Свързват регистрите на хотелите с МВР и НАП

http://www.cross.bg/tyrizma-ministurut-reklama-1479748.html

Кърджали /КРОСС/ Работим вече за сезон „Лято 2016", залагаме на масирана и фокусирана реклама. Имаме сключени договори за стратегическо партньорство с големи туроператори, стартира и реклама през он лайн платформите основно google, facebook, YouTube, което ще е основният ни акцент. През следващата година ще бъдат организирани и 100 турове с български чуждестранни журналисти. Това коментира в Кърджали министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва във Фестивала на баницата, съобщава "Стандарт".Министърът отчете, че спадът на туристите този сезон към момента е 15% , тя изрази надежда цифрата да се задържи, защото това не са окончателните данни. „Спадът е основно заради руски туристи. Много курортни селища по Черноморието разчитаха на почивка и ваканция на държавни служители от Русия и запълване на детските лагери. Не бяха предприети съответните мерки от собствениците на хотели по отношение на рекламата, знаейки за този отлив", обясни министърът на туризма.Ангелкова съобщи, че се наблюдава 5% ръст на български туристи, който е минимален, но показва една положителна тенденция.С цел повишаване качеството на туристическата услуга ще бъдат предложени законови промени, включващи въвеждане на Единна система за туристическа информация и комуникация.„Искаме да вържем регистрите на хотелите с МВР и НАП, за да не се получава разминаване в подаваните данни", подчерта още Николина Ангелкова

Съдът изненадващо спря дело за фалит на ЦСКА, образувано по молба на клуба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963722

Софийският градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност, което беше образувано по молба на ЦСКА. Това става ясно от съобщение на съда. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийски апелативен съд.
Ето какво гласи официалното решение на СГС:
Търговско дело 5188 от 2015г. По новия ГПК Търговско отделение ТО VI-5 състав?500
Софийският градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност, което беше образувано по молба на ЦСКА. Това става ясно от съобщение на съда. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийски апелативен съд. Ето какво гласи официалното решение на СГС: Търговско дело 5188 от 2015г. По новия ГПК Търговско отделение ТО VI-5 състав?500

Съдът изненадващо спря дело за фалит на ЦСКА, образувано по молба на клуба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963724

Софийският градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност, което беше образувано по молба на ЦСКА. Това става ясно от съобщение на съда. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийски апелативен съд.
Ето какво гласи официалното решение на СГС:
Търговско дело 5188 от 2015г. По новия ГПК Търговско отделение ТО VI-5 състав?500
Софийският градски съд спря делото за обявяване в несъстоятелност, което беше образувано по молба на ЦСКА. Това става ясно от съобщение на съда. Решението може да се обжалва в едноседмичен срок пред Софийски апелативен съд. Ето какво гласи официалното решение на СГС: Търговско дело 5188 от 2015г. По новия ГПК Търговско отделение ТО VI-5 състав?500

Премиерът на Финландия дава дома си на бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=300528

Финландският министър-председател е готов да отвори собствения си дом за мигрантите, пристигнали в страната. Това заяви самият той тази сутрин по телевизия „Юле". „Семейството ми реши, че собственият ни дом ще бъде предоставен на разположение на желаещи убежище", каза финландският премиер.

Toyota финансира проект за „интелигентни“ автомобили на стойност 50 милиона долара

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257100_Toyota+%D1%84%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B0+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82+%D0%B7%D0%B0+%E2%80%9E%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BD%D0%B8%E2%80%9C+%D0%B0

 Toyota Motor Corporation обяви началото на амбициозен проект в областта на роботиката и изкуствения интелект на стойност 50 милиона долара в сътрудничество със Станфордския университет и Масачузетския технологичен институт (MIT), пише The New York Times. Целта е създаването на “интелигентни”, а не самоуправляващи се автомобили. Разликата е значителна, според Джил Прат, известен американски специалист по роботика, който напуска Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA), за да оглави инициативата. 
Вместо да се конкурира с компании като Google и Tesla, които разработват коли, движещи се без човешка намеса, Toyota ще се фокусира върху използване на напредъка в областта на изкуствения интелект, за да направи хората по-умели шофьори. Д-р Прат описва двата подхода като “паралелна” и “серийна” автономност. “Паралелна” означава, че машината те наблюдава, докато “серийна” означава, че те замества. 
Визията на най-големия производител на автомобили в света Toyota е, че колите на бъдещето ще бъдат “ангели хранители”, които ще следят действията на хората и ще се намесват, за да коригират грешки и да предотвратяват инциденти. 
Д-р Прат казва, че целта на Toyota е да запази ролята на човека в автомобила на бъдещето и да запази удоволствието от управлението. “Една от тревогите ни е, че технологията може да ни лиши от удоволствието да шофираме”, казва той. “Ако автономността може да избегне проблеми, тя може да направи шофирането по-забавно.”
Новата програма ще се фокусира върху разработването на базирани на изкуствен интелект системи за наблюдение. В бъдеще система с изкуствен интелект би могла по-ефективно да предупреждава водачите при излизане от платното и активно да коригира грешките им. Друга възможност за използване на изкуствен интелект е за технологии, които позволяват на шофьорите в напреднала възраст да продължат да управляват автомобил, като им осигурят помощ по отношение на зрението и времето за реакция. 

Питейната вода на София е заплашена от скандално депо за отпадъци

http://society.actualno.com/Pitejnata-voda-na-Sofija-e-zaplashena-ot-skandalno-depo-za-otpadyci-news_493875.html

Ново депо за отпадъци може да замърси питейната вода на София. За опасността са сигнализира граждани от Самоков. Именно край града трябва да бъде изградено депото. Избраното за строеж място обаче е крайно неподходящо и в опасна близост до река Искър, информира OFFnews, позовавайки се на инициаторите на жалбата срещу изграждането на депото. Съгласно решението на Община Самоков депото, което ще поема още отпадъците на Костенец, Ихтиман и Долна Баня за 30 години напред, трябва да бъде построено в

Влиянието на властните родители оставя следи до напреднала възраст, според изследване

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257099_%D0%92%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8+%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F+

  Децата отгледани от по-толерантни, а не властни родители са по-щастливи и по-удоволетворени, когато пораснат, сочи изследване, цитирано от The Telegraph. Новото проучване е установило, че родителите, които се намесват в личния живот на децата си или не им позволяват да се срещат с приятели, рискуват да въздействат негативно върху емоционалността им. Увреждащото влияние на авторитарни родители е подобно на преживяването на смъртта на близък човек, изтъкват учените. 
“Открихме, че хората, чиито родители са изразявали топлота и отзивчивост имат по-високо ниво на удоволетворение и по-добро самочувствие през ранната, средната и късната фаза на зрелия си живот”, казва д-р Маи Стафорд от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. “За разлика от това, психологическият контрол се свързва с по-ниско ниво на удоволетворение и душевно благосъстояние. Примерите на психологически контрол включват недопускането децата да взимат самостоятелно решения, навлизането в личния им живот и създаването на зависимост.”
Учените са наблюдавали психическото състояние на 5362 души, родени през 1946 година. Наред с това участниците са отговорили на въпросник за отношенията им с родителите. Доброволците са били запитани дали родителите им са контролирали действията им, дали са разбирали проблемите им, показвали ли са обичта си и дали са им давали свобода. “Известно е от други проучвания, че децата, които споделят сигурна емоционална връзка с родителите си са в състояние по-лесно да изградят такава връзка в зрелите си години”, добавя д-р Стафорд. “Родителите ни дават стабилна база, от която да опознаваме света, а е доказано, че топлотата и отзивчивостта стимулират социално и емоционално развитие.” Проучването е публикувано в The Journal of Positive Psychology. 

35 училища в Пловдивско все още са в ремонт

http://www.cross.bg/plovdiv-ychilishta-deiinosti-1479747.html

Пловдив /КРОСС/ Дни преди началото на учебната година 35 училища в Пловдив и областта все още са в ремонт. В две от тях ремонтните дейности са по-мащабни, а в останалите текат планирани козметични дейности. Въпреки това всички учебни заведения ще отворят за 15 септември, увериха от Регионалния инспекторат по образованието.Редица планирани ремонтни дейности са извършени през лятото в Професионална гимназия по електроника и електротехника в Пловдив. Укрепен е един от блоковете на сградата, който е бил пропукан на няколко места."Изцяло беше подменен покривът на първия учебен корпус. Подменени са вратите на четвърти, втори и първи етаж. Поставен е е нов ламиниран паркет", коментира пред БНТ Стоянка Анастасова, директор на Професионална гимназия по eлектроника и електротехника - Пловдив.На 15-ти септември в чисто нови класни стаи 880 ученици ще прекрачат прага на училището.И в още 34 училища в Пловдивско текат усилени довършителни дейности."Учебната година по данните, които имаме засега и предвид дейностите, които текат, смятаме, че ще започне нормално във всички училища на територията на област Пловдив", каза Соня Мелоян от Регионалния инспекторат по образованието в Пловдив.В пригодени помещения ще учат учениците от училище „Христо Ботев" в Лъки и помощното „Стефан Караджа" в Пловдив, което изгоря. И в двете учебни заведения предстоят големи и дълги ремонти.

Сватба с дрон на поляните над София (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963717

Оригинална сватба свърза младата двойка - Теди и Марто - на поляните над столичния квартал
Оригинална сватба свърза младата двойка - Теди и Марто - на поляните над столичния квартал "Горна баня", забеляза репортер на онлайн редакцията. Церемонията се проведе направо на полето, а за фон послужи величествена гледка. Пристигането на булката , както и цялото паметно събитие се заснемаше освен от наземни оператори и от кръжащ над множеството

Сватба с дрон на поляните над София (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963750

Оригинална сватба свърза младата двойка - Теди и Марто - на поляните над столичния квартал "Горна баня", забеляза репортер на онлайн редакцията.
Церемонията се проведе направо на полето, а за фон послужи величествена гледка. Пристигането на булката , както и цялото паметно събитие се заснемаше освен от наземни оператори и от кръжащ над множеството
Оригинална сватба свърза младата двойка - Теди и Марто - на поляните над столичния квартал "Горна баня", забеляза репортер на онлайн редакцията. Церемонията се проведе направо на полето, а за фон послужи величествена гледка. Пристигането на булката , както и цялото паметно събитие се заснемаше освен от наземни оператори и от кръжащ над множеството

Момичешките играчки отклоняват жените от научна кариера

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257098_%D0%9C%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8+%D0%BE%D1%82%D0%BA%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5+%

 Играчките, създадени за момичета ги отклоняват от науката и инженерството, преди да са достигнали училищна възраст, смята водещ британски изследовател, цитиран от The Guardian. Дейм Eтин Доналд, професор по експериментална физика в Кеймбриджския университет, казва, че момичешките играчки предразполагат към пасивна игра, вместо към стимулиране на въображението и насърчаване на развитие на креативни способности. 
Ученият критикува училищата, че насочват учениците към работни места, които засилват половите стереотипи. Момичетата е по-вероятно да попаднат във фризьорски салон, а момчетата в местния автомобилен сервиз. “Трябва да променим начина, по който мислим за момчетата и момичетата и какво е подходящо за тях в ранните им години. Дали изборът на играчки има значение? Смятам, че има”, отбелязва Доналд по време на речта си при встъпване в длъжност като президент на Британската научна асоциация. 
“Налагаме социални концепции чрез стереотипите какви играчки да получават момчетата и момичета от най-ранна възраст. Момичешките играчки обикновено предполагат пасивност - ресане на косата на Барби, например - не въображение или креативност с “Лего”. Доналд, която работи в областта на физиката на биологичните системи, отбелязва, че научните интереси на децата се формират, далеч преди интересите към определни предмети в училище. Професионалното поприще на самата Доналд е пословично с липсата на жени.

БДЖ връща вагон-ресторантите по линията София-Варна

http://www.cross.bg/sofiya-varna-konsymatziya-1479746.html

София /КРОСС/ От понеделник „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД ще възстанови движението на вагоните от тип „бистро" в бързите влакове със задължителна резервация, които пътуват между София и Варна. По този начин клиентите на националния железопътен превозвач ще имат възможност по време на своето пътуване да си закупуват топли и студени закуски и напитки, които се предлагат в специализирания вагон.Вагоните от тип „бистро" разполагат със салон за консумация с бар за обслужване на пътниците. Барът е оборудван със съвременни уреди за съхранение, охлаждане и затопляне на предлаганите артикули от менюто. В салона за консумация са разположени няколко сепарета с маси и седящи места. На страничната стена на салона за консумация е разположен барплот, който пътниците ще могат да ползват правостоящи при липса на свободни седящи места в сепаретата.Влаковете, към композициите, на които ще бъдат включени вагони от тип „бистро", са бързият влак със задължителна резервация № 2601 от София за Варна, който заминава от Централна гара София в 06:50 ч. и бързият влак със задължителна резервация № 2602 от Варна за София, който тръгва от гара Варна в 07:30 ч.

ЕС ще централизира борбата с бежанската криза

http://www.mediapool.bg/es-shte-tsentralizira-borbata-s-bezhanskata-kriza-news238876.html

Лидерите на ЕС подготвят създаването на специални европейски сили за защита на границите на общността, които ще имат изключителни правомощия за справяне с бежанската криза, съобщават световните информационни агенции. Голяма част от сегашните правомощия на националните правителства ще бъдат предоставени на Фронтекс – агенцията на ЕС, която сега осъществява координацията между различните гранични служби на страните членки Планът ще бъде обсъден на ниво вътрешни министри по-късно през септември Идеята е Фронтекс да урежда депортирането от територията на целия ЕС на хора, определяни като икономически мигранти, както и да пренасочва бежанците вътре в ЕС. На 9 септември президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер ще представи план за преместването на 160 000 сирийци, иракчани и еритрейци, които вече са влезли в ЕС в държави в рамките на общността. Великобритания най-вероятно няма да участва в програмата за разпределяне на бежанците, тъй като има това право по силата на Лисабонския договор. Дейвид Камерън обеща, че страната ще приеме “хиляди” от сирийски бежанци по отделна схема. Европейският план трябва да преодолее опозицията на Испания и няколко източноевропейски страни, които досега се противопоставяха на преразпределянето на бежанците, пише британският вестник “Индипендънт“. Преди два месеца лидерите на страните от ЕС отхвърлиха плановете на Еврокомисията за подобна схема от задължителни квоти и се споразумяха да бъдат разпределени 32 000 бежанци. Юнкер ще предложи следващата седмица по-мащабна квотна система за разпределяне на бежанците. Очаква се новото число да е 160 000 души, за да бъдат облекчени проблемите, с които се сблъскват Гърция, Италия и Унгария. В същото време Брюксел ще състави списък от “сигурни страни“. Мигрантите от тези страни ще бъдат връщани по родните им места. Очаква се в списъка да бъдат включени всички балкански страни, Пакистан, Бангладеш, Сенегал и редица други африкански държави. Очаква се Македония, Сърбия, Албания, Черна гора и Турция да бъдат информирани, че скоро техните граждани няма да имат право да подават молби за убежище в ЕС. Меркел: Бежанската криза става национална задача за Германия “Преодоляването на миграционната криза е национална задача на Германия“, обяви Ангела Меркел в събота в обръщение към германците. “Федералните провинции, общините, държавата – всеки тук е длъжен да даде своя принос“, призова тя и успокои гражданите на страната, че Германия ще продължи да спазва бюджетна дисциплина, въпреки разходите за справяне с кризата. Германското правителство очаква да получи до 800 000 молби за предоставяне на бежански статути до края на тази година. Досега в страната са 413 000 кандидати за бежанци, от които 112 000 души идва от Сирия. В събота унгарският премиер Виктор Орбан призова да ЕС да обсъди въпроса с граничния контрол, който той смята за основен. “Без осигуряването на стриктен граничен контрол, просто приказването за квотна система би означавало покана за тези, които биха искали да дойдат. Това е проблем”, обясни Орбан.

Учени използват човешкото тяло за безжична комуникация

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257097_%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8+%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82+%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D1%82%D1%8F%D0%BB%D0%BE+%D0%B7%D0%B0+%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B6%D0%B8

 Постоянно комуникираме чрез тялото си, но скоро това може да придобие напълно ново значение. Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего разработват технология, която използва тялото като комуникационна среда. Тя би могла да бъде по-ниско енергийна и по-сигурна алтернатива на Bluetooth за носими устройства като “умни” часовници и фитнес гривни. 
Патрик Мерсир, асистент в университета и един от директорите на Центъра за носими сензори към висшето учебно заведение, казва, че безжичната мрежа Bluetooth е полезна при пренасяне на данни на къси разстояния, но не е ефективна, ако трябва да премине през човешкото тяло. Това е така, тъй като тялото поглъща радиосигнали. По тази причина е необходима повече енергия, за да се компенсира загубата на сигнал. 
За разлика от това, магнитните полета преминават лесно през тялото. В търсене на нов начин за комуникация между носимите устройства Мерсир и дипломиращият се студент Джиуунг Парк работят върху технология, при която през тялото се изпращат магнитни сигнали. Научният тандем е обвил с изолирани медни намотки главата, краката и ръцете на доброволец в експеримента им. Изследователите са генерирали магнитно поле с електрически ток и са измерили нивото на улавяне на магнитите вълни от другите намотки чрез тялото. 
Екипът е измерил каква част от сигнала се губи от една част на тялото до друга - от ръка до ръка или от ръка до глава, например, и е установил, че е 100 милиона пъти по-малко, отколото с Bluetooth. Мерсир смята, че технологията е по-сигурна от Bluetooth, тъй като използва тялото, а не въздуха за пренасяне не информация. Силата на магнитното поле, което се генерира е по-ниска от тази на магнитния резонанс, използван в медицината, отбелзва изследователят.

Отново омайваме катарци с агнешкото ни

http://news.ibox.bg/news/id_1585455532

Гарантираме качеството и безопасността на родната продукция, Танева представи предимствата

Явор Нотев е кандидатът за кмет на София на Атака

http://offnews.bg/news/n_1/n_555395.html

Явор Нотев ще бъде кандидатът за кмет на София на Атака, съобщи лидерът на партията Волен Сидеров пред Дарик радио. Явор Нотев е депутат и зам.-председател на Народното събрание от Атака. Юристът е роден на 10 юли 1957 г. в София. Бил е депутат в предишните два - 41-ви и 42-ри - парламента. В настоящия той е член на комисията по правни въпроси и на комисията по здравеопазване. Нотев е адвокат по наказателно право. В Пловдив кандидат на “Атака“ ще бъде бившият народен представител Павел Шопов, в във Варна - настоящият общински съветник Костадин Костадинов.

Боян Петров поема към Манаслу

http://www.cross.bg/petrov-boyan-manasly-1479745.html

София /КРОСС/ Един от най-успешните български алпинисти Боян Петров, който през миналия сезон изкачи три осемхилядника, сред които и К2, днес се отправя на нова експедиция в Хималаите. Този път Петров си е поставил за цел да стъпи на поне два осемхилядника.Основната цел пред Боян Петров в момента е непокоряваният досега от българин осемхилядник - Манаслу, другите опции са Дхаулагири, Еверест и Макалу. Експедицията е част от проекта му "2х8000". Все още обаче не е сигурно дали ще може да опита изкачване на втори осемхилядник, освен Манаслу . Във височинния алпинизъм възрастта над 40 г., при която в другите спортове ставаш ветеран, при нас е златният период, казва Боян. Категоричен е , че е готов за предизвикателството, което този път - поради редица обстоятелства - се налага да посрещне съвсем сам.Едно от големите предизвикателства пред всеки алпинист, който дръзва да тръгне към толкова високи върхове е способността да взема бързи решения - дали да се движи нагоре или надолу. Това ще бъде първата експедиция, при която Петров ще кацне под базовия лагер с хеликоптер. Друга идея, към която алпинистът гледа - превземането на всичките 14 осемхилядници.    

5 балкански държави без право на молби за убежище в ЕС

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257096_5+%D0%B1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B8+%D0%B1%D0%B5%D0%B7+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D0%B1%D0%B8+%D0%B7%D0%B0+%D

 Кризата с бежанците обсъждат външните министри на ЕС във втория ден от неформалните разговори в Люксембург. Към тях се присъединиха и 5 външни министри от балканските страни - кандидати за членство, през които минава пътят на мигрантите към Западна Европа.

Очаква се първите дипломати на Македония, Сърбия, Албания, Черна гора и Турция да бъдат информирани, че скоро техните граждани няма да имат право да подават молби за убежище в Европейския съюз. Плановете на Брюксел предвиждат общ списък със сигурни държави на произход. Прави впечатление и липсата на външния министър на Косово, което не е формално

Кризата с бежанците обсъждат външните министри на ЕС във втория ден от неформалните разговори в Люксембург. Към тях се присъединиха и 5 външни министри от балканските страни-кандидати за членство, през които минава пътят на мигрантите към Западна Европа.

Очаква се първите дипломати на Македония, Сърбия, Албания, Черна гора и Турция да бъдат информирани, че скоро техните граждани няма да имат право да подават молби за убежище в Европейския съюз. Плановете на Брюксел предвиждат общ списък със сигурни държави на произход. Прави впечатление и липсата на външния министър на Косово, което не е формално кандидат за еврочленство, но чийто граждани масово подават молби в Унгария и Австрия.

На влизане европейските министри коментираха прехвърлянето на стотици хора с автобуси през унгарско-австрийката граница тази нощ.

Мигрантите стават все по-агресивни, обясни унгарският министър Петер Сиярто:

По сегашните разпоредби нямаме право насила да ги вкарваме в центровете за регистрация. Те започнаха да ходят пеша по най-важната ни магистрала и най-важната ж.п.линия. Затова ги натоварихме на автобуси до австрийската граница.

Мирослав Лайчек от Словакия допълни:

Как да обсъждаме квоти, след като още има голям приток на бежанци? Не знаем още за какви цифри говорим. Първо трябва да подсилим границите си, да въведем отново на практика Шенгенските правила и тогава да говорим за квоти.

Ще се преговаря още за борбата с трафикантите, създаване на лагери за кандидат-бежанци в Турция и други страни по границата със Сирия и Ирак.

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона в Русенско

http://pik.bg/ограничено-е-движението-на-тежкотоварни-автомобили-над-20-тона-в-русенско-news394292.html

Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона в Русенско

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по републиканските пътища на територията на областите Русе и Силистра, съобщават от АПИ.

Забраната се налага поради покачване на температурата над 35 градуса. По време на забраната тежкотоварните автомобили изчакват извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, съобщават още от АПИ.

Ивана свали 7 кг за месец и половина без глад и с храни, които обича

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4961857

Важно е не да се въздържаш от наслажденията, а да властваш над тях. Казал го е Аристотел. Но напоследък често го цитира Ивана. Прочела тази мисъл в една от книгите за здравословно хранене на Петя Раева, която беше депутат в 41-ото и 42-ото народно събрание. Самата тя свали 32 кг за година.
“Един шоколад не може да е по-силен от теб,
Важно е не да се въздържаш от наслажденията, а да властваш над тях. Казал го е Аристотел. Но напоследък често го цитира Ивана. Прочела тази мисъл в една от книгите за здравословно хранене на Петя Раева, която беше депутат в 41-ото и 42-ото народно събрание. Самата тя свали 32 кг за година. “Един шоколад не може да е по-силен от теб,

Червеният ботуш стъпва в България, погромът на отечеството продължава до днес

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257095_%D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82+%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%83%D1%88+%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%B2%D0%B0+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F%2C+%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0

 5 септември 1944 г. - на тази дата без да е предизвикан от нищо, без нито един български войник да е пращан на фронта, СССР обявява война на България и нахлува на българска територия. Въпреки, че армията ни получава заповед да не оказва съпротива, а правителството в София обявява война на Германия.

Червената армия поставя марионетно правителство, което в кратки срокове избива над 30 000 българи - кметове, свещеници, учители, офицери, политици.

Тристахиляден контингент на Червената армия окупира България и остава тук цели три години, докато са мобилизирани близо 400 000 българи и са пратени на фронта като пушечно месо.

Издръжката на окупационния корпус на Червената армия е по-голяма от бюджета на държавата ни. Освен издръжката, която е изцяло за сметка на българското население, започват масови грабежи на храна, добитък, инвентар. Дори е забранено на българските рибари да напускат сушата.

Размерът на безчинствата е такъв, че се налага лично Георги Димитров да моли официално Сталин да се разпореди 

да се спрат грабежите, изнасилванията и убийствата

над беззащитното българско население, включително и убийства на стари партийни членове.

Освен издръжката, Червената армия иззема складираните 5000 кг. розово масло (по-скъпо от злато) и 25 000 000 кг тютюн и го продава на американците по международни цени.

Разкостени и изнесени в русия са над 100 завода, включително и трите ни самолетостроителни фабрики в Ловеч, Казанлък и Божурище. След 20 години експлоатация и амортизация машините от тези заводи ще бъдат продадени обратно на България и то срещу долари.

Според доклад на Георги Димитров членовете на БКП, които са само 6000 на 9 септември 1944 г., през октомври вече са набъбнали на 50 000.

Под натиска на Кремъл в България започва насилствена колективизация. Заради отказ да предадат земята си, дори партийни членове ще бъдат изключвани от БКП и пребивани.

Отнемането на собствеността води до невиждан спад на селскостопанската продукция и до разкъсване на здравите родови връзки в българските семейства, изграждани със столетия. Още по-фатално - от началото на 50-те години ще започне и спад на раждаемостта сред българския етнос, за сметка на останалите етноси. Само за 4 десетилетия демографския срив ще е такъв, че ООН ще ни обяви за

най-бързо изчезващата нация

Ще започне безумна индустриализация с остарели и неефективни съветски технологии и машини, които България ще бъде принудена да изплаща също с валута.

България ще бъде задължена до 1989 г. да предава селскостопанската си продукция на СССР под себестойност.

До 1960 г. в хазната на БНБ не остава и цент. От 1961 г. до 1964 г. Москва ще изземе и целия златен резерв на БНБ - 32 тона злато. Трети фалит държавата ще обяви през 1969 г., когато сестрата на Луканов, подуправител на БНБ отново докладва на Тодор Живков, че в хазната на БНБ няма необходимите 50 милиона долара за изплащане на задължения към Московска народна банка. Правителството е принудено да стартира схеми с контрабандни канали за набавяне на валута.

През 1989 г. България ще осъмне от "дружбата" с колосален дълг от 10 милиарда долара. Това са 200 милиона тогавашни пенсии или заплати на труженици в селското стопанство. Това са 50 милиона тогавашни заплати на инженер.

Днес Русия притежава над 30% от икономиката ни директно. В Търговски регистър на Република България има регистрирани над 50 000 фирми на руски граждани.

Рафинерията монополист "Лукойл Нефтохим" отчита за последните 7 години приходи от над 46 МИЛИАРДА лева и нито стотинка печалба. След като стана руска собственост, от рафинерията бяха изхвърлени над 15 000 българи, а днес социално и здравно осигурени се водят по-малко от 1500 човека. В същия момент българинът е щавен с най-високите производствени цени на горива в Европа, докато в бюджета постъпват минимални средства от акциз.

Най-големият производител на най-скъпият ток в микса от ВЕИ е "Лукойл Енерджи", който е отчел за 6 години приходи от над 600 000 000 лв. И отново - нито стотинка печалба. Търговски регистър е публичен. Уверете се сами в изнесените данни. Руска собственост са и други стратегически предприятия като БТК и Булгартабак.

Последният е още едно кранче за подхранване на структурите на ДПС, които винаги скачат в парламента като един Матросов, когато трябва

да се защитават руски интереси

Дори фалиралата Корпоративна търговска банка е създадена от Кремъл още по Живково време като "Булгарсовинвест" от руските граждани Евгений Василиевич Красавцев и Алексей Александрович Симаков (сами се сетете имат ли нещо общо с КГБ), заедно с доказани кадри на Държавна сигурност - Людмил Владимиров Гачев и Кирил Ангелов Калинов (виж Решение 2-193/11.06 2013 г. на КРДОПБГДСРСБНА и преструктурирана от същите агенти през 1994 г. в КТБ.

Банка, която раздаде необезпечени кредити за над 4 милиарда лева на руските мекерета и фалира, за да изплащаме всички ние от джоба си тези пари. Така както през 1995-1996 г. кадрите на ДС на пряко подчинение на Кремъл фалираха 12 банки - до една ръководени от агенти, офицери, или доносници на Държавна сигурност, когато бяха раздадени необезпечени кредити за 300 000 000 000 лв. Тогава дори управителят Тодор Вълчев, както и подуправителят на БНБ бяха доказани агенти на Държавна сигурност.

Днес България продължава да плаща и за най-скъпият руски газ в Европа, което води до непосилни сметки за парно и тотална неконкурентност на цели сектори от икономиката ни.

Руска собственост са и цели хотелски вериги, аптечни вериги, медии, телевизии, вестници. Дори "Левски" София е руска собственост, макар неформално да се спряга за собственик ДПС, т.е депутатът от ДПС Пеевски.

Зависимостите са ужасяващи и неслучайно българинът продължава да е с най-ниски пенсии и заплати в Европа, а руският кърлеж продължава да пие българска кръв.

Неслучайно продължава и демографската криза и много способни млади българи продължават да търсят хляба си в нормални държави.

А що ли никой не иска да избяга в Русия?!

"Дружбата" продължава. Със страшна сила.

Като слънцето и въздуха за всяко живо същество.

Докато остане живо, де...

Над 6 000 бежанци са пристигнали в Австрия

http://www.cross.bg/avstriya-politziyata-noshtta-1479744.html

/КРОСС/ Около 6500 имигранти са пристигнали в Австрия до обяд, след като през нощта властите на Австрия, Унгария и Германия се споразумяха да пропуснат бежанците от Близкия Изток, сочат данните на полицията. През нощта унгарското правителство започна да транспортира бежанците с автобуси до австрийската граница. Прекосявайки я пеша, имигрантите се отправяха главно към жп гарата Никелсдорф от австрийската страна, съобщават местните медии. По думите на говорителя на полицията в Бургенланд, потокът от автобуси не спира.    

Андрей Райчев: Работещата ръка в Европа е вносен пролетариат, с чужда култура

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257094_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B9+%D0%A0%D0%B0%D0%B9%D1%87%D0%B5%D0%B2%3A+%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%82%D0%B0+%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%B0+%D0%B2+%D0%95%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%B0+%D

 Европа живее значително над възможния си стандарт и не е способна да се мобилизира, смята политологът

Бежанската вълна е цунами. Тя закрива един друг процес, който тече десетилетия и който е достигнал вече едни необтратими размери – в Италия, Германия и Франция над 11% са вече имигранти, в Скандинавските страни цифрата е 15, а в Швейцария – 29.

Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

"Ние имаме десетилетия, в които водещите западноевропейски страни внасят работническата си класа. Работещият човек в Европа с ръцете си е вече вносен, и то от чужда култура - получаваме вносен пролетариат с вносна идеология", посочи социологът.

Европейските народи нямат сила да се противопоставят – те нямат мотивацията и силите. И в личностен, и в национален план цари една апатия и неангажираност, както и липса на преосмисляне на случващото се. Европа живее значително над възможния си стандарт и не е способна да се мобилизира, коментира още Андрей Райчев.

Британски реаниматор: Георги Марков ми каза: "Отровен съм от КГБ и ще умра!"

http://www.klassa.bg/News/Read/article/257093_%D0%91%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%3A+%D0%93%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8+%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D0%B2+%D0%BC%D0%B8+%D0

 Погледнах рентгеновите снимки, които предписах на Георги Марков, по някое време след полунощ. Имаше малка непрозрачност, която, признавам, бях изпуснал първоначално, като съм я мислел за сянка от неизсъхналия филм.”

Това разказва от дома си във Великобритания пред "24 часа" прочутият лондонски реаниматор д-р Бернард Райли - човекът, видял първи отровната сачма с рицин в крака на Георги Марков.

В съдбовната нощ на 8-и срещу 9 септември 1978 г. той среща за пръв и последен път българския емигрант и чува версията му, че е отровен от КГБ.

Часове преди британският медик да види сачмата, Марков е приет в тежко състояние в лондонската болница “Сейнт Джеймс” в Балам, където издъхва ден по-късно.

Когато д-р Райли се прибира от нощното дежурство, разказва на тогавашната си съпруга за странния случай. Тя, по думите му, имала широко образование и висока култура. Лекарят й обяснил основанието за диагнозата, която поставил, а тя промърморила: “Трябваше да четеш повече Агата Кристи и “Къщата на спотаената смърт” от 1929 г.

Лекарят си помислил с лек гняв: “Никой не обича умните задници.” На другия ден обаче разбрал, че и пациентът, и жена му може би имат право.

Случаят “Марков” променя професионалната кариера на д-р Райли завинаги. Преди повече от 40 г. той учи микробиология и медицина, а мечтата му е да стане съдебен патолог. Заради Марков обаче променя решението си.

“Опитът да поддържаш хората живи носи по-голямо удовлетворение от опита да разбереш защо са умрели”, казва години по-късно лекарят, който прави впечатляваща кариера в областта на реанимацията.

През 2010 г. д-р Райли разказва за случая “Марков” на годишната конференция на реаниматорите, която се провежда в Канада. Негова статия по темата е публикувана и в специализиран бюлетин на британските анестезиолози.

Ето какво разказва д-р Райли: “Бяхме доста космополитна общност от лекари в болницата “Сейнт Джеймс”, а и местното население бе също толкова сборно, осигурявайки спектър от екзотични диагнози. Но споменаването за отравяне от КГБ със сигурност изглеждаше “черешката на тортата”, спомня си д-р Райли по повод твърденията на българския си пациент, че е жертва на КГБ.

Когато медицинските сестри в отделението си предавали дежурството, отчитали пациентите стая по стая. Като стигнали до Георги Марков, казали: “Номер 3 - някаква откачалка, която смята, че е простреляна от КГБ.”

“Наистина видях разтревожен, объркан и очевидно в тежко състояние човек, който просто каза:

“Аз съм отровен от КГБ и ще умра. Не можете да направите нищо”, разказва д-р Райли. “Дали казваше истината, или бе просто един емигрант параноик със септична реакция на ухапване от насекомо? Имаше нещо в този страх в очите му, в поведението му, в убедителността на гласа му, което ме караше да мисля, че казва истината”, споделя медикът. Това го мотивира да се обади на Скотланд ярд.

Когато набира телефонната централа на болницата и иска да го свържат с прочутата служба, дежурният телефонист Норман го пита дали е сигурен, че търси връзка със Скотланд ярд. После, когато Райли се свързва с дежурния офицер на специалното звено, му съобщава: “Знам, че няма да повярвате на това, което ще ви кажа. Дежурен съм в болницата “Сейнт Джеймс” в Балам. Приех пациент, който е бил прострелян от КГБ.”

“Паузата и въздишката, които последваха, бяха красноречиви. Обръщението: “Господине, кой сте вие”, бе казано с тон, който след време чувах от всеки, с който се сблъсквах в армията”, разказва Райли.

След като повторил историята, дежурният офицер обещал, че ще му се обади обратно. Скоро след това потвърждава, че ще прати някой да мине към болницата.

На следващия ден българският пациент на д-р Райли бил много по-зле, с влошаваща се хипотония(падане на кръвното налягане - бел. ред.), неподатлив на терапия с вливане, с влошаващи се кръвни показатели, треска и хипогликемия. “Бе почти в безсъзнание и бе започнал да повръща с кървави следи. Имаше ужасно главоболие и спазми, които изглеждаха като наближаваща криза”, спомня си д-р Райли.

В събота сутринта обещаната полицейска визита най-после е осъществена. “Двамата местни полицаи бяха очевидно достатъчно впечатлени, за да предизвикат последваща визита на началството”, споделя Райли.

Докторът отново им разказал историята и обяснил, че пациентът вече е твърде зле, за да прави изявления.

“Въпросът за мен бе каква е причината за всички тези симптоми. Ако искаш да убиеш някого, какво би могъл да използваш, което да ги предизвика. Очевидно не бе цианид, талий или арсений. Би ли могло да бъде предизвикана зараза? Помислих, че подобно действие би било твърде рисковано. Никой не можеше да гарантира, че инфекцията няма да се разпространи извън очакваната жертва. Трябваше да е била много силна отрова, но въпросът бе каква. И ако бе токсин, какъв бе антидотът?”, разсъждава д-р Райли.

Днешната гугъл генерация, която е свикнала с отговори, които идват с докосването на екрана на айфона, не може да си представи какво значи да търсиш информация през 1978 г., разказва лекарят. “Тогава се правеше така - сядаш в библиотеката с около 20 кг медицински справочници и започваш да гледаш в секциите по токсикология. В края на моето проучване всичко, до което можех за достигна, бе едно заболяване с латинското наименование

Malayan Pit Viper venom"

В неделя последвало ново развитие. Шефът на антитерористичното звено се върнал с един господин от службите за сигурност. “Намерих присъствието на последния за доста подозрително. То ме накара да се чувствам така като че ли трябваше незабавно да се обадя на консултанта, приел Марков, независимо че той бе в почивен ден”, разказва лекарят.

Открил колегата си в градината, където хранел зайците. Мъжът откликнал веднага. Той бил добър гастроентереолог и новото, което предложил, било да се вземе проба от изпражненията.

“През нощта състоянието на моя пациент продължи да се влошава. Той се нуждаеше от успокоителни и интубация. По време на визитацията в понеделник разви сърдечна недостатъчност, която не се поддаваше на терапия. Почина в безсъзнание”, споделя д-р Райли.

Аутопсията, извършена от Руфъс Комптън, открила типични промени на полиорганна недостатъчност. Зарада пробождането в дясното бедро и това, което видели на рентгеновата снимка, блокче тъкан било изпратено за изследване в микробиологичната лаборатория в Портън Даун в Уайлтшир - суперсекретно химическо звено, което се занимавало с микродисекции и токсикология.

“Това, което намериха, без съмнение доказа, че смъртта на моя пациент е резултат от убийство”,

 казва д-р Райли.

А това, което намерили, било малка около 1,7 мм платинено-иридиева сфера с две дупчици с диаметър по 0,3 мм. “Микроскопичен куршум, който може да бъде зареден с 0,28 кубични мм отрова”, обобщава Райли.

“Токсикологът на Портън Даун заключи, че има само един токсин, достатъчно силен да създаде симптомите и знаците, които бях наблюдавал, имайки предвид количеството, което може да се побере в сачмата. Рицин!”, казва д-р Райли.

По-късно експеримент, в който използвали същата доза токсин върху прасе, тежко колкото пациента, произвел идентични симптоми и смъртен изход.

“Когато леталната доза от отровата се задейства, няма нито антидот, нито поддържаща терапия, която да предотврати смъртта. Крайният изход може да се проточи във времето. През това време симптомите може погрешно да се диагностицират като сепсис или полиорганна недостатъчност от неясен произход. Това прави управлението на рицина чрез микроскопичен куршум привлекателно оръжие за убийство.

В някаква степен то е и оръжие с отлагащо действие. Ефектите се появяват известно време след влизането на отровата в действие. Това помага на убиеца да избяга. Нека го наречем FFOFI - Fire, F*** Off, Forget it - Стреляй, за...и, забрави”, казва цветущо д-р Райли.

Полицаят, заловен с дрога я продавал на входа на районното

http://web.barometar.net/81511/

Полицаят Ивайло Иванов, който беше задържан заради разпространение на наркотици заедно с още двама души, е употребявал марихуана и е продавал дрога на входа на Пето районно управление в „Златни пясъци“, където е бил служител. Това съобщиха за Дарик от прокуратурата, откъдето разполагат със специални разузнавателни средства за интензивна комуникация между тримата мъже. Те бяха […]

Младшата на Черно море громи с 5:0 в елитната група

http://petel.bg/Mladshata-na-CHerno-more-gromi-s-5-0-v-elitnata-grupa__125658

Юношите младша възраст на Черно море разгромиха Берое с 5:0 в двубой от третия кръг на елитна група до 17 години, който се игра на терена под...

Тича 1948 излъта Шумен с късен гол на защитник

http://petel.bg/Ticha-1948-izlata-SHumen-s-kasen-gol-na-zashhitnik__125657

Отборът на Тича 1948 (Долни Чифлик) победи Шумен с 1:0 в първия мач от IV кръг на Североизточна „В“ група, завършил преди минути на стадион...

Тежка катастрофа блокира центъра на София

http://petel.bg/Tezhka-katastrofa-blokira-tsentara-na-Sofiya__125656

Снимка: Булфото, архив Тежка катастрофа между най-малко две коли е станала на кръстовището на Софийския университет „Климент...

Сиярто: ЕС ще загуби, ако не възстанови конструктивните отношения с Русия

http://www.cross.bg/rysiya-otnosheniya-siyarto-1479743.html

/КРОСС/ Външният министър на Унгария Петер Сиярто заяви, че ЕС ще загуби международната тежест и конкурентоспособността си, ако не успее да се възстанови конструктивните и прагматични отношения с Русия."Санкциите ще бъдат отново на дневен ред в края на годината, и аз се надявам, че конфликтът ще бъде разрешен и ще започне нова глава. Европа се нуждае от прагматично сътрудничество с Русия. Ако не успеем да подновим прагматичните и стратегически отношения с Русия, ще загубим много важен фактор от нашата сила и конкурентоспособност", каза политикът.    

Хамилтън ще тръгне пръв и в Италия, пилотите на "Ферари" са втори и трети

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/09/05/2604302_hamiltun_shte_trugne_pruv_i_v_italiia_pilotite_na/?ref=rss


Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън за седми пореден път ще стартира пръв в старт от настоящия сезон. Англичанинът беше най-бърз и в квалификацията в Италия.

На "Монца" той постигна 1:23,397 мин и остави всички останали зад себе си. Това е 11-ият му полпозишън от всичките 12 старта този сезон.

Големият му съперник в шампионата и негов съотборник в "Мерцедес" Нико Розберг зае четвъртото място. Между тях се наредиха пилотите на "Ферери" Кими Райконен и Себастиан...

Бъчварова: Настоявам за законодателни промени за най-високи санкции срещу каналджийството

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963706

Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, заяви днес министърът на вътрешните работи по време на
Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, заяви днес министърът на вътрешните работи по време на

Михаил Миков: Датата 9 септември даде нов тласък в развитието на България

http://pik.bg/михаил-миков-датата-9-септември-даде-нов-тласък-в-развитието-на-българия-news394287.html

Михаил Миков: Датата 9 септември даде нов тласък в развитието на България

Датата 9 септември 1944 г. даде нов тласък в развитието на България и това не може да бъде отречено. С тези думи лидерът на БСП Михаил Миков приветства близо 6000 членове и симпатизанти на партията в местността Копривките край Пловдив на традиционния деветосептемврийски събор, организиран от градските и областни структури на БСП, предаде репортер на Topnovini.bg.

Миков подчерта, че Столетницата е категорично против дясното управление, което не държи сметка за бедните, болните и социално онеправданите. Той остро разкритикува правителството, като го обвини, че разделя децата на бедни и богати, а пациентите и техните заболявания на социално значими и социално незначими.

“Над 50% от първокласниците тази година са от бедни семейства, а близо 13 хиляди ученици все още не са записани в училище”, заяви Миков и уточни, че БСП не приема политиката на кабинета, която влошава отношенията на България с Русия.

Лидерът на левицата предупреди „червените“ кандидати за кметове, че борбата ще е тежка и те няма да бъдат пощадени. В сложната ситуация им препоръча да бъдат всеки ден близо до хората и техните проблеми, за да ги защитят и да им предложат решения.

„Бъдете силни и не обещавайте невъзможни нещата, хората не забравят лъжите”, посъветва Миков.

Официални гости на събора бяха още народните представители Атанас Мерджанов, Манол Генов, Димитър Дъбов и Георги Търновалийски, председатели на общински съвети, кметове и общински съветници от БСП.

Шофьор блъсна каруца във Враца и избяга, каруцарят се оказа пиян

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963691

Шофьор блъсна каруца и избяга. Снощи около 21 часа на обходния път на Враца автомобил с неизвестна марка, модел и водач предизвикал пътно транспортно произшествие, като блъснал кон с каруца, управляван от Б.Б. от града и напуснал мястото на инцидента, съобщи tribali.info.
Щетите по превозното средство са на стойност 50 лева.
Шофьор блъсна каруца и избяга. Снощи около 21 часа на обходния път на Враца автомобил с неизвестна марка, модел и водач предизвикал пътно транспортно произшествие, като блъснал кон с каруца, управляван от Б.Б. от града и напуснал мястото на инцидента, съобщи tribali.info. Щетите по превозното средство са на стойност 50 лева.

Кола блъсна каруца във Враца, шофьорът избяга, каруцарят се оказа пиян

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963695

Шофьор блъсна каруца и избяга. Снощи около 21 часа на обходния път на Враца автомобил с неизвестна марка, модел и водач предизвикал пътно транспортно произшествие, като блъснал кон с каруца, управляван от Б.Б. от града и напуснал мястото на инцидента, съобщи tribali.info.
Щетите по превозното средство са на стойност 50 лева.
Шофьор блъсна каруца и избяга. Снощи около 21 часа на обходния път на Враца автомобил с неизвестна марка, модел и водач предизвикал пътно транспортно произшествие, като блъснал кон с каруца, управляван от Б.Б. от града и напуснал мястото на инцидента, съобщи tribali.info. Щетите по превозното средство са на стойност 50 лева.

Десети празник на житото и хляба в Алфатар

http://frognews.bg/news_97250/Deseti-praznik-na-jitoto-i-hliaba-v-Alfatar/

В Алфатар се проведе Десетият празник на житото и хляба. Той бе посветен на 41-годишнината от обявяването на Алфатар за град.

Проф. Ролф Хойер: Този век ще бъде на мирния, а не на разрушителния атом

http://pik.bg/проф-ролф-хойер-този-век-ще-бъде-на-мирния-а-не-на-разрушителния-атом-news394286.html

Проф. Ролф Хойер: Този век ще бъде на мирния, а не на разрушителния атом

XXI век ще бъде век на мирния, а не разрушителния атом, каза в Банско проф. Ролф Хойер - генерален директор на ЦЕРН пред Европейската школа по физика на елементарните частици, провеждаща се в курортния град, съобщава БГНЕС.

Лекции пред аудиторията от млади учени днес изнесоха генералният директор на ЦЕРН проф. Ролф Хойер и директорът на Обединения институт за ядрени изследвания/ОИЯИ/-Дубна акад. Виктор Матвеев. В школата участват около 100 млади учени, предимно докторанти от 38 страни, организира се съвместно от ЦЕРН и Обединения институт за ядрени изследвания /ОИЯИ/-Дубна.

Школата се провежда всяка година в европейска държава, член на ЦЕРН или ОИЯИ. Домакинството на школата е признание за постиженията на България в тази област, за последен път сме били домакини на тази школа през 1987 г. - в курорта "Дружба". Официалното откриване на школата се състоя снощи в хотел „Св. Иван Рилски" в Банско.

Произвеждаме само няколко антиатома, за да се сбъдне апокалипсисът, предричан във филми и романи, на ЦЕРН ще са му нужни милиони години, за да произведе такова количество антиматерия, което може да причини някакъв що годе приличен взрив. Така че опасенията са абсолютно безпочвени. Имаме една цел - придвижване науката напред и това облекчава страхотно общуването между учените, обединява ги и им дава възможност да работят заедно. Това е трудно, но политиците би трябвало да се поучат от нас учените. Да имат една обща цел, около която да обединяват хората и тогава ще се получи. В крайна сметка хората ще разберат, че този век ще бъде на мирния, а не на разрушителния атом”, каза проф. Хойер.

„Опитът на сътрудничеството в областта на физиката на елементарните частици показва, че на фона на събитията по света, интересът към сътрудничеството никога не се е губил. Опитът показва, че науката никога не е била в политиката, а извън нея. Международното сътрудничество се явява една от най-големите ценности на човечеството, чрез него се ражда и съхраняват елементите на бъдещето развитие. Аз вярвам, че самото международно сътрудничество се явява такава ценност, способстваща за запазването на мира. Затова казваме, че науката сближава народите. И това действително е така”, каза академик Матвеев. 

Десетина варненци протестираха срещу цените на горивата

http://www.moreto.net/novini.php?n=300537

Няколко варненци, събрани в десетина коли протестираха днес срещу високите цени на горивата, видя репортер на Moreto.net. Сборният пункт на демонстрантите беше в 12 часа на паркинга на магазин „Метро“. Оттам шофьорите поеха към Катедралния храм „Свето Успение Богородично“ в центъра на града.

Кметът на Елена триумфира на „Миден и рибен фест" в Каварна

http://www.cross.bg/kavarna-elena-popova-1479742.html

Каварна /КРОСС/ Кметът на град Елена Дилян Млъзев триумфира на „Миден и рибен фест" 2015 в Каварна. 12-то издание на атрактивния фестивал бе открито с кулинарна надпревара между градоначалниците на Каварна, Тутракан и Елена. Цонко Цонев и Димитър Стефанов си поделиха второто място. Компетентно жури дегустира специалитетите на кметовете - Мариана Попова, в ролята на председател и членове д-р Здравко Георгиев, Желязко Железов, а по-късно се присъедини и Любо Киров. Музикалната програма беше гвоздеят на вечерта. Препълненият площад в Каварна пееше и танцуваше с изпълненията на Дани Милев, Мариана Попова и Любо Киров. Хора от различни възрасти огласяха площада с любите си песни на изпълнителите.Настроението продължава и тази вечер, като сцената ще бъде превзета от група „Петте сезона" и Тони Димитрова.

СГС не позволи да започне делото по несъстоятелност на ЦСКА

http://bgfootball.actualno.com/SGS-ne-pozvoli-da-zapochne-deloto-po-nesystojatelnost-na-CSKA-news_493878.html

Софийският градски съд (СГС) е спрял делото по обявяване в несъстоятелност на ЦСКА. Не са ясни мотивите за решението, но то е взето на 2 септември, а клубът може да обжалва в едноседмичен срок. Според Георги Градев най-вероятно делото е спряно заради друго дело – това с „Юнис” ООД. Фирмата търси пари след ремонт на базата на червените в Панчарево. Иначе обявяването в несъстоятелност на ЦСКА може да помогне за оздравяването на клуба, като е възможно след установяване на всички

Путин потвърди участието на руски военни в конфликта в Сирия

http://offnews.bg/news/n_1/n_555388.html

Русия осигурява сериозно обучение и логистична подкрепа на сирийската армия, обяви руският президент Владимир Путин и с изявлението си потвърди за първи път въвличането на Русия в гражданската война в Сирия, пише британският в. "Телеграф". Коментирайки съобщения, че руски бойни части са разположени в Сирия, руският президент заяви, че е твърде рано да се води такава дискусия, но не той не изключва такава стъпка в бъдеще. "Твърде рано е да се каже, че сме готови да направим това днес. Но ние вече оказваме на Сирия сериозна подкрепа, като осигуряваме оборудване и обучение на войници, с нашите оръжия", заяви Путин по време на икономически форум във Владивосток, цитиран от държавната информационна агенция РИА. "Наистина искаме да създадем някакъв вид международна коалиция, за да се борим с тероризма и екстремизма. С тази цел провеждаме консултации с нашите американски партньори - аз лично съм говорил по тази тема с американския президент Обама", каза Путин. Русия многократно е използвала правото си на вето в Съвета за сигурност, за да подкрепя Башар ал-Асад във войната, която продължава четири години и половина и за която се смята, че е отнела живота на около 250 000 души. Русия осигурява оръжие на сирийското правителство от години, което оправдава с необходимостта за борба с "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Миналата седмица сирийската държавна телевизия излъчи кадри, които показват използването на  БТР-80 в битка. Във видеото са заснети войници, които си предават инструкции на руски език. Повечето анализатори казват, че подкрепата на Путин за Асад е строго политическа.

Бъчварова поиска законодателни промени за най-строги санкции срещу каналджиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963700

Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, заяви днес министърът на вътрешните работи по време на
Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, заяви днес министърът на вътрешните работи по време на

Джип помете мотор и два автомобила, ранени са младежи

http://frognews.bg/news_97249/Djip-pomete-motor-i-dva-avtomobila-raneni-sa-mladeji/

Двама души пострадаха при тежка верижна катастрофа на булевард "Царица Йоана" в жк "Люлин". По предварителна информация ранените при инцидента са младежи - момче и момиче, пътували с мотор. Двамата са откарани с линейка в спешния център на "Пирогов". Към момента няма конкретни данни за състоянието им.

В Истанбул започва биеналето за съвременно изкуство

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/09/05/2604279_v_istanbul_zapochva_bienaleto_za_suvremenno_izkustvo/?ref=rss


14-тото издание на Истанбулско биенале, което събира творци и любители от целия свят, започва днес и ще продължи 1 ноември, съобщава БТА. Куратор на тазгодишното биенале под надслов "Солена вода" е известния американски специалист от българо-италиански произход Каролин Христов Бакърджиев, пише  БТА.
 
Каролин е родена на 2 декември 1957 г. в Риджууд, щата Ню Джърси, САЩ, в семейството на български емигрант лекар и италианска археоложка. Тя е омъжена за италиански художник и има две...

Каракачанов: Заставаме твърдо зад проф. Легкоступ

http://www.cross.bg/legkostyp-turnovo-veliko-1479741.html

/КРОСС/ Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов твърдо стои зад кандидатурата на проф. Пламен Легкоступ за кмет на Велико Търново. Воеводата декларира категоричната подкрепа на националното ръководство, като лично присъства на учредяването на Национален съвет за възход на Велико Търново. Организацията беше създадена днес по инициатива на бившия ректор на ВТУ и включва 26 видни интелектуалци и предприемачи.Позицията на ВМРО е ясна и тя не подлежи на конюнктурни промени, външни или вътрешни внушения, коментира Красимир Каракачанов по повод скандала, който се разрази с оттеглянето на подкрепата на НФСБ, ден след като беше обявена кандидатурата на проф. Пламен Легкоступ. Доколкото знам, местната структура на НФСБ продължава да го подкрепя, посочи Каракачанов. По думите му кандидатурата на проф. Легкоступ е много сериозна и може да бъде полезна за Велико Търново, съобщава Дарик.Лидерът на ВМРО каза още, че не може да си обясни действията на Валери Симеонов. "Аз съм ги запознал с проф. Легкоступ преди повече от три месеца в моя кабинет в Народното събрание. Беше редно, ако има някакви съображения по въпроса, да ми звънне и да ги изрази още тогава. Доколкото знам, тезата е била, че местните структури решават какво да правят. И аз бях учуден, че след решение на местната структура на НФСБ във В. Търново централното ръководство взема някакво друго решение", коментира Каракачанов

Спряха шести блок на АЕЦ Козлодуй за годишен планов ремонт

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963679

Тази сутрин в 2.55 ч. шести блок на АЕЦ
Тази сутрин в 2.55 ч. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от централата, цитирани от bTV. По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.

Шести блок на АЕЦ Козлодуй бе спрян за годишен планов ремонт

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963683

Тази сутрин в 2.55 ч. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от централата, цитирани от bTV.
По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.
Тази сутрин в 2.55 ч. шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от централата, цитирани от bTV. По време на плановия престой ще бъдат изпълнени необходимите ремонтни работи, профилактика на оборудването и системите на блока, както и презареждане на реактора със свежо ядрено гориво.

Николина Ангелкова откри фестивала "Бъдеще с традиции" в Кърджали

http://pik.bg/николина-ангелкова-откри-фестивала-бъдеще-с-традиции-в-кърджали-news394277.html

Николина Ангелкова откри фестивала "Бъдеще с традиции" в Кърджали

Над 200 автентични български баници имаха възможност да опитат гостите на фестивала „Бъдеще с традиции“ в Кърджали. Събитието бе открито от министъра на туризма Николина Ангелкова и областния управител на Кърджали Илия Илиев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма. 

Гости на проявата бяха и заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски, народните представители Цвета Караянчева и Георг Георгиев, евродепутатът Андрей Новаков и др. „Радвам се, че след едногодишно прекъсване, известният „фестивал на баницата“ бе възобновен“, каза министър Ангелкова. По думите й това е още една възможност за популяризиране на възможностите за туризъм в Кърджали.

Регионът има уникална природа, а тук са съсредоточени редица исторически обекти. „Неслучайно, когато бях на посещения тук първо с Марк Жирардели, а след това и с Дипломатическия корпус, всички бяха толкова впечетлени от това, което видяха. Затова работим за рекламирането на региона като туристическа дестинация“, подчерта Николина Ангелкова. Тя съобщи, че една от културно-историческите дестинации, които Министерствто на туризма е разработило – „Магията на Източните Родопи“, обхваща някои от най-интересните обекти от района, като така те ще бъдат допълнително популяризирани. „Областта може успешно да развива и еко, селски, планински, приключенски и гурме туризъм“, обобщи министърът на туризма. Тя подчерта, че ръководеното от нея министерство ще подкрепя всичко това и с концепцията за туристическо райониране на страната, която вече е факт. Кърджали попада в район Родопи, като може да стартира и процесът по създаване на Организациите за управление на туристическите райони.

„Апелирам да сте по-активни, защото чрез тези организации ще може да се възползвате и от европейско финансиране за проекти в областта на туризма“, подчерта Николина Ангелкова. Министър Ангелкова разгледа и опита баниците на участниците, а заедно с народния представител Цвета Караянчева показаха как се меси автентична кърджалийска баница. Специално жури награди най-добре представилите се кулинари, а вниманието фокусира направената домашна баница с рукола. Празникът в града продължава с фолклорни изпълнения на детски и младежки групи, а всички гости и жители на града мога да опитат тестените деликатеси. 

Тази година участие във фестивала взеха 7-те общини на областта, а с щанд се включи и българската общност в Александруполис. Освен родопски баници, приготвени по автентична или нетрадиционна рецепта, на фестивала са изложени предмети от бита и народни носии.

Линейка заседна в новите "зелени релси" на Руски паметник (ВИДЕО и СНИМКА)

http://www.bnews.bg/article-141125

Петима таксиметрови шофьори и трима случайни минувачи избутали линейката от тинята, наречена „Гордост“.

„Стандарт енд Пуърс”: Рейтинговият кредит на София тръгна нагоре

http://pik.bg/„стандарт-енд-пуърс”-рейтинговият-кредит-на-софия-тръгна-нагоре-news394278.html

„Стандарт енд Пуърс”: Рейтинговият кредит на София тръгна нагоре

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” /S&P/ повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B +" /Б+/, със стабилна перспектива, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от БНР.

Приходите от събрани данъци и такси за първите 8 месеца са близо 370 милиона лева, посочи Барбалов. Според него, през първите осем месеца за тази година по капиталната програма са разплатени над 299 милиона лева.

„Имаме 51 процента реално изплатени средства спрямо това, което сме предвидили за тази година. Към края на юни имаме 200 милиона лева по сметки на Столична община и нейните поделения. Към края на юли имаме 189 милиона лева, което за размерите на нашия бюджет е значителен финансов ресурс и той съответно се отчита от финансовите институции”, каза още зам.-кметът.

Той съобщи, че приходите, точно от данъци и такси, са по-големи от разходите за оперативна ежедневна дейност и тези пари от 13-17 процента от приходите се използват за капиталови инвестиции.

„Процентът на обслужването на дълга тази година е под 7 процента. Два пъти сме под максимума, който законът разрешава в България и към края на 2015-та година нашият дълг ще достигне 614 милиона лева”, допълни Барбалов.

Човешкото тяло е претърпяло еволюция поне четири пъти за 4 милиона години

http://petel.bg/CHoveshkoto-tyalo-e-pretarpyalo-evolyutsiya-pone-chetiri-pati-za-4-miliona-godini__125655

Международна група учени обявиха, че в хода на своята еволюция човешкото тяло е изменяло совите форми и пропорции поне четири пъти,...

Бежанската драма няма край! Труп на бебе-сирийче откриха гръцки полицаи

http://petel.bg/Bezhanskata-drama-nyama-kray--Trup-na-bebe-siriyche-otkriha-gratski-politsai__125654

Снимка ekathimerini.com Гръцката брегова охрана откри тяло на новородено момченце-сирийче на брега на остров Агатониси, съобщи Ройтерс. Детето...

Очаква се първа ефективна присъда за каналджия - шофьор, заловен с 30 сирийци

http://petel.bg/Ochakva-se-parva-efektivna-prisada-za-kanaldzhiya---shofor--zaloven-s-30-siriytsi__125653

Съдът във Царево остави за постоянно в ареста третия от заловените преди дни за трафик на имигранти. Другите двама бяха осъдени вчера на...

Ангелкова иска три пъти повече пари за реклама на туризма

http://www.moreto.net/novini.php?n=300538

Нова стратегия за туристическия сезон за догодина готви екипът на министър Николина Ангелкова, която ще струва 3 пъти повече от досегашния бюджет на ведомството. Това тя огласи днес в Кърджали. Концепцията за управление на морските плажове ще бъде представена през следващата седмица на оперативно заседание на МС.

Гръцка легенда: Бербатов може да бележи и с нос, и с ухо

http://frognews.bg/news_97248/Gratska-legenda-Berbatov-moje-da-beleji-i-s-nos-i-s-uho/

Гръцката футболна легенда Никос Вамвакулас се изказа доста ласкаво за новото попълнение на местния ПАОК – Димитър Бербатов.

Стандарт енд Пуърс повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B+"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963668

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” /S&P/ повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти
Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” /S&P/ повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B +" /Б+/, със стабилна перспектива, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от БНР. Приходите от събрани данъци и такси за първите 8 месеца са близо 370 милиона лева, посочи Барбалов. Според него,

Стандарт енд Пуърс повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B+" със стабилна перспектива

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963674

Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” /S&P/ повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B +" /Б+/, със стабилна перспектива, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от БНР. Приходите от събрани данъци и такси за първите 8 месеца са близо 370 милиона лева, посочи Барбалов.
Според него,
Рейтинговата агенция „Стандарт енд Пуърс” /S&P/ повиши рейтинговия кредит на София на 2 пъти "B +" /Б+/, със стабилна перспектива, съобщи заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов, цитиран от БНР. Приходите от събрани данъци и такси за първите 8 месеца са близо 370 милиона лева, посочи Барбалов. Според него,

Истина или лъжа: Иван Ласкин и Александра Сърчаджиева се разделили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962003

ЖЪЛТИНИТЕ
Половинката на Иван Ласкин Александра Сърчаджиева избухнала бурно в неделя късно вечерта и дори го натирила от семейното им ложе, написа преди няколко дни много жълт вестник. За свирепия скандал помежду им разказали техни комшии, които твърдели, че не могли да спят - в кооперацията близо час кънтели крясъците на известното семейство.
ЖЪЛТИНИТЕ Половинката на Иван Ласкин Александра Сърчаджиева избухнала бурно в неделя късно вечерта и дори го натирила от семейното им ложе, написа преди няколко дни много жълт вестник. За свирепия скандал помежду им разказали техни комшии, които твърдели, че не могли да спят - в кооперацията близо час кънтели крясъците на известното семейство.

Заявките на парламентарните партии: кой за колко кметски места ще се бори

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/05/2604244_zaiavkite_na_parlamentarnite_partii_koi_za_kolko/?ref=rss


Месец и половина преди местните избори на 25 октомври парламентарните партии излизат с оптимистични заявки за това колко кметски места ще спечелят, както и какво влияние ще имат в общинските съвети. Всички ще заложат на самостоятелни кандидати в част от общините, но в други ще подкрепят и претенденти на други формации или номинации на инициативни комитети. Това сочат изявления на ключови фигури в предизборните щабове на основните политически сили, направени днес пред "Дарик радио". 
...

За пръв път има обединение на производители за продажба на агнешко в Катар

http://business.actualno.com/Za-pryv-pyt-ima-obedinenie-na-proizvoditeli-za-prodajba-na-agneshko-v-Katar-news_493876.html

Производители на агнета, които ще представят проект пред Катарската страна с възможности за изпълнение на интереса на катарски фирми към страната ни, за първи се обединиха. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща с министъра на околната среда на Катар Ахмед бин Амер Ал Хумейди. „Надявам се, че в рамките на тези 4 дни двете страни, осигуряващи производство и хранителна сигурност, ще намерят взаимния си интерес и ще продължим и задълбочим нашето сътрудниче

Франция може да удари ИД на сирийска територия

http://asia.actualno.com/Francija-moje-da-udari-ID-na-sirijska-teritorija-news_493872.html

Франция обмисля да предприеме въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия като се присъедини към международната коалиция, водена от Съединените щати. Това пише френският вестник "Монд", като цитира високопоставен източник. Представители на френското правителство отказаха да коментират информацията, като заявиха, че президентът Франсоа Оланд ще изрази мнението си на пресконференция в понеделник (7 септември), предаде БНР. Франция е първата държава, която се присъедини към коалицията при уда

„Атака” хвърли Явор Нотев в битката за София

http://www.cross.bg/siderov-ataka-partiyata-1479740.html

София /КРОСС/ Явор Нотев ще бъде кандидатът на "Атака" за кмет на София. Това съобщи пред Дарик лидерът на партията Волен Сидеров. В Пловдив кандидатът на партията ще е бившият народен представител Павел Шопов, уточни Сидеров. Във Варна партията застава зад кандидатурата на настоящия общински съветник Костадин Костадинов, като по мнението на Сидеров претендентът им има сериозен шанс за участие в балотаж. "Атака" все още не е обявила официално кандидатите си за кметове. Целта на националистите е на 25 октомври формацията е да спечели повече гласове и съветници от 2011г.

Над 60 000 бежанци пристигнали в Македония за два месеца и половина

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963619

От 19 юни до днес в съседна Република Македония 60 421 чужди граждани са подали искане за получаване на документ за бежанец.
Само през изминалото денонощие техният брой е 1462 души, съобщават от македонското вътрешно министерство, цитирани от БГНЕС.
Най-много бежанци има от Сирия - 49 182, следват от Афганистан - 3411, Ирак - 2751, Пакистан - 1741,
От 19 юни до днес в съседна Република Македония 60 421 чужди граждани са подали искане за получаване на документ за бежанец. Само през изминалото денонощие техният брой е 1462 души, съобщават от македонското вътрешно министерство, цитирани от БГНЕС. Най-много бежанци има от Сирия - 49 182, следват от Афганистан - 3411, Ирак - 2751, Пакистан - 1741,

БСП събра 6000 души на деветосептемврийски събор

http://pik.bg/бсп-събра-6000-души-на-деветосептемврийски-събор-news394263.html

БСП събра 6000 души на деветосептемврийски събор

Над 6000 членове и симпатизанти на левицата посрещнаха председателя на НС на БСП Михаил Миков в местността Копривките край Пловдив на Традиционния деветосептемврийски събор,  организиран от  градските и областни структури на БСП, БАС и Сдружение „Памет и бъдеще”, предаде пресцентърът на столетницата. „Тук сме да почетем паметта на народните синове и дъщери, загинали в битката за по-добър живот, за повече справедливост и солидарност”, заяви лидерът на левицата. Той изтъкна, че датата 9.09.1944 г. дава нов тласък в развитието на България и това не може да бъде отречено. Миков подчерта, че БСП е категорично против дясното управление, която не държи сметка за бедните, болните и социално онеправданите. Той остро разкритикува правителството, което разделя децата на бедни богати, а пациентите и техните заболявания - на социално значими и социално незначими. „Над 50% от първокласниците тази година са от бедни семейства, а близо 13 хиляди ученици все още не са записани в училище”, цитира Михаил Миков. Той изтъкна, че БСП не приема политиката на кабинета, която влошава отношенията ни с Русия и излага българите пред Европа.

Ние сме заедно тук – социалисти, социалдемократи и комунисти, защото смятаме, че властта трябва да се грижи за хората”, акцентира лидерът на БСП и благодари на кандидатите за кметове, представени от Георги Гергов за отговорността да водят тази битка. Миков ги предупреди, че борбата ще е тежка и те няма да бъдат пощадени. В сложната ситуация той призова кандидатите да бъдат всеки ден близо до хората и техните проблеми, за да ги защитят и да им предложат решения. „Бъдете силни и не обещавайте невъзможни нещата, хората не забравят лъжите”, посъветва бъдещите кметове Михаил Миков. По думите му, когато държавата е абдикирала, социалистите имат задачата да намерят ресурса и „в нито една община у нас да не остане дете, на което родителите нямат пари да му купят дрехи, обувки и книжки”. В заключение той изрази вяра и убеденост, че с успеха на кандидатите в Пловдив и общините в областта ще имат по-добро бъдеще. „Да бъдем силни, настоятелни и солидарни – това ще ни даде и победата!” – завърши председателят на НС на БСП Михаил Миков, а шестте хиляди души на Копривките го аплодираха.

          Георги Гергов и Михаил Миков връчиха членски карти на новоприети социалисти и положиха цветя на паметника на загиналите в местността партизани от бригада „Георги Димитров”. Официални гости на събора бяха народните представители Атанас Мерджанов, Манол Генов, Димитър Дъбов и Георги Търновалийски, председатели на общински съвети, кметове и общински съветници от БСП.

 

Георги Гергов: Само БСП има Бузлуджа, Копривките, история и бъдещe

 

          Партизанката от отряд „Васил Коларов” Комня Сотирова обяви началото на тържествата по повод 71 години от победата на Девети септември. Водачът на участниците в похода по стъпките на „Антонивановци” Тодор Стоилов  рапортува на градския и областен лидер Георги Гергов за успешно изпълнената задача. Председателят на ГС и ОблС на БСП  прие рапорта и с първите си думи към многохилядното множество подчерта, че традицията и паметта на социалистите към миналото са доказателство, че партията ще пребъде. „Имат ли другите Бузлуджа, имат ли Копривките, имат ли нашата история?” – попита кандидатът за кмет на Пловдив Георги Гергов и отговори: Нямат! Затова се опитват 25 години да ни мачкат.” Той беше категоричен, че отношението на управляващите към хората е отвратително, а случващото е нетърпимо. „Така не може повече, положението е ненормално, затова се кандидатирам за кмет!”, обясни. По думите му днес каузата на БСП е България и българите!”, заяви социалистът, а хилядите на поляната му отговориха с „Победа!”. Той приветства председателя на БСП Михаил Миков и го увери, че организациите в Пловдив и областта работят за достойно представяне на местните избори.

Георги Гергов представи  кандидати за кметове и заяви, че те са неговият екип и разчита на тях в тежката изборна битка: Емил Караиванов –Асеновград,  Радньо Манолов – Брезово;  районните кандидат-кметове за Пловдив -гард: Калин Милчев – р. Централен, Йордан Василев – р. Източен, Петър Курдов – р. Северен, Милена Колева – р. Западен, Красимир Трифонов - р. Южен, Добромира Тошева – р.Тракия; за Карлово - Пламен Славов. Кръстьо Кодошев – Калояново, Веселин Лятев - Куклен,  Николай Копринков - Марица, Георги Злачев - Перущица,   Николай Митков – Първомай, за Родопи - Павел Михайлов, Венера Башова - Стамболийски,  Пенчо Дерузов – Съединение, за Хисаря - Димитър Кацарски. „В Пловдив сме „Един отбор - една мечта! Заедно за справедливост!” – каза лидерът на БСП – Пловдив. „С тези хора тръгваме за победа! Напред и нагоре!” – завърши Георги Гергов, а многохилядното множество му отговори с мощно „БСП! Победа!”.

Днес се събираме тук отново заедно, да кажем на висок глас, че помним героите, скърбим за пролятата кръв и все още ни болят раните, нанесени от кафявата чума на 20 век – фашизма”, каза инж. Калин Милчев, кандидат за кмет на район Централен от БСП. Петър Курдов, който ще се бори за район Северен, заяви: „Тръгваме заедно и за победа, защото с общи усилия можем да направим града и районите по-добро място за живеене”. За кандидата от район Южен Красимир Трифонов жертвоготовността, отдадеността и борбата на предците  в името на човешкото и истинското остават светъл пример и стимул в стремежа за достойно бъдеще. Според Йордан Василев, кандидат-кмет за район Източен, енергията, с която се зарежда от този ден, е голяма и му дава сили да отстоява каузата за справедлив живот. „Чувството да усещам духа на загиналите за страната ни, да съм сред повече от 5000 човека, имащи същите цели като мен, ми дава увереност, че съм взела най-правилното решение – да бъда кандидат за кмет на район Западен”, каза Милена Колева. Добромира Тошева, кандидатът на БСП за Тракия заяви, че се прекланя пред подвига на тези, които са дали живота си в името на свободата, равенството и социалната справедливост и че тези идеали трябва да се отстояват с отговорност и достойнство.

Бъчварова: Трябват промени в закона за прилагането на най-високи санкции срещу каналджийството

http://pik.bg/бъчварова-трябват-промени-в-закона-за-прилагането-на-най-високи-санкции-срещу-каналджийств-news394269.html

Бъчварова: Трябват промени в закона за прилагането на най-високи санкции срещу каналджийството

Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи. Това заяви днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на работно посещение до ГПУ и ГКПП Малко Търново.

Тя подчерта, че основна задача в работата на МВР, наред с доброто управление на границата и опазването на националната сигурност, е борбата с каналджийството. Това включва стриктното и бързо регистриране на мигрантите и търсещите убежище, за да не попадат в мрежите на трафикантите, които поставят в риск живота на тези хора - често пъти жени, деца.

В рамките на посещението вътрешният министър се запозна с резултатите от настоящите специализирани операции, които се провеждат от граничните служители и провери на място напредъка по изграждането на възпрепятстващото съоръжение в района на отговорност, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Министър Бъчварова подчерта, че приоритет за България е да поддържа високата степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск, както и за предоставяне на необходимата организация, условия и грижи за потърсилите убежище у нас.

По време на посещението, вътрешният министър проведе работни среща с началника на ГПУ Малко Търново комисар Кирил Кидеров и заместник-директора на ГД "Гранична полиция" Стоян Иванов.

Над 60 000 бежанци за два месеца и половина в Македония (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963599

От 19 юни до днес в съседна Република Македония 60 421 чужди граждани са подали искане за получаване на документ за бежанец.
Само през изминалото денонощие техният брой е 1462 души, съобщават от македонското вътрешно министерство, цитирани от БГНЕС.
Най-много бежанци има от Сирия - 49 182, следват от Афганистан - 3411, Ирак - 2751, Пакистан - 1741,
От 19 юни до днес в съседна Република Македония 60 421 чужди граждани са подали искане за получаване на документ за бежанец. Само през изминалото денонощие техният брой е 1462 души, съобщават от македонското вътрешно министерство, цитирани от БГНЕС. Най-много бежанци има от Сирия - 49 182, следват от Афганистан - 3411, Ирак - 2751, Пакистан - 1741,

Плюсовете и минусите на електронното гласуване

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/kbz0--0B_i0/

Електронното гласуване е тема, която набира все по-голяма популярност  с наближаването на местния вот и референдума за е-гласуването през октомври.

Като практика по света електронното гласуване може да се раздели на два типа. Единият се характеризира с това, че подаването на гласа е в контролирана среда, т.е. бива наблюдавано от държавни органи или други институции (например ако в избирателните секции се поставят електронни машини за подаване на глас). Другият предполага гласуването да не е надзиравано от определени институции (т.е. не е в контролирана среда) и да се случва на място, удобно за гласоподавателя – например гласуване от личен компютър или мобилно устройство чрез интернет. Именно с втория тип електронно гласуване е свързан и последният оцелял въпрос от наближаващия референдум – „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?“ Ето защо е добре да се обсъдят възможните ползи и недостатъци от евентуалното въвеждане на такъв тип гласуване.

В световен мащаб опитът с дистанционното електронно гласуване нещата е богат и разнообразен.

В много страни под някаква форма се е експериментирало с дистанционното гласуване чрез интернет. Сред пионерите, трайно въвели електронното гласуване, е Естония, която през 2005г. беше първата държава със законово обвързващо интернет гласуване за местните си избори. Други такива държави са Канада, Швейцария и Франция. Индия пък е страната с най-мащабно използване на електронното гласуване в контролирана среда, като през 2014г. въвежда и дистанционното интернет гласуване в щата Гуджарат.

В Естония интернет гласуването се осъществява по следния начин: за гласуване е необходимо свалянето на специално приложение, както и последваща идентификация на гласоподавателя. Тя може да се случи по три начина: чрез електронен подпис, чрез лична карта (която съдържа и криптографска информация) или с мобилен телефон, на които се получава специален ПИН код. За да се запази анонимността на вота компютърното приложение криптира гласа (все едно бюлетината се пуска в плика, които гласоподавателите получават при традиционното гласуване). За изпращане на гласа се изисква повторна идентификация като по този начин се добавят данните на лицето към онлайн бюлетината. В последствие системата отчита, че даденото лице е упражнило правото си на избор, но отваря „бюлетината“ му само когато тя вече не е обвързана с личната му информация. Важното тук е, че гласоподавателят има право да промени гласа си или онлайн, или по традиционния начин. Това се прави с цел да се подсигури  упражняването на личен избор. За да се избегне двойно гласуване избирателите имат на разположение 7 дни да гласуват. Те са насрочени между 10-тия и 4-тия ден преди официалната дата за изборите, като във времето до официалното обявяване на резултатите данните от гласоподавателите се сравняват многократно.

Канадците също имат сравнително голям опит в дистанционното интернет гласуване. Макар и да не е въведено централизирано, то множество избори за местно самоуправление са се провели по този начин в Онтарио и Нова Скотия. Системата е проста- избирателите получават по пощата пликове, съдържащи специални ПИН кодове. Чрез въвеждането им в комбинация с рождената дата гласоподавателят влиза в системата и подава „електронната бюлетина“.

Френската традиция в електронното гласуване в неконтролирана среда се простира от 2012г., когато се отбеляза един от най-големите успехи на  онлайн гласуването въобще. За първи път на парламентарните избори същата година е позволено на френски емигранти в други страни да гласуват от персоналния си компютър чрез интернет, вместо да пращат гласа си по пощата или да пътуват до най-близката секция. Това се оказва огромен успех. Над 55% от емигрантите се възползват от тази възможност, като с помощта на техните гласове се избират директно 11 членове на националния парламент – най-големият успех на е-демокрацията до момента.

От тези примери ясно се вижда какво прави онлайн гласуването толкова интригуваща алтернатива на традиционния метод. Може би едно от най-големите предимства на  гласуването от персонален компютър чрез интернет е, че тази форма гарантира много по-лесен достъп до участие в избора на управляващи. Тази възможност я прави може би най-демократичният начин за избор – хора,живеещи в чужбина, или пък такива с увреждания ще имат много по-голям шанс мнението им да бъде чуто, което ще увеличи представителността на вота.

Според данни изискани от МВнР по Закона за достъп до обществена информация от EuroChicago към 2011г. около 2 млн. българи са зад граница, а на последните избори общо около 130 хил. бяха тези, упражнили правото си на глас при все, че това е рекордно висок резултат в сравнение с предходните избори. Като цяло избирателната активност през октомври 2014г. беше малко под 50%, което е най-ниското ниво от 1989г. насам.  Улесняването на процедурата чрез връзка с глобалната мрежа се очаква да насърчи повече хора да гласуват. Сред причините на част от негласуващите българи са липсата на време и финансови средства за път до дадената секция или просто липса на желание (много от българите не живеят там, където са регистрирани по постоянен адрес). И двете пречки биха били елиминирани с възможност за интернет гласуване, което удовлетворява принципа на равенството в демократичната доктрина (равни права за участие в избора на държавно управление).

Рекордът от миналата година при изборната активност на българите зад граница бе постигнат заради увеличения брой секции в чужбина- от 227 през 2013г. до 427 през 2014г. Това неминуемо води със себе си разходи. Според план-сметката за разходите по подготовката и произвеждането на предсрочните избори за народни представители през 2014 г., изборите са стрували около 26 млн. лева., като отпечатването на хартиени бюлетини е възлизало на 1,6 млн. лева, а разходите за възнаграждения на членовете на районните и на секционните избирателни комисии – 9,6 млн. лева. Поне част от тези разходи биха били спестени при въвеждането на система за онлайн гласуване. За сметка на тях, Първоначалната инвестиция в разработването и поддържането на система за отчитане на вота би била значителна, но с времето ще се изплати заради по-ниските разходи за бюлетини и избирателни секции. Далеч не е задължително да се създава продукт от нулата. Наемането на вече утвърдена фирма с готов софтуер и ноу-хау би бил по-евтиният вариант.

Още един аргумент в полза на електронното гласуване е повишената прозрачност в изборния процес. На теория при преброяване на гласовете ще се намали възможността за грешка и измама, броят на невалидните гласове ще бъде намален, а резултатите ще могат да излязат по-бързо, което от своя страна ще улесни обработката и анализа на получените данни. По-важното обаче е, че избирателите ще могат да променят гласа си в хода на изборния процес, което би намалило контролирания вот – например корпоративен такъв. Хората, които доброволно продават гласа си, няма как да бъдат спрени, но това е така и при настоящата форма на гласуване.

Въпреки всеобщия оптимизъм все пак има няколко фактора, които будят тревога.

Невинаги изборите по интернет се оказват по-евтини. През март 2011 в щата Нов Южен Уелс, Австралия, 46 864 гласуват чрез система за онлайн гласуване. Цената за разработване и включване в употреба надхвърля 3,5 милиона AUD, което се равнява на 74 AUD на пуснат глас. За сравнение средните разходи на гласоподавател, избрал традиционния начин на гласуване, е 8 AUD.Трябва все пак да се вземе под внимание, че с времето разходите биха намалели заради по-евтината поддръжка и потенциално растящия брой на онлайн гласоподаватели. Все пак всичко зависи от избора на система и конкретните оферти на потенциалните изпълнители. В определени случаи не се оправдава и най-силният аргумент на защитниците на интернет гласуването, а именно този за повишената изборна активност. На изборите в Хонолулу през 2009г., когато за първи път е разрешено дистанционното гласуване по интернет, броят на гласувалите в сравнение с предходните избори пада с 83%. Дали в България е възможен подобен резултат?

Един от поводите за притеснение е, че нивото на компютърна грамотност на  българите далеч не е сравнимо с това в останали държави от ЕС. В изследване от 2012г. на хората на възраст 16-74 г. Евростат класира България на предпоследно място преди Румъния. 45% от българите не са ползвали компютър през живота си, а 41% твърдят, че уменията им се простират до местене или копиране на папка. Заради всичко това противниците на гласуването по интернет са на мнение, че освен увеличение на емигрантския вот, то не би допринесло за съществено по-висока избирателна активност.

Също така много хора забравят, че липсата на лицензиран софтуер и качествени програми за откриване и изтриване на злонамерени програми може да изложи на опасност анонимността и истинността на вота. Според данни на БиЕсЕй (Софтуерният алианс BSA) нивото на нелицензиран софтуер, инсталиран върху преносими компютри в България през 2013г., е 63%. Това означава, че потенциално за почти 2/3 от гласоподавателите тайната на вота им може да бъде разкрита, а е възможно дори да бъдат откраднати и личните им данни при въвеждането им в „онлайн бюлетината“. Възможно е и част от гласоподавателите, използващи нелицензиран софтуер, умишлено да се откажат да използват възможността за интернет гласуване от страх да не би гласът им да издаде факта, че са с нелицензиран софтуер и да доведе до проверка и глоба.

Тук е мястото да се спомене, че всичко, написано по-горе, би било градивно и смислено информационно четиво, подготвящо за предстоящия референдум, само ако въпросът бъде интерпретиран в смисъла на електронно гласуване в неконтролирана среда. Проблемът е, че въпросът, така зададен, може да се тълкува двояко. Дистанционното интернет гласуване може да има и друга форма на проява, което по-скоро го причислява към типа електронно гласуване в контролирана среда. То се изразява в това, че в традиционните избирателни секции се поставя компютър или друго устройство свързано с интернет. За да бъде зачетен вотът им, гласоподавателите са задължени да отидат до районната си секция и да упражнят правото си на глас на съответните устройства. С оглед на вече изложените данни за компютърна грамотност на българите е разумно да се отбележи, че много от хората биха имали нужда от помощ да извършат избора си, което определено води до опасения, че тайната на вота може да бъде разкрита или по-лошо- изборът им да бъде компрометиран (за сметка на това интернет гласуването в неконтролирана среда не изключва традиционните бюлетини).

За да не се опорочат резултатите решение би било да се въведе система, подобна на тази, представена в Парламента през 2013г., която регистрира вота и електронно, и чрез хартиени бюлетини. На практика това е система за машинно гласуване (която вече беше експериментално приложена в 300 секции на последните избори). Всичко това е добре да се има предвид, защото основният аргумент на противниците на интернет гласуването в неконтролирана среда е, че с въвеждането на такъв тип упражняване на правото на глас, ще се повиши и риска от организиран вот. Този аргумент обаче не издържа на възможността на избирателя да промени гласа си във всеки един момент от определения за гласуване период. И все пак проблемът със сигурността е налице, както вече беше описано по-горе. Финландия опитва да реши този проблем чрез въвеждането на интернет гласуване в контролирана среда, но се проваля. Заради проблеми със системата, водещи до загубата на множество гласове, финландският върховен административен съд анулира резултатите от местните избори през 2008г. и назначава провеждането на традиционен вот.

В интерес на истината в България вече бе изготвен проектозакон през 2004г., в който се говори за интернет гласуване в неконтролирана среда. Това донякъде ограничава възможностите за тълкуване, но все пак е хубаво да се има предвид, че съществува опасност от разнопосочно тълкуване на въпроса.

В крайна сметка трябва да се види каква е възможността референдумът да се окаже успешен. Според ЗПУГДВМС „предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.“ Това, приведено към настоящата ситуация, значи, че в референдума трябва да участват най-малко 3,5 млн. души, като повече от 1,75 млн. гласоподаватели трябва да са гласували с „да“ (данни от ЦИК). Предвид не особено забележимата кампания за популяризиране и разясняване на темата на конкретния референдум събирането на такава подкрепа изглежда в сферата на имагинерното.

Големият плюс в полза на участието в референдума е фактът, че се провежда заедно с местните избори и може да разчита на активността за изборите – която, разбира се, може да се бъде по-голяма или по-малка от тази на последните парламентарни избори, а и няма изискване гласуващите на местния вот да дават гласа си и в референдума. Какъвто и да е изходът от предстоящото гласуване е добре, че на темата се обръща все повече внимание, защото въвеждането на интернет гласуването би била решителна крачка към подобряване на представителността. По този начин ще се насърчи по-голяма гражданска активност, а тя от своя страна се е доказала като двигател на икономическа и социална промяна, жизнено необходима на страната ни.

Автор: Георги Васев, И.П.И

Изт.: Econ.bg

Човек потребява, за да живее, или живее, за да може да потребява?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962045

Тази книга е важен принос към развитието на социалната теория днес. Написана е не само с най-висока професионална вещина, а и с поемане на социален ангажимент от страна на автора. Начинът на мислене, както и проблемът, който поставя, са от интерес за специалисти по социология, философия, политически науки, културология, право,
Тази книга е важен принос към развитието на социалната теория днес. Написана е не само с най-висока професионална вещина, а и с поемане на социален ангажимент от страна на автора. Начинът на мислене, както и проблемът, който поставя, са от интерес за специалисти по социология, философия, политически науки, културология, право,

Шоколад зрее в бъчви

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963591

Според Симоне Сабаини шоколадът има невероятен потенциал за развитие на вкуса и е задължително да се експериментира. Знае го със сигурност, защото в Италия вече е известен с биошоколада “Сабади”, който произвежда в Сицилия. Но тази слава не му е достатъчна и опитва нови и нови варианти. В крайна сметка нюхът му е на път да го направи
Според Симоне Сабаини шоколадът има невероятен потенциал за развитие на вкуса и е задължително да се експериментира. Знае го със сигурност, защото в Италия вече е известен с биошоколада “Сабади”, който произвежда в Сицилия. Но тази слава не му е достатъчна и опитва нови и нови варианти. В крайна сметка нюхът му е на път да го направи

Шествие срещу смъртността на пътя ще се проведе в 14 града в страната

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/05/2604276_shestvie_sreshtu_smurtnostta_na_putia_shte_se_provede/?ref=rss


Шествия срещу безразсъдното шофиране и високата смъртност при катастрофи в страната ще се проведат едновременно в 14 града днес, съобщава инициативата Safety on the streets ("Сигурност на пътя").

Под надслов "Аз съм бъдещето! Не ме убивай", те са насрочени за 18 ч. и в много от градовете ще преминат край местата на тежки инциденти, отнели живота на деца. 

В България смъртността при пътни инциденти е тройно по-висока в сравнение със Западна Европа, а всеки ден три деца...

Превъплъщения в контейнери

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963600

Когато през 1933 година в Европа е създаден стандартът за транспортни контейнери, едва ли някой си е представял, че след около 80 години ще има идеи за строеж на небостъргачи с тях. И че в различни точки на света ще има напълно годни за живеене къщи. Но явно провокирането на фантазията ражда конкуренция между архитектите,
Когато през 1933 година в Европа е създаден стандартът за транспортни контейнери, едва ли някой си е представял, че след около 80 години ще има идеи за строеж на небостъргачи с тях. И че в различни точки на света ще има напълно годни за живеене къщи. Но явно провокирането на фантазията ражда конкуренция между архитектите,

Миков от Копривките: Да бъдем силни, настоятелни и солидарни - това ще ни донесе победата

http://frognews.bg/news_97247/Mikov-ot-Koprivkite-Da-badem-silni-nastoiatelni-i-solidarni---tova-shte-ni-donese-pobedata/

Над 6000 членове и симпатизанти на левицата посрещнаха председателя на НС на БСП Михаил Миков в местността Копривките край Пловдив на Традиционния деветосептемврийски събор, организиран от градските и областни структури на БСП, БАС и Сдружение „Памет и бъдеще”. „Тук сме да почетем паметта на народните синове и дъщери, загинали в битката за по-добър живот, за повече справедливост и солидарност”, заяви лидерът на левицата.

Бъчварова: Борбата с каналджийството е сред основните задачи в работата на МВР

http://www.cross.bg/buchvarova-ministur-trafikantite-1479739.html

/КРОСС/ Ще настоявам в спешен порядък да бъдат разгледани законодателните промени, които да регламентират възможно най-високи санкции срещу трафикантите, съизмерими със сериозността на деянието каналджийство. Това би намалило значително привлекателността на тази дейност за организираните групи, заяви днес министърът на вътрешните работи по време на работно посещение до ГПУ и ГКПП Малко Търново. Румяна Бъчварова подчерта, че основна задача в работата на МВР, наред с доброто управление на границата и опазването на националната сигурност, е борбата с каналджийството. Това включва стриктното и бързо регистриране на мигрантите и търсещите убежище, за да не попадат в мрежите на трафикантите, които поставят в риск живота на тези хора - често пъти жени, деца.В рамките на посещението вътрешният министър се запозна с резултатите от настоящите специализирани операции, които се провеждат от граничните служители и провери на място напредъка по изграждането на възпрепятстващото съоръжение в района на отговорност.Министър Бъчварова подчерта, че приоритет за България е да поддържа високата степен на готовност за потенциално увеличаване на миграционния натиск, както и за предоствяне на необходимата организация, условия и грижи за потърсилите убежище у нас.По време на посещението, вътрешният министър проведе работни среща с началника на ГПУ Малко Търново комисар Кирил Кидеров и заместник-директора на ГД "Гранична полиция" Стоян Иванов.  

И "Бугати" влиза в играта "Гран туризмо"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/09/05/2603829_i_bugati_vliza_v_igrata_gran_turizmo/?ref=rss


"Бугати" става поредният производител, който направи виртуален автомобил, специално за новото издание на видео играта "Гран Туризмо". Моделът "Vision Gran Turismo" ще бъде показан на автосалона във Франкфурт, който отваря врати на 15 септември.

Виртуалната кола обаче е и нещо много повече, защото намеква как ще изглежда новият супер автомобил на "Бугати", след като планираните 450 бройки, от всички модификации на "Вейрон", бяха продадени. Това стана факт през пролетта на тази...

Русофилите в България се събраха отново на язовир „Копринка”

http://pik.bg/русофилите-в-българия-се-събраха-отново-на-язовир-„копринка”-news394267.html

Русофилите в България се събраха отново на язовир „Копринка”

Русофилите в България се събраха на яз. "Копринка". Това се случва за 12-и пореден път. На събора на русофилите идват хора работили, учили или просто обичащи Русия.

Всичко започна както обикновено с песни и танци. Хората се събраха именно, за да се веселят и да се видят на сладка раздумка. Тази година обаче нещата се промениха - съборът им се превърна в арена на политически сблъсъци. На митинга всяка година присъства Волен Сидеров, но преди си е провеждал митинга в близост до язовира, на негова импровизирана сцена.

Тази година обаче той бе на официалната сцена, редом с други представители на партии. Когато думата взе Красимир Велчев от ГЕРБ, агитката на Атака започна бурно да го освирква и обижда. Самият Сидеров напусна сцената в този момент. Въпреки освиркванията, Велчев продължи речта си, от която нищо не се разбираше. В това време симпатизант на Атака направи опит да свали и запали европейския флаг. След Велчев на сцената се качи Сидеров под бурните аплодисменти на своите привърженици. Тогава всички официални лица напуснаха сцената в знак на протест.

Слънчево по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=300539

През нощта ще бъде предимно ясно, със слаб южен вятър. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух. С преминаването на студен атмосферен фронт, до обяд ще превали на места главно в Северозападна България, а след пладне и в други райони на страната, като вечерта в Източна България ще има условия за гръмотевични бури, има и вероятност за градушки.

Софийската опера триумфира на фестивала в Словения

http://www.cross.bg/vagner-izolda-opera-1479738.html

/КРОСС/ С първата си спирка в Словенската столица, Любляна, в петък вечерта Националната опера на България - Софийската, започна своя двумесечен международен културен поход с най-новата си Вагнерова постановка на „Тристан и Изолда" от Рихард Вагнер. Международният музикален „Любляна фестивал" ангажира най-голямата и най-престижна сцена на конгресно-културния комплекс „Цанкарев дом," специално за първия национален оперен театър на България. В Словения, шедьовърът на Вагнер „Тристан и Изолда" се представи не от гостуващата германска оперна трупа, а от Софийската опера, която в последните години, всяко лято, привлича стотици чужденци да чуят Вагнер в България, само с български гласове, и видят само български артисти в получилите отдавна световна признателност Вагнерови постановки на режисьора Пламен Карталов. За своя спектакъл „Тристан и Изолда" той е избрал и отличен екип от художници - Миодраг Табачки, за декора, Лео Кулаш, костюми, Георги Христов, мултимедия. С двадесет и три минути с бурни и скандирания и аплодисменти за започналия в 18 часа и завършил в 23.39 спектакъл, взискателната международна фестивална публика награди нашите оперни артисти, оркестъра и хора на Софийската опера , и буквално не пускаше българите да си тръгват от сцената. Чуваха се реплики от залата „Невероятно", „Чакаме ви отново!", „Браво!", „Гениално!"

Местан: На първи тур ДПС няма да се коалира с никого

http://pik.bg/местан-на-първи-тур-дпс-няма-да-се-коалира-с-никого-news394265.html

Местан: На първи тур ДПС няма да се коалира с никого

На първи тур на местните избори ДПС няма да се коалира с никого, а ще издигнем наши кандидати в огромна част от общините в страната. Това се отнася и за Шуменска област, включително и за областния център. Това заяви днес лидерът на ДПС Лютви Местан в каолиновското село Браничево, където присъства на официалното откриване на нов стадион.

По думите на Местан за втори тур на вота няма да има генерално решение на централния съвет на ДПС за коалиране с дадена партия, а там, където се налага ще се подкрепят други кандидати по два критерия - според очакванията на избирателите и решението на местните структури на Движението.

"Ще подкрепим тези кандидати, които най-адекватно биха управлявали съответната община", коментира лидерът на ДПС.

Местан допълни, че целта им на местните избори е да бъдат разширени позициите на ДПС в местното самоуправление. Според него местният вот ще удостовери една променена политическа картина и ще покаже с какъв кредит на доверие разполагат управляващите. Лидерът на Движението коментира, че това може да наложи промени в настоящото управление като евентуална раздяла с някой от партньорите в управляващата коалиция.

Според Лютви Местан настоящата формула на властта не може да генерира стабилност, защото дори лидерите на четирите партии да полагат усилия, те нямат идейна спойка.

"Реформите не се случват точно заради липсата на тази идейна спойка", каза още Местан.

Земетресение от 5,9 разтърси Курилските острови

http://petel.bg/Zemetresenie-ot-5-9-raztarsi-Kurilskite-ostrovi__125652

Земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Курилските острови, съобщи изданието People's Daily,China. За момента данни за жертви и сериозни материални щети няма, пише блиц. Не е обявена и опасност от цунами.

Втори ветеринар в Рила с бруцелоза

http://petel.bg/Vtori-veterinar-v-Rila-s-brutseloza__125651

Втори ветеринарен лекар се е разболял от бруцелоза. Той е от екипите, които изследват животни от стопанствата в Рила, съобщава...

Край на жегите! Връхлитат ни гръмотевични бури и градушки

http://petel.bg/Kray-na-zhegite--Vrahlitat-ni-gramotevichni-buri-i-gradushki__125650

Снимка: Булфото, архив От утре над страната ние започва да нахлува хладен въздух, който ще се движи от студен атмосферен фронт. До обяд се...

Детският кът в Морската градина ни кани да изпратим ваканцията

http://petel.bg/Detskiyat-kat-v-Morskata-gradina-ni-kani-da-izpratim-vakantsiyata__125649

Снимка: Булфото, архив Да изпратим лятната ваканция забавно ни канят от детския кът в Морската градина на Варна.  Оттам са приготвили...

Италианският президент: Заблуда е, че премахването на Шенген ще гарантира сигурност

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963573

Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио.
Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.
Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио. Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.

Италианският президент Матарела: Заблуда е, че премахването на Шенген ще гарантира сигурност

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963587

Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио.
Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.
Заблуда е да се смята, че премахването на Шенгенските правила ще ни гарантира сигурност, предупреди президентът на Италия Серджо Матарела в обръщение към Международния икономически форум в Чернобио. Той се обърна към участниците във форума в пряка телевизионна връзка, а текстът на неговото слово бе разпространен днес от президентската пресслужба.

СКАНДАЛ! Как натиснаха пернишки разузнавач, заради показанията му по дело на Сиси и Милчо Чироса! Има ли натиск и задкулисна игра между прокуратура и полиция? - ДОКУМЕНТИ!

http://www.zapernik.com/pernik/skandal-kak-natisnaha-pernishki-razuznavach-zaradi-pokazaniyata-mu-po-delo_39818/

Разузнавачът от Перник Кирил Стоев е бил натиснат да напусне Главна Дирекция "Национална Полиция", защото не съгласувал свидетелските си показания с прокуратурата по дело на Милчо Чироса и убиеца Сиси, става ясно от жалба на разузвавача, адресирана до Министъра на вътрешните работи.

Разузнавачът Кирил Стоев съобщава, че е бил привикан от Христо Терзийски - директор на Главна Дирекция "Национална полиция" на 29 май 2015г. по повод показанията, които е дал в съда по...

Продължава

Гръцка легенда за Бербатов: Може да вкара гол дори с нос и ухо

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963556


"Той е футболист, който може да вкара гол с всяка част от тялото си, дори с нос и ухо. В ПАОК трябва да знаят с кого си имат работа и да се научат да играят според него. Ако това стане и се получи връзката между Бербатов и останалите, ПАОК ще има страхотно нападение". Tова мнение за Димитър Бербатов изрази гръцката футболна легенда Никос

Гръцка легенда: Бербатов може да вкара гол дори с нос и ухо

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963577

"Той е футболист, който може да вкара гол с всяка част от тялото си, дори с нос и ухо. В ПАОК трябва да знаят с кого си имат работа и да се научат да играят според него. Ако това стане и се получи връзката между Бербатов и останалите, ПАОК ще има страхотно нападение".
Tова мнение за Димитър Бербатов изрази гръцката футболна легенда Никос
"Той е футболист, който може да вкара гол с всяка част от тялото си, дори с нос и ухо. В ПАОК трябва да знаят с кого си имат работа и да се научат да играят според него. Ако това стане и се получи връзката между Бербатов и останалите, ПАОК ще има страхотно нападение". Tова мнение за Димитър Бербатов изрази гръцката футболна легенда Никос

Освиркаха гербер на събора на русофилите

http://www.cross.bg/volen-gerb-rysofilite-1479737.html

София /КРОСС/ Депутатът от ГЕРБ Красимир Велчев си навлече гнева на народа. Привърженици на „Атака" освиркаха народния представител, който беше сред официалните гости на националния събор на русофилите край язовир „Копринка", предаде репортер на ИА КРОСС. На проявата бяха поканени ръководителите на всички парламентарно представени партии. Специален гост на мероприятието пък беше лидерът на "Атака" Волен Сидеров.Когато зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ започна да говори пред събралото се множество, хората започнаха да го прекъсват с подсвирквания и бурни възгласи. Лидерът на националистите Волен Сидеров пък напусна сцената.

Седмицата завършва с гръмотевици

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/s8lB34EXlF8/

През нощта ще бъде предимно ясно, с временни увеличения на облачността над Северозападна България, където е възможно и краткотрайно да превали. Още в сутрешните часове вятърът ще започне да се ориентира от запад-северозапад, през деня ще бъде умерен, в Дунавската равнина и силен. С него ще нахлува хладен въздух. С преминаването на студен атмосферен фронт, до обяд ще превали на места главно в Северозападна България, а след пладне и в други райони на страната, като вечерта в Източна България ще има условия за гръмотевични бури, има и вероятност за градушки. Максималните температури ще са в широки граници: от 25°-26° в северозападните, до 36°-38° в югоизточните райони, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Над Черноморието през по-голямата част от деня ще преобладава слънчево време. Първоначално вятърът ще е слаб от юг, но около и след пладне ще се ориентира от северозапад и ще се усили. По-късно след обяд облачността ще се увеличи и на места вечерта ще превали и прегърми. През деня ще е горещо с максимални температури 32°-35°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Температурата в Русе достигна 35,8 на сянка

http://pik.bg/температурата-в-русе-достигна-358-на-сянка-news394259.html

Температурата в Русе достигна 35,8 на сянка

Температурата в Русе към 15 часа днес достигна 35,8 градуса на сянка, съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Най-горещо на този ден е било през 2009 година, когато са отчетени 37,8 градуса.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че заради високите температури временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по републиканските пътища на Област Русе.

Приятели на Русия от цяла България се събраха край язовир "Копринка"

http://www.cross.bg/rysiya-bulgariya-rysofili-1479736.html

Казанлък /КРОСС/ Приятели на Русия от всички краища на България се събраха край язовир "Копринка" на XII-ия Национален събор на приятелите на Русия, организиран от Община Казанлък и Национално движение „Русофили" и Координационен съвет България-Русия. Официални гости на събитието бяха съветникът по култура при Посолството на Русия в България Кирил Рынза, полк. Виктор Авдеев, военен аташе при посолството на РФ в България, Сергей Сметюшенко, изпълнителен директор на Руския културно-информационен център, Никита Бондарев, представител на РИСИ-Москва. Родният политически елит бе представен от Красимир Велчев от ГЕРБ, Петър Кънев от БСП лява България, лидер на „Атака" Волен Сидеров, председателя на градския съвет на БСП-София Калоян Паргов. Проф. Ангел Димов, първи пълномощник на Българския Комсомол, Александър Паунов, председател на Комунистическата партия на България, Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз, социологът проф. Михаил Мирчев, ген. Стоян Топалов, Крум Лазаров, Станка Шопова, Светлана Шаренкова и Светлана Бейдова също бяха сред официалните гости на събитието. Точно в 13 часа на сцената се качи председателят на „Русофили" Николай Малинов. „Скъпи приятели на Русия от всички краища на страната, всички ние пак сме тук", обърна се към множеството Малинов. „Нека съборът да стане за всеки от нас място за емоционални и полезни срещи със съмишленици и приятели, за приятен отдих

Когато храната прави архитектура

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963557

Помните ли красивите сладки, кексчета и други подобни около Коледа, които имат формата на китни къщички, украсени като за празника? Изяждаме ги с удоволствие, без да се замисляме откъде идва идеята. Може да е плод на въображението на майстора или пък да е копие на реална сграда. Така или иначе в живота се среща и обратният вариант - строеж на
Помните ли красивите сладки, кексчета и други подобни около Коледа, които имат формата на китни къщички, украсени като за празника? Изяждаме ги с удоволствие, без да се замисляме откъде идва идеята. Може да е плод на въображението на майстора или пък да е копие на реална сграда. Така или иначе в живота се среща и обратният вариант - строеж на

В София се открива първата по рода си изложба на снимки чрез QR кодове

http://pik.bg/в-софия-се-открива-първата-по-рода-си-изложба-на-снимки-чрез-qr-кодове-news394258.html

В София се открива първата по рода си изложба на снимки чрез QR кодове

Тази вечер в София предстои да се открие първата по рода си изложба на снимки чрез QR кодове.

Пред БГНЕС един от организаторите на изложбата по проект „Цветовете на София” Ради Кутрев разясни, че изложбата с QR кодове е привлякла интереса на младите хора, което е било и идеята на проекта. „Оказа се, че много малко млади хора са активно включени в културни процеси, а това е изключително важно от гледна точка на творческо израстване, социално приобщаване и редица други фактори. Решихме да създадем нещо, което да привлече младите хора, да направи интересни културните процеси и същевременно да даде форма на изява на младежите, които имат желание да се развиват в сферата на фотографията”, разказа Кутрев.

Именно така на бял свят се е появил и проектът „Цветовете на София”. Първоначално той е започнал с информационен семинар, по време на който са дошли младежи от София, представен им е бил проектът и идеята за изложбата. След това организаторите са създали информационна онлайн платформа, където желаещите са имали възможност да качват своите снимки. Впоследствие са подбрани най-подходящите от тях, в които има по-задълбочено виждане и са разпечатани на QR кодове, които ще участват в изложбата тази вечер. Кутрев сподели, че е останал изумен от таланта на хората, които са пуснали снимки. „Идеята е не толкова професионално, колкото любителски да се отрази виждането на младежите за София.

Оказа се, че те са доста добри и има много интересни попадения, които най-вече са свързани с архитектурата на по-старинната част от града, но се набляга много и на парковете. Има много красиви снимки на паркове и градинки. Всички фотоси са много добри, но най-хубавите сме се постарали да ги покажем в изложбата”, обясни организаторът.

Той разясни, че идеята за проекта се появила от нуждата от нещо интересно, с което да се привлекат младежите. Платформата за качване на снимки остава отворена и към момента, и всеки, който желае може да качва свои авторски фотографии и видеа. По този начин може да съдейства за изграждането на съвременна визия на града, която чужденци, гости и туристи на столицата могат да виждат.

Само до момента в онлайн платформата са качени 50 снимки. Изложбата с QR кодовете ще се открие тази вечер от 18.00 часа в столичен бар с участието на оперната изпълнителка Силвия Методиева и пианистката Мария Русева. QR кодовете се разчитат с мобилен телефон и ще представят съвременната визия на град София през погледа на младите хора. Проектът е насочен към използване на иновативни подходи и техники при представяне на творчески произведения, създадени от младежи. 

Ограничиха движението на камиони в областите Шумен и Монтана

http://pik.bg/ограничиха-движението-на-камиони-в-областите-шумен-и-монтана-news394256.html

Ограничиха движението на камиони в областите Шумен и Монтана

Временно е ограничено движението на тежкотоварни автомобили над 20 тона по републиканските пътища на територията на областите Шумен и Монтана, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Забраната се налага поради покачване на температурата над 35 градуса. По време на забраната тежкотоварните автомобили изчакват извън пътното платно, на подходящи места, без да пречат на останалите участници в движението. Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

Разногласия в ЕС за задължителните мигрантски квоти

http://news.ibox.bg/news/id_197654956

Голяма част от държавите са срещу формулировката задължителни квоти. Затова България не настоява за това. Страната ни настоява за ясен механизъм за разпределение на тежестите, обясни външният ни министър.

Овощарство, градинарство и животноводъство - селскостопанските ни приоритети

http://business.actualno.com/Ovoshtarstvo-gradinarstvo-i-jivotnovodystvo---selskostopanskite-ni-prioriteti-news_493870.html

Министерство на земеделието прави всичко възможно, за да намери реализация на българската продукция в условия на стеснен пазар вследствие на ответната реакция на Русия на европейското ембарго. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на откриване на Празника на ябълката в село Екзарх Йосиф, Русенска област, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Екипът на министерството си е поставил задачата да подпомага приоритетно овощ

СИРИЗА и “Нова демокрация“ с равни шансове за победа в Гърция

http://www.mediapool.bg/siriza-i-nova-demokratsiya-s-ravni-shansove-za-pobeda-v-gartsiya-news238875.html

Последното социологическо проучване показва изравнени резултати на лявата партия СИРИЗА и консервативната “Нова демокрация“ преди предсрочните парламентарни избори в Гърция, насрочени за 20 септември. Това съобщава гръцкия ежедневник "Катимерини", цитиран от БТА. Двете партии събират подкрепата на по 27% от гърците. Това означава, че подкрепата към “Нова демокрация“ е нараснала с около 5 процента през последната седмица, а за СИРИЗА - с около два процентни пункта. Крайнодясната Златна зора е на трето място с 6,5 процента, следвана от Комунистическата партия с 6 процента, центристката Потами с 5,5 процента, социалистическата ПАСОК и Съюз на центристите с 4,5 процента и отцепилата се от СИРИЗА партия Народно единство с 4 процента.  Националистическата партия Независими гърци, която участваше в предишното коалиционно правителство със СИРИЗА, получава едва 1,5 процента. Това би я оставило извън парламента.

Политолог: Кризата в Гърция показа, че в Европейския съюз има проблем със солидарността

http://pik.bg/политолог-кризата-в-гърция-показа-че-в-европейския-съюз-има-проблем-със-солидарността-news394251.html

Политолог: Кризата в Гърция показа, че в Европейския съюз има проблем със солидарността

Трудно е да се каже, каква точно е ролята на Москва в цялата ситуация с гръцката криза, но според мен, държа да подчертая, че не мога да го докажа с някакви реални факти при анализа, но Ципрас там имаше някакъв резервен ход. Това зави доц. Тошко Петров, преподавател по политология, пише агенция "Фокус".

Той допълни, че организацията БРИКС е създала фонд от близо 100 милиарда долара и ако Гърция беше изпаднала от еврозоната, за което няма процедура, Ципрас е бил наясно, че такова решение не е в изгода и за двете страни.

„Той си имаше някакъв резервен вариант да получи подкрепа за да разплати непосредствените плащания. За два месеца има някъде около 7 - 8 милиарда евро, които в момента не изплаща. Може би чрез този спасителен план ще ги осигури, но ако тези средства ги нямаше, с оглед да се предотврати фалитът на страната, може би щеше да ги получи от там, но това е едно предположение. Нямам доказателства за това, но струва ми се, че Ципрас си имаше резервна врата. Това обаче също щеше да бъде вариант с много непредвидими последици. По този начин ЕС щеше да бъде торпилиран, нещо което е крайно неприемливо”, посочи доц. Петров.

Според него, тази криза е показала, че Европейския съюз има проблеми със солидарността и с поведението си.

„В тази криза се показаха и някои елементи, които не са най-добри практики в отношенията между партньори и общностните интереси в един момент, като че ли бяха готови да бъдат жертвани”, добави още доц. Петров. 

Семейство край Кърджали посреща зимата във фургон

http://pik.bg/семейство-край-кърджали-посреща-зимата-във-фургон-news394255.html

Семейство край Кърджали посреща зимата във фургон

Семейство в село Енчец край Кърджали се кани да преживее зимата във фургон, след като свлачище разруши масивната му къща.

Фургонът за 4-членното семейство на Бахри Расим е осигурен от общинската власт в Кърджали, доставен е вчера в селото, което пострада особено силно от свлачищните процеси, тръгнали след обилните валежи през февруари и март т.г., съобщиха от администрацията на кмета Хасан Азис. Новата къща на семейство Расим е пред срутване, други 4 семейства от селото бяха евакуирани, а още в 10 къщи има разрушения и в тях е опасно да се живее.

Хората стягат пострадалите участъци от жилищата, за да могат да изкарат зимата, но няма гаранции, че при нови валежи свлачищата няма да се активизират отново. Общинският съвет със свое решение отпусна еднократни финансови помощи на 4 семейства, след като комисия описа щетите, нанесени на домовете им. Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС досега не е отпуснала финансова помощ на хората, останали без покрив. В края на април т.г. докладът на експертите от Минно-геоложкия университет за свлачищата излезе със заключение, че е необходимо аварийно укрепване, а общината поиска финансиране за това.

Процесите на свличанията на земните пластове в селата Сипей и Енчец бяха определени като изключително опасни. Според анализа на експертите от общо 9 критични точки в района Сипей и Енчец се нуждаят от незабавни мерки, останалите са с локален характер и техническите решения за тях са лесни. В село Сипей разрушените къщи са 6, семействата са настанени в общински жилища, други 20 къщи са със сериозни нарушения в конструкцията.

Там има две свлачищни зони, като едната в западната част на селото е на площ от 20 декара, а другата е в югоизточната, където 14 къщи са под риск от срутване. Общинската управа поиска 9 млн.лева за укрепването на свлачищата, но премиерът Бойко Борисов заяви, че за тези пари е по-добре да се построи един голям жилищен блок в Кърджали за жителите на селото. В доклада на геолозите се препоръчва аварийно частично укрепване, а на по-късен етап и цялостно. Наложителен е дренаж и понижаване на нивото на подпочвените води. Опасните къщи в Енчец са 4, хората са намерили подслон при роднини.

Процесите се развиват в 3 участъка - в района на старото свлачище по пътя за селото, при входа на населеното място и процепът през целия терен на Енчец. Експертите препоръчват спешни допълнителни проучвания и укрепителни дейности за старото свлачище. Освен това са необходими 4 проучвателни сондажа, за да може да се изработи проект за укрепване на свлачището при входа на селото, както и изграждане на укрепителни съоръжения за пукнатината, врязана в цялата територия.

Разрушената подпорна стена на гребната база на Националната федерация по кану каяк на брега на язовир „Кърджали“ трябва да бъде възстановена, но това е ангажимент на спортното министерство. Препоръката в доклада за село Невестино, където семействата от трите пострадали къщи отказаха да ги напуснат, е да се направи корекция на дерето и вертикална планировка. Ситуацията е непроменена, със сигурност ще трябва да се осигуряват фургони на още доста семейства, защото лятото свърши и предстоят студовете, коментира кметът Хасан Азис.

Цачева: Народните занаяти най-истински устояват народните традиции

http://pik.bg/цачева-народните-занаяти-най-истински-устояват-народните-традиции-news394252.html

Цачева: Народните занаяти най-истински устояват народните традиции

По уникален начин, винаги през годините, най-истински устояват народните традиции. С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците в Тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти, който се провежда от 4 до 6 септември 2015 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”, Габрово.

Нашите занаяти, които без значение в кое кътче на страната, са запазени и всеки път са повод за настроение и радост, отбеляза още Цецка Цачева. Председателят на парламента сподели, че е впечатлена от многото млади хора, които продължават традицията, правят я достъпна за следващите поколения и я вплитат модерно в новите видове творчества. Цецка Цачева отправи призив към старите майстори успешно да предадат на младите и творческата искра, за да няма занаяти, за които младите не знаят.

В края на церемонията Цецка Цачева връчи на кмета на град Габрово Таня Христова почетен плакет на Народното събрание. XIII-ият Международен панаир на народните занаяти, посветен на Европейските дни на наследството, се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Негови организатори са Министерство на културата, Община Габрово и Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”, съобщиха от НС.

Програмата на панаира, в който участват 73 български и 30 чужди майстори на народни занаяти от 11 страни, продължава със спектакли, откриване на изложби и демонстрации на открито.

В Австрия пристигнаха 60 автобуса с бежанци

http://www.moreto.net/novini.php?n=300513

Между 50 и 60 автобуса, препълнени с бежанци, преминаха тази нощ през граничния пункт между Унгария и Австрия Никесдорф -Хеджешхал. Австрийската полиция извършва тяхното преброяване на жп гарата в Никесдорф. Според властите там са пристигнали между 2500 и 3000 души.

Миков: Налагане на политическото състезание е първата ни цел на изборите

http://frognews.bg/news_97246/Mikov-Nalagane-na-politicheskoto-sastezanie-e-parvata-ni-tsel-na-izborite/

"БСП има две цели на предстоящите избори – една по-обща - налагане на политическо състезание в местните избори и като втора - увеличаване на гласовете за БСП и БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ". Това заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков.

Проф. Искра Баева: За преселение на народите трудно може да се говори, имало е и по-големи бежански вълни

http://pik.bg/проф-искра-баева-за-преселение-на-народите-трудно-може-да-се-говори-имало-е-и-по-големи-бе-news394247.html

Проф.  Искра Баева: За преселение на народите трудно може да се говори, имало е и по-големи бежански вълни

"За преселение на народите трудно може да се говори, защото броят на тези бежанци не е толкова голям - в съвременната си история Европа е преживяла много по-големи бежански вълни." Това каза запредаването”Събота 150“ на БНР професор Искра Баева, специалист по Съвременна история по повод двете обществени гледни точки, че бежанската криза в Европа е преселение на народите или ситуация, която може да предначертае принципите на Европейския съюз:

"Има огромна разлика  -  предишните бежански вълни или миграционни процеси са се развивали между европейски държави, а сега става дума за неевропейци, които на големи вълни идват в Европа, за да търсят прехрана, спасение, свобода и други ценности", поясни тя.

Професор Баева обясни, че почти всички съвременни държави са плод на преселение на народите на вълни, които са идвали от други континенти, като със заселването си са променяли съществено характера на Европа:

"Тези процеси, на които сме свидетели не са началото, но са един етап от трансформациите, които бавно и постепенно чисто демографски се извършват в Европа", поясни проф. Баева.. 

Според професор Баева, една от основните причини Европа да е така желана дестинация за всички бежанци е успехът на Европейския съюз:

Този успех, който е широко пропагандиран по света, дава шансове за добро бъдеще на хората, които не гледат подробностите и не са запознати с проблемите. 
Не бива да забравяме, че ние имаме проблеми вътре в самата Европа, защото бездомници има не само бежанци. Във всяка от развитите държави има хора, които нямат работа и няма къде да живеят – към тях отношението ни е по-различно, допълни Баева.

Не искам да кажа, че бежанците не трябва да се приемат и не трябва да бъдат хуманно посрещнати – проблем ще бъде отношението на ЕС и на гражданите му към тези бежанци, когато станат европейско население, подчерта още специалистът по Съвременна история.


Кухите политици

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963534

Карнавалите са пиршество за очите, триумф на фантазията или пък на плътта, когато става дума например за този в Рио. И как да е иначе, нали италианците казват, че на карнавал всички шеги са позволени. А сюжети, колкото искаш - от приказни добри и лоши герои до реални личности, обичани и мразени, но в центъра на световното внимание.
Карнавалите са пиршество за очите, триумф на фантазията или пък на плътта, когато става дума например за този в Рио. И как да е иначе, нали италианците казват, че на карнавал всички шеги са позволени. А сюжети, колкото искаш - от приказни добри и лоши герои до реални личности, обичани и мразени, но в центъра на световното внимание.

Цачева на панаир на занаятите в Габрово: Най-истински устояват народните традиции

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963510


"По уникален начин, винаги през годините, най-истински устояват народните традиции". С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците в Тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти, който се провежда от 4 до 6 септември 2015 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”, Габрово.

Шефът на парламента Цецка Цачева на панаир на занаятите в Габрово: Най-истински устояват народните традиции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963518

"По уникален начин, винаги през годините, най-истински устояват народните традиции". С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците в Тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти, който се провежда от 4 до 6 септември 2015 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”, Габрово.
"По уникален начин, винаги през годините, най-истински устояват народните традиции". С тези думи председателят на Народното събрание Цецка Цачева се обърна към участниците в Тринадесетото издание на Международния панаир на народните занаяти, който се провежда от 4 до 6 септември 2015 г. в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър”, Габрово.

Заплахи за бомби затвориха най-големите летища в Индия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963514

Бомбени заплахи спряха полетите в двете най-натоварени международни летища в Индия - Делхи и Бангалур.
„Неизвестни злосторници на няколко пъти се обаждаха късно снощи и днес сутринта, като съобщаваха за заложени на борда на няколко самолета бомби", заяви говорител на индийското министерство на гражданската авиация, цитиран от световните агенции.
Бомбени заплахи спряха полетите в двете най-натоварени международни летища в Индия - Делхи и Бангалур. „Неизвестни злосторници на няколко пъти се обаждаха късно снощи и днес сутринта, като съобщаваха за заложени на борда на няколко самолета бомби", заяви говорител на индийското министерство на гражданската авиация, цитиран от световните агенции.

Труп на тийнейджър изплува след няколко дни в морето край Камчия

http://petel.bg/Trup-na-tiyneydzhar-izpluva-sled-nyakolko-dni-v-moreto-kray-Kamchiya__125648

Илюстрация: Булфото ,архив Трупът на тийнейджър е изплувал в морските води край курорта "Камчия", съобщи "Дарик". Тялото на 17-годишния е...

Украинец спечели първия етап от Обиколката на Черно море. Победителят ясен във Варна утре

http://petel.bg/Ukrainets-specheli-parviya-etap-ot-Obikolkata-na-CHerno-more--Pobeditelyat-yasen-vav-Varna-utre__125647

Снимка: Спортал.бг Украинецът Виталий Бутс спечели първия етап от колоездачната обиколка на Черно море. Състезателят на клуб Колос...

Унгария повече няма да наема автобуси за мигрантите

http://petel.bg/Ungariya-poveche-nyama-da-naema-avtobusi-za-migrantite__125646

Директорът на унгарската полиция Карой Пап заяви, че Унгария повече няма да наема автобуси, за да превозва мигрантите до границата с...

МВнР предупреждава да не се пътува с влак през Унгария

http://www.mediapool.bg/mvnr-preduprezhdava-da-ne-se-patuva-s-vlak-prez-ungariya-news238874.html

Министерството на външните работи предупреди в събота българските граждани да не предприемат международни пътувания с влак през Унгария към Западна Европа, както и към Москва. По сведение на посолството ни в Унгария международните влакове са преустановени за неопределен период. Министерството съветва пътуващите да потърсят повече информация на уебсайта на Унгарската национална железопътна компания и на директните им телефонни линии 06 (40) 49 49 49 и +36 1 444 44 99.

Бомбени заплахи затвориха най-големите летища в Индия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963505

Бомбени заплахи спряха полетите в двете най-натоварени международни летища в Индия - Делхи и Бангалур.
„Неизвестни злосторници на няколко пъти се обаждаха късно снощи и днес сутринта, като съобщаваха за заложени на борда на няколко самолета бомби
Бомбени заплахи спряха полетите в двете най-натоварени международни летища в Индия - Делхи и Бангалур. „Неизвестни злосторници на няколко пъти се обаждаха късно снощи и днес сутринта, като съобщаваха за заложени на борда на няколко самолета бомби", заяви говорител на индийското министерство на гражданската авиация, цитиран от световните агенции.

Пияни младежи се обърнаха с кола в центъра на Казанлък

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/09/05/2604260_piiani_mladeji_se_oburnaha_s_kola_v_centura_na_kazanluk/?ref=rss


Кола с пияни младежи се е обърнала в 1 ч. през нощта в центъра на Казанлък, съобщава БГНЕС. При инцидентът няма пострадали, а шофьорът е избягал.

По информация на агенцията те пътували от близкото градче Крън към Казанлък, за да си купят цигари и се врязали с висока скорост в бордюр. Инцидентът станал в близост до друга група от десетина младежи, които за щастие не са пострадали.

Полицията издирва шофьора на колата, който е избягал. Пред репортер на БГНЕС участник в...

Министър Митов: Тежестта от приема на бежанци трябва да бъде съобразена и с възможностите на държавите

http://pik.bg/министър-митов-тежестта-от-приема-на-бежанци-трябва-да-бъде-съобразена-и-с-възможностите-н-news394245.html

Министър Митов: Тежестта от приема на бежанци трябва да бъде съобразена и с възможностите на държавите

Няма разбирателство към момента между страните от ЕС за задължителни квоти за разпределение на бежанци, съобщи за БНР след неформалната среща на външните министри в Люксембург българският първи дипломат Даниел Митов:

"Тук няма, в момента, консенсус по никакъв начин. Ние трябва да го намерим. Тъй като голяма част от държавите са срещу формулировката задължителни квоти, България не настоява на това. България настоява за ясен механизъм за разпределение на тежестите. Тук  се оформи общо мнение, че всички трябва да поемем тежестта, но тя трябва да бъде съобразена и с това какви възможности имат самите държави. България е държавата в ЕС с най-нисък БВП, така че не може да поема повече от това, което имаме в момента."

Трябва да гледаме със скептицизъм на приемането на България в Шенген през октомври, отбеляза още външният министър:

"Правим всичко възможно и естествено България един ден ще бъде част от Шенгенското пространство. Въпросът е, буквално, на това, дали ще получи "зелена светлина" сега, през октомври, или евентуално другата година, когато, успеем да се споразумеем с нашите партньори."

“Атака“ издига Явор Нотев за кмет на София

http://www.mediapool.bg/ataka-izdiga-yavor-notev-za-kmet-na-sofiya-news238873.html

Депутатът Явор Нотев ще бъде кандидатът на "Атака" за кмет на София. Това съобщи в събота лидерът на партията Волен Сидеров преди "Дарик“.  Явор Нотев е адвокат по наказателно право и депутат от "Атака" в трето поредно Народно събрание. В момента е зам.-председател на парламента и член на правната комисия. Член е на ръководството на "Атака". Нотев е известен като един от умерените членове на националистическата формация. Той е представител на партията в парламентарната комисията по правни въпроси. На изборите Нотев ще се изпрати най-вероятно срещу Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), Вили Лилков (Реформаторския блок), Михаил Мирчев (БСП), Виктор Лилов (ДЕОС), Мария Календерска (ББЦ) и Андрей Георгиев (ДПС). В Пловдив кандидат на “Атака“ ще бъде бившият народен представител Павел Шопов, в във Варна партията застава зад кандидатурата на настоящия общински съветник Костадин Костадинов. Според Сидеров във Варна “Атака“ има сили за балотаж.

Британски реаниматор: Аз открих сачмата с рицин в крака на Георги Марков

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4962004

“Погледнах рентгеновите снимки, които предписах на Георги Марков, по някое време след полунощ. Имаше малка непрозрачност, която, признавам, бях изпуснал първоначално, като съм я мислел за сянка от неизсъхналия филм.”
Това си спомня прочутият лондонски реаниматор д-р Бернард Райли - човекът, видял първи отровната сачма с рицин в крака на Георги
“Погледнах рентгеновите снимки, които предписах на Георги Марков, по някое време след полунощ. Имаше малка непрозрачност, която, признавам, бях изпуснал първоначално, като съм я мислел за сянка от неизсъхналия филм.” Това си спомня прочутият лондонски реаниматор д-р Бернард Райли - човекът, видял първи отровната сачма с рицин в крака на Георги

Гергов: Само БСП има Бузлуджа, Копривките, история и бъдещe

http://www.cross.bg/obshtina-gergov-plovdiv-1479732.html

Пловдив /КРОСС/ Над 6 000 социалисти и симпатизанти на левицата от Пловдив и областта се събраха за тринадесетото издание на Деветосептемврийски събор в местността Копривките с организатори градските и областните структури на БСП и БАС в Пловдив и Сдружение „Памет и бъдеще". Партизанката от отряд „Васил Коларов" Комня Сотирова обяви началото на тържествата по повод 71 години от победата на Девети септември. Водачът на участниците в похода по стъпките на „Антонивановци" Тодор Стоилов рапортува на градския и областен лидер Георги Гергов за успешно изпълнената задача. Председателят на ГС и ОблС на БСП прие рапорта и с първите си думи към многохилядното множество подчерта, че традицията и паметта на социалистите към миналото са доказателство, че партията ще пребъде. „Имат ли другите Бузлуджа, имат ли Копривките, имат ли нашата история?" - попита кандидатът за кмет на Пловдив Георги Гергов и отговори: Нямат! Затова се опитват 25 години да ни мачкат." Той беше категоричен, че отношението на управляващите към хората е отвратително, а случващото е нетърпимо. „Така не може повече, положението е ненормално, затова се кандидатирам за кмет!" - обясни Гергов мотивите да се включи в предизборната надпревара. „Днес каузата на БСП е България и българите!", заяви социалист №1 под тепетата, а хилядите на поляната му отговориха с „Победа!"

Джулия Терзийска защити титлата си от държавното първенство по тенис за жени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963504

Джулия Терзийска защити титлата си от държавното първенство по тенис за жени на кортовете на Националния тенис център. Състезателката на СК „Дема“ се наложи с 6:3, 6:0 над 17-годишната Петя Аршинкова.
„Щастлива съм от успеха. И двете не започнахме по най-добрия начин, но постепенно навлязох в ритъм и успях да наложа темпото, което аз исках.
Джулия Терзийска защити титлата си от държавното първенство по тенис за жени на кортовете на Националния тенис център. Състезателката на СК „Дема“ се наложи с 6:3, 6:0 над 17-годишната Петя Аршинкова. „Щастлива съм от успеха. И двете не започнахме по най-добрия начин, но постепенно навлязох в ритъм и успях да наложа темпото, което аз исках.

Реформаторите очакват да имат 40 кмета след изборите

http://offnews.bg/news/n_1/n_555378.html

Реформаторският блок има потенциал да спечели 40 кметски места на изборите. Това заяви ръководителят на предизборния щаб на Реформаторския блок и зам.-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски в интервю за "Седмицата" по "Дарик" радио. "Целта на „Движение България на гражданите” е да се позиционира и да има по-добро присъствие в местната власт. Движението все още не се е явявало на местни избори и това е изпитание за нас. Вероятно ще подкрепим около 20 действащи кметове на областни центрове, малки и средни общини и смятам че имаме потенциала като Реформаторски блок да спечелим до 40 кметски места." Сред основните критерии на ДБГ при подбор на кандидатите за кметовете и общинските съвети бил те са разбират колко е важно да усвояват максимално ефективно средствата от европейските фондове. "Все още има проекти, които не са достатъчно смислени и ефективни. Това е втори програмен период, до 2020 г., и последният, в който ще страната ще получава директно европейско финансиране. След това тези средства ще са значително по-малко. Следващите четири години, в които трябва да преобразим градовете и населените места в България, са решителни за просперитета на гражданите", обясни Зеленогорски. Правителството и парламента трябва да си взаимодействат много по-ефективно с местните власти. Трябва да се направи крачката към пълно децентрализиране на местните власти. Кметовете и общинските съветници са тези, които са най-близо до хората, и най-добре познават нуждите и проблемите им, подчерта Зеленогорски. Реформаторите вече имат единни кандидати за София, Варна, Кюстендил, Добрич и Велико Търново, Благоевград и Русе, Плевен и Ямбол. Предстои да бъде взето решение за Бургас. Листите с кандидати за общински съветници на Блока се определят на базата на решения на партийните организации по места. Там, където структурите не могат да постигнат съгласие, ще има арбитражи и въпросът ще се решава от лидерите. За нас е изключително важно че запазихме преференциите на местните избори. Това е истински мажоритарен елемент, който дава шанс на хората да се състезават и най-добрите да успяват, каза Зеленогорски.

Първо във Фрог: Откриха 7 имигранти в млекоцистерна

http://frognews.bg/news_97245/Parvo-vav-Frog-Otkriha-7-imigranti-v-mlekotsisterna/

Седем имигранти са открити преди минути в млекоцистерна, която пътувала по автомагистрала „Люлин” в посока Перник, научи Фрог нюз от източници в МВР.

Тридневен траур в Емирствата след като 45 войници бяха убити в Йемен

http://asia.actualno.com/Tridneven-traur-v-Emirstvata-sled-kato-45-vojnici-bjaha-ubiti-v-Jemen-news_493865.html

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха тридневен траур, след като 45 войници бяха убити в Йемен в най-смъртоносния ден досега за водената от Саудитска Арабия коалиция срещу милициите на хутите и лоялистите на бившия йеменски президент Али Абдула Салех. За последните шест месеца, в които се водят сражения, 4 септември се оказа с най-големи загуби за частите на ОАЕ след като експлозия разтърси военна база в източната провинция Мариб. Милициите на шиитските бойци хути потвърдиха, че са изстрел

Андрей Райчев: Европа получава вносен пролетариат с вносна идеология

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963482

Бежанската вълна е цунами. Тя закрива един друг процес, който тече десетилетия и който е достигнал вече едни необтратими размери – в Италия, Германия и Франция над 11% са вече имигранти, в Скандинавските страни цифрата е 15, а в Швейцария – 29.
Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.
"Ние имаме десетилетия,
Бежанската вълна е цунами. Тя закрива един друг процес, който тече десетилетия и който е достигнал вече едни необтратими размери – в Италия, Германия и Франция над 11% са вече имигранти, в Скандинавските страни цифрата е 15, а в Швейцария – 29. Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев. "Ние имаме десетилетия,

БДЖ пуска вагон-ресторанти от Варна до София

http://www.moreto.net/novini.php?n=300531

Популярните от едно време вагон-ресторанти отново стават част от жп композициите Варна-София, съобщиха за Moreto.net от БДЖ. Вагоните влизат в експлоатация от понеделник, 7 септември. Тези вагони разполагат със салон за консумация, с бар за обслужване на пътниците.

Андрей Райчев: Европа получава вносен пролетариат с вносна идеология

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963470

Бежанската вълна е цунами. Тя закрива един друг процес, който тече десетилетия и който е достигнал вече едни необтратими размери – в Италия, Германия и Франция над 11% са вече имигранти, в Скандинавските страни цифрата е 15, а в Швейцария – 29.
Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.
Бежанската вълна е цунами. Тя закрива един друг процес, който тече десетилетия и който е достигнал вече едни необтратими размери – в Италия, Германия и Франция над 11% са вече имигранти, в Скандинавските страни цифрата е 15, а в Швейцария – 29. Това коментира пред БНР социологът Андрей Райчев. "Ние имаме десетилетия,

Франция обмисля удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

http://www.investor.bg/evropa/334/a/franciia-obmislia-udari-sreshtu-isliamska-dyrjava-v-siriia-201814/

Страната първа се присъедини към международната коалиция, която осъществява въздушни нападения срещу ислямистите в Ирак

Андрей Райчев: Европа получава вносен пролетариат с вносна идеология

http://frognews.bg/news_97244/Andrei-Raichev-Evropa-poluchava-vnosen-proletariat-s-vnosna-ideologiia/

Бежанската вълна е цунами, заяви социологът Андрей Райчев. Тя закрива един друг процес, който тече десетилетия и който е достигнал вече едни необратими размери – в Италия, Германия и Франция над 11% са вече емигранти, в Скандинавските страни цифрата е 15, а в Швейцария – 29, допълни Райчев.

Линейка закъса в новите "зелени" релси на столицата

http://pik.bg/линейка-закъса-в-новите-зелени-релси-на-столицата-news394237.html

Линейка закъса в новите "зелени" релси на столицата

Линейка заседна в новите "зелени" релси на столицата, съобщава Нова телевизия. За инцидента е съобщил очевидец. Той е изпратил видео, на което се вижда как кола на "Спешна помощ" е потънала в тревистата площ, по която се движат трамваите на "Руски паметник".

Линейката е бързала за адрес и затова е решила да мине през тревата. След като не е успяла да продължи пътя си, се е наложило петима таксиметрови шофьори и трима случайни минувачи да помогнат с бутането.



В събота на мястото се виждаха дълбоки следи в резултат на инцидента.

В петък във Facebook се разпространи пък кадър, на който се вижда как шофьор преминава с автомобила си по "зелените" релси.

Гриша Ганчев: Никога не се отказвам, ЦСКА ще го има

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4963475

Бизнесменът Гриша Ганчев говори пред сайта 7dnifutbol за това, което ще се случи в следващите няколко дни с ЦСКА.
За възможното отнемане на точки:
Бизнесменът Гриша Ганчев говори пред сайта 7dnifutbol за това, което ще се случи в следващите няколко дни с ЦСКА. За възможното отнемане на точки: "Доколкото знам, има нещо такова. Пресметнали са, че за 90-те дела, които клубът е загубил, той може да бъде наказан с по 3 точки за всяко. Колкото и да бием, как да наваксаш 270 точки!?

Превърни закуската в изкуство

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963473

Прасчо: Когато се събудиш сутрин, Пух, за какво си мислиш? Пух: Какво има за закуска. Ами ти, Прасчо? Прасчо: Аз пък си казвам: Какво ли интересно ще ми се случи днес. Пух: Че то е същото. Най-успешните хора в света също закусват, а мнозина са любопитни какво слагат в чиниите си. “Бизнес инсайдър” намери някои от отговорите.
Прасчо: Когато се събудиш сутрин, Пух, за какво си мислиш? Пух: Какво има за закуска. Ами ти, Прасчо? Прасчо: Аз пък си казвам: Какво ли интересно ще ми се случи днес. Пух: Че то е същото. Най-успешните хора в света също закусват, а мнозина са любопитни какво слагат в чиниите си. “Бизнес инсайдър” намери някои от отговорите.

Гриша Ганчев: Никога не се отказвам, ако трябва една година ще играем само контроли, но ЦСКА ще го има

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4963478

Бизнесменът Гриша Ганчев говори пред сайта 7dnifutbol за това, което ще се случи в следващите няколко дни с клуба.
За възможното отнемане на точки:
"Доколкото знам, има нещо такова. Пресметнали са, че за 90-те дела, които клубът е загубил, той може да бъде наказан с по 3 точки за всяко. Колкото и да бием, как да наваксаш 270 точки!?
Бизнесменът Гриша Ганчев говори пред сайта 7dnifutbol за това, което ще се случи в следващите няколко дни с клуба. За възможното отнемане на точки: "Доколкото знам, има нещо такова. Пресметнали са, че за 90-те дела, които клубът е загубил, той може да бъде наказан с по 3 точки за всяко. Колкото и да бием, как да наваксаш 270 точки!?

Руски топ банкер: Китайските банки спазват стриктно санкциите срещу Русия

http://petel.bg/Ruski-top-banker--Kitayskite-banki-spazvat-striktno-sanktsiite-sreshhu-Rusiya__125645

Първият заместник-председател на руската ВТБ Василий Титов заяви по време на Източния икономически форум във Владивосток, че китайските...

30 американски кадети ранени при бой с възглавници в академия

http://petel.bg/30-amerikanski-kadeti-raneni-pri-boy-s-vazglavnitsi-v-akademiya__125644

Най-малко 30 американски кадети били ранени по време на бой с възглавници по случай края на летен лагер във военната академия "Уест пойнт",...

От удара в стълба тялото на Лъчезар отхвръкнало на другата седалка в БМВ-то ковчег

http://petel.bg/Ot-udara-v-stalba-tyaloto-na-Lachezar-othvraknalo-na-drugata-sedalka-v-BMV-to-kovcheg__125641

Снимка: Булфото, архив С над 120 км/ч е летял по пътя загиналият Лъчезар от пловдивското село Костиево, който се разби с БМВ-то си в ограда и...

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване