Работодатели и синдикати искат да им се даде право да сезират КС

http://www.mediapool.bg/rabotodateli-i-sindikati-iskat-da-im-se-dade-pravo-da-sezirat-ks-news240126.html

Работодателите и синдикатите също искат да им се даде право да сезират Конституционния съд (КС). Четирите бизнес организации и двата профсъюза, които все по-успешно се налагат над правителството, занесоха в Народното събрание предложение за промяна на основния закон.   Българската стопанска камара (БСК) съобщи, че във връзка с обсъжданите в Народното събрание промени в конституцията са внесли предложение да се въведе възможността "национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище”.   Сега е предвидено Конституционният съд да бъде сезиран от най-малко една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор и омбудсмана.   Първоначалните намерения на Реформаторския блок за проектопромените в конституцията бяха се въведе индивидуална жалба до КС. Предложенията бяха отхвърлени от ГЕРБ и другите партии с мотивите, че така КС ще бъде затрупан от жалби на граждани. В сегашния проект, който е гласуван на първо четене, е предвидена възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите.   Второто четене на конституционния проект ще бъде в началото на ноември, след местните избори, а дотогава могат да бъдат внасяни промени.   Според БСК предвидената възможност за жалби до КС не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.   Работодателите и синдикатите мотивират исканата конституционна промяна с това, че тя ще способства за укрепването на правовия ред, конституционосъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище.   На следващо място общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси (синдикати и бизнес – бел.ред.), е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси, посочват организациите.   Оттам допълват, че производството пред КС ще бъде облекчено, поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от организациите.

Бизнесът и синдикатите искат правото да сезират Конституционния съд

http://www.mediapool.bg/biznesat-i-sindikatite-iskat-pravoto-da-sezirat-konstitutsionniya-sad-news240126.html

Национално представителните работодателски и синдикални организации настояват за промяна в Конституцията, която да им позволи да сезират Конституционния съд. Четирите представителни работодателски организации и двата синдиката КНСБ и “Подкрепа“ използват момента, че в парламента предстоят промени в Конституцията на второ четене, свързани с реформата в съдебната власт, за да бъде дописан чл. 150 на основния закон. Сега е предвидено Конституционният съд да бъде сезиран от най-малко една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор и омбудсмана. Социалните партньори настояват национално представителните бизнес и синдикални организации с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище. “Правото на социалните партньори да сезират Конституционния съд ще способства за укрепването на правовия ред, конституционносъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище“, заявиха от Българската стопанска камара. “Общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси“, смятат от работодателската организация. Като мотив от БСК допълват и това, че представителните организации на работниците и работодателите разполагат с експертиза в съответните области, което ще осигури необходимия професионализъм и юридическа обоснованост при подготовката на жалбите. Освен това производството пред Конституционния съд щяло да бъде облекчено поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от тези организации. В позицията си работодателите и синдикатите приветстват инициативата на народните представители да разширят кръга от субекти, които могат да сезират Конституционния съд. Същевременно обаче посочват, че възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.

Три години от смъртта на Марио Нушков! Мистерията все още не е разплетена (снимки)

http://pik.bg/три-години-от-смъртта-на-марио-нушков-мистерията-все-още-не-е-разплетена-снимки-news412603.html

Три години от смъртта на Марио Нушков! Мистерията все още не е разплетена (снимки)

Днес се навършват точно три години от смъртта на едно момче, чиито живот си отиде мистериозно. На тази дата талисманът на Благоевград Марио Нушков загина след падане от електрически стълб в село Бистрица, недалеч от вилата на неговия гуру, учител и председател на фондация "Мечта" Росен Ангелов. Днес на страницата му във Фейсбук пръв за Марио се сети чужденец от Лондон, явно негов приятел, предава struma.com.

Човекът бе постнал три тъжни свещички, показвайки, че се е сетил за Марио на днешната дата. А той бе любимецът на Благоевград. Около смъртта му месеци наред имаше брожения, съмнения за подстрекателство към самоубийство, съмнения за дейността на фондация "Мечта", чийто активен член бе Марио Нушков.

Марио Нушков бе възпитаник на езикова гимназия в Благоевград. Той бе градски любимец, заради слънчевата му усмивка и благия му нрав. Наричаха го талисман, защото с ведрината си Марио носеше щастие на всеки, който го познава. Роден в семейството на известни родители Марио Нушков никога не злоупотреби със силата и властта на баща си, бизнесменът Христо Нушков, който издъхна месеци преди смъртта на сина си.
Припомняме, че във фаталния 7 октомври 2012 година Марио бе намерен мъртъв под електрически стълб рано сутринта след сбирка във вилата на председателя на фондация "Мечта", преподавателят в езикова гимназия Росен Ангелов.

Фондацията бе обект на месеци разследване дали е секта или не. Ангелов бе "разпъван на кръст" около това дали има някакво отношение към смъртта на младото момче, подложиха го на детектор на лъжата, но обвиненията, които обществото отправи към философа, се оказаха несъстоятелни. 

Причината за смъртта на Марио бе падане от високо, от стълба и травми несъвместими с живота. Така се сложи край на разследването около смъртта му. Три години обаче хората, които познаваха Марио, не приеха версията за самоубийство и нещастен случай, те търсиха нечия вина. Накрая се оказа, че виновни няма. 

Марио бил станал жертва на екстремните си увлечения да се катери нависоко и да търси силни усещания. Кой знае?! Фактът е, един загубен млад живот, едно момче, което всички обичаха, си отиде без време! 

53-годишен загина при пожар в Пещера

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029964

53-годишен мъж е загинал при пожар в Пещера, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Инцидентът е станал в апартамента на починалия в жилищен блок на ул.
53-годишен мъж е загинал при пожар в Пещера, съобщи говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Инцидентът е станал в апартамента на починалия в жилищен блок на ул. "Симон Налбант" в родопския град. Около 14 ч. във вторник съседите чули взрив от апартамента на мъжа, чието име не бе съобщено, и се обадили на телефона за спешни повиквания.

Иван Портних гушна втора рожба

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030050

Финалната права до кметския вот на 25-и октомври за кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних ще премине по две паралелни писти – едната - на предизборната надпревара, и новата – на пълното щастие от появата на второто му дете, което изплака преди няколко часа.
Радостта от новия човек в семейството кандидатът за пълен кметски мандат на Варна
Финалната права до кметския вот на 25-и октомври за кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних ще премине по две паралелни писти – едната - на предизборната надпревара, и новата – на пълното щастие от появата на второто му дете, което изплака преди няколко часа. Радостта от новия човек в семейството кандидатът за пълен кметски мандат на Варна

Синдикатите и работодателите искат право да сезират Конституционния съд

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623450_sindikatite_i_rabotodatelite_iskat_pravo_da_sezirat/?ref=rss


Национално представителните работодателски и синдикални организации настояват с промяна в конституцията Народното събрание да им предостави правото да сезират Конституционния съд, ако смятат, че някой новоприет закон нарушава трудовите и осигурителните права на членовете им или засяга жизненото им равнище. Това съобщи пресцентърът на Българската стопанска камара. 

Въпреки че нямат право на законодателна инициатива, четирите бизнес съюза и двата синдиката са внесли в Народното...

Когато децата правят изцепки - забавно видео

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/kogato-decata-praviat-izcepki-zabavno-video-6043460

Да се бориш с кокошка, да скачаш върху тънък лед и още смешни ситуации с още по-смешен финал

МО на РФ: Предложенията на САЩ за координиране на действията в борбата срещу ИД може да бъдат приети

http://www.cross.bg/borbata-otbranata-deiistviyata-1483342.html

/КРОСС/ Руското министерство на отбраната може да приеме предложението на Пентагона за координиране на действията в борбата срещу ИД в Сирия. Експертите ще обсъдят детайлите в сряда, съобщи официалният представител на министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков, предаде РИА Новости. „Министерството на отбраната на Русия откликна на молбата на Пентагона и оперативно разгледа предложенията на американците за координиране на действията в рамките на борбата срещу терористичната групировка ИДИЛ на територията на Сирия. Като цяло дадените предложения могат да бъдат приети за реализация“, заяви Конашенков. „Необходимо е само да се уточнят отделните технически детайли, които днес ще бъдат обсъдени от представителите на руското военно ведомство и Пентагона на експертно ниво“, добави той.

Иван Портних гушна втора рожба

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030043

Финалната права до кметския вот на 25-и октомври за кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних ще премине по две паралелни писти – едната - на предизборната надпревара, и новата – на пълното щастие от появата на второто му дете, което изплака преди няколко часа.
Радостта от новия човек в семейството кандидатът за пълен кметски мандат на Варна
Финалната права до кметския вот на 25-и октомври за кандидата на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних ще премине по две паралелни писти – едната - на предизборната надпревара, и новата – на пълното щастие от появата на второто му дете, което изплака преди няколко часа. Радостта от новия човек в семейството кандидатът за пълен кметски мандат на Варна

Сирийската правителствена армия мина в настъпление

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030030

Правителствените войски на Сирия преминаха в настъпление по четири направления, които обаче не се уточняват, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на информация от Сирийската асоциация за защита правата на човека. Става дума за райони в западната част на Сирия. Преди настъплението руската авиация е нанесла бомбени удари на предполагаеми позиции
Правителствените войски на Сирия преминаха в настъпление по четири направления, които обаче не се уточняват, съобщава Ройтерс. Агенцията се позовава на информация от Сирийската асоциация за защита правата на човека. Става дума за райони в западната част на Сирия. Преди настъплението руската авиация е нанесла бомбени удари на предполагаеми позиции

Лондон отхвърли проект за кула-ракета в памет на Гагарин

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/10/07/2623215_london_othvurli_proekt_za_kula-raketa_v_pamet_na/?ref=rss


Жителите на Южен Лондон определиха като чудовищно и безумие предложението на руски архитект за изграждането на 30-етажна сграда под формата на ракета в памет на първия космонавт Юрий Гагарин.

Проектът, наречен Gagarin Tower, трябва да бъде реализиран на мястото на пететажна постройка от 1930 г., която се намира непосредствено до театъра Menier Chocolate Factory. Негов автор е базираната в Санкт Петербург архитектурна фирма Studio 44. Идеята е новата 105-метрова кула-ракета да бъде...

Ненчев ще участва в есенната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

http://www.cross.bg/nato-otbranata-ministrite-1483341.html

/КРОСС/Министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в есенната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО. Тя ще се проведе на 8 октомври в Брюксел, Белгия и във фокуса на дискусиите ще бъдат Планът за готовност за действие на НАТО, стратегията за противодействие на хибридната война и разширената политика за киберотбрана, както и необходимостта от подобряване на способностите, ресурсите и механизмите на НАТО в отговор на нововъзникващи предизвикателства в контекста на дългосрочната адаптация на Алианса. В дневния ред на срещата са включени и дебати за руската намеса в Сирия и неприемливото нарушаване на въздушното пространство на Турция. Срещата на министрите на отбраната ще започне със заседание на Северноатлантическия съвет във формат „28", на което ще бъдат обсъдени отделните инициативи, включени в Плана за действие за готовност, новосъздадените щабни елементи за интегриране на силите на НАТО, както и развитието на способностите на Алианса. В нарочна сесия ще бъде разгледано развитието на обстановката в Сирия и Афганистан. На работен обяд министрите на отбраната ще разгледат променената обстановка по сигурността в Европа и възможностите за дългосрочно адаптиране на НАТО извън вече набелязаните мерки по Плана за готовност за действие

Новият фуражен завод в Добрич ще изнася над 300 000 тона продукция за Китай

http://dobrich.actualno.com/Novijat-furajen-zavod-v-Dobrich-shte-iznasja-nad-300-000-tona-produkcija-za-Kitaj-news_499923.html

Първият сертификат за инвестиция клас „В“ бе връчен днес от община Добрич на българо-китайското дружество "България Тианшинонг Фийд Ко" ООД. Общината ще стимулира изпълнението на инвестиционния проект със съкратена процедура на предоставяне на административните услуги, заяви заместник-кметът Пламен Ганчев, който връчи сертификата. Първоначалната инвестиция е 5 млн. лв., но тя ще расте, докато се стигне максимален капацитет на производство и износ на 300 хиляди тона продукция годишн

НАСА показа мястото на кацане от филма "Марсианецът"

http://curious.actualno.com/NASA-pokaza-mjastoto-na-kacane-ot-filma-Marsianecyt-news_499798.html

НАСА показа снимка на мястото на кацане на мисията Ares 3 от филма "Марсианецът" на Червената планета. В района на тази територия през 1997 година е кацнала мисията Mars Pathfinder, включваща неподвижна станция и роувър, съобщава агенцията, цитирана от Lenta.ru. Изображението на фрагмента от Ацидалийската равнина, разположена между вулканичните региони Тарсис и Арабия северно от долината Маринър, е получено от инструмента HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) през май 2015 г. От

В Търговище започна антигрип кампанията с поставянето на първите ваксини

http://targovishte.actualno.com/V-Tyrgovishte-zapochna-antigrip-kampanijata-s-postavjaneto-na-pyrvite-vaksini-news_499928.html

Започна антигрип кампанията в Търговище. За ограничаване заболяемостта на населението през предстоящия грипен сезон Регионална здравна инспекция обяви, че предлага на гражданите да си направят имунизация с наличната ваксина "Инфлувак". Тя се поставя на място в имунизационния кабинет, който се намира на ул. „Цар Освободител”, №33 и е с работно време от 8.30 до 17.00 часа, информира Topnovini.bg. Ваксината е на цена от 7.46 лв., като допълнително се заплащат 2 лева за поставянето й.

Откриха тялото на жена, изчезнала в началото на годината

http://smolyan.actualno.com/Otkriha-tjaloto-na-jena-izcheznala-v-nachaloto-na-godinata-news_499932.html

На 07.10.2015 г. около 11.35 ч. в РУ – Девин е получен сигнал, че е забелязано тяло на жена във водите на язовир Цанков камък. Служителите на РС ПБЗН и РУ - Девин са на място, където с необходима техника изваждат тялото, което ще бъде транспортирано за извършване на аутопсия в МБАЛ – Смолян. По първоначални данни намереното тяло е на 49-годишната жена, загинала при нелепия инцидент със съпруга си, които паднаха с автомобил в придошлите води на река Девинска на 01.02.2015 г. Тялото

Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

http://interest.actualno.com/Praroditeljat-na-horata-i-majmunite-e-bil-izpraven-VIDEO-news_499915.html

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези маймуни може да е бил изправен примат, твърдят антрополози в статия, публикувана в сп. Nature Communications. Днес повечето учени смятат, че човекът е преминал към изправено положение преди около 2-3 милиона години, когато се появили първите представители на рода Homo и последните австралопитеци от рода на Люси и автралопитеците седиба. Но от друга страна, това е и

На 10 млн. лв. скача прагът за обезщетението при смърт на пътя

http://business.actualno.com/Na-10-mln-lv-skacha-pragyt-za-obezshtetenieto-pri-smyrt-na-pytja-news_499931.html

Увеличава се прагът на обезщетението за неимуществени и имуществени вреди вследствие на телесно увреждане или смърт при катастрофа на 10 млн. лв. Това става с приетия на първо четене нов Кодекс за застраховането, внесен от Министерски съвет. Това ще важи за всеки пътен инцидент, независимо от броя на пострадалите лица. Досега лимитът беше 2 милиона лева на човек. "За" новия Кодекс гласуваха 80 народни представители, 8 се въздържаха, като нямаше против. Според застрахователния бранш промените в

Откриха 20 бежанци, натъпкани в бус

http://pik.bg/откриха-20-бежанци-натъпкани-в-бус-news412601.html

Откриха 20 бежанци, натъпкани в бус

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана, съобщиха от пресцентъра на МВР.

На 5 октомври, около 00.30 часа, в района на кръстовището на булевардите „Парта“ и „Арнолди“ в Монтана, служители на група „Охрана на обществения ред“ при районното управление в града установили бял бус "Фиат Дукато" със софийска регистрация, собственост на 49-годишен мъж от Етрополе.

При последвалата проверка униформените открили в превозното средство 20 чужди граждани, само деветима от тях с документи, удостоверяващи иракско гражданство, както и с удостоверения, издадени от ДАБ. Останалите 11 души са съпроводени до дом за временно настаняване на чужденци в София.

Водачът на буса – А.Ю. на 33 г. от плевенското село Петърница, бил задържан за срок до 24 часа.

На място са извършени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК. Работата по случая продължава.

 

Цветанов в Антоново: Да преодолеем страха с висока избирателна активност (Снимки)

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030031

Нека преодолеем страха с висока избирателна активност. Гласувайте по съвест, изберете най-доброто за Вас. Гласувайте с номер 5 за Елка Станчева, защото това е бъдещето за всички Вас и за община Антоново. Това казах пред жителите на Антоново.
„С този силен отбор от общински съветници, съм убеден, че Елка Станчева ще бъде избраният кмет.
Нека преодолеем страха с висока избирателна активност. Гласувайте по съвест, изберете най-доброто за Вас. Гласувайте с номер 5 за Елка Станчева, защото това е бъдещето за всички Вас и за община Антоново. Това казах пред жителите на Антоново. „С този силен отбор от общински съветници, съм убеден, че Елка Станчева ще бъде избраният кмет.

КЕВР не е запозната със сигналите на работодателите до прокуратурата

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/kevr-ne-e-zapoznata-sys-signalite-na-rabotodatelite-do-prokuraturata-203658/

Регулаторът очаква становище на ЕК относно подозренията за нерегламентирана държавна помощ за американските централи

Санкциите срещу Русия остават, реши НС

http://frognews.bg/news_99235/Sanktsiite-sreshtu-Rusiia-ostavat-reshi-NS/

Санкциите срещу Русия остават. Парламентът отхвърли предложението на парламентарната група на БСП - лява България за поетапното им премахване заради ситуацията в Украйна.

ВМРО: Извадете изборните секции от гетата

http://www.cross.bg/getata-vmro-sektziite-1483340.html

/КРОСС/ВМРО иска изваждане на избирателните секции извън циганските гета. Поводът са двете нападения над журналистически екипи в един и същи ден. Патриотите настояват секциите да са извън гетата, защото в циганските махали явно не може да се осигури безопасност, сигурност и ред. Секциите за жителите на гетата трябва да бъдат преместени в близки места. Кметовете на общини трябва да реагират, законът го позволява, и да преместят изборните места далеч от гетата. Както електромерите в гетата са високо по стълбовете, така и секциите трябва да са извън гетото. Както днес се краде ток, така утре ще се крадат и гласове, е позицията на ВМРО. Изваждането на секциите от гетата ще позволи спокойното протичане на изборния процес и по-добър контрол. Наблюдението на изборите ще бъде улеснено, а хората от комисиите ще се чувстват в безопасност. Няма правни пречки тези секции и изборните места да се променят със заповеди на съответните кметове. Така ще се осветлят и осуетят много практики, които показват зависим вот - масовото докарване на избиратели, скупчването на банди, опитите за изнасяне на бюлетини и т.н. ВМРО от години настоява за събаряне на незаконно възникналите гета. Няма как да има интеграция с гета, е позицията на партията.  

ЕС започна операция "София" срещу трафикантите по море

http://www.moreto.net/novini.php?n=303209

Европейският съюз започва нова операция срещу нелегалния трафик на бежанци в Южното Средиземноморие. По време на операция "София" военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби, заподозрени, че се използват за трафик на хора, предаде Би Би Си.

Намериха тялото на жената, изчезнала при потопа край язовир Цанков камък през февруари

http://petel.bg/Nameriha-tyaloto-na-zhenata--izcheznala-pri-potopa-kray-yazovir-TSankov-kamak-prez-fevruari__129691

Тяло на 49-годишна жена е намерено във водите на язовир Цанков камък, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Смолян. Около 11.35 часа в Районно...

Ученичка, загубила сестра си и баща си, изпи смъртоносен коктейл! Борят се за живота ѝ

http://petel.bg/Uchenichka--zagubila-sestra-si-i-bashha-si--izpi-smartonosen-kokteyl--Boryat-se-za-zhivota---__129692

Снимка Булфото 18-годишно момиче от Симитли е в критично състояние след коктейл от лекарства и уиски. Натровената девойка е приета за...

Цветан Цветанов в Антоново: Да преодолеем страха с висока избирателна активност и номер 5 за Елка Станчева

http://pik.bg/цветан-цветанов-в-антоново-да-преодолеем-страха-с-висока-избирателна-активност-и-номер-5-з-news412589.html

Цветан Цветанов в Антоново: Да преодолеем страха с висока избирателна активност и номер 5 за Елка Станчева

Нека преодолеем страха с висока избирателна активност. Гласувайте по съвест, изберете най-доброто за Вас. Гласувайте с номер 5 за Елка Станчева, защото това е бъдещето за всички Вас и за община Антоново. Това казах пред жителите на Антоново.

„С този силен отбор от общински съветници, съм убеден, че Елка Станчева ще бъде избраният кмет. ГЕРБ е единствената партия, която дава възможност на всеки, независимо от религиозния му етнос. През всички тези години, който кажеше, че е от ГЕРБ върху него бе оказван натиск. Можете да се чувствате свободни, защото доказахме, че сме силна партия и залагаме на добрите кадри“, подчерта Цветанов.

 

 

Зам.-председателят на ГЕРБ представи официално и кандидата на ГЕРБ за кмет на село Моравска Сейхан Ахмедов. „Сейхан се е завърнал от Англия, където е получавал 1000 паунда заплата, за да поеме предизвикателството да се бори за промяната тук с отбора на ГЕРБ“, обясни Цветан Цветанов.

 

 

„Ние живеем в изключително труден избирателен район, но аз съм убедена, че Вие ще ни подкрепите и заедно ще извоюваме достойното си съществуване в нашата община. Категорично заявявам, че Вашето доверие ще бъде моя отговорност, за да направя общината по-добро място за живеене. Убедена съм, че бюлетина номер 5 ще бъде фатална за местното статукво, защото е символ на промяната, а ние имаме нужда от нея“, категорична бе Елка Станчева - кандидат на ГЕРБ за кмет на община Антоново.

 

 

В Антоново Цветан Цветанов бе придружаван от областния координатор на ГЕРБ Търговище Венка Стоянова, кандидата за кмет на община Търговище д-р Дарин Димитров, кандидати за общински съветници и кметове на кметства.

 

 

Цветанов в Антоново: Да преодолеем страха с висока избирателна активност (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5030015

Нека преодолеем страха с висока избирателна активност. Гласувайте по съвест, изберете най-доброто за Вас. Гласувайте с номер 5 за Елка Станчева, защото това е бъдещето за всички Вас и за община Антоново. Това казах пред жителите на Антоново.
„С този силен отбор от общински съветници, съм убеден, че Елка Станчева ще бъде избраният кмет.
Нека преодолеем страха с висока избирателна активност. Гласувайте по съвест, изберете най-доброто за Вас. Гласувайте с номер 5 за Елка Станчева, защото това е бъдещето за всички Вас и за община Антоново. Това казах пред жителите на Антоново. „С този силен отбор от общински съветници, съм убеден, че Елка Станчева ще бъде избраният кмет.

Двама мъже и жена задържани за телефонна измама по схемата "колетна пратка"

http://www.cross.bg/zhena-oryahovitza-turnovo-1483339.html

/КРОСС/Двама мъже и жена от Г. Оряховица, съпричастни към извършена на 5 октомври във В. Търново телефонна измама, задържаха служители на полицейските управления във В. Търново и Г. Оряховица. В понеделник 82-годишна жена, заблудена по телефона по схемата "колетна пратка" предаде на непознати 2 000 лв. Непосредствено след получаване на сумата, "мулето" беше задържано от служители на РУ - В. Търново. От проведените действия по разследването съвместно от служители на двете полицейски управления е установено, че съпричастни към извършеното престъпление са и 43-годишният Е. В., известен на полицията и осъждан, с 13 криминалистически и съдебни регистрации за идентични престъпления, 38-годишния Д. З., известен на полицията и осъждан за подобни престъпления, и 19-годишната С. А., неизвестна до момента на полицията, всички от Г. Оряховица. Тримата са задържани за срок до 24 часа. Привлечени са в качеството на обвиняеми. На Д. З. и С. А. е наложена мярка за неотклонение "подписка", а Е. В. е задържан за срок до 72 часа. Инкриминираната сума е устанoвена и иззета.  

Преките инвестиции на Холандия в България са над 7 милиарда евро за периода 1996-2014 година

http://pik.bg/преките-инвестиции-на-холандия-в-българия-са-над-7-милиарда-евро-за-периода-1996-2014-годи-news412594.html

Преките инвестиции на Холандия в България са над 7 милиарда евро за периода 1996-2014 година

Преките инвестиции на Холандия в България са над 7 милиарда евро за периода 1996-2014 година. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов на брифинг след срещата му с министъра на външните работи на Кралство Нидерландия Берт Кундерс, предаде „Фокус“.

Министърът на външните работи на България изрази задоволството си, че с холандския му колега са открили много общи точки по въпроси, които вълнуват, както българското общество така и цяла Европа. „Позициите ни по ключови въпроси в ЕС съвпадат“, каза той като уточни, че на срещата са положили основите за подготовката на срещите между двете страни по време на холандското председателство на съвета на ЕС в началото на следващата година, както и за българското председателство през 2018 година. Той поясни, че ще се изпращат български държавни служители на обучение в Холандия. Митов коментира, че е изключително успешно сътрудничество между България и Холандия в областта на външните работи, на военните на МВР. Във връзка с инвестициите между двете страни Даниел Митов, каза: „Искам да изразя задоволство от търговско икономическите си връзки. С общ обем на преките инвестиции над 7 милиарда евро 1996-2014 година. Най-големият инвеститор в България“, допълни той.

„Разчитаме на подкрепата на Холандия за присъединяването на страната в Шенген. България изпълнява своите договорености и действа като държава член. Ще продължим да осигуряваме сигурността по външните граници на ЕС“, заяви Даниел Митов и допълни, че е ясно за всички, че България изпълнява критериите и се справя добре с охраната на външните граници. Той посочи, че не може да се ангажира със срокове за приемането на страната в Шенген. „Смятам че България е заслужила мястото си в Шенген и трябват конкретни стъпки“, заяви той. Министър Митов поясни, че на срещата са обсъждани проблемите свързани с бежанците, „Ислямска държава”, Украйна и други.

През 2018 г. роботи ще създават 20% от бизнес съдържанието

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030011

През следващите три години роботите ще напреднат доста в развитието си и ще започнат да имат все по-голяма роля в икономиката, предвижда анализаторската компания Gartner.  
През 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще се създава от машините. 
Тогава с интернет ще са свързани шест млрд. устройства и основното предизвикателство ще е тяхната поддръжка.
През следващите три години роботите ще напреднат доста в развитието си и ще започнат да имат все по-голяма роля в икономиката, предвижда анализаторската компания Gartner.   През 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще се създава от машините.  Тогава с интернет ще са свързани шест млрд. устройства и основното предизвикателство ще е тяхната поддръжка.

Започна операция в Средиземно море срещу трафикантите на бежанци

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5030009

Европейският съюз стартира нова операция - "София", с която да пресече нелегалния трафик на бежанци в Южното Средиземноморие. Военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби при съмнение за трафик на хора, предаде BBC.
Първата фаза на операцията започна през юни, като събираше информация за корабите на
Европейският съюз стартира нова операция - "София", с която да пресече нелегалния трафик на бежанци в Южното Средиземноморие. Военни кораби ще могат да спират, претърсват, конфискуват и отклоняват кораби при съмнение за трафик на хора, предаде BBC. Първата фаза на операцията започна през юни, като събираше информация за корабите на

През 2018 г. роботи ще създават 20% от бизнес съдържанието

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029972

През следващите три години роботите ще напреднат доста в развитието си и ще започнат да имат все по-голяма роля в икономиката, предвижда анализаторската компания Gartner.  
През 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще се създава от машините. 
Тогава с интернет ще са свързани шест млрд. устройства и основното предизвикателство ще е тяхната поддръжка.
През следващите три години роботите ще напреднат доста в развитието си и ще започнат да имат все по-голяма роля в икономиката, предвижда анализаторската компания Gartner.   През 2018 г. 20% от бизнес съдържанието ще се създава от машините.  Тогава с интернет ще са свързани шест млрд. устройства и основното предизвикателство ще е тяхната поддръжка.

Откриха 20 мигранти, натъпкани в бус в Монтана

http://www.cross.bg/otkriha-migranti-natupkani-v-bys-v-montana-1483338.html

/КРОСС/Служители на група „Охрана на обществения ред" спрели бус със софийска регистрация, собственост на 49-годишен мъж от Етрополе. При последвалата проверка униформените открили в превозното средство 20 чужди граждани, като само деветима от тях с документи, удостоверяващи иракско гражданство, както и с удостоверения, издадени от ДАБ. Останалите 11 души са съпроводени до дом за временно настаняване на чужденци в София. Водачът на буса бил задържан за срок до 24 часа.  

Още два района във Варна остават без вода

http://www.moreto.net/novini.php?n=303201

От ВиК-Варна съобщиха за Moreto.net, че поради възникнала авария без вода ще останат абонатите в следните райони: - абонатите между улиците : "Места","Злетово", "Средец"и "Св.Кирил и Методий" от 10 часа до 12 часа ; - село Казашко от 10 часа до 15 часа ; Припомняме, че по-рано днес без вода останаха следните места: - абонатите между улиците:"Христо Смирненски", "Прилеп","Карамфил" и бул.

МВФ и СБ: БНБ да сменя членове на ръководни органи в търговските банки

http://www.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mvf-i-sb-bnb-da-smenia-chlenove-na-rykovodni-organi-v-tyrgovskite-banki-203654/

Част от препоръките на двете институции са свързани с корпоративното управление, одитиращите фирми, комуникацията между регулаторите и специфични рискове

Ед Стафърд търси истината за някои от най-мистериозните краища на света в нова поредица

http://www.cross.bg/stafurd-tzelta-istinata-1483337.html

/КРОСС/Британският изследовател, поставил множество рекорди, Ед Стафърд, се завръща в изцяло новата поредица "Ед Стафърд: Загадките от птичи поглед" от 13-и октомври от 21:00 ч. В премиерното предаване авантюристът предприема едно различно приключение, в което търси истината зад мистериозни сателитни изображения на най-отдалечените точки на Земята. Всеки епизод е вдъхновен от снимка, направена от Космоса, което показва странни и необясними обекти в неизследвани и отдалечени кътчета по цял свят. Ед вярва, че единственият начин да се научи истината е като отиде на тези места - прийом, ценен от географите и военните. В "Ед Стафърд: Загадките от птичи поглед" изследователят проучва далечни и непознати кътчета в Етиопия, Бразилия, Замбия, Западна Папуа и Сибир. Той разчита на уменията си за оцеляване, но също така осъзнава, че трябва да се уповава на местния опит и гостоприемство, ако иска да постигне целта си. В един от епизодите Ед е твърдо решен да открие причината за мистериозните бели линии, които покриват голям район в необитавано обширно мочурище на остров Кимаам в Западна Папуа, Нова Гвинея. С помощта на пътуващи мисионери той се приближава до целта, преди да трябва да влезе в мочурището сам. Напредва бавно и точно когато Ед почти стига целта си, приключението му взима тотален обрат, натъквайки се на туземци, живеещи в смятаната за необитавана местност

Борислав Гуцанов: Няма да позволим багери да влязат в „Чайка”

http://www.moreto.net/novini.php?n=303213

„Благодарение на БСП-Варна сега стоим в тази градинка между блоковете, а можеше сега тук да има багери. Знаете, че ние бяхме тези, които подкрепихме протестите в „Чайка”. Нашите юристи бяха хората, които внесоха повече от 100 жалби срещу новия устройствен план на квартала 48 часа преди той да влезе в сила и да започне да унищожава зелените площи тук“.

Кандидатът за кмет на Перник от ББЦ Катя Иванова: Време е да се смени моделът, по който действа кметът! Задкулисието съсипва дребния и среден бизнес

http://pik.bg/кандидатът-за-кмет-на-перник-от-ббц-катя-иванова-време-е-да-се-смени-моделът-по-който-дейс-news412579.html

Кандидатът за кмет на Перник от ББЦ Катя Иванова: Време е да се смени моделът, по който действа кметът! Задкулисието съсипва дребния и среден бизнес

Г-жо Иванова, Вие сте кандидат за кмет на Община Перник. Освен вас, кои са кандидатите на Политическа партия „България без цензура“ за кметове на кметства в общината?

Освен за кмет на община Перник, издигаме кандидати за кметове на още три кметства. За кметство кв.Изток - Денислав Врадимиров, за кметство с. Рударци - Людмил Георгиев и за кметство с. Кладница - Любомира Йорданова. Там, където има достойни кандидати, издигнати от други партии или коалиции, ние ги подкрепяме без да издигаме свои, защото считаме, че това са хора, доказали, че могат да работят в интерес на жителите на съответното населено място и безспорно тяхното избиране или преизбиране ще бъде от полза за кметството. Това са Стефан Давитков – кметство кв. Бела вода, Петър Теофилов (издигнат от инициативен комитет) - кметство с.Богдановдол, Александър Александров - кметство с. Големо Бучино, Надка Павлова - кметство кв. Калкас, Пламен Георгиев - кметство с.Кралев дол и Румен Петров - кметство кв.Църква.


Какви са Вашите идеи за подобряване на работата в Община Перник?


За да могат добре да се представят идеите на ПП ББЦ съобразно управленската ни платформа, е редно да се направи анализ на ситуацията в Община Перник. Независимо от постигнатото през последната година, финансовото положение на общината е изключително тежко, поради което и първата задача, която всеки отговорен политик следва да си постави, е положителна промяна в тази посока.


Как точно Вие смятате да работите за подобряване на това положение?


За последните няколко години станахме свидетели на недобри управленски решения, които са в основата на неблагоприятното състояние на община Перник. Перничани знаят как управляват участвуващите във властта партии, довели до „фалита“ на общината. Твърди се, че бюджетният дефицит е около 10 милиона лева, но след гласуваните от Общинския съвет заеми на практика този дефицит е в двоен размер. Тук трябва да се подчертае, че освен кмета, не по - малка вина за „финансовия крах“ носи и Общинският съвет. За нас, които не сме участвали в управлението на местно ниво, е достатъчно ясно, че са наложителни спешни промени. Необходимо е да дадем ясен знак на обществото, че желаем такива промени. Напр. - едно от първите предложения, които бих направила, е свързано с възнаграждението на общинските съветници. Трябва да се помисли и как по – добре да бъде управлявана общинската собственост, за да носи повече приходи в бюджета (става дума за имотите - общинска собственост, за общинските предприятия и общинските фирми). Абсолютно наложително е да се направи промяна на местните данъци и такси.

Това не е ли популизъм?


Не виждам популизъм в тези идеи, а само прагматичен подход, който ще доведе до подобряване живота на перничани. Не е необходимо да си финансист, за да знаеш, че когато няма пари в бюджета, се съкращават разходите и се търсят варианти за увеличаване на приходите.


Освен съкращаване на разходите как може да бъде стабилизирана финасово общината?


Жителите на Перник трябва да бъдат наясно как се е разходвал общинският бюджет през предходния мандат, като в тази насока официална информация може да бъде получена от извършените от АДФИ и Сметната палата проверки в общината. След като всички говорим за прозрачност, нека резултатите от тези проверки да бъдат обявени. Когато видим грешките, ще предприемем необходимите действия те да не бъдат допускани в бъдеще. Ще дам един пример : „обществена тайна“ е, че едни и същи фирми, приближени до кметската управа, печелят обществените поръчки. Именно задкулисието съсипва дребния и среден бизнес, който по „обясними причини“ не може да участва адекватно в активния икономически живот в община Перник. Няма никаква пречка да бъдат заимствани добрите практики на други общини в страната.

Каква според Вас е ролята на кмета в този процес?


Безспорно функцията на кмета е най - отговорната, защото съгласно ЗМСМА той е орган на изпълнителната власт в общината. Като такъв, той напр. е длъжен да организира цялата изпълнителна дейност на общината, както и изпълнението на общинския бюджет. Всички ние сме свидетели на „управлението на общинските дела“ и на „нарушаването на бюджетната дисциплина“, довело до сегашното финансово състояние на общината. През последната година се въведе донякъде ред и резултатите се виждат, но трябва категорично да бъде сменен моделът, по който действа кметът, а това зависи от него и от Общинския съвет. Ако тези органи нарушават закона и защитават корпоративни, а не обществени интереси, загробването на община Перник ще бъде необратимо. На нас кметове - ликвидатори не ни трябват.


Какво друго бихте променили?


Бих променила начина, по който се правят назначения в общината. Според мен всички свободни места трябва задължително да се обявяват публично, заедно с изискванията за съответната длъжност. Какво пречи тази информация да бъде публикувана на официалния сайт на общината, както и във всички медии ? За мен това е истинската прозрачност. По същия начин трябва да бъдат представяни и кандидатите, за да могат перничани да се убедят, че е назначен най - подходящият човек за съответната длъжност.
Вие сте жена - кандидат за кмет. Мислите ли , че жена по - трудно би издържала на огромното напрежение ?
Аз съм реалист и достатъчно ясно си давам сметка, че кандидатите за кмет на общината от по - малките партии и коалиции нямат големи шансове за успех. Считам, че идеята на местните избори въобще е да бъдат представени различни гледни точки за обществените отношения, свързани с местното самоуправление и местната администрация, да има сблъсък на позиции, да бъдат предложени повече и по - добри управленски решения. Досегашните кметове на Перник (между другото всички те бяха инжинери) са били излъчвани от големите партии и ние сме свидетели на резултатите от тяхното „управление“. Би било хубаво избирателите да дадат шанс на новото и различното.


Можете ли да посочите някои от грешките на предишното управление?


Вече говорих за финансовото състояние , не е нужно да повтарям, че това е най - големият проблем на общината. Лично на мен не ми харесва случилото се с крепостта Кракра. С моето семейство сме обиколили доста архелогически обекти в България, но не сме срещали такова безобразие. За мен това е подигравка с подвига на нашите предци, в т.ч. и с легендарния войвода Кракра, признат дори от враговете си - византийците. Аз съм убедена, че гордият и свободолюбив дух на перничани и тяхната достойна родова памет заслужават много повече.


Какво е Вашето послание към перничани?


Да направят разумния избор за Перник, така както са го правели нашите предци в тежки моменти. Да не вярват на обещанията, които не могат и няма как да бъдат изпълнени. Да мислят за доброто на своите деца и на самите себе си. И най - вече да не продават гласа си, защото така продават собствената си съвест, а продадената съвест не струва нищо - тя е мъртва. Нека не се превръщаме в общество от мъртви души. Не така Перник е преминал през времето и пространството.
Гласувайте за правилните кандидати (за кмет на община, за кметове на кметства и за общински съветници), водени от дълг и отговорност. Бъдете горди и разумни.

47-годишен клошар е починалият от туберкулоза в Бургас

http://pik.bg/47-годишен-клошар-е-починалият-от-туберкулоза-в-бургас-news412588.html

47-годишен клошар е починалият от туберкулоза в Бургас

47-годишен клошар е починалият от туберкулоза през последната седмица в Бургас. Това информира за „Фокус”д-р Евелина Трошанова, управител на специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания – Бургас, т.нар. „Белодробна болница”. „Този случай беше с много тежка и запусната туберкулоза. Човек, който е живял в клошарски условия. Заболяването беше безперспективно за лечение. Опитахме се да направим всичко възможно, но не успяхме”, информира д-р Трошанова. 

Работодателите предлагат социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд

http://pik.bg/работодателите-предлагат-социалните-партньори-да-могат-да-сезират-конституционния-съд-news412587.html

Работодателите предлагат социалните партньори да могат да сезират Конституционния съд

Национално представителните работодателски и синдикални организации, обединени във формата „4+2“, внесоха в Народното събрание предложение за създаване на нова ал. 5 на чл. 150 от конституцията. 

Това съобщиха от БСК във връзка с обсъждания в Народното събрание законопроект за промени в Конституцията.

Работодателите подчертават, че чрез тази нова алинея ще се въведе възможността „национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище”.

Работодатели и синдикати приветстват инициативата на народните представители да разширят кръга от субекти, които могат да сезират Конституционния съд. Същевременно се подчертава, че възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.

Основните мотиви на социалните партньори за исканата конституционна промяна са следните: Правото на социалните партньори да сезират Конституционния съд ще способства за укрепването на правовия ред, конституционосъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище;

Общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси, е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси; Представителните организации на работниците и работодателите разполагат с експертиза в съответните области, което ще осигури необходимия професионализъм и юридическа обоснованост при подготовката на жалбите; Производството пред КС ще бъде облекчено, поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от тези организации. 

Говорителят на ЦИК: Още няма искане за сваляне имунитета на Трайчо Василев

http://frognews.bg/news_99234/Govoriteliat-na-TSIK-Oshte-niama-iskane-za-svaliane-imuniteta-na-Traicho-Vasilev/

В ЦИК все още не е постъпило искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета на кандидата за общински съветник Трайчо Василев от Самоков, каза говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова:

Путин като Батман, Ганди и Пеле в изложба за рождения му ден (галерия)

http://offnews.bg/news/n_1/n_568814.html

Хипстъри от лондонския квартал Hackney решиха да отбележат рождения ден на руския президент Владимир Путин с изложби в Лондон и Москва, в които той е изобразен като Ганди, Пеле, Батман. Докато посетителите им разглеждат превъплъщенията на държавния глава, който днес навършва 63 г., самият той ще прекара деня в игра на хокей на лед с професионални хокеисти. В изложбите "Вселената на Путин" той е изобразен като Александър Велики, Махатма Ганди, Батман, Пеле. В Лондон тя ще бъде отворена за посещения през целия ден в чест на рождения ден на Путин. Изложбата се прави от Лий Уест, който я инициира, след като през последната една година живее в Русия. В рисунките си, повече от 30 на брой, той изобразява Путин като личност, която принадлежи на различни държави, националности и епохи. На една от картините руският лидер е сравнен с футболната звезда Пеле, който и държи рекорда за най-голям брой футболни мачове, в които е участвал, докато Путин (очевидно) държи подобен рекорд, но по отношение на политическите битки, отбелязва лондонският вестник City A.M. Вероятно това показва картината с Путин в образа на Пеле, който рита футболна топка, върху която е снимката на американския му колега Обама.

Измамник задигна 200 лв. от магазин за обувки, после обра и бижутерски магазин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029949

Измамник задигна пари от магазин за обувки, после обра и бижутерски магазин, съобщи mirogled.com.
Измамник задигна пари от магазин за обувки. Инцидентът станал в квартал Изток. Той излъгал продавачката, че собственикът на търговския обект го е пратил, за да му даде 200 лв. Жената отброила парите и казала, че ще звънна да провери дали е вярно.
Измамник задигна пари от магазин за обувки, после обра и бижутерски магазин, съобщи mirogled.com. Измамник задигна пари от магазин за обувки. Инцидентът станал в квартал Изток. Той излъгал продавачката, че собственикът на търговския обект го е пратил, за да му даде 200 лв. Жената отброила парите и казала, че ще звънна да провери дали е вярно.

Българските пътища са по-опасни от гръцките

http://www.grreporter.info/blgarskite-ptishcha-sa-po-opasni-ot-grtskite/18013

Всяка година, през последните 20 години, Европа губи средно по 40 000 свои граждани. Войната по пътищата отнема човешки животи в мирно време. България и Гърция са в челото на тази черна статистика.

прочети повече

Смъртоносният камилски вирус идва към България

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029961

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози, съобщава "Монитор".
По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа.
Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози, съобщава "Монитор". По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа.

Смъртоносният камилски вирус идва към България

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029944

Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози, съобщава
Смъртоносният коронавирус, известен още като МЕРС, настъпва към България. Той тръгна от камили в Саудитска Арабия през април, но вече се предава и от човек на човек, алармираха епидемиолози, съобщава "Монитор". По данни на Световната здравна организация два смъртоносни случая на заразата вече има и в Европа.

След остри спорове - парламентът няма да преразгледа санкциите на ЕС срещу Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029968

Депутатите отхвърлиха внесения от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков Проект за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна.
Народните представители гласуваха с 52 гласа "за", 47 "против" и 31 "въздържали се".
Основните искания на БСП са три - българският парламент
Депутатите отхвърлиха внесения от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков Проект за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна. Народните представители гласуваха с 52 гласа "за", 47 "против" и 31 "въздържали се". Основните искания на БСП са три - българският парламент

Призовават Лондон да спре доставките на оръжие за Саудитска Арабия

http://www.cross.bg/iiemen-hilyadi-oruzhie-1483334.html

/КРОСС/Великобритания призовавана да прекрати доставките на оръжие за съюзника си Саудитска Арабия на фона на доказателства, че извършваните от водената от Рияд коалиция атаки срещу шиитските бунтовници в Йемен водят до цивилни жертви, съобщава „Гардиън". Amnesty International предупреди, че „доказателства за военни престъпления" подчертават спешната нужда от независимо разследване на насилието и спиране на трансфера на оръжие, използвано за атаки. Организацията отбелязва, че коалицията е отнела живота на около 100 цивилни, включително 58 деца и 22 жени, а 56 са пострадали, включително 18 деца, при 13 въздушни атаки в Йемен през май, юни и или. Според ООН при конфликта в Йемен са убити около 5 хиляди души и са пострадали около 25 хиляди, много от тях цивилни. 114 хиляди пък са избягали от домовете си, но прогнозите са броят им да достигне 200 хиляди в края на 2016 година. 80% или четирима на петима граждани на Йемен се нуждаят от хуманитарна помощ. Великобритания е призовава да спре доставките на оръжие за Саудитска Арабия, включително бомби „Пейвуей" IV, използвани от бойни самолети „Торнадо" и „Тайфун". И двата класа самолети са използвани в Йемен. Британски министри заявяват, че Рияд гарантира, че те ще бъдат използвани подходящо.  

"Уолстрийт джърнъл": Защо Истанбул трябва да се казва "КоТстантинопол"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029956

В Истанбул - този античен град, някога управляван от султани и императори, истинският цар сега е...котката. Така започва репортажа си от космополитния град, посветен на тези животни, които се срещат почти на всяка крачка, автор на "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Дневник". Заглавието е "Защо Истанбул би трябвало да се нарича Котстантинопол".
В Истанбул - този античен град, някога управляван от султани и императори, истинският цар сега е...котката. Така започва репортажа си от космополитния град, посветен на тези животни, които се срещат почти на всяка крачка, автор на "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Дневник". Заглавието е "Защо Истанбул би трябвало да се нарича Котстантинопол".

Парламентът отказа да преразгледа позицията си за санкциите срещу Русия (Обновена)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029915

Депутатите отхвърлиха внесения от председателя на ПГ на
Депутатите отхвърлиха внесения от председателя на ПГ на "БСП лява България" Михаил Миков Проект за решение за необходимостта от преразглеждане на политиката на санкции на ЕС във връзка с конфликта в Украйна. Народните представители гласуваха с 52 гласа "за", 47 "против" и 31 "въздържали се". Основните искания на БСП са три - българският парламент

Китайска банка е готова да отпусне заем на Българския енергиен холдинг

http://www.cross.bg/mlrd-emisiya-tzentrali-1483336.html

/КРОСС/Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише "Капитал Daily" в днешния си брой. ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 г. 276.286 млрд. юана (43.455 млрд. долара), което е ръст от 4.8% спрямо 2013 г. Заявление за участие подадоха 2 банки. В отделен конкурс кандидатите за емисия облигации на БЕХ на същата стойност, които да предоставят и мостово финансиране, бяха 10 пъти повече, но до втория етап, който е подаването на оферти, ще бъдат допуснати 11, казаха за "Капитал Daily" запознати източници. Голямата конкуренция за листването на облигацията твърде вероятно ще осигури по-изгодна цена на заема, коментира изданието. То пояснява обаче, че листването на емисия е много по продължително във времето, така че, ако БЕХ предпочете този вариант, ще разчита основно на условието за мостово финансиране. Холдингът се нуждае спешно от парите, за да се разплати с двете американски централи TEЦ "АЕS Mарица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". Когато това стане, ще падне цената за разполагаемост (поддържане на мощности в готовност за работа) на двете централи, а това ще намали разходите на НЕК с 1 млрд. лв. за срок общо за следващите десет години.  

Фолксваген планира да поправи всички своя коли със софтуера менте до края на 2016 г.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029991

Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер заяви в интервю пред германски вестник, че компанията ще започне изтеглянето на автомобили, засегнати от скандала с дизеловите емисии, през януари 2016 г. и планира да завърши корекциите до края на следващата година.
"Ако всичко върви по план, можем да започнем изтеглянето през януари",
Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер заяви в интервю пред германски вестник, че компанията ще започне изтеглянето на автомобили, засегнати от скандала с дизеловите емисии, през януари 2016 г. и планира да завърши корекциите до края на следващата година. "Ако всичко върви по план, можем да започнем изтеглянето през януари",

Община Търново стана работодател на приемни семейства

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029927

Община Велико Търново вече е работодател на приемните семейства. До 1 октомври приемните родители се водеха на длъжност към агенция "Социално подпомагане". Реализацията на социалната услуга "Приемна грижа" вече ще се изпълнява изцяло от Общината. Финансирането по ОП "Развитие на човешките ресурси" се запазва.
Община Велико Търново вече е работодател на приемните семейства. До 1 октомври приемните родители се водеха на длъжност към агенция "Социално подпомагане". Реализацията на социалната услуга "Приемна грижа" вече ще се изпълнява изцяло от Общината. Финансирането по ОП "Развитие на човешките ресурси" се запазва.

Фолксваген ще поправи всички коли със софтуера менте до края на 2016 г.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029950

Главният изпълнителен директор на
Главният изпълнителен директор на "Фолксваген" Матиас Мюлер заяви в интервю пред германски вестник, че компанията ще започне изтеглянето на автомобили, засегнати от скандала с дизеловите емисии, през януари 2016 г. и планира да завърши корекциите до края на следващата година. "Ако всичко върви по план, можем да започнем изтеглянето през януари",

"Уолстрийт джърнъл": Защо Истанбул трябва да се казва "КоТстантинопол"

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029910

В Истанбул - този античен град, някога управляван от султани и императори, истинският цар сега е...котката. Така започва репортажа си от космополитния град, посветен на тези животни, които се срещат почти на всяка крачка, автор на
В Истанбул - този античен град, някога управляван от султани и императори, истинският цар сега е...котката. Така започва репортажа си от космополитния град, посветен на тези животни, които се срещат почти на всяка крачка, автор на "Уолстрийт джърнъл", цитиран от "Дневник". Заглавието е "Защо Истанбул би трябвало да се нарича Котстантинопол".

Китайска банка е готова да отпусне заем на Българския енергиен холдинг

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029940

Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише "Капитал Daily" в днешния си брой.
ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014
Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише "Капитал Daily" в днешния си брой. ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014

"Канал 3" изпревари националните телевизии по приходи от политическите сили преди вота

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/07/2623448_kanal_3_izprevari_nacionalnite_televizii_po_prihodi_ot/?ref=rss


Кабелната телевизия "Канал 3", която наскоро бе придобита от депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, изпревари националните ефирни телевизии по приходи от политическите партии за първата седмица на предизборната кампания. Това показва мониторинг на Института за развитие на публичната среда (ИРПС) с обобщение на данните към 4 октомври, цитиран от в. "Сега".   За този период "Канал 3" е получила 107 000 лв. За сравнение - политическите сили не са инвестирали нито един лев в БНТ и...

Сидеров към Миков: Ще ви удрям със справка по главата

http://offnews.bg/news/n_1/n_568852.html

С 52 гласа "за" 47 "против" и 31 "въздържал се" парламентът отхвърли идеята на БСП да се гласува за отменя на санкциите на Европейския съюз срещу Русия. От столетницата се възползваха от „деня на опозицията" и вкараха като първа точка в работната програма на депутатите предложение за изготвяне на решение на Народното събрание за преразглеждане на политиката на санкциите срещу Русия. По време на дебатите лидерът на националистите Волен Сидеров припомни, че е поискал отмяна на санкциите срещу Русия още по време на правителството на Пламен Орешарски, но тогава то не е било разгледано в парламента. Той заяви, че БСП едва сега "са се събудили". "Тогава Орешарски обяви, че няма да оттегли санкциите. Аз не съм го подкрепял. Много внимавайте какво казвате, вижте в деловодството, аз гласувах против правителството на Пламен Орешарски. Вижте в деловодството. Направете справка. Ще ви я донеса тази справка и ще ви удрям по главата с нея всеки път, когато говорите лъжи по мой адрес ", каза Сидеров. В реплика Миков заяви, че днес темата не е кой е по-голям русофил. Обвини Сидеров, че парадира дори с вчерашното си предложение страната ни да се включи в коалицията на руския президент Владимир Путин срещу "Ислямска държава". "Темата днес е какво ще е българското решение на българският парламент, аз не чух Сидеров да говори за България", каза той. Сидеров пък зави, че поведението на Миков е "ревниво". Независимият депутат Велизар Енчев обяви, че този дебат между Миков и Сидеров не работи в полза на опозицията в парламента. „За съжаление дебатът не обсъжда най-важния въпрос. Какво се е случило, че да се наложи на Европа да наложи санкции срещу Русия. Бяха прекроени границите на Украйна. Имаше военни действия“, заяви депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров . Той попита опозицията защо не предложи Русия да се изтегли от Крим и да спази международните договори, които наруши. „Ако ние се откажем от санкциите, ще сме троянски кон в ЕС“, категоричен беше реформаторът. „Може би вие ще откажете, ако утре Македония иска да се присъедини към България“, отговори му представителят на левицата Васил Антонов . От „Атака“ предложиха санкциите да бъдат отменени веднага, а не както от БСП предлагат – поетапно, но идеята беше отхвърлена.

ВМРО призова в гетата да няма изборни секции

http://offnews.bg/news/n_1/n_568850.html

ВМРО иска изваждане на "избирателните секции извън циганските гета". Поводът са двете нападения над журналистически екипи в един и същ ден. Националистите настояват секциите "да са извън гетата, защото в циганските махали явно не може да се осигури безопасност, сигурност и ред. Секциите за жителите на гетата трябва да бъдат преместени в близки места. Кметовете на общини трябва да реагират, законът го позволява, и да преместят изборните места далеч от гетата." Както електромерите в гетата са високо по стълбовете, така и секциите трябва да са извън гетото. Както днес се краде ток, така утре ще се крадат и гласове, е позицията на ВМРО. Няма правни пречки тези секции и изборните места да се променят със заповеди на съответните кметове. Така ще се осветлят и осуетят много практики, които показват зависим вот – масовото докарване на избиратели, скупчването на банди, опитите за изнасяне на бюлетини и т.н., твърдят националистите.

Китайска банка е готова да отпусне заем на Българския енергиен холдинг

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029935

Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише
Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише "Капитал Daily" в днешния си брой. ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана

http://pik.bg/20-чужди-граждани-са-открити-при-проверка-на-бус-в-монтана-news412578.html

20 чужди граждани са открити при проверка на бус в Монтана

На 5 октомври, около 00.30 часа, в района на кръстовището на булевардите „Парта“ и „Арнолди“ в Монтана, служители на група „Охрана на обществения ред“ при районното управление в града установили бял бус "Фиат Дукато" със софийска регистрация, собственост на 49-годишен мъж от Етрополе.

При последвалата проверка униформените открили в превозното средство 20 чужди граждани, само деветима от тях с документи, удостоверяващи иракско гражданство, както и с удостоверения, издадени от ДАБ. Останалите 11 души са съпроводени до дом за временно настаняване на чужденци в София. Водачът на буса – А.Ю. /33 г./ от плевенското село Петърница бил задържан за срок до 24 часа.

На място са извършени процесуално-следствени действия и е образувано досъдебно производство по чл. 281 от НК. Работата по случая продължава. 

Първият лаптоп, произведен от Microsoft

http://www.vesti.bg/tehnologii/kompyutri-i-djadji/pyrviiat-laptop-proizveden-ot-microsoft-6043459

Екранът на Surface Book може да бъде изваден от клавиатурата и да бъде ползван като таблет.

Миков и Сидеров се скараха в парламента кой първи е поискал отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия

http://www.cross.bg/sanktziite-siderov-mikov-1483335.html

/КРОСС/Лидерите на БСП и на "Атака" Михаил Миков и Волен Сидеров се скараха в парламента кой първи е поискал отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради конфликта в Украйна. Отмяна на санкциите на Европейския съюз срещу Русия заради ситуацията в Украйна за пореден път поискаха за пореден път от „БСП - лява България".  „Днес е очевидно овчедушието на българското правителство по този въпрос", отсече от парламентарната трибуна лидерът на левицата Михаил Миков. Той изтъкна, че макар и предложението на столетницата да е отразявало обстановката още преди десет месеца, то въпросът днес е по-актуален, тъй като и водещи европейски политици оценяват санкциите като неефикасни, като пречка за подобряване на диалога между страните и още като вредни за възможното включване на Русия за решаване на проблемите в Сирия. „Санкциите са с много тежки последици за България. Нашата страна е една от най-засегнатите и заради това на нея й отива да има ясна позиция по този въпрос", убеден е социалист номер 1. За да докаже думите си, той посочи, че заради въпросните санкции руските туристи в България са намалели с 40 на сто. „100 млн. евро са преките щети за българската икономика от тези санкции за десетте месеца", посочи още Миков

Volkswagen започва сервизната акция през януари

http://www.investor.bg/novini/444/a/volkswagen-zapochva-serviznata-akciia-prez-ianuari-203655/

На компанията е необходима еволюция, а не революция, за да бъде вкарана отново в релси, смята Матиас Мюлер

Отваря врати обществена трапезария във Велико Търново

http://velikotarnovo.actualno.com/Otvarja-vrati-obshtestvena-trapezarija-vyv-Veliko-Tyrnovo-news_499917.html

Община Велико Търново стартира реализирането на социалната услуга „Обществена трапезария”, финансирана от Фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика, съобщи директорът на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Общината Росица Димитрова.  Целите на дейностите по обществената трапезария са насочени към подобряване качеството на живот и задоволяване на потребностите от храна на хора, които не могат да си я осигурят сами, посочва To

БСП и "Атака" се скараха кой подкрепя Русия повече

http://politics.actualno.com/BSP-i-Ataka-se-skaraha-koj-podkrepja-Rusija-poveche--news_499916.html

Депутатите отхвърлиха предложението на парламентарната група на "БСП лява България" за поетапно премахване на санкциите срещу Русия заради ситуацията в Украйна. Идеята бе да се изготви решение на Народното събрание за цялостно преразглеждане на политиката спрямо Руската федерация. 52-ма народни представители гласуваха "за" , 47 "против", въздържаха се 31. Междувременно в парламента се разгоря скандал между БСП и "Атака" за това кой е по-голям привърженик на Русия. "Днес е очевидно овчедушието

Удължава се срокът за вземане на решение за предоставяне на международна защита

http://society.actualno.com/Udyljava-se-srokyt-za-vzemane-na-reshenie-za-predostavjane-na-mejdunarodna-zashtita-news_499918.html

Удължава се срокът за вземане на решение по молбите за предоставяне на международна защита, като целта е да се гарантира пълнота на разглеждането й. Това стана с приети днес от депутатите промени в Закона за убежището и бежанците. Процедурата по разглеждане на молбата ще е организирана по начин, който цели да даде възможност на компетентните органи да преценят всички относими факти, свързани сразглеждането на молбите, като целта е решението да се взема възможно най-бързо. Със законопроек

Правителството отпуска посуда и санитарни материали за бежанците у нас

http://society.actualno.com/Pravitelstvoto-otpuska-posuda-i-sanitarni-materiali-za-bejancite-u-nas-news_499920.html

Правителството предоставя безвъзмездно на МВР и на Държавната агенция за бежанците освободени държавни резерви и военновременни запаси без възстановяване. Това са санитарни материали и постелъчен инвентар, чрез които ще се подпомогне осигуряването на подходящи условия за настаняване на чужденци на територията на България, съобщават от Министерски съвет. Материалите включват термофорни казанчета, посуда, нестерилни марлени компреси и превързочни материали, походни легла, болнични кревати и др.

Блатер обяви, че е невинен и няма да напусне ФИФА до изборите

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/10/07/2623423_blater_obiavi_che_e_nevinen_i_niama_da_napusne_fifa_do/?ref=rss


Президентът на ФИФА Сеп Блатер няма намерение да напуска поста си въпреки разследването срещу него и големия натиск от страна на спонсорите.

Той обяви, че ще продължи да изпълнява задълженията си до 26 февруари, когато ще се проведат предсрочните президентски избори.

В края на септември главната прокуратура в Швейцария потвърди, че срещу Блатер е започнало криминално производство за злоупотреба със служебно положение и със средства. 79-годишният швейцарец продължава да...

Сирия и Русия с обща операция срещу бунтовниците

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029932

Сирийската армия и съюзнически военни групировки проведоха наземна операция срещу позиции на бунтовниците в Западна Сирия в сряда, подкрепяни по въздух от руски изтребители, предаде Ройтерс.
Това е първата координирана мащабна операция между сирийски и руски части, след като Москва започна въздушните удари миналата седмица.
Сирийската армия и съюзнически военни групировки проведоха наземна операция срещу позиции на бунтовниците в Западна Сирия в сряда, подкрепяни по въздух от руски изтребители, предаде Ройтерс. Това е първата координирана мащабна операция между сирийски и руски части, след като Москва започна въздушните удари миналата седмица.

Плевнелиев ще наложи вето на закона за военното разузнаване

http://www.moreto.net/novini.php?n=303206

Президентът Росен Плевнелиев ще наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, съобщи пред bTV началникът на кабинета на държавния глава Екатерина Захариева. Това обаче няма да стане заради конкретна личност, а заради стесняването на кръга от хора, които биха могли да заемат длъжността директор на служба „Военна информация”, уточни тя.

Комисията за защита на потребителите уличи мобилен оператор

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029896

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, съобщиха от КЗП.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, съобщиха от КЗП.

Кон, изскочил на пътя, потроши контраразузнавач

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029900

60-годишен бивш служител на военното контраразузнаване Иван Кесев от Кресна е пострадал в сблъсъка с кон на Предела. Животното изскочило внезапно на пътя от мъглата и се блъснало в джипа на Кесев. Инцидентът е станал завчера на път II-19.
Мъжът се е движил в посока от Предел към Разлог, управлявайки личния си автомобил Форд „Маверик”, пише в.
60-годишен бивш служител на военното контраразузнаване Иван Кесев от Кресна е пострадал в сблъсъка с кон на Предела. Животното изскочило внезапно на пътя от мъглата и се блъснало в джипа на Кесев. Инцидентът е станал завчера на път II-19. Мъжът се е движил в посока от Предел към Разлог, управлявайки личния си автомобил Форд „Маверик”, пише в.

Комисията за защита на потребителите уличи мобилен оператор

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029919

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, съобщиха от КЗП.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност, съобщиха от КЗП.

Кон, изскочил на пътя, потроши контраразузнавач

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029930

60-годишен бивш служител на военното контраразузнаване Иван Кесев от Кресна е пострадал в сблъсъка с кон на Предела. Животното изскочило внезапно на пътя от мъглата и се блъснало в джипа на Кесев. Инцидентът е станал завчера на път II-19.
Мъжът се е движил в посока от Предел към Разлог, управлявайки личния си автомобил Форд „Маверик”, пише в.
60-годишен бивш служител на военното контраразузнаване Иван Кесев от Кресна е пострадал в сблъсъка с кон на Предела. Животното изскочило внезапно на пътя от мъглата и се блъснало в джипа на Кесев. Инцидентът е станал завчера на път II-19. Мъжът се е движил в посока от Предел към Разлог, управлявайки личния си автомобил Форд „Маверик”, пише в.

Новият LG Wine Smart е с характеристиките на смартфон

http://www.cross.bg/smart-wine-smartfon-1483333.html

/КРОСС/LG Electronics (LG) представя на световните потребители най-новия си хибриден смартфон, създаден специално за поколението потребители, които са свикнали със сгъваемите телефоните с капаче - наричани още сгъваеми телефони или телефони миди. Първоначално обявен на корейския вътрешен пазар като LG Gentle, новият LG Wine Smart вече направи международния си дебют, а по-късно този месец ще бъде и на пазара в България. Wine Smart съчетава разпознаваемите черти на сгъваем телефон с лесен за използване тъч скрийн и свързваемостта и издръжливостта на смартфон. Благодарение на положителната реакция към първия Wine Smart, пуснат в Корея миналата година, LG оптимизира най-новия модел с по-усъвършенствани мултимедийни характеристики, за да направи прехода от конвенционален мобилен телефон към смартфон колкото се може по-плавен. Новият Wine Smart на LG разполага с Android Lollipop 5.1.1, която работи с всички най-нови приложения без проблем. За да оптимизира максимално Wine Smart за почитателите на телефони с капачета, LG включи голяма 3x4 физическа цифрова клавиатура за лесно и точно писане и копчета, които осигуряват бърз достъп до често използвани функции като избиране на телефонен номер, указател, текстови съобщения и камера. По-големи от обикновените икони се възползват максимално от 3x3 оформлението на основния екран и на 3.2-инчовия HVGA дисплей

Мистерията продължава да се заплита: Правят втори оглед на лобното място на Момчил

http://petel.bg/Misteriyata-prodalzhava-da-se-zaplita--Pravyat-vtori-ogled-na-lobnoto-myasto-na-Momchil__129685

Втори оглед е направен на лобното място на Момчил Семерджиев, чийто труп бе открит в подножието на Младежкия хълм. Криминалистите са...

Важна промяна: Вижте докъде може да стигнете вече с българска "Гражданска отговорност"

http://petel.bg/Vazhna-promyana--Vizhte-dokade-mozhe-da-stignete-veche-s-balgarska-Grazhdanska-otgovornost__129686

Задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилите срещу единна премия вече ще осигурява покритие за България, ЕС, Европейското...

Ремонтират подлезите по бул. "Княз Борис I" във Варна

http://petel.bg/Remontirat-podlezite-po-bul--Knyaz-Boris-I-vav-Varna__129687

Ремонтът на 9 подлеза и един надлез в отсечката от Икономическия университет до кръговото при Пикадили парк по бул. „Княз Борис I“...

Ето с какво се хранят раковите клетки! Спрете веднага тези храни!

http://petel.bg/Eto-s-kakvo-se-hranyat-rakovite-kletki--Sprete-vednaga-tezi-hrani-__129688

http://www.diana.bg Все още науката твърди, че химиотерапията  е един от добрите начини, за да се спре растежа на раковите клетки Но скорошно...

Добре е, че махат синия талон

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029020

По-голям ефект ще има да се задържа колата на нарушителя на платен паркинг за 6 месеца

ОПОВЕСТЕНИЯТ в края на септември от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев пакет от мерки за борба с корупцията в МВР показва желание и стремеж да се разрешат някои наболели проблеми в това министерство.
По-голям ефект ще има да се задържа колата на нарушителя на платен паркинг за 6 месеца ОПОВЕСТЕНИЯТ в края на септември от зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев пакет от мерки за борба с корупцията в МВР показва желание и стремеж да се разрешат някои наболели проблеми в това министерство.

ВМРО иска изваждане на изборните секции от гетата

http://news.ibox.bg/news/id_2030236989

както електромерите в гетата са високо по стълбовете, така и секциите трябва да са извън гетото. Както днес се краде ток, така утре ще се крадат и гласове

Поскъпването на петрола подкрепи стоковите валути

http://www.investor.bg/analizi/9/a/poskypvaneto-na-petrola-podkrepi-stokovite-valuti-203652/

Ръстът в цената на черното злато се оказа причина и за поскъпването на суровинните валути и тези на развиващите се икономики

Портних стана баща на момиченце

http://pik.bg/портних-стана-баща-на-момиченце-news412574.html

Портних стана баща на момиченце

Кандидатът за кмет на град Варна Иван Портних се сдоби с втора рожба. „Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба - роди се нашата дъщеричка!", написа щастливият татко на профила си във Фейсбук.Той благодари на жена си за обичта, разбирането, търпението и подкрепата и на екипа, помогнал за появата на бебето на бял свят. 

Ето какво точно написа досегашният градоначалник на морската ни столица: 

„Днес моята прекрасна съпруга Вилислава ни дари с втора рожба - роди се нашата дъщеричка! Рано сутринта си спомних онова неповторимо чувство на тревога, щастие, очакване, любов и радост, което изпитах преди 6 години, когато се роди синът ни Николай! 

Това са най-истинските мигове от живота ми... Благодаря ти, Вили, за обичта, за разбирането, за търпението и подкрепата, за всичко! Да сте ми живи и здрави - и ти, и децата!

Благодаря за грижите на екипа на д-р Танев и на целия медицински персонал на АГ болницата във Варна”

До края на годината ЕК казва има ли нерегламентирана държавна помощ за US централите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029882


"Очакваме до края на годината Европейската комисия да се произнесе дали договорите с американските централи представляват нерегламентирана държавна помощ", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти след открито заседание на комисията, съобщи „Фокус“.

Джон Аше превърнал ООН в поле за печалби

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029908

Американските власти повдигнаха обвинения за взимане на подкупи срещу бившия президент на Общото събрание на ООН Джон Аше. Той получил 1,3 милиона долара от китайски милиардер Нг Лап Сън, съобщава Би Би Си.
Прокурори от Ню Йорк са на мнение, че Джон Аше е „превърнал ООН в поле за печалби“ като е помогнал на китайския милиардер да сключва договори
Американските власти повдигнаха обвинения за взимане на подкупи срещу бившия президент на Общото събрание на ООН Джон Аше. Той получил 1,3 милиона долара от китайски милиардер Нг Лап Сън, съобщава Би Би Си. Прокурори от Ню Йорк са на мнение, че Джон Аше е „превърнал ООН в поле за печалби“ като е помогнал на китайския милиардер да сключва договори

ЕК казва до края на годината има ли нерегламентирана държавна помощ за американските централи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029923

"Очакваме до края на годината Европейската комисия да се произнесе дали договорите с американските централи представляват нерегламентирана държавна помощ", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти след открито заседание на комисията, съобщи „Фокус“.
"Очакваме до края на годината Европейската комисия да се произнесе дали договорите с американските централи представляват нерегламентирана държавна помощ", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти след открито заседание на комисията, съобщи „Фокус“.

Папа Франциск, Меркел, Джон Кери и Мохамед Зариф са сред основните кандидати за Нобела за мир

http://www.cross.bg/nagrada-merkel-mykvege-1483332.html

/КРОСС/ Носителят на тазгодишната Нобелова награда за мир ще бъде обявен в петък сутринта, с което ще се сложи край на период на спекулации и сериозни залози. Но минал опит показва, че букмейкърските къщи не са надежден източник и че базираният в Осло комитет не допуска изтичане на информация по отношение на потенциалния победител. Комитетът е доста способен на изненади, например получената от Барак Обама награда при само няколко месеца на поста президент на САЩ през 2009 година и присъдената на ЕС награда през 2012 година, пише „Гардиън". Основните фаворити за наградата са: папа Франциск, германският канцлер Ангела Меркел, държавният секретар на САЩ Джон Кери и иранският му колега Мохамед Зариф, еритрейският духовник Муси Зерай, гинекологът Денис Муквеге и младият активист Виктор Охен. Папата излезе като един от основните кандидати за наградата, след като стана ясно, че Ватиканът е играл важна роля във възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба през декември 2014 година. Неговите успешни посещения в двете държави миналата седмица и борбата му за социална справедливост и спиране на климатичните промени увеличават шансовете му. Наскоро германски медии съобщиха, че Меркел е фаворит за наградата, след като тя отвори германските врати за бежанци. Канцлерът също е основна фигура в опитите за мир в Украйна. Кери и Зариф са свързвани пък с постигнатото между Иран и световните сили ядрено споразумение след над двегодишни интензивни преговори

Джон Аше превърнал ООН в поле за печалби

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029889

Американските власти повдигнаха обвинения за взимане на подкупи срещу бившия президент на Общото събрание на ООН Джон Аше. Той получил 1,3 милиона долара от китайски милиардер Нг Лап Сън, съобщава Би Би Си.
Прокурори от Ню Йорк са на мнение, че Джон Аше е „превърнал ООН в поле за печалби“ като е помогнал на китайския милиардер да сключва договори
Американските власти повдигнаха обвинения за взимане на подкупи срещу бившия президент на Общото събрание на ООН Джон Аше. Той получил 1,3 милиона долара от китайски милиардер Нг Лап Сън, съобщава Би Би Си. Прокурори от Ню Йорк са на мнение, че Джон Аше е „превърнал ООН в поле за печалби“ като е помогнал на китайския милиардер да сключва договори

Разкриха нови находки в селищна могила

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029899

Археолози от Русе и Разград разкриха нови находки от селищна могила в центъра на село Каменово, съобщиха от регионалния исторически музей /РИМ/ в крайдунавския град. Екипът начело с доц. д-р Явор Бояджиев и Димитър Чернаков са се натъкнали на част от голяма работилница за кремъчни сечива в района на селското читалище.
Археолози от Русе и Разград разкриха нови находки от селищна могила в центъра на село Каменово, съобщиха от регионалния исторически музей /РИМ/ в крайдунавския град. Екипът начело с доц. д-р Явор Бояджиев и Димитър Чернаков са се натъкнали на част от голяма работилница за кремъчни сечива в района на селското читалище.

КЗП забрани на телеком да премълчава условия, според които клиентът губи суми

http://www.cross.bg/kartata-paket-validnost-1483331.html

/КРОСС/Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност. Телекомуникационното дружество няма да има право в бъдеще да прилага описаната нелоялна търговска практика, а за нарушението Законът за защита на потребителите предвижда санкция до 30 000 лв. Проверка на КЗП в офис на мобилния оператор установи, че коректната информация относно сроковете на валидност на сумата в предплатената карта и условията за продължаването й липсва. Тя фигурира единствено на интернет страницата на телекома. В търговския обект е налично неактуално ръководство за употреба на визирания пакет за предплатени услуги, според което картата се дели на два периода - активен, в който абонатът може да получава и генерира обаждания и кратки текстови съобщения (12 месеца от датата на активиране) и допълнителен - пасивен, в който е възможно само приемането на обаждания и съобщения (последният 13-и месец). Според тези стари условия, при презареждане с 10.00 лв. клиентът удължава с една година активния период на предплатената си карта и с един допълнителен месец пасивния

Катя Иванова: Време е да се смени моделът, по който действа кметът! Задкулисието съсипва дребния и среден бизнес

http://www.bnews.bg/article-142328

За последните няколко години станахме свидетели на недобри управленски решения, които са в основата на неблагоприятното състояние на община Перник.

Целта на руската стратегия в Сирия е да се изгради крепост за Асад

http://www.mediapool.bg/tselta-na-ruskata-strategiya-v-siriya-e-da-se-izgradi-krepost-za-asad-news240125.html

С напредване на операциите Русия разкрива стратегията си в Сирия, която, според някои експерти, има за цел да се изгради зона за сигурност около Башар Асад, като се смажат най-умерените бунтовници и се затвори въздушното пространство за западните сили. "Целта е да се осигури алауитска зона (религиозното малцинство, към което принадлежи Асад) на територията на "полезна Сирия" - гъстонаселения запад, където са съсредоточени промишлеността и земеделието - и да се остави пустинния изток на групировката "Ислямска държава", обобщава Игор Сутягин, военен експерт в британския Кралски институт на обединените служби (за изследвания в областта на сигурността и отбраната (Royal United Services Institute – RUSI). Руските бомбардировачи атакуват както ислямистите ("Ахрар аш Шам", Фронт "Ал Нусра" и т.н.) в пряк контакт с контролираната от Дамаск зона в северната част на страната, така и бунтовническите анклави в сърцето на тази територия, между Хомс и Хама. "Те се опитват да спасят положението, подкрепяйки силите на Асад и неговите съюзници на фронта, надявайки се може би да си възвърнат терена", казва военният историк и изследовател в Института за политически науки в Париж, Мишел Гоая. Въздушната операция може да бъде допълнена от сухопътно настъпление на сирийската армия, подкрепено от ирански сили и от ливанската организация "Хизбула", смята Сутягин. Западът упреква Москва, че твърде малко се занимава с групировката "Ислямска държава" в източната част на страната. "Руснаците нанасят удари и срещу ИД, за да оправдаят действията си, но в действителност това не е техен приоритет", смята Гоая. За разлика от оглавената от американците коалиция, която извършва удари на голяма височина с най-съвременни изтребители-бомбардировачи, руснаците използват щурмови самолети Су-25 и хеликоптери във възможно най-голяма близост до противника. Със своите 12 самолета Су-25 и 16 бойни хеликоптера, базирани само на няколко минути от фронтовата линия, в Латакия (Западна Сирия), Москва разполага с мощна и гъвкава ударна сила, но и рискът за пилотите е по-голям. Не особено прецизни? "Ефикасността им на фронтовата линия е неоспорима", извършват множество ротации и набелязват лесни, подвижни мишени, докато един френски "Рафал" или американска машина ще се нуждаят от много по-тежки и по-скъпи помощни средства, отбелязва Мишел Гоая. Това обяснява и ефекта на натрупване при руските удари, които продължават без прекъсване от 30 септември насам. "Количествено активът им е много по-голям", отбелязва експертът. Освен това руснаците и сирийците не са толкова прецизни по отношение на страничните поражения, докато от западна страна голяма част от разузнаването цели да се прецени рискът и да се откаже мисия, ако той е твърде голям, обяснява той. Руската армия най-сетне има достъп до сирийското разузнаване, докато коалицията разчита изключително на свои средства, сателитни снимки и електромагнитно следене. Всички тези преимущества компенсират някои слабости на руската авиация, строила в Сирия смесица от поостарели машини (дванадесет Су-25 и също толкова 12 Су-24), разработени през 60-те - 70-те години на миналия век, и многоцелеви машини най-ново поколение (четири Су-30). Западняците и израелците са прогонени от сирийското небе Бомбардировачите Су-24 с голям обсег на действие могат да достигнат и да нанесат удари дълбоко във вътрешността на Сирия, чак до Ракка - крепост на организацията ИД. Те обаче няма да са по-ефикасни от самолетите на ръководената от Вашингтон коалиция, която за една година вече нанесе 2500 удара в Сирия, подчертават специалистите. Обсаждайки сирийското небе и разполагайки мобилни средства за противовъздушна отбрана (Панцир и Тор М1), Русия налага зона, забранена за полети (no fly zone), която на практика укрепва защитата на режима в Дамаск. "Коалицията, турците и израелците на практика са прогонени от небето", отбелязва Мишел Гоая. Командващият силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав изрази публично смущението си от такава перспектива, припомняйки, че Москва вече създаде такъв тип "балон" в Черно море, след като завладя Крим. В последните дни беше съобщено за инциденти между турски и руски самолети, което увеличи безпокойството на западняците, въпреки че Москва ги омаловажи. "В интерес на всички е да се направи така, че да не се случва нищо неприятно, особено в настоящия контекст на "хладни отношения" между Запада, НАТО и Русия", подчертава Дъглас Бари, експерт по военно въздухоплаване в Международния институт за стратегически изследвания в Лондон.   По БТА.

Граждани се събраха в защита на Карадере пред Върховния административен съд

http://www.dnevnik.bg/zelen/stil_na_jivot/2015/10/07/2623436_grajdani_se_subraha_v_zashtita_na_karadere_pred/?ref=rss


Около 20 граждани се събраха пред Върховния административен съд в София в защита на един от последните диви плажове на Черноморието – Карадере. Някои от тях са с плакати "Гледаме ви! От ВАС зависи".

Причината за гражданската акция е, че днес сутринта Върховният административен съд (ВАС) започна делото, от което зависи застрояването на плажа.  

Съдебната институция гледа казуса, при който инвеститорът "Макси 1" оспорват решение на регионалната екоинспекция в Бургас, че е...

Китайска банка е готова да отпусне заем на Българския енергиен холдинг

http://www.dnevnik.bg/biznes/companii/2015/10/07/2623440_kitaiska_banka_e_gotova_da_otpusne_zaem_na_bulgarskiia/?ref=rss


Китайската индустриална и търговска банка (Industrial and Commercial Bank of China - ICBC) е единствената, която ще бъде допусната да представи обвързваща оферта за предоставянето на заем от 650 млн. евро на Българския енергиен холдинг (БЕХ), пише "Капитал Daily" в днешния си брой.

ICBC е една от най-големите банки в света с нетна печалба за 2014 г. 276.286 млрд. юана (43.455 млрд. долара), което е ръст от 4.8% спрямо 2013 г.

Заявление за участие подадоха 2 банки.
...

ЕКШЪН! Двама мъже пребиха 30-годишен от Хасково, пратиха го в болница

http://pik.bg/екшън-двама-мъже-пребиха-30-годишен-от-хасково-пратиха-го-в-болница-news412571.html

ЕКШЪН!  Двама мъже пребиха 30-годишен от Хасково, пратиха го в болница

Двама мъже пребиха 30-годишен от Хасково в Банско. Вчера около 6.50 часа в РУ – Банско е получен сигнал за това, че около 03.00 часа на същата дата, в частен дом в Банско след възникнал скандал, двама мъже са нанесли побой над 30-годишен мъж от Хасково.

Пострадалият е настанен за лечение в МБАЛ - Разлог със счупено ребро и засягане на белия дроб, но без опасност за живота.

От проведените издирвателни мероприятия е установен и  задържан 23-годишният К.Т. от Банско. Работата по установяването на местонахождението на втория извършител на деянието продължава.

По случая е образувано досъдебно производство.

В ЦИК още не е постъпило искане за сваляне имунитета на Трайчо Василев, който нападна журналисти

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029857

Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.
Името на кандидата за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев.
Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР. Името на кандидата за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев.

В ЦИК още не е постъпило искане за сваляне имунитета на Трайчо Василев, който нападна журналисти

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029887

Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.Името на кандидата за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев.
Не е постъпило искане за задържане от главния прокурор на кандидата за общински съветник в Самоков, който нападна журналисти. Това каза Камелия Нейкова, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК), в предаването „Преди всички”, по БНР.Името на кандидата за общински съветник в Самоков е Трайчо Василев.

27-годишен варненец влиза в затвора за разпространение на наркотици

http://www.moreto.net/novini.php?n=303197

Варненският окръжен съд одобри споразумение между Окръжна прокуратура Варна и Йордан Стойков, на 27 години, от Варна. Стойков се призна за виновен за държане и разпространение на високорискови наркотични вещества: марихуана и метамфетамини, съобщиха от съда за Moreto.

Китаристът на Queen Брайън Мей с концерт у нас през март

http://offnews.bg/news/n_1/n_568848.html

Легендарният китарист на Queen Брайън Мей ще свири в София заедно със звездата на Бродуей Кери Елис. Концертът на Мей ще бъде на 16 март в зала 1 на НДК. Китаристът на Queen ще дойде у нас по покана на Sofia Music Enterprises, а събитието е част от програмата на юбилейния 20-ти 'София Филм Фест'. Билетите влизат в продажба от утре на цена от 50 до 120 лева в мрежата на Ticketpro.

За 10-та поредна година в ЕVN България се проведе стажантска програма „Младежи с бъдеще”

http://www.cross.bg/bulgariya-budeshte-programata-1483330.html

/КРОСС/През лятото на 2015 г. за 10-та поредна година се проведе стажантската програма на EVN България „Младежи с бъдеще". Тя дава възможност на младежи от технически и икономически специалности от различни висши учебни заведения да работят в дружеството през летните месеци и да придобият опит, който би бил от значителна полза за една бъдеща професионална реализация. За тазгодишното издание на програмата беше проявен силен интерес, като бяха получени над 600 кандидатури. След процедура по избор общо 40 студенти бяха одобрени и имаха възможност да проведат стаж в дружеството. За трите месеца на програмата през юли, август и септември стажантите имаха възможност да се запознаят отблизо с дейността на ЕVN България като водещо енергийно и инфраструктурно предприятие в българската икономика. Общо 25 от стажантите специализираха в централни отдели на дружествата от групата на ЕVN България, а 15 проведоха стажа си в различни обслужващи звена на дружеството в Югоизточна България. За това време стажантите участваха активно в процесите, които се извършват в организационните единици на компанията. Всеки един от тях проведе стажа си под персоналното ръководство и съвети на ментори - експерти от съответната професионална сфера. Инициативата на ЕVN България „Младежи с бъдеще" стартира през 2006 година. За положителните резултати на програмата свидетелства засиленият интерес към нея: в периода 2006 - 2015 г

Американски учени пият и се бият на Антарктида

http://frognews.bg/news_99232/Amerikanski-ucheni-piiat-i-se-biiat-na-Antarktida/

Учени, работещи в американските бази в Антарктида, трябва да бъдат редовно подлагани на тестове с дрегер, защото често злоупотребяват с алкохола. Това сочи доклад на Главния инспекторат на Американската антарктическа програма, цитиран от вестник „Индипендънт“.

Подновяват разследване срещу Дилма Русеф

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029850

Висшият електорален съд на Бразилия реши да започне ново разследване срещу сегашния президент Дилма Русеф и вицепрезидента Мишел Темер. Подозренията са за финансиране на предизборната кампания на Партията на трудещите през 2014 г. със средства от корупционни схеми от петролния гигант „Петробрас”.
Петима от седем съдии гласуваха в подкрепа на
Висшият електорален съд на Бразилия реши да започне ново разследване срещу сегашния президент Дилма Русеф и вицепрезидента Мишел Темер. Подозренията са за финансиране на предизборната кампания на Партията на трудещите през 2014 г. със средства от корупционни схеми от петролния гигант „Петробрас”. Петима от седем съдии гласуваха в подкрепа на

Фолксваген изтегля автомобилите си с неизправни дизелови двигатели през януари

http://www.cross.bg/kompaniyata-dizelovi-neizpravni-1483318.html

/КРОСС/"Фолксваген" ще започне да изтегля от пазара автомобилите си с неизправни дизелови двигатели през януари. Това заяви в интервю за германски вестник новият главен изпълнителен директор на компанията Матиас Мюлер, който обеща колите да бъдат поправени до края на следващата година. Той смята, че само няколко служители на компанията са замесени в манипулирането на дизеловите емисии, което удари по акциите и репутацията на "Фолксваген". Според него предшественикът му не е знаел за измамата. Мюлер каза още, че компанията трябва да стане по-малка и децентрализирана и че ще се разгледа внимателно приносът на всеки модел и бранд. Най-големият производител на коли в Европа вече съобщи, че ще подмени софтуера, който дава невярна информация за вредните емисии, в близо 11 млн. дизелови автомобила.  

България е на челни позиции в просрочия по кредити на домакинствата

http://econ.bg/Новини/България-е-на-челни-позиции-в-просрочия-по-кредити-на-домакинствата_l.a_i.699365_at.1.html

България се намира на челни позиции в просрочията по кредитите на домакинствата спрямо броя население. Със същият процент – 27.4%, е Кипър, а Румъния...

Подновяват разследване срещу Дилма Русеф

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029873

Висшият електорален съд на Бразилия реши да започне ново разследване срещу сегашния президент Дилма Русеф и вицепрезидента Мишел Темер. Подозренията са за финансиране на предизборната кампания на Партията на трудещите през 2014 г. със средства от корупционни схеми от петролния гигант „Петробрас”.
Петима от седем съдии гласуваха в подкрепа на
Висшият електорален съд на Бразилия реши да започне ново разследване срещу сегашния президент Дилма Русеф и вицепрезидента Мишел Темер. Подозренията са за финансиране на предизборната кампания на Партията на трудещите през 2014 г. със средства от корупционни схеми от петролния гигант „Петробрас”. Петима от седем съдии гласуваха в подкрепа на

Боян Петров: Животът на 8000 метра те прави по-устойчив за живота в ниското

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029832


"На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”. Така алпинистът и биолог Боян Петров коментира пред bTV успешно завършилата си мисия до връх Манаслу в Хималаите. Петров стана първият българин, изкачил осемхилядника.

Боян Петров: Животът на 8000 метра те прави по-устойчив за живота в ниското

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029855

"На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”. Така алпинистът и биолог Боян Петров коментира пред bTV успешно завършилата си мисия до връх Манаслу в Хималаите. Петров стана първият българин, изкачил осемхилядника.
"На осем хиляди метра няма живот, но там разбираш, че борбата за оцеляването на върха те прави по-устойчив в по-ниското. Тук всичко ми се струва лесно, преодолимо, възможно”. Така алпинистът и биолог Боян Петров коментира пред bTV успешно завършилата си мисия до връх Манаслу в Хималаите. Петров стана първият българин, изкачил осемхилядника.

Перничанин задигна 200 лв. от магазин за обувки, после обра и бижутерски магазин

http://pik.bg/перничанин-задигна-200-лв-от-магазин-за-обувки-после-обра-и-бижутерски-магазин-news412566.html

Перничанин задигна 200 лв. от магазин за обувки, после обра и бижутерски магазин

Измамник задигна пари от магазин за обувки. Инцидентът станал в квартал Изток.
Той излъгал продавачката, че собственикът на търговския обект го е пратил, за да му даде 200 лв. Жената отброила парите и казала, че ще звънна да провери дали е вярно. В този момент мъжът, който е от ромски произход, дръпнал парите от ръцете й и избягал.

Обирджията е записан от камерите в магазина. Подадена е и жалба в полицията.
Въпреки това докато органите на реда вземат мерки, измамникът приложил същата схема и в магазин за сребро.

Бертрам Ролман, изпълнителен директор на "Пирин-Текс”: Сива икономика = бедна държава без перспективи

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5029851

Г-н Ролман, кои са най-тежките последици от големия дял сива икономика в България?
Сивата икономика поражда бедност и социална несигурност. Високият й дял говори за бедна държава, която не може да предлага перспективи. В много случаи тя принуждава лоялните фирми да излизат от пазара заради нелоялната конкуренция на тези, които нарушават законите.
Г-н Ролман, кои са най-тежките последици от големия дял сива икономика в България? Сивата икономика поражда бедност и социална несигурност. Високият й дял говори за бедна държава, която не може да предлага перспективи. В много случаи тя принуждава лоялните фирми да излизат от пазара заради нелоялната конкуренция на тези, които нарушават законите.

С. Владимиров: Управляващите използват властта, за да спечелят изборите служебно

http://www.cross.bg/pernik-vladimirov-kmet-1483329.html

/КРОСС/„Радвам се, че тази тема с изтеклия в Перник запис след три дни затъмнение най-сетне влиза в медиите. Това, което получихме на официалната поща на една от нашите структури, беше доста обезпокоително. Ние моментално го дадохме на прокуратурата, защото в записа детайлно се обясняваше как се купуват гласове". Това каза организационният секретар на БСП Станислав Владимиров пред ТВ7. За случая той допълни, че Перник е малък град и мълвата, че в записа се чува гласа на кандидата за кмет на града от ГЕРБ се е разнесла бързо ."Странно е мълчанието й вече няколко дни по тази тема, странно е и мълчанието на премиера, защото в такива ситуации той има бърза реакция", допълни социалистът. Той заяви още, че компетентните органи трябва да кажат дали всичко е достоверно. Владимиров изказа и своето неразбиране за това, че този запис може да е направен от член на предизборния щаб на партията в Перник. „Явно те по този начин си решават вътрешнопартийните проблеми", добави той. По думите на организационния секретар на левицата се забелязва неистово желание в цялата страна ГЕРБ да спечели с много добър резултат тези избори, за да може да затвърди лидерството си в управляващото мнозинство. Той допълни, че в последните седмици в централата на БСП се получават немалко сигнали в тази посока, че управляващите, използвайки властта като инструмент искат да спечелят вота служебно

Кола помете пешеходка на пътя Баня - Банско, в Пирогов се борят за живота ѝ

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029815

Около 50-годишна жена е с опасност за живота, след като бе пометена на пътя между село Баня и Банско. Тежкият пътен инцидент стана вчера около 18.30 часа, съобщи struma.bg.
Жената е от село Баня, тя работела във фабрика и тръгнала да се прибира по пътя пеша, когато колата внезапно я връхлетяла. На място пристигнали екипи на полицията и Спешен
Около 50-годишна жена е с опасност за живота, след като бе пометена на пътя между село Баня и Банско. Тежкият пътен инцидент стана вчера около 18.30 часа, съобщи struma.bg. Жената е от село Баня, тя работела във фабрика и тръгнала да се прибира по пътя пеша, когато колата внезапно я връхлетяла. На място пристигнали екипи на полицията и Спешен

Най-харесваните Instagram снимки на всички времена

http://www.cross.bg/miliona-haresvaniya-dzhenur-1483327.html

/КРОСС/ Instagram представи класация на 5-те най-харесвани снимки на известни личности. Първото място е отредено за Кендъл Дженър и нейната "любовна коса". Хм.Защо ли? Второто място заема Тейлър Суифт с цветята, които получи от Кание Уест след представянето на негово видео на MTV Movie Awards. Бронзовият медал отнася отново Тейлър Суифт, но този път в комплект с нейният възлюбен Калвин Харис. Снимката на влюбената двойка събрала 2,5 милиона харесвания. Четвърта в класацията е първата целувка на Ким и Кание след брака. Сладко нали? Случайно или не, петото място веднага след Ким е отредено за нейната сестра Кайли Дженър и паметния момент на нейното завършване. Снимката е събрала цели 2,3 милиона харесвания до сега.          

52-годишна проститутка глобена 1000 лв.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029834

52-годишна проститутка от Сандански бе осъдена на 1000 лв. глоба от районния съд в курортния град.
Гергана А., която е омъжена, с начално образование и осъждана преди, бе призната за виновна, че в периода от 14 март 2013 г. до 30 септември 2014 г., продължително време не се е занимавала с обществено полезен труд,
52-годишна проститутка от Сандански бе осъдена на 1000 лв. глоба от районния съд в курортния град. Гергана А., която е омъжена, с начално образование и осъждана преди, бе призната за виновна, че в периода от 14 март 2013 г. до 30 септември 2014 г., продължително време не се е занимавала с обществено полезен труд,

Кой може да стане закуска за домашния си любимец?

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/koj-mozhe-da-stane-zakuska-za-domashniia-si-liubimec-6043458

Синът на Муамар Кадафи отглеждаше тигри, а сега по света хора живеят със змии, мечки, вълци и др.

Ужас край Варна! Влекач с кран помля рибарско селище!

http://pik.bg/ужас-край-варна-влекач-с-кран-помля-рибарско-селище-news412567.html

Ужас край Варна! Влекач с кран помля рибарско селище!

Влекач с кран помете рибарско селище във Варна, съобщава БЛИЦ.

Около 09:00 часа днес на лодкостоянка в ДАП 2 във Варна влекач, който е дърпал кран, не е заходил правилно и буквално е завлякъл 7 мостчета и най-малко 8 рибарски лодки.

Плавателните съдове са потънали, а на място са се събрали десетки рибари

Мерджанов: Управляващите крият премиера. Защо?

http://frognews.bg/news_99231/Merdjanov-Upravliavashtite-kriiat-premiera-Zashto/

БСП възрази остро в пленарна зала срещу отсъствието на министър-председателя на България от блиц контрола днес. „За пореден път остро протестираме срещу начина, по който се правят внушения в пленарна зала”. Това заяви зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и говорител на партията Атанас Мерджанов.

КЗП забрани на телеком да премълчава условия, според които клиентът губи суми по текущата си сметка

http://www.moreto.net/novini.php?n=303198

Комисията за защита на потребителите (КЗП) забрани на мобилен оператор да прикрива в търговските си обекти съществената информация, че при закупуването и съответно ползването на предплатен пакет услуги клиентът губи на всеки 90 дни парите по сметката си, ако до края на този период не презареди със сума над определена стойност.

Трус от 5,2 по Рихтер уплаши Анталия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5029784

Земетресение с магнитуд от 5,2 по Рихтер е разлюляло югозападното турско крайбрежие. Трусът е регистриран 27 минути след полунощ.
Епицентърът е бил на 117 км югозападно от Анталия. Огнището е с дълбочина 50 км. Земетресението е усетено на голямо разстояние, включително в Мармарис, който е на близо 170 км от епицентъра.
Земетресение с магнитуд от 5,2 по Рихтер е разлюляло югозападното турско крайбрежие. Трусът е регистриран 27 минути след полунощ. Епицентърът е бил на 117 км югозападно от Анталия. Огнището е с дълбочина 50 км. Земетресението е усетено на голямо разстояние, включително в Мармарис, който е на близо 170 км от епицентъра.

Спипаха 60 нелегални имигранти при различни операции в София

http://pik.bg/спипаха-60-нелегални-имигранти-при-различни-операции-в-софия-news412565.html

Спипаха 60 нелегални имигранти при различни операции в София

Около 60 нелегални имигранти са заловени, при различни операции на столичната полиция, вчера. Най голямата група е хваната в района на Военната академия, в следобедните часове, съобщава БНР.

43-ма души, сред които жени и деца, са били превозвани в микробус и са били изоставени след появата на полицейските патрули. В по-късните часове столичните полицаи са заловили още 20 души на различни адреси . 

Спряха цех за дървени въглища в Красново заради лош въздух

http://plovdiv.actualno.com/Sprjaha-ceh-za-dyrveni-vyglishta-v-Krasnovo-zaradi-losh-vyzduh-news_499899.html

След дълги протести затвориха цеха за производство на дървени въглища в хисарското село Красново, предаде БГНЕС. Месеци наред населението протестираше срещу обгазяването, а проверките на РИОСВ - Пловдив не даваха особен резултат, макар да имаше предписания. Последното, обаче, включва временното преустановяване на производствената дейност до привеждането и в съответствия- това означава фирмата - нарушител да извърши технически промени по съоръженията си. Пускането ще стане отново, когато контрол

В Англия: Ливърпул представя Клоп в петък

http://football.actualno.com/V-Anglija-Livyrpul-predstavja-Klop-v-petyk-news_499902.html

Изглежда, че идва краят на сагата около Юрген Клоп и "Ливърпул". Според медиите на Острова той ще бъде представен като мениджър на "мърсисайдци" в петък. Бившият наставник на Дортмунд е на път да се срещне със собствениците на клуба днес, преди да отлети към Великобритания в четвъртък. След това, в края на работната седмица, той ще бъде официално представен като новия мениджър на „Анфийлд", пише БГНЕС. Утре немецът трябва да се запознае с инфраструктурата на клуба и да договори последнит

Поставиха под постоянно наблюдение активизиралите се свлачища в Сливенско

http://sliven.actualno.com/Postaviha-pod-postojanno-nabludenie-aktiviziralite-se-svlachishta-v-Slivensko-news_499901.html

Под постоянно наблюдение са активизиралите се свлачища на територията на Oбщина Сливен. До момента са извършени проекто-проучвателни работи, хидрогеоложки проучвания и е изработен инвестиционен проект за укрепване на свлачището на пътя Раково - Нейково, съобщи пред "Дарик" зам.-кметът Иван Манчев и заяви, че след месец ще бъдат възложени строително-монтажните работи. В момента свлачищните процеси са затихнали и могат да се извършат укрепителни дейности, преди те да бъдат активирани през зи

Най-красивите гласове на Италия пристигат у нас

http://music.actualno.com/Naj-krasivite-glasove-na-Italija-pristigat-u-nas-news_499903.html

Наследството на Лучано Павароти представено от феноменалния артистичен директор Франко Драгоне Най-красивите гласове на Италия пристигат у нас, за да поднесат звезден празничен дух в навечерието на Коледа с поредица от концерти. В края на годината ще се насладим на 12-те най-талантливи ученици от Фондацията на Лучано Павароти, завладели аудиторията на Париж, Брюксел и Амстердам с италианския стил означаващ красиво пеене - Белканто. Българската публика за първи път ще чуе и види виртуозния про

Възстановяване на увредена ДНК донесе Нобелова награда на трима учени

http://interest.actualno.com/Vyzstanovjavane-na-uvredena-DNK-donese-Nobelova-nagrada-na-trima-ucheni-news_499906.html

Тази година Нобеловата награда за химия отива при трима учени - Томас Линдал от Швеция, Пол Модрих и Азиз Санкар от САЩ за тяхното общо изследване върху механизмите за клетъчното възстановяване на нарушена ДНК и запазване на генетичната информация. Това обяви днес в Стокхолм Нобеловият комитет при Каролинския медицински институт. Според Шведската кралска академия на науките работа на учените "е осигурила фундаментално познание как работи живата клетка и как това може да бъде използвано за изобр

Ана Моура ще зарадва феновете си с разстърстващо си фадо

http://music.actualno.com/Ana-Moura-shte-zaradva-fenovete-si-s-razstyrstvashto-si-fado-news_499905.html

Един от най-красивите гласове ще прозвучи в зала 1 на НДК на 29 октомври. Прекрасната португалка - Ана Моура, която българската публика познава от концерта й в зала „България“ преди 5 години, ще зарадва феновете си с разстърстващо си фадо. Няма друг глас като нейния. Той буквално помита слушателското пространство, а одухотвореността и вълнуващите й интерпретации я превъръщат в една от най-пленителните и завладяващи звезди в Европа и Америка. Ана е символ на дълбокия и изразителе

Стана ясно кой ще е съперникът на Кубрат Пулев

http://moresport.actualno.com/Stana-jasno-koj-shte-e-sypernikyt-na-Kubrat-Pulev-news_499907.html

Най-добрият български боксьор и доскорошен претендент за титлата в тежка категория Кубрат Пулев се завръща на ринга, като този път всичко изглежда уредено. Според специализирания сайт Boxing Scenе Кобрата се качва на ринга на 17-и октомври, като ще се изправи срещу бразилския ветеран Джордж Ариас. "Мачът с Кличко беше важен урок за мен. По онова време не правех достатъчно, но сега вече знам какво е нужно, за да стана световен шампион. Това е стартът на едно ново начало за мен", сподели Кобр

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване