Путин разкри какво правят руските военни в Сирия

http://petel.bg/Putin-razkri-kakvo-pravyat-ruskite-voenni-v-Siriya__125677

Снимка: Булфото, архив Твърде рано е да се каже, че сме готови да направим това днес. Но ние вече оказваме на Сирия сериозна подкрепа, като...

Скотланд ярд: Оръжието, с което е убит Георги Марков, е по-сложно от всичко, с което имаме опит

http://petel.bg/Skotland-yard--Orazhieto--s-koeto-e-ubit-Georgi-Markov--e-po-slozhno-ot-vsichko--s-koeto-imame-opit__125676

Kаквото и да е било оръжието на убийството на писателя Георги Марков, то е нещо значително по-сложно от всичко, с което имаме опит във...

Екшън в Слънчев бряг: Управителка на баровски хотел хапе и псува полицаи при арест!

http://petel.bg/Ekshan-v-Slanchev-bryag--Upravitelka-na-barovski-hotel-hape-i-psuva-politsai-pri-arest-__125675

Илюстрация: Флагман.бг Управителка на баровски хотелски комплекс в Слънчев бряг разигра истински екшън на метри от полицейското...

След лечение в 4 елитни болници “Сити Клиник” спаси жена с 5% шанс за живот

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257105_%D0%A1%D0%BB%D0%B5%D0%B4+%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5+%D0%B2+4+%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8+%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8+%E2%80%9C%D0%A1%D0%B8%D1%82%D0%B8+%D0%9A%D0%BB%D0%B8

 42-годишната Петя Методиева премина през деветте кръга на родната медицина и за учудване е не само още жива, ами вече и здрава. След 3-4 дни ще бъде изписана от петата болница, загърбила кошмарите на българското здравеопазване.

Макар и с хепиенд, историята е повече от тъжна – жената ходи по доктори не в провинцията, а в едни от най-елитните болници в София. Преди два месеца и половина Петя Методиева получава системни болки в гърба и търси спешна лекарска помощ в спешен национален център. “Поставиха ми бърза и лека диагноза – плексит. Предписаха ми обезболяващи хапчета, но и с тях болките не минаваха. Потърсих помощ в друга елитна болница. Като разбра какви лекарства съм вземала, лекарят там ги задраска – полза от тях нямало. Направиха ми рентгенова снимка, а после се съвещаваха 40 минути с пулмолог. Заключиха, че имам пневмония, и ми изписаха антибиотици. След седмица контролният преглед не констатира заболяване на белите дробове, т.е. пневмония вече нямаше. А болките в гърба не стихваха”, разказва майката на три деца.

Петя тръгва към трета известна болнца. Чак там лекарите я изследват на скенер и установяват истинската причина – дисекация на аортата. “Казаха ми, че имам 5% шанс да оживея, но е въпрос на часове. Спешно ме закараха с линейка в специализирана кардиологична болница.

Уж беше спешно,

а през целия ден

лекар не дойде

На другия ден доктор ми каза, че наложителната операция струва 18 000 лева. Поискаха ми аз да платя 8000 лв., а другите щели да се покрият по здравната пътека. Заплаках, нямах толкова пари. Обадих се на брат си. Той дойде с личната си кола и ме докара в “Сити Клиник”. След час и половина лекарите ме вкараха в залата и ми спасиха живота, без да ме реже хирург. Беше 9,30 вечерта, а в 23,30 ч бях със здрава аорта, далеч от опасността…”

Тази история показва повсеместното отношение на здравната ни система към болния българин – да се поставят на преден план парите, които болният трябва да плати, и дори те да му се искат, преди да е лекуван, е цинизъм. Такава болница на Запад незабавно остава без лиценз, а реномето й тотално се срива. Петя Методиева е спасена, защото, слава, Богу, не навсякъде лекарите мислят така.

В едната болница

напред поставят

парите, в “Сити

Клиник” –

спасяването на

живота

Шефът на екипа доц. Иво Петров казва на близките й: “Мен плащанията не ме интересуват. Вкарваме снаха ви в ангиото и се надявам да я спасим. Ако успеете да платите, успеете. Ако не, ще натоварите болницата. Казаха, че ще направят възможното да компенсират дефицита от около 5000-6000 лв., за да излезем поне на нула. За печалба в случая не става въпрос, а за спасяването на човешки живот.”

Екипът се събира спешно веднага след постъпването на Петя в “Сити Клиник”. Два часа по-късно жената вече е с разрешен проблем и здрава аорта. Така, както се прави във всеки аортен център, каквито има в САЩ и Западна Европа.

“Сред последните препоръки на Европейското ендоваскуларно дружество е застрашаващи живота аортни състояния като дисекация и аневризма да бъдат

диагностицирани

и лекувани в

аортни центрове

У нас също трябва да има болници, които да разполагат с целия арсенал – диагностичен, хирургичен и ендоваскуларен, за да могат лекарите да реагират на всяка една подобна ситуация”, смята доц. Иво Петров.

Откриването на такива аортни центрове е още по-належащо, след като в последно време се разбра, че драстично намалява възрастта на откритите дисекации на аортата. През ноември 2014 г например в резултат на доброто взаимодействие между Националната кардиологична болница (Трета градска) и “Сити Клиник” бе спасено без операция, а ендоваскуларно – с вкарване на ендопротеза на аортата през бедрената артерия, 15-годишно момче от Русе. А наскоро

бе спасен

37-годишен от

Силистра с

частично

разкъсване

на аортата,

като спортувал. “Ендоваскуларните методи не са достатъчно популяризирани, а и достъпни, поради липсата на пълна реимбурсация от здравната каса, за което настоявам отдавна”, казва доц. Иво Петров.

Вероятно това е накарало и колегите му от другата болница да искат от пациентката първо да се разплати, за да я лекуват. Което е срам и позор за здравеопазването ни.

Но дали лекарите са виновни, или здравната система, която ги заставя да действат като търговци?

“Колегите от другата кардиологична болница, разбира се, щяха съвсем адекватно да свършат нещата, но искат от близките да платят 8000 лв., за да поръчат ендопротезата (или стент графт). Но

тези ендопротези

не се покриват от

здравната каса

и болниците не се запасяват с тях. И при спешен случай не могат да реагират на момента, а искат от роднините пари, за да я поръчат тепърва, което забавя цялата процедура поне с 2 дни. А те често са фатални, както би могло да се случи и при Петя Методиева, която имаше застрашаваща 13-сантиметрова аневризма с опасност от разкъсване. Само “Сити Клиник” поддържа в наличност пълната гама ендопротези, затова реагираме на момента и в случая спасихме жената”, обяснява доц. Иво Петров. Той

настоя да не се

споменават

имената на

другите болници

и оправда колегите си оттам по отношение на диагнозата. Според него жената е имала и възпалително заболяване – плексит, а вероятно и пневмония, предизвикани от притискането на белодробна тъкан от голямата аневризма. “Всички поставени от колегите диагнози са вследствие от основното заболяване – аневризма на аортата, готова да гръмне. Получава се т.нар. ателектаза – притискане на белодробна тъкан, което е предпоставка за инфекция.”

През последните две седмици болките ѝ се засилват, тъй като аневризмата започва да нараства към гърба и притиска нервни окончания. Добре, че накрая във Военна болница й правят скенер, който показва голяма аневризма, готова да се разкъса, т.нар. застрашаваща руптура. Закарват я с линейка в кардиологична клиника, а оттам брат ѝ я води при нас.” Аневризмата ѝ напълно изолирана и още на следващия ден жената започна раздвижване. Лекарите се надяват в началото на седмицата да бъде изписана.

Експертът: Как се ремонтира

 разкъсана аорта без скалпел?

Щадящият ендоваскуларен метод е с минимален инвазивен достъп без хирургическа намеса, при който после се затваря мястото на съдовия достъп със специално устройство за възстановяване на артерията – “клоужър дивайс”.
Методиката позволява процедурата да се прави без обща анестезия, т.е. пациентът дори не се упоява, а само му се прави лека седация и местно обезболяване.
Тези устройства представляват вид съдова протеза, монтирана върху стент, който се слага в аортата като тръба в тръба. По този начин засегнатият участък от аортата се стабилизира и кръвотокът се централизира от здраво място в здраво място в централния лумен на аортата. Така се преодолява основният риск при аортата руптура (разкъсване), която в огромната част е фатална.
Това е най-авангардният начин за лечението на заболявания на аортата, които стават приложими при все по-честа патология и които в “Сити Клиник” се прилагат рутинно.
Модерната методика вече става златен стандарт, т.е. над 70% от аортните заболявания в световен мащаб се лекуват ендуваскуларно, а едва 30% остават за хирургическа намеса. В България съотношението е обратното – над 80% от пациентите се лекуват с открити хирургически операции, а само около 20% минават на ендуваскуларно лечение, и то само в няколко болници, поради липса на финансово покриване от страна на здравната каса.
За да стане това рутинна практика и в другите болници, трябва да има реимбурсация на тези устройства от здравната каса, тъй като са доста скъпи. И второ, да се обучат екипи.

Съселяните на Ценко Чоков плажували в района на Кабакум, а не на Златните?

http://pik.bg/съселяните-на-ценко-чоков-плажували-в-района-на-кабакум-а-не-на-златните-news394352.html

Съселяните на Ценко Чоков плажували в района на Кабакум, а не на Златните?

Съселяните на кмета на Галиче Ценко Чоков плажували в района на Кабакум, а не на Златните пясъци. Градоначалникът изпрати 200 души на море, като пое разходите по тяхната почивка, но те не са били в хотел в култовия курорт, а близо до него, пише Tribali.info.

Директно от селото хората са били закарани в комплекс „Ривиера Бей“, който се намира в района на Кабакум. До там се стига по стария (долния) път от Варна към "Златни пясъци", който минава през хотел „Журналист“.

Комплекса е на 400 м. след хотел „Журналист“ вдясно.

Патриотите не искат пунктове за бежанци в България

http://www.moreto.net/novini.php?n=300517

Против сме откриването на нови пунктове за бежанци, защото те се изграждат с пари на българските данъкоплатци. Това каза в ефира на Радио „Фокус” – Бургас председателят на ПГ на „Патриотичен фронт” Валери Симеонов, във връзка с изказването на министър Румяна Бъчварова, че 6 нови центрове за регистрация на бежанци ще бъдат открити у нас.

Русофили погнаха Красимир Велчев на Копринка

http://frognews.bg/news_97258/Rusofili-pognaha-Krasimir-Velchev-na-Koprinka/

Скандали и освирквания белязаха 12-ия национален събор на русофилите, който се проведе на язовир Копринка. На проявата присъстваха над 12 000 души, а сред официалните гости бяха кметът на Казанлък Галина Стоянова, председателят на движение "Русофили" Николай Малинов, депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев, който е и председател на групата „Приятели на Русия" в Народното събрание, евродепутатът Георги Пирински, народният представител от БСП Петър Кънев, лидерът на партия Атака Волен Сидеров, гости от руското посолство, кметове на общини и др.

Морето изхвърли тялото на момче

http://offnews.bg/news/n_1/n_555437.html

Морето край курорта "Камчия" изхвърли тялото на удавило се момче, съобщи "Дарик". Починалото момче е на 17 г. То е възпитаник на Дома за деца с увреждания "Калинка" в с. Васил Друмево. Било на море с възпитатели и други деца от дома. При инцидента в четвъртък, 3 септември, един от възпитателите влязъл във водата с двете момчета, въпреки мъртвото вълнение, и водата ги завлякла. Мъжът успял да излезе на брега заедно с едно от децата, но не успял да помогне на 17-годишно момче, което изчезнало от погледите на възрастните.

Местан откри обновен стадион в Браничево, мечтае там да се роди нов Бербатов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964039

Председателят на ДПС Лютви Местан и кметът на община Каолиново Нида Ахмед откриха днес обновения с европейски средства стадион в село Браничево, съобщи БГНЕС.
Целият проект за 6,3 млн. лв. е по програмата за развитие на селските райони и включва 5 обекта – два големи стадиона и 3 игрища за мини футбол. От тях на най-голяма стойност, близо 2 млн.
Председателят на ДПС Лютви Местан и кметът на община Каолиново Нида Ахмед откриха днес обновения с европейски средства стадион в село Браничево, съобщи БГНЕС. Целият проект за 6,3 млн. лв. е по програмата за развитие на селските райони и включва 5 обекта – два големи стадиона и 3 игрища за мини футбол. От тях на най-голяма стойност, близо 2 млн.

Местан мечтае за нов Бербатов на обновения с евросредства стадион стадион в Браничево

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964048

Председателят на ДПС Лютви Местан и кметът на община Каолиново Нида Ахмед откриха днес обновения с европейски средства стадион в село Браничево, съобщи БГНЕС.
Целият проект за 6,3 млн. лв. е по програмата за развитие на селските райони и включва 5 обекта – два големи стадиона и 3 игрища за мини футбол. От тях на най-голяма стойност, близо 2 млн.
Председателят на ДПС Лютви Местан и кметът на община Каолиново Нида Ахмед откриха днес обновения с европейски средства стадион в село Браничево, съобщи БГНЕС. Целият проект за 6,3 млн. лв. е по програмата за развитие на селските райони и включва 5 обекта – два големи стадиона и 3 игрища за мини футбол. От тях на най-голяма стойност, близо 2 млн.

Очаква се първа ефективна присъда за каналджия - шофьор, заловен с 30 сирийци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964031

Съдът във Царево остави за постоянно в ареста третия от заловените преди дни за трафик на имигранти. Другите двама бяха осъдени вчера на година и половина условно по бързата процедура.
Съдът и прокуратурата в Царево работят почти денонощно и в почивните дни. От началото на годината досега има 9 осъдителни присъди за трафик на ходи.
Съдът във Царево остави за постоянно в ареста третия от заловените преди дни за трафик на имигранти. Другите двама бяха осъдени вчера на година и половина условно по бързата процедура. Съдът и прокуратурата в Царево работят почти денонощно и в почивните дни. От началото на годината досега има 9 осъдителни присъди за трафик на ходи.

Съдът в Царево с първа ефективна присъда за каналджия - шофьор, заловен с 30 сирийци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964034

Съдът във Царево остави за постоянно в ареста третия от заловените преди дни за трафик на имигранти. Другите двама бяха осъдени вчера на година и половина условно по бързата процедура.
Съдът и прокуратурата в Царево работят почти денонощно и в почивните дни. От началото на годината досега има 9 осъдителни присъди за трафик на ходи.
Съдът във Царево остави за постоянно в ареста третия от заловените преди дни за трафик на имигранти. Другите двама бяха осъдени вчера на година и половина условно по бързата процедура. Съдът и прокуратурата в Царево работят почти денонощно и в почивните дни. От началото на годината досега има 9 осъдителни присъди за трафик на ходи.

Орбан изпраща полиция и армия на границата

http://frognews.bg/news_97257/Orban-izprashta-politsiia-i-armiia-na-granitsata/

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че ще сложи под цялостен контрол границата.

Седмица на православната книга започва във Варна от понеделник

http://www.moreto.net/novini.php?n=300516

От 7 до 13 септември във Варна за 17-та поредна година ще се проведе международният форум Седмица на православната книга, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. Седмицата се организира от Варненска и Великопреславска света митрополия със съдействието на Община Варна и е традиционно събитие в културния и църковния живот на града.

Труп на тийнейджър изплува край Камчия

http://www.cross.bg/tiiineiidzhur-kamchiya-kraii-1479767.html

/КРОСС/ Трупът на тийнейджър е изплувал в морските води край курорта "Камчия". Тялото на 17-годишния е изхвърлено от вълните този следобед. Случаят е от четвъртък, когато две непълнолетни момчета са влезли да се къпят на неохраняем плаж.Те започнали да се давят, но само едното е било спасено и извадено от морето, съобщиха от полицията.Тялото на другото е изплувало днес, съобщава Дарик.

Нахлува хладен въздух, идват и валежи с гръмотевици

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4964013

През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северозападна България, където е възможно и краткотрайно да превали. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух.
През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северозападна България, където е възможно и краткотрайно да превали. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух.

Нахлува хладен въздух, идват и валежи с гръмотевици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4964017

През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северозападна България, където е възможно и краткотрайно да превали. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух.
През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северозападна България, където е възможно и краткотрайно да превали. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух.

Тежка закана на Бъчварова към каналджиите

http://www.bnews.bg/article-141133

България трябва да поддържа високата степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск.

Уейн Рууни изравни Боби Чарлтън. Англия се класира за Евро 2016

http://petel.bg/Ueyn-Ruuni-izravni-Bobi-CHarltan--Angliya-se-klasira-za-Evro-2016-__125674

Англия продължава стопроцентовия си актив в европейските квалификации. Тимът на Рой Ходжсън мина през Сан Марино и без да се напряга...

Държавата ще съди лоши родители да връщат пари

http://petel.bg/Darzhavata-shhe-sadi-loshi-roditeli-da-vrashhat-pari__125673

Снимка: Булфото, архив Държавата ще дава на съд родители, които не отглеждат децата си, за да ѝ възстановят неправилно получени помощи...

Калиакра спря Кубрат. Африканецът Мохамед и юноша на Черно море бележат за тима на Райчев

http://petel.bg/Kaliakra-sprya-Kubrat--Afrikanetsat-Mohamed-i-yunosha-na-CHerno-more-belezhat-za-tima-na-Raychev__125672

Калиакра се превърна в първия отбор в Североизточна „В“ група, който победи Кубрат и му вкара голове. Каварненци спечелиха с 3:1  срещата...

Постоянен арест за полицай за търговия с наркотици

http://frognews.bg/news_97256/Postoianen-arest-za-politsai-za-targoviia-s-narkotitsi/

По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът определи постоянни мерки "задържане под стража" за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ във Варна Ивайло Иванов. Тримата са обвиняеми за разпространение на наркотици.

Постоянен арест за полицай заради търговия с наркотици

http://frognews.bg/news_97256/Postoianen-arest-za-politsai-zaradi-targoviia-s-narkotitsi/

По искане на Окръжната прокуратура във Варна съдът определи постоянни мерки "задържане под стража" за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ във Варна Ивайло Иванов. Тримата са обвиняеми за разпространение на наркотици.

Международен ден на лешоядите

http://pik.bg/международен-ден-на-лешоядите-news394347.html

Международен ден на лешоядите

Днес отбелязваме Международния ден на лешоядите. Те са удивителни създания, неразделна част от българската природа, самоотвержени санитари, които предотвратяват разпространението на болести сред домашни и диви животни и вършат работа, която никой друг не иска да върши.

Малко хора знаят, но у нас са се срещали цели четири вида – египетски, белоглав, черен и брадат лешояд, но в резултат на използване на отрови, намаляване на пасищното животновъдство и преследване, тези прекрасни птици са напълно изтребени или доведени до ръба на оцеляването.

Зелени Балкани, заедно с нашите колеги ФДФФ, ДЗХП и БДЗП работим от десетки години за опазването и завръщането на лешоядите.

Радваме се да съобщим, че успешно приключи проекта Завръщането на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278, който стартира през 2010 г. и целеше възстановяването на белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина. В рамките на този проект от октомври 2010 до юни 2015 г. освободихме общо 203 белоглави лешояди от четири адаптационни волиери, които се намират във Врачански Балкан, Централен Балкан, над Сливен и Котел. Към юни 2015 г. общо около 70 белоглави лешояди постоянно присъстват в четирите райони на освобождаване, като освен тях редовно наблюдаваме немаркирани гости от други колонии. За последният размножителен сезон можем да се похвалим с общо 12 размножаващи се двойки, като наши, маркирани птици гнездят в три от четирите района на освобождаване – Врачански Балкан, Сините камъни и Котленска Стара планина, както и в Източни Родопи, България, Дадя, Гърция, Демир капия, Македония. През 2015 година във Врачански Балкан се излюпи и Мишел, първото бебе на родители, освободени в рамките на проекта.

Окрилени от този огромен успех и с вяра в бъдещето на лешоядите, с края на този проект, започваме нов – Светло бъдеще за черния лешояд в България LIFE14 NAT/BG/649. Този проект ще се развива основно в района на Кресненското дефиле и Източна Стара планина и предвижда освобождаването на още 60 белоглави лешояди, както и началото на реинтродукция на черни лешояди в България. Проектът ще се изпълнява от Зелени Балкани, ФДФФ, Фондацията за опазване на лешояди, Евронатур и испанската правителствена организация GOBEX.

Бъчварова провери как работят полицаите по морската граница

http://www.cross.bg/byrgas-granitza-morskata-1479768.html

Бургас /КРОСС/ Вътрешният министър Румяна Бъчварова провери работата на ГПУ Царево по време на работно посещение в зоната на отговорност РДГП Бургас. Министърът провери работата по управление и охрана на морската ни граница и резултатите от настоящите специализирани операции за противодействие на нелегалната миграция. Директорът на РДГП Бургас Антон Мирков и началникът на ГПУ Царево главен инспектор Георги Цветков запознаха вътрешния министър със спецификите при борбата с каналджийството по морската ни граница, както и с организацията за регистриране на мигрантите.

Бабата канибал в Русия показа как е отрязала и сварила главата на своя жертва

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963992

Руската пенсионерка, известна още с прякора „бабата изкормвач”, призна в страховити самопризнания как е сварявала отрязаните глави и ръце на своята последна жертва, след като разчленила тялото й, съобщи „Комсомолская правда
Руската пенсионерка, известна още с прякора „бабата изкормвач”, призна в страховити самопризнания как е сварявала отрязаните глави и ръце на своята последна жертва, след като разчленила тялото й, съобщи „Комсомолская правда". 68-годишната Тамара Самсонова от Санкт Петербург е заподозряна в убийството на най-малко 11 души в рамките на две

Кунева призова преференцията да е "средство за мир" в Реформаторския блок

http://politics.actualno.com/Kuneva-prizova-preferencijata-da-e-sredstvo-za-mir-v-Reformatorskija-blok-news_493889.html

Нека използваме активно преференциите на предстоящия местен вот, но не и като оръжие за раздор в Реформаторския блок. Преференцията трябва да се използват, за да се налага мир, заяви лидерът на Движение България на гражданите (ДБГ) Меглена Кунева на днешното заседание на ДБГ в Пловдив. Кунева отправи послание и към останалите партии в Блока, като посочи, че структурите трябва да работят с пълни сили за успеха на кандидатите за кметове, независимо от коя партия са. Вицепремиерът подчерта, че ДБГ

Шествие: "Аз съм бъдещето! Не ме убивай!" в 14 града

http://frognews.bg/news_97255/SHestvie-Az-sam-badeshteto!-Ne-me-ubivai!-v-14-grada/

Броят на жертвите от пътни инциденти у нас от началото на годината е 458. Това накара стотици хора в цялата страна да излязат на мирно шествие в подкрепа на живота. Акцията се провежда в 14 града.

Украинец спечели първия етап от Обиколката на Черно море

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/05/2604317_ukrainec_specheli_purviia_etap_ot_obikolkata_na_cherno/?ref=rss


Украинецът Виталий Бутс спечели първия етап от колоездачната обиколка на Черно море. Състезателят на "Колос" беше най-бърз в изминаването на 168-километровото разстояние от Бургас до Добрич.

Бутс завърши за 3.48:30 часа. След него се нареди Жандош Бижингитов от Казахстан със същото време, а трети стана сърбинът Никола Козомара от "Хемус Троян".

Победителят в Обиколката на България Стефан Христов завърши с основната група от 21 колоездачи. Сред тях бяха и другите трима...

Берлинчанин празнува във фейсбук смъртта на сирийче, арестуват го

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963967

Берлинската полиция арестува мъж, защото празнувал във фейсбук смъртта на тригодишното сирийче бежанец Айлан Кюрди, която потресе целия свят, съобщи германският ежедневник
Берлинската полиция арестува мъж, защото празнувал във фейсбук смъртта на тригодишното сирийче бежанец Айлан Кюрди, която потресе целия свят, съобщи германският ежедневник "Тагесшпигел" . Полицията конфискувала компютъра на мъжа, след като претърсила жилището му в Хелерсдорф, район в покрайнините на Берлин.

Германец празнува във фейсбук смъртта на удавилото се сирийче, арестуват го

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963982

Берлинската полиция арестува мъж, защото празнувал във фейсбук смъртта на тригодишното сирийче бежанец Айлан Кюрди, която потресе целия свят, съобщи германският ежедневник "Тагесшпигел" .
Полицията конфискувала компютъра на мъжа, след като претърсила жилището му в Хелерсдорф, район в покрайнините на Берлин.
Берлинската полиция арестува мъж, защото празнувал във фейсбук смъртта на тригодишното сирийче бежанец Айлан Кюрди, която потресе целия свят, съобщи германският ежедневник "Тагесшпигел" . Полицията конфискувала компютъра на мъжа, след като претърсила жилището му в Хелерсдорф, район в покрайнините на Берлин.

Украйна моли Г-7 да й купят руски газ за зимата

http://www.moreto.net/novini.php?n=300540

Украйна се е обърнала към финансовите министерства на страните от Г-7 с молба за финансиране закупуването на руски газ за зимата. Това съобщава „Новости", позовавайки се на източник, запознат с хода на преговорите. Молбата е отправена от финансовия министър на Украйна Наталия Яреско по време на среща на „седмицата".

Местан: Сегашната формула на властта не може да генерира стабилност

http://www.cross.bg/mestan-izbori-formyla-1479766.html

/КРОСС/ Местните избори ще удостоверят една практическа променена политическа картина. Те ще покажат коя политическа сила с какъв кредит на доверие разполага. В този смисъл резултатът от местните избори ще бъде важен ориентир за амбициите и мераците на определени политически сили, които се опитват да играят ролята на ментори на общественото мнение, заяви председателят на ДПС Лютви Местан пред журналисти в с. Браничево днес, където бе на официално откриване на спортен обект.Той допълни, че политическата тежест на всяка партия се определя от доверието, което получава на избори. „В този смисъл тезата ми, че има необходимост от промяна във властовата формула трябва да се чете в дълбочина. Това не означава намек или непременна амбиция ДПС да бъде част от тази властова формула", изтъкна Местан. По неговите думи, сегашната формула на властта не може да генерира стабилност. Дори лидерите на четирите партии да полагат волеви усилия да постигнат идейна спойка, те не биха могли да го направят, защото са ограничени от вота на собствените си избиратели.Лютви Местан уточни, че е необходимо да се изясни профилът на властта. „С изчистването на тази власт от националистически, антиевропейски и прочие ретроградни примеси можем да говорим за стабилен кабинет", посочи лидерът на ДПС

Баща наби майка на детски футболен турнир

http://offnews.bg/news/n_1/n_555420.html

Деца станаха свидетели на грозна сцена между родители на участници в международен футболен турнир за деца в Пловдив, организиран от Локомотив Пловдив, съобщи Гонг. Баща на едно от децата е ударил майка на друго дете, повалил я е на земята, след което се е качил на автомобила си и е избягал. Свидетели твърдят, че той е минал на червен светофар на излизане от стадион „Локомотив“ в Пловдив. Инцидентът станал след мач между ЦСКА и Черноморец Бургас на родените през 2004 г. деца, участващи във формата „Футбол 9“. Двете деца, чиито родители са се сбили, са от един и същи отбор - ЦСКА. Няма яснота за какво са спорили двамата и какво е предизвикал агресията. Инцидентът се е разиграл пред децата, които, уплашени, са наобиколили пострадалата жена. На мястото е пристигнала линейка и полицейски патрул. Извършителят се издирва. Формацията на ЦСКА е водена от Атанас Борносузов. Той потвърди, че знае за инцидента, но не и че има подробна информация за него. В детския турнир в Пловдив участват общо 14 отбора – 8 родени през 2004 година и 6 родени през 2006 година. Има и отбор от Германия, на който Локомотив Пловдив гостува миналата година.

Шефът на ЦЕРН: Настоящият век ще бъде на мирния атом

http://www.cross.bg/tzern-bansko-dybna-1479765.html

Банско /КРОСС/ XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, заяви в Банско генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер пред участниците в Европейската школа по физика на елементарните частици. Лекция пред аудиторията от млади учени изнесе и директорът на Обединения институт за ядрени изследвания - Дубна акад. Виктор Матвеев.Школата се провежда всяка година в европейска държава, член на ЦЕРН или Института в Дубна. Домакинството на школата е признание за постиженията на България в областта, информира БНР.

Хамилтън тръгва първи на „Монца”

http://www.cross.bg/piloti-hamiltun-montza-1479764.html

/КРОСС/ Световният шампион Люис Хамилтън бе най-бърз в квалификацията за място на пистата "Монца" и така в утрешното състезание ще стартира от полпозишън благодарение на обиколката си за 1:23.397 минути. Втори на стартовата решетка ще се подреди пилотът на Ферари Кими Райконен, а трети ще е съотборникът му Себастиан Фетел. Двамата пилоти на Скудерия зарадваха местната публика и в надпреварата утре ще направят всичко възможно да се представят силно пред тифозите.Нико Розберг изненадващо остана четвърти, защото не можа да подобри постижението си в последните минути в третата част на сесията. Пети и шести финишираха двамата пилоти на Уилямс Фелипе Маса и Валтери Ботас, а топ 10 затвориха Серхио Перес, Ромен Грожан, Нико Хюлкенберг и Маркус Ериксон.Двамата пилоти на Макларън Дженсън Бътън и Фернандо Алонсо отпаднаха още в Q1 заедно с Менърите и Макс Верстапен.

Трупът на шуменски ученик изплува в курорта Камчия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963949

Ученик от Шумен, който е бил на лагер, бе намерен удавен близо до къмпинг
Ученик от Шумен, който е бил на лагер, бе намерен удавен близо до къмпинг "Романтика" в курорта Камчия. Вълните изхвърлило тялото на момчето, което изчезна сред тях на 3 септември около 18 часа. Удавникът влязъл със свой приятел да се къпе в неохраняема зона. Двамата изпаднали в беда, но само единият успял да се спаси от бурното море.

Седмицата завършва с гръмотевици и градушки

http://www.cross.bg/prevali-mesta-bulgariya-1479763.html

София /КРОСС/ През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северозападна България, където е възможно и краткотрайно да превали. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух. С преминаването на студен атмосферен фронт, до обяд ще превали на места главно в Северозападна България, а след пладне и в други райони на страната, като вечерта в Източна България ще има условия за гръмотевични бури, има и вероятност за градушки. Максималните температури ще са в широки граници: от 25°-26° в северозападните, до 36°-38° в югоизточните райони, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.Над Черноморието през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време. Първоначално вятърът ще е слаб от юг, но около и след пладне ще се ориентира от северозапад и ще се усили. По-късно след обяд облачността ще се увеличи и на места вечерта ще превали и прегърми. През деня ще е горещо с максимални температури 32°-35°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.Над планините ще духа умерен и силен вятър от запад-северозапад и с него ще нахлува студен въздух. Облачността ще е променлива, по-значителна над Стара планина. На места от запад на изток краткотрайно ще превали, възможно е и да прегърми

Московска наркополиция откри 30 кг хероин в лисича дупка в гората

http://petel.bg/Moskovska-narkopolitsiya-otkri-30-kg-heroin-v-lisicha-dupka-v-gorata__125670

Снимка: Булфото, архив Московската наркополиция открила в горско скривалище 30 кг хероин, принадлежащ на престъпна група от Средна Азия,...

Премиерът на Словакия: Съмнявам се, че бежанците умират от глад

http://petel.bg/Premierat-na-Slovakiya--Samnyavam-se--che-bezhantsite-umirat-ot-glad__125669

Премиерът на Словакия Роберт Фицо смята, че ако един бежанец може да плати пет хиляди евро, за да достигне до Европа, то той едва ли умира...

Търсят млада жена от София, изчезнала на 1 септември (обзор)

http://petel.bg/Tarsyat-mlada-zhena-ot-Sofiya--izcheznala-na-1-septemvri--obzor-__125671

Столичната полиция издирва 30-годишна жена, изчезнала в началото на месеца. Колина Стаменова Стоицева напуснала апартамента си в...

Голям пожар край Благоевград

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/goliam-pozhar-kraj-blagoevgrad-6042173

Той е избухнал край складова база до пътноподдържащата фирма „Водно строителство”

Ученик от Шумен се удави на Камчия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963947

Ученик от Шумен се удави на неохраняем плаж в курорта Камчия. Тялото на непълнолетното момче било забелязано от плажуващи под комплекс "Романтика" в следобедните часове.
Сигнал за изчезването на детето бил подаден още в четвъртък, обясниха от полицията. Тогава загиналият и негов приятел влезли да се къпят, но вълните ги задърпали навътре.
Ученик от Шумен се удави на неохраняем плаж в курорта Камчия. Тялото на непълнолетното момче било забелязано от плажуващи под комплекс "Романтика" в следобедните часове. Сигнал за изчезването на детето бил подаден още в четвъртък, обясниха от полицията. Тогава загиналият и негов приятел влезли да се къпят, но вълните ги задърпали навътре.

Иманяри вилнеят при Хераклея Синтика край Рупите

http://pik.bg/иманяри-вилнеят-при-хераклея-синтика-край-рупите-news394342.html

Иманяри вилнеят при Хераклея Синтика край Рупите

Зачестяват иманярските набези при Античен град Хераклея Синтика, община Петрич, каза доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Национален археологически институт с музей към БАН.

По думите му, на обекта е трябвало да има охрана, но очевидно тя е фиктивна, пише "Фокус".

„Изкушените хора копаят след нас в профилите ни, подриват ги, просто неприятна гледка, а най–лошото е, че тази ситуация не се овладява", посочи той и допълни, че въпреки трудностите няма да се отказва и ще продължи да провежда проучванията си.

Ще се търсят и други възможности за финансиране освен Министерството на културата, защото миналата година проучванията са продължили 2 месеца и половина. Спорд доц. Вагалински тази година, културното министерство разполага с по–голям бюджет в сравнение с миналата, но са били отпуснати много по–малко пари за планирани разкопки в национален мащаб.

Срещата в Люксембург приключи без консенсус по бежанската криза

http://www.cross.bg/hora-kriza-bezhantzi-1479762.html

/КРОСС/ Пореден неуспешен опит за консенсус по бежанската криза е резултатът от завършилата двудневна среща на външните министри от ЕС в Люксембург. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите.5 въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанци; как да затегнат контрола по границите; как да се разбият мрежите на трафикантите; как да накарат съседните държави да приемат обратно нелегалните мигранти и в дългосрочен план как да се спрат войните в Либия и Сирия, които са корена на проблема. Брюксел вече се фокусира изцяло върху квотите за бежанците, а не върху проблема с нелегалните имигранти. Трябва да се говори само за бежанска криза, заяви върховния представител по външната политика Федерика Могерини , защото мнозинството идващи са сирийци, афганистанци, еритрейци и иракчани, бягащи от война:Времето за взаимни обвинения изтече. Време е за решения и превръщането им в единни действия.Могерини обаче се размина в призивите си за солидарност с цяла група министри от Източна Европа. Мирослав Лайчак от Словакия каза:Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Първо трябва да подсилим границите си, да върнем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти.Линас Линкевичиус от Литва допълни:Вместо до безкрайност да говорим за тези цифри, нека се заемем директно с причините

Труп на тийнейджър изплава край "Камчия"

http://www.moreto.net/novini.php?n=300552

Трупът на тийнейджър е изплавал в морските води край курорта "Камчия". Тялото е изхвърлено от вълните този следобед. Случаят е от миналия четвъртък, когато две непълнолетни момчета са влезли да се къпят на неохраняем плаж.

Тържествено честваме Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

http://pik.bg/тържествено-честваме-деня-на-съединението-на-княжество-българия-и-източна-румелия-news394339.html

Тържествено честваме Деня на Съединението на Княжество България и Източна Румелия

На 6 септември, неделя, президентът Росен Плевнелиев ще посети Пловдив за участие в честванията по повод 130-годишнината от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В 20.30 часа държавният глава ще участва в тържествената заря-проверка на площад „Съединение“, където ще произнесе слово. По-рано президентът Плевнелиев ще разгледа националната изложба „Съхранената памет за Съединението от 1885 г. в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции“ в Регионалния исторически музей. Министърът на отбраната Николай Ненчев също ще присъства на тържествената проверка (заря) в гр. Пловдив.

В тържествения ритуал ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Военнослужещи от Българската армия ще участват в тържествата по повод 130-тата годишнина от провъзгласяването на Съединението на България В празничния ден, на 6 септември, представителният духов оркестър на Сухопътните войски ще се включи в тържественото отбелязване на годишнината в гр. Ловеч (11.00 ч. пред катедрален храм „Св.Св.Кирил и Методий“ в града). В гр. Стара Загора военнослужещи от военно формирование 24 150 ще участват в тържествения ритуал по полагане на венци пред паметника на „Защитниците на Стара Загора” (10.30 ч., парк „Пети октомври“).

В гр. Ямбол представителни подразделения от военно формирование 52 590 ще поднесат венци и цветя пред паметника на загиналите за национално освобождение (09.30ч.). В гр. Хасково военнослужещи от военно формирование 52 740 ще поднесат венци пред паметника на Незнайния воин (11.00 ч., площад „Свобода”). В гр. Плевен военнослужещи от гарнизона ще поднесат венци и цветя пред паметника на „Четвърти Плевенски пехотен полк” (11.00 ч.).

В гр. Сливен представителни подразделения от военно формирование 22 220 ще участват в тържествената церемония пред паметника на Хаджи Димитър (11.00 ч.). В гр. Русе военнослужещи от военно формирование 32 420 ще поднесат венци пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война ( 11.00 ч., площад „Александър Батенберг”). В гр. Чирпан представителни подразделения от военно формирование 24 620-Свобода ще поднесат венци и цветя пред паметника на Съединението (11.00 ч.). В гр. Варна Представителният духов оркестър, почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” ще участват в ритуала за поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на княз Александър І Батенберг (10.30 ч., пл. „Независимост”, пред сградата на Държавния архив в града), както и в общоградското шествие (11.00 ч.,от пл. „Независимост”, по бул. „Мария Луиза” до площада пред Община Варна). Представителните военни формирования от ВМС ще поднесат венци и цветя и пред паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война през 1885 година (11.15 ч., до сградата на Община Варна).

В гр. Бургас представителни части от състава на Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили ще участват в ритуала за тържествено издигане на националното знаме (10.00 ч., пл. „Атанас Сиреков” пред Община Бургас). Военнослужещите ще поднесат венци и цветя и пред паметника на 24-ти Приморски полк (10.30 ч., до сградата на Военния клуб в града). На 6 септември от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 130-ата годишнина от провъзгласяване Съединението на България. За първи път, специално за празника, музеят ще представи оригинални знамена на Съединението. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка – знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт“ ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали. Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г. Съединението има своето място и в постоянната експозиция на НВИМ, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите на онези смутни времена. По повод Деня на Съединението и Празник на Пловдив – 6 септември, Музеят на авиацията в Крумово – филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен от 9.00 до 17.00 ч.

Специално за 130-ата годишнина от събитието музеят ще представи за първи път на своята публика тетрадка за волни помощи за въоръжаването на чета „Добруджа“, част от които са дарени в подкрепа на Съединението. Тя е предоставена на музея от наследниците на видния български летец Христо Топракчиев, чийто баща Андрей Топракчиев взима дейно участие в подготовката на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Столична община организира тържествено отбелязване на 130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Церемонията ще се състои на 6 септември, неделя, от 11.30 ч., пред Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „Васил Левски” № 81. В програмата за празничното честване на годишнината ще вземат участие Националната гвардейска част, Мъжки вокален ансамбъл „България” с диригент акад. Валентин Бобевски и актрисата Василка Сугарева. Националният исторически музей (НИМ) отново ще е със свободен вход за всички почитатели на историята, припомнят от ръководството на музея.

В празничния ден, в който цяла България по традиция празнува обединяването на Княжество България и Източна Румелия, осъществено през есента на 1885 г., с което изстрадалият ни народ смело отхвърли една огромна несправедливост, наложена ни с Берлинския договор, посетителите на НИМ ще могат да видят и както прочутото Панагюрско, така и Боровското съкровище, които само допреди месец бяха експонирани в Лувъра в рамките на впечатляващата ни изложба „Епопея на тракийските царе - археологически открития в България”. Тракийското съкровище от Летница, както и забележителното съкровище от Златиница – Маломирово с многобройни златни и сребърни накити и съдове и с пълното бойно въоръжение на тракийски владетел, живял в средата на IV в.пр.Хр., които също гостуваха с голям успех в Лувъра, отново са експонирани в залите на НИМ и ще могат да бъдат оценени от всички, които решат да посетят музея в деня със свободен вход – 6 септември. Работното време на НИМ в деня със свободен вход е: 9:30 – 18:00 часа.

Зареждаме Катар с месо

http://www.cross.bg/katar-zemedelieto-taneva-1479761.html

/КРОСС/ България и Катар ще задълбочат сътрудничеството в областта на земеделието. Това намерение бе изразено по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава и министъра на околната среда на Държавата Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди в МЗХ. Министър Танева информира своя колега, че 12 водещи овцевъдни фирми са се обединили в общ проект, който ще представят по време на срещата в понеделник. „Надявам се проектът да отговори на проявения от Вас интерес за износ и търговия с животни", заяви Десислава Танева. Тя изтъкна, че за първи път фирми от животновъдния бранш се обединяват. „България като държава гарантира, че тяхната продукция съответства на всички европейски регламенти. Гарантираме безопасността на храните, които произвеждаме", посочи министърът на земеделието. От своя страна министърът на околната среда изрази надежда, че може да бъде подписано споразумение за обмяна на опит в сферата на земеделието между България и Катар. „Надявам се, че през следващите дни от нашето посещение ще се постигне съгласие по всички важни параметри, свързани с търговията и производството на храни, за да положим все по-успешното бъдещо сътрудничество между двете страни", заяви министър Ал Хумейди.Министър Танева пожела посещението да завърши с конкретни договори и с ясна визия за продължаване на сътрудничеството.

Интензивно е движението по главен път Е-79

http://pik.bg/интензивно-е-движението-по-главен-път-е-79-news394340.html

Интензивно е движението по главен път Е-79

Интензивно е движението по главен път Е-79. Това съобщи дежурният в Областно пътно управление, предаде "Фокус".

Пътните настилки навсякъде са сухи. Остават в сила въведените ограничения за движението в участъци от път Е-79. Във връзка със строителството на виадукт и съоръжения на 2 лот на автомагистрала „Струма”, по главен път Е-79 е ограничена скоростта на движение до 50 км/ч и е въведена забрана за изпреварване при километър 352.

По същия път, в участъка Дупница- Благоевград при километър 323, в зоната на временния вход-изход чрез пътна сигнализация, е въведено намаление на скоростта на движение на моторни превозни средства до 50 км/ч. В района на село Бараково, поради прекратяване на досегашната временна организация на движението, скоростта на движение е ограничена до 40 км/ч. Въведена е временна организация на движението при километър 334+380. Тя се налага за достъп на строителна механизация до строителен обект на автомагистрала „Струма” и подобряване на безопасността на движение по първокласния път.

Свлачище затруднява движението по пътя Бобов дол – Жедна. Преминаването става само в едната лента за движение. Сигнализирано е с пътни знаци. Забранено е движението на товарни моторни превозни средства по пътя Смоличано – Пелатиково.

Теми и гости в ефира

http://www.cross.bg/tema-gost-istoriya-1479760.html

София /КРОСС/ Теми и гости в блоковете на телевизиите на 6 септември, неделя: Нова телевизия, „Събуди се" Тема: Кой не иска борба с корупцията?Гост: Татяна ДончеваТема: „Карай направо" към границата. Диана Найденова - дежурство на браздата. Да спим ли спокойно?Тема: „Миролюба Бенатова представя" история за трафик и протекции от миналото. Гледайте интервюто й от затвора с един български трафикант.Тема: Съединението оживява в ефира на „Събуди се" с възстановка на събитията преди 130 години.Тема: Най-дългата вечеря на варненския плаж. Стотици поставят рекорд за Гинес.Тема: Незабравимата история на Незабравка. На живо семейството й я изпраща на лечение в Турция с помощта на зрителите.Тема: Маги Халваджиян и Саня Армутлиева търсят новия X Factor. bTV, „Тази събота" Тема: Невероятната история на трима души - тази на каскадьора Явор Кехайов, озаглавена „Да проходиш три път", на банковия обирджия Стефан Чолаков, който помага на бедните с неговия „хладилник за нуждаещи се" и чрез репортаж на Александра Кръстева за Ани Цануйкова - една майка, влязла в огъня, за да спаси детето си.Тема: Проблемите на родното Черноморие Гост: кметът на Царево Георги Лапчев Тема: Богат-беден Гост: бизнесменът Георги Гергов.Тема: Филмът „С глава в стената", посветен на Андрей Баташов

Унгария повече няма да наема автобуси за мигрантите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963932

Директорът на унгарската полиция Карой Пап заяви, че Унгария повече няма да наема автобуси, за да превозва мигрантите до границата с Австрия. Той подчерта, че транспортирането на хиляди мигранти, извършено през нощта и в събота сутринта, е било
Директорът на унгарската полиция Карой Пап заяви, че Унгария повече няма да наема автобуси, за да превозва мигрантите до границата с Австрия. Той подчерта, че транспортирането на хиляди мигранти, извършено през нощта и в събота сутринта, е било "еднократна инициатива". "Предоставянето на автобуси до Австрия бе еднократна инициатива.

Унгария повече няма да наема автобуси за мигрантите до границата с Австрия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963934

Директорът на унгарската полиция Карой Пап заяви, че Унгария повече няма да наема автобуси, за да превозва мигрантите до границата с Австрия. Той подчерта, че транспортирането на хиляди мигранти, извършено през нощта и в събота сутринта, е било "еднократна инициатива".
"Предоставянето на автобуси до Австрия бе еднократна инициатива.
Директорът на унгарската полиция Карой Пап заяви, че Унгария повече няма да наема автобуси, за да превозва мигрантите до границата с Австрия. Той подчерта, че транспортирането на хиляди мигранти, извършено през нощта и в събота сутринта, е било "еднократна инициатива". "Предоставянето на автобуси до Австрия бе еднократна инициатива.

Реал обеща 1 млн. евро за бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzite-evro-dari-1479759.html

/КРОСС/ "Реал" (Мадрид) обяви, че ще дари 1 милион евро в помощ на бежанците, които ще бъдат приети в Испания. Президентът на клуба Флорентино Перес се е срещнал с министър-председателя Мариано Рахой, за да обсъдят възможните стъпки.Белите изтъкват, че верни на принципите си, искат да помогнат "на гладните, жените и децата, които са били принудени да напуснат домовете си, за да избягат от войната и смъртта".Предвиждат се различни събития и кампании, насочени основно към младите."Порто" предложи част от приходите от билети от Шампионската лига да бъдат дарявани. Според португалския клуб футболът има дълги традиции в солидарността и затова "е невъзможно да си затвори очите пред драмата на мигрантите и бежанците, които опитват да дойдат на европейска земя".Идеята на "драконите" е всеки клуб да дари по 1 евро от продаден билет за първото си домакинство в групите на Шампионската лига този сезон. "Порто" ще го направи за мача с "Челси" на 29 септември, а предложението е примерът да бъде последван и от останалите 31 клуба."Нека играем за мигрантите", призоваха португалците."Байерн" също обяви, че ще дари 1 млн. евро за бежанците в Германия. Баварците ще предоставят и едно от тренировъчните си игрища за лагер. Ще се осигурят курсове по немски, както и футболни уроци за младите бежанци, пише "Дневник".

Временно ограничават движението на ТИР-ове по пътищата в Велико Търновско

http://pik.bg/временно-ограничават-движението-на-тир-ове-по-пътищата-в-велико-търновско-news394335.html

Временно ограничават движението на ТИР-ове по пътищата в Велико Търновско

Нормално се осъществява движението в област Велико Търново в следобедните часове, предаде репортер Фокус. Пътните настилки са сухи и нормално проходими. Екипи на КАТ "Пътна полиция" следят за правилното протичане на движението. Патрули са разположени на входовете и изходите на града. В града няма допълнително въведени ограничения и нови затворени пътни участъци. Всички светофарни уредби работят нормално. 

Отворен за движение е Проходът на Републиката. Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили по републиканските пътища на територията на област Велико Търново.Забраната се налага поради покачване на температурата над 35 градуса. Не се допуска и преминаване на товарни автомобили над 10 т. през прохода Твърдица - Елена.

Огромен пожар лумна край Благоевград!

http://www.bnews.bg/article-141131

Едните пожарникари гасят горящата трева, за да не стигне до гората, а другите гасят склад.

Цели 2 градуса над температурния рекорд в Хасково днес

http://pik.bg/цели-2-градуса-над-температурния-рекорд-в-хасково-днес-news394336.html

Цели 2 градуса над температурния рекорд в Хасково днес

36,6 градуса достигна температурата днес в Хасково, съобщиха от Синоптичната станция в града. Рекордът на тази дата е бил 34,5 градуса, измерен в три различни години - 1915, 1952 и 1963. Вчера градът счупи 108-годишен температурен рекорд.

От утре следобед температурите ще започнат да падат, очакват се и валежи, придружени с гръмотевици.

 

 

И Боби Михайлов отпада за мача с Италия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963904

След като вратарят Николай Михайлов, който бе сочен за титуляр в европейската квалификация срещу Италия в Палермо в неделя, отпадна още преди мача с Норвегия три дни по-рано, сега и баща му Боби няма да е на стадион
След като вратарят Николай Михайлов, който бе сочен за титуляр в европейската квалификация срещу Италия в Палермо в неделя, отпадна още преди мача с Норвегия три дни по-рано, сега и баща му Боби няма да е на стадион "Ренцо Барбера" в административната столица на остров Сицилия. Президентът на БФС бе нападнат от свиреп вирус още в сряда,

Унгарският външен министър: ЕС ще загуби без партньорството на Русия

http://www.moreto.net/novini.php?n=300543

Според унгарския външен министър Петер Сийярто Европейският съюз ще загуби международно влияние и конкурентоспособност, ако не възстанови конструктивни и прагматични отношения с Русия, предаде РИА Новости. „Санкциите ще бъдат на дневен ред само до края на годината и се надявам след това конфликтът да бъде разрешен и да отворим нова глава.

Биорали събра магарета-атлети в Гурково

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963859

Уникалното за цял свят биорали се проведе в Гурково за 30-ти път. На 5-ти септември на стадиона в подбалканското градче се събраха най-бързите магарета в региона, за да премерят сили в спринта на една обиколка.
Участниците спореха и за награди в атрактивните дисциплини като теглене на каручки, магарофутбол и гола кушия.
Уникалното за цял свят биорали се проведе в Гурково за 30-ти път. На 5-ти септември на стадиона в подбалканското градче се събраха най-бързите магарета в региона, за да премерят сили в спринта на една обиколка. Участниците спореха и за награди в атрактивните дисциплини като теглене на каручки, магарофутбол и гола кушия.

Васко Василев изненада Лили Иванова на концерта й в Пловдив

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962101

Над 3500 души пяха с пълно гърло заедно с Лили Иванова на концерта ѝ в Античния театър в Пловдив. Малко преди той да започне, изненадващо там се появи още един световноизвестен наш музикант. Цигуларят Васко Василев пристигна с голям букет, за да пожелае успех на Иванова минути преди тя да се качи на сцената.
Над 3500 души пяха с пълно гърло заедно с Лили Иванова на концерта ѝ в Античния театър в Пловдив. Малко преди той да започне, изненадващо там се появи още един световноизвестен наш музикант. Цигуларят Васко Василев пристигна с голям букет, за да пожелае успех на Иванова минути преди тя да се качи на сцената.

Хиляди гледаха магарешкото рали в Гурково (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/hiliadi-gledaha-magareshkoto-rali-v-gurkovo-video-6042172

16 екипажа се състезаваха на скоростна отсечка, впрягане, разпрягане, теглене на магарешки каручки, магарофутбол и гола кушия

Директорът на ЦЕРН: 21 век ще бъде век на мирния, а не на разрушителния атом

http://pik.bg/директорът-на-церн-21-век-ще-бъде-век-на-мирния-а-не-на-разрушителния-атом-news394331.html

Директорът на ЦЕРН: 21 век ще бъде век на мирния, а не на разрушителния атом

Двадесет и първи век ще бъде век на мирния, а не на разрушителния атом, заяви в Банско генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер пред участниците в Европейската школа по физика на елементарните частици. Лекция пред аудиторията от млади учени изнесе и директорът на Обединения институт за ядрени изследвания - Дубна акад. Виктор Матвеев.

Школата се провежда всяка година в европейска държава, член на ЦЕРН или Института в Дубна. Домакинството на школата е признание за постиженията на България в областта.

Външните министри на ЕС не се разбраха за каквото и да е за бежанците

http://europe.actualno.com/Vynshnite-ministri-na-ES-ne-se-razbraha-za-kakvoto-i-da-e-za-bejancite-news_493883.html

Външните министри на Европейския съюз не успяха да постигнат консенсус за единна реакция на ЕС по отношение на бежанската криза. Това стана ясно след днешната среща на първите дипломати на европейските държави в Люксембург, предаде БНР. Докато едни настояваха за задължителни квоти за бежанци, други искаха първо затягане контрола по границите и борба с трафикантите. Пет въпроса пред ЕС поставиха министрите, без да намерят отговори за тях: как логистично да ускорят и разпределят приема на бежанц

Кошмар! Труп на тийнейджър изплува от морето

http://pik.bg/кошмар-труп-на-тийнейджър-изплува-от-морето-news394334.html

Кошмар! Труп на тийнейджър изплува от морето

Трупът на тийнейджър е изплувал в морските води край курорта "Камчия".

Тялото на 17-годишния е изхвърлено от вълните този следобед. Случаят е от миналия четвъртък, когато две непълнолетни момчета са влезли да се къпят на неохраняем плаж.

Те започнали да се давят, но само едното е било спасено и извадено от морето, съобщиха от полицията, предаде "Дарик".

Тялото на другото е изплувало днес.

ГЕРБ-ерки хванаха точилките! Всички искат да лапат от баницата…

http://www.bnews.bg/article-141129

Цялата театрална пиеса се разигра в Кърджали, където от нейната партия организираха Фестивал на баницата.

Меркел: Излизането от миграционната криза е национална задача на Германия

http://www.cross.bg/germaniya-merkel-byudzhet-1479758.html

/КРОСС/ Излизането от миграционната криза е национална задача на Германия. Това заяви канцлерът Ангела Меркел.„Федералните провинции, общините, държавата - всеки тук е длъжен да даде своя принос в решаване на проблема", каза Меркел и добави, че германските власти са в тясна връзка с районите по този въпрос.Меркел заяви, че правителството на Германия не възнамерява да се отказва от плановете си за постигане на балансиран бюджет. „Ние не можем просто да вземем и да кажем "тъй като пред нас стоят трудни задачи, балансираният бюджет или въпросът за държавната задлъжнялост въобще вече не играе роля", подчерта Меркел. „Трябва по нов начин да очертаем приоритетите", посочи тя.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/09/05/2604309_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Ето акцентите от деня:

- Унгарските власти изненадващо отпуснаха автобуси, които да извозят бежанците до границата с Австрия.

- Министерството на външните работи предупреждава българските граждани да не предприемат международни пътувания с влак през Унгария.

- Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че няма опасност Реформаторският блок...

Пожар в Благоевград - изгоряха 15 дка треви

http://offnews.bg/news/n_1/n_555415.html

Пожар избухна край Благоевград, съобщи агенция "Фокус", като цитира директора на "Пожарна безопасност и защита на населението" в града Георги Пармаков. Изгорели са 15-20 дка сухи треви и гуми. Сигналът е подаден в 16 ч. В гасенето на огъня са се включили три екипа на благоевградската пожарна, които са потушили пламъците. Към момента огнеборците гасят тлеещите треви.  Най–вероятно огънят е тръгнал от запалено стърнище.

Бой с възглавници между кадети в Уест Пойнт завърши със счупени глави

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963905

Ежегодният шеговит бой с възглавници във Военната академия на САЩ Уест Пойнт завърши с травми за 30 кадети, съобщи "Ню Йорк Таймс".
Традиционният бой с възглавници се провежда в края на тежкия летен курс от изпити и по замисъл се явява безопасен начин кадетите да „изпуснат парата” и да усилят командни дух.
Ежегодният шеговит бой с възглавници във Военната академия на САЩ Уест Пойнт завърши с травми за 30 кадети, съобщи "Ню Йорк Таймс". Традиционният бой с възглавници се провежда в края на тежкия летен курс от изпити и по замисъл се явява безопасен начин кадетите да „изпуснат парата” и да усилят командни дух.

Приемат молби за помощи за отопление до края на октомври

http://pik.bg/приемат-молби-за-помощи-за-отопление-до-края-на-октомври-news394330.html

Приемат молби за помощи за отопление до края на октомври

6622 молби-декларации за отпускане на целева помощ за отопление са приети вобласт Сливен до 21 август, съобщават от Регионалната дирекция за социално подпомагане. В община Котел са подадени 1838, като всички са  за отопление с твърдо гориво в пари; в община Нова Загора –  664,  всички за отопление с твърдо гориво в пари;вобщина Твърдица 631, като и тук всички молби са за отопление с твърдо гориво в пари.

В най-голямата община - Сливен, има подадени 3489 молби-декларации, от тях 3260 за отопление с твърдо гориво в пари, 211 за отопление с електроенергия,  18  за отопление с топлоенергия;

От подадените молби-декларации са обработени общо 4868, отпуснати са 4553 целеви помощи. Издадените заповеди за отказ са  315.

Целевата помощ за отопление се отпуска за период от пет месеца. Молби-декларации се приемат в Дирекции „Социално подпомагане” по постоянен адрес на лицата или семействата, като крайният срок за подаването им е 31 октомври. В молба-декларацията задължително се заявява видът на ползваното отопление – топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. При отопление с електроенергия и топлоенергия към молба-декларацията се представя за справка актуален  клиентски/абонатен номер.

Право на помощта имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на молба-декларацията  е по-нисък или равен от  диференциран минимален доход за отопление в съответната целева група и отговарят на условията на чл.10 и чл.11 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в Лом

http://pik.bg/архиерейска-света-литургия-ще-бъде-отслужена-в-лом-news394329.html

Архиерейска света Литургия ще бъде отслужена в Лом

На 6 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп с духовници от Видин и Лом, ще отслужи тържествена света Литургия в съборен храм „Успение Богородично“, гр. Лом. Богослужението е свързано според църковния богослужебен календар с 14 Неделя след Петдесетница, както и с предстоящия празник Рождество Богородично, който се отбелязва на 8 септември, съобщиха от Св. Синод.

По време на богослужението ще бъде направена и молитва за упокоение на всички загинали войни, дали живота си за свободата на нашата Родина и ще бъде почетена 130- годишнината от Съединение на България, което тържествено се отбелязва на 6 септември. След светата Литургия епископ Поликарп ще преподаде отеческото благословение на Видинския митрополит Дометиан, ще благослови вярващите и ще отправи проповед за духовна утеха и назидание на вярващите. 

Спряха влака Троян-Левски, след като се появил дим в локомотива

http://petel.bg/Spryaha-vlaka-Troyan-Levski--sled-kato-se-poyavil-dim-v-lokomotiva__125668

Спряха влака Троян-Левски, след като се появил дим в локомотива. Инцидентът е станал около 17:10 ч. в участъка между гарите Дойренци и Левски,...

Яки тупалки в Банско! Сервитьор пребит от двама колеги, след като всички се наквасили порядъчно

http://petel.bg/YAki-tupalki-v-Bansko--Servitor-prebit-ot-dvama-kolegi--sled-kato-vsichki-se-nakvasili-poryadachno__125667

Снимка: struma.bg 31-годишният Васил Бачев, сервитьор в „Обецанова механа” в Банско, е приет в разложката болница с контузия на глава и...

Унгария разполага полиция и армия по границата със Сърбия

http://www.cross.bg/orban-bezhantzi-granitzata-1479757.html

/КРОСС/ Унгария ще разположи след 15 септември полицейски сили по границата със Сърбия за спиране на притока на бежанци, а ако парламентът разреши - и армията. Това заяви на пресконференция унгарският премиер Виктор Орбан. „Ще поставим границата под контрол стъпка по стъпка", каза Орбан. „Ще изпратим полицията и след това, ако имаме одобрение от парламента, ще разположим и армията", обясни той.Виктор Орбан посочи, че такъв ход е предложен, защото има потенциално безкраен брой мигранти и бежанци, насочили се към Европа.„Не са 150 000 мигранти или бежанци, които някои искат да разделят на квоти. Не са 500 000. Цифрата, която аз чух в Брюксел, е милиони, десетки милиони, защото потокът от имигранти е безкраен", посочи Орбан.

Афганистанските бежанци в Пакистан не искат да се прибират при войната

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/05/2604228_afganistanskite_bejanci_v_pakistan_ne_iskat_da_se/?ref=rss


Завръщането на Рахим Хан в Афганистан, 28 години след като е избягал в Пакистан, не е като в мечтите му. 60-годишният мъж е един от многото  бежанци, които се прибират с неохота заради насилието, а се чувстват и прогонени от новата си родина покрай влошените отношения между двете държави.

Броят на завърналите се е скочил четири пъти тази година – 137 000 бежанци са си дошли в Афганистан от януари насам. Ще станат и повече, ако до 31 декември двете държави не се споразумеят да удължат...

Пожар пламна край Благоевград

http://www.cross.bg/kraii-blagoevgrad-boryat-1479756.html

Благоевград /КРОСС/ Пожар гори край Благоевград. Огнеборците се борят с пожара, избухнал край складова база до пътноподдържащата фирма „Водно строителство", предаде БГНЕС.Горят сухи треви, автомобилни гуми и дървен материал, които са задимили сериозно района.Огънят е тръгнал от запалено стърнище до самата база.Две пожарни се борят с огъня. Едните пожарникари гасят горящата трева, за да не стигне до гората, а другите гасят самия склад.Пламъците са лумнали около 16.15 ч. край село Зелен дол, където свършва ЛОТ 2 на АМ „Струма". Снимка: БГНЕС  

Калин Терзийски: На лайната, които изляха злобата си: Много ви здраве!

http://www.bnews.bg/article-141130

На добрите и сърдечни хора, които са такива въпреки всичко, ще кажа: Благодаря! Продължаваме напред!

Танева: 12 родни производители на агнета ще представят общ проект пред Катар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963854

12 български производители на агнета ще представят общ проект пред катарска делегация следващата седмица. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, на брифинг след срещата си с министъра на околната среда на Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди, съобщи „Фокус”.
Министърът на земеделието уточни,
12 български производители на агнета ще представят общ проект пред катарска делегация следващата седмица. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, на брифинг след срещата си с министъра на околната среда на Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди, съобщи „Фокус”. Министърът на земеделието уточни,

Министър Танева: 12 български производители на агнета ще представят общ проект пред Катар

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963860

12 български производители на агнета ще представят общ проект пред катарска делегация следващата седмица. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, на брифинг след срещата си с министъра на околната среда на Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди, съобщи „Фокус”.
Министърът на земеделието уточни,
12 български производители на агнета ще представят общ проект пред катарска делегация следващата седмица. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, на брифинг след срещата си с министъра на околната среда на Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди, съобщи „Фокус”. Министърът на земеделието уточни,

Детският кът в Морската градина ни кани да изпратим ваканцията

http://www.moreto.net/novini.php?n=300541

Да изпратим лятната ваканция забавно ни канят от детския кът в Морската градина на Варна, научи Moreto.net. Оттам са приготвили интересни изненади за своите посетители. Утре от 18:30 часа започва работилница за маски. Всеки желаеш ще може абсолютно безплатно да направи маската на свой любим герой или животно.

Унгария разполага полиция и евентуално армия по границата със Сърбия

http://news.ibox.bg/news/id_118490653

След 15 септември ще бъдат разположени полицейски сили. Военните единици ще бъдат разположени, ако парламентът одобри предложението, обяви премиерът Виктор Орбан.

Лютви Местан: България на започва и не свършва с жълтите павета на София

http://pik.bg/лютви-местан-българия-на-започва-и-не-свършва-с-жълтите-павета-на-софия-news394320.html

Лютви Местан: България на започва и не свършва с жълтите павета на София

Лидерът на ДПС Лютви Местан присъства на откриването на стадион в село Браничево, община Каолиново, предаде радио "Фокус"-Шумен. Спортната база носи името на Пенчо Захариев, дългогодишен спортен деятел и пожизнен президент на ФК „Волов”. На събитието бяха поканени народни представители от ДПС и кметове на общини в област Шумен. Лютви Местан приветства гостите и зрителите на откриването.

„Ценим инвестициите, направени от което и да е правителство досега. Казваме обаче едно голямо „Но”. Защото България ще стане истински европейска държава, когато наред с инвестициите, имаме възможност да откриваме такива обекти, както в малкото село Браничево”, заяви Лютви Местан. Той посочи, че според него това е истински умната политика. Призивът му към днешните управляващи бе, че когато имат за приоритет инвестициите в големите градове, не трябва да забравят, че България на започва и не свършва с жълтите павета на София. Именно това е разбирането, което ДПС иска да наложи в българската политика.

„Ние имаме за цел да осигурим условия за спорт и отдих и на младите хора, и на малко по-възрастните, като мен, и в малките населени места. Имам една мечта - на този стадион да се роди новият Бербатов от Браничево”, каза още Лютви Местан. След края на словото си, лидерът на ДПС преряза лентата за откриването на стадиона и символично ритна футболна топка към една от вратите.

Хакери от цял свят борят пропагандата на ИД в мрежата

http://www.cross.bg/borbata-informatziya-svyat-1479755.html

/КРОСС/ Хакери от целия свят  обединиха сили в борбата срещу пропагандата на „Ислямска държава" в интернет. Джихадистите водят активна пропаганда в мрежата. До края на 2014 г. привържениците на екстремистката групировка са регистрирали около 46 000 акаунта в Twitter. Имат хиляди последователи в социалната мрежа. Една от групите, която се включва в борбата срещу терористите в интернет, е Ghost Security. Членовете й са си поставили нелеката задача да се борят с екстремизма във виртуалното пространство. За тази цел те наблюдават дейността на бунтовниците в дигиталното пространство, опитвайки се да намерят информация за възможни заплахи.От Ghost Security твърдят, че благодарение на тях са блокирани около 60 000 акаунта на екстремисти в Twitter, а 130 сайта са изведени извън строя. Групата също така заявява, че е помогнала за предотвратяването на терористични нападения в Ню Йорк и на остров Джерба в Тунис. Хакерите се свързват с властите чрез фирмата консултант по националната сигурност и международни отношения Kronos Advisory."Хакери от цял свят събират информация, която според тях може да помогне за предотвратяването на терористични атаки. Тази информация се предоставя на правоприлагащите органи, разузнаването и армията на САЩ, както и, ако е необходимо, на компетентните органи на други държави, с цел подпомагане на борбата срещу тероризма", разказа пред RT.com. основателят й Майкъл Смит.

Масово пишат актове за неиздаването на касови бележки по Черноморието

http://pik.bg/масово-пишат-актове-за-неиздаването-на-касови-бележки-по-черноморието-news394321.html

Масово пишат актове за неиздаването на касови бележки по Черноморието

Общо 230 акта за нарушения на данъчно-осигурителното законодателство, половината от които за неиздаване на касова бележка, са съставили инспекторите по приходите от НАП Бургас за юни, юли и август по време на контролни действия по Южното Черноморие.

Инспектирани са повече от 1700 търговски обекта от Обзор до Резово, но засиленият контрол продължава. Специално внимание проверяващите са обърнали на обектите, при които регистрирането на сумите от продажби се е извършвало предимно с билети.

На практика всеки втори акт е за неиздадена касова бележка, твърдят от пресцентъра на данъчните.

Бъчварова ще променя законодателството заради каналджиите

http://frognews.bg/news_97254/Bachvarova-shte-promenia-zakonodatelstvoto-zaradi-kanaldjiite/

Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, заяви днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на работно посещение до ГПУ и ГКПП Малко Търново, цитирана от пресцентъра на министерството.

Съдът спря делото за фалита на ЦСКА

http://offnews.bg/news/n_1/n_555408.html

Софийският градски съд е спрял делото за обявяване в несъстоятелност на ЦСКА, образувано по молба на клуба. Търговско дело №5188 от 2015 г. с молител професионален футболен клуб ЦСКА АД е закрито. Производството е спряно с решение от 2 септември. Не се съобщават мотивите на съда. Решението може да се обжалва пред Софийски апелативен съд в едноседмичен срок от съобщаването му на страните. Специалистът по спортно право Георги Градев, който първи публикува решението на СГС в дневника си във Фейсбук, коментира, че най-вероятно делото е спряно заради другото дело с "ЮНИС" ООД. "Няма как да се водят две дела едновременно. Въпросът е кой малоумен адвокат ги е посъветвал да подадат отделна молба, когато вече има такова дело и молбата можеше да се подаде в рамките на съществуващото дело", пише той.

Полицай продавал дрога, докато е на пост пред управлението на МВР на Златни пясъци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963844

По искане на Окръжната прокуратура във Варна, на 5 септември 2015 год., състав на Окръжния съд определи постоянни мерки „задържане под стража“ за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ - Варна, 29-годишния Ивайло Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.
По искане на Окръжната прокуратура във Варна, на 5 септември 2015 год., състав на Окръжния съд определи постоянни мерки „задържане под стража“ за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ - Варна, 29-годишния Ивайло Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Задържаха полицай, продавал дрога, докато е на пост пред управлението на МВР на Златни пясъци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963848

По искане на Окръжната прокуратура във Варна, на 5 септември 2015 год., състав на Окръжния съд определи постоянни мерки „задържане под стража“ за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ - Варна, 29-годишния Ивайло Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.
По искане на Окръжната прокуратура във Варна, на 5 септември 2015 год., състав на Окръжния съд определи постоянни мерки „задържане под стража“ за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ - Варна, 29-годишния Ивайло Иванов. Това съобщиха от пресцентъра на институцията.

Финландският премиер предоставя дома си на кандидати за убежище

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/05/2604306_finlandskiiat_premier_predostavia_doma_si_na_kandidati/?ref=rss


Финландският премиер Юха Сипиле обяви, че е готов да предостави собствения си дом за мигранти, пристигащи в страната в търсене на убежище. Това съобщи агенция "Ройтерс", като се позова на изявление на Сипиле в сутрешния блок на националния телевизионен канал "Юле". 

"Моето семейство реши да предостави дома си за настаняване на търсещи убежище", каза Сипиле. Става дума за семейното жилище в Кемпеле, Северна Финландия, което сега се използва рядко, тъй като семейството на премиера...

"Реал" (Мадрид) обеща 1 млн. евро за бежанците, "Порто" ще дари от билети

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/05/2604259_real_madrid_obeshta_1_mln_evro_za_bejancite_porto_shte/?ref=rss


"Реал" (Мадрид) обяви, че ще дари 1 милион евро в помощ на бежанците, които ще бъдат приети в Испания. Президентът на клуба Флорентино Перес се е срещнал с министър-председателя Мариано Рахой, за да обсъдят възможните стъпки.

Белите изтъкват, че верни на принципите си, искат да помогнат "на гладните, жените и децата, които са били принудени да напуснат домовете си, за да избягат от войната и смъртта".

Предвиждат се различни събития и кампании, насочени основно към...

Румяна Бъчварова инспектира работата на морските ни гранични полицаи

http://pik.bg/румяна-бъчварова-инспектира-работата-на-морските-ни-гранични-полицаи-news394313.html

Румяна Бъчварова инспектира работата на морските ни гранични полицаи

Вътрешният министър Румяна Бъчварова провери работата на ГПУ Царево по време на работно посещение в зоната на отговорност РДГП Бургас, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министърът провери работата по управление и охрана на морската ни граница и резултатите от настоящите специализирани операции за противодействие на нелегалната миграция. Директорът на РДГП Бургас Антон Мирков и началникът на ГПУ Царево главен инспектор Георги Цветков запознаха вътрешния министър със спецификите при борбата с каналджийството по морската ни граница, както и с организацията за регистриране на мигрантите. 

С джаджа за стотинки тарикат измами ЕВН. Електромерът отчитал два пъти по-малко ток

http://petel.bg/S-dzhadzha-za-stotinki-tarikat-izmami-EVN--Elektromerat-otchital-dva-pati-po-malko-tok__125666

Снимка: Булфото, архив Тарикат от село Болярци накара елекромера си да върти два пъти по-бавно с джаджа за стотинки. Находчивият...

Ивет Лалова с две победи в Турция

http://petel.bg/Ivet-Lalova-s-dve-pobedi-v-Turtsiya__125665

Снимка: Булфото, архив Ивет Лалова записа две победи в първия ден от финалите на европейското отборно първенство на Турция по лека...

Германия и Австрия отвориха границите, приемат всички бежанци (обзор)

http://petel.bg/Germaniya-i-Avstriya-otvoriha-granitsite--priemat-vsichki-bezhantsi--obzor-__125664

Австрия и Германия отвориха границите си за хилядите бежанци от Близкия изток, идващи откъм Унгария, предадоха световните агенции....

Никола Маравич: Пупович и Тресач ми разказаха много за Черно море и Варна

http://petel.bg/Nikola-Maravich--Pupovich-i-Tresach-mi-razkazaha-mnogo-za-CHerno-more-i-Varna__125663

Снимка: Sportsimages.bg "Дошъл съм подготвен във Варна. Много съм щастлив, че попаднах в тази среда", сподели сръбският център Никола Маравич,...

Гори складова база край Благоевград

http://frognews.bg/news_97253/Gori-skladova-baza-krai-Blagoevgrad/

Голям пожар гори край Благоевград. Той е избухнал край складова база до фирма „Водно строителство”.

Биоралито в Гурково вече с патент, проведоха го за 30-и път (снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963802


"Долу магариите у човека, уважавайте човешкото у магарето" е един от вечните лозунги, който съпътства надпреварата с магарешки каручки в подбалканския град Гурково, която местните проведоха днес за 30-и път. "Нашето биорали е уникално и неслучайно през миналата година го патентовахме, за да не посегнат на него",

Хвалим българските агнета пред катарска делегация

http://www.moreto.net/novini.php?n=300542

12 български овцевъди ще представят общ проект пред катарска делегация следващата седмицата. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, на брифинг след срещата си с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Г20 и ОИСР представиха нов кодекс за добро управление на публичните компании

http://www.investor.bg/drugi/338/a/g20-i-oisr-predstaviha-nov-kodeks-za-dobro-upravlenie-na-publichnite-kompanii-201816/

В текстовете са заложени мерки за защита правата на акционерите и за запазване на “разумни нива” на заплатите на ръководствата на дружествата

Борисов сравни бежанците със земетресение

http://offnews.bg/news/n_1/n_555400.html

Премиерът Бойко Борисов сравни бежанците със земетресение и с наводнение в коментар пред журналисти по време на посещение в Габрово за откриването на пречиствателна станция. Коментирайки кризата с наплива на мигранти в Европа, той заяви: "Виждате сега цяла Европа, все едно да говориш за наводненията или земетресенията… Полагаме усилия, но живеем във време, в което такова преселение (има), такъв ужасен свят не е имало от векове. Адекватно се справя България. Който е можел по-добре, да се е справял", заяви Борисов, цитиран от Mediapool. За защитата на родната ни граница той заяви: "БСП може би очакват да освободя министрите и гранична полиция, да отида с една пушка на границата и да ги пазя". Премиерът коментира и трусовете в управляващата коалиция през последните дни. Отхвърлянето на законопроекта срещу корупцията по висшите етажи на властта на вицепремиера Меглена Кунева предизвика острата позиция на "Движение България на гражданите", в което пролича заплаха за напускане на управляващото мнозинство. "Който иска да ходи на предсрочни избори – да ходи", заяви той. "Когато си в една сложна коалиция, трябва повече търпение и повече разум. Вчера успокоих госпожа Кунева, днеска и на Москов (здравния министър Петър Москов - бел. ред.) съм му казал, че всичко друго му се приема, само по две от нещата от ГЕРБ смятат, че може да се направи по по-добър начин. Става въпрос за болниците в малките населени места и за още едно тежко заболяване, което Москов настоява да се лекува до край. За това Москов е прав и ще се приеме. За другото ще говорим, защото наистина има някои болници, където ние сбъркахме навремето и се създаде напрежение и не искам това да се повтаря. Но аз му дал дума на него, че това, което той предлага ще се приеме.“ Въпросната отхвърлена идея на министър Москов, също от Реформаторския блок, е да се осигурява пълно държавно финансиране само на болници, които предлагат комплексно лечение. След като изясни позицията си за бежанците и по коалиционните въпроси, премиерът не пропусна да се похвали и да обясни, че ако не е той, идва катаклизъм: “Ето, Габрово… Направихме гимназия, направихме всичко необходимо. Ако не управляваме, ако не сме на власт, виждате какво става. Събориха КТБ, 3.7 милиарда отидоха взимания на вложителите. За мен успех да е като мина да видя магистралите, като видя ЖП-линиите, площадите. Ето, Габрово навремето имаше в центъра едно страшно грозно кръстовище. Сега като мина и видя това кръгово, цветя, градинки, направено хубаво… Променя се навсякъде, където отида.“

Извънредно! Огромен пожар край Благоевград

http://pik.bg/извънредно-огромен-пожар-край-благоевград-news394312.html

Извънредно! Огромен пожар край Благоевград

Огромен пожар гори край Благоевград. Огнеборците се борят с пожара, избухнал край складова база до пътноподдържащата фирма „Водно строителство”.

Горят автомобилни гуми, пластмасови тръби, дървен материал, складирани в хале до оградата на „Водно строителство”.

Огънят е тръгнал от запалено стърнище до самата база. Две пожарни се борят с огъня. Едните пожарникари гасят горящата трева, за да не стигне до гората, а другите гасят самия склад. Огънят лумна около 16.15 ч. край село Зелен дол, където свършва ЛОТ 2 на АМ „Струма”. 

Сидеров: България вече е фронт! Утре ще я затрият от картата

http://www.cross.bg/bulgariya-rysiya-ataka-1479754.html

/КРОСС/ Лидерът на „Атака" Волен Сидеров присъства на 12-ия събор на приятелите на Русия на язовир „Копринка" край Казанлък днес. Националист №1 беше единственият политик, който беше посрещнат с братски прегръдки от русофили. Те го поздравиха за позицията на „Атака" спрямо Русия.„Има хора, които са виновни, за това че сега ракети са насочени към Русия, нашата освободителка от турско робство", започна словото си пред 12-ия събор на приятелите на Русия Сидеров.„Няма нужда от сладка приказки, има нужда от дела. Всички партии, които управляват, както и БСП, чиито представител сега се е стреснал, те докараха американските бази в България", допълни той. Партийният лидер попита коя е единствената партия, която от 2006 година насам е против американската окупация у нас. „Единствено „Атака". Истината е свята", отговори Сидеров.„Кой подписа в България да има 4 американски военни бази, да се стоварва тежка техника и да се правят учения? Правителството на БСП, начело със Станишев, тогавашния външен министър Калфин и президента Първанов. Те подписаха договора за базите", посочи националист №1 след което публиката бурно освирка представителя на БСП и партията, която представлява

Триумф на Националната опера на фестивала в Словения

http://frognews.bg/news_97252/Triumf-na-Natsionalnata-opera-na-festivala-v-Sloveniia/

С първата си спирка в словенската столица Любляна Националната опера на България започна своя двумесечен международен културен поход с най-новата си Вагнерова постановка на „Тристан и Изолда“ от Рихард Вагнер.

Дора Янкова откри фестивал за двугласно пеене в Неделино

http://pik.bg/дора-янкова-откри-фестивал-за-двугласно-пеене-в-неделино-news394309.html

Дора Янкова откри фестивал за двугласно пеене в Неделино

Народният представител от БСП Лява България Дора Янкова бе сред официалните гости за откриването на Четиринадесетия национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие-Неделино 2015. Като почетен жител на Неделино, от трибуната в центъра на родопския град, Дора Янкова отправи сърдечни поздрави към кметът на общината и неговият екип, хилядите жители на общината и стотиците гости от целия свят. „Щастлива съм, че за поредна година споделям празника с хилядите мои съграждани. Днес честваме магията на неделинския двуглас, известен по целия свят. Уникалното културно богатство продължава да удивява и изненадва фолклористите. Това е визитната картичка на Неделино и тази част на Родопа планина“, отбеляза в словото си Янкова, съобщиха от пресцентъра на БСП-Смолян.

Народният представител от левицата подчерта, че в последните години, благодарение на усилията и всеотдайната работа на кмета и неговия екип, европейските програми и подкрепата на правителството Неделино се променя и развива. „За съжаление в последната година Неделино бе подложено на изпитание, заради което има редица пропуснати ползи, но най-важното е, че след кризата общината и населението са по-сплотени, единни и решителни“, отбеляза още червената депутатка. Янкова подчерта, че само обединени можем да се развиваме икономически, да имаме перспективи и успехи. Тя пожела на неделинци двугласа да продължава да лидира в живата ни национална културна съкровищница. „Като депутат ще подкрепям с всички сили и възможности града на двугласа, да бъде признат и защитен от ЮНЕСКО, след като вече Министерството на културата го обяви за живо човешко съкровище на България“, заяви Янкова.

Тя увери хилядите присъстващи, че продължи да отстоява и развитието на община Неделино. „В кабинета „Орешарски“ успях да привлека милиони за развитието на Неделино. Стартирахме най-важните проекти и подкрепихме много граждани. Сега ще работим за развитие на находищата на минерална вода и завършването на пътя Неделино – Крайна, което ще превърне региона в стратегически културен и инвестиционен център“, каза още Янкова. 

Външните и вътрешните министри на ЕС се събират на спешна среща заради бежанците

http://www.cross.bg/vunshnite-bezhantzite-sreshta-1479753.html

/КРОСС/ Европейският съюз свиква спешна среща на министрите на вътрешните и на външните работи от общността на 5-6 октомври, на която ще бъде обсъдена ситуацията с имигрантите в Унгария. Това съобщи министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн."На 5-6 октомври ще се проведе специална среща на министрите на външните и на външните работи, на която ще бъде обсъдена ситуацията в мигрантите в Унгария и маршрутът на придвижване на бежанците през Балканите", каза той.Аселборн потвърди, че на 9 октомври Европейският парламент в Страсбург ЕК ще представи новият пакет мерки, свързани с имигрантите. По непотвърдена информация, ЕК ще предложи да се увеличи квотата по прием на бежанците до 120 000 души.

Могерини: Миграционната криза ще продължи дълго

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963791

Миграционната криза в Европейския съюз ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.
Миграционната криза в Европейския съюз ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Федерика Могерини: Миграционната криза ще продължи дълго

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963795

Миграционната криза в Европейския съюз ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.
Миграционната криза в Европейския съюз ще продължи дълго и трябва да се готвим за решаване на този проблем в дългосрочна перспектива. Това заяви днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини в края на неофициалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург.

Феновете на Левски с предупреждение към ръководството

http://bgfootball.actualno.com/Fenovete-na-Levski-s-preduprejdenie-kym-rykovodstvoto-news_493884.html

Има съмнение сред феновете на Левски кой всъщност притежава клуба и какво му готви. Това стана ясно от изявление на председателя на Националния клуб на привържениците на сините (НКП) Степан Хиндлян пред bTV. По думите му, ако новите ръководители на „Георги Аспарухов” не докажат чистите си намерения, то феновете имат „много начини да реагират”. В момента Левски се ръководи от Иво Тонев, адвокат Александър Ангелов и Николай Иванов. Ангелов е свързван от дълго време с меди

Бивш чешки президент, откраднал писалка, стартира петиция срещу бежанците

http://europe.actualno.com/Bivsh-cheshki-prezident-otkradnal-pisalka-startira-peticija-sreshtu-bejancite-news_493882.html

Бившият чешки президент Вацлав Клаус, който е отявлен евроскептик, обяви, че е инициатор на петиция срещу имиграцията и призова правителството на своята страна да гарантира неприкосновеността на границите и да отхвърли препоръчаните от Европейската комисия квоти за разпределение на мигрантите. „Ние (подписалите се под петицията) не сме безразлични към страданията на хиляди хора, предизвикани от войните и други катастрофи, но... се противопоставяме на манипулирането на общественото мнение

Национален протест срещу убийците на пътя

http://society.actualno.com/Nacionalen-protest-sreshtu-ubijcite-na-pytja-news_493880.html

Национално шествие под мотото „Аз съм бъдещето! Не ме убивай!” се проведе в столицата и още 15 града в страната, предаде БГНЕС. В София гражданите се събраха пред НДК, след това отидоха до храм-паметника „Св. Александър Невски”, където поднесоха цветя в памет на загиналите при катастрофи по пътищата. Повече проверки от страна на „Пътна полиция”, с повече кампании, свързани с начина на шофиране, ще дадат положителен ефект за справяне със ситуацията. Участието

Очакват се бури и градушки в неделя

http://www.vesti.bg/bulgaria/ochakvat-se-buri-i-gradushki-v-nedelia-6042171

Максималните температури ще са в широки граници от 25 -26 градуса в северозападните, до 36 -38 градуса в югоизточните райони

България 2015: Непостижимото Съединение и олигархията

http://www.dnevnik.bg/analizi/2015/09/05/2604304_bulgariia_2015_nepostijimoto_suedinenie_i_oligarhiiata/?ref=rss


"Дневник" препечатва текста на политолога Даниел Смилов от портала "Култура".

Националните празници са повод за равносметка на постигнатото, а в случая на България то никак не е малко. Една забравена провинция на Османската империя за около век и половина се е превърнала в развита страна, член на най-престижните политически съюзи в съвременния свят. Най-бедният член, някой веднага ще каже, но подобни дребнави подмятания не омаловажават сериозната крачка напред. Крачка, която...

Свързват хотелите директно с НАП

http://frognews.bg/news_97251/Svarzvat-hotelite-direktno-s-NAP/

От Министерството на туризма предвиждат законови промени за въвеждане на единна система за туристическа информация и комуникация, с което хотелите да бъдат “вързани” с НАП. Това каза в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова.

Нов испански филм гостува на "Любовта е лудост" във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300533

"Испанска афера" е филмът, който ще гледат тази вечер гостите на фестивала "Любовта е лудост" във Варна, научи Moreto.net. Лентата е снимана през тази година от режисьора Емилио Мартинес - Лазаро. Филмът е свързан с любовта на един мъж към красива жена, но докато гледаме ще станем свидетели на различни интересни и комични случки.

Шефът на ЦЕРН проф. Ролф Хойер: Този век ще бъде на мирния атом

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963748

XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, каза в Банско проф. Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН пред Европейската школа по физика на елементарните частици, провеждаща се в курортния град, съобщи БГНЕС.
Лекции пред аудиторията от млади учени днес изнесоха генералният директор на ЦЕРН проф.
XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, каза в Банско проф. Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН пред Европейската школа по физика на елементарните частици, провеждаща се в курортния град, съобщи БГНЕС. Лекции пред аудиторията от млади учени днес изнесоха генералният директор на ЦЕРН проф.

Шефът на ЦЕРН проф. Ролф Хойер в Банско: Този век ще бъде на мирния атом

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963785

XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, каза в Банско проф. Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН пред Европейската школа по физика на елементарните частици, провеждаща се в курортния град, съобщи БГНЕС.
Лекции пред аудиторията от млади учени днес изнесоха генералният директор на ЦЕРН проф.
XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, каза в Банско проф. Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН пред Европейската школа по физика на елементарните частици, провеждаща се в курортния град, съобщи БГНЕС. Лекции пред аудиторията от млади учени днес изнесоха генералният директор на ЦЕРН проф.

Съдът спря делото за фалит на ЦСКА

http://www.cross.bg/tzska-delo-turgovsko-1479752.html

София /КРОСС/ Софийски градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност, което беше образувано по молба на ЦСКА. Това става ясно от съобщение на съда. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийски апелативен съд. Ето какво гласи официалното решение на СГС: Търговско дело 5188 от 2015г. По новия ГПК Търговско отделение ТО VI-5 състав
500 НесъстоятелностРазпореждане за образуване от 31.7.2015г.
Образувано на 31.7.2015г. по Молба за обявяване в несъстоятелност
 Входящ документ 97101 от 30.7.2015г.
Фирмено дело (на длъжника) Фирмено дело 16207/1999г. СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД Молител ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ ЦСКА АД Закрито/разпоредително заседание от 2.9.2015
 Резултат: Спряно
 СПИРА производството по т.д. ном. 5188/2015 г. по описа на VI - 5 състав , СГС. Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред САС в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.  

Янкова: Неделинският двуглас заслужава да е в ЮНЕСКО

http://www.cross.bg/nedelino-yankova-obshtinata-1479751.html

Неделино /КРОСС/ Народният представител от БСП Лява България Дора Янкова бе сред официалните гости за откриването на Четиринадесетия национален фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие-Неделино 2015. Като почетен жител на Неделино, от трибуната в центъра на родопския град, Дора Янкова отправи сърдечни поздрави към кметът на общината и неговият екип, хилядите жители на общината и стотиците гости от целия свят. „Щастлива съм, че за поредна година споделям празника с хилядите мои съграждани. Днес честваме магията на неделинския двуглас, известен по целия свят. Уникалното културно богатство продължава да удивява и изненадва фолклористите. Това е визитната картичка на Неделино и тази част на Родопа планина", отбеляза в словото си Янкова.Народният представител от левицата подчерта, че в последните години, благодарение на усилията и всеотдайната работа на кмета и неговия екип, европейските програми и подкрепата на правителството Неделино се променя и развива. „За съжаление в последната година Неделино бе подложено на изпитание, заради което има редица пропуснати ползи, но най-важното е, че след кризата общината и населението са по-сплотени, единни и решителни", отбеляза още червената депутатка. Янкова подчерта, че само обединени можем да се развиваме икономически, да имаме перспективи и успехи. Тя пожела на неделинци двугласа да продължава да лидира в живата ни национална културна съкровищница

Голямо задръстване по Аспаруховия мост във Варна и по пътя за Бургас

http://pik.bg/голямо-задръстване-по-аспаруховия-мост-във-варна-и-по-пътя-за-бургас-news394304.html

Голямо задръстване по Аспаруховия мост във Варна и по пътя за Бургас

Тежко задръстване затруднява трафика по пътя за Бургас и в двете посоки. Движението на автомобили по Аспаруховия мост също е проблемно, информира Дарик. Причина за това е колоездачната обиколка на българското Черноморие в неделя, заради която е затворена ул. "Девня", обясниха от КАТ.

Временно ограничено утре ще бъде движението по булевардите "Княз Борис I" и "Сливница", в интервала от 14.50 до 16.00 часа. Временната промяна обхваща следните отсечки:

бул. "Княз Борис I"- в частта от кръстовището с бул. "Цар Освободител" до кръстовището с бул. "Сливница";

бул. "Сливница" - в отсечката от кръстовището с бул. "Княз Борис I" до кръстовището с бул. "Мария Луиза".

Могерини: Кризата с мигрантите ще продължи дълго

http://www.cross.bg/mogerini-vreme-vunshnite-1479750.html

/КРОСС/ Кризата с имигрантите в Европейския съюз ще продължи дълго време и ние трябва да се подготвим за справяне с този проблем в дългосрочен план, заяви върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката по сигурността Федерика Могерини по време на неформалната среща на външните министри на ЕС в Люксембург."Това е криза, с която ще си имаме работа дълго време", каза Могерини. Ръководителят на европейската дипломация добави, че външните министри от ЕС са потвърдили "доброто ниво на отношенията с Русия по международни въпроси" като Иран, мирния процес в Близкия Изток и кризата с имигрантите.

Стоянка Мутафова лети за Брюксел

http://petel.bg/Stoyanka-Mutafova-leti-za-Bryuksel__125661

Снимка: Булфото, архив Шест дни ще остане в Белгия голямата актриса Стоянка Мутафова и три пъти ще изиграе в Брюксел и още два града...

Огнен ад: Цистерна с метан се взриви край Монтана

http://petel.bg/Ognen-ad--TSisterna-s-metan-se-vzrivi-kray-Montana__125659

Снимка: Булфото, архив Цистерна с метан се е запалила и взривила край Монтана, съобщи Нова телевизия, като се позова на информация от...

Катастрофите край Монтана са две, има загинал човек

http://petel.bg/Katastrofite-kray-Montana-sa-dve--ima-zaginal-chovek__125662

Илюстрация: Булфото, архив Около 18 часа тази вечер е подаден сигнал за челен сблъсък между два автомобила край монтанското село Сумер,...

Бащата на загиналото бебе в Крушевец поведе шествие срещу жертвите на пътя в Бургас

http://petel.bg/Bashhata-na-zaginaloto-bebe-v-Krushevets-povede-shestvie-sreshhu-zhertvite-na-patya-v-Burgas__125660

Снимка: Дияна Саватева, 24 часа Бащата на 11-месечното бебе Краси, което бе прегазено през септември м.г. в бургаското село Крушевец...

Защо санирането ни е трудно

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257104_%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE+%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B8+%D0%B5+%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%BD%D0%BE

 "Искам да благодаря на всички, които живеят в тази сграда, на всички благоевградчани и най-вече на кмета на града, че типично за този край на войводи не повярвахте на лъжите и инсинуациите, бяхте смели и наистина Благоевград и специално блок 36 в жк "Ален мак" станаха емблема на програмата за саниране. Вие доказахте, че програмата работи и е само и единствено в полза на гражданите", обяви министър Лиляна Павлова при откриването на първия обновен блок в страната.

Засега обаче едничкият блок при войводите е целият резултат от обявената програма за безплатно саниране на жилища. Разплатени са 

по-малко от 1.8 млн. лв. Това е равносметката от "Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни сгради" с бюджет 1 млрд. лева девет месеца след началото й. Не звучи много обнадеждаващo, при положение че ГЕРБ определи две години срок на действие на програмата и обяви, че тя ще обхване между 4000 и 6000 панелни сгради в страната (от общо над 70 000). Регистрираните сдружения на етажната собственост към момента са около 2200, но според данни, предоставени на "Капитал" от регионалното министерство, сключените договори за финансиране са 1400. Общините едва сега избират изпълнители - за обследване, проектиране и строителство, а има цели области в страната като Монтана, Разград, Русе, Ямбол и други, където интересът към програмата е много слаб и почти нищо не се случва. В 132 града в страната няма нито един сключен договор, а в 89 няма нито проекти, нито сгради, одобрени за обновяване. Блоковете, по които реално се работи, са единици, а няколкостотин в момента минават на обследване и в близките месеци ще започне реалното им обновяване. При възможно най-доброто стечение на обстоятелствата към края на годината би могло да има 50 завършени блока.

За мъчния старт на програмата има няколко обяснения: въпреки амбициозните заявки на управляващите и "рекламата" на безплатното саниране инициативата трудно печели доверието на хората. Девет месеца след като Бойко Борисов им обеща пари за собствените им сгради, те продължават да се чудят къде е уловката. Част от аргументите са ирационални - например "ще ни вземат апартаментите" и "това е конспирация на ГЕРБ". Други обаче са основателни (като например, че част от разходите ще останат за сметка на собствениците, ако някой от съседите се откаже след началото на проекта и ограничи достъпа до обекта), а "мениджърите" на програмата така и не успяват да ги разсеят. Натрупаното с години недоверие между съседи не помага, а опитът на държавата и общините да се върнат в тези изоставени пространства само демонстрира колко по-лесно е да разрушиш нещо, отколкото да го възстановиш. По общини поръчките вървят мудно, указанията на регионалното министерство на някои места са останали неразбрани, търговете са преповтаряни.

Недоверието не е само от страна на домакинствата. Резерви към програмата имат и самите строители фирми и тези за строителни материали (виж текста на стр. 11). След първоначалния ентусиазъм те се сблъскаха с някои изисквания и условия в договорите, които усложняват достъпа на най-малките компании, а те са сред основните заинтересовани от обновяването на блоковете. Например изискването за 30% банкова гаранция върху сумата от договора се оказва непосилно за някои. Големите компании за дограми и изолации са се надявали да могат да кандидатстват сами по механизма, но това може да се окаже невъзможно, а в резултат на безплатната програма за саниране техните цени се подбиват, а клиентите им намаляват.

Съседи в повече

"Лъжите и инсинуациите" най-често са нормални притеснения, които обаче никой не разсейва правилно (виж текста на стр. 12). "Много се отказаха да участват заради тези спекулации, че ще им вземат апартаментите, ще им се вдигнат данъците, "безплатен обяд няма" и т.н.", казва кметът на Димитровград Иво Димов. "Имаше и усложнения с условията на програмата - искаше се съгласие на 100% от собствениците, което е невъзможно; някои са неоткриваеми, отдавна са напуснали града или страната. Сега процентът падна на 75", казва още Димов. Общината се принуждава да изпрати покани до потенциални изпълнители да обновят блок с два входа и 36 апартамента на ул. "Захари Зограф" 18, защото в първата процедура се явява само една фирма, която не отговаряла на условията. "Затова бързаме да направим този блок - за да видят хората, че работи програмата, да разсеем съмненията", казва кметът на Димитровград. Той е сключил договори за обновяване на още 23 блока, за които тепърва ще се правят обследвания и ще се търсят изпълнители. Общината сключва рамково споразумение с шест фирми за обследване и така цената за "диагностиката" на блоковете пада наполовина - "до 2.50 - 4.60 лв/кв.м". Цената варира между 1 и 8.50 лв. на кв.м в зависимост от това дали става дума само за енергийно или и за техническо обследване. Цената скача особено много, ако сградите нямат запазена техническа документация и тепърва трябва да се правят чертежи и изчисления.

Стратегията с "пилотния саниран блок", който ще вдъхне увереност на хората, е възприета и в други общини. В Севлиево например кметът Иван Иванов възлага дейностите по обновяване на първия блок от програмата директно на местната фирма "Мазалат", за да не губи време след провален опит за открит търг по Закона за обществените поръчки. "Първоначално избраният изпълнител - "Енемона", се е отказа заради финансови проблеми. В този случай директното договаряне е позволено от ЗОП", посочва Иванов. В неговата община допустими за саниране са 32 блока, от които само 9 са изявили желание да се включат в програмата.

Кметът на Враца Николай Иванов е убеден, че единственият проблем пред програмата е притеснението на хората и липсата на инициатива у етажната собственост. "Всичко останало като процедури, отделни стъпки е познато на общините, няма нищо сложно. Убеден съм, че местните власти правят всичко възможно, за да провокират интерес у хората, включително и ние - имаме отделно звено, което се занимава с енергийното обновяване на блоковете", казва Иванов. "Администрациите са длъжни да обяснят всички възможни рискове, свързани с програмата. Рискът е следният: след одобрение на даден проект на сдружение на собствениците, ако някой от съседите се откаже и ограничи достъпа до жилището си, има реална възможност проектът да се провали и това няма да е по вина на изпълнителите. Тогава логично е разходите за извършените дейности да останат за сметка на собствениците", казва кметът на Враца. "Така съгласието се постига много трудно, хората и без това не стигат лесно до единомислие, а когато се намесят междусъседски отношения и недоверие, става невъзможно." Враца е възложила изпълнението на работни проекти за обновлението на 5 блока. Фирмите в региона имат интерес и очакват търговете с нетърпение, твърди кметът.
Разочарование и в София

В най-голямата община в страната - столичната, с хиляди панелни жилища, едва стотина блока са кандидатствали по програмата до момента. Интересното е, че повечето от тях дори не са панелни, а ЕПК (едроплощен кофраж). Това ще забави обвновяването им, тъй като проектите ще започнат от нулата. Още преди две години за нуждите на мярката за саниране от оперативна програма "Регионално развитие" Столичната община изработи типови проекти за почти всички панелни блокове в столицата и ги предостави на собствениците безплатно като начин да ги насърчи. "Те дават генерални решения на нещата - за фасади, окачвания и т.н., и само трябва да се адаптират. Ние обаче сме ги правили само за панелни сгради, а в програмата се включват и ЕПК, даже повечето заявления са такива", казва Влади Калинов, директор на дирекция "Общински строителен контрол".

"Процесът върви много по-бавно, отколкото очаквахме", признава Калинов. Едната причина логично са бавните процедури по Закона за обществените поръчки, но не и единствената. "Това, което много ни озадачи и ни накара да сме несигурни, беше недостатъчният брой активни участници", казва експертът. Освен че София е голям град, в който хората се опитват да са максимално информирани и имат тежко недоверие към всичко, оказва се, че кампанията за санирането не е имала ефект и нагласата на хората е по-скоро негативна. "Може би не успяхме да ги убедим. Направихме всичко, което ни е хрумнало, в медиите доста изписахме. Навсякъде сме правили срещи. Според мен на национално ниво трябваше да има предварителна разяснителна кампания", казва още Влади Калинов.
"Друга тема е, че в София ни е трудно да сдружим хора при повече от две блок-секции", допълва той.
Опасението на част от хората сега е, че ако техническото обследване открие конструктивни проблеми, те трябва да се поемат от собствениците преди санирането, а в случай че откажат - ще платят самото обследване. Според Калинов обаче много собственици пропускат факта, че до края на годината всяка сграда от трета категория трябва задължително да има технически паспорт и включването в програмата е начин да го получат безплатно.

Кметът на най-активния столичен квартал - "Дружба", също е озадачен от бавните темпове и слабия интерес. "И не става въпрос за правилата и административните стъпки", казва Ивайло Цеков. "В началото имаше огромен интерес. Но имаше и доста хора, които говореха в посока, че ще се лъже населението. Това беше причината, вместо да се подходи към програмата с ентусиазъм, да има моменти на разколебаване", казва кметът на "Дружба". И допълва: "Както казах, при нас първоначално имаше голям интерес, особено в големите блокове, над 100 - 200 жилища. После обаче се появиха сериозни проблеми с убеждаването на всички собственици. Ние давахме консултации дори в извънработно време, през нас минаха много домоуправители, но може би като цяло програмата не се получи така, както си я представяхме в началото."

Къде се спъва бизнесът

И в София, и във Враца кметовете говорят за сериозен интерес от строителния бранш, но засега той се изразява най-вече в активното участие на консултантски и проектантски фирми за обследване, чиито приходи са гарантирани и те могат да се окажат големите печеливши от програмата. Според кмета на Севлиево Иван Иванов малките и средните компании за строителство срещат затруднения заради условията на типовите договори, писани от МРРБ. "Строителните фирми имат претенции по отношение на договорите, но ние сме длъжни да използваме образците, предоставени от министерството. Претенциите им са, че договорът изисква банкова гаранция в размер на 30%, ако фирмата иска да получи аванс. За някои малки фирми това е непосилно. Другата претенция е към един текст в договорите, който казва, че ако програмата по някаква причина бъде прекратена, по договора не се заплаща нищо. Някои фирми се притесняват, че това може да се случи, когато работата е свършена 50%, и никой няма да им плати изработеното", казва кметът на Севлиево.

"Като всяка нова инициатива и в програмата все още има някои неясни неща, но това е разбираемо", коментира Илиян Терзиев, управител на строителната "АТ Инженеринг 2000". Едно от тях е, че не се допускат промени на първоначалния план, а не всичко може да се предвиди по време на проектирането и това може да се окаже проблем за изпълнението на проектите. Освен това процедурите са мудни заради участието и на общината, и на министерството и по-продължителната комуникация. "Самите проекти не са толкова големи. Поради това малките фирми имат възможност и интерес да се включват", казва Терзиев. За тях програмата е чудесна възможност за повишаване на заетостта.

От министерството на регионалното развитие делово посочват, че "процесът е доста динамичен" и че се надяват до края на годината "да има немалко обновени сгради". Малко след старта на програмата ръководеното от Лиляна Павлова ведомство зае ролята на контролен орган и прехвърли отговорността за енергийното обновление на общините. Забавянето се дължало на процеса по организация и провеждане на обществени поръчки. "МРРБ наблюдава програмата, координира процеса и оказва подкрепа на общините. В случай на установяване на неспазване на заложените изисквания, включително и по отношение на обществените поръчки, министерството изисква от общините да предприемат коригиращи действия. Регулярно се изпращат допълнителни указания към всички общини и областните администрации при необходимост", посочват от строителното министерство. Данните им сочат, че към момента близо 140 сгради в страната са минали обследване, а за 90 от тях се провеждат търгове за проектиране и строителство и работата по тях може да започне в кратки срокове.
И все пак те се санират

Въпреки измъченото прохождане на Националната програма за енергийна ефективност и все още слабите резултати по нея се работи, ентусиазъм най-вече у кметовете не липсва и тя ще бъде доведена докрай - все пак има доста пари за усвояване.

Какви ще са ефектите обаче е отделен въпрос. С колко ще се удължи животът на блоковете? С колко ще се вдигне цената на имотите? Колко пари ще спестят домакинствата от сметки за ток и парно? Ще има ли достоверни данни или програмата ще остане в историята като голямото лепене на стиропор и пребоядисване малко преди местните избори през есента на тази година?

С един саниран блок е трудно да се отговори, но да кажем, че при съвестно прилагане на обичайни мерки като подмяна на дограма и топлоизолация домакинствата, които ще се възползват от програмата, ще намалят потреблението си на енергия с 20 до 40%. "Все пак размерът на спестяванията много зависи от конкретната сграда: вида на строителство, състоянието й, приложените вече мерки и т.н.", коментира Цвета Наньова, бивш програмен директор на ПРООН, който отговаряше за проекта "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради", управляван от международната организация.

Професор Никола Калоянов от Техническия университет - София, обяснява, че за да се изчисли ефектът, се взимат разходите за енергия за три години назад. След
това се вижда каква температура е поддържана в сградата. Ако тя е по-ниска от нормативно изискваната (20 градуса средногодишно), се правинормализация на потреблението и се получава базовата линия (разходът на енергия, който е необходим при нормален режим на работа на отоплението, и осигуряване на нормативно изискваната температура в сградата при съществуващото състояние - бел. ред.), спрямо която сесравнява постигнатото спестяване. Тоест често се сравнява потенциално потребление преди срещу реално потребление след санирането, което води и до изкуствено високи твърдения за спестена енергия. Причината е, че често собствениците не се отопляват с ток или парно и е трудно да се изчислят реалните им разходи за енергия. Или пък пестят от сметки и се недоотопляват. В резултат на последното може да се окаже, че резултатът от изпълнението на мерки за енергийната ефективност е повишаване на комфорта в жилището вместо значителни спестявания на потребена енергия. Това все пак не е за подценяване, тъй като, от една страна, увеличава цената на имота, а от друга, е приятно за окото - старите панелни жилища с шарени кръпки от ремонти и излющена мазилка не са най-хубавата гледка.

Има ли живот след санирането

Един от основните проблеми според Наньова, с който ще се сблъскат всички след реализацията на програмата, е какво ще се случи дългосрочно със сградите и дали собствениците ще ги поддържат, за да не стигне пак до ситуацията държавата да се намесва. В договорите няма никакви клаузи за поддържане на сградите във вида, в който са.

Повечето жилищни кооперации нямат професионални мениджъри за поддръжката и тя постепенно се занемарява. Етажните сдружения няма как насила да наложат своето мнение над малцинството. Обикновено малцинството е това, което не иска да плаща, и така скоро сградите придобиват вида на най-немарливите си обитатели. У нас няма практика за общински глоби за неподдържани сгради и собствениците нямат интерес да се занимават с това, въпреки че западането на блока в дългосрочен план не е в тяхна полза. Единствената промяна, която поставя някакви изисквания за собствениците, е изкискване всички сгради да имат енергийни и технически паспорти. Но този процес се все още се възприема само като формалност.

В голяма степен в България все още битува нагласата, че всички ангажименти и отговорности са за сметка на държавата и общината. Безплатното саниране не допринесе за промяна на тази нагласа, дори напротив, ще я засили - собствениците на апартаменти ще имат създадено напълно рационално очакване, че някой друг ще плати за това. А промяната на тази нагласа няма да се случи скоро - просто няма политик, който да изрече горчивата истина, че гражданите просто трябва да си плащат за комфорта, а не всички данъкоплатци да покриват сметката.



ЕС ще създаде постоянен механизъм за заселване на имигранти

http://www.investor.bg/evropa/334/a/es-shte-syzdade-postoianen-mehanizym-za-zaselvane-na-imigranti-201815/

Брюксел ще си взаимодейства и с Иран за нормализиране на ситуацията в Сирия, коментира върховният представител на ЕС за външната политика

Унгарският премиер Орбан: Край на хаоса, изпращам полиция на границата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963737

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че ще сложи под цялостен контрол границата, предадоха световните агенции.
Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че ще сложи под цялостен контрол границата, предадоха световните агенции. "След 15 септември ще има големи промени... крачка по крачка, ще сложим контрол на границата. Ще изпратим полицията, а ако получим одобрението от парламента ще изпратим и войската", каза Орбан.

Унгарският премиер Виктор Орбан се закани: Край на хаоса, изпращам полиция на границата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963743

Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че ще сложи под цялостен контрол границата, предадоха световните агенции.
"След 15 септември ще има големи промени... крачка по крачка, ще сложим контрол на границата. Ще изпратим полицията, а ако получим одобрението от парламента ще изпратим и войската", каза Орбан.
Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че ще сложи под цялостен контрол границата, предадоха световните агенции. "След 15 септември ще има големи промени... крачка по крачка, ще сложим контрол на границата. Ще изпратим полицията, а ако получим одобрението от парламента ще изпратим и войската", каза Орбан.

Мнозинството на гузните съвести

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257103_%D0%9C%D0%BD%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B3%D1%83%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%81%D1%8A%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8

 Изключително силно послание изпрати парламентът във втория си работен ден от новия политически сезон. Накратко то може да се опише така: "Не ни пука за борбата с корупцията. Европейския съюз да си гледа работата. Ние ще си караме както винаги."


След два часа бурни и често срамни дебати парламентът отхвърли един от ключовите закони от стратегията за борба с корупцията. Той беше изготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева и първата интерпретация беше, че тя (или Реформаторският блок) е бламирана. Всъщност, ако има нещо компрометирано, това е доверието, че управляващото мнозинство иска и може да промени държавата, като я отвоюва обратно от различните клики, които крадат парите на данъкоплатците.

"Законът е уплашил голяма част от народните представители с последиците, които може да има върху техните интереси и интересите на хората, които защитават", коментира след гласуването Меглена Кунева. Антикорупционният закон беше подкрепен от едва 101 депутати и не мина на първо четене.  "За" гласуваха единствено депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, "против" се обявиха БСП, а останалите политически сили - ДПС, АБВ, Патриотичният фронт, "Атака" и  БДЦ (с изключение на двама народни представители, гласували против) се въздържаха.

Практически нито една от партиите, гласували против, не даде убедителни аргументи защо го е направила. Повечето обяснения издаваха притеснения, че ако законът бъде приет, той ще застраши лично депутатите, партийната номенклатура и политическите им позиции. Обяснението на ДПС издаваше и малко по-многопластова стратегия. "Днешното гласуване по законопроекта Кунева потвърди абсолютно категорично тезата, че стабилността на този кабинет е едно добро пожелание, една мечта на лидерите на управляващата коалиция, но реалността е доста по-различна", каза в парламента председателят на движението Лютви Местан. В думите му може да се открие признание, че с гласуването против депутатите от ДПС са направили и демонстрация на своята собствена значимост. Още преди лятната ваканция покрай преговорите за промени в конституцията Местан се опитва да лансира тезата, че стабилно управление без ДПС е невъзможно заради противоречивите интереси на различните партии в управляващата коалиция. Накратко, той иска да "продаде" на ГЕРБ предвидимото сътрудничество с движението и провалът на антикорупционния закон сега е удобен повод да се покаже важността на ДПС.

Силно орязаните промени в конституцията (чието бъдеще е все така несигурно въпреки "историческия компромис") и законът "Кунева" бяха остатъкът от амбициозната програма на правителството за реформа на правоохранителните и правозащитните институции. Приемането на законопроекта беше и условието, заради което реформаторите преглътнаха отказа на Бойко Борисов и ГЕРБ да застанат зад идеята за създаване по румънски модел на независима (от главния прокурор) структура за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.  

Източници от кабинета разказаха, че Борисов всъщност изразявал волята на главния прокурор, който настоявал да се запази досегашният модел на специализирано междуведомствено звено, в което влизат следователи, прокурори и агенти на ДАНС. Такава структура започна да функционира през пролетта по силата на споразумение, изготвено именно от Сотир Цацаров.

Въпреки че прокуратурата отказва да разкрие имената на прокурорите, които влизат в звеното, "Дневник" съобщи, че те са били подбрани лично от главния прокурор, като пряко за структурата ще отговаря зам. главната прокурорка Мария Шишкова, която е близка до Цацаров.  Ръководител на един от отделите в звеното е бившият зам.-председател на ДАНС Ваня Стефанова, която наблюдаваше делото за печатницата в Костинброд. В структурата е привлечен и прокурорът Илиян Рангелов. Той наблюдаваше разследването за т.нар. опит за убийството на депутата Делян Пеевски, който впоследствие се оказа постановка на държавното обвинение. Според една от разпоредбите в тайното споразумение работещите в звеното агенти на ДАНС и служители на МВР имат забрана да разгласяват данните от разследванията на началниците си и де факто са на пълно подчинение на прокуратурата.

Евентуалното създаване със закона "Кунева" на независима структура за противодействие на корупцията извън това звено щеше да отслаби пълния контрол, който главният прокурор има над този тип разследвания. През годините на прехода този тип дела се превърнаха в ефективно средство за шантаж над управляващи и опозиция, като безконтролните възможности на държавното обвинение да образува, спира, бави, забързва, внася в съда, прекратява, възобновява (като директивите в тефтера на злополучния Филип Златанов) тези преписки засилиха ролята му като политически играч.

Темата за противодействие на корупцията е табу за самия Борисов. Вероятно по тази причина той неведнъж се опитва да противопостави показаните акции срещу контрабандата като успешна борба с корупцията.

Фиаското, което законопроектът претърпя (текстовете могат да бъдат внесени отново най-рано след три месеца, и то след като претърпят съществени промени), със сигурност ще доведе до силни критики от страна на Европейската комисия, която ясно посочи в устния си доклад през лятото, че не само очаква текстовете да бъдат приети, но и да не бъдат орязани.

След отхвърлянето на антикорупционния закон единствената залъгалка, която управляващите могат да представят пред ЕК, остават силно орязаните предложения за промени в конституцията. Отново тази седмица стана ясно, че заявената пълна подкрепа за тях също се пропуква и текстовете едва ли ще съберат необходимите 180 гласа, за да бъдат приети и разгледани "по бързата писта". Това означава, че тяхното гласуване ще се отложи поне с два месеца.

За да дадат някакви аргументи за отхвърлянето на проекта, депутатите решиха да се фокусират основно върху разширяването на кръга на лицата, длъжни да декларират имущество и конфликт на интереси, и заради въвеждането на сезиране на новото звено чрез анонимни сигнали и публикации в медиите. Някои от народните представители възприеха тези промени като възможност лицата на публични длъжности да бъдат атакувани безименно. Особено остра беше реакцията на ДПС в четвъртък, като Мустафа Карадайъ  заяви, че законопроектът не само не изпълнява своята цел, но и създава условия за репресия, за политическа саморазправа и за изнудване на политически неудобните лица и всички в обсега му. "Не може да бъде подкрепено нещо, което урежда анонимни сигнали, защото това би било "ежедневен лов на вещици", каза той. На подобна позиция застанаха и от БСП. Спореддепутата Красимир Янков законопроектът е "еманация на самозабравили се властници". Валери Симеонов от Патриотичния фронт обяви, че са били против текста още преди три месеца. Още преди парламентарната ваканция се появиха мнения, че проектозаконът отива твърде далеч по отношение на намесата в личния живот, защото постановява да се декларират и доходи и имущество на лицата, с които деклариращите живеят на семейни начала, а не само в брак. 

От екипа на Меглена Кунева защитиха проекта си. По повод на критиките ръководителят на политическия й кабинет Мария Карабельова заяви пред "Капитал", че в проектозакона са предвидени достатъчно защитни механизми, чрез които да се гарантира проверки да започват само по редовни сигнали. Меглена Кунева коментира в средата на миналия месец, че не си заслужава дори един случай на корупция по високите етажи на властта да бъде изпуснат, защото не е съществувала възможността за анонимен сигнал, дори и това да означава понякога да се провеждат напразни проверки. По въпроса за навлизането в личното пространство позицията на екипа на Кунева е подобна - те смятат, че не трябва да се смекчават мерките, предвидени в проектозакона, заради евентуални неудобства за лицата на висши постове, защото "каквото важи за обикновен човек, не важи за министър". Кунева припомни след гласуването в четвъртък, че проектът е минал в четири парламентарни комисии. "Всяка подготвителна работа беше извършена детайлно и с добра воля", заяви още Кунева.

В прессъобщение след гласуването в четвъртък от Реформаторския блок съобщиха, че има възможност  да напуснат кабинета, като решението ще бъде взето на национален съвет на 26 и 27 август. Премиерът Бойко Борисов заяви по-късно през деня, че след три месеца законопроектът ще мине. "Аз съм успокоил Меглена Кунева, говорих днес с нея по този въпрос и я успокоих. След 3 месеца ще го внесем закона отново, ще проведем разговор с политическите партньори",  каза премиерът.

Това е лесно да се каже, но трудно да се направи. За да се случи, трябва повечето депутати да нямат никакви притеснения от това, че ще бъде хвърлена повече светлина върху тях и източниците им на доходи. Тази седмица показа, че мнозинство в парламента имат гузните съвести. И те ще направят всичко по силите им, за да попречат и на най-слабия опит държавата да се промени.
 
ПРОЕКТОЗАКОНЪТ И НОВИЯТ ОРГАН
Проектозаконът беше изготвен и лансиран основно от вицепремиера Меглена Кунева и е част от приетата през април тази година антикорупционна стратегия. Той е базиран на изисквания в доклади на Европейската комисия, препоръки на ГРЕКО и разпоредби на Конвенцията на ООН за борба с корупцията, която България е подписала и в която има изрични членове за изграждането на специализирани звена и взаимодействие по антикорупционните въпроси между националните органи.
Текстът включва създаването на ново звено, наречено Бюро за предотвратяване на корупцията, което да замени три в момента неефективно работещи структури (БОРКОР, комисията за конфликт на интереси и звеното в Сметната палата, което отговаря за имуществените декларации на заемащите висши длъжности). Проектозаконът трябва да замести два действащи текста - Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности, и Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси. В него е предвидено да се подава декларация за имущество и интереси, която да се състои от две части и да бъде внасяна в бюрото. Новата институция  отговаря за проверките на декларираните обстоятелства. Основната идея е да се слеят в едно разследванията за имущество и конфликт на интереси, тъй като двете неща са взаимно свързани според вносителите на законопроекта. Един от най-революционните текстове в проектозакона дава възможност лицето да бъде отстранено директно от поста си при установяване на конфликт на интереси само на това основание. Бюрото има право да изисква всякаква информация от други органи, да иска разкриване на банкова тайна. То трябва да работи във взаимовръзка с останалите институции и при установяване на нарушение да сезира НАП, ДАНС, прокуратурата и комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Едно от най-съществените правомощия на бюрото е пълната проверка на имущественото състояние на лице на висша държавна длъжност, като тя включва искане на информация от свързани лица, експертизи и други методи за извършване на цялостно разследване.
 
КОМПРОМИСЪТ ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА

В началото на годината се лансираха изказвания и идеи за следване на румънския модел по отношение на антикорупционните органи, а лидерът на ДСБ Радан Кънев излезе с искане за конституционна уредба на структура, наречена условно антикорупционна прокуратура. Такива промени не бяха приети нито на конституционно, нито на законово ниво. Вместо това по предложение на Сотир Цацаров беше създадено звено под ръководството на главния прокурор с тайно споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР, което няма нищо общо нито с румънския модел, нито с исканията на Реформаторския блок. Липсата на публичност при въпросното споразумение означава, че няма информация за правилата, по които работи новата структура, нито каквато и да било прозрачност за устройството и функционирането й. Освен това тя е подчинена на прокуратурата в разрез с идеята да се създаде независим от нея орган.
През май, когато беше
внесен първият проект за промени в конституцията, направи впечатление липсата на нововъведения по отношение на борбата с корупцията. Това се дължеше на компромис, направен с надеждата, че антикорупционният закон ще урегулира създаването на ново звено в тази област. След като това не се случи, борбата с корупцията остава в ръцете на трите съществуващи спорно ефективни звена и на новия, напълно непрозрачен орган под ръководството на главния прокурор.
  •  

Полицаят, продавал дрога пред РПУ в Златни пясъци, остава в ареста

http://www.cross.bg/varna-narkotitzi-todorov-1479749.html

Варна /КРОСС/ По искане на Окръжната прокуратура във Варна, състав на Окръжния съд определи постоянни мерки „задържане под стража" за 38-годишния Кольо Колев, 35-годишния Атанас Тодоров и действащия полицай от Пето РПУ - Варна, 29-годишния Ивайло Иванов. Тримата са обвиняеми за разпространение на наркотици - престъпление по чл. 354а, ал. 2 от Наказателния кодекс, като двете цивилни лица са преки извършители, а полицаят е техен помагач.Досъдебното производство е образувано на 8 октомври 2014 год., срещу неизвестни извършители. На 31 юли 2015 год. то е възобновено до реализацията по задържането на престъпното трио при специализираната операция на 2 срещу 3 септември, непосредствено след сделка с наркотици.Състав на Окръжния съд отчете предходните осъждания на Колев, който е реабилитиран по право, взе предвид факта, че Тодоров е извършил престъплението, за което сега е обвиняем в изпитателния срок на друга присъда, също за наркоразпространение. За полицая Иванов и неговата обвързаност с другите обвиняеми има достатъчно доказателства от интензивната му телефонна комуникация по СРС-та. Има и доказателства, че той не само е употребявал марихуана, но е разпространявал наркотици, докато е на пост пред Пето РПУ на Златни пясъци. При обиск в дома му са открити и боеприпаси и 2 газови пистолета, единият от които е без муфа

Бежанците и обезлюдяваща се България

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257102_%D0%91%D0%B5%D0%B6%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%BB%D1%8E%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0+%D1%81%D0%B5+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 По-голямата част от бежанците, които получават убежище в България, предпочитат да напуснат страната и да се отправят към страните от Централна и Западна Европа. „Действащият регламент на Дъблинското споразумение за бежанците изисква тези хора да остават в държавата, която им е дала бежански статут. Въз основа на това няколко държави от Европейския съюз настояват да върнат в България около 7500 бежанци, получили убежище след 1993 г.

По мнение на експертите, едва 5% от хората, бягащи през българските граници към Европа, изразяват желание да се установят в България. А това са не повече от 300 души“, изтъква Спас Ташев, експерт по въпросите на миграцията от Института за изследвания на населението и човека при БАН. В това едва ли има нещо учудващо, като се знае, че и българите предпочитат да търсят късмета си в по-уредени държави с по-ниска безработица.

Главният редактор на излизащия в София на български и турски език вестник „Заман“ Мехмед Юмер е скептичен по отношение на ползите, които България би имала от установяването на бежанци и нелегални мигранти. „В Турция евтиният труд на бежанците от Сирия подбива заплащането в редица отрасли, които изискват неквалифициран труд, което става повод за недоволство“, аргументира се Юмер. Той е лично запознат с историята на 4 сирийски семейства, настанени в едно село на община Гърмен. Три от тях вече са я напуснали. Последното останало семейство на бежанци се занимава с животновъдство. „Но не вярвам, че бежанците биха предпочели да се установят в обезлюдените райони на България“, заключава журналистът от вестник „Заман“.

Всички бяха неподготвени

 

Бежанци в лагера в Харманли

 

Спас Ташев цитира статистика на Агенцията за бежанците, според която 77% от установилите се по-трайно в страната бежанци, предимно от Близкия изток, имат образование не по-високо от осми клас, а 50 на сто от тях на практика са функционално неграмотни. Все пак той е на мнение, че евентуалното трайно заселване на по-големи групи хора, получили статут на бежанци, би могло да донесе известни ползи за стопанското развитие и потреблението в България, особено като се има предвид трайната тенденция за обезлюдяване на България.

Както цяла Европа, така и България се оказаха напълно неподготвени за притока от бягащи от войните и разрухата в Близкия изток хора, единодушни са наблюдателите. Трагедията на тези изтерзани хора трябва да мобилизира и обедини европейските институции в търсенето на решения на проблема, а не да ражда нови раздори и човеконенавистни страсти и изстъпления.

Според Спас Ташев най-слабата част в европейската политика по отношение на бежанците и нелегалните мигранти е превенцията. Само за десет-петнадесет години населението на страните с постоянни или периодични вътрешни и външни конфликти в близост до границите на България се е удвоило. За съжаление това не е било отчетено като сигнал за подготовка - дори по отношение на очаквания приток на икономически мигранти, твърди експертът от БАН. “Изгражданите телени стени са мимолетно и скъпо решение”, обобщава Спас Ташев.

Десислава Танева:Производители на агнета ще кандидатстват с проект пред Катар

http://pik.bg/десислава-таневапроизводители-на-агнета-ще-кандидатстват-с-проект-пред-катар-news394296.html

Десислава Танева:Производители на агнета ще кандидатстват с проект пред Катар

12 български производители на агнета ще представят общ проект пред катарска делегация следващата седмицата. Това каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните, на брифинг след срещата си с министъра на околната среда на Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди, предаде "Фокус". Министърът на земеделието уточни, че поканата за посещението на катарската делегация е било отправено от министър-председателя Бойко Борисов. Танева допълни, че посещението на катарския министър е до вторник, а в понеделник са предвидени срещи с представители на земеделието. Министър Танева каза още, че за първи път са се обединили производители на агнета, като ще представят проект пред Катар. „Надявам се, че в рамките на тези четири дни двете страни, осигуряващи производство и хранителна сигурност, ще намерят взаимния си интерес и ще задълбочим нашето сътрудничество”, каза още министър Танева. 

„България като държава може да гарантира, че производителите, които ще представят своите проекти работят по правилата и европейските регламенти. Гарантираме хранителната сигурност и безопасността на храните, които произвеждаме”, добави още тя. Пожелавам това посещение да завърши с конкретни договори и с ясна визия за продължаване на нашето сътрудничество. 

Истина или лъжа: Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева се разделили

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257101_%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0+%D0%B8%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B0%3A+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%9B%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BD+%D0%B8+%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D

 Половинката на Иван Ласкин Александра Сърчаджиева избухнала бурно в неделя късно вечерта и дори го натирила от семейното им ложе, написа преди няколко дни много жълт вестник. За свирепия скандал помежду им разказали техни комшии, които твърдели, че не могли да спят - в кооперацията близо час кънтели крясъците на известното семейство. Доколкото разбрали, Иван Ласкин се прибрал у дома на силен градус. Актьорът бил нетърпим – заяждал се с Алекс и я третирал като слугиня.

Лъжа е, че двойката, която от години е заедно и има дете, се е разделила. Това потвърди и самият Иван Ласкин, като сам отрече измислицата в типичния си саркастичен стил в личния си профил във фейсбук. “Да, прави сте! Разделихме се с Александра! Защото я подлагах на домашен тормоз! Присадих ѝ насила дървен крак, подстригах я гола глава и я накарах да си вземе перука назаем от Сашка Васева, татуирах ѝ на гърба “Аз обичам кучето на Бойко”, избръснах ѝ другия крак с косачка и я накарах да носи слиповете на Митьо Пищова! Карах я да яде непрекъснато сладолед с чесън и пържоли от мозайка! Александра е най-лъчезарната, рефлективна, позитивна и прекрасна майка, актриса, водеща и съпруга!”, написа актьорът в социалната мрежа.

Не за първи път жълти издания разделят Ласкин и Сърчаджиева, но те не спират да показват колко държат един на друг. Двамата имат и дъщеря - София, която през декември ще навърши 5 г. Сега Александра е водеща на шоуто “Биг Брадър” по Нова тв. 

Трабант фест в Лозница

http://pik.bg/трабант-фест-в-лозница-news394300.html

Трабант фест в Лозница

Гости и фенове на картоненото возило "Трабант" се събраха днес в Лозница за провеждането на 12-ия Трабант фест на Националния клуб "Трабант", наследник на регионалната структура в Лозница.

Учредяването му е с цел да се обогати и разнообрази клубния живот с мероприятия на национално ниво и участие в международни изяви.

Днес по-атрактивни участници бяха Вълчо от Ботевград, Ангел Пеев- новият ръководител на клуба с "Ледена епоха", Димитър Вълев с малката си дъщеричка и траби, активно използвано като работилница при монтажа на топлоизолации, тунингованото чудо на Радослав Димитров от Русе, златният трабант на Николай Дончевски от Варна, Петьо Попов, с двутактовата прелест "Трепач 1" от Козлодуй. 

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване