Зверска катастрофа между моторист и кола в София!

http://pik.bg/зверска-катастрофа-между-моторист-и-кола-в-софия-news394122.html

Зверска катастрофа между моторист и кола в София!

Лек автомобил и мотор се удариха преди минути близо до пешеходна пътека на булевард "Царица Йоана" в София, съобщи Нова телевизия. Заради случилото се в района се е образувало огромно задръстване.

От МВР съобщиха за Нова, че при инцидента няма пострадали в лекия автомобил. Мотористът е ранен и е откаран в болница. Все още не е ясно какво е състоянието на пострадалия.

Тепърва ще се изясняват причините за катастрофата.

Шест години от потъването на корабчето "Илинден"

http://www.cross.bg/ilinden-tyristi-bulgarski-1479699.html

София /КРОСС/ На 5 септември 2015 г. се навършват 6 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро. По време на инцидента се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега. В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден". На 5 юли 2011 г. Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него, съобщава БГНЕС.

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов ремонт

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/09/05/2604215_shesti_blok_na_aec_kozlodui_e_sprian_za_planov_remont/?ref=rss


На 5 септември в 2 часа и 55 минути 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт, съобщава пресслужбата на централата. Предвижда се блокът да е в експлоатация отново в края на октомври.

В съобщението се уточнява, че ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Графикът на дейностите включва извършването на подмяна на статора на генератора на 1000-мегаватовата мощност.

Мярката е в изпълнение на проектите за повишаване на топлинната мощност на реактора до 104% и за продължаване на срока на експлоатация на блока.

Пети блок на централата работи със 100% натоварване на мощността, уточняват от АЕЦ "Козлодуй".
 

Взривиха куфара в центъра на София, вътре имало дрехи

http://pik.bg/взривиха-куфара-в-центъра-на-софия-вътре-имало-дрехи-news394118.html

Взривиха куфара в центъра на София, вътре имало дрехи

Изоставен куфар бе забелязан тази сутрин на трамвайна спирка на пл. „Македония” в столицата.

Сигналът е подаден около 9 ч. Спирката на трамвая е в посока Руски паметник. Районът бе отцепен от полицията. Екипи на ДОТИ взривиха куфара.

Вътре е имало дрехи и вещи на клошари, уточниха от МВР. Движението в района вече е възстановено. 

Бой по бежанеца!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962223

Да не допускаме на нашата свещена
земя по-големи нещастници и от нас

Лола Монтескьо с мрачна ирония пише в този фейлетон за част от българските нрави спрямо бежанците

Cтотици хиляди бежанци прииждат към Европа. Те имат две цели пред очите си. 1. Да достигнат сигурния Запад. 2. И по никакъв начин да не се заблудят и да влязат в България.
Да не допускаме на нашата свещена земя по-големи нещастници и от нас Лола Монтескьо с мрачна ирония пише в този фейлетон за част от българските нрави спрямо бежанците Cтотици хиляди бежанци прииждат към Европа. Те имат две цели пред очите си. 1. Да достигнат сигурния Запад. 2. И по никакъв начин да не се заблудят и да влязат в България.

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962070

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Николай Михайлов пропуска гостуването на Италия

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/05/2604204_nikolai_mihailov_propuska_gostuvaneto_na_italiia/?ref=rss


Вратарят на българския национален отбор по футбол Николай Михайлов няма да играе срещу Италия в неделя. Той отпадна от групата за срещата в Палермо, тъй като не е възстановен от стомашния вирус.

Заради проблема Михайлов пропусна и срещата с Норвегия, загубена с 0:1 в София, като беше извън състава.

Решението за оставянето му в София е на доктор Валентин Величков и на селекционера Ивайло Петев. Според тях няма смисъл вратарят на "Мерсин" да пътува за Палермо, щом не е...

Затварят южното платно на бул. "Сливница"

http://econ.bg/Новини/Затварят-южното-платно-на-бул-Сливница-_l.a_i.695142_at.1.html

За периода между 6 и 8 септември южното пътно платно на бул. "Сливница" ще бъде затворено за движение, съобщават от Столична община. Това ще важи за...

Путин: Башар Асад е готов да сподели властта

http://www.moreto.net/novini.php?n=300504

Руският президент Владимир Путин заяви, че сирийският му колега Башар Асад е готов да проведе парламентарни избори и да сподели властта със „здравословна“ опозиция. Русия, заедно с Иран, е основният международен съюзник на президента по време на гражданската война в Сирия през последните четири години и половина.

Димитър Пенев: Бербатов е към края на кариерата си

http://www.cross.bg/penev-berbatov-bulgariya-1479698.html

София /КРОСС/ Бербатов е към края на своята кариера, коментира пред Нова телевизия големият треньор Димитър Пенев. „В последния месец всички слушахме, че търсеха Бербатов и в Германия и в Италия. Доколкото знам, неговото желание беше да остане в английското първенство", каза още Пенев. Той коментира и загубата на България от Норвегия преди броени дни. „Имаме доста млади кадри от последните 2-3 години. Има хора, които играят извън България. Аз очаквах, че при идването в България ще покажат по-добри качества. Не видяхме настройката и изпълнението за един много сериозен мач, какъвто беше този с Норвегия", заяви Пенев.

Лукарски: Готов съм да се срещна с работниците от „Автоелектроника“

http://offnews.bg/news/n_1/n_555298.html

„Готов съм да се срещна с представителите на синдикалните структури към БРСП „Автоелектроника“ и да обсъдим техните притеснения, така както го правя винаги, когато имаме подобен казус в някое от предприятията към Министерство на икономиката“. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски след запитване на OFFNews по повод отвореното писмо от членове на синдикалните структури на КТ „Подкрепа“ и КНСБ към българо-руското смесено предприятие, в което те обявяват, че предложеният от Лукарски нов директор е политическо назначение на СДС на човек, който не е компетентен да управлява предприятието. На обвинението, че предложеният за нов директор Георги Даракчиев е политическо назначение, Лукарски отговаря, че „г-н Даракчиев няма никакво отношение към СДС или Реформаторския блок“ и в този смисъл подобни твърдения са напълно неоснователни“. „Сегашният директор инж. Славчо Терзиев е на договор за управление с опреден срок, който изтича. Въз основа на това българската страна е направила предложение за неговата смяна, което ще бъде обсъдено на предстоящото през ноември заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо сътрудничество. На него ще бъде дискутирано и предложението на руската страна за нов директор, както и вижданията на двете страни за бъдещето на предприятието“, се казва в прессъобщението на МИ. От ведомството уточняват, че е започнала проверка на цялостната дейност на „Автоелектроника“ „във връзка с постъпили сигнали“. Българо-руското съвместно предприятие (БРСП) „Автоелектроника” е разположено в индустриалната зона на Пловдив. Изграждането и дейността му се основава на спогодба между правителството на Народна република България и правителството на СССР за създаване на българо-съветско съвместно предприятие за производство на автомобилни електронни системи и техните компоненти от 30 януари 1986 г. Българската и руската страна участват поравно в предприятието. В Съвета на предприятието участват поравно представители на българската и руската страна.

Над 2000 мигранти пристигнаха пеша в Австрия

http://news.ibox.bg/news/id_18077819

До края на деня австрийските власти очакват удвояване на броя на бежанците

Продължаващите бюджетни излишъци всъщност са дефицити

http://www.cross.bg/razhodite-defitzit-godinata-1479697.html

Министерството на финансите (МФ) продължава да публикува новини за очаквани бюджетни излишъци по консолидираната фискална програма, но не обръща внимание, че държавата започна да „изяжда" натрупания до момента излишък. Реално през първите пет месеца на годината приходите в консолидирания бюджет надвишаваха разходите на месечна основа с изключение на февруари, когато имаше месечен дефицит. След май последваха два месеца на дефицити: юни - около 100 млн. лв. и юли - около 200 млн. лв. Така консолидираният излишък за първите пет месеца от близо 1,1 млрд. лв. намаля до 890 млн. лв. през юни, 790 млн. лв. през юли и по прогнози на МФ ще намалее до около 601 млн. лв. към края на август, което означава нов месечен дефицит от около 190 млн. лв. Естественият въпрос - как едновременно правителството се хвали с преизпълнение на приходите и в същото време отчита дефицити, има твърде прозаичен отговор - разходите също се увеличават. Това не е изненада, тъй като изпълнителната власт традиционно не се придържа много стриктно към гласуваните от народното събрание параметри. Гласуваният Закон за държавния бюджет на Република България за 2015 г. е придружен от Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2015-2017 г., според която през тази година на консолидирано ниво бюджетните приходи се увеличават с около 400 млн. лв. в сравнение с 2014 г., разходите се свиват с около 60 млн. лв., а очакваният дефицит е около 2,5 млрд. лв

Йотова: България трябва да има активна позиция по бежанската криза

http://www.cross.bg/bulgariya-iiotova-stranite-1479696.html

София /КРОСС/ Не е достатъчно само да съзерцаваме случващото се с бежанците и да съжаляваме. Има кризисна ситуация, с която България и Европа трябва да решат как да се справят". Това заяви в ефира на bTV евродепутатът от БСП/ПЕС Илияна Йотова. Тя обясни, че до момента се забелязва както безпомощността на Европа да се справи с тази криза, така и арогантно отношение от някои страни членки, които не желаят да имат нищо общо с кризата, която залива целия континент. Като такива Йотова посочи Чехия, Словакия, Унгария, страни от Прибалтика, които са заявили позицията си, че няма да приемат нито един бежанец и са против принципа на постоянно разпределение на бежанци в държавите членки. Тя заяви, че вместо 40 хиляди бежанци, които ЕК е била предложила за разпределение в държавите членки, сега се говори за 160 хиляди. По думите й това обаче не е решение на проблема Илияна Йотова припомни, че преди месеци именно евродепутатите от България и от страните по външните граници на ЕС са заговорили, че е необходима промяна в Дъблинското споразумение, но това не е било прието и е имало сериозни опоненти. „Днес най-големите европейски лидери говорят, че това споразумение не работи и трябва да бъде променено", заяви евродепутатът. Йотова бе категорична, че първата ни задача е да видим как България участва във формирането на новата политика, така че максимално да защити своя интерес. „Не можем да бъдем само обект на тази политика

Дрехи и вещи на клошари в изоставения куфар на пл. "Македония"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963075

Дрехи и вещи на клошари са открили екипите на ДОТИ в изоставения куфар на пл.
Дрехи и вещи на клошари са открили екипите на ДОТИ в изоставения куфар на пл. "Македония" в София, съобщи БГНЕС. Куфарът бе забелязан тази сутрин на трамвайна спирка. Сигналът бе подаден около 9 ч. Спирката на трамвая е в посока Руски паметник. Районът бе отцепен от полицията. Екипи на ДОТИ взривиха куфара. Движението в района вече е възстановено.

Вижте как сапьори взривиха съмнителна чанта във Варна (зрелищно видео)

http://pik.bg/вижте-как-сапьори-взривиха-съмнителна-чанта-във-варна-зрелищно-видео-news394090.html

Вижте как сапьори взривиха съмнителна чанта във Варна (зрелищно видео)

Очевидец е успял да заснеме момента, когато сапьори взривиха изоставената чанта в района на бул. "Вл. Варненчик" и "Съборни" във Варна, пише "Петел".
Припомняме, че вчера в 12:10 бе подаден сигнал за оставена дамска чанта на тротоар до Пощата.  
Сапьори успешно обезвредиха изоставения багаж.
Ето и видео от акцията: 
 
(видеото е публикувано в канала G. Genchev) 

Австрийският външен министър призова за обща политика на ЕС за бежанците

http://europe.actualno.com/Avstrijskijat-vynshen-ministyr-prizova-za-obshta-politika-na-ES-za-bejancite-news_493839.html

"Надявам се да се стигне до събуждане, защото това положение повече не може да продължава по този начин". Това предупреждение отправи днес австрийският министър на външните работи Себастиан Курц по повод новата бежанска криза на австро-унгарската граница от тази нощ, предаде БГНЕС. Според Курц през изминалата нощ проблемът е решен по един хуманен начин, но Европа трябва да отвори очи и да разбере, че положението е драматично. Австрийският външен министър смята, че броят на бежанците, които прис

Светът на излишните

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4962399

 Той се прехранва с престъпления - малки и средни, а апатията на властта играе ролята на социална политика
Александър Факиров
Преди дни Бойко Борисов лично се зае с няколко криминални проблема от българския ъндърграунд. Започна подмяната на пломби заради кражбите на горива. Нареди повторна експертиза за кокаиновия комбайн и обърна лично внимание
Той се прехранва с престъпления - малки и средни, а апатията на властта играе ролята на социална политика Александър Факиров Преди дни Бойко Борисов лично се зае с няколко криминални проблема от българския ъндърграунд. Започна подмяната на пломби заради кражбите на горива. Нареди повторна експертиза за кокаиновия комбайн и обърна лично внимание

Станишев: Спешно трябва европейски отговор на кризата с бежанците

http://frognews.bg/news_97229/Stanishev-Speshno-triabva-evropeiski-otgovor-na-krizata-s-bejantsite/

"Днес повече отвсякога след Втората световна война стотици хиляди хора напускат родните си места заради конфликти. Това е човешка трагедия – семейства оставят близки, работни места и собствеността си, рискуват живота си, надявайки се да намерят сигурност. Те тръгват с надежда, но всеки ден има новини за загинали преди да достигнат Европа или на европейска земя". Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Административен преврат в Донецката народна република

http://web.barometar.net/81509/

Председателят на парламента на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин е отстранен от поста, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на говорителя Денис Пушилин, който временно го е сменил на поста. Инициативата е била на група депутати от т.нар. Народен съвет, който се е събрал на извънредно заседание снощи и почти единодушно е […]

Жълт код в 18 области в последния жежък ден на лятото

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/05/2604212_jult_kod_v_18_oblasti_v_posledniia_jejuk_den_na_liatoto/?ref=rss


Днес ще бъдат последните летни горещини, обещават метеоролозите. Жълт код за опасно високи температури е обявен в 18 области в страната - това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Сливен, Стара Загора, Ямбол, Хасково, Благоевград, Кюстендил, предаде "Нова Телевизия".  

Според прогнозата на НИМХ-Бан днес ще е слънчево, с максимални температури между 33 и 38 градуса. В сутрешните часове на места в източните райони ще има ниска слоеста облачност. Ще се появи слаб до умерен юг-югозападен вятър. Привечер в северозападните райони ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, който ще донесе известно захлаждане през идната седмица -  от около 25-26 градуса в Северозападна България, които обаче в Югоизточна ще стигат и до 36. 

По морския бряг през деня ще е слънчево, но в ранните сутрешни часове ще има ниска слоеста облачност. След обяд ще се появи слаб, по северното крайбрежие до умерен вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са 28-29 градуса, температурата на морската вода е 25-27 градуса.

Вълнението на морето ще е около два бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево и топло. След обяд, главно над масивите от Западна България, ще има временни увеличения на облачността и привечер по западното старопланинско било краткотрайно ще превали и прегърми. Ще духа слаб, по високите и открити части - умерен западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 28 градуса, на 2000 метра - около 21 градуса. 

Спират водата в част от центъра на Бургас

http://pik.bg/спират-водата-в-част-от-центъра-на-бургас-news394115.html

Спират водата в част от центъра на Бургас

Временно ще бъде спряна питейната вода в част от центъра на Бургас, съобщиха от водоснабдителното дружество.

На 7 септември без вода от 8:30 часа до 15:00 часа ще бъдат ул."Св.св. Кирил и Методий" между ул."Цар Симеон" и площад "Св.св. Кирил и Методий", ул."Славянска" между ул."Х.Аспарух" и ул."Лермонтова", ул."Лермонтова от площад "Св.св. Кирил и Методий" до ул."Г.Кирков".

Причината е, че ще се извършват строително - монтажни работи на площад "Св.св. Кирил и Методий".

Депардьо: Искам да живея сред селяните в Беларус

http://petel.bg/-Depardo--Iskam-da-zhiveya-sred-selyanite-v-Belarus__125596

фото: telegraph.co.uk   Френският актьор Жерар Депардьо изрази желание да живее сред селяните в Беларус, тъй като изпитвал симпатия към...

Трамвай номер осем в София временно е с променен маршрут

http://pik.bg/трамвай-номер-осем-в-софия-временно-е-с-променен-маршрут-news394110.html

Трамвай номер осем в София временно е с променен маршрут

До 16 часа утре, трамвай номер 8 в София ще е с променен маршрут заради ремонт, съобщиха от столичната община.

Трамваят ще се движи от Съдебната палата до квартал "Западен парк", а след това пътниците ще продължават по традиционния маршрут с автобус. 

Красимир Ципов: 17 000 нелегални имигранти от началото на годината у нас, 12 800 със статут

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963046

Над 17 хиляди нелегални емигранти са задържани у нас от началото на годината, голяма част от тях са поискали статут, над 12 800 решения са издадени до края на август, заяви Красимир Ципов, заместник министър на вътрешните работи в предаването
Над 17 хиляди нелегални емигранти са задържани у нас от началото на годината, голяма част от тях са поискали статут, над 12 800 решения са издадени до края на август, заяви Красимир Ципов, заместник министър на вътрешните работи в предаването "Тази събота" по bTV. Той допълни, че 12 700 са били решенията за предоставяне на статут през цялата

Петер Сиярто: Миграционната криза е заради безотговорната политика на ЕС

http://www.cross.bg/kriza-napraveni-peter-1479695.html

/КРОСС/ Според министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто миграционната криза е последствие от безотговорните заявления, направени от някои европейски политици."Случващото се в Унгария е следствие от две неща. На първо място, от провалилата се миграционна политика на Европейския съюз, и на второ - от поредицата безотговорни изявления, направени от европейските политици. Ето от тези две неща се случва това, което виждаме", заяви той.

17 000 са нелегалните имигранти от началото на годината у нас, 12 800 със статут

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963067

Над 17 хиляди нелегални имигранти са задържани у нас от началото на годината.
Голяма част от тях са поискали статут, над 12 800 решения са издадени до края на август, заяви Красимир Ципов, заместник министър на вътрешните работи в предаването "Тази събота" по bTV.
Той допълни, че 12 700 са били решенията за предоставяне на статут през цялата
Над 17 хиляди нелегални имигранти са задържани у нас от началото на годината. Голяма част от тях са поискали статут, над 12 800 решения са издадени до края на август, заяви Красимир Ципов, заместник министър на вътрешните работи в предаването "Тази събота" по bTV. Той допълни, че 12 700 са били решенията за предоставяне на статут през цялата

Спряха VI блок на АЕЦ "Козлодуй"

http://www.moreto.net/novini.php?n=300509

На 5 септември в 2 часа и 55 мин. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт. Това съобщиха за Moreto.net от централата. Ремонтът трябва да приключи в края на октомври. От днес V блок е натоварен на 100 %.

IFA 2015: Sony представи плеъра ZX100HN с поддръжката на Hi-Res Audio

http://www.cross.bg/-khz-bita-sony-1479694.html

/КРОСС/ Японската Sony показа на изложението IFA 2015 в Берлин своя нов плеър Walkman ZX100HN с вградения дигитален усилвател S-Master HX, поддържащ High-Resolution Audio, системата за подобряване на звученето на DSEE HX, подобряваща звученето на MP3 файловете чрез разширяване на високочестотния спектър, както и технологиите ClearAudio+ и Clear Bass.Устройството е оборудвано с 3-инчов TFT дисплей с резолюция 240х400 пиксела и 128 GB флаш-диск, обемът на който може да бъде увеличен с помоща на външни карти памет с обем до 64 GB. Налични са Bluetooth 3.0 и NFC модули за безжична връзка. Времето за непрекъсната автономна работа достига 70 часа при възпроизвеждане на MP3 файлове и 45 часа при възпроизвеждане на Hi-Res Audio.Walkman NW-ZX2 поддържа следните аудио формати: MP3, WMA, FLAC (192 KHz/24-бита), Linear PCM (192 KHz/24-бита), WAV (192 KHz/24-бита), AAC-LC, HE-AAC, Apple Lossless (192 KHz/24-бита), AIFF (192 KHz/24-бита), DSD (2.8/5.6 MHz).Корпусът на новия плеър е изцяло направен от лека алуминиева сплав, габаритните размери са 53.8 x 119.5 x 14.8 милиметра при тегло 145 грама. Продажбите на Sony Walkman ZX100HN започват през месец октомври тази година. Цената не бе съобщена, но тези устройства не са евтини, съобщава kaldata.com.

Издирва се Калина Стоицева

http://frognews.bg/news_97228/Izdirva-se-Kalina-Stoitseva/

Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4.

Bentley BENTAYGA: Най-бързият SUV на света? (Видео)

http://www.cross.bg/bentley-bentayga-sveta-1479693.html

/КРОСС/ Днес Bentley обяви, че по време на тестове, с изцяло новият луксозен всъдеход на марката- BENTAYGA, е била достигната максимална скорост на движение от 301 км/ч. video:https://www.youtube.com/watch?v=oWEP-atKtvo В официалното изявление на Bentley се посочва, че по този начин BENTAYGA, която ще бъде оборудвана с W-образен, дванадесетцилиндров двигател, ще се превърне в най-бързото и мощно SUV на света, съобщава auto-press.net.  

17 000 нелегални имигранти задържани в България

http://www.bnews.bg/article-141115

От началото на годината са разбити няколко каналджийски схеми.

След 3 присъди пак съдят екскмет на ДПС за злоупотреби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963056

След две осъдителни и една оправдателна присъди за 2 кметски мандата бившият градоначалник на ДПС в община Ветово д-р Рейхан Хабил ще застане отново пред окръжния съд в Русе.
Внесеният обвинителен акт е за длъжностно присвояване на 13 769,70 лв. по чл. 202 ал.1, сключени неизгодни сделки за 28 311,36 лв. - чл. 220 ал.
След две осъдителни и една оправдателна присъди за 2 кметски мандата бившият градоначалник на ДПС в община Ветово д-р Рейхан Хабил ще застане отново пред окръжния съд в Русе. Внесеният обвинителен акт е за длъжностно присвояване на 13 769,70 лв. по чл. 202 ал.1, сключени неизгодни сделки за 28 311,36 лв. - чл. 220 ал.

Продължаващите бюджетни излишъци всъщност са дефицити

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/09/05/2603987_produljavashtite_bjudjetni_izlishuci_vsushtnost_sa/?ref=rss


Вчера министърът на финансите Владислав Горанов обяви от парламентарната трибуна, че за осемте месеца на годината държавата е събрала близо 71% от предвидените за годината приходи и с 12 на сто повече, отколкото през същия период на миналата година. Междувременно лявата опозиция заговори за нуждата от актуализация на бюджета заради нарастването на приходната част, докато според Горанов това не е необходимо.  По този повод "Дневник" публикува анализа на Калоян Стайков от Седмичния бюлетин на...

Унгария отпусна 100 автобуса за транспорт на бежанци към Австрия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/09/05/2604203_ungariia_otpusna_100_avtobusa_za_transport_na_bejanci/?ref=rss


Тази нощ Унгария отпусна около 100 автобуса, които да откарат хиляди бежанци от централната гара на Будапеща на границата, след като група от няколко стотин човека се отправиха натам пеша, предава БТА.

Първият отпуснат от унгарското правителство автобус с бежанци, които искат да достигнат Австрия или Германия, пристигна на унгаро-австрийската граница на граничния пунк Хегешхалом-Никелсдорф, предадоха "Ройтерс" и "Франс прес".

В 01,40 ч. местно време автобуси взеха...

Поли Генова се разхожда в Стария град в Любляна

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962022

“Добро утро от Любляна - Стария град.” Това написа в личния си профил във фейсбук Поли Генова в петък сутринта, като публикува и снимка от улиците на града. Само преди дни певицата се върна от Созопол, където беше със свои
“Добро утро от Любляна - Стария град.” Това написа в личния си профил във фейсбук Поли Генова в петък сутринта, като публикува и снимка от улиците на града. Само преди дни певицата се върна от Созопол, където беше със свои

В Каварна откриха първия за региона зелен покрив

http://pik.bg/в-каварна-откриха-първия-за-региона-зелен-покрив-news394108.html

В Каварна откриха първия за региона зелен покрив

В Каварна беше официално открит първият за региона зелен покрив, изграден върху съществуващия такъв на НЧ „Съгласие – 1890“. Лентата на покривната конструкция прерязаха кметът на община Каварна Цонко Цонев, заедно с зам.-кмета Галя Иванова и певицата Мариана Попова, която се изяви и с музикално изпълнение, съобщиха от пресцентъра на Община Каварна.

Сред първите посетители на облагородения зелен покрив беше и Светлин Танчев – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. На покрива са изградени зелена площ, пейки, тераса за отдих и мини сцена. Изцяло обновена покривна площ ще осигури още една възможност за провеждане на различни събития. Облагороденото пространство ще се ползва като сцена за концерти, за прожектиране на филми, за изложби и други културни дейности. Към този момент достъпът до зеления покрив е осигурен през сградата на общинска администрация. Сградата на НЧ „Съгласие – 1890“ е построена през 1963 година, със средства, осигурени изцяло от дарения на граждани. Читалището една от сградите с емблематично значение за град Каварна и се намира на централния площад. Ремонта и реконструкцията на покрива на читалището са реализирани по проект SH-K-B/2-2.2-013 „Повишаване на привлекателността на територията на рибарската област чрез ремонт и реконструкция на съществуващ покрив на Народно читалище „Съгласие“ гр. Каварна с договор за безвъзмездна финансова помощ №334 от 20.06.2014 г. по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013.

Реализираните цели на проекта ще допринесат за подобрение инфраструктурата на града, както и повишаване привлекателността му и качеството на живот на местните хора.

Станишев: Спешно е необходим европейски отговор на кризата с бежанците

http://offnews.bg/news/n_1/n_555293.html

"Днес повече отвсякога след Втората световна война стотици хиляди хора напускат родните си места заради конфликти. Това е човешка трагедия – семейства оставят близки, работни места и собствеността си, рискуват живота си, надявайки се да намерят сигурност. Те тръгват с надежда, но всеки ден има новини за загинали преди да достигнат Европа или на европейска земя.”  Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев. По думите му “Хуманитарна криза в такива епични пропорции изисква пропорционална реакция на ЕС – всяка държава да сподели тази отговорност. Към това призоваха френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Не можем да останем безучастни пред лицето на такава трагедия. Човечността не го позволява".   "Солидарността е нашият основен принцип като социалдемократи, който ни държи заедно. Затова винаги сме призовавали 28-те държави- членки да споделят отговорността за предоставяне на убежище на бежанците. Европейската комисия се опита да направи по-единна политика за миграцията и търсенето на убежище, но стана ясно, че доброволните схеми за преместване и установяване на ново място не работят. Имаме нужда от постоянен Европейски механизъм за справедливо разпределяне на лицата, търсещи убежище в европейските страни-членки. Но на първо място трябва да обърнем внимание на основните причини за миграцията. Войните, бедността и нарастването на неравенството са глобални, а не местни проблеми. Докато не се справим с тези причини в световен мащаб, не можем да отречем правото на всеки да търси по-добро бъдеще в сигурна среда", каза още Станишев. 

МВнР препоръчва да не се пътува с влакове през Унгария

http://society.actualno.com/MVnR-preporychva-da-ne-se-pytuva-s-vlakove-prez-Ungarija-news_493834.html

По сведение от Посолството на Република България в Унгария движението на международните влакове е преустановено за неопределен период, съобщиха от Министерство на външните работи. Препоръчва се българските граждани да не предприемат международни пътувания с влак през Унгария към Западна Европа, както и към Москва, тъй като може да се наложи да продължат пътуването си с автобус или самолет. Повече информация може да се получи на уебсайта на Унгарската национална железопътна компания, на електро

Цветанов смята: Доверие към кабинета има при спечелени 133 кметски места

http://politics.actualno.com/Cvetanov-smjata-Doverie-kym-kabineta-ima-pri-specheleni-133-kmetski-mesta-news_493833.html

Ако партиите, подкрепящи официално правителството, спечелят над 130 кметски места във всички български общини, значи хората подкрепят кабинета. Тази сметка направи дясната ръка на премиера бойко Борисов и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов пред Дарик радио. За целите на ГЕРБ на местния вот Цветанов посочи, че те са насочени към преодоляването на популизма и постигането на достатъчно висок резултат за допълнителна гаранция за стабилността на правителството. „Достатъчно е когато

Само в "24 часа": Бойко Борисов се регистрира в списъка на журналистите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963053

Премиерът Бойко Борисов, който в петък откри обекти в Габрово, включително модернизацията на ВиК сектора с европейски средства, се е включил в списъка на журналистите.
Макар че от официалните лица никой не изисква отбелязване на присъствие, министър-председателят решил да е стриктен и да допринесе за пълната отчетност.
Премиерът Бойко Борисов, който в петък откри обекти в Габрово, включително модернизацията на ВиК сектора с европейски средства, се е включил в списъка на журналистите. Макар че от официалните лица никой не изисква отбелязване на присъствие, министър-председателят решил да е стриктен и да допринесе за пълната отчетност.

Свалиха забраната за къпане в Лозенец

http://www.cross.bg/lozenetz-moreto-vodata-1479692.html

/КРОСС/ Забраната за къпане на централния плаж в село Лозенец падна, след като здравните власти обявиха, че морето вече е чисто.Резултатите от двете последни проби, взети в края на миналата седмица и началото на тази, показват, че примесите от срекалии във водата са изчезнали. Туристите обаче вече избягаха, загубите ни са огромни, коментират местните. Показатели Здравната инспекция в Бургас отмени забраната и от 2 септември плажуването в Лозенец и къпането в морето вече са разрешени. В момента показателите на морската вода са добри и стабилни, но въпреки това здравните власти продължават да държат под око плажа в курорта. От здравната инспекция предупредиха, че продължават периодично да вземат проби и да следят за чистотата на водата. Плажът в Лозенец бе затворен на 20 август, а РЗИ забрани къпането в морето, след като бяха открити фекалии. Според официалното съобщение на РИОСВ във водата са засечени завишени количества ешерихия коли и други опасни бактерии. Проведеното разследване тогава установи, че причина за замърсяването е теч от пречиствателната станция край Лозенец. Съоръжението се оказало с крайно малък капацитет, за да пречисти всички отпадни води, и започнало да прелива, а фекалиите се излели в морето. Загуби Скандалът донесе огромни загуби на хотелиерите, тъй като много от туристите прекратиха преждевременно почивката си, а други директно отмениха резервациите. На практика плажът остана затворен цели две седмици в най-натоварената част от сезона

България да е активна по темата за бажанската криза и квотите, препоръча Надежда Нейнски

http://news.ibox.bg/news/id_1130126142

„Без работа тези хора ще се превърнат в изключителен риск за националната сигурност. Трябва да се създаде план за работни места за тях, за да се интегрират", смята посланикът ни в Турция и бивш външен министър

"НеБългарите", които обикнаха България и я избраха за свой дом

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2015/09/05/2600826_nebulgarite_koito_obiknaha_bulgariia_i_ia_izbraha_za/?ref=rss


Можеш ли да опишеш България с три думи? Ще повторя думите на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто: "България е рай на земята." Красива страна, хубави хора, в центъра на столицата се намират синагога, джамия и църкви. Това е красотата на България – че има мир, че никой не пречи на другия. Говоря за обикновените хора, като народ. Другото е природата – Господ е дал на България хубава природа и се дразня, като видя как я замърсяваме. Като пътувам в Родопите, понякога спирам колата, гледам и си...

"НеБългарите", които обикнаха България и я избраха за свой дом

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/05/2600826_nebulgarite_koito_obiknaha_bulgariia_i_ia_izbraha_za/?ref=rss


Можеш ли да опишеш България с три думи?   Ще повторя думите на бившия пакистански премиер Беназир Бхуто: "България е рай на земята." Красива страна, хубави хора, в центъра на столицата се намират синагога, джамия и църкви. Това е красотата на България – че има мир, че никой не пречи на другия. Говоря за обикновените хора, като народ. Другото е природата – Господ е дал на България хубава природа и се дразня, като видя как я замърсяваме. Като пътувам в Родопите, понякога спирам колата, гледам...

Във Варна проверят дали се продава алкохол на непълнолетни

http://www.moreto.net/novini.php?n=300465

20 проверки за това дали се продава алкохол на лица под 18 години, са извършили служители на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна. Това съобщиха оттам за Moreto.net. Проверките са осъществени в периода 28 август - 3 септември.

Аржентинец държи шест години затворени съпругата си и сина си

http://petel.bg/Arzhentinets-darzhi-shest-godini-zatvoreni-saprugata-si-i-sina-si__125595

В продължение на шест години аржентинец е държал жена си и сина си затворени в нещо подобно на килия, построена във вътрешността на дома...

Серена Уилямс оцеля срещу Матек-Сандс и продължава по план на US Open

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/05/2604200_serena_uiliams_ocelia_sreshtu_matek-sands_i_produljava/?ref=rss


Водачката в световната ранглиста Серена Уилямс продължи с нова победа в US Open. Американката спечели много трудно с 3:6, 7:5, 6:0 срещу сънародничката си Бетани Матек-Сандс в третия кръг.

Шесткратната шампионка и защитаваща титлата си от последните три сезона Уилямс се бори за нов триумф, с който ще постигне голям шлем за 2015 г. Ако го направи, ще се присъедини към Морийн Конъли (1953), Маргарет Корт (1970) и Щефи Граф (1988), които единствени са пeчелили и четирите турнира от...

Частните училища като горещ картоф

http://www.cross.bg/ychilishta-chastnite-problem-1479691.html

Да плаща ли държавата на частните училища - това е ябълката на раздора вече в няколко поредни парламента. Всеки път, когато бъде направен опит да се приеме новият училищен закон. Всъщност този въпрос е парлив за самото ни общество, защото го разполовява по една от най-чувствителните оси - между бедни и богати. И никакви твърдения, че парите трябвало да следват ученика, защото така е на много места по света, не помагат държавната субсидия за частните училища да бъде легитимирана като нещо необходимо. По простата причина, че навсякъде по света парите, отделяни за образование, са в пъти повече, отколкото у нас. Никъде в европейските страни, където държавната субсидия върви след ученика, независимо къде се обучава той, държавните училища не са толкова мизерни, зле финансирани и каращи "на просия" от родителски настоятелства и спонсори. А докато това е така, въпросът "Защо държавата да плаща на богатите" ще продължава да стои всеки път, когато заговорим за частно образование.В стремежа си да удовлетвори и двете спорещи страни този път народното представителство направи уникален компромис - въведе държавната субсидия за частните училища по начин, по който тя няма да проработи. Така хем ще съществува възможност бюджетът да плаща за частно образование, хем почти няма да се намери частно училище, което да се възползва от субсидията в този й вид

Иван Вуцов: Футболните национали не стават и за Балканиада

http://www.mediapool.bg/ivan-vutsov-futbolnite-natsionali-ne-stavat-i-za-balkaniada-news238867.html

С тази игра и да бяхме били Норвегия, нямаше да може да продължим на европейското. Дори и на Балканиада не заслужаваме да идем, ако има такъв турнир“. Така коментира бившият национал и бивш треньор на националния отбор по футбол Иван Вуцов домакинската загуба на България от Норвегия. "Доста неочакван резултат и игра. Не заслужавахме нищо друго, освен да загубим. С какво да победим? Играем лошо без никаква идея и творческа мисъл", каза Вуцов. Според него тимът ни под ръководството на Ивайло Петев бележи отстъпление в сравнение с времето, когато начело беше Любослав Пенев. "Имаше някаква мисъл, задържахме топката, а сега нищо не се случва. Да му мислят тези отгоре", обясни бившият национален треньор.

Полицията отцепи центъра на София заради куфар

http://frognews.bg/news_97227/Politsiiata-ottsepi-tsentara-na-Sofiia-zaradi-kufar/

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. Македония.

Отцепиха центъра на София заради изоставен куфар

http://frognews.bg/news_97227/Ottsepiha-tsentara-na-Sofiia-zaradi-izostaven-kufar/

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. Македония.

Ангела Меркел: Германия ще се справи с притока на бежанци

http://web.barometar.net/81507/

Германия може да се справи с рекордния приток на бежанци и мигранти през тази година и без да увеличава данъците и без да излага на опасност целта си за балансиран бюджет, заяви канцлерът Ангела Меркел в интервю, публикувано днес в редица германски вестници, предаде Ройтерс и Днес бг. Със своята относително либерална политика за предоставяне […]

Полицията в София издирва изчезнала жена

http://pik.bg/полицията-в-софия-издирва-изчезнала-жена-news394100.html

Полицията в София издирва изчезнала жена

Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4.

По данни на близките й, жената е в неизвесност от 1-и септември. Тя е средна на ръст, слаба, с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. В деня на изчезването е била облечена със синьо-зелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке.

От полицията апелират хората, ако имат информация за нея, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР. 

С 5 см се е понижило нивото на Дунав при Свищов

http://pik.bg/с-5-см-се-е-понижило-нивото-на-дунав-при-свищов-news394101.html

С 5 см се е понижило нивото на Дунав при Свищов

С още 5 см. се е понижило нивото на река Дунав при Свищов през изминалото денонощие, съобщиха от Хидрометеорологичната станция.

Водният стоеж на реката е 39 см., температурата на водата е 26.9 градуса. Днес и утре над българския участък от поречието на Дунав ще бъде слънчево и горещо. Ще е почти тихо. Очакват се максимални температури между 35 и 38°C.

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар

http://www.cross.bg/sofiya-izostaven-kyfar-1479690.html

София /КРОСС/ Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. "Македония". В района има екипи на СДВР. Чакат се полицаи от ДОТИ, които да обезвредят куфара, съобщи БНР.

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар /обновена/

http://www.cross.bg/politziyata-ottzepi-chast-ot-tzentura-na-sofiya-zaradi-izostaven-kyfar-obnovena-1479690.html

София /КРОСС/ Изоставен куфар бе забелязан тази сутрин на трамвайна спирка на пл. „Македония" в столицата. Сигналът е подаден около 9 ч. Спирката на трамвая е в посока Руски паметник. Районът бе отцепен от полицията. Екипи на ДОТИ взривиха куфара. Вътре е имало дрехи и вещи на клошари, уточниха пред БГНЕС от МВР. Движението в района вече е възстановено.    

Издирват 30-годишна в София, няма я пети ден

http://offnews.bg/news/n_1/n_555285.html

Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4. По данни на близките й, жената е в неизвесност от 1-и септември. Тя е средна на ръст, слаба, с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. В деня на изчезването е била облечена със синьо-зелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке. От полицията апелират хората, ако имат информация за нея, да се обадят на телефон 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Заради бруцелозата секна алъш-веришът

http://www.cross.bg/pazar-zhivotni-obshtinata-1479689.html

/КРОСС/ Заради случаите на бруцелоза по кози и овце беше затворен т. нар. животински пазар в Дупница. Тържище е най-голямото и оживеното в цяла България след това в Димитровград, разказват местни фермери. То не е легално, но търговията секна заради забраната за придвижване на всякакви животни в региона.„Бруцелозата така или иначе ще отмине, чиновническото безхаберие и безумие обаче няма да свършат и пазарът за животни в Дупница няма да се възроди", гневят се търговци.Преди години общината изнесе пазара на километри извън града - над бившия Химикофармацевтичен завод. Няма транспорт дотам, клиентите намалели, търговията е замряла. След това търговците се преместили до река Джерман, зад техникума по механотехника. Ветеринарните служби обаче ги подгонили, предаде "Труд".„Искаха ни да отговаряме на 50 изисквания, сякаш не сме фермерски пазар, а търговски комплекси или 5-звезден хотел. И се отказахме да искаме регистрация и статут. Затова всичко сега е нерегламентирано. А трябва една бариера отпред, един контейнер за изхвърляне на боклука и една тоалетна. Какво повече. Ама на тия от общината изобщо не им пука за нас", недоволства Божидар Божков, шеф на дупнишкото дружество на гълъбовъдите, който редовно предлага птици за продан на пазара до река Джерман. Понякога се навъртали и свинари - карали прасета от Софийско и Ихтиманско, като ги продавали направо от каросерията на камиона

Русе се оказа сбъдната мечта за Миро

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962016

Русе, благодаря ви! Бяхте не-ве-ро-ят-ни! Невероятни! Сбъдната мечта за всеки артист! Това написа Миро, след като изнесе концерт в града в четвъртък вечерта. Той излезе три пъти на бис и получи много подаръци, сред които торта с неговия лик. Миро раздава автографи до 1 ч на почитателите
Русе, благодаря ви! Бяхте не-ве-ро-ят-ни! Невероятни! Сбъдната мечта за всеки артист! Това написа Миро, след като изнесе концерт в града в четвъртък вечерта. Той излезе три пъти на бис и получи много подаръци, сред които торта с неговия лик. Миро раздава автографи до 1 ч на почитателите

България е дала бежански статут на 12 800 души през тази година

http://www.mediapool.bg/bulgaria-e-dala-bezhanski-statut-na-12-800-dushi-prez-tazi-godina-news238866.html

Само от началото на тази година България е предоставила бежански статут на 12 800 души от общо 17 000 нелегални имигранти, задържани на наша територия. Това обяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов пред бТВ. За сравнение през цялата 2014 година решенията за предоставяне на бежански статут са били 12 700. Ципов прогнозира, че тази година признатите бежанци ще достигнат близо 17 000 души. “Европа и в частност България е изправена пред огромно предизвикателство”, каза Ципов. Във връзка с извънредното заседание на вътрешните министри от ЕС на 14 септември, той обясни, че България ще участва активно във формирането на политиките за справяне с бежанския проблем. Той припомни, че първоначално се е предвиждало на квотен принцип да приемем 800 бежанци.

Извънредно! Отцепиха част от центъра на София заради изоставен куфар!

http://pik.bg/извънредно-отцепиха-част-от-центъра-на-софия-заради-изоставен-куфар-news394099.html

Извънредно! Отцепиха част от центъра на София заради изоставен куфар!

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар.

Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. "Македония", съобщи БНР.

В района има екипи на СДВР. Чакат се полицаи от ДОТИ, които да обезвредят куфара.

Очаквайте подробности!

Издирват 30-годишната Калина, изчезнала на 1 септември

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963035

Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал
Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4, съобщи БНР. По данни на близките й, жената е в неизвесност от 1 септември. Тя е средна на ръст, слаба, с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. В деня на изчезването е била облечена със синьо-зелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке.

Издирват 30-годишна жена, изчезнала на 1 септември

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963038

Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4, съобщи БНР.
По данни на близките й, жената е в неизвесност от 1 септември. Тя е средна на ръст, слаба, с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. В деня на изчезването е била облечена със синьо-зелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке.
Полицията в София издирва 30-годишната Калина Стоицева, която живее в столичния квартал "Младост" 4, съобщи БНР. По данни на близките й, жената е в неизвесност от 1 септември. Тя е средна на ръст, слаба, с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. В деня на изчезването е била облечена със синьо-зелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке.

Нейнски: Политиката на ЕС за бежанците не е ефективна

http://www.cross.bg/evropa-neiinski-efektivna-1479688.html

София /КРОСС/ Каналджиите умишлено започнаха да насочват потоци от хора към държави, които имат ефективна социална политика. Всички искат да отидат в Германия, Австрия, Швеция. Никой не иска да остане в по-бедните европейски държави". Това заяви пред Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. „Службите за сигурност на ЕС трябва да си свършат работата", подчерта тя.„Аз смятам, че на този етап политиката на Европа не е достатъчно ефективна. Смисълът на ЕС е поставен на огромно изпитание. Както пишеше в една статия, държавите от Европа смятаха, че задаваха стандартите за състрадателност и в един момент пред едно такова голямо изпитание се видя не просто, че състрадателността в по-голямата част от тях изчезва или отсъства, а и че не може да се изгради единна политика спрямо този изключително тежък проблем.Засега гласовете, които идват от Европа, са крайно различни. На този етап Германия определено има лидерска роля в търсенето на решение на проблема с бежанците", коментира още тя. "България трябва да бъде част от намирането на решенията в ЕС", убедена е Нейнски. „Европа трябва да помисли за намирането на работа на бежанците, защото това е истинската интеграция. Хора без работа ще се превърнат в изключителен риск за националната сигурност на всяка една държава и Европа като цяло", каза още тя Нейнски.

Бежанската криза създава и семейства

http://frognews.bg/news_97226/Bejanskata-kriza-sazdava-i-semeistva/

Зозана и Елиас знаят от опит, че ги отличават само когато заговорят на езика от Камишли, Сирия. От една година двамата са семейство. Историята им обаче не е за любовта между двама млади, а за това как кризата на човечност може да узакони съжителството между непознати.

Калин Терзийски: Имам много по-важни за правене от ВИП Брадър

http://web.barometar.net/81505/

Писателят Калин Терзийски коментира в профила си във фейсбук, предложението да влезе във ВИП Брадър и аргументите да откаже на комерсиалното предаване така: „Една приятелка каза преди час: пишеш за толкова истински неща, обръщаш погледи към опасни циреи и неща от света, а надали някога си получил 1,3 лайка за който и да е от […]

Станишев: Спешно е необходим европейски отговор на кризата с бежанците

http://www.cross.bg/ybezhishte-tragediya-prichini-1479687.html

/КРОСС/ Днес повече отвсякога след Втората световна война стотици хиляди хора напускат родните си места заради конфликти. Това е човешка трагедия - семейства оставят близки, работни места и собствеността си, рискуват живота си, надявайки се да намерят сигурност. Те тръгват с надежда, но всеки ден има новини за загинали преди да достигнат Европа или на европейска земя. Хуманитарна криза в такива епични пропорции изисква пропорционална реакция на ЕС - всяка държава да сподели тази отговорност. Към това призоваха френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Не можем да останем безучастни пред лицето на такава трагедия. Човечността не го позволява, заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев."Солидарността е нашият основен принцип като социалдемократи, който ни държи заедно. Затова винаги сме призовавали 28-те държави- членки да споделят отговорността за предоставяне на убежище на бежанците.Европейската комисия се опита да направи по-единна политика за миграцията и търсенето на убежище, но стана ясно, че доброволните схеми за преместване и установяване на ново място не работят. Имаме нужда от постоянен Европейски механизъм за справедливо разпределяне на лицата, търсещи убежище в европейските страни-членки.Но на първо място трябва да обърнем внимание на основните причини за миграцията. Войните, бедността и нарастването на неравенството са глобални, а не местни проблеми

Вадят на тезгяха жилища на МО без мерак от военни

http://www.cross.bg/prodazhba-imoti-voenni-1479686.html

София /КРОСС/ Жилища, ателиета и гаражи от фонда на Министерството на отбраната ще може да се пускат на свободния пазар, когато към тях не е проявен интерес от самите военни. Това предвиждат публикувани вчера в „Държавен вестник" поправки в наредбата, която определя реда за продажба на армейски имоти в райони, в които МО няма свои структури. До момента право да купуват апартаменти и гаражи от жилищния фонд на ведомството имаха само военни и цивилни служители на министерството, както и близките роднини на загинал армеец. Сега новите правила дават възможност имот, към който нито една от тези категории лица не е проявила интерес, да се изключи от жилищния фонд на МО и да се пусне за продажба за външни лица, вместо да пустее.С промените се заковава и цената, на която ще се продават тези имоти - 5% над данъчната им оценка. До момента стойността им се определяше по допълнителна методика.Предвижда се още агенция „Военни клубове и военнопочивно дело" да предлага кои точно имоти да се пуснат за продажба, а не, както досега, дирекция „Инфраструктура на отбраната". Специална комисия пък ще разглежда преписките за продажба и ще проверява дали са законосъобразни, както и ще класира кандидат-купувачите, пише "Монитор".

Св. пророк Захария и праведна Елисавета, родители на св. Иоан Кръстител

http://celebrate.actualno.com/Sv-prorok-Zaharija-i-pravedna-Elisaveta-roditeli-na-sv-Ioan-Krystitel-news_493837.html

В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник, на име Захарий, със жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на

Две години и половина не можем да бием никого на футбол в София

http://bgfootball.actualno.com/Dve-godini-i-polovina-ne-mojem-da-biem-nikogo-na-futbol-v-Sofija-news_493831.html

Мъжкият национален отбор по футбол на България вече 31 месеца няма победа в официален мач в София, пише „24 часа“. Последната победа у дома на България е през март, 2013 г., когато трикольорите бият Малта с 6:0. Следващият домакински мач на страната ни е през октомври срещу Азербайджан, което прави 31 месеца без успех на свой терен. Ако не успеем да спечелим и този мач, ще счупим собствения си антирекорд, защото следващата възможност ще е чак през следващата есен. До момента най-дъ

Валери Симеонов не иска нови пунктове за бежанци

http://politics.actualno.com/Valeri-Simeonov-ne-iska-novi-punktove-za-bejanci-news_493828.html

Против сме откриването на нови пунктове за бежанци, защото те се изграждат с пари на българските данъкоплатци. Това каза в ефира на Радио "Фокус" – Бургас един от лидерите на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той коментира изказването на министър Румяна Бъчварова на парламентарния контрол в петък (4 септември), че 6 нови центрове за регистрация на бежанци ще бъдат открити у нас. "Не съм наясно, няма информация и скоро няма да има, какви са тези 6 пункта. Това може да представлява и 6 пр

Отцепиха центъра на София заради изоставен куфар

http://offnews.bg/news/n_1/n_555279.html

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. "Македония", съобщи БНР. В района има екипи на СДВР. Чакат се полицаи от ДОТИ, които да обезвредят куфара. 

Непоказвани знамена и ден на отворени врати за 6 септември в НВИМ

http://www.cross.bg/suedinenieto-maiior-nikolaev-1479685.html

/КРОСС/ На 6 септември (неделя) от 10.00 до 18.00 часа с вход свободен Националният военноисторически музей (НВИМ) отбелязва 130-ата годишнина от провъзгласяване Съединението на България. За първи път, специално за празника, музеят ще представи оригинални знамена на Съединението. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка - знамето на 4-та дружина на Българското опълчение, станало впоследствие знаме на 20-а пехотна пловдивска дружина. Другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска, но неизползван заради статута на Областта, което войниците на майор Николаев целуват преди да тръгнат. Думите върху него „Съединение или смърт" ще ни пренесат в онези героични дни, когато общественият и човешкият живот се осмислят с категориите на националните идеали. Само в деня на Съединението гостите на НВИМ ще видят и за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г

Борисов: Справяме се с бежанската вълна

http://www.moreto.net/novini.php?n=300498

Според мен България реагира и се справя напълно адекватно на ситуацията с бежанците. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов коментира искането на БСП да поеме координацията по въпросите с бежанците и свикване на КСНС. „Може би трябва да направя предложение да махнем министрите, да махнем „Граничната полиция" и аз да отида на границата с една пушка и да ги пазя.

Поморие спечели Купата на Мтел в Бургас

http://www.cross.bg/mtel-fytbolen-tyrnira-1479684.html

София /КРОСС/ Малките футболисти от ОФК „Поморие" спечелиха детския футболен турнир за купата на Мтел в Бургас. Отборът завоюва първото място в оспорван мач и след 1:0 срещу другия финалист - домакините от ДФК "Бъдеще". Бронзовите отличия останаха за „Бургас Спорт".Победителите бяха наградени от кмета на Бургас Димитър Николов, под чийто патронаж се проведе състезанието.Общо осем детски отбора до 12-годишна възраст взеха участие в продължилия два дни футболен турнир. Благодарение на генералния спонсор Мтел, всички играчи получиха пълна футболна екипировка и футболни топки.По време на церемонията бяха раздадени и 9 индивидуални награди. За най-добър вратар бе отличен Валентин Мирославов от „Чайка", за най-добър защитник - Ангел Стоянов („Средец"), за най-добър полузащитник - Никола Колев от „Св. Никола" и за най-добър нападател - Радослав Терзиев от „Бургас Спорт". Голмайстор на турнира стана Иван Митев от „Бъдеще" с 6 гола, най-техничен състезател - Георги Петров от „Звездичка", а най-полезен състезател - Георги Бачев от „Нефтохимик". Призовете за „Играч на турнира" и за „Най-добър треньор" отидоха съответно при капитана и при наставника на шампионите от Поморие - Рамиз Ерсоев и Лъчезар Данев.Състезанието е първото от двата турнира за Купата на Мтел, като вторият ще се проведе в Пловдив през октомври

ББЦ издига амбициозни дами за кметове в Област Пловдив

http://www.bnews.bg/article-141112

В надпреварата за кмет на село Триводици ще се изправи 27-годишната Лазарина Добрева, а за село Куртово Конаре Златка Игнатова.

Зам.-министър Ципов: От началото на година са задържани над 17 000 нелегални емигранти

http://pik.bg/зам-министър-ципов-от-началото-на-година-са-задържани-над-17-000-нелегални-емигранти-news394093.html

Зам.-министър Ципов: От началото на година са задържани над 17 000 нелегални емигранти

От началото на година са задържани над 17 000 нелегални емигранти, статут е даден на 12 800. Това заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Той уточни, че 12 700 са решенията за даване на статут за цялата минала годината. Ципов прогнозира, че до края на годината най-вероятно решенията за даване на статут ще бъдат между 16 – 17 000. 

„Европа и в частност България е изправена пред огромно предизвикателство”, уточни Ципов за бежанския проблем. Той подчерта, че страната ни спазва стриктно европейските изисквания. 

Във връзка с извънредното заседание на вътрешните министри от ЕС на 14 септември, Красимир Ципов увери, че България ще бъде активна във формирането на политиките за справяне с бежанския проблем. Като пример за активното участие на страната ни, Ципов изтъкна, че първоначално се е предвиждало на квотен принцип да приемем 800 бежанци, а в момента – 500. 

Зам.-министър Ципов подчерта, че политиката на правителството по проблема с бежанците е ясна и от началото на пролетта работи активно Националния съвет за миграция и интеграция. „Ние сме в непрекъснат диалог с нашите партньори, включително и тези, които са на първа линия”, коментира Ципов.

„Ще информираме и обществеността до края на седмица каква ще бъде конкретната българска позиция на заседанието”, каза още той.

Полицията издирва 30-годишна жена, изчезнала на 1 септември /снимка/

http://www.cross.bg/politziyata-izdirva-godishna-zhena-izcheznala-na-septemvri-snimka-1479683.html

София /КРОСС/ Криминалисти на Столичната дирекция на вътрешните работи издирват 30-годишната Колина Стаменова Стоицева. Тя живее в столичния кв. „Младост 4". Молба за издирването й са подали нейни близки, когато на 01 септември т.г. тя е излязла от дома си и не се е прибрала повече. Колина е средна на ръст, слаба с тъмнокестенява права коса и тъмнокафяви очи. По данни на роднините, била е облечена със синьозелен панталон, бежова блуза и черно платнено яке.Гражданите, които разполагат с допълнителна информация за жената, могат да сигнализират на тел.112, 9828760,9828731 или в най- близкото поделение на МВР.  

Евелина Николова - юнакът на женската борба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4961812

„Що е маке, все е юнак”, бойната реплика за прословутия петрички дух вече носи и жена - новата звезда на българската борба Евелина Николова. Само през този сезон тя спечели два медала от големи първенства, но е сигурна, че най-големият успех на тепиха й предстои. Все пак започва от понеделник световното в Лас Вегас,
„Що е маке, все е юнак”, бойната реплика за прословутия петрички дух вече носи и жена - новата звезда на българската борба Евелина Николова. Само през този сезон тя спечели два медала от големи първенства, но е сигурна, че най-големият успех на тепиха й предстои. Все пак започва от понеделник световното в Лас Вегас,

Нова златна цица на държавното виме

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962335

РЕДАКЦИОННИ
Нова златна цица
на държавното виме

Държавната субсидия за частните училища изглежда справедливо решение. Щом плащаш данъци, трябва да получаваш същата обществена услуга или нейната равностойност, ако не ползваш държавното образование. (Виж 2-а и 3-а стр.)
Лошото е, че добрите намерения лесно се израждат - пример частните болници,
РЕДАКЦИОННИ Нова златна цица на държавното виме Държавната субсидия за частните училища изглежда справедливо решение. Щом плащаш данъци, трябва да получаваш същата обществена услуга или нейната равностойност, ако не ползваш държавното образование. (Виж 2-а и 3-а стр.) Лошото е, че добрите намерения лесно се израждат - пример частните болници,

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963027

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл.
Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. "Македония", съобщи БНР. В района има екипи на СДВР. Чакат се полицаи от ДОТИ, които да обезвредят куфара. Oчаквайте подробности. Пред няколко дни - на 28 август, съмнителен багаж отново бе забелязан на софийския площад.

Обезвредиха изоставен куфар до пл. "Македония" в София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963030

Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. "Македония", съобщи БНР.
Екип на Специализирания отряд за борба с тероризма е обезвредил съдържанието на багажа.
Oчаквайте
Полицията отцепи част от центъра на София заради изоставен куфар. Багажът е открит на трамвайна спирка близо до пл. "Македония", съобщи БНР. Екип на Специализирания отряд за борба с тероризма е обезвредил съдържанието на багажа. Oчаквайте

Певицата на "Син талисман" кандидат за кмет на Перник (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962983

Певицата София Георгиева, станала известна преди време с песента "Син талисман", ще играе за кмет на Перник. "Защо инженери може да са кметове, а артист не", попита Георгиева в студиото на предаването "Тази събота" по bTV. Георгиева е подкрепена от партията "Глас народен". В предаването участва и Желяз Турлаков,

Лилия Христова: Първокласниците във Варна ще бъдат обхванати в 132 паралелки

http://web.barometar.net/81503/

Първокласниците във Варна ще бъдат обхванати в 132 паралелки през новата учебна година. Това заяви за предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности”. 3227 деца във Варна ще започнат обучение в първи клас на 15 септември. Спрямо минали години броят на учениците и паралелките се запазва […]

Дядо Галактион на легло в Стара Загора, не приема гости

http://www.cross.bg/stara-galaktion-zagora-1479682.html

Стара Загора /КРОСС/ Дядо Галактион се върна преди десетина дни в дома си в Стара Загора от Банкя, където бе в санаториум след прекарания тежък инсулт.Достъп до него сега имат само лекарите и хората, които се грижат за него, той е на легло и не приема посетители, съобщи негов близък приятел.Предстои му да се възстановява много дълго, след като инсултът обездвижи десния крак и дясната ръка и засегна говора на владиката. Неотдавна негов лекар допусна, че възстановяването може да отнеме и година.По традиция, наложена още от времето на дядо Методий Кусев, Старозагорският митрополит живее в служебно жилище на територията на митрополията, която в началото на парк Аязмото.Дядо Галактион получи инсулт на 8 юни т.г., след като преди това - на 21 май, в района на Симеоновград претърпя автомобилна злополука на път за свиленградско село, където трябваше да служи за празника Спасовден. При катастрофата митрополитът получи сътресение на мозъка, имаше пукнати ребра и спукана кост на лявата ръка, която бе гипсирана.Лекари казаха, че инсултът се дължи на други предишни заболявания на 66-годишния мъж - от години той има проблеми със сърцето, заради което му е поставен пейсмей-кър, направени са му и байпаси. Бе установено, че тромб е запушил артерия в лявата част от мозъка на владиката, което предизвикало инсулта, пише "24 часа".

Певицата на "Син талисман" кандидат за кмет на Перник

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963022

Певицата София Георгиева, станала известна преди време с песента "Син талисман", ще играе за кмет на Перник. "Защо инженери може да са кметове, а артист не", попита Георгиева в студиото на предаването "Тази събота" по bTV. Георгиева е подкрепена от партията "Глас народен". В предаването участва и Желяз Турлаков,

Доброволци ремонтират училище за деца с нарушено зрение

http://petel.bg/Dobrovoltsi-remontirat-uchilishhe-za-detsa-s-narusheno-zrenie__125594

Близо 500 доброволци ще ремонтират тази събота училището за деца с нарушено зрение "Луи Брайл" в София. Ще бъдат боядисани петте основни...

В неделя се очакват градушки

http://petel.bg/V-nedelya-se-ochakvat-gradushki__125592

илюстрация: Булфото   От неделя започва захлаждане и валежи. Със силен вятър от северозапад ще нахлува хладен въздух. Ще вали като...

МОСВ: Нивата на реките ще се понижават

http://pik.bg/мосв-нивата-на-реките-ще-се-понижават-news394089.html

МОСВ: Нивата на реките ще се понижават

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за потенциално опасно горещо време , днес в 18 области- Благоевград, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Търговище, Разград, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково и Кърджали. В тези области максималните температури ще надхвърлят 35°, на места достигайки и до 38°. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

По данни и прогнози на НИМХ, на 5 септември привечер ще има краткотрайни валежи в Северозападна България. За 6 и 7 септември - през нощта срещу неделя ще превали в северозападните райони. В неделя през деня на много места ще превали, по-интензивни ще са явленията в Североизточна България. Количествата на валежите - между 5 и 10 л/кв.м., в отделни райони на Североизточна България - до 25-30 л/кв.м.

От 8 ч. на 3.09. до 8 ч. на 4.09. речните нива на наблюдаваните реки в страната са се понижавали. На отделни измервателни пунктове са отчетени незначителни повишения.

Водните количества на наблюдаваните реките са около праговете за средни и ниски води. Водните количества на реките: в долното течение на р. Провадийска (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица, (Източнобеломорски басейн) са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от -8 см до +6 см.
Черноморски басейн: Регистрирани са изменения на водните нива от -2 см до +1см.

Източнобеломорски басейн: Водните нива са се изменяли от -14 см до +17 см.
Западнобеломорски басейн: регистрирани са изменения на водните нива от -3 см до +6 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн - през следващите три дни водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения.Според моделираните водни количества, прогнозираните водни количества на 5, 6 и 7септември ще са :
за р. Искър - под средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

за р. Янтра - около средномногогодишната стойност. От 7 септември ще има повишения на нивата на реките във водосбора на р. Джулюница и р. Лефеджа. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

за р. Русенски Лом - под средномногогодишната стойност. Водните нива ще продължават плавно да се понижават до 6 септември. От 7 септември се очаква нивата във водосбора на р. Русенски Лом да започнат да се повишават, като по-значителни се очаква да бъдат във водосбора на р. Бели Лом. Водното количество ще бъде под прага за внимание .

Черноморски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения. От 7 септември се очаква да има повишения на нивата на Добруджанските реки и на реките в горното течение на река Провадийска и р. Камчия. Очакваните валежи няма да доведат до достигане на критични нива поради ниските речни нива до момента, ниската почвена влага, високите температури и голямото изпарение (евапотранспирация).

Източнобеломорски басейн – водните нива ще се понижават или ще останат без съществени изменения.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:
Водните нива в басейните на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

За водосбора на река Арда - водните количества ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: водните нива във водосборите на реките Места и Струма ще се понижават или ще останат без съществени изменения.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Спряха 6-ти блок на АЕЦ-а за профилактика

http://news.ibox.bg/news/id_1172945355

Предвидени са и мерки за продължаване срока на експлоатация

Зозана и Елиас се влюбват в България въпреки враждебността на "Враждебна"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963010

Историята на Зозана и Елиас не е за любовта между двама млади, а за това как кризата на човечност може да узакони съжителството между непознати, разказва Нова телевизия.
Елиас пристига в София преди две години. Осъзнава, че името "Враждебна" на центъра за настаняване, отговаря на отношението към бежанците.
Историята на Зозана и Елиас не е за любовта между двама млади, а за това как кризата на човечност може да узакони съжителството между непознати, разказва Нова телевизия. Елиас пристига в София преди две години. Осъзнава, че името "Враждебна" на центъра за настаняване, отговаря на отношението към бежанците.

Рождениците днес

http://www.cross.bg/rozhdenitzite-dnes-1479680.html

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС честити рождените дни на: Васил Василев - предприемач, основател на Съюза на работодателите Георги Илиев - футболист Ивайло Петров - областен управител на Монтана Минчо Коралски - юрист, изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, създател и първи директор на НОИ Теодора Бургазлиева - манекенка, мис България 2002 Тереза Маринова - лекоатлетка    

Кризата на човечност ражда любов между Зозана и Елиас в България (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962995

Историята на Зозана и Елиас не е за любовта между двама млади, а за това как кризата на човечност може да узакони съжителството между непознати, разказва Нова телевизия.
Елиас пристига в София преди две години. Осъзнава, че името
Историята на Зозана и Елиас не е за любовта между двама млади, а за това как кризата на човечност може да узакони съжителството между непознати, разказва Нова телевизия. Елиас пристига в София преди две години. Осъзнава, че името "Враждебна" на центъра за настаняване, отговаря на отношението към бежанците.

5 септември в историята

http://www.cross.bg/vreme-voiina-germaniya-1479679.html

На днешната дата през 1698 г. Петър I въвежда данък върху носенето на брада в Русия. През 1871 г. за вселенски патриарх е избран Антим VI. През 1881 г. в София се провежда първото заседание на Българското книжовно дружество (днес БАН). През 1939 г. Втората световна война: САЩ обявяват неутралитет след започване на войната. През 1943 г. цар Борис III е погребан в Рилски манастир. През 1944 г. по време на Втората световна война правителството на България скъсва дипломатическите отношения с Нацистка Германия. Същият ден СССР обявява война на царство България, под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия. През 1955 г. е открит Оловно-цинковият завод в Кърджали. През 1972 г. Мюнхенското клане - по време на XX летни олимпийски игри в Мюнхен, Западна Германия, терористи на палестинската паравоенна организация „Черния септември" взимат в плен и убиват единадесет спортисти от Израел. През 1974 г. е открит Химическия комбинат за минерални торове в Девня. През 1977 г. САЩ изстрелват космическата сонда „Вояджър 1" - в момента най-отдалечения и най-продължително време летящ космически апарат. През 2009 г. в Охридското езеро се удавят 15 български граждани. Причината е авария на кормилната уредба на корабчето "Илинден" построено 1920 г., на което са се возили българските туристи.

Гръцката полиция въвежда седмичен Час на гражданина

http://www.grreporter.info/grtskata-politsiya-vvezhda-sedmichen-chas-na-grazhdanina/17853

Началниците на полицейските управления ще приемат граждани, представители на институции и на социалните партньори от района си, които внасят искания, оплаквания и предложения по проблеми, свързани с дейността на полицията

прочети повече

Надежда Нейнски: Бежанската криза поставя на карта съществуването на ЕС

http://pik.bg/надежда-нейнски-бежанската-криза-поставя-на-карта-съществуването-на-ес-news394088.html

Надежда Нейнски: Бежанската криза поставя на карта съществуването на ЕС

Проблемът с бежанската вълна се дължи на няколко фактора. Първият е безчинствата на "Ислямска държава" в Сирия. Въпрос на време беше бедните хора от Африка и други региони да потърсят по-добър живот. Друг аспект е мръсният бизнес на каналджиите, който се разви покрай нещастието на тези хора.

Това каза в предаването "Събуди се" по Нова телевизия посланикът на България в Турция Надежда Нейнски. Политиката на Европа не е добра. Бежанската криза поставя на карта съществуването на Европейския съюз. Държавите в Европа се опитват да си прехвърлят проблема. ЕС няма единна позиция и това насърчава бежанските вълни.

България има опит с такива кризи. Визирам проблемите с Косово. Ние трябва да водим активна външна политика. Обсъжданията и дебатите за нелегалните имигранти ще се развиват тепърва, категорична беше Нейнски. Решенията за бежанците ще бъдат голямо изпитание за Европа. За легалните имигранти трябва да има определена стратегия. Темата за нелегалните имигранти трябва да бъде тема на службите за сигурност. Ако проблемът не се реши, рискуваме да бъдем залети от ксенофобски вълни, прогнозира тя. В момента имам много работа, не само заради проблема с бежанците. Не съм чувала за посещение на Ахмед Давутоглу в България на 6-ти септември. Това според мен е една спекулация, каза още посланик Нейнски.

Вестниците пишат...

http://www.cross.bg/byudzheta-promeni-namalyat-1479678.html

София /КРОСС/ Водещи заглавия в българската преса: Темата на "Телеграф" е предупреждението: "Майстори оставят къщи в руини", вземат по 2 бона и духват, лъжат, че не са довършили ремонта, защото ги е блъснала кола. След като измамниците вземат парите, уж за материали, и свършат 10-15 процента от ремонта по дома, изчезват безследно, пише вестникът, като разказва за няколко случая на измамени хора. "Труд" съобщава, че управляващите са бламирали министъра на здравеопазването, като са отхвърлили негови идеи за промени. "Спряха обединението и сливането на лечебни заведения, няма да има приватизация и комплексни грижи", така болниците ще лекуват на части, пише вестникът. "Частните училища отказват да намалят таксите, въпреки държавната субсидия", това е заглавието на първа страница на "24 часа". Депутат припомня, че те бяха обещали да ги намалят, ако законът осигури държавна субсидия. По повод приетия закон за образованието, вестник "Дума" излиза с водещо заглавие : "Няма да има задължителен турски език в училище". Децата има право, а не задължение да изучават майчин език, пояснява изданието. "Българският енергиен холдинг търси заем от 650 милиона евро, за да плати на американските тецове" - заглавие е водещо за вестник "Сега". НЕК полага големи усилия, за да покрива задълженията си навреме

Любовта побеждава дори бежанската криза

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/liubovta-pobezhdava-dori-bezhanskata-kriza-6042161

Зозана и Елиас се запознават в София, въпреки че 16 години живеят в един и същи град в Сирия

Спряха шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за годишен ремонт

http://pik.bg/спряха-шести-блок-на-аец-козлодуй-за-годишен-ремонт-news394087.html

Спряха шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за годишен ремонт

На 5 септември в 2 часа и 55 мин. шести блок на АЕЦ “Козлодуй” беше спрян за планов годишен ремонт.

По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.

Графикът на дейностите включва извършването на подмяна на статора на генератора на 1000-мегаватовата мощност. Мярката е в изпълнение на проектите за повишаване на топлинната мощност на реактора до 104% и за продължаване на срока на експлоатация на блока, съобщиха от атомната централа.

Предвижда се плановият годишен ремонт на шести енергоблок да приключи в края на месец октомври. Днес, 5 септември, пети блок работи със 100% натоварване на мощността. 

Другото лице на бежанския ужас

http://www.bnews.bg/article-141111

Как двама души се влюбват и животът им става прекрасен.

Пената: Бербатов не е собственик на Манчестър, на Юнайтед и т.н.

http://offnews.bg/news/n_1/n_555275.html

Димитър Бербатов не е собственик на Манчестър, на Юнайтед и т. н. Той искаше да остане колкото може по-дълго в Английската лига, но на 34-35 години няма как. Това заяви Димитър Пенев по Нова тв в коментар за договора на Бербатов с ПАОК. Той разказа, че имал разговор с роднини на Бербатов в Благоевград и предложил футболистът да се върне в ЦСКА в края на кариерата си, защото е стартирал там. Чистачките в ЦСКА знаят повече от мен за случващото се в ЦСКА, призна Пената.  Само набирам и не се занимавам, обясни Пенев в отговор на въпрос дали се справя с модерните технологии. Моят телефон е от първите, пет шестици са последните цифри, другите няма да ги казвам, разкри Пената.  Той се оплака, че прословутите му бисери, които се публикуват периодично, са пълни с неточности. Журналистите не могат да записват, не че аз не мога да говоря, обясни Пенев. 

Днес сме в "Аспарухово" за най-дългата вечеря

http://www.moreto.net/novini.php?n=300493

Най-дългата вечеря на плажа в "Аспарухово" са се заели да организират от сдружение "Живей активно". Това съобщиха оттам за Moreto.net. Събитието ще се проведе днес от 18.30 до 23.30 часа между "Верандата" и "Плевнята" на плажа във варненския квартал.

Делчев: Това, което в момента правят АБВ, е да забавят всеки реформаторски опит

http://www.cross.bg/zakon-koryptziyata-delchev-1479677.html

София /КРОСС/ Това, което в момента правят АБВ, е да забавят всеки реформаторски опит. Очевидно, че тези, които са част от модела на статуквото, ще отлагат приемането на законите, които могат да нарушат това статукво.Така Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и конституционната комисии, коментира позицията на АБВ по ключовите за правителството реформи в борбата с корупцията и промените в Конституцията в предаването „Седмицата на #Иво" по Евроком.Делчев определи отхвърлянето на аникорупционния закон като срамно петно върху 43-тото Народно събрание. Този закон имаше голяма подкрепа от европейските ни партньори, от обществото, беше обсъден в много парламентарни комисии, но очевидно страхът отново надделя, каза депутатът. Според думите му присъствието на 220 депутати не се вижда често. Това говори, че за да се спре този закон е имало мобилизация в коалицията на корупцията, заяви Делчев.АБВ не дадоха разумни аргументи, дори поискаха промени, знаейки, че това не може да се случи преди първо четене, каза Делчев. Те бламираха своя министър, който не е възразил срещу закона и той влезе в Народното събрание като законопроект на Министерски съвет. Това означава, че или има страх, или отново се правят опити за размяна на подкрепа срещу постове, коментира той.Според депутата Законът за борба с корупцията по високите етажи на властта ще бъде внесен отново в Народното събрание след 3 месеца. Няма да правим отстъпки

ББЦ издига амбициозни дами за кметове в Област Пловдив

http://pik.bg/ббц-издига-амбициозни-дами-за-кметове-в-област-пловдив-news394086.html

ББЦ издига амбициозни дами за кметове в Област Пловдив

ПП „България без цензура” издигна трима кандидати за кмет в Област Пловдив. Народният представител Мартин Иванов и кандидат-кметът на ББЦ за Община Стамболийски Красимир Марински обявиха кандидатурите за две от села в тази община. В пълна зала пред избиратели и симпатизанти на партията, Иванов представи двете лица на ББЦ, за които хората ще гласуват наесен.

В надпреварата за кмет на село Триводици ще се изправи 27-годишната Лазарина Добрева. Младият и амбициозен кандидат-кмет на ББЦ каза през изпълнената зала, че професионалният й бизнес опит е гарант за управление, което да бъде с грижа за хората.

Кандидатът за кмет на ББЦ за село Куртово Конаре е Златка Игнатова. 35-годишната Игнатова работи в частна фирма и увери жителите на селото, че с нейния избор ще се види промяната към по-добро. Тя е уверена, че с общи усилия Община Стамболийски ще бележи възход и хората няма да бягат от по-малките населени места.

Амбициите на ББЦ в Община Стамболийски и кандидат-кметовете Красимир Марински (Община Стамболийски), Лазарина Добрева (с. Триводици) и Златка Игнатова (с. Куртово Конаре) са да бъдат решени най-наболелите проблеми за региона – липсата на канализация и адекватната медицинска помощ. Кандидат-кметовете Марински, Добрева и Игнатова заявиха пред избирателите, че стремежът ще е насочен и към разкриването на нови работни места за Общината, а целта е да задържат младите и да се осигури достоен живот на по-възрастните хора.

Прокуратурата подхвана и главния редактор на сайта “Биволь“

http://www.mediapool.bg/prokuraturata-podhvana-i-glavniya-redaktor-na-saita-bivoly-news238865.html

Главният редактор на разследващия сайт “Биволь“ Атанас Чобанов е обект на досъдебно производство за набеждаване на бившия министър от кабинета “Орешарски“ Иван Данов. Това съобщават от сайта в своя профил във Фейсбук. “И Прокуратурата размаха бухалката да сплаши “Биволъ“. Главният редактор на сайта Атанас Чобанов е обект на досъдебно производство за "набеждаване" на "френския безработен" Иван Данов, образувано на 23 юни 2015 от прокурор Деян Славов. Поредният прокурор на #КОЙ е намерил данни за престъпление във факта, че Данов беше категорично изобличен. Престъпление на журналиста, а не на шмекера, източил френските социални служби“, пише в статута на сайта “Биволь“. Това е поредната акция на българската прокуратура срещу медия извън кръга “Пеевски“. Преди две години срещу журналист от Mediapool бе започнала проверка за публикация, свързана с нарушения при употребата на СРС-а от прокуратурата. После започна цялостна данъчна ревизия и прокурорски проверки в “Икономедия“. Само преди месец бяха активизирани стари дела срещу издателя на “Клуб Z“. Според “Биволь“ целта на прокурорската акция е “ “сплашване, тормоз, призовки и разпити...“. “Резултатът също е ясен - опозоряване и международно бламиране на корумпираната институция, предвождана от компрометирания и държан в зависимост от Пеевски главен прокурор - Сотир Цацаров“, казва още от “Биволь“. През юни 2013 година "Биволъ" разкри, че от септември 2004 до май 2005 Иван Данов е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби. В продължение на 8 месеца той е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите, Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България, според журналистическото разследване, чиито констатации министърът категорично отхвърля. Обикновено в такива случаи набеденият завежда частно наказателно дело за клевета или гражданско за непозволено увреждане. В случая не е ясно защо се е намесила и прокуратурата.

Св. пророк Захария и праведна Елисавета, родители на св. Иоан Кръстител

http://www.cross.bg/elisaveta-zahariya-boga-1479676.html

Свети праведни Захарий и Елисавета В дните на цар Ирод, който управлявал Юдея от 30 г. преди Рождество Христово до 3 години след Рождество Христово, живял в град Хеврон един свещеник, на име Захарий, със жена си Елисавета, която била братовчедка на света Ана, майката на св. Богородица. Захарий и Елисавета били праведни пред Бога: живеели според всички заповеди и наредби Господни. Те били в напреднала възраст. Нямали деца. На тая възраст не можели и да се надяват, че ще им се роди чедо. Но въпреки това се молели усилено на Бога да стори с тях чудо: да им даде син, както в древност дарил с рожба престарялата Сарра. Свещениците при Йерусалимския храм били разделени на 24 смени. Всяка смяна служела по осем дни, от събота до събота. Захарий бил от осмата смяна. Когато дошъл неговият ред, той се отправил за Йерусалим (различните длъжности в храма се разпределяли между свещеници от всяка смяна по жребие). Този път на Захарий се паднало да влезе в храма Господен, за да покади. Народът се молел отвън през време на каденето. Св. архангел Габриил. Източник: eastern-orthodoxy.comКогато Захарий принасял кадилната жертва, ангел Господен му се явил отдясно на кадилния жертвеник. Като го видял, свещеникът се уплашил

Кралят на Саудитска Арабия нае всички 222 стаи на хотел в САЩ - "всичко е злато"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962959

Кралят на Саудитска Арабия Салман нае всички 222 стаи на луксозния хотел „Четири сезона“ в американския град Джорджтаун, намиращ се близо до Вашингтон , съобщава британският
Кралят на Саудитска Арабия Салман нае всички 222 стаи на луксозния хотел „Четири сезона“ в американския град Джорджтаун, намиращ се близо до Вашингтон , съобщава британският "Дейли Мейл". Всички клиенти, резервирали стаи в „Четири сезона“ са били пренасочени към други хотели, докато трае посещението на крал Салман в САЩ.

Кралят на Саудитска Арабия нае всички 222 стаи на луксозен хотел в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4962990

Кралят на Саудитска Арабия Салман нае всички 222 стаи на луксозния хотел „Четири сезона“ в американския град Джорджтаун, намиращ се близо до Вашингтон , съобщава британският "Дейли Мейл".
Всички клиенти, резервирали стаи в „Четири сезона“ са били пренасочени към други хотели, докато трае посещението на крал Салман в САЩ.
Кралят на Саудитска Арабия Салман нае всички 222 стаи на луксозния хотел „Четири сезона“ в американския град Джорджтаун, намиращ се близо до Вашингтон , съобщава британският "Дейли Мейл". Всички клиенти, резервирали стаи в „Четири сезона“ са били пренасочени към други хотели, докато трае посещението на крал Салман в САЩ.

Предстоящи събития в страната за днес, 5 септември

http://www.cross.bg/kross-provede-bulgariya-1479675.html

***София /КРОСС/ От 11.00 до 16.00 часа в района на Градската градина, пред НХГ ще се проведе събитие под надслов „Сега знаеш какво пиеш!", по време на което ще се раздадат над 2.5 тона или близо 12 000 сочни български праскови на случайни минувачи. Прасковите ще бъдат топ качество, свежо набрани от района на гр. Казанлък. Над 7 000 от тях ще бъдат подредени във формата на територията на Република България в опит за поставяне на рекорд за най-голяма мозайка от праскови в света - само ден преди 130-та годишнина от Съединението на България. ***София /КРОСС/ От 16.00 часа в сградата на Министерство на земеделието и храните ще се проведе брифинг след срещата на министър Десислава Танева с министъра на околната среда на Държавата Катар Н. Пр. г-н Ахмед бин Амер Ал Хумейди. ***София /КРОСС/ От 18.00 часа в градовете София - пред метростанция „НДК", Стара Загора - пред сградата на общината, Бургас - пред Бургаски свободен университет, Пловдив - пред административната сграда на общината, Костенец - пред общината, Панагюрище - пред общината, Симеоновград - к-с „Далас", Плевен - пешеходната зона от началото на Старата главна, Русе - пред Халите, Варна - пред общината и Пазарджик - пред общината, ще се проведе национално шествие за всички загинали по пътищата в България под надслов „Аз съм бъдещето! Не ме убивай!". ***Благоевград /КРОСС/ От 11

Майки поискаха от Нинова намаляване на ДДС за лекарствата за деца

http://frognews.bg/news_97225/Maiki-poiskaha-ot-Ninova-namaliavane-na-DDS-za-lekarstvata-za-detsa/

Зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова се отзова на поканата на млади майки от Асеновград за среща. Основната тема на разговора бе предложението на левицата за намаляване на ДДС за детските стоки от 20 на 5%. "Това е най-малкото, което можем да направим, за да помогнем на младите семейства. Толкова много трябва да се направи, за да се раждат повече българчета, че това е малка стъпка в правилната посока", каза Нинова.

Вижте кой влиза във VIP Brother

http://curious.actualno.com/Vijte-koj-vliza-vyv-VIP-Brother-news_493703.html

Гаджето на Гергана от "Женени от пръв поглед” Деян Топалски влиза във ВИП Брадър. ММА боецът има коефициент на интелигентност, колкото този на Бил Гейтс Спортистът е роден в Плевен през 1983-а, а висшето си образование завършва в Техническият университет в София, специалност Индустриален Мениджмънт. Влюбен е в бойните изкуства от малък. Тренирал е карате, таекуон-до и кикбокс. И напук на всички, които смятат яките момчета за глупави, той показа висок коефициент на интелигентност, който п

Илиана Йотова: България активно трябва да участва при формирането на европейските политики за бежанците

http://pik.bg/илиана-йотова-българия-активно-трябва-да-участва-при-формирането-на-европейските-политики--news394085.html

Илиана Йотова: България активно трябва да участва при формирането на европейските политики за бежанците

България активно трябва да участва при формирането на европейските политики за бежанците. Това каза Илияна Йотова, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Тя подчерта, че имаме кризисна ситуация, която България и Европа трябва да решат. Йотова уточни, че в момента се говори за над 120 000 бежанци, които се очакват в Европа. 

„Необходима е промяна на Дъблинското споразумение”, коментира Илиана Йотова като припомни, че когато преди време са го поискали, е прозвучало като ерес. „Днес най-големите европейски лидери говорят, че трябва да бъде променено”, подчерта евродепутата.

Според нея трябва да стане ясно и България активно трябва да участва във формирането на европейските политики за бежанците, а не да бъде техен обект. 

„Много отдавна трябваше да искаме разделяне на три групи държави в ЕС – транзитни; на страните, които приемат бежанците и тези, от които идват. Не можем в момента да бъдем с еднакви условия на страните във вътрешността”, обясни тя.

Илиана Йотова припомни също, че БСП са поискали свикване на КСНС, където да се обсъди бежанския проблем, тъй като там е мястото, където информацията на МВР и службите и тя може да се обсъди и да излезем с обща позиция. 
„България трябва да има своята позиция”, каза още тя.

Асен Блатечки режисьор на още една театрална постановка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962125

От няколко години актьорът работи и като режисьор в театъра, а скоро предстои премиерата на най-новата му постановка. В нея той играе с колеги, които и преди е режисирал, като Милена Маркова-Маца, Невена Бозукова-Неве и Стефан Иванов. Към тях сега се включва и Асен Лозанов. “Опасно за живота” е комедия с елементи на екшън,
От няколко години актьорът работи и като режисьор в театъра, а скоро предстои премиерата на най-новата му постановка. В нея той играе с колеги, които и преди е режисирал, като Милена Маркова-Маца, Невена Бозукова-Неве и Стефан Иванов. Към тях сега се включва и Асен Лозанов. “Опасно за живота” е комедия с елементи на екшън,

Почина най-ниският човек на земята

http://offnews.bg/news/n_1/n_555269.html

Най-ниският човек на Земята Чандра Бахадир Данги от Непал почина на 75 години. Непалецът бе висок едва 54,6 см и счупи рекорда на Гюл Мохамед, който беше висок 57 см. Чандра е роден през 1939 г., той стана известен, след като един дървосекач го видял в селото, където живее. Всички членове на семейството на най-ниския човек на Земята са с нормални размери. През месец ноември миналата година от Книгата с рекордите Гинес организираха среща между Данги и най-високия човек на планетата Султан Кьосен от Турция, информира БГНЕС. Двамата се срещнаха в Лондон за първи път по случай Деня на световните рекорди и позираха за снимка пред Биг Бен.

Партията на Кунева ще стяга редиците за местните избори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/05/2603840_partiiata_na_kuneva_shte_stiaga_redicite_za_mestnite/?ref=rss


"Движение България на гражданите" ще стяга редиците на партийните структури за предстоящите местни избори на Национален съвет в Пловдив днес.

Очаква се партията на вицепремиера Меглена Кунева да обсъди и сътресенията в управляващото мнозинство, което се пропука при гласуването на антикорупционния закон в четвъртък.

В дневния ред на Националния съвет се предвижда реч на Кунева, политически анализ на социолози, както и обучение как се прави кампания за местните избори,...

Австрия и Германия приемат хиляди бежанци

http://www.investor.bg/evropa/334/a/avstriia-i-germaniia-priemat-hiliadi-bejanci-201802/

Германия може да се справи без да увеличава данъците и без да излага на опасност целта си за балансиран бюджет, коментира Ангела Меркел

6 години от трагедията с кораба "Илинден"

http://pik.bg/6-години-от-трагедията-с-кораба-илинден-news394082.html

6 години от трагедията с кораба "Илинден"

На 5 септември 2015 г. се навършват 6 години от потъването на корабчето "Илинден" на 5 септември 2009 г. в Охридското езеро. По време на инцидента се удавиха 15 български туристи.

Корабчето превозваше над 50 български туристи към манастира "Свети Наум" и потъна за минути на 200 метра от брега. В началото на месец април 2012 г. Апелативният съд в Битоля потвърди осъдителните присъди за Сотир Филевски и Бранко Баич по делото за потъналия в Охридското езеро кораб "Илинден". На 5 юли 2011 г.

Основният съд в Охрид призна за виновни двамата подсъдими. Капитанът на кораба Филевски и хърватският гражданин Баич, дал сертификат за годността на плавателния съд, бяха осъдени на по една година затвор. Съдът сметна, че Сотир Филевски не се придържал към наредбите за корабоплаването и лекомислено сметнал, че няма опасност като качва на борда на кораба над 50-те български туристи. Заради неспазване на закона за корабоплаването беше осъден и Баич. Две седмици след трагичния инцидент корабът "Илинден" бе изваден на повърхността. Екипите на хърватската фирма "Дубина" в продължение на два часа изпомпваха водата от него. 

Русофилите се събират край „Копринка”

http://www.cross.bg/rysofilite-se-subirat-kraii-koprinka-1479674.html

/КРОСС/ Национален събор на русофилите ще се проведе днес край язовир "Копринка". Организатор на проявата е Национално движение "Русофили". Тазгодишното издание се посвещава на 70-тата годишнина от победата над фашизма. Очаква се инициативата да събере близо 12 хиляди приятели на Русия от всички краища на България.Поканени са ръководителите на всички парламентарно представени партии, очакваме да дойдат представители на ГЕРБ, БСП, „Атака". Специален гост на мероприятието ще бъде лидерът на "Атака" Волен Сидеров.Съборът на 5 септември ще започне със заупокойна молитва за загиналите във войните, която ще бъде отслужена на връх Шипка от 9 часа. Официалното откриване на събитието ще бъде в 13 часа край язовира. Съорганизатор на традиционната инициатива е Община Казанлък.

Спряха Шести блок на „Козлодуй”

http://www.cross.bg/blok-godishen-shesti-1479673.html

София /КРОСС/ На 5 септември в 2 часа и 55 мин. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от централата.По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Графикът на дейностите включва извършването на подмяна на статора на генератора на 1000-мегаватовата мощност. Мярката е в изпълнение на проектите за повишаване на топлинната мощност на реактора до 104% и за продължаване на срока на експлоатация на блока. Предвижда се плановият годишен ремонт на шести енергоблок да приключи в края на месец октомври.Днес, 5 септември, пети блок работи със 100% натоварване на мощността.    

Външно: Не пътувайте с влак към Унгария и Москва

http://petel.bg/Vanshno--Ne-patuvayte-s-vlak-kam-Ungariya-i-Moskva__125591

По сведение от Посолството на Република България в Унгария международните влакове са преустановени за неопределен период, съобщиха от...

Надал допусна обрат от 2:0 сета и приключи с US Open, Джокович върви уверено

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/05/2604192_nadal_dopusna_obrat_ot_20_seta_i_prikljuchi_s_us_open/?ref=rss


Рафаел Надал приключи участието си в US Open. Испанецът допусна обрат от 2:0 до 2:3 срещу Фабио Фонини след вълнуващ мач от третия кръг.

Надал записа най-слабото си представяне в надпреварата от 2007 г. насам. Шампионът от 2010 и 2013 г. продължи тенденцията от неубедителните си участия в турнирите от Големия шлем този сезон, като и сега не можа да стигне по-далеч от четвъртфиналите.

Това е първият случай, в който той губи след 2:0 в Големия шлем.

За 28-годишния...

Жители на село Бръшлян дават храна и вода на бежанците

http://www.cross.bg/selo-ryska-granitzata-1479671.html

/КРОСС/ „Винаги, когато видим бежанци, им даваме вода и храна, не можем да се разберем, но ръкомахаме ръце и крака. След това полицията идва и ги взима", разказа в ефира на Нова телевизия Руска Трепетчова от село Бръшлян.И тя, и съпругът й Тодор вече са оказвали помощ на мигранти, успели да преминат зелената границата между България и Турция. „У дома нощува и прокурор, който разказа, че много хора преминават границата, хващат ги, работят, връщат ги. Бягат хората от война", обясни Руска. В петък сутринта граничните патрули край село Бръшлян задържаха миниван с 16 души. В превозното средство са пътували нелегални имигранти без документи за самоличност, които твърдяли, че са сирийски граждани. Задържан е и един български каналджия, които ще бъдат съдени по бързото производство.

Почина най-ниският човек в света

http://www.cross.bg/sveta-chovek-naii-niskiyat-1479670.html

/КРОСС/ На 75-годишна възраст почина най-ниският човек в света, съобщава The Kathmandu Post. Непалецът Чандра Бахадур Данги, който беше висок 54,6 сантиметра, е издъхнал на един от островите в архипелага Самоа в Тихия океан. Мъжът влезе в Книгата на рекордите на Гинес през 2012 година като най-ниският човек в света. Тогава Данги, който никога дотогава не беше напускал селото си, заяви, че иска да тръгне по света. През ноември 2014 година в Лондон Книгата на рекордите му организира среща с най-високия човек в света - турчина Султан Кьозен, който е висок 2,51 метра.

Откривателите на нацисткия влак, пълен със злато, се разкриха (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962937

Двамата мъже, които твърдят, че открили блиндиран нацистки влак, заровен в земята в края на Втората световна война в района на Валбжих в Югозападна Полша и пълен със злато, излязоха от анонимност, след като участваха в телевизионно предаване. “Разполагаме с неоспорими доказателства за съществуването на влака”,

Нейнски: ЕС e пред риск да се разпадне заради бежанците

http://frognews.bg/news_97224/Neinski-ES-e-pred-risk-da-se-razpadne-zaradi-bejantsite/

Всяка държава спасява собствената си кожа по отношение на бежанците. ЕС е пред изпитание. Тя е поставена пред риска да се разпадне, заяви в „Събуди се” посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Нейнски: Има риск ЕС да се разпадне заради бежанците

http://frognews.bg/news_97224/Neinski-Ima-risk-ES-da-se-razpadne-zaradi-bejantsite/

Всяка държава спасява собствената си кожа по отношение на бежанците. ЕС е пред изпитание. Тя е поставена пред риска да се разпадне, заяви в „Събуди се” посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Нейнски: Не социални помощи, а работа за бежанците!

http://frognews.bg/news_97224/Neinski-Ne-sotsialni-pomoshti-a-rabota-za-bejantsite!/

Всяка държава спасява собствената си кожа по отношение на бежанците. ЕС е пред изпитание. Европа е поставена пред риск, заяви в „Събуди се” посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

1000-1500 евро плащат бежанци на трафиканти от Истанбул до София, тъпчат ги като добитък

http://www.cross.bg/siriiitzi-tzarevo-hora-1479658.html

София /КРОСС/ От началото на август районният съд в Царево се е превърнал в нещо като специализирано звено за дела, свързани с трафик на хора. През ден магистрати съдят каналджии, залавяни със стотици бежанци,натъпкани като животни в бусове.Трафиканти масово прекарват бежанци през река Резовска на турската граница, след което потеглят с бусове към вътрешността на страната, минавайки покрай Ахтопол, Варвара и Царево, описват маршрута запознати. Случаите зачестили от началото на август заради пика на туристическия сезон. Каналджиите използвали натоварения автомобилен трафик, за да минават незабелязано бусовете им, довериха осведомени.Основната част от бежанците са сирийци, но има още иракски кюрди и афганистанци. Само на 2 септември са задържани два микробуса с близо 100 сирийци - мъже, жени и деца.От първия бус - "Пежо Партнер" със софийска регистрация, полицаи свалили 41 сирийци, от които 18 деца. Сред нелегалните пътници имало и пеленаче. Арестуван е шофьорът Георги И., на 37 г., от Бургас. В полицията са получили данни и за негов съучастник, но той все още не е открит."Гледката беше покъртителна. Хората лежаха един върху друг, полузадушени от липсата на въздух. Носехме им вода и храна, памперси за малките", разказа служител от местната полиция в Царево.Само няколко часа по-късно е засечен друг микробус, шофиран от млад мъж от Харманли с инициали Иван С. В буса полицаите открили 48 сирийци. Между тях отново имало жени и малки на предела на силите си

Аржентина е готова да приема повече сирийски бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=300502

Премиерът на Аржентина Анибал Фернандес заяви, че страната му е готова да приеме повече бежанци от Сирия, предаде Би Би Си. Правителството в Буенос Айрес възнамерява да облекчи условията за влизане в страната на сирийци по програма, действаща от края на миналата година.

Нейнски: На бежанците трябва да се даде работа

http://offnews.bg/news/n_1/n_555261.html

На бежанците трябва да се даде работа, това е истинската интеграция. Хора без работа ще се превърнат в огромен риск за Европа.  Това заяви посланикът ни в Турция Надежда Нейнски по Нова тв. Тя подчерта, че старият континент вече няма да бъде същият и Европа трябва да намери модула за съвместно съществуване. Много съществена е ролята на службите за сигурност, за да се види какви хора влизат в страните от ЕС, каза още Нейнски.  Според нея хуманитарната криза в Европа вече е факт. Нека не забравяме, че и много източноевропейци, в това число и българи, са икономически емигранти в западните държави, допълни посланикът. 

Смартфонът знае кога и колко ви е скучно

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/09/05/2603403_smartfonut_znae_koga_i_kolko_vi_e_skuchno/?ref=rss


Дългоочакваната среща не върви спреод очакванията и не ви е особено интересно? Или пък трябва да чакате дълго време на опашка или докато дойде време за качване в самолета? Вашият смартфон може да знае кога и колко ви е скучно, съобщава онлайн изданието Engadget.

Специалисти от лабораторията за проучвания и разработки на Telefonica в Барселона са разработили алгоритъм, който може да извършва този анализ. Той взима под внимание няколко фактора, включително часа, колко време е минало от...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване