След мащабна акция плевенската полиция разби банда за кражба на животни

http://pleven.actualno.com/sled-mashtabna-akcija-plevenskata-policija-razbi-banda-za-krajba-na-jivotni-news_510169.html

Плевенската полиция проведе мащабна акция за разкриване на опасна банда от Бръшляница, извършила поредица кражби от вилна зона "Нежовец" край Плевен. Апашите къртели тухлени стени и рязали огради, за да докопат и задигат стопански животни, посочва Topnovini.bg. Операцията е проведена след серия оплаквания от тъжители. По данни от гражданските сигнали, за периода от 12 ноември до 25 ноември са регистрирани посегателства на домашни животни от множество имоти. При огледите на местопрестъпленията к

АБВ вади трима кандидат президенти с шансове за успех

http://www.mediapool.bg/abv-vadi-trima-kandidat-prezidenti-s-shansove-za-uspeh-news242366.html

АБВ може да номинира поне трима кандидати за президент, които да участват в изборите успешно и дори могат да победят. Това обяви лидерът на партията Георги Първанов пред БНТ. Попитан дали организация може да получи подкрепа от други леви формации, бившият държавен глава уточни, че подобни действия първо ще се обсъдят и после ще се обявят. АБВ няма да бърза със съобщаването на името на своя кандидат за президент, за да не бъде той атакуван, а и да не се затварят вратите на евентуални преговори, уточни Първанов. По думите му партията не иска импийчмънт, а оставка на сегашния държавен глава Росен Плевнелиев. Според Първанов цялостната дейност на президента предполага дебат. Като мотиви за исканата оставка, Първанов посочи, цялостния му принос за накърняването на образа на България. Коментирайки свалянето на руския самолет над Турция, Първанов обяви, че така е бил накърнен процесa на търсене на международно единствено срещу терористите. "Не искам да вземам гледната точка на едната или другата страна, но със сигурност от гледна точка на цялостния процес срещу така наречената война срещу "Ислямска държава", това работи именно за ислямиските терористи и не може да има друго тълкувание", каза лидерът на АБВ.

Румен Драганов: България няма капацитета да приеме евентуално отказалите се от Турция руски туристи

http://www.moreto.net/novini.php?n=307506

Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов прогнозира черна дупка в турския туризъм, ако информациите за изтегляне на 4 милиона руски туристи от южната ни съседка станат факт. Той подчерта, че и в момента се наблюдава спад от милион и половина руски туристи.

Хиляди рецепти в битка за наградите на майонеза „Краси”

http://www.klassa.bg/News/Read/article/260993_%D0%A5%D0%B8%D0%BB%D1%8F%D0%B4%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8+%D0%B2+%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%BD%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%BD%D0%B0+%D0%BC%D0%

 Рекорден брой рецепти в битка за наградите на майонеза „Краси”

Mayoneza Krassi

В осмото издание на кулинарния конкурс Спечели с бяха получени 17 894 рецепти на ястия с майонеза. Феновете на вкусната надпревара тази година се състезават за 20 уреда за готвене на пара с марка Philips. Кои късметлии ще се зарадват на наградите ще научим на 2 декември, когато в присъствието на нотариус ще бъдат изтеглени победителите за 2015 година, а имената им ще бъдат огласени на сайта на конкурса и във фейсбук. Досега повече мъже са печелели първенството, като пъвите 4 издания са напълно доминирани от силния пол, в лицето на Светослав Славов, Нено Дянков, Дичо Ташев и Васил Божилов. Пробивът на дамите в кулинарната надпревара е предвождан от Весела Стоицев, която грабва наградата с „Парфе от тиквен мус” през 2012 година. Получените кулинарни предложения и любими рецепти с майонеза за цялата история на конкурса са вече над 100 000.

Mayoneza Krassi3Конкурсът на майонеза ”Краси” има своите верни почитатели и за осемте години, в които се провежда, се утвърди като очаквано и предпочитано събитие за феновете на марката-лидер на пазара на майонеза у нас.

Тази година донесе голямо признание намайонеза “Краси”, която получи престижния приз “SUPERBRANDS”.

 

Глобалната организация Superbrands, призната като водещ Mayoneza Krassi1световен независим арбитър в брандинга, определи пловдивската марка сред тези, които се отличават и доминират над останалите в рамките на националния пазар.

2015 година донесе и наградата „Любима марка“ на  Майонеза „Краси“ в цели два раздела на националната класация на потребителите „Млечни продукти“ и„Българска марка“.

Това е признание, което доказва, че марката „Краси” е изградила отлична репутация в своя сектор и предлага значителни материални и емоционални предимства пред конкурентите.Mayoneza Krassi2

Пловдивската майонеза е доказала своите качества през последните две десетилетия и е предпочитаната марка, запазила традиционния български вкус.

Собственикът на компанията Димитър Консулов подчерта, че са важни наградите, но по-важно е доверието на потребителите, които със своя избор направиха именно „Краси” най-продаваната майонеза у нас.

Лондон ще има нов пешеходен мост на Темза

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2015/11/27/2657469_london_shte_ima_nov_peshehoden_most_na_temza/?ref=rss


Нов мост за пешеходци и велосипедисти ще бъде изграден над река Темза в британската столица Лондон.

Проектът за новото съоръжение е на датската фирма Bystrup, а то ще бъде разположено в западната част на града. Дизайнът на моста впечатлява със спираловидни рампи в двата му края, които му придават изключително елегантен вид и едновременно с това правят улесняват достъпа до него. 


Проектът се оценява на 40 млн. паунда. Мостът е част от по-голям план за реконструкцията...

Екстремен каяк (видео)

http://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/ekstremen-kaiak-video-6046221

Ако сте почитатели на водните спортове, това видео наистина ще ви впечатли

170 депутати дадоха път на ремонта на МиГ-29 в Полша

http://frognews.bg/news_102667/170-deputati-dadoha-pat-na-remonta-na-MiG-29-v-Polsha/

Парламентът прие на първо четене ратификацията на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. В подкрепа за него гласуваха 170 депутата.

От догодина БНБ въвежда отрицателни лихви за свръхрезервите на банките

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/27/2657710_ot_dogodina_bnb_vuvejda_otricatelni_lihvi_za/?ref=rss


Българската народна банка (БНБ) въвежда отрицателна лихва за свръхрезервите, които търговските банки държат в нея. Промяната влиза в сила от 4 януари 2016 г. като предпазна мярка срещу рязкото увеличение на средствата, насочвани към БНБ, след като ЕЦБ въведе отрицателни лихви още в края на миналата година.

Трупането на прекомерни резерви от страна на търговските банки в БНБ е практика, която се изостри през миналата година, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) първа въведе...

Басът Роберто Скандиуци - за първи път на софийска сцена в ролята на Филип II

http://www.cross.bg/skandiytzi-roberto-rolyata-1489713.html

/КРОСС/ Със своята харизматична индивидуалност, с красотата на своя глас и с хармоничния си и благороден тембър, Роберто Скандиуци покорява оперните сцени по света. Басът е постоянен гост на на най-големите оперни театри - в Европа и Америка. На 12 декември, за първи път на сцената на Софийска опера и балет, Роберто Скандиуци ще се представи в ролята на Филип II. В "Дон Карлос" от Джузепе Верди, на 12 декември от 19.00 часа, ще видим още: Надя Кръстева, в ролята на Еболи, Венцеслав Анастасов в ролята на Родриго и Николай Биков в ролята на Великия инквизитор. Участват: Даниел Дамянов, Ангел Христов, Цветана Бандаловска, Мария Павлова, Румяна Димитрова, Георги Дуков, Антония Иванова, Александър Георгиев, Антон Радев, Ваньо Димитров, Кръстан Кръстнов, Стоил Георгиев, Стоян Балабанов. Диригент - Григор Паликаров. Роберто Скандиуци е роден в Тревизо, Италия, където учи оперно пеене. През 1892 г. дебютира в Миланската скала, в „Сватбата на Фигаро", под диригентството на Рикардо Мути. С интерпретация си на Фиеско в „Симоне Боканегра" в Ковънт Гардън, под диригентството на сър Джордж Шолти, певецът има голям успех. Днес, Роберто Скандиуци е наречен от музикалната критика по света най-дълбокия басов глас. Българската публика ще може да види драматичния му образ на Филип II и да се съпричасти към изкуството на най-добрия Вердиев артист на нашето време.      

57 литра ракия изчезна от мазе

http://pik.bg/57-литра-ракия-изчезна-от-мазе-news442695.html

57 литра ракия изчезна от мазе

За откраднати 57 литра ракия от маза на блок в Добрич, съобщават от полицията.

Вчера, около 18:51 часа е получено съобщение за извършена кражба от избено помещение находящо се по ул. „Кирил и Методий” в Добрич. Установено е, че чрез взлом на входна врата, неизвестен извършител е проникнал в помещението. По данни на тъжителя е извършена кражба на 57 литра домашна ракия. По случая е образувано досъдебно производство в  Първо РУ МВР Добрич.

Една трета от такситата в Пловдив не са платили и лев данъци

http://www.dnevnik.bg/biznes/2015/11/27/2657709_edna_treta_ot_taksitata_v_plovdiv_ne_sa_platili_i_lev/?ref=rss


Окръжната прокуратура в Пловдив е повдигнала обвинения на управителите на три таксиметрови компании за укриване на данъци в особено големи размери – за общо близо 2 млн. лева., съобщи прокуратурата

Привличането към наказателна отговорност е резултат от мащабна проверка за цялостната дейност на превозвачите. Тя е извършена през март от екип от 6 прокурори, по реда на надзора за законност, съвместно с Националната агенция по приходите (НАП) и "Икономическа полиция". От резултатите се...

Дянков: Няма причина дефицитът да е толкова висок

http://econ.bg/Новини/Дянков-Няма-причина-дефицитът-да-е-толкова-висок_l.a_i.709411_at.1.html

Няма причина дефицитът ни да е на нива от 2-3%, както е в момента. Това заяви Симеон Дянков, бивш финансов министър от първия кабинет на Бойко...

РБ внесе предложение за изменения в Закона за държавния бюджет

http://www.cross.bg/obrazovanieto-byudzhet-tanev-1489712.html

/КРОСС/ Заместник-председателят на бюджетната комисия от РБ и заместник-председател на Движение България на гражданите Димитър Танев внесе в деловодството на парламента снощи предложение за промени в Закона за държавния бюджет за 2016 година. По същество предложението включва при икономия на капиталовите разходи по централния бюджет и при непревишаване на бюджетното салдо в рамките на текущата бюджетна година Министерският съвет да предостави средства в размер до 100 млн. лева по бюджета на Министерството на образованието и науката за реализиране на национални програми в областта на образованието. Димитър Танев предлага също Министерството на образованието и науката и/или държавните висши училища, и „Студентски столове и общежития" ЕАД да могат да кандидатстват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради за саниране на студентските общежития, тъй като в момента те са изключени от тази възможност.  

"Бъркотия в картите" може би е причината за инцидента със Су-24М

http://www.mediapool.bg/barkotiya-v-kartite-mozhe-bi-e-prichinata-za-intsidenta-sas-su-24m-news242365.html

"Бъркотия в картите" може би е причинила инцидента с руския самолет Су-24М, свален от Турция във вторник край сирийската граница - според турските власти, защото е нарушил въздушното пространство на страната, пише руският вестник "Новие известия".   Анкара и Дамаск претендират за малка остра издатина, врязана в територията на Сирия - може би тъкмо нея не е заобиколил руският самолет. На турските географски карти тя е оцветена като турска територия, а на сирийските - като сирийска. Руските летци използват сирийски карти, обяснява вестникът.   Може би тъкмо тази "бъркотия е причинила трагичния инцидент, смятан от Москва за планирана провокация. Руското министерство на отбраната впрочем твърди, че трасето на полета при всяко положение е минавало най-малко на един километър южно от спорната гранична издатина - сиреч според тази версия Су-24 е бил свален над Сирия, дори ако се водим по турските карти", добавя "Новие известия".

Къде ЧЕЗ спира тока за ремонти?

http://frognews.bg/news_102668/Kade-CHEZ-spira-toka-za-remonti/

ЧЕЗ осъществява амбициозна инвестиционна програма за подобряване на услугите за своите клиенти. Компанията всекидневно извършва дейности, свързани с изнасяне или рециклиране на електрически табла, ремонт на съоръжения по електрическите мрежи средно и ниско напрежение, присъединяване на клиенти, кастрене, профилактика на трафопостове и други. Успешната реализация на тези мерки налага кратковременни прекъсвания на електрозахранването.

ГЕРБ, ДПС, РБ и Патриотите подкрепиха ратификацията на МиГ-29

http://frognews.bg/news_102666/GERB-DPS-RB-i-Patriotite-podkrepiha-ratifikatsiiata-na-MiG-29/

Лично аз започнах да си мисля за това дебатът дали не стана къде сме ние във Варшавския договор или НАТО. Имаме две години да направим нещо, за да имаме летящи самолети, няма друга задача в момента, каза депутатът Валентин Радев от ГЕРБ в парламента по повод дебатите за ремонта на българските МиГ-29 в Полша.

ЕК: Българските регулатори носят риск за икономиката

http://www.mediapool.bg/ek-balgarskite-regulatori-nosyat-risk-za-ikonomikata-news242364.html

Въпреки стабилизирането на финансовия сектор през 2015 г. той продължава да представлява сериозен риск пред нормалното функциониране на икономиката на България. Това е заключението на Европейската комисия, записано в доклада към механизма за ранно предупреждение (AMR), който е първата стъпка от процедурата за установяване на макроикономически дисбаланси, информира "Капитал Daily". И докато в банковия сектор има известно подобрение спрямо предходната година, проблемите в институциите и регулаторите, които се видяха ясно с фалита Корпоративна търговска банка (КТБ), все още не са решени адекватно, пише в новия документ от Брюксел. През февруари 2015 г. Еврокомисията премести България от групата с най-леки макроикономически дисбаланси в групата с прекомерни дисбаланси, за които се изискват решителни политически действия и специален мониторинг. Като причини тогава отново бяха изтъкнати проблемите на банките основно с български капитал, както и финансовите регулатори, които позволиха това да се случи. Европейската комисия продължава да посочва като проблемни области инвестиционната среда, дълга на частния сектор, разходите за труд и безработицата. През февруари Европейската комисия ще обяви дали България ще остане в най-тежката пета група – само едно ниво преди нивото, при което се предвиждат дори финансови санкции.

ПОС-терминал поема ТИР-таксите на Дунав мост

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139315

От 1 декември т.г. пътните и винетните такси за товарни автомобили на Дунав мост ще се плащат само на ПОС-терминал с дебитни и кредитни карти, съобщиха от Митница Русе. Целта е да се ускори обработката на товарните превози и да се премахне възможността за корупционни практики. Смесеното плащане и в брой остава единствено за шофьорите на леки
От 1 декември т.г. пътните и винетните такси за товарни автомобили на Дунав мост ще се плащат само на ПОС-терминал с дебитни и кредитни карти, съобщиха от Митница Русе. Целта е да се ускори обработката на товарните превози и да се премахне възможността за корупционни практики. Смесеното плащане и в брой остава единствено за шофьорите на леки

За участниците в „Еврофутбол": допълнителни печалби за над 12 000 лева в 20 дни

http://www.cross.bg/leva-evrofytbol-pechalbi-1489711.html

/КРОСС/20 дни и печалби за над 12 000 лева - тези цифри казват всичко, което е необходимо да знаят участниците в „Еврофутбол", на които предстои предколеден празничен маратон, осигурен от букмейкърската къща. Най-новата кампания, която ще ощастливи играчите, стартира на 1-ви декември, вторник и ще продължи до 20-ти, неделя.  Единственото условие, за да влезете в списъка с щастливците през тези близо три седмици е да направите залог на стойност минимум 5 лева за СПОРТМАКС или за поне 10 лева на Футбол и други спортове. За да се включите в жребия за определяне на допълнителните награди трябва да регистрирате 35-цифровия баркод на квитанцията си тук, в официалния сайт www.eurofootball.bg и да попълните част от личните си данни. Имате право да регистрирате неограничен брой квитанции, като всяка регистрирана квитанция ви дава още един шанс да спечелите от „Еврофутбол - влез в играта!" LED телевизор, Go Pro камера и суми по 500 лева ще получат победителите - фенове на спорта. Допълнителните печалби и награди ще бъдат разпределени по седмици, както следва:- За участниците от 01.12.2015 г. до 06.12.2015 г., вкл. ще бъдат раздадени 5х500 лева и 48-50 инчов телевизор, а жребият ще се определи в деня след приключване на периода, т.е. на 07.12.2015 г.;- Във втори кръг се включват всички играчи, регистрирали се от 08.12.2015 г. до 13.12.2015 г., вкл. Те ще се борят за 6х500 лева и спортна камера, а имената на печелившите ще станат ясни на 14.12

ГДБОП разби престъпна група за разпространение на наркотици във Враца

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139313

Заловиха престъпна група от 13 души, занимаваща се с разпространение на наркотици във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
С разрешения на специализирания наказателен съд са претърсени 11 адреса във Враца, където живеели 13 от участниците в престъпната схема. Намерени и иззети са различни по количество и вид наркотични вещества, компютри,
Заловиха престъпна група от 13 души, занимаваща се с разпространение на наркотици във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. С разрешения на специализирания наказателен съд са претърсени 11 адреса във Враца, където живеели 13 от участниците в престъпната схема. Намерени и иззети са различни по количество и вид наркотични вещества, компютри,

ГДБОП разби престъпна група за разпространение на наркотици във Враца

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139262

Заловиха престъпна група от 13 души, занимаваща се с разпространение на наркотици във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
С разрешения на специализирания наказателен съд са претърсени 11 адреса във Враца, където живеели 13 от участниците в престъпната схема. Намерени и иззети са различни по количество и вид наркотични вещества, компютри,
Заловиха престъпна група от 13 души, занимаваща се с разпространение на наркотици във Враца. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. С разрешения на специализирания наказателен съд са претърсени 11 адреса във Враца, където живеели 13 от участниците в престъпната схема. Намерени и иззети са различни по количество и вид наркотични вещества, компютри,

Депутатите решиха МиГ-овете да се ремонтират в Полша

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139308

Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”, а на второ със 130 гласа „за”,41 „против” и 0 „въздържали се”, съобщи Фокус. Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник,
Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”, а на второ със 130 гласа „за”,41 „против” и 0 „въздържали се”, съобщи Фокус. Текстът на споразумението няма да се публикува в Държавен вестник,

Нараства производството на твърди горива и природен газ през септември

http://pik.bg/нараства-производството-на-твърди-горива-и-природен-газ-през-септември-news442689.html

Нараства производството на твърди горива и природен газ през септември

През септември 2015 г. спрямо август 2015 г. нараства производството на твърди горива - със 7.7% до 3 609 хил. т; природен газ - с 20.0% до 6 млн. м3.

Намалява производството на пропан-бутан - с 22.2% до 7 хил. т; безоловен бензин - с 8.8% до 145 хил. т; дизелово гориво - с 5.1% до 188 хил. т; електроенергия - с 13.2% до 3 564 ГВтч. През септември 2015 г. спрямо септември 2014 г. се увеличава производството на твърди горива - с 33.5%; електроенергия - с 2.4%.

Намалява производството на пропан-бутан - с 12.5%; безоловен бензин - с 5.2%; дизелово гориво - с 1.6%; природен газ - с 45.5%. През септември 2015 г. спрямо август 2015 г. се увеличават доставките на твърди горива - със 7.5% до 3 697 хил. т.

Намаляват доставките на пропан-бутан - с 18.4% до 40 хил. т; безоловен бензин - със 7.7% до 36 хил. т; дизелово гориво - с 13.4% до 161 хил. т; природен газ - с 11.8% до 172 млн. м3; електроенергия - с 4.0% до 2 442 ГВтч.

Проведе се Четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

http://www.cross.bg/infrastryktyra-byrgas-proekti-1489710.html

/КРОСС/Всички проекти по новата Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. са изключително сложни за изпълнение и изискват голяма мобилизация и добър експертен потенциал на бенефициентите. Това съобщи заместник - ръководителят на Управляващия орган на програмата инж. Галина Василева, по време на Четвъртото заседание на Комитета за наблюдение на ОПТТИ 2014 - 2020 г. В рамките на двудневното заседание бяха обсъдени приоритетните проекти до 2020 г. и статуса на проектите, финансирани от ОП „Транспорт" 2007-2013 г., които все още са в изпълнение. Галина Василева посочи, че предстои да бъде изпратено предложение в Европейската Комисия за изменение на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г. Предложените промени предвиждат доизграждането на участък 2 от Лот 1 на Западната дъга в София да бъде включен в обхвата на ОПТТИ 2014 - 2020. Проект „АМ „Калотина-София" - Лот 1 „Западна дъга на софийски околовръстен път" беше стартиран със средства от ОПТ 2007 - 2013 г., но поради продължителни обжалвания в процедурата, няма да бъде завършен до края на годината. Предложено е още разширяване на обхвата на два от големите проекти по ОПТТИ 2014 - 2020 г. Включват се допълнителни дейности към проекта за рехабилитация на жп отсечката Пловдив - Бургас, свързан с проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации на жп възел Бургас

Протестиращи изгориха американски и турски знамена в Атина (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139218

Протестиращи в Атина срещу обстрела на руския бомбардировач Су-24 от турски изтребители изгориха знамена на Турция и САЩ, съобщава РИА Новости. Около сто човека се събраха на централния площад Синтагма  и се насочиха към турското посолство. Полицията разположи кордон на около 300 метра от дипломатическата мисия.

Роботите се учат да не се подчиняват на хората

http://www.moreto.net/novini.php?n=307528

Инженери от американския университет Тъфтс използваха изкуствен интелект, за да научат роботи да не се подчиняват на команди, ако те могат да ги повредят, съобщи в. "Дейли мейл". Целта на Гордън Бригс и Матиас Шойц е да създадат роботи, с които се общува по по-човешки начин.

Превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт бележат ръст

http://pik.bg/превозените-пътници-от-сухопътния-водния-и-градския-електротранспорт-бележат-ръст-news442688.html

Превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт бележат ръст

По предварителни данни през третото тримесечие на 2015 г. в сравнение с предходното тримесечие се наблюдава увеличение при превозените товари с 2.5%, докато извършената работа от товарния транспорт намалява с 0.9%.

Спрямо второто тримесечие на 2015 г. превозените пътници от сухопътния, водния и градския електротранспорт бележат ръст от 0.3%, а извършената работа е с 0.8% по-малко, съобщиха от НСИ. По предварителни данни през третото тримесечие на 2015 г. в сравнение със съответното тримесечие на 2014 г. е регистрирано увеличение както при превозените товари (с 5 364.0 хил. т), така и при извършената работа (с 1 806.6 млн. ткм) от товарния сухопътен и воден транспорт.

Превозените пътници от пътническия транспорт (сухопътен, воден и градски електротранспорт) се увеличават през третото тримесечие на 2015 г. с 1.5% спрямо същия период на предходната година. Извършената работа също бележи ръст от 4.3% спрямо третото тримесечие на 2014 година. През третото тримесечие на 2015 г. превозените товари от сухопътния транспорт са 32 796.4 хил. т, или с 5 396.2 хил. т повече спрямо съответното тримесечие на 2014 г., като увеличение се наблюдава както при вътрешните, така и при международните превози.

Извършената работа през третото тримесечие на 2015 г. също нараства с 23.3% спрямо третото тримесечие на 2014 г. и достига 9 701.3 млн. ткм, което се дължи главно на международните превози на железопътния и товарния автомобилен транспорт. Броят на превозените пътници от железопътния и автобусния транспорт през третото тримесечие на 2015 г. е 110 878.3 хил., или с 2.8% повече спрямо същия период на предходната година, което се дължи на по-големия брой превозени пътници при международните превози.

При автобусния транспорт се наблюдава увеличение с 3.5%, докато железопътният транспорт бележи спад от 8.2%. Извършената работа през третото тримесечие на 2015 г. също отбелязва ръст от 4.5% в сравнение със съответното тримесечие на 2014 г. и достига 3 762.3 млн. пътниккилометра. Увеличение се наблюдава при автомобилния транспорт - с 6.3%, докато при железопътните превози извършената работа е със 7.9% по-малко.

През третото тримесечие на 2015 г. както превозените товари, така и извършената работа от водния транспорт намаляват спрямо същото тримесечие на 2014 г. съответно с 6.0 и 11.8%. Намаление се наблюдава при морския и при речния транспорт и е резултат не само на по-малкото количество превозени товари, но и на намаленото средно превозно разстояние.

Броят на превозените пътници от водния транспорт през третото тримесечие на 2015 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година е с 32.3% повече, което основно се дължи на по-големия брой превозени пътници от речния транспорт. Същевременно извършената работа, измерена в пътниккилометри, отбелязва спад (8.7%) в сравнение с третото тримесечие на 2014 г., който основно се дължи на превозите на морския транспорт, които намаляват с 11.1%. През третото тримесечие на 2015 г. предприятията от градския електротранспорт (трамваен, тролейбусен и метро) са превозили общо 55 218.0 хил. пътници, или с 1.1% по-малко спрямо същото тримесечие на предходната година.

Увеличение от 6.7% е регистрирано единствено при превозените пътници от метрополитена, докато при трамвайния и тролейбусния транспорт се наблюдава намаление съответно с 3.2 и 7.3%. Извършената работа, измерена в пътниккилометри, бележи ръст от 1.0% спрямо третото тримесечие на 2014 г., като достига 239.4 млн. пкм.

Брюксел предупреди, че българските регулатори носят риск на икономиката

http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2015/11/27/2657694_brjuksel_predupredi_che_bulgarskite_regulatori_nosiat/?ref=rss


Въпреки стабилизирането на финансовия сектор през 2015 г. той продължава да представлява сериозен риск пред нормалното функциониране на икономиката на България. Това е заключението на Европейската комисия, записано в доклада към механизма за ранно предупреждение (AMR), който е първата стъпка от процедурата за установяване на макроикономически дисбаланси, за което днес информира "Капитал Daily".

И докато в банковия сектор има известно подобрение спрямо предходната година, проблемите в...

Откриха граната в гаража на безработен

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139253

Ръчна грана е намерена в дома на жител на монтанското село Смоляновци. Случаят се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В четвъртък около обед след получен сигнал за незаконни боеприпаси полицаи влезли в дома на Иван Д. в село Смоляновци. При направения обиск в гаража на мъжа е открита ръчна нападателна граната с поставена запалка към
Ръчна грана е намерена в дома на жител на монтанското село Смоляновци. Случаят се разследва, съобщиха от Областната дирекция на МВР. В четвъртък около обед след получен сигнал за незаконни боеприпаси полицаи влезли в дома на Иван Д. в село Смоляновци. При направения обиск в гаража на мъжа е открита ръчна нападателна граната с поставена запалка към

Цените на горивата по бензиностанциите ще останат стабилни в близко време

http://www.cross.bg/delchev-goriva-varna-1489709.html

/КРОСС/Сегашните цени на течните горива по бензиностанциите ще се запазят стабилни в краткосрочен план. Това прогнозира изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев пред журналисти. В основата на тази стабилност са котировките на суровия петрол на межродните пазари. От значение е и курсът на лева спрямо долара. Делчев отказа да коментира факта, че някои бензиностанции във Варна намалиха значително цените на горивата на дребно. Времето ще покаже дали тези цени са реални и дали ще бъдат трайни, каза той. Според Делчев явлението във Варна поставя няколко въпроса - за произхода на продаваните горива, за тяхното качество, както и за коректността на търговците, които прилагат такива практики на пазара.

Депутатите решиха МиГ-овете да се ремонтират в Полша

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139263

Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”, а на второ със 130 гласа „за”,41 „против” и 0 „въздържали се”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Текстът на споразумението няма да се публикува в
Парламентът ратифицира споразумението между Полша и България за ремонта на самолетите МиГ-29. На първо четене народните представители гласуваха със 133 гласа „за”, 42 „против” и 0 „въздържали се”, а на второ със 130 гласа „за”,41 „против” и 0 „въздържали се”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Текстът на споразумението няма да се публикува в

Франция и Русия ще съгласуват ударите си срещу "Ислямска държава"

http://www.mediapool.bg/frantsiya-i-rusiya-shte-saglasuvat-udarite-si-sreshtu-islyamska-darzhava-news242363.html

Франция и Русия ще съгласуват ударите си срещу групировката "Ислямска държава" в Сирия, заяви късно в четвъртък вечер френският президент Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес, след разговори в Москва с руския си колега Владимир Путин.   Страните ни ще засилят обмена на разузнавателна информация, каза Оланд и добави, че Русия трябва да играе една от най-важните роли в намирането на политическо решение на кризата в Сирия.   Русия и Франция ще засилят работата в борбата с тероризма, заяви от своя страна Путин.   Той каза, че двамата с Оланд са се договорили за засилване на информационния обмен и военното сътрудничество, както и за конструктивна работа на военните специалисти на двете страни, за да се избягнат инциденти и дублиране.   Двамата са се договорили и да избягват да взимат на прицел групи, които вече са готови да се борят с тероризма. Тук Путин увери, че Русия е готова да сътрудничи със сирийски опозиционни групи, сражаващи се с ИД.   "Договорихме се с президента Путин по една много важна точка: необходимо е да се нанасят удари само срещу терористите. Главното е да не се нанасят удари срещу тези групировки, които също водят борба с терористите", посочи Оланд. Той добави, че въоръжените групировки, които воюват срещу джихадистката организация "Ислямска държава", действат в полза на страните от антитерористичната коалиция и трябва да бъдат подкрепяни.   Френският държавен глава също така заяви, че е необходимо да се нанесат удари срещу източниците на доходи за "Ислямска държава", и преди всичко срещу петролната инфраструктура, тъй като петролът е основен източник на доходи за терористичната организация.   Путин от своя страна предупреди, че някои страни се заиграват с терористи и възприемат по отношение на тях двойни стандарти за постигане на свои политически цели, водят с тях престъпен бизнес и си играят с огъня, но припомни, че историята е показала, че такива действия рано или късно се обръщат срещу онези, които ги вършат   Относно сирийския президент Башар Асад, Путин каза, че той е естествен съюзник в борбата срещу ИД и добави, че съдбата на Асад трябва да е в ръцете на сирийския народ. Френският президент обаче за пореден път заяви, че Башар Асад няма място в бъдещето на Сирия.   В петък обаче френският външен министър Лоран Фабиюс за първи път допусна възможността сирийската армия да бъда привлечена в борбата срещу джихадистката групировка "Ислямска държава".   В борбата срещу ИД "има две серии от мерки: бомбардировките /.../ и участието на сухопътни войски, които не може да са наши, а трябва да са силите на опозиционната Сирийска свободна армия, на арабите сунити и защо не и силите на режима" на президента Башар Асад, заяви Фабиюс в интервю за радио Ер Те Ел.   Руският президент Владимир Путин поиска Франция да състави карта, която да показва къде се сражават групировките, водещи борба с организацията "Ислямска държава" в Сирия, за да не бъдат бомбардирани от военновъздушните сили на Русия, заяви Фабиюс.   Ще успее ли Оланд да създаде широка коалиция? С преговорите между френския и руския лидери в Кремъл завършва подготовката за създаване на широка коалиция срещу "Ислямска държава". Франсоа Оланд - известен "майстор на компромиса", се мъчи да склони към сътрудничество Москва и Вашингтон, коментира руското издание "РБК дейли" вчерашната среща между двамата президенти, както и по-раншните разговори на Оланд с президента на САЩ Барак Обама, британския премиер Дейвид Камерън и германския канцлер Ангела Меркел.   Тактиката на Оланд бе да преговаря поотделно със световни лидери, чиито страни могат да поддържат военна операция срещу джихадистите в Сирия и Ирак. Целта е формиране на широка антиислямистка коалиция, каквато предложи той самият след атентатите в Париж, взели 130 жертви, отбелязва изданието.   Рейтингът на Оланд сред французите в момента е скромен - 20 на сто преди атентатите, но повечето наблюдатели го смятат за обигран и дори "ненадминат преговарящ", както писа седмичникът "Поан" след върховното му постижение - споразумението, предотвратило това лято излизането на Гърция от еврозоната. Днес обаче Оланд ще трябва да използва всичките си ораторски умения, за да склони към обща дейност Москва и Вашингтон - САЩ настояват Башар Асад да напусне президентския пост в Сирия, а Русия се стреми да запази властта му възможно най-дълго, посочва "РБК дейли".   Списъкът с онези, които ще сдобрява Оланд, може да излезе и по-дълъг. Най-голям проблем за формирането на единен фронт за борба с ИД може да станат амбициите на регионални сили като Иран, Турция и Саудитска Арабия. Тук обаче за Париж е трудно да действа като независим преговарящ, твърди френският политолог Жулиен Носети.   "Днес във Франция все повече се критикува политиката ни в Близкия изток. На първо място - зависимостта на Париж от монархиите край Персийския залив, поддържането на твърде консервативен курс спрямо Иран и Сирия, а също и фактът, че монархиите от Залива мощно и непрозрачно финансират ислямски организации във Франция", казва експертът, цитиран в руския вестник. Оланд ще има шанс да продължи преговорите за коалиция вече в широк състав, на започващата в края на месеца в Париж среща на ООН за климата, на която се очаква да присъстват 147 държавни и правителствени глави, добавя "РБК дейли".   В момента не става дума за никаква широка коалиция, твърди обаче руският аналитик Дмитрий Данилов пред "Независимая газета". "На първо място САЩ не са заинтересовани и нямат готовност да се движат в тази посока. Затова Оланд и Путин естествено са обсъдили евентуална координация по руско-френска линия. Визитата на френския президент в САЩ, както коментира самият Оланд, показа, че Вашингтон има резерви по повод развитието на сътрудничество в нови формати дори със свои съюзници. При това положение Париж едва ли има перспективи да впише руско-френското взаимодействие в по-широк контекст", пояснява наблюдателят.

Шефове на таксиметрови фирми на съд за укрити данъци

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/shefove-na-taksimetrovi-firmi-na-syd-za-ukriti-danyci-6046223

600 от общо 1700 таксиметрови автомобила в Пловдив не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си

НСИ: Общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта

http://pik.bg/нси-общият-показател-на-бизнес-климата-намалява-с-05-пункта-news442687.html

НСИ: Общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта

През ноември 2015 г. общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта в сравнение с предходния месец в резултат на по-неблагоприятния бизнес климат в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите, съобщиха от НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се покачва с 0.8 пункта спрямо октомври, което се дължи на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По тяхно мнение настоящата производствена активност също се подобрява, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла, посочени съответно от 55.0 и 24.1% от предприятията. Относно продажните цени в промишлеността очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството” се понижава с 1.6 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Същевременно и очакванията им по отношение на строителната активност са по-песимистични, което според тях ще доведе до съкращаване на персонал през следващите три месеца. Основният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, остава несигурната икономическа среда. На второ и трето място са конкуренцията в бранша и финансовите проблеми, макар че през последния месец се наблюдава намаление на неблагоприятното им въздействие. По-голяма част от мениджърите очакват продажните цени в строителството да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” намалява с 1.0 пункт в сравнение с октомври, което се дължи на по-резервираните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са те да останат без промяна през следващите три месеца. През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” се понижава с 1.4 пункта главно поради по-умерените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията.

По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, остават несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца. 

Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП - Варна: Новият общински съвет започва с лош старт

http://pik.bg/борислав-гуцанов-председател-на-гс-на-бсп---варна-новият-общински-съвет-започва-с-лош-стар-news442686.html

Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП - Варна: Новият общински съвет започва с лош старт

С лош старт започва работа новият общински съвет, коментира пред БНТ 2 лидерът на БСП - Варна и общински съветник Борислав Гуцанов. По думите му не е нормално да има насрочено обществено обсъждане на бюджета за 2016 г., което ще се проведе в понеделник, а основните параметри в него да не са разглеждани в ресорната комисия по финанси и бюджет към ОбС. „Няма логика в това, което се прави.

Ние не знаем до какво степен е изпълнен бюджета за тази година, а тръгваме да градим параметри за следващата година. Има нещо сбъркано. Аз съм наясно че централната власт наля много пари във Варна и това е хватка на ГЕРБ, с която печелят дивиденти в предизборна година. Лошо е обаче, че има несъбираемост между 5 и 6 млн. лв. в бюджета за тази година. Трябва да се отговори “, коментира той.

По думите му една от първите задачи на новия общински съвет е да иска информация къде и за какво са били вложени средствата от общинския заем от 43 млн. лв.

„Явно е, че управляващите във Варна правят същото, което правят и управляващите държавата. Взеха се и 16 милиарда лева заем на национално ниво. Къде отидоха тези пари.

По какъв начин бяха изразходвани. Във Варна 15,3 млн. лева се дадоха за детските площадки  във Варна. Да трябваше са ремонтират, но това можеше да стане с европейски средства. Когато говорим за заеми те трябва да бъдат влагани в икономика, за да има принадена стойност. Без икономика нямаме бъдеще“, добави той. И обясни, че държавата можеше да вложи изтеглените 16 милиарда лева кредите в няколко сектора на икономиката, а не с тях да погасява стари задължения.

„2020 година е последната година, в която могат да се вземат средства от еврофондовете и ние сме в много важен период. Ако в момента, сега в този период, парите не заработят, за да имаме собствена икономика на държавно и на местно ниво, после вече ще е късно. Трябва да влагаме средства в икономика. Да не стана така да се тупат варненци като брашнен чувал с нови данъци, за да се погасяват взетите кредити“, каза Гуцанов. 

И припомни, че само преди месец ГЕРБ поискаха увеличение на налозите с 2 процента. След бурната обществена реакция обаче се отказаха с обяснението, че това било грешка - само предложение, което няма да бъде прието. „Не мисля, че беше грешка от тяхна страна. Това според тях е единственият път, по който могат да се върнат кредитите и на държавата, и тези които кметовете взеха предизборно“, обясни още председателят на БСП-Варна.

И добави: „Вижте какво става между Русия и Турция в момента. А не е ли сега моментът,  от общинския съвет на Варна да започне да се говори отново за реализация на проекта Южен поток. Само на  4 км. от Варна. Колко работни места ще има? 10 милиарда лева малко пари ли са да влязат в икономиката ни? Такава тема подхожда на общинския съвет на втория по големина град в държавата“.

Кола отнесе пешеходка на Околовръстното в София

http://pik.bg/кола-отнесе-пешеходка-на-околовръстното-в-софия-news442684.html

Кола отнесе пешеходка на Околовръстното в София

Около 50-годишна пешеходка е пострадала на Околовръстното шосе на столицата малко преди 11 часа днес, съобщи БЛИЦ. Жената е вървяла близо до разклона за Драгалевци, когато й налетяла кола.На място са пристигнали екипи на полицията и спешна помощ. Жената е откарана в болница. Уточняват се причините за инцидента.

Бургаски съдия: Новият арест на поляка с „бомбата“ е акт на дискриминация

http://pik.bg/бургаски-съдия-новият-арест-на-поляка-с-„бомбата“-е-акт-на-дискриминация-news442682.html

Бургаски съдия: Новият арест на поляка с „бомбата“ е акт на дискриминация

Един от членовете на съдебния състав от Бургаския апелативен съд, който на 26 ноември измени мярката на поляка Войчех Маевски и му наложи домашен арест , е подписал определението с особено мнение., съобщиха от пресцентъра на Темида.

Съдията счита, че делото е с особена подсъдност и би трябвало да се прекрати и изпрати на компетентния съд в София, предвид законовите правилата за разпределението на делата между съдилищата, което представлява важна гаранция за законността на съдебния процес. Магистратът се е обосновал с данните от обвинението, според които деянието е започнало и е завършило по време на редовен полет под флага на Република Полша.

Допуснатото нарушение налага отмяна на определението на Окръжния съд в Бургас и изпращане на делото на съответния съд в София, смята апелативният съдия. Той изразява и несподеляне на извода за наличие на опасност обвиняемият да се укрие единствено по съображение, че е чужд гражданин и разполага с парични средства, както твърди прокуратурата. Сочените обстоятелства не могат да обосноват определяне на по-тежка мярка за неотклонение, тъй като опасността едно лице да се укрие или да извърши престъпление е недопустимо да се преценява единствено на основа на неговото гражданство и материално положение.

В този случай обвиняемият е гражданин на държава - членка на Европейския съюз, с установено местожителство на територията на Република Полша и по отношение на него действат всички механизми на съдебно сътрудничество по наказателни дела между държавите – членки. Щом отсъстват други данни по делото в тази насока, подобен подход е дискриминационен, пише в мотивите си магистратът, подписал определението за домашен арест с особено мнение. 67-годишният Войчех Маевски е обвинен в застрашаване сигурността на въздухоплавателно средство по време на полет, използвайки фалшива информация.

Той се пошегувал, че на борда може да има бомба и въпреки поднесените му още по време на полета извинения, самолетът кацна извънредно на Летище Бургас рано сутринта на 19 ноември.

Жена и младеж в ареста след като задигнали напитки от хранителни магазини във Варна

http://petel.bg/ZHena-i-mladezh-v-aresta-sled-kato-zadignali-napitki-ot-hranitelni-magazini-vav-Varna-__135514

Илюстрация: Булфото На 26 ноември е получен сигнал за кражба на кофеинови продукти от стелажите на магазин, част от голяма верига...

По решение на ЕС: Гугъл премахна 1000 нашенци

http://petel.bg/Po-reshenie-na-ES--Gugal-premahna-1000-nashentsi__135515

Търсачката Гугъл е премахнала 1016 връзки към интернет адреси, поискани от български и физически лица във връзка с правото да бъдат...

Бивш военен се застреля на Шуменското плато (Обновена)

http://shumen.actualno.com/bivsh-voenen-se-zastrelja-na-shumenskoto-plato-obnovena-news_510145.html

Бивш военен се е застрелял на Шуменското плато, научи Topnovini.bg. Пенсионерът е сложил край на живота си със собственото си законно притежавано оръжие. Мъжът се е самоубил в района зад астрономическата обсерватория. По непотвърдена информация, преди това мъжът се е обадил на тел. 112 и е съобщил местоположението си и че ще сложи край на живота си. В момента криминалисти извършват оглед на мястото.  

Още шест деца намериха смъртта си в Егейско море

http://europe.actualno.com/oshte-shest-deca-nameriha-smyrtta-si-v-egejsko-more-news_510162.html

Най-малко шест деца са се удавили при два отделни опита на мигранти за прекосяване на Егейско море. Бежанците продължават да се опитват да преминат от Турция в Гърция, въпреки лошите атмосферни условия. Първата лодка, в която е имало 55 сирийски и афганистански бежанци, е потънала, заради силно вълнение и вятър, след като се отправила към гръцкия остров Лесбос. На него, през първите седмици на ноември, продължаваха да пристигат по 3000 души на ден. Турската брегова охрана е извадила телата на

Манчестър Сити готви шокираща оферта за Лионел Меси

http://football.actualno.com/manchestyr-siti-gotvi-shokirashta-oferta-za-lionel-mesi-news_510157.html

Манчестър Сити е готов да счупи всички трансферни рекорди, за привлече звездата на Барселона и световния футбол Лионел Меси, гръмна в. "Сън". Според информацията "гражданите" ще се опитат да изкушат аржентинеца с умопомрачителна заплата от 800 000 паунда на седмица (1,1 млн. евро). С всички бонуси по догова му аржентинския магьонскик ще получава близо 40 милиона лири на година ако приеме офертата. Подробности четете в Sportlive.bg

ВИДЕО: Разкриха принципите на кихането

http://curious.actualno.com/video-razkriha-principite-na-kihaneto-news_510062.html

Американски физици изясниха какво се случва при кихане – как точно въздухът, слузта и слюнката променят формата си с движението в пространството. Новото изследване е представено на семинар по хидроаеродинамика на Американското физическо общество. Учените вече са измервали скоростта и размера на разпръснатите капки слуз и слюнка (при изследване на разпространението на заболяванията), но резултатите от техните изчисления не се съгласували – преди всичко поради недостатъчно разбиране н

Бъчварова уверява: Мигрантският поток през България е "практически" спрян

http://politics.actualno.com/bychvarova-uverjava-migrantskijat-potok-prez-bylgarija-e-prakticheski-sprjan-news_510158.html

Средно за тази година има около 2,5 пъти увеличение на мигрантския поток през България, за Европа е два до три пъти повече. През последните седмици на практика имаме спиране на мигрантския поток през българска територия, увери вътрешният министър Румяна Бъчварова на днешния парламентарен контрол. Бъчварова посочи, че над 600 полицаи остават на българо-турската граница в изпълнение на специална операция за контрол. Допълнително има и два плана – за съдействие между „Гранична полиция&

Този следобед в София се очаква да падне първият сняг

http://sofia.actualno.com/tozi-sledobed-v-sofija-se-ochakva-da-padne-pyrvijat-snjag-news_510159.html

Този следобед се очаква да падне първия сняг за зимата в София. На територията на столицата е обявен жълт код за снеговалежи, като те ще бъдат кратки и няма да се натрупа снежна покривка, информира Topnovini.bg. Подобна прогноза за времето има и не само за София, но и за цялата област. Пернишка област също попада в графата на чакащите първия сняг. Припомняме, че вчера бяха първите снеговалежи в страната, като те обхванаха част от Северозападна България.

Топ 10 на храните афродизиаци

http://www.vesti.bg/razvlechenia/sveji/top-10-na-hranite-afrodiziaci-6046222

Полезно видео в събира на едно място десетте най-известни храни афродизиаци. Вижте кои са те

Франция почита жертвите от атентатите в Париж под строга охрана

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139270

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите в Париж ще се състои във френската столица в двора на националния музеен комплекс „Инвалидите”, в който е погребан Наполеон. Роднини на някои от жертвите бойкотират церемонията. Точно две седмици след поредицата от атентати в сърцето на Париж,
Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите в Париж ще се състои във френската столица в двора на националния музеен комплекс „Инвалидите”, в който е погребан Наполеон. Роднини на някои от жертвите бойкотират церемонията. Точно две седмици след поредицата от атентати в сърцето на Париж,

Директните плащания за земеделците ще започнат в края на януари

http://www.mediapool.bg/direktnite-plashtaniya-za-zemedeltsite-shte-zapochnat-v-kraya-na-yanuari-news242362.html

Директните плащания за кампания 2015 за земеделските производители ще започнат в края на януари. Това съобщи Държавен фонд "Земеделие". Съгласно европейското законодателство плащанията за съответната кампания се извършват максимум на два транша. Подпомагането по схемата за единно плащане на площ през януари ще се извърши преди да е минала процедурата по разрешаване на двойно декларираните площи. Изчисленията ще бъдат направени по предварителен слой "Площи, допустими за подпомагане", а финалната оторизация ще е на база разрешени застъпвания и окончателен слой "Площи, допустими за подпомагане". В началото на февруари ще започнат плащания по мярка 10 Агроекология и климат, мярка 11 Биологично земеделие и мярка 13 Плащания за райони с природни или други специфични ограничения (необлагодетелствани райони). По Схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури субсидиите ще се дават на земеделските стопани в началото на март. Подпомагането по Схемата за преразпределително плащане е предвидено за началото на април. Превеждането на средствата по Схемата за зелени директни плащания се очаква да започне през май 2016 г. Този срок се налага поради факта, че зелените изисквания са изцяло нов елемент във всички държави-членки, а и към момента в Европейската комисия все още дискутират възможностите за опростяването им, е посочено в съобщението. Всички индикативни ставки са публикувани на сайта на Държавен фонд "Земеделие". Окончателните ставки по схемите ще станат ясни след приключването на необходимите административни проверки, непосредствено преди извършване на плащането по съответните схеми.

Франция почита жертвите от атентатите в Париж под строга охрана

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139258

Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите в Париж ще се състои във френската столица в двора на националния музеен комплекс „Инвалидите”, в който е погребан Наполеон. Роднини на някои от жертвите бойкотират церемонията. Точно две седмици след поредицата от атентати в сърцето на Париж,
Възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите в Париж ще се състои във френската столица в двора на националния музеен комплекс „Инвалидите”, в който е погребан Наполеон. Роднини на някои от жертвите бойкотират церемонията. Точно две седмици след поредицата от атентати в сърцето на Париж,

Ще санират сгради и в Разлог

http://pik.bg/ще-санират-сгради-и-в-разлог-news442681.html

Ще санират сгради и в Разлог

Град Разлог е един от 28–те града в България, които имат възможност да изпълнят мерки за енергийна ефективност в обществени и жилищни сгради по откритата процедура на МРРБ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”. Цел на програмата е да се повиши енергийната ефективност на публичната инфраструктура и на жилищния сектор в опорните центрове от 4-то ниво на националната полицентрична система в съответствие с Националната концепция за пространствено развитие на България за периода 2013-2025 г. Средствата, за които Община Разлог ще може да кандидатства по програмата, са в размер на 7 301 393,07лв, като 50% от тях ще бъдат насочени за проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Поради ограничеността на средствата Община Разлог ще сключва договори със сдружения на собствениците на многофамилни жилищни сгради по реда на постъпването в общината на заявление за интерес и финансова помощ с всички изискуеми документи, изискващи се по програмата.

Право да кандидатстват единствено и само имат Сдружения на собствениците, създадени по реда на чл. 25, ал. 1 от ЗУЕС. За целите на мярката не са допустими сдружения, създадени с цел и осъществяващи друга дейност, в т.ч. и по чл. 25, ал. 2 от ЗУЕС, включително стопански дейности, като отдаване под наем на общи части.

Допустими за енергийно обновяване са сгради, отговарящи на следните условия:

- еднофамилни жилищни сгради на социално слаби собственици, получаващи социални помощи за отопление за текущия/последния отоплителен сезон, които са масивни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г.

- многофамилни жилищни сгради,които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г.,

- многофамилни жилищни сгради с не повече от 35 самостоятелни обекта с жилищно предназначение, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им.

При наличие на самостоятелни обекти в сградата, които се използват за извършване на стопанска дейност, както и в случаите на отдаване под наем или извършване на дейност от търговци и/или лица със свободни професии, собствениците на тези обекти ще се третират в хипотезата на получатели на минимална помощ (deminimis) съгласно Закона за държавните помощи.

Всички изискуеми документи и условия за кандидатстване, може да бъдат намерени на официалната интернет страница на Община Разлог - www.razlog.bg, направление „Енергийна ефективност”, както и на страницата на МРРБ - http://www.bgregio.eu/shemi/120/oprr--oprd--mrrb.aspx 

За консултации и допълнителна информация може да се обръщате също и към експертите в Община Разлог, стая 306.

Бербатов бесен, първи проблеми за българина в ПАОК

http://offnews.bg/news/n_1/n_598490.html

Нападателят на гръцкия ПАОК Димитър Бербатов е напуснал бесен стадион "Тумба" минути след като бе заменен при домакинството на Габала в двубой от груповата фаза на Лига Европа, съобщава БНТ. Голмайсторът на солунския клуб започна като титуляр срещата, но в 71-та минута старши треньорът Игор Тудор реши да пусне на негово място в игра Янис Мистакидис. Това видимо раздразни звездата на ПАОК, който не поздрави треньорите и резервите на тима, а директно се отправи към съблекалнята. Малко след това, без да дочака края на мача, завършил без гол въпреки доминацията на домакините, Бербатов е напуснал стадиона в Солун.

Арест за таксиметрови шефове в Пловдив! Укриват данъци с години!

http://www.bnews.bg/article-144316

Пловдив се обслужва от общо 1700 таксиметрови автомобила, 600 от които не са плащали каквито и да било данъци за резултатите от дейността си.

31-годишен варненец пострада заради неправилно изпреварване

http://www.moreto.net/novini.php?n=307529

Млад мъж от Варна постъпи в болница с множество травми след катастрофа, станала на ул. „Девня" тази сутрин. Сигнал за инцидента е подаден около 8:15 часа, съобщиха за Moreto.net от Областната дирекция на МВР. В района на домостроителния комбинат 31-годишният мъж предприел необмислено изпреварване, вследствие на което се ударил челно в движещ се в насрещното микробус.

Стойка Пипирудата от "Биг Брадър" стана майка

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139254

Актрисата Стойка Стефанова, по-позната като Пипирудата от първия сезон на „Биг Брадър“, стана майка на момиченце на 3 ноември, пише списание LOVE style. Актрисата и приятелят й Мариан се борили три години да имат наследници. Тя му направила най-хубавия подарък, защото родила на неговия рожден ден.
„Не сме търсили това съвпадение.
Актрисата Стойка Стефанова, по-позната като Пипирудата от първия сезон на „Биг Брадър“, стана майка на момиченце на 3 ноември, пише списание LOVE style. Актрисата и приятелят й Мариан се борили три години да имат наследници. Тя му направила най-хубавия подарък, защото родила на неговия рожден ден. „Не сме търсили това съвпадение.

Полски ТИР катастрофира край Лом, полиция го пази

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139243

Тежкотоварен камион от Полша се обърна при първия сняг на входа на Лом. При инцидента няма пострадали, но автомобилът втори ден стои край шосето пазен от полиция, за да не разграбят товара му. Катастрофата е станала в четвъртък към 7.30 ч. на входа на крайдунавския град от Монтана. Камионът "ДАФ", шофиран от Радостав Завадски,
Тежкотоварен камион от Полша се обърна при първия сняг на входа на Лом. При инцидента няма пострадали, но автомобилът втори ден стои край шосето пазен от полиция, за да не разграбят товара му. Катастрофата е станала в четвъртък към 7.30 ч. на входа на крайдунавския град от Монтана. Камионът "ДАФ", шофиран от Радостав Завадски,

Димитър Делчев: Кой избра Янева с таен вот за председател на СГС

http://www.cross.bg/delchev-glasyvane-sudebnata-1489708.html

/КРОСС/ В последно време си задаваме въпроса „Кой избра Владимира Янева с таен вот за председател на Софийски градски съд". Никой не знае кои са 18-те гласа от членове на ВСС пуснати в нейна подкрепа, защото имаше тайно гласуване. Не може да продължаваме по този начин и да не знае кой взима решенията в съдебната власт. Ние предлагаме явно гласуване и призоваваме останалите народни представители да го подкрепят и всеки от членовете да застане с името си зад своето решение. Това заяви пред БНР Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок и член на конституционната комисия. Има орган, който да разследва случая „Яневагейт" и очаквам да видим резултати, каза Делчев. В момента Янева и Ченалова е се обвиняват коя е по-гнилата ябълка, но всички сме наясно, че това не може да бъде спор, коментира той. В конституционните промени се предвиждат повече правомощия на Инспектората към ВСС като превенция да не се стига до подобни случаи и ябълките да се отстраняват още в момента на загниването, добави депутатът. Трябва да се покажат ясни принципи и политическа воля за промяна на функционирането на съдебната система и с промените в Конституцията, и с измененията в Закона за съдебната власт, за да покажем на всички, че подобни практики няма как да продължават, категоричен бе Делчев

Парламентът разреши Полша да ремонтира изтребителите ни

http://offnews.bg/news/n_1/n_598399.html

След двучасови дебати и предложение за поименно гласуване Народното събрание окончателно ратифицира подписаното на 22 октомври споразумение между България и Полша за ремонт на изтребителите МиГ-29. Това се случи с гласовете на 130 депутати, които подкрепиха договора, 41 бяха "против", нито един не се въздържа. Това се случва на фона на заплахите от Москва, че ще прекрати сътрудничеството по поддръжката на авиацията ни. Преди месец Русия заяви, че не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети МиГ. Споразумението с Полша предвижда договорености за ремонт на шест двигателя, като ремонтът на един от тях ще излезе 1.023 млн. евро. Общата стойност на споразумението е 6.138 млн. Евро, като всички транспортни разходи се поемат от полската страна. Министерството на отбраната ще заплаща всеки един ремонт, след като двигателят бъде върнат обратно и приет от българска страна. Според подписания от Николай Ненчев договор, до 20 дни след подписване на споразумението полската страна трябва да предостави два двигателя за самолети МиГ-29, които българските ВВС ще ползват 24 месеца или до изтичането на ресурса им от 200 часа. В същото време България ще изпрати в полски завод 6 двигателя. Първите четири от тях трябва да бъдат ремонтирани в рамките на половин година. Удължаването на ресурса им ще бъде с 350 летателни часа или 8 години.Гаранцията, която поляците дават, е 24 месеца или 200 летателни часа. В пленарна зала министърът на отбраната Николай Ненчев  защити договора, като заяви, че Полша е единствената държава, която притежава икономически и технологични способности за поддръжка и ремонт на самолети МиГ-29. По думите му подготовката за сключването на споразумението с Полша за ремонта на самолетите е започнала през февруари 2015г., след посещението на българска делегация. По време на дебатите от опозицията атакуваха остро споразумението. Независимият депутат Велизар Енчев заяви, че според негова информация 10 пилота от българските ВВС са заявили, че няма да летят, ако ремонтите на изтребители бъде извършен в Полша. „Вие ще отговаряте за живота на тези български пилоти“, обърна се той към депутатите от управляващото мнозинство. Атанас Зафиров (БСП) от своя страна обяви, че по-рано този месец поляците са поискали Русия да им изпрати резервни части за изтребители МиГ-29, но от Москва отказали. „Знаете ли, че Полша се е оправдала с този договор, който ние сега ратифицираме“, запита той министърът на отбраната. „Ако служебният ви мерцедес се развали, ще го изпратите ли за ремонт в завод на трабант“, продължи атаката си Зафиров. В продължението на спора той дори стигна по-далеч, като призова министър Ненчев и депутатът от РБ Корман Исмаилов да са първите, които ще летят с ремонтираните изтребители. Социалистът Румен Гечев пък нарече сделката с Полша "криминална". В края на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че движението ще подкрепи ратификацията. „България формален член на НАТО от 2004 година. Тези дебати обаче показват, че имаме още много път да извървим, докато превърнем това формално членство – в реално такова“, категоричен беше той. „И аз понякога пия руска водка, но това не променя същността ми на натовец“, завърши Местан. В края на дебатите социалистът Таско Ерменков поиска поименно гласуване, но предложението му беше отхвърлено.

До 30% отстъпки в Andrews

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139239

На 27 ноември, петък, всички магазини на Andrews/ ще бъдат под знака на Black Friday и последната колекция ще се предлага с 30% отстъпка.
Използвайте възможността да обновите своя гардероб с новите тенденции в мъжката мода.
Новата колекция е в четири основни линии:
Micro Adventure е посветена на красивите преживявания на крачка от дома: уикенд
На 27 ноември, петък, всички магазини на Andrews/ ще бъдат под знака на Black Friday и последната колекция ще се предлага с 30% отстъпка. Използвайте възможността да обновите своя гардероб с новите тенденции в мъжката мода. Новата колекция е в четири основни линии: Micro Adventure е посветена на красивите преживявания на крачка от дома: уикенд

Бегбеде: За да бъдеш щастлив, трябва да си бил много нещастен

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139230

Обичаме да го четем, да го цитираме, някои негови думи направо поглъщаме като хапче. Ето и кои цитати на големия Бегбеде избра
Обичаме да го четем, да го цитираме, някои негови думи направо поглъщаме като хапче. Ето и кои цитати на големия Бегбеде избра "Мила": "В живота има само една голяма любов, всички преди нея са подготвителен етап, а всички след нея – опит за връщане на изгубеното; голямата любов е сега или никога." "Нямаме право да бягаме от щастието.

Поредна информационна среща по новия закон за предучилищно и училищно образование се проведе във Варна

http://www.moreto.net/novini.php?n=307490

Поредна информационна среща за новия закон за предучилищно и училищно образование проведоха експертите от общинската дирекция „Образование и млъдежки дейности“ с колектива на Логопедичен център. Това съобщиха от общината за Moreto.

Горя къща в Благоевград

http://pik.bg/горя-къща-в-благоевград-news442676.html

Горя къща в Благоевград

Вчера около 21:30 часа е получен сигнал за пожар в покрив на къща в Благоевград, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград.

Пожарът е потушен от екип на РСПБЗН-Благоевград. Нанесените щети са около 2 кв. м. покривна конструкция. Причината е неправилно ползване на електроуреди.

Една изненадваща развръзка - обяснение в любов в БГ ефира

http://www.vesti.bg/razvlechenia/shoubiznes/edna-iznenadvashta-razvryzka-obiasnenie-v-liubov-v-bg-efira-6046220

Как бихте реагирали, ако видите как водеща на тв предаване се превръща в своеобразен участник в шоуто, което оглавява? Тази история е истинска, колко е истинско и чудото, наречено живот.

Драги - спасението на глобалните пазари през следващата година?

http://www.investor.bg/analizi/9/a/dragi-spasenieto-na-globalnite-pazari-prez-sledvashtata-godina-206804/

Инвеститорите се опасяват, че с повишаване на лихвените проценти в САЩ ще се засилят рисковете за финансовите пазари

Агенция "Митници" разкри нелегална мобилна бензиностанция с 9 600 литра гориво

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657666_agenciia_mitnici_razkri_nelegalna_mobilna/?ref=rss


Служители на Агенция "Митници" са разкрили нелегална бензиностанция със склад и 9 600 литра дизел без платен акциз в района на Бяла, Русенско.

По-голямата част от горивото е намерено в склад в близост до ТИР паркинг, където е съхранявано в еднотонни пластмасови бидони, съобщават от агенцията.

В товарен микробус пред склада са открити още два еднотонни бидона, пълни с гориво, единият от които е бил свързан с инсталация за зареждане на превозни средства.
...

Парламентът удължи работното си време до приемане на ратификацията за ремонт на МиГ-овете

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139228

НС удължи времето си до окончателното приемане на ратификацията на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, съобщи „Фокус”. Предложението бе подкрепено с 138 гласа „за”, 30 „против” и 10 „въздържали се”.
НС удължи времето си до окончателното приемане на ратификацията на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, съобщи „Фокус”. Предложението бе подкрепено с 138 гласа „за”, 30 „против” и 10 „въздържали се”.

Първо в ПИК! След скандал в парламента! Полша ще ремонтира изтребителите ни. БСП скандира: Оставка (обновена+снимка)

http://pik.bg/първо-в-пик-след-скандал-в-парламента-полша-ще-ремонтира-изтребителите-ни-бсп-скандира-ост-news442658.html

Първо в ПИК! След скандал в парламента! Полша ще ремонтира изтребителите ни. БСП скандира: Оставка (обновена+снимка)

След скандал в парламента и взамни обвинения депутатите приеха нашите МиГ-ове да се ремонтират в Полша. 175 гласуваха, 133 бяха "За", а 42 - против.  Гласуването е на първо четене. 

 

 

"Министърът е абсолютно некомпетентен. Изложихте на опасност живота на летците и нашите отношения с Русия", каза от трибуната соцдепутатът Валери Жаблянов. Той призова правителството да подаде оставка.

Колегата му Таско Ерменков нарече днешния ден "черен петък". Той уточни, че именно на днешната дата е бил подписан трагичния за историята ни Ньойски договор.

 

Парламентът удължи работното си време до приемане на ратификацията за ремонт на МиГ-овете

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139220

НС удължи времето си до окончателното приемане на ратификацията на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, съобщи „Фокус”. Предложението бе подкрепено с 138 гласа „за”, 30 „против” и 10 „въздържали се”.
НС удължи времето си до окончателното приемане на ратификацията на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29, съобщи „Фокус”. Предложението бе подкрепено с 138 гласа „за”, 30 „против” и 10 „въздържали се”.

Оланд се опитва да склони Москва и Вашингтон към сътрудничество

http://www.cross.bg/pytin-rysiya-vladimir-1489707.html

/КРОСС/ Преговорите между президентите на Русия и Франция в Кремъл са финалният щрих в подготовката за създаване на широка коалиция срещу "Ислямска държава". Франсоа Оланд - известен "майстор на компромиса", се мъчи да склони към сътрудничество Москва и Вашингтон, коментира руският печат по повод вчерашната среща на френския президент с Владимир Путин и предишните му разговори с президента на САЩ Барак Обама, британския премиер Дейвид Камерън и германския канцлер Ангела Меркел. Срещата между руския и френския президенти Владимир Путин и Франсоа Оланд потвърди започналото сближаване в политически план между Москва и Париж, които пострадаха от действията на международния тероризъм, базиран в Сирия. Централна тема в разговорите бе ставащото в Сирия и погледите на Русия и Франция към гражданския конфликт в нея. Оланд представи в Москва идеята за създаването на световна коалиция против радикалната групировка "Ислямска държава", която да се справи с този проблем. Подобна идея руският президент Владимир Путин лансира пред Общото събрание на ООН в края на септември. Сега Путин отново предложи на френския си колега сътрудничеството на Русия в лансираната от Париж инициатива за световна коалиция

ТИР се обърна край Лом при първия сняг

http://pik.bg/тир-се-обърна-край-лом-при-първия-сняг-news442675.html

ТИР се обърна край Лом при първия сняг

Рано сутринта в четвъртък полски ТИР е катастрофирал на КПП-Кошовете край Лом.

Шофьорът е невредим, пробата му за алкохол е отрицателна, казаха от полицията. 

Причините за инцидента, станал около 7:30 часа, се установяват. Шофьорът Радостав З. с товарен “Даф” с прикачено полуремарке загубил контрол над автомобила заради несъобразена с пътните условия скорост, снега и мъглата.

При ляв завой излязъл в дясно от платното за движение и се преобърнал. 

Стойността на нанесените щети се изяснява.

Грандиозно посрещане на Нова година в НДК

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139213

Мотото на събитието е “Нова Година на 3 континента”
Тази година за първи път в България се организира посрещане на Нова година в НДК от подобен мащаб. Рекламните материали вече заливат столицата и все повече хора започват да проявяват сериозен интерес. Организаторите, Purple Point, искат да докажат на гостите си,
Мотото на събитието е “Нова Година на 3 континента” Тази година за първи път в България се организира посрещане на Нова година в НДК от подобен мащаб. Рекламните материали вече заливат столицата и все повече хора започват да проявяват сериозен интерес. Организаторите, Purple Point, искат да докажат на гостите си,

Местан: Това, че понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139216

ПГ на ДПС ще подкрепи ратификацията на споразумението относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, по време на дебата по Законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша
ПГ на ДПС ще подкрепи ратификацията на споразумението относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, по време на дебата по Законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша

Плевнелиев представя България на Конференцията на ООН по изменение на климата

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139211

Президентът Росен Плевнелиев ще представи позицията на България на 21-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе в Париж.
В рамките на форума се очаква да бъде сключено глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването
Президентът Росен Плевнелиев ще представи позицията на България на 21-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе в Париж. В рамките на форума се очаква да бъде сключено глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването

Христо Мутафчиев и Станимир Гъмов идват със „За теб” в Театър Азарян

http://frognews.bg/news_102665/Hristo-Mutafchiev-i-Stanimir-Gamov-idvat-sas-Za-teb-v-Teatar-Azarian/

Двамата актьори са братя в хитовия спектакъл, който ще се играе на 29 ноември в НДК. „За теб” от Яна Борисова е новият акцент в програмата на Театър Азарян.

Децата взимат предразсъдъците на майките

http://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/decata-vzimat-predrazsydycite-na-majkite-6046218

Учени установиха, че у деца в ранна детска възраст се оформя поведение, което не одобрява напълняването, заради въздействието на майките им

Люис Хамилтън иска да се пробва в НАСКАР

http://www.dnevnik.bg/sport/2015/11/27/2657664_ljuis_hamiltun_iska_da_se_probva_v_naskar/?ref=rss


Световният шампион Люис Хамилтън заяви, че би се радвал да пробва изживяването от старт в НАСКАР. Според него Формула 1 има много какво да научи от сериите, които са много популярни в САЩ.

"Определено има някои неща, които те правят много по-добре от нас. Със сигурност има какво да научим от тях", заяви Хамилтън, който преди седмица посети старт в НАСКАР, за да подкрепи Джеф Гордън, с когото са приятели.

"Беше голямо шоу, истински спектакъл - особено за запалянковците....

Грандиозно посрещане на Нова година в НДК

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139201

Мотото на събитието е “Нова Година на 3 континента”
Тази година за първи път в България се организира посрещане на Нова година в НДК от подобен мащаб. Рекламните материали вече заливат столицата и все повече хора започват да проявяват сериозен интерес. Организаторите, Purple Point, искат да докажат на гостите си,
Мотото на събитието е “Нова Година на 3 континента” Тази година за първи път в България се организира посрещане на Нова година в НДК от подобен мащаб. Рекламните материали вече заливат столицата и все повече хора започват да проявяват сериозен интерес. Организаторите, Purple Point, искат да докажат на гостите си,

Плевнелиев представя България на Конференцията на ООН по изменение на климата

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139179

Президентът Росен Плевнелиев ще представи позицията на България на 21-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе в Париж.
В рамките на форума се очаква да бъде сключено глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването
Президентът Росен Плевнелиев ще представи позицията на България на 21-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, която ще се проведе в Париж. В рамките на форума се очаква да бъде сключено глобално, правно обвързващо споразумение, което да обедини усилията на отделните държави за ограничаване на нарастването

Фитнес за мозъка?

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5137962

С ерата на компютрите и Интернет, драматично се промени социалния и професионален живот. Все повече информация ни залива с огромна скорост и трябва да бъде обработена. След петдесетата годишнина обаче, поемането на нова информация е значително забавено. Проблемите се решават по-бавно, предметите се откриват по-трудно,
С ерата на компютрите и Интернет, драматично се промени социалния и професионален живот. Все повече информация ни залива с огромна скорост и трябва да бъде обработена. След петдесетата годишнина обаче, поемането на нова информация е значително забавено. Проблемите се решават по-бавно, предметите се откриват по-трудно,

Нов Христос сред катаджиите

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5138195

Пак ще се дават пари на пътните
полицаи - по-рядко, но по повече

Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли. Някой да познава катаджия, който не взема пари? Нека да го кажат, пък да му направим един паметник. Може и дечицата след това и цветя да му поставят.
Мислите, че е лесно да се стане катаджия.
Пак ще се дават пари на пътните полицаи - по-рядко, но по повече Голяма новина беше – сниман бил катаджия как взема пари! Да се смее ли човек, да плаче ли. Някой да познава катаджия, който не взема пари? Нека да го кажат, пък да му направим един паметник. Може и дечицата след това и цветя да му поставят. Мислите, че е лесно да се стане катаджия.

Фитнес за мозъка?

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5137955

С ерата на компютрите и Интернет, драматично се промени социалния и професионален живот. Все повече информация ни залива с огромна скорост и трябва да бъде обработена. След петдесетата годишнина обаче, поемането на нова информация е значително забавено. Проблемите се решават по-бавно, предметите се откриват по-трудно,
С ерата на компютрите и Интернет, драматично се промени социалния и професионален живот. Все повече информация ни залива с огромна скорост и трябва да бъде обработена. След петдесетата годишнина обаче, поемането на нова информация е значително забавено. Проблемите се решават по-бавно, предметите се откриват по-трудно,

Местан: Това, че понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139193

ПГ на ДПС ще подкрепи ратификацията на споразумението относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, по време на дебата по Законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша
ПГ на ДПС ще подкрепи ратификацията на споразумението относно осигуряване на логистична подкрепа за самолети МиГ-29. Това каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ДПС Лютви Местан, по време на дебата по Законопроекта за ратифициране на Споразумението между правителството на Република България и правителството на Република Полша

Симеон Дянков: Новият дълг води до по-големи лихви

http://www.moreto.net/novini.php?n=307525

Министерството на финансите, както и целият парламент трябва да се бори за намаляването на дефицита. Вече не сме в кризата на еврозоната от преди няколко години. Няма причина нашият дефицит да бъде на нива от 2-3%, както е в момента.

Тодор Паланков: Отиваме в Пловдив, за да избием загубата

http://petel.bg/Todor-Palankov--Otivame-v-Plovdiv--za-da-izbiem-zagubata__135508

Халфът на Черно море Тодор Паланков заяви, че отиват в Пловдив, за да избият домакинската загуба от Ботев. „Този сезон на чужд терен...

При спецакция: Откриха пистолет, боеприпаси и амфетамини в дома на млад варненец

http://petel.bg/Pri-spetsaktsiya--Otkriha-pistolet--boepripasi-i-amfetamini-v-doma-na-mlad-varnenets__135512

Илюстрация: Булфото При специализирана полицейска операция на 25 ноември около 19:10 часа във Варна на ул. "Проф. Кирил Попов", е задържан...

В Париж почитат паметта на жертвите от 13-и ноември

http://petel.bg/V-Parizh-pochitat-pametta-na-zhertvite-ot-13-i-noemvri__135513

Кадър: Нова тв В Париж се проведе възпоменателна церемония в памет на жертвите на атентатите във френската столица. Този петък се...

Мишо Венков: Публиката на "Лаута" ме обича!

http://petel.bg/Misho-Venkov--Publikata-na-Lauta-me-obicha-__135509

Михаил Венков заяви, че с удоволствие ще се завърне на стадиона на Локомотив утре. „Приятно е, че се връщам на „Лаута“, където публиката...

Първанов хем иска оставка на Плевнелиев, хем не формулира защо конкретно

http://politics.actualno.com/pyrvanov-hem-iska-ostavka-na-plevneliev-hem-ne-formulira-zashto-konkretno-news_510147.html

Цялостното поведение на Росен Плевнелиев дава основание да му се иска импийчмънт, но същевременно АБВ не може да констатира „нещо еднократно“ по отношение на двете основания за искане на оставка на българския президент. В това интересно противоречие влезе бившият български президент и сегашен лидер на АБВ Георги Първанов пред БНТ. "Ние държим за оставка, защото импийчмънт предвижда да се отстрани президентът при държавна измяна, първо, или при грубо нарушение на конституцията. В сл

Шефове на таксиметрови фирми в Пловдив укрили над 1 780 000 лв. данъци

http://plovdiv.actualno.com/shefove-na-taksimetrovi-firmi-v-plovdiv-ukrili-nad-1-780-000-lv-danyci-news_510149.html

Управители на търговски дружества, извършващи таксиметров превоз и техни съучастници са привлечени към наказателна отговорност за укриване на данъци за над 1 780 000 лева, съобщиха от Окръжна прокуратура в Пловдив. Екип от шестима прокурори е извършил мащабна проверка на цялостната дейност на превозвачите, извършващи таксиметрова дейност на територията на Пловдив. В резултат са образувани две досъдебни производства за укриване на данъци в особено големи размери, предава Topnovini.bg. По първот

Митничари и полиция в Хасково иззеха ракията на 79-годишен пенсионер

http://haskovo.actualno.com/mitnichari-i-policija-v-haskovo-izzeha-rakijata-na-79-godishen-pensioner-news_510154.html

Полицаи от Хасково и митничари от Свиленград намериха и конфискуваха домашната ракия на 79-годишен старец от село Жълти бряг. Ракия, за която няма документи, е иззета вчера, съобщава Topnovini.bg. Съвместните екипи на ченгетата и митничарите извършили проверка на къща и прилежащи постройки, намираща се в село Жълти бряг, собственост на пенсионера. В хода на проверката е установено, че мъжът продава и съхранява течност с мирис на алкохол , за която не е представил документи за произход. Намерен

Танева: Вземат се мерки за новите огнища на бруцелоза

http://society.actualno.com/taneva-vzemat-se-merki-za-novite-ognishta-na-bruceloza--news_510155.html

Ще трябва да бъдат унищожени болните от бруцелоза животни и да се спре движението на животни в районите на Плевенско и Благоевградско. Такива мерки, каквито обичайно се вземат при такива ситуации. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева мерките, които ще се предприемат във връзка с новите огнища на бруцелоза, предаде БГНЕС. За това, че има и болни ветеринари, Танева заяви лаконично, че това е опасността на тази зараза. „Мерките, които се обявяват при такива

Бербатов се нацупи и избяга от "Тумба" преди края на мача с Габала

http://football.actualno.com/berbatov-se-nacupi-i-izbjaga-ot-tumba-predi-kraja-na-macha-s-gabala-news_510156.html

Димитър Бербатов е напуснал "Тумба" минути след като бе заменен в мача от Лига Европа на своя ПАОК срещу Габала, завършил 0:0, съобщи БНТ. Бербатов започна като титуляр с ПАОК, но в 71-ата минута беше заменен от Янис Мистакидис. Българският нападател демонстрира недоволството си от смяната. Той не отиде да поздрави треньорите и резервите на тима, а направо се отправи към съблекалнята. След това бесен е напуснал стадион "Тумба" и не е изчакал края на двубоя. „Черно-белите“ доминира

Първият роман на Константина Живова „Завинаги”

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139190

Очаквайте през месец декември във всички книжарници в страната първия роман на Константина Живова „Завинаги”. Книгата й е вдъхновена и изцяло посветена на любовта, една вечна и неизчерпаема тема. Авторката разказва една истински завладяваща любовна история погледната от различни гледни точки. Романът й е леко поучителен,
Очаквайте през месец декември във всички книжарници в страната първия роман на Константина Живова „Завинаги”. Книгата й е вдъхновена и изцяло посветена на любовта, една вечна и неизчерпаема тема. Авторката разказва една истински завладяваща любовна история погледната от различни гледни точки. Романът й е леко поучителен,

Турция прекратява полетите си над Сирия след кризата в отношенията с Русия

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139188

Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, след инцидента с сваления руски бомбардировач Су-24, предаде турският вестник Hyrriet, цитиран от "Фокус".   Решението е взето по взаимно съгласие с Русия, която твърди,
Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, след инцидента с сваления руски бомбардировач Су-24, предаде турският вестник Hyrriet, цитиран от "Фокус". Решението е взето по взаимно съгласие с Русия, която твърди,

Ньойският договор - пагубната спогодба

http://offnews.bg/news/n_1/n_598464.html

На 27 ноември 1919г. се подписва безспорно една от най-пагубните спогодби в цялата българска история, а именно – Ньойският договор. В края на Първата световна война, българската държава има нещастието да е от страната на загубилите най-големия дотогава световен конфликт. Тя, както и останалите съюзници от Централните сили, е принудена да сключи договор, който предначертава бъдещето на Европа, договор, който поставя крайно жестоки клаузи върху победените страни и години по-късно дава отражението си върху целия свят. В края на 1919г. българска делегация, начело с министър-председателя Александър Стамболийски е изпратена към Франция. Отношението на французите към пратениците е било като към военнопленници. Техния достъп до външния свят е бил изключително ограничен, като още с пристигането си в Париж на българите е било забранено да излизат от хотела, в който са настанени, без специално разрешение. В предварителните заседания на комисията, която се занимава с българския въпрос става ясно, че страната ще пострада изключително сериозно заради участието си във войната. Мерките които „великите сили“ вземат се оказват твърде крайни. Самият президент на САЩ – Удро Уилсън, отявлено им се противопоставя и заявява, че подобно решение на проблема би довело само и единствено до втора световна война (така и става, през 1939г.). Той изготвя своите прословути „14 точки“, които обаче европейците не желаят да изпълнят. Това провокира и оттеглянето на Щатите от дипломатическата сцена на Европа. Въпреки предупрежденията, победителките от Антантата продължават дейността си по изготвянето на договорите и към края на 1919г. Версайската система е изцяло завършена. На 19 септември условията за мир са връчени на министър-председателя Александър Стамболийски. Те гласят следното: Според териториалните клаузи българската държава се лишава от Южна Добруджа в полза на Румъния. Западните покрайнини, които са с важно стратегическо значение – Царибродско, Босилеградско и Кулско минават под властта на Сърбо-Хърватско-Словенската държава. В полза на Гърция, България се лишава от голяма част от извоюваните през Балканската война територии, включващи цяла Беломорска Тракия. Според финансовите клаузи държавата е задължена да изплати 2 250 000 златни франка репарации – сума непосилна за българското правителство по онова време. В срок от 5 години природните ресурси от мините край Перник трябва да се изнасят за КСХС (Кралство на сърби, хървати и словенци). От военна гледна точка на българите е забранено да притежават тежки въоръжения, да притежават наборна армия, а професионалната войска е ограничена до 20 000 души. С течение на времето родните политици успяват да се договорят и за 10 000 жандармерсити и 3 000 души гранични войски. Договорът е подписан официално на 27 ноември 1919г. от министър-председателя Стамболийски. Според някои източници, след подписването, лидерът на БЗНС счупил нарочно писалката си. Последиците от Ньойския договор се оказват пагубни за България. Те я повеждат по пътя на изключително тежка политическа криза. Вътрешната политика е изпълнена с репресии, политически убийства, въстания и кървави преврати. Години по-късно, споменът за трагедията от Ньой изиграва важна роля за политическите решения на цар Борис III. По време на Втората световна война, България отново застава зад своята предишна съюзничка – Германия. Можем да бъдем убедени, че състоянието на държавата – такова каквото е днес, с всички социални несправедливости до голяма степен се дължи именно на пагубната, лишена от какъвто и да било политически умисъл, Версайска система.

Журналист: Случва се метеж и преврат в България

http://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-aferata-ianevagejt/zhurnalist-sluchva-se-metezh-i-prevrat-v-bylgariia-6046217

Категорично трябва да започне проверка на казаното в записите. Особено след това, което каза вчера Румяна Ченалова, смята журналистът Силвия Великова

Журналист: Случва се метеж и преврат в България

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zhurnalist-sluchva-se-metezh-i-prevrat-v-bylgariia-6046217

Категорично трябва да започне проверка на казаното в записите. Особено след това, което каза вчера Румяна Ченалова, смята журналистът Силвия Великова

Журналист: Не можем да се правим, че няма „Яневагейт“

http://www.vesti.bg/bulgaria/sad/zhurnalist-ne-mozhem-da-se-pravim-che-niama-ianevagejt-6046217

Категорично трябва да започне проверка на казаното в записите. Особено след това, което каза вчера Румяна Ченалова, смята журналистът Силвия Великова

Вкараха Вальо Топлото с белезници в съда

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139181

Валентин Димитров - Вальо Топлото бе доведен с белезници в Софийски градски съд. Той бе вкаран в затвора преди седмица заради влязла в сила присъда след решението на ВКС по едно от делата срещу него. Очаква се процесът да започне след малко, тъй като съдията Петя Крънчева все още не е дошла.
Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 3
Валентин Димитров - Вальо Топлото бе доведен с белезници в Софийски градски съд. Той бе вкаран в затвора преди седмица заради влязла в сила присъда след решението на ВКС по едно от делата срещу него. Очаква се процесът да започне след малко, тъй като съдията Петя Крънчева все още не е дошла. Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 3

Скандал в НС! Депутатите се захапаха за ремонта на МиГ-29!

http://www.bnews.bg/article-144315

Полша няма да има законова и техническа възможност да извърши тези ремонти.

Първият роман на Константина Живова „Завинаги”

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139182

Очаквайте през месец декември във всички книжарници в страната първия роман на Константина Живова „Завинаги”. Книгата й е вдъхновена и изцяло посветена на любовта, една вечна и неизчерпаема тема. Авторката разказва една истински завладяваща любовна история погледната от различни гледни точки. Романът й е леко поучителен,
Очаквайте през месец декември във всички книжарници в страната първия роман на Константина Живова „Завинаги”. Книгата й е вдъхновена и изцяло посветена на любовта, една вечна и неизчерпаема тема. Авторката разказва една истински завладяваща любовна история погледната от различни гледни точки. Романът й е леко поучителен,

Десет страни от ЕС са против разширяването на "Северен поток"

http://www.mediapool.bg/deset-strani-ot-es-sa-protiv-razshiryavaneto-na-severen-potok-news242361.html

Плановете на Русия да разшири газовата си връзка с Германия противоречат на интересите на Европейския съюз и могат да дестабилизират допълнително Украйна. Това се посочва в писмо до Европейската комисия, изготвено от 10 страни членки на ЕС, сред които и България, предаде Ройтерс. През септември група европейски компании подписаха споразумение с "Газпром" за разширяване на газопровода "Северен поток" до Германия, заобикаляйки Украйна. В писмото, написано в четвъртък и подписано от България, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, се подчертава, че проектът трябва да бъде подложен на най-подробна регулаторна проверка. В него се призовава за "всеобщ дебат" по въпроса на следващата среща на върха на ЕС през декември. Позицията на Европейската комисия по проекта "Северен поток 2" ще окаже значително влияние върху възприемането на общата външна политика и политика за сигурност на ЕС сред основните му съюзници и традиционни партньори, се отбелязва в писмото, с което Ройтерс се е запознал. В документа се посочва още, че разширяването на "Северен поток", с което се цели повишаване на доставяните обеми газ пряко до Германия, може да има сериозни последици за Киев и страните от ЕС. Запазването на маршрута за пренос през Украйна е стратегически интерес на ЕС като цяло, не само от гледна точка на енергийната сигурност, а също така за засилване на стабилността на източноевропейския регион, е посочено в писмото.

Ченалова отново мълчи в ДАНС по първото дело срещу нея

http://pik.bg/ченалова-отново-мълчи-в-данс-по-първото-дело-срещу-нея-news442663.html

Ченалова отново мълчи в ДАНС по първото дело срещу нея

"Бях призована по първото дело срещу мен - не знам защо, отдавна съм казала, че няма да давам обяснения, но пък ми връчиха призовка като свидетел по друго дело за следващия петък. " Това заяви Румяна Ченалова, която бе призована на разпит в ДАНС.

Всеки път, когато дойда в ДАНС, ми връчват призовка", каза Ченалова на излизане. 

Тя е обвинена, че е преправила протокол по дело на енергийната фирма ОЕД срещу НЕК и по този начин е искала да облагодетелства дружеството на Ангел Божилов.

Следващият петък в 10:00 часа Ченалова отново ще посети сградата на ДАНС. За вчерашното изслушване на Висшия съдебен съвет каза, че колегите й са се държали коректно, но не може да разкаже подробности, защото заседанието е било закрито. 

Ченалова отново не даде обяснения в ДАНС по първото дело срещу нея.

Депутатите одобриха договора за ремонт на МиГ-овете в Полша

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/11/27/2657662_deputatite_odobriha_dogovora_za_remont_na_mig-ovete_v/?ref=rss


Споразумението за осигуряване на логистична подкрепа от Полша за самолетите МиГ-29, което предвижда ремонт на шест двигателя в страната, беше одобрено от парламента на първо и второ четене с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт и Реформаторският блок.

На първо четене, от присъстващите в залата 177 депутати, 133 подкрепиха предложението, а 42-ма бяха против. Още при дебатите от АБВ обявиха, че няма да участват в гласуването. При вторият вот гласовете "за" бяха 130.
...

Турция прекратява полетите си над Сирия след кризата в отношенията с Русия

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139147

Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, след инцидента с сваления руски бомбардировач Су-24, предаде турският вестник Hyrriet. Решението е взето по взаимно съгласие с Русия, която твърди,
Турция прекратява полетите на Военновъздушните си сили над територията на Сирия в рамките на съвместните международни операции срещу терористичната групировка „Ислямска държава“, след инцидента с сваления руски бомбардировач Су-24, предаде турският вестник Hyrriet. Решението е взето по взаимно съгласие с Русия, която твърди,

Ген. Събев: Москва също би свалила чужд самолет в руско небе

http://frognews.bg/news_102663/Gen-Sabev-Moskva-sashto-bi-svalila-chujd-samolet-v-rusko-nebe/

Разполагането на модерния зенитно-ракетен комплекс С-400 „Триумф” и на ракетния крайцер „Москва” в Сирия е с неясна причина и не е ясно кои цели ще следят те. Това каза генерал-майор Съби Събев, председател на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” в ефира на bTV.

Безработните във Франция нарастват с рекорден темп през октомври

http://econ.bg/Новини/Безработните-във-Франция-нарастват-с-рекорден-темп-през-октомври_l.a_i.709404_at.1.html

Броят на безработните във Франция нарасна с рекорден темп през октомври, показват данните на националната статистика, предаде Financial Times....

Бургаски съдия: Новият арест на поляка с „бомбата“ е акт на дискриминация

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139167

Един от членовете на съдебния състав от Бургаския апелативен съд, който на 26 ноември измени мярката на поляка Войчех Маевски и му наложи домашен арест , е подписал определението с особено мнение., съобщиха от пресцентъра на Темида.
Съдията счита, че делото е с особена подсъдност и би трябвало да се прекрати и изпрати на компетентния съд в София,
Един от членовете на съдебния състав от Бургаския апелативен съд, който на 26 ноември измени мярката на поляка Войчех Маевски и му наложи домашен арест , е подписал определението с особено мнение., съобщиха от пресцентъра на Темида. Съдията счита, че делото е с особена подсъдност и би трябвало да се прекрати и изпрати на компетентния съд в София,

1142 безработни си намерили работа във Варна през октомври

http://www.moreto.net/novini.php?n=307522

На работа в област Варна през октомври 2015 г. са постъпили 1142 безработни, съобщиха от Регионалната служба по заетостта за Moreto.net. На първичния пазар на труда работа са започнали 1066 лица. С посредничеството на бюрата по труда от Варненска област 724 лица са намерили трудова реализация на първичен пазар.

В. Енчев: Военното министерство прехвърля отговорността за ремонта върху парламента

http://www.cross.bg/polsha-remonta-piloti-1489706.html

/КРОСС/Днес обсъждаме ратификация за удължаване живота на летателни апарати. Това обаче, според европейското законодателство, може да се извърши единствено от главния конструктор, т.е. от производителя на самолетите МИГ 29. В Наредба № 21, от 14 юни 2010 г., за условията и реда за сертифициране летателната годност на военните въздухо¬плавателни средства, която е гласувана от Народното събрание, е записано това: „Само производителят има право да извършва ремонт". Това означава, че министър Ненчев и заместникът му Кюмурджиев не познават Наредбата за летателна годност и може би дори не са я чели. Това заяви независимият депутат Велизар Енчев.  Освен това България има много по-голям опит от поляците в ремонтите на военни самолети, допълни той.  Само преди десетина години в София се извършваха подобни ремонти, но главният конструктор/тоест руският производител/ изпращаше по двайсетина души, които да следят процеса. И накрая главният конструктор си слагаше подписа. Сега питам лобистите за тази ратификация: Каква ще е безопасността на полетите с изтребителите ни след ремонта в Полша? - продължи Велизар Енчев.  След като по закон годността на самолетите след ремонт се заверява само от оторизираните звена - в случая от руските ремонтни заводи, Полша няма право да заверява удължаване на ресурса и не може да даде гаранция за качеството на ремонта

Посещението на премиера и български министри в Китай завърши със скандал

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/E51oBE32vXs/

Със скандал на летището в Пекин завърши посещението на премиера Бойко Борисов и български министри в Китай, съобщава bTV. Полицаите, които са охранявали българската делегация, са започнали да пребъркват и багажа на министър-председателя, защото в джоба на един от костюмите му била забравена запалка. Стигнало се е до дърпане на костюмите и багажа, които директорката на правителствената пресслужба Севдалина Арнаудова се опитала да спаси и охраната накрая е счупила закачалките.

Китайската полиция е претърсила и медицинските инструменти в куфара на правителствения лекар, който отказал да ги пусне през скенерите. Най-голямо внимание полицията е обърнала на дезинфектанта, като го обявила за бомба, цитира Кросс. По същата причина – намерени лекарства и запалки, предния ден автобусът с куфарите на делегацията беше спрян и заграден с бодлива лента на летището в Шанхай поне три часа.

След викове конфликтът беше разрешен много трудно от българския търговски представител в Китай Стоян Николов.

По информация на bTV китайците не са знаели, че това е делегацията на българския премиер. По време на скандала Бойко Борисов е бил на среща с китайския президент Си Дзипин.

Турция е замразила бойните си полети в Сирия, твърди "Хюриет"

http://www.dnevnik.bg/sviat/2015/11/27/2657648_turciia_e_zamrazila_boinite_si_poleti_v_siriia_tvurdi/?ref=rss


Турската армия е замразила полетите си в небето на Сирия като част от военната кампания в предвожданата от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" и свалянето на руския Су-24 във вторник, твърди вестник "Хюриет".

Източници на изданието, пожелали анонимност, казват, че след безпрецедентната криза с Русия решението е било взето съвместно с руснаците, които също ще замразят действията на авиацията си покрай турската граница.

И двете страни щели да продължат да бъдат...

Пенсионери от Горна Оряховица сформираха отряд, вече са "комунални нинджи"

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5139156

Пенсионери от Горна Оряховица ”усилено се въоръжават” с универсален уред за самоотбрана и обществена хигиена. Групата, известна като ”Комуналните нинджи”, вече е провела няколко успешни операции, информира Нова тв. Ръководителят на ударния отряд демонстрира оръжието, с което си служат бойците и го показва в действие във видеото.

Скала уби дървосекач край Смолян

http://pik.bg/скала-уби-дървосекач-край-смолян-news442659.html

Скала уби дървосекач край Смолян

Скала затисна и уби 48-годишен мъж при добив на дърва край Смолян. Инцидентът със Свилен С.станал в местността "Елинска река".

При извършване на дърводобив, отрязано дърво е повлякло скален къс, който затиснал работника в областта на гърдите.

На място веднага е пристигнал екип на ЦСМП, след подаден сигнал на тел.112, но вследствие на получената травма пострадалият работник е починал в линейката на път за болницата.

На местопроизшествието е извършен оглед от следствена оперативна група при ОД МВР и РУ - Смолян.

За случая е уведомена Окръжна прокуратура - Смолян и е образувано следствено дело.

 

Директните плащания за Кампания 2015 започват по график от края на януари

http://pik.bg/директните-плащания-за-кампания-2015-започват-по-график-от-края-на-януари-news442654.html

Директните плащания за Кампания 2015 започват по график от края на януари

Държавен фонд „Земеделие“ работи по индикативен график за изплащане на субсидиите по директните плащания за кампания 2015. В него са взети предвид всички етапи, през които минава обработката на заявленията, нормативно заложените срокове, включително и за прием на допълнителни документи, съобщиха от ДФЗ.

Изплащането на средствата по СЕПП стартира в края на януари 2016 г. Съгласно европейското законодателство плащанията за съответната кампания се извършват максимум на два транша. С оглед на това, плащането по СЕПП през януари ще се извърши преди да е минала процедурата по разрешаване на двойно декларираните площи. Изчисленията ще бъдат направени по предварителен слой „Площи, допустими за подпомагане”, а финалната оторизация ще се извърши на база разрешени застъпвания и окончателен слой „Площи, допустими за подпомагане”.

В началото на февруари ще започнат плащания по мярка 10 Агроекология и климат, мярка 11 Биологично земеделие и мярка 13 Плащания за райони с природни или други специфични ограничения (необлагодетелствани райони). По Схемата за обвързано подпомагане за протеинови култури субсидиите ще тръгнат към земеделските стопани в началото на март. Подпомагането по Схемата за преразпределително плащане е предвидено за началото на април.

Превеждането на средствата по Схемата за зелени директни плащания се очаква да започне през май 2016 г. Този срок се налага поради факта, че зелените изисквания са изцяло нов елемент във всички държави-членки, а и към момента в Европейската комисия все още дискутират възможностите за опростяването им. Всички индикативни ставки са публикувани на сайта на ДФ „Земеделие“.

Окончателните ставки по схемите ще станат ясни след приключването на необходимите административни проверки, непосредствено преди извършване на плащането по съответните схеми.

Валери Симеонов: Самолетите ни са за ремонт, защото пазеха небето от руските провокации

http://pik.bg/валери-симеонов-самолетите-ни-са-за-ремонт-защото-пазеха-небето-от-руските-провокации-news442657.html

Валери Симеонов: Самолетите ни са за ремонт, защото пазеха небето от руските провокации

Валери Симеонов защити министърът реформатор Ненчев за решението му да се ремонтират родните МиГ-ове в Полша.

„Става въпрос за една търговска сделка и аз не зная колко човека от тези които се изказаха са имали собствен бизнес. Важни са цената, качеството и срока. По отношение на цената нямаме никакво съмнение че цената е добра и е на половина от тази която предложиха Русия. По отношение на качеството не би трябвало да имаме притеснение, фирмата е правила такива ремонти и самолетите летят, срока също е добър. Това са нещата които трябва да ни интересуват. Не е важно какви са частите и други подобни. Сделката е добра и трябва да бъде подкрепена от парламента, за да можем да дадем възможност на колкото се може по-бърз ремонт на тези самолети. Защото те са за ремонт защото пазиха въздушното пространство от провокациите на Русия. Няма значение кой ще направи ремонта”, каза Симеонов от парламентарната трибуна. Според него единствената причина самолетите ни да са ремонт е, че са охранявали въздушното ни пространство от руските провокатори. 

Пенсионери от Горна Оряховица станаха "комунални нинджи" (Видео)

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139146

Пенсионери от Горна Оряховица ”усилено се въоръжават” с универсален уред за самоотбрана и обществена хигиена. Групата, известна като ”Комуналните нинджи”, вече е провела няколко успешни операции, информира Нова тв. Ръководителят на ударния отряд демонстрира оръжието, с което си служат бойците и го показва в действие във видеото.

Лютви Местан: Това, че понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец

http://pik.bg/лютви-местан-това-че-понякога-пия-руска-водка-не-снема-идентичността-ми-на-натовец-news442647.html

Лютви Местан: Това, че понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец

Лидерът на ДПС Лютви Местан изуми парламента с нетипично за него изказване от парламентарната трибуна. За първи път той изневери на витиеватия си стил и се подаде на общото заядливо говорене по време на дебатите в НС за ремонта на МиГ-овете.

"Това, че понякога пия руска водка, не променя идентичността ми на натовец", каза Местан и призова депутатите да подкрепят споразумението за ратификацията на ремонта на изтебителите. 

Вкараха в съда Вальо Топлото, окован във вериги

http://pik.bg/вкараха-в-съда-вальо-топлото-окован-във-вериги-news442648.html

Вкараха в съда Вальо Топлото, окован във вериги

Валентин Димитров - Вальо Топлото бе доведен с белезници в Софийски градски съд. Той бе вкаран в затвора преди седмица заради влязла в сила присъда след решението на ВКС по едно от делата срещу него. Очаква се процесът да започне след малко, тъй като съдията Петя Крънчева все още не е дошла.Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 3 години затвор на Апелативния съд на София по делото с подсъдим Валентин Димитров – Вальо Топлото, бивш изпълнителен директор на „Топлофикация София”, съобщи БГНЕС. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това дело срещу Вальо Топлото стана известно с разкритите екзотични „представителни разходи” в дружеството, сред които джет и джакузи.

Срещу Димитров има още няколко дела – за валутно престъпление, пране на пари и длъжностно присвояване. По последното ексшефът на „Топлофикация” получи 14 години затвор на първа инстанция, но след няколко съдебни лупинга процесът започна наново в Софийски градски съд.

"Первый Канал": Протести против агресията на Анкара и акции на солидарност с Русия се състояха в България

http://www.cross.bg/pervii-kanal-bulgariya-1489705.html

/КРОСС/ В София десетки хора се събраха на митинг пред стените на нашето посолство в България, съобщават от "Первый Канал". "Със себе си носеха руски знамена, цветя и свещи. Направиха импровизиран олтар със снимките на загиналите летци и произнесоха молитви в тяхна памет. И обикновените хора, и политиците, присъстващи на събитието, нарекоха случилото се с руския самолет "недопустим варварски акт", допълниха от "Первый Канал". video: https://www.youtube.com/watch?v=rmP21XDtGmM    

"Первый Канал": Протести против агресията на Анкара и акции на солидарност с Русия се състояха в България

http://www.cross.bg/pervii-hora-bulgariya-1489705.html

/КРОСС/ В София десетки хора се събраха на митинг пред стените на нашето посолство в България, съобщават от "Первый канал". "Със себе си носеха руски знамена, цветя и свещи. Направиха импровизиран олтар със снимките на загиналите летци и произнесоха молитви в тяхна памет. И обикновените хора, и политиците, присъстващи на събитието, нарекоха случилото се с руския самолет "недопустим варварски акт", допълниха от "Первый канал". video: https://www.youtube.com/watch?v=rmP21XDtGmM    

Само във Фрог: Българин горд с румънската си винетка

http://frognews.bg/news_102652/Samo-vav-Frog-Balgarin-gord-s-rumanskata-si-vinetka/

Уважаеми съграждани,това е моята румънска годишна винетка на цена 56 лева. Посочен е номерът на личния ми автомобил и държавата,посочени са и 12 месеца.Обърнете внимание кога е закупена и до кога важи. От 24 януари 2015 до 23 януари 2016-това е година. Това написа приятелят на Фрог нюз Емил Тодоров от Шабла.

1/3 от такситата в Пловдив извън закона, превозвачи отиват на съд

http://pik.bg/1/3-от-такситата-в-пловдив-извън-закона-превозвачи-отиват-на-съд-news442652.html

1/3 от такситата в Пловдив извън закона, превозвачи отиват на съд

Над милион и половина лева данъци е укрил управител на две дружества за таксиметров транспорт в Пловдив, от шест месеца той вече е зад решетките, предстои внасяне на обвинителен акт.

Мащабната проверка, предприета в началото на годината от Окръжна прокуратура, ТД на НАП и Икономическа полиция, извършена от шест прокурори, изнася на бял свят още нарушения. Тези дни е образувано второ досъдебно производство, по което към наказателна отговорност са привлечени управител на търговско дружество с лиценз за таксиметров транспорт и двама негови съучастници. Те ще отговарят за укриване на данъчни задължения в размер на 200 000 лева, представляващи корпоративен данък за дружеството. И тримата са задържани с прокурорско постановление за по 72 часа.

Предстои Окръжен съд да разгледа мярката им за неотклонение. Над 600 свидетели са разпитани по двете досъдебни производства, събрани са голям брой писмени доказателства и счетоводни експертизи. Изводите от мащабната проверка сочат, че от 1 700 таксита в Пловдив 600 не са плащали каквито и да било данъци. До 2007 година, когато е бил заплащан патент, фискалните приходи от дейността на територията на града са възлизали на около 750 000 лв. След тази дата и към момента приходите от данък печалба на дружества, притежаващи лиценз за таксиметров транспорт, не са повече от 60 000 лв. годишно. През 2014 година са платени едва 26 000 лв. корпоративен данък.

Приходите са намалели над 25 пъти, което дава основание на Окръжна прокуратура да предложи на данъчната администрация законодателни промени в пакета данъчни закони. Установено е още, че по- голямата част от регистрираните от таксиметрови компании в ДАИ фискални устройства не са регистрирани и в НАП. На практика липсва каквато и да е комуникация между двете институции по този въпрос, няма и ефективни механизми за отнемане на лицензи за таксиметров превоз след констатиране на нарушения. Очаква се комисията, извършила проверката, да изготви комплексен доклад, в който ще бъдат включени и предложения за необходимите законодателни изменения.

Ченалова отново не даде обяснения в ДАНС по първото дело срещу нея

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5139123

Днес Румяна Ченалова беше на разпит в ДАНС, следващия петък я викат отново.  Това каза съдийката след като излезна от разпит в службата. Бях призована по първото дело срещу мен - не знам защо, отдавна съм казала, че няма да давам обяснения, но пък ми връчиха призовка като свидетел по друго дело за следващия петък.
Днес Румяна Ченалова беше на разпит в ДАНС, следващия петък я викат отново. Това каза съдийката след като излезна от разпит в службата. Бях призована по първото дело срещу мен - не знам защо, отдавна съм казала, че няма да давам обяснения, но пък ми връчиха призовка като свидетел по друго дело за следващия петък.

Марков: Ограничават се правата на мажоритарно избрани кметове и се създават предпоставки за зависимост

http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/o_YSsqRXqqo/

Министерството на регионалното развитие и благоустройството внася промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които касаят избора на главни архитекти на общините. В първоначалния вариант на искането на министерството, кметът на съответната община се задължава при съставяне на Комисия за избор на главен архитект да включи в състава й не по-малко от 30% представители на две организации – Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на архитектите (САБ). В последствие комисията към парламента смекчава текста и маха квотата от 30%, но задължава да бъдат включвани представители точно на тези две организации.
„Главният архитект е пряко подчинен на кмета и е основен инструмент за провеждане на политиката му. Отговорност за действията му носи изцяло градоначалникът. Така че е нормално кметът на общината да прецени начина, по който ще избере главния архитект. Включването на организации в комисията, и то точно на тези две, създава предпоставки в бъдеще главният архитект да им е „благодарен”. Известно е, че той е длъжностното лице, което одобрява именно проектите на членовете на КАБ и САБ. А с промените това вече е крещящ конфликт на интереси”, заяви от трибуната на парламента народният представител от Реформаторския блок Костадин Марков.
Според него промените в закона са вид лобизъм за Камарата и Съюза на архитектите, защото работата на главния архитект касае отношения и с много други браншови и неправителствени организации. Сред тях са Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Камарата на строителите, което създава недоумение за поименното изброяване на точно две организации в закона.
„Когато се правят законови промени се цели постигане на положителен ефект за обществото. В случая единственият резултат е създаването на предпоставки за зависимост на главния архитект от точно две организации и огорчение в мажоритарно избраните кметове, които със закон ще бъдат принудени да действат не според преценката си”, заяви Костадин Марков.

Цитат на деня: Това че понякога пия руска водка, не снема идентичността ми на натовец

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/citat_na_deniia/2015/11/27/2657653_citat_na_denia_tova_che_poniakoga_piia_ruska_vodka_ne/?ref=rss


Това че понякога пия руска водка не снема идентичността ми на натовец
Лидерът на ДПС Лютви Местан в парламента, в отговор на изказване на депутата от левицата Таско Ерменков.

По време на дебатите в парламента по ратифицирането на споразумението между България и Полша за ремонт на самолетите "МиГ"-29 Ерменков обяви, че не вижда какво евроатлантическо има в това, да се прави ремонт на руския самолети, с руски части, но с полски труд.

Дебатът роди още няколко крилати...

Шестчасовият работен ден в България си остава химера

http://business.actualno.com/shestchasovijat-raboten-den-v-bylgarija-si-ostava-himera-news_510140.html

България спазва редица международни договорености относно работния ден, с максимална продължителност. Това подчерта вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в отговор на въпрос на депутата Слави Бинев, който попита какво се случва в България по отношение на трудовия пазар, след като в Швеция беше приет 6-часов работен ден, за да могат хората да бъдат повече време заедно със семействата си. Калфин уточни, че за определени браншове, в рамките на колективни трудови дог

Бивш военен се застреля на Шуменското плато

http://shumen.actualno.com/bivsh-voenen-se-zastrelja-na-shumenskoto-plato-news_510145.html

Бивш военен се е застрелял на Шуменското плато, научи Topnovini.bg. Пенсионерът е сложил край на живота си със собственото си законно притежавано оръжие. Мъжът се е самоубил в района зад астрономическата обсерватория. В момента криминалисти извършват оглед на мястото. Очаквайте подробности!

Варненци излизат на протест срещу по-скъпите винетки

http://petel.bg/Varnentsi-izlizat-na-protest-sreshhu-po-skapite-vinetki__135507

Снимка: Фейсбук Протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе утре във Варна. Организацията върви във Фейсбук, където желание...

Марк Клок се завръща в групата на Черно море. Вижте кои отпадат за мача под тепетата

http://petel.bg/Mark-Klok-se-zavrashha-v-grupata-na-CHerno-more--Vizhte-koi-otpadat-za-macha-pod-tepetata__135506

Халфът Марк Клок се завръща в групата на Черно море, след като е напълно възстановен от контузията. Очаква се холандецът да излезе титуляр...

Истината лъсна! 255 000 бедни семейства остават без платената от ЕС храна

http://petel.bg/Istinata-lasna--255-000-bedni-semeystva-ostavat-bez-platenata-ot-ES-hrana__135510

Кадър БНТ 255 000 бедни български семейства няма да получат пълния пакет от хранителни продукти, които се плащат по програма на ЕС, която...

Нова вълна български и румънски мигранти за Острова

http://www.vesti.bg/sviat/evropa/nova-vylna-bylgarski-i-rumynski-migranti-za-ostrova-6046219

Гражданите от двете страни, присъединили се към ЕС през 2007 г., в момента съставляват около една десета от всички имигранти във Великобритания

Варненската полиция залови притежатели на амфетамини

http://web.barometar.net/82732/

От пресцентъра на ОДМВР-Варна информират, че на 25.11. т.г., около 19:10 часа, при проведена специализирана полицейска операция, в гр. Варна, на ул. «Професор Кирил Попов», е задържан К.И. (31 г.). При последвалите процесуално – следствени действия – претърсване и изземване, в дома на мъжа, намиращ се на същата улица, са намерени и иззети: найлоново пакетче, […]

Парижките атентатори си купили автоматите по интернет от Германия

http://www.moreto.net/novini.php?n=307523

Терористите, които устроиха кървава баня в Париж на 13 ноември тази година, са си купили автоматите по интернет от Германия, пише германският в. "Билд". Германските следствени органи, които се занимават с изясняване на обстоятелствата около парижките терористични актове с цел предотвратяване на подобни атаки на територията на Германия, са установили, че автоматите на престъпниците са били доставени от Германия и са били купени от търговец на оръжие чрез интернет, посочва изданието.

Ще бъдат ли интернет доставчиците отговорни за сайтовете за нелегална музика?

http://www.investor.bg/web/456/a/shte-bydat-li-internet-dostavchicite-otgovorni-za-saitovete-za-nelegalna-muzika-206803/

Германски съд смята, че те могат да бъдат поставени под отговорност при неуспешни опити от правоносителите за спиране на пиратството

Страници: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване