения за заразяване с антракс. Вече е започнало поетапното отваряне на ресторантите, където пробите за антракс са отрицателни. Пробите от общо 27-те заведения бяха взети, защото са доставяли месни продукти от транжорната във варненския квартал Аспарухово, в която е било преработено част от месото на заразената с антракс крава от село Млада гвардия. Очаква се в края на тази седмица карантината в село Млада гвардия, откъдето тръгна заразата, да бъде отменена.  

Никой не е искал да убие Боби Кристина, сочи аутопсията ѝ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894168

Няма никакви видими следи някой да се е опитвал да убие Боби Кристина, сочат предварителните резултати от аутопсията, пише TMZ. Според медицинския специалист от община Фултън
Няма никакви видими следи някой да се е опитвал да убие Боби Кристина, сочат предварителните резултати от аутопсията, пише TMZ. Според медицинския специалист от община Фултън "няма ясно изявена причина за смъртта". Той добавя също така, че "че не са открити значими наранявания и травми". Но ако все пак медицинските експертизи от болницата относно

Свещеник от Банско катастрофира в Добринище

http://pik.bg/свещеник-от-банско-катастрофира-в-добринище-news372618.html

Свещеник от Банско катастрофира в Добринище

Свещеникът от Банско отец Костадин Калайджиев пострада при катастрофа с личния си автомобил в съседния град Добринище, пише "Струма бг".

Инцидентът е станал в неделя. Отец Калайджиев се движел по главната улица „Тодор Каблешков“. Свивайки вдясно по посока центъра, не успял да овладее автомобила, излязъл вляво от платното за движение и колата се преобърнала. Отец Калайджиев е транспортиран в МБАЛ - Разлог, където при прегледа е установено, че е с черепно- мозъчна травма и е оставен за лечение в хирургичното отделение.

От отделението вчера съобщиха, че няма опасност за живота му и че е в задоволително общо състояние.

Костадин Калайджиев е един от най-уважаваните свещеници не само в Банско, но и в региона. Той има две деца - син и дъщеря. Служи в църквата "Света Троица" в гр. Банско и е председател на църковното настоятелство на църквата "Св. Атанасий" в село Елешница, община Разлог. Отец Костадин пише стихове и проза, занимава се с дърворезба и иконопис, рисува картини. Няколко пъти е организирал изложби, като първата е през 2007 г. съвместно с неговия ученик Иван Стоянов в Банско.

През 2010 година в Благоевград е и първата му самостоятелна изложба, която се осъществява по покана на Православния информационен център към Неврокопска митрополия.

Депутатите избират комисията за тайното гласуване за омбудсман

http://www.cross.bg/ombydsman-glasyvane-manolova-1475049.html

/КРОСС/На поредното извънредно заседания на Народното събрание днес депутатите ще се избират членовете на Комисията за произвеждане на тайно гласуване за национален омбудсман. В нея има 9 депутати - по един от всяка ПГ и един независим. Дали самото гласуване, което се осъществява с бюлетини в рамките на час, ще бъде в същия ден, зависи от председателката на НС Цецка Цачева. Двама са кандидатите за омбудсман - досегашният Константин Пенчев, предложен от Реформаторския блок, и кандидатката на БСП Мая Манолова. Въпреки срещите на кандидатите с парламентарните групи в последните дни, не е ясно кой кого ще подкрепи във вторник. ГЕРБ заявиха, че ще гласуват "по съвест" след срещата си с Манолова, която не се извинила за аферата "Костинброд".  

МВнР на Русия: Разногласията между РФ и Запада пречат на борбата с тероризма в света

http://www.cross.bg/rysiya-terorizma-borba-1475017.html

/КРОСС/ Конфронтацията между Русия и Запада по повод ситуацията в Украйна се отразява негативно върху сътрудничеството в сферата на международната борба с тероризма, каза заместник-министърът на външните работи на Русия Олег Сиромолотов, предаде РИА Новости. Според дипломата, световната общност следва да се обедини на фона на борбата с тероризма. При това Русия може да изиграе ключова роля в международната коалиция за борба със забранената радикална „Ислямска държава“. В интервю за вестник „Комерсант“ дипломатът отбеляза, че тази борба следва да се води при пълното одобрение от страна на Съвета за сигурност на ООН. Отговаряйки на въпрос за възможността от сближаване между Москва и Вашингтон пред лицето на заплахата от страна на ислямистките групировки, Сиромолотов подчерта, че борбата с международния тероризъм трябва да се осъществява единствено съвместно, без политизиране и без практиката „на двойните стандарти“.

Колите на НСО с камери!

http://www.bnews.bg/article-139136

Шефът на НСО има подозрения, че случката на "Тракия" може да е организирана атака срещу приемането на специалния Закон за НСО

Калин Терзийски: Виждал съм санитари да бият в Курило

http://frognews.bg/news_95304/Kalin-Terziiski-Vijdal-sam-sanitari-da-biiat-v-Kurilo/

Аз съм виждал как се гонят санитари, които са имали грубо и нечовешко медицинско отношение към пациенти. Персоналът не е достатъчно и ако изгоним някой от Курило, няма никой да дойде. Това каза в сутрешния блок на бТВ психиатърът и писател Калин Терзийски, коментирайки побоя до смърт в тази болница над психично болен лекар.

Калин Терзийски: Виждал съм грубо и нечовешко отношение в Курило

http://pik.bg/калин-терзийски-виждал-съм-грубо-и-нечовешко-отношение-в-курило-news372615.html

Калин Терзийски: Виждал съм грубо и нечовешко отношение в Курило

"Персоналът не е достатъчно и ако изгоним някой от Курило, няма никой да дойде. Аз съм виждал как се гонят санитари, които са имали грубо и нечовешко медицинско отношение към пациенти." Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви психиатърът и писател Калин Терзийски.

Коментарът му дойде във връзка с трагичния инцидент от миналата седмица, когато лекар бе пребит до смърт в психиатрична клиника. Припомняме, д-р Илко Иларионов изпада в тежка депресия, след като закриват отделението, в което е работел в 5-а градска болница. Настаняват го в психиатричната клиника в Курило, където му нанасят тежък побой, от който той не успява да се възстанови.

"Санитарите са местни хора от селата, а в мъжкото отделение те са и малко. Те взимат малко пари и нямата нужната квалификация", изтъкна Терзийски.

"Това ниско ниво на заплащане и ниският престиж пред властта, и оттам ниското й финансиране, води до една деморализация от цялата група там – от пациенти до лекари", даде мнение психиатърът.

По думите на Терзийски в психиатричните клиники се изпращат хора, които не са удобни за обществото.

Украинска художничка направи портрет на Путин от гилзи

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/ukrainska-hudozhnichka-napravi-portret-na-putin-ot-gilzi-6040074

Чрез игра на светлината произведението показва различни емоции, включително съжаление, гордост и яд, разказва авторката

Gари Хънт доминира Световните серии с пета поредна победа!

http://moresport.actualno.com/Gari-Hynt-dominira-Svetovnite-serii-s-peta-poredna-pobeda-news_486964.html

По време на квалификациите на скалата ‘Змийската глава‘, 31-годишният брилянтен британец заемаше 12-то място, но успя да се възстанови събирайки 471,80 точки и да спечели за пети пореден път. Най-младият гмуркач в сериите Джонатан Паредес доближи шампиона повече от всички останали този сезон, получавайки 10-тки от съдиите за две от гмурканията си. За първи път в кариерата на Световните Серии, и в своята 16-та надпревара, американецът Анди Джоунс завърши на подиума трети по точки. На

ЧЕЗ прави извънреден отчет на електромерите заради новата цена на тока

http://society.actualno.com/ChEZ-pravi-izvynreden-otchet-na-elektromerite-zaradi-novata-cena-na-toka--news_486966.html

Във връзка с очакваните нови цени на електроенергията, които влизат в сила от 1 август 2015 г., "ЧЕЗ Разпределение България" АД започва извънредно отчитане на електромерите на клиентите. С цел да се обезпечи бързото и качествено отчитане на електромерите, компанията ангажира допълнително 327 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни – на 1 и 2 август. Поради физическата невъзможност всички електромери да бъдат отчетени в един и същи ден, месе

Google се отказва от налагането на социалната си мрежа Google+

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/28/2580819_google_se_otkazva_ot_nalaganeto_na_socialnata_si_mreja/?ref=rss


Google обяви, че се отказва от налагането на създаване на профил в Google+, за да могат да се използват останалите услуги на компанията. Брадли Хоровиц, който е вицепрезидент на Google, обяви решението на интернет гиганта в неговия официален блог.

Хоровиц заявява, че Google е имал ясна цел - да използва Google+ като основна, която да обединява всички услуги на компанията. "Това обаче създаде объркване сред потребителите. Един от най-големите спорове беше с налагането на Google+ в...

Въоръжен мъж държи заложници в апартамент в Брюксел

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894196

Въоръжен мъж държи заложници в апартамент в Брюксел, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС
Предполага се, че заложниците са жена и деца, като засега е неясно дали имат роднинска връзка с похитителя и дали похищението е на лична или политическа основа. Антитерористичните подразделения на белгийската полиция са блокирали квартал в община
Въоръжен мъж държи заложници в апартамент в Брюксел, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС Предполага се, че заложниците са жена и деца, като засега е неясно дали имат роднинска връзка с похитителя и дали похищението е на лична или политическа основа. Антитерористичните подразделения на белгийската полиция са блокирали квартал в община

Тийнейджърка иска от Фандъкова да издири гаджето й от морето

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894160

Софиянци обърнаха Столична община в отдел „Лична драма” с абсурдни обаждания и сигнали, пише
Софиянци обърнаха Столична община в отдел „Лична драма” с абсурдни обаждания и сигнали, пише "Монитор". На спешния телефон на Инспектората 02/987 55 55, който по принцип трябва да приема жалби от будни граждани за пълни с боклук кофи, дупки по улиците и нарушения на обществения ред, валят денонощно сигнали за любовни драми,

Въоръжен мъж държи заложници в апартамент в Брюксел

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894192

Въоръжен мъж държи заложници в апартамент в Брюксел, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС
Предполага се, че заложниците са жена и деца, като засега е неясно дали имат роднинска връзка с похитителя и дали похищението е на лична или политическа основа. Антитерористичните подразделения на белгийската полиция са блокирали квартал в община
Въоръжен мъж държи заложници в апартамент в Брюксел, съобщиха световните агенции, цитирани от БГНЕС Предполага се, че заложниците са жена и деца, като засега е неясно дали имат роднинска връзка с похитителя и дали похищението е на лична или политическа основа. Антитерористичните подразделения на белгийската полиция са блокирали квартал в община

Чакат ни двата най-горещи дни в годината

http://www.vesti.bg/bulgaria/chakat-ni-dvata-naj-goreshti-dni-v-godinata-6040073

Едва ли ще бъде подобрен обаче температурният рекорд за България – 45,2 градуса, който датира от 1916 г.

Българите пътуват все повече зад граница, чужденците се отказаха от БГ

http://www.bnews.bg/article-139135

Най-сериозен спад има при гостите от Франция – с 37,9%, Италия – с 26%, Полша – с 18,6%, Обединеното кралство – с 16,1%, Чехия – с 9,8%.

Ана Баракова ще брои бюлетините от гласуването за омбудсман

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894150

Ана Баракова ще бъде независимият депутат, който ще брои бюлетините след тайното гласуване в парламента за омбудсман. Това предвижда проекторешение, което днес ще бъде гледано в пленарната зала, пише
Ана Баракова ще бъде независимият депутат, който ще брои бюлетините след тайното гласуване в парламента за омбудсман. Това предвижда проекторешение, което днес ще бъде гледано в пленарната зала, пише "Телеграф". Баракова влезе в парламента като депутат от листата на ББЦ, но след това се отцепи от партията с мотива,

Путин иска Европа да е по-независима от САЩ

http://frognews.bg/news_95311/Putin-iska-Evropa-da-e-po-nezavisima-ot-SASHT/

Владимир Путин изрази съжаление за съществуващата според него липса на независимост на Европа от САЩ в интервю за Швейцарската радиотелевизионна компания. На въпрос за възможността да избухне нова война в Европа, руският президент отвърна: "Надявам се, че няма да има, но бихме искали да видим Европа по-често да проявява своята независимост и суверенитет".

Жълт код в цялата страна заради горещини

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255931_%D0%96%D1%8A%D0%BB%D1%82+%D0%BA%D0%BE%D0%B4+%D0%B2+%D1%86%D1%8F%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8+%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B

Жълт код е обявен за 28 юли в цялата страна заради опасно високи температури, предаде репортер на БГНЕС.

Горещините ще достигнат пика си във вторник, сряда и четвъртък тази седмица. Температурите във вторник ще бъдат между 34 и 38 градуса, като най-горещо ще бъде в Сандански, Пловдив, Русе, Силистра, Плевен и Велико Търново. По Черноморието градусите също ще се покачат и максималната температура за Бургас ще бъде около 36 градуса. Във Варна термометрите ще показват около 34 градуса. В София максималната температура също ще бъде 34 градуса.

Над страната ще се задържи горещо и предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в югоизточните и планинските райони ще превали краткотрайно, на места и ще прегърми. Над планините ще е предимно слънчево, след обяд с развитие на купеста облачност и на отделни места ще превали, възможно е и да прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28°, на 2000 метра около 20°.

По Черноморието ще е слънчево с увеличение на облачността в следобедните часове. Само на отделни места е възможно да превали краткотрайно. Вятърът ще е слаб, от югоизток. Температурата на морската вода ще е около 25°-27°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Без вода в някои части на столицата днес

http://pik.bg/без-вода-в-някои-части-на-столицата-днес-news372612.html

Без вода в някои части на столицата днес

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод на бул. „Сливница“ ,жк. „Света Троица“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:бул. „Сливница“, ул. „Насте Стоянов“, ул. „Цар Иван Александър“, ул. „Гьорче Петров“; ул. „Крум Стоянов“, ул. „Йосиф Щросмайер“, ул. „Габрово“, бул. „Сливница“; по ул. „Русе“ от бул. „Сливница“ до ул. „Пловдив“; кв. „Фондови жилища“. По време на спиране на водата и при продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Марин Дачев Христов“ ъгъла с ул. „Янулка Янева“. След реализацията на този инвестиционен проект клиентите на „Софийска вода” живеещи в района ще почувстват значително подобреното качество на предоставяните услуги.

Във връзка с монтаж на спирателни кранове на ул. „Любляна“, кв. „Овча купел“ се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Народен герой“, ул. „Букет“, ул. „Войводина могила“; по ул. „Рачка“ от ул. „народен герой“ до ул. „Любляна“
С понижено налягане на водата ще бъде районът между : Ул. „Народен герой“, ул. „Проф. Михайло Паразчук“, ул. „Иван Радоев“, ул. „Маестро Кънев“, ул. „Кукуряк“, ул. 659, ул. 675, ул. „Крушовски връх“, бул. „Президент Линкълн“, бул. „Овча купел“, ул. „Любляна“, ул. „Букет“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:ул. „Народен герой“ ъгъла с ул. „Боряна“; ул. „Народен герой“ срещу блок „Трезор“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение до бл. 473, жк. „Младост“ 4 , се налага спиране на водоподаването от 10:0 0 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 473, бл. 473А, бл. 475. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред бл. 473.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 9, кв. „Враждебна“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. 8, ул. 5, ул. 30, ул.49, бул. „Ботевградско шосе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 8 ъгъла с ул. 55.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. 3, кв. „Враждебна“ , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 19:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. 26, ул. 2, ул. 3, ул. 25. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. 3 ъгъла с ул. 25.

На 28 юли (вторник), във връзка с направа на водопроводни връзки на пл. „Македония“,Център, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бул. „Македония“, ул. „Ивайло“, бул. „Христо Ботев“; по бул. „Македония“ от бул. „Ген. М. Д. Скобелев“ до бул. „Христо Ботев“; по ул. „20- ти април“ от бул. „Македония“ до ул. „Лайош Кошут“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес:бул. „Македония“ ъгъла с ул. „Ивайло“.

Във връзка сподмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Реката“ , с. Чепинци , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Орфей“, ул. „Детелина“, ул. „Искър“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: площад „Детство“.

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Еделвайс“ с. Лозен, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул.“Еделвайс“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул.“Еделвайс“ . 

Във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Дунав“ с. Волуяк , се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 14:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:по ул. „Дунав“ от ул. „Дружба“ до ул. „Завоя“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Дунав“ ъгъла с ул. „Завоя“. 

Във връзка с направа на водопроводни връзки на бул. „Илиянско шосе“ кв. Илиянци, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: Петролен терминал „OMV“,Петролен терминал „Лукойл“, „Химснаб“, „Автотранснаб“, база на фирма „Чистота“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: пред „Химснаб“. Ремонтните дейности ще осигурят по-добро управление на водопроводната мрежа като максимално се ограничат зоните на евентуални бъдещи нарушения на водоснабдяването.

Засегнатите от прекъсването на водата, могат да получат повече информация от Телефонния център на “Софийска вода” АД на телефон 0700 12121 или да следят за развитието на всички текущи теренни дейности в реално време чрез Виртуалния информационен център на дружеството - http://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx .

10 заведения във Варна, Кранево и Бяла остават затворени заради антракс

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894184

Пробите за антракс, взети в 10 заведения във Варна, Кранево и Бяла, са положителни. Те остават затворени, докато им бъдат взети повторни проби.
Причината за положителните проби е това, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани, уточняват от Агенцията за безопасност на храните.
Пробите за антракс, взети в 10 заведения във Варна, Кранево и Бяла, са положителни. Те остават затворени, докато им бъдат взети повторни проби. Причината за положителните проби е това, че първата дезинфекция е била недостатъчно добра, макар че всички фирми, които я извършиха, са лицензирани, уточняват от Агенцията за безопасност на храните.

Пада забраната за хомосексуалисти служители в BSA

http://www.klassa.bg/News/Read/article/255930_%D0%9F%D0%B0%D0%B4%D0%B0+%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%BB%D1%83%D0%B6%

Голямата американска скаутска организация BSA (Boy Scouts of America), която вече приема млади скаути хомосексуалисти, направи нова голяма крачка напред, като обяви, че занапред се слага край на забраната хомосексуалисти да бъдат инструктори и служители, с някои изключения.

Административния съвет на организацията се произнесе със 79% от гласовете в подкрепа на тази резолюция, която отменя досегашната забрана, отнасяща се за ръководители, инструктори и персонал. Организацията BSA включва 2.5 млн. членове и близо 1 млн. персонал на доброволни начала. В резолюцията обаче е уточнено, че "религиозните организации, свързани с BSA имат право да продължат да използват религиозните си убеждения и вярвания при избора на пълнолетни служители, включително и о отношение на сексуалността".

Земетресение с магнитуд 4 по Рихтер усетиха в Смолян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894175

Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център.
Земният трус е усетен в 7,03 ч. тази сутрин с епицентър на 27 км североизточно от Драма, Гърция, на 40 км югозападно от Смолян и на 180 км югоизточно от София, с дълбочина 0 км.
Земетресение с магнитуд 4 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Гърция близо до границата с България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е усетен в 7,03 ч. тази сутрин с епицентър на 27 км североизточно от Драма, Гърция, на 40 км югозападно от Смолян и на 180 км югоизточно от София, с дълбочина 0 км.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване