Японските банки станаха най-големите международни кредитори в света

http://www.investor.bg/aziia/336/a/iaponskite-banki-stanaha-nai-golemite-mejdunarodni-kreditori-v-sveta-199515/

Финансовите институции са предоставили международни кредити и инвестиции за 3,53 трлн. долара през първото тримесечие

Парламентът се стяга за среднощни заседания до ваканцията

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2581344_parlamentut_se_stiaga_za_srednoshtni_zasedaniia_do/?ref=rss


Законът за Националната служба за охрана, изборът на подуправители на БНБ и омбудсман, пенсионната реформа и други важни поправки в банкови закони, свързани с КТБ - това са важните законодателни решения на депутатите в последната им седмица преди лятната им ваканция.

В сгъстения график на парламента влизат още антикорупционният закон на вицепремиера Меглена Кунева, както и устройственият закон за спецслужбите и сектора за сигурност и окончателното приемане на поправките в закона за...

Пожарът край Бобошево е изцяло локализиран

http://kustendil.actualno.com/Pojaryt-kraj-Boboshevo-e-izcjalo-lokaliziran-news_487101.html

Изцяло е локализиран пожарът край Бобошево. Това заяви директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов пред "Фокус". „Огънят е спрян и това е много добре ,защото е много близо до селото. Създадена е перфектна организация от кмета на Бобошево и кметския наместник на с. Сопово", каза той. 20 горски служители, пожарникари, селяни също участват в справянето със стихията. "Благодарение на бързата реакция имаме шанс до стъмване да приключим. След това ще останат дежурн

На днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895534

През днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението, обяви Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО) за "Фокус".
„Потреблението е 20 гигавата повече от постигнатото преди време. Потреблението е съобразено и с очакванията температурата да достигне 40 градуса.
През днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението, обяви Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО) за "Фокус". „Потреблението е 20 гигавата повече от постигнатото преди време. Потреблението е съобразено и с очакванията температурата да достигне 40 градуса.

Днес достигнахме рекорд в електропотреблението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895526

През днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението, обяви Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО) за
През днешния ден достигнахме рекорд в електропотреблението, обяви Иван Йотов, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор ЕАД (ЕСО) за "Фокус". „Потреблението е 20 гигавата повече от постигнатото преди време. Потреблението е съобразено и с очакванията температурата да достигне 40 градуса.

Израел и Кипър разширяват сътрудничеството в енергетиката

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/28/2581342_izrael_i_kipur_razshiriavat_sutrudnichestvoto_v/?ref=rss


Израел и Кипър се споразумяха в сряда да разширят сътрудничеството си в сферата на енергетиката, включително в използването на тръбопроводите и електрическите мержи за свързване с европейските пазари, съобщи "Ройтерс". И двете държави разработват газовите си находища в Средиземно море, допълва агенцията.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и кипърският президент Никос Анастасиадис заявиха, че ще се постараят да се възползват от потенциална на природния газ. "Има осезаемо нова...

Обама: Ако можех да се кандидатирам пак, може би щяха да ме изберат

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/07/28/2581340_obama_ako_mojeh_da_se_kandidatiram_pak_moje_bi_shtiaha/?ref=rss


Американският президент Барак Обама обяви, че ако можеше да се кандидатира за трети мандат, може би щеше да спечели, предава думите му списание Time. В рамките на реч пред Африканския съюз Обама призова африканските лидери също да се съобразяват с ограниченията в мандатите си.

"Всъщност си мисля, че съм доста добър президент. Мисля, че ако се кандидатирам, може да спечеля. Не мога обаче", заяви той днес в Етиопия. "Искам да направя много неща за развитието на Африка, но законът си е...

С мрежата на "Мтел" "Макс" става четвърти мобилен оператор

http://www.mediapool.bg/s-mrezhata-na-mtel-maks-stava-chetvarti-mobilen-operator-news237228.html

Подписано споразумение между "Макс" и "Мтел" ще позволи на първото дружество да се превърне в четвъртия телеком оператор в България. Това става възможно, след като двете компании се договориха за "национален роуминг", при който "Макс" ще използва мрежата на "Мтел", като плаща по цени на едро и продава на крайните клиенти по цени на дребно, които ще определя сам, съобщиха от двете компании. "Макс" има 40% покритие в страната. През май 2014 г. дружеството стана първото, предлагащо в търговската мрежа в България 4G LTE технологията. Още тогава компанията започна и преговори за национален роуминг. Подписаното споразумение предвижда клиентите на "Макс" да ползват неговата мрежа в големите градове, но след като излязат от зоната му на покритие, услугата им ще се прехвърля към мрежата на "Мтел". Това е първото подобно сътрудничество за споделяне на мрежи в България. "Мтел" е телекомът, който отговори на искането на "Mакс" и ще предостави национален роуминг. Смятаме, че това допълнително ще увеличи конкуренцията сред телекомите у нас“, коментира главният изпълнителен директор на "Мтел" Танасис Кацирубас. Главният изпълнителен директор на "Макс" Нейчо Величков добави, че договорът е много важна стъпка за целия телеком пазар, тъй като при обединението на силите на двете компании на българските потребители ще се предоставят услуги от следващо поколение. И от двете компании твърдят, че националният роуминг ще доведе до повишаване на конкуренцията, защото ще поощри навлизането на нови мобилни оператори. Собственикът на "Мтел" – Telekom Austria Group, има опит като ползващ или предоставящ национален роуминг оператор в различните страни, където работи. Сред тях са Австрия, Словения, Хърватия, Сърбия и Македония.

Скандално! Пъхат запалена цигара в устата на малко момиченце

http://petel.bg/Skandalno--Pahat-zapalena-tsigara-v-ustata-na-malko-momichentse__121280

Бургаска ученичка събира лайкове в социалната мрежа със снимки на малката си сестра с цигара в уста, съобщи "Флагман".  Малолетното...

Руска правозащитна група прекрати дейността си заради репресивен закон

http://www.mediapool.bg/ruska-pravozashtitna-grupa-prekrati-deinostta-si-zaradi-represiven-zakon-news237227.html

Известна руска правозащитна организация обяви, че прекратява дейността си заради приетия неотдавна репресивен закон, но смята да продължи да работи под нова форма, надявайки се така да заобиколи наложеното от закона ограничение, съобщи Асошиейтед прес. Игор Каляпин, лидер на Комитета срещу изтезанията, заяви, че структурата ще бъде ликвидирана тази седмица, след като министерството на правосъдието я включи в списъка на т.нар. "чуждестранни агенти". Приетият наскоро закон изисква неправителствените организации (НПО), които се финансират от чужбина, да се пререгистрират като "чуждестранни агенти". Много НПО-та смятат закона за дискриминационен и че самият термин "чуждестранни агенти" предполага, че те се занимават със шпионаж. Комитетът срещу изтезанията от 15 години осигурява правни консултации на жертви, претърпели мъчения, с което е допринесъл за осъждането на над 100 полицейски служители и следователи. Каляпин каза, че той и екипът му ще продължат да работят чрез междурегионалната обществена организация, наричаща се Комитет за предотвратяване на изтезанията, създадена миналата година от група граждани в град Оренбург. Тя няма да приема външно финансиране. В същото време неговите сътрудници създават шест други НПО, които ще приемат пари от чужбина, което ще им позволи да продължат работа. Шестте нови групи няма да популяризират дейността си и ще избягват всяка публичност чрез медиите, за да не бъдат заподозрени в политическа дейност, с надеждата, че така няма да бъдат включени в списъка на "чуждестранните агенти". АП, цитирана от БТА, нарича новата форма на дейност "преминаване в нелегалност". Каляпин посочи, че миналата година около половината от бюджета на комитета от 44 млн. рубли (730 000 долара) е бил от чуждестранно финансиране. Някои от неговите донори закриват операциите си в Русия, други обмислят да направят същото.

Имотите по ГКПП-та стават публична държавна собственост

http://www.investor.bg/bylgariia/451/a/imotite-po-gkpp-ta-stavat-publichna-dyrjavna-sobstvenost-199526/

Промените са свързани с последните поправки в Закона за митниците, които парламентът прие миналата седмица

"Манчестър юнайтед" се чувствал предаден от Серхио Рамос

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2581341_manchestur_junaited_se_chuvstval_predaden_ot_serhio/?ref=rss


В "Манчестър юнайтед" са се почувствали предадени от Серхио Рамос, пише "Дейли стар". Англичаните са се разочаровали от разговорите между защитника и президента на "Реал" (Мадрид) Флорентино Перес.

"Чувстваме се предадени от Рамос. Той ни използва, за да си осигури по-добър договор с "Реал", коментирал човек от "Олд Трафорд".

Според "Ас" след разговора на Рамос с Перес белите вече били оптимисти, че защитникът ще остане.

"Манчестър юнайтед" предложи малко над 28...

Гъст дим обгърна Русе (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-139191

Не е изключено да има запалени сухи треви на територията на съседна Румъния и вятърът да е пренесъл дима към Русе.

Иран и ЕС се договориха да започнат разговори на високо равнище

http://www.mediapool.bg/iran-i-es-se-dogovoriha-da-zapochnat-razgovori-na-visoko-ravnishte-news237226.html

Иран и Европейският съюз се договориха днес да започнат разговори по редица въпроси, обяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс. Дискусиите ще се водят на високо равнище и ще обхващат сътрудничеството в областта на енергетиката, борбата с тероризма и с трафика на наркотици, регионални въпроси, правата на човека, уточни иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф след среща с Могерини в Техеран във вторник. Дипломат номер едно на ЕС подчерта, че постигнатото между Ислямската република и "шесторката" споразумение за иранската ядрена програма открива път за по-голямо сътрудничество между Иран и света. Изпълнението на сделката зависи от политическата воля на всички страни, участвали в нейното договаряне, подчерта Могерини. В статия, публикувана днес в британския вестник "Гардиън", тя пише, че споразумението по иранската ядрена програма е катастрофа за групировката Ислямска държава. В началото на статията Могерини признава, че думите на Нелсън Мандела, че "нещата винаги изглеждат невъзможни, докато не се случат", са звучали в главата й на 14 юли, когато седемте преговарящи във Виена страни най-накрая са постигнали сделката по иранската ядрена програма. Това е станало след десетилетия на напрежение и недоверие, след 12 години на надежда и страхове и след 22 интензивни месеци на трудни, високо технологични и политически преговори, припомня топ дипломатът. "Дали това ще е повратна страница за отношенията на Иран със света? Коментаторите са разделени, а дебатът продължава да е разгорещен. Аз разбирам причините за този скептицизъм, но вярвам, че нова глава наистина се отваря", казва Могерини. Тя предупреждава, че промяната няма да се случи за една нощ и дори в идните няколко месеца. Дипломат номер едно на ЕС посочва, че радостта сред младите иранци относно подписването на сделката е дала добро основание на Запада да храни надежди, че може да се изгради нова регионална рамка. Според нея тази радост на младите иранци е напомнила, че споразумението е било инвестиция в бъдещите поколения, които ги чака различно бъдеще. За да разсее регионалните и глобалните опасения за сделката, Могерини припомня, че преговорите са отнели толкова дълго време, за да може да се постигне силно споразумение, което да бъде подложено на проверка по всяко време. "Това е сделка, която беше направена така, че да издържи на изпитанието на времето. Това е добра сделка и няма интерпретации за различни тълкувания и съмнения във връзка с нея. Това е сделка, която, когато бъде приложена напълно, ще ни позволи да изградим доверие и ще положи основите на нова връзка", уверява дипломат номер едно на ЕС. "Нашите споделени интереси обаче отиват отвъд икономиката", казва ръководителката на европейската дипломация. "Няма нищо по-обезпокояващо за "Ислямска държава" (ИД) от сътрудничеството между Запада и мюсюлманския свят", пише Могерини. Тя припомня, че подобно сътрудничество е предизвикателство към риториката за сблъсък между цивилизациите, който тази групировка се опитва да съживи. "Един съюз между цивилизациите може да бъде нашето най-мощно оръжие в борбата срещу тероризма", уверява Могерини. "Тук обаче не става дума само за ИД. Целият Близък изток е обхванат от хаос", отбелязва Могерини и допълва, че е нужно да се рестартират политически процеси, които да сложат край на войните. "Трябва да върнем всички регионални сили обратно на масата на преговорите и да спрем избиването на хора. Сътрудничеството между Иран и неговите съседи и цялата международна общност може да открие безпрецедентни възможности за мир в региона, като се почне от Сирия, Йемен и Ирак", отбелязва Могерини и допълва, че нито една главоблъсканица не може да остане без решение, ако има силна политическа вола, която да преодолее различията.

Рок фест в Аспарухово събира млади дарования

http://www.moreto.net/novini.php?n=296690

Рок фест ще се проведе на 7-8 август в парка на район „Аспарухово“ от 17.00 часа и за двата дни., научи Moreto.net. “WILD CHILD Rock Fest 2015” ще даде поле за изява на млади изпълнители до 20 години. Публиката ще има възможност да се наслади напълно безплатно на разтърсващо рок звучене.

Иззети са бракониерски мрежи от язовир "Тича"

http://pik.bg/иззети-са-бракониерски-мрежи-от-язовир-тича-news372991.html

Иззети са бракониерски мрежи от язовир "Тича"

Инспектори от отдела "Рибарство и контрол-Централен Дунав-Шумен" са иззели шест бракониерски мрежи с обща дължина 450 метра при извършени от тях проверки по суша и вода в тъмната част и светлата част на денонощието на 23 и на 24 юли.

Това съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Бракониерските мрежи са открити в работно положение в района на с.Сушина и "Кьолменския ръкав". Мрежите са иззети с констативен протокол срещу неизвестен извършител и са на съхранение в Шумен.

Близо 2,5 млн. българи живеят под прага на бедност

http://www.vesti.bg/pari/blizo-25-mln.-bylgari-zhiveiat-pod-praga-na-bednost-6040113

Около 2248 лв. са необходими на четиричленно домакинство, за да покрива месечните си разходи

Гъст дим стресна Русе

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895473

Гъст дим и неприятни сладникави миризми стреснаха следобед Русе. Десетки притеснени хора звъняха на тел. 112. Кълбата от пушек се извисяваха най-много в крайбрежната и централната част на града. След няколко часа бялата пелена се разнесе.
Причината е горене на стърнища след жътва в Румъния. Това се виждало с "невъоръжено око от покрива на
Гъст дим и неприятни сладникави миризми стреснаха следобед Русе. Десетки притеснени хора звъняха на тел. 112. Кълбата от пушек се извисяваха най-много в крайбрежната и централната част на града. След няколко часа бялата пелена се разнесе. Причината е горене на стърнища след жътва в Румъния. Това се виждало с "невъоръжено око от покрива на

Запалени стърнища в Румъния обгазиха Русе

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/zapaleni-styrnishta-v-rumyniia-obgaziha-ruse-6040112

РИОСВ-Русе установил, че пушекът е от запалени стърнища в Румъния. Установени са повишени количества серен диоксид, но без да превишават пределно допустимите норми. Опасност за населението няма.

Гъст дим обгърна Русе

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/gyst-dim-obgyrna-ruse-6040112

На телефон 112 и в пожарната са постъпили множество сигнали за дим и миризма

Митов връчи "Златна лаврова клонка" на представителя на УНИЦЕФ за България

http://pik.bg/митов-връчи-златна-лаврова-клонка-на-представителя-на-уницеф-за-българия-news372988.html

Митов връчи "Златна лаврова клонка" на представителя на УНИЦЕФ за България

Министър Даниел Митов награди представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай с грамота и "Златна лаврова клонка". Най-високото отличие на Министерството на външните работи на Република България се връчва на Таня Радочай за нейния личен принос и ползотворна работа за закрила на децата и насърчаване на техните права у нас, както и по повод предстоящото й окончателно отпътуване от страната.

"Представителството на УНИЦЕФ в България допринесе съществено за прилагането на нови модели и подходи за подобряване на детското благосъстояние. Успяхме заедно да създадем благоприятна среда за осъществяване на реформата в областта на грижата за децата в България", заяви външният министър на официалната церемония, която се проведе в МВнР в присъствието на представители на Детския фонд на ООН.

По време на церемонията министър Митов изрази и специалната си благодарност за подкрепата и сътрудничество на организацията по отношение на закрилата и насърчаването на правата на най-уязвимите бежанци – децата , в контекста на засиления миграционен натиск към страната ни. От своя страна Таня Радочай благодари за полученото признание и подчерта, че българският опит в областта на грижите за децата ще бъде използван като пример за добри практики в други страни в техния път към успешно прилагане на политики и програми за децата.

"Сътрудничеството и обменът на идеи между УНИЦЕФ, държавните институции, ЕК и гражданското общество бяха определящи за успешната ми работа в страната ви. Оставам верен приятел и партньор на България и в мое лице винаги ще срещате подкрепа в общата ни кауза за защита и подобряване на благосъстоянието на децата", каза в заключение Таня Радочай.

Одитори отнасят глоба до 10% от приходите си при грешки

http://econ.bg/Новини/Одитори-отнасят-глоба-до-10-от-приходите-си-при-грешки_l.a_i.687609_at.1.html

Одиторските компании може да бъдат глобени с между 2 и 10% от годишните си приходи, ако допуснат грешки при инспекциите на предприятия. Тази промяна...

Плевнелиев: Решението на парламента за референдума не отчита волята на народа

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2581333_plevneliev_reshenieto_na_parlamenta_za_referenduma_ne/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. Това се казва в позиция на държавния глава, разпространена от прессекретариата му....

Калфин: Дава се пълна свобода всеки български граждани да прецени къде да се осигурява за пенсия

http://pik.bg/калфин-дава-се-пълна-свобода-всеки-български-граждани-да-прецени-къде-да-се-осигурява-за-п-news372980.html

Калфин: Дава се пълна свобода всеки български граждани да прецени къде да се осигурява за пенсия

Никой на никого не отнема нито лев с тези текстове – дава се пълна свобода всеки български граждани да прецени къде да се осигурява за пенсия.Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин при дебатите на второ четене за промени в КСО, предаде "Фокус". „В момента тези аргументи на ПФ и БСП нямат смисъл. Дава се право на хората да изберат къде да си приберат парите”, посочи той.

Повод за изказването му бяха изявленията на депутатите от БСП и ПФ Георги Гьоков и Димитър Байрактаров. Гьоков обясни, че въпросът с промяната за осигуряването е дал повод за широка обществена дискусия още през декември. „Още тогава стана ясно, че Министерство на труда и социалната политика не подкрепя прехвърлянето на партидите в Сребърния фонд, както и това, че то е на министъра на финансите. „Доста дълго очаквахме да ни даде обосновка как ще се отрази това и на размера на пенсиите, ако направят гражданите избор. И до днес няма такава обосновка”, подчерта Гьоков.

Видал подписа с "Байерн" и си пожела требъл в първия сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2581322_vidal_podpisa_s_baiern_i_si_pojela_trebul_v_purviia/?ref=rss


Чилийският полузащитник Артуро Видал беше официално представен като ново попълнение на "Байерн" (Мюнхен). 28-годишният играч, който се завръща в Будеслигата след четири сезона в "Ювентус", подписа четири годишен договор. 

"Байерн" ще плати за него около 36 млн. евро, а с бонусите цялата сума може да стане 40 милиона.

"Това е нова стъпка в моята кариера и се надявам да се представя добре тук. Искам да помогна на отбора да спечели много трофеи. В личен план това е една...

Леки отклонения за борсите в САЩ*

http://www.investor.bg/sasht/337/a/leki-otkloneniia-za-borsite-v-sasht-199525/

Пазарът очаква с интерес започващото днес двудневно заседание на Федералния резерв

ГЕРБ обвини Реформаторите за бламирането на президента за референдума

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2581323_gerb_obvini_reformatorite_za_blamiraneto_na_prezidenta/?ref=rss

ГЕРБ обвини Реформаторския блок, които много настояваха за провеждане на референдум по изборните въпроси и дори се подписаха в подписката на инициативния комитет миналата година, за бламирането на президента Росен Плевнелиев и осакатяването на допитването.

По-рано днес парламентът реши референдумът да е само по един въпрос - за електронното дистанционно гласуване.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов нападна Реформаторския блок, че са гласували...

Укротяване на наполеончета. Копелета от гьон

http://web.barometar.net/81092/

А в суматохата, след като се събраха някак 180 гласа, Румяна Бъчварова изтърси: „Днес е хубав ден за българската демокрация“ – както бил казал навремето един шеф на парламента. Не му спомена обаче името – да не би това да направи деня по-малко хубав. Бъчварова е точно от тия младотурци, които смятат, че светът започва […]

Тежка катастрофа на Орлов мост, жена и дете пострадаха (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895467

Тежка катастрофа стана в София на кръстовището на Орлов мост, съобщи
Тежка катастрофа стана в София на кръстовището на Орлов мост, съобщи "Фокус". Има ранени. На мястото на инцидента има линейка и полиция. Движението на автомобили през кръстовището е изключително затруднено, като преминаването отнема 10-15 минути. По-късно стана ясно, че при катастрофата е пострадала жена, съобщиха от пресцентъра на МВР. Около 16.

Тежка катастрофа затрудни движението на Орлов мост, жена пострада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895475

Тежка катастрофа стана в София на кръстовището на Орлов мост, съобщи "Фокус". Има ранени. На място на инцидента има линейка и полиция.
Движението на автомобили през кръстовището е изключително затруднено, като преминаването отнема 10-15 минути.
По-късно стана ясно, че при катастрофата е пострадала жена, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на МВР.
Тежка катастрофа стана в София на кръстовището на Орлов мост, съобщи "Фокус". Има ранени. На място на инцидента има линейка и полиция. Движението на автомобили през кръстовището е изключително затруднено, като преминаването отнема 10-15 минути. По-късно стана ясно, че при катастрофата е пострадала жена, съобщиха за "Фокус" от пресцентъра на МВР.

"Главболгарстрой": Не разрушаваме дюни, снимано е старо свлачище

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2581326_glavbolgarstroi_ne_razrushavame_djuni_snimano_e_staro/?ref=rss


Дюните в лагуната Алепу, която е част от защитената местност Ропотамо, се разрушават, твърди набираща скорост във "Фейсбук" снимка на мястото. Фотосът е с анонимен автор, като се твърди, че зоната зад съществуващия плаж на ваканционния комплекс "Свети Тома", който е собственост на "Главболгарстрой", се терасира с цел да се разшири плажната ивица. По повод снимката в социалната мрежа се организира протест на 1 август от 11 часа. До момента присъствие са заявили 121 души.

"Това е...

Нос Калиакра става арена на новия боливудски филм „Dilwale”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895387

За няколко дни нос Калиакра става арена на снимките на новия боливудски филм „Dilwale
За няколко дни нос Калиакра става арена на снимките на новия боливудски филм „Dilwale", с участието на един от най-известните индийски актьори Шах Рук Хан. Снимките на носа са финалните за филма и са едни от най-ефектните, включващи каскади с коли, панорами с дронове, единият от които е на стойност 93 000 евро, съобщават от община Каварна.

Нос Калиакра става арена на новия боливудски филм „Dilwale”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895448

За няколко дни нос Калиакра става арена на снимките на новия боливудски филм „Dilwale", с участието на един от най-известните индийски актьори Шах Рук Хан. Снимките на носа са финалните за филма и са едни от най-ефектните, включващи каскади с коли, панорами с дронове, единият от които е на стойност 93 000 евро, съобщават от община Каварна.
За няколко дни нос Калиакра става арена на снимките на новия боливудски филм „Dilwale", с участието на един от най-известните индийски актьори Шах Рук Хан. Снимките на носа са финалните за филма и са едни от най-ефектните, включващи каскади с коли, панорами с дронове, единият от които е на стойност 93 000 евро, съобщават от община Каварна.

Гъст пушек обгърна Русе

http://pik.bg/гъст-пушек-обгърна-русе-news372979.html

Гъст пушек обгърна Русе

Гъст пушек затисна Русе в ранните следобедни часове, но опитите на институциите да установят причината засега са неуспешни.

На телефон 112 и в пожарната са постъпили множество сигнали за дим и миризма, но без конкретен източник. Служители от екоинспекцията използваха високите сгради в близост до Дунава, но тъй като пелената от дим бе обхванала почти целия град, не успяха да установят откъде идва пушекът. Според живеещи по високите етажи, задимяването е било най-силно в района на Западна промишлена зона.

От пожарната заявиха, че към тях до този момент са постъпили множество сигнали за въпросното задимяване, но без точна локация за пожар на българска територия и затова пожарните коли стоят по местата си. Огнеборците коментираха, че не е изключено да има запалени сухи треви на територията на съседна Румъния и вятърът да е пренесъл дима към Русе.

При ясно време Дунав мост е видим, но този следобед само смътно можеха да се различат силуетите на ТИР-овете по него. В късния следобед димът постепенно започна да се разнася, като остана само по най-ниските места в града.

Плевнелиев: Всяка партия в НС носи политическа отговорност за действията си

http://pik.bg/плевнелиев-всяка-партия-в-нс-носи-политическа-отговорност-за-действията-си-news372981.html

Плевнелиев: Всяка партия в НС носи политическа отговорност за действията си

Днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители.

Това е мнението на президента Росен Плевнелиев, след като Народното събрание гласува решение да се произведе национален референдум само с единия въпрос на държавния глава, а именно - "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите". За това да има референдум в крайна сметка, гласуваха 131 депутати, 31 бяха "против" и трима се въздържаха.

В позиция, разпространена от прессекретариата на държавния глава се казва, че повече от половин милион български граждани са застанали зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. "Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия", смята Плевнелиев.

Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения. Държавният глава благодари на всички народни представители, които с вота си подкрепиха идеята да бъде чут гласът на народа. 

Жена пострада при тежка катастрофа на "Орлов мост"

http://www.bnews.bg/article-139192

Два леки автомобила са се сблъскали на кръстовището на пл. "Орлов мост".

Как се бави съдебната реформа чрез “ускоряване” и “исторически компромис”

http://offnews.bg/news/n_1/n_538725.html

Анализ на Галина Гиргинова, "Съдебни репортажи" . Лавината от политически събития, съпътстващи преговорите за промените в Конституцията от последната седмица, създадоха поредните митове за широка употреба. И докато „историческият компромис“ на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, бе обект на множество по обем анализи и коментари, то заявката на лидера на ДПС Лютви Местан за „ускоряване“ на съдебната реформа потъна в общата еуфория по събиране на 180-те депутатски подписа под осакатения проект за изменения в Конституцията. Успешната мимикрия на ДПС от категоричен противник на реформите в проводник на “консенсуса” обаче бе лишено от ясно политическо обяснение, което би следвало да отговори за действителния смисъл на поредица събития. Стъпка № 1 – под чертата Добилият известност като правителствен проект за промени в Конституцията (подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ), бе внесен в края на май в парламента. Още преди това обаче от ДПС – партията, чиито кадри последователно завземаха ключови позиции в съдебната власт благодарение на тандема Сотир Цацаров – Георги Колев във Висшия съдебен съвет (ВСС), дадоха ясно да се разбере, че последната дума по конституционните промени ще бъде именно тяхна. Разделителната линия между това какво може и какво не може да се случи в съдебната власт бе поставена в началото на май от депутата от ДПС Четин Казак. След консултации в парламента Казак дешифрира възможните реформи и обозначи партията в полето на привържениците на статуквото в прокуратурата и необозримата власт на главния прокурор над политико-икономическите процеси в държавата. Тогава Казак достатъчно ясно разграничи докъде стига възможният компромис. „За нас е от абсолютно важно под слогана, девиза „независимост на съда“, да не зачеркваме независимостта на съдебната власт. Тоест всякакви инициативи, които целят в името на обособяването на съда като единствения носител на независимостта на съдебната власт и подчиняването на другите две части на съдебната власт на политически влияния, на други възможности за манипулации и подчиненост на изпълнителната власт, за нас са крайно неприемливи“, обясни депутатът от ДПС. По същество под обтекаемите формулировки се проясни категоричният отказ за реформа в прокуратурата. Стъпка № 2 – на шахматната дъска Съвсем естествено след разполагане на силите ясно се очертаха и двата лагера. За следилите процесите в съдебната власт през последните години – изненади нямаше. Асоциацията на прокурорите в България (АПБ), чиито позиции следват официалната линия на ръководството на прокуратурата, обяви, че в последните месеци са внушавали очаквания за реформа в прокуратурата. По-рано същата съсловна организация обяви, че разделянето на ВСС ще доведе до капсулиране на прокурорите и съдии и ще доведе до „прокарване на съмнителни гилдийни интереси“ в колегиите. Официално от АПБ сложиха кръст на реформите на специална конференция на 24 юни, когато обявиха, че промените в Конституцията могат да се приемат единствено от Велико Народно събрание, а предложенията са „законодателна репресия“, която цели да смачка добре работещата прокуратура (теза, която последователно бе лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров и предшествениците му на поста). Именно на конференцията на прокурорите бе парафиран и новият курс на реформата – промени в процесуалните закони, които бяха представени като единствена панацея за отчайващото състояние на правосъдието. Едно съвпадение демаскира общия фронт срещу промените. В рамките на няколко дни служебният премиер проф. Георги Близнашки започна да громи реформата на правосъдния министър Христо Иванов, който бил „лаик“, с тезата, че „изнасилва“ Конституцията, а само ВНС може да приеме предлаганите изменения. Проф. Близнашки междувременно беше обявен за експерт на ДПС във временната комисия за промени в Конституцията, а аргументите му впоследствие почти дословно бяха повторени от Казак. Близнашки бе и лектор на конференцията на Асоциацията на прокурорите, където обяви, че протестите през 2013 г. са избухнали заради „външността на Пеевски“, преповтори идеята (близка и на Сотир Цацаров), че измененията целят да извадят прокуратурата от съдебната власт, за да е уязвима политически и пламенно защити тайния вот при гласуването във ВСС (пункт, който впоследствие отпадна от новия проект за промени в Конституцията по изрично настояване на ДПС и АБВ). Последователно и с еднакви аргументи (за нуждата от Велико Народно събрание) разделянето на ВСС на две колегии бе отречено от подчинения на главния прокурор състав на съвета, както и от Върховния административен съд (ВАС), чийто председател Георги Колев бе избран през първия мандат на ГЕРБ. В становището на ВАС можеха да се видят почти дословно тезите на Близнашки – „част от предвидените промени… създават предпоставки за капсулиране на системата, нейната пълна политическа зависимост, пропорционална на отдалечаването й от принципите за върховенството на закона и правовата държава“, нужда от промени в процесуалните закони, общите събрания на съдиите създавали нов конституционен орган, разделянето на ВСС било възможно само през ВНС и т.н. Основният фактор, с който се съобразяваха всички – главният прокурор Сотир Цацаров, пък отдавна бе сменил тактиката и от пълно отричане на разделянето на ВСС (миналата година) публично вече се изразяваше в най-общ смисъл за реформата. Аргументите му бяха подети от Асоциацията на прокурорите и няколко прокурори в изяви по медиите. На фона на доста агресивните като тон (а според част от юридическата общност – несъстоятелни) възражения на противниците, не бе обърнато почти никакво внимание на официалните становища на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет и Съюза на съдиите, според които пътят на реформата е правилен, но може да бъде и доста по-радикален. Съдиите от ВКС директно свалиха доверието си от настоящия състав на кадровия орган и поискаха много по-кардинална промяна. Съвсем без преувеличение може да се каже, че дискусиите по апелативни райони на промените съвсем ясно излъчиха и още един силен поддръжник на реформите – редовите съдии. Стъпка №3 – АБВ или кой подгрява хедлайнерите В началото на април от партията на Георги Първанов – АБВ организираха форум в Народното събрание за съдебната реформа. Събитието бе уважено от тримата големи – главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС и мнозинството от членове на ВСС. На събитието бе изразена готовност АБВ да внесат своите предложения за изменение на съдебния закон (сред които бе закрепено оставането на ВСС като постоянно действащ орган) и предложиха създаване на Съвет по съдебната реформа (предложение, определено от Цацаров като „изключително конструктивен акт“). Всичко това се случи на фона на започващата масирана атака по идеите на министър Христо Иванов за съдебна реформа. Само няколко дни по-рано група депутати от ГЕРБ начело с подсъдимия Цветан Цветанов внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и на практика бламираха очаквания проект от Министерството на правосъдието. Същевременно главният прокурор Сотир Цацаров в същия ден обяви, че представители на прокуратурата са напуснали работната група по ЗСВ в министерството с мотив, че форматът няма да доведе до „смислен продукт“. Затова съвсем очаквано в началото на миналата седмица лидерът на АБВ Георги Първанов след среща с премиера Бойко Борисов пръв анонсира точките за възпиране на съдебна реформа. “Говорим за свиването на мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да се пита Конституционния съд и редица други неща”, обясни Първанов. Стъпка № 4 – моторът на реформите Ден по-късно ДПС направи и финалния заход, като преформатира окончателно проектотекстовете от Конституцията, по които е възможен историческият консенсус. Условията на АБВ бяха допълнени и от две нови точки, които, според лидера на движението Лютви Местан, ще ускорят реформите. Подкрепата на ДПС бе изтъргувана срещу уговорката, че правителственият проект ще бъде изтеглен, на негово място ще бъде внесен нов проект, но смален и смекчен, а между първо и второ четене депутатите ще се обърнат към Конституционния съд с питане дали промените са възможни. “Аз съм тук с едно ново, убеден съм градивно предложение, което цели първо – реформата да се случи и второ – да се случи ускорено. Не бих се разсърдил, ако в нас видите катализатора на тези реформи, ускорителят”, обяви Местан. На практика обаче вместо обещаното ускорение на съдебната реформа, от ДПС постигнаха точно обратното. С внасянето на нов проект началните срокове за обществено обсъждане (които вече бяха изтекли) започват да текат отново. Така вместо в края на юли парламентът да гласува на първо четене промените в основния закон, това ще се случи през септември. Съмнението, че става въпрос за нелицеприятни договорки и политически пазарлъци бе изразено от председателя на ВКС Лозан Панов, който на въпрос кои партии имат влияние в съдебната власт коментира, че когато пет партии са свързани с правителството, а шеста партия внася предложения и то в “12 без пет”, а час по-късно е готова и с проект, “възникват въпроси.” Стъпка № 5 – всичко коз или на кого е Конституционният съд В края на миналата седмица стана ясно и какви ще са въпросите, зададени от депутатите към КС (който вече два пъти се произнесе в полза на Делян Пеевски) – каква е правната природа на разделения ВСС и нарушава ли се независимостта на съдебната власт чрез съотношението на професионалната и парламентарната квота в прокурорската колегия. По информация на „Съдебни репортажи“ въпросите са оформени от ДПС – да припомним, че именно движението и главният прокурор Сотир Цацаров възроптаха остро срещу вкарването на повече членове от парламентарната квота в прокурорската колегия под предлог, че така държавното обвинение се подчинява на политически интереси. Благовидното решение парламентът да се застрахова срещу приемането на противоконституционните промени обаче не почива на никаква юридическа основа. Професори по конституционно право и конституционни съдии обясниха пред „Съдебни репортажи“, че искането за тълкуване на бъдещи изменения в основния закон би следвало да бъде отхвърлено като недопустимо. От една страна, защото КС не може да обяви за противоконституционни текстове, които не са приети окончателно и на практика не присъстват в правния мир, а от друга страна – защото депутатите могат да се допитват до КС само по процесуални въпроси във връзка с приемането на законопроекта. В Закона за Конституционния съд никъде не фигурира подобна възможност. Според чл. 12 от закона КС дава задължителни тълкувания на Конституцията; произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента; решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органи на местно самоуправление и централните изпълнителни органи. В този смисъл са и две особени мнения на покойния председател на КС съдия Румен Янков, който пише в прословутото Решение 3/2003 (превърнато в последните месеци в основен аргумент против промените, използван от ДПС и съдебната номенклатура): „Ако съдът тълкува сега, последицата ще е очевидна – да внушава как и в какъв състав да действа Народното събрание, ако реши да извърши промени в Конституцията. Но подобен род тълкуване подменя кардинално стойностите – въпросите да се решават не от гласуването в тъмната стая и там от пряко легитимираните да законодателстват, а от конституционна юрисдикция, която да определя априори правилата им за поведение. Оказва се така, че Конституционният съд в ролята на оракул раздава политически индулгенции и запазва статукво“. Две години по-късно съдия Янков доразвива тезата си по Конституционно дело 7/2005, където сочи, че „теорията за “разделението на властите”… е продукт на исторически традиции, субективни нагласи и съдържа неосъществени по нормативен път идеи“. „В този смисъл едно питане от описаното в раздел I – какво трябва да бъде съдържанието и структурата на съдебната власт, а не какво гласи записаното в Конституцията, е от категорията вечни въпроси – тези, на които всеки има самостоятелен отговор и концепция. То може да бъде обсъждано и интерпретирано във всяка насока, но такава интерпретация, която не е нормативна, съдът няма право да извърши“, посочва той. Според съдия Янков се изисква „имащите политическа власт да са единствени съдии на решенията си и те да преценят“ дали и как да законодателстват. „Недопустимо е вместо тях това да стори съдът“, категоричен е той, защото „съдебният активизъм крие риск от тирания (съдиите са несменяеми, с различна политическа нагласа, избрани по окултен за широкото общество начин и не носят политическа отговорност)“. Той отправя и силно послание към колегите си: за да не бъдат принудени от политиците да се произнесат в дадена посока, „единственият изход“ е „съдът да намери сили да остави политиците да вземат легитимното решение. Гаранцията, дали то ще е съобразено с Конституцията, е самата Конституция – решението на Народното събрание за изменение на Конституцията подлежи на съдебен контрол“, пише съдия Янков. Конституционалисти, с които „Съдебни репортажи“ разговаря, подчертаха и друг щрих от битката за запазване на статуквото в съдебната власт. Ако все пак питането на народните представители не бъде отклонено от КС (което бе определено от доц. Кристиан Таков като поредната идея, която която може „да удари неочаквана спирачка на съдебната реформа“), съдът ще трябва да се произнесе в условия на ротация на четирима от съдиите, чиито мандати изтичат. Така отговорът по същество на питането ще се забави, а делото ще бъде разгледано най-рано през ноември. Няма основания да вярваме, че политическите договорки около новите членове на КС (на есен изтичат мандатите на 1/3 от състава на КС – съдии от президентската, парламентарната и съдебната квота) ще изключват избора на съдии по целесъобразност в контекста на висящите въпроси за „тълкуване“ на Конституцията. Няма основания и да се съмняваме в правотата на Таков и за друго – “най-черният сценарий е КС да блокира конституционните изменения (напр. чрез изискване, те да се правят от Велико народно събрание). Тогава ДПС ще се появи цялото в бяло, КС ще е опрал пешкира и ще е целият … да кажем, черен, а ДПС ще е взело поредната си жертва от българските държавни институции в името на съхранената си значимост”.

Затварят напълно Руски паметник за 20 дни

http://frognews.bg/news_95339/Zatvariat-napalno-Ruski-pametnik-za-20-dni/

Затварят напълно Руски паметник за 20 дни. Осигурено е преминаването на автомобили на спешната помощ и пожарни в локалното платно от страната на МВР болница, съобщи зам.-кметът по транспорта на София Любомир Христов.

Парламентът влиза в среднощен режим на работа

http://petel.bg/Parlamentat-vliza-v-srednoshhen-rezhim-na-rabota__121279

Депутатите се готвят да изпълнят твърде амбициозна програма за оставащите три работни дни преди лятната си ваканция. Още тази сутрин...

ЕЦБ разреши възстановяването на работата на гръцката фондова борса

http://econ.bg/Новини/ЕЦБ-разреши-възстановяването-на-работата-на-гръцката-фондова-борса_l.a_i.687607_at.1.html

Европейската централна банка (ЕЦБ) е разрешила възстановяването на работата на гръцката фондова борса в Атина. Това са потвърдили източници от...

МОК призова САЩ да дадат друг кандидат за лятна олимпиада

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2581282_mok_prizova_sasht_da_dadat_drug_kandidat_za_liatna/?ref=rss


След оттеглянето на Бостън президентът на МОК Томас Бах призова САЩ да предложат резервен кандидат за домакинство на олимпийските игри през 2024 г. 

Според няколко члена на изпълкома на МОК двукратният домакин Лос Анджелис би бил перфектният претендент.

Олимпийският комитет на САЩ (USOC) скъса връзките с Бостън в понеделник след месеци на политически спорове, негативни резултати от социологическите проучвания и силна местна опозиция.

Сега USOC може до 15...

Найденова: ВСС подкрепя проекта за промени в Конституцията

http://society.actualno.com/Najdenova-VSS-podkrepja-proekta-za-promeni-v-Konstitucijata-news_487096.html

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова изрази положителната оценка на ВСС за внесения проект за конституционните промени. „Има политическо съгласие. На този етап то изглежда достатъчно, но още при обсъждането ВСС подкрепи принципните позиции залегнали в стратегията на промените”, коментира Найденова пред БТВ. Според нея ВСС одобрява конкретните предложения, които бяха редуцирани с втория внесен законопроект. Найденова допълни, че ВСС смята, че е нужно да

Оградата към плаж Алепу ще бъде премахната до часове, обеща Павлова

http://society.actualno.com/Ogradata-kym-plaj-Alepu-shte-byde-premahnata-do-chasove-obeshta-Pavlova-news_487097.html

Апелираме кметът на община Созопол да обезопаси пътя към плаж Алепу, не да го затваря. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред БТВ, във връзка с поставената бариера на пътя за плаж Алепу разположен между курортите Созопол и Приморско. „Лично министър-председателят се намеси и настоя след дълъг разговор с кмета на община Созопол бариерата да бъде незабавно премахната. Буквално в следващите часове ще бъде премахната. Този плаж е неохран

2000 имигранти опитали да минат през тунела под Ламанша

http://europe.actualno.com/2000-imigranti-opitali-da-minat-prez-tunela-pod-Lamansha-news_487099.html

Около 2000 имигранти са се опитали да влязат в Евротунела от страната на френския град Кале миналата нощ в отчаян опит да достигнат Великобритания, минавайки под Ламанша, съобщава AFP. „Това е най-мащабният опит за нахлуване през изминалия месец и половина“, заяви говорител на „Евротунел“. Управата на Евротунела всекидневно се бори срещу често завършващите фатално опити на имигрантите да достигнат Великобритания.

ОССЕ документира продължаващи обстрели в Източна Украйна, наблюдател от организацията е ранен

http://www.moreto.net/novini.php?n=296672

Наблюдатели на ОССЕ продължават да отчитат нарушения на примирието в Източна Украйна. Те са станали свидетели на атака от проруските сепаратисти срещу позиции на украинските военни при град Счастье на територията на самопровъзгласилата се „Луганска народна република”.

След намесата на Борисов: Махнаха огражденията на плажа край Дюни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895400

Огражденията на плажа между ваканционните селища Дюни и Св.Тома са махнати току що, научи 24 часа.
Кметът на Созопол Панайот Рейзи потвърди информацията.
Огражденията на плажа между ваканционните селища Дюни и Св.Тома са махнати току що, научи 24 часа. Кметът на Созопол Панайот Рейзи потвърди информацията. "Всички заграждения са премахнати, ивицата е свободна", каза кметът. Мястото, известно като "шофьорския плаж" отново е достъпно за туристи с автомобили, които плажуват там.

Плевнелиев не остана доволен от решението на НС да редуцира референдума до един единствен въпрос

http://www.cross.bg/glava-reshenie-plevneliev-1475118.html

/КРОСС/Президентът остана разочарован от решението на НС на референдума през октомври към гражданите да бъде отправен само един от предложените от него три въпроса за изборното законодателство. От пресслужбата на държавния глава съобщиха: Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната. Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия. Държавният глава вярва, че на предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения. Държавният глава благодари на всички народни представители, които с вота си подкрепиха идеята да бъде чут гласът на народа.

Плевнелиев: Решението на парламента за референдума не отчита волята на българския народ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895381

Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на
Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на

Лондон налага мерки срещу купуването с „мръсни“ пари

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/london-nalaga-merki-sreshtu-kupuvaneto-s-mrysni-pari-6040110

Страната не трябва да бъде „убежище за мръсни пари от цял свят“, заяви премиерът Дейвид Камерън

Голяма част от Сливен остава без вода

http://pik.bg/голяма-част-от-сливен-остава-без-вода-news372967.html

Голяма част от Сливен остава без вода

Дейностите по водния цикъл тази седмица са по завършването на настилки от първостепенната улична мрежа, включвания към основни профили и завършването на дейности по Главен клон 1, захранващ водопровод на „висока зона”, съобщи заместник-кметът инж. Иван Манчев. В кв. „Комлука” се работи по последния участък от реконструкцията на Гл. клон 1, намиращ се на ул. „Борис Търновски”.  Там ще се работи в сряда по изграждането на временна връзка.

Манчев напомни, че по тази причина водоподаването в Сливен утре, 29 юли, ще бъде спряно.

От ВиК уточниха, че от 08. 00 часа до 24.00 часа вода няма да има в квартал "Клуцохор" - блоковете и улиците на запад от улица "Тракия", кварталите "Комлука", "Звездите", "Република", "Кольо Фичето", "Ново село", "Българка", "Сини камъни", част от вилна зона - местност "Дюлева река", местност "Андреева чешма"

При възможност водоподаването ще бъде възстановено по-рано.

 

Плевнелиев: Решението на НС за референдума не отчита волята на народа

http://offnews.bg/news/n_1/n_538718.html

Днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в позиция по повод гласуването в парламента на въпросите за референдума за изборните правила.  Депутатите гласуваха самостоятелно трите въпроса, предложени от Плевнелиев, и приеха да се проведе референдум само с един от тях.  „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври. "Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на референдум по три въпроса от съществено значение не само за изборния процес, а и за демократичното развитие на страната", се казва още в позицията, разпространена от прессекретариата на президента. "Конституцията ясно определя ролята и отговорностите на всеки, за да работи пряката демокрация. Крайното решение е на Народното събрание и всяка една от политическите сили, представени в него, носи политическа отговорност за своите действия", допълва Плевнелиев. "На предстоящия референдум българските граждани ще покажат чрез своята активност, че тяхното мнение е важно и че те искат да бъдат активен участник във вземането на важните за страната решения", казва още Плевнелиев, като благодари на всички народни представители, които с вота си са подкрепили "идеята да бъде чут гласът на народа".

Плевнелиев: Решението на парламента за референдума не отчита волята на българския народ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895392

Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на
Президентът Росен Плевнелиев счита, че днешното решение на Народното събрание не отчита в пълна степен заявената воля на българския народ да определи правилата, по които избира своите представители. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Повече от половин милион български граждани застанаха зад необходимостта от провеждане на

100 декара дъбова гора горят край Бобошево

http://www.bnews.bg/article-139190

На място вече има 5 екипа от пожарната, 20 горски служители на Югозападното предприятие и специализиран автомобил на Горско стопанство „Дупница”.

Павлова: И надзорът на безплатното саниране е подплатен финансово

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895384

Всички дейности по програмата за саниране, обновяване и енергийна ефективност на сгради, са подплатени финансово, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред медиите, цитирана от Фокус.
Вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков съобщи,
Всички дейности по програмата за саниране, обновяване и енергийна ефективност на сгради, са подплатени финансово, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред медиите, цитирана от Фокус. Вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков съобщи,

Приключи петото издание на Еко Феста на Узана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895378

Приключи петото поредно издание на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“, организиран от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово. Той се проведе между 24 и 26 юли в местността Узана над Габрово.
Приключи петото поредно издание на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“, организиран от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово. Той се проведе между 24 и 26 юли в местността Узана над Габрово.

Павлова: И надзорът на безплатното саниране е подплатен финансово

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895368

Всички дейности по програмата за саниране, обновяване и енергийна ефективност на сгради, са подплатени финансово, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред медиите, цитирана от Фокус.
Вчера пред
Всички дейности по програмата за саниране, обновяване и енергийна ефективност на сгради, са подплатени финансово, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред медиите, цитирана от Фокус. Вчера пред "Сега" изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков съобщи,

В Куманово пак се гърми, един убит и друг ранен

http://frognews.bg/news_95338/V-Kumanovo-pak-se-garmi-edin-ubit-i-drug-ranen/

Най-малко един човек загина днес при стрелба в македонския град Куманово, предаде местна медия. Инцидентът е станал в район, населен с етнически албанци.

Продължават усилията за окончателното потушаване на пожара в Рила

http://www.mediapool.bg/prodalzhavat-usiliyata-za-okonchatelnoto-potushavane-na-pozhara-v-rila-news237225.html

Работата по окончателното потушаване на пожара в Рила продължи за пети пореден ден във вторник. Най-сложният участък е в района на река Друшлявица, където има тлеене в голяма дълбочина. В гасенето участват пожарникари, военни, горски служители, доброволци. Не се е наложило включването на летателна техника. Военнослужещите са разделени на две групи. Първата от тях действа на западния фланг на пожара, където са локализирани 4 отделни огнища. Втората група, разположена на източния фланг, в условията на падащи и тлеещи дървета и камъни, изгражда просеки в гората с цел възпрепятстване преминаването на пожара на юг. 40-годишен мъж е настанен в реанимацията на болницата в Благоевград, след като е обгазен при потушаването на пожара. По предварителна информация той е служител на Национален парк "Рила". В сряда работата по потушаването на пожара се очаква да продължи.

Ще опазите дръвчетата с редовни третирания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4894997

Борбата срещу цилиндроспориозата се води чрез агротехнически и химически мерки.
Важно мероприятие е заораването на окапалите листа наесен в големите насаждения, с цел да се намали източникът на инфекция, а в малките градини и около единичните дървета, те могат да се събират и изгарят.
Целия материал четете в
Борбата срещу цилиндроспориозата се води чрез агротехнически и химически мерки. Важно мероприятие е заораването на окапалите листа наесен в големите насаждения, с цел да се намали източникът на инфекция, а в малките градини и около единичните дървета, те могат да се събират и изгарят. Целия материал четете в "Български

Десислава Атанасова: Нова коалиция застана срещу ГЕРБ, президента и народа

http://www.cross.bg/gerb-naroda-atanasova-1475117.html

/КРОСС/Нова коалиция срещу ГЕРБ, президента и народа съзря депутатката от ГЕРБ Десислава Атанасова в начина, по който партиите гласуваха по внесените от държавния глава въпроси за референдум за изборното законодателство.  Преди минути се оформи необяснима коалиция - Реформаторски блок + ДПС + БСП + Патриотичен фронт срещу ГЕРБ, президента и гласа на народа за мажоритарен избор за народни представители и задължително гласуване, написа в профила си във Фейсбук Атанасова непосредствено след като парламентът отхвърли два от трите въпроса на Росен Плевнелиев. През октомври мислете за кого ще гласувате, предупреди избирателите тя.    

Приключи петото издание на Еко Феста на Узана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895371

Приключи петото поредно издание на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“, организиран от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово. Той се проведе между 24 и 26 юли в местността Узана над Габрово.
Приключи петото поредно издание на ЕкоФест „Зелените идеи в действие“, организиран от Фондация ТАЙМ – Екопроекти с финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда и Община Габрово. Той се проведе между 24 и 26 юли в местността Узана над Габрово.

Фото-пленер документира най-доброто от Фестивала на хвърчилата във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=296678

Фото-пленер за репортажна и художествена фотография ще се проведе в рамките на тазгодишното издание на Фестивала на хвърчилата във Варна, който ще се състои на 15-ти август на плажа в Аспарухово, съобщават организаторите. Участниците в пленера ще имат възможност да снимат всички събития по време на феста.

Осъдиха на разстрел Сейф ал Ислам (обзор)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895364

Синът на Кадафи не беше в залата, слуша по видеовръзка
Либийски съд осъди на смърт чрез разстрел най-известния син на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. Той беше главният посредник в драмата с българските медицински сестри в Либия.
Още осем приближени на убития преди 4 години Кадафи са осъдени на екзекуция в Триполи по обвинение във военни
Синът на Кадафи не беше в залата, слуша по видеовръзка Либийски съд осъди на смърт чрез разстрел най-известния син на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам. Той беше главният посредник в драмата с българските медицински сестри в Либия. Още осем приближени на убития преди 4 години Кадафи са осъдени на екзекуция в Триполи по обвинение във военни

ЕЦБ одобри план за възобновяване на работата на Атинската фондова борса

http://www.cross.bg/borsa-atina-turgoviyata-1475116.html

/КРОСС/ Европейската централна банка (ЕЦБ) одобри план за възобновяване на работата на фондовата борса в Атина, съобщи за агенция Ройтерс служител на Атинската борса. Според него обаче ще бъдат наложени ограничения за търговията на местните инвеститори след едномесечното принудително спиране на работата на гръцкия фондов пазар. Търговията в Атина ще бъде възобновена, след като гръцкото финансово министерство издаде министерско постановление по въпроса, допълни служителят на борсата, като не е изключено търговията да бъде подновена още утре (сряда). ЕЦБ даде своето одобрение и одобри плана, който предвижда ограничения за гръцките инвеститори, каза неназованият служител на Атинската борса пред агенция Ройтерс. Агенция Блумбърг също съобщи, че ЕЦБ е дала "зелена светлина" за възстановяване на търговията на Athens Stock Exchange (ASE). Борсата в Атина остава затворена от 29-и юни насам, като към тази дата основният фондов индекс Athex Composite index беше с 16% под неговия връх за настоящата година, достигнат през февруари.  

Тежка катастрофа стана на Орлов мост, ранена е жена

http://pik.bg/тежка-катастрофа-стана-на-орлов-мост-ранена-е-жена-news372968.html

Тежка катастрофа стана на Орлов мост, ранена е жена

Тежка катастрофа блокира движението на Орлов мост. Две коли са се блъснали. Има една пострадала жена, която е закарана в болница, съобщиха за ПИК от пресцентъра на МВР. 

Шофиране с превишена скорост или неправилно изпреварване - това са основните версии, по които работаят разследващите в момента. 

Катастрофата е станала към 16.30 ч.  на кръстовището на Орлов мост. На мястото на инцидента има линейка и полиция.

Движението на автомобили беше изключително затруднено. Преминаването на кръстовището отнемаше около 15 минути. Движението вече е нормализирано.

Тежка катастрофа стана на Орлов мост, има ранени

http://pik.bg/тежка-катастрофа-стана-на-орлов-мост-има-ранени-news372968.html

Тежка катастрофа стана на Орлов мост, има ранени

Тежка катастрофа е станала в София, на кръстовището на Орлов мост, съобщи радио "Фокус". По думите му има ранени. На място на инцидента има линейка и полиция.

Движението на автомобили през кръстовището е изключително затруднено, като преминаването отнема 10-15 минути.

Официална информация от полицията все още няма. 

Чавдар Трифонов: Най-важната отговорност на кмета е сигурността в града

http://web.barometar.net/81090/

„Във Варна изчезна усещането за сигурност, а това е най-важната отговорност на кмета. Неоходима е активна работа между общината и гражданските организации, които да сигнализират при нарушения на обществения ред.” Това заяви независимият кандидат за кмет Чавдар Трифонов по време на среща днес с председателите на пенсионерските организации във Варна – Българската асоциация на пенсионерите, […]

Кметът на Созопол сам звъннал на Борисов за оградата. Премиерът казал: Махай я

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895346

В момента служители на община Созопол премахват оградата, поставена миналата събота на стария път за Приморско, съобщи за
В момента служители на община Созопол премахват оградата, поставена миналата събота на стария път за Приморско, съобщи за "Дневник" пресаташето на общинската администрация Петя Димитрова. "Нужно ни е време. Не може да стане веднага. Няма как Бойко Борисов да напише във фейсбук, че е говорил с кмета на Созопол и оградата вече да я няма", заяви тя.

Референдумът през есента – само с един въпрос

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/referendumyt-prez-esenta-samo-s-edin-vypros-6040111

На днешното си извънредно заседание депутатите окончателно решиха, че референдумът ще се проведе в един ден с местните избори – 25 октомври

Как се бави съдебната реформа чрез "ускоряване" и "исторически компромис"

http://www.mediapool.bg/kak-se-bavi-sadebnata-reforma-chrez-uskoryavane-i-istoricheski-kompromis-news237224.html

Лавината от политически събития, съпътстващи преговорите за промените в Конституцията от последната седмица, създадоха поредните митове за широка употреба. И докато "историческият компромис" на съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, бе обект на множество по обем анализи и коментари, то заявката на лидера на ДПС Лютви Местан за "ускоряване" на съдебната реформа потъна в общата еуфория по събиране на 180-те депутатски подписа под осакатения проект за изменения в Конституцията. Успешната мимикрия на ДПС от категоричен противник на реформите в проводник на "консенсуса" обаче бе лишено от ясно политическо обяснение, което би следвало да отговори за действителния смисъл на поредица събития. Стъпка № 1 – под чертата Добилият известност като правителствен проект за промени в Конституцията (подкрепен от ГЕРБ, РБ, ПФ) бе внесен в края на май в парламента. Още преди това обаче от ДПС – партията, чиито кадри последователно завземаха ключови позиции в съдебната власт благодарение на тандема Сотир Цацаров – Георги Колев във Висшия съдебен съвет (ВСС), дадоха ясно да се разбере, че последната дума по конституционните промени ще бъде именно тяхна. Разделителната линия между това какво може и какво не може да се случи в съдебната власт бе поставена в началото на май от депутата от ДПС Четин Казак. След консултации в парламента Казак дешифрира възможните реформи и обозначи партията в полето на привържениците на статуквото в прокуратурата и необозримата власт на главния прокурор над политико-икономическите процеси в държавата. Тогава Казак достатъчно ясно разграничи докъде стига възможният компромис. "За нас е от абсолютно важно под слогана, девиза "независимост на съда" да не зачеркваме независимостта на съдебната власт. Тоест всякакви инициативи, които целят в името на обособяването на съда като единствения носител на независимостта на съдебната власт и подчиняването на другите две части на съдебната власт на политически влияния, на други възможности за манипулации и подчиненост на изпълнителната власт, за нас са крайно неприемливи", обясни депутатът от ДПС. По същество под обтекаемите формулировки се проясни категоричният отказ за реформа в прокуратурата. Стъпка № 2 – на шахматната дъска Съвсем естествено след разполагане на силите ясно се очертаха и двата лагера. За следилите процесите в съдебната власт през последните години – изненади нямаше. Асоциацията на прокурорите в България, чиито позиции следват официалната линия на ръководството на прокуратурата, обяви, че в последните месеци са внушавали очаквания за реформа в прокуратурата. По-рано същата съсловна организация обяви, че разделянето на ВСС ще доведе до капсулиране на прокурорите и съдии и ще доведе до "прокарване на съмнителни гилдийни интереси" в колегиите. Официално от АПБ сложиха кръст на реформите на специална конференция на 24 юни, когато обявиха, че промените в Конституцията могат да се приемат единствено от Велико Народно събрание, а предложенията са "законодателна репресия", която цели да смачка добре работещата прокуратура (теза, която последователно бе лансирана от главния прокурор Сотир Цацаров и предшествениците му на поста). Именно на конференцията на прокурорите бе парафиран и новият курс на реформата – промени в процесуалните закони, които бяха представени като единствена панацея за отчайващото състояние на правосъдието. Едно съвпадение демаскира общия фронт срещу промените. В рамките на няколко дни служебният премиер проф. Георги Близнашки започна да громи реформата на правосъдния министър Христо Иванов, който бил "лаик", с тезата, че "изнасилва" Конституцията, а само ВНС може да приеме предлаганите изменения. Проф. Близнашки междувременно беше обявен за експерт на ДПС във временната комисия за промени в Конституцията, а аргументите му впоследствие почти дословно бяха повторени от Казак. Близнашки бе и лектор на конференцията на Асоциацията на прокурорите, където обяви, че протестите през 2013 г. са избухнали заради "външността на Пеевски", преповтори идеята (близка и на Сотир Цацаров), че измененията целят да извадят прокуратурата от съдебната власт, за да е уязвима политически и пламенно защити тайния вот при гласуването във ВСС (пункт, който впоследствие отпадна от новия проект за промени в Конституцията по изрично настояване на ДПС и АБВ). Последователно и с еднакви аргументи (за нуждата от Велико Народно събрание) разделянето на ВСС на две колегии бе отречено от подчинения на главния прокурор състав на съвета, както и от Върховния административен съд (ВАС), чийто председател Георги Колев бе избран през първия мандат на ГЕРБ. В становището на ВАС можеха да се видят почти дословно тезите на Близнашки – "част от предвидените промени… създават предпоставки за капсулиране на системата, нейната пълна политическа зависимост, пропорционална на отдалечаването й от принципите за върховенството на закона и правовата държава", нужда от промени в процесуалните закони, общите събрания на съдиите създавали нов конституционен орган, разделянето на ВСС било възможно само през ВНС и т.н. Основният фактор, с който се съобразяваха всички – главният прокурор Сотир Цацаров, пък отдавна бе сменил тактиката и от пълно отричане на разделянето на ВСС (миналата година) публично вече се изразяваше в най-общ смисъл за реформата. Аргументите му бяха подети от Асоциацията на прокурорите и няколко прокурори в изяви по медиите. На фона на доста агресивните като тон (а според част от юридическата общност – несъстоятелни) възражения на противниците, не бе обърнато почти никакво внимание на официалните становища на Върховния касационен съд, Висшия адвокатски съвет и Съюза на съдиите, според които пътят на реформата е правилен, но може да бъде и доста по-радикален. Съдиите от ВКС директно свалиха доверието си от настоящия състав на кадровия орган и поискаха много по-кардинална промяна. Съвсем без преувеличение може да се каже, че дискусиите по апелативни райони на промените съвсем ясно излъчиха и още един силен поддръжник на реформите – редовите съдии. Стъпка №3 – АБВ или кой подгрява хедлайнерите В началото на април от партията на Георги Първанов – АБВ организираха форум в Народното събрание за съдебната реформа. Събитието бе уважено от тримата големи – главния прокурор Сотир Цацаров, председателите на ВКС и ВАС и мнозинството от членове на ВСС. На събитието бе изразена готовност АБВ да внесат своите предложения за изменение на съдебния закон (сред които бе закрепено оставането на ВСС като постоянно действащ орган) и предложиха създаване на Съвет по съдебната реформа (предложение, определено от Цацаров като "изключително конструктивен акт"). Всичко това се случи на фона на започващата масирана атака по идеите на министър Христо Иванов за съдебна реформа. Само няколко дни по-рано група депутати от ГЕРБ начело с подсъдимия Цветан Цветанов внесоха законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт и на практика бламираха очаквания проект от Министерството на правосъдието. Същевременно главният прокурор Сотир Цацаров в същия ден обяви, че представители на прокуратурата са напуснали работната група по ЗСВ в министерството с мотив, че форматът няма да доведе до "смислен продукт". Затова съвсем очаквано в началото на миналата седмица лидерът на АБВ Георги Първанов след среща с премиера Бойко Борисов пръв анонсира точките за възпиране на съдебна реформа. "Говорим за свиването на мандата на магистратите, говорим за явното гласуване, говорим за възможността всеки път да се пита Конституционния съд и редица други неща", обясни Първанов. Стъпка № 4 – моторът на реформите Ден по-късно ДПС направи и финалния заход, като преформатира окончателно проектотекстовете от Конституцията, по които е възможен историческият консенсус. Условията на АБВ бяха допълнени и от две нови точки, които, според лидера на движението Лютви Местан, ще ускорят реформите. Подкрепата на ДПС бе изтъргувана срещу уговорката, че правителственият проект ще бъде изтеглен, на негово място ще бъде внесен нов проект, но смален и смекчен, а между първо и второ четене депутатите ще се обърнат към Конституционния съд с питане дали промените са възможни. "Аз съм тук с едно ново, убеден съм градивно предложение, което цели първо – реформата да се случи и второ – да се случи ускорено. Не бих се разсърдил, ако в нас видите катализатора на тези реформи, ускорителят", обяви Местан. На практика обаче вместо обещаното ускорение на съдебната реформа, от ДПС постигнаха точно обратното. С внасянето на нов проект началните срокове за обществено обсъждане (които вече бяха изтекли) започват да текат отново. Така вместо в края на юли парламентът да гласува на първо четене промените в основния закон, това ще се случи през септември. Съмнението, че става въпрос за нелицеприятни договорки и политически пазарлъци бе изразено от председателя на ВКС Лозан Панов, който на въпрос кои партии имат влияние в съдебната власт коментира, че когато пет партии са свързани с правителството, а шеста партия внася предложения и то в "12 без пет", а час по-късно е готова и с проект, "възникват въпроси". Стъпка № 5 – всичко коз или на кого е Конституционният съд В края на миналата седмица стана ясно и какви ще са въпросите, зададени от депутатите към КС (който вече два пъти се произнесе в полза на Делян Пеевски) – каква е правната природа на разделения ВСС и нарушава ли се независимостта на съдебната власт чрез съотношението на професионалната и парламентарната квота в прокурорската колегия. По информация на "Съдебни репортажи" въпросите са оформени от ДПС – да припомним, че именно движението и главният прокурор Сотир Цацаров възроптаха остро срещу вкарването на повече членове от парламентарната квота в прокурорската колегия под предлог, че така държавното обвинение се подчинява на политически интереси. Благовидното решение парламентът да се застрахова срещу приемането на противоконституционните промени обаче не почива на никаква юридическа основа. Професори по конституционно право и конституционни съдии обясниха пред "Съдебни репортажи", че искането за тълкуване на бъдещи изменения в основния закон би следвало да бъде отхвърлено като недопустимо. От една страна, защото КС не може да обяви за противоконституционни текстове, които не са приети окончателно и на практика не присъстват в правния мир, а от друга страна – защото депутатите могат да се допитват до КС само по процесуални въпроси във връзка с приемането на законопроекта. В Закона за Конституционния съд никъде не фигурира подобна възможност. Според чл. 12 от закона КС дава задължителни тълкувания на Конституцията; произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на другите актове на Народното събрание, както и на актове на президента; решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерския съвет, както и между органи на местно самоуправление и централните изпълнителни органи. В този смисъл са и две особени мнения на покойния председател на КС съдия Румен Янков, който пише в прословутото Решение 3/2003 (превърнато в последните месеци в основен аргумент против промените, използван от ДПС и съдебната номенклатура): "Ако съдът тълкува сега, последицата ще е очевидна – да внушава как и в какъв състав да действа Народното събрание, ако реши да извърши промени в Конституцията. Но подобен род тълкуване подменя кардинално стойностите – въпросите да се решават не от гласуването в тъмната стая и там от пряко легитимираните да законодателстват, а от конституционна юрисдикция, която да определя априори правилата им за поведение. Оказва се така, че Конституционният съд в ролята на оракул раздава политически индулгенции и запазва статукво". Две години по-късно съдия Янков доразвива тезата си по Конституционно дело 7/2005, където сочи, че "теорията за "разделението на властите"… е продукт на исторически традиции, субективни нагласи и съдържа неосъществени по нормативен път идеи". "В този смисъл едно питане от описаното в раздел I – какво трябва да бъде съдържанието и структурата на съдебната власт, а не какво гласи записаното в Конституцията, е от категорията вечни въпроси – тези, на които всеки има самостоятелен отговор и концепция. То може да бъде обсъждано и интерпретирано във всяка насока, но такава интерпретация, която не е нормативна, съдът няма право да извърши", посочва той. Според съдия Янков се изисква "имащите политическа власт да са единствени съдии на решенията си и те да преценят" дали и как да законодателстват. "Недопустимо е вместо тях това да стори съдът", категоричен е той, защото "съдебният активизъм крие риск от тирания (съдиите са несменяеми, с различна политическа нагласа, избрани по окултен за широкото общество начин и не носят политическа отговорност)". Той отправя и силно послание към колегите си: за да не бъдат принудени от политиците да се произнесат в дадена посока, "единственият изход" е "съдът да намери сили да остави политиците да вземат легитимното решение". "Гаранцията, дали то ще е съобразено с Конституцията, е самата Конституция – решението на Народното събрание за изменение на Конституцията подлежи на съдебен контрол", пише съдия Янков. Конституционалисти, с които "Съдебни репортажи" разговаря, подчертаха и друг щрих от битката за запазване на статуквото в съдебната власт. Ако все пак питането на народните представители не бъде отклонено от КС (което бе определено от доц. Кристиан Таков като поредната идея, която която може "да удари неочаквана спирачка на съдебната реформа"), съдът ще трябва да се произнесе в условия на ротация на четирима от съдиите, чиито мандати изтичат. Така отговорът по същество на питането ще се забави, а делото ще бъде разгледано най-рано през ноември. Няма основания да вярваме, че политическите договорки около новите членове на КС (на есен изтичат мандатите на 1/3 от състава на КС – съдии от президентската, парламентарната и съдебната квота) ще изключват избора на съдии по целесъобразност в контекста на висящите въпроси за "тълкуване" на Конституцията. Няма основания и да се съмняваме в правотата на Таков и за друго – "най-черният сценарий е КС да блокира конституционните изменения (напр. чрез изискване, те да се правят от Велико народно събрание). Тогава ДПС ще се появи цялото в бяло, КС ще е опрал пешкира и ще е целият… да кажем, черен, а ДПС ще е взело поредната си жертва от българските държавни институции в името на съхранената си значимост". * Mediapool препечатва анализа без редакторска намеса и със съгласието на специализирания сайт "Съдебни репортажи".

Инж. Дамян Дамянов: Около 100 декара дъбова гора горят край град Бобошево

http://pik.bg/инж-дамян-дамянов-около-100-декара-дъбова-гора-горят-край-град-бобошево-news372971.html

Инж. Дамян Дамянов: Около 100 декара дъбова гора горят край град Бобошево

Около 100 декара дъбова гора горят край град Бобошево. Това каза за "Фокус" директорът на Югозападно държавно предприятие инженер Дамян Дамянов.

„Пожарът е от дясната страна на град Бобошево. Вижда се и от главен път Е-79”, уточни той. „Там има един югоизточен склон, на който в момента горят около 100 дка, основно дъбова гора с малко участие и на черен бор”, допълни инж. Дамянов.

„На място вече има 5 екипа от пожарната, 20 горски служители на Югозападното предприятие и специализиран автомобил на Горско стопанство „Дупница”. Очаква се да пристигнат и булдозер и водоноски, които ще помогнат за заливането на горящия участък”, информира инж. Дамянов. Той заяви, че няма опасност за населените места в близост до пожара и районът е обезопасен.

По думите му, най-вероятната причина за възникване на пожара отново е човешко безхаберие. „В дясно от това място има земеделски ниви, най-вероятно те са ожънати и е запалено стърнище”, обясни инж. Дамянов.

Новият треньор на "Ботев" подписа договор само за 6 месеца

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2581293_noviiat_trenyor_na_botev_podpisa_dogovor_samo_za_6/?ref=rss


"Ботев" (Пловдив) представи официално новия си старши треньор Ермин Шиляк. 42-годишният словенец подписа договор само за шест месец с опция за удължаването му с още една година. 

Шиляк заменя на поста Петър Пенчев, който беше уволнен след загубата от "Монтана" с 0:6 в събота. 

"Идвам в Ботев да се докажа. Аз съм млад специалист, амбициран съм да работя. Кариерата ми като футболист беше доста добра, искам да продължа това и в треньорското поприще. Надявам се да предам това...

Журналисти разкриха: Проектът "Скопие 2014" е струвал 560 млн. евро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895338

Проектът
Проектът "Скопие 2014" - реновирането на центъра на македонската столица - е струвал около 560 млн. евро, показва разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), цитирано от "Капитал". Цената на всички нови 132 постройки, измежду които няколко десетки статуи, фасади и цели нови сгради в псевдобароков стил,

Журналисти разкриха: Проектът "Скопие 2014" е струвал 560 млн. евро

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895347

Проектът "Скопие 2014" - реновирането на центъра на македонската столица - е струвал около 560 млн. евро, показва разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), цитирано от "Капитал".
Цената на всички нови 132 постройки, измежду които няколко десетки статуи, фасади и цели нови сгради в псевдобароков стил,
Проектът "Скопие 2014" - реновирането на центъра на македонската столица - е струвал около 560 млн. евро, показва разследване на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), цитирано от "Капитал". Цената на всички нови 132 постройки, измежду които няколко десетки статуи, фасади и цели нови сгради в псевдобароков стил,

Цацаров увери: Указанията за обвинението на Бисеров са спазени

http://www.moreto.net/novini.php?n=296689

Всички указания, които са дадени от съда по отношение на обвинението срещу Христо Бисеров, са изпълнени. В това увери преди заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров, след като стана ясно, че поправеният обвинителен акт е внесен в съда.

Църквата се обяви против крематориум в Добрич

http://www.cross.bg/krematoriym-dobrich-grobishtniya-1475114.html

/КРОСС/На проведеното заседание на Общински съвет - Добрич, свещеници се обявиха срещу една от докладните - за изграждане на крематориум. Становището на отците доведе до предложение в залата за отлагане на точката от дневния ред, което бе прието с мнозинство. Според докладната записка добричките парламентаристи трябваше да обсъдят и гласуват предложение за откриване на процедура за отдаване на концесия за 35 г. на терен за изграждане на крематориум, информира "Стандарт". В рамките на сесията обаче свещениците Георги Дочев от храм „Св. Димитър" и Велико Великов от храм „Света Троица", които присъстваха на заседанието, заявиха, че Българската православна църква отхвърля кремирането и допълниха, че ако преди смъртта си човек е пожелал да бъде кремиран, то не може да се извърши опело. Двамата отци заявиха още, че в Митрополията във Варна няма информация за такова съоръжение на територията на Добричка духовна околия, а отец Велико коментира, че ако кремирането е по-евтино, то може да бъде предпочитано от много хора. Кметът Детелина Николова опита да убеди божите хора, че по казуса са водени разговори с Митрополията и предложението се внася, защото в Гробищния парк в Добрич се изчерпват местата за покойници. В докладната бе предложено концесията за строителство да е за крематориум със застроена площ до 400 кв

Предложеният от президента референдум ще бъде само с един въпрос

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/predlojeniiat-ot-prezidenta-referendum-shte-byde-samo-s-edin-vypros-199522/

Българите няма да могат да се произнесат дали част от депутатите да се избират мажоритарно и дали да се гласува задължително

Плевнелиев тръгна към втори мандат и днес го загуби!

http://www.bnews.bg/article-139188

Депутатът от БСП Георги Божинов определи като популистки хода на президента да прокара референдума, идвайки днес в парламента..

СК по художествена гимнастика в София ще се проведе на 14-16 август

http://pik.bg/ск-по-художествена-гимнастика-в-софия-ще-се-проведе-на-14-16-август-news372965.html

СК по художествена гимнастика в София ще се проведе на 14-16 август

Между 14 и 16 август столичната зала "Арена Армеец" ще приеме за поредна година елита на художествената гимнастика в турнир от Световната купа. Официалната пресконференция на организаторите преди началото на надпреварата ще се проведе на 6 август от 11:00 часа в Пресклуб България, а освен това са предвидени още две срещи на медиите с победителките в отделните състезания. На 15.08 от 16:30 на въпроси ще отговорят призьорките в многобоя при жените, а от 18:30 – капитаните на първите три състава в надпреварата при ансамблите.

Желаещите да отразяват Световната купа трябва да подадат заявки за акредитации /име, фамилия, медия и длъжност/ на имейл ivanova.kv@bnr.bg. Краен срок за подаване на заявките е 01.08.2015 година. Готовите акредитации ще се получават на официалната пресконференция или на 12.08 в пресцентъра на състезанието в зала "Арена Армеец" по време на международния турнир съпътстващ Световната купа.

Опит за убийство в центъра на София!

http://petel.bg/Opit-za-ubiystvo-v-tsentara-na-Sofiya-__121278

Циганин, въоръжен с ножица, прободе жена, направила му забележка. Кървавият инцидент е станал в ранния следобед в градинката на храм „Св....

Няколко души бяха ранени при стрелба в хотел в Барселона

http://europe.actualno.com/Njakolko-dushi-bjaha-raneni-pri-strelba-v-hotel-v-Barselona-news_487095.html

Няколко души са пострадали при стрелба в хотел в испанския град Барселона, съобщи El Pais. Стрелците са двама души, които са проникнали в хотел "Силкен" на световно известния булевард "Ла Рамбла". Състоянието на един от ранените е особено тежко. Мястото е отцепено от полицията. В момента полицията работи по случая. Показанията на очевидците са противоречиви - едни твърдят,че стрелбата е резултат от спречкване между трима мъже. Други път казват, че всъщност причина за екшъна е дете на бог

Мисия невъзможна: Майки търсят път за детски колички

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4894635

Майки се борят за проходими пътища за детските колички - пишат сигнали до общината, организират протести, дори дават екстравагантни идеи. Целта е да могат по-лесно да разхождат децата си, показа проверка на репортерите на “Труд”.
От няколко дни набира сила фейсбук групата “Път за бебешки колички в София”, като за кратко е събрала над 2700 души.
Майки се борят за проходими пътища за детските колички - пишат сигнали до общината, организират протести, дори дават екстравагантни идеи. Целта е да могат по-лесно да разхождат децата си, показа проверка на репортерите на “Труд”. От няколко дни набира сила фейсбук групата “Път за бебешки колички в София”, като за кратко е събрала над 2700 души.

Gucci се връща към успеха

http://www.investor.bg/stil/348/a/gucci-se-vryshta-kym-uspeha-199521/

Продажбите на луксозната марка са се увеличили с 4,6% през второто тримесечие, макар че анализаторите очакваха те да отбележат спад

Еврокомисията отрече твърденията на Варуфакис, че тройката контролира гръцките данъчни служби

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/07/28/2581285_evrokomisiiata_otreche_tvurdeniiata_na_varufakis_che/?ref=rss


Европейската комисия отрече категорично твърденията на бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис, че кредиторите, които наблюдават прилагането на гръцката спасителна програма, освен това са контролирали данъчните власти в Атина.

Варуфакис заявява това в изтекъл запис от конферентна връзка с инвеститори от Лондон, по време на която той заявява, че тайно е съставял паралелна парична система, което е изисквало хакване на компютрите на министерството му, защото те са били...

Съвременните британки превръщат раждането в шоу

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/syvremennite-britanki-prevryshtat-razhdaneto-v-shou-6040109

Увеличава се броят на младите майки, които превръщат раждането в "групово събитие", като някои от тях водят в болницата антураж от 15 души, сочи ново британско проучване

Украйна е пред "скрита криза" с вътрешно разселените лица

http://www.mediapool.bg/ukraina-e-pred-skrita-kriza-s-vatreshno-razselenite-litsa-news237223.html

Украйна е изправена пред "скрито извънредно положение" заради неуспеха на правителството да планира мерки за близо 1,4 милион души, прогонени от войната в източната част на страната, заради която мнозина се затрудняват да намерят подслон, казват благотворителни организации. Те обвиниха правителството, че нарушава обещанието си да осигури жилища за разселените от конфликта и го приканиха да увеличи усилията си да им помогне. Украйна има сега една от най-многобройните групи вътрешно разселени хора (ВРХ) в света. Някои експерти предупреждават, че кризата с разселването може да продължи години или дори десетилетия. Мнозина от онези, които са избягали от боевете между армията и проруските сепаратисти, са принудени да разчитат на благотворителни организации и доброволчески мрежи за храна, дрехи и подслон. "Хората не са склонни да допускат ВРХ, особено ако имат деца с увреждания", казва майката на три деца Олга Стричина, чийто най-голям син, 24-годишният Денис, страда от епилептични припадъци и умствено увреждане. Семейството, което е избягало от източния град Луганск през септември, е настанено в малка стая в център, управляван от благотворителна организация, в село близо до западния град Лвов, на повече от 1000 км оттам. "Ако не се хранехме тук безплатно, ако трябваше да плащаме за отоплението и услугите, просто не знам как щяхме да оцелеем, защото всичко, което получаваме, отива за скъпи лекарства за Денис", каза Стричина. Над 6500 души са били убити през близо 16-те месеца боеве в източния Донбаски регион, който граничи с Русия. Въпреки че през февруари правителството и сепаратистите договориха прекратяване на огъня, атаките продължават. По оценка на Върховния комисариат на ООН за бежанците по-малко от 5 процента от принудените да напуснат домовете си в резултат на конфликта хора са настанени в одобрени центрове, предназначени за ВРХ. Брокери на недвижими имоти казват, че някои хазяи в Лвов и Киев се възползват от острия недостиг на жилища, като утрояват наемите за ВРХ, а други отказват да дават имотите си под наем на разселени хора, защото не смятат, че те могат да платят, или заради нарастващото негодувание от пристигането на още хора. Украинците в западната част на страната отначало с готовност помагаха на бягащите от войната, казват благотворителните организации. Хората обаче започнали все повече да недоволстват, че техните синове са пращани на фронта на изток, докато младите мъже от изтока бягат в безопасност на запад. Говорителката на Върховния комисариат на ООН за бежанците Нина Сорокопуд описа кризата с разселването като скрито извънредно положение. "Когато някой каже "бежанска криза", хората обикновено си представят бежански лагери, но в Украйна случаят не е такъв. Кризата не се вижда по улиците на Киев или Харков, защото мнозина от разселените са приети от местни жители", каза тя. Комисариатът предупреди, че кризата се влошава и ще са необходими дългосрочни решения за хората, които не могат да се завърнат в домовете си. Според ООН 5 милиона украинци, почти един на всеки девет, се нуждаят от хуманитарна помощ. "Писах над сто имейла на доброволци с молба да помогнат с храна, защото страдаме от глад. Можехме да се храним само по веднъж на два дни", каза Наталия Анджеева, 35-годишна самотна майка с пет деца, която имала малка ферма близо до Луганск, в епицентъра на конфликта. Доброволци помогнали на семейството да избяга и да намери стая в център, управляван от благотворителна организация в село близо до Лвов, но Анджеева няма доходи. Васил Гелбих, ръководител на жилищните субсидии и помощи в отдела за социална защита в Лвов, обвини правителството на президента Петро Порошенко за липсата на адекватна жилищна политика за разселените. "Бихме приели много ВРХ, но не знаем къде могат да отседнат, защото властите не са направили нищо, за да създадат места за тях", каза той. Правителството засега не е коментирало твърденията, че не е успяло да се подготви за кризата с разселените хора. Олександра Сорокопуд, координатор на базираната в Лвов благотворителна организация "Крим Ес О Ес", която помага на избягали от Донбас на изток и Крим на юг, каза, че при отсъствието на национален план местните власти въртят телефони и питат хазяи дали могат да приемат разселени семейства в празни къщи по селата, някои от които според нея са почти необитаеми. Повечето разселени хора искат да живеят в градове, за да се опитат да си намерят работа и да могат да издържат семействата си и да започнат живота си наново, но Сорокопуд заяви, че в селата, където ги пращат, няма почти никаква работа. Благотворителните организации също така разкритикуваха правителствената месечна помощ от 20 долара за ВРХ, определяйки я като капка в морето. "Тези хора нямат домове, защото къщите им са били разрушени. Нямат никакви дрехи, изгубили са работата си. Те нямат нищо. Така че всичко е предизвикателство", каза Евгения Велихо, координатор на "Донбас Ес О Ес" в Киев. По БТА

Откриват жива експозиция с тропически пеперуди в Бургас

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AU1K7t4gP2Q/

На 29 юли 2015г. от 10:30 часа в Природонаучната експозиция на Регионален исторически музей – Бургас (ул. К.Фотинов 30) ще бъде представена лятната експозиция „Живи тропически пеперуди“.  Пъстроцветните красавици от Тропиците пристигнаха в музея преди броени дни в стадий на какавида. Повечето от тях вече разтвориха нежните си криле в музейната градина, която това лято е професионално аранжирана с градинско оборудване и растения, предоставени от Практикер – Бургас и Бургасцвет-90-Танев ЕООД.

Пеперуди от 9 вида ще радват това лято посетителите на музейната „тропическа градина”. Сред екзотичните красавици са любимките от миналата година – синьо морфо, пеперуда сова и сухо листо. В тяхната компания са още пеперудата със „стъклени” крила,африканската пеперуда Луна, изумрудената лястовича опашка, дървесната нимфа и един от представителите на семейството на най-големите пеперуди Атлас.

5000 лв. гаранция за единия от побойниците във Владиславово

http://www.moreto.net/novini.php?n=296682

Красен Николов, един от четиримата мъже обвиняеми по досъдебно производство на III РУП във Варна за съучастие в грабеж, придружен със средна телесна повреда на Юлиян Тасков, извършени през май тази година във варненския квартал "Владислав Варненчик", ще търпи мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Валутни курсове на БНБ за 29 юли 2015 година

http://pik.bg/валутни-курсове-на-бнб-за-29-юли-2015-година-news372961.html

Валутни курсове на БНБ за 29 юли 2015 година

Валутни курсове на БНБ за 29 юли 2015 година EUR 1 1.955830 USD 1 1.768700 JPY 100 1.435680 CZK 100 7.236040 DKK 10 2.621230 GBP 1 2.744250 HUF 1000 6.308720 PLN 10 4.737390 RON 10 4.426960 SEK 10 2.069000 CHF 1 1.845990 NOK 10 2.163050 TRY 10 6.375140 AUD 1 1.288090 CAD 1 1.357370 

Украинка изобрази "Лицето на войната" с гилзи (видео)

http://offnews.bg/news/n_1/n_538709.html

Украинската художничка Дария Марченко показа "Лицето на войната", използвайки 5000 гилзи, които е събрала от бойните полета на страната си през последно време. Изненадващо или не образът, който тя показва, всъщност е на президента на Русия Владимир Путин. Лицето му може да изглежда ту тъжно, ту страшно в зависимост от светлината, която пада върху него.  Очите на Путин са от златни гилзи, защото зад всяка война стоят много пари. Картината е висока 2 метра

Премиера на "Жажда" на Светла Цоцоркова на фестивала в Сан Себастиан

http://pik.bg/премиера-на-жажда-на-светла-цоцоркова-на-фестивала-в-сан-себастиан-news372959.html

Премиера на "Жажда" на Светла Цоцоркова на фестивала в Сан Себастиан

Дебютният пълнометражен игрален филм "Жажда" на режисьорката Светла Цоцоркова ще бъде част от програмата "Нови режисьори (New Directors)" на 63-ото издание на международния филмов фестивал Сан Себастиан (18-26 септември 2015).

Директорът на фестивала Хосе Луис Ребординьо, заедно с директора на Kutxabank днес обявиха филмите, които ще участват в конкурса "New Directors". Международно жури определя носителя на Kutxa New Directors Award, като тази награда е най-сериозната като финансова стойност от всички фестивални награди – 50 000 евро се поделят между режисьора на филма-победител и неговия испански разпространител.

В тази конкурсна програма могат да участват дебютни или втори филми на режисьори, като прожекцията в Сан Себастиан е световна премиера за всеки един от тях, съобщават от София филм фест. Филмът на Светла Цоцоркова беше показан през март на закрита прожекция в рамките на София Мийтингс, подписаха договор със световен разпространител и беше селектиран за участие в Сан Себастиан. Конкурсът "Нови режисьори" ще представи 13 филма.

С тази селекция и с Kutxa New Directors Award фестивалът в Сан Себастиан продължава мисията си да дава шанс и да поддържа надеждите за бъдещето на киното. Миналата година "Урок" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели престижната Kutxa New Directors Award, и след световната си премиера в Торонто и европейската си премиера в Сан Себастиан филмът беше разпространен в много държави в цял свят и спечели десетки награди от международни форуми като Солун, Токио, Варшава, Вилнюс, София, Трансилвания "Урок" е и един от трите филма-финалисти за наградата Lux Prize на Европейския парламент за 2015 година. През 2010 година в конкурса "Нови режисьори" беше представен и дебютния филм на Драго Шолев "Подслон".

И трите филма са били селектирани в програмите на Sofia Meetings, където са се срещнали за първи път със световни селекционери и разпространители. Международният филмов фестивал в Сан Себастиан се провежда всяка година през септември в испанския град Доностия-Сан Себастиан, в баската провинция. От създаването си през 1953 година той е установен като един от най-важните филмови фестивали в света. "Жажда" е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, в копродукция с Омега Филмс.

Светла Цоцоркова е талантлив млад режисьор, чиито късометражни филми са представяни и отличени на много международни фестивали, а филмът й "Живот със София" спечели Наградата Jameson на София Филм Фест през 2004 година. Ролите в "Жажда" се изпълняват от Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор на филма е Веселин Христов, художник - Георги Тодоров, художник на костюмите е Елена Стоянова, композитор Христо Намлиев, звукорежисьори са Валерия Попова и Момчил Божков, продуценти са Надежда Косева и Светла Цоцоркова, Фронт Филм. На добър час на филма и екипа му!

Нов Берлускони? Ренци раздава щедро нравещи се на хората данъчни обещания

http://www.mediapool.bg/nov-berluskoni-rentsi-razdava-shtedro-nraveshti-se-na-horata-danachni-obeshtaniya-news237222.html

Младият италиански премиер звучи много като своя дискредитиран предшественик, когато казва, че може да извърши до три години революция със съкращаване на данъците. Въпреки широкоразпространения скептицзъм, той е твърдо убеден, че може да докаже на своите критици, че грешат. * * * * * * * * * * * Италианският милиардер консерватор Силвио Берлускони е майстор на популистките обещания за намаляване на данъците, което му помогна да спечели парламентарните избори през 2001 и 2008 г. и да ги изгуби на косъм през 2006 и 2013 г. Левоцентристкият му съперник и настоящ премиер Матео Ренци изглежда следва неговия пример, опитвайки се да противодейства на спада на популярността си, обещавайки по-рано този месец да намали данъците с около 50 милиарда долара. Предвидено е реформата да бъде осъществена поетапно през следващите три години, като връхна точка ще е намаляването на подоходния данък през 2018 г., когато се очаква Ренци да се бори за преизбиране, ако неочаквана правителствена криза не наложи свикването на предсрочни избори. Но след като Берлускони не изпълни думата, която даде, италианците изглежда се съмняват в обещанията на настоящия си лидер. Огласено вчера допитване на института ИКСЕ (IXE) показа, че 61 процента от запитаните не вярват обещаващото благополучие данъчно начинание на Ренци да стане факт. Според основателя на мозъчния тръст "Полиси сонар", Франческо Галиети, Ренци заслужава укори за постоянните си импровизации, докато опозиционното Движение "Пет звезди" го обвинява, че "обещава невъзможното". Популистките данъчни маневри, обявени на митинг на Демократическата партия на министър-председателя на 18 юли, последваха тежката загуба на местните избори в края на май и началото на юни, срива на подкрепата в допитванията, скандалите в органите на местната власт и продължаващата криза с мигрантите. "Ситуация като тази в Италия не позволява импровизации. Тя изисква добре обосновани решения. Но се явява Ренци с обещания за значително намаляване на данъците, без да съобщи никакви подробности как точно ще стане това", отбелязва Галиети в бележка. Като цяло една страна може да си позволи да понижи данъците, ако икономиката й е силна, но Италия, с прогнозата за 0,7 процента растеж тази година, не е в такава позиция. Тя може да финансира подобно начинание единствено с цената на още дългове или с орязване на държавните разходи. Управителят на италианската централна банка Иняцио Виско предупреди в петък в интервю за в. "Фольо", че предстои да бъдат взети трудни решения. "Когато намаляваш данъците, трябва да имаш предвид две основни неща. Данъците са необходими за финансиране на услугите. Ако ги намалиш, как ще плащаш за тези услуги? Освен това данъците са необходими, за да се поддържат в ред държавните сметки, за да се избегне по-голям дефицит", каза той. След като в края на 2011 г. беше застрашена от фалит, Италия постигна съществен напредък в поддържането на ред във финансовата си къщичка. За разлика от Франция или Испания, нейният дефицит е под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), но заради разточителността в миналото, държавният й дълг е огромен - надхвърля 135 процента от БВП - и бележи възходяща тенденция от 2008 г. Това означава, че Италия е под наблюдение от страна на Европейския съюз и финансовите пазари, и се очаква да запази дефицита си доста под набелязания праг от 3 процента, за да държи под контрол целия си дълг. Ренци се опитва да постигне известна свобода на действие на този фронт и прогнозите са, че ще заложи на одобрените наскоро европейски регулации за "гъвкавостта", даващи възможност на страните, които се стремят към структурни реформи, да имат малко по-висок дефицит, макар и в рамките на 3-те процента. Това ще освободи известни ресурси за покриване на намалените данъци, но основната част от парите би трябвало да дойде от икономии от държавните разходи, увери миналата седмица министърът на икономиката Пиер Карло Падоан, предупреждавайки, че в противен случай планът на Ренци не би "заслужавал доверие". Правителствата обаче не успяват да намалят средствата в италианския държавен сектор вече поне от 10 години. Последният към днешна дата човек, натоварен с тази задача - икономическият съветник на Ренци Йорам Гутгелд - вече предизвика буря, предлагайки да се съкратят разходите за здравеопазване. След лятната ваканция през август Ренци ще трябва да разкрие картите си на масата, изготвяйки законопроекта за бюджета за следващата година. Междувременно най-младият италиански лидер от времето на Мусолини не се отказва от самохвалството - негова запазена марка. В излизащ през уикенда бюлетин той припомни, че правителството му е прокарало цял куп реформи (включително данъчната отстъпка от 80 евро за нископлатените работници), които мнозина критици обявиха за неприложими. "Искам горещо да благодаря на всички онези, които казват "Никога няма да успееш". Това изречение се превърна в постоянно натякване. И ни носи късмет. Така че благодаря ви", написа Ренци, осмивайки своите опоненти. По БТА

Сбиване между няколко лица на паркинга на хотел в Слънчев бряг

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-Gc8o0u-VBk/

На 25.07.т.г. в Районно управление – Несебър е получено съобщение за скандал, последван от сбиване между няколко лица, осъществени на паркинга на хотел „Тарсис” в Слънчев бряг.
Изпратеният на място полицейски автопатрул установил, че спречкването възникнало между : 25 год. Г.С. и 31- годишната П.И., като последвала намесата и на 25 -годишния С.З. от обкръжението на Г.С.
Г.С. и С.З. нанесли няколко удара на придружаващия П.И. – В.И., който бил приведен в безпомощно състояние.
Своевременно са иззети записи от охранителните камери в близост до местопроизшествието и са установени свидетели на инцидента. Всички участвали в побоя лица са доведени в Районно управление – Несебър и задържани за 24 часа.
На 27.07.2015г. събраните по случая материали са докладвани в Несебърска районна прокуратура и е образувано административно производство по Указа за борба с дребното хулиганство. В резултат на това – на 28.07.т.г. с решение на съдия от Несебърски районен съд на Г.С. е наложена глоба в размер на 500 лв., на С.З. – глоба в размер на 100 лв. по повдигнатите обвинения за извършени нарушения по Указа за борба с дребното хулиганство.

Първо в "24 часа": Галина със 17-те рани от нож се прибра у дома, показа се на снимка със сина си

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895321

Галина Георгиева, която преди три седмици бе на крачка от смъртта, вече е изписана и е в много добро състояние, научи
Галина Георгиева, която преди три седмици бе на крачка от смъртта, вече е изписана и е в много добро състояние, научи "24 часа". 27-годишната жена е напуснала хирургията на МБАЛ още миналата седмица, според хора, които са я виждали, само превръзка на ръката напомняла за кошмара, което преживя на 4 юли.

Ердоган обяви края на мирния процес с кюрдите

http://www.investor.bg/drugi/338/a/erdogan-obiavi-kraia-na-mirniia-proces-s-kiurdite-199520/

Невъзможно е да се преговаря с тези, които атакуват нашето национално единство и братство, заяви турският президент

Предричат на Китай срив като в Ню Йорк през 1929 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895150

Шефът на американската аналитична компания
Шефът на американската аналитична компания "Демарк аналитикс", който предсказа вярно срива на Шанхайската борса през 2013 г., твърди, че в следващите 3 седмици индексът "Шанхай композит" ще падне с още 14%, а ситуацията на борсата ще повтори събитията от Ню Йорк през 1929 г., дали началото на Великата депресия.

Служителите от агенцията за борба с градушките започват тридневен протест

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/07/28/2581278_slujitelite_ot_agenciiata_za_borba_s_gradushkite/?ref=rss


КНСБ предлага Изпълнителната агенция "Борба с градушките" да се преструктурира в държавно предприятие, съобщи БНР. Това ще позволи да се събират допълнителни приходи от земеделски стопани, които искат да бъдат предпазени площите им от щети от градушка. 

От утре служителите на "Борба с градушките" започват тридневен символичен протест в контролните пунктове и във всичките 200 ракетни площадки в страната. Днес изтича крайният срок, в който те очакват от институциите отговор на...

Петролен бос не вижда нередности да празнува в Античния театър в Пловдив

http://www.mediapool.bg/petrolen-bos-ne-vizhda-nerednosti-da-praznuva-v-antichniya-teatar-v-plovdiv-news237221.html

Петролният бос Георги Самуилов не вижда нищо нередно да направи шумно парти в Античния театър след като си е платил на община Пловдив. Случаят взриви социалните мрежи и възмути стотици хора. "Много съм изненадан от големия интерес на медиите. В събитието не виждам нищо нередно. Извинявам се за причиненото неудобство. Не сме направили нищо нередно", каза Георги Самуилов пред Нова телевизия. Той нае Античния театър в Пловдив срещу 2880 лева, за да отпразнува 50-годишния си юбилей и 25 години от създаването на фирмата си. Шумното парти, придружено с чалга и полято обилно с отбрани питиета и мезета, се проведе в събота. Мълчание по скандала от община Пловдив До момента няма официална реакция от община Пловдив по случая. Кметът Иван Тотев не вдига мобилния си телефон. Преди ден директорът на института "Старинен Пловдив" Амелия Гешева заяви, че ще бъде направена проверка и ако се констатират нарушения, ще бъдат наложени санкции. Гешева съобщи, че е било издадено само разрешение за ползване на театъра на юридическо лице, което е за честване на юбилей и фирмена презентация. Остава загадка дали това е новият креативен модел за налагане на "културната" столица на Европа през 2018 г., която в социалните мрежи вече е наречена "европейската чалга столица". Не е ясно и какъв е бил аргументът на Иван Тотев, който ще се бори за втори кметски мандат от ГЕРБ, да разреши тържеството на бизнесмена Георги Самуилов, след като забрани на "Пайнер" да организират концерт в Античния театър. Сега на практика певиците на Митко Димитров шумно огласиха сцената, но за "отбрани бизнесмени". Няма отговор от община Пловдив дали това е честа практика и на какъв принцип става предоставянето на сцената. Бизнесменът: Ще даря пари за Античния тетър Бизнесменът Георги Самуилов обясни, че е имал разрешение от общината да ползва сцената до 3 часа. "Мероприятието започна около 21 часа и завърши около 2:30 часа. Не е било 12 часа да се чуват музики", каза Самуилов. Живеещи наоколо обаче казаха, че чалгата е дънила до 6 часа сутринта. "Предполагам, че съм извършил нарушение. Абсолютно съм сигурен, че съм извършил нарушение с високата музика", почти се разкая за стореното Самуилов. Той обеща да организира благотворителна изложба и да дари парите за подпомагане на Античния театър. Гостите на партито били много сериозни бизнесмени и самият той също популяризирал Античния театър. На въпрос дали е дошла полиция, той отвърна, че предполага, че е дошла.

Съдят двама шофьори в Благоевград за убити дете и мъж на пътя

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895305

Двама шофьори ще бъдат изправени на съд в Благоевград заради катастрофи с двама починали.
Младен К. от гърменското с. Осиково е обвинен, че на 31 юли 2012 г. около 11 часа на третокласен път, в района на Гърмен, е блъснал и убил на място пешеходец. Младен карал
Двама шофьори ще бъдат изправени на съд в Благоевград заради катастрофи с двама починали. Младен К. от гърменското с. Осиково е обвинен, че на 31 юли 2012 г. около 11 часа на третокласен път, в района на Гърмен, е блъснал и убил на място пешеходец. Младен карал "Опел Зафира", собственост на сина му, със скорост 82 км в час.

Неочаквано добра комбинация на кастинга на X Factor

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/neochakvano-dobra-kombinaciia-na-kastinga-na-x-factor-6040102

Георги Арсов и Цецо Кушев обединиха сили, представяйки таланта си в дует по време на кастингите на шоуто

Търсенето на злато спадна до 6-годишно дъно през второто тримесечие

http://www.investor.bg/surovini/365/a/tyrseneto-na-zlato-spadna-do-6-godishno-dyno-prez-vtoroto-trimesechie-199519/

По-ниското търсене в Китай поради ръста на фондовия пазар постави под натиск инвеститорския интерес към жълтия метал

Референдумът наесен - само с един въпрос

http://www.moreto.net/novini.php?n=296685

Парламентът бламира президента Росен Плевнелиев за референдума, който той предложи да се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Депутатите отхвърлиха два от трите въпроса на президента. Народните представители отхвърлиха предложението да се пита народа да се въведе ли мажоритарен вот и да има ли задължително гласуване.

Печатайте повече за по-малко: Brother представя новата серия InkBenefit Plus със система за презареждане на резервоарите с мастило

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4895299

Трите нови модела се отличават със стилен и компактен външен вид, и вградена система за бързо и чисто презареждане
Специалистът в технологиите за печат Brother представи новата си серия от принтери InkBenefit Plus, които ще се появят и в България през юли. Тя включва три нови мастилено-струйни мултифункционални устройства с пестящи пари резервоари
Трите нови модела се отличават със стилен и компактен външен вид, и вградена система за бързо и чисто презареждане Специалистът в технологиите за печат Brother представи новата си серия от принтери InkBenefit Plus, които ще се появят и в България през юли. Тя включва три нови мастилено-струйни мултифункционални устройства с пестящи пари резервоари

ТИР помля кола на пътя за Смолян. Пожарникари режат автомобила, за да извадят шофьора

http://pik.bg/тир-помля-кола-на-пътя-за-смолян-пожарникари-режат-автомобила-за-да-извадят-шофьора-news372950.html

ТИР помля кола на пътя за Смолян. Пожарникари режат автомобила, за да извадят шофьора

Катастрофа е станала след Бачково по пътя за Смолян, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР, предаде Plovdiv24.bg. Сигналът за инцидента е подаден в 15.10 часа. По данни на полицията лек автомобил "Сеат" тръгва да изпреварва ТИР и го засича. В резултат камионът се удря в колата. Няма данни за жертви.

Служители на пожарната се е наложило да използват техника, за да срежат "Сеат"-а и да извадят шофьора му.
 
Предстоят обстойни медицински прегледи, като шофьорът на камиона е със счупен крак.
 
Движението в района е затворено за движение на автомобили.


Ударихме рекорд в потреблението на ток заради климатиците

http://frognews.bg/news_95337/Udarihme-rekord-v-potreblenieto-na-tok-zaradi-klimatitsite/

Заради климатиците отчетоха рекорд в потреблението на ток за последните 15 години. Това е станало днес между 13.00 и 14.00 часа.

От другата година стартират преговори с ЕИБ за нова транспортна програма

http://econ.bg/Новини/От-другата-година-стартират-преговори-с-ЕИБ-за-нова-транспортна-програма_l.a_i.687601_at.1.html

От следващата година стартират преговорите с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за финансиране на нова транспортна програма. Това обявява...

Военни локализираха 4 отделни огнища в Рила

http://pik.bg/военни-локализираха-4-отделни-огнища-в-рила-news372952.html

Военни локализираха 4 отделни огнища в Рила

Модулна група от военно формирование 26400 - Благоевград в състав от 35 военнослужещи и 2 броя специализирана техника продължават и днес да оказват помощ за потушаването на останалите огнища от пожара в Рила.

Военнослужещите са разделени на две групи. Първата от тях действа на западния фланг на пожара, където са локализирани 4 отделни огнища. Втората група, разположена на източния фланг, в условията на падащи и тлеещи дървета и камъни, изгражда просеки в гората с цел възпрепятстване преминаването на пожара на юг.

Военнослужещите са под ръководството на командира на военно формирование 26400 подполковник Иван Иванов и на командира на модулната група капитан Тодор Илиев. Утре участието на военнослужещите в гасенето на пожара продължава под ръководството на капитан Николай Щурков.

Вече избираме къде да се осигуряваме

http://petel.bg/Veche-izbirame-kade-da-se-osiguryavame__121276

Депутатите приеха окончателните промени в Кодекса за социално осигуряване, според които на гражданите се дава избор за допълнително...

Печатайте повече за по-малко: Brother представя новата серия InkBenefit Plus със система за презареждане на резервоарите с мастило

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895290

Трите нови модела се отличават със стилен и компактен външен вид, и вградена система за бързо и чисто презареждане
Специалистът в технологиите за печат Brother представи новата си серия от принтери InkBenefit Plus, които ще се появят и в България през юли. Тя включва три нови мастилено-струйни мултифункционални устройства с пестящи пари резервоари
Трите нови модела се отличават със стилен и компактен външен вид, и вградена система за бързо и чисто презареждане Специалистът в технологиите за печат Brother представи новата си серия от принтери InkBenefit Plus, които ще се появят и в България през юли. Тя включва три нови мастилено-струйни мултифункционални устройства с пестящи пари резервоари

Какво влияние ще окаже Фед върху износителите на суровини

http://www.investor.bg/surovini/365/a/kakvo-vliianie-shte-okaje-fed-vyrhu-iznositelite-na-surovini-199429/

Австралия, Канада, Нова Зеландия, Бразилия и Индонезия очакват действията на американската централна банка, за да разберат накъде ще поемат валутите им

Катастрофа между ТИР и лека кола край Бачково се размина без тежко пострадали

http://asenovgrad.actualno.com/Katastrofa-mejdu-TIR-i-leka-kola-kraj-Bachkovo-se-razmina-bez-tejko-postradali-news_487091.html

Катастрофа блокира временно движението на пътя между Асеновград и Смолян. Сблъскаха се ТИР и лек автомобил, предаде кореспондентът на Actualno.com от Асеновград. Сигналът за произшествието е подаден на телефон 112 от очевидци. Инцидентът настъпи на завой след село Бачково, в посока Смолян. Лек автомобил “Сеат” преминал в насрещната лента и се ударил в ТИР с полуремарке, съобщават от пресцентъра на МВР в Пловдив. Товарният автомобил, от своя страна, се ударил в скат и притиснал колат

Пенсионираме се до 65-годишна възраст към 2037 г. за трета категория труд

http://society.actualno.com/Pensionirame-se-do-65-godishna-vyzrast-kym-2037-g-za-treta-kategorija-trud-news_487093.html

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Това стана факт след приетите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) на второ четене. Право на пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се придобива при навършване на възраст 60 години и 10 месеца от жените и 63 години и 10 месеца от мъжете, предаде БГНЕС. Освен предвиденото плавно увеличение на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените до достигане на 65 години и за двата пол

Рекорд! Отчетоха днес най-голямото потребление на ток за последните 15 г.

http://pik.bg/рекорд-отчетоха-днес-най-голямото-потребление-на-ток-за-последните-15-г-news372941.html

Рекорд! Отчетоха днес най-голямото потребление на ток за последните 15 г.

Днес между 13.00 и 14.00 часа потреблението на ток е било най-голямото за последните 15 години. Така е бил подобрен рекордът за максимален товар на час отпреди три години, каза директорът на Централното диспечерско управление Пламен Герджиков, предаде БНР.

"За последните 15 години статистиката показва, че най-голям летен товар е постигнат през 2012 година - 4 858 мегавата. Днешният товар е с 20 мегавата повече от това, което е постигнато за последните 15 години за един час летен максимален товар", пояснси той 

Земеделка на съд, заради фалшив документ, че не дължи данъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895258

Земеделска производителка от Благоевград е предадена на съд за ползване на документ с невярно съдържание. Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Цветелинка Т. и се очаква насрочване на делото.Жената е обвинена, че на 16 декември 2013 г., пред Областна дирекция на Държавен фонд
Земеделска производителка от Благоевград е предадена на съд за ползване на документ с невярно съдържание. Окръжната прокуратура внесе обвинителен акт срещу Цветелинка Т. и се очаква насрочване на делото.Жената е обвинена, че на 16 декември 2013 г., пред Областна дирекция на Държавен фонд "Земеделие", за да получи 2345 лв.

Русия: НАТО създава нова „желязна завеса“ в Европа

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusiia-nato-syzdava-nova-zheliazna-zavesa-v-evropa-6040107

Приемането на Украйна в Алианса би имало катастрофални последици, заяви постоянният представител на Русия в Алианса Александър Грушко

Варненската полиция издирва изчезнала възрастна жена

http://www.moreto.net/novini.php?n=296679

Областна дирекция на МВР – Варна издирва Иванка Захариева Костадинова, на 74 г., последно е видяна в с. Здравец, общ. Аврен на 02.07.2015 г., около 11:50 ч. и от тогава е в неизвестност, съобщиха от полицията за Moreto.net. Сигналът до ОДМВР – Варна е подаден на 03.

Феновете на "Черноморец" обвиниха Митко Събев в източване на клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2581185_fenovete_na_chernomorec_obviniha_mitko_subev_v/?ref=rss


Сдружението "Бъдеще за "Черноморец" обвини собственика на футболния клуб Митко Събев в източване на клуба. Те обявиха, че се разграничават от него и ще създадат ново дружество, ако не се намери решение за задлъжнялото настоящо.

От сдружението обвиниха Събев, че е извършил планирано изпадане на "Черноморец" от професионалния футбол с цел придобиване на терените на стадиона или замяната им с "други апетитни имоти". 

Феновете обявиха, че клубът е приключил финансовата 2014 г....

Има ли нужда от референдума на Плевнелиев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895264

Депутатите отхвърлиха двата най-важни въпроса, предложени от президента, очакват неговата реакция
Депутатите очакват позицията на Росен Плевнелиев след като приеха само електронното гласуване от неговото предложение за референдум. Парламентът отхвърли мажоритарния вжт и задължителното гласуване. Това прави референдума на практика безсмислен,
Депутатите отхвърлиха двата най-важни въпроса, предложени от президента, очакват неговата реакция Депутатите очакват позицията на Росен Плевнелиев след като приеха само електронното гласуване от неговото предложение за референдум. Парламентът отхвърли мажоритарния вжт и задължителното гласуване. Това прави референдума на практика безсмислен,

Русенските енергетици идват на протест в София

http://frognews.bg/news_95336/Rusenskite-energetitsi-idvat-na-protest-v-Sofiia/

Протестът на „Топлофикация"-Русе срещу ежемесечната вноска във Фонда за стабилизиране на НЕК ще се пренесе в София. Това обяви по време на днешния пореден протест съпредседателят на КНСБ в дружеството Любомир Керимов, цитиран от БГНЕС.

Българският филм "Жажда" ще се състезава на фестивала в Сан Себастиан

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/07/28/2581260_bulgarskiiat_film_jajda_shte_se_sustezava_na_festivala/?ref=rss


За втора поредна година български филм ще влезе в конкурсната програма "Нови режисьори" на престижния фестивал Сан Себастиан в Испания.

Пълнометражният дебют на режисьорката Светла Цоцоркова "Жажда" е селектиран в програмата на 63-ото издание на форума между 18-и и 26-и, съобщава бизнес платформата на "София филм фест" "София мийтингс".

В "Жажда" участват Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев, а...

Кола навлезе в насрещното и се удари с ТИР край Бачково, затвориха движението

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4895262

Лек автомобил се е сблъскал с ТИР на пътя след село Бачково, в посока Смолян. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 15.10 часа.
По информация на полицията лек автомобил „Фиат” е навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал с ТИР.
Лек автомобил се е сблъскал с ТИР на пътя след село Бачково, в посока Смолян. Това съобщиха за „Фокус” от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Пловдив. Сигналът за инцидента е подаден на телефон 112 в 15.10 часа. По информация на полицията лек автомобил „Фиат” е навлязъл в лентата за насрещно движение и се сблъскал с ТИР.

Референдумът наесен - само с един въпрос

http://www.cross.bg/vupros-prezidenta-predstaviteli-1475113.html

/КРОСС/„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври. След като депутатите единодушно приеха трите въпроса на президента за референдум по въпросите на изборните правила да се гласуват отделно, този от тях мина с гласовете на 146 народни представители, 40 бяха "против", а 10" въздържал се". Социалистите обаче припомниха, че съдът вече се е произнасял по темата и е много вероятно този въпрос да се окаже безпредметен, защото не може да се гарантира тайната на вота, ако се гласува електронно. „Има решение на КС, който категорично обявява дистанционното електронно гласуване за противоконституционно. Не само на българския, но и на германския КС" - заяви Филип Попов. Той подчерта, че БСП спазва Конституцията, но явно останалата част от залата нямат никакъв прочит по отношение на нея. „Абсурдно е, защото нито един компютърен специалист не може да гарантира, че в неконтролирана среда, извън СИК, няма да стои до рамото на избирателя някой, който да му казва как да гласува. Днес бяхме свидетели на историческо корпоративно сговорно сдружение", допълни Попов. „Гласувах против и трите предложение на президента

Пет неща, които ще променят човечеството според Елън Мъск

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/07/28/2580874_pet_neshta_koito_shte_promeniat_chovechestvoto_spored/?ref=rss


Още през 1995 г. основателят на Tesla Motors мисли за бъдещето и кои ще са нещата, които ще променят живота на човечеството. По време на гостуване в подкаст предаването на Нийл Деграс Тайсън Мъск разкрива и нещата, за които преди 20 години е очаквал рано или късно да се превърнат в основни елементи от ежедневието.

През 1995 г. Мъск точно завършва в Университета на Пенсилвания две бакалавърски степени - физика и икономика. Току-що завършил, Мъск трябва реши с какво ще се занимава....

Референдумът наесен - само с един въпрос

http://www.cross.bg/vupros-predstaviteli-referendyma-1475113.html

/КРОСС/„Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?" ще е единственият въпрос, който ще бъде зададен на българските граждани по време на референдума, който ще се проведе с местния вот през октомври. След като депутатите единодушно приеха трите въпроса на президента за референдум по въпросите на изборните правила да се гласуват отделно, този от тях мина с гласовете на 146 народни представители, 40 бяха "против", а 10" въздържал се". Социалистите обаче припомниха, че съдът вече се е произнасял по темата и е много вероятно този въпрос да се окаже безпредметен, защото не може да се гарантира тайната на вота, ако се гласува електронно. Първият въпрос на президента, който гласи „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" беше отхвърлен с гласовете на 107 народни представители. 89 бяха "за", 85 - "против" и 22 "въздържал се".  Народните представители отхвърлиха и предложенията за изменение на първия въпрос. Те не приеха и предложението на лидера на ДПС Лютви Местан въпросът за мажоритарното гласуване да се отнася за всички народни представители. Отхвърлени бяха и всички предложени въпросът да се отнася за германската избирателна система

Летните горещини са опасни и за домашните любимци

http://www.mediapool.bg/letnite-goreshtini-sa-opasni-i-za-domashnite-lyubimtsi-news237220.html

През следващите дни се очаква термометрите в цялата страна да покажат най-високите стойности за годината, а е известно, че летните горещини са опасни не само за хората, но и за домашните любимци, припомнят от фондация "Четири лапи". От българския клон на международната организация за защита на животните отбелязват, че животните страдат от същите здравословни проблеми като хората и дават съвети за предотвратяване на инциденти в резултат на високите температури. Най-важно е в горещ летен ден домашният любимец да не бъде държан на слънце дълго време и да има постоянен достъп до вода за пиене, обяснява д-р Марина Иванова от "Четири лапи". Трябва да се избягва кучето или котката да бъдат оставяни сами в колата при температура над 37 градуса, тъй като в затворен автомобил тя достига 60 градуса само за около 15 минути. Кучетата не бива да се разхождат в най-горещите часове на деня. Продължителни разходки с голямо физическо натоварване също могат да бъдат опасни, предупреждават специалистите. За домашния любимец, който е на плаж със стопаните си, трябва да се осигурят прясна питейна вода и сянка. При проява на признаци за прегряване - учестено дишане, зачервяване на езика, венците и конюнктивит, повишена телесна температура, нестабилна походка или повръщане, животните трябва да бъдат преместени в охладено помещение и да бъдат намокрени с хладка вода. Ако животното е изпаднало в безсъзнание, трябва да бъде отведено в най-близкия ветеринарен кабинет за противошокова терапия. Предразположени към прегряване са кутрета до 6-месечна възраст, възрастни кучета (за едри породи - над 7 г., за по-дребни - над 14 г.), кучета с дебела козина или наднормено тегло, от северни породи или с къси муцуни, посочват ветеринарите.

Хокинг: Изкуственият интелект не трябва да се милитаризира

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/hoking-izkustveniiat-intelekt-ne-triabva-da-se-militarizira-6040106

"Ако някоя от големите военни сили разработи оръжия с изкуствен интелект, ще последва неизбежна глобална надпревара във въоръжаването с ужасни последствия", написаха Хокинг и други учени в открито писмо

Съдът: ВСС е трябвало да разследва дисциплинарно Пепи Еврото

http://www.mediapool.bg/sadat-vss-e-tryabvalo-da-razsledva-distsiplinarno-pepi-evroto-news237219.html

Върховният административен съд (ВАС) отмени отказа на Висшият съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров, известен с прозвището Пепи Еврото, съобщи "Капитал" във вторник. Кадровиците на Темида на два пъти отказаха да разследват дисциплинарно скандалния бивш следовател във връзка с окончателното решение на Върховния касационен съд (ВКС) по корупционното дело срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов, според което Петров е извършил "емблематичен пример" за провокация към подкуп. ВСС обаче зае страната на главния прокурор Сотир Цацаров, който внесе оставката на доскоршния си подчинен, настоявайки тя да бъде уважена. Аргументът, с който мнозинството в съвета пусна Петров да излезе от системата без никакви последствия, взимайки полагащите му се около 60 000 лева заплати, бе, че давността за дисциплинарно преследване срещу него е изтекла. Този въпрос остана да виси без категоричен отговор, като мнозинството прецени, че дисциплинарно производство е следвало да се образува още през 2010 г., когато случващото се по делото бе разгласено от медиите. Правосъдният министър Христо Иванов пък обжалва пред ВАС това решение на ВСС. Както е известно, Петьо Петров влезе в ролята на основен свидетел по казуса, записвайки със скрита камера инициирани от него пазарлъци със съдия Сантиров и финансиста Попов. В крайна сметка обначе три последователни съдебни инстанции категорично оневиниха подсъдимите, посочвайки следователя, като единствения, който в случая е извършил престъпление – провокация към подкуп. ВАС категорично оборва аргумента на Цацаров и мнозинството в съвета "Върховният административен съд намира, че фактите на които се позовава министърът на правосъдието като основания за образуване на дисциплинарното производство, обобщени като провокация към престъпление, отличаващо се с висока степен на обществена опасност, са публично оповестени в окончателен вид с решението на Върховния касационен съд", пишат в мотивите си съдиите Александър Еленков, Атанаска Дишева и Тодор Тодоров, цитирани от "Капитал". Според тях едва след постановяването на окончателното решение по делото "Цонев, Сантиров и Попов" "е влязла в сила и присъдата на Софийски градски съд, пораждайки характерните за съдебните актове правни последици". "Независимо, че Върховният касационен съд е възприел голяма част от фактическите и правни съображения на предходните съдебни инстанции, последните до постановяването на касационното решение нямат безспорен характер и не могат да бъдат самостоятелно основание за ангажиране на дисциплинарна отговорност. Ирелевантни при наличие на висящо съдебно производство са публикациите в медиите", категоричен е ВАС, оборвайки изцяло прокараната от Цацаров и мнозинството на ВСС логика. Междувременно движение търпи и казусът около отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство за провокация към подкуп срещу доскорошния ръководител на столичното следствие, в което главният прокурор праща всички знакови дела, откакто оглави държавното обвинение. Един и същ прокурор първо отменя, а после потвърждава отказа от дело срещу Петров След окончателното произнасяне на ВКС през февруари от Върховната касационна прокуратура (ВКП) излязоха с доста странно съобщение, че по желание на самия Пепи Еврото ще бъде извършена "пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението (на ВКС – бел.ред.) институции – МВР, ДАНС, прокуратура, без оглед и значение на длъжностите, които са заемали към онзи момент, както и понастоящем". Междувременно към въпросната проверка бе присъединена и жалбата от съдия Петър Сантиров, който сигнализира разследващите, че Петров го е набедил в престъпление, твърдейки пред прокуратурата и съда, че магистратът е бил деен участник в корупционна схема. Без да дава абсолютно никаква информация за хода на проверката СГП, на практика, изчака изтичането на 5-годишната абсолютна давност (от 1 април 2010 г., когато Цонев, Сантиров и Попов бяха арестувани на базата на показанията на Петров – бел.ред.), за да обяви единствено, че не е открила данни за престъпление от страна на Петров. В тази Връзка Mediapool поиска по Закона за достъп до обществена информация писмените мотиви на заместник градския прокурор Явор Димитров, с които той буквално отрича всички обстоятелства, установени последователно от Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и ВКС. Изпълняващата функциите на градски прокурор Емилия Русинова обаче отказа да предостави мотивите на колегата си с обяснението, че "постановлението за отказ да се образува досъдебно производство, до което желаете достъп, е обект на инстанционен контрол". По неофициална информация на Mediapool съдия Петър Сантиров е атакувал пред Софийската апелативна прокуратура отказа на СГП да разследва Петров. В резултат апелативният прокурор Валя Начева отменя отказа и връща преписката на долната инстанция с конкретни указания. Следва обаче повторен отказ, постановен отново от Явор Димитров. Мотивите му са идентични с тези от първия път. Съдия Сантиров обаче отново обжалва отказа пред горната прокуратура, като по случая отново се произнася Валя Начева. Този път обаче тя потвърждава становището на колегата си, посочвайки противоположни мотиви. В момента се чака преценката на Върховната касационна прокуратура, след което съдия Сантиров най-вероятно ще отнесе случая до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Еврото се издигна до фаворит на Цацаров покрай делото срещу Донев и Павлов Че Пепи Еврото е особено важна фигура за главния прокурор си пролича не само от факта, че на неговия отдел бяха поверявани дела като тези за източването на КТБ, срещу Цветан Цветанов", за аферата "Костинброд", срещу Филип Златанов, за "убийството" на депутата от ДПС Делян Пеевски, както и срещу бившите съиздатели на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов. Протекцията от най-високо, с която се ползваше Петров си пролича съвсем явно по време на заседанието на ВСС, на което първоначално съдебните кадровици отказаха да приемат оставката на подчинения му. "Като има толкова отдавна известни факти, защо няма образувано дисциплинарно производство, за да блокирате оставката? Не може да блокираме тази оставка, защото тя е предизвестие с 30-дневен срок", разкрещя се главният прокурор на несъгласните с него, въпреки че самият той непрекъснато повтаряше, че трябва да се изчака окончателното решение на съда по делото "Цонев, Сантиров и Попов" преди да се преценява дали срещу Еврото трябва да се предприемат някакви действия. Петьо Петров бе назначен за директор на столичното следствие още в началото на мандата на Цацаров по предложение на бившия градски прокурор Николай Кокинов в същия ден, в който СГП прекрати делото за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, по което работеше именно Петров. Впоследствие двамата продадоха дяловете си във "Труд" и "24 часа", като съмненията, че зад смяната на собствеността стои Пеевски не са разсеяни и до днес. Кариерата на бившия следовател изобилства от скандали, но той винаги е чист Престоят му на ръководния пост в столичното следствие изобщо не мина безоблачно, като в публичното пространство определено ще се запомни най-вече с мистериозното изчезване на двата тефтера на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, пълни с политически поръчки от времето на първото управление на ГЕРБ. Подобно на развоя на проверката по делото "Цонев, Сантиров и Попов" обаче, и по този случай Софийската градска прокуратура не установи Петьо Петров да носи каквато и да е било отговорност. Преди изчезването на скандалните тефтери на Златанов Пепи Еврото неведнъж се е оказвал в епицентъра и на други доста шумни скандали. Най-пресният от тях датира от 12 юли 2010 г., когато следователят катастрофира след употреба на алкохол. Кръвната му проба обаче бе взета чак 4 часа след инцидента и за Петров нямаше сериозни последици. Впоследствие той заведе дело за клевета срещу журналистка от в. "Труд", написала, че е катастрофирал пиян, което обаче загуби в СГС. Няколко години по-рано следователят се оказва набъркан в друг скандал – този път редом със смятания за контрабандист №1 Николай Методиев-Пилето и Иван Мишев-Шефа. Във връзка с този случай следователят Влади Цанков подава сигнали за натиск върху него от Ангел Александров и Петров. Сигналите бяха разгледани само от ВСС, но не и от прокуратурата. Еврото е обвиняван за натиск и от бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, който преди години обяви на своя публична пресконференция, че Петров го е изнудвал за 150 000 лева, след което срещу Лачев започнаха няколко дела за данъчни престъпления. Всичките завършили с оправдателни присъди. Подобни обвинения срещу бившия шеф на столичното следствие имаше през 2003 г. и нотариусът Борис Янков, който твърдеше, че е бил изнудван чрез посредник от Петров за сумата от 50 000 лева. Тогава потърпевшият подаде сигнал във ВКП, след което бе образувано разследване, поверено на столичното следствие. Междувременно зам.-шеф на тази служба обаче стана именно Петров, а прокурорът по делото срещу него бе отстранен за бездействие. Друг емблематичен за кариерата на Петров скандал датира от далечната 1999 г. По онова време той е прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП), откъдето изчезва дело за обсебване, по което обвиняем е неговият братовчед Ивайло Диманов. Любопитното в този случай е, че официално с разследването за изчезналото дело се заема тогавашният прокурор и настоящ председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, но фактически случаят е поет от Цветомир Йосифов, близък приятел на Петров, работещ тогава с него в един и същ кабинет. Точно 20 дни след шумните арести на Цонев, Сантиров и Попов през април 2010 г. въпросното дело срещу Диманов се появява във ВКП, след като е намерено от тъста на Петров в бившия му семеен апартамент. Очевидно обаче, и до този момент лицето, откраднало въпросното дело от СРП си остава "неизвестен извършител" за прокуратурата.

ЦСКА вероятно ще домакинства в петък вечерта

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/07/28/2581245_cska_veroiatno_shte_domakinstva_v_petuk_vecherta/?ref=rss


Участието на ЦСКА във В група през този сезон предизвика серия прецеденти, а един от тях е червените да играят домакинските срещи в петък вечер на осветление.

Подобна принципна договорка е постигната между клуба, БФС и "Канал 3", разкриха от медиата за "Дневник".

Така ще бъде спазена клауза в договора телевизията да не излъчва мачове по същото време, когато се играят тези от А група. Двубоите в елитната група вървят по "Диема" и платения "Диема спорт".

В момента...

Екоинспектори спряха разходките с лодка по Ропотамо

http://www.investor.bg/novini-ot-chernomorieto/464/a/ekoinspektori-spriaha-razhodkite-s-lodka-po-ropotamo-199518/

Организаторът на атракцията държи в резервата обекти без правно основание, според екоминистерството

По нареждане на Борисов оградата на пътя Созопол – Приморско е махната

http://www.mediapool.bg/po-narezhdane-na-borisov-ogradata-na-patya-sozopol-primorsko-e-mahnata-news237218.html

На петия ден след поставянето й оградата на стария път между Созопол и Приморско край плажа "Алепу" е премахната. Това стана по разпореждане на премиера Бойко Борисов, който през февруари по молба на кмета на Созопол му даде да управлява бившият вече републикански път. "Току-що разговарях с кмета на Созопол Панайот Рейзи. Увери ме, че до 30 минути оградата на пътя Созопол-Приморско ще бъде премахната. Кметът мотивира действията с това, че плажът е неохраняем и се разбрахме да осигурим няколко спасителни поста, за да могат почиващите спокойно да се наслаждават на почивката си." Това написа Бойко Борисов на фейсбук страницата си. Молбата на премиера е била изпълнена мълниеносно от кмета Рейзи и оградата вече я няма. Това става ясно от изпратени снимки на читатели на offnews.bg. Няма я и патрулката, която стоеше зад знака "влизането забранено", сложен от двете страни на пътя край популярния "Шофьорски плаж". След премахването на оградата обаче на плажа са дошли полицаи и са казали на плажуващите там да си махнат палатките, защото извършват "диво къмпиране", съобщава offnews.bg. Преди да дойде нареждането на премиера Панайот Рейзи каза пред бТВ, че старият път Созопол-Приморско вече не е нужен на никого. Оградата на пътя беше сложена миналата седмица по разпореждане на кмета на Созопол. Той затвори пътя между курортите Дюни и Аркутино, за да го прави "пешеходна зона", по думите на пресаташето му, както и за да спре "дивото къмпингуване". В неделя неизвестни лица премахнаха оградата. В понеделник обаче по нареждане на кмета общината я сложи отново и прати дори патрулка да охранява района. Шофьорският плаж Плаж "Алепу", известен като "шофьорския плаж" е един от първите, покрай който се минава, когато пътуваш към Южното Черноморие. От десетилетия хората по традиция спират на плажа, оставят колата край пътя, за да се топнат в морето и да продължат нататък. Неголям брой туристи остават и за по-дълго, но това не е честа практика, защото плажът е ветровит, няма сянка, няма вода и не е удобен за къмпинг. Броят на къмпингуващите се увеличи в последните години, когато до намиращия се наблизо къмпинг "Веселие" изникна гора от хотели. "Веселие" на практика престана да съществува като място за палатков туризъм и хората бяха принудени да търсят място за почивка на по-неудобния "шофьорски плаж", пише offnews.bg. Преди десетина години от другата страна на блатото "Алепу" беше построен път, който е по-удобен за пътуващите директно от Бургас към Царево. Така старият път остана да обслужва курортите Каваците, Смокиня, Веселие, Дюни и Свети Тома. Противно на сегашните грижи на кмета за красивия ландшафт, в продължение на години връзката между стария и новия път беше затворена. Така, ако човек тръгне от Свети Тома за намиращото се на около километър Аркутино, трябваше да мине през Шофьорския плаж, Дюни, Веселие, Смокиня, Каваците, Созопол и след това да се върне по новия път. Това коства изминаването на около 25 километра допълнително. Битката за "Алепу" продължава И ако оградата беше премахната, то битката за плажа продължава. Атанас Русев пусна във фейсбук какво се случва зад плажа. На снимката се вижда, че теренът се заравнява и има багери.  Русев пише, че мястото е регистрирано като свлачище на 10 февруари 2009 г. в община Созопол, като последната преписка за него е от 3 май 2011 г.  "Ако след тази дата, някой си е правил свободни съчинения на тема свлачища, (те само могат да се укрепват и т.н.) това не е отразено и е в разрез със закона. Т.е. общината си е правила нещо без да уведоми който и да било - например ресорното министерство...На сателитните снимки ясно се вижда, че заравняването е станало тази година...", пише Атанас Русев. От пресцентъра на община Созопол продължават да твърдят, че там няма да се строи нищо. Не е ясно обаче дали за заравняването е уведомено Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване