Том Ханкс издирва студентка от Ню Йорк

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030353


"Лаурен! Намерих студентската ти карта в парка. Ако все още я търсиш, можеш да се обадиш в офиса ми. Ханкс." Това съобщение написа в туитър американският актьор Том Ханкс. Когато види последната част от изречението, Лаурен вероятно би извикала от щастие, коментира германското издание "Билд". Том Ханкс е открил картата в Ню Йорк.

Служителите в Южна Корея си плащат за сън

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/sluzhitelite-v-iuzhna-koreia-si-plashtat-za-syn-6043470

Южнокорейците имат изключително дълго работно време, едно от най-дългите в развития свят, и стресът на работното място е огромна грижа в сраната

Южнокорейски компании имат интерес към инвестиции в инфраструктурни проекти в България

http://pik.bg/южнокорейски-компании-имат-интерес-към-инвестиции-в-инфраструктурни-проекти-в-българия-news412687.html

Южнокорейски компании имат интерес към инвестиции в инфраструктурни проекти в България

Южнокорейски компании проявяват интерес към инвестиции в инфраструктурни проекти в България. Това стана ясно на среща на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева със заместник-министъра на външните работи на Република Корея по икономическите въпроси Ли Тае-Хо, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Срещата е част от посещението на делегация от Република Корея за Първата учредителна сесия на българо-корейската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която се провежда в София. Ли Тае-Хо изтъкна, че корейските компании с интерес към инфраструктурните проекти в България са с голям опит в областта и работят по такива проекти успешно по цял свят. Корейският зам.-министъра на външните работи по икономическите въпроси представи и две корейски компании, които са заявили конкретен интерес за инвестиране в България и вече правят предварителни проучвания за тяхната инвестиция. Едната от тях се занимава с производство на електрически автомобили, а другата с преработка на сирене.

Зам.-министър Везиева посочи, че Република Корея е важен икономически партньор за България, и че усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни. „Нашето желание е да насърчим по-нататъшното разширяване на инвестициите и на икономическото сътрудничество с Република Корея“, допълни Везиева. Възможни направления за активизиране на сътрудничеството с Корея, по нейни думи, са в сферата на иновациите и високите технологии, сектори които водят до устойчиво развитие и създаване на висока добавена стойност.

Зам.-министър Везиева изтъкна пред корейския си колега възможностите да привлечем корейски инвестиции в перспективни сектори у нас, в които разполагаме с добри специалисти като информационни и комуникационни технологии, електротехника и производство на автомобилни части. Тя представи и възможностите за партньорство с корейски инвеститори в индустриалните зони в България, както и в „София Тех Парк”.

ББЦ-Пловдив предлага нов терен с еднофамилни къщи за ромите в Пловдив

http://pik.bg/ббц-пловдив-предлага-нов-терен-с-еднофамилни-къщи-за-ромите-в-пловдив-news412691.html

ББЦ-Пловдив предлага нов терен с еднофамилни къщи за ромите в Пловдив

Нов терен с еднофамилни къщи за ромите в Пловдив. Това предлагат кандидатът на „България без цензура“ за кмет на район „Източен“ Тезджан Наимова и водачът на листата за общински съветници адв. Дяко Дяков.
Общината да осигури терен общинска собственост за изграждането на нов квартал за ромското население. Незаконното строителство в кв. Столипиново е в огромни размери, но незаконните къщи не следва да бъдат събаряни преди Общината и държавата да имат възможността да осигурят алтернативни такива, категорична е позицията на адв. Дяков. Той посочи, че Общината трябва да учредява възмездно или безвъзмездно право на строеж на жители на квартала, които работят, плащат данъци и имат възможност за това – да построят малки къщи по ЗУТ. „На улица „Крайречна” съществуват много къщи, които нямат административна номерация. Има стотици живущи, в чиито лични карти е отбелязано името на улицата, но липсва номер“, даде пример адвокатът.

Световната шампионка по лека атлетика Тезджан Наимова споделя, че се е кандидатирала за кмет на най-големия малцинствен квартал в Пловдив, защото е най-трудния район и е предизвикателство за всеки управник. Тя е категорично решена да промени „Източен“ като използва наученото от спорта - волята целенасочено и упорито, ден след ден да постига малки победи. Не крие, че я боли от това, което се случва в този район.

„В нормалните европейски държави на един човек се падат 25 жилищни кв.м. В кв. Столипиново на един се пада по-малко от 5 кв.м. Ромите нямат собствени жилища или ако имат такива, то те са незаконно построени върху общинска земя. Малка част от тях са получили общински жилища, но те са с мизерни условия на живот. Няма лекарска помощ в квартала, трябва да се осигури такава, както и да се осигури работа“, обобщи тя. Смята, че трябва да се намерят начините за пълна заетост на ромското население. Включително чрез преференции от страна на Община Пловдив към потенциални инвеститори, които проявяват интерес към района.

Специална програма за изучаване на български език, изработена от МОН за районите, населявани от малцинства, е друга идея от програмата на ББЦ. Сегашната не давала необходимите резултати и учениците завършвали училище без да знаят говоримо и писмено български език. ББЦ предвижда изграждане на изнесен общински център към Район „Източен”, за да се подобри комуникацията между живущите в квартала и администрацията.

"Субару Визив" концепт стигна третото си издание

http://www.dnevnik.bg/skorost/2015/10/07/2623357_subaru_viziv_koncept_stigna_tretoto_si_izdanie/?ref=rss


"Субару" продължава да развива своя концептуален SUV модел "Визив" (VIZIV), като представи неговото трето издание. Автомобилът събира в себе си технологии, които ще видим в новите модели на японците, като загатва и за бъдещата им визия.

Трето издание на "Визив" вече изглежда доста близо до серийното производство. Любопитното е, че вместо дизел и електромотори, както версия номер 2, новото поколение използва бензинов турбоагрегат, съчетан с електродвигатели.

Задвижването на...

Трима обвинени за побоя над журналистите от Нова тв

http://offnews.bg/news/n_1/n_568982.html

Прокуратурата е повдигнала обвинения за хулиганство срещу трима души заради побоя над журналисти от Нова тв, съобщиха от медията. Инцидентът стана в ромската махала в Самоков на 6 октомври. Екипът - репортерът Надя Ганчева, операторът Михаил Кръстев и шофьорът Валентин Иванов, са били там, за да заснемат интервю с кандидата за общински съветник от ДПС Трайчо Василев, по прякор Пиже. Той е човекът, заснет от „Разследване” да организира частното енерго в ромската махала в Самоков. Преди екипът да обясни за какво е там и да започне снимките, Трайчо Василев, синът му и още десетки роми са го нападнали. Репортерката е била блъскана, а операторът - удрян с юмруци в лицето. Шофьорът е със спукана скула и охлузвания. Камерата и колата на Нова са счупени. Тримата обвинени са задържани за 72 часа. Други двама задържани ще бъдат пуснати от ареста днес. Сред задържаните е синът на Трайчо Василев-Пиже. По случая тече досъдебно производство. Главният прокурор поиска от ЦИК снемане на имунитета на кандидата за общински съветник Трайчо Василев.

Варненска баба подари 4 000 лева на ало измамник

http://www.moreto.net/novini.php?n=303218

87-годишна баба стана поредната варненска жертва на ало измамниците, съобщиха за Moreto.net от пресцентъра на МВР. Вчера, около 13 часа, неизвестно лице звъннало по телефона на жената и й обяснило, че дъщеря й е пострадала при токов удар.

Кобрата се изправя срещу Джордж Ариас на 17-и октомври

http://frognews.bg/news_99253/Kobrata-se-izpravia-sreshtu-Djordj-Arias-na-17-i-oktomvri/

Кубрат Пулев ще се завърне на ринга, като на 17-ти октомври на галавечер в Карлсруе ще се изправи срещу Джордж Ариас.

Наши сървъри обслужват ислямистки форуми

http://www.bnews.bg/article-142333

Интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност.

Кандидатът за кмет на Бобовдол от БДЦ адв. Елза Величкова: Със стимулиране на раждаемостта, повече сигурност и инвестиционна програма ще съживим Бобов дол

http://pik.bg/кандидатът-за-кмет-на-бобовдол-от-бдц-адв-елза-величкова-със-стимулиране-на-раждаемостта-п-news412686.html

Кандидатът за кмет на Бобовдол от БДЦ  адв. Елза Величкова: Със стимулиране на раждаемостта, повече сигурност и инвестиционна програма ще съживим Бобов дол

Финансова помощ в размер на най-малко 300 лева за новородено дете в Бобовдол, ще една от първите ми задачи като кмет на общината – обяви адв. Елза Георгиева, кандидат на партия Български демократичен център за кметския стол в миньорския град. Като приоритети в програмата си за управление на града адв. Георгиева посочи и възстановяването на Детската млечна кухня, както и услугата „Топъл обяд за всеки”.

По време на представянето на програмата си пред симпатизанти г-жа Георгиева заяви още, че сигурността на хората в Бобовдол е от първостепенно значение и затова предвижда инвестиции във видео наблюдение. Ангажимент към населението от селата адв. Георгиева пое и отварянето на аптеки и осигуряването на сигурна денонощна медицинска помощ. "Големия приоритет за нас обаче остава стимулирането и развитието на местния дребен и среден бизнес" – сподели г-жа Величкова пред жителите на Бобовдол.

"Общината трябва да спре да бъде просто разпределител на средства. В момента общинската администрация на Бобов дол усвоява и разпределя бюджети и средства по програми. За да има перспектива за развитие трябва да започне да инвестира в проекти, които да гарантират дългосрочна заетост и доходност. Основен ремонт и поддържане на общинската пътна мрежа, изграждане на детски площадки и търговски обекти на територията на градския парк, както и подобряването на материално – техническата база на детските градини са също сред приоритетите ни за съживяването на Бобовдол и превръщането му в привлекателно място за живеене" – заяви още адв. Величкова.

10 прокурори на крак за изборите в Пловдивско

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030372


10 обвинители и още толкова секретари и деловодители ще следят за купуване на гласове в Пловдивския регион. В предизборния ден графикът им ще е от 8, 30 до 18 ч., а на 25 октомври - от 6,30 ч. до приключване на гласуването. Имената и телефоните за връзка с дежурните прокурори ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответните прокуратури.
10 обвинители и още толкова секретари и деловодители ще следят за купуване на гласове в Пловдивския регион. В предизборния ден графикът им ще е от 8, 30 до 18 ч., а на 25 октомври - от 6,30 ч. до приключване на гласуването. Имената и телефоните за връзка с дежурните прокурори ще бъдат публикувани на интернет страниците на съответните прокуратури.

Шефът на ВКС: Разговорите за заплатите на магистрати продължават

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030363

Диалогът между институциите продължава и предстои среща и с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това каза шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов след продължила час и 15 минути среща с главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър Владислав Горанов, правосъдния министър Христо Иванов,
Диалогът между институциите продължава и предстои среща и с членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това каза шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов след продължила час и 15 минути среща с главния прокурор Сотир Цацаров, финансовия министър Владислав Горанов, правосъдния министър Христо Иванов,

Мъж размаха пистолет в мол в Стара Загора

http://www.cross.bg/muzh-razmaha-pistolet-v-mol-v-stara-zagora-1483375.html

/КРОСС/Мъж размаха пистолет в старозагорски мол след скандал с продавачка в магазин. Случката е станала днес около 11.30 часа. На мястото веднага е пристигнала полиция. Самоличността на мъжа е установена. Очаквайте подробности.  

2000 лв. глоба за непочистен сняг и лед около спирките

http://www.cross.bg/stolichnite-boyadzhiiiska-sanktziya-1483376.html

/КРОСС/2000 лева глоба ще отнасят фирмите по чистота, ако не са изринали снега и леда около столичните спирките на градския транспорт до 7,30 часа. Солена санкция от 500 лв. ще се налага и при декар непочистена площ, информира "Монитор". „Има съответни срокове за отстраняване на тези нарушения и ако в рамките на този срок не е отстранено нарушението, санкция ще се налага отново двукратно. Контролът е много завишен", съобщи зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. През тази година снежинките по столичните улици ще се „ловят" от 220 снегорина. Паралелно с техниката се подготвят и се доставят солите за разпръскване и се оборудват машините с датчици, така че да се отчитат през GPS системата, каза Бояджийска. Тя обясни, че по новите договори 12-те фирми, които се грижат за чистотата на града ще трябва да осигурят допълнителни машини за зимно поддържане, механизирано почистване на тротоари, площади и алеи, и техника за събиране на шума. Столичните инспектори пък правят и технически преглед на двигателите на возилата, за да са еко и да не замърсяват въздуха.    

Депутатите "позволиха" "Гражданската отговорност" да поскъпне

http://news.ibox.bg/news/id_1959051346

Нов Кодекс на застраховането беше приет на първо четене, който увеличава максималните суми, които застрахователите изплащат като обезщетения при катастрофи. Застрахователите преди месеци предупредиха за увеличението

Председателят на ЕС Доналд Туск идва в България заради бежанците

http://www.mediapool.bg/predsedatelyat-na-es-donald-tusk-idva-v-bulgaria-zaradi-bezhantsite-news240136.html

Председателя на Европейския съвет Доналд Туск на посещение в България на 8 октомври, съобщиха от пресслужбата на кабинета. Той ще разговаря с премиера Бойко Борисов в резиденция "Евксиноград", Варна, на следващия ден. Ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които ЕС взема за справянето й, ще са основна тема на разговорите, посочват от Министерския съвет.

Немската обществена телевизия изобрази Меркел с бурка

http://offnews.bg/news/n_1/n_568992.html

Канцлерът на Германия Ангела Меркел беше изобразена с бурка по време на дебат за бежанците в обществената телевизия ARD, пише британският "Телеграф". На колажа Меркел носи бурка, а на заден фон е немският парламент, изобразен с минарета. Вероятната шега на телевизията обаче остана неразбрана от зрителите, като веднага след излъчването на дебата, колажът бе строго разкритикуван. "Това не е конструктивна журналистика", гласяха коментарите във Фейсбук на недоволни зрители. От ARD се защитиха, че изображението е имало сатирична и провокативна цел. Телевизията отрече и нападките, че медията им провокира расизъм и ислямофобия.

Facebook интерпретация – Борисов продава националната сигурност заради европари за бежанци

http://politics.actualno.com/Facebook-interpretacija--Borisov-prodava-nacionalnata-sigurnost-zaradi-evropari-za-bejanci-news_499950.html

Разгледани от парламента промени първо четене в Закона за убежището и бежанците (ЗУБ) предизвикаха вниманието на потребители във Facebook. Промените са предложени от правителството и подписани от премиера Бойко Борисов. Куриозно или не в края на миналата седмица парламентът разгледа промени в закона, предложени още през ноември миналата година от депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев. Днес Димитър Байрактаров отправи забележка, че не е много ясно кои промени се гледат – тези на Кърджалиев или

Творци от Асеновград се обединиха около идеи за развитието на туризма в града

http://asenovgrad.actualno.com/Tvorci-ot-Asenovgrad-se-obediniha-okolo-idei-za-razvitieto-na-turizma-v-grada-news_499971.html

Осигуряване на сграда за създаване на постоянна галерия с художествена сбирка. Това е една от идеите на асенновградски творци, целяща развитието на туризма в Асеновград, съобщава кореспондентът ни от града.  Художници, автори на литературни творби и културни дейци се обединиха от една обща кауза. Те предлагат програма, в която описват няколко точки. Чрез нея смятат, че Асеновград може да стане по-привлекателна туристическа дестинация. Сред заложените в програмата точки е повишаване тиража

Оланд отрича думи на Путин за евентуален съюз между Асад и сирийската опозиция

http://asia.actualno.com/Oland-otricha-dumi-na-Putin-za-eventualen-syuz-mejdu-Asad-i-sirijskata-opozicija-news_499972.html

Френският президент Франсоа Оланд не е предлагал формиране на съюз между силите на сирийския президент Башар ал-Асад и умерената опозиция на Свободната сирийска армия (ССА), предаде БГНЕС. Твърденията отрече помощник на френския президент, който определи като противоречиви коментарите на руския президент Владимир Путин. „Президентът говори за необходимо присъствие на сирийската опозиция на масата за преговори. Останалото не е френска идея", каза член на антуража на Оланд пред репортери п

Андрей Райчев: Няма конспирация с бежанците, хаос е

http://www.cross.bg/teorii-durzhava-iran-1483374.html

/КРОСС/Със социолога Андрей Райчев разговаря Александър Андреев от Дойче веле: А. Андреев: В моменти на криза, какъвто е днешният (войните в Близкия Изток и в Украйна, бежанците, напрежението между САЩ и Русия), особено популярни стават конспиративните теории. Всеки, който следи дискусиите в интернет (и то не само в България), веднага ще забележи, че всички тези комплексни или пък несвързани помежду си събития винаги се разказват през някаква конспирация. Как ще го обясните като социолог? А. Райчев: Нека първо да се запитаме: защо по-рано, по време на Студената война, нямаше конспиративни теории? На още по-ранен етап, впрочем, има такива теории, например - че комунистите са плод на еврейски заговор. Но по време на Студената война противопоставянето е съвършено ясно. Войната във Виетнам - Южен срещу Северен, едните са от американците, другите са от руснаците. Същото е в Корея, същото е между палестинци и израелци, Куба и т.н. Когато двуполюсният модел се разпадна и дойде еднополюсен модел, тоест - САЩ в продължение на двайсетина години бяха едноличен, несподелящ властта си лидер - също нямаше нужда от никакви конспиративни теории. Защото беше съвсем ясно, че когато Америка напада Ирак, зад това не се крие никакъв заговор, а единствено волята на САЩ да свалят Саддам Хюсеин. Да, имаше някои конспиративни обяснения: че те го правят заради петрола, заради оръжията, заради парите. Но тези обяснения бяха само в областта на мотивацията

Джигит кара с 230 км/ч. в Поликраище

http://frognews.bg/news_99251/Djigit-kara-s-230-km/ch-v-Polikraishte/

МВР е задържало записан на видеоклип водач, който кара колата си в Поликраище с 230 километра в час, съобщи Нова телевизия. Установено е, че човекът е 23-годишен, от Велико Търново е и работи като таксиметров шофьор. На кадрите от клипа ясно се вижда как колата ускорява постепенно до 230 км/час. и то по улица в населеното място. Заедно със скоростта, тече и коментар на самодоволния шофьор.

Откриха мъртъв издирвания в Родопите старец

http://www.vesti.bg/bulgaria/incidenti/otkriha-myrtyv-izdirvaniia-v-rodopite-starec-6043469

Възрастният мъж изчезна на 30 септември след като казал, че ще се разходи в гората около село Белица

Фирмите ще декларират пред НАП имущество над 5000 лева

http://petel.bg/Firmite-shhe-deklarirat-pred-NAP-imushhestvo-nad-5000-leva__129709

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО). С...

Димитър, който преби Наталия до смърт: Обичах тази жена!

http://petel.bg/Dimitar--koyto-prebi-Nataliya-do-smart--Obichah-tazi-zhena-__129711

Снимка flagman.bg "Обичах тази жена! Шест месеца живяхме неразделно! Преди това имахме интимна връзка още толкова", каза пред съда...

Полша ремонтира двигателите за МиГ-29 срещу 1 млн. евро за всеки

http://petel.bg/Polsha-remontira-dvigatelite-za-MiG-29-sreshhu-1-mln--evro-za-vseki__129713

Снимка Булфото На закрито заседание на Министерския съвет днес, 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане...

Камелия пред bTV разкри бруталната си диета: Всеки ще отслабне, ако се храни като мен поне месец!

http://petel.bg/Kameliya-pred-bTV-razkri-brutalnata-si-dieta--Vseki-shhe-otslabne--ako-se-hrani-kato-men-pone-mesets-__129714

Кадър БТВ Поп фолк дивата Камелия е убедена, че няма човек, който не може да отслабне – единственото, което пречи, сме самите ние!...

Едно излизане на снегорините в София струва 650 хил. лева

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623558_edno_izlizane_na_snegorinite_v_sofiia_struva_650_hil/?ref=rss


Еднократното обработване и почистване на столицата след паднал сняг струва над 650 хил. лв, каза днес пред журналисти изпълняващият длъжността кмет на София Мария Бояджийска, цитирана от агенция "Фокус". Над 18 млн. лв. е бюджетът на Столичната община за снегопочистване всяка година.

Същевременно са предвидени и сериозни санкции. За 1 дка непочистен и необработен район санкцията е 500 лв., а за една непочистена спирка след 7.30 часа сутринта глобата е 2000 лв. "Има съответни срокове...

Социални служители ще проверяват семействата при отпускане на помощи за деца

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623551_socialni_slujiteli_shte_proveriavat_semeistvata_pri/?ref=rss


С решение на днешното си заседание правителството одобри промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. Поправките са свързани с привеждането на измененията и допълненията в закона, които депутатите приеха на 15 юли.

В съобщението се отбелязва, че се уреждат предпоставките за прилагане на новите разпоредби на закона и се облекчава процедурата за преценка на правото за семейни помощи.

"С измененията се осигуряват необходимите предпоставки за предоставяне на семейни помощи в натура", се казва в съобщението. Според промените в закона непълнолетните майки ще получават месечни помощи за отглеждане на дете само в натура, а стоките и услугите, които ще получават, ще се определят от експертите на съответната дирекция "Социално подпомагане". В натура ще получават помощи за отглеждане на децата си и родителите, които не се грижат за децата си и харчат парите за друго. 

В новия правилник се регламентира и отпускането на помощи на съжителстващи родители без сключен граждански брак - дирекциите по социално подпомагане ще правят задължителни проверки при отпускането и предоставянето на семейни помощи.

Черна вест в Белица! Намериха мъртъв издирвания дядо

http://pik.bg/черна-вест-в-белица-намериха-мъртъв-издирвания-дядо-news412681.html

Черна вест в Белица! Намериха мъртъв издирвания дядо

Обявеният за издирване пенсионер от родопското село Белица Ахмед Караюсеинов бе намерен мъртъв вчера, съобщиха близки на семейството, цитирани от БТА.

Дядото изчезна на 30 септември, след като казал, че ще се разходи в гората около селото. Със съдействието на кметския наместник на селището Ангел Гюлев и общинската администрация на Лъки в издирването на възрастния мъж се включиха близо 40 души, сред които екипи на пожарната, полицията и горското стопанство, както и три кучета.

Дядо Ахмед е бил намерен под една козя пътека и според близките му няма данни и следи за насилствена смърт, както и от нападение от диви животни. Тялото е все още в съдебна медицина в Пловдив, откъдето ще кажат за причината за смъртта, каза Гюлев.

Хванаха младеж без книжка и с дрога в колата в Благоевград

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030359

18-годишен младеж бе хванат да шофира без книжка, а в колата му е намерена дрога.
Полицейски патрул спрял за проверка на ул. "Ив. Михайлов" в Благоевград около 22,10 часа във вторник лек автомобил "Фолксваген Голф". Оказало се, че зад волана е седнал Васил Б., който няма шофьорска книжка. В хода на проверката в автомобила е открито и иззето
18-годишен младеж бе хванат да шофира без книжка, а в колата му е намерена дрога. Полицейски патрул спрял за проверка на ул. "Ив. Михайлов" в Благоевград около 22,10 часа във вторник лек автомобил "Фолксваген Голф". Оказало се, че зад волана е седнал Васил Б., който няма шофьорска книжка. В хода на проверката в автомобила е открито и иззето

МО на РФ предложи да бъде „награден“ съветникът на украинския външен министър с „ордена на Юда“

http://www.cross.bg/suvetnikut-ministur-siriya-1483373.html

/КРОСС/ Министерството на отбраната на РФ предлага да бъде награден с „ордена на Юда“ съветникът на украинския вътрешен министър Антон Геращенко, който предложи да бъдат публикувани личните данни на руските военни в Сирия. Това заяви официалният представител на руското военно ведомство генерал-майор Игор Конашенков. По-рано в социалната мрежа Facebook Геращенко отправи призив да се публикува информация за руснаците в Сирия на сайта „Миротворец“, където „ще бъде създаден отделен раздел“. С това предложение съветникът на украинския министър се твърди, че е отговорил на личното съобщение на „приятел“ в социалната мрежа, който пише, че появилите се в интернет снимки на руснаци в Сирия са достатъчно, за да бъдат открити и „да им бъде отмъстено според законите на шериата“. „Това, че съветникът на вътрешния министър на Украйна Геращенко е свързан с фашистките младежи от „Десен сектор“ е известно отдавна. Но това, че „ситото гърло на революцията на достойнството“ е решило да се нареди в качеството на „Мазепа 2.0“ за международната терористична организация ИД, мисля, че изненада много хора. Не само в Украйна, но и в Европа. А и в Близкия изток“, заяви Конашенков. „Най-накрая учреденият от Петър I петкилограмов орден Юда ще намери своя достоен собственик“, добави генералът.

Цветан Цветанов: Изберете номер 1 за Танер Исмаилов – това е бъдещето на Омуртаг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030391

Когато гласуваме всички ще преодолеем популизма, страха и агресията и ще дадем шанс на можещия Танер Исмаилов. Убеден съм, че той ще бъде кмет на Омуртаг, защото няма да дели хората. Вие имате нужда от това, защото когато сме обединени сме по-силни. Изберете номер 1 – това е бъдещето на Омуртаг. Това каза председателят на Националния предизборен
Когато гласуваме всички ще преодолеем популизма, страха и агресията и ще дадем шанс на можещия Танер Исмаилов. Убеден съм, че той ще бъде кмет на Омуртаг, защото няма да дели хората. Вие имате нужда от това, защото когато сме обединени сме по-силни. Изберете номер 1 – това е бъдещето на Омуртаг. Това каза председателят на Националния предизборен

Цветан Цветанов: Изберете номер 1 за Танер Исмаилов – това е бъдещето на Омуртаг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030407

Когато гласуваме всички ще преодолеем популизма, страха и агресията и ще дадем шанс на можещия Танер Исмаилов. Убеден съм, че той ще бъде кмет на Омуртаг, защото няма да дели хората. Вие имате нужда от това, защото когато сме обединени сме по-силни. Изберете номер 1 – това е бъдещето на Омуртаг. Това каза председателят на Националния предизборен
Когато гласуваме всички ще преодолеем популизма, страха и агресията и ще дадем шанс на можещия Танер Исмаилов. Убеден съм, че той ще бъде кмет на Омуртаг, защото няма да дели хората. Вие имате нужда от това, защото когато сме обединени сме по-силни. Изберете номер 1 – това е бъдещето на Омуртаг. Това каза председателят на Националния предизборен

До 31 януари ще бъдат обявени професиите, за които ще се дава синя карта

http://www.cross.bg/profesiite-zaetostta-chyzhdentzi-1483372.html

/КРОСС/До 31 януари на съответната година министърът на труда ще издава списък с професиите, за които компаниите ще могат да наемат чужденци от страни извън Европейския съюз с т. нар. синя карта. Това предвиждат промени в наредбата за за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци, които правителството одобри днес. Списъкът с професиите, за които има недостиг от висококвалифицирани специалисти, ще се обновява веднъж годишно по предложение на работодателските организации и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта. От работодателя вече няма да се изисква предварително проучване на работната сила, т. нар. пазарен тест. Досега то беше задължително условие за получаване на разрешение от Агенцията по заетостта и от МВР. Правителствената пресслужба припомня, че облекченията са свързани с недостига на кадри основно в ІТ-сектора.  

Грудев: Птицевъдството е приоритетен отрасъл за България

http://pik.bg/грудев-птицевъдството-е-приоритетен-отрасъл-за-българия-news412680.html

Грудев: Птицевъдството е приоритетен отрасъл за България

“Държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните ще продължи подкрепата си за сектор „Птицевъдство”, тъй като това е един от основните отрасли на българското земеделие”. Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, който откри 37-та международна конференция „Птицевъдство 2015” в Хасково, съобщиха от МЗХ.

Той допълни, че целта на подпомагането, което се извършва чрез „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отглеждане на птици”, е отрасъла да стане още по-конкурентен и експортно ориентиран. Васил Грудев уточни, че средствата за тази помощ се предоставят изцяло от държавният бюджет, което показва ангажимента към него. Секторът може да разчита и на подпомагане по схемата за държавна помощ, която се предоставя на земеделски производители за намалена акцизна ставка върху газьола.

Заместник-министър Грудев коментира още, че тенденцията през последните две години показва нарастване на броят на птиците в страната с над 10,5%, като техният общ брой достига 14,6 млн. в края на 2014 година. Статистиката показва още, че през 2014 г. в страната са били произведени над 1,2 млрд. яйца, а птичето месо и техните субпродукти са 101 993 тона. Той допълни, че се надява тази тенденция да бъде запазена и подпомогната чрез Европейското финансиране. Васил Грудев припомни, че птицевъдството е приоритетно и по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г., и проектите с тази насоченост ще имат предимство, заедно с другите в сектор „Животновъдство” при точкуването им. 

Всяка четвърта българка – жертва на сексуално или физическо насилие

http://www.moreto.net/novini.php?n=303230

Всяка четвърта жена в България е била жертва на сексуално или физическо насилие от страна на своя партньор. По статистика на Сдружение „Алианс за защита от насилие, основано на пола" за последните две години едва между 7 и 10 % от потърсилите помощ жертви на насилие са от циганския етнос.

Телевизия АRD сложи на Меркел фередже

http://frognews.bg/news_99250/Televiziia-ARD-sloji-na-Merkel-feredje/

Германската телевизия ARD вчера излъчи в ефир подигравателен колаж на германския канцлер Ангела Меркел с фередже, съобщи merkur.de.

Тръст "Синя България": Държавата не ни е помагала за организацията на юбилея

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623550_trust_sinia_bulgariia_durjavata_ne_ni_e_pomagala_za/?ref=rss


Председателят на тръст "Синя България" Васил Колев отхвърли появилите се слухове, че държавата е помогнала на "Левски" за организацията на юбилейния мач с "Юргорден" в събота.

Колев уточни, че всички средства за честванията на 50-годишнината от първия мач на сините в Европа са осигурени от феновете, а след двубоя ще бъде направен подробен отчет за употребата им.

"Плащаме рекордна сума за наем на стадиона. Хубаво е държавата да си следва интересите, но 20 400 лв. е само...

Правителството праща военния съветник на Плевнелиев в Брюксел

http://www.mediapool.bg/pravitelstvoto-prashta-voenniya-savetnik-na-plevneliev-v-bryuksel-news240135.html

Правителството предложи на президента да освободи контраадмирал Георги Фиданов като негов съветник и да го назначи за военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на кабинета. Предлага се промяната да влезе в сила от 19 октомври т. г., когато длъжността се овакантява поради освобождаването от военна служба на генерал-лейтенант Галимир Пехливанов.  

Евродепутатите приветстваха испанския крал Фелипе VI в Страсбург! (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-142332

"Испания ще остане вовеки веков в Европейския съюз", заяви испанският крал по време на речта си.

Администрацията започва да учи френски език в подготовка за председателството на ЕС

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623508_administraciiata_zapochva_da_uchi_frenski_ezik_v/?ref=rss


Международната организация на франкофонията (МОФ) ще отпусне на България над 800 000 лв. за следващите четири години, с които да се проведе специализация на повече от 1000 български държавни служители по френски език, съобщиха от правителствения пресцентър.

От българска страна финансирането се изразява в осигуряване на 25% от средствата, необходими за провеждане на обученията, като останалите 75% са осигурени от МОФ.

Акцентът на българския проект е върху Плана за...

Кубрат Пулев се завръща на ринга срещу 41-годишен бразилец

http://www.cross.bg/pylev-arias-kybrat-1483371.html

/КРОСС/Българският боксьор не е имал официален мач, откакто загуби от световния шампион Владимир Кличко и записа първо поражение на професионалния ринг. Пулев и Ариас ще се изправят един срещу друг на гала вечер на 17 октомври в германския град Карлсруе. 41-годишният бразилец е роден в Сао Пауло и има 56 победи (42 с нокаут) и 13 загуби. 181-сантиметровият боксьор е шампион на родината си и Южна Америка. Той се боксира за последно през юли, когато беше убедително надигран по точки от братовчеда на Тайсън Фюри - Хюи. През миналата година Ариас се боксира срещу съотборника на Пулев в "Зауерланд" Денис Бойцов и отново отстъпи по точкиМачът между Пулев и Ариас ще е и първият, за който българинът се е готвил с новия си треньор Ули Вегнер. "Кубрат притежава много талант, но на моменти неговото его му пречи. Няма да позволя това да се случи отново. Дадох му да разбере кой е шефът. Работихме върху защитата и той вече показва доста знаци на подобрение. Нямам съмнение, че Кубрат има способностите да се боксира с най-добрите", коментира Вегнер. Кубрат Пулев ще се изправи срещу бразилския ветеран Джордж Ариас при завръщането си на ринга след почти едногодишна пауза.    

Кабинетът създава ново село във вилната зона на Долна баня

http://www.mediapool.bg/kabinetat-sazdava-novo-selo-vav-vilnata-zona-na-dolna-banya-news240134.html

Правителството прие решение за създаване в община Долна баня на ново населено място - село Свети Спас, съобщи пресслужбата на кабинета в сряда. То ще е разположено на територията на вилната зона на Долна баня, на 3 км. от града. За извършване на административно-териториалната промяна Общинският съвет на Долна баня е взел решение през май т. г. по предложение на кмета на общината. Основание за предложението са изпълнените условията, предвидени в Закона за административно-териториално устройство на България за създаване на ново населено място, а именно - постоянно живеещо население и изградена социална инфраструктура.

Борисов: Разчитаме на подкрепа на Холандия за подготовката на председателство ни на Съвета на ЕС

http://pik.bg/борисов-разчитаме-на-подкрепа-на-холандия-за-подготовката-на-председателство-ни-на-съвета--news412673.html

Борисов: Разчитаме на подкрепа на Холандия за подготовката на председателство ни на Съвета на ЕС

България високо цени отношенията си с Холандия, страната е сериозен инвеститор у нас и има още потенциал за развитие на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Това заяви премиерът Бойко Борисов на срещата си в Министерския съвет с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс. 

Българският премиер посочи като основен приоритет в икономическата политика на правителството създаването на благоприятна, предвидима и стабилна политическа, икономическа и регулаторна среда за развитие на бизнеса. Борисов изрази задоволство от отличното взаимодействие в сферата на правосъдието, полицейското сътрудничество и борбата с трафика на хора, съобщиха от правителствената пресслужба. 

„Разчитаме на подкрепата на Холандия във връзка с подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.“, каза още Борисов. 

На срещата беше обсъден и миграционният натиск в Европа, като министър-председателят изрази благодарност за помощта, която Холандия оказа за решаване на проблема с бежанците у нас. Премиерът Борисов и холандският външен министър се обединиха около разбирането, че справянето с бежанската вълна изисква общи действия и солидарност. 

Бойко Борисов добави, че би се радвал да посрещне в София на посещение премиера Марк Рюте.
Министърът на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс подчерта, че България е стабилен партньор в ЕС и НАТО и също се съгласи, че двустранните отношения между България и Холандия имат сериозен потенциал за развитие. 

Режат териториалните бюра на НСИ в страната

http://frognews.bg/news_99249/Rejat-teritorialnite-biura-na-NSI-v-stranata/

Териториалните бюра на НСИ в страната намаляват от 24 на 6. Това са в София, Пловдив, Плевен, Русе, Варна и Бургас. Това реши Министерският съвет като определи второстепенните разпоредители с бюджет към НСИ и одобри промени в утвърдените разходи за персонал по бюджета на института за 2015 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Бойко на среща с Доналд Туск

http://www.cross.bg/evropeiiskiya-suvet-boiiko-1483370.html

/КРОСС/Министър-председателят Бойко Борисов ще посрещне председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който пристига на посещение в България на 8 октомври. Двамата ще проведат среща четири очи на 9 октомври в резиденция „Евксиноград", Варна.Ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които ЕС взема за справянето й, ще са основна тема на разговорите.След срещата премиерът и председателят на Европейския съвет ще направят съвместни изявления за медиите.

До 31 януари ще бъдат обявени професиите, за които ще се дава синя карта

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623538_do_31_ianuari_shte_budat_obiaveni_profesiite_za_koito/?ref=rss


До 31 януари на съответната година министърът на труда ще издава списък с професиите, за които компаниите ще могат да наемат чужденци от страни извън Европейския съюз с т. нар. синя карта. Това предвиждат промени в  наредбата за за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци, които правителството одобри днес.

Списъкът с професиите, за които има недостиг от висококвалифицирани специалисти, ще се обновява веднъж годишно по предложение на...

Германската телевизия ARD показа Меркел с фередже (ВИДЕО)

http://www.bnews.bg/article-142331

Колажът е излъчен на фона на предаването "Репортаж от Берлин", посветен на мигрантите.

Правят център за лечение на инсулти във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303219

На състоялия се в София Първи национален конгрес по невросонология и мозъчна хемодинамика с международно участие от 2 до 4 октомври , организиран по случай 10-годишния юбилей на сдружението стана ясно , че започва изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в България.

Български сървъри обслужват ислямистки форуми

http://www.mediapool.bg/balgarski-sarvari-obsluzhvat-islyamistki-forumi-news240133.html

Български интернет ресурси се използват за ислямистки форуми или друг тип комуникации, съобщи началникът на Сектора за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП Явор Колев.   "Общо взето нашата дейност е свързана с потискане на такива възможности", каза Колев.   По думите му "българската правоохранителна система наблюдава такива сайтове и опасностите, които могат да възникнат във връзка със защитата на националната ни сигурност".   Според него интернет комуникатори се използват и от трафикантите на бежанци у нас, и от организираната престъпност като цяло. "Използват интернет комуникатори, които са много лесно достъпни и удобни, и съвсем нормално е да бъдат ползвани и от организираната престъпност за осъществяване на дейността ѝ", обясни Колев пред БНР.   Той каза още, че в последните месеци ГДБОП са разкрили над 37 случая на детска сексуална експлоатация в интернет.   В службата имат и сигнали от български фирми, станали жертва на онлайн престъпления, като загубите на някои от тях възлизат на 300 хиляди евро. Явор Колев каза, че има постоянно увеличение на кибер престъпленията. Става въпрос основно за кражба на данни от банкови карти и кражбата на информация от кореспонденция между компании. Популярни са и измамите със заразяване на компютърни системи и искането на откуп за декриптиране на данните.   "В интернет много лесно може да се намерят хакерски тулове за определен тип атаки. Конвенционалните престъпници, които се занимаваха с по-елементарни престъпления, сега се насочват към кибер атаки. Технологиите станаха достъпни за всички", обясни Колев.

Клаудия Кардинале: С Ален Делон можехме да сме любовна двойка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030344

С Ален Делон можехме да сме любовна двойка, но станахме митични приятели. Това разказа Клаудия Кардинале пред журналисти в сряда по обед.
Тя е у нас за премиерата на новия си филм
С Ален Делон можехме да сме любовна двойка, но станахме митични приятели. Това разказа Клаудия Кардинале пред журналисти в сряда по обед. Тя е у нас за премиерата на новия си филм "Имало едно време един уестърн". "Не за първи път участвам в дебюта на млад режисьор", обясни тя за Борис Десподов - човекът, който прави филма с нея.

ЕС ще започне да депортира стотици хиляди мигранти в следващите седмици

http://www.cross.bg/migranti-iztzyalo-horata-1483369.html

/КРОСС/ЕС ще започне да депортира стотици хиляди мигранти в следващите седмици, показва поверителен документ на Брюксел, видян от репортери на лондонския в. "Таймс". Според електронното издание EUObserver става въпрос за план на Европейския съвет, който министрите на вътрешните работи ще обсъдят утре в Люксембург. Планът на стойност общо 800 млн. евро включва създаването на специален отдел към граничната агенция "Фронтекс", който да се занимава изцяло с връщането на нелегални мигранти, които не отговарят на изискванията за предоставяне на убежище и закрила. Освен това ЕК ще изправя пред съда европейските страни, които не спазват вече съществуващите правила за депортация. Брюксел смята да използва икономически натиск, за да принуди държавите на произход да приемат хората обратно - сред тях са Мали, Нигер, Сомалия, Етиопия и Еритрея. Всички те получават помощ за развитие и имат търговски договори с ЕС. Не е ясно дали хората, идващи от държави в конфликт като Сирия и Афганистан, ще бъдат задължени да се връщат. Според текста обаче целта на плана е да пресече притока на мигранти изцяло, без да се фокусира върху причините за него. Според "Таймс" той обхваща само страните от Шенген и може да засегне около 400 000 търсещи убежище, чиито молби са били отхвърлени в последните месеци

Старозагорка предизвика верижна катастрофа

http://starazagora.actualno.com/Starozagorka-predizvika-verijna-katastrofa-news_499958.html

60-годишна старозагорка предизвика верижна катастрофа, при която пострадаха двама души, съобщиха от полицията. Инцидентът станал около 11,50 часа вчера в Стара Загора. По бул.”Цар Симеон Велики” се движел лек автомобил ”Ланчия”, управляван от 60-годишната Т.М. от Стара Загора. До автобусна спирка „Трите чучура”, поради движение със скорост несъобразена с интензивността на трафика, жената загубила контрол над автомобила, който блъснал с предната си част спрели

Общностният център във Велико Търново ще се финансира от Световната банка до края на 2015-а

http://velikotarnovo.actualno.com/Obshtnostnijat-centyr-vyv-Veliko-Tyrnovo-shte-se-finansira-ot-Svetovnata-banka-do-kraja-na-2015-a-news_499963.html

Общностният център във Велико Търново ще функционира с финансиране от Световната банка до края на 2015 година, съобщи Общинско радио. Анексът към споразумението е подписан на 1 октомври, съобщи директорът на дирекция „Социално подпомагане и здравеопазване” Росица Димитрова. Пълното наименование на проекта е „Инвестиция в ранното детство – гаранция за благосъстоянието на децата и семействата в община Велико Търново”. Той стартира през 2011 година и по него в сградат

Менда Стоянова не очаква поскъпване на "Гражданска отговорност"

http://business.actualno.com/Menda-Stojanova-ne-ochakva-poskypvane-na-Grajdanska-otgovornost--news_499961.html

Не очаквам поскъпване на застраховката "Гражданска отговорност" - ако има такова, пазарът до няколко месеца ще го регулира надолу. Това каза на брифинг в парламента депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, предаде "Фокус". На събитието тя представи Габриел Бернардино, председател на европейския регулаторен орган по застраховане и пенсионно осигуряване, който гостува в България "Габриел Бернардино ни запозна с новостите в европейското регулаторн

ОФИЦИАЛНО: Най-куриозните имена в България по данни от ЕСГРАОН

http://curious.actualno.com/OFICIALNO-Naj-kurioznite-imena-v-Bylgarija-po-danni-ot-ESGRAON-news_499951.html

Според Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН) в България съществуват следните лични имена, които съчетани с фамилните звучат направо куриозно, пишат от highviewart. А Автономка Торимацова Автономка Шестакова Анна Кокошкова Африкан Симеонов Б Босилчо Кърков Братухчо Въчев Братухчев Брилянт Иванов Букетка Градинарова Буря Куртакова В Ваньоздрав Яназов Великан Тодоров Веселазасмяна Тодорова Винету Келешев Г Генчо Бърборков

10 000 бали слама изгоряха в асеновградското село Патриарх Евтимово

http://asenovgrad.actualno.com/10-000-bali-slama-izgorjaha-v-asenovgradskoto-selo-Patriarh-Evtimovo-news_499967.html

10 000 бали със слама изгоряха в асеновградското село Патриарх Евтимово. Огънят пламна в днешния преди обед. В потушаването на пламъците участваха екипи с два противопожарни автомобила от Асеновград. Това съобщи началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в града инженер Величко Бришимов, предаде кореспондентът на Actualno.com от Асеновград. Той посочи, че се е запалил бивш стопански двор в селото. Пожарът е засегнал около 400 квадратни метра обща площ

БЧК - Русе ще организира кризисни центрове за бедстващи пътници

http://ruse.actualno.com/BChK---Ruse-shte-organizira-krizisni-centrove-za-bedstvashti-pytnici-news_499968.html

И през тази зима БЧК - Русе ще организира кризисни центрове за бедстващи пътници. Това съобщи за Радио "Шумен" доктор Руденко Йорданов, председател на Червенокръстката организация в дунавския град. „Даваме си сметка колко труден е този район на Североизточна България, особено когато започнат виелиците. Налага се шофьорите да изчакват часове наред докато бъдат разчистени пътищата” – уточни доктор Йорданов. "Създаваме кризисни центрове за настаняване на бедстващи пътници в най

Близо 130 лева за лечението на Мишо от благотворителен базар в Асеновград

http://asenovgrad.actualno.com/Blizo-130-leva-za-lechenieto-na-Misho-ot-blagotvoritelen-bazar-v-Asenovgrad-news_499969.html

Точно 126,40 лева бяха събрани за около месец от благотворителната изложба-базар, инициирана от асеновградската „Мини арт школа“. Средствата бяха дарени на Иван Кашидов – баща на малкия Мишо, страдащ от детска церебрална парализа, съобщи кореспондентът на Actualno.com от Асеновград. Десетки произведения на приложните изкуства, изработени от ръчичките на децата от школата, бяха закупени от асеновградчани, с цел благородната кауза. Торти, цветя и картини, създадени от хартия и о

Бус с 20 имигранти спипаха в Монтана

http://frognews.bg/news_99247/Bus-s-20-imigranti-spipaha-v-Montana/

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Мнимият кардиолог от Стара Загора продължава да лекува сърдечно болни, но вече в Бургас

http://www.mediapool.bg/mnimiyat-kardiolog-ot-stara-zagora-prodalzhava-da-lekuva-sardechno-bolni-no-veche-v-burgas-news240132.html

Мнимият кардиолог доктор Иван Вуцов, който се оказа, че години наред е работил в кардиологични отделения в Стара Загора без да има нужната специалност, продължава да практикува, но вече работи в Бургаската многопрофилна болница "Бургасмед", съобщи БНР. Вуцов има повдигнато обвинение за документално престъпление, след като стана ясно, че е работил като кардиолог и дори е завеждал кардиологичното отделение в университетската болница в Стара Загора, използвайки фалшиво свидетелство по специалността. Всъщност Вуцов има специалност “вътрешни болести“ и е представял фалшиво свидетелство, че е специализирал кардиология. След разкритията от здравното министерство обявиха, че ще поискат Лекарският съюз да отнеме правата на Вуцов, но и до днес медикът продължава да практикува. Служителката в "Бургасмед", която отговоря на телефона за връзки, посочен на сайта на лечебното заведение, потвърди, че доктор Иван Вуцов работи от около месец в болницата в Отделението по кардиология със сектор "Инвазивна кардиология".

Стара Загора плаща 526 509 лв. за автобус, който в София струва 303 154 лв.

http://offnews.bg/news/n_1/n_562392.html

Колко струва един автобус?  Вероятно не знаете. Точно на това разчитат в община Стара Загора, а сигурно и не само там.  Управляваната от един млад и успешен, току-що прехвърлил 33-те мъж, община Стара Загора ще плати по 526 509 лева (без ДДС)  за всеки един от 50-те автобуса , които е поръчала. За същия тип автобус София ще плати 303 154 лева , пак без ДДС. Победителят в търга в Стара Загора - "Соларис", е участвал и в търга в София. В столицата е предложил цена от 345 000 лева за автобус и е класиран чак на пето място. В Стара Загора същият автобус е първи, макар да е със 181 509 лева по-скъп. Да се върнем пак на въпроса знаете ли колко струва един автобус. Незнанието ще ви струва скъпо. По 223 355 лева на рейс, колкото е разликата в цената между столицата и града на липите. 223 355 лева х 50 автобуса = 11 167 750 лева. От една сделка. Честито на печелившите!  Но бъдем милостиви към община Стара Загора и предположим, че по някакви причини автобусът на "Соларис" е по-хубав от останалите автобуси и Стара Загора е имала причина да го класира на първо място. Тогава защо един и същ автобус на "Соларис" в София струва със 181 509 лева по-малко, отколкото в Стара Загора? Да сметнем корупционния интерес: 181 509 лева х 50 автобуса = 9 075 450 Девет милиона! Честит празник, старозагорци, сега давате ли си сметка как се става успешен кмет? Столичната община понеже е пред очите на медиите, е отнасяла какви ли не обвинения. Стара Загора е отделна губерния и обгърната в тайнственост. На тъмно се правят най-печелившите сделки. Да сравним търговете на София и Стара Загора. Търгът в София е за 110 автобуса. На него се явяват 10 фирми. 4 от тях са отстранени и в състезанието участват 6 оферти. Класирането е следното: 1 място - Джънджоу с оферта 303 154 лв. /без ДДС единична цена за автобус/ 2 място - Карсан с 299 242 лв. 3 място - Ивеко с 363 895 лв. 4 място - Темса с 336 403 лева. 5 място - Соларис с 345 000 лева 6 място Ман - с 371 810 лева. Отстранени са: Сор Либхави, Анадолу Исузу Синайн Ве Тиджарет, Отокар Отомотив Ве Савунма Санайн, Хайгер Бус Компани Лимитед. Решението е публикувано на http://sofiabus.nit.bg/assets/resourcedocuments/1007/Решение СД за класиране- ОП Дост.на 110 авт..pdf Още документи за поръчката в София на http://sofiabus.nit.bg/assets/resourcedocuments/713/Протокол № 1.pdf и http://sofiabus.nit.bg/assets/resourcedocuments/713/Протокол № 2 - ОП Дост. на 110 бр. авт..pdf В Стара Загора на търга се явяват 9 фирми . 6 от тях са отстранени и в класирането участват 3 фирми. Класирането в Стара Загора е следното: 1 място: СОЛАРИС БЪС & КОУЧ С.А. – ПОЛША с оферта 526 509 лева без ДДС за един автобус и обща сума 26 325 450 лева. 2 място: „СОР ЛИБХАВИ“ ООД – ЧЕХИЯ с предложение от 479 178 за автобус, общо 23 958 917 лв. 3 място: „СИТИ ТРАНСПОРТ ГРУП“ ООД – УКРАЙНА с цена 504 604 лв. за автобус, общо 25 230 207 лв. Отстранени са: „ИВЕКО РЕПУБЛИКА ЧЕХИЯ“ АД – ЧЕХИЯ, „ИСУБУС“ ООД, гр. София, „TEMSA GLOBAL SANAYI VE TICARET A.S. – ТУРЦИЯ, „ДЖЪНДЖОУ ЮЙТУН БУС КОМПАНИ ЛИМИТЕД“ ООД– КНР, ОБЕДИНЕНИЕ „АЛ КАР МИР – СТАРА ЗАГОРА“ и ЛИДЕР ТРЕЙДИНГ“ ООД – ПОЛША.  3 от отстранените в Стара Загора са допуснати до участие в София, което поражда въпроси дали в еднакви по същество търгове не се прилагат различни критерии. Цената, която отстранените в Стара Загора са предложили на търга в София, е между 162 614 лв. и 223 355 лева по-ниска, отколкото управляваната от Живко Тодоров община плаща. За корупционната сделка пръв съобщи председателят на общинарите от БСП в Стара Загора Борис Боричев. Той даде пример и с Варна, където по думите му цената на нов автобус, предложен същата "Соларис", която печели в Стара Загора, е 337 000 лева.  Оправданията Заместник кметът на Стара Загора Йордан Николов, който заема поста на кмета Живко Тодоров по време на предизборната кампания, определи твърденията като неверни - старозагорските автобуси се отличавали с по-висок еко-стандарт от варненските. Според него бъдещите автобуси на старозагорци са най-качествените в България - последна дума на техниката с най-високия екостандарт - Евро 6. Вярно е, че във Варна автобусите са Евро 5. Но в София са Евро 6. Любомир Христов, зам.-кмет по транспорта в София - също от ГЕРБ, както и управниците на Стара Загора, коментира пред OFFNews следното: От началото на 2014 г. Евро 6 е задължителен стандарт за автобуси и камиони във всички страни от ЕС, независимо дали са дизелови, на газ или каквото и да е гориво. Ако не отговарят на условието, няма как да бъдат регистрирани. На въпроса по-хубави ли са старозагорските от софийските, Христов каза: Не знам какво значи "по-хубави", ако искате и кафеварка си сложете вътре, софийските - 110 солови автобуси от последната обществена поръчка, отговарят на най-високите стандарти. Столичният зам.-кмет отказа да коментира цените на автобусите в Стара Загора, защото не е следил търга. Той обаче опроверга думите на старозагорския си колега, че автобусите в Града на липите са най-качествените в България. По улиците на София вече се движат автобуси, купени на предишен търг за 126 рейса и всичките са по стандарт Евро 6, обясни Христов. Камера за 200 хиляди Все пак в старозагорските автобуси има две екстри в сравнение със столицата. В 50-те рейса има информационен дисплей на водача, четири камери с 14-дневен запис на информацията, два допълнителни информационни дисплея вътре в автобуса, а подобни изисквания няма в предложенията на Варна и София, обяснява Николов. Това вероятно са най-скъпите камери в галактиката. Изпълняващият длъжността кмет на Стара Загора дори изрази съжаление, че поради липсата на достатъчно финансови средства, в обществената поръчка не са участвали най-големите производители в света, чиито технологии били още по-нови, но автобусите им стрували между 400 000 - 900 000 евро. Коментарът на "Соларис" Скъсеният срок на доставка на 110 дни срок в Стара Загора, срещу 270 дни за другите градове, също определя оскъпяването на старозагорските автобуси, обяснява представителят на "Соларис" Милен Николов. Той твърди, че няма произволна игра с цифрите и оскъпяване, а новите стандарти повишават цената на цялото оборудване на автобусите. Стандартите наистина са нови в сравнение с поръчката във Варна. Обаче са съвсем същите като в София. Разликата на един автобус на "Соларис" по Евро 5 във Варна и на същия автобус по Евро 6 в София е 8 хиляди лева, която е разумна надценка за по-нов двигател. Разликата между Евро 5 във Варна и Евро 6 в Стара Загора е 189 509 лева. Което повдига въпроси за корупция и финансирането на изборите. Ролята на КЗК На 23 юли КЗК решава да остави без уважение жалбата на „Исубус“ с управител Стоян Желев от 11 юни срещу решението на община Стара Загора за избор на изпълнител. Дружеството има три основни възражения: на заседания на комисията не е присъствал юрист, което прави решението незаконно; неверни са констатациите на комисията, довели до отстраняването на „Исубус“ (комисията твърди, че не са били предоставени доказателства за разхода на гориво и мощност на единица маса, както и че в документацията липсват доказателства в чертежи, схеми, каталози относно теглото с максимален товар в килограми, височина на пода и светлинен отвор на вратите); комисията неправилно е приела обосновката на избрания изпълнител - Соларис Бъс&Коуч С.А. - Полша. КЗК отхвърля първото твърдение с мотива, че според доказателства към преписката трима от 11-те редовни членове на комисията са с квалификация юрист и придобита правоспособност. От обосновката за пропуските в документацията става ясно, че комисията е отчела като пропуснати данни, които всъщност се съдържат в предоставения от фирмата сертификат за съответствие (за пълното тегло); че е изисквала доказателства, които документацията не е изисквала (за минималната височина на първото стъпало на автобуса и минималния светъл отвор на вратите) и които, въпреки това, са били дадени чрез предоставянето на типовото одобрение за съответната категория и клас автобус. Комисията твърди, че има разминаване между изискваната и реалната височина на предложените от „Исубус“ автобуси. Всъщност размерът на автобуса от производителя – обяснява изхвърлената от участие фирма – е даден от производителя в милиметри, а в протокола за тестване SORT, който е бил предоставен на комисията, размерът е в метри и разликата в записаните стойности е 4 милиметра, в резултат на закръгляне в размера в протокола от тестването по SORT. Не маловажно е и третото възражение – оказва се, че „Соларис Бъс&Коуч“ С.А. - Полша не са участвали в процедурата с автобуса, който евентуално би дал показатели, които да водят до сочената от тях икономия. Те са сертифицирали дизелов двигател DAF-MX11, който евентуално има сочените технически преимущества, но от изложеното в протокола не става ясно СОЛАРИС да са участвали в процедурата с автобуси именно с този двигател. Комисията отхвърля всички тези аргументи – разходът на гориво трябвало да се докаже по друг начин, а не чрез направените тестове, резултатите от които са били предоставени; предварителният сертификат за съответствие, в който е посочена пълната маса, не бил официален документ; било задължително да се предоставят доказателства, касаещи височината на пода и светлинния отвор, защото „задължително към офертата се прилагат брошури и/или технически характеристики и/или информация от интернет пространството, където характеристиките могат да бъдат разгледани и/или други документи, доказващи качеството и параметрите на предлаганите автобуси“. КЗК отказва да разглежда частта в жалбата на „Исубус“, която се отнася до „Соларис“, защото нямали правен интерес. Върховният административен съд (ВАС) също не уважи жалбата на фирма "Исубус" за предварително изпълнение на договора между Община Стара Загора и класирания а първо място в обществената поръчка участник СОЛАРИС БЪС & КОУЧ С.А. - Полша, стана ясно пак в края на юли. Така ВАС даде зелена улица за доставка на новите автобуси в областния град за обявените по договор 116 календарни дни, т.е. до ноември 2015 г. Решението за обществената поръчка е публикувано тук . В него могат да се проследят и точните причини за отстраняването на участници от търга, както и за предложените срокове за доставка на автобусите и технически характеристики. Обжалване и в София Обжалване на поръчката върви и в София. КЗК отмени решението на Столичен автотранспорт по жалба на третия в класирането "Ивеко". Засегнатите Джънджау и Карсан пък обжалват отмяната във ВАС. Дори и Ивеко да спечели поръчката в София, цената на един автобус според офертата на фирмата ще е 363 895 лева. Тоест старозагорските ще бъдат по-скъпи с над 160 000 лева. Кметът Живко Тодоров В продължение на седмица кметът на Стара Загора Живко Тодоров не вдигна мобилния си телефон за коментар.  На 6 август той е написал във Фейсбук: Новите автобуси на Стара Загора ще бъдат зелено-бели, ще са пригодени за хора с увреждания, с климатици, с Евро 6 двигател. До края на ноември пристигат в Стара Загора. Два месеца по-рано - на 5 юни, на страницата си във Фейсбук кметът съобщава: Здравейте! Прекрасна новина за Стара Загора от днес! Отпускат ни средства за 55 чисто нови автобуси* и за ремонт на над 10 големи междублокови пространства. С това ще обновим изцяло транспорта на града ни, ще оправим много кални улици и площи, ще осигурим нови детски площадки и места за паркиране. Благодаря на премиера Борисов и на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова за подкрепата! Първият коментар под новината е "Дано не ги откраднат". .......... * Освен 50-те соло автобуса, обект на търга са и 5 сдвоени автобуса. 

Гечев: Докато България слугува на силните от ЕС и САЩ, другите държави печелят

http://frognews.bg/news_99248/Gechev-Dokato-Balgariia-sluguva-na-silnite-ot-ES-i-SASHT-drugite-darjavi-pecheliat/

Въпреки предложението на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за приемането на решение за позиция на България срещу санкциите, последвали конфликта в Украйна, управляващото мнозинство в НС отказа да се приеме такова.

Собствениците на BMW са най-богатите хора в Германия

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/10/07/2623537_sobstvenicite_na_bmw_sa_nai-bogatite_hora_v_germaniia/?ref=rss


Семейство Квант, собствениците на автомобилния концерн BMW, остават начело на списъка на най-богатите хора в Германия според класация на немското списание "Мениджър", предаде ДПА.

Въпреки загубата на 4.5 милиарда евро в акции след скандала с "Фолксваген", собствениците на BMW – братът и сестрата Щефан Квант и Сузане Клатен – все още притежават имущество на обща стойност 26.5 милиарда евро.

На второ място са Георг и Мария-Елизабет Шефлер, инвеститори в "Континентал" - водещ...

Изключително рядка интервенция извършиха кардиолозите в „Софиямед“

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030334

Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия
Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия

Изключително рядка интервенция извършиха кардиолозите в „Софиямед“

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030339

Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия
Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия

Патица и кон се разходиха през нощта край мол в Благоевград, вдигнаха полицията накрак (снимки)

http://pik.bg/патица-и-кон-се-разходиха-през-нощта-край-мол-в-благоевград-вдигнаха-полицията-накрак-сним-news412663.html

Патица и кон се разходиха през нощта край мол в Благоевград, вдигнаха полицията накрак (снимки)

Истинска сензация предизвикаха снощи в топ центъра на Благоевград екземпляри, достойни за зоопарк. Спокойна красавица-патица премина трасето от закусвалня Бакалов до МОЛ "Ларго" и се спря пред една от витрините на мола.

Пернатата дама, явно бе позакъсняла за шопинг, тъй като преваляше полунощ, но за сметка на това придружителят и огромен кон, успя да удари в десетката, тъй като се спря пред закусвалнята на Бакалов и похапна здраво.

Нашествениците вдигнаха на крак полицията и общинската охрана, събраха се много хора. Как и откъде бяха дошли остава загадка, но присъствието им развесели нощен Благоевград.

МВР и агенцията за бежанците ще получат санитарни материали от резерва

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623536_mvr_i_agenciiata_za_bejancite_shte_poluchat_sanitarni/?ref=rss


Правителството предоставя безвъзмездно на МВР и на Държавната агенция за бежанците освободени държавни резерви и военновременни запаси, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Това са санитарни материали и постелъчен инвентар, чрез които ще се подпомогне осигуряването на подходящи условия за настаняване на чужденци на територията на България. Става дума за посуда, термофорни казанчета, нестерилни марлени компреси и превързочни материали, походни легла, болнични кревати и др....

Автоматичните обаждания от катастрофирал автомобил до тел. 112 ще са безплатни

http://www.cross.bg/ecall-povikvaniya-osigyryavat-1483367.html

/КРОСС/Автоматичните обаждания до тел. 112, направени от устройства за спешно повикване в катастрофирали автомобили, ще бъдат безплатни. Това реши правителството, като прие постановление за промяна в Наредбата за условията и реда за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за интерфейси с останалите видове транспорт. Мобилните оператори вече имат задължение да осигуряват техническа възможност за безплатните повиквания eCall на тел. 112 от всяка точка на страната, ако има покритие на съответната територия, уточнява правителствената пресслужба. Предприятията се задължават да осигуряват преноса и пренасочването на eCall повикванията между бордовото оборудване на превозните средства и най-близкия Център за приемане на спешни повиквания. С промяната се изпълняват препоръките на Европейската комисия за подкрепа на общоевропейската услуга за предаване на спешни повиквания от превозни средства на телефонен номер 112 еCall. С услугата eCall при инцидент, достатъчно сериозен, за да предизвика активиране на въздушна възглавница в колата, ще се изпраща автоматичен сигнал до тел. 112. Устройствата за спешно повикване ще бъдат задължително монтирани във всички нови модели автомобили от 2018 година. Според изчисления на Европейската комисия поставянето им ще оскъпи колите с около 100 евро.  

Австралия дебютира на Детска Евровизия 2015

http://www.cross.bg/evroviziya-avstraliya-detska-1483368.html

/КРОСС/ Австралия е 17-та държава, която потвърди участие в Детска Евровизия 2015. Това прави тазгодишното издание на песенния конкурс с най-силната конкуренция от 2007 година насам. Австралия и Ирландия са страните, които за първи път ще участват в престижния форум, който ще се проведе на 21-ви ноември в София. Останалите държави, които ще се присъединят към шоуто в зала „Арена Армеец" са Албания, Армения, Беларус, България, Грузия, Италия, Македония, Малта, Черна гора, Русия, Сан Марино, Сърбия, Словения, Холандия и Украйна. "Приветстваме Австралия и Ирландия за техния дебют на Детска Евровизия 2015. Щастливи сме, че той ще се случи именно в България. На 21-ви ноември предстои неповторимо шоу с най-много участници за последните 8 години на песенния конкурс." - заяви генералният директор на БНТ Вяра Анкова. „С нетърпение очаквам да поздравя милионите телевизионни зрители и фенове на Детската Евровизия по целия свят. Оценявам ентусиазма на тазгодишния домакин - БНТ, и усилията му по подготовката на предстоящото събитие" - подчерта изпълнителният директор на Детската Евровизия Владислав Яковлев. На 9-ти октомври в София ще се състои среща с ръководителите на делегациите на 17 -те държави, които се присъединиха към 13-то издание на конкурса.    

Криминалисти пак оглеждат лобното място на Момчил

http://pik.bg/криминалисти-пак-оглеждат-лобното-място-на-момчил-news412669.html

Криминалисти пак оглеждат лобното място на Момчил

Втори оглед е направен на лобното място на Момчил Семерджиев, чийто труп бе открит в подножието на Младежкия хълм. Криминалистите са установили точно къде се е намирало момчето, преди да полети надолу, съобщава trafficnews.bg.

Аутопсията не е открила следи от насилие по тялото, а счупванията на крайниците потвърждават първоначалната версия, че младежът е паднал от скалите.

Има и травми на шийните прешлени.

Нещастен случай или фатално решение? Отговорът на този въпрос едва ли ще бъде установен със сигурност. Състоянието на тялото на Момчил е било много лошо, тъй като в продължение на 10 дни трупът е бил изложен на атмосферните влияния, а също така е бил ръфан и от животни.

По тези причини трудно ще се установи дали в кръвта на момчето е имало някакви упойващи или други вещества.

Борисов и Туск обсъждат бежанската криза в "Евксиноград"

http://offnews.bg/news/n_1/n_568966.html

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще обсъдят бежанската криза в Европа. Това ще стане на среща на четири очи на 9 октомври в резиденция „Евксиноград“. Туск пристига на посещение в България на 8 октомври. Двамата ще обсъдят и мерките, които ЕС взима за справяне с кризата.  На последното извънредно заседание на Европейския съвет стана ясно, че България е предложила да бъде "гореща точка" на пътя на мигрантската вълна. Страната ни има намерение да разшири капацитета на пунктовете за регистрация и преразпределение на чужденци, като за целта Евросъюзът ще трябва да отпусне допълнително средства и да изпрати свои експерти. 

Кобрата се завръща на ринга срещу 41-годишен бразилец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030322

Кубрат Пулев ще се боксира срещу бразилеца Джордж Адамс на 17 октомври в Карлсруе. От клуба на българина
Кубрат Пулев ще се боксира срещу бразилеца Джордж Адамс на 17 октомври в Карлсруе. От клуба на българина "Зауерланд" най-после обявиха името на противника, срещу когото българинът ще се завърне на ринга след почти едногодишно отсъствие. Софиянецът загуби от Владимир Кличко миналата есен и от тогава не се е боксирал.

Голямото завръщане на Кобрата - срещу 41-годишен бразилец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030332

Кубрат Пулев ще се боксира срещу бразилеца Джордж Адамс на 17 октомври в Карлсруе. От клуба на българина "Зауерланд" най-после обявиха името на противника, срещу когото българинът ще се завърне на ринга след почти едногодишно отсъствие. Софиянецът загуби от Владимир Кличко миналата есен и от тогава не се е боксирал.
Кубрат Пулев ще се боксира срещу бразилеца Джордж Адамс на 17 октомври в Карлсруе. От клуба на българина "Зауерланд" най-после обявиха името на противника, срещу когото българинът ще се завърне на ринга след почти едногодишно отсъствие. Софиянецът загуби от Владимир Кличко миналата есен и от тогава не се е боксирал.

Заловиха 20 бежанци в бус насред Монтана, объркали пътя

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030318

Служители на МВР заловиха на кръстовище в близост до центъра на Монтана бус с 20 чужди граждани в него. Най-вероятно бежанците, част от които са били без документи, са пътували към западната граница, но по грешка са влезли в областния град, казаха от полицията.
Във вторник около половин час след полунощ охранителни полицаи от Районното управление
Служители на МВР заловиха на кръстовище в близост до центъра на Монтана бус с 20 чужди граждани в него. Най-вероятно бежанците, част от които са били без документи, са пътували към западната граница, но по грешка са влезли в областния град, казаха от полицията. Във вторник около половин час след полунощ охранителни полицаи от Районното управление

Куриозни оферти до пловдивските общинари! Фирми предлагат бански и кофи

http://petel.bg/Kuriozni-oferti-do-plovdivskite-obshhinari--Firmi-predlagat-banski-i-kofi__129705

Снимка Булфото Куриозни предложения получава община Пловдив на електронната си поща, разкрита специално за сигнали на граждани. В...

"Шпигел": Бежанците се страхуват от Башар Асад повече отколкото от "Ислямска държава"

http://petel.bg/SHpigel--Bezhantsite-se-strahuvat-ot-Bashar-Asad-poveche-otkolkoto-ot-Islyamska-darzhava__129706

Снимка Булфото От началото на годината в Германия са регистрирани около 200 хил. бежанци от Сирия – а в последните седмици техният брой...

7-те смъртни "гряха" в офиса, които никога не трябва да правите! Номер 3 е светотатство

http://petel.bg/7-te-smartni-gryaha-v-ofisa--koito-nikoga-ne-tryabva-da-pravite--Nomer-3-e-svetotatstvo__129707

Има служители, които си прибират я по някой кламер, я по някоя химикалка от офиса за у дома. Други пък все гледат да използват служебния...

Мария Габриел: ЕС не трябва да отслабва подкрепата си за положителен обрат в Либия

http://pik.bg/мария-габриел-ес-не-трябва-да-отслабва-подкрепата-си-за-положителен-обрат-в-либия-news412666.html

Мария Габриел: ЕС не трябва да отслабва подкрепата си за положителен обрат в Либия

Отговорност от страна на Либия, изпреварващи регионални мерки, международен натиск – това е необходимо за постигане на положителен обрат в Либия. Близо сме до постигането на мирно споразумение за Либия, поради което ЕС и ООН не трябва да отслабват подкрепата си. Това основно послание отправи зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел в рамките на пленарен дебат за положението в Либия.

Дебатът се проведе в присъствието на Христос Стилианидис, комисар по хуманитарната помощ и управлението при кризи, който представляваше Върховния представител на ЕС по външните работи Фредерика Могерини. Като зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения, Мария Габриел наблегна на добрата работа на специалния пратеник на ООН за Либия Бернардино Леон. За първи път от 2011 г. насам Либия има пътна карта, за да Мария Габриел призова за поемане на отговорност от всички страни по процеса в Либия.

„В действителност, не е време за договаряне на условия, а за поемане на отговорност и залавяне за работа в рамките на правителство на националното единство. В този контекст, международният натиск от всички посоки трябва да продължи”, отбеляза тя. От друга страна наблегна, че стратегията на ЕС за мир трябва да премине границите на Либия и вземе предвид региона на Сахел като цяло, за да се предотврати разпространението на несигурните зони. Тя приветства увеличаването на бюджета на мисията на ЕС за изграждане на капацитет в Нигер (EUCAP Sahel Niger) и добави, че подкрепата на ЕС за прехода и в Мали трябва да продължи, защото бъдещето на страната е свързано с положението в Либия, именно в контекста на борбата срещу тероризма и трафика на хора.

„Настоявам ЕС и ООН да продължат усилията си и да подкрепят отделните инициативи в рамките на мирния процес на местно ниво, включващи жените и малцинствата. Още повече, че изграждането на мира и държавността в Либия се основава на местната власт, подчерта Мария Габриел.

В заключение зам.-председателят на Групата на ЕНП призова Европейската комисия и Върховния представител на ЕС да намерят правилния баланс за увеличаване на шансовете за стабилизация на региона около Либия, особено в момент, когато международната общност е концентрирала вниманието си в Сирия.

ПИК TV: Търговци на дърва: Който е предпочел почивка през лятото - зимата ще стои на студено

http://pik.bg/пик-tv-търговци-на-дърва-който-е-предпочел-почивка-през-лятото---зимата-ще-стои-на-студено-news412659.html

ПИК TV: Търговци на дърва: Който е предпочел почивка през лятото - зимата ще стои на студено

Дърва за огрев в Благоевград все още се намират, но по-трудно, правят се и списъци в пунктовете им за продажба.

„Май, юни и юли бяхме препълнени с дърва, цените бяха по-ниски от сегашните, но хората тогава предпочетоха почивките вместо да купуват, така сега няма от какво да се оплакват”, обясни търговец на дърва от Благоевград. Пунктовете за продажба на дърва за огрев, най-масово използваните за отопление през зимата в Югозапада, са полупразни. Десетина закъснели благоевградчани обикаляха тази сутрин борсите за продажба на дърва, намиращи се на бул. „Пейо Яворов”.

„Дърва има, но и търсенето е голямо, сещаме се в последния момент”, каза клиент, търсещ да си купи дърва.

„Дърва няма, от сутринта обикалям пунктовете, не обясняват защо няма, не съм видял да правят списъци”, оплака се друг. На едно от борсите работници режат и цепят букови дърва. Тук те се продават на палета. Едно пале дъбови дърва, нарязани и нацепени се продава за 80 лв., буковите за 75 лв., чам, топола или трепетлика-за 45-50 лева.

На този пункт за продажба на дърва обясниха, че дърва няма заради износа за Гърция.
На втория пункт са „по в час” с недостига. Отдават го на настъпилата есен и пропуснатата от домакинствата летен сезон, когато цените на борсите са били по-ниски с пет лева на кубик от сегашните.

Кубрат Пулев се завръща на ринга срещу 41-годишен бразилец

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623533_kubrat_pulev_se_zavrushta_na_ringa_sreshtu_41-godishen/?ref=rss


Кубрат Пулев ще се изправи срещу бразилския ветеран Джордж Ариас при завръщането си на ринга след почти едногодишна пауза.

Българският боксьор не е имал официален мач, откакто загуби от световния шампион Владимир Кличко и записа първо поражение на професионалния ринг.

Пулев и Ариас ще се изправят един срещу друг на гала вечер на 17 октомври в германския град Карлсруе. 41-годишният бразилец е роден в Сао Пауло и има 56 победи (42 с нокаут) и 13 загуби. 181-сантиметровият...

Скрита камера в мола - как реагираме в странни ситуации

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/skrita-kamera-v-mola-kak-reagirame-v-stranni-situacii-6043467

Какво бихте направили, ако жена дойде и ви помоли да й държите дрехите, докато се съблича пред очите ви

Правителството въвежда праг от 5000 лв. за 20% ДДС върху фирмени активи

http://www.cross.bg/imoti-promyana-suglasno-1483366.html

/КРОСС/Правителството въвежда праг от 5000 лв. за данъчен кредит за придобиване на фирмени активи. Първоначалната идея на министъра на финансите Владислав Горанов бе този праг да е 700 лв., но след среща с работодатели и синдикати той се отказа от това. Това решение на Министерския съвет е само част от пакета от промени в данъчните закони. Мотивите на министрите са „да се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане". В текстовете е записано, че „се въвежда задължение регистрирано лице, което възнамерява да използва превозни средства и вещни права върху тях с данъчна основа при придобиването над 5000 лева или недвижими вещи и вещни права върху тях, за които е приспаднат изцяло или частично данъчен кредит, освен за целите на икономическата си дейност и за лични нужди на собственика или на свързаните с него лица, на работниците и служителите или на трети лица, да подаде декларация в Националната агенция за приходите за разпределение на направените преки разходи по методика, която отговаря на предназначението на стоката, предаде БГНЕС. Предвидено е декларацията да се подава по електронен път при условията и по реда на ДОПК в НАП преди започване на използването на стоката за цели, различни от икономическата дейност на лицето". Министърът на финансите ще определя методиката за разпределение на направените преки разходи

Облекчава се процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС”

http://www.moreto.net/novini.php?n=303226

Процедурата за издаване на „Синя карта на ЕС” за висококвалифицирана заетост на чужденци ще се опрости. Това предвиждат промени в Наредбата за условията и реда за издаване, отказ и отнемане на разрешения за работа на чужденци в Република България.

ПИК TV: Влекач с кран потопи рибарски лодки

http://pik.bg/пик-tv-влекач-с-кран-потопи-рибарски-лодки-news412657.html

ПИК TV: Влекач с кран потопи рибарски лодки

Влекач, който е дърпал кран в канала на Варненското езеро, е минал опасно близо край стоянките с рибарските лодки и е потопил 7-8 лодки.

Според 66-годишният рибар Тошко, който живее в селището от 45 години за инцидента е виновен влекача. Пострадали са около 8 лодки,, от които пет са потопени , а три са с нанесени сериозни щети. Разрушени мостовите съоръжения, на които рибарите връзват лодките си.

Тодор Славков се снима с дядо си (галерия)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030260

Тодор Славков посети Ретро музея във Варна, където се потопи в
Тодор Славков посети Ретро музея във Варна, където се потопи в "златното време" на неговата фамилия. Малък Тошко публикува част от фотосите в профила му в социалната мрежа Фейсбук. В албум, озаглавен „На среща с роднините. :)” има снимки на ухиления до уши Тодор Славков до дядо си и Леонид Брежнев. На друг кадър Тошко пък се усмихва до Георги

5 храни за силен имунитет в сезона на грипа

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5028914

Естествените антиоксиданти са най-доброто средство в борбата срещу вирусите
Най-мощните имуностимулатори не са хапчета или сиропи с витамини, а храни, които са напълно достъпни и са навсякъде около нас. Често укрепващият им ефект върху организма се подценява заради слабата информираност на хората. За чесъна се знае, че помага, но малцина са наясно,
Естествените антиоксиданти са най-доброто средство в борбата срещу вирусите Най-мощните имуностимулатори не са хапчета или сиропи с витамини, а храни, които са напълно достъпни и са навсякъде около нас. Често укрепващият им ефект върху организма се подценява заради слабата информираност на хората. За чесъна се знае, че помага, но малцина са наясно,

Тодор Славков се снима с дядо си (галерия)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030303

Тодор Славков посети Ретро музея във Варна, където се потопи в "златното време" на неговата фамилия. Малък Тошко публикува част от фотосите в профила му в социалната мрежа Фейсбук.
В албум, озаглавен „На среща с роднините. :)” има снимки на ухиления до уши Тодор Славков до дядо си и Леонид Брежнев. На друг кадър Тошко пък се усмихва до Георги
Тодор Славков посети Ретро музея във Варна, където се потопи в "златното време" на неговата фамилия. Малък Тошко публикува част от фотосите в профила му в социалната мрежа Фейсбук. В албум, озаглавен „На среща с роднините. :)” има снимки на ухиления до уши Тодор Славков до дядо си и Леонид Брежнев. На друг кадър Тошко пък се усмихва до Георги

Телефонните измамници вкараха в употреба болестта Антракс

http://www.cross.bg/bolestta-antraks-izmamnitzi-1483365.html

/КРОСС/Телефонните измамници вкараха в употреба болестта Антракс. Първият потърпевш, както може да се очаква, е възрастен човек. Дядото разбрал, че е измамен няколко дни след като мошеници му отмъкнали парите. 86-годишният старец е ощетен с 6 хил. лв. На 2 октомври, около 14:30 часа, неизвестен го заблудил по телефона, че е негов близък и са му нужни пари за закупуване на ваксина за болестта Антракс. Възрастният мъж предал сумата от 6 хил. лв. По случая в РУ Габрово е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209, ал.1 от НК.  

Одобрена е делегацията за 9-ата сесия на Българо-германския съвет за коопериране

http://pik.bg/одобрена-е-делегацията-за-9-ата-сесия-на-българо-германския-съвет-за-коопериране-news412665.html

Одобрена е делегацията за 9-ата сесия на Българо-германския съвет за коопериране

Министрите на икономиката и на енергетиката – Божидар Лукарски и Теменужка Петкова, ще ръководят официалната българска делегация за участие в 9-ата сесия на Българо-германския съвет за коопериране. Форумът ще се проведе на 12 октомври в Берлин.

Българо-германският съвет за коопериране е постоянен орган за координиране на междуправителствени инициативи и решаване на конкретни двустранни въпроси в областта на търговско-икономическите отношения. На сесиите се обсъждат рамковите условия на икономическото сътрудничество и се обменя информация по основни въпроси на икономическото развитие на двете страни. 

Германия традиционно е стратегически и високо ценен търговско-икономически партньор и българската страна отдава приоритетно значение на развитието на двустранните отношения. Доказателство за значението на Германия като водещ външнотърговски партньор на България е непрекъснато увеличаващият се брой германски фирми, опериращи на българския пазар и ускорения темп на нарастване на търговския стокообмен между двете страни.

Германия спира да прави прогнози за пристигащите бежанци, заяви вътрешният министър

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2015/10/07/2623531_germaniia_spira_da_pravi_prognozi_za_pristigashtite/?ref=rss


Германското правителство няма да прави нови прогнози за броя на бежанците, които ще влязат в страната до края на годината, заяви вътрешният министър на страната Томас Де Мезиер, след спекулации, че числата се покачват сериозно през последните четири седмици, предаде DPA.

Всяка нова прогноза ще бъде "приета от трафикантите като покана и аз не искам да допринасям това да се случи", поясни министърът във вторник. Ден преди това германското издание "Билд" публикува информация, според...

Работодатели и синдикати искат да могат да сезират Конституционния съд

http://econ.bg/Новини/Работодатели-и-синдикати-искат-да-могат-да-сезират-Конституционния-съд_l.a_i.699379_at.1.html

Национално представителните работодателски и синдикални организации предлагат социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд. Това се...

Президентът ще наложи вето на закона, засягащ Бакалов

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/prezidentyt-shte-nalozhi-veto-na-zakona-zasiagasht-bakalov-6043468

След поправки в закона за военното разузнаване сегашният началник на службата не отговаря на новите изисквания за длъжността

На рождения си ден Владимир Путин ще участва в хокеен мач

http://www.mediapool.bg/na-rozhdeniya-si-den-vladimir-putin-shte-uchastva-v-hokeen-mach-news240131.html

На рождения си ден президентът на Русия Владимир Путин ще участва в хокеен мач, съобщи неговият прессекретар Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Путин, който навършва в сряда 63, овладя този спорт сравнително скоро - преди три години. Оттогава неведнъж е излизал на леда в приятелски мачове и редовно участва в мачове на Нощната хокейна лига. Една от първите му появи на хокейната пързалка през 2012 г. също бе свързана с такъв турнир - отборите играха едва часове след встъпването в длъжност на руския лидер. Освен участието в турнири заедно със спортисти, Путин няколко пъти е канел на леда и колеги политици, по-специално президентите на Финландия и на Беларус, припомня агенцията. По принцип руският президент не придава специално значение на рождения си ден сред обикновените делници и той минава в работа. Едва преди година Путин - за пръв път от години, официално си взе почивен ден и замина със самолет за сибирската тайга, за да го прекара "далеч от цивилизацията", допълва ТАСС

Търговци на дърва: Който е предпочел почивка през лятото-зимата ще стои на студено

http://pik.bg/търговци-на-дърва-който-е-предпочел-почивка-през-лятото-зимата-ще-стои-на-студено-news412661.html

Търговци на дърва: Който е предпочел почивка през лятото-зимата ще стои на студено

Дърва за огрев в Благоевград все още се намират, но по-трудно, правят се и списъци в пунктовете им за продажба.

„Май, юни и юли бяхме препълнени с дърва, цените бяха по-ниски от сегашните, но хората тогава предпочетоха почивките вместо да купуват, така сега няма от какво да се оплакват”, обясни търговец на дърва от Благоевград. Пунктовете за продажба на дърва за огрев, най-масово използваните за отопление през зимата в Югозапада, са полупразни. Десетина закъснели благоевградчани обикаляха тази сутрин борсите за продажба на дърва, намиращи се на бул. „Пейо Яворов”.
„Дърва има, но и търсенето е голямо, сещаме се в последния момент”, каза клиент, търсещ да си купи дърва.

„Дърва няма, от сутринта обикалям пунктовете, не обясняват защо няма, не съм видял да правят списъци”, оплака се друг. На едно от борсите работници режат и цепят букови дърва. Тук те се продават на палета. Едно пале дъбови дърва, нарязани и нацепени се продава за 80 лв., буковите за 75 лв., чам, топола или трепетлика-за 45-50 лева.

На този пункт за продажба на дърва обясниха, че дърва няма заради износа за Гърция.
На втория пункт са „по в час” с недостига. Отдават го на настъпилата есен и пропуснатата от домакинствата летен сезон, когато цените на борсите са били по-ниски с пет лева на кубик от сегашните.

„През лятото един кубик дъбови, нарязани, нацепени бяха 75 лв., буковите-70, тогава бяхме препълнени с дърва, но никой не купуваше, гледаха да не изпуснат почивките, така, че сега няма какво да се оплакват”, казаха от борсата, но държат да бъдат анонимни. Обясниха още, че имат списък с около 10-ина клиенти, записани за общо 50-60 кубика дърва.

„Утре завали ли дъждът и те няма да си получат дървата, въпреки списъка”, обясни един от собствениците. Защото според него работна ръка в горите вече няма, горските пътища ще се разкалят и станат непроходими. „Да си видял горското да си оправя пътищата след сечта”, риторично пита търговецът. „Ние си ги поддържаме, имаме трактор”, обясни той. Според него проблемът с липсващите дърва за огрев се дължи на намалелите доставки на дъб от вида „цер” от Северна България.

„Ограничиха на 20 на сто добива от нискостеблена, до 40-годишна гора, след това 20 години нямаш право да влезеш в нея. Отмениха позволителните за сеч, така фирмите се принудиха да вадят нови, а процедурата в горските предприятия бавна и тромава. Отделно, че тук не харесват цера, защото не гори добре, хубав дъб”, подчерта търговецът. Според него натрупването на тези няколко фактора е причина търсенето да е по-голямо от предлагането.

Фирмите ще декларират дали ползват за лични нужди имущество за над 5000 лв.

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/10/07/2623503_firmite_shte_deklarirat_dali_polzvat_za_lichni_nujdi/?ref=rss


Министерският съвет одобри проект за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане  чрез който се правят промени и в законите за ДДС, за данъците на физическите лица, за местните данъци, за ограничаване на плащанията в брой. Предстои те да бъдат внесени за одобрение от Народното събрание, за да влязат в сила едновременно с бюджета за догодина. 

Облагане с ДДС на имущество, което в комапнията се използва и за лични цели

Отпаднало е първоначалното намерение на...

Пациентите могат да се жалват и консултират за нарушени права онлайн

http://www.mediapool.bg/patsientite-mogat-da-se-zhalvat-i-konsultirat-za-narusheni-prava-onlain-news240130.html

Пациенти, които смятат, че правата им са били нарушени или пък търсят правна консултация в сферата на здравеопазването, ще могат да направят това в нова онлайн система на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). На гражданските сигнали ще отговарят експерти-консултанти, които са част от юристите на ЦЗПЗ. Всеки може да избира на кой от експертите да назначи своя случай, но ако избраният експерт не може да разреши проблема сам, заявката се разпределя към консултанта, който отговаря за този тип случаи. За използването на услугата не се дължат такси. Максималният срок за отговор на подаден сигнал е 14 дена, освен, ако сложността на проблема изисква допълнително време. Ако сложността изисква допълнително време, лицето подало сигнала, ще бъде своевременно информирано. Всеки, регистриран потребител на сайта на ЦЗПЗ може да влезне директно в новата система с потребителското си име и парола. Ако лицето, което желае да използва системата, не е регистриано, то следва да се регистрира. Регистрацията не изисква други данни, освен имена и координати за връзка и е необходима единствено, ако обработката на сигнала изисква експертите да да се свържем с пациента. ЦЗПЗ е регистриран като администратор на лични данни и оттам уверяват, че са взети всички необходими мерки за предотвратяване на възможна злоупотреба с предоставенилични данни. Предоставените лични данни, подаденият сигнал и отговора няма да бъдат публично достъпни. Сигнали, които не са свързани със здравеопазването ще бъдат отхвърлени. Системата е финансирана по проект “Изграждане на онлайн система за регистриране и реакция на случаи на нарушени права на пациенти“ по Програма за подкрепа на НПО в България на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Пращат вертолети на руска военна база в Таджикистан

http://www.cross.bg/tadzhikistan-baza-ryska-1483363.html

/КРОСС/ Усилват с вертолетна авиация бойните възможности на 201 руска военна база, която е дислоцирана в Република Таджикистан, съобщи "Интерфакс", позовавайки се на съобщение от военното министерство на страната. В състава на подразделението влизат ударни вертолети Ми24 П и бойните транспортни Ми 8 МТВ. От военното министерство уточняват, че създадената авиогрупа ще бъде базирана в Хисарския район на Таджикистан на летище "Айни", което е на 30 км от столицата Душанбе. Вертолетите ще транспортират товари, ще осигуряват авиационно прикритие на войскови колони, пренос на десантни части, определяне на минни полета от въздуха. Освен това, вертолетите ще могат да евакуират болни и ранени, пренос на стоки, а така също и въздушно-инженерно разузнаване на местностите. По информация в интернет, 201 сухопътна руска военна база е създанена през 2004 г. От 201 мотострелкови Гатчински два пъти Червенознаменна дивизия, за да защити независимостта и поддържа конституционалния строй в Република Таджикистан, обезпечавайки стабилността на военно-политическата обстановка и укрепване на националните интереси на Руската федерация в Централно-азиатския регион. Дислокацията на военната база е с договор до 2042 година, за което са разписани съответсващите договори и са ратифицирани от двете страни. Базата е разопложена в Душанб, Куляб и Курган-Тюбе. Припомняме, Таджикистан е високопланинска държава в Средна Азия, без излаз на море

ББЦ-Пловдив предлага нов терен с еднофамилни къщи за ромите

http://www.bnews.bg/article-142330

Общината да дава право на строеж на работещите и плащащите данъци от малцинствата, предвижда програмата на кандидат-кмета на район Източен Тезджан Наимова и водача на листата адв. Дяко Дяков

Одобриха на първо четене изцяло нов Кодекс за застраховането

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030272

Народното събрание одобри на първо четене изцяло нов Кодекс за застраховането, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В подкрепа на новия Кодекс гласуваха 80 депутати, 8 се въздържаха, нямаше против.
Той е внесен от Министерски съвет и е изцяло нов, тъй като промените в уредбата, произтичащи от въвеждането на изискванията на европейското
Народното събрание одобри на първо четене изцяло нов Кодекс за застраховането, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В подкрепа на новия Кодекс гласуваха 80 депутати, 8 се въздържаха, нямаше против. Той е внесен от Министерски съвет и е изцяло нов, тъй като промените в уредбата, произтичащи от въвеждането на изискванията на европейското

Община Пловдив ще стопанисва голямата базилика "Филипопол"

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623515_obshtina_plovdiv_shte_stopanisva_goliamata_bazilika/?ref=rss


Правителството предостави на община Пловдив за управление за срок от 10 години археологическия комплекс "Голяма раннохристиянска епископска базилика Филипопол", съобщи информационната служба на Министерския съвет.

Комплексът е културна ценност от национално значение. С предоставянето на имота на местната власт ще е възможно опазването, експонирането, реставрацията и социализацията на културната ценност и интегрирането й в живота и структурата на града, се посочва в съобщението....

Папазов призова синя България да залее трибуните срещу "Юргорден"

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623514_papazov_prizova_sinia_bulgariia_da_zalee_tribunite/?ref=rss


Бившият треньор на баскетболния "Левски" Константин Папазов се е заел с организацията на юбилейния мач срещу "Юргорден" в събота, с който сините ще отпразнуват 50-годишнината от първото си участие в европейските футболни турнири.

Папазов призова синя България да се обедини за пореден път и да напълни Националния стадион "Васил Левски".

"Феновете показаха, че могат да се радват и да празнуват юбилея, доказаха, че могат да помагат и да дадат по 10 лв., за да спасят...

VW ще прибира за ремонт "еко" колите с манипулиращ софтуер от януари 2016

http://offnews.bg/news/n_1/n_568915.html

VW обяви, че от януари 2016 г. ще започне да прибира автомобилите Volkswagen и Audi, в които е бил инсталиран софтуер за манипулиране на данните за вредните емисии, обяви новият изпълнителен директор на концерна Матиас Мюлер. Всички засегнати автомобили ще бъдат ремонтирани до края на 2016 г., допълни той през германския вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Скандалът избухна през септември, когато американската агенция за опазване на околната среда установи, че VW манипулират данните за изхвърляните вредни емисии чрез софтуер, който показва занижени стойности по време на тестване на автомобила. Разследването показа, че реалните нива са десетки пъти над нормите за еко автомобили. В резултат на разкритията изпълнителният директор на VW беше уволнен, акциите на компанията се сринаха и тя изгуби милиарди евро. Само няколко служители са били замесени в скандала, казва още Мюлер в интервюто си за изданието. Най-големият производител на автомобили в Европа призна, че софтуерът е бил инсталиран на 11 милиона дизелови автомобила. Българското представителство на VW обяви, че от тях в България са продадени 5 700. Фирмата обяви, че ще направи преглед и на другите си марки и модели, като посочиха за пример супер марката Bugatti. По-рано Мюлер обяви пред служителите на VW в Германия, че фирмата е изправена пред промени, които "няма да бъдат безболезнени". Извършва се преглед на възможните технически мерки, фирмата ще направи всичко възможно да запази работните места, допълни той. Ще бъдат прегледани и планираните инвестиции в завод, технологии и превозни средства. Досега скандалът струваше 6.5 милиарда евро на компанията, но анализаторите казват, че окончателната сметка ще бъде много по-голяма, защото се очаква регулаторният орган в САЩ са наложи глоба на VW заради манипулираните тестове, предстоят разходи и за съдебни дела, както и за ремонта на засегнатите автомобили.

Влекач помете лодки и мостове пред рибарското селище във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=303228

Влекач, дърпал кран повлече мостове и потопи няколко лодки при рибарското селище до ДАП във Варна, научи Moreto.net. Инцидентът е станал около 9:30 часа, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Причина за произшествието е неправилно извършена маневра от влекача, обясниха от полицията.

МС дава освободени държавни резерви на МВР и агенцията за бежанците

http://pik.bg/мс-дава-освободени-държавни-резерви-на-мвр-и-агенцията-за-бежанците-news412656.html

МС дава освободени държавни резерви на МВР и агенцията за бежанците

Правителството предоставя безвъзмездно на МВР и на Държавната агенция за бежанците освободени държавни резерви и военновременни запаси без възстановяване. 

Това са санитарни материали и постелъчен инвентар, чрез които ще се подпомогне осигуряването на подходящи условия за настаняване на чужденци на територията на България. Материалите включват термофорни казанчета, посуда, нестерилни марлени компреси и превързочни материали, походни легла, болнични кревати и др..

През последните две години България прие голям за капацитета на страната ни смесен миграционен поток, съставен от лица, търсещи международна закрила, и от незаконни мигранти. Това завишава отговорностите на дирекция „Миграция” и ГД „Гранична полиция” към МВР и на Държавната агенция за бежанците по управление и експлоатация на изградените места за настаняване на незаконни мигранти и лица, търсещи закрила.

Безплатни ще са спешните повиквания от катастрофирал автомобил до телефон 112

http://www.moreto.net/novini.php?n=303223

Мобилните оператори вече имат задължение да осигуряват техническа възможност за безплатни повиквания eCall от катастрофирал автомобил до телефон 112 от всяка точка на страната, ако има покритие на съответната територия. Това предвижда постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за внедряване на интелигентните транспортни системи в областта на автомобилния транспорт и за интерфейси с останалите видове транспорт, което би прието днес от Министерския съвет.

Кабинетът даде мандат на Ненчев за ремонта на изтребители в Полша

http://politics.actualno.com/Kabinetyt-dade-mandat-na-Nenchev-za-remonta-na-iztrebiteli-v-Polsha-news_499954.html

На закрито заседание на Министерския съвет днес, 7 октомври, министърът на отбраната Николай Ненчев внесе за разглеждане и одобрение проект на междуправителствено споразумение за логистична подкрепа на изтребители МиГ-29 в Република Полша. Правителството одобри проекта и даде мандат на министър Ненчев за подписване на междуправителственото споразумение с полската страна, съобщиха от МО. За подготвяне на споразумението Министерството на отбраната извърши проучване на възможностите в р

19-годишен цирков артист се разходи по тънко въже на 15 метра над земята

http://www.cross.bg/vuzhe-kristian-adam-1483354.html

/КРОСС/Докато новият филм на Робърт Земекис „Живот на ръба" (The Walk) чупи рекорди по гледаемост в големите киносалони, един 19-годишен акробат „се разходи" във въздуха по тънко стоманено въже близо до централната жп гара в столицата, предаде БГНЕС. Това не е интерпретация на сцена от филма посветен на Филип Пети - човекът, който през 1974 г. премина по въже цялото разстояние между кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк. Разходката във въздуха бе част от представлението на 19-годишния унгарски акробат Кристиан Адам, с което цирк "София" започна есенните циркови гастроли. Кристиан „се разходи" по тънко стоманено въже, свързващо двете кули от шапитото на цирка. Необезопасен и в условията на вятър, Кристиан няколко пъти премина по въжето на 15 метра над земята. Медиите бяха първата българска публика на младия артист, който е пето поколение цирков изпълнител. Адам участва в програмата освен с ходенето по въже и с дресура на диви, екзотични влечуги и акробатика на коне. "Казвам се Кристиан Адам и съм пето поколение цирков артист и сега съм на турне с цирк "София" в България", каза той. Представянето му бе направено от почитателя на цирковото изкуство у нас - водещият Драгомир Драганов. video:https://www.youtube.com/watch?v=lPZcGWxe9oE Адам е роден и израснал в цирка. Прекарал е детството си като всяка година е бил на турне в различни държави, обясни Драганов

Чиновници ще учат френски с пари от Международната организация на франкофонията

http://www.mediapool.bg/chinovnitsi-shte-uchat-frenski-s-pari-ot-mezhdunarodnata-organizatsiya-na-frankofoniyata-news240129.html

Служители в държавната администрация и дипломати ще преминат специализирани курсове по и на френски език, финансирани от Международната организация на франкофонията (МОФ). В сряда правителството одобри проект на мерорандум за партньорство с организацията. Съгласно бюджета на проекта българската страна ще получи над 800 000 лева за период от четири години, с които да обучи повече от 1000 държавни служители. От българска страна финансирането се изразява в осигуряване на 25 на сто от средствата, необходими за обученията, като останалите 75 процента са осигурени от МОФ. Меморандумът е във връзка с проекта "Национална франкофонска инициатива 2015-2018" в рамките на програмата "Френският език в международните отношения".

Изключително рядка интервенция извършиха кардиолозите в „Софиямед“

http://www.cross.bg/lechenie-tymora-sofiyamed-1483362.html

/КРОСС/Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед". Касае се за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд. Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията. „Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния", коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед".

Мирчев смята, че има реален шанс да отиде на втори тур

http://www.cross.bg/mirchev-kmet-kandidatut-1483364.html

/КРОСС/Абсолютен прецедент е, че няма проучвания за изборите нагласи с включени всички проценти на всички партии. Последното такова изследване е публикувано на Галъп на 26 юни, от тогава са минали три месеца, отбеляза в интервю за Bulgaria ON AIR кандидатът за кмет на столицата, издигнат от БСП, Михаил Мирчев. Според него липсата на подобни изследвания е, защото „рейтингите, които се получават, са драстично различни за сегашната власт спрямо пропагандата". По думите му действащият кмет Йорданка Фандъкова, от ГЕРБ, събира към момента 40% от предпочитанията на избирателите, а не 60%. Мирчев смята, че има реален шанс да отиде на втори тур. За това му помагат и другите кандидати, които вадят неудобни факти срещу ГЕРБ и Йорданка Фандъкова, които целяли да откраднат от гласовете на БСП за общински съветници. Това обаче не е така, коментира Мирчев. Един от тях бил кандидатът на АБВ за кмет на София Георги Кадиев.  

Отпускат 700 лв. месечно на 5-ма дейци на културата за особени заслуги

http://pik.bg/отпускат-700-лв-месечно-на-5-ма-дейци-на-културата-за-особени-заслуги-news412654.html

Отпускат 700 лв. месечно на 5-ма дейци на културата за особени заслуги

На 5-ма дейци на културата за особени заслуги се отпускат 700 лв. месечно, решиха днес депутатите от комисията по културата и медиите. Това са Анелия Шуманова, Васил Михайлов, проф. Людмил Гетов, Стоян Бабеков и Янка Рупкина, предаде БГНЕС.

Отпускането на паричните награди пожизнено е за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителните им постижения и цялостен принос в областта на културата. Изпълнението на решението ще бъде възложено на министъра на културата. Наградените творци реално са с минимални пенсии, които не отговарят на вложения от тях труд.

Депутатите коментираха, че е наложително да се направи широка дискусия по темата, тъй като редица български имена в сферата на културата по една или друга причина са ощетени в пенсионна възраст. Необходимо е, според тях, да се създаде специален фонд, с участието на творческите гилдии, който да подпомага такива хора и да се преодолее тази несправедливост, в която от света си отидоха обидени редица тачени от народа представители на изкуството. 

Русия е разположила бойни хеликоптери в Таджикистан

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030262

Русия е подсилила с бойни хеликоптери Ми-24P своето военно присъствие в Таджикистан. Това съобщава Интерфакс, като се позовава на изявление на руското министерство на отбраната.
Таджикистан има обща граница с Афганистан, където в последните няколко седмици се забелязва силна активност на талибаните.
Русия е подсилила с бойни хеликоптери Ми-24P своето военно присъствие в Таджикистан. Това съобщава Интерфакс, като се позовава на изявление на руското министерство на отбраната. Таджикистан има обща граница с Афганистан, където в последните няколко седмици се забелязва силна активност на талибаните.

Русия е разположила бойни хеликоптери в Таджикистан

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030268

Русия е подсилила с бойни хеликоптери Ми-24P своето военно присъствие в Таджикистан. Това съобщава Интерфакс, като се позовава на изявление на руското министерство на отбраната.
Таджикистан има обща граница с Афганистан, където в последните няколко седмици се забелязва силна активност на талибаните.
Русия е подсилила с бойни хеликоптери Ми-24P своето военно присъствие в Таджикистан. Това съобщава Интерфакс, като се позовава на изявление на руското министерство на отбраната. Таджикистан има обща граница с Афганистан, където в последните няколко седмици се забелязва силна активност на талибаните.

Съкращават се сроковете за издаване на „Синя карта“

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/sykrashtavat-se-srokovete-za-izdavane-na-sinia-karta-203668/

Причината е недостиг на висококвалифицирани специалисти на пазара на труда в определени сектори

Тяло на мъж изплува от Марица

http://pik.bg/тяло-на-мъж-изплува-от-марица-news412652.html

Тяло на мъж изплува от Марица

Труп на мъж е намерен вчера до река Марица край Димитровград, съобщи Haskovo.info, като се позова на информация от полицията.

Тялото е намерено случайно от димитровградчанин около 15 часа.

Починалият е мъж на 64 г. От полицията допълниха, че няма данни за извършено престъпление. Мъжът е бил с колело и най-вероятно е получил инфаркт. Предстои извършването на аутопсия.

Промени в данъчните закони одобри правителството

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030229

Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО). С промените се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане, съобщиха от правителствената пресслужба след
Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД на ЗКПО). С промените се хармонизира и привежда в съответствие националното данъчно законодателство с изискванията на европейските директиви в областта на прякото облагане, съобщиха от правителствената пресслужба след

Bulgaria Air награди туристическите компании, с които работи

http://www.cross.bg/poleti-destinatzii-bulgaria-1483361.html

/КРОСС/От авиокомпанията представиха и възможности за съвместни полети с други авиокомпании. Освен многото европейски дестинации, които Bulgaria Air предлага, все по-търсени от клиентите са презокеанските полети. Заедно с партньорите от Ер Берлин, авиокомпанията предлага полети до Чикаго Ню Йорк и Маями. Крайната цена е 539 евро. По време на един своеобразен полет, само че извършен в земни условия, търговският директор на България Ер Мария Стоянова награди част от туристическите компании, с които ежедневно работи. От националния превозвач призоваха туропреаторите да предлагат на клиентите си още повече пакетни дестинации, както до Стария континет и до Близкия изток, така и до Америка.  

Алеята на Възраждането в Морската градина вече е с нови плочи

http://petel.bg/Aleyata-na-Vazrazhdaneto-v-Morskata-gradina-veche-e-s-novi-plochi__129703

live.varna.bg Новите 31 плочи, съхраняващи пръст от различни исторически места на България, вече са поставени в Алеята на Възраждането в...

За ЧРД на Путин: Първи удари на Русия срещу "Ислямска държава" с ракети от Каспийско море

http://petel.bg/Za-CHRD-na-Putin--Parvi-udari-na-Rusiya-sreshhu-Islyamska-darzhava-s-raketi-ot-Kaspiysko-more__129704

Снимка: Булфото Кораби на Каспийската флотилия подпукаха Ислямска държава за ЧРД на Путин. Те нанесоха 26 удара с ракети по позиции на...

Белият дом предлага на Русия да действат заедно срещу ИД

http://frognews.bg/news_99246/Beliiat-dom-predlaga-na-Rusiia-da-deistvat-zaedno-sreshtu-ID/

Говорител на Белия дом съобщи, че американската страна е отправила предложение на Москва за координиране на действията срещу „Ислямска държава” както в политически, така и във военен аспект.

Германия се цели във финала на европейското първенство по волейбол

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623499_germaniia_se_celi_vuv_finala_na_evropeiskoto/?ref=rss


Германският национален отбор се цели във финала на европейското първенство по волейбол, което ще се проведе в България и Италия между 9 и 18 октомври. Според треньора на бундестима Витал Хайнен има шест-седем тима, които ще са претенденти за медалите, a този път неговият тим ще бъде един от фаворитите.

"Ние сме добър отбор и вярваме във възможностите си. В Европа има още шест-седем силни състава. Всичко е възможно. Класиране на финал би било изключително добро постижение", коментира...

Огромен ръст на мобилния трафик в туризма

http://www.cross.bg/mobilno-putyvaniya-potrebiteli-1483360.html

/КРОСС/Мобилното потребление в туризма се развива също толкова шеметно, колкото и в много други сектори на икономиката. Съвсем нaскоро ново мобилно приложение за пътувания даде възможност на българските потребители да организират своите пътувания още по-лесно и бързо - само с помощта на своя телефон. „Само за последната година мобилният ни трафик нарастна с над 32%, а потреблението през мобилно устройство се увеличи почти десеторно. Това съвсем естествено доведе до необходимостта от разработване на специално мобилно приложение, с помощта на което потребителите да могат още по-лесно да организират своите пътувания, независимо от времето и мястото, на което се намират" - коментира мениджърът на онлайн туристическа агенция eSKY.bg, Доньо Марков. Приложението, разработка на агенцията, е първото по рода си в България, комбиниращо полети на над 650 редовни и нискотарифни авиокомпании, над 800 хил. места за настаняване и над 40 хил. локации за автомобили под наем. „Изборът е огромен, резервацията е бърза, а билетът/ваучерът пристига на електронната ти поща до 24 часа. Плащанията са защитени посредством най-модерните технологии за сигурност на онлайн транзакциите. Няма загуба на време в разходки по различни офиси, нито дори нужда от настолен компютър. Все повече компании насочват усилията си към мобилните потребители

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване