Петима арестувани след нападението над екип на Нова телевизия в Самоков

http://www.cross.bg/samokov-napadenieto-prokyror-1483293.html

/КРОСС/Петима от участниците в побоя над екип на Нова телевизия в Самоков вече са в ареста. Това съобщи ст.ком. Мариета Иванова - директор на Областната дирекция на полицията в София-област. Екип на Нова телевизия беше нападнат от жители на ромската махала в Самоков. Репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов бяха изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник - Трайчо Василев, по пряков Пиже. Местните жители, обаче посрещнали екипа на Новините с ритници, юмруци, блъскане и крясъци. Сред задържаните заради нападението над журналисти е синът на главния „герой" в историята - кандидатът за общински съветник от ДПС Трайчо Василев-Пиже. Владимир Антонов беше един от хората, проявили най-голяма агресия спрямо репортера Надя Ганчева, оператора Михаил Кръстев и шофьора Валентин Иванов. След акция на жандармерията, започнала около 17:00 ч. във вторник в ромската махала на Самоков, белезници щракнаха на ръцете и на 44-годишния Ангел Ангелов. Все още няма информация за това кои са останалите арестувани. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Трайчо Василев. От ЦИК обаче заявиха, че все още при тях не е постъпило искането на главния прокурор. В ефира на БНР тази сутрин говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова посочи, че не е разписан срок за това в Изборния кодекс, това е по преценка на главния прокурор. И за ЦИК няма срокове, но в такива случаи трябва да действа незабавно

Петима арестувани след нападението над екип на Нова телевизия в Самоков

http://www.cross.bg/napadenieto-samokov-traiicho-1483293.html

/КРОСС/Петима от участниците в побоя над екип на Нова телевизия в Самоков вече са в ареста. Това съобщи ст.ком. Мариета Иванова - директор на Областната дирекция на полицията в София-област. Екип на Нова телевизия беше нападнат от жители на ромската махала в Самоков. Репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов бяха изпратени там, за да вземат интервю от кандидата за общински съветник - Трайчо Василев, по пряков Пиже. Местните жители, обаче посрещнали екипа на Новините с ритници, юмруци, блъскане и крясъци. Сред задържаните заради нападението над журналисти е синът на главния „герой" в историята - кандидатът за общински съветник от ДПС Трайчо Василев-Пиже. Владимир Антонов беше един от хората, проявили най-голяма агресия спрямо репортера Надя Ганчева, оператора Михаил Кръстев и шофьора Валентин Иванов. Цацаров иска имунитета на Трайчо Василев за нападението над журналисти След акция на жандармерията, започнала около 17:00 ч. във вторник в ромската махала на Самоков, белезници щракнаха на ръцете и на 44-годишния Ангел Ангелов. Все още няма информация за това кои са останалите арестувани. Във връзка с нападението ДПС свика извънреден брифинг, по времето на който лидерът на партията Лютви Местан заяви, че абсолютно категорично, безусловно и без всякакви уговорки осъжда покушението срещу журналистите и настоява за разследване, както и да се приложи цялата строгост на закона

Трус с магнитуд 5,2 по Рихтер люшна Чили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029544

Земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в чилийския регион Кокимбо в северната част на страната, предава ТАСС, цитирана от
Земетресение с магнитуд 5,2 е регистрирано в чилийския регион Кокимбо в северната част на страната, предава ТАСС, цитирана от "Фокус". По данни на чилийския Национален сеизмологичен център, епицентърът се е намирал на 35 км западно от град Пунатаки. Земетръсното огнище е било на дълбочина 33 км. Няма информация за пострадали и разрушения.

19 загинаха в Китай при преминаването на тайфуна Мучжиге

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029556

19 души загинаха в Китай, а четирима са в неизвестност след преминаването на тайфуна Мучжиге, съобщи Ройтерс. Седем души са загинали в предизвикани от тайфуна торнада в южната провинция Гуандун, а седем са загинали при свлачища. Трима рибари са загинали, докато са били с лодки в морето и още четирима са в неизвестност.

Цветанов направи 8 обиколки на стадион „Ивайло” във Велико Търново

http://pik.bg/цветанов-направи-8-обиколки-на-стадион-„ивайло”-във-велико-търново-news412483.html

Цветанов направи 8 обиколки на стадион „Ивайло” във Велико Търново

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов направи сутрешния си крос днес на най-новата в България лекоатлетическа писта със специална политанова настилка - на стадион „Ивайло” във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

„Това е само един от видимите резултати след управлението на кмета Дидо Панов. Стадионът изглежда прекрасно. Предстои обновлението на другите части, в момента продължават и ремонтите в южните спортни зали. Около 5.5 млн. лв. са инвестирани в обновлението на стадиона”, заяви Цветанов. Кросът стартира точно в 08:08 часа тази сутрин.

„С 8 човека от листата на ГЕРБ направихме точно 8 обиколки в подкрепа на Даниел Панов с номер 8.

По-късно, към сутрешния ми крос се присъединиха и други съмишленици, за които спортът е здраве, дисциплина и хъс.

Поздравявам великотърновци за далновидността да си изберат Даниел Панов за кмет през 2011 и вярвам, че това ще е техният избор и сега – на 25 октомври”, категоричен бе зам.-председателят на ГЕРБ.

Опасен камилски вирус идва в Европа

http://www.moreto.net/novini.php?n=303179

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози. По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа.

19 загинаха в Китай при преминаването на тайфуна Мучжиге (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029542

19 души загинаха в Китай, а четирима са в неизвестност след преминаването на тайфуна Мучжиге, съобщи Ройтерс. Седем души са загинали в предизвикани от тайфуна торнада в южната провинция Гуандун, а седем са загинали при свлачища. Трима рибари са загинали, докато са били с лодки в морето и още четирима са в неизвестност.

Бат Сали се обърка, вместо за "концепцията", разказа за "концесията" за развитието на махалата в Самоков

http://pik.bg/бат-сали-се-обърка-вместо-за-концепцията-разказа-за-концесията-за-развитието-на-махалата-в-news412482.html

Бат Сали се обърка, вместо за "концепцията", разказа за "концесията" за развитието на махалата в Самоков

"На снощното извънредно събрание на ДПС в Самоков се взе решение за осъждане на нападението на екипа на Нова телевизия", заяви в студиото на сутрешния блок "Здравей, България" Александър Методиев - Бат Сали, депутат от Движението.

Той поясни, че цялото общинско ръководство на партията е избрал Трайчо Василев, по прякор Пиже, да участва в местните избори за общински съветник. Методиев съобщи, че Пиже е обещал, ако се докаже, че има връзка с нападението над екипа на Нова телевизия, да се оттегли от листата на ДПС. Бат Сали съобщи, че Василев последно е бил дървосекач и има средно образование.

Бат Сали заяви категорично още, че Пиже не му служи и не помага да се присъединяват незаконно към ел. мрежата роми от махалата в Самоков. "Няма нищо страшно в махалата в Самоков", каза още Методиев и поясни, че той не ходи там с полиция и не би трябвало и никой да го прави. Н

а въпрос каква е концепцията за развитието на ромския квартал в Самоков, Бат Сали отговори, че имат концесия.

Объркването му породи смях във водещите и те го попитаха дали изобщо той знае какво означава думата 'концепция' и думата 'концесия'.

Депутатът обаче ги увери, че знае много добре значението и на двете думи. Депутатът информира, че в листата на ДПС за общински съветници е и Сашо Водката. По думите му, прякорът му е заради любовта му към водката.

 

Франко Драгоне представя наследството на Лучано Павароти

http://www.cross.bg/lychano-pavaroti-ychenitzi-1483292.html

/КРОСС/ Най-красивите гласове на Италия пристигат у нас, за да поднесат звезден празничен дух в навечерието на Коледа с поредица от концерти. В края на годината ще се насладим на 12-те най-талантливи ученици от Фондацията на Лучано Павароти, завладели аудиторията на Париж, Брюксел и Амстердам с италианския стил означаващ красиво пеене - Белканто.  Българската публика за първи път ще чуе и види виртуозния проект на един от най-търсените в света артистични директори - Франко Драгоне. В своите спектакли той смесва музика, пеене, танци, нови технологии и една история, разказана без думи. Успехите му започват преди 30 години в Лас Вегас, минават през феноменалната му режисура на Цирк дьо Солей, супер спектаклите му на Селин Дион и „Мечтата" и стигат до „Танцуващата вода" - шоуто, овладяло водата в неподозиран до сега мащаб. Поредният проект на Франко Драгоне е уникален. Нарича се „Белканто - гласовете на Италия" и отдава почит на един от най-великите творци - незабравимия Лучано Павароти. Благодарение на този проект приказката за живота и творчеството на най-обичания оперен певец в света продължава да живее. На сцените на шест български града - София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив за времето от 26 ноември до 1 декември ще оживеят в стил белканто най-популярните арии от опери на Пучини, Верди, Бизе, Моцарт, Росини, Лехар и Андрю Лойд Уебър

Японската централна банка разочарова пазарa

http://www.investor.bg/novini/130/a/iaponskata-centralna-banka-razocharova-pazara-203638/

BoJ поддържа обещанието си за увеличаване на паричната база с годишен темп от 80 трлн. йени

Смартфон с водно охлаждане, нов лаптоп и още джаджи от Microsoft (снимки)

http://offnews.bg/news/n_1/n_568747.html

И докато още някои чакат за официален ъпдейт до Windows 10 на личния си компютър, то Microsoft определено нямат време за губене. Компанията на Сатя Надела на свое събитие снощи в Ню Йорк представи новия си флагман в смартфоните Lumia 950, нов лаптоп, нов таблет и други джаджи. Lumia 950 е новото бижу в линията смартфони на Microsoft, които с носталгия можем да си спомним, че преди се наричаха Nokia. Устройството е с 5.2-инчов дисплей, процесор Snapdragon 808, 20-мегапикселова PureView камера, която познаваме от камерафона на Nokia Pureview 808 и ще "кацне" на световния пазар през ноември с инсталиран Windows 10. Цената на Lumia 950 ще бъде 549 долара. Microsoft представи и по-големия брат на Lumia 950 - 950 XL. Той разполага със същите характеристики, като разликата е само в размера на дисплея - ХL е с 5.7-дисплей. От компанията представиха и бюджетно Windows решение за всеки - Lumia 550. Устройството ще струва едва 139 долара и отново ще идва с инсталиран Windows 10. Черешката на тортата от Microsoft дойде с представянето на първия лаптоп на компанията - Surface Book. Устройството е логично продължение на линията таблети Surface, като вече ръкавицата в лицето на Apple е хвърлена и конкуренцията между Microsoft и отхапаната ябълка ще става все по-голяма. Новият Surface Book обещава 12 часа работа само на батерия, има 13,5-инчов дисплей и ще бъде с алуминиево тяло. От цената му можем да предположим, че някъде сред алуминия има и скрито злато, тъй като на пазара Surface Book ще започне да се продава на цена от 1499 долара. Microsoft представи и нов таблет от серията surface - Pro 4. Моделът ще е с 12.3-инчов дисплей и може да се купи с вътрешна памет до 1 терабайт и 16 гигабайта РАМ памет. На събитието снощи бе показана и специален стилус за новия таблет. Любопитното е, че компании като Apple и Microsoft се бяха отрекли от пионера в смарт ерата - стилуса, но тази година и двете компании се върнаха към корените си и показаха стилуси с тяхна марка.

Излагация в ефир: Бат Сали говори за концесия за развитие на Самоков

http://frognews.bg/news_99214/Izlagatsiia-v-efir-Bat-Sali-govori-za-kontsesiia-za-razvitie-na-Samokov/

Отзовахме Пиже от общинската листа в Самоков. Той обеща да се оттегли, заяви в „Здравей, България” народният представител от ДПС Александър Методиев – Бат Сали.

Излагация в ефир: Бат Сали говори за концесия за развитие

http://frognews.bg/news_99214/Izlagatsiia-v-efir-Bat-Sali-govori-za-kontsesiia-za-razvitie/

Отзовахме Пиже от общинската листа в Самоков. Той обеща да се оттегли, заяви в „Здравей, България” народният представител от ДПС Александър Методиев – Бат Сали.

Ужас! Двама младежи нападнаха 13-годишен посред бял ден в центъра на столицата

http://pik.bg/ужас-двама-младежи-нападнаха-13-годишен-посред-бял-ден-в-центъра-на-столицата-news412478.html

Ужас! Двама младежи нападнаха 13-годишен посред бял ден в центъра на столицата

13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщи Нова телевизия.

„Те не са успели да му вземат нищо, тъй като в момента на нападението е излязъл човек от намиращ се наблизо офис или магазин. Той веднага се е намесил и младежите са започнали да бягат”, коментира майката.

„Синът ми се е прибирал от училище и не познава нападателите си”, разказа Зорница Христова.

Охранителна камера наблизо е заснела цялото нападение.

Цветанов направи 8 обиколки на "Ивайло" във Велико Търново в подкрепа на Панов

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029536

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов направи сутрешния си крос днес на най-новата в България лекоатлетическа писта със специална политанова настилка - на стадион „Ивайло“ във Велико Търново.
"Това е само един от видимите резултати след управлението на кмета Дидо Панов.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов направи сутрешния си крос днес на най-новата в България лекоатлетическа писта със специална политанова настилка - на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. "Това е само един от видимите резултати след управлението на кмета Дидо Панов.

NI: В САЩ вярват на приказките за „добри бунтовници” в Близкия изток

http://www.cross.bg/blizkiya-purpul-national-1483277.html

/КРОСС/ Американските неоконсерватори разпространяват опасна лъжа за историята на продължителната война на САЩ в Ирак, пише коментаторът Мат Пърпъл в изданието The National Interest. Става дума за религиозния конфликт, който възникна в Ирак след свалянето на Саддам Хюсеин. „Ястребите” и неоконсерваторите разказват за едно измислено въстание на сунити и шиити с прилагане на насилие, докато в конфликта не се намесил Джордж Буш и не взел решение за въвеждане на войски на САЩ. Според твърденията на неоконсерваторите, участието на САЩ в конфликта донесло в района мир, докато „страхливият Обама” не извел войските, което довело до създаване на „Ислямска държава”. Според коментатора от The National Interest, това излагане на събитията повече прилича на приказка, обаче тази версия се споделя от мнозина американски интелектуалци. Сега този „митичен сюжет” се използва за трактовка на ситуацията в Сирия, счита Мат Пърпъл. Според него подкрепата и въоръжението на сирийските въстаници от страна на САЩ, за което толкова настояваха „ястребите”, доведе обучените от американски инструктори бунтовници да предадат оръжието си на „Ал Кайда”, а у терористите от ИД се появиха американски противотанкови ракети. Чарлз Листър, експерт по Близкия Изток, в началото на годината писа, че още от средата на 2012 г

Топджихадист умира за българско сирене

http://pik.bg/топджихадист-умира-за-българско-сирене-news412481.html

Топджихадист умира за българско сирене

Известният джихадист от "Ал Кайда" Абу Фирас ас Сури обича българско сирене. Това разкри в Туитър сирийски журналист в изгнание, пишещ под псевдонима @THE_47th, пише в. "Телеграф". С

поред него Абу Фирас, който е говорител на групировката Джабхат ан Нусра (Фронт за подкрепа на сирийския народ), не обича почти нищо друго, освен българско сирене.

Охранителна камера засне нападение над момче в София

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/ohranitelna-kamera-zasne-napadenie-nad-momche-v-sofiia-6043451

13-годишното момче е било нападнато, докато се прибира от училище, от двама младежи в района на ул. „Раковска“ и ул. „Симеон“

Два района осатават без вода днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303181

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите между улиците:"Христо Смирненски", "Прилеп","Карамфил" и бул."Ян Палах" до 16 часа ; - к.

България иска да участва в „Турски поток“ – коментари в руските медии

http://www.moreto.net/novini.php?n=303176

Българското правителството, заради чиято нерешителност се провали строежът на газопровода „Южен поток“, има намерение да се обърне към властите на Русия с молбата да обмислят възможността за продължаването на „Турски поток“ до българския хъб или до строящия се газопровод между Гърция и България, коментира КМ.

Президентът ще наложи вето на закона за военното разузнаване

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029471

Президентът ще свика Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност.
Това каза Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, пред bTV. Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван,
Президентът ще свика Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност. Това каза Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, пред bTV. Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван,

В Toyota не знаят как хиляди техни джипове са попаднали в „Ислямска държава“

http://www.cross.bg/toyota-dzhipove-durzhava-1483289.html

/КРОСС/ Терористите от „Ислямска държава“ (ИД) имат на свое разположение хиляди джипове марка Toyota. Това показват многобройните видео записи, заснети в Ирак, Либия и Сирия, предаде телевизия АВС, цитирана от ТАСС. Според телевизията, американските власти са се обърнали към японския автомобилен производител с въпроса откъде терористите получават постоянно толкова много нови автомобили. На въпроса на министерството на финансите на САЩ към автомобилния концерн Toyota отговориха, че нямат представа как ИД става собственик на техни автомобили, но са готови да подпомогнат разследването. От японската компания също така заявиха, че са дали списък на своите дистрибутори в Близкия изток. „Ние съблюдаваме строга политика, съгласно която се забранява продажбата на транспортни средства на купувачи, които могат да ги използват за военна или терористична дейност“, съобщиха представители на компанията. От Toyota увериха, че не може да се наложи контрол по целия път от поточната лента до крайния потребител, уточнявайки, че автомобилите винаги могат да се откраднат, купят и препродадат. Наскоро посланикът на САЩ в Ирак Люкман Файли съобщи, че в последните години терористите от „Ислямска държава“ са получили стотици нови джипове на Toyota от сериите Land Cruiser и Hilux. Автомобилите са използвани и във военни операции и за терористична дейност.

Във ВАС започва делото за застрояването на Кара дере

http://www.cross.bg/deloto-dere-kara-1483290.html

/КРОСС/Във ВАС започва делото, от което зависи застрояването на Кара дере. Гражданскаката инициатива "Да спасим Кара дере" вярва в справедливия съдебен процес, но самите процедури във ВАС не са достатъчни, за да гарантират безпристрастност на процеса, каза пред БНР Люба Батембергска - координатор на организацията. На случаен принцип се избира само докладчикът по делото, но не и целият тричленен състав. Софтуерът, с който се избират докладчиците дава възможност за манипулация. По делото вече е участвал съдия Андрей Икономов, който има спорна репутация, но не може да се говори генерално нито за всичкси съдии, нито за един конкретен съдия, допълни тя.  В началото на октомври миналата година РИОСВ-Бургас даде разрешение за изграждането на инвестиционен проект за луксозен къмпинг в местността, което по-късно беше отменено. В момента се оспорва отмененото решение, задължаващо инвеститора да мине през оценка за въздействие върху околната среда.За 8.30 ч. пред сградата на Върховния административен съд е обявено началото на флашмоб, с участието на хора, загрижени за бъдещето на Карадере. Важно е да има прозрачност, каза още Люба Батембергска

Протест пред сградата на ВАС заради Карадере

http://offnews.bg/news/n_1/n_568744.html

Върховният административен съд днес заседава заради застрояването на местността Карадере. Докато тече делото природозащитниците организират демонстрация пред съда в защита на плажа, пише Нова тв.  Преди година РИОСВ - Бургас излезе с решение, че не е необходима оценка на въздействието върху околната среда за строежа на луксозен къмпинг там. Тогава Министерството на околната среда и водите се дистанцира от решението и избухнаха граждански протести в защита на Карадере. По - късно решението на беше отменено, но инвеститорът реши да оспорва решението пред Върховния административен съд.

Мистериозно животно се роди в Тайланд (Видео)

http://petel.bg/Misteriozno-zhivotno-se-rodi-v-Tayland--Video-__129653

Снимка: youtube Мистериозно животно с копита, крака, уши и опашка на крава, но с люспеста кожа и лице на крокодил се появи в Тайланд, съобщава...

Марк Клок играл на инжекции в Разград

http://petel.bg/Mark-Klok-igral-na-inzhektsii-v-Razgrad__129648

Заради болките в глезена сърцатият футболист на Черно море Марк Клок е играл на инжекции срещу Лудогорец в Разград. След мача обаче...

Подновяват разследване срещу Дилма Русеф

http://petel.bg/Podnovyavat-razsledvane-sreshhu-Dilma-Rusef__129654

Снимка: Булфото, архив Висшият електорален съд на Бразилия реши да започне ново разследване срещу сегашния президент Дилма Русеф и...

Медици бият тревога: Смъртоносен камилски вирус идва към Европа

http://petel.bg/Meditsi-biyat-trevoga--Smartonosen-kamilski-virus-idva-kam-Evropa__129655

Снимка: Булфото Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през...

Издателство Colibri подготвя цял звездопад от събития

http://books.actualno.com/Izdatelstvo-Colibri-podgotvja-cjal-zvezdopad-ot-sybitija-news_499849.html

Тази година издателство Colibri навършва четвърт век. По случай годишнината ви очаква цял звездопад от събития. Всеки от вас ще изпита сладки трепети (а защо не и изумления) от съприкосновението с творчеството на големи артисти, ще удовлетвори отколешна мечта, ще се сдобие с още някое вдъхновяващо четиво. Кино-литературен фестивал CineLibri По случай 25-годишния юбилей ще ви предложим уникален по своя замисъл фестивал - CineLibri. Един вълнуващ кино-литературен форум с участието на родни и с

Локо (София) води преговори за нови спонсори

http://bgfootball.actualno.com/Loko-Sofija-vodi-pregovori-za-novi-sponsori-news_499851.html

Започналият от "А" Областна група нов клуб с името Локо (София) и индекс 1929 към него води преговори за нови спонсори. Това стана ясно след сбирката на управата, пише "24 часа". „Разглеждахме текущи въпроси. Сред тях е и намирането на спонсори. Водят се разговори както с български, така и с чуждестранни фирми, но засега няма нищо конкретно. Обсъждахме и текущите ремонти", обяви изпълнителният директор на „железничарите" Бойчо Величков. В „Надежда" започнаха с направата на но

Благоевградският театър представя "Женско царство"

http://blagoevgrad.actualno.com/Blagoevgradskijat-teatyr-predstavja-Jensko-carstvo-news_499852.html

Драматичен театър - Благоевград представя една от най-забавните комедии на българския драматург Стефан Л. Костов – „Женско царство". Премиерните представления са днес и утре от 19.00 часа в Драматичен театър „Никола Вапцаров". Режисурата е на Румен Попкостадинов, който дава един нов поглед към тази драматургия, за да сме най-близо до съвремието. Със сценографията се заема художникът Георги Славков, предаде Стандарт нюз. Едва ли има по-играна пиеса у нас от тази. Сюжетът вдъх

"Движение 21" се обяви за електронно и задължително гласуване

http://politics.actualno.com/Dvijenie-21-se-objavi-za-elektronno-i-zadyljitelno-glasuvane-news_499853.html

"Движение 21" е за електронно гласуване като първа стъпка към въвеждане на задължително гласуване в България, това заяви председателят на партията Татяна Дончева по време на участието си в предаването „Референдум” на БНТ вчера. Само така може да се постигне обективност, точност и масовост на вота. Българското общество е стигнало нетърпимо ниво на оттъргуван и контролиран вот. Затова увеличаването на избирателната активност чрез задължителното и електронното гласуване ще направи пр

Портних стана баща на дъщеря

http://varna.actualno.com/Portnih-stana-bashta-na-dyshterja-news_499854.html

Кандидатът за кмет Иван Портних стана за втори път баща. Съпругата му Вилислава роди тази сутрин във варненската АГ болница момиченце, а щастливият татко съобщи новината във „Фейсбук” и публикува снимки с новородената си дъщеричка, преддае Дарик. „Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба - роди се нашата дъщеричка! Рано сутринта си спомних онова неповторимо чувство на тревога, щастие, очакване, любов и радост, което изпитах преди 6 години, когато се роди с

Скоро ще работим до 100-годишна възраст, обещава футуролог

http://interest.actualno.com/Skoro-shte-rabotim-do-100-godishna-vyzrast-obeshtava-futurolog-news_499855.html

Британският футуролог Рохит Талвар прогнозира, че родените в близко време деца ще могат да работят до сто години. Удължаването на продължителността на живота и трудовата активност според експерта е свързано с подобрението на медицинското обслужване, развитието на интернет технологиите и снижаването на необходимостта от тежък физически труд, съобщава The Guardian. Футурологът призовава директорите на училища да мислят как биха могли да изменят системата на преподаване и да подготвят за бъдещето

Президентът ще наложи вето на закона за военното разузнаване

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029461

Президентът ще свика Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност.
Това каза Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, пред bTV. Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван,
Президентът ще свика Конституционния съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност. Това каза Екатерина Захариева, началник на кабинета на президента, пред bTV. Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван,

Плевнелиев спасява с вето Бакалов, не му пука за скандалните поправки за НСО и за бежанците

http://www.bnews.bg/article-142321

Очаквано хвърля пояс на шефа на разузнаването, но не го интересуват новите правомощия на гардовете, даващи им право на сиови действия срещу бременни жени и малолетни.

ВАС гледа делото за застрояването на „Кара дере"

http://news.ibox.bg/news/id_184906770

Гражданската инициатива „Да спасим Кара дере" организира флашмоб

Магистратите с нов опит за вдигане на заплатите в съдебната система

http://www.cross.bg/zaplatite-sudebnata-sistema-1483288.html

/КРОСС/Увеличението на заплатите в съдебната системата е повод за среща днес на главния прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд Лозан Панов и Георги Колев с финансовия министър Владислав Горанов. Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем? С какви пари тогава да направим сградите? - попита преди дни премиерът Бойко Борисов. Според него заплатите в съдебната система на фона на всички останали са много високи. Според правосъдния министър Христо Иванов, за да може да се защити увеличението на заплатите и да се поддържа тази политика. Миналия месец Висшият съдебен съвет гласува заплатите на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители да се увеличат от 1 ноември с пари от икономии за тази година. В специално писмо, Горанов призова съдебните кадровици да преразгледат решението си. Той им напомня, че освен за заплати, трябва да мислят и за реформа в съдебната система. Срещата с финансовия министър ще започне в 12 часа.  

Кабинетът разглежда пакета с данъчни промени за догодина

http://www.cross.bg/variant-leva-promeni-1483287.html

/КРОСС/Очаква се правителството да разгледа на редовното си заседание пакета с данъчни промени за догодина. Най-очакван е окончателният вариант на предложението на Министерството на финансите за възстановяването на ДДС за активи над определена стойност, които се използват едновременно за лични и служебни цели. Първият вариант беше за стоки над 700 лева, което щеше да засегне лаптопи и по-скъпи мобилни телефони. След острата реакция на бизнеса бе получено обещание за драстично вдигане на прага. От финансовото министерство обмислят вариант активите да са на стойност над 35 000 или 50 000 лева, което реално ще засегне автомобили и недвижими имоти. За тях вероятно данъчният кредит ще бъде възстановяван частично, като все още не е ясно какъв ще бъде процентът. Фирмите ще трябва да изработят и методология, по която да доказват каква част от активите се използват за лични и каква за служебни нужди. С друга промяна вероятно кешовите разплащания ще бъдат ограничени до 5 000 лева. Това е три пъти под настоящото равнище. Според бизнеса, намаляването на прага трябва да е по-плавно. В първоначалния дневен ред не присъства точката за данъчните промени, но тя може да бъде внесена в последния момент. Кабинетът ще гласува освобождаването на ресурс от държавния резерв за нуждите на МВР и Агенцията за бежанците.  

С Радан Кънев явно имаме различни принципи за управлението на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_568704.html

Г-жо Фандъкова, опонентите ви казват, че има две Софии – една на центъра, една на кварталите? Вие в коя живеете? Какво се вижда от прозореца на дома ви?  Не съм се интересувала къде живеят другите кандидати за кмет, но аз живея в София. Като повечето граждани живея в един от жилищните квартали и преминавам през голяма част от града, за да отида на работа. Тезата за двете Софии съзнателно започна да се повтаря в последните няколко месеца и от РБ, и от кандидатите отляво, които очевидно действат в интересен синхрон. Това цели да се създаде усещане за несправедливост у хората в някои от районите, независимо от причината. Не приемам нито тезата за вярна, нито методът за добър – да се търси доверие като се настройват едни хора срещу други. Бул. "Ботевградско шосе", Лъвов мост, Руски паметник, бул. „Цариградско шосе“, кръстовищата семинарията и ТВ кула на кого са? На всички, които минават през тях в пъти по-бързо и удобно. Метрото преобрази кварталите, през които минава и които свързва – „Младост“, „Дружба“, „Обеля“, „Надежда“ – не са жълти павета, а квартали на София, които свързахме с метро. „кв. „Левски Г“, Сухата река, „Хаджи Димитър“, „Овча купел“ и „Красно село“ – които сега свързваме с третата линия на метрото, в коя София ще бъдат? Имаме още много работа да свършим, но това с приказки и разделяне на хората не става – става с последователност и дори с упоритост. Направихме 130 км от основните улици и булеварди и сега основен нов приоритет за мен е ремонтът и възстановяването на вътрешнокварталните улици, тротоарите и уличното осветление. Целта ни е да ремонтираме и възстановяваме инфраструктура все по-близо до домовете. Вече можем да си го позволим като ресурс, защото реновирахме голяма част от базовата инфраструктура. Не живеете в най ВИП квартал, ама те и без това нямат канализация. Ще имат ли скоро?  Когато станах кмет около 30% от територията на града нямаше канализация. В последните години успяхме да изградим 100 км канализация и почти 200 км водопровод. Инвестирахме в изграждането на канализация над 280 млн. лв., защото освен строителство се отчуждават и имоти. Подготвили сме над 15 проекта за кандидатстване по новата оперативна програма „Околна среда“. Готови сме с проектите за канализация на „Овча купел“ и кв. „Горна баня“, кв. „Кръстова вада“ вече започнаха отчуждителните процедури по ул. „Никола Крушкин Чолака“ и ул. „Емилиян Станев“. Продължаваме с 4-ия главен канализационен клон в кв. „Горубляне“ и вътрешно-кварталната мрежа, Подготвени са проекти за район „Витоша“ – кв. „Бояна“, Манастирски ливади – запад; кв. Бенковски, кв. Левски, селата Чепинци, Негован и Световрачене. Целта ни е до 2020 г. да сме изградили канализацията на територията на града. Как бихте наказала лично вие шофьорите, които минават по пешеходната зона на Витошка или през зелените релси на трамвая на Руски паметник ?  Общинска полиция установи колите, които минаха по пешеходната част на бул. „Витоша“ и са им съставени актове. Това е изключително грубо нарушение, защото това е пешеходна зона и рискът от инцидент е голям. Затова санкцията действа дисциплиниращо и възпиращо подобни прояви. Много високо оценявам обществената реакция - във фейсбук получих няколко десетки съобщения с видеото и гражданите бяха искрено възмутени. Фактът, че хората се възмущават, че намират това за недопустимо е изключително важен, защото показва нулевата толерантност към подобно нарушаване на правилата. По отношение на зелените релси на Руски паметник – направихме пилотно този проект, за да видим как ще се възприеме от хората и да опитаме различни варианти за поддържането им. Хората бяха искрено възмутени от преминаването коли по тях, защото харесват направеното. Когато това е отношението на хората към града им, значи вървим в правилната посока. Докато шофирате, попадате ли в дупки по улиците все още?  По голяма част от основните булеварди и улици успяхме да се справим с дупките, ако се появят някъде на фирмите им е разпоредено да действат бързо, защото по големите булеварди дупките са въпрос на сигурност и безопасност, не само на комфорт. Затова и избрах да започнем с техните цялостни ремонти. Другата година сме подготвили ремонтите на бул. „Дондуков“, на бул. „Владимир Вазов“, заедно с 9-те моста, които са в тежко състояние и трябваше да започнем още тази година, но обжалване на един от участниците забави изпълнението, на бул. „Монтевидео“, който планираме и да разширим и в момента вървят отчуждителни процедури, на бул. „Президент Линкълн“, бул. „Прага“, доизграждане на ул. „Обиколна“ в ж.к. Дружба и разширението на бул. „Черни връх“ до околовръстното шосе. По мое настояване са разработва и проекта за рехабилитация на ул. „Граф Игнатиев“ – ключова улица за София, ще запазим движението на трамваите, но ще обособим по-добри възможности за пешеходците. Най-важното нещо, което направихме са договорите с фирмите и сроковете на гаранции, които изискваме. За ремонт на пътища гаранцията е 5 г. за строителство на конструкции (мостовете и градините) е 10 г. За този период всеки дефект, които се появи фирмата го отстранява за своя сметка. Акцентира се, че има некачествено изпълнени неща – има, и аз най-добре знам това, защото съм налагала най-големите глоби – 600 хил. за ремонта на трамвайното трасе по бул. „България“, 400 хил. за естакадата на бул. „Сахаров“ в Младост. Важно е гражданите да знаят, че която фирма си позволи да работи некачествено, го прави за своя сметка, а не за наша. Допълнително въведохме изискването фирмите да предоставят банкова гаранция срещу получения аванс до края на изпълнението на проекта. Така, ако има некоректни, с техните средства се отстраняват нередностите. По малките квартални улици обаче е пълно с разбити места и на платното, и по тротоарите?  Малките улици са новият ни приоритет за работа – тази година започнахме с основния ремонт на 35 улици в различни райони на града. 30-40 улици за мащабите на София не е много, затова целта ни е да инвестираме приоритетно в инфраструктурата в кварталите. На всички нови обекти, които правим изграждаме нови тротоари – общо 120 км са новите и възстановените тротоарни настилки. Факт е, че когато успяхме да свалим колите от тротоарите се видя ужасното състояние, в което са те и затова направихме специална програма за ремонт на тротоари. Правим над 20 км нови тротоари на година. Сега подготвяме и проект за модернизиране и изграждане на улично осветление, където такова не е правено. Целта ни е в следващите години да модернизираме 60% от уличното осветление с енергийно ефективно. По предварителните ни оценки това ще доведе до 30% намаление на сметките за електричество. С този проект за улично осветление реално ще имаме възможност да реновираме и тротоарите заедно с изграждането на подземната инфраструктура. Знаете ли, че има улица „Календерска“ в квартал „Бенковски“? Ще я оправите ли приоритетно, ако има нужда? Ако улицата е в лошо състояние, районният кмет я подава към Столична община, за да бъде включена в списъка с улици за възстановяване по текущия ремонт. Тази година в кв. „Бенковски“ се ремонтират 3 улици и в момента се изграждат две повдигнати пешеходни пътеки за по-голяма безопасност. Как бихте продължила изречението към някой гост на столицата: Ех, ако беше дошъл след няколко години...? Какво ще е променено?  Това, което виждат на първо място чужденците в София са парковете и зелените площи – със самочувствие ще кажа, че в последните години изведохме като приоритет възстановяването на градските паркове и градини. Успяхме да реновираме големи части от знаковите паркове – Южен парк, Северен парк, Борисова градина, парка в Студентски град - общо 19. Започнахме и изграждането на поливни системи. След 4 г. София трябва да има не само още възстановени паркове, сред които и Западен парк, но и напълно нови зелени пространства. Заложи ли сме изграждане на нови паркови пространства в Дружба, Младост и Овча купел, а вече започнахме и изграждането на първия нов парк от десетилетия насам – парк „Възраждане“. Предвиждаме и изграждане на зелени пояси и зелени еко-стени около натоварените булеварди, което да намали замърсяването и шума – две много важни цели, които си поставям.  Вярвам, че след 4 г. София ще бъде още по-зелена, което е първото впечатление на чужденците в момента, и ще бъде истински зелен град. Това означава град, който пести енергия и произвежда енергия, политики, които започнахме със соларните системи в детските градини и разбира се, със завода за преработка на отпадъци, от които се произвежда електроенергия и компост. В тази посока са и мерките за стимулиране на велосипедното движение – целта ни е да свържем 200 км велоалеи във веломрежа и да създадем услугата „обществен велосипед“. Като процедурата за създаването му вече е внесена в Столичния общински съвет за разглеждане. Програмата ви предвижда реставрация на стари къщи и паметници на културата – как ще стане това?  Опазването на архитектурното наследство на София е един от новите приоритети, които изведохме в програмата ми. Старите сгради в центъра са важна част от очарованието на стара София, което трябва да съхраним и да покажем. Тези зони от града имат силен потенциал да станат интересни исторически центрове и това ще има силен ефект и върху малкия и среден бизнес, както и туризма. Съвместно с френски експерти разработваме план за възстановяване на сградите между бул. „Т. Александров“, бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Хр. Ботев“ и ул. „Екзарх Йосиф“. Вече виждаме първите възстановени сгради по ул. „Пиротска“. Районът около Женския пазар започна да се преобразява след реновирането на пазара, което ние направихме заедно с гражданите. Разработваме градоустройствен план за възстановяването на зоната и специална наредба, която да опише партньорството между собствениците, общината и държавата, което да стимулира възстановяването на сградите. По мое лично настояване собствениците на стари къщи и паметници на културата бяха допуснати като бенефициенти по новата програма „Региони в растеж“. В последните няколко години в районите „Средец“ и „Възраждане“ са възстановени фасадите на над 130 стари сгради. Това стана и с дейното участие на районните кметове Вергиния Стоянова и Савина Савова, които отново са кандидати за районни кметове.  Кой претендент за мястото ви ви се струва най-сериозен?  Стремя се да не давам оценки за кандидатите за кмет на София. Опитвам се да разбера какви са техните идеи за развитие на града и какви проекти предлагат – досега разбрах само, че искат да работят по същите приоритети и проекти, по които работя и които наложих като дневен ред на София. За съжаление публичното говорене на кандидатите съдържа повече популизъм и красиви обещания, а не осъществими решения. За мен е важно да продължим работата за София със същото темпо и да не допуснем забавяне, защото градът няма време да чака. Нека гражданите да преценят кой е сериозен и кой не е. Очаквате ли удари под кръста в кампанията? И от кого? Всеки кандидат избира каква кампания да води – за съжаление това, което виждам до момента не са удари под кръста, а обикновени лъжи и манипулации. Не знам колко пъти още пъти ще повторят, че ремонтираме един и същ участък от бул. „Цариградско шосе“ всяка година. Всеки софиянец минава по булеварда и прави разлика между моста при Алея Яворов, който ремонтирахме тази година и моста на 4-и км, който ремонтирахме миналата, или моста при бул. Копенхаген, който направихме през 2013 г. Вероятно се разчита на старото правило, че една лъжа повторена 100 пъти става истина. Аз разчитам на хората, които вероятно познават града по-добре от някои кандидати за кметове. Същата манипулация върви и за завода за отпадъците – веднъж се казва, че е прекалено малък, друг път прекалено голям за отпадъците на София, трети път, че не работи. Факт е, че работи и че е проектиран да обработва битови отпадъци с капацитет 410 хил. т. годишно. Това е проект, който реално изграждаме с Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия – най-големият проект в сферата на екологията, направен с европейски средства – мислите ли, че някой би допуснал каквато и да е нередност. Ще има ли промени в екипа, с който управлявахте досега? Направила съм си изводите за всеки член от екипа ми и съм взела решения за себе си. Личното ми разбиране е по време на кампанията да не си правя пиар от решения, които засягат други хора. Кои са трите неща от постигнатото в София, с които се гордеете най-много? И трите, за които съжалявате? Най-важното нещо, което постигнахме е, че привличаме хората в това да пазят града, да се интересуват от случващото се и да искат да го променят заедно с нас. А хората участват и имат доверие, когато виждат, че се работи. Разбира се, гордея се с проектите, които реално промениха живота на голям брой хора - това са метрото, завода за отпадъците, новата канализация, новите детски градини и училища. Моя особена гордост е подземният музей, който направихме под базиликата „Св. София“ и гробницата на Хонорий, която разкрихме и експонирахме. Сега предстои да ги свържем в едно общо пространство. В подземията на Св. София връщаме уникални автентични мозайки от 4 в, които реставрирахме със собствени средства. Затова и Св. София стана най-посещавания туристически обект в града - Радвам се, че започнахме разкопките до Св. Неделя и откриваме важна сграда за Древна Сердика, разкриваме и най-старото неолитно селище, което се намира в район „Слатина“. Това са важни обекти в областта на културно-историческото наследство, защото дават допълнително самочувствие и стимулират развитието на туризма. За пръв път от 70 г. Музеят за история на София има сграда, която направихме в старата сграда на банята, която напълно възстановихме. Само за първия ден от откриването си музеят е посетен от 10 хил. души, а в следващите дни между 5 и 6 хил. ЧитАлнЯта, която направихме заедно с младите хора от Сдружението за градски читални и Александър Шпатов за 3 месеца е посетена от 15 хил. души. Това са проекти, с които се гордея защото те изграждат и пазят духа на града.  Как ще коментирате думите на лидера на ДСБ Радан Кънев при откриването на кампанията на РБ в София, че 10 г. „няма основано на принципи и ценности дясно управление“? В последните 8 г. в София има ясно мнозинство, което стои зад всеки проект на града и всяко решение. Резултатите са видими – изброих много от тях. Мога да изброя и резултати от управлението на София преди това – когато са управлявали различни партии, включително и партии от Реформаторския блок. Къпалнята Мария Луиза, много любимо място на софиянци, летният театър в Борисовата градина, общо 300 дка от Борисовата градина – са станали частна собственост. Имоти в Южния парк – по същия начин, общински терени са вкарани в смесени дружества и реално са подарени, общината дори пари не е получила. Г-н Кънев да отговори на хората ясно – това ли е основаното на принципи управление, което е управлявало София преди 10 г.? Да отговори каква е оценката му за управлението на София преди 2005 г.? Аз не приемам неговата оценка, че „плаващите мнозинства“ в тогавашния общински съвет са били принципни или имаме различни принципи. Какво е финансовото състояние на София – и от ляво и от дясно говорят, че София има пари, но трябвало да се разпределят по друг начин?  Всички кандидати за кметове гледат бюджета на София и признават, че той е рекордно голям. Бюджетът обаче не е даденост – всеки лев от него се печели с доверие, с публичност и със свършена работа. Европейските проекти, които спечелихме не идват даром, както е много лесно да се каже. Столичната община има рекордно висок бюджет, който успяхме да увеличим в най-тежките години на финансова криза без да увеличаваме местните данъци и основни такси. Привлякохме 2 млрд. европейски безвъзмездни средства и осигурихме 1 млрд. собствено съфинансиране. За всеки лев, които инвестирахме в големите проекти на София, осигурихме по-още два безвъзмездно. Финансовата стабилност на Столична община е факт, който се потвърждава от международните рейтингови агенции. Това са фактите, а не внушения.

Бременна жена изуми всички с танцуването си (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029498

Видео, показващо как бременна жена танцува в болнично отделение, се превърна в хит в интернет. 90-секундният клип, пуснат в YouTube показва три жени, сред които бременна жена, облечена в болнични дрехи и светложълти чорапи, танцуваща на песен в болничния коридор в Джорджия, съобщи "Дейли Мейл". Жените от видеото изпълняват танца с характерни

Бременна жена изуми всички с танцуването си (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029507

Видео, показващо как бременна жена танцува в болнично отделение, се превърна в хит в интернет. 90-секундният клип, пуснат в YouTube показва три жени, сред които бременна жена, облечена в болнични дрехи и светложълти чорапи, танцуваща на песен в болничния коридор в Джорджия, съобщи "Дейли Мейл". Жените от видеото изпълняват танца с характерни

Калфин: От възможностите на бюджета зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите

http://pik.bg/калфин-от-възможностите-на-бюджета-зависи-дали-ще-има-коледни-добавки-към-пенсиите-news412476.html

Калфин: От възможностите на бюджета зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите

От възможностите на бюджета зависи дали ще има коледни добавки към пенсиите. Това каза Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Калфин изрази надежда да има коледни добавки към пенсиите. „Има разбиране в правителството, че са необходими коледни и великденски добавки.

Това е една от мерките, които предприемаме с хората с много ниски пенсии. Надявам се тази година бюджетът да има възможност декември месец да го направим”, заяви той и посочи, че имат готовност.

Министърът припомни, че според законодателството в момента за общата категория на труд мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. „Има едно плавно нарастване на възрастта в следващите 20 години, докато стигне до 65 години. Това надали ще се усети”, смята той.

По думите му, пенсиите за осигурителен стаж и възраст зависят от продължителността на стажа и вноската, която е правена. „Колкото по-рано се е пенсионирал един човек с тези промени през последните 25 години в България, толкова по-ниска му е пенсията. Част от промените, които правим е този проблем да се решава”, каза още Калфин.

Японското правителство подаде оставка преди рокадите на Абе

http://www.investor.bg/aziia/336/a/iaponskoto-pravitelstvo-podade-ostavka-predi-rokadite-na-abe-203637/

Според различни информации в медиите премиерът ще остави в кабинета повече от половината от сегашните 19 министри

Московският театър за класически балет за първи път с турне в България

http://www.cross.bg/sportna-balet-klasicheski-1483274.html

/КРОСС/ Руската балетна трупа под ръководството на народните артисти на Русия Н. Касаткина и В. Василев има 50-годишна история.  За пръв път по покана на „Жокер медиа“ артистите ще покажат два от знаменитите си спектакли – „Лешникотрошачката“ и „Пепеляшка“, предаде “Руски дневник”. Репертоарът на театъра включва, както съвременни спектакли, така и шедьоври на класическата хореография. В изпълнението на трупата, зрителите могат да видят  спектаклите, които десетилетия наред са разнасяли славата на  „Большой театр” по света. През годините Московският театър за класически балет се е превърнал във фабрика за откриване на таланти, които бързо се превръщат в звезди. Артисти от трупата са получили около 20 златни медала на престижни международни конкурси. „Пепеляшка” е едно от най-любимите произведения на самия С. Прокофиев. Любовта, най-силното и завладяващо чувство, е в основата на спектакъла, а именно музиката диктува образността и особеностите на хореографията. Едноименната приказка на Шарл Перо е пресъздадена по уникален начин от Касаткина и Василиев – тяхно е либретото, хореографията и постановката „Лешникотрошачката” на П.И. Чайковски е другият спектакъл, който ще бъде представен от Московския театър за класически балет

Украйна е в ограничен дефолт

http://www.cross.bg/ykraiina-zadulzheniya-defolt-1483275.html

/КРОСС/ Рейтинговата агенция Fitch понижи дългосрочния и краткосрочния рейтинг на Украйна в чуждестранна валута на “RD” от “C”. В същото време рейтингът в местна валута е потвърден на “CCC”.Според рейтинговата агенция Украйна е в състояние на ограничен дефолт, като не разплаща в срок някои свои задължения, а по други прави плащания. Fitch отбелязва, че гратисният период 10 дни (за периода след датата на непровеждане на плащането, което обаче все още не се смята за просрочие) на еврооблигации за $ 500 милиона с падеж 23-ти септември 2015 година е завършил без извършване на плащане от страна на Украйна. Агенцията счита, че страната не изпълнява своите задължения по еврооблигациите.

38 катастрофи за денонощие във Варненско

http://www.moreto.net/novini.php?n=303180

38 катастрофи са станали във Варна през изминалите 24 часа , съобщиха за Дарик от Пътна полиция. При инцидентите няма пострадали, нанесени са материални щети на автомобилите. От КАТ Варна призоваха водачите да са внимателни и да спазват дистанция.

Видео: Новините в 100 секунди

http://www.dnevnik.bg/video/2015/10/07/2623063_video_novinite_v_100_sekundi/?ref=rss


Рубриката на БНТ "Новините в 100 секунди" можете да гледате и на "Дневник.бг". Емисията се подготвя специално за интернет.

Акцентите от новините днес:


Пиже не признава за побоя над екипа на Нова телевизия

http://pik.bg/пиже-не-признава-за-побоя-над-екипа-на-нова-телевизия-news412472.html

Пиже не признава за побоя над екипа на Нова телевизия

При случайна среща с екипа на нова телевизия, който беше нападнат вчера в ромската махала в Самоков, Трайчо Василев-Пиже отрече да е нападал журналистите на улицата. Той изнесе друга версия за случилото се-журналистите нахлули в къщата му, изплашили жена му и внучето му и затова бил агресивен, показа репортаж на Нова телевизия.

„Аз съм циганин, ти си българка, не лъжи, защото има бог”, изведнъж се позова на религиозните си чувства Василев. Той отрече за каквито и да са физически атаки срещу екипа, дошъл да снима незаконно прикачване към елмрежата в Самоков.

Той се появи в районното управление на полицията стегнат и обръснат, с вид на редовен и нормален гражданин на България. Според предишно разследване за краденето на ток, Пиже е близък до Александър Методиев-Бат Сали, депутат от района от листата на ДПС.

МО на Русия: Терористите от ИД се крият от руските въздушни удари в джамиите

http://www.cross.bg/danni-antonov-ryskite-1483271.html

/КРОСС/ Терористите от ИД в Сирия се спасяват от ударите на Въздушно-космическите сили на Русия в джамиите, заяви пред журналисти зам.-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов. „Днес ние разполагаме с данни, че терористите се крият в джамиите. Имаме видео кадри, че терористите крият и техниката си около джамиите“, каза той след среща с военните аташета на различни страни. „Знаейки нашето уважително отношение към джамиите, те прекрасно разбират: ние никога при никакви условия няма да нанесем удари по невоенни обекти“, подчерта зам.-министърът. Руските военни внимателно проверяват разузнавателните данни преди да нанесат въздушен удар по обекти на ИД в Сирия, заяви Антонов. „Ние сто пъти проверяваме разузнавателните данни. Решенията, които се приемат на тяхна основа са добре преценени, обмислени и разчетени. И ние нанасяме удари, само когато знаем на 100 %, че ще попаднем в целта“, каза още той. Антонов припомни, че при разузнаването руските военни използват не само информацията от сирийските партньори, но и данни от космическото и въздушното разузнаване

Вестниците пишат

http://www.cross.bg/moskov-leva-kasa-1483286.html

/КРОСС/ Поредната идея на министъра на здравеопазването, този път за пръстови отпечатъци на пациента при лечение в болница и купуване на лекарства, е сред най-дискутираните теми в днешната преса. Според 24 часа Петър Москов е изненадал депутатите и Здравната каса, според Сега направо ги е "изумил". "Москов приравни болните с престъпници" е интерпретацията на вестник Дума.  Труд определя идеята като авангардна, а Стандарт пише "Депутатите скочиха на здравния министър". Капитал дейли се позовава на представители на частните болници, които определиха идеята на Москов като ненужна. В днешните вестници има и коментари по повод пакетите заболявания, които ще се плащат от Здравната каса. Почетният ректор на Медицинския университет в Плевен професор Григор Горчев, основател на роботизираната онкохирургия у нас, коментира в Стандарт, че не е против разделянето, но не одобрява селекцията.  "Недопустимо е да се чака за онкологична операция. Озадачен съм, че роботизираните операции са в допълнителния пакет, тъй като за много жени няма алтернатива, а ще се налага да чакат или да плащат по 8 хиляди лева ", казва видният хирург.Вестниците пишат и за нападнатите в ромската махала в Самоков журналисти от "Нова телевизия". "Кандидат за общинар преби репортески екип", е заглавието в Монитор

Вижте как морски лъв се препича на шезлонг на плажа (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029464

Морски лъв бе заснет да се препича на шезлонг на плажа, а любопитните кадри се превърнаха в хит в интернет.  На видеото се вижда как морското животно променя позите, за да може да хване тен равномерно, съобщи "Дейли Мейл". Кадрите са запечатани от Пол Ван Луук от Белгия и се смята, че са направени на хотелски плаж в Гърция.

Вижте как морски лъв се препича на шезлонг на плажа (видео)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029486

Морски лъв бе заснет да се препича на шезлонг на плажа, а любопитните кадри се превърнаха в хит в интернет.  На видеото се вижда как морското животно променя позите, за да може да хване тен равномерно, съобщи "Дейли Мейл". Кадрите са запечатани от Пол Ван Луук от Белгия и се смята, че са направени на хотелски плаж в Гърция.

13-годишно момче нападнато в центъра на София

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029493

13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщи Нова телевизия.
„Те не са успели да му вземат нищо, тъй като в момента на нападението е излязъл човек от намиращ се наблизо офис или магазин.
13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщи Нова телевизия. „Те не са успели да му вземат нищо, тъй като в момента на нападението е излязъл човек от намиращ се наблизо офис или магазин.

„Фолксваген“ изтегля от пазара колите, засегнати от скандала

http://www.vesti.bg/pari/biznes/folksvagen-izteglia-ot-pazara-kolite-zasegnati-ot-skandala-6043450

Всички автомобили трябва да бъдат поправени до края на 2016 г., обяви новият изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер

Биячите - в затвора

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029052

РЕДАКЦИОННИ
Биячите -
в затвора
Нагло и без никакви задръжки десетина роми от Самоков се нахвърлиха върху екип на Нова телевизия, блъскаха и удряха журналистите, счупиха камерата им. (Виж 3-а стр.) И всичката тази агресия върху телевизионния екип е заради професионалните задължения на журналистите - да потърсят отговор на въпроса защо едни хора
РЕДАКЦИОННИ Биячите - в затвора Нагло и без никакви задръжки десетина роми от Самоков се нахвърлиха върху екип на Нова телевизия, блъскаха и удряха журналистите, счупиха камерата им. (Виж 3-а стр.) И всичката тази агресия върху телевизионния екип е заради професионалните задължения на журналистите - да потърсят отговор на въпроса защо едни хора

Нов кошмар на пътя! Гамен вдигна 230 км/час в населено място

http://pik.bg/нов-кошмар-на-пътя-гамен-вдигна-230-км/час-в-населено-място-news412452.html

Нов кошмар на пътя! Гамен вдигна 230 км/час в населено място

Продължават провокациите на самозабравили се водачи, които на всичко отгоре показват среден пръст, вероятно на властите, призвани да хващат такива шофьори, показа репортаж на Нова телевизия. 

На снимката (по-долу) ясно се вижда как колата ускорява постепенно до 230 км/час и то по улица в населено място, което вероятно е Поликраище, ако се съди по табелата, показана в началото на клипа.



Заедно със скоростта, тече и коментар на самодоволния шофьор, очевидно тийнейджър.

Той обявява улицата за „пистата Монца” и се кефи на скорост, с която ще убие всеки, който се появи на улицата.

 

БСП сезира прокуратурата за купуване на гласове от ГЕРБ в Перник

http://www.cross.bg/glasove-mihov-gerb-1483284.html

/КРОСС/БСП сигнализира за запис, от който става ясно, че ГЕРБ купува ромските гласове в Перник. Писмото, получено на електронната поща на партията, е било с подател Валентин  или Владимир Димитров и адресирано до повече от петдесет медии, но случаят така и не се е появил в медийното пространство, каза в ефира на ТВ7 Станислав Владимиров от БСП. Той посочи, че са сигнализирали прокуратурата. Наред с това от БСП са подали и редица други сигнали за предизборно притискане, като палене на гуми на коли например. Забелязва се неистово желание ГЕРБ да спечели, за да затвърди лидерството си в управляващото мнозинство, което е със странни взаимоотношения, коментира социалистът. Милен Михов от Патриотичния фронт не се съгласи с максимата „Всички са маскари". Според него не всички купуват гласове. Купуват онези, които имат финансов ресурс и които са заложели на определени икономически и финансови интереси в общините, посочи той. Купуването на гласове, отбеляза той, е само един от механизмите на манипулирането на избори. На минали избори ние сме свидетели на купуване на цели избирателни секции, допълни Михов. Затова ВМРО настоява за задължителен вот. Това е единственото оздравително лекарство, коментира още патриотът. Двамата депутати коментираха и исканата от БСП оставка на военния министър Николай Ненчев. Докато социалистите не се отказват от искането си, ПФ не виждат основание за оставката на министъра на отбраната

13-годишно момче нападнато в центъра на София (видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029477

13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщи Нова телевизия.
„Те не са успели да му вземат нищо, тъй като в момента на нападението е излязъл човек от намиращ се наблизо офис или магазин.
13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщи Нова телевизия. „Те не са успели да му вземат нищо, тъй като в момента на нападението е излязъл човек от намиращ се наблизо офис или магазин.

Най-новите руски военни разработки бяха показани на изложение край Москва

http://www.cross.bg/razrabotki-denyat-inovatziite-1483272.html

/КРОСС/ Изобретатели от руските ракетни войски със специално предназначение създадоха иновативно устройство, което позволява намаляването на броя пожари в Русия с 20%, пише на сайта си ТВ „Звезда”. Апаратът служи за измерване на топлинната енергия в тесни места и може да открива всякакви скрити повреди в изолацията преди възникването на пожара. Това и десетки други изобретения бяха представени на международното изложение „Денят на иновациите” на министерството на отбраната на Русия, открито на 5 октомври в парк „Патриот” край Москва. Серията изобретения на ракетните войски, представена на изложението, наброява около 30 експоната, демонстриращи съвременните подходи и технически решения в областта на трупането и съхранението на високопотенциална топлинна енергия, лазерно оборудване, комуникационни устройства и др. „Денят на иновациите” вече е традиционен и всяка година става все по-популярен. Само през последните три години над 300 разработки, представени на изложението, са внедрени в отбраната”, каза военният министър Сергей Шойгу на откриването на мероприятието. Министърът отбеляза, че през последните години са се появили различни материали и разработки, защото военната наука се движи напред. По думите му научните разработки, представени на изложбата, се нуждаят от подкрепата на онези, които искат да видят руската армия силна, модерна и добре въоръжена

Току що! Роди се дъщеричка на кмета на Варна Иван Портних! Снимки от "Фейсбук"

http://petel.bg/Toku-shho--Rodi-se-dashherichka-na-kmeta-na-Varna-Ivan-Portnih--Snimki-ot-Feysbuk__129645

Ето какво написа току що във "Фейсбук" варненския кмет Иван Портних: "Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба - роди...

Борислав Гуцанов: Няма да позволим багери да влязат в „Чайка”

http://petel.bg/Borislav-Gutsanov--Nyama-da-pozvolim-bageri-da-vlyazat-v----CHayka---__129651

„Благодарение на БСП-Варна сега стоим в тази градинка между блоковете, а можеше сега тук да има багери. Знаете, че ние бяхме тези, които...

Илиан Илиев отново ще рита за Черно море

http://petel.bg/Ilian-Iliev-otnovo-shhe-rita-za-CHerno-more__129646

Снимка: Булфото, архив Футболистът, който е донесъл най-много пари на Черно море от трансфер – Илиан Илиев, отново ще облече фланелката...

Условна присъда за наркодилърка, разпространявала хероин и във варненския затвор

http://petel.bg/Uslovna-prisada-za-narkodilarka--razprostranyavala-heroin-i-vav-varnenskiya-zatvor__129649

Снимка: Булфото Варненският окръжен съд одобри споразумение между Окръжна прокуратура Варна и Полина Иванова, на 33 години от Варна по...

Преди минути! Екшън в рибарското селище във Варна

http://petel.bg/Predi-minuti--Ekshan-v-ribarskoto-selishhe-vav-Varna__129650

Снимка: Орлин Филиповски, "Блиц" Влекач с кран помете рибарско селище във Варна, съобщи "Блиц". Около 09.00 часа днес на лодкостоянка в ДАП 2...

Саша Чанович кръщава момиче в Нови сад

http://petel.bg/Sasha-CHanovich-krashhava-momiche-v-Novi-sad__129647

Вратарят на Черно море Александър Чанович се прибира в Сърбия в петък. С разрешение на Никола Спасов той ще бъде кръстник на дъщерята на...

Пренесете се в Испания с традиционната за нея: Паеля

http://petel.bg/Prenesete-se-v-Ispaniya-s-traditsionnata-za-neya--Paelya__129611

Необходими продукти пилешко месо - варено 250 гр. ориз - дългозърнест 250 гр. бульон - пилешки 600 гр. скариди - 100 гр. шунка - 100 гр....

Филип Попов: Мутренските времена възкръснаха в изборните листи

http://frognews.bg/news_99213/Filip-Popov-Mutrenskite-vremena-vazkrasnaha-v-izbornite-listi/

Депутати нищиха в „Здравей, България” въпроса докога ще се купуват гласове. Те осъдиха на думи престъпната практика, но дали това ще доведе до спиране на злоупотребата?

ВМРО иска изборните секции да са извън гетата

http://politics.actualno.com/VMRO-iska-izbornite-sekcii-da-sa-izvyn-getata-news_499847.html

ВМРО иска изваждане на избирателните секции извън циганските гета. Поводът са двете нападения над журналистически екипи в един и същи ден, съобщават от партията в писмо разпространена позиция до медиите. Патриотите настояват секциите да са извън гетата, защото в циганските махали явно не може да се осигури безопасност, сигурност и ред. Секциите за жителите на гетата трябва да бъдат преместени в близки места. Кметовете на общини трябва да реагират, законът го позволява, и да преместят изборните

САЩ арестуваха бивш председател на събранието на ООН по обвинения в корупция

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/07/2623286_sasht_arestuvaha_bivsh_predsedatel_na_subranieto_na/?ref=rss


Прокуратурата в САШ обвини във вторник бивш председател на ООН, строителен предприемач милиардер от Макао и още четирима души в участие в широкообхватна корупционна схема, предаде БТА, цитирайки международни медии.

Джон Уилям Аш, бивш постоянен представител в ООН от Антигуа и Барбуда, който председателстваше Общото събрание в периода 2013-2014 г., е подведен под отговорност по обвинение, внесено във федералния съд в Ню Йорк, за получаване на подкупи в размер на над 1.3 млн. долара от...

Протест в защита на Uber

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029457

Протест в защита на вече спряната услуга за превози Uber се организира днес. Той ще се проведе в 18:00 часа пред сградата на Върховния административен съд, съобщи bTV.
В същото време от компанията стартираха и подписка в своя защита. Събраните подписи ще бъдат пратени до Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и Народното събрание.
Протест в защита на вече спряната услуга за превози Uber се организира днес. Той ще се проведе в 18:00 часа пред сградата на Върховния административен съд, съобщи bTV. В същото време от компанията стартираха и подписка в своя защита. Събраните подписи ще бъдат пратени до Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и Народното събрание.

МО: Във вторник руски самолети извършиха около 20 бойни полета в Сирия

http://www.cross.bg/konashenkov-otbranata-durzhava-1483273.html

/КРОСС/ Руската авиация e извършила около 20 бойни полета срещу 12 обекта на „Ислямска държава“ в Сирия, съобщи пред журналисти официалният представител на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС. „Екипажите на Су-34, Су-24М и Су-25 нанесоха удари по 12 обекта на тиловата инфраструктура, пунктовете за управление, лагерите за подготовка и базите на бойците от терористичните групировки на „Ислямска държава“, заяви Конашенков на брифинг в Националния център за управление на отбраната на РФ. В частност, двойка руски щурмови самолети Су-25 е нанесла удар по полевия лагер на ИД за подготовка на чужди бойци в групировката. Лагерът е бил разположен в района Кафер Авайд (провинция Идлиб), уточни Конашенков. „Според информация от разузнаването на територията на този лагер са засечени преговори на няколко чужди езика, което говори за това, че в тази база са подготвяни чуждестранни бойци за ИД“, отбеляза представителят на министерството на отбраната. „В резултат на въздушния удар са отбелязани многобройни разрушения на постройки и съоръжения, използвани от терористите за съхранение на взривни вещества, материално-технически и продоволствени запаси“, отбеляза Конашенков. По думите му, Су-24М са унищожили завод за производство на боеприпаси за „Ислямска държава“ в близост до Дамаск

Японското правителство подаде оставка

http://www.moreto.net/novini.php?n=303175

Цялото японско правителство подаде оставка преди предстоящото разместване в кабинета на премиера Шинзо Абе. На спешно заседание на правителството всички негови членове подадоха съответните заявления да бъдат освободени от длъжност.

Network of electric vehicle charging stations springs across Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258592_Network+of+electric+vehicle+charging+stations+springs+across+Bulgaria

 The installation of the first 30 electric vehicle charging stations has kicked off along regularly used routes in this country. The charging stations are made in Bulgaria and are compatible with global standards. The chosen spots will ease the travelling with electric vehicles at longer distances, while users will be able to use a mobile phones’ application for the planning, booking and paying of their electric car’s charging. A special website has been developed, where users themselves can propose new spots for charging stations.

EU again postpones Bulgaria’s and Romania’s accession to Schengen

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258591_EU+again+postpones+Bulgaria%E2%80%99s+and+Romania%E2%80%99s+accession+to+Schengen

 The decision for the admission of Bulgaria and Romania to the Schengen area will not be discussed this week by the Interior Minister from the European Union. The expectation of Bulgaria’s government were for a political decision to be taken at the regular sitting of the EU Justice and Home Affairs Council on October 8 and 9 for the gradual dropping of Schengen foreign borders for Bulgaria. Romania’s Prime Minister said yesterday in Parliament in Bucharest, that he, too has asked for the postponement due to considerations that under the rotational presidency of the Netherlands (January-June 2016) the EU will be voting the enlargement of the Schengen area and that the Schengen membership will be put off in the course of 2016 as well.

Бивш здравен министър: Държавата се е отказала от всякакъв контрол

http://pik.bg/бивш-здравен-министър-държавата-се-е-отказала-от-всякакъв-контрол-news412466.html

Бивш здравен министър: Държавата се е отказала от всякакъв контрол

"Не можеш априори да подозираш, че всички са престъпници. Държавата се е отказала от всякакъв контрол, никъде в Европа няма подобно нещо като взимането на отпечатъци, за да си купиш лекарства", каза бивш министър на здравеопазването д-р Мими Виткова в ефира на ТВ7.

Много е опасно това, което се върши, ние ще бъдем следени и ще ни бъдат създадени досиета, които ги е нямало дори по времето на комунизма, категоричен е друг бивш министър д-р Илко Семерджиев. Министърът не е запознат с реда за покупка на лекарства в България.

В момента не е необходимо лично да дойдете, за да си получите лекарствата, припомни Никола Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки. Разходът на лекарства не зависи от аптеката, а от Здравната каса и този, които ги изписва, допълни той. Лимитите в здравното осигуряване са абсурдни. Фиксират се бюджети, които финансират болници и пациентите няма да могат да избират свободно къде да се лекуват, предупреди д-р Семерджиев.

Всички съзнаваме, че трябва да се подобри контролът в системата, но не е това начинът, смята Никола Костов. Утре ще обсъдим разделението на пакетите и ще се изкажем по обвинението на министъра, който смята, че частните здравни фондове си делят пари с болници, каза д-р Виткова. Администриране на медицината е невъзможно.

Качеството не може да се подобри чрез контрол, то се гради, каза д-р Семерджиев. Лечебните заведения трябва да се конкурират и всеки пациент сам да решава къде да се лекува, завърши бившият министър.

 

Протест в защита на Uber

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029449

Протест в защита на вече спряната услуга за превози Uber се организира днес. Той ще се проведе в 18:00 часа пред сградата на Върховния административен съд, съобщи bTV.
В същото време от компанията стартираха и подписка в своя защита. Събраните подписи ще бъдат пратени до Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и Народното събрание.
Протест в защита на вече спряната услуга за превози Uber се организира днес. Той ще се проведе в 18:00 часа пред сградата на Върховния административен съд, съобщи bTV. В същото време от компанията стартираха и подписка в своя защита. Събраните подписи ще бъдат пратени до Комисията за защита на конкуренцията, Министерския съвет и Народното събрание.

The repair of MiG-29 planes in Poland is profitable for Bulgaria

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258590_The+repair+of+MiG-29+planes+in+Poland+is+profitable+for+Bulgaria

 The contract with Poland for the repair of the MiG-29 fighter planes is very profitable for Bulgaria, said Bulgarian Defense Minister Nikolay Nenchev after the sitting of the respective Parliamentary committee. Minister Nenchev further said that he had received the support of MPs, even that of the opposition BSP. He explained that the repair of one such engine will cost EUR 1.23 million. Besides, “we would not be paying VAT, as the contract is between EU member states; nor another 9 percent of taxes and fees”, Nenchev added. He reminded that 20 days after the signing of the contract Bulgaria is to receive from Poland two engines to use for a period of two years gratuitously. This contract gives the Bulgarian air forces guarantees; the prices are very profitable, not speaking of the transport cost of the engines, which will also be provided for by the Polish side, the Defense Minister further commented.

ТИР едва не предизвика катастрофа на изхода на магистрала "Люлин"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029446

За пореден случай на нагло и опасно шофиранe съобщи bTV. Tежкотоварен камион изпреварва рисково кола в София и едва не причинява катастрофа.
Във видео, изпратено от зрител, се вижда как тирът предприема рисковано изпреварване на еднолентов път в последния момент, след което за да избегне удар с движещия се срещу него друг камион,
За пореден случай на нагло и опасно шофиранe съобщи bTV. Tежкотоварен камион изпреварва рисково кола в София и едва не причинява катастрофа. Във видео, изпратено от зрител, се вижда как тирът предприема рисковано изпреварване на еднолентов път в последния момент, след което за да избегне удар с движещия се срещу него друг камион,

Bulgaria’s support for Albania’s EU perspective is consistent: Premier Borissov

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258588_Bulgaria%E2%80%99s+support+for+Albania%E2%80%99s+EU+perspective+is+consistent%3A+Premier+Borissov

 Bulgaria’s support for Albania’s EU perspective and the European perspective of other countries from the Western Balkans has been consistent and active, Bulgaria’s Premier Boyko Borissov pointed out during his meeting in the Ministerial Council building with Albania’s President Bujar Nishani. In Premier Borissov’s view, the traditionally strong bilateral relations between Bulgaria and Albania and the excellent political contacts laid a firm foundation for encouraging of the trade and economic cooperation between these countries. Bulgaria and Albania have the potential to cooperate in a series of economic spheres such as infrastructure, construction, power engineering and tourism. The businesses in Bulgaria and Albania could also enhance their cooperation. The East-West Transport Corridor No 8 and the Railway line between Sofia, Skopje and Tirana were given as examples of successful cooperation between the two countries.

Bulgaria proposes adoption of common declaration of inviolability of Balkan borders

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258589_Bulgaria+proposes+adoption+of+common+declaration+of+inviolability+of+Balkan+borders

 Being a President of the Southeast European Cooperation Process Bulgaria intends to propose the adoption of a joint declaration of inviolability of the Balkan borders, Bulgaria’s President Rossen Plevneliev at a joint press-conference with his Albanian counterpart Bujar Nishani, President Plevneliev pointed out that Bulgaria relied on Albania’s support to fulfill the three main priorities of the Bulgarian Presidency of the Southeast European Cooperation Process- power engineering field, energy connection and infrastructure.

Eleven Bulgarian companies enter Top 100 of See News ranking

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258587_Eleven+Bulgarian+companies+enter+Top+100+of+See+News+ranking

 Seven Bulgarian companies entered the ranking of the 50 biggest companies of Southeast Europe for 2014 and 11 Bulgarian firms placed among the Top 100 companies of See News ranking. Lukoil Neftochim Burgas kept its third position- Its revenues amounted to EUR 3.3 billion. However, the company's revenue saw a 14.72% decline, as compared to the previous year. Aurubis Bulgaria places eight. The revenues of the copper company amounted to EUR 2.4 billion.

Германската легенда Герд Мюлер е болен от Алцхаймер

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623263_germanskata_legenda_gerd_mjuler_e_bolen_ot_alchaimer/?ref=rss


"Байерн" (Мюнхен) обяви, че клубната легенда Герхард (Герд) Мюлер страда от болестта на Алцхаймер.

Мюлер спечели 13 важни трофея с баварския клуб между 1964 и 1979 г. и помогна на Западна Германия да вдигне световната титла през 1974 г. Той вкара победния гол срещу Холандия за 2:1 във финала. Мюлер стана и европейски шампион през 1972 г.
"За съжаление от дълго време Герд Мюлер е много болен, той страда от болестта на Алцхаймер. Медиите и обществеността уважиха неговото лично...

Св. мчци Сергий и Вакх

http://www.cross.bg/sergii-vakh-svetiya-1483283.html

/КРОСС/Страдание на светите мъченици Сергии и Вакх Светите мъченици Сергии и Вакх били римляни по произход. Те били знатни сановници и се нареждали сред най-видните велможи при двора на император Максимиан. Царят много ги обичал и уважавал заради техните благоразумни съвети в съвещанията по държавните въпроси, заради тяхната храброст в боевете и вярност в служението. И рядко някой можел да измоли нещо от императора по друг начин, освен чрез посредничеството на тези най-верни негови съветници; понеже към никой друг императорът не бил така благосклонен, както към тях двамата. Но Сергии и Вакх търсели милост не толкова пред земния, колкото пред Небесния Цар. Защото те вярвали в нашия Господ Иисус Христос, стараели се да Му угодят със своя живот и усърдно Му служели. Но поради страх от царя те временно криели вярата си в Христа, тъй като Максимиан се отнасял с извънмерна ненавист и неукротима ярост към християните. Но светлината на Христовата вяра в тях не останала скрита задълго и скоро тя станала явна за всички. Неколцина, които завиждали на тяхното високо положение и на любовта на царя към тях, като желаели да им навлекат неговата ненавист и гняв, му донесли, че те са християни и че отказват да се покланят на идолите. Максимиан не искал да повярва, че хората, които се ползвали с толкова голямо негово благоразположение, не са единодушни с него в почитането на боговете. Той се смущавал да ги попита или да ги изобличи, понеже все още не бил твърдо убеден в това

МВФ предупреждава за нова икономическа криза в Гърция

http://www.grreporter.info/mvf-preduprezhdava-za-nova-ikonomicheska-kriza-v-grtsiya/18012

В годишния си доклад за перспективите на световната икономика фондът предупреждава, че ако в Гърция отново има нестабилността във връзка с прилагането на реформите, рискът да бъде предизвикан натиск от страна на капиталовите пазари е голям

прочети повече

Днес Владимир Путин празнува 63-ти рожден ден

http://www.cross.bg/pytin-prezident-ryskiyat-1483276.html

/КРОСС/ На 7 октомври руският президент Владимир Путин навършва 63 години, съобщи ТАСС. Както разказа пред журналисти прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, на рождения си ден руският лидер ще участва в хокеен мач. „Путин ще играе хокей по традиция със старите си познати: знаменити хокеисти-ветерани, както и с участниците в Нощната хокейна лига, чийто сезон започва утре“, поясни Песков. Говорейки за днешния график на Путин, той не уточни дали са планирани други мероприятия. Но дори ако излизането на руския президент на лед е единствената му публична проява, той едва ли ще успее да избегне контактите с желаещите да го поздравят, тъй като телефонни обаждания и телеграми се очаква да постъпват през целия ден.

Разбиване на малко опорни точки за руската намеса в Сирия

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-idil-1483279.html

/КРОСС/ Напоследък се наслушах на опорни точки за Сирия и за руската атака срещу “Ислямска държава”. Това е радикален проблем на информационната война. Опорните точки на хибридната война на западните медии срещу истината и нормалната журналистика започнаха да се навдигат като гнойни пъпки, с идеята да опръскат всичко с нечистотия и така да бъдат спасени остатъците от имиджа на Западния свят. Не ме разбирайте превратно – няма да стоварваме тонове обвинения върху безумната външна политика на САЩ и техните съюзници в последните 15 години в Близкия изток. Тази присъда е произнесена отдавна. По-скоро ще говорим за другото – за това как руското решение на този проблем, намесата на Москва в оплетения възел на сирийския конфликт бе атакувана от толкова елементарна пропаганда, че човек стои и се диви – нима нивото наистина падна чак дотам, че да пробутват градски легенди вместо истина? Нима западните коментатори наистина вярват в поредицата от глупости, които изписаха и нима си мислят, че моралистично размаханите криви пръсти могат да бъдат отговор на истинските въпроси. Заради това ще си позволим да разбием няколко основни опорни точки на хибридната война на Запада срещу Русия, защото изчистването на истината, пък било то и със словесен огън, е единствената смислена задача, когато светът потъва в хаос и медийна шаманалогия

Гардове вадят 43-ма бежанци от бус в центъра на София

http://www.bnews.bg/article-142320

Мигрантите ритали по вратата и крещели зе помощ, после бягат от полицията.

Ивайло Калфин отговаря: И намалените пенсии ще се индексират

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029013

Диана Митева: Здравейте, благодаря ви за възможността, която давате на читателите. Родена съм на 14.4.1957 г. и до момента имам 41 г. и 10 м. осигурителен стаж. Новите промени дават възможност да се пенсионираме една година по-рано по възраст, ако имаме изискуемия осигурителен стаж. Означава ли това, че мога да се пенсионирам през април 2017 г.
Диана Митева: Здравейте, благодаря ви за възможността, която давате на читателите. Родена съм на 14.4.1957 г. и до момента имам 41 г. и 10 м. осигурителен стаж. Новите промени дават възможност да се пенсионираме една година по-рано по възраст, ако имаме изискуемия осигурителен стаж. Означава ли това, че мога да се пенсионирам през април 2017 г.

Турция ще ускори приема на мигранти, преминали в България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-bezhancite-ot-siriia/turciia-shte-uskori-priema-na-migranti-preminali-v-bylgariia-6043449

ЕС планира да осигури до 1 млрд. евро за периода 2015 – 2016 г. в подкрепа на Турция за справяне с трудностите от присъствието на бежанци на територията ѝ

МВнР на РФ: Световните медии разгърнаха мощна антируска кампания

http://www.cross.bg/rysiya-siriya-zaharova-1483270.html

/КРОСС/ Москва обвини Запада в разгръщането на мощна антируска кампания във връзка с действията на Русия в Сирия. Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че обвиненията на политическите лидери и медиите по адрес на Русия за гибелта на мирно население и атаки срещу „умерената“ опозиция в Сирия са основани на непотвърдени данни и неназовани източници. „Буквално в първите часове на началото на действията успяха да ни обвинят за гибелта на мирно население, включително и на деца“, обърна внимание Захарова. По думите й, „схемата на това, което се твори в медиите днес, е много проста“. „Вие можете да я проверите сами, – предложи дипломатът. – В началото тръгват изказванията на официалните лица на страните, които, за съжаление, така и не разбраха досега поради някакви причини последователността и логиката на политиката на Русия в тази насока“. Според Захарова, тези изказвания „задават тона на различни репортажи и публикации, където се съдържат препратки към непотвърдени, неофициални и неназовани изказвания“. „Основното съдържание на тези изказвания се състои в това, че задачата на Русия е едва ли не унищожаването на умерената опозиция в региона, – каза дипломатът

ТИР едва не предизвика катастрофа на изхода на магистрала "Люлин"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029436

За пореден случай на нагло и опасно шофиранe съобщи bTV. Tежкотоварен камион изпреварва рисково кола в София и едва не причинява катастрофа.
Във видео, изпратено от зрител, се вижда как тирът предприема рисковано изпреварване на еднолентов път в последния момент, след което за да избегне удар с движещия се срещу него друг камион,
За пореден случай на нагло и опасно шофиранe съобщи bTV. Tежкотоварен камион изпреварва рисково кола в София и едва не причинява катастрофа. Във видео, изпратено от зрител, се вижда как тирът предприема рисковано изпреварване на еднолентов път в последния момент, след което за да избегне удар с движещия се срещу него друг камион,

Преглед на печата от 7 октомври

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623199_pregled_na_pechata_ot_7_oktomvri/?ref=rss


Държавно управление

Капитал Daily

Финансовото министерство прогнозира iлаб ръст на потребление и инвестиции до края на 2015 г.
Публичните инвестиции се увеличават благодарение на евросредствата

Сега
 България губи 400 млн. евро по регионални проектиМинистър Павлова обяви, че 43 проекта са в риск, а шест са неспасяеми
 Полша иска по 1 млн. евро за ремонта на всеки двигател на МиГ-29Офертата е малко по-ниска от руската, но според военния министър...

Президентът ще наложи вето на Закона за военното разузнаване, заяви шефът на кабинета му

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623291_prezidentut_shte_naloji_veto_na_zakona_za_voennoto/?ref=rss


Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за служба "Военна информация, обяви началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева пред Би Ти Ви.

Захариева уточни, че мотивите за ветото не са "заради определена личност", а заради намаляването на кръга хора, които биха имали възможност да заемат тази позиция.

"Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева.

Това е единственият закон от пакета за националната сигурност, на които президентът ще наложи вето, добави Захариева. Плевнелиев отказа да върне текстовете от Закона за НСО, в които на охранителите се дадоха полицейски правомощия.

На 1 октомври Народното събрание прие промени в Закона за служба "Военна информация", изискващи директорът задължително да има висше военно звание и да е на действителна военна служба. Така на практика сегашният началник на службата Йордан Бакалов не отговаря на изискванията на закона. Промените бяха предложени от БСП и бяха подкрепени от депутати на ГЕРБ при гласуването.

Йордан Бакалов беше назначен за шеф на Военното разузнаване през май, след като беше вътрешен министър в служебното правителство на Георги Близнашки.

Бакалов подаде оставка в понеделник, която не беше приета от министъра на отбраната Николай Ненчев.

На подобно мнение се оказа и премиерът Бойко Борисов, който също призова президентът да върне текста. Той щял да говори с групата на ГЕРБ, за да разбере как се е стигнало до приемане на поправката "анти-Бакалов".

Президентът ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) тогава, когато има наистина заплаха за националната сигурност, коментира Захариева

"Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца... Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС", заяви Захариева и уточни, че става дума за "Атака".

"По отношение на бежанците за призива за свикване на КСНС нашите институции – и МВР, и армията, и другите органи си изпълняват добре задълженията. Фактът, че няма проблеми с бежанците означава, че ние сме една от малкото държави, които изпълняваме европейските регламенти", каза още Захариева.

Истинското обединение не е евтино, защото почива на опрощението

http://www.cross.bg/pochiva-evtino-istinskoto-1483282.html

/КРОСС/Не можем да бъдем повърхностни и да кажем, че миналото е погребано, защото няма да бъде погребано и ще ни преследва. Истинското обединение не е евтино, защото почива на опрощението, което е скъпо. Опрощението от своя страна зависи от разкаянието, което почива на осъзнаването на грешните постъпки, и по този начин на разкриването на истината. Човек не може да прости това, което не знае... Из речта на Дезмънд Мпило Туту - първият чернокож епископ в ЮАР, борец срещу апартейда, лауреат на Нобелова награда за мир (1984), по повод назначаването му за председател на Комисията на правдата и обединението на 30 ноември, 1995    

На кмета на Варна Иван Портних се роди дъщеря

http://web.barometar.net/81965/

Съпругата на кмета на Варна Иван Портних, Вилислава днес роди втора рожба, а ето какво написа щастливият баща: „Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба – роди се нашата дъщеричка! Рано сутринта си спомних онова неповторимо чувство на тревога, щастие, очакване, любов и радост, което изпитах преди 6 години, когато се роди […]

Рождениците днес

http://www.cross.bg/bivsh-aktrisa-depytat-1483281.html

/КРОСС/Проф. Александър Янчулев, архитект, бивш кмет на София Анастасия Ингилизова, актриса Асен Ягодин, банкер Валентин Василев, политик, бивш депутат Георги Ушев, председател на Специализирания наказателен съд Деян Славчев-Део, тв водещ Иван Радоев-син, актьор Кристина Янева, актриса Проф. Любомир Иванов, президент на фондация „Манфред Вьорнер", бивш депутат Акад. Румен Скорчев, художник Тихомир Каменов, създател и шеф на „Търговска лига" Христо Димитров, създател и продуцент на Ансамбъл „Българе"

Преглед на печата - 7 октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=303172

„24 часа": От 2016 г. приемат в болница с пръстов отпечатък Всеки гражданин от 2016 година ще влиза в болница с пръстов отпечатък. Това съобщи здравният министър д-р Петър Москов във вторник и изненада и депутати, и здравната каса.

Атмосферата на Марс “изтекла“ в Космоса

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029431

Учените се доближават все повече до разгадаването на мистерията на липсващата атмосфера на Марс, съобщава Space.
Предишни хипотези предполагаха, че голяма част от въглерода в марсианската атмосфера, в която преобладава въглероден двуокис, може да е била уловена в скалите чрез химични процеси. Ново изследване стига до заключението обаче,
Учените се доближават все повече до разгадаването на мистерията на липсващата атмосфера на Марс, съобщава Space. Предишни хипотези предполагаха, че голяма част от въглерода в марсианската атмосфера, в която преобладава въглероден двуокис, може да е била уловена в скалите чрез химични процеси. Ново изследване стига до заключението обаче,

Атмосферата на Марс “изтекла“ в Космоса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029421

Учените се доближават все повече до разгадаването на мистерията на липсващата атмосфера на Марс, съобщава Space.
Предишни хипотези предполагаха, че голяма част от въглерода в марсианската атмосфера, в която преобладава въглероден двуокис, може да е била уловена в скалите чрез химични процеси. Ново изследване стига до заключението обаче,
Учените се доближават все повече до разгадаването на мистерията на липсващата атмосфера на Марс, съобщава Space. Предишни хипотези предполагаха, че голяма част от въглерода в марсианската атмосфера, в която преобладава въглероден двуокис, може да е била уловена в скалите чрез химични процеси. Ново изследване стига до заключението обаче,

"Фолксваген" планира да поправи всички коли, засегнати от скандала, до края на 2016 г.

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623278_folksvagen_planira_da_popravi_vsichki_koli_zasegnati/?ref=rss


Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер заяви в интервю пред германски вестник, че компанията ще започне изтеглянето на автомобили, засегнати от скандала с дизеловите емисии, през януари 2016 г. и планира да завърши корекциите до края на следващата година.

"Ако всичко върви по план, можем да започнем изтеглянето през януари", заяви Мюлер заяви пред "Фанкфуртер алгемайне цайтунг". "Всички автомобили трябва да са поправени до края на 2016 г."

Мюлер заяви, че само няколко служители на компанията са били замесени в скандала, който нанесе сериозно щети на репутацията на концерна и предизвика близо 30% спад в стойността на акциите, и опроверга информацията, ченеговият предшественик Мартин Винтеркорн е знаел за проблема.

Мюлер каза, че компанията трябва да стане по-малка и децентрализирана и че ще се разгледа внимателно приносът на всеки модел и бранд за компанията.

Във вторник на закрита за медии среща с над 20 хил. служители на компанията Мюлер предупреди, че промените, които се налагат в работата на концерна, няма да бъдат "безболезнени", предаде "Ройтерс".

Предупреждението на Мюлер е първият сигнал, че скандалът с манипулираните емисии може да доведе до съкращаване на работни места. Само в централния завод на Фолксваген работят 60 хил. души.

"Техническите решения на проблема вече се очертават. Финансовите и бизнес последици обаче все още не са ясни", посочва Мюлер според изявление, оповестено от компанията.

Ще трябва да бъдат преразгледани бъдещите инвестиции в заводи, технологии и автомобили, за да се харчат само сумите, необходими за поддържане на лидерската позиция, отбеляза той.

Ръководителят на "Фолксваген" каза, че всички автомобили, при които е открит софтуерът, позволяващ заобикаляне на екологичните норми, са технически надеждни и могат да останат в движение.

При повечето автомобили, засегнати от скандала, ще бъде достатъчно пренастройване на софтуера, но при други ще са необходими и механични поправки, каза Мюлер.

Всички инвестиции на "Фолксваген" ще бъдат подложени на преразглеждане, заяви на срещата главният представител на служителите в ръководството Бернд Остерло.

"Ще се наложи да поставим под въпрос с голяма решителност всичко, което не е икономично", каза Остерло.

Скандалът все още няма последици за работните места във "Фолксваген", но ще окаже въздействие върху финансовите резултати в основното автомобилно подразделение, както и върху изплащането на бонусите на служителите.

Засегнатите автомобили в света са над 11 милиона.

7 октомври в годините назад

http://www.cross.bg/voiina-vtorata-svetovna-1483280.html

/КРОСС/3761 пр.н.е. - Ден, в който е създаден света, съгласно юдаизма. 1571 г. - Състои се битката при Лепанто, Гърция, в която флотата на Османската империя е напълно унищожена от обединените морски сили на Испания и Венеция. Папа Пий V провъзгласява 7 октомври за празник на Дева Мария на Св. Броеница, като благодарност за нейната закрила над християнските войски.1582 г. - Поради въвеждането на Григорианския календар този ден от тази година не съществува в Италия, Полша, Португалия и Испания. 1777 г. - Американска война за независимост: Американците побеждават британците в битката при Саратога.1826 г. - В Масачузетс е открита първата американска железопътна линия.1826 г. - Подписана е Акерманската конвенция между Руската и Османската империи.1849 г. - Едгар Алън По умира в 5:00, четири дни след като е намерен в безпомощно състояние на улица в Балтимор. 1879 г. - Провеждат се избори за Областно събрание на Източна Румелия.1896 г. - В Париж е положен първият камък на моста Александър III от руския император Николай II.1908 г. - Остров Крит въстава срещу Османската империя и се присъединява към Гърция.1908 г. - Австрия анексира Босна и Херцеговина. 1919 г. - Основана е холандската национална авиокомпания KLM, най-старата въздушна компания в света.1920 г. - В Оксфордския университет са приети като студенти за първи път жени.1934 г. - Осъществен е първият полет на съветския фронтови бомбардировач СБ (АНТ-40).1940 г

Аниете иска да се върне в "Левски"

http://bgfootball.actualno.com/Aniete-iska-da-se-vyrne-v-Levski-news_499835.html

Антонио Аниете, който беше любимец на феновете на "Левски" през изминалия сезон,  сензационно е пожелал да се върне на „Герена”, пише „Меридиан Мач”. Испанецът бе в България и изгледа на живо мача на „сините” в Ловеч, спечелен с 2:1 над Литекс. Аниете е използвал повода за разговор с шефовете на Левски и в частност със спортния директор Георги Иванов. В него той е признал, че не се чувства комфортно в новия си тим Нефтчи (Баку) и е изявил желание да се з

Невероятната среща на южните китове с човека (ВИДЕО)

http://interest.actualno.com/Neverojatnata-sreshta-na-ujnite-kitove-s-choveka-VIDEO-news_499806.html

Край бреговете на Западна Австралия се е състояла невероятна среща между човека и южните китове. Видеото с резолюция 4К е заснето от високо, което позволява да се оценят гигантските размери на океанските обитатели. Южните гладки китове (Eubalaena australis) обитават субполярните и умерените ширини на Южния океан. Тези животни, достигащи дължина 16,5 метра, се отнасят към най-редките морски бозайници. По данни на американското Национално управление за океански и атмосферни изследвания по цял св

Приемат закон за равенството между мъжете и жените у нас

http://society.actualno.com/Priemat-zakon-za-ravenstvoto-mejdu-myjete-i-jenite-u-nas-news_499832.html

До края на месеца се очаква правителството да приеме Закон за равнопоставеност на жените и мъжете. Във вторник проектът бе публикуван за обществено обсъждане, предаде БГНЕС. Приемането на закона не би трябвало да отнеме много време и от Народното събрание, тъй като съдържа едва 16 члена. Приемането на Закон за равнопоставеност на жените и мъжете е в изпълнение на национални програмни документи и ангажименти по международни договори, включително и на Договора за членството на България в ЕС. Зак

Предстои най-голямото в страната изложение за хорека сектора

http://business.actualno.com/Predstoi-naj-goljamoto-v-stranata-izlojenie-za-horeka-sektora-news_499843.html

Събитието е домакин на националната квалификация на състезанието за професионални готвачи Bocuse d’Or. В края на всяка година традиционно се провежда най-голямото в страната изложение за хотелско, ресторантско кетъринг и СПА оборудване СИХРЕ. Събитието ще отвори врати в Интер Експо Център между 11 и 14 ноември, а участие ще вземат български и чуждестранни компании, представители на 80 световни бранда. Паралелно със СИХРЕ ще се проведат и международните изложения МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯ

КЗП забрани на телеком да премълчава условия, според които клиентът губи суми

http://society.actualno.com/KZP-zabrani-na-telekom-da-premylchava-uslovija-spored-koito-klientyt-gubi-sumi--news_499839.html

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Телекомуникационното дружество няма да има право в бъдеще да прилага описаната нелоялна търговска практика, а за нарушението Законът за защита на потребителите предвижда

Италиански свещеник: Педофилията я разбирам, но хомосексуализма - не

http://europe.actualno.com/Italianski-sveshtenik-Pedofilijata-ja-razbiram-no-homoseksualizma---ne-news_499842.html

Италиански свещеник направи скандално изявление пред националната телевизия относно педофилията и хомосексуалзма. "Педофилията мога да я разбера, но хомоксуализмът е болестно състояние", каза Джино Флаим пред националната телевизия "La7", предаде БГНЕС. "Педофилията мога да я разбера, но не и хомосексуализма", каза свещеникът от Тренто в отговор на въпроса за хомосекуалистите в църквата. "Аз познавам деца, които, за съжаление, сами търсят нежност, която не получават у дома и така свещени

Затварят Еверест за млади, стари, инвалиди и новаци

http://interest.actualno.com/Zatvarjat-Everest-za-mladi-stari-invalidi-i-novaci-news_499822.html

Пътят към Еверест ще бъде затворен за прекалено млади, прекалено стари, неопитни и хора с ограничени възможности. Целта на ограниченията е подобряване на безопасността на най-високия връх в света и поддържане на неговата слава. Според министерството на туризма на Непал новите правила ще влязат в сила напролет, когато стотици алпинисти от цял свят отново ще се опитат да покорят върха с височина 8848 метра. Забраната за изкачване на хора под 18 и над 75 години, както и на хора с ограничени възмо

До три години 20% от бизнес съдържанието ще се създава от роботи

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/07/2623273_do_tri_godini_20_ot_biznes_sudurjanieto_shte_se/?ref=rss


През следващите три години роботите ще напреднат доста в развитието си и ще започнат да имат все по-голяма роля в икономиката, предвижда анализаторската компания Gartner. Според нея през 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще се създава от машините.

Освен това след три години с интернет ще са свързани шест млрд. устройства и основното предизвикателство ще е тяхната поддръжка, смятат анализаторите. До края на 2018 г. 20% от всички умни сгради ще са обект на "дигитален вандализъм".

През същата година половината от най-бързо растящите компании ще разполага с повече умни машини отколкото хора, прогнозира още Gartner. Работата на общо 3 млн. души ще бъде наблюдавана от робот-шеф, а 2 млн. души ще трябва да носят постоянно умни гривни, които да следят здравословното им състояние. До края на 2018 г. дигиталните асистенти ще разпознават хората по лице и глас и ще могат да си "спомнят" техните предпочитания.

Gartner прогнозира още, че през 2020 г. 5% от всички икономически транзакции ще се извършват от автономен софтуер, който не се контролира от хора.

Ню Йорк: Хиляди изписаха знака на мира с телата си

http://www.vesti.bg/sviat/amerika/niu-iork-hiliadi-izpisaha-znaka-na-mira-s-telata-si-6043448

Събралото се множество отпразнува наближаващия рожден ден на покойния Джон Ленън, който в петък щеше да навърши 75 години

ТИР едва не помля кола в София

http://pik.bg/тир-едва-не-помля-кола-в-софия-news412458.html

ТИР едва не помля кола в София

Пореден случай на нагло и опасно шофиранe - тежкотоварен камион изпреварва рисково кола в София и едва не причинява катастрофа.

Кадрите са изпратени от зрител на bTV и според описанието са от края на миналата седмица.

Случката се разиграва в покрайнините на столицата при излизане от магистрала „Люлин”.

Тирът предприема рисковано изпреварване на еднолентов път в последния момент, след което за да избегне удар с движещия се срещу него друг камион, едва не помига изпреварваната кола.

Очевидецът нарича случката "опит за убийство".

Президентът спасява Йордан Бакалов с вето на закона за военното разузнаване

http://offnews.bg/news/n_1/n_568728.html

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на закона за военното разузнаване и по този начин Йордан Бакалов ще запази поста си на директор на Служба "Военно информация". В интервю за bTV началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева потвърди, че държавният глава ще наложи вето. Само преди два дни за това призоваха премиерът Бойко Борисов и депутати от Реформаторския блок. Борисов мотивира оставането на Бакалов с това, че самият той го е предложил за поста. Според Захариева мотивите на Плевнелиев са, че е неразумно да се ограничава кръгът на лицата, които могат да заемат поста.  С последните промени в закона и с подкрепата на депутати от ГЕРБ парламентът реши шефът на военното разузнаване да бъде действащ военен. Според президента обаче, в това няма логика, тъй като службата и преди е работила под ръководството на цивилно лице. "Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева. По думите ѝ президентът не налага вето заради "лицето Х", а заради принципната позиция, че не трябва да се стеснява кръгът от лица, които да оглавяват военните разведки.  Това е единственият закон от пакета закони за националната сигурност, на които президентт ще наложи вето. Росен Плевнелиев отказа да върне скандалните текстове в закона за НСО , в които на държавните гардове се дават полицейски правомощия и употребяването на сила срещу бременни жени и малолетни. 

Изключват от училище за неприлична снимка във Фейсбук

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029418

Неприлична снимка или клипче със съученик или с учител, качени във Фейсбук, се наказват с изключване от училище, съобщава "Монитор".
Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни.
Неприлична снимка или клипче със съученик или с учител, качени във Фейсбук, се наказват с изключване от училище, съобщава "Монитор". Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни.

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана

http://press.mvr.bg/NEWS/news151007_02.htm

Срещу шофьора на превозното средство е образувано досъдебно производство

Облагат с ДДС колите на семейните компании

http://petel.bg/Oblagat-s-DDS-kolite-na-semeynite-kompanii__129641

Предложението на финансовото министерство за частично облагане с ДДС на фирмени коли и имоти, които се използват и за лични нужди,...

Няколко района във Варна остават без вода днес, заради аварии

http://petel.bg/Nyakolko-rayona-vav-Varna-ostavat-bez-voda-dnes--zaradi-avarii__129642

Няколко района във Варна остават без вода днес, заради аварии, съобщиха от ВиК. Според съобщението без вода до 16.00 часа ще бъдат абонатите...

Трима с обвинения след нападението над екип на Нова тв

http://petel.bg/Trima-s-obvineniya-sled-napadenieto-nad-ekip-na-Nova-tv__129643

Снимка: Нова телевизия На трима души е повдигнато обвинение заради нападението над екип на Нова във вторник. Те ще останат в ареста за 72...

Екшън в парламента: Миков и Сидеров се хванаха за гушите заради Русия!

http://petel.bg/Ekshan-v-parlamenta--Mikov-i-Siderov-se-hvanaha-za-gushite-zaradi-Rusiya-__129644

Снимка: Булфото Лидерът на БСП Михаил Миков и лидерът на "Атака" Волен Сидеров се хванаха за гушите заради санкциите срещу Русия и...

Изключват от училище за неприлична снимка във Фейсбук

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029407

Неприлична снимка или клипче със съученик или с учител, качени във Фейсбук, се наказват с изключване от училище, съобщава
Неприлична снимка или клипче със съученик или с учител, качени във Фейсбук, се наказват с изключване от училище, съобщава "Монитор". Онлайн поведението на децата присъства във все повече училищните правилници, като в някои школа мерките за опазване достойнството на ученици и педагози са строги и безкомпромисни.

ЕС започва операция в Средиземно море срещу трафикантите на бежанци

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/07/2623275_es_zapochva_operaciia_v_sredizemno_more_sreshtu/?ref=rss


Европейският съюз започва нова операция тази седмица, която има за цел да пресече нелегалния трафик на бежанци в Южното Средиземноморие.

По време на операция "София", военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби, заподозрени, че се използват за трафик на хора, предаде Би Би Си.

Досега ЕС се съсредоточаваше върху операциите по наблюдение и спасяване на имигранти.

Само тази година, повече от 130 хил. имигранти и бежанци са пристигнали в Европа от северноафриканското крайбрежие. Повече от 2 700 са се удавили по време на пътуването.

Огромният брой имигранти към Европа причини криза в рамките на съюза, като държавите членки не могат да постигнат съгласие как да се справят с наплива.

Най-смъртоносните пътувания са от Либия за Италия, въпреки че все повече бежанци в момента избират маршрута през Турция и Гърция.

ЕС стартира първата фаза на операцията, наречена EUNAVFOR Med, през юни, като събираше информация за корабите на контрабандистите и се изготвяха модели на трафика от Либия към Италия и Малта.

От централата си в Рим, командирът на операция "София" контраадмирал Енрико Кредендино ще ръководи няколко военни кораби на ЕС в Средиземноморието, които вече ще предприемат директни мерки за намаляване на трафика.

Върховният комисар за външната политика на ЕС Федерика Могерини обясни през септември, че "вече ще можем да се качваме на борда, да претърсваме и конфискуваме кораби в международни води, а предполагаемите контрабандисти и трафиканти, които са задържани, ще бъдат прехвърлени на италианските съдебни власт".

Би Би Си коментира, че все още няма прогнози как операцията ще се отрази реално на броя на пристигащите имигранти в ЕС.

Целта на ЕС е в крайна сметка операцията да функционира в рамките на териториалните води на Либия, но това ще бъде възможно само с одобрението на Съвета за сигурност на ООН или самата Либия.

Междувременно, експерт по миграцията предупреди, че усилията да се спре трафика през Средиземно море ще се провалят, ако съюзът не вземе мерки и срещу престъпните групи, които действат на континента.

"Трафикът на хора сега е втората най-доходоносна престъпна търговия след контрабандата на оръжие", заяви Юджинио Амбрози от Международната организация по миграция (МОМ) по време на конференция в Лондон и допълни, че мерките срещу нелегалния приток на хора трябва да обхванат и териториите на страните членки на ЕС, а не само граничните региони.

Много имигранти плащат на трафикантите повече от 1 000 долара на човек, за да достигнат гръцките острови от Турция, като често използват нестабилни гумени лодки.

Кризата се бежанците се очаква да бъде един от въпросите, повдигнати по време на съвместното обръщение към Европейския парламент в Страсбург в сряда на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд.

Единственото предишно подобно обръщение е през 1989 г. с тогавашния френски президент Франсоа Митеран и германския лидер Хелмут Кол.

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/kmet-kandidatut-sofiya-1483278.html

/КРОСС/*** София. От 9.30 ч. в сградата на Европейският Парламент ще се представят новите технологии, касаещи пътната безопасност, включително обучението и квалификацията на водачите, както и възможностите за промяна на нормативната уредба в тази област. В срещата ще вземат участие и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Агенция „Пътна инфраструктура", „Пътна полиция", „Интелигентни транспортни системи", Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, Гражданите.бг и др. ***София.В 9.30 ч. Заместник-министър Костов ще открие международен научен форум на аграрикономисти в хотел „Бест Уестърн Хотел Експо". ***София. В 10 ч. ще се проведе редовно заседание на Министерски съвет. ***София. В 10 ч., в Пресклуба на БТА, кандидатът на БСП за кмет на София професор Михаил Мирчев ще даде пресконференция. ***София. Експерти от 12 страни ще дискутират демографските проблеми на конференция в София на 7 и 8 октомври. Представители на 12 страни ще участват в конференция, организирана от Министерството на труда и социалната политика, посветена на демографските предизвикателства. ***София. В 10 ч. в сградата на КЕВР, ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад по заявление от "Комекес" АД за утвърждаване на цени за разпределение на природен газ и цени за снабдяване с природен газ от краен снабдител за територията на община Самоков. ***София

Предстоящи събития в страната

http://www.cross.bg/kmet-kandidatut-sreshtnat-1483278.html

/КРОСС/*** София. От 9.30 ч. в сградата на Европейският Парламент ще се представят новите технологии, касаещи пътната безопасност, включително обучението и квалификацията на водачите, както и възможностите за промяна на нормативната уредба в тази област. В срещата ще вземат участие и представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Агенция „Пътна инфраструктура", „Пътна полиция", „Интелигентни транспортни системи", Асоциация за квалификация на автомобилистите в България, Гражданите.бг и др. ***София.В 9.30 ч. Заместник-министър Костов ще открие международен научен форум на аграрикономисти в хотел „Бест Уестърн Хотел Експо". ***София. В 10 ч. ще се проведе редовно заседание на Министерски съвет. ***София. В 10 ч., в Пресклуба на БТА, кандидатът на БСП за кмет на София професор Михаил Мирчев ще даде пресконференция. ***София. Експерти от 12 страни ще дискутират демографските проблеми на конференция в София на 7 и 8 октомври. Представители на 12 страни ще участват в конференция, организирана от Министерството на труда и социалната политика, посветена на демографските предизвикателства. ***София. В 10 ч. в сградата на КЕВР, ще се проведе открито заседание за обсъждане на доклад по заявление от "Комекес" АД за утвърждаване на цени за разпределение на природен газ и цени за снабдяване с природен газ от краен снабдител за територията на община Самоков. ***София

Служители на КАТ-Варна следят днес за превишена скорост

http://www.moreto.net/novini.php?n=303169

Служители на пътната полиция във Варна ще следят днес - 7 октомври, за превишена скорост на ключови кръстовища в града и извън него, научи Moreto.net. Ето и пълният списък с радарите: 08:10 - 09:30 гр. Варна, Южен пътен възел, до кръста 11:00 - 12:30 гр.

Протест в защита на Uber днес

http://offnews.bg/news/n_1/n_568722.html

В 18 часа днес пред сградата на Върховния административен съд ще се проведе протест в защита на транспортната услуга Uber. В началото на седмицата Uber спря работа у нас след като ВАС потвърди потвърди наказанието от Комисията за защита на конкуренцията, че компанията прилага нелоялни практики. В същото време от Uber стартираха и подписка в своя защита, която може да бъде видяна в техния сайт. Събраните подписи ще бъдат пратени до КЗК, Министерски съвет и Народното събрание.

Свалят имунитета на побойника Пиже?

http://frognews.bg/news_99212/Svaliat-imuniteta-na-poboinika-Pije/

Прокуратурата внася искане за сваляне на имунитета на кандидата за общинския съветник от Самоков, който нападна екип на Нова.

Мая Манолова ще се закълне като омбудсман

http://www.cross.bg/manolova-ombydsman-subranie-1483291.html

/КРОСС/Депутатите ще започнат редовното пленарно заседание с прекратяване на пълномощията на депутата Мая Манолова. Веднага след това Манолова ще положи клетва като омбудсман на Републиката. Кандидатът за кмет на Дупница от БСП Иван Ибришимов ще заеме мястото на Мая Манолова в 43-ото Народно събрание. В края на юли Манолова беше избрана от депутатите с тайно гласуване за нов омбудсман в конкуренция с досегашния - Константин Пенчев. Мая Манолова беше номинацията на БСП за позицията на обществен защитник, но до голяма степен води кампанията си сама. Досегашният омбудсман Константин Пенчев получи номинация за втори мандат в последния възможен момент от "Реформаторския блок". Новият омбудсман трябва да встъпи в длъжност на 20 октомври, когато изтича мандатът на стария. Манолова се раздели с депутатското място и с членството в БСП, за да поеме новата длъжност. След това народните представители ще изберат и Конституционен съдия от квотата на Народното събрание.  

Край на хубавото време! Студ сковава страната! Дъждове и рязко спадане на температурите започват от днес

http://pik.bg/край-на-хубавото-време-студ-сковава-страната-дъждове-и-рязко-спадане-на-температурите-запо-news412419.html

Край на хубавото време! Студ сковава страната! Дъждове и рязко спадане на температурите започват от днес

Циганското лято свърши. Студ сковава страната. От днес започват дъждове и ще има рязко спадане на температурите.

През деня ще преобладава облачно време. Повече слънчеви часове ще има преди обяд над Източна България, но по-късно през деня облачността и там ще се вплътни, съобщиха от НИМХ.

Ще има и валежи, значителни и на повече места в западните райони. След пладне вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е предимно умерен. Минималните температури ще са предимно между 10° и 15°, а максималните ще са между 17° и 22°. Над планините ще бъде предимно облачно, след обяд и дъждовно.

Привечер в масивите от Западна България валежите ще са интензивни и на места ще са придружени с гръмотевици. Вятърът ще се ориентира от изток-североизток, ще е умерен до силен. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 13°, на 2000 метра около 7°.

Преди обяд над Черноморието ще преобладава слънчево време, но по късно през деня облачността ще се увеличи и вплътни, а привечер и там ще завали дъжд. Вятърът ще се ориентира от изток североизток и ще се усили.

Михаил Миков във Варна: Нашите кандидати няма да влязат в договорки

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029403



На тези избори асфалтът и бетонът заместват ангажиментите към хората
„Ние сме различни, защото отстояваме със сърцата си, най-истински , интересите на хората.“ Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Варна, където присъстваха кандидатът за кмет на града проф. Анелия Клисарова, кандидатите за общински съветници, начело с Борислав Гуцанов,
На тези избори асфалтът и бетонът заместват ангажиментите към хората „Ние сме различни, защото отстояваме със сърцата си, най-истински , интересите на хората.“ Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Варна, където присъстваха кандидатът за кмет на града проф. Анелия Клисарова, кандидатите за общински съветници, начело с Борислав Гуцанов,

Михаил Миков във Варна: Нашите кандидати няма да влязат в договорки

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029396



На тези избори асфалтът и бетонът заместват ангажиментите към хората
„Ние сме различни, защото отстояваме със сърцата си, най-истински , интересите на хората.“ Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Варна, където присъстваха кандидатът за кмет на града проф. Анелия Клисарова, кандидатите за общински съветници, начело с Борислав Гуцанов,
На тези избори асфалтът и бетонът заместват ангажиментите към хората „Ние сме различни, защото отстояваме със сърцата си, най-истински , интересите на хората.“ Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Варна, където присъстваха кандидатът за кмет на града проф. Анелия Клисарова, кандидатите за общински съветници, начело с Борислав Гуцанов,

Едуард Сноудън готов да отиде в затвор в САЩ

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029394

Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън съобщи, че е готов да отиде в затвора, стига да се завърне САЩ и да види в какво състояние се намира родината му.
Той подчерта, че е готов доброволно да вземе това решение, съобщава "Правда". Сноудън добре знае, че според законодателството на САЩ трябва да излежи 30-годишна присъда в
Бившият сътрудник на американското разузнаване Едуард Сноудън съобщи, че е готов да отиде в затвора, стига да се завърне САЩ и да види в какво състояние се намира родината му. Той подчерта, че е готов доброволно да вземе това решение, съобщава "Правда". Сноудън добре знае, че според законодателството на САЩ трябва да излежи 30-годишна присъда в

Депутатите избират конституционен съдия от квотата на парламента

http://frognews.bg/news_99211/Deputatite-izbirat-konstitutsionen-sadiia-ot-kvotata-na-parlamenta/

Депутатите трябва да изберат конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Почти сигурно е, че това ще е досегашният омбудсман Константин Пенчев, номиниран от ГЕРБ. Другият кандидат е членът на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, издигнат от Патриотичния фронт.

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване