Фотогалерия: Волейболистите представиха екипите за европейското

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623642_fotogaleriia_voleibolistite_predstaviha_ekipite_za/?ref=rss


Волейболистите от националния отбор по волейбол представиха официално екипите, с които ще играят на предстоящото европейско първенство, на което България е съдомакин с Италия.

Успех на "трикольорите" пожелаха лично министърът на спорта Красен Кралев и преизбраният преди дни президент на волейболната федерация инж. Данчо Лазаров. Министър Кралев направи на символичен подарък на всеки състезател от отбора - по едно българско знаме.

Първият мач на българите е в петък срещу...

Териториалните статистически бюра на НСИ намаляват от 24 на шест

http://www.cross.bg/statisticheski-shest-byura-1483395.html

/КРОСС/ От 24 териториалните статистически бюра на Националния статистически институт (НСИ) намаляват на шест - с центрове в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Това реши Министерският съвет, като определи второстепенните разпоредители с бюджет към НСИ и одобри промени в утвърдените разходи за персонал по бюджета на института за 2015 година. С консолидацията на звената в няколко основни региона в страната се цели подобряване на административния капацитет, гъвкавост при разпределение на задачите, оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите.  

ЕС разселва имигрантите от петък

http://frognews.bg/news_99265/ES-razselva-imigrantite-ot-petak/

От петък започва прилагането на схемите за квотно разселване на имигранти в ЕС, съобщи Европейската комисия. Първите разселени ще бъдат еритрейци, пристигнали в Италия.

"Гражданска отговорност" вече ще покрива и щети от катастрофи заради повреда на автомобила

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/07/2623648_grajdanska_otgovornost_veche_shte_pokriva_i_shteti_ot/?ref=rss


С приемане на първо четене на правителствения проект на Кодекс за застраховането, парламентът разшири случаите, при които "Гражданска отговорност" покрива имуществени и неимуществени вреди, съобщи БТА. Така например, вече застрахователите ще дължат и обезщетения при катастрофи, предизвикани от влошаване на здравословното състояние на водача и в пряко следствие от отварянето на врати на моторно превозно средство. Покритие ще има и за вреди, причинени в резултат на повреда на превозното средство,...

Щетите от катастрофи заради повреди и здравословното състояние на водача вече ще се покриват от "Гражданска отговорност"

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/07/2623648_shtetite_ot_katastrofi_zaradi_povredi_i_zdravoslovnoto/?ref=rss


В приемане на първо четене на правителствения проект на Кодекс за застраховането, парламентът разшири случаите, при които "Гражданска отговорност" покрива имуществени и неимуществени вреди, съобщи БТА. Така например, вече застрахователите ще дължат и обезщетения при катастрофи, предизвикани от влошаване на здравословното състояние на водача и в пряко следствие от отварянето на врати на моторно превозно средство. Покритие ще има и за вреди, причинени в резултат на повреда на превозното средство, довела до произшествие.

След промените задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще има покритие както за територията на България, така и за всички страни, част от системата "Зелена карта". Така отпада доплащането за издаването на допълнителния отрязък, когато се пътува в чужбина.

Парламентът гласува петгодишният давностен срок по "Гражданска отговорност" да тече от датата на настъпване на застрахователното събитие, само по отношение на правото на пряк иск на увреденото лице към застрахователя. Депутатите предвидиха още възможност за застраховане на имущество по договорена стойност, като фиксирана парична сума, се изплаща, без да се изследват размерът на реално причинената вреда или реалните разходи за нейното отстраняване.

Предвидено е ново основание за заличаване на регистрацията на застрахователен посредник. Това може да се направи и когато той не плаща, издължава се със закъснение от повече от десет работни дни след предвидените в закона, или плаща само частично.

 

И родителите без брак вече ще взимат помощи

http://www.bnews.bg/article-142335

В правилника се въвеждат и задължителни случаи за проверки от социалните.

ДВОЕН УДАР в Еврошанс направи русенка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030675

Още в самото начало кампанията "ДВОЕН УДАР" донесе голяма печалба в размер на 16 000 лв. в Русе. Късметът идва при счетоводителката Пенка Радкова, която е играла за първи път Еврошанс.
Всичко започва като на шега. „ Зет ми Петко Петков ме покани да се разходим и минахме покрай пункта. Аз никога до сега не съм играла, но реших да пусна талон.
Още в самото начало кампанията "ДВОЕН УДАР" донесе голяма печалба в размер на 16 000 лв. в Русе. Късметът идва при счетоводителката Пенка Радкова, която е играла за първи път Еврошанс. Всичко започва като на шега. „ Зет ми Петко Петков ме покани да се разходим и минахме покрай пункта. Аз никога до сега не съм играла, но реших да пусна талон.

ДВОЕН УДАР в Еврошанс направи русенка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030671

Още в самото начало кампанията
Още в самото начало кампанията "ДВОЕН УДАР" донесе голяма печалба в размер на 16 000 лв. в Русе. Късметът идва при счетоводителката Пенка Радкова, която е играла за първи път Еврошанс. Всичко започва като на шега. „ Зет ми Петко Петков ме покани да се разходим и минахме покрай пункта. Аз никога до сега не съм играла, но реших да пусна талон.

Цветан Василев: Доган ми каза, че е късно

http://offnews.bg/news/n_1/n_569041.html

Откъси от интервю с Цветан Василев излъчи TV7 днес. В четирите клипчета - всяко под 35 секунди - мажоритарният собственик на затворената през лятото на 2014 г. Корпоративна търговска банка казва: "Доган ми каза, че е късно. Не знам какво точно е било късно. Но това означава едно. Че съм бил наклеветен. Твърдо."; "В момента най-сериозният бизнес в държавата България е брокерският бизнес, свързан с активите на КТБ. Има няколко брокерски компании. Брокерска компания "Пеевски", брокерска компания "Сталийски", всеки продава нещо от активите. И всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена."; "Първоначалният кандидат на г-н Пеевски беше г-н Бойко Найденов. След това, разбира се, беше намерено решение компромисно г-н Цацаров да бъде главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега."; "Борисов е феномен. Безусловно. Дали има алтернатива или няма, ... какво да кажа. И Рим на един етап не е имал алтернатива, в един момент се е сгромолясала такава империя. Т.е. пътят към падението е много кратък.". Цялото интервю ще бъде излъчено на две части - в четвъртък и петък.

Виж къде спират водата в столицата на 9 октомври

http://pik.bg/виж-къде-спират-водата-в-столицата-на-9-октомври-news412762.html

Виж къде спират водата в столицата на 9 октомври

„Софийска вода” временно ще прекъсне водоснабдяването в някои части на столицата на 9 октомври, съобщиха от пресцентъра на компанията. На 9 октомври, петък, във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения до бл. 713 жк. „Люлин“ 7, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 22:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: бл. 713, бл. 714, бл. 715, бул. „Джавахарлал Неру“ №19.

При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: между бл. 713 и бл. 714. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 9 октомври, петък, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Неофит Рилски“ Център, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Ангел Кънчев“, ул. „Хан Аспарух“, ул. „6-ти септември“, ул. „Неофит Рилски“, ул. „Петър Парчевич“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Хан Аспарух“ ъгъла с ул. „Ангел Кънчев“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 9 октомври, петък, във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Бигла“ жк. „Лозенец“, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Бигла“ от ул. „Бабуна планина“ до ул. „Златовръх“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Бигла“ ъгъла с ул. „Йосиф Обербауер“. След възстановяване на водоснабдяването е възможно временно повишаване мътността на водата.

На 9 октомври, петък, във връзка с подмяна на сградни водопроводни отклонения на ул. „Явор“ с. Волуяк, се налага спиране на водоподаването от 9:30 до 17:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Синчец“, ул. „Червено знаме“, ул. „Явор“, ул. „Липа“, бул. „Ломско шосе“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Синчец“ ъгъла с ул. „Дружба“.

На 9 октомври, петък, във връзка с изграждане на сградно водопроводно отклонение на ул. „Просвета“ с. Бусманци, се налага спиране на водоподаването от 10:00 до 18:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Беговица“ от ул. „Просвета“ до ул. „Татарски път“, по ул. „Просвета“ от ул. „Беговица“ до ул. „Крива ливада“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Беговица“ ъгъла с ул. „Просвета“.

На 9 октомври, петък, във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Макгахан“ жк. „Хаджи Димитър“, се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: по ул. „Макгахан“ от ул. „Панайот Хитов“ до бул. „Владимир Вазов“. При продължителност на строително-ремонтните дейности над 12 часа „Софийска вода” ще осигури алтернативно водоснабдяване с водоноска на адрес: ул. „Макгахан“ ъгъла с ул. „Панайот Хитов“.

Русия започна и военноморска офанзива в Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030651

Четири руски военни кораба са нанесли удари срещу цели на
Четири руски военни кораба са нанесли удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха от Москвa, съобщават АФП и БГНЕС. Очаквайте

Ученичка, загубила сестра си и баща си, изпи коктейл лекарства с уиски

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030650

18-годишно момиче от Симитли е в критично състояние след коктейл от лекарства и уиски. Натровената девойка е приета за интензивно лечение в реанимация в благоевградската болница, пише
18-годишно момиче от Симитли е в критично състояние след коктейл от лекарства и уиски. Натровената девойка е приета за интензивно лечение в реанимация в благоевградската болница, пише "Струма". Момичето погълнало две таблетки от медикамента "Неуропан" на билкова основа около обяд. Трагедията във фамилията на момичето е голяма,

Русия започна и военноморска офанзива в Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030661

Четири руски военни кораба са нанесли удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха от Москвa, съобщават АФП и БГНЕС.
Очаквайте
Четири руски военни кораба са нанесли удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, съобщиха от Москвa, съобщават АФП и БГНЕС. Очаквайте

Министерският съвет одобри готвените промени в данъчните закони

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ministerskiiat-syvet-odobri-gotvenite-promeni-v-danychnite-zakoni-203680/

Сред тях са ограничаване на плащанията в брой, облагането на поземлени имоти в строителните граници на населените места и доставките на течни горива

Ученичка, загубила сестра си и баща си, изпи коктейл лекарства с уиски

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030656

18-годишно момиче от Симитли е в критично състояние след коктейл от лекарства и уиски. Натровената девойка е приета за интензивно лечение в реанимация в благоевградската болница, пише "Струма". Момичето погълнало две таблетки от медикамента "Неуропан" на билкова основа около обяд.
Трагедията във фамилията на момичето е голяма,
18-годишно момиче от Симитли е в критично състояние след коктейл от лекарства и уиски. Натровената девойка е приета за интензивно лечение в реанимация в благоевградската болница, пише "Струма". Момичето погълнало две таблетки от медикамента "Неуропан" на билкова основа около обяд. Трагедията във фамилията на момичето е голяма,

Турция призова Русия да зачита границите й

http://www.moreto.net/novini.php?n=303233

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й, предаде Асошиейтед прес.

Цветан Василев в неизлъчено още интервю: Доган ми каза, че е късно

http://crime.actualno.com/Cvetan-Vasilev-v-neizlycheno-oshte-intervu-Dogan-mi-kaza-che-e-kysno-news_499986.html

Доган ми каза, че е късно. Не знам какво точно е било късно. Но това означава едно; че съм бил наклеветен. Твърдо. Това казва бившият шеф на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за ТВ7. Телевизията, финансово свързана с Василев, съобщава, че ще излъчи интервюто с него в два последователни дни в четвъртък и петък, като междувременно излъчи няколко кратки откъса от него. "Борисов е феномен. Безусловно. Дали има алтернатива или няма... какво да

Шефът на ВКС: Решението за увеличение на заплатите на магистратите не бива да се преразглежда

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030613

Лично аз смятам, че решението на ВСС от 17 септември за оптимизиране на заплатите на магистратите не бива да се преразглежда, обяви шефът на ВКС Лозан Панов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия и правосъдния министър Владислав Горанов и Христо Иванов и председателя на ВАС Георги Колев.
Лично аз смятам, че решението на ВСС от 17 септември за оптимизиране на заплатите на магистратите не бива да се преразглежда, обяви шефът на ВКС Лозан Панов след среща с главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия и правосъдния министър Владислав Горанов и Христо Иванов и председателя на ВАС Георги Колев.

Ексклузивна снимка в "Петел": Дърво се стовари върху кола

http://petel.bg/Ekskluzivna-snimka-v-Petel--Darvo-se-stovari-varhu-kola__129720

Парче мазилка е паднало от тераса на 5-я етаж на ул. "Студентска 14, вх. В, днес - 07.10. т.г., около 13:35 ч., съобщиха от варненската полиция за...

ЕС готви да депортира 400 000 мигранти без статут на бежанци

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030624

Стотици хиляди имигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци, ще бъдат депортирани извън Европа в рамките на няколко седмици, пише британският в.
Стотици хиляди имигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци, ще бъдат депортирани извън Европа в рамките на няколко седмици, пише британският в. "Таймс", цитиран от БГНЕС. "Очаква се близо 400 000 души, които са дошли в ЕС през първите шест месеца на годината да не получат статут на бежанци,

Трима изследователи на ДНК получават Нобеловата награда за химия

http://www.cross.bg/lindal-nagrada-obyaveni-1483394.html

/КРОСС/Нобеловата награда за химия през 2015г. бе присъдена за изследвания и открития за механизмите за "поправка" на ДНК, съобщи BBC. Томас Линдал, Пол Модрич и Азиз Санджар са обявени за победители по време на пресконференцията в Стокхколм, Швеция, която се проведе на 7 октомври сутринта. Тяхната работа разкрива механизмите, използвани от клетките, които поправят ДНК-то - основен процес за живите клетки и важно откритие против рака. Проф. Линдал е швед, но е работил във Великобритания повече от три десетилетия. Наградният фонд от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара ще бъде поделен между победителите. "Това е изненада. Знам, че през последните години съм бил посочван за награждаване, но има стотици други хора. Чувствам се късметлия и съм горд да бъда избран днес." - коментира проф. Линдал. На 6 октомври обявени наградите в категория физика, а ден преди това за медицина. На 8 октомври ще бъде избран носителят на отличието в категория литература, а на 9 октомври - за мир. На 12 октомври, ще станат известни носителите на наградата за икономика. Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел.  

Кабинетът въвежда финансови лимити за дейностите по програмата за саниране

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623633_kabinetut_vuvejda_finansovi_limiti_za_deinostite_po/?ref=rss


Правителството одобри промени в техническите изисквания за изпълнение на дейности и провеждане на обществени поръчки за избор на изпълнители по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради.

С изменението се предвижда да бъдат въведени референтни стойности за отделни дейности, за да се гарантира ефикасното разходване на средствата.

Лимитите ще бъдат публикувани в интернет страницата на Министенството на регионалното развитие и...

Безкрайна мъка: Ученичка, загубила сестра си и баща си, се нагълта с хапчета, бере душа

http://pik.bg/безкрайна-мъка-ученичка-загубила-сестра-си-и-баща-си-се-нагълта-с-хапчета-бере-душа-news412748.html

Безкрайна мъка: Ученичка, загубила сестра си и баща си, се нагълта с хапчета, бере душа

18-годишно момиче от Симитли е в критично състояние след коктейл от лекарства и уиски. Натровената девойка е приета за интензивно лечение в реанимация в благоевградската болница, пише "Струма".

Момичето погълнало лекарства. Трагедията във фамилията на момичето е голяма. Преди две години внезапно починала сестра ѝ, бащата също починал преди години. Девойката е стриктна, добра ученичка, но двойната смърт в семейството се отразила на състоянието ѝ. Вчера тя погълнала лекарство, след което отишла при своя приятелка.

В разговора двете момичета решили да се почерпят с уиски и неусетно изпили по висока доза алкохол - по 200 грама.

Изведнъж момичето се почувствало зле, незабавно приятелката ѝ потърсила лекарска помощ. Първа помощ ѝ е оказана във филиала в Симитли, предвид силната интоксикация на организма и нараняване по устата, което момичето получило при падането си, е транспортирана с линейка до благоевградската болница. Свикан е лекарски екип за консултация, оказана ѝ е реанимационна помощ и е настанена за лечение. Остава под активно наблюдение на анестезиолози в МБАЛ-Благоевград.

20 бона глоба за Завода за хартия и опаковки в Стамболийски заради неприятни миризми

http://pik.bg/20-бона-глоба-за-завода-за-хартия-и-опаковки-в-стамболийски-заради-неприятни-миризми-news412754.html

20 бона глоба за Завода за хартия и опаковки в Стамболийски заради неприятни миризми

РИОСВ-Пловдив глоби с 20 000 лева Заводът за производство на хартия и опаковки в Стамболийски заради неприятни миризми извън територията му. Това съобщи за "Фокус"- Пловдив директорът на РИОСВ Стефан Шилев.

Написан е акт за неизпълнение на условия, залегнали в комплексното разрешително. Наказанието е наложено след последната проверка на инспекцията по сигнали от граждани, каквито има много, каза Шилев. След всеки сигнал инспекторите посещават предприятието и не установяват нищо. При последната проверка се е установило, че наистина има наличие на миризми извън завода. Ще бъде изготвено наказателно постановление за 20 000 лева. "Екологичната отговорност у нас се увеличи до 500 000 лева във връзка с разлива на Лукойл в Бургас", посочи Шилев.

"Според нас това деяние е обществено опасно, а в конкретния случай със завода в Стамболийски има много обществен отзвук", добави той. Затова не им е наложена минимална глоба, а малко по-висока. Проверките на инспекцията ще продължат и ако се установи отново това нарушение ще бъде наложена значително по-висока глоба, каза Стефан Шилев. В завода са направени доста подобрения в последните години, въвеждат се в експлоатация инсталации, които да намалят тези серни съединения, които водят до наличие на неприятни миризми, но досега проблемът не е решен на 100%, добави директорът на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев. 

ЕС готви да депортира 400 000 мигранти без статут на бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030635

Стотици хиляди имигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци, ще бъдат депортирани извън Европа в рамките на няколко седмици, пише британският в. "Таймс", цитиран от БГНЕС.
"Очаква се близо 400 000 души, които са дошли в ЕС през първите шест месеца на годината да не получат статут на бежанци,
Стотици хиляди имигранти, на които им е бил отказан статут на бежанци, ще бъдат депортирани извън Европа в рамките на няколко седмици, пише британският в. "Таймс", цитиран от БГНЕС. "Очаква се близо 400 000 души, които са дошли в ЕС през първите шест месеца на годината да не получат статут на бежанци,

Камерън ще се бори докрай за предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС

http://www.dnevnik.bg/evropa/2015/10/07/2623620_kamerun_shte_se_bori_dokrai_za_predogovariane_na/?ref=rss


"Европейският съюз е твърде голям и деспотичен и Великобритания ще се бори с всички сили, за да предоговори отношенията си с блока", заяви британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от "Ройтерс".

Камерън, чиято Консервативна партия спечели парламентарните избори през май, обеща да преформулира членството на страната в ЕС, преди да проведе национален референдум за оставане на Обединеното кралство в съюза в края на 2017 г.

"Ние не водим безсмислени битки. Ние сме упорити....

Кабинетът предлага ограничаване на плащането в брой до 5000 лв.

http://econ.bg/Новини/Кабинетът-предлага-ограничаване-на-плащането-в-брой-до-5000-лв-_l.a_i.699393_at.1.html

Кабинетът предлага максималният праг за плащания в брой да бъде намален с 10 хил. лв. до размер от 5000 лв. Това предвижда пакетът от промени в...

Териториалните бюра на НСИ се орязват до шест

http://www.mediapool.bg/teritorialnite-byura-na-nsi-se-oryazvat-do-shest-news240145.html

Сегашните 24 териториални бюра на Националния статистически институт (НСИ) се редуцират до шест и вече такива ще има само в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Това реши Министерският съвет, одобрявайки промени в утвърдените разходи за персонал по бюджета на института за 2015 г. С консолидацията на звената в няколко основни региона в страната се цели подобряване на административния капацитет, гъвкавост при разпределение на задачите, оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите, аргументира се преватилството.

Как да "състарим" рамка за картина (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/kak-da-systarim-ramka-za-kartina-video-6043476

Методът за умишлено състаряване разбира се може да бъде приложен и за всякакви други вещи от дърво – столове, етажерки и пр.

Приложението за пътната обстановка вече е достъпно и за IOS устройства

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/07/2623635_prilojenieto_za_putnata_obstanovka_veche_e_dostupno_i/?ref=rss


Разработеното по поръчка на Агенция "Пътна инфраструктура" LIMA, което дава информация в реално време за пътната обстановка в страната, вече може да се използва и от мобилните телефони с операционна система IOS, съобщиха от агенцията. За устройства под Android то беше представено преди седмица. До дни ще заработи и приложението за телефони с Windows Mobile.

За една седмица приложението е изтеглено от над 10 000 потребители. Мобилното приложение има интерактивна база данни, която...

Облекчава се процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС”

http://www.cross.bg/spetzialisti-izdavane-visokokvalifitzirani-1483391.html

/КРОСС/ Процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС" за висококвалифицирана заетост на чужденци ще се опрости, предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България, приети на днешното правителствено заседание. От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила. Досега то беше задължително условие за даване на решение на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда и издаване от МВР на разрешение тип „синя карта" на чужденеца. Промените са инициирани поради недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда - основно в ІТ-сектора, но и в други силно засегнати сектори. Изменението касае наемането само по професии, определени в Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Целта е, от една страна, да се облекчи наемането на специалисти по професии с несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила. От друга страна, ще се възпрепятства безконтролно наемане на граждани на трети държави. Списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, ще се изготвя по предложение на национално представителните организации на работодателите и ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта

Путин отбелязва 63-тия си рожден ден на хокейната площадка

http://www.cross.bg/peskov-pytin-armeniya-1483392.html

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин е в прекрасна физическа форма. Днес своя рожден ден той ще отбележи в компанията на близки приятели и партньори в хокейния отбор, разказа прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков. „Те сигурно ще отбележат празника скромно след мача“, каза представителят на Кремъл, отговаряйки на въпрос, как Путин планира да празнува рождения си ден. „Не знам какво е планирано за вечерта. Това е част от неговото лично пространство. Там, разбира се, сигурно ще бъдат роднини и близки, приятели“. Песков уточни, че в мача ще участват „легендите на хокея“ и непосредствени участници в отбора, пристигащи в Сочи от всички краища на страната. „Това ще бъде сборен отбор от различните региони в Русия“, поясни той. По думите на представителя на Кремъл, президентите на Азербайджан и Армения вече са поздравили Путин по случай рождения му ден. „Имаше няколко телефонни разговора. Вече го поздравиха президентът на Азербайджан Алиев и на Армения Саргсян, – разказа Песков. – Това са тези, с които разговаря по телефона“. Паралелно с това администрацията на президента получава поздравителни послания и телеграми. „Не мога да изброя всички държавни глави и премиери на чужди държави, които го поздравиха. През деня вероятно ще има още телефонни разговори“, добави Песков.

Калина Белмезова, кандидат за кмет на „Аспарухово”: Предстои мащабно обновяване на инфраструктурата в района

http://web.barometar.net/81976/

„Има пълна проектна готовност за ремонт и разширение с две платна на ул. „Мара Тасева“, за цялостна рехабилитация на ул. „Първи май“, „Кирил и Методий“, „Народни будители“. Това съществено ще облекчи трафика в „Аспарухово”, коментира кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на района Калина Белмезова. В офиса на ГЕРБ-Аспарухово тя организира приемна, на която много […]

Автоджамбазин разби няколко коли, открадна инструменти и гориво, в къща на ул. "Батуля" крадат ток

http://www.zapernik.com/krimi/avtodjambazin-razbi-nyakolko-koli-otkradna-instrumenti-i-gorivo-v-kushta_40128/

33-годишен перничанин е задържан за кражби от автомобили.

Вчера през нощта, автопатрул на Първо РУ – Перник забелязал съмнителен мъж на ул. „Кракра” в областния град. Униформените установили няколко разбити автомобила и извършени кражби от тях на инструменти и гориво. Белезниците щракнали около ръцете на криминално проявения В.М./33 г./, познат с наркотични вещества и изтърпяно наказание „пробация” за шофиране на автомобил в нетрезво състояние. Задържан...

Продължава

Във Варна събират заявки за транспорт до урните в изборния ден

http://www.moreto.net/novini.php?n=303235

В рамките на два дни ще се събират заявки за транспорт до изборните урни на гласоподаватели с увредено зрение или хора с проблеми в придвижването, научи Moreto.net. Желаещите да получат помощ могат да се запишат на 23 октомври от 8:30 до 17:30 часа, както и в самия ден на вота.

Влагат над 900 хил. лв. в проучване на подземни богатства в 4 общини

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/vlagat-nad-900-hil-lv-v-prouchvane-na-podzemni-bogatstva-v-4-obshtini-203679/

МС одобри издаването на четири разрешения за търсене на подземни богатства в общините Драгоман, Велико Търново, Смолян и Ивайловград

Кабинетът закри 18 поделения на НСИ

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623601_kabinetut_zakri_18_podeleniia_na_nsi/?ref=rss


Правителството закри 18 териториални поделения на Нацоналния статистически институт (НСИ).

От 24-те териториални статистически бюра остават шест – в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. 

С консолидацията на звената в няколко основни региона в страната се цели подобряване на административния капацитет, гъвкавост при разпределение на задачите, оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба....

Д-р Валери Величков от Брезник в топ 100 на джипитата в страната, единствен от Област Перник

http://www.zapernik.com/pernik/d-r-valeri-velichkov-ot-breznik-v-top-100-na-djipitata_40126/

Министерствмото на здравеопазването публикува списък на първите сто джипита в страната, класирани след изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания и други заболявания. Д-р Валери Величков , джипи в гр. Брезник, област Перник е класиран на 78 позиция в топ 100 на джипитата

Списък на първите сто джипита в страната, класирани след изследване, анализ и...

Продължава

Облекчава се сертифицирането на инвестициите

http://www.mediapool.bg/oblekchava-se-sertifitsiraneto-na-investitsiite-news240144.html

Намаляване на административната тежест за фирмите, кандидатстващи за сертификат за клас инвестиция, предвижда одобрени от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите. Вече инвеститорът ще може в самото заявление да посочва кои от изискваните от администрацията данни могат да бъдат намерени в публични регистри. Кандидатът ще бъде освободен от задължението да представя документи, които вече е внесъл в Българска агенция за инвестиции по други административни процедури. Оптимизират се изискванията за условията, които следва да бъдат изпълнени, за да се предоставят насърчителните мерки, представляващи държавна помощ, посочва пресслужбата на министерския съвет. Предвижда се отпадане на изискването за специфичност на обучението при прилагане на схемата за помощ за обучение. Въвежда се диференциран подход при отпускане на средствата за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски за държавното обществено осигуряване, за допълнителното задължително пенсионно осигуряване и за задължителното здравно осигуряване за работниците и служителите, заели новите работни места. Периодът, за който се отпускат средствата, става различен, в зависимост от района, в който се изпълнява инвестиционният проект. В административните граници на общини, които за предходната година имат равнище на безработица по-високо от средното за страната, периодът е до 24 месеца, а в останалите случаи – до 12 месеца.

Кандитатът за кмет на район „Приморски” Петя Проданова се срещна с търговци на фермерския пазар в кв. „Чайка”

http://web.barometar.net/81974/

Кандидатът на ПП ГЕРБ за кмет на варненския район „Приморски” Петя Проданова и кандидати за общински съветници се срещнаха с производители и граждани на фермерския пазар в кв. „Чайка”. Там се предлагат плодове, зеленчуци, домашно изпечен хляб, сладкиши и мед. По време на срещата, на която присъстваха кандидатите за общински съветници Тодор Балабанов, Мартин Байчев, […]

Одобрени са промените в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца

http://www.cross.bg/pomoshti-semeiini-prilagane-1483390.html

/КРОСС/ Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца. Поправките са свързани основно с привеждането му в съответствие с измененията и допълненията в закона. В правилника се уреждат всички необходими предпоставки за точно прилагане на новите разпоредби на закона, като в същото време се облекчават лицата и семействата във връзка с изискваните документи за преценка на правото за семейни помощи. С измененията се осигуряват необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура. Регламентира се и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак. В правилника се въвеждат задължителни случаи на извършване на проверки от дирекциите за социално подпомагане при отпускането и предоставянето на семейни помощи.  

Обискираха Голф, шофьорът и авера му преспахане за пръв път в ареста заради марихуана

http://www.zapernik.com/pernik/obiskiraha-golf-shofiorut-i-avera-mu-prespahane-za-pruv-put_40127/

Полицаи задържаха криминално проявени за притежаване на наркотични вещества.

Около 03, 10 ч., на ул. „Св. св. Кирил и Методий” в областния център автопатрул на Първо РУ – Перник проверил лек автомобил Фолксваген „Голф”. Колата била управлявана от 25-годишният С.И. и спътник Х.Х./22 г./.

Униформените обискирали голфа и в него открили найлонов плик и малко пликче със зелена листна маса. При направения полеви тест веществата реагирали на...

Продължава

Дете чудо от Америка поздрави Германия за подкрепата (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030602

Дете-чудо поздрави Германия чрез видеоклип в Youtube.
Лекари казали на родителите на Джаксън Бюл, че няма шансове за живот. Той обаче показва воля и въпреки че голяма част от черепа му липсва, успява през август да отпразнува първия си рожден ден.
Хора от цял свят се вълнуват от развитието на момченцето от Флорида и поздравяват него и родителите
Дете-чудо поздрави Германия чрез видеоклип в Youtube. Лекари казали на родителите на Джаксън Бюл, че няма шансове за живот. Той обаче показва воля и въпреки че голяма част от черепа му липсва, успява през август да отпразнува първия си рожден ден. Хора от цял свят се вълнуват от развитието на момченцето от Флорида и поздравяват него и родителите

Мобилните оператори ще осигуряват възможност за безплатни спешни повиквания от катастрофирал автомобил до телефон 112

http://www.cross.bg/povikvaniya-speshni-osigyryavat-1483388.html

/КРОСС/ Мобилните оператори вече имат задължение да осигуряват техническа възможност за безплатни повиквания eCall от катастрофирал автомобил до телефон 112 от всяка точка на страната, ако има покритие на съответната територия. Това предвижда постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за интерфейси с останалите видове транспорт, което би прието днес от Министерския съвет. Предприятията се задължават да осигуряват преноса и пренасочването на eCall повикванията между бордовото оборудване на моторните превозни средства и най-близкия Център за приемане на спешни повиквания на дирекция „Национална система 112" на МВР. С това се изпълнява Препоръка на Европейската комисия от 8 септември 2011 г. за подкрепа на общоевропейската услуга за предаване на спешни повиквания от превозни средства на телефонен номер 112 (еCall).  

Безплатни гинекологични и мамологични прегледи в Първа САГБАЛ „Св. София“

http://www.cross.bg/pregledi-bolnitzata-petuk-1483389.html

/КРОСС/Увеличава се броят на дните за безплатни прегледи при мамолог в Първа САГБАЛ „Св. София". Те са в рамките на кампанията за отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, съобщават от болницата. От лечебното заведение поясняват, че първоначално е било планирано прегледи да се извършват всеки петък на месец октомври, от 8.30 до 12.00 часа. Записванията обаче са продължили и за ноември. Заради големия интерес е взето решение прегледите при мамолог да се провеждат и всяка сряда на октомври и ноември в същия часови диапазон. От болницата припомнят, че посещението при специалистите ще е възможно само след предварително записване на тел.: 02/ 4 470 219. Освен това болницата започва кампания и за безплатни гинекологични прегледи. Те ще се провеждат отново всяка сряда и всеки петък на октомври и ноември, от 8.30 до 12.30 часа. За тях също е необходимо предварително записване по телефона. На мамологичен и гинекологичен преглед може да се премине по всяко време на годината и с направление от личния лекар, припомнят специалистите.  

Фирмите ще декларират пред НАП имущество над 5000 лева

http://offnews.bg/news/n_1/n_568963.html

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО). С промените се внасят промени и в законите за ДДС, за данъците на физическите лица, за местните данъци, за ограничаване на плащанията в брой. Освен това хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане. От одобрения проект за промени в законите се вижда, че е отпаднало предложението на финансовия министър Владислав Горанов общините да могат да облагат доходите на гражданите с до 2%. Предвидена е обаче друга промяна, която засяга общините. С одобрените промени се предвижда кметовете на да бъдат санкционирани, ако от общините не изпращат ежедневно информация на Министерството на финансите по електронен път за местни данъци и такси. Промени има при друг спорен текст - за облагане с ДДС на имущество, което собственикът на дадена компания или работещите в нея използват и за лични цели. Вместо с ДДС да се облагат вещи на стойност над 700 лева, както беше запланувано първоначално, разпоредбата ще важи само за вещи на стойност над 5000 лева.  Собствениците на фирмите ще трябва да подават за тези вещи декларация в НАП. По методика, одобрена от финансовото министерство, ще се изчислява в каква степен съответната вещ се използва за бизнес цели, за да възстанови пропорционално на нея данъка.  С приетите промени за петролните бази ще важат правилата от общия режим, които важат за всички търговци за горива. Те вече няма да имат възможност да не регистрират и отчитат доставките си. Въвежда се обаче 6-месечен гратисен период, в който собствениците на такива бази да приведат дейността си в съостветствие с новите правила.  Сградите, на които е извършено саниране по програмата за енергийна ефективност, няма да се освобождават от имотен данък.  Според друга промяна с данък ще се облагат и всички поземлените имоти в строителните граници на населените места със статут на земеделска земя, при положение, че техните собственици не са променили предназначението им. Храмовете и манастирите ще се освобождават от такса смет, ако имотът не се използва за стопанска цел, която не е свързана пряко с богослужебната дейност. С приетите промени се намалява и прагът за плащания в брой. Прагът се намалява от 15 000 лева на 5000 лева, като ограничението ще се прилага и в случаите на плащане в чужда валута.  Удължен е и срокът за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури - до 31 декември 2018 година. В ЗДДФЛ е предложена промяна, съгласно която се предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Също така е предвидена промяна, съгласно която се въвежда ред за авансово облагане на доходите от други източници. Предвидена е възможност за приспадане на задължителните здравноосигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване за всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателния размер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния закон с осигурителното законодателство, както и предотвратяването на противоречива практика по прилагането на законовите разпоредби. Законопроектът предвижда и изменения, свързани с изпълнението на европейски директиви. Такъв е случаят с транспониране на изисквания на Директива 2014/86/ЕС за изменение на Директива 2011/96/ЕС, която е свързана с освобождаване от данък на доходите на дъщерни дружества, плащани на дружества майки, за да се предотврати двойно облагане на дружествата майки.  С решението на Министерския съвет се привеждат се в съответствие с европейското право текстовете на закона, наложени в процеса на нотификация на данъчната мярка, представляваща държавна помощ за регионално развитие. Схемата ще може да се прилага за 2015 г. в случай, че лицата подадат формуляр за кандидатстване в срок от 1 януари 2016 г. до 29 февруари 2016 г. и е налице одобрение от страна на Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г. При подаване на формуляра за кандидатстване за прилагане на данъчното облекчение за 2015 г. ще се прилага списъкът на общините с равнище на безработица с или над 25 на сто по-високо от средното за страната за 2014 г. Промените ще бъдат внесени за гласуване в Народното събрание. 

Магистратите ще получават повече пари, ако ВСС закрие съдилища

http://www.mediapool.bg/magistratite-shte-poluchavat-poveche-pari-ako-vss-zakrie-sadilishta-news240143.html

Увеличението на заплатите в съдебната система е възможно, но ако Висшият съдебен съвет (ВСС) направи реформи и спести необходимите пари чрез закриване на съдилища.   Това е посланието на изпълнителната власт към съдебната, стана ясно след срещата между шефовете на двете върховни съдилища, главния прокурор и министрите на финансите и правосъдието. Разговорите символично се проведоха в кабинета на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов в Съдебната палата.   След срещата пред медиите говори само домакинът. Лозан Панов говори дълго, но основното му послание бе: "Диалогът продължава". От думите му се разбра, че финансовият министър Владислав Горанов отново е отхвърлил претенциите на ВСС за по-висок бюджет през 2016 година.   Очаквайте подробности.

Дете чудо от Америка поздрави Германия за подкрепата (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030518

Дете-чудо поздрави Германия чрез видеоклип в Youtube.
Лекари казали на родителите на Джаксън Бюл, че няма шансове за живот. Той обаче показва воля за живот и въпреки че голяма част от черепа му липсва, успява през август да отпразнува първия си рожден ден.
Хора от цял свят се вълнуват от развитието на момченцето от Флорида и поздравяват него и
Дете-чудо поздрави Германия чрез видеоклип в Youtube. Лекари казали на родителите на Джаксън Бюл, че няма шансове за живот. Той обаче показва воля за живот и въпреки че голяма част от черепа му липсва, успява през август да отпразнува първия си рожден ден. Хора от цял свят се вълнуват от развитието на момченцето от Флорида и поздравяват него и

"Гражданска отговорност" ще може да се сключва за три години

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/grajdanska-otgovornost-shte-moje-da-se-skliuchva-za-tri-godini-203677/

Отпада възможността застраховката да се прави и електронно, решиха депутатите на първо четене на Кодекса за застраховането

Близо 4000 са положителните допинг проби през 2014 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623530_blizo_4000_sa_polojitelnite_doping_probi_prez_2014_g/?ref=rss


В 3866 допинг проби са били открити забранени вещества през 2014 г., показва докладът на Световната антидопингова агенция (WADA).

Въпреки че миналата година са направени с 5% повече тестове спрямо 2013 г., броят на тези с нежелателни или нетипични открития е намалял с 10% за тези 12 месеца.

През 2014 г. са били извършени общо 283 304 проверки - 186 739 на представители на олимпийски и 96 565 не представители на неолимпийски спортове, а положителните допинг проби са...

Русия обстрелва цели в Сирия с ракети от кораби в Каспийско море

http://www.mediapool.bg/rusiya-obstrelva-tseli-v-siriya-s-raketi-ot-korabi-v-kaspiysko-more-news240142.html

Русия обстрелва цели в Сирия с ракети от кораби в Каспийско море на приблизително разстояние от 1500 километра. Руският военен министър Сергей Шойгу каза, че са били изстреляни 26 крилати ракети, съобщиха световните агенции. Шойгу се е срещнал с президента Владимир Путин и му е докладвал, че руските въздушни удари срещу терористите се засилват, като през последните две денонощия са били поразени командни пунктове, складове с боеприпаси, бронетехника и тренировъчни лагери на терористите. Решението на Москва да атакува цели от Каспийско море представлява нов обрат в увеличаващото се руско участие в кризата. Засега не е ясно какво е наложило това, тъй като ракетите трябва да прелетят дълго разстояние над Ирак и Иран. Този тип оръжие обаче дълго време бе предпочитан от САЩ затова може да се предположи, че така Русия демонстрира, че разполага с пълния набор възможности, като всяка друга "суперсила", отбелязва ББС. Изстреляни са общо 26 ракети от четири кораба на руския Каспийски флот. Поразените цели са свързани с "Ислямска държава" (ИД) и Фронта Ан Нусра. Всички мишени са поразени без да са постъпили данни за цивилни жертви, съобщил Шойгу на президента Владимир Путин. Полетът на крилатите ракети "Калибър", които са били изстреляни от Каспийско море, е бил разчетен така, че те да прелетят над безлюдни местности, заяви началникът на Главното оперативно управление на Генералния щаб на руската армия Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС. "Искам да подчертая, че в интерес на обезпечаването на сигурността на мирното население, коридорът на полета бе планиран над безлюдна местност", каза той. Руски бойни самолети подкрепиха и сухопътна операция на сирийските правителствени сили по няколко направления срещу бунтовнически позиции северно то град Хама в централна Сирия. Това е първата координирана акция откакто започна руската операция в Сирия на 30 септември. Руските сили в Сирия обаче засега атакуват предимно умерената опозиция, а не позициите на джихадистите. Ройтерс съобщи, че руската авиация е разрушила основния оръжеен склад на обучена от САЩ бунтовническа групировка в Сирия и продължава ударите срещу силите на опозицията срещу президента Башар Асад. Руската авиация удари подкрепяната от САЩ сирийска опозиция. Руската авиация порази обекти на групировката "Лиуа Сукур ал Джабал", чиито бойци са преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и Катар, "Лиуа Сукур ал Джабал" действа в райони в западна и северна Сирия, където бяха извършени много от руските въздушни удари и където "Ислямска държава", обявената от Москва мишена на операцията, няма значимо присъствие. Тя е въоръжена с противотанкови управляеми ракети от държави противници на президента Башар ал Асад. Групата е една от няколкото сирийски бунтовнически формирования, смятани за умерени от САЩ и обучени в рамките на тайна програма на ЦРУ. Тази програма е отделна от тази на Пентагона за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници за борба с "Ислямска държава". "Лиуа Сукур ал Джабал" се сражава също срещу ИД, опитвайки се да попречи на опитите й да превземе райони северно от Алепо близо до турската граница. Нейният командир съобщи, че ИД е нападнала групата вчера, като е взривила кола бомба в една от базите й. Освен това се подготвя и подобна операция в Ирак, след като руснаците заявиха, че са готови на подобна стъпка, ако бъдат помолени от Багдад. В сряда председателят на парламентарната комисия за отбрана и сигурност в Багдад Хаким ал Замили съобщи, че страната му може да се обърне към Москва в скоро време. Силите на Асад с мащабна сухопътна операция Руски бойни самолети подкрепиха и сухопътна операция на сирийските правителствени сили по няколко направления срещу бунтовнически позиции северно от град Хама в централна Сирия. Сирийските войски настъпиха на север към контролираните от бунтовниците градове и села, включително Хас Шейхун и Латамина, които бяха мишена на руските въздушни удари, започнали преди седмица. Боевете в района са най-ожесточените от месеци насам и са придружавани от интензивни руски въздушни удари, отбелязва Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА. Според директора на центъра Рами Абдел Рахман, действията на правителството са "първия тест за сухопътна офанзива, подкрепяна от руски бойни самолети". Офанзивата изглежда цели да се обезопаси военното летище на Хама, както и подстъпите към контролирани от правителството части от главната магистрала север-юг в страната, отбелязва Рахман. Военен експерт от бунтовническия съюз Свободна сирийска армия смята, че днешната операция бележи началото на мощна сухопътна офанзива. Според експерта Осама Абу Зеид ирански военни "командват нападението по суша". Абдел Рахман съобщи също, че бунтовниците са извикали подкрепления и са унищожили най-малко седем бронирани машини по време на боевете тази сутрин. Само 2 от 57 въздушни удара на Русия са поразили "Ислямска държава" На този фон премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й. Давутоглу отново разкритикува въздушните удари на Русия срещу Сирия, подчертавайки че те поразяват цели на умерената сирийска опозиция и подсилват "Ислямска държава". По думите на премиера само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", съобщи Ройтерс. Турският правителствен глава заяви, че не желае сирийският конфликт да се превръща в криза между НАТО и Русия. Той настоя Москва да уважава позициите на Турция по отношение на сигурността. Руски военни самолети нарушиха турското въздушно пространство в два случая пред уикенда, предизвиквайки остри протести на съюзниците на Турция в НАТО. В отговор Турция вдигна свои изтребители Ф-16 и повика посланика на Русия, за да му връчи протест. По-рано министерството на външните работи на Турция съобщи, че Турция е отворена към идеята за среща между турски и руски военни представители в Анкара, за да се избегне бъдещо навлизане на руски самолети в турското въздушно пространство.

Руската авиация удари подкрепяната от САЩ сирийска опозиция

http://www.mediapool.bg/ruskata-aviatsiya-udari-podkrepyanata-ot-sasht-siriyska-opozitsiya-news240142.html

Руската авиация е разрушила основния оръжеен склад на обучена от САЩ бунтовническа групировка в Сирия и продължава ударите срещу силите на опозицията срещу президента Башар Асад. Освен това се подготвя и подобна операция в Ирак, след като руснаците заявиха, че са готови на подобна стъпка, ако бъдат помолени от Багдад. В сряда председателят на парламентарната комисия за отбрана и сигурност в Багдад Хаким ал Замили съобщи, че страната му може да се обърне към Москва в скоро време. "Ние може да бъдем принудени да помолим Русия да предприеме въздушни удари в Ирак в скоро време. Смятам, че през следващите дни и седмици Ирак ще бъде принуден да помоли Русия да нанесе въздушни удари и това зависи от успеха им в Сирия", заяви депутатът. Руските сили в Сирия обаче засега атакуват предимно умерената опозиция, а не позициите на джихадистите. Руската авиация порази обекти на групировката "Лиуа Сукур ал Джабал", чиито бойци са преминали военно обучение, организирано от ЦРУ в Саудитска Арабия и Катар, "Лиуа Сукур ал Джабал" действа в райони в западна и северна Сирия, където бяха извършени много от руските въздушни удари и където "Ислямска държава", обявената от Москва мишена на операцията, няма значимо присъствие. Тя е въоръжена с противотанкови управляеми ракети от държави противници на президента Башар ал Асад. Групата е една от няколкото сирийски бунтовнически формирования, смятани за умерени от САЩ и обучени в рамките на тайна програма на ЦРУ. Тази програма е отделна от тази на Пентагона за обучаване и въоръжаване на сирийски бунтовници за борба с "Ислямска държава". "Лиуа Сукур ал Джабал" се сражава също срещу ИД, опитвайки се да попречи на опитите й да превземе райони северно от Алепо близо до турската граница. Нейният командир съобщи, че ИД е нападнала групата вчера, като е взривила кола бомба в една от базите й. Силите на Асад с мащабна сухопътна операция Руски бойни самолети подкрепиха и сухопътна операция на сирийските правителствени сили по няколко направления срещу бунтовнически позиции северно то град Хама в централна Сирия. Сирийските войски настъпиха на север към контролираните от бунтовниците градове и села, включително Хас Шейхун и Латамина, които бяха мишена на руските въздушни удари, започнали преди седмица. Боевете в района са най-ожесточените от месеци насам и са придружавани от интензивни руски въздушни удари, отбелязва Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от ДПА. Според директора на центъра Рами Абдел Рахман, действията на правителството са "първия тест за сухопътна офанзива, подкрепяна от руски бойни самолети". Офанзивата изглежда цели да се обезопаси военното летище на Хама, както и подстъпите към контролирани от правителството части от главната магистрала север-юг в страната, отбелязва Рахман. Военен експерт от бунтовническия съюз Свободна сирийска армия смята, че днешната операция бележи началото на мощна сухопътна офанзива. Според експерта Осама Абу Зеид ирански военни "командват нападението по суша". Абдел Рахман съобщи също, че бунтовниците са извикали подкрепления и са унищожили най-малко седем бронирани машини по време на боевете тази сутрин. Само 2 от 57 въздушни удара на Русия са поразили "Ислямска държава" На този фон премиерът на Турция Ахмет Давутоглу призова Русия да зачита турското въздушно пространство, заявявайки че страната му няма "да прави никакви отстъпки" по въпроси, засягащи сигурността на границите й. Давутоглу отново разкритикува въздушните удари на Русия срещу Сирия, подчертавайки че те поразяват цели на умерената сирийска опозиция и подсилват "Ислямска държава". По думите на премиера само два от общо 57 въздушни удара на Русия в Сирия са поразили "Ислямска държава", съобщи Ройтерс. Турският правителствен глава заяви, че не желае сирийският конфликт да се превръща в криза между НАТО и Русия. Той настоя Москва да уважава позициите на Турция по отношение на сигурността. Руски военни самолети нарушиха турското въздушно пространство в два случая пред уикенда, предизвиквайки остри протести на съюзниците на Турция в НАТО. В отговор Турция вдигна свои изтребители Ф-16 и повика посланика на Русия, за да му връчи протест. По-рано министерството на външните работи на Турция съобщи, че Турция е отворена към идеята за среща между турски и руски военни представители в Анкара, за да се избегне бъдещо навлизане на руски самолети в турското въздушно пространство.

Горанов с нов проект: Фирмите да декларират покупки над 5000 лв.

http://www.mediapool.bg/goranov-s-nov-proekt-firmite-da-deklarirat-pokupki-nad-5000-lv-news240141.html

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) ще се връща частично на фирмата за покупки над 5000 лева, ако те се използват за лични и за службени цели едновременно. Това е записано в пакета с данъчни промени, приет от кабинета в сряда. Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов бе този праг да е 700 лв., но след среща с работодатели и синдикати той се отказа. Предлаганият сега праг е по-нисък от договорения преди седмица със социалните партньори - между 35 000 и 50 000 лева. Така промяната, ако бъде гласувана в парламента, ще засегне много по-голям кръг от активи, отколкото беше очаквано - само скъпи коли и недвижми имоти. Ако собственикът на фирма иска да си възстанови частично или изцяло данъчния кредит, той ще трябва да подаде по електронен път декларация в Националната агенция за приходите как използва закупения актив. Това трябва да стане преди да започне да използва стоката за различни от служебните цели. Приспадането на ДДС ще става по методика за разпределението на ползването на активите за служебни и лични нужди, която ще определи финансовият министър .. Мотивите на финансовото министерство за въвеждането на новото правило са "да се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане”. За намаляване на сивата икономика плащанията в брой ще се ограничат до 5000 лева, което е три пъти по-малко то сегашния праг от 15 000 лв. Ограничението ще важи и за плащания в чуждестранна валута с равностойност 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането. Предвижда се също така облагане с имотен данък на земеделски земи в строителните граници на населените места, чието предназначение не е променено. Жилищата в сгради, които са били санирани с държавни средства по Националната програма за енергийна ефективност, няма да бъдат освободени от имотен данък за срок от три до 10 години. Тази преференция им се отнема, за да не ползват двойно подпомагане. Облагата ще продължи да важи за имоти, които са били санирани с лични средства на собствениците им. Направено е и предложение данъкът върху недвижимите имоти, придобити след крайния срок за плащане на втората вноска – 31 октомври на текущата година, да се заплаща в двумесечен срок от датата на придобиването на имота. С приетите законови поправки се прецизира освобождаването от плащане на такса смет за храмове молитвени домове и манастири и то ще важи само в случаите, когато тези имоти не се ползват със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност. Друга промяна предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Въвежда се и ред за авансово облагане на доходите от други източници. Привеждат се в съответствие с правото на ЕС текстовете на закона, относно предоставянето на държавна помощ за регионално развитие за фирмите, работещи в общини с над 25 процента безработица. Те ще могат да се възползват от данъчните облекчения за 2015 г., ако кандидатстват за подпомагането от 1 януари до 29 февруари 2016 г. и имат серитфикат за инвеститор от Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г. С данъчните промени се въвежда санкция за кмета на община, която не предоставя на финансовото министерство изискваната от местната власт ежедневна информация за платени данъци и такси. Проектът предлага и удължаване до 31 декември 2018 г. на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури. Предвижда се също така да отпадне възможността петролните бази, зареждащи  превозни средства, машини, съоръжения и друга техника за собствени нужди, да се отчитат по облекчен ред (да не се използват нивомерни системи и електронни системи с фискална памет), ако им е платено по банков път и са отчели продадените количества. Тъй като се установило, че това облекчения води до измами, то ще се премахне и вече петролните бази, ще са длъжни да прилагат общия режим за регистриране и отчитане на доставките/продажбите на течни горива в търговския обект. Ще има шестмесечен преходен период за влизане в сила на изискването.

Горанов с нов проект: Фирмите да декларират пред НАП покупки над 5 хиляди лева

http://www.mediapool.bg/goranov-s-nov-proekt-firmite-da-deklarirat-pred-nap-pokupki-nad-5-hilyadi-leva-news240141.html

Данъкът върху добавената стойност (ДДС) ще се възстановява частично за покупки над 5 000 лева, ако те се използват едновременно за лични и за службени цели. Това е записано в пакета с данъчни промени, приет от кабинета. Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов бе този праг да е 700 лв., но след среща с работодатели и синдикати той се отказа. Предлаганият сега праг е по-нисък праг от договорения преди седмица със социалните партньори - между 35 000 и 50 000 лева.   Така промяната, ако бъде гласувана в парламента, ще засегне много по-голям кръг от активи, отколкото беше очаквано - само скъпи коли и недвижми имоти.   Ако собственикът на фирма иска да си възстанови частично или изцяло данъчния кредит, той ще трябва да обяви методика пред Националната агенция за приходите. Тази методика ще описва разпределението на използването на активите между служебните и личните цели.   Предвидено е "декларацията да се подава по електронен път при условията и по реда на ДОПК в НАП преди започване на използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на лицето”. Министърът на финансите ще определя методиката за разпределение на направените преки разходи.   Мотивите на финансовото министерство са "да се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане”.   С друга промяна кешовите разплащания ще се ограничат до 5 000 лева, което е три пъти по-нисък праг от настоящия (15 000 лв.). Целта е ограничаване на сивата икономика.   Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.   Променя се и ЗКПО в частта, свързана с необходимостта от транспониране на изисквания на директива относно общата система за данъчно облагане на дружества майки и дъщерни дружества от различни държави-членки, както и относно общата система за данъчно облагане на дружества майки и дъщерни дружества от различни държави-членки, за която не е необходимо конкретно изменение.   Предложена е и промяна в определението за "юрисдикции с преференциален данъчен режим“.   Привеждат се в съответствие с правото на ЕС текстовете на закона, наложени в процеса на нотификация на данъчната мярка, представляваща държавна помощ за регионално развитие. Схемата ще може да се прилага за 2015 г. в случай, че лицата подадат формуляр за кандидатстване в срок от 1 януари 2016 г. до 29 февруари 2016 г. и е налице одобрение от страна на Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г. При подаване на формуляра за кандидатстване за прилагане на данъчното облекчение за 2015 г. ще се прилага списъкът на общините с равнище на безработица с или над 25 на сто по-високо от средното за страната за 2014 г.   В ЗДДФЛ е предложена промяна, съгласно която се предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях.   Друга промяна въвежда ред за авансово облагане на доходите от други източници.   Предвидена е възможност за приспадане на задължителните здравноосигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване за всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателния размер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния закон с осигурителното законодателство, както и предотвратяването на противоречива практика по прилагането на законовите разпоредби.   В ЗМДТ се предлага промяна в чл. 10, съгласно която поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти.   Предложена е промяна, съгласно която за сградите, обновени с публични средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, да не се прилага данъчното облекчение за освобождаване от данък върху недвижимите имоти за срок от 3 до 10 години.   Направено е и предложение данъкът върху недвижимите имоти, придобити след крайния срок за плащане на втората вноска – 31 октомври на текущата година, да се заплаща в двумесечен срок от датата на придобиването на имота.   Със законопроекта се прецизира разпоредбата в чл. 71а относно освобождаване от такса за битови отпадъци на храмовете, молитвените домове и манастирите, и на поземлените имоти, върху които са построени, собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната, като освобождаването от такса е при условие, че имотите не се ползват със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.   Предвижда се въвеждането на административнонаказателна разпоредба, съгласно която при непредоставяне на ежедневна информация от общините на Министерството на финансите по електронен път, да се налага санкция на кмета на съответната община от министъра на финансите. Непредоставянето на информация от общините води до нарушаване на функционирането на Националната база данни за местни данъци и такси.     Очаквайте подробности

Мобилен оператор крил защо клиенти с предплатен пакет губят пари

http://offnews.bg/news/n_1/n_569011.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Дружеството няма право повече да прилага описаната практика, а за нарушението може да бъде санкциониран с до 30 000 лева. От КЗП направили проверка в офис на оператора и установили, че липсва коректна информация за сроковете на валидност на сумата в предплатената карта и условията за продължаването ù. В търговския обект имало неактуално ръководство за употреба на визирания пакет за предплатени услуги, според което картата се дели на два периода – активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране) и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-и месец). Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец пасивния. На практика дружеството предлага въпросния предплатен пакет съобразно предходно действалите условия, които са по-благоприятни от новите, тъй като са давали възможност на потребителя с еднократно закупуване на пакета да оползотвори сумата по картата през целия активен период на нейната валидност – 12 месеца, но които не са актуални. Така търговецът създава погрешно впечатление у клиентите си за периода на валидност на картата и на текущата сума по нея, което води до решение за покупка, което потребителят е възможно да не вземе без използването на тази заблуждаваща практика, коментират от КЗП.

Бургас вече с електрически велосипеди

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030563

Представете си как отивате на работа, училище или до университета с електрически велосипед. А на връщане въртите педалите и си правите дневната тренировка. Искам да въведем тази услуга в Бургас. Вече имаме базата, която да надграждаме. Не всичко е безпроблемно, но е факт, че бургаската система за отдаване на обществени велосипеди под наем е
Представете си как отивате на работа, училище или до университета с електрически велосипед. А на връщане въртите педалите и си правите дневната тренировка. Искам да въведем тази услуга в Бургас. Вече имаме базата, която да надграждаме. Не всичко е безпроблемно, но е факт, че бургаската система за отдаване на обществени велосипеди под наем е

Чиновници и дипломати минават специализирани курсове по френски език

http://www.moreto.net/novini.php?n=303222

Министерският съвет одобри днес проекта на Меморандум за партньорство с Международната организация на франкофонията (МОФ) и правителствата на България, Албания, Армения, Хърватия, Египет, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Румъния, Словения.

Дизелгейт притиска и инвеститори в бизнес имоти

http://www.investor.bg/po-sveta/453/a/dizelgeit-pritiska-i-investitori-v-biznes-imoti-203671/

Досега не сме виждали скандал с такива мащаби в автомобилната индустрия, според консултант

Миков ще посети област Пазарджик в четвъртък

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030564


Председателят на БСП Михаил Миков ще посети област Пазарджик на 8.10 (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на лявата партия.
В 14:30 часа той ще бъде в с. Семчиново, общ. Септември, където ще се срещне с представители на земеделските кооперации от областта. Срещата ще бъде в ресторанта в центъра на селото.
Председателят на БСП Михаил Миков ще посети област Пазарджик на 8.10 (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на лявата партия. В 14:30 часа той ще бъде в с. Семчиново, общ. Септември, където ще се срещне с представители на земеделските кооперации от областта. Срещата ще бъде в ресторанта в центъра на селото.

Михаил Миков ще посети област Пазарджик в четвъртък

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030576

Председателят на БСП Михаил Миков ще посети област Пазарджик на 8.10 (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на лявата партия.
В 14:30 часа той ще бъде в с. Семчиново, общ. Септември, където ще се срещне с представители на земеделските кооперации от областта. Срещата ще бъде в ресторанта в центъра на селото.
Председателят на БСП Михаил Миков ще посети област Пазарджик на 8.10 (четвъртък), съобщиха от пресцентъра на лявата партия. В 14:30 часа той ще бъде в с. Семчиново, общ. Септември, където ще се срещне с представители на земеделските кооперации от областта. Срещата ще бъде в ресторанта в центъра на селото.

Освободени държавни резерви ще бъдат предоставени за нуждите на МВР и агенцията за бежанците

http://www.cross.bg/bezhantzite-nezakonni-materiali-1483386.html

/КРОСС/ Правителството предоставя безвъзмездно на МВР и на Държавната агенция за бежанците освободени държавни резерви и военновременни запаси без възстановяване. Това са санитарни материали и постелъчен инвентар, чрез които ще се подпомогне осигуряването на подходящи условия за настаняване на чужденци на територията на България. Материалите включват термофорни казанчета, посуда, нестерилни марлени компреси и превързочни материали, походни легла, болнични кревати и др., съобщава правителственият пресцентър. През последните две години България прие голям за капацитета на страната ни смесен миграционен поток, съставен от лица, търсещи международна закрила, и от незаконни мигранти. Това завишава отговорностите на дирекция „Миграция" и ГД „Гранична полиция" към МВР и на Държавната агенция за бежанците по управление и експлоатация на изградените места за настаняване на незаконни мигранти и лица, търсещи закрила.  

Без резултат приключи срещата между финансовия министър и тримата първи в съдебната система

http://www.cross.bg/panov-vurhovniya-ministur-1483387.html

/КРОСС/ Без резултат приключи срещата между финансовия министър, главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд - Лозан Панов и Георги Колев, продължила повече от час. Тримата преговаряха с Горанов за увеличение на парите за съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от 1 ноември. На решението на Висшия съдебен съвет финансовият министър реагира остро.  ВСС има излишък в бюджета си за тази година от близо 5 млн. лв, но вместо да разпредели парите като надбавки, реши да увеличи заплатите на служителите в съдебната система. Това обаче означава, че увеличението трябва да бъде заложено в бюджета за 2016 г., пари за което, според Горанов, не са предвидени. Разговорите ще продължат, заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Цацаров, Панов и Колев имат среща във ВСС по-късно днес.  

Премиерът Борисов обсъди с Г. Бернардино ползите от европейската система за финансов надзор

http://www.cross.bg/nadzor-finansov-sistema-1483385.html

/КРОСС/ Ползите от европейската система за финансов надзор беше сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино. На срещата в Министерския съвет присъстваше и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, съобщава пресцентърът на МС. Премиерът Борисов и гостът му се съгласиха, че е важно да се гарантира, че установените правила се прилагат по подходящ начин в целия ЕС, така че да бъде запазена финансовата стабилност, да се осигури доверие във финансовата система и достатъчна степен на защита за потребителите на финансови услуги.  На срещата беше обсъден и приносът на КФН в рамките на членството й в европейските органи с надзорни и регулаторни правомощия в областта на финансовия надзор.

Русия стреля по Ислямска държава с крилати ракети от Каспийско море

http://news.ibox.bg/news/id_1514191672

Четири руски бойни кораба изстреляха 26 ракети по „Ислямска държава" в Сирия. Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу

Русия е случайна жертва

http://www.vesti.bg/analizi-i-komentari/analiz/rusiia-e-sluchajna-zhertva-6043474

В конкуренция с евтиния американски нефт и газ, руският износ на енергийни суровини може да се срине

Потвърдиха присъдата на бившия председател на Административния съд във Варна

http://varna.actualno.com/Potvyrdiha-prisydata-na-bivshija-predsedatel-na-Administrativnija-syd-vyv-Varna-news_499981.html

Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата на бившия председател на Административен съд (АС) – Варна Анелия Цветкова, която е 3 години лишаване от свобода при отложено изпълнение за срок от 5 години, 10 000 лв. глоба и лишаване от право да заема длъжност в органите на съдебната власт за срок от 3 години. Tричленен състав на Върховния касационен съд, Трето наказателно отделение, остави в сила решението по въззивно наказателно дело от общ характер на Софийския апелативен съд (САС),

ЦИК сне имунитета на скандалния кандидат за общински съветник Трайчо Василев - Пиже

http://politics.actualno.com/CIK-sne-imuniteta-na-skandalnija-kandidat-za-obshtinski-syvetnik-Trajcho-Vasilev---Pije-news_499980.html

ЦИК свали имунитета на кандидата за общински съветник в Самоков Трайчо Василев - Пиже и даде разрешение за задържането му и привличането му като обвиняем, съобщи Нова телевизия. Трайчо Василев и негови приятели, включително и синът му, налетяха във вторник на екип на медията, който беше отишъл на място, за да вземе интервю с него. Василев и хората от квартала нанесоха побой на шофьора и оператора на Нова, счупиха камерата и повредиха колата на телевизията. Репортерът Надя Ганчева беше гру

Понта ще се бори с корупцията, като я легализира

http://balkani.actualno.com/Ponta-shte-se-bori-s-korupcijata-kato-ja-legalizira-news_499985.html

Румънските лидери вярват, че са намерили решение на ниското заплащане и корупцията, които са движещи в бедната страна от Източна Европа – като легализират подкупите, пише The Washington Post. Румънският премиер Виктор Понта смята да предложи промяна на законодателството, което да позволява на румънските лекари да получават допълнително пари от пациентите за тяхното лечение. "Това е по-добре, отколкото всички лекари да бъдат разследвани. Предпочитам да знаят кое се санкционира и кое

Безплатни гинекологични и мамологични прегледи в София

http://frognews.bg/news_99258/Bezplatni-ginekologichni-i-mamologichni-pregledi-v-Sofiia/

Безплатните прегледи при мамолог в Първа САГБАЛ „Св. София“ продължават. Те са в рамките на кампанията за отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата, съобщават от болницата.

Намериха тяло в язовир „Цанков камък“

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/nameriha-tialo-v-iazovir-cankov-kamyk-6043475

То е на жената, която падна с колата и съпруга си в река Девинска през февруари

Хор „Космически гласове” е на финал в конкурса „Нека пеят народите” на EBU

http://www.cross.bg/narodite-radio-nagrada-1483384.html

/КРОСС/ Фолклорният хор „Космически гласове" с диригент Ваня Монева ще участва на финала на Международния конкурс „Нека пеят народите" на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тази година хоровото надпяване, което ще се проведе за 44-ти път, ще е с домакин Баварското радио в Мюнхен на 11 октомври. Селектираната от Българското национално радио формация ще се конкурира в категория за фолклор, джаз и госпъл, след като беше одобрена от международно жури. „В изпълнение до 10 минути ще представим по една песен на Красимир Кюркчийски и на Иван Спасов", каза диригентката Ваня Монева. Конкурсът има още две категории - за хорове за възрастни и за деца. Във всяка се присъжда по една награда, а хорът с най-силно представяне получава голямата награда Сребърна роза. До финала освен представители от България са допуснати и хорове от Дания, Румъния, САЩ, Австрия, Германия, Швеция, Великобритания и Латвия.Хоровият конкурс „Нека пеят народите" се организира на всеки две години. Началото му е в Лондон през 1961 г. ВВС е домакин на събитието почти 20 години. С времето конкурсът се утвърждава като един от най-престижните форуми на съвременната хорова музика.През 1968 г. хор „Родна песен" печели голямата награда Сребърна роза, а след това и през 1973 г. Софийски камерен хор с диригент проф. Васил Арнаудов

Вече и родители без брак ще взимат помощи

http://pik.bg/вече-и-родители-без-брак-ще-взимат-помощи-news412711.html

Вече и родители без брак ще взимат помощи

Семейни помощи ще се отпускат и на родители, които нямат сключен граждански брак. Това става възможност благодарение на одобрените от правителството промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца.

С измененията се осигуряват и необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура. В правилника се въвеждат задължителни случаи на извършване на проверки от дирекциите за социално подпомагане при отпускането и предоставянето на семейни помощи, уточнява Нова телевизия.

ББЦ дари книги за библиотеките в селата около Търново

http://www.bnews.bg/article-142334

Младежи търсят помощ от кандидатите на партията за работни места, по-удобен транспорт и повече спортни съоръжения.

Проф. Кантарджиев за Фрог: 3 пъти по-малко вземат специалистите по ебола от чиновниците в МЗ

http://frognews.bg/news_99257/Prof-Kantardjiev-za-Frog-3-pati-po-malko-vzemat-spetsialistite-po-ebola-ot-chinovnitsite-v-MZ/

МЕРС е повече от 2 години и фактически представлява мутация на коронавируса. Предполага се, че гравитира около камилите, тъй като, хората от Близкия изток, които са били в контакт с тях, са били заразени, обясни пред Фрог нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по повод появила се информация в медиите за появата на нова смъртоносна болест.

Откриха и трупа на жената от удавеното преди 8 месеца семейство в река Девинска

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030555

Тяло на 49-годишна жена е намерено във водите на язовир Цанков камък, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Около 11:35 часа в Районно управление „Полиция”-Девин е получен сигнал, че е забелязано тяло на жена във водите на язовир Цанков камък.
Служителите на РС „ПБЗН” и РУ-Девин са на място, където с необходима техника изваждат тялото,
Тяло на 49-годишна жена е намерено във водите на язовир Цанков камък, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Около 11:35 часа в Районно управление „Полиция”-Девин е получен сигнал, че е забелязано тяло на жена във водите на язовир Цанков камък. Служителите на РС „ПБЗН” и РУ-Девин са на място, където с необходима техника изваждат тялото,

Трима взеха Нобел за възстановяването на ДНК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030473

Томас Линдал, Пол Модрич и Азиз Санджар са новите носители на Нобел за химия, предадоха световните агенции. Наградата им бе връчена за изследванията им за възстановяването на ДНК и съхраняването на генетичната информация.
Всички клетки са подложени на непрекъснато външно влияние и атаки и въпреки това успяват да съхранят и предадат от клетка на
Томас Линдал, Пол Модрич и Азиз Санджар са новите носители на Нобел за химия, предадоха световните агенции. Наградата им бе връчена за изследванията им за възстановяването на ДНК и съхраняването на генетичната информация. Всички клетки са подложени на непрекъснато външно влияние и атаки и въпреки това успяват да съхранят и предадат от клетка на

ПИК TV: Борисов: Разчитаме на подкрепа на Холандия за подготовката на председателство ни на Съвета на ЕС

http://pik.bg/пик-tv-борисов-разчитаме-на-подкрепа-на-холандия-за-подготовката-на-председателство-ни-на--news412701.html

ПИК TV: Борисов: Разчитаме на подкрепа на Холандия за подготовката на председателство ни на Съвета на ЕС

България високо цени отношенията си с Холандия, страната е сериозен инвеститор у нас и има още потенциал за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.

Аксаковски младеж се държа грубо с варненец

http://www.moreto.net/novini.php?n=303217

Момче на 21 години от Аксаково се държа невъзпитано с 56-годишен мъж от Варна. Това съобщиха за Moreto.net от МВР в града ни. Инцидентът станал на булевард "Сливница", в понеделник по обед. Тогава младежът нагрубил и обиждал варненеца.

Борисов: Холандия е сериозен инвеститор в България

http://frognews.bg/news_99256/Borisov-Holandiia-e-seriozen-investitor-v-Balgariia/

„България високо цени отношенията си с Холандия, страната е сериозен инвеститор у нас и има още потенциал за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс.

Откриха и трупа на жената от удавеното преди 8 месеца семейство в река Девинска

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030503

Тяло на 49-годишна жена е намерено във водите на язовир Цанков камък, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Около 11:35 часа в Районно управление „Полиция”-Девин е получен сигнал, че е забелязано тяло на жена във водите на язовир Цанков камък.
Служителите на РС „ПБЗН” и РУ-Девин са на място, където с необходима техника изваждат тялото,
Тяло на 49-годишна жена е намерено във водите на язовир Цанков камък, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Около 11:35 часа в Районно управление „Полиция”-Девин е получен сигнал, че е забелязано тяло на жена във водите на язовир Цанков камък. Служителите на РС „ПБЗН” и РУ-Девин са на място, където с необходима техника изваждат тялото,

Премиерът Борисов обсъди с Габриел Бернардино ползите от европейската система за финансов надзор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030538

Ползите от европейската система за финансов надзор беше сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино. На срещата в
Министерския съвет присъстваше и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.
Ползите от европейската система за финансов надзор беше сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино. На срещата в Министерския съвет присъстваше и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Премиерът Борисов обсъди с Габриел Бернардино ползите от европейската система за финансов надзор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030527

Ползите от европейската система за финансов надзор беше сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино. На срещата в
Министерския съвет присъстваше и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.
Ползите от европейската система за финансов надзор беше сред акцентите в разговора на министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване Габриел Бернардино. На срещата в Министерския съвет присъстваше и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

Корейски фирми се готвят да инвестират в производство на коли и на сирене в България

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623594_koreiski_firmi_se_gotviat_da_investirat_v_proizvodstvo/?ref=rss


Компании от Република Корея проявяват интерес към инвестиции в инфраструктурни проекти в България, в производство на електрически автомобили и в преработка на сирене, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Днес зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева е разговаряла по темата с гостуващия в в България зам.-министър на външните работи на Корея по икономическите въпроси Ли Тае-Хо. Срещата е част от учредителна сесия на българо-корейската междуправителствена комисия...

Труп на жена намериха в язовир край Смолян

http://pik.bg/труп-на-жена-намериха-в-язовир-край-смолян-news412707.html

Труп на жена намериха в язовир край Смолян

Тяло на 49-годишна жена е намерено във водите на язовир Цанков камък, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Около 11.35 часа в Районно управление „Полиция”-Девин е получен сигнал, че е забелязано тяло на жена във водите на язовир Цанков камък. Служителите на РС „ПБЗН” и РУ-Девин са на място, където с необходима техника изваждат тялото, което ще бъде транспортирано за извършване на аутопсия в МБАЛ-Смолян.

По първоначални данни намереното тяло е на 49-годишната жена, загинала при нелепия инцидент със съпруга си, които паднаха с автомобил в придошлите води на река Девинска на 1 февруари. Тялото на 55-годишния й съпруг пък бе открито на 30 април.

Енергийни реформи чрез одържавяване и препродажба искат работодателите

http://www.mediapool.bg/energiyni-reformi-chrez-odarzhavyavane-i-preprodazhba-iskat-rabotodatelite-news240140.html

Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката, предвиждаща одържяваване на възобновяемите електроцентрали и т.нар. американски ТЕЦ "Ей И Ес гълъбово" и "КонтурГлобал Марица Изток 3" и последващата им препродажба, предложиха четирите национално представени работодателски организации на Министерството на енергетиката. Тя вече е била обсъдена с енергийния министър Теменужка Петкова, с финансовия Владислав Горанов, с вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев и с председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев, съобщиха от Българската стопанска камара в сряда. Публикуваната пътна карта няма никакъв икономически и финансов анализ, не е била предложена за дискусия на членовете на четирите организации и не е ясно в каква степен отразява и засяга интересите им. За сметка на това обаче предложените в нея мерки до голяма степен копират популистичните идеи на Патриотичния фронт и дори на "Атака" за одържавяване на производството на електроенергия, което според бизнеса ще реши проблемите с високите цени на тока у нас. Откъде обаче ще се се осигурят парите за провеждането на предлаганата от БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП енергийна  политика не става ясно. Освен това идеята за последващата продажба на одържавените активи на потенциални купувачи създава съмнения за направени задкулисни сметки за придобиване на апетитни енергийни активи от вече определени играчи. Сметка за милиарди с неясен ефект Работодателите смятат, че през държавната Българска банка за развитие (ББР) може да се изкупят всички ВЕИ-проекти, като се рефинансират на по-ниска от договореното преди години лихва по кредитите за изграждането на слънчевите и вятърните централи и така да се свели цената на изкупуваната от тях електроенергия. Колко обаче ще струва това на ББР и дали банката може да осигури ресурса не става ясно. Друга идея, която според работодателите среща разбирането на изпълнителната власт, е държавата да изкупи ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" от сегашния й собственик – американската "Ей И Ес", както и 63-процентния дял на също американската "КонтурГлобал" в ТЕЦ "Марица Изток 3" (другите 27 процента са на НЕК). После пък държавата да им търси потенциален друг чуждестранен купувач, който да няма дългосрочни договори за продажба на произвежданата електроенергия на преференциални цени, предвижда планът на бизнес организациите. Как държавата ще накара двамата сегашни собственици да продадат централите не става ясно, както няма й анализ колко ще й струва това упражнение. Вложенията на "Ей И Ес" и "КонтурГлобал" в двете ТЕЦ надхвърлят 3.5 млрд. лв., инвестициите на частни компании във ВЕИ-проекти също се оценяват на милиарди, от които само 2 млрд. лв. са предоставени от български банки. Бюджетът да плати разходите на НЕК за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" Предложенията на индустриалците за наливане на държавни пари в енергетиката обаче не спират дотук. Те смятат, че бюджетът трябва да изплати на НЕК направените от държавната компания вложения по политически проекти като нереализираната АЕЦ "Белене" и построения хидровъзел "Цанков камък". Дефицитът на електрическата компания само от тези два проекта и близо 3 млрд. лв. Енергийното и финансовото ведомства засега предпочитат да не коментират идеите на бизнес организациите.  Министерството на енергетиката има собствена пътна карта за енергийни реформи, научи Mediapool от работодателите. Тя също се разглеждала, но засега не се съобщава какви мерки за оздравяване на отрасъла са заложени в нея. Правителството и бизнесът се договорили да се направи подробен анализ на методологията за ценообразуване, използвана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), и да се систематизира необходимата промяна в методиката и законодателството, съобщиха още от БСК, КРИБ, АИКБ и БТПП. Фиксиране на цените чрез пазара Целта е да се премахне сегашната практика участниците на пазара просто да представят своите разходи в енергийния регулатор и той да ги одобрява и да ги вкарва в цената на тока. Според бизнес организациите КЕВР трябва да определя реферетни пазарни цени на тока, парното и въглищата и компаниите да се вместват в тях. Според съобщението, анализът за цеонообразуването ще е готов до 15 октомври. Надеждите на бизнеса предложенията им да минат, за да може да се намали цената им за електроенергията от ноември. Председателят на КЕВР Иван Иванов преди време каза, че през октомври ще се направи отново анализ на цената на тока и ще се реши дали да има намаляване на таксата "задължение към обществото", плащана от предприятията на свободния пазар за изкупуваната зелена енергия и от двете американски ТЕЦ. Индустриалците предлагат още управлението на държавните енергийни предприятия да не става на политически принцип, както в момента, а да се обяви публичен международен конкурс за избор на шефове на енергийните дружества. В сключваните с тях договори за управление да се поставят изисквания за постигане на определени международно признати показатели (benchmarks) в оптимизация на производствени процеси, управление на продажбите, ефективност на разходите, включително човешки ресурси, инвестиции и др. Закриване на БЕХ и фалит за НЕК Работодателите искат също така да се закрие "Българският енергиен холдинг", който в момента е шапка на държавните енергийни дружества, но това на този етап е невъзможно, тъй като компанията майка е взела кредити за 500 млн. евро за покриване на борчове на дъщерната си НЕК, а в момента е в процедура на вземане на нови 650 млн. евро заем отново за дългове на НЕК към двете американски централи. Организациите са обсъдили с представителите на правителството и опцията за фалит на НЕК, но властта смята, че задлъжнялостта на националната компания е следствие, а не причина, както и че НЕК е страна по договори, поради което към момента евентуален фалит би усложнил обстановката. От съобщението на индустриалците става ясно още, че до дни правителството ще представи план за ускорена газификация, която предвижда грантово финансиране и възможност за ниско лихвен кредит за дофинансиране на домакинствата, които искат да се газифицират. Вече се работело и по модернизацията за газовата и електроенергийната мрежи, като няколко проекти за далекопроводи и рехабилитация на газовата инфраструктура са получили финансиране от ЕС, посочват от БСК. Предстоят разговори със социалния министър за изработване на нов и справедлив модел за измерване на енергийната бедност и подпомагане на нуждаещите се чрез социалната система с източници на финансиране държавния бюджет и Фонда за европейско подпомагане на нуждаещите се лица, допълват организациите.

Нещо като демократура, нещо като диктокрация

http://www.cross.bg/demokratziyata-demokratziya-geroii-1483383.html

/КРОСС/ „Купуването и продаването на гласове е престъпление" е изборното близначе на „Преди употреба прочетете листовката". Безсмислено и досадно, но задължително. Тази думичка „престъпление" създава големи дизайнерски главоболия - или ще се падне под портрета на кандидата, или под името на партията, да се чуди човек къде и как да я смести на плаката, че да не дава лесен повод на зевзеците да се присмиват. Зевзеците впрочем са наясно кое е най-смешното в цялата работа, те знаят, че гласът на един избирател в момента върви по 100 лева. Свърши се с кебапчетата и двайсетолевките. „И демокрацията, како, поскъпна - избирател от ромски квартал. - В селата им дават по 50 лева, но в града всичко е по-скъпо, затуй и демокрацията." В смътните си и изкривени представи той почти е прав - каква е демокрацията си личи по това какви са изборите. Пазаруването на избиратели може да не е сред тежките престъпления в наказателния кодекс, но по отношение на демокрацията то е възможно най-тежкото. Нещо като предумишлено убийство на демокрацията по особено циничен за жертвата начин. Това че в едни избори не участва само една партия, която конституционно е упълномощена да има ръководната роля в държавата, все още не означава демокрация. Отсъствието на тоталитаризъм не е непременно гаранция за демокрация. Първото може да свърши, без задължително да започне второто. Демокрацията не е нито автоматична, нито неизбежна

Задържаха таксиджия, фучал с 230 км в час

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030496



Задържан е младеж, който преди броени дни е шофирал с 230 км/ч в горнооряховското село Поликраище. 23-годишният джигит правил автодемонстрации по прав участък на главния път Свиленград-Русе в населеното място.
А.Б.работи като таксиметров шофьор, а уменията си на автопилот демонстрирал с лек автомобил "Пежо".
Задържан е младеж, който преди броени дни е шофирал с 230 км/ч в горнооряховското село Поликраище. 23-годишният джигит правил автодемонстрации по прав участък на главния път Свиленград-Русе в населеното място. А.Б.работи като таксиметров шофьор, а уменията си на автопилот демонстрирал с лек автомобил "Пежо".

Стиви Уондър се разведе

http://frognews.bg/news_99255/Stivi-Uondar-se-razvede/

Стиви Уондър и втората му съпруга - дизайнерката Кай Милард Морис се празведоха окончателно. Това става близо три години, след като певецът подаде документи за разтрогване на брака им, предаде Асошиейтед прес.

Даниел Панов: Трапезица ще приема туристи до една година

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030474

Даниел Панов обяви, че крепостта Трапезица ще приема туристи и ще бъде отворена до една година. В момента на историческия хълм се реализира проект за реставрация, социализация и подобряване на туристическата инфраструктура. Финансирането в размер на близо 3 милиона лева бе осигурено от фондация от Азербайджан.
Даниел Панов обяви, че крепостта Трапезица ще приема туристи и ще бъде отворена до една година. В момента на историческия хълм се реализира проект за реставрация, социализация и подобряване на туристическата инфраструктура. Финансирането в размер на близо 3 милиона лева бе осигурено от фондация от Азербайджан.

Даниел Панов: Трапезица ще приема туристи до една година

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030490

Дима Максимова
Даниел Панов обяви, че крепостта Трапезица ще приема туристи и ще бъде отворена до една година. В момента на историческия хълм се реализира проект за реставрация, социализация и подобряване на туристическата инфраструктура. Финансирането в размер на близо 3 милиона лева бе осигурено от фондация от Азербайджан.
Дима Максимова Даниел Панов обяви, че крепостта Трапезица ще приема туристи и ще бъде отворена до една година. В момента на историческия хълм се реализира проект за реставрация, социализация и подобряване на туристическата инфраструктура. Финансирането в размер на близо 3 милиона лева бе осигурено от фондация от Азербайджан.

"Гражданска отговорност" за колите - вече и за три години

http://www.moreto.net/novini.php?n=303236

Договорът за задължителната "Гражданска отговорност" на колите вече ще може да се сключва за срок до три години,а не както е в момента само за година. Това записаха депутатите като приеха на първо четене изцяло нов Кодекс за застраховането, предложен от правителството.

Лили Иванова - енигмата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030384

Низ от концерти - цяло лято у нас, в края на октомври и в Канада - така изтичат месеците през 2015-а за Лили Иванова. А за разнообразие, поппримата се включи и в предизборната кампания. Вярна на града, където е пораснала, тя подкрепи досегашния кмет на Кубрат - Ремзи Халилов, който отново гледа към поста,
Низ от концерти - цяло лято у нас, в края на октомври и в Канада - така изтичат месеците през 2015-а за Лили Иванова. А за разнообразие, поппримата се включи и в предизборната кампания. Вярна на града, където е пораснала, тя подкрепи досегашния кмет на Кубрат - Ремзи Халилов, който отново гледа към поста,

Цветан Василев: Доган ми каза, че е късно

http://www.mediapool.bg/tsvetan-vasilev-dogan-mi-kaza-che-e-kasno-news240139.html

"Доган ми каза, че е късно", казва бившият собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев в интервю за ТВ7, което ще бъде излъчено в четвъртък и петък.   ТВ7 разпространи предварително акценти от интервюто, в които заявява:   "Доган ми каза, че е късно. Не знам какво точно е било късно. Но това означава едно. Че съм бил наклеветен. Твърдо." "В момента най-сериозният бизнес в държавата България е брокерският бизнес, свързан с активите на КТБ. Има няколко брокерски компании. Брокерска компания "Пеевски", брокерска компания "Сталийски", всеки продава нещо от активите. И всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена."   "Първоначалният кандидат на г-н Пеевски беше г-н Бойко Найденов. След това, разбира се, беше намерено компромисно решение г-н Цацаров да бъде главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега."   "Борисов е феномен. Безусловно. Дали има алтернатива или няма, ... какво да кажа. И Рим на един етап не е имал алтернатива, в един момент се е сгромолясала такава империя. Т.е. пътят към падението е много кратък."

Падналият работник във Варненската опера днес е на работа

http://pik.bg/падналият-работник-във-варненската-опера-днес-е-на-работа-news412695.html

Падналият работник във Варненската опера днес е на работа

Падналият работник във Варненската опера днес е на работа. Това съобщиха от Театрално-музикален продуцентски център (ТМПЦ) – Варна.

"Между трето и четвърто действие на спектакъл на Основна сцена на ТМПЦ Варна на 6 октомври при регулярна бърза смяна на декора (т.н. тъмна промяна) се налага главният театър-майстор Никола Колев да отстрани проблем с една от засеклите макари.

Подхлъзва се и пада от 3 м височина, веднага му е оказана спешна помощ и след няколко часа той се прибира у дома. Днес е жив и здрав на работа.", съобщават от ТМПЦ, цитирани от Petel.bg.

Стана ясно още, че мъжът е имал 2 застраховки. "Тъй като работата на сцена е рискова, всички технически служби в ТМПЦ Варна имат 2 застраховки - застраховка "Живот" и застраховка "Злополука". Всички останали артисти и служители на ТМПЦ Варна се ползват със застраховка "Живот", поясняват от там.

Цв. Василев: Доган ми каза, че е късно. Това означава едно - че съм бил наклеветен

http://www.cross.bg/aktivite-alternativa-kompaniya-1483382.html

/КРОСС/"Доган ми каза, че е късно. Това означава едно - че съм бил наклеветен." Това казва бившият шеф на Корпоративна търговска банка (КТБ) в интервю за ТВ7, което свързваната с него медия ще излъчва в четвъртък и в петък. Медията анонсира интервюто с няколко акцента от него.  Първоначалният кандидат на г-н Пеевски беше г-н Бойко Найденов. След това, разбира се, беше намерено компромисно решение г-н Цацаров да бъде главен прокурор. Затова очевидно г-н Цацаров им се отблагодарява сега, казва в един от откъсите Василев.  В момента най-сериозният бизнес в държавата България е брокерският бизнес, свързан с активите на КТБ. Има няколко брокерски компании. Брокерска компания "Пеевски", брокерска компания "Сталийски", всеки продава нещо от активите. И всеки урежда някой желаещ да се сдобие с този актив на някаква минимална цена, казва още банкерът.  Борисов е феномен. Безусловно. Дали има алтернатива или няма, ... какво да кажа. И Рим на един етап не е имал алтернатива, в един момент се е сгромолясала такава империя. Т.е. пътят към падението е много кратък, коментира той. 

Крепостта Трапезица започва да приема туристи след една година

http://velikotarnovo.actualno.com/Krepostta-Trapezica-zapochva-da-priema-turisti-sled-edna-godina-news_499973.html

Крепостта Трапезица ще приема туристи и ще бъде отворена до една година, съобщиха от Общината. В момента на историческия хълм се реализира проект за реставрация, социализация и подобряване на туристическата инфраструктура, информира Topnovini.bg. Финансирането в размер на близо 3 милиона лева бе осигурено от фондация от Азербайджан. Възстановява се част от западната крепостна стена, три църкви, оформя се атрактивен музей и се създава централна туристическа алея. Трапезица е крепост, която е св

Шестима лекари от Разградска област са сред 100-те най-добри в страната

http://razgrad.actualno.com/Shestima-lekari-ot-Razgradska-oblast-sa-sred-100-te-naj-dobri-v-stranata-news_499976.html

Шестима джипита от област Разград са сред 100-те най-добри общопрактикуващи лекари в страната, информира Topnovini.bg.Списъкът с имената им е публикуван на сайта на здравното министерство. Те са избрани според резултатите от лечението на хроничните си пациенти със захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Класирането е направено от работна група в министерството, като е отчетено какво е състоянието на пациентите, налагало ли им се е да стигат до болница и др. В класацията на здравното мини

Движението на влакове и автомобили край търговищкото село Надарево ще бъде спряно

http://targovishte.actualno.com/Dvijenieto-na-vlakove-i-avtomobili-kraj-tyrgovishtkoto-selo-Nadarevo-shte-byde-sprjano-news_499977.html

Спират движението на влакове по втора главна жп линия София - Варна в района на търговищкото село Надарево. За това информираха от пресцентъра на местната администрация след получено уведомление от железопътната секция в Горна Оряховица. Прекъсването ще е на 12 октомври, за времето от 14 до 17 часа и засяга жп прелеза на Надарево между селото и съседното Острец. То се налага поради планувани ремонтни работи с тежка жп механизация, посочва Topnovini.bg. За същото време от 14 до 17 часа се

Първите мобилни центрове за отпадъци в Бургас вече работят

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030423


Бургас прави нова стъпка към осигуряването на екологично чиста среда за живот. В града вече работят първите три мобилни центъра за събиране на отпадъци. Те се намират в комплексите "Възраждане", "Лазур" и Централната градска част. Предвижда се скоро в Бургас да бъдат разположени още 6 мобилни пункта, с което общият им брой ще достигне 9.
Бургас прави нова стъпка към осигуряването на екологично чиста среда за живот. В града вече работят първите три мобилни центъра за събиране на отпадъци. Те се намират в комплексите "Възраждане", "Лазур" и Централната градска част. Предвижда се скоро в Бургас да бъдат разположени още 6 мобилни пункта, с което общият им брой ще достигне 9.

Независима комисия да разследва удара по болницата в Кундуз

http://www.cross.bg/lekari-granitzi-komisiya-1483381.html

/КРОСС/Хуманитарната организация „Лекари без граници" призова за създаване на независима международна комисия за установяване на фактите около смъртоносното бомбардиране от страна на САЩ по болницата в афганистанския град Кундуз. Това съобщава „Ройтерс". Медицинската благотворителна организация заяви, че тази комисия, която може да бъде създадена по искане на една държава по силата на Женевската конвенция, може да събере факти и доказателства от САЩ, НАТО и Афганистан. Само тогава „Лекари без граници" може да реши дали да повдигне обвинения за отнемане на живот и нанесени щети. На брифинг в Женева международният президент на организацията заяви, че ако този случай бъде подминат, на практика ще се даде картбланш на всички страни, въвлечени във война. „Все още не съществува ангажимент за провеждането на независимо разследване", допълват от „Лекари без граници".  

Перипетиите на "Дон Паскуале" са тази вечер в Операта

http://petel.bg/Peripetiite-na-Don-Paskuale-sa-tazi-vecher-v-Operata__129712

Тази година Държавна опера Варна постави за трети път в своята история комичната опера „Дон Паскуале” от Гаетано Доницети. Темата за...

Читател алармира: Опасна лампа стои в центъра на Варна! Може някой да се изпържи на нея

http://petel.bg/CHitatel-alarmira--Opasna-lampa-stoi-v-tsentara-na-Varna--Mozhe-nyakoy-da-se-izparzhi-na-neya__129710

Опасна лампа стои на „Севастопол“, сигнализира наш читател. Тя е без капак, и от нея стърчат кабели с ток по тях. „Лампата работи,...

Старшата на Спартак 1918 би Доростол с 1:0

http://petel.bg/Starshata-na-Spartak-1918-bi-Dorostol-s-1-0__129715

Юношите старша възраст на Спартак 1918 постигнаха поредна победа в регионалното първенство. На стадион "Спартак" "соколите" удариха...

Дипломати от НАТО: В Сирия има около две хиляди руски войници

http://petel.bg/Diplomati-ot-NATO--V-Siriya-ima-okolo-dve-hilyadi-ruski-voynitsi__129717

Снимка Булфото Въпреки официалните доклади на Кремъл, в Сирия има около две хиляди войници, съсредоточени около районите на Латакия и...

България Ер награди туроператори

http://news.ibox.bg/news/id_1194720749

Представят и възможности за съвместни полети с други авиокомпании

Законодателни промени улесняват получаването на сертификат за клас инвестиция

http://econ.bg/Новини/Законодателни-промени-улесняват-получаването-на-сертификат-за-клас-инвестиция_l.a_i.699385_at.1.html

Промени в Закона за насърчаване на инвестициите ще улеснят получаването на сетрификат за клас инвестиция. Това решиха от Министерски съвет (МС) по...

Жириновски в пионерски лагер: Полша и Финландия - в Руската федерация!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030422

Владимир Жириновски смята за правилно да се върнат на русия всички територии, които тя е владеела по времето на царското управление до 1917 година, съобщи „КримИнформ”.
Депутатът в Руската Дума е заявил това в реч пред младежки форум, провеждан в пионерския лагер „Артек”. Жириновски е обявил, че всички отделяния от руската империя след 1 януари
Владимир Жириновски смята за правилно да се върнат на русия всички територии, които тя е владеела по времето на царското управление до 1917 година, съобщи „КримИнформ”. Депутатът в Руската Дума е заявил това в реч пред младежки форум, провеждан в пионерския лагер „Артек”. Жириновски е обявил, че всички отделяния от руската империя след 1 януари

Жириновски се размечта в пионерския лагер Артек: Полша и Финландия - в Руската федерация!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030462

Владимир Жириновски смята за правилно да се върнат на русия всички територии, които тя е владеела по времето на царското управление до 1917 година, съобщи „КримИнформ”.
Депутатът в Руската Дума е заявил това в реч пред младежки форум, провеждан в пионерския лагер „Артек”. Жириновски е обявил, че всички отделяния от руската империя след 1 януари
Владимир Жириновски смята за правилно да се върнат на русия всички територии, които тя е владеела по времето на царското управление до 1917 година, съобщи „КримИнформ”. Депутатът в Руската Дума е заявил това в реч пред младежки форум, провеждан в пионерския лагер „Артек”. Жириновски е обявил, че всички отделяния от руската империя след 1 януари

Ирак може да помоли Русия за въздушни удари срещу „Ислямска държава“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030452

Багдад скоро може да поиска от Русия да разшири своята кампания срещу „Ислямска държава“ и да започне да нанася въздушни удари срещу джихадистите и на територията на Ирак, посочва Ройтерс, като се позовава на изказване на председателя на иракската парламентарна комисия по сигурността и отбраната Хаким ал Замили.
Багдад скоро може да поиска от Русия да разшири своята кампания срещу „Ислямска държава“ и да започне да нанася въздушни удари срещу джихадистите и на територията на Ирак, посочва Ройтерс, като се позовава на изказване на председателя на иракската парламентарна комисия по сигурността и отбраната Хаким ал Замили.

Разширяват покритието на "Гражданска отговорност", застраховката поскъпва

http://offnews.bg/news/n_1/n_568969.html

Депутатите приеха да се разшири покритието на застраховката "Гражданска отговорност". Още преди месеци застрахователите предупредиха , че това ще доведе до поскъпването им. Текстовете бяха приети днес на първо четене. Това е изцяло нов проект на Кодекса за застраховане, свързан с въвеждането на директиви на Европейския съюз в българското законодателство. След приемането му на второ четене, законът ще влезе в сила от началото на 2016 г. С промените се предвижда компаниите да покриват щети по полиците "Гражданска отговорност" на шофьорите в размер до 10 млн. лв. без значение колко хора са пострадали при катастрофа. В момента те изплащат до 10 млн. лв. , само ако има няколко пострадали, а при един сумата е до 2 млн. лв. Застрахователните компании ще плащат обезщетение по полиците "Гражданска отговорност" за повече рискове - такива, при които шофьорът не е виновен, но пострадалите трябва да получат обезщетение. Така ако катастрофата е станала заради повреда на автомобила на пострадалите ще се изплаща обезщетение. Именно това стана повод застрахователите да предупредят, че промените ще наложат поскъпване на гражданската отговорност. Въвежда се и нов режим за определяне на капиталовите изисквания на застрахователя и презастрахователя, който ще определя резервите, границата на платежоспособността, финансовата стабилност на застрахователните и презастрахователните компании. Той ще се изчислява по такъв начин, че да гарантира свеждането на риска от неплатежоспособност до 0.5% в рамките на една година. "Това ще създаде гаранция за интересите на ползвателите на застрахователни услуги и за финансовата стабилност на пазара. Наред с това ще се насърчи ефективното и разумно управление на застрахователите и презастрахователите", пише в мотивите на кодекса. Новият кодекс позволява сключването на всякакви застраховки през интернет с изключение на гражданската отговорност, за която има изрична забрана.

Криминалисти отново оглеждат мястото, където бе открит трупът на Момчил

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030417

Втори оглед е направен на лобното място на Момчил Семерджиев, чийто труп бе открит в подножието на Младежкия хълм. Криминалистите са установили точно къде се е намирало момчето, преди да полети надолу, съобщава trafficnews.bg.
Аутопсията не е открила следи от насилие по тялото, а счупванията на крайниците потвърждават първоначалната версия,
Втори оглед е направен на лобното място на Момчил Семерджиев, чийто труп бе открит в подножието на Младежкия хълм. Криминалистите са установили точно къде се е намирало момчето, преди да полети надолу, съобщава trafficnews.bg. Аутопсията не е открила следи от насилие по тялото, а счупванията на крайниците потвърждават първоначалната версия,

Ирак може да помоли Русия за въздушни удари срещу „Ислямска държава“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030418

Багдад скоро може да поиска от Русия да разшири своята кампания срещу „Ислямска държава“ и да започне да нанася въздушни удари срещу джихадистите и на територията на Ирак, посочва Ройтерс, като се позовава на изказване на председателя на иракската парламентарна комисия по сигурността и отбраната Хаким ал Замили.
Багдад скоро може да поиска от Русия да разшири своята кампания срещу „Ислямска държава“ и да започне да нанася въздушни удари срещу джихадистите и на територията на Ирак, посочва Ройтерс, като се позовава на изказване на председателя на иракската парламентарна комисия по сигурността и отбраната Хаким ал Замили.

Бойни самолети на САЩ и Русия вече са имали пряк контакт над Сирия

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/07/2623577_boini_samoleti_na_sasht_i_rusiia_veche_sa_imali_priak/?ref=rss


Американски пилоти с бойни самолети F-16, излитащи от базата "Инджирлик" в Турция, са имали първия си пряк контакт с руската военна авиация, нанасяща удари в Западна и Северна Сирия, съобщи CBS News.

Това е станало близо до границата с Турция, където самолетите са били на 30-ина километра един от друг – достатъчно, за да се виждат пилотите на показанията на бордовия радар и визуално да се индентифицират чрез камерите за прицелване, разказа ген. Чарлз Браун, командващ американската...

Инвеститорите най-после няма да подават документи, достъпни в публичните регистри

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623576_investitorite_nai-posle_niama_da_podavat_dokumenti/?ref=rss


Инвеститорите се освобождават от задължението да представят документи, които вече са били внесени от тях в Българска агенция за инвестиции, нито ще представят документи в институциите, ако те са достъпни в публичните регистри. Това предвиждат промени Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, одобрени днес от правителството.

Изменението се отнася за фирмите, кандидатстващи за сертификат за клас инвестиция, което пък им дава право на държавна подкрепа.  

Регламентира се възможността инвеститорът в самото заявление да посочва кои от изискваните данни могат да бъдат намерени в публични регистри. 

Промените включват и облекчения при предоставянето на държавна помощ за обучение. Отпада изискването обучението да е специфично Въвежда се и диференциран подход при отпускане на средствата за частично възстановяване на направените от инвеститора за негова сметка, в качеството му на работодател, задължителни осигурителни вноски  за наетите на новооткрите работни места.

Периодът, за който се отпускат средствата, става различен, в зависимост от района, в който се изпълнява инвестиционният проект. В административните граници на общини, в които безработицата е над средната за страната, помощта ще се изплаща в рамките на до 24 месеца, а в останалите случаи – до 12 месеца.

Социални служители ще проверяват семейства при отпускане на помощи за деца

http://www.cross.bg/pomoshti-natyra-polychavat-1483380.html

/КРОСС/С решение на днешното си заседание правителството одобри промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. Поправките са свързани с привеждането на измененията и допълненията в закона, които депутатите приеха на 15 юли. В съобщението се отбелязва, че се уреждат предпоставките за прилагане на новите разпоредби на закона и се облекчава процедурата за преценка на правото за семейни помощи. "С измененията се осигуряват необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура", се казва в съобщението. Според промените в закона непълнолетните майки ще получават месечни помощи за отглеждане на дете само в натура, а стоките и услугите, които ще получават, ще се определят от експертите на съответната дирекция "Социално подпомагане". В натура ще получават помощи за отглеждане на децата си и родителите, които не се грижат за децата си и харчат парите за друго. В новия правилник се регламентира и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак - дирекциите по социално подпомагане ще правят задължителни проверки при отпускането и предоставянето на семейни помощи.  

Къмпингите “Смокиня” и “Веселие” още няколко години ще изливат отпадните си води в морето

http://www.moreto.net/novini.php?n=303231

Къмпингите “Смокиня” и “Веселие”, както и вилните селища “Дюни” и “Св. Тома” са останали без достъп до пречиствателни станции и няма да имат такъв поне през следващите няколко години. Това става ясно от писмен отговор на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева на депутатски въпрос.

"Барселона" не се е отказал от Погба, готви оферта за 80 млн. евро

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623575_barselona_ne_se_e_otkazal_ot_pogba_gotvi_oferta_za_80/?ref=rss


Техническият секретар на "Барселона" Роберт Фернандес заяви, че каталунците не са се отказали от привличането на Пол Погба и най-вероятно ще отправят нова оферта за звездата на "Ювентус".

През изминалото лято ръководството на испанския гранд проведе серия от срещи с колегите си от Торино и двете страни преговаряха усилено за френския национал, но до сделка не се стигна.
Спортният директор на каталунците Ариедо Брайда на няколко пъти дори сам се срещна с изпълнителния директор на...

Парламентът одобри по принцип кандидат-бежанците да имат повече правна защита, но и повече основания за откази

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623565_parlamentut_odobri_po_princip_kandidat-bejancite_da/?ref=rss


Повече гаранции за правна защита на кандидатите за убежище в България предвиждат промените в Закона за убежището и бежанците, приети днес на първо четене от парламента. В същото време измененията дават и повече основания за откази от статут и неразглеждане на последващи молби.

Записва се изричен текст, че на адвокатите и правозащитните организации "се осигурява ефективен достъп до чужденците, които се намират на граничните контролно-пропускателни пунктове, включително транзитните...

Управителят на МБАЛ "Бургасмед" Динчо Генев проговори за кардиолога с фалшива диплома

http://pik.bg/управителят-на-мбал-бургасмед-динчо-генев-проговори-за-кардиолога-с-фалшива-диплома-news412692.html

Управителят на МБАЛ "Бургасмед" Динчо Генев проговори за кардиолога с фалшива диплома

Потърсихме за официален коментар и ръководството на МБАЛ „Бургасмед“, откъдето управителят д-р Динчо Генев потвърди, че д-р Вуцов е назначен на трудов договор в лечебното заведение, но като специалист по вътрешни болести в спешното приемно отделение на болницата, както и в медицински център „Бургасмед“, а не като кардиолог.
„Д-р Вуцов е назначен въз основа на признатата си специализация по вътрешни болести, а не по кардиология, на 1 октомври тази година. Доколко съм информиран се води производство във връзка с оспорването на специалността му по кардиология, но все още няма присъда по делото, нито отнети лекарски права.Ако правата му на лекар бъдат отнети ние ще го освободим, тъй като той няма да бъде правоспособен.
 
Дотогава нямаме основание да оспорваме правата му на медик и специалист по вътрешни болести. Още веднъж уточнявам, че той работи на територията на лечебното заведение, но като специалист с официално призната специализация по вътрешни болести, която нямам информация да е оспорвана от компетентните органи", уточни д-р Генев.

Създава се село Свети Спас

http://www.cross.bg/banya-dolna-reshenie-1483378.html

/КРОСС/Правителството прие решение за създаване в община Долна баня на ново населено място - село Свети Спас. То ще е разположено на територията на вилната зона на Долна баня, на 3 км от града. Решението идва на фона на непрекъснатото закриване на български села. От картата на България вече са заличени 164 села, а според статистиката на НСИ в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни.  За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на Долна баня е взел решение през май т. г. по предложение на кмета на общината. Основание за предложението са изпълнените условията, предвидени в Закона за административно-териториално устройство на Република България за създаване на ново населено място, а именно: постоянно живеещо население и изградена социална инфраструктура.

Депутатите "позволиха" "Гражданската отговорност" да поскъпне

http://www.cross.bg/otgovornost-grazhdanska-zastrahovaneto-1483379.html

/КРОСС/Депутатите създадоха възможност за поскъпване на задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност", като приеха на първо четене изцяло нов Кодекс на застраховането. В новия кодекс до голяма степен са залегнали нови европейски директиви по отношение на застраховането. Промяна има и за застраховка „Гражданска отговорност", като тя се изразява в увеличение на максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи. В момента застраховките по полиците „Гражданска отговорност" на шофьорите са в размер до 10 млн. лева, ако има няколко пострадали при катастрофата, и до 2 млн. лева при само един ранен. В новия застрахователен кодекс обаче компаниите ще трябва да плащат застраховка до 10 млн. лева без значение колко са пострадалите. Припомняме, че от застрахователния бранш вече предупредиха, че промените могат да доведат до увеличаване на застраховката „Гражданска отговорност". В новия кодекс е заложено още договорът за „Гражданска отговорност" да може да бъде сключен за срок до три години. Кодексът на застраховането предлага и нов режим за изчисляване на капиталовото изискване за платежоспособност на застрахователите и презастрахователите на базата на отчитане на всички количествено измерими рискове, на които са изложени

Младежи от БСП поискаха Плевнелиев да наложи вето на училищния закон

http://www.mediapool.bg/mladezhi-ot-bsp-poiskaha-plevneliev-da-nalozhi-veto-na-uchilishtniya-zakon-news240138.html

Десетина души от младежкото обединение на БСП се събраха пред сградата на президентството в сряда на протест срещу направените промени в Закона за училищното и предучилищното образование и настояха президентът Росен Плевнелиев да им наложи вето. “Настояваме да отпадне възможността частните училища да получават държавна субсидия. Искаме президентът да наложи вето и върху възможността за домашно образование, защото това е възможност, която не е точно разписана и не е ясно как точно родители ще могат да обучават децата си”, заяви Вероника Делибалтова, председател на Младежкото обединение в БСП. Делибалтова смята, че прекалено голяма част от бъдещите промени ще бъдат разписани през образователните стандарти и приетият закон не дава достатъчна яснота. Според нея това са основателни причини да бъде наложено вето на този закон. Младежите от БСП депозираха в деловодството на президентството писмо, в което изпратиха жълт спасителен пояс на президента, като знак за това, че в момента единствено той може да спаси българското образование и да спрезакона.

„Гражданска отговорност” вече осигурява покритие за БГ, ЕС и държави със „Зелена карта”

http://pik.bg/„гражданска-отговорност”-вече-осигурява-покритие-за-бг-ес-и-държави-със-„зелена-карта”-news412693.html

„Гражданска отговорност” вече осигурява покритие за БГ, ЕС и държави със „Зелена карта”

Задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилите срещу единна премия вече ще осигурява покритие за България, ЕС, Европейското икономическо пространство, както и за държави от системата „Зелена карта”, според приетите днес на първо четене в НС текстове от новия Кодекс за застраховането, внесен от МС.

Предлага се допълнително изискване по отношение отстраняването на вреди по моторни превозни средства, когато то е възложено от застраховател на външен изпълнител. Застраховането на моторни превозни средства представлява над 70 % от пазара по общо застраховане и в практиката на Комисията за финансов надзор са установени значителен брой случаи, при които клиенти възразяват срещу недобре извършен ремонт на моторното превозно средство.

В тази връзка се предлага застраховател да може да възлага отстраняване на вреди по моторни превозни средства само на външен изпълнител, който има застраховка „Гражданска отговорност”, покриваща отговорността му за вреди, настъпили вследствие на негово действие или бездействие. Предвижда се минималната застрахователна сума по тази застраховка да е 1 000 000 лв. за всяко застрахователно събитие и 5 000 000 лв. за всички застрахователни събития за една година.

В новия Кодекс e залегнало премахването на абсолютната забрана за придобиването на акции от застраховател или презастраховател със заемни средства. Съгласно предложения режим придобиването със заемни средства на квалифицирани участия ще бъде подложено на преценка за финансовата стабилност на заявителя за придобиване на такова участие. 

Минималният лимит на отговорност за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт се променя на 10 000 000 лв. за всяко събитие независимо от броя на пострадалите лица.

Bulgarian online gambling law

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258632_Bulgarian+online+gambling+law

 II. PART

The taxation of online betting and news for offshore zones and gambling.

            In 2013, in the Bulgarian Gambling Act was introduced the two-component fee for the issuance and maintenance of a license for online betting. The fee consists of two components. The first component is a one-time fee with a constant amount of BGN 100 thousand. The second one is a variable fee which amounts to 20 percent on the difference between the value of the bets received and winnings paid (Art. 30, para 4 of the GA) or the so-called Gross Gambling Revenue.The operators shall submit monthly information to the Commission for the bets received and winnings paid, and pay in the fee.

            A streamlined procedure has been provided in the Gambling Act for the issuance of licenses for online betting. In the event that there has been concluded an agreement for co-operation and information exchange between the State Commission on Gambling and a regulatory body in a EU Member State or according to the Agreement between the European Economic Community and the Swiss Confederation.Then for the operator of gambling games which has a license in one of the listed states can be considered as proved the facts and circumstances which are requirements for issuing a license under the law of the state where it is licensed. The Commission officially requires information from the competent authority of the Member State concerned.

            When there is no agreement concluded between the regulatory authorities of the Member States, the searcher can present a certificate from the competent authority of the Member State in which their license for proving certain facts and circumstances has been issued. The requirements which the legislation of the Member State imposes in relation to the issuance of the license and the proving of these requirements by the person to whom the license has been issued must be verified.

 

            Currently, how many licenses for online betting are issued? The issuance of licenses of online operators in Bulgariabegan in 2013, nine licenses having been issued so far. Only two of the world famous operators of online gambling games on the NET are present on the Bulgarian market. Until now, it was an obstacle that the Bulgarian legislation prohibited companies registered in jurisdictions with preferential tax regimes (offshore companies) to hold a gambling license in Bulgaria. From the planned changes in the Law on Corporate Income Tax (LCIT) and in the Law on Economic and Financial Relations with Companies Registered in Jurisdictions with Preferential Tax Regimes (LEFRCRJPTR) or, for short, the Law on the Offshore Companies, it becomes clear that some countries no longer will have the status of jurisdictions with preferential tax regimes. That applies particularly to Gibraltar (Brit.), which is assumed to have a special status, but all regulations of the Treaty on the Functioning of the European Union (TFEU) on the freedom of establishment and the free movement of capital, goods, services and people are applicable to it. Through the prism of gambling it should be noted that some of the biggest companies which offer gambling games on the Internet are registered in Gibraltar. Besides, after the entry into force of the bilateral agreements on administrative cooperation and exchange of information between EU and Liechtenstein, Andorra, Monaco and San Marino, these countries too will be excluded from the definition “jurisdictions with preferential tax regime          s”. All this will enable companies which are registered in these countries to apply and obtain licenses for online gambling in Bulgaria. At the moment the most important betting companies in Europe are blacklisted by the Bulgarian Gambling Commission, and the access to their pages is not possible for Bulgarian citizens. Only the future will tell whether these companies are interested in taking advantage of the liberal legislative regime. Naturally, the Bulgarian State also will profit from the licensing of these companies. Eventually, in this way both users and the State will be benefit, and what is better than that!?

http://stefanovalaw.com/

Изследователи на ДНК спечелиха Нобеловата награда за химия

http://www.mediapool.bg/izsledovateli-na-dnk-specheliha-nobelovata-nagrada-za-himiya-news240137.html

Шведът Томас Линдал, американецът Пол Модрич и роденият в Турция Азиз Санджар, който е и с американско гражданство, спечелиха Нобелова награда за химия за изследване на механизмите за "ремонт" на ДНК, съобщиха световните агенции. "Техният труд дава фундаментални познания как фукционира живата клетка и се използва за разработване на нови методи за лечение на рака" - се казва в съобщението на Кралската шведска академия на науките. Нобеловата награда за химия и сумата от 8 милиона шведски крони или 962 000 долара ще бъдат връчени на церемония в Стокхолм на 10 декември, в деня на кончината на Алфред Нобел. Във вторник бяха обявени наградите в категория физика, а в понеделник за медицина. В четвъртък се очаква да бъде обявен носителят на отличието в категория литература, а в петък - за мир. Следващият понеделник – 12 октомври, ще станат известни носителите на наградата за икономика. Първата Нобелова награда е връчена през 1901 г., пет години след смъртта на Алфред Нобел.

Порошенко: Имаме истинско примирие, но войната не е приключила

http://www.cross.bg/voiinata-poroshenko-primirie-1483377.html

/КРОСС/Украинският президент Петро Порошенко приветства установяването на „истинско примирие" в Източна Украйна, но изтъкна, че войната не е свършила и че ще отнеме повече време за дълготраен мир с проруските сепаратисти, цитиран от „Франс прес". „Няма нито един изстрел през първата седмица на октомври. Това все още не е мир. Това не е края на войната", каза Порошенко в телевизионно обръщение. „Краят на войната ще дойде, когато всеки къс от украинската земя бъде освободен от врага, окупатора, агресора. Но това не е просто примирие - това е истинско примирие", изтъкна той. Порошенко повтори, че „войната ще приключи, след като последното парче земя бъде освободено".  

Том Ханкс издирва студентка от Ню Йорк

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030394

"Лаурен! Намерих студентската ти карта в парка. Ако все още я търсиш, можеш да се обадиш в офиса ми. Ханкс." Това съобщение написа в туитър американският актьор Том Ханкс.
Когато види последната част от изречението, Лаурен вероятно би извикала от щастие, коментира германското издание "Билд".
Том Ханкс е открил картата в Ню Йорк.
"Лаурен! Намерих студентската ти карта в парка. Ако все още я търсиш, можеш да се обадиш в офиса ми. Ханкс." Това съобщение написа в туитър американският актьор Том Ханкс. Когато види последната част от изречението, Лаурен вероятно би извикала от щастие, коментира германското издание "Билд". Том Ханкс е открил картата в Ню Йорк.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване