Засадиха елхичка на Колхозния пазар във Варна

http://web.barometar.net/81971/

Новозасадена елхичка украси Колхозния пазар, видя репортер на „Петел.бг“. Дръвчето бе поставено вчера, след като на площадчето бе направен и ремонт. Сложени са няколко нови чешмички, плочките са изцяло подменени. Предвид вида на дървото вероятно то ще бъде част от Новогодишната украса, която без Коледна елха е непълна. Проектът е изцяло на фирма „Пазари“, финансиран […]

Полицията в Молдова е разбила канал за радиоактивни материали към Близкия изток

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/10/07/2623342_policiiata_v_moldova_e_razbila_kanal_za_radioaktivni/?ref=rss


Полицията в бившата съветска република Молдова, съвместно с ФБР на САЩ, е предотвратила четири опита на контрабандисти да продадат ядрен материал на екстремисти в Близкия изток през последните пет години, предаде Би Би Си.

Последният случай е бил през февруари тази година, когато на агенти под прикритие е било предложено голямо количество радиоактивен цезий, съобщава Асошиейтед прес.

Посредникът е предложил на агентите да се свържат с групировката "Ислямска държава", които...

Краси Радков и Борис Солтарийски правят 5-часов концерт в Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5028963

“Борис Солтарийски ще изпълни хитовете на “Ку-ку бенд”, най-любимите народни песни, а Краси Радков ще влезе в образите на Бойко Борисов, Шишо Бакшишо, Гацо Бацов и много други.” Така е описано събитието във фейсбук страницата на концерта, която е създадена в понеделник. Той ще е на 14 ноември и според описанието продължава 5 часа - от 10 до 3 ч
“Борис Солтарийски ще изпълни хитовете на “Ку-ку бенд”, най-любимите народни песни, а Краси Радков ще влезе в образите на Бойко Борисов, Шишо Бакшишо, Гацо Бацов и много други.” Така е описано събитието във фейсбук страницата на концерта, която е създадена в понеделник. Той ще е на 14 ноември и според описанието продължава 5 часа - от 10 до 3 ч

Microsoft с премиум телефони – Lumia 950 и 950 XL

http://www.cross.bg/lumia-windows-dvata-1483315.html

/КРОСС/Microsoft представи на грандиозно събитие два нови премиум смартфона. Става въпрос за Lumia 950 и 950 XL. Истината е, че очаквахме тези телефони твърде дълго време. Последният път, когато от Microsoft представиха флагман, беше през април 2014 г. Но тогава видяхме бюджетно изпълнение, което не блесна с нищо. Така че очаквахме мобилен телефон, който да развълнува и да накара хората да излязат от дилемата " iOS или Android". "Искаме да сложим Windows в джоба ви", обяви Панос Панай, ръководител на разработчиците на премиум устройствата на Windows. "Тези телефони наистина ще заприличат на компютри", допълни той. Lumia 950 идва с 5.2-инчов дисплей. Процесорът му е 6-ядрен Qualcomm Snapdragon 808, докато 950 XL идва 5.7-инчов дисплей с 8-ядрен процесор Qualcomm Snapdragon 810. И двете устройства разполагат с 20-мегапикселова камера, която по думите на Панай Панос се представят впечатляващо на слаба светлина. Имат и стабилизация. Двата апарата са с LED светкавици, снимат 4К видео. Резолюцията и на двата телефона е 2560х1440. И двата апарата са с по 3 GB RAM и 32 GB памет, имат и слот за microSD карта. Разлика има в батериите - по-малкият телефон идва с 3000 mAh, а по-големият - 3340 mAh. Операционната система не изненадва - Windows 10. Lumia 950 ще струва 549 долара, а 950 XL - 645 долара. И двата телефона ще са на пазара в САЩ през ноември, а в Европа около Коледа или след Нова година.  

САЩ арестуваха бивш председател на Общото събрание на ООН

http://www.mediapool.bg/sasht-arestuvaha-bivsh-predsedatel-na-obshtoto-sabranie-na-oon-news240120.html

Американските власти арестуваха за корупция бившия председател на Общото събрание на ООН Джон Аш, съобщиха в сряда световните информационни агенции. Той заемаше позицията в периода 2013 – 2014 година. Аш е обвинен за взимане на 1.3 млн. долара подкуп от китайски бизнесмен. По данни на следствието висши чиновници на ООН са получавали подкупи за строителни проекти в Макао. Джон Аш е разследван, че е използвал високата си позиция в ООН, за да се дадат разрешителни в изгода на китайския милиардер Нгъ Лапсен, който е един от най-големите играчи на пазара на недвижими имоти в Макао. САЩ са арестували общи 6 души, за които се предполага, че са участвали в мащабната корупционна схема, действаща в продължение на поне три години. Някои от подкупите са били получавани от служители на ООН през сметките им в банки, регистрирани в държави от Карибския басейн.

Карло Анчелоти няма да води отбор през този сезон

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623345_karlo_ancheloti_niama_da_vodi_otbor_prez_tozi_sezon/?ref=rss


Карло Анчелоти няма намерение да води отбор през този сезон. Италианският треньор е без работа, след като през лятото беше освободен от "Реал" (Мадрид). Той планира сега да си почине от футбола и да се завърне към професията догодина.

"Наслаждавам се на свободното си време, но разбира се искам да се върна към треньорството и да работя, защото това е моята страст. Следващия сезон ще съм готов. Сега искам да използвам времето да си почина", каза Анчелоти на конференция в Лондон,...

Дете падна в изкоп пред дома си, със спукан череп е

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029637

Дете на 5 години от Сандански падна в изкоп и нарани сериозно главата си вчера около 12:00 часа, съобщава struma.bg.
Момченцето тичало край дома си, подхлъзнало се и паднало в дълбокия изкоп. Детето започнало да плаче и баща му веднага се притекъл на помощ. С личен превоз 5-г. малчуган е транспортиран в Спешна помощ.
Дете на 5 години от Сандански падна в изкоп и нарани сериозно главата си вчера около 12:00 часа, съобщава struma.bg. Момченцето тичало край дома си, подхлъзнало се и паднало в дълбокия изкоп. Детето започнало да плаче и баща му веднага се притекъл на помощ. С личен превоз 5-г. малчуган е транспортиран в Спешна помощ.

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за Шенген е отложено

http://pik.bg/разглеждането-на-кандидатурите-на-българия-и-румъния-за-шенген-е-отложено-news412516.html

Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за Шенген е отложено

Румъния се е отказала от надеждите да бъде поканена да се присъедини към шенгенската зона в четвъртък, след като стана ясно че разглеждането на кандидатурите на България и Румъния е отложено, пише сайтът Balkaninsight.com.

На заседанието на европейския Съвет по правосъдието и вътрешните работи утре няма да бъдат разглеждани кандидатурите на България и Румъния за Шенген, а вземането на решението е отложено за края на годината.

Румънският министър-председател Виктор Понта заяви във вторник, че неговата страна е поискала въпроса за интеграцията й в шенгенската зона да бъде премахнат от дневния ред, „тъй като е ясно, че решението няма да бъде благоприятно“.

Понта добави, че Холандия и „друга европейска страна“ са се противопоставили на румънската и българската кандидатури.
Той намекна, че тази друга страна може да е Германия, като подчерта, че това е страна „в добри отношения“ с румънския президент Клаус Йоханис, който е етнически германец.

Българското национално радио също съобщи във вторник, че плана за срещата включва само темите за бежанската криза и граничния контрол, но не и тази за разширението на шенгенската зона.

"Ислямска държава" принуждава секс робини да правят аборти

http://www.cross.bg/zheni-mladi-aborti-1483313.html

/КРОСС/Бойците на „Ислямска държава" принуждават млади жени, поробени и използвани като секс робини, да правят аборти, съобщи американската телевизия CNN. Три млади жени от малцинствената група на язидите свидетелстват, че лекари на джихадистите „инвазивно" са преглеждали робините от „робските пазари" на ИД, за да определят кои от тях са бременни, след което насилствено са ги принуждавали да абортират. По техни думи, стотици жени от малката кюрдската етнорелигиозна общност се самоубиват в плен.  

BGN 70 million paid for insurance stickers

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258630_BGN+70+million+paid+for+insurance+stickers

Bulgarian drivers paid BGN 70 million for stickers of the mandatory Civil Liability insurance which will be put on the windshield of cars, former Deputy Chairman of the Financial Supervision Commission (FSC) Borislav Bogoev said during the forum on the innovations in the sector. In his words, these funds should be deposited in the Guarantee Fund. This fund is now paying to a printing house to print the stickers. “50 million stickers for Civil Liability insurance worth BGN 1.40 each were printed in the last 10 years in Bulgaria,” he said.

Облекчава се процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС”

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/-xXH3i4Y7OM/

Процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС” за висококвалифицирана заетост на чужденци ще се опрости. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България.
От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила. Досега то беше задължително условие за даване на решение на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда и издаване от МВР на разрешение тип „синя карта” на чужденеца.
Промените са инициирани поради недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда – основно в ІТ-сектора, но и в други силно засегнати сектори. Изменението касае наемането само по професии, определени в Списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти. Целта е, от една страна, да се облекчи наемането на специалисти по професии с несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила. От друга страна, ще се възпрепятства безконтролно наемане на граждани на трети държави.
Списъкът на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти, ще се изготвя по предложение на национално представителните организации на работодателите и ще се утвърждава от министъра на труда и социалната политика след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. Той ще може да се актуализира ежегодно до 31 януари.
По този начин процедурата ще бъде облекчена и сроковете за даване на решение ще са по-кратки. Останалите условия за даване на решения за упражняване на висококвалифицирана заетост не се променят.

САЩ освобождава 6000 затворници, няма места

http://www.cross.bg/osvobodi-zatvornitzi-reshetkite-1483311.html

/КРОСС/Министерството на правосъдието на САЩ ще освободи около шест хиляди затворници, за да се освободи място зад решетките. Това ще бъде най-голямата амнистия в американската история, съобщава "Вашингтон пост". Затворниците, главно осъдени за престъпления, свързани с наркотици, ще бъдат пуснати, за да се освободи място в пренаселените изправителни заведения. Масовата амнистия ще се осъществи от 30 октомври до 2 ноември. Две трети от затворниците ще бъдат настанени в изправителни центрове или пуснати под домашен арест. Много от чужденците ще бъдат депортирани в родните им страни. Повече за 8500 затворници ще бъдат освободени през ноември 2015 г. и 2016 г. В момента около 2,2 милиона души са зад решетките в САЩ.  

Бундестимът пристига в София за срещата с България в Арена Армеец

http://www.cross.bg/bulgariya-germaniya-armeetz-1483312.html

/КРОСС/Селекционерът на мъжкия национален отбор на Германия Витал Хайнен обяви състава на тима за участието на Евроволей 2015 в България и Италия. Бундестимът е в нашата предварителна група А, като е първият съперник на България на 9-ти октомври от 20:30 ч. в Арена Армеец. От състава на Германия отпадна централният блокировач на френския Тур Филип Колин. Хайнен мотивира решението си, че Колин няма необходимия игрови ритъм, след като изтърпя едногодишно наказание за допинг. Дванадесет от волейболистите бяха част от тима на Германия, спечелил бронзов медал на световното първенство преди година. Другите двама са младите Ян Цимерман и Том Щробах, които пък бяха в отбора, взел титлата на Европейските игри в Баку през това лято. Останалите ни съперници в тази Група А са Холандия и Чехия, които ще се изправят един срещу друг в 17:30 ч. Бундестимът пристига в София днес, 7 октомври, когато идват и останалите тимове за двете групи у нас. Мачовете в нашата предварителна група А се играят в Арена Армеец в София, а двубоите от предварителна група С са във Варна, като ще с провеждат в Двореца на културата и спорта във Варна

Бундестимът пристига в София за срещата с България в Арена Армеец

http://www.cross.bg/germaniya-bulgariya-armeetz-1483312.html

/КРОСС/Селекционерът на мъжкия национален отбор на Германия Витал Хайнен обяви състава на тима за участието на Евроволей 2015 в България и Италия. Бундестимът е в нашата предварителна група А, като е първият съперник на България на 9-ти октомври от 20:30 ч. в Арена Армеец. От състава на Германия отпадна централният блокировач на френския Тур Филип Колин. Хайнен мотивира решението си, че Колин няма необходимия игрови ритъм, след като изтърпя едногодишно наказание за допинг. Дванадесет от волейболистите бяха част от тима на Германия, спечелил бронзов медал на световното първенство преди година. Другите двама са младите Ян Цимерман и Том Щробах, които пък бяха в отбора, взел титлата на Европейските игри в Баку през това лято. Останалите ни съперници в тази Група А са Холандия и Чехия, които ще се изправят един срещу друг в 17:30 ч. Бундестимът пристига в София днес, 7 октомври, когато идват и останалите тимове за двете групи у нас. Мачовете в нашата предварителна група А се играят в Арена Армеец в София, а двубоите от предварителна група С са във Варна, като ще с провеждат в Двореца на културата и спорта във Варна

Правителството одобри промени в данъчните закони

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/0mjKjrtWhCk/

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО). С промените се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане.
В законопроекта се предлага промяна за изменение и допълнение на ЗКПО, свързана с необходимостта от транспониране на изисквания на Директива 2014/86/ЕС за изменение на Директива 2011/96/ЕС относно общата система за данъчно облагане на дружества майки и дъщерни дружества от различни държави-членки, както и изменение относно позоваването на Директива (ЕС) 2015/121 за изменение на Директива 2011/96/ЕС относно общата система за данъчно облагане на дружества майки и дъщерни дружества от различни държави-членки, за която не е необходимо конкретно изменение. Предложена е и промяна в определението за „юрисдикции с преференциален данъчен режим“.
Привеждат се в съответствие с правото на ЕС текстовете на закона, наложени в процеса на нотификация на данъчната мярка, представляваща държавна помощ за регионално развитие. Схемата ще може да се прилага за 2015 г. в случай, че лицата подадат формуляр за кандидатстване в срок от 1 януари 2016 г. до 29 февруари 2016 г. и е налице одобрение от страна на Българската агенция за инвестиции до 31 март 2016 г. При подаване на формуляра за кандидатстване за прилагане на данъчното облекчение за 2015 г. ще се прилага списъкът на общините с равнище на безработица с или над 25 на сто по-високо от средното за страната за 2014 г.
В преходните и заключителни разпоредби на проектозакона са предложени промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ), Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и в Закона за ограничаване на плащанията в брой.
В ЗДДФЛ е предложена промяна, съгласно която се предоставя възможност на дипломатическите представителства в България да удържат и внасят данък за доходите от трудови правоотношения на местните физически лица, които работят при тях. Също така е предвидена промяна, съгласно която се въвежда ред за авансово облагане на доходите от други източници. Предвидена е възможност за приспадане на задължителните здравноосигурителни вноски по чл. 40, ал. 5 от Закона за здравното осигуряване за всички доходи, които се вземат предвид при определянето на окончателния размер на осигурителния доход с цел максимално хармонизиране на данъчния закон с осигурителното законодателство, както и предотвратяването на противоречива практика по прилагането на законовите разпоредби.
В ЗМДТ се предлага промяна в чл. 10, съгласно която поземлените имоти в строителните граници на населените места, които са със статут на земеделска земя и не е променено предназначението им от техните собственици, да бъдат включени в обхвата на облагаемите с данък имоти. Предложена е промяна, съгласно която за сградите, обновени с публични средства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, да не се прилага данъчното облекчение за освобождаване от данък върху недвижимите имоти за срок от 3 до 10 години. Направено е и предложение данъкът върху недвижимите имоти, придобити след крайния срок за плащане на втората вноска – 31 октомври на текущата година, да се заплаща в двумесечен срок от датата на придобиването на имота. Със законопроекта се прецизира разпоредбата в чл. 71а относно освобождаване от такса за битови отпадъци на храмовете, молитвените домове и манастирите, и на поземлените имоти, върху които са построени, собственост на законно регистрираните вероизповедания в страната, като освобождаването от такса е при условие, че имотите не се ползват със стопанска цел, която не е свързана с пряката им богослужебна дейност.
Предвижда се въвеждането на административнонаказателна разпоредба, съгласно която при непредоставяне на ежедневна информация от общините на Министерството на финансите по електронен път, да се налага санкция на кмета на съответната община от министъра на финансите. Непредоставянето на информация от общините води до нарушаване на функционирането на Националната база данни за местни данъци и такси.
В ДОПК се предвижда промяна, съгласно която данъчни задължения по ЗМДТ да могат да се установяват с акт за установяване на задължението както на база подадена от задълженото лице декларация, така и на базата на данни от регистъра по чл. 54, ал. 1 от ЗМДТ. Промяната е във връзка с въведения от 1 януари 2015 г. нов режим по отношение декларирането и определянето на данъка върху превозните средства.
С проекта се предлага удължаване на срока за прилагане на механизма за обратно начисляване на ДДС при доставки на зърнени и технически култури в максимално допустимия времеви обхват съгласно разпоредбата на член 199а от ДДС Директивата – 31 декември 2018 година.
В ЗДДС се предлагат промени в резултат на промени в европейското законодателство и в следствие на констатирани несъответствия с правото на ЕС и с цел единното прилагане, при съобразяване с практиката на Съда на ЕС.
Като мярка за осъществяване на цялостен и ефективен контрол върху доставките и движението на течни горива от производител и вносител до краен потребител е предложено да бъде отменен режимът по чл. 118, ал. 7 от закона по отношение на петролните бази, т.е. те да прилагат общия режим за регистриране и отчитане на доставките/продажбите на течни горива в търговския обект. Предвиден е шестмесечен преходен период за лицата, ползващи режима, да приведат дейността си в съответствие с изискванията на чл. 118 от ЗДДС.
Въвежда се задължение регистрирано лице, което възнамерява да използва превозни средства и вещни права върху тях с данъчна основа при придобиването над 5000 лева или недвижими вещи и вещни права върху тях, за които е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди на собственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица, да подаде декларация в Националната агенция за приходите за разпределение на направените преки разходи по методика, която отговаря на предназначението на стоката. Предвидено е декларацията да се подава по електронен път при условията и по реда на ДОПК в НАП преди започване на използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на лицето. Министърът на финансите ще определя методиката за разпределение на направените преките разходи.
В Закона за ограничаване на плащанията в брой се предлага нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Във ВАС започва делото за застрояването на Кара дере

http://www.moreto.net/novini.php?n=303184

Във ВАС започва делото, от което зависи застрояването на Кара дере. Люба Батембергска - координатор на гражданската инициатива "Да спасим Кара дере" каза в предаването "Преди всички ": Ние вярваме в справедливия съдебен процес, но самите процедури във ВАС не са достатъчни, за да гарантират безпристрастност на процеса.

Журналистка от Беларус води залозите за Нобелова награда по литература

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2015/10/07/2623341_jurnalistka_ot_belarus_vodi_zalozite_za_nobelova/?ref=rss


Време ли е Харуки Мураками да спечели Нобеловата награда за литература? Този въпрос дежурно се задава в началото на октомври, подклаждан от големите брокерски къщи и дори се е превърнал в нещо като шега; дори самият японски писател се принуди да заяви публично, че не е кон в спортни състезания. При пълното мълчание, поддържано от Нобеловия комитет обаче дните преди връчването на наградата на 8 октомври са едни от малкото, в които световете на литературата и залаганията се срещат.

Все...

Три години и половина мъж не може да докаже, че жена му е инвалид

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029645

Три години и половина възрастна жена от Бяла Слатина не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК. 
С Йордан Горанчовски и болната му съпруга екип на bTV се среща преди няколко месеца. Тогава 81-годишният мъж посочва, че се опитва да освидетелства жена си от 2012-а без резултат.
През юни 2012 година са подали документи в ТЕЛК за преглед вкъщи заради
Три години и половина възрастна жена от Бяла Слатина не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК.  С Йордан Горанчовски и болната му съпруга екип на bTV се среща преди няколко месеца. Тогава 81-годишният мъж посочва, че се опитва да освидетелства жена си от 2012-а без резултат. През юни 2012 година са подали документи в ТЕЛК за преглед вкъщи заради

Путин играе хокей на рождения си ден

http://web.barometar.net/81969/

На 7 октомври руският президент Владимир Путин става на 63 години. Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи на журналистите, че на рождения си ден Путин ще играе хокей на пързалката на Нощната хокейна лига, предаде РТ. „Путин ще играе хокей. Той ще партнира на старите си познати, с хокейните ветерани и участниците на Нощната […]

Три години и половина мъж не може да докаже, че жена му е инвалид

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029630

Три години и половина възрастна жена от Бяла Слатина не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК. 
С Йордан Горанчовски и болната му съпруга екип на bTV се среща преди няколко месеца. Тогава 81-годишният мъж посочва, че се опитва да освидетелства жена си от 2012-а без резултат.
През юни 2012 година са подали документи в ТЕЛК за преглед вкъщи заради
Три години и половина възрастна жена от Бяла Слатина не може да бъде освидетелствана от ТЕЛК.  С Йордан Горанчовски и болната му съпруга екип на bTV се среща преди няколко месеца. Тогава 81-годишният мъж посочва, че се опитва да освидетелства жена си от 2012-а без резултат. През юни 2012 година са подали документи в ТЕЛК за преглед вкъщи заради

40 хил. нестопански организации ще трябва да се пререгистрират

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/40-hil-nestopanski-organizacii-shte-triabva-da-se-preregistrirat-203640/

Промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел ще се отразят положително на неправителствения сектор, очаква експерт

5-годишно момченце падна в изкоп пред дома си

http://pik.bg/5-годишно-момченце-падна-в-изкоп-пред-дома-си-news412515.html

5-годишно момченце падна в изкоп пред дома си

5-годишно момченце от Сандански падна в изкоп и нарани сериозно главата си. Инцидентът стана вчера около 12.00 часа.

Малчуганът тичал край дома си, подхлъзнал се и паднал в дълбокия изкоп, пише "Струма бг".

Момченцето започнало да плаче и баща му веднага се притекъл на помощ. С личен превоз 5-г. малчуган е транспортиран в Спешна помощ.

След първоначален преглед там е препратен към приемен блок на МБАЛ - Сандански. Хирург е обработил порезната рана на главата му.

От направения му скенер станало ясно, че палавникът е с комоцио и напукан череп. Момчето е хоспитализирано в хирургично отделение, където ще остане под активно лекарско наблюдение и лечение.

Интензивни руски бомбардировки в Западна Сирия

http://www.cross.bg/provintziya-idlib-kafr-1483310.html

/КРОСС/ Интензивна вълна от руски въздушни атаки в сирийската провинция Хама и намиращи се в близост райони в съседната провинция Идлиб. Това съобщава Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Ройтерс. Миналата седмица Русия започна въздушна операция в Сирия срещу терористите по молба на сирийския президент Башар Асад. При днешните атаки са ударени градовете Кафр Зита, Кафр Набуда, ал Саяд и селото ал Латамина в провинция Хама, а също така Кан Шаякун и Алхбит в Идлиб, поясняват от центъра. По-голямата част от провинция Идлиб е под контрол на съюз от екстремисти, в който влиза също „Фронтът ал Нусра", крило на „Ал Кайда", и други екстремисти, оказващи натиск върху сирийската армия.    

Млад джигит се снима как вдига 230 км/ч, на пътя и показва среден пръст! Стигна в ареста (Видео)

http://petel.bg/Mlad-dzhigit-se-snima-kak-vdiga-230-km-ch--na-patya-i-pokazva-sreden-prast--Stigna-v-aresta--Video--__129665

Снимка: Нова телевизия Задържаха младежа, шофирал и снимал клип с 230 км/ч в село Поликраище, съобщиха за Нова телевизия от МВР. Той е на 23...

Анелия Клисарова: Заплатите на администрацията ще зависят от оценката на варненци

http://petel.bg/Aneliya-Klisarova--Zaplatite-na-administratsiyata-shhe-zavisyat-ot-otsenkata-na-varnentsi__129669

„Заплатите в администрацията ще зависят от оценката на варненци. В атестационните листове, които определят възнагражденията. Ще включим...

Ясновидката на мутрите: Студентът Момчил е убит, бутнат е от скалата

http://petel.bg/YAsnovidkata-na-mutrite--Studentat-Momchil-e-ubit--butnat-e-ot-skalata__129667

Братя Галеви се връщат в България, ама никой не ги търси, довери Маг Рая Момчил не си е отишъл от този свят чрез самоубийство. Тази версия е...

Ексклузивни снимки от пълния погром в рибарското селище във Варна! Ето какво става на мястото

http://petel.bg/Ekskluzivni-snimki-ot-palniya-pogrom-v-ribarskoto-selishhe-vav-Varna--Eto-kakvo-stava-na-myastoto__129661

Фото Росен Добрев Недко Петров Известна е причината за инцидента пред рибарското селище до ДАП 2 във Варна днес предобед. Както е...

Ислямистки форуми са качени на български сървъри

http://petel.bg/Islyamistki-forumi-sa-kacheni-na-balgarski-sarvari__129670

Български интернет ресурси и сървъри се използват в ислямистки форуми. Това съобщи пред БНР началникът на Сектор за борба с...

Нови снимки на Луната озадачиха учените

http://cosmos.actualno.com/Novi-snimki-na-Lunata-ozadachiha-uchenite-news_499794.html

Учените от Европейската космическа агенция размишляват над това, какво представляват черни кратери на повърхността на Луната. Агенцията е качила в интернет нови снимки от северния полюс на Луната, на които се виждат черни вдлъбнатини. Една от версиите на учените се състои в това, че кратерите представляват дълбоки дупки, на дъното на които може да има вода в замръзнал вид. Също така според  някои учени изучаването на лунните кратери ще помогне да се разберат нови факти за зараждането на

Македонският президент идва в България

http://politics.actualno.com/Makedonskijat-prezident-idva-v-Bylgarija-news_499869.html

Президентът на Македония Георге Иванов ще пристигне на работно посещение в България, предаде македонското електронно издание Денешен. Иванов ще вземе участие в Срещата на високо равнище, организирана от международния център "Низами Ганджави“, която ще се състои София. В рамките на визитата Иванов ще се срещне с държавния глава Росен Плевнелиев.

Вижте какво прави YouTube с екстремистките видеозаписи

http://asia.actualno.com/Vijte-kakvo-pravi-YouTube-s-ekstremistkite-videozapisi-news_499845.html

Експерти на ООН предупреждават, че терористичните групировки водят мащабна кампания в интернет по вербуване на бойци, включително чрез социалните мрежи и популярните ресурси, съобщава ТАСС. Около 14 милиона видеозаписа, насочени към вербуване на бойци или свързани с терористична дейност, са отстранени от YouTube за последните две години. Това съобщил пред журналисти Жан-Пол Лаборд, изпълнителен директор на комисията на ООН за борба с тероризма. По думите му терористичните групировки, включител

Български сървъри се използват в ислямистки форуми, заяви Явор Колев

http://society.actualno.com/Bylgarski-syrvyri-se-izpolzvat-v-isljamistki-forumi-zajavi-Javor-Kolev-news_499870.html

Български интернет ресурси и сървъри се използват в ислямистки форуми, съобщи началникът на Сектор за борба с киберпрестъпления в ГДБОП Явор Колев, предаде БНР. Той учотни, че властите у нас следят подобни сайтове. "Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от орпганизираната престъпност за осъществяване на дейността й", заяви Колев. По думите му  интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и о

Най-подходящите туристически дестинации за всеки месец от годината

http://travel.actualno.com/Naj-podhodjashtite-turisticheski-destinacii-za-vseki-mesec-ot-godinata-news_499871.html

Екскурзиите в пиковия сезон на популярните дестинации може да означава огромни тълпи, надценки в хотелите и задръствания. Затова често е по-добре да посетите дадено място извън сезона. Изданието Business Insider е направило проучване кои са най-подходящите дестинации за посещение през всеки месец от годината. Факторите, взети под внимание, включват цените на нощувките, атмосферните условия, предлаганите дейности и атракции и др. Ето и как изглежда туристическият календар: Януари: Канкун, Мекси

Българската гордост, която няма да остане невидяна и нечута

http://actualno.actualno.com/Bylgarskata-gordost-kojato-njama-da-ostane-nevidjana-i-nechuta-news_499872.html

Събота, 3 октомври, 2015 година. Съвременните български спортни герои, за които никой не е чувал, се завръщат в България. И носят на гърдите си и в сърцето си гордост за България. 16 каратова гордост! Коментар на редактора Кои са те – това са българските параолимпийци. От Световните игри в Сочи те ни донесоха толкова медали накуп, колкото в „обикновения“ спорт не сме виждали от началото на века - 9 златни, 3 сребърни и четири бронзови медала. С това си представяне параолимпий

Доклад на Amnesty обвинява саудитски удари за смъртта на цивилни

http://asia.actualno.com/Doklad-na-Amnesty-obvinjava-sauditski-udari-za-smyrtta-na-civilni-news_499875.html

Над дузина саудитски въздушни удари, предназначени за военни цели, са ударили домове, училища и други цивилни обекти в Йемен, особено в доминираната от бунтовниците хути област Саада. Това твърди правозащитната организация Amnesty International в свой доклад, публикуван за войната в Йемен. Докладът, озаглавен „Бомби падат от небето ден и нищо: цивилните под обстрел в Северен Йемен“, изследва кръвопролитията, взели цивилни жертви. Те били причинени от 13 въздушни удари на коалицията,

Изборната приказка от Благовест Кацарски, кандидат за общински съветник в Радомир, е вдъхновена от Брезник и Трън

http://www.zapernik.com/politika/izbornata-prikazka-ot-blagovest-kacarski-kandidat-za-obshtinski-suvetnik-v_40119/

Кандидатът за общински съветник Благовест Кацарски в гр. Радомир сподели, че се вдъхновил да напише "Изборна приказка" от добри случки и събития в Брезник и Трън.

Приказката му стана хит в мрежата. Тексът се разпространява в новинарски сайтове, Фейсбук и Туйтър.

Самият той споделя, че в свободното си време чете български исторически романи и разбира се приказки.

Той е на 31 години и е роден в гр. Дупница, но от 30 години живее в гр. Радомир. Учил е икономика...

Продължава

Промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/sdwiWNEqxDw/

Правителството одобри промени в Правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца. Поправките са свързани основно с привеждането му в съответствие с измененията и допълненията в закона.
В правилника се уреждат всички необходими предпоставки за точно прилагане на новите разпоредби на закона, като в същото време се облекчават лицата и семействата във връзка с изискваните документи за преценка на правото за семейни помощи.
С измененията се осигуряват необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура. Регламентира се и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак. В правилника се въвеждат задължителни случаи на извършване на проверки от дирекциите за социално подпомагане при отпускането и предоставянето на семейни помощи.

Кои факти ще влияят на пазарите днес?

http://www.investor.bg/analizi/91/a/koi-fakti-shte-vliiaiat-na-pazarite-dnes--203641/

Airbus и Bombardier прекъсват преговорите за сътрудничество, Samsung очаква силен ръст на печалбата, Microsoft разкри потенциала на Windows 10

Видео: Холограмни игри в дома чрез Microsof HoloLens

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2015/10/07/2623281_video_hologramni_igri_v_doma_chrez_microsof_hololens/?ref=rss


Microsoft показа видео демо на възможностите на своята система за добавена реалност HoloLens, която ще позволява на хората да виждат холограмни изображения в домовете си. Компанията има големи амбиции за своята платформа, която вижда като алтернатива на очилата за виртуална реалност.

За да покаже възможностите на HoloLens за видео игри, Microsoft е създала играта Project X-Ray. Тя превръща помещението в арена на битка срещу роботи. Софтуерът на HoloLens автоматично анализира...

Задава се по-евтин отоплителен сезон

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/zadava-se-po-evtin-otoplitelen-sezon-203639/

С навлизане в сезона цените ще се повишават, засилва се употребата на екопелети

Въпреки кампаниите на полиция и медии, двама възрастни във Варна бяха измамени

http://web.barometar.net/81967/

За поредните измамени възрастни хора съобщава пресцентъра на ОДМВР-Варна. Въпреки информационните кампании на полиция и медии на 06.10., е съобщено, че 87-годишна жена, след като неизвестно лице в телефонен разговор я въвело в заблуждение, че дъщеря й е пострадала от токов удар и за лечението й е необходима голяма сума, по-късно предава пред входа на […]

САЩ освобождава 6000 затворници, няма места

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029626

Министерството на правосъдието на САЩ ще освободи около шест хиляди затворници, за да се освободи място зад решетките. Това ще бъде най-голямата амнистия в американската история, съобщава "Вашингтон пост".
Затворниците, главно осъдени за престъпления, свързани с наркотици, ще бъдат пуснати, за да се освободи място в пренаселените изправителни
Министерството на правосъдието на САЩ ще освободи около шест хиляди затворници, за да се освободи място зад решетките. Това ще бъде най-голямата амнистия в американската история, съобщава "Вашингтон пост". Затворниците, главно осъдени за престъпления, свързани с наркотици, ще бъдат пуснати, за да се освободи място в пренаселените изправителни

За пореден път - кола удари дете на пътя

http://www.cross.bg/putnoto-platno-kola-1483307.html

/КРОСС/Още едно дете е било ударено от лека кола, докато пресича пътното платно. Инцидентът е станал на 6 октомври сутринта в центъра на новозагорското село Дядово в зоната на кръстовище. На място е изпратен полицейски екип, който установил, че лек автомобил "Ауди 80", управляван от 29-годишен мъж от град Раднево е ударил 11-годишно момиче, пресичащо пътното платно. Детето е тичало, за да хване автобус, допълват запознати, когато било блъснато странично от колата, паднало и ударило главата си на асфалта. От произшествието детето е получило сътресение на мозъка, прието е в областната болница в Сливен за оказване на медицинска помощ, без опасност на живота. Момичето е оставено за наблюдение в болницата. Пробата за употреба на алкохол на водача е отрицателна. По случая е образувано досъдебно производство.  

МВФ с по-ниски очаквания за икономическия ни растеж

http://www.moreto.net/novini.php?n=303178

1,9% ръст на българската икономика прогнозира Международният валутен фонд (МВФ). За тази година очакванията за ръст на БВП са 1,7 на сто, показва докладът на МВФ за перспективите на световната икономика. Прогнозата е по-ниска в сравнение с очакванията на българското Министерство на финансите, оповестени вчера.

Побойникът Пиже бил с подобрено поведение

http://news.ibox.bg/news/id_1924023318

Пиже щял да бъде рентабилен за квартала, заяви Александър Методиев - Бат' Сали

"Ислямска държава" принуждава секс робини да правят аборти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029607

Бойците на „Ислямска държава“ принуждават млади жени, поробени и използвани като секс робини, да правят аборти, съобщи американската телевизия CNN, цитирана от
Бойците на „Ислямска държава“ принуждават млади жени, поробени и използвани като секс робини, да правят аборти, съобщи американската телевизия CNN, цитирана от "Фокус". Три млади жени от малцинствената група на язидите свидетелстват, че лекари на джихадистите „инвазивно“ са преглеждали робините от „робските пазари“ на ИД,

Центърът за изследване на демокрацията: Купуването на медии е по-масова практика

http://www.cross.bg/medii-doklada-demokratziyata-1483309.html

/КРОСС/Отсъствието на нормално функциониращи медии по региони е кризисен процес с изключително разрушителни последици. Това се казва в доклад на Центъра за изследване на демокрацията, който беше официално представен вчера. Изследването, обобщено в доклада е обхванало 179 медии с интернет платформи от всички областни центрове в страната с изключение на София - град и София - област. Според огласените данни в доклада, липсата на независими медии в големите градове на страната е недъг, който вреди не само на публичните институции, но и се отразява тежко на икономическата активност по места. Основните изводи от проучването сочат, че обществените и частни национални медии са неравномерно представени в различните региони на страната. Така например в райони като Ловеч, Монтана, Силистра и Ямбол няма нито едно представителство на национална медия. Значителна част от регионалните медии не публикуват информация за собствениците и екипа си като не предлагат и ясно разписани тарифи за рекламни услуги, се казва в текста на доклада. В него се посочва още, че според регионалните журналисти, анкетирани в рамките на изследването, купуването на медии се утвърждава като все по-масова практика. По този начин местната власт си гарантира медиен комфорт, а в хода на предизборни кампании налага и желания тон. Нещо повече - част от служителите в общинските администрации имат и функциите да захранват местните медии с контролирана информация

Териториалните статистически бюра на НСИ намаляват от 24 на шест

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/9HMPPyvx5ZQ/

От 24 териториалните статистически бюра на Националния статистически институт (НСИ) намаляват на шест – с центрове в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Това реши Министерският съвет като определи второстепенните разпоредители с бюджет към НСИ и одобри промени в утвърдените разходи за персонал по бюджета на института за 2015 г.
С консолидацията на звената в няколко основни региона в страната се цели подобряване на административния капацитет, гъвкавост при разпределение на задачите, оптимизиране на работата и ефективна организация на ресурсите.

Графика на деня: Кой какво контролира в Ирак

http://www.dnevnik.bg/photos/2015/10/07/2623344_grafika_na_denia_koi_kakvo_kontrolira_v_irak/?ref=rss


Русия и Ирак флиртуват с идеята бойната авиация на Москва да пренесе операциите си от Сирия и срещу ислямисти в Северен Ирак. 

Технически погледнато, това в момента е практически невъзможно, тъй като руската база е почти на Средиземно море в Западна Сирия и обхватът на действие на самолетите не позволява да се покрива дори цялата територия на страната, да не говорим за действия, изнесени още повече на изток.

Това не пречи на Москва и Багдад да спекулират с евентуално...

Продават кърпата на Рамбо

http://www.cross.bg/rambo-veshti-kurpata-1483306.html

/КРОСС/Емблематични дрехи и вещи, които е носил Силвестър Сталоун в култовите му филми "Роки" и "Рамбо", ще бъдат предложени на търг в Лос Анджелис в края на годината. Сред тях са черното кожено яке, което актьорът носи в ролята му на Роки Балбоа през 1976 година, както и кърпата за глава, с която ще остане запомнен безпощадния за лошите Рамбо във всичките му пет серии. Феновете ще имат възможност да наддават за над 1400 персонални вещи, предмети и костюми на екшън героя. Самият Сталоун ще представя някои от сувенирите по време на търга. Организаторите очакват да съберат над 6 млн. долара на аукциона, който ще се проведе в Ел Ей между 18 и 20 декември. Част от тях ще бъдат дарени за благотворителност.  

САЩ освобождава 6000 затворници, няма места

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029615

Министерството на правосъдието на САЩ ще освободи около шест хиляди затворници, за да се освободи място зад решетките. Това ще бъде най-голямата амнистия в американската история, съобщава
Министерството на правосъдието на САЩ ще освободи около шест хиляди затворници, за да се освободи място зад решетките. Това ще бъде най-голямата амнистия в американската история, съобщава "Вашингтон пост". Затворниците, главно осъдени за престъпления, свързани с наркотици, ще бъдат пуснати, за да се освободи място в пренаселените изправителни

Руското правителство ще обяви за незаконни всички ГМО хранителни продукти

http://www.cross.bg/rysiya-monsanto-genetichno-1483308.html

Докато американският народ бива хранен насила с ГМО и праща петиции на правителството си за честно етикетиране на храните, други страни по света вече премахват трансгенните съставки от предлагането си на храни. Докато американците се молят да знаят какъв вид агрохимикали и ГМО се съдържат в храната им, руското правителство предприема исторически мерки за напълно премахване производството на генетично модифицирани храни. Манипулирането на природата на генетично ниво и превръщането ѝ в собственост и печалба е начинът, по който биотехнологичната индустрия прави бизнес. Най-лошият биотехнологичен гигант Монсанто, който е със седалище в Сейнт Луис, на практика управлява правителствените агенции, които са били въведени, за да държат хората в безопасност. Оказва се, че агенциите за безопасност на правителството, особено Агенцията за храните и лекарствата (FDA), могат да бъдат превзети от мощни индустрии, за да благоприятстват корпоративни програми в САЩ и по света. Една страна, която няма да се примири с това, е Русия. Русия заема позиция срещу ГМО Вицепремиерът Аркадий Дворкович направи публични новините на международна конференция по биотехнологии в руския град Киров. „Що се отнася до загрижеността относно генетично-модифицираните организми, ние взехме решение да не се използват никакви ГМО в хранителните производства." До средата на 2017 г

Шест български институции с функции по прилагането на системата на собствените ресурси на бюджета на ЕС

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/uGnwtykQebw/

Министерският съвет прие ново решение за определяне на отговорните институции за прилагането на системата на собствените ресурси на бюджета на Европейския съюз в България и отмени действащото към момента решение от 2006 г. С акта на правителството се отразяват направените административни промени в някои от институциите и техните звена. Определените институции, отговорни за прилагането на системата на собствените ресурси на ЕС, са Министерството на финансите, Националната агенция за приходите, Агенция „Митници”, Националният статистически институт, Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие”, с конкретизирани функции и звена, които да ги изпълняват.
С това решение ще се подобрят оперативните и организационни връзки между българските институции, които отговарят за установяване, събиране, предоставяне, осчетоводяване, отчитане и контрол на собствени ресурси и на вноската на България в бюджета на ЕС. Ще се подобри и общата координация на цялостния процес за администриране на отделните компоненти на системата на собствените ресурси на ЕС, гарантирайки, че България ще продължи да изпълнява навреме и коректно своите задължения във връзка с приложението на системата на собствените ресурси.

Явор Хайтов: След изборите ще се види тежестта на всяка група и коалиция

http://pik.bg/явор-хайтов-след-изборите-ще-се-види-тежестта-на-всяка-група-и-коалиция-news412513.html

Явор Хайтов: След изборите ще се види тежестта на всяка група и коалиция

„Когато членовете на ВСС от парламентарната квота се избират с 2/3 мнозинство, предполагаме един политически консенсус между парламентарните политически сили и по този начин става ясно, че зад всеки член от квотата на Народното събрание не може да застане една политическа сила, а трябва да застанат няколко“. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Явор Хайтов в предаването „Денят от живо“ по Канал 3 по повод внесените от депутатите на коалиция „Народен съюз“ предложения за промяна в Конституцията.

Припомняме, че предложенията включват избиране на членовете на ВСС от парламентарната квота с 2/3 мнозинство и заседанията на ВСС да се председателстват не от правосъдния министър, а от представляващият ВСС. По този начин, изваждайки министъра на правосъдието от председателстване на заседанията на ВСС, магистратската гилдия получава възможност сама да се развива и да взима решения.

По повод предстоящият избор на конституционен съдия от квотата на Парламента, Хайтов заяви, че и двамата кандидати са авторитетни юристи и заслужават поздравления. От думите му стана ясно, че народните представители от „Народен съюз“ ще гласуват по съвест и залагат на свободната воля.
Относно предстоящите местни избори и резултатите от тях, Хайтов заяви, че според него няма да има пренареждане и преоформяне на политическото пространство. Според него след 1 ноември ще се види тежестта на всяка група и коалиция.

В заключение Явор Хайтов остро осъди нападението в Самоков над журналисти от Нова телевизия от кандидатът за общински съветник от ДПС.

Захари Бахаров в казино в Св. Влас снима "Под прикритие"

http://www.cross.bg/vlas-sveti-seriala-1483305.html

/КРОСС/Една от ключовите сцени в петия и последен сезон на "Под прикритие" ще е в казино. И Захари Бахаров вече я снима в Свети Влас преди дни. На кадъра, който бе публикуван в официалната страница на сериала във фейсбук, се вижда и нов герой - мъжът с черната тениска е Емил Каменов, който стана популярен покрай участието си във втория сезон на "Къртицата", а след това и в "Биг Брадър ол старс". На малката снимка се вижда продуцентът Димитър Митовски (вляво) заедно с Мариан Вълев, които обсъждат сцена от сюжета в заведение на пристанището в Свети Влас. БНТ 1 ще започне да излъчва сериала от ноември.  

Бат Сали: Последните години поведението на Трайчо Василев се подобрява (обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029562

От ДПС са решили да отзоват Трайчо Василев- Пиже от листата за местните избори. Това потвърди в студиото на „Здравей България“ Александър Методиев, известен като Бат Сали, който е водач на листата на ДПС за града и региона. Той заяви, че няма други осъждани в кандидат-листата на ДПС. Друго име от нея е Борис Илиев, по прякор Сашо Водката.
От ДПС са решили да отзоват Трайчо Василев- Пиже от листата за местните избори. Това потвърди в студиото на „Здравей България“ Александър Методиев, известен като Бат Сали, който е водач на листата на ДПС за града и региона. Той заяви, че няма други осъждани в кандидат-листата на ДПС. Друго име от нея е Борис Илиев, по прякор Сашо Водката.

Липсват мобилни телефони на стойност 1 900 лв. от магазин за техника

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/CRRXlvDiv7I/

На 06.10.т.г. 34- годишен мъж от Поморие – заместник управител на магазин за техника, разположен на ул. «Транспортна» в Бургас е съобщил за това, че след направена ревизия е установено, че за времето от средата на месец юни 2015 г. до 05.10.т.г. от шкафове в сектор «мобилни телефони» липсват пет мобилни телефона на обща стойност 1 900 лв. Работата по случая продължава от служители на Пето Районно управление – Бургас.

Екълстоун очаква продажбата на Формула 1 до края на 2015 г.

http://www.cross.bg/ekulstoyn-formyla-prodazhbata-1483303.html

/КРОСС/Бърни Екълстоун очаква продажбата на Формула 1 да стане факт до края на 2015 г. Изпълнителният директор на най-популярната автомобилна надпревара обяви, че към момента има интерес от три страни. "Интересът е много голям. В момента има три заинтересовани страни. Бих се изненадал, ако една от тях не купи акциите в скоро време", каза Екълстоун на събитие в Австрия. Попитан кога очаква смяната на собствеността, той отговори: "Тази година." През лятото беше обявено, че инвестиционният фонд CVC Capital Partners, който притежава Формула 1 от десет години, преговаря за продажбата на своите 35,5%, които представляват контролния пакет от акции. Основният кандидат е собственикът на отбора по американски футбол "Маями долфинс" Стивън Рос, който е обедини усилия с инвестиционния фонд за спорта на Катар, който притежава и френския футболен шампион "Пари Сен Жермен". Офертата им се оценява на 7-8 милиарда долара. В същото време Екълстоун обяви, че ще включи за продажба и своя дял от 5% при всяка сделка. Предполага се, че втората компания с интерес да купи Формула 1 е телевизионният оператор Sky, който е готов да предложи 7 млрд. долара.  

"Ако записът от Перник беше на БСП, щеше да се чуе и в Зимбабве"

http://offnews.bg/news/n_1/n_568782.html

"Ако записът от Перник беше на БСП, щеше да се чуе в Зимбабве", заяви Филип Попов (БСП) пред Нова тв тази сутрин. В скандалния аудио запис, изпратен до редактор на OFFNews, се чува кандидат-кметица да казва "просто си платихме за вота" . Попов се възмути и от факта, че записът е разпратен на над 50 журналисти от различни медии, а адекватна реакция от всички все още няма. Представителят на ГЕРБ в студиото, Димитър Лазаров, коментира, че не е слушал записа , но се похвали, че "преди две седмици завишихме наказанията за купуване на гласове и организиране на купуването на гласове".  „За мен проблемът не е в размера на наказанията, ние многократно вече ги увеличавахме. За да бъде осъден някой, той трябва да бъде предаден на съд с надлежни доказателства. За мен големият проблем е в разкриването и събирането на доказателства”, заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид. „От Реформаторския блок предложихме хората, които съдействат на полицията при случаите на купуване на гласове, да бъдат освободени от наказание. В момента тези хора подлежат на осъждане”, подчерта депутатът от парламентарната група на Реформаторския блок Димитър Делчев.

Дентален център "Медикъл Дент" навърши 10 години!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5026412

През тази година празнуваме 10 годишен юбилей!
Това, което успяхме да постигнем през тези години е,че се наложихме като водещ център по стоматология, където могат да бъдат разрешени и най-тежките случаи, свързани със здравето на зъбите. Неколкократно печелим годишната награда „ Усмивка на годината”, което е доказателство,
През тази година празнуваме 10 годишен юбилей! Това, което успяхме да постигнем през тези години е,че се наложихме като водещ център по стоматология, където могат да бъдат разрешени и най-тежките случаи, свързани със здравето на зъбите. Неколкократно печелим годишната награда „ Усмивка на годината”, което е доказателство,

Дентален център "Медикъл Дент" навърши 10 години!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5026505

През тази година празнуваме 10 годишен юбилей!
Това, което успяхме да постигнем през тези години е,че се наложихме като водещ център по стоматология, където могат да бъдат разрешени и най-тежките случаи, свързани със здравето на зъбите. Неколкократно печелим годишната награда „ Усмивка на годината”, което е доказателство,
През тази година празнуваме 10 годишен юбилей! Това, което успяхме да постигнем през тези години е,че се наложихме като водещ център по стоматология, където могат да бъдат разрешени и най-тежките случаи, свързани със здравето на зъбите. Неколкократно печелим годишната награда „ Усмивка на годината”, което е доказателство,

Ученици и студенти ще работят ще разработват проекти в сферата на предприемачеството

http://www.moreto.net/novini.php?n=303182

ABLE Mentor свързва студенти и доказани професионалисти с ученици от горните гимназиални курсове в мрежа за споделяне на знания и опит, научи Moreto.net. Заедно те решават конкретни казуси, с които повишават знанията и уменията на учениците.

Калфин: Европа стимулира заможните бежанци

http://frognews.bg/news_99219/Kalfin-Evropa-stimulira-zamojnite-bejantsi/

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се надява да има коледни добавки за пенсионерите и по думите му има разбиране в правителството, че са необходими. Той обаче уточни, че всичко зависи от възможностите на бюджета.

Трайчо Василев: Екипът на Нова бе агресивен, не е имало бой

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029600

Нов клип, на който човек се е качил на стълб и връзва кабели, е получен в редакцията на Нова телевизия. Има и свидетели, които твърдят, че качилият се мъж е син на нападналия вчера екип на медията Трайчо Василев - Пиже.
По-късно Надя Ганчева и Трайчо Василев се засякоха случайно в полицията. Там той отправи обвинения,
Нов клип, на който човек се е качил на стълб и връзва кабели, е получен в редакцията на Нова телевизия. Има и свидетели, които твърдят, че качилият се мъж е син на нападналия вчера екип на медията Трайчо Василев - Пиже. По-късно Надя Ганчева и Трайчо Василев се засякоха случайно в полицията. Там той отправи обвинения,

Купуването и продаването на гласове е престъпление, но само на хартия. Защо?

http://www.cross.bg/glasove-depytatut-nakazaniyata-1483302.html

/КРОСС/"Преди две седмици завишихме наказанията за купуване на гласове и организиране на купуването на гласове", коментира в студиото на „Здравей, България" депутатът от парламентарната група на ГЕРБ Димитър Лазаров. "За мен проблемът не е в размера на наказанията, ние многократно вече ги увеличавахме. За да бъде осъден някой, той трябва да бъде предаден на съд с надлежни доказателства. За мен големият проблем е в разкриването и събирането на доказателства" , заяви депутатът от ДПС Хамид Хамид. "От Реформаторския блок предложихме хората, които съдействат на полицията при случаите на купуване на гласове, да бъдат освободени от наказание. В момента тези хора подлежат на осъждане" , подчерта депутатът от парламентарната група на Реформаторите Димитър Делчев.

Осъжданият 7 пъти Пиже бил включен в листата на ДПС за "превъзпитание"

http://www.mediapool.bg/osazhdaniyat-7-pati-pizhe-bil-vklyuchen-v-listata-na-dps-za-prevazpitanie-news240119.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) свали имунитета на кандидата на ДПС за общински съветник в Самоков Трайчо Василев-Пиже, който нападна екип на Нова телевизия във вторник. Василев и няколко души се нахвърлиха върху журналистите при опит да вземат интервю заради разследване, че е организирал "частно енерго" в ромската махала на града. Действията им бяха осъдени от лидера на ДПС Лютви Местан, а прокуратурата поиска имунитета на Василев заради започналото разследване на инцидента и намеренията да се повдигнат обвинения срещу Пиже. Само ден по-късно е факт решението на ЦИК да позволи задържането на Василев и привличането му като обвиняем по досъдебното производство за нападението. По-рано през деня стана ясно, че общинското ръководство на ДПС-Самоков е включило на второ място в листата си Трайчо Василев - Пиже, който има седем присъди, за да му “даде шанс да се превъзпита, да поема отговорности и да стане толерантен“. Това благородно намерение да се превърнат публичните власти в трудови възпитателни училища  разкри в сряда местният лидер на ДПС Александър Методиев – Бат Сали пред Нова телевизия и показа интересни разбирания за живота и политиката. "Не знам за какво е осъждан Василев, нямаме право да се бъркаме в миналото на хората", първо каза той. По неговата логика "какво правят политиците няма никакво значение". По думите му, Трайчо Василев има основно образование, последно е работил като дървосекач, но има качества да е общински съветник. Бат Сали допълни, че Пиже е съдействал ромски деца да бъдат приети да учат в училища и детските градини в Самоков, където не са ги искали. Лидерът на ДПС-Самоков каза, че централното ръководство на партията има доверие на местните структури и не са се интересували какви хора за включени в листата в Самоков. “Лютви Местан не знае кои са на челните позиции, не може да знае всичките. Не съм го информирал, че в нея има човек с присъди", каза Методиев. Той обясни, че Трайчо Василев е дал гаранции, че ще се оттегли от листата. Пред "Нова телевизия" Трайчо Василев каза, че журналистите са били агресивни и са нахлули в къщата му. "Никой не е бил никой. Никой не е нападал никой", каза Пиже. Той допусна, че шофьорът на журналистическия екип, който е с подуто око и наранена скула, "да се е ударил в някой от тълпата". Относно твърденията на присъствалата на сблъсъка журналистка, че лично Василев е започнал да блъска оператора, той обяви: "Аз съм циганин и да лъжем ми е простено, но вие сте българка и не трябва да лъжете". Защо Пиже си мисли, че етносът му опростява лъжите, така и не се разбра. Междувременно се разбра, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е водач на партийната листа с кандидат-общинари във Велинград. Движението за права и свободи няма собствен кандидат за кмет на общината. Това не е първият случай, в който Пеевски влиза директно в местната предизборна кампания. През 2011 г. той отново беше поставен за водач на листата с общинари на ДПС във Велинград, но се отказа от позицията си. Тогава ДПС получи 25.3% от гласовете, като се оказа водеща политическа сила в общинския съвет на Велинград въпреки победата на Иван Лебанов (независим, подкрепен от БСП). Пеевски бе на второ място и в европейската листа на движението, но също освободи мястото и остана в Народното събрание.

Свален е имунитетът на кандидата за общинар, нападнал журналисти

http://www.mediapool.bg/svalen-e-imunitetat-na-kandidata-za-obshtinar-napadnal-zhurnalisti-news240119.html

Централната избирателна комисия (ЦИК) свали имунитета на кандидата на ДПС за общински съветник в Самоков Трайчо Василев-Пиже, който нападна екип на Нова телевизия във вторник. Василев и няколко души се нахвърлиха върху журналистите при опит да вземат интервю заради разследване, че е организирал "частно енерго" в ромската махала на града. Действията им бяха осъдени от лидера на ДПС Лютви Местан, а прокуратурата поиска имунитета на Василев заради започналото разследване на инцидента и намеренията да се повдигнат обвинения срещу Пиже. Само ден по-късно е факт решението на ЦИК да позволи задържането на Василев и привличането му като обвиняем по досъдебното производство за нападението. По-рано през деня стана ясно, че общинското ръководство на ДПС-Самоков е включило на второ място в листата си Трайчо Василев - Пиже, който има седем присъди, за да му “даде шанс да се превъзпита, да поема отговорности и да стане толерантен“. Това благородно намерение да се превърнат публичните власти в трудови възпитателни училища  разкри в сряда местният лидер на ДПС Александър Методиев – Бат Сали пред Нова телевизия и показа интересни разбирания за живота и политиката. "Не знам за какво е осъждан Василев, нямаме право да се бъркаме в миналото на хората", първо каза той. По неговата логика "какво правят политиците няма никакво значение". По думите му, Трайчо Василев има основно образование, последно е работил като дървосекач, но има качества да е общински съветник. Бат Сали допълни, че Пиже е съдействал ромски деца да бъдат приети да учат в училища и детските градини в Самоков, където не са ги искали. Лидерът на ДПС-Самоков каза, че централното ръководство на партията има доверие на местните структури и не са се интересували какви хора за включени в листата в Самоков. “Лютви Местан не знае кои са на челните позиции, не може да знае всичките. Не съм го информирал, че в нея има човек с присъди", каза Методиев. Той обясни, че Трайчо Василев е дал гаранции, че ще се оттегли от листата. Пред "Нова телевизия" Трайчо Василев каза, че журналистите са били агресивни и са нахлули в къщата му. "Никой не е бил никой. Никой не е нападал никой", каза Пиже. Той допусна, че шофьорът на журналистическия екип, който е с подуто око и наранена скула, "да се е ударил в някой от тълпата". Относно твърденията на присъствалата на сблъсъка журналистка, че лично Василев е започнал да блъска оператора, той обяви: "Аз съм циганин и да лъжем ми е простено, но вие сте българка и не трябва да лъжете". Защо Пиже си мисли, че етносът му опростява лъжите, така и не се разбра. Междувременно се разбра, че депутатът от ДПС Делян Пеевски е водач на партийната листа с кандидат-общинари във Велинград. Движението за права и свободи няма собствен кандидат за кмет на общината. Това не е първият случай, в който Пеевски влиза директно в местната предизборна кампания. През 2011 г. той отново беше поставен за водач на листата с общинари на ДПС във Велинград, но се отказа от позицията си. Тогава ДПС получи 25.3% от гласовете, като се оказа водеща политическа сила в общинския съвет на Велинград въпреки победата на Иван Лебанов (независим, подкрепен от БСП). Пеевски бе на второ място и в европейската листа на движението, но също освободи мястото и остана в Народното събрание.

ДПС включило престъпник в листата си, за да го превъзпита

http://www.mediapool.bg/dps-vklyuchilo-prestapnik-v-listata-si-za-da-go-prevazpita-news240119.html

Общинското ръководство на ДПС-Самоков е включило на второ място в листата си Трайчо Василев - Пиже, който има седем присъди, за да му “даде шанс да се превъзпита, да поема отговорности и да стане толерантен.“ Това благородно намерение да се превърнат публичните власти в трудови възпитателни училища (ТВУ) разкри в сряда местният лидер на ДПС Александър Методиев – Бат Сали пред Нова телевизия. Преди ден хора на “превъзпитаващия“ се Трайчо Василев биха екип на Нова телевизия. Медията бе пратила хора в ромската махала на Самоков, за да попита Трайчо Василев дали още се занимава с уреждане на незаконно прикачване към електрическата мрежа, както се твърди в зрителски сигнал, придружен с видео. След инцидента прокуратурата веднага започна разследване, а лидерът на ДПС Лютви Местан призова Трайчо Василев да се оттегли от листата. В сряда пред Нова телевизия Бат Сали показа наистина чудни разбирания за живота и политика. "Не знам за какво е осъждан Василев, нямаме право да се бъркаме в миналото на хората", първо каза той. По неговата логика какво правят политиците няма никакво значение. Той разказа, че Трайчо Василев има основно образование, последно е работил като дървосекач, но има качества да е общински съветник. Бат Сали допълни, че Пиже е съдействал ромски деца да бъдат приети да учат в училища и детските градини в Самоков, където не са ги искали. Лидерът на ДПС-Самоков каза, че централното ръководство на партията има доверие на местните структури и не са се интересували какви хора за включени в листата в Самоков. “ Лютви Местан не знае, кои са на челните позиции, не може да знае всичките. Не съм го информирал, че в нея има човек с присъди", каза Методиев. Той обясни, че Трайчо Василев е дал гаранции, че ще се оттегли от листата. Пред "Нова телевизия"  Трайчо Василев каза, че журналистите са били агресивни и са нахлули в къщата му. "Никой не е бил никой. Никой не е нападал никой", каза Пиже. Той допусна, че шофьорът на журналистическия екип, който е с подуто око и наранена скула, "да се е ударил в някой от тълпата". На твърденията на присъствалата на сблъсъка журналистка, че лично Василев е започнал да блъска оператора той обяви: "Аз съм циганин и да лъжем ми е простено, но вие сте българка и не трябва да лъжете". Защо Пиже си мисли, че етносът му опростява лъжите, така и не се разбра.

ДПС е включило престъпник в листата си, за да го превъзпита

http://www.mediapool.bg/dps-e-vklyuchilo-prestapnik-v-listata-si-za-da-go-prevazpita-news240119.html

Общинското ръководство на ДПС-Самоков е включило на второ място в листата си Трайчо Василев - Пиже, който има седем присъди, за да му “даде шанс да се превъзпита, да поема отговорности и да стане толерантен.“ Това благородно намерение да се превърнат публичните власти в трудови възпитателни училища (ТВУ) разкри в сряда местният лидер на ДПС Александър Методиев – Бат Сали пред Нова телевизия. Преди ден хора на “превъзпитаващия“  се Трайчо Василев биха екип на Нова телевизия. Медия бе пратила хора в ромската махала на Самоков, за да попита Трайчо Василев дали още се занимава с уреждане на незаконно прикачване към електрическата мрежа, както се твърди в зрителски сигнал, придружен с видео. След инцидента прокуратурата веднага започна разследване, а лидерът на ДПС Лютви Местан призова Трайчо Василев да се оттегли от листата. В сряда пред Нова телевизия Бат Сали показа наистина чудни разбирания за живота и политика. "Не знам за какво е осъждан Василев, нямаме право да се бъркаме в миналото на хората", първо каза той. По неговата логика какво правят политиците няма никакво значение. Той разказа, че Трайчо Василев има основно образование, последно е работил като дървосекач, но има качества да е общински съветник. Бат Сали допълни, че Пиже е съдействал ромски деца да бъдат приети да учат в училища и детските градини в Самоков, където не са ги искали. Лидерът на ДПС-Самоков каза, че централното ръководство на партията има доверие на местните структури и не са се интересували какви хора за включени в листата в Самоков. “ Лютви Местан не знае, кои са на челните позиции, не може да знае всичките. Не съм го информирал, че в нея има човек с присъди", каза Методиев. Той обясни, че Трайчо Василев е дал гаранции, че ще се оттегли от листата. Пред "Нова телевизия"  Трайчо Василев каза, че журналистите са били агресивни и са нахлули в къщата му. "Никой не е бил никой. Никой не е нападал никой", каза Пиже. Той допусна, че шофьорът на журналистическия екип, който е с подуто око и наранена скула, "да се е ударил в някой от тълпата". На твърденията на присъствалата на сблъсъка журналистка, че лично Василев е започнал да блъска оператора той обяви: "Аз съм циганин и да лъжем ми е простено, но вие сте българка и не трябва да лъжете". Защо Пиже си мисли, че етносът му опростява лъжите, така и не се разбра.

Екълстоун очаква продажбата на Формула 1 до края на 2015 г.

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623336_ekulstoun_ochakva_prodajbata_na_formula_1_do_kraia_na/?ref=rss


Бърни Екълстоун очаква продажбата на Формула 1 да стане факт до края на 2015 г. Изпълнителният директор на най-популярната автомобилна надпревара обяви, че към момента има интерес от три страни.

"Интересът е много голям. В момента има три заинтересовани страни. Бих се изненадал, ако една от тях не купи акциите в скоро време", каза Екълстоун на събитие в Австрия. Попитан кога очаква смяната на собствеността, той отговори: "Тази година."

През лятото беше обявено, че...

Министерски съвет обсъжда промените в данъчната система за 2016 г.

http://econ.bg/Новини/Министерски-съвет-обсъжда-промените-в-данъчната-система-за-2016-г-_l.a_i.699355_at.1.html

На днешното си Министерски съвет (МС) предстои да обсъди пакета с данъчни промени за 2016 г. Според проекта на финансовото министерство ДДС-то ще...

"Ню Йорк таймс": Страхът от властта на тълпата стои зад инвазията на Путин в Сирия!

http://petel.bg/Nyu-York-tayms--Strahat-ot-vlastta-na-talpata-stoi-zad-invaziyata-na-Putin-v-Siriya-__129664

Снимка: Булфото Духът на масовите протести, на властта на тълпата, преследва руския президент Владимир Путин през целия му политически...

Нов нападател дойде във ФК Спартак. Дебютира срещу Напредък

http://petel.bg/Nov-napadatel-doyde-vav-FK-Spartak--Debyutira-sreshhu-Napredak__129663

Нападателят Десислав Дяков е поредното ново попълнение на ФК Спартак (Варна). Юношата на "соколите" вече тренира с тима а ще бъде...

Баскетболен празник за 150 деца от градина "Маргаритка"

http://petel.bg/Basketbolen-praznik-za-150-detsa-ot-gradina-Margaritka__129666

Около 150 малчугани се включиха в баскетболния празник в детска градина „Маргаритка“ във варненския квартал „Владиславово“. Той бе...

Само за часове: Хванаха джигит, пуснал клип с 230 км/ч, на пътя (Видео)

http://petel.bg/Samo-za-chasove--Hvanaha-dzhigit--pusnal-klip-s-230-km-ch--na-patya--Video--__129665

Снимка: Нова телевизия Задържаха младежа, шофирал и снимал клип с 230 км/ч в село Поликраище, съобщиха за Нова телевизия от МВР. Той е на 23...

Трайчо Василев: Екипът на Нова бе агресивен, не е имало бой (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029576

Нов клип, на който човек се е качил на стълб и връзва кабели, е получен в редакцията на Нова телевизия. Има и свидетели, които твърдят, че качилият се мъж е син на нападналия вчера екип на медията Трайчо Василев - Пиже.
По-късно Надя Ганчева и Трайчо Василев се засякоха случайно в полицията. Там той отправи обвинения,
Нов клип, на който човек се е качил на стълб и връзва кабели, е получен в редакцията на Нова телевизия. Има и свидетели, които твърдят, че качилият се мъж е син на нападналия вчера екип на медията Трайчо Василев - Пиже. По-късно Надя Ганчева и Трайчо Василев се засякоха случайно в полицията. Там той отправи обвинения,

Условна присъда за бивша кметица, блъснала дядо на пешеходна пътека

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029574

Бившата кметица на село Патриарх Евтимиево и настояща общинарка в Асеновград получи присъда от 4 месеца затвор с 3 години изпитателен срок. Решението на съда е заради инцидента от 20 август миналата година. Тогава Елена Трифонова блъсна 80-годишен дядо на пешеходна пътека в града и му причини средна телесна повреда.
Бившата кметица на село Патриарх Евтимиево и настояща общинарка в Асеновград получи присъда от 4 месеца затвор с 3 години изпитателен срок. Решението на съда е заради инцидента от 20 август миналата година. Тогава Елена Трифонова блъсна 80-годишен дядо на пешеходна пътека в града и му причини средна телесна повреда.

Захари Бахаров в казино в Св. Влас снима "Под прикритие"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5028744

Една от ключовите сцени в петия и последен сезон на “Под прикритие” ще е в казино. И Захари Бахаров вече я снима в Свети Влас преди дни. На кадъра, който бе публикуван в официалната страница на сериала във фейсбук, се вижда и нов герой - мъжът с черната тениска е Емил Каменов, който стана популярен покрай участието си във втория сезон на
Една от ключовите сцени в петия и последен сезон на “Под прикритие” ще е в казино. И Захари Бахаров вече я снима в Свети Влас преди дни. На кадъра, който бе публикуван в официалната страница на сериала във фейсбук, се вижда и нов герой - мъжът с черната тениска е Емил Каменов, който стана популярен покрай участието си във втория сезон на

Джихадист от "Ал Кайда" се хвали в Туитър, че обича българско сирене

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029578

Известният джихадист от
Известният джихадист от "Ал Кайда" Абу Фирас ас Сури обича българско сирене. Това разкри в Туитър сирийски журналист в изгнание, пишещ под псевдонима @THE_47th, пише в. "Телеграф". Според него Абу Фирас, който е говорител на групировката Джабхат ан Нусра (Фронт за подкрепа на сирийския народ), не обича почти нищо друго, освен българско сирене.

Парламентът отново започна работа от трети опит

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029587

За пореден ден Народното събрание започна работа с половин час закъснение и от трети опит. Стана традиция в последните седмици депутатите да не могат да съберат кворум.
В 9 часа тази сутрин системата отчете 111 души в пленарната зала. 10 минути по-късно присъстващите се увеличиха само с петима. След още 15 минути вече се регистрираха 128 депутати.
За пореден ден Народното събрание започна работа с половин час закъснение и от трети опит. Стана традиция в последните седмици депутатите да не могат да съберат кворум. В 9 часа тази сутрин системата отчете 111 души в пленарната зала. 10 минути по-късно присъстващите се увеличиха само с петима. След още 15 минути вече се регистрираха 128 депутати.

Джихадист от "Ал Кайда" се хвали в Туитър, че обича българско сирене

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029588

Известният джихадист от "Ал Кайда" Абу Фирас ас Сури обича българско сирене. Това разкри в Туитър сирийски журналист в изгнание, пишещ под псевдонима @THE_47th, пише в. "Телеграф".
Според него Абу Фирас, който е говорител на групировката Джабхат ан Нусра (Фронт за подкрепа на сирийския народ), не обича почти нищо друго, освен българско сирене.
Известният джихадист от "Ал Кайда" Абу Фирас ас Сури обича българско сирене. Това разкри в Туитър сирийски журналист в изгнание, пишещ под псевдонима @THE_47th, пише в. "Телеграф". Според него Абу Фирас, който е говорител на групировката Джабхат ан Нусра (Фронт за подкрепа на сирийския народ), не обича почти нищо друго, освен българско сирене.

Бат' Сали за Трайчо Василев: Осъждан е 7 пъти, но забелязахме подобрение

http://www.cross.bg/traiicho-metodiev-obshtinski-1483301.html

/КРОСС/Александър Методиев-Бат Сали, който е водач на листата на ДПС в района, се извини в студиото на „Здравей, България" от името на цялата партия на екипа на Нова телевизия заради побоя в Самоков. На въпрос защо Трайчо Василев-Пиже, който е осъждан седем пъти, е предложен за общински съветник, той заяви, че всеки има право да се кандидатира и решението е на цялото ръководство, а не само негово. Въпреки миналото му, сега имал качества, които му дават право да бъде предложен за общински съветник и щял „да бъде рентабилен" за квартала. Според Методиев имало подобрение в поведението му в последните години. Концепцията му за развитие пък била просперитета на младото поколение на квартала. Твърдя, че няма кражба на ток в махалата. Проведохме срещи с ЧЕЗ във връзка с проект за изграждането на нова електропреносна мрежа, заяви Методиев. От ДПС са решили да отзоват Трайчо Василев от листата за местните избори, поясни Александър Методиев. Той заяви, че няма други осъждани в кандидат-листата на ДПС. Друго име от нея е Борис Илиев, по прякор Сашо Водката. И Пиже, и Сашо Водката са с основно образование.

Е. Захариева: Президентът ще наложи вето на закона за военното разузнаване. Ако е нужно, ще свика и КСНС

http://www.cross.bg/zaharieva-ksns-bakalov-1483304.html

/КРОСС/ Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, съобщи в ефира на bTV началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева. Това обаче няма да стане заради конкретна личност, а заради стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба „Военна информация", уточни тя. Казусът стана актуален след като шефът на службата Йордан Бакалов подаде оставка, след като на 1 октомври парламентът прие промени в закона, регламентиращ работата на военното разузнаване. Съгласно новите текстове Бакалов е негоден за поста. Промяната беше предложена от БСП, но беше подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Военният министър Николай Ненчев не прие оставката в очакване именно на президентското вето. Твърдо зад Бакалов застана и премиерът Бойко Борисов. Междувременно позиции "за" и "против" цивилен да оглавява "Военното разузнаване" се сблъскаха в медийното пространство. Различните възгледи обаче се пресякоха в мнението, че Бакалов е добър професионалист. „Неизвестно защо заместник-директор може да бъде цивилно лице, а директорът не може, никаква логика няма в това. По-скоро заместник-директорите би трябвало да са много по-профилирани. Досега е могло да бъде цивилно лице и службата е вървяла нелошо", изтъкна Захариева

В НДК представят съвместния проект "Нарушавайки правилата" TEDxCERN 2015

http://scene.actualno.com/V-NDK-predstavjat-syvmestnija-proekt-Narushavajki-pravilata-TEDxCERN-2015-news_499865.html

На 8 октомври (четвъртък) от 11:00 ч. в ПРЕСКЛУБ-НДК директорът на Двореца Мирослав Боршош, ръководителят на българския екип в Европейския институт за ядрени изследвания (CERN), доц. д-р Леандър Литов и астрофизикът от сп. “BBC Знание” Владимир Божилов - ще представят събитието TEDxCERN 2015, което ще бъде показано чрез пряк стрийминг в кино “Люмиер”. Чрез този проект ще бъде показано как науката може да възвърне мощта на хората, какво означава образование чрез 3D визу

София ще разполага с 220 машини за снегопочистване през зимата

http://sofia.actualno.com/Sofija-shte-razpolaga-s-220-mashini-za-snegopochistvane-prez-zimata-news_499866.html

Считано от 5 октомври Столичен инспекторат започна проверка на всички 12 фирми, с които имаме сключени договори, според които те трябва да осигурят над 220 машини за снегопочистване. Това каза пред журналисти Мария Бояджийска, и.д. кмет на Столична община, при проверка готовността за зимно почистване, предаде "Фокус". По думите на Бояджийска в базата в ж.к. "Дружба" голяма част от техниката е налична и е в изправност и готовност. "Имат да регистрират няколко нови машини, което се надявам

Саудитка засне мъжа си в изневяра, грози я затвор

http://asia.actualno.com/Sauditka-zasne-myja-si-v-iznevjara-grozi-ja-zatvor-news_499868.html

Жена от Саудитска Арабия, която заснела изневяра на съпруга си, може да влезе в затвора, тъй като попада под ударите на закона за клевета в страната, предаде БГНЕС. Жената, чието име не се споменава, заснела тайно с телефона си как съпругът й се впуска в любовна игра с камериерката в дома им. Първоначално домакинът се заговаря с момичето, след това го целува. Търсейки отмъщение, измамената съпруга качила видеото в социална медия с надпис “Най-малкото наказание за този съпруг е да г

Нападнаха 13-годишно момче в центъра на София

http://offnews.bg/news/n_1/n_568767.html

13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето, Зорница Христова, е убедена, че става дума за опит за грабеж, съобщава Нова телевизия. „Те не са успели да му вземат нищо, тъй като в момента на нападението е излязъл човек от намиращ се наблизо офис или магазин. Той веднага се е намесил и младежите са започнали да бягат”, обясни майката. „Синът ми се е прибирал от училище и не познава нападателите си”, разказа Зорница Христова.

Корупционен скандал разтърси ООН

http://www.cross.bg/kitaiiski-polychavane-proekti-1483299.html

/КРОСС/ В САЩ се провежда разследване за корупция срещу представители на ООН, съобщи в. „Уолстрийт джърнъл" като се позова на свой, отлично информиран източник. Джон Аш, бивш посланик в ООН от Антигуа и Барбуда, който председателстваше общото събрание от 2013 до 2014 г., е обвинен за взимане на $1,3 млн. подкупи от китайски бизнесмени. По данни на следствието висши чиновници на ООН са получавали подкупи за строителни проекти в Макао. Джон Аш е арестуван, съобщи BBC.Обвинението е за получаване на подкуп от китайски бизнес магнат и други бизнесмени за получаване на изгодни инвестиции и държавни поръчки. Аш е използвал поста си в ООН, за да се наложи документ в изгода на китайския милиардер Нгъ Лапсен при проекти в Макао - един от най-големите играчи на пазара на недвижими имоти в Макао. Американските власти са арестували общи 6 души, за които се предполага, че са участвали в мащабна корупционна схема, действаща в продължение на поне три години. Някои от подкупите са били получавани от служители на ООН през сметки в държави в Карибския басейн.

Плевнелиев с вето спасява Йордан Бакалов начело на "Военна информация"

http://news.ibox.bg/news/id_972961088

Ветото не е заради конкретна личност, а заради стесняването на кръга от хора, увери началникът на кабинета Екатерина Захариева

Биха 13-годишно момче на пъпа на София

http://frognews.bg/news_99218/Biha-13-godishno-momche-na-papa-na-Sofiia/

13-годишно момче е било нападнато в центъра на София в петък от двама младежи. Майката на момчето, Зорница Христова е убедена, че става дума за опит за грабеж.

90% от доларовите банкноти в САЩ имат следи от кокаин

http://www.moreto.net/novini.php?n=303177

Кокаинът е сред най-употребяваните наркотици. Той е и сред причинителите на висока смъртност сред пристрастените към него. Знаете ли, че всеки ден 2500 американци опитват кокаин за първи път? Папа Лъв XIII носел със себе си бутилка вино с разтворен кокаин в него.

Старият акционерен пъзел в Българска роза АД бе заменен от нов

http://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/stariiat-akcioneren-pyzel-v-bylgarska-roza-ad-be-zamenen-ot-nov-203634/

Гарант 5 ООД е достигнало дял от 32,94% и практически ще държи блокираща квота от 1/3 от гласовете на общото събрание на акционерите

Бат Сали: Последните години поведението на Трайчо Василев се подобрява

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029568

Александър Методиев-Бат Сали от ДПС в района се извини от името на цялата партия на екипа на Нова телевизия заради побоя в Самоков.
На въпрос защо Трайчо Василев-Пиже, който е осъждан седем пъти, е предложен за общински съветник, той заяви в ефира на Нова телевизия, че всеки има право да се кандидатира и решението е на цялото ръководство,
Александър Методиев-Бат Сали от ДПС в района се извини от името на цялата партия на екипа на Нова телевизия заради побоя в Самоков. На въпрос защо Трайчо Василев-Пиже, който е осъждан седем пъти, е предложен за общински съветник, той заяви в ефира на Нова телевизия, че всеки има право да се кандидатира и решението е на цялото ръководство,

Преглеждат безплатно за рак на гърдата

http://www.cross.bg/gurdata-zabolyavaneto-zhleza-1483298.html

/КРОСС/ Безплатни прегледи за рак на гърдата ще се проведат в болница "Св. Марина" днес. Инициативата е във връзка със Световния месец за борба с рака на гърдата, който е през октомври. Прегледите при мамолог са част от национална информационна кампания за профилактика на рака на млечната жлеза. Освен днес прегледи в УМБАЛ „Св. Марина" ще има и на 13, 14, 20, 21, 27 и 28 октомври от 13.30 до 14.30 часа на 10 етаж в Клиниката по гръдна хирургия, след предварително записване на тел. 052/978 660. След запълване на графиците записванията ще бъдат преустановени. Ракът на млечната жлеза е най-често срещаното онкологично заболяване при жените в България. Той представлява около 30% от случаите на рак при жените в страните от Европейския съюз и е причина за 32% от смъртните случаи при хората с онкологично заболяване. В България всяка година диагнозата рак на гърдата получават около 3 800 жени, а около 1 200 умират от заболяването. Най-сигурният начин за предпазване от рак на гърдата е мамологичното изследване на двете гърди. Именно чрез него заболяването би могло да се установи в начален стадий. А ранното му откриване гарантира неговото лечение.  

Читателски идеи за мерките срещу шофьорите нарушители

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5028996

Какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи - такъв дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи организира утре в. “24 часа”.
Премиерът Бойко Борисов поиска законопроект, който да предвижда бърз съд и отнемане на автомобила за пътните хулигани.
Какъв закон ни трябва, за да сме сигурни, че когато тръгнем на път, ще стигнем живи - такъв дебат на политици, полицаи, шофьори и пострадали от катастрофи организира утре в. “24 часа”. Премиерът Бойко Борисов поиска законопроект, който да предвижда бърз съд и отнемане на автомобила за пътните хулигани.

За популистичните мерки на Бъчварова и как го правят в белите държави

http://www.bnews.bg/article-142322

Защо не се сети някой депутат да предложи и промяна в НК за криминализиране на идиотските предложения за промени в законите.

Почти приобщаващо образование с много въпросителни

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2622724_pochti_priobshtavashto_obrazovanie_s_mnogo_vuprositelni/?ref=rss


Приобщаване. Това означава не детето да се нагажда към системата, да се шлифова, за да е "удобно", "правилно", "нормално", а да се приема всяко различно дете, да се разбира различието му и да му се помага, за да успее да влезе в системата заедно с това си различие. Това е основната и съществена промяна, която ще се опита да въведе в детската градина и в началното училище новият закон за училищното и предучилищно образование. Идеята е тази нагласа да се отнася както за абсолютно всички различни...

Захариева: Плевнелиев ще наложи вето на закона за военното разузнаване

http://frognews.bg/news_99217/Zaharieva-Plevneliev-shte-naloji-veto-na-zakona-za-voennoto-razuznavane/

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, съобщи пред bTV началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева.

Chinese bank ICBC vying to finance BEH with EUR 650 million

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258629_Chinese+bank+ICBC+vying+to+finance+BEH+with+EUR+650+million

The Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) is the sole bank allowed to submit a binding offer for the granting of a EUR 650-million loan to Bulgaria's state-owned energy holding company BEH, although two banks submitted bids for participation. In order to attract more candidates and comply with the law, BEH extended the deadline for submitting bids for a creditor bank that will lend a syndicated loan of EUR 650 million to 2 October. However, the listing of the issue will take much more time. Therefore, if BEH prefers this option, it will rely mainly on bridge funding. The reason is that the holding needs funds urgently (by mid-November) so that the agreements with the two power plants TPP AES Maritza Iztok I and TPP ContourGlobal Maritza Iztok 3 can come into force.

Лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева ще се срещне с поморийци

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/09UZHRFtW68/

Председателят на „Движение 21“ Татяна Дончева ще посети Поморие следващата седмица, информират от партията. Тя ще проведе среща- разговор на 13.10.2015 г. /вторник/ от 14.00 часа в Здравница „Сан Марина” /бившия Център „Св. Георги”/. Ще бъде представен кандидатът за кмет на Община Поморие – Калоян Недялков, както и кандидатите за общински съветници. От ПП Движение 21 – Поморие канят жителите на община Поморие на срещата на 13-ти октомври /вторник/ от 14.00 часа в “Здравница Сан Марина”.

В Дания затрудняват вземането на гражданство

http://offnews.bg/news/n_1/n_568754.html

По-сложно става за чужденците да придобият гражданство в Дания, съобщи френският вестник «Фигаро». Според внесен в понеделник законопроект кандидатите ще трябва да издържат по-строги изпити по езика и културата на страната, както и да докажат, че са били в състояние да си осигурят достатъчни доходи поне в последните 4 години. «Придобиването на националност е нещо много специално – е казала Ингер Стьоберг, министър на интеграцията. – И е разумно да вдигнем летвата, за онези които искат да се нарекат датски граждани.» Реформата идва в момент, когато и скандинавските страни са засегнати от мигрантската криза в Европа. Хиляди сирийци и афганистанци с влезли в Дания от началото на годината. Но в повече случаи, те само минават оттам, за да искат убежище в Швеция, където политиката на приемане е по-либерална, пише «Фигаро». Но и в самата Дания през 2014-а са пожелали да се установят близо 15 хиляди души, което рекорд от 20-ина години. По-строгите мерки, заложени в правителствения законопроект, са подкрепени и от широк спектър партии, от социладемократите до крайната десница. Очаква се, той бъде приет в близките дни и да влезе в сила на 15 октомври. Стъпки за твърда политика спрямо мигрантите в Дания бяха направени по-рано тази година. Така, от 1 юли са съкратени наполовина паричните помощи за онези, които търсят убежище. Сега човек без деца получава равностойността на 892 долара месечно, вместо 1627 долара преди това.

И. Калфин: Дали ще има коледни добавки за пенсионерите зависи от бюджета и от финансовия министър

http://www.cross.bg/kalfin-promeni-bezhantzite-1483296.html

/КРОСС/Искрено се надявам да има коледни добавки за пенсионерите. Има разбиране от страна на правителството. Всичко зависи от средствата в бюджета и от финансовият министър. Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. "По-добре е обаче пенсиите да бъдат високи и да не се занимаваме с такива добавки", допълни той и припомни, че според законодателството в момента за общата категория на труд мъжете се пенсионират на 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца. „Има едно плавно нарастване на възрастта в следващите 20 години, докато стигне до 65 години. Това надали ще се усети", смята той. По думите му, пенсиите за осигурителен стаж и възраст зависят от продължителността на стажа и вноската, която е правена. „Колкото по-рано се е пенсионирал един човек с тези промени през последните 25 години в България, толкова по-ниска му е пенсията. Част от промените, които правим е този проблем да се решава", каза още Калфин. "Детските добавки не са средство, за съжаление, с което хората могат да си гледат детето. Тези пари се дават на родителите, които имат под 350 лева доходи на глава от семейството", информира социалният министър. По думите му, ако всички деца получават детските надбавки, сумата ще се намали. "Има около 3000 свободни места за учители в момента в България. Това е сериозен проблем, засягащ и образованието", разкри Ивайло Калфин

Благоустрояват градинката около Руски паметник

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/AfSkN_ioDdk/

Екипи на Общинско предприятие „Озеленяване горско и селско стопанство” извършват окастряне или премахване на дървесната декоративна растителност в градинката около „Руски паметник”, УПИ I по плана на гр. Поморие, във връзка с текущи дейности по проект от Националната кампания „За чиста околна среда – 2015”, съобщиха от пресцентъра на Община Поморие.
С настоящия проект се предвижда засаждане на зелен пояс от кипариси и създаване на жив плет от чемшир, както и цялостно благоустрояване на пространството около „Руски паметник”. Изпълнението включва: разширяване на подхода на север, където е основния пътникопоток; снижение на уличния бордюр, с цел улесняване достъпа за хора в неравностойно положение и детски колички. Това ще осигури и безпрепятствено отводняване на площадката.
Засаждането на нова богата растителност, поставянето на нови пейки и кошчета за битови отпадъци и възстановяването на плочниците ще придадат по-красив облик на градинката и ще създадат едно по-приятно място за отдих на гражданите и гостите на града.
Проектът за благоустрояване на градинката около „Руски паметник” е изцяло финансиран от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда „ПУДООС”.

Ръководството на ДПС в Самоков включило човек с присъди в листата, за да го превъзпита

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623329_rukovodstvoto_na_dps_v_samokov_vkljuchilo_chovek_s/?ref=rss


Общинското ръководство на ДПС в Самоков е включило на второ място в листата си в града имащия седем присъди Трайчо Василев - Пиже, за да му даде шанс да се превъзпита, да започне да поема отговорности и да стане толерантен, обяви днес по "Нова телевизия" ръководителят на местната секция на движението Александър Методиев, популярен като Бат Сали. Както е известно вчера роднини на Василев нападнаха екип на "Нова телевизия", като нанесоха травми на шофьора и оператора на медията, счупиха камерата...

Трайчо Василев към битите журналисти: Не лъжете

http://www.vesti.bg/izbori2015/kandidati/trajcho-vasilev-kym-bitite-zhurnalisti-ne-lyzhete-6043452

Аз съм циганин, позволено ми е да лъжа, вие сте българка – не трябва да лъжете, обърна се кандидатът за общински съветник към пострадалата журналистка

Christmas bonuses for pensioners dependent upon state budget: Bulgaria labour minister

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258628_Christmas+bonuses+for+pensioners+dependent+upon+state+budget%3A+Bulgaria+labour+minister

“It depends on the [state] budget whether there will be Christmas pension bonuses,” said Bulgarian Deputy Prime Minister for Demographic and Social Policies and Minister of Labour and Social Policy Ivaylo Kalfin, speaking for bTV on Wednesday.

“There is understanding in the government Christmas and Easter pension bonuses are needed. This is one of the measures we are implement for people with very low pensions. I hope the [state] budget will allow us to do it this December,” the senior government member stated, pointing out they had the readiness.

Mr Kalfin recalled under current legislation men retire at the age of 63 years and 8 months, while women – at the age of 60 years and 8 months in the general labour category.

“There will be a gradual increase in this age over the next 20 years until it becomes 65. It is very unlikely to be felt,” Ivaylo Kalfin assured.

Събират средства за лечението на малкия Хриси с благотворителен концерт днес във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303174

Благотворителен концерт в подкрепа на четвъртокласника Християн Гатев, който е роден с увреждане на зрителния нерв и през целия си живот се бори да прогледне, ще се проведе днес от 19.00 часа в театър „Българан“. В инициативата се включват децата от Студио Палас, балетна формация „Тинити“, театрална формация „Весел миг“ и гайдарски оркестър при ОУ „Антон Страшимиров“.

Коварна опасност: Ето как "спящата" сметка в банката ви празни джоба

http://petel.bg/Kovarna-opasnost--Eto-kak-spyashhata-smetka-v-bankata-vi-prazni-dzhoba__129657

Неактивни банкови сметки "ядат" пари. За "заспала” сметка се счита тази, по която за някакъв период от време не са извършвани никакви...

Сухопътна офанзива: Армията на Асад мина в настъпление!

http://petel.bg/Suhopatna-ofanziva--Armiyata-na-Asad-mina-v-nastaplenie-__129656

Правителствените войски на президента Башар Асад са преминали в настъпление в четири направления, които обаче не се конкретизират,...

Така се прави: Засадиха елхичка на Колхозния пазар във Варна

http://petel.bg/Taka-se-pravi--Zasadiha-elhichka-na-Kolhozniya-pazar-vav-Varna__129652

Новозасадена елхичка украси Колхозния пазар, видя репортер на „Петел.бг“. Дръвчето бе поставено вчера, след като на площадчето бе...

Синоптиците предупредиха: След броени часове нахлува студ! Температурите падат и ще завали

http://petel.bg/Sinoptitsite-preduprediha--Sled-broeni-chasove-nahluva-stud--Temperaturite-padat-i-shhe-zavali__129659

Времето ще се развали в следващите часове. В планините ще бъде предимно облачно, след обяд с валежи, привечер на места в масивите от...

САЩ планира да освободи 6000 души от федералните затвори

http://petel.bg/SASHH-planira-da-osvobodi-6000-dushi-ot-federalnite-zatvori__129660

САЩ планират да освободят около 6000 затворници от федералните затвори, съобщиха американски медии, цитирани от БТА. Предвижда се...

Китаристът на Queen и звездата на Бродуей Кери Елис идват у нас

http://petel.bg/Kitaristat-na-Queen-i-zvezdata-na-Broduey-Keri-Elis-idvat-u-nas__129662

Снимка: Нова телевизия Той е един от най-прочутите китаристи на всички времена, автор на класики като “We Will Rock You”, “Under Pressure”, “Who Wants To...

Кр. Каракачанов: Русия, начело с Путин, е в голямата политика

http://www.cross.bg/ministur-posta-poslednite-1483295.html

/КРОСС/Нищо не се е променило от края на миналата седмица, когато от БСП поискахме оставката на военния министър Николай Ненчев. Пребиваването му на поста може да се определи като провал, каза в сутрешния блок на бТВ депутатът от БСП-лява България Ангел Найденов. Проблемите във военно въздушните ни сили, социалната политика и изобщо цялата дейност на министър Ненчев на поста доказват нуждата той да напусне поста на военен министър. В Сирия се води война и е нормално да се случва самолети, които нанасят удари там да минават през въздушното пространство на Турция и не смятам, че това е някакъв вид провокация, заяви бившият военен министър. Авиацията ни очевидно, че е в лошо състояние и за това говори фактът, че вместо 100-120 летателни часа на година, пилотите ни имат едва по 30-40. Ремонтите на двигателите за МиГ-овете в Полша ще закрепят донякъде ситуацията, но трябва да се мисли какво ще правим в бъдеще време, коментира от своя страна Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт. Въоръжението и състоянието на българската армия беше неглижирано последните 25 години и проблемите не започват в последните 10 месеца откакто министър Ненчев е на поста

Родна билка сваля холестерола и топи шипове

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5004519

Запомнете нейното име – Tribulus terrestris, известна сред народа като чюнка, кочи глави, трабузан или бабини зъби. Земеделците я смятат за опасен плевел, а езотериците - за свещено растение. На лечебните свойства пръв обръща внимание народният лечител Борис Николов, за когото „24 часа” пише не за първи път.
Запомнете нейното име – Tribulus terrestris, известна сред народа като чюнка, кочи глави, трабузан или бабини зъби. Земеделците я смятат за опасен плевел, а езотериците - за свещено растение. На лечебните свойства пръв обръща внимание народният лечител Борис Николов, за когото „24 часа” пише не за първи път.

Родна билка сваля холестерола и топи шипове

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5004541

Запомнете нейното име – Tribulus terrestris, известна сред народа като чюнка, кочи глави, трабузан или бабини зъби. Земеделците я смятат за опасен плевел, а езотериците - за свещено растение. На лечебните свойства пръв обръща внимание народният лечител Борис Николов, за когото „24 часа” пише не за първи път.
Запомнете нейното име – Tribulus terrestris, известна сред народа като чюнка, кочи глави, трабузан или бабини зъби. Земеделците я смятат за опасен плевел, а езотериците - за свещено растение. На лечебните свойства пръв обръща внимание народният лечител Борис Николов, за когото „24 часа” пише не за първи път.

Защо Истанбул би трябвало да се нарича Котстантинопол

http://www.dnevnik.bg/na_put/2015/10/07/2615376_zashto_istanbul_bi_triabvalo_da_se_naricha/?ref=rss


В този античен град, някога управляван от султани и императори, истинският цар сега е...котката. Така започва материала си от космополитния град, посветен на тези животни, които се срещат почти на всяка крачка, автор на "Уолстрийт джърнъл". Заглавието е "Защо Истанбул би трябвало да се нарича Котстантинопол".

В историческите части на града в района на Босфора и Златния рог армия от улични котки е хранена, подслонявана и галена от посетителите. Пред къщите и по ъглите наоколо могат да...

Михаил Миков във Варна: Нашите кандидати няма да влязат в задкулисни договорки

http://www.cross.bg/kmet-varna-horata-1483294.html

/КРОСС/„Ние сме различни, защото отстояваме със сърцата си, най-истински , интересите на хората." Това заяви председателят на БСП Михаил Миков във Варна, където присъстваха кандидатът за кмет на града проф. Анелия Клисарова, кандидатите за общински съветници, начело с Борислав Гуцанов, кандидат -кметове и много симпатизанти и членове, дошли да подкрепят кандидатите на левицата. „Убеден съм, че БСП е тази политическа сила, която стои най-близко до хората. Убеден съм, че нашите кандидати няма да влязат в задкулисни договорки и ще отстояват заложеното в лявата ни платформа в интерес на хората", каза още Миков. По думите му на тези избори асфалтът и бетонът заместват политическите платформи, заместват ангажиментите към всички българи. "БСП обаче е единствената, която има политическа платформа и леви стандарти за тези избори", категоричен бе лидерът на социалистите. Според достойнството и животът на хората не може да се купува. "Но това може да се отстоява само от хора с характер, каквито са кандидатите ни. Благодаря на всички, които остават верни на БСП и на нашите млади кандидати, защото пътят им ще продължава и занапред", каза още той. Председателят на БСП благодари на кандидата за кмет и бивш министър на образованието проф. Анелия Клисарова за времето, когато са успявали да направят така, че образованието в България да не дели децата на бедни и богати, както е сега

Едно вето, моля или как се кадрува в службите

http://offnews.bg/news/n_1/n_568752.html

Разделението на властите често преминава в „единоначалие“, особено когато става въпрос за кадруване и най-вече за кадруване в службите за сигурност. Случаят с оставането на Йордан Бакалов на всяка цена начело на военното разузнаване сам по себе си не е интересен заради личността на Бакалов или за професионализма му. Той обаче повтаря други две емблематични назначения в службите, в които властта жонглираше с нормативни документи, само и само, за да тикне свой човек в тях. На всяка цена се случи назначаването на Ангел Антонов за началник на Националната служба за охрана (НСО). От цивилен той за часове той претърпя „генералска“ метаморфоза по текстове от закона, които са действащи само във  военно време . „Състоянието на война“ обаче имаше обратен ефект и по-скоро „успа“ властта. Може би заради близостта му с друг генерал и по това време бивш премиер. Близо шест месеца Антонов оглавяваше НСО в разрез с други разпоредби от закона - това че военен не може да заема длъжност, за която се изисква звание, по-ниско от неговото. Макар и закъсняла, реакцията на президента беше да напасне в последствие указа си за военните звания , в който изискването „генерал-майор“ да бъде шеф на НСО се промени с едно звание по-нагоре и вече отговаряше на „генерал-летенантския“ пагон на Антонов. По-очевидна обаче е аналогията с друга ситуация, която взриви обществото. Може би малцина помнят, че назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС мина през законови промени . И то отново на текстове, които бяха напаснати на профила му. В стария текст на Закона за ДАНС изискването беше бъдещият шеф на агенцията да има 10-годишен стаж в службите за сигурност. И тъй като Пеевски нямаше такъв, в спешен порядък парламентът прие промени, които отговаряха на бъдещия кандидат за поста: шефът на ДАНС вече можеше да притежава не по-малко от 8-годишен юридически стаж. Това, което последва, ще го помним дълго. Докато държавниците опитват да убедят публиката си, че в назначенията се водят от принципни съображения, лошият дъх от изявленията им остава заради впечатлението, че крайните им действия са за назначение на всяка цена. Тук не става въпрос за професионалните възможности на Бакалов или Антонов. Нека дори приемем, че това са единствените двама души в държавата, които могат да заемат отредените им постове. Въпросът тук е по-скоро за впечатлението, че целият държавен апарат се задейства така че определени хора да бъдат пратени там, където някой иска. За това на трябва да се учудваме, че премиерът, който заяви, че лично той е посочил Бакалов за поста, поиска от президента вето на закона. И ще го получи. В същото време властта мълчи за това защо отказа да наложи вето на закона за НСО , с който очевидно порочни практики бяха обявени за законни.

Bulgaria President to convene council on national security if there is real threat to national security: official

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258627_Bulgaria+President+to+convene+council+on+national+security+if+there+is+real+threat+to+national+security%3A+official

“President will convene [a sitting of] the Consultative Council on National Security when there is indeed a threat to national security,” said Ekaterina Zaharieva, Chief of Staff of the Bulgarian President’s Office, speaking on Wednesday morning for bTV.

According to her, President Plevneliev has so far urged three times the topic of the Consultative Council on National Security is not used for achieving populist goals related to election campaigns.

In her words, the state of the army and air force in particular was discussed namely at a Consultative Council on National Security sitting.

“The parties that are now calling for convening a sitting of the Consultative Council on National Security were back then not part of the decision and were those that did not back the Consultative Council on National Security’s stance,” Zaharieva noted, specifying she meant Ataka party.

The official opined the Ministry of Interior, the army, and other bodies complied well with their obligations. “The fact there are no problems with refugees means we are among the few countries that observe European regulations,” Ekaterina Zaharieva added.

Как ще изглежда Сирия утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5028803

Ливански вариант за потъналата в хаос държава
В страната се формират четири зони на влияние
Разделянето на Сирия е все по-вероятна перспектива на фона на увеличаването на броя на териториите, контролирани от различни враждуващи групировки, които на свой ред са подкрепяни от чуждестранни покровители с противоречащи си интереси.
Ливански вариант за потъналата в хаос държава В страната се формират четири зони на влияние Разделянето на Сирия е все по-вероятна перспектива на фона на увеличаването на броя на териториите, контролирани от различни враждуващи групировки, които на свой ред са подкрепяни от чуждестранни покровители с противоречащи си интереси.

Един загинал и 11 ранени в 10 тежки катастрофи през денонощието

http://pik.bg/един-загинал-и-11-ранени-в-10-тежки-катастрофи-през-денонощието-news412486.html

Един загинал и 11 ранени в 10 тежки катастрофи през денонощието

Един човек е загинал и 11 са ранени, от които един е с опасност за живота, при 10 тежки катастрофи, станали в страната през изминалото денонощие, съобщават от Съюза на българските автомобилисти.

В София са станали 159 леки и 3 тежки пътни произшествия, при които е загинал един човек, а други двама са ранени.


20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана

http://montana.actualno.com/20-chujdi-grajdani-sa-otkriti-pri-proverka-na-bus-v-Montana-news_499856.html

На 5 октомври, около 00.30 часа, в района на кръстовището на булевардите „Парта“ и „Арнолди“ в Монтана, служители на група „Охрана на обществения ред“ при районното управление в града установили бял бус "Фиат Дукато" със софийска регистрация, собственост на 49-годишен мъж от Етрополе. При последвалата проверка униформените открили в превозното средство 20 чужди граждани, само деветима от тях с документи, удостоверяващи иракско гражданство, както и с удостовер

Арабският е най-бързо разпространяващият се език в САЩ

http://america.actualno.com/Arabskijat-e-naj-byrzo-razprostranjavashtijat-se-ezik-v-SASht-news_499859.html

Според данните на държавното статистическо бюро на САЩ арабският е най-бързо разпространяващият се език сред населението на страната. От бюрото свързват тази тенденция с ръста на броя мигранти от мюсюлманските страни, предаде Breitbart. Според данните на публикувания доклад в страната английският не е първи език за 63 милиона души – фактически за всеки пети жител на страната. Въпреки, че най-разпространеният език в САЩ след английския е испанският, темповете на увеличаване на на арабоезич

Бездомен почина от туберкулоза в Бургас

http://burgas.actualno.com/Bezdomen-pochina-ot-tuberkuloza-v-Burgas-news_499860.html

47-годишен бездомен е починалт от туберкулоза през последната седмица в Бургас. Това информира за Радио „Фокус” – Бургас д-р Евелина Трошанова, управител на специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас, т.нар. „Белодробна болница”. „Този случай беше с много тежка и запусната туберкулоза. Човек, който е живял в клошарски условия. Заболяването беше безперспективно за лечение. Опитахме се да направим всичко възможн

3 мобилни центъра за събиране на отпадъци вече работят в Бургас

http://burgas.actualno.com/3-mobilni-centyra-za-sybirane-na-otpadyci-veche-rabotjat-v-Burgas-news_499861.html

Община Бургас прави нова стъпка към осигуряването на екологично чиста среда за живот. В града вече работят първите три мобилни центъра за събиране на отпадъци, съобщиха от пресцентъра на общината. Те се намират в комплексите „Възраждане”, „Лазур” и Централната градска част. Предвижда се скоро в Бургас да бъдат разположени още 6 мобилни пункта, с което общият им брой ще достигне 9. В мобилните центрове могат да бъдат предавани почти всички видове отпадъци, които се генери

Несебър ще е домакин на регата "България си ти" от 9 до 11 октомври

http://nessebar.actualno.com/Nesebyr-shte-e-domakin-na-regata-Bylgarija-si-ti-ot-9-do-11-oktomvri--news_499862.html

Регата „България си ти! ще се проведе от 9 до 11 октомври на състезателния полигон край Несебърския залив. Стотици деца и младежи от 5 до 20 години от цялата страна ще опънат платна и ще се състезават за купите в клас „Оптимист“, клас „Лазер 4.7“ и олимпийските класове: „Лазер Радиал“, „Лазер Стандарт“, „ФИН“ и „470“. Регатата е една от най-мащабните през сезона и се организира от Сдружение „България си ти

Откриха нов ген, отговорен за развитието на Алцхаймер

http://health.actualno.com/Otkriha-nov-gen-otgovoren-za-razvitieto-na-Alchajmer-news_499801.html

Нов ген в имунната система на човека, свързан с възникването на амилоидни плаки в мозъка на възрастни хора и болни, страдащи от Алцхаймер, са открили учените от Indiana University School of Medicine, публикували статия в journal Brain. Авторите пишат, че в резултат на двугодишно изучаване на данните от позитронно-емисионна томография на почти 500 души са стигнали до извода, че вариант на гена IL1-RAP е свързан с натрупването на плаки в мозъка. Болестта на Алцхаймер е едно от най-разпространени

Хасан и Ибрахим с първи концерт с шуменската филхармония

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5028970

Талантливите близнаци пианисти се подготвят усилено за първия си концерт с Държавния симфоничен оркестър в Шумен. На него и двамата ще изпълнят сложни класически произведения. Хасан е подготвил концерт за пиано и оркестър N2 на Сергей Рахманинов, а Ибрахим - концерт за пиано и оркестър N3, опус 31 от Панчо Владигеров.
Талантливите близнаци пианисти се подготвят усилено за първия си концерт с Държавния симфоничен оркестър в Шумен. На него и двамата ще изпълнят сложни класически произведения. Хасан е подготвил концерт за пиано и оркестър N2 на Сергей Рахманинов, а Ибрахим - концерт за пиано и оркестър N3, опус 31 от Панчо Владигеров.

7 начина да се преборите със стреса

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5028923

Едно от най-важните условия да го намалите е физическата активност
Най-малко 90% от хората в днешното общество живеят и работят под свръхнапрежение, сочат изследвания на американския колеж “Хюбърт”. Стресът на работното място обикновено възниква, когато има дисбаланс между това, което трябва да се случи, и възможностите и времето, които имаме,
Едно от най-важните условия да го намалите е физическата активност Най-малко 90% от хората в днешното общество живеят и работят под свръхнапрежение, сочат изследвания на американския колеж “Хюбърт”. Стресът на работното място обикновено възниква, когато има дисбаланс между това, което трябва да се случи, и възможностите и времето, които имаме,

Калфин поиска промени в европейската политика за бежанците

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623324_kalfin_poiska_promeni_v_evropeiskata_politika_za/?ref=rss


Трябва да има големи промени в политиките на Европейския съюз за бежанците от Близкия изток и Африка, заяви вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин пред Би Ти Ви.

Според него трябва да се променят Дъблинското споразумение, договорите за реадмисии на бежанци с трети страни, и да постигне единна политика на съюза по въпроса.

Калфин заяви, че предложените квоти за бежанци за всяка страна член на съюза трябва да бъдат преразгледани, за да отговарят на...

Bulgarian Lawmakers Approve New Requirements for Taxi Drivers

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258626_Bulgarian+Lawmakers+Approve+New+Requirements+for+Taxi+Drivers

Bulgaria's Parliament has adopted changes to automobile transportation law which obligate taxi drivers to have certificates showing they work under contracts of employment, and not on their own account.

The amendments have been passed at both first and second readings.

Until now, taxi driver were able to offer transport services on behalf of a certain company without being employed by it.

Critics of the new wordings have called them "anti-Uber" changes and have pointed that they coincide with a ban on carhire service Uber's operations in Sofia upheld by the Sofia Administrative Court last week. The company's rapid expansion in the Bulgarian market has been met with resistance from taxi drivers who complain about losing customers.

MPs from the main ruling GERB party have argued the new version of the bill will allow for stricter control on taxi drivers and companies, with the latter being increasingly forced into offering employment contracts to drivers.

Bulgarian officials have repeatedly pointed out that Uber's mode of not employing its drivers and offering paid transportation services done using unregistered vehicles are not allowed under Bulgarian law.

The fine imposed on Uber so far, however, has only been with regard to a breach of competition rules.

Uber maitains it is halting activities in Bulgaria only on a temporary basis, short of withdrawing from the market. On Tuesday it launched a petition calling on citizens to stand up for "their right to choice" and to demand that authorities revoke the ban on its operations.

Defenders of the changes, on the other hand, say they will also address illicit practices among taxi drivers, making them illegal. A highly cited example is the malpractice of drivers using the cab of a certain taxi company on their own behalf, after having been granted the right to do so, and setting prices much higher than the average ones or manipulating taxi counters.
 

Цветанов направи 8 обиколки на "Ивайло" във Велико Търново в подкрепа на Панов

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029525

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов направи сутрешния си крос днес на най-новата в България лекоатлетическа писта със специална политанова настилка - на стадион „Ивайло“ във Велико Търново.
Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов направи сутрешния си крос днес на най-новата в България лекоатлетическа писта със специална политанова настилка - на стадион „Ивайло“ във Велико Търново. "Това е само един от видимите резултати след управлението на кмета Дидо Панов.

New Bulgarian Ombudsman to Swear Oath in Parliament

http://www.klassa.bg/News/Read/article/258625_New+Bulgarian+Ombudsman+to+Swear+Oath+in+Parliament

The new Bulgarian ombudsman, Socialist MP Maya Manolova, will swear an oath in parliament on Wednesday.

The regular plenary sitting of parliament will begin with depriving Manolova of her powers as MP, Darik radio informs.

Parliament elected her as the new ombudsman at a secret ballot on July 30 in competition with the incumbent holder of the position - Konstantin Penchev.

Manolova was nominated by her colleagues from the Bulgarian Socialist Party (BSP), but to a large extent she led the campaign on her own.

Penchev was nominated for a second term in the last possible moment by the Reformist Bloc (RB).

The new ombudsman has to come into office on October 20 when the term of the incumbent expires.

Apart from depriving her of her powers as MP, Manolova will also have to give up her BSP membership in order to assume the new duty.
 

Учим германски съд на електронно правосъдие

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5028167

Апелативен съд Варна е далеч по-напред по отношение на информационните технологии, в сравнение с Областния съд в Нюрнберг. Това призна след посещението си в морската столица председателят на най-големият съд в Бавария Кристоф Щрьоц.
"Останах изненадан да видя, че Варненският апелативен съд използва по толкова много начини информационните
Апелативен съд Варна е далеч по-напред по отношение на информационните технологии, в сравнение с Областния съд в Нюрнберг. Това призна след посещението си в морската столица председателят на най-големият съд в Бавария Кристоф Щрьоц. "Останах изненадан да видя, че Варненският апелативен съд използва по толкова много начини информационните

Президентът ще наложи вето на поправката “Бакалов“

http://www.mediapool.bg/prezidentat-shte-nalozhi-veto-na-popravkata-bakalov-news240118.html

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за служба "Военна информация (военното разузнаване), които щяха доведат до смяната на ръководителя на службата Йордан Бакалов. Началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева обясни в сряда пред бТВ, че мотивите за ветото не са "заради определена личност", а заради намаляването на кръга хора, които биха имали възможност да заемат шефската позиция в разузнаването. "Досега е могло да е цивилно лице и службата е вървяла не лошо", коментира Захариева. Тя напомни, че това е единственият закон от пакета за националната сигурност, на които президентът ще наложи вето. На 1 октомври с БСП и ГЕРБ гласуваха промени в закона, които целяха да се забрани цивилни да заемат шефската позиция във военното разузнаване. Това означаваше, че Йордан Бакалов трябва да напусне. За гласуването на ГЕРБ не бяха изложени мотиви в пленарна зала. Гласуването доведе до остри критики от страна на Реформаторския блок, защото Йордан Бакалов е тяхна номинация. Той е бивш депутат от СДС. На 4 октомври Йордан Бакалов подаде оставка, а военният министър Николай Ненчев отказа да я приеме. Премиерът Бойко Борисов обяви, че много харесва Бакалов и би искал той да продължи да е шеф на военното разузнаване. Лидерът на ГЕРБ каза, че няма обяснение защо депутати от ГЕРБ са подкрепи промяната в закона и сне всякаква отговорност от себе си. Борисов каза, че очаква президентът да наложи вето на поправката “Бакалов“, което се и случва. Йордан Бакалов е вторият цивилен шеф на военното разузнаване в историята на службата. По настояването на някои партии да се свика Консултативен съд за национална сигурност заради бежанците Екатерина Захариева обясни, че президентът ще стори това, когато има наистина заплаха за националната сигурност. Тя разкри, че държавният глава не желае да свиква съвета в предизборен период. "Той до сега апелира 3 пъти да не се използва КСНС за популистки предизборни цели още повече по тези, за които е свикван, а по темата за отбрана беше преди няколко месеца... Партиите, които в момента призоваваха свикване на КСНС по тази тема, не бяха тогава част от решението и бяха тези, които не подкрепиха становището на КСНС", каза Захариева, уточнявайки, че става дума за "Атака".

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване