Даваме 100 000 евро на Зеления доверителен фонд за климата

http://pik.bg/даваме-100-000-евро-на-зеления-доверителен-фонд-за-климата-news442873.html

Даваме 100 000 евро на Зеления доверителен фонд за климата

Правителството одобри Тристранно споразумение между България, Зеления доверителен фонд за климата и Международната банка за възстановяване и развитие, в качеството й на временен попечител на фонда.

Предмет на документа е предоставянето на 100 000 евро от страна на държавата на Зеления фонд за климата. Източник на финансиране за вноската ще бъдат предвидените бюджетни средства за официална помощ за развитие за 2015 г. от програмния бюджет на МВнР.

 Приносът на България към Зеления фонд за климата ще бъде обявен от президента Росен Плевнелиев по време на срещата на държавните и правителствените ръководители в рамките на 21-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе на 30 ноември в Париж. 

Божинов разкритикува Петев за подмладяването на националния отбор

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2658201_bojinov_razkritikuva_petev_za_podmladiavaneto_na/?ref=rss


Българският нападател Валери Божинов се изказа критично за работата на Ивайло Петев. Футболистът на "Партизан" е несъгласен с избора на състезатели, който селекционерът прави.

"Националният отбор си има треньор, който решава. Г-н Петев трябва да гледа малко по-реално на нещата. Аз, каквото има, съм му го казал. Направил съм го на четири очи. Няма какво да правя полемики. Ако го засека по време на празниците, когато съм си в София, ще му го повторя още един път, защото съм мъжкар и...

Вижте стълпотворението за Черния петък в мол в София (Снимки)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140194

 
                                                                                                                                                                                                                                                                                                          
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

РБ излизат с позиция по "атаките на съдия Ченалова"

http://offnews.bg/news/n_1/n_598753.html

Близо месец след като изтече първият от поредицата записи по скандала "Яневагейт"  от Реформаторския блок решиха да излязат с позиция по случая. Поводът обаче са "атаките на съдия Ченалова". Днес Националното ръководство на ДСБ е провело заседание, в което е присъствал и правосъдният министър Христо Иванов. На заседанието са участвали и депутати от парламентарната група на Реформаторския блок и представители на други партии от блока. На него е обсъдено "развитието на скандала, свързан с публичните изявления и атаки на съдия Ченалова и публикуваните в медиите записи". Представителите на ДСБ ще препоръчат на Председателския съвет на РБ Блокът да заеме обща позиция. Председателят на ДСБ Радан Кънев и министърът на правосъдието Христо Иванов ще дадат нарочена пресконференция в понеделник, за която ще бъдете допълнително уведомени. По-рано днес от ДПС определиха аферата като атака срещу премиера Бойко Борисов. За първи път предположения, че записите са направени и изнесени от съдия Румяна Ченалова, изказа главният прокурор Сотир Цацаров. Според самата съдийка обаче съществува "топла връзка" между Цацаров, Делян Пеевски и премиера Бойко Борисов.  През седмицата стана ясно още, че високопоставен представител от ЕК е препоръчал временно оттегляне на Сотир Цацаров, докато прокуратурата извърши проверка по случая. Това беше категорично отречено от прокуратурата, която се позова на изявление на говорителя на представитеството на ЕС у нас, както и на шефа на службата, координираща говорителите в ЕК. Последен за седмицата думата имаше премиерът Борисов, който заяви, че спира да коментира темата за "двете каки", защото всеки път, когато прави изявление, реакцията била: „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“.

Мъж издъхна при челен удар край Гоце Делчев

http://pik.bg/мъж-издъхна-при-челен-удар-край-гоце-делчев-news442941.html

Мъж издъхна при челен удар край Гоце Делчев

57-годишен мъж е починал при тежка катастрофа край Гоце Делчев. Трагичният инцидент е станал днес около 14.30 часа на пътя между граничен пункт Илинден и южното градче.

На моста на река Мътница край село Илинден са се сблъскали лек автомобил "Лада" и "Опел Астра" с водач гръцки гражданин.

Починалият е пътувал в "Лада"-та. В двата автомобила е нямало други пътници.

Работата по установяване причините за пожара се изясняват. Пътят е затворен за движение.

Руският външен министър: Русия спира безвизовия режим с Турция от 01 януари 2016 г.

http://petel.bg/Ruskiyat-vanshen-ministar--Rusiya-spira-bezvizoviya-rezhim-s-Turtsiya-ot-01-yanuari-2016-g--__135555

Фото kazanfirst.ru Русия е решила да прекрати безвизовия режим с Турция от 01 януари 2016 . Това заяви руският външен министър Сергей Лавров ....

Банкерът Левон Хампарцумян: Лихвите приближават нулата, гражданите да ходят на екскурзии

http://petel.bg/Bankerat-Levon-Hampartsumyan--Lihvite-priblizhavat-nulata--grazhdanite-da-hodyat-na-ekskurzii__135557

Какво да правят българите с парите си? Това е въпросът, който дискутира Цветанка Ризова с банкера Левон Хампарцумян в публицистичното...

Ето къде няма да има ток понеделник и вторник във Варна

http://petel.bg/Eto-kade-nyama-da-ima-tok-ponedelnik-i-vtornik-vav-Varna__135558

Снимка: Булфото, архив Понеделник, 30.11.2015 г.: На 30.11.2015 от 10:30 ч. до 12:30 ч., поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на...

Болен рецидивист скъсал златeн синджир от врата на шуменка

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140174

Рецидивист, който бил приет за лечение в шуменската болница, излязъл на разходка в града и откъснал златен синджир от врата на жена. Срещу 26-годишният Сергей Атанасов от Смядово е внесен обвинителен акт за грабеж при условията на опасен рецидив, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна.
Болникът посегнал на 33-годишна жена на пл.
Рецидивист, който бил приет за лечение в шуменската болница, излязъл на разходка в града и откъснал златен синджир от врата на жена. Срещу 26-годишният Сергей Атанасов от Смядово е внесен обвинителен акт за грабеж при условията на опасен рецидив, съобщават от Апелативна прокуратура-Варна. Болникът посегнал на 33-годишна жена на пл.

Арестуваха мъжа, продал онлайн автоматите на атентаторите от Париж

http://europe.actualno.com/arestuvaha-myja-prodal-onlajn-avtomatite-na-atentatorite-ot-parij-news_510265.html

Германската полиция арестува човек, продал автоматите на атентаторите в Париж. В Белгия във връзка с атентатите бяха арестувани двама души.  В град Магщад беше арестуван 34-годишен човек, който продал по интернет оръжие на атентаторите в Париж. Вестник “Билд” твърди, че поръчката е била за два автомата “Калашников”, произведени в Китай, и два автомата “Застава”, произведени в Югославия. Те били продадени на 7 ноември на намиращ се в Париж купувач от

Авторът на "Ледено момиче" и "100 години" - Румен Гайдев, с нов хит

http://offnews.bg/news/n_1/n_598729.html

Текстописецът на D2, отговорен за най-големите хитове на групата като  „Ледено момиче“ , „100 години“ и много други - Румен Гайдев-Гаро, издаде нова песен. Творбата му обаче значително се различава от добре познатите парчета, защото "Билет за Уран" е фантастична история за отегчението от брака, смъртта и космическото пътуване, разказана с изключителен черен хумор.  В нея съпругът се опитва да намери спасение от ужасно скучния си брак с помощта на Смъртта, която обаче решава другояче и подло спира бягството му на Уран, като го връща обратно на нашата малка планета. Текстът и музиката са дело на Гаро, а за музиката му помагат Миро Иванов (китара), Александър Обретенов (бас) и Диджей Балкански, който заедно с Румен отговаря за аранжимента. Румен Гайдев-Гаро е известен в музикалните среди като композитор и текстописец, малко хора обаче знаят, че също така той пише научни фантастики, занимава се с телевизионна режисура и прави документални филми, а в свободното си време е и фитнес инструктор Освен с D2 през годините творецът работи с много музиканти, сред които Ани Лозанова, Дичо, група „Сленг“, Ира и др. Първият му хит е песента, изпята от Ани Лозанова „Не мога да заспя” .

ЕК не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140178

Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни. Това написа Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на ЕК, в официално писмо да главния прокурор на България.
"Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на
Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни. Това написа Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на ЕК, в официално писмо да главния прокурор на България. "Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на

Ракка: как живеят хората в "столицата" на ИД

http://www.mediapool.bg/rakka-kak-zhiveyat-horata-v-stolitsata-na-id-news242383.html

Малцина бяха чували за град Ракка в Североизточна Сирия, преди групировката "Ислямска държава" да го провъзгласи за своя столица през 2014 г.   През последните няколко столетия този град в пустинята с население под 200 000 души всъщност няма голямо значение. Просто далечен керванджийски стан на пътя между големите градове в Западна Сирия и търговските центрове в Ирак като Мосул или Багдад.   Ракка започва рязко да се мени през 70-те години на миналия век, когато се изгражда ВЕЦ на река Ефрат. Подемът на селското стопанство привлича десетки хиляди нови жители и променя демографията на града.   Днес Ракка е разположен на място, където се кръстосват големи пътища: единият води към Сирия, другият - през обширна пустиня - към Ирак. Може би тъкмо това е основната причина ИД да го избере за "столица".   Доскоро тук имаше частен университет и няколко държавни професионални училища. Работеха кафенета и сладкарници, през лятото хората се разхождаха из улиците до късно, почиваха си в парковете, ходеха по ресторанти, където ставаха срещи между мъже и жени. И мъже, и жени участваха в протести срещу режима на Асад - преди градът да бъде превзет от ИД.   Провинция Ракка е трета по големина в страната. Там нямаше промишленост; повечето хора работеха в селското стопанство или на държавна служба.   Традиционният родово-племенен начин на живот все още е на почит и в Ракка, и в околността.   Градът е населен със сунити, сродни със сунитите от Западен Ирак. По-рано там имаше кюрдско малцинство, също и други етнически групи. "Ислямска държава" обаче прогони кюрдите - лоялността им бе съмнителна за ислямистите след сблъсъците на ИД с кюрдски опълченци в други райони от Сирия.   Групировката прочисти Ракка от въстаници и настани там ново правителство, намиращо опора най-вече в местните специалисти и бившите държавни служители. По шериатските закони ИД създаде шериатски съдилища, творчески прилагащи нормите на ислямския закон. Ръководителят на Ракка и съседните провинции се нарича валия. Подчинени са му неколцина емири - всеки отговаря за определен ресор.   Жестоката система от наказания, въведена от ИД, превръща в безумие всяка идея за съпротива или протест. Публичното сечене на глави стана нещо обичайно в града - така се наказват изредени в дълъг списък постъпки, смятани за престъпления в ИД. Властта на ИД до голяма степен се опира на груба сила и също толкова - на джихадисти от чужбина.   Местните жители, останали в града, отпърво се приспособяваха към законите на ИД. Утехата им бе, че групировката все пак гарантираше известна сигурност, осигуряваше държавни услуги, раздаваше храна. Последните руски и френски бомбардировки обаче разрушиха системите за водо- и енергоснабдяване - това направи тежък живота на мирното население. В Ракка има и недостиг на горива, тъй като бомбите унищожиха повечето петролохранилища и рафинерии в района. Бъдеще неопределено Властите забраняват на младите момичета и жените да излизат от къщи, без да ги придружава мъж - обикновено баща им, някой брат или съпругът. Жените са длъжни да носят никаб, който покрива тялото им отгоре до долу, оставяйки само процеп за очите.   Из улиците на града патрулира специална полиция, която бди за спазването на шериатските закони, включително на дрескода за мъжете. Пушенето е забранено навсякъде; хайки за пушачи прави специалната полицейска част "Ал хисба" и наказва заловените с бой с камшици. Всички мъже са задължени да ходят денем в джамия, за да се молят.   Който пази в телефона си снимка на жена, отнася 30 удара с камшик.   Забранено е и да се гледат футболни мачове. Полицията затваря всяко кафе, където се пускат мачове по телевизията.   Патрули пуска из града и женската полиция, батальонът "Ал ханса". Тя проверява дали жените по улиците са облечени според правилата на ИД. Батальонът включва основно съпруги на бойци от групировката; целта им е да контролират спазването на дрескода и да наказват нарушителите.   В града са забранени и салоните за красота. Изобщо жените гледат да си седят вкъщи, за да избегнат срещи с полицията или с джихадистите, които издебват жени без съпруг и вдовици, за да ги омъжат насила. Раждането на деца не се насърчава, защото младите съпрузи често загиват в битките.   Чуждестранните бойци на ИД най-често се сражават докрай. Бъдещето на жените, влезли в групировката, тъне в мъгла - включително на европейските жени, дошли при джихадистите.   Сирийците от Ракка живеят с мисълта, че управлението на ИД все някой ден ще свърши - но дотогава нямат друг избор, освен да търпят репресиите и насилието.   По БТА

Терористът Салах Абдеслам се е отправил към Сирия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140172

Салах Абдеслам, собственикът на автомобила, с който терористите са пристигнали пред зала „Батаклан“, се е отправил към Сирия, съобщи „Европейская правда“, като се позова на белгийския вестник Het Laatste Nieuws.
Белгийското издание посочва, че терористите, които след атентатите в Париж се върнаха в Брюксел,
Салах Абдеслам, собственикът на автомобила, с който терористите са пристигнали пред зала „Батаклан“, се е отправил към Сирия, съобщи „Европейская правда“, като се позова на белгийския вестник Het Laatste Nieuws. Белгийското издание посочва, че терористите, които след атентатите в Париж се върнаха в Брюксел,

Леонардо ди Каприо стана фаворит за наградата Оскар

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/leonardo-di-kaprio-stana-favorit-za-nagradata-oskar-6046256

Доскоро се предполагаше, че Майкъл Фасбендер ще спечели отличието за превъплъщението си в Стив Джобс

Русия с първи санкции срещу Турция: край на безвизовия режим от 2016 г.

http://offnews.bg/news/n_1/n_598732.html

Русия слага край на безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров след среща със сирийския си колега Валид Муалем. Заплахата от страна на Турция има съвсем реален характер, тя не е измислена. Заплахата е съвсем реална и ние с отговорност съобщаваме за това, подчерта Лавров. Това са първите санкции срещу Турция, за които Русия взема решение, след като в сряда турските ВВС свалиха руски изтребител Су-24. След инцидента Москва обяви, че няма да има военен отговор срещу Турция, но след случилото се все пак ще има последствия. В четвъртък руският премиер Дмитрий Медведев обяви, че е дал двудневен срок на своите подчинени да измислят икономически и хуманитарни санкции срещу Турция.  Веднага след свалянето на руския самолет Москва поиска от руските туроператори да спрат да продават туристически пакети за Турция. Руските граждани, които вече се намират в страната, бяха призовани да се приберат в Русия.  Около 4 млн. руски туристи посещават Турция всяка година, това са приходи от около 1 млрд. долара за Турция, обяви говорителят на Съвета на Федерацията на Русия Валентина Матвиенко. Очаква се в следващите дни да бъдат обявени и други санкции срещу Турция.  По-рано днес турският президент Реджеп Ердоган обяви, че отново е поискал среща с руския си колега Владимир Путин, но до момента не е получил отговор.  По същия начин Путин е реагирал и на исканията му за среща и за телефонен разговор през последните дни, оплака се Ердоган. 

Лавров: Русия прекратява безвизовия режим за граждани на Турция от 1 януари

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140166

Русия ще прекрати безвизовия режим за турски граждани от началото на януари, като част от санкциите на Москва към Анкара в отговор на свалянето на руския бомбардировач Су-24 в Сирия. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, съобщи Франс прес.
„Бе взето решение да прекратим безвизовия режим с Турция.
Русия ще прекрати безвизовия режим за турски граждани от началото на януари, като част от санкциите на Москва към Анкара в отговор на свалянето на руския бомбардировач Су-24 в Сирия. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, съобщи Франс прес. „Бе взето решение да прекратим безвизовия режим с Турция.

Русия прекратява безвизовия режим за граждани на Турция от 1 януари

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140148

Русия ще прекрати безвизовия режим за турски граждани от началото на януари, като част от санкциите на Москва към Анкара в отговор на свалянето на руския бомбардировач Су-24 в Сирия. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, съобщи Франс прес.
„Бе взето решение да прекратим безвизовия режим с Турция.
Русия ще прекрати безвизовия режим за турски граждани от началото на януари, като част от санкциите на Москва към Анкара в отговор на свалянето на руския бомбардировач Су-24 в Сирия. Това заяви днес министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, съобщи Франс прес. „Бе взето решение да прекратим безвизовия режим с Турция.

България представи амбициозен план за справяне с проблемите в затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658187_bulgariia_predstavi_ambiciozen_plan_za_spraviane_s/?ref=rss


България представи много амбициозен екшън план за справяне с проблемите и лошите условия в затворите, който отговаря едновременно на дългогодишните критики на Комитета срещу изтезанията при Съвета на Европа и на пилотното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Нешков и други срещу България".

Това заяви днес председателят на Комитета по предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение  (КПИ) Микола Гнатовский. И добави: Реакцията на...

България представи амбициозен екшън план за проблемите в затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658187_bulgariia_predstavi_ambiciozen_ekshun_plan_za/?ref=rss


България представи много амбициозен екшън план за справяне с проблемите и лошите условия в затворите, който отговаря едновременно на дългогодишните критики на Комитета срещу изтезанията при Съвета на Европа и на пилотното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Нешков и други срещу България".

Това заяви днес председателят на Комитета по предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение  (КПИ) Микола Гнатовский. И добави: Реакцията на...

ЕК не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140136

Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни. Това написа Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на ЕК, в официално писмо да главния прокурор на България.
Публикациите в медиите, според които Комисията призовава за оттегляне на всички лица, за които се предполага, че са замесени в случая със записите, са грешни. Това написа Маргаритис Схинас, ръководител на Службата на говорителите на ЕК, в официално писмо да главния прокурор на България. "Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на

България представи амбициозен екшънн-план за проблемите в затворите

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658187_bulgariia_predstavi_ambiciozen_ekshunn-plan_za/?ref=rss

България представи много амбициозен екшън план за справяне с проблемите и лошите условия в затворите, който отговаря едновременно на дългогодишните критики на Комитета срещу изтезанията при Съвета на Европа и на пилотното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) по делото "Нешков и други срещу България".

Това заяви днес председателят на Комитета по предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отношение  (КПИ) Микола Гнатовский. И добави: Реакцията на...

Мерките за сигурност на територията на Автогара – Варна са засилени

http://www.moreto.net/novini.php?n=307558

Мерките за сигурност на територията на Автогара – Варна са засилени във връзка със събитията от последните седмици в Европа. Това заяви за Радио „Фокус” – Варна инж. Веселин Михайлов, началник на Автогара – Варна. Поставени са три допълнителни камери.

Богомил Манчев за ситуацията около „Южен поток” и АЕЦ „Белене”

http://www.cross.bg/durzhavata-bulgariya-proekt-1489756.html

/КРОСС/ - Г-н Манчев, в последното си интервю казахте, че най-големият враг на енергетиката е държавата. Още ли продължавате да смятате, че е така? - Абсолютно, тя не е променила нищо. - Защо сте на това мнение? - Поради неясната политика, която е в този много тежък отрасъл, енергетиката се явява базата на икономиката в една държава. За да се развива тази база, трябва да знаеш какво се прави като неустойка. И аз неведнъж в телевизионни предавания съм казвал, че държавата трябва да направи по-нов модел на т.нар. "планов комитет", който работеше по времето на социализма. Плановите комитети имат много недостатъци, но ги има в много развити държави с пазарна икономика. И например, ако отидете в САЩ и си купите кафе в Ню Йорк или в Сан Франциско, ще видите, че те са на една цена. Може да има малка разлика, идваша от местните такси, което означава, че икономиката е меко казано планирана. Нашата пазарна икономика трябва да почива горе-долу на същата база, като ние трябва да мислим как да се развиваме и какво да правим без емисионна енергетика, как да обясним на нашия гражданин, който не е много добре платен, да не кажем беден, че трябва да понесе такава огромна тежест, която трябва да се плати в енергетиката.Тази грешка е допусната от няколко последователни правителства, инсталиране на много голяма мощност във възстановими енергийни източници

"Виваком" пуска смартфон с изцяло метален корпус

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140152

От началото на декември VIVACOM пуска в магазините си нов модел смартфон - LG Zero. Той има изцяло метален корпус с дебелина от едва 7,1 мм, комфортен дизайн и тегло от 147 грама.
Петинчовият IPS дисплей предлага картина с висока резолюция (1280/720 пиксела) и ярки цветове. Основната камера е 13 MP, а тази за селфита - 8MP.
От началото на декември VIVACOM пуска в магазините си нов модел смартфон - LG Zero. Той има изцяло метален корпус с дебелина от едва 7,1 мм, комфортен дизайн и тегло от 147 грама. Петинчовият IPS дисплей предлага картина с висока резолюция (1280/720 пиксела) и ярки цветове. Основната камера е 13 MP, а тази за селфита - 8MP.

Доверието в еврозоната достигна 4-годишен връх

http://www.investor.bg/mejdunarodni-pazari/370/a/doverieto-v-evrozonata-dostigna-4-godishen-vryh-206837/

На срещата другата седмица ЕЦБ ще вземе решение дали да въведе допълнителни стимули в еврозоната

Черната Златка пак сама, Миро я изрита завинаги

http://www.bnews.bg/article-144334

Черната Златка и Миро са разделени и този път май е окончателно.

Ердоган е поискал среща с Путин по време на конференцията в Париж

http://www.moreto.net/novini.php?n=307555

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е поискал среща с руския си колега Владимир Путин на 30 ноември в Париж, когато световните лидери се събират на конференцията за климата във френската столица, предаде "Ройтерс", като се позовава на официално съобщение на Кремъл.

Националното ръководство на ДСБ обсъди развитието на „Яневагейт”

http://www.cross.bg/ivanov-hristo-rukovodstvo-1489755.html

/КРОСС/ Развитието на скандала, свързан с публичните изявления и атаки на съдия Ченалова и публикуваните в медиите записи, бе обсъдено на заседание на Националното ръководство на ДСБ с участието на депутати от парламентарната група на РБ и представители на други партии от блока. На заседанието присъства и министърът на правосъдието Христо Иванов, съобщава пресофисът на Реформаторския блок. Представителите на ДСБ ще препоръчат на Председателския съвет на РБ Блокът да заеме обща позиция. В понеделник председателят на ДСБ Радан Кънев и министърът на правосъдието Христо Иванов ще дадат нарочна пресконференция.  

Синдиците публикуваха списъка на кредиторите на КТБ, чиито вземания са оспорени

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/27/2658182_sindicite_publikuvaha_spisuka_na_kreditorite_na_ktb/?ref=rss


Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка обявиха в Търговския регистър списък със 177 кредитори на банката, чието вземания са оспорени. Те имат срок до 18 декември, за да докажат основателността на претенциите си. 

Имената на кредиторите - физически лица и дружества, са изредени по азбучен ред като са посочени и сумите. 

Сред физическите лица е Ахмед Доган с вземане за 694 273 лв., издателят на ПИК Недялко Недялков с 212 хил. лв. Александър Сталийски, за когото...

Прехвърлят проекти по оперативна програма „Транспорт"

http://offnews.bg/news/n_1/n_598706.html

Прехвърлят недостроения участък от лот 1 на Западната дъга на околовръстния път на София за финансиране към новата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., съобщават от пресцентъра на Министерския съвет. Западната дъга е продължение на автомагистрала „Люлин”, като първата отсечка завършва до р. Какач. С изграждането и на втория подучастък Западната дъга ще свърже магистрала “Люлин” със Северната скоростна тангента. Забавянето на дейностите и обжалването на обществени поръчки преди месеци доведе до фазиране на строителството на Западната дъга, за да може отсечката да бъде включена в новата оперативна програма за транспортна инфраструктура. В новата оперативна програма "Транспорт" ще влязат и допълнителни дейности към проекта за рехабилитация на ж.п. отсечката Пловдив – Бургас - проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникация на ж.п. възел Бургас и модернизация на тягови подстанции Бургас, Карнобат и Ямбол. Доизграждането на отсечката от метрото в София от метростанция „Джеймс Баучер“ до метростанция „Витоша“, което беше заложено за финансиране по новата програма за транспортна инфраструктура, се прехвърля към оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г., която изтича тази година. Като причина за това се посочва по-ранното изпълнение на отсечката и спестяване на пари.

Служители на Енерго-Про обновиха част от оборудването във възлова станция в Русе

http://www.cross.bg/energo-pro-stantziya-broii-1489754.html

/КРОСС/ Енерго-Про Мрежи продължава да обновява поетапно оборудването на съоръжения, които имат ключово значение за надеждното функциониране на електроразпределителната мрежа. Специа-листите на компанията подмениха голям брой изолатори, масло и прекъсвачи средно напрежение във възлова станция „Домостроене" в Русе. Монтьорите монтираха и нови вентилни отводи-тели, като така подобриха заземителния контур на сградата. По този начин те осигуриха надеждна защита от пренапрежения за съоръженията във възловата станция. Ремонтът повиши надежд-ността и качеството на доставяната електроенергия на голям брой стопански и битови клиенти в Източната промишлена зона на града и в района около Дунав мост.Вентилните отводители осигуряват първична защита срещу пренапрежения, причинени от външни фактори или от неизправност в електропреносната система. Пренапреженията трудно се идентифицират, но имат множество последици върху електрическото оборудване. Те могат да предизвикат неочаквано спиране на работата на уреди и машини или да доведат до електрически и електронни повреди. Вентилните отводители ограничават тези напрежения до безопасни нива и това ги прави особено важни за изправността и безопасното функциониране на електрическата мрежа. Едновременно с това заземителният контур подобрява защитата на съоръжението от мълнии. Основното предназначение на възловата станция е да разпределя електроенергията

Прокуратурата увери с второ писмо, че Брюксел не иска оттегляне на Цацаров

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658184_prokuraturata_uveri_s_vtoro_pismo_che_brjuksel_ne_iska/?ref=rss


След като вчера разпространи писмо от представителството на Европейската комисия в София с уверения, че Брюксел не призовал за оставка на главния прокурор, днес държавното обвинение изпрати до медиите и подобно писмо от ръководителя на службата на говорителите на ЕК. "Европейската комисия не е призовавала главния прокурор на Република България да се оттегли.  Ролята на комисията не е да влиза в  дискусии за това как страните членки трябва да организират независими разследвания на индивидуални...

Правителството отпусна 2 млн. лева за обновяване на компютрите в училищата

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658178_pravitelstvoto_otpusna_2_mln_leva_za_obnoviavane_na/?ref=rss


Общо почти 4.1 млн. лева по две национални програми в образованието отпусна кабинетът на днешното си заседание. Почти половината от тях или над 1.936 млн. лева са предназначени за обновяване на компютърната техника в училищата по програма "Информационни и комуникационни технологии в училище", съобщи правителствената пресслужба. 

Останалите около 2.1 млн. лева са по програмата "Сгрижа за всеки ученик" и се разпределят по три модула в рамките й. Средствата се осигуряват от бюджета на...

Изгубени в превода, или когато комплиментите са грешни

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139286

Може и да изглежда странно, но все още има някои похвали, които мъжете разбират по тотално сбъркан начин. Понякога господата до нас са толкова мнителни и докачливи, че дори и най-искрените ни комплименти биват криворазбрани. Макар и да нямаме нищо критично предвид, мъжкото его има склонност да разбира някои от женските думи по изопачен начин.
Може и да изглежда странно, но все още има някои похвали, които мъжете разбират по тотално сбъркан начин. Понякога господата до нас са толкова мнителни и докачливи, че дори и най-искрените ни комплименти биват криворазбрани. Макар и да нямаме нищо критично предвид, мъжкото его има склонност да разбира някои от женските думи по изопачен начин.

Арести за шефове на таксиметрови компании в Пловдив

http://frognews.bg/news_102687/Aresti-za-shefove-na-taksimetrovi-kompanii-v-Plovdiv/

Шефове на таксиметрова компания бяха арестувани в Пловдив след мащабна акция на прокуратурата и полицията. Резултатът от проверката показва, че всяко трето такси в Пловдив работи на черно.

Бойко Борисов изригна срещу Ченолова и Янева (стенограма)

http://pik.bg/бойко-борисов-изригна-срещу-ченолова-и-янева-стенограма-news442920.html

Бойко Борисов изригна срещу Ченолова и Янева (стенограма)

По време на днешното заседание на Министерски съвет, премиерът Борисов направи коментар, свързан със съдебната система при обсъждането на точка 26 от дневния ред. Формално темата бе за липсата на добър български кандидат за генерален адвокат и съдия в Европейския съд, тъй като основното изискване, освен юридическо образование и опит било да се знае добре френски език. Борисов дори предложи по този повод двете представителки на съдебната система до сега- Владимира Янева и Румяна Ченалова да бъдат предложени за Европейския съд. "За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги „опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори”, каза той.

 

БОЙКО БОРИСОВ: Това не го ли решавахме преди или го върнаха?

ПЕТКО ПЕТКОВ: Господин премиер, уважаеми дами и господа министри, веднъж в рамките на тази година това постановление беше променено. Причината за това е процедурата за избор на генерален адвокат в Съда на Европейския съюз. В рамките на първоначалната процедура се откроиха доста несъвършенства на това постановление. Установиха се доста несъвършенства на Постановлението.

В крайна сметка първоначалната процедура за избор на кандидат за генерален адвокат завърши с неуспех. Основната причина за това беше, че постановлението предпоставяше изключително високи критерии за владеене на френски език и един-единствен кандидат от явилите се успя да вземе изпита по френски език, който обаче, според комисията, имаше недобри правни познания. Това наложи да предприемем изменения в Постановление №214 и да изчистим някои от неговите несъвършенства, след което проведохме втора процедура.

Втората процедура приключи с избор на кандидат за генерален адвокат, посочен от комисията, съставена според постановлението, който обаче не беше одобрен от Съда на Европейския съюз поради липса на изискуемия според тях стаж.

Това налага, тъй като времето изключително много напредва, да създадем изцяло нов ред за избор на генерален адвокат и съдии в Съда на Европейския съюз и в Общия съд.

В същото време, до създаване на новия ред ние, предполагам, със съвместен доклад на министъра на външните работи, ще предложим на Министерски съвет списък с утвърдени специалисти по право на Европейския съюз, от които Министерски съвет да може да направи информиран избор измежду най-добрите експерти, с които разполагаме.

В същото време искам да алармирам за това, че през последните десет или повече години ниското качество на образованието по специалността право е довело до това, че България осем години след приемането си в Европейския съюз не разполага със значителен брой специалисти, утвърдени в правото на Европейския съюз.

В рамките на двете процедури, които проведохме, ние почти изчерпихме всички специалисти, с които страната ни разполага – едни като членове на комисията, а други като кандидати. Изключително притеснително е положението и Министерството на правосъдието е обявило за обществено обсъждане промени в Наредбата за единни държавни изисквания за образование по специалността право, защото действащата е от 1996 година. Аз самият съм учил по тази наредба, когато съм бил студент по право. Тогава това беше така наречената „нова програма”, само че двадесет години по-късно тази наредба вече не е нова, програмата вече не е нова. Единадесет години след въвеждането й ние влязохме в Европейския съюз и нищо в образованието по право на Европейския съюз не се промени. От гледна точка на европейските изисквания и сравнени с европейските специалисти по право на Европейския съюз, България изостава значително. До момента, в който предложим нов ред за избор на кандидати за генерални адвокати и съдии, Министерството на правосъдието и Министерство на външните работи, става въпрос за една единствена кандидатура, за една единствена процедура – тази за генерален адвокат, ще предложим на Министерски съвет списък с няколко кандидати, за да може Министерски съвет да направи информиран избор.

Аз винаги съм бил за прозрачните и честни процедури, в смисъл, и конкурсни, защото те дават възможност да бъде направена абсолютно прозрачно, да се провери начинът, по който се избира един кандидат. По-голямата част от държавите в Европейския съюз…

БОЙКО БОРИСОВ: Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.

ПЕТКО ПЕТКОВ: Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите…

БОЙКО БОРИСОВ: За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги „опраскам“, а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори”. Шегувам се…. След като не са „гнили ябълки“, както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!

ПЕТКО ПЕТКОВ: Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени…

БОЙКО БОРИСОВ: Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая…. Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете. Защото аз единственото, което съм казал е, че ако на Цветанов за подслушване, което се оказа че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, а когато си подслушвал, и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор. И то аз съм го казал публично, в коментар.

След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема. И питам: ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше?! И журналистите ме попитаха какво мисля. И аз казах: ако едното е 4, другите – са за 400. Това намеса ли е в работата? Да си кажеш мнението в отговор на въпрос? Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…

Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство. Значи, ние, изпълнителната власт в лицето мое или на Москов, или на госпожа Кунева, или не дай, Боже, и Лукарски да се изкажем по тази тема, излиза, че ние се намесваме в съдебната система?! Ами защо ни карат да коментираме тогава? Защо има доклад до правителството? Питайте защо е докладът до правителството за мониторинг? Ето този въпрос искам да го зададете официално на Европейската комисия. След като аз дори съм обвинен, че съм казал за единия ако е 4, за другия да е 400, просто съм сравнил като тежест едното и другото нарушение, при това положение повече спирам да коментирам. Няма да коментираме. Докладът да си го напишат до съдебната система, до Висш съдебен съвет, до прокурор, до съдии, имаме ВКС и те да решават какво да правят с този мониторинг. Ние нямаме роля вече там. Край. Каква ми е ролята? След като не мога да кажа дори, че тези, които публично по телевизията, с посланици, им извадиха бакиите, не мога дори да си кажа мнението по тях, а Москов може, и той не се е намесил, защото…Например здравните осигуровки….

ПЕТЪР МОСКОВ: Те не плащат.

БОЙКО БОРИСОВ: Как не плащат?

ПЕТЪР МОСКОВ: Ние ги плащаме от държавата.

БОЙКО БОРИСОВ: Ами ето, намеси се де. Разбираш ли ме? Просто това е абсурд, което се случва.

Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже „това е директна намеса в съдебната система“. А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер „Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си“… Това минава границите!

Затова по тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат.

Приемаме точка 26.

Отново облаци и дъжд по Черноморието утре

http://www.moreto.net/novini.php?n=307575

През нощта ще е облачно и валежите ще продължат, като в северозападните райони ще превалява сняг. Вятърът ще е слаб, в Източна България - до умерен от изток, североизток. Минимални температури от минус 1°- минус 2° в северозападните до 7°-8° в югоизточните райони.

Доц. Радосвет Горнев: Изборът на екип стана рекет и трябва да се отмени

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140107

Вече има отлични условия за работа на младите лекари, само заплащането куца, казва началникът на Клиниката по хирургия в университетската болница
Вече има отлични условия за работа на младите лекари, само заплащането куца, казва началникът на Клиниката по хирургия в университетската болница "Лозенец" - Доц. Горнев, каква е мисията на Студентската академия по хирургия, чието пето издание започва днес? - Да въведе студентите от трети, четвърти и пети курс в основните умения и тактики в

НС на БСП ще разгледа предложение за подготовката на конгрес

http://www.cross.bg/natzionalniya-zasedanie-suvet-1489753.html

/КРОСС/ Актуални политически въпроси и произтичащите от тях задачи на БСП ще бъдат обсъдени на заседание на Националния съвет на партията на 28 ноември 2015 г., от 11 ч. в централата на ул. „Позитано" 20, съобщава партийният пресцентър. ИБ на БСП взе решение да предложи на Националния съвет да вземе решение за организация и подготовка на 49 Конгрес на БСП, за да може следващото редовно заседание на Конгреса да се проведе във възможно най-кратки уставни срокове.  

Истерия за намаления в Черния петък

http://econ.bg/Новини/Истерия-за-намаления-в-Черния-петък_l.a_i.709436_at.1.html

Истинска истерия за намаления заля моловете в София и магазините с висок клас стоки. Между 40 и 50% бяха най-често срещаните дискаунти на цените,...

Скала падна на пътя в Кресненското дефиле и затрудни движението

http://pik.bg/скала-падна-на-пътя-в-кресненското-дефиле-и-затрудни-движението-news442915.html

Скала падна на пътя в Кресненското дефиле и затрудни движението

Скален къс се откърти върху главен път Е-79 в петък малко преди 14:00 часа и затрудни движението към и от Гърция в местността Османска чешма в Кресненското дефиле. Голямо парче от скалата препречи дясната лента в посока южната ни съседка.

При срутването няма пострадали хора или щети по автомобили, уточнява "Стандарт".

Веднага затрупаното със скални отломки платно е затворено за преминаване, а патрул на сектор „Пътна полиция" е пристигнал в района, за да регулира движението в местността Османска чешма в Кресненското дефиле.

Трафикът се осъществява в свободната лента, пропускат се периодично автомобили в двете посоки. От полицията призоваха водачите на моторни превозни средства за повишено внимание и шофиране със съобразена с пътните условия скорост. „Пътноподдържащата фирма реагира бързо и изпрати необходимата техника, за да почистят скалните отломки. За час, час и половина ще успеят да разчистят всичко и да се нормализира движението към Гърция", увериха от Областно пътно управление – Благоевград.

С над 20% скочили пътуванията на българи до Румъния и Обединеното кралство

http://www.moreto.net/novini.php?n=307550

335 хил. българи са пътували в чужбина през октомври. Те са с 11.5 % повече от регистрираните през същия период на предходната година. Това сочат данни на Националния статистически институт. През отчетния период е регистриран ръст на пътуванията в сравнение със същия месец на миналата година до Румъния - с 26.

Сирийски министър: Турските изтребители свалиха Су-24 заради сина на Ердоган

http://petel.bg/Siriyski-ministar--Turskite-iztrebiteli-svaliha-Su-24-zaradi-sina-na-Erdogan__135556

Турски изтребители свалили руския Су-24 заради сина на президента Реджеп Ердоган. Това заяви пред РИА Новости сирийският министър на...

Руският външен министър: Русия спира безвизовия режим с Турция до 01 януари 2016 г.

http://petel.bg/Ruskiyat-vanshen-ministar--Rusiya-spira-bezvizoviya-rezhim-s-Turtsiya-do-01-yanuari-2016-g--__135555

Фото kazanfirst.ru Русия е решила да прекрати безвизовия режим с Турция до 01 януари 2016 . Това заяви руският външен министър Сергей Лавров ....

Терористът Абдеслам се отправил към Сирия

http://frognews.bg/news_102686/Teroristat-Abdeslam-se-otpravil-kam-Siriia/

Салах Абдеслам, собственикът на автомобила, с който терористите са пристигнали пред зала „Батаклан“, се е отправил към Сирия, съобщи „Европейская правда“, позовайки се на белгийския вестник Het Laatste Nieuws.

Франция спира временно да спазвa Европейската конвенция за човешките права

http://europe.actualno.com/francija-spira-vremenno-da-spazva-evropejskata-konvencija-za-choveshkite-prava-news_510242.html

Франция уведоми Съвета на Европа за решението си да не спазва временно Европейската конвенция за правата на човека заради извънредното положение, въведено след атентатите в Париж, съобщи в четвъртък организацията в комюнике, цитирано от АФП и Mediapool. Френските власти са информирали генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за определени мерки, взети в рамките на извънредното положение, което бе наложено след кървавите терористични актове в Париж. "Тези мерки може да изиск

Сляпа жена прогледна поради раздвоение на личността

http://curious.actualno.com/sljapa-jena-progledna-poradi-razdvoenie-na-lichnostta-news_510104.html

Германските медици се натъкнаха на уникален случай. Сляпа пациентка, страдаща от известното като "раздвоение на личността" дисоциативно разстройство на идентичността, прогледнала, след като започнала да усеща себе си като друг човек. 37-годишната жена, чието име не се съобщава и се обозначава само като инициалите ВТ, има диагноза кортикална слепота – в резултат на нещастен случай на 20 години се увредила част от главния ѝ мозък. Освен това било установено психическо разстройство при паци

Ето го първото ревю на VW Golf GTI Clubsport (видео)

http://cars.actualno.com/eto-go-pyrvoto-revu-na-vw-golf-gti-clubsport-video-news_510251.html

В днешно време и трудно да намериш добри думи за Volkswagen, а този лош имидж си навлякоха самите мениджъри на концерна. Но Golf GTI Clubsport не бива да попада под общия знаменател. Преди, Volkswagen вадеше специална версия GTI на всеки пет години, за да отпразнува лансирането на оригинала. Сега е различно. GTI Clubsport е автомобил за хората, които искат повече от тези три буквени означения. Когато Clubsport бе показан за последно на салона във Франкфурт, остана впечатлението, че производств

Ще се завърнат ли руските туристи в България?

http://www.bnews.bg/article-144337

Страната ни може да се окаже неподготвена за голям поток от хора

МРРБ: Ще продължаваме да търсим политически, институционален и експертен консенсус за провеждане на процеса на децентрализация

http://pik.bg/мррб-ще-продължаваме-да-търсим-политически-институционален-и-експертен-консенсус-за-провеж-news442863.html

МРРБ: Ще продължаваме да търсим политически, институционален и експертен консенсус за провеждане на процеса на децентрализация

„Децентрализацията на държавното управление е необходимост. В това всички сме убедени, въпреки различната визия, която страните в процеса имат. Стратегията за децентрализация е документ, който има отношение към почти всички сфери на държавното управление. Затова ще продължаваме да търсим политически, институционален и експертен консенсус по темата.“ Така заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов обобщи третата тематична дискусия, свързана с изготвянето на проект на Стратегия за децентрализация (2016-2025 г.) и Програма за нейното изпълнение (2016-2019 г.).

На форума беше представен проект на Концепция за развитие на процеса на децентрализация, който отразява направените бележки от предишните обсъждания. Най-оживена дискусия предизвикаха възможностите за ускоряване на процеса на децентрализация и разширяване обхвата, правомощията и финансовото обезпечение на местното самоуправление.

Работната група за координация на проекта на стратегия, която включва областни управители, представители на администрацията на Народното събрание, министерствата, НСОРБ, регионалните сдружения на общините, научните среди и неправителствения сектор, обсъди още структурата и съдържанието на проекта на Стратегия за децентрализация 2016-2025 г.

Визията за успешна децентрализация предвижда властите на общинско, областно и регионално ниво да притежават широк кръг от правомощия, да разполагат с достатъчни собствени ресурси за осъществяването им и да предоставят качествени публични услуги при активно включване на гражданите в управлението. В проекта на документа са формулирани четири стратегически цели:

Превръщане на делегираните услуги в местни дейности;

Установяване на адекватно разпределение на ресурси между централното и местното ниво;

Повишаване ефективността на местното самоуправление;

Подобряване предоставянето на услуги с регионален обхват, насочени към иновации и растеж.

На следваща дискусия до дни ще бъдат представени окончателните проекти на Стратегия децентрализация (2016-2025 г.) и Програма за нейното изпълнение (2016-2019 г.), преди те да бъдат предоставени на вниманието на Съвета по децентрализация на държавното управление.

Лютви Местан: Крайният прицел на авторите на сценария със записите е фигурата на Борисов

http://pik.bg/лютви-местан-крайният-прицел-на-авторите-на-сценария-със-записите-е-фигурата-на-борисов-news442907.html

Лютви Местан: Крайният прицел на авторите на сценария със записите е фигурата на Борисов

"Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан във връзка с появилите се нови записи на бившия председател на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които се споменават премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров.„На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера“, заяви Местан и определи случая като много добре организирана акция. 

„Много добре е подбран моментът, в който от медиите разбрахме, че единият от споменатите е бил в командировка – гл. прокурор. Министър-председателят е бил нейде по-далеч – в Китай. Точно в този момент се появяват тези записи, разпространени от добре познати медии, които естествено, че да бъде пълна картината разпространиха и фалшиво твърдение на ЕК, че се иска отстраняването на ръководител на съдебна власт, което после се оказа,че е абсолютна манипулация“, обясни Лютви Местан. 

„За мен няма никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Бойко Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор“, коментира Места. „Забележете не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост от авторите на сценария. С оглед на профила на медиите, които разпространиха европейския фалшификат, с който се иска отстраняването на ръководител от съдебната власт, може да се сетите, кои имат интерес. Съумявам да прозра злобни фигури от недалечното минало ,които днес имат своите говорители и в българския парламент“, каза още той. 

Може да се постави под изпитание финансовата стабилност на страната, за да се компенсира финансовият недостиг в резултат на растящи разходи без реформи. Това каза по време на пресконференция председателят на ДПС Лютви Местан във връзка с управлението на кабинета "Борисов" 2.

„На прага сме на практически трета календарна година. След 2014 година от мандата на „Борисов“ 2, ние, вие, всички български граждани чуват едно и също. Стабилност. Зад мантрата на стабилността обаче не се вижда развитието. То може да бъде осигурено само чрез реформи. Това "управление на стабилността" е управление на говоренето за реформи без реформи. Това крие проблеми за цели социални системи. Да не използвам като изрази на разпад на цели социални системи“, каза той. 

Според Местан мантрата на сигурността няма да скрие тези тенденции, които се забелязват. „Изумителното е ,че прогнозата ни от 5 октомври 2014 г., че при тази властова конфигурация и евентуално участие в антиевропейски партии не е възможно да се провежда политика на реформи, след година и четири месеца тази теза звучи опасно актуално“, посочи той. По думите му, за да се компенсира финансовият недостиг в резултат на растящи разходи без реформи, може да се постави под изпитание финансовата стабилност на страната.  

Чакането приключи - гледайте "Макбет" днес в НДК (трейлър)

http://offnews.bg/news/n_1/n_598700.html

Днес в Зала 1 на НДК от 20:30 часа ще бъде показан чаканият с огромно нетърпение от всички любители на киното и на Шекспир филм "Макбет" с Майкъл Фасбендър и Марион Котийар. Творбата е една от най-епичните продукции на тазгодишния фестивал, но и в целия свят. С впечатляващата си визия, отдаваща почит към историческите епоси на Куросава, режисьорът Джъстин Кързъл прави неповторим филм, заснет в Шотландия, в който Майкъл Фасбендър изиграва коронна роля в кариерата си. 38-годишният актьор успява да предаде по феноменален начин пагубната жажда за власт на героя си, подклаждана от неговата съпруга – злокобната лейди Макбет. “Макбет” е сред най-популярните пиеси на Уилям Шекспир, а също така и най-кратката от неговите трагедии. Посветена е на покварата на властта и на предателството и е основана на разказ за шотландския крал Макбет, записан от шотландския философ Хектор Бойс. Трагедията вероятно е създадена между 1602 и 1608 година. Според едни изследователи е поставена около 1602 г. в Единбург, където Шекспир е избягал след неуспешния метеж на граф Есекс. Според други, премиерата ѝ е в Хамптън корт през 1606 г., в присъствието на крал Джеймс I и неговия близък роднина, датския крал Кристиан. Макбет е реална историческа личност. Роден е през 1005 г. в семейството на Финдлих Макрюадри, владетел на Морей, намиращ се в северния край на Шотландия. Киномания 2015 продължава до 29 ноември. Фестивалът показва най-качествените нови филми от световното кино, които не са показвани у нас досега, както и “златни класики” в памет на велики режисьори и звезди. По традиция се представят наградените ленти от тазгодишните световни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др. Вижте остатъка от програмата тук .

Спорт по телевизията днес

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140065

                                                                                                                                                                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Университетите ще получават държавна субсидия след комплексна оценка на качеството

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658161_universitetite_shte_poluchavat_durjavna_subsidiia_sled/?ref=rss


Нов механизъм на финансиране на държавните вузове измества принципа от количествените към качествените показатели. На днешното си заседание правителството отмени действащото сега постановление, по което вузовете получават пари основно "на калпак" спрямо броя на студентите си, и прие ново постановление, според което за определянето на държавната субсидия ще се ползват различни инструменти за оценка на качеството на обучението, съобщи правителствената пресслужба. 

По новата норма,...

Царят срещу султана

http://www.mediapool.bg/tsaryat-sreshtu-sultana-news242382.html

Преди да бъде руски или украински, или дори съветски, Крим е бил турски. Всъщност османски. А Русия е анексирала Крим и преди 2014 г. - много отдавна, през 1783 г. Това е станало след шестгодишна война с турците, при която руснаците по същество са унищожили османския боен флот. Конфликтът завършил с Кючуккайнарджанския договор, подписан през 1774 г., което всъщност се разглежда от историците като първото откъсване на територия от Османската империя - началото на нейния продължителен, бавен упадък. След като губи Крим от Русия, Османската империя за първи път загубила мюсюлмански поданици за сметка на християнска сила. (Кримските татари, които бяха особено против най-новото завземане на полуострова от Москва, са рудиментарен крайник, останал след османците, и отново се противопоставят на новия си руски господар, който на свой ред предприема твърди мерки срещу тях.) Тази война и договорът, с който приключила, била "повратният момент в отношенията между Европа и Близкия изток", написа Бърнард Луис около 200 години по-късно.   Това не е бил последният сблъсък между руснаците и турците. През следващите два века те многократно влизали в стълкновения, а Руската империя навлизала все по-дълбоко в централните османски територии: Балканите, Кавказ, Черно море и Дарданелите. Млад руски офицер описал своите преживявания при сраженията с турците, французите и британците в Крим през 1854 г. Съчинението, което впоследствие било наречено "Севастополски разкази", било второто произведение, издадено от този млад мъж - Лев Толстой.   Всичко това показва, че случилото се на 24 ноември, когато турците и руснаците се конфронтираха за това кой, къде, кога е бил в небето над малък къс земя, не е нищо ново в отношенията между тези две някогашни империи.   Защото те са именно такива. И Турция, и Русия по сърце и душа са големи мултиетнически империи; тези сърца и души продължават да са живи в техните туловища с отрязани огромни крайници - крайници, за които днес те все още жадуват. И двете съществуват днес като силно смалени регионални сили, които се стремят да упражняват по-голямо влияние - такова, каквото подхожда на империите и техните истории. А като правят това, те възприемат старите си позиции, все едно че мускулите им си припомнят някогашните движения. "Когато пътуваш в Турция, дали можеш да се довериш и на един турчин?", написа видният блогър Максим Кононенко, който подкрепя Кремъл. "И това важи за всички, които говориха от името на Турция днес. Всички те са турци и не можеш да им имаш доверие."   Някои руснаци описаха свалянето на самолета на 24 ноември в по-широк исторически смисъл: това е първият път, когато има реален военен конфликт между Русия и НАТО, написа либералният уебсайт Slon.ru. Руските чиновници обаче категорично определят това като конфликт между Русия и буйните турци, които са готови да стрелят при най-малкия повод. Новинарските емисии в сряда вечер, посветени почти изцяло на случая, силно наблегнаха на факта, че Вашингтон и Европа, дори НАТО, през целия ден вторник кастриха Турция и размиха идеята, че един самолет и едно непозволено навлизане в чужда територия може да доведе до по-голям конфликт.   НАТО и европейците са добрите герои в това тълкуване на събитията - определено това се случва за първи път в съвременната руска история. Защо? Защото Турция, злодеят в тази история, се опитва да провали голяма историческа коалиция срещу тероризма, в която Русия е главният стълб. Във вечерните новини беше отбелязано, че предприетите от западните сили опити за намаляване на напрежението, "са нужни, за да не навреди този конфликт на борбата с тероризма като цяло и с ИДИЛ в частност". Тоест Русия смята, че върши необходимата работа за защита на цивилизования свят от терористичната заплаха - работа, която е от полза както за Франция, Великобритания и САЩ, така и за Русия. (Неизказано остава предположението, че тя не е от полза за Турция или за нейното правителство, което симпатизира на ислямизма.) Това е аналогично на начина, по който Русия представя ролята си във Втората световна война, особено напоследък: Русия е отблъснала заплахата от фашизма за благото на неблагодарния Запад, който е щял да се удави, ако не е била помощта на Москва.   Затова, под пропагандата и циничните геополитически маневри, Москва се чувства разочарована, дори обидена от западните критики за ролята й в Сирия. За Русия подобни оплаквания са стари като света, датиращи от векове усилия за постоянно възпиране на руските имперски амбиции без очевидна причина - дори дотам, че да се влезе в съюз с османците мюсюлмани срещу християнска Рус в средата на 19 век. А за голямо разочарование на Русия това постоянно вмешателство на Запада силно е забавило руското имперско разширение.   Същевременно в исторически план Русия разглежда турците като добър буфер срещу европейско разширение. "Ако позволяваме на турското правителство да продължи да съществува в Европа, то е, защото това правителство, под господстващото влияние на нашето превъзходство, повече ни устройва от което и да е от тези, които може да бъдат установени след неговата гибел", е написал външният министър на Руската империя Карл Неселроде през 1830 г. Звучи ли ви познато? Инстинктът за запазване на стабилността на неприятни съседни сили, дори когато Русия бавно откъсва територии по тяхната периферия, е стар и дълбоко залегнал в руската държавна психика. Тези други сили съществуват под една или друга форма като огледала, в които Русия може да се вижда като империя и да се перчи.   Припомням цялата тази древна история, защото при конфликта заради руския самолет в турското въздушно пространство - а според моите източници в правителството на САЩ това е станало в турското въздушно пространство - не става въпрос за самолета или за въздушното пространство, или за "Ислямска държава", или дори за НАТО. Става въпрос за две империи - руската и османската, които продължават бурно да се разпадат до ден днешен, десетилетия след като официално спряха да съществуват. Погледнете Украйна и Молдова, погледнете Сирия и Ирак. Това е предсмъртната агония на едни империи, дългите опашки на тяхното наследство, които се гърчат, докато останалият свят се опитва да удържи и успокои конвулсиите на прехода.   А става въпрос и за двама мъже - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, които без особена ирония се смятат за наследници на мантиите на тези две отдавна изчезнали империи. Те, от своя страна, съживяват тези империи в съзнанието на своите поданици, като постоянно слагат пред очите им холограмите на величественото минало. Тогава не е изненадващо, че в момент, когато се увеличава броят на играчите и потенциалът за конфликт в Сирия, първата искра може да пламне между двама мъже, които имат фантомното усещане за крайниците на своите държави.   По БТА

България приема четири европейски купи по ски тази зима

http://offnews.bg/news/n_1/n_598701.html

За първи път България ще е домакин на четири старта от Европейската купа по ски в един сезон. Пампорово приема два слалома за жени на 9 и 10 февруари 2016 г. Веднага след това в Боровец ще има два гигантски слалома при дамите - на 12 и 13 февруари, съобщи "Труд". "Започва новият сезон. За огромно съжаление ние загубихме един много отдаден на ските човек и голям работохолик.", каза Цеко Минев, президент на Българската федерация ски (БФС). Минев визираше главния национален треньор Драго Грубелник, починал при катастрофа в Зьолден. "Четири старта от Европейската купа в един сезон у нас не е имало никога - продължи Минев. - Домакини ще са два от водещите ни курорти - Пампорово и Боровец. Подготовката върви по план. Вече минаха и първите инспекции и от ФИС са много доволни." "Искам да изразя огромното си удовлетворение, че България за първи път ще бъде домакин на 4 старта от Европейска купа за жени. Това е огромно признание за Българската федерация по ски, за България като организатор на подобни състезания. Нова възможност да покажем пред Европа отличните си курорти и красивата си природа, прекрасна реклама за страната ни, с полза не само за ски спорта, но и за туризма в България", заяви от своя страна министърът на младежта и спорта Красен Кралев на пресконференция вчера в зала "Родина" в столицата, цитиран от Спортал. Изявлението на министъра започна с едноминутно мълчание в памет на главния треньор на националния отбор по ски. Талантливият скиор Алберт Попов, който също пострада при катастрофата в Зьолден,  ще поднови тренировки на сняг в средата на януари. Попов вече е изписан от болницата в Инсбрук. Отлично се възстановява и треньорът Димитър Христов, претърпял две операции.

МРРБ: Ще продължаваме да търсим политически, институционален и експертен консенсус за децентрализацията

http://www.cross.bg/detzentralizatziya-durzhavnoto-ypravlenie-1489752.html

/КРОСС/ „Децентрализацията на държавното управление е необходимост. В това всички сме убедени, въпреки различната визия, която страните в процеса имат. Стратегията за децентрализация е документ, който има отношение към почти всички сфери на държавното управление. Затова ще продължаваме да търсим политически, институционален и експертен консенсус по темата" - така заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов обобщи третата тематична дискусия, свързана с изготвянето на проект на Стратегия за децентрализация (2016-2025 г.) и Програма за нейното изпълнение (2016-2019 г.).На форума беше представен проект на Концепция за развитие на процеса на децентрализация, който отразява направените бележки от предишните обсъждания. Най-оживена дискусия предизвикаха възможностите за ускоряване на процеса на децентрализация и разширяване обхвата, правомощията и финансовото обезпечение на местното самоуправление. Работната група за координация на проекта на стратегия, която включва областни управители, представители на администрацията на Народното събрание, министерствата, НСОРБ, регионалните сдружения на общините, научните среди и неправителствения сектор, обсъди още структурата и съдържанието на проекта на Стратегия за децентрализация 2016-2025 година

Терористът Салах Абдеслам се е отправил към Сирия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140056

Салах Абдеслам, собственикът на автомобила, с който терористите са пристигнали пред зала „Батаклан“, се е отправил към Сирия, съобщи „Европейская правда“, като се позова на белгийския вестник Het Laatste Nieuws.
Белгийското издание посочва, че терористите, които след атентатите в Париж се върнаха в Брюксел,
Салах Абдеслам, собственикът на автомобила, с който терористите са пристигнали пред зала „Батаклан“, се е отправил към Сирия, съобщи „Европейская правда“, като се позова на белгийския вестник Het Laatste Nieuws. Белгийското издание посочва, че терористите, които след атентатите в Париж се върнаха в Брюксел,

Шеф №1 има $400 млн.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140062

Най-известните готвачи в света не са просто майстори в кухнята, те са марки, създаващи мода, но и печелещи изключително добре. The Richest направи годишната си класация, в която обобщи с какво богатство ще се сдобият в края на 2015-а първите 12. Оказва се, че в тази дузина само един е шеф, който се е посветил не само на изкуството в кухнята - Пол
Най-известните готвачи в света не са просто майстори в кухнята, те са марки, създаващи мода, но и печелещи изключително добре. The Richest направи годишната си класация, в която обобщи с какво богатство ще се сдобият в края на 2015-а първите 12. Оказва се, че в тази дузина само един е шеф, който се е посветил не само на изкуството в кухнята - Пол

Сайтът на ЦСКА иронизира Васил Божков: Да дойде и да плати дълговете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140047

Сайтът на ЦСКА излезе с лаконична информация с прозираща ирония на изразеното днес желание на Васил Божков да поеме клуба и до го оздрави.
Ето официалния отговор, подписан „От сегашните ръководители“:
„Поради невъзможността да оздравим Професионален футболен клуб ЦСКА АД /от некомпетентност или други причини,
Сайтът на ЦСКА излезе с лаконична информация с прозираща ирония на изразеното днес желание на Васил Божков да поеме клуба и до го оздрави. Ето официалния отговор, подписан „От сегашните ръководители“: „Поради невъзможността да оздравим Професионален футболен клуб ЦСКА АД /от некомпетентност или други причини,

Русия отменя безвизовия режим с Турция от 1 януари

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2658166_rusiia_otmenia_bezvizoviia_rejim_s_turciia_ot_1_ianuari/?ref=rss


Русия ще прекрати безвизовия режим с Турция от 1 януари 2016 г., съобщи външният министър Сергей Лавров, цитиран от "Интерфакс".

"Ръководството на Руската федерация прие решение да се преустанови безвизовия режим, който сега е в сила между Русия и Турция", заяви той.

Лавров допълни, че само за тази година над 200 руски граждани са били депортирани от Турция, след като са били уличени в извършване на незаконна дейност.

Въпреки съответното споразумение руската...

"Сегашните ръководители" на ЦСКА отговарят с ирония на Васил Божков: Да дойде и да плати дълговете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140063

Сайтът на ЦСКА излезе с лаконична информация с прозираща ирония на изразеното днес желание на Васил Божков да поеме клуба и до го оздрави.
Ето официалния отговор, подписан „От сегашните ръководители“:
„Поради невъзможността да оздравим Професионален футболен клуб ЦСКА АД /от некомпетентност или други причини,
Сайтът на ЦСКА излезе с лаконична информация с прозираща ирония на изразеното днес желание на Васил Божков да поеме клуба и до го оздрави. Ето официалния отговор, подписан „От сегашните ръководители“: „Поради невъзможността да оздравим Професионален футболен клуб ЦСКА АД /от некомпетентност или други причини,

Данните за рецесията по-лоши от очакваното

http://www.grreporter.info/dannite-za-retsesiyata-po-loshi-ot-ochakvanoto/18280

Свиването на гръцката икономика през третото тримесечие на 2015 е по-голямо в сравнение с първоначалните оценки, тъй като актуализираните данни показват, че през въпросния период БВП на страната е намалял с 1,1% (вместо прогнозата за спад от 0,4%) спрямо същия период на миналата година

прочети повече

Бригаден генерал Валентин Кръстев е номиниран за длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир

http://pik.bg/бригаден-генерал-валентин-кръстев-е-номиниран-за-длъжност-в-сухопътното-командване-на-нато-news442856.html

Бригаден генерал Валентин Кръстев е номиниран за длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир

Министерският съвет предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Валентин Кръстев от досегашната му длъжност директор на дирекция „Логистика” в Министерството на отбраната.

Бригаден генерал Кръстев е номиниран за заемане на длъжността „Заместник-началник на щаба по поддръжката (DCOS Support)” в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция, считано от 16 януари 2016 година.

Административният съд във Варна се произнесе по казуса "Кара дере"

http://www.moreto.net/novini.php?n=307574

Административен съд – Варна отхвърли като неоснователен протеста на Варненска окръжна прокуратура против решение на Общински съвет - Бяла, с което е одобрен ПУП-ПР за имоти в землището на общината и в местност „Кара дере“. Това съобщиха от съда за Moreto.

Ердоган опитва да затопли отношенията с Путин

http://offnews.bg/news/n_1/n_598704.html

Турският президент Реджеп Ердоган отново е изпратил искане за среща с руския си колега Владимир Путин по време на конференцията за климата на ООН на 30 ноември. Това обяви в петък говорителят на Путин Дмитрий Песков. За момента обаче няма отговор от страна на Путин за бъдеща среща с Ердоган. Ердоган, от своя страна, подчерта, че това не е първото искане за среща от негова страна след инцидента със свалянето на руския изтребител Су-24 в сряда. Още в същия ден той изпратил искане за среща с Путин, което обаче е останало без отговор. „След инцидента, в същия ден изпратих искане за среща, исках да разговаряме по телефона. Оттогава няма отговор. Скоро в Париж ще има конференция за климата. Мисля, че и той ще дойде. Можем там да седнем, да поговорим, да обсъдим ситуацията“, обяви Ердоган по време на митинг в Байбурт.  От инцидента насам турските власти постоянно повтарят, че не са знаели, че самолета е руски, когато са го свалили, а са разбрали за това едва по-късно. Ако Турция знаеше, че става въпрос за руски самолет, „може би щяхме да предупредим по друг начин“, обяви турският президент в интервю за France 24. В интервюто той изрази съжалението си, че Путин не е отговорил на телефонните му обаждания. Ердоган каза още, че ще приеме като акт на агресия, ако турски самолет бъде свален от руска зенитна ракета, ако наруши въздушното пространство на Сирия. Путин не остави без отговор изказванията на Ердоган. Той обяви, че руските самолети са летели незащитени в Сирия, защото Русия не е очаквала атаки от страна на Турция. През ум не ни е минавало, че можем да получим удар от страна, която считахме за свой съюзник, категоричен е Путин. Руският президент допълни, че техните самолети имат разпознавателни знаци, които се виждат добре.

"168 часа": Ф-16 срещу МиГ-29 - 11:0

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137581

Досега няма случай руски изтребител да е свалил американски в директен въздушен бой. Така коментират във в.
Досега няма случай руски изтребител да е свалил американски в директен въздушен бой. Така коментират във в. "168 части" експерти опасния инцидент със сваления от турски изтребители тактически бомбардировач Су-24 Сухой. Разбира се, в различни части на света по време на Студената война са пострадали и много изтребители на САЩ,

Дояч на риби - най-важната професия в люпилнята за пъстърви край Девин

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138013

Данчо Черноков първо взема хайвера от женските, после леко натиска мъжките по корема и събира бяла течност. След оплождането балканската пъстърва се излюпва за 26 дни, американската - за 18

“Отглеждането на пъстървата от хайвер до риба за тигана е дълъг, сложен и капризен процес”, казва Данчо Черноков.
Данчо Черноков първо взема хайвера от женските, после леко натиска мъжките по корема и събира бяла течност. След оплождането балканската пъстърва се излюпва за 26 дни, американската - за 18 “Отглеждането на пъстървата от хайвер до риба за тигана е дълъг, сложен и капризен процес”, казва Данчо Черноков.

Русия преустанови безвизовия режим с Турция от 1 януари

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusiia-preustanovi-bezvizoviia-rezhim-s-turciia-ot-1-ianuari-6046253

Сергей Лавров определи позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за свалянето на руския самолет като неадекватна

Русия суспендира режима за безвизово движение с Турция

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/rusiia-suspendira-rezhima-za-bezvizovo-dvizhenie-s-turciia-6046253

Председателят на руската Думата Сергей Наришкин заяви, че освен използването на международното право след свалянето на руския изтребител Москва има и право на военен отговор

Русия суспендира режима за безвизово движение с Турция

http://www.vesti.bg/rusiia-suspendira-rezhima-za-bezvizovo-dvizhenie-s-turciia-6046253

Председателят на руската Думата Сергей Наришкин заяви, че освен използването на международното право след свалянето на руския изтребител Москва има и право на военен отговор

На 5 февруари раздават четвъртите хип-хоп награди

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5133517

Ще бъдат раздадени 22 статуетки на церемония в София. Сред категориите, в които ще бъдат номинирани българските изпълнители, са за най-добър рапър, песен и албум на годината, дебют, брейк формация и т.н.
Официалното гласуване и изборът на победители в различните категории ще бъдат поверени в ръцете на феновете.
Ще бъдат раздадени 22 статуетки на церемония в София. Сред категориите, в които ще бъдат номинирани българските изпълнители, са за най-добър рапър, песен и албум на годината, дебют, брейк формация и т.н. Официалното гласуване и изборът на победители в различните категории ще бъдат поверени в ръцете на феновете.

Общинарите в Пазарджик с 640 лв. заплата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139636

Общинските съветници в Пазарджик си гласуваха увеличение на заплатите и през този мандат ще взимат по 640 лв. на месец. Това е 45% от възнаграждението на техния председател Хари Харалампиев.
През изминалите 4 г. общинарите взимаха по 40% от възнаграждението на председателя си. Той има право да получава по 90% от кметското възнаграждение,
Общинските съветници в Пазарджик си гласуваха увеличение на заплатите и през този мандат ще взимат по 640 лв. на месец. Това е 45% от възнаграждението на техния председател Хари Харалампиев. През изминалите 4 г. общинарите взимаха по 40% от възнаграждението на председателя си. Той има право да получава по 90% от кметското възнаграждение,

Пътуваме в Европа най-често при близки и приятели

http://econ.bg/Новини/Пътуваме-в-Европа-най-често-при-близки-и-приятели_l.a_i.709432_at.1.html

С 11,5% са се увеличили пътуванията на българи в чужбина през октомври спрямо същия месец на предходната година, достигайки 335 500, сочат данните на...

Мъж загина при катастрофа край Гоце Делчев

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140005

57-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя между ГКПП-Илинден и Гоце Делчев, съобщиха от ОД на МВР-Благоевгард .
Сигналът за пътния инцидент на пътя между ГКПП-Илинден и гр.Гоце Делчев е получен около 14:35 днес. Инцидентът е станал на моста над река Мътница, където са се сблъскали лек автомобил „Лада” с 57-годишен водач от село Илинден,
57-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя между ГКПП-Илинден и Гоце Делчев, съобщиха от ОД на МВР-Благоевгард . Сигналът за пътния инцидент на пътя между ГКПП-Илинден и гр.Гоце Делчев е получен около 14:35 днес. Инцидентът е станал на моста над река Мътница, където са се сблъскали лек автомобил „Лада” с 57-годишен водач от село Илинден,

Женското лице на джихада

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139777

Млади момичета загърбват живота и роднините си, за да станат “булки на ИД”
AЛЕКСАНДРИНА ВЪЛЧЕВА
Историите, които ще ви разкажем, са само малка част от жестоката действителност. Те обаче са реален пример за разрастващата се война, която терористите от “Ислямска държава” (ИД) обявиха на света. Чрез силата на пропагандата,
Млади момичета загърбват живота и роднините си, за да станат “булки на ИД” AЛЕКСАНДРИНА ВЪЛЧЕВА Историите, които ще ви разкажем, са само малка част от жестоката действителност. Те обаче са реален пример за разрастващата се война, която терористите от “Ислямска държава” (ИД) обявиха на света. Чрез силата на пропагандата,

Мъж загина при катастрофа край Гоце Делчев

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140010

57-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя между ГКПП-Илинден и Гоце Делчев, съобщиха от ОД на МВР-Благоевгард .
Сигналът за пътния инцидент на пътя между ГКПП-Илинден и гр.Гоце Делчев е получен около 14:35 днес. Инцидентът е станал на моста над река Мътница, където са се сблъскали лек автомобил „Лада” с 57-годишен водач от село Илинден,
57-годишен мъж е загинал при катастрофата на пътя между ГКПП-Илинден и Гоце Делчев, съобщиха от ОД на МВР-Благоевгард . Сигналът за пътния инцидент на пътя между ГКПП-Илинден и гр.Гоце Делчев е получен около 14:35 днес. Инцидентът е станал на моста над река Мътница, където са се сблъскали лек автомобил „Лада” с 57-годишен водач от село Илинден,

Местан за Яневагейт: Пеевски е пиперът на манджата

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-aferata-ianevagejt/mestan-za-ianevagejt-peevski-e-piperyt-na-mandzhata-6046252

Лидерът на ДПС съзря целенасочена акция за поставянето в определена зависимост на премиера Бойко Борисов

Местан за Яневагейт: Пеевски е пиперът на манджата

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/mestan-za-ianevagejt-peevski-e-piperyt-na-mandzhata-6046252

Лидерът на ДПС съзря целенасочена акция за поставянето в определена зависимост на премиера Бойко Борисов

Oбилни валежи в три области утре

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140001

Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната за 28 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предава Фокус.  В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд.
Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната за 28 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предава Фокус. В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд.

Приеха отново в болница 99-годишния бивш шеф на ФИФА Жоао Хавеланж

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5140002

Бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж е приет в болница в Рио де Жанейро с инфекция на горните дихателни пътища, съобщи АП.
Лекарите уверяват, че състоянието на 99-годишния бразилец е стабилно и постоянно се подобрява.
През лятото на 2014 година Хавеланж имаше подобен проблем със здравето и беше хоспитализиран,
Бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж е приет в болница в Рио де Жанейро с инфекция на горните дихателни пътища, съобщи АП. Лекарите уверяват, че състоянието на 99-годишния бразилец е стабилно и постоянно се подобрява. През лятото на 2014 година Хавеланж имаше подобен проблем със здравето и беше хоспитализиран,

99-годишният бивш шеф на ФИФА Жоао Хавеланж отново приет в болница

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140015

Бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж е приет в болница в Рио де Жанейро с инфекция на горните дихателни пътища, съобщи АП.
Лекарите уверяват, че състоянието на 99-годишния бразилец е стабилно и постоянно се подобрява.
През лятото на 2014 година Хавеланж имаше подобен проблем със здравето и беше хоспитализиран,
Бившият президент на ФИФА Жоао Хавеланж е приет в болница в Рио де Жанейро с инфекция на горните дихателни пътища, съобщи АП. Лекарите уверяват, че състоянието на 99-годишния бразилец е стабилно и постоянно се подобрява. През лятото на 2014 година Хавеланж имаше подобен проблем със здравето и беше хоспитализиран,

Oбилни валежи в три области утре

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5140022

Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната за 28 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предава Фокус.  В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд.
Жълт код за обилни валежи е обявен в три области в страната за 28 ноември, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН, предава Фокус. В областите Сливен, Ямбол и Хасково се очаква да има значителни валежи около 15-20 л/кв.м, предимно презнощта и около обяд.

Двама мъже, разследвани за разпространение на наркотични вещества, остават в ареста във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307573

24-годишният Д. Д. и 31-годишният К. И. от Варна, обвиняеми в наркодело, остават в ареста, определи Варненският окръжен съд, научи Moreto.net. Двамата са задържани в момент на сделка с 19,40 г пико, а след извършено претърсване и обиск в дома на Красимир е открито и нерегистрирано огнестрелно оръжие.

Задачата на парижката конференция за климата е да заличи травмите от неуспеха в Копенхаген

http://www.mediapool.bg/zadachata-na-parizhkata-konferentsiya-za-klimata-e-da-zalichi-travmite-ot-neuspeha-v-kopenhagen-news242381.html

Шест години по-късно, споменаването на климатичната конференция в Копенхаген кара да потръпват и най-калените участници в преговорите, които искат да вярват, че от това фиаско са извлечени поуки и форумът в Париж ще е успешен.   Париж? Копенхаген? "Няма място за сравнение, като изключим това, че са два красиви града в Европа", шегува се Кристиана Фигерес, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, според която от 2009 г. насам светът се е променил и е осъзнал интереса си да се бори срещу негативните промени в климата.   Инициаторите на споразумението, което се очаква да бъде постигнато в Париж (първият всеобщ пакт за ограничаване на газовете с парников ефект), също преразгледаха стратегията си вследствие на опита от Копенхаген.   Когато през декември 2009 г. светът се събра в датската столица, се говореше за "историческа конференция". Имаше основания за надежда: Барак Обама направи така, че САЩ да се върнат в климатичната игра, Пекин назова първите си ангажименти в конкретни цифри. . . Преговорите за поделяне на усилията и за международния контрол върху тях обаче забоксуваха. Американци и китайци бяха против, докато развиващите се страни постоянно подозираха "големите", че искат да наложат виждането си. Огорчението надделя, датското председателство на конференцията изпадна в разногласия. В последния момент държавните глави бяха призовани да се притекат на помощ.   Накрая лидерите на големите икономики - САЩ, Китай, Индия, Бразилия, Германия, Франция. . . - изготвиха споразумение минимум от две страници, което някои страни отхвърлиха и което така и не беше утвърдено. "Най-лошият ден в живота ми", спомня си представителят на Малдивите Амджад Абдула. "На светлинни години" от Копенхаген   Разочарованието беше огромно, участниците в преговорите преживяха тежък удар. И все пак в края на 2010 г. климатичната конференция в Канкун утвърди набелязаната цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса, въз основа на текста от Копенхаген. През 2011 г. САЩ си поставиха за цел през 2015 г. да има споразумение.   Сякаш за да им дадат основание, последиците от затоплянето стават все по-очевидни - в Сахел, на Филипините, в Австралия. . . През 2014 г. новият научен доклад на Междуправителствената експертна група по изменението на климата засили опасенията. "Светът си взе поуки от Копенхаген, на светлинни години сме от предишните преговори", каза бившият американски вицепрезидент Ал Гор, предричайки успех в Париж.   Според него "хората навсякъде съзнават какви са опасностите, но виждат и пътя, който се разкрива към енергията от възобновяеми източници, устойчивото земеделие и средствата за създаване на милиони работни места, с по-малко въглеродни емисии".   За шест години възобновяемата енергия стана по-достъпна, както от технологична гледна точка, така и като разходи (те са с 80 процента по-ниски, отколкото през 2008 г. при слънчевата енергия).   Двете страни най-големи замърсители - Китай и САЩ - се съюзиха, за да представят по-амбициозни планове преди парижката конференция COP21. "Градивен провал"   Обръщайки решително гръб на Копенхаген, държавните ръководители ще се стекат в Париж, за да дадат в понеделник политически тласък на преговорите. Заявено е участието на 147 ръководители.   От прагматичност идеята за "споделяне на бремето" за намаляване на вредните емисии беше изоставена: всяка страна е поканена да обяви своя доброволен "принос" - нещо, което те масово (178 държави) направиха, въпреки че усилията са недостатъчни за ограничаване на затоплянето до 2 градуса по Целзий.   За разлика от Копенхаген те "направиха това преди COP21", подчертава Дженифър Морган от Института за световни ресурси, приветствайки "прозрачността и новата ангажираност". "Най-малкото знаем какво мислят другите", обяснява японската представителка в преговорите Ая Йошида.   "Копенхаген е болезнен, но богат на поуки и нова динамика етап", подчертава изследователят Мишел Коломбие, говорейки за "градивен провал". Идеята е, че страните "търсят решения - противно на предишните преговори, когато играта се състоеше в предпазване от всякаква принуда".   При все това в Париж трудности няма да липсват. Как да обединим света около по-амбициозни цели, да контролираме поетите от различните страни ангажименти, да решим историческия проблем с поделянето на отговорността между индустриализираните, стремително развиващите се и развиващите се държави?   "Този филм вече съм го гледал, надявам се Париж да не се окаже втори Копенхаген", каза миналия месец венецуелската участничка в преговорите Клаудия Салерно на подготвително заседание, на което страните от Юга обвини Севера, че пренебрегва предложенията им.   По БТА

Б. Борисов: Кажете на Хр. Иванов, че на тема „съдебна власт” не желая и „Добър ден” да ми казва!

http://www.cross.bg/sistema-tema-sudebnata-1489757.html

/КРОСС/ „По тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат", заявява премиерът Бойко Борисов по време на днешното заседание на МС, докато се обсъжда точката за избор на генерален адвокат на България в Европейския съд в Люксембург. Тя е докладвана от зам.-министъра на правосъдието Петко Петков. Борисов предлага за поста да бъдат номинирани бившият съдия Румяна Ченалова или бившият председател на Софийски градски съд Владимира Янева.   Ето пълният текст.Бойко Борисов: Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални.Петко Петков: Познат е редът. Държавата еднолично измежду другите...Бойко Борисов: За да може да влезе в протокола - аз не искам да ги „опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, „Бойко иска да ме издигне, а... Москов иска да ме събори". Шегувам се.... След като не са „гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!Петко Петков: Списъкът с няколко имена, които министърът на правосъдието и на външните работи ще ви предложат, ще бъде с утвърдени...Бойко Борисов: Моля Ви се, не искам. Даже днес на Бъчварова й казах: не желая..

ЦСКА лаконично: Приветстваме Божков да плати дълговете на клуба

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2658145_cska_lakonichno_privetstvame_bojkov_da_plati_dulgovete/?ref=rss


ЦСКА обяви, че приветства желанието на Васил Божков да оздрави клуба. В съобщение, състоящо се само от едно изречение, червените отвърнаха на твърдението на бизнесмена, че е готов да се завърне на "Българска армия".

"Поради невъзможността да оздравим "Професионален футболен клуб ЦСКА" АД (от некомпетентност или други причини, няма да навлизаме в подробности), приветстваме решението на господин Васил Божков да дойде и да плати дълговете на отбора, за да започне ЦСКА отново да...

Регистрацията на коли във Варна и страната продължава да буксува

http://www.moreto.net/novini.php?n=307572

Проблемът с липсата на регистрационни номера във Варна и страната продължава да стои на дневен ред. Пунктът в морската столица все още не обслужва клиенти. Към момента на практика са неуспешни опитите на МВР да избере нова фирма, която да се ангажира с изработването на номерата.

ЛУКС! Черният и червеният хайвер са с едни и същи качества

http://frognews.bg/news_102685/LUKS!-CHerniiat-i-cherveniiat-haiver-sa-s-edni-i-sashti-kachestva/

Хайверът е не само много вкусен, но и много полезен продукт. Той е и доста скъпо удоволствие, което води до огромно количество съмнителен хайвер на щандовете. Важното е да знаете как да направите избора си. Един от най-разпространените митове за хайвера е, че черният е по-полезен от червения, информира gotvach.bg.

Най-новите хитови заглавия от "Лента" вече са в кината

http://www.vesti.bg/razvlechenia/kultura/naj-novite-hitovi-zaglaviia-ot-lenta-veche-sa-v-kinata-6046250

Хитовата продукция "Почти нормален" и завладяващата комедия "Тиха нощ, луда нощ" ще изненадат киноманите в страната

Да почетем паметта на Антим Първи, призова М. Миков

http://www.cross.bg/antim-bulgariya-osvobozhdenieto-1489751.html

/КРОСС/ „На 1 декември се навършват 127 години от смъртта на Антим Първи - един от хората, които цял живот са давали, а не са вземали от България, един от тези, които правят всички нас горди, че сме българи", пише във Facebook председателят на левицата Михаил Миков и призовава всички, които имат възможност, да отидат на 29 ноември в църквата „Св. Константин и Елена" в Одрин ", за да почетат паметта на Антим Първи. „Такива хора - с идеали и непоколебимост - изградиха България след Освобождението и дадоха перспективата за нейното развитие. От тях следва да се учим всички, всеки ден, защото от обикновените случки на ежедневието започват великите дела, които помни историята ни", пише още Миков. Пълният текст: Приятели!На 1 декември се навършват 127 години от смъртта на Атанас Михайлов Чалъков, известен повече с църковното си име Антим Първи. Антим Първи е от хората, които цял живот са давали, а не са взимали от България - един от тези, които правят всички нас горди, че сме българи. Които вдъхват живот на чувството за патриотизъм, особено във времената, в които поводите за това чувство не са толкова много. Идната неделя, 29.11.2015 г., в Одрин, в църквата „Св. Константин и Елена" от 12 ч. ще се отслужи литургия в негова памет

Бащата на убитата в Борисовата градина: Ухото на Яна не е скъсано от душене!

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139988

Мисълта за възмездие над Чеци ме държи жив
"Ухото на дъщеря ми бе откъснато от главата, държеше се само на една кожичка. Окото й бе извън орбитата, а далакът й - откъснат от ритниците. Беше страшно и това не се постига с душене, както го изкараха апелативните съдии. Смъртният акт е при мен, а аргументите на уважаемите магистрати са под
Мисълта за възмездие над Чеци ме държи жив "Ухото на дъщеря ми бе откъснато от главата, държеше се само на една кожичка. Окото й бе извън орбитата, а далакът й - откъснат от ритниците. Беше страшно и това не се постига с душене, както го изкараха апелативните съдии. Смъртният акт е при мен, а аргументите на уважаемите магистрати са под

Местан се включи в реториката, подета от медиите на Пеевски

http://www.mediapool.bg/mestan-se-vklyuchi-v-retorikata-podeta-ot-mediite-na-peevski-news242380.html

Лидерът на ДПС Лютви Местан се включи в кампанията на контролираните от Пеевски медии, според които искането за разследване на аферата "Яневагейт" и търсенето на позиция от ЕК по този повод, е опит за държавен преврат.   "Крайният прицел на тази манипулация е премиерът Бойко Борисов" - така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира скандала "Яневагейт" със записите на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които се споменават имената на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров, на членове на ВСС и на депутата от ДПС Делян Пеевски. "На мен ми предоставиха на хартиен носител съдържанието на тези разговори. Тук се говори и за много по-важни фигури. Мислех, че сме оставили в миналото ченгеджийските номера", заяви Местан, цитиран от агенция "Фокус".   Той определи случая като много добре организирана акция. Освен това добре бил подбран и моментът, в който главният прокурор е в командировка, а премиерът "нейде далеч в Китай". "Точно в този момент се появяват тези записи, разпространени от добре познати медии, които естествено, че да бъде пълна картината разпространиха и фалшиво твърдение на Европейската комисия, че се иска отстраняването на ръководител на съдебна власт, което после се оказа, че е абсолютна манипулация", каза още Местан. За него нямало никакво съмнение, че крайният прицел на авторите на този сценарий е фигурата на премиера Бойко Борисов. Някой има интерес той да бъде пакетиран с главния прокурор и за да бъде по-пикантна историята, тази манджа трябва да бъде поръсена с добре познатия лют пипер Делян Пеевски, коментира Местан. "Забележете не с цел отстраняването му, а с цел да бъде поставен в определена зависимост от авторите на сценария", каза още лидерът на ДПС. Местан коментира темата след заседание на Централния съвет на партията, който направи анализ и отчет на изборните резултати. Той повтори отново, че ДПС няма амбиции към изпълнителната власт в рамките на 43-ото НС.

Ципрас: Гърция ще играе активна роля в справянето с бежанската криза

http://balkani.actualno.com/cipras-gyrcija-shte-igrae-aktivna-rolja-v-spravjaneto-s-bejanskata-kriza-news_510255.html

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Гърция ще продължи да участва активно в проблемите на бежанците, допълвайки, че страната му пази границите на ЕС. "Гърция е решена да не бъде пасивен наблюдател, а да играе активна роля”, заяви гръцкият премиер, цитиран от Макфакс. Той подчерта, че неговата страна води битка за това проблемите на бежанците да се разглеждат като европейски проблем и проблем на съседните държави. „Гърция изпълнява своите европейски задължения за прием и регис

Могерини обеща "награда" от ЕС, ако Македония направи реформи

http://balkani.actualno.com/mogerini-obeshta-nagrada-ot-es-ako-makedonija-napravi-reformi-news_510253.html

"Спешното провеждане на реформи и организирането на успешни избори през април догодина ще осигурят награда от ЕС по отношение на евроинтеграцията”, обеща ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини на среща с македонския външен министър Никола Попоски в Брюксел, предаде БГНЕС. „Очите на Брюксел са насочени към прилагането на политически диалог, реформи и успешно провеждане на изборите през април следващата година. Това са нещата, от които ще зависи оценката

Вдигат 6-метров паметник на българските революционери в София

http://society.actualno.com/vdigat-6-metrov-pametnik-na-bylgarskite-revolucioneri-v-sofija-news_510254.html

6-метров паметник на българските революционери, герои от Македония, Беломорска Тракия и Одринско ще бъде издигнат в София. В монумента, който ще е от бял врачански камък, са вплетени различни символи - олтар, криле и надпис. Идеята за създаването на паметника е отпреди две години и половина. Зад нея застават общественици, историци, писатели, юристи и граждани, които се обединяват в Инициативен комитет, предаде Дарик. Монументът вече е готов. Той е изграден в каменоделно ателие във Враца. Памет

Бащата на убитата в Борисовата градина: Ухото на Яна не е скъсано от душене!

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139974

Мисълта за възмездие над Чеци ме държи жив
"Ухото на дъщеря ми бе откъснато от главата, държеше се само на една кожичка. Окото й бе извън орбитата, а далакът й - откъснат от ритниците. Беше страшно и това не се постига с душене, както го изкараха апелативните съдии. Смъртният акт е при мен, а аргументите на уважаемите магистрати са под
Мисълта за възмездие над Чеци ме държи жив "Ухото на дъщеря ми бе откъснато от главата, държеше се само на една кожичка. Окото й бе извън орбитата, а далакът й - откъснат от ритниците. Беше страшно и това не се постига с душене, както го изкараха апелативните съдии. Смъртният акт е при мен, а аргументите на уважаемите магистрати са под

Жена загина на място при катастрофа в столицата

http://frognews.bg/news_102684/Jena-zagina-na-miasto-pri-katastrofa-v-stolitsata/

Жена е загинала на място при катастрофа на бул. „Цар Борис III”, съобщи агенция „Фокус”.

Личните карти ще могат да се ползват като носител на данни за електронна идентичност

http://www.moreto.net/novini.php?n=307563

Правителството прие днес решение за развитие на българските лични документи (БЛД) и за осъществяване на дейността по тяхното издаване след изтичане на договора за сега издаващите се лични документи. С решението се одобрява вграждането в личната карта на електронен носител с безконтактен достъп, съобразен с изискванията на ICAO (Международната организация за гражданска авиация), който дава възможност картата да се използва като електронен документ за пътуване и като носител на данни за електронна идентичност.

Н. Ненчев: Откъсването на Българската армия от една силна зависимост ще ми спечели много врагове и негативи

http://www.cross.bg/polsha-nato-kachestvoto-1489750.html

/КРОСС/ За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29, каза министъра на отбраната Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за логистична подкрепа за самолети МиГ-29. „Атаките срещу това решение през изминалите месеци бяха много. Аз съм абсолютно сигурен, че ограничаването на зависимостта на Българската армия от страни извън Европейския съюз и НАТО е правилна стъпка в този труден момент за България и света. За нас това е важно споразумение, което дава гаранции, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство. Това е началото на дългосрочно партньорство. То ще гарантира възможността на българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Днес многократно подчертах, че полската страна, която е наш партньор и съюзник в ЕС и НАТО, дава гаранции за качеството на ремонта и сигурността на полетите. Мога спокойно да отговоря на нападките относно сигурността на българските летци и да заявя, че заставам категорично зад решението си като министър да се сключи този договор. Полша сама ремонтира своите 39 самолета МиГ-29 в последните 10 години. През това време няма нито един аварирал самолет

Ненчев: За първи път от години имаме своя визия за Военновъздушните сили

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139962

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за
За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за

Ненчев: За първи път от години имаме своя визия за Военновъздушните сили

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139968

За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за
За първи път от много години България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили. Благодарен съм на парламентарните партии, защото без тях нямаше да бъде ратифицирано споразумението с Република Полша за ремонт на двигателите на самолетите МИГ 29. Това каза военният министър Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за

Франция временно няма да спазва Европейската конвенция за човешките права

http://www.mediapool.bg/frantsiya-vremenno-nyama-da-spazva-evropeiskata-konventsiya-za-choveshkite-prava-news242379.html

Франция уведоми Съвета на Европа за решението си да не спазва временно Европейската конвенция за правата на човека заради извънредното положение, въведено след атентатите в Париж, съобщи в четвъртък организацията в комюнике, цитирано от АФП и БТА.   Френските власти са информирали генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд за определени мерки, взети в рамките на извънредното положение, което бе наложено след кървавите терористични актове в Париж. "Тези мерки може да изискват нарушаване на някои права, гарантирани от европейската конвенция за правата на човека", се казва в комюникето на Съвета на Европа.   При атентатите в Париж на 13 ноември, за които отговорност пое групировката "Ислямска държава", загинаха 130 души, а над 350 души бяха ранени.

Петкова: Не сме се подписвали срещу „Северен поток“

http://www.vesti.bg/bulgaria/politika/petkova-ne-sme-se-podpisvali-sreshtu-severen-potok-6046251

Не са налице предпоставки за притеснение за доставките на природен газ за България, увери министърът

Разместват проектите в новата оперативна програма "Транспорт"

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/razmestvat-proektite-v-novata-operativna-programa-transport-206833/

Програмата ще обхване участък от лот 1 на Западната дъга и допълнителни дейности по жп линията Пловдив - Бургас

Патриарх Неофит с награда за укрепване на единството на православните народи

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658074_patriarh_neofit_s_nagrada_za_ukrepvane_na_edinstvoto/?ref=rss


Българският патриарх Неофит ще бъде отличен за заслуги по укрепването на единството на православните народи, както и за утвърждаване и популяризиране на християнските ценности в обществото. Той ще получи наградата "Обединител на православието", която е в долари, но сумата не е обявена, съобщи Светият синод

На своето заседание на 25 ноември президиумът, попечителският съвет и комисията на Международния обществен фонд "Единство на православните народи" (МОФЕПН) единодушно са взели...

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139958

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек - г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения,
В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек - г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения,

Убиец, смлял от бой жена си, обжалва 13-годишна присъда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139950


Агресивен мъж, убил от бой съпругата си, обжалва пред Варненския апелативен съд (ВАС) наложената му от разградските окръжни магистрати присъда от 13 г. и 4 месеца затвор, като се опита да се изкара невменяем.
37-годишният Илиян Илиев подал жалба, че има наследствено психиатрично заболяване, което отключило нечовешката агресия,
Агресивен мъж, убил от бой съпругата си, обжалва пред Варненския апелативен съд (ВАС) наложената му от разградските окръжни магистрати присъда от 13 г. и 4 месеца затвор, като се опита да се изкара невменяем. 37-годишният Илиян Илиев подал жалба, че има наследствено психиатрично заболяване, което отключило нечовешката агресия,

Отбелязаха 100 години от смъртта на създателя на българската стенография в НС

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139947

В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек - г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения,
В Народното събрание беше отбелязана 100-годишнината от смъртта на създателя на българската стенография – словенеца проф. Антон Безеншек. Гости на събитието бяха внучката на проф. Безеншек - г-жа Елена Безеншек, членове на Културо-просветното дружество „Антон Безеншек” от родното място на проф. Безеншек – Франколово, община Войник, Словения,

Във Варна търсят НПО за работа с хора, застрашени от туберкулоза

http://www.moreto.net/novini.php?n=307556

Регионалната здравна инспекция във Варна отправи покана към неправителствените организации за участие в изпълнението на Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”, научи Moreto.net. Структурата ще отговаря и за област Добрич.

Русия включва китайския юан в кошницата си от резервни валути

http://econ.bg/Новини/Русия-включва-китайския-юан-в-кошницата-си-от-резервни-валути_l.a_i.709431_at.1.html

Централната банка на Русия включи китайския юан в кошницата от резервни валути, които страната използва за закупуването на златни резерви, предаде...

Оспорени са почти всички вземания на кредитори към фалиралата КТБ

http://www.mediapool.bg/osporeni-sa-pochti-vsichki-vzemaniya-na-kreditori-kam-faliralata-ktb-news242378.html

Неправителствената организация "Ние, гражданите", която обяви, че защитава вложителите на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ), е оспорила всички вземания на кредиторите. Сред тях са тези на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) от 3.7 млрд. лв., както и на около 90 вложители с по 1 стотинка.   Изготвеният от синдиците на КТБ списък с оспорените вземания на кредиторите й бе публикуван в петък в Търговския регистър.   Оспорени са вземания на "Булгаргаз" за 10 млн. лв., на "Риск инженеринг" за 7.6 млн. лв., на Българската банка за развитие за 8.4 млн. лв. Сред фирмите, срещу които са внесени възражения, има такива, за които се смята, че са в обсега на ексбанкера Цветан Василев, но също и такива, които са близки до депутата Делян Пеевски (като "Табак маркет" и "Промишлено строителство холдинг"). Оспорени са и вземания, придобити след цесии, като например сума от над 85 млн. лв. на "Дунарит", 46 млн. лв. на "НУРТС България", 2.5 млн. лв. на винарската изба "Телиш". В списъка има претенции и към одобрени вземания за по няколко стотинки, включително към НАП. Оспорваме списъка, защото е неточен и фалшив, каза Вера Ахундова, която представлява неправителствената организация, пред Mediapool.   Посочените лица с вземания по 1 стотинка е софтуерна грешка, което навежда на мисълта за незакономерно изплатени суми, каза Ахундова. Тя посочи, че поименно не са оспорвали вземането на никого, а принципно на всички с преференциални депозити.   Тя се закани да води дела до дупка, ако оспореният списък бъде одобрен след съответната процедура. Това със сигурност ще доведе до протакане на делото за фалита на КТБ, което беше разпределено в сряда на съдия Вероника Николова от Върховния касационен съд. Така се дава време на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, на бившия му бизнес партньор Делян Пеевски и други лица да осребрят изгодно активите на фалиралата банка. Миналата седмица БТК например беше придобита от царския лобист Спас Русев за 330 млн. евро.   С напредването на времето се намаляват шансовете държавата да осребри активите на банката в нейна полза.   Оспореният списък   Оспорен е целият списък на кредиторите от близо 8000 лица, включени в него. Има и отделни претенции към депозанти, фирми и цесионери.   Иска се дори непризнаване на вземането на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има да получава най-много от КТБ, след като през миналата година встъпи в задълженията й към клиентите с гарантирани депозити и им изплати повече от 3.7 млрд. лв. Сега фондът ще трябва да доказва пред синдиците, че действително има право да получи средства при разпределението на масата на несъстоятелността.   Вземането на ФГВБ се атакува заради неправомерно изплатени суми, както и на милиони, които все още стоят в банки и не са стигнали до вложителите, защото са или починали, или в чужбина, каза Ахундова.   Друг аргумент е, че по определени депозити са дописвани нули и така, ако депозантът е имал 1000 лв. на влог, при дописването на списъка е взел гарантираните по закон 196 000 лв., без реално да е имал такъв влог в банката, твърди Ахундова. Според нея това може лесно да се установи. Самият премиер Бойко Борисов каза, че са изплатени незаконно над 100 млн. лв., аргументира се Ахундова за оспореното вземане на гаранционния фонд.   Принципната позиция на "Ние, гражданите" е, че на всички вложители с преференциални влогове в КТБ не е следвало да им бъдат изплатени гарантираните по закон 196 хил. лв., каза тя. Така от принципна позиция в оспорения списък е попаднал и почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който при фалита на КТБ е имал на сметка негарантирани 694 хил. лв. Сред физическите лица, срещу които има внесени възражения, са още Александър Сталийски, считан за близък до премиера Бойко Борисов, Зара Петрова, от която депутатът от ДПС Делян Пеевски има дете, ексмагистратът Марио Бобатинов. Какво следва   Сега всеки кредитор от оспорения списък има право до 11 декември включително, да получи копие от подаденото срещу вземането му възражение и от доказателствата към него.   В 7-дневен срок след това той може да предостави доказателства, че е собственик на вземането. За целта трябва да представи на синдиците на КТБ писмено становище по възражението си и да приложи доказателствата. Това трябва да бъде направено в периода от 12 до 18 декември 2015 г.   След това синдиците се произнасят с окончателно решение по постъпилите възражения в 40-дневен срок, който започва да тече от 19 декември 2015 г.

ПИК TV: Валентин Димитров вече излежава първата си присъда

http://pik.bg/пик-tv-валентин-димитров-вече-излежава-първата-си-присъда-news442866.html

ПИК TV: Валентин Димитров вече излежава първата си присъда

Валентин Димитров, известен като Вальо Топлото, вече излежава първата си присъда. Днес беше поредното заседание по друго дело срещу бившия директор на „Топлофикация”.

Димитров беше доведен в съдебната зала под конвой - както всеки осъден. В момента той излежава наказанието си в Централния софийски затвор. До две седмици ще бъде преместен в Казичене. Днес съдът гледа делото срещу Димитров за пране на пари.

Русия иска от ООН да спре купуването на нефт от терористите

http://petel.bg/Rusiya-iska-ot-OON-da-spre-kupuvaneto-na-neft-ot-teroristite__135540

Снимка  bulgarian.ruvr.ru Русия ще изиска Организацията на обединените нации да наложи забрана за изкупуване на нефт от „Ислямска държава”,...

Българите полудяха по "Черния петък" - смятат, че търговците ги лъжат

http://petel.bg/Balgarite-poludyaha-po-CHerniya-petak---smyatat--che-targovtsite-gi-lazhat__135554

Днес е така нареченият "Черен петък" - ден, свързан със западната традиция на Деня на благодарността. В този ден моловете пускат клиентите...

Лесни трикове за ситост

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139282

Да излъжеш себе си и глада, който те мъчи е едно от най-трудните неща. Но си има трикове, които вършат чудесна работа дори в тази игра със собствения стомах.
Освен че потиска апетита, растението гуарана подобрява работата на мозъка и ни носи несметни количества енергия. Продуктите, направени от гуарана, особено тези за отслабване,
Да излъжеш себе си и глада, който те мъчи е едно от най-трудните неща. Но си има трикове, които вършат чудесна работа дори в тази игра със собствения стомах. Освен че потиска апетита, растението гуарана подобрява работата на мозъка и ни носи несметни количества енергия. Продуктите, направени от гуарана, особено тези за отслабване,

По четири почивни дни през март, май и септември ще има през 2016 г.

http://pik.bg/по-четири-почивни-дни-през-март-май-и-септември-ще-има-през-2016-г-news442853.html

По четири почивни дни през март, май и септември ще има през 2016 г.

По четири последователни почивни дни през март, май и септември 2016 г. ще имат работещите, реши Министерският съвет като размести почивните дни през следващата година. През септември дори ще се съберат два пъти по четири неработни дни.

За да не се прекъсва работната седмица, както и да се осигури по-ефективно използване на почивните дни, кабинетът взе решение да обяви за неработни 4 март (петък), 23 май (понеделник), 5 септември (понеделник) и 23 септември (петък). Те ще се отработват съответно на 12 март (събота), 14 май (събота), 10 септември (събота) и 17 септември (събота). Разместванията се налагат, тъй като през 2016 г. Националният празник на България – 3 март, се пада в четвъртък, а по календар 4 март е петък.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, е във вторник, а предходният 23 май се пада в понеделник. Официалният празник 6 септември – ден на Съединението, през 2016 г. е във вторник, а по календар 5 септември е в понеделник. Денят на независимостта на България – 22 септември, е в четвъртък, а следващият ден 23 септември се пада в петък. Дните, които се обявяват за работни, са съботи през същия месец, като по този начин броят на работните дни в месеца не се променя.

Наглецът Ердоган към Путин: „Не си играй с огъня“

http://www.bnews.bg/article-144335

От Кремъл отговарят с отпадане на безвизовия режим за турски граждани

Слагат 400 обществени велосипеди на 33 обменни станции в София

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139927

В понеделник започват дебатите за услугата „обществени велосипеди” в София. Това съобщи за  „Фокус” Зафир Зарков, общински съветник в СОС, от групата на ГЕРБ и член на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението.
Той обясни, че започва обсъждането по комисии за доклада,
В понеделник започват дебатите за услугата „обществени велосипеди” в София. Това съобщи за  „Фокус” Зафир Зарков, общински съветник в СОС, от групата на ГЕРБ и член на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението. Той обясни, че започва обсъждането по комисии за доклада,

В София слагат 400 обществени велосипеди на 33 обменни станции

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139937

В понеделник започват дебатите за услугата „обществени велосипеди” в София. Това съобщи за  „Фокус” Зафир Зарков, общински съветник в СОС, от групата на ГЕРБ и член на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението.
Той обясни, че започва обсъждането по комисии за доклада,
В понеделник започват дебатите за услугата „обществени велосипеди” в София. Това съобщи за  „Фокус” Зафир Зарков, общински съветник в СОС, от групата на ГЕРБ и член на постоянната комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението. Той обясни, че започва обсъждането по комисии за доклада,

Борисов: По тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2658076_borisov_po_tema_sudebna_sistema_poveche_kum_men_i/?ref=rss


"По тема съдебна система повече към мен и правителството да няма въпроси. Към съдебната система, те да решават. А ако трябва говорител, Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат." Това заявява премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет, показва стенограмата от него.

На няколко пъти министър-председателят заявява, че не желае повече да бъде занимаван с темата, след като коментарите му за последните скандали около т.нар. казус "Яневагейт" се...

Ген. Валентин Кръстев е номиниран за длъжност в Сухопътното командване на НАТО в Измир

http://www.cross.bg/krustev-izmir-general-1489749.html

/КРОСС/ Министерският съвет предлага на президента на Република България да издаде указ, с който да освободи бригаден генерал Валентин Кръстев от досегашната му длъжност директор на дирекция „Логистика" в Министерството на отбраната. Бригаден генерал Кръстев е номиниран за заемане на длъжността „Заместник-началник на щаба по поддръжката (DCOS Support)" в Сухопътното командване на НАТО в Измир, Турция, считано от 16 януари 2016 година.  

При свалянето на руския самолет не е била ясна принадлежността му, съобщи посланикът на Турция в София

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2658071_pri_svalianeto_na_ruskiia_samolet_ne_e_bila_iasna/?ref=rss


Руският изтребител Су-24, който беше свален от турските военновъздушни сили в близост до границата със Сирия, е бил на турска територия, а към момента на стрелбата по него, не е била ясна неговата принадлежност, каза на пресконференция днес посланикът на Турция в София негово превъзходителство Сюлейман Гьокче. По думите му бойните машини, летели в близост до турската граница, са били два, като след десет направени предупреждения, в рамките на пет минути, единият от тях се е оттетглил.

Посланикът подчерта, че позицията на сваления руски самолет над Турция е потвърдена и от радари на НАТО. Сюлейман Гьокче посочи, че това не е първият подобен инцидент, като от началото на руските операции в Сирия, е имало още някоко нарушавания на въздушното пространство на Турция.

На няколко пъти на Русия е било обърнато внимание как действа турската противовъздушна отбрана в такива случаи. На среща между представители на двете страни през октомври бил поет и ангажимент от руските представители да няма повече такива инциденти.

Турската страна изразява съжаление за инцидента, но е длъжна да защитава териториалната си цялост, уточни негово превъзходителство Сюлейман Гьокче. На въпрос, дали е вярно, че по убития руски пилот са стреляли сирийски туркмени, дипломатът отговори, че няма потвърждение на тази информация. Дори и това да е така, Турция не може да бъде държана отговорна, уточни той.

Посланикът на Турция в София изрази надежда, че двете страни ще преодолеят този инцидент, както неведнъж в исторически план са се справяли с проблемите по между си. "Русия е приятелска страна и продължава да се счита от Турция за такава", каза още Гьокче.
 

Борисов изригна: На тема съдебна система не желая никой да ми казва „Добър ден“

http://frognews.bg/news_102683/Borisov-izrigna-Na-tema-sadebna-sistema-ne-jelaia-nikoi-da-mi-kazva-Dobar-den/

Не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“, категоричен е премиерът Бойко Борисов.

Васил Божков отново иска да поеме ЦСКА. Разкритикува Гриша Ганчев

http://offnews.bg/news/n_1/n_598647.html

Бившият собственик на ЦСКА Васил Божков отново иска да поеме управлението на клуба. Това бе съобщено в  прес съобщение на "Нове Холдинг", изпратено до медиите. Според съобщението Божков е готов да "оздрави управлението на дружеството с конкретен бизнес план" за следващите 5 години. Бизнесменът изрази подобно желание преди 6 месеца, но тогава привържениците на "армейците" предпочетоха предложението за управление на Гриша Ганчев. Днес Божков разкритикува остро воденото от Ганчев настоящо ръководство на ЦСКА, което според него "не е направило нищо за спасяването на клуба." Публикуваме цялото прес съобщение без редакторска намеса: Уважаеми привърженици и медии, Във връзка с повишения обществен интерес към бъдещето на ЦСКА, ви информираме за следното: През последните 6 месеца катастрофалното състояние на най-титулования български футболен клуб ескалира до абсолютен хаос, предизвикан от липсата на реални действия за спасяването му. Очакванията на милионите привърженици за възстановяване на любимия им отбор срещат единствено пожелателни и евентуални обещания. Стратегията за възраждане на ЦСКА до момента се изчерпва с хипотетични предложения и законово невъзможни комбинации. Г-н Васил Божков нееднократно е показвал и, най-важното, доказвал отношението си към ЦСКА и неговите привърженици. По време на неговото управление ЦСКА побеждаваше действащи европейски шампиони и беше най-стабилният във финансово отношение футболен клуб в България. След като през изминалата половин година не бяха извършени никакви действия за спасяване на „Професионален футболен клуб ЦСКА” АД , което бе и основният ангажимент, поет от сегашните ръководители, г-н Божков официално заявява желанието си да го оздрави. На първо време това изисква пълен и внимателен анализ на финасовото състояние и реалните задължения на дружеството. След изясняване на действителните параметри на ситуацията ще бъдат ясни и възможните решения за излизане от нея, ако такива все още съществуват. Въз основа на тях ще бъде разработен конкретен бизнес план и осигурено финансиране за устойчиво развитие през следващите пет години, с което ЦСКА да се върне на заслуженото си място, а именно в елита на българския и европейския футбол.

Теменужка Петкова: България не е декларирала никъде желание за разискване на темата за „Северен поток”

http://www.moreto.net/novini.php?n=307561

По отношение на искане за разискване на темата за „Северен поток” ние не сме се подписвали. България не е декларирала никъде такова желание. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка с появила се публикация в „Ройтерс”, че България с още 9 страни отказва разширяването на „Северен поток” 2 за газопровода в Балтийско море, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Експертен глас от Русия: България и Гърция не биха могли да поемат руските туристи от Турция

http://business.actualno.com/eksperten-glas-ot-rusija-bylgarija-i-gyrcija-ne-biha-mogli-da-poemat-ruskite-turisti-ot-turcija-news_510252.html

България и Гърция едва ли ще могат да поемат изцяло потока от руски туристи, който отива по принцип в Турция. Това съмнение изказа вицепрезидентът на Руската асоциация на туроператорите Владимир Канторович пред "Бизнес - Газета.ру". Канторович заяви, че през миналата година 3 млн. руснаци са почивали в Турция. И предупреди, че ако Турция отпадне като дестинация за Русия, то възможностите да се почива „на плаж и море“ за жителите на европейската част на Руската федерация ще намалеят

10 мита за "Ислямска държава"

http://analysis.actualno.com/10-mita-za-isljamska-dyrjava-news_510250.html

Изглежда, че това, което знаехме досега за халифата на т.нар. „Ислямска държава“ (ИД), може и да не е вярно. Мит 1: „Ислямска държава“ е сбирка на безумци. Джихадистите от ИД не са луди. Тяхната стратегия е добре обмислена и съгласувана. Само за няколко години те успяха да постигнат повече от „Ал-Кайда“ – създадоха свой собствен, основан на шериата, халифат в части от Сирия и Ирак. Както и да оценяваме това дело, на териториите, контролирани от тях, им

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване